Subota, 22.06.2013.

09:55

Obradović: Ne štampam ja testove

Pozivanje na bojkot male mature je sramno i nedopustivo, izjavio je za Politiku ministar prosvete Žarko Obradović.

Izvor: Politika

Obradoviæ: Ne štampam ja testove IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

87 Komentari

Sortiraj po:

užas

pre 10 godina

Sramno je što se očigledna prevara priznaje. U Srbiji je budala svako ko plaća svoje račune i uči. A 'pametni' su oni što ne uče i ne plaćaju nikom ništa.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

A mozda da odgovori presvetli nevini Obradovic, CIME JE ZASLUZIO, kao rodjeni Crnogorac, da bude ministar icega, a ponajmanje prosvete? Ijekavac u rodnom selu, ministar prosvete u ekavickoj Srbiji, predavac na privatnom "univerzitetu" - Milosevicev politicki trabant - to samo u Stradiji je dovoljno da se bude ministar.

P.S. daj se ne lazimo - SPS je partija crnogorskog lobija u Srbiji.

Dejan

pre 10 godina

(Slobodan, 22. jun 2013 10:22)

Slažem se 100%. Takođe mi nije jasno zašto je većina komentara protiv završnog ispita kao takvog. Radim u prosveti, dežurao sam na završnom iz matematike, video sam zadatke; naravno da imam 27 godine više od osmaka, ali svejedno, mogu objektivno da kažem da zadaci nisu bili preteški, da ne kažem da su bili laki. Recimo, jedan od najtežih zadataka je zahtevao poznavanje pretvaranja ara u hektare (to se inače uči u IV razredu). Ili recimo - šta je to medijana?
Kako ne shvatate da je baš taj završni ispit jedina šansa nekoj deci da upišu baš onu srednju školu koju žele? Maksimum od 60 poena iz osnovne škole NIJE teško postići, kriterijumi su opali, ili možda nisu, od škole do škole. Zar onda to nešto isto za sve, bez obzira u koju osnovnu školu su išli nije pošteno? Ja prvi ne želim da moje dete, za 4 godine, kad bude biralo srednju školu, zavisi od bilo čije dobre volje ili da, još gore, jurim neku vezu. Ako svi budu imali isti završni test, od koga ce zavisiti možda i 50% (i više) poena za upis u srednju školu, ja to podržavam, pa makar neko i prepisao, od nekog nastavnika dobio rešenja, ili najgore što se sad desilo (i dešavalo se prošlih godina) - nabavio test, jer i pored svega toga, moje dete će jedino njegovo neznanje sprečiti da osvoji isto toliko bodova.

Tanja

pre 10 godina

Sramota je sto ste Vi ministar i to ne bilo kog resora nego prosvete, sramota je sto kao ministar predajete na sega - megi i sto pare poreaskih obveznika, koje zovete diskrecioni troskovi, prebacujete na taj isti privatni fakultet! Sramota je sto prozivate profesorku koja je donela dokaze o kradji testa iz srpskog jezika. Da imate obraza, naravno da biste morali da ponistite mature. Najpametnije bi bilo ministre da ponistite samog sebe! Generacije biste zaduzili!

tp

pre 10 godina

U ono vreme kada sam se ja isao u skolu, djaci koji su uzimali privatne casove su bili retkost, prava egzotika. Danas je to nesto najnormalnije, cak i za skroz odlicne djake i to za vise predmeta, ne samo uobicajene matematika, strani jezik i sl. Sta nam to govori? Pa govori nam da su nam prosvetni radnici postali dno dna - kad nisu u stanju da redovnim putem nauce cak ni odlicne djake gradivu. Zasto to pisem na ovu vest? Zato sto je velika vecina onih koji kritikuju ministra i traze njegovu ostavku zbog katastrofalnog stanja u prosveti, osim DS i SNS botova, upravo iz prosvete, verovatno sindikalnih aktivista, koji su oduvek u prosvetarskim kolektivima bili poznati kao nestrucni, neradnici i laktarosi - ali zato najgrlatiji.

tarifa

pre 10 godina

Ovakve stvari mogu da se desavaju samo nama zato sto se niko ne plasi da ce da odgovara pred zakonom.Ovoje je samo sitnica u odnosu na desavanja na Pristinskom Univerzitetu,to ce uskoro javnost i saznati!

Beclijka

pre 10 godina

Jasno je da se u Ministarstvu ide po principu: samo da izdrzimo jos koju nedelju, dok se djaci ne upisu u srednje skole i sve je zaboravljeno! Predlog: Forum Beogradskih Gimnazija i ostali da se zajedno izorganizuju i odbiju da upisu djake u skole dok se stvar ne rascisti! Kó bela lala bi se onda nasa vlast posvetila djacima i odgovornosti naseg Zarkica!

Srđan

pre 10 godina

Ne štampam ni ja testove pa se ipak gadim svega što se događa u našem školstvu od kada ja drug Obradović ministar! Školstvo je u očajnom stanju, znanje maturanata je sve gore i gore i shodno tome Srbija i školstvo nisu tvoja dedovina druže Obradoviću i u to ime marš iz fotelje! To školstvo plaćaju građani Srbije! Deca ove zemlje moraju imatiadekvatno obrazovanje!

d

pre 10 godina

zao mi je, ali ne vredi. srbija nezaustavljivo ide ne ka EU, vec ka velikim i nasilnim socijalnim nemirima. da su ove somine na vlasti malo pismenije, to bi im bilo ocigledno i ne bi se ponasali ovako bahato i neodgovorno... ako do takvog scenarija dodje, a ka tome ocigledno idemo, posledice nece moci da kontrolise niko (ma koliko sada bio ubedjen da ima neku cvrstu vlast ili fotelju), i bice uzasne.

SS

pre 10 godina

Testovi postoje vec jedno 20godina!!!Ja se secam da se i tada muvalo na testovima.Mislim da te testove treba odmah ukinuti!!!I naravno smeniti MINISTRA!!!p.s. Zalosno je ko sve cini prosvetni kadar u Srbiji:(

Dejan

pre 10 godina

Ne štampaš ti testove, ali neko ih štampa, a ti ne znaš ko je tačno odgovorna osoba, ne znaš ko sme i pod kojim okolnostima da pristupi tim testovima i zato ne možeš da kažeš da su Mika i Žika odgovorni, jer su pored njih i Pera i Laza i Mira i Mara i Jelena i Ljuba i pitaj Boga ko još mogli da pristupe tim testovima.

I zbog toga treba da daš ostavku!

na 'fekaliju'od mora

pre 10 godina

Svuda u svetu bi bila afera da ministar prosvete koji treba da stiti drzavne fakultete i skole predaje i brani interese privatnog,daje mu akreditacije i prima tu platu...nama svima je to Ok!!!!to je nedopustivo!!a samim tim sto je doslo do ove afere zbog komandne odgovotnosti mora da leti i to da ga niko ne pita..Aflatoksin i Matura moraju da dobiju otkaze posto im ne pada na pamet da daju ostavke!!Svemocna vladajuca koalicijo reaguj

Dantes

pre 10 godina

Ako ti nisi odgovoran ko je onda?
Da li si smenio bilo koga?
Da li si svestan činjenice da deca totalno gube interesovanje da uče?

odgovornost

pre 10 godina

To bi bilo isto kao kad bi inzenjer za konstrukciju uradio proracun, a neko iz kopirnice mu spakuje u projekat neki drugi. I onada inzenjer kaze : Kuca se srusila zbog kopiranta.
Ma, ite molim vas. Za tako neststo sledi zatvor i dozivotno oduzimanje licence.

