Ponedeljak, 01.07.2013.

11:15

Poljska skinula Srbiju sa trona

Poljska je postala najveći svetski proizvođač maline. Tako je ta zemlja uspela da izbaci Srbiju sa liderske pozicije kada je reč o proizvodnji "crvenog zlata".

Izvor: B92

Poljska skinula Srbiju sa trona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

83 Komentari

Sortiraj po:

ex ds

pre 10 godina

Nisam ekspert, ali drzava, pogotovo Srbija, nece pomoci ako se ne vidi ekonomsku dobit. Gde su nestale price da se malinari udruzuju, prave zadruge i tako izadju na svetsko trziste? Zasto bi drzava davala subvencije za nesto sto ne donosi pare u drzavne tokove? Sta drzavu briga sto otkupljivaci rade na ovaj nacin? Nemoj da sadite i otkupljivaci ce propasti. Udruzite se, stavite sve maline na gomilu, nadjite nase ili strane strucnjake koji ce je prodatavati po svetu. Uvek mi je primer kako je odvratna jabuka, ovde u Dohi, i kako bi se nasa jabuka prodavala po 10 e/kg. Ali ko je iz Srbije dosao da je ponudi? Ima trzista samo neko mora doci i pitati za saradnju. Najveci je problem da se proizvodjaci udruze, sve posle toga je mnogo lakse. I isplativije.

KoleM

pre 10 godina

Ministarstvo poljoprivrede vodi SNS, vidimo rezultate. Pravdu takođe, vidimo kako radi. Proizvodnja raste u privredi, vodi URS, evropske integracije idu napred, vodi URS. E, sad će oni da izbace URS iz vlade i sve će nam biti bolje?! Narod će glasati za stranku ministra Kneževića.

Kosovo je Srbija...

pre 10 godina

E pa lepo... Dok smo mi gubili vreme na ratove a posle rasprodavali sve za dzabe, drugi su vredno radili i sada se slade... Sa drzavom je kao i u zivotu. Moras da se trudis, da ucis i mnooogo da radis ako hoces da budes dobar u necemu.

zemun

pre 10 godina

@upucen
A i svima ostalima.Nasa malina jeste najbolja ali ne zbog naseg dobrog rada vec iskljucivo zbog lokacije.Jel ima razlike u proizvodnji 1kg u Poljskoj i 1kg u Srbiji?Rad je isti i ako poljaci uspeju da proizvedu tako jeftino svaka im cast a nasa jeste bolja ali ne zahvaljujuci nasem radu.Kao sto drugi imaju naftu,more,rude imamo i mi prirodna bogatstva koja nama donose prednost(bolji kvalitet sa istim radom)ali se bojim da neupropastimo to.I to nebi bilo prvi put u istoriji da neka zemlja uzalud protraci svoje bogatsvo.

Милош Бобић

pre 10 godina

Може ли барем један од вас што сте ми дали минус на коментар да дá неко образложење о коме вреди расправљати?

oprem dobro

pre 10 godina

Koliko smo puta slušali priče od naših vlastodržaca o tome da je malina naše "zlato".A s obzirom kako naši političari upravljaju državom i da sve uništili,prodali ne iznenadjuje stanje kada je u pitanju proizvodnja maline.Verovatno kada bi Poljska vlada,kad počnu pristupni pregovori, zatražila da se Srbija odrekne maline da bi lično Dačić i Vučić išli da uništavaju zasade malina,kako bi pokazali svoju eu opredeljenost.

i miris i ukus

pre 10 godina

Srbija je uvek bila zemlja sirovina nikako da napravi neki finalni proizvod. Malinari umesto da se udruže i nešto naprave sami oni traže cenu. Ne može Poljska malina da bude bolja jer oni imaju manje sunca nego Srbija. Taj kvalitet treba da prodaje tu malinu ne samo kao smrznutu nego i u drugim oblicima, sokovi, džemovi, likeri. Sve to može da se izveze na sofisticirana tržišta koja imaju para i žele ukus i kvalitet, a ne kvantitet. Srbija mora na kvalitet da se oslanja. gajenjem bezukusnog voća i povrća Srbija ne može da se takmiči ni sa kim. Naš audut mora biti što prirodnija hrana bez gmo.

Hirurg

pre 10 godina

E posto je u Nemackoj na koju se mnogi pozivaju plata decjeg hirurga nekoliko puta veca nego li kod nas znaci li to da ja sad ne bi trebao ni jedno dete da operisem dokle god mi drzava ne zagarantuje godisnji prihod od jedno 30.000 evra. Po logici malinara njima slicnih to bi ja trebao da uradim.

Милош Бобић

pre 10 godina

Малинари не би требали да мењају наше веома укусне домаће сорте за западне хибриде јер су они створени за брзо сазревање, висок принос и дуготрајност на тезги, али су без укуса.Уместо да се извози као сировина наша малина би требала да се прерађује у земљи у сокове, слатка, сирће и слично, па да се онда тај виши степен производње пласира на светском тржишту. То би створило нове капацитете у прерађивачкој индустрији и нова радна места.

aleksa

pre 10 godina

Pa sta radi nasi naucni instituti koji bi prema definiciji posla trebalo da prate stanje u svojoj oblasti u svetu i da se to primenjuje i u nasoj zemlji...logika stvari mi nalaze da bi to trebalo da bude njihov posao i da u saradnji sa nadleznim ministarstvom nude poljoprivrednicima nove sorte malina...da li se od obicnog poljoprivrednika moze ocekivati da to radi...nijedan sektor, drzava, firma i sl. ne moze uspeti ako nema dalekovide vodje, vizionare, koji prate konkurenciju u svojoj oblasti, predvidjaju probleme i pravovremeno reaguju na njih, koji treba da vode svoje ljude...sto bi rekao njegos ko na brdu ak` i malo stoji vise vidi no onaj pod brdom...

balega sa asfalta

pre 10 godina

Narode zahvali se Ruzici Djindjic na ovome i svojoj nesposobnosti da blagodeti prirode iskoristis.
E moj narode, ni prirodu koja ti daje nisi sposoban da iskoristis, sposoban si smao da je unistis.
A da ne govorim o tome da nisi sposoban da ista sam izmislis.

nix

pre 10 godina

Izmedju ostalog javna je tajna da u proteklih 5-6+ godina imate domace firme koje uvoze malinu iz Poljske i preprodaju je Nemcima, drzava nije sankcionisala takvo ponasanje jer su gazde firmi bili na "liniji" i sad je kasno da se bilo sta tu menja. Ali dobro sta ce nama maline kad mi imamo IT industriju bolju i od Indusa tako pisu po novinama, nasi farmeri ce da programiraju, a Poljski neka beru maline.

Razocaran

pre 10 godina

Danas sam u prodavnici najvećeg trgovinsko lanca kod nas video jabuke iz Poljske. Da li je moguće da ne mozemo ni svom stanovnistvu jabuke da ponudimo?

Komša

pre 10 godina

Nisam nikakav stručnjak za poljoprivredu pa bih se osvnuo samo na razloge koji unazadjuju proizvodnju, a koji su plod našeg pogrešnog shvatanja ekonomije i života uopšte.
Sasvim je sigurno da sada hladnjačari ne zaradjuju mnogo, ali je činjenica da su svojevremeno, koristeći monopolski položaj odrali kožu s ledja malinarima. I to je ono što se često u svetu dešava - neko je u poziciji da obezvredi tvoj rad kako bi stvorio dobit i on to radi.
Ono što u toj situaciji nije bilo normalno to je tadašnja (a vidim i sadašnja) reakcija malinara - ljudi koji su privatni preduzetnici, zemljoposednici su zatvarali puteve, štrajkovali tražeći veću cenu otkupa. Jedan preduzetnik ne reaguje tako, tako reaguju nadničari. Preduzetnici se okupe i kažu: " Baja nas zajašio, koristi priliku što možemo da prodamo samo njemu i zato nas davi kao zmija žabu. On jedan zatvara profit za nas dvesta i praktično uzima naš novac. Hajde da ga trpimo samo onoliko koliko moramo i da u što skorije vreme kupimo hladnjaču - jeftinije je da otplaćujemo kredit, nego da punimo gušu hladnjačarima."
Krajnje je nebitno da li će ti malinari odmah da ulože u hladnjače ili u malu fabriku sokova, razvijanje maloprodajnog lanca - bitno je da naplate što više svog rada.
Ali ne, socijalističko-samoupravna svest čini svoje - proleter ostaje proleter.
A Država? Povoljni krediti? Posebna priča.

ma

pre 10 godina

nasi malinari svake godine ucenjuju kao da drugi prozivodjaci ne bi zeleli evropske cene, kao da mi radnici ne bi zeleli evropske plate. ako im ne odgovara neka prozvode sljive ili bilo sta drugo pa neka idu na pijacu i prodaju kao ostali muka mi je vise od njih i takvih koji misle sam ona sebe.

Tek onako privremeno

pre 10 godina

Malina se u Francuskoj prodaje pakovana po 200 grama-3 evra, i to malina iz Spanije bezukusno-kisela. Nase maline su zakon!!!!

Nesposobni, osim da muljaju

pre 10 godina

Nije sve u dobrim uslovima za gajenje maline.
Nešto je i u glavi, organizaciji, menadžmentu... a to Srbi nemaju, što zbog komunističkoseljačkog mentaliteta, što zbog ljubavi prema mutnim radnjama... da ne kažem kvarnosti.

Petar

pre 10 godina

Neko očigledno ima monopol na izvoz malina i taj monopol zloupotrebljava. Drzava mu je to dozvolila, a sta on daje za uzvrat partijama na vlasti možemo samo da nagađamo... Sa druge strane, proizvođači su nesložni i trpe eksploataciju. Tu su i mediji kao saučesnici, jer niko do njih da se seti da objavi ko izvozi malinu iz zemlje, po kojoj ceni je otkupljuje, a po kojoj prodaje. Zašto nije dozvoljen slobodan izvoz maline? Umesto da je izvoz slobodan, da dodju Rusi i Nemci u zemlju, kao što su dolazili u komunizmu krajem devedesetih, i otkupe je od seljaka, mi imamo izvoznike sa ekskluzivnim dozvolama koje su dobili znamo svi kako. Ej, u komunizmu izvoz maline iz Srbije bio je slobodan, a danas u 21. veku pojedinci bliski vlasti imaju monopol na izvoz. Srbija ne napreduje, ne stagnira, ona nazaduje.

Rade

pre 10 godina

(Nikola, 1. jul 2013 12:11)
Druze Nidzo, cemu takav kraj tvoje poruke, kada mu je sadrzaj vrlo dobar? Zar ne mozemo mirnim tonom da diskutujemo?

dusko

pre 10 godina

(Ana, 1. jul 2013 12:01)
Pa vidi,verujem da je na pijaci u najvecem selu na balkanu,zvanom Bg,cena maline 100 dinara za sto grama,ali za to mozes da zahvalis lokalnim prodavcima koji vas gule za saku malina. Ali valjda je to tako jer je standard u Bg na nivou pa je takva i cena! Inace,cena maline je (znala bi da si mrdnula malo do pravog sela) oko 185 do 200 dinara za kilogram,i to samo ove godine jer je rod tri puta manji nego obicno! Inace,ostalih godina cena je dva puta manja od ove! Dok istu malinu hladnjacari zapakovanu u kartonsku kutiju i smrznutu na ino trzistu prodaju za od 50% do 100% vecoj ceni od otkupne! Svi se zale na malinare a niko nije nabrao ni gajbu u zivotu,a kamoli radio oko nje pola godine i ulagao zive pare u nju,gledajuci pri tome u nebo,jer lokal vlasti i drzava nema pare za rakete protiv grada,ali ima za avione! Svi samo gledaju otkupnu cenu i koliko ce koji goljo zaraditi od maline,ali niko ne pita koliko je kostalo doci do branja,platiti radnike i sl. Zar bi u ovakvoj zemlji seljak u bilo kom poslu mogao da profitira,pored tajkuna i politicara? Sta,sve nam cveta,samo su malinari problem? Pa malinama se bave doktori,pravnici,ekonomisti,inzinjeri,a po koji i seljak! Mislite o tome!

Markovich

pre 10 godina

Kao prvo, u Poljskoj malina se sadi u ravnicarskim predelima, kod nas u brdoskoplaninskim jer u Vojvodini ne moze da rodi, kao drugo kod nas se malina bere iskljucivo rucno tako ostaje mnogo vise maline Rolland klase koja je 2-4 puta skljuplja od grza koji se bere masinski u ravnicarskim krajevima tako da je sva gnjecava, s trece strane u Poljskoj se malina sadi na povrsini 9-11 puta vecoj nego u Srbiji, tako da je prosecan srpski prinos oko 200-250kg po aru sto je nekoliko puta vise nego u Poljskoj, Rusiji ili SAD-u...
just sayin'

sale

pre 10 godina

Da smo pametni, zabranili bi izvoz malina. Izvozimo plodove poput neke africke zemlje pa posle kupujemo strane proizvode od malina. Potrebno je da razvijamo industriju i proizvodimo profitabilne proizvode cije stvaranje zavisi ne samo od roda malina, vec i od tehnologija, specificnih znanja, marketinga itd. Izvoz poljoprivrednih proizvoda ne moze da obezbedi potreban ekonomski progres. Nama je potrebno da nemamo dovoljno domacih malina, da ih uvozimo iz Poljske i da posle izvozimo dzemove u Poljsku.
(Srdjan, 1. jul 2013 14:46)

Međutim, kod voća to ne ide kako si ti zamislio. Konzumno voće je savršen proizvod - hrana spremna za konzumaciju - kome prerada može samo da obori cenu. Znači, najbolji plodovi donose više profita od prerađevina, za koje se kao sirovine koriste jeftiniji plodovi slabijeg kvaliteta. Drugim rečima, najbolji izvozni rezultat ostvarujemo izvozom najboljih plodova, a za džemove ... ako nam ostane škarta.

Voja

pre 10 godina

Sustina problema sa malinom je izbor sorte. Postoje industrijske i konzumne sorte. U Srbiji imamo 98% industrijske sorte kao Miker ili Vilamet. Ove sorte se zamrzavaju i to istog dana i time postaju berzanska roba koja se koristi za industriju. Kod ovih sorti ukus i miris nema uticaja na cenu tako da komentari o ukusu su znak neupucenosti.

