Nauka

Četvrtak, 27.06.2013.

15:17

Putovanja kao u Zvezdanim stazama - kada?

Izvor: Space.com

Putovanja kao u Zvezdanim stazama - kada? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Zeljko

pre 10 godina

Tolike minuse dobih zbog mišljenja da je veća verovatnoća da se napravi moćan brod koji se kreće brzinom svetlosti nego da se pomera kosmos oko broda :) Smatram da će relativno uskoro biti otkrivena nova vrsta pogona koja će obezbediti neuporedivo veću brzinu kretanja kroz svemir.
(Mladen)

Einstein je dokazao da tela sa masom ne mogu da se krecu brzinom svetlosti. Da bi se to desilo, telo bi moralo imati beskonacnu kolicinu energije, sto je nemoguce. Znaci, sto je veca brzina to je veca kolicina energije koju moramo uloziti, sto za ljude nije ni prakticno ni jeftino. Logicnije je traziti alternativne nacine za prelazenje velikih razdaljina.

Zeljko

pre 10 godina

ovde nije bilo objavljeno da su naucnici u decembru u labaratoriji uspeli da stvore negativnu temperaturu -0.1 kelvin (sto znaci da moze da ide i nize) a ona je stvorila negativan pritisak i negativnu gravitaciju i u takvoj sredunu elektro-magnetni talasi su se kretali brze od svetlosti! to je bila prekretnica za buduce pogone i nove energije...
(djole)

Mozda nisi razumeo eksperiment koji su izveli naucnici na Max Planck univerzitetu. Ideja je bila da se, umesto dovodjenja cestica na maksimalne temperature, proces obrne i krene se od maksimalnih temperatura a onda da se cestice hlade. Po toj logici je dobijena "negativna" temperatura, ali to i dalje nije ispod nula Kelvina jer se tad cestice ne bi kretale. Zapravo, dobijena temperatura je bila ekstremno visoka, ali eksperimentalno je vrednost bila ispod nula Kelvina. Ne prakticno.
Ono sto je zanimljivo u eksperimentu jeste da da su cestice u posudi imale tendenciju da se skupljaju (u jednu tacku) umesto da se sire (negativni pritisak). To se povezuje sa tamnom materijom jer se pretpostavlja da i ona ima stanje negativnog pritiska.

Igoritza

pre 10 godina

kog zanima nek procita -

Pretpostavka odnosno ono napisano u tekstu: "negativna energija je vec napravljena uz pomoc kasimirovog efekta" je JEDNA od mnogo pretpostavki kvantnih fluktuacija. naime -

postoji termin "zero point energy" koji je najmanja pretpostavljena vrednost kvantnog sistema i ima pozitivnu vrednost (iako se zove zero). Kasimirov efekat NIJE princip stvaranja negaivne energije vec je eksperiment koji dokazuje da kada se iz kvantnog sistema ODUZME energija, i kada bi sistem trebao da ode ISPOD zero point energije, ona navodno "samu sebe dopuni" na vrednost zero point-a. a za sada se trenutno nema POJMA odakle. jedna od teorija je da sistem "odrzava sam sebe" tako sto nastaje lokalna negativna energija, dok uz tu teoriju postoje jos i: dopunjava se iz kvantnog multiverzuma (infinite loop), dopunjava se iz za sada nepoznatog pozadinskog polja koje je nalik na teoretsko higgs polje, dopunjava se od Boga, dopunjava se iz jedne od dimenzionih konfiguracija po M teoriji preko struna, i tako dalje.

Zakljucak je da smo mi podosta daleko od idenja brze od svetla jer trenutno nijedan kvantni model nije ni blizu potpun, sa sve Higgs bosonom. Konkretno bi neko morao da provali kosmolosku konstantu pre nego se nastavi nadogradjivanje kvantnih modela jer je to najveci paradoks koji postoji i zaustavlja dalji razumski tok fizike. (ako postoji Kosmoloska - nijedan kvantni model nije ni priblizno tacan, a ako ne postoji svemir je tezak paradoks)

vasilije knezevic

pre 10 godina

Vasionska putovana za razdaljine koje su manje vise neshvatljive nije moguce. Ustaljenost
Suncevog sistema je najidealniji dokaz o nemogucnosti.Postoji vjerovatnoca da izvan naseg
Suncevog sistema,postoje civilizacije koje su,mozda,na visem ili nizem stepenu tahnoloskog
razvitka ali ne salju vasionske brodove u potragu.To je,ustvari,cinjenica,iako mnogi tvrde da
su ih primijetili pa cak imali i sex sa posadom.Treba najjednostavnije shvatiti nemogucnost
brzina koje prevazilaze pojmove lokalnog vremena i koje su bas zbog toga neostvarljive.
Svi se ravnaju prema bzini svjetlosti koja u sustini nepostoji.Svjetlost je stanje.U pitanju
su energetski izvori koji "zarazuju"okolinu visim energetskim stanjem,prenoseci ga velikom
i neshvatljivom brzinom.Oni ne putuju ali se energetski impulsi prenose sa jedne cestice na
drugu i mi dobijamo ideju da svjetlost putuje.I kao da je ta brzina postala standard pa se
sve prema njoj orijentise i daje joj se zavrsna rijec.Brzina kojom se svjetlost prostire je
izvan obicnih normi pa se moze smatrati magikom i bas zato su definicije izlisne.Ako se
zeli ostvariti neka brzina veca od od one date za svjetlost onda se osobe moraju trenirati
kao midjionicari.I bas tu lezi i odgovor o realnoj nemogucnosti ostvarivanja brzina koje ne
pripadaju nasem sistemu razumijevanja
vasilije knezevic 30 juni 2013

alek

pre 10 godina

ne razumem apsolutno nista iz ove sfere...al ako je tako,na to posmatram kao na cheat-ovanje u nekim video igrama.pa kada je vec tako kako ja vidim,pitam se da li bi mogli jednog dana ispred sebe samo da stvorimo neki automobil,onako,ni iz cega...ili kucu,hranu.ispada kao da je ceo zivot i svet podlozan nekoj promeni ako ja sad mogu da napravim rupu u scemiru.ne znam i ne razumem

Zli vanz... zapravo, Zemaljci

pre 10 godina

“Zemlja je suočena sa prirodnim i ekološkim katastrofama, pa je život na njoj suviše nestabilan, dok ostale planete Sunčevog sistema nisu pogodne za ljudski život. Mi moramo da istražujemo način da dođemo do našeg alternativnog doma”

MI Zemljani smo Space Invaders!

