Petak, 21.06.2013.

14:50

Dinkić i Putevi zaratili oko PDV-a

Putevi Srbije tvrde da zakon ne predviđa plaćanje PDV-a na putarinu. Putevi nisu nadležni da tumače zakon, već da ga sprovode, kažu u Ministarstvu finansija.

Izvor: B92

Dinkiæ i Putevi zaratili oko PDV-a IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Mile

pre 10 godina

Mislim da svi oni koji misle da ne treba da se plaća PDV zbog izjave iz JP Putevi Srbije u stvari nemaju pojma kakvi su to duduci i da njima niko normalan ne bi dao ni ovcu da čuvaju a ne da upravljaju sa državnim preduzećem. To je tuga ove Srbije, da joj se državne firme koje pune budžet nalaze u kandžama sumnjivih tipova bez morala i struke. To preduzeće nema nijedan stručni kadar koji bi vodio preduzeće i jedina mogućnost je rasformirati ga i napraviti novo a lopove razjuriti.

Darko Savic

pre 10 godina

U svim evropskim zemljama na putevima koji su u drzavnom vlasnistvu kao sto je to slucaj u Srbiji na prihod od putarine se ne placa PDV. Na putevima koji su pod koncesijom PDV se uracunava u cenu putarine i isti se placa drzavi. Obzirom da je prihod od putarine budzetski prihod na njega nije moguce obracunati PDV. Nigde u svetu ne postoji porez na porez.
Dzoni

Inženjer - Pravnik

pre 10 godina

За све оне који желе, да само говором мржње, "аргументују" своје мишљење, члан 9 Закона о ПДВ каже да "Путеви Србије" нису дужни да плаћају ПДВ на наплаћену путарину. Можемо волети или мрзети ЈП "Путеви Србије" али морамо да покажемо елементарну правну писменост

ЗАКОН О ПОРЕЗУ НА ДОДАТУ ВРЕДНОСТ
(„Сл. глсник РС“, бр. 84/04, 86/04 – испр., 61/05, 61/07 и 93/12)

Члан 9.
Република и њени органи, органи територијалне аутономије и локалне самоуправе, као и правна лица основана законом, односно актом органа Републике, територијалне аутономије или локалне самоуправе у циљу обављања послова државне управе или локалне самоуправе (у даљем тексту: Република, органи и правна лица), нису обвезници у смислу овог закона ако обављају промет добара и услуга из делокруга органа, односно у циљу обављања послова државне управе или локалне самоуправе.

pera kojot genije

pre 10 godina

da li je moguće da je ovaj vlasotinčanin ovoliki licemer, voleo bih da vidim bilo koje preduzeće da ne plati pdv na vreme, a ne da ga ne plaća 5 godina, i kako to da mu je trebalo samo 5 godina da shvati da oni ne plaćaju pdv...

alex

pre 10 godina

Dovoljno je pogledati kako izgleda magistralni put Nis-Pristina kod nas (do Merdara) i na Kosovu ( od Merdara do Pristine) i bice vam jasno kako radi to preduzece Putevi Srbije i da smo zreli za prinudnu upravu. Dobar deo deonica nije rekonstruisan nikada od svoje izgradnje pre vise od 40 godina dok je na Kosovu magistrala bolja od svakog naseg autoputa.

Gledač

pre 10 godina

Za ove ne znam ali znam da je npr. Post Express oslodođen pdv-a za razliku od ostalih kurirskih službi. Međutim oni ne koriste ovaj putarski argument već jasno navode odluku vlade kojom su oslobođeni toga. Prema tome i putarina bi morala da ima istu takvu. Ako nema onda su se sami oslobodili a to njihovo tumačenje je bahatost jer se zna da tumačenja ne daju poreski obveznici već Ministarstvo finansija ili neko od njih. EPS ima pdv i to znam. Ne znam da li ima pdv na računima koje izdaje Kolubara jer njih nemam ali EPS sigurno a i Telekom. Aerodrom Nikola Tesla npr. skoro sam siguran da isto plaća pdv a državni je. Nema oslobađanja od pdv-a po sopstvenom tumačenju to se zna. Nikad nije bilo a neće ni bit. Bez obzira kako mi računali porez i zvali ga. Nije meni do povećanja cene putarine ali ne mogu se sami obveznici oslobađati kako oni tumače. Samo mi nije jasno šta se čekalo do sada. Trebalo je to odavno da reše. Ili odlukom o oslobađanju ili naplatom.

Nadrealista

pre 10 godina

Pitam se dokle ce narod da sedi u svojim stolicama, cuti i uziva u borbi da li ce sutra da kupi deci hleb? Pitam se da li je to dovoljan razlog da ovaj narod ustane i izadje na ulicu i udari vaspitnu politicarima (svim) koji se izivljavaju nad ovim narodom? Pitam se dokle je narod srpski spreman da ga kvazi strucnjaci prave budalom i da guta prazne price? Pitam se da li uopste ovde zivi narod i da li vecina koja se bori za hleb zeli da zivi normalan zivot ili su zadovoljni da se bore za hleb svaki dan? I na kraju pitam se dokle ? :O

dj

pre 10 godina

Putovao sam do Slovenije ove nedelje i upravo sam proverio racune - i za hrvatsku cestarinu i za slovenacku vinjetu ukljucen je i PDV. Znaci to sto kazu Putevi Srbije sigurno ne stoji.

Miloš

pre 10 godina

Ulazak u Srbiju iz pravca Hrvatske. Granični prelaz finansiran od EU - naslagani kontejneri, neonka u glavu i divljaštvo na sve strane. Onda nekoliko kilometara kaldrme od autoputa, uz đubre uz kolovoz, korov i ostalo. Naplatna rampa rekonstruisana pre tri godine, tako kvalitetno da se sa onog lima sva farba oljuštila, kao da je celu građevinu neko polio sivom bojom. Prljavština svuda.

Nemar, neznanje, lenjost, nekompetentnost, kriminal, korupcija. Da li je moguće da neki izvođač dobije posao da rekonstruiše put, granični prelaz, naplatnu rampu, i da u roku od tri godine to treba da izgleda kao da je preživelo nuklearni rat? Da li je moguće da niko nikada nije očistio oko naplatne rampe?

Putevi Srbije ne treba da plaćaju PDV, jer prosto za takvu "uslugu" koju pružaju putnicima, ništa i ne treba da se naplaćuje. Ove stvari koje pominjem nisu pitanje para - mi smo farbanje te naplatne rampe i izgradnju prelaza pošteno platili, a pridružili su nam se i poreski obveznici EU. Problem je što je neko kraduckao na farbi, što je diletant projektovao prelaz i što nikome ne pada na pamet da posveti malo energije da održava ono malo što imamo.

Amos

pre 10 godina

"Taj prihod kompletno ide u budžet i koristi se za isključivo za održavanje državnih puteva" - stvarno? Ne štrpnete bar malko od toga, vi u Putevima? Jedno... 50-90%? Baš sve ide u puteve, one iste puteve kojima fale toliki centimetri debljine, manje od predviđenih i projektovanih?
One iste puteve što kad ih vi opravite imaju rok trajanja od 6 meseci?

Pa moguće... ja već duže vreme potpuno verujem ljudima koji rade za i u Putevima, Koridorima, Direkcijama za izgradnju i asfaltiranje i njima sličnim.

halki

pre 10 godina

Informacije radi, Ministarstvo finansija i privrede nije postojalo 2008. Bilo je Ministarstvo finansija (tada ministarka D. Dragutinović) i famozni megalomanski Dinkićev MERR (Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja). 2012. su oni spojeni i imamo još veću administacijsku zverku. Prosto, samo Ministarstvo se ne izjašnjava precizno, a to obično znači da nešto love u mutnom. A cilj je očito jasan - da se preko ove montirane šarade podignu putarine za 20%.

