Petak, 12.07.2013.

07:37

Lažna uzbuna na letu zbog Snoudena

Najtraženiji američki begunac Edvard Snouden nije doputovao u Havanu letom kompanije Aeroflot, saopštila je ruska posada nakon brojnih spekulacija u medijima.

Izvor: Tanjug

Lažna uzbuna na letu zbog Snoudena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Петар Миловановић

pre 10 godina

"Razočarani smo kako su vlasti u Pekingu i Hong Kongu vodile ovaj slučaj, što podriva naše napore da se izgradi poverenje neophodno da se pozabavimo ozbiljnim problemima", kazao je Berns. "Američki zvaničnici strahuju da bi obelodanjivanje metoda prikupljanja podataka omogućilo stranim vladama da otkriju svoje sopstvene slabosti u zaštiti informacija“.
Е стварно, па ови Американци су бре гори од нацифашиста. Прво инсистирају на изградњи поверења и решавању озбиљних проблема са Кинезима, а после се брину да ће стране владе открити сопствене слабости у заштити информација. Значи уопште се не кају и немају намеру да буду пријатељски настројени према било коме! ...

mukihox

pre 10 godina

Pa, poto je to "mali problelm", kako je rekao Brens, "...da se bavimo vaznijim problemima" sta ameri imaju da se toliko brinu. Oni svaki sekund vrse nasilje genocidnih razmera sirom planeta, pa i u vasionu, i kada im se kaze istana, da i mi znamo sta oni rade, onda se nadju uvredjenim. Nadamo se da cemo doziveti kraj te globalfasiticke imperije.
mukihox

superhans

pre 10 godina

znaci, kada americka vlada spijunira ceo svet, to je u redu, vrhunac demokratije, kada jedan njen sluzbenik to otkrije, to je zlocin koji zasluzuje njegovo proganjanje po celoj zemaljskoj kugli.

mrsislav

pre 10 godina

"Vašington Post istovremeno piše da u vrhu američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) raste zabrinutost zbog mogućnosti da je Snouden imao pristup dokumentima koji bi mogli da otkriju tehničke detalje kako su SAD špijunirale Kinu i druge države."
E bolje vam je da ga uhapsite ili će tačno da vam kaže kako vas špijuniramo... Jel sam ja jedini kome ovde ništa nije jasno? Ovi Amerikanci mogu takvu budalu da naprave od čoveka da to nije normalno. Jel oni kapiraju šta je upravo rečeno?

fljus

pre 10 godina

E mila majko koji slobodari sve do jednog. O demokraticnosti te Amerike koju volite tako da kritikujete mislim da govori i to sto vise slusamo o Snoudenu nego o domacoj bezbednosti. Stoput se vise zna o NSA nego o BIA, a o prisluskivanju ne daj boze da neko pisne. Ovog novinara Gardijana a i Gardijan Vucic bi ugasio za pet minuta. E dragi moji sugradjani Srbije, SAD i VB su u pogledu demokratije i odgovornosti zvanicnika druga galaksija za nas. Tamo gde se nasa 'demokratija' zavrsava, njihova nije ni pocela

Nika

pre 10 godina

Smatram da su ovo gluposti. Mediji serviraju šta ovi hoće da čujemo. Vera čovečanstva u heroja - Robin Huda koji je kao pojedinac raskrinkao tu svetsku silu Ameriku, pa sad kao Kina Rusija Island Kuba, svi nesto umešani a i nisu baš... Skreće se pažnja sa ekonomske krize, novih ratova i nestašice vode u svetu. Nemojte da smo naivni, sve su to jeftine prljave igre servirane da mažu oči pojedincu. Kakav Snouden kakav Wikileaks!

Kakvi smo mi to ljudi?

pre 10 godina

Zao mi je Snoudena u ovakvom svetu! Verovatno je najusamljeniji čovek na planeti u ovih dana. Do kraja života neće imati mira ... Umesto da se hrabri ljudi koji se bore za istinu i pravdu (na bilo kom nivou) zaštite - oni upadaju u pakao...

Djenka Djavo

pre 10 godina

"Najtrazeniji" americiki begunac je covek koji je progovorio o tome sta vlast radi. Ne ubica, ne manijak, ne lopov, nego neko ko je rekao istinu. Mislite o tome.

Igor

pre 10 godina

Snouden nije tako mocan, i US ga se ne boji, jor US sebe stiti na nekoliko nacina. Sve sto ce posle ovoga morati da urade je da promene code sisteme, promene izvesne ljude ( sto je vec ucinjeno), relociraju hardware gde je do sada stojao ceo taj sistem infmoacija i podataka...znaci, ociste moguce tragove, koje je Snouden otkrio. A sa Kinom ili Rusijom, ko ih pita! Slicno rade i Rusi, ali mnogo manje pricaju naokolo sta rade.

Sloba Djakovic

pre 10 godina

Berns kaze,da se pozabavace ozbiljnijim problemima kao sto je spijuniranje pola planete, postavljanjem svojih pijuna i garnitura po svom ukusu sirom sveta, podvalama i onda prica o izgradnji poverenja. Americka administracija je izgubila svaki kredibilitet da nekome deli lekcije o poverenju, jer polako neki oblik drzave poput SSSR-u, osudjena na propast.