Dr Petrovic

pre 10 godina

Oni koji lupetaju minuse na tri Teslina kalema, treba da znaju da je Tesla napravio elektronske cevi bez vakuuma , kao da je uz pomoc njih dokazao postojanje skalarnih talasa gde se lomi kontinuum vremena I gde posledica prethodi uzroku. Tri sinhronizovana kalema su rotaciono vf polje uz posebnu medjupobudu, gde mogu da se susticu I razdvajaju skalarni talasi, tvoreci rezonantni 'super talas'. Princip je slican kao stroboskopski efekat, gde se cetvrtim, kontrolnim kalemom vrsi sinhronizacija ( primetili ste da postoje na slikama mali posebni kalemovi za koje niko ne

Mrca

pre 10 godina

REcimo da je poništenje mase STVARNO moguće. Ali.......khmmmmm.......... kako stojimo sa protokm vremena pretpostavljenog svemirskog putnika? Da li je ono, pošto je 'vezano' za masu i brzinu svetlosti, nešto što će totalno 'odlepiti', ili će se ponašati 'notmalno' u odnosu na ostatak univerzuma?

zoran

pre 10 godina

U coveku je celokupni Univerzum. Nema potrebe da se mrdne iz svoje sobe da bi upoznao najudaljenije tacke u vasioni, ali to je teze postici no napraviti raketu oko koje ce se prostor i vreme menjati.
Prva mogucnost zahteva da Ego nestane, druga mogucnost dozvoljava da Ego bude veci od Himalaja.



Na svakoj jedinki je izbor.

Rakac

pre 10 godina

Pa samo realno razmisljaj ovo kada bi nekome ispricao on bi ti rekao da si bas mastovit a odredjeni psihijatri bi te uputili u institut za mentalno zdravlje. Iskrivljenje svemira, crvotocina, worp pogon, velika ogledala da posalju ceo brod, super kompijuter za svemirsku navigaciju. :) Ovo bih ja citao kao malo dete pred spavanje i sutra bih se svega toga igrao. Nije nam objasnjeno kako bi se ljudsko telo ponasalo kada bi upalo u te crvotocine. Jedini nacin za istrazivanje tolikog prostora jedino je moguc sa helijumom 3 kojeg ima na mesecu i Uranu na izobilju. Neverovatna energija sa kojom bi brod mogao da putuje veoma velikom brzinom i nekoliko hiljada godina. Napravis brod od 10-15 kilometara, vestacka gravitacija, napravis stit zbog sudara sa kamenjem ili radar da isti zaobilazis, stvoris uslove da se vestacki pravi hrana na brodu voce, povrce, zitarice. U taj brod uselis 20 zena i muskaraca mladih i zdravih i posaljes ih da vecno traze planete pogodne za zivot i da kompletno znanje o ljudima prenose sa koleno na koleno. To je najrealniji ishod i jedini moguc. Inace nikada ljudski rod nece napustiti ovu planetu. Samo treba naci prvih 40 dobrovoljaca i stvar resena.

lupetam

pre 10 godina

nema pomeranja svemira bez pomeranja svesti,inace postoje svemirski brodovi koji koriste "pogon" samo da bi se zaustavili,cijeg su porekla,to je vec druga stvar...

Astrološkinja

pre 10 godina

Laik sam pa da li neko može da objasni? Prvo negativna gravitacija - kako se ona može odraziti na fizičko telo? Krivljenje prostora ima smisla, ali ako se krivi prostor, da li se automatski krivi i vreme? Ako se sinhronizovano krivi prostorvreme, kako sa ciljem naštimati vreme (kako bi se izbeglo putovanje u prošlost ili budućnost)? Recimo uspemo da odemo daleko, daleko u potrazi za rešenjem problema, ali dok se vratimo milionima godina kasnije, problema ovako ili onako više nema. Odnosno, čemu velike udaljenosti ako ne možete da se vratite u pravo vreme? Tako, moralo bi i vreme da si "krivi" da bi se vratili u pravu tačku. Dalje, kada savijemo prostor vreme šta je "iza, dalje" drugi univerzum? Čitala sam razne teorije o multi univerzumima i moram da priznam da su intrigantne i smislene. I da se vratim na pitanje negtivne gravitacije - šta se dešava u onom mikro trenu, kada bi se iz negativne vratili u uobičajenu gravitaciju? Hoking na neka od ovih pitanja ima baš lude ideje, a i u New Scientist.u sam čitala još egzotičnije...

snesno do bola

pre 10 godina

jesu ovi "naucnici" ludaci pa mislim da ni sami sebi ne veruju sta sve pisu mislim kakave gluposti daj manite vise dase glupirate skinitese sa tih droga i dodjite u realnost Koje crvotocine i kakve gluposti to moze samo u naucnoj fantastici nemogu vise davas slusam koliko lupate glupoti !!!!!

Mladen

pre 10 godina

Tolike minuse dobih zbog mišljenja da je veća verovatnoća da se napravi moćan brod koji se kreće brzinom svetlosti nego da se pomera kosmos oko broda :) Smatram da će relativno uskoro biti otkrivena nova vrsta pogona koja će obezbediti neuporedivo veću brzinu kretanja kroz svemir.

Astrološkinja

pre 10 godina

Odličan tekst, a da su brzine veće od brzine svetlosti moguće "znala" sam i osamdesetih. Pokušala sam da nešto više saznam o efektima ovog "ogledala" kod nas nailazilo je na osudu kao jeres. Srećom jeres postaje sve više izvesnost. Jasno je da će nam kad tad biti potrebni alternativni domovi. Usput, znate li da je projekat svemirske jedrilice delo jednog našeg čoveka iz Beograda... Ima i kod nas umnih ljudi (nažalost nepoznatih ili nepriznatiha, ali ima ih :))!

SrpskiVragolan

pre 10 godina

Smešni su mi ovi koji neveruju da će jednog dana ovakva tehnologija postojati. Pa vaši očevi i mame nisu znali šta je to mobitel, televizija, internet itd. Samo 50-60 god. je trebalo da se ta tehnologija totalno razvije i uđe u svačiji dom. Zamislite samo kad budu kvantni računari (već ga je Google kupio) da krenu sa radom. Ovo što današnji računari mogu za hiljade i hiljade godina da izračunaju to će kvantni za samo par sekudi. Zamislite kako će se svet promeneniti. Samo je pitanje vremena kad će ljudi evoluirati u napredne robote. Naša tela su inferiorna za galaktička putavanja pošto imamo problem sa G silama, zavisimo od kisionika, radijacija, pritisak, temperature nas ubijaju itd. Već izrađuju neka veoma tanka solarna jedra (solar sail) koja mogu da se približe brzini svetlosti.

