Subota, 20.07.2013.

12:59

Alfa Romeo odustaje od hečbeka, prelazi na zadnji pogon

Izvor: B92

Alfa Romeo odustaje od heèbeka, prelazi na zadnji pogon IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

Turbo Benzina

pre 10 godina

@ micke
1,5. Ništa lično! Ako imaš iskustva sa pomenutim modelima budi slobodan da izneseš merodavan stav. Poenta mog javljanja-ako neko danas planira kupovinu MiTo i traži info, treba da ga dobije od nekog kompetentnog umesto napamet plašenja kvalitetom i "prepakivanjem".
3. Ima mnogo primera takvih relacija, ali se spočitava samo onoj FIAT-Alfa. Zašto? Uostalom filozofski gledano većina automobila je varijanta istog na 4 točka.
4. MiTo sa baznom cenom od 16k u lux Mini klasi NIJE bio namenjen masovnoj prodaji. Duplo jeftiniji Punto JESTE, kao i svi drugi mališani u tom cenovnom razredu. 159 nije "prepakovana", a opet je podbacila u prodaji. Razlog?
Giulia, Alfeta, sjajna istorija! U međuvremenu se ponešto i promenilo. Sada je 2013, kupci većinom hoće kompletan udoban i bezbedan proizvod, a entuzijasti osećaj i istoriju. Porsche profitira na džipu i dizelu, BMW na brojnim X Crossoverima, Jaguar spasavaju Indijci, Volvo Kinezi, jedan SAAB nestao sa lica zemlje, Toyota obeštećuje kupce... ZAŠTO?
Ovo je kompleksna tema i za proizvođače i za komentatore, ali teško da objašnjenje leži samo u "kvalitetu i prepakivanju".
Ne ulazeći u dalju polemiku navodim kako MiTo svakako nije najbolja Alfa u istoriji, objektivno ima svoje mane, ali i dovoljno karaktera i kvaliteta da potpuno zadovolji zadrtog Alfistu. Zaslužuje da se nađe u Alfinoj gami, za koju se nadam da će se isključivo širiti. Verujem da to želi i svaki iskreni ljubitelj automobilizma.

micke

pre 10 godina

@Turbo Benzina

1.Opet zaobilažiš činenjenice i ističeče svoja subjektivna tvrdjena kao jedino merodavna a da su činenice nevažne. Koliko vidim imao si puno Alfi,te pretostviti da si emociolano vezan za Alfu.Ako neko za iste autombile(činjenuica)tvrdi da se razlikuju ko dan i noć tu nešto nije uredu.To samo znači da su tvoje tvrdne previše subjektivne,da nisu kompetentne i da mogu da važe samo za tebe.
2.Nigde nisam našao da sa razlikuju kao dan i noć.
3. Mi ovde govorimo o reliciji izmedju Puna i Mita(dve varinte istog automobila)a ne drugima. Pa čak i tako za VW Polo i SEAT Ibicu se može reći da su dve varijente istog automobila,
4.
@Turbo Benzina
Prodaji ne želim da polemišem.
O prodaji ne želiš da pričaš jer obaraju tvoje tvrnje.
@Turbo Benzina
Suština je da MiTo svojom cenom i ciljanom publikom nije zamišljen za masovnu prodaju.
Ova trvdnja je netačna. Njegova prodaja je projektovana na 80.000 vozila godisnje što se može smatrati masovnom proizdovnom. Ali kad prodaja padne
sa više od 60.000 vozola na manje na 15.000 za nekoliko godina,dok negovi konkurentirenti(mini,A1,pa i DS3) prodaju stotine hiljada,tu nešto nije u redu. Sa tvojim velikim iskustvom mogao bi da bar pokušaš ovo da objasniš.
5. Sa mojih 46 godina vozačkg staža gde sam posedovao i vozio mnoge autombile smatram da imam pravo i da kometatišem i ako treba i kritički se osvrem na druga mišljena.
Da se razumemo cenim Alfu ali ne ovu Fiat-ovu već izvornu(Giulia,1750,alfeta).

Turbo Benzina

pre 10 godina

@ micke
1. Naravno da sam izneo subjektivno i lično mišljenje, ali ja ga barem imam jer posedujem iskustvo vožnje oba automobila za razliku od mnogih koji mantraju o prepakivanju, a možda nisu ni seli u te automobile.
2. Na netu postoje takođe razna lična iskustva koja kao takva nemaju ni manji ni veći značaj od ovog mog. Kako i sam čitam iskustva širom sveta ne mogu da se složim da su sva dijametralno suprotna od mog, ali svako sebi na netu pronađe baš ono što mu odgovara.
3. Činjenice o poreklu i situaciji u grupaciji FIAT nisu tajna ni misterija, ali isto tako nisu dramatično različite u poređenju sa mnogim drugim koji dele sklopove i know-how. To nije predmet polemike i u krajnjem nije presudno za samo vozačko iskustvo.
4. O prodaji ne želim da polemišem. Ni neki drugi renomirani brendovi nisu imali prodaju (neki se i ugasiše), a krizu osećaju praktično svi. Suština je da MiTo svojom cenom i ciljanom publikom nije nikada ni zamišljen za masovnu prodaju. Tu je Grande Punto.
5. Kao čovek koji gura petu deceniju života 25 godina vozačkog staža smatram da imam puno pravo da u odgovarajućoj temi iznesem mišljenje, a ono je (ponavljam) bazirano na ličnom iskustvu. MiTo nije moja prva Alfa, posedovao sam 145 i 156, a imao prilike da se direktno upoznam praktično sa svim modelima koji su se pojavili prethodnih decenija i tvrdim da bolji vozački ugođaj od aktuelnog MiTo nisam imao.
Pa ko voli nek' izvoli, bitna je samo sloboda izbora.

micke

pre 10 godina

@Turbo Benzina, 21. jul 2013 14:08

U situaciji sam da privatno i službeno godinama vozim MiTo i Grande Punto, prešao sam hiljade km i održavam ih pa mogu da tvrdim kako je sličnost u vožnji otprilike kao dan i noć!

To što tvrdis je samo tvoje subjektivno vidjene i ono nema nikakve objektivne vrednosti,osim za tebe. Na netu ima mnogo mišljena,vidjena i ličnih iskustva i nijedno se ne slaže sa tvojim(dan i noć). Napripmer Punto Abart je intersantniji od bilo koga Mita(prema podacima koji se mogu naći na netu).

Jedno pitanje za sve koji plasiraju priče o prepakivanju: Da li su vaše tvrdnje bazirane na realnom i ličnom iskustvu ili su samo rekla-kazala?

Tu postoje činjenice a ne nekakvo "realno ili lično iskustvo". A činjenice su sledeće: Mito i Punto se prave u istoj fabrici(Mirafiori), proizvode se na istoj traci,dele sve važnije sklopove(platforma,sklopove motora/menjača,elektroniku),a ne kako ti kažeš neke dugmiće. Isto im je i medjuosovinsko rastojnje a i dimenzije su slične. Alfa nema svoje fabrike,njeni modeli se prave u Fijatovim fabrikama. Takodje sve poluzavisne kompanije(Audi i slični) imaju svoje finansiske izvešatja do opertivnog profita(EBIT-a).Alfa to nema i to je samo jedni ime pod kojim Fiat skupo prodaje svoje prepkovane automobile.To su kupci shatili i zato je prodaja Mita u katasrofalnom padu.I to i u Italji gde gde je on
marketišinski jako podržan,prodaja je opala sa oko 30.000 2009g na oko
7.000 cele ove godine.

Cuore_sportivo

pre 10 godina

Ljudi, ovdje jednostavno nema mjesta raspravi, a ni poredjenja. Vi sto vozite Njemce mislite da smo mi alfisti glupi, a mi da ste vi slijepi. Vi slobodno ne morate da vozite Alfe, a mi sigurno necemo sjedati u vagene i svima super. Ja se za mojom alfom okrenem svaki put kad je zakljucam i meni je super a vi slobodno sipajte loz ulje u svoja auta. Elem, jedva cekam ove najavljene alfe...

Alfista

pre 10 godina

(shpitz, 22. jul 2013 08:29)
Jesam celav(prirodno) i imam "bojler" ali ne nosim kajlu, i vozio sam Alfe dok se ti verovatno nisi ni rodio.Ali tada su to bili automobili a ne ovo danas Mi-To itd.(izuzetak 159) Hvala bogu da se vracaju onome sto jesu a ne nasminkani Fiat.

shpitz

pre 10 godina

Najzad Alfa!!! Evo ovako... Kupio sam Alfu 159 1,9 JTDm 16v iz 2008. plavu metalik, naravno karavana, početkom ove godine. Stavio sam joj crne 18 felne za koje sam iskašljao prilično veliku lovu. To je tako lepo dizajniran karavan da ne gubi ništa od sportske draži, ako nije čak i lepša od obične. Što se tiče vožnje ide kao voz, leži na putu tako da nema šanse da je dovedete u situaciju da izgubite kontrolu. Stvorena je za krivine, naravno na putu bez rupa. Voziti ovaj auto je neverovatan doživljaj, sa svojih fabričkih 150 konja prosto leti. Što se tiče potrošnje sve zavisi kako je vozite, ako vozite kao baba onda ne troši puno, ali ako je vozite kako se vozi takav auto onda troši kao i svaki drugi auto. Do Grčke i nazad prosečno 7,5 litara, a vozio sam je 180-190 auto putem. O izgelu ne treba mnogo diskutovati, sve je u oku posmatrača, ali meni izgleda prelepo. Kad god treba da se vozim negde, a boga mi vozim se i kada ne treba zadovoljstva radi, već dok joj prilazim srce počne da mi lupa kao ludo, a kad krenem... uh, svakom želim takav osećaj! A što se tiče alfista kao populacije, čudna je to skupina, svi voze alfu zato što je vole, i teško da ćete videti nekog ćelavog debelog kajlaša sa bojlerom da izlazi iz neke. I verujte, jedva čekam neku priliku da podelim ovo sa nekim. Ove vesti mene posebno raduju, samo mislim da Alfi nije konkurencija ni BMW ni mercedes, ni audi jer jednostavno ne dele istu ciljnu grupu. Alfa se prvo proba i posle joj pripadate...

Mario

pre 10 godina

Alfa je trenutno jedini evropski brend a da je poznat i da ima tradiciju, koji moze nemackoj premijum trojki da otme dobra deo trzista u nekom buducem periodu, pod uslovom da se uozbilje a verujem da hoce i to nadam se uskoro. Zato i jesu ovi iz vagena tj nemci toliko zapeli da ih kupe jer su uvideli potencijalnu pretnju.

Ja navijam za Alfu, jer su mi premijum nemci sve dosadniji i dosadniji, Alfa bi bila pravo osvezenje u premijum segmentu.

Nenad

pre 10 godina

Nisam ljbitelj Alfe ali dajte malo objektivnosti.Vagen i Alfa su dva sveta.Kad kazes Alfa Romeo zna se,vrh automobilske industrije i razvoja.A Vagen,jedan automobil za svakodnevnu upotrebu koji se prodaje u sto vise primeraka bez nekog dizajnerskok poduhvata..Alfa se ovim potezom verovato vraca u sam vrh jel ima slavno ime i tradiciju sto mnoge druge marke mogu da sanjaju.Jednostavno Italijani imaju tradiciju sto i neiznenadjuje nedavna poseta gospode iz Audija Alfinim fabrikama i pogonima.Jedino mi ovde vodimo beznacajnu polemiku sta je satrije kokoska ili jaje.

Turbo Benzina

pre 10 godina

Jedno pitanje za sve koji plasiraju priče o prepakivanju: Da li su vaše tvrdnje bazirane na realnom i ličnom iskustvu ili su samo rekla-kazala?
U situaciji sam da privatno i službeno godinama vozim MiTo i Grande Punto, prešao sam hiljade km i održavam ih pa mogu da tvrdim kako je sličnost u vožnji otprilike kao dan i noć!
Ako ćemo tom analogijom, da li je npr. Audi A3 zapravo prepakovani Golf, a A4 prepakovani Passat? Zašto se Audiju priznaje autentičnost, a Alfi u sličnoj situaciji osporava?
Tačno je da MiTo deli određene sklopove i dugmiće sa Puntom, ali čitav vozački ugođaj dijametralno je različit, u najmanju ruku kao i kod VW predstavnika.
Brojke govore da Alfa na tržište godinama, možda i decenijama nije plasirala zanimljiviji i performantniji model (izuzev GTA) od MiTo 1.4TBi, barem kada je u pitanju dinamika vožnje. Takođe, možda u čitavoj istoriji Alfa nije imala sveobuhvatno bolji model od Giuliette ako govorimo o paketu performansi, udobnosti, praktičnosti, bezbednosti, ležanju i sveukupnom kvalitetu proizvoda.
O estetici i poimanju lepog ne bih govorio, to je predmet lične percepcije i osećaja. Lično sam oduševljen i svestan da se ne može zauvek igrati na kartu namrštenosti, dok je vezivanje za 8C dizajn po meni pun pogodak.
A prodaja? Pa jednostavno neki umeju da podiđu masi i plasiraju komercijalu, a drugi ne. Samo molim vas nemojte više o nemačkoj neuništivosti, ovo je XXI vek i danas su globalno razlike u kvalitetu minimalne...

mf

pre 10 godina

@Alfa 159.... srpski san sa brutalnim motorima.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aleksandar, 21. jul 2013 10:14)

Mozda san srpske dzibercine koja divlja kroz grad....od desetak ljudi koje poznajem a vozili su alfu njih 9 je reklo nikad vise samo je jedan ostao veran ali on je istinski zaljubljenik i ne haje za RAZZIO uostalom ljubav je slepa...

Dejan

pre 10 godina

Mom prethodniku da kažem da VW još ništa nije uspeo da napravi sa emocijama pa to onda ne bi bila ni VW Alfa.
Jedini VW sa emocijama napravio je Porše ... a poslednji pokušaj toga je bila koncept verzija Phaeton-a
I da na svetu ima pravde i da se poštuju pravila ekonomije i da se ne štite interesi moćnika VW više ne bi bio VW već Porše ...
Škoda bi bila i dalje lep porodičan auto, Seat Leon bi bio u potpunosti san Waltera Da Silve a ne osakaćeni san o lepoti i brzini, Audi bi doživeo revoluciju u dizajnu, a VW bi ostao "narodni auto" ...
Ovako imamo gomilu golfova, pasata i polo-a u jeftinijoj i skupljoj varijanti ... i Lamborgini u najskupljoj verziji Audija R8
Alfa Romeo ne bi bio izuzetak ...
Uniformisanost jedne kulture ne proizvodi emocije već hladnoću i distancu.
Alfa, Seat, Lancia, su strast
Renault, Peugeot, Citroen su elegancija
Englezi su ekstravagancija
Šveđani sigurnost i praktičnost
Japanci su pokret
Nemački automobili su ... svrha
...
Gloria je fantastičan auto ... ali bi teško zaživela u ovom obliku...
Šteta što mnogi misle da hečbek ne može preneti ili emocije i sportski stil ...
Pa Alfa 159 u karavan verziji je živi dokaz da to može i karavan ... Čak je i lepši auto i budi više emocija od limuzine ...
Alfa nije imala broblem toliko sa dizajnom i motorima koliko sa završnom obradom ...
Problem Alfe su fabrike u kojima se proizvode

Marko

pre 10 godina

@Vladimir

Zbog izbora odredjenog automobila ljude nazivas seljacinama, odnosno grupises ljude po plemenskom principu? Ustvari, ti o njima (ljudima koji su kupili BMW) nisi nista rekao, ali zato si mnogo rekao o sebi, samo nazalost toga nisi ni svestan. I pridev "stiski" si koristio zato da bi ispao "pametniji", kao i "atakovala" umesto "napadala" (upotreba takvih reci je odlika kvazi intelektualaca, snobova). Posto rec "seljacina" koristis u pogrdnom kontekstu, znaci da (pod)svesno smatras ljude sa sela nizim bicima, tj. mislis da si generalno superiorniji od seljaka u obrazovnom i intelektualnom smislu.... Meni je zalosno kad vidim s kakvim ljudima razmenjujem komentare i kakve sve gluposti citam, zato je ovo moj zadnji komentar u rubrici "Auto" (ukljucujuci jos par rubrika).

Sasa

pre 10 godina

Auti se dijele na njemacke i ostale, a njemacki se dijele na mercedes i ostale
(Ante, 21. jul 2013 08:13)

Na tvoju zalost, automobili se dele na Japanske i ostale. Japanci prave daleko najpouzdanije automobile na Svetu. Najskuplji Nemci ne mogu da se porede sa najeftnijim modelima ovih marki po pouzdanosti.

Rool

pre 10 godina

Pre par meseci sam prvi put video 159-ku, i posle duge potrage postao ponosni vlasnik crne 159 2.0 JTDm.
Sam sebi sam smesan kad po nekoliko puta na dan izadjem na terasu da se divim izgledu, a da ne pricam sto ide ko mecava i lezi ko formula.

Preddy Baer

pre 10 godina

@drogba

vidis, ja isto napravio jednom izlet od onoga u sta verujem ka onome sto mi pricaju da u to treba da verujem. i kupio BMW 318i cabrio.

u zivotu se nisam bio vise zajebao oko jedne kupovine, sve misleci da kupujem premijum brand, kod najveceg dilera u Berlinu, sa sve garancijom (iako je bio polovan auto).

agonija od jedno 5 meseci sa menjacem, kvacilom gde su me predstavnici pokusali da ubede da je u pitanju izlizana lamela !?!?!?! na kraju sam im dokazao gde je problem i morali su da menjaju CEO menjac sa kvacilom

(Bosch) pumpa za benzin u rezervoaru koja te kod BMWa kosta oko 400 EUR, ista Bosch pumpa kod nezavisnog prodavca delova 113 EUR.

gremlini u elektrici

potrosnja goriva daleko iznad propisane

voleo sam prethodno taj auto svim srcem, na zalost ostao potpuno razocaran!

sada bih BMW vozio jedino ukoliko bi mi firma kupila taj auto i placala njegovo odrzavanje

i da dodam na kraju: totalno sam razocaran uredjenjem unutrasnjosti BMWa godinama unazad (zahvalimo Bangleu za to). i dalje (kao inzenjer) ne mogu da shvatim da npr u 5cama, dakle automa koji su dugacki cca 5 m i dalje nema dovoljno prostora u kabini! mislio da je to problem Bangleove 5ce, skoro se vozio u novoj (u taksiju) i isto sr...e!

