Sreda, 19.06.2013.

08:41

Nismo pali, već poklekli na maturi

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da je sada važno da se utvrde direktni krivci za propuste na maloj maturi, a da će on podneti ostavku ako bude potrebe.

Izvor: Tanjug

Nismo pali, veæ poklekli na maturi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

305 Komentari

Sortiraj po:

Srbin 100%

pre 10 godina

Stvarno ne razumem da posle ove bruke i sramote ovaj covek nema ni trunke morala i umesto da podnese ostavku on nalazi neke neubedljive izgovore

GAJA

pre 10 godina

Pa gospodine ministre imate velike šanse da uđede u riplijevu rubriku verovali ili ne i samom ovakom jadnom organizacijom testiranja ste naneli veliku štetu Srbiji koja se na svim frontovima bori za poboljšanja ugleda, a da ne računamo i na ogromne troškove roditelja u celoj zemlji koji su morali ponovo da šalju decu u škole. Rešenje je vaša ostavka.

VladimirUE

pre 10 godina

Novi sistem obrazovanja u Srbiji: nafatiraj pare pa si kupi diplome, pocni od male mature, autor preCednik sa kupljenom diplomom mastera Toma Diploma licno.

KINEZ

pre 10 godina

Organizator testiranja je Ministarstvo prosvete, a svi ostali su samo izvršioci, kojima se ne umanjuje odgovornost. Samim tim kao prvi čovek u lancu odgovornosti Obradović, ako je moralan čovek, treba da podnese ostavku.

ivan

pre 10 godina

Ovaj oslikava celu drzavnu strukturu. Njemu trebaju da kazu i nicega nemoze da bude sam svestan.
Da ti si taj koji kao ministar je odgovoran za ukupno funkcionisanje obrazovnog sistema.

Goran

pre 10 godina

Biće na kraju vuk pojeo magarca, jer tako funkcioniše srpska demokratija. Tako je bilo sa ministrom Kneževićem oko mleka, pa kada nije podneo ostavku ili bio smenjen kada je mleko direktno uticalo na zdravlje naše nacije, šta onda očekivati oko provaljenih testova male mature. Kao da je vladi i ministru bitno školovanje mladih generacija, jer ministar i sam kaže da mu je ovo drugi posao koji i ne mora da radi, a u stvari i ne ume da radi. I zato bi bilo moralno???? da ode sam dok još ima malo dostojanstva.

blago onom ko zna da ne zna a zeli da zna

pre 10 godina

@da li znate da su različiti zadaci na srpskom i na mađarskom jeziku??? čija je ovo greška???
(isidora, 19. jun 2013 13:15)

Naravno da su razliciti, kao i testovi na bugarskom, rumunskom, albanskom... U pitanju nije test 'srpskog' nego test 'maternjeg' jezika koji je, gle cuda, u Srbiji bas srpski za vecinu onih koji ga polazu. Testovi se prave na jezicima svih nacionalnih manjina i testiraju, naravno, gramaticka i pravopisna pravila svakog pojedinacnog jezika.

Valter

pre 10 godina

"Bilo je priča da su testovi poznati i da je bilo mnogo prepisivanja, a preliminarni rezultati koje mi imamo iz preko 50 odsto školskih uprava su na nivou kao prošle godine, možda čak i malo slabije." Daj Obradoviću,tu priču ne možeš prodati ni toj deci koja treba da polažu prijemni...Naravno da neće doći svi do tih testova,već samo "odabrani" tj. mamini i tatini sinovi.

karasi

pre 10 godina

Jedno je jasno testove je čuvala policija, ko je ministar policije? Ivica Dačić on treba da podnese ostavku. Kakav Obradović on čovek. nije kriv premijer neka sada objasni šta se desilo.

Jovan

pre 10 godina

O tome ko treba da podnese ostavku ili ne, treba rasparavljati tek kada se utvrdi i dokaže kako se test nasao na ulici.Zasto Ministar prosvete podnosi ostavku ako je npr neki policajac napravio propust i nije bio gde treba da bude da spreci kradju? Jel onda treba Ministar policije da podnese ostavku ili je i Ministar prosvete i dalje kriv zbog toga? Samo besnite u rulji i ne razmisljate ni o čemu.

Realan

pre 10 godina

Covek je samo realan. Eto deca uce, trude se i upisu zeljenu srednju skolu. Tu ih odgale sa petnaestak predmeta i suludim programom. Onda upisu fakultete, zavrse ih nekako i sta onda... Gde ce sutra da rade, sta ce da rade...

SinisaZ

pre 10 godina

Ako i nije direktna odgovornost ministra, odgovornost je njegovih potcinjenih, koje on treba da nadgleda, i koje je verovatno on i postavio! Kao prosvetni radnik mogu vam reci da nam u skolstvu vlada neverovatan haos i rasulo. Neko za to mora da odgovara.

bivsa studentkinja tehnike

pre 10 godina

Tako sam ja dva puta poklekla na matematici II pre jedno trideset pet godina.Ubijali su me trostruki i krivolinijski integrali.

bbz

pre 10 godina

cekajte sta se cudite pa nekada su se kupovala resenja na ulici,i zasto se sada dize galama kada se to i pre radilo?zar mislite da se vlast 90-tih promenila?pa ste glasali i mislili "pa dacemo im jos jednu sansu"pa da li vi vidite ko su ministri?Velja,Mrka,Dinkic,Zarko....a vlast na celu sa Vucicem,Nikolicem,Dacicem...postava iz 90-tih kada se mutilo na veliko u svim sferama zivota!ovo je banana drzava sistem je ostao isti sa istim ljudima a ovaj siroti narod je toliko zatucan da gleda u Vucica kao u boga a on im izabra ministre po partijskoj liniji koji nemaju pojma,a jos plus nas zaduzuju i teraju u bankrot...ili sam ja lud i slep pa ne vidim i ne kontam neke stvari,ili sam u kolektivnom ludilu pa se osecam tako kao izolovan slucaj pa razmisljam na ovaj nacin za vecinu pogresno,jer kad god kritikujem ovu vladu na celu sa Vucicem ja popijem gomilu minusa na forumu,onda je stvarno meni potrebna edukacija,ja se izvinjavam

Hombre

pre 10 godina

Ne , gospodine ministre, pitanje vaše odgovornosti dolazi na početku a ne na kraju, jer je , kako vi sami kažete, neko od vama podređenih učinio krivično delo, pa je u najmanju ruku moralno ispravno da se povučete sa te funkcije ( koju ionako obavljate traljavo i neuspešno , jer kao posledicu vašeg rada imamo ne samo ovaj skandal sa testovima već i opšte stanje u prosveti koje je jadno), i pustite pravosudne organe da bez vas na čelu resora utvrde koja karika u resoru je zakazala.

MihajloZ

pre 10 godina

Treba smeniti ministra i druge odgovorne u tom ministarstvu... Kad nisu sposobni jednu ovako jednostavnu i rutinsku stvar da sprovedu kako treba, onda ne zasluzuju ni da budu na tim polozajima.

profesorb

pre 10 godina

Ministri na vlasti, naročito ovi kojima pripada ministar prosvete, ponašaju se kao da su zaboravili da je ne tako davno u zemlji Srbiji bio jednom jedan peti oktobar... tada su opstali, doživeli da se vrate na vlast i opet, ništa nisu naučili. Ako nastave ovako da se ponašaju, izazvaće opet neki novi peti oktobar, ali mislim da će im to biti poslednji.

kosta

pre 10 godina

Žarko Obradović od jula 2008. godine nalazi se na poziciji ministra prosvete. 2011. godine, početkom marta njegovom resoru je dodata oblast nauke. Pre stupanja na ministarsku funkciju bio je dekan na Fakultetu za državnu upravu i administraciju na Megatrend univerzitetu.Vanredni je profesor na ovom univerzitetu. Za vreme njegovog mandata, najveci san svakog studenta je kako da zavrsi fakultet i pobegne iz Srbije. Napominjem da mahinacije sa prodajom resenih testova nisu od juce.
Pametnom coveku je dovoljna ova informacija, kako bi spoznali ko nam vec godinama vodi resor Ministarstva prosvete.
Ovo je strasno.

Medved

pre 10 godina

Sreća u nesreći je pa postoji autonomija Univerziteta i fakulteta pa ne mogu mnogo da se mesaju. Druga stvar ... Moramo da shvatimo da oni svoj posao rade perfektno! Nisam ironičan,sarkastičan i ne šalim se... oni zaista svoj posao rade odlično.

Рокстеди

pre 10 godina

Не знам шта више треба да се деси у образовању да би министар поднео оставку. То министарство је тако раштимовано, да се не зна ''ко пије, а ко плаћа'', образовни систем је у хаосу, а све на штету ученика и студената, будућих академских грађана.

Mungos

pre 10 godina

"Ako bude potrebno, podnecu ostavku" rece covek i ostade ziv... A onda se setim vesti da je japanski ministar podneo ostavku jer je uputio neprikladnu rec novinarima. Nasi biju, kradu, sutiraju i lazu i onda kazu "ako bude potrebe". Sve bih to poslao na Goli Otok!

Ana

pre 10 godina

U Beogradu će prosek iz srpskog biti po 17 poena, a u unutrašnjosti po 7, zato što je test bio prilično težak. Nisu prestonička deca pametnija od nas, zato poništite test i dajte nam novi, al se potrudite da imamo svi podjednake uslove za polaganje!

Milos

pre 10 godina

Nismo pali nego smo poklekli, ne krademo nego kraduckamo, nismo losi nego manje losi od onih pre nas, nismo izgubili samo vise nije nase...

Krstic

pre 10 godina

Kakva nam je tzv. vlada na celu sa tzv. predsednikom drzave, takvo nam je i obrazovanje i sve ostalo... Ne znam, cemu cudjenje...?!
Dobro dosli u 90-te...!!!

Ana

pre 10 godina

Ne treba on da podnese ostavku samo zbog ovoga, on lose radi, tj ne radi nista vec duze vreme. Nek ide na njegov "Megadance" za nista bolje i nije. Prosveta i nauka nam idu nizbrdo. Potpuno se slazem sa komentarom (Naučnik, 19. jun 2013 09:12)

Samo evri umesto maraka.

pre 10 godina

Pre dvadeset godina upisivao sam sina u srednju školu.Polagali su se prijemni ispiti ali u školi u koju želiš da se upišeš.Na sam dan ispita na ulici su se kupovala rešenje testa cena je bila 50 maraka.
(mornar, 19. jun 2013 12:54)

Pa naravno kad je na vlasti bila ista ekipa.

Jedinica iz vladanja

pre 10 godina

Podhitno rekonstrukciju vlade poceti od ministarstva prosvete,ovakav blago receno haos je nezabelezen u nasoj prosveti

anonimus

pre 10 godina

Direktan krivac si ti Obradoviću,a pošto nemamo nikakvu vladu i nema ko da te kazni i otpusti,onda te molimo,potrebno je da daš ostavku,valjda si ukapirao da narod traži tvoju ostavku i nemešanje u prosvetu koju si upropastio načisto.Vrati se svojoj megableji!!!

mornar

pre 10 godina

Pre dvadeset godina upisivao sam sina u srednju školu.Polagali su se prijemni ispiti ali u školi u koju želiš da se upišeš.Na sam dan ispita na ulici su se kupovala rešenje testa cena je bila 50 maraka.

BOZANA 63

pre 10 godina

Ako zeli da ode sa mesta Ministra prosvete kao covek koji se borio da imamo decu pametnu i strucnu, podnece ostavku, stavi brate tvoj potpis i daj ostavku, nadji neki drugi posao sa manje stresa. Ostaces upisan kao primer da si odgovoran covek,ako bude drugacije bices kukavica.

igor

pre 10 godina

E zato smo tu gde jesmo...ministri vode državu, organizuju sistem, a nikada nizašta nisu krivi - pa to je moguće samo u ovoj raspaloj zemlji. Gde nestade obraz, čast, poštenje, moral, odgovornost??
Šta treba da se desi da jedan ministar izađe pred medije i narod i prihvati odgovornost za propuste u SVOM ministarsvu.
Direktor moje kompanije je smenjen zbog većeg rasta troškova u odnosu na prodaju, suprotno planovima - nije on vozio automobile koji su trošili više benzina, nije on prodavao manje robe kupcima - ali je loše postavio organizaciju i kontrolu - i to je to!
Da postoje opšte usvojena jasna merila rezultata rada u državnoj službi, tada ne bi imati u vlasti likove poput Obradovića, Mrke, Velje, Bačevića, Kneževića i sličnih..Obradović i SPS je bruka i sramota ove države, ali ponavljam - bolje nismo ni zaslužili jer glasamo za bagru već 20 godina.
Za mesec dana dobijam bebu, sve ću uraditi da ona ne dočeka punoletsvo u Srbiji, ili bar da ode na studije u inostranstvo. Ovde, sa ovim narodom i ovakvim mentalitetom nikada neće biti bolje. Ako mi i naša deca ne trebamo ovoj državi, ako je vlasti bitno samo da se ukrade što više za vreme manadta, ne treba ni država nama. Ako ovako nastavimo, za 50 godina Srba će u Srbiji biti manje nego u inostranstvu.

moje_ime

pre 10 godina

@(Django, 19. jun 2013 11:25)
Znam za taj slučaj. Taj isti mali (prezime počinje sa R) je viđen sinoć ispred škole Svetozar Marković kako dobija nešto kroz prozor i zatim se udaljava na motoru.
Direkor Lukić je partijski kolega ministra prosvete, čije dete ide u istu školu.
Svi su povezeni, i pokrivaju jedan drugom zadnjice.
Ne kontroliše se koliko paketa testova se dobija po školi. Jedan paket se otvori ranije i podeli nekima. Drugi se otvori na dan testa i sve regularno.

concerned citizen

pre 10 godina

Ovaj čovek ni po čemu više ne zaslužuje da mu se ukaže poverenje. U svom sektoru apsolutno nijednu stvar nije sredio, celokupno školstvo je u katastrofi - incident sa testovima za malu maturu, visoke školarine, problemi oko akreditacije i reakreditacije, bezrazložno poskupljivanje školarina i samovlašće fakulteta bez ikakvog nadzora nadležnog ministarstva, etc. Ostavka pod hitno - ukoliko ne znaš da se izboriš sa poverenim problemima, prepusti ih drugima.

Dejan Zima

pre 10 godina

Covek sistematski unistava obrazovanje godinama,od prosle vlade nije imao nijedno za da opet bude ministar,Dacicev kadar je jako los i zreo za ozbiljnu rekonstrukciju

milanchee

pre 10 godina

Ma ko je drugi kriv nego ti. Od kada si postao ministar (ne)obrazovanja, skolarcima je samo gore. I sad ovo - ne prebacuj krivicu na druge, nego dovidjenja!

smesko

pre 10 godina

ljudi, samo da ostanemo normalni... svi znaju ko je doticni gospon ministar, tako da je komentar suvisan. iskreno se nadam da ce se neki iz vlade uzeti u pamet

Voja

pre 10 godina

Treba da shvatite da je covek Ministar prosvete zato sto je to dobijeno po koalicionom sporazumu pa se njemu zalomilo to ministrastvo.
Normalno je da ni on ni neko iz njegove stranke nije ocekivao da on tu nesto radi, a kamoli da podnosi ostavku kad se nesto desi.

I sta sad, eto desilo se. Kako je on lepo izjavio juce da su ustavri sad djaci ovime VIDELI DA SE PREVARA NE ISPALTI. Ustavri neisplati se ako te uhvate, ako te ne uhvate nikom nista.

Ali ovo je nesto sto se sistemski radi godinama u nazad:
obrazovanje se srozava
od dece se prave 'debili' stalnim kukanjem kao sad je vruce, zimi je hladno, neznam sada pada kaisa itd.
a onda nam treba 10000 IT strucnjaka. pri tome IT strucnjak nije onaj ko zna da koristi fejsbuk, skajp ili tviter, vec onaj ko zna to da napravi, tj. nesto novo sto ce moci da donese neku zaradu

A bas juce Jovo Bakic pise u politici kako se ministarstvo prosvete zainatilo da isti princip mature i upisa primeni i na Veliku maturu i fakultete, tj. da matrua bude prijemni ispit. Nasta ce to tek da lici.

Student

pre 10 godina

Ovaj "čovek" bez stida i srama učestvuje u sistematskom uništavanju obrazovanja na svim nivoima. Žarko, vrati se na Megatrend i ne izlazi odatle!

James Bond

pre 10 godina

Strašno je saznanje da su neka deca mogla da ostanu bez upisa u željenu školu samo zato što se neko našao pametan i prodavao unapred rešenja.I strašno je to što bi neko prepisivanjem upisao školu ko ne zaslužujuje a deca koja su osam godina vredno i pošteno učila ne bi mogla da upišu želene škole....BRUKA!!!!!

zox

pre 10 godina

Ti si bio dužan da zaštitiš testove i ne svaljuj sada na druge svoju čistu krivicu,sram te bilo.Zagrlio si fotelju pa je ne puštaš,ali odvojiće te narod ako treba na silu od nje.Prosvetu si unakazio,bićeš oteran od naroda kao i cela vlada,posebno Vučić koji se kobajagi bori protiv korupcije i puni zatvore,a sada se zabio u mišju rupu i ćuti.Verovatno si ga nečim zadužio kad te još drži.Srediće vas narod u kompletu,sram vas bilo!

DRAŽA KG

pre 10 godina

Kakva palafurdija od vlasti,ministara ,države...strašno!Ljudi pa jel vidite da su oni svi totalno nesposobni za bilo šta drugo osim DA NAS KRADU,na ovaj ili onaj način!

marko

pre 10 godina

"jer mi ne pravimo, niti čuvamo, niti distribuiramo te testove", rekao je ministar prosvete." Ma super - znaci ministarstvo prosvete nema nikakve veze sa odrzavanjem prijemnog ispita. Da pitamo onda ministarstvo ekologije, mozda su oni zaduzeni za organizovanje prijemnog.

marija

pre 10 godina

Hocu li se jednom probuditi u zemlji u kojoj ministar za ovakav skandal odmah podnosi neopozivu ostavku, bez jedne reci?
Ili ce biti nikom nista kao sa trovanjem dece i nacije aflatoksinom i belim medvedom od ministra poljoprivrede?
Hocemo li nauciti napokon sta znaci rec ODGOVORNOST?

