Četvrtak, 04.07.2013.

12:45

Trgovinski rat Srbije i Makedonije

Vlada Makedonije donela je zvaničnu odluku da uvoz pšenice i brašna veže za kupovinu domaće pšenice i brašna. Srpski mlinari i pekari traže pomoć nadležnih.

Izvor: Tanjug

Trgovinski rat Srbije i Makedonije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Makedonac

pre 10 godina

@Mekedonac

Ova mera je bila i prosle godine i niko se nije bunio.Nije los kvalitet Makedonske psenice, problem je u tome sto se u Srbiju proizvodi veca kolicina i se prodaje po nizim cenama koji za MK zemjodelnce nije rentabilna.

Da bi ostali bez leba to je apsurd, ista mera i prosle godine samo sto psenica je bila lupam 15-16 din dok pre nje kad nije bila ova mera je bila 12 din.Jeste da gragjani placaju koji dinar vecu cenu megjutim seljaci iz cele MK su zadovoljni cenom.

U vezi Albanski lobi, pa Albanci zive u planini tamo se ne proizvodi nista osim cuvanje ovaca.

Sta da vam kazem, ako vasi proizvogjaci vina misle da im nije rentabilna proizvogjanja nek uvede iste mere, svakako ni vi bez vina necete ostani ni mi bez hleba.


Pazar RS i MK je oko 9 miliona, svet je oko 7 miljrdi, tako da imacemo i mi i vi gde da plasiramo proizvode.

nissin

pre 10 godina

Boli me uvo za poljoprivredne sirovine. Vise me interesuje da li mi prodajemo njihove preradjevine u kojima je veca zarada. Danas se malo zaradi na berzanskoj robi ali dosta na finalnoj robi. Obicno je sirovina jeftina jer je pod stalnom subvencijom drzave.

dok

pre 10 godina

Pa čini mi se da naslov i tekst nemaju veze. Makedonija je to uradila da zaštiti svoje žito i to nije nikakav rat nego ekonomski patriotizam.

Delce

pre 10 godina

Uvoz psenice ne vrsi Makedonija, vec melnicari, odnosno preradjivaci psenice. Uvozom psenice po nizim cenama od domace psenice ucenjuju seljake da im psenicu prodaju po mnogo nizim cenama! Jedini nacin da se zastiti seljak koji ostavlja zivot na njivi je bas uslov koji vezuje mlinare da moraju kupovati i domacu psenicu. Mera stiti seljake u makedoniji i nema nikakve veze sa odnosima makedonije i srbije.

bube

pre 10 godina

Ne radi se tu o dobrom/lisem brasnu, nego je politicka vrhuska vlasnik nekoliko glavnih mlinova u Makedoniji.
Proslog decembra, kad su ukinuli zabranu, su morali da smanje cenu za preko 50 evra/t, to znaci da je u pitanju monopol kom ne odgovara CEFTA sporazum. Nadam se da ce ove sada nasa Vlada adekvatno odgovoriti. Inace za neupucene, za izvoz brasna u Makedoniju su potrebni sto i jedan papair u odnosu na EU i druge zemlje gde treba "jedan" papir. A to nam je sredio nas mili nam bivsi predsednik Tadic pre tri godine kad je bio u poseti bratskoj nam republici.

Ja

pre 10 godina

@Veerghoen
U MK nikako nije zabranjna srpska muzika, cak svi koji gostuju su iz Srbije. U ohridu ima samo Srba i niko nije primetio neko omalovazavanja ili netrpeljivost. Ovo je odluka koja je doneta da bi Makedonci vise kupovali svoje proizvode a ne da za vecu cenu uvezuju sa strane. To smo davno trebali i mi da uradimo.

Veerghoen

pre 10 godina

@ Privatna odluka menadjera pod zna se cijom direktivom. Jedan klub od turbo-folka ostvaruje preko 700 000 denara od veceri (proverena informacija), pa sad ti vidi dali je gazdama u prilog da zabrane tu vrstu muzike. Nalog je dat znas ti vec dobro od koga.

блок

pre 10 godina

Само да поздравим браћу Македонце. Људи, шта урадисте од оног лепог Скопља, тај град је имао душу, сад изгледа као позоришна сцена. Много ми је жао, али вас тај Груевски много з.....ва, троши паре на оно... Што се тиче "рата", кога бре брига шта препаметни политичари раде. Мени је с Македонцима увек супер, то се броји.

avalanews

pre 10 godina

Тражите друга тржишта. Египат, нпр. ове године мора да увезе пшеницу за половину становништва. Значи, за неких 40-45 милиона душа. Каква Македонија и бакрачи.

coka

pre 10 godina

gospodin Dex je tacno objasnio problem Srbije u ovom slucaju.
A takodje se slazem u vezi internet nacionalista. Ljudi uopste koji samo pisu da bi nesto napisali.
pozdrav ortodox brothers

Dragan

pre 10 godina

Samo neka se sada i nama zamere,dovoljno je što su se zamerili Grcima.Inače baš mi je zanimljiv ovaj komentar da Makedonija sada sve proizvodi,to se baš vidi kad se ode dole,onako "bogata "zemlja,sve cveta.