Kod konzumnih sorti: Polana, Polka, Heritage, Tulamin,.. to je druga prica. Cena od 250 gr u zapadnim supermarketima dostize i 10 plus eura po kg. Kod nas ima malo takvih sortnih zasada.Zasto je to tako, to treba pitati nase strucnjake i proizvodjace a i hladnjacare. Moje je misljenje da sveze voce ne moze da prodaje polupismeni vlasnik hladnjace, mora da se ima kupac i da se radi brzo i efikasno bez podvala. Ima preko 70 novih sorti uglavnom konzumne maline ali to kao da nije prihvatljivo za nase proizvodjace.

Dobru cenu ima samo lepo upakovana konzumna-sveza malina i to treba svima da bude jasno i to je jedini put za nase malinare a nikako blokade puteva ili nerealne subvencije od drzave.

I sam sam proizvodjac svezeg voca (skupljeg od maline) tako da razumem kostanje proizvodnje ali ovo je realnost.

Milan

pre 10 godina

@srdjan
sve ima svoju cenu

rane i kasne maline, kao i sve ostalo (paradajz, kajsije, breskve, krastavac, paprika), najvishe se isplati sveze. u preradjevine ide ono najeftinije i najslabijeg kvaliteta. generalizacija koju si ti napravio je pogreshna.

radomir

pre 10 godina

Iz ovog teksta sam zakljućio da Poljska ima bolju klimu od Srbije.Da je potrebno zasaditi pare ali samo iz EU i onda postaneti najbolji malinari.
Možda sam ja glup, ali najbolji se postaje tako što radiš kada drugi spavaju.Mislim da poljaci rade non stop dok srbi spavaju.Tajna je u iscrpljujućem radu.

joca

pre 10 godina

Inace najveci proizvodjac malina na svetu je Rusija, a Poljska od 2010 proizvodi vise od Srbije.
I srpska malina je najskuplja zbog najveceg procenta secera.
A inzenejri koji pljuju mogli bi i sami da organizuju proizvodnju a ne da dele savete

Krstic

pre 10 godina

Neverovatno, verovali ili ne! Ceo svet je glup i nenormalan, samo smo mi srbi najpametniji i imamo sve najbolje!
Molim ove malinare na celu sa GMO radikalima da sada idu i blokiraju puteve u Poljskoj...!!!

Srdjan

pre 10 godina

Da smo pametni, zabranili bi izvoz malina. Izvozimo plodove poput neke africke zemlje pa posle kupujemo strane proizvode od malina. Potrebno je da razvijamo industriju i proizvodimo profitabilne proizvode cije stvaranje zavisi ne samo od roda malina, vec i od tehnologija, specificnih znanja, marketinga itd. Izvoz poljoprivrednih proizvoda ne moze da obezbedi potreban ekonomski progres. Nama je potrebno da nemamo dovoljno domacih malina, da ih uvozimo iz Poljske i da posle izvozimo dzemove u Poljsku.

Marlon Herrmann

pre 10 godina

Da maline su uopće tema u Srbiji, pokaže koliko naše gospodarstvo je na koljenama. Nadam se da političari u našoj zemlji zaista traže rješenje da naša ekonomija raste! Ima punoooo posla!!

MUKNAVI

pre 10 godina

Nasa malina,zaista je kvalitetna, ima citav rep preprodavaca-spekulanata- koji su se nakacili na proizvodjaca pa kad stigne na trziste..ona je skupa a proizvodjacu nista.Proizvodjaci nikako da se organizuju,jer to im ne daju politicari i njihovi spekulanti,pa monopol u izvozu drze oni sa svojim hladnjacama,a proizvodjaci kaliraju,seku malinjake i muce se.

Troubleberry

pre 10 godina

Poštovana gospodo,
Potovani gospodine UPUĆENI (posebno),
Verujem da je svako od nas u (po)nešto upućen, nažalost, većina komentatora u proizvodnju otkup i, pre svega, prodaju malina- NIJE! Naše maline se uglavnom (cirka 92%) pakuju u ambalažu stranih robnih marki i prodaju po super i hipermarketima! Naznaka o zemlji iz koje dolazi sirovina je upisana malim, malim slovima na poleđini. teško da je iko vidi. Pričamo o rolendu - konzumnom kvalitetu. Blok i gris su sirovine za sokove, džemove, marmelade...i to je malina lošijeg kvaliteta i niže cene.
Nekoliko reči o otkupu u Poljskoj i Srbiji (kolega mi se pre deset dana vratio iz Poljske i informacije su svežije od ovde prezentovanih) Poljoprivrednici u Poljskoj za rolend kvalitet maline će dobijati od 70 -80 centi. Za kvalitet original oko 1 eura. Izvozna cena najkvalitetnije poljske maline ovogodišnjeg roda biće od 1,6 -1,8 eura. Očekuje se proizvodnja od 130 - 140 000 tona. Rekordna, i pored toga što "upućeni" pričaju o lošoj godini u Pl. U Srbiji proizvođači dobijaju već oko 2 eura. pitanje za sve "upućene". Kako da hladnjačari (otkupljivači) zarade i cent, ako se zna da minimalni, minimalni troškovi proizvodnje iznose bar 50 centi? Hoće li kupac pre pazariti gotovo euro jevtiniju malinu sličnog kvaliteta ili navodno, bolju "kvalitetniju" znatno skuplju srbijanku? pročitate sjajnu kolumnu gospodina Dragana Vujadinovića u dnevnom listu DANAS. . Ako to uradite mnoge Vaše iluzije će biti razvejane!!!

Analitičar

pre 10 godina

Nešto u ovoj priči mi nije jasno!!!. Cenu maline i drugih roba i proizvoda odredjuje tržište: ponuda= tražnja. Poštujem sve proizvodjače,malina, jagoda, trešanja, višanja i mnogo, mnogo, drugih, ali nismo realni kada su naši proizvodi u pitanju.Država, ovakva ili onakva, mislim, na političku elitu, predjašnju pa i sadašnju, nema dobru strategiju kada je u pitanju, konkretno poljoprivredna proizvodnja. Na sreću sada se čine neki pomaci. Ali, država nije "krava muzara", pa da svi tražimo neku pomoć, subvencije, da garantuje cenu proizvoda. Sve dosada subvencije i pomoći završavale su u pogrešnom smeru i za druge namene. Konkretno, Poljska je članica EU i ona dobija subvencije iz fondova EU. Ovde, svi nešto traže, a kada treba da daju, e to je drugo pitanje. Svi bi nešto da tražimo. Mani te se utopije zvane "socijalizam". Zakoni tržišta imaju svoja stroga pravila. Pametni ljudi u svetu osavremenuju svoju proizvodnju, koriste svetska iskustva, kroz povećanu proizvodnju, smanjuju troškove po jedinici proizvda i samim tim su kurentniji na tržištu. A, mi bi da nam država garantuje cenu???, da nam daje subvencije i ostale vidove pomoći. U zemlji gde deca po školama nemaju WC, učionice prokišnjavaju, zdravstvo u očajnom stanju i još da ne nabrajam, a Vi bi da kukate, blokirate puteve i sl. E, pa nije to pošteno. Uzimajte kredite, osavremenite prizvodnju, udružite se i napravite hladnjače i samim tim ćete dobro profitirati i biti dobri izvoznici. Nemaju svi takve šanse !!!

gsdhhd

pre 10 godina

Ja se ne razumem u odgoj malina ali se razumem u branje istih jer sam bio prinudjen da ih berem nekoliko puta za dnevnicu od 10 e + klopa i cigare.

Ono sto sigurno znam je da cenu nase maline odredjuju vlasnici hladnjaca i isto tako znam da nijednom malinaru nikad nije palo na pamet da se udruzi sa komsijama pa da sami od profita otkupe ili izgrade hladnjacu. Ja sam brao u okolini Kosjerica i svaki put sam se osecao odlicno zbog prirode i zdravog zivota, tako da mi je sama "zarada" bila nebitna.

Toliko o Srbiji i malinama ...

Tonchi

pre 10 godina

Ovako, osnovno, malina ima 3 nivoa kvaliteta. O tome odlučuje nekoliko faktora, od toga kada je zamrznuta i iz koje ruke se uzima.
Zbog nerazvijenosti naše poljoprivrede, malinari moraju da prodaju maline državi koja ih kupuje po duplo nižoj ceni.
Državi se ne isplati da povećaju otkupnu cenu malina jer oni moraju da ih prodaju kao maline lošijeg kvaliteta jer su već jednu ruku promenile.
Sa druge strane malinarima su potrebne hladnjače da bi mogli umesto da prodaju državi sami da ih izvoze.
Tako da većina naših malina se izvozi kao maline 3 nivoa kvaliteta. Jeftine i nisu puno cenjene. I to je začarani krug... dok se ne uloži malo novca u tu poljoprivredu umesto za Kosovo, večiti "Koridor 10" i još neke populističke ideje, možda i krenemo da se razvijamo.

Pametnjaković

pre 10 godina

"Zanimljivo je da se i Srbija stalno pojavljuje kao uvoznik malina, iako strancima prodaje više od 95 odsto svog roda."

Vrlo zanimljivo, jer su naše maline organske, a nama daju da jedemo uvezene genetski modifikovane otrove.

Nebeski

pre 10 godina

Ne znam zašto se toliko ložimo kad ni dosad nismo bili ni prvi ni drugi: http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry#Commercial_production

Igor Gavran

pre 10 godina

@zilogriz: "unistice nas poljaci niskim cenama maline i visnje"

Sami cemo sebe unistiti, ne trebaju nam Poljaci. Na srpskom selu je prirodni prirastaj -50 promila.

Polana iz Đurđeva

pre 10 godina

Kvalitet maline
1.rolend
2.bruh
3.griz
4.blok
Svaki rod ima procenat od svakog kvaliteta
Polana ima manji procenat rolenda od srpske maline, i mislim da je srpska malina kvalitetnija.
Problem je što na kupci neće da plate za kvalitet nego kupuju maline nižeg kvaliteta. O domaćim otkupljivačima ne vredi ni diskutovati.

vasilije

pre 10 godina

Slusaj ti Ing. Ti si ing. koliko sam ja Papa. Ili si to ing nasao negde na putu. Znasli ti "ING" tehnoloski postupak proizvodnje maline. Znasli ti "ING" koliko kosta 20 ara zastite sa mrežom protiv grada da nepričam o hektarima. Pa za ovaj novac pola srbije medju njima i doktori lekari koi imaju manje plate od čistačice u Telekomu i EPSU a o kontroli leta i da negovorim,gube zdravlje kao da si ih ubacio u nuklearni reaktor i to samo pri berbi na 40 stepeni. Nemogu iz pristojnosti prema sajtu i citaocima rekao bi ti sta si ti ING.

MilanM

pre 10 godina

Naši malinari su zadnje dekade prošlog veka navikli na cenu od 9-10 DEM, ili 4-5 €. U to vreme ekskluzivu na izvoz malina imao je Mali Marko. Na kursnim razlikama im mazne 1-2 €, što je opet skoro duplo više nego li danas. Maline pretvori u benzin, pa to ovde duplo zaračuna i tako do 2000. godine. E sad, nisam ja protiv malinara, naprotiv. Ja ih obožavam, i nije mi žao da im plaćam 3€ za kg. Ali, ako država hoće € od malina neka pomogne malinarima, sve druge države daju subvencije, samo Srbija ne. Doduše, sve druge države ni cent ne daju autoindustriji subvencija, a Srbija itekako. A državi pare dajemo svi. A ja i nepomišljam da kupim "fiću". 11000€ sa sve subvencijama, mi je misaona imenica.

Petrojka

pre 10 godina

(UPUCENI, 1. jul 2013 12:21) Sve ste vi to dobro naveli - kako bi moglo, trebalo i moralo biti. Ali to treba da sprovede neko ko voli svoj narod. Mi takve nemamo, decenijama.

Nedjo

pre 10 godina

Klasicna prica, dok se mi busamo u prsa, drugi vredno rade i na kraju eto rezultata. To je ko recimo sa Krajinom: dok smo mi pili rakiju i obrtali janjce, Hrvati radili sklekove i vezbali vojnu strategiju.

miki

pre 10 godina

Osnovni motiv i jedina bitno za uspešnu proizvodnju je dobra zarada. Cena maline na ekropskim berzama je godinama oko 4.5 evra. Svi troškovi otkupa, hladnjače, transport ne prelaze 0.5 evra po kilogramu. Ostaje oko 4 evra za "raspodelu". Obično od ta 4 evra seljak dobije 0.5-1.5 evra. Pogađajte kome ide razlika? Ovo je ključ i rešenje svih problema pa i malinarstva! Kad bude seljak (a ne lopovi) imao veću zaradu tada će i biti maline (i ne samo maline) koliko hoćeš... Sve drugo su priče za malu decu!
ps: Nadam se da će se posle 30 godin "priče" o malinarstvu pojaviti jedan (barem jedan) novinar dovoljno sposoban da analitički istraži i potkrepi sve ovo... Barem na nekom blogu ako ne sme drugačije...

upucen

pre 10 godina

za neupucene - srpska malina je etalon kvaliteta malina u svetu. najbolja je. poljska malina nije ni prici po kvalitetu, a i oduvek su proizvodili vise malina, ali losijeg kvaliteta, zbog podneblja. nasa malina mora da bude najskuplja u otkupu, skuplja i od poljske, jer je NAJBOLJA. eh, ove nove generacije, bukvalno nista ne znaju....zato smo i do ovde dosli, nalozi ih svaka budala staklicima i djindjuvama, i djubretom u lepom pakovanju, sad bi oni unistili nase malinare, a nemaju pojma o temi...zalosno....