BMW je jedino srecan sto Alfa nije od 147ce i 156ce izbacila GTA verziju, oduvali bi M Sports!

P.S. imam kolegu engleza, kome kinta nije problem. poseduje 4 (cetri!) 155ce i nevidjeno uziva u njima.

Preddy Baer

pre 10 godina

@Aleksandar

Dosta vise te nemacke propagande.

Kao prvo, Alfa nije pravljena za lokalne puteve u okolini Arilja, gde jedino traktor pomaze i poneki jos uvek iskonski terenac.

Trapovi na Alfi su podeseni za dobre puteve i sportsku voznju. Ako vam treba traktor, onda ste se VI zajebali u izboru vozila.

Ja licno posedovao (posedujem) 4 Alfe:
prva je bila 146ca, fenomenalan mali zvrk, koji sam prodao samo zato sto sam se preselio u Nemacku, ne znajuci da sam mogao ponovo da uvezem auto koji je bio izvezen iz EU prethodno
druga je bila 156ca, kraljica koju sam prodao posto je bila verzija sa najslabijim motorom i hteo sam vise
treca je bila 159ka 2.2JTS, ostvaren san, ali apetiti su rasli, pa ...
sada vozim 4. Alfu: 159ka 3.2JTS Q4 sa svom mogucom opremom: AVION!

uz regularno odrzavanje nisam imao nikakvih troskova vezanih za los dizajn ili kvalitet vozila

Alfas

pre 10 godina

Od nesto starijih Alfi, najprivlacnija mi je Junior Gt. Iz "skorije" istorije najlepse su mi 75 i 155. Cak se mislim da menjam svoju 156 za dobar primerak jedne od te dve. Samo me ubi razum. Srce hoce ali glava ne da. :( Od nesto mladjih, Alfa 156 GTA, bez premca.
Sto se tice mog razmisljanja o opstanku imena Alfa u svetu automobilizma, voleo bi da se ne svodi sve na matematku. Grupacija Fiat da pokaze cojones i da vrati Alfu korenima - zadnja vuca i naturpijani atmosferci, a ne da se petlja sa naftasima i Suv. Nek se prave pare sa Fiat modelima, a da Alfa bude tu negde oko nule sa profitom ali da pokazu sta znaju i zasto je Alfa Alfa. Da prave automobile srcem, a ne da udovoljavaju trenutnim hirovima trzista (naftasi, hibridi, elektro motori...).
Naravno da od toga nema nista, kao ni od moje zelje za dobrom 75 i 155 umesto 156. Istom idejom smo vodjeni - razum (novac). Nadam se jednog dana...

Bob

pre 10 godina

@(ostap
Opet kao znalac decko ja osobno ne znam da li je alfa prodala bilo sta BMW ali je moguce posto recimo znam ciji su recimo u stvari motori TDI (na koje se kunu srbi) ili TFSI ili...ali to je druga prica
a sto se tice krute osovine pozadi u alfi haha da imali su ali koje godine ? Imali su je svi nekad davno
Alfa je koristila translax vesanje dakle motor in menjac odvojeni menjac pozadi zbog boljeg rasporeda tezine a iz tog menjaca su isle poluosovine sa samostalnim vesanjem a to translax vesanje vidi cudo opet otkrili neci i opet reklamiraju kao nesto novo kao kot TDI, commonrail...TFSI...

Preddy Baer

pre 10 godina

@stexa

cini mi se da Alfa nemora da izaziva VW na mec kao prethodnicu "velikima" posto je ocigledno da je VW priznao "poraz" time sto bezuspesno pokusava da otkupi AR brand of Fiata!

Lancia Delta 2011

pre 10 godina

Alfa 159, Brera. Jeremy Clarkson - Top Gear: "Kada bi BMW M3 izgledao kao Alfa 159, mi vise nikad i nigde ne bismo isli peske".

toni

pre 10 godina

Alfi bi bilo najbolje da odustane od proizvodnje automobila općenito, i prijeđe na slikarstvo, kako bi se alfisti mogli diviti toj ljepoti!
Ili da je kupi vw pa napravi od nje "audija s emocijama".

alexandar

pre 10 godina

a trapovi ,a marelijeva elektronika ? kukuuuuu . Znaju alfisti o cemu pricam. Hvataju kupce na izgled i izdrzljive motore koji su ustvari fiatovi.

Misko

pre 10 godina

BMW je opozvao 2 miliona vozila za 36 meseci. KVALITET?
BMW je deklarisao za 30% manju potrošnju od realne.
Sve ima na internetu da se pronađe. Hvala, a sada ćao hejterima Alfe.

Mačak

pre 10 godina

"Evo ovaca koji padaju na Nemački marketing. Kao Alfa se raspada a ovi napravljeni ko tenk. Isto za Fiat i VW. Velika obmana Nemačke autoindustrije, medije i njihovih marketing kompanija. Al dobro Balkanci pa i šire vole mediokritet pa radije kupe Golfa nego Volvo V40 koji je najbezbedniji automobil svih vremena.
(Ivan, 20. jul 2013 17:36)" - Ne padaju balkanci na nikakav njemački marketing, nego se sad neki ljudi izgleda osjećaju prosvijetljeno kad kažu nešto kao ti što si izjavio. Volvo je moja omiljena marka. Imao sam 3 komada. Prestao sam da ih kupujem jer nemam gdje da ih popravim i nema djelova. Jednostavno njemačka i francuska auta ovdje imaju svu potrebnu podršku i dobro su plasirani još od 80tih godina. Ja ne znam šta je tu čudno ljudi. Slobodno vi kupujte Alfe, Volva, Koreance... Meni je čak lijepo kad to vidim na ulici, ali posle jedno 15 automobila, shvatio sam da su njemci zakon u ovom dijelu svijeta. Rado bih kupio Mazdu ili Hondu, ali i one su problem, jer su djelovi blago rečeno papreni, a i vjerovatno nigdje im u svijetu ne pada cijena kao kod nas, što je fenomen.

stf

pre 10 godina

Odgovorno tvrdim, da je Alfa GT imala zadnji pogon i originalnu instrument tablu, eventualno i veci spektar motora to bi bio jedan od najkompletnijih automobila u istoriji. Imao sam tri Alfe: 75, 156 i GT i vozio jos nekoliko ali ovaj GT je jednostavno tako promisljen auto da mi nije jasno kako nije bio uspesniji model. Sa velikim gepekom, oborivom i deljivom zadnjom klupom, relativno malom potrosnjom da ga mozete koristiti kao 'daily driver' bez ikakvih briga i ustezanja. Preko neverovatnog ali stvarno neverovatnog lezanja u krivini pa do komfora pravog premijum automobila... Jedina mana su pojedini elementi cija zamena ce kad tad morati da se odradi kao sto su dizne, plivajuci zamajac i sl. Eventualno manjak mesta na zadnjoj klupi ali samo u visini. Takodje, skuplje mogu biti i gume ali samo ako su 17" ili vise inca. Sve u svemu, ko god ima priliku da proba ili cak kupi ovaj auto, ne razmisljajte! Niposto! Navedite mi drugi sportski kupe u koji moze da sedne cetvoro odraslih, koji trosi 8 lit/100km, koji ima gepek dostojan Logana i koji se tako moze proterati kroz krivinu... Mozda sam malo preterao ali verujte, probajte ko moze - nije ni skup, necete se pokajati!!!

mali Perica

pre 10 godina

Imao sam veliku srecu da radeci posao koji radim, pregledam jednu od DVE ikad proizvdene Glorije sa maseratijevim motorom. Auto je PREDIVANNNNNNNNNNNNNN

Najlepsa Alfa...Junior 70-tih (vozio Sead Alilhodzic)

Sta da uradi da bi izdrmala BMW...tu jedino Al Kaida moze da pomogne

ostap

pre 10 godina

Ne morate ni ovo da objavite ali moram da pitam freemana gde je ccuo da je bmw uzeo zadnju osovinu od alfe. Prvo alfe su do prelaska na prednju vuccu imale de dionovu osovinu (kruta ali skupa izum francuza De Diona). Bmw je imao pozadi nezavisno vessanje sa uzduzznim ramenima. Tek toliko da znate kad se vec paccate u nessto ssto ne znate...

Sasha

pre 10 godina

@freemen
Mozes li nekim izvorom da potkrepis tu informaciju, jer sam trazio i jos to nisam pronasao u bilo kom izvoru. A posto si dobio toliko pluseva nadam se da moze bilo ko drugi.

Herc

pre 10 godina

Tri godine vozim 159-ku, definitivno najlepsa i najpouzdanija Alfa ikad napravljena, objektivno bolja od BMW 3 i Audi A4. 2.4 JTDm, 210KS-avion. Vozio sam sve i svasta - MB, BMW, Audi, VW, prosto je nemoguce ne zaljubiti se u 159-ku. I dan danas nekoliko puta dnevno blenem s prozora i divim se toj lepoti, a tek kad sednem za volan, srce zaigra kao u tinejdzera.

cuore sportivo

pre 10 godina

Vozio sam je nekada...i bio sam zadovoljan! I sada volim da je vidim, mada se iznerviram kada vidim kakve persone su dozivele da voze Alfu ( 147, 156 ) zbog cene. Da su jednu godinu ranije izbacili na trziste 159, mozda bi i ukrali kog kupca BMWu ( i pored toga svaka 159 je lepsa od e90 i e91 serije )!? Ukoliko Maserati Ghibli pronadje mesto na trzistu, i Alfa ce sigurno!!!

8888

pre 10 godina

@Sasha
neka pocnu sa Daciom, izgleda ka treba da pocnu od nule, jeftin, pouzdan i lep sigurno mogu da naprave ( uostalom KIA i HUNDAI su nasli recept za uspeh)

Disc

pre 10 godina

Potrebno je:
1 Mnostvo novih modela i logicna politika,tojest koji, kad model izlazi/nasledjuje !
2 Potrebno je vratiti se u autosport,u reli i na kruzne trke !
3 Potreban je bolji marketing !
4 Potrebna je bolja zavrsna obrada !
5 Cena?Cena na dole, pa nemojmo biti smesni, cena je najmanji problem,poznato je da trziste luksuznih namirnica bukvalno eksplodira !
6 Potrebne su klot verzije,sa vrlo stedljivim motorima, da bi dobro prosli an lizing trzistu !

micke

pre 10 godina

Ovo je jedini mogući potez, jer Alfa je počela da nestaje sa tržišta, prodaja je tako loša da ne kažem katastrofalna. Kupci su svhatili da kupuju prepakovanog Punta(Mito) i Brava(Giuletta) po visokoj ceni. Da ne pričam napamet možete videti da je prodaja Mita u 2008g bila oko 62.000 vozila, prošele godine je pala na oko 27.000 vozila a ove godine je u prvih šest mesecije pad preko 30%, tako da će ove godine prodaja biti 15.000-18.000 vozila. A šta će tek biti sleseće godine. A prodaja Giuliette je 2011g. bila preko 80.000 vozila, prošle godine oko 67.000 vozila a ove godine će biti oko 45.000 vozila.
Sve o prodaji Alfe(i FIAT-a i Lanci-e)možete videti ovde:

http://www.carsitaly.net/fiat-car-sales_europe.htm

Najbolje Alfe su Giulia, Alfa 1750, Alfetta. Sve su bile sa zadnjim pogonom a Alfetta je imala pozadi De Dion-ovu osovinu. Ti modeli su bili vrlo uspešne sporstke limuzine i bili su na vrhu u toj kategoriji. Otkada ju je preuzeo Fiat i prešla na predniji pogon Alfa je u padu. To svhatili i sada hoće da se vrate istoriskim korenovima. Da li će u tome uspeti vidćemo, a želim im puno uspehs na tom putu.

ostap

pre 10 godina

Imao sam tri alfe- djuliju super 1.6 (105 ks), berlinu 2ooo (130) i alfetu 1.6 (105). i pun gepek alata i delova. Kazzu zlobnici da se vlasnici alfe dva puta raduju, jednom kad je kupe, drugi put kad je prodaju.

savo matic

pre 10 godina

najljepsa alfa ikad napravljena je Alfa 33 Stradale, napravljena daleke
67-godine, najljepsi zvuk ima Alfa C8 posebno kad prebacis na sport modus,
svaki put se najezim kad je upalim..

Sale

pre 10 godina

1600GT

A želim da svaka alfa, kao subaru, uvek ima pogon na svim točkovima, da ima bar uporedivo dobre motore kao bmw, da je jeftinija od bmw-a, da ne bude manje upotrebljiva, da je u polju sigurnosti na apsolutno istom nivou i da pouzdanost bude na nivou japanca ili bar jeftinog fiata

holding

pre 10 godina

Zasto uopste uporedjivati Alfu sa BMW? To su dva totalno razlicita sveta.
BMW je ko dizajniran kao kanta kada se uporedi sa Alfom, opaka kanta, ali i dalje tvrd nemacki automobil. Alfa je poezija.
Upravu su sto izbacuju iz proizvodje MiTo i Djuliju, jer ova dva vise lice na city car ili porodicni, nesto sto je uniseks. Ranije je Alfa bila simbol stila i sportskog automobila, red je da se tome vrati, a ne da pravi jajasca koja lice na koreanske jeftine automobile. I ne slazem se da treba da ide ispod cene BMW-a. Mislim da bi trebali da su iznad cene prosecnog BMW modela kojeg kupuju neizivljeni bankari i porodicni ljudi (mislim na Nemacku i EU, kod nas to sto kupi 20 godina starog BMW-a necu da komentarisem). Alfa bi trebalo da je ponovo auto za frajere, a ne za bogate cerkice, pa ce opet moci da podigne cenu.

Sarajlija

pre 10 godina

ALFA ;-) Tri neostvarene želje.Negdje krajem 80_ih našao sam solidnu Đuliju 1300ti.Supruga neće da zna.Kaže ružna,kockasta,a ja da nam baš treba takav ,pravi familijarni auto, sa 4-vero vrata i 2 dupla karburatora.Ništa od kupovine :( Onda negdje krajem devedesetih 75-ica,ali ni od te kupovine ništa.Poslijejedna divna 155-ica,i opet ništa.Svaki put sam imao veliku želju za naj auto,ali i strah od problema.
Naj Alfa,pa sigurno 1300 GTA.

Реалан

pre 10 godina

Од историје се не живи! Треба мало да пређу са речи на дела! Да избаце ту guliu више, а не само да причају о њој већ неколико година! Надам се да ово неће остати мртво слово на папиру и да ће Fiat мало више пажње да обрати на Alfu

petar

pre 10 godina

Nema potrebe da Alfa nanosi udarce bilo kome. Alfa je druga dimenzija,nacin zivota... Samo se bojim da svi planovi,kao sto biva sa Fiat grupom,ostano samo planovi.
Da li ste primetili da se ljudi vise okrecu za Alfom 159 starom par godina nego za E klasom ili serijom 5?

Marko

pre 10 godina

Nema tu pitanja moze li konkurisati nekome ili ne, samo je pitanje koliko ce novca uloziti. Npr. zele bolji kvalitet unutrasnjosti - nema problema, samo neka kupe opremu od proizvodjaca koji snabdeva nemacku konkurenciju. Zele dobar menjac? Nema problema, neka kupe od ZF-a, Getrag-a ili nekog treceg... U drugom slucaju umesto kupovine se ulaze u razvoj pa se plodovi beru kasnije... Zele dobar motor? Za dobar blok vec imaju resurse, ostalo se ionako nabavlja od raznih firmi poput Bosch-a, pumpe, dizne, turbine, svecice itd. Sve se svodi na to koliko ce se novca uloziti i da li ce ulog biti isplativ. Recimo da se skupe seici sa Bliskog istoga mogli bi da iz prve naprave auto koji ce konkurisati BMW-u, posto sve moze da se kupi, od znanja do tehnologije, samo je pitanje da li ce i koliko ce se ulaganje isplatiti. U tome je sva mudrost, istorija neke kompanije moze biti prednost samo u imenu (ime brenda i sve ono sto definise brend je kupcima vazno) i patentima koje poseduje (sto znaci da ce manje patenata morati placati). Sve ostalo je iskljucivo pitanje kapitala.

Freemen

pre 10 godina

U prvi pravi BMW serije 3 koji nije imao problema sa upravljivoscu ugradjen je zadnji pogon kupljen od Alfe i proizvodjen u Nemackoj po Alfinoj licenci dakle BMW je to sto jeste delom zahvaljujuci Alfi.

Milos

pre 10 godina

Najvaznije za Alfu je da se izbori sa imidzom nepouzdanog automobila, mislim da je Guilietta u tome i uspela. Sto se tice povratka korenima, zadnja vuca i jaki benzinski motori - prosto, jako mali broj kupaca to trazi i spreman je da to plati. Na kraju danas Alfa ima u ponudi 1750TBI od 235 konja, ali se vise prodaju 1.6 i 2.0 jtd. Ono sto je Alfi potrebno jesu dve limuzine u klasi BMW serija 3 i 5, gde bi postojale opcije sa jakim Maseratijevim motorima. Medjutim, to ne bi trebalo da iskljuci i ponudu dizel hecbeka.

psiholog

pre 10 godina

samo bih pitao strucnjake sta fali Fiat-ovim motorima? pogotovo dizelima?;-) (nando, 20. jul 2013 17:02
Ko je pomenuo Fiatove motore!? Brend kao celina, bate..

