Aktuelno

Utorak, 16.07.2013.

09:55

"Kantar za kič ne postoji"

Izvor: Izvor: Novosti/D. MATOVIÆ

"Kantar za kiè ne postoji" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

monika

pre 10 godina

mera za kic i sund se moze naci, inace, zasto se skoluju kriticari, teoreticari i umetnici, valjda znaju da razlikuju kvalitet od jeftine zabave

less

pre 10 godina

Koliko god ja voleo da ovako nešto postoji, ovako se gube slobode. Ko može da kaže šta je kič/šund? Niko.
Generalizacije nikada nisu dobre.
Opet, ako nešto nije kič, ne mora da znači da je umetnost (delo koje ne sme da ima nikakvu upotrebnu vrednost, već postoji samo radi sebe), tako da to isključuje 99.99% muzike, serije, filmova i knjga nisu umetnost u pravom smislu reči.
I onda imaš indijanca koji do i kaže Vlado Georgijev i Bad copy nisu kič. :)
Prava umetnost nastaje od iskrenih emocija i one mogu biti i dobre i loše, a baš će proseča seljak da prizna da je nešto što mu se ne sviđa umetnost (recimo neka avangardna muzika ili film, jer knjige već ne čita, jelte)

djole bre

pre 10 godina

A kada se u skupštini (sa direktnim prenosom, kao reality show) gadjaju cipelama, polivaju vodom, pljuju i vredjaju ? Da li je to kič, šund, kućno vaspitanje, (ne) kultura ili obična bahatost ? Da li treba izdvajati sredstva za njihov rad ?

GlasRazuma

pre 10 godina

Rasprava o sundu ne vodi nigde, apsolutno je nepotrebna, pogresna i tako tipicna za Srbiju. Zabraniti nekulturu,promovisanje polusveta,dekadenciju, promovisanje pogresnih vrednosti i obrazaca ponasanja. Pocnimo od zastite integriteta zene u 21,veku. Ako su pozeljne vrednosti drustva emancipacija i ravnopravnost zena kroz obrazovanje i ostvarivanje kroz rad i sticanje moci kroz visoke pozicije u razlicitim oblastima- nasuprot tome je promovisanje zene kao seksualnog objekta koji zaradjuje za zivot iskljucivo nudeci svoje telo, a visina zarade zavisi od zelje muskaraca za tim telom. Zena je kastrirana od intelekta i integriteta. Zemlje prvog sveta su zastitile svoje zene i finansijski i zakonima,cak je i nazadna Kuba zabranila muziku ciji tekstovi degradiraju zenu,a sta mi radimo?Ostvarujemo rejting baziran na najnizim porivima polusveta sto jako lose za drzavu, polozaj zena i dece u drustvu. Tek cemo da osetimo posledice ovog mentalnog silovanja i javasluka. Nije ni cudo sto nas na zapadu smatraju nepismenim olosem, a odskora i jeftinom destinacijom za seks turizam...Kako se samo jedan Francuz ili Italijan ponosi svojom kulturom, a Srbija je spala na silikonke i dobar provod. Drzava je dobra koliko i kultura u njoj. A u Srbiji je kutura odavno mrtva. Samo vi drzite apsurdne rasprave medju sljivama i na kraju cete se zaista svi skupiti ispod jedne jedine.

Nidža

pre 10 godina

@Miroslav
Ako Ceca i Lukas predstavljaju srBski identitet, bolje i da ga nemamo. Srećom, to nije tačno. Poređenje sa Mocartom i Betovenom je u najmanju ruku, smešno. Moraće Srbija da čeka neke nove generacije, sa boljim obrazovanjem, vaspitanjem i muzičkim ukusom, sa kojima će šund i kič biti skrajnuti sa scene. To sve ide zajedno.

taxi

pre 10 godina

Ako ne znate sta je kic evo vam jedan primer :Beograd -- Aleksandar Vučić obišao je Andrićgrad, a od domaćina Emira Kusturice dobio ključ tog grada od kamena. (ajri, 16. jul 2013 17:44)Potez Vučića nije kič,već politički marketing.To nije ništa originalno,već toliko puta vidjeno u našoj politici.U stvari to je došlo od zapadnih kolega,što naši političari(čast izuzecima)pokušavaju da iskopiraju.U svakom slućaju služi za političku manipulaciju,ali može imati i dobre posledice ako se ideje ostvare.A što se tiče Kusturice njegova filmska dela su daleko od kiča.U suprotnom ne bi ga ceo svet priznavao kao umetnika.Takodje ideja o Andrićgradu i akademiji je velika stvar koja može pozitivno uticati na našu kulturu.

real.o

pre 10 godina

ma daaaj, stvar je više nego jednostavna - skupite 5 pismennih ljudi, za svaku stavku neka izređaju samo tzv. glagolska pitanja (kome, čemu, kako...) i lako dođu do odgovora doprinosi li društvenoj zanednici ili ne. Naravno, uvek će biti i grešaka i problema ali svaki (i najlošiji) sistem je bolji od anarhije...

Mile

pre 10 godina

Budalaštine... Zakon o tome šta je kič bi bio najveći kič na svetu. Glorifikacija malograđanske netolerancije.
Ako ćemo pravo, opus Dušana Kovačevića je najvećim delom kič. Jeftin 'humor' baziran na ismevanju i poštapalicama, bez trunke originalnosti i prave duhovitosti. Mijač onako, nit je vino nit je voda.

nikola

pre 10 godina

možda ne postoji kantar ali postoje : Istoričari umetnosti, Književni kritičari, Doktori filozofije.... bez posla, na margini društva, uvređeni. Oni se školuju da ocene šta ne valja ali nama izgleda ne trebaju.. I natavno postoji naša jedinica mere za kič koja se sama nametnula. To je "Pink" . Prosto uvesti granicu, ko dogura do 100 "pinkova" treba ga eliminisati.

reci istinu

pre 10 godina

Koliko sam ja razumeo: Da oporezujemo nasu muziku ( Cecu, Lukasa...) da bi subvencionisali nekog ko svira stranu (Mocarta, Betovena..)? Pa da li ste vi normalni? Ubijate i ono malo Srbskog identiteta sto nam je ostalo.
(Miroslav, 16. jul 2013 14:1

Ocigledno da nista nisi razumeo, ako su tebi zurle i orjentalno zavijanje nabrojenih pevaca srpski identitet!

nitkov

pre 10 godina

ocigledno svrha poreza na kic i sund nije u pomaganju kulture nego punjenju budzeta [i to ohoho dobranom punjenju, obzirom na hiperprodukciju sunda], i eventualno preusmeravanju delica prikupljenog poreza u budzet za kulturu - mada u ovo drugo sumnjam. jer kada bi zaista zeleli da pomognu kulturu, predlagali bi da se otvori medijski prostor za umetnost i alternativne sadrzaje, a o tome nije bilo pomena, kao ni o [kasljuc kasljuc] departizaciji ustanova kulture. kultura nece procvetati ako se suzbije sund, nego ako se narodu ponudi sarenoliki izbor alternative. a tek je iluzorno ocekivati da ce proizvodaci sunda da zbog poreza 'pobegnu' od sunda. prvo, to trziste je toliko unosno da ce se biznis isplatiti cak i sa porezom, drugo - sta bi umesto sunda proizvodili? "umetnicka dela"? nadam se da nece, onda smo ga tek ugasili...

nema deda mraza

pre 10 godina

Бобан
'ajde bre Bobane.Kako to da omladina nije cula gusle?
pa direktor kcns-a je pravi pravcati doktoriran guslar

vasilije knezevic

pre 10 godina

Kic-sund je vrlo tesko definisati iz razloga sto postoji veliki procenat ljudstva kojima
bilo jedan ili drugi smjer u kulturi odgovara.Neko se zabavlja najobicnijim sundom jer
mu to imponuje ili smatra, sam za sebe,da je to kultura.Bilo kakvo kopiranje sa otsustvom
makar i minimalne originalnosti moze se smatrati kicem ili sundom.Tu se ,obicno, uzima
u obzir da ta vrsta "kulure"koja obicno dolazi sa zapada ima neceg vrijednog i stalnog.
Nasa podrucja su zasicena sa tom vrstom "kulture".Cesta su kopiranja francuskih slikara.
pogotovu impresionista,i to se ponavlja generacijama.Duboko izrazeni nacionaizam je
vrsta kica a nacionalna zastava je jedan od primjera.Americka zastava spada u okvire vrlo
izrazitog loseg ukusa i upotreba zastave u bilo kakvim slucajevima javnog ili sportskog
slavlja(trcanje oko stadiona) je izraz primitivnosti pogotovu u takmicenjima kao sto su
Olimpiske igre.U borbi protiv kica i sunda neophodno je razvijati domacu originaknost
koju nije tesko raspoznati ali koja nekima ne imponuje jer nije uvezena sa zapada.
Razdvajati i kategorisati sund i kic od prave kulture je dosta tesko ali se moze ostvariti
Najvaznije je obrazovati publiku i nedozvoliti da to obrazovanje preuzmu oni kojima je
stalo samo do bogacenja.
vasilije knezevic 16 jula 2013

iskustvo uci

pre 10 godina

Crni Miroslave, sta ti pricas?! Ako ti je to odlika srpske kulture onda imas jako veliki problem. Inace, ima umetnika i,,umetnika". Vreme ce pokazati vrednosti. Spominje se slikarstvo, slikar u startu nije odmah umetnik. I pored toga ako se macuje na platnu. Sta cemo ako slikar bude radio pozadine za neki animirani film? Da li i to spada u kod nas nazvan sou biznis? Prosipaju se filozofije a treba videti kako su drugi resili problem i razradili sistem. Imate entertainment-zabavu i art-umetnost. Sou biznis je samo deo prve grane. Jos jedno pitanje, u sta spada izbor za pesmu Evrovizije? Svuda proglaseno za djubre.

Friedrich

pre 10 godina

Ovdje bih se zadrzao na turbo ili turban folku kao vrsti kica. Taj nevjerojatni virus nije samo socioloska pojava, vec zatvara ono sto se u tehnici zove pozitivna povratna sprega. Nemojte da vas zavara ovo "pozitivna" jer takva sprega ovdje neposredno znaci: neradnicki mentalitet koji pospjesuje prepustanje najnizim porivima sadrzanim u turbo folku, a turbo folk onda povratno pospjesuje prepustanje sudbini i neradnickom mentalitetu. Imamo savrsen sistem koji sve vise i vise osciluje i prozdire samog sebe. Ljudi, zabranite Ustavom turbo folk. Ne radi se ni o kakvom kulturnom uticaju orijenta. Radi se o virusu koji mutira u sta god treba da razori ono malo pameti u Srbiji.