Nikola

pre 10 godina

@ E super. Pa vi i dalje blokirajte ulice i kukajte! A Poljaci rade za duplo nižu cenu.
(Bogi, 1. jul 2013 11:35)
E,pa vidi Bogi-procitaj tekst u kome kaze Poljska je zahvaljujuci subvencijama itd,itd.Da ne ulazim u specificnosti sorti,odnos kvaliteta i cene Polane u odnosu na sorte gajene kod nas,ja sam svoje zasade(oko 1,2 ha) podigao sa svojom porodicom i bez dinara subvencije.Berem od 17-20 tona godisnje i to je od 22000 do 33000 eura godisnje(bruto).Prihod zavisi od roda i malo vise od cene.
Nikada u zivotu niko iz moje familije nije bio na drzavnim jaslama.Nikada nismo osudjeni za kradju od strane suda,nikada nismo ostali duzni nikome.Svake godine u vidu dnevnica isplatimo radnicima od 5000 do 7000 eura godisnje.
Na izbore vise ne izlazimo,a obaveze prema drzavi izmirujem,ali iskreno ne bih da ih placam.Ne bih mogao da ti nabrojim dve korisne stvari koje ja dobijam od drzave.Da nisam vaspitam da ne mrzim verovatno bih patoloski mrzeo politicare,ljude sa drzavnih jasala i mudrovane poput tebe.
Ne verujem da o malinama znas ista vise od toga kako izgledaju i mozda,da lepse od bilo cega mirisu.
A sad se vrati na ispijanje kafica po burdelj-kacelarijama svog javnog preduzeca ili opstinske(drzavne) ustanove dok razmisljas hoce li biti regresa.Ako nisi taj,onda nazad u krevet daljinski u ruke ili u obliznji kafe pa poruci espresso a onda kasicicu u usta i zvaci je ceo dan.

Pozz...Nikola

UPUCENI

pre 10 godina

postoji razlika, VELIKa, u kvalitetu... naime nasa malina se koristi za mix, da se podigne kvalitet drugih... al na kraju malina je sirovina, mi ne pravimo proizvode?
izvozimo 95 %, cak ni ne konzumiramo, nego uvozimo!? o kom boljem zivotu pricamo, pa valjda je hrana bitan faktor, ako imamo najbolje umesto da nam na trpezama budu nase maline, nasi vrganji(najpoznatiji u IT restoranima), mi uvozimo nemacke mocarele, to je takava nebuloza ljudi, bez ikakvog smisla...
Uposliti hiljade cinovnika, agrara i tehnicara, za proizvodnju hrane, rakije, sokova, marmelada, preradjevina generalno... najboljih srpskih i stranih kuvara, da se napravi novi srpski meni, nova srpska kuhinja i time otvoriti vrata za turizam, kvalitetan turizam, dobre hrane, netaknute prirode Srbije i kulturnog zivota Beograda, Novog Sada, Nisa...
zato ne naprave neki festival maline, u Valjevu recimo, gde bi ljubitelji iz celog sveta mogli uz kulturne sadrzaje da uzivaju u ovom predivnom vocu, ujedno to bi bio i marketing za isti...
a ne da se pare bacaju na METRO...
imamo odlicne sirovine, mnogo prostora za napredak, zasto to ne koristimo, ja se pitam!?

Nebeska Srbija

pre 10 godina

Sava Drugi,

Ajde ne pisi gluposti. Mi smo nebeski narod.Kod nas je sve najbolje na svetu. Zato i propadamo. Prodji evropskim pijacama.Da vidis sta je malina. Pa ne ide sva malina na pijace. Roling malina se prodaje za industrijsku preradu

Ing.Poljoprivrede

pre 10 godina

Nerad i javasluk, gramzivost malinara u Srbiji.Pisao sam nekoliko puta.Poljska ima berbu od kraja Maja do kraja Oktobra.Poljska ima prinos od 12 tona po hektaru. Srbija ima cetiri tone kada su idealni uslovi i berba juni-juli. Nas seljak nece da osigura letinu, da podigne zastitnu protivgradnu mrezu i da uvede navodnjavanje.I jos trazi 2,5 evra po kilogramu. Cena maline na svetskoj pijaci je 1,6 evra isporuceno Minhen.Za vreme socijalizma nas malinar uvrteo u glavu da je nasa malina najbolja na svetu,Napravili kuce,skolovali decu, pokupovali im stanove, ziveli bogovski. Sav svoj nerad bi da plasiraju kroz cenu

bojan

pre 10 godina

Pojma nisam imao da smo u samom vrhu po proizvodnji malina u svetu.
Svaka čast, ajde neka smo i mi u svetskom vrhu po nečemu pozitivnom

Viktorija

pre 10 godina

Da li zaista mislite da u uređenim zemljama proizvođači kreću u proizvodni ciklus kao u Srbiji, potpuno neizvesno? Poljska je za nas daleko mnogo, mnogo godina. I da li smo mi uopšte svesni da je ovo samo naš problem, jer imamo državu koju vode nesposobni i korumpirani politikanti i njihovi sponzori tajkuni? Da li u Srbiji postoji bilo kakav posao gde vlasnik može da predvidi rashod (davanja) ka državi od o1. januara do 31. decembra? Pijani smo, ali svi!

Urke

pre 10 godina

Svake godine se ponavlja ista priča sa malinama. Proizvođači se žale na nisku cenu I na nedostatak subvencija. Nije mi jasno zašto se o ovome priča tek kada na red dođe otkup. Kada se cela šarada završi bura se stiša i sledeće godine opet ista priča. Čime se bavi državni aparat u međuvremenu? A maline sve manje... Daleko smo mi od Evropske unije.

bendower

pre 10 godina

Cene poljske maline prosle godine (1zl = 0.23 eur):
"autumn raspberries Polka variety in the extra class are bought in price from 3.00 to 3.40 z³ / kg, and Polana is purchased at a price 2.70 - 3.00 z³ / kg. Some companies buy raspberries regardless of variations in Class I in the price of 2.40 - 2.80 z³ / kg. Raspberries in the pulp industry typically can be sold at a price 2.00 - 2.40 z³ / kg."

Dakle jese otkupna cena niza u Poljskoj, ali poljski seljaci povrh toga dobijaju subvencije. I jos jedan podatak: ovde u Cirihu u Coop-u (najvecem lancu supermarket) 250 gr sveze maline iz Spanije (sitne bezukusne nikakve) kosta 4.95 chf (=4 eur), dakle kilo 16 eur, a nasim seljacima nuce 1.5 eur za kilo. Pa zasto bi seljak bio budala da rmbaci a drugi da kupe kajmak? Nek iskrce malinjake i gotovo, a politicari nek izvoze svoju pamet, od toga cemo se leba najesti.

kupac

pre 10 godina

Po tome sto izvozimo 95% naseg roda, a i dalje uvozimo maline treba da zakljucimo dve stvari. Prvo, nasa malina je daleko boljeg kvaliteta nego Poljska, pa je trazena na svetskom trzistu, a samim tim i skuplja. Drugo, je to sto na zalost zbog toga mi necemo moci da jedemo kvalitetnu srpsku malinu, nego nekvalitetnu Poljsku koja je mnogo jeftinija jer je losija i jer Poljska svojim seljacima isplacuje subvencije za maline, da bi pospesila izvoz.

rema

pre 10 godina

a koliko je rasada uvenulo zbog, bolesti koju su nam prodali u rasadima iz Engleske, mi smo banana drzava samo zbog takvih stvari, jer svoje ne znamo ni da cuvamo ni da cenimo, dok drzavni aparat prica i razmislja o nekim unijama, fijatima itd... nama sansa za boljim zivotom vene zbog takvih incidenata... kada cemo se okrenuti nasem razovju?

Ana

pre 10 godina

Na pijaci kod mene (Bg) jedna plastična čaša napunjena malinama košta 100 din znači kilo je oko 1000 din. Mislim nije to mnogo za onoga ko voli maline pa kao da ih bar proba :) daš 100 kinti ubaciš desetak malinica u kljun, pomisliš želju i ćao, ali da ih kupuješ redovno baš je crveno zlato. Cenim da će uskoro da nam uvoze te poljske maline, osim ako se ovi naši ne ugledaju na konkurenciju :) ajde proizvođači skidajte fazone i uskačite u voz...

Sava Drugi

pre 10 godina

Smarate sa tim Poljskim i malinama iz Čilea. Te maline nemaju ni mirisa ni ukusa. Veliki uvoznici mešaju te maline sa Srpskim da bi uopšte mogli da ih prodaju.

Izviznički lobi u Srbiji je bankrotirao pa se sada pušta razne priče da ubiju cenu.

Dozvolite srpskim seljacima da kupe male hladnjace sa CO2 i pustite ih da ih sami voze u svežem stanju do Minhena, Frakfurta, Berlina. Dovoljno je svega 100 takvih malih privatnika koji će za 30 dana godišnje da izvezu za 100 miliona dolara - više nego svi izvoznici sada...

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 10 godina

Ovo je dobra vest za Srbiju. Najbolje je biti zadnji u svetu u "skupljačkoj privredi" koja je bila karakteristika prvog perioda u razvoju čoveka, neposredno posle silaska sa drveta.
.

Bob Rock

pre 10 godina

Prvi i osnovni razlog za propast malinara je njihova sopstvena pohlepa i zelja da se sa sto manje ulaganja ostvari sto veci profit, sto znaci ulaganje u nove kuce i mercedese umesto u osavremenjivanje proizvodnje...

Ovo je na neki nacin posledica samoupravljackog mentaliteta koji je u nebeskom narodu duboko ukorenjen i koji kaze da je potrebno samo u pocetku malo da se pomucis, a kasnije drzava sve radi umesto tebe...

Drugi razlog, ali ne toliko izrazen, je nesposobnost drzavne administracije da organizuje slobodno trziste....

dovla ns

pre 10 godina

baš volim Poljaci su izuzetno vredan i pametan narod koji zaslužuje da bude prvi u svemu. kod njih kriza nikad nije ni za kucala na vrata zato sto prave patriote vode zemlju.

Nikola

pre 10 godina

@ E super. Pa vi i dalje blokirajte ulice i kukajte! A Poljaci rade za duplo nižu cenu.
(Bogi, 1. jul 2013 11:35)
E,pa vidi Bogi-procitaj tekst u kome kaze Poljska je zahvaljujuci subvencijama itd,itd.Da ne ulazim u specificnosti sorti,odnos kvaliteta i cene Polane u odnosu na sorte gajene kod nas,ja sam svoje zasade(oko 1,2 ha) podigao sa svojom porodicom i bez dinara subvencije.Berem od 17-20 tona godisnje i to je od 22000 do 33000 eura godisnje(bruto).Prihod zavisi od roda i malo vise od cene.
Nikada u zivotu niko iz moje familije nije bio na drzavnim jaslama.Nikada nismo osudjeni za kradju od strane suda,nikada nismo ostali duzni nikome.Svake godine u vidu dnevnica isplatimo radnicima od 5000 do 7000 eura godisnje.
Na izbore vise ne izlazimo,a obaveze prema drzavi izmirujem,ali iskreno ne bih da ih placam.Ne bih mogao da ti nabrojim dve korisne stvari koje ja dobijam od drzave.Da nisam vaspitam da ne mrzim verovatno bih patoloski mrzeo politicare,ljude sa drzavnih jasala i mudrovane poput tebe.
Ne verujem da o malinama znas ista vise od toga kako izgledaju i mozda,da lepse od bilo cega mirisu.
A sad se vrati na ispijanje kafica po burdelj-kacelarijama svog javnog preduzeca ili opstinske(drzavne) ustanove dok razmisljas hoce li biti regresa.Ako nisi taj,onda nazad u krevet daljinski u ruke ili u obliznji kafe pa poruci espresso a onda kasicicu u usta i zvaci je ceo dan.

Pozz...Nikola

Sava Drugi

pre 10 godina

Smarate sa tim Poljskim i malinama iz Čilea. Te maline nemaju ni mirisa ni ukusa. Veliki uvoznici mešaju te maline sa Srpskim da bi uopšte mogli da ih prodaju.

Izviznički lobi u Srbiji je bankrotirao pa se sada pušta razne priče da ubiju cenu.

Dozvolite srpskim seljacima da kupe male hladnjace sa CO2 i pustite ih da ih sami voze u svežem stanju do Minhena, Frakfurta, Berlina. Dovoljno je svega 100 takvih malih privatnika koji će za 30 dana godišnje da izvezu za 100 miliona dolara - više nego svi izvoznici sada...

bendower

pre 10 godina

Cene poljske maline prosle godine (1zl = 0.23 eur):
"autumn raspberries Polka variety in the extra class are bought in price from 3.00 to 3.40 z³ / kg, and Polana is purchased at a price 2.70 - 3.00 z³ / kg. Some companies buy raspberries regardless of variations in Class I in the price of 2.40 - 2.80 z³ / kg. Raspberries in the pulp industry typically can be sold at a price 2.00 - 2.40 z³ / kg."

Dakle jese otkupna cena niza u Poljskoj, ali poljski seljaci povrh toga dobijaju subvencije. I jos jedan podatak: ovde u Cirihu u Coop-u (najvecem lancu supermarket) 250 gr sveze maline iz Spanije (sitne bezukusne nikakve) kosta 4.95 chf (=4 eur), dakle kilo 16 eur, a nasim seljacima nuce 1.5 eur za kilo. Pa zasto bi seljak bio budala da rmbaci a drugi da kupe kajmak? Nek iskrce malinjake i gotovo, a politicari nek izvoze svoju pamet, od toga cemo se leba najesti.

Viktorija

pre 10 godina

Da li zaista mislite da u uređenim zemljama proizvođači kreću u proizvodni ciklus kao u Srbiji, potpuno neizvesno? Poljska je za nas daleko mnogo, mnogo godina. I da li smo mi uopšte svesni da je ovo samo naš problem, jer imamo državu koju vode nesposobni i korumpirani politikanti i njihovi sponzori tajkuni? Da li u Srbiji postoji bilo kakav posao gde vlasnik može da predvidi rashod (davanja) ka državi od o1. januara do 31. decembra? Pijani smo, ali svi!

Bob Rock

pre 10 godina

Prvi i osnovni razlog za propast malinara je njihova sopstvena pohlepa i zelja da se sa sto manje ulaganja ostvari sto veci profit, sto znaci ulaganje u nove kuce i mercedese umesto u osavremenjivanje proizvodnje...

