Nedelja, 30.06.2013.

12:09

Dodik: Mogli smo zajedno u EU

Predsednik RS Milorad Dodik kaže, sećajući se Jugoslavije, da se pita "šta nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao zajednička zemlja da uđemo u EU".

Izvor: Tanjug

Dodik: Mogli smo zajedno u EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

111 Komentari

Sortiraj po:

genije ali zaista

pre 10 godina

daj bombona da sisamo.

bas si smesan i to nazivas ozbiljnom istorijom u kontekstu postojanja i nepostojanja BiH. Pa ko je ikada osnovao (u stvari poklonio) Beograd Srbima, danaasnju prestonicu Srbije - Ugarski kraljevi mozda? Ko je sve eksploatisao Srbiju i bio u njoj? Pa sta da zkljucimo iz toga? da Srbija nije imala drzavnost ili da prpada Turskoj ili mnaslednicima Austro-Ugarske.

Teutonac

pre 10 godina

Dakle, zapitaj se jos jednom kome smeta cinjenica da je Srebrenik osnovao kralj Milutin, jer na tabli pri ulasku u taj grad pise samo da je osnovan 1333, ali ne i od strane koga?
(daj bombona da sisamo)

A sto bi da se pitamo molim te objasni pitas li se ti naprimer da je Beograd postojao preo pre dolaska Slovena oko 630 p.n.e. Prvi zapisi o Beograd datiraju iz 878. godine, za vreme vladavine Prvog bugarskog carstva. Grad je presao pod vlast Srba kao tek 1284. godine. Prvi srpski kralj koji je vladao Beogradom bio je Stefan Dragutin (1276—1282), (dobio na poklon od svog tasta, hrvatsko-ugarskog kralja Ladislava IV. (valjda bi trebali da ga traze nazad). Nakon njegove smrti grad se vraća pod Ugarsku kontrolu, tek u 15 veku biti ponovno nakratko vraćen Srbiji. Nakon Kosovskog boja 1389. godine, Srpsko carstvo počinje da se raspada i njegovi južni delovi velikom brzinom prelaze u ruke Turaka. Srpski despot Stefan Lazarević dobio je Beograd od hrvatsko-ugarskog kralja i svetog rimskog cara Žigmunda Luksemburškog, nakon što je postao njegov vazal. Godine 1405. Stefan Lazarević je proglasio Beograd svojom prestonicom, ali će grad nakon njegove smrti 1427. godine ponovno biti vraćen Ugarskoj. Sto je u to vreme bila redovna pojava - svi su bili sa svima u srodstvu krvnom ili tazbinskom - i sada treba sada da gradimo teorije cije je sta bilo - citaj istoriju i uzivaj u njoj nemoj da je "poganis" mitologijom (mislim metaforicno naravno).

Istoricar

pre 10 godina

Srebrenik osnovao kralj Milutin, jer na tabli pri ulasku u taj grad pise samo da je osnovan 1333, ali ne i od strane koga?
(daj bombona da sisamo)

A znas li kada si tako pametan ko je i kada osnovao Beograd i ko ga je poklonio, da poklonio Srbima. Pa ne osporava postojanje Srbije bazirano na tome...obrazuj se malo.

tuzlak

pre 10 godina

@daj bombona da sisamo
Lijepo je kada polupismeni kao ti nesto negdje procitaju pa onda pametuju. 1333 god ni beograd nije bio srpski a kamo li Srebrenik i BiH. Tada je sjeverna BiH za Srbiju bila sto je danas Svedska i Norveska. 1333 ni srbi kao narod nisu bili artikulisani nego je bilo mnogo vlaskih plemena u juznoj Srbiji koji su kasnije prihvatili pravoslavlje.
BiH granice su jedne od najstabilnijih u regiji, oivicene drinom i savom, svako koga to interesuje neka pogleda karte prije 200 god. Moze se primjetiti da je HercegNovi i pola hr primorja pripadalo BiH, ali neko to danas ne svojata jer je glupo.
Tema teksta je Dodik a gluposti koje on valja djaba je naucno dokazivati kada to ne ide jedno s drugim.

Nemanja

pre 10 godina

Tužno je što u Srbiji još uvek ima onih koji negiraju činjenice o raspadu SFRJ.Prošlo je dosta godina od početka i kraja rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Zna se šta mu je prethodilo i ko ga je inicirao. Vreme je pokazalo ko je i kakav je bio. Kad govorimo o raspadu SFRJ, treba uzeti u obzir:

1.Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986.god.
2.Osmu sednicu SKS 1987.god,
3.Antibirokratsku revoluciju 1988.god.,
4.Miloševićev govor na Gazimestanu 1989.god.
5.Četrnaesti kongresa Saveza komunista Jugoslavije i raspada te partije 1990.god.
6. ¨usvajanje¨ amandmana na Ustav Srbije i prve ¨demokratske¨ višestranačkih izbora iste te 1990.godine. (Sasa 73)

Lepo si to pobrojao ali to je samo iz noivije istorije...

ovo je poduza istorijska lista - vrlo dokumentovana. I tu uvek lezi "kvaka" istoriskih sukoba i mrznje - pretenzije. Kada se Srbi pomire da od toga nema nista nastace mir i podosta mrznje i straha na ovim prostorima.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Velika_Srbija

RS

pre 10 godina

Tako je, Dodik je jedini i iskljucivi krivac za sve, kad on nestane sa politicke scene...
(la di da di da)

Ne budi bukvalista - jedna bolesna ideologija treba da nestane a sa njom razni Dodici koji se kloniraju kroz istoriju....nit je on nov u tome niti je zadnji i jedini, kao sto nije io ni Karadjic ni Mladic ni martic ni Cosic...

Evo jos nekih imena:

http://www.b92.net/info/vas_komentar.php?nav_id=727749

Niti je bitno sta je govorio i radio prije - samo dokaz da je politicki kameleon (i biznis naravno)

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@(Egelius, 30. jun 2013 18:07)

I ti si zemljace iznio nekoliko apsurda, kao i jaro ti Tuzlak. Elem, previse ti je dugacak komentar da bih mogao da te citiram, pa cu po sjecanju. A, sjecanje mi kaze da si u jednom trenutku rekao "oduvijek je bila BiH". Ta izjava sama po sebi je toliko smijesna, da mozes sam sebe demantovati u nekoliko klikova, ako vec ne zelis da citas ozbiljniju literaturu. Dalje, ko je osnovao Srebrenik i Srebrenicu? Ko je doveo na taj prostor Saksonske rudare, odnosno Sase, kako ih neko naziva, i zasto se bas rudnik u okolini milica naziva Sase? Ja cu ti reci, eksploataciju rude na prostoru srebrenika, srebrenice, kao uostalom i sirom danasnje Srbije, ne samo danasnje Bosne, pokrenuo je kralj Milutin. Srpski kralj. Koja ekonomska racunica nalaze jednom Srpskom kralju da otvara i eksploatise rudnike u "tudjoj" zemlji, u ovom slucaju Bosni? Dakle, logika je jasna, jer je potkrijepljena jasnim istorijskim faktima, dijelovi bosne jesu, u nekoliko navrata kroz svoju istoriju bilo dio Srpske drzave. Mada, ja se uopste ne trudim da taj argument iskoristim za to da svojatam danasnju Bosnu. Od kako je svijeta i vijeka, granice se mijenjaju, ljudi se sele, vode se ratovi i sl. Samo sam htio da ukazem na cinjenicu da velika vecina Bosnjacke populacije voli da racuna vrijeme tek od AVNOJ-a. Dakle, zapitaj se jos jednom kome smeta cinjenica da je Srebrenik osnovao kralj Milutin, jer na tabli pri ulasku u taj grad pise samo da je osnovan 1333, ali ne i od strane koga?

la di da di da

pre 10 godina

Tako je, Dodik je jedini i iskljucivi krivac za sve, kad on nestane sa politicke scene, svi cemo pohrliti u zagrljaje jedni drugima, procerdano vrijeme i pokradene pare ce se volsebno vratiti, piramdialni turizam ce nam donijeti BND veci od Luksemburga, salafisti ce poceti da nose duze hlace, Andzelina ce postati srpska snajka, Seselj ce prodavati suvenire u Medjugorju, Alijin knjizevni opus ce se izucavati na Harwardu, Dodikov sin ce se poceti baviti humanitarnim radom, a Bakir ce da pobijedi na Eurosongu...

Бојан Илић

pre 10 godina

Подсетио бих све аутошовинисте, IN грађане и подмукле комшије (част изузецима),
да је Додик био противник Караџићеве политике,
"дашак свежег ветра на политичкој сцени БиХ" , како једном давно рече Олбрајтова,
она којој је Драшковић љубио руку а Тачи ко зна шта већ...
А то што је после укапирао који "систем " функционише, ударио контру!
Није безгрешан, али далеко мање од "подобних"!
Једноставно, није COOL за комшије , предиректан је , осуђује Јасеновац...
А ово за "Југославију"...
верујем да је искрено!
А најбитније, воли Матицу!

Хвала за објаву и пријатно вече свима!

milica brus

pre 10 godina

EU moto "Ordo Ab Chaos" - red, poredak iz haosa. Kreiraj problem, podstakni reakciju da se nešto treba uraditi, i onda ponudi resenje. Svoje resenje! Svoj poredak. Ko nije razumeo - nece nikada ni razumeti!

eustahije

pre 10 godina

Mogli smo zajedno tacno Mile.Samo sto samoproglaseni otac nacije, stogodisnji akademik, Dobrica Gedza Cosic sam priznade pre par dana(Na promociji svoje knjige) da je uvek zalagao za podelu SFRJ od 50-ih godina.Po njemu Mile, a ti si,kaze covek njegov naslednik, srpsko pitanje resava se podelom Kosova i BIH,a Makedonia i C.G.se podrazumevaju cele.Mile on i Tudjman su se slozili o preseljenju naroda i navalili na BIH tj.preneli vatru na BIH.Mile posto si Gedzin nastavljac gotov si, kao pljackas Srba, a ne ratni zlocinac kao drugi Gedzini Miljenici Martic i Karadzic.Mile vecinski srpski narod nece da ratuje za vase sulude ideje.Nego Mile, jesi li prebacio koju kintu u Rusiju? Karici i Marko trebaju cetvrtog za poker a i Mira je tu da vam ...hm.. prazni piksle.

Egelius

pre 10 godina

O cemu pricas ti, zemljace? Kakve stotine godina, i kakve granice? Ova, i ovakva BiH, u ovim granicama postoji 70-ak godina, jos od kad su njene granice iscrtali komunisti. Doduse, kao nezavisna drzava u ovim granicama postoji i manje, ali dobro, priznacu ti i onih 50-ak godina bitisanja u jugoslaviji. Uhvatili ste se AVNOJ-evskih granica ko pijan plota, kao da od tog datuma pocinje istorija covjecanstva. Ako vec hoces Bosnu cije granice su stare "stotinama godina", ogradi avliju od Jajca do Usore, i to je to...
(daj bombona da sisamo)

Pokazi mi jednu istorijsku mapu od postanka kraljevine BiH do danas da je i jedan pedalj BiH bio Srpski (samo Srpski). Iako je dio stanovnistva bio pravoslavni uvek je bila BiH, cak prva drzava na ovim prostorima kada se hriscanstvo tek ustolicavalo - da je ikada BiH bila Srbija zvala bi se Srbija a ne Bosna a kasnije BiH. To sto nije bila samostalna uvek kroz istoriju - nije ni Srbija u vecini svoje istorije je bila ili vazalna ili pod okupacijom - pa joj niko ne spori drzavnost jer se ipak odrzala pod teskim uslovima - kao i Bosna. A za razliku od Bosne, delovi Srbije jesu bili u sastavu Bosanskog Vilajeta...ali koga briga Avnojevske granice su bile najrazumnije i odraz istorijskih granica. A da li su i pravoslavci zajedno sa bogumilima i katolicima ziveli i stolovali u Bosni to je manje vazno za razvoj drzave i nacije. I ugarski kraljevi i Turski vladari su stolovali u beogradu i Srbiji pa sta?

Danis Tanovic

pre 10 godina

Dok vi jadni kuckate na toj vasoj jadnoj tastaturi, u sobi sa par kvadrata, ovaki kao on i njemu slicnim , bogate se a vi virtuelni patrioti u mjesto da izadjete na ulicu i rasturite bagro, bez obzira koje vjere i nacije, palite se na ovakvog glupana kao dogi...Glup smo mi narod...

Pozdrav iz Toronta

pre 10 godina

Sad se na kraju price sve svaljuje na Srbiju, ali ona je bila samo jedan od igraca koja je naivno i nespretno pokusala da izvuce iz neminovnog raspada najvise koliko moze - i izvukla najmanje.

Balkanske granice su oduvek krojili drugi, pa to ni sada nije izuzetak. Jedina(?) prava prilika da se Jugoslavija sacuva je bila ponuda Bakera, koji je 91. ponudio Jugoslaviji 5 milijardi dolara pomoci, a kao razlog je naveo to da ce u slucaju rata Amerika potrositi mnogo vise. Ono sto Baker nije rekao je sta je zeleo za uzvrat, a odgovor je vrlo jednostavan - Amerika je potrosila tokom hladnog rata ne-znam-koliko milijardi dolara na izgradnju vojnih baza u Jugoslavili (sta mislite koliko je samo izgradnja Bihackog podzemnog aerodroma kostala), i bio je dosao trenutak za naplatu, tj. integraciju kljucnih objekata u NATO vojnu infrastrukturu.

Kljuc postojanja obe Jugoslavije je bio zadovoljenje interesa tadasnjih najvecih sila, a prestankom hladnog rata tih interesa jednostavno nije bilo. Jedina sansa za ocuvanje Jugoslavije je bilo prihvatanje cinjenice da je druga Jugoslavija, izgradnjom vojne infrastrukture od Americkih para, bila de-facto u NATO paktu. Da se to prihvatilo Amerika bi imala interes da sacuva Jugoslaviju i nikakvi drugi interesi za raspad (Nemacki ili bilo ciji drugi) ne bi bili bitni. Na zalost, za mentalni sklop tadasnjeg komunistickog JU rukovodstva to je bilo nezamislivo.

Neko-iz-mase

pre 10 godina

Ронхил ајде вамо преко дрине да береш малине .. Дневница 1500 динара..пачу да те питам о европској унији..пусти народ у босни не иди им на још вече муке...

Indeed

pre 10 godina

Srebija je prva prekršila Ustav SFRJ. Vojne i civilne vlasti tzv. "srpske bih" bile su pobunjenicke. RS ne postoji do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma krajem 1995. po medjunarodnom pravu. Dodik krsi aneks X i skoro sve ostale anekse Dejtonskog MS. Dakle, krsi dokument po kojem RS postoji. I onda prica o EU i potrebi integracije. Grohotom se smijem.

Slobodna Srbija

pre 10 godina

Mogli smo :-) Samo da imam ja jos dva-tri zivota za bacanje pa da cekam da Milorad i njegova banda resi da im je dosta. Da iskoluju decu i unuke po svetu, prebace pare negde daleko i odu u penziju.

Toma Bosanac trenutno u ...

pre 10 godina

U pravu je, teraju ljude da zive zajedno a vecina to ne zeli.
U federaciji problemi izmedju hrvata i bosnjaka zato sto bosnjaci zele sto procetnu dominaciju.
(Srecko Sojic)

kako ti znas sta vecina zeli i ne zeli...kada i ta vecina ne zeli ono sto im propaganda kaze da ce im se desiti ako zele a to je ono sto vecina ne zeli a ne da da ne zivi zajedno. U mom slucaju dozlaboga je dosadno i nezdravo ziveti samo sa Srbima - kvalitet nula i dekadencija obavezna. Ali ne zelim naravno da me neko "istrebi" a ne vidim da to neko masovno medju Bosnjacima zeli. naravno ne zele isto sto i ja ne zelim - da bude istrebljen a pokusaj je postojao mora se priznati. E sada sta se gura pod sve te strahove koji se seju i predimenziraju to je druga stvar.

