Sreda, 17.07.2013.

11:55

Kiril i Irinej: Nemaju snage za KiM

Patrijarh SPC Irinej i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril II razgovarali su o očuvanju Kosova i Metohije i kritikovali srpske vlasti zbog stava o Kosovu.

Izvor: Beta

Kiril i Irinej: Nemaju snage za KiM IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Obilić

pre 10 godina

Koliko srbomrzaca na ovom sajtu, strašno!!!! Kad doođe vreme spaliće se i taj B2 pa šta će te onda? Jebale vas brigade Nataše Kandić i CO!

Đura Jakšić

pre 10 godina

=====
Gled'o sam vam metanije,
Kad varate Boga živa;
Gled'o sam vas, gde se pije,
Gde se jede i uživa.

Sluš'o sam vas, kad kunete
Svoje stado, svoje verne,
I kad tajni prizovete,
Licemerni, licemerne!

Gled'o sam vas — ne da nisam,
Kad razbludom usplamtite;
Gled'o sam vas, ne da nisam,
Licemerni, upamtite!
=====

vojvodjanin

pre 10 godina

...a dali su razgovarali,njih dva popa,o problemu homoseksualnosti,koja je evidentna kod obe crkve...ili nasilju koje je prisutno kod sveštenika obe crkve...a,može se samo pretpostaviti kakav je to kvantitet u Rusiji!?

...evo, obecajem da cu i ja pomoci pogurati tu svemirsku letelicu da upali....

pre 10 godina

Posto autoritet SPC povecanjem pismenosti u Srbiji u najmanju ruku pocinje biti ugrozen, nadam se da ce se Srpske bradonje konacno ukrcati u njihov svemirski brod i pravac Rusija - obecana zemlja blagostanja za takve lezilebovice.

Zeleni Zub

pre 10 godina

Problem je dublji... crkva nema sta da trazi u politici i vodjenju drzave. Ni nasa, ni ruska, ni vatikan. I da malo obuzdaju bahate u mantijama kao sto je kacavenda i drugi. Zbog takvih je sve manje postovanja za crkvu.

slobo

pre 10 godina

просто невероватно колико сте заљубљени у свог великог вођу да сте у стању и веру и свог да не кажем и руског патријарха послали испред стрељачког вода, па Вучић ће да оде али схватите да ће наша вера и патријарси надживети ваше разне вође не морамо да их послушамо али да их уважавамо и поштујемо то је наша обавеза а ако се ви због вашег вође и бога не бојите онда сте у великом проблему само ме страх да због ваших грехова не испаштају невини

jäger aus frankfurt

pre 10 godina

idealno resenje za srbe i srbiju - promena religije. postanemo lepo protestanti i zavrsena prica. mnogo bi nam bolje bilo.

repus

pre 10 godina

Могу ли ова двојица да нам кажу, а то сигурно знају, колико је свештеника српских и руских дало живот у Србији за одбрану Косова и њихове деце, и колико их је заробљено и води се као нестали? И морају знати да нам кажу где су завршиле светиње као иконе путири итд. из манастира цркви од Хрватске преко Босне па до Косова - ко са њима располаже и ако се распродају јавно и тајно где иде новац? То ви нама кажите.

Milan

pre 10 godina

Rusija nam je toliko pomogla poslednjih decenija... Samo ne mogu da se setim kako...

Barem nam nisu bombardovali i nisu nam uvodili sankcije kao neki...

Milji

pre 10 godina

Ma samo se setaj ti u ima srba u Kosovo. PrVO Vatikan posle .... A sada rusija. A pre nekolko meseca citao sam 500 000 djece u srbiju zive u siromastvo.

Vanja

pre 10 godina

@Mika, 17. jul 2013 13:31

Za to bi pravni i ustavni poredak u Srbiji trebalo prvo da postoji.
Posto Ustav niko ne postuje, a vlast prva, sto bi se neko drugi obazirao na to? Jednom stvoris atmosferu nekaznjivosti protivustavnog delovanja, ne mozes posle ocekivati da ostali postuju ono sto se tebi svidja. Briselski sporazum je protivustavan i jos niko nije odgovarao za to, a mnogi bi trebalo da zaglave u "cuzi" pocevsi od predsednika Vlade.

Dragi

pre 10 godina

Sad će i patrijarh Irinej morati da traži politički azil u Msokvi kod predsednika Putina, kao što je to učinio Snouden, jer se odlučio da kritikuje vlasti u Srbiji.

I onako necete objaviti

pre 10 godina

Koliko shvatam na osnovu komentara, vecina vas podrzava predaju i izdaju Kosova i Metohije, a neki izdajstvo proglasavaju za hrabar potez. Nakon tog saznanja nebitno je ni ko ni od koga trazi pomoc za ocuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, vi jednostavno niste za tu opciju. Iskreno se nadam da ce Srbi sa severa Kosova imati dovoljno snage i mudrosti uprkos izdaji iz Beograda i da nece doci do realizacije Briselskog sporazuma. Nadam se da nikada necemo postati clanica EU jer bi to znacilo da smo konacno baceni na kolena kao narod. Nama treba unija ali srpska unija i to je neminovnost. Republika Srpska i Srbija da formiraju drzavu, koja ce biti samostalna, snazna i postovana, a ovima na celu sa Vucicem da se sudi za veleizdaju.

Kvadratura kruga

pre 10 godina

Ahahahaha. Rusi drhte zbog jednog Snoudena u tranzitnoj zoni na sopstvenom aerodromu, koji im se nudi na tacni, ali ce zato da se kace sa - kako Putin rece - svojim americkim partnerima ni manje ni vise nego zbog Kosova koje im je bitno koliko i nama ruski suverenitet u Dagestanu i Ceceniji? Vazi.

Skeptik

pre 10 godina

"Још има ко да брине о српском народу и очувању њених територија, то је Црква радила у време свих окупација од Турака преко Трећег Рајха до Амера и садашњих Немаца заједно са свим праволавним.
(BBD, 17. jul 2013 12:34)"

Jedno pitanje: Ko je organizovao seobe Srba i odveo srpski narod sa Kosova?
Posledice znamo. Odselili se Srbi, naselili Albanci na Kosovo.

sta reci

pre 10 godina

zar mislite da bi toma i ekipa dosli na vlast da nisu obecali amerima da ce im ispuniti sve zelje... tadic se kolebao, a ovi su istrcali pred noge amerima...budimo realni ko bi glasao da ima tomu za predsednika, vec izbori bili klasicna namestaljka!!!

patriota

pre 10 godina

Ne razumem,koga je povredjivao polupismeni srpski patriota?Zadivio je ,kada je otadzbina zvala!Uverio nas je ,ondasnji evropljanin,DR.Arcibald Rajs! Danas ne bi bilo ,slozene politicke situacije oko Srpskog Kosova i Metohije,da su uskracivana prava i ostalim nacionalnim strukturama na brdovitom [novije]zapadnom Balkanu.Biti castan je cilj,sirokih zahteva a ne interes pojedinca!