Ana

pre 10 godina

Kako to da se svuda u civilizovanom svetu zna sta je to elitna kultura koju treba finansirati, samo je kod nas to tesko odrediti. Zasto? Da li smo se toliko naucili da sve relativizujemo da se sada plasimo da uspostavimo pravi sistem vrednosti u domenu kulture i umetnosti? Ili je rec o tome da ta relativizacija nekome odgovara, jer onda sve moze da prodje kao umetnost. Sve to spada u domen strategije u oblasti kulture koju mi i dalje nemamo i nikako da skupimo hrabrost da je vec jednom uradimo.

ajri

pre 10 godina

Ako ne znate sta je kic evo vam jedan primer :Beograd -- Aleksandar Vučić obišao je Andrićgrad, a od domaćina Emira Kusturice dobio ključ tog grada od kamena.

Boki

pre 10 godina

Gaudija su smatrali u pocetku kic umetnikom, da bi tek posle njegove smrti shvatili kolika je velicina, jel treba pomenuti Van Goga, Gogena.... "Kulturnim" savremenicima su se usta susila od pljuvanja a sada im se ni imena ne znaju. Samo vreme moze biti sudija!

Milica

pre 10 godina

@svašta se danas švercuje pod umetnošću
"Veći deo slikarstva je umetnost kao i film i pozorište ali zato je skoro kompletno muzičko stvaralaštvo šund koji valja oporezovati. Nema tu ni u od umetnosti.
Takođe bi kao umetnost valjalo priznati i ono tradicionalno ručno stvaralaštvo."
Prva rečenica je smešna. Šta uopšte znači? Koji deo je veći deo? 51% ili 99%? Koje je je to muzičko stvaralaštvo? U kom periodu? Koja muzika? Sa "Pinka"? Druga rečenica je rđava. Svako ko poznaje jezik shvatiće koliko reč "ono" u ovom kontekstu nosi prezira i frustracije u sebi.

Бобан

pre 10 godina

Данашња омладина није чула гусле нити заиграла коло, а то је права српска култура која не сме да се заборави.

NELA

pre 10 godina

dopao mi se komentar da svako ko gostuje na pinku treba da plati porez, tako valjda nesto. nema sanse ubiti kic i sund. neka postoji. ja recimo odem na ring-ring festivali shvatim koliko je kic besmislen kad imas ring-ring koji svih ovih godina opstaje nekim cudom. sto vise takvih festivala potpuno potiskuje sund i kic.

Бобан

pre 10 godina

Данашња омладина није чула гусле нити заиграла коло, а то је права српска култура која не сме да се заборави.

Miroslav

pre 10 godina

Koliko sam ja razumeo: Da oporezujemo nasu muziku ( Cecu, Lukasa...) da bi subvencionisali nekog ko svira stranu (Mocarta, Betovena..)? Pa da li ste vi normalni? Ubijate i ono malo Srbskog identiteta sto nam je ostalo.

Yac

pre 10 godina

Kantar nije potreban.Ni zabrane nisu potrebne,one su kontraproduktivne.Samo udarite visoke poreze na sve proizvode masovne kulture,kic i sund ce sami pobeci odatle gde nema para.

svašta se danas švercuje pod umetnošću

pre 10 godina

Umetnost je uvek autentična potreba umetnika da se izrazi. Umetnik je onaj koji deluje na polju umetnosti sa željom da iskaže tu svoju autentičnu potrebu a ne da reši svoje egzistencijalne probleme. Oporezujte sve one koji o svojoj umetnosti govore u nekim terminima kvantitativnog (ultra, giga, mega, avioni, kamioni, milioni) a ne kvalitativnog. Tako ćete ih naterati da se bave umetnošću a ne šou biznisom tačnije razdvojićete umetnost od šou biznisa.
Može to i lakše - dovoljan je psihotest onoga ko pretenduje da bude umetnik gde bi odmah počeo da štrči ego onih koje valja oporezovati.
Ali slažem se iznetim, politika je najveći šund jer ne može da napravi razliku između autentičnog i klasičnog autorskog izraza i šou biznisa.
Kada bi se šou biznis i umetnost razdvojili srpska kultura bi dobila dva korpusa - jedan ogroman korpus šou biznisa koji bi opet trebalo podeliti na dva dela: na kič i šund i različito ih oporezovati i drugi čisto umetnički koji bi predstavljao tek plamičak srpske kulture koji bi obezbedio da ista ne nestane.
Veći deo slikarstva je umetnost kao i film i pozorište ali zato je skoro kompletno muzičko stvaralaštvo šund koji valja oporezovati. Nema tu ni u od umetnosti.
Takođe bi kao umetnost valjalo priznati i ono tradicionalno ručno stvaralaštvo.
Vrlo brzo ćemo dospeti na ivicu kao i sa Kosovom - ili ćemo prihvatiti gorku realnost za koju sami snosimo odgovornost ili ćemo nastaviti sa treš kulturom pa ćemo konačno postati zombi narod bez uma i duha.

Najdraža reč 'liberala' = VERBOTEN!!!

pre 10 godina

(Fasizam najgore vrste, 16. jul 2013 13:00)

Apsolutno... ova je zemlja puna fašista, što u biti i nije samo naša odlika, ali samo se kod nas nosioci fašističkih ideja nazivaju slobodoumnim i liberalima.
Desnorukaši, da li ste ikad čuli za slobodu mišljenja, izražavanja i govora!?' Jeste i gadi vam se? Znam.

Србin

pre 10 godina

@(Pera, 16. jul 2013 11:40)poslusaj pazljivo pesme BS-a pa onda donesi zakljucak,momci u pesmama pozivaju na prave vrednosti samo treba razumeti tu vrstu muzke

Audrey

pre 10 godina

Vrlo je jednostavno....
Porezi od 100% (minimum) na SMS poruke u okviru riality show programa (listom svih) i ostalih sličnih TV sadržaja!Ne upuštam se u ekonomsku realizaciju takvog koraka, ali sam prilično sigurna da bi država takvu stvar sa operaterima mobilnih mreža to moglo da se izvede. Ako usvojimo da definicija šunda nije precizna, ako uvažimo i ono "de gustibus dispudandum non est", ako govorimo o "kulturnim" sadržajima naših bioskopa, pozorišta, muzeja itd, mislim da ne postoji ili makar ne bi smela da postoji dilema oko skaradnosti ovih TV sadržaja. Ja bih ovu meru nazvala čak "porez na glupost", a ne na šund, ali o tome neka misli već neko drugi. Svako ko je u stanju da pošalje sms u takav program, čak i da kupi Svet ili sličan tabloid, treba da bude žestoko oporezovan.

Fasizam najgore vrste

pre 10 godina

Nemacki fasisti su narodu strogo odredjivali sta je umetnost a sta ne. Tako je recimo Miki Maus bio zabranjen kao obican kic, dzez muzika je kao muzika Africkih divljaka bila takodje zabranjena. Knjige su spaljivane jer njihov sadrzaj kvari narod i omladinu, u slikarstvu i vajarstvu su vazili posebni standardi. Komunisti i crkva nisu nista bolji. Pitam se do kada ce biti moguce da pojedine manjine namecu svoj ukus vecini.

jovan

pre 10 godina

Nije tacno da se ne moze odrediti sta je kic i sund! To mozete da poturite magarcima. I ta lakonska izjava vec unosi sumnju u etiku vasih ukupnih namera da ocistite djubre kojim je Srbija zagadjena vise decenija.Sesdesetih godina je delovao kvartet Predraga Ivanovica i pamti se pesma "Pod sjajem zvezda". U isto vreme krenula je novokomponpovana muzika. Sta bi bilo da se ovaj kulturni prostor opredelio za pravu vrednost, koja svakako nije bila duet Bogicevic-Ovuka i "Maramica svilenica"! Kad samo pomislim na sta bi Srbija licila da su Vlastimir Pavlovic Carevac , Ksenija Cicvaric, Vule Jeftic i drugi bili kulturni reper?! Sezdesetih godina niko ko nije posedovao "Estradnu, muzicku legitimaciju" nije se smeo baviti javnim muziciranjem. za tu knjizicu valjalo je polagati ispt iz poznavanja nota i muzickog izvodjenja pred strahovitim zirijem! Sta mislite kada bi danas uveli obavezu polaganja ispita za takvu estradnu dozvolu? Da li bi bio opsti masakr neukih i nepismenih pseudomuzicara i kvazimoda koji su uzurpirali ukus ovoga naroda? da li bi ove drugarice koje se takmice u velicini zadnjica i grudi smela da se lati mikrofona? Da li bi smeo da postoji "TV Pink"?! Da li bi postojale Farme? Dakle nemojte da obmanjujete javnost da nije moguce ustanoviti djubre i oduzeti mu novac ili ga ukinuti.Naravno postoji jos primera ali to nije za komentar, to je za studiju ili esej!

Mile

pre 10 godina

U Srbiji je premalo onih kojima je zaista potrebna "vrhunska" kultura. Pošto se ionako ništa slično ovde ne proizvodi, sve se svodi na uvoz kulture... A da, film u Srbiji... Marković, Paskaljević, Radivojević, Golubović, Bajić... Ko, otac ili dete? Jesu li oni ta "vrhunska kultura"?

atlet1c0m

pre 10 godina

@(Iza Brda, 16. jul 2013 11:25)

Dakle šund: način ponašanja i gestikulacije, sklop rečenice, govor u infinitivu, stil oblačenja, upotreba poštapalica u rečenici ("znači", "brate", "mislim", "ovaj", "aaaa"...), jareća bradica, bele patike, isprani džins i beli kaiš, brojanica oko ruke, ručni sat kao budilnik, neprimerena količina zlata oko vrata, mindjuše kao okovi na "Amistadu", interviju u noćnim satima, a na očima naočare za sunce, šimi gilje na nogama, tetovaže na vratu, ledjima, rukama, nogama...Ljudi sa ovakvim izgledom, siromašnim vokabularom, ponašanjem, praznih misli i prepunog ega, ljudi koji ne mogu ništa kvalitetno da ponude - to je šund.