Persona Grata

pre 10 godina

@milos: U Madjarskoj se elektronska naplata od 01.07.2013 uvodi samo za vozila nosivosti preko 3.5t. Dakle pre nego sto napisete nesto, informisite se i napisite celu istinu.
A sto se tice PDV-a jos jedan dokaz zasto je Srbija tu gde je sad. Ne presudjujem, ali od kako znam za Puteve Srbije tu su stalno neke afere i mucke. Pa kad ce vise tu doci neko posten i sposoban.

Hepo kocka

pre 10 godina

Ne znam sta je po sredi ovde. Svuda u Evropi PDV na putarinu postoji i iskazan je na racunu.

Izjava o visini putarina ne stoji, sa cenama smo negde u sredini, sa kvalitetom negde na dnu.

Kada covek kaze 600 km auto-puta misli na Beograd Nis, i nazad + deonica ka Novom Sadu.

Cudna desavanja u Srbiji.

Putnik

pre 10 godina

Da se razumemo na početku priče, putevi su katastrofa, putarine nigde skuplje. Od Vrbasa do NS 330 din za nekih 25-30km, kroz Makedoniju 3 evra za 150 km auto puta koji je (sram da nas je) prava pista u poređenju sa onim što se kod nas zove auto-put. U Mađarskoj nepunih 10 evra za sedam dana pa vozi kuda hoćeš,Hrvatska i Slovenija slično. Ko je ovde lopov a ko ne, ko zna da gradi a ko ne, procenite. Ako država nije izgradila i definisala konstrukciju cene (uključujući i PDV) koju naplaćuju javna preduzeća to samo govori da u administraciji sede dunsteri, neznalice i nesposobnjakovići svih partijskih boja. Država u pokušaju, na sudu će nas osloboditi zbog nehata...

milos

pre 10 godina

odgovor za Bojan.
U madjarskoj se od 01.07.2013 primenjuje elektronski sistem naplate putarina, visina putarine zavisi od predjene kilometraze i kategorije motora. Zaboravite vreme jeftinih putarina u Evropi za kamione, jer isti nacin obracuna ce primenjivati i ostale zemlje koje imaju vinjete (Bugarska, Poljska, Rumunija, Česka, Slovačka...)

1%

pre 10 godina

Dinkic je iznenadjen da od 2008 ne palcaju PDV........Javite mu da je on od 2008 bio u vladi i da je vodio isti resor...mislim, red je da obavestite coveka za taj njegov propust...

Vladimir

pre 10 godina

PDV se plaća i na zdravstvene usluge koje ne ulaze u obaveznu zdravstvenu zaštitu, ali i na one koji ulaze ali su urađene po volji pacijenta ili nekog trećeg lica. Pa što se onda ne bi plaćao i na putarinu. Glupost, jasno piše na šta postoji pravo oslobađanja, a na šta ne.

Talični Tom

pre 10 godina

"To je javni prihod, a ne komercijalni prihod, sav odlazi u budžet i samim tim po zakonu ne podleže PDV-u", ističu u Putevima Srbije.

Po ovome ispada da država umesto 20% za PDV, uzme 100%, ali je i to Dinkiću malo.

mile

pre 10 godina

ako nije po zakonu da se placa PDV na putarinu onda verujem da ne bi trebal da se placa ni na druga javna dobra kojima raspolaazu neka druga javna preduzeca?! na primer voda, ili struja ili gas iz domacih izvora?

Samo 5 godina niko nije primetio

pre 10 godina

Mislim da od toga nece biti nista, na racunima od putarina nije bio iskazan PDV tako da nije ni naplacen, e sad ako bas resi da ga naplati (posto je kod nas sve moguce) to ce automatski znaci da firme koje su u sistemu PDV-a i imaju pravo na koriscenje predhodno obracunatog PDV-a mogu da traze povracaj istog, kao sto je primera radi slucaj sa gorivom kod transportnih firmi

Strelac

pre 10 godina

Pre nekoliko godina sluzbenik Poreske uprave je za jedno pre podne dva puta zvao telefonom i jednom dolazio da naplati dug za PDV od 8 (OSAM) dinara.

Miki

pre 10 godina

Ja kad ne platim porez tri meseca odmah mi salju opomenu, a za Puteve "sa zaprepascenjem" konstatuji da 5 godina nisu placali porez. Gle cuda opet.

Po

pre 10 godina

Znaci dinkic uvodi PDV za putarine sto znaci da cemo plaćati putarinu skuplje za 20posto. Nema para u budjetu pa da mi vozaci malo nadomestimo.PDV NA PDV BRAVO DINKIĆU SVE PREKO LEDJA VOZACA.

Ajd

pre 10 godina

(Valjda je tako, 21. jun 2013 16:03) Putevi Srbije nisu vlasnici autoputa vec za drzavu naplacuju taksu za koriscenje istog. Pa ne moze se valjda placati porez na taksu(porez).

grunf

pre 10 godina

svi ovde nesto pametuju, a niko ne zna ono najvaznije - da li se 100% od naplacenog novca od putarine transferuje na neki budzetski racun, ili npr. 60% ide na taj , a 40% na racun puteva srbije. Tu je osnovna razlika i tu lezi odgovor na pitanje da li ima utaje poreza

fokus

pre 10 godina

ako je pdv porez na dodatnu vrednost,a ako sav novac od putarina ide direktno u budzet,onda se pitam gde je tu dodatna vrednost za preduzece Putevi Srbije,a na koju bi oni platili pdv?

rade Milovanovic

pre 10 godina

Ma ko je ovde lud ?! Ja ili G. Dinkic???
Ako se svi prihodi putarine/kompletno svi/ slivaju u budzet Republike cemu onda PDV?!!!
Nek to G. Dinkic elaborira.
Rade

Ekonomista

pre 10 godina

Šta trabunjate koješta?

Pitajte bilo kog knjigovođu da li se plaća PDV na doprinose, na PIO, na zdravstveno, na potvrdu od nekog organa državne uprave...

Plaćanje putarine nije usluga. Kakvu uslugu vam je izvršio inkasant na naplatnoj rampi, osim što vam je uzeo pare? Putarina je taksa za korišćenje auto-puta, kao taksa na potvrdu, taksa na žalbu, taksa na tužbu ...

Hepo kocka

pre 10 godina

Ne znam sta je po sredi ovde. Svuda u Evropi PDV na putarinu postoji i iskazan je na racunu.

Izjava o visini putarina ne stoji, sa cenama smo negde u sredini, sa kvalitetom negde na dnu.

Kada covek kaze 600 km auto-puta misli na Beograd Nis, i nazad + deonica ka Novom Sadu.

Cudna desavanja u Srbiji.

Veselin

pre 10 godina

"...Poreska uprava Srbije prošlog meseca "sa zaprepašćenjem konstatovala da Putevi Srbije već godinama ne plaćaju PDV" hi,hi,hi, izjava za medalju.

Spornoje vlasnistvo

pre 10 godina

@Virtuoz007

\bitno je ko je vlasnik puteva. Ako privatno lice ili kompanija ima koncesiju, onda je prihod od naplate njen, i onda se placa PDV. Ovo u Srbiji je JAVNI prihod. Da Vam pojasnim, isto bi bilo kada bi placali PDV na izdavanje licnih karata i pasosa. Ili bi poreska uprava morala da plati PDV na sredstva od prikupljenog poreza. Ovo Dinkicevo je glupost, ako i sve drugo sto je uradio.

Aca

pre 10 godina

Ali zato moze porez na PDV za platu od 20%, pa posle od te plate placas komunalije i hranu, koji gle cuda, imaju u sebi PDV od 20%... Tu nema nista apsurdno, Boze sacuvaj, ne...

