Četvrtak, 27.06.2013.

16:33

Evropa: Internet sporiji nego u oglasima

Izvor: Izvor: BBC

Evropa: Internet sporiji nego u oglasima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Alex

pre 10 godina

Koristim Radijus Vektorov internet. Download 20 Mbit, upload oko 1,5 Mbit, a cena 1590 RSD sa ugovorom. Upload bi mogao biti bolji, ali sve u svemu nije loše.

dovla ns

pre 10 godina

ja kod sbb-a od 20mbit dobijam 6mbit, preko total mix a. sve zbog monopoliste lelekoma koji ne želi da unapredi centralu. doduše plaćam samo 1000din.

dovla ns

pre 10 godina

sama definicija adsl-a je da je to asinhrona usluga sto znači da je down uvek veći od Up-a. DSL npr ima odnos 1:1, tj bar bi trebao. sto bi rekli iz sezama, koji vise ne postoji, analogno digitalna sezampro linija :D.

Gua

pre 10 godina

Au leba ti svi diplomirali na ETF-u sa prosekom 10. :D U nas Srba najbitnija je cena, a i da se za što manje pare žali što više na lošu funkcionalnost, a to što niko ne ume da pretvori Mb u MB niti da proveri svoje pregažene kablove i zarđale utičnice nikom ništa. Drugar mi priča kakve se sve smetnje prijavljuju, ja tim ljudima ne bih da da koriste računar a ne internet.

pedjakis

pre 10 godina

bitna je daljina od kraja optickog kabla pa do korisnika. i na koji nacin se u tom mostu prenosi signal. sto je opticki kabal blizi korisniku bolji je prijem tj stabilniji bez vecih gubitaka. najbolji sistem je FTTB, ili FIBER TO THE BUILDING. pa onda mreza od stana do stana obicnim kablovima. ovakav sistem je papren za nase uslove. zato ne cekajte adsl vec pravac kod nekog kablovskog operatera koji trenutno imaju najbolji odnos cena/kvalitet. ja placam 4mb/s a uvek imam 4,1-4,2 u downloadu, a 0,6-0,8 u uploadu. ping od 8-16 ms. nema bolje

nijebitno

pre 10 godina

@ nemanja vasiljevic. Kad je nekad telekom instalirao centrale to je bila skupa prica a kad je ravodio terminalnu opremu do stanova to je isto kostalo a sluzilo je iskljucivo za telefoniju. Kad je doslo do digitalizacije tj dodavanja mogucnosti dsl-a u centrala to je bilo vrlo skupo a paralelno sa tim ke dosla expanzija mobilne telefonije pa je drastican pad prihoda od fiksne telefonije nastupio. A kablovski operateri zasnivaju zaradu na pretplati za tv programe pa kroz istu opremu (bakarna zica) nude i dodatno internet. Investicije i odrzavanje je mnogo nize kod kablovskih operatera a to im je sekundarna usluga pa cak sad nude i telefoniju koja je povoljnija od telekomove. I jos jedna za kraj. Telekomi razvujaju infrastrukturu zadnjih 50-60 godina i trpe sve inovacije a kablovski operateri su aktivno prisutni mozda deset godina i tehnologija im je bila mnogo pristupacnija u trenutku kad su izasli na trziste.

nijebitno

pre 10 godina

Ne treba uospte raspravljati o realnim brzinam kad u ugovoru uvijek pise fair use klauzula sto znaci po pravilima agregacije prometa da 100mb link direktnog pristupa netu dijeli barem desetina hiljada ljudi. Statisticki je nemoguce da svi vuku full load u isto vrijeme a i ako se to dogodi onda fair use i prioriteti stupaju na snagu. Nekad sam radio sa wifi netom i link od tada basnoslovnih 7,2 mb sam dijelio na 110 korisnika po 256k i 512k i svi su imali tu brzinu. Onog momenta kad sam presao broj korisnika pocelo je da zapinke malo pa je bilo prosirenja. Telekome manje vise ne sekira ta situacija, oni broje korisnike do iznemoglosti a prosirenje linka odgadjaju dok sve ne ode u crveno. Toliko o netu. I da, ona brzina u ugovoru je maksimalna teoretska i u praksi je ostvariva u mozda 15% vremena koje provedete na netu. A fair use i prioriteti su regulisani internim aktima provajdera kao i za kredite u bankama :-)

Enrico Palazzo

pre 10 godina

Vidim da dosta vas koristi usluge monopoliste tj. Click od 1.5 Mb, sto je po meni suludo. Verovatno oni koji rade tamo imaju prosek godina >45, pa i ne znaju za sta sve sluzi brz internet. Elem; topla preporuka je da predjete na kablovski net za iste pare a brzina 10Mb. I nema zakidanja kao u Evropi :)

Che

pre 10 godina

U Evropi prosecna brzina 20mb, a kod nas jos uveliko nude 1,5mb, 2mb... (Kasnimo 10 godina., 27. jun 2013 17:06)

a ta 2 kostaju kao tih 20 u Evropi..

PinballWizard.T

pre 10 godina

(loodak011, 27. jun 2013 17:02)

I kablovski i ADSL internet stizu do korisnika na relativno isti, slican nacin. Kablovski internet stize preko koaksijalnog kabla koji sluzi za kablovsku televiziju, tako da preko tog kabla stize i internet. Sa druge strane ADSL stize preko telefonske linije, preko parice(twisted-pair wire, ili ukrsteni par zica odatle i ime parica). Tako da i jedan i drugi internet stizu preko vec postojecih kablova. Razlika je u tome sto parice imaju max brzinu do 100 Mbps, a koaksijalni kabli ima brzinu cak i do 500Mbps(mada obicno je manja od toga, ali opet znatno veca u pdnosu na parice), samim tim koaksijalni kabli brze prenosi signal, odatle i razlika u ceni i brzini ADSLa i kablovskog interneta. I odstupanja su 5 do 10%(u zavisnosti od udaljenosti korisnika od centrale od koje prima internet signal)

Radomir

pre 10 godina

Ja u firmi imam kablovski internet 25/5. Optički kabl razvučen od provajdera do moje firme u dužini oko 50 kilometara jer smo udaljeni od grada. Brzina retko pada ispod 20 a u firmi imam skoro 40 kompjutera i svi su na internetu iz nekog razloga (skype, mail, youtube, download raznih programa,...). Svaki 5 kompjuter pusta muziku sa NET-a. Imamo i program na 20 kompjutera kojim smo direktno vezani sa inostranom firmom i njihovim serverom. Nešto kao VIP mreža. I pored svega brzina je odlična a ping ide od 12ms do 50ms u najvećem saobraćaju.
Eto radi poređenja sa EU.

Stefan Petković

pre 10 godina

Ja ne razumem komentatore koji kažu da plaćaju 20Mbit/s a dobijaju 2-3, da niste pobrkali lončiće: megabit-megabajt.

Ja imam 20Mbit/s paket i to je prebačeno u megabajte po sekundi oko 2,5. Verovatno na to mislite, jer ja nikad ne bih pristao da plaćam nešto a dobijem 10 puta sporije, neverovatno da se to još uvek brka... Mogu da zamislim reakcije na žalbe :D

Stavros

pre 10 godina

Mesate babe i zabe. ADSL i Kablovski interner su dve razlicite konekcije, dve razlicite tehnologije i mnogo je jeftinije montirati kablovski internet nego montirati ADSL. Vama je to svejedno, odes i prijavis se, ali oprema koja treba za adsl je mnogo skuplja i vise je ima nego za kablovski internet. Zato vam je razlika u ceni. Isto kao i internet preko USB-a GSM internet je mnogo skuplji i losijeg signala, sto je skroz logicno i normalno ali ga mozete koristiti bilo gde. Dok za ADSK morate da imate fiksni telefon a za kablovski morate da imate kablovsku televiziju. I jos jedna stvar zasto je SBB jeftiniji, on vama naplacuje internet po 1350din ali morate i da placate kablovsku televiziju koja je pre par godina bila 400din a sada 1000din. Ali ste pre par godina imali 4mb a sada 10mb. Nisu oni povecali protok za dzabe nego su povecali cenu za televiziju i od toga su dali veci protok.

