Utorak, 25.06.2013.

21:03

Prava istina o grebanju 500 L ?

Interna istraga Kompanije "Fijat automobili Srbija“ nije otkrila ko je na montažnoj traci grebanjem oštetio više automobila.

Izvor: B92

Prava istina o grebanju 500 L ? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

bgns

pre 10 godina

Kakvi smo mi idoti!!! Ako su nezadovoljni cenom rada, nek daju otkaz i nek se zaposle za veći novac. Treba ga naći i drakonski kazniti da mu više ne padne napamet.

Ivan

pre 10 godina

Ala šibaju komentari: samo crno ili samo belo. To je ono što nas uništava godinama. Ne može sve preko noći da bude super, ali isto tako ne treba svi da zabadamo glavu u pesak i čekamo da nešto padne s neba. Neće ništa da padne dok ne zatražiš i izboriš se za to!
Ovi što rade u javnom sektoru pljuju po privatnicima, a ovi što rade kod privatnika pljuju po javnom sektoru. Činjenica je da ne valja ni jedno ni drugo.
Mora da se radi, ali ne sme niko da te ponižava, vređa, tera da radiš a da te ne plaća, tera na prekovremeni rad a ne plaća, ne dozvoljava da koristiš odmor i sl. Ne verujem da vama koji radite kod privatnika to odgovara, pa vas zato ne razumem kad to branite. Mislim da našim radnicima ne treba dati ništa veća prava od onih koja imaju npr. radnici u Nemačkoj. Ajde da tako postavimo stvari, plate neka budu 4-5x manje, nije problem, ali neka i inspekcije rade posao za koji su plaćene!

Gregy

pre 10 godina

A da ode FIAT pa da mi u raspaloj fabrici bez grejanja pravimo jugice, kraduckajuci alat, uzimajuci bolovanje za poljoprivredu i nerad.

Lalegator

pre 10 godina

gospodo, ako niste zadovoljni dajte otkaz, ima drugih koji bi rado zauzeli vasa mesta i plate.
(mare, 26. jun 2013 01:23)

Ovakav defetisticki i samounistavajuci stav ne postoji nigde sem u Srbiji.

kiki

pre 10 godina

Po vašim komentarima čini mi se da većina misli da je ovo srednji vek ili doba najljuće ekonomske krize pa da se ljudi mogu gaziti i uslovljavati sintagmom uzmi ili ostavi.DOKLE!!!
Istina je uvek negde u sredini pa molim budimo realni, niti su Italijani zlato,niti su uložili sav novac u fabriku(da bi mogli bahato da se ponašaju)niti su naši radnici "male mace".Država je parama poreskih obveznika učestvovala u ovom projektu i mora da štiti i ulog ali i svoje radnike!Bljutavo je tražiti da se evropski radi za novac od koga ne možeš iole pristojno da živiš sa čim se ne bi složili političari koji toliki iznos troše dnevno!!!

svugde je tako

pre 10 godina

@Mihajlo
"Živim u Kg, i mogu da kažem da su se italijani veoma izbahatili."

Znas zbog cega je to?
Slicno se dogodilo i u Valjevu kada su dosli Slovenci. Sav onaj narod sto se zaposlio u fabrici (uglavnom preko veze), je poceo nevidjeno da se uvlaci Slovencima u d... Zenski svet je odma rasirio noge, a ovi muski su se prosto takmicili ko ce pre i ko ce vise da se nametne sefovima, da im "nabaci neku ribu", ponarocito ovim stranim, sve ocekujuci neku korist zauzvrat. Da ne pricam o cinkarenjima i podmetacinama, opanjkavanjima, koje narod ovde vidi kao jedini nacin za napredovanje. A Slovenci, kada su videli da su ovi nasi skinuli gace, sta ce drugo nego da iskoriste priliku. Tako bi i ovi nasi isto radili da odu negde na stranu, i da im je dozvoljeno da se bahate. Nije tu problem toliko u strancima, koliko u mentalitetu naseg naroda, koji je sklon poltronstvu i spletkama. Slicno sam vidjao i u domacim firmama. Narod se sve vreme nada da ce zbog tog svog ulizistva imati bolji tretman u firmi, vecu platu i slicno. Dok pak na pauzama, kod ovih nasih ne zna se ko je veci Srbin, i ko je ponosniji. Srpski radnika nikada nije cuo za solidarnost i profesionalnost. Ta nasa malogradjanstina ce nam i doci glave.

ZIVOTA

pre 10 godina

Talijani nisu cool, ali jesu talijanke.

U clanku se preplice prica o politickoj I strucnoj strani desavanja u fabrici sto u startu mije dobro.
Te dve stvari treba razdvojiti I odmah ce sve biti kristalno jasno.
Svi zanamo da se ne sabiraju babe I zabe.

garavi

pre 10 godina

kukali smo dok nijje dosao fiat . nema ovo nema ono , yugo se nepravi dal ce neko doci ili ne . . . a sad ? a sad se pravimo pametni i isterujemo neku pravdu . alo sto radite kad nije dobro u fiatu ? i ako nije dobra kompanija aj da je izbacimo iz srbije pa idite svi na njivu i motike u ruke . daj bre ucutite i pravite auta .

misa

pre 10 godina

prvo su govorili da je Kragujevac dolina gladi a pre toga su od slobe dobijali polutke i radili svoju zemlju u selima.Kada je napravljena najmodernija fabrika automobila u svetu,ponadali su se da mogu ponovo vratiti samoupravljanje a zaboravljaju da je vlasnistvou fabrici Fijata 67% a srbije 33%.Kada su shvatili da sada moraju ,,stvarno,,da rade onda sabotiraju jer nema vise slobe i svinjskih polutki.Neka odluce ili poljoprivreda ili da budu radnici u industriji

Ford

pre 10 godina

Ma ima da se radi. Pitam se da li su se radnici bunili kada su nestajali delovi i alat iz te fabrike 90-ih godina. Bacali preko ograde pa kad završe smenu odu i preuzmu,kada su se ugrađivale daske u vrata da drže stakla. Tada su svi ćutali jer im je bilo fino iako je plata bila možda 10 DM. Što ne kažu kada je svaki majstor koji je radio zaduživao kvalitetan alat za rad pa ga nosio kući a donosio nekvalitetne alate neke ''Š'' izrade. Što ne kažu da radna odela koja su zaduživali nosili kući a i dalje radili u masnim i prljavim odelima. E sad drugari mora da se radi.Ili ćeš se prilagoditi tome jer ipak je najvažnija plata(kakva god da je) koju zaradiš i nosiš je kući porodici da bi imali za život. Cigara koju ne popušiš je veoma mala žrtva(inače i ja sam pušač) i razumem kako je kad dugo ne zapališ cigaretu. Ali šta je tu je.Svakom je teško kada se promeni sistem upravljanja i navika koju si imao pre ,ali što se pre navikneš i prihvatiš biće ti lakše. Ne vredi prošlo je vreme ladovinjanja i levačenja.

milan

pre 10 godina

Da ponižava da ponižava kome se nesviđa KUCI,,,,,isi taj Srpski inženjer je spavao 25 godina i nije ni maticu usavrsio na npr YUGU e sada radi za priucenog italijanskog majstora,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

pijetro

pre 10 godina

Radnicima je kažu teško da gledaju i kad doučeni "Fijatov“ šef tera našeg inženjera da tri puta donese isti deo.

E ovo je bas verovatno, ajde novinare, potrudi se malo!!!!

mc

pre 10 godina

Prava istina?!
Prava istina je da smo mi lenji i bezobrazni i da nemamo nikakve radne navike, to je prava istina!!!
Neka FIAT zatvori fabriku u KG i grad ce umreti!!!

citam i sekiram se

pre 10 godina

To sto se desava u FIAT-u u smislu rukovodjenja nije i nece biti samo tu.Tako ce biti u svim fabrikama stranih ulagaca.Ova zemlja je predodredjena za to i sve sto je cinjeno do sada ide u prilog tome.Da li ce Palma ili Dinkic dovesti nekog investitora to je irelevantno, jer ce uticajne zemlje i velike ekonomije polako stvoriti i vec stvaraju uslove da u nasoj zemlji dobiju sve sto pozele.Aparat kojim to rade je ogroman pocev od politike pristupanja EU pa sve do politike banaka.Jednom recju necemo imati izbora sem da radimo za parce hleba, a ko nije do sada otisao nigde kasno mu je.

schmilo

pre 10 godina

Није им дао да изађу на пљугу. У, каква штета. Забрана пушења је донела само то да на сваких пола сата један значајан проценат људи не ради ништа. Ја стварно не знам ком послодавцу се то допада

Marko Petrovic

pre 10 godina

Kada ce vec da shvate da Titove Zastave vise nema i da mora da se radi a na pauzu se ide u propisano vreme a ne na svakih 10 minuta da duvane. Ako im ne odgovara mogu da promene firmu - tako se radi na zapadu. Ja sam na Bliskom Istoku - radno vreme je 10 sati dnevno 6 dana u nedelji sa jednom pauzom od 45 min za rucak. Niko me ne tera da radim - ako hoces radi a ako ne, tamo su vrata. Sam sam pristao na ove uslove. Tako i oni - ako hoce da rade neka rade a ako nece nek daju otkaz pa nek traze bolje.