Bandolero

pre 10 godina

Kakva banda..ovde su javna preduzeća iznad države i svih nas. Ne plaćaju PDV, ne obeležavaju betonske prepreke na isključenjima, nema bezbednosnih amortizera udara ni na jednom isključenju sem na novim petljama, nema akustičnih barijera pored naseljenih mesta. Jako me zanima koliko su koštali oni sramotni LCD displeji koji treba da obaveste inostrane vozače o ceni putarina. Em su ružni kao orke, em su totalno nečitki i danju i noću. Ko zna ko se tu ugradio i nakrao...

Boki Moravac

pre 10 godina

Uvek me muka uhvati kada na naplatnoj rampi preuzimam karticu ili plaćam kada ugledam onu višegogodišnju prljavštinu i štroku naročito oko onog dugmeta gde se aktivira kartica.Sramota neviđena od strane putara,zar ne može malo vode,krpa neko sredstvo i da se sve opere i bude bar čisto a ne ovako...Gde su ostali nadležni ako putari ne rade svoj posao kako treba da ih upozore ili i oni prozvižde kroz rampu 100 na sat pa i nevide ovu bruku.

Jovan

pre 10 godina

Ja mislim da bi nas ekspert mogao da PDV naplati i retroaktivno. Ako ekspert ne zna kako evo jedan savet. Prilikom registracije auta odrediti pausalan iznos za sve registrovane automobile u iznosu od nekoliko hiljada dinara. I onako vec ne znamo sta sve placamo pa jedna stavka vise ili manje ne znaci nista.

Marko, Beograd

pre 10 godina

Država odredi cenu putarine koju naplaćuje državna firma, zatim državna firma ne plaća državi PDV na te iste putarine, poreskoj upravi je potrebno 5 godina da to otkrije, a onda kreće prepucavanje između države i firme koju je osnovala da li je normalno da država sama sebi plaća PDV ili nije!
Naravno, zbog ove lakrdije niko od nadležnih neće odgovarati, već će na kraju putarine poskupeti za 20% kako bi država sama sebi uplatila PDV.

Rekao bih da smo kao država zreli za prinudnu upravu kako bi se prekinula ova tragikomedija.

Valjda je tako

pre 10 godina

Zar i impulsi iz Telekom nisu drzavni pa ja svaki mesec na racunu dobijem 20% za PDV.

Ne verujem Dinkicu ni kada kaze da se zove Mladjan, ali mi nije ovo jasno.

Ekonomista

pre 10 godina

Pa znao je Ministar Dinkić da se na putarinu PDV ne plaća. On lično je uveo PDV na velika vrata.

Samo je proveravao da li pažljivo pratite nastavu.

vet

pre 10 godina

OK, Mladja je glup. Nego mene vise zanima gde je tih 600km autoputa?!? Ja prodjoh Srbiju uzduz i popreko. Osim ako ne misle na one rupe i jednu korisnu traku BG-SU?

mattko

pre 10 godina

Na svaku uslugu koja nije izvozno orijentisana mora da se plati PDV. Ako ja angazujem komsiju da mi sisa travu morao bih da platim njemu nadnicu a drzavi njen deo. Ako ja koristim neciju uslugu u cilju proizvodnje novog dobra onda nakon placanja imam pravo na povrat dela pdv-a od drzave.
To je sustina PDV a i Dinkic je u pravu ako ga uvede na sve ali i da obezbedi povrat dela PDV.

Bojan

pre 10 godina

Ako smeju, neka objave kolika je cena 24 sata u Mađarskoj na njihovim putevima za kamione i automobile, a kolika je cena kod nas, po rupama, u jednom pravcu od Horgoša do Makedonije ??
Sramota

;)

pre 10 godina

Sva javna preduzeća treba da prekinu sa obračunavanjem PDVa, javni prihod je u pitanju. Utaja PDVa u putevima ili nelegalna naplata PDVa od strane ostalih javnih preduzeća?! Neki bi stvarno morali da snose odgovornost, a pre svih poreždžije, jer nisu reagovali od 2008.godine. Inače, nema potrebe da se zbog PDVa putarina uvećava 20% i onako se njihovo ulaganje u održavanje ne vidi.

nenad

pre 10 godina

kakva stativa dinkića..više se nežna gde će pre da udari..te Đelić je kriv za štedionicu,a znamo ko je inicijator te ideje,te nije ni on za zamrzavanje plata-smisliću ja već nešto,i evo,smislio je,totalnu glupost...

Mile

pre 10 godina

I sta cemo sada Mladjo, bice da nisi u pravu , a gnev naroda ode na puteve srbije, a ti kao neke politicke poene skupljas.
I po ovome znaci da ce Mladja blokirati drzavni racun, zato sto ne plava PDV sama sebi.
Glupost je NEPROCENLJIVA

Tihomir

pre 10 godina

Juce sam isao od Subotice do Cacka znaci koristio sam i nas koridor X.O kvalitetu asfalta ne zelim da komentarisem to vec i vrapci znaju ali o nekakom uredjenosti Autoputa to je katastrofa,od Subotice pa duz obilaznice oko Beograda docekujemo strance sa 2 metra trave i korova pored i izmedju dva trake na Autoputu.Gospodo vi koji odrzavate Autoputove i puteve u Srbiji provozajte se malo po regionu Madjarska,Hrvatska da viditi kako treba da izgleda bar deo autoputa od kolovoza do ograde koja obezbedjuje od zivotinja.trava pokosena uredjena kao i na parkinzima kod nas!! ni ogradu ni vertikalnu a vec skoro ni znakove vise ne vidis od tolikog korova i trave sto raste pored kolovoza na nasem cuvenom koridoru X.Mi docekujemo tako strance??? Sramota!!

Mile

pre 10 godina

I sta cemo sada Mladjo, bice da nisi u pravu , a gnev naroda ode na puteve srbije, a ti kao neke politicke poene skupljas.
I po ovome znaci da ce Mladja blokirati drzavni racun, zato sto ne plava PDV sama sebi.
Glupost je NEPROCENLJIVA

Valjda je tako

pre 10 godina

Zar i impulsi iz Telekom nisu drzavni pa ja svaki mesec na racunu dobijem 20% za PDV.

Ne verujem Dinkicu ni kada kaze da se zove Mladjan, ali mi nije ovo jasno.

Marko, Beograd

pre 10 godina

Država odredi cenu putarine koju naplaćuje državna firma, zatim državna firma ne plaća državi PDV na te iste putarine, poreskoj upravi je potrebno 5 godina da to otkrije, a onda kreće prepucavanje između države i firme koju je osnovala da li je normalno da država sama sebi plaća PDV ili nije!
Naravno, zbog ove lakrdije niko od nadležnih neće odgovarati, već će na kraju putarine poskupeti za 20% kako bi država sama sebi uplatila PDV.

Rekao bih da smo kao država zreli za prinudnu upravu kako bi se prekinula ova tragikomedija.

Tihomir

pre 10 godina

Juce sam isao od Subotice do Cacka znaci koristio sam i nas koridor X.O kvalitetu asfalta ne zelim da komentarisem to vec i vrapci znaju ali o nekakom uredjenosti Autoputa to je katastrofa,od Subotice pa duz obilaznice oko Beograda docekujemo strance sa 2 metra trave i korova pored i izmedju dva trake na Autoputu.Gospodo vi koji odrzavate Autoputove i puteve u Srbiji provozajte se malo po regionu Madjarska,Hrvatska da viditi kako treba da izgleda bar deo autoputa od kolovoza do ograde koja obezbedjuje od zivotinja.trava pokosena uredjena kao i na parkinzima kod nas!! ni ogradu ni vertikalnu a vec skoro ni znakove vise ne vidis od tolikog korova i trave sto raste pored kolovoza na nasem cuvenom koridoru X.Mi docekujemo tako strance??? Sramota!!