Anonimus

pre 10 godina

Min. pros. je najbitnije kada im neko da dojavu ko je taj.Nebitno da li je informacija tačna ili ne.Bitno je ko je taj što dojavljuje bilo šta iz prosvete.Zato su i ukinuli kontakt formular.Pa gde smem da kažem ko sam.Da posle moje dete oseti osvetu na svojoj koži.

Dejan

pre 10 godina

Ovim putem molim sve nastavnike da pomognu maturantima oko ovog testa i na taj način obezvrede ovaj cirkus koji je napravljen i time iskažu revolt prema neefikasnom ministarstvu i konceptu školstva u Srbiji.
Šteta je načinjena đacima, emotivno, moralno i finansijski ... naravno da je bio provaljen i Srpski kao i matematika ... A neki su se za ovo spremali 10 meseci, jednom ili dva puta nedeljno i dali silne pare za pripremu i verovatno se ponavljam ali bruka i sramota države ... Jedina realna stvar je bila da se deci posle ovoga dozvoli upis na osnovu prolaznosti od 5. do 8. razreda i da Dačić koga smatram efikasnijim delom "njegovog" dela koalicione vlade, razmisli koga drži pored sebe i kako to utiče na njegov rejting kao i rejting same vlade.
A Gospodin direktor određene BG-škole koji se sinoć vrteo na TV-u, mogao bi Gospodinu obradoviću i bukvalno biti politički komesar, ispao je prava karikatura, poniženje je za struku.

matematicar

pre 10 godina

Jadna deca na 38 stepeni. Ukinuti test koji ne znaci nista, osim da se uzimaju pare za spremanje i da ovi iz ministarstva imaju 'sta da rade',a ne znaju ni to da odrade kako treba!!!

akcije

pre 10 godina

Ako mene pitate ja mislim da Drzava nista ovde nije kriva vec vi minister, prema tome, vi snosite posledice i idite sa ove pozicije ako imate obraza ako nemate neka vas smene.

zex

pre 10 godina

ja mislim da su za propast i potonuce ove Srbije glavni i odgovorni krivci ovi iz SPS-a. Pogledajte njihove ministre i kako se ponasaju,koliko su bahati, kod njih princip odgovornosti ne postoje. Izrabljuju ovu Srbiju 20 i kusur godina. Dokle cemo da gledamo Obradovica, Mrkonjica, Dacica(koferce), Djukic Dejanovic, Bajatovica i ostale kako unistavaju ovu zemlju? Nadam se do prvih sledecih izbora,narod je video sve.

Nick_Cave

pre 10 godina

Ali kolko smo mi jadana i u mozak sakata nacija. kad dobiju resenja deca i ne mogu tih 20 resenja da nauce napamet nego moraju nositi resenja pa ih hvataju sa istim...vrvtno su im roditelji na nekim funkcijama silnim i bitnim a takodje bez mozga i morala.SRBIJO BEDNA,ko je nas sreo ni pakao mu nece tesko pasti.Izvinjavam se za recnik ali mnogo me je ovo pogodilo...
p.s. imam 25 god nemam decu, niti ikakav interes u ovoj temi,samo puko zapazanje i bes zbog oduzetosti mozga ljudi na funkcijama.urusava se drustvo lagano a da nismo ni svesni

dr Mladja

pre 10 godina

Nerviram se, ode mi dete po ovoj vrućini da radi test iz matematike. Žarko je poslednji odgovoran, ministra policije nema ni da bekne, Predsednik nam poručuje iz blindiranog automobila da se vezujemo, Palma sa 100 jataka ode u Italiju da proučava pastu, a i dalje ne znamo koliko je bilo ljudi na Karleusinom koncertu.

neglasac

pre 10 godina

ovaj ne moze da sacuva ni list papira, drugi menja decimale da bi stvorio zdravo mleko, treci asfaltira puteve za koncerte ljubavnice, cetvrti nateze od Madlenke do novinara redom za dobrobit Srbije, premijer peva po kafanama, vice premijer vedri i oblaci i hapsi, predsednik mase diplomama...
kakva drzava.....NEPROCENJIVO

Hugo

pre 10 godina

on smatra da smo svi mi kolektivno ludi!? gospodine jeste li zaboravili vase ispade sa prosle mature poput da ce biti dozvoljeno ako neko napise Wuk Karadjic umesto Vuk Karadzic ili istog scenarija koj se desio juce sa matematikom pa ni tada niko nije odgovarao kao sto nece ni sada.... skolski sistem je totalno ruiniran i ako doticni ostane nece ga uskoro ni biti.... jos ludje je to sto on ne oseca moralnu odgovornost za sve to...

Aleksandar 7070

pre 10 godina

Ministre nije prvi put. Prosle godine su se isto prodavali prijemni , na N. Beogradu . Nudjeni su i u jednoj skoli na Zvezdari vece pre prijemnog ali deca nisu kupovala. Vrsile su se prituzbe ,ali ste to olako odbacili. Ostavkaaaaaaaaaa......dosta nam decu zaglupljujete i ucite ih da nema potrebe da se obrazuju.

Django

pre 10 godina

Sugradjani, posto ministar trazi dokaze evo Vama, posto on nije sposoban da vidi dalje od kravate:

Supervizorka kod đaka našla rešenja testa iz srpskog usred polaganja:

http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/supervizorka-kod-daka-nasla-resenja-testa-iz-srpskog-usred-polaganja/94349.phtml

I nepomišljaj da daš ostavku, ipak je to fotelja...

pre 10 godina

Današna vest: "Učenik ubio profesora dilera".

Samo mi kaži kako je ovaj dobri čika prošao sve provere i postao profesor u školi. Možda zato što je odranije imao poznanstva u policiji, tužilaštvu i sudstvu. Ovo zadnje sam zaključio kad sam pročitao tu vest.

dogoreva

pre 10 godina

Citam juce da u Srbiji 1300 ljudi godisnje izvrsi samoubistvo. Ako to podelimo sa 12 ispada da svaki mesec na sebe digne ruku oko 108 ljudi. Dnevno je to otprilike 3 do 5. Mislite nema veze ovo sto pisem sa ovom temom? Ima dragi moji, ti nesrecni i posteni ljudi to rade zbog ovakvih kao sto je ovaj ministar. To su ljudi bez obraza i morala kojima nista nije sveto i koji ce sve uraditi samo da bi obezbedili sebe, svoje porodice, svalerke, prijatelje, rodjake. Pa vi sad vidite koliko cemo jos da trpimo i cutimo? Jer oni ce i po cenu istrebljenja nacije nastaviti to da rade!

Dzeri

pre 10 godina

Ako bude potrebe,on će podneti ostavku?! Šta treba još da se desi,da deci na ulazu u školu prodaju spremne testove? Ali ni tada ne bi bio kriv ministar Obradović,verovatno bi bio kriv direktor što je dozvolio da se testovi prodaju ispred škole a ne na ulici.

harlekin

pre 10 godina

Ni polaganje mature ne moze se odraditi bez ruznih stvari.postavi li iko pitanje:Gledaju li nas djeca? Stravicno je to da se ovaj pusti Balkan vadi iz svog gliba stotinama godina, da ludo ponavlja razrede, i sto stari narod kaze = Nikad Doma! Ima li trgovca, konobara, konduktera, taksiste koji ne krade? Ima li igdje doktora, sudije, inspektora, policajca da ti ne trazi mito? Znate li da to radi najmanje 2/3 njih radi svakodnevno? Jedino mozda znate da se o njima istina ne smije pisati u ovom vidu.

Profa

pre 10 godina

Ti si čoveče odavno pao na svim ispitima. Srpsko školstvo se sa tobom na čelu, našlo u živom blatu iz koga će se teško izvući. Da imaš imalo morala, podneo bi neopozivu ostavku jer to je najmanje što možeš da učiniš za svoju zemlju. Tvojom ostavkom srpsko školstvo bi dobilo vetar u leđa, vratila bi se nada da je moguće srpskim školama vratiti staru slavu, da nam deca više ne izlaze nepismena iz škola i sa fakulteta. Korupcija na Univerzitetima u Srbiji, a naročito na beogradskom je dostigla alarmantne razmere otkako si ti na čelu prosvete. Danas se za malo para dobija diploma lekara ili inženjera, od srpskih fakulteta si napravio pijace za prodaju jeftinih i bezvrednih diploma. Ali, takvo stanje izgleda da svima odgovora, sada "šaru" može da dobije svako, a to je nažalost i cilj većine srpskih roditelja. "Važno je dete da imaš šaru, a to što ne znaš ništa nije važno, jer sa šarom mogu da te ubacim u EPS ili Telekom, a za posao ne brini, ima tamo grbavaca koji će da odrade ono što je potrebno", tipična je priča srpskog roditelja. Tužno ali istinito, pa zato ni ne čudi zašto se u Srbiji sve raspada. Ako ne unapredimo školstvo, neče biti stranih investicija za kojima toliko žudimo, jer niko neće da ulaže veliki novac u zemlju u kojoj caruje škart kadar. Koliko je važno školstvo za razvoj jedne zemlje, najbolje se vidi na primeru Malezije, jedne od tehnološki najrazvijenijih zemlja sveta. 50% budžeta ta zemlja izdvaja za školstvo, a ti Srbijo sada vidi gde si, šta si i kuda ideš!

Mosakis

pre 10 godina

Ministar ovako veliki propust svog ministarstva predstavlja kao malu gresku,ja mojih 30 godina nisam cuo da se ovako nesto desilo,tako da mu smena ne gine kada se provere sve okolnosti

juznjak

pre 10 godina

Školstvo je uništeno i nema mu spasa. Deca (najvećim delom) nisu zaslužila dobre ocene. One su im poklonjene zarad dobrog proseka škole! Zamislite odeljenje V razreda od 32 učenika u kome je 26 ili 27 njih odlično (od toga 2/3 sa svim peticama) a ostali su vrlo dobri. To nikada nije bilo i neće ni biti. Ono što (i kako) uče je tako
koncepirano da nam deca budu nepismena po završetku školovanja...Mada, ionako će ih 80% završiti sa pivom ispred dragstora ili u kladionici. Ostavka!!!!

glas razuma

pre 10 godina

Dakle ne mogu da verujem. Ostavka dolazi na kraju ? Stvarno ? A ne na pocetku ministre ? :)) Postoje nadlezni organi za istrazivanje, a jedan castan (ali to jeste deficitarno u politici) politicar bih ODMAH podneo ostavku. No dobro, vec vidjeno. Koji je to stres za decu a i roditelje da dolaze ponovo na test... Sramota zaista.

Stole

pre 10 godina

Ne treba da IDES morao bi da ODES - to su razlicita vremena u gramatici srpskog jezika ako je znas i razumes. Ovakav propust je kriminal prema deci koja treba na primeru ministra da nauce da ovako drski ne treba da budu kada su krivi. Nadam se da ga nece zameniti gori lik ili nesposobniji sto nam se uglavnom desava, Neka nasa deca imaju danas i SUTRA u svom zivotu samo bolje dane od ovih koji su nam teret svakodnevni. Deca nasih ministara su u privatnim skolama pa ih ne brine ovaj haos u drzavnom skolstvu koje se toliko urusilo da nam se svi smeju. Pomozi nam boze da nam ne bude gore.

Aleksandar

pre 10 godina

OSTAVKA! Dokazano je da je nesposoban. Ako iko zadrzava ovakve ljude po ministarstvima, treba napraviti demonstracije, jer ti isti nesposobnjakovici unistavaju drzavu. Da li vam je naorde sada malo jasnije?

vilina kosica

pre 10 godina

Kako sad da verujemo da nije procureo i rezervni test, posle onoga glavnog, nista se ne moze verovati. I nemojte molim vas da pricate kako je drzava kriv, drzava nista nije kriva vec Vi pojedinac

papucica

pre 10 godina

Sramota Obradovicu je tvoja kako je smel;o to da se desi, i pitam se kako narod sada da veruje da nije i drugi test procureo u javnost. Mislim da nikada nisi bio za ovaj posoa, pa nisi ni sada.

Necu_u_Tor

pre 10 godina

Citam u drugoj vesti da je policija "bezbedno" razvela testove u svaki kraj nase lepe zemlje. Divno.

Ono sto me ipak kopka je koliko je policajaca ucestvovalo u tome? Da li mozemo da zamislimo polazak pa bar jedno 3-4 hiljade vozila ispred mesta gde su testovi stampani u cik zore. Hiljade automobila razvozi po dva lista hartije... Savrseno, kao konjica u XVII veku. E sad pitanje - koliko to kosta? Koliko je skola moglo da se renovira za taj novac, i ko ce to da plati? I ko snosi odgovornost sto je u sred najgore krize potroseno desetine hiljada evra?

Sto to niste pitali ministra? I da li ce ta fantomska, "odgovorna" licnost to vracati celog zivota, ili mozda sam gospodin ministar, od svoje profesorske plate na Mega univerzitetu?

dadgh

pre 10 godina

On je oduvek bio los Ministar tako da ovo sto se danas desava jeste stvar politikanstva i tu je on u pravu. Ono za sta je on odgovoran su prelaki testovi, los nastavni kadar generalno, povecanje nasilja u skolama, pad Beogradskog Univerziteta za preko 500 mesta od kad je on ministar, nefinansiranje "Istrazivacke Stanice Petnica", nemenjanje skolske lektire decenijama itd, itd ...

Testovi su se krali i ranije pa su svi cutali. Medjutim eto bas sada je reseno da se pokrene to pitanje ... Sto bi rekao Jovo Bakic mi smo drustvo koje je propalo u srzi ..

Đuro Perković

pre 10 godina

Vaša ostavka mora biti na početku, odnosno o d m a h. Krivce će tražiti drugi ljudi, jer oni koji nisu sprečili krađe ne mogu juriti lopove.

milutin

pre 10 godina

Naravno da treba da ode. Naravno da nije on "provalio" testove ali postoji nešto što se zove moralna odgovornost. On pojma nema šta je to kao što je i zaboravio šta je čojstvo kad je otišao iz svojih Berana...

Mare

pre 10 godina

Ko je kriv? Ma opušteno Žarko, ma nema veze. Ma to je moglo svakome da se desi. Nemoj sad ti da se sekiraš i jedeš kao mlad mesec. Vidi ga, nasikirao se, prebledeo, muka mu. Zbog čega bre? Zbog ispita iz matematike? Sloba bre preoterao hiperinflaciju, ratove i svašta pa se nije zabrinuo, a ti zbog nekog maturskog ispita da se jedeš. Ma ajde, glavu gore. Nisi ti još sve uništio u prosveti. Ima još da se uništava. Ovo je samo početak. Nema sekiracije, nego ti sad ozbiljnije da se potrudiš pa da smisliš neku veću foru za prijemne na fakultete. Da im odložiš za dva meseca, na primer. Smisli neku priču, kao zbog čekanja datuma nismo u mogućnosti da istovremeno sa velikom pažnjom radimo i prijemni i čekamo datum. Misli su u Briselu, a glava na fakultetu. Ne ide to. Predajte vi deco dokumenta, a prijemni će biti organizovani jednog dana. Ili tako nešto. Vreme radi za tebe Žarko. Cepaj

Njanja

pre 10 godina

Auuu, bre Obradovicu! Daj bre tu ostavku, ne blamiraj se vise, kakvi krivci, kakve istrage, pa TI bre kao ministar, kao najmerodavnije lice, nisi u stanju da sacuvas testove!

Sofronije

pre 10 godina

Ponašanje ministra Obradovća je blago rečeno neodgovorno. Ko je odgovoran za ove propuste ako ne ministarstvo i resorni ministar?

ZarkoObrad

pre 10 godina

Ако није дао оставку због оволике смртности деце на екскурзијама шта је један намештени испит за Жарета.

Frojd

pre 10 godina

Ma sigurno je neko sa ulice usetao i uzeo testove. Krivac vam je pred nosem, a na koji nacin ste birali i postavljali saradnike, namece se zakljucak da ste direktno odgovorni!

zenon

pre 10 godina

upravo saznadoh, test iz matematike koji treba da danas u 12h je provaljen i klinci već uče na pamet rešenja. riba od glave smrdi, a u našem obrazovnom sistemu od osnovne škole do faksa šalje se opasna poruka, da je laganje i prevara jedini našin da uspeš u životu. sramota

uciteljica

pre 10 godina

Obradovic je srozao prosvetu i skolstvo skroz, ja kao prosvetni radnik mogu i imam pravo o tome pricati. Nimalo dobroga nije doneo, samo neke greske i haosi. Smenite ga ljudi molim vas.

Sync

pre 10 godina

g. ministre, čemu ta postavka AKO bude potrebe podneću ostavku?! to vaše "ako" se već desilo i to je sada prošlo vreme i od vas se oćekuje nešto u prezentu, kao naprimer: PODNOSIM OSTAVKU! zbog propusta sa testovima iz matematike za osnovce odnosno malu maturu, a pravosudni organi ce istraziti kako su testovi iz matematike dospeli u javnost. tačka. to bi bila odgovorna izjava ili saopstenje. mnogo trazimo, znam. samo konstatujem sta je ispravno, a vi kao ministar obrazovanja trebalo bi da date primer deci kako treba i sta je ispravno, izmedjuostaloga.

marecare

pre 10 godina

Sumanuta mi je izjava - ja ne moram da radim ovaj posao dozivotno posto imam posao profesora!!!

A da nemas drugi drugi posao morao bi da radis ovo dozivotno?

Toliko o departizaciji!

mattko

pre 10 godina

Postoje dva tipa ministara svuda u svim vladama:
1.
Oni koji sami po sebi personifikacija doticnog ministartstva koji su spiritus movens istog i koji vuku sve ostale napred ali i preuzimaju odgovornost na sebe kada nesto ispliva sto ne bi smelo da se dogodi.
2.
Oni drugi, bledunjavi, postavljeni po nekom nejasnom osnovu, koji nizasta nisu krivi jer ni ne znaju sta se odvija u ministartsvu koje vode i koji su po definiciji slabe licnosti bez harizme.

