Četvrtak, 27.06.2013.

17:15

Prvi korak ka metrou u septembru

Kompanije "Ežis" i "Alstom" obavićet neophodne pripreme kako bi sve bilo spremno da u septembru započnu izradu idejnog projekta prve linije Beogradskog metroa.

Izvor: Tanjug

Prvi korak ka metrou u septembru IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Sosa panonska

pre 10 godina

Mene bi živo zanimalo koliko ovde ima BAŠ Beograđana, od svih koji diskutuju da li, zašto, pošto i to. Vidim da poneko jasno kaže odakle je, a ostali? :)

Istoričar

pre 10 godina

Ako se dobro sećam jedne davne knjige - Beogradu je u pretprošlom veku trebalo 20 godina samo da se dogovori oko granica grada, pa još 40 po pitanju kanalizacione mreže... Takav smo narod :). Voleo bih da ovo bar počne da se realizuje, i uveren sam da će Beogradu značiti.
Srećno, Beograđani :).

MilanCh

pre 10 godina

Verujem da ce Djilas i ovaj projekat uspesno sporovesti u delo. Jedini je koji nesto radi od svega sto se prica. Kada bi i drugi politicari radili ono sto pricaju, Srbija bi bila bolja od Japana i Svajcerske zajedno!

микић

pre 10 godina

Ако направите лаки метро који ће да зуји по граду, немојте ни да га правите. Нека једном СРБИ ураде нешто а да ваља и да траје!

Branko

pre 10 godina

Bas lijepo ukoliko napravite taj metro. I nama bi u ZG jako dobro dosao. Jedino mi se nekako cini da je taj vas metro vec zadnjih dvadeset godina stalno pred pocetkom gradnje.... Nije ni kod nas bolje, nas je vec dvadeset godina svako malo ideja u nekakvim studijima o razvoju grada.
(zgkoma, 27. jun 2013 22:44)

Nije, nazalost, 20, vec 40 godina se prica kako pocinju da ga grade. Ja odrastoh u Beogradu na pricama o metrou, sada imam 50 godina, ali se nadam da ce ga videti barem moje dete!

jaaa

pre 10 godina

@Ne razumem

da ti pojasnim.. sto se mene tice nek se gradi 12 metroa.. ali sedista svih firmi su u BG,i otuda BG ima najveci BDP .. u prevodu sve pare su kod mene i sad kao ja sam faca sto i drugima dajem...

sasa

pre 10 godina

Da, da, Djilas ce zaduziti grad ili Srbiju da bi napravio metro, koliko se secam skoro milijardu evra. Za to vreme mnogi Beogradjani zive sa 12000 dinara penzijom. Onda ce na silu da bude naplacivanje karata jer ljudi nemaju da plate pa se svercuju. Gomila mladih mrzi Djilasa zbog Bus Plusa i terora na Adi Ciganliji (zabrana kupanja, itd) i generalno zbog ponasanja komunalne policije. https://www.facebook.com/pages/Kampanja-Besplatan-Javni-Prevoz-Stop-Bus-Plus-99-Srbije/239905709422576

SerbianoPFC

pre 10 godina

Bas lijepo ukoliko napravite taj metro. I nama bi u ZG jako dobro dosao. Jedino mi se nekako cini da je taj vas metro vec zadnjih dvadeset godina stalno pred pocetkom gradnje.... Nije ni kod nas bolje, nas je vec dvadeset godina svako malo ideja u nekakvim studijima o razvoju grada.
(zgkoma, 27. jun 2013 22:44)

Zar vi evropejci već nemate jednu tako banalnu i podrazumevanu stvar kao što je metro?! ja sam mislio da će te vi od prvog jula krenuti na izlete na mesec, a vi ni metro nemate... mislim stvarno!

ice9

pre 10 godina

A sto nebi recimo podzemni kanal napravili da umesto vozova idu brodovi po zemljom, to bi bilo jedinstveno u svetu, metro i ovako i onako ima svako, sem nas.

Poslednja sansa,kafana ili slucajno!

pre 10 godina

pa nisu u stanju da obezbede iz budzeta bgd-a ni plate,ni gorivo,ni nove autobuse,a gradicemo metro?
Od kojih para?
Lupate gluposti za keca.Djilase INDUSTRIJA NAMA TREBA,fabrike i industrijska zona,a ne hipermarketi,butici!