Saša73

pre 10 godina

Tužno je što u Srbiji još uvek ima onih koji negiraju činjenice o raspadu SFRJ.Prošlo je dosta godina od početka i kraja rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Zna se šta mu je prethodilo i ko ga je inicirao. Vreme je pokazalo ko je i kakav je bio. Kad govorimo o raspadu SFRJ, treba uzeti u obzir:

1.Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986.god.
2.Osmu sednicu SKS 1987.god,
3.Antibirokratsku revoluciju 1988.god.,
4.Miloševićev govor na Gazimestanu 1989.god.
5.Četrnaesti kongresa Saveza komunista Jugoslavije i raspada te partije 1990.god.
6. ¨usvajanje¨ amandmana na Ustav Srbije i prve ¨demokratske¨ višestranačkih izbora iste te 1990.godine.

Srbije je htela sve ono što drugi narodi nisu mogli da prihvate. Srpako rukovodstvo nije želelo kompromis sa drugim narodima u SFRJ. Koristeći se probuđenim nacionalizam običnih građana, svoju politiku je nastavilo ratom.
Da nesreća bude veća, Milošević je imao dosta saučesnika u SANU, RTS-u i SPC koji su mu svojim delovanjem davali puni legitimitet za politiku prema susedima. Pokušajte da se setite ovih likova: Brane Crnčevića, Mihaila Markovića, Matije Bećkovića, Dušana Mitevića, Smilje Avramov, Nina Brajovića...Kako god da gledamo na ono što nam se događalo, Srbija je danas zemlja nesrećnih, nezaposlenih i gladnih ljudi koji se školuju,leče i žive gore nego u SFRJ koju su očajnički rušili.

Velimir_Bl

pre 10 godina

Panika, strah i EU-skepticizam za Dodika znaci 'ostati na Vlast' samo malo priblizavanje EU za njega znaci penzionisanje i jedna velika, sveobuhvatna istraga njegovog milionskog obogacenja !!!!

Tiganj

pre 10 godina

Kamo sreće da je Dodik ostao na liniji Saveza reformskih snaga Jugoslavije kojem je pripadao...ali nije. Nije pošteno optuživati ga za 1980-e i 1990-e, jer on tada nije bio na strani nacionalista. Njegovi ispadi su novijeg datuma, a da mu je već duže vreme glavni cilj zarada i ostanak na vlasti - ne sporim. Međutim, meni je važnije da neko nije ubica, nego da nije lopov. Iste aršine imam i prema vlastima u Srbiji.

ja jedan jedini milan

pre 10 godina

ti koji sanjas o razbijanju medjunarodno priznate zemlje hoces sa nekim da se udruzujes, hoces u evropu - medju civilizovane narode, i zalis za sfrj koja je bila prototip eu u kojoj su svi narodi bili udruzeni i ravnopravni?! ajd se kao politicar odluci na koju ces stranu, olaksaces time i sebi i narodu u bih, jer ovakve izjave jasno pokazuju duboko rascepljenu licnost kojoj je mesto pod kljucem, a ne na celu ma koje zajednice.

republikosrbac iliti

pre 10 godina

pitajte milu ronhila za VILU na Dedinju otkuda mu? ili kako mu je brat uspio dobiti od mafijaske banke 2 mil.eura za postavljanje voćnjaka bez ziranata? ili kako mu kumovi iskljucivo dobijaju na tenderima za izgradnju bolnica, autoputeva, tunela itd? i opet nije zadovoljan-pa dokle mile pobogu da te bosanci trpe?

mr.w

pre 10 godina

Odnosi među narodima u Bosni su na najgorem mogucem nivou upravo zbog Vas g.Dodik. Komparacija Kosova i RS nestoji jer to jednostavno nije tako. Mi (Bošnjaci) ne mozemo mrziti Srbe koliko su ih mrzili Albanci jer za nas nisu svi Srbi isti (nikada nisu bili niti ce ikada biti). Za Vas su svi muslimani neprijatelji i pokušavate Albanskim receptom odvojiti RS ali to moze da se obije od glavu i Srbima i muslimanima i ostalima. Sad kada para nema a potrošili ste ih u projekte koji nedonose pare (zgrada Vlade, Andrićgrad , Autoput i sl) potrebno je za to okriviti suživot sa muslimanima. Malo morgen.

Silvester

pre 10 godina

Što nam je trebao krvav raspad Jugoslavije? Pa vrlo jednostavno, da bi se izvršila opšta pljačka i preraspodela ogromnog društvenog bogatstva. Da bi se zemlja kolonizovala i jeftino odkupila. Da bi se pokazao primer ostalima u svetu. Bilo je puno razloga zašto se sve to desilo, a oni koji su od toga maksimalno profitirali su i dalje na vlasti, i daju sve od sebe da nas "usreće".

krle - dron

pre 10 godina

Bivsa yu- nije imala sanse da opstane i udje kao celina u EU-,posle 8-sednice na kojoj je izvrsen PUC- u srbiji i srbiju su preuzeli ljudi BOLESNOG MOZGA nije se mogao izbeci TRAGICAN EPILOG,tome treba dodati privilegovanu KASTU u vrhu JNA- koja je bila osnovni kocnicar visepartijskog sistema u srbiji i koja se priklonila servilno vinovnicima 8-sednice,TO SU GLAVNI KRIVCI TRAGEDIJE SRBSKOG NARODA,naravno da je se moglo sve resiti civilizovano u dogovoru sa zapadom,NO TU SMO GDE SMO,naravoucenije je da svakog kandidata za vlast treba podvrci obaveznom sistematskom regrutnom PREGLEDU,pogotovo psiho test....

***Ela

pre 10 godina

Da su u BIH korisceni predpristupni fondovi EU koje je Dodik preko svojih saboraca u bogacenju iz DS-a preusmerio sebi i njima u korist preko HypoAlpeAdriaBanke i Beogradske berze gde su obveznice Republike Srpske bile najprometnije,u Bosni nebi bilo tako tesko stanje.Sta je sa parama za projekte za razvoj EBDR-a u RS? Ogroman greh ovaj covek nosi na svojoj dusi.Kao malo ko.Vreme je da plati...i pare vrati gradjanima i drzavi (RS) BIH.Njima su bile i namenjene.

nesha

pre 10 godina

jugoslavija je trebala da udje u eu 1995. u paketu sa austrijom, svedskom i finskom. takav je bio tempo potpisivanja sporazuma vlade ante markovica (koji je inace bio poznat kao fanatik za evropsku zajednicu sa svojim predvidjanjima da nece biti moguc zivot u evropi van evropske zajednice - od 1991. nazvana evropska unija).
medjutim i da se zemlja raspala mirno opet bi bili ponisteni sporazumi potpisani za ez i morale bi novonastale zemlje da zapocnu put od pocetka - jedino bi konfederacija mogla da nastavi tamo gde se stalo.
a sa druge strane to bi moralo da se uradi protivno volji gradjana narocito u srbiji koji su bili veliki protivnici pristupanju evropskoj zajednici sa argumentom: evropa nece nikome nista da poklanja nego hoce da nam uzmu ovo nase prirodno bogastvo. nemac hoce da uzme nase voce da ga upakuje u svoju ambalazu i da napise "made in germany"

Markoni

pre 10 godina

Mile Ronhil je do juce pricao drugo, kleo se u majcicu Rusiju, danas daje izjave sta je moglo da bude.
Osetio je da je pusten niz vodu od svih pa sad pokusava da promeni tematiku.
I Mile Ronhil i Vojislav Kostunica bice srpski Sanaderi, zna se sve sta su radili sa njihovim ekipama i Sluzbom.
UDBA mora da plati ceh za sve ovo sto nam je uradila.

Mile ako volis Srbe zaposli ih

pre 10 godina

SFRJ su rusili takvi kao ti NE PLACAJUCI POREZ.Dok je bila SFRJ ti si sverco paprike iz tvog sela Bakinci opstina Laktasi (30 km od danasnje EU) do Zagrebacke pijace.Posao iso dobro jer si oko vrata imao beli sal znak Cire Blazevica.Dodje rat u Bosni ti posta Mile Ronhil udri po svercu nafte i cigara.Danasnju BIH i tvoj privatni entitet RS rusis ti pljackajuci srpski narod.Dok se ti vozas helikopterom na kosarku da gledas Partizan u BG u ligi sampiona 60% tvog naroda nema ni za leba a kamo li za struju da vidi utakmicu.Mile banjalucki studenti su ti rekli istinu na demonstracijama pre 20 dana.GOTOV SI.Cavic,Ivanic i Bosic obecavaju ti fer sudjenje na sudu BIH gde ces lepo objasniti poreklo imovine.

Mikro

pre 10 godina

Sposobni su se otcepili, i sami usli u EU. Nesposobni jos uvek cekaju.
Nije Doddiku i ostalim jugonostalgicarima problem sto nema Jugoslavije, vec sto Slovenija i Hrvatska nisu povele i njih sa sobom u EU o svom trosku.
Svakako ne bi bi bilo JU nostalgika u bosni da je bosna clan evropske unije a ostatak zapadnobalkanskih zemalja nije.

Srecko Sojic

pre 10 godina

U pravu je, teraju ljude da zive zajedno a vecina to ne zeli.
U federaciji problemi izmedju hrvata i bosnjaka zato sto bosnjaci zele sto procetnu dominaciju.

T.C.

pre 10 godina

- Dodik kaže, "šta nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao zajednička zemlja da uđemo u EU".
Netacno!Ni jedna federacija nije u EU.Da je Kraljevina Jugoslavija nekim cudom prezivela i "napravljen" jugoslovenski narod, da.Ali to je bilo nemoguce zbog nacionalista i komunista.Komunisti su "resili nacionalno pitanje" i napravili osam malih republika,u Srbiji tri.Na stetu Srba koji su zrtvovani za "mir u kuci".Svi protivnici SFRJ dobili su veliki adut sa porastom albanskog sovinizma i to su iskoristili jer jedan sovinizam hrani druge tako da je pojava S.M.definitivno unistilo jednu visevekovnu ideju.Naravno, svako vreme trazi svoj "zajednicki sadrzilac" i svoju ideju vodilju!

realista

pre 10 godina

Dodik treba da zahvali NATO-u i medjunarodnoj zajednici sto je zaustavila Peti korpus u nezadrzivoj ofanzivi pted Banjalukom,mozda bi on danas radio negde na buvljaku a ne da se bogati na nesreci naroda BiH.

Boske

pre 10 godina

Milorad Dodik, covjek koji voli da prica o spoljnoj politici dok se bavi domacim kriminalom. I Banjaluka je na ivici gladi i propasti, a kamoli ostatak RS, a Milorad drobi li drobi o tome sta se moglo na spoljno-politickom planu. Valjda zato sto je na unutrasnjem planu amputirao sve sto je mogao...

nece da moze

pre 10 godina

@Covek koji zeli da rusi BiH, kuka za Jugoslavijom?
(hmhm, 30. jun 2013 14:21)

Ljudi koji su ssrusili jednu "tamnicu naroda", poznatiju kao Jugoslaviju, na silu prave novu taminicu od 3 "konstitutivna" naroda.
Mada, postoji i druga opcija, da se dvjema od tri naroda u BiH otvore oci, i da "skontaju" da su "Bosnjaci pravoslavci", i "Bosnjaci katolici", a ne tamo nekakvi Srbi i Hrvati.

Milan

pre 10 godina

Za ove koji pricaju gluposti o nepristajanju Srbije na reformu SFRJ, nek izguglaju malo i pronadju clanak:"Josip Boljkovac: Hrvatska je namjerno izazvala rat"

RS

pre 10 godina

Ma ne palamudi valjda se neko seca kako je bilo..tvoj pogled je pogled istih onih koji su razbili Jugu ...mozes doduse jos malo strancima i njihovim novinama da prospes svoju "lafinu" i to kada ti tvoji lobisti nameste nki intervju - i treba da rade placas ih masno (lobiste)

Licanin

pre 10 godina

Jao vidi ih, jadni komentatori osetljivo pogodjeni od gole istine, svejedno iz cijih usta dosla, da li iz Dodikovih ili cijih god. Svi su oni protiv Veliku Srbiju, ali su za Veliku Bosnu i etnicko blistavo cistu Veliku Hrvatsku. Pa i Velika Albanija im nece smetati, ni slucajno. Uporno okrecu argumentaciju, opravdaju otcepljenje pa zajednicki zivot, na kraju ispade da je Dodik hteo raturanje Juge a ne oni. Zajedno pa podeljeno, bas kako se nijma cefne. E pa nece moci, svako za sebe, tako ste hteli, tako ce biti!

Zulu

pre 10 godina

Jugosloven u srcu, Srbin na jeziku. Bio i ostao. Srecom, ne povampiren poput Seselja, Milosevica, Karadzica, Mladica, Nikolica, itd. Neko manje, neko vise.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@tuzlak
2. Narode niko ne negira ni njigovu volju ali nigdje se ne mijenjaju Drzavne granice kako nekom padne na pamet, sta bi bilo s a Italijom, Spanijom, Francuskom, itd gdje ima dijelova koji sanjaju odcjepljenje, posebno ako su granice kao BiH stotinama godina nepromjenjene.

O cemu pricas ti, zemljace? Kakve stotine godina, i kakve granice? Ova, i ovakva BiH, u ovim granicama postoji 70-ak godina, jos od kad su njene granice iscrtali komunisti. Doduse, kao nezavisna drzava u ovim granicama postoji i manje, ali dobro, priznacu ti i onih 50-ak godina bitisanja u jugoslaviji. Uhvatili ste se AVNOJ-evskih granica ko pijan plota, kao da od tog datuma pocinje istorija covjecanstva. Ako vec hoces Bosnu cije granice su stare "stotinama godina", ogradi avliju od Jajca do Usore, i to je to...

Cro

pre 10 godina

Pa da smo zajedno pristupali, svi bismo zajedno pristupili negdje poslije 2030 godine... To je jedan od razloga što smo se i raspali, Jugoslavija je bila zemlja s toliko različitosti-jedan dio bogat a drugi siromašan.

Teutonac

pre 10 godina

Jedino tacno je da je bivsa Juga ili svaka (nezavisna) drzava mogla da udje u Evropu zajedno da se Juga mirno preuredila kako su SVI PREDLAGAli. DA SRBIJA NIJE "ZINULA" NA NEKE IZMISLJENE ISTORIJSKE "SRPSKE ZEMLJE" I napravili NEKE plemenske granice - srpske zemlje za nesto nesrba. Drugo Jugoslavija je postojala 50 godina sa granicama bivsih drzava koje su pre Juge postojale vekovima i koje su imale pravo da se otcepe (bez obzira da li su postojale pod ovim ili onim protektoratima ili vazalstvima ili imerijama (ukljucujuci Srbiju) ali kao takve ukljucujuci BIH postoje vekovima. Pocepati BiH po savovima je moglo samo krvlju i etnickim inzinjeringom sto je Srbija uz pomoc likalnih Srba i pokusala i delom uspela i to je ustvari ono za sta se Mile bori - potpunu legitimaziciju tog kako ga je Hag okarekteisao zlocinackog plana - e to nece uspeti koliko god ti zavijao to u oblande.

Licanin

pre 10 godina

Jao vidi ih, jadni komentatori osetljivo pogodjeni od gole istine, svejedno iz cijih usta dosla, da li iz Dodikovih ili cijih god. Svi su oni protiv Veliku Srbiju, ali su za Veliku Bosnu i etnicko blistavo cistu Veliku Hrvatsku. Pa i Velika Albanija im nece smetati, ni slucajno. Uporno okrecu argumentaciju, opravdaju otcepljenje pa zajednicki zivot, na kraju ispade da je Dodik hteo raturanje Juge a ne oni. Zajedno pa podeljeno, bas kako se nijma cefne. E pa nece moci, svako za sebe, tako ste hteli, tako ce biti!

