Sreda, 10.07.2013.

20:58

Apetit trgovaca nema granica

Trgovačke marže u našoj zemlji i inostranstvu razlikuju se kod gotovo svih proizvoda.Najviše, ipak, bole zarade prodavaca na ceni hrane.

Izvor: Novosti

Apetit trgovaca nema granica IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Klasična zamena teza,s namerom da se SAKRIJE odgovornosz države i NEPOSTOJANJE INSTITUCIJA ,MEHANIZAMA,ZAKONA,"NAMERNO POBIJENIH" DOMAĆIH IGRAČA -DOMAĆIH JAKIH TRGOVINSKIH LANACA, DA SPREČE MONOPOLIZACIJU TRŽIŠTA I NEKONTROLISANO MEŠETARENJE JAKIH KOMPANIJA-KOJE UZ PREĆUTNE DOGOVORE FORMIRAJU "NESHVATLJIVO VELIKE" CENE ( S OBZIROM NA STANDARD I POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENU ORIJENTACIJU SRBIJE)!
SVE JE KRENULO S UVOĐENJEM "LIBERALNOG" KAPITALIZMA,ČIJE KREATORE UVELIKO ZNAMO I ŠTO JE NAJGORE-JOŠ UVELIKO PLIVAJU POLITIČKIM VODAMA U SRBIJI I POIGRAVAJU SE S DOMAĆOM EKONOMIJOM.
Zna se da klasična tržišna utakmica postoji samo na papiru,a da prva polovina 21.veka donosi nova-ogromna posupljenja hrane na svetskom tržištu,kao i da se ozbiljne države već decenijama pripremaju za ove izazove-SEM NAIVNE SRBIJE KOJA "OBEZGLAVLJENO" SRLJA I TRČI ZA VIRTUELNIM ŠARGAREPAMA,NE REŠAVAJUĆI GLAVNE PROBLEME,NE SPROVODEĆI REFORME-ZBOG ČIJE NEREALIZACIJE IMA DUGO DA ČAMI U BEDI(kao i sam narod).
Najgora što je većina svih problema relativno lako rešiva, a da su za to potrebne samo dobra volja i logika jednog "dobrog domaćina".

Srx

pre 10 godina

Apetit trgovaca nema granicu, jer je nebo granica.

Mene najvise 'boli' kad i pored suludih cena stavim nesto u korpu, jer moram, a onda kad dodjem na kasu cena ne bude ona koja je pisala na rafu, nego neka naravno visa.

DIS to radi masovno i sad sumnjam da su naivne greske u pitanju, vec namerno. Obicno pazim, ali mi je promaklo prosli put razlika u ceni jednog proizvoda od 40%!!!

ZokiTamnava

pre 10 godina

Ako je stvarno razlog za tolike marze velik broj prodavnica sto se onda ne zatvore. Ipak Lidl jeste toliko jeftin sto po radniku ima ogromnu prodaju.

Inace prvi put cujem da se tako racuna marza, u nemackim i engleskim novinama marza je Cena proizvoda u prodavnici bez pdv-kupovna cena-troskovi za prodavnicu). A ne diferencija cena artikla koje placa musterija i lanac.

vlada

pre 10 godina

evo jedno pitanje za ove strucnjake koji su drzali samoposluge jer ti su ocigledno najveci ekonomski strucnjaci u ovoj zemlji.
ako su im tako male marze zasto recimo jedan tempo daje vikend popust na svaku kupovinu? bio je do skoro 10% a sad je 12%.
i on isto ima da plati radnike, poreze itd..
verovatno su dobrotvori pa nam eto poklanjaju robu jer smo mi sirotinja?

a da ima istine sta se ovde pise potvrdicu sa jednim primerom. jedan trgovac sa kojim sam saradjivao je prodavao istu stvar u NS skuplje nego u BG. kad sam ih pitao zasto odgovor je bio da u NS na toj robi nemaju konkurenciju a u BG ima dve konkurentske firme. takodje imao sam prilike da im vidim uvozne kalkulacije. razlika u ceni (prodajna/nabavna) od 5-8 puta.

Perisa

pre 10 godina

Ovaj ko je pisao tekst, nije znao ni da procita podatkem Carrefour ima marzu na polici 28%, a EBITDA marzu 4%. Tako je i sa ostalim lancima koji su nabrojani u tekstu.
Ali to nije bitno, kada se nesto ne razume obicno ispadnu ovakvi tekstovi. A to jw kada je ekonomija u pitanju u Srniji stalna pojava.

Ali nesto drugo me muci. Miskovic prodao Maxi pre 2 godine, u zatvoru vec 8 meseci, a marze nisu pale? Ni Maxi vise nije monopolista? Ni Belgijanci sada ne zloupotrebljavaju polozaj? Nece niti. Pre ce biti da sada niko ne sme da napada a Miskovic je bas bio dobra meta za napade.
I tako nemamo nacionalni lanac prodavnica vise, imamo strance, imamo marze,...miskovic u pritvoru...
Sve cveta...zar ne? Ili ipak...?

patriota

pre 10 godina

Da li je ovo još jedan članak o spasiocima iz belog sveta kao što je Lidl, a koji će prodavati robu iz belog sveta umesto naših proizvoda. Da li neko razmišlja o našim ljudima koji rade u prehrambenoj industiriji? da li razmišljamo našu primarnu proizvodnju? Da li želimo sve to da uništimo, i ono malo što je ostalo da radi u Srbiji?

placenik

pre 10 godina

Eh pricam ja to. I ucenjuju drzavu raznim glupostima kako moraju da dignu cene. Nikad nisu pratili kad cene padaju u svetu da i oni skinu nego te informacije izgledami da im nisu dostupne ili nisu obavesteni. Poreska sta radi sto nepise kazne. Zatvaraj bre to. A ne da se prodaju za punu kesu stvari iz prodavnice i da odu zmureci. Srbiji treba Eliot Nes, ali uvek kad neko hoce da bude on taj neko zaluta po kolektivu i on pocne da zmuri kad vidi koferce

Tacan podatak.

pre 10 godina

"Francuski "Karfur" koji godišnje ima obrt veći od 120 milijardi dolara,"
---…--
Ajde ne bulaznite .... ima te li predstavu STA ste napisali .... mozda MILIONA .... 120 milijardi nemaju mnoge DRZAVE!
(mikin, 11. jul 2013 08:33)

Karfur ima preko 412.000 zaposlenih u 30 zemalja širom sveta u preko 10.000 megamarketa. Prosle godine je imao jos veci obrt od 120 milijardi dolara. Ljudi na zapadu kupuju kao ludi, pa je i promet ogroman.

SaLe

pre 10 godina

E sad zamislite da smo u 21. veku kao što nismo pa da jednog dana pročitate sledeću informaciju:
Uskoro se otvara jedna od mnogih online internet trgovina za robu široke potrošnje gde će se prodavati artikli direktno od proizvođača do kupaca posredstvom kurirske službe. Naravno, verovatno će biti izostavljena roba onih proizvođača koji posredno imaju trgovinske lance preko kojih dodatno zarađuju. Od sada više nećete morati da trošite vreme i novac da dođete do tržnog centra i izgubite dragoceno vreme na čekanje u redovima. Marže će biti upravo dovoljne i civilizovane do 5% kako bi svi bili zadovoljni. Vaše slobodno vreme iskoristite uz voljene osobe i negde gde možete da se opustite a ne da tamo da bi bili viđeni u ½kokošinjcima½ gde vas deru i vređaju vam inteligenciju...Uskoro!

Šišaj kad imaš koga

pre 10 godina

(Dzoni Festina, 10. jul 2013 22:00)

Kako profit može da bude negativan? Pa još dvostruko.

(hulk, 11. jul 2013 00:04)

A koliki su ti troškovi u inostranstvu? Manji nego kod nas? Već sam jednom pisao o špagetima Barilla. U Italiji ih kad su na akciji platim 0,6 evra. Ovde su minimum 1,5. Gde je tu logika?

Ma da.

pre 10 godina

Radim za jednog od najvecih domacih proizvodjaca i blisko saradjujem sa najvecim domacim trgovackim lancima tako da imam potpuni uvid u formiranje cene. Situacija uopste nije onakva kakvom je predstavljate. Izuzetno su male marze na frekventnim prehrambenim artiklima, a vece na onim koje niste ni dosli da kupite. Uzmite npr neki manji market(Idea, Mercator, Maxi...) kod vas u kraju. Realno u najboljem slucaju promet je oko 30 miliona u jacem Bg objektu. Ako uzmemo da je marza kao kod stranih lanaca 3%, pa vi probajte da sa 900 000 isplatite plate za 15-ak radnika(poslovodja, dva kasira, magacioner, radnik na vocu, delikatesu i dvoje u radni i sve to i u drugoj smeni), kiriju, komunalije... Nije sve uvek kako izgleda
(hulk, 11. jul 2013 00:04)

Slatko me nasmeja, 3% marza, da si rekao 30% pa bi ti mozda neko i poverovao!

branko

pre 10 godina

Ovaj tekst je pisala neka velika neznalica. Sa maržom od 0,5% ne može da opstane ni jedna firma na svetu. Osim toga, dosta mi je više povike na trgovce. Ko misli da može bolje, neka otvori sam neku trgovinu, pa neka radi sa maržom kojom god hoće. Barem smo u tom smislu slobodna zemlja.

cena

pre 10 godina

(Isako, 11. jul 2013 09:51)

Verovatno si je zatvorio jer jesi polupismen i zato sto ti nisu bili dobri "podatci". Ne moze svako da se bavi trgovinom, skola treba za to.

tasko

pre 10 godina

lopovska posla.nemam reci pricamo o konkurenciji mada neko iz vlasti se debelo opire uvodjenju konkurencije.zato mi placamo papreno .sramota.

pedja

pre 10 godina

A niko ni reč o državi koja pelješi kako se to nigde u svetu ne radi?

Ako u uslovima kada ti sa svih strana samo zavlače ruku u džep želiš da posluješ bar na pozitivnoj nuli, ne postoji mogućnost da sa minimalnom maržom to i ostvariš. Imao sam registrovanu radnju i kada je postalo neizdrživo, zatvorio sam je. Ne postoji ta marža koja privatniku može da obezbedi dovoljno novca da nahrani armiju državnih činovnika i raznih lezilebovića. U tome je problem.

Sve priče kako je u Segedinu ili ko zna gde jeftinije stoje, ali niko ne obraća pažnju koliko država tamo uzima, a to je neuporedivo manje nego što je kod nas slućaj.

Kada naša država prestane da jaše i nameti se smanje, smanjiće se cene i kod nas.

Anonymus

pre 10 godina

Ovaj članak je sramota i ukazuje na elementarno nepoznavanje teme i činjenica od strane autora, ukoliko nije namera dezinformisanja čitalaca u manipulativne svrhe. Ovaj narod je navikao da se zamena teza za tešku ekonomsku situaciju vrši na račun "krivaca", u ovom slučaju trgovaca. Prosečan čitalac očekuje da se kod navođenja primera iz sveta ("Carrefour radi sa 0,5 posto marže") navede izvor i objasni od čega Carrefour pokriva operativne troškove poslovanje, jel od 0,5% ne može da isplati ni 10% zarade zaposlenih, koja je za granu trgovine među najnižima u privredi. Dalje, za potrebe informisanja javnosti autor bi najpre trebao da sa sobom rasčisti šta znaći trgovačka marža, profitna stopa, troškovi poslovanja i ostali ekonomski termini. U suprotnom toplo preporučujem da naredni put piše o Filipu i Staniji ili Ekremu, šta mu više leži.

Sale

pre 10 godina

"Srpski trgovci su na vrhu po visini zarada."

Ovo treba urezati i upamtiti, svaki put kad trgovac krene da se pravda kako je tesko.