SunnyLady

pre 10 godina

Koji put vise i koliko godina jedna ista tema u novinarskim redovima. To "trebalo bi..." citaocu i to u Srbiji daje impresiju da cita SF roman.

zeil

pre 10 godina

@zgkoma - Brate, BG metro je ucrtan u Generalni plan 1972! Tada je trebalo da se gradi, pa je maca pojela prve pare, pa je dosla druga maca, umro Tito, par-nepar, pa su se Neki (nerodjeni u BG) dosetili da se treba ici "tramvajem u 21.vek" i spiskali kintu na izgradnju tramvajske pruge do Novog Beograda i Resnika. Onda su dosle vesele 90-e... Ovo jeste ozbiljna prica, ali papreno skupa. Djilas je napravio velike greske u poslednjih 18 meseci, ali ovu pricu je do sad dobro vodio.

.!.

pre 10 godina

Лаки метро?! Не дај боже! Нећу трамвај, већ га имамо и много је бучан и ружан за гледање!

Mustra bačka

pre 10 godina

(Inženjer saobraćaja, 27. jun 2013 18:22)

Najiskrenije rečeno, emi mi vaše mišljenje "pije vodu", em ne baš da nešto veliko "simpatišem" Đilasa - ali tu ima jedan drugi problem, kako mislim.

Vidite, o poslovima i razvoju Beograda odlučuje Beograd. I ja to i da hoću ne mogu da osporim, iz samo jednog prostog razloga: o poslovima i razvoju Novog Sada treba da odlučuje samo Novi Sad :).

Kao što mi ili bilo ko treći ne bi dozvolio da ostatak Srbije hoće ili neće naš novi bulevar ili ko zna šta, verujem da to važi i za Beograd, Beograđane, i najzad i Đilasa.

Sir Oliver

pre 10 godina

Ne trebali prvo da se zavrse brze pruge, koje je Sloba, ako me secanje ne vara, najavio pre 2 decenije. Oni zlobniji bi pomenuli i koridor 10. Jedino je sigurno da ce se neki napuniti para od ovog metroa.

pegasus

pre 10 godina

po cemu se taj metro razlikuje od bg voza? mislim ista je relacija, isto je na struju....osim sto ce se neko pri izgradnji metroa lepo ugraditi?

Ne razumem

pre 10 godina

"Овако, ако уложимо толико велика средства у Београд, Београд постоје "метропола", а сви што су више од 100 км од Београда могу да јашу свиње."

Pa ne ulaze Srbija u beogradski metro nego grad Beograd. Ne razumem ovakve komentare. Zar treba Beograd (gradjani Beograda) da svoje pare daju da se grade pruge do recimo Vranja??? Deo sredstava Beograda (Beogradjana) vec se izdvaja za razvoj ostatka Srbije sta sada hocete da uzmete sve?

rema

pre 10 godina

to je ekonomski gledano, kao da neko ko zaradjuje 25 000 din nabavlja BMW serije 7, na kredit... a zasto? umesto da ulozimo u proizvodnju? ovo je cist luksuz za nas, nista metro ne zaradjuje, sem ako nije domace proizvodnje a nije...

Dunja

pre 10 godina

Bilo bi lepo kad bi sad dežurni ..... mogli malo da se raduju ovako jednom pravom i velikom projektu, jer zbog svakog napretka treda da budemo ponosni

zgkoma

pre 10 godina

Bas lijepo ukoliko napravite taj metro. I nama bi u ZG jako dobro dosao. Jedino mi se nekako cini da je taj vas metro vec zadnjih dvadeset godina stalno pred pocetkom gradnje.... Nije ni kod nas bolje, nas je vec dvadeset godina svako malo ideja u nekakvim studijima o razvoju grada.

Pera moler

pre 10 godina

Ajde za početak bar kupite 10 litara razređivača i operite prozore na BG VOZu, sve je išarano sprejevima, čoveče pa i Švabe kad su vozile u koncentracione logore je moglo da se vidi ponešto kroz prozor!

Kontrolor busplusa

pre 10 godina

Ako Dragan Djilas kaze da ce se nesto uraditi onda ce se to i uraditi.
Sta god da je on obecao sve je ispunio i zato redovno dobija od mene
glas na izborima. To je covek u koga imam ogromno poverenje i ruku u
vatru bih za njega stavio. Srecni su Beogradjani sa tako sposobnim
gradonacelnikom, sposobnijim od svih njegovih predhodnika, pa i slavnog
Branka Pesica.

Mile

pre 10 godina

Зашто не кажу прави назив онога што праве, праве ТРАМВАЈ који ће делом да се подвлачи у земљу. Иначе, оно на слици је метро, што ми нећемо добити.