Ivan

pre 10 godina

Evo ovaca koji padaju na Nemački marketing. Kao Alfa se raspada a ovi napravljeni ko tenk. Isto za Fiat i VW. Velika obmana Nemačke autoindustrije, medije i njihovih marketing kompanija. Al dobro Balkanci pa i šire vole mediokritet pa radije kupe Golfa nego Volvo V40 koji je najbezbedniji automobil svih vremena.

vizar

pre 10 godina

Alfa da konkurise BMW-u i Mercedesu? Nisam u toku pa pitam da nisu talasi velikih vrućina zahvatili Italiju ovih dana možda pa su se pod toplotnim udarima pisale ove halucinacije?

DROGBA11

pre 10 godina

Koja je najbolja je tesko pitanje... ali po meni 156 je bila veliki bum kad je izasla. secam se da sam ko klinac sa 13-14 godina svaki dan isao do salona preko puta skupstine i gledao je i gledao i gledao... e sad da bi stigla bmw,koji mi je inace omiljena marka,moraju podici kvalitet. Da ce dostici bmw kvalitet-nece,ali mogli bi malo da se potrude.

Bob

pre 10 godina

Pa bila je Alfa nekad tata za BMW a kasnije dosao sredozemsko/balkanski mentalitet do izrazaja i skoro unistio sveto ime pocevsi sa inace odlicnim konceptom Alfa Sud ali nazalost to je znacilo da se ta kola prave na Sud dakle jugu Italije (mafija) da nije bilo tog Sud u proizvodnji sad bi zvali kompakt klasu Alfasud a ne Golf

Dejan L

pre 10 godina

Nije tu pitanje zadnjeg pogona, evo i BMW u mnoge buduće modele planira ugradnju prednjeg pogona, za početak MINI i Serija 1 GT.
Problem Alfe je što cenom ne odstupa od BMW-a. Da bi povratili kupce moraće da snize cene 10% u odnosu na BMW. Nekada su trulile, ali to je bilo pre 22 godine, sad su pocinkovane, imaju solidan enterijer, imaju sportsko vešanje, kažu akreditovani mediji najbolje upravljanje, ali i platforme od Fijata i dosta motora od Fijata.
Alfi treba platforma, neki dizajn koji bi trajao, pogonski sklop od Maseratija i naravno niže cene delova. Glavna boljka su skupi delovi.
A ono što bih ja menjao je mesto za tablicu. To me jako iritira kod Alfe.
Ima duplo dužu tradiciju od BMW-a. Ono što je pionirski projekat Alfe, nije Iseta na 3 točka koja je bila 1. BMW. Sem toga skoro su objavili da je najviše BMW slagao o potrošnji, čak 30% više od deklarisane. Jel to ta ,,Efficient dynamic'' parola kojom se hvale?
Jel to ultimate ? Ne i to će platiti, izmišljaju nove klase kome nikom nisu potrebne, peh sa Klubmanom i Klubvanom, sa Minijem kupeom...
Ma nema tržišta za toliko klasa

Posmatrač

pre 10 godina

Mito/Đulijeta jednostavno nisu u tradiciji Alfine superiorne estetike.

Najbolja Alfa...? Zavisi šta je kriterijum..., ali ako je ovaj brend, pre svega, poznat po estetskoj dorađenosti, onda su najlepše Alfe ujedno i najbolje: Brera, 159, GT.

Konkurencija sa BMW... Alfa ne može, a ni ne treba da ima masovnost zasnovanu na širokom dijapazonu postojećih modela (koji su kod BMW uglavnom klonovi jedan drugom...), ali mora da ima predstavnike (ne u svim klasama) sličnih performansi (neosporno kod BMW) i nižu cenu (u odnosu na precenjeni BMW), jer provincijalni mentalitet naših kupaca (Deutsche gemacht, gut gemacht) zahteva izvesno vreme za promene...

mtw

pre 10 godina

За почетак ће бити довољно да раде више од обичног препакивања јефтиних ФИАТ-а (Grande Punto >> MiTo; Bravo >> Đulijeta), да произведу више од једног модела на 7 година и баце мало више акцента на турбо-бензинце са 200+ кс уз унапређење поузданости свих система. Све то мора да прати бар за нијансу нижа цена или више опреме за исте паре у односу на Њемачку тројку.

Turbo Benzina

pre 10 godina

Evidentno da se pokušava sa ponovnim profilisanjem i startom na tržištu, ali je ključna stvar u celoj priči adekvatna količina uloženog novca i marketing. Sve drugo u Alfi umeju da urade što su kroz istoriju mnogo puta dokazali.
Vozim MiTo i lično smatram da se ne bi tek tako trebali odreći modela u popularnim segmentima koji pojedinačno ne donose veliki profit, ali pospešuju ukupnu prodaju i prisutnost na tržištu. Ukoliko se želi parirati jednom BMW-u onda treba biti svestan da bavarski proizvođač ima predstavnike u gotovo svim raspoloživim segmentima, a neke su i sami promovisali (mislim na X liniju). Tradicija je OK, ali ni u BMW-u nisu bili gadljivi da ponude tržištu određene atipične modele u odnosu na prirodnu percepciju kada pomislimo na ovog proizvođača.
Za ljubitelje Alfe sa našeg podneblja dodatni problem bi bio doći do iole povoljnog primerka polovnog vozila ukoliko se u budućnosti puca na lux klasu. To je nešto što i mene pogađa obzirom da do kraja karijere ostajem veran omiljenom brendu.
U svakom slučaju puno sreće u novom poduhvatu - trebaće nam na ćudljivom tržištu! A šta god da se uradi biće mi zadovoljstvo kao i uvek ukoliko se može dosegnuti do nove generacije Alfi...

Pel

pre 10 godina

Sta je potrebno? Ukratko:
- da zadrze svoj smek po pitanju dizajna
- da se maksimalno priblize po pitanju kvaliteta
- da pariraju tehnoloskim dostignucima
- da redovno unapredjuju modele
- da budu konkurentniji cenom
i naravno voznim karakteristikama, to se podrazumeve svakako, kao i pouzdanoscu.

Meni je drago da se Alfa vraca. Konkurencija je uvek dobra za nas kupce novih ili polovnih vozila.

Te Kvondo strikes back

pre 10 godina

A šta je sa 4C i 8C, Alfa je zakon. Trebalo bi samo da naprave zamenu za 159, to nam nedostaje. Renderi za Djuliju su bili odlični. A da, dobri su i BMW, Audi i Mercedes, i japanci i tako dalje, da se drugi ne ljute.

Esad

pre 10 godina

Nemoguce je da Alfa bude ozbiljan konkurent BMWu. Moze da dobije mrvice, kao npr Jaguar, i nista vise. Na zalost Alfa je sinonim za kvarljiv i automobil koji veoma puno gubi na vrijednosti.

mg011

pre 10 godina

Ovo je sjajna vest! Prednji pogon je ubio sportski duh ovog slavnog brenda, nadam se da će se što pre vratiti tamo gde mu je mesto.

Mile kardan

pre 10 godina

Alfa sa zadnjom vučom, mmmm, jedva čekam, pa ne videsmo nista od njih sa pogonom na zadnjim točkovima od 75-ice čini mi se? Naravno ako ne računamo 8c, e sad da'l on beše zadnja ili sva 4?

Nikola Vranje

pre 10 godina

Kompanija sa najboljim dizajnerima definitivno. Drago mi je da prelaze na zadnji pogon, mnogo bolji osecaj pruza u toku voznje. Samo napred Alfa!

Finda

pre 10 godina

Nisam neki ljubitelj alfi ali da je tokom istorije imalo lepih modela imalo ih je definitivno, iz skorije proslosti 8c , 159 , a od novih je 4c prelep model. Drugo pitanje je da li uopste moze Alfa da nanese udarac bmw iz razloga sto je poverenje u kvalitet Alfe poprilicno poljuljano nakon ocajnih modela 156, 146 i ostalih promasaja. Ukoliko se bude poradilo na kvalitetu onda moze se ocekivati da alfa barem stane na crtu Bavarcima.

AfricA

pre 10 godina

Najbolja je AR 75 Turbo. Volim Alfe, ali treba im pored nabrojanog i veća paleta motora, pre svega benzinskih, turbaka, v6 možda i v8T. Imaju sve u svom dvorištu, samo da se drznu da to urade. A kvalitetom su zadnjih godina negde u rangu francuza i korejanaca, što nije loše, ali nije ni dobro za trku sa nemačkim asovima.

Želim joj najveći mogući uspeh.

sajko

pre 10 godina

BMW, Audi i Mercedes počinju da prave manja kola, a Alfa će kao da odustane od hečbeka. Manji premijum modeli će tek biti popularni. Čisto sumnjam u ovo što je napisano. Svakakve vesti se proturaju po netu (konkurencija i mediji zbog rejtinga) pa sve treba uzeti sa rezervom. Pre par nedelja je bila vest da će da ugase Dodge i naravno da je demantovano. Čak spremaju nove modele za 2015.

Joker

pre 10 godina

Najbolja Alfa? Teško pitanje... Po mom mišljenju spider ili 8c... A za drugo pitanje ne znam. Mislim da Alfa i BMW imaju različite ciljne grupe. Alfi želim sav uspeh u pohodu na premium segment, samo da ne završi kao Lancia...

Sasha

pre 10 godina

I sta se sada desava sa Guliom i 4C? Licno ja nisam covek odusevljen alfom. Cenim istoriju (sada vec davnu istoriju :( ), ali ako hoce da konkurisu BMW-u (Mercedes i Audi nekako nisu karakterno u istoj ravni, iako cenovno jesu), prosto moraju da uzmu neki pravac i drze se toga. Znate li koliko ljudi ja znam koji misle da Alfa vise ne postoji? Moj otac generalno prati sta se dogadja u industriij, i mislio je da je Alfa propala. Skoro se iznenadio kada je video reklamu za Guliettu. Ne mogu da krivim coveka. Cak je i Top Gear kada je testirao 159 rekao da na prosto nisu primetili da su izbacili nov auto, u sali.
A druga stvar je bas ta istorija. Super je sto su imali neke pobede nekada davno u auto-moto sportu i sto su drugi pravili kosacice dok su oni pravili automobile, ali to stvarno ne moze da proda auto u 2013. godini kada su ljudi postali mnogo racionalniji. Na jednog coveka koji tvrdi kako Alfa ima "dusu", doci ce 10 koji ce pitati da li je brza, prostranija ili udobnija i da li ce morati da proda bubrege ako se pokvari i koliko ce da ga kosta cela ta sminka i plastika na njemu kada krene da otpada, a krenuce. I tih 10 ce kupiti nesto sto nije Alfa, a onaj 11. nece doneti dovoljno profita.
Uostalom, neka odluce kome ce konkurisati, Porseu, BMW-u, VW-u ili Volvu. Svima u isto vreme, tesko.

alfa

pre 10 godina

Ja sam ljubitelj Alfi (starijih), ali ne bi bilo lose kad bi oni da predstavili bar jedan novi model... Ovako se sve svodi na planove, "agresivan izgled," pogon na zadnje tockove itd... Iskreno se nadam da nece propasti, ali u poslednjih par godina samo slusamo price, planove, i gledamo slike buducih modela koji nikako ne izlaze. Krenite da radite vec jednom!

Mačak

pre 10 godina

Pa dobro ja mislim da idu u dobrom smjeru. Sada će biti još atraktivnija. Biće skuplje i luksuznije. Ko će to da kupi? BRIKS naravno, mi evropljani ćemo polovna :)

Iceman

pre 10 godina

Prosto - da se na bokovima Alfe nadje ponovo propeti konjic a pod limarijom tehnologija iz Maranela. Vreme je da se Ferari oduzi roditeljima.

O. Dobro Svima

pre 10 godina

"šta je potrebno da bi fabrika uspela da nanese značajan udarac BMW-u?"

Ne mnogo toga, imajuci u vidu mnogo bolju istoriju i pedigre kao proizvodjac sportskih i luksuznih vozila (ALFA Romeo je mnogo stariji brand od BMW-a koji je poceo da pravi nekakve automobile tek posle drugog svetskog rata i to po licenci).

Isto tako, po kvalitetu izrade i pouzdanosti, vec sada su tu negde sa BMW-om (kvare se redovno i ne traju dugo i jedan i drugi).

Samo radikalno poboljsanje kvaliteta izrade i materijala, kao i pouzdanosti, i uvek bih radije kupio Alfu nego BMW, design automobila im je uvek jako dobar. Ali to je samo ukoliko ne bih mogao da priustim Mercedes (ne daj Boze).

Freemen

pre 10 godina

U prvi pravi BMW serije 3 koji nije imao problema sa upravljivoscu ugradjen je zadnji pogon kupljen od Alfe i proizvodjen u Nemackoj po Alfinoj licenci dakle BMW je to sto jeste delom zahvaljujuci Alfi.

Pel

pre 10 godina

Sta je potrebno? Ukratko:
- da zadrze svoj smek po pitanju dizajna
- da se maksimalno priblize po pitanju kvaliteta
- da pariraju tehnoloskim dostignucima
- da redovno unapredjuju modele
- da budu konkurentniji cenom
i naravno voznim karakteristikama, to se podrazumeve svakako, kao i pouzdanoscu.

Meni je drago da se Alfa vraca. Konkurencija je uvek dobra za nas kupce novih ili polovnih vozila.

Herc

pre 10 godina

Tri godine vozim 159-ku, definitivno najlepsa i najpouzdanija Alfa ikad napravljena, objektivno bolja od BMW 3 i Audi A4. 2.4 JTDm, 210KS-avion. Vozio sam sve i svasta - MB, BMW, Audi, VW, prosto je nemoguce ne zaljubiti se u 159-ku. I dan danas nekoliko puta dnevno blenem s prozora i divim se toj lepoti, a tek kad sednem za volan, srce zaigra kao u tinejdzera.

AfricA

pre 10 godina

Najbolja je AR 75 Turbo. Volim Alfe, ali treba im pored nabrojanog i veća paleta motora, pre svega benzinskih, turbaka, v6 možda i v8T. Imaju sve u svom dvorištu, samo da se drznu da to urade. A kvalitetom su zadnjih godina negde u rangu francuza i korejanaca, što nije loše, ali nije ni dobro za trku sa nemačkim asovima.

Želim joj najveći mogući uspeh.

Posmatrač

pre 10 godina

Mito/Đulijeta jednostavno nisu u tradiciji Alfine superiorne estetike.

Najbolja Alfa...? Zavisi šta je kriterijum..., ali ako je ovaj brend, pre svega, poznat po estetskoj dorađenosti, onda su najlepše Alfe ujedno i najbolje: Brera, 159, GT.

Konkurencija sa BMW... Alfa ne može, a ni ne treba da ima masovnost zasnovanu na širokom dijapazonu postojećih modela (koji su kod BMW uglavnom klonovi jedan drugom...), ali mora da ima predstavnike (ne u svim klasama) sličnih performansi (neosporno kod BMW) i nižu cenu (u odnosu na precenjeni BMW), jer provincijalni mentalitet naših kupaca (Deutsche gemacht, gut gemacht) zahteva izvesno vreme za promene...

Iceman

pre 10 godina

Prosto - da se na bokovima Alfe nadje ponovo propeti konjic a pod limarijom tehnologija iz Maranela. Vreme je da se Ferari oduzi roditeljima.

Sasha

pre 10 godina

I sta se sada desava sa Guliom i 4C? Licno ja nisam covek odusevljen alfom. Cenim istoriju (sada vec davnu istoriju :( ), ali ako hoce da konkurisu BMW-u (Mercedes i Audi nekako nisu karakterno u istoj ravni, iako cenovno jesu), prosto moraju da uzmu neki pravac i drze se toga. Znate li koliko ljudi ja znam koji misle da Alfa vise ne postoji? Moj otac generalno prati sta se dogadja u industriij, i mislio je da je Alfa propala. Skoro se iznenadio kada je video reklamu za Guliettu. Ne mogu da krivim coveka. Cak je i Top Gear kada je testirao 159 rekao da na prosto nisu primetili da su izbacili nov auto, u sali.
A druga stvar je bas ta istorija. Super je sto su imali neke pobede nekada davno u auto-moto sportu i sto su drugi pravili kosacice dok su oni pravili automobile, ali to stvarno ne moze da proda auto u 2013. godini kada su ljudi postali mnogo racionalniji. Na jednog coveka koji tvrdi kako Alfa ima "dusu", doci ce 10 koji ce pitati da li je brza, prostranija ili udobnija i da li ce morati da proda bubrege ako se pokvari i koliko ce da ga kosta cela ta sminka i plastika na njemu kada krene da otpada, a krenuce. I tih 10 ce kupiti nesto sto nije Alfa, a onaj 11. nece doneti dovoljno profita.
Uostalom, neka odluce kome ce konkurisati, Porseu, BMW-u, VW-u ili Volvu. Svima u isto vreme, tesko.

mg011

pre 10 godina

Ovo je sjajna vest! Prednji pogon je ubio sportski duh ovog slavnog brenda, nadam se da će se što pre vratiti tamo gde mu je mesto.

Nikola Vranje

pre 10 godina

Kompanija sa najboljim dizajnerima definitivno. Drago mi je da prelaze na zadnji pogon, mnogo bolji osecaj pruza u toku voznje. Samo napred Alfa!

mtw

pre 10 godina

За почетак ће бити довољно да раде више од обичног препакивања јефтиних ФИАТ-а (Grande Punto >> MiTo; Bravo >> Đulijeta), да произведу више од једног модела на 7 година и баце мало више акцента на турбо-бензинце са 200+ кс уз унапређење поузданости свих система. Све то мора да прати бар за нијансу нижа цена или више опреме за исте паре у односу на Њемачку тројку.

Lancia Delta 2011

pre 10 godina

Alfa 159, Brera. Jeremy Clarkson - Top Gear: "Kada bi BMW M3 izgledao kao Alfa 159, mi vise nikad i nigde ne bismo isli peske".

Joker

pre 10 godina

Najbolja Alfa? Teško pitanje... Po mom mišljenju spider ili 8c... A za drugo pitanje ne znam. Mislim da Alfa i BMW imaju različite ciljne grupe. Alfi želim sav uspeh u pohodu na premium segment, samo da ne završi kao Lancia...