Marko Đojić

pre 10 godina

Cisto sumljam da je receno "stoko srpska" a ako jeste snimiti sledeci put pa pustiti u medije I dostaviti ambasadi italije da upozori svoje gradjane na adekvatno ponasanje za vreme radnog odnosa u stranoj zemlji...
Nije istina da nas stranci dozivljavaju kao lose radnike znam to iz licnog iskustva.Ali postoji problem u razmisljanju radne snage u Srbiji...
Vi niste suvlasnici kompanije u kojoj radite I to sto placate porez a firma je delom drzavna ne znaci da imate pravo odluke I rukovodecu funkciju -vi ste placeni za posao koji radite pod uslovima koji su naglaseni u ugovoru I ako vam to ne odgovara trebalo bi da potrazite nesto bolje I unosnije.
Da radi se po 10-12 sati , naglasavam radi se... jedna pauza u toku smene koja traje 45-60 minuta I obuhvata I obrok pauze za cigare itd.Tako je to I u drugim zemljama .E sada kazete pa ako je tako , zasto nisam placen kao u drugim zemljama ? Prvo koji bi interes bio bilo koga da otvori posao gde su mu troskovi veci ili isti kao I kod kuće? Drugo Srbija nije Jugoslavija iz 79 sa standardom Švedske, ovo je zemlja koja se oporavlja od ratova,sankcija I finansijskih problema I morace dve-tri generacije da rade duplo vise da bih njihovi unuci mogli imati bolji zivot a to su I vasi dedovi radili za vas pa razmislite sta ce te sada...

realan

pre 10 godina

evo resenja a ujedno i prica i prilika za insajder b92 ili bilo koju svrsihodnu medijsku kucu. neka tajno nameste malu kamericu na radnika fiata s obzirom na optuzbe o ponasanju kapiram da ce biti dovoljno dobrovoljaca pa da vidimo kako se ti italijani ponasaju i sta se to tamo stvarno dogadja

vec neko vreme se vrti prica o ponasanju italijana u kragujevcu pa mi je prosto neverovatno da nikome od novinara i medija pa cak ni radnika nije palo na pamet da tako nesto uradi

Fight for the fact

pre 10 godina

Dosta maliciozan tekst, sa prenetim navodima iz drugog lista bez iznosenja stava i druge strane. Ovakvim tekstovima se samo podgrevaju "zastitnici sindikalnih prava(citaj neradnika)" i zastupnici teze o istim stomacima cistacica i direktora.
Sve te strane(multinacionalne) firme rade na belo, i na taj nacin pune budzet iz kojeg se skoluju i lece deca tih istih otporasa.
Ko nece da radi za 35k rsd u uredjenom sistemu, uvek moze da otvori svoju firmu u kojoj ce imati sva prava i platu po slobodnoj proceni.
Ili mozda ne moze... ali zato uvek moze da u tudjoj firmi zahteva prava koja mu je tata u Titovo vreme imao u drzavnom preduzecu...
Zato i jesmo tu gde smo ;)

gospodar muva

pre 10 godina

pazite molim vas "douceni fijatov sef" tera srpskog inzinjera... istog onog inzinjera "kakva meni plata takva tebi vrata" iz zastave... "douceni sef" vec naucio rec stoko.... po ovome ispade da su ti italijani djavoli koji maltretiraju radnike... mogu samo da porucim radnicima batalite slaninu luka i lebac sa rakijom i za dorucak probajte nesto laganije recimo italijansku pastu al dente i ne grebite vise te automobile sami sebe sabotirate a niste ni svesni toga

< insert name >

pre 10 godina

Nemam živaca da se upuštam u diskusiju ali se pitam šta je prvo bilo akcija ili reakcija.
Ako je Italijan nazvao Srbina stokom, mora da je imao jako dobar razlog. Ako su opet to i Nemci govorili onda da se zapitamo, jesu li u pravu?

gospodar muva

pre 10 godina

a taj sto pljeska po zadnjici (ako je to istina) i ako to radi van kruga fabrike nekoj devojci koja nije zaposlena u fijatu (ako je zaposlena onda nista -takav je liberalni kapitalizam :-)) vi gospodo kragujevcani malo ispljeskajte njega

Bob Rock

pre 10 godina

On te placa za tvoj rad
(Zemljanin, 25. jun 2013 23:45)

Upravo tako!! Placa te za rad, a ne za samoupravljanje!!!

Nema "nasa fabrika", nema "mi smo gradili, odvajali od usta", nema "kakva meni plata, takva tebi vrata", nema "svinjske polutke i sindikalno odmaraliste u zanjicama", nema "bolovanje dok se oberu visnje ili pozanje psenica"...

Radis, dobijes platu.. Ne radis, ne dobijes platu...

Veroljub

pre 10 godina

Italijani su dobri menadzeri. Ako je necega i bilo, sastavni je deo zivota u kompaniji, nemoguce je da sve bude idealno, a s vremenom se stvari poboljsavaju. Fiat automobili Srbija je nas najveci izvoznik i to ljudi cene.

mix

pre 10 godina

Sve je zo počelo pre desetak godina.Tada su su vlasti,sve sa Dinkićem na čelu reklamirali Srbiju kao meku za ulaganje,naravno,akcenat je bio na jeftinu(ponižavajuće)radnu snagu.Da li ste čuli da u Nigeriji vlasti zovu na jeftine prostitutke?Niste,mada je tako.E onda su se tajkuni tipa Mišković,Kostić i ostala džet-set boranija, utrkivali ko će gore i ubedljivije da nazove ljude ovde neradnicima.Dvadesetak hiljada dinara u Maxi-ju,kakvo bogatstvo...
E onda smo dobili velikog giganta Fiat,gde izvoza ima,ali za srpski budž et nema ništa.Osim za pojedince.
Šta ćeš,kome se dolazi u Srbiju,nije ni Fiat mogao da nađe poslovođe bolje od italijanskog otpada,nego ove prostake.Elem,ne valja ova zemlja nama,pa što bi njima.Zato su nervozni i prosti.Mi imamo razumevanje za sve,i dobra smo terapija za belosvetki šljam.
Eh,ide i novi zakon o radu,pa ćemo najzad moći da nas kinje i domaće šuše,tako da će Italijani biti kao crveni krst.
Do nekog novo Brazila,jedino kada ološu dođeš do vile,onda te zove na pregovore.

Sir Oliver

pre 10 godina

Vise od pola veka ista prica. "Serbistan bez spoljnog neprijatelja je kao selo bez doma kulture". Stranci su zli a nasi sefovi i poslodavci su kao med i mleko. Pitam se samo zasto bi svi rado otisli da rade negde kod tih zlotvora? Moje je misljenje da stranci, pa sve i da hoce, nikada ne bi mogli da dovedu toliko smradova i zlikovaca koliko ih vec imamo ovde.

Slobodan

pre 10 godina

Kad ste se vi pitali u Zastavi, ceo vas nerad su pokrivali svi. Sad necete da preuzmete odgovornost za sebe i svoje porodice i krenete sa ozbiljnim radom. Polako, izgleda da cete morati...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bane Vojvodina, 25. jun 2013 22:09)

Otac mi je radio u Zastavi, a njegov "nerad" koji je zdravljem platio nisi sigurno pokrivao ti, čije laži ništa ne može da pokrije.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Ako su vređali na nacionalnoj osnovi, onda država treba da reaguje u skladu sa zakonom i da procesuira tog Italija. Ukoliko se bahate, a niko neće da vas zaštiti, onda se morate sami izboriti za svoja prava. Pljeskaju devojke na ulici po zadnjici? Na šta to liči? Rešavajte to pod hitno i dovedite ih u red pre no što eskalira, posle će biti kasno.

Zoki

pre 10 godina

Notorna je laž da su uslovi rada loši!!! Bio sam u fabrici nekoliko sati, uslovi su i više nego dobri...počevši od radnih odela, obuće,zaštitnih naočala...pauza za ručak od 30min plus pauze za cigare i toalet... inače ručak je odličan i košta celih 50 din, imate da birate nekoliko jela, voće, desert itd! Hale sredjene max, sve uredno i čisto...da je 35.000 malo to se slažem, ali niko ih ne tera da rade ako im je to baš tako teško. Nisu žabari otvorili fabriku ovde što nas vole, nego zbog interesa i to je skroz u redu. Sto bi dali oni sad 500€ svakom kad ne moraju, njihove plate su na na nivou proseka u Srbiji i to je njihovo pravo...

Miroslav Ivić

pre 10 godina

Slika bi bila živopisnija da je država Kragujevac prodala Nemcima. Pa da Nemac drnda Kragujevčanina. I u fabrici vozila i sutra u fabrici oružja. Čisto radi paradoksa, u odnosu na stradanja nedužnog stanovništva tog grada 40-ih godina.

a

pre 10 godina

Ne vreujem ni jednu jedinu reč o ovom lošem ponašanju Fijatovih šefova, a posebno ne da im govore "stoko srpska", članak je žestok spin...

Zemljanin

pre 10 godina

@(kaba, 25. jun 2013 22:00)
- nisu oni "gazde" vec poslodavci, a to mu ne daje pravo da ponizava radnike. On te placa za tvoj rad a ne da trpis njegove hirove i bahanalije. Ovo vazi i za nase poslodavce, a to sto kod nas njih smatraju za robovlasnike pa se radnici ponasaju kao robovi je druga stvar.

Juri

pre 10 godina

Kao kragujevcanin i neko ko je malo upucen u desavanja oko Fijata ubedjen sam, sav taj cirkus finansira nasa drzava. Ugovor nikada nije dat na uvid. Oprema nabavljena kada je nasa vlada dala garanciju za kredit. Italijani ce biti zainteresovani za taj posao dok mi placamo, znaci nemaju interes kao u drugim svojim fabrikama u svetu. Kada nam nestane para, odose oni.

Aca

pre 10 godina

Yugo nije valjao, uslovi rada nisu valjali, pravili ste ga po sistemu "kakva plata takva vrata" i nijedan nije izgreban srafcigerom. Kukali ste, a sad placite. Nije mi uopste zao, vec mi je cak milo i drago.

Samo kad si ti tako vredan a niko drugi nije

pre 10 godina

(vladan, 25. jun 2013 22:11)

Zamisli imaju čak 35 dinara za topli obrok. I nisu Italijani ništa uložili u fabriku. Uložila je država Srbija. Ako se neko pita koliko nas stranci cene, odgovor je prost. Bolje nego što sami sebe cenimo. Ti si najbolji primer za to.

ultrasrbin

pre 10 godina

Raptor, 25. jun 2013 21:50

Zasto se pravis pametan? Nikako ne mogu da opravdam njihov postupak, ali mogu da ih razumem. Vecina Italijana je vise nego super, ali ima onih koji zasluzuju nadimke koje su im dale njihove kolege u Italiji (verovao ili ne, jedan od njih je u Italiji krsten kao Hitler).

Bane Vojvodina

pre 10 godina

Jedino sto im je preostalo je da rade! Srbi uvek probaju levo i desno, tamo i vamo, da izbegnu nekako poso, lakse je ali nema druge. Zasuci rukave, manuti se grebanja auta, srecki...manuti se nasilja, pognuti glavu i prionuti na posao. Dolazi vreme pognutih glava, vrednih gradjana i progresa! Manje larme. Da nema Fiata pocrkali bi od gladi. Kad ste se vi pitali u Zastavi, ceo vas nerad su pokrivali svi. Sad necete da preuzmete odgovornost za sebe i svoje porodice i krenete sa ozbiljnim radom. Polako, izgleda da cete morati...