Sumnjivi SrBski PatriJota

pre 10 godina

Da vas podsetim gosn Mile sve bivse republike su htele u EU kao samostalne ili konfederacija labava ili cvrsta simetricna ili nesimetricna sa autonomijama ili bez bilo je na one predloga i jedino je SRBIJA i "srpski narod" odbila sve predloge reorganizacije Juge koji je bio neophodan. Srbija je jednostrano promenila ustav (ukinula autonimije na paradajiz narodnim mitizima) kidnapovala budzet i rekla "my way or hay way"...jer je imala vojsku i dobar povod (samo ga obraditi za ratne ciljve) i naravno pogresno procenila da je momenat ostvarenja "istorijskih prava i granica" (naravno skuhanih u srpskoj UDBI pod kapom navodnih Jugoslovena). Sve ostalo su detalji i posledice. Zavrsilo se kako se zavrsilo deal with.

Kenac

pre 10 godina

Pitajte Stipu Mesica...on je Tudjamnu bio DESNA.RUKA i on je vrsio pritisak da.se HR odcepi,to i mala deca znaju a nasi slepci ga dovode da gostuje u emisiji i da pljuje po nama...

dsgsgh

pre 10 godina

To nije tacno ... Da su nas hteli kao SFRJ ne bi nas ni rasturali.

Danas, 23 godine posle ujedinjenja Nemacke, Hrvatska ulazi sa udelom od 1.3% teritorije, 0.86% stanovnistva i 0.33% BDP-a. Koga zanima moze da proveri koliki bi udeo u BDP-u Hrvatska imala 1990. (namerno pominjem samo Hrvatsku da neko ne bi pomislio kako sam YU nostalgican i kako vodu naginjem na srpsku vodenicu)

Inace koliki ti je udeo u BDP-u toliki ti je i znacaj u EU. Mi kad udjemo i ako udjemo imacemo manji udeo u BDP-u nego danas Hrvatska.

Ukratko sve se dogadja onako kako su Nemci i zeleli.

zeralu

pre 10 godina

Ovaj narod ne zasluzuje boleg vladara od Dodika.
Jadan narod jos mu veruje ka do mu nije dosta glupost i proslava izgubljenih bitaka. I na kraj stalno drugi su mu krivi.

MikaSG

pre 10 godina

Ponuda za pregovore je bila sredinom 80ih na stolu, tada su usli Spanija/Portugal i debelo profitirali (bile su jos pune kase). Nazalost nasi nesposobni politicari su se bojali da gube kontrolu i privilegije, pa su sve odbili. Da je Milorad Dodik u to vrijeme bio na poziciji, postupao bi isto kao sto je svaki aparacik tada radio.

Mladen

pre 10 godina

Jugoslavija je imala zadatak da resi manje unutrasnje probleme i usla bi u EEZ . Slovenije se to nije ticalo jer oni nisu imali problema , a ostali su imali problem da odluce sta zele .

adje

pre 10 godina

Mi ne mozemo nista da promenimo bilo, proslo i ne ponovilo se.ali da se nisu pojavili ljudi kao ti nebi se nista desilo sto se desilo....?

Zaboravljate...

pre 10 godina

Po Miletu ispada svi su krivi za raspad Juge osim Srba i svi drugi su mrzili Jugu osim Srba. E pa nece biti tako ali posto se to ponavlja kao mantra srpskom "borcu" i narodnim masama vec godinama, puno ljudi u to veruje. Ustvari razlika izmedju Srpske politike 90tih i ostalih je sto su ostali zeleli reorganizaciju i promene vec tada trule Juge a Srbi nisu to hteli ni po koju cenu. Inace zasto bi Stambolic bio ubijen odakle - antibirokratska revolucija 8. sednica "dogadjanje naroda" progon Dragise pavlovica Bodana Bogdanovica i "kotrljanje glava" mnogih sjajnih patriota i Jugoslovena pa kasnije Ante Markovica - zato sto se trebalo resiti onih koji su bili otvoreni za reorganizaciju i spas bilo kakve Juge (kako je markovic rekao nije vazno da li je konfederacija federacija samo da se radi i gradi a ne ratuje). Ove opcije su prve PALE U SRBIJI. Jedina verzija Juge koja je kod novog rukovodstva i vec "ispranog naroda " prolazilo je bila bolje rat nego pakt (sa "ustasama, balijama konjusarima i svim ostalim "srbima raznih verosipovesti)".

Bosanac

pre 10 godina

Ma Dodik je vizionar svoje vrste. On i ostatak famozne Šestorke (predstavnici iz po 2 najveće nacionalne stranke iz 3 konstutivna naroda) su prije svih uvidjeli da će se EU raspasti pa neće džaba da se troše na sprovođenje reformi.
Svi se drže za taj famozni Dayton i svi ga interpretiraju kako njima najviše odgovara. A realnost je da država ne može funkcionirati po njemu i da treba praviti izmjene u ustavu. Mislim, apsurd je da imamo grad-županiju manji od Bačke Palanke koji ima 8 ministarstava. Znači Goražde ima ministarstvo unutarnjih poslova. I još se zadužujemo kod MMF-a samo da njima isplatimo plaće. Ma nisu normalni.

MaxNS

pre 10 godina

Mogli smo,da nisu poceli da divljaju nacionalisticki politicari u svim republikama bivse nam republike. Među njih,naravno,spadaš i ti Milorade.

Zzzzz

pre 10 godina

Vidim u Nemackoj,Engleskoj i Francuskoj odose plate skoro duplo..hehe.Pricam o obicnim ljudima.O ostalim zemljama clanica EU nije ni potrebno govoriti.Onda...gde bi vi obicni ljudi zapravo hteli da "udjete"? Cemu se radujete? Hocete da bogatite bandu? Ok,sa srecom ! :D

dragan

pre 10 godina

Mislim da Dodik nije mogao bolje da oslika nasu situaciju.Kad pomislim da smo odavno mogli da budemo u EU.Nije poenta da smo u EU nego da smo usmerili svoje snage na podizanje naseg kvaliteta zivota bez sukoba i pogibije ljudi. Dodik za predsednika Srbije! Covek ima harizmu.

Neko-iz-mase

pre 10 godina

Gospodine dodik vama netreba EU vi imate dovoljno novca..da imate platu 150€ drukcije bi razmišljali ...i naravno da bosna tako ne funkcionira..problem je vasa genetika . Balije ustase i cetnika.dok to ne izbrišete u mozgu..nema vama napred vama svima ..vama treba sankcije uvesti pa kad ogladnite nece vas vise zanimati Marvin musliman ni hrvat nego da vam he stomak pun...

RS u Srcu! Srbija u dusi

pre 10 godina

Gdine Dodik,bavite se vi svojim entitetom i ostanite u BiH...Nama Srbima iskreno vase misljenje ne treba,jer sam raspirujete mrznju i zbunjujete vase sunarodnike sa ove strane drine! Sjajni ste demagog,jer uspeli ste da dobijete ogromni medijski prostor ovde u Srbiji. A i vasa prica o raspadu Bih je dosadila,budite patriota po ekonoskom i socijalnom pitanju je po RS je i prvevise bede!

kineska...

pre 10 godina

Prvo smo se pocepali kao sifonske gace a sad svi jurimo sto pre da se opet sastavimo u jednu celinu a to je EU..Ista kasa,isto trziste...isti mi,oni od nekad...Samo sto smo stariji dvadesetak godina i ovako sad matori,pokusavamo da se nekako ubastramo negde,da bi nekako opstali ovako siromasni.Ezem ti nasu sudbinu...Za nas bas vazi ona kineska narodna...Gde god da se okrenes,d... ti je pozadi!!!!!!

ironija

pre 10 godina

Vi ste gospodine Dodik krivi sto se BiH ne krece istim putem ka EU kao i Hrvatska, 2005.te godine smo bili malo iza Hrvatske u procesu euro integracija, a danas smo jos malo pa i iza Kosova koji pocinje pregovore o Stabilizaciji i Pridruzivanju, koje opet jos uvijek nismo zakljucili zbog Vas.

I nije tacno da su narodi u BiH natjerani da zive zajedno, zivjeli su zajedno hiljadama godina, dok nisu dosli ljudi poput Vas i sve to pokusali rasturiti. Ali nije Vam uspjelo, niti ce. Nakon rata su u BIH i na Zapadnom Balkanu generalno nametnute krive vrijednosti, gdje vladaju primitivci i seljaci, a normalni i civilizovani ljudi su MAJORIZOVANI. Ali promijenit ce se i to kad tad.

Brle

pre 10 godina

Pa cekaj, pitas se zasto je rasturena SFRJ kada smo svi zajedno mogli u EU, a hoces da rasturis BIH cije ce clanice svakako na kraju biti u EU. Gde je logika?

ZORO

pre 10 godina

Nismo mogli zajedno. Postoje uslovi koje svi moramo ispuniti. Slovenci i Hrvati su to ucinili a ostalima tek predstoji taj zadatak. I kako si mislio da komunisti uvedu Jugu u demokratsku Evropu?

Vladimir

pre 10 godina

Tacno, nepravedno je sto je svima priznato da ne mogu i ne moraju da zive sa Srbima, a Srbima nije priznato da ne moraju da zive sa Bosnjacima u BiH. Zato ce i dalje ovde biti nestabilno, sve dok se Srbima ne priznaju njihova prava.

tuzlak

pre 10 godina

Uzas kada uticajan politicar nema pojma o osnovnim stvarima:
1. Jugoslavija je bila federativna zajednica u kome su sve republike unije svoju Drzavnost a to BiH nije jer ni RS i FBiH nemaju po Ustavu nista sa drzavnoscu.
2. Narode niko ne negira ni njigovu volju ali nigdje se ne mijenjaju Drzavne granice kako nekom padne na pamet, sta bi bilo s a Italijom, Spanijom, Francuskom, itd gdje ima dijelova koji sanjaju odcjepljenje, posebno ako su granice kao BiH stotinama godina nepromjenjene.
3. Dodik pokusava sakrtiti svoju licnu mrznju prema svemu sto nije Srpsko ali je to njegov problem i konst. tenzijom samo stiti tragove vlastitog bogacenja i siromaseja vlastitog naroda.
4. On zaboravlja da gradove u BiH nisu granatirali marsovci nego komsije tako da nikom ko zeli dobro svojoj djeci ne pada takva zajednica.

Vasilije

pre 10 godina

Mogli smo, ali ne bese kapetana za toliki i takav brod, od koga ostadose samo camci za spasavanje, taman po meri bulumente opskurnih camdzija.

London 94

pre 10 godina

Mentalitet u Srbiji koliko së tice albanaca së promenio. Dobro sto je tako ali sta je trebalo uraditi da bi doslo do toga. Nazalost bombardovanje . I onda pritisci sve do danas da bi se ovo sto imamo danas iznudilo. I eto danas kao da nesto toboze slavimo.
U BiH nesto ne stima. Mozda kad neko dodje posle vas ce biti uspesan u Tom planing ?!

tralalala

pre 10 godina

"To znači da narodi koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji nisu mogli u svet, a u BiH iste te narode koji nisu mogli da žive u velikoj Jugoslaviji naterali su da žive zajedno. To zajedništvo ni danas ne funkcioniše, bez obzira na lepe želje o tome kako je lepo da svi budemo zajedno i da imamo zajednički život",
jel zna ovaj covek.sta govori
yu je bila korak ispred eu imali smo izgubili i sad sanjamo da smo u eu

ironija

pre 10 godina

Vi ste gospodine Dodik krivi sto se BiH ne krece istim putem ka EU kao i Hrvatska, 2005.te godine smo bili malo iza Hrvatske u procesu euro integracija, a danas smo jos malo pa i iza Kosova koji pocinje pregovore o Stabilizaciji i Pridruzivanju, koje opet jos uvijek nismo zakljucili zbog Vas.

I nije tacno da su narodi u BiH natjerani da zive zajedno, zivjeli su zajedno hiljadama godina, dok nisu dosli ljudi poput Vas i sve to pokusali rasturiti. Ali nije Vam uspjelo, niti ce. Nakon rata su u BIH i na Zapadnom Balkanu generalno nametnute krive vrijednosti, gdje vladaju primitivci i seljaci, a normalni i civilizovani ljudi su MAJORIZOVANI. Ali promijenit ce se i to kad tad.

Brle

pre 10 godina

Pa cekaj, pitas se zasto je rasturena SFRJ kada smo svi zajedno mogli u EU, a hoces da rasturis BIH cije ce clanice svakako na kraju biti u EU. Gde je logika?

Sumnjivi SrBski PatriJota

pre 10 godina

Da vas podsetim gosn Mile sve bivse republike su htele u EU kao samostalne ili konfederacija labava ili cvrsta simetricna ili nesimetricna sa autonomijama ili bez bilo je na one predloga i jedino je SRBIJA i "srpski narod" odbila sve predloge reorganizacije Juge koji je bio neophodan. Srbija je jednostrano promenila ustav (ukinula autonimije na paradajiz narodnim mitizima) kidnapovala budzet i rekla "my way or hay way"...jer je imala vojsku i dobar povod (samo ga obraditi za ratne ciljve) i naravno pogresno procenila da je momenat ostvarenja "istorijskih prava i granica" (naravno skuhanih u srpskoj UDBI pod kapom navodnih Jugoslovena). Sve ostalo su detalji i posledice. Zavrsilo se kako se zavrsilo deal with.

Teutonac

pre 10 godina

Jedino tacno je da je bivsa Juga ili svaka (nezavisna) drzava mogla da udje u Evropu zajedno da se Juga mirno preuredila kako su SVI PREDLAGAli. DA SRBIJA NIJE "ZINULA" NA NEKE IZMISLJENE ISTORIJSKE "SRPSKE ZEMLJE" I napravili NEKE plemenske granice - srpske zemlje za nesto nesrba. Drugo Jugoslavija je postojala 50 godina sa granicama bivsih drzava koje su pre Juge postojale vekovima i koje su imale pravo da se otcepe (bez obzira da li su postojale pod ovim ili onim protektoratima ili vazalstvima ili imerijama (ukljucujuci Srbiju) ali kao takve ukljucujuci BIH postoje vekovima. Pocepati BiH po savovima je moglo samo krvlju i etnickim inzinjeringom sto je Srbija uz pomoc likalnih Srba i pokusala i delom uspela i to je ustvari ono za sta se Mile bori - potpunu legitimaziciju tog kako ga je Hag okarekteisao zlocinackog plana - e to nece uspeti koliko god ti zavijao to u oblande.

tuzlak

pre 10 godina

Uzas kada uticajan politicar nema pojma o osnovnim stvarima:
1. Jugoslavija je bila federativna zajednica u kome su sve republike unije svoju Drzavnost a to BiH nije jer ni RS i FBiH nemaju po Ustavu nista sa drzavnoscu.
2. Narode niko ne negira ni njigovu volju ali nigdje se ne mijenjaju Drzavne granice kako nekom padne na pamet, sta bi bilo s a Italijom, Spanijom, Francuskom, itd gdje ima dijelova koji sanjaju odcjepljenje, posebno ako su granice kao BiH stotinama godina nepromjenjene.
3. Dodik pokusava sakrtiti svoju licnu mrznju prema svemu sto nije Srpsko ali je to njegov problem i konst. tenzijom samo stiti tragove vlastitog bogacenja i siromaseja vlastitog naroda.
4. On zaboravlja da gradove u BiH nisu granatirali marsovci nego komsije tako da nikom ko zeli dobro svojoj djeci ne pada takva zajednica.

Vasilije

pre 10 godina

Mogli smo, ali ne bese kapetana za toliki i takav brod, od koga ostadose samo camci za spasavanje, taman po meri bulumente opskurnih camdzija.

Neko-iz-mase

pre 10 godina

Gospodine dodik vama netreba EU vi imate dovoljno novca..da imate platu 150€ drukcije bi razmišljali ...i naravno da bosna tako ne funkcionira..problem je vasa genetika . Balije ustase i cetnika.dok to ne izbrišete u mozgu..nema vama napred vama svima ..vama treba sankcije uvesti pa kad ogladnite nece vas vise zanimati Marvin musliman ni hrvat nego da vam he stomak pun...

RS u Srcu! Srbija u dusi

pre 10 godina

Gdine Dodik,bavite se vi svojim entitetom i ostanite u BiH...Nama Srbima iskreno vase misljenje ne treba,jer sam raspirujete mrznju i zbunjujete vase sunarodnike sa ove strane drine! Sjajni ste demagog,jer uspeli ste da dobijete ogromni medijski prostor ovde u Srbiji. A i vasa prica o raspadu Bih je dosadila,budite patriota po ekonoskom i socijalnom pitanju je po RS je i prvevise bede!