Dare

pre 10 godina

http://www.b92.rs/biz/komentari.php?nav_id=729209#k9971776

hahaha .. Ovo nema veze sa stvarnoscu.. i da je zabranjena srpska muzika po klubovima.. jos da je to odluka drzavnih organa. To je privatna odluka menadzera klubova i odnosi se samo na TURBO FOLKA, neovisno dali je iz Srbije, Bugarske, Makedonije. I da razjasnimo da Srbija u trgovskoj razmeni sa Makedonije, ostvaruje suficit od preko 200 miliona eura, odnosno duplo vise od Makedonije. Uz takvom balansom razmene .. bilo kakvi "Trgovinski rat" bilo bi na stete dve drzave. Ovo sa pcenicu se desava 10 godina .. a neko pametni bas sad nasao da reague. A sustini Srpska pcenica se prepakuje u Makedoniji kao Makedonska, i kao takva se izvozi na Kosovo.. to je ta borba. (Fingirani rat uz dogovor makedonske i srpske trgovce pcenice)..

gnevni gradjanin

pre 10 godina

Mi sme Makedonci mnogu napredneji od site Srbije,mi sve proizvoduvamo na organskata hrana,a vi site na pesticidite proizvoduvate,nema više draga brakja
(Vančo, 4. jul 2013 17:25)

BEGAJ BE!

Veerghoen

pre 10 godina

Najgore u svemu je sto narodi trpe. Dok se lavovi bore, mravi stradaju, kazu... Ne znam kada cemo shvatiti da smo jedan te isti narod. Dokle vise da "komsiji crkne krava"? Pa istog smo mentaliteta, imamo isti smisao za kulturu i nekulturu, na kraju krajeva delimo iste muke kroz svakodnevnicu. Vreme je da se ujedinimo i politici kazemo "cao".

Vančo

pre 10 godina

Mi sme Makedonci mnogu napredneji od site Srbije,mi sve proizvoduvamo na organskata hrana,a vi site na pesticidite proizvoduvate,nema više draga brakja

KARADJORDJE

pre 10 godina

možda u Makedoniji neko tako hoće. Makedonci treba da sebi i nama dokažu da je srpko žito loše. Ako je loše, Srbi da cute, aako ne mogu, neka se ne ljute na reciprocne mere, nego neka poprave odnose. molim vaš da budemo mudri i dokažemo civilizovanost, i da se drugi ne raduju i šire se po balkanu

bool

pre 10 godina

Ne razumem ako Makedonija ima pšenice zašto onda uvozi iz Srbiji.Logično da je u pitanju ili nedostatak ili loš kvalitet.Tako da ne znam šta su ovom odlukom želeli da postignu.Možda da nateraju njihove poljoprivrednike da proizvode pšenicu.A što se tiče nekog reciprociteta to se može lako postići,jer imamo domaćeg,kvalitetnijeg vina i uvoza iz drugih zemalja,tako da se to neće osetiti.

Veerghoen

pre 10 godina

Vec izvesno vreme traje pogrom svega sto je srpsko u Makedoniji. Pre dva vikenda je doneta odluka po kojoj ce biti zatvoren svaki klub koji bude doneo srpskog pevaca (1 klub u centru vec zatvoren) uz upotrebu sile Mup-ovih jedinica "Alfi". I sve to po naredbi jednog coveka u Skoplju, direktor jedne od kljucnih sluzbi. Makedonija trenutno prolazi kroz svega sto je Srbija prolazila '90-ih. Vlada medijski mrak, hapse se i zatvaraju bukvalno svi koji im "stanu na put"... Sve u svemu, veoma zeznuta situacija.

broker

pre 10 godina

Namerio se junak na junaka! Pitam se sta li ce biti s kursom dolara na svetskim berzama posle ove vesti. Vidim nafta vec skace, a verujem da ce i puno investitora traziti sigurnost u zlatu...

Romska partija

pre 10 godina

Udario junak na junaka. Sverceri vec pripremaju kombije i kamione da rese taj problem izmedju dve ekonomske sile. Bice 'leba u MKD, bice vina u SR, ovako ili onako. A realno, preferiramo "onako"!;-)

Petar

pre 10 godina

@ Zoko

samo Vojvodina proizvodi 10 x vise hrane nego cela Makedonija. A Sumadija i juzna srbija nekoliko puta vise paprike nego vi.

Sremsko-karlovacka regija, negotinska krajna, i vrsac proizvode dobra vina a, ako bas hocemo drugaciji ukus, mozemo ladno kupovati iz Grcke (mnogo bolja i jeftinija od vasih) a vi samo mazite ajvar na papriku- posto hleba nece biti.

Petar

mkd

pre 10 godina

A ovde u Mak. novine pisu da smo u nekom carinskom ratu sa Kosovom zbog nekakvih kamiona... Sad i sa Srbijom... ma idemo mi frontalno, da ne bude posle da vas nisam upozorio... A steta, bas smo stopili tenkove :( ali nema veze

ludzbunjenog

pre 10 godina

@zoko: cinjenica je da vi imate mnogo para, cim mozete da bacate pare na "ubaroknjavanje" bivseg otomanskog/socijalistickog mesta. Ja skidam kapu, samo vi pravite ajvar i vino i sta jos bese? ;-)

Mekedonac

pre 10 godina

To je zbog pritiska albanskih stranaka, aktuelni premijer treba podrsku albanskog bloka da bi opstao jos neko vreme na vlasti, ne shvatajte to ozbiljno

Ezio Auditore

pre 10 godina

Ma dajte bre...koji je to strateski uvoz koji mi imamo iz Makedonije. Gluposti...Slazem se i uvek sam za reciprocitet, ali ako se nisu setili Hrvate da osamare sa reciprocitetom, nece ni Juznjake.