Ne znam kojoj grupi pripada Obradovic ali je nanesena steta ovim provalama testova takva da mora biti smenjen, sklonjen negde na drugo mesto po svim zakonima politicke ekvilabristike sto u prevodu znaci da onaj koji stalno hoda po koncu i zici mora jednom pasti.

demistifikacija

pre 10 godina

već duže vreme nam je školstvo u bedaku, ali je sunovrat počeo kad su novokomponovani političari sa predsednikom države na čelu pokazali da se do diploma može doći falsifikatima, kupiti na tržištu kao svaka roba, da možeš postati 'dipl. nešto' ako se 'snađeš'...
deca i roditelji su se brzo uklopili u taj trend.

Branka

pre 10 godina

Čuj ako... pa naravno da je kriv. Ali nekako mu se ne napušta fotelja, još malo pa će isfabrikovati dokaz kako je ovo sve bila medijska patka i kako niko zapravo nije imao test i on ne razume zašto su svi nadigli toliku galamu i on nipošto ne razume zašto se od njega traži da podnese ostavku. Taj problem nije imao kada je trebalo da otpusti učiteljicu koja je dozvolila deci da se igraju na ringišpilu koji nije imao dozvolu, bez obzira što ona tu objektivno nije kriva. Onaj ko je postavio ringišpil ni kažnjen ni spomenut, ali je ona nastradala. U ovoj priči je on kriv! Nije u pitanju politički progon "sirotog poštenog i nadasve posvećenog" ministra, već nam je, brate, dosta da nam takav jedan uništava generacije dece!

Leonid

pre 10 godina

" Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da je sada važno da se utvrde direktni krivci za propuste na maloj maturi." Malo je komično što krivac traži da se utvrde krivci.

Piter

pre 10 godina

Stvarno je neverovatno kako ljudi koji zauzimaju celne pozicije dozivljavaju svoju odgovornost, kao mogucnost da kaznjavaju i smenjuju podredjene koji naprave gresku, dok oni na vrhu i dalje "menadzuju"... uzas. Ok, kazni, otpusti, ali i ti daj ostavku jer i ti nisi svoj posao obavio kako treba, ti si taj koji nosi krajnju odgovornost za rad svojih ljudi. Posebno je ovaj lik iritantan, verujem da cak i SPS ima pametnijih ljudi za ovo veoma bitno mesto.

goran

pre 10 godina

jeste, blamaža je, i obradović je nesposoban. dokazao je nebrojeno puta da nema pojma, ali ove stvari se dešavaju, prošle nedelje i u Holandiji.

profesor

pre 10 godina

Ispasce da je ovo politicki montiran udar na ministra. Ovo je toliko glupo da deca zaista imaju jedinu sansu u zivotu samo ako odu odavde. Pa jeli moguce da nas ministar smatra tolikim idiotima, da svoju nesposobnost, i svojih pomocnika, opravdava svakojakim idiotlucima.

Geometar

pre 10 godina

Tvoji ljudi iz ministarstva su prodavali testove nije sigurno ucitelj iz Surdulice. Ti si odgovoran za tvoje ljude i saradnike pa i za izbor stamparije ( ako je tamo procurelo) to je odgovornost i zbog toga se podnosi ostavka ( jeste al' kako ces bez imuniteta da zivis). Naravno da nisi ti , bar sa nadamo , prodavao testove na Zelenjaku.ODGOVRAN i jest i za to se isa nekad u zatvor, tako pise u zakonu.

Dejan

pre 10 godina

A zasto ce odgovorni iz Ministarstva biti samo smenjeni? Zasto ne bi bili i uhapseni?
Gospodin obradovic treba da podnese ostavku zbog toga sto je ovo jos jedan u nizu veoma ozbiljnih propusta i gresaka u radu Ministarstva kojim on rukovodi. I prosle godine je bilo istih ovakvih stvari na polaganju male mature. Da ne pominjemo propuste kao sto je uplata clanstva u PISA testiranju, uplata clanstva u naucnim bazama podatakai pristupa naucnoj literaturi, i potpuno nekompetentno rukovodjenje sektorima za nauku i obrazovanje i odabir nesposobnih i nestrucnih kadrova. I zasto se dozvoljava, i dalje, sukob interesa. Gospodin Obradovic je predavac na privatnom Univerzitetu a zaduzen je za raspodelu sredstava konkurentnim drzavnim obrazovnim ustanovama!!

ALEKSANDAR DJORDJEVIC

pre 10 godina

Ljudi, pa šta je ovo. U svim normalnim zemljama bi ministar sam pondneo ostavku. Dokle više ovako. Aleksandre Vučiću vidiš li ti ovo? Zašto ovo dozvoljavate?

kupaci

pre 10 godina

Odavno sam ja rekao da mi se ovaj ne svidja ni malo kao minister prosvete.On i prosveta dva razlicita sveta, sve je krenulo naopacke.

arhimed

pre 10 godina

Ne treba olako donositi presudu. Velika mi je zelja da se sazna ko i kako je u javnost izneo testove. Nadam se da ce policija uspeti da udje u trag onima koji su to ucinili i mislim da to nije tezak zadatak za njih. Zna se ko je imao pristup dokumentima, kako se ona cuvaju i taj krug ljudi je vrlo mali. Zasto je to uradjeno je kljucno pitanje. Vrlo je moguce da je upravo uradjeno iz politickih razloga da bi se krivica svalila na ministra. Ako je tako, ne treba ministar da odgovara nego nalagodavci. Ako je ceo slucaj nastao kao posledica javasluka u ministarstvu, onda je krivica ministra.

mega pljacka

pre 10 godina

ovo je dno dna uvek se pitam da li moze dalje, da li moze nize Srbija da padne....rekorderi smo u pomeranju granica, bizarno zar ne ?
Srbija (0) + Odgovornost (0) = ? NULA!!!
Hej SRBIJANCI ne zaboravite da je njegov mandat... drugi treci.....od cuvara i premijera poslednjih 20 god? Gresim?
Svako drustvo zasluzuje vlast onakvu kakvu ima!!!!

Bata Raka

pre 10 godina

Dobro, bre! Jasno nam je... Smenite ga bez ovih budalaština koje idu preko grbače dece i roditelja. Rezultati svih testova za malu maturu (i prijemnih za srednje škole i gimnazije) poznati su redovno poslednjih 20 godina. Samo je ove godine to postao skandal (skandal je bio svake godine, da se razumemo). Kao, do sad nismo znali, a sad smo zgranuti... Ne mogu da verujem da treba da se izmaltretira cela generacija dece i njihovi roditelji da bi se napravio alibi za smenu ministra (i osobe) kakav je Obradović. NJemu nedostaje toliko osnovne normalnosti da mi ga je ponekad žao... Kao da je, siroma’ zalutao u ministarstvo. I sad se pravi tolika frka da bi se smenila takva osoba. Koljete vola za kilo mesa.

Horor

pre 10 godina

Poklekli ste,pali i propali kao jedan faktor vise koji doprinosi raspadu ove zemlje.I kad se vidi da smo dotakli dno dna,ipak ima jos neki apsurd da pokaze da dna nema, da moze jos vise da se propada u svakom pogledu.

Winsent

pre 10 godina

Skandal i veliki propust ministarstva,ispitati sve okolnosti i ministra kao odgovornog smeniti jer i pored ovoga u resoru prosvete nije nista za vreme svog ministrovanja

Misha

pre 10 godina

Nije ministar kriv što je naš narod toliko iskvaren da su nam i deca toliko postala kvarna da će koristiti svaki način da na prijemnom prođu bolje od onih koji su sposobniji od njih u znanju. Ovo je problem totalne dekadencije društva i uzalud su čak i realna znanja i kvaliteti znanja onih đaka koji imaju ovakav karakter, jer kako varaju i kradu pozicije sada, šta će tek raditi ovako izopačene savesti i morala kada odrastu?

Jedan kolega jednog mog poznanika profesora, požalio mu se kako su mu studenti na koledžu u Americi jako podbacili na zadnje ispitu, kada ih je zamolio da ispit rade bez upotrebe udžbenika, samo na osnovu onoga što su sami naučili na času. Poenta je što su oni taj domaći radili kod svojih kuća, na poverenje da neće prepisivati. Kada Amerikanci budu pali na nivo na kojem se mi nalazimo danas, biće to ne samo njihova propast, već propast čitavog sveta, jer svet ne može opstati ako je većina tako iskvarena, kao što smo to mi danas, kada nam se deca hvale što su uspela da ostvare lažne rezultate, bez poštenog rada i znanja. Ko uči samo da otalja i da prevari, on isto tako i svoj posao posle radi samo da otalja i da prevari. Pa ko nam je posle kriv što u zdravstvu i drugim granama, ljudi rade sve neprofesionalno ili poluprofesionalno, kada takav duh formiramo u svemu?

pfaih

pre 10 godina

Ima potrebe gosn. ministre za ostavkom ima. I to ne samo zbog ovoga. Posle 150 godina ukidate odeljenja u gimnazijama u Nisu i Aleksincu, iako nema potrebe za tako necim, jer cak u Aleksincu ima i vise djaka od broja slobodnih mesta u srednjim skolama. Sa druge strane, posle protesta, potpisali ste protokole po kojima ce odeljenja biti vracena u dopuni konkursa i naravno niste ih vratili. Da ne pominjem da to nisu jedine ostecene skole. A o drugim stvarima kako se urusava skolstvo ne bih dalje duzio.

Boza Bz

pre 10 godina

"Podnece ostavku ako ima potrebe" - a potrebe, zna se, nema. Sta treba da se desi pa da neki nas minisar podnese ostavku? Sto bi Bora rekao: "Mrzim kad se neko tako glupo smesi..."

besan deka

pre 10 godina

@smesno

Pa poenta je u tome kako su losi djaci uradili dobro test. Ako su dobri djaci lose uradili test, to je odraz katastrofalno loseg sistema obrazovanja, i poklonjenih ocena. Oni prvi su jednostavno resili problem - kupili ukradeni test na pijaci ili ko zna vec gde i izborili se za svoju sansu. Dva razlicita problema, od kojih je jedno cist kriminal, a drugo sistemska katatrofa. Ali gradjani stalno biraju jedne te isti ljude koji odlucuju o svemu i to je uzrok sistemske katastrofe.

skype

pre 10 godina

Ako nismo mogli jedan prijemni da obezbedimo da prodje normalnim tokom, sta ce mislite Evropa o nama, da smo nesposobni... bas nas zaglibi.

rigidni designator

pre 10 godina

Mislim da kada bi nekog našeg Ministra uhvatili,možebiti,sa rukama krvavim do laktova,nožem u ruci i beživotnim telom kraj njegovih nogu,da bi bio oslobođen zbog nedostatka dokaza.

caki69

pre 10 godina

glasao sam za Vas tj. SNS i smatrao sam prilikom ovakvih kikseva da ce biti normalno podnositi ostavke kad ono sve po starom.Alo Vucicu jedino jos malo verujem tebi,smenjuj preduzimaj prave korake ili ode i Ti niz vodu

qw

pre 10 godina

Nisi kriv, ali si ODGOVORAN.
Rec ODGOVORNOST je u ustima svakog naseg politicara, ali niko nikada nije odgovarao. Ljudi jednostavno ne zele da razumeju sta ta rec znaci i da se oni nisu rodili sa foteljama.
To je rak rana ovog drustva. Hiljade i hiljade mini Bogova

Patrijota

pre 10 godina

Pu,pu, daleko bilo! Nemoj podnositi ostavku ni slucajno, a pogotovo sto svi mi znamo da ti jednostavno ne mozes biti kriv! Kriv je neko iz mase!
Plus toga, taman ti je krenula ova fantasticna reforma skolstva u Srbiji i sada da odes kada treba da se udari glazura? Ma ne dolazi u obzir, jer to su godine ulozenog rada i truda tebe i tvojih vrlih experata!
Ministre Zarko Obradovicu, (sada idemo ozbiljno) da bogde nikada nisi nogom krocio u to ministarstvo bolje bi nam nilo! Prosveta nam je jedno od najgorih grana u drzavi koja iz godine u godinu ide sve nize i nize tako da je sasvim blizu dna (ako ono uopste postoji kada smo mi u pitanju)! A da se ja pitam ne bi ti mogao tek tako da "odes", nego bi debelo odgovarao za sve sto jesi i sto nisi uradio!? A doci ce i taj dan kad- tad!

Taca

pre 10 godina

Protest ispred skupstine u 10 h.Pomozite svojoj deci.Ne dajte da ispadamo majmuni zbog postenog rada.Ponistiti farsu od male mature i pustiti decu da se smire.Pa pogledajte na forumima sta nam deca pisu.Sramota,sramota,sramota...

Zoran

pre 10 godina

Ko li je kriv što ste nesposobni da organizujete test? Pera ložač, NATO, tetkica iz skole u Dowoj Babušnici? Kako kolaju priče, svake godine se testovi provale, ovaj put je ta vest pukla mnogo rano pa nije bilo vremena da se ignoriše.
SRAMOTA

smesno

pre 10 godina

@besna baka
Ako su dobri djaci uradili test lose, onda se treba zapitati kako su uopste bili dobri djaci. Test je bio smesno lak, sramota je da ga bilo ko lose uradi, a pogotovu "dobri djaci".

japanka

pre 10 godina

U Japanu se sudare vozovi - ministar saobraćaja podnese ostavku istog dana, a ovaj naš bi rekao ''Nisam ja vozio, neću da podnesem ostavku!''

...sve sve ali nista

pre 10 godina

ma jok..ja sam kriv! ali nemoj da brines...tebe gde god da stave lezi ti....ti mozes za sve da budes ministar...nista ne znas!!

Vojislav

pre 10 godina

Dinkića smenjuje policija u tabloidima, testove distribuira ministarstvo rešenja policija i smena ministra sledi. Nadam se da ministar kulture neće biti smenjen pošto zapale pozorišta !?

Mira

pre 10 godina

Ministre Obradoviću, pao si na ispitu.Ovo je nevidjen skandal. Podnesi ostavku Obradoviću, to je jedina satisfakcija istraumiranoj deci i roditeljima.

Sinisa Jankovic

pre 10 godina

Nisi ti kriv, nego oni sto su glasali za tebe + oni koji su te postavili na mesto ministra. Ipak si ti za Megatrend, i to je to.

Milos

pre 10 godina

Kriv si Žare. Kriv si za celokupno stanje u prosveti.

http://etfovac.com/blog/2013/06/kolaps-obrazovanja-u-srbiji-i-ministarstvo-prosvete/

Scopulus

pre 10 godina

Žalosno je ko su danas profesori, nastavnici i ministri(čast izuzcima). Kakva nam je struktora prosvete, prosto je i čudno što još ima dobrih đaka i studenata.

neglasac

pre 10 godina

koji idiot je pomerio test na 12h umesto da deca polazu ujutru.
12h-14h kad je temperatura 40stepeni..bas skolske ucionice imaju klime
kao da deci nije dovoljno stresa....

nogu u zadnjicu momentalno ministru

POKLEKILI - SMO

pre 10 godina

Konacno da je Ministar prosvete Zarko Obradovic shvatio da je on odgovoran, jer je na celu Ministarstva. Pa nije valjda odgovorna higijenicarka. Slazem se da MUP utvrdi koje krivac, da isti po Zakonu odgovaraju. kako vise nikada nikom nebi palo na pamet da cini ovakve gluposti.

Sky

pre 10 godina

Pa svake godine ista prica.....uvek su se valjali testovi al eto ove godine resili aj malo da pravimo frku i jurimo "krivce",da malo marva bude zaokupljena i nekim drugim temama a ne gorucim :-)

Roki

pre 10 godina

Ma sigurno je neko sa ulice usetao i uzeo testove. Krivac vam je pred nosem, a na koji nacin ste birali i postavljali saradnike, namece se zakljucak da ste direktno odgovorni!

PA KAKO TE NIJE SRAMOTA?

pre 10 godina

Dobro covece kako te nije sramota? Kako te nije sramota? Kako te nije sramota? Kako te nije sramota? Vrati se u onaj crnogorski krs odakle si dosao pa tamo ministruj kamenju!

Darko

pre 10 godina

U eri raznoraznih podmetanja i iznošenja prljavog veša, ne bi me čudilo da i iza ove afere stoji prikriveni - politički obračun, možda ideja pojedinca ili organizovane grupe.

Светлана Fox

pre 10 godina

Бивши министар Бубало је тренутно у притвору јер су му натоварили да, наводно, није урадио некакву анализу. Овај дудук је забрљао на једном од најважнијих задатака (искрено, забрљао је он све што је уопште могло да се забрља) али седи у скупштини одајући небески мир око себе.

Gospojinka

pre 10 godina

"Moja odgovornost nije sporna, ali ona dolazi na kraju." Kakav je ovo nakardani stav- nije odgovornost gospodina na kraju,vec valjda je najogovorniji kao ministar.Svako iole moralan i realn bi se postideo što je do ovog događaja došlo i preuzeo potpuno odgovornost.

Metafizičar

pre 10 godina

Da pogledamo, metafizički, šta stoji iza ovog skandala koji je po mom mišljenju isfabrikovan. Očigledno, mala matura nije više potrebna iz razloga što je više mesta u srednjim školama nego djaka koji ih upisuju. Drugim rečima:bela kuga je učinila svoje. Dalje, situacija u prosveti u ovakvom kontekstu sa viškom mesta za učenike je neodrživa, i budžet ne može da podnese tolike izdatke. Potreban je bio povod, nešto veliko da se desi, kako bi se dobila saglasnost javnosti u vezi sa drastičnom reformom školstva, i otpuštanjem viška zaposlenih u prosveti, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama. Upravo su se ovom blamažom sklopile sve kockice. Male mature više nema (zadovoljna javnost), reforma školstva, rasterećenje gradiva (zadovoljna javnost), otkazi višku prosvetnih radnika, ušteda u budžetu, ostaju najbolji, podizanje kvaliteta nastave (zadovoljna javnost koja odobrava harangu na prosvetne radnike). Ništa se ovde slučajno ne dešava. I proteklih decenija su se prodavali testovi u prolazu na Zelenom vencu, pa niko nije snosio odgovornost.