Ovo je na neki nacin posledica samoupravljackog mentaliteta koji je u nebeskom narodu duboko ukorenjen i koji kaze da je potrebno samo u pocetku malo da se pomucis, a kasnije drzava sve radi umesto tebe...

Drugi razlog, ali ne toliko izrazen, je nesposobnost drzavne administracije da organizuje slobodno trziste....

dovla ns

pre 10 godina

baš volim Poljaci su izuzetno vredan i pametan narod koji zaslužuje da bude prvi u svemu. kod njih kriza nikad nije ni za kucala na vrata zato sto prave patriote vode zemlju.

UPUCENI

pre 10 godina

postoji razlika, VELIKa, u kvalitetu... naime nasa malina se koristi za mix, da se podigne kvalitet drugih... al na kraju malina je sirovina, mi ne pravimo proizvode?
izvozimo 95 %, cak ni ne konzumiramo, nego uvozimo!? o kom boljem zivotu pricamo, pa valjda je hrana bitan faktor, ako imamo najbolje umesto da nam na trpezama budu nase maline, nasi vrganji(najpoznatiji u IT restoranima), mi uvozimo nemacke mocarele, to je takava nebuloza ljudi, bez ikakvog smisla...
Uposliti hiljade cinovnika, agrara i tehnicara, za proizvodnju hrane, rakije, sokova, marmelada, preradjevina generalno... najboljih srpskih i stranih kuvara, da se napravi novi srpski meni, nova srpska kuhinja i time otvoriti vrata za turizam, kvalitetan turizam, dobre hrane, netaknute prirode Srbije i kulturnog zivota Beograda, Novog Sada, Nisa...
zato ne naprave neki festival maline, u Valjevu recimo, gde bi ljubitelji iz celog sveta mogli uz kulturne sadrzaje da uzivaju u ovom predivnom vocu, ujedno to bi bio i marketing za isti...
a ne da se pare bacaju na METRO...
imamo odlicne sirovine, mnogo prostora za napredak, zasto to ne koristimo, ja se pitam!?

Ana

pre 10 godina

Na pijaci kod mene (Bg) jedna plastična čaša napunjena malinama košta 100 din znači kilo je oko 1000 din. Mislim nije to mnogo za onoga ko voli maline pa kao da ih bar proba :) daš 100 kinti ubaciš desetak malinica u kljun, pomisliš želju i ćao, ali da ih kupuješ redovno baš je crveno zlato. Cenim da će uskoro da nam uvoze te poljske maline, osim ako se ovi naši ne ugledaju na konkurenciju :) ajde proizvođači skidajte fazone i uskačite u voz...

Ing.Poljoprivrede

pre 10 godina

Nerad i javasluk, gramzivost malinara u Srbiji.Pisao sam nekoliko puta.Poljska ima berbu od kraja Maja do kraja Oktobra.Poljska ima prinos od 12 tona po hektaru. Srbija ima cetiri tone kada su idealni uslovi i berba juni-juli. Nas seljak nece da osigura letinu, da podigne zastitnu protivgradnu mrezu i da uvede navodnjavanje.I jos trazi 2,5 evra po kilogramu. Cena maline na svetskoj pijaci je 1,6 evra isporuceno Minhen.Za vreme socijalizma nas malinar uvrteo u glavu da je nasa malina najbolja na svetu,Napravili kuce,skolovali decu, pokupovali im stanove, ziveli bogovski. Sav svoj nerad bi da plasiraju kroz cenu

Nedjo

pre 10 godina

Klasicna prica, dok se mi busamo u prsa, drugi vredno rade i na kraju eto rezultata. To je ko recimo sa Krajinom: dok smo mi pili rakiju i obrtali janjce, Hrvati radili sklekove i vezbali vojnu strategiju.

Krstic

pre 10 godina

Neverovatno, verovali ili ne! Ceo svet je glup i nenormalan, samo smo mi srbi najpametniji i imamo sve najbolje!
Molim ove malinare na celu sa GMO radikalima da sada idu i blokiraju puteve u Poljskoj...!!!

gsdhhd

pre 10 godina

Ja se ne razumem u odgoj malina ali se razumem u branje istih jer sam bio prinudjen da ih berem nekoliko puta za dnevnicu od 10 e + klopa i cigare.

Ono sto sigurno znam je da cenu nase maline odredjuju vlasnici hladnjaca i isto tako znam da nijednom malinaru nikad nije palo na pamet da se udruzi sa komsijama pa da sami od profita otkupe ili izgrade hladnjacu. Ja sam brao u okolini Kosjerica i svaki put sam se osecao odlicno zbog prirode i zdravog zivota, tako da mi je sama "zarada" bila nebitna.

Toliko o Srbiji i malinama ...

rema

pre 10 godina

a koliko je rasada uvenulo zbog, bolesti koju su nam prodali u rasadima iz Engleske, mi smo banana drzava samo zbog takvih stvari, jer svoje ne znamo ni da cuvamo ni da cenimo, dok drzavni aparat prica i razmislja o nekim unijama, fijatima itd... nama sansa za boljim zivotom vene zbog takvih incidenata... kada cemo se okrenuti nasem razovju?

Markovich

pre 10 godina

Kao prvo, u Poljskoj malina se sadi u ravnicarskim predelima, kod nas u brdoskoplaninskim jer u Vojvodini ne moze da rodi, kao drugo kod nas se malina bere iskljucivo rucno tako ostaje mnogo vise maline Rolland klase koja je 2-4 puta skljuplja od grza koji se bere masinski u ravnicarskim krajevima tako da je sva gnjecava, s trece strane u Poljskoj se malina sadi na povrsini 9-11 puta vecoj nego u Srbiji, tako da je prosecan srpski prinos oko 200-250kg po aru sto je nekoliko puta vise nego u Poljskoj, Rusiji ili SAD-u...
just sayin'

Nesposobni, osim da muljaju

pre 10 godina

Nije sve u dobrim uslovima za gajenje maline.
Nešto je i u glavi, organizaciji, menadžmentu... a to Srbi nemaju, što zbog komunističkoseljačkog mentaliteta, što zbog ljubavi prema mutnim radnjama... da ne kažem kvarnosti.

Razocaran

pre 10 godina

Danas sam u prodavnici najvećeg trgovinsko lanca kod nas video jabuke iz Poljske. Da li je moguće da ne mozemo ni svom stanovnistvu jabuke da ponudimo?

Hirurg

pre 10 godina

E posto je u Nemackoj na koju se mnogi pozivaju plata decjeg hirurga nekoliko puta veca nego li kod nas znaci li to da ja sad ne bi trebao ni jedno dete da operisem dokle god mi drzava ne zagarantuje godisnji prihod od jedno 30.000 evra. Po logici malinara njima slicnih to bi ja trebao da uradim.

kupac

pre 10 godina

Po tome sto izvozimo 95% naseg roda, a i dalje uvozimo maline treba da zakljucimo dve stvari. Prvo, nasa malina je daleko boljeg kvaliteta nego Poljska, pa je trazena na svetskom trzistu, a samim tim i skuplja. Drugo, je to sto na zalost zbog toga mi necemo moci da jedemo kvalitetnu srpsku malinu, nego nekvalitetnu Poljsku koja je mnogo jeftinija jer je losija i jer Poljska svojim seljacima isplacuje subvencije za maline, da bi pospesila izvoz.

Polana iz Đurđeva

pre 10 godina

Kvalitet maline
1.rolend
2.bruh
3.griz
4.blok
Svaki rod ima procenat od svakog kvaliteta
Polana ima manji procenat rolenda od srpske maline, i mislim da je srpska malina kvalitetnija.
Problem je što na kupci neće da plate za kvalitet nego kupuju maline nižeg kvaliteta. O domaćim otkupljivačima ne vredi ni diskutovati.

Милош Бобић

pre 10 godina

Малинари не би требали да мењају наше веома укусне домаће сорте за западне хибриде јер су они створени за брзо сазревање, висок принос и дуготрајност на тезги, али су без укуса.Уместо да се извози као сировина наша малина би требала да се прерађује у земљи у сокове, слатка, сирће и слично, па да се онда тај виши степен производње пласира на светском тржишту. То би створило нове капацитете у прерађивачкој индустрији и нова радна места.

MilanM

pre 10 godina

Naši malinari su zadnje dekade prošlog veka navikli na cenu od 9-10 DEM, ili 4-5 €. U to vreme ekskluzivu na izvoz malina imao je Mali Marko. Na kursnim razlikama im mazne 1-2 €, što je opet skoro duplo više nego li danas. Maline pretvori u benzin, pa to ovde duplo zaračuna i tako do 2000. godine. E sad, nisam ja protiv malinara, naprotiv. Ja ih obožavam, i nije mi žao da im plaćam 3€ za kg. Ali, ako država hoće € od malina neka pomogne malinarima, sve druge države daju subvencije, samo Srbija ne. Doduše, sve druge države ni cent ne daju autoindustriji subvencija, a Srbija itekako. A državi pare dajemo svi. A ja i nepomišljam da kupim "fiću". 11000€ sa sve subvencijama, mi je misaona imenica.

upucen

pre 10 godina

za neupucene - srpska malina je etalon kvaliteta malina u svetu. najbolja je. poljska malina nije ni prici po kvalitetu, a i oduvek su proizvodili vise malina, ali losijeg kvaliteta, zbog podneblja. nasa malina mora da bude najskuplja u otkupu, skuplja i od poljske, jer je NAJBOLJA. eh, ove nove generacije, bukvalno nista ne znaju....zato smo i do ovde dosli, nalozi ih svaka budala staklicima i djindjuvama, i djubretom u lepom pakovanju, sad bi oni unistili nase malinare, a nemaju pojma o temi...zalosno....

Troubleberry

pre 10 godina

Poštovana gospodo,
Potovani gospodine UPUĆENI (posebno),
Verujem da je svako od nas u (po)nešto upućen, nažalost, većina komentatora u proizvodnju otkup i, pre svega, prodaju malina- NIJE! Naše maline se uglavnom (cirka 92%) pakuju u ambalažu stranih robnih marki i prodaju po super i hipermarketima! Naznaka o zemlji iz koje dolazi sirovina je upisana malim, malim slovima na poleđini. teško da je iko vidi. Pričamo o rolendu - konzumnom kvalitetu. Blok i gris su sirovine za sokove, džemove, marmelade...i to je malina lošijeg kvaliteta i niže cene.
Nekoliko reči o otkupu u Poljskoj i Srbiji (kolega mi se pre deset dana vratio iz Poljske i informacije su svežije od ovde prezentovanih) Poljoprivrednici u Poljskoj za rolend kvalitet maline će dobijati od 70 -80 centi. Za kvalitet original oko 1 eura. Izvozna cena najkvalitetnije poljske maline ovogodišnjeg roda biće od 1,6 -1,8 eura. Očekuje se proizvodnja od 130 - 140 000 tona. Rekordna, i pored toga što "upućeni" pričaju o lošoj godini u Pl. U Srbiji proizvođači dobijaju već oko 2 eura. pitanje za sve "upućene". Kako da hladnjačari (otkupljivači) zarade i cent, ako se zna da minimalni, minimalni troškovi proizvodnje iznose bar 50 centi? Hoće li kupac pre pazariti gotovo euro jevtiniju malinu sličnog kvaliteta ili navodno, bolju "kvalitetniju" znatno skuplju srbijanku? pročitate sjajnu kolumnu gospodina Dragana Vujadinovića u dnevnom listu DANAS. . Ako to uradite mnoge Vaše iluzije će biti razvejane!!!

bojan

pre 10 godina

Pojma nisam imao da smo u samom vrhu po proizvodnji malina u svetu.
Svaka čast, ajde neka smo i mi u svetskom vrhu po nečemu pozitivnom

Urke

pre 10 godina

Svake godine se ponavlja ista priča sa malinama. Proizvođači se žale na nisku cenu I na nedostatak subvencija. Nije mi jasno zašto se o ovome priča tek kada na red dođe otkup. Kada se cela šarada završi bura se stiša i sledeće godine opet ista priča. Čime se bavi državni aparat u međuvremenu? A maline sve manje... Daleko smo mi od Evropske unije.

nix

pre 10 godina

Izmedju ostalog javna je tajna da u proteklih 5-6+ godina imate domace firme koje uvoze malinu iz Poljske i preprodaju je Nemcima, drzava nije sankcionisala takvo ponasanje jer su gazde firmi bili na "liniji" i sad je kasno da se bilo sta tu menja. Ali dobro sta ce nama maline kad mi imamo IT industriju bolju i od Indusa tako pisu po novinama, nasi farmeri ce da programiraju, a Poljski neka beru maline.

radomir

pre 10 godina

Iz ovog teksta sam zakljućio da Poljska ima bolju klimu od Srbije.Da je potrebno zasaditi pare ali samo iz EU i onda postaneti najbolji malinari.
Možda sam ja glup, ali najbolji se postaje tako što radiš kada drugi spavaju.Mislim da poljaci rade non stop dok srbi spavaju.Tajna je u iscrpljujućem radu.