Canadian

pre 10 godina

Takodje je potrebno i da se zapitamo da cak i da mozemo, da li bismo trebali da naseljavamo druge planete. Na osnovu onoga sto smo pokazali za par miliona godina postojanja kao vrsta, mi smo svojoj planeti doneli samo zagadjenje, eksploataciju i istrebljenje svih ostalih vrsta za racun sopstvenih potreba. Mi smo, u stvari, ona gamad iz "Independence Day-a" koja ide od planete do planete i pustosi.

djole

pre 10 godina

ovde nije bilo objavljeno da su naucnici u decembru u labaratoriji uspeli da stvore negativnu temperaturu -0.1 kelvin (sto znaci da moze da ide i nize) a ona je stvorila negativan pritisak i negativnu gravitaciju i u takvoj sredunu elektro-magnetni talasi su se kretali brze od svetlosti! to je bila prekretnica za buduce pogone i nove energije...

Canadian

pre 10 godina

Sa postojecim znanjem o univerzumu sve ovo je naucna fantastika prisutna vec decenijama ("Anali Hicija" i sl.). To je isto kao i ocekivati od neandertalaca da uvide da je zemlja okrugla i da naprave jedrenjake kojima ce otploviti do amerike. Jednostavno, njihovo znanje je bilo desetinama hiljada godina daleko od ovih otkrica.
Medjutim, nije iskljuceno da ce u nekom trenutku u buducnosti da se dostigne kriticna masa znanja o prirodi i zakonima univerzuma kad ce nasi naslednici biti u stanju da konstruisu novu paradigmu i ostvare ove fantazije. Na kraju krajeva, danasnja nauka nema ni najtanju ideju o tome gde se nalazi 96% kosmosa.

Iskusni

pre 10 godina

Ja samo sedeo ukolima (svemirskombrodu), a put (svemir) se pomerao i pomerao. Onda je odnegde izletela bandera (planeta) i takoooo...


Ljudi, manite se ćorava posla, lopate u ruke pa da iskopamo Star Gate jer je sami napraviti nećemo!

smarac

pre 10 godina

Teorija je veoma komplikovana.Od prakticne primene za sada nema nista. Ipak Ajnstajn je jedan i njegove teorije su neoboriva.

malo si zaostao u8 vremenu i informacijama, a btw ovaj vid kretanja ne menja zakon relativiteta niti ima ista sa njim.

Idi malo citaj informacije su danas besplatne

Mladen

pre 10 godina

Mislim da će pre da naprave neki brod koji će se kretati brzinom svetlosti koristeći neko novo gorivo nego da će pomerati kosmos oko broda.

dulence

pre 10 godina

To meni treba za odlazak na posao ujutru.

"Duso, spakuj mi dorucak i zakrivi mi svemir izlazim iz kupatila za minut!"
"Vazi mili, hoces li kiflice ili sendvic?"

Eh..

Nemanja

pre 10 godina

Čuveni prikaz zvezda koje se vide kroz staklo komandnog centra svemirskog broda popularizovale su franšize poput “Zvezdanih staza” i “Ratova zvezda”, ali on jednostavno nije tačan, kaže Dejvis.

TO NIJE TACNO, ZVEZDE SE VIDE SAMO U POCETKU U UBRZANJU posle ide blurovani prikaz kao mulj.... i U STAR WARS-u i U STAR TREKU

CarlosNS

pre 10 godina

Za savijanje prostora/vremena potrebna je ogromna kolicina energije, a mi je nemamo niti cemo je ikad imati (bar ne na tako malom mestu kao sto je svemirski brod). Cak i kada bi imali dovoljno energije, warp brzina nije dovoljna da se izadje iz galaksije. Covecanstvo ce morati da saceka neku bolju ideju, ili da se pomiri sa time da su pojedine galaksije toliko udaljene da do njih nikad necemo stici.

DeSoke

pre 10 godina

WARP (kretanje unutar solarnog sistema) i JUMP THROUGH GATE (kretanje izmedju dva solarna sistema) su dva nacina za prelazenje ogromnih rastojanja u kompjuterskoj igrici EVE koju igram u kontinuitetu od 2005. godine ... stvar izgleda totalno realno i jedva cekam kada ce postati realnost :)



http://www.youtube.com/watch?v=_CieBTbzm9E

Dr Pertrovic

pre 10 godina

Yesla je to radio pre 100+ godina sa 3 sinhronizovana kalema. Posle su glupanderi napravili Philadelphia experiment, ali samo sa 2 kalema pa I'm se izvrnuo prostor/vreme sistem. To je kao kada bi hteli da vam leti helikopter bez stabilizatora elise.

vesti iz svemira

pre 10 godina

Naravno da je moguce, neki od nas su vec putovali. Sto se tice "crvotocina", gospodin je delimicno u pravu. Ko je putovao istom, zna o cemu pricam.

Raps

pre 10 godina

Mrzi me da citam ali pre ce svesti materiju (putnika) na nivo energije i po dolasku na cilj opet je materializovati i na taj nacin preskociti Anstajna nego sto ce da krive kosmos. Opet neke gluposti.

dulence

pre 10 godina

To meni treba za odlazak na posao ujutru.

"Duso, spakuj mi dorucak i zakrivi mi svemir izlazim iz kupatila za minut!"
"Vazi mili, hoces li kiflice ili sendvic?"

Eh..

smarac

pre 10 godina

Teorija je veoma komplikovana.Od prakticne primene za sada nema nista. Ipak Ajnstajn je jedan i njegove teorije su neoboriva.

malo si zaostao u8 vremenu i informacijama, a btw ovaj vid kretanja ne menja zakon relativiteta niti ima ista sa njim.

Idi malo citaj informacije su danas besplatne

vesti iz svemira

pre 10 godina

Naravno da je moguce, neki od nas su vec putovali. Sto se tice "crvotocina", gospodin je delimicno u pravu. Ko je putovao istom, zna o cemu pricam.

Canadian

pre 10 godina

Sa postojecim znanjem o univerzumu sve ovo je naucna fantastika prisutna vec decenijama ("Anali Hicija" i sl.). To je isto kao i ocekivati od neandertalaca da uvide da je zemlja okrugla i da naprave jedrenjake kojima ce otploviti do amerike. Jednostavno, njihovo znanje je bilo desetinama hiljada godina daleko od ovih otkrica.
Medjutim, nije iskljuceno da ce u nekom trenutku u buducnosti da se dostigne kriticna masa znanja o prirodi i zakonima univerzuma kad ce nasi naslednici biti u stanju da konstruisu novu paradigmu i ostvare ove fantazije. Na kraju krajeva, danasnja nauka nema ni najtanju ideju o tome gde se nalazi 96% kosmosa.

Nemanja

pre 10 godina

Čuveni prikaz zvezda koje se vide kroz staklo komandnog centra svemirskog broda popularizovale su franšize poput “Zvezdanih staza” i “Ratova zvezda”, ali on jednostavno nije tačan, kaže Dejvis.