ССЦ/ББ

pre 10 godina

Услед недостатка конкуренције а све због директног договора са aлстомом и eжисом вероватно нам следи папрена цена прве линије.

Но,то није највећа потенцијална штета.Највећа штета би били: нископодно возило на "метроликој" инфраструктури тј трамваJ,затим многи мали радијуси кривина који су предвиђени студијом и најважнија ствар од свега а то је погрешна траса на потезу трг-sану-Kосанчићев Венац-Ушће која је санациона а не развојна као што би била Tеразијска Tераса - жел/бус станица-Савски амфитетар-бул. Зорана Ђинђића. Градња метроа без решавања црних урбанистичких рупа Београда и у зонама које махом не дозвољавају повећање густине насељености је узалудна и погубна за даљи развој града.

nesha

pre 10 godina

moze i na magarcu da pise da je konj ali je i dalje magarac.
to nije metro nego tramvaj. bice iznad zemlje, cekace semafore na raskrsnicama. ako i prodje kroz jedan/dva tunela na putu ne znaci da je metro. kada idem na hajducku cesmu i prodjem kroz onaj tunelcic ne postajem krtica samo zbog toga

Martin

pre 10 godina

Metro u Beogradu? Ne može cela Srbija da se preseli u Beograd. Ili će tako da bude na kraju? Šta je sa svim ostalim propalim prugama u zemlji? Zar to nije važnije? Boleće vas kad je sef u vašim rukama...

Inženjer saobraćaja

pre 10 godina

Ситуација је јасна: Французи нуде подршку за ЕУ, а за узврат праве посао за своје фирме са релативно неповољним кредитом. Мислим да је у Србији много паметније да се уместо Метро-а уложи новац у неке друге железничке програме. Са квалитетним железницама наша привреда постаје конкурентнија, развијају се мања места и регионални центри. Овако, ако уложимо толико велика средства у Београд, Београд постоје "метропола", а сви што су више од 100 км од Београда могу да јашу свиње. Друмски транспорт је већ прескуп, представља највећу ставку увоза, и биће све горе. Ко зна колико је послова пропало, или је са маргиналном добити због прескупог друмског транспорта. Ми смо тренутно преслаба привреда да пидржи огроман пројекат намењен малом делу популације. И у самом Београду, тек десети део становништва ће осетити побољшања од једне метро линије.

genije

pre 10 godina

Pamćenje na nivou pileta...
Metro BGu definitivno treba, samo kako dodjosmo do ovih Francuza? Da podsetim da je priča sa ovim kompanijama počela pre 2-3 godine sa jeftino plaćenom studijom izvodljivosti, nakon čega je, ako se ne varam zbog potencijalnih previsokih cena kompozicija (i generalno koncepta), gradska vlada izjavila kako se neće ići na direktan dogovor sa Francuzima... Sve ovo je bilo objavljeno na B92...
I eto ih sad "pregovaraju" sa tim istim Francuzima...

Miloš

pre 10 godina

Ovo je lepa vest, samo da sve ide po planu. Brojim tih 11 meseci, a nadam se da i ako bude ikakve smene vlasti u Beogradu, ovaj vitalan projekat neće trpeti.

genije

pre 10 godina

Pamćenje na nivou pileta...
Metro BGu definitivno treba, samo kako dodjosmo do ovih Francuza? Da podsetim da je priča sa ovim kompanijama počela pre 2-3 godine sa jeftino plaćenom studijom izvodljivosti, nakon čega je, ako se ne varam zbog potencijalnih previsokih cena kompozicija (i generalno koncepta), gradska vlada izjavila kako se neće ići na direktan dogovor sa Francuzima... Sve ovo je bilo objavljeno na B92...
I eto ih sad "pregovaraju" sa tim istim Francuzima...

Pera moler

pre 10 godina

Ajde za početak bar kupite 10 litara razređivača i operite prozore na BG VOZu, sve je išarano sprejevima, čoveče pa i Švabe kad su vozile u koncentracione logore je moglo da se vidi ponešto kroz prozor!

zgkoma

pre 10 godina

Bas lijepo ukoliko napravite taj metro. I nama bi u ZG jako dobro dosao. Jedino mi se nekako cini da je taj vas metro vec zadnjih dvadeset godina stalno pred pocetkom gradnje.... Nije ni kod nas bolje, nas je vec dvadeset godina svako malo ideja u nekakvim studijima o razvoju grada.

