Sreda, 26.06.2013.

07:50

Ader: Srbi, izvinite za zločine

Predsednik Mađarske Janoš Ader kaže da osuđuje Mađare koji su u Drugom svetskom ratu počinili zločine nad nevinim Srbima i zatražio je oproštaj za te zločine.

Izvor: Beta

Ader: Srbi, izvinite za zloèine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

DEDA CVETKO

pre 10 godina

@ (vostani carice, 26. jun 2013 13:32)

"A kamo izvinjenje za ultimatume, napade i okupaciju u Prvom svetskom ratu?"

-

Madjarska nije imala BLAGE VEZE sa objavom rata Srbiji, a veliko pitanje je koliko je i sam Franja Josif imao, ali se zna da se Austrijski car i Ugarski Kralj intenzivno ustezao da napadne Srbiju (to nije fikcija, to je istorijska CINJENICA). Odluku da se Srbiji objavi rat doneo je poluludi Nemacki Kajzer i njegov sasvim ludi premijer (Betman-Holveg) i njihova pomahnitala vojna vrhuska, koji su onda pritiskali Austriju sve dok nije popustila. Mislim da bi se svaki iole obavesteni istoricar slozio da Srbija nikada ne bi bila napadnuta da nije bilo Nemacke.

Ako je Austrija imala vrlo malo veze sa objavom rata Srbiji, Madjarska - kojoj je ratno razaranje na juznoj granici bilo potrebno kao cir na zadnjici - imala je JOS MANJE.

Mada su brojni istorijski izvori ukazivali na Grofa Tisu, tadasnjeg Madjarskog premijera, kao izvor najbesnijeg antisrpstva u monarhiji i najgoreg ratnohuskaca, nova istorijska istrazivanja jasno i nedvosmisleno ukazuju da to nema veze sa realnoscu. Wikipedija izricito tvrdi da te optuzbe nemaju nikakvog materijalnog osnova.

Ono sto znamo sasvim pouzdano je da je Tisa predlagao odlaganje ultimatuma, zalagao se za mirno resenje konflikta i da je Caru izricito rekao da nikada nece preuzeti odgovornost za rat "jer nema dokaza da su Srbi odgovorni za atentat u Sarajevu".

Oskar Poćorek NIJE bio Madjar. Bio je SLOVENAC.

Keti S.

pre 10 godina

Sjajan potez Gospodina Adera,ali je jako dobro sto je i sa nase strane ucinjen isti gest.Madjarska je i pre ovoga bila nas najbolji sused,a sada je to jos i vise.Kad kazem najbolji mislim na cinjenicu da se sa najvise postovanja od svih suseda odnosi prema nasoj zemlji.Budimpesta i Beograd su definitivno zadali domaci zadatak svima koji bi trebalo da izvuku lekcije iz proslosti,ali to nazalost ne cine.Inace Madjarska i Srbija imaju dugu i pozitivnu tradiciju politickih i kulturnih odnosa jos od srednjeg veka,preko cinjenice da se znacajna bastina i jednog i drugog naroda nalazi sa suprotne strane granice,sto ni jedne ni druge ne sprecava u iskazivanju uzajamnog postovanja prema tom nasledju,pa evo do danasnjih dana cemu je potvrda i ovo sto se danas dogodilo.Madjari iskazuju veliko postovanje prema srpskoj kulturi na podrucju Madjarske(Sent Anderja,kulturni centar Srba u BP-i sa crkvom i srpskom gimnazijom,cak se i jedna od ulica u samom centru koja se uliva u Vaci ulicu naziva Srpskom).Steta sto su mnogi objekti koji svedoce o prisustvu Madjara na teritiriji danasnje Srbije(Vojvodine,Juzne Ugarske)prilicno zapusteni.Dvorci i palate madjarskih plemica i velikaskih porodica cekaju neka bolja vremena da budu obnovljeni.Tvrdjava Bac ima veliki znacaj za nase sugradjane Madjare.U vreme dinastije Arpada koji su vladali Ugarskom od ranog sred.veka pa do poc.14-og veka taj gradic je bio sediste biskupije i znacajan kraljevski grad,a danas je kandidat nase zemlje za listu Uneska.

Mislilac

pre 10 godina

Ovim potezom je gospodin Ader od predsednika postao državnik. Sa druge strane, stiropor, smešni štrajk glađu i još smešniji žeđu, lepljenje naziva ulica sa imenima ratnih zločinaca i mnoge druge gluposti garantuju Tomislavu Nikoliću da nikada neće biti državnik, pa makar i 20 godina bio predsednik.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Ovo je verovatno najbolja stvar koja se desila Srbiji za poslednjih 25 godina.

Zahvaljujem se Gospodinu Aderu i madjarskoj vladi i nadam se da ce prijateljski i srdacni odnosi koji su postojali izmedju nasih naroda skoro hiljadu godina i koji su bez ikakvog razloga, povoda i smisla prekinuti 1848. godine sada moci da se nastave tamo gde su stali.

Kao fus-nota: daleko vise cenim i postujem Madjare nego Francuze, Holandjane ili Engleze.

Ja

pre 10 godina

Ovo obostrano izvinjenje kao i jednostrano izvinjenje prema nekim drugim komsijama dovoljno govori i o jednim i o drugim susedima, doduse o svakim na svoj nacin.

Dejan

pre 10 godina

"blablabla ... doveo 896. iz Azije preko Karpata međ nas"

Jeste, a Srbi su u tom trenutku na tom podrucju bili vec ihaha 150 godina, kad ih je tu naselila i pokrstila Vizantija.

novi vetrovi...

pre 10 godina

Prija kad se neko i nama izvini... (jelena, 26. jun 2013 15:28)
Početak milenijuma trebalo bi da pokrene neke nove vrednosti u ljudima. Pre svega čovekoljublje i poštenje. Da se nadamo!

miki

pre 10 godina

@ilir dukagjini

nije mi jasno zašto vi albanci i vaša braća hrvati računate samo ratove 90-ih...naša zajednička istorija je prilično duga i u njoj je bilo podosta sukoba i nisu uvek žrtve bili većinom nesrbi kako ti kažeš...

sds

pre 10 godina

Nadam se da ce Hrvati i Albanci iz ovoga nauciti kako se ponasa narod koji se doista kaje zbog nevinih zrtava.
(modesty, 26. jun 2013 11:33)

Svake godine se obilježava proboj logoraša Jasenovca, svake godine je tamo cijeli državni vrh i uvijek se čuju isprike, a ima i TV prijenos cijelo popodne. Imamo i dan sjećanja na žrtve holokausta koji se također svečano obilježava. Što još trebamo?

Ako netko treba nešto naučiti onda ste to vi jer era oprastanja za vas tek započinje.

brzo do lekara dok nije kasno!

pre 10 godina

@(Stefan, 26. jun 2013 14:39)

896 godine nije postojala Katolicka crkva. A od rimskog pape i "katolickih etno-inzenjera" je krunu i priznanje primilo nekoliko srBskih vladara.

wer

pre 10 godina

(Ilir dukagjini, 26. jun 2013 14:49)

Oh, da.. zaboravio sam.. Svi ste vodili oslobodilacke ratove, svaki metak i noz pod grlom je bio u cilju slobode i boljeg sutra.. Osim nasih.

Dokle god na svaku bebu budete kupovali po jedan AK47, tesko da mozete nekome prigovarati o savesti i izvinjenjima.

Stari Novi Sad

pre 10 godina

@milan, 26. jun 2013 12:36

A da se ti nisi druzio sa bosancima i krajisnicima kojih je pun Novi Sad? Drustvom iz Vjeternika?
Svi PRAVI Vojvodjani i Novosadjani znaju za raciju i NIKO ne mrzi ni Hrvate ni Madjare. Moja porodica je izgubila dosta clanova u raciji 1942. a ja niti jedan jedini put od starijih nisam ni cuo ni osetio bilo kakvu netrpeljivost prema Madjarima, cak sta vise u medjuvremenu dobili smo i Madjare u familiji putem sklapanja bracnih veza.
A oni koji mrze nekog zbog nacije mogu da se vrate odakle su dosli, tamo se odavno ne ratuje, a neki ce uskoro biti i gradjani EU

petar

pre 10 godina

mislim da bi i od nas bilo dovoljno da prihvatimo izvinjenje i izvinimo se za nase greske i to je to a ne da se donose neke deklaracije, koje su pritom sramotne za narod i antifasistcke stavove naroda. (zemlja polako prihvata neonaciste tako da je ne pominjem)

marko

pre 10 godina

I pre Pala Telekija Srbija i Madjarska su imale odlicne odnose. Pored Pala Telekija imamo i slucaj Zilinskog koji se usprotivio u parlamentu tom zlocinu nad Srbima i zato je bio streljan od strane hortijevaca u toku II svetskog rata. Odlicni odnosi su bili sve do najezde Turaka i neko vreme posle toga. U sustini, ti odnosi su bili uvek odlicni dok nije bilo mesanja Nemacke. Opste je poznato da je Nemacka u sustini bila veliki protivnik Austro-Ugarske i moze se reci da je ona glavni destruktor te drzave. Uvek su nalazili neke likove koji ce raditi protiv interesa te drzave, pa tako i neke koji su radili protiv Srba i Madjara istovremeno. U sustini dobro razradjena divide et impere. Srbija i Madjarska su imale slicne prilike i istorije, i odatle njihovo razuemvanje. Problemi datiraju od novijih vremena i jacanja Nemacke. Zato se u ovim vremenima i treba setiti Telekija, Zilinskog, Petefija i sl kojih je bilo puno i koji su spajali ova dva naroda slicnih sudbina.