TO NIJE TACNO, ZVEZDE SE VIDE SAMO U POCETKU U UBRZANJU posle ide blurovani prikaz kao mulj.... i U STAR WARS-u i U STAR TREKU

SrpskiVragolan

pre 10 godina

Smešni su mi ovi koji neveruju da će jednog dana ovakva tehnologija postojati. Pa vaši očevi i mame nisu znali šta je to mobitel, televizija, internet itd. Samo 50-60 god. je trebalo da se ta tehnologija totalno razvije i uđe u svačiji dom. Zamislite samo kad budu kvantni računari (već ga je Google kupio) da krenu sa radom. Ovo što današnji računari mogu za hiljade i hiljade godina da izračunaju to će kvantni za samo par sekudi. Zamislite kako će se svet promeneniti. Samo je pitanje vremena kad će ljudi evoluirati u napredne robote. Naša tela su inferiorna za galaktička putavanja pošto imamo problem sa G silama, zavisimo od kisionika, radijacija, pritisak, temperature nas ubijaju itd. Već izrađuju neka veoma tanka solarna jedra (solar sail) koja mogu da se približe brzini svetlosti.

djole

pre 10 godina

ovde nije bilo objavljeno da su naucnici u decembru u labaratoriji uspeli da stvore negativnu temperaturu -0.1 kelvin (sto znaci da moze da ide i nize) a ona je stvorila negativan pritisak i negativnu gravitaciju i u takvoj sredunu elektro-magnetni talasi su se kretali brze od svetlosti! to je bila prekretnica za buduce pogone i nove energije...

Dr Pertrovic

pre 10 godina

Yesla je to radio pre 100+ godina sa 3 sinhronizovana kalema. Posle su glupanderi napravili Philadelphia experiment, ali samo sa 2 kalema pa I'm se izvrnuo prostor/vreme sistem. To je kao kada bi hteli da vam leti helikopter bez stabilizatora elise.

Canadian

pre 10 godina

Takodje je potrebno i da se zapitamo da cak i da mozemo, da li bismo trebali da naseljavamo druge planete. Na osnovu onoga sto smo pokazali za par miliona godina postojanja kao vrsta, mi smo svojoj planeti doneli samo zagadjenje, eksploataciju i istrebljenje svih ostalih vrsta za racun sopstvenih potreba. Mi smo, u stvari, ona gamad iz "Independence Day-a" koja ide od planete do planete i pustosi.

Astrološkinja

pre 10 godina

Odličan tekst, a da su brzine veće od brzine svetlosti moguće "znala" sam i osamdesetih. Pokušala sam da nešto više saznam o efektima ovog "ogledala" kod nas nailazilo je na osudu kao jeres. Srećom jeres postaje sve više izvesnost. Jasno je da će nam kad tad biti potrebni alternativni domovi. Usput, znate li da je projekat svemirske jedrilice delo jednog našeg čoveka iz Beograda... Ima i kod nas umnih ljudi (nažalost nepoznatih ili nepriznatiha, ali ima ih :))!

DeSoke

pre 10 godina

WARP (kretanje unutar solarnog sistema) i JUMP THROUGH GATE (kretanje izmedju dva solarna sistema) su dva nacina za prelazenje ogromnih rastojanja u kompjuterskoj igrici EVE koju igram u kontinuitetu od 2005. godine ... stvar izgleda totalno realno i jedva cekam kada ce postati realnost :)



http://www.youtube.com/watch?v=_CieBTbzm9E

CarlosNS

pre 10 godina

Za savijanje prostora/vremena potrebna je ogromna kolicina energije, a mi je nemamo niti cemo je ikad imati (bar ne na tako malom mestu kao sto je svemirski brod). Cak i kada bi imali dovoljno energije, warp brzina nije dovoljna da se izadje iz galaksije. Covecanstvo ce morati da saceka neku bolju ideju, ili da se pomiri sa time da su pojedine galaksije toliko udaljene da do njih nikad necemo stici.

Iskusni

pre 10 godina

Ja samo sedeo ukolima (svemirskombrodu), a put (svemir) se pomerao i pomerao. Onda je odnegde izletela bandera (planeta) i takoooo...


Ljudi, manite se ćorava posla, lopate u ruke pa da iskopamo Star Gate jer je sami napraviti nećemo!

Raps

pre 10 godina

Mrzi me da citam ali pre ce svesti materiju (putnika) na nivo energije i po dolasku na cilj opet je materializovati i na taj nacin preskociti Anstajna nego sto ce da krive kosmos. Opet neke gluposti.

Zli vanz... zapravo, Zemaljci

pre 10 godina

“Zemlja je suočena sa prirodnim i ekološkim katastrofama, pa je život na njoj suviše nestabilan, dok ostale planete Sunčevog sistema nisu pogodne za ljudski život. Mi moramo da istražujemo način da dođemo do našeg alternativnog doma”

MI Zemljani smo Space Invaders!

Mladen

pre 10 godina

Tolike minuse dobih zbog mišljenja da je veća verovatnoća da se napravi moćan brod koji se kreće brzinom svetlosti nego da se pomera kosmos oko broda :) Smatram da će relativno uskoro biti otkrivena nova vrsta pogona koja će obezbediti neuporedivo veću brzinu kretanja kroz svemir.

Mladen

pre 10 godina

Mislim da će pre da naprave neki brod koji će se kretati brzinom svetlosti koristeći neko novo gorivo nego da će pomerati kosmos oko broda.

Dr Petrovic

pre 10 godina

Oni koji lupetaju minuse na tri Teslina kalema, treba da znaju da je Tesla napravio elektronske cevi bez vakuuma , kao da je uz pomoc njih dokazao postojanje skalarnih talasa gde se lomi kontinuum vremena I gde posledica prethodi uzroku. Tri sinhronizovana kalema su rotaciono vf polje uz posebnu medjupobudu, gde mogu da se susticu I razdvajaju skalarni talasi, tvoreci rezonantni 'super talas'. Princip je slican kao stroboskopski efekat, gde se cetvrtim, kontrolnim kalemom vrsi sinhronizacija ( primetili ste da postoje na slikama mali posebni kalemovi za koje niko ne

Rakac

pre 10 godina

Pa samo realno razmisljaj ovo kada bi nekome ispricao on bi ti rekao da si bas mastovit a odredjeni psihijatri bi te uputili u institut za mentalno zdravlje. Iskrivljenje svemira, crvotocina, worp pogon, velika ogledala da posalju ceo brod, super kompijuter za svemirsku navigaciju. :) Ovo bih ja citao kao malo dete pred spavanje i sutra bih se svega toga igrao. Nije nam objasnjeno kako bi se ljudsko telo ponasalo kada bi upalo u te crvotocine. Jedini nacin za istrazivanje tolikog prostora jedino je moguc sa helijumom 3 kojeg ima na mesecu i Uranu na izobilju. Neverovatna energija sa kojom bi brod mogao da putuje veoma velikom brzinom i nekoliko hiljada godina. Napravis brod od 10-15 kilometara, vestacka gravitacija, napravis stit zbog sudara sa kamenjem ili radar da isti zaobilazis, stvoris uslove da se vestacki pravi hrana na brodu voce, povrce, zitarice. U taj brod uselis 20 zena i muskaraca mladih i zdravih i posaljes ih da vecno traze planete pogodne za zivot i da kompletno znanje o ljudima prenose sa koleno na koleno. To je najrealniji ishod i jedini moguc. Inace nikada ljudski rod nece napustiti ovu planetu. Samo treba naci prvih 40 dobrovoljaca i stvar resena.