Bele patike, brojanica, tetovaza??? Ako tebe neke stvari nerviraju ne znaci automatski da su sund

Bojan

pre 10 godina

Ima kod Harmsa kada pokupe sovjeti seljake u "krpama i zakrpama" sa polja i njiva, i onda im puštaju klasičnu muziku ne bi li stvorili druga-gospodina seljaka. "Show business" je "posao" kao i svaki drugi, treba ga uvesti u legalne tokove, pametnom poreskom politikom bilo bi i za kulturu ali i za recimo nauku, a i da tim poreskim obveznicima ostane da se šepure, i neka njiih 10 pune 10 Ušća ako to znači, godišnje 10 nezavisnih filmova, održavanje 10 nekomercijalnih festivala, obezbedjena učešća na svim bitnim festivalima, "bijenalima" našim umetnicima... ostanak 10 mladih naučnika u Srbiji... U sistemu koji funkcioniše "lako" će pravi ljudi dobiti novac, pošto ja nemam veze sa umetnošću a neko vreme ni sa naukom, "brojeve" i upotrebu novca shvatite relativno.

Volim Ramba

pre 10 godina

"Folk je narod
turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora
sa unutrasnjim sagorijevanjem

Turbo folk je gorenje naroda
svako pospjesivanje tog sagorijevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnizih strasti
kod homo sapiensa"

Nikola NS

pre 10 godina

Stvarno sam se iznenadio ovakvim stavovima države o kiču. Posebno me je iznenadilo to što ovakav stav postoji u državi u kojoj ministri grade privatne puteve estradnim "umetnicama"-švalerkama od državnog novca. Prosto neočekivano, zar ne? :|

Gogi

pre 10 godina

(Pera, 16. jul 2013 11:40)

Tako je i onaj Sergej Ćetković i to je kič, na njegove koncerte dolaze nesrećno zaljubljene tinejdžerke koje plaču ceo koncert jer njegove pesme su tako i pravljene da rasplaču klinke koje su zaljubljene... tako ljigavo!

Plik

pre 10 godina

Kao prvo jako je teško, pa čak i nemoguće odrediti šta je kič i šund. Vrlo lako se može ući u rasizam i fašizam.
Zamislimo da država hoće da neguje izvornu narodnu muziku.
Šta je to izvorna narodna muzika? Dođe pevač čija pesma nema orijentalni ritam i on je izvorni, a dođe drugi čija pesma ima orijentalni ritam i on nije izvoran jer se srpska elita stidi turksog uticaja. Dakle 430 godina pod Turcima bi se izuzelo iz tradicije što je neprirodno. Ukoliko država Srbija bude u praksi forsirala ritam koji vuče na London, Njujork ili srednjovekovnu Srbiju, a oporezovala ritam koji vuče na Istanbul, to je direktni uvod u fašizam i Turska e imati pravo da tuži ovu zemlju u Strazburu. Ne vidim koji će to zakon da dopusti Americi i Engleskoj da slobodno šire svoj uticaj na muzike svih zemalja, a Turskoj ili Grčkoj da brani. Ovo ne može u praksi zaživeti nikako, a da se ne pređe u fašizam. Ukoliko Srbija bude forsirala džez i bluz, a kažnjavala sve muzičare koji forsiraju turski i grčki melos, prvi ću da podržim Tursku i Grčku u tužbi protiv ove zemlje. Uzgred ako je kriterijum originalnost, opere su daleko od originalnog. Sto godina izvode se jedne iste.

Iza Brda

pre 10 godina

Evo, stručnjaci, da vam pojasnim šta je šund (otpad na nemačkom), ne bih mešao pojam kič, jer on nekada proizvodi (ima šanse da postane) umetnost.
Dakle šund: način ponašanja i gestikulacije, sklop rečenice, govor u infinitivu, stil oblačenja, upotreba poštapalica u rečenici ("znači", "brate", "mislim", "ovaj", "aaaa"...), jareća bradica, bele patike, isprani džins i beli kaiš, brojanica oko ruke, ručni sat kao budilnik, neprimerena količina zlata oko vrata, mindjuše kao okovi na "Amistadu", interviju u noćnim satima, a na očima naočare za sunce, šimi gilje na nogama, tetovaže na vratu, ledjima, rukama, nogama...Ljudi sa ovakvim izgledom, siromašnim vokabularom, ponašanjem, praznih misli i prepunog ega, ljudi koji ne mogu ništa kvalitetno da ponude - to je šund.

Pera

pre 10 godina

"Muzika,nije [kič]: Vlado Gergijev,Aleksandra Kovač,Beogradski sindikat"
(Realni)

Meni su Vlado Georgiev, a pomalo i Aleksandra Kovač, kao, uostalom, i najveći postotak pop (u žanrovskom smislu te reči) muzike kič. Reč je o "bubble gum" muzici, muzici za jednokratnu upotrebu, muzici koju prati tekst koji govori ne o osećanjima i mislima autora, već o osećanjima i mislima publike, dakle koji je pravljen sa namerom da se proda, muzici koja nije umetnost, već - zabava. Ni o Beogradskom Sindikatu nemam baš lepo mišljenje, smatram da jeste reč o grupi talentovanih ljudi, mada iz njihovih tekstova provejava ono što u žargonu nazivamo "džiberstvom" ili "šabanlukom". Eto, dakle, kako je teško razlučiti kič od onoga što to nije. Možda ti u tome ne uspevaš, a možda i ja grešim. Nekakvi kantari postoje, ali oni nisu i ne mogu biti precizni.

komisija

pre 10 godina

@Realni Za mene su recimo tekstovi Vlade Georgijeva kukumavčenje o ljubavi i definitivno kič. A i upitna je originalnost njegove muzike. Šta ćemo sad?

budjenje

pre 10 godina

Ovo ne bi bilo korisno samo zbog finansija, već i da se zaustavi težnja svakojakih osoba da se late mikrofona i pisanja knjiga. To je rasadnik šunda, kao i zna se koja televizija. Vreme je da se to spreči.

Voja

pre 10 godina

@Realni

Naravno da se zna sta je kic i sund, nije to u pitanju. Pitanje je ko ce preuzeti odgovornost za celo drustvo da odlucuje koga oporezovati a kome dati pomoc? U koga imati poverenja? Ko nece na kraju davati pare svojim vezama, a oporezivati one umetnike koji su suvise avangardni da bi ih on sam razumeo. E to je problem koji treba prvo resiti. Inace ce biti jos gore.

Realni

pre 10 godina

Nemojmo sada svi da se pravimo nevešti.Zna se koji su kriterijumi za određivanje prave kulture nasuprot kiču.To je pre svega ono umetničko delo koje u sebi sadrži originalnost,kvalitet,kreativnost...A ne patetiku i izveštačenost.Evo kad nas na primer u sferi masovne kulture i medija zna se kod nas šta je dobro a šta ne. Što se tiče televizije,emisije koje nisu kič: Vidik,Nedeljom uveče,Kvadratura kruga, kič: Magazin in,Luda kuća, Amidži šou.Muzika,nije: Vlado Gergijev,Aleksandra Kovač,Beogradski sindikat, kič:Ceca,Karleuša,Elitni odredi.Sve se zna nego se plaše da ako se suprostave narodnom ukusu da će izgubiti glasače

komisija

pre 10 godina

@Realni Za mene su recimo tekstovi Vlade Georgijeva kukumavčenje o ljubavi i definitivno kič. A i upitna je originalnost njegove muzike. Šta ćemo sad?

Pera

pre 10 godina

"Muzika,nije [kič]: Vlado Gergijev,Aleksandra Kovač,Beogradski sindikat"
(Realni)

Meni su Vlado Georgiev, a pomalo i Aleksandra Kovač, kao, uostalom, i najveći postotak pop (u žanrovskom smislu te reči) muzike kič. Reč je o "bubble gum" muzici, muzici za jednokratnu upotrebu, muzici koju prati tekst koji govori ne o osećanjima i mislima autora, već o osećanjima i mislima publike, dakle koji je pravljen sa namerom da se proda, muzici koja nije umetnost, već - zabava. Ni o Beogradskom Sindikatu nemam baš lepo mišljenje, smatram da jeste reč o grupi talentovanih ljudi, mada iz njihovih tekstova provejava ono što u žargonu nazivamo "džiberstvom" ili "šabanlukom". Eto, dakle, kako je teško razlučiti kič od onoga što to nije. Možda ti u tome ne uspevaš, a možda i ja grešim. Nekakvi kantari postoje, ali oni nisu i ne mogu biti precizni.

Volim Ramba

pre 10 godina

"Folk je narod
turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora
sa unutrasnjim sagorijevanjem

Turbo folk je gorenje naroda
svako pospjesivanje tog sagorijevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnizih strasti
kod homo sapiensa"

Gogi

pre 10 godina

(Pera, 16. jul 2013 11:40)

Tako je i onaj Sergej Ćetković i to je kič, na njegove koncerte dolaze nesrećno zaljubljene tinejdžerke koje plaču ceo koncert jer njegove pesme su tako i pravljene da rasplaču klinke koje su zaljubljene... tako ljigavo!

Iza Brda

pre 10 godina

Evo, stručnjaci, da vam pojasnim šta je šund (otpad na nemačkom), ne bih mešao pojam kič, jer on nekada proizvodi (ima šanse da postane) umetnost.
Dakle šund: način ponašanja i gestikulacije, sklop rečenice, govor u infinitivu, stil oblačenja, upotreba poštapalica u rečenici ("znači", "brate", "mislim", "ovaj", "aaaa"...), jareća bradica, bele patike, isprani džins i beli kaiš, brojanica oko ruke, ručni sat kao budilnik, neprimerena količina zlata oko vrata, mindjuše kao okovi na "Amistadu", interviju u noćnim satima, a na očima naočare za sunce, šimi gilje na nogama, tetovaže na vratu, ledjima, rukama, nogama...Ljudi sa ovakvim izgledom, siromašnim vokabularom, ponašanjem, praznih misli i prepunog ega, ljudi koji ne mogu ništa kvalitetno da ponude - to je šund.