ZORO

pre 10 godina

Nismo mogli zajedno. Postoje uslovi koje svi moramo ispuniti. Slovenci i Hrvati su to ucinili a ostalima tek predstoji taj zadatak. I kako si mislio da komunisti uvedu Jugu u demokratsku Evropu?

MaxNS

pre 10 godina

Mogli smo,da nisu poceli da divljaju nacionalisticki politicari u svim republikama bivse nam republike. Među njih,naravno,spadaš i ti Milorade.

kineska...

pre 10 godina

Prvo smo se pocepali kao sifonske gace a sad svi jurimo sto pre da se opet sastavimo u jednu celinu a to je EU..Ista kasa,isto trziste...isti mi,oni od nekad...Samo sto smo stariji dvadesetak godina i ovako sad matori,pokusavamo da se nekako ubastramo negde,da bi nekako opstali ovako siromasni.Ezem ti nasu sudbinu...Za nas bas vazi ona kineska narodna...Gde god da se okrenes,d... ti je pozadi!!!!!!

Licanin

pre 10 godina

Jao vidi ih, jadni komentatori osetljivo pogodjeni od gole istine, svejedno iz cijih usta dosla, da li iz Dodikovih ili cijih god. Svi su oni protiv Veliku Srbiju, ali su za Veliku Bosnu i etnicko blistavo cistu Veliku Hrvatsku. Pa i Velika Albanija im nece smetati, ni slucajno. Uporno okrecu argumentaciju, opravdaju otcepljenje pa zajednicki zivot, na kraju ispade da je Dodik hteo raturanje Juge a ne oni. Zajedno pa podeljeno, bas kako se nijma cefne. E pa nece moci, svako za sebe, tako ste hteli, tako ce biti!

Bosanac

pre 10 godina

Ma Dodik je vizionar svoje vrste. On i ostatak famozne Šestorke (predstavnici iz po 2 najveće nacionalne stranke iz 3 konstutivna naroda) su prije svih uvidjeli da će se EU raspasti pa neće džaba da se troše na sprovođenje reformi.
Svi se drže za taj famozni Dayton i svi ga interpretiraju kako njima najviše odgovara. A realnost je da država ne može funkcionirati po njemu i da treba praviti izmjene u ustavu. Mislim, apsurd je da imamo grad-županiju manji od Bačke Palanke koji ima 8 ministarstava. Znači Goražde ima ministarstvo unutarnjih poslova. I još se zadužujemo kod MMF-a samo da njima isplatimo plaće. Ma nisu normalni.

mr.w

pre 10 godina

Odnosi među narodima u Bosni su na najgorem mogucem nivou upravo zbog Vas g.Dodik. Komparacija Kosova i RS nestoji jer to jednostavno nije tako. Mi (Bošnjaci) ne mozemo mrziti Srbe koliko su ih mrzili Albanci jer za nas nisu svi Srbi isti (nikada nisu bili niti ce ikada biti). Za Vas su svi muslimani neprijatelji i pokušavate Albanskim receptom odvojiti RS ali to moze da se obije od glavu i Srbima i muslimanima i ostalima. Sad kada para nema a potrošili ste ih u projekte koji nedonose pare (zgrada Vlade, Andrićgrad , Autoput i sl) potrebno je za to okriviti suživot sa muslimanima. Malo morgen.

Vladimir

pre 10 godina

Tacno, nepravedno je sto je svima priznato da ne mogu i ne moraju da zive sa Srbima, a Srbima nije priznato da ne moraju da zive sa Bosnjacima u BiH. Zato ce i dalje ovde biti nestabilno, sve dok se Srbima ne priznaju njihova prava.

dsgsgh

pre 10 godina

To nije tacno ... Da su nas hteli kao SFRJ ne bi nas ni rasturali.

Danas, 23 godine posle ujedinjenja Nemacke, Hrvatska ulazi sa udelom od 1.3% teritorije, 0.86% stanovnistva i 0.33% BDP-a. Koga zanima moze da proveri koliki bi udeo u BDP-u Hrvatska imala 1990. (namerno pominjem samo Hrvatsku da neko ne bi pomislio kako sam YU nostalgican i kako vodu naginjem na srpsku vodenicu)

Inace koliki ti je udeo u BDP-u toliki ti je i znacaj u EU. Mi kad udjemo i ako udjemo imacemo manji udeo u BDP-u nego danas Hrvatska.

Ukratko sve se dogadja onako kako su Nemci i zeleli.

Kenac

pre 10 godina

Pitajte Stipu Mesica...on je Tudjamnu bio DESNA.RUKA i on je vrsio pritisak da.se HR odcepi,to i mala deca znaju a nasi slepci ga dovode da gostuje u emisiji i da pljuje po nama...

tralalala

pre 10 godina

"To znači da narodi koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji nisu mogli u svet, a u BiH iste te narode koji nisu mogli da žive u velikoj Jugoslaviji naterali su da žive zajedno. To zajedništvo ni danas ne funkcioniše, bez obzira na lepe želje o tome kako je lepo da svi budemo zajedno i da imamo zajednički život",
jel zna ovaj covek.sta govori
yu je bila korak ispred eu imali smo izgubili i sad sanjamo da smo u eu

ja jedan jedini milan

pre 10 godina

ti koji sanjas o razbijanju medjunarodno priznate zemlje hoces sa nekim da se udruzujes, hoces u evropu - medju civilizovane narode, i zalis za sfrj koja je bila prototip eu u kojoj su svi narodi bili udruzeni i ravnopravni?! ajd se kao politicar odluci na koju ces stranu, olaksaces time i sebi i narodu u bih, jer ovakve izjave jasno pokazuju duboko rascepljenu licnost kojoj je mesto pod kljucem, a ne na celu ma koje zajednice.

Zaboravljate...

pre 10 godina

Po Miletu ispada svi su krivi za raspad Juge osim Srba i svi drugi su mrzili Jugu osim Srba. E pa nece biti tako ali posto se to ponavlja kao mantra srpskom "borcu" i narodnim masama vec godinama, puno ljudi u to veruje. Ustvari razlika izmedju Srpske politike 90tih i ostalih je sto su ostali zeleli reorganizaciju i promene vec tada trule Juge a Srbi nisu to hteli ni po koju cenu. Inace zasto bi Stambolic bio ubijen odakle - antibirokratska revolucija 8. sednica "dogadjanje naroda" progon Dragise pavlovica Bodana Bogdanovica i "kotrljanje glava" mnogih sjajnih patriota i Jugoslovena pa kasnije Ante Markovica - zato sto se trebalo resiti onih koji su bili otvoreni za reorganizaciju i spas bilo kakve Juge (kako je markovic rekao nije vazno da li je konfederacija federacija samo da se radi i gradi a ne ratuje). Ove opcije su prve PALE U SRBIJI. Jedina verzija Juge koja je kod novog rukovodstva i vec "ispranog naroda " prolazilo je bila bolje rat nego pakt (sa "ustasama, balijama konjusarima i svim ostalim "srbima raznih verosipovesti)".

Mile ako volis Srbe zaposli ih

pre 10 godina

SFRJ su rusili takvi kao ti NE PLACAJUCI POREZ.Dok je bila SFRJ ti si sverco paprike iz tvog sela Bakinci opstina Laktasi (30 km od danasnje EU) do Zagrebacke pijace.Posao iso dobro jer si oko vrata imao beli sal znak Cire Blazevica.Dodje rat u Bosni ti posta Mile Ronhil udri po svercu nafte i cigara.Danasnju BIH i tvoj privatni entitet RS rusis ti pljackajuci srpski narod.Dok se ti vozas helikopterom na kosarku da gledas Partizan u BG u ligi sampiona 60% tvog naroda nema ni za leba a kamo li za struju da vidi utakmicu.Mile banjalucki studenti su ti rekli istinu na demonstracijama pre 20 dana.GOTOV SI.Cavic,Ivanic i Bosic obecavaju ti fer sudjenje na sudu BIH gde ces lepo objasniti poreklo imovine.

republikosrbac iliti

pre 10 godina

pitajte milu ronhila za VILU na Dedinju otkuda mu? ili kako mu je brat uspio dobiti od mafijaske banke 2 mil.eura za postavljanje voćnjaka bez ziranata? ili kako mu kumovi iskljucivo dobijaju na tenderima za izgradnju bolnica, autoputeva, tunela itd? i opet nije zadovoljan-pa dokle mile pobogu da te bosanci trpe?

realista

pre 10 godina

Dodik treba da zahvali NATO-u i medjunarodnoj zajednici sto je zaustavila Peti korpus u nezadrzivoj ofanzivi pted Banjalukom,mozda bi on danas radio negde na buvljaku a ne da se bogati na nesreci naroda BiH.

Silvester

pre 10 godina

Što nam je trebao krvav raspad Jugoslavije? Pa vrlo jednostavno, da bi se izvršila opšta pljačka i preraspodela ogromnog društvenog bogatstva. Da bi se zemlja kolonizovala i jeftino odkupila. Da bi se pokazao primer ostalima u svetu. Bilo je puno razloga zašto se sve to desilo, a oni koji su od toga maksimalno profitirali su i dalje na vlasti, i daju sve od sebe da nas "usreće".

***Ela

pre 10 godina

Da su u BIH korisceni predpristupni fondovi EU koje je Dodik preko svojih saboraca u bogacenju iz DS-a preusmerio sebi i njima u korist preko HypoAlpeAdriaBanke i Beogradske berze gde su obveznice Republike Srpske bile najprometnije,u Bosni nebi bilo tako tesko stanje.Sta je sa parama za projekte za razvoj EBDR-a u RS? Ogroman greh ovaj covek nosi na svojoj dusi.Kao malo ko.Vreme je da plati...i pare vrati gradjanima i drzavi (RS) BIH.Njima su bile i namenjene.

zeralu

pre 10 godina

Ovaj narod ne zasluzuje boleg vladara od Dodika.
Jadan narod jos mu veruje ka do mu nije dosta glupost i proslava izgubljenih bitaka. I na kraj stalno drugi su mu krivi.

dragan

pre 10 godina

Mislim da Dodik nije mogao bolje da oslika nasu situaciju.Kad pomislim da smo odavno mogli da budemo u EU.Nije poenta da smo u EU nego da smo usmerili svoje snage na podizanje naseg kvaliteta zivota bez sukoba i pogibije ljudi. Dodik za predsednika Srbije! Covek ima harizmu.

Mladen

pre 10 godina

Jugoslavija je imala zadatak da resi manje unutrasnje probleme i usla bi u EEZ . Slovenije se to nije ticalo jer oni nisu imali problema , a ostali su imali problem da odluce sta zele .

Markoni

pre 10 godina

Mile Ronhil je do juce pricao drugo, kleo se u majcicu Rusiju, danas daje izjave sta je moglo da bude.
Osetio je da je pusten niz vodu od svih pa sad pokusava da promeni tematiku.
I Mile Ronhil i Vojislav Kostunica bice srpski Sanaderi, zna se sve sta su radili sa njihovim ekipama i Sluzbom.
UDBA mora da plati ceh za sve ovo sto nam je uradila.

adje

pre 10 godina

Mi ne mozemo nista da promenimo bilo, proslo i ne ponovilo se.ali da se nisu pojavili ljudi kao ti nebi se nista desilo sto se desilo....?

eustahije

pre 10 godina

Mogli smo zajedno tacno Mile.Samo sto samoproglaseni otac nacije, stogodisnji akademik, Dobrica Gedza Cosic sam priznade pre par dana(Na promociji svoje knjige) da je uvek zalagao za podelu SFRJ od 50-ih godina.Po njemu Mile, a ti si,kaze covek njegov naslednik, srpsko pitanje resava se podelom Kosova i BIH,a Makedonia i C.G.se podrazumevaju cele.Mile on i Tudjman su se slozili o preseljenju naroda i navalili na BIH tj.preneli vatru na BIH.Mile posto si Gedzin nastavljac gotov si, kao pljackas Srba, a ne ratni zlocinac kao drugi Gedzini Miljenici Martic i Karadzic.Mile vecinski srpski narod nece da ratuje za vase sulude ideje.Nego Mile, jesi li prebacio koju kintu u Rusiju? Karici i Marko trebaju cetvrtog za poker a i Mira je tu da vam ...hm.. prazni piksle.

London 94

pre 10 godina

Mentalitet u Srbiji koliko së tice albanaca së promenio. Dobro sto je tako ali sta je trebalo uraditi da bi doslo do toga. Nazalost bombardovanje . I onda pritisci sve do danas da bi se ovo sto imamo danas iznudilo. I eto danas kao da nesto toboze slavimo.
U BiH nesto ne stima. Mozda kad neko dodje posle vas ce biti uspesan u Tom planing ?!

Cro

pre 10 godina

Pa da smo zajedno pristupali, svi bismo zajedno pristupili negdje poslije 2030 godine... To je jedan od razloga što smo se i raspali, Jugoslavija je bila zemlja s toliko različitosti-jedan dio bogat a drugi siromašan.

MikaSG

pre 10 godina

Ponuda za pregovore je bila sredinom 80ih na stolu, tada su usli Spanija/Portugal i debelo profitirali (bile su jos pune kase). Nazalost nasi nesposobni politicari su se bojali da gube kontrolu i privilegije, pa su sve odbili. Da je Milorad Dodik u to vrijeme bio na poziciji, postupao bi isto kao sto je svaki aparacik tada radio.

Boske

pre 10 godina

Milorad Dodik, covjek koji voli da prica o spoljnoj politici dok se bavi domacim kriminalom. I Banjaluka je na ivici gladi i propasti, a kamoli ostatak RS, a Milorad drobi li drobi o tome sta se moglo na spoljno-politickom planu. Valjda zato sto je na unutrasnjem planu amputirao sve sto je mogao...

Licanin

pre 10 godina

Jao vidi ih, jadni komentatori osetljivo pogodjeni od gole istine, svejedno iz cijih usta dosla, da li iz Dodikovih ili cijih god. Svi su oni protiv Veliku Srbiju, ali su za Veliku Bosnu i etnicko blistavo cistu Veliku Hrvatsku. Pa i Velika Albanija im nece smetati, ni slucajno. Uporno okrecu argumentaciju, opravdaju otcepljenje pa zajednicki zivot, na kraju ispade da je Dodik hteo raturanje Juge a ne oni. Zajedno pa podeljeno, bas kako se nijma cefne. E pa nece moci, svako za sebe, tako ste hteli, tako ce biti!

Egelius

pre 10 godina

O cemu pricas ti, zemljace? Kakve stotine godina, i kakve granice? Ova, i ovakva BiH, u ovim granicama postoji 70-ak godina, jos od kad su njene granice iscrtali komunisti. Doduse, kao nezavisna drzava u ovim granicama postoji i manje, ali dobro, priznacu ti i onih 50-ak godina bitisanja u jugoslaviji. Uhvatili ste se AVNOJ-evskih granica ko pijan plota, kao da od tog datuma pocinje istorija covjecanstva. Ako vec hoces Bosnu cije granice su stare "stotinama godina", ogradi avliju od Jajca do Usore, i to je to...
(daj bombona da sisamo)

Pokazi mi jednu istorijsku mapu od postanka kraljevine BiH do danas da je i jedan pedalj BiH bio Srpski (samo Srpski). Iako je dio stanovnistva bio pravoslavni uvek je bila BiH, cak prva drzava na ovim prostorima kada se hriscanstvo tek ustolicavalo - da je ikada BiH bila Srbija zvala bi se Srbija a ne Bosna a kasnije BiH. To sto nije bila samostalna uvek kroz istoriju - nije ni Srbija u vecini svoje istorije je bila ili vazalna ili pod okupacijom - pa joj niko ne spori drzavnost jer se ipak odrzala pod teskim uslovima - kao i Bosna. A za razliku od Bosne, delovi Srbije jesu bili u sastavu Bosanskog Vilajeta...ali koga briga Avnojevske granice su bile najrazumnije i odraz istorijskih granica. A da li su i pravoslavci zajedno sa bogumilima i katolicima ziveli i stolovali u Bosni to je manje vazno za razvoj drzave i nacije. I ugarski kraljevi i Turski vladari su stolovali u beogradu i Srbiji pa sta?