Lik

pre 10 godina

@branko
...Osim toga, dosta mi je više povike na trgovce. Ko misli da može bolje, neka otvori sam neku trgovinu..."

Ja znam ko može bolje, eno trgovaca u Segedinu pa 1x u 3 meseca odem tamo i pokupujem za kuću sve što mi treba, ovde samo hleb, jogurt i cigare.
Dok se ne opametite tako će vam biti a i mnogo gore pa sad gledajte šta vam je činiti.

Svedok saradnik

pre 10 godina

Marze idu i preko 100% na dobar deo proizvoda. Znam po kojoj ceni veliki trgovacki lanci nabavljaju proizvode od fabrike(u Beogradu-konditorska grana) u kojoj radim a po kojoj je prodaju. Totalna ludost.Mada je jos veca ludost da su ti isti proizvodi skuplji u prodavnici koja je maltene u samom krugu fabrike tj. na kapiji nego li u velikim "lancima". Srbistan.

Nix

pre 10 godina

Jedini razlog viših cena nego u okruženju jeste kartelizacija trgovaca. Svuda u svetu postoji posebna komisija pri Vladi koja se bori protiv kartela. Jedino u ovoj banana državici to nije potrebno. Taj kartela uredno daje apanažu strankama na vlasti i svi zadovoljni. Osim potrošača. Nije izlaz u dovođenju stranih trgovinskih lanaca. Videli smo da je došao Delez i nasledio Miškovu filozofiju da potrošače treba odrati do gole kože. Svako ko dođe odmah vidi kakava su pravila igre i odmah se prilagođava tome. Zašto bi neko uzimao maržu od 1-2% kada može i svih 30 bez posledica. Nema milosti kada je profit u pitanju a pri tome nema nikakvih zakonskih ograničenja.

Isako

pre 10 godina

Drzao sam samoposlugu, ne znam sto je zatvori kad se tako dobro zaradjuje. Evo vam podatci pa sami zakljucite:
mesecni promet: 3.000.000,00
prehrana i hemija marza 15-25%
cigarete i dopune marza 3-5%
8 radnika x 25000,00+doprinosi
zakup lokala 800€
ostali troskovi 200-400€

Nikola

pre 10 godina

A unate sta je jos tragicnije u inostranstvu sa marzom od 10 % i jeftinijim cenama od nasih radnici imaju plato ko zna koliko vecu od ovih nadih radnika po marketima.Vece marze plus jeftinija radna snaga-profit,profit,profiz

potrosac

pre 10 godina

@(Vladimir, 10. jul 2013 22:48) - znaci sami smo krivi sto su visoke cene jer nemamo para da vise kupujemo, je l' to hoces da kazes? Mene bas briga koliko se placa mesto na polici. Ako proizvodjac ima manju prodaju zbog vece cene mesta onda nek to "raspravi" sa trgovcem a ne preko mog novcanika. U celom ovom lancu od proizvodjaca do potrosaca najbitniji je po prirodi potrosac jer on daje pare, pa proizvodjac pa tek onda trgovac/preprodavac. Prema tom redosledu bi stvari trebale da se i prilagodjavaju. To sto je kod nas trgovac "bog i batina" mi govori da stvari nisu kako treba.

Aleksa

pre 10 godina

Ako kazete prosecna marza 23%, ja stvarno ne vidim gde je tu problem? Prosecna marza u modnoj industriji je 100% pa ne vidim da se neko buni...trgovci nisu tu da bi snabdevali potrosace robom (i uslugama), vec da bi ostvarili profit. Ako mislite da mozete bolje, otvorite vi svoje prodavnice pa vidite koliko cete izdrzati sa prosecnom marzom ispod 20%. Ni mesec dana...treba izgraditi prodajno mesto, platiti komunalije i poreze, zaposlene, na kraju i ostvariti profit i sve to sa bednih 23%...

u srbiji sam naucio da ne verujem novinama

pre 10 godina

mislim da su novinari poceli da pisu neke clanke cisto da bi povecali tiraz i mesaju prste u nesto u sta se ne razumeju. nek nam kaze taj novinar na kojoj robi je zarada 150 posto da i mi zgrnemo pare a da je ona legalno uvezena i placen pdv, a ne da uporedjuje svercovanu robu sa buvljaka i onu u radnjama. cene jesu visoke ali i nameti drzave su veci nego na zapadu. 69% posto je opterecenje po plati samo. Najveci problem je drzava koja omogucava monopol.hteo bih da pitam novinare zasto su te novosti poskupele na 35 dinara? mozda je na njima zarada 150 %

....

pre 10 godina

mislim da je suludo uporedjivati trziste zapada od sto miliona i srbiju sa 9 miliona ljudi. nikada nece biti ista konkurencija pa samim tim ni iste cene. moze li autor teksta reci konkretno koji su to proizvodi sa tolikom marzom? svaki drugi dan izlazi ovakav jedan clanak pa bih zeleo da vidim argumente
hvala

Jingbell

pre 10 godina

Ma ovi naši menadžeri nisu bili na predavanju kada se radila ekonomija obima :-). Zbog svih tih stručnjaka i menadžera nam i jeste ovako :-(

Markovic Petar

pre 10 godina

Svuda u zemljama EU postoje propisi o regulaciji monopola. Kod nas to nije slucaj - kod nas se monopol tretira kao "dobra investicija i ulaganje u Srbiju". To je tacno, samo niko ne kaze za koga je to dobra investicija - za Srbiju ili za monopoliste.

los kupac cini dobru priliku

pre 10 godina

Srpski kupac je nediscipliniran kupac cesto i nerazuman,tako da deo krivice snosi i on sam.U Srbiji kupac ne zna da kazni prodavca ?proizvodjaca prevaranta ili jednostavno los proizvod ili stran proizvod ili proizvod koji naprimer reklamira inostrana pevaljka na stranom jeziku(u hr ledo bi zakljucao svoje pogone kada bi neka srpska pevaljka tulila na srpskom nekaj bezveze reklamirajuci njihov proizvod,hrvati su mnogo discipliniraniji kupci koji okrecu proizvod i citaju,ako je srpski - ne kupuj,i time poticu svoju proizvodnju sto je za pozdravit).Nasi ljudi kupuju sve stabilo bezveze,ne gledaju ne citaju,ne kaznjavaju,nisu zlopamrila i svako od trgovaca ih moze radit budalama.

tranquilo

pre 10 godina

onaj ko posluje sa tim sistemima zna da im je marza regularna 20-30%, ali isto tako ono sto se nigde ne pojavljuje, a sto su preuzeli od stranih sistema su kvartalni bonusi(neko rece da ne moze da se radi na 0,5%, moze i to je marza), a operativne troskove pokrivaju kvartalni rabati, par% za unapredjenje prodaje, pa za tacnost placanja, pa za marketing, pa jos 5% za cemtralni magacin, pa onda je lako uraditi matematiku gospodo. A konstatacija da bi se to videlo na zavrsnom racunu je vise nego smesna, jer u tom slycaju bi morali da plate porez, a svako ko je iole u toj prici zna kako se ti zavrsni fingirajy. cerke firme u inostranstvu, robne marke itd...Dok narod neshvati da su njima marze preko 50%, a radnicima daju plate 2% od prometa nece tu nista biti bolje, posto im je sve to drzava dozvolila, a oni samo uveliko koriste. klasican primer je metro, kad su dosli radili sa marzom od par% i razvijali se od posla. sad nemaju posla jer su digli cene, a zarada ista jer au marze otisle u vasionu. Sve u svemu njima je isto, a nas ko .....

ivanhoe

pre 10 godina

Kojih 23 posto marze? Ljudi licno radim u velikom lancu i marze su u proseku desetak posto, na nekim artiklima je cena i u minusu cesto npr sveze meso. Kod nas je stvar u tome sto je veoma mala kupovna moc gradjana pa su proizvodjacke cene visoke i to je to. Uvoznici deru sa marzama takodje, uvezu npr vocni jogurt za 15 rsd pa ga plasiraju trgovcu za 45, raspitajte se malo pre nego sto napisete nesto ovako.

Caree4

pre 10 godina

@Jony Festina.
Samo da se nadovezem . Slucajno radim za jednu svetsku kompaniju koja radi sa Carre4 na Balkanu. Trenutno radimo sa njima u Makedoniji i Albaniji a uskoro i kod nas.
Ko razume shvatice da su nam indirektna davanja 26% trenutno !Mozete zamisliti kolika su davanja manjih kompanija.Dalje nebih jer postaje previse komplikovano za objasniti, Manite se ljudi razglabanja o svemu i svacemu. Nalazimo se tu gde jesmo izmedju ostalog jer svi sve znamo a onda smo lak plen za demagogiju.I ovakvi tekstovi samo doprinose tome, uostalom kakvo novinarstvo takve i vesti.

mikin

pre 10 godina

"Francuski "Karfur" koji godišnje ima obrt veći od 120 milijardi dolara,"
-------------------------------------------------------------------------
Ajde ne bulaznite .... ima te li predstavu STA ste napisali .... mozda MILIONA .... 120 milijardi nemaju mnoge DRZAVE!

od juče

pre 10 godina

Autoru teksta, kao i svima koji ga podržavaju preporučujem da se obogate, tako što će otvoriti trgovinu. Samo neka maržiraju kao što preporučuju i ja ću kupovati kod njih.

vlada

pre 10 godina

Nelt, Alstar, Delta dmd, Alca trgovina, Core distribution, itd itd...ko je trgovac znace o cemu pricam. Ovi gruvaju marzecdo neba, takozvani distributeri.

garavi

pre 10 godina

nije to badava . kukamo samo kako nemamo a u pancevo dodjite da vidite u avivu kako se kupuje i vuce . prosto me je sramota da dodjem puntom u isti taj aviv jer svi voze bolje automobile . i ti svi automobili nisu iz panceva nego iz cele srbije najvise sa juga srbije . aj 1 dan 2 dans ali celu nedelju je guzva i frka . to sve neko vidi i kaze " imaju oni para udri po usima "

vosa

pre 10 godina

otvoriti granicu prema madjarskoj ... donesi i deset sireva konzerva madjarski aro margarin u prodavnici koja uvozi i stranu robu kosta 80 din 500gr namazni a ostale prodavnice prodaju dajet od 115 din a u njemu se nalaze kapi vode ... sta sam to kupio vodu ili namazni margarin ... meni vise vodu u margarinu prodati nece.

Ivca

pre 10 godina

Super market u kome ja kupujem ima marže od 15% na skoro sve proizvode. Znam jer radim akcije za njih. Tako se desi da u marketu T na akciji proizvod bude skuplji za 30 din nego u marketu A kada nije na akciji, to je stvarno smešno za gledati. Narod sam treba da izabere gde će da kupuje, recimo vlažne maramice za bebe su tamo gde kupujem 160 din, a u najvećem marketu u gradu su 260 din, to je klasična prevara kupaca!

zavisa

pre 10 godina

miki veliki...a ti kada odes u taj segedin platis li drzavi dazbine kada udjes nazad u srbiju sa tom prehrambenom robom,cenim da ne dovlacis i da se ne cimas toliko za kupovinu od sto eura vec za vise,pa vidi za koliko si ostetio drzavu pa puta vas hiljadu nije mala lova...

Anti Iluzija

pre 10 godina

Još jedan članak kojim se demonizuju svi marketi - obična lakrdija.

U velikim marketima su mnogo manje marže, a ovo u tekstu su verovatno slučajevi malih prodavnica, ko zna na kojim lokacijama... Obične priče da se narod "prazni"...neozbiljno.

Te neki trgovci... te u određenim slučajevima...objavite tačno koji trgovci su u pitanju.