Veselin

pre 10 godina

"...Poreska uprava Srbije prošlog meseca "sa zaprepašćenjem konstatovala da Putevi Srbije već godinama ne plaćaju PDV" hi,hi,hi, izjava za medalju.

nenad

pre 10 godina

kakva stativa dinkića..više se nežna gde će pre da udari..te Đelić je kriv za štedionicu,a znamo ko je inicijator te ideje,te nije ni on za zamrzavanje plata-smisliću ja već nešto,i evo,smislio je,totalnu glupost...

Boki Moravac

pre 10 godina

Uvek me muka uhvati kada na naplatnoj rampi preuzimam karticu ili plaćam kada ugledam onu višegogodišnju prljavštinu i štroku naročito oko onog dugmeta gde se aktivira kartica.Sramota neviđena od strane putara,zar ne može malo vode,krpa neko sredstvo i da se sve opere i bude bar čisto a ne ovako...Gde su ostali nadležni ako putari ne rade svoj posao kako treba da ih upozore ili i oni prozvižde kroz rampu 100 na sat pa i nevide ovu bruku.

Ekonomista

pre 10 godina

Pa znao je Ministar Dinkić da se na putarinu PDV ne plaća. On lično je uveo PDV na velika vrata.

Samo je proveravao da li pažljivo pratite nastavu.

Spornoje vlasnistvo

pre 10 godina

@Virtuoz007

\bitno je ko je vlasnik puteva. Ako privatno lice ili kompanija ima koncesiju, onda je prihod od naplate njen, i onda se placa PDV. Ovo u Srbiji je JAVNI prihod. Da Vam pojasnim, isto bi bilo kada bi placali PDV na izdavanje licnih karata i pasosa. Ili bi poreska uprava morala da plati PDV na sredstva od prikupljenog poreza. Ovo Dinkicevo je glupost, ako i sve drugo sto je uradio.

vet

pre 10 godina

OK, Mladja je glup. Nego mene vise zanima gde je tih 600km autoputa?!? Ja prodjoh Srbiju uzduz i popreko. Osim ako ne misle na one rupe i jednu korisnu traku BG-SU?

Bojan

pre 10 godina

Ako smeju, neka objave kolika je cena 24 sata u Mađarskoj na njihovim putevima za kamione i automobile, a kolika je cena kod nas, po rupama, u jednom pravcu od Horgoša do Makedonije ??
Sramota

Miki

pre 10 godina

Ja kad ne platim porez tri meseca odmah mi salju opomenu, a za Puteve "sa zaprepascenjem" konstatuji da 5 godina nisu placali porez. Gle cuda opet.

1%

pre 10 godina

Dinkic je iznenadjen da od 2008 ne palcaju PDV........Javite mu da je on od 2008 bio u vladi i da je vodio isti resor...mislim, red je da obavestite coveka za taj njegov propust...

grunf

pre 10 godina

svi ovde nesto pametuju, a niko ne zna ono najvaznije - da li se 100% od naplacenog novca od putarine transferuje na neki budzetski racun, ili npr. 60% ide na taj , a 40% na racun puteva srbije. Tu je osnovna razlika i tu lezi odgovor na pitanje da li ima utaje poreza

;)

pre 10 godina

Sva javna preduzeća treba da prekinu sa obračunavanjem PDVa, javni prihod je u pitanju. Utaja PDVa u putevima ili nelegalna naplata PDVa od strane ostalih javnih preduzeća?! Neki bi stvarno morali da snose odgovornost, a pre svih poreždžije, jer nisu reagovali od 2008.godine. Inače, nema potrebe da se zbog PDVa putarina uvećava 20% i onako se njihovo ulaganje u održavanje ne vidi.

Ekonomista

pre 10 godina

Šta trabunjate koješta?

Pitajte bilo kog knjigovođu da li se plaća PDV na doprinose, na PIO, na zdravstveno, na potvrdu od nekog organa državne uprave...

Plaćanje putarine nije usluga. Kakvu uslugu vam je izvršio inkasant na naplatnoj rampi, osim što vam je uzeo pare? Putarina je taksa za korišćenje auto-puta, kao taksa na potvrdu, taksa na žalbu, taksa na tužbu ...

Putnik

pre 10 godina

Da se razumemo na početku priče, putevi su katastrofa, putarine nigde skuplje. Od Vrbasa do NS 330 din za nekih 25-30km, kroz Makedoniju 3 evra za 150 km auto puta koji je (sram da nas je) prava pista u poređenju sa onim što se kod nas zove auto-put. U Mađarskoj nepunih 10 evra za sedam dana pa vozi kuda hoćeš,Hrvatska i Slovenija slično. Ko je ovde lopov a ko ne, ko zna da gradi a ko ne, procenite. Ako država nije izgradila i definisala konstrukciju cene (uključujući i PDV) koju naplaćuju javna preduzeća to samo govori da u administraciji sede dunsteri, neznalice i nesposobnjakovići svih partijskih boja. Država u pokušaju, na sudu će nas osloboditi zbog nehata...

fokus

pre 10 godina

ako je pdv porez na dodatnu vrednost,a ako sav novac od putarina ide direktno u budzet,onda se pitam gde je tu dodatna vrednost za preduzece Putevi Srbije,a na koju bi oni platili pdv?

Ajd

pre 10 godina

(Valjda je tako, 21. jun 2013 16:03) Putevi Srbije nisu vlasnici autoputa vec za drzavu naplacuju taksu za koriscenje istog. Pa ne moze se valjda placati porez na taksu(porez).

Po

pre 10 godina

Znaci dinkic uvodi PDV za putarine sto znaci da cemo plaćati putarinu skuplje za 20posto. Nema para u budjetu pa da mi vozaci malo nadomestimo.PDV NA PDV BRAVO DINKIĆU SVE PREKO LEDJA VOZACA.

Strelac

pre 10 godina

Pre nekoliko godina sluzbenik Poreske uprave je za jedno pre podne dva puta zvao telefonom i jednom dolazio da naplati dug za PDV od 8 (OSAM) dinara.

Bandolero

pre 10 godina

Kakva banda..ovde su javna preduzeća iznad države i svih nas. Ne plaćaju PDV, ne obeležavaju betonske prepreke na isključenjima, nema bezbednosnih amortizera udara ni na jednom isključenju sem na novim petljama, nema akustičnih barijera pored naseljenih mesta. Jako me zanima koliko su koštali oni sramotni LCD displeji koji treba da obaveste inostrane vozače o ceni putarina. Em su ružni kao orke, em su totalno nečitki i danju i noću. Ko zna ko se tu ugradio i nakrao...

Samo 5 godina niko nije primetio

pre 10 godina

Mislim da od toga nece biti nista, na racunima od putarina nije bio iskazan PDV tako da nije ni naplacen, e sad ako bas resi da ga naplati (posto je kod nas sve moguce) to ce automatski znaci da firme koje su u sistemu PDV-a i imaju pravo na koriscenje predhodno obracunatog PDV-a mogu da traze povracaj istog, kao sto je primera radi slucaj sa gorivom kod transportnih firmi

Hepo kocka

pre 10 godina

Ne znam sta je po sredi ovde. Svuda u Evropi PDV na putarinu postoji i iskazan je na racunu.

Izjava o visini putarina ne stoji, sa cenama smo negde u sredini, sa kvalitetom negde na dnu.

Kada covek kaze 600 km auto-puta misli na Beograd Nis, i nazad + deonica ka Novom Sadu.

Cudna desavanja u Srbiji.

Aca

pre 10 godina

Ali zato moze porez na PDV za platu od 20%, pa posle od te plate placas komunalije i hranu, koji gle cuda, imaju u sebi PDV od 20%... Tu nema nista apsurdno, Boze sacuvaj, ne...

rade Milovanovic

pre 10 godina

Ma ko je ovde lud ?! Ja ili G. Dinkic???
Ako se svi prihodi putarine/kompletno svi/ slivaju u budzet Republike cemu onda PDV?!!!
Nek to G. Dinkic elaborira.
Rade

mile

pre 10 godina

ako nije po zakonu da se placa PDV na putarinu onda verujem da ne bi trebal da se placa ni na druga javna dobra kojima raspolaazu neka druga javna preduzeca?! na primer voda, ili struja ili gas iz domacih izvora?