Srbin

pre 10 godina

Vrlo demokratski špijunirati putnike na letovima zbog čovjeka koji nikog nije ubio. Ilija Čvorović je malo dijete za ove. A i manje je opasan.

samo da se zna

pre 10 godina

Bravo za britanskog novinara Glena Grinvalda.
(miha bukovac, 12. jul 2013 09:10)

Glen Grinvald je amerikanac koji radi za britanske novine...

T.

pre 10 godina

Kao da nije dovoljno tuzno i ruzno sto Amerikanci spijuniraju, nego je najtuznije sto i evropske zemlje imaju slicne programe i sto zapravo saradjuju sa SAD u ovom spijuniranju. Naravno i Rusija i Kina imaju svoje programe za isto to. Zato ne cude izjave Rusa da Snouden treba da pazi sta radi. I zato sada nijedna "normalna" zemlja nece da pomogne coveku, i mora da ceka pomoc od Venecuele i od njenog predsednika. A tamo je tolika demokratija da je npr. taj isti predsednik bio v.d. predsednika dok je Cavez umro iako to po ustavu treba da bude predsednik parlamenta. Otisla ljudska prava u svetu u propast.

Pera

pre 10 godina

Doticni je americki covek. Sve sto je otkrio opste je poznato posebno ljudima u IT industriji tj. nije nista novo rekao. Da li zna nesto vise od onoga sto je rekao ? Licno mislim da zna ne bi ga Kinezi ispustili. Rusiji je sa njegovim dolasko uvaljen vruc krompir ali ocito je da ni Rusi nisu naivni. Jedino ih krivim sto dozvoljavaju da se spekulise da li je ili nije u avionu za Kubu i time rizikuju zivote svojih ljudi, tipicna Slovenska glupost/lenjost koja se Englezima nikada ne bi desila.

Još jedan Milan

pre 10 godina

S jedne strane je razumljiv strah amerikanaca od terorista
(milan, 12. jul 2013 08:10)

Ne postoje teroristi, postoje samo operativci koji glume teroriste i koji su stvoreni sa ciljem da se suspenduje sloboda i demokratija i da se na taj način izbore sa predstojećim nezadovoljstvom u sopstvenom narodu načinom na koji se vodi državna ekonomija.

qwerty

pre 10 godina

Nestaće i "Atlantska imperija", kao i svaka pre nje.... ali će heroji kao Asanž i Snouden večno živeti i inspirisati generacije revolucionara!

ja, robot

pre 10 godina

Hipsterski heroj se malo zaneo i zaglavio je u Rusiji, sada je verovatno u KGB bunkeru prikljucen na neke ruske aparate. Ova cela ujdurma oko Snoudena se svela na igranku tajnih sluzbi najmocnijih drava. Ne mogu da zamislim ni Kinu ni Rusiju da povlace poteze koji su interesu covecanstva. Svi gledaju iskljucivo svoje interese i kako da smeste jedni drugima. Mislite o meni sta hocete ali ako treba da biram izmedju Amerike, Rusije i Kine biram Ameriku. A Snouden(do nedavno na platnom spisku CIA-e) je za razliku od Asanza, koji je ceo svoj zivot posvetio subverzivnim aktivnostima(popularnost stekao kao haker), ili kontra-spijun ili ono sto ja verujem najobicniji hipster koji je objavio informacije u cilju sticanja svetske slave. Pobegao je od svoje tajne sluzbe da bi zaglavio u ruskoj. Asanz nikada ne bi napravio takvu gresku zato sto nije hipster vec autenticni borac za slobodu informacija.

govorit Moskva

pre 10 godina

Doticna devostruka SPIJUNCINA, vec odavno nije na terminalu aerodroma SERJEMETJEVO. Odavno je on dobio i drugo drzavljanstvo, ime, a upravo se oporavlja od plasticne operacije lica i vrhova prstiju na sakama.

andro

pre 10 godina

Dizanje velike prašine oko ne toliko bitne stvari.
To što je objavio taj momak je već poznato bar 15 godina.
Pročitajte knjigu "Digitalna tvrđava" od Den Brauna

Špijunirali su i pre 50 godina, šta tek rade danas...

Zapazanje

pre 10 godina

Trenutno tehnoloski najmocnija zemlja na svetu je USA, sa Kinom koja je stalno sustize i Rusijom koja je konstantno treca. Poslednje dve navedene zemlje su i redovno u vestima kako imaju svoje posebne vojne jedinice za tehnoloski rat i da pokusavaju da upadnu u usa sisteme (naravno, to ide i u drugom smeru).
Skoro je Asanz trazio azil, samo mu je jedna zemlja i pruzila.
I sada ovaj momak, umesto da je otisao u Juznu Ameriku i tamo gde se zna da moze da dobije azil obnarodovao ono sto zna, on odlazi za Hong Kong u KInu, bas kod najveceg informatickog konkurenta USA. Kad oni nisu zagrizli udicu, ide kod druge sledece najbolje prilike, Rusije. Posto ni oni nisu zagrizli udicu, sad je ocigledno svoj na svome i svi peru ruke od njega.
Deluje mi da je rec samo o pokusaju podmetanja duplog spijuna Kini, a onda i Rusiji, al kako je plan propao, Snouden je propao sa njim.
Inace, za projekat Prizma se zna od 2007 i pristupanja Microsofta o cemu pise cak u wikipediji i gde je i pre Snoudena navodjeno cime se NSA bavi. Tesko da je iznenadjenje za bilo koga ko se zanimao za tu temu, a kamo li tek decka koji toliko dugo radi za njih.