Gojko

pre 10 godina

Pa i nije bas tako, knjigovodja sam i marze na prehranu kod trgovaca idu od 20 do 30%, retko kad preko toga, prva stvar. Druga stvar, same marze u veleprodaji su dosta visoke, tako da je nabavna cena robe veca nego cena te iste ili slicne robe preko....treca stvar, suludo je porediti trgovinske lance koji obrcu milijarde godiste sa prodavnicom "na cosku"...da se razumemo, naravno da kod nas ima monopola i da bi cene trebale da idu dole, ali okriviti iskljucivo trgovca za to moze samo neko ko se ne razume u tematiku, retko sta je crno ili belo...

peroli

pre 10 godina

Ok znaci clanak sugerira da su marze u srbiji najvece jer a)su iste kao u sloveniji b) manje nego u crnoj gori c) iste kao u hrvatskoj ali su vece nago u vallmartu koji ima 400milijardi prometa i kafuru koji ima 120mlrd

insinuacije ovog teksta su pre stupidne da se uopce komentira aaaaaaaa

Nenad

pre 10 godina

Cena u tržišnoj ekonomiji se ne formira po principu nabavna cena + operativni troškovi + željeni profit. Cena se formira u zavisnosti od potražnje, tj. provadac će prodati proizvod po ceni koja će mu obezbediti najveći mogući mesečni profit. Mi smo sami krivi za situaciju, jer smo nedisciplinovani potrošači. Podizanje cene ne smanjuje prodaju dovoljno, što nas pravi idealnim ovcama za pisanje. I može da nam dodje Lidl sto puta, ali i oni će brzo shvatiti da smo ovce i ponašaće se u skladu sa tim. Shvatite da su prodavci tu da zarade što više novca a ne da pomognu potrošačima.

Ale

pre 10 godina

Jedna Gaming firma u srbiji ima marze od 38-950% na svoje artikle. Tako da su ostali smesni. Mada i ostale firme iste struke, imaju slicne marze. Jos samo neko da im proveri papirologiju....

Sin po materi

pre 10 godina

Kako da tgovcima ne raste apetit kada nemaju stetnih efekata svog finansijskog prejedanja. Oni su i dalje fit i mirni a sve vise ruckaju nasih para. Takodje znaju dobro da ne mozemo prestati da jedemo i da se kupamo tako da tu cepaju i ne pitaju jel nam lepo tako.

Nemanja

pre 10 godina

Bejah u Grčkoj poslovno pre dva meseca. Kriza, veliki porezi,veci nego kod nas i to dosta, proizvodnja katastrofa, nezaposlenost blizu 30%, prosečna plata je pala na 650 eur, ali identična igračka za dete (koja se ne pravi u Grčkoj) tamo košta 5,60eur a kod nas 1,350din. (oko, u par razlicitih radnji). Hajde neka mi neko objasni to. Isti model patika je 70eur, ovde oko 11,000din. itd. O cemu mi pricamo? Da ne pominjem lekove, pelene i te marze...

zarko

pre 10 godina

Svuda se po svetu cene razlikuju po trg lancima,da su visoke marze u Srbiji,jesu,ali pricati da su na zapadu 0.5,3.5 i sl su izmisljotine. Primer isto pakovanje kukuruza u Majarskoj,razlika izmedju tesca i auchana je i 10-15% kada su redovne naravno cene. Ko pise ove textove? Casino supermarketi uskoro u Srbiji,u ponudi ce imati cokoladu sa limunom,pelene robne marke,francuske keksove,lazanje... Jos kad bi narod imao za to:-) bilo bi lepo,dolaze na ovako siromasno trziste,totalni promasaj.

hulk

pre 10 godina

radim za jednog od najvecih domacih proizvodjaca i blisko saradjujem sa najvecim domacim trgovackim lancima tako da imam potpuni uvid u formiranje cene. Situacija uopste nije onakva kakvom je predstavljate. Izuzetno su male marze na frekventnim prehrambenim artiklima, a vece na onim koje niste ni dosli da kupite. Uzmite npr neki manji market(Idea, Mercator, Maxi...) kod vas u kraju. Realno u najboljem slucaju promet je oko 30 miliona u jacem Bg objektu. Ako uzmemo da je marza kao kod stranih lanaca 3%, pa vi probajte da sa 900 000 isplatite plate za 15-ak radnika(poslovodja, dva kasira, magacioner, radnik na vocu, delikatesu i dvoje u radni i sve to i u drugoj smeni), kiriju, komunalije... Nije sve uvek kako izgleda

Ivan

pre 10 godina

Naravno da je tako, i bice dokle god se u ovoj zemlji ne pojave ozbiljni trgovci i pokazu sadasnjim trgovackim lancima iz prijateljskih nam republika kako se to radi. Videcemo tada koliko nas sada kradu, mada treba biti realan, sve je to njima omoguceno necijim odlukama.

LLL

pre 10 godina

Sudeci po ovakvim marzama, domaci trgovci se vode idejom da je mnogo bolje prodati jednu pomorandzu za 1.000$ nego 1.000 pomorandzi za po 1$.

reckboo

pre 10 godina

Da parafraziramo Gagija Jovanovića iz filmske adaptacije "profesionalca" Dušana Kovačevića: "Nije trgovac (Sloba) kriv - mi smo GOVNA!"
Bojkot!

Vladimir

pre 10 godina

Cene određuje ponuda i potražnja, kao i neke posebne regulative, a potom i specifičnosti tržišta u smislu postojanja monopola, duopola, itd...
Marža u trgovinskim radnjama je odraz svega toga, a realnost cena može da se vidi samo na duže staze analizom poslovanja određene kompanije.
Zaista nema mestu kukanju na trgovce ukoliko pošteni revizorski izveštaj pokazuje da je ta kompanija poslovala na granici profita ili u minusu.
Naše društvo je siromašno, malo se ima pa se malo troši, što dovodi do toga da se umesto recimo 1000 nutela u jednom supermarketu proda 300. to dalje znači sledeće: Nutela i u jednom i u drugom slučaju zauzima isto mesta na rafu, znači veća cena po tegli za prostor, manje količine se nabavljaju, pa je veća i nabavna cena od proizvođača, pa je i prevoz skuplji po jednom proizvodu itd. svi ovi troškovi su deo marže..
Ono što će se videti kod nas je dalji trend razlike u cenama između recimo trafike na uglu i hipermarketa na 20km od centra.
Uporedite recimo ove razlike u EU i kod nas i videćete da su razlike kod nas manje.
Mislim i da je dosta ovih naslova da nas neko krade zato što hoće da zaradi na nama, pa to je valjda suština cele ekonomije, da svako na nečemu zaradi i u ydravlju potroši. U pozadini zdravog poslovanja stoje zakoni i poštovanje istih, a jedan od uspešnijih modela na snazi je u EU i to je razlog zbog čega treba da idemo tamo..

Švajcarac

pre 10 godina

Kad nemaš konkurenciju, čak na platu od 10,000 evra će ti 1 l mleka koštatati 500 evra. A najbolje organsko mleko košta u Švajcarskoj 1,5 evra za ceo narod.

Dzoni Festina

pre 10 godina

Marze u Srbiji jesu vise nego u razvijenijim zemljama sto je posledica nedostatka konkurencije, ali nije ispravno poredjenje marzi u Srbiji I profita (EBIDA) trgovaca na Zapadu. Da Carrefour radi sa marzom od 0,5% profit bi mu bio dvocifreno negativan svake godine zbog operativnih troskova (zakupi, radna snaga, ...). Nemojte mesati babe I zabe.

BgHQ

pre 10 godina

Dobrodosli u Srbiju,zemlju gde vas ne pokradu jedino ako kojim slucajem bas tad asteroid udari u planetu, a ni u tom slucaju niste sigurni za novcanik.

Ekonomista

pre 10 godina

Poslovni kodeks je stvar kulture i domaćeg vaspitanja. Ne možeš odraslog čoveka naterati da pere noge ako ga roditelji tome nisu naučili još dok je bio dete.

Prema tome, naši trgovci i biznismeni su onakvi kakvim ih je ovaj narod stvorio, oni se samo ponašaju prema standardu i merilima koja su u Srbiji opšte prihvaćena.

BgHQ

pre 10 godina

Dobrodosli u Srbiju,zemlju gde vas ne pokradu jedino ako kojim slucajem bas tad asteroid udari u planetu, a ni u tom slucaju niste sigurni za novcanik.

reckboo

pre 10 godina

Da parafraziramo Gagija Jovanovića iz filmske adaptacije "profesionalca" Dušana Kovačevića: "Nije trgovac (Sloba) kriv - mi smo GOVNA!"
Bojkot!

Ekonomista

pre 10 godina

Poslovni kodeks je stvar kulture i domaćeg vaspitanja. Ne možeš odraslog čoveka naterati da pere noge ako ga roditelji tome nisu naučili još dok je bio dete.

Prema tome, naši trgovci i biznismeni su onakvi kakvim ih je ovaj narod stvorio, oni se samo ponašaju prema standardu i merilima koja su u Srbiji opšte prihvaćena.

LLL

pre 10 godina

Sudeci po ovakvim marzama, domaci trgovci se vode idejom da je mnogo bolje prodati jednu pomorandzu za 1.000$ nego 1.000 pomorandzi za po 1$.

Dzoni Festina

pre 10 godina

Marze u Srbiji jesu vise nego u razvijenijim zemljama sto je posledica nedostatka konkurencije, ali nije ispravno poredjenje marzi u Srbiji I profita (EBIDA) trgovaca na Zapadu. Da Carrefour radi sa marzom od 0,5% profit bi mu bio dvocifreno negativan svake godine zbog operativnih troskova (zakupi, radna snaga, ...). Nemojte mesati babe I zabe.

Švajcarac

pre 10 godina

Kad nemaš konkurenciju, čak na platu od 10,000 evra će ti 1 l mleka koštatati 500 evra. A najbolje organsko mleko košta u Švajcarskoj 1,5 evra za ceo narod.

Ivan

pre 10 godina

Naravno da je tako, i bice dokle god se u ovoj zemlji ne pojave ozbiljni trgovci i pokazu sadasnjim trgovackim lancima iz prijateljskih nam republika kako se to radi. Videcemo tada koliko nas sada kradu, mada treba biti realan, sve je to njima omoguceno necijim odlukama.

Vladimir

pre 10 godina

Cene određuje ponuda i potražnja, kao i neke posebne regulative, a potom i specifičnosti tržišta u smislu postojanja monopola, duopola, itd...
Marža u trgovinskim radnjama je odraz svega toga, a realnost cena može da se vidi samo na duže staze analizom poslovanja određene kompanije.
Zaista nema mestu kukanju na trgovce ukoliko pošteni revizorski izveštaj pokazuje da je ta kompanija poslovala na granici profita ili u minusu.
Naše društvo je siromašno, malo se ima pa se malo troši, što dovodi do toga da se umesto recimo 1000 nutela u jednom supermarketu proda 300. to dalje znači sledeće: Nutela i u jednom i u drugom slučaju zauzima isto mesta na rafu, znači veća cena po tegli za prostor, manje količine se nabavljaju, pa je veća i nabavna cena od proizvođača, pa je i prevoz skuplji po jednom proizvodu itd. svi ovi troškovi su deo marže..
Ono što će se videti kod nas je dalji trend razlike u cenama između recimo trafike na uglu i hipermarketa na 20km od centra.
Uporedite recimo ove razlike u EU i kod nas i videćete da su razlike kod nas manje.
Mislim i da je dosta ovih naslova da nas neko krade zato što hoće da zaradi na nama, pa to je valjda suština cele ekonomije, da svako na nečemu zaradi i u ydravlju potroši. U pozadini zdravog poslovanja stoje zakoni i poštovanje istih, a jedan od uspešnijih modela na snazi je u EU i to je razlog zbog čega treba da idemo tamo..