Toliko

pre 10 godina

Kad vidim ovu zatupljenu facu... Pa i ako ga smene samo ce da ga posalju za ambasadora ili u neki upravni odbor i ima da dovedu opet nekog takvog intelektualca. U pravu su svi koji su se od nas odcepljivali ili odlazili u inostrastvo bar im ovakvi ne kroje kapu. I to nije kriv ovaj na slici, ova drzava ima ispravne izbore, a politicari nisu pali sa Marsa nego su izasli iz naroda. Toliko.

Nemanja

pre 10 godina

Ovo je postala mantra 'ako sam ja kriv idem', pa covece kriv si sta se pitas :) Ministar si, nisi prodavac paprika. Ludnica ljudi :)

Nesa

pre 10 godina

Ovo što je ministar izjavio u stvari znači: Ne pada mi ni na kraj pameti da dam ostavku. Kao što ne bi, nije, niti će ikad da podnese ostavku bilo koji ministar bilo koje vlade u Srbiji. Odvratno.

peerrraaa

pre 10 godina

e da nije DS zatrazio ostavku, jos bih i poverovao da je sve ovo plod pojedinca... ovako bas i nisam siguran... vise mi lici na aferu aflatoksin, kada su trazili ostavku Knezevica...

mladen

pre 10 godina

Mozda niste krivi z a to sto je neko ukrao ispitna pitanja ali to ce otkriti policija koju vodi vasa partija ako uopste otkrije.
Krivi ste sto ste na celu Ministrastva koje vec 5 godina od kad ste vi na celu organizuje ispite kao da smo u kameno doba i niste uradili nista da unapredite sistem. Razvojem IT (internet tehnologije)je moguce obaviti te i takve ispite monogo jednostavnije i sigurnije,ja sma nedavno plagao GMAT za americki univerzitet a polaganje je bilo putem interneta iz Budimpeste. Krivi ste jer neznate da razmisljate a necete da nadjete nekog ko zna da bi vas posavetovao jer bi postao nepozeljan prvo od vas pa svih nesposobnjakovica oko vas jer bi znao mnogo vise od vas i svih oko vas. Krivi ste!

mustikla

pre 10 godina

Prijatelju, nije pitanje ako, nego zasto vec nisi podneo ostavku. Nesto mi govori da cemo i sledece godine u ovo vreme slusati ista ova opravdanja od istog ovog ministra.

dada

pre 10 godina

Svi pisu kako su deca u Beogradu na prevaru dosla do testova iz srpskog. Mozda i jesu, ne znam, ali ne mozete okriviti svu decu. Ima ih i postenih koji zive u glavnom gradu. Moja cerka ima svih 20 poena, ali ne na prevaru. Vukovac je, djak generacije, oba probna prijemna je uradila najbolje u svojoj skoli. Drago mi je sto je matematika odlozena, neka se vidi pravo znanje.

me

pre 10 godina

Naravno da je doticni gospodin kriv.Ne treba zaboraviti likove oko njega koji se i bave objavljivanjem testova za neku kintu. Takodje, u tome krugu su i roditelji i klinci koji ovo podrzavaju kupujuci gotove testove.Drustvo regularno sve ovo podrzava i zato skolujemo "divne" strucnjake.Deca se vaspitavaju od malih nogu kako se provlaciti, krasti,raditi sve preko veze.Kod moga deteta u skoli na kraju je bila najezda roditelja,vezica itd da se popravi ocena iz matisa..strasno..pola dece ne dolazi vise meseci u jednoj godini u skolu, koriste opravdanje preko roditelja, a ne od lekara, da bi ucili, izbegavaju se kontrolni, pa dok nisu u skoli bubaju i onda mama ponosno okolo ide i vice kako joj je dete odlicno.Skola sve tolerise.A mi se cudimo oko testa.Ljudi, sve pocne da smrdi od prvoga razreda, pa nadalje. Deca koja su stvarno ucila i stekla svoj prosek, bilo kakav,nisu vise u ovoj zemlji jer imaju radne navike.Na moju srecu od sledece skolske godine ni moje dete ne sedi vise u klupi nase skole...

Nemanja

pre 10 godina

To je procurelo odma unutar stamparije. DOvoljna je 1 sekunda da se fajl prenese na telefon ili da se papir prosvercuje kroz gace..

ivan

pre 10 godina

Kada se tako nesto desi u stranoj zemlju gde ljudi imaju moralbu obavezu i nece da im se ime provlaci kroz razne medije.Oni onda podnose monentanu ostavku.A kod nas je uvek neko drugi "u lancu",kriv.Zalosno jel da?

Geometar

pre 10 godina

ministar kaze da deca moraju da se uozbilje i da prestanu da kupuju testove. Zamislite prosvetni radnik kaze deca su kriva jer da nema kome da se prodaju , testovi se ne bi ni krali. Pa i njehov deda Tito je znao da su studenti u pravu . Ovaj Zarko, pa slavica i Mladja, Mrkonja i Velja; ljudi lupetaju gluposti i nikom nista .Oni smo dobijaju nove mandate pa predsednik mozes biti dva puta a ovi ( osim Slavice, ali stici ce ih ona) po 3-4 i vise puta ministri DOKLE....

Dulex

pre 10 godina

"Moja odgovornost nije sporna, ali ona dolazi na kraju." - interesantno, izgleda da samo kod nas ministri poslednji odgovaraju za greške i propuste svojih ministarstva. Zašto onda primaju najveću platu u ministarstvu kada tvrde da njihova odgovornost dolazi na kraju?

Bijek

pre 10 godina

S obzirom da Žarko ne mora da bude ministar jer je već profesor, mi svi Srbi (i ostali nesrećnici građani Srbije) možemo da se uhvatimo za uši i da igramo a posle da odemo na Adu da se kupamo.

NANI

pre 10 godina

Za ovu bruku i sramotu Ministar prosvete Zarko Obradović da ima makar malo morala bi vec podneo ostavku, a ne bi cekao da se celokupna javnost pobuni, da MUP utvrdi odgovornost.

Aca32

pre 10 godina

Kakav lik... pa ne nego je moja baba kriva i treba da podnese ostavku... On bi trebalo pod hitno da bude smenjen jer ne nesposoban. Sto preventivno nije ukljucio MUP kad je i prosle godine bila ista stvar sa testovima? Što nisu testovi štampani na bezbednom mestu... Ma šta god da je i kako god da su testovi procureli on je kriv jer je njegov posao bio da ne procure, a kao ministar imao je na raspolaganje sve čime država raspolaže, a to je mnogo. Kakva bruka, da država ne može da organizuje testiranje đaka... a ovaj još ima obraza da kaže da će podneti ostavku "ako ima potrebe". Pa ima gospodine ministra itekako.
Ps. Mogao bi Gospodar Vučić nešto da preduzme :)

Марија

pre 10 godina

Што би човек био крив кад се месецима причало о томе како ће на завршном бити и познати задаци? Није баш речено да ће бити 100% познати, али нећемо сад да цепидлачимо.

Django

pre 10 godina

Tako je pricao i Sinisa Mihajlovic pa nista.
Ponisti sve ispite za ovu godinu, nek se deca upisu u koju skolu mogu, a ne u koju zele pa ti onda lepo idi.
Tako.
Deco cestitam Vam na polozenoj zivotnoj maloj maturi, ali spremite se bice jos svega i svacega u zivotu.
Srecno

vrh

pre 10 godina

Ma dajte, pa kad je ministar bio kriv, shvatam vasu velikodusnost u preispitivanju krivice ali ne treba, naci cemo vec nekoga ili ce se zaboraviti, samo polako. Nemojte odmah da prihvatate odgovornost...hahaha

dudule

pre 10 godina

Kakve sve to veze ima ?? što reče kasirka u mojoj samousluzi,koja budalaština da neko ko je imao sve petice od 1-8 polaže nekakav završni ispit,a drugo ovi ostali koji će imati minimum i koji su se provlačili od 1-8 ako ima vezu,/a ko nema ?/ biće upisan gde hoće.Srpska posla.

GojaIllusion

pre 10 godina

Čuj, "Ako sam ja kriv idem ..." Demagog! Mentalni sklop još iz doba ... dobro poznat.
Ne treba da budeš kriv, ti si objektivno odgovoran (subjektivno možeš biti apsolutno čist, čak i da si rukama i nogama sprečavao). Čim se desi, gotovo je, ideš. Dolazi drugi. Država, društvo i narod ne ispituju to, ne zanimaju ih pojedinosti. Ako si kriv ili neko drugi to je pitanje za subjektivno proganjanje preko policije, tužilaštva i suda.

Novosadjanin

pre 10 godina

Ma majstore, samo opusteno. Nista nisi kriv, sedi tu, cuti i uzivaj u ministarskim privilegijama.

I da, savet: sto manje budes radio, manje su sanse da za nesto budes kriv.

Nemoj posle da ti nisam rekao....

Massacre

pre 10 godina

Ti si prijatelju pao onog trenutka kada si kao profesor(dekan) Megableje postavljen za ministra! Ne omalovazavam Megatrend(ja sam ga zavrsio),ali znam kako se tamo polazu ispiti(ko nema vezu ide svaki dan na predavanja i vezbe pa padne,a neki nisu videli zgradu fakulteta do ispitnog roka),pa si lagano tu praksu preneo u osnovne skole!

sale

pre 10 godina

Samo me zanima da li bi gospodin ministar svoje dete izlagao ovolikom stresu i terao ga da na plus 40 u uglavnom prevrucim salama polaze test od kojeg mnogima zavisi upis u zeljenu skolu mislim da ne bi ako ih vec nije upisao u privatne skole koje mnogi ne mogu da dosegnu, i ako postoji sumnja da je i srpski prepisan a sto ne bi kad su ukrali matematiku sto ne bi i srpski treba ove godine ponistiti maturu i decu upisati po ocenama iz skole niko nije stelio ocene ne racunajuci na ovakav rasplet tako da bi upis bio vrlo fer i otklonili bi svaku sumnju u neregularnost a za neke sledece mature neka se bolje organizuju ovako meni roditelju osmaka ostaje gorak ukus u ustima.

MIlosav Radisavljević

pre 10 godina

Ne, gospodine Obradoviću dr. Žarko, ja sam kriv, što kao prosvetni radnik dozvoljavamo da mi vređate inteligenciju, ja koji sam završio Državni univerzitet u Beogradu, treba da napustim školu i oslobodim mesto nekome sa vaših studenata da dokusure i ovo malo što nam je ostalo od školstva. I još nešto verovatno je da su rezultati testiova isti kao i prošle godine, samo što u Surdulici i Vladičinom Hanu testovi nisu mogli da se kupe na ulici, već su se kupovali u Beogradu,uostalom kao i prošle godine, tako da je "rezultat" u nivou proseka...

Mashinac

pre 10 godina

Nakon 10 godina i za tebe mora da se ogranizuje 5. "septembar"
unistio skolstvo, najteze pitanje na ispitu kako se pise "trijumf" i da li se "ne znam" pise odvojeno ili sastavljeno
da ne govorim sta je sa naukom od kako su je pripojili
pa naneo si vise stete nego svi ratovi i prirodne nepogode do sada

Marioneta

pre 10 godina

Da je ovo "politicki" razlog zbog kojeg zele da te smene, verovatno i jeste. Da si nestrucan za obavljanje tog posla, JESI kao i 90% ostalih funkcionera u nasoj maloj zemlji.

A taj liga sampiona-cirkus sa javnim izvlacenjem kuglice sa "brojem" kombinacije pitanja za prijemni u SREDNJE skole je jedno veliko ruglo i uvek me jeza prodje pri gledanju istog.

P.S.
Mogli ste kuglice da nazovete: Sex-Droga-Bodiroga... bio bi zanimljiviji zreb nego ovo 1-2-3

Hiro Nakamura

pre 10 godina

Ima li neko od zvanicnika iole casti i nekog morala?! Pa taman da je cistacica iznela testove, desava se pod okriljem Ministarstva obrazovanja! Naravno da ne ocekujem da je ministar izneo testove. Kao da nije dosta ove blamaze, nego nas on jos i pravi ludima sa svojim komentarom.

neglasac

pre 10 godina

pitaj ministra poljoprivrede da ti pomogne, mozda moze neka decimala negde da se makne

nesposoban do nesposobnog al zato vole fotelje, dali bi vise od obraza za fotelju

odlika VLADE Srbije....koji je sledeci ministar na redu , ovo bi trebalo da bude na listama kladionica...postaje smehotresno
Ni deca vam nisu sveta...SRAMOTNO

babaroga

pre 10 godina

Poštovani Obradoviću, nije obrazovanje ni palo ni pokleklo, ono se srozalo na samo dno, u najveći glib iz koga ga ne može izvući niko, zahvaljujući Vama i sličnima koji ste na vlasti, zajedno sa onim žutima koje ste nasledili... O kulturi i ne vredi govoriti, ona je upala u vulkanski krater koji preti da eksplodira, jer izjave aktuelnog nam ministra govore da se isti razume u kulturu kao magarac u kantar. Toliko!

Naučnik

pre 10 godina

1. Prosveta je u očajnom stanju. Sve ovo oko male mature je samo kap koja je prelila čašu i pokazala koliko zapravo sve ne funkcioniše 2. Nauka u očajnom stanju. Naučnici nemaju para za osnovna istraživanja. Školujemo đake 8+4+4 godine o državnom trošku, i onda one najbolje studente ne možemo da zaposlimo u nauci, pa ih lepo isporučimo kao gotov paket Nemačkoj, sa sve mašnicom oko vrata. 3. Tehnološki razvoj- nepostoji. Ne misli li ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da je nešto od svega ovoga njegova krivica? OSTAVKA.

Bojan

pre 10 godina

Ima posao profesora, ali mu je posao ministra hiljadu puta unosniji. Sto puta bi se radije odrekao posla profesora nego ministra. Koga bre taj folira?

Giovanni

pre 10 godina

Naši političari očigledno nikada neće shvatiti, a očigledno i ne žele, šta znači dati ostavku iz časti, zbog "obraza" kako se kod nas kaže. Minstre, nije bitno da li si "kriv" ili nisi, nego treba da daš ostavku jer je za ovu farsu sa testovima odgovorno tvoje ministarstvo i ti kao ministar na vrhu. Ostavka samo znači da si svestan da je bilo propusta i da se osećaš odgovornim jer nisi učinio sve da do toga ne dođe. I nečinjenje je takođe oblik krivice... E moji ministri, daleko ste vi od planete Zemlje a kamoli Evrope i sveta.

Pedja

pre 10 godina

Pitam se kako bi prošao kad bi bio toliko kriv za sličnu stvar na "MegaTrend" - u. Norrmalno da treba da ode... Riba smrdi od glave!

besan ker

pre 10 godina

U normalnim zemljama ministar prosvete bi podneo ostavku zbog ove blamaže sa testovima, ministar poljoprivrede bi podneo ostavku zbog afere sa mlekom, ministar saobraćaja bi podneo ostavku zbog afere sa lokomotivama... Ali ovde to nikoga ne dotiče od njih, jer ovo NIJE normalna zemlja i narod NIJE normalan zato što trpi ove šarlatane da mu vode državu.

Bagzi

pre 10 godina

Obradovic : Ako sam ja kriv, idem .
Ali posto sam siguran da nisam kriv ostacu do kraja mandata.
Nemoj da se lazemo ,ko je u ovoj nasoj zemlji svojevoljno sjahao sa fotelje. Sad se setih da je jedan neobavesteni mozda to uradio.

LaCucaracha

pre 10 godina

Kaže "neko će biti smenjen"... Ne kaže OTPUŠTEN, KRIVIČNO GONJEN, IZBAČEN IZ SVOJE PARTIJE ITD? Samo smenjen...
Valjda je za ministra najgora kazna u životu biti smenjen?

Irida

pre 10 godina

Ministar Obradović ako ima savesti i morala trebalo bi da podnesu ostavku. Ministar Obradović ne bi trebao da vrši funkciju u vladi. Naše obrazovanje je potpuno razoreno i uništeno. Mislim da je to za sve urađeno za ovih 8 godina. Na žalost ministar Obradović nije izabrao odgovorne ljude u njegovom resoru. SPS nema kadrove i mislim da bi trebalo što pre izvršiti rekonstrukciju vlade i ubaciti nove ljude koji će našu državu zaista izvući iz krize.

Hades

pre 10 godina

I da nekim cudom nisi kriv. Treba da odes i da se pokrijes rukama i nogama. I zbog sukoba sa studentima i zbog gresaka u skolskim knjigama i sad zbog ispita sto lete ulicama i dele se kao reklame. Zato treba da odes i sto si jedan od mnogih grobara obrazovnog sistema ove nesretne zemlje..

Bob Sent Kler

pre 10 godina

Pa, ministre, red je da i ti pokleknes i podneses ostavku. Ne bojim se ja neces pasti jer za takve ce se naci mesto.
Ovaj test je jedan od dva razloga, ovoga puta javni koji je videla cela Srbija. Drugi razlog je taj, sto ne zna cela Srbija, da nasem ministru prosvete deca pohadjaju francusku skolu. Sto je mnogo, mnogo je.

Sava Drugi

pre 10 godina

Obradović nije ni trebao da bude na ovom mestu, ali za ovo nije kriv.

Krivi su roditelji koji su kupovali testove. Oni treba da se nahvataju i da se pošalju u Padinsku Skelu da kraja novembra da rade sve poljske poslove sve dok se ne završi vadjenje repe.

Ne samo zato što je krivično delo i za onoga ko prodaje i za onoga ko kupuje testove, nego zato što su i osakatili svoju rodjenu decu. Ta deca nikada neće znati matematiku.

Najgore od svega je što će neko od tih dece jednog dana biti ministar. I onda neće smatrati da je loše krasti...