Stefan

pre 10 godina

G-dine Ader a šta je sa podrškom Honved omladine za odcepljenje Kosmeta od Srbije?! Vi sigurno znate da Mađara na ovim prostorima nema ni u tragovima. Znate kad su Vam predci prevedeni iz Srba u Mađare i pokatoličeni. Ugri-Mađare 200 hiljada je Arpad uz pomoć katoličkih generala iz Vatikana doveo 896 iz Azije preko Karpata međ nas. Mađari su proizvod etno inženjera Vatikana

Ilir dukagjini

pre 10 godina

(modesty)
"Nadam se da ce Hrvati i Albanci iz ovoga nauciti kako se ponasa narod koji se doista kaje zbog nevinih zrtava".
I mi cemo Albanici a nadam se i braca Hrvati doci do saznanja da se zalud ginulo i ubijalo i trazeci oprost,pokajati se za nevine zrtve .Modesty dali uopste imas predstavu da je medju nevinim zrtvama bilo ponajvise nesrba /u proslom ratu/i ne ocekujes valjda da se neko drugi kaje do samih pocinitelja.

Nema ljutis

pre 10 godina

Ma ne moras da se izvinjavas, to je nas posao da delimo ordenje i da se izvinjavamo okolo i kad smo krivi i kad nismo... tako da izvini ti sto smo se bacali pod led ......

tacka

pre 10 godina

dajte da jednom stavimo tacku na dogadjaje od pre 6o i vise godina.mladje generacihe ne znaju puno o tome, samo ih trujemo prosloscu.
cilj svega je ekonomija i bolji zivot.podrzavam madjara ali i tomu u ovim nastojanjima

Coli

pre 10 godina

@ modesty
"Nadam se da ce Hrvati i Albanci iz ovoga nauciti kako se ponasa narod koji se doista kaje zbog nevinih zrtava."_____ Jel ti to misliš o opsadi i razaranju Vukovara, pronadjenim leševima u Batajnici, masakrama u Krusha e Madhe (Velika Kruša), Mej?, Reçak (Račak) a da ne spominjemo Sarajevo, Srebrnicu...

@ Milan

pre 10 godina

Ja ne znam sa kojim si ti Novosadjanima sedeo i koliko imaju godina, ali moja ekipa, a boga mi, velika je, svi znaju za raciju. A pri tom niko ne mrzi ni Hrvate, ni Madjare. Zapravo nikog! Mozda nam malo na ganglije idu Beogradjani, ali nasi su pa dozvoljavamo sebi taj sitni, nepristojni i naravno bezazleni "uzitak".

Ezio Auditore

pre 10 godina

Mislim da je glupo sada ovo reci ali ja nikada nisam Madjare dozivljavao kao neprijatelje ili ih gledao ispod oka.
Ne mogu to da kazem za Zapadnog suseda i one sa Juga koji pokusavaju da nam budu susedi...

Siniša

pre 10 godina

Zahvaljujući madjarici Gabrijeli Beški u hladnu Tisu nije otišao moj deda Vojin, njegova supruga i četvoro dece. Zahvaljujući njoj , ja danas pišem ovaj mail. Gabrijela (vlasnica kafane u Đurđevu) nije preživela kraj rata. U svakom narodu ima kukolja, ali je mnogo više žita koji nas mora spajati.

xitam

pre 10 godina

@(ja, 26. jun 2013 13:12)
Brate, ovo zna 26oro ljudi. Svaka cast. Ja imam 37 god i vec sam oko 15 20 na internetu, pa sam dosao o Pale Telekija. To zna jos 26 ljudi.

Slobodan Djakovic

pre 10 godina

Mi naslove vesti citamo onako kako smo "programirani" i cesto sa dubokim predrasudama. Gledaj, svako normalan zna, razume i vidi opasnost u etnickim carkama - ipak, malo njih zaista razume sa koliko neznanja i predrasuda gleda na pitanje odnosa dva susedna naroda. Vojvodina mora da ocuva svoju pitomljivost, ko se u njoj mlekom dojio, zna o cemu pricam. Majku i oca ne mozes da biras, ali da naucis da postujes drugu stranu, pa i neprijatelja, samo malo postovanja i svima ce biti lakse i oni ce te postovati. Sunca, vode i zemlje ima dovoljno za svakog u Srbiji. U praksi, najveca pretnja od strane madjarskih ili srpskih nacionalista je sto niko nije odgovoran za ono sto cini ili preti da ce uciniti. Ne sporim da nacionalizam mora da zivi u nekom obliku, pa svako svoje da unapredjuje, ali nasi "nacionalizmi" pocivaju na unistavanju onih drugih, pa pogledajte XX vek i koliko je glava palo u bezumlju. Pozdravljam poteze koji treba svima da pruze primer da pazljivo biramo reci i pamet u glavu, jer bez pameti smo kao volovi.

Kultura u usponu

pre 10 godina

@ (Pera bandera, 26. jun 2013 11:15)

Lepo je od tebe Pero, sto bi se postideo kad ga vidis ispod portreta Milosa Crnjanskog; ispod rada Save Šumanovića.

marija

pre 10 godina

Dodje vreme da neki Dobri ljudi to izgovore.
U ime mira i pomirenja buducih generacija.
Fukara nikad ne izgovori rec - izvinite. Ima ih jos.
Na celu Madjarske je Dobar covek. Svaka cast, gospodine.

ja

pre 10 godina

Svaka cast! Jedna zanimljivost je da je premijer Madjarske u aprilu 1941. izvrsio samoubistvo zbog ponistavanja dogovora o vecnom prijateljstvu i ucescu Madjarske u napadu na Jugoslaviju. On je napisao ostro oprostajno pismo i otprilike je predvideo sta ce se desiti, a na kraju krajeva savez sa Nemcima u 20. veku je upropastio Madjarsku ali srecom danas se vodi neka druga bolja politika. Inace premijer se zvao Pal Teleki.

bulldozer

pre 10 godina

Bože, još koliko pre dvadesetak godina za Mađarsku smo bili Las Vegas.

ONT:
Ne znam jel rekao Andrić ili Selimović, svejedno, parafraziraću: Dvoje koji razgovaraju možda će se jednog dana složiti, a dvoje koji ne razgovaraju neće nikada.

Balkanski špijun

pre 10 godina

Gde je kraj našem samoponižavanju samo zbog toga da bismo dobili pristupnicu Četvrtom rajhu. Da smo u bliskoj prošlosti "prešli crtu" i činili grozne zločine, tačno je, ali da se sada izvinjavamo svakome ko je na nas dizao pušku u istoriji zaista nema smisla. Ne podseća li sve to na ono: "Đura će ti oprostiti što te je tukao"? Kakvo je to licemerje sa stradanjem "nevinih Srba" u Vojvodini tokom II svetskog rata? Izraz "nevini Srbi" u tom slučaju je pleonazam. Nisu li svi Srbi na teritoriji tadašnje države bili nevini u odnosu na one čija je čizma kročila u ovu zemlju da bi ubijala. Treba li da se izvinjavamo i Hitlerovim Nemcima za zločine u koje su činili u Šumaricama, Kraljevu, Jajincima, na starom sajmištu, na Bubnju u Nišu i na mnogim drugim stratištima? Treba li da se izvinjavamo NATO zločincima zato što su prosipali kasetne bombe po civilnom stanvništvu u Nišu (pijaca, bolnica, stambeno naselje) tokom agresije 1999? Trebali da se izvinjavamo svakome od koga smo se na teritoriji naše države branili kroz istoriju? Izvinjavam se zbog svih žrtava stradalih od srpske ruke u ratovima tokom devedesetih, u ratovima na teritoriji bivše SFRJ, ali izvinjavati se nacistima iz II svetskog rata je previše! Dokle bre više? Gospodo potomci nacista iz II svetskog rata, niko od vas se nije sam oslobodio od nacizma, već su to učinili Amerikanci, Englezi, Rusi. Niko od vas nije dizao glas protiv nacizma. Zbog toga, bolje vam je da ćutite i ne maltretirate i ponižavate Srpski narod.