milan

pre 10 godina

S jedne strane je razumljiv strah amerikanaca od terorista a sa druge strane ovo sto je javnost saznala siguran sam da su manje vise svi drzavnici zemalja u kojima se prisluskivanje dogadjalo to znaju vec odavno. Svakome treba da bude jasno da niko ne spijunira pojednice nego samo one informacije koje sadrza u sebi kljucne reci tako da nema bojazni da neko recimo sazna da se vi "druzite" sa komsinicom ili komsijom.

Nev

pre 10 godina

Ovi Ameri postaju otvoreno arogantni u svojim zahtevima gde svima pametuju u svemu a oni sami kad im je u interesu otvoreno krse sve moguce zakone i jos otvoreno javno traze od drugih da krse njihove zakone zarad Americkih interesa. Izgleda da demokratija vise nije postovanje zakona nego biti poslusnik Amerima i to jos otvoreno prezentiraju svima. Ono sto je ovde problematicno jeste mediji u US koji izgleda uopste ni neshvataju znacaj ovakvog ponasanja niti vide neki narocit problem u tome osim u svetlu da su mozda oni "malo" spijunirani.
Novi Rim je rodjen i bori se da ostane na vrhu smatrajuci ostale negradjane Rima za robove i nizu klasu. Ako je to demokratija koju US i Evropa propovedaju onda tesko nama...

Prevod

pre 10 godina

"Razočarani smo kako su vlasti u Pekingu i Hong Kongu vodile ovaj slučaj, što podriva naše napore da se izgradi poverenje neophodno da se pozabavimo ozbiljnim problemima", kazao je Berns.

Hoćeš reći: POVERENJE??? Vi da špijunirate ceo svet, i niko ništa da ne sme da vam kaže, i još da vam drugi hapse ljude koji iznesu dokaze da špijunirate?

Da li sam ja lud ili .....ovo je taj novi svetski poredak?

BADA BOOM-BADA BING

pre 10 godina

dobro je videti malo ravnoteže u ovom svetu ,gde vladaju sila, moć i snaga jačeg.Još bolje je to što amerikanci ne mogu baš da u svakoj zemlji na zemaljskoj kugli kontrolišu vlade i pomeraju ih kao šahovske figure.Balans je uvek dobrodošao.

tataba

pre 10 godina

Koliko god su ova dešavanja zanimljiva ostatku sveta zbog paničnog ponašanja Amerike, toliko je sve otišlo daleko za ovog čoveka koji je sebi zapečatio sudbinu.

kako drugacije

pre 10 godina

Pa ako se Ameri zalazu za poverenje izmedju zemalja, nema razloga da spijunazom sticu to poverenje...
Amerika kao ljubomorni decko!? ;)

Teamadu

pre 10 godina

Da li je moguće da je konačno došlo vreme kad Americi neko nešto može da uradi i to jedan jedini čovek? Da li je taj čovek stvarno tako moćan, da ga se oni toliko plaše i da se podigla tolika frka?

Prevod

pre 10 godina

"Razočarani smo kako su vlasti u Pekingu i Hong Kongu vodile ovaj slučaj, što podriva naše napore da se izgradi poverenje neophodno da se pozabavimo ozbiljnim problemima", kazao je Berns.

Hoćeš reći: POVERENJE??? Vi da špijunirate ceo svet, i niko ništa da ne sme da vam kaže, i još da vam drugi hapse ljude koji iznesu dokaze da špijunirate?

Da li sam ja lud ili .....ovo je taj novi svetski poredak?

Srbin

pre 10 godina

Vrlo demokratski špijunirati putnike na letovima zbog čovjeka koji nikog nije ubio. Ilija Čvorović je malo dijete za ove. A i manje je opasan.

BADA BOOM-BADA BING

pre 10 godina

dobro je videti malo ravnoteže u ovom svetu ,gde vladaju sila, moć i snaga jačeg.Još bolje je to što amerikanci ne mogu baš da u svakoj zemlji na zemaljskoj kugli kontrolišu vlade i pomeraju ih kao šahovske figure.Balans je uvek dobrodošao.

Teamadu

pre 10 godina

Da li je moguće da je konačno došlo vreme kad Americi neko nešto može da uradi i to jedan jedini čovek? Da li je taj čovek stvarno tako moćan, da ga se oni toliko plaše i da se podigla tolika frka?