Jovan

pre 10 godina

Ja mislim da bi nas ekspert mogao da PDV naplati i retroaktivno. Ako ekspert ne zna kako evo jedan savet. Prilikom registracije auta odrediti pausalan iznos za sve registrovane automobile u iznosu od nekoliko hiljada dinara. I onako vec ne znamo sta sve placamo pa jedna stavka vise ili manje ne znaci nista.

mattko

pre 10 godina

Na svaku uslugu koja nije izvozno orijentisana mora da se plati PDV. Ako ja angazujem komsiju da mi sisa travu morao bih da platim njemu nadnicu a drzavi njen deo. Ako ja koristim neciju uslugu u cilju proizvodnje novog dobra onda nakon placanja imam pravo na povrat dela pdv-a od drzave.
To je sustina PDV a i Dinkic je u pravu ako ga uvede na sve ali i da obezbedi povrat dela PDV.

Vladimir

pre 10 godina

PDV se plaća i na zdravstvene usluge koje ne ulaze u obaveznu zdravstvenu zaštitu, ali i na one koji ulaze ali su urađene po volji pacijenta ili nekog trećeg lica. Pa što se onda ne bi plaćao i na putarinu. Glupost, jasno piše na šta postoji pravo oslobađanja, a na šta ne.

Talični Tom

pre 10 godina

"To je javni prihod, a ne komercijalni prihod, sav odlazi u budžet i samim tim po zakonu ne podleže PDV-u", ističu u Putevima Srbije.

Po ovome ispada da država umesto 20% za PDV, uzme 100%, ali je i to Dinkiću malo.

halki

pre 10 godina

Informacije radi, Ministarstvo finansija i privrede nije postojalo 2008. Bilo je Ministarstvo finansija (tada ministarka D. Dragutinović) i famozni megalomanski Dinkićev MERR (Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja). 2012. su oni spojeni i imamo još veću administacijsku zverku. Prosto, samo Ministarstvo se ne izjašnjava precizno, a to obično znači da nešto love u mutnom. A cilj je očito jasan - da se preko ove montirane šarade podignu putarine za 20%.

Hepo kocka

pre 10 godina

Ne znam sta je po sredi ovde. Svuda u Evropi PDV na putarinu postoji i iskazan je na racunu.

Izjava o visini putarina ne stoji, sa cenama smo negde u sredini, sa kvalitetom negde na dnu.

Kada covek kaze 600 km auto-puta misli na Beograd Nis, i nazad + deonica ka Novom Sadu.

Cudna desavanja u Srbiji.

Miloš

pre 10 godina

Ulazak u Srbiju iz pravca Hrvatske. Granični prelaz finansiran od EU - naslagani kontejneri, neonka u glavu i divljaštvo na sve strane. Onda nekoliko kilometara kaldrme od autoputa, uz đubre uz kolovoz, korov i ostalo. Naplatna rampa rekonstruisana pre tri godine, tako kvalitetno da se sa onog lima sva farba oljuštila, kao da je celu građevinu neko polio sivom bojom. Prljavština svuda.

Nemar, neznanje, lenjost, nekompetentnost, kriminal, korupcija. Da li je moguće da neki izvođač dobije posao da rekonstruiše put, granični prelaz, naplatnu rampu, i da u roku od tri godine to treba da izgleda kao da je preživelo nuklearni rat? Da li je moguće da niko nikada nije očistio oko naplatne rampe?

Putevi Srbije ne treba da plaćaju PDV, jer prosto za takvu "uslugu" koju pružaju putnicima, ništa i ne treba da se naplaćuje. Ove stvari koje pominjem nisu pitanje para - mi smo farbanje te naplatne rampe i izgradnju prelaza pošteno platili, a pridružili su nam se i poreski obveznici EU. Problem je što je neko kraduckao na farbi, što je diletant projektovao prelaz i što nikome ne pada na pamet da posveti malo energije da održava ono malo što imamo.

milos

pre 10 godina

odgovor za Bojan.
U madjarskoj se od 01.07.2013 primenjuje elektronski sistem naplate putarina, visina putarine zavisi od predjene kilometraze i kategorije motora. Zaboravite vreme jeftinih putarina u Evropi za kamione, jer isti nacin obracuna ce primenjivati i ostale zemlje koje imaju vinjete (Bugarska, Poljska, Rumunija, Česka, Slovačka...)

Persona Grata

pre 10 godina

@milos: U Madjarskoj se elektronska naplata od 01.07.2013 uvodi samo za vozila nosivosti preko 3.5t. Dakle pre nego sto napisete nesto, informisite se i napisite celu istinu.
A sto se tice PDV-a jos jedan dokaz zasto je Srbija tu gde je sad. Ne presudjujem, ali od kako znam za Puteve Srbije tu su stalno neke afere i mucke. Pa kad ce vise tu doci neko posten i sposoban.

Nadrealista

pre 10 godina

Pitam se dokle ce narod da sedi u svojim stolicama, cuti i uziva u borbi da li ce sutra da kupi deci hleb? Pitam se da li je to dovoljan razlog da ovaj narod ustane i izadje na ulicu i udari vaspitnu politicarima (svim) koji se izivljavaju nad ovim narodom? Pitam se dokle je narod srpski spreman da ga kvazi strucnjaci prave budalom i da guta prazne price? Pitam se da li uopste ovde zivi narod i da li vecina koja se bori za hleb zeli da zivi normalan zivot ili su zadovoljni da se bore za hleb svaki dan? I na kraju pitam se dokle ? :O

Amos

pre 10 godina

"Taj prihod kompletno ide u budžet i koristi se za isključivo za održavanje državnih puteva" - stvarno? Ne štrpnete bar malko od toga, vi u Putevima? Jedno... 50-90%? Baš sve ide u puteve, one iste puteve kojima fale toliki centimetri debljine, manje od predviđenih i projektovanih?
One iste puteve što kad ih vi opravite imaju rok trajanja od 6 meseci?

Pa moguće... ja već duže vreme potpuno verujem ljudima koji rade za i u Putevima, Koridorima, Direkcijama za izgradnju i asfaltiranje i njima sličnim.

dj

pre 10 godina

Putovao sam do Slovenije ove nedelje i upravo sam proverio racune - i za hrvatsku cestarinu i za slovenacku vinjetu ukljucen je i PDV. Znaci to sto kazu Putevi Srbije sigurno ne stoji.

Darko Savic

pre 10 godina

U svim evropskim zemljama na putevima koji su u drzavnom vlasnistvu kao sto je to slucaj u Srbiji na prihod od putarine se ne placa PDV. Na putevima koji su pod koncesijom PDV se uracunava u cenu putarine i isti se placa drzavi. Obzirom da je prihod od putarine budzetski prihod na njega nije moguce obracunati PDV. Nigde u svetu ne postoji porez na porez.
Dzoni

Inženjer - Pravnik

pre 10 godina

За све оне који желе, да само говором мржње, "аргументују" своје мишљење, члан 9 Закона о ПДВ каже да "Путеви Србије" нису дужни да плаћају ПДВ на наплаћену путарину. Можемо волети или мрзети ЈП "Путеви Србије" али морамо да покажемо елементарну правну писменост

ЗАКОН О ПОРЕЗУ НА ДОДАТУ ВРЕДНОСТ
(„Сл. глсник РС“, бр. 84/04, 86/04 – испр., 61/05, 61/07 и 93/12)

Члан 9.
Република и њени органи, органи територијалне аутономије и локалне самоуправе, као и правна лица основана законом, односно актом органа Републике, територијалне аутономије или локалне самоуправе у циљу обављања послова државне управе или локалне самоуправе (у даљем тексту: Република, органи и правна лица), нису обвезници у смислу овог закона ако обављају промет добара и услуга из делокруга органа, односно у циљу обављања послова државне управе или локалне самоуправе.

alex

pre 10 godina

Dovoljno je pogledati kako izgleda magistralni put Nis-Pristina kod nas (do Merdara) i na Kosovu ( od Merdara do Pristine) i bice vam jasno kako radi to preduzece Putevi Srbije i da smo zreli za prinudnu upravu. Dobar deo deonica nije rekonstruisan nikada od svoje izgradnje pre vise od 40 godina dok je na Kosovu magistrala bolja od svakog naseg autoputa.