GuC

pre 10 godina

jesam dosadna,ali nikako da nadjem odgovor, zašto Ministarstvo kome je ova osoba ministar nije uplatilo doniranu ratu za prošlu PISU i zašto su Srbiju izbacili iz narednog kruga? Do skora su mediji držali tu temu, on je obećao da nikada neće dozvoliti da Srbija ispadne iz PISE i bla,bla, ali razumljivo je obzirom da u njegovom resoru idu sramote i strahote na dnevnoj bazi...Miću Megatrenda za precednika bre!

nikola

pre 10 godina

nije odgovoran sto svake godine strajkuju prosvetari i studenti, sto je ulaganje u nauku ravno nuli, sto prestajemo da ulazemo u petnicu i kobsons, sto svake godine postoji afera oko polaganja male mature, sto na drzavnim fakultetima cveta korupcija, a dokazani krivci su i dalje na celu fakulteta, sto na privatnim fakultetima ne postoje standardi kvaliteta i sluze za prodaju diploma...nista on nije kriv i odgovoran...blago nama sa njime...

viki

pre 10 godina

Dugo smo citirali Branka Radicevica " Od kolevke pa do groba, najlepse je djacko doba". A onda je za ministra prosvete dosao Zarko Obradovic. ( aforizam iz blica)

Milence

pre 10 godina

Ovo je sjajno, turbo-folk pozoriste u kuci: megatrend edukator objasnjava prvo da uzbunjivaca treba razapeti (kontrolor na ispitu koja je prva prijavila dokaz da je test iz srpskog provaljen), i time objasni stav sps-a, megatrend-a i vlade prema uzbunjivacima - uopste ga ne brine ni sta kaze EU o tome, ni da se sprema zakon da takvi kao on ne bi mogli da maltretitaju ljude kao sto je nastavnica koja je sve prijavila. Sledece je verovatno da predlozi postupak protiv direktora policije, jer je policija cuvala testove uz matematike. Ovo je test za Dacica, taman posle ono pesnickog autorskog clanka i nin-u, eto prilike da Eston, Dezer, Merkel, i svi mi koji zivimo i radimo u Srbiji vidimo sta je za ovu vladu cilj, put, sredstvo.

Juri Gagarin kometa

pre 10 godina

Nasa politicka elita ne razume znacenje profesionalnog integriteta, tipican Srpski posao znaci da zadrzi fotelju i pored svega mi imamo izuzetne uspehe u sportu i obrazovanju a obrazovanje sve gore i gore, jos imamo izliv mozgova sa razlogom opravdanim jer onaj ko nece da krade je neprijatelj broj jedan u Srbiji. Narod ima razloga da trazi njegovu ostavku ali i ne da se buni protiv njega jer je narod birao ovu vlast dok smo mi glupi sistem je supalj i glup.

Mihajlovic

pre 10 godina

Ali si kao ministar odgovoran za sva desavanja u svom ministarstvu. To ti je kao direktor u privatnoj firmi - moras da odgovaras za sve sto se desava. Nema izvlacenja kada zagusti.

Zolisd

pre 10 godina

Ministar saobracaja u Japanu ne vozi lokomotivu, ali podnosi ostavku za kasnjenja koja se mere minutima. Da ne pominjemo harakiri u slucaju udesa.

dare

pre 10 godina

Gospodine Obradovicu, vi (namerno malim slovima) obraza nemate i olicenje ste neodgovornosti, bezobrazluka i amaterizma. Spasite nase djake i idite predajte menadzment ovaca na Megatrendu posto ste jedino mozda u tome strucnjak, mada i u to sumnjam. Kada bi bilo takmicenje u nesposobnosti vi bi ste bili drugi, jer i tu ne bi ste bili sposobni da osvojite prvo mesto.

pipi ja

pre 10 godina

A jeste gsn.ministre za to da pruzite ruku i uzmete platu od koliko hiljada dinara ono bese?Nije vas sramota u tom trenutku?Vi krvavo zaradjujete hleb svijoj deci ?.Nista vas tada ne svrbi, ne crvene obrazi ,jok? Ma more ljudi deca su nam u pitanju!!!Mene to tek ceka za dve godne a vec me sada mua hvata.

****

pre 10 godina

Ne stampate testove ali muckate i terate magistre i Svetske prvake iz zemlje.Mog sina ste oterali.Sramoto,covek bez obraza i morala.U misiju rupu begaj!

deki69

pre 10 godina

On poredi rezultate iz prosle i ove godine a to ne moze da se poredi jer je ove godine vecina zadataka bila nepoznata.Eto i ovo pokazuje koliko on nije u materiji!

kiclu

pre 10 godina

Sramota. Ponasaju se prema nama kao da smo ovce. Sjajni ministar obrazovanja je kriv za cirkus oko male mature, on treba da organizuje da sve bude kako treba. Ali to nije jedina glupost za vreme njegove duge 'vladavine', bolonja se ne primenjuje, tj. primenjuju se odredbe koje se odnose na studente a profesorima se nista ne moze, gradivo nije redukovano, i dalje se uce nebuloze dok se zanemaruje sustina i praksa! Tu nije prstom mrdnuo. Seca li se neko da je taj ministar, koji prima platu na privatnom fakultetu, dao predlog zakona da studenti, koji studiraju privatni fakultet i placaju oko 2000e godinu, mogu da konkurisu za studentske domove. Konkurisu zajedno sa decom iz unutrasnjosti gde su prosecne plate oko 20000 din.. Misle, ta mafija politikanska, da je narod glup, apatican i dodatno zaglupljen farmom i turskim serijama.. ali polako, kljuca nezadovoljstvo, nismo zaboravili ni legendarnog ministra poljoprivrede, lagao je narod o trovanju, a sad se lepo povukao dok se zaboravi.. dolaze izbori, mozda i novi 5. oktobar, ko zna.. svi su lopovi, mora da se cisti...

MK

pre 10 godina

Možda nije odgovoran za curenje testova, ali je svakako odgovoran što su učenici različite nacionalne pripadnosti (pripadnici manjina) radili drugačije testove iz matematike od pripadnika većinskog naroda. To se dešava prvi put. Matematika je jednaka za sve, ili bi bar trebalo da je tako. Zbog ovog propusta organizator testiranja (a to je ministar) treba da podnese neopozivu ostavku.

to me štiti od raznoraznih ...

pre 10 godina

Ovim ljudima obraz je kao djon !
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Gdesupare, 22. jun 2013 10:25)
--
Nemoj da vređaš sa onim što nosim na nogama.

Зизи

pre 10 godina

Ма да, ти не радиш ништа, да се приметити, срозао си просвету на нулу, као министар сносиш сву кривицу, хтео ти то или не!

Milun

pre 10 godina

Stampariju za ministarstvo! Peru stampara za ministra! Dajte mu ministrovu platu i garant ce imati bolje rezultate u svim oblastima. A i moci ce da kaze "ja stampam testove"!

Mc

pre 10 godina

U pravu ste! Mi, poreski obveznici vas placamo samo da obrisete prasinu sa vaseg fotelja u ministartvo . Ali i to svake nedelje maksimalmo dva puta.

vilenjak

pre 10 godina

Ti si ministre , "samo" ,uvalio nas prosvetne radnike u najgore lance birokratije. Napravio sistem kakav nigde ne postoji (u najgorem mogućem smislu). A ovaj nered koji si dozvolio oko testova je samo šlag na torti. Svako sa imalo časti bi se povukao...a da,šta je to čast?!

Mitar

pre 10 godina

Zreo nam je ministar za ostavku dosta je stitio interese Megatrenda i Mice Jovanovica uostalom kod njega je na platnom spisku. Ovo je dno dna sta se radi u prosveti. Naravno da Obradovic misli da radi sve dobro a kako je nama u prosveti mi to najbolje znamo. Ostavka je jedino resenje.

sx

pre 10 godina

Obradovicu, nemoj da se pravis lud. Kriv si i nesposoban da vodis ministarstvo prosvete i tu nema nikakve sumnje. Narod Srbije ti daje otkaz!

jesen ide dunjo moja

pre 10 godina

Cist demagog.Pokusava da izvitoperi stvar i da okrene na svoje.Ti ministre ne stampas testove, ali 5 godina stampas ponizavajuce zadatke, stampas besplatne knjige, pa zahtevas da se vrate, stampas 2% povecanja zarada u prosveti.Na kraju svega si ovih dana svojim saopstenjima odstampao prirucnik za testiranje inteligencije svakog normalnog coveka. I za tebe je to sve OK.I sada ces ladno negde na more, u kafanice itd...
E,vidimo se u septembru.

profesor

pre 10 godina

Kakav čovek?Pa on zaista mora da ode, nedopustivo je da nam on kroji sudbine i sudbine naše dece.Čovek koji nema nikakvih moralnih, profesionalnih, političkih, ljudskih vrednosti. Gospodine Obradoviću Vi ste SRAMOTA ZA OBRAZOVANJE!