Nix

pre 10 godina

Jedini razlog viših cena nego u okruženju jeste kartelizacija trgovaca. Svuda u svetu postoji posebna komisija pri Vladi koja se bori protiv kartela. Jedino u ovoj banana državici to nije potrebno. Taj kartela uredno daje apanažu strankama na vlasti i svi zadovoljni. Osim potrošača. Nije izlaz u dovođenju stranih trgovinskih lanaca. Videli smo da je došao Delez i nasledio Miškovu filozofiju da potrošače treba odrati do gole kože. Svako ko dođe odmah vidi kakava su pravila igre i odmah se prilagođava tome. Zašto bi neko uzimao maržu od 1-2% kada može i svih 30 bez posledica. Nema milosti kada je profit u pitanju a pri tome nema nikakvih zakonskih ograničenja.

Šišaj kad imaš koga

pre 10 godina

(Dzoni Festina, 10. jul 2013 22:00)

Kako profit može da bude negativan? Pa još dvostruko.

(hulk, 11. jul 2013 00:04)

A koliki su ti troškovi u inostranstvu? Manji nego kod nas? Već sam jednom pisao o špagetima Barilla. U Italiji ih kad su na akciji platim 0,6 evra. Ovde su minimum 1,5. Gde je tu logika?

Tacan podatak.

pre 10 godina

"Francuski "Karfur" koji godišnje ima obrt veći od 120 milijardi dolara,"
---…--
Ajde ne bulaznite .... ima te li predstavu STA ste napisali .... mozda MILIONA .... 120 milijardi nemaju mnoge DRZAVE!
(mikin, 11. jul 2013 08:33)

Karfur ima preko 412.000 zaposlenih u 30 zemalja širom sveta u preko 10.000 megamarketa. Prosle godine je imao jos veci obrt od 120 milijardi dolara. Ljudi na zapadu kupuju kao ludi, pa je i promet ogroman.

pedja

pre 10 godina

A niko ni reč o državi koja pelješi kako se to nigde u svetu ne radi?

Ako u uslovima kada ti sa svih strana samo zavlače ruku u džep želiš da posluješ bar na pozitivnoj nuli, ne postoji mogućnost da sa minimalnom maržom to i ostvariš. Imao sam registrovanu radnju i kada je postalo neizdrživo, zatvorio sam je. Ne postoji ta marža koja privatniku može da obezbedi dovoljno novca da nahrani armiju državnih činovnika i raznih lezilebovića. U tome je problem.

Sve priče kako je u Segedinu ili ko zna gde jeftinije stoje, ali niko ne obraća pažnju koliko država tamo uzima, a to je neuporedivo manje nego što je kod nas slućaj.

Kada naša država prestane da jaše i nameti se smanje, smanjiće se cene i kod nas.

hulk

pre 10 godina

radim za jednog od najvecih domacih proizvodjaca i blisko saradjujem sa najvecim domacim trgovackim lancima tako da imam potpuni uvid u formiranje cene. Situacija uopste nije onakva kakvom je predstavljate. Izuzetno su male marze na frekventnim prehrambenim artiklima, a vece na onim koje niste ni dosli da kupite. Uzmite npr neki manji market(Idea, Mercator, Maxi...) kod vas u kraju. Realno u najboljem slucaju promet je oko 30 miliona u jacem Bg objektu. Ako uzmemo da je marza kao kod stranih lanaca 3%, pa vi probajte da sa 900 000 isplatite plate za 15-ak radnika(poslovodja, dva kasira, magacioner, radnik na vocu, delikatesu i dvoje u radni i sve to i u drugoj smeni), kiriju, komunalije... Nije sve uvek kako izgleda

branko

pre 10 godina

Ovaj tekst je pisala neka velika neznalica. Sa maržom od 0,5% ne može da opstane ni jedna firma na svetu. Osim toga, dosta mi je više povike na trgovce. Ko misli da može bolje, neka otvori sam neku trgovinu, pa neka radi sa maržom kojom god hoće. Barem smo u tom smislu slobodna zemlja.

Anonymus

pre 10 godina

Ovaj članak je sramota i ukazuje na elementarno nepoznavanje teme i činjenica od strane autora, ukoliko nije namera dezinformisanja čitalaca u manipulativne svrhe. Ovaj narod je navikao da se zamena teza za tešku ekonomsku situaciju vrši na račun "krivaca", u ovom slučaju trgovaca. Prosečan čitalac očekuje da se kod navođenja primera iz sveta ("Carrefour radi sa 0,5 posto marže") navede izvor i objasni od čega Carrefour pokriva operativne troškove poslovanje, jel od 0,5% ne može da isplati ni 10% zarade zaposlenih, koja je za granu trgovine među najnižima u privredi. Dalje, za potrebe informisanja javnosti autor bi najpre trebao da sa sobom rasčisti šta znaći trgovačka marža, profitna stopa, troškovi poslovanja i ostali ekonomski termini. U suprotnom toplo preporučujem da naredni put piše o Filipu i Staniji ili Ekremu, šta mu više leži.

Isako

pre 10 godina

Drzao sam samoposlugu, ne znam sto je zatvori kad se tako dobro zaradjuje. Evo vam podatci pa sami zakljucite:
mesecni promet: 3.000.000,00
prehrana i hemija marza 15-25%
cigarete i dopune marza 3-5%
8 radnika x 25000,00+doprinosi
zakup lokala 800€
ostali troskovi 200-400€

Perisa

pre 10 godina

Ovaj ko je pisao tekst, nije znao ni da procita podatkem Carrefour ima marzu na polici 28%, a EBITDA marzu 4%. Tako je i sa ostalim lancima koji su nabrojani u tekstu.
Ali to nije bitno, kada se nesto ne razume obicno ispadnu ovakvi tekstovi. A to jw kada je ekonomija u pitanju u Srniji stalna pojava.

Ali nesto drugo me muci. Miskovic prodao Maxi pre 2 godine, u zatvoru vec 8 meseci, a marze nisu pale? Ni Maxi vise nije monopolista? Ni Belgijanci sada ne zloupotrebljavaju polozaj? Nece niti. Pre ce biti da sada niko ne sme da napada a Miskovic je bas bio dobra meta za napade.
I tako nemamo nacionalni lanac prodavnica vise, imamo strance, imamo marze,...miskovic u pritvoru...
Sve cveta...zar ne? Ili ipak...?

SaLe

pre 10 godina

E sad zamislite da smo u 21. veku kao što nismo pa da jednog dana pročitate sledeću informaciju:
Uskoro se otvara jedna od mnogih online internet trgovina za robu široke potrošnje gde će se prodavati artikli direktno od proizvođača do kupaca posredstvom kurirske službe. Naravno, verovatno će biti izostavljena roba onih proizvođača koji posredno imaju trgovinske lance preko kojih dodatno zarađuju. Od sada više nećete morati da trošite vreme i novac da dođete do tržnog centra i izgubite dragoceno vreme na čekanje u redovima. Marže će biti upravo dovoljne i civilizovane do 5% kako bi svi bili zadovoljni. Vaše slobodno vreme iskoristite uz voljene osobe i negde gde možete da se opustite a ne da tamo da bi bili viđeni u ½kokošinjcima½ gde vas deru i vređaju vam inteligenciju...Uskoro!

u srbiji sam naucio da ne verujem novinama

pre 10 godina

mislim da su novinari poceli da pisu neke clanke cisto da bi povecali tiraz i mesaju prste u nesto u sta se ne razumeju. nek nam kaze taj novinar na kojoj robi je zarada 150 posto da i mi zgrnemo pare a da je ona legalno uvezena i placen pdv, a ne da uporedjuje svercovanu robu sa buvljaka i onu u radnjama. cene jesu visoke ali i nameti drzave su veci nego na zapadu. 69% posto je opterecenje po plati samo. Najveci problem je drzava koja omogucava monopol.hteo bih da pitam novinare zasto su te novosti poskupele na 35 dinara? mozda je na njima zarada 150 %

vlada

pre 10 godina

evo jedno pitanje za ove strucnjake koji su drzali samoposluge jer ti su ocigledno najveci ekonomski strucnjaci u ovoj zemlji.
ako su im tako male marze zasto recimo jedan tempo daje vikend popust na svaku kupovinu? bio je do skoro 10% a sad je 12%.
i on isto ima da plati radnike, poreze itd..
verovatno su dobrotvori pa nam eto poklanjaju robu jer smo mi sirotinja?

a da ima istine sta se ovde pise potvrdicu sa jednim primerom. jedan trgovac sa kojim sam saradjivao je prodavao istu stvar u NS skuplje nego u BG. kad sam ih pitao zasto odgovor je bio da u NS na toj robi nemaju konkurenciju a u BG ima dve konkurentske firme. takodje imao sam prilike da im vidim uvozne kalkulacije. razlika u ceni (prodajna/nabavna) od 5-8 puta.

Aleksa

pre 10 godina

Ako kazete prosecna marza 23%, ja stvarno ne vidim gde je tu problem? Prosecna marza u modnoj industriji je 100% pa ne vidim da se neko buni...trgovci nisu tu da bi snabdevali potrosace robom (i uslugama), vec da bi ostvarili profit. Ako mislite da mozete bolje, otvorite vi svoje prodavnice pa vidite koliko cete izdrzati sa prosecnom marzom ispod 20%. Ni mesec dana...treba izgraditi prodajno mesto, platiti komunalije i poreze, zaposlene, na kraju i ostvariti profit i sve to sa bednih 23%...

Lik

pre 10 godina

@branko
...Osim toga, dosta mi je više povike na trgovce. Ko misli da može bolje, neka otvori sam neku trgovinu..."

Ja znam ko može bolje, eno trgovaca u Segedinu pa 1x u 3 meseca odem tamo i pokupujem za kuću sve što mi treba, ovde samo hleb, jogurt i cigare.
Dok se ne opametite tako će vam biti a i mnogo gore pa sad gledajte šta vam je činiti.

ivanhoe

pre 10 godina

Kojih 23 posto marze? Ljudi licno radim u velikom lancu i marze su u proseku desetak posto, na nekim artiklima je cena i u minusu cesto npr sveze meso. Kod nas je stvar u tome sto je veoma mala kupovna moc gradjana pa su proizvodjacke cene visoke i to je to. Uvoznici deru sa marzama takodje, uvezu npr vocni jogurt za 15 rsd pa ga plasiraju trgovcu za 45, raspitajte se malo pre nego sto napisete nesto ovako.

Nikola

pre 10 godina

A unate sta je jos tragicnije u inostranstvu sa marzom od 10 % i jeftinijim cenama od nasih radnici imaju plato ko zna koliko vecu od ovih nadih radnika po marketima.Vece marze plus jeftinija radna snaga-profit,profit,profiz

patriota

pre 10 godina

Da li je ovo još jedan članak o spasiocima iz belog sveta kao što je Lidl, a koji će prodavati robu iz belog sveta umesto naših proizvoda. Da li neko razmišlja o našim ljudima koji rade u prehrambenoj industiriji? da li razmišljamo našu primarnu proizvodnju? Da li želimo sve to da uništimo, i ono malo što je ostalo da radi u Srbiji?

Gojko

pre 10 godina

Pa i nije bas tako, knjigovodja sam i marze na prehranu kod trgovaca idu od 20 do 30%, retko kad preko toga, prva stvar. Druga stvar, same marze u veleprodaji su dosta visoke, tako da je nabavna cena robe veca nego cena te iste ili slicne robe preko....treca stvar, suludo je porediti trgovinske lance koji obrcu milijarde godiste sa prodavnicom "na cosku"...da se razumemo, naravno da kod nas ima monopola i da bi cene trebale da idu dole, ali okriviti iskljucivo trgovca za to moze samo neko ko se ne razume u tematiku, retko sta je crno ili belo...