Gledač

pre 10 godina

Za ove ne znam ali znam da je npr. Post Express oslodođen pdv-a za razliku od ostalih kurirskih službi. Međutim oni ne koriste ovaj putarski argument već jasno navode odluku vlade kojom su oslobođeni toga. Prema tome i putarina bi morala da ima istu takvu. Ako nema onda su se sami oslobodili a to njihovo tumačenje je bahatost jer se zna da tumačenja ne daju poreski obveznici već Ministarstvo finansija ili neko od njih. EPS ima pdv i to znam. Ne znam da li ima pdv na računima koje izdaje Kolubara jer njih nemam ali EPS sigurno a i Telekom. Aerodrom Nikola Tesla npr. skoro sam siguran da isto plaća pdv a državni je. Nema oslobađanja od pdv-a po sopstvenom tumačenju to se zna. Nikad nije bilo a neće ni bit. Bez obzira kako mi računali porez i zvali ga. Nije meni do povećanja cene putarine ali ne mogu se sami obveznici oslobađati kako oni tumače. Samo mi nije jasno šta se čekalo do sada. Trebalo je to odavno da reše. Ili odlukom o oslobađanju ili naplatom.

pera kojot genije

pre 10 godina

da li je moguće da je ovaj vlasotinčanin ovoliki licemer, voleo bih da vidim bilo koje preduzeće da ne plati pdv na vreme, a ne da ga ne plaća 5 godina, i kako to da mu je trebalo samo 5 godina da shvati da oni ne plaćaju pdv...

Mile

pre 10 godina

Mislim da svi oni koji misle da ne treba da se plaća PDV zbog izjave iz JP Putevi Srbije u stvari nemaju pojma kakvi su to duduci i da njima niko normalan ne bi dao ni ovcu da čuvaju a ne da upravljaju sa državnim preduzećem. To je tuga ove Srbije, da joj se državne firme koje pune budžet nalaze u kandžama sumnjivih tipova bez morala i struke. To preduzeće nema nijedan stručni kadar koji bi vodio preduzeće i jedina mogućnost je rasformirati ga i napraviti novo a lopove razjuriti.

Mile

pre 10 godina

I sta cemo sada Mladjo, bice da nisi u pravu , a gnev naroda ode na puteve srbije, a ti kao neke politicke poene skupljas.
I po ovome znaci da ce Mladja blokirati drzavni racun, zato sto ne plava PDV sama sebi.
Glupost je NEPROCENLJIVA

Valjda je tako

pre 10 godina

Zar i impulsi iz Telekom nisu drzavni pa ja svaki mesec na racunu dobijem 20% za PDV.

Ne verujem Dinkicu ni kada kaze da se zove Mladjan, ali mi nije ovo jasno.

Spornoje vlasnistvo

pre 10 godina

@Virtuoz007

\bitno je ko je vlasnik puteva. Ako privatno lice ili kompanija ima koncesiju, onda je prihod od naplate njen, i onda se placa PDV. Ovo u Srbiji je JAVNI prihod. Da Vam pojasnim, isto bi bilo kada bi placali PDV na izdavanje licnih karata i pasosa. Ili bi poreska uprava morala da plati PDV na sredstva od prikupljenog poreza. Ovo Dinkicevo je glupost, ako i sve drugo sto je uradio.

Talični Tom

pre 10 godina

"To je javni prihod, a ne komercijalni prihod, sav odlazi u budžet i samim tim po zakonu ne podleže PDV-u", ističu u Putevima Srbije.

Po ovome ispada da država umesto 20% za PDV, uzme 100%, ali je i to Dinkiću malo.

Po

pre 10 godina

Znaci dinkic uvodi PDV za putarine sto znaci da cemo plaćati putarinu skuplje za 20posto. Nema para u budjetu pa da mi vozaci malo nadomestimo.PDV NA PDV BRAVO DINKIĆU SVE PREKO LEDJA VOZACA.

rade Milovanovic

pre 10 godina

Ma ko je ovde lud ?! Ja ili G. Dinkic???
Ako se svi prihodi putarine/kompletno svi/ slivaju u budzet Republike cemu onda PDV?!!!
Nek to G. Dinkic elaborira.
Rade

nenad

pre 10 godina

kakva stativa dinkića..više se nežna gde će pre da udari..te Đelić je kriv za štedionicu,a znamo ko je inicijator te ideje,te nije ni on za zamrzavanje plata-smisliću ja već nešto,i evo,smislio je,totalnu glupost...

mattko

pre 10 godina

Na svaku uslugu koja nije izvozno orijentisana mora da se plati PDV. Ako ja angazujem komsiju da mi sisa travu morao bih da platim njemu nadnicu a drzavi njen deo. Ako ja koristim neciju uslugu u cilju proizvodnje novog dobra onda nakon placanja imam pravo na povrat dela pdv-a od drzave.
To je sustina PDV a i Dinkic je u pravu ako ga uvede na sve ali i da obezbedi povrat dela PDV.

Tihomir

pre 10 godina

Juce sam isao od Subotice do Cacka znaci koristio sam i nas koridor X.O kvalitetu asfalta ne zelim da komentarisem to vec i vrapci znaju ali o nekakom uredjenosti Autoputa to je katastrofa,od Subotice pa duz obilaznice oko Beograda docekujemo strance sa 2 metra trave i korova pored i izmedju dva trake na Autoputu.Gospodo vi koji odrzavate Autoputove i puteve u Srbiji provozajte se malo po regionu Madjarska,Hrvatska da viditi kako treba da izgleda bar deo autoputa od kolovoza do ograde koja obezbedjuje od zivotinja.trava pokosena uredjena kao i na parkinzima kod nas!! ni ogradu ni vertikalnu a vec skoro ni znakove vise ne vidis od tolikog korova i trave sto raste pored kolovoza na nasem cuvenom koridoru X.Mi docekujemo tako strance??? Sramota!!

vet

pre 10 godina

OK, Mladja je glup. Nego mene vise zanima gde je tih 600km autoputa?!? Ja prodjoh Srbiju uzduz i popreko. Osim ako ne misle na one rupe i jednu korisnu traku BG-SU?

Ekonomista

pre 10 godina

Šta trabunjate koješta?

Pitajte bilo kog knjigovođu da li se plaća PDV na doprinose, na PIO, na zdravstveno, na potvrdu od nekog organa državne uprave...

Plaćanje putarine nije usluga. Kakvu uslugu vam je izvršio inkasant na naplatnoj rampi, osim što vam je uzeo pare? Putarina je taksa za korišćenje auto-puta, kao taksa na potvrdu, taksa na žalbu, taksa na tužbu ...

Bandolero

pre 10 godina

Kakva banda..ovde su javna preduzeća iznad države i svih nas. Ne plaćaju PDV, ne obeležavaju betonske prepreke na isključenjima, nema bezbednosnih amortizera udara ni na jednom isključenju sem na novim petljama, nema akustičnih barijera pored naseljenih mesta. Jako me zanima koliko su koštali oni sramotni LCD displeji koji treba da obaveste inostrane vozače o ceni putarina. Em su ružni kao orke, em su totalno nečitki i danju i noću. Ko zna ko se tu ugradio i nakrao...