ZeljanDatuma

pre 10 godina

Naše se zna...sudbina većine stanovništva je zapečaćena. Rintanje za crkavicu, mučno preživljavanje, bez lufta za bilo šta osim toga. Šljaka za preživljavanje, i ako je moguće da se bude zahvalan na tome, "dobro je imati i toliko''. Eto, domaći političari su visedecenijskim ''trudom'', uspeli da Srbiju načine zemljom najjeftinije radne snage, rajem za pohlepne banke i oazom ''noćnog provoda'' (lake devojke, splavovi).. Hvala im na lepoj reputaciji.

Lepo objašnjenje

pre 10 godina

Da, dobro objašnjenje za Fijat.
Ali dajte malo pojasnite narodu šta se radi u NISu, i kako Rusi tretiraju svoje zaposlene.
Kako daju otkaze bez objašnjenja a na mesta otpuštenih radnika upošljavaju radnike na lizing sa 20 000dinara. A profit samo raste i seli se u tu prebogatu Rusiju.
Kad ce da se stvore Sindikati za zaštitu prava radnika u privatnom sektoru!

leningradCWB

pre 10 godina

@mihajlo
pa što nisi ti ili neko od tvojih sugrađana odmah složio na licu mesta tog Italijana što je pljesnuo devojku po zadnjici?

Janko

pre 10 godina

A to što su zaposlili par hiljada mladih ljudi,to nema veze,sad nam sve smeta! Pa,kome se ne svidja,neka radi u prodavnici za 15 000 dinara,neprijavljen,bez doprinosa,socijalnog.... Čista kampanja i pumpanje stvari bez preke potrebe, osim da se Kragujevcu i Fijatu nanese šteta, sa političkom pozadinom. A to što smo im izdavali stanove za 400-500 evra, to niko ne piše, koliko su zaradili restorani dok nisu otvorili njihovu kuhinju u fabrici, ni to niko ne spominje, samo pljuvanje. Ima loših stvari, ali mnogo više dobrih, to je sigurno! U mojoj zgradi živi italijan sa nekom našom sugradjankom, za razliku od nje koje stalno galami i viče po stanu, on je čovek neprimetan, nečujan, uvek se javi svim komšijama. Ima i nezadovoljnih u Fijatu, sa malim platama, ali ima i onih koji su vrlo dobro unovčili svoj potencijal, znanje, diplomu... Ma ne, bolje je bilo u truloj "Zastavi", gde se sedelo po ceo dan i živelo od socijalne pomoći! Politika i mentalitet će nas uništiti!

Marko Km

pre 10 godina

More dok ne dobiju po dva samara ti koji lupkaju cure po gradu,ne znaju gde su dosli veruj..a sto se tice bahatih poslovodja, ovi nasi s....i zemlju pa sad radi i cuti...moje misljenje

vladan

pre 10 godina

Ako neko misli da je danas u Srbiji, za nekog za završenom srednjom školom, plata od 30-35.000 dinara malo za osam sati rada dnevno, pet dana u nedelji, sa poštovanjem svih zakonskih odredbi koje se odnose na dnevne pauze u toku rada, sa toplim obrokom koji se plaća 35dinara, sa sindikatom koji funkcioniše kao i bilo gde na zapadu, onda je suvišno objašnjavati mu šta je Kragujevac bio pre Fiata.
Ne mislim da je to idealno, naravno da nije, ali na početku, u ovom trenutku treba biti realan. Voleo bih da svako mora na početku svog radnog veka da samo nekoliko meseci radi kod nekog našeg domaćeg kapitaliste sa sve¿im, pošteno stečenim kapitalom koji "poštuje" sva prava radnika.
Fiat je uložio novac jer mu je to bilo isplativo u Srbiji, a na nama je da iskoristimo šta možemo dok ovaj model "ide" a posle...

Bolero

pre 10 godina

Ako vec postoji neko ko vedja na rasnoj i verskoj osnovi, mislim da ne treba ceh da placaju proizvodi ili oni koji su izvredjani, jednostavno postoje agencije koje ce prijateljski doticnu osobu ubediti da vise to neradi i to veoma uspesno,brzo i bez posledica po ikoga, uostalom treba uciti od italijana, u svakom pogledu.

Raptor

pre 10 godina

Ne vredi! Džaba vam sve. Nije za nas ozbiljan rad. Nisu oni došli ovde zbog kvalitetne već zbog jeftine radne snage. Ne da im da popuše cigaretu!? Pazi molim te!
I onda ih je Srbin sve nadmudrio... Svaka naša priča ima ovakav tužan kraj.

CityWatch

pre 10 godina

Nije bolje ni u drugim stranim firmama ukljucujuci i ruske. U domacim je nesto bolja situacija ali i tu ima slucajeva mobinga. Nestrucnost menadzera koji su to postali iskljucivo svojom servilnoscu ili nepotizmom je glavni problem. Da ne pominjem potpuno odsustvo sindikata i drzave koja bi stala iza gradjana koji su potpuno obespravljeni i ostavljeni na mislost i nemilost bahatih gazda i njihovih pudlica.

Steeler

pre 10 godina

Ukoliko postoji sumnja da šefovi vređaju radnike, mora da se istraži. Mada me pomalo čudi da se niko nije organizovao da snimi (zvuk... sakrije mobilni ili diktafon) šefa kako vređa radnike.

Ali bi trebalo dati poodršku da se dublje istraži slučaj "guranja krpe u usta"... kako je pisao u prethodnom tekstu. Ne bih ja verovao ni šefovima ni radnicima. Mora da se dokaže. Da li možda postoje kamere koje snimaju fabriku gde bi mogao da se vidi incident?

mail

pre 10 godina

Cemu se mi cudimo. Zamislite obicnog Srbina, sta misli o tamo nekom Uzbekistanu (inace i oni imaju metro i to kakav). Mi nikako da shvatimo da nas spoljni svet dozivljava kao debile. Narod koji je glasao 10 godina za sm. I sada, kada takav neki italijan, dodje ovde, naravno da ce bahato da se ponasa. Naravno, nisu svi takvi, ima onih vaspitanih i kulturnih. Ali ima budala kao i svugde. Ne znamo nista da napravimo, molimo za sirotinju, i sada neko treba ozbiljno da nas shvati. Ta velicina je samo u nasim glavama, a cinjenice su surove. I treba jednom u njih da pogledamo, da priznamo sebi koji smo bednici u svakom smislu te reci i da krenemo prvo da ucimo, a ne da kupujemo testove.

Mihajlo

pre 10 godina

Živim u Kg, i mogu da kažem da su se italijani veoma izbahatili. Postali su nadmeni prema lokalnom življu, gledaju sa visine..Prekljuce sam svojim očima video kako nekoliko njih šeta ulicom i kako jedan od njih pljeska po zadnjici devojku s kojom su se mimoisli, koja ih je zabezeknuto posle toga gledala. Čuo sam dosta sličnih priča i mislio sam da preteruju, ali posle te scene verujem tim pričama.

mail

pre 10 godina

Cemu se mi cudimo. Zamislite obicnog Srbina, sta misli o tamo nekom Uzbekistanu (inace i oni imaju metro i to kakav). Mi nikako da shvatimo da nas spoljni svet dozivljava kao debile. Narod koji je glasao 10 godina za sm. I sada, kada takav neki italijan, dodje ovde, naravno da ce bahato da se ponasa. Naravno, nisu svi takvi, ima onih vaspitanih i kulturnih. Ali ima budala kao i svugde. Ne znamo nista da napravimo, molimo za sirotinju, i sada neko treba ozbiljno da nas shvati. Ta velicina je samo u nasim glavama, a cinjenice su surove. I treba jednom u njih da pogledamo, da priznamo sebi koji smo bednici u svakom smislu te reci i da krenemo prvo da ucimo, a ne da kupujemo testove.

Mihajlo

pre 10 godina

Živim u Kg, i mogu da kažem da su se italijani veoma izbahatili. Postali su nadmeni prema lokalnom življu, gledaju sa visine..Prekljuce sam svojim očima video kako nekoliko njih šeta ulicom i kako jedan od njih pljeska po zadnjici devojku s kojom su se mimoisli, koja ih je zabezeknuto posle toga gledala. Čuo sam dosta sličnih priča i mislio sam da preteruju, ali posle te scene verujem tim pričama.

Janko

pre 10 godina

A to što su zaposlili par hiljada mladih ljudi,to nema veze,sad nam sve smeta! Pa,kome se ne svidja,neka radi u prodavnici za 15 000 dinara,neprijavljen,bez doprinosa,socijalnog.... Čista kampanja i pumpanje stvari bez preke potrebe, osim da se Kragujevcu i Fijatu nanese šteta, sa političkom pozadinom. A to što smo im izdavali stanove za 400-500 evra, to niko ne piše, koliko su zaradili restorani dok nisu otvorili njihovu kuhinju u fabrici, ni to niko ne spominje, samo pljuvanje. Ima loših stvari, ali mnogo više dobrih, to je sigurno! U mojoj zgradi živi italijan sa nekom našom sugradjankom, za razliku od nje koje stalno galami i viče po stanu, on je čovek neprimetan, nečujan, uvek se javi svim komšijama. Ima i nezadovoljnih u Fijatu, sa malim platama, ali ima i onih koji su vrlo dobro unovčili svoj potencijal, znanje, diplomu... Ma ne, bolje je bilo u truloj "Zastavi", gde se sedelo po ceo dan i živelo od socijalne pomoći! Politika i mentalitet će nas uništiti!

leningradCWB

pre 10 godina

@mihajlo
pa što nisi ti ili neko od tvojih sugrađana odmah složio na licu mesta tog Italijana što je pljesnuo devojku po zadnjici?

Raptor

pre 10 godina

Ne vredi! Džaba vam sve. Nije za nas ozbiljan rad. Nisu oni došli ovde zbog kvalitetne već zbog jeftine radne snage. Ne da im da popuše cigaretu!? Pazi molim te!
I onda ih je Srbin sve nadmudrio... Svaka naša priča ima ovakav tužan kraj.