Mali maturant generacija 1948.

pre 10 godina

Pa sta napadate coveka nije On iz DS, on je samo MINISTAR. Krivi su svi drugi, pocev od proizvodjaca hartije, pa do dece koja su bas sada nasli da polazu malu maturu kada se nasa zemlja bori za ulazak u EU.

kraja

pre 10 godina

...svi ministri u srbiji su takvi...
...ne stampam ja testove, ne proizvodim ja budjav kukuruz, ne prodajem ja otrovno mleko, ne trujem ja ribu po rekama, ne bacam ja djubre, nisam ja napravila bolnicke infekcije...
...i tako dokle vam drago...
...ali platu, beneficije, dnevnice, procente, mito - sve primaju...
...to je njihovo poimanje drzave...

garavi

pre 10 godina

ne . ali covek treba da ima obraz i da kaze DA JA SAM KRIV I DA NEKO U OVOJ DRZAVI PRIZNA KRIVICU . obraz , obraz je bitan ali vi ga nemate . vazno je samo guzice da uvalite i boli vas uvo .

Sync

pre 10 godina

ako ministar ne radi sve to sto vi ministre kazete da ne radi, onda nam ministar ni ne treba, posto sve to rade neki drugi ljudi i sluzbe - ministar nam uistinu nije potreban, i tako smo u velikoj stednji i na ivici bankrota; mala li je usteda ministarska plata + plate svih zaposlenih u kabinetu?

Krle

pre 10 godina

Mala matura ne treba ni da postoji, ako za 8 godina nemozete da procenite koliko dete zna, sigurno necete ni tim jednim testom pravilno oceniti dete sta je naucilo za 8 godina.

BAZILEUS

pre 10 godina

Testovi su rezultat rada i kontrole rada u prosveti! Ne moze ministar da se pravi neodgovoran za postupke pre testova! Edukacija dece i gradajana je na NISKOM NIVOU koji prizeljkuje EVROPA da bi iskoriscavala Srpski narod kao obicne robove! O tome treba da brine MINISTAR!

hemodroid

pre 10 godina

Ovaj debil uopste ne shvata da je njegova odgovornost u tome sto je osmislio ovaj imbecilni sistem male mature koji ne sluzi nicemu.Dobri ucenici dobro urade test a losi lose i poredak uglavnom ostane isti kao i da ste ih rangirali na osnovu uspeha.Skupo,komplikovani i nepotrebno, ministra smeniti a malu maturu ukinuti.

Slobodan

pre 10 godina

Gledam ovu medijsku pompu i ne verujem svojim očima.

Neko je ukrao test i pustio u javnost, SPS-ov ministar je odreagovao i promenio kombinaciju, odložio ispit za jedan dan, i koja je tu šteta? Strest đaka i roditelja što su imali dan više za matematiku.

OK, to nije mali problem, ali su svi radili pod istim uslovima i sprečilo se mućkanje.

A šta bi bilo da test nije pomeren? Isti ovakvi napadi, i još gori. Dakle, neko je ukrao test, i onda je ministar u lose-lose situaciji - šta god da uradi, ništa ne valja.

Kome odgovara poništavanje testa? Pa onima koji nisu dobro uradili. Pametna i vredna deca su dobila mnogo bodova, nezavisno od pomeranja testa i cele medijske pompe.

Službeni glasnik vodi SNS.

O ministru imam vrlo loše mišljenje, ali me čudi nedostatak elementarne logike i razmišljanja od strane stručne javnosti. Ovo je klasičan primer gde na buku loši đaci i roditelji pokušavaju da "ušićare" jer znanjem nisu uspeli da se dokažu na testu.

Slobodno lupajte minuse, ali bar razmislite o ovome.

Mirko

pre 10 godina

Situacija je politizivana i to je najgore od svega. Ne branim ministra, ali koristiti polaganje male mature u politicke svrhe je krajnje podlo.

nebitno

pre 10 godina

ti (namerno malo pocetno ti jer ne zasluzuje drugacije) ocito nisi cuo za objektivnu odgovornost, odnosno za odgovornost bez krivice. Da ti pojednostavnim kao sto roditelji snose odgovornost za postupke svoje maloletne dece tako i ti kao rukovodeci organ sa funkcijom minista odgovaras za odredjene radnje svojih podredjenih. Cega li si samo ti profesor da mi je da znam? A da ne pominjem moralnu, profesionalnu, eticku odgovornost, to verovatno jos niste "uvezli" iz EU tako da vas jos ne obavezuje.

jaa

pre 10 godina

Ja sam uvek na raspolaganju ali ostavku ne dam ni za živu glavu! Kao onaj nekadašnji ministar zdravlja kojinse lečio u nemačkoj. Jadna si Srbijo ko te vodi.

Herman

pre 10 godina

Sve je to tacno Obradovicu, ali ti se nalazis na celu ministarstva u kojem ocigledno ima previse problema i slabosti, mao ministar mores da snosis najvecu odogovornost za sve to i zbog toga je logicno da odes sam ili da te smene.

ivan

pre 10 godina

Kao ministar treba da snosis odgovornost za losu organizaciju male mature i ako je jasno da neko kome u sistemu smeta mala matura pokusava na sve nacine da je ugasi.

kraja

pre 10 godina

...svi ministri u srbiji su takvi...
...ne stampam ja testove, ne proizvodim ja budjav kukuruz, ne prodajem ja otrovno mleko, ne trujem ja ribu po rekama, ne bacam ja djubre, nisam ja napravila bolnicke infekcije...
...i tako dokle vam drago...
...ali platu, beneficije, dnevnice, procente, mito - sve primaju...
...to je njihovo poimanje drzave...

sx

pre 10 godina

Obradovicu, nemoj da se pravis lud. Kriv si i nesposoban da vodis ministarstvo prosvete i tu nema nikakve sumnje. Narod Srbije ti daje otkaz!

profesor

pre 10 godina

Kakav čovek?Pa on zaista mora da ode, nedopustivo je da nam on kroji sudbine i sudbine naše dece.Čovek koji nema nikakvih moralnih, profesionalnih, političkih, ljudskih vrednosti. Gospodine Obradoviću Vi ste SRAMOTA ZA OBRAZOVANJE!

nebitno

pre 10 godina

ti (namerno malo pocetno ti jer ne zasluzuje drugacije) ocito nisi cuo za objektivnu odgovornost, odnosno za odgovornost bez krivice. Da ti pojednostavnim kao sto roditelji snose odgovornost za postupke svoje maloletne dece tako i ti kao rukovodeci organ sa funkcijom minista odgovaras za odredjene radnje svojih podredjenih. Cega li si samo ti profesor da mi je da znam? A da ne pominjem moralnu, profesionalnu, eticku odgovornost, to verovatno jos niste "uvezli" iz EU tako da vas jos ne obavezuje.

jesen ide dunjo moja

pre 10 godina

Cist demagog.Pokusava da izvitoperi stvar i da okrene na svoje.Ti ministre ne stampas testove, ali 5 godina stampas ponizavajuce zadatke, stampas besplatne knjige, pa zahtevas da se vrate, stampas 2% povecanja zarada u prosveti.Na kraju svega si ovih dana svojim saopstenjima odstampao prirucnik za testiranje inteligencije svakog normalnog coveka. I za tebe je to sve OK.I sada ces ladno negde na more, u kafanice itd...
E,vidimo se u septembru.