Skeptik

pre 10 godina

@(marija, 17. jul 2013 13:30)

To što je res publica napisao u komentaru je istina. Možda se vama ne sviđa ili nemate pojma o istoriji ali to jeste istina. Možda bi vi trebalo malo da pročitate knjiga i edukujete se pa možda shvatite zašto je u pravu.
I još nešto: bolje da bude u pravu i govori istinu nego da pali sveće ili bude "produhovljen". Biti "produhovljen" svakako nije neka osobina vredna poštovanja, naprotiv.

novicavg

pre 10 godina

Lako je ruskom patrijarhu da drži predavanje o proevropskom nastrojenom političkom vrhu Srbije i našem posvećenosti ka EU putu, a da politički vrh Rusije i Putin imaju sasvim drugi stav o ovom pitanju. Rusija nam daje punu podršku u odbrani naših interesa na Kosovu i ima svoje stavove po tom pitanju koji se očigledno razlikuju od Ruske pravoslavne crkve i patrijarha Kirila. Priča je za priču, a kako kaže poslovina " jabuke za pare".

Владимир

pre 10 godina

Читам коментаре...

Не може бити боље, те враћања КиМ, монархије и осталога, без покајања народа. Овај народ хули и псује Бога и Цркву 70 година, и владају се као они Јевреји у Писму:
Образи им од камена, што их више бијем (Бог; прим.аут) то их мање боли.

Не може бити зрелог народа који криви друге (попове) за своју пропаст, који је наместо личне одговорности поставио Домановићеве вође и који се сакрива иза гласања, странака, колективизама свих врста.

Ми смо на нивоу примордијума. Не знам како овакви наследисмо земљу, и који је Божији план за нас... али и даље се инатимо, богоборимо и богохулимо.

Мазохизам.

res publica

pre 10 godina

Pa šta treba da radimo, da izgradimo pravoslavnu džamahiriju sa pravoslavnim Homeinijem? Gde je bila SPC kada je Slobo zario i palio na Kosovu i kada je SPC umesto za 15 procenata teritorije pustila suzu sa 1,5 miliona Albanaca dole (pošto su i to naši drzavljani-kada bi se lagali)? Kosovo je izgubljeno i to SPC dobro zna ali koristi patriJotske floskule i mitomanski nacionalizam ne bi li bila vlast u zemlji, a to nije po Ustavu nase sekularne države. Neće moći. Ko hoće feudalni sistem Srbije cara Dušana ili Nemanjića u kojoj bi vladao crkveni kler žalim slučaj. Isti se mogu posvetiti izradi vremeplova-pa pravac u mračni srednji vek i vreme verovanja da je planeta Zemlja kao ploča, da se Sunce okreće oko nje, a da ljudi ne vrede ništa -već samo teritorije. Alo, ni ovo što kontrolišemo ne umemo da uredimo kako valja!

sasa jokic

pre 10 godina

Prvo, trebali bi malo da popricaju sa stilistima, 21. Vek je.
Drugo, od vaseg imaginarnog carstva nebeskog ne mogu se nahraniti deca, i ziveti normalnim zivotom.
Vi (crkva) ste od svih civilizacijskih promena, prihvatili samo ono sto vam odgovara, kao luksuzne automobile i sl.
Najveca je hrabrost, odreci se necega u interesu sopstvenog naroda, pa makar to bio i deo teritorije.
Oni koje ste vi blagosiljali pred pljackaske pohode devedesetih su glavni krivci za gubitak ratova i teritorija!
Djindjic vam je Hram zavrsio, uveo veronauku u skole (najveca greska) a kako ste mu vratili?!
Nemate hrabrosti da se obracunate sa pedofilima iz sopstvenih redova, a kritikujete drzavu za ultra hrabre poteze!

Mika

pre 10 godina

Pozivanje druge drzave da pomogne ili "ucini nesto" u Srbiji u odnosu na Ustav Srbije i rukovodstvo Srbije moze samo da se tumace kao poziv na intervenciju i rusenje pravnog poretka Srbije. Patrijarh Irinej zloupotrebljava crkvu i svojim cinjenjem ugrozava Srbiju. Krajnje je vreme da drzava reaguje i procesuira svestenike SPC pa taman to bio i patrijarh.

marija

pre 10 godina

... Krajnje je vreme da drzava reaguje i procesuira svestenike SPC pa taman to bio i patrijarh.
(Mika, 17. jul 2013 13:31)

Ma sta naprica.
Svasta cu ovde procitati.

Gospodar Vučić

pre 10 godina

Ako me pitate šta mislim o ovome, reći ću vam šta mislim... Naime, mislim da uvaženi patrijarsi i jedan i drugi ne mogu svaki dan da sede u kafiću od deset do tri a da ovamo kritikuju, a rekao bih i govore neistine o ovoj vladi i meni lično... mislim da ovo nije samo moj stav već i stav cele vlade koju inače planiram da temeljno rekonstruišem u dogledno vreme...

sasa jokic

pre 10 godina

Prvo, trebali bi malo da popricaju sa stilistima, 21. Vek je.
Drugo, od vaseg imaginarnog carstva nebeskog ne mogu se nahraniti deca, i ziveti normalnim zivotom.
Vi (crkva) ste od svih civilizacijskih promena, prihvatili samo ono sto vam odgovara, kao luksuzne automobile i sl.
Najveca je hrabrost, odreci se necega u interesu sopstvenog naroda, pa makar to bio i deo teritorije.
Oni koje ste vi blagosiljali pred pljackaske pohode devedesetih su glavni krivci za gubitak ratova i teritorija!
Djindjic vam je Hram zavrsio, uveo veronauku u skole (najveca greska) a kako ste mu vratili?!
Nemate hrabrosti da se obracunate sa pedofilima iz sopstvenih redova, a kritikujete drzavu za ultra hrabre poteze!

palanka

pre 10 godina

Do sada je zasmejavala priglupa demagogija polupisemnih srBskih patriJota, medjutim sudeci po komentarima u toj disciplini ne zaostaju ni srpski kompleksaski, anacionalni, kvaziliberalni autosovinisti.

marija

pre 10 godina

(res publica, 17. jul 2013 13:05)

Kad neko procita tvoj komentar istog momenta postane srpski nacionalista. Knjigu u sake, nauci nesto o religijama, idi upali svecu, mozda se i produhovis malo.

govorit Moskva

pre 10 godina

Jos jeddnom je evidentno dokazano da RUSKA crkva KGB(patrijarh KIRIL_19 godina zanicnog staza u KGb_u) i SPC vode NAZADNU POLITIKU prema SRBIJI.
Rusija jos od cuvene 8 sednice,pa preko likvidacije naprednih politicara u Srbiji,SA SPC_om vodi HAOS POLITIKU u SRBIJI.

Dulex

pre 10 godina

"Smatram da političko rukovodstvo Srbije treba da ošluškuje stavove SPC, a ne da ih ignoriše, a još manje da to čini javno"
Ja smatram da bi SPC trebala da se kandiduje na izborima pa ako bog postoji onda da pobedi i sprovodi svoj politički program pošto ga očigledno ima, a ako ne pobede, to znači da bog ne postoji i da se lepo ukine svaka državna pomoć ovoj organizaciji koja nas vraća u srednji vek.