Igoritza

pre 10 godina

kog zanima nek procita -

Pretpostavka odnosno ono napisano u tekstu: "negativna energija je vec napravljena uz pomoc kasimirovog efekta" je JEDNA od mnogo pretpostavki kvantnih fluktuacija. naime -

postoji termin "zero point energy" koji je najmanja pretpostavljena vrednost kvantnog sistema i ima pozitivnu vrednost (iako se zove zero). Kasimirov efekat NIJE princip stvaranja negaivne energije vec je eksperiment koji dokazuje da kada se iz kvantnog sistema ODUZME energija, i kada bi sistem trebao da ode ISPOD zero point energije, ona navodno "samu sebe dopuni" na vrednost zero point-a. a za sada se trenutno nema POJMA odakle. jedna od teorija je da sistem "odrzava sam sebe" tako sto nastaje lokalna negativna energija, dok uz tu teoriju postoje jos i: dopunjava se iz kvantnog multiverzuma (infinite loop), dopunjava se iz za sada nepoznatog pozadinskog polja koje je nalik na teoretsko higgs polje, dopunjava se od Boga, dopunjava se iz jedne od dimenzionih konfiguracija po M teoriji preko struna, i tako dalje.

Zakljucak je da smo mi podosta daleko od idenja brze od svetla jer trenutno nijedan kvantni model nije ni blizu potpun, sa sve Higgs bosonom. Konkretno bi neko morao da provali kosmolosku konstantu pre nego se nastavi nadogradjivanje kvantnih modela jer je to najveci paradoks koji postoji i zaustavlja dalji razumski tok fizike. (ako postoji Kosmoloska - nijedan kvantni model nije ni priblizno tacan, a ako ne postoji svemir je tezak paradoks)

Astrološkinja

pre 10 godina

Laik sam pa da li neko može da objasni? Prvo negativna gravitacija - kako se ona može odraziti na fizičko telo? Krivljenje prostora ima smisla, ali ako se krivi prostor, da li se automatski krivi i vreme? Ako se sinhronizovano krivi prostorvreme, kako sa ciljem naštimati vreme (kako bi se izbeglo putovanje u prošlost ili budućnost)? Recimo uspemo da odemo daleko, daleko u potrazi za rešenjem problema, ali dok se vratimo milionima godina kasnije, problema ovako ili onako više nema. Odnosno, čemu velike udaljenosti ako ne možete da se vratite u pravo vreme? Tako, moralo bi i vreme da si "krivi" da bi se vratili u pravu tačku. Dalje, kada savijemo prostor vreme šta je "iza, dalje" drugi univerzum? Čitala sam razne teorije o multi univerzumima i moram da priznam da su intrigantne i smislene. I da se vratim na pitanje negtivne gravitacije - šta se dešava u onom mikro trenu, kada bi se iz negativne vratili u uobičajenu gravitaciju? Hoking na neka od ovih pitanja ima baš lude ideje, a i u New Scientist.u sam čitala još egzotičnije...

zoran

pre 10 godina

U coveku je celokupni Univerzum. Nema potrebe da se mrdne iz svoje sobe da bi upoznao najudaljenije tacke u vasioni, ali to je teze postici no napraviti raketu oko koje ce se prostor i vreme menjati.
Prva mogucnost zahteva da Ego nestane, druga mogucnost dozvoljava da Ego bude veci od Himalaja.



Na svakoj jedinki je izbor.

Zeljko

pre 10 godina

ovde nije bilo objavljeno da su naucnici u decembru u labaratoriji uspeli da stvore negativnu temperaturu -0.1 kelvin (sto znaci da moze da ide i nize) a ona je stvorila negativan pritisak i negativnu gravitaciju i u takvoj sredunu elektro-magnetni talasi su se kretali brze od svetlosti! to je bila prekretnica za buduce pogone i nove energije...
(djole)

Mozda nisi razumeo eksperiment koji su izveli naucnici na Max Planck univerzitetu. Ideja je bila da se, umesto dovodjenja cestica na maksimalne temperature, proces obrne i krene se od maksimalnih temperatura a onda da se cestice hlade. Po toj logici je dobijena "negativna" temperatura, ali to i dalje nije ispod nula Kelvina jer se tad cestice ne bi kretale. Zapravo, dobijena temperatura je bila ekstremno visoka, ali eksperimentalno je vrednost bila ispod nula Kelvina. Ne prakticno.
Ono sto je zanimljivo u eksperimentu jeste da da su cestice u posudi imale tendenciju da se skupljaju (u jednu tacku) umesto da se sire (negativni pritisak). To se povezuje sa tamnom materijom jer se pretpostavlja da i ona ima stanje negativnog pritiska.

Mrca

pre 10 godina

REcimo da je poništenje mase STVARNO moguće. Ali.......khmmmmm.......... kako stojimo sa protokm vremena pretpostavljenog svemirskog putnika? Da li je ono, pošto je 'vezano' za masu i brzinu svetlosti, nešto što će totalno 'odlepiti', ili će se ponašati 'notmalno' u odnosu na ostatak univerzuma?

snesno do bola

pre 10 godina

jesu ovi "naucnici" ludaci pa mislim da ni sami sebi ne veruju sta sve pisu mislim kakave gluposti daj manite vise dase glupirate skinitese sa tih droga i dodjite u realnost Koje crvotocine i kakve gluposti to moze samo u naucnoj fantastici nemogu vise davas slusam koliko lupate glupoti !!!!!

lupetam

pre 10 godina

nema pomeranja svemira bez pomeranja svesti,inace postoje svemirski brodovi koji koriste "pogon" samo da bi se zaustavili,cijeg su porekla,to je vec druga stvar...