Mali maturant generacija 1948.

pre 10 godina

Pa sta napadate coveka nije On iz DS, on je samo MINISTAR. Krivi su svi drugi, pocev od proizvodjaca hartije, pa do dece koja su bas sada nasli da polazu malu maturu kada se nasa zemlja bori za ulazak u EU.

jaa

pre 10 godina

Ja sam uvek na raspolaganju ali ostavku ne dam ni za živu glavu! Kao onaj nekadašnji ministar zdravlja kojinse lečio u nemačkoj. Jadna si Srbijo ko te vodi.

hemodroid

pre 10 godina

Ovaj debil uopste ne shvata da je njegova odgovornost u tome sto je osmislio ovaj imbecilni sistem male mature koji ne sluzi nicemu.Dobri ucenici dobro urade test a losi lose i poredak uglavnom ostane isti kao i da ste ih rangirali na osnovu uspeha.Skupo,komplikovani i nepotrebno, ministra smeniti a malu maturu ukinuti.

garavi

pre 10 godina

ne . ali covek treba da ima obraz i da kaze DA JA SAM KRIV I DA NEKO U OVOJ DRZAVI PRIZNA KRIVICU . obraz , obraz je bitan ali vi ga nemate . vazno je samo guzice da uvalite i boli vas uvo .

Sync

pre 10 godina

ako ministar ne radi sve to sto vi ministre kazete da ne radi, onda nam ministar ni ne treba, posto sve to rade neki drugi ljudi i sluzbe - ministar nam uistinu nije potreban, i tako smo u velikoj stednji i na ivici bankrota; mala li je usteda ministarska plata + plate svih zaposlenih u kabinetu?

Herman

pre 10 godina

Sve je to tacno Obradovicu, ali ti se nalazis na celu ministarstva u kojem ocigledno ima previse problema i slabosti, mao ministar mores da snosis najvecu odogovornost za sve to i zbog toga je logicno da odes sam ili da te smene.

vilenjak

pre 10 godina

Ti si ministre , "samo" ,uvalio nas prosvetne radnike u najgore lance birokratije. Napravio sistem kakav nigde ne postoji (u najgorem mogućem smislu). A ovaj nered koji si dozvolio oko testova je samo šlag na torti. Svako sa imalo časti bi se povukao...a da,šta je to čast?!

kiclu

pre 10 godina

Sramota. Ponasaju se prema nama kao da smo ovce. Sjajni ministar obrazovanja je kriv za cirkus oko male mature, on treba da organizuje da sve bude kako treba. Ali to nije jedina glupost za vreme njegove duge 'vladavine', bolonja se ne primenjuje, tj. primenjuju se odredbe koje se odnose na studente a profesorima se nista ne moze, gradivo nije redukovano, i dalje se uce nebuloze dok se zanemaruje sustina i praksa! Tu nije prstom mrdnuo. Seca li se neko da je taj ministar, koji prima platu na privatnom fakultetu, dao predlog zakona da studenti, koji studiraju privatni fakultet i placaju oko 2000e godinu, mogu da konkurisu za studentske domove. Konkurisu zajedno sa decom iz unutrasnjosti gde su prosecne plate oko 20000 din.. Misle, ta mafija politikanska, da je narod glup, apatican i dodatno zaglupljen farmom i turskim serijama.. ali polako, kljuca nezadovoljstvo, nismo zaboravili ni legendarnog ministra poljoprivrede, lagao je narod o trovanju, a sad se lepo povukao dok se zaboravi.. dolaze izbori, mozda i novi 5. oktobar, ko zna.. svi su lopovi, mora da se cisti...

BAZILEUS

pre 10 godina

Testovi su rezultat rada i kontrole rada u prosveti! Ne moze ministar da se pravi neodgovoran za postupke pre testova! Edukacija dece i gradajana je na NISKOM NIVOU koji prizeljkuje EVROPA da bi iskoriscavala Srpski narod kao obicne robove! O tome treba da brine MINISTAR!

MK

pre 10 godina

Možda nije odgovoran za curenje testova, ali je svakako odgovoran što su učenici različite nacionalne pripadnosti (pripadnici manjina) radili drugačije testove iz matematike od pripadnika većinskog naroda. To se dešava prvi put. Matematika je jednaka za sve, ili bi bar trebalo da je tako. Zbog ovog propusta organizator testiranja (a to je ministar) treba da podnese neopozivu ostavku.

nikola

pre 10 godina

nije odgovoran sto svake godine strajkuju prosvetari i studenti, sto je ulaganje u nauku ravno nuli, sto prestajemo da ulazemo u petnicu i kobsons, sto svake godine postoji afera oko polaganja male mature, sto na drzavnim fakultetima cveta korupcija, a dokazani krivci su i dalje na celu fakulteta, sto na privatnim fakultetima ne postoje standardi kvaliteta i sluze za prodaju diploma...nista on nije kriv i odgovoran...blago nama sa njime...

Mitar

pre 10 godina

Zreo nam je ministar za ostavku dosta je stitio interese Megatrenda i Mice Jovanovica uostalom kod njega je na platnom spisku. Ovo je dno dna sta se radi u prosveti. Naravno da Obradovic misli da radi sve dobro a kako je nama u prosveti mi to najbolje znamo. Ostavka je jedino resenje.

Krle

pre 10 godina

Mala matura ne treba ni da postoji, ako za 8 godina nemozete da procenite koliko dete zna, sigurno necete ni tim jednim testom pravilno oceniti dete sta je naucilo za 8 godina.

viki

pre 10 godina

Dugo smo citirali Branka Radicevica " Od kolevke pa do groba, najlepse je djacko doba". A onda je za ministra prosvete dosao Zarko Obradovic. ( aforizam iz blica)

Зизи

pre 10 godina

Ма да, ти не радиш ништа, да се приметити, срозао си просвету на нулу, као министар сносиш сву кривицу, хтео ти то или не!

****

pre 10 godina

Ne stampate testove ali muckate i terate magistre i Svetske prvake iz zemlje.Mog sina ste oterali.Sramoto,covek bez obraza i morala.U misiju rupu begaj!

ivan

pre 10 godina

Kao ministar treba da snosis odgovornost za losu organizaciju male mature i ako je jasno da neko kome u sistemu smeta mala matura pokusava na sve nacine da je ugasi.

Zolisd

pre 10 godina

Ministar saobracaja u Japanu ne vozi lokomotivu, ali podnosi ostavku za kasnjenja koja se mere minutima. Da ne pominjemo harakiri u slucaju udesa.

Dejan

pre 10 godina

Ne štampaš ti testove, ali neko ih štampa, a ti ne znaš ko je tačno odgovorna osoba, ne znaš ko sme i pod kojim okolnostima da pristupi tim testovima i zato ne možeš da kažeš da su Mika i Žika odgovorni, jer su pored njih i Pera i Laza i Mira i Mara i Jelena i Ljuba i pitaj Boga ko još mogli da pristupe tim testovima.

I zbog toga treba da daš ostavku!

Srđan

pre 10 godina

Ne štampam ni ja testove pa se ipak gadim svega što se događa u našem školstvu od kada ja drug Obradović ministar! Školstvo je u očajnom stanju, znanje maturanata je sve gore i gore i shodno tome Srbija i školstvo nisu tvoja dedovina druže Obradoviću i u to ime marš iz fotelje! To školstvo plaćaju građani Srbije! Deca ove zemlje moraju imatiadekvatno obrazovanje!

deki69

pre 10 godina

On poredi rezultate iz prosle i ove godine a to ne moze da se poredi jer je ove godine vecina zadataka bila nepoznata.Eto i ovo pokazuje koliko on nije u materiji!