Sale

pre 10 godina

Bolje da sednete i da se dogovorite nego da se prepucavate. Dve najslabije banana-drzave u evropi nemaju nikakav interes osim da dobro saradjuju.

Istina piše na zidu

pre 10 godina

Bugarin bi da pokaže zube Makedoncima?

Srbija je već jednom krenula u stranputicu takvim istim pokazivanjem zuba Slovencima (zna se kako je i prošla) a sada bi reprizu?

Neka, hvala.

Bojan

pre 10 godina

Nasli ste na kome cete se izivljavati na sirotim Makedoncima!!
E jadni ste vi iz Komore!!! Bolje vidite da vam taj vas PR Rodic ima preko 100000din platu !!!

zoko

pre 10 godina

Нису Македонци и Македонија јадни, изгубљени... Македонија има своју храну - здраву храну. У вашем брашну пронашли смо отрове. Ако вама не требају вино, парадајз, паприке, изволите, произведите то сами. Код нас (у МК), имамо свега у изобиљу. И само што сте на прагу ЕУ показали сте зубе а ? :). И није нама Београд недостижни циљ, ту се варате. Поздрав од Скопје.

Mirko

pre 10 godina

Srbija je banana drzava i nece uraditi nista. Dok se ne sazove skupstina CEFTA, Makedonci ce povuci uredbu i pojeo vuk magarca. Tako je svake godine...Ali nema veze, Miskovic je uhapsen...

dex

pre 10 godina

Kakva je ovo gomila neznalica koja komentarise vesti, sve su to internet nacionalisti. Neuki, pre svega. A tek izjave ovog kvazi-eksperta Bugarina, politicke ulizice...O kakvoj on zabrani uvoza makedonskog vina govori, kad je svaka srpska vinarija zavisna od makedonskog grozdja. Strucnjaci, vi iz komore, da li ste svesni da u Srbiji nemate grozdje zbog visoke cene zastite bilja. Nemate ni za pesticide a kamoli za ozbiljnu proizvodnju vina. Svo srpsko vino je od makedonskog grozdja. Jel tako, gospodine Bugarin?

Alex

pre 10 godina

99% ajvara u prodavnicama je proizvedeno u Makedoniji, čak i pod našim trgovačkim markama. Kao da mi nemamo paprike?! Nemam ništa protiv MK i bio sam tamo gost nekoliko puta. Oni ka Beogradu gledaju kao nedostižnnom cilju, a i istom smo sosu.

Eli

pre 10 godina

(zar opet)

Ne, ovde je u pitanju iskljucivo krsenje sa makedonske strane. I to zato sto su neki njihovi vazni ljudi usli u taj biznis. Naravno Srbija mora da odgovori adekvatnom merom i Makedonci sami znaju sta bi to moglo da bude.

zar opet?

pre 10 godina

eto, došlo vreme da se i sa poslednjim komšijom zarati makar i ovako
jedini problem je u tome što je u svim ovim ratovima Srbija izgubila

nismo mala deca da ne znamo balkanske fore

pre 10 godina

Ne moramo ama baš ništa da učinimo. Ovo je neki kriminal na visokom nivou da bi se neko u Makedoniji obogatio na narodu. Ako je naše brašno i žito jeftinije, državno-povlašćeni makedonski šverceri će kupovati naše žito i brašno i magično ga korupcijom pretvarati u "makedonsko".

A verujem da su i predložene recipročne mere za vino na isti taj fazon.

hmmm

pre 10 godina

Manite zube bre ljudi...ostavimo makar jednog suseda da imamo, a da nismo imali neki "rat" sa njim.
Ajde lepo dogovor ako moze, a ako ne, moze onda pritezite polako.

nismo mala deca da ne znamo balkanske fore

pre 10 godina

Ne moramo ama baš ništa da učinimo. Ovo je neki kriminal na visokom nivou da bi se neko u Makedoniji obogatio na narodu. Ako je naše brašno i žito jeftinije, državno-povlašćeni makedonski šverceri će kupovati naše žito i brašno i magično ga korupcijom pretvarati u "makedonsko".

A verujem da su i predložene recipročne mere za vino na isti taj fazon.

Mirko

pre 10 godina

Srbija je banana drzava i nece uraditi nista. Dok se ne sazove skupstina CEFTA, Makedonci ce povuci uredbu i pojeo vuk magarca. Tako je svake godine...Ali nema veze, Miskovic je uhapsen...

Alex

pre 10 godina

99% ajvara u prodavnicama je proizvedeno u Makedoniji, čak i pod našim trgovačkim markama. Kao da mi nemamo paprike?! Nemam ništa protiv MK i bio sam tamo gost nekoliko puta. Oni ka Beogradu gledaju kao nedostižnnom cilju, a i istom smo sosu.

hmmm

pre 10 godina

Manite zube bre ljudi...ostavimo makar jednog suseda da imamo, a da nismo imali neki "rat" sa njim.
Ajde lepo dogovor ako moze, a ako ne, moze onda pritezite polako.

Petar

pre 10 godina

@ Zoko

samo Vojvodina proizvodi 10 x vise hrane nego cela Makedonija. A Sumadija i juzna srbija nekoliko puta vise paprike nego vi.