Jovan

pre 10 godina

Ja mislim da bi nas ekspert mogao da PDV naplati i retroaktivno. Ako ekspert ne zna kako evo jedan savet. Prilikom registracije auta odrediti pausalan iznos za sve registrovane automobile u iznosu od nekoliko hiljada dinara. I onako vec ne znamo sta sve placamo pa jedna stavka vise ili manje ne znaci nista.

Aca

pre 10 godina

Ali zato moze porez na PDV za platu od 20%, pa posle od te plate placas komunalije i hranu, koji gle cuda, imaju u sebi PDV od 20%... Tu nema nista apsurdno, Boze sacuvaj, ne...

Ajd

pre 10 godina

(Valjda je tako, 21. jun 2013 16:03) Putevi Srbije nisu vlasnici autoputa vec za drzavu naplacuju taksu za koriscenje istog. Pa ne moze se valjda placati porez na taksu(porez).

fokus

pre 10 godina

ako je pdv porez na dodatnu vrednost,a ako sav novac od putarina ide direktno u budzet,onda se pitam gde je tu dodatna vrednost za preduzece Putevi Srbije,a na koju bi oni platili pdv?

mile

pre 10 godina

ako nije po zakonu da se placa PDV na putarinu onda verujem da ne bi trebal da se placa ni na druga javna dobra kojima raspolaazu neka druga javna preduzeca?! na primer voda, ili struja ili gas iz domacih izvora?

Gledač

pre 10 godina

Za ove ne znam ali znam da je npr. Post Express oslodođen pdv-a za razliku od ostalih kurirskih službi. Međutim oni ne koriste ovaj putarski argument već jasno navode odluku vlade kojom su oslobođeni toga. Prema tome i putarina bi morala da ima istu takvu. Ako nema onda su se sami oslobodili a to njihovo tumačenje je bahatost jer se zna da tumačenja ne daju poreski obveznici već Ministarstvo finansija ili neko od njih. EPS ima pdv i to znam. Ne znam da li ima pdv na računima koje izdaje Kolubara jer njih nemam ali EPS sigurno a i Telekom. Aerodrom Nikola Tesla npr. skoro sam siguran da isto plaća pdv a državni je. Nema oslobađanja od pdv-a po sopstvenom tumačenju to se zna. Nikad nije bilo a neće ni bit. Bez obzira kako mi računali porez i zvali ga. Nije meni do povećanja cene putarine ali ne mogu se sami obveznici oslobađati kako oni tumače. Samo mi nije jasno šta se čekalo do sada. Trebalo je to odavno da reše. Ili odlukom o oslobađanju ili naplatom.

Ekonomista

pre 10 godina

Pa znao je Ministar Dinkić da se na putarinu PDV ne plaća. On lično je uveo PDV na velika vrata.

Samo je proveravao da li pažljivo pratite nastavu.

Bojan

pre 10 godina

Ako smeju, neka objave kolika je cena 24 sata u Mađarskoj na njihovim putevima za kamione i automobile, a kolika je cena kod nas, po rupama, u jednom pravcu od Horgoša do Makedonije ??
Sramota

Boki Moravac

pre 10 godina

Uvek me muka uhvati kada na naplatnoj rampi preuzimam karticu ili plaćam kada ugledam onu višegogodišnju prljavštinu i štroku naročito oko onog dugmeta gde se aktivira kartica.Sramota neviđena od strane putara,zar ne može malo vode,krpa neko sredstvo i da se sve opere i bude bar čisto a ne ovako...Gde su ostali nadležni ako putari ne rade svoj posao kako treba da ih upozore ili i oni prozvižde kroz rampu 100 na sat pa i nevide ovu bruku.

Marko, Beograd

pre 10 godina

Država odredi cenu putarine koju naplaćuje državna firma, zatim državna firma ne plaća državi PDV na te iste putarine, poreskoj upravi je potrebno 5 godina da to otkrije, a onda kreće prepucavanje između države i firme koju je osnovala da li je normalno da država sama sebi plaća PDV ili nije!
Naravno, zbog ove lakrdije niko od nadležnih neće odgovarati, već će na kraju putarine poskupeti za 20% kako bi država sama sebi uplatila PDV.

Rekao bih da smo kao država zreli za prinudnu upravu kako bi se prekinula ova tragikomedija.

Veselin

pre 10 godina

"...Poreska uprava Srbije prošlog meseca "sa zaprepašćenjem konstatovala da Putevi Srbije već godinama ne plaćaju PDV" hi,hi,hi, izjava za medalju.

Miki

pre 10 godina

Ja kad ne platim porez tri meseca odmah mi salju opomenu, a za Puteve "sa zaprepascenjem" konstatuji da 5 godina nisu placali porez. Gle cuda opet.

Vladimir

pre 10 godina

PDV se plaća i na zdravstvene usluge koje ne ulaze u obaveznu zdravstvenu zaštitu, ali i na one koji ulaze ali su urađene po volji pacijenta ili nekog trećeg lica. Pa što se onda ne bi plaćao i na putarinu. Glupost, jasno piše na šta postoji pravo oslobađanja, a na šta ne.

;)

pre 10 godina

Sva javna preduzeća treba da prekinu sa obračunavanjem PDVa, javni prihod je u pitanju. Utaja PDVa u putevima ili nelegalna naplata PDVa od strane ostalih javnih preduzeća?! Neki bi stvarno morali da snose odgovornost, a pre svih poreždžije, jer nisu reagovali od 2008.godine. Inače, nema potrebe da se zbog PDVa putarina uvećava 20% i onako se njihovo ulaganje u održavanje ne vidi.

Strelac

pre 10 godina

Pre nekoliko godina sluzbenik Poreske uprave je za jedno pre podne dva puta zvao telefonom i jednom dolazio da naplati dug za PDV od 8 (OSAM) dinara.

Samo 5 godina niko nije primetio

pre 10 godina

Mislim da od toga nece biti nista, na racunima od putarina nije bio iskazan PDV tako da nije ni naplacen, e sad ako bas resi da ga naplati (posto je kod nas sve moguce) to ce automatski znaci da firme koje su u sistemu PDV-a i imaju pravo na koriscenje predhodno obracunatog PDV-a mogu da traze povracaj istog, kao sto je primera radi slucaj sa gorivom kod transportnih firmi

alex

pre 10 godina

Dovoljno je pogledati kako izgleda magistralni put Nis-Pristina kod nas (do Merdara) i na Kosovu ( od Merdara do Pristine) i bice vam jasno kako radi to preduzece Putevi Srbije i da smo zreli za prinudnu upravu. Dobar deo deonica nije rekonstruisan nikada od svoje izgradnje pre vise od 40 godina dok je na Kosovu magistrala bolja od svakog naseg autoputa.

milos

pre 10 godina

odgovor za Bojan.
U madjarskoj se od 01.07.2013 primenjuje elektronski sistem naplate putarina, visina putarine zavisi od predjene kilometraze i kategorije motora. Zaboravite vreme jeftinih putarina u Evropi za kamione, jer isti nacin obracuna ce primenjivati i ostale zemlje koje imaju vinjete (Bugarska, Poljska, Rumunija, Česka, Slovačka...)

1%

pre 10 godina

Dinkic je iznenadjen da od 2008 ne palcaju PDV........Javite mu da je on od 2008 bio u vladi i da je vodio isti resor...mislim, red je da obavestite coveka za taj njegov propust...