Mc

pre 10 godina

U pravu ste! Mi, poreski obveznici vas placamo samo da obrisete prasinu sa vaseg fotelja u ministartvo . Ali i to svake nedelje maksimalmo dva puta.

na 'fekaliju'od mora

pre 10 godina

Svuda u svetu bi bila afera da ministar prosvete koji treba da stiti drzavne fakultete i skole predaje i brani interese privatnog,daje mu akreditacije i prima tu platu...nama svima je to Ok!!!!to je nedopustivo!!a samim tim sto je doslo do ove afere zbog komandne odgovotnosti mora da leti i to da ga niko ne pita..Aflatoksin i Matura moraju da dobiju otkaze posto im ne pada na pamet da daju ostavke!!Svemocna vladajuca koalicijo reaguj

Mihajlovic

pre 10 godina

Ali si kao ministar odgovoran za sva desavanja u svom ministarstvu. To ti je kao direktor u privatnoj firmi - moras da odgovaras za sve sto se desava. Nema izvlacenja kada zagusti.

dare

pre 10 godina

Gospodine Obradovicu, vi (namerno malim slovima) obraza nemate i olicenje ste neodgovornosti, bezobrazluka i amaterizma. Spasite nase djake i idite predajte menadzment ovaca na Megatrendu posto ste jedino mozda u tome strucnjak, mada i u to sumnjam. Kada bi bilo takmicenje u nesposobnosti vi bi ste bili drugi, jer i tu ne bi ste bili sposobni da osvojite prvo mesto.

Milence

pre 10 godina

Ovo je sjajno, turbo-folk pozoriste u kuci: megatrend edukator objasnjava prvo da uzbunjivaca treba razapeti (kontrolor na ispitu koja je prva prijavila dokaz da je test iz srpskog provaljen), i time objasni stav sps-a, megatrend-a i vlade prema uzbunjivacima - uopste ga ne brine ni sta kaze EU o tome, ni da se sprema zakon da takvi kao on ne bi mogli da maltretitaju ljude kao sto je nastavnica koja je sve prijavila. Sledece je verovatno da predlozi postupak protiv direktora policije, jer je policija cuvala testove uz matematike. Ovo je test za Dacica, taman posle ono pesnickog autorskog clanka i nin-u, eto prilike da Eston, Dezer, Merkel, i svi mi koji zivimo i radimo u Srbiji vidimo sta je za ovu vladu cilj, put, sredstvo.

pipi ja

pre 10 godina

A jeste gsn.ministre za to da pruzite ruku i uzmete platu od koliko hiljada dinara ono bese?Nije vas sramota u tom trenutku?Vi krvavo zaradjujete hleb svijoj deci ?.Nista vas tada ne svrbi, ne crvene obrazi ,jok? Ma more ljudi deca su nam u pitanju!!!Mene to tek ceka za dve godne a vec me sada mua hvata.

Juri Gagarin kometa

pre 10 godina

Nasa politicka elita ne razume znacenje profesionalnog integriteta, tipican Srpski posao znaci da zadrzi fotelju i pored svega mi imamo izuzetne uspehe u sportu i obrazovanju a obrazovanje sve gore i gore, jos imamo izliv mozgova sa razlogom opravdanim jer onaj ko nece da krade je neprijatelj broj jedan u Srbiji. Narod ima razloga da trazi njegovu ostavku ali i ne da se buni protiv njega jer je narod birao ovu vlast dok smo mi glupi sistem je supalj i glup.

Dantes

pre 10 godina

Ako ti nisi odgovoran ko je onda?
Da li si smenio bilo koga?
Da li si svestan činjenice da deca totalno gube interesovanje da uče?

Milun

pre 10 godina

Stampariju za ministarstvo! Peru stampara za ministra! Dajte mu ministrovu platu i garant ce imati bolje rezultate u svim oblastima. A i moci ce da kaze "ja stampam testove"!

odgovornost

pre 10 godina

To bi bilo isto kao kad bi inzenjer za konstrukciju uradio proracun, a neko iz kopirnice mu spakuje u projekat neki drugi. I onada inzenjer kaze : Kuca se srusila zbog kopiranta.
Ma, ite molim vas. Za tako neststo sledi zatvor i dozivotno oduzimanje licence.

to me štiti od raznoraznih ...

pre 10 godina

Ovim ljudima obraz je kao djon !
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Gdesupare, 22. jun 2013 10:25)
--
Nemoj da vređaš sa onim što nosim na nogama.

GuC

pre 10 godina

jesam dosadna,ali nikako da nadjem odgovor, zašto Ministarstvo kome je ova osoba ministar nije uplatilo doniranu ratu za prošlu PISU i zašto su Srbiju izbacili iz narednog kruga? Do skora su mediji držali tu temu, on je obećao da nikada neće dozvoliti da Srbija ispadne iz PISE i bla,bla, ali razumljivo je obzirom da u njegovom resoru idu sramote i strahote na dnevnoj bazi...Miću Megatrenda za precednika bre!

Tanja

pre 10 godina

Sramota je sto ste Vi ministar i to ne bilo kog resora nego prosvete, sramota je sto kao ministar predajete na sega - megi i sto pare poreaskih obveznika, koje zovete diskrecioni troskovi, prebacujete na taj isti privatni fakultet! Sramota je sto prozivate profesorku koja je donela dokaze o kradji testa iz srpskog jezika. Da imate obraza, naravno da biste morali da ponistite mature. Najpametnije bi bilo ministre da ponistite samog sebe! Generacije biste zaduzili!

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

A mozda da odgovori presvetli nevini Obradovic, CIME JE ZASLUZIO, kao rodjeni Crnogorac, da bude ministar icega, a ponajmanje prosvete? Ijekavac u rodnom selu, ministar prosvete u ekavickoj Srbiji, predavac na privatnom "univerzitetu" - Milosevicev politicki trabant - to samo u Stradiji je dovoljno da se bude ministar.

P.S. daj se ne lazimo - SPS je partija crnogorskog lobija u Srbiji.

Slobodan

pre 10 godina

Gledam ovu medijsku pompu i ne verujem svojim očima.

Neko je ukrao test i pustio u javnost, SPS-ov ministar je odreagovao i promenio kombinaciju, odložio ispit za jedan dan, i koja je tu šteta? Strest đaka i roditelja što su imali dan više za matematiku.

OK, to nije mali problem, ali su svi radili pod istim uslovima i sprečilo se mućkanje.

A šta bi bilo da test nije pomeren? Isti ovakvi napadi, i još gori. Dakle, neko je ukrao test, i onda je ministar u lose-lose situaciji - šta god da uradi, ništa ne valja.

Kome odgovara poništavanje testa? Pa onima koji nisu dobro uradili. Pametna i vredna deca su dobila mnogo bodova, nezavisno od pomeranja testa i cele medijske pompe.

Službeni glasnik vodi SNS.

O ministru imam vrlo loše mišljenje, ali me čudi nedostatak elementarne logike i razmišljanja od strane stručne javnosti. Ovo je klasičan primer gde na buku loši đaci i roditelji pokušavaju da "ušićare" jer znanjem nisu uspeli da se dokažu na testu.

Slobodno lupajte minuse, ali bar razmislite o ovome.

d

pre 10 godina

zao mi je, ali ne vredi. srbija nezaustavljivo ide ne ka EU, vec ka velikim i nasilnim socijalnim nemirima. da su ove somine na vlasti malo pismenije, to bi im bilo ocigledno i ne bi se ponasali ovako bahato i neodgovorno... ako do takvog scenarija dodje, a ka tome ocigledno idemo, posledice nece moci da kontrolise niko (ma koliko sada bio ubedjen da ima neku cvrstu vlast ili fotelju), i bice uzasne.

Beclijka

pre 10 godina

Jasno je da se u Ministarstvu ide po principu: samo da izdrzimo jos koju nedelju, dok se djaci ne upisu u srednje skole i sve je zaboravljeno! Predlog: Forum Beogradskih Gimnazija i ostali da se zajedno izorganizuju i odbiju da upisu djake u skole dok se stvar ne rascisti! Kó bela lala bi se onda nasa vlast posvetila djacima i odgovornosti naseg Zarkica!

užas

pre 10 godina

Sramno je što se očigledna prevara priznaje. U Srbiji je budala svako ko plaća svoje račune i uči. A 'pametni' su oni što ne uče i ne plaćaju nikom ništa.