....

pre 10 godina

mislim da je suludo uporedjivati trziste zapada od sto miliona i srbiju sa 9 miliona ljudi. nikada nece biti ista konkurencija pa samim tim ni iste cene. moze li autor teksta reci konkretno koji su to proizvodi sa tolikom marzom? svaki drugi dan izlazi ovakav jedan clanak pa bih zeleo da vidim argumente
hvala

Ivca

pre 10 godina

Super market u kome ja kupujem ima marže od 15% na skoro sve proizvode. Znam jer radim akcije za njih. Tako se desi da u marketu T na akciji proizvod bude skuplji za 30 din nego u marketu A kada nije na akciji, to je stvarno smešno za gledati. Narod sam treba da izabere gde će da kupuje, recimo vlažne maramice za bebe su tamo gde kupujem 160 din, a u najvećem marketu u gradu su 260 din, to je klasična prevara kupaca!

Ma da.

pre 10 godina

Radim za jednog od najvecih domacih proizvodjaca i blisko saradjujem sa najvecim domacim trgovackim lancima tako da imam potpuni uvid u formiranje cene. Situacija uopste nije onakva kakvom je predstavljate. Izuzetno su male marze na frekventnim prehrambenim artiklima, a vece na onim koje niste ni dosli da kupite. Uzmite npr neki manji market(Idea, Mercator, Maxi...) kod vas u kraju. Realno u najboljem slucaju promet je oko 30 miliona u jacem Bg objektu. Ako uzmemo da je marza kao kod stranih lanaca 3%, pa vi probajte da sa 900 000 isplatite plate za 15-ak radnika(poslovodja, dva kasira, magacioner, radnik na vocu, delikatesu i dvoje u radni i sve to i u drugoj smeni), kiriju, komunalije... Nije sve uvek kako izgleda
(hulk, 11. jul 2013 00:04)

Slatko me nasmeja, 3% marza, da si rekao 30% pa bi ti mozda neko i poverovao!

Svedok saradnik

pre 10 godina

Marze idu i preko 100% na dobar deo proizvoda. Znam po kojoj ceni veliki trgovacki lanci nabavljaju proizvode od fabrike(u Beogradu-konditorska grana) u kojoj radim a po kojoj je prodaju. Totalna ludost.Mada je jos veca ludost da su ti isti proizvodi skuplji u prodavnici koja je maltene u samom krugu fabrike tj. na kapiji nego li u velikim "lancima". Srbistan.

Sale

pre 10 godina

"Srpski trgovci su na vrhu po visini zarada."

Ovo treba urezati i upamtiti, svaki put kad trgovac krene da se pravda kako je tesko.

Nemanja

pre 10 godina

Bejah u Grčkoj poslovno pre dva meseca. Kriza, veliki porezi,veci nego kod nas i to dosta, proizvodnja katastrofa, nezaposlenost blizu 30%, prosečna plata je pala na 650 eur, ali identična igračka za dete (koja se ne pravi u Grčkoj) tamo košta 5,60eur a kod nas 1,350din. (oko, u par razlicitih radnji). Hajde neka mi neko objasni to. Isti model patika je 70eur, ovde oko 11,000din. itd. O cemu mi pricamo? Da ne pominjem lekove, pelene i te marze...

Jingbell

pre 10 godina

Ma ovi naši menadžeri nisu bili na predavanju kada se radila ekonomija obima :-). Zbog svih tih stručnjaka i menadžera nam i jeste ovako :-(

tasko

pre 10 godina

lopovska posla.nemam reci pricamo o konkurenciji mada neko iz vlasti se debelo opire uvodjenju konkurencije.zato mi placamo papreno .sramota.

od juče

pre 10 godina

Autoru teksta, kao i svima koji ga podržavaju preporučujem da se obogate, tako što će otvoriti trgovinu. Samo neka maržiraju kao što preporučuju i ja ću kupovati kod njih.

peroli

pre 10 godina

Ok znaci clanak sugerira da su marze u srbiji najvece jer a)su iste kao u sloveniji b) manje nego u crnoj gori c) iste kao u hrvatskoj ali su vece nago u vallmartu koji ima 400milijardi prometa i kafuru koji ima 120mlrd

insinuacije ovog teksta su pre stupidne da se uopce komentira aaaaaaaa

Caree4

pre 10 godina

@Jony Festina.
Samo da se nadovezem . Slucajno radim za jednu svetsku kompaniju koja radi sa Carre4 na Balkanu. Trenutno radimo sa njima u Makedoniji i Albaniji a uskoro i kod nas.
Ko razume shvatice da su nam indirektna davanja 26% trenutno !Mozete zamisliti kolika su davanja manjih kompanija.Dalje nebih jer postaje previse komplikovano za objasniti, Manite se ljudi razglabanja o svemu i svacemu. Nalazimo se tu gde jesmo izmedju ostalog jer svi sve znamo a onda smo lak plen za demagogiju.I ovakvi tekstovi samo doprinose tome, uostalom kakvo novinarstvo takve i vesti.

Markovic Petar

pre 10 godina

Svuda u zemljama EU postoje propisi o regulaciji monopola. Kod nas to nije slucaj - kod nas se monopol tretira kao "dobra investicija i ulaganje u Srbiju". To je tacno, samo niko ne kaze za koga je to dobra investicija - za Srbiju ili za monopoliste.

cena

pre 10 godina

(Isako, 11. jul 2013 09:51)

Verovatno si je zatvorio jer jesi polupismen i zato sto ti nisu bili dobri "podatci". Ne moze svako da se bavi trgovinom, skola treba za to.

zarko

pre 10 godina

Svuda se po svetu cene razlikuju po trg lancima,da su visoke marze u Srbiji,jesu,ali pricati da su na zapadu 0.5,3.5 i sl su izmisljotine. Primer isto pakovanje kukuruza u Majarskoj,razlika izmedju tesca i auchana je i 10-15% kada su redovne naravno cene. Ko pise ove textove? Casino supermarketi uskoro u Srbiji,u ponudi ce imati cokoladu sa limunom,pelene robne marke,francuske keksove,lazanje... Jos kad bi narod imao za to:-) bilo bi lepo,dolaze na ovako siromasno trziste,totalni promasaj.

Anti Iluzija

pre 10 godina

Još jedan članak kojim se demonizuju svi marketi - obična lakrdija.

U velikim marketima su mnogo manje marže, a ovo u tekstu su verovatno slučajevi malih prodavnica, ko zna na kojim lokacijama... Obične priče da se narod "prazni"...neozbiljno.

Te neki trgovci... te u određenim slučajevima...objavite tačno koji trgovci su u pitanju.

vlada

pre 10 godina

Nelt, Alstar, Delta dmd, Alca trgovina, Core distribution, itd itd...ko je trgovac znace o cemu pricam. Ovi gruvaju marzecdo neba, takozvani distributeri.

tranquilo

pre 10 godina

onaj ko posluje sa tim sistemima zna da im je marza regularna 20-30%, ali isto tako ono sto se nigde ne pojavljuje, a sto su preuzeli od stranih sistema su kvartalni bonusi(neko rece da ne moze da se radi na 0,5%, moze i to je marza), a operativne troskove pokrivaju kvartalni rabati, par% za unapredjenje prodaje, pa za tacnost placanja, pa za marketing, pa jos 5% za cemtralni magacin, pa onda je lako uraditi matematiku gospodo. A konstatacija da bi se to videlo na zavrsnom racunu je vise nego smesna, jer u tom slycaju bi morali da plate porez, a svako ko je iole u toj prici zna kako se ti zavrsni fingirajy. cerke firme u inostranstvu, robne marke itd...Dok narod neshvati da su njima marze preko 50%, a radnicima daju plate 2% od prometa nece tu nista biti bolje, posto im je sve to drzava dozvolila, a oni samo uveliko koriste. klasican primer je metro, kad su dosli radili sa marzom od par% i razvijali se od posla. sad nemaju posla jer su digli cene, a zarada ista jer au marze otisle u vasionu. Sve u svemu njima je isto, a nas ko .....

Sin po materi

pre 10 godina

Kako da tgovcima ne raste apetit kada nemaju stetnih efekata svog finansijskog prejedanja. Oni su i dalje fit i mirni a sve vise ruckaju nasih para. Takodje znaju dobro da ne mozemo prestati da jedemo i da se kupamo tako da tu cepaju i ne pitaju jel nam lepo tako.

Ale

pre 10 godina

Jedna Gaming firma u srbiji ima marze od 38-950% na svoje artikle. Tako da su ostali smesni. Mada i ostale firme iste struke, imaju slicne marze. Jos samo neko da im proveri papirologiju....

Nenad

pre 10 godina

Cena u tržišnoj ekonomiji se ne formira po principu nabavna cena + operativni troškovi + željeni profit. Cena se formira u zavisnosti od potražnje, tj. provadac će prodati proizvod po ceni koja će mu obezbediti najveći mogući mesečni profit. Mi smo sami krivi za situaciju, jer smo nedisciplinovani potrošači. Podizanje cene ne smanjuje prodaju dovoljno, što nas pravi idealnim ovcama za pisanje. I može da nam dodje Lidl sto puta, ali i oni će brzo shvatiti da smo ovce i ponašaće se u skladu sa tim. Shvatite da su prodavci tu da zarade što više novca a ne da pomognu potrošačima.

garavi

pre 10 godina

nije to badava . kukamo samo kako nemamo a u pancevo dodjite da vidite u avivu kako se kupuje i vuce . prosto me je sramota da dodjem puntom u isti taj aviv jer svi voze bolje automobile . i ti svi automobili nisu iz panceva nego iz cele srbije najvise sa juga srbije . aj 1 dan 2 dans ali celu nedelju je guzva i frka . to sve neko vidi i kaze " imaju oni para udri po usima "

los kupac cini dobru priliku

pre 10 godina

Srpski kupac je nediscipliniran kupac cesto i nerazuman,tako da deo krivice snosi i on sam.U Srbiji kupac ne zna da kazni prodavca ?proizvodjaca prevaranta ili jednostavno los proizvod ili stran proizvod ili proizvod koji naprimer reklamira inostrana pevaljka na stranom jeziku(u hr ledo bi zakljucao svoje pogone kada bi neka srpska pevaljka tulila na srpskom nekaj bezveze reklamirajuci njihov proizvod,hrvati su mnogo discipliniraniji kupci koji okrecu proizvod i citaju,ako je srpski - ne kupuj,i time poticu svoju proizvodnju sto je za pozdravit).Nasi ljudi kupuju sve stabilo bezveze,ne gledaju ne citaju,ne kaznjavaju,nisu zlopamrila i svako od trgovaca ih moze radit budalama.

potrosac

pre 10 godina

@(Vladimir, 10. jul 2013 22:48) - znaci sami smo krivi sto su visoke cene jer nemamo para da vise kupujemo, je l' to hoces da kazes? Mene bas briga koliko se placa mesto na polici. Ako proizvodjac ima manju prodaju zbog vece cene mesta onda nek to "raspravi" sa trgovcem a ne preko mog novcanika. U celom ovom lancu od proizvodjaca do potrosaca najbitniji je po prirodi potrosac jer on daje pare, pa proizvodjac pa tek onda trgovac/preprodavac. Prema tom redosledu bi stvari trebale da se i prilagodjavaju. To sto je kod nas trgovac "bog i batina" mi govori da stvari nisu kako treba.

placenik

pre 10 godina

Eh pricam ja to. I ucenjuju drzavu raznim glupostima kako moraju da dignu cene. Nikad nisu pratili kad cene padaju u svetu da i oni skinu nego te informacije izgledami da im nisu dostupne ili nisu obavesteni. Poreska sta radi sto nepise kazne. Zatvaraj bre to. A ne da se prodaju za punu kesu stvari iz prodavnice i da odu zmureci. Srbiji treba Eliot Nes, ali uvek kad neko hoce da bude on taj neko zaluta po kolektivu i on pocne da zmuri kad vidi koferce

ZokiTamnava

pre 10 godina

Ako je stvarno razlog za tolike marze velik broj prodavnica sto se onda ne zatvore. Ipak Lidl jeste toliko jeftin sto po radniku ima ogromnu prodaju.