Komša

pre 10 godina

Nisam nikakav stručnjak za poljoprivredu pa bih se osvnuo samo na razloge koji unazadjuju proizvodnju, a koji su plod našeg pogrešnog shvatanja ekonomije i života uopšte.
Sasvim je sigurno da sada hladnjačari ne zaradjuju mnogo, ali je činjenica da su svojevremeno, koristeći monopolski položaj odrali kožu s ledja malinarima. I to je ono što se često u svetu dešava - neko je u poziciji da obezvredi tvoj rad kako bi stvorio dobit i on to radi.
Ono što u toj situaciji nije bilo normalno to je tadašnja (a vidim i sadašnja) reakcija malinara - ljudi koji su privatni preduzetnici, zemljoposednici su zatvarali puteve, štrajkovali tražeći veću cenu otkupa. Jedan preduzetnik ne reaguje tako, tako reaguju nadničari. Preduzetnici se okupe i kažu: " Baja nas zajašio, koristi priliku što možemo da prodamo samo njemu i zato nas davi kao zmija žabu. On jedan zatvara profit za nas dvesta i praktično uzima naš novac. Hajde da ga trpimo samo onoliko koliko moramo i da u što skorije vreme kupimo hladnjaču - jeftinije je da otplaćujemo kredit, nego da punimo gušu hladnjačarima."
Krajnje je nebitno da li će ti malinari odmah da ulože u hladnjače ili u malu fabriku sokova, razvijanje maloprodajnog lanca - bitno je da naplate što više svog rada.
Ali ne, socijalističko-samoupravna svest čini svoje - proleter ostaje proleter.
A Država? Povoljni krediti? Posebna priča.

miki

pre 10 godina

Osnovni motiv i jedina bitno za uspešnu proizvodnju je dobra zarada. Cena maline na ekropskim berzama je godinama oko 4.5 evra. Svi troškovi otkupa, hladnjače, transport ne prelaze 0.5 evra po kilogramu. Ostaje oko 4 evra za "raspodelu". Obično od ta 4 evra seljak dobije 0.5-1.5 evra. Pogađajte kome ide razlika? Ovo je ključ i rešenje svih problema pa i malinarstva! Kad bude seljak (a ne lopovi) imao veću zaradu tada će i biti maline (i ne samo maline) koliko hoćeš... Sve drugo su priče za malu decu!
ps: Nadam se da će se posle 30 godin "priče" o malinarstvu pojaviti jedan (barem jedan) novinar dovoljno sposoban da analitički istraži i potkrepi sve ovo... Barem na nekom blogu ako ne sme drugačije...

sale

pre 10 godina

Da smo pametni, zabranili bi izvoz malina. Izvozimo plodove poput neke africke zemlje pa posle kupujemo strane proizvode od malina. Potrebno je da razvijamo industriju i proizvodimo profitabilne proizvode cije stvaranje zavisi ne samo od roda malina, vec i od tehnologija, specificnih znanja, marketinga itd. Izvoz poljoprivrednih proizvoda ne moze da obezbedi potreban ekonomski progres. Nama je potrebno da nemamo dovoljno domacih malina, da ih uvozimo iz Poljske i da posle izvozimo dzemove u Poljsku.
(Srdjan, 1. jul 2013 14:46)

Međutim, kod voća to ne ide kako si ti zamislio. Konzumno voće je savršen proizvod - hrana spremna za konzumaciju - kome prerada može samo da obori cenu. Znači, najbolji plodovi donose više profita od prerađevina, za koje se kao sirovine koriste jeftiniji plodovi slabijeg kvaliteta. Drugim rečima, najbolji izvozni rezultat ostvarujemo izvozom najboljih plodova, a za džemove ... ako nam ostane škarta.

Nebeska Srbija

pre 10 godina

Sava Drugi,

Ajde ne pisi gluposti. Mi smo nebeski narod.Kod nas je sve najbolje na svetu. Zato i propadamo. Prodji evropskim pijacama.Da vidis sta je malina. Pa ne ide sva malina na pijace. Roling malina se prodaje za industrijsku preradu

joca

pre 10 godina

Inace najveci proizvodjac malina na svetu je Rusija, a Poljska od 2010 proizvodi vise od Srbije.
I srpska malina je najskuplja zbog najveceg procenta secera.
A inzenejri koji pljuju mogli bi i sami da organizuju proizvodnju a ne da dele savete

Nebeski

pre 10 godina

Ne znam zašto se toliko ložimo kad ni dosad nismo bili ni prvi ni drugi: http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry#Commercial_production

Petar

pre 10 godina

Neko očigledno ima monopol na izvoz malina i taj monopol zloupotrebljava. Drzava mu je to dozvolila, a sta on daje za uzvrat partijama na vlasti možemo samo da nagađamo... Sa druge strane, proizvođači su nesložni i trpe eksploataciju. Tu su i mediji kao saučesnici, jer niko do njih da se seti da objavi ko izvozi malinu iz zemlje, po kojoj ceni je otkupljuje, a po kojoj prodaje. Zašto nije dozvoljen slobodan izvoz maline? Umesto da je izvoz slobodan, da dodju Rusi i Nemci u zemlju, kao što su dolazili u komunizmu krajem devedesetih, i otkupe je od seljaka, mi imamo izvoznike sa ekskluzivnim dozvolama koje su dobili znamo svi kako. Ej, u komunizmu izvoz maline iz Srbije bio je slobodan, a danas u 21. veku pojedinci bliski vlasti imaju monopol na izvoz. Srbija ne napreduje, ne stagnira, ona nazaduje.

Voja

pre 10 godina

Sustina problema sa malinom je izbor sorte. Postoje industrijske i konzumne sorte. U Srbiji imamo 98% industrijske sorte kao Miker ili Vilamet. Ove sorte se zamrzavaju i to istog dana i time postaju berzanska roba koja se koristi za industriju. Kod ovih sorti ukus i miris nema uticaja na cenu tako da komentari o ukusu su znak neupucenosti.

Kod konzumnih sorti: Polana, Polka, Heritage, Tulamin,.. to je druga prica. Cena od 250 gr u zapadnim supermarketima dostize i 10 plus eura po kg. Kod nas ima malo takvih sortnih zasada.Zasto je to tako, to treba pitati nase strucnjake i proizvodjace a i hladnjacare. Moje je misljenje da sveze voce ne moze da prodaje polupismeni vlasnik hladnjace, mora da se ima kupac i da se radi brzo i efikasno bez podvala. Ima preko 70 novih sorti uglavnom konzumne maline ali to kao da nije prihvatljivo za nase proizvodjace.

Dobru cenu ima samo lepo upakovana konzumna-sveza malina i to treba svima da bude jasno i to je jedini put za nase malinare a nikako blokade puteva ili nerealne subvencije od drzave.

I sam sam proizvodjac svezeg voca (skupljeg od maline) tako da razumem kostanje proizvodnje ali ovo je realnost.

i miris i ukus

pre 10 godina

Srbija je uvek bila zemlja sirovina nikako da napravi neki finalni proizvod. Malinari umesto da se udruže i nešto naprave sami oni traže cenu. Ne može Poljska malina da bude bolja jer oni imaju manje sunca nego Srbija. Taj kvalitet treba da prodaje tu malinu ne samo kao smrznutu nego i u drugim oblicima, sokovi, džemovi, likeri. Sve to može da se izveze na sofisticirana tržišta koja imaju para i žele ukus i kvalitet, a ne kvantitet. Srbija mora na kvalitet da se oslanja. gajenjem bezukusnog voća i povrća Srbija ne može da se takmiči ni sa kim. Naš audut mora biti što prirodnija hrana bez gmo.

Igor Gavran

pre 10 godina

@zilogriz: "unistice nas poljaci niskim cenama maline i visnje"

Sami cemo sebe unistiti, ne trebaju nam Poljaci. Na srpskom selu je prirodni prirastaj -50 promila.

Analitičar

pre 10 godina

Nešto u ovoj priči mi nije jasno!!!. Cenu maline i drugih roba i proizvoda odredjuje tržište: ponuda= tražnja. Poštujem sve proizvodjače,malina, jagoda, trešanja, višanja i mnogo, mnogo, drugih, ali nismo realni kada su naši proizvodi u pitanju.Država, ovakva ili onakva, mislim, na političku elitu, predjašnju pa i sadašnju, nema dobru strategiju kada je u pitanju, konkretno poljoprivredna proizvodnja. Na sreću sada se čine neki pomaci. Ali, država nije "krava muzara", pa da svi tražimo neku pomoć, subvencije, da garantuje cenu proizvoda. Sve dosada subvencije i pomoći završavale su u pogrešnom smeru i za druge namene. Konkretno, Poljska je članica EU i ona dobija subvencije iz fondova EU. Ovde, svi nešto traže, a kada treba da daju, e to je drugo pitanje. Svi bi nešto da tražimo. Mani te se utopije zvane "socijalizam". Zakoni tržišta imaju svoja stroga pravila. Pametni ljudi u svetu osavremenuju svoju proizvodnju, koriste svetska iskustva, kroz povećanu proizvodnju, smanjuju troškove po jedinici proizvda i samim tim su kurentniji na tržištu. A, mi bi da nam država garantuje cenu???, da nam daje subvencije i ostale vidove pomoći. U zemlji gde deca po školama nemaju WC, učionice prokišnjavaju, zdravstvo u očajnom stanju i još da ne nabrajam, a Vi bi da kukate, blokirate puteve i sl. E, pa nije to pošteno. Uzimajte kredite, osavremenite prizvodnju, udružite se i napravite hladnjače i samim tim ćete dobro profitirati i biti dobri izvoznici. Nemaju svi takve šanse !!!

balega sa asfalta

pre 10 godina

Narode zahvali se Ruzici Djindjic na ovome i svojoj nesposobnosti da blagodeti prirode iskoristis.
E moj narode, ni prirodu koja ti daje nisi sposoban da iskoristis, sposoban si smao da je unistis.
A da ne govorim o tome da nisi sposoban da ista sam izmislis.

Tonchi

pre 10 godina

Ovako, osnovno, malina ima 3 nivoa kvaliteta. O tome odlučuje nekoliko faktora, od toga kada je zamrznuta i iz koje ruke se uzima.
Zbog nerazvijenosti naše poljoprivrede, malinari moraju da prodaju maline državi koja ih kupuje po duplo nižoj ceni.
Državi se ne isplati da povećaju otkupnu cenu malina jer oni moraju da ih prodaju kao maline lošijeg kvaliteta jer su već jednu ruku promenile.
Sa druge strane malinarima su potrebne hladnjače da bi mogli umesto da prodaju državi sami da ih izvoze.
Tako da većina naših malina se izvozi kao maline 3 nivoa kvaliteta. Jeftine i nisu puno cenjene. I to je začarani krug... dok se ne uloži malo novca u tu poljoprivredu umesto za Kosovo, večiti "Koridor 10" i još neke populističke ideje, možda i krenemo da se razvijamo.

MUKNAVI

pre 10 godina

Nasa malina,zaista je kvalitetna, ima citav rep preprodavaca-spekulanata- koji su se nakacili na proizvodjaca pa kad stigne na trziste..ona je skupa a proizvodjacu nista.Proizvodjaci nikako da se organizuju,jer to im ne daju politicari i njihovi spekulanti,pa monopol u izvozu drze oni sa svojim hladnjacama,a proizvodjaci kaliraju,seku malinjake i muce se.

dusko

pre 10 godina

(Ana, 1. jul 2013 12:01)
Pa vidi,verujem da je na pijaci u najvecem selu na balkanu,zvanom Bg,cena maline 100 dinara za sto grama,ali za to mozes da zahvalis lokalnim prodavcima koji vas gule za saku malina. Ali valjda je to tako jer je standard u Bg na nivou pa je takva i cena! Inace,cena maline je (znala bi da si mrdnula malo do pravog sela) oko 185 do 200 dinara za kilogram,i to samo ove godine jer je rod tri puta manji nego obicno! Inace,ostalih godina cena je dva puta manja od ove! Dok istu malinu hladnjacari zapakovanu u kartonsku kutiju i smrznutu na ino trzistu prodaju za od 50% do 100% vecoj ceni od otkupne! Svi se zale na malinare a niko nije nabrao ni gajbu u zivotu,a kamoli radio oko nje pola godine i ulagao zive pare u nju,gledajuci pri tome u nebo,jer lokal vlasti i drzava nema pare za rakete protiv grada,ali ima za avione! Svi samo gledaju otkupnu cenu i koliko ce koji goljo zaraditi od maline,ali niko ne pita koliko je kostalo doci do branja,platiti radnike i sl. Zar bi u ovakvoj zemlji seljak u bilo kom poslu mogao da profitira,pored tajkuna i politicara? Sta,sve nam cveta,samo su malinari problem? Pa malinama se bave doktori,pravnici,ekonomisti,inzinjeri,a po koji i seljak! Mislite o tome!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 10 godina

Ovo je dobra vest za Srbiju. Najbolje je biti zadnji u svetu u "skupljačkoj privredi" koja je bila karakteristika prvog perioda u razvoju čoveka, neposredno posle silaska sa drveta.
.

Petrojka

pre 10 godina

(UPUCENI, 1. jul 2013 12:21) Sve ste vi to dobro naveli - kako bi moglo, trebalo i moralo biti. Ali to treba da sprovede neko ko voli svoj narod. Mi takve nemamo, decenijama.

ma

pre 10 godina

nasi malinari svake godine ucenjuju kao da drugi prozivodjaci ne bi zeleli evropske cene, kao da mi radnici ne bi zeleli evropske plate. ako im ne odgovara neka prozvode sljive ili bilo sta drugo pa neka idu na pijacu i prodaju kao ostali muka mi je vise od njih i takvih koji misle sam ona sebe.

Tek onako privremeno

pre 10 godina

Malina se u Francuskoj prodaje pakovana po 200 grama-3 evra, i to malina iz Spanije bezukusno-kisela. Nase maline su zakon!!!!

Srdjan

pre 10 godina

Da smo pametni, zabranili bi izvoz malina. Izvozimo plodove poput neke africke zemlje pa posle kupujemo strane proizvode od malina. Potrebno je da razvijamo industriju i proizvodimo profitabilne proizvode cije stvaranje zavisi ne samo od roda malina, vec i od tehnologija, specificnih znanja, marketinga itd. Izvoz poljoprivrednih proizvoda ne moze da obezbedi potreban ekonomski progres. Nama je potrebno da nemamo dovoljno domacih malina, da ih uvozimo iz Poljske i da posle izvozimo dzemove u Poljsku.

Milan

pre 10 godina

@srdjan
sve ima svoju cenu

rane i kasne maline, kao i sve ostalo (paradajz, kajsije, breskve, krastavac, paprika), najvishe se isplati sveze. u preradjevine ide ono najeftinije i najslabijeg kvaliteta. generalizacija koju si ti napravio je pogreshna.

vasilije

pre 10 godina

Slusaj ti Ing. Ti si ing. koliko sam ja Papa. Ili si to ing nasao negde na putu. Znasli ti "ING" tehnoloski postupak proizvodnje maline. Znasli ti "ING" koliko kosta 20 ara zastite sa mrežom protiv grada da nepričam o hektarima. Pa za ovaj novac pola srbije medju njima i doktori lekari koi imaju manje plate od čistačice u Telekomu i EPSU a o kontroli leta i da negovorim,gube zdravlje kao da si ih ubacio u nuklearni reaktor i to samo pri berbi na 40 stepeni. Nemogu iz pristojnosti prema sajtu i citaocima rekao bi ti sta si ti ING.