Bane Vojvodina

pre 10 godina

Jedino sto im je preostalo je da rade! Srbi uvek probaju levo i desno, tamo i vamo, da izbegnu nekako poso, lakse je ali nema druge. Zasuci rukave, manuti se grebanja auta, srecki...manuti se nasilja, pognuti glavu i prionuti na posao. Dolazi vreme pognutih glava, vrednih gradjana i progresa! Manje larme. Da nema Fiata pocrkali bi od gladi. Kad ste se vi pitali u Zastavi, ceo vas nerad su pokrivali svi. Sad necete da preuzmete odgovornost za sebe i svoje porodice i krenete sa ozbiljnim radom. Polako, izgleda da cete morati...

Zoki

pre 10 godina

Notorna je laž da su uslovi rada loši!!! Bio sam u fabrici nekoliko sati, uslovi su i više nego dobri...počevši od radnih odela, obuće,zaštitnih naočala...pauza za ručak od 30min plus pauze za cigare i toalet... inače ručak je odličan i košta celih 50 din, imate da birate nekoliko jela, voće, desert itd! Hale sredjene max, sve uredno i čisto...da je 35.000 malo to se slažem, ali niko ih ne tera da rade ako im je to baš tako teško. Nisu žabari otvorili fabriku ovde što nas vole, nego zbog interesa i to je skroz u redu. Sto bi dali oni sad 500€ svakom kad ne moraju, njihove plate su na na nivou proseka u Srbiji i to je njihovo pravo...

a

pre 10 godina

Ne vreujem ni jednu jedinu reč o ovom lošem ponašanju Fijatovih šefova, a posebno ne da im govore "stoko srpska", članak je žestok spin...

vladan

pre 10 godina

Ako neko misli da je danas u Srbiji, za nekog za završenom srednjom školom, plata od 30-35.000 dinara malo za osam sati rada dnevno, pet dana u nedelji, sa poštovanjem svih zakonskih odredbi koje se odnose na dnevne pauze u toku rada, sa toplim obrokom koji se plaća 35dinara, sa sindikatom koji funkcioniše kao i bilo gde na zapadu, onda je suvišno objašnjavati mu šta je Kragujevac bio pre Fiata.
Ne mislim da je to idealno, naravno da nije, ali na početku, u ovom trenutku treba biti realan. Voleo bih da svako mora na početku svog radnog veka da samo nekoliko meseci radi kod nekog našeg domaćeg kapitaliste sa sve¿im, pošteno stečenim kapitalom koji "poštuje" sva prava radnika.
Fiat je uložio novac jer mu je to bilo isplativo u Srbiji, a na nama je da iskoristimo šta možemo dok ovaj model "ide" a posle...

Zemljanin

pre 10 godina

@(kaba, 25. jun 2013 22:00)
- nisu oni "gazde" vec poslodavci, a to mu ne daje pravo da ponizava radnike. On te placa za tvoj rad a ne da trpis njegove hirove i bahanalije. Ovo vazi i za nase poslodavce, a to sto kod nas njih smatraju za robovlasnike pa se radnici ponasaju kao robovi je druga stvar.

Lepo objašnjenje

pre 10 godina

Da, dobro objašnjenje za Fijat.
Ali dajte malo pojasnite narodu šta se radi u NISu, i kako Rusi tretiraju svoje zaposlene.
Kako daju otkaze bez objašnjenja a na mesta otpuštenih radnika upošljavaju radnike na lizing sa 20 000dinara. A profit samo raste i seli se u tu prebogatu Rusiju.
Kad ce da se stvore Sindikati za zaštitu prava radnika u privatnom sektoru!

ZeljanDatuma

pre 10 godina

Naše se zna...sudbina većine stanovništva je zapečaćena. Rintanje za crkavicu, mučno preživljavanje, bez lufta za bilo šta osim toga. Šljaka za preživljavanje, i ako je moguće da se bude zahvalan na tome, "dobro je imati i toliko''. Eto, domaći političari su visedecenijskim ''trudom'', uspeli da Srbiju načine zemljom najjeftinije radne snage, rajem za pohlepne banke i oazom ''noćnog provoda'' (lake devojke, splavovi).. Hvala im na lepoj reputaciji.

CityWatch

pre 10 godina

Nije bolje ni u drugim stranim firmama ukljucujuci i ruske. U domacim je nesto bolja situacija ali i tu ima slucajeva mobinga. Nestrucnost menadzera koji su to postali iskljucivo svojom servilnoscu ili nepotizmom je glavni problem. Da ne pominjem potpuno odsustvo sindikata i drzave koja bi stala iza gradjana koji su potpuno obespravljeni i ostavljeni na mislost i nemilost bahatih gazda i njihovih pudlica.

Steeler

pre 10 godina

Ukoliko postoji sumnja da šefovi vređaju radnike, mora da se istraži. Mada me pomalo čudi da se niko nije organizovao da snimi (zvuk... sakrije mobilni ili diktafon) šefa kako vređa radnike.

Ali bi trebalo dati poodršku da se dublje istraži slučaj "guranja krpe u usta"... kako je pisao u prethodnom tekstu. Ne bih ja verovao ni šefovima ni radnicima. Mora da se dokaže. Da li možda postoje kamere koje snimaju fabriku gde bi mogao da se vidi incident?

Bolero

pre 10 godina

Ako vec postoji neko ko vedja na rasnoj i verskoj osnovi, mislim da ne treba ceh da placaju proizvodi ili oni koji su izvredjani, jednostavno postoje agencije koje ce prijateljski doticnu osobu ubediti da vise to neradi i to veoma uspesno,brzo i bez posledica po ikoga, uostalom treba uciti od italijana, u svakom pogledu.

Aca

pre 10 godina

Yugo nije valjao, uslovi rada nisu valjali, pravili ste ga po sistemu "kakva plata takva vrata" i nijedan nije izgreban srafcigerom. Kukali ste, a sad placite. Nije mi uopste zao, vec mi je cak milo i drago.

Juri

pre 10 godina

Kao kragujevcanin i neko ko je malo upucen u desavanja oko Fijata ubedjen sam, sav taj cirkus finansira nasa drzava. Ugovor nikada nije dat na uvid. Oprema nabavljena kada je nasa vlada dala garanciju za kredit. Italijani ce biti zainteresovani za taj posao dok mi placamo, znaci nemaju interes kao u drugim svojim fabrikama u svetu. Kada nam nestane para, odose oni.

Miroslav Ivić

pre 10 godina

Slika bi bila živopisnija da je država Kragujevac prodala Nemcima. Pa da Nemac drnda Kragujevčanina. I u fabrici vozila i sutra u fabrici oružja. Čisto radi paradoksa, u odnosu na stradanja nedužnog stanovništva tog grada 40-ih godina.

Marko Km

pre 10 godina

More dok ne dobiju po dva samara ti koji lupkaju cure po gradu,ne znaju gde su dosli veruj..a sto se tice bahatih poslovodja, ovi nasi s....i zemlju pa sad radi i cuti...moje misljenje

ultrasrbin

pre 10 godina

Raptor, 25. jun 2013 21:50

Zasto se pravis pametan? Nikako ne mogu da opravdam njihov postupak, ali mogu da ih razumem. Vecina Italijana je vise nego super, ali ima onih koji zasluzuju nadimke koje su im dale njihove kolege u Italiji (verovao ili ne, jedan od njih je u Italiji krsten kao Hitler).

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Ako su vređali na nacionalnoj osnovi, onda država treba da reaguje u skladu sa zakonom i da procesuira tog Italija. Ukoliko se bahate, a niko neće da vas zaštiti, onda se morate sami izboriti za svoja prava. Pljeskaju devojke na ulici po zadnjici? Na šta to liči? Rešavajte to pod hitno i dovedite ih u red pre no što eskalira, posle će biti kasno.

Samo kad si ti tako vredan a niko drugi nije

pre 10 godina

(vladan, 25. jun 2013 22:11)

Zamisli imaju čak 35 dinara za topli obrok. I nisu Italijani ništa uložili u fabriku. Uložila je država Srbija. Ako se neko pita koliko nas stranci cene, odgovor je prost. Bolje nego što sami sebe cenimo. Ti si najbolji primer za to.

Sir Oliver

pre 10 godina

Vise od pola veka ista prica. "Serbistan bez spoljnog neprijatelja je kao selo bez doma kulture". Stranci su zli a nasi sefovi i poslodavci su kao med i mleko. Pitam se samo zasto bi svi rado otisli da rade negde kod tih zlotvora? Moje je misljenje da stranci, pa sve i da hoce, nikada ne bi mogli da dovedu toliko smradova i zlikovaca koliko ih vec imamo ovde.

Ford

pre 10 godina

Ma ima da se radi. Pitam se da li su se radnici bunili kada su nestajali delovi i alat iz te fabrike 90-ih godina. Bacali preko ograde pa kad završe smenu odu i preuzmu,kada su se ugrađivale daske u vrata da drže stakla. Tada su svi ćutali jer im je bilo fino iako je plata bila možda 10 DM. Što ne kažu kada je svaki majstor koji je radio zaduživao kvalitetan alat za rad pa ga nosio kući a donosio nekvalitetne alate neke ''Š'' izrade. Što ne kažu da radna odela koja su zaduživali nosili kući a i dalje radili u masnim i prljavim odelima. E sad drugari mora da se radi.Ili ćeš se prilagoditi tome jer ipak je najvažnija plata(kakva god da je) koju zaradiš i nosiš je kući porodici da bi imali za život. Cigara koju ne popušiš je veoma mala žrtva(inače i ja sam pušač) i razumem kako je kad dugo ne zapališ cigaretu. Ali šta je tu je.Svakom je teško kada se promeni sistem upravljanja i navika koju si imao pre ,ali što se pre navikneš i prihvatiš biće ti lakše. Ne vredi prošlo je vreme ladovinjanja i levačenja.

Bob Rock

pre 10 godina

On te placa za tvoj rad
(Zemljanin, 25. jun 2013 23:45)

Upravo tako!! Placa te za rad, a ne za samoupravljanje!!!

Nema "nasa fabrika", nema "mi smo gradili, odvajali od usta", nema "kakva meni plata, takva tebi vrata", nema "svinjske polutke i sindikalno odmaraliste u zanjicama", nema "bolovanje dok se oberu visnje ili pozanje psenica"...

Radis, dobijes platu.. Ne radis, ne dobijes platu...

mc

pre 10 godina

Prava istina?!
Prava istina je da smo mi lenji i bezobrazni i da nemamo nikakve radne navike, to je prava istina!!!
Neka FIAT zatvori fabriku u KG i grad ce umreti!!!