Maja

pre 10 godina

,,Lako ću ja podneti ostavku, nije ovo posao koji moram da radim do kraja života, jer ja imam svoj posao profesora".

Ovo mu je za dzeparac,onako pride.Pa,nece,izgleda,da se udubljuje previse u taj,njemu usputni,posao!

predrag

pre 10 godina

"ako je neko kriv iz ministarstva,bice smenjen ako je neko drugi takodje ce snositi posledice".Pocini se krivicno delo i kazna je smena???Ili jos bolje premestaj u drugo ministarstvo??? Zato smo tu gde jesmo i ne bi vise trebali da kukamo kako je uvek neko drugi kriv za nasu sudbinu!!!

bzvz

pre 10 godina

Ti i da nisi kriv,treba da ides.Ti si bruka od ministra,iako mi je dete odraslo,stidim se sto im ti krojis sudbinu.Obrazovanje je sa tobom doslo do najnize grane i hitno treba nesto preduzimati.Ali,bez tebe!

psiholog

pre 10 godina

Ma nemoj molim te kako cemo bez tebe... I Mrkonjica da uzmes za ruku pa laganim korakom u nepoznatom pravcu...Kako li pojedini ministri jos imaju obraza da se busaju i dure tu....

besna baka

pre 10 godina

Bravo profesore na izvodjenju dokaza da test iz srpskog jezika nije bio poznat. Rezultati ispita nisu dovoljan podatak, pogledajte raspodelu prema uspehu ucenika. Losiji djaci imaju bolje rezultate a bolji djaci su losije uradili - zbirni uspeh ostaje isti. Sta Vam to govori?

Ger-mann

pre 10 godina

"Ako sam ja kriv, podneću ostavku" - pa covece, ti si ministar, nisi u stanju da obican ispit organizujes kako treba, ko je drugi kriv ako nisi ti ?

besna baka

pre 10 godina

Prof Obradovic izvodi dokaz da test is srpskog jezika nije bio poznat na osnovu toga sto su rezultati testa ove godine slabiji nego prosle i da je nesrazmeran broju vukovaca. Pitanje za prof Obradovica: da li mu je poznata raspodela rezultata ispita u odnosu na uspeh ucenika? Jer i beogradski vrapci znaju da su dobri djaci uradili lose a losi djaci dobro. Valjda se to zove obrnuta srazmera. Zbirni rezultat ne zavisi od raspodele.

Ger-mann

pre 10 godina

"Ako sam ja kriv, podneću ostavku" - pa covece, ti si ministar, nisi u stanju da obican ispit organizujes kako treba, ko je drugi kriv ako nisi ti ?

besna baka

pre 10 godina

Prof Obradovic izvodi dokaz da test is srpskog jezika nije bio poznat na osnovu toga sto su rezultati testa ove godine slabiji nego prosle i da je nesrazmeran broju vukovaca. Pitanje za prof Obradovica: da li mu je poznata raspodela rezultata ispita u odnosu na uspeh ucenika? Jer i beogradski vrapci znaju da su dobri djaci uradili lose a losi djaci dobro. Valjda se to zove obrnuta srazmera. Zbirni rezultat ne zavisi od raspodele.

japanka

pre 10 godina

U Japanu se sudare vozovi - ministar saobraćaja podnese ostavku istog dana, a ovaj naš bi rekao ''Nisam ja vozio, neću da podnesem ostavku!''

Toliko

pre 10 godina

Kad vidim ovu zatupljenu facu... Pa i ako ga smene samo ce da ga posalju za ambasadora ili u neki upravni odbor i ima da dovedu opet nekog takvog intelektualca. U pravu su svi koji su se od nas odcepljivali ili odlazili u inostrastvo bar im ovakvi ne kroje kapu. I to nije kriv ovaj na slici, ova drzava ima ispravne izbore, a politicari nisu pali sa Marsa nego su izasli iz naroda. Toliko.

qw

pre 10 godina

Nisi kriv, ali si ODGOVORAN.
Rec ODGOVORNOST je u ustima svakog naseg politicara, ali niko nikada nije odgovarao. Ljudi jednostavno ne zele da razumeju sta ta rec znaci i da se oni nisu rodili sa foteljama.
To je rak rana ovog drustva. Hiljade i hiljade mini Bogova

Hades

pre 10 godina

I da nekim cudom nisi kriv. Treba da odes i da se pokrijes rukama i nogama. I zbog sukoba sa studentima i zbog gresaka u skolskim knjigama i sad zbog ispita sto lete ulicama i dele se kao reklame. Zato treba da odes i sto si jedan od mnogih grobara obrazovnog sistema ove nesretne zemlje..

psiholog

pre 10 godina

Ma nemoj molim te kako cemo bez tebe... I Mrkonjica da uzmes za ruku pa laganim korakom u nepoznatom pravcu...Kako li pojedini ministri jos imaju obraza da se busaju i dure tu....

Novosadjanin

pre 10 godina

Ma majstore, samo opusteno. Nista nisi kriv, sedi tu, cuti i uzivaj u ministarskim privilegijama.

I da, savet: sto manje budes radio, manje su sanse da za nesto budes kriv.

Nemoj posle da ti nisam rekao....

Django

pre 10 godina

Tako je pricao i Sinisa Mihajlovic pa nista.
Ponisti sve ispite za ovu godinu, nek se deca upisu u koju skolu mogu, a ne u koju zele pa ti onda lepo idi.
Tako.
Deco cestitam Vam na polozenoj zivotnoj maloj maturi, ali spremite se bice jos svega i svacega u zivotu.
Srecno

besna baka

pre 10 godina

Bravo profesore na izvodjenju dokaza da test iz srpskog jezika nije bio poznat. Rezultati ispita nisu dovoljan podatak, pogledajte raspodelu prema uspehu ucenika. Losiji djaci imaju bolje rezultate a bolji djaci su losije uradili - zbirni uspeh ostaje isti. Sta Vam to govori?

Naučnik

pre 10 godina

1. Prosveta je u očajnom stanju. Sve ovo oko male mature je samo kap koja je prelila čašu i pokazala koliko zapravo sve ne funkcioniše 2. Nauka u očajnom stanju. Naučnici nemaju para za osnovna istraživanja. Školujemo đake 8+4+4 godine o državnom trošku, i onda one najbolje studente ne možemo da zaposlimo u nauci, pa ih lepo isporučimo kao gotov paket Nemačkoj, sa sve mašnicom oko vrata. 3. Tehnološki razvoj- nepostoji. Ne misli li ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da je nešto od svega ovoga njegova krivica? OSTAVKA.

Mashinac

pre 10 godina

Nakon 10 godina i za tebe mora da se ogranizuje 5. "septembar"
unistio skolstvo, najteze pitanje na ispitu kako se pise "trijumf" i da li se "ne znam" pise odvojeno ili sastavljeno
da ne govorim sta je sa naukom od kako su je pripojili
pa naneo si vise stete nego svi ratovi i prirodne nepogode do sada

besan ker

pre 10 godina

U normalnim zemljama ministar prosvete bi podneo ostavku zbog ove blamaže sa testovima, ministar poljoprivrede bi podneo ostavku zbog afere sa mlekom, ministar saobraćaja bi podneo ostavku zbog afere sa lokomotivama... Ali ovde to nikoga ne dotiče od njih, jer ovo NIJE normalna zemlja i narod NIJE normalan zato što trpi ove šarlatane da mu vode državu.

Светлана Fox

pre 10 godina

Бивши министар Бубало је тренутно у притвору јер су му натоварили да, наводно, није урадио некакву анализу. Овај дудук је забрљао на једном од најважнијих задатака (искрено, забрљао је он све што је уопште могло да се забрља) али седи у скупштини одајући небески мир око себе.

zex

pre 10 godina

ja mislim da su za propast i potonuce ove Srbije glavni i odgovorni krivci ovi iz SPS-a. Pogledajte njihove ministre i kako se ponasaju,koliko su bahati, kod njih princip odgovornosti ne postoje. Izrabljuju ovu Srbiju 20 i kusur godina. Dokle cemo da gledamo Obradovica, Mrkonjica, Dacica(koferce), Djukic Dejanovic, Bajatovica i ostale kako unistavaju ovu zemlju? Nadam se do prvih sledecih izbora,narod je video sve.

dr Mladja

pre 10 godina

Nerviram se, ode mi dete po ovoj vrućini da radi test iz matematike. Žarko je poslednji odgovoran, ministra policije nema ni da bekne, Predsednik nam poručuje iz blindiranog automobila da se vezujemo, Palma sa 100 jataka ode u Italiju da proučava pastu, a i dalje ne znamo koliko je bilo ljudi na Karleusinom koncertu.

Profa

pre 10 godina

Ti si čoveče odavno pao na svim ispitima. Srpsko školstvo se sa tobom na čelu, našlo u živom blatu iz koga će se teško izvući. Da imaš imalo morala, podneo bi neopozivu ostavku jer to je najmanje što možeš da učiniš za svoju zemlju. Tvojom ostavkom srpsko školstvo bi dobilo vetar u leđa, vratila bi se nada da je moguće srpskim školama vratiti staru slavu, da nam deca više ne izlaze nepismena iz škola i sa fakulteta. Korupcija na Univerzitetima u Srbiji, a naročito na beogradskom je dostigla alarmantne razmere otkako si ti na čelu prosvete. Danas se za malo para dobija diploma lekara ili inženjera, od srpskih fakulteta si napravio pijace za prodaju jeftinih i bezvrednih diploma. Ali, takvo stanje izgleda da svima odgovora, sada "šaru" može da dobije svako, a to je nažalost i cilj većine srpskih roditelja. "Važno je dete da imaš šaru, a to što ne znaš ništa nije važno, jer sa šarom mogu da te ubacim u EPS ili Telekom, a za posao ne brini, ima tamo grbavaca koji će da odrade ono što je potrebno", tipična je priča srpskog roditelja. Tužno ali istinito, pa zato ni ne čudi zašto se u Srbiji sve raspada. Ako ne unapredimo školstvo, neče biti stranih investicija za kojima toliko žudimo, jer niko neće da ulaže veliki novac u zemlju u kojoj caruje škart kadar. Koliko je važno školstvo za razvoj jedne zemlje, najbolje se vidi na primeru Malezije, jedne od tehnološki najrazvijenijih zemlja sveta. 50% budžeta ta zemlja izdvaja za školstvo, a ti Srbijo sada vidi gde si, šta si i kuda ideš!

smesno

pre 10 godina

@besna baka
Ako su dobri djaci uradili test lose, onda se treba zapitati kako su uopste bili dobri djaci. Test je bio smesno lak, sramota je da ga bilo ko lose uradi, a pogotovu "dobri djaci".

Nemanja

pre 10 godina

Ovo je postala mantra 'ako sam ja kriv idem', pa covece kriv si sta se pitas :) Ministar si, nisi prodavac paprika. Ludnica ljudi :)

juznjak

pre 10 godina

Školstvo je uništeno i nema mu spasa. Deca (najvećim delom) nisu zaslužila dobre ocene. One su im poklonjene zarad dobrog proseka škole! Zamislite odeljenje V razreda od 32 učenika u kome je 26 ili 27 njih odlično (od toga 2/3 sa svim peticama) a ostali su vrlo dobri. To nikada nije bilo i neće ni biti. Ono što (i kako) uče je tako
koncepirano da nam deca budu nepismena po završetku školovanja...Mada, ionako će ih 80% završiti sa pivom ispred dragstora ili u kladionici. Ostavka!!!!

Hiro Nakamura

pre 10 godina

Ima li neko od zvanicnika iole casti i nekog morala?! Pa taman da je cistacica iznela testove, desava se pod okriljem Ministarstva obrazovanja! Naravno da ne ocekujem da je ministar izneo testove. Kao da nije dosta ove blamaze, nego nas on jos i pravi ludima sa svojim komentarom.

uciteljica

pre 10 godina

Obradovic je srozao prosvetu i skolstvo skroz, ja kao prosvetni radnik mogu i imam pravo o tome pricati. Nimalo dobroga nije doneo, samo neke greske i haosi. Smenite ga ljudi molim vas.

PA KAKO TE NIJE SRAMOTA?

pre 10 godina

Dobro covece kako te nije sramota? Kako te nije sramota? Kako te nije sramota? Kako te nije sramota? Vrati se u onaj crnogorski krs odakle si dosao pa tamo ministruj kamenju!

dogoreva

pre 10 godina

Citam juce da u Srbiji 1300 ljudi godisnje izvrsi samoubistvo. Ako to podelimo sa 12 ispada da svaki mesec na sebe digne ruku oko 108 ljudi. Dnevno je to otprilike 3 do 5. Mislite nema veze ovo sto pisem sa ovom temom? Ima dragi moji, ti nesrecni i posteni ljudi to rade zbog ovakvih kao sto je ovaj ministar. To su ljudi bez obraza i morala kojima nista nije sveto i koji ce sve uraditi samo da bi obezbedili sebe, svoje porodice, svalerke, prijatelje, rodjake. Pa vi sad vidite koliko cemo jos da trpimo i cutimo? Jer oni ce i po cenu istrebljenja nacije nastaviti to da rade!

Sava Drugi

pre 10 godina

Obradović nije ni trebao da bude na ovom mestu, ali za ovo nije kriv.

Krivi su roditelji koji su kupovali testove. Oni treba da se nahvataju i da se pošalju u Padinsku Skelu da kraja novembra da rade sve poljske poslove sve dok se ne završi vadjenje repe.

Ne samo zato što je krivično delo i za onoga ko prodaje i za onoga ko kupuje testove, nego zato što su i osakatili svoju rodjenu decu. Ta deca nikada neće znati matematiku.

Najgore od svega je što će neko od tih dece jednog dana biti ministar. I onda neće smatrati da je loše krasti...

Mare

pre 10 godina

Ko je kriv? Ma opušteno Žarko, ma nema veze. Ma to je moglo svakome da se desi. Nemoj sad ti da se sekiraš i jedeš kao mlad mesec. Vidi ga, nasikirao se, prebledeo, muka mu. Zbog čega bre? Zbog ispita iz matematike? Sloba bre preoterao hiperinflaciju, ratove i svašta pa se nije zabrinuo, a ti zbog nekog maturskog ispita da se jedeš. Ma ajde, glavu gore. Nisi ti još sve uništio u prosveti. Ima još da se uništava. Ovo je samo početak. Nema sekiracije, nego ti sad ozbiljnije da se potrudiš pa da smisliš neku veću foru za prijemne na fakultete. Da im odložiš za dva meseca, na primer. Smisli neku priču, kao zbog čekanja datuma nismo u mogućnosti da istovremeno sa velikom pažnjom radimo i prijemni i čekamo datum. Misli su u Briselu, a glava na fakultetu. Ne ide to. Predajte vi deco dokumenta, a prijemni će biti organizovani jednog dana. Ili tako nešto. Vreme radi za tebe Žarko. Cepaj

Samo evri umesto maraka.

pre 10 godina

Pre dvadeset godina upisivao sam sina u srednju školu.Polagali su se prijemni ispiti ali u školi u koju želiš da se upišeš.Na sam dan ispita na ulici su se kupovala rešenje testa cena je bila 50 maraka.
(mornar, 19. jun 2013 12:54)

Pa naravno kad je na vlasti bila ista ekipa.

Hugo

pre 10 godina

on smatra da smo svi mi kolektivno ludi!? gospodine jeste li zaboravili vase ispade sa prosle mature poput da ce biti dozvoljeno ako neko napise Wuk Karadjic umesto Vuk Karadzic ili istog scenarija koj se desio juce sa matematikom pa ni tada niko nije odgovarao kao sto nece ni sada.... skolski sistem je totalno ruiniran i ako doticni ostane nece ga uskoro ni biti.... jos ludje je to sto on ne oseca moralnu odgovornost za sve to...

Geometar

pre 10 godina

ministar kaze da deca moraju da se uozbilje i da prestanu da kupuju testove. Zamislite prosvetni radnik kaze deca su kriva jer da nema kome da se prodaju , testovi se ne bi ni krali. Pa i njehov deda Tito je znao da su studenti u pravu . Ovaj Zarko, pa slavica i Mladja, Mrkonja i Velja; ljudi lupetaju gluposti i nikom nista .Oni smo dobijaju nove mandate pa predsednik mozes biti dva puta a ovi ( osim Slavice, ali stici ce ih ona) po 3-4 i vise puta ministri DOKLE....

Django

pre 10 godina

Sugradjani, posto ministar trazi dokaze evo Vama, posto on nije sposoban da vidi dalje od kravate:

Supervizorka kod đaka našla rešenja testa iz srpskog usred polaganja:

http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/supervizorka-kod-daka-nasla-resenja-testa-iz-srpskog-usred-polaganja/94349.phtml

Student

pre 10 godina

Ovaj "čovek" bez stida i srama učestvuje u sistematskom uništavanju obrazovanja na svim nivoima. Žarko, vrati se na Megatrend i ne izlazi odatle!

marko

pre 10 godina

"jer mi ne pravimo, niti čuvamo, niti distribuiramo te testove", rekao je ministar prosvete." Ma super - znaci ministarstvo prosvete nema nikakve veze sa odrzavanjem prijemnog ispita. Da pitamo onda ministarstvo ekologije, mozda su oni zaduzeni za organizovanje prijemnog.

Sinisa Jankovic

pre 10 godina

Nisi ti kriv, nego oni sto su glasali za tebe + oni koji su te postavili na mesto ministra. Ipak si ti za Megatrend, i to je to.

Aleksandar

pre 10 godina

OSTAVKA! Dokazano je da je nesposoban. Ako iko zadrzava ovakve ljude po ministarstvima, treba napraviti demonstracije, jer ti isti nesposobnjakovici unistavaju drzavu. Da li vam je naorde sada malo jasnije?

besan deka

pre 10 godina

@smesno

Pa poenta je u tome kako su losi djaci uradili dobro test. Ako su dobri djaci lose uradili test, to je odraz katastrofalno loseg sistema obrazovanja, i poklonjenih ocena. Oni prvi su jednostavno resili problem - kupili ukradeni test na pijaci ili ko zna vec gde i izborili se za svoju sansu. Dva razlicita problema, od kojih je jedno cist kriminal, a drugo sistemska katatrofa. Ali gradjani stalno biraju jedne te isti ljude koji odlucuju o svemu i to je uzrok sistemske katastrofe.