Pametnjaković

pre 10 godina

"Zanimljivo je da se i Srbija stalno pojavljuje kao uvoznik malina, iako strancima prodaje više od 95 odsto svog roda."

Vrlo zanimljivo, jer su naše maline organske, a nama daju da jedemo uvezene genetski modifikovane otrove.

oprem dobro

pre 10 godina

Koliko smo puta slušali priče od naših vlastodržaca o tome da je malina naše "zlato".A s obzirom kako naši političari upravljaju državom i da sve uništili,prodali ne iznenadjuje stanje kada je u pitanju proizvodnja maline.Verovatno kada bi Poljska vlada,kad počnu pristupni pregovori, zatražila da se Srbija odrekne maline da bi lično Dačić i Vučić išli da uništavaju zasade malina,kako bi pokazali svoju eu opredeljenost.

aleksa

pre 10 godina

Pa sta radi nasi naucni instituti koji bi prema definiciji posla trebalo da prate stanje u svojoj oblasti u svetu i da se to primenjuje i u nasoj zemlji...logika stvari mi nalaze da bi to trebalo da bude njihov posao i da u saradnji sa nadleznim ministarstvom nude poljoprivrednicima nove sorte malina...da li se od obicnog poljoprivrednika moze ocekivati da to radi...nijedan sektor, drzava, firma i sl. ne moze uspeti ako nema dalekovide vodje, vizionare, koji prate konkurenciju u svojoj oblasti, predvidjaju probleme i pravovremeno reaguju na njih, koji treba da vode svoje ljude...sto bi rekao njegos ko na brdu ak` i malo stoji vise vidi no onaj pod brdom...

Rade

pre 10 godina

(Nikola, 1. jul 2013 12:11)
Druze Nidzo, cemu takav kraj tvoje poruke, kada mu je sadrzaj vrlo dobar? Zar ne mozemo mirnim tonom da diskutujemo?

Милош Бобић

pre 10 godina

Може ли барем један од вас што сте ми дали минус на коментар да дá неко образложење о коме вреди расправљати?

ex ds

pre 10 godina

Nisam ekspert, ali drzava, pogotovo Srbija, nece pomoci ako se ne vidi ekonomsku dobit. Gde su nestale price da se malinari udruzuju, prave zadruge i tako izadju na svetsko trziste? Zasto bi drzava davala subvencije za nesto sto ne donosi pare u drzavne tokove? Sta drzavu briga sto otkupljivaci rade na ovaj nacin? Nemoj da sadite i otkupljivaci ce propasti. Udruzite se, stavite sve maline na gomilu, nadjite nase ili strane strucnjake koji ce je prodatavati po svetu. Uvek mi je primer kako je odvratna jabuka, ovde u Dohi, i kako bi se nasa jabuka prodavala po 10 e/kg. Ali ko je iz Srbije dosao da je ponudi? Ima trzista samo neko mora doci i pitati za saradnju. Najveci je problem da se proizvodjaci udruze, sve posle toga je mnogo lakse. I isplativije.

Marlon Herrmann

pre 10 godina

Da maline su uopće tema u Srbiji, pokaže koliko naše gospodarstvo je na koljenama. Nadam se da političari u našoj zemlji zaista traže rješenje da naša ekonomija raste! Ima punoooo posla!!

zemun

pre 10 godina

@upucen
A i svima ostalima.Nasa malina jeste najbolja ali ne zbog naseg dobrog rada vec iskljucivo zbog lokacije.Jel ima razlike u proizvodnji 1kg u Poljskoj i 1kg u Srbiji?Rad je isti i ako poljaci uspeju da proizvedu tako jeftino svaka im cast a nasa jeste bolja ali ne zahvaljujuci nasem radu.Kao sto drugi imaju naftu,more,rude imamo i mi prirodna bogatstva koja nama donose prednost(bolji kvalitet sa istim radom)ali se bojim da neupropastimo to.I to nebi bilo prvi put u istoriji da neka zemlja uzalud protraci svoje bogatsvo.

KoleM

pre 10 godina

Ministarstvo poljoprivrede vodi SNS, vidimo rezultate. Pravdu takođe, vidimo kako radi. Proizvodnja raste u privredi, vodi URS, evropske integracije idu napred, vodi URS. E, sad će oni da izbace URS iz vlade i sve će nam biti bolje?! Narod će glasati za stranku ministra Kneževića.

Kosovo je Srbija...

pre 10 godina

E pa lepo... Dok smo mi gubili vreme na ratove a posle rasprodavali sve za dzabe, drugi su vredno radili i sada se slade... Sa drzavom je kao i u zivotu. Moras da se trudis, da ucis i mnooogo da radis ako hoces da budes dobar u necemu.

Bob Rock

pre 10 godina

Prvi i osnovni razlog za propast malinara je njihova sopstvena pohlepa i zelja da se sa sto manje ulaganja ostvari sto veci profit, sto znaci ulaganje u nove kuce i mercedese umesto u osavremenjivanje proizvodnje...

Ovo je na neki nacin posledica samoupravljackog mentaliteta koji je u nebeskom narodu duboko ukorenjen i koji kaze da je potrebno samo u pocetku malo da se pomucis, a kasnije drzava sve radi umesto tebe...

Drugi razlog, ali ne toliko izrazen, je nesposobnost drzavne administracije da organizuje slobodno trziste....

Ing.Poljoprivrede

pre 10 godina

Nerad i javasluk, gramzivost malinara u Srbiji.Pisao sam nekoliko puta.Poljska ima berbu od kraja Maja do kraja Oktobra.Poljska ima prinos od 12 tona po hektaru. Srbija ima cetiri tone kada su idealni uslovi i berba juni-juli. Nas seljak nece da osigura letinu, da podigne zastitnu protivgradnu mrezu i da uvede navodnjavanje.I jos trazi 2,5 evra po kilogramu. Cena maline na svetskoj pijaci je 1,6 evra isporuceno Minhen.Za vreme socijalizma nas malinar uvrteo u glavu da je nasa malina najbolja na svetu,Napravili kuce,skolovali decu, pokupovali im stanove, ziveli bogovski. Sav svoj nerad bi da plasiraju kroz cenu

Sava Drugi

pre 10 godina

Smarate sa tim Poljskim i malinama iz Čilea. Te maline nemaju ni mirisa ni ukusa. Veliki uvoznici mešaju te maline sa Srpskim da bi uopšte mogli da ih prodaju.

Izviznički lobi u Srbiji je bankrotirao pa se sada pušta razne priče da ubiju cenu.

Dozvolite srpskim seljacima da kupe male hladnjace sa CO2 i pustite ih da ih sami voze u svežem stanju do Minhena, Frakfurta, Berlina. Dovoljno je svega 100 takvih malih privatnika koji će za 30 dana godišnje da izvezu za 100 miliona dolara - više nego svi izvoznici sada...

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 10 godina

Ovo je dobra vest za Srbiju. Najbolje je biti zadnji u svetu u "skupljačkoj privredi" koja je bila karakteristika prvog perioda u razvoju čoveka, neposredno posle silaska sa drveta.
.

dovla ns

pre 10 godina

baš volim Poljaci su izuzetno vredan i pametan narod koji zaslužuje da bude prvi u svemu. kod njih kriza nikad nije ni za kucala na vrata zato sto prave patriote vode zemlju.

balega sa asfalta

pre 10 godina

Narode zahvali se Ruzici Djindjic na ovome i svojoj nesposobnosti da blagodeti prirode iskoristis.
E moj narode, ni prirodu koja ti daje nisi sposoban da iskoristis, sposoban si smao da je unistis.
A da ne govorim o tome da nisi sposoban da ista sam izmislis.

Nikola

pre 10 godina

@ E super. Pa vi i dalje blokirajte ulice i kukajte! A Poljaci rade za duplo nižu cenu.
(Bogi, 1. jul 2013 11:35)
E,pa vidi Bogi-procitaj tekst u kome kaze Poljska je zahvaljujuci subvencijama itd,itd.Da ne ulazim u specificnosti sorti,odnos kvaliteta i cene Polane u odnosu na sorte gajene kod nas,ja sam svoje zasade(oko 1,2 ha) podigao sa svojom porodicom i bez dinara subvencije.Berem od 17-20 tona godisnje i to je od 22000 do 33000 eura godisnje(bruto).Prihod zavisi od roda i malo vise od cene.
Nikada u zivotu niko iz moje familije nije bio na drzavnim jaslama.Nikada nismo osudjeni za kradju od strane suda,nikada nismo ostali duzni nikome.Svake godine u vidu dnevnica isplatimo radnicima od 5000 do 7000 eura godisnje.
Na izbore vise ne izlazimo,a obaveze prema drzavi izmirujem,ali iskreno ne bih da ih placam.Ne bih mogao da ti nabrojim dve korisne stvari koje ja dobijam od drzave.Da nisam vaspitam da ne mrzim verovatno bih patoloski mrzeo politicare,ljude sa drzavnih jasala i mudrovane poput tebe.
Ne verujem da o malinama znas ista vise od toga kako izgledaju i mozda,da lepse od bilo cega mirisu.
A sad se vrati na ispijanje kafica po burdelj-kacelarijama svog javnog preduzeca ili opstinske(drzavne) ustanove dok razmisljas hoce li biti regresa.Ako nisi taj,onda nazad u krevet daljinski u ruke ili u obliznji kafe pa poruci espresso a onda kasicicu u usta i zvaci je ceo dan.

Pozz...Nikola

Ana

pre 10 godina

Na pijaci kod mene (Bg) jedna plastična čaša napunjena malinama košta 100 din znači kilo je oko 1000 din. Mislim nije to mnogo za onoga ko voli maline pa kao da ih bar proba :) daš 100 kinti ubaciš desetak malinica u kljun, pomisliš želju i ćao, ali da ih kupuješ redovno baš je crveno zlato. Cenim da će uskoro da nam uvoze te poljske maline, osim ako se ovi naši ne ugledaju na konkurenciju :) ajde proizvođači skidajte fazone i uskačite u voz...

bendower

pre 10 godina

Cene poljske maline prosle godine (1zl = 0.23 eur):
"autumn raspberries Polka variety in the extra class are bought in price from 3.00 to 3.40 z³ / kg, and Polana is purchased at a price 2.70 - 3.00 z³ / kg. Some companies buy raspberries regardless of variations in Class I in the price of 2.40 - 2.80 z³ / kg. Raspberries in the pulp industry typically can be sold at a price 2.00 - 2.40 z³ / kg."

Dakle jese otkupna cena niza u Poljskoj, ali poljski seljaci povrh toga dobijaju subvencije. I jos jedan podatak: ovde u Cirihu u Coop-u (najvecem lancu supermarket) 250 gr sveze maline iz Spanije (sitne bezukusne nikakve) kosta 4.95 chf (=4 eur), dakle kilo 16 eur, a nasim seljacima nuce 1.5 eur za kilo. Pa zasto bi seljak bio budala da rmbaci a drugi da kupe kajmak? Nek iskrce malinjake i gotovo, a politicari nek izvoze svoju pamet, od toga cemo se leba najesti.

Srdjan

pre 10 godina

Da smo pametni, zabranili bi izvoz malina. Izvozimo plodove poput neke africke zemlje pa posle kupujemo strane proizvode od malina. Potrebno je da razvijamo industriju i proizvodimo profitabilne proizvode cije stvaranje zavisi ne samo od roda malina, vec i od tehnologija, specificnih znanja, marketinga itd. Izvoz poljoprivrednih proizvoda ne moze da obezbedi potreban ekonomski progres. Nama je potrebno da nemamo dovoljno domacih malina, da ih uvozimo iz Poljske i da posle izvozimo dzemove u Poljsku.

Nebeska Srbija

pre 10 godina

Sava Drugi,

Ajde ne pisi gluposti. Mi smo nebeski narod.Kod nas je sve najbolje na svetu. Zato i propadamo. Prodji evropskim pijacama.Da vidis sta je malina. Pa ne ide sva malina na pijace. Roling malina se prodaje za industrijsku preradu

Krstic

pre 10 godina

Neverovatno, verovali ili ne! Ceo svet je glup i nenormalan, samo smo mi srbi najpametniji i imamo sve najbolje!
Molim ove malinare na celu sa GMO radikalima da sada idu i blokiraju puteve u Poljskoj...!!!

bojan

pre 10 godina

Pojma nisam imao da smo u samom vrhu po proizvodnji malina u svetu.
Svaka čast, ajde neka smo i mi u svetskom vrhu po nečemu pozitivnom

upucen

pre 10 godina

za neupucene - srpska malina je etalon kvaliteta malina u svetu. najbolja je. poljska malina nije ni prici po kvalitetu, a i oduvek su proizvodili vise malina, ali losijeg kvaliteta, zbog podneblja. nasa malina mora da bude najskuplja u otkupu, skuplja i od poljske, jer je NAJBOLJA. eh, ove nove generacije, bukvalno nista ne znaju....zato smo i do ovde dosli, nalozi ih svaka budala staklicima i djindjuvama, i djubretom u lepom pakovanju, sad bi oni unistili nase malinare, a nemaju pojma o temi...zalosno....

Tek onako privremeno

pre 10 godina

Malina se u Francuskoj prodaje pakovana po 200 grama-3 evra, i to malina iz Spanije bezukusno-kisela. Nase maline su zakon!!!!

Nedjo

pre 10 godina

Klasicna prica, dok se mi busamo u prsa, drugi vredno rade i na kraju eto rezultata. To je ko recimo sa Krajinom: dok smo mi pili rakiju i obrtali janjce, Hrvati radili sklekove i vezbali vojnu strategiju.