Putnik

pre 10 godina

Da se razumemo na početku priče, putevi su katastrofa, putarine nigde skuplje. Od Vrbasa do NS 330 din za nekih 25-30km, kroz Makedoniju 3 evra za 150 km auto puta koji je (sram da nas je) prava pista u poređenju sa onim što se kod nas zove auto-put. U Mađarskoj nepunih 10 evra za sedam dana pa vozi kuda hoćeš,Hrvatska i Slovenija slično. Ko je ovde lopov a ko ne, ko zna da gradi a ko ne, procenite. Ako država nije izgradila i definisala konstrukciju cene (uključujući i PDV) koju naplaćuju javna preduzeća to samo govori da u administraciji sede dunsteri, neznalice i nesposobnjakovići svih partijskih boja. Država u pokušaju, na sudu će nas osloboditi zbog nehata...

halki

pre 10 godina

Informacije radi, Ministarstvo finansija i privrede nije postojalo 2008. Bilo je Ministarstvo finansija (tada ministarka D. Dragutinović) i famozni megalomanski Dinkićev MERR (Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja). 2012. su oni spojeni i imamo još veću administacijsku zverku. Prosto, samo Ministarstvo se ne izjašnjava precizno, a to obično znači da nešto love u mutnom. A cilj je očito jasan - da se preko ove montirane šarade podignu putarine za 20%.

Persona Grata

pre 10 godina

@milos: U Madjarskoj se elektronska naplata od 01.07.2013 uvodi samo za vozila nosivosti preko 3.5t. Dakle pre nego sto napisete nesto, informisite se i napisite celu istinu.
A sto se tice PDV-a jos jedan dokaz zasto je Srbija tu gde je sad. Ne presudjujem, ali od kako znam za Puteve Srbije tu su stalno neke afere i mucke. Pa kad ce vise tu doci neko posten i sposoban.

Amos

pre 10 godina

"Taj prihod kompletno ide u budžet i koristi se za isključivo za održavanje državnih puteva" - stvarno? Ne štrpnete bar malko od toga, vi u Putevima? Jedno... 50-90%? Baš sve ide u puteve, one iste puteve kojima fale toliki centimetri debljine, manje od predviđenih i projektovanih?
One iste puteve što kad ih vi opravite imaju rok trajanja od 6 meseci?

Pa moguće... ja već duže vreme potpuno verujem ljudima koji rade za i u Putevima, Koridorima, Direkcijama za izgradnju i asfaltiranje i njima sličnim.

dj

pre 10 godina

Putovao sam do Slovenije ove nedelje i upravo sam proverio racune - i za hrvatsku cestarinu i za slovenacku vinjetu ukljucen je i PDV. Znaci to sto kazu Putevi Srbije sigurno ne stoji.

pera kojot genije

pre 10 godina

da li je moguće da je ovaj vlasotinčanin ovoliki licemer, voleo bih da vidim bilo koje preduzeće da ne plati pdv na vreme, a ne da ga ne plaća 5 godina, i kako to da mu je trebalo samo 5 godina da shvati da oni ne plaćaju pdv...

Inženjer - Pravnik

pre 10 godina

За све оне који желе, да само говором мржње, "аргументују" своје мишљење, члан 9 Закона о ПДВ каже да "Путеви Србије" нису дужни да плаћају ПДВ на наплаћену путарину. Можемо волети или мрзети ЈП "Путеви Србије" али морамо да покажемо елементарну правну писменост

ЗАКОН О ПОРЕЗУ НА ДОДАТУ ВРЕДНОСТ
(„Сл. глсник РС“, бр. 84/04, 86/04 – испр., 61/05, 61/07 и 93/12)

Члан 9.
Република и њени органи, органи територијалне аутономије и локалне самоуправе, као и правна лица основана законом, односно актом органа Републике, територијалне аутономије или локалне самоуправе у циљу обављања послова државне управе или локалне самоуправе (у даљем тексту: Република, органи и правна лица), нису обвезници у смислу овог закона ако обављају промет добара и услуга из делокруга органа, односно у циљу обављања послова државне управе или локалне самоуправе.

Hepo kocka

pre 10 godina

Ne znam sta je po sredi ovde. Svuda u Evropi PDV na putarinu postoji i iskazan je na racunu.

Izjava o visini putarina ne stoji, sa cenama smo negde u sredini, sa kvalitetom negde na dnu.

Kada covek kaze 600 km auto-puta misli na Beograd Nis, i nazad + deonica ka Novom Sadu.

Cudna desavanja u Srbiji.

grunf

pre 10 godina

svi ovde nesto pametuju, a niko ne zna ono najvaznije - da li se 100% od naplacenog novca od putarine transferuje na neki budzetski racun, ili npr. 60% ide na taj , a 40% na racun puteva srbije. Tu je osnovna razlika i tu lezi odgovor na pitanje da li ima utaje poreza

Hepo kocka

pre 10 godina

Ne znam sta je po sredi ovde. Svuda u Evropi PDV na putarinu postoji i iskazan je na racunu.

Izjava o visini putarina ne stoji, sa cenama smo negde u sredini, sa kvalitetom negde na dnu.

Kada covek kaze 600 km auto-puta misli na Beograd Nis, i nazad + deonica ka Novom Sadu.

Cudna desavanja u Srbiji.

Miloš

pre 10 godina

Ulazak u Srbiju iz pravca Hrvatske. Granični prelaz finansiran od EU - naslagani kontejneri, neonka u glavu i divljaštvo na sve strane. Onda nekoliko kilometara kaldrme od autoputa, uz đubre uz kolovoz, korov i ostalo. Naplatna rampa rekonstruisana pre tri godine, tako kvalitetno da se sa onog lima sva farba oljuštila, kao da je celu građevinu neko polio sivom bojom. Prljavština svuda.

Nemar, neznanje, lenjost, nekompetentnost, kriminal, korupcija. Da li je moguće da neki izvođač dobije posao da rekonstruiše put, granični prelaz, naplatnu rampu, i da u roku od tri godine to treba da izgleda kao da je preživelo nuklearni rat? Da li je moguće da niko nikada nije očistio oko naplatne rampe?

Putevi Srbije ne treba da plaćaju PDV, jer prosto za takvu "uslugu" koju pružaju putnicima, ništa i ne treba da se naplaćuje. Ove stvari koje pominjem nisu pitanje para - mi smo farbanje te naplatne rampe i izgradnju prelaza pošteno platili, a pridružili su nam se i poreski obveznici EU. Problem je što je neko kraduckao na farbi, što je diletant projektovao prelaz i što nikome ne pada na pamet da posveti malo energije da održava ono malo što imamo.

Nadrealista

pre 10 godina

Pitam se dokle ce narod da sedi u svojim stolicama, cuti i uziva u borbi da li ce sutra da kupi deci hleb? Pitam se da li je to dovoljan razlog da ovaj narod ustane i izadje na ulicu i udari vaspitnu politicarima (svim) koji se izivljavaju nad ovim narodom? Pitam se dokle je narod srpski spreman da ga kvazi strucnjaci prave budalom i da guta prazne price? Pitam se da li uopste ovde zivi narod i da li vecina koja se bori za hleb zeli da zivi normalan zivot ili su zadovoljni da se bore za hleb svaki dan? I na kraju pitam se dokle ? :O

Darko Savic

pre 10 godina

U svim evropskim zemljama na putevima koji su u drzavnom vlasnistvu kao sto je to slucaj u Srbiji na prihod od putarine se ne placa PDV. Na putevima koji su pod koncesijom PDV se uracunava u cenu putarine i isti se placa drzavi. Obzirom da je prihod od putarine budzetski prihod na njega nije moguce obracunati PDV. Nigde u svetu ne postoji porez na porez.
Dzoni

Mile

pre 10 godina

Mislim da svi oni koji misle da ne treba da se plaća PDV zbog izjave iz JP Putevi Srbije u stvari nemaju pojma kakvi su to duduci i da njima niko normalan ne bi dao ni ovcu da čuvaju a ne da upravljaju sa državnim preduzećem. To je tuga ove Srbije, da joj se državne firme koje pune budžet nalaze u kandžama sumnjivih tipova bez morala i struke. To preduzeće nema nijedan stručni kadar koji bi vodio preduzeće i jedina mogućnost je rasformirati ga i napraviti novo a lopove razjuriti.