Marko Đojić

pre 10 godina

Cisto sumljam da je receno "stoko srpska" a ako jeste snimiti sledeci put pa pustiti u medije I dostaviti ambasadi italije da upozori svoje gradjane na adekvatno ponasanje za vreme radnog odnosa u stranoj zemlji...
Nije istina da nas stranci dozivljavaju kao lose radnike znam to iz licnog iskustva.Ali postoji problem u razmisljanju radne snage u Srbiji...
Vi niste suvlasnici kompanije u kojoj radite I to sto placate porez a firma je delom drzavna ne znaci da imate pravo odluke I rukovodecu funkciju -vi ste placeni za posao koji radite pod uslovima koji su naglaseni u ugovoru I ako vam to ne odgovara trebalo bi da potrazite nesto bolje I unosnije.
Da radi se po 10-12 sati , naglasavam radi se... jedna pauza u toku smene koja traje 45-60 minuta I obuhvata I obrok pauze za cigare itd.Tako je to I u drugim zemljama .E sada kazete pa ako je tako , zasto nisam placen kao u drugim zemljama ? Prvo koji bi interes bio bilo koga da otvori posao gde su mu troskovi veci ili isti kao I kod kuće? Drugo Srbija nije Jugoslavija iz 79 sa standardom Švedske, ovo je zemlja koja se oporavlja od ratova,sankcija I finansijskih problema I morace dve-tri generacije da rade duplo vise da bih njihovi unuci mogli imati bolji zivot a to su I vasi dedovi radili za vas pa razmislite sta ce te sada...

Marko Petrovic

pre 10 godina

Kada ce vec da shvate da Titove Zastave vise nema i da mora da se radi a na pauzu se ide u propisano vreme a ne na svakih 10 minuta da duvane. Ako im ne odgovara mogu da promene firmu - tako se radi na zapadu. Ja sam na Bliskom Istoku - radno vreme je 10 sati dnevno 6 dana u nedelji sa jednom pauzom od 45 min za rucak. Niko me ne tera da radim - ako hoces radi a ako ne, tamo su vrata. Sam sam pristao na ove uslove. Tako i oni - ako hoce da rade neka rade a ako nece nek daju otkaz pa nek traze bolje.

mix

pre 10 godina

Sve je zo počelo pre desetak godina.Tada su su vlasti,sve sa Dinkićem na čelu reklamirali Srbiju kao meku za ulaganje,naravno,akcenat je bio na jeftinu(ponižavajuće)radnu snagu.Da li ste čuli da u Nigeriji vlasti zovu na jeftine prostitutke?Niste,mada je tako.E onda su se tajkuni tipa Mišković,Kostić i ostala džet-set boranija, utrkivali ko će gore i ubedljivije da nazove ljude ovde neradnicima.Dvadesetak hiljada dinara u Maxi-ju,kakvo bogatstvo...
E onda smo dobili velikog giganta Fiat,gde izvoza ima,ali za srpski budž et nema ništa.Osim za pojedince.
Šta ćeš,kome se dolazi u Srbiju,nije ni Fiat mogao da nađe poslovođe bolje od italijanskog otpada,nego ove prostake.Elem,ne valja ova zemlja nama,pa što bi njima.Zato su nervozni i prosti.Mi imamo razumevanje za sve,i dobra smo terapija za belosvetki šljam.
Eh,ide i novi zakon o radu,pa ćemo najzad moći da nas kinje i domaće šuše,tako da će Italijani biti kao crveni krst.
Do nekog novo Brazila,jedino kada ološu dođeš do vile,onda te zove na pregovore.

gospodar muva

pre 10 godina

pazite molim vas "douceni fijatov sef" tera srpskog inzinjera... istog onog inzinjera "kakva meni plata takva tebi vrata" iz zastave... "douceni sef" vec naucio rec stoko.... po ovome ispade da su ti italijani djavoli koji maltretiraju radnike... mogu samo da porucim radnicima batalite slaninu luka i lebac sa rakijom i za dorucak probajte nesto laganije recimo italijansku pastu al dente i ne grebite vise te automobile sami sebe sabotirate a niste ni svesni toga

garavi

pre 10 godina

kukali smo dok nijje dosao fiat . nema ovo nema ono , yugo se nepravi dal ce neko doci ili ne . . . a sad ? a sad se pravimo pametni i isterujemo neku pravdu . alo sto radite kad nije dobro u fiatu ? i ako nije dobra kompanija aj da je izbacimo iz srbije pa idite svi na njivu i motike u ruke . daj bre ucutite i pravite auta .

svugde je tako

pre 10 godina

@Mihajlo
"Živim u Kg, i mogu da kažem da su se italijani veoma izbahatili."

Znas zbog cega je to?
Slicno se dogodilo i u Valjevu kada su dosli Slovenci. Sav onaj narod sto se zaposlio u fabrici (uglavnom preko veze), je poceo nevidjeno da se uvlaci Slovencima u d... Zenski svet je odma rasirio noge, a ovi muski su se prosto takmicili ko ce pre i ko ce vise da se nametne sefovima, da im "nabaci neku ribu", ponarocito ovim stranim, sve ocekujuci neku korist zauzvrat. Da ne pricam o cinkarenjima i podmetacinama, opanjkavanjima, koje narod ovde vidi kao jedini nacin za napredovanje. A Slovenci, kada su videli da su ovi nasi skinuli gace, sta ce drugo nego da iskoriste priliku. Tako bi i ovi nasi isto radili da odu negde na stranu, i da im je dozvoljeno da se bahate. Nije tu problem toliko u strancima, koliko u mentalitetu naseg naroda, koji je sklon poltronstvu i spletkama. Slicno sam vidjao i u domacim firmama. Narod se sve vreme nada da ce zbog tog svog ulizistva imati bolji tretman u firmi, vecu platu i slicno. Dok pak na pauzama, kod ovih nasih ne zna se ko je veci Srbin, i ko je ponosniji. Srpski radnika nikada nije cuo za solidarnost i profesionalnost. Ta nasa malogradjanstina ce nam i doci glave.

milan

pre 10 godina

Da ponižava da ponižava kome se nesviđa KUCI,,,,,isi taj Srpski inženjer je spavao 25 godina i nije ni maticu usavrsio na npr YUGU e sada radi za priucenog italijanskog majstora,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

misa

pre 10 godina

prvo su govorili da je Kragujevac dolina gladi a pre toga su od slobe dobijali polutke i radili svoju zemlju u selima.Kada je napravljena najmodernija fabrika automobila u svetu,ponadali su se da mogu ponovo vratiti samoupravljanje a zaboravljaju da je vlasnistvou fabrici Fijata 67% a srbije 33%.Kada su shvatili da sada moraju ,,stvarno,,da rade onda sabotiraju jer nema vise slobe i svinjskih polutki.Neka odluce ili poljoprivreda ili da budu radnici u industriji

< insert name >

pre 10 godina

Nemam živaca da se upuštam u diskusiju ali se pitam šta je prvo bilo akcija ili reakcija.
Ako je Italijan nazvao Srbina stokom, mora da je imao jako dobar razlog. Ako su opet to i Nemci govorili onda da se zapitamo, jesu li u pravu?

Fight for the fact

pre 10 godina

Dosta maliciozan tekst, sa prenetim navodima iz drugog lista bez iznosenja stava i druge strane. Ovakvim tekstovima se samo podgrevaju "zastitnici sindikalnih prava(citaj neradnika)" i zastupnici teze o istim stomacima cistacica i direktora.
Sve te strane(multinacionalne) firme rade na belo, i na taj nacin pune budzet iz kojeg se skoluju i lece deca tih istih otporasa.
Ko nece da radi za 35k rsd u uredjenom sistemu, uvek moze da otvori svoju firmu u kojoj ce imati sva prava i platu po slobodnoj proceni.
Ili mozda ne moze... ali zato uvek moze da u tudjoj firmi zahteva prava koja mu je tata u Titovo vreme imao u drzavnom preduzecu...
Zato i jesmo tu gde smo ;)

pijetro

pre 10 godina

Radnicima je kažu teško da gledaju i kad doučeni "Fijatov“ šef tera našeg inženjera da tri puta donese isti deo.

E ovo je bas verovatno, ajde novinare, potrudi se malo!!!!

Veroljub

pre 10 godina

Italijani su dobri menadzeri. Ako je necega i bilo, sastavni je deo zivota u kompaniji, nemoguce je da sve bude idealno, a s vremenom se stvari poboljsavaju. Fiat automobili Srbija je nas najveci izvoznik i to ljudi cene.

schmilo

pre 10 godina

Није им дао да изађу на пљугу. У, каква штета. Забрана пушења је донела само то да на сваких пола сата један значајан проценат људи не ради ништа. Ја стварно не знам ком послодавцу се то допада

gospodar muva

pre 10 godina

a taj sto pljeska po zadnjici (ako je to istina) i ako to radi van kruga fabrike nekoj devojci koja nije zaposlena u fijatu (ako je zaposlena onda nista -takav je liberalni kapitalizam :-)) vi gospodo kragujevcani malo ispljeskajte njega

realan

pre 10 godina

evo resenja a ujedno i prica i prilika za insajder b92 ili bilo koju svrsihodnu medijsku kucu. neka tajno nameste malu kamericu na radnika fiata s obzirom na optuzbe o ponasanju kapiram da ce biti dovoljno dobrovoljaca pa da vidimo kako se ti italijani ponasaju i sta se to tamo stvarno dogadja

vec neko vreme se vrti prica o ponasanju italijana u kragujevcu pa mi je prosto neverovatno da nikome od novinara i medija pa cak ni radnika nije palo na pamet da tako nesto uradi

Lalegator

pre 10 godina

gospodo, ako niste zadovoljni dajte otkaz, ima drugih koji bi rado zauzeli vasa mesta i plate.
(mare, 26. jun 2013 01:23)

Ovakav defetisticki i samounistavajuci stav ne postoji nigde sem u Srbiji.

citam i sekiram se

pre 10 godina

To sto se desava u FIAT-u u smislu rukovodjenja nije i nece biti samo tu.Tako ce biti u svim fabrikama stranih ulagaca.Ova zemlja je predodredjena za to i sve sto je cinjeno do sada ide u prilog tome.Da li ce Palma ili Dinkic dovesti nekog investitora to je irelevantno, jer ce uticajne zemlje i velike ekonomije polako stvoriti i vec stvaraju uslove da u nasoj zemlji dobiju sve sto pozele.Aparat kojim to rade je ogroman pocev od politike pristupanja EU pa sve do politike banaka.Jednom recju necemo imati izbora sem da radimo za parce hleba, a ko nije do sada otisao nigde kasno mu je.

kiki

pre 10 godina

Po vašim komentarima čini mi se da većina misli da je ovo srednji vek ili doba najljuće ekonomske krize pa da se ljudi mogu gaziti i uslovljavati sintagmom uzmi ili ostavi.DOKLE!!!
Istina je uvek negde u sredini pa molim budimo realni, niti su Italijani zlato,niti su uložili sav novac u fabriku(da bi mogli bahato da se ponašaju)niti su naši radnici "male mace".Država je parama poreskih obveznika učestvovala u ovom projektu i mora da štiti i ulog ali i svoje radnike!Bljutavo je tražiti da se evropski radi za novac od koga ne možeš iole pristojno da živiš sa čim se ne bi složili političari koji toliki iznos troše dnevno!!!