Anonimus

pre 10 godina

Min. pros. je najbitnije kada im neko da dojavu ko je taj.Nebitno da li je informacija tačna ili ne.Bitno je ko je taj što dojavljuje bilo šta iz prosvete.Zato su i ukinuli kontakt formular.Pa gde smem da kažem ko sam.Da posle moje dete oseti osvetu na svojoj koži.

Nick_Cave

pre 10 godina

Ali kolko smo mi jadana i u mozak sakata nacija. kad dobiju resenja deca i ne mogu tih 20 resenja da nauce napamet nego moraju nositi resenja pa ih hvataju sa istim...vrvtno su im roditelji na nekim funkcijama silnim i bitnim a takodje bez mozga i morala.SRBIJO BEDNA,ko je nas sreo ni pakao mu nece tesko pasti.Izvinjavam se za recnik ali mnogo me je ovo pogodilo...
p.s. imam 25 god nemam decu, niti ikakav interes u ovoj temi,samo puko zapazanje i bes zbog oduzetosti mozga ljudi na funkcijama.urusava se drustvo lagano a da nismo ni svesni

matematicar

pre 10 godina

Jadna deca na 38 stepeni. Ukinuti test koji ne znaci nista, osim da se uzimaju pare za spremanje i da ovi iz ministarstva imaju 'sta da rade',a ne znaju ni to da odrade kako treba!!!

neglasac

pre 10 godina

ovaj ne moze da sacuva ni list papira, drugi menja decimale da bi stvorio zdravo mleko, treci asfaltira puteve za koncerte ljubavnice, cetvrti nateze od Madlenke do novinara redom za dobrobit Srbije, premijer peva po kafanama, vice premijer vedri i oblaci i hapsi, predsednik mase diplomama...
kakva drzava.....NEPROCENJIVO

anonimus

pre 10 godina

Direktan krivac si ti Obradoviću,a pošto nemamo nikakvu vladu i nema ko da te kazni i otpusti,onda te molimo,potrebno je da daš ostavku,valjda si ukapirao da narod traži tvoju ostavku i nemešanje u prosvetu koju si upropastio načisto.Vrati se svojoj megableji!!!

Mungos

pre 10 godina

"Ako bude potrebno, podnecu ostavku" rece covek i ostade ziv... A onda se setim vesti da je japanski ministar podneo ostavku jer je uputio neprikladnu rec novinarima. Nasi biju, kradu, sutiraju i lazu i onda kazu "ako bude potrebe". Sve bih to poslao na Goli Otok!

Dzeri

pre 10 godina

Ako bude potrebe,on će podneti ostavku?! Šta treba još da se desi,da deci na ulazu u školu prodaju spremne testove? Ali ni tada ne bi bio kriv ministar Obradović,verovatno bi bio kriv direktor što je dozvolio da se testovi prodaju ispred škole a ne na ulici.

Pedja

pre 10 godina

Pitam se kako bi prošao kad bi bio toliko kriv za sličnu stvar na "MegaTrend" - u. Norrmalno da treba da ode... Riba smrdi od glave!

Aleksandar 7070

pre 10 godina

Ministre nije prvi put. Prosle godine su se isto prodavali prijemni , na N. Beogradu . Nudjeni su i u jednoj skoli na Zvezdari vece pre prijemnog ali deca nisu kupovala. Vrsile su se prituzbe ,ali ste to olako odbacili. Ostavkaaaaaaaaaa......dosta nam decu zaglupljujete i ucite ih da nema potrebe da se obrazuju.

Geometar

pre 10 godina

Tvoji ljudi iz ministarstva su prodavali testove nije sigurno ucitelj iz Surdulice. Ti si odgovoran za tvoje ljude i saradnike pa i za izbor stamparije ( ako je tamo procurelo) to je odgovornost i zbog toga se podnosi ostavka ( jeste al' kako ces bez imuniteta da zivis). Naravno da nisi ti , bar sa nadamo , prodavao testove na Zelenjaku.ODGOVRAN i jest i za to se isa nekad u zatvor, tako pise u zakonu.

Necu_u_Tor

pre 10 godina

Citam u drugoj vesti da je policija "bezbedno" razvela testove u svaki kraj nase lepe zemlje. Divno.

Ono sto me ipak kopka je koliko je policajaca ucestvovalo u tome? Da li mozemo da zamislimo polazak pa bar jedno 3-4 hiljade vozila ispred mesta gde su testovi stampani u cik zore. Hiljade automobila razvozi po dva lista hartije... Savrseno, kao konjica u XVII veku. E sad pitanje - koliko to kosta? Koliko je skola moglo da se renovira za taj novac, i ko ce to da plati? I ko snosi odgovornost sto je u sred najgore krize potroseno desetine hiljada evra?

Sto to niste pitali ministra? I da li ce ta fantomska, "odgovorna" licnost to vracati celog zivota, ili mozda sam gospodin ministar, od svoje profesorske plate na Mega univerzitetu?

Dejan Zima

pre 10 godina

Covek sistematski unistava obrazovanje godinama,od prosle vlade nije imao nijedno za da opet bude ministar,Dacicev kadar je jako los i zreo za ozbiljnu rekonstrukciju

Stole

pre 10 godina

Ne treba da IDES morao bi da ODES - to su razlicita vremena u gramatici srpskog jezika ako je znas i razumes. Ovakav propust je kriminal prema deci koja treba na primeru ministra da nauce da ovako drski ne treba da budu kada su krivi. Nadam se da ga nece zameniti gori lik ili nesposobniji sto nam se uglavnom desava, Neka nasa deca imaju danas i SUTRA u svom zivotu samo bolje dane od ovih koji su nam teret svakodnevni. Deca nasih ministara su u privatnim skolama pa ih ne brine ovaj haos u drzavnom skolstvu koje se toliko urusilo da nam se svi smeju. Pomozi nam boze da nam ne bude gore.

Milos

pre 10 godina

Kriv si Žare. Kriv si za celokupno stanje u prosveti.

http://etfovac.com/blog/2013/06/kolaps-obrazovanja-u-srbiji-i-ministarstvo-prosvete/

profesor

pre 10 godina

Ispasce da je ovo politicki montiran udar na ministra. Ovo je toliko glupo da deca zaista imaju jedinu sansu u zivotu samo ako odu odavde. Pa jeli moguce da nas ministar smatra tolikim idiotima, da svoju nesposobnost, i svojih pomocnika, opravdava svakojakim idiotlucima.

Nesa

pre 10 godina

Ovo što je ministar izjavio u stvari znači: Ne pada mi ni na kraj pameti da dam ostavku. Kao što ne bi, nije, niti će ikad da podnese ostavku bilo koji ministar bilo koje vlade u Srbiji. Odvratno.

zenon

pre 10 godina

upravo saznadoh, test iz matematike koji treba da danas u 12h je provaljen i klinci već uče na pamet rešenja. riba od glave smrdi, a u našem obrazovnom sistemu od osnovne škole do faksa šalje se opasna poruka, da je laganje i prevara jedini našin da uspeš u životu. sramota

babaroga

pre 10 godina

Poštovani Obradoviću, nije obrazovanje ni palo ni pokleklo, ono se srozalo na samo dno, u najveći glib iz koga ga ne može izvući niko, zahvaljujući Vama i sličnima koji ste na vlasti, zajedno sa onim žutima koje ste nasledili... O kulturi i ne vredi govoriti, ona je upala u vulkanski krater koji preti da eksplodira, jer izjave aktuelnog nam ministra govore da se isti razume u kulturu kao magarac u kantar. Toliko!

Mosakis

pre 10 godina

Ministar ovako veliki propust svog ministarstva predstavlja kao malu gresku,ja mojih 30 godina nisam cuo da se ovako nesto desilo,tako da mu smena ne gine kada se provere sve okolnosti

Milos

pre 10 godina

Nismo pali nego smo poklekli, ne krademo nego kraduckamo, nismo losi nego manje losi od onih pre nas, nismo izgubili samo vise nije nase...

akcije

pre 10 godina

Ako mene pitate ja mislim da Drzava nista ovde nije kriva vec vi minister, prema tome, vi snosite posledice i idite sa ove pozicije ako imate obraza ako nemate neka vas smene.

marija

pre 10 godina

Hocu li se jednom probuditi u zemlji u kojoj ministar za ovakav skandal odmah podnosi neopozivu ostavku, bez jedne reci?
Ili ce biti nikom nista kao sa trovanjem dece i nacije aflatoksinom i belim medvedom od ministra poljoprivrede?
Hocemo li nauciti napokon sta znaci rec ODGOVORNOST?

Patrijota

pre 10 godina

Pu,pu, daleko bilo! Nemoj podnositi ostavku ni slucajno, a pogotovo sto svi mi znamo da ti jednostavno ne mozes biti kriv! Kriv je neko iz mase!
Plus toga, taman ti je krenula ova fantasticna reforma skolstva u Srbiji i sada da odes kada treba da se udari glazura? Ma ne dolazi u obzir, jer to su godine ulozenog rada i truda tebe i tvojih vrlih experata!
Ministre Zarko Obradovicu, (sada idemo ozbiljno) da bogde nikada nisi nogom krocio u to ministarstvo bolje bi nam nilo! Prosveta nam je jedno od najgorih grana u drzavi koja iz godine u godinu ide sve nize i nize tako da je sasvim blizu dna (ako ono uopste postoji kada smo mi u pitanju)! A da se ja pitam ne bi ti mogao tek tako da "odes", nego bi debelo odgovarao za sve sto jesi i sto nisi uradio!? A doci ce i taj dan kad- tad!

neglasac

pre 10 godina

koji idiot je pomerio test na 12h umesto da deca polazu ujutru.
12h-14h kad je temperatura 40stepeni..bas skolske ucionice imaju klime
kao da deci nije dovoljno stresa....

nogu u zadnjicu momentalno ministru

mattko

pre 10 godina

Postoje dva tipa ministara svuda u svim vladama:
1.
Oni koji sami po sebi personifikacija doticnog ministartstva koji su spiritus movens istog i koji vuku sve ostale napred ali i preuzimaju odgovornost na sebe kada nesto ispliva sto ne bi smelo da se dogodi.
2.
Oni drugi, bledunjavi, postavljeni po nekom nejasnom osnovu, koji nizasta nisu krivi jer ni ne znaju sta se odvija u ministartsvu koje vode i koji su po definiciji slabe licnosti bez harizme.

Ne znam kojoj grupi pripada Obradovic ali je nanesena steta ovim provalama testova takva da mora biti smenjen, sklonjen negde na drugo mesto po svim zakonima politicke ekvilabristike sto u prevodu znaci da onaj koji stalno hoda po koncu i zici mora jednom pasti.

vilina kosica

pre 10 godina

Kako sad da verujemo da nije procureo i rezervni test, posle onoga glavnog, nista se ne moze verovati. I nemojte molim vas da pricate kako je drzava kriv, drzava nista nije kriva vec Vi pojedinac

milanchee

pre 10 godina

Ma ko je drugi kriv nego ti. Od kada si postao ministar (ne)obrazovanja, skolarcima je samo gore. I sad ovo - ne prebacuj krivicu na druge, nego dovidjenja!

zox

pre 10 godina

Ti si bio dužan da zaštitiš testove i ne svaljuj sada na druge svoju čistu krivicu,sram te bilo.Zagrlio si fotelju pa je ne puštaš,ali odvojiće te narod ako treba na silu od nje.Prosvetu si unakazio,bićeš oteran od naroda kao i cela vlada,posebno Vučić koji se kobajagi bori protiv korupcije i puni zatvore,a sada se zabio u mišju rupu i ćuti.Verovatno si ga nečim zadužio kad te još drži.Srediće vas narod u kompletu,sram vas bilo!

Krstic

pre 10 godina

Kakva nam je tzv. vlada na celu sa tzv. predsednikom drzave, takvo nam je i obrazovanje i sve ostalo... Ne znam, cemu cudjenje...?!
Dobro dosli u 90-te...!!!

LaCucaracha

pre 10 godina

Kaže "neko će biti smenjen"... Ne kaže OTPUŠTEN, KRIVIČNO GONJEN, IZBAČEN IZ SVOJE PARTIJE ITD? Samo smenjen...
Valjda je za ministra najgora kazna u životu biti smenjen?

rigidni designator

pre 10 godina

Mislim da kada bi nekog našeg Ministra uhvatili,možebiti,sa rukama krvavim do laktova,nožem u ruci i beživotnim telom kraj njegovih nogu,da bi bio oslobođen zbog nedostatka dokaza.

papucica

pre 10 godina

Sramota Obradovicu je tvoja kako je smel;o to da se desi, i pitam se kako narod sada da veruje da nije i drugi test procureo u javnost. Mislim da nikada nisi bio za ovaj posoa, pa nisi ni sada.

I nepomišljaj da daš ostavku, ipak je to fotelja...

pre 10 godina

Današna vest: "Učenik ubio profesora dilera".

Samo mi kaži kako je ovaj dobri čika prošao sve provere i postao profesor u školi. Možda zato što je odranije imao poznanstva u policiji, tužilaštvu i sudstvu. Ovo zadnje sam zaključio kad sam pročitao tu vest.

James Bond

pre 10 godina

Strašno je saznanje da su neka deca mogla da ostanu bez upisa u željenu školu samo zato što se neko našao pametan i prodavao unapred rešenja.I strašno je to što bi neko prepisivanjem upisao školu ko ne zaslužujuje a deca koja su osam godina vredno i pošteno učila ne bi mogla da upišu želene škole....BRUKA!!!!!

igor

pre 10 godina

E zato smo tu gde jesmo...ministri vode državu, organizuju sistem, a nikada nizašta nisu krivi - pa to je moguće samo u ovoj raspaloj zemlji. Gde nestade obraz, čast, poštenje, moral, odgovornost??
Šta treba da se desi da jedan ministar izađe pred medije i narod i prihvati odgovornost za propuste u SVOM ministarsvu.
Direktor moje kompanije je smenjen zbog većeg rasta troškova u odnosu na prodaju, suprotno planovima - nije on vozio automobile koji su trošili više benzina, nije on prodavao manje robe kupcima - ali je loše postavio organizaciju i kontrolu - i to je to!
Da postoje opšte usvojena jasna merila rezultata rada u državnoj službi, tada ne bi imati u vlasti likove poput Obradovića, Mrke, Velje, Bačevića, Kneževića i sličnih..Obradović i SPS je bruka i sramota ove države, ali ponavljam - bolje nismo ni zaslužili jer glasamo za bagru već 20 godina.
Za mesec dana dobijam bebu, sve ću uraditi da ona ne dočeka punoletsvo u Srbiji, ili bar da ode na studije u inostranstvo. Ovde, sa ovim narodom i ovakvim mentalitetom nikada neće biti bolje. Ako mi i naša deca ne trebamo ovoj državi, ako je vlasti bitno samo da se ukrade što više za vreme manadta, ne treba ni država nama. Ako ovako nastavimo, za 50 godina Srba će u Srbiji biti manje nego u inostranstvu.

Massacre

pre 10 godina

Ti si prijatelju pao onog trenutka kada si kao profesor(dekan) Megableje postavljen za ministra! Ne omalovazavam Megatrend(ja sam ga zavrsio),ali znam kako se tamo polazu ispiti(ko nema vezu ide svaki dan na predavanja i vezbe pa padne,a neki nisu videli zgradu fakulteta do ispitnog roka),pa si lagano tu praksu preneo u osnovne skole!

DRAŽA KG

pre 10 godina

Kakva palafurdija od vlasti,ministara ,države...strašno!Ljudi pa jel vidite da su oni svi totalno nesposobni za bilo šta drugo osim DA NAS KRADU,na ovaj ili onaj način!

Jedinica iz vladanja

pre 10 godina

Podhitno rekonstrukciju vlade poceti od ministarstva prosvete,ovakav blago receno haos je nezabelezen u nasoj prosveti

kosta

pre 10 godina

Žarko Obradović od jula 2008. godine nalazi se na poziciji ministra prosvete. 2011. godine, početkom marta njegovom resoru je dodata oblast nauke. Pre stupanja na ministarsku funkciju bio je dekan na Fakultetu za državnu upravu i administraciju na Megatrend univerzitetu.Vanredni je profesor na ovom univerzitetu. Za vreme njegovog mandata, najveci san svakog studenta je kako da zavrsi fakultet i pobegne iz Srbije. Napominjem da mahinacije sa prodajom resenih testova nisu od juce.
Pametnom coveku je dovoljna ova informacija, kako bi spoznali ko nam vec godinama vodi resor Ministarstva prosvete.
Ovo je strasno.

Bob Sent Kler

pre 10 godina

Pa, ministre, red je da i ti pokleknes i podneses ostavku. Ne bojim se ja neces pasti jer za takve ce se naci mesto.
Ovaj test je jedan od dva razloga, ovoga puta javni koji je videla cela Srbija. Drugi razlog je taj, sto ne zna cela Srbija, da nasem ministru prosvete deca pohadjaju francusku skolu. Sto je mnogo, mnogo je.

glas razuma

pre 10 godina

Dakle ne mogu da verujem. Ostavka dolazi na kraju ? Stvarno ? A ne na pocetku ministre ? :)) Postoje nadlezni organi za istrazivanje, a jedan castan (ali to jeste deficitarno u politici) politicar bih ODMAH podneo ostavku. No dobro, vec vidjeno. Koji je to stres za decu a i roditelje da dolaze ponovo na test... Sramota zaista.

concerned citizen

pre 10 godina

Ovaj čovek ni po čemu više ne zaslužuje da mu se ukaže poverenje. U svom sektoru apsolutno nijednu stvar nije sredio, celokupno školstvo je u katastrofi - incident sa testovima za malu maturu, visoke školarine, problemi oko akreditacije i reakreditacije, bezrazložno poskupljivanje školarina i samovlašće fakulteta bez ikakvog nadzora nadležnog ministarstva, etc. Ostavka pod hitno - ukoliko ne znaš da se izboriš sa poverenim problemima, prepusti ih drugima.