Renato Aranda

pre 10 godina

"Hrani kera da te ugrize".
Eto vam ga gospodo političari. Zato im uplaćujete penzijsko osiguranje, oslobođeni su od uplate PDV-a na svoje "duhovne" usluge, sa vama sede u prvim redovima, ugledniji su od direktora gimnazija, domova zdravlja, sudija. Nikoliću, Dačiću, Vučiću i ostali, Srbija je po Ustavu sekularna država i zahtevam da se to oseti i u njenoj svakodnevnoj društvenoj preksi.

dekki

pre 10 godina

Nekapiram da im je bitno da sacuvaju svetinje a ne vide da umiremo kao narod.
Neznam kome ce te svetinje onda pripadati kad nas jednom nebude bilo.
Nekada nas je bilo 10 mil a sada 5-6 miliona plus prosek godina 40.

zaboraviste skoro najvazniji podatak

pre 10 godina

"U stvaranju modela za rešavanje pitanja Kosova i Metohije morala bi da bude ukljjučena i Srpska pravoslavna crkva a prihvatiljiv model morao bi da da čvrste garancije za opstanak srpske zajednice i očuvanje srpskih svetinja na KiM, rekao je Kiril II"
Ovo je kljucna recenica u tekstu, a cvrste garancije za opstanak zajednice i svetinja su kljucni deo Briselskog sporazuma. Sto znaci da se Kiril slaze s istim

Silvester

pre 10 godina

Interesantno, a ja sam stekao utisak da je i sama Rusija od Petra Velikog na ovamo izuzetno pod uticajem Zapada, da ne pričamo od Oktobarske revolucije kada je izvršen totalni transfer svih najpozitivnijih zapadnih civilizacijskih vrednosti. Da bi nakon pada SSSR-a sa tog istog zapada do dan danas "pravoslavna majka Rusija" na velika vrata pustila najgori otpad zapadne kulture bez ikakvog filtra. Dok su ruski patrioti nemilice opljačkali svoju majčicu. Što se naših popova tiče, interesantno je da ovo nije jedina vlast koja je vredna njihove kritike. I Tito je bio privržen Zapadu, ali bogami i popovska i četnička emigracija i svi su gledali prema tom Londonu i Vašingtonu, a milioni radili po Nemačkoj, Austriji i Zapadneoj Evropi... orijentacija cele Istočne Evrope prema Zapadu je i tekuća i istorijska dominantna kategorija.

Ukratko, ovi patrijarsi rade u interesu jedne uske grupe ljudi kojima odgovara da naveliko komuniciraju (pravimo pare!) sa Zapadom, a da nemerljivo više eksploatišu sopstvene narode, licemerno šireći ksenofobiju. To je veoma podao uobičajeni klasni plan i program svih reakcionarnih snaga, o kojima je puno pisano u literaturi, ne samo marksističkoj. Religija kao fenomen se možda ne može tek tako svesti pod pojam "opijum za narod", ali je činjenica da ima mnogo lešinara koji je najbrutalnije koriste baš za te svrhe.

AlekS

pre 10 godina

" U stvaranju modela za resavanje pitanja Kosova i Metohije morala bi da bude ukljjucena i Srpska pravoslavna crkva ...rekao je Kiril II. "

hvala bogu, sto SPC vise nije ukljucena na resavanje pitanja Kosova, pitajte nas, Kirile II, kako smo mi na Kosovu prosli '90tih, kad je SPC imala uticaj na "resavanje Kosova"
(guri, 17. jul 2013 12:30)

Guri, proslo je samo 20 godinina od "90-tih", tako da nas ima jos zivih koji pamtimo kako je sve bilo. Ni tada, kao ni sada, niko Crkvu ne pita nizasta, a kamo li kako da resi kosovsko pitanje. Sve su to resavali i resili "drugovi" u tisini otetih vila u Uzickoj, onda i onomad. Zato, ne podmeci kukavicja jaja nego se isprsi.

BBD

pre 10 godina

Још има ко да брине о српском народу и очувању њених територија, то је Црква радила у време свих окупација од Турака преко Трећег Рајха до Амера и садашњих Немаца заједно са свим праволавним.

Mita

pre 10 godina

Gotivna priča za budale bez mozga... Što nam ti Rusi ne pomognu, kada toliko misle o pravoslavlju? Nego kažu, eto, vi Srbi niste dobri pravoslavci i treba da ratujete protiv svih, a naročito Amerikanaca, a oni prvi se ližu sa njima... Rusi bi hteli da odmeravaju snage sa Amerikancima, preko naših leđa! E, pa neće moći! Ako je neko i pomislio da su oni sukobu, imamo ovaj zadnji primer Snoudena. Na kraju me ne bi ni čudilo da ga izruče Americi, a kao protiv Amera su. Oni rade zajedno i to je svakome u svetu, a i ovde, jasno...

guri

pre 10 godina

" U stvaranju modela za resavanje pitanja Kosova i Metohije morala bi da bude ukljjucena i Srpska pravoslavna crkva ...rekao je Kiril II. "

hvala bogu, sto SPC vise nije ukljucena na resavanje pitanja Kosova, pitajte nas, Kirile II, kako smo mi na Kosovu prosli '90tih, kad je SPC imala uticaj na "resavanje Kosova"

sekularista

pre 10 godina

Odlican proglas, jedva cekam sledeci, kada Rus dodje u uzvratnu posetu u Pec, gde ce se, ocekujem, preseliti vrh SPC koliko za vikend. Mozda ce Kacavenda malo da se zabavi unutrasnjom dekoracijom, Peranovic na kapiji, a Radovic za propovedaonicu. Dok se mantijasi ne sjate na taj kosovski izvor, i licno ne pokazu kako ce to da brane, cuvaju, blabla, ne vidim da imaju sta da kazu. Koliko se secam, cuveni sajber kaludjer ima drzavljanstvo Kosova, i ne zamajava se vise huskanjem iz centrale.

govorit Moskva

pre 10 godina

Jos jeddnom je evidentno dokazano da RUSKA crkva KGB(patrijarh KIRIL_19 godina zanicnog staza u KGb_u) i SPC vode NAZADNU POLITIKU prema SRBIJI.
Rusija jos od cuvene 8 sednice,pa preko likvidacije naprednih politicara u Srbiji,SA SPC_om vodi HAOS POLITIKU u SRBIJI.

Silvester

pre 10 godina

Interesantno, a ja sam stekao utisak da je i sama Rusija od Petra Velikog na ovamo izuzetno pod uticajem Zapada, da ne pričamo od Oktobarske revolucije kada je izvršen totalni transfer svih najpozitivnijih zapadnih civilizacijskih vrednosti. Da bi nakon pada SSSR-a sa tog istog zapada do dan danas "pravoslavna majka Rusija" na velika vrata pustila najgori otpad zapadne kulture bez ikakvog filtra. Dok su ruski patrioti nemilice opljačkali svoju majčicu. Što se naših popova tiče, interesantno je da ovo nije jedina vlast koja je vredna njihove kritike. I Tito je bio privržen Zapadu, ali bogami i popovska i četnička emigracija i svi su gledali prema tom Londonu i Vašingtonu, a milioni radili po Nemačkoj, Austriji i Zapadneoj Evropi... orijentacija cele Istočne Evrope prema Zapadu je i tekuća i istorijska dominantna kategorija.

Ukratko, ovi patrijarsi rade u interesu jedne uske grupe ljudi kojima odgovara da naveliko komuniciraju (pravimo pare!) sa Zapadom, a da nemerljivo više eksploatišu sopstvene narode, licemerno šireći ksenofobiju. To je veoma podao uobičajeni klasni plan i program svih reakcionarnih snaga, o kojima je puno pisano u literaturi, ne samo marksističkoj. Religija kao fenomen se možda ne može tek tako svesti pod pojam "opijum za narod", ali je činjenica da ima mnogo lešinara koji je najbrutalnije koriste baš za te svrhe.