Miloš

pre 10 godina

Ovo je lepa vest, samo da sve ide po planu. Brojim tih 11 meseci, a nadam se da i ako bude ikakve smene vlasti u Beogradu, ovaj vitalan projekat neće trpeti.

nesha

pre 10 godina

moze i na magarcu da pise da je konj ali je i dalje magarac.
to nije metro nego tramvaj. bice iznad zemlje, cekace semafore na raskrsnicama. ako i prodje kroz jedan/dva tunela na putu ne znaci da je metro. kada idem na hajducku cesmu i prodjem kroz onaj tunelcic ne postajem krtica samo zbog toga

Inženjer saobraćaja

pre 10 godina

Ситуација је јасна: Французи нуде подршку за ЕУ, а за узврат праве посао за своје фирме са релативно неповољним кредитом. Мислим да је у Србији много паметније да се уместо Метро-а уложи новац у неке друге железничке програме. Са квалитетним железницама наша привреда постаје конкурентнија, развијају се мања места и регионални центри. Овако, ако уложимо толико велика средства у Београд, Београд постоје "метропола", а сви што су више од 100 км од Београда могу да јашу свиње. Друмски транспорт је већ прескуп, представља највећу ставку увоза, и биће све горе. Ко зна колико је послова пропало, или је са маргиналном добити због прескупог друмског транспорта. Ми смо тренутно преслаба привреда да пидржи огроман пројекат намењен малом делу популације. И у самом Београду, тек десети део становништва ће осетити побољшања од једне метро линије.

ССЦ/ББ

pre 10 godina

Услед недостатка конкуренције а све због директног договора са aлстомом и eжисом вероватно нам следи папрена цена прве линије.

Но,то није највећа потенцијална штета.Највећа штета би били: нископодно возило на "метроликој" инфраструктури тј трамваJ,затим многи мали радијуси кривина који су предвиђени студијом и најважнија ствар од свега а то је погрешна траса на потезу трг-sану-Kосанчићев Венац-Ушће која је санациона а не развојна као што би била Tеразијска Tераса - жел/бус станица-Савски амфитетар-бул. Зорана Ђинђића. Градња метроа без решавања црних урбанистичких рупа Београда и у зонама које махом не дозвољавају повећање густине насељености је узалудна и погубна за даљи развој града.

Mile

pre 10 godina

Зашто не кажу прави назив онога што праве, праве ТРАМВАЈ који ће делом да се подвлачи у земљу. Иначе, оно на слици је метро, што ми нећемо добити.

Martin

pre 10 godina

Metro u Beogradu? Ne može cela Srbija da se preseli u Beograd. Ili će tako da bude na kraju? Šta je sa svim ostalim propalim prugama u zemlji? Zar to nije važnije? Boleće vas kad je sef u vašim rukama...

Kontrolor busplusa

pre 10 godina

Ako Dragan Djilas kaze da ce se nesto uraditi onda ce se to i uraditi.
Sta god da je on obecao sve je ispunio i zato redovno dobija od mene
glas na izborima. To je covek u koga imam ogromno poverenje i ruku u
vatru bih za njega stavio. Srecni su Beogradjani sa tako sposobnim
gradonacelnikom, sposobnijim od svih njegovih predhodnika, pa i slavnog
Branka Pesica.

Dunja

pre 10 godina

Bilo bi lepo kad bi sad dežurni ..... mogli malo da se raduju ovako jednom pravom i velikom projektu, jer zbog svakog napretka treda da budemo ponosni

микић

pre 10 godina

Ако направите лаки метро који ће да зуји по граду, немојте ни да га правите. Нека једном СРБИ ураде нешто а да ваља и да траје!

Ne razumem

pre 10 godina

"Овако, ако уложимо толико велика средства у Београд, Београд постоје "метропола", а сви што су више од 100 км од Београда могу да јашу свиње."

Pa ne ulaze Srbija u beogradski metro nego grad Beograd. Ne razumem ovakve komentare. Zar treba Beograd (gradjani Beograda) da svoje pare daju da se grade pruge do recimo Vranja??? Deo sredstava Beograda (Beogradjana) vec se izdvaja za razvoj ostatka Srbije sta sada hocete da uzmete sve?

ice9

pre 10 godina

A sto nebi recimo podzemni kanal napravili da umesto vozova idu brodovi po zemljom, to bi bilo jedinstveno u svetu, metro i ovako i onako ima svako, sem nas.