Turbo Benzina

pre 10 godina

Evidentno da se pokušava sa ponovnim profilisanjem i startom na tržištu, ali je ključna stvar u celoj priči adekvatna količina uloženog novca i marketing. Sve drugo u Alfi umeju da urade što su kroz istoriju mnogo puta dokazali.
Vozim MiTo i lično smatram da se ne bi tek tako trebali odreći modela u popularnim segmentima koji pojedinačno ne donose veliki profit, ali pospešuju ukupnu prodaju i prisutnost na tržištu. Ukoliko se želi parirati jednom BMW-u onda treba biti svestan da bavarski proizvođač ima predstavnike u gotovo svim raspoloživim segmentima, a neke su i sami promovisali (mislim na X liniju). Tradicija je OK, ali ni u BMW-u nisu bili gadljivi da ponude tržištu određene atipične modele u odnosu na prirodnu percepciju kada pomislimo na ovog proizvođača.
Za ljubitelje Alfe sa našeg podneblja dodatni problem bi bio doći do iole povoljnog primerka polovnog vozila ukoliko se u budućnosti puca na lux klasu. To je nešto što i mene pogađa obzirom da do kraja karijere ostajem veran omiljenom brendu.
U svakom slučaju puno sreće u novom poduhvatu - trebaće nam na ćudljivom tržištu! A šta god da se uradi biće mi zadovoljstvo kao i uvek ukoliko se može dosegnuti do nove generacije Alfi...

alfa

pre 10 godina

Ja sam ljubitelj Alfi (starijih), ali ne bi bilo lose kad bi oni da predstavili bar jedan novi model... Ovako se sve svodi na planove, "agresivan izgled," pogon na zadnje tockove itd... Iskreno se nadam da nece propasti, ali u poslednjih par godina samo slusamo price, planove, i gledamo slike buducih modela koji nikako ne izlaze. Krenite da radite vec jednom!

Turbo Benzina

pre 10 godina

Jedno pitanje za sve koji plasiraju priče o prepakivanju: Da li su vaše tvrdnje bazirane na realnom i ličnom iskustvu ili su samo rekla-kazala?
U situaciji sam da privatno i službeno godinama vozim MiTo i Grande Punto, prešao sam hiljade km i održavam ih pa mogu da tvrdim kako je sličnost u vožnji otprilike kao dan i noć!
Ako ćemo tom analogijom, da li je npr. Audi A3 zapravo prepakovani Golf, a A4 prepakovani Passat? Zašto se Audiju priznaje autentičnost, a Alfi u sličnoj situaciji osporava?
Tačno je da MiTo deli određene sklopove i dugmiće sa Puntom, ali čitav vozački ugođaj dijametralno je različit, u najmanju ruku kao i kod VW predstavnika.
Brojke govore da Alfa na tržište godinama, možda i decenijama nije plasirala zanimljiviji i performantniji model (izuzev GTA) od MiTo 1.4TBi, barem kada je u pitanju dinamika vožnje. Takođe, možda u čitavoj istoriji Alfa nije imala sveobuhvatno bolji model od Giuliette ako govorimo o paketu performansi, udobnosti, praktičnosti, bezbednosti, ležanju i sveukupnom kvalitetu proizvoda.
O estetici i poimanju lepog ne bih govorio, to je predmet lične percepcije i osećaja. Lično sam oduševljen i svestan da se ne može zauvek igrati na kartu namrštenosti, dok je vezivanje za 8C dizajn po meni pun pogodak.
A prodaja? Pa jednostavno neki umeju da podiđu masi i plasiraju komercijalu, a drugi ne. Samo molim vas nemojte više o nemačkoj neuništivosti, ovo je XXI vek i danas su globalno razlike u kvalitetu minimalne...

stf

pre 10 godina

Odgovorno tvrdim, da je Alfa GT imala zadnji pogon i originalnu instrument tablu, eventualno i veci spektar motora to bi bio jedan od najkompletnijih automobila u istoriji. Imao sam tri Alfe: 75, 156 i GT i vozio jos nekoliko ali ovaj GT je jednostavno tako promisljen auto da mi nije jasno kako nije bio uspesniji model. Sa velikim gepekom, oborivom i deljivom zadnjom klupom, relativno malom potrosnjom da ga mozete koristiti kao 'daily driver' bez ikakvih briga i ustezanja. Preko neverovatnog ali stvarno neverovatnog lezanja u krivini pa do komfora pravog premijum automobila... Jedina mana su pojedini elementi cija zamena ce kad tad morati da se odradi kao sto su dizne, plivajuci zamajac i sl. Eventualno manjak mesta na zadnjoj klupi ali samo u visini. Takodje, skuplje mogu biti i gume ali samo ako su 17" ili vise inca. Sve u svemu, ko god ima priliku da proba ili cak kupi ovaj auto, ne razmisljajte! Niposto! Navedite mi drugi sportski kupe u koji moze da sedne cetvoro odraslih, koji trosi 8 lit/100km, koji ima gepek dostojan Logana i koji se tako moze proterati kroz krivinu... Mozda sam malo preterao ali verujte, probajte ko moze - nije ni skup, necete se pokajati!!!

Rool

pre 10 godina

Pre par meseci sam prvi put video 159-ku, i posle duge potrage postao ponosni vlasnik crne 159 2.0 JTDm.
Sam sebi sam smesan kad po nekoliko puta na dan izadjem na terasu da se divim izgledu, a da ne pricam sto ide ko mecava i lezi ko formula.

Mile kardan

pre 10 godina

Alfa sa zadnjom vučom, mmmm, jedva čekam, pa ne videsmo nista od njih sa pogonom na zadnjim točkovima od 75-ice čini mi se? Naravno ako ne računamo 8c, e sad da'l on beše zadnja ili sva 4?

Dejan L

pre 10 godina

Nije tu pitanje zadnjeg pogona, evo i BMW u mnoge buduće modele planira ugradnju prednjeg pogona, za početak MINI i Serija 1 GT.
Problem Alfe je što cenom ne odstupa od BMW-a. Da bi povratili kupce moraće da snize cene 10% u odnosu na BMW. Nekada su trulile, ali to je bilo pre 22 godine, sad su pocinkovane, imaju solidan enterijer, imaju sportsko vešanje, kažu akreditovani mediji najbolje upravljanje, ali i platforme od Fijata i dosta motora od Fijata.
Alfi treba platforma, neki dizajn koji bi trajao, pogonski sklop od Maseratija i naravno niže cene delova. Glavna boljka su skupi delovi.
A ono što bih ja menjao je mesto za tablicu. To me jako iritira kod Alfe.
Ima duplo dužu tradiciju od BMW-a. Ono što je pionirski projekat Alfe, nije Iseta na 3 točka koja je bila 1. BMW. Sem toga skoro su objavili da je najviše BMW slagao o potrošnji, čak 30% više od deklarisane. Jel to ta ,,Efficient dynamic'' parola kojom se hvale?
Jel to ultimate ? Ne i to će platiti, izmišljaju nove klase kome nikom nisu potrebne, peh sa Klubmanom i Klubvanom, sa Minijem kupeom...
Ma nema tržišta za toliko klasa

cuore sportivo

pre 10 godina

Vozio sam je nekada...i bio sam zadovoljan! I sada volim da je vidim, mada se iznerviram kada vidim kakve persone su dozivele da voze Alfu ( 147, 156 ) zbog cene. Da su jednu godinu ranije izbacili na trziste 159, mozda bi i ukrali kog kupca BMWu ( i pored toga svaka 159 je lepsa od e90 i e91 serije )!? Ukoliko Maserati Ghibli pronadje mesto na trzistu, i Alfa ce sigurno!!!

Misko

pre 10 godina

BMW je opozvao 2 miliona vozila za 36 meseci. KVALITET?
BMW je deklarisao za 30% manju potrošnju od realne.
Sve ima na internetu da se pronađe. Hvala, a sada ćao hejterima Alfe.

DROGBA11

pre 10 godina

Koja je najbolja je tesko pitanje... ali po meni 156 je bila veliki bum kad je izasla. secam se da sam ko klinac sa 13-14 godina svaki dan isao do salona preko puta skupstine i gledao je i gledao i gledao... e sad da bi stigla bmw,koji mi je inace omiljena marka,moraju podici kvalitet. Da ce dostici bmw kvalitet-nece,ali mogli bi malo da se potrude.

petar

pre 10 godina

Nema potrebe da Alfa nanosi udarce bilo kome. Alfa je druga dimenzija,nacin zivota... Samo se bojim da svi planovi,kao sto biva sa Fiat grupom,ostano samo planovi.
Da li ste primetili da se ljudi vise okrecu za Alfom 159 starom par godina nego za E klasom ili serijom 5?

Bob

pre 10 godina

Pa bila je Alfa nekad tata za BMW a kasnije dosao sredozemsko/balkanski mentalitet do izrazaja i skoro unistio sveto ime pocevsi sa inace odlicnim konceptom Alfa Sud ali nazalost to je znacilo da se ta kola prave na Sud dakle jugu Italije (mafija) da nije bilo tog Sud u proizvodnji sad bi zvali kompakt klasu Alfasud a ne Golf

Nenad

pre 10 godina

Nisam ljbitelj Alfe ali dajte malo objektivnosti.Vagen i Alfa su dva sveta.Kad kazes Alfa Romeo zna se,vrh automobilske industrije i razvoja.A Vagen,jedan automobil za svakodnevnu upotrebu koji se prodaje u sto vise primeraka bez nekog dizajnerskok poduhvata..Alfa se ovim potezom verovato vraca u sam vrh jel ima slavno ime i tradiciju sto mnoge druge marke mogu da sanjaju.Jednostavno Italijani imaju tradiciju sto i neiznenadjuje nedavna poseta gospode iz Audija Alfinim fabrikama i pogonima.Jedino mi ovde vodimo beznacajnu polemiku sta je satrije kokoska ili jaje.

Te Kvondo strikes back

pre 10 godina

A šta je sa 4C i 8C, Alfa je zakon. Trebalo bi samo da naprave zamenu za 159, to nam nedostaje. Renderi za Djuliju su bili odlični. A da, dobri su i BMW, Audi i Mercedes, i japanci i tako dalje, da se drugi ne ljute.

O. Dobro Svima

pre 10 godina

"šta je potrebno da bi fabrika uspela da nanese značajan udarac BMW-u?"

Ne mnogo toga, imajuci u vidu mnogo bolju istoriju i pedigre kao proizvodjac sportskih i luksuznih vozila (ALFA Romeo je mnogo stariji brand od BMW-a koji je poceo da pravi nekakve automobile tek posle drugog svetskog rata i to po licenci).

Isto tako, po kvalitetu izrade i pouzdanosti, vec sada su tu negde sa BMW-om (kvare se redovno i ne traju dugo i jedan i drugi).

Samo radikalno poboljsanje kvaliteta izrade i materijala, kao i pouzdanosti, i uvek bih radije kupio Alfu nego BMW, design automobila im je uvek jako dobar. Ali to je samo ukoliko ne bih mogao da priustim Mercedes (ne daj Boze).

sajko

pre 10 godina

BMW, Audi i Mercedes počinju da prave manja kola, a Alfa će kao da odustane od hečbeka. Manji premijum modeli će tek biti popularni. Čisto sumnjam u ovo što je napisano. Svakakve vesti se proturaju po netu (konkurencija i mediji zbog rejtinga) pa sve treba uzeti sa rezervom. Pre par nedelja je bila vest da će da ugase Dodge i naravno da je demantovano. Čak spremaju nove modele za 2015.

mali Perica

pre 10 godina

Imao sam veliku srecu da radeci posao koji radim, pregledam jednu od DVE ikad proizvdene Glorije sa maseratijevim motorom. Auto je PREDIVANNNNNNNNNNNNNN

Najlepsa Alfa...Junior 70-tih (vozio Sead Alilhodzic)

Sta da uradi da bi izdrmala BMW...tu jedino Al Kaida moze da pomogne

Mario

pre 10 godina

Alfa je trenutno jedini evropski brend a da je poznat i da ima tradiciju, koji moze nemackoj premijum trojki da otme dobra deo trzista u nekom buducem periodu, pod uslovom da se uozbilje a verujem da hoce i to nadam se uskoro. Zato i jesu ovi iz vagena tj nemci toliko zapeli da ih kupe jer su uvideli potencijalnu pretnju.

Ja navijam za Alfu, jer su mi premijum nemci sve dosadniji i dosadniji, Alfa bi bila pravo osvezenje u premijum segmentu.

Preddy Baer

pre 10 godina

@drogba

vidis, ja isto napravio jednom izlet od onoga u sta verujem ka onome sto mi pricaju da u to treba da verujem. i kupio BMW 318i cabrio.

u zivotu se nisam bio vise zajebao oko jedne kupovine, sve misleci da kupujem premijum brand, kod najveceg dilera u Berlinu, sa sve garancijom (iako je bio polovan auto).

agonija od jedno 5 meseci sa menjacem, kvacilom gde su me predstavnici pokusali da ubede da je u pitanju izlizana lamela !?!?!?! na kraju sam im dokazao gde je problem i morali su da menjaju CEO menjac sa kvacilom

(Bosch) pumpa za benzin u rezervoaru koja te kod BMWa kosta oko 400 EUR, ista Bosch pumpa kod nezavisnog prodavca delova 113 EUR.

gremlini u elektrici

potrosnja goriva daleko iznad propisane

voleo sam prethodno taj auto svim srcem, na zalost ostao potpuno razocaran!

sada bih BMW vozio jedino ukoliko bi mi firma kupila taj auto i placala njegovo odrzavanje

i da dodam na kraju: totalno sam razocaran uredjenjem unutrasnjosti BMWa godinama unazad (zahvalimo Bangleu za to). i dalje (kao inzenjer) ne mogu da shvatim da npr u 5cama, dakle automa koji su dugacki cca 5 m i dalje nema dovoljno prostora u kabini! mislio da je to problem Bangleove 5ce, skoro se vozio u novoj (u taksiju) i isto sr...e!

BMW je jedino srecan sto Alfa nije od 147ce i 156ce izbacila GTA verziju, oduvali bi M Sports!

P.S. imam kolegu engleza, kome kinta nije problem. poseduje 4 (cetri!) 155ce i nevidjeno uziva u njima.

Preddy Baer

pre 10 godina

@Aleksandar

Dosta vise te nemacke propagande.

Kao prvo, Alfa nije pravljena za lokalne puteve u okolini Arilja, gde jedino traktor pomaze i poneki jos uvek iskonski terenac.

Trapovi na Alfi su podeseni za dobre puteve i sportsku voznju. Ako vam treba traktor, onda ste se VI zajebali u izboru vozila.

Ja licno posedovao (posedujem) 4 Alfe:
prva je bila 146ca, fenomenalan mali zvrk, koji sam prodao samo zato sto sam se preselio u Nemacku, ne znajuci da sam mogao ponovo da uvezem auto koji je bio izvezen iz EU prethodno
druga je bila 156ca, kraljica koju sam prodao posto je bila verzija sa najslabijim motorom i hteo sam vise
treca je bila 159ka 2.2JTS, ostvaren san, ali apetiti su rasli, pa ...
sada vozim 4. Alfu: 159ka 3.2JTS Q4 sa svom mogucom opremom: AVION!

uz regularno odrzavanje nisam imao nikakvih troskova vezanih za los dizajn ili kvalitet vozila

Ivan

pre 10 godina

Evo ovaca koji padaju na Nemački marketing. Kao Alfa se raspada a ovi napravljeni ko tenk. Isto za Fiat i VW. Velika obmana Nemačke autoindustrije, medije i njihovih marketing kompanija. Al dobro Balkanci pa i šire vole mediokritet pa radije kupe Golfa nego Volvo V40 koji je najbezbedniji automobil svih vremena.

Dejan

pre 10 godina

Mom prethodniku da kažem da VW još ništa nije uspeo da napravi sa emocijama pa to onda ne bi bila ni VW Alfa.
Jedini VW sa emocijama napravio je Porše ... a poslednji pokušaj toga je bila koncept verzija Phaeton-a
I da na svetu ima pravde i da se poštuju pravila ekonomije i da se ne štite interesi moćnika VW više ne bi bio VW već Porše ...
Škoda bi bila i dalje lep porodičan auto, Seat Leon bi bio u potpunosti san Waltera Da Silve a ne osakaćeni san o lepoti i brzini, Audi bi doživeo revoluciju u dizajnu, a VW bi ostao "narodni auto" ...
Ovako imamo gomilu golfova, pasata i polo-a u jeftinijoj i skupljoj varijanti ... i Lamborgini u najskupljoj verziji Audija R8
Alfa Romeo ne bi bio izuzetak ...
Uniformisanost jedne kulture ne proizvodi emocije već hladnoću i distancu.
Alfa, Seat, Lancia, su strast
Renault, Peugeot, Citroen su elegancija
Englezi su ekstravagancija
Šveđani sigurnost i praktičnost
Japanci su pokret
Nemački automobili su ... svrha
...
Gloria je fantastičan auto ... ali bi teško zaživela u ovom obliku...
Šteta što mnogi misle da hečbek ne može preneti ili emocije i sportski stil ...
Pa Alfa 159 u karavan verziji je živi dokaz da to može i karavan ... Čak je i lepši auto i budi više emocija od limuzine ...
Alfa nije imala broblem toliko sa dizajnom i motorima koliko sa završnom obradom ...
Problem Alfe su fabrike u kojima se proizvode

holding

pre 10 godina

Zasto uopste uporedjivati Alfu sa BMW? To su dva totalno razlicita sveta.
BMW je ko dizajniran kao kanta kada se uporedi sa Alfom, opaka kanta, ali i dalje tvrd nemacki automobil. Alfa je poezija.
Upravu su sto izbacuju iz proizvodje MiTo i Djuliju, jer ova dva vise lice na city car ili porodicni, nesto sto je uniseks. Ranije je Alfa bila simbol stila i sportskog automobila, red je da se tome vrati, a ne da pravi jajasca koja lice na koreanske jeftine automobile. I ne slazem se da treba da ide ispod cene BMW-a. Mislim da bi trebali da su iznad cene prosecnog BMW modela kojeg kupuju neizivljeni bankari i porodicni ljudi (mislim na Nemacku i EU, kod nas to sto kupi 20 godina starog BMW-a necu da komentarisem). Alfa bi trebalo da je ponovo auto za frajere, a ne za bogate cerkice, pa ce opet moci da podigne cenu.

vizar

pre 10 godina

Alfa da konkurise BMW-u i Mercedesu? Nisam u toku pa pitam da nisu talasi velikih vrućina zahvatili Italiju ovih dana možda pa su se pod toplotnim udarima pisale ove halucinacije?