Renato Aranda

pre 10 godina

"Hrani kera da te ugrize".
Eto vam ga gospodo političari. Zato im uplaćujete penzijsko osiguranje, oslobođeni su od uplate PDV-a na svoje "duhovne" usluge, sa vama sede u prvim redovima, ugledniji su od direktora gimnazija, domova zdravlja, sudija. Nikoliću, Dačiću, Vučiću i ostali, Srbija je po Ustavu sekularna država i zahtevam da se to oseti i u njenoj svakodnevnoj društvenoj preksi.

dekki

pre 10 godina

Nekapiram da im je bitno da sacuvaju svetinje a ne vide da umiremo kao narod.
Neznam kome ce te svetinje onda pripadati kad nas jednom nebude bilo.
Nekada nas je bilo 10 mil a sada 5-6 miliona plus prosek godina 40.

BBD

pre 10 godina

Још има ко да брине о српском народу и очувању њених територија, то је Црква радила у време свих окупација од Турака преко Трећег Рајха до Амера и садашњих Немаца заједно са свим праволавним.

guri

pre 10 godina

" U stvaranju modela za resavanje pitanja Kosova i Metohije morala bi da bude ukljjucena i Srpska pravoslavna crkva ...rekao je Kiril II. "

hvala bogu, sto SPC vise nije ukljucena na resavanje pitanja Kosova, pitajte nas, Kirile II, kako smo mi na Kosovu prosli '90tih, kad je SPC imala uticaj na "resavanje Kosova"

res publica

pre 10 godina

Pa šta treba da radimo, da izgradimo pravoslavnu džamahiriju sa pravoslavnim Homeinijem? Gde je bila SPC kada je Slobo zario i palio na Kosovu i kada je SPC umesto za 15 procenata teritorije pustila suzu sa 1,5 miliona Albanaca dole (pošto su i to naši drzavljani-kada bi se lagali)? Kosovo je izgubljeno i to SPC dobro zna ali koristi patriJotske floskule i mitomanski nacionalizam ne bi li bila vlast u zemlji, a to nije po Ustavu nase sekularne države. Neće moći. Ko hoće feudalni sistem Srbije cara Dušana ili Nemanjića u kojoj bi vladao crkveni kler žalim slučaj. Isti se mogu posvetiti izradi vremeplova-pa pravac u mračni srednji vek i vreme verovanja da je planeta Zemlja kao ploča, da se Sunce okreće oko nje, a da ljudi ne vrede ništa -već samo teritorije. Alo, ni ovo što kontrolišemo ne umemo da uredimo kako valja!

sekularista

pre 10 godina

Odlican proglas, jedva cekam sledeci, kada Rus dodje u uzvratnu posetu u Pec, gde ce se, ocekujem, preseliti vrh SPC koliko za vikend. Mozda ce Kacavenda malo da se zabavi unutrasnjom dekoracijom, Peranovic na kapiji, a Radovic za propovedaonicu. Dok se mantijasi ne sjate na taj kosovski izvor, i licno ne pokazu kako ce to da brane, cuvaju, blabla, ne vidim da imaju sta da kazu. Koliko se secam, cuveni sajber kaludjer ima drzavljanstvo Kosova, i ne zamajava se vise huskanjem iz centrale.

Mita

pre 10 godina

Gotivna priča za budale bez mozga... Što nam ti Rusi ne pomognu, kada toliko misle o pravoslavlju? Nego kažu, eto, vi Srbi niste dobri pravoslavci i treba da ratujete protiv svih, a naročito Amerikanaca, a oni prvi se ližu sa njima... Rusi bi hteli da odmeravaju snage sa Amerikancima, preko naših leđa! E, pa neće moći! Ako je neko i pomislio da su oni sukobu, imamo ovaj zadnji primer Snoudena. Na kraju me ne bi ni čudilo da ga izruče Americi, a kao protiv Amera su. Oni rade zajedno i to je svakome u svetu, a i ovde, jasno...

Владимир

pre 10 godina

Читам коментаре...

Не може бити боље, те враћања КиМ, монархије и осталога, без покајања народа. Овај народ хули и псује Бога и Цркву 70 година, и владају се као они Јевреји у Писму:
Образи им од камена, што их више бијем (Бог; прим.аут) то их мање боли.

Не може бити зрелог народа који криви друге (попове) за своју пропаст, који је наместо личне одговорности поставио Домановићеве вође и који се сакрива иза гласања, странака, колективизама свих врста.

Ми смо на нивоу примордијума. Не знам како овакви наследисмо земљу, и који је Божији план за нас... али и даље се инатимо, богоборимо и богохулимо.

Мазохизам.

sasa jokic

pre 10 godina

Prvo, trebali bi malo da popricaju sa stilistima, 21. Vek je.
Drugo, od vaseg imaginarnog carstva nebeskog ne mogu se nahraniti deca, i ziveti normalnim zivotom.
Vi (crkva) ste od svih civilizacijskih promena, prihvatili samo ono sto vam odgovara, kao luksuzne automobile i sl.
Najveca je hrabrost, odreci se necega u interesu sopstvenog naroda, pa makar to bio i deo teritorije.
Oni koje ste vi blagosiljali pred pljackaske pohode devedesetih su glavni krivci za gubitak ratova i teritorija!
Djindjic vam je Hram zavrsio, uveo veronauku u skole (najveca greska) a kako ste mu vratili?!
Nemate hrabrosti da se obracunate sa pedofilima iz sopstvenih redova, a kritikujete drzavu za ultra hrabre poteze!

Dulex

pre 10 godina

"Smatram da političko rukovodstvo Srbije treba da ošluškuje stavove SPC, a ne da ih ignoriše, a još manje da to čini javno"
Ja smatram da bi SPC trebala da se kandiduje na izborima pa ako bog postoji onda da pobedi i sprovodi svoj politički program pošto ga očigledno ima, a ako ne pobede, to znači da bog ne postoji i da se lepo ukine svaka državna pomoć ovoj organizaciji koja nas vraća u srednji vek.

sasa jokic

pre 10 godina

Prvo, trebali bi malo da popricaju sa stilistima, 21. Vek je.
Drugo, od vaseg imaginarnog carstva nebeskog ne mogu se nahraniti deca, i ziveti normalnim zivotom.
Vi (crkva) ste od svih civilizacijskih promena, prihvatili samo ono sto vam odgovara, kao luksuzne automobile i sl.
Najveca je hrabrost, odreci se necega u interesu sopstvenog naroda, pa makar to bio i deo teritorije.
Oni koje ste vi blagosiljali pred pljackaske pohode devedesetih su glavni krivci za gubitak ratova i teritorija!
Djindjic vam je Hram zavrsio, uveo veronauku u skole (najveca greska) a kako ste mu vratili?!
Nemate hrabrosti da se obracunate sa pedofilima iz sopstvenih redova, a kritikujete drzavu za ultra hrabre poteze!

Kvadratura kruga

pre 10 godina

Ahahahaha. Rusi drhte zbog jednog Snoudena u tranzitnoj zoni na sopstvenom aerodromu, koji im se nudi na tacni, ali ce zato da se kace sa - kako Putin rece - svojim americkim partnerima ni manje ni vise nego zbog Kosova koje im je bitno koliko i nama ruski suverenitet u Dagestanu i Ceceniji? Vazi.