Poslednja sansa,kafana ili slucajno!

pre 10 godina

pa nisu u stanju da obezbede iz budzeta bgd-a ni plate,ni gorivo,ni nove autobuse,a gradicemo metro?
Od kojih para?
Lupate gluposti za keca.Djilase INDUSTRIJA NAMA TREBA,fabrike i industrijska zona,a ne hipermarketi,butici!

Branko

pre 10 godina

Bas lijepo ukoliko napravite taj metro. I nama bi u ZG jako dobro dosao. Jedino mi se nekako cini da je taj vas metro vec zadnjih dvadeset godina stalno pred pocetkom gradnje.... Nije ni kod nas bolje, nas je vec dvadeset godina svako malo ideja u nekakvim studijima o razvoju grada.
(zgkoma, 27. jun 2013 22:44)

Nije, nazalost, 20, vec 40 godina se prica kako pocinju da ga grade. Ja odrastoh u Beogradu na pricama o metrou, sada imam 50 godina, ali se nadam da ce ga videti barem moje dete!

rema

pre 10 godina

to je ekonomski gledano, kao da neko ko zaradjuje 25 000 din nabavlja BMW serije 7, na kredit... a zasto? umesto da ulozimo u proizvodnju? ovo je cist luksuz za nas, nista metro ne zaradjuje, sem ako nije domace proizvodnje a nije...

Sir Oliver

pre 10 godina

Ne trebali prvo da se zavrse brze pruge, koje je Sloba, ako me secanje ne vara, najavio pre 2 decenije. Oni zlobniji bi pomenuli i koridor 10. Jedino je sigurno da ce se neki napuniti para od ovog metroa.

zeil

pre 10 godina

@zgkoma - Brate, BG metro je ucrtan u Generalni plan 1972! Tada je trebalo da se gradi, pa je maca pojela prve pare, pa je dosla druga maca, umro Tito, par-nepar, pa su se Neki (nerodjeni u BG) dosetili da se treba ici "tramvajem u 21.vek" i spiskali kintu na izgradnju tramvajske pruge do Novog Beograda i Resnika. Onda su dosle vesele 90-e... Ovo jeste ozbiljna prica, ali papreno skupa. Djilas je napravio velike greske u poslednjih 18 meseci, ali ovu pricu je do sad dobro vodio.

MilanCh

pre 10 godina

Verujem da ce Djilas i ovaj projekat uspesno sporovesti u delo. Jedini je koji nesto radi od svega sto se prica. Kada bi i drugi politicari radili ono sto pricaju, Srbija bi bila bolja od Japana i Svajcerske zajedno!

Istoričar

pre 10 godina

Ako se dobro sećam jedne davne knjige - Beogradu je u pretprošlom veku trebalo 20 godina samo da se dogovori oko granica grada, pa još 40 po pitanju kanalizacione mreže... Takav smo narod :). Voleo bih da ovo bar počne da se realizuje, i uveren sam da će Beogradu značiti.
Srećno, Beograđani :).

Mustra bačka

pre 10 godina

(Inženjer saobraćaja, 27. jun 2013 18:22)

Najiskrenije rečeno, emi mi vaše mišljenje "pije vodu", em ne baš da nešto veliko "simpatišem" Đilasa - ali tu ima jedan drugi problem, kako mislim.

Vidite, o poslovima i razvoju Beograda odlučuje Beograd. I ja to i da hoću ne mogu da osporim, iz samo jednog prostog razloga: o poslovima i razvoju Novog Sada treba da odlučuje samo Novi Sad :).

Kao što mi ili bilo ko treći ne bi dozvolio da ostatak Srbije hoće ili neće naš novi bulevar ili ko zna šta, verujem da to važi i za Beograd, Beograđane, i najzad i Đilasa.

.!.

pre 10 godina

Лаки метро?! Не дај боже! Нећу трамвај, већ га имамо и много је бучан и ружан за гледање!

SunnyLady

pre 10 godina

Koji put vise i koliko godina jedna ista tema u novinarskim redovima. To "trebalo bi..." citaocu i to u Srbiji daje impresiju da cita SF roman.

jaaa

pre 10 godina

@Ne razumem

da ti pojasnim.. sto se mene tice nek se gradi 12 metroa.. ali sedista svih firmi su u BG,i otuda BG ima najveci BDP .. u prevodu sve pare su kod mene i sad kao ja sam faca sto i drugima dajem...