Inace prvi put cujem da se tako racuna marza, u nemackim i engleskim novinama marza je Cena proizvoda u prodavnici bez pdv-kupovna cena-troskovi za prodavnicu). A ne diferencija cena artikla koje placa musterija i lanac.

vosa

pre 10 godina

otvoriti granicu prema madjarskoj ... donesi i deset sireva konzerva madjarski aro margarin u prodavnici koja uvozi i stranu robu kosta 80 din 500gr namazni a ostale prodavnice prodaju dajet od 115 din a u njemu se nalaze kapi vode ... sta sam to kupio vodu ili namazni margarin ... meni vise vodu u margarinu prodati nece.

zavisa

pre 10 godina

miki veliki...a ti kada odes u taj segedin platis li drzavi dazbine kada udjes nazad u srbiju sa tom prehrambenom robom,cenim da ne dovlacis i da se ne cimas toliko za kupovinu od sto eura vec za vise,pa vidi za koliko si ostetio drzavu pa puta vas hiljadu nije mala lova...

mikin

pre 10 godina

"Francuski "Karfur" koji godišnje ima obrt veći od 120 milijardi dolara,"
-------------------------------------------------------------------------
Ajde ne bulaznite .... ima te li predstavu STA ste napisali .... mozda MILIONA .... 120 milijardi nemaju mnoge DRZAVE!

Srx

pre 10 godina

Apetit trgovaca nema granicu, jer je nebo granica.

Mene najvise 'boli' kad i pored suludih cena stavim nesto u korpu, jer moram, a onda kad dodjem na kasu cena ne bude ona koja je pisala na rafu, nego neka naravno visa.

DIS to radi masovno i sad sumnjam da su naivne greske u pitanju, vec namerno. Obicno pazim, ali mi je promaklo prosli put razlika u ceni jednog proizvoda od 40%!!!

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Klasična zamena teza,s namerom da se SAKRIJE odgovornosz države i NEPOSTOJANJE INSTITUCIJA ,MEHANIZAMA,ZAKONA,"NAMERNO POBIJENIH" DOMAĆIH IGRAČA -DOMAĆIH JAKIH TRGOVINSKIH LANACA, DA SPREČE MONOPOLIZACIJU TRŽIŠTA I NEKONTROLISANO MEŠETARENJE JAKIH KOMPANIJA-KOJE UZ PREĆUTNE DOGOVORE FORMIRAJU "NESHVATLJIVO VELIKE" CENE ( S OBZIROM NA STANDARD I POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENU ORIJENTACIJU SRBIJE)!
SVE JE KRENULO S UVOĐENJEM "LIBERALNOG" KAPITALIZMA,ČIJE KREATORE UVELIKO ZNAMO I ŠTO JE NAJGORE-JOŠ UVELIKO PLIVAJU POLITIČKIM VODAMA U SRBIJI I POIGRAVAJU SE S DOMAĆOM EKONOMIJOM.
Zna se da klasična tržišna utakmica postoji samo na papiru,a da prva polovina 21.veka donosi nova-ogromna posupljenja hrane na svetskom tržištu,kao i da se ozbiljne države već decenijama pripremaju za ove izazove-SEM NAIVNE SRBIJE KOJA "OBEZGLAVLJENO" SRLJA I TRČI ZA VIRTUELNIM ŠARGAREPAMA,NE REŠAVAJUĆI GLAVNE PROBLEME,NE SPROVODEĆI REFORME-ZBOG ČIJE NEREALIZACIJE IMA DUGO DA ČAMI U BEDI(kao i sam narod).
Najgora što je većina svih problema relativno lako rešiva, a da su za to potrebne samo dobra volja i logika jednog "dobrog domaćina".

Vladimir

pre 10 godina

Cene određuje ponuda i potražnja, kao i neke posebne regulative, a potom i specifičnosti tržišta u smislu postojanja monopola, duopola, itd...
Marža u trgovinskim radnjama je odraz svega toga, a realnost cena može da se vidi samo na duže staze analizom poslovanja određene kompanije.
Zaista nema mestu kukanju na trgovce ukoliko pošteni revizorski izveštaj pokazuje da je ta kompanija poslovala na granici profita ili u minusu.
Naše društvo je siromašno, malo se ima pa se malo troši, što dovodi do toga da se umesto recimo 1000 nutela u jednom supermarketu proda 300. to dalje znači sledeće: Nutela i u jednom i u drugom slučaju zauzima isto mesta na rafu, znači veća cena po tegli za prostor, manje količine se nabavljaju, pa je veća i nabavna cena od proizvođača, pa je i prevoz skuplji po jednom proizvodu itd. svi ovi troškovi su deo marže..
Ono što će se videti kod nas je dalji trend razlike u cenama između recimo trafike na uglu i hipermarketa na 20km od centra.
Uporedite recimo ove razlike u EU i kod nas i videćete da su razlike kod nas manje.
Mislim i da je dosta ovih naslova da nas neko krade zato što hoće da zaradi na nama, pa to je valjda suština cele ekonomije, da svako na nečemu zaradi i u ydravlju potroši. U pozadini zdravog poslovanja stoje zakoni i poštovanje istih, a jedan od uspešnijih modela na snazi je u EU i to je razlog zbog čega treba da idemo tamo..

Dzoni Festina

pre 10 godina

Marze u Srbiji jesu vise nego u razvijenijim zemljama sto je posledica nedostatka konkurencije, ali nije ispravno poredjenje marzi u Srbiji I profita (EBIDA) trgovaca na Zapadu. Da Carrefour radi sa marzom od 0,5% profit bi mu bio dvocifreno negativan svake godine zbog operativnih troskova (zakupi, radna snaga, ...). Nemojte mesati babe I zabe.

branko

pre 10 godina

Ovaj tekst je pisala neka velika neznalica. Sa maržom od 0,5% ne može da opstane ni jedna firma na svetu. Osim toga, dosta mi je više povike na trgovce. Ko misli da može bolje, neka otvori sam neku trgovinu, pa neka radi sa maržom kojom god hoće. Barem smo u tom smislu slobodna zemlja.

Ekonomista

pre 10 godina

Poslovni kodeks je stvar kulture i domaćeg vaspitanja. Ne možeš odraslog čoveka naterati da pere noge ako ga roditelji tome nisu naučili još dok je bio dete.

Prema tome, naši trgovci i biznismeni su onakvi kakvim ih je ovaj narod stvorio, oni se samo ponašaju prema standardu i merilima koja su u Srbiji opšte prihvaćena.

BgHQ

pre 10 godina

Dobrodosli u Srbiju,zemlju gde vas ne pokradu jedino ako kojim slucajem bas tad asteroid udari u planetu, a ni u tom slucaju niste sigurni za novcanik.

reckboo

pre 10 godina

Da parafraziramo Gagija Jovanovića iz filmske adaptacije "profesionalca" Dušana Kovačevića: "Nije trgovac (Sloba) kriv - mi smo GOVNA!"
Bojkot!

Aleksa

pre 10 godina

Ako kazete prosecna marza 23%, ja stvarno ne vidim gde je tu problem? Prosecna marza u modnoj industriji je 100% pa ne vidim da se neko buni...trgovci nisu tu da bi snabdevali potrosace robom (i uslugama), vec da bi ostvarili profit. Ako mislite da mozete bolje, otvorite vi svoje prodavnice pa vidite koliko cete izdrzati sa prosecnom marzom ispod 20%. Ni mesec dana...treba izgraditi prodajno mesto, platiti komunalije i poreze, zaposlene, na kraju i ostvariti profit i sve to sa bednih 23%...

patriota

pre 10 godina

Da li je ovo još jedan članak o spasiocima iz belog sveta kao što je Lidl, a koji će prodavati robu iz belog sveta umesto naših proizvoda. Da li neko razmišlja o našim ljudima koji rade u prehrambenoj industiriji? da li razmišljamo našu primarnu proizvodnju? Da li želimo sve to da uništimo, i ono malo što je ostalo da radi u Srbiji?

Ivan

pre 10 godina

Naravno da je tako, i bice dokle god se u ovoj zemlji ne pojave ozbiljni trgovci i pokazu sadasnjim trgovackim lancima iz prijateljskih nam republika kako se to radi. Videcemo tada koliko nas sada kradu, mada treba biti realan, sve je to njima omoguceno necijim odlukama.

hulk

pre 10 godina

radim za jednog od najvecih domacih proizvodjaca i blisko saradjujem sa najvecim domacim trgovackim lancima tako da imam potpuni uvid u formiranje cene. Situacija uopste nije onakva kakvom je predstavljate. Izuzetno su male marze na frekventnim prehrambenim artiklima, a vece na onim koje niste ni dosli da kupite. Uzmite npr neki manji market(Idea, Mercator, Maxi...) kod vas u kraju. Realno u najboljem slucaju promet je oko 30 miliona u jacem Bg objektu. Ako uzmemo da je marza kao kod stranih lanaca 3%, pa vi probajte da sa 900 000 isplatite plate za 15-ak radnika(poslovodja, dva kasira, magacioner, radnik na vocu, delikatesu i dvoje u radni i sve to i u drugoj smeni), kiriju, komunalije... Nije sve uvek kako izgleda

mikin

pre 10 godina

"Francuski "Karfur" koji godišnje ima obrt veći od 120 milijardi dolara,"
-------------------------------------------------------------------------
Ajde ne bulaznite .... ima te li predstavu STA ste napisali .... mozda MILIONA .... 120 milijardi nemaju mnoge DRZAVE!

Švajcarac

pre 10 godina

Kad nemaš konkurenciju, čak na platu od 10,000 evra će ti 1 l mleka koštatati 500 evra. A najbolje organsko mleko košta u Švajcarskoj 1,5 evra za ceo narod.

LLL

pre 10 godina

Sudeci po ovakvim marzama, domaci trgovci se vode idejom da je mnogo bolje prodati jednu pomorandzu za 1.000$ nego 1.000 pomorandzi za po 1$.

u srbiji sam naucio da ne verujem novinama

pre 10 godina

mislim da su novinari poceli da pisu neke clanke cisto da bi povecali tiraz i mesaju prste u nesto u sta se ne razumeju. nek nam kaze taj novinar na kojoj robi je zarada 150 posto da i mi zgrnemo pare a da je ona legalno uvezena i placen pdv, a ne da uporedjuje svercovanu robu sa buvljaka i onu u radnjama. cene jesu visoke ali i nameti drzave su veci nego na zapadu. 69% posto je opterecenje po plati samo. Najveci problem je drzava koja omogucava monopol.hteo bih da pitam novinare zasto su te novosti poskupele na 35 dinara? mozda je na njima zarada 150 %

los kupac cini dobru priliku

pre 10 godina

Srpski kupac je nediscipliniran kupac cesto i nerazuman,tako da deo krivice snosi i on sam.U Srbiji kupac ne zna da kazni prodavca ?proizvodjaca prevaranta ili jednostavno los proizvod ili stran proizvod ili proizvod koji naprimer reklamira inostrana pevaljka na stranom jeziku(u hr ledo bi zakljucao svoje pogone kada bi neka srpska pevaljka tulila na srpskom nekaj bezveze reklamirajuci njihov proizvod,hrvati su mnogo discipliniraniji kupci koji okrecu proizvod i citaju,ako je srpski - ne kupuj,i time poticu svoju proizvodnju sto je za pozdravit).Nasi ljudi kupuju sve stabilo bezveze,ne gledaju ne citaju,ne kaznjavaju,nisu zlopamrila i svako od trgovaca ih moze radit budalama.