Dzordz

pre 10 godina

Kod nas u CG u toku je razvlacenje optickih kablova do zgrada, bakarni kablovi su iz praistorije. Optickim kablovima dobijamo brzine od minimum 20 Mbps, po nepromijenjenoj cijeni. Pricam o adsl-u. Ja trenutno koristim adsl 30 Mbps.
(cg, 27. jun 2013 18:16)

Komsija, ADSL od 30 MBita ne postoji. ADSL+ ide do 24 Mbps.
Niko ne garantuje brzinu jer ima previse varijabili koje uticu na brzinu i kvalitet. Ko god ima opciju da predje na optiku ili na kablovski treba da je iskoristi. Cisto zbog stabilnosti ako ne zbog cene. ADSL cene su naduvane kod nas. Od kako su ugasili Beocity nema vise dobrog provajdera. :/

Swedenonline

pre 10 godina

U zgradi je u podrumu opticki konverter na 2Gigabitnoj optici a za njim Cisco router sa 20 portova. Placam 100/100 Mbps 23€ a od mog Linksys N (Gigabitni) 4400 serije do routera u podrumu je 16m ful TP6 kabela. Download bez problema uvek 96-98 Mbps, ali, moj router nema dovoljnu izlaznu snagu da prebaci 16m otpora u kablovima za brze od 70Mbps. Posle kupovine inline pojacivaca Ciscov router u podrumu je prestao da kalkulise korekcije i izasao sam na 94-97Mbps na uploadu. Tako da obicno su intalacije i/ili nedovoljan output power kucnih routera problem a ne krsteni ISP!

HBR

pre 10 godina

Kad neko pochne da pricha neshto o chemu nema pojma jako se iznerviram. Prosek u Evropi je 4-10 Mbit. Prosek. U Srbiji za jeftine pare imate 16 Mbit (PTT na primer). Jedina razlika je shto je ovde upload dosta brzi nego u Srbiji. A to stho u Srbiji narod uzima najjeftinije pakete, jer realno vecini vishe od 1Mbit ne treba, to je druga stvar. Prekinite sa velichanjem nechega shto ne postoji.

loodak011

pre 10 godina

@ (truth is in the eye of the beholder, 27. jun 2013 17:44) razumem ja sta ti hoces da kazes,ali... pre nekoliko minuta sam usao na sajt telekoma i sbb-a. cene su sledece... adsl do 5/1 Mb/s je 1549,00din dok je cable 10/1 Mb/s 1566,00din. moje pitanje se odnosilo konkretno na ovo. @ (cg, 27. jun 2013 18:16) u bg je sbb poceo to da radi zato sto se targo aktivirao ozbiljno u jednom trenutku. medjutim targo je pukao,pa je sbb usporio sa tim jer nema pritisak od konkurencije. ta tehnologija ce kod nas doneti minimum 15Mb/s. ovo je informacija iz prve ruke.

g4

pre 10 godina

Ja imam kablovski od 2 mb za 800 dinara, nema ugovorne obaveze, ako zaboravim da platim, automat mi iskljuci vezu, sto je dobro za recimo one koji dugo nisu kod kuce pa placaju onoliko koliko stvarno koriste.

Sacuvaj boze.

pre 10 godina

Ja jos uvek koristim Dial up 56k konekciju, jer nemam druge mogucnosti! Blago vama koji imate i tih 1mb.
(Kasnim 30 godina., 27. jun 2013 18:09)

Zar to jos uvek postoji?!

zoran1965

pre 10 godina

ne bih bilo lose da provajderi promene ugovore. recimo, kada bi u ugovoru pisalo: MINIMALNA GARANTOVANA BRZINA JE 20 mb/s, a ne ko do sada da je MAKSIMALNA DOZVOLJENA BRZINA 20 mb/s.
ima tu velike razlike. ja placam 20 mb/s a dobijam realnih 3.5 mb/s

loodak011

pre 10 godina

hteo sam samo jos da napisem da su ovo kod telekoma neke Net brzine,nesto novo...a kada je u pitanju adsl cena za 8/1 Mb/s je 4236,00 din. a kod telekoma click1 ili 1,5/0,25 Mb/s je 1558,00din. meni te razlike u ceni nisu jasne nikako!!!

Boa

pre 10 godina

Napisete li da ste zadovoljni ili bilo sta pozitivno sleduje brdo minusa. Ako pak pocnete sa kuknjavom i drvlje i kamenje na dozlaboga spori net eto vam horde plusica brace hejtera. Koristim kablovski net najveceg domaceg provajdera i dobijam upravo ono sto placam 10Mb. Ni manje ni vise.A to je najjeftiniji paket.

78.30.187.81

pre 10 godina

ADSL jeste, po svom tehnološkom rešenju, kada "stigne" do krajnjeg korisnika, nešto sporiji od deklarisanog. Ali, ukoliko provajder poštuje određena pravila i tehičke parametre, to smanjenje ne bi trebalo da bude veće od 10-15%, kako za download, tako i za upload. Npr, ja u BG imam deklarisanih 5/1, a zaista "dobijem" 10% manje za upload, i 15% manje za download. Zadovoljan sam, brzina je pristojna, o takvoj smo pre samo nekoliko godina sanjali i oduševljavali se takvim brzinama kada odemo u Zapadnu Evropu. Osim toga, važni su i drugi parametri koji obezbeđuju stabilnost protoka, itd, itd. Nije "prostih" 10/1 na kablu duplo bolje od 5/1 na ADSL-u.

Stefan

pre 10 godina

A meni u Srbiji daju i vise!

Placam paket kod Targo telekoma 20mbit download 10Mbit upload, a dobijam 24Mbit-16Mbit. Jos ce sad za istu kintu da podignu paket na 32Mbita. Optika je u pitanju, samo nek su zivi i zdravi!

Nemanja Vasiljevic

pre 10 godina

Odsuptanja su veća kod aDSLa zatp što protok ide preko bakarnih kablova, koji su manje propusne moći, manjeg frekvencijskog opsega, više su opterećeni jer preko njih ide i telefonska linija, i veća je agregacija (ograničenje protoka npr ako imaš 10 korisnika na kablu ili liniji koja podržava maximalno 100Mbs, obično se to ne podeli na 10 puta po 10, nego na 10 puta po 9.nešto ili i manje, pa nikad ne možeš da izvučeš 10Mbs, nego max 9.tih nešto... ) to se radi da se ne bi preopteretio link 100% i totalno ugušio.

tehnicki se nerazumem... ali svuda u svetu,koliko ja znam,adsl ima odstupanja oko 30% i cable do 10%. mislim da je vaznija prica cena. kao laik,ja idem ovom logikom...da bi dobio cable internet,operater mora da razvuce mrezu po gradu. i normalno to da plati. e sad,kod adsl-a postoji infrastruktura telefonske mreze. znam da je potrebno obaviti odredjena povezivanja u centrali,ali cena toga je sigurno niza od razvlacenja kablova do krajnih korisnika. ono sto mene zanima...kako to,ako uzmemo u obzir i ova odstupanja iz teksta,da za isti novac dobijamo dosta veci protok kod cable interneta nego kod adsl-a?! ako neko zna odgovor,bio bih mu zahvalan.