AlekS

pre 10 godina

" U stvaranju modela za resavanje pitanja Kosova i Metohije morala bi da bude ukljjucena i Srpska pravoslavna crkva ...rekao je Kiril II. "

hvala bogu, sto SPC vise nije ukljucena na resavanje pitanja Kosova, pitajte nas, Kirile II, kako smo mi na Kosovu prosli '90tih, kad je SPC imala uticaj na "resavanje Kosova"
(guri, 17. jul 2013 12:30)

Guri, proslo je samo 20 godinina od "90-tih", tako da nas ima jos zivih koji pamtimo kako je sve bilo. Ni tada, kao ni sada, niko Crkvu ne pita nizasta, a kamo li kako da resi kosovsko pitanje. Sve su to resavali i resili "drugovi" u tisini otetih vila u Uzickoj, onda i onomad. Zato, ne podmeci kukavicja jaja nego se isprsi.

Mika

pre 10 godina

Pozivanje druge drzave da pomogne ili "ucini nesto" u Srbiji u odnosu na Ustav Srbije i rukovodstvo Srbije moze samo da se tumace kao poziv na intervenciju i rusenje pravnog poretka Srbije. Patrijarh Irinej zloupotrebljava crkvu i svojim cinjenjem ugrozava Srbiju. Krajnje je vreme da drzava reaguje i procesuira svestenike SPC pa taman to bio i patrijarh.

I onako necete objaviti

pre 10 godina

Koliko shvatam na osnovu komentara, vecina vas podrzava predaju i izdaju Kosova i Metohije, a neki izdajstvo proglasavaju za hrabar potez. Nakon tog saznanja nebitno je ni ko ni od koga trazi pomoc za ocuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, vi jednostavno niste za tu opciju. Iskreno se nadam da ce Srbi sa severa Kosova imati dovoljno snage i mudrosti uprkos izdaji iz Beograda i da nece doci do realizacije Briselskog sporazuma. Nadam se da nikada necemo postati clanica EU jer bi to znacilo da smo konacno baceni na kolena kao narod. Nama treba unija ali srpska unija i to je neminovnost. Republika Srpska i Srbija da formiraju drzavu, koja ce biti samostalna, snazna i postovana, a ovima na celu sa Vucicem da se sudi za veleizdaju.

sta reci

pre 10 godina

zar mislite da bi toma i ekipa dosli na vlast da nisu obecali amerima da ce im ispuniti sve zelje... tadic se kolebao, a ovi su istrcali pred noge amerima...budimo realni ko bi glasao da ima tomu za predsednika, vec izbori bili klasicna namestaljka!!!

marija

pre 10 godina

... Krajnje je vreme da drzava reaguje i procesuira svestenike SPC pa taman to bio i patrijarh.
(Mika, 17. jul 2013 13:31)

Ma sta naprica.
Svasta cu ovde procitati.

Milan

pre 10 godina

Rusija nam je toliko pomogla poslednjih decenija... Samo ne mogu da se setim kako...

Barem nam nisu bombardovali i nisu nam uvodili sankcije kao neki...

marija

pre 10 godina

(res publica, 17. jul 2013 13:05)

Kad neko procita tvoj komentar istog momenta postane srpski nacionalista. Knjigu u sake, nauci nesto o religijama, idi upali svecu, mozda se i produhovis malo.

Dragi

pre 10 godina

Sad će i patrijarh Irinej morati da traži politički azil u Msokvi kod predsednika Putina, kao što je to učinio Snouden, jer se odlučio da kritikuje vlasti u Srbiji.

slobo

pre 10 godina

просто невероватно колико сте заљубљени у свог великог вођу да сте у стању и веру и свог да не кажем и руског патријарха послали испред стрељачког вода, па Вучић ће да оде али схватите да ће наша вера и патријарси надживети ваше разне вође не морамо да их послушамо али да их уважавамо и поштујемо то је наша обавеза а ако се ви због вашег вође и бога не бојите онда сте у великом проблему само ме страх да због ваших грехова не испаштају невини

Skeptik

pre 10 godina

"Још има ко да брине о српском народу и очувању њених територија, то је Црква радила у време свих окупација од Турака преко Трећег Рајха до Амера и садашњих Немаца заједно са свим праволавним.
(BBD, 17. jul 2013 12:34)"

Jedno pitanje: Ko je organizovao seobe Srba i odveo srpski narod sa Kosova?
Posledice znamo. Odselili se Srbi, naselili Albanci na Kosovo.

Gospodar Vučić

pre 10 godina

Ako me pitate šta mislim o ovome, reći ću vam šta mislim... Naime, mislim da uvaženi patrijarsi i jedan i drugi ne mogu svaki dan da sede u kafiću od deset do tri a da ovamo kritikuju, a rekao bih i govore neistine o ovoj vladi i meni lično... mislim da ovo nije samo moj stav već i stav cele vlade koju inače planiram da temeljno rekonstruišem u dogledno vreme...

zaboraviste skoro najvazniji podatak

pre 10 godina

"U stvaranju modela za rešavanje pitanja Kosova i Metohije morala bi da bude ukljjučena i Srpska pravoslavna crkva a prihvatiljiv model morao bi da da čvrste garancije za opstanak srpske zajednice i očuvanje srpskih svetinja na KiM, rekao je Kiril II"
Ovo je kljucna recenica u tekstu, a cvrste garancije za opstanak zajednice i svetinja su kljucni deo Briselskog sporazuma. Sto znaci da se Kiril slaze s istim

repus

pre 10 godina

Могу ли ова двојица да нам кажу, а то сигурно знају, колико је свештеника српских и руских дало живот у Србији за одбрану Косова и њихове деце, и колико их је заробљено и води се као нестали? И морају знати да нам кажу где су завршиле светиње као иконе путири итд. из манастира цркви од Хрватске преко Босне па до Косова - ко са њима располаже и ако се распродају јавно и тајно где иде новац? То ви нама кажите.

Vanja

pre 10 godina

@Mika, 17. jul 2013 13:31

Za to bi pravni i ustavni poredak u Srbiji trebalo prvo da postoji.
Posto Ustav niko ne postuje, a vlast prva, sto bi se neko drugi obazirao na to? Jednom stvoris atmosferu nekaznjivosti protivustavnog delovanja, ne mozes posle ocekivati da ostali postuju ono sto se tebi svidja. Briselski sporazum je protivustavan i jos niko nije odgovarao za to, a mnogi bi trebalo da zaglave u "cuzi" pocevsi od predsednika Vlade.

jäger aus frankfurt

pre 10 godina

idealno resenje za srbe i srbiju - promena religije. postanemo lepo protestanti i zavrsena prica. mnogo bi nam bolje bilo.

Milji

pre 10 godina

Ma samo se setaj ti u ima srba u Kosovo. PrVO Vatikan posle .... A sada rusija. A pre nekolko meseca citao sam 500 000 djece u srbiju zive u siromastvo.

palanka

pre 10 godina

Do sada je zasmejavala priglupa demagogija polupisemnih srBskih patriJota, medjutim sudeci po komentarima u toj disciplini ne zaostaju ni srpski kompleksaski, anacionalni, kvaziliberalni autosovinisti.

patriota

pre 10 godina

Ne razumem,koga je povredjivao polupismeni srpski patriota?Zadivio je ,kada je otadzbina zvala!Uverio nas je ,ondasnji evropljanin,DR.Arcibald Rajs! Danas ne bi bilo ,slozene politicke situacije oko Srpskog Kosova i Metohije,da su uskracivana prava i ostalim nacionalnim strukturama na brdovitom [novije]zapadnom Balkanu.Biti castan je cilj,sirokih zahteva a ne interes pojedinca!