Nev

pre 10 godina

Ovi Ameri postaju otvoreno arogantni u svojim zahtevima gde svima pametuju u svemu a oni sami kad im je u interesu otvoreno krse sve moguce zakone i jos otvoreno javno traze od drugih da krse njihove zakone zarad Americkih interesa. Izgleda da demokratija vise nije postovanje zakona nego biti poslusnik Amerima i to jos otvoreno prezentiraju svima. Ono sto je ovde problematicno jeste mediji u US koji izgleda uopste ni neshvataju znacaj ovakvog ponasanja niti vide neki narocit problem u tome osim u svetlu da su mozda oni "malo" spijunirani.
Novi Rim je rodjen i bori se da ostane na vrhu smatrajuci ostale negradjane Rima za robove i nizu klasu. Ako je to demokratija koju US i Evropa propovedaju onda tesko nama...

kako drugacije

pre 10 godina

Pa ako se Ameri zalazu za poverenje izmedju zemalja, nema razloga da spijunazom sticu to poverenje...
Amerika kao ljubomorni decko!? ;)

Djenka Djavo

pre 10 godina

"Najtrazeniji" americiki begunac je covek koji je progovorio o tome sta vlast radi. Ne ubica, ne manijak, ne lopov, nego neko ko je rekao istinu. Mislite o tome.

tataba

pre 10 godina

Koliko god su ova dešavanja zanimljiva ostatku sveta zbog paničnog ponašanja Amerike, toliko je sve otišlo daleko za ovog čoveka koji je sebi zapečatio sudbinu.

superhans

pre 10 godina

znaci, kada americka vlada spijunira ceo svet, to je u redu, vrhunac demokratije, kada jedan njen sluzbenik to otkrije, to je zlocin koji zasluzuje njegovo proganjanje po celoj zemaljskoj kugli.

mrsislav

pre 10 godina

"Vašington Post istovremeno piše da u vrhu američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) raste zabrinutost zbog mogućnosti da je Snouden imao pristup dokumentima koji bi mogli da otkriju tehničke detalje kako su SAD špijunirale Kinu i druge države."
E bolje vam je da ga uhapsite ili će tačno da vam kaže kako vas špijuniramo... Jel sam ja jedini kome ovde ništa nije jasno? Ovi Amerikanci mogu takvu budalu da naprave od čoveka da to nije normalno. Jel oni kapiraju šta je upravo rečeno?

qwerty

pre 10 godina

Nestaće i "Atlantska imperija", kao i svaka pre nje.... ali će heroji kao Asanž i Snouden večno živeti i inspirisati generacije revolucionara!

Još jedan Milan

pre 10 godina

S jedne strane je razumljiv strah amerikanaca od terorista
(milan, 12. jul 2013 08:10)

Ne postoje teroristi, postoje samo operativci koji glume teroriste i koji su stvoreni sa ciljem da se suspenduje sloboda i demokratija i da se na taj način izbore sa predstojećim nezadovoljstvom u sopstvenom narodu načinom na koji se vodi državna ekonomija.

govorit Moskva

pre 10 godina

Doticna devostruka SPIJUNCINA, vec odavno nije na terminalu aerodroma SERJEMETJEVO. Odavno je on dobio i drugo drzavljanstvo, ime, a upravo se oporavlja od plasticne operacije lica i vrhova prstiju na sakama.

andro

pre 10 godina

Dizanje velike prašine oko ne toliko bitne stvari.
To što je objavio taj momak je već poznato bar 15 godina.
Pročitajte knjigu "Digitalna tvrđava" od Den Brauna

Špijunirali su i pre 50 godina, šta tek rade danas...

samo da se zna

pre 10 godina

Bravo za britanskog novinara Glena Grinvalda.
(miha bukovac, 12. jul 2013 09:10)

Glen Grinvald je amerikanac koji radi za britanske novine...

Pera

pre 10 godina

Doticni je americki covek. Sve sto je otkrio opste je poznato posebno ljudima u IT industriji tj. nije nista novo rekao. Da li zna nesto vise od onoga sto je rekao ? Licno mislim da zna ne bi ga Kinezi ispustili. Rusiji je sa njegovim dolasko uvaljen vruc krompir ali ocito je da ni Rusi nisu naivni. Jedino ih krivim sto dozvoljavaju da se spekulise da li je ili nije u avionu za Kubu i time rizikuju zivote svojih ljudi, tipicna Slovenska glupost/lenjost koja se Englezima nikada ne bi desila.

fljus

pre 10 godina

E mila majko koji slobodari sve do jednog. O demokraticnosti te Amerike koju volite tako da kritikujete mislim da govori i to sto vise slusamo o Snoudenu nego o domacoj bezbednosti. Stoput se vise zna o NSA nego o BIA, a o prisluskivanju ne daj boze da neko pisne. Ovog novinara Gardijana a i Gardijan Vucic bi ugasio za pet minuta. E dragi moji sugradjani Srbije, SAD i VB su u pogledu demokratije i odgovornosti zvanicnika druga galaksija za nas. Tamo gde se nasa 'demokratija' zavrsava, njihova nije ni pocela

Sloba Djakovic

pre 10 godina

Berns kaze,da se pozabavace ozbiljnijim problemima kao sto je spijuniranje pola planete, postavljanjem svojih pijuna i garnitura po svom ukusu sirom sveta, podvalama i onda prica o izgradnji poverenja. Americka administracija je izgubila svaki kredibilitet da nekome deli lekcije o poverenju, jer polako neki oblik drzave poput SSSR-u, osudjena na propast.