code381

pre 10 godina

Korisnik sam Telekom Open ADSL-a i svaki ali svaki put u bilo koje doba dana i noci brzina mi je maksimalna. Inace koristim Click1 1.5 Mbps i uopste mi nije neophodna veca brzina, jedino mozda zbog YouTube-a i Goolge Maps-a

Sto se tice brzine svaka cast za Telekom Srbija ali trebalo im je 100 godina da prosire ADSL kapacitete na mojoj centrali

Nemanja Vasiljevic

pre 10 godina

Aposlutno je nemoguce, osim u idealnim uslovima, ili mozda preko optickog vlakna imati 100% "potpisane" brzine. Bilo da se ide preko aDSL-a ili kablovske mreže, zbog agregacije, broja modema i udaljenosti od baznih stanica / telefonskih centrala uvek dolazi do gubitka brzine. Ne treba ni zaboraviti zaokruživanje priikom pretvaranja iz Megabita u Megabajte i obratno. Mnogo bitije za kvalitet interneta je odaziv (ping, responsiveness) i pre svega kvalitet konekcije odnosno da ne dolazi do pucanja i gubljenja iste...
Obično se na aDSL gubi 5-35%, na kablu 1-10%, max 15%, ako se još negde ubaci WI-FI u priču to je još nekih5-10% ...

cg

pre 10 godina

tehnicki se nerazumem... ali svuda u svetu,koliko ja znam,adsl ima odstupanja oko 30% i cable do 10%. mislim da je vaznija prica cena. kao laik,ja idem ovom logikom...da bi dobio cable internet,operater mora da razvuce mrezu po gradu. i normalno to da plati. e sad,kod adsl-a postoji infrastruktura telefonske mreze. znam da je potrebno obaviti odredjena povezivanja u centrali,ali cena toga je sigurno niza od razvlacenja kablova do krajnih korisnika. ono sto mene zanima...kako to,ako uzmemo u obzir i ova odstupanja iz teksta,da za isti novac dobijamo dosta veci protok kod cable interneta nego kod adsl-a?! ako neko zna odgovor,bio bih mu zahvalan.
(loodak011, 27. jun 2013 17:02)

Kod nas u CG u toku je razvlacenje optickih kablova do zgrada, bakarni kablovi su iz praistorije. Optickim kablovima dobijamo brzine od minimum 20 Mbps, po nepromijenjenoj cijeni. Pricam o adsl-u. Ja trenutno koristim adsl 30 Mbps.

Loco

pre 10 godina

Isti slucaj i kod nas. Korsitio sam i bezicni i Adsl i evo sad sam presao na Kablovski. Kazu 6mbps a uvek je preko 6, obicno 6,4. Dok kod ADSL-a je uvek bilo nize, dok sam imao 4 mbps uvek je bilo to 3,6-3.7.

truth is in the eye of the beholder

pre 10 godina

@loodak011

bez zalazenja u detalje sve se svodi na to da niko ne bi placa skuplje istu brzinu pa ma koja tehnologija da se koristi (ili barem zanemarljivo mali broj ljudi bi placali). Tako da cena prosto mora da bude srazmerna za istu brzinu (ne zalazim u to sto nije srazmerna izmedju zemalja). Kablovski internet koristi drugu vrstu "kabla" nego ADSL i gubici su tu mnogo manji nego ADSL tako da je to uvek bolji izbor

loodak011

pre 10 godina

tehnicki se nerazumem... ali svuda u svetu,koliko ja znam,adsl ima odstupanja oko 30% i cable do 10%. mislim da je vaznija prica cena. kao laik,ja idem ovom logikom...da bi dobio cable internet,operater mora da razvuce mrezu po gradu. i normalno to da plati. e sad,kod adsl-a postoji infrastruktura telefonske mreze. znam da je potrebno obaviti odredjena povezivanja u centrali,ali cena toga je sigurno niza od razvlacenja kablova do krajnih korisnika. ono sto mene zanima...kako to,ako uzmemo u obzir i ova odstupanja iz teksta,da za isti novac dobijamo dosta veci protok kod cable interneta nego kod adsl-a?! ako neko zna odgovor,bio bih mu zahvalan.

Pametnjaković

pre 10 godina

Meni dovoljno, pa čak i previše 768/128. Game of Thrones epizoda, dok je išlo sad do skoro, mi se skine za 20 minuta, 480p format. Šta će mi brže.

Mr. Spock

pre 10 godina

Apsolutno tacno! Provajder u Nemackoj kod koga sam prijavljen je u oglasu napisao da je brzina "do 16 Mbps". U realnosti ne prebacuje nikad 2,5! Naravno, nisu slagali nista, ali cu ih svakako promeniti!

Djox

pre 10 godina

Kod nas to najviše zavisi od infrastrukture veliki su gubici u kablovima i smetnje otud i manje brzine od deklarisanih. Kod ADSLa postoji i tzv overhead koji smanjuje za oko 10% protok.

Mr. Spock

pre 10 godina

Apsolutno tacno! Provajder u Nemackoj kod koga sam prijavljen je u oglasu napisao da je brzina "do 16 Mbps". U realnosti ne prebacuje nikad 2,5! Naravno, nisu slagali nista, ali cu ih svakako promeniti!

Sacuvaj boze.

pre 10 godina

Ja jos uvek koristim Dial up 56k konekciju, jer nemam druge mogucnosti! Blago vama koji imate i tih 1mb.
(Kasnim 30 godina., 27. jun 2013 18:09)

Zar to jos uvek postoji?!

loodak011

pre 10 godina

tehnicki se nerazumem... ali svuda u svetu,koliko ja znam,adsl ima odstupanja oko 30% i cable do 10%. mislim da je vaznija prica cena. kao laik,ja idem ovom logikom...da bi dobio cable internet,operater mora da razvuce mrezu po gradu. i normalno to da plati. e sad,kod adsl-a postoji infrastruktura telefonske mreze. znam da je potrebno obaviti odredjena povezivanja u centrali,ali cena toga je sigurno niza od razvlacenja kablova do krajnih korisnika. ono sto mene zanima...kako to,ako uzmemo u obzir i ova odstupanja iz teksta,da za isti novac dobijamo dosta veci protok kod cable interneta nego kod adsl-a?! ako neko zna odgovor,bio bih mu zahvalan.

Loco

pre 10 godina

Isti slucaj i kod nas. Korsitio sam i bezicni i Adsl i evo sad sam presao na Kablovski. Kazu 6mbps a uvek je preko 6, obicno 6,4. Dok kod ADSL-a je uvek bilo nize, dok sam imao 4 mbps uvek je bilo to 3,6-3.7.

Djox

pre 10 godina

Kod nas to najviše zavisi od infrastrukture veliki su gubici u kablovima i smetnje otud i manje brzine od deklarisanih. Kod ADSLa postoji i tzv overhead koji smanjuje za oko 10% protok.

Stefan

pre 10 godina

A meni u Srbiji daju i vise!