Sasa

pre 10 godina

Auti se dijele na njemacke i ostale, a njemacki se dijele na mercedes i ostale
(Ante, 21. jul 2013 08:13)

Na tvoju zalost, automobili se dele na Japanske i ostale. Japanci prave daleko najpouzdanije automobile na Svetu. Najskuplji Nemci ne mogu da se porede sa najeftnijim modelima ovih marki po pouzdanosti.

Esad

pre 10 godina

Nemoguce je da Alfa bude ozbiljan konkurent BMWu. Moze da dobije mrvice, kao npr Jaguar, i nista vise. Na zalost Alfa je sinonim za kvarljiv i automobil koji veoma puno gubi na vrijednosti.

Milos

pre 10 godina

Najvaznije za Alfu je da se izbori sa imidzom nepouzdanog automobila, mislim da je Guilietta u tome i uspela. Sto se tice povratka korenima, zadnja vuca i jaki benzinski motori - prosto, jako mali broj kupaca to trazi i spreman je da to plati. Na kraju danas Alfa ima u ponudi 1750TBI od 235 konja, ali se vise prodaju 1.6 i 2.0 jtd. Ono sto je Alfi potrebno jesu dve limuzine u klasi BMW serija 3 i 5, gde bi postojale opcije sa jakim Maseratijevim motorima. Medjutim, to ne bi trebalo da iskljuci i ponudu dizel hecbeka.

Sarajlija

pre 10 godina

ALFA ;-) Tri neostvarene želje.Negdje krajem 80_ih našao sam solidnu Đuliju 1300ti.Supruga neće da zna.Kaže ružna,kockasta,a ja da nam baš treba takav ,pravi familijarni auto, sa 4-vero vrata i 2 dupla karburatora.Ništa od kupovine :( Onda negdje krajem devedesetih 75-ica,ali ni od te kupovine ništa.Poslijejedna divna 155-ica,i opet ništa.Svaki put sam imao veliku želju za naj auto,ali i strah od problema.
Naj Alfa,pa sigurno 1300 GTA.

micke

pre 10 godina

Ovo je jedini mogući potez, jer Alfa je počela da nestaje sa tržišta, prodaja je tako loša da ne kažem katastrofalna. Kupci su svhatili da kupuju prepakovanog Punta(Mito) i Brava(Giuletta) po visokoj ceni. Da ne pričam napamet možete videti da je prodaja Mita u 2008g bila oko 62.000 vozila, prošele godine je pala na oko 27.000 vozila a ove godine je u prvih šest mesecije pad preko 30%, tako da će ove godine prodaja biti 15.000-18.000 vozila. A šta će tek biti sleseće godine. A prodaja Giuliette je 2011g. bila preko 80.000 vozila, prošle godine oko 67.000 vozila a ove godine će biti oko 45.000 vozila.
Sve o prodaji Alfe(i FIAT-a i Lanci-e)možete videti ovde:

http://www.carsitaly.net/fiat-car-sales_europe.htm

Najbolje Alfe su Giulia, Alfa 1750, Alfetta. Sve su bile sa zadnjim pogonom a Alfetta je imala pozadi De Dion-ovu osovinu. Ti modeli su bili vrlo uspešne sporstke limuzine i bili su na vrhu u toj kategoriji. Otkada ju je preuzeo Fiat i prešla na predniji pogon Alfa je u padu. To svhatili i sada hoće da se vrate istoriskim korenovima. Da li će u tome uspeti vidćemo, a želim im puno uspehs na tom putu.

savo matic

pre 10 godina

najljepsa alfa ikad napravljena je Alfa 33 Stradale, napravljena daleke
67-godine, najljepsi zvuk ima Alfa C8 posebno kad prebacis na sport modus,
svaki put se najezim kad je upalim..

Preddy Baer

pre 10 godina

@stexa

cini mi se da Alfa nemora da izaziva VW na mec kao prethodnicu "velikima" posto je ocigledno da je VW priznao "poraz" time sto bezuspesno pokusava da otkupi AR brand of Fiata!

shpitz

pre 10 godina

Najzad Alfa!!! Evo ovako... Kupio sam Alfu 159 1,9 JTDm 16v iz 2008. plavu metalik, naravno karavana, početkom ove godine. Stavio sam joj crne 18 felne za koje sam iskašljao prilično veliku lovu. To je tako lepo dizajniran karavan da ne gubi ništa od sportske draži, ako nije čak i lepša od obične. Što se tiče vožnje ide kao voz, leži na putu tako da nema šanse da je dovedete u situaciju da izgubite kontrolu. Stvorena je za krivine, naravno na putu bez rupa. Voziti ovaj auto je neverovatan doživljaj, sa svojih fabričkih 150 konja prosto leti. Što se tiče potrošnje sve zavisi kako je vozite, ako vozite kao baba onda ne troši puno, ali ako je vozite kako se vozi takav auto onda troši kao i svaki drugi auto. Do Grčke i nazad prosečno 7,5 litara, a vozio sam je 180-190 auto putem. O izgelu ne treba mnogo diskutovati, sve je u oku posmatrača, ali meni izgleda prelepo. Kad god treba da se vozim negde, a boga mi vozim se i kada ne treba zadovoljstva radi, već dok joj prilazim srce počne da mi lupa kao ludo, a kad krenem... uh, svakom želim takav osećaj! A što se tiče alfista kao populacije, čudna je to skupina, svi voze alfu zato što je vole, i teško da ćete videti nekog ćelavog debelog kajlaša sa bojlerom da izlazi iz neke. I verujte, jedva čekam neku priliku da podelim ovo sa nekim. Ove vesti mene posebno raduju, samo mislim da Alfi nije konkurencija ni BMW ni mercedes, ni audi jer jednostavno ne dele istu ciljnu grupu. Alfa se prvo proba i posle joj pripadate...

Mačak

pre 10 godina

Pa dobro ja mislim da idu u dobrom smjeru. Sada će biti još atraktivnija. Biće skuplje i luksuznije. Ko će to da kupi? BRIKS naravno, mi evropljani ćemo polovna :)

Реалан

pre 10 godina

Од историје се не живи! Треба мало да пређу са речи на дела! Да избаце ту guliu више, а не само да причају о њој већ неколико година! Надам се да ово неће остати мртво слово на папиру и да ће Fiat мало више пажње да обрати на Alfu

Marko

pre 10 godina

Nema tu pitanja moze li konkurisati nekome ili ne, samo je pitanje koliko ce novca uloziti. Npr. zele bolji kvalitet unutrasnjosti - nema problema, samo neka kupe opremu od proizvodjaca koji snabdeva nemacku konkurenciju. Zele dobar menjac? Nema problema, neka kupe od ZF-a, Getrag-a ili nekog treceg... U drugom slucaju umesto kupovine se ulaze u razvoj pa se plodovi beru kasnije... Zele dobar motor? Za dobar blok vec imaju resurse, ostalo se ionako nabavlja od raznih firmi poput Bosch-a, pumpe, dizne, turbine, svecice itd. Sve se svodi na to koliko ce se novca uloziti i da li ce ulog biti isplativ. Recimo da se skupe seici sa Bliskog istoga mogli bi da iz prve naprave auto koji ce konkurisati BMW-u, posto sve moze da se kupi, od znanja do tehnologije, samo je pitanje da li ce i koliko ce se ulaganje isplatiti. U tome je sva mudrost, istorija neke kompanije moze biti prednost samo u imenu (ime brenda i sve ono sto definise brend je kupcima vazno) i patentima koje poseduje (sto znaci da ce manje patenata morati placati). Sve ostalo je iskljucivo pitanje kapitala.

ostap

pre 10 godina

Ne morate ni ovo da objavite ali moram da pitam freemana gde je ccuo da je bmw uzeo zadnju osovinu od alfe. Prvo alfe su do prelaska na prednju vuccu imale de dionovu osovinu (kruta ali skupa izum francuza De Diona). Bmw je imao pozadi nezavisno vessanje sa uzduzznim ramenima. Tek toliko da znate kad se vec paccate u nessto ssto ne znate...

Alfas

pre 10 godina

Od nesto starijih Alfi, najprivlacnija mi je Junior Gt. Iz "skorije" istorije najlepse su mi 75 i 155. Cak se mislim da menjam svoju 156 za dobar primerak jedne od te dve. Samo me ubi razum. Srce hoce ali glava ne da. :( Od nesto mladjih, Alfa 156 GTA, bez premca.
Sto se tice mog razmisljanja o opstanku imena Alfa u svetu automobilizma, voleo bi da se ne svodi sve na matematku. Grupacija Fiat da pokaze cojones i da vrati Alfu korenima - zadnja vuca i naturpijani atmosferci, a ne da se petlja sa naftasima i Suv. Nek se prave pare sa Fiat modelima, a da Alfa bude tu negde oko nule sa profitom ali da pokazu sta znaju i zasto je Alfa Alfa. Da prave automobile srcem, a ne da udovoljavaju trenutnim hirovima trzista (naftasi, hibridi, elektro motori...).
Naravno da od toga nema nista, kao ni od moje zelje za dobrom 75 i 155 umesto 156. Istom idejom smo vodjeni - razum (novac). Nadam se jednog dana...

Finda

pre 10 godina

Nisam neki ljubitelj alfi ali da je tokom istorije imalo lepih modela imalo ih je definitivno, iz skorije proslosti 8c , 159 , a od novih je 4c prelep model. Drugo pitanje je da li uopste moze Alfa da nanese udarac bmw iz razloga sto je poverenje u kvalitet Alfe poprilicno poljuljano nakon ocajnih modela 156, 146 i ostalih promasaja. Ukoliko se bude poradilo na kvalitetu onda moze se ocekivati da alfa barem stane na crtu Bavarcima.

Disc

pre 10 godina

Potrebno je:
1 Mnostvo novih modela i logicna politika,tojest koji, kad model izlazi/nasledjuje !
2 Potrebno je vratiti se u autosport,u reli i na kruzne trke !
3 Potreban je bolji marketing !
4 Potrebna je bolja zavrsna obrada !
5 Cena?Cena na dole, pa nemojmo biti smesni, cena je najmanji problem,poznato je da trziste luksuznih namirnica bukvalno eksplodira !
6 Potrebne su klot verzije,sa vrlo stedljivim motorima, da bi dobro prosli an lizing trzistu !

Mačak

pre 10 godina

"Evo ovaca koji padaju na Nemački marketing. Kao Alfa se raspada a ovi napravljeni ko tenk. Isto za Fiat i VW. Velika obmana Nemačke autoindustrije, medije i njihovih marketing kompanija. Al dobro Balkanci pa i šire vole mediokritet pa radije kupe Golfa nego Volvo V40 koji je najbezbedniji automobil svih vremena.
(Ivan, 20. jul 2013 17:36)" - Ne padaju balkanci na nikakav njemački marketing, nego se sad neki ljudi izgleda osjećaju prosvijetljeno kad kažu nešto kao ti što si izjavio. Volvo je moja omiljena marka. Imao sam 3 komada. Prestao sam da ih kupujem jer nemam gdje da ih popravim i nema djelova. Jednostavno njemačka i francuska auta ovdje imaju svu potrebnu podršku i dobro su plasirani još od 80tih godina. Ja ne znam šta je tu čudno ljudi. Slobodno vi kupujte Alfe, Volva, Koreance... Meni je čak lijepo kad to vidim na ulici, ali posle jedno 15 automobila, shvatio sam da su njemci zakon u ovom dijelu svijeta. Rado bih kupio Mazdu ili Hondu, ali i one su problem, jer su djelovi blago rečeno papreni, a i vjerovatno nigdje im u svijetu ne pada cijena kao kod nas, što je fenomen.

toni

pre 10 godina

Alfi bi bilo najbolje da odustane od proizvodnje automobila općenito, i prijeđe na slikarstvo, kako bi se alfisti mogli diviti toj ljepoti!
Ili da je kupi vw pa napravi od nje "audija s emocijama".

Sale

pre 10 godina

1600GT

A želim da svaka alfa, kao subaru, uvek ima pogon na svim točkovima, da ima bar uporedivo dobre motore kao bmw, da je jeftinija od bmw-a, da ne bude manje upotrebljiva, da je u polju sigurnosti na apsolutno istom nivou i da pouzdanost bude na nivou japanca ili bar jeftinog fiata

Marko

pre 10 godina

@Vladimir

Zbog izbora odredjenog automobila ljude nazivas seljacinama, odnosno grupises ljude po plemenskom principu? Ustvari, ti o njima (ljudima koji su kupili BMW) nisi nista rekao, ali zato si mnogo rekao o sebi, samo nazalost toga nisi ni svestan. I pridev "stiski" si koristio zato da bi ispao "pametniji", kao i "atakovala" umesto "napadala" (upotreba takvih reci je odlika kvazi intelektualaca, snobova). Posto rec "seljacina" koristis u pogrdnom kontekstu, znaci da (pod)svesno smatras ljude sa sela nizim bicima, tj. mislis da si generalno superiorniji od seljaka u obrazovnom i intelektualnom smislu.... Meni je zalosno kad vidim s kakvim ljudima razmenjujem komentare i kakve sve gluposti citam, zato je ovo moj zadnji komentar u rubrici "Auto" (ukljucujuci jos par rubrika).

Alfista

pre 10 godina

(shpitz, 22. jul 2013 08:29)
Jesam celav(prirodno) i imam "bojler" ali ne nosim kajlu, i vozio sam Alfe dok se ti verovatno nisi ni rodio.Ali tada su to bili automobili a ne ovo danas Mi-To itd.(izuzetak 159) Hvala bogu da se vracaju onome sto jesu a ne nasminkani Fiat.

Sasha

pre 10 godina

@freemen
Mozes li nekim izvorom da potkrepis tu informaciju, jer sam trazio i jos to nisam pronasao u bilo kom izvoru. A posto si dobio toliko pluseva nadam se da moze bilo ko drugi.

Cuore_sportivo

pre 10 godina

Ljudi, ovdje jednostavno nema mjesta raspravi, a ni poredjenja. Vi sto vozite Njemce mislite da smo mi alfisti glupi, a mi da ste vi slijepi. Vi slobodno ne morate da vozite Alfe, a mi sigurno necemo sjedati u vagene i svima super. Ja se za mojom alfom okrenem svaki put kad je zakljucam i meni je super a vi slobodno sipajte loz ulje u svoja auta. Elem, jedva cekam ove najavljene alfe...

psiholog

pre 10 godina

samo bih pitao strucnjake sta fali Fiat-ovim motorima? pogotovo dizelima?;-) (nando, 20. jul 2013 17:02
Ko je pomenuo Fiatove motore!? Brend kao celina, bate..

ostap

pre 10 godina

Imao sam tri alfe- djuliju super 1.6 (105 ks), berlinu 2ooo (130) i alfetu 1.6 (105). i pun gepek alata i delova. Kazzu zlobnici da se vlasnici alfe dva puta raduju, jednom kad je kupe, drugi put kad je prodaju.

alexandar

pre 10 godina

a trapovi ,a marelijeva elektronika ? kukuuuuu . Znaju alfisti o cemu pricam. Hvataju kupce na izgled i izdrzljive motore koji su ustvari fiatovi.

Bob

pre 10 godina

@(ostap
Opet kao znalac decko ja osobno ne znam da li je alfa prodala bilo sta BMW ali je moguce posto recimo znam ciji su recimo u stvari motori TDI (na koje se kunu srbi) ili TFSI ili...ali to je druga prica
a sto se tice krute osovine pozadi u alfi haha da imali su ali koje godine ? Imali su je svi nekad davno
Alfa je koristila translax vesanje dakle motor in menjac odvojeni menjac pozadi zbog boljeg rasporeda tezine a iz tog menjaca su isle poluosovine sa samostalnim vesanjem a to translax vesanje vidi cudo opet otkrili neci i opet reklamiraju kao nesto novo kao kot TDI, commonrail...TFSI...

mf

pre 10 godina

@Alfa 159.... srpski san sa brutalnim motorima.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aleksandar, 21. jul 2013 10:14)

Mozda san srpske dzibercine koja divlja kroz grad....od desetak ljudi koje poznajem a vozili su alfu njih 9 je reklo nikad vise samo je jedan ostao veran ali on je istinski zaljubljenik i ne haje za RAZZIO uostalom ljubav je slepa...

Turbo Benzina

pre 10 godina

@ micke
1,5. Ništa lično! Ako imaš iskustva sa pomenutim modelima budi slobodan da izneseš merodavan stav. Poenta mog javljanja-ako neko danas planira kupovinu MiTo i traži info, treba da ga dobije od nekog kompetentnog umesto napamet plašenja kvalitetom i "prepakivanjem".
3. Ima mnogo primera takvih relacija, ali se spočitava samo onoj FIAT-Alfa. Zašto? Uostalom filozofski gledano većina automobila je varijanta istog na 4 točka.
4. MiTo sa baznom cenom od 16k u lux Mini klasi NIJE bio namenjen masovnoj prodaji. Duplo jeftiniji Punto JESTE, kao i svi drugi mališani u tom cenovnom razredu. 159 nije "prepakovana", a opet je podbacila u prodaji. Razlog?
Giulia, Alfeta, sjajna istorija! U međuvremenu se ponešto i promenilo. Sada je 2013, kupci većinom hoće kompletan udoban i bezbedan proizvod, a entuzijasti osećaj i istoriju. Porsche profitira na džipu i dizelu, BMW na brojnim X Crossoverima, Jaguar spasavaju Indijci, Volvo Kinezi, jedan SAAB nestao sa lica zemlje, Toyota obeštećuje kupce... ZAŠTO?
Ovo je kompleksna tema i za proizvođače i za komentatore, ali teško da objašnjenje leži samo u "kvalitetu i prepakivanju".
Ne ulazeći u dalju polemiku navodim kako MiTo svakako nije najbolja Alfa u istoriji, objektivno ima svoje mane, ali i dovoljno karaktera i kvaliteta da potpuno zadovolji zadrtog Alfistu. Zaslužuje da se nađe u Alfinoj gami, za koju se nadam da će se isključivo širiti. Verujem da to želi i svaki iskreni ljubitelj automobilizma.