Sosa panonska

pre 10 godina

Mene bi živo zanimalo koliko ovde ima BAŠ Beograđana, od svih koji diskutuju da li, zašto, pošto i to. Vidim da poneko jasno kaže odakle je, a ostali? :)

pegasus

pre 10 godina

po cemu se taj metro razlikuje od bg voza? mislim ista je relacija, isto je na struju....osim sto ce se neko pri izgradnji metroa lepo ugraditi?

sasa

pre 10 godina

Da, da, Djilas ce zaduziti grad ili Srbiju da bi napravio metro, koliko se secam skoro milijardu evra. Za to vreme mnogi Beogradjani zive sa 12000 dinara penzijom. Onda ce na silu da bude naplacivanje karata jer ljudi nemaju da plate pa se svercuju. Gomila mladih mrzi Djilasa zbog Bus Plusa i terora na Adi Ciganliji (zabrana kupanja, itd) i generalno zbog ponasanja komunalne policije. https://www.facebook.com/pages/Kampanja-Besplatan-Javni-Prevoz-Stop-Bus-Plus-99-Srbije/239905709422576

SerbianoPFC

pre 10 godina

Bas lijepo ukoliko napravite taj metro. I nama bi u ZG jako dobro dosao. Jedino mi se nekako cini da je taj vas metro vec zadnjih dvadeset godina stalno pred pocetkom gradnje.... Nije ni kod nas bolje, nas je vec dvadeset godina svako malo ideja u nekakvim studijima o razvoju grada.
(zgkoma, 27. jun 2013 22:44)

Zar vi evropejci već nemate jednu tako banalnu i podrazumevanu stvar kao što je metro?! ja sam mislio da će te vi od prvog jula krenuti na izlete na mesec, a vi ni metro nemate... mislim stvarno!

Kontrolor busplusa

pre 10 godina

Ako Dragan Djilas kaze da ce se nesto uraditi onda ce se to i uraditi.
Sta god da je on obecao sve je ispunio i zato redovno dobija od mene
glas na izborima. To je covek u koga imam ogromno poverenje i ruku u
vatru bih za njega stavio. Srecni su Beogradjani sa tako sposobnim
gradonacelnikom, sposobnijim od svih njegovih predhodnika, pa i slavnog
Branka Pesica.

Miloš

pre 10 godina

Ovo je lepa vest, samo da sve ide po planu. Brojim tih 11 meseci, a nadam se da i ako bude ikakve smene vlasti u Beogradu, ovaj vitalan projekat neće trpeti.

Martin

pre 10 godina

Metro u Beogradu? Ne može cela Srbija da se preseli u Beograd. Ili će tako da bude na kraju? Šta je sa svim ostalim propalim prugama u zemlji? Zar to nije važnije? Boleće vas kad je sef u vašim rukama...

Dunja

pre 10 godina

Bilo bi lepo kad bi sad dežurni ..... mogli malo da se raduju ovako jednom pravom i velikom projektu, jer zbog svakog napretka treda da budemo ponosni

genije

pre 10 godina

Pamćenje na nivou pileta...
Metro BGu definitivno treba, samo kako dodjosmo do ovih Francuza? Da podsetim da je priča sa ovim kompanijama počela pre 2-3 godine sa jeftino plaćenom studijom izvodljivosti, nakon čega je, ako se ne varam zbog potencijalnih previsokih cena kompozicija (i generalno koncepta), gradska vlada izjavila kako se neće ići na direktan dogovor sa Francuzima... Sve ovo je bilo objavljeno na B92...
I eto ih sad "pregovaraju" sa tim istim Francuzima...

SerbianoPFC

pre 10 godina

Bas lijepo ukoliko napravite taj metro. I nama bi u ZG jako dobro dosao. Jedino mi se nekako cini da je taj vas metro vec zadnjih dvadeset godina stalno pred pocetkom gradnje.... Nije ni kod nas bolje, nas je vec dvadeset godina svako malo ideja u nekakvim studijima o razvoju grada.
(zgkoma, 27. jun 2013 22:44)

Zar vi evropejci već nemate jednu tako banalnu i podrazumevanu stvar kao što je metro?! ja sam mislio da će te vi od prvog jula krenuti na izlete na mesec, a vi ni metro nemate... mislim stvarno!

nesha

pre 10 godina

moze i na magarcu da pise da je konj ali je i dalje magarac.
to nije metro nego tramvaj. bice iznad zemlje, cekace semafore na raskrsnicama. ako i prodje kroz jedan/dva tunela na putu ne znaci da je metro. kada idem na hajducku cesmu i prodjem kroz onaj tunelcic ne postajem krtica samo zbog toga