Placam paket kod Targo telekoma 20mbit download 10Mbit upload, a dobijam 24Mbit-16Mbit. Jos ce sad za istu kintu da podignu paket na 32Mbita. Optika je u pitanju, samo nek su zivi i zdravi!

zoran1965

pre 10 godina

ne bih bilo lose da provajderi promene ugovore. recimo, kada bi u ugovoru pisalo: MINIMALNA GARANTOVANA BRZINA JE 20 mb/s, a ne ko do sada da je MAKSIMALNA DOZVOLJENA BRZINA 20 mb/s.
ima tu velike razlike. ja placam 20 mb/s a dobijam realnih 3.5 mb/s

Stefan Petković

pre 10 godina

Ja ne razumem komentatore koji kažu da plaćaju 20Mbit/s a dobijaju 2-3, da niste pobrkali lončiće: megabit-megabajt.

Ja imam 20Mbit/s paket i to je prebačeno u megabajte po sekundi oko 2,5. Verovatno na to mislite, jer ja nikad ne bih pristao da plaćam nešto a dobijem 10 puta sporije, neverovatno da se to još uvek brka... Mogu da zamislim reakcije na žalbe :D

loodak011

pre 10 godina

hteo sam samo jos da napisem da su ovo kod telekoma neke Net brzine,nesto novo...a kada je u pitanju adsl cena za 8/1 Mb/s je 4236,00 din. a kod telekoma click1 ili 1,5/0,25 Mb/s je 1558,00din. meni te razlike u ceni nisu jasne nikako!!!

Pametnjaković

pre 10 godina

Meni dovoljno, pa čak i previše 768/128. Game of Thrones epizoda, dok je išlo sad do skoro, mi se skine za 20 minuta, 480p format. Šta će mi brže.

truth is in the eye of the beholder

pre 10 godina

@loodak011

bez zalazenja u detalje sve se svodi na to da niko ne bi placa skuplje istu brzinu pa ma koja tehnologija da se koristi (ili barem zanemarljivo mali broj ljudi bi placali). Tako da cena prosto mora da bude srazmerna za istu brzinu (ne zalazim u to sto nije srazmerna izmedju zemalja). Kablovski internet koristi drugu vrstu "kabla" nego ADSL i gubici su tu mnogo manji nego ADSL tako da je to uvek bolji izbor

code381

pre 10 godina

Korisnik sam Telekom Open ADSL-a i svaki ali svaki put u bilo koje doba dana i noci brzina mi je maksimalna. Inace koristim Click1 1.5 Mbps i uopste mi nije neophodna veca brzina, jedino mozda zbog YouTube-a i Goolge Maps-a

Sto se tice brzine svaka cast za Telekom Srbija ali trebalo im je 100 godina da prosire ADSL kapacitete na mojoj centrali

Che

pre 10 godina

U Evropi prosecna brzina 20mb, a kod nas jos uveliko nude 1,5mb, 2mb... (Kasnimo 10 godina., 27. jun 2013 17:06)

a ta 2 kostaju kao tih 20 u Evropi..

loodak011

pre 10 godina

@ (truth is in the eye of the beholder, 27. jun 2013 17:44) razumem ja sta ti hoces da kazes,ali... pre nekoliko minuta sam usao na sajt telekoma i sbb-a. cene su sledece... adsl do 5/1 Mb/s je 1549,00din dok je cable 10/1 Mb/s 1566,00din. moje pitanje se odnosilo konkretno na ovo. @ (cg, 27. jun 2013 18:16) u bg je sbb poceo to da radi zato sto se targo aktivirao ozbiljno u jednom trenutku. medjutim targo je pukao,pa je sbb usporio sa tim jer nema pritisak od konkurencije. ta tehnologija ce kod nas doneti minimum 15Mb/s. ovo je informacija iz prve ruke.

cg

pre 10 godina

tehnicki se nerazumem... ali svuda u svetu,koliko ja znam,adsl ima odstupanja oko 30% i cable do 10%. mislim da je vaznija prica cena. kao laik,ja idem ovom logikom...da bi dobio cable internet,operater mora da razvuce mrezu po gradu. i normalno to da plati. e sad,kod adsl-a postoji infrastruktura telefonske mreze. znam da je potrebno obaviti odredjena povezivanja u centrali,ali cena toga je sigurno niza od razvlacenja kablova do krajnih korisnika. ono sto mene zanima...kako to,ako uzmemo u obzir i ova odstupanja iz teksta,da za isti novac dobijamo dosta veci protok kod cable interneta nego kod adsl-a?! ako neko zna odgovor,bio bih mu zahvalan.
(loodak011, 27. jun 2013 17:02)

Kod nas u CG u toku je razvlacenje optickih kablova do zgrada, bakarni kablovi su iz praistorije. Optickim kablovima dobijamo brzine od minimum 20 Mbps, po nepromijenjenoj cijeni. Pricam o adsl-u. Ja trenutno koristim adsl 30 Mbps.

78.30.187.81

pre 10 godina

ADSL jeste, po svom tehnološkom rešenju, kada "stigne" do krajnjeg korisnika, nešto sporiji od deklarisanog. Ali, ukoliko provajder poštuje određena pravila i tehičke parametre, to smanjenje ne bi trebalo da bude veće od 10-15%, kako za download, tako i za upload. Npr, ja u BG imam deklarisanih 5/1, a zaista "dobijem" 10% manje za upload, i 15% manje za download. Zadovoljan sam, brzina je pristojna, o takvoj smo pre samo nekoliko godina sanjali i oduševljavali se takvim brzinama kada odemo u Zapadnu Evropu. Osim toga, važni su i drugi parametri koji obezbeđuju stabilnost protoka, itd, itd. Nije "prostih" 10/1 na kablu duplo bolje od 5/1 na ADSL-u.

Nemanja Vasiljevic

pre 10 godina

Aposlutno je nemoguce, osim u idealnim uslovima, ili mozda preko optickog vlakna imati 100% "potpisane" brzine. Bilo da se ide preko aDSL-a ili kablovske mreže, zbog agregacije, broja modema i udaljenosti od baznih stanica / telefonskih centrala uvek dolazi do gubitka brzine. Ne treba ni zaboraviti zaokruživanje priikom pretvaranja iz Megabita u Megabajte i obratno. Mnogo bitije za kvalitet interneta je odaziv (ping, responsiveness) i pre svega kvalitet konekcije odnosno da ne dolazi do pucanja i gubljenja iste...
Obično se na aDSL gubi 5-35%, na kablu 1-10%, max 15%, ako se još negde ubaci WI-FI u priču to je još nekih5-10% ...

nijebitno

pre 10 godina

Ne treba uospte raspravljati o realnim brzinam kad u ugovoru uvijek pise fair use klauzula sto znaci po pravilima agregacije prometa da 100mb link direktnog pristupa netu dijeli barem desetina hiljada ljudi. Statisticki je nemoguce da svi vuku full load u isto vrijeme a i ako se to dogodi onda fair use i prioriteti stupaju na snagu. Nekad sam radio sa wifi netom i link od tada basnoslovnih 7,2 mb sam dijelio na 110 korisnika po 256k i 512k i svi su imali tu brzinu. Onog momenta kad sam presao broj korisnika pocelo je da zapinke malo pa je bilo prosirenja. Telekome manje vise ne sekira ta situacija, oni broje korisnike do iznemoglosti a prosirenje linka odgadjaju dok sve ne ode u crveno. Toliko o netu. I da, ona brzina u ugovoru je maksimalna teoretska i u praksi je ostvariva u mozda 15% vremena koje provedete na netu. A fair use i prioriteti su regulisani internim aktima provajdera kao i za kredite u bankama :-)

nijebitno

pre 10 godina

@ nemanja vasiljevic. Kad je nekad telekom instalirao centrale to je bila skupa prica a kad je ravodio terminalnu opremu do stanova to je isto kostalo a sluzilo je iskljucivo za telefoniju. Kad je doslo do digitalizacije tj dodavanja mogucnosti dsl-a u centrala to je bilo vrlo skupo a paralelno sa tim ke dosla expanzija mobilne telefonije pa je drastican pad prihoda od fiksne telefonije nastupio. A kablovski operateri zasnivaju zaradu na pretplati za tv programe pa kroz istu opremu (bakarna zica) nude i dodatno internet. Investicije i odrzavanje je mnogo nize kod kablovskih operatera a to im je sekundarna usluga pa cak sad nude i telefoniju koja je povoljnija od telekomove. I jos jedna za kraj. Telekomi razvujaju infrastrukturu zadnjih 50-60 godina i trpe sve inovacije a kablovski operateri su aktivno prisutni mozda deset godina i tehnologija im je bila mnogo pristupacnija u trenutku kad su izasli na trziste.