Sremsko-karlovacka regija, negotinska krajna, i vrsac proizvode dobra vina a, ako bas hocemo drugaciji ukus, mozemo ladno kupovati iz Grcke (mnogo bolja i jeftinija od vasih) a vi samo mazite ajvar na papriku- posto hleba nece biti.

Petar

gnevni gradjanin

pre 10 godina

Mi sme Makedonci mnogu napredneji od site Srbije,mi sve proizvoduvamo na organskata hrana,a vi site na pesticidite proizvoduvate,nema više draga brakja
(Vančo, 4. jul 2013 17:25)

BEGAJ BE!

Sale

pre 10 godina

Bolje da sednete i da se dogovorite nego da se prepucavate. Dve najslabije banana-drzave u evropi nemaju nikakav interes osim da dobro saradjuju.

dex

pre 10 godina

Kakva je ovo gomila neznalica koja komentarise vesti, sve su to internet nacionalisti. Neuki, pre svega. A tek izjave ovog kvazi-eksperta Bugarina, politicke ulizice...O kakvoj on zabrani uvoza makedonskog vina govori, kad je svaka srpska vinarija zavisna od makedonskog grozdja. Strucnjaci, vi iz komore, da li ste svesni da u Srbiji nemate grozdje zbog visoke cene zastite bilja. Nemate ni za pesticide a kamoli za ozbiljnu proizvodnju vina. Svo srpsko vino je od makedonskog grozdja. Jel tako, gospodine Bugarin?

Ezio Auditore

pre 10 godina

Ma dajte bre...koji je to strateski uvoz koji mi imamo iz Makedonije. Gluposti...Slazem se i uvek sam za reciprocitet, ali ako se nisu setili Hrvate da osamare sa reciprocitetom, nece ni Juznjake.

broker

pre 10 godina

Namerio se junak na junaka! Pitam se sta li ce biti s kursom dolara na svetskim berzama posle ove vesti. Vidim nafta vec skace, a verujem da ce i puno investitora traziti sigurnost u zlatu...

Veerghoen

pre 10 godina

Vec izvesno vreme traje pogrom svega sto je srpsko u Makedoniji. Pre dva vikenda je doneta odluka po kojoj ce biti zatvoren svaki klub koji bude doneo srpskog pevaca (1 klub u centru vec zatvoren) uz upotrebu sile Mup-ovih jedinica "Alfi". I sve to po naredbi jednog coveka u Skoplju, direktor jedne od kljucnih sluzbi. Makedonija trenutno prolazi kroz svega sto je Srbija prolazila '90-ih. Vlada medijski mrak, hapse se i zatvaraju bukvalno svi koji im "stanu na put"... Sve u svemu, veoma zeznuta situacija.

mkd

pre 10 godina

A ovde u Mak. novine pisu da smo u nekom carinskom ratu sa Kosovom zbog nekakvih kamiona... Sad i sa Srbijom... ma idemo mi frontalno, da ne bude posle da vas nisam upozorio... A steta, bas smo stopili tenkove :( ali nema veze

Mekedonac

pre 10 godina

To je zbog pritiska albanskih stranaka, aktuelni premijer treba podrsku albanskog bloka da bi opstao jos neko vreme na vlasti, ne shvatajte to ozbiljno

Eli

pre 10 godina

(zar opet)

Ne, ovde je u pitanju iskljucivo krsenje sa makedonske strane. I to zato sto su neki njihovi vazni ljudi usli u taj biznis. Naravno Srbija mora da odgovori adekvatnom merom i Makedonci sami znaju sta bi to moglo da bude.

zoko

pre 10 godina

Нису Македонци и Македонија јадни, изгубљени... Македонија има своју храну - здраву храну. У вашем брашну пронашли смо отрове. Ако вама не требају вино, парадајз, паприке, изволите, произведите то сами. Код нас (у МК), имамо свега у изобиљу. И само што сте на прагу ЕУ показали сте зубе а ? :). И није нама Београд недостижни циљ, ту се варате. Поздрав од Скопје.

Dare

pre 10 godina

http://www.b92.rs/biz/komentari.php?nav_id=729209#k9971776

hahaha .. Ovo nema veze sa stvarnoscu.. i da je zabranjena srpska muzika po klubovima.. jos da je to odluka drzavnih organa. To je privatna odluka menadzera klubova i odnosi se samo na TURBO FOLKA, neovisno dali je iz Srbije, Bugarske, Makedonije. I da razjasnimo da Srbija u trgovskoj razmeni sa Makedonije, ostvaruje suficit od preko 200 miliona eura, odnosno duplo vise od Makedonije. Uz takvom balansom razmene .. bilo kakvi "Trgovinski rat" bilo bi na stete dve drzave. Ovo sa pcenicu se desava 10 godina .. a neko pametni bas sad nasao da reague. A sustini Srpska pcenica se prepakuje u Makedoniji kao Makedonska, i kao takva se izvozi na Kosovo.. to je ta borba. (Fingirani rat uz dogovor makedonske i srpske trgovce pcenice)..

Romska partija

pre 10 godina

Udario junak na junaka. Sverceri vec pripremaju kombije i kamione da rese taj problem izmedju dve ekonomske sile. Bice 'leba u MKD, bice vina u SR, ovako ili onako. A realno, preferiramo "onako"!;-)

avalanews

pre 10 godina

Тражите друга тржишта. Египат, нпр. ове године мора да увезе пшеницу за половину становништва. Значи, за неких 40-45 милиона душа. Каква Македонија и бакрачи.