Realni

pre 10 godina

Nemojmo sada svi da se pravimo nevešti.Zna se koji su kriterijumi za određivanje prave kulture nasuprot kiču.To je pre svega ono umetničko delo koje u sebi sadrži originalnost,kvalitet,kreativnost...A ne patetiku i izveštačenost.Evo kad nas na primer u sferi masovne kulture i medija zna se kod nas šta je dobro a šta ne. Što se tiče televizije,emisije koje nisu kič: Vidik,Nedeljom uveče,Kvadratura kruga, kič: Magazin in,Luda kuća, Amidži šou.Muzika,nije: Vlado Gergijev,Aleksandra Kovač,Beogradski sindikat, kič:Ceca,Karleuša,Elitni odredi.Sve se zna nego se plaše da ako se suprostave narodnom ukusu da će izgubiti glasače

Voja

pre 10 godina

@Realni

Naravno da se zna sta je kic i sund, nije to u pitanju. Pitanje je ko ce preuzeti odgovornost za celo drustvo da odlucuje koga oporezovati a kome dati pomoc? U koga imati poverenja? Ko nece na kraju davati pare svojim vezama, a oporezivati one umetnike koji su suvise avangardni da bi ih on sam razumeo. E to je problem koji treba prvo resiti. Inace ce biti jos gore.

Nikola NS

pre 10 godina

Stvarno sam se iznenadio ovakvim stavovima države o kiču. Posebno me je iznenadilo to što ovakav stav postoji u državi u kojoj ministri grade privatne puteve estradnim "umetnicama"-švalerkama od državnog novca. Prosto neočekivano, zar ne? :|

jovan

pre 10 godina

Nije tacno da se ne moze odrediti sta je kic i sund! To mozete da poturite magarcima. I ta lakonska izjava vec unosi sumnju u etiku vasih ukupnih namera da ocistite djubre kojim je Srbija zagadjena vise decenija.Sesdesetih godina je delovao kvartet Predraga Ivanovica i pamti se pesma "Pod sjajem zvezda". U isto vreme krenula je novokomponpovana muzika. Sta bi bilo da se ovaj kulturni prostor opredelio za pravu vrednost, koja svakako nije bila duet Bogicevic-Ovuka i "Maramica svilenica"! Kad samo pomislim na sta bi Srbija licila da su Vlastimir Pavlovic Carevac , Ksenija Cicvaric, Vule Jeftic i drugi bili kulturni reper?! Sezdesetih godina niko ko nije posedovao "Estradnu, muzicku legitimaciju" nije se smeo baviti javnim muziciranjem. za tu knjizicu valjalo je polagati ispt iz poznavanja nota i muzickog izvodjenja pred strahovitim zirijem! Sta mislite kada bi danas uveli obavezu polaganja ispita za takvu estradnu dozvolu? Da li bi bio opsti masakr neukih i nepismenih pseudomuzicara i kvazimoda koji su uzurpirali ukus ovoga naroda? da li bi ove drugarice koje se takmice u velicini zadnjica i grudi smela da se lati mikrofona? Da li bi smeo da postoji "TV Pink"?! Da li bi postojale Farme? Dakle nemojte da obmanjujete javnost da nije moguce ustanoviti djubre i oduzeti mu novac ili ga ukinuti.Naravno postoji jos primera ali to nije za komentar, to je za studiju ili esej!

Fasizam najgore vrste

pre 10 godina

Nemacki fasisti su narodu strogo odredjivali sta je umetnost a sta ne. Tako je recimo Miki Maus bio zabranjen kao obican kic, dzez muzika je kao muzika Africkih divljaka bila takodje zabranjena. Knjige su spaljivane jer njihov sadrzaj kvari narod i omladinu, u slikarstvu i vajarstvu su vazili posebni standardi. Komunisti i crkva nisu nista bolji. Pitam se do kada ce biti moguce da pojedine manjine namecu svoj ukus vecini.

budjenje

pre 10 godina

Ovo ne bi bilo korisno samo zbog finansija, već i da se zaustavi težnja svakojakih osoba da se late mikrofona i pisanja knjiga. To je rasadnik šunda, kao i zna se koja televizija. Vreme je da se to spreči.

Bojan

pre 10 godina

Ima kod Harmsa kada pokupe sovjeti seljake u "krpama i zakrpama" sa polja i njiva, i onda im puštaju klasičnu muziku ne bi li stvorili druga-gospodina seljaka. "Show business" je "posao" kao i svaki drugi, treba ga uvesti u legalne tokove, pametnom poreskom politikom bilo bi i za kulturu ali i za recimo nauku, a i da tim poreskim obveznicima ostane da se šepure, i neka njiih 10 pune 10 Ušća ako to znači, godišnje 10 nezavisnih filmova, održavanje 10 nekomercijalnih festivala, obezbedjena učešća na svim bitnim festivalima, "bijenalima" našim umetnicima... ostanak 10 mladih naučnika u Srbiji... U sistemu koji funkcioniše "lako" će pravi ljudi dobiti novac, pošto ja nemam veze sa umetnošću a neko vreme ni sa naukom, "brojeve" i upotrebu novca shvatite relativno.

atlet1c0m

pre 10 godina

@(Iza Brda, 16. jul 2013 11:25)

Dakle šund: način ponašanja i gestikulacije, sklop rečenice, govor u infinitivu, stil oblačenja, upotreba poštapalica u rečenici ("znači", "brate", "mislim", "ovaj", "aaaa"...), jareća bradica, bele patike, isprani džins i beli kaiš, brojanica oko ruke, ručni sat kao budilnik, neprimerena količina zlata oko vrata, mindjuše kao okovi na "Amistadu", interviju u noćnim satima, a na očima naočare za sunce, šimi gilje na nogama, tetovaže na vratu, ledjima, rukama, nogama...Ljudi sa ovakvim izgledom, siromašnim vokabularom, ponašanjem, praznih misli i prepunog ega, ljudi koji ne mogu ništa kvalitetno da ponude - to je šund.

Bele patike, brojanica, tetovaza??? Ako tebe neke stvari nerviraju ne znaci automatski da su sund

Plik

pre 10 godina

Kao prvo jako je teško, pa čak i nemoguće odrediti šta je kič i šund. Vrlo lako se može ući u rasizam i fašizam.
Zamislimo da država hoće da neguje izvornu narodnu muziku.
Šta je to izvorna narodna muzika? Dođe pevač čija pesma nema orijentalni ritam i on je izvorni, a dođe drugi čija pesma ima orijentalni ritam i on nije izvoran jer se srpska elita stidi turksog uticaja. Dakle 430 godina pod Turcima bi se izuzelo iz tradicije što je neprirodno. Ukoliko država Srbija bude u praksi forsirala ritam koji vuče na London, Njujork ili srednjovekovnu Srbiju, a oporezovala ritam koji vuče na Istanbul, to je direktni uvod u fašizam i Turska e imati pravo da tuži ovu zemlju u Strazburu. Ne vidim koji će to zakon da dopusti Americi i Engleskoj da slobodno šire svoj uticaj na muzike svih zemalja, a Turskoj ili Grčkoj da brani. Ovo ne može u praksi zaživeti nikako, a da se ne pređe u fašizam. Ukoliko Srbija bude forsirala džez i bluz, a kažnjavala sve muzičare koji forsiraju turski i grčki melos, prvi ću da podržim Tursku i Grčku u tužbi protiv ove zemlje. Uzgred ako je kriterijum originalnost, opere su daleko od originalnog. Sto godina izvode se jedne iste.

Audrey

pre 10 godina

Vrlo je jednostavno....
Porezi od 100% (minimum) na SMS poruke u okviru riality show programa (listom svih) i ostalih sličnih TV sadržaja!Ne upuštam se u ekonomsku realizaciju takvog koraka, ali sam prilično sigurna da bi država takvu stvar sa operaterima mobilnih mreža to moglo da se izvede. Ako usvojimo da definicija šunda nije precizna, ako uvažimo i ono "de gustibus dispudandum non est", ako govorimo o "kulturnim" sadržajima naših bioskopa, pozorišta, muzeja itd, mislim da ne postoji ili makar ne bi smela da postoji dilema oko skaradnosti ovih TV sadržaja. Ja bih ovu meru nazvala čak "porez na glupost", a ne na šund, ali o tome neka misli već neko drugi. Svako ko je u stanju da pošalje sms u takav program, čak i da kupi Svet ili sličan tabloid, treba da bude žestoko oporezovan.

Yac

pre 10 godina

Kantar nije potreban.Ni zabrane nisu potrebne,one su kontraproduktivne.Samo udarite visoke poreze na sve proizvode masovne kulture,kic i sund ce sami pobeci odatle gde nema para.

Friedrich

pre 10 godina

Ovdje bih se zadrzao na turbo ili turban folku kao vrsti kica. Taj nevjerojatni virus nije samo socioloska pojava, vec zatvara ono sto se u tehnici zove pozitivna povratna sprega. Nemojte da vas zavara ovo "pozitivna" jer takva sprega ovdje neposredno znaci: neradnicki mentalitet koji pospjesuje prepustanje najnizim porivima sadrzanim u turbo folku, a turbo folk onda povratno pospjesuje prepustanje sudbini i neradnickom mentalitetu. Imamo savrsen sistem koji sve vise i vise osciluje i prozdire samog sebe. Ljudi, zabranite Ustavom turbo folk. Ne radi se ni o kakvom kulturnom uticaju orijenta. Radi se o virusu koji mutira u sta god treba da razori ono malo pameti u Srbiji.

ajri

pre 10 godina

Ako ne znate sta je kic evo vam jedan primer :Beograd -- Aleksandar Vučić obišao je Andrićgrad, a od domaćina Emira Kusturice dobio ključ tog grada od kamena.

Mile

pre 10 godina

U Srbiji je premalo onih kojima je zaista potrebna "vrhunska" kultura. Pošto se ionako ništa slično ovde ne proizvodi, sve se svodi na uvoz kulture... A da, film u Srbiji... Marković, Paskaljević, Radivojević, Golubović, Bajić... Ko, otac ili dete? Jesu li oni ta "vrhunska kultura"?

NELA

pre 10 godina

dopao mi se komentar da svako ko gostuje na pinku treba da plati porez, tako valjda nesto. nema sanse ubiti kic i sund. neka postoji. ja recimo odem na ring-ring festivali shvatim koliko je kic besmislen kad imas ring-ring koji svih ovih godina opstaje nekim cudom. sto vise takvih festivala potpuno potiskuje sund i kic.

Boki

pre 10 godina

Gaudija su smatrali u pocetku kic umetnikom, da bi tek posle njegove smrti shvatili kolika je velicina, jel treba pomenuti Van Goga, Gogena.... "Kulturnim" savremenicima su se usta susila od pljuvanja a sada im se ni imena ne znaju. Samo vreme moze biti sudija!