vasilije knezevic

pre 10 godina

Vasionska putovana za razdaljine koje su manje vise neshvatljive nije moguce. Ustaljenost
Suncevog sistema je najidealniji dokaz o nemogucnosti.Postoji vjerovatnoca da izvan naseg
Suncevog sistema,postoje civilizacije koje su,mozda,na visem ili nizem stepenu tahnoloskog
razvitka ali ne salju vasionske brodove u potragu.To je,ustvari,cinjenica,iako mnogi tvrde da
su ih primijetili pa cak imali i sex sa posadom.Treba najjednostavnije shvatiti nemogucnost
brzina koje prevazilaze pojmove lokalnog vremena i koje su bas zbog toga neostvarljive.
Svi se ravnaju prema bzini svjetlosti koja u sustini nepostoji.Svjetlost je stanje.U pitanju
su energetski izvori koji "zarazuju"okolinu visim energetskim stanjem,prenoseci ga velikom
i neshvatljivom brzinom.Oni ne putuju ali se energetski impulsi prenose sa jedne cestice na
drugu i mi dobijamo ideju da svjetlost putuje.I kao da je ta brzina postala standard pa se
sve prema njoj orijentise i daje joj se zavrsna rijec.Brzina kojom se svjetlost prostire je
izvan obicnih normi pa se moze smatrati magikom i bas zato su definicije izlisne.Ako se
zeli ostvariti neka brzina veca od od one date za svjetlost onda se osobe moraju trenirati
kao midjionicari.I bas tu lezi i odgovor o realnoj nemogucnosti ostvarivanja brzina koje ne
pripadaju nasem sistemu razumijevanja
vasilije knezevic 30 juni 2013

alek

pre 10 godina

ne razumem apsolutno nista iz ove sfere...al ako je tako,na to posmatram kao na cheat-ovanje u nekim video igrama.pa kada je vec tako kako ja vidim,pitam se da li bi mogli jednog dana ispred sebe samo da stvorimo neki automobil,onako,ni iz cega...ili kucu,hranu.ispada kao da je ceo zivot i svet podlozan nekoj promeni ako ja sad mogu da napravim rupu u scemiru.ne znam i ne razumem

Zeljko

pre 10 godina

Tolike minuse dobih zbog mišljenja da je veća verovatnoća da se napravi moćan brod koji se kreće brzinom svetlosti nego da se pomera kosmos oko broda :) Smatram da će relativno uskoro biti otkrivena nova vrsta pogona koja će obezbediti neuporedivo veću brzinu kretanja kroz svemir.
(Mladen)

Einstein je dokazao da tela sa masom ne mogu da se krecu brzinom svetlosti. Da bi se to desilo, telo bi moralo imati beskonacnu kolicinu energije, sto je nemoguce. Znaci, sto je veca brzina to je veca kolicina energije koju moramo uloziti, sto za ljude nije ni prakticno ni jeftino. Logicnije je traziti alternativne nacine za prelazenje velikih razdaljina.

Raps

pre 10 godina

Mrzi me da citam ali pre ce svesti materiju (putnika) na nivo energije i po dolasku na cilj opet je materializovati i na taj nacin preskociti Anstajna nego sto ce da krive kosmos. Opet neke gluposti.

Dr Pertrovic

pre 10 godina

Yesla je to radio pre 100+ godina sa 3 sinhronizovana kalema. Posle su glupanderi napravili Philadelphia experiment, ali samo sa 2 kalema pa I'm se izvrnuo prostor/vreme sistem. To je kao kada bi hteli da vam leti helikopter bez stabilizatora elise.

vesti iz svemira

pre 10 godina

Naravno da je moguce, neki od nas su vec putovali. Sto se tice "crvotocina", gospodin je delimicno u pravu. Ko je putovao istom, zna o cemu pricam.

Mladen

pre 10 godina

Mislim da će pre da naprave neki brod koji će se kretati brzinom svetlosti koristeći neko novo gorivo nego da će pomerati kosmos oko broda.

CarlosNS

pre 10 godina

Za savijanje prostora/vremena potrebna je ogromna kolicina energije, a mi je nemamo niti cemo je ikad imati (bar ne na tako malom mestu kao sto je svemirski brod). Cak i kada bi imali dovoljno energije, warp brzina nije dovoljna da se izadje iz galaksije. Covecanstvo ce morati da saceka neku bolju ideju, ili da se pomiri sa time da su pojedine galaksije toliko udaljene da do njih nikad necemo stici.

snesno do bola

pre 10 godina

jesu ovi "naucnici" ludaci pa mislim da ni sami sebi ne veruju sta sve pisu mislim kakave gluposti daj manite vise dase glupirate skinitese sa tih droga i dodjite u realnost Koje crvotocine i kakve gluposti to moze samo u naucnoj fantastici nemogu vise davas slusam koliko lupate glupoti !!!!!

Iskusni

pre 10 godina

Ja samo sedeo ukolima (svemirskombrodu), a put (svemir) se pomerao i pomerao. Onda je odnegde izletela bandera (planeta) i takoooo...


Ljudi, manite se ćorava posla, lopate u ruke pa da iskopamo Star Gate jer je sami napraviti nećemo!

DeSoke

pre 10 godina

WARP (kretanje unutar solarnog sistema) i JUMP THROUGH GATE (kretanje izmedju dva solarna sistema) su dva nacina za prelazenje ogromnih rastojanja u kompjuterskoj igrici EVE koju igram u kontinuitetu od 2005. godine ... stvar izgleda totalno realno i jedva cekam kada ce postati realnost :)



http://www.youtube.com/watch?v=_CieBTbzm9E

vasilije knezevic

pre 10 godina

Vasionska putovana za razdaljine koje su manje vise neshvatljive nije moguce. Ustaljenost
Suncevog sistema je najidealniji dokaz o nemogucnosti.Postoji vjerovatnoca da izvan naseg
Suncevog sistema,postoje civilizacije koje su,mozda,na visem ili nizem stepenu tahnoloskog
razvitka ali ne salju vasionske brodove u potragu.To je,ustvari,cinjenica,iako mnogi tvrde da
su ih primijetili pa cak imali i sex sa posadom.Treba najjednostavnije shvatiti nemogucnost
brzina koje prevazilaze pojmove lokalnog vremena i koje su bas zbog toga neostvarljive.
Svi se ravnaju prema bzini svjetlosti koja u sustini nepostoji.Svjetlost je stanje.U pitanju
su energetski izvori koji "zarazuju"okolinu visim energetskim stanjem,prenoseci ga velikom
i neshvatljivom brzinom.Oni ne putuju ali se energetski impulsi prenose sa jedne cestice na
drugu i mi dobijamo ideju da svjetlost putuje.I kao da je ta brzina postala standard pa se
sve prema njoj orijentise i daje joj se zavrsna rijec.Brzina kojom se svjetlost prostire je
izvan obicnih normi pa se moze smatrati magikom i bas zato su definicije izlisne.Ako se
zeli ostvariti neka brzina veca od od one date za svjetlost onda se osobe moraju trenirati
kao midjionicari.I bas tu lezi i odgovor o realnoj nemogucnosti ostvarivanja brzina koje ne
pripadaju nasem sistemu razumijevanja
vasilije knezevic 30 juni 2013

Canadian

pre 10 godina

Takodje je potrebno i da se zapitamo da cak i da mozemo, da li bismo trebali da naseljavamo druge planete. Na osnovu onoga sto smo pokazali za par miliona godina postojanja kao vrsta, mi smo svojoj planeti doneli samo zagadjenje, eksploataciju i istrebljenje svih ostalih vrsta za racun sopstvenih potreba. Mi smo, u stvari, ona gamad iz "Independence Day-a" koja ide od planete do planete i pustosi.