8888

pre 10 godina

@Sasha
neka pocnu sa Daciom, izgleda ka treba da pocnu od nule, jeftin, pouzdan i lep sigurno mogu da naprave ( uostalom KIA i HUNDAI su nasli recept za uspeh)

Turbo Benzina

pre 10 godina

@ micke
1. Naravno da sam izneo subjektivno i lično mišljenje, ali ja ga barem imam jer posedujem iskustvo vožnje oba automobila za razliku od mnogih koji mantraju o prepakivanju, a možda nisu ni seli u te automobile.
2. Na netu postoje takođe razna lična iskustva koja kao takva nemaju ni manji ni veći značaj od ovog mog. Kako i sam čitam iskustva širom sveta ne mogu da se složim da su sva dijametralno suprotna od mog, ali svako sebi na netu pronađe baš ono što mu odgovara.
3. Činjenice o poreklu i situaciji u grupaciji FIAT nisu tajna ni misterija, ali isto tako nisu dramatično različite u poređenju sa mnogim drugim koji dele sklopove i know-how. To nije predmet polemike i u krajnjem nije presudno za samo vozačko iskustvo.
4. O prodaji ne želim da polemišem. Ni neki drugi renomirani brendovi nisu imali prodaju (neki se i ugasiše), a krizu osećaju praktično svi. Suština je da MiTo svojom cenom i ciljanom publikom nije nikada ni zamišljen za masovnu prodaju. Tu je Grande Punto.
5. Kao čovek koji gura petu deceniju života 25 godina vozačkog staža smatram da imam puno pravo da u odgovarajućoj temi iznesem mišljenje, a ono je (ponavljam) bazirano na ličnom iskustvu. MiTo nije moja prva Alfa, posedovao sam 145 i 156, a imao prilike da se direktno upoznam praktično sa svim modelima koji su se pojavili prethodnih decenija i tvrdim da bolji vozački ugođaj od aktuelnog MiTo nisam imao.
Pa ko voli nek' izvoli, bitna je samo sloboda izbora.

micke

pre 10 godina

@Turbo Benzina, 21. jul 2013 14:08

U situaciji sam da privatno i službeno godinama vozim MiTo i Grande Punto, prešao sam hiljade km i održavam ih pa mogu da tvrdim kako je sličnost u vožnji otprilike kao dan i noć!

To što tvrdis je samo tvoje subjektivno vidjene i ono nema nikakve objektivne vrednosti,osim za tebe. Na netu ima mnogo mišljena,vidjena i ličnih iskustva i nijedno se ne slaže sa tvojim(dan i noć). Napripmer Punto Abart je intersantniji od bilo koga Mita(prema podacima koji se mogu naći na netu).

Jedno pitanje za sve koji plasiraju priče o prepakivanju: Da li su vaše tvrdnje bazirane na realnom i ličnom iskustvu ili su samo rekla-kazala?

Tu postoje činjenice a ne nekakvo "realno ili lično iskustvo". A činjenice su sledeće: Mito i Punto se prave u istoj fabrici(Mirafiori), proizvode se na istoj traci,dele sve važnije sklopove(platforma,sklopove motora/menjača,elektroniku),a ne kako ti kažeš neke dugmiće. Isto im je i medjuosovinsko rastojnje a i dimenzije su slične. Alfa nema svoje fabrike,njeni modeli se prave u Fijatovim fabrikama. Takodje sve poluzavisne kompanije(Audi i slični) imaju svoje finansiske izvešatja do opertivnog profita(EBIT-a).Alfa to nema i to je samo jedni ime pod kojim Fiat skupo prodaje svoje prepkovane automobile.To su kupci shatili i zato je prodaja Mita u katasrofalnom padu.I to i u Italji gde gde je on
marketišinski jako podržan,prodaja je opala sa oko 30.000 2009g na oko
7.000 cele ove godine.

micke

pre 10 godina

@Turbo Benzina

1.Opet zaobilažiš činenjenice i ističeče svoja subjektivna tvrdjena kao jedino merodavna a da su činenice nevažne. Koliko vidim imao si puno Alfi,te pretostviti da si emociolano vezan za Alfu.Ako neko za iste autombile(činjenuica)tvrdi da se razlikuju ko dan i noć tu nešto nije uredu.To samo znači da su tvoje tvrdne previše subjektivne,da nisu kompetentne i da mogu da važe samo za tebe.
2.Nigde nisam našao da sa razlikuju kao dan i noć.
3. Mi ovde govorimo o reliciji izmedju Puna i Mita(dve varinte istog automobila)a ne drugima. Pa čak i tako za VW Polo i SEAT Ibicu se može reći da su dve varijente istog automobila,
4.
@Turbo Benzina
Prodaji ne želim da polemišem.
O prodaji ne želiš da pričaš jer obaraju tvoje tvrnje.
@Turbo Benzina
Suština je da MiTo svojom cenom i ciljanom publikom nije zamišljen za masovnu prodaju.
Ova trvdnja je netačna. Njegova prodaja je projektovana na 80.000 vozila godisnje što se može smatrati masovnom proizdovnom. Ali kad prodaja padne
sa više od 60.000 vozola na manje na 15.000 za nekoliko godina,dok negovi konkurentirenti(mini,A1,pa i DS3) prodaju stotine hiljada,tu nešto nije u redu. Sa tvojim velikim iskustvom mogao bi da bar pokušaš ovo da objasniš.
5. Sa mojih 46 godina vozačkg staža gde sam posedovao i vozio mnoge autombile smatram da imam pravo i da kometatišem i ako treba i kritički se osvrem na druga mišljena.
Da se razumemo cenim Alfu ali ne ovu Fiat-ovu već izvornu(Giulia,1750,alfeta).

vizar

pre 10 godina

Alfa da konkurise BMW-u i Mercedesu? Nisam u toku pa pitam da nisu talasi velikih vrućina zahvatili Italiju ovih dana možda pa su se pod toplotnim udarima pisale ove halucinacije?

Esad

pre 10 godina

Nemoguce je da Alfa bude ozbiljan konkurent BMWu. Moze da dobije mrvice, kao npr Jaguar, i nista vise. Na zalost Alfa je sinonim za kvarljiv i automobil koji veoma puno gubi na vrijednosti.

toni

pre 10 godina

Alfi bi bilo najbolje da odustane od proizvodnje automobila općenito, i prijeđe na slikarstvo, kako bi se alfisti mogli diviti toj ljepoti!
Ili da je kupi vw pa napravi od nje "audija s emocijama".

alexandar

pre 10 godina

a trapovi ,a marelijeva elektronika ? kukuuuuu . Znaju alfisti o cemu pricam. Hvataju kupce na izgled i izdrzljive motore koji su ustvari fiatovi.

mf

pre 10 godina

@Alfa 159.... srpski san sa brutalnim motorima.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Aleksandar, 21. jul 2013 10:14)

Mozda san srpske dzibercine koja divlja kroz grad....od desetak ljudi koje poznajem a vozili su alfu njih 9 je reklo nikad vise samo je jedan ostao veran ali on je istinski zaljubljenik i ne haje za RAZZIO uostalom ljubav je slepa...

Finda

pre 10 godina

Nisam neki ljubitelj alfi ali da je tokom istorije imalo lepih modela imalo ih je definitivno, iz skorije proslosti 8c , 159 , a od novih je 4c prelep model. Drugo pitanje je da li uopste moze Alfa da nanese udarac bmw iz razloga sto je poverenje u kvalitet Alfe poprilicno poljuljano nakon ocajnih modela 156, 146 i ostalih promasaja. Ukoliko se bude poradilo na kvalitetu onda moze se ocekivati da alfa barem stane na crtu Bavarcima.

8888

pre 10 godina

@Sasha
neka pocnu sa Daciom, izgleda ka treba da pocnu od nule, jeftin, pouzdan i lep sigurno mogu da naprave ( uostalom KIA i HUNDAI su nasli recept za uspeh)

O. Dobro Svima

pre 10 godina

"šta je potrebno da bi fabrika uspela da nanese značajan udarac BMW-u?"

Ne mnogo toga, imajuci u vidu mnogo bolju istoriju i pedigre kao proizvodjac sportskih i luksuznih vozila (ALFA Romeo je mnogo stariji brand od BMW-a koji je poceo da pravi nekakve automobile tek posle drugog svetskog rata i to po licenci).

Isto tako, po kvalitetu izrade i pouzdanosti, vec sada su tu negde sa BMW-om (kvare se redovno i ne traju dugo i jedan i drugi).

Samo radikalno poboljsanje kvaliteta izrade i materijala, kao i pouzdanosti, i uvek bih radije kupio Alfu nego BMW, design automobila im je uvek jako dobar. Ali to je samo ukoliko ne bih mogao da priustim Mercedes (ne daj Boze).

Freemen

pre 10 godina

U prvi pravi BMW serije 3 koji nije imao problema sa upravljivoscu ugradjen je zadnji pogon kupljen od Alfe i proizvodjen u Nemackoj po Alfinoj licenci dakle BMW je to sto jeste delom zahvaljujuci Alfi.

ostap

pre 10 godina

Imao sam tri alfe- djuliju super 1.6 (105 ks), berlinu 2ooo (130) i alfetu 1.6 (105). i pun gepek alata i delova. Kazzu zlobnici da se vlasnici alfe dva puta raduju, jednom kad je kupe, drugi put kad je prodaju.

ostap

pre 10 godina

Ne morate ni ovo da objavite ali moram da pitam freemana gde je ccuo da je bmw uzeo zadnju osovinu od alfe. Prvo alfe su do prelaska na prednju vuccu imale de dionovu osovinu (kruta ali skupa izum francuza De Diona). Bmw je imao pozadi nezavisno vessanje sa uzduzznim ramenima. Tek toliko da znate kad se vec paccate u nessto ssto ne znate...

Mačak

pre 10 godina

"Evo ovaca koji padaju na Nemački marketing. Kao Alfa se raspada a ovi napravljeni ko tenk. Isto za Fiat i VW. Velika obmana Nemačke autoindustrije, medije i njihovih marketing kompanija. Al dobro Balkanci pa i šire vole mediokritet pa radije kupe Golfa nego Volvo V40 koji je najbezbedniji automobil svih vremena.
(Ivan, 20. jul 2013 17:36)" - Ne padaju balkanci na nikakav njemački marketing, nego se sad neki ljudi izgleda osjećaju prosvijetljeno kad kažu nešto kao ti što si izjavio. Volvo je moja omiljena marka. Imao sam 3 komada. Prestao sam da ih kupujem jer nemam gdje da ih popravim i nema djelova. Jednostavno njemačka i francuska auta ovdje imaju svu potrebnu podršku i dobro su plasirani još od 80tih godina. Ja ne znam šta je tu čudno ljudi. Slobodno vi kupujte Alfe, Volva, Koreance... Meni je čak lijepo kad to vidim na ulici, ali posle jedno 15 automobila, shvatio sam da su njemci zakon u ovom dijelu svijeta. Rado bih kupio Mazdu ili Hondu, ali i one su problem, jer su djelovi blago rečeno papreni, a i vjerovatno nigdje im u svijetu ne pada cijena kao kod nas, što je fenomen.

psiholog

pre 10 godina

samo bih pitao strucnjake sta fali Fiat-ovim motorima? pogotovo dizelima?;-) (nando, 20. jul 2013 17:02
Ko je pomenuo Fiatove motore!? Brend kao celina, bate..

Dejan L

pre 10 godina

Nije tu pitanje zadnjeg pogona, evo i BMW u mnoge buduće modele planira ugradnju prednjeg pogona, za početak MINI i Serija 1 GT.
Problem Alfe je što cenom ne odstupa od BMW-a. Da bi povratili kupce moraće da snize cene 10% u odnosu na BMW. Nekada su trulile, ali to je bilo pre 22 godine, sad su pocinkovane, imaju solidan enterijer, imaju sportsko vešanje, kažu akreditovani mediji najbolje upravljanje, ali i platforme od Fijata i dosta motora od Fijata.
Alfi treba platforma, neki dizajn koji bi trajao, pogonski sklop od Maseratija i naravno niže cene delova. Glavna boljka su skupi delovi.
A ono što bih ja menjao je mesto za tablicu. To me jako iritira kod Alfe.
Ima duplo dužu tradiciju od BMW-a. Ono što je pionirski projekat Alfe, nije Iseta na 3 točka koja je bila 1. BMW. Sem toga skoro su objavili da je najviše BMW slagao o potrošnji, čak 30% više od deklarisane. Jel to ta ,,Efficient dynamic'' parola kojom se hvale?
Jel to ultimate ? Ne i to će platiti, izmišljaju nove klase kome nikom nisu potrebne, peh sa Klubmanom i Klubvanom, sa Minijem kupeom...
Ma nema tržišta za toliko klasa

Sasa

pre 10 godina

Auti se dijele na njemacke i ostale, a njemacki se dijele na mercedes i ostale
(Ante, 21. jul 2013 08:13)

Na tvoju zalost, automobili se dele na Japanske i ostale. Japanci prave daleko najpouzdanije automobile na Svetu. Najskuplji Nemci ne mogu da se porede sa najeftnijim modelima ovih marki po pouzdanosti.

Sasha

pre 10 godina

I sta se sada desava sa Guliom i 4C? Licno ja nisam covek odusevljen alfom. Cenim istoriju (sada vec davnu istoriju :( ), ali ako hoce da konkurisu BMW-u (Mercedes i Audi nekako nisu karakterno u istoj ravni, iako cenovno jesu), prosto moraju da uzmu neki pravac i drze se toga. Znate li koliko ljudi ja znam koji misle da Alfa vise ne postoji? Moj otac generalno prati sta se dogadja u industriij, i mislio je da je Alfa propala. Skoro se iznenadio kada je video reklamu za Guliettu. Ne mogu da krivim coveka. Cak je i Top Gear kada je testirao 159 rekao da na prosto nisu primetili da su izbacili nov auto, u sali.
A druga stvar je bas ta istorija. Super je sto su imali neke pobede nekada davno u auto-moto sportu i sto su drugi pravili kosacice dok su oni pravili automobile, ali to stvarno ne moze da proda auto u 2013. godini kada su ljudi postali mnogo racionalniji. Na jednog coveka koji tvrdi kako Alfa ima "dusu", doci ce 10 koji ce pitati da li je brza, prostranija ili udobnija i da li ce morati da proda bubrege ako se pokvari i koliko ce da ga kosta cela ta sminka i plastika na njemu kada krene da otpada, a krenuce. I tih 10 ce kupiti nesto sto nije Alfa, a onaj 11. nece doneti dovoljno profita.
Uostalom, neka odluce kome ce konkurisati, Porseu, BMW-u, VW-u ili Volvu. Svima u isto vreme, tesko.

DROGBA11

pre 10 godina

Koja je najbolja je tesko pitanje... ali po meni 156 je bila veliki bum kad je izasla. secam se da sam ko klinac sa 13-14 godina svaki dan isao do salona preko puta skupstine i gledao je i gledao i gledao... e sad da bi stigla bmw,koji mi je inace omiljena marka,moraju podici kvalitet. Da ce dostici bmw kvalitet-nece,ali mogli bi malo da se potrude.

Bob

pre 10 godina

Pa bila je Alfa nekad tata za BMW a kasnije dosao sredozemsko/balkanski mentalitet do izrazaja i skoro unistio sveto ime pocevsi sa inace odlicnim konceptom Alfa Sud ali nazalost to je znacilo da se ta kola prave na Sud dakle jugu Italije (mafija) da nije bilo tog Sud u proizvodnji sad bi zvali kompakt klasu Alfasud a ne Golf

Marko

pre 10 godina

@Vladimir

Zbog izbora odredjenog automobila ljude nazivas seljacinama, odnosno grupises ljude po plemenskom principu? Ustvari, ti o njima (ljudima koji su kupili BMW) nisi nista rekao, ali zato si mnogo rekao o sebi, samo nazalost toga nisi ni svestan. I pridev "stiski" si koristio zato da bi ispao "pametniji", kao i "atakovala" umesto "napadala" (upotreba takvih reci je odlika kvazi intelektualaca, snobova). Posto rec "seljacina" koristis u pogrdnom kontekstu, znaci da (pod)svesno smatras ljude sa sela nizim bicima, tj. mislis da si generalno superiorniji od seljaka u obrazovnom i intelektualnom smislu.... Meni je zalosno kad vidim s kakvim ljudima razmenjujem komentare i kakve sve gluposti citam, zato je ovo moj zadnji komentar u rubrici "Auto" (ukljucujuci jos par rubrika).

mtw

pre 10 godina

За почетак ће бити довољно да раде више од обичног препакивања јефтиних ФИАТ-а (Grande Punto >> MiTo; Bravo >> Đulijeta), да произведу више од једног модела на 7 година и баце мало више акцента на турбо-бензинце са 200+ кс уз унапређење поузданости свих система. Све то мора да прати бар за нијансу нижа цена или више опреме за исте паре у односу на Њемачку тројку.