Ana

pre 10 godina

Kako to da se svuda u civilizovanom svetu zna sta je to elitna kultura koju treba finansirati, samo je kod nas to tesko odrediti. Zasto? Da li smo se toliko naucili da sve relativizujemo da se sada plasimo da uspostavimo pravi sistem vrednosti u domenu kulture i umetnosti? Ili je rec o tome da ta relativizacija nekome odgovara, jer onda sve moze da prodje kao umetnost. Sve to spada u domen strategije u oblasti kulture koju mi i dalje nemamo i nikako da skupimo hrabrost da je vec jednom uradimo.

iskustvo uci

pre 10 godina

Crni Miroslave, sta ti pricas?! Ako ti je to odlika srpske kulture onda imas jako veliki problem. Inace, ima umetnika i,,umetnika". Vreme ce pokazati vrednosti. Spominje se slikarstvo, slikar u startu nije odmah umetnik. I pored toga ako se macuje na platnu. Sta cemo ako slikar bude radio pozadine za neki animirani film? Da li i to spada u kod nas nazvan sou biznis? Prosipaju se filozofije a treba videti kako su drugi resili problem i razradili sistem. Imate entertainment-zabavu i art-umetnost. Sou biznis je samo deo prve grane. Jos jedno pitanje, u sta spada izbor za pesmu Evrovizije? Svuda proglaseno za djubre.

Бобан

pre 10 godina

Данашња омладина није чула гусле нити заиграла коло, а то је права српска култура која не сме да се заборави.

Бобан

pre 10 godina

Данашња омладина није чула гусле нити заиграла коло, а то је права српска култура која не сме да се заборави.

svašta se danas švercuje pod umetnošću

pre 10 godina

Umetnost je uvek autentična potreba umetnika da se izrazi. Umetnik je onaj koji deluje na polju umetnosti sa željom da iskaže tu svoju autentičnu potrebu a ne da reši svoje egzistencijalne probleme. Oporezujte sve one koji o svojoj umetnosti govore u nekim terminima kvantitativnog (ultra, giga, mega, avioni, kamioni, milioni) a ne kvalitativnog. Tako ćete ih naterati da se bave umetnošću a ne šou biznisom tačnije razdvojićete umetnost od šou biznisa.
Može to i lakše - dovoljan je psihotest onoga ko pretenduje da bude umetnik gde bi odmah počeo da štrči ego onih koje valja oporezovati.
Ali slažem se iznetim, politika je najveći šund jer ne može da napravi razliku između autentičnog i klasičnog autorskog izraza i šou biznisa.
Kada bi se šou biznis i umetnost razdvojili srpska kultura bi dobila dva korpusa - jedan ogroman korpus šou biznisa koji bi opet trebalo podeliti na dva dela: na kič i šund i različito ih oporezovati i drugi čisto umetnički koji bi predstavljao tek plamičak srpske kulture koji bi obezbedio da ista ne nestane.
Veći deo slikarstva je umetnost kao i film i pozorište ali zato je skoro kompletno muzičko stvaralaštvo šund koji valja oporezovati. Nema tu ni u od umetnosti.
Takođe bi kao umetnost valjalo priznati i ono tradicionalno ručno stvaralaštvo.
Vrlo brzo ćemo dospeti na ivicu kao i sa Kosovom - ili ćemo prihvatiti gorku realnost za koju sami snosimo odgovornost ili ćemo nastaviti sa treš kulturom pa ćemo konačno postati zombi narod bez uma i duha.

Najdraža reč 'liberala' = VERBOTEN!!!

pre 10 godina

(Fasizam najgore vrste, 16. jul 2013 13:00)

Apsolutno... ova je zemlja puna fašista, što u biti i nije samo naša odlika, ali samo se kod nas nosioci fašističkih ideja nazivaju slobodoumnim i liberalima.
Desnorukaši, da li ste ikad čuli za slobodu mišljenja, izražavanja i govora!?' Jeste i gadi vam se? Znam.

Milica

pre 10 godina

@svašta se danas švercuje pod umetnošću
"Veći deo slikarstva je umetnost kao i film i pozorište ali zato je skoro kompletno muzičko stvaralaštvo šund koji valja oporezovati. Nema tu ni u od umetnosti.
Takođe bi kao umetnost valjalo priznati i ono tradicionalno ručno stvaralaštvo."
Prva rečenica je smešna. Šta uopšte znači? Koji deo je veći deo? 51% ili 99%? Koje je je to muzičko stvaralaštvo? U kom periodu? Koja muzika? Sa "Pinka"? Druga rečenica je rđava. Svako ko poznaje jezik shvatiće koliko reč "ono" u ovom kontekstu nosi prezira i frustracije u sebi.

nikola

pre 10 godina

možda ne postoji kantar ali postoje : Istoričari umetnosti, Književni kritičari, Doktori filozofije.... bez posla, na margini društva, uvređeni. Oni se školuju da ocene šta ne valja ali nama izgleda ne trebaju.. I natavno postoji naša jedinica mere za kič koja se sama nametnula. To je "Pink" . Prosto uvesti granicu, ko dogura do 100 "pinkova" treba ga eliminisati.

reci istinu

pre 10 godina

Koliko sam ja razumeo: Da oporezujemo nasu muziku ( Cecu, Lukasa...) da bi subvencionisali nekog ko svira stranu (Mocarta, Betovena..)? Pa da li ste vi normalni? Ubijate i ono malo Srbskog identiteta sto nam je ostalo.
(Miroslav, 16. jul 2013 14:1

Ocigledno da nista nisi razumeo, ako su tebi zurle i orjentalno zavijanje nabrojenih pevaca srpski identitet!

GlasRazuma

pre 10 godina

Rasprava o sundu ne vodi nigde, apsolutno je nepotrebna, pogresna i tako tipicna za Srbiju. Zabraniti nekulturu,promovisanje polusveta,dekadenciju, promovisanje pogresnih vrednosti i obrazaca ponasanja. Pocnimo od zastite integriteta zene u 21,veku. Ako su pozeljne vrednosti drustva emancipacija i ravnopravnost zena kroz obrazovanje i ostvarivanje kroz rad i sticanje moci kroz visoke pozicije u razlicitim oblastima- nasuprot tome je promovisanje zene kao seksualnog objekta koji zaradjuje za zivot iskljucivo nudeci svoje telo, a visina zarade zavisi od zelje muskaraca za tim telom. Zena je kastrirana od intelekta i integriteta. Zemlje prvog sveta su zastitile svoje zene i finansijski i zakonima,cak je i nazadna Kuba zabranila muziku ciji tekstovi degradiraju zenu,a sta mi radimo?Ostvarujemo rejting baziran na najnizim porivima polusveta sto jako lose za drzavu, polozaj zena i dece u drustvu. Tek cemo da osetimo posledice ovog mentalnog silovanja i javasluka. Nije ni cudo sto nas na zapadu smatraju nepismenim olosem, a odskora i jeftinom destinacijom za seks turizam...Kako se samo jedan Francuz ili Italijan ponosi svojom kulturom, a Srbija je spala na silikonke i dobar provod. Drzava je dobra koliko i kultura u njoj. A u Srbiji je kutura odavno mrtva. Samo vi drzite apsurdne rasprave medju sljivama i na kraju cete se zaista svi skupiti ispod jedne jedine.

Nidža

pre 10 godina

@Miroslav
Ako Ceca i Lukas predstavljaju srBski identitet, bolje i da ga nemamo. Srećom, to nije tačno. Poređenje sa Mocartom i Betovenom je u najmanju ruku, smešno. Moraće Srbija da čeka neke nove generacije, sa boljim obrazovanjem, vaspitanjem i muzičkim ukusom, sa kojima će šund i kič biti skrajnuti sa scene. To sve ide zajedno.

Србin

pre 10 godina

@(Pera, 16. jul 2013 11:40)poslusaj pazljivo pesme BS-a pa onda donesi zakljucak,momci u pesmama pozivaju na prave vrednosti samo treba razumeti tu vrstu muzke

vasilije knezevic

pre 10 godina

Kic-sund je vrlo tesko definisati iz razloga sto postoji veliki procenat ljudstva kojima
bilo jedan ili drugi smjer u kulturi odgovara.Neko se zabavlja najobicnijim sundom jer
mu to imponuje ili smatra, sam za sebe,da je to kultura.Bilo kakvo kopiranje sa otsustvom
makar i minimalne originalnosti moze se smatrati kicem ili sundom.Tu se ,obicno, uzima
u obzir da ta vrsta "kulure"koja obicno dolazi sa zapada ima neceg vrijednog i stalnog.
Nasa podrucja su zasicena sa tom vrstom "kulture".Cesta su kopiranja francuskih slikara.
pogotovu impresionista,i to se ponavlja generacijama.Duboko izrazeni nacionaizam je
vrsta kica a nacionalna zastava je jedan od primjera.Americka zastava spada u okvire vrlo
izrazitog loseg ukusa i upotreba zastave u bilo kakvim slucajevima javnog ili sportskog
slavlja(trcanje oko stadiona) je izraz primitivnosti pogotovu u takmicenjima kao sto su
Olimpiske igre.U borbi protiv kica i sunda neophodno je razvijati domacu originaknost
koju nije tesko raspoznati ali koja nekima ne imponuje jer nije uvezena sa zapada.
Razdvajati i kategorisati sund i kic od prave kulture je dosta tesko ali se moze ostvariti
Najvaznije je obrazovati publiku i nedozvoliti da to obrazovanje preuzmu oni kojima je
stalo samo do bogacenja.
vasilije knezevic 16 jula 2013

Mile

pre 10 godina

Budalaštine... Zakon o tome šta je kič bi bio najveći kič na svetu. Glorifikacija malograđanske netolerancije.
Ako ćemo pravo, opus Dušana Kovačevića je najvećim delom kič. Jeftin 'humor' baziran na ismevanju i poštapalicama, bez trunke originalnosti i prave duhovitosti. Mijač onako, nit je vino nit je voda.

taxi

pre 10 godina

Ako ne znate sta je kic evo vam jedan primer :Beograd -- Aleksandar Vučić obišao je Andrićgrad, a od domaćina Emira Kusturice dobio ključ tog grada od kamena. (ajri, 16. jul 2013 17:44)Potez Vučića nije kič,već politički marketing.To nije ništa originalno,već toliko puta vidjeno u našoj politici.U stvari to je došlo od zapadnih kolega,što naši političari(čast izuzecima)pokušavaju da iskopiraju.U svakom slućaju služi za političku manipulaciju,ali može imati i dobre posledice ako se ideje ostvare.A što se tiče Kusturice njegova filmska dela su daleko od kiča.U suprotnom ne bi ga ceo svet priznavao kao umetnika.Takodje ideja o Andrićgradu i akademiji je velika stvar koja može pozitivno uticati na našu kulturu.