SS

pre 10 godina

Testovi postoje vec jedno 20godina!!!Ja se secam da se i tada muvalo na testovima.Mislim da te testove treba odmah ukinuti!!!I naravno smeniti MINISTRA!!!p.s. Zalosno je ko sve cini prosvetni kadar u Srbiji:(

tp

pre 10 godina

U ono vreme kada sam se ja isao u skolu, djaci koji su uzimali privatne casove su bili retkost, prava egzotika. Danas je to nesto najnormalnije, cak i za skroz odlicne djake i to za vise predmeta, ne samo uobicajene matematika, strani jezik i sl. Sta nam to govori? Pa govori nam da su nam prosvetni radnici postali dno dna - kad nisu u stanju da redovnim putem nauce cak ni odlicne djake gradivu. Zasto to pisem na ovu vest? Zato sto je velika vecina onih koji kritikuju ministra i traze njegovu ostavku zbog katastrofalnog stanja u prosveti, osim DS i SNS botova, upravo iz prosvete, verovatno sindikalnih aktivista, koji su oduvek u prosvetarskim kolektivima bili poznati kao nestrucni, neradnici i laktarosi - ali zato najgrlatiji.

Dejan

pre 10 godina

(Slobodan, 22. jun 2013 10:22)

Slažem se 100%. Takođe mi nije jasno zašto je većina komentara protiv završnog ispita kao takvog. Radim u prosveti, dežurao sam na završnom iz matematike, video sam zadatke; naravno da imam 27 godine više od osmaka, ali svejedno, mogu objektivno da kažem da zadaci nisu bili preteški, da ne kažem da su bili laki. Recimo, jedan od najtežih zadataka je zahtevao poznavanje pretvaranja ara u hektare (to se inače uči u IV razredu). Ili recimo - šta je to medijana?
Kako ne shvatate da je baš taj završni ispit jedina šansa nekoj deci da upišu baš onu srednju školu koju žele? Maksimum od 60 poena iz osnovne škole NIJE teško postići, kriterijumi su opali, ili možda nisu, od škole do škole. Zar onda to nešto isto za sve, bez obzira u koju osnovnu školu su išli nije pošteno? Ja prvi ne želim da moje dete, za 4 godine, kad bude biralo srednju školu, zavisi od bilo čije dobre volje ili da, još gore, jurim neku vezu. Ako svi budu imali isti završni test, od koga ce zavisiti možda i 50% (i više) poena za upis u srednju školu, ja to podržavam, pa makar neko i prepisao, od nekog nastavnika dobio rešenja, ili najgore što se sad desilo (i dešavalo se prošlih godina) - nabavio test, jer i pored svega toga, moje dete će jedino njegovo neznanje sprečiti da osvoji isto toliko bodova.

Mirko

pre 10 godina

Situacija je politizivana i to je najgore od svega. Ne branim ministra, ali koristiti polaganje male mature u politicke svrhe je krajnje podlo.

tarifa

pre 10 godina

Ovakve stvari mogu da se desavaju samo nama zato sto se niko ne plasi da ce da odgovara pred zakonom.Ovoje je samo sitnica u odnosu na desavanja na Pristinskom Univerzitetu,to ce uskoro javnost i saznati!

Slobodan

pre 10 godina

Gledam ovu medijsku pompu i ne verujem svojim očima.

Neko je ukrao test i pustio u javnost, SPS-ov ministar je odreagovao i promenio kombinaciju, odložio ispit za jedan dan, i koja je tu šteta? Strest đaka i roditelja što su imali dan više za matematiku.

OK, to nije mali problem, ali su svi radili pod istim uslovima i sprečilo se mućkanje.

A šta bi bilo da test nije pomeren? Isti ovakvi napadi, i još gori. Dakle, neko je ukrao test, i onda je ministar u lose-lose situaciji - šta god da uradi, ništa ne valja.

Kome odgovara poništavanje testa? Pa onima koji nisu dobro uradili. Pametna i vredna deca su dobila mnogo bodova, nezavisno od pomeranja testa i cele medijske pompe.

Službeni glasnik vodi SNS.

O ministru imam vrlo loše mišljenje, ali me čudi nedostatak elementarne logike i razmišljanja od strane stručne javnosti. Ovo je klasičan primer gde na buku loši đaci i roditelji pokušavaju da "ušićare" jer znanjem nisu uspeli da se dokažu na testu.

Slobodno lupajte minuse, ali bar razmislite o ovome.

Mirko

pre 10 godina

Situacija je politizivana i to je najgore od svega. Ne branim ministra, ali koristiti polaganje male mature u politicke svrhe je krajnje podlo.

Krle

pre 10 godina

Mala matura ne treba ni da postoji, ako za 8 godina nemozete da procenite koliko dete zna, sigurno necete ni tim jednim testom pravilno oceniti dete sta je naucilo za 8 godina.

hemodroid

pre 10 godina

Ovaj debil uopste ne shvata da je njegova odgovornost u tome sto je osmislio ovaj imbecilni sistem male mature koji ne sluzi nicemu.Dobri ucenici dobro urade test a losi lose i poredak uglavnom ostane isti kao i da ste ih rangirali na osnovu uspeha.Skupo,komplikovani i nepotrebno, ministra smeniti a malu maturu ukinuti.

tp

pre 10 godina

U ono vreme kada sam se ja isao u skolu, djaci koji su uzimali privatne casove su bili retkost, prava egzotika. Danas je to nesto najnormalnije, cak i za skroz odlicne djake i to za vise predmeta, ne samo uobicajene matematika, strani jezik i sl. Sta nam to govori? Pa govori nam da su nam prosvetni radnici postali dno dna - kad nisu u stanju da redovnim putem nauce cak ni odlicne djake gradivu. Zasto to pisem na ovu vest? Zato sto je velika vecina onih koji kritikuju ministra i traze njegovu ostavku zbog katastrofalnog stanja u prosveti, osim DS i SNS botova, upravo iz prosvete, verovatno sindikalnih aktivista, koji su oduvek u prosvetarskim kolektivima bili poznati kao nestrucni, neradnici i laktarosi - ali zato najgrlatiji.

BAZILEUS

pre 10 godina

Testovi su rezultat rada i kontrole rada u prosveti! Ne moze ministar da se pravi neodgovoran za postupke pre testova! Edukacija dece i gradajana je na NISKOM NIVOU koji prizeljkuje EVROPA da bi iskoriscavala Srpski narod kao obicne robove! O tome treba da brine MINISTAR!

jaa

pre 10 godina

Ja sam uvek na raspolaganju ali ostavku ne dam ni za živu glavu! Kao onaj nekadašnji ministar zdravlja kojinse lečio u nemačkoj. Jadna si Srbijo ko te vodi.

ivan

pre 10 godina

Kao ministar treba da snosis odgovornost za losu organizaciju male mature i ako je jasno da neko kome u sistemu smeta mala matura pokusava na sve nacine da je ugasi.

vilenjak

pre 10 godina

Ti si ministre , "samo" ,uvalio nas prosvetne radnike u najgore lance birokratije. Napravio sistem kakav nigde ne postoji (u najgorem mogućem smislu). A ovaj nered koji si dozvolio oko testova je samo šlag na torti. Svako sa imalo časti bi se povukao...a da,šta je to čast?!

MK

pre 10 godina

Možda nije odgovoran za curenje testova, ali je svakako odgovoran što su učenici različite nacionalne pripadnosti (pripadnici manjina) radili drugačije testove iz matematike od pripadnika većinskog naroda. To se dešava prvi put. Matematika je jednaka za sve, ili bi bar trebalo da je tako. Zbog ovog propusta organizator testiranja (a to je ministar) treba da podnese neopozivu ostavku.

Zolisd

pre 10 godina

Ministar saobracaja u Japanu ne vozi lokomotivu, ali podnosi ostavku za kasnjenja koja se mere minutima. Da ne pominjemo harakiri u slucaju udesa.

odgovornost

pre 10 godina

To bi bilo isto kao kad bi inzenjer za konstrukciju uradio proracun, a neko iz kopirnice mu spakuje u projekat neki drugi. I onada inzenjer kaze : Kuca se srusila zbog kopiranta.
Ma, ite molim vas. Za tako neststo sledi zatvor i dozivotno oduzimanje licence.