Dunster

pre 10 godina

Svaka čast Predsedniče!

Ipak ima nade za nas u ovom regionu Evrope.
Ovaj dan u Skupštini Srbije mora biti zapamćen i obeležen. Danas su se stvarno dva naroda pomirila i ja se osećam kao deo tog pomirenja.
I osećam se lepo iako od toga nemam ništa lično. E to je ono što narod čini ponosnim i hrabrim. To su prava dela njihovih lidera.

SAMOJA

pre 10 godina

Tako i treba! Konacno se vraca moralni poredak koji se negde bio izgubio! Uvek glasam za razgovor, dogovor i saradnju! Samo tako se problemi mogu rešiti!

milan

pre 10 godina

Znate sta, ja ovo u potpunosti podrzavam, ali ima jedna osobina kod nas Srba koja mene zgrozava, nevezano za ovaj dogadjaj.

Odem skoro u Novi Sad, i motao se tamo 2-3 dana po gradu, lep grad nema sta, i u nekom drustvancetu bili neki Novosadjani, njih 6-7, kombinovani polovi, a sve Srbi.

I niko nije cuo za novosadsku raciju, ali NIKO. A svi pljuju po Madjarima, Hrvatima...

Pa ja ne znam koji djavo da nam se neko izvinjava kad mi sami te zlocine bacimo u zaborav. Neverovatna je nasa nepismenost.

Nikad necu zaboraviti kad je onaj mladic pre nekoliko godina rasirio sliku Draze Mihajlovica u Zagrebu na Trgu Bana Jelacica. I dobio dva tri samara od prolaznika, jednu pesnicu, i hapsenje. Isporucili ga Hrvati posle 2-3 dana Srbiji. I posle toga Matija Beckovic (koga inace ne volim ali ta mu je bila dobra) izjavi za novine "da je neki Hrvat rasirio sliku Anta Pavelica u centru BG 90% Beogradjana ne bi znalo ko je to".

ISTINA ZIVA.

Metoruk

pre 10 godina

Hvala!
Ja se takodje kao Srbin, pojedinac, izvinjavam svim Madjarima za zlocine koje su pocinili srpski titoisti 1945. godine.
Ovo je trebalo davno uciniti. Zivelo prijateljstvo nasa dva naroda!

zeil

pre 10 godina

Prava stvar! Dobro je da dve zemlje podvlace crtu za zlocine, i raciju i ponasanje hortijevaca, kao i jugoslovensku odmazdu 1944-1945. Inace, toliko malo danas znamo jedni o drugima, a dva naroda imaju jako isprepletene istorije i duge periode zajednistva, suzivota, saveznistva i razumevanja. U danasnjoj Madjarskoj jos uvek stoje tragovi srpskog prisustva (citajte Projekat Rastko Budimpesta), a o madjarskom prisustvu u Vojvodini i Beogradu je izlisno govoriti.

Aleksandar

pre 10 godina

Onomad su svi ismijavali i kritikovali Tadica, a vidite kako je lijepo kad vam se neko izvini za zlocine. Time se ne vracaju zrtve, niti se ublazava bol, niti se amnestira krivica. Time se jednostavno pokazuje ljudsko saosjecanje i kajanje.

lala

pre 10 godina

Ne bih da zagvazdam previse, ali da li je mislio "nevini Srbi" u smislu svi su Srbi tada bili nevini ili su nevini bili samo oni koji se nisu borili protiv nacista ali eto stradali su?

Dete hortijeve racije

pre 10 godina

Kao neko čiji roditelji su bili svedoci nasilja madjarskih fašista u januaru 1942, kao i osvete posle dolaska crvene armije u oktobru 1944 mogu reći da pozdravljam ovu deklaraciju, trebala je doći bar jedno 10-20 godina ranije.
Ali tvrditi da su prvo stradali Srbi od Madjara pa posle Madjari od Srba je poluistina jer:
- od madjarskih fašista te 1942.g. najviše je stradalo Jevreja, pa tek onda Srba, Roma itd.
- od nove vlasti i kratkog suda rudoarmejaca s kraja 1944.g. stradalo je opet najviše Roma, pa tek onda Madjara, pa Nemaca koji su verovali oslobodiocima i nisu pobegli. Na vreme su pobegli baš ti što su zločine činili.
Ironija je da i od jednih i od drugih stradali su Romi i poneki bezkućnici koje niko hteo nije.
A kada su izbrisani Jevreji sa mape Vojvodine (ubijanjem 1942, preseljenjem u Izrael od 1948), nova vlast je skoro svuda kasnih pedesetih godina 20.veka po manjim mestima uklanjala sinagoge a kasnije i groblja.

Mislim da iz pijeteta prema žrtvama treba postaviti spomen ploče na mestima masovnog pogubljenja koje se desilo posle "oslobodjenja" kao i spomen table na mestima "logora za Nemce" (npr. Bački Jarak 1945-46 g.) da ne bi na mestu tragedije bio seoski vašar i slično.

Banat1

pre 10 godina

Ovako se rasciscava sa prposloscu....prasta se ali se ne zaboravlja,da se vise nikada ne bi ponovilo.Tako rade ozbiljne drzave i ozbiljni drzavnici, koji zele da povedu svoju zemlju napred.Ovaj primer treba slediti i sa drugim drzavama...

nn

pre 10 godina

ja sam se upoznao sa jednom mađaricom prošle godine na moru i moram da kažem da nikakvih nesporazuma nije bilo :-)
(miki, 26. jun 2013 11:35)

Ako cemo po tome zakljucivati, citav svet (barem muski) voli Srbiju.

Siniša

pre 10 godina

Zahvaljujući madjarici Gabrijeli Beški u hladnu Tisu nije otišao moj deda Vojin, njegova supruga i četvoro dece. Zahvaljujući njoj , ja danas pišem ovaj mail. Gabrijela (vlasnica kafane u Đurđevu) nije preživela kraj rata. U svakom narodu ima kukolja, ali je mnogo više žita koji nas mora spajati.

milan

pre 10 godina

Znate sta, ja ovo u potpunosti podrzavam, ali ima jedna osobina kod nas Srba koja mene zgrozava, nevezano za ovaj dogadjaj.

Odem skoro u Novi Sad, i motao se tamo 2-3 dana po gradu, lep grad nema sta, i u nekom drustvancetu bili neki Novosadjani, njih 6-7, kombinovani polovi, a sve Srbi.

I niko nije cuo za novosadsku raciju, ali NIKO. A svi pljuju po Madjarima, Hrvatima...

Pa ja ne znam koji djavo da nam se neko izvinjava kad mi sami te zlocine bacimo u zaborav. Neverovatna je nasa nepismenost.

Nikad necu zaboraviti kad je onaj mladic pre nekoliko godina rasirio sliku Draze Mihajlovica u Zagrebu na Trgu Bana Jelacica. I dobio dva tri samara od prolaznika, jednu pesnicu, i hapsenje. Isporucili ga Hrvati posle 2-3 dana Srbiji. I posle toga Matija Beckovic (koga inace ne volim ali ta mu je bila dobra) izjavi za novine "da je neki Hrvat rasirio sliku Anta Pavelica u centru BG 90% Beogradjana ne bi znalo ko je to".

ISTINA ZIVA.

ja

pre 10 godina

Svaka cast! Jedna zanimljivost je da je premijer Madjarske u aprilu 1941. izvrsio samoubistvo zbog ponistavanja dogovora o vecnom prijateljstvu i ucescu Madjarske u napadu na Jugoslaviju. On je napisao ostro oprostajno pismo i otprilike je predvideo sta ce se desiti, a na kraju krajeva savez sa Nemcima u 20. veku je upropastio Madjarsku ali srecom danas se vodi neka druga bolja politika. Inace premijer se zvao Pal Teleki.

Metoruk

pre 10 godina

Hvala!
Ja se takodje kao Srbin, pojedinac, izvinjavam svim Madjarima za zlocine koje su pocinili srpski titoisti 1945. godine.
Ovo je trebalo davno uciniti. Zivelo prijateljstvo nasa dva naroda!

nn

pre 10 godina

ja sam se upoznao sa jednom mađaricom prošle godine na moru i moram da kažem da nikakvih nesporazuma nije bilo :-)
(miki, 26. jun 2013 11:35)

Ako cemo po tome zakljucivati, citav svet (barem muski) voli Srbiju.