Herc

pre 10 godina

Tri godine vozim 159-ku, definitivno najlepsa i najpouzdanija Alfa ikad napravljena, objektivno bolja od BMW 3 i Audi A4. 2.4 JTDm, 210KS-avion. Vozio sam sve i svasta - MB, BMW, Audi, VW, prosto je nemoguce ne zaljubiti se u 159-ku. I dan danas nekoliko puta dnevno blenem s prozora i divim se toj lepoti, a tek kad sednem za volan, srce zaigra kao u tinejdzera.

holding

pre 10 godina

Zasto uopste uporedjivati Alfu sa BMW? To su dva totalno razlicita sveta.
BMW je ko dizajniran kao kanta kada se uporedi sa Alfom, opaka kanta, ali i dalje tvrd nemacki automobil. Alfa je poezija.
Upravu su sto izbacuju iz proizvodje MiTo i Djuliju, jer ova dva vise lice na city car ili porodicni, nesto sto je uniseks. Ranije je Alfa bila simbol stila i sportskog automobila, red je da se tome vrati, a ne da pravi jajasca koja lice na koreanske jeftine automobile. I ne slazem se da treba da ide ispod cene BMW-a. Mislim da bi trebali da su iznad cene prosecnog BMW modela kojeg kupuju neizivljeni bankari i porodicni ljudi (mislim na Nemacku i EU, kod nas to sto kupi 20 godina starog BMW-a necu da komentarisem). Alfa bi trebalo da je ponovo auto za frajere, a ne za bogate cerkice, pa ce opet moci da podigne cenu.

Nenad

pre 10 godina

Nisam ljbitelj Alfe ali dajte malo objektivnosti.Vagen i Alfa su dva sveta.Kad kazes Alfa Romeo zna se,vrh automobilske industrije i razvoja.A Vagen,jedan automobil za svakodnevnu upotrebu koji se prodaje u sto vise primeraka bez nekog dizajnerskok poduhvata..Alfa se ovim potezom verovato vraca u sam vrh jel ima slavno ime i tradiciju sto mnoge druge marke mogu da sanjaju.Jednostavno Italijani imaju tradiciju sto i neiznenadjuje nedavna poseta gospode iz Audija Alfinim fabrikama i pogonima.Jedino mi ovde vodimo beznacajnu polemiku sta je satrije kokoska ili jaje.

Posmatrač

pre 10 godina

Mito/Đulijeta jednostavno nisu u tradiciji Alfine superiorne estetike.

Najbolja Alfa...? Zavisi šta je kriterijum..., ali ako je ovaj brend, pre svega, poznat po estetskoj dorađenosti, onda su najlepše Alfe ujedno i najbolje: Brera, 159, GT.

Konkurencija sa BMW... Alfa ne može, a ni ne treba da ima masovnost zasnovanu na širokom dijapazonu postojećih modela (koji su kod BMW uglavnom klonovi jedan drugom...), ali mora da ima predstavnike (ne u svim klasama) sličnih performansi (neosporno kod BMW) i nižu cenu (u odnosu na precenjeni BMW), jer provincijalni mentalitet naših kupaca (Deutsche gemacht, gut gemacht) zahteva izvesno vreme za promene...

Mario

pre 10 godina

Alfa je trenutno jedini evropski brend a da je poznat i da ima tradiciju, koji moze nemackoj premijum trojki da otme dobra deo trzista u nekom buducem periodu, pod uslovom da se uozbilje a verujem da hoce i to nadam se uskoro. Zato i jesu ovi iz vagena tj nemci toliko zapeli da ih kupe jer su uvideli potencijalnu pretnju.

Ja navijam za Alfu, jer su mi premijum nemci sve dosadniji i dosadniji, Alfa bi bila pravo osvezenje u premijum segmentu.

Mačak

pre 10 godina

Pa dobro ja mislim da idu u dobrom smjeru. Sada će biti još atraktivnija. Biće skuplje i luksuznije. Ko će to da kupi? BRIKS naravno, mi evropljani ćemo polovna :)

Misko

pre 10 godina

BMW je opozvao 2 miliona vozila za 36 meseci. KVALITET?
BMW je deklarisao za 30% manju potrošnju od realne.
Sve ima na internetu da se pronađe. Hvala, a sada ćao hejterima Alfe.

micke

pre 10 godina

Ovo je jedini mogući potez, jer Alfa je počela da nestaje sa tržišta, prodaja je tako loša da ne kažem katastrofalna. Kupci su svhatili da kupuju prepakovanog Punta(Mito) i Brava(Giuletta) po visokoj ceni. Da ne pričam napamet možete videti da je prodaja Mita u 2008g bila oko 62.000 vozila, prošele godine je pala na oko 27.000 vozila a ove godine je u prvih šest mesecije pad preko 30%, tako da će ove godine prodaja biti 15.000-18.000 vozila. A šta će tek biti sleseće godine. A prodaja Giuliette je 2011g. bila preko 80.000 vozila, prošle godine oko 67.000 vozila a ove godine će biti oko 45.000 vozila.
Sve o prodaji Alfe(i FIAT-a i Lanci-e)možete videti ovde:

http://www.carsitaly.net/fiat-car-sales_europe.htm

Najbolje Alfe su Giulia, Alfa 1750, Alfetta. Sve su bile sa zadnjim pogonom a Alfetta je imala pozadi De Dion-ovu osovinu. Ti modeli su bili vrlo uspešne sporstke limuzine i bili su na vrhu u toj kategoriji. Otkada ju je preuzeo Fiat i prešla na predniji pogon Alfa je u padu. To svhatili i sada hoće da se vrate istoriskim korenovima. Da li će u tome uspeti vidćemo, a želim im puno uspehs na tom putu.

micke

pre 10 godina

@Turbo Benzina, 21. jul 2013 14:08

U situaciji sam da privatno i službeno godinama vozim MiTo i Grande Punto, prešao sam hiljade km i održavam ih pa mogu da tvrdim kako je sličnost u vožnji otprilike kao dan i noć!

To što tvrdis je samo tvoje subjektivno vidjene i ono nema nikakve objektivne vrednosti,osim za tebe. Na netu ima mnogo mišljena,vidjena i ličnih iskustva i nijedno se ne slaže sa tvojim(dan i noć). Napripmer Punto Abart je intersantniji od bilo koga Mita(prema podacima koji se mogu naći na netu).

Jedno pitanje za sve koji plasiraju priče o prepakivanju: Da li su vaše tvrdnje bazirane na realnom i ličnom iskustvu ili su samo rekla-kazala?

Tu postoje činjenice a ne nekakvo "realno ili lično iskustvo". A činjenice su sledeće: Mito i Punto se prave u istoj fabrici(Mirafiori), proizvode se na istoj traci,dele sve važnije sklopove(platforma,sklopove motora/menjača,elektroniku),a ne kako ti kažeš neke dugmiće. Isto im je i medjuosovinsko rastojnje a i dimenzije su slične. Alfa nema svoje fabrike,njeni modeli se prave u Fijatovim fabrikama. Takodje sve poluzavisne kompanije(Audi i slični) imaju svoje finansiske izvešatja do opertivnog profita(EBIT-a).Alfa to nema i to je samo jedni ime pod kojim Fiat skupo prodaje svoje prepkovane automobile.To su kupci shatili i zato je prodaja Mita u katasrofalnom padu.I to i u Italji gde gde je on
marketišinski jako podržan,prodaja je opala sa oko 30.000 2009g na oko
7.000 cele ove godine.

Ivan

pre 10 godina

Evo ovaca koji padaju na Nemački marketing. Kao Alfa se raspada a ovi napravljeni ko tenk. Isto za Fiat i VW. Velika obmana Nemačke autoindustrije, medije i njihovih marketing kompanija. Al dobro Balkanci pa i šire vole mediokritet pa radije kupe Golfa nego Volvo V40 koji je najbezbedniji automobil svih vremena.

petar

pre 10 godina

Nema potrebe da Alfa nanosi udarce bilo kome. Alfa je druga dimenzija,nacin zivota... Samo se bojim da svi planovi,kao sto biva sa Fiat grupom,ostano samo planovi.
Da li ste primetili da se ljudi vise okrecu za Alfom 159 starom par godina nego za E klasom ili serijom 5?

Sale

pre 10 godina

1600GT

A želim da svaka alfa, kao subaru, uvek ima pogon na svim točkovima, da ima bar uporedivo dobre motore kao bmw, da je jeftinija od bmw-a, da ne bude manje upotrebljiva, da je u polju sigurnosti na apsolutno istom nivou i da pouzdanost bude na nivou japanca ili bar jeftinog fiata

Sasha

pre 10 godina

@freemen
Mozes li nekim izvorom da potkrepis tu informaciju, jer sam trazio i jos to nisam pronasao u bilo kom izvoru. A posto si dobio toliko pluseva nadam se da moze bilo ko drugi.

Dejan

pre 10 godina

Mom prethodniku da kažem da VW još ništa nije uspeo da napravi sa emocijama pa to onda ne bi bila ni VW Alfa.
Jedini VW sa emocijama napravio je Porše ... a poslednji pokušaj toga je bila koncept verzija Phaeton-a
I da na svetu ima pravde i da se poštuju pravila ekonomije i da se ne štite interesi moćnika VW više ne bi bio VW već Porše ...
Škoda bi bila i dalje lep porodičan auto, Seat Leon bi bio u potpunosti san Waltera Da Silve a ne osakaćeni san o lepoti i brzini, Audi bi doživeo revoluciju u dizajnu, a VW bi ostao "narodni auto" ...
Ovako imamo gomilu golfova, pasata i polo-a u jeftinijoj i skupljoj varijanti ... i Lamborgini u najskupljoj verziji Audija R8
Alfa Romeo ne bi bio izuzetak ...
Uniformisanost jedne kulture ne proizvodi emocije već hladnoću i distancu.
Alfa, Seat, Lancia, su strast
Renault, Peugeot, Citroen su elegancija
Englezi su ekstravagancija
Šveđani sigurnost i praktičnost
Japanci su pokret
Nemački automobili su ... svrha
...
Gloria je fantastičan auto ... ali bi teško zaživela u ovom obliku...
Šteta što mnogi misle da hečbek ne može preneti ili emocije i sportski stil ...
Pa Alfa 159 u karavan verziji je živi dokaz da to može i karavan ... Čak je i lepši auto i budi više emocija od limuzine ...
Alfa nije imala broblem toliko sa dizajnom i motorima koliko sa završnom obradom ...
Problem Alfe su fabrike u kojima se proizvode

micke

pre 10 godina

@Turbo Benzina

1.Opet zaobilažiš činenjenice i ističeče svoja subjektivna tvrdjena kao jedino merodavna a da su činenice nevažne. Koliko vidim imao si puno Alfi,te pretostviti da si emociolano vezan za Alfu.Ako neko za iste autombile(činjenuica)tvrdi da se razlikuju ko dan i noć tu nešto nije uredu.To samo znači da su tvoje tvrdne previše subjektivne,da nisu kompetentne i da mogu da važe samo za tebe.
2.Nigde nisam našao da sa razlikuju kao dan i noć.
3. Mi ovde govorimo o reliciji izmedju Puna i Mita(dve varinte istog automobila)a ne drugima. Pa čak i tako za VW Polo i SEAT Ibicu se može reći da su dve varijente istog automobila,
4.
@Turbo Benzina
Prodaji ne želim da polemišem.
O prodaji ne želiš da pričaš jer obaraju tvoje tvrnje.
@Turbo Benzina
Suština je da MiTo svojom cenom i ciljanom publikom nije zamišljen za masovnu prodaju.
Ova trvdnja je netačna. Njegova prodaja je projektovana na 80.000 vozila godisnje što se može smatrati masovnom proizdovnom. Ali kad prodaja padne
sa više od 60.000 vozola na manje na 15.000 za nekoliko godina,dok negovi konkurentirenti(mini,A1,pa i DS3) prodaju stotine hiljada,tu nešto nije u redu. Sa tvojim velikim iskustvom mogao bi da bar pokušaš ovo da objasniš.
5. Sa mojih 46 godina vozačkg staža gde sam posedovao i vozio mnoge autombile smatram da imam pravo i da kometatišem i ako treba i kritički se osvrem na druga mišljena.
Da se razumemo cenim Alfu ali ne ovu Fiat-ovu već izvornu(Giulia,1750,alfeta).

mg011

pre 10 godina

Ovo je sjajna vest! Prednji pogon je ubio sportski duh ovog slavnog brenda, nadam se da će se što pre vratiti tamo gde mu je mesto.

Nikola Vranje

pre 10 godina

Kompanija sa najboljim dizajnerima definitivno. Drago mi je da prelaze na zadnji pogon, mnogo bolji osecaj pruza u toku voznje. Samo napred Alfa!

Turbo Benzina

pre 10 godina

Jedno pitanje za sve koji plasiraju priče o prepakivanju: Da li su vaše tvrdnje bazirane na realnom i ličnom iskustvu ili su samo rekla-kazala?
U situaciji sam da privatno i službeno godinama vozim MiTo i Grande Punto, prešao sam hiljade km i održavam ih pa mogu da tvrdim kako je sličnost u vožnji otprilike kao dan i noć!
Ako ćemo tom analogijom, da li je npr. Audi A3 zapravo prepakovani Golf, a A4 prepakovani Passat? Zašto se Audiju priznaje autentičnost, a Alfi u sličnoj situaciji osporava?
Tačno je da MiTo deli određene sklopove i dugmiće sa Puntom, ali čitav vozački ugođaj dijametralno je različit, u najmanju ruku kao i kod VW predstavnika.
Brojke govore da Alfa na tržište godinama, možda i decenijama nije plasirala zanimljiviji i performantniji model (izuzev GTA) od MiTo 1.4TBi, barem kada je u pitanju dinamika vožnje. Takođe, možda u čitavoj istoriji Alfa nije imala sveobuhvatno bolji model od Giuliette ako govorimo o paketu performansi, udobnosti, praktičnosti, bezbednosti, ležanju i sveukupnom kvalitetu proizvoda.
O estetici i poimanju lepog ne bih govorio, to je predmet lične percepcije i osećaja. Lično sam oduševljen i svestan da se ne može zauvek igrati na kartu namrštenosti, dok je vezivanje za 8C dizajn po meni pun pogodak.
A prodaja? Pa jednostavno neki umeju da podiđu masi i plasiraju komercijalu, a drugi ne. Samo molim vas nemojte više o nemačkoj neuništivosti, ovo je XXI vek i danas su globalno razlike u kvalitetu minimalne...

Iceman

pre 10 godina

Prosto - da se na bokovima Alfe nadje ponovo propeti konjic a pod limarijom tehnologija iz Maranela. Vreme je da se Ferari oduzi roditeljima.

stf

pre 10 godina

Odgovorno tvrdim, da je Alfa GT imala zadnji pogon i originalnu instrument tablu, eventualno i veci spektar motora to bi bio jedan od najkompletnijih automobila u istoriji. Imao sam tri Alfe: 75, 156 i GT i vozio jos nekoliko ali ovaj GT je jednostavno tako promisljen auto da mi nije jasno kako nije bio uspesniji model. Sa velikim gepekom, oborivom i deljivom zadnjom klupom, relativno malom potrosnjom da ga mozete koristiti kao 'daily driver' bez ikakvih briga i ustezanja. Preko neverovatnog ali stvarno neverovatnog lezanja u krivini pa do komfora pravog premijum automobila... Jedina mana su pojedini elementi cija zamena ce kad tad morati da se odradi kao sto su dizne, plivajuci zamajac i sl. Eventualno manjak mesta na zadnjoj klupi ali samo u visini. Takodje, skuplje mogu biti i gume ali samo ako su 17" ili vise inca. Sve u svemu, ko god ima priliku da proba ili cak kupi ovaj auto, ne razmisljajte! Niposto! Navedite mi drugi sportski kupe u koji moze da sedne cetvoro odraslih, koji trosi 8 lit/100km, koji ima gepek dostojan Logana i koji se tako moze proterati kroz krivinu... Mozda sam malo preterao ali verujte, probajte ko moze - nije ni skup, necete se pokajati!!!

mali Perica

pre 10 godina

Imao sam veliku srecu da radeci posao koji radim, pregledam jednu od DVE ikad proizvdene Glorije sa maseratijevim motorom. Auto je PREDIVANNNNNNNNNNNNNN

Najlepsa Alfa...Junior 70-tih (vozio Sead Alilhodzic)

Sta da uradi da bi izdrmala BMW...tu jedino Al Kaida moze da pomogne

Preddy Baer

pre 10 godina

@drogba

vidis, ja isto napravio jednom izlet od onoga u sta verujem ka onome sto mi pricaju da u to treba da verujem. i kupio BMW 318i cabrio.

u zivotu se nisam bio vise zajebao oko jedne kupovine, sve misleci da kupujem premijum brand, kod najveceg dilera u Berlinu, sa sve garancijom (iako je bio polovan auto).

agonija od jedno 5 meseci sa menjacem, kvacilom gde su me predstavnici pokusali da ubede da je u pitanju izlizana lamela !?!?!?! na kraju sam im dokazao gde je problem i morali su da menjaju CEO menjac sa kvacilom

(Bosch) pumpa za benzin u rezervoaru koja te kod BMWa kosta oko 400 EUR, ista Bosch pumpa kod nezavisnog prodavca delova 113 EUR.

gremlini u elektrici

potrosnja goriva daleko iznad propisane

voleo sam prethodno taj auto svim srcem, na zalost ostao potpuno razocaran!

sada bih BMW vozio jedino ukoliko bi mi firma kupila taj auto i placala njegovo odrzavanje

i da dodam na kraju: totalno sam razocaran uredjenjem unutrasnjosti BMWa godinama unazad (zahvalimo Bangleu za to). i dalje (kao inzenjer) ne mogu da shvatim da npr u 5cama, dakle automa koji su dugacki cca 5 m i dalje nema dovoljno prostora u kabini! mislio da je to problem Bangleove 5ce, skoro se vozio u novoj (u taksiju) i isto sr...e!

BMW je jedino srecan sto Alfa nije od 147ce i 156ce izbacila GTA verziju, oduvali bi M Sports!

P.S. imam kolegu engleza, kome kinta nije problem. poseduje 4 (cetri!) 155ce i nevidjeno uziva u njima.