Nika

pre 10 godina

Smatram da su ovo gluposti. Mediji serviraju šta ovi hoće da čujemo. Vera čovečanstva u heroja - Robin Huda koji je kao pojedinac raskrinkao tu svetsku silu Ameriku, pa sad kao Kina Rusija Island Kuba, svi nesto umešani a i nisu baš... Skreće se pažnja sa ekonomske krize, novih ratova i nestašice vode u svetu. Nemojte da smo naivni, sve su to jeftine prljave igre servirane da mažu oči pojedincu. Kakav Snouden kakav Wikileaks!

milan

pre 10 godina

S jedne strane je razumljiv strah amerikanaca od terorista a sa druge strane ovo sto je javnost saznala siguran sam da su manje vise svi drzavnici zemalja u kojima se prisluskivanje dogadjalo to znaju vec odavno. Svakome treba da bude jasno da niko ne spijunira pojednice nego samo one informacije koje sadrza u sebi kljucne reci tako da nema bojazni da neko recimo sazna da se vi "druzite" sa komsinicom ili komsijom.

Kakvi smo mi to ljudi?

pre 10 godina

Zao mi je Snoudena u ovakvom svetu! Verovatno je najusamljeniji čovek na planeti u ovih dana. Do kraja života neće imati mira ... Umesto da se hrabri ljudi koji se bore za istinu i pravdu (na bilo kom nivou) zaštite - oni upadaju u pakao...

ja, robot

pre 10 godina

Hipsterski heroj se malo zaneo i zaglavio je u Rusiji, sada je verovatno u KGB bunkeru prikljucen na neke ruske aparate. Ova cela ujdurma oko Snoudena se svela na igranku tajnih sluzbi najmocnijih drava. Ne mogu da zamislim ni Kinu ni Rusiju da povlace poteze koji su interesu covecanstva. Svi gledaju iskljucivo svoje interese i kako da smeste jedni drugima. Mislite o meni sta hocete ali ako treba da biram izmedju Amerike, Rusije i Kine biram Ameriku. A Snouden(do nedavno na platnom spisku CIA-e) je za razliku od Asanza, koji je ceo svoj zivot posvetio subverzivnim aktivnostima(popularnost stekao kao haker), ili kontra-spijun ili ono sto ja verujem najobicniji hipster koji je objavio informacije u cilju sticanja svetske slave. Pobegao je od svoje tajne sluzbe da bi zaglavio u ruskoj. Asanz nikada ne bi napravio takvu gresku zato sto nije hipster vec autenticni borac za slobodu informacija.

T.

pre 10 godina

Kao da nije dovoljno tuzno i ruzno sto Amerikanci spijuniraju, nego je najtuznije sto i evropske zemlje imaju slicne programe i sto zapravo saradjuju sa SAD u ovom spijuniranju. Naravno i Rusija i Kina imaju svoje programe za isto to. Zato ne cude izjave Rusa da Snouden treba da pazi sta radi. I zato sada nijedna "normalna" zemlja nece da pomogne coveku, i mora da ceka pomoc od Venecuele i od njenog predsednika. A tamo je tolika demokratija da je npr. taj isti predsednik bio v.d. predsednika dok je Cavez umro iako to po ustavu treba da bude predsednik parlamenta. Otisla ljudska prava u svetu u propast.

Петар Миловановић

pre 10 godina

"Razočarani smo kako su vlasti u Pekingu i Hong Kongu vodile ovaj slučaj, što podriva naše napore da se izgradi poverenje neophodno da se pozabavimo ozbiljnim problemima", kazao je Berns. "Američki zvaničnici strahuju da bi obelodanjivanje metoda prikupljanja podataka omogućilo stranim vladama da otkriju svoje sopstvene slabosti u zaštiti informacija“.
Е стварно, па ови Американци су бре гори од нацифашиста. Прво инсистирају на изградњи поверења и решавању озбиљних проблема са Кинезима, а после се брину да ће стране владе открити сопствене слабости у заштити информација. Значи уопште се не кају и немају намеру да буду пријатељски настројени према било коме! ...