Aleksandar

pre 10 godina

Onomad su svi ismijavali i kritikovali Tadica, a vidite kako je lijepo kad vam se neko izvini za zlocine. Time se ne vracaju zrtve, niti se ublazava bol, niti se amnestira krivica. Time se jednostavno pokazuje ljudsko saosjecanje i kajanje.

Banat1

pre 10 godina

Ovako se rasciscava sa prposloscu....prasta se ali se ne zaboravlja,da se vise nikada ne bi ponovilo.Tako rade ozbiljne drzave i ozbiljni drzavnici, koji zele da povedu svoju zemlju napred.Ovaj primer treba slediti i sa drugim drzavama...

bulldozer

pre 10 godina

Bože, još koliko pre dvadesetak godina za Mađarsku smo bili Las Vegas.

ONT:
Ne znam jel rekao Andrić ili Selimović, svejedno, parafraziraću: Dvoje koji razgovaraju možda će se jednog dana složiti, a dvoje koji ne razgovaraju neće nikada.

marija

pre 10 godina

Dodje vreme da neki Dobri ljudi to izgovore.
U ime mira i pomirenja buducih generacija.
Fukara nikad ne izgovori rec - izvinite. Ima ih jos.
Na celu Madjarske je Dobar covek. Svaka cast, gospodine.

Dunster

pre 10 godina

Svaka čast Predsedniče!

Ipak ima nade za nas u ovom regionu Evrope.
Ovaj dan u Skupštini Srbije mora biti zapamćen i obeležen. Danas su se stvarno dva naroda pomirila i ja se osećam kao deo tog pomirenja.
I osećam se lepo iako od toga nemam ništa lično. E to je ono što narod čini ponosnim i hrabrim. To su prava dela njihovih lidera.

SAMOJA

pre 10 godina

Tako i treba! Konacno se vraca moralni poredak koji se negde bio izgubio! Uvek glasam za razgovor, dogovor i saradnju! Samo tako se problemi mogu rešiti!

zeil

pre 10 godina

Prava stvar! Dobro je da dve zemlje podvlace crtu za zlocine, i raciju i ponasanje hortijevaca, kao i jugoslovensku odmazdu 1944-1945. Inace, toliko malo danas znamo jedni o drugima, a dva naroda imaju jako isprepletene istorije i duge periode zajednistva, suzivota, saveznistva i razumevanja. U danasnjoj Madjarskoj jos uvek stoje tragovi srpskog prisustva (citajte Projekat Rastko Budimpesta), a o madjarskom prisustvu u Vojvodini i Beogradu je izlisno govoriti.

Dete hortijeve racije

pre 10 godina

Kao neko čiji roditelji su bili svedoci nasilja madjarskih fašista u januaru 1942, kao i osvete posle dolaska crvene armije u oktobru 1944 mogu reći da pozdravljam ovu deklaraciju, trebala je doći bar jedno 10-20 godina ranije.
Ali tvrditi da su prvo stradali Srbi od Madjara pa posle Madjari od Srba je poluistina jer:
- od madjarskih fašista te 1942.g. najviše je stradalo Jevreja, pa tek onda Srba, Roma itd.
- od nove vlasti i kratkog suda rudoarmejaca s kraja 1944.g. stradalo je opet najviše Roma, pa tek onda Madjara, pa Nemaca koji su verovali oslobodiocima i nisu pobegli. Na vreme su pobegli baš ti što su zločine činili.
Ironija je da i od jednih i od drugih stradali su Romi i poneki bezkućnici koje niko hteo nije.
A kada su izbrisani Jevreji sa mape Vojvodine (ubijanjem 1942, preseljenjem u Izrael od 1948), nova vlast je skoro svuda kasnih pedesetih godina 20.veka po manjim mestima uklanjala sinagoge a kasnije i groblja.

Mislim da iz pijeteta prema žrtvama treba postaviti spomen ploče na mestima masovnog pogubljenja koje se desilo posle "oslobodjenja" kao i spomen table na mestima "logora za Nemce" (npr. Bački Jarak 1945-46 g.) da ne bi na mestu tragedije bio seoski vašar i slično.

Ezio Auditore

pre 10 godina

Mislim da je glupo sada ovo reci ali ja nikada nisam Madjare dozivljavao kao neprijatelje ili ih gledao ispod oka.
Ne mogu to da kazem za Zapadnog suseda i one sa Juga koji pokusavaju da nam budu susedi...

Slobodan Djakovic

pre 10 godina

Mi naslove vesti citamo onako kako smo "programirani" i cesto sa dubokim predrasudama. Gledaj, svako normalan zna, razume i vidi opasnost u etnickim carkama - ipak, malo njih zaista razume sa koliko neznanja i predrasuda gleda na pitanje odnosa dva susedna naroda. Vojvodina mora da ocuva svoju pitomljivost, ko se u njoj mlekom dojio, zna o cemu pricam. Majku i oca ne mozes da biras, ali da naucis da postujes drugu stranu, pa i neprijatelja, samo malo postovanja i svima ce biti lakse i oni ce te postovati. Sunca, vode i zemlje ima dovoljno za svakog u Srbiji. U praksi, najveca pretnja od strane madjarskih ili srpskih nacionalista je sto niko nije odgovoran za ono sto cini ili preti da ce uciniti. Ne sporim da nacionalizam mora da zivi u nekom obliku, pa svako svoje da unapredjuje, ali nasi "nacionalizmi" pocivaju na unistavanju onih drugih, pa pogledajte XX vek i koliko je glava palo u bezumlju. Pozdravljam poteze koji treba svima da pruze primer da pazljivo biramo reci i pamet u glavu, jer bez pameti smo kao volovi.

marko

pre 10 godina

I pre Pala Telekija Srbija i Madjarska su imale odlicne odnose. Pored Pala Telekija imamo i slucaj Zilinskog koji se usprotivio u parlamentu tom zlocinu nad Srbima i zato je bio streljan od strane hortijevaca u toku II svetskog rata. Odlicni odnosi su bili sve do najezde Turaka i neko vreme posle toga. U sustini, ti odnosi su bili uvek odlicni dok nije bilo mesanja Nemacke. Opste je poznato da je Nemacka u sustini bila veliki protivnik Austro-Ugarske i moze se reci da je ona glavni destruktor te drzave. Uvek su nalazili neke likove koji ce raditi protiv interesa te drzave, pa tako i neke koji su radili protiv Srba i Madjara istovremeno. U sustini dobro razradjena divide et impere. Srbija i Madjarska su imale slicne prilike i istorije, i odatle njihovo razuemvanje. Problemi datiraju od novijih vremena i jacanja Nemacke. Zato se u ovim vremenima i treba setiti Telekija, Zilinskog, Petefija i sl kojih je bilo puno i koji su spajali ova dva naroda slicnih sudbina.

@ Milan

pre 10 godina

Ja ne znam sa kojim si ti Novosadjanima sedeo i koliko imaju godina, ali moja ekipa, a boga mi, velika je, svi znaju za raciju. A pri tom niko ne mrzi ni Hrvate, ni Madjare. Zapravo nikog! Mozda nam malo na ganglije idu Beogradjani, ali nasi su pa dozvoljavamo sebi taj sitni, nepristojni i naravno bezazleni "uzitak".

Stari Novi Sad

pre 10 godina

@milan, 26. jun 2013 12:36

A da se ti nisi druzio sa bosancima i krajisnicima kojih je pun Novi Sad? Drustvom iz Vjeternika?
Svi PRAVI Vojvodjani i Novosadjani znaju za raciju i NIKO ne mrzi ni Hrvate ni Madjare. Moja porodica je izgubila dosta clanova u raciji 1942. a ja niti jedan jedini put od starijih nisam ni cuo ni osetio bilo kakvu netrpeljivost prema Madjarima, cak sta vise u medjuvremenu dobili smo i Madjare u familiji putem sklapanja bracnih veza.
A oni koji mrze nekog zbog nacije mogu da se vrate odakle su dosli, tamo se odavno ne ratuje, a neki ce uskoro biti i gradjani EU

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Ovo je verovatno najbolja stvar koja se desila Srbiji za poslednjih 25 godina.

Zahvaljujem se Gospodinu Aderu i madjarskoj vladi i nadam se da ce prijateljski i srdacni odnosi koji su postojali izmedju nasih naroda skoro hiljadu godina i koji su bez ikakvog razloga, povoda i smisla prekinuti 1848. godine sada moci da se nastave tamo gde su stali.