Rool

pre 10 godina

Pre par meseci sam prvi put video 159-ku, i posle duge potrage postao ponosni vlasnik crne 159 2.0 JTDm.
Sam sebi sam smesan kad po nekoliko puta na dan izadjem na terasu da se divim izgledu, a da ne pricam sto ide ko mecava i lezi ko formula.

shpitz

pre 10 godina

Najzad Alfa!!! Evo ovako... Kupio sam Alfu 159 1,9 JTDm 16v iz 2008. plavu metalik, naravno karavana, početkom ove godine. Stavio sam joj crne 18 felne za koje sam iskašljao prilično veliku lovu. To je tako lepo dizajniran karavan da ne gubi ništa od sportske draži, ako nije čak i lepša od obične. Što se tiče vožnje ide kao voz, leži na putu tako da nema šanse da je dovedete u situaciju da izgubite kontrolu. Stvorena je za krivine, naravno na putu bez rupa. Voziti ovaj auto je neverovatan doživljaj, sa svojih fabričkih 150 konja prosto leti. Što se tiče potrošnje sve zavisi kako je vozite, ako vozite kao baba onda ne troši puno, ali ako je vozite kako se vozi takav auto onda troši kao i svaki drugi auto. Do Grčke i nazad prosečno 7,5 litara, a vozio sam je 180-190 auto putem. O izgelu ne treba mnogo diskutovati, sve je u oku posmatrača, ali meni izgleda prelepo. Kad god treba da se vozim negde, a boga mi vozim se i kada ne treba zadovoljstva radi, već dok joj prilazim srce počne da mi lupa kao ludo, a kad krenem... uh, svakom želim takav osećaj! A što se tiče alfista kao populacije, čudna je to skupina, svi voze alfu zato što je vole, i teško da ćete videti nekog ćelavog debelog kajlaša sa bojlerom da izlazi iz neke. I verujte, jedva čekam neku priliku da podelim ovo sa nekim. Ove vesti mene posebno raduju, samo mislim da Alfi nije konkurencija ni BMW ni mercedes, ni audi jer jednostavno ne dele istu ciljnu grupu. Alfa se prvo proba i posle joj pripadate...

Te Kvondo strikes back

pre 10 godina

A šta je sa 4C i 8C, Alfa je zakon. Trebalo bi samo da naprave zamenu za 159, to nam nedostaje. Renderi za Djuliju su bili odlični. A da, dobri su i BMW, Audi i Mercedes, i japanci i tako dalje, da se drugi ne ljute.

Disc

pre 10 godina

Potrebno je:
1 Mnostvo novih modela i logicna politika,tojest koji, kad model izlazi/nasledjuje !
2 Potrebno je vratiti se u autosport,u reli i na kruzne trke !
3 Potreban je bolji marketing !
4 Potrebna je bolja zavrsna obrada !
5 Cena?Cena na dole, pa nemojmo biti smesni, cena je najmanji problem,poznato je da trziste luksuznih namirnica bukvalno eksplodira !
6 Potrebne su klot verzije,sa vrlo stedljivim motorima, da bi dobro prosli an lizing trzistu !

Lancia Delta 2011

pre 10 godina

Alfa 159, Brera. Jeremy Clarkson - Top Gear: "Kada bi BMW M3 izgledao kao Alfa 159, mi vise nikad i nigde ne bismo isli peske".

Preddy Baer

pre 10 godina

@Aleksandar

Dosta vise te nemacke propagande.

Kao prvo, Alfa nije pravljena za lokalne puteve u okolini Arilja, gde jedino traktor pomaze i poneki jos uvek iskonski terenac.

Trapovi na Alfi su podeseni za dobre puteve i sportsku voznju. Ako vam treba traktor, onda ste se VI zajebali u izboru vozila.

Ja licno posedovao (posedujem) 4 Alfe:
prva je bila 146ca, fenomenalan mali zvrk, koji sam prodao samo zato sto sam se preselio u Nemacku, ne znajuci da sam mogao ponovo da uvezem auto koji je bio izvezen iz EU prethodno
druga je bila 156ca, kraljica koju sam prodao posto je bila verzija sa najslabijim motorom i hteo sam vise
treca je bila 159ka 2.2JTS, ostvaren san, ali apetiti su rasli, pa ...
sada vozim 4. Alfu: 159ka 3.2JTS Q4 sa svom mogucom opremom: AVION!

uz regularno odrzavanje nisam imao nikakvih troskova vezanih za los dizajn ili kvalitet vozila

Preddy Baer

pre 10 godina

@stexa

cini mi se da Alfa nemora da izaziva VW na mec kao prethodnicu "velikima" posto je ocigledno da je VW priznao "poraz" time sto bezuspesno pokusava da otkupi AR brand of Fiata!

Alfista

pre 10 godina

(shpitz, 22. jul 2013 08:29)
Jesam celav(prirodno) i imam "bojler" ali ne nosim kajlu, i vozio sam Alfe dok se ti verovatno nisi ni rodio.Ali tada su to bili automobili a ne ovo danas Mi-To itd.(izuzetak 159) Hvala bogu da se vracaju onome sto jesu a ne nasminkani Fiat.

alfa

pre 10 godina

Ja sam ljubitelj Alfi (starijih), ali ne bi bilo lose kad bi oni da predstavili bar jedan novi model... Ovako se sve svodi na planove, "agresivan izgled," pogon na zadnje tockove itd... Iskreno se nadam da nece propasti, ali u poslednjih par godina samo slusamo price, planove, i gledamo slike buducih modela koji nikako ne izlaze. Krenite da radite vec jednom!

Turbo Benzina

pre 10 godina

Evidentno da se pokušava sa ponovnim profilisanjem i startom na tržištu, ali je ključna stvar u celoj priči adekvatna količina uloženog novca i marketing. Sve drugo u Alfi umeju da urade što su kroz istoriju mnogo puta dokazali.
Vozim MiTo i lično smatram da se ne bi tek tako trebali odreći modela u popularnim segmentima koji pojedinačno ne donose veliki profit, ali pospešuju ukupnu prodaju i prisutnost na tržištu. Ukoliko se želi parirati jednom BMW-u onda treba biti svestan da bavarski proizvođač ima predstavnike u gotovo svim raspoloživim segmentima, a neke su i sami promovisali (mislim na X liniju). Tradicija je OK, ali ni u BMW-u nisu bili gadljivi da ponude tržištu određene atipične modele u odnosu na prirodnu percepciju kada pomislimo na ovog proizvođača.
Za ljubitelje Alfe sa našeg podneblja dodatni problem bi bio doći do iole povoljnog primerka polovnog vozila ukoliko se u budućnosti puca na lux klasu. To je nešto što i mene pogađa obzirom da do kraja karijere ostajem veran omiljenom brendu.
U svakom slučaju puno sreće u novom poduhvatu - trebaće nam na ćudljivom tržištu! A šta god da se uradi biće mi zadovoljstvo kao i uvek ukoliko se može dosegnuti do nove generacije Alfi...

Milos

pre 10 godina

Najvaznije za Alfu je da se izbori sa imidzom nepouzdanog automobila, mislim da je Guilietta u tome i uspela. Sto se tice povratka korenima, zadnja vuca i jaki benzinski motori - prosto, jako mali broj kupaca to trazi i spreman je da to plati. Na kraju danas Alfa ima u ponudi 1750TBI od 235 konja, ali se vise prodaju 1.6 i 2.0 jtd. Ono sto je Alfi potrebno jesu dve limuzine u klasi BMW serija 3 i 5, gde bi postojale opcije sa jakim Maseratijevim motorima. Medjutim, to ne bi trebalo da iskljuci i ponudu dizel hecbeka.

savo matic

pre 10 godina

najljepsa alfa ikad napravljena je Alfa 33 Stradale, napravljena daleke
67-godine, najljepsi zvuk ima Alfa C8 posebno kad prebacis na sport modus,
svaki put se najezim kad je upalim..

Bob

pre 10 godina

@(ostap
Opet kao znalac decko ja osobno ne znam da li je alfa prodala bilo sta BMW ali je moguce posto recimo znam ciji su recimo u stvari motori TDI (na koje se kunu srbi) ili TFSI ili...ali to je druga prica
a sto se tice krute osovine pozadi u alfi haha da imali su ali koje godine ? Imali su je svi nekad davno
Alfa je koristila translax vesanje dakle motor in menjac odvojeni menjac pozadi zbog boljeg rasporeda tezine a iz tog menjaca su isle poluosovine sa samostalnim vesanjem a to translax vesanje vidi cudo opet otkrili neci i opet reklamiraju kao nesto novo kao kot TDI, commonrail...TFSI...

AfricA

pre 10 godina

Najbolja je AR 75 Turbo. Volim Alfe, ali treba im pored nabrojanog i veća paleta motora, pre svega benzinskih, turbaka, v6 možda i v8T. Imaju sve u svom dvorištu, samo da se drznu da to urade. A kvalitetom su zadnjih godina negde u rangu francuza i korejanaca, što nije loše, ali nije ni dobro za trku sa nemačkim asovima.

Želim joj najveći mogući uspeh.

Marko

pre 10 godina

Nema tu pitanja moze li konkurisati nekome ili ne, samo je pitanje koliko ce novca uloziti. Npr. zele bolji kvalitet unutrasnjosti - nema problema, samo neka kupe opremu od proizvodjaca koji snabdeva nemacku konkurenciju. Zele dobar menjac? Nema problema, neka kupe od ZF-a, Getrag-a ili nekog treceg... U drugom slucaju umesto kupovine se ulaze u razvoj pa se plodovi beru kasnije... Zele dobar motor? Za dobar blok vec imaju resurse, ostalo se ionako nabavlja od raznih firmi poput Bosch-a, pumpe, dizne, turbine, svecice itd. Sve se svodi na to koliko ce se novca uloziti i da li ce ulog biti isplativ. Recimo da se skupe seici sa Bliskog istoga mogli bi da iz prve naprave auto koji ce konkurisati BMW-u, posto sve moze da se kupi, od znanja do tehnologije, samo je pitanje da li ce i koliko ce se ulaganje isplatiti. U tome je sva mudrost, istorija neke kompanije moze biti prednost samo u imenu (ime brenda i sve ono sto definise brend je kupcima vazno) i patentima koje poseduje (sto znaci da ce manje patenata morati placati). Sve ostalo je iskljucivo pitanje kapitala.

Sarajlija

pre 10 godina

ALFA ;-) Tri neostvarene želje.Negdje krajem 80_ih našao sam solidnu Đuliju 1300ti.Supruga neće da zna.Kaže ružna,kockasta,a ja da nam baš treba takav ,pravi familijarni auto, sa 4-vero vrata i 2 dupla karburatora.Ništa od kupovine :( Onda negdje krajem devedesetih 75-ica,ali ni od te kupovine ništa.Poslijejedna divna 155-ica,i opet ništa.Svaki put sam imao veliku želju za naj auto,ali i strah od problema.
Naj Alfa,pa sigurno 1300 GTA.

cuore sportivo

pre 10 godina

Vozio sam je nekada...i bio sam zadovoljan! I sada volim da je vidim, mada se iznerviram kada vidim kakve persone su dozivele da voze Alfu ( 147, 156 ) zbog cene. Da su jednu godinu ranije izbacili na trziste 159, mozda bi i ukrali kog kupca BMWu ( i pored toga svaka 159 je lepsa od e90 i e91 serije )!? Ukoliko Maserati Ghibli pronadje mesto na trzistu, i Alfa ce sigurno!!!

Alfas

pre 10 godina

Od nesto starijih Alfi, najprivlacnija mi je Junior Gt. Iz "skorije" istorije najlepse su mi 75 i 155. Cak se mislim da menjam svoju 156 za dobar primerak jedne od te dve. Samo me ubi razum. Srce hoce ali glava ne da. :( Od nesto mladjih, Alfa 156 GTA, bez premca.
Sto se tice mog razmisljanja o opstanku imena Alfa u svetu automobilizma, voleo bi da se ne svodi sve na matematku. Grupacija Fiat da pokaze cojones i da vrati Alfu korenima - zadnja vuca i naturpijani atmosferci, a ne da se petlja sa naftasima i Suv. Nek se prave pare sa Fiat modelima, a da Alfa bude tu negde oko nule sa profitom ali da pokazu sta znaju i zasto je Alfa Alfa. Da prave automobile srcem, a ne da udovoljavaju trenutnim hirovima trzista (naftasi, hibridi, elektro motori...).
Naravno da od toga nema nista, kao ni od moje zelje za dobrom 75 i 155 umesto 156. Istom idejom smo vodjeni - razum (novac). Nadam se jednog dana...

Turbo Benzina

pre 10 godina

@ micke
1. Naravno da sam izneo subjektivno i lično mišljenje, ali ja ga barem imam jer posedujem iskustvo vožnje oba automobila za razliku od mnogih koji mantraju o prepakivanju, a možda nisu ni seli u te automobile.
2. Na netu postoje takođe razna lična iskustva koja kao takva nemaju ni manji ni veći značaj od ovog mog. Kako i sam čitam iskustva širom sveta ne mogu da se složim da su sva dijametralno suprotna od mog, ali svako sebi na netu pronađe baš ono što mu odgovara.
3. Činjenice o poreklu i situaciji u grupaciji FIAT nisu tajna ni misterija, ali isto tako nisu dramatično različite u poređenju sa mnogim drugim koji dele sklopove i know-how. To nije predmet polemike i u krajnjem nije presudno za samo vozačko iskustvo.
4. O prodaji ne želim da polemišem. Ni neki drugi renomirani brendovi nisu imali prodaju (neki se i ugasiše), a krizu osećaju praktično svi. Suština je da MiTo svojom cenom i ciljanom publikom nije nikada ni zamišljen za masovnu prodaju. Tu je Grande Punto.
5. Kao čovek koji gura petu deceniju života 25 godina vozačkog staža smatram da imam puno pravo da u odgovarajućoj temi iznesem mišljenje, a ono je (ponavljam) bazirano na ličnom iskustvu. MiTo nije moja prva Alfa, posedovao sam 145 i 156, a imao prilike da se direktno upoznam praktično sa svim modelima koji su se pojavili prethodnih decenija i tvrdim da bolji vozački ugođaj od aktuelnog MiTo nisam imao.
Pa ko voli nek' izvoli, bitna je samo sloboda izbora.

Joker

pre 10 godina

Najbolja Alfa? Teško pitanje... Po mom mišljenju spider ili 8c... A za drugo pitanje ne znam. Mislim da Alfa i BMW imaju različite ciljne grupe. Alfi želim sav uspeh u pohodu na premium segment, samo da ne završi kao Lancia...

sajko

pre 10 godina

BMW, Audi i Mercedes počinju da prave manja kola, a Alfa će kao da odustane od hečbeka. Manji premijum modeli će tek biti popularni. Čisto sumnjam u ovo što je napisano. Svakakve vesti se proturaju po netu (konkurencija i mediji zbog rejtinga) pa sve treba uzeti sa rezervom. Pre par nedelja je bila vest da će da ugase Dodge i naravno da je demantovano. Čak spremaju nove modele za 2015.

Реалан

pre 10 godina

Од историје се не живи! Треба мало да пређу са речи на дела! Да избаце ту guliu више, а не само да причају о њој већ неколико година! Надам се да ово неће остати мртво слово на папиру и да ће Fiat мало више пажње да обрати на Alfu

Cuore_sportivo

pre 10 godina

Ljudi, ovdje jednostavno nema mjesta raspravi, a ni poredjenja. Vi sto vozite Njemce mislite da smo mi alfisti glupi, a mi da ste vi slijepi. Vi slobodno ne morate da vozite Alfe, a mi sigurno necemo sjedati u vagene i svima super. Ja se za mojom alfom okrenem svaki put kad je zakljucam i meni je super a vi slobodno sipajte loz ulje u svoja auta. Elem, jedva cekam ove najavljene alfe...

Turbo Benzina

pre 10 godina

@ micke
1,5. Ništa lično! Ako imaš iskustva sa pomenutim modelima budi slobodan da izneseš merodavan stav. Poenta mog javljanja-ako neko danas planira kupovinu MiTo i traži info, treba da ga dobije od nekog kompetentnog umesto napamet plašenja kvalitetom i "prepakivanjem".
3. Ima mnogo primera takvih relacija, ali se spočitava samo onoj FIAT-Alfa. Zašto? Uostalom filozofski gledano većina automobila je varijanta istog na 4 točka.
4. MiTo sa baznom cenom od 16k u lux Mini klasi NIJE bio namenjen masovnoj prodaji. Duplo jeftiniji Punto JESTE, kao i svi drugi mališani u tom cenovnom razredu. 159 nije "prepakovana", a opet je podbacila u prodaji. Razlog?
Giulia, Alfeta, sjajna istorija! U međuvremenu se ponešto i promenilo. Sada je 2013, kupci većinom hoće kompletan udoban i bezbedan proizvod, a entuzijasti osećaj i istoriju. Porsche profitira na džipu i dizelu, BMW na brojnim X Crossoverima, Jaguar spasavaju Indijci, Volvo Kinezi, jedan SAAB nestao sa lica zemlje, Toyota obeštećuje kupce... ZAŠTO?
Ovo je kompleksna tema i za proizvođače i za komentatore, ali teško da objašnjenje leži samo u "kvalitetu i prepakivanju".
Ne ulazeći u dalju polemiku navodim kako MiTo svakako nije najbolja Alfa u istoriji, objektivno ima svoje mane, ali i dovoljno karaktera i kvaliteta da potpuno zadovolji zadrtog Alfistu. Zaslužuje da se nađe u Alfinoj gami, za koju se nadam da će se isključivo širiti. Verujem da to želi i svaki iskreni ljubitelj automobilizma.

Mile kardan

pre 10 godina

Alfa sa zadnjom vučom, mmmm, jedva čekam, pa ne videsmo nista od njih sa pogonom na zadnjim točkovima od 75-ice čini mi se? Naravno ako ne računamo 8c, e sad da'l on beše zadnja ili sva 4?

Pel

pre 10 godina

Sta je potrebno? Ukratko:
- da zadrze svoj smek po pitanju dizajna
- da se maksimalno priblize po pitanju kvaliteta
- da pariraju tehnoloskim dostignucima
- da redovno unapredjuju modele
- da budu konkurentniji cenom
i naravno voznim karakteristikama, to se podrazumeve svakako, kao i pouzdanoscu.

Meni je drago da se Alfa vraca. Konkurencija je uvek dobra za nas kupce novih ili polovnih vozila.