Inženjer saobraćaja

pre 10 godina

Ситуација је јасна: Французи нуде подршку за ЕУ, а за узврат праве посао за своје фирме са релативно неповољним кредитом. Мислим да је у Србији много паметније да се уместо Метро-а уложи новац у неке друге железничке програме. Са квалитетним железницама наша привреда постаје конкурентнија, развијају се мања места и регионални центри. Овако, ако уложимо толико велика средства у Београд, Београд постоје "метропола", а сви што су више од 100 км од Београда могу да јашу свиње. Друмски транспорт је већ прескуп, представља највећу ставку увоза, и биће све горе. Ко зна колико је послова пропало, или је са маргиналном добити због прескупог друмског транспорта. Ми смо тренутно преслаба привреда да пидржи огроман пројекат намењен малом делу популације. И у самом Београду, тек десети део становништва ће осетити побољшања од једне метро линије.

Mile

pre 10 godina

Зашто не кажу прави назив онога што праве, праве ТРАМВАЈ који ће делом да се подвлачи у земљу. Иначе, оно на слици је метро, што ми нећемо добити.

sasa

pre 10 godina

Da, da, Djilas ce zaduziti grad ili Srbiju da bi napravio metro, koliko se secam skoro milijardu evra. Za to vreme mnogi Beogradjani zive sa 12000 dinara penzijom. Onda ce na silu da bude naplacivanje karata jer ljudi nemaju da plate pa se svercuju. Gomila mladih mrzi Djilasa zbog Bus Plusa i terora na Adi Ciganliji (zabrana kupanja, itd) i generalno zbog ponasanja komunalne policije. https://www.facebook.com/pages/Kampanja-Besplatan-Javni-Prevoz-Stop-Bus-Plus-99-Srbije/239905709422576

Pera moler

pre 10 godina

Ajde za početak bar kupite 10 litara razređivača i operite prozore na BG VOZu, sve je išarano sprejevima, čoveče pa i Švabe kad su vozile u koncentracione logore je moglo da se vidi ponešto kroz prozor!

jaaa

pre 10 godina

@Ne razumem

da ti pojasnim.. sto se mene tice nek se gradi 12 metroa.. ali sedista svih firmi su u BG,i otuda BG ima najveci BDP .. u prevodu sve pare su kod mene i sad kao ja sam faca sto i drugima dajem...

MilanCh

pre 10 godina

Verujem da ce Djilas i ovaj projekat uspesno sporovesti u delo. Jedini je koji nesto radi od svega sto se prica. Kada bi i drugi politicari radili ono sto pricaju, Srbija bi bila bolja od Japana i Svajcerske zajedno!

Ne razumem

pre 10 godina

"Овако, ако уложимо толико велика средства у Београд, Београд постоје "метропола", а сви што су више од 100 км од Београда могу да јашу свиње."

Pa ne ulaze Srbija u beogradski metro nego grad Beograd. Ne razumem ovakve komentare. Zar treba Beograd (gradjani Beograda) da svoje pare daju da se grade pruge do recimo Vranja??? Deo sredstava Beograda (Beogradjana) vec se izdvaja za razvoj ostatka Srbije sta sada hocete da uzmete sve?

rema

pre 10 godina

to je ekonomski gledano, kao da neko ko zaradjuje 25 000 din nabavlja BMW serije 7, na kredit... a zasto? umesto da ulozimo u proizvodnju? ovo je cist luksuz za nas, nista metro ne zaradjuje, sem ako nije domace proizvodnje a nije...

pegasus

pre 10 godina

po cemu se taj metro razlikuje od bg voza? mislim ista je relacija, isto je na struju....osim sto ce se neko pri izgradnji metroa lepo ugraditi?

.!.

pre 10 godina

Лаки метро?! Не дај боже! Нећу трамвај, већ га имамо и много је бучан и ружан за гледање!

ССЦ/ББ

pre 10 godina

Услед недостатка конкуренције а све због директног договора са aлстомом и eжисом вероватно нам следи папрена цена прве линије.