Kao fus-nota: daleko vise cenim i postujem Madjare nego Francuze, Holandjane ili Engleze.

novi vetrovi...

pre 10 godina

Prija kad se neko i nama izvini... (jelena, 26. jun 2013 15:28)
Početak milenijuma trebalo bi da pokrene neke nove vrednosti u ljudima. Pre svega čovekoljublje i poštenje. Da se nadamo!

brzo do lekara dok nije kasno!

pre 10 godina

@(Stefan, 26. jun 2013 14:39)

896 godine nije postojala Katolicka crkva. A od rimskog pape i "katolickih etno-inzenjera" je krunu i priznanje primilo nekoliko srBskih vladara.

lala

pre 10 godina

Ne bih da zagvazdam previse, ali da li je mislio "nevini Srbi" u smislu svi su Srbi tada bili nevini ili su nevini bili samo oni koji se nisu borili protiv nacista ali eto stradali su?

Balkanski špijun

pre 10 godina

Gde je kraj našem samoponižavanju samo zbog toga da bismo dobili pristupnicu Četvrtom rajhu. Da smo u bliskoj prošlosti "prešli crtu" i činili grozne zločine, tačno je, ali da se sada izvinjavamo svakome ko je na nas dizao pušku u istoriji zaista nema smisla. Ne podseća li sve to na ono: "Đura će ti oprostiti što te je tukao"? Kakvo je to licemerje sa stradanjem "nevinih Srba" u Vojvodini tokom II svetskog rata? Izraz "nevini Srbi" u tom slučaju je pleonazam. Nisu li svi Srbi na teritoriji tadašnje države bili nevini u odnosu na one čija je čizma kročila u ovu zemlju da bi ubijala. Treba li da se izvinjavamo i Hitlerovim Nemcima za zločine u koje su činili u Šumaricama, Kraljevu, Jajincima, na starom sajmištu, na Bubnju u Nišu i na mnogim drugim stratištima? Treba li da se izvinjavamo NATO zločincima zato što su prosipali kasetne bombe po civilnom stanvništvu u Nišu (pijaca, bolnica, stambeno naselje) tokom agresije 1999? Trebali da se izvinjavamo svakome od koga smo se na teritoriji naše države branili kroz istoriju? Izvinjavam se zbog svih žrtava stradalih od srpske ruke u ratovima tokom devedesetih, u ratovima na teritoriji bivše SFRJ, ali izvinjavati se nacistima iz II svetskog rata je previše! Dokle bre više? Gospodo potomci nacista iz II svetskog rata, niko od vas se nije sam oslobodio od nacizma, već su to učinili Amerikanci, Englezi, Rusi. Niko od vas nije dizao glas protiv nacizma. Zbog toga, bolje vam je da ćutite i ne maltretirate i ponižavate Srpski narod.

miki

pre 10 godina

@ilir dukagjini

nije mi jasno zašto vi albanci i vaša braća hrvati računate samo ratove 90-ih...naša zajednička istorija je prilično duga i u njoj je bilo podosta sukoba i nisu uvek žrtve bili većinom nesrbi kako ti kažeš...

tacka

pre 10 godina

dajte da jednom stavimo tacku na dogadjaje od pre 6o i vise godina.mladje generacihe ne znaju puno o tome, samo ih trujemo prosloscu.
cilj svega je ekonomija i bolji zivot.podrzavam madjara ali i tomu u ovim nastojanjima

Ja

pre 10 godina

Ovo obostrano izvinjenje kao i jednostrano izvinjenje prema nekim drugim komsijama dovoljno govori i o jednim i o drugim susedima, doduse o svakim na svoj nacin.

wer

pre 10 godina

(Ilir dukagjini, 26. jun 2013 14:49)

Oh, da.. zaboravio sam.. Svi ste vodili oslobodilacke ratove, svaki metak i noz pod grlom je bio u cilju slobode i boljeg sutra.. Osim nasih.

Dokle god na svaku bebu budete kupovali po jedan AK47, tesko da mozete nekome prigovarati o savesti i izvinjenjima.

xitam

pre 10 godina

@(ja, 26. jun 2013 13:12)
Brate, ovo zna 26oro ljudi. Svaka cast. Ja imam 37 god i vec sam oko 15 20 na internetu, pa sam dosao o Pale Telekija. To zna jos 26 ljudi.

Ilir dukagjini

pre 10 godina

(modesty)
"Nadam se da ce Hrvati i Albanci iz ovoga nauciti kako se ponasa narod koji se doista kaje zbog nevinih zrtava".
I mi cemo Albanici a nadam se i braca Hrvati doci do saznanja da se zalud ginulo i ubijalo i trazeci oprost,pokajati se za nevine zrtve .Modesty dali uopste imas predstavu da je medju nevinim zrtvama bilo ponajvise nesrba /u proslom ratu/i ne ocekujes valjda da se neko drugi kaje do samih pocinitelja.

Mislilac

pre 10 godina

Ovim potezom je gospodin Ader od predsednika postao državnik. Sa druge strane, stiropor, smešni štrajk glađu i još smešniji žeđu, lepljenje naziva ulica sa imenima ratnih zločinaca i mnoge druge gluposti garantuju Tomislavu Nikoliću da nikada neće biti državnik, pa makar i 20 godina bio predsednik.

Kultura u usponu

pre 10 godina

@ (Pera bandera, 26. jun 2013 11:15)

Lepo je od tebe Pero, sto bi se postideo kad ga vidis ispod portreta Milosa Crnjanskog; ispod rada Save Šumanovića.

Coli

pre 10 godina

@ modesty
"Nadam se da ce Hrvati i Albanci iz ovoga nauciti kako se ponasa narod koji se doista kaje zbog nevinih zrtava."_____ Jel ti to misliš o opsadi i razaranju Vukovara, pronadjenim leševima u Batajnici, masakrama u Krusha e Madhe (Velika Kruša), Mej?, Reçak (Račak) a da ne spominjemo Sarajevo, Srebrnicu...

sds

pre 10 godina

Nadam se da ce Hrvati i Albanci iz ovoga nauciti kako se ponasa narod koji se doista kaje zbog nevinih zrtava.
(modesty, 26. jun 2013 11:33)

Svake godine se obilježava proboj logoraša Jasenovca, svake godine je tamo cijeli državni vrh i uvijek se čuju isprike, a ima i TV prijenos cijelo popodne. Imamo i dan sjećanja na žrtve holokausta koji se također svečano obilježava. Što još trebamo?

Ako netko treba nešto naučiti onda ste to vi jer era oprastanja za vas tek započinje.

Stefan

pre 10 godina

G-dine Ader a šta je sa podrškom Honved omladine za odcepljenje Kosmeta od Srbije?! Vi sigurno znate da Mađara na ovim prostorima nema ni u tragovima. Znate kad su Vam predci prevedeni iz Srba u Mađare i pokatoličeni. Ugri-Mađare 200 hiljada je Arpad uz pomoć katoličkih generala iz Vatikana doveo 896 iz Azije preko Karpata međ nas. Mađari su proizvod etno inženjera Vatikana

petar

pre 10 godina

mislim da bi i od nas bilo dovoljno da prihvatimo izvinjenje i izvinimo se za nase greske i to je to a ne da se donose neke deklaracije, koje su pritom sramotne za narod i antifasistcke stavove naroda. (zemlja polako prihvata neonaciste tako da je ne pominjem)

Dejan

pre 10 godina

"blablabla ... doveo 896. iz Azije preko Karpata međ nas"

Jeste, a Srbi su u tom trenutku na tom podrucju bili vec ihaha 150 godina, kad ih je tu naselila i pokrstila Vizantija.

Nema ljutis

pre 10 godina

Ma ne moras da se izvinjavas, to je nas posao da delimo ordenje i da se izvinjavamo okolo i kad smo krivi i kad nismo... tako da izvini ti sto smo se bacali pod led ......