Милош Бобић

pre 10 godina

Малинари не би требали да мењају наше веома укусне домаће сорте за западне хибриде јер су они створени за брзо сазревање, висок принос и дуготрајност на тезги, али су без укуса.Уместо да се извози као сировина наша малина би требала да се прерађује у земљи у сокове, слатка, сирће и слично, па да се онда тај виши степен производње пласира на светском тржишту. То би створило нове капацитете у прерађивачкој индустрији и нова радна места.

rema

pre 10 godina

a koliko je rasada uvenulo zbog, bolesti koju su nam prodali u rasadima iz Engleske, mi smo banana drzava samo zbog takvih stvari, jer svoje ne znamo ni da cuvamo ni da cenimo, dok drzavni aparat prica i razmislja o nekim unijama, fijatima itd... nama sansa za boljim zivotom vene zbog takvih incidenata... kada cemo se okrenuti nasem razovju?

UPUCENI

pre 10 godina

postoji razlika, VELIKa, u kvalitetu... naime nasa malina se koristi za mix, da se podigne kvalitet drugih... al na kraju malina je sirovina, mi ne pravimo proizvode?
izvozimo 95 %, cak ni ne konzumiramo, nego uvozimo!? o kom boljem zivotu pricamo, pa valjda je hrana bitan faktor, ako imamo najbolje umesto da nam na trpezama budu nase maline, nasi vrganji(najpoznatiji u IT restoranima), mi uvozimo nemacke mocarele, to je takava nebuloza ljudi, bez ikakvog smisla...
Uposliti hiljade cinovnika, agrara i tehnicara, za proizvodnju hrane, rakije, sokova, marmelada, preradjevina generalno... najboljih srpskih i stranih kuvara, da se napravi novi srpski meni, nova srpska kuhinja i time otvoriti vrata za turizam, kvalitetan turizam, dobre hrane, netaknute prirode Srbije i kulturnog zivota Beograda, Novog Sada, Nisa...
zato ne naprave neki festival maline, u Valjevu recimo, gde bi ljubitelji iz celog sveta mogli uz kulturne sadrzaje da uzivaju u ovom predivnom vocu, ujedno to bi bio i marketing za isti...
a ne da se pare bacaju na METRO...
imamo odlicne sirovine, mnogo prostora za napredak, zasto to ne koristimo, ja se pitam!?

vasilije

pre 10 godina

Slusaj ti Ing. Ti si ing. koliko sam ja Papa. Ili si to ing nasao negde na putu. Znasli ti "ING" tehnoloski postupak proizvodnje maline. Znasli ti "ING" koliko kosta 20 ara zastite sa mrežom protiv grada da nepričam o hektarima. Pa za ovaj novac pola srbije medju njima i doktori lekari koi imaju manje plate od čistačice u Telekomu i EPSU a o kontroli leta i da negovorim,gube zdravlje kao da si ih ubacio u nuklearni reaktor i to samo pri berbi na 40 stepeni. Nemogu iz pristojnosti prema sajtu i citaocima rekao bi ti sta si ti ING.

kupac

pre 10 godina

Po tome sto izvozimo 95% naseg roda, a i dalje uvozimo maline treba da zakljucimo dve stvari. Prvo, nasa malina je daleko boljeg kvaliteta nego Poljska, pa je trazena na svetskom trzistu, a samim tim i skuplja. Drugo, je to sto na zalost zbog toga mi necemo moci da jedemo kvalitetnu srpsku malinu, nego nekvalitetnu Poljsku koja je mnogo jeftinija jer je losija i jer Poljska svojim seljacima isplacuje subvencije za maline, da bi pospesila izvoz.

Nebeski

pre 10 godina

Ne znam zašto se toliko ložimo kad ni dosad nismo bili ni prvi ni drugi: http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry#Commercial_production

Nesposobni, osim da muljaju

pre 10 godina

Nije sve u dobrim uslovima za gajenje maline.
Nešto je i u glavi, organizaciji, menadžmentu... a to Srbi nemaju, što zbog komunističkoseljačkog mentaliteta, što zbog ljubavi prema mutnim radnjama... da ne kažem kvarnosti.

radomir

pre 10 godina

Iz ovog teksta sam zakljućio da Poljska ima bolju klimu od Srbije.Da je potrebno zasaditi pare ali samo iz EU i onda postaneti najbolji malinari.
Možda sam ja glup, ali najbolji se postaje tako što radiš kada drugi spavaju.Mislim da poljaci rade non stop dok srbi spavaju.Tajna je u iscrpljujućem radu.

Analitičar

pre 10 godina

Nešto u ovoj priči mi nije jasno!!!. Cenu maline i drugih roba i proizvoda odredjuje tržište: ponuda= tražnja. Poštujem sve proizvodjače,malina, jagoda, trešanja, višanja i mnogo, mnogo, drugih, ali nismo realni kada su naši proizvodi u pitanju.Država, ovakva ili onakva, mislim, na političku elitu, predjašnju pa i sadašnju, nema dobru strategiju kada je u pitanju, konkretno poljoprivredna proizvodnja. Na sreću sada se čine neki pomaci. Ali, država nije "krava muzara", pa da svi tražimo neku pomoć, subvencije, da garantuje cenu proizvoda. Sve dosada subvencije i pomoći završavale su u pogrešnom smeru i za druge namene. Konkretno, Poljska je članica EU i ona dobija subvencije iz fondova EU. Ovde, svi nešto traže, a kada treba da daju, e to je drugo pitanje. Svi bi nešto da tražimo. Mani te se utopije zvane "socijalizam". Zakoni tržišta imaju svoja stroga pravila. Pametni ljudi u svetu osavremenuju svoju proizvodnju, koriste svetska iskustva, kroz povećanu proizvodnju, smanjuju troškove po jedinici proizvda i samim tim su kurentniji na tržištu. A, mi bi da nam država garantuje cenu???, da nam daje subvencije i ostale vidove pomoći. U zemlji gde deca po školama nemaju WC, učionice prokišnjavaju, zdravstvo u očajnom stanju i još da ne nabrajam, a Vi bi da kukate, blokirate puteve i sl. E, pa nije to pošteno. Uzimajte kredite, osavremenite prizvodnju, udružite se i napravite hladnjače i samim tim ćete dobro profitirati i biti dobri izvoznici. Nemaju svi takve šanse !!!

MUKNAVI

pre 10 godina

Nasa malina,zaista je kvalitetna, ima citav rep preprodavaca-spekulanata- koji su se nakacili na proizvodjaca pa kad stigne na trziste..ona je skupa a proizvodjacu nista.Proizvodjaci nikako da se organizuju,jer to im ne daju politicari i njihovi spekulanti,pa monopol u izvozu drze oni sa svojim hladnjacama,a proizvodjaci kaliraju,seku malinjake i muce se.

dusko

pre 10 godina

(Ana, 1. jul 2013 12:01)
Pa vidi,verujem da je na pijaci u najvecem selu na balkanu,zvanom Bg,cena maline 100 dinara za sto grama,ali za to mozes da zahvalis lokalnim prodavcima koji vas gule za saku malina. Ali valjda je to tako jer je standard u Bg na nivou pa je takva i cena! Inace,cena maline je (znala bi da si mrdnula malo do pravog sela) oko 185 do 200 dinara za kilogram,i to samo ove godine jer je rod tri puta manji nego obicno! Inace,ostalih godina cena je dva puta manja od ove! Dok istu malinu hladnjacari zapakovanu u kartonsku kutiju i smrznutu na ino trzistu prodaju za od 50% do 100% vecoj ceni od otkupne! Svi se zale na malinare a niko nije nabrao ni gajbu u zivotu,a kamoli radio oko nje pola godine i ulagao zive pare u nju,gledajuci pri tome u nebo,jer lokal vlasti i drzava nema pare za rakete protiv grada,ali ima za avione! Svi samo gledaju otkupnu cenu i koliko ce koji goljo zaraditi od maline,ali niko ne pita koliko je kostalo doci do branja,platiti radnike i sl. Zar bi u ovakvoj zemlji seljak u bilo kom poslu mogao da profitira,pored tajkuna i politicara? Sta,sve nam cveta,samo su malinari problem? Pa malinama se bave doktori,pravnici,ekonomisti,inzinjeri,a po koji i seljak! Mislite o tome!

Pametnjaković

pre 10 godina

"Zanimljivo je da se i Srbija stalno pojavljuje kao uvoznik malina, iako strancima prodaje više od 95 odsto svog roda."

Vrlo zanimljivo, jer su naše maline organske, a nama daju da jedemo uvezene genetski modifikovane otrove.

Tonchi

pre 10 godina

Ovako, osnovno, malina ima 3 nivoa kvaliteta. O tome odlučuje nekoliko faktora, od toga kada je zamrznuta i iz koje ruke se uzima.
Zbog nerazvijenosti naše poljoprivrede, malinari moraju da prodaju maline državi koja ih kupuje po duplo nižoj ceni.
Državi se ne isplati da povećaju otkupnu cenu malina jer oni moraju da ih prodaju kao maline lošijeg kvaliteta jer su već jednu ruku promenile.
Sa druge strane malinarima su potrebne hladnjače da bi mogli umesto da prodaju državi sami da ih izvoze.
Tako da većina naših malina se izvozi kao maline 3 nivoa kvaliteta. Jeftine i nisu puno cenjene. I to je začarani krug... dok se ne uloži malo novca u tu poljoprivredu umesto za Kosovo, večiti "Koridor 10" i još neke populističke ideje, možda i krenemo da se razvijamo.

joca

pre 10 godina

Inace najveci proizvodjac malina na svetu je Rusija, a Poljska od 2010 proizvodi vise od Srbije.
I srpska malina je najskuplja zbog najveceg procenta secera.
A inzenejri koji pljuju mogli bi i sami da organizuju proizvodnju a ne da dele savete

Hirurg

pre 10 godina

E posto je u Nemackoj na koju se mnogi pozivaju plata decjeg hirurga nekoliko puta veca nego li kod nas znaci li to da ja sad ne bi trebao ni jedno dete da operisem dokle god mi drzava ne zagarantuje godisnji prihod od jedno 30.000 evra. Po logici malinara njima slicnih to bi ja trebao da uradim.

Marlon Herrmann

pre 10 godina

Da maline su uopće tema u Srbiji, pokaže koliko naše gospodarstvo je na koljenama. Nadam se da političari u našoj zemlji zaista traže rješenje da naša ekonomija raste! Ima punoooo posla!!

ma

pre 10 godina

nasi malinari svake godine ucenjuju kao da drugi prozivodjaci ne bi zeleli evropske cene, kao da mi radnici ne bi zeleli evropske plate. ako im ne odgovara neka prozvode sljive ili bilo sta drugo pa neka idu na pijacu i prodaju kao ostali muka mi je vise od njih i takvih koji misle sam ona sebe.

MilanM

pre 10 godina

Naši malinari su zadnje dekade prošlog veka navikli na cenu od 9-10 DEM, ili 4-5 €. U to vreme ekskluzivu na izvoz malina imao je Mali Marko. Na kursnim razlikama im mazne 1-2 €, što je opet skoro duplo više nego li danas. Maline pretvori u benzin, pa to ovde duplo zaračuna i tako do 2000. godine. E sad, nisam ja protiv malinara, naprotiv. Ja ih obožavam, i nije mi žao da im plaćam 3€ za kg. Ali, ako država hoće € od malina neka pomogne malinarima, sve druge države daju subvencije, samo Srbija ne. Doduše, sve druge države ni cent ne daju autoindustriji subvencija, a Srbija itekako. A državi pare dajemo svi. A ja i nepomišljam da kupim "fiću". 11000€ sa sve subvencijama, mi je misaona imenica.

Troubleberry

pre 10 godina

Poštovana gospodo,
Potovani gospodine UPUĆENI (posebno),
Verujem da je svako od nas u (po)nešto upućen, nažalost, većina komentatora u proizvodnju otkup i, pre svega, prodaju malina- NIJE! Naše maline se uglavnom (cirka 92%) pakuju u ambalažu stranih robnih marki i prodaju po super i hipermarketima! Naznaka o zemlji iz koje dolazi sirovina je upisana malim, malim slovima na poleđini. teško da je iko vidi. Pričamo o rolendu - konzumnom kvalitetu. Blok i gris su sirovine za sokove, džemove, marmelade...i to je malina lošijeg kvaliteta i niže cene.
Nekoliko reči o otkupu u Poljskoj i Srbiji (kolega mi se pre deset dana vratio iz Poljske i informacije su svežije od ovde prezentovanih) Poljoprivrednici u Poljskoj za rolend kvalitet maline će dobijati od 70 -80 centi. Za kvalitet original oko 1 eura. Izvozna cena najkvalitetnije poljske maline ovogodišnjeg roda biće od 1,6 -1,8 eura. Očekuje se proizvodnja od 130 - 140 000 tona. Rekordna, i pored toga što "upućeni" pričaju o lošoj godini u Pl. U Srbiji proizvođači dobijaju već oko 2 eura. pitanje za sve "upućene". Kako da hladnjačari (otkupljivači) zarade i cent, ako se zna da minimalni, minimalni troškovi proizvodnje iznose bar 50 centi? Hoće li kupac pre pazariti gotovo euro jevtiniju malinu sličnog kvaliteta ili navodno, bolju "kvalitetniju" znatno skuplju srbijanku? pročitate sjajnu kolumnu gospodina Dragana Vujadinovića u dnevnom listu DANAS. . Ako to uradite mnoge Vaše iluzije će biti razvejane!!!

Markovich

pre 10 godina

Kao prvo, u Poljskoj malina se sadi u ravnicarskim predelima, kod nas u brdoskoplaninskim jer u Vojvodini ne moze da rodi, kao drugo kod nas se malina bere iskljucivo rucno tako ostaje mnogo vise maline Rolland klase koja je 2-4 puta skljuplja od grza koji se bere masinski u ravnicarskim krajevima tako da je sva gnjecava, s trece strane u Poljskoj se malina sadi na povrsini 9-11 puta vecoj nego u Srbiji, tako da je prosecan srpski prinos oko 200-250kg po aru sto je nekoliko puta vise nego u Poljskoj, Rusiji ili SAD-u...
just sayin'

Petar

pre 10 godina

Neko očigledno ima monopol na izvoz malina i taj monopol zloupotrebljava. Drzava mu je to dozvolila, a sta on daje za uzvrat partijama na vlasti možemo samo da nagađamo... Sa druge strane, proizvođači su nesložni i trpe eksploataciju. Tu su i mediji kao saučesnici, jer niko do njih da se seti da objavi ko izvozi malinu iz zemlje, po kojoj ceni je otkupljuje, a po kojoj prodaje. Zašto nije dozvoljen slobodan izvoz maline? Umesto da je izvoz slobodan, da dodju Rusi i Nemci u zemlju, kao što su dolazili u komunizmu krajem devedesetih, i otkupe je od seljaka, mi imamo izvoznike sa ekskluzivnim dozvolama koje su dobili znamo svi kako. Ej, u komunizmu izvoz maline iz Srbije bio je slobodan, a danas u 21. veku pojedinci bliski vlasti imaju monopol na izvoz. Srbija ne napreduje, ne stagnira, ona nazaduje.