Bojan

pre 10 godina

Nasli ste na kome cete se izivljavati na sirotim Makedoncima!!
E jadni ste vi iz Komore!!! Bolje vidite da vam taj vas PR Rodic ima preko 100000din platu !!!

ludzbunjenog

pre 10 godina

@zoko: cinjenica je da vi imate mnogo para, cim mozete da bacate pare na "ubaroknjavanje" bivseg otomanskog/socijalistickog mesta. Ja skidam kapu, samo vi pravite ajvar i vino i sta jos bese? ;-)

блок

pre 10 godina

Само да поздравим браћу Македонце. Људи, шта урадисте од оног лепог Скопља, тај град је имао душу, сад изгледа као позоришна сцена. Много ми је жао, али вас тај Груевски много з.....ва, троши паре на оно... Што се тиче "рата", кога бре брига шта препаметни политичари раде. Мени је с Македонцима увек супер, то се броји.

Dragan

pre 10 godina

Samo neka se sada i nama zamere,dovoljno je što su se zamerili Grcima.Inače baš mi je zanimljiv ovaj komentar da Makedonija sada sve proizvodi,to se baš vidi kad se ode dole,onako "bogata "zemlja,sve cveta.

zar opet?

pre 10 godina

eto, došlo vreme da se i sa poslednjim komšijom zarati makar i ovako
jedini problem je u tome što je u svim ovim ratovima Srbija izgubila

bool

pre 10 godina

Ne razumem ako Makedonija ima pšenice zašto onda uvozi iz Srbiji.Logično da je u pitanju ili nedostatak ili loš kvalitet.Tako da ne znam šta su ovom odlukom želeli da postignu.Možda da nateraju njihove poljoprivrednike da proizvode pšenicu.A što se tiče nekog reciprociteta to se može lako postići,jer imamo domaćeg,kvalitetnijeg vina i uvoza iz drugih zemalja,tako da se to neće osetiti.

Istina piše na zidu

pre 10 godina

Bugarin bi da pokaže zube Makedoncima?

Srbija je već jednom krenula u stranputicu takvim istim pokazivanjem zuba Slovencima (zna se kako je i prošla) a sada bi reprizu?

Neka, hvala.

Ja

pre 10 godina

@Veerghoen
U MK nikako nije zabranjna srpska muzika, cak svi koji gostuju su iz Srbije. U ohridu ima samo Srba i niko nije primetio neko omalovazavanja ili netrpeljivost. Ovo je odluka koja je doneta da bi Makedonci vise kupovali svoje proizvode a ne da za vecu cenu uvezuju sa strane. To smo davno trebali i mi da uradimo.

coka

pre 10 godina

gospodin Dex je tacno objasnio problem Srbije u ovom slucaju.
A takodje se slazem u vezi internet nacionalista. Ljudi uopste koji samo pisu da bi nesto napisali.
pozdrav ortodox brothers

Veerghoen

pre 10 godina

Najgore u svemu je sto narodi trpe. Dok se lavovi bore, mravi stradaju, kazu... Ne znam kada cemo shvatiti da smo jedan te isti narod. Dokle vise da "komsiji crkne krava"? Pa istog smo mentaliteta, imamo isti smisao za kulturu i nekulturu, na kraju krajeva delimo iste muke kroz svakodnevnicu. Vreme je da se ujedinimo i politici kazemo "cao".

dok

pre 10 godina

Pa čini mi se da naslov i tekst nemaju veze. Makedonija je to uradila da zaštiti svoje žito i to nije nikakav rat nego ekonomski patriotizam.

Makedonac

pre 10 godina

@Mekedonac

Ova mera je bila i prosle godine i niko se nije bunio.Nije los kvalitet Makedonske psenice, problem je u tome sto se u Srbiju proizvodi veca kolicina i se prodaje po nizim cenama koji za MK zemjodelnce nije rentabilna.

Da bi ostali bez leba to je apsurd, ista mera i prosle godine samo sto psenica je bila lupam 15-16 din dok pre nje kad nije bila ova mera je bila 12 din.Jeste da gragjani placaju koji dinar vecu cenu megjutim seljaci iz cele MK su zadovoljni cenom.

U vezi Albanski lobi, pa Albanci zive u planini tamo se ne proizvodi nista osim cuvanje ovaca.

Sta da vam kazem, ako vasi proizvogjaci vina misle da im nije rentabilna proizvogjanja nek uvede iste mere, svakako ni vi bez vina necete ostani ni mi bez hleba.


Pazar RS i MK je oko 9 miliona, svet je oko 7 miljrdi, tako da imacemo i mi i vi gde da plasiramo proizvode.

KARADJORDJE

pre 10 godina

možda u Makedoniji neko tako hoće. Makedonci treba da sebi i nama dokažu da je srpko žito loše. Ako je loše, Srbi da cute, aako ne mogu, neka se ne ljute na reciprocne mere, nego neka poprave odnose. molim vaš da budemo mudri i dokažemo civilizovanost, i da se drugi ne raduju i šire se po balkanu

Delce

pre 10 godina

Uvoz psenice ne vrsi Makedonija, vec melnicari, odnosno preradjivaci psenice. Uvozom psenice po nizim cenama od domace psenice ucenjuju seljake da im psenicu prodaju po mnogo nizim cenama! Jedini nacin da se zastiti seljak koji ostavlja zivot na njivi je bas uslov koji vezuje mlinare da moraju kupovati i domacu psenicu. Mera stiti seljake u makedoniji i nema nikakve veze sa odnosima makedonije i srbije.