....

pre 10 godina

mislim da je suludo uporedjivati trziste zapada od sto miliona i srbiju sa 9 miliona ljudi. nikada nece biti ista konkurencija pa samim tim ni iste cene. moze li autor teksta reci konkretno koji su to proizvodi sa tolikom marzom? svaki drugi dan izlazi ovakav jedan clanak pa bih zeleo da vidim argumente
hvala

Isako

pre 10 godina

Drzao sam samoposlugu, ne znam sto je zatvori kad se tako dobro zaradjuje. Evo vam podatci pa sami zakljucite:
mesecni promet: 3.000.000,00
prehrana i hemija marza 15-25%
cigarete i dopune marza 3-5%
8 radnika x 25000,00+doprinosi
zakup lokala 800€
ostali troskovi 200-400€

Ma da.

pre 10 godina

Radim za jednog od najvecih domacih proizvodjaca i blisko saradjujem sa najvecim domacim trgovackim lancima tako da imam potpuni uvid u formiranje cene. Situacija uopste nije onakva kakvom je predstavljate. Izuzetno su male marze na frekventnim prehrambenim artiklima, a vece na onim koje niste ni dosli da kupite. Uzmite npr neki manji market(Idea, Mercator, Maxi...) kod vas u kraju. Realno u najboljem slucaju promet je oko 30 miliona u jacem Bg objektu. Ako uzmemo da je marza kao kod stranih lanaca 3%, pa vi probajte da sa 900 000 isplatite plate za 15-ak radnika(poslovodja, dva kasira, magacioner, radnik na vocu, delikatesu i dvoje u radni i sve to i u drugoj smeni), kiriju, komunalije... Nije sve uvek kako izgleda
(hulk, 11. jul 2013 00:04)

Slatko me nasmeja, 3% marza, da si rekao 30% pa bi ti mozda neko i poverovao!

Anonymus

pre 10 godina

Ovaj članak je sramota i ukazuje na elementarno nepoznavanje teme i činjenica od strane autora, ukoliko nije namera dezinformisanja čitalaca u manipulativne svrhe. Ovaj narod je navikao da se zamena teza za tešku ekonomsku situaciju vrši na račun "krivaca", u ovom slučaju trgovaca. Prosečan čitalac očekuje da se kod navođenja primera iz sveta ("Carrefour radi sa 0,5 posto marže") navede izvor i objasni od čega Carrefour pokriva operativne troškove poslovanje, jel od 0,5% ne može da isplati ni 10% zarade zaposlenih, koja je za granu trgovine među najnižima u privredi. Dalje, za potrebe informisanja javnosti autor bi najpre trebao da sa sobom rasčisti šta znaći trgovačka marža, profitna stopa, troškovi poslovanja i ostali ekonomski termini. U suprotnom toplo preporučujem da naredni put piše o Filipu i Staniji ili Ekremu, šta mu više leži.

ivanhoe

pre 10 godina

Kojih 23 posto marze? Ljudi licno radim u velikom lancu i marze su u proseku desetak posto, na nekim artiklima je cena i u minusu cesto npr sveze meso. Kod nas je stvar u tome sto je veoma mala kupovna moc gradjana pa su proizvodjacke cene visoke i to je to. Uvoznici deru sa marzama takodje, uvezu npr vocni jogurt za 15 rsd pa ga plasiraju trgovcu za 45, raspitajte se malo pre nego sto napisete nesto ovako.

pedja

pre 10 godina

A niko ni reč o državi koja pelješi kako se to nigde u svetu ne radi?

Ako u uslovima kada ti sa svih strana samo zavlače ruku u džep želiš da posluješ bar na pozitivnoj nuli, ne postoji mogućnost da sa minimalnom maržom to i ostvariš. Imao sam registrovanu radnju i kada je postalo neizdrživo, zatvorio sam je. Ne postoji ta marža koja privatniku može da obezbedi dovoljno novca da nahrani armiju državnih činovnika i raznih lezilebovića. U tome je problem.

Sve priče kako je u Segedinu ili ko zna gde jeftinije stoje, ali niko ne obraća pažnju koliko država tamo uzima, a to je neuporedivo manje nego što je kod nas slućaj.

Kada naša država prestane da jaše i nameti se smanje, smanjiće se cene i kod nas.

Nix

pre 10 godina

Jedini razlog viših cena nego u okruženju jeste kartelizacija trgovaca. Svuda u svetu postoji posebna komisija pri Vladi koja se bori protiv kartela. Jedino u ovoj banana državici to nije potrebno. Taj kartela uredno daje apanažu strankama na vlasti i svi zadovoljni. Osim potrošača. Nije izlaz u dovođenju stranih trgovinskih lanaca. Videli smo da je došao Delez i nasledio Miškovu filozofiju da potrošače treba odrati do gole kože. Svako ko dođe odmah vidi kakava su pravila igre i odmah se prilagođava tome. Zašto bi neko uzimao maržu od 1-2% kada može i svih 30 bez posledica. Nema milosti kada je profit u pitanju a pri tome nema nikakvih zakonskih ograničenja.

Lik

pre 10 godina

@branko
...Osim toga, dosta mi je više povike na trgovce. Ko misli da može bolje, neka otvori sam neku trgovinu..."

Ja znam ko može bolje, eno trgovaca u Segedinu pa 1x u 3 meseca odem tamo i pokupujem za kuću sve što mi treba, ovde samo hleb, jogurt i cigare.
Dok se ne opametite tako će vam biti a i mnogo gore pa sad gledajte šta vam je činiti.

Sin po materi

pre 10 godina

Kako da tgovcima ne raste apetit kada nemaju stetnih efekata svog finansijskog prejedanja. Oni su i dalje fit i mirni a sve vise ruckaju nasih para. Takodje znaju dobro da ne mozemo prestati da jedemo i da se kupamo tako da tu cepaju i ne pitaju jel nam lepo tako.

zavisa

pre 10 godina

miki veliki...a ti kada odes u taj segedin platis li drzavi dazbine kada udjes nazad u srbiju sa tom prehrambenom robom,cenim da ne dovlacis i da se ne cimas toliko za kupovinu od sto eura vec za vise,pa vidi za koliko si ostetio drzavu pa puta vas hiljadu nije mala lova...

tranquilo

pre 10 godina

onaj ko posluje sa tim sistemima zna da im je marza regularna 20-30%, ali isto tako ono sto se nigde ne pojavljuje, a sto su preuzeli od stranih sistema su kvartalni bonusi(neko rece da ne moze da se radi na 0,5%, moze i to je marza), a operativne troskove pokrivaju kvartalni rabati, par% za unapredjenje prodaje, pa za tacnost placanja, pa za marketing, pa jos 5% za cemtralni magacin, pa onda je lako uraditi matematiku gospodo. A konstatacija da bi se to videlo na zavrsnom racunu je vise nego smesna, jer u tom slycaju bi morali da plate porez, a svako ko je iole u toj prici zna kako se ti zavrsni fingirajy. cerke firme u inostranstvu, robne marke itd...Dok narod neshvati da su njima marze preko 50%, a radnicima daju plate 2% od prometa nece tu nista biti bolje, posto im je sve to drzava dozvolila, a oni samo uveliko koriste. klasican primer je metro, kad su dosli radili sa marzom od par% i razvijali se od posla. sad nemaju posla jer su digli cene, a zarada ista jer au marze otisle u vasionu. Sve u svemu njima je isto, a nas ko .....

Caree4

pre 10 godina

@Jony Festina.
Samo da se nadovezem . Slucajno radim za jednu svetsku kompaniju koja radi sa Carre4 na Balkanu. Trenutno radimo sa njima u Makedoniji i Albaniji a uskoro i kod nas.
Ko razume shvatice da su nam indirektna davanja 26% trenutno !Mozete zamisliti kolika su davanja manjih kompanija.Dalje nebih jer postaje previse komplikovano za objasniti, Manite se ljudi razglabanja o svemu i svacemu. Nalazimo se tu gde jesmo izmedju ostalog jer svi sve znamo a onda smo lak plen za demagogiju.I ovakvi tekstovi samo doprinose tome, uostalom kakvo novinarstvo takve i vesti.

od juče

pre 10 godina

Autoru teksta, kao i svima koji ga podržavaju preporučujem da se obogate, tako što će otvoriti trgovinu. Samo neka maržiraju kao što preporučuju i ja ću kupovati kod njih.

potrosac

pre 10 godina

@(Vladimir, 10. jul 2013 22:48) - znaci sami smo krivi sto su visoke cene jer nemamo para da vise kupujemo, je l' to hoces da kazes? Mene bas briga koliko se placa mesto na polici. Ako proizvodjac ima manju prodaju zbog vece cene mesta onda nek to "raspravi" sa trgovcem a ne preko mog novcanika. U celom ovom lancu od proizvodjaca do potrosaca najbitniji je po prirodi potrosac jer on daje pare, pa proizvodjac pa tek onda trgovac/preprodavac. Prema tom redosledu bi stvari trebale da se i prilagodjavaju. To sto je kod nas trgovac "bog i batina" mi govori da stvari nisu kako treba.

Nikola

pre 10 godina

A unate sta je jos tragicnije u inostranstvu sa marzom od 10 % i jeftinijim cenama od nasih radnici imaju plato ko zna koliko vecu od ovih nadih radnika po marketima.Vece marze plus jeftinija radna snaga-profit,profit,profiz

Šišaj kad imaš koga

pre 10 godina

(Dzoni Festina, 10. jul 2013 22:00)

Kako profit može da bude negativan? Pa još dvostruko.

(hulk, 11. jul 2013 00:04)

A koliki su ti troškovi u inostranstvu? Manji nego kod nas? Već sam jednom pisao o špagetima Barilla. U Italiji ih kad su na akciji platim 0,6 evra. Ovde su minimum 1,5. Gde je tu logika?

cena

pre 10 godina

(Isako, 11. jul 2013 09:51)

Verovatno si je zatvorio jer jesi polupismen i zato sto ti nisu bili dobri "podatci". Ne moze svako da se bavi trgovinom, skola treba za to.

Sale

pre 10 godina

"Srpski trgovci su na vrhu po visini zarada."

Ovo treba urezati i upamtiti, svaki put kad trgovac krene da se pravda kako je tesko.

vlada

pre 10 godina

evo jedno pitanje za ove strucnjake koji su drzali samoposluge jer ti su ocigledno najveci ekonomski strucnjaci u ovoj zemlji.
ako su im tako male marze zasto recimo jedan tempo daje vikend popust na svaku kupovinu? bio je do skoro 10% a sad je 12%.
i on isto ima da plati radnike, poreze itd..
verovatno su dobrotvori pa nam eto poklanjaju robu jer smo mi sirotinja?

a da ima istine sta se ovde pise potvrdicu sa jednim primerom. jedan trgovac sa kojim sam saradjivao je prodavao istu stvar u NS skuplje nego u BG. kad sam ih pitao zasto odgovor je bio da u NS na toj robi nemaju konkurenciju a u BG ima dve konkurentske firme. takodje imao sam prilike da im vidim uvozne kalkulacije. razlika u ceni (prodajna/nabavna) od 5-8 puta.

Perisa

pre 10 godina

Ovaj ko je pisao tekst, nije znao ni da procita podatkem Carrefour ima marzu na polici 28%, a EBITDA marzu 4%. Tako je i sa ostalim lancima koji su nabrojani u tekstu.
Ali to nije bitno, kada se nesto ne razume obicno ispadnu ovakvi tekstovi. A to jw kada je ekonomija u pitanju u Srniji stalna pojava.