Zapazanje

pre 10 godina

Trenutno tehnoloski najmocnija zemlja na svetu je USA, sa Kinom koja je stalno sustize i Rusijom koja je konstantno treca. Poslednje dve navedene zemlje su i redovno u vestima kako imaju svoje posebne vojne jedinice za tehnoloski rat i da pokusavaju da upadnu u usa sisteme (naravno, to ide i u drugom smeru).
Skoro je Asanz trazio azil, samo mu je jedna zemlja i pruzila.
I sada ovaj momak, umesto da je otisao u Juznu Ameriku i tamo gde se zna da moze da dobije azil obnarodovao ono sto zna, on odlazi za Hong Kong u KInu, bas kod najveceg informatickog konkurenta USA. Kad oni nisu zagrizli udicu, ide kod druge sledece najbolje prilike, Rusije. Posto ni oni nisu zagrizli udicu, sad je ocigledno svoj na svome i svi peru ruke od njega.
Deluje mi da je rec samo o pokusaju podmetanja duplog spijuna Kini, a onda i Rusiji, al kako je plan propao, Snouden je propao sa njim.
Inace, za projekat Prizma se zna od 2007 i pristupanja Microsofta o cemu pise cak u wikipediji i gde je i pre Snoudena navodjeno cime se NSA bavi. Tesko da je iznenadjenje za bilo koga ko se zanimao za tu temu, a kamo li tek decka koji toliko dugo radi za njih.

mukihox

pre 10 godina

Pa, poto je to "mali problelm", kako je rekao Brens, "...da se bavimo vaznijim problemima" sta ameri imaju da se toliko brinu. Oni svaki sekund vrse nasilje genocidnih razmera sirom planeta, pa i u vasionu, i kada im se kaze istana, da i mi znamo sta oni rade, onda se nadju uvredjenim. Nadamo se da cemo doziveti kraj te globalfasiticke imperije.
mukihox

Igor

pre 10 godina

Snouden nije tako mocan, i US ga se ne boji, jor US sebe stiti na nekoliko nacina. Sve sto ce posle ovoga morati da urade je da promene code sisteme, promene izvesne ljude ( sto je vec ucinjeno), relociraju hardware gde je do sada stojao ceo taj sistem infmoacija i podataka...znaci, ociste moguce tragove, koje je Snouden otkrio. A sa Kinom ili Rusijom, ko ih pita! Slicno rade i Rusi, ali mnogo manje pricaju naokolo sta rade.

milan

pre 10 godina

S jedne strane je razumljiv strah amerikanaca od terorista a sa druge strane ovo sto je javnost saznala siguran sam da su manje vise svi drzavnici zemalja u kojima se prisluskivanje dogadjalo to znaju vec odavno. Svakome treba da bude jasno da niko ne spijunira pojednice nego samo one informacije koje sadrza u sebi kljucne reci tako da nema bojazni da neko recimo sazna da se vi "druzite" sa komsinicom ili komsijom.

govorit Moskva

pre 10 godina

Doticna devostruka SPIJUNCINA, vec odavno nije na terminalu aerodroma SERJEMETJEVO. Odavno je on dobio i drugo drzavljanstvo, ime, a upravo se oporavlja od plasticne operacije lica i vrhova prstiju na sakama.

ja, robot

pre 10 godina

Hipsterski heroj se malo zaneo i zaglavio je u Rusiji, sada je verovatno u KGB bunkeru prikljucen na neke ruske aparate. Ova cela ujdurma oko Snoudena se svela na igranku tajnih sluzbi najmocnijih drava. Ne mogu da zamislim ni Kinu ni Rusiju da povlace poteze koji su interesu covecanstva. Svi gledaju iskljucivo svoje interese i kako da smeste jedni drugima. Mislite o meni sta hocete ali ako treba da biram izmedju Amerike, Rusije i Kine biram Ameriku. A Snouden(do nedavno na platnom spisku CIA-e) je za razliku od Asanza, koji je ceo svoj zivot posvetio subverzivnim aktivnostima(popularnost stekao kao haker), ili kontra-spijun ili ono sto ja verujem najobicniji hipster koji je objavio informacije u cilju sticanja svetske slave. Pobegao je od svoje tajne sluzbe da bi zaglavio u ruskoj. Asanz nikada ne bi napravio takvu gresku zato sto nije hipster vec autenticni borac za slobodu informacija.

Nika

pre 10 godina

Smatram da su ovo gluposti. Mediji serviraju šta ovi hoće da čujemo. Vera čovečanstva u heroja - Robin Huda koji je kao pojedinac raskrinkao tu svetsku silu Ameriku, pa sad kao Kina Rusija Island Kuba, svi nesto umešani a i nisu baš... Skreće se pažnja sa ekonomske krize, novih ratova i nestašice vode u svetu. Nemojte da smo naivni, sve su to jeftine prljave igre servirane da mažu oči pojedincu. Kakav Snouden kakav Wikileaks!

fljus

pre 10 godina

E mila majko koji slobodari sve do jednog. O demokraticnosti te Amerike koju volite tako da kritikujete mislim da govori i to sto vise slusamo o Snoudenu nego o domacoj bezbednosti. Stoput se vise zna o NSA nego o BIA, a o prisluskivanju ne daj boze da neko pisne. Ovog novinara Gardijana a i Gardijan Vucic bi ugasio za pet minuta. E dragi moji sugradjani Srbije, SAD i VB su u pogledu demokratije i odgovornosti zvanicnika druga galaksija za nas. Tamo gde se nasa 'demokratija' zavrsava, njihova nije ni pocela

Igor

pre 10 godina

Snouden nije tako mocan, i US ga se ne boji, jor US sebe stiti na nekoliko nacina. Sve sto ce posle ovoga morati da urade je da promene code sisteme, promene izvesne ljude ( sto je vec ucinjeno), relociraju hardware gde je do sada stojao ceo taj sistem infmoacija i podataka...znaci, ociste moguce tragove, koje je Snouden otkrio. A sa Kinom ili Rusijom, ko ih pita! Slicno rade i Rusi, ali mnogo manje pricaju naokolo sta rade.