HBR

pre 10 godina

Kad neko pochne da pricha neshto o chemu nema pojma jako se iznerviram. Prosek u Evropi je 4-10 Mbit. Prosek. U Srbiji za jeftine pare imate 16 Mbit (PTT na primer). Jedina razlika je shto je ovde upload dosta brzi nego u Srbiji. A to stho u Srbiji narod uzima najjeftinije pakete, jer realno vecini vishe od 1Mbit ne treba, to je druga stvar. Prekinite sa velichanjem nechega shto ne postoji.

Boa

pre 10 godina

Napisete li da ste zadovoljni ili bilo sta pozitivno sleduje brdo minusa. Ako pak pocnete sa kuknjavom i drvlje i kamenje na dozlaboga spori net eto vam horde plusica brace hejtera. Koristim kablovski net najveceg domaceg provajdera i dobijam upravo ono sto placam 10Mb. Ni manje ni vise.A to je najjeftiniji paket.

Enrico Palazzo

pre 10 godina

Vidim da dosta vas koristi usluge monopoliste tj. Click od 1.5 Mb, sto je po meni suludo. Verovatno oni koji rade tamo imaju prosek godina >45, pa i ne znaju za sta sve sluzi brz internet. Elem; topla preporuka je da predjete na kablovski net za iste pare a brzina 10Mb. I nema zakidanja kao u Evropi :)

Swedenonline

pre 10 godina

U zgradi je u podrumu opticki konverter na 2Gigabitnoj optici a za njim Cisco router sa 20 portova. Placam 100/100 Mbps 23€ a od mog Linksys N (Gigabitni) 4400 serije do routera u podrumu je 16m ful TP6 kabela. Download bez problema uvek 96-98 Mbps, ali, moj router nema dovoljnu izlaznu snagu da prebaci 16m otpora u kablovima za brze od 70Mbps. Posle kupovine inline pojacivaca Ciscov router u podrumu je prestao da kalkulise korekcije i izasao sam na 94-97Mbps na uploadu. Tako da obicno su intalacije i/ili nedovoljan output power kucnih routera problem a ne krsteni ISP!

Dzordz

pre 10 godina

Kod nas u CG u toku je razvlacenje optickih kablova do zgrada, bakarni kablovi su iz praistorije. Optickim kablovima dobijamo brzine od minimum 20 Mbps, po nepromijenjenoj cijeni. Pricam o adsl-u. Ja trenutno koristim adsl 30 Mbps.
(cg, 27. jun 2013 18:16)

Komsija, ADSL od 30 MBita ne postoji. ADSL+ ide do 24 Mbps.
Niko ne garantuje brzinu jer ima previse varijabili koje uticu na brzinu i kvalitet. Ko god ima opciju da predje na optiku ili na kablovski treba da je iskoristi. Cisto zbog stabilnosti ako ne zbog cene. ADSL cene su naduvane kod nas. Od kako su ugasili Beocity nema vise dobrog provajdera. :/

Nemanja Vasiljevic

pre 10 godina

Odsuptanja su veća kod aDSLa zatp što protok ide preko bakarnih kablova, koji su manje propusne moći, manjeg frekvencijskog opsega, više su opterećeni jer preko njih ide i telefonska linija, i veća je agregacija (ograničenje protoka npr ako imaš 10 korisnika na kablu ili liniji koja podržava maximalno 100Mbs, obično se to ne podeli na 10 puta po 10, nego na 10 puta po 9.nešto ili i manje, pa nikad ne možeš da izvučeš 10Mbs, nego max 9.tih nešto... ) to se radi da se ne bi preopteretio link 100% i totalno ugušio.

tehnicki se nerazumem... ali svuda u svetu,koliko ja znam,adsl ima odstupanja oko 30% i cable do 10%. mislim da je vaznija prica cena. kao laik,ja idem ovom logikom...da bi dobio cable internet,operater mora da razvuce mrezu po gradu. i normalno to da plati. e sad,kod adsl-a postoji infrastruktura telefonske mreze. znam da je potrebno obaviti odredjena povezivanja u centrali,ali cena toga je sigurno niza od razvlacenja kablova do krajnih korisnika. ono sto mene zanima...kako to,ako uzmemo u obzir i ova odstupanja iz teksta,da za isti novac dobijamo dosta veci protok kod cable interneta nego kod adsl-a?! ako neko zna odgovor,bio bih mu zahvalan.

Stavros

pre 10 godina

Mesate babe i zabe. ADSL i Kablovski interner su dve razlicite konekcije, dve razlicite tehnologije i mnogo je jeftinije montirati kablovski internet nego montirati ADSL. Vama je to svejedno, odes i prijavis se, ali oprema koja treba za adsl je mnogo skuplja i vise je ima nego za kablovski internet. Zato vam je razlika u ceni. Isto kao i internet preko USB-a GSM internet je mnogo skuplji i losijeg signala, sto je skroz logicno i normalno ali ga mozete koristiti bilo gde. Dok za ADSK morate da imate fiksni telefon a za kablovski morate da imate kablovsku televiziju. I jos jedna stvar zasto je SBB jeftiniji, on vama naplacuje internet po 1350din ali morate i da placate kablovsku televiziju koja je pre par godina bila 400din a sada 1000din. Ali ste pre par godina imali 4mb a sada 10mb. Nisu oni povecali protok za dzabe nego su povecali cenu za televiziju i od toga su dali veci protok.

Radomir

pre 10 godina

Ja u firmi imam kablovski internet 25/5. Optički kabl razvučen od provajdera do moje firme u dužini oko 50 kilometara jer smo udaljeni od grada. Brzina retko pada ispod 20 a u firmi imam skoro 40 kompjutera i svi su na internetu iz nekog razloga (skype, mail, youtube, download raznih programa,...). Svaki 5 kompjuter pusta muziku sa NET-a. Imamo i program na 20 kompjutera kojim smo direktno vezani sa inostranom firmom i njihovim serverom. Nešto kao VIP mreža. I pored svega brzina je odlična a ping ide od 12ms do 50ms u najvećem saobraćaju.
Eto radi poređenja sa EU.

Gua

pre 10 godina

Au leba ti svi diplomirali na ETF-u sa prosekom 10. :D U nas Srba najbitnija je cena, a i da se za što manje pare žali što više na lošu funkcionalnost, a to što niko ne ume da pretvori Mb u MB niti da proveri svoje pregažene kablove i zarđale utičnice nikom ništa. Drugar mi priča kakve se sve smetnje prijavljuju, ja tim ljudima ne bih da da koriste računar a ne internet.

g4

pre 10 godina

Ja imam kablovski od 2 mb za 800 dinara, nema ugovorne obaveze, ako zaboravim da platim, automat mi iskljuci vezu, sto je dobro za recimo one koji dugo nisu kod kuce pa placaju onoliko koliko stvarno koriste.