Но,то није највећа потенцијална штета.Највећа штета би били: нископодно возило на "метроликој" инфраструктури тј трамваJ,затим многи мали радијуси кривина који су предвиђени студијом и најважнија ствар од свега а то је погрешна траса на потезу трг-sану-Kосанчићев Венац-Ушће која је санациона а не развојна као што би била Tеразијска Tераса - жел/бус станица-Савски амфитетар-бул. Зорана Ђинђића. Градња метроа без решавања црних урбанистичких рупа Београда и у зонама које махом не дозвољавају повећање густине насељености је узалудна и погубна за даљи развој града.

zgkoma

pre 10 godina

Bas lijepo ukoliko napravite taj metro. I nama bi u ZG jako dobro dosao. Jedino mi se nekako cini da je taj vas metro vec zadnjih dvadeset godina stalno pred pocetkom gradnje.... Nije ni kod nas bolje, nas je vec dvadeset godina svako malo ideja u nekakvim studijima o razvoju grada.

zeil

pre 10 godina

@zgkoma - Brate, BG metro je ucrtan u Generalni plan 1972! Tada je trebalo da se gradi, pa je maca pojela prve pare, pa je dosla druga maca, umro Tito, par-nepar, pa su se Neki (nerodjeni u BG) dosetili da se treba ici "tramvajem u 21.vek" i spiskali kintu na izgradnju tramvajske pruge do Novog Beograda i Resnika. Onda su dosle vesele 90-e... Ovo jeste ozbiljna prica, ali papreno skupa. Djilas je napravio velike greske u poslednjih 18 meseci, ali ovu pricu je do sad dobro vodio.

ice9

pre 10 godina

A sto nebi recimo podzemni kanal napravili da umesto vozova idu brodovi po zemljom, to bi bilo jedinstveno u svetu, metro i ovako i onako ima svako, sem nas.

Poslednja sansa,kafana ili slucajno!

pre 10 godina

pa nisu u stanju da obezbede iz budzeta bgd-a ni plate,ni gorivo,ni nove autobuse,a gradicemo metro?
Od kojih para?
Lupate gluposti za keca.Djilase INDUSTRIJA NAMA TREBA,fabrike i industrijska zona,a ne hipermarketi,butici!

SunnyLady

pre 10 godina

Koji put vise i koliko godina jedna ista tema u novinarskim redovima. To "trebalo bi..." citaocu i to u Srbiji daje impresiju da cita SF roman.

микић

pre 10 godina

Ако направите лаки метро који ће да зуји по граду, немојте ни да га правите. Нека једном СРБИ ураде нешто а да ваља и да траје!

Sir Oliver

pre 10 godina

Ne trebali prvo da se zavrse brze pruge, koje je Sloba, ako me secanje ne vara, najavio pre 2 decenije. Oni zlobniji bi pomenuli i koridor 10. Jedino je sigurno da ce se neki napuniti para od ovog metroa.

Branko

pre 10 godina

Bas lijepo ukoliko napravite taj metro. I nama bi u ZG jako dobro dosao. Jedino mi se nekako cini da je taj vas metro vec zadnjih dvadeset godina stalno pred pocetkom gradnje.... Nije ni kod nas bolje, nas je vec dvadeset godina svako malo ideja u nekakvim studijima o razvoju grada.
(zgkoma, 27. jun 2013 22:44)

Nije, nazalost, 20, vec 40 godina se prica kako pocinju da ga grade. Ja odrastoh u Beogradu na pricama o metrou, sada imam 50 godina, ali se nadam da ce ga videti barem moje dete!

Istoričar

pre 10 godina

Ako se dobro sećam jedne davne knjige - Beogradu je u pretprošlom veku trebalo 20 godina samo da se dogovori oko granica grada, pa još 40 po pitanju kanalizacione mreže... Takav smo narod :). Voleo bih da ovo bar počne da se realizuje, i uveren sam da će Beogradu značiti.
Srećno, Beograđani :).

Sosa panonska

pre 10 godina

Mene bi živo zanimalo koliko ovde ima BAŠ Beograđana, od svih koji diskutuju da li, zašto, pošto i to. Vidim da poneko jasno kaže odakle je, a ostali? :)

Mustra bačka

pre 10 godina

(Inženjer saobraćaja, 27. jun 2013 18:22)

Najiskrenije rečeno, emi mi vaše mišljenje "pije vodu", em ne baš da nešto veliko "simpatišem" Đilasa - ali tu ima jedan drugi problem, kako mislim.

Vidite, o poslovima i razvoju Beograda odlučuje Beograd. I ja to i da hoću ne mogu da osporim, iz samo jednog prostog razloga: o poslovima i razvoju Novog Sada treba da odlučuje samo Novi Sad :).

Kao što mi ili bilo ko treći ne bi dozvolio da ostatak Srbije hoće ili neće naš novi bulevar ili ko zna šta, verujem da to važi i za Beograd, Beograđane, i najzad i Đilasa.