...evo, obecajem da cu i ja pomoci pogurati tu svemirsku letelicu da upali....

pre 10 godina

Posto autoritet SPC povecanjem pismenosti u Srbiji u najmanju ruku pocinje biti ugrozen, nadam se da ce se Srpske bradonje konacno ukrcati u njihov svemirski brod i pravac Rusija - obecana zemlja blagostanja za takve lezilebovice.

Skeptik

pre 10 godina

@(marija, 17. jul 2013 13:30)

To što je res publica napisao u komentaru je istina. Možda se vama ne sviđa ili nemate pojma o istoriji ali to jeste istina. Možda bi vi trebalo malo da pročitate knjiga i edukujete se pa možda shvatite zašto je u pravu.
I još nešto: bolje da bude u pravu i govori istinu nego da pali sveće ili bude "produhovljen". Biti "produhovljen" svakako nije neka osobina vredna poštovanja, naprotiv.

Zeleni Zub

pre 10 godina

Problem je dublji... crkva nema sta da trazi u politici i vodjenju drzave. Ni nasa, ni ruska, ni vatikan. I da malo obuzdaju bahate u mantijama kao sto je kacavenda i drugi. Zbog takvih je sve manje postovanja za crkvu.

novicavg

pre 10 godina

Lako je ruskom patrijarhu da drži predavanje o proevropskom nastrojenom političkom vrhu Srbije i našem posvećenosti ka EU putu, a da politički vrh Rusije i Putin imaju sasvim drugi stav o ovom pitanju. Rusija nam daje punu podršku u odbrani naših interesa na Kosovu i ima svoje stavove po tom pitanju koji se očigledno razlikuju od Ruske pravoslavne crkve i patrijarha Kirila. Priča je za priču, a kako kaže poslovina " jabuke za pare".

vojvodjanin

pre 10 godina

...a dali su razgovarali,njih dva popa,o problemu homoseksualnosti,koja je evidentna kod obe crkve...ili nasilju koje je prisutno kod sveštenika obe crkve...a,može se samo pretpostaviti kakav je to kvantitet u Rusiji!?

Đura Jakšić

pre 10 godina

=====
Gled'o sam vam metanije,
Kad varate Boga živa;
Gled'o sam vas, gde se pije,
Gde se jede i uživa.

Sluš'o sam vas, kad kunete
Svoje stado, svoje verne,
I kad tajni prizovete,
Licemerni, licemerne!

Gled'o sam vas — ne da nisam,
Kad razbludom usplamtite;
Gled'o sam vas, ne da nisam,
Licemerni, upamtite!
=====

Obilić

pre 10 godina

Koliko srbomrzaca na ovom sajtu, strašno!!!! Kad doođe vreme spaliće se i taj B2 pa šta će te onda? Jebale vas brigade Nataše Kandić i CO!

govorit Moskva

pre 10 godina

Jos jeddnom je evidentno dokazano da RUSKA crkva KGB(patrijarh KIRIL_19 godina zanicnog staza u KGb_u) i SPC vode NAZADNU POLITIKU prema SRBIJI.
Rusija jos od cuvene 8 sednice,pa preko likvidacije naprednih politicara u Srbiji,SA SPC_om vodi HAOS POLITIKU u SRBIJI.

BBD

pre 10 godina

Још има ко да брине о српском народу и очувању њених територија, то је Црква радила у време свих окупација од Турака преко Трећег Рајха до Амера и садашњих Немаца заједно са свим праволавним.

Renato Aranda

pre 10 godina

"Hrani kera da te ugrize".
Eto vam ga gospodo političari. Zato im uplaćujete penzijsko osiguranje, oslobođeni su od uplate PDV-a na svoje "duhovne" usluge, sa vama sede u prvim redovima, ugledniji su od direktora gimnazija, domova zdravlja, sudija. Nikoliću, Dačiću, Vučiću i ostali, Srbija je po Ustavu sekularna država i zahtevam da se to oseti i u njenoj svakodnevnoj društvenoj preksi.

res publica

pre 10 godina

Pa šta treba da radimo, da izgradimo pravoslavnu džamahiriju sa pravoslavnim Homeinijem? Gde je bila SPC kada je Slobo zario i palio na Kosovu i kada je SPC umesto za 15 procenata teritorije pustila suzu sa 1,5 miliona Albanaca dole (pošto su i to naši drzavljani-kada bi se lagali)? Kosovo je izgubljeno i to SPC dobro zna ali koristi patriJotske floskule i mitomanski nacionalizam ne bi li bila vlast u zemlji, a to nije po Ustavu nase sekularne države. Neće moći. Ko hoće feudalni sistem Srbije cara Dušana ili Nemanjića u kojoj bi vladao crkveni kler žalim slučaj. Isti se mogu posvetiti izradi vremeplova-pa pravac u mračni srednji vek i vreme verovanja da je planeta Zemlja kao ploča, da se Sunce okreće oko nje, a da ljudi ne vrede ništa -već samo teritorije. Alo, ni ovo što kontrolišemo ne umemo da uredimo kako valja!

sekularista

pre 10 godina

Odlican proglas, jedva cekam sledeci, kada Rus dodje u uzvratnu posetu u Pec, gde ce se, ocekujem, preseliti vrh SPC koliko za vikend. Mozda ce Kacavenda malo da se zabavi unutrasnjom dekoracijom, Peranovic na kapiji, a Radovic za propovedaonicu. Dok se mantijasi ne sjate na taj kosovski izvor, i licno ne pokazu kako ce to da brane, cuvaju, blabla, ne vidim da imaju sta da kazu. Koliko se secam, cuveni sajber kaludjer ima drzavljanstvo Kosova, i ne zamajava se vise huskanjem iz centrale.

Silvester

pre 10 godina

Interesantno, a ja sam stekao utisak da je i sama Rusija od Petra Velikog na ovamo izuzetno pod uticajem Zapada, da ne pričamo od Oktobarske revolucije kada je izvršen totalni transfer svih najpozitivnijih zapadnih civilizacijskih vrednosti. Da bi nakon pada SSSR-a sa tog istog zapada do dan danas "pravoslavna majka Rusija" na velika vrata pustila najgori otpad zapadne kulture bez ikakvog filtra. Dok su ruski patrioti nemilice opljačkali svoju majčicu. Što se naših popova tiče, interesantno je da ovo nije jedina vlast koja je vredna njihove kritike. I Tito je bio privržen Zapadu, ali bogami i popovska i četnička emigracija i svi su gledali prema tom Londonu i Vašingtonu, a milioni radili po Nemačkoj, Austriji i Zapadneoj Evropi... orijentacija cele Istočne Evrope prema Zapadu je i tekuća i istorijska dominantna kategorija.

Ukratko, ovi patrijarsi rade u interesu jedne uske grupe ljudi kojima odgovara da naveliko komuniciraju (pravimo pare!) sa Zapadom, a da nemerljivo više eksploatišu sopstvene narode, licemerno šireći ksenofobiju. To je veoma podao uobičajeni klasni plan i program svih reakcionarnih snaga, o kojima je puno pisano u literaturi, ne samo marksističkoj. Religija kao fenomen se možda ne može tek tako svesti pod pojam "opijum za narod", ali je činjenica da ima mnogo lešinara koji je najbrutalnije koriste baš za te svrhe.

Mika

pre 10 godina

Pozivanje druge drzave da pomogne ili "ucini nesto" u Srbiji u odnosu na Ustav Srbije i rukovodstvo Srbije moze samo da se tumace kao poziv na intervenciju i rusenje pravnog poretka Srbije. Patrijarh Irinej zloupotrebljava crkvu i svojim cinjenjem ugrozava Srbiju. Krajnje je vreme da drzava reaguje i procesuira svestenike SPC pa taman to bio i patrijarh.