PinballWizard.T

pre 10 godina

(loodak011, 27. jun 2013 17:02)

I kablovski i ADSL internet stizu do korisnika na relativno isti, slican nacin. Kablovski internet stize preko koaksijalnog kabla koji sluzi za kablovsku televiziju, tako da preko tog kabla stize i internet. Sa druge strane ADSL stize preko telefonske linije, preko parice(twisted-pair wire, ili ukrsteni par zica odatle i ime parica). Tako da i jedan i drugi internet stizu preko vec postojecih kablova. Razlika je u tome sto parice imaju max brzinu do 100 Mbps, a koaksijalni kabli ima brzinu cak i do 500Mbps(mada obicno je manja od toga, ali opet znatno veca u pdnosu na parice), samim tim koaksijalni kabli brze prenosi signal, odatle i razlika u ceni i brzini ADSLa i kablovskog interneta. I odstupanja su 5 do 10%(u zavisnosti od udaljenosti korisnika od centrale od koje prima internet signal)

Alex

pre 10 godina

Koristim Radijus Vektorov internet. Download 20 Mbit, upload oko 1,5 Mbit, a cena 1590 RSD sa ugovorom. Upload bi mogao biti bolji, ali sve u svemu nije loše.

dovla ns

pre 10 godina

ja kod sbb-a od 20mbit dobijam 6mbit, preko total mix a. sve zbog monopoliste lelekoma koji ne želi da unapredi centralu. doduše plaćam samo 1000din.

dovla ns

pre 10 godina

sama definicija adsl-a je da je to asinhrona usluga sto znači da je down uvek veći od Up-a. DSL npr ima odnos 1:1, tj bar bi trebao. sto bi rekli iz sezama, koji vise ne postoji, analogno digitalna sezampro linija :D.

pedjakis

pre 10 godina

bitna je daljina od kraja optickog kabla pa do korisnika. i na koji nacin se u tom mostu prenosi signal. sto je opticki kabal blizi korisniku bolji je prijem tj stabilniji bez vecih gubitaka. najbolji sistem je FTTB, ili FIBER TO THE BUILDING. pa onda mreza od stana do stana obicnim kablovima. ovakav sistem je papren za nase uslove. zato ne cekajte adsl vec pravac kod nekog kablovskog operatera koji trenutno imaju najbolji odnos cena/kvalitet. ja placam 4mb/s a uvek imam 4,1-4,2 u downloadu, a 0,6-0,8 u uploadu. ping od 8-16 ms. nema bolje

Pametnjaković

pre 10 godina

Meni dovoljno, pa čak i previše 768/128. Game of Thrones epizoda, dok je išlo sad do skoro, mi se skine za 20 minuta, 480p format. Šta će mi brže.

code381

pre 10 godina

Korisnik sam Telekom Open ADSL-a i svaki ali svaki put u bilo koje doba dana i noci brzina mi je maksimalna. Inace koristim Click1 1.5 Mbps i uopste mi nije neophodna veca brzina, jedino mozda zbog YouTube-a i Goolge Maps-a

Sto se tice brzine svaka cast za Telekom Srbija ali trebalo im je 100 godina da prosire ADSL kapacitete na mojoj centrali

cg

pre 10 godina

tehnicki se nerazumem... ali svuda u svetu,koliko ja znam,adsl ima odstupanja oko 30% i cable do 10%. mislim da je vaznija prica cena. kao laik,ja idem ovom logikom...da bi dobio cable internet,operater mora da razvuce mrezu po gradu. i normalno to da plati. e sad,kod adsl-a postoji infrastruktura telefonske mreze. znam da je potrebno obaviti odredjena povezivanja u centrali,ali cena toga je sigurno niza od razvlacenja kablova do krajnih korisnika. ono sto mene zanima...kako to,ako uzmemo u obzir i ova odstupanja iz teksta,da za isti novac dobijamo dosta veci protok kod cable interneta nego kod adsl-a?! ako neko zna odgovor,bio bih mu zahvalan.
(loodak011, 27. jun 2013 17:02)

Kod nas u CG u toku je razvlacenje optickih kablova do zgrada, bakarni kablovi su iz praistorije. Optickim kablovima dobijamo brzine od minimum 20 Mbps, po nepromijenjenoj cijeni. Pricam o adsl-u. Ja trenutno koristim adsl 30 Mbps.

Stefan

pre 10 godina

A meni u Srbiji daju i vise!

Placam paket kod Targo telekoma 20mbit download 10Mbit upload, a dobijam 24Mbit-16Mbit. Jos ce sad za istu kintu da podignu paket na 32Mbita. Optika je u pitanju, samo nek su zivi i zdravi!

Loco

pre 10 godina

Isti slucaj i kod nas. Korsitio sam i bezicni i Adsl i evo sad sam presao na Kablovski. Kazu 6mbps a uvek je preko 6, obicno 6,4. Dok kod ADSL-a je uvek bilo nize, dok sam imao 4 mbps uvek je bilo to 3,6-3.7.

Mr. Spock

pre 10 godina

Apsolutno tacno! Provajder u Nemackoj kod koga sam prijavljen je u oglasu napisao da je brzina "do 16 Mbps". U realnosti ne prebacuje nikad 2,5! Naravno, nisu slagali nista, ali cu ih svakako promeniti!

loodak011

pre 10 godina

tehnicki se nerazumem... ali svuda u svetu,koliko ja znam,adsl ima odstupanja oko 30% i cable do 10%. mislim da je vaznija prica cena. kao laik,ja idem ovom logikom...da bi dobio cable internet,operater mora da razvuce mrezu po gradu. i normalno to da plati. e sad,kod adsl-a postoji infrastruktura telefonske mreze. znam da je potrebno obaviti odredjena povezivanja u centrali,ali cena toga je sigurno niza od razvlacenja kablova do krajnih korisnika. ono sto mene zanima...kako to,ako uzmemo u obzir i ova odstupanja iz teksta,da za isti novac dobijamo dosta veci protok kod cable interneta nego kod adsl-a?! ako neko zna odgovor,bio bih mu zahvalan.

Sacuvaj boze.

pre 10 godina

Ja jos uvek koristim Dial up 56k konekciju, jer nemam druge mogucnosti! Blago vama koji imate i tih 1mb.
(Kasnim 30 godina., 27. jun 2013 18:09)

Zar to jos uvek postoji?!

Nemanja Vasiljevic

pre 10 godina

Odsuptanja su veća kod aDSLa zatp što protok ide preko bakarnih kablova, koji su manje propusne moći, manjeg frekvencijskog opsega, više su opterećeni jer preko njih ide i telefonska linija, i veća je agregacija (ograničenje protoka npr ako imaš 10 korisnika na kablu ili liniji koja podržava maximalno 100Mbs, obično se to ne podeli na 10 puta po 10, nego na 10 puta po 9.nešto ili i manje, pa nikad ne možeš da izvučeš 10Mbs, nego max 9.tih nešto... ) to se radi da se ne bi preopteretio link 100% i totalno ugušio.

tehnicki se nerazumem... ali svuda u svetu,koliko ja znam,adsl ima odstupanja oko 30% i cable do 10%. mislim da je vaznija prica cena. kao laik,ja idem ovom logikom...da bi dobio cable internet,operater mora da razvuce mrezu po gradu. i normalno to da plati. e sad,kod adsl-a postoji infrastruktura telefonske mreze. znam da je potrebno obaviti odredjena povezivanja u centrali,ali cena toga je sigurno niza od razvlacenja kablova do krajnih korisnika. ono sto mene zanima...kako to,ako uzmemo u obzir i ova odstupanja iz teksta,da za isti novac dobijamo dosta veci protok kod cable interneta nego kod adsl-a?! ako neko zna odgovor,bio bih mu zahvalan.