Dejan

pre 10 godina

A zasto ce odgovorni iz Ministarstva biti samo smenjeni? Zasto ne bi bili i uhapseni?
Gospodin obradovic treba da podnese ostavku zbog toga sto je ovo jos jedan u nizu veoma ozbiljnih propusta i gresaka u radu Ministarstva kojim on rukovodi. I prosle godine je bilo istih ovakvih stvari na polaganju male mature. Da ne pominjemo propuste kao sto je uplata clanstva u PISA testiranju, uplata clanstva u naucnim bazama podatakai pristupa naucnoj literaturi, i potpuno nekompetentno rukovodjenje sektorima za nauku i obrazovanje i odabir nesposobnih i nestrucnih kadrova. I zasto se dozvoljava, i dalje, sukob interesa. Gospodin Obradovic je predavac na privatnom Univerzitetu a zaduzen je za raspodelu sredstava konkurentnim drzavnim obrazovnim ustanovama!!

Đuro Perković

pre 10 godina

Vaša ostavka mora biti na početku, odnosno o d m a h. Krivce će tražiti drugi ljudi, jer oni koji nisu sprečili krađe ne mogu juriti lopove.

harlekin

pre 10 godina

Ni polaganje mature ne moze se odraditi bez ruznih stvari.postavi li iko pitanje:Gledaju li nas djeca? Stravicno je to da se ovaj pusti Balkan vadi iz svog gliba stotinama godina, da ludo ponavlja razrede, i sto stari narod kaze = Nikad Doma! Ima li trgovca, konobara, konduktera, taksiste koji ne krade? Ima li igdje doktora, sudije, inspektora, policajca da ti ne trazi mito? Znate li da to radi najmanje 2/3 njih radi svakodnevno? Jedino mozda znate da se o njima istina ne smije pisati u ovom vidu.

Dejan

pre 10 godina

Ovim putem molim sve nastavnike da pomognu maturantima oko ovog testa i na taj način obezvrede ovaj cirkus koji je napravljen i time iskažu revolt prema neefikasnom ministarstvu i konceptu školstva u Srbiji.
Šteta je načinjena đacima, emotivno, moralno i finansijski ... naravno da je bio provaljen i Srpski kao i matematika ... A neki su se za ovo spremali 10 meseci, jednom ili dva puta nedeljno i dali silne pare za pripremu i verovatno se ponavljam ali bruka i sramota države ... Jedina realna stvar je bila da se deci posle ovoga dozvoli upis na osnovu prolaznosti od 5. do 8. razreda i da Dačić koga smatram efikasnijim delom "njegovog" dela koalicione vlade, razmisli koga drži pored sebe i kako to utiče na njegov rejting kao i rejting same vlade.
A Gospodin direktor određene BG-škole koji se sinoć vrteo na TV-u, mogao bi Gospodinu obradoviću i bukvalno biti politički komesar, ispao je prava karikatura, poniženje je za struku.

smesko

pre 10 godina

ljudi, samo da ostanemo normalni... svi znaju ko je doticni gospon ministar, tako da je komentar suvisan. iskreno se nadam da ce se neki iz vlade uzeti u pamet

profesorb

pre 10 godina

Ministri na vlasti, naročito ovi kojima pripada ministar prosvete, ponašaju se kao da su zaboravili da je ne tako davno u zemlji Srbiji bio jednom jedan peti oktobar... tada su opstali, doživeli da se vrate na vlast i opet, ništa nisu naučili. Ako nastave ovako da se ponašaju, izazvaće opet neki novi peti oktobar, ali mislim da će im to biti poslednji.

marecare

pre 10 godina

Sumanuta mi je izjava - ja ne moram da radim ovaj posao dozivotno posto imam posao profesora!!!

A da nemas drugi drugi posao morao bi da radis ovo dozivotno?

Toliko o departizaciji!

ALEKSANDAR DJORDJEVIC

pre 10 godina

Ljudi, pa šta je ovo. U svim normalnim zemljama bi ministar sam pondneo ostavku. Dokle više ovako. Aleksandre Vučiću vidiš li ti ovo? Zašto ovo dozvoljavate?

Piter

pre 10 godina

Stvarno je neverovatno kako ljudi koji zauzimaju celne pozicije dozivljavaju svoju odgovornost, kao mogucnost da kaznjavaju i smenjuju podredjene koji naprave gresku, dok oni na vrhu i dalje "menadzuju"... uzas. Ok, kazni, otpusti, ali i ti daj ostavku jer i ti nisi svoj posao obavio kako treba, ti si taj koji nosi krajnju odgovornost za rad svojih ljudi. Posebno je ovaj lik iritantan, verujem da cak i SPS ima pametnijih ljudi za ovo veoma bitno mesto.

Frojd

pre 10 godina

Ma sigurno je neko sa ulice usetao i uzeo testove. Krivac vam je pred nosem, a na koji nacin ste birali i postavljali saradnike, namece se zakljucak da ste direktno odgovorni!

Horor

pre 10 godina

Poklekli ste,pali i propali kao jedan faktor vise koji doprinosi raspadu ove zemlje.I kad se vidi da smo dotakli dno dna,ipak ima jos neki apsurd da pokaze da dna nema, da moze jos vise da se propada u svakom pogledu.

Рокстеди

pre 10 godina

Не знам шта више треба да се деси у образовању да би министар поднео оставку. То министарство је тако раштимовано, да се не зна ''ко пије, а ко плаћа'', образовни систем је у хаосу, а све на штету ученика и студената, будућих академских грађана.

Metafizičar

pre 10 godina

Da pogledamo, metafizički, šta stoji iza ovog skandala koji je po mom mišljenju isfabrikovan. Očigledno, mala matura nije više potrebna iz razloga što je više mesta u srednjim školama nego djaka koji ih upisuju. Drugim rečima:bela kuga je učinila svoje. Dalje, situacija u prosveti u ovakvom kontekstu sa viškom mesta za učenike je neodrživa, i budžet ne može da podnese tolike izdatke. Potreban je bio povod, nešto veliko da se desi, kako bi se dobila saglasnost javnosti u vezi sa drastičnom reformom školstva, i otpuštanjem viška zaposlenih u prosveti, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama. Upravo su se ovom blamažom sklopile sve kockice. Male mature više nema (zadovoljna javnost), reforma školstva, rasterećenje gradiva (zadovoljna javnost), otkazi višku prosvetnih radnika, ušteda u budžetu, ostaju najbolji, podizanje kvaliteta nastave (zadovoljna javnost koja odobrava harangu na prosvetne radnike). Ništa se ovde slučajno ne dešava. I proteklih decenija su se prodavali testovi u prolazu na Zelenom vencu, pa niko nije snosio odgovornost.

Taca

pre 10 godina

Protest ispred skupstine u 10 h.Pomozite svojoj deci.Ne dajte da ispadamo majmuni zbog postenog rada.Ponistiti farsu od male mature i pustiti decu da se smire.Pa pogledajte na forumima sta nam deca pisu.Sramota,sramota,sramota...

milutin

pre 10 godina

Naravno da treba da ode. Naravno da nije on "provalio" testove ali postoji nešto što se zove moralna odgovornost. On pojma nema šta je to kao što je i zaboravio šta je čojstvo kad je otišao iz svojih Berana...

Winsent

pre 10 godina

Skandal i veliki propust ministarstva,ispitati sve okolnosti i ministra kao odgovornog smeniti jer i pored ovoga u resoru prosvete nije nista za vreme svog ministrovanja

kupaci

pre 10 godina

Odavno sam ja rekao da mi se ovaj ne svidja ni malo kao minister prosvete.On i prosveta dva razlicita sveta, sve je krenulo naopacke.

moje_ime

pre 10 godina

@(Django, 19. jun 2013 11:25)
Znam za taj slučaj. Taj isti mali (prezime počinje sa R) je viđen sinoć ispred škole Svetozar Marković kako dobija nešto kroz prozor i zatim se udaljava na motoru.
Direkor Lukić je partijski kolega ministra prosvete, čije dete ide u istu školu.
Svi su povezeni, i pokrivaju jedan drugom zadnjice.
Ne kontroliše se koliko paketa testova se dobija po školi. Jedan paket se otvori ranije i podeli nekima. Drugi se otvori na dan testa i sve regularno.

sale

pre 10 godina

Samo me zanima da li bi gospodin ministar svoje dete izlagao ovolikom stresu i terao ga da na plus 40 u uglavnom prevrucim salama polaze test od kojeg mnogima zavisi upis u zeljenu skolu mislim da ne bi ako ih vec nije upisao u privatne skole koje mnogi ne mogu da dosegnu, i ako postoji sumnja da je i srpski prepisan a sto ne bi kad su ukrali matematiku sto ne bi i srpski treba ove godine ponistiti maturu i decu upisati po ocenama iz skole niko nije stelio ocene ne racunajuci na ovakav rasplet tako da bi upis bio vrlo fer i otklonili bi svaku sumnju u neregularnost a za neke sledece mature neka se bolje organizuju ovako meni roditelju osmaka ostaje gorak ukus u ustima.

bzvz

pre 10 godina

Ti i da nisi kriv,treba da ides.Ti si bruka od ministra,iako mi je dete odraslo,stidim se sto im ti krojis sudbinu.Obrazovanje je sa tobom doslo do najnize grane i hitno treba nesto preduzimati.Ali,bez tebe!

mega pljacka

pre 10 godina

ovo je dno dna uvek se pitam da li moze dalje, da li moze nize Srbija da padne....rekorderi smo u pomeranju granica, bizarno zar ne ?
Srbija (0) + Odgovornost (0) = ? NULA!!!
Hej SRBIJANCI ne zaboravite da je njegov mandat... drugi treci.....od cuvara i premijera poslednjih 20 god? Gresim?
Svako drustvo zasluzuje vlast onakvu kakvu ima!!!!

demistifikacija

pre 10 godina

već duže vreme nam je školstvo u bedaku, ali je sunovrat počeo kad su novokomponovani političari sa predsednikom države na čelu pokazali da se do diploma može doći falsifikatima, kupiti na tržištu kao svaka roba, da možeš postati 'dipl. nešto' ako se 'snađeš'...
deca i roditelji su se brzo uklopili u taj trend.

ZarkoObrad

pre 10 godina

Ако није дао оставку због оволике смртности деце на екскурзијама шта је један намештени испит за Жарета.

BOZANA 63

pre 10 godina

Ako zeli da ode sa mesta Ministra prosvete kao covek koji se borio da imamo decu pametnu i strucnu, podnece ostavku, stavi brate tvoj potpis i daj ostavku, nadji neki drugi posao sa manje stresa. Ostaces upisan kao primer da si odgovoran covek,ako bude drugacije bices kukavica.

mustikla

pre 10 godina

Prijatelju, nije pitanje ako, nego zasto vec nisi podneo ostavku. Nesto mi govori da cemo i sledece godine u ovo vreme slusati ista ova opravdanja od istog ovog ministra.

dadgh

pre 10 godina

On je oduvek bio los Ministar tako da ovo sto se danas desava jeste stvar politikanstva i tu je on u pravu. Ono za sta je on odgovoran su prelaki testovi, los nastavni kadar generalno, povecanje nasilja u skolama, pad Beogradskog Univerziteta za preko 500 mesta od kad je on ministar, nefinansiranje "Istrazivacke Stanice Petnica", nemenjanje skolske lektire decenijama itd, itd ...

Testovi su se krali i ranije pa su svi cutali. Medjutim eto bas sada je reseno da se pokrene to pitanje ... Sto bi rekao Jovo Bakic mi smo drustvo koje je propalo u srzi ..

Boza Bz

pre 10 godina

"Podnece ostavku ako ima potrebe" - a potrebe, zna se, nema. Sta treba da se desi pa da neki nas minisar podnese ostavku? Sto bi Bora rekao: "Mrzim kad se neko tako glupo smesi..."

skype

pre 10 godina

Ako nismo mogli jedan prijemni da obezbedimo da prodje normalnim tokom, sta ce mislite Evropa o nama, da smo nesposobni... bas nas zaglibi.

Voja

pre 10 godina

Treba da shvatite da je covek Ministar prosvete zato sto je to dobijeno po koalicionom sporazumu pa se njemu zalomilo to ministrastvo.
Normalno je da ni on ni neko iz njegove stranke nije ocekivao da on tu nesto radi, a kamoli da podnosi ostavku kad se nesto desi.

I sta sad, eto desilo se. Kako je on lepo izjavio juce da su ustavri sad djaci ovime VIDELI DA SE PREVARA NE ISPALTI. Ustavri neisplati se ako te uhvate, ako te ne uhvate nikom nista.

Ali ovo je nesto sto se sistemski radi godinama u nazad:
obrazovanje se srozava
od dece se prave 'debili' stalnim kukanjem kao sad je vruce, zimi je hladno, neznam sada pada kaisa itd.
a onda nam treba 10000 IT strucnjaka. pri tome IT strucnjak nije onaj ko zna da koristi fejsbuk, skajp ili tviter, vec onaj ko zna to da napravi, tj. nesto novo sto ce moci da donese neku zaradu

A bas juce Jovo Bakic pise u politici kako se ministarstvo prosvete zainatilo da isti princip mature i upisa primeni i na Veliku maturu i fakultete, tj. da matrua bude prijemni ispit. Nasta ce to tek da lici.

MihajloZ

pre 10 godina

Treba smeniti ministra i druge odgovorne u tom ministarstvu... Kad nisu sposobni jednu ovako jednostavnu i rutinsku stvar da sprovedu kako treba, onda ne zasluzuju ni da budu na tim polozajima.

Ana

pre 10 godina

U Beogradu će prosek iz srpskog biti po 17 poena, a u unutrašnjosti po 7, zato što je test bio prilično težak. Nisu prestonička deca pametnija od nas, zato poništite test i dajte nam novi, al se potrudite da imamo svi podjednake uslove za polaganje!

Bojan

pre 10 godina

Ima posao profesora, ali mu je posao ministra hiljadu puta unosniji. Sto puta bi se radije odrekao posla profesora nego ministra. Koga bre taj folira?

Misha

pre 10 godina

Nije ministar kriv što je naš narod toliko iskvaren da su nam i deca toliko postala kvarna da će koristiti svaki način da na prijemnom prođu bolje od onih koji su sposobniji od njih u znanju. Ovo je problem totalne dekadencije društva i uzalud su čak i realna znanja i kvaliteti znanja onih đaka koji imaju ovakav karakter, jer kako varaju i kradu pozicije sada, šta će tek raditi ovako izopačene savesti i morala kada odrastu?

Jedan kolega jednog mog poznanika profesora, požalio mu se kako su mu studenti na koledžu u Americi jako podbacili na zadnje ispitu, kada ih je zamolio da ispit rade bez upotrebe udžbenika, samo na osnovu onoga što su sami naučili na času. Poenta je što su oni taj domaći radili kod svojih kuća, na poverenje da neće prepisivati. Kada Amerikanci budu pali na nivo na kojem se mi nalazimo danas, biće to ne samo njihova propast, već propast čitavog sveta, jer svet ne može opstati ako je većina tako iskvarena, kao što smo to mi danas, kada nam se deca hvale što su uspela da ostvare lažne rezultate, bez poštenog rada i znanja. Ko uči samo da otalja i da prevari, on isto tako i svoj posao posle radi samo da otalja i da prevari. Pa ko nam je posle kriv što u zdravstvu i drugim granama, ljudi rade sve neprofesionalno ili poluprofesionalno, kada takav duh formiramo u svemu?

Leonid

pre 10 godina

" Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da je sada važno da se utvrde direktni krivci za propuste na maloj maturi." Malo je komično što krivac traži da se utvrde krivci.

Ana

pre 10 godina

Ne treba on da podnese ostavku samo zbog ovoga, on lose radi, tj ne radi nista vec duze vreme. Nek ide na njegov "Megadance" za nista bolje i nije. Prosveta i nauka nam idu nizbrdo. Potpuno se slazem sa komentarom (Naučnik, 19. jun 2013 09:12)

dada

pre 10 godina

Svi pisu kako su deca u Beogradu na prevaru dosla do testova iz srpskog. Mozda i jesu, ne znam, ali ne mozete okriviti svu decu. Ima ih i postenih koji zive u glavnom gradu. Moja cerka ima svih 20 poena, ali ne na prevaru. Vukovac je, djak generacije, oba probna prijemna je uradila najbolje u svojoj skoli. Drago mi je sto je matematika odlozena, neka se vidi pravo znanje.

me

pre 10 godina

Naravno da je doticni gospodin kriv.Ne treba zaboraviti likove oko njega koji se i bave objavljivanjem testova za neku kintu. Takodje, u tome krugu su i roditelji i klinci koji ovo podrzavaju kupujuci gotove testove.Drustvo regularno sve ovo podrzava i zato skolujemo "divne" strucnjake.Deca se vaspitavaju od malih nogu kako se provlaciti, krasti,raditi sve preko veze.Kod moga deteta u skoli na kraju je bila najezda roditelja,vezica itd da se popravi ocena iz matisa..strasno..pola dece ne dolazi vise meseci u jednoj godini u skolu, koriste opravdanje preko roditelja, a ne od lekara, da bi ucili, izbegavaju se kontrolni, pa dok nisu u skoli bubaju i onda mama ponosno okolo ide i vice kako joj je dete odlicno.Skola sve tolerise.A mi se cudimo oko testa.Ljudi, sve pocne da smrdi od prvoga razreda, pa nadalje. Deca koja su stvarno ucila i stekla svoj prosek, bilo kakav,nisu vise u ovoj zemlji jer imaju radne navike.Na moju srecu od sledece skolske godine ni moje dete ne sedi vise u klupi nase skole...