Gregy

pre 10 godina

A da ode FIAT pa da mi u raspaloj fabrici bez grejanja pravimo jugice, kraduckajuci alat, uzimajuci bolovanje za poljoprivredu i nerad.

Slobodan

pre 10 godina

Kad ste se vi pitali u Zastavi, ceo vas nerad su pokrivali svi. Sad necete da preuzmete odgovornost za sebe i svoje porodice i krenete sa ozbiljnim radom. Polako, izgleda da cete morati...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bane Vojvodina, 25. jun 2013 22:09)

Otac mi je radio u Zastavi, a njegov "nerad" koji je zdravljem platio nisi sigurno pokrivao ti, čije laži ništa ne može da pokrije.

ZIVOTA

pre 10 godina

Talijani nisu cool, ali jesu talijanke.

U clanku se preplice prica o politickoj I strucnoj strani desavanja u fabrici sto u startu mije dobro.
Te dve stvari treba razdvojiti I odmah ce sve biti kristalno jasno.
Svi zanamo da se ne sabiraju babe I zabe.

bgns

pre 10 godina

Kakvi smo mi idoti!!! Ako su nezadovoljni cenom rada, nek daju otkaz i nek se zaposle za veći novac. Treba ga naći i drakonski kazniti da mu više ne padne napamet.

Ivan

pre 10 godina

Ala šibaju komentari: samo crno ili samo belo. To je ono što nas uništava godinama. Ne može sve preko noći da bude super, ali isto tako ne treba svi da zabadamo glavu u pesak i čekamo da nešto padne s neba. Neće ništa da padne dok ne zatražiš i izboriš se za to!
Ovi što rade u javnom sektoru pljuju po privatnicima, a ovi što rade kod privatnika pljuju po javnom sektoru. Činjenica je da ne valja ni jedno ni drugo.
Mora da se radi, ali ne sme niko da te ponižava, vređa, tera da radiš a da te ne plaća, tera na prekovremeni rad a ne plaća, ne dozvoljava da koristiš odmor i sl. Ne verujem da vama koji radite kod privatnika to odgovara, pa vas zato ne razumem kad to branite. Mislim da našim radnicima ne treba dati ništa veća prava od onih koja imaju npr. radnici u Nemačkoj. Ajde da tako postavimo stvari, plate neka budu 4-5x manje, nije problem, ali neka i inspekcije rade posao za koji su plaćene!

Mihajlo

pre 10 godina

Živim u Kg, i mogu da kažem da su se italijani veoma izbahatili. Postali su nadmeni prema lokalnom življu, gledaju sa visine..Prekljuce sam svojim očima video kako nekoliko njih šeta ulicom i kako jedan od njih pljeska po zadnjici devojku s kojom su se mimoisli, koja ih je zabezeknuto posle toga gledala. Čuo sam dosta sličnih priča i mislio sam da preteruju, ali posle te scene verujem tim pričama.

Raptor

pre 10 godina

Ne vredi! Džaba vam sve. Nije za nas ozbiljan rad. Nisu oni došli ovde zbog kvalitetne već zbog jeftine radne snage. Ne da im da popuše cigaretu!? Pazi molim te!
I onda ih je Srbin sve nadmudrio... Svaka naša priča ima ovakav tužan kraj.

mail

pre 10 godina

Cemu se mi cudimo. Zamislite obicnog Srbina, sta misli o tamo nekom Uzbekistanu (inace i oni imaju metro i to kakav). Mi nikako da shvatimo da nas spoljni svet dozivljava kao debile. Narod koji je glasao 10 godina za sm. I sada, kada takav neki italijan, dodje ovde, naravno da ce bahato da se ponasa. Naravno, nisu svi takvi, ima onih vaspitanih i kulturnih. Ali ima budala kao i svugde. Ne znamo nista da napravimo, molimo za sirotinju, i sada neko treba ozbiljno da nas shvati. Ta velicina je samo u nasim glavama, a cinjenice su surove. I treba jednom u njih da pogledamo, da priznamo sebi koji smo bednici u svakom smislu te reci i da krenemo prvo da ucimo, a ne da kupujemo testove.

Bane Vojvodina

pre 10 godina

Jedino sto im je preostalo je da rade! Srbi uvek probaju levo i desno, tamo i vamo, da izbegnu nekako poso, lakse je ali nema druge. Zasuci rukave, manuti se grebanja auta, srecki...manuti se nasilja, pognuti glavu i prionuti na posao. Dolazi vreme pognutih glava, vrednih gradjana i progresa! Manje larme. Da nema Fiata pocrkali bi od gladi. Kad ste se vi pitali u Zastavi, ceo vas nerad su pokrivali svi. Sad necete da preuzmete odgovornost za sebe i svoje porodice i krenete sa ozbiljnim radom. Polako, izgleda da cete morati...

Miroslav Ivić

pre 10 godina

Slika bi bila živopisnija da je država Kragujevac prodala Nemcima. Pa da Nemac drnda Kragujevčanina. I u fabrici vozila i sutra u fabrici oružja. Čisto radi paradoksa, u odnosu na stradanja nedužnog stanovništva tog grada 40-ih godina.

Samo kad si ti tako vredan a niko drugi nije

pre 10 godina

(vladan, 25. jun 2013 22:11)

Zamisli imaju čak 35 dinara za topli obrok. I nisu Italijani ništa uložili u fabriku. Uložila je država Srbija. Ako se neko pita koliko nas stranci cene, odgovor je prost. Bolje nego što sami sebe cenimo. Ti si najbolji primer za to.

a

pre 10 godina

Ne vreujem ni jednu jedinu reč o ovom lošem ponašanju Fijatovih šefova, a posebno ne da im govore "stoko srpska", članak je žestok spin...

Aca

pre 10 godina

Yugo nije valjao, uslovi rada nisu valjali, pravili ste ga po sistemu "kakva plata takva vrata" i nijedan nije izgreban srafcigerom. Kukali ste, a sad placite. Nije mi uopste zao, vec mi je cak milo i drago.

Zoki

pre 10 godina

Notorna je laž da su uslovi rada loši!!! Bio sam u fabrici nekoliko sati, uslovi su i više nego dobri...počevši od radnih odela, obuće,zaštitnih naočala...pauza za ručak od 30min plus pauze za cigare i toalet... inače ručak je odličan i košta celih 50 din, imate da birate nekoliko jela, voće, desert itd! Hale sredjene max, sve uredno i čisto...da je 35.000 malo to se slažem, ali niko ih ne tera da rade ako im je to baš tako teško. Nisu žabari otvorili fabriku ovde što nas vole, nego zbog interesa i to je skroz u redu. Sto bi dali oni sad 500€ svakom kad ne moraju, njihove plate su na na nivou proseka u Srbiji i to je njihovo pravo...

Juri

pre 10 godina

Kao kragujevcanin i neko ko je malo upucen u desavanja oko Fijata ubedjen sam, sav taj cirkus finansira nasa drzava. Ugovor nikada nije dat na uvid. Oprema nabavljena kada je nasa vlada dala garanciju za kredit. Italijani ce biti zainteresovani za taj posao dok mi placamo, znaci nemaju interes kao u drugim svojim fabrikama u svetu. Kada nam nestane para, odose oni.

vladan

pre 10 godina

Ako neko misli da je danas u Srbiji, za nekog za završenom srednjom školom, plata od 30-35.000 dinara malo za osam sati rada dnevno, pet dana u nedelji, sa poštovanjem svih zakonskih odredbi koje se odnose na dnevne pauze u toku rada, sa toplim obrokom koji se plaća 35dinara, sa sindikatom koji funkcioniše kao i bilo gde na zapadu, onda je suvišno objašnjavati mu šta je Kragujevac bio pre Fiata.
Ne mislim da je to idealno, naravno da nije, ali na početku, u ovom trenutku treba biti realan. Voleo bih da svako mora na početku svog radnog veka da samo nekoliko meseci radi kod nekog našeg domaćeg kapitaliste sa sve¿im, pošteno stečenim kapitalom koji "poštuje" sva prava radnika.
Fiat je uložio novac jer mu je to bilo isplativo u Srbiji, a na nama je da iskoristimo šta možemo dok ovaj model "ide" a posle...

Janko

pre 10 godina

A to što su zaposlili par hiljada mladih ljudi,to nema veze,sad nam sve smeta! Pa,kome se ne svidja,neka radi u prodavnici za 15 000 dinara,neprijavljen,bez doprinosa,socijalnog.... Čista kampanja i pumpanje stvari bez preke potrebe, osim da se Kragujevcu i Fijatu nanese šteta, sa političkom pozadinom. A to što smo im izdavali stanove za 400-500 evra, to niko ne piše, koliko su zaradili restorani dok nisu otvorili njihovu kuhinju u fabrici, ni to niko ne spominje, samo pljuvanje. Ima loših stvari, ali mnogo više dobrih, to je sigurno! U mojoj zgradi živi italijan sa nekom našom sugradjankom, za razliku od nje koje stalno galami i viče po stanu, on je čovek neprimetan, nečujan, uvek se javi svim komšijama. Ima i nezadovoljnih u Fijatu, sa malim platama, ali ima i onih koji su vrlo dobro unovčili svoj potencijal, znanje, diplomu... Ma ne, bolje je bilo u truloj "Zastavi", gde se sedelo po ceo dan i živelo od socijalne pomoći! Politika i mentalitet će nas uništiti!