Teamadu

pre 10 godina

Da li je moguće da je konačno došlo vreme kad Americi neko nešto može da uradi i to jedan jedini čovek? Da li je taj čovek stvarno tako moćan, da ga se oni toliko plaše i da se podigla tolika frka?

Prevod

pre 10 godina

"Razočarani smo kako su vlasti u Pekingu i Hong Kongu vodile ovaj slučaj, što podriva naše napore da se izgradi poverenje neophodno da se pozabavimo ozbiljnim problemima", kazao je Berns.

Hoćeš reći: POVERENJE??? Vi da špijunirate ceo svet, i niko ništa da ne sme da vam kaže, i još da vam drugi hapse ljude koji iznesu dokaze da špijunirate?

Da li sam ja lud ili .....ovo je taj novi svetski poredak?

Nev

pre 10 godina

Ovi Ameri postaju otvoreno arogantni u svojim zahtevima gde svima pametuju u svemu a oni sami kad im je u interesu otvoreno krse sve moguce zakone i jos otvoreno javno traze od drugih da krse njihove zakone zarad Americkih interesa. Izgleda da demokratija vise nije postovanje zakona nego biti poslusnik Amerima i to jos otvoreno prezentiraju svima. Ono sto je ovde problematicno jeste mediji u US koji izgleda uopste ni neshvataju znacaj ovakvog ponasanja niti vide neki narocit problem u tome osim u svetlu da su mozda oni "malo" spijunirani.
Novi Rim je rodjen i bori se da ostane na vrhu smatrajuci ostale negradjane Rima za robove i nizu klasu. Ako je to demokratija koju US i Evropa propovedaju onda tesko nama...

Srbin

pre 10 godina

Vrlo demokratski špijunirati putnike na letovima zbog čovjeka koji nikog nije ubio. Ilija Čvorović je malo dijete za ove. A i manje je opasan.

andro

pre 10 godina

Dizanje velike prašine oko ne toliko bitne stvari.
To što je objavio taj momak je već poznato bar 15 godina.
Pročitajte knjigu "Digitalna tvrđava" od Den Brauna

Špijunirali su i pre 50 godina, šta tek rade danas...

Pera

pre 10 godina

Doticni je americki covek. Sve sto je otkrio opste je poznato posebno ljudima u IT industriji tj. nije nista novo rekao. Da li zna nesto vise od onoga sto je rekao ? Licno mislim da zna ne bi ga Kinezi ispustili. Rusiji je sa njegovim dolasko uvaljen vruc krompir ali ocito je da ni Rusi nisu naivni. Jedino ih krivim sto dozvoljavaju da se spekulise da li je ili nije u avionu za Kubu i time rizikuju zivote svojih ljudi, tipicna Slovenska glupost/lenjost koja se Englezima nikada ne bi desila.

kako drugacije

pre 10 godina

Pa ako se Ameri zalazu za poverenje izmedju zemalja, nema razloga da spijunazom sticu to poverenje...
Amerika kao ljubomorni decko!? ;)

tataba

pre 10 godina

Koliko god su ova dešavanja zanimljiva ostatku sveta zbog paničnog ponašanja Amerike, toliko je sve otišlo daleko za ovog čoveka koji je sebi zapečatio sudbinu.

T.

pre 10 godina

Kao da nije dovoljno tuzno i ruzno sto Amerikanci spijuniraju, nego je najtuznije sto i evropske zemlje imaju slicne programe i sto zapravo saradjuju sa SAD u ovom spijuniranju. Naravno i Rusija i Kina imaju svoje programe za isto to. Zato ne cude izjave Rusa da Snouden treba da pazi sta radi. I zato sada nijedna "normalna" zemlja nece da pomogne coveku, i mora da ceka pomoc od Venecuele i od njenog predsednika. A tamo je tolika demokratija da je npr. taj isti predsednik bio v.d. predsednika dok je Cavez umro iako to po ustavu treba da bude predsednik parlamenta. Otisla ljudska prava u svetu u propast.

BADA BOOM-BADA BING

pre 10 godina

dobro je videti malo ravnoteže u ovom svetu ,gde vladaju sila, moć i snaga jačeg.Još bolje je to što amerikanci ne mogu baš da u svakoj zemlji na zemaljskoj kugli kontrolišu vlade i pomeraju ih kao šahovske figure.Balans je uvek dobrodošao.

samo da se zna

pre 10 godina

Bravo za britanskog novinara Glena Grinvalda.
(miha bukovac, 12. jul 2013 09:10)

Glen Grinvald je amerikanac koji radi za britanske novine...