Keti S.

pre 10 godina

Sjajan potez Gospodina Adera,ali je jako dobro sto je i sa nase strane ucinjen isti gest.Madjarska je i pre ovoga bila nas najbolji sused,a sada je to jos i vise.Kad kazem najbolji mislim na cinjenicu da se sa najvise postovanja od svih suseda odnosi prema nasoj zemlji.Budimpesta i Beograd su definitivno zadali domaci zadatak svima koji bi trebalo da izvuku lekcije iz proslosti,ali to nazalost ne cine.Inace Madjarska i Srbija imaju dugu i pozitivnu tradiciju politickih i kulturnih odnosa jos od srednjeg veka,preko cinjenice da se znacajna bastina i jednog i drugog naroda nalazi sa suprotne strane granice,sto ni jedne ni druge ne sprecava u iskazivanju uzajamnog postovanja prema tom nasledju,pa evo do danasnjih dana cemu je potvrda i ovo sto se danas dogodilo.Madjari iskazuju veliko postovanje prema srpskoj kulturi na podrucju Madjarske(Sent Anderja,kulturni centar Srba u BP-i sa crkvom i srpskom gimnazijom,cak se i jedna od ulica u samom centru koja se uliva u Vaci ulicu naziva Srpskom).Steta sto su mnogi objekti koji svedoce o prisustvu Madjara na teritiriji danasnje Srbije(Vojvodine,Juzne Ugarske)prilicno zapusteni.Dvorci i palate madjarskih plemica i velikaskih porodica cekaju neka bolja vremena da budu obnovljeni.Tvrdjava Bac ima veliki znacaj za nase sugradjane Madjare.U vreme dinastije Arpada koji su vladali Ugarskom od ranog sred.veka pa do poc.14-og veka taj gradic je bio sediste biskupije i znacajan kraljevski grad,a danas je kandidat nase zemlje za listu Uneska.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

@ (vostani carice, 26. jun 2013 13:32)

"A kamo izvinjenje za ultimatume, napade i okupaciju u Prvom svetskom ratu?"

-

Madjarska nije imala BLAGE VEZE sa objavom rata Srbiji, a veliko pitanje je koliko je i sam Franja Josif imao, ali se zna da se Austrijski car i Ugarski Kralj intenzivno ustezao da napadne Srbiju (to nije fikcija, to je istorijska CINJENICA). Odluku da se Srbiji objavi rat doneo je poluludi Nemacki Kajzer i njegov sasvim ludi premijer (Betman-Holveg) i njihova pomahnitala vojna vrhuska, koji su onda pritiskali Austriju sve dok nije popustila. Mislim da bi se svaki iole obavesteni istoricar slozio da Srbija nikada ne bi bila napadnuta da nije bilo Nemacke.

Ako je Austrija imala vrlo malo veze sa objavom rata Srbiji, Madjarska - kojoj je ratno razaranje na juznoj granici bilo potrebno kao cir na zadnjici - imala je JOS MANJE.

Mada su brojni istorijski izvori ukazivali na Grofa Tisu, tadasnjeg Madjarskog premijera, kao izvor najbesnijeg antisrpstva u monarhiji i najgoreg ratnohuskaca, nova istorijska istrazivanja jasno i nedvosmisleno ukazuju da to nema veze sa realnoscu. Wikipedija izricito tvrdi da te optuzbe nemaju nikakvog materijalnog osnova.

Ono sto znamo sasvim pouzdano je da je Tisa predlagao odlaganje ultimatuma, zalagao se za mirno resenje konflikta i da je Caru izricito rekao da nikada nece preuzeti odgovornost za rat "jer nema dokaza da su Srbi odgovorni za atentat u Sarajevu".

Oskar Poćorek NIJE bio Madjar. Bio je SLOVENAC.

Stefan

pre 10 godina

G-dine Ader a šta je sa podrškom Honved omladine za odcepljenje Kosmeta od Srbije?! Vi sigurno znate da Mađara na ovim prostorima nema ni u tragovima. Znate kad su Vam predci prevedeni iz Srba u Mađare i pokatoličeni. Ugri-Mađare 200 hiljada je Arpad uz pomoć katoličkih generala iz Vatikana doveo 896 iz Azije preko Karpata međ nas. Mađari su proizvod etno inženjera Vatikana

Balkanski špijun

pre 10 godina

Gde je kraj našem samoponižavanju samo zbog toga da bismo dobili pristupnicu Četvrtom rajhu. Da smo u bliskoj prošlosti "prešli crtu" i činili grozne zločine, tačno je, ali da se sada izvinjavamo svakome ko je na nas dizao pušku u istoriji zaista nema smisla. Ne podseća li sve to na ono: "Đura će ti oprostiti što te je tukao"? Kakvo je to licemerje sa stradanjem "nevinih Srba" u Vojvodini tokom II svetskog rata? Izraz "nevini Srbi" u tom slučaju je pleonazam. Nisu li svi Srbi na teritoriji tadašnje države bili nevini u odnosu na one čija je čizma kročila u ovu zemlju da bi ubijala. Treba li da se izvinjavamo i Hitlerovim Nemcima za zločine u koje su činili u Šumaricama, Kraljevu, Jajincima, na starom sajmištu, na Bubnju u Nišu i na mnogim drugim stratištima? Treba li da se izvinjavamo NATO zločincima zato što su prosipali kasetne bombe po civilnom stanvništvu u Nišu (pijaca, bolnica, stambeno naselje) tokom agresije 1999? Trebali da se izvinjavamo svakome od koga smo se na teritoriji naše države branili kroz istoriju? Izvinjavam se zbog svih žrtava stradalih od srpske ruke u ratovima tokom devedesetih, u ratovima na teritoriji bivše SFRJ, ali izvinjavati se nacistima iz II svetskog rata je previše! Dokle bre više? Gospodo potomci nacista iz II svetskog rata, niko od vas se nije sam oslobodio od nacizma, već su to učinili Amerikanci, Englezi, Rusi. Niko od vas nije dizao glas protiv nacizma. Zbog toga, bolje vam je da ćutite i ne maltretirate i ponižavate Srpski narod.

lala

pre 10 godina

Ne bih da zagvazdam previse, ali da li je mislio "nevini Srbi" u smislu svi su Srbi tada bili nevini ili su nevini bili samo oni koji se nisu borili protiv nacista ali eto stradali su?

sds

pre 10 godina

Nadam se da ce Hrvati i Albanci iz ovoga nauciti kako se ponasa narod koji se doista kaje zbog nevinih zrtava.
(modesty, 26. jun 2013 11:33)

Svake godine se obilježava proboj logoraša Jasenovca, svake godine je tamo cijeli državni vrh i uvijek se čuju isprike, a ima i TV prijenos cijelo popodne. Imamo i dan sjećanja na žrtve holokausta koji se također svečano obilježava. Što još trebamo?

Ako netko treba nešto naučiti onda ste to vi jer era oprastanja za vas tek započinje.

Nema ljutis

pre 10 godina

Ma ne moras da se izvinjavas, to je nas posao da delimo ordenje i da se izvinjavamo okolo i kad smo krivi i kad nismo... tako da izvini ti sto smo se bacali pod led ......

Coli

pre 10 godina

@ modesty
"Nadam se da ce Hrvati i Albanci iz ovoga nauciti kako se ponasa narod koji se doista kaje zbog nevinih zrtava."_____ Jel ti to misliš o opsadi i razaranju Vukovara, pronadjenim leševima u Batajnici, masakrama u Krusha e Madhe (Velika Kruša), Mej?, Reçak (Račak) a da ne spominjemo Sarajevo, Srebrnicu...

Ilir dukagjini

pre 10 godina

(modesty)
"Nadam se da ce Hrvati i Albanci iz ovoga nauciti kako se ponasa narod koji se doista kaje zbog nevinih zrtava".
I mi cemo Albanici a nadam se i braca Hrvati doci do saznanja da se zalud ginulo i ubijalo i trazeci oprost,pokajati se za nevine zrtve .Modesty dali uopste imas predstavu da je medju nevinim zrtvama bilo ponajvise nesrba /u proslom ratu/i ne ocekujes valjda da se neko drugi kaje do samih pocinitelja.

Dejan

pre 10 godina

"blablabla ... doveo 896. iz Azije preko Karpata međ nas"

Jeste, a Srbi su u tom trenutku na tom podrucju bili vec ihaha 150 godina, kad ih je tu naselila i pokrstila Vizantija.

nn

pre 10 godina

ja sam se upoznao sa jednom mađaricom prošle godine na moru i moram da kažem da nikakvih nesporazuma nije bilo :-)
(miki, 26. jun 2013 11:35)

Ako cemo po tome zakljucivati, citav svet (barem muski) voli Srbiju.

Metoruk

pre 10 godina

Hvala!
Ja se takodje kao Srbin, pojedinac, izvinjavam svim Madjarima za zlocine koje su pocinili srpski titoisti 1945. godine.
Ovo je trebalo davno uciniti. Zivelo prijateljstvo nasa dva naroda!

milan

pre 10 godina

Znate sta, ja ovo u potpunosti podrzavam, ali ima jedna osobina kod nas Srba koja mene zgrozava, nevezano za ovaj dogadjaj.

Odem skoro u Novi Sad, i motao se tamo 2-3 dana po gradu, lep grad nema sta, i u nekom drustvancetu bili neki Novosadjani, njih 6-7, kombinovani polovi, a sve Srbi.