Vančo

pre 10 godina

Mi sme Makedonci mnogu napredneji od site Srbije,mi sve proizvoduvamo na organskata hrana,a vi site na pesticidite proizvoduvate,nema više draga brakja

Veerghoen

pre 10 godina

@ Privatna odluka menadjera pod zna se cijom direktivom. Jedan klub od turbo-folka ostvaruje preko 700 000 denara od veceri (proverena informacija), pa sad ti vidi dali je gazdama u prilog da zabrane tu vrstu muzike. Nalog je dat znas ti vec dobro od koga.

bube

pre 10 godina

Ne radi se tu o dobrom/lisem brasnu, nego je politicka vrhuska vlasnik nekoliko glavnih mlinova u Makedoniji.
Proslog decembra, kad su ukinuli zabranu, su morali da smanje cenu za preko 50 evra/t, to znaci da je u pitanju monopol kom ne odgovara CEFTA sporazum. Nadam se da ce ove sada nasa Vlada adekvatno odgovoriti. Inace za neupucene, za izvoz brasna u Makedoniju su potrebni sto i jedan papair u odnosu na EU i druge zemlje gde treba "jedan" papir. A to nam je sredio nas mili nam bivsi predsednik Tadic pre tri godine kad je bio u poseti bratskoj nam republici.

nissin

pre 10 godina

Boli me uvo za poljoprivredne sirovine. Vise me interesuje da li mi prodajemo njihove preradjevine u kojima je veca zarada. Danas se malo zaradi na berzanskoj robi ali dosta na finalnoj robi. Obicno je sirovina jeftina jer je pod stalnom subvencijom drzave.

zoko

pre 10 godina

Нису Македонци и Македонија јадни, изгубљени... Македонија има своју храну - здраву храну. У вашем брашну пронашли смо отрове. Ако вама не требају вино, парадајз, паприке, изволите, произведите то сами. Код нас (у МК), имамо свега у изобиљу. И само што сте на прагу ЕУ показали сте зубе а ? :). И није нама Београд недостижни циљ, ту се варате. Поздрав од Скопје.

Vančo

pre 10 godina

Mi sme Makedonci mnogu napredneji od site Srbije,mi sve proizvoduvamo na organskata hrana,a vi site na pesticidite proizvoduvate,nema više draga brakja

hmmm

pre 10 godina

Manite zube bre ljudi...ostavimo makar jednog suseda da imamo, a da nismo imali neki "rat" sa njim.
Ajde lepo dogovor ako moze, a ako ne, moze onda pritezite polako.

zar opet?

pre 10 godina

eto, došlo vreme da se i sa poslednjim komšijom zarati makar i ovako
jedini problem je u tome što je u svim ovim ratovima Srbija izgubila

Istina piše na zidu

pre 10 godina

Bugarin bi da pokaže zube Makedoncima?

Srbija je već jednom krenula u stranputicu takvim istim pokazivanjem zuba Slovencima (zna se kako je i prošla) a sada bi reprizu?

Neka, hvala.

Bojan

pre 10 godina

Nasli ste na kome cete se izivljavati na sirotim Makedoncima!!
E jadni ste vi iz Komore!!! Bolje vidite da vam taj vas PR Rodic ima preko 100000din platu !!!

dex

pre 10 godina

Kakva je ovo gomila neznalica koja komentarise vesti, sve su to internet nacionalisti. Neuki, pre svega. A tek izjave ovog kvazi-eksperta Bugarina, politicke ulizice...O kakvoj on zabrani uvoza makedonskog vina govori, kad je svaka srpska vinarija zavisna od makedonskog grozdja. Strucnjaci, vi iz komore, da li ste svesni da u Srbiji nemate grozdje zbog visoke cene zastite bilja. Nemate ni za pesticide a kamoli za ozbiljnu proizvodnju vina. Svo srpsko vino je od makedonskog grozdja. Jel tako, gospodine Bugarin?

Petar

pre 10 godina

@ Zoko

samo Vojvodina proizvodi 10 x vise hrane nego cela Makedonija. A Sumadija i juzna srbija nekoliko puta vise paprike nego vi.

Sremsko-karlovacka regija, negotinska krajna, i vrsac proizvode dobra vina a, ako bas hocemo drugaciji ukus, mozemo ladno kupovati iz Grcke (mnogo bolja i jeftinija od vasih) a vi samo mazite ajvar na papriku- posto hleba nece biti.

Petar

gnevni gradjanin

pre 10 godina

Mi sme Makedonci mnogu napredneji od site Srbije,mi sve proizvoduvamo na organskata hrana,a vi site na pesticidite proizvoduvate,nema više draga brakja
(Vančo, 4. jul 2013 17:25)

BEGAJ BE!