Djox

pre 10 godina

Kod nas to najviše zavisi od infrastrukture veliki su gubici u kablovima i smetnje otud i manje brzine od deklarisanih. Kod ADSLa postoji i tzv overhead koji smanjuje za oko 10% protok.

zoran1965

pre 10 godina

ne bih bilo lose da provajderi promene ugovore. recimo, kada bi u ugovoru pisalo: MINIMALNA GARANTOVANA BRZINA JE 20 mb/s, a ne ko do sada da je MAKSIMALNA DOZVOLJENA BRZINA 20 mb/s.
ima tu velike razlike. ja placam 20 mb/s a dobijam realnih 3.5 mb/s

78.30.187.81

pre 10 godina

ADSL jeste, po svom tehnološkom rešenju, kada "stigne" do krajnjeg korisnika, nešto sporiji od deklarisanog. Ali, ukoliko provajder poštuje određena pravila i tehičke parametre, to smanjenje ne bi trebalo da bude veće od 10-15%, kako za download, tako i za upload. Npr, ja u BG imam deklarisanih 5/1, a zaista "dobijem" 10% manje za upload, i 15% manje za download. Zadovoljan sam, brzina je pristojna, o takvoj smo pre samo nekoliko godina sanjali i oduševljavali se takvim brzinama kada odemo u Zapadnu Evropu. Osim toga, važni su i drugi parametri koji obezbeđuju stabilnost protoka, itd, itd. Nije "prostih" 10/1 na kablu duplo bolje od 5/1 na ADSL-u.

Radomir

pre 10 godina

Ja u firmi imam kablovski internet 25/5. Optički kabl razvučen od provajdera do moje firme u dužini oko 50 kilometara jer smo udaljeni od grada. Brzina retko pada ispod 20 a u firmi imam skoro 40 kompjutera i svi su na internetu iz nekog razloga (skype, mail, youtube, download raznih programa,...). Svaki 5 kompjuter pusta muziku sa NET-a. Imamo i program na 20 kompjutera kojim smo direktno vezani sa inostranom firmom i njihovim serverom. Nešto kao VIP mreža. I pored svega brzina je odlična a ping ide od 12ms do 50ms u najvećem saobraćaju.
Eto radi poređenja sa EU.

pedjakis

pre 10 godina

bitna je daljina od kraja optickog kabla pa do korisnika. i na koji nacin se u tom mostu prenosi signal. sto je opticki kabal blizi korisniku bolji je prijem tj stabilniji bez vecih gubitaka. najbolji sistem je FTTB, ili FIBER TO THE BUILDING. pa onda mreza od stana do stana obicnim kablovima. ovakav sistem je papren za nase uslove. zato ne cekajte adsl vec pravac kod nekog kablovskog operatera koji trenutno imaju najbolji odnos cena/kvalitet. ja placam 4mb/s a uvek imam 4,1-4,2 u downloadu, a 0,6-0,8 u uploadu. ping od 8-16 ms. nema bolje

Gua

pre 10 godina

Au leba ti svi diplomirali na ETF-u sa prosekom 10. :D U nas Srba najbitnija je cena, a i da se za što manje pare žali što više na lošu funkcionalnost, a to što niko ne ume da pretvori Mb u MB niti da proveri svoje pregažene kablove i zarđale utičnice nikom ništa. Drugar mi priča kakve se sve smetnje prijavljuju, ja tim ljudima ne bih da da koriste računar a ne internet.

HBR

pre 10 godina

Kad neko pochne da pricha neshto o chemu nema pojma jako se iznerviram. Prosek u Evropi je 4-10 Mbit. Prosek. U Srbiji za jeftine pare imate 16 Mbit (PTT na primer). Jedina razlika je shto je ovde upload dosta brzi nego u Srbiji. A to stho u Srbiji narod uzima najjeftinije pakete, jer realno vecini vishe od 1Mbit ne treba, to je druga stvar. Prekinite sa velichanjem nechega shto ne postoji.

Stavros

pre 10 godina

Mesate babe i zabe. ADSL i Kablovski interner su dve razlicite konekcije, dve razlicite tehnologije i mnogo je jeftinije montirati kablovski internet nego montirati ADSL. Vama je to svejedno, odes i prijavis se, ali oprema koja treba za adsl je mnogo skuplja i vise je ima nego za kablovski internet. Zato vam je razlika u ceni. Isto kao i internet preko USB-a GSM internet je mnogo skuplji i losijeg signala, sto je skroz logicno i normalno ali ga mozete koristiti bilo gde. Dok za ADSK morate da imate fiksni telefon a za kablovski morate da imate kablovsku televiziju. I jos jedna stvar zasto je SBB jeftiniji, on vama naplacuje internet po 1350din ali morate i da placate kablovsku televiziju koja je pre par godina bila 400din a sada 1000din. Ali ste pre par godina imali 4mb a sada 10mb. Nisu oni povecali protok za dzabe nego su povecali cenu za televiziju i od toga su dali veci protok.

Enrico Palazzo

pre 10 godina

Vidim da dosta vas koristi usluge monopoliste tj. Click od 1.5 Mb, sto je po meni suludo. Verovatno oni koji rade tamo imaju prosek godina >45, pa i ne znaju za sta sve sluzi brz internet. Elem; topla preporuka je da predjete na kablovski net za iste pare a brzina 10Mb. I nema zakidanja kao u Evropi :)

Swedenonline

pre 10 godina

U zgradi je u podrumu opticki konverter na 2Gigabitnoj optici a za njim Cisco router sa 20 portova. Placam 100/100 Mbps 23€ a od mog Linksys N (Gigabitni) 4400 serije do routera u podrumu je 16m ful TP6 kabela. Download bez problema uvek 96-98 Mbps, ali, moj router nema dovoljnu izlaznu snagu da prebaci 16m otpora u kablovima za brze od 70Mbps. Posle kupovine inline pojacivaca Ciscov router u podrumu je prestao da kalkulise korekcije i izasao sam na 94-97Mbps na uploadu. Tako da obicno su intalacije i/ili nedovoljan output power kucnih routera problem a ne krsteni ISP!

Dzordz

pre 10 godina

Kod nas u CG u toku je razvlacenje optickih kablova do zgrada, bakarni kablovi su iz praistorije. Optickim kablovima dobijamo brzine od minimum 20 Mbps, po nepromijenjenoj cijeni. Pricam o adsl-u. Ja trenutno koristim adsl 30 Mbps.
(cg, 27. jun 2013 18:16)

Komsija, ADSL od 30 MBita ne postoji. ADSL+ ide do 24 Mbps.
Niko ne garantuje brzinu jer ima previse varijabili koje uticu na brzinu i kvalitet. Ko god ima opciju da predje na optiku ili na kablovski treba da je iskoristi. Cisto zbog stabilnosti ako ne zbog cene. ADSL cene su naduvane kod nas. Od kako su ugasili Beocity nema vise dobrog provajdera. :/

PinballWizard.T

pre 10 godina

(loodak011, 27. jun 2013 17:02)

I kablovski i ADSL internet stizu do korisnika na relativno isti, slican nacin. Kablovski internet stize preko koaksijalnog kabla koji sluzi za kablovsku televiziju, tako da preko tog kabla stize i internet. Sa druge strane ADSL stize preko telefonske linije, preko parice(twisted-pair wire, ili ukrsteni par zica odatle i ime parica). Tako da i jedan i drugi internet stizu preko vec postojecih kablova. Razlika je u tome sto parice imaju max brzinu do 100 Mbps, a koaksijalni kabli ima brzinu cak i do 500Mbps(mada obicno je manja od toga, ali opet znatno veca u pdnosu na parice), samim tim koaksijalni kabli brze prenosi signal, odatle i razlika u ceni i brzini ADSLa i kablovskog interneta. I odstupanja su 5 do 10%(u zavisnosti od udaljenosti korisnika od centrale od koje prima internet signal)

Che

pre 10 godina

U Evropi prosecna brzina 20mb, a kod nas jos uveliko nude 1,5mb, 2mb... (Kasnimo 10 godina., 27. jun 2013 17:06)

a ta 2 kostaju kao tih 20 u Evropi..