real.o

pre 10 godina

ma daaaj, stvar je više nego jednostavna - skupite 5 pismennih ljudi, za svaku stavku neka izređaju samo tzv. glagolska pitanja (kome, čemu, kako...) i lako dođu do odgovora doprinosi li društvenoj zanednici ili ne. Naravno, uvek će biti i grešaka i problema ali svaki (i najlošiji) sistem je bolji od anarhije...

less

pre 10 godina

Koliko god ja voleo da ovako nešto postoji, ovako se gube slobode. Ko može da kaže šta je kič/šund? Niko.
Generalizacije nikada nisu dobre.
Opet, ako nešto nije kič, ne mora da znači da je umetnost (delo koje ne sme da ima nikakvu upotrebnu vrednost, već postoji samo radi sebe), tako da to isključuje 99.99% muzike, serije, filmova i knjga nisu umetnost u pravom smislu reči.
I onda imaš indijanca koji do i kaže Vlado Georgijev i Bad copy nisu kič. :)
Prava umetnost nastaje od iskrenih emocija i one mogu biti i dobre i loše, a baš će proseča seljak da prizna da je nešto što mu se ne sviđa umetnost (recimo neka avangardna muzika ili film, jer knjige već ne čita, jelte)

nema deda mraza

pre 10 godina

Бобан
'ajde bre Bobane.Kako to da omladina nije cula gusle?
pa direktor kcns-a je pravi pravcati doktoriran guslar

djole bre

pre 10 godina

A kada se u skupštini (sa direktnim prenosom, kao reality show) gadjaju cipelama, polivaju vodom, pljuju i vredjaju ? Da li je to kič, šund, kućno vaspitanje, (ne) kultura ili obična bahatost ? Da li treba izdvajati sredstva za njihov rad ?

Miroslav

pre 10 godina

Koliko sam ja razumeo: Da oporezujemo nasu muziku ( Cecu, Lukasa...) da bi subvencionisali nekog ko svira stranu (Mocarta, Betovena..)? Pa da li ste vi normalni? Ubijate i ono malo Srbskog identiteta sto nam je ostalo.

nitkov

pre 10 godina

ocigledno svrha poreza na kic i sund nije u pomaganju kulture nego punjenju budzeta [i to ohoho dobranom punjenju, obzirom na hiperprodukciju sunda], i eventualno preusmeravanju delica prikupljenog poreza u budzet za kulturu - mada u ovo drugo sumnjam. jer kada bi zaista zeleli da pomognu kulturu, predlagali bi da se otvori medijski prostor za umetnost i alternativne sadrzaje, a o tome nije bilo pomena, kao ni o [kasljuc kasljuc] departizaciji ustanova kulture. kultura nece procvetati ako se suzbije sund, nego ako se narodu ponudi sarenoliki izbor alternative. a tek je iluzorno ocekivati da ce proizvodaci sunda da zbog poreza 'pobegnu' od sunda. prvo, to trziste je toliko unosno da ce se biznis isplatiti cak i sa porezom, drugo - sta bi umesto sunda proizvodili? "umetnicka dela"? nadam se da nece, onda smo ga tek ugasili...

monika

pre 10 godina

mera za kic i sund se moze naci, inace, zasto se skoluju kriticari, teoreticari i umetnici, valjda znaju da razlikuju kvalitet od jeftine zabave

Miroslav

pre 10 godina

Koliko sam ja razumeo: Da oporezujemo nasu muziku ( Cecu, Lukasa...) da bi subvencionisali nekog ko svira stranu (Mocarta, Betovena..)? Pa da li ste vi normalni? Ubijate i ono malo Srbskog identiteta sto nam je ostalo.

Realni

pre 10 godina

Nemojmo sada svi da se pravimo nevešti.Zna se koji su kriterijumi za određivanje prave kulture nasuprot kiču.To je pre svega ono umetničko delo koje u sebi sadrži originalnost,kvalitet,kreativnost...A ne patetiku i izveštačenost.Evo kad nas na primer u sferi masovne kulture i medija zna se kod nas šta je dobro a šta ne. Što se tiče televizije,emisije koje nisu kič: Vidik,Nedeljom uveče,Kvadratura kruga, kič: Magazin in,Luda kuća, Amidži šou.Muzika,nije: Vlado Gergijev,Aleksandra Kovač,Beogradski sindikat, kič:Ceca,Karleuša,Elitni odredi.Sve se zna nego se plaše da ako se suprostave narodnom ukusu da će izgubiti glasače

Iza Brda

pre 10 godina

Evo, stručnjaci, da vam pojasnim šta je šund (otpad na nemačkom), ne bih mešao pojam kič, jer on nekada proizvodi (ima šanse da postane) umetnost.
Dakle šund: način ponašanja i gestikulacije, sklop rečenice, govor u infinitivu, stil oblačenja, upotreba poštapalica u rečenici ("znači", "brate", "mislim", "ovaj", "aaaa"...), jareća bradica, bele patike, isprani džins i beli kaiš, brojanica oko ruke, ručni sat kao budilnik, neprimerena količina zlata oko vrata, mindjuše kao okovi na "Amistadu", interviju u noćnim satima, a na očima naočare za sunce, šimi gilje na nogama, tetovaže na vratu, ledjima, rukama, nogama...Ljudi sa ovakvim izgledom, siromašnim vokabularom, ponašanjem, praznih misli i prepunog ega, ljudi koji ne mogu ništa kvalitetno da ponude - to je šund.

Бобан

pre 10 godina

Данашња омладина није чула гусле нити заиграла коло, а то је права српска култура која не сме да се заборави.

Plik

pre 10 godina

Kao prvo jako je teško, pa čak i nemoguće odrediti šta je kič i šund. Vrlo lako se može ući u rasizam i fašizam.
Zamislimo da država hoće da neguje izvornu narodnu muziku.
Šta je to izvorna narodna muzika? Dođe pevač čija pesma nema orijentalni ritam i on je izvorni, a dođe drugi čija pesma ima orijentalni ritam i on nije izvoran jer se srpska elita stidi turksog uticaja. Dakle 430 godina pod Turcima bi se izuzelo iz tradicije što je neprirodno. Ukoliko država Srbija bude u praksi forsirala ritam koji vuče na London, Njujork ili srednjovekovnu Srbiju, a oporezovala ritam koji vuče na Istanbul, to je direktni uvod u fašizam i Turska e imati pravo da tuži ovu zemlju u Strazburu. Ne vidim koji će to zakon da dopusti Americi i Engleskoj da slobodno šire svoj uticaj na muzike svih zemalja, a Turskoj ili Grčkoj da brani. Ovo ne može u praksi zaživeti nikako, a da se ne pređe u fašizam. Ukoliko Srbija bude forsirala džez i bluz, a kažnjavala sve muzičare koji forsiraju turski i grčki melos, prvi ću da podržim Tursku i Grčku u tužbi protiv ove zemlje. Uzgred ako je kriterijum originalnost, opere su daleko od originalnog. Sto godina izvode se jedne iste.

Бобан

pre 10 godina

Данашња омладина није чула гусле нити заиграла коло, а то је права српска култура која не сме да се заборави.

Србin

pre 10 godina

@(Pera, 16. jul 2013 11:40)poslusaj pazljivo pesme BS-a pa onda donesi zakljucak,momci u pesmama pozivaju na prave vrednosti samo treba razumeti tu vrstu muzke

atlet1c0m

pre 10 godina

@(Iza Brda, 16. jul 2013 11:25)

Dakle šund: način ponašanja i gestikulacije, sklop rečenice, govor u infinitivu, stil oblačenja, upotreba poštapalica u rečenici ("znači", "brate", "mislim", "ovaj", "aaaa"...), jareća bradica, bele patike, isprani džins i beli kaiš, brojanica oko ruke, ručni sat kao budilnik, neprimerena količina zlata oko vrata, mindjuše kao okovi na "Amistadu", interviju u noćnim satima, a na očima naočare za sunce, šimi gilje na nogama, tetovaže na vratu, ledjima, rukama, nogama...Ljudi sa ovakvim izgledom, siromašnim vokabularom, ponašanjem, praznih misli i prepunog ega, ljudi koji ne mogu ništa kvalitetno da ponude - to je šund.

Bele patike, brojanica, tetovaza??? Ako tebe neke stvari nerviraju ne znaci automatski da su sund

komisija

pre 10 godina

@Realni Za mene su recimo tekstovi Vlade Georgijeva kukumavčenje o ljubavi i definitivno kič. A i upitna je originalnost njegove muzike. Šta ćemo sad?

Fasizam najgore vrste

pre 10 godina

Nemacki fasisti su narodu strogo odredjivali sta je umetnost a sta ne. Tako je recimo Miki Maus bio zabranjen kao obican kic, dzez muzika je kao muzika Africkih divljaka bila takodje zabranjena. Knjige su spaljivane jer njihov sadrzaj kvari narod i omladinu, u slikarstvu i vajarstvu su vazili posebni standardi. Komunisti i crkva nisu nista bolji. Pitam se do kada ce biti moguce da pojedine manjine namecu svoj ukus vecini.

ajri

pre 10 godina

Ako ne znate sta je kic evo vam jedan primer :Beograd -- Aleksandar Vučić obišao je Andrićgrad, a od domaćina Emira Kusturice dobio ključ tog grada od kamena.