Slobodan

pre 10 godina

Kad ste se vi pitali u Zastavi, ceo vas nerad su pokrivali svi. Sad necete da preuzmete odgovornost za sebe i svoje porodice i krenete sa ozbiljnim radom. Polako, izgleda da cete morati...
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Bane Vojvodina, 25. jun 2013 22:09)

Otac mi je radio u Zastavi, a njegov "nerad" koji je zdravljem platio nisi sigurno pokrivao ti, čije laži ništa ne može da pokrije.

Bolero

pre 10 godina

Ako vec postoji neko ko vedja na rasnoj i verskoj osnovi, mislim da ne treba ceh da placaju proizvodi ili oni koji su izvredjani, jednostavno postoje agencije koje ce prijateljski doticnu osobu ubediti da vise to neradi i to veoma uspesno,brzo i bez posledica po ikoga, uostalom treba uciti od italijana, u svakom pogledu.

milan

pre 10 godina

Da ponižava da ponižava kome se nesviđa KUCI,,,,,isi taj Srpski inženjer je spavao 25 godina i nije ni maticu usavrsio na npr YUGU e sada radi za priucenog italijanskog majstora,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 10 godina

Ako su vređali na nacionalnoj osnovi, onda država treba da reaguje u skladu sa zakonom i da procesuira tog Italija. Ukoliko se bahate, a niko neće da vas zaštiti, onda se morate sami izboriti za svoja prava. Pljeskaju devojke na ulici po zadnjici? Na šta to liči? Rešavajte to pod hitno i dovedite ih u red pre no što eskalira, posle će biti kasno.

Lalegator

pre 10 godina

gospodo, ako niste zadovoljni dajte otkaz, ima drugih koji bi rado zauzeli vasa mesta i plate.
(mare, 26. jun 2013 01:23)

Ovakav defetisticki i samounistavajuci stav ne postoji nigde sem u Srbiji.

ZeljanDatuma

pre 10 godina

Naše se zna...sudbina većine stanovništva je zapečaćena. Rintanje za crkavicu, mučno preživljavanje, bez lufta za bilo šta osim toga. Šljaka za preživljavanje, i ako je moguće da se bude zahvalan na tome, "dobro je imati i toliko''. Eto, domaći političari su visedecenijskim ''trudom'', uspeli da Srbiju načine zemljom najjeftinije radne snage, rajem za pohlepne banke i oazom ''noćnog provoda'' (lake devojke, splavovi).. Hvala im na lepoj reputaciji.

< insert name >

pre 10 godina

Nemam živaca da se upuštam u diskusiju ali se pitam šta je prvo bilo akcija ili reakcija.
Ako je Italijan nazvao Srbina stokom, mora da je imao jako dobar razlog. Ako su opet to i Nemci govorili onda da se zapitamo, jesu li u pravu?

CityWatch

pre 10 godina

Nije bolje ni u drugim stranim firmama ukljucujuci i ruske. U domacim je nesto bolja situacija ali i tu ima slucajeva mobinga. Nestrucnost menadzera koji su to postali iskljucivo svojom servilnoscu ili nepotizmom je glavni problem. Da ne pominjem potpuno odsustvo sindikata i drzave koja bi stala iza gradjana koji su potpuno obespravljeni i ostavljeni na mislost i nemilost bahatih gazda i njihovih pudlica.

leningradCWB

pre 10 godina

@mihajlo
pa što nisi ti ili neko od tvojih sugrađana odmah složio na licu mesta tog Italijana što je pljesnuo devojku po zadnjici?

Zemljanin

pre 10 godina

@(kaba, 25. jun 2013 22:00)
- nisu oni "gazde" vec poslodavci, a to mu ne daje pravo da ponizava radnike. On te placa za tvoj rad a ne da trpis njegove hirove i bahanalije. Ovo vazi i za nase poslodavce, a to sto kod nas njih smatraju za robovlasnike pa se radnici ponasaju kao robovi je druga stvar.

mc

pre 10 godina

Prava istina?!
Prava istina je da smo mi lenji i bezobrazni i da nemamo nikakve radne navike, to je prava istina!!!
Neka FIAT zatvori fabriku u KG i grad ce umreti!!!

Ford

pre 10 godina

Ma ima da se radi. Pitam se da li su se radnici bunili kada su nestajali delovi i alat iz te fabrike 90-ih godina. Bacali preko ograde pa kad završe smenu odu i preuzmu,kada su se ugrađivale daske u vrata da drže stakla. Tada su svi ćutali jer im je bilo fino iako je plata bila možda 10 DM. Što ne kažu kada je svaki majstor koji je radio zaduživao kvalitetan alat za rad pa ga nosio kući a donosio nekvalitetne alate neke ''Š'' izrade. Što ne kažu da radna odela koja su zaduživali nosili kući a i dalje radili u masnim i prljavim odelima. E sad drugari mora da se radi.Ili ćeš se prilagoditi tome jer ipak je najvažnija plata(kakva god da je) koju zaradiš i nosiš je kući porodici da bi imali za život. Cigara koju ne popušiš je veoma mala žrtva(inače i ja sam pušač) i razumem kako je kad dugo ne zapališ cigaretu. Ali šta je tu je.Svakom je teško kada se promeni sistem upravljanja i navika koju si imao pre ,ali što se pre navikneš i prihvatiš biće ti lakše. Ne vredi prošlo je vreme ladovinjanja i levačenja.

Marko Km

pre 10 godina

More dok ne dobiju po dva samara ti koji lupkaju cure po gradu,ne znaju gde su dosli veruj..a sto se tice bahatih poslovodja, ovi nasi s....i zemlju pa sad radi i cuti...moje misljenje

garavi

pre 10 godina

kukali smo dok nijje dosao fiat . nema ovo nema ono , yugo se nepravi dal ce neko doci ili ne . . . a sad ? a sad se pravimo pametni i isterujemo neku pravdu . alo sto radite kad nije dobro u fiatu ? i ako nije dobra kompanija aj da je izbacimo iz srbije pa idite svi na njivu i motike u ruke . daj bre ucutite i pravite auta .

ultrasrbin

pre 10 godina

Raptor, 25. jun 2013 21:50

Zasto se pravis pametan? Nikako ne mogu da opravdam njihov postupak, ali mogu da ih razumem. Vecina Italijana je vise nego super, ali ima onih koji zasluzuju nadimke koje su im dale njihove kolege u Italiji (verovao ili ne, jedan od njih je u Italiji krsten kao Hitler).

Lepo objašnjenje

pre 10 godina

Da, dobro objašnjenje za Fijat.
Ali dajte malo pojasnite narodu šta se radi u NISu, i kako Rusi tretiraju svoje zaposlene.
Kako daju otkaze bez objašnjenja a na mesta otpuštenih radnika upošljavaju radnike na lizing sa 20 000dinara. A profit samo raste i seli se u tu prebogatu Rusiju.
Kad ce da se stvore Sindikati za zaštitu prava radnika u privatnom sektoru!

Marko Đojić

pre 10 godina

Cisto sumljam da je receno "stoko srpska" a ako jeste snimiti sledeci put pa pustiti u medije I dostaviti ambasadi italije da upozori svoje gradjane na adekvatno ponasanje za vreme radnog odnosa u stranoj zemlji...
Nije istina da nas stranci dozivljavaju kao lose radnike znam to iz licnog iskustva.Ali postoji problem u razmisljanju radne snage u Srbiji...
Vi niste suvlasnici kompanije u kojoj radite I to sto placate porez a firma je delom drzavna ne znaci da imate pravo odluke I rukovodecu funkciju -vi ste placeni za posao koji radite pod uslovima koji su naglaseni u ugovoru I ako vam to ne odgovara trebalo bi da potrazite nesto bolje I unosnije.
Da radi se po 10-12 sati , naglasavam radi se... jedna pauza u toku smene koja traje 45-60 minuta I obuhvata I obrok pauze za cigare itd.Tako je to I u drugim zemljama .E sada kazete pa ako je tako , zasto nisam placen kao u drugim zemljama ? Prvo koji bi interes bio bilo koga da otvori posao gde su mu troskovi veci ili isti kao I kod kuće? Drugo Srbija nije Jugoslavija iz 79 sa standardom Švedske, ovo je zemlja koja se oporavlja od ratova,sankcija I finansijskih problema I morace dve-tri generacije da rade duplo vise da bih njihovi unuci mogli imati bolji zivot a to su I vasi dedovi radili za vas pa razmislite sta ce te sada...

Marko Petrovic

pre 10 godina

Kada ce vec da shvate da Titove Zastave vise nema i da mora da se radi a na pauzu se ide u propisano vreme a ne na svakih 10 minuta da duvane. Ako im ne odgovara mogu da promene firmu - tako se radi na zapadu. Ja sam na Bliskom Istoku - radno vreme je 10 sati dnevno 6 dana u nedelji sa jednom pauzom od 45 min za rucak. Niko me ne tera da radim - ako hoces radi a ako ne, tamo su vrata. Sam sam pristao na ove uslove. Tako i oni - ako hoce da rade neka rade a ako nece nek daju otkaz pa nek traze bolje.

Fight for the fact

pre 10 godina

Dosta maliciozan tekst, sa prenetim navodima iz drugog lista bez iznosenja stava i druge strane. Ovakvim tekstovima se samo podgrevaju "zastitnici sindikalnih prava(citaj neradnika)" i zastupnici teze o istim stomacima cistacica i direktora.
Sve te strane(multinacionalne) firme rade na belo, i na taj nacin pune budzet iz kojeg se skoluju i lece deca tih istih otporasa.
Ko nece da radi za 35k rsd u uredjenom sistemu, uvek moze da otvori svoju firmu u kojoj ce imati sva prava i platu po slobodnoj proceni.
Ili mozda ne moze... ali zato uvek moze da u tudjoj firmi zahteva prava koja mu je tata u Titovo vreme imao u drzavnom preduzecu...
Zato i jesmo tu gde smo ;)

gospodar muva

pre 10 godina

pazite molim vas "douceni fijatov sef" tera srpskog inzinjera... istog onog inzinjera "kakva meni plata takva tebi vrata" iz zastave... "douceni sef" vec naucio rec stoko.... po ovome ispade da su ti italijani djavoli koji maltretiraju radnike... mogu samo da porucim radnicima batalite slaninu luka i lebac sa rakijom i za dorucak probajte nesto laganije recimo italijansku pastu al dente i ne grebite vise te automobile sami sebe sabotirate a niste ni svesni toga

Bob Rock

pre 10 godina

On te placa za tvoj rad
(Zemljanin, 25. jun 2013 23:45)

Upravo tako!! Placa te za rad, a ne za samoupravljanje!!!