Alex

pre 10 godina

Koristim Radijus Vektorov internet. Download 20 Mbit, upload oko 1,5 Mbit, a cena 1590 RSD sa ugovorom. Upload bi mogao biti bolji, ali sve u svemu nije loše.

loodak011

pre 10 godina

@ (truth is in the eye of the beholder, 27. jun 2013 17:44) razumem ja sta ti hoces da kazes,ali... pre nekoliko minuta sam usao na sajt telekoma i sbb-a. cene su sledece... adsl do 5/1 Mb/s je 1549,00din dok je cable 10/1 Mb/s 1566,00din. moje pitanje se odnosilo konkretno na ovo. @ (cg, 27. jun 2013 18:16) u bg je sbb poceo to da radi zato sto se targo aktivirao ozbiljno u jednom trenutku. medjutim targo je pukao,pa je sbb usporio sa tim jer nema pritisak od konkurencije. ta tehnologija ce kod nas doneti minimum 15Mb/s. ovo je informacija iz prve ruke.

loodak011

pre 10 godina

hteo sam samo jos da napisem da su ovo kod telekoma neke Net brzine,nesto novo...a kada je u pitanju adsl cena za 8/1 Mb/s je 4236,00 din. a kod telekoma click1 ili 1,5/0,25 Mb/s je 1558,00din. meni te razlike u ceni nisu jasne nikako!!!

Stefan Petković

pre 10 godina

Ja ne razumem komentatore koji kažu da plaćaju 20Mbit/s a dobijaju 2-3, da niste pobrkali lončiće: megabit-megabajt.

Ja imam 20Mbit/s paket i to je prebačeno u megabajte po sekundi oko 2,5. Verovatno na to mislite, jer ja nikad ne bih pristao da plaćam nešto a dobijem 10 puta sporije, neverovatno da se to još uvek brka... Mogu da zamislim reakcije na žalbe :D

nijebitno

pre 10 godina

Ne treba uospte raspravljati o realnim brzinam kad u ugovoru uvijek pise fair use klauzula sto znaci po pravilima agregacije prometa da 100mb link direktnog pristupa netu dijeli barem desetina hiljada ljudi. Statisticki je nemoguce da svi vuku full load u isto vrijeme a i ako se to dogodi onda fair use i prioriteti stupaju na snagu. Nekad sam radio sa wifi netom i link od tada basnoslovnih 7,2 mb sam dijelio na 110 korisnika po 256k i 512k i svi su imali tu brzinu. Onog momenta kad sam presao broj korisnika pocelo je da zapinke malo pa je bilo prosirenja. Telekome manje vise ne sekira ta situacija, oni broje korisnike do iznemoglosti a prosirenje linka odgadjaju dok sve ne ode u crveno. Toliko o netu. I da, ona brzina u ugovoru je maksimalna teoretska i u praksi je ostvariva u mozda 15% vremena koje provedete na netu. A fair use i prioriteti su regulisani internim aktima provajdera kao i za kredite u bankama :-)

nijebitno

pre 10 godina

@ nemanja vasiljevic. Kad je nekad telekom instalirao centrale to je bila skupa prica a kad je ravodio terminalnu opremu do stanova to je isto kostalo a sluzilo je iskljucivo za telefoniju. Kad je doslo do digitalizacije tj dodavanja mogucnosti dsl-a u centrala to je bilo vrlo skupo a paralelno sa tim ke dosla expanzija mobilne telefonije pa je drastican pad prihoda od fiksne telefonije nastupio. A kablovski operateri zasnivaju zaradu na pretplati za tv programe pa kroz istu opremu (bakarna zica) nude i dodatno internet. Investicije i odrzavanje je mnogo nize kod kablovskih operatera a to im je sekundarna usluga pa cak sad nude i telefoniju koja je povoljnija od telekomove. I jos jedna za kraj. Telekomi razvujaju infrastrukturu zadnjih 50-60 godina i trpe sve inovacije a kablovski operateri su aktivno prisutni mozda deset godina i tehnologija im je bila mnogo pristupacnija u trenutku kad su izasli na trziste.

dovla ns

pre 10 godina

ja kod sbb-a od 20mbit dobijam 6mbit, preko total mix a. sve zbog monopoliste lelekoma koji ne želi da unapredi centralu. doduše plaćam samo 1000din.

truth is in the eye of the beholder

pre 10 godina

@loodak011

bez zalazenja u detalje sve se svodi na to da niko ne bi placa skuplje istu brzinu pa ma koja tehnologija da se koristi (ili barem zanemarljivo mali broj ljudi bi placali). Tako da cena prosto mora da bude srazmerna za istu brzinu (ne zalazim u to sto nije srazmerna izmedju zemalja). Kablovski internet koristi drugu vrstu "kabla" nego ADSL i gubici su tu mnogo manji nego ADSL tako da je to uvek bolji izbor

Nemanja Vasiljevic

pre 10 godina

Aposlutno je nemoguce, osim u idealnim uslovima, ili mozda preko optickog vlakna imati 100% "potpisane" brzine. Bilo da se ide preko aDSL-a ili kablovske mreže, zbog agregacije, broja modema i udaljenosti od baznih stanica / telefonskih centrala uvek dolazi do gubitka brzine. Ne treba ni zaboraviti zaokruživanje priikom pretvaranja iz Megabita u Megabajte i obratno. Mnogo bitije za kvalitet interneta je odaziv (ping, responsiveness) i pre svega kvalitet konekcije odnosno da ne dolazi do pucanja i gubljenja iste...
Obično se na aDSL gubi 5-35%, na kablu 1-10%, max 15%, ako se još negde ubaci WI-FI u priču to je još nekih5-10% ...

Boa

pre 10 godina

Napisete li da ste zadovoljni ili bilo sta pozitivno sleduje brdo minusa. Ako pak pocnete sa kuknjavom i drvlje i kamenje na dozlaboga spori net eto vam horde plusica brace hejtera. Koristim kablovski net najveceg domaceg provajdera i dobijam upravo ono sto placam 10Mb. Ni manje ni vise.A to je najjeftiniji paket.

g4

pre 10 godina

Ja imam kablovski od 2 mb za 800 dinara, nema ugovorne obaveze, ako zaboravim da platim, automat mi iskljuci vezu, sto je dobro za recimo one koji dugo nisu kod kuce pa placaju onoliko koliko stvarno koriste.

dovla ns

pre 10 godina

sama definicija adsl-a je da je to asinhrona usluga sto znači da je down uvek veći od Up-a. DSL npr ima odnos 1:1, tj bar bi trebao. sto bi rekli iz sezama, koji vise ne postoji, analogno digitalna sezampro linija :D.