Danis Tanovic

pre 10 godina

Dok vi jadni kuckate na toj vasoj jadnoj tastaturi, u sobi sa par kvadrata, ovaki kao on i njemu slicnim , bogate se a vi virtuelni patrioti u mjesto da izadjete na ulicu i rasturite bagro, bez obzira koje vjere i nacije, palite se na ovakvog glupana kao dogi...Glup smo mi narod...

Zzzzz

pre 10 godina

Vidim u Nemackoj,Engleskoj i Francuskoj odose plate skoro duplo..hehe.Pricam o obicnim ljudima.O ostalim zemljama clanica EU nije ni potrebno govoriti.Onda...gde bi vi obicni ljudi zapravo hteli da "udjete"? Cemu se radujete? Hocete da bogatite bandu? Ok,sa srecom ! :D

Mikro

pre 10 godina

Sposobni su se otcepili, i sami usli u EU. Nesposobni jos uvek cekaju.
Nije Doddiku i ostalim jugonostalgicarima problem sto nema Jugoslavije, vec sto Slovenija i Hrvatska nisu povele i njih sa sobom u EU o svom trosku.
Svakako ne bi bi bilo JU nostalgika u bosni da je bosna clan evropske unije a ostatak zapadnobalkanskih zemalja nije.

Saša73

pre 10 godina

Tužno je što u Srbiji još uvek ima onih koji negiraju činjenice o raspadu SFRJ.Prošlo je dosta godina od početka i kraja rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Zna se šta mu je prethodilo i ko ga je inicirao. Vreme je pokazalo ko je i kakav je bio. Kad govorimo o raspadu SFRJ, treba uzeti u obzir:

1.Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986.god.
2.Osmu sednicu SKS 1987.god,
3.Antibirokratsku revoluciju 1988.god.,
4.Miloševićev govor na Gazimestanu 1989.god.
5.Četrnaesti kongresa Saveza komunista Jugoslavije i raspada te partije 1990.god.
6. ¨usvajanje¨ amandmana na Ustav Srbije i prve ¨demokratske¨ višestranačkih izbora iste te 1990.godine.

Srbije je htela sve ono što drugi narodi nisu mogli da prihvate. Srpako rukovodstvo nije želelo kompromis sa drugim narodima u SFRJ. Koristeći se probuđenim nacionalizam običnih građana, svoju politiku je nastavilo ratom.
Da nesreća bude veća, Milošević je imao dosta saučesnika u SANU, RTS-u i SPC koji su mu svojim delovanjem davali puni legitimitet za politiku prema susedima. Pokušajte da se setite ovih likova: Brane Crnčevića, Mihaila Markovića, Matije Bećkovića, Dušana Mitevića, Smilje Avramov, Nina Brajovića...Kako god da gledamo na ono što nam se događalo, Srbija je danas zemlja nesrećnih, nezaposlenih i gladnih ljudi koji se školuju,leče i žive gore nego u SFRJ koju su očajnički rušili.

Milan

pre 10 godina

Za ove koji pricaju gluposti o nepristajanju Srbije na reformu SFRJ, nek izguglaju malo i pronadju clanak:"Josip Boljkovac: Hrvatska je namjerno izazvala rat"

RS

pre 10 godina

Ma ne palamudi valjda se neko seca kako je bilo..tvoj pogled je pogled istih onih koji su razbili Jugu ...mozes doduse jos malo strancima i njihovim novinama da prospes svoju "lafinu" i to kada ti tvoji lobisti nameste nki intervju - i treba da rade placas ih masno (lobiste)

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@tuzlak
2. Narode niko ne negira ni njigovu volju ali nigdje se ne mijenjaju Drzavne granice kako nekom padne na pamet, sta bi bilo s a Italijom, Spanijom, Francuskom, itd gdje ima dijelova koji sanjaju odcjepljenje, posebno ako su granice kao BiH stotinama godina nepromjenjene.

O cemu pricas ti, zemljace? Kakve stotine godina, i kakve granice? Ova, i ovakva BiH, u ovim granicama postoji 70-ak godina, jos od kad su njene granice iscrtali komunisti. Doduse, kao nezavisna drzava u ovim granicama postoji i manje, ali dobro, priznacu ti i onih 50-ak godina bitisanja u jugoslaviji. Uhvatili ste se AVNOJ-evskih granica ko pijan plota, kao da od tog datuma pocinje istorija covjecanstva. Ako vec hoces Bosnu cije granice su stare "stotinama godina", ogradi avliju od Jajca do Usore, i to je to...

nece da moze

pre 10 godina

@Covek koji zeli da rusi BiH, kuka za Jugoslavijom?
(hmhm, 30. jun 2013 14:21)

Ljudi koji su ssrusili jednu "tamnicu naroda", poznatiju kao Jugoslaviju, na silu prave novu taminicu od 3 "konstitutivna" naroda.
Mada, postoji i druga opcija, da se dvjema od tri naroda u BiH otvore oci, i da "skontaju" da su "Bosnjaci pravoslavci", i "Bosnjaci katolici", a ne tamo nekakvi Srbi i Hrvati.

Toma Bosanac trenutno u ...

pre 10 godina

U pravu je, teraju ljude da zive zajedno a vecina to ne zeli.
U federaciji problemi izmedju hrvata i bosnjaka zato sto bosnjaci zele sto procetnu dominaciju.
(Srecko Sojic)

kako ti znas sta vecina zeli i ne zeli...kada i ta vecina ne zeli ono sto im propaganda kaze da ce im se desiti ako zele a to je ono sto vecina ne zeli a ne da da ne zivi zajedno. U mom slucaju dozlaboga je dosadno i nezdravo ziveti samo sa Srbima - kvalitet nula i dekadencija obavezna. Ali ne zelim naravno da me neko "istrebi" a ne vidim da to neko masovno medju Bosnjacima zeli. naravno ne zele isto sto i ja ne zelim - da bude istrebljen a pokusaj je postojao mora se priznati. E sada sta se gura pod sve te strahove koji se seju i predimenziraju to je druga stvar.

Neko-iz-mase

pre 10 godina

Ронхил ајде вамо преко дрине да береш малине .. Дневница 1500 динара..пачу да те питам о европској унији..пусти народ у босни не иди им на још вече муке...

Tiganj

pre 10 godina

Kamo sreće da je Dodik ostao na liniji Saveza reformskih snaga Jugoslavije kojem je pripadao...ali nije. Nije pošteno optuživati ga za 1980-e i 1990-e, jer on tada nije bio na strani nacionalista. Njegovi ispadi su novijeg datuma, a da mu je već duže vreme glavni cilj zarada i ostanak na vlasti - ne sporim. Međutim, meni je važnije da neko nije ubica, nego da nije lopov. Iste aršine imam i prema vlastima u Srbiji.

Indeed

pre 10 godina

Srebija je prva prekršila Ustav SFRJ. Vojne i civilne vlasti tzv. "srpske bih" bile su pobunjenicke. RS ne postoji do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma krajem 1995. po medjunarodnom pravu. Dodik krsi aneks X i skoro sve ostale anekse Dejtonskog MS. Dakle, krsi dokument po kojem RS postoji. I onda prica o EU i potrebi integracije. Grohotom se smijem.

Pozdrav iz Toronta

pre 10 godina

Sad se na kraju price sve svaljuje na Srbiju, ali ona je bila samo jedan od igraca koja je naivno i nespretno pokusala da izvuce iz neminovnog raspada najvise koliko moze - i izvukla najmanje.

Balkanske granice su oduvek krojili drugi, pa to ni sada nije izuzetak. Jedina(?) prava prilika da se Jugoslavija sacuva je bila ponuda Bakera, koji je 91. ponudio Jugoslaviji 5 milijardi dolara pomoci, a kao razlog je naveo to da ce u slucaju rata Amerika potrositi mnogo vise. Ono sto Baker nije rekao je sta je zeleo za uzvrat, a odgovor je vrlo jednostavan - Amerika je potrosila tokom hladnog rata ne-znam-koliko milijardi dolara na izgradnju vojnih baza u Jugoslavili (sta mislite koliko je samo izgradnja Bihackog podzemnog aerodroma kostala), i bio je dosao trenutak za naplatu, tj. integraciju kljucnih objekata u NATO vojnu infrastrukturu.

Kljuc postojanja obe Jugoslavije je bio zadovoljenje interesa tadasnjih najvecih sila, a prestankom hladnog rata tih interesa jednostavno nije bilo. Jedina sansa za ocuvanje Jugoslavije je bilo prihvatanje cinjenice da je druga Jugoslavija, izgradnjom vojne infrastrukture od Americkih para, bila de-facto u NATO paktu. Da se to prihvatilo Amerika bi imala interes da sacuva Jugoslaviju i nikakvi drugi interesi za raspad (Nemacki ili bilo ciji drugi) ne bi bili bitni. Na zalost, za mentalni sklop tadasnjeg komunistickog JU rukovodstva to je bilo nezamislivo.

Zulu

pre 10 godina

Jugosloven u srcu, Srbin na jeziku. Bio i ostao. Srecom, ne povampiren poput Seselja, Milosevica, Karadzica, Mladica, Nikolica, itd. Neko manje, neko vise.

Srecko Sojic

pre 10 godina

U pravu je, teraju ljude da zive zajedno a vecina to ne zeli.
U federaciji problemi izmedju hrvata i bosnjaka zato sto bosnjaci zele sto procetnu dominaciju.

Slobodna Srbija

pre 10 godina

Mogli smo :-) Samo da imam ja jos dva-tri zivota za bacanje pa da cekam da Milorad i njegova banda resi da im je dosta. Da iskoluju decu i unuke po svetu, prebace pare negde daleko i odu u penziju.

Teutonac

pre 10 godina

Dakle, zapitaj se jos jednom kome smeta cinjenica da je Srebrenik osnovao kralj Milutin, jer na tabli pri ulasku u taj grad pise samo da je osnovan 1333, ali ne i od strane koga?
(daj bombona da sisamo)

A sto bi da se pitamo molim te objasni pitas li se ti naprimer da je Beograd postojao preo pre dolaska Slovena oko 630 p.n.e. Prvi zapisi o Beograd datiraju iz 878. godine, za vreme vladavine Prvog bugarskog carstva. Grad je presao pod vlast Srba kao tek 1284. godine. Prvi srpski kralj koji je vladao Beogradom bio je Stefan Dragutin (1276—1282), (dobio na poklon od svog tasta, hrvatsko-ugarskog kralja Ladislava IV. (valjda bi trebali da ga traze nazad). Nakon njegove smrti grad se vraća pod Ugarsku kontrolu, tek u 15 veku biti ponovno nakratko vraćen Srbiji. Nakon Kosovskog boja 1389. godine, Srpsko carstvo počinje da se raspada i njegovi južni delovi velikom brzinom prelaze u ruke Turaka. Srpski despot Stefan Lazarević dobio je Beograd od hrvatsko-ugarskog kralja i svetog rimskog cara Žigmunda Luksemburškog, nakon što je postao njegov vazal. Godine 1405. Stefan Lazarević je proglasio Beograd svojom prestonicom, ali će grad nakon njegove smrti 1427. godine ponovno biti vraćen Ugarskoj. Sto je u to vreme bila redovna pojava - svi su bili sa svima u srodstvu krvnom ili tazbinskom - i sada treba sada da gradimo teorije cije je sta bilo - citaj istoriju i uzivaj u njoj nemoj da je "poganis" mitologijom (mislim metaforicno naravno).

Istoricar

pre 10 godina

Srebrenik osnovao kralj Milutin, jer na tabli pri ulasku u taj grad pise samo da je osnovan 1333, ali ne i od strane koga?
(daj bombona da sisamo)

A znas li kada si tako pametan ko je i kada osnovao Beograd i ko ga je poklonio, da poklonio Srbima. Pa ne osporava postojanje Srbije bazirano na tome...obrazuj se malo.

tuzlak

pre 10 godina

@daj bombona da sisamo
Lijepo je kada polupismeni kao ti nesto negdje procitaju pa onda pametuju. 1333 god ni beograd nije bio srpski a kamo li Srebrenik i BiH. Tada je sjeverna BiH za Srbiju bila sto je danas Svedska i Norveska. 1333 ni srbi kao narod nisu bili artikulisani nego je bilo mnogo vlaskih plemena u juznoj Srbiji koji su kasnije prihvatili pravoslavlje.
BiH granice su jedne od najstabilnijih u regiji, oivicene drinom i savom, svako koga to interesuje neka pogleda karte prije 200 god. Moze se primjetiti da je HercegNovi i pola hr primorja pripadalo BiH, ali neko to danas ne svojata jer je glupo.
Tema teksta je Dodik a gluposti koje on valja djaba je naucno dokazivati kada to ne ide jedno s drugim.

krle - dron

pre 10 godina

Bivsa yu- nije imala sanse da opstane i udje kao celina u EU-,posle 8-sednice na kojoj je izvrsen PUC- u srbiji i srbiju su preuzeli ljudi BOLESNOG MOZGA nije se mogao izbeci TRAGICAN EPILOG,tome treba dodati privilegovanu KASTU u vrhu JNA- koja je bila osnovni kocnicar visepartijskog sistema u srbiji i koja se priklonila servilno vinovnicima 8-sednice,TO SU GLAVNI KRIVCI TRAGEDIJE SRBSKOG NARODA,naravno da je se moglo sve resiti civilizovano u dogovoru sa zapadom,NO TU SMO GDE SMO,naravoucenije je da svakog kandidata za vlast treba podvrci obaveznom sistematskom regrutnom PREGLEDU,pogotovo psiho test....

RS

pre 10 godina

Tako je, Dodik je jedini i iskljucivi krivac za sve, kad on nestane sa politicke scene...
(la di da di da)

Ne budi bukvalista - jedna bolesna ideologija treba da nestane a sa njom razni Dodici koji se kloniraju kroz istoriju....nit je on nov u tome niti je zadnji i jedini, kao sto nije io ni Karadjic ni Mladic ni martic ni Cosic...

Evo jos nekih imena:

http://www.b92.net/info/vas_komentar.php?nav_id=727749

Niti je bitno sta je govorio i radio prije - samo dokaz da je politicki kameleon (i biznis naravno)

Бојан Илић

pre 10 godina

Подсетио бих све аутошовинисте, IN грађане и подмукле комшије (част изузецима),
да је Додик био противник Караџићеве политике,
"дашак свежег ветра на политичкој сцени БиХ" , како једном давно рече Олбрајтова,
она којој је Драшковић љубио руку а Тачи ко зна шта већ...
А то што је после укапирао који "систем " функционише, ударио контру!
Није безгрешан, али далеко мање од "подобних"!
Једноставно, није COOL за комшије , предиректан је , осуђује Јасеновац...
А ово за "Југославију"...
верујем да је искрено!
А најбитније, воли Матицу!

Хвала за објаву и пријатно вече свима!

genije ali zaista

pre 10 godina

daj bombona da sisamo.

bas si smesan i to nazivas ozbiljnom istorijom u kontekstu postojanja i nepostojanja BiH. Pa ko je ikada osnovao (u stvari poklonio) Beograd Srbima, danaasnju prestonicu Srbije - Ugarski kraljevi mozda? Ko je sve eksploatisao Srbiju i bio u njoj? Pa sta da zkljucimo iz toga? da Srbija nije imala drzavnost ili da prpada Turskoj ili mnaslednicima Austro-Ugarske.

Velimir_Bl

pre 10 godina

Panika, strah i EU-skepticizam za Dodika znaci 'ostati na Vlast' samo malo priblizavanje EU za njega znaci penzionisanje i jedna velika, sveobuhvatna istraga njegovog milionskog obogacenja !!!!

la di da di da

pre 10 godina

Tako je, Dodik je jedini i iskljucivi krivac za sve, kad on nestane sa politicke scene, svi cemo pohrliti u zagrljaje jedni drugima, procerdano vrijeme i pokradene pare ce se volsebno vratiti, piramdialni turizam ce nam donijeti BND veci od Luksemburga, salafisti ce poceti da nose duze hlace, Andzelina ce postati srpska snajka, Seselj ce prodavati suvenire u Medjugorju, Alijin knjizevni opus ce se izucavati na Harwardu, Dodikov sin ce se poceti baviti humanitarnim radom, a Bakir ce da pobijedi na Eurosongu...