Dulex

pre 10 godina

"Smatram da političko rukovodstvo Srbije treba da ošluškuje stavove SPC, a ne da ih ignoriše, a još manje da to čini javno"
Ja smatram da bi SPC trebala da se kandiduje na izborima pa ako bog postoji onda da pobedi i sprovodi svoj politički program pošto ga očigledno ima, a ako ne pobede, to znači da bog ne postoji i da se lepo ukine svaka državna pomoć ovoj organizaciji koja nas vraća u srednji vek.

guri

pre 10 godina

" U stvaranju modela za resavanje pitanja Kosova i Metohije morala bi da bude ukljjucena i Srpska pravoslavna crkva ...rekao je Kiril II. "

hvala bogu, sto SPC vise nije ukljucena na resavanje pitanja Kosova, pitajte nas, Kirile II, kako smo mi na Kosovu prosli '90tih, kad je SPC imala uticaj na "resavanje Kosova"

Mita

pre 10 godina

Gotivna priča za budale bez mozga... Što nam ti Rusi ne pomognu, kada toliko misle o pravoslavlju? Nego kažu, eto, vi Srbi niste dobri pravoslavci i treba da ratujete protiv svih, a naročito Amerikanaca, a oni prvi se ližu sa njima... Rusi bi hteli da odmeravaju snage sa Amerikancima, preko naših leđa! E, pa neće moći! Ako je neko i pomislio da su oni sukobu, imamo ovaj zadnji primer Snoudena. Na kraju me ne bi ni čudilo da ga izruče Americi, a kao protiv Amera su. Oni rade zajedno i to je svakome u svetu, a i ovde, jasno...

sasa jokic

pre 10 godina

Prvo, trebali bi malo da popricaju sa stilistima, 21. Vek je.
Drugo, od vaseg imaginarnog carstva nebeskog ne mogu se nahraniti deca, i ziveti normalnim zivotom.
Vi (crkva) ste od svih civilizacijskih promena, prihvatili samo ono sto vam odgovara, kao luksuzne automobile i sl.
Najveca je hrabrost, odreci se necega u interesu sopstvenog naroda, pa makar to bio i deo teritorije.
Oni koje ste vi blagosiljali pred pljackaske pohode devedesetih su glavni krivci za gubitak ratova i teritorija!
Djindjic vam je Hram zavrsio, uveo veronauku u skole (najveca greska) a kako ste mu vratili?!
Nemate hrabrosti da se obracunate sa pedofilima iz sopstvenih redova, a kritikujete drzavu za ultra hrabre poteze!

sasa jokic

pre 10 godina

Prvo, trebali bi malo da popricaju sa stilistima, 21. Vek je.
Drugo, od vaseg imaginarnog carstva nebeskog ne mogu se nahraniti deca, i ziveti normalnim zivotom.
Vi (crkva) ste od svih civilizacijskih promena, prihvatili samo ono sto vam odgovara, kao luksuzne automobile i sl.
Najveca je hrabrost, odreci se necega u interesu sopstvenog naroda, pa makar to bio i deo teritorije.
Oni koje ste vi blagosiljali pred pljackaske pohode devedesetih su glavni krivci za gubitak ratova i teritorija!
Djindjic vam je Hram zavrsio, uveo veronauku u skole (najveca greska) a kako ste mu vratili?!
Nemate hrabrosti da se obracunate sa pedofilima iz sopstvenih redova, a kritikujete drzavu za ultra hrabre poteze!

Gospodar Vučić

pre 10 godina

Ako me pitate šta mislim o ovome, reći ću vam šta mislim... Naime, mislim da uvaženi patrijarsi i jedan i drugi ne mogu svaki dan da sede u kafiću od deset do tri a da ovamo kritikuju, a rekao bih i govore neistine o ovoj vladi i meni lično... mislim da ovo nije samo moj stav već i stav cele vlade koju inače planiram da temeljno rekonstruišem u dogledno vreme...

dekki

pre 10 godina

Nekapiram da im je bitno da sacuvaju svetinje a ne vide da umiremo kao narod.
Neznam kome ce te svetinje onda pripadati kad nas jednom nebude bilo.
Nekada nas je bilo 10 mil a sada 5-6 miliona plus prosek godina 40.

marija

pre 10 godina

... Krajnje je vreme da drzava reaguje i procesuira svestenike SPC pa taman to bio i patrijarh.
(Mika, 17. jul 2013 13:31)

Ma sta naprica.
Svasta cu ovde procitati.

zaboraviste skoro najvazniji podatak

pre 10 godina

"U stvaranju modela za rešavanje pitanja Kosova i Metohije morala bi da bude ukljjučena i Srpska pravoslavna crkva a prihvatiljiv model morao bi da da čvrste garancije za opstanak srpske zajednice i očuvanje srpskih svetinja na KiM, rekao je Kiril II"
Ovo je kljucna recenica u tekstu, a cvrste garancije za opstanak zajednice i svetinja su kljucni deo Briselskog sporazuma. Sto znaci da se Kiril slaze s istim

Владимир

pre 10 godina

Читам коментаре...

Не може бити боље, те враћања КиМ, монархије и осталога, без покајања народа. Овај народ хули и псује Бога и Цркву 70 година, и владају се као они Јевреји у Писму:
Образи им од камена, што их више бијем (Бог; прим.аут) то их мање боли.

Не може бити зрелог народа који криви друге (попове) за своју пропаст, који је наместо личне одговорности поставио Домановићеве вође и који се сакрива иза гласања, странака, колективизама свих врста.

Ми смо на нивоу примордијума. Не знам како овакви наследисмо земљу, и који је Божији план за нас... али и даље се инатимо, богоборимо и богохулимо.

Мазохизам.

jäger aus frankfurt

pre 10 godina

idealno resenje za srbe i srbiju - promena religije. postanemo lepo protestanti i zavrsena prica. mnogo bi nam bolje bilo.

palanka

pre 10 godina

Do sada je zasmejavala priglupa demagogija polupisemnih srBskih patriJota, medjutim sudeci po komentarima u toj disciplini ne zaostaju ni srpski kompleksaski, anacionalni, kvaziliberalni autosovinisti.

Skeptik

pre 10 godina

"Још има ко да брине о српском народу и очувању њених територија, то је Црква радила у време свих окупација од Турака преко Трећег Рајха до Амера и садашњих Немаца заједно са свим праволавним.
(BBD, 17. jul 2013 12:34)"

Jedno pitanje: Ko je organizovao seobe Srba i odveo srpski narod sa Kosova?
Posledice znamo. Odselili se Srbi, naselili Albanci na Kosovo.

I onako necete objaviti

pre 10 godina

Koliko shvatam na osnovu komentara, vecina vas podrzava predaju i izdaju Kosova i Metohije, a neki izdajstvo proglasavaju za hrabar potez. Nakon tog saznanja nebitno je ni ko ni od koga trazi pomoc za ocuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, vi jednostavno niste za tu opciju. Iskreno se nadam da ce Srbi sa severa Kosova imati dovoljno snage i mudrosti uprkos izdaji iz Beograda i da nece doci do realizacije Briselskog sporazuma. Nadam se da nikada necemo postati clanica EU jer bi to znacilo da smo konacno baceni na kolena kao narod. Nama treba unija ali srpska unija i to je neminovnost. Republika Srpska i Srbija da formiraju drzavu, koja ce biti samostalna, snazna i postovana, a ovima na celu sa Vucicem da se sudi za veleizdaju.