Najdraža reč 'liberala' = VERBOTEN!!!

pre 10 godina

(Fasizam najgore vrste, 16. jul 2013 13:00)

Apsolutno... ova je zemlja puna fašista, što u biti i nije samo naša odlika, ali samo se kod nas nosioci fašističkih ideja nazivaju slobodoumnim i liberalima.
Desnorukaši, da li ste ikad čuli za slobodu mišljenja, izražavanja i govora!?' Jeste i gadi vam se? Znam.

jovan

pre 10 godina

Nije tacno da se ne moze odrediti sta je kic i sund! To mozete da poturite magarcima. I ta lakonska izjava vec unosi sumnju u etiku vasih ukupnih namera da ocistite djubre kojim je Srbija zagadjena vise decenija.Sesdesetih godina je delovao kvartet Predraga Ivanovica i pamti se pesma "Pod sjajem zvezda". U isto vreme krenula je novokomponpovana muzika. Sta bi bilo da se ovaj kulturni prostor opredelio za pravu vrednost, koja svakako nije bila duet Bogicevic-Ovuka i "Maramica svilenica"! Kad samo pomislim na sta bi Srbija licila da su Vlastimir Pavlovic Carevac , Ksenija Cicvaric, Vule Jeftic i drugi bili kulturni reper?! Sezdesetih godina niko ko nije posedovao "Estradnu, muzicku legitimaciju" nije se smeo baviti javnim muziciranjem. za tu knjizicu valjalo je polagati ispt iz poznavanja nota i muzickog izvodjenja pred strahovitim zirijem! Sta mislite kada bi danas uveli obavezu polaganja ispita za takvu estradnu dozvolu? Da li bi bio opsti masakr neukih i nepismenih pseudomuzicara i kvazimoda koji su uzurpirali ukus ovoga naroda? da li bi ove drugarice koje se takmice u velicini zadnjica i grudi smela da se lati mikrofona? Da li bi smeo da postoji "TV Pink"?! Da li bi postojale Farme? Dakle nemojte da obmanjujete javnost da nije moguce ustanoviti djubre i oduzeti mu novac ili ga ukinuti.Naravno postoji jos primera ali to nije za komentar, to je za studiju ili esej!

svašta se danas švercuje pod umetnošću

pre 10 godina

Umetnost je uvek autentična potreba umetnika da se izrazi. Umetnik je onaj koji deluje na polju umetnosti sa željom da iskaže tu svoju autentičnu potrebu a ne da reši svoje egzistencijalne probleme. Oporezujte sve one koji o svojoj umetnosti govore u nekim terminima kvantitativnog (ultra, giga, mega, avioni, kamioni, milioni) a ne kvalitativnog. Tako ćete ih naterati da se bave umetnošću a ne šou biznisom tačnije razdvojićete umetnost od šou biznisa.
Može to i lakše - dovoljan je psihotest onoga ko pretenduje da bude umetnik gde bi odmah počeo da štrči ego onih koje valja oporezovati.
Ali slažem se iznetim, politika je najveći šund jer ne može da napravi razliku između autentičnog i klasičnog autorskog izraza i šou biznisa.
Kada bi se šou biznis i umetnost razdvojili srpska kultura bi dobila dva korpusa - jedan ogroman korpus šou biznisa koji bi opet trebalo podeliti na dva dela: na kič i šund i različito ih oporezovati i drugi čisto umetnički koji bi predstavljao tek plamičak srpske kulture koji bi obezbedio da ista ne nestane.
Veći deo slikarstva je umetnost kao i film i pozorište ali zato je skoro kompletno muzičko stvaralaštvo šund koji valja oporezovati. Nema tu ni u od umetnosti.
Takođe bi kao umetnost valjalo priznati i ono tradicionalno ručno stvaralaštvo.
Vrlo brzo ćemo dospeti na ivicu kao i sa Kosovom - ili ćemo prihvatiti gorku realnost za koju sami snosimo odgovornost ili ćemo nastaviti sa treš kulturom pa ćemo konačno postati zombi narod bez uma i duha.

vasilije knezevic

pre 10 godina

Kic-sund je vrlo tesko definisati iz razloga sto postoji veliki procenat ljudstva kojima
bilo jedan ili drugi smjer u kulturi odgovara.Neko se zabavlja najobicnijim sundom jer
mu to imponuje ili smatra, sam za sebe,da je to kultura.Bilo kakvo kopiranje sa otsustvom
makar i minimalne originalnosti moze se smatrati kicem ili sundom.Tu se ,obicno, uzima
u obzir da ta vrsta "kulure"koja obicno dolazi sa zapada ima neceg vrijednog i stalnog.
Nasa podrucja su zasicena sa tom vrstom "kulture".Cesta su kopiranja francuskih slikara.
pogotovu impresionista,i to se ponavlja generacijama.Duboko izrazeni nacionaizam je
vrsta kica a nacionalna zastava je jedan od primjera.Americka zastava spada u okvire vrlo
izrazitog loseg ukusa i upotreba zastave u bilo kakvim slucajevima javnog ili sportskog
slavlja(trcanje oko stadiona) je izraz primitivnosti pogotovu u takmicenjima kao sto su
Olimpiske igre.U borbi protiv kica i sunda neophodno je razvijati domacu originaknost
koju nije tesko raspoznati ali koja nekima ne imponuje jer nije uvezena sa zapada.
Razdvajati i kategorisati sund i kic od prave kulture je dosta tesko ali se moze ostvariti
Najvaznije je obrazovati publiku i nedozvoliti da to obrazovanje preuzmu oni kojima je
stalo samo do bogacenja.
vasilije knezevic 16 jula 2013

Volim Ramba

pre 10 godina

"Folk je narod
turbo je sistem ubrizgavanja goriva
pod pritiskom u cilindar motora
sa unutrasnjim sagorijevanjem

Turbo folk je gorenje naroda
svako pospjesivanje tog sagorijevanja
je turbo folk, razbuktavanje najnizih strasti
kod homo sapiensa"

budjenje

pre 10 godina

Ovo ne bi bilo korisno samo zbog finansija, već i da se zaustavi težnja svakojakih osoba da se late mikrofona i pisanja knjiga. To je rasadnik šunda, kao i zna se koja televizija. Vreme je da se to spreči.

Pera

pre 10 godina

"Muzika,nije [kič]: Vlado Gergijev,Aleksandra Kovač,Beogradski sindikat"
(Realni)

Meni su Vlado Georgiev, a pomalo i Aleksandra Kovač, kao, uostalom, i najveći postotak pop (u žanrovskom smislu te reči) muzike kič. Reč je o "bubble gum" muzici, muzici za jednokratnu upotrebu, muzici koju prati tekst koji govori ne o osećanjima i mislima autora, već o osećanjima i mislima publike, dakle koji je pravljen sa namerom da se proda, muzici koja nije umetnost, već - zabava. Ni o Beogradskom Sindikatu nemam baš lepo mišljenje, smatram da jeste reč o grupi talentovanih ljudi, mada iz njihovih tekstova provejava ono što u žargonu nazivamo "džiberstvom" ili "šabanlukom". Eto, dakle, kako je teško razlučiti kič od onoga što to nije. Možda ti u tome ne uspevaš, a možda i ja grešim. Nekakvi kantari postoje, ali oni nisu i ne mogu biti precizni.

Gogi

pre 10 godina

(Pera, 16. jul 2013 11:40)

Tako je i onaj Sergej Ćetković i to je kič, na njegove koncerte dolaze nesrećno zaljubljene tinejdžerke koje plaču ceo koncert jer njegove pesme su tako i pravljene da rasplaču klinke koje su zaljubljene... tako ljigavo!

Mile

pre 10 godina

U Srbiji je premalo onih kojima je zaista potrebna "vrhunska" kultura. Pošto se ionako ništa slično ovde ne proizvodi, sve se svodi na uvoz kulture... A da, film u Srbiji... Marković, Paskaljević, Radivojević, Golubović, Bajić... Ko, otac ili dete? Jesu li oni ta "vrhunska kultura"?

less

pre 10 godina

Koliko god ja voleo da ovako nešto postoji, ovako se gube slobode. Ko može da kaže šta je kič/šund? Niko.
Generalizacije nikada nisu dobre.
Opet, ako nešto nije kič, ne mora da znači da je umetnost (delo koje ne sme da ima nikakvu upotrebnu vrednost, već postoji samo radi sebe), tako da to isključuje 99.99% muzike, serije, filmova i knjga nisu umetnost u pravom smislu reči.
I onda imaš indijanca koji do i kaže Vlado Georgijev i Bad copy nisu kič. :)
Prava umetnost nastaje od iskrenih emocija i one mogu biti i dobre i loše, a baš će proseča seljak da prizna da je nešto što mu se ne sviđa umetnost (recimo neka avangardna muzika ili film, jer knjige već ne čita, jelte)

Mile

pre 10 godina

Budalaštine... Zakon o tome šta je kič bi bio najveći kič na svetu. Glorifikacija malograđanske netolerancije.
Ako ćemo pravo, opus Dušana Kovačevića je najvećim delom kič. Jeftin 'humor' baziran na ismevanju i poštapalicama, bez trunke originalnosti i prave duhovitosti. Mijač onako, nit je vino nit je voda.

Friedrich

pre 10 godina

Ovdje bih se zadrzao na turbo ili turban folku kao vrsti kica. Taj nevjerojatni virus nije samo socioloska pojava, vec zatvara ono sto se u tehnici zove pozitivna povratna sprega. Nemojte da vas zavara ovo "pozitivna" jer takva sprega ovdje neposredno znaci: neradnicki mentalitet koji pospjesuje prepustanje najnizim porivima sadrzanim u turbo folku, a turbo folk onda povratno pospjesuje prepustanje sudbini i neradnickom mentalitetu. Imamo savrsen sistem koji sve vise i vise osciluje i prozdire samog sebe. Ljudi, zabranite Ustavom turbo folk. Ne radi se ni o kakvom kulturnom uticaju orijenta. Radi se o virusu koji mutira u sta god treba da razori ono malo pameti u Srbiji.

real.o

pre 10 godina

ma daaaj, stvar je više nego jednostavna - skupite 5 pismennih ljudi, za svaku stavku neka izređaju samo tzv. glagolska pitanja (kome, čemu, kako...) i lako dođu do odgovora doprinosi li društvenoj zanednici ili ne. Naravno, uvek će biti i grešaka i problema ali svaki (i najlošiji) sistem je bolji od anarhije...

Milica

pre 10 godina

@svašta se danas švercuje pod umetnošću
"Veći deo slikarstva je umetnost kao i film i pozorište ali zato je skoro kompletno muzičko stvaralaštvo šund koji valja oporezovati. Nema tu ni u od umetnosti.
Takođe bi kao umetnost valjalo priznati i ono tradicionalno ručno stvaralaštvo."
Prva rečenica je smešna. Šta uopšte znači? Koji deo je veći deo? 51% ili 99%? Koje je je to muzičko stvaralaštvo? U kom periodu? Koja muzika? Sa "Pinka"? Druga rečenica je rđava. Svako ko poznaje jezik shvatiće koliko reč "ono" u ovom kontekstu nosi prezira i frustracije u sebi.

Boki

pre 10 godina

Gaudija su smatrali u pocetku kic umetnikom, da bi tek posle njegove smrti shvatili kolika je velicina, jel treba pomenuti Van Goga, Gogena.... "Kulturnim" savremenicima su se usta susila od pljuvanja a sada im se ni imena ne znaju. Samo vreme moze biti sudija!