Ali nesto drugo me muci. Miskovic prodao Maxi pre 2 godine, u zatvoru vec 8 meseci, a marze nisu pale? Ni Maxi vise nije monopolista? Ni Belgijanci sada ne zloupotrebljavaju polozaj? Nece niti. Pre ce biti da sada niko ne sme da napada a Miskovic je bas bio dobra meta za napade.
I tako nemamo nacionalni lanac prodavnica vise, imamo strance, imamo marze,...miskovic u pritvoru...
Sve cveta...zar ne? Ili ipak...?

SaLe

pre 10 godina

E sad zamislite da smo u 21. veku kao što nismo pa da jednog dana pročitate sledeću informaciju:
Uskoro se otvara jedna od mnogih online internet trgovina za robu široke potrošnje gde će se prodavati artikli direktno od proizvođača do kupaca posredstvom kurirske službe. Naravno, verovatno će biti izostavljena roba onih proizvođača koji posredno imaju trgovinske lance preko kojih dodatno zarađuju. Od sada više nećete morati da trošite vreme i novac da dođete do tržnog centra i izgubite dragoceno vreme na čekanje u redovima. Marže će biti upravo dovoljne i civilizovane do 5% kako bi svi bili zadovoljni. Vaše slobodno vreme iskoristite uz voljene osobe i negde gde možete da se opustite a ne da tamo da bi bili viđeni u ½kokošinjcima½ gde vas deru i vređaju vam inteligenciju...Uskoro!

zarko

pre 10 godina

Svuda se po svetu cene razlikuju po trg lancima,da su visoke marze u Srbiji,jesu,ali pricati da su na zapadu 0.5,3.5 i sl su izmisljotine. Primer isto pakovanje kukuruza u Majarskoj,razlika izmedju tesca i auchana je i 10-15% kada su redovne naravno cene. Ko pise ove textove? Casino supermarketi uskoro u Srbiji,u ponudi ce imati cokoladu sa limunom,pelene robne marke,francuske keksove,lazanje... Jos kad bi narod imao za to:-) bilo bi lepo,dolaze na ovako siromasno trziste,totalni promasaj.

Nemanja

pre 10 godina

Bejah u Grčkoj poslovno pre dva meseca. Kriza, veliki porezi,veci nego kod nas i to dosta, proizvodnja katastrofa, nezaposlenost blizu 30%, prosečna plata je pala na 650 eur, ali identična igračka za dete (koja se ne pravi u Grčkoj) tamo košta 5,60eur a kod nas 1,350din. (oko, u par razlicitih radnji). Hajde neka mi neko objasni to. Isti model patika je 70eur, ovde oko 11,000din. itd. O cemu mi pricamo? Da ne pominjem lekove, pelene i te marze...

peroli

pre 10 godina

Ok znaci clanak sugerira da su marze u srbiji najvece jer a)su iste kao u sloveniji b) manje nego u crnoj gori c) iste kao u hrvatskoj ali su vece nago u vallmartu koji ima 400milijardi prometa i kafuru koji ima 120mlrd

insinuacije ovog teksta su pre stupidne da se uopce komentira aaaaaaaa

Ale

pre 10 godina

Jedna Gaming firma u srbiji ima marze od 38-950% na svoje artikle. Tako da su ostali smesni. Mada i ostale firme iste struke, imaju slicne marze. Jos samo neko da im proveri papirologiju....

Nenad

pre 10 godina

Cena u tržišnoj ekonomiji se ne formira po principu nabavna cena + operativni troškovi + željeni profit. Cena se formira u zavisnosti od potražnje, tj. provadac će prodati proizvod po ceni koja će mu obezbediti najveći mogući mesečni profit. Mi smo sami krivi za situaciju, jer smo nedisciplinovani potrošači. Podizanje cene ne smanjuje prodaju dovoljno, što nas pravi idealnim ovcama za pisanje. I može da nam dodje Lidl sto puta, ali i oni će brzo shvatiti da smo ovce i ponašaće se u skladu sa tim. Shvatite da su prodavci tu da zarade što više novca a ne da pomognu potrošačima.

Markovic Petar

pre 10 godina

Svuda u zemljama EU postoje propisi o regulaciji monopola. Kod nas to nije slucaj - kod nas se monopol tretira kao "dobra investicija i ulaganje u Srbiju". To je tacno, samo niko ne kaze za koga je to dobra investicija - za Srbiju ili za monopoliste.

Jingbell

pre 10 godina

Ma ovi naši menadžeri nisu bili na predavanju kada se radila ekonomija obima :-). Zbog svih tih stručnjaka i menadžera nam i jeste ovako :-(

tasko

pre 10 godina

lopovska posla.nemam reci pricamo o konkurenciji mada neko iz vlasti se debelo opire uvodjenju konkurencije.zato mi placamo papreno .sramota.

placenik

pre 10 godina

Eh pricam ja to. I ucenjuju drzavu raznim glupostima kako moraju da dignu cene. Nikad nisu pratili kad cene padaju u svetu da i oni skinu nego te informacije izgledami da im nisu dostupne ili nisu obavesteni. Poreska sta radi sto nepise kazne. Zatvaraj bre to. A ne da se prodaju za punu kesu stvari iz prodavnice i da odu zmureci. Srbiji treba Eliot Nes, ali uvek kad neko hoce da bude on taj neko zaluta po kolektivu i on pocne da zmuri kad vidi koferce

Tacan podatak.

pre 10 godina

"Francuski "Karfur" koji godišnje ima obrt veći od 120 milijardi dolara,"
---…--
Ajde ne bulaznite .... ima te li predstavu STA ste napisali .... mozda MILIONA .... 120 milijardi nemaju mnoge DRZAVE!
(mikin, 11. jul 2013 08:33)

Karfur ima preko 412.000 zaposlenih u 30 zemalja širom sveta u preko 10.000 megamarketa. Prosle godine je imao jos veci obrt od 120 milijardi dolara. Ljudi na zapadu kupuju kao ludi, pa je i promet ogroman.

Gojko

pre 10 godina

Pa i nije bas tako, knjigovodja sam i marze na prehranu kod trgovaca idu od 20 do 30%, retko kad preko toga, prva stvar. Druga stvar, same marze u veleprodaji su dosta visoke, tako da je nabavna cena robe veca nego cena te iste ili slicne robe preko....treca stvar, suludo je porediti trgovinske lance koji obrcu milijarde godiste sa prodavnicom "na cosku"...da se razumemo, naravno da kod nas ima monopola i da bi cene trebale da idu dole, ali okriviti iskljucivo trgovca za to moze samo neko ko se ne razume u tematiku, retko sta je crno ili belo...

Anti Iluzija

pre 10 godina

Još jedan članak kojim se demonizuju svi marketi - obična lakrdija.

U velikim marketima su mnogo manje marže, a ovo u tekstu su verovatno slučajevi malih prodavnica, ko zna na kojim lokacijama... Obične priče da se narod "prazni"...neozbiljno.

Te neki trgovci... te u određenim slučajevima...objavite tačno koji trgovci su u pitanju.

Ivca

pre 10 godina

Super market u kome ja kupujem ima marže od 15% na skoro sve proizvode. Znam jer radim akcije za njih. Tako se desi da u marketu T na akciji proizvod bude skuplji za 30 din nego u marketu A kada nije na akciji, to je stvarno smešno za gledati. Narod sam treba da izabere gde će da kupuje, recimo vlažne maramice za bebe su tamo gde kupujem 160 din, a u najvećem marketu u gradu su 260 din, to je klasična prevara kupaca!

garavi

pre 10 godina

nije to badava . kukamo samo kako nemamo a u pancevo dodjite da vidite u avivu kako se kupuje i vuce . prosto me je sramota da dodjem puntom u isti taj aviv jer svi voze bolje automobile . i ti svi automobili nisu iz panceva nego iz cele srbije najvise sa juga srbije . aj 1 dan 2 dans ali celu nedelju je guzva i frka . to sve neko vidi i kaze " imaju oni para udri po usima "

vosa

pre 10 godina

otvoriti granicu prema madjarskoj ... donesi i deset sireva konzerva madjarski aro margarin u prodavnici koja uvozi i stranu robu kosta 80 din 500gr namazni a ostale prodavnice prodaju dajet od 115 din a u njemu se nalaze kapi vode ... sta sam to kupio vodu ili namazni margarin ... meni vise vodu u margarinu prodati nece.

vlada

pre 10 godina

Nelt, Alstar, Delta dmd, Alca trgovina, Core distribution, itd itd...ko je trgovac znace o cemu pricam. Ovi gruvaju marzecdo neba, takozvani distributeri.

Svedok saradnik

pre 10 godina

Marze idu i preko 100% na dobar deo proizvoda. Znam po kojoj ceni veliki trgovacki lanci nabavljaju proizvode od fabrike(u Beogradu-konditorska grana) u kojoj radim a po kojoj je prodaju. Totalna ludost.Mada je jos veca ludost da su ti isti proizvodi skuplji u prodavnici koja je maltene u samom krugu fabrike tj. na kapiji nego li u velikim "lancima". Srbistan.

ZokiTamnava

pre 10 godina

Ako je stvarno razlog za tolike marze velik broj prodavnica sto se onda ne zatvore. Ipak Lidl jeste toliko jeftin sto po radniku ima ogromnu prodaju.

Inace prvi put cujem da se tako racuna marza, u nemackim i engleskim novinama marza je Cena proizvoda u prodavnici bez pdv-kupovna cena-troskovi za prodavnicu). A ne diferencija cena artikla koje placa musterija i lanac.

Srx

pre 10 godina

Apetit trgovaca nema granicu, jer je nebo granica.

Mene najvise 'boli' kad i pored suludih cena stavim nesto u korpu, jer moram, a onda kad dodjem na kasu cena ne bude ona koja je pisala na rafu, nego neka naravno visa.

DIS to radi masovno i sad sumnjam da su naivne greske u pitanju, vec namerno. Obicno pazim, ali mi je promaklo prosli put razlika u ceni jednog proizvoda od 40%!!!

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Klasična zamena teza,s namerom da se SAKRIJE odgovornosz države i NEPOSTOJANJE INSTITUCIJA ,MEHANIZAMA,ZAKONA,"NAMERNO POBIJENIH" DOMAĆIH IGRAČA -DOMAĆIH JAKIH TRGOVINSKIH LANACA, DA SPREČE MONOPOLIZACIJU TRŽIŠTA I NEKONTROLISANO MEŠETARENJE JAKIH KOMPANIJA-KOJE UZ PREĆUTNE DOGOVORE FORMIRAJU "NESHVATLJIVO VELIKE" CENE ( S OBZIROM NA STANDARD I POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENU ORIJENTACIJU SRBIJE)!
SVE JE KRENULO S UVOĐENJEM "LIBERALNOG" KAPITALIZMA,ČIJE KREATORE UVELIKO ZNAMO I ŠTO JE NAJGORE-JOŠ UVELIKO PLIVAJU POLITIČKIM VODAMA U SRBIJI I POIGRAVAJU SE S DOMAĆOM EKONOMIJOM.
Zna se da klasična tržišna utakmica postoji samo na papiru,a da prva polovina 21.veka donosi nova-ogromna posupljenja hrane na svetskom tržištu,kao i da se ozbiljne države već decenijama pripremaju za ove izazove-SEM NAIVNE SRBIJE KOJA "OBEZGLAVLJENO" SRLJA I TRČI ZA VIRTUELNIM ŠARGAREPAMA,NE REŠAVAJUĆI GLAVNE PROBLEME,NE SPROVODEĆI REFORME-ZBOG ČIJE NEREALIZACIJE IMA DUGO DA ČAMI U BEDI(kao i sam narod).
Najgora što je većina svih problema relativno lako rešiva, a da su za to potrebne samo dobra volja i logika jednog "dobrog domaćina".