Nemanja

pre 10 godina

Tužno je što u Srbiji još uvek ima onih koji negiraju činjenice o raspadu SFRJ.Prošlo je dosta godina od početka i kraja rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Zna se šta mu je prethodilo i ko ga je inicirao. Vreme je pokazalo ko je i kakav je bio. Kad govorimo o raspadu SFRJ, treba uzeti u obzir:

1.Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986.god.
2.Osmu sednicu SKS 1987.god,
3.Antibirokratsku revoluciju 1988.god.,
4.Miloševićev govor na Gazimestanu 1989.god.
5.Četrnaesti kongresa Saveza komunista Jugoslavije i raspada te partije 1990.god.
6. ¨usvajanje¨ amandmana na Ustav Srbije i prve ¨demokratske¨ višestranačkih izbora iste te 1990.godine. (Sasa 73)

Lepo si to pobrojao ali to je samo iz noivije istorije...

ovo je poduza istorijska lista - vrlo dokumentovana. I tu uvek lezi "kvaka" istoriskih sukoba i mrznje - pretenzije. Kada se Srbi pomire da od toga nema nista nastace mir i podosta mrznje i straha na ovim prostorima.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Velika_Srbija

nesha

pre 10 godina

jugoslavija je trebala da udje u eu 1995. u paketu sa austrijom, svedskom i finskom. takav je bio tempo potpisivanja sporazuma vlade ante markovica (koji je inace bio poznat kao fanatik za evropsku zajednicu sa svojim predvidjanjima da nece biti moguc zivot u evropi van evropske zajednice - od 1991. nazvana evropska unija).
medjutim i da se zemlja raspala mirno opet bi bili ponisteni sporazumi potpisani za ez i morale bi novonastale zemlje da zapocnu put od pocetka - jedino bi konfederacija mogla da nastavi tamo gde se stalo.
a sa druge strane to bi moralo da se uradi protivno volji gradjana narocito u srbiji koji su bili veliki protivnici pristupanju evropskoj zajednici sa argumentom: evropa nece nikome nista da poklanja nego hoce da nam uzmu ovo nase prirodno bogastvo. nemac hoce da uzme nase voce da ga upakuje u svoju ambalazu i da napise "made in germany"

milica brus

pre 10 godina

EU moto "Ordo Ab Chaos" - red, poredak iz haosa. Kreiraj problem, podstakni reakciju da se nešto treba uraditi, i onda ponudi resenje. Svoje resenje! Svoj poredak. Ko nije razumeo - nece nikada ni razumeti!

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@(Egelius, 30. jun 2013 18:07)

I ti si zemljace iznio nekoliko apsurda, kao i jaro ti Tuzlak. Elem, previse ti je dugacak komentar da bih mogao da te citiram, pa cu po sjecanju. A, sjecanje mi kaze da si u jednom trenutku rekao "oduvijek je bila BiH". Ta izjava sama po sebi je toliko smijesna, da mozes sam sebe demantovati u nekoliko klikova, ako vec ne zelis da citas ozbiljniju literaturu. Dalje, ko je osnovao Srebrenik i Srebrenicu? Ko je doveo na taj prostor Saksonske rudare, odnosno Sase, kako ih neko naziva, i zasto se bas rudnik u okolini milica naziva Sase? Ja cu ti reci, eksploataciju rude na prostoru srebrenika, srebrenice, kao uostalom i sirom danasnje Srbije, ne samo danasnje Bosne, pokrenuo je kralj Milutin. Srpski kralj. Koja ekonomska racunica nalaze jednom Srpskom kralju da otvara i eksploatise rudnike u "tudjoj" zemlji, u ovom slucaju Bosni? Dakle, logika je jasna, jer je potkrijepljena jasnim istorijskim faktima, dijelovi bosne jesu, u nekoliko navrata kroz svoju istoriju bilo dio Srpske drzave. Mada, ja se uopste ne trudim da taj argument iskoristim za to da svojatam danasnju Bosnu. Od kako je svijeta i vijeka, granice se mijenjaju, ljudi se sele, vode se ratovi i sl. Samo sam htio da ukazem na cinjenicu da velika vecina Bosnjacke populacije voli da racuna vrijeme tek od AVNOJ-a. Dakle, zapitaj se jos jednom kome smeta cinjenica da je Srebrenik osnovao kralj Milutin, jer na tabli pri ulasku u taj grad pise samo da je osnovan 1333, ali ne i od strane koga?

T.C.

pre 10 godina

- Dodik kaže, "šta nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao zajednička zemlja da uđemo u EU".
Netacno!Ni jedna federacija nije u EU.Da je Kraljevina Jugoslavija nekim cudom prezivela i "napravljen" jugoslovenski narod, da.Ali to je bilo nemoguce zbog nacionalista i komunista.Komunisti su "resili nacionalno pitanje" i napravili osam malih republika,u Srbiji tri.Na stetu Srba koji su zrtvovani za "mir u kuci".Svi protivnici SFRJ dobili su veliki adut sa porastom albanskog sovinizma i to su iskoristili jer jedan sovinizam hrani druge tako da je pojava S.M.definitivno unistilo jednu visevekovnu ideju.Naravno, svako vreme trazi svoj "zajednicki sadrzilac" i svoju ideju vodilju!

ironija

pre 10 godina

Vi ste gospodine Dodik krivi sto se BiH ne krece istim putem ka EU kao i Hrvatska, 2005.te godine smo bili malo iza Hrvatske u procesu euro integracija, a danas smo jos malo pa i iza Kosova koji pocinje pregovore o Stabilizaciji i Pridruzivanju, koje opet jos uvijek nismo zakljucili zbog Vas.

I nije tacno da su narodi u BiH natjerani da zive zajedno, zivjeli su zajedno hiljadama godina, dok nisu dosli ljudi poput Vas i sve to pokusali rasturiti. Ali nije Vam uspjelo, niti ce. Nakon rata su u BIH i na Zapadnom Balkanu generalno nametnute krive vrijednosti, gdje vladaju primitivci i seljaci, a normalni i civilizovani ljudi su MAJORIZOVANI. Ali promijenit ce se i to kad tad.

Brle

pre 10 godina

Pa cekaj, pitas se zasto je rasturena SFRJ kada smo svi zajedno mogli u EU, a hoces da rasturis BIH cije ce clanice svakako na kraju biti u EU. Gde je logika?

tuzlak

pre 10 godina

Uzas kada uticajan politicar nema pojma o osnovnim stvarima:
1. Jugoslavija je bila federativna zajednica u kome su sve republike unije svoju Drzavnost a to BiH nije jer ni RS i FBiH nemaju po Ustavu nista sa drzavnoscu.
2. Narode niko ne negira ni njigovu volju ali nigdje se ne mijenjaju Drzavne granice kako nekom padne na pamet, sta bi bilo s a Italijom, Spanijom, Francuskom, itd gdje ima dijelova koji sanjaju odcjepljenje, posebno ako su granice kao BiH stotinama godina nepromjenjene.
3. Dodik pokusava sakrtiti svoju licnu mrznju prema svemu sto nije Srpsko ali je to njegov problem i konst. tenzijom samo stiti tragove vlastitog bogacenja i siromaseja vlastitog naroda.
4. On zaboravlja da gradove u BiH nisu granatirali marsovci nego komsije tako da nikom ko zeli dobro svojoj djeci ne pada takva zajednica.

Teutonac

pre 10 godina

Jedino tacno je da je bivsa Juga ili svaka (nezavisna) drzava mogla da udje u Evropu zajedno da se Juga mirno preuredila kako su SVI PREDLAGAli. DA SRBIJA NIJE "ZINULA" NA NEKE IZMISLJENE ISTORIJSKE "SRPSKE ZEMLJE" I napravili NEKE plemenske granice - srpske zemlje za nesto nesrba. Drugo Jugoslavija je postojala 50 godina sa granicama bivsih drzava koje su pre Juge postojale vekovima i koje su imale pravo da se otcepe (bez obzira da li su postojale pod ovim ili onim protektoratima ili vazalstvima ili imerijama (ukljucujuci Srbiju) ali kao takve ukljucujuci BIH postoje vekovima. Pocepati BiH po savovima je moglo samo krvlju i etnickim inzinjeringom sto je Srbija uz pomoc likalnih Srba i pokusala i delom uspela i to je ustvari ono za sta se Mile bori - potpunu legitimaziciju tog kako ga je Hag okarekteisao zlocinackog plana - e to nece uspeti koliko god ti zavijao to u oblande.

Licanin

pre 10 godina

Jao vidi ih, jadni komentatori osetljivo pogodjeni od gole istine, svejedno iz cijih usta dosla, da li iz Dodikovih ili cijih god. Svi su oni protiv Veliku Srbiju, ali su za Veliku Bosnu i etnicko blistavo cistu Veliku Hrvatsku. Pa i Velika Albanija im nece smetati, ni slucajno. Uporno okrecu argumentaciju, opravdaju otcepljenje pa zajednicki zivot, na kraju ispade da je Dodik hteo raturanje Juge a ne oni. Zajedno pa podeljeno, bas kako se nijma cefne. E pa nece moci, svako za sebe, tako ste hteli, tako ce biti!

dragan

pre 10 godina

Mislim da Dodik nije mogao bolje da oslika nasu situaciju.Kad pomislim da smo odavno mogli da budemo u EU.Nije poenta da smo u EU nego da smo usmerili svoje snage na podizanje naseg kvaliteta zivota bez sukoba i pogibije ljudi. Dodik za predsednika Srbije! Covek ima harizmu.

Kenac

pre 10 godina

Pitajte Stipu Mesica...on je Tudjamnu bio DESNA.RUKA i on je vrsio pritisak da.se HR odcepi,to i mala deca znaju a nasi slepci ga dovode da gostuje u emisiji i da pljuje po nama...

Vladimir

pre 10 godina

Tacno, nepravedno je sto je svima priznato da ne mogu i ne moraju da zive sa Srbima, a Srbima nije priznato da ne moraju da zive sa Bosnjacima u BiH. Zato ce i dalje ovde biti nestabilno, sve dok se Srbima ne priznaju njihova prava.

Sumnjivi SrBski PatriJota

pre 10 godina

Da vas podsetim gosn Mile sve bivse republike su htele u EU kao samostalne ili konfederacija labava ili cvrsta simetricna ili nesimetricna sa autonomijama ili bez bilo je na one predloga i jedino je SRBIJA i "srpski narod" odbila sve predloge reorganizacije Juge koji je bio neophodan. Srbija je jednostrano promenila ustav (ukinula autonimije na paradajiz narodnim mitizima) kidnapovala budzet i rekla "my way or hay way"...jer je imala vojsku i dobar povod (samo ga obraditi za ratne ciljve) i naravno pogresno procenila da je momenat ostvarenja "istorijskih prava i granica" (naravno skuhanih u srpskoj UDBI pod kapom navodnih Jugoslovena). Sve ostalo su detalji i posledice. Zavrsilo se kako se zavrsilo deal with.

ZORO

pre 10 godina

Nismo mogli zajedno. Postoje uslovi koje svi moramo ispuniti. Slovenci i Hrvati su to ucinili a ostalima tek predstoji taj zadatak. I kako si mislio da komunisti uvedu Jugu u demokratsku Evropu?

RS u Srcu! Srbija u dusi

pre 10 godina

Gdine Dodik,bavite se vi svojim entitetom i ostanite u BiH...Nama Srbima iskreno vase misljenje ne treba,jer sam raspirujete mrznju i zbunjujete vase sunarodnike sa ove strane drine! Sjajni ste demagog,jer uspeli ste da dobijete ogromni medijski prostor ovde u Srbiji. A i vasa prica o raspadu Bih je dosadila,budite patriota po ekonoskom i socijalnom pitanju je po RS je i prvevise bede!

Neko-iz-mase

pre 10 godina

Gospodine dodik vama netreba EU vi imate dovoljno novca..da imate platu 150€ drukcije bi razmišljali ...i naravno da bosna tako ne funkcionira..problem je vasa genetika . Balije ustase i cetnika.dok to ne izbrišete u mozgu..nema vama napred vama svima ..vama treba sankcije uvesti pa kad ogladnite nece vas vise zanimati Marvin musliman ni hrvat nego da vam he stomak pun...

London 94

pre 10 godina

Mentalitet u Srbiji koliko së tice albanaca së promenio. Dobro sto je tako ali sta je trebalo uraditi da bi doslo do toga. Nazalost bombardovanje . I onda pritisci sve do danas da bi se ovo sto imamo danas iznudilo. I eto danas kao da nesto toboze slavimo.
U BiH nesto ne stima. Mozda kad neko dodje posle vas ce biti uspesan u Tom planing ?!

Cro

pre 10 godina

Pa da smo zajedno pristupali, svi bismo zajedno pristupili negdje poslije 2030 godine... To je jedan od razloga što smo se i raspali, Jugoslavija je bila zemlja s toliko različitosti-jedan dio bogat a drugi siromašan.

dsgsgh

pre 10 godina

To nije tacno ... Da su nas hteli kao SFRJ ne bi nas ni rasturali.

Danas, 23 godine posle ujedinjenja Nemacke, Hrvatska ulazi sa udelom od 1.3% teritorije, 0.86% stanovnistva i 0.33% BDP-a. Koga zanima moze da proveri koliki bi udeo u BDP-u Hrvatska imala 1990. (namerno pominjem samo Hrvatsku da neko ne bi pomislio kako sam YU nostalgican i kako vodu naginjem na srpsku vodenicu)

Inace koliki ti je udeo u BDP-u toliki ti je i znacaj u EU. Mi kad udjemo i ako udjemo imacemo manji udeo u BDP-u nego danas Hrvatska.

Ukratko sve se dogadja onako kako su Nemci i zeleli.

mr.w

pre 10 godina

Odnosi među narodima u Bosni su na najgorem mogucem nivou upravo zbog Vas g.Dodik. Komparacija Kosova i RS nestoji jer to jednostavno nije tako. Mi (Bošnjaci) ne mozemo mrziti Srbe koliko su ih mrzili Albanci jer za nas nisu svi Srbi isti (nikada nisu bili niti ce ikada biti). Za Vas su svi muslimani neprijatelji i pokušavate Albanskim receptom odvojiti RS ali to moze da se obije od glavu i Srbima i muslimanima i ostalima. Sad kada para nema a potrošili ste ih u projekte koji nedonose pare (zgrada Vlade, Andrićgrad , Autoput i sl) potrebno je za to okriviti suživot sa muslimanima. Malo morgen.

Milan

pre 10 godina

Za ove koji pricaju gluposti o nepristajanju Srbije na reformu SFRJ, nek izguglaju malo i pronadju clanak:"Josip Boljkovac: Hrvatska je namjerno izazvala rat"

MaxNS

pre 10 godina

Mogli smo,da nisu poceli da divljaju nacionalisticki politicari u svim republikama bivse nam republike. Među njih,naravno,spadaš i ti Milorade.

tralalala

pre 10 godina

"To znači da narodi koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji nisu mogli u svet, a u BiH iste te narode koji nisu mogli da žive u velikoj Jugoslaviji naterali su da žive zajedno. To zajedništvo ni danas ne funkcioniše, bez obzira na lepe želje o tome kako je lepo da svi budemo zajedno i da imamo zajednički život",
jel zna ovaj covek.sta govori
yu je bila korak ispred eu imali smo izgubili i sad sanjamo da smo u eu

Zzzzz

pre 10 godina

Vidim u Nemackoj,Engleskoj i Francuskoj odose plate skoro duplo..hehe.Pricam o obicnim ljudima.O ostalim zemljama clanica EU nije ni potrebno govoriti.Onda...gde bi vi obicni ljudi zapravo hteli da "udjete"? Cemu se radujete? Hocete da bogatite bandu? Ok,sa srecom ! :D

Licanin

pre 10 godina

Jao vidi ih, jadni komentatori osetljivo pogodjeni od gole istine, svejedno iz cijih usta dosla, da li iz Dodikovih ili cijih god. Svi su oni protiv Veliku Srbiju, ali su za Veliku Bosnu i etnicko blistavo cistu Veliku Hrvatsku. Pa i Velika Albanija im nece smetati, ni slucajno. Uporno okrecu argumentaciju, opravdaju otcepljenje pa zajednicki zivot, na kraju ispade da je Dodik hteo raturanje Juge a ne oni. Zajedno pa podeljeno, bas kako se nijma cefne. E pa nece moci, svako za sebe, tako ste hteli, tako ce biti!

nece da moze

pre 10 godina

@Covek koji zeli da rusi BiH, kuka za Jugoslavijom?
(hmhm, 30. jun 2013 14:21)

Ljudi koji su ssrusili jednu "tamnicu naroda", poznatiju kao Jugoslaviju, na silu prave novu taminicu od 3 "konstitutivna" naroda.
Mada, postoji i druga opcija, da se dvjema od tri naroda u BiH otvore oci, i da "skontaju" da su "Bosnjaci pravoslavci", i "Bosnjaci katolici", a ne tamo nekakvi Srbi i Hrvati.