Komša

pre 10 godina

Nisam nikakav stručnjak za poljoprivredu pa bih se osvnuo samo na razloge koji unazadjuju proizvodnju, a koji su plod našeg pogrešnog shvatanja ekonomije i života uopšte.
Sasvim je sigurno da sada hladnjačari ne zaradjuju mnogo, ali je činjenica da su svojevremeno, koristeći monopolski položaj odrali kožu s ledja malinarima. I to je ono što se često u svetu dešava - neko je u poziciji da obezvredi tvoj rad kako bi stvorio dobit i on to radi.
Ono što u toj situaciji nije bilo normalno to je tadašnja (a vidim i sadašnja) reakcija malinara - ljudi koji su privatni preduzetnici, zemljoposednici su zatvarali puteve, štrajkovali tražeći veću cenu otkupa. Jedan preduzetnik ne reaguje tako, tako reaguju nadničari. Preduzetnici se okupe i kažu: " Baja nas zajašio, koristi priliku što možemo da prodamo samo njemu i zato nas davi kao zmija žabu. On jedan zatvara profit za nas dvesta i praktično uzima naš novac. Hajde da ga trpimo samo onoliko koliko moramo i da u što skorije vreme kupimo hladnjaču - jeftinije je da otplaćujemo kredit, nego da punimo gušu hladnjačarima."
Krajnje je nebitno da li će ti malinari odmah da ulože u hladnjače ili u malu fabriku sokova, razvijanje maloprodajnog lanca - bitno je da naplate što više svog rada.
Ali ne, socijalističko-samoupravna svest čini svoje - proleter ostaje proleter.
A Država? Povoljni krediti? Posebna priča.

Razocaran

pre 10 godina

Danas sam u prodavnici najvećeg trgovinsko lanca kod nas video jabuke iz Poljske. Da li je moguće da ne mozemo ni svom stanovnistvu jabuke da ponudimo?

i miris i ukus

pre 10 godina

Srbija je uvek bila zemlja sirovina nikako da napravi neki finalni proizvod. Malinari umesto da se udruže i nešto naprave sami oni traže cenu. Ne može Poljska malina da bude bolja jer oni imaju manje sunca nego Srbija. Taj kvalitet treba da prodaje tu malinu ne samo kao smrznutu nego i u drugim oblicima, sokovi, džemovi, likeri. Sve to može da se izveze na sofisticirana tržišta koja imaju para i žele ukus i kvalitet, a ne kvantitet. Srbija mora na kvalitet da se oslanja. gajenjem bezukusnog voća i povrća Srbija ne može da se takmiči ni sa kim. Naš audut mora biti što prirodnija hrana bez gmo.

oprem dobro

pre 10 godina

Koliko smo puta slušali priče od naših vlastodržaca o tome da je malina naše "zlato".A s obzirom kako naši političari upravljaju državom i da sve uništili,prodali ne iznenadjuje stanje kada je u pitanju proizvodnja maline.Verovatno kada bi Poljska vlada,kad počnu pristupni pregovori, zatražila da se Srbija odrekne maline da bi lično Dačić i Vučić išli da uništavaju zasade malina,kako bi pokazali svoju eu opredeljenost.

Viktorija

pre 10 godina

Da li zaista mislite da u uređenim zemljama proizvođači kreću u proizvodni ciklus kao u Srbiji, potpuno neizvesno? Poljska je za nas daleko mnogo, mnogo godina. I da li smo mi uopšte svesni da je ovo samo naš problem, jer imamo državu koju vode nesposobni i korumpirani politikanti i njihovi sponzori tajkuni? Da li u Srbiji postoji bilo kakav posao gde vlasnik može da predvidi rashod (davanja) ka državi od o1. januara do 31. decembra? Pijani smo, ali svi!

gsdhhd

pre 10 godina

Ja se ne razumem u odgoj malina ali se razumem u branje istih jer sam bio prinudjen da ih berem nekoliko puta za dnevnicu od 10 e + klopa i cigare.

Ono sto sigurno znam je da cenu nase maline odredjuju vlasnici hladnjaca i isto tako znam da nijednom malinaru nikad nije palo na pamet da se udruzi sa komsijama pa da sami od profita otkupe ili izgrade hladnjacu. Ja sam brao u okolini Kosjerica i svaki put sam se osecao odlicno zbog prirode i zdravog zivota, tako da mi je sama "zarada" bila nebitna.

Toliko o Srbiji i malinama ...

Voja

pre 10 godina

Sustina problema sa malinom je izbor sorte. Postoje industrijske i konzumne sorte. U Srbiji imamo 98% industrijske sorte kao Miker ili Vilamet. Ove sorte se zamrzavaju i to istog dana i time postaju berzanska roba koja se koristi za industriju. Kod ovih sorti ukus i miris nema uticaja na cenu tako da komentari o ukusu su znak neupucenosti.

Kod konzumnih sorti: Polana, Polka, Heritage, Tulamin,.. to je druga prica. Cena od 250 gr u zapadnim supermarketima dostize i 10 plus eura po kg. Kod nas ima malo takvih sortnih zasada.Zasto je to tako, to treba pitati nase strucnjake i proizvodjace a i hladnjacare. Moje je misljenje da sveze voce ne moze da prodaje polupismeni vlasnik hladnjace, mora da se ima kupac i da se radi brzo i efikasno bez podvala. Ima preko 70 novih sorti uglavnom konzumne maline ali to kao da nije prihvatljivo za nase proizvodjace.

Dobru cenu ima samo lepo upakovana konzumna-sveza malina i to treba svima da bude jasno i to je jedini put za nase malinare a nikako blokade puteva ili nerealne subvencije od drzave.

I sam sam proizvodjac svezeg voca (skupljeg od maline) tako da razumem kostanje proizvodnje ali ovo je realnost.

aleksa

pre 10 godina

Pa sta radi nasi naucni instituti koji bi prema definiciji posla trebalo da prate stanje u svojoj oblasti u svetu i da se to primenjuje i u nasoj zemlji...logika stvari mi nalaze da bi to trebalo da bude njihov posao i da u saradnji sa nadleznim ministarstvom nude poljoprivrednicima nove sorte malina...da li se od obicnog poljoprivrednika moze ocekivati da to radi...nijedan sektor, drzava, firma i sl. ne moze uspeti ako nema dalekovide vodje, vizionare, koji prate konkurenciju u svojoj oblasti, predvidjaju probleme i pravovremeno reaguju na njih, koji treba da vode svoje ljude...sto bi rekao njegos ko na brdu ak` i malo stoji vise vidi no onaj pod brdom...

Polana iz Đurđeva

pre 10 godina

Kvalitet maline
1.rolend
2.bruh
3.griz
4.blok
Svaki rod ima procenat od svakog kvaliteta
Polana ima manji procenat rolenda od srpske maline, i mislim da je srpska malina kvalitetnija.
Problem je što na kupci neće da plate za kvalitet nego kupuju maline nižeg kvaliteta. O domaćim otkupljivačima ne vredi ni diskutovati.

sale

pre 10 godina

Da smo pametni, zabranili bi izvoz malina. Izvozimo plodove poput neke africke zemlje pa posle kupujemo strane proizvode od malina. Potrebno je da razvijamo industriju i proizvodimo profitabilne proizvode cije stvaranje zavisi ne samo od roda malina, vec i od tehnologija, specificnih znanja, marketinga itd. Izvoz poljoprivrednih proizvoda ne moze da obezbedi potreban ekonomski progres. Nama je potrebno da nemamo dovoljno domacih malina, da ih uvozimo iz Poljske i da posle izvozimo dzemove u Poljsku.
(Srdjan, 1. jul 2013 14:46)

Međutim, kod voća to ne ide kako si ti zamislio. Konzumno voće je savršen proizvod - hrana spremna za konzumaciju - kome prerada može samo da obori cenu. Znači, najbolji plodovi donose više profita od prerađevina, za koje se kao sirovine koriste jeftiniji plodovi slabijeg kvaliteta. Drugim rečima, najbolji izvozni rezultat ostvarujemo izvozom najboljih plodova, a za džemove ... ako nam ostane škarta.

zemun

pre 10 godina

@upucen
A i svima ostalima.Nasa malina jeste najbolja ali ne zbog naseg dobrog rada vec iskljucivo zbog lokacije.Jel ima razlike u proizvodnji 1kg u Poljskoj i 1kg u Srbiji?Rad je isti i ako poljaci uspeju da proizvedu tako jeftino svaka im cast a nasa jeste bolja ali ne zahvaljujuci nasem radu.Kao sto drugi imaju naftu,more,rude imamo i mi prirodna bogatstva koja nama donose prednost(bolji kvalitet sa istim radom)ali se bojim da neupropastimo to.I to nebi bilo prvi put u istoriji da neka zemlja uzalud protraci svoje bogatsvo.

KoleM

pre 10 godina

Ministarstvo poljoprivrede vodi SNS, vidimo rezultate. Pravdu takođe, vidimo kako radi. Proizvodnja raste u privredi, vodi URS, evropske integracije idu napred, vodi URS. E, sad će oni da izbace URS iz vlade i sve će nam biti bolje?! Narod će glasati za stranku ministra Kneževića.

Kosovo je Srbija...

pre 10 godina

E pa lepo... Dok smo mi gubili vreme na ratove a posle rasprodavali sve za dzabe, drugi su vredno radili i sada se slade... Sa drzavom je kao i u zivotu. Moras da se trudis, da ucis i mnooogo da radis ako hoces da budes dobar u necemu.

ex ds

pre 10 godina

Nisam ekspert, ali drzava, pogotovo Srbija, nece pomoci ako se ne vidi ekonomsku dobit. Gde su nestale price da se malinari udruzuju, prave zadruge i tako izadju na svetsko trziste? Zasto bi drzava davala subvencije za nesto sto ne donosi pare u drzavne tokove? Sta drzavu briga sto otkupljivaci rade na ovaj nacin? Nemoj da sadite i otkupljivaci ce propasti. Udruzite se, stavite sve maline na gomilu, nadjite nase ili strane strucnjake koji ce je prodatavati po svetu. Uvek mi je primer kako je odvratna jabuka, ovde u Dohi, i kako bi se nasa jabuka prodavala po 10 e/kg. Ali ko je iz Srbije dosao da je ponudi? Ima trzista samo neko mora doci i pitati za saradnju. Najveci je problem da se proizvodjaci udruze, sve posle toga je mnogo lakse. I isplativije.

Igor Gavran

pre 10 godina

@zilogriz: "unistice nas poljaci niskim cenama maline i visnje"

Sami cemo sebe unistiti, ne trebaju nam Poljaci. Na srpskom selu je prirodni prirastaj -50 promila.

Rade

pre 10 godina

(Nikola, 1. jul 2013 12:11)
Druze Nidzo, cemu takav kraj tvoje poruke, kada mu je sadrzaj vrlo dobar? Zar ne mozemo mirnim tonom da diskutujemo?

nix

pre 10 godina

Izmedju ostalog javna je tajna da u proteklih 5-6+ godina imate domace firme koje uvoze malinu iz Poljske i preprodaju je Nemcima, drzava nije sankcionisala takvo ponasanje jer su gazde firmi bili na "liniji" i sad je kasno da se bilo sta tu menja. Ali dobro sta ce nama maline kad mi imamo IT industriju bolju i od Indusa tako pisu po novinama, nasi farmeri ce da programiraju, a Poljski neka beru maline.

Милош Бобић

pre 10 godina

Може ли барем један од вас што сте ми дали минус на коментар да дá неко образложење о коме вреди расправљати?

Urke

pre 10 godina

Svake godine se ponavlja ista priča sa malinama. Proizvođači se žale na nisku cenu I na nedostatak subvencija. Nije mi jasno zašto se o ovome priča tek kada na red dođe otkup. Kada se cela šarada završi bura se stiša i sledeće godine opet ista priča. Čime se bavi državni aparat u međuvremenu? A maline sve manje... Daleko smo mi od Evropske unije.

Petrojka

pre 10 godina

(UPUCENI, 1. jul 2013 12:21) Sve ste vi to dobro naveli - kako bi moglo, trebalo i moralo biti. Ali to treba da sprovede neko ko voli svoj narod. Mi takve nemamo, decenijama.

miki

pre 10 godina

Osnovni motiv i jedina bitno za uspešnu proizvodnju je dobra zarada. Cena maline na ekropskim berzama je godinama oko 4.5 evra. Svi troškovi otkupa, hladnjače, transport ne prelaze 0.5 evra po kilogramu. Ostaje oko 4 evra za "raspodelu". Obično od ta 4 evra seljak dobije 0.5-1.5 evra. Pogađajte kome ide razlika? Ovo je ključ i rešenje svih problema pa i malinarstva! Kad bude seljak (a ne lopovi) imao veću zaradu tada će i biti maline (i ne samo maline) koliko hoćeš... Sve drugo su priče za malu decu!
ps: Nadam se da će se posle 30 godin "priče" o malinarstvu pojaviti jedan (barem jedan) novinar dovoljno sposoban da analitički istraži i potkrepi sve ovo... Barem na nekom blogu ako ne sme drugačije...

Milan

pre 10 godina

@srdjan
sve ima svoju cenu

rane i kasne maline, kao i sve ostalo (paradajz, kajsije, breskve, krastavac, paprika), najvishe se isplati sveze. u preradjevine ide ono najeftinije i najslabijeg kvaliteta. generalizacija koju si ti napravio je pogreshna.