Mladen

pre 10 godina

Tolike minuse dobih zbog mišljenja da je veća verovatnoća da se napravi moćan brod koji se kreće brzinom svetlosti nego da se pomera kosmos oko broda :) Smatram da će relativno uskoro biti otkrivena nova vrsta pogona koja će obezbediti neuporedivo veću brzinu kretanja kroz svemir.

zoran

pre 10 godina

U coveku je celokupni Univerzum. Nema potrebe da se mrdne iz svoje sobe da bi upoznao najudaljenije tacke u vasioni, ali to je teze postici no napraviti raketu oko koje ce se prostor i vreme menjati.
Prva mogucnost zahteva da Ego nestane, druga mogucnost dozvoljava da Ego bude veci od Himalaja.



Na svakoj jedinki je izbor.

Dr Petrovic

pre 10 godina

Oni koji lupetaju minuse na tri Teslina kalema, treba da znaju da je Tesla napravio elektronske cevi bez vakuuma , kao da je uz pomoc njih dokazao postojanje skalarnih talasa gde se lomi kontinuum vremena I gde posledica prethodi uzroku. Tri sinhronizovana kalema su rotaciono vf polje uz posebnu medjupobudu, gde mogu da se susticu I razdvajaju skalarni talasi, tvoreci rezonantni 'super talas'. Princip je slican kao stroboskopski efekat, gde se cetvrtim, kontrolnim kalemom vrsi sinhronizacija ( primetili ste da postoje na slikama mali posebni kalemovi za koje niko ne

SrpskiVragolan

pre 10 godina

Smešni su mi ovi koji neveruju da će jednog dana ovakva tehnologija postojati. Pa vaši očevi i mame nisu znali šta je to mobitel, televizija, internet itd. Samo 50-60 god. je trebalo da se ta tehnologija totalno razvije i uđe u svačiji dom. Zamislite samo kad budu kvantni računari (već ga je Google kupio) da krenu sa radom. Ovo što današnji računari mogu za hiljade i hiljade godina da izračunaju to će kvantni za samo par sekudi. Zamislite kako će se svet promeneniti. Samo je pitanje vremena kad će ljudi evoluirati u napredne robote. Naša tela su inferiorna za galaktička putavanja pošto imamo problem sa G silama, zavisimo od kisionika, radijacija, pritisak, temperature nas ubijaju itd. Već izrađuju neka veoma tanka solarna jedra (solar sail) koja mogu da se približe brzini svetlosti.

djole

pre 10 godina

ovde nije bilo objavljeno da su naucnici u decembru u labaratoriji uspeli da stvore negativnu temperaturu -0.1 kelvin (sto znaci da moze da ide i nize) a ona je stvorila negativan pritisak i negativnu gravitaciju i u takvoj sredunu elektro-magnetni talasi su se kretali brze od svetlosti! to je bila prekretnica za buduce pogone i nove energije...

Rakac

pre 10 godina

Pa samo realno razmisljaj ovo kada bi nekome ispricao on bi ti rekao da si bas mastovit a odredjeni psihijatri bi te uputili u institut za mentalno zdravlje. Iskrivljenje svemira, crvotocina, worp pogon, velika ogledala da posalju ceo brod, super kompijuter za svemirsku navigaciju. :) Ovo bih ja citao kao malo dete pred spavanje i sutra bih se svega toga igrao. Nije nam objasnjeno kako bi se ljudsko telo ponasalo kada bi upalo u te crvotocine. Jedini nacin za istrazivanje tolikog prostora jedino je moguc sa helijumom 3 kojeg ima na mesecu i Uranu na izobilju. Neverovatna energija sa kojom bi brod mogao da putuje veoma velikom brzinom i nekoliko hiljada godina. Napravis brod od 10-15 kilometara, vestacka gravitacija, napravis stit zbog sudara sa kamenjem ili radar da isti zaobilazis, stvoris uslove da se vestacki pravi hrana na brodu voce, povrce, zitarice. U taj brod uselis 20 zena i muskaraca mladih i zdravih i posaljes ih da vecno traze planete pogodne za zivot i da kompletno znanje o ljudima prenose sa koleno na koleno. To je najrealniji ishod i jedini moguc. Inace nikada ljudski rod nece napustiti ovu planetu. Samo treba naci prvih 40 dobrovoljaca i stvar resena.

Astrološkinja

pre 10 godina

Odličan tekst, a da su brzine veće od brzine svetlosti moguće "znala" sam i osamdesetih. Pokušala sam da nešto više saznam o efektima ovog "ogledala" kod nas nailazilo je na osudu kao jeres. Srećom jeres postaje sve više izvesnost. Jasno je da će nam kad tad biti potrebni alternativni domovi. Usput, znate li da je projekat svemirske jedrilice delo jednog našeg čoveka iz Beograda... Ima i kod nas umnih ljudi (nažalost nepoznatih ili nepriznatiha, ali ima ih :))!

Nemanja

pre 10 godina

Čuveni prikaz zvezda koje se vide kroz staklo komandnog centra svemirskog broda popularizovale su franšize poput “Zvezdanih staza” i “Ratova zvezda”, ali on jednostavno nije tačan, kaže Dejvis.

TO NIJE TACNO, ZVEZDE SE VIDE SAMO U POCETKU U UBRZANJU posle ide blurovani prikaz kao mulj.... i U STAR WARS-u i U STAR TREKU

Canadian

pre 10 godina

Sa postojecim znanjem o univerzumu sve ovo je naucna fantastika prisutna vec decenijama ("Anali Hicija" i sl.). To je isto kao i ocekivati od neandertalaca da uvide da je zemlja okrugla i da naprave jedrenjake kojima ce otploviti do amerike. Jednostavno, njihovo znanje je bilo desetinama hiljada godina daleko od ovih otkrica.
Medjutim, nije iskljuceno da ce u nekom trenutku u buducnosti da se dostigne kriticna masa znanja o prirodi i zakonima univerzuma kad ce nasi naslednici biti u stanju da konstruisu novu paradigmu i ostvare ove fantazije. Na kraju krajeva, danasnja nauka nema ni najtanju ideju o tome gde se nalazi 96% kosmosa.

alek

pre 10 godina

ne razumem apsolutno nista iz ove sfere...al ako je tako,na to posmatram kao na cheat-ovanje u nekim video igrama.pa kada je vec tako kako ja vidim,pitam se da li bi mogli jednog dana ispred sebe samo da stvorimo neki automobil,onako,ni iz cega...ili kucu,hranu.ispada kao da je ceo zivot i svet podlozan nekoj promeni ako ja sad mogu da napravim rupu u scemiru.ne znam i ne razumem

smarac

pre 10 godina

Teorija je veoma komplikovana.Od prakticne primene za sada nema nista. Ipak Ajnstajn je jedan i njegove teorije su neoboriva.

malo si zaostao u8 vremenu i informacijama, a btw ovaj vid kretanja ne menja zakon relativiteta niti ima ista sa njim.