Srecko Sojic

pre 10 godina

U pravu je, teraju ljude da zive zajedno a vecina to ne zeli.
U federaciji problemi izmedju hrvata i bosnjaka zato sto bosnjaci zele sto procetnu dominaciju.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@tuzlak
2. Narode niko ne negira ni njigovu volju ali nigdje se ne mijenjaju Drzavne granice kako nekom padne na pamet, sta bi bilo s a Italijom, Spanijom, Francuskom, itd gdje ima dijelova koji sanjaju odcjepljenje, posebno ako su granice kao BiH stotinama godina nepromjenjene.

O cemu pricas ti, zemljace? Kakve stotine godina, i kakve granice? Ova, i ovakva BiH, u ovim granicama postoji 70-ak godina, jos od kad su njene granice iscrtali komunisti. Doduse, kao nezavisna drzava u ovim granicama postoji i manje, ali dobro, priznacu ti i onih 50-ak godina bitisanja u jugoslaviji. Uhvatili ste se AVNOJ-evskih granica ko pijan plota, kao da od tog datuma pocinje istorija covjecanstva. Ako vec hoces Bosnu cije granice su stare "stotinama godina", ogradi avliju od Jajca do Usore, i to je to...

Bosanac

pre 10 godina

Ma Dodik je vizionar svoje vrste. On i ostatak famozne Šestorke (predstavnici iz po 2 najveće nacionalne stranke iz 3 konstutivna naroda) su prije svih uvidjeli da će se EU raspasti pa neće džaba da se troše na sprovođenje reformi.
Svi se drže za taj famozni Dayton i svi ga interpretiraju kako njima najviše odgovara. A realnost je da država ne može funkcionirati po njemu i da treba praviti izmjene u ustavu. Mislim, apsurd je da imamo grad-županiju manji od Bačke Palanke koji ima 8 ministarstava. Znači Goražde ima ministarstvo unutarnjih poslova. I još se zadužujemo kod MMF-a samo da njima isplatimo plaće. Ma nisu normalni.

realista

pre 10 godina

Dodik treba da zahvali NATO-u i medjunarodnoj zajednici sto je zaustavila Peti korpus u nezadrzivoj ofanzivi pted Banjalukom,mozda bi on danas radio negde na buvljaku a ne da se bogati na nesreci naroda BiH.

ja jedan jedini milan

pre 10 godina

ti koji sanjas o razbijanju medjunarodno priznate zemlje hoces sa nekim da se udruzujes, hoces u evropu - medju civilizovane narode, i zalis za sfrj koja je bila prototip eu u kojoj su svi narodi bili udruzeni i ravnopravni?! ajd se kao politicar odluci na koju ces stranu, olaksaces time i sebi i narodu u bih, jer ovakve izjave jasno pokazuju duboko rascepljenu licnost kojoj je mesto pod kljucem, a ne na celu ma koje zajednice.

Zulu

pre 10 godina

Jugosloven u srcu, Srbin na jeziku. Bio i ostao. Srecom, ne povampiren poput Seselja, Milosevica, Karadzica, Mladica, Nikolica, itd. Neko manje, neko vise.

zeralu

pre 10 godina

Ovaj narod ne zasluzuje boleg vladara od Dodika.
Jadan narod jos mu veruje ka do mu nije dosta glupost i proslava izgubljenih bitaka. I na kraj stalno drugi su mu krivi.

Vasilije

pre 10 godina

Mogli smo, ali ne bese kapetana za toliki i takav brod, od koga ostadose samo camci za spasavanje, taman po meri bulumente opskurnih camdzija.

adje

pre 10 godina

Mi ne mozemo nista da promenimo bilo, proslo i ne ponovilo se.ali da se nisu pojavili ljudi kao ti nebi se nista desilo sto se desilo....?

Zaboravljate...

pre 10 godina

Po Miletu ispada svi su krivi za raspad Juge osim Srba i svi drugi su mrzili Jugu osim Srba. E pa nece biti tako ali posto se to ponavlja kao mantra srpskom "borcu" i narodnim masama vec godinama, puno ljudi u to veruje. Ustvari razlika izmedju Srpske politike 90tih i ostalih je sto su ostali zeleli reorganizaciju i promene vec tada trule Juge a Srbi nisu to hteli ni po koju cenu. Inace zasto bi Stambolic bio ubijen odakle - antibirokratska revolucija 8. sednica "dogadjanje naroda" progon Dragise pavlovica Bodana Bogdanovica i "kotrljanje glava" mnogih sjajnih patriota i Jugoslovena pa kasnije Ante Markovica - zato sto se trebalo resiti onih koji su bili otvoreni za reorganizaciju i spas bilo kakve Juge (kako je markovic rekao nije vazno da li je konfederacija federacija samo da se radi i gradi a ne ratuje). Ove opcije su prve PALE U SRBIJI. Jedina verzija Juge koja je kod novog rukovodstva i vec "ispranog naroda " prolazilo je bila bolje rat nego pakt (sa "ustasama, balijama konjusarima i svim ostalim "srbima raznih verosipovesti)".

kineska...

pre 10 godina

Prvo smo se pocepali kao sifonske gace a sad svi jurimo sto pre da se opet sastavimo u jednu celinu a to je EU..Ista kasa,isto trziste...isti mi,oni od nekad...Samo sto smo stariji dvadesetak godina i ovako sad matori,pokusavamo da se nekako ubastramo negde,da bi nekako opstali ovako siromasni.Ezem ti nasu sudbinu...Za nas bas vazi ona kineska narodna...Gde god da se okrenes,d... ti je pozadi!!!!!!

Mikro

pre 10 godina

Sposobni su se otcepili, i sami usli u EU. Nesposobni jos uvek cekaju.
Nije Doddiku i ostalim jugonostalgicarima problem sto nema Jugoslavije, vec sto Slovenija i Hrvatska nisu povele i njih sa sobom u EU o svom trosku.
Svakako ne bi bi bilo JU nostalgika u bosni da je bosna clan evropske unije a ostatak zapadnobalkanskih zemalja nije.

RS

pre 10 godina

Ma ne palamudi valjda se neko seca kako je bilo..tvoj pogled je pogled istih onih koji su razbili Jugu ...mozes doduse jos malo strancima i njihovim novinama da prospes svoju "lafinu" i to kada ti tvoji lobisti nameste nki intervju - i treba da rade placas ih masno (lobiste)

Boske

pre 10 godina

Milorad Dodik, covjek koji voli da prica o spoljnoj politici dok se bavi domacim kriminalom. I Banjaluka je na ivici gladi i propasti, a kamoli ostatak RS, a Milorad drobi li drobi o tome sta se moglo na spoljno-politickom planu. Valjda zato sto je na unutrasnjem planu amputirao sve sto je mogao...

***Ela

pre 10 godina

Da su u BIH korisceni predpristupni fondovi EU koje je Dodik preko svojih saboraca u bogacenju iz DS-a preusmerio sebi i njima u korist preko HypoAlpeAdriaBanke i Beogradske berze gde su obveznice Republike Srpske bile najprometnije,u Bosni nebi bilo tako tesko stanje.Sta je sa parama za projekte za razvoj EBDR-a u RS? Ogroman greh ovaj covek nosi na svojoj dusi.Kao malo ko.Vreme je da plati...i pare vrati gradjanima i drzavi (RS) BIH.Njima su bile i namenjene.

Mladen

pre 10 godina

Jugoslavija je imala zadatak da resi manje unutrasnje probleme i usla bi u EEZ . Slovenije se to nije ticalo jer oni nisu imali problema , a ostali su imali problem da odluce sta zele .

Mile ako volis Srbe zaposli ih

pre 10 godina

SFRJ su rusili takvi kao ti NE PLACAJUCI POREZ.Dok je bila SFRJ ti si sverco paprike iz tvog sela Bakinci opstina Laktasi (30 km od danasnje EU) do Zagrebacke pijace.Posao iso dobro jer si oko vrata imao beli sal znak Cire Blazevica.Dodje rat u Bosni ti posta Mile Ronhil udri po svercu nafte i cigara.Danasnju BIH i tvoj privatni entitet RS rusis ti pljackajuci srpski narod.Dok se ti vozas helikopterom na kosarku da gledas Partizan u BG u ligi sampiona 60% tvog naroda nema ni za leba a kamo li za struju da vidi utakmicu.Mile banjalucki studenti su ti rekli istinu na demonstracijama pre 20 dana.GOTOV SI.Cavic,Ivanic i Bosic obecavaju ti fer sudjenje na sudu BIH gde ces lepo objasniti poreklo imovine.

daj bombona da sisamo

pre 10 godina

@(Egelius, 30. jun 2013 18:07)

I ti si zemljace iznio nekoliko apsurda, kao i jaro ti Tuzlak. Elem, previse ti je dugacak komentar da bih mogao da te citiram, pa cu po sjecanju. A, sjecanje mi kaze da si u jednom trenutku rekao "oduvijek je bila BiH". Ta izjava sama po sebi je toliko smijesna, da mozes sam sebe demantovati u nekoliko klikova, ako vec ne zelis da citas ozbiljniju literaturu. Dalje, ko je osnovao Srebrenik i Srebrenicu? Ko je doveo na taj prostor Saksonske rudare, odnosno Sase, kako ih neko naziva, i zasto se bas rudnik u okolini milica naziva Sase? Ja cu ti reci, eksploataciju rude na prostoru srebrenika, srebrenice, kao uostalom i sirom danasnje Srbije, ne samo danasnje Bosne, pokrenuo je kralj Milutin. Srpski kralj. Koja ekonomska racunica nalaze jednom Srpskom kralju da otvara i eksploatise rudnike u "tudjoj" zemlji, u ovom slucaju Bosni? Dakle, logika je jasna, jer je potkrijepljena jasnim istorijskim faktima, dijelovi bosne jesu, u nekoliko navrata kroz svoju istoriju bilo dio Srpske drzave. Mada, ja se uopste ne trudim da taj argument iskoristim za to da svojatam danasnju Bosnu. Od kako je svijeta i vijeka, granice se mijenjaju, ljudi se sele, vode se ratovi i sl. Samo sam htio da ukazem na cinjenicu da velika vecina Bosnjacke populacije voli da racuna vrijeme tek od AVNOJ-a. Dakle, zapitaj se jos jednom kome smeta cinjenica da je Srebrenik osnovao kralj Milutin, jer na tabli pri ulasku u taj grad pise samo da je osnovan 1333, ali ne i od strane koga?

republikosrbac iliti

pre 10 godina

pitajte milu ronhila za VILU na Dedinju otkuda mu? ili kako mu je brat uspio dobiti od mafijaske banke 2 mil.eura za postavljanje voćnjaka bez ziranata? ili kako mu kumovi iskljucivo dobijaju na tenderima za izgradnju bolnica, autoputeva, tunela itd? i opet nije zadovoljan-pa dokle mile pobogu da te bosanci trpe?

MikaSG

pre 10 godina

Ponuda za pregovore je bila sredinom 80ih na stolu, tada su usli Spanija/Portugal i debelo profitirali (bile su jos pune kase). Nazalost nasi nesposobni politicari su se bojali da gube kontrolu i privilegije, pa su sve odbili. Da je Milorad Dodik u to vrijeme bio na poziciji, postupao bi isto kao sto je svaki aparacik tada radio.

Markoni

pre 10 godina

Mile Ronhil je do juce pricao drugo, kleo se u majcicu Rusiju, danas daje izjave sta je moglo da bude.
Osetio je da je pusten niz vodu od svih pa sad pokusava da promeni tematiku.
I Mile Ronhil i Vojislav Kostunica bice srpski Sanaderi, zna se sve sta su radili sa njihovim ekipama i Sluzbom.
UDBA mora da plati ceh za sve ovo sto nam je uradila.

eustahije

pre 10 godina

Mogli smo zajedno tacno Mile.Samo sto samoproglaseni otac nacije, stogodisnji akademik, Dobrica Gedza Cosic sam priznade pre par dana(Na promociji svoje knjige) da je uvek zalagao za podelu SFRJ od 50-ih godina.Po njemu Mile, a ti si,kaze covek njegov naslednik, srpsko pitanje resava se podelom Kosova i BIH,a Makedonia i C.G.se podrazumevaju cele.Mile on i Tudjman su se slozili o preseljenju naroda i navalili na BIH tj.preneli vatru na BIH.Mile posto si Gedzin nastavljac gotov si, kao pljackas Srba, a ne ratni zlocinac kao drugi Gedzini Miljenici Martic i Karadzic.Mile vecinski srpski narod nece da ratuje za vase sulude ideje.Nego Mile, jesi li prebacio koju kintu u Rusiju? Karici i Marko trebaju cetvrtog za poker a i Mira je tu da vam ...hm.. prazni piksle.

Бојан Илић

pre 10 godina

Подсетио бих све аутошовинисте, IN грађане и подмукле комшије (част изузецима),
да је Додик био противник Караџићеве политике,
"дашак свежег ветра на политичкој сцени БиХ" , како једном давно рече Олбрајтова,
она којој је Драшковић љубио руку а Тачи ко зна шта већ...
А то што је после укапирао који "систем " функционише, ударио контру!
Није безгрешан, али далеко мање од "подобних"!
Једноставно, није COOL за комшије , предиректан је , осуђује Јасеновац...
А ово за "Југославију"...
верујем да је искрено!
А најбитније, воли Матицу!

Хвала за објаву и пријатно вече свима!

Nemanja

pre 10 godina

Tužno je što u Srbiji još uvek ima onih koji negiraju činjenice o raspadu SFRJ.Prošlo je dosta godina od početka i kraja rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Zna se šta mu je prethodilo i ko ga je inicirao. Vreme je pokazalo ko je i kakav je bio. Kad govorimo o raspadu SFRJ, treba uzeti u obzir:

1.Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986.god.
2.Osmu sednicu SKS 1987.god,
3.Antibirokratsku revoluciju 1988.god.,
4.Miloševićev govor na Gazimestanu 1989.god.
5.Četrnaesti kongresa Saveza komunista Jugoslavije i raspada te partije 1990.god.
6. ¨usvajanje¨ amandmana na Ustav Srbije i prve ¨demokratske¨ višestranačkih izbora iste te 1990.godine. (Sasa 73)

Lepo si to pobrojao ali to je samo iz noivije istorije...

ovo je poduza istorijska lista - vrlo dokumentovana. I tu uvek lezi "kvaka" istoriskih sukoba i mrznje - pretenzije. Kada se Srbi pomire da od toga nema nista nastace mir i podosta mrznje i straha na ovim prostorima.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Velika_Srbija

Neko-iz-mase

pre 10 godina

Ронхил ајде вамо преко дрине да береш малине .. Дневница 1500 динара..пачу да те питам о европској унији..пусти народ у босни не иди им на још вече муке...

la di da di da

pre 10 godina

Tako je, Dodik je jedini i iskljucivi krivac za sve, kad on nestane sa politicke scene, svi cemo pohrliti u zagrljaje jedni drugima, procerdano vrijeme i pokradene pare ce se volsebno vratiti, piramdialni turizam ce nam donijeti BND veci od Luksemburga, salafisti ce poceti da nose duze hlace, Andzelina ce postati srpska snajka, Seselj ce prodavati suvenire u Medjugorju, Alijin knjizevni opus ce se izucavati na Harwardu, Dodikov sin ce se poceti baviti humanitarnim radom, a Bakir ce da pobijedi na Eurosongu...