I niko nije cuo za novosadsku raciju, ali NIKO. A svi pljuju po Madjarima, Hrvatima...

Pa ja ne znam koji djavo da nam se neko izvinjava kad mi sami te zlocine bacimo u zaborav. Neverovatna je nasa nepismenost.

Nikad necu zaboraviti kad je onaj mladic pre nekoliko godina rasirio sliku Draze Mihajlovica u Zagrebu na Trgu Bana Jelacica. I dobio dva tri samara od prolaznika, jednu pesnicu, i hapsenje. Isporucili ga Hrvati posle 2-3 dana Srbiji. I posle toga Matija Beckovic (koga inace ne volim ali ta mu je bila dobra) izjavi za novine "da je neki Hrvat rasirio sliku Anta Pavelica u centru BG 90% Beogradjana ne bi znalo ko je to".

ISTINA ZIVA.

Aleksandar

pre 10 godina

Onomad su svi ismijavali i kritikovali Tadica, a vidite kako je lijepo kad vam se neko izvini za zlocine. Time se ne vracaju zrtve, niti se ublazava bol, niti se amnestira krivica. Time se jednostavno pokazuje ljudsko saosjecanje i kajanje.

Dete hortijeve racije

pre 10 godina

Kao neko čiji roditelji su bili svedoci nasilja madjarskih fašista u januaru 1942, kao i osvete posle dolaska crvene armije u oktobru 1944 mogu reći da pozdravljam ovu deklaraciju, trebala je doći bar jedno 10-20 godina ranije.
Ali tvrditi da su prvo stradali Srbi od Madjara pa posle Madjari od Srba je poluistina jer:
- od madjarskih fašista te 1942.g. najviše je stradalo Jevreja, pa tek onda Srba, Roma itd.
- od nove vlasti i kratkog suda rudoarmejaca s kraja 1944.g. stradalo je opet najviše Roma, pa tek onda Madjara, pa Nemaca koji su verovali oslobodiocima i nisu pobegli. Na vreme su pobegli baš ti što su zločine činili.
Ironija je da i od jednih i od drugih stradali su Romi i poneki bezkućnici koje niko hteo nije.
A kada su izbrisani Jevreji sa mape Vojvodine (ubijanjem 1942, preseljenjem u Izrael od 1948), nova vlast je skoro svuda kasnih pedesetih godina 20.veka po manjim mestima uklanjala sinagoge a kasnije i groblja.

Mislim da iz pijeteta prema žrtvama treba postaviti spomen ploče na mestima masovnog pogubljenja koje se desilo posle "oslobodjenja" kao i spomen table na mestima "logora za Nemce" (npr. Bački Jarak 1945-46 g.) da ne bi na mestu tragedije bio seoski vašar i slično.

Ezio Auditore

pre 10 godina

Mislim da je glupo sada ovo reci ali ja nikada nisam Madjare dozivljavao kao neprijatelje ili ih gledao ispod oka.
Ne mogu to da kazem za Zapadnog suseda i one sa Juga koji pokusavaju da nam budu susedi...

Kultura u usponu

pre 10 godina

@ (Pera bandera, 26. jun 2013 11:15)

Lepo je od tebe Pero, sto bi se postideo kad ga vidis ispod portreta Milosa Crnjanskog; ispod rada Save Šumanovića.

wer

pre 10 godina

(Ilir dukagjini, 26. jun 2013 14:49)

Oh, da.. zaboravio sam.. Svi ste vodili oslobodilacke ratove, svaki metak i noz pod grlom je bio u cilju slobode i boljeg sutra.. Osim nasih.

Dokle god na svaku bebu budete kupovali po jedan AK47, tesko da mozete nekome prigovarati o savesti i izvinjenjima.

Stari Novi Sad

pre 10 godina

@milan, 26. jun 2013 12:36

A da se ti nisi druzio sa bosancima i krajisnicima kojih je pun Novi Sad? Drustvom iz Vjeternika?
Svi PRAVI Vojvodjani i Novosadjani znaju za raciju i NIKO ne mrzi ni Hrvate ni Madjare. Moja porodica je izgubila dosta clanova u raciji 1942. a ja niti jedan jedini put od starijih nisam ni cuo ni osetio bilo kakvu netrpeljivost prema Madjarima, cak sta vise u medjuvremenu dobili smo i Madjare u familiji putem sklapanja bracnih veza.
A oni koji mrze nekog zbog nacije mogu da se vrate odakle su dosli, tamo se odavno ne ratuje, a neki ce uskoro biti i gradjani EU

@ Milan

pre 10 godina

Ja ne znam sa kojim si ti Novosadjanima sedeo i koliko imaju godina, ali moja ekipa, a boga mi, velika je, svi znaju za raciju. A pri tom niko ne mrzi ni Hrvate, ni Madjare. Zapravo nikog! Mozda nam malo na ganglije idu Beogradjani, ali nasi su pa dozvoljavamo sebi taj sitni, nepristojni i naravno bezazleni "uzitak".

zeil

pre 10 godina

Prava stvar! Dobro je da dve zemlje podvlace crtu za zlocine, i raciju i ponasanje hortijevaca, kao i jugoslovensku odmazdu 1944-1945. Inace, toliko malo danas znamo jedni o drugima, a dva naroda imaju jako isprepletene istorije i duge periode zajednistva, suzivota, saveznistva i razumevanja. U danasnjoj Madjarskoj jos uvek stoje tragovi srpskog prisustva (citajte Projekat Rastko Budimpesta), a o madjarskom prisustvu u Vojvodini i Beogradu je izlisno govoriti.

Dunster

pre 10 godina

Svaka čast Predsedniče!

Ipak ima nade za nas u ovom regionu Evrope.
Ovaj dan u Skupštini Srbije mora biti zapamćen i obeležen. Danas su se stvarno dva naroda pomirila i ja se osećam kao deo tog pomirenja.
I osećam se lepo iako od toga nemam ništa lično. E to je ono što narod čini ponosnim i hrabrim. To su prava dela njihovih lidera.

Banat1

pre 10 godina

Ovako se rasciscava sa prposloscu....prasta se ali se ne zaboravlja,da se vise nikada ne bi ponovilo.Tako rade ozbiljne drzave i ozbiljni drzavnici, koji zele da povedu svoju zemlju napred.Ovaj primer treba slediti i sa drugim drzavama...

tacka

pre 10 godina

dajte da jednom stavimo tacku na dogadjaje od pre 6o i vise godina.mladje generacihe ne znaju puno o tome, samo ih trujemo prosloscu.
cilj svega je ekonomija i bolji zivot.podrzavam madjara ali i tomu u ovim nastojanjima

miki

pre 10 godina

@ilir dukagjini

nije mi jasno zašto vi albanci i vaša braća hrvati računate samo ratove 90-ih...naša zajednička istorija je prilično duga i u njoj je bilo podosta sukoba i nisu uvek žrtve bili većinom nesrbi kako ti kažeš...

Mislilac

pre 10 godina

Ovim potezom je gospodin Ader od predsednika postao državnik. Sa druge strane, stiropor, smešni štrajk glađu i još smešniji žeđu, lepljenje naziva ulica sa imenima ratnih zločinaca i mnoge druge gluposti garantuju Tomislavu Nikoliću da nikada neće biti državnik, pa makar i 20 godina bio predsednik.

SAMOJA

pre 10 godina

Tako i treba! Konacno se vraca moralni poredak koji se negde bio izgubio! Uvek glasam za razgovor, dogovor i saradnju! Samo tako se problemi mogu rešiti!

ja

pre 10 godina

Svaka cast! Jedna zanimljivost je da je premijer Madjarske u aprilu 1941. izvrsio samoubistvo zbog ponistavanja dogovora o vecnom prijateljstvu i ucescu Madjarske u napadu na Jugoslaviju. On je napisao ostro oprostajno pismo i otprilike je predvideo sta ce se desiti, a na kraju krajeva savez sa Nemcima u 20. veku je upropastio Madjarsku ali srecom danas se vodi neka druga bolja politika. Inace premijer se zvao Pal Teleki.