Idi malo citaj informacije su danas besplatne

lupetam

pre 10 godina

nema pomeranja svemira bez pomeranja svesti,inace postoje svemirski brodovi koji koriste "pogon" samo da bi se zaustavili,cijeg su porekla,to je vec druga stvar...

dulence

pre 10 godina

To meni treba za odlazak na posao ujutru.

"Duso, spakuj mi dorucak i zakrivi mi svemir izlazim iz kupatila za minut!"
"Vazi mili, hoces li kiflice ili sendvic?"

Eh..

Zeljko

pre 10 godina

Tolike minuse dobih zbog mišljenja da je veća verovatnoća da se napravi moćan brod koji se kreće brzinom svetlosti nego da se pomera kosmos oko broda :) Smatram da će relativno uskoro biti otkrivena nova vrsta pogona koja će obezbediti neuporedivo veću brzinu kretanja kroz svemir.
(Mladen)

Einstein je dokazao da tela sa masom ne mogu da se krecu brzinom svetlosti. Da bi se to desilo, telo bi moralo imati beskonacnu kolicinu energije, sto je nemoguce. Znaci, sto je veca brzina to je veca kolicina energije koju moramo uloziti, sto za ljude nije ni prakticno ni jeftino. Logicnije je traziti alternativne nacine za prelazenje velikih razdaljina.

Astrološkinja

pre 10 godina

Laik sam pa da li neko može da objasni? Prvo negativna gravitacija - kako se ona može odraziti na fizičko telo? Krivljenje prostora ima smisla, ali ako se krivi prostor, da li se automatski krivi i vreme? Ako se sinhronizovano krivi prostorvreme, kako sa ciljem naštimati vreme (kako bi se izbeglo putovanje u prošlost ili budućnost)? Recimo uspemo da odemo daleko, daleko u potrazi za rešenjem problema, ali dok se vratimo milionima godina kasnije, problema ovako ili onako više nema. Odnosno, čemu velike udaljenosti ako ne možete da se vratite u pravo vreme? Tako, moralo bi i vreme da si "krivi" da bi se vratili u pravu tačku. Dalje, kada savijemo prostor vreme šta je "iza, dalje" drugi univerzum? Čitala sam razne teorije o multi univerzumima i moram da priznam da su intrigantne i smislene. I da se vratim na pitanje negtivne gravitacije - šta se dešava u onom mikro trenu, kada bi se iz negativne vratili u uobičajenu gravitaciju? Hoking na neka od ovih pitanja ima baš lude ideje, a i u New Scientist.u sam čitala još egzotičnije...

Zli vanz... zapravo, Zemaljci

pre 10 godina

“Zemlja je suočena sa prirodnim i ekološkim katastrofama, pa je život na njoj suviše nestabilan, dok ostale planete Sunčevog sistema nisu pogodne za ljudski život. Mi moramo da istražujemo način da dođemo do našeg alternativnog doma”

MI Zemljani smo Space Invaders!

Igoritza

pre 10 godina

kog zanima nek procita -

Pretpostavka odnosno ono napisano u tekstu: "negativna energija je vec napravljena uz pomoc kasimirovog efekta" je JEDNA od mnogo pretpostavki kvantnih fluktuacija. naime -

postoji termin "zero point energy" koji je najmanja pretpostavljena vrednost kvantnog sistema i ima pozitivnu vrednost (iako se zove zero). Kasimirov efekat NIJE princip stvaranja negaivne energije vec je eksperiment koji dokazuje da kada se iz kvantnog sistema ODUZME energija, i kada bi sistem trebao da ode ISPOD zero point energije, ona navodno "samu sebe dopuni" na vrednost zero point-a. a za sada se trenutno nema POJMA odakle. jedna od teorija je da sistem "odrzava sam sebe" tako sto nastaje lokalna negativna energija, dok uz tu teoriju postoje jos i: dopunjava se iz kvantnog multiverzuma (infinite loop), dopunjava se iz za sada nepoznatog pozadinskog polja koje je nalik na teoretsko higgs polje, dopunjava se od Boga, dopunjava se iz jedne od dimenzionih konfiguracija po M teoriji preko struna, i tako dalje.

Zakljucak je da smo mi podosta daleko od idenja brze od svetla jer trenutno nijedan kvantni model nije ni blizu potpun, sa sve Higgs bosonom. Konkretno bi neko morao da provali kosmolosku konstantu pre nego se nastavi nadogradjivanje kvantnih modela jer je to najveci paradoks koji postoji i zaustavlja dalji razumski tok fizike. (ako postoji Kosmoloska - nijedan kvantni model nije ni priblizno tacan, a ako ne postoji svemir je tezak paradoks)

Mrca

pre 10 godina

REcimo da je poništenje mase STVARNO moguće. Ali.......khmmmmm.......... kako stojimo sa protokm vremena pretpostavljenog svemirskog putnika? Da li je ono, pošto je 'vezano' za masu i brzinu svetlosti, nešto što će totalno 'odlepiti', ili će se ponašati 'notmalno' u odnosu na ostatak univerzuma?

Zeljko

pre 10 godina

ovde nije bilo objavljeno da su naucnici u decembru u labaratoriji uspeli da stvore negativnu temperaturu -0.1 kelvin (sto znaci da moze da ide i nize) a ona je stvorila negativan pritisak i negativnu gravitaciju i u takvoj sredunu elektro-magnetni talasi su se kretali brze od svetlosti! to je bila prekretnica za buduce pogone i nove energije...
(djole)

Mozda nisi razumeo eksperiment koji su izveli naucnici na Max Planck univerzitetu. Ideja je bila da se, umesto dovodjenja cestica na maksimalne temperature, proces obrne i krene se od maksimalnih temperatura a onda da se cestice hlade. Po toj logici je dobijena "negativna" temperatura, ali to i dalje nije ispod nula Kelvina jer se tad cestice ne bi kretale. Zapravo, dobijena temperatura je bila ekstremno visoka, ali eksperimentalno je vrednost bila ispod nula Kelvina. Ne prakticno.
Ono sto je zanimljivo u eksperimentu jeste da da su cestice u posudi imale tendenciju da se skupljaju (u jednu tacku) umesto da se sire (negativni pritisak). To se povezuje sa tamnom materijom jer se pretpostavlja da i ona ima stanje negativnog pritiska.