Silvester

pre 10 godina

Što nam je trebao krvav raspad Jugoslavije? Pa vrlo jednostavno, da bi se izvršila opšta pljačka i preraspodela ogromnog društvenog bogatstva. Da bi se zemlja kolonizovala i jeftino odkupila. Da bi se pokazao primer ostalima u svetu. Bilo je puno razloga zašto se sve to desilo, a oni koji su od toga maksimalno profitirali su i dalje na vlasti, i daju sve od sebe da nas "usreće".

Saša73

pre 10 godina

Tužno je što u Srbiji još uvek ima onih koji negiraju činjenice o raspadu SFRJ.Prošlo je dosta godina od početka i kraja rata na teritoriji bivše Jugoslavije. Zna se šta mu je prethodilo i ko ga je inicirao. Vreme je pokazalo ko je i kakav je bio. Kad govorimo o raspadu SFRJ, treba uzeti u obzir:

1.Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986.god.
2.Osmu sednicu SKS 1987.god,
3.Antibirokratsku revoluciju 1988.god.,
4.Miloševićev govor na Gazimestanu 1989.god.
5.Četrnaesti kongresa Saveza komunista Jugoslavije i raspada te partije 1990.god.
6. ¨usvajanje¨ amandmana na Ustav Srbije i prve ¨demokratske¨ višestranačkih izbora iste te 1990.godine.

Srbije je htela sve ono što drugi narodi nisu mogli da prihvate. Srpako rukovodstvo nije želelo kompromis sa drugim narodima u SFRJ. Koristeći se probuđenim nacionalizam običnih građana, svoju politiku je nastavilo ratom.
Da nesreća bude veća, Milošević je imao dosta saučesnika u SANU, RTS-u i SPC koji su mu svojim delovanjem davali puni legitimitet za politiku prema susedima. Pokušajte da se setite ovih likova: Brane Crnčevića, Mihaila Markovića, Matije Bećkovića, Dušana Mitevića, Smilje Avramov, Nina Brajovića...Kako god da gledamo na ono što nam se događalo, Srbija je danas zemlja nesrećnih, nezaposlenih i gladnih ljudi koji se školuju,leče i žive gore nego u SFRJ koju su očajnički rušili.

Tiganj

pre 10 godina

Kamo sreće da je Dodik ostao na liniji Saveza reformskih snaga Jugoslavije kojem je pripadao...ali nije. Nije pošteno optuživati ga za 1980-e i 1990-e, jer on tada nije bio na strani nacionalista. Njegovi ispadi su novijeg datuma, a da mu je već duže vreme glavni cilj zarada i ostanak na vlasti - ne sporim. Međutim, meni je važnije da neko nije ubica, nego da nije lopov. Iste aršine imam i prema vlastima u Srbiji.

Indeed

pre 10 godina

Srebija je prva prekršila Ustav SFRJ. Vojne i civilne vlasti tzv. "srpske bih" bile su pobunjenicke. RS ne postoji do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma krajem 1995. po medjunarodnom pravu. Dodik krsi aneks X i skoro sve ostale anekse Dejtonskog MS. Dakle, krsi dokument po kojem RS postoji. I onda prica o EU i potrebi integracije. Grohotom se smijem.

Toma Bosanac trenutno u ...

pre 10 godina

U pravu je, teraju ljude da zive zajedno a vecina to ne zeli.
U federaciji problemi izmedju hrvata i bosnjaka zato sto bosnjaci zele sto procetnu dominaciju.
(Srecko Sojic)

kako ti znas sta vecina zeli i ne zeli...kada i ta vecina ne zeli ono sto im propaganda kaze da ce im se desiti ako zele a to je ono sto vecina ne zeli a ne da da ne zivi zajedno. U mom slucaju dozlaboga je dosadno i nezdravo ziveti samo sa Srbima - kvalitet nula i dekadencija obavezna. Ali ne zelim naravno da me neko "istrebi" a ne vidim da to neko masovno medju Bosnjacima zeli. naravno ne zele isto sto i ja ne zelim - da bude istrebljen a pokusaj je postojao mora se priznati. E sada sta se gura pod sve te strahove koji se seju i predimenziraju to je druga stvar.

Egelius

pre 10 godina

O cemu pricas ti, zemljace? Kakve stotine godina, i kakve granice? Ova, i ovakva BiH, u ovim granicama postoji 70-ak godina, jos od kad su njene granice iscrtali komunisti. Doduse, kao nezavisna drzava u ovim granicama postoji i manje, ali dobro, priznacu ti i onih 50-ak godina bitisanja u jugoslaviji. Uhvatili ste se AVNOJ-evskih granica ko pijan plota, kao da od tog datuma pocinje istorija covjecanstva. Ako vec hoces Bosnu cije granice su stare "stotinama godina", ogradi avliju od Jajca do Usore, i to je to...
(daj bombona da sisamo)

Pokazi mi jednu istorijsku mapu od postanka kraljevine BiH do danas da je i jedan pedalj BiH bio Srpski (samo Srpski). Iako je dio stanovnistva bio pravoslavni uvek je bila BiH, cak prva drzava na ovim prostorima kada se hriscanstvo tek ustolicavalo - da je ikada BiH bila Srbija zvala bi se Srbija a ne Bosna a kasnije BiH. To sto nije bila samostalna uvek kroz istoriju - nije ni Srbija u vecini svoje istorije je bila ili vazalna ili pod okupacijom - pa joj niko ne spori drzavnost jer se ipak odrzala pod teskim uslovima - kao i Bosna. A za razliku od Bosne, delovi Srbije jesu bili u sastavu Bosanskog Vilajeta...ali koga briga Avnojevske granice su bile najrazumnije i odraz istorijskih granica. A da li su i pravoslavci zajedno sa bogumilima i katolicima ziveli i stolovali u Bosni to je manje vazno za razvoj drzave i nacije. I ugarski kraljevi i Turski vladari su stolovali u beogradu i Srbiji pa sta?

Danis Tanovic

pre 10 godina

Dok vi jadni kuckate na toj vasoj jadnoj tastaturi, u sobi sa par kvadrata, ovaki kao on i njemu slicnim , bogate se a vi virtuelni patrioti u mjesto da izadjete na ulicu i rasturite bagro, bez obzira koje vjere i nacije, palite se na ovakvog glupana kao dogi...Glup smo mi narod...

tuzlak

pre 10 godina

@daj bombona da sisamo
Lijepo je kada polupismeni kao ti nesto negdje procitaju pa onda pametuju. 1333 god ni beograd nije bio srpski a kamo li Srebrenik i BiH. Tada je sjeverna BiH za Srbiju bila sto je danas Svedska i Norveska. 1333 ni srbi kao narod nisu bili artikulisani nego je bilo mnogo vlaskih plemena u juznoj Srbiji koji su kasnije prihvatili pravoslavlje.
BiH granice su jedne od najstabilnijih u regiji, oivicene drinom i savom, svako koga to interesuje neka pogleda karte prije 200 god. Moze se primjetiti da je HercegNovi i pola hr primorja pripadalo BiH, ali neko to danas ne svojata jer je glupo.
Tema teksta je Dodik a gluposti koje on valja djaba je naucno dokazivati kada to ne ide jedno s drugim.

T.C.

pre 10 godina

- Dodik kaže, "šta nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao zajednička zemlja da uđemo u EU".
Netacno!Ni jedna federacija nije u EU.Da je Kraljevina Jugoslavija nekim cudom prezivela i "napravljen" jugoslovenski narod, da.Ali to je bilo nemoguce zbog nacionalista i komunista.Komunisti su "resili nacionalno pitanje" i napravili osam malih republika,u Srbiji tri.Na stetu Srba koji su zrtvovani za "mir u kuci".Svi protivnici SFRJ dobili su veliki adut sa porastom albanskog sovinizma i to su iskoristili jer jedan sovinizam hrani druge tako da je pojava S.M.definitivno unistilo jednu visevekovnu ideju.Naravno, svako vreme trazi svoj "zajednicki sadrzilac" i svoju ideju vodilju!

Velimir_Bl

pre 10 godina

Panika, strah i EU-skepticizam za Dodika znaci 'ostati na Vlast' samo malo priblizavanje EU za njega znaci penzionisanje i jedna velika, sveobuhvatna istraga njegovog milionskog obogacenja !!!!

krle - dron

pre 10 godina

Bivsa yu- nije imala sanse da opstane i udje kao celina u EU-,posle 8-sednice na kojoj je izvrsen PUC- u srbiji i srbiju su preuzeli ljudi BOLESNOG MOZGA nije se mogao izbeci TRAGICAN EPILOG,tome treba dodati privilegovanu KASTU u vrhu JNA- koja je bila osnovni kocnicar visepartijskog sistema u srbiji i koja se priklonila servilno vinovnicima 8-sednice,TO SU GLAVNI KRIVCI TRAGEDIJE SRBSKOG NARODA,naravno da je se moglo sve resiti civilizovano u dogovoru sa zapadom,NO TU SMO GDE SMO,naravoucenije je da svakog kandidata za vlast treba podvrci obaveznom sistematskom regrutnom PREGLEDU,pogotovo psiho test....

Slobodna Srbija

pre 10 godina

Mogli smo :-) Samo da imam ja jos dva-tri zivota za bacanje pa da cekam da Milorad i njegova banda resi da im je dosta. Da iskoluju decu i unuke po svetu, prebace pare negde daleko i odu u penziju.

Pozdrav iz Toronta

pre 10 godina

Sad se na kraju price sve svaljuje na Srbiju, ali ona je bila samo jedan od igraca koja je naivno i nespretno pokusala da izvuce iz neminovnog raspada najvise koliko moze - i izvukla najmanje.

Balkanske granice su oduvek krojili drugi, pa to ni sada nije izuzetak. Jedina(?) prava prilika da se Jugoslavija sacuva je bila ponuda Bakera, koji je 91. ponudio Jugoslaviji 5 milijardi dolara pomoci, a kao razlog je naveo to da ce u slucaju rata Amerika potrositi mnogo vise. Ono sto Baker nije rekao je sta je zeleo za uzvrat, a odgovor je vrlo jednostavan - Amerika je potrosila tokom hladnog rata ne-znam-koliko milijardi dolara na izgradnju vojnih baza u Jugoslavili (sta mislite koliko je samo izgradnja Bihackog podzemnog aerodroma kostala), i bio je dosao trenutak za naplatu, tj. integraciju kljucnih objekata u NATO vojnu infrastrukturu.

Kljuc postojanja obe Jugoslavije je bio zadovoljenje interesa tadasnjih najvecih sila, a prestankom hladnog rata tih interesa jednostavno nije bilo. Jedina sansa za ocuvanje Jugoslavije je bilo prihvatanje cinjenice da je druga Jugoslavija, izgradnjom vojne infrastrukture od Americkih para, bila de-facto u NATO paktu. Da se to prihvatilo Amerika bi imala interes da sacuva Jugoslaviju i nikakvi drugi interesi za raspad (Nemacki ili bilo ciji drugi) ne bi bili bitni. Na zalost, za mentalni sklop tadasnjeg komunistickog JU rukovodstva to je bilo nezamislivo.

genije ali zaista

pre 10 godina

daj bombona da sisamo.

bas si smesan i to nazivas ozbiljnom istorijom u kontekstu postojanja i nepostojanja BiH. Pa ko je ikada osnovao (u stvari poklonio) Beograd Srbima, danaasnju prestonicu Srbije - Ugarski kraljevi mozda? Ko je sve eksploatisao Srbiju i bio u njoj? Pa sta da zkljucimo iz toga? da Srbija nije imala drzavnost ili da prpada Turskoj ili mnaslednicima Austro-Ugarske.

milica brus

pre 10 godina

EU moto "Ordo Ab Chaos" - red, poredak iz haosa. Kreiraj problem, podstakni reakciju da se nešto treba uraditi, i onda ponudi resenje. Svoje resenje! Svoj poredak. Ko nije razumeo - nece nikada ni razumeti!

Istoricar

pre 10 godina

Srebrenik osnovao kralj Milutin, jer na tabli pri ulasku u taj grad pise samo da je osnovan 1333, ali ne i od strane koga?
(daj bombona da sisamo)

A znas li kada si tako pametan ko je i kada osnovao Beograd i ko ga je poklonio, da poklonio Srbima. Pa ne osporava postojanje Srbije bazirano na tome...obrazuj se malo.

nesha

pre 10 godina

jugoslavija je trebala da udje u eu 1995. u paketu sa austrijom, svedskom i finskom. takav je bio tempo potpisivanja sporazuma vlade ante markovica (koji je inace bio poznat kao fanatik za evropsku zajednicu sa svojim predvidjanjima da nece biti moguc zivot u evropi van evropske zajednice - od 1991. nazvana evropska unija).
medjutim i da se zemlja raspala mirno opet bi bili ponisteni sporazumi potpisani za ez i morale bi novonastale zemlje da zapocnu put od pocetka - jedino bi konfederacija mogla da nastavi tamo gde se stalo.
a sa druge strane to bi moralo da se uradi protivno volji gradjana narocito u srbiji koji su bili veliki protivnici pristupanju evropskoj zajednici sa argumentom: evropa nece nikome nista da poklanja nego hoce da nam uzmu ovo nase prirodno bogastvo. nemac hoce da uzme nase voce da ga upakuje u svoju ambalazu i da napise "made in germany"

RS

pre 10 godina

Tako je, Dodik je jedini i iskljucivi krivac za sve, kad on nestane sa politicke scene...
(la di da di da)

Ne budi bukvalista - jedna bolesna ideologija treba da nestane a sa njom razni Dodici koji se kloniraju kroz istoriju....nit je on nov u tome niti je zadnji i jedini, kao sto nije io ni Karadjic ni Mladic ni martic ni Cosic...

Evo jos nekih imena:

http://www.b92.net/info/vas_komentar.php?nav_id=727749

Niti je bitno sta je govorio i radio prije - samo dokaz da je politicki kameleon (i biznis naravno)

Teutonac

pre 10 godina

Dakle, zapitaj se jos jednom kome smeta cinjenica da je Srebrenik osnovao kralj Milutin, jer na tabli pri ulasku u taj grad pise samo da je osnovan 1333, ali ne i od strane koga?
(daj bombona da sisamo)

A sto bi da se pitamo molim te objasni pitas li se ti naprimer da je Beograd postojao preo pre dolaska Slovena oko 630 p.n.e. Prvi zapisi o Beograd datiraju iz 878. godine, za vreme vladavine Prvog bugarskog carstva. Grad je presao pod vlast Srba kao tek 1284. godine. Prvi srpski kralj koji je vladao Beogradom bio je Stefan Dragutin (1276—1282), (dobio na poklon od svog tasta, hrvatsko-ugarskog kralja Ladislava IV. (valjda bi trebali da ga traze nazad). Nakon njegove smrti grad se vraća pod Ugarsku kontrolu, tek u 15 veku biti ponovno nakratko vraćen Srbiji. Nakon Kosovskog boja 1389. godine, Srpsko carstvo počinje da se raspada i njegovi južni delovi velikom brzinom prelaze u ruke Turaka. Srpski despot Stefan Lazarević dobio je Beograd od hrvatsko-ugarskog kralja i svetog rimskog cara Žigmunda Luksemburškog, nakon što je postao njegov vazal. Godine 1405. Stefan Lazarević je proglasio Beograd svojom prestonicom, ali će grad nakon njegove smrti 1427. godine ponovno biti vraćen Ugarskoj. Sto je u to vreme bila redovna pojava - svi su bili sa svima u srodstvu krvnom ili tazbinskom - i sada treba sada da gradimo teorije cije je sta bilo - citaj istoriju i uzivaj u njoj nemoj da je "poganis" mitologijom (mislim metaforicno naravno).