Ana

pre 10 godina

Kako to da se svuda u civilizovanom svetu zna sta je to elitna kultura koju treba finansirati, samo je kod nas to tesko odrediti. Zasto? Da li smo se toliko naucili da sve relativizujemo da se sada plasimo da uspostavimo pravi sistem vrednosti u domenu kulture i umetnosti? Ili je rec o tome da ta relativizacija nekome odgovara, jer onda sve moze da prodje kao umetnost. Sve to spada u domen strategije u oblasti kulture koju mi i dalje nemamo i nikako da skupimo hrabrost da je vec jednom uradimo.

taxi

pre 10 godina

Ako ne znate sta je kic evo vam jedan primer :Beograd -- Aleksandar Vučić obišao je Andrićgrad, a od domaćina Emira Kusturice dobio ključ tog grada od kamena. (ajri, 16. jul 2013 17:44)Potez Vučića nije kič,već politički marketing.To nije ništa originalno,već toliko puta vidjeno u našoj politici.U stvari to je došlo od zapadnih kolega,što naši političari(čast izuzecima)pokušavaju da iskopiraju.U svakom slućaju služi za političku manipulaciju,ali može imati i dobre posledice ako se ideje ostvare.A što se tiče Kusturice njegova filmska dela su daleko od kiča.U suprotnom ne bi ga ceo svet priznavao kao umetnika.Takodje ideja o Andrićgradu i akademiji je velika stvar koja može pozitivno uticati na našu kulturu.

GlasRazuma

pre 10 godina

Rasprava o sundu ne vodi nigde, apsolutno je nepotrebna, pogresna i tako tipicna za Srbiju. Zabraniti nekulturu,promovisanje polusveta,dekadenciju, promovisanje pogresnih vrednosti i obrazaca ponasanja. Pocnimo od zastite integriteta zene u 21,veku. Ako su pozeljne vrednosti drustva emancipacija i ravnopravnost zena kroz obrazovanje i ostvarivanje kroz rad i sticanje moci kroz visoke pozicije u razlicitim oblastima- nasuprot tome je promovisanje zene kao seksualnog objekta koji zaradjuje za zivot iskljucivo nudeci svoje telo, a visina zarade zavisi od zelje muskaraca za tim telom. Zena je kastrirana od intelekta i integriteta. Zemlje prvog sveta su zastitile svoje zene i finansijski i zakonima,cak je i nazadna Kuba zabranila muziku ciji tekstovi degradiraju zenu,a sta mi radimo?Ostvarujemo rejting baziran na najnizim porivima polusveta sto jako lose za drzavu, polozaj zena i dece u drustvu. Tek cemo da osetimo posledice ovog mentalnog silovanja i javasluka. Nije ni cudo sto nas na zapadu smatraju nepismenim olosem, a odskora i jeftinom destinacijom za seks turizam...Kako se samo jedan Francuz ili Italijan ponosi svojom kulturom, a Srbija je spala na silikonke i dobar provod. Drzava je dobra koliko i kultura u njoj. A u Srbiji je kutura odavno mrtva. Samo vi drzite apsurdne rasprave medju sljivama i na kraju cete se zaista svi skupiti ispod jedne jedine.

Voja

pre 10 godina

@Realni

Naravno da se zna sta je kic i sund, nije to u pitanju. Pitanje je ko ce preuzeti odgovornost za celo drustvo da odlucuje koga oporezovati a kome dati pomoc? U koga imati poverenja? Ko nece na kraju davati pare svojim vezama, a oporezivati one umetnike koji su suvise avangardni da bi ih on sam razumeo. E to je problem koji treba prvo resiti. Inace ce biti jos gore.

Audrey

pre 10 godina

Vrlo je jednostavno....
Porezi od 100% (minimum) na SMS poruke u okviru riality show programa (listom svih) i ostalih sličnih TV sadržaja!Ne upuštam se u ekonomsku realizaciju takvog koraka, ali sam prilično sigurna da bi država takvu stvar sa operaterima mobilnih mreža to moglo da se izvede. Ako usvojimo da definicija šunda nije precizna, ako uvažimo i ono "de gustibus dispudandum non est", ako govorimo o "kulturnim" sadržajima naših bioskopa, pozorišta, muzeja itd, mislim da ne postoji ili makar ne bi smela da postoji dilema oko skaradnosti ovih TV sadržaja. Ja bih ovu meru nazvala čak "porez na glupost", a ne na šund, ali o tome neka misli već neko drugi. Svako ko je u stanju da pošalje sms u takav program, čak i da kupi Svet ili sličan tabloid, treba da bude žestoko oporezovan.

Yac

pre 10 godina

Kantar nije potreban.Ni zabrane nisu potrebne,one su kontraproduktivne.Samo udarite visoke poreze na sve proizvode masovne kulture,kic i sund ce sami pobeci odatle gde nema para.

NELA

pre 10 godina

dopao mi se komentar da svako ko gostuje na pinku treba da plati porez, tako valjda nesto. nema sanse ubiti kic i sund. neka postoji. ja recimo odem na ring-ring festivali shvatim koliko je kic besmislen kad imas ring-ring koji svih ovih godina opstaje nekim cudom. sto vise takvih festivala potpuno potiskuje sund i kic.

monika

pre 10 godina

mera za kic i sund se moze naci, inace, zasto se skoluju kriticari, teoreticari i umetnici, valjda znaju da razlikuju kvalitet od jeftine zabave

Bojan

pre 10 godina

Ima kod Harmsa kada pokupe sovjeti seljake u "krpama i zakrpama" sa polja i njiva, i onda im puštaju klasičnu muziku ne bi li stvorili druga-gospodina seljaka. "Show business" je "posao" kao i svaki drugi, treba ga uvesti u legalne tokove, pametnom poreskom politikom bilo bi i za kulturu ali i za recimo nauku, a i da tim poreskim obveznicima ostane da se šepure, i neka njiih 10 pune 10 Ušća ako to znači, godišnje 10 nezavisnih filmova, održavanje 10 nekomercijalnih festivala, obezbedjena učešća na svim bitnim festivalima, "bijenalima" našim umetnicima... ostanak 10 mladih naučnika u Srbiji... U sistemu koji funkcioniše "lako" će pravi ljudi dobiti novac, pošto ja nemam veze sa umetnošću a neko vreme ni sa naukom, "brojeve" i upotrebu novca shvatite relativno.

iskustvo uci

pre 10 godina

Crni Miroslave, sta ti pricas?! Ako ti je to odlika srpske kulture onda imas jako veliki problem. Inace, ima umetnika i,,umetnika". Vreme ce pokazati vrednosti. Spominje se slikarstvo, slikar u startu nije odmah umetnik. I pored toga ako se macuje na platnu. Sta cemo ako slikar bude radio pozadine za neki animirani film? Da li i to spada u kod nas nazvan sou biznis? Prosipaju se filozofije a treba videti kako su drugi resili problem i razradili sistem. Imate entertainment-zabavu i art-umetnost. Sou biznis je samo deo prve grane. Jos jedno pitanje, u sta spada izbor za pesmu Evrovizije? Svuda proglaseno za djubre.

nikola

pre 10 godina

možda ne postoji kantar ali postoje : Istoričari umetnosti, Književni kritičari, Doktori filozofije.... bez posla, na margini društva, uvređeni. Oni se školuju da ocene šta ne valja ali nama izgleda ne trebaju.. I natavno postoji naša jedinica mere za kič koja se sama nametnula. To je "Pink" . Prosto uvesti granicu, ko dogura do 100 "pinkova" treba ga eliminisati.

reci istinu

pre 10 godina

Koliko sam ja razumeo: Da oporezujemo nasu muziku ( Cecu, Lukasa...) da bi subvencionisali nekog ko svira stranu (Mocarta, Betovena..)? Pa da li ste vi normalni? Ubijate i ono malo Srbskog identiteta sto nam je ostalo.
(Miroslav, 16. jul 2013 14:1

Ocigledno da nista nisi razumeo, ako su tebi zurle i orjentalno zavijanje nabrojenih pevaca srpski identitet!

Nidža

pre 10 godina

@Miroslav
Ako Ceca i Lukas predstavljaju srBski identitet, bolje i da ga nemamo. Srećom, to nije tačno. Poređenje sa Mocartom i Betovenom je u najmanju ruku, smešno. Moraće Srbija da čeka neke nove generacije, sa boljim obrazovanjem, vaspitanjem i muzičkim ukusom, sa kojima će šund i kič biti skrajnuti sa scene. To sve ide zajedno.

djole bre

pre 10 godina

A kada se u skupštini (sa direktnim prenosom, kao reality show) gadjaju cipelama, polivaju vodom, pljuju i vredjaju ? Da li je to kič, šund, kućno vaspitanje, (ne) kultura ili obična bahatost ? Da li treba izdvajati sredstva za njihov rad ?

Nikola NS

pre 10 godina

Stvarno sam se iznenadio ovakvim stavovima države o kiču. Posebno me je iznenadilo to što ovakav stav postoji u državi u kojoj ministri grade privatne puteve estradnim "umetnicama"-švalerkama od državnog novca. Prosto neočekivano, zar ne? :|

nema deda mraza

pre 10 godina

Бобан
'ajde bre Bobane.Kako to da omladina nije cula gusle?
pa direktor kcns-a je pravi pravcati doktoriran guslar

nitkov

pre 10 godina

ocigledno svrha poreza na kic i sund nije u pomaganju kulture nego punjenju budzeta [i to ohoho dobranom punjenju, obzirom na hiperprodukciju sunda], i eventualno preusmeravanju delica prikupljenog poreza u budzet za kulturu - mada u ovo drugo sumnjam. jer kada bi zaista zeleli da pomognu kulturu, predlagali bi da se otvori medijski prostor za umetnost i alternativne sadrzaje, a o tome nije bilo pomena, kao ni o [kasljuc kasljuc] departizaciji ustanova kulture. kultura nece procvetati ako se suzbije sund, nego ako se narodu ponudi sarenoliki izbor alternative. a tek je iluzorno ocekivati da ce proizvodaci sunda da zbog poreza 'pobegnu' od sunda. prvo, to trziste je toliko unosno da ce se biznis isplatiti cak i sa porezom, drugo - sta bi umesto sunda proizvodili? "umetnicka dela"? nadam se da nece, onda smo ga tek ugasili...