Beclijka

pre 10 godina

Jasno je da se u Ministarstvu ide po principu: samo da izdrzimo jos koju nedelju, dok se djaci ne upisu u srednje skole i sve je zaboravljeno! Predlog: Forum Beogradskih Gimnazija i ostali da se zajedno izorganizuju i odbiju da upisu djake u skole dok se stvar ne rascisti! Kó bela lala bi se onda nasa vlast posvetila djacima i odgovornosti naseg Zarkica!

SS

pre 10 godina

Testovi postoje vec jedno 20godina!!!Ja se secam da se i tada muvalo na testovima.Mislim da te testove treba odmah ukinuti!!!I naravno smeniti MINISTRA!!!p.s. Zalosno je ko sve cini prosvetni kadar u Srbiji:(

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

A mozda da odgovori presvetli nevini Obradovic, CIME JE ZASLUZIO, kao rodjeni Crnogorac, da bude ministar icega, a ponajmanje prosvete? Ijekavac u rodnom selu, ministar prosvete u ekavickoj Srbiji, predavac na privatnom "univerzitetu" - Milosevicev politicki trabant - to samo u Stradiji je dovoljno da se bude ministar.

P.S. daj se ne lazimo - SPS je partija crnogorskog lobija u Srbiji.

Sync

pre 10 godina

ako ministar ne radi sve to sto vi ministre kazete da ne radi, onda nam ministar ni ne treba, posto sve to rade neki drugi ljudi i sluzbe - ministar nam uistinu nije potreban, i tako smo u velikoj stednji i na ivici bankrota; mala li je usteda ministarska plata + plate svih zaposlenih u kabinetu?

Herman

pre 10 godina

Sve je to tacno Obradovicu, ali ti se nalazis na celu ministarstva u kojem ocigledno ima previse problema i slabosti, mao ministar mores da snosis najvecu odogovornost za sve to i zbog toga je logicno da odes sam ili da te smene.

sx

pre 10 godina

Obradovicu, nemoj da se pravis lud. Kriv si i nesposoban da vodis ministarstvo prosvete i tu nema nikakve sumnje. Narod Srbije ti daje otkaz!

garavi

pre 10 godina

ne . ali covek treba da ima obraz i da kaze DA JA SAM KRIV I DA NEKO U OVOJ DRZAVI PRIZNA KRIVICU . obraz , obraz je bitan ali vi ga nemate . vazno je samo guzice da uvalite i boli vas uvo .

Mali maturant generacija 1948.

pre 10 godina

Pa sta napadate coveka nije On iz DS, on je samo MINISTAR. Krivi su svi drugi, pocev od proizvodjaca hartije, pa do dece koja su bas sada nasli da polazu malu maturu kada se nasa zemlja bori za ulazak u EU.

nebitno

pre 10 godina

ti (namerno malo pocetno ti jer ne zasluzuje drugacije) ocito nisi cuo za objektivnu odgovornost, odnosno za odgovornost bez krivice. Da ti pojednostavnim kao sto roditelji snose odgovornost za postupke svoje maloletne dece tako i ti kao rukovodeci organ sa funkcijom minista odgovaras za odredjene radnje svojih podredjenih. Cega li si samo ti profesor da mi je da znam? A da ne pominjem moralnu, profesionalnu, eticku odgovornost, to verovatno jos niste "uvezli" iz EU tako da vas jos ne obavezuje.

jesen ide dunjo moja

pre 10 godina

Cist demagog.Pokusava da izvitoperi stvar i da okrene na svoje.Ti ministre ne stampas testove, ali 5 godina stampas ponizavajuce zadatke, stampas besplatne knjige, pa zahtevas da se vrate, stampas 2% povecanja zarada u prosveti.Na kraju svega si ovih dana svojim saopstenjima odstampao prirucnik za testiranje inteligencije svakog normalnog coveka. I za tebe je to sve OK.I sada ces ladno negde na more, u kafanice itd...
E,vidimo se u septembru.

deki69

pre 10 godina

On poredi rezultate iz prosle i ove godine a to ne moze da se poredi jer je ove godine vecina zadataka bila nepoznata.Eto i ovo pokazuje koliko on nije u materiji!

dare

pre 10 godina

Gospodine Obradovicu, vi (namerno malim slovima) obraza nemate i olicenje ste neodgovornosti, bezobrazluka i amaterizma. Spasite nase djake i idite predajte menadzment ovaca na Megatrendu posto ste jedino mozda u tome strucnjak, mada i u to sumnjam. Kada bi bilo takmicenje u nesposobnosti vi bi ste bili drugi, jer i tu ne bi ste bili sposobni da osvojite prvo mesto.

Dejan

pre 10 godina

Ne štampaš ti testove, ali neko ih štampa, a ti ne znaš ko je tačno odgovorna osoba, ne znaš ko sme i pod kojim okolnostima da pristupi tim testovima i zato ne možeš da kažeš da su Mika i Žika odgovorni, jer su pored njih i Pera i Laza i Mira i Mara i Jelena i Ljuba i pitaj Boga ko još mogli da pristupe tim testovima.

I zbog toga treba da daš ostavku!

viki

pre 10 godina

Dugo smo citirali Branka Radicevica " Od kolevke pa do groba, najlepse je djacko doba". A onda je za ministra prosvete dosao Zarko Obradovic. ( aforizam iz blica)

Dantes

pre 10 godina

Ako ti nisi odgovoran ko je onda?
Da li si smenio bilo koga?
Da li si svestan činjenice da deca totalno gube interesovanje da uče?

GuC

pre 10 godina

jesam dosadna,ali nikako da nadjem odgovor, zašto Ministarstvo kome je ova osoba ministar nije uplatilo doniranu ratu za prošlu PISU i zašto su Srbiju izbacili iz narednog kruga? Do skora su mediji držali tu temu, on je obećao da nikada neće dozvoliti da Srbija ispadne iz PISE i bla,bla, ali razumljivo je obzirom da u njegovom resoru idu sramote i strahote na dnevnoj bazi...Miću Megatrenda za precednika bre!

Tanja

pre 10 godina

Sramota je sto ste Vi ministar i to ne bilo kog resora nego prosvete, sramota je sto kao ministar predajete na sega - megi i sto pare poreaskih obveznika, koje zovete diskrecioni troskovi, prebacujete na taj isti privatni fakultet! Sramota je sto prozivate profesorku koja je donela dokaze o kradji testa iz srpskog jezika. Da imate obraza, naravno da biste morali da ponistite mature. Najpametnije bi bilo ministre da ponistite samog sebe! Generacije biste zaduzili!

profesor

pre 10 godina

Kakav čovek?Pa on zaista mora da ode, nedopustivo je da nam on kroji sudbine i sudbine naše dece.Čovek koji nema nikakvih moralnih, profesionalnih, političkih, ljudskih vrednosti. Gospodine Obradoviću Vi ste SRAMOTA ZA OBRAZOVANJE!

kraja

pre 10 godina

...svi ministri u srbiji su takvi...
...ne stampam ja testove, ne proizvodim ja budjav kukuruz, ne prodajem ja otrovno mleko, ne trujem ja ribu po rekama, ne bacam ja djubre, nisam ja napravila bolnicke infekcije...
...i tako dokle vam drago...
...ali platu, beneficije, dnevnice, procente, mito - sve primaju...
...to je njihovo poimanje drzave...

kiclu

pre 10 godina

Sramota. Ponasaju se prema nama kao da smo ovce. Sjajni ministar obrazovanja je kriv za cirkus oko male mature, on treba da organizuje da sve bude kako treba. Ali to nije jedina glupost za vreme njegove duge 'vladavine', bolonja se ne primenjuje, tj. primenjuju se odredbe koje se odnose na studente a profesorima se nista ne moze, gradivo nije redukovano, i dalje se uce nebuloze dok se zanemaruje sustina i praksa! Tu nije prstom mrdnuo. Seca li se neko da je taj ministar, koji prima platu na privatnom fakultetu, dao predlog zakona da studenti, koji studiraju privatni fakultet i placaju oko 2000e godinu, mogu da konkurisu za studentske domove. Konkurisu zajedno sa decom iz unutrasnjosti gde su prosecne plate oko 20000 din.. Misle, ta mafija politikanska, da je narod glup, apatican i dodatno zaglupljen farmom i turskim serijama.. ali polako, kljuca nezadovoljstvo, nismo zaboravili ni legendarnog ministra poljoprivrede, lagao je narod o trovanju, a sad se lepo povukao dok se zaboravi.. dolaze izbori, mozda i novi 5. oktobar, ko zna.. svi su lopovi, mora da se cisti...