AlekS

pre 10 godina

" U stvaranju modela za resavanje pitanja Kosova i Metohije morala bi da bude ukljjucena i Srpska pravoslavna crkva ...rekao je Kiril II. "

hvala bogu, sto SPC vise nije ukljucena na resavanje pitanja Kosova, pitajte nas, Kirile II, kako smo mi na Kosovu prosli '90tih, kad je SPC imala uticaj na "resavanje Kosova"
(guri, 17. jul 2013 12:30)

Guri, proslo je samo 20 godinina od "90-tih", tako da nas ima jos zivih koji pamtimo kako je sve bilo. Ni tada, kao ni sada, niko Crkvu ne pita nizasta, a kamo li kako da resi kosovsko pitanje. Sve su to resavali i resili "drugovi" u tisini otetih vila u Uzickoj, onda i onomad. Zato, ne podmeci kukavicja jaja nego se isprsi.

Milan

pre 10 godina

Rusija nam je toliko pomogla poslednjih decenija... Samo ne mogu da se setim kako...

Barem nam nisu bombardovali i nisu nam uvodili sankcije kao neki...

marija

pre 10 godina

(res publica, 17. jul 2013 13:05)

Kad neko procita tvoj komentar istog momenta postane srpski nacionalista. Knjigu u sake, nauci nesto o religijama, idi upali svecu, mozda se i produhovis malo.

slobo

pre 10 godina

просто невероватно колико сте заљубљени у свог великог вођу да сте у стању и веру и свог да не кажем и руског патријарха послали испред стрељачког вода, па Вучић ће да оде али схватите да ће наша вера и патријарси надживети ваше разне вође не морамо да их послушамо али да их уважавамо и поштујемо то је наша обавеза а ако се ви због вашег вође и бога не бојите онда сте у великом проблему само ме страх да због ваших грехова не испаштају невини

Skeptik

pre 10 godina

@(marija, 17. jul 2013 13:30)

To što je res publica napisao u komentaru je istina. Možda se vama ne sviđa ili nemate pojma o istoriji ali to jeste istina. Možda bi vi trebalo malo da pročitate knjiga i edukujete se pa možda shvatite zašto je u pravu.
I još nešto: bolje da bude u pravu i govori istinu nego da pali sveće ili bude "produhovljen". Biti "produhovljen" svakako nije neka osobina vredna poštovanja, naprotiv.

Kvadratura kruga

pre 10 godina

Ahahahaha. Rusi drhte zbog jednog Snoudena u tranzitnoj zoni na sopstvenom aerodromu, koji im se nudi na tacni, ali ce zato da se kace sa - kako Putin rece - svojim americkim partnerima ni manje ni vise nego zbog Kosova koje im je bitno koliko i nama ruski suverenitet u Dagestanu i Ceceniji? Vazi.

novicavg

pre 10 godina

Lako je ruskom patrijarhu da drži predavanje o proevropskom nastrojenom političkom vrhu Srbije i našem posvećenosti ka EU putu, a da politički vrh Rusije i Putin imaju sasvim drugi stav o ovom pitanju. Rusija nam daje punu podršku u odbrani naših interesa na Kosovu i ima svoje stavove po tom pitanju koji se očigledno razlikuju od Ruske pravoslavne crkve i patrijarha Kirila. Priča je za priču, a kako kaže poslovina " jabuke za pare".

repus

pre 10 godina

Могу ли ова двојица да нам кажу, а то сигурно знају, колико је свештеника српских и руских дало живот у Србији за одбрану Косова и њихове деце, и колико их је заробљено и води се као нестали? И морају знати да нам кажу где су завршиле светиње као иконе путири итд. из манастира цркви од Хрватске преко Босне па до Косова - ко са њима располаже и ако се распродају јавно и тајно где иде новац? То ви нама кажите.

Milji

pre 10 godina

Ma samo se setaj ti u ima srba u Kosovo. PrVO Vatikan posle .... A sada rusija. A pre nekolko meseca citao sam 500 000 djece u srbiju zive u siromastvo.

...evo, obecajem da cu i ja pomoci pogurati tu svemirsku letelicu da upali....

pre 10 godina

Posto autoritet SPC povecanjem pismenosti u Srbiji u najmanju ruku pocinje biti ugrozen, nadam se da ce se Srpske bradonje konacno ukrcati u njihov svemirski brod i pravac Rusija - obecana zemlja blagostanja za takve lezilebovice.

Dragi

pre 10 godina

Sad će i patrijarh Irinej morati da traži politički azil u Msokvi kod predsednika Putina, kao što je to učinio Snouden, jer se odlučio da kritikuje vlasti u Srbiji.

Zeleni Zub

pre 10 godina

Problem je dublji... crkva nema sta da trazi u politici i vodjenju drzave. Ni nasa, ni ruska, ni vatikan. I da malo obuzdaju bahate u mantijama kao sto je kacavenda i drugi. Zbog takvih je sve manje postovanja za crkvu.

patriota

pre 10 godina

Ne razumem,koga je povredjivao polupismeni srpski patriota?Zadivio je ,kada je otadzbina zvala!Uverio nas je ,ondasnji evropljanin,DR.Arcibald Rajs! Danas ne bi bilo ,slozene politicke situacije oko Srpskog Kosova i Metohije,da su uskracivana prava i ostalim nacionalnim strukturama na brdovitom [novije]zapadnom Balkanu.Biti castan je cilj,sirokih zahteva a ne interes pojedinca!

Vanja

pre 10 godina

@Mika, 17. jul 2013 13:31

Za to bi pravni i ustavni poredak u Srbiji trebalo prvo da postoji.
Posto Ustav niko ne postuje, a vlast prva, sto bi se neko drugi obazirao na to? Jednom stvoris atmosferu nekaznjivosti protivustavnog delovanja, ne mozes posle ocekivati da ostali postuju ono sto se tebi svidja. Briselski sporazum je protivustavan i jos niko nije odgovarao za to, a mnogi bi trebalo da zaglave u "cuzi" pocevsi od predsednika Vlade.

Đura Jakšić

pre 10 godina

=====
Gled'o sam vam metanije,
Kad varate Boga živa;
Gled'o sam vas, gde se pije,
Gde se jede i uživa.

Sluš'o sam vas, kad kunete
Svoje stado, svoje verne,
I kad tajni prizovete,
Licemerni, licemerne!

Gled'o sam vas — ne da nisam,
Kad razbludom usplamtite;
Gled'o sam vas, ne da nisam,
Licemerni, upamtite!
=====

sta reci

pre 10 godina

zar mislite da bi toma i ekipa dosli na vlast da nisu obecali amerima da ce im ispuniti sve zelje... tadic se kolebao, a ovi su istrcali pred noge amerima...budimo realni ko bi glasao da ima tomu za predsednika, vec izbori bili klasicna namestaljka!!!

vojvodjanin

pre 10 godina

...a dali su razgovarali,njih dva popa,o problemu homoseksualnosti,koja je evidentna kod obe crkve...ili nasilju koje je prisutno kod sveštenika obe crkve...a,može se samo pretpostaviti kakav je to kvantitet u Rusiji!?

Obilić

pre 10 godina

Koliko srbomrzaca na ovom sajtu, strašno!!!! Kad doođe vreme spaliće se i taj B2 pa šta će te onda? Jebale vas brigade Nataše Kandić i CO!