Mekedonac

pre 10 godina

To je zbog pritiska albanskih stranaka, aktuelni premijer treba podrsku albanskog bloka da bi opstao jos neko vreme na vlasti, ne shvatajte to ozbiljno

Veerghoen

pre 10 godina

Vec izvesno vreme traje pogrom svega sto je srpsko u Makedoniji. Pre dva vikenda je doneta odluka po kojoj ce biti zatvoren svaki klub koji bude doneo srpskog pevaca (1 klub u centru vec zatvoren) uz upotrebu sile Mup-ovih jedinica "Alfi". I sve to po naredbi jednog coveka u Skoplju, direktor jedne od kljucnih sluzbi. Makedonija trenutno prolazi kroz svega sto je Srbija prolazila '90-ih. Vlada medijski mrak, hapse se i zatvaraju bukvalno svi koji im "stanu na put"... Sve u svemu, veoma zeznuta situacija.

Alex

pre 10 godina

99% ajvara u prodavnicama je proizvedeno u Makedoniji, čak i pod našim trgovačkim markama. Kao da mi nemamo paprike?! Nemam ništa protiv MK i bio sam tamo gost nekoliko puta. Oni ka Beogradu gledaju kao nedostižnnom cilju, a i istom smo sosu.

Veerghoen

pre 10 godina

Najgore u svemu je sto narodi trpe. Dok se lavovi bore, mravi stradaju, kazu... Ne znam kada cemo shvatiti da smo jedan te isti narod. Dokle vise da "komsiji crkne krava"? Pa istog smo mentaliteta, imamo isti smisao za kulturu i nekulturu, na kraju krajeva delimo iste muke kroz svakodnevnicu. Vreme je da se ujedinimo i politici kazemo "cao".

ludzbunjenog

pre 10 godina

@zoko: cinjenica je da vi imate mnogo para, cim mozete da bacate pare na "ubaroknjavanje" bivseg otomanskog/socijalistickog mesta. Ja skidam kapu, samo vi pravite ajvar i vino i sta jos bese? ;-)

Ja

pre 10 godina

@Veerghoen
U MK nikako nije zabranjna srpska muzika, cak svi koji gostuju su iz Srbije. U ohridu ima samo Srba i niko nije primetio neko omalovazavanja ili netrpeljivost. Ovo je odluka koja je doneta da bi Makedonci vise kupovali svoje proizvode a ne da za vecu cenu uvezuju sa strane. To smo davno trebali i mi da uradimo.

Eli

pre 10 godina

(zar opet)

Ne, ovde je u pitanju iskljucivo krsenje sa makedonske strane. I to zato sto su neki njihovi vazni ljudi usli u taj biznis. Naravno Srbija mora da odgovori adekvatnom merom i Makedonci sami znaju sta bi to moglo da bude.

блок

pre 10 godina

Само да поздравим браћу Македонце. Људи, шта урадисте од оног лепог Скопља, тај град је имао душу, сад изгледа као позоришна сцена. Много ми је жао, али вас тај Груевски много з.....ва, троши паре на оно... Што се тиче "рата", кога бре брига шта препаметни политичари раде. Мени је с Македонцима увек супер, то се броји.

nismo mala deca da ne znamo balkanske fore

pre 10 godina

Ne moramo ama baš ništa da učinimo. Ovo je neki kriminal na visokom nivou da bi se neko u Makedoniji obogatio na narodu. Ako je naše brašno i žito jeftinije, državno-povlašćeni makedonski šverceri će kupovati naše žito i brašno i magično ga korupcijom pretvarati u "makedonsko".

A verujem da su i predložene recipročne mere za vino na isti taj fazon.

Makedonac

pre 10 godina

@Mekedonac

Ova mera je bila i prosle godine i niko se nije bunio.Nije los kvalitet Makedonske psenice, problem je u tome sto se u Srbiju proizvodi veca kolicina i se prodaje po nizim cenama koji za MK zemjodelnce nije rentabilna.

Da bi ostali bez leba to je apsurd, ista mera i prosle godine samo sto psenica je bila lupam 15-16 din dok pre nje kad nije bila ova mera je bila 12 din.Jeste da gragjani placaju koji dinar vecu cenu megjutim seljaci iz cele MK su zadovoljni cenom.

U vezi Albanski lobi, pa Albanci zive u planini tamo se ne proizvodi nista osim cuvanje ovaca.

Sta da vam kazem, ako vasi proizvogjaci vina misle da im nije rentabilna proizvogjanja nek uvede iste mere, svakako ni vi bez vina necete ostani ni mi bez hleba.


Pazar RS i MK je oko 9 miliona, svet je oko 7 miljrdi, tako da imacemo i mi i vi gde da plasiramo proizvode.

Ezio Auditore

pre 10 godina

Ma dajte bre...koji je to strateski uvoz koji mi imamo iz Makedonije. Gluposti...Slazem se i uvek sam za reciprocitet, ali ako se nisu setili Hrvate da osamare sa reciprocitetom, nece ni Juznjake.

Dragan

pre 10 godina

Samo neka se sada i nama zamere,dovoljno je što su se zamerili Grcima.Inače baš mi je zanimljiv ovaj komentar da Makedonija sada sve proizvodi,to se baš vidi kad se ode dole,onako "bogata "zemlja,sve cveta.