Zapazanje

pre 10 godina

Trenutno tehnoloski najmocnija zemlja na svetu je USA, sa Kinom koja je stalno sustize i Rusijom koja je konstantno treca. Poslednje dve navedene zemlje su i redovno u vestima kako imaju svoje posebne vojne jedinice za tehnoloski rat i da pokusavaju da upadnu u usa sisteme (naravno, to ide i u drugom smeru).
Skoro je Asanz trazio azil, samo mu je jedna zemlja i pruzila.
I sada ovaj momak, umesto da je otisao u Juznu Ameriku i tamo gde se zna da moze da dobije azil obnarodovao ono sto zna, on odlazi za Hong Kong u KInu, bas kod najveceg informatickog konkurenta USA. Kad oni nisu zagrizli udicu, ide kod druge sledece najbolje prilike, Rusije. Posto ni oni nisu zagrizli udicu, sad je ocigledno svoj na svome i svi peru ruke od njega.
Deluje mi da je rec samo o pokusaju podmetanja duplog spijuna Kini, a onda i Rusiji, al kako je plan propao, Snouden je propao sa njim.
Inace, za projekat Prizma se zna od 2007 i pristupanja Microsofta o cemu pise cak u wikipediji i gde je i pre Snoudena navodjeno cime se NSA bavi. Tesko da je iznenadjenje za bilo koga ko se zanimao za tu temu, a kamo li tek decka koji toliko dugo radi za njih.

qwerty

pre 10 godina

Nestaće i "Atlantska imperija", kao i svaka pre nje.... ali će heroji kao Asanž i Snouden večno živeti i inspirisati generacije revolucionara!

Još jedan Milan

pre 10 godina

S jedne strane je razumljiv strah amerikanaca od terorista
(milan, 12. jul 2013 08:10)

Ne postoje teroristi, postoje samo operativci koji glume teroriste i koji su stvoreni sa ciljem da se suspenduje sloboda i demokratija i da se na taj način izbore sa predstojećim nezadovoljstvom u sopstvenom narodu načinom na koji se vodi državna ekonomija.

mrsislav

pre 10 godina

"Vašington Post istovremeno piše da u vrhu američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) raste zabrinutost zbog mogućnosti da je Snouden imao pristup dokumentima koji bi mogli da otkriju tehničke detalje kako su SAD špijunirale Kinu i druge države."
E bolje vam je da ga uhapsite ili će tačno da vam kaže kako vas špijuniramo... Jel sam ja jedini kome ovde ništa nije jasno? Ovi Amerikanci mogu takvu budalu da naprave od čoveka da to nije normalno. Jel oni kapiraju šta je upravo rečeno?

Djenka Djavo

pre 10 godina

"Najtrazeniji" americiki begunac je covek koji je progovorio o tome sta vlast radi. Ne ubica, ne manijak, ne lopov, nego neko ko je rekao istinu. Mislite o tome.

superhans

pre 10 godina

znaci, kada americka vlada spijunira ceo svet, to je u redu, vrhunac demokratije, kada jedan njen sluzbenik to otkrije, to je zlocin koji zasluzuje njegovo proganjanje po celoj zemaljskoj kugli.

Sloba Djakovic

pre 10 godina

Berns kaze,da se pozabavace ozbiljnijim problemima kao sto je spijuniranje pola planete, postavljanjem svojih pijuna i garnitura po svom ukusu sirom sveta, podvalama i onda prica o izgradnji poverenja. Americka administracija je izgubila svaki kredibilitet da nekome deli lekcije o poverenju, jer polako neki oblik drzave poput SSSR-u, osudjena na propast.

Kakvi smo mi to ljudi?

pre 10 godina

Zao mi je Snoudena u ovakvom svetu! Verovatno je najusamljeniji čovek na planeti u ovih dana. Do kraja života neće imati mira ... Umesto da se hrabri ljudi koji se bore za istinu i pravdu (na bilo kom nivou) zaštite - oni upadaju u pakao...

mukihox

pre 10 godina

Pa, poto je to "mali problelm", kako je rekao Brens, "...da se bavimo vaznijim problemima" sta ameri imaju da se toliko brinu. Oni svaki sekund vrse nasilje genocidnih razmera sirom planeta, pa i u vasionu, i kada im se kaze istana, da i mi znamo sta oni rade, onda se nadju uvredjenim. Nadamo se da cemo doziveti kraj te globalfasiticke imperije.
mukihox

Петар Миловановић

pre 10 godina

"Razočarani smo kako su vlasti u Pekingu i Hong Kongu vodile ovaj slučaj, što podriva naše napore da se izgradi poverenje neophodno da se pozabavimo ozbiljnim problemima", kazao je Berns. "Američki zvaničnici strahuju da bi obelodanjivanje metoda prikupljanja podataka omogućilo stranim vladama da otkriju svoje sopstvene slabosti u zaštiti informacija“.
Е стварно, па ови Американци су бре гори од нацифашиста. Прво инсистирају на изградњи поверења и решавању озбиљних проблема са Кинезима, а после се брину да ће стране владе открити сопствене слабости у заштити информација. Значи уопште се не кају и немају намеру да буду пријатељски настројени према било коме! ...