Nema "nasa fabrika", nema "mi smo gradili, odvajali od usta", nema "kakva meni plata, takva tebi vrata", nema "svinjske polutke i sindikalno odmaraliste u zanjicama", nema "bolovanje dok se oberu visnje ili pozanje psenica"...

Radis, dobijes platu.. Ne radis, ne dobijes platu...

misa

pre 10 godina

prvo su govorili da je Kragujevac dolina gladi a pre toga su od slobe dobijali polutke i radili svoju zemlju u selima.Kada je napravljena najmodernija fabrika automobila u svetu,ponadali su se da mogu ponovo vratiti samoupravljanje a zaboravljaju da je vlasnistvou fabrici Fijata 67% a srbije 33%.Kada su shvatili da sada moraju ,,stvarno,,da rade onda sabotiraju jer nema vise slobe i svinjskih polutki.Neka odluce ili poljoprivreda ili da budu radnici u industriji

mix

pre 10 godina

Sve je zo počelo pre desetak godina.Tada su su vlasti,sve sa Dinkićem na čelu reklamirali Srbiju kao meku za ulaganje,naravno,akcenat je bio na jeftinu(ponižavajuće)radnu snagu.Da li ste čuli da u Nigeriji vlasti zovu na jeftine prostitutke?Niste,mada je tako.E onda su se tajkuni tipa Mišković,Kostić i ostala džet-set boranija, utrkivali ko će gore i ubedljivije da nazove ljude ovde neradnicima.Dvadesetak hiljada dinara u Maxi-ju,kakvo bogatstvo...
E onda smo dobili velikog giganta Fiat,gde izvoza ima,ali za srpski budž et nema ništa.Osim za pojedince.
Šta ćeš,kome se dolazi u Srbiju,nije ni Fiat mogao da nađe poslovođe bolje od italijanskog otpada,nego ove prostake.Elem,ne valja ova zemlja nama,pa što bi njima.Zato su nervozni i prosti.Mi imamo razumevanje za sve,i dobra smo terapija za belosvetki šljam.
Eh,ide i novi zakon o radu,pa ćemo najzad moći da nas kinje i domaće šuše,tako da će Italijani biti kao crveni krst.
Do nekog novo Brazila,jedino kada ološu dođeš do vile,onda te zove na pregovore.

kiki

pre 10 godina

Po vašim komentarima čini mi se da većina misli da je ovo srednji vek ili doba najljuće ekonomske krize pa da se ljudi mogu gaziti i uslovljavati sintagmom uzmi ili ostavi.DOKLE!!!
Istina je uvek negde u sredini pa molim budimo realni, niti su Italijani zlato,niti su uložili sav novac u fabriku(da bi mogli bahato da se ponašaju)niti su naši radnici "male mace".Država je parama poreskih obveznika učestvovala u ovom projektu i mora da štiti i ulog ali i svoje radnike!Bljutavo je tražiti da se evropski radi za novac od koga ne možeš iole pristojno da živiš sa čim se ne bi složili političari koji toliki iznos troše dnevno!!!

Steeler

pre 10 godina

Ukoliko postoji sumnja da šefovi vređaju radnike, mora da se istraži. Mada me pomalo čudi da se niko nije organizovao da snimi (zvuk... sakrije mobilni ili diktafon) šefa kako vređa radnike.

Ali bi trebalo dati poodršku da se dublje istraži slučaj "guranja krpe u usta"... kako je pisao u prethodnom tekstu. Ne bih ja verovao ni šefovima ni radnicima. Mora da se dokaže. Da li možda postoje kamere koje snimaju fabriku gde bi mogao da se vidi incident?

pijetro

pre 10 godina

Radnicima je kažu teško da gledaju i kad doučeni "Fijatov“ šef tera našeg inženjera da tri puta donese isti deo.

E ovo je bas verovatno, ajde novinare, potrudi se malo!!!!

schmilo

pre 10 godina

Није им дао да изађу на пљугу. У, каква штета. Забрана пушења је донела само то да на сваких пола сата један значајан проценат људи не ради ништа. Ја стварно не знам ком послодавцу се то допада

citam i sekiram se

pre 10 godina

To sto se desava u FIAT-u u smislu rukovodjenja nije i nece biti samo tu.Tako ce biti u svim fabrikama stranih ulagaca.Ova zemlja je predodredjena za to i sve sto je cinjeno do sada ide u prilog tome.Da li ce Palma ili Dinkic dovesti nekog investitora to je irelevantno, jer ce uticajne zemlje i velike ekonomije polako stvoriti i vec stvaraju uslove da u nasoj zemlji dobiju sve sto pozele.Aparat kojim to rade je ogroman pocev od politike pristupanja EU pa sve do politike banaka.Jednom recju necemo imati izbora sem da radimo za parce hleba, a ko nije do sada otisao nigde kasno mu je.

bgns

pre 10 godina

Kakvi smo mi idoti!!! Ako su nezadovoljni cenom rada, nek daju otkaz i nek se zaposle za veći novac. Treba ga naći i drakonski kazniti da mu više ne padne napamet.

Veroljub

pre 10 godina

Italijani su dobri menadzeri. Ako je necega i bilo, sastavni je deo zivota u kompaniji, nemoguce je da sve bude idealno, a s vremenom se stvari poboljsavaju. Fiat automobili Srbija je nas najveci izvoznik i to ljudi cene.

realan

pre 10 godina

evo resenja a ujedno i prica i prilika za insajder b92 ili bilo koju svrsihodnu medijsku kucu. neka tajno nameste malu kamericu na radnika fiata s obzirom na optuzbe o ponasanju kapiram da ce biti dovoljno dobrovoljaca pa da vidimo kako se ti italijani ponasaju i sta se to tamo stvarno dogadja

vec neko vreme se vrti prica o ponasanju italijana u kragujevcu pa mi je prosto neverovatno da nikome od novinara i medija pa cak ni radnika nije palo na pamet da tako nesto uradi

gospodar muva

pre 10 godina

a taj sto pljeska po zadnjici (ako je to istina) i ako to radi van kruga fabrike nekoj devojci koja nije zaposlena u fijatu (ako je zaposlena onda nista -takav je liberalni kapitalizam :-)) vi gospodo kragujevcani malo ispljeskajte njega

ZIVOTA

pre 10 godina

Talijani nisu cool, ali jesu talijanke.

U clanku se preplice prica o politickoj I strucnoj strani desavanja u fabrici sto u startu mije dobro.
Te dve stvari treba razdvojiti I odmah ce sve biti kristalno jasno.
Svi zanamo da se ne sabiraju babe I zabe.

Gregy

pre 10 godina

A da ode FIAT pa da mi u raspaloj fabrici bez grejanja pravimo jugice, kraduckajuci alat, uzimajuci bolovanje za poljoprivredu i nerad.

Ivan

pre 10 godina

Ala šibaju komentari: samo crno ili samo belo. To je ono što nas uništava godinama. Ne može sve preko noći da bude super, ali isto tako ne treba svi da zabadamo glavu u pesak i čekamo da nešto padne s neba. Neće ništa da padne dok ne zatražiš i izboriš se za to!
Ovi što rade u javnom sektoru pljuju po privatnicima, a ovi što rade kod privatnika pljuju po javnom sektoru. Činjenica je da ne valja ni jedno ni drugo.
Mora da se radi, ali ne sme niko da te ponižava, vređa, tera da radiš a da te ne plaća, tera na prekovremeni rad a ne plaća, ne dozvoljava da koristiš odmor i sl. Ne verujem da vama koji radite kod privatnika to odgovara, pa vas zato ne razumem kad to branite. Mislim da našim radnicima ne treba dati ništa veća prava od onih koja imaju npr. radnici u Nemačkoj. Ajde da tako postavimo stvari, plate neka budu 4-5x manje, nije problem, ali neka i inspekcije rade posao za koji su plaćene!

Sir Oliver

pre 10 godina

Vise od pola veka ista prica. "Serbistan bez spoljnog neprijatelja je kao selo bez doma kulture". Stranci su zli a nasi sefovi i poslodavci su kao med i mleko. Pitam se samo zasto bi svi rado otisli da rade negde kod tih zlotvora? Moje je misljenje da stranci, pa sve i da hoce, nikada ne bi mogli da dovedu toliko smradova i zlikovaca koliko ih vec imamo ovde.

svugde je tako

pre 10 godina

@Mihajlo
"Živim u Kg, i mogu da kažem da su se italijani veoma izbahatili."

Znas zbog cega je to?
Slicno se dogodilo i u Valjevu kada su dosli Slovenci. Sav onaj narod sto se zaposlio u fabrici (uglavnom preko veze), je poceo nevidjeno da se uvlaci Slovencima u d... Zenski svet je odma rasirio noge, a ovi muski su se prosto takmicili ko ce pre i ko ce vise da se nametne sefovima, da im "nabaci neku ribu", ponarocito ovim stranim, sve ocekujuci neku korist zauzvrat. Da ne pricam o cinkarenjima i podmetacinama, opanjkavanjima, koje narod ovde vidi kao jedini nacin za napredovanje. A Slovenci, kada su videli da su ovi nasi skinuli gace, sta ce drugo nego da iskoriste priliku. Tako bi i ovi nasi isto radili da odu negde na stranu, i da im je dozvoljeno da se bahate. Nije tu problem toliko u strancima, koliko u mentalitetu naseg naroda, koji je sklon poltronstvu i spletkama. Slicno sam vidjao i u domacim firmama. Narod se sve vreme nada da ce zbog tog svog ulizistva imati bolji tretman u firmi, vecu platu i slicno. Dok pak na pauzama, kod ovih nasih ne zna se ko je veci Srbin, i ko je ponosniji. Srpski radnika nikada nije cuo za solidarnost i profesionalnost. Ta nasa malogradjanstina ce nam i doci glave.