Sale

pre 10 godina

Bolje da sednete i da se dogovorite nego da se prepucavate. Dve najslabije banana-drzave u evropi nemaju nikakav interes osim da dobro saradjuju.

broker

pre 10 godina

Namerio se junak na junaka! Pitam se sta li ce biti s kursom dolara na svetskim berzama posle ove vesti. Vidim nafta vec skace, a verujem da ce i puno investitora traziti sigurnost u zlatu...

bube

pre 10 godina

Ne radi se tu o dobrom/lisem brasnu, nego je politicka vrhuska vlasnik nekoliko glavnih mlinova u Makedoniji.
Proslog decembra, kad su ukinuli zabranu, su morali da smanje cenu za preko 50 evra/t, to znaci da je u pitanju monopol kom ne odgovara CEFTA sporazum. Nadam se da ce ove sada nasa Vlada adekvatno odgovoriti. Inace za neupucene, za izvoz brasna u Makedoniju su potrebni sto i jedan papair u odnosu na EU i druge zemlje gde treba "jedan" papir. A to nam je sredio nas mili nam bivsi predsednik Tadic pre tri godine kad je bio u poseti bratskoj nam republici.

nissin

pre 10 godina

Boli me uvo za poljoprivredne sirovine. Vise me interesuje da li mi prodajemo njihove preradjevine u kojima je veca zarada. Danas se malo zaradi na berzanskoj robi ali dosta na finalnoj robi. Obicno je sirovina jeftina jer je pod stalnom subvencijom drzave.

bool

pre 10 godina

Ne razumem ako Makedonija ima pšenice zašto onda uvozi iz Srbiji.Logično da je u pitanju ili nedostatak ili loš kvalitet.Tako da ne znam šta su ovom odlukom želeli da postignu.Možda da nateraju njihove poljoprivrednike da proizvode pšenicu.A što se tiče nekog reciprociteta to se može lako postići,jer imamo domaćeg,kvalitetnijeg vina i uvoza iz drugih zemalja,tako da se to neće osetiti.

KARADJORDJE

pre 10 godina

možda u Makedoniji neko tako hoće. Makedonci treba da sebi i nama dokažu da je srpko žito loše. Ako je loše, Srbi da cute, aako ne mogu, neka se ne ljute na reciprocne mere, nego neka poprave odnose. molim vaš da budemo mudri i dokažemo civilizovanost, i da se drugi ne raduju i šire se po balkanu

Delce

pre 10 godina

Uvoz psenice ne vrsi Makedonija, vec melnicari, odnosno preradjivaci psenice. Uvozom psenice po nizim cenama od domace psenice ucenjuju seljake da im psenicu prodaju po mnogo nizim cenama! Jedini nacin da se zastiti seljak koji ostavlja zivot na njivi je bas uslov koji vezuje mlinare da moraju kupovati i domacu psenicu. Mera stiti seljake u makedoniji i nema nikakve veze sa odnosima makedonije i srbije.

dok

pre 10 godina

Pa čini mi se da naslov i tekst nemaju veze. Makedonija je to uradila da zaštiti svoje žito i to nije nikakav rat nego ekonomski patriotizam.

Veerghoen

pre 10 godina

@ Privatna odluka menadjera pod zna se cijom direktivom. Jedan klub od turbo-folka ostvaruje preko 700 000 denara od veceri (proverena informacija), pa sad ti vidi dali je gazdama u prilog da zabrane tu vrstu muzike. Nalog je dat znas ti vec dobro od koga.

Mirko

pre 10 godina

Srbija je banana drzava i nece uraditi nista. Dok se ne sazove skupstina CEFTA, Makedonci ce povuci uredbu i pojeo vuk magarca. Tako je svake godine...Ali nema veze, Miskovic je uhapsen...

coka

pre 10 godina

gospodin Dex je tacno objasnio problem Srbije u ovom slucaju.
A takodje se slazem u vezi internet nacionalista. Ljudi uopste koji samo pisu da bi nesto napisali.
pozdrav ortodox brothers

avalanews

pre 10 godina

Тражите друга тржишта. Египат, нпр. ове године мора да увезе пшеницу за половину становништва. Значи, за неких 40-45 милиона душа. Каква Македонија и бакрачи.

mkd

pre 10 godina

A ovde u Mak. novine pisu da smo u nekom carinskom ratu sa Kosovom zbog nekakvih kamiona... Sad i sa Srbijom... ma idemo mi frontalno, da ne bude posle da vas nisam upozorio... A steta, bas smo stopili tenkove :( ali nema veze

Romska partija

pre 10 godina

Udario junak na junaka. Sverceri vec pripremaju kombije i kamione da rese taj problem izmedju dve ekonomske sile. Bice 'leba u MKD, bice vina u SR, ovako ili onako. A realno, preferiramo "onako"!;-)

Dare

pre 10 godina

http://www.b92.rs/biz/komentari.php?nav_id=729209#k9971776

hahaha .. Ovo nema veze sa stvarnoscu.. i da je zabranjena srpska muzika po klubovima.. jos da je to odluka drzavnih organa. To je privatna odluka menadzera klubova i odnosi se samo na TURBO FOLKA, neovisno dali je iz Srbije, Bugarske, Makedonije. I da razjasnimo da Srbija u trgovskoj razmeni sa Makedonije, ostvaruje suficit od preko 200 miliona eura, odnosno duplo vise od Makedonije. Uz takvom balansom razmene .. bilo kakvi "Trgovinski rat" bilo bi na stete dve drzave. Ovo sa pcenicu se desava 10 godina .. a neko pametni bas sad nasao da reague. A sustini Srpska pcenica se prepakuje u Makedoniji kao Makedonska, i kao takva se izvozi na Kosovo.. to je ta borba. (Fingirani rat uz dogovor makedonske i srpske trgovce pcenice)..