Slobodan Djakovic

pre 10 godina

Mi naslove vesti citamo onako kako smo "programirani" i cesto sa dubokim predrasudama. Gledaj, svako normalan zna, razume i vidi opasnost u etnickim carkama - ipak, malo njih zaista razume sa koliko neznanja i predrasuda gleda na pitanje odnosa dva susedna naroda. Vojvodina mora da ocuva svoju pitomljivost, ko se u njoj mlekom dojio, zna o cemu pricam. Majku i oca ne mozes da biras, ali da naucis da postujes drugu stranu, pa i neprijatelja, samo malo postovanja i svima ce biti lakse i oni ce te postovati. Sunca, vode i zemlje ima dovoljno za svakog u Srbiji. U praksi, najveca pretnja od strane madjarskih ili srpskih nacionalista je sto niko nije odgovoran za ono sto cini ili preti da ce uciniti. Ne sporim da nacionalizam mora da zivi u nekom obliku, pa svako svoje da unapredjuje, ali nasi "nacionalizmi" pocivaju na unistavanju onih drugih, pa pogledajte XX vek i koliko je glava palo u bezumlju. Pozdravljam poteze koji treba svima da pruze primer da pazljivo biramo reci i pamet u glavu, jer bez pameti smo kao volovi.

marija

pre 10 godina

Dodje vreme da neki Dobri ljudi to izgovore.
U ime mira i pomirenja buducih generacija.
Fukara nikad ne izgovori rec - izvinite. Ima ih jos.
Na celu Madjarske je Dobar covek. Svaka cast, gospodine.

petar

pre 10 godina

mislim da bi i od nas bilo dovoljno da prihvatimo izvinjenje i izvinimo se za nase greske i to je to a ne da se donose neke deklaracije, koje su pritom sramotne za narod i antifasistcke stavove naroda. (zemlja polako prihvata neonaciste tako da je ne pominjem)

marko

pre 10 godina

I pre Pala Telekija Srbija i Madjarska su imale odlicne odnose. Pored Pala Telekija imamo i slucaj Zilinskog koji se usprotivio u parlamentu tom zlocinu nad Srbima i zato je bio streljan od strane hortijevaca u toku II svetskog rata. Odlicni odnosi su bili sve do najezde Turaka i neko vreme posle toga. U sustini, ti odnosi su bili uvek odlicni dok nije bilo mesanja Nemacke. Opste je poznato da je Nemacka u sustini bila veliki protivnik Austro-Ugarske i moze se reci da je ona glavni destruktor te drzave. Uvek su nalazili neke likove koji ce raditi protiv interesa te drzave, pa tako i neke koji su radili protiv Srba i Madjara istovremeno. U sustini dobro razradjena divide et impere. Srbija i Madjarska su imale slicne prilike i istorije, i odatle njihovo razuemvanje. Problemi datiraju od novijih vremena i jacanja Nemacke. Zato se u ovim vremenima i treba setiti Telekija, Zilinskog, Petefija i sl kojih je bilo puno i koji su spajali ova dva naroda slicnih sudbina.

brzo do lekara dok nije kasno!

pre 10 godina

@(Stefan, 26. jun 2013 14:39)

896 godine nije postojala Katolicka crkva. A od rimskog pape i "katolickih etno-inzenjera" je krunu i priznanje primilo nekoliko srBskih vladara.

Siniša

pre 10 godina

Zahvaljujući madjarici Gabrijeli Beški u hladnu Tisu nije otišao moj deda Vojin, njegova supruga i četvoro dece. Zahvaljujući njoj , ja danas pišem ovaj mail. Gabrijela (vlasnica kafane u Đurđevu) nije preživela kraj rata. U svakom narodu ima kukolja, ali je mnogo više žita koji nas mora spajati.

bulldozer

pre 10 godina

Bože, još koliko pre dvadesetak godina za Mađarsku smo bili Las Vegas.

ONT:
Ne znam jel rekao Andrić ili Selimović, svejedno, parafraziraću: Dvoje koji razgovaraju možda će se jednog dana složiti, a dvoje koji ne razgovaraju neće nikada.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Ovo je verovatno najbolja stvar koja se desila Srbiji za poslednjih 25 godina.

Zahvaljujem se Gospodinu Aderu i madjarskoj vladi i nadam se da ce prijateljski i srdacni odnosi koji su postojali izmedju nasih naroda skoro hiljadu godina i koji su bez ikakvog razloga, povoda i smisla prekinuti 1848. godine sada moci da se nastave tamo gde su stali.

Kao fus-nota: daleko vise cenim i postujem Madjare nego Francuze, Holandjane ili Engleze.

xitam

pre 10 godina

@(ja, 26. jun 2013 13:12)
Brate, ovo zna 26oro ljudi. Svaka cast. Ja imam 37 god i vec sam oko 15 20 na internetu, pa sam dosao o Pale Telekija. To zna jos 26 ljudi.

novi vetrovi...

pre 10 godina

Prija kad se neko i nama izvini... (jelena, 26. jun 2013 15:28)
Početak milenijuma trebalo bi da pokrene neke nove vrednosti u ljudima. Pre svega čovekoljublje i poštenje. Da se nadamo!

DEDA CVETKO

pre 10 godina

@ (vostani carice, 26. jun 2013 13:32)

"A kamo izvinjenje za ultimatume, napade i okupaciju u Prvom svetskom ratu?"

-

Madjarska nije imala BLAGE VEZE sa objavom rata Srbiji, a veliko pitanje je koliko je i sam Franja Josif imao, ali se zna da se Austrijski car i Ugarski Kralj intenzivno ustezao da napadne Srbiju (to nije fikcija, to je istorijska CINJENICA). Odluku da se Srbiji objavi rat doneo je poluludi Nemacki Kajzer i njegov sasvim ludi premijer (Betman-Holveg) i njihova pomahnitala vojna vrhuska, koji su onda pritiskali Austriju sve dok nije popustila. Mislim da bi se svaki iole obavesteni istoricar slozio da Srbija nikada ne bi bila napadnuta da nije bilo Nemacke.

Ako je Austrija imala vrlo malo veze sa objavom rata Srbiji, Madjarska - kojoj je ratno razaranje na juznoj granici bilo potrebno kao cir na zadnjici - imala je JOS MANJE.

Mada su brojni istorijski izvori ukazivali na Grofa Tisu, tadasnjeg Madjarskog premijera, kao izvor najbesnijeg antisrpstva u monarhiji i najgoreg ratnohuskaca, nova istorijska istrazivanja jasno i nedvosmisleno ukazuju da to nema veze sa realnoscu. Wikipedija izricito tvrdi da te optuzbe nemaju nikakvog materijalnog osnova.

Ono sto znamo sasvim pouzdano je da je Tisa predlagao odlaganje ultimatuma, zalagao se za mirno resenje konflikta i da je Caru izricito rekao da nikada nece preuzeti odgovornost za rat "jer nema dokaza da su Srbi odgovorni za atentat u Sarajevu".

Oskar Poćorek NIJE bio Madjar. Bio je SLOVENAC.

Ja

pre 10 godina

Ovo obostrano izvinjenje kao i jednostrano izvinjenje prema nekim drugim komsijama dovoljno govori i o jednim i o drugim susedima, doduse o svakim na svoj nacin.

Keti S.

pre 10 godina

Sjajan potez Gospodina Adera,ali je jako dobro sto je i sa nase strane ucinjen isti gest.Madjarska je i pre ovoga bila nas najbolji sused,a sada je to jos i vise.Kad kazem najbolji mislim na cinjenicu da se sa najvise postovanja od svih suseda odnosi prema nasoj zemlji.Budimpesta i Beograd su definitivno zadali domaci zadatak svima koji bi trebalo da izvuku lekcije iz proslosti,ali to nazalost ne cine.Inace Madjarska i Srbija imaju dugu i pozitivnu tradiciju politickih i kulturnih odnosa jos od srednjeg veka,preko cinjenice da se znacajna bastina i jednog i drugog naroda nalazi sa suprotne strane granice,sto ni jedne ni druge ne sprecava u iskazivanju uzajamnog postovanja prema tom nasledju,pa evo do danasnjih dana cemu je potvrda i ovo sto se danas dogodilo.Madjari iskazuju veliko postovanje prema srpskoj kulturi na podrucju Madjarske(Sent Anderja,kulturni centar Srba u BP-i sa crkvom i srpskom gimnazijom,cak se i jedna od ulica u samom centru koja se uliva u Vaci ulicu naziva Srpskom).Steta sto su mnogi objekti koji svedoce o prisustvu Madjara na teritiriji danasnje Srbije(Vojvodine,Juzne Ugarske)prilicno zapusteni.Dvorci i palate madjarskih plemica i velikaskih porodica cekaju neka bolja vremena da budu obnovljeni.Tvrdjava Bac ima veliki znacaj za nase sugradjane Madjare.U vreme dinastije Arpada koji su vladali Ugarskom od ranog sred.veka pa do poc.14-og veka taj gradic je bio sediste biskupije i znacajan kraljevski grad,a danas je kandidat nase zemlje za listu Uneska.