Mc

pre 10 godina

U pravu ste! Mi, poreski obveznici vas placamo samo da obrisete prasinu sa vaseg fotelja u ministartvo . Ali i to svake nedelje maksimalmo dva puta.

Зизи

pre 10 godina

Ма да, ти не радиш ништа, да се приметити, срозао си просвету на нулу, као министар сносиш сву кривицу, хтео ти то или не!

Mitar

pre 10 godina

Zreo nam je ministar za ostavku dosta je stitio interese Megatrenda i Mice Jovanovica uostalom kod njega je na platnom spisku. Ovo je dno dna sta se radi u prosveti. Naravno da Obradovic misli da radi sve dobro a kako je nama u prosveti mi to najbolje znamo. Ostavka je jedino resenje.

to me štiti od raznoraznih ...

pre 10 godina

Ovim ljudima obraz je kao djon !
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Gdesupare, 22. jun 2013 10:25)
--
Nemoj da vređaš sa onim što nosim na nogama.

****

pre 10 godina

Ne stampate testove ali muckate i terate magistre i Svetske prvake iz zemlje.Mog sina ste oterali.Sramoto,covek bez obraza i morala.U misiju rupu begaj!

Milun

pre 10 godina

Stampariju za ministarstvo! Peru stampara za ministra! Dajte mu ministrovu platu i garant ce imati bolje rezultate u svim oblastima. A i moci ce da kaze "ja stampam testove"!

pipi ja

pre 10 godina

A jeste gsn.ministre za to da pruzite ruku i uzmete platu od koliko hiljada dinara ono bese?Nije vas sramota u tom trenutku?Vi krvavo zaradjujete hleb svijoj deci ?.Nista vas tada ne svrbi, ne crvene obrazi ,jok? Ma more ljudi deca su nam u pitanju!!!Mene to tek ceka za dve godne a vec me sada mua hvata.

Juri Gagarin kometa

pre 10 godina

Nasa politicka elita ne razume znacenje profesionalnog integriteta, tipican Srpski posao znaci da zadrzi fotelju i pored svega mi imamo izuzetne uspehe u sportu i obrazovanju a obrazovanje sve gore i gore, jos imamo izliv mozgova sa razlogom opravdanim jer onaj ko nece da krade je neprijatelj broj jedan u Srbiji. Narod ima razloga da trazi njegovu ostavku ali i ne da se buni protiv njega jer je narod birao ovu vlast dok smo mi glupi sistem je supalj i glup.

nikola

pre 10 godina

nije odgovoran sto svake godine strajkuju prosvetari i studenti, sto je ulaganje u nauku ravno nuli, sto prestajemo da ulazemo u petnicu i kobsons, sto svake godine postoji afera oko polaganja male mature, sto na drzavnim fakultetima cveta korupcija, a dokazani krivci su i dalje na celu fakulteta, sto na privatnim fakultetima ne postoje standardi kvaliteta i sluze za prodaju diploma...nista on nije kriv i odgovoran...blago nama sa njime...

Milence

pre 10 godina

Ovo je sjajno, turbo-folk pozoriste u kuci: megatrend edukator objasnjava prvo da uzbunjivaca treba razapeti (kontrolor na ispitu koja je prva prijavila dokaz da je test iz srpskog provaljen), i time objasni stav sps-a, megatrend-a i vlade prema uzbunjivacima - uopste ga ne brine ni sta kaze EU o tome, ni da se sprema zakon da takvi kao on ne bi mogli da maltretitaju ljude kao sto je nastavnica koja je sve prijavila. Sledece je verovatno da predlozi postupak protiv direktora policije, jer je policija cuvala testove uz matematike. Ovo je test za Dacica, taman posle ono pesnickog autorskog clanka i nin-u, eto prilike da Eston, Dezer, Merkel, i svi mi koji zivimo i radimo u Srbiji vidimo sta je za ovu vladu cilj, put, sredstvo.

na 'fekaliju'od mora

pre 10 godina

Svuda u svetu bi bila afera da ministar prosvete koji treba da stiti drzavne fakultete i skole predaje i brani interese privatnog,daje mu akreditacije i prima tu platu...nama svima je to Ok!!!!to je nedopustivo!!a samim tim sto je doslo do ove afere zbog komandne odgovotnosti mora da leti i to da ga niko ne pita..Aflatoksin i Matura moraju da dobiju otkaze posto im ne pada na pamet da daju ostavke!!Svemocna vladajuca koalicijo reaguj

Mihajlovic

pre 10 godina

Ali si kao ministar odgovoran za sva desavanja u svom ministarstvu. To ti je kao direktor u privatnoj firmi - moras da odgovaras za sve sto se desava. Nema izvlacenja kada zagusti.

d

pre 10 godina

zao mi je, ali ne vredi. srbija nezaustavljivo ide ne ka EU, vec ka velikim i nasilnim socijalnim nemirima. da su ove somine na vlasti malo pismenije, to bi im bilo ocigledno i ne bi se ponasali ovako bahato i neodgovorno... ako do takvog scenarija dodje, a ka tome ocigledno idemo, posledice nece moci da kontrolise niko (ma koliko sada bio ubedjen da ima neku cvrstu vlast ili fotelju), i bice uzasne.

Srđan

pre 10 godina

Ne štampam ni ja testove pa se ipak gadim svega što se događa u našem školstvu od kada ja drug Obradović ministar! Školstvo je u očajnom stanju, znanje maturanata je sve gore i gore i shodno tome Srbija i školstvo nisu tvoja dedovina druže Obradoviću i u to ime marš iz fotelje! To školstvo plaćaju građani Srbije! Deca ove zemlje moraju imatiadekvatno obrazovanje!

tarifa

pre 10 godina

Ovakve stvari mogu da se desavaju samo nama zato sto se niko ne plasi da ce da odgovara pred zakonom.Ovoje je samo sitnica u odnosu na desavanja na Pristinskom Univerzitetu,to ce uskoro javnost i saznati!

Dejan

pre 10 godina

(Slobodan, 22. jun 2013 10:22)

Slažem se 100%. Takođe mi nije jasno zašto je većina komentara protiv završnog ispita kao takvog. Radim u prosveti, dežurao sam na završnom iz matematike, video sam zadatke; naravno da imam 27 godine više od osmaka, ali svejedno, mogu objektivno da kažem da zadaci nisu bili preteški, da ne kažem da su bili laki. Recimo, jedan od najtežih zadataka je zahtevao poznavanje pretvaranja ara u hektare (to se inače uči u IV razredu). Ili recimo - šta je to medijana?
Kako ne shvatate da je baš taj završni ispit jedina šansa nekoj deci da upišu baš onu srednju školu koju žele? Maksimum od 60 poena iz osnovne škole NIJE teško postići, kriterijumi su opali, ili možda nisu, od škole do škole. Zar onda to nešto isto za sve, bez obzira u koju osnovnu školu su išli nije pošteno? Ja prvi ne želim da moje dete, za 4 godine, kad bude biralo srednju školu, zavisi od bilo čije dobre volje ili da, još gore, jurim neku vezu. Ako svi budu imali isti završni test, od koga ce zavisiti možda i 50% (i više) poena za upis u srednju školu, ja to podržavam, pa makar neko i prepisao, od nekog nastavnika dobio rešenja, ili najgore što se sad desilo (i dešavalo se prošlih godina) - nabavio test, jer i pored svega toga, moje dete će jedino njegovo neznanje sprečiti da osvoji isto toliko bodova.

užas

pre 10 godina

Sramno je što se očigledna prevara priznaje. U Srbiji je budala svako ko plaća svoje račune i uči. A 'pametni' su oni što ne uče i ne plaćaju nikom ništa.