Zoran

pre 10 godina

Ko li je kriv što ste nesposobni da organizujete test? Pera ložač, NATO, tetkica iz skole u Dowoj Babušnici? Kako kolaju priče, svake godine se testovi provale, ovaj put je ta vest pukla mnogo rano pa nije bilo vremena da se ignoriše.
SRAMOTA

Vojislav

pre 10 godina

Dinkića smenjuje policija u tabloidima, testove distribuira ministarstvo rešenja policija i smena ministra sledi. Nadam se da ministar kulture neće biti smenjen pošto zapale pozorišta !?

Irida

pre 10 godina

Ministar Obradović ako ima savesti i morala trebalo bi da podnesu ostavku. Ministar Obradović ne bi trebao da vrši funkciju u vladi. Naše obrazovanje je potpuno razoreno i uništeno. Mislim da je to za sve urađeno za ovih 8 godina. Na žalost ministar Obradović nije izabrao odgovorne ljude u njegovom resoru. SPS nema kadrove i mislim da bi trebalo što pre izvršiti rekonstrukciju vlade i ubaciti nove ljude koji će našu državu zaista izvući iz krize.

Branka

pre 10 godina

Čuj ako... pa naravno da je kriv. Ali nekako mu se ne napušta fotelja, još malo pa će isfabrikovati dokaz kako je ovo sve bila medijska patka i kako niko zapravo nije imao test i on ne razume zašto su svi nadigli toliku galamu i on nipošto ne razume zašto se od njega traži da podnese ostavku. Taj problem nije imao kada je trebalo da otpusti učiteljicu koja je dozvolila deci da se igraju na ringišpilu koji nije imao dozvolu, bez obzira što ona tu objektivno nije kriva. Onaj ko je postavio ringišpil ni kažnjen ni spomenut, ali je ona nastradala. U ovoj priči je on kriv! Nije u pitanju politički progon "sirotog poštenog i nadasve posvećenog" ministra, već nam je, brate, dosta da nam takav jedan uništava generacije dece!

Giovanni

pre 10 godina

Naši političari očigledno nikada neće shvatiti, a očigledno i ne žele, šta znači dati ostavku iz časti, zbog "obraza" kako se kod nas kaže. Minstre, nije bitno da li si "kriv" ili nisi, nego treba da daš ostavku jer je za ovu farsu sa testovima odgovorno tvoje ministarstvo i ti kao ministar na vrhu. Ostavka samo znači da si svestan da je bilo propusta i da se osećaš odgovornim jer nisi učinio sve da do toga ne dođe. I nečinjenje je takođe oblik krivice... E moji ministri, daleko ste vi od planete Zemlje a kamoli Evrope i sveta.

MIlosav Radisavljević

pre 10 godina

Ne, gospodine Obradoviću dr. Žarko, ja sam kriv, što kao prosvetni radnik dozvoljavamo da mi vređate inteligenciju, ja koji sam završio Državni univerzitet u Beogradu, treba da napustim školu i oslobodim mesto nekome sa vaših studenata da dokusure i ovo malo što nam je ostalo od školstva. I još nešto verovatno je da su rezultati testiova isti kao i prošle godine, samo što u Surdulici i Vladičinom Hanu testovi nisu mogli da se kupe na ulici, već su se kupovali u Beogradu,uostalom kao i prošle godine, tako da je "rezultat" u nivou proseka...

GojaIllusion

pre 10 godina

Čuj, "Ako sam ja kriv idem ..." Demagog! Mentalni sklop još iz doba ... dobro poznat.
Ne treba da budeš kriv, ti si objektivno odgovoran (subjektivno možeš biti apsolutno čist, čak i da si rukama i nogama sprečavao). Čim se desi, gotovo je, ideš. Dolazi drugi. Država, društvo i narod ne ispituju to, ne zanimaju ih pojedinosti. Ako si kriv ili neko drugi to je pitanje za subjektivno proganjanje preko policije, tužilaštva i suda.

Roki

pre 10 godina

Ma sigurno je neko sa ulice usetao i uzeo testove. Krivac vam je pred nosem, a na koji nacin ste birali i postavljali saradnike, namece se zakljucak da ste direktno odgovorni!

Aca32

pre 10 godina

Kakav lik... pa ne nego je moja baba kriva i treba da podnese ostavku... On bi trebalo pod hitno da bude smenjen jer ne nesposoban. Sto preventivno nije ukljucio MUP kad je i prosle godine bila ista stvar sa testovima? Što nisu testovi štampani na bezbednom mestu... Ma šta god da je i kako god da su testovi procureli on je kriv jer je njegov posao bio da ne procure, a kao ministar imao je na raspolaganje sve čime država raspolaže, a to je mnogo. Kakva bruka, da država ne može da organizuje testiranje đaka... a ovaj još ima obraza da kaže da će podneti ostavku "ako ima potrebe". Pa ima gospodine ministra itekako.
Ps. Mogao bi Gospodar Vučić nešto da preduzme :)

bbz

pre 10 godina

cekajte sta se cudite pa nekada su se kupovala resenja na ulici,i zasto se sada dize galama kada se to i pre radilo?zar mislite da se vlast 90-tih promenila?pa ste glasali i mislili "pa dacemo im jos jednu sansu"pa da li vi vidite ko su ministri?Velja,Mrka,Dinkic,Zarko....a vlast na celu sa Vucicem,Nikolicem,Dacicem...postava iz 90-tih kada se mutilo na veliko u svim sferama zivota!ovo je banana drzava sistem je ostao isti sa istim ljudima a ovaj siroti narod je toliko zatucan da gleda u Vucica kao u boga a on im izabra ministre po partijskoj liniji koji nemaju pojma,a jos plus nas zaduzuju i teraju u bankrot...ili sam ja lud i slep pa ne vidim i ne kontam neke stvari,ili sam u kolektivnom ludilu pa se osecam tako kao izolovan slucaj pa razmisljam na ovaj nacin za vecinu pogresno,jer kad god kritikujem ovu vladu na celu sa Vucicem ja popijem gomilu minusa na forumu,onda je stvarno meni potrebna edukacija,ja se izvinjavam

SinisaZ

pre 10 godina

Ako i nije direktna odgovornost ministra, odgovornost je njegovih potcinjenih, koje on treba da nadgleda, i koje je verovatno on i postavio! Kao prosvetni radnik mogu vam reci da nam u skolstvu vlada neverovatan haos i rasulo. Neko za to mora da odgovara.

Maja

pre 10 godina

,,Lako ću ja podneti ostavku, nije ovo posao koji moram da radim do kraja života, jer ja imam svoj posao profesora".

Ovo mu je za dzeparac,onako pride.Pa,nece,izgleda,da se udubljuje previse u taj,njemu usputni,posao!

neglasac

pre 10 godina

pitaj ministra poljoprivrede da ti pomogne, mozda moze neka decimala negde da se makne

nesposoban do nesposobnog al zato vole fotelje, dali bi vise od obraza za fotelju

odlika VLADE Srbije....koji je sledeci ministar na redu , ovo bi trebalo da bude na listama kladionica...postaje smehotresno
Ni deca vam nisu sveta...SRAMOTNO

Sofronije

pre 10 godina

Ponašanje ministra Obradovća je blago rečeno neodgovorno. Ko je odgovoran za ove propuste ako ne ministarstvo i resorni ministar?

Bata Raka

pre 10 godina

Dobro, bre! Jasno nam je... Smenite ga bez ovih budalaština koje idu preko grbače dece i roditelja. Rezultati svih testova za malu maturu (i prijemnih za srednje škole i gimnazije) poznati su redovno poslednjih 20 godina. Samo je ove godine to postao skandal (skandal je bio svake godine, da se razumemo). Kao, do sad nismo znali, a sad smo zgranuti... Ne mogu da verujem da treba da se izmaltretira cela generacija dece i njihovi roditelji da bi se napravio alibi za smenu ministra (i osobe) kakav je Obradović. NJemu nedostaje toliko osnovne normalnosti da mi ga je ponekad žao... Kao da je, siroma’ zalutao u ministarstvo. I sad se pravi tolika frka da bi se smenila takva osoba. Koljete vola za kilo mesa.

Sync

pre 10 godina

g. ministre, čemu ta postavka AKO bude potrebe podneću ostavku?! to vaše "ako" se već desilo i to je sada prošlo vreme i od vas se oćekuje nešto u prezentu, kao naprimer: PODNOSIM OSTAVKU! zbog propusta sa testovima iz matematike za osnovce odnosno malu maturu, a pravosudni organi ce istraziti kako su testovi iz matematike dospeli u javnost. tačka. to bi bila odgovorna izjava ili saopstenje. mnogo trazimo, znam. samo konstatujem sta je ispravno, a vi kao ministar obrazovanja trebalo bi da date primer deci kako treba i sta je ispravno, izmedjuostaloga.

Hombre

pre 10 godina

Ne , gospodine ministre, pitanje vaše odgovornosti dolazi na početku a ne na kraju, jer je , kako vi sami kažete, neko od vama podređenih učinio krivično delo, pa je u najmanju ruku moralno ispravno da se povučete sa te funkcije ( koju ionako obavljate traljavo i neuspešno , jer kao posledicu vašeg rada imamo ne samo ovaj skandal sa testovima već i opšte stanje u prosveti koje je jadno), i pustite pravosudne organe da bez vas na čelu resora utvrde koja karika u resoru je zakazala.

Bagzi

pre 10 godina

Obradovic : Ako sam ja kriv, idem .
Ali posto sam siguran da nisam kriv ostacu do kraja mandata.
Nemoj da se lazemo ,ko je u ovoj nasoj zemlji svojevoljno sjahao sa fotelje. Sad se setih da je jedan neobavesteni mozda to uradio.

POKLEKILI - SMO

pre 10 godina

Konacno da je Ministar prosvete Zarko Obradovic shvatio da je on odgovoran, jer je na celu Ministarstva. Pa nije valjda odgovorna higijenicarka. Slazem se da MUP utvrdi koje krivac, da isti po Zakonu odgovaraju. kako vise nikada nikom nebi palo na pamet da cini ovakve gluposti.

mladen

pre 10 godina

Mozda niste krivi z a to sto je neko ukrao ispitna pitanja ali to ce otkriti policija koju vodi vasa partija ako uopste otkrije.
Krivi ste sto ste na celu Ministrastva koje vec 5 godina od kad ste vi na celu organizuje ispite kao da smo u kameno doba i niste uradili nista da unapredite sistem. Razvojem IT (internet tehnologije)je moguce obaviti te i takve ispite monogo jednostavnije i sigurnije,ja sma nedavno plagao GMAT za americki univerzitet a polaganje je bilo putem interneta iz Budimpeste. Krivi ste jer neznate da razmisljate a necete da nadjete nekog ko zna da bi vas posavetovao jer bi postao nepozeljan prvo od vas pa svih nesposobnjakovica oko vas jer bi znao mnogo vise od vas i svih oko vas. Krivi ste!

predrag

pre 10 godina

"ako je neko kriv iz ministarstva,bice smenjen ako je neko drugi takodje ce snositi posledice".Pocini se krivicno delo i kazna je smena???Ili jos bolje premestaj u drugo ministarstvo??? Zato smo tu gde jesmo i ne bi vise trebali da kukamo kako je uvek neko drugi kriv za nasu sudbinu!!!

dudule

pre 10 godina

Kakve sve to veze ima ?? što reče kasirka u mojoj samousluzi,koja budalaština da neko ko je imao sve petice od 1-8 polaže nekakav završni ispit,a drugo ovi ostali koji će imati minimum i koji su se provlačili od 1-8 ako ima vezu,/a ko nema ?/ biće upisan gde hoće.Srpska posla.

Valter

pre 10 godina

"Bilo je priča da su testovi poznati i da je bilo mnogo prepisivanja, a preliminarni rezultati koje mi imamo iz preko 50 odsto školskih uprava su na nivou kao prošle godine, možda čak i malo slabije." Daj Obradoviću,tu priču ne možeš prodati ni toj deci koja treba da polažu prijemni...Naravno da neće doći svi do tih testova,već samo "odabrani" tj. mamini i tatini sinovi.

Dulex

pre 10 godina

"Moja odgovornost nije sporna, ali ona dolazi na kraju." - interesantno, izgleda da samo kod nas ministri poslednji odgovaraju za greške i propuste svojih ministarstva. Zašto onda primaju najveću platu u ministarstvu kada tvrde da njihova odgovornost dolazi na kraju?

Bijek

pre 10 godina

S obzirom da Žarko ne mora da bude ministar jer je već profesor, mi svi Srbi (i ostali nesrećnici građani Srbije) možemo da se uhvatimo za uši i da igramo a posle da odemo na Adu da se kupamo.

Mira

pre 10 godina

Ministre Obradoviću, pao si na ispitu.Ovo je nevidjen skandal. Podnesi ostavku Obradoviću, to je jedina satisfakcija istraumiranoj deci i roditeljima.

Gospojinka

pre 10 godina

"Moja odgovornost nije sporna, ali ona dolazi na kraju." Kakav je ovo nakardani stav- nije odgovornost gospodina na kraju,vec valjda je najogovorniji kao ministar.Svako iole moralan i realn bi se postideo što je do ovog događaja došlo i preuzeo potpuno odgovornost.

...sve sve ali nista

pre 10 godina

ma jok..ja sam kriv! ali nemoj da brines...tebe gde god da stave lezi ti....ti mozes za sve da budes ministar...nista ne znas!!

Njanja

pre 10 godina

Auuu, bre Obradovicu! Daj bre tu ostavku, ne blamiraj se vise, kakvi krivci, kakve istrage, pa TI bre kao ministar, kao najmerodavnije lice, nisi u stanju da sacuvas testove!

caki69

pre 10 godina

glasao sam za Vas tj. SNS i smatrao sam prilikom ovakvih kikseva da ce biti normalno podnositi ostavke kad ono sve po starom.Alo Vucicu jedino jos malo verujem tebi,smenjuj preduzimaj prave korake ili ode i Ti niz vodu

NANI

pre 10 godina

Za ovu bruku i sramotu Ministar prosvete Zarko Obradović da ima makar malo morala bi vec podneo ostavku, a ne bi cekao da se celokupna javnost pobuni, da MUP utvrdi odgovornost.

Marioneta

pre 10 godina

Da je ovo "politicki" razlog zbog kojeg zele da te smene, verovatno i jeste. Da si nestrucan za obavljanje tog posla, JESI kao i 90% ostalih funkcionera u nasoj maloj zemlji.

A taj liga sampiona-cirkus sa javnim izvlacenjem kuglice sa "brojem" kombinacije pitanja za prijemni u SREDNJE skole je jedno veliko ruglo i uvek me jeza prodje pri gledanju istog.

P.S.
Mogli ste kuglice da nazovete: Sex-Droga-Bodiroga... bio bi zanimljiviji zreb nego ovo 1-2-3

karasi

pre 10 godina

Jedno je jasno testove je čuvala policija, ko je ministar policije? Ivica Dačić on treba da podnese ostavku. Kakav Obradović on čovek. nije kriv premijer neka sada objasni šta se desilo.

Марија

pre 10 godina

Што би човек био крив кад се месецима причало о томе како ће на завршном бити и познати задаци? Није баш речено да ће бити 100% познати, али нећемо сад да цепидлачимо.

ivan

pre 10 godina

Kada se tako nesto desi u stranoj zemlju gde ljudi imaju moralbu obavezu i nece da im se ime provlaci kroz razne medije.Oni onda podnose monentanu ostavku.A kod nas je uvek neko drugi "u lancu",kriv.Zalosno jel da?

Scopulus

pre 10 godina

Žalosno je ko su danas profesori, nastavnici i ministri(čast izuzcima). Kakva nam je struktora prosvete, prosto je i čudno što još ima dobrih đaka i studenata.

Sky

pre 10 godina

Pa svake godine ista prica.....uvek su se valjali testovi al eto ove godine resili aj malo da pravimo frku i jurimo "krivce",da malo marva bude zaokupljena i nekim drugim temama a ne gorucim :-)

blago onom ko zna da ne zna a zeli da zna

pre 10 godina

@da li znate da su različiti zadaci na srpskom i na mađarskom jeziku??? čija je ovo greška???
(isidora, 19. jun 2013 13:15)

Naravno da su razliciti, kao i testovi na bugarskom, rumunskom, albanskom... U pitanju nije test 'srpskog' nego test 'maternjeg' jezika koji je, gle cuda, u Srbiji bas srpski za vecinu onih koji ga polazu. Testovi se prave na jezicima svih nacionalnih manjina i testiraju, naravno, gramaticka i pravopisna pravila svakog pojedinacnog jezika.

ivan

pre 10 godina

Ovaj oslikava celu drzavnu strukturu. Njemu trebaju da kazu i nicega nemoze da bude sam svestan.
Da ti si taj koji kao ministar je odgovoran za ukupno funkcionisanje obrazovnog sistema.

peerrraaa

pre 10 godina

e da nije DS zatrazio ostavku, jos bih i poverovao da je sve ovo plod pojedinca... ovako bas i nisam siguran... vise mi lici na aferu aflatoksin, kada su trazili ostavku Knezevica...

Nemanja

pre 10 godina

To je procurelo odma unutar stamparije. DOvoljna je 1 sekunda da se fajl prenese na telefon ili da se papir prosvercuje kroz gace..

pfaih

pre 10 godina

Ima potrebe gosn. ministre za ostavkom ima. I to ne samo zbog ovoga. Posle 150 godina ukidate odeljenja u gimnazijama u Nisu i Aleksincu, iako nema potrebe za tako necim, jer cak u Aleksincu ima i vise djaka od broja slobodnih mesta u srednjim skolama. Sa druge strane, posle protesta, potpisali ste protokole po kojima ce odeljenja biti vracena u dopuni konkursa i naravno niste ih vratili. Da ne pominjem da to nisu jedine ostecene skole. A o drugim stvarima kako se urusava skolstvo ne bih dalje duzio.

vrh

pre 10 godina

Ma dajte, pa kad je ministar bio kriv, shvatam vasu velikodusnost u preispitivanju krivice ali ne treba, naci cemo vec nekoga ili ce se zaboraviti, samo polako. Nemojte odmah da prihvatate odgovornost...hahaha

arhimed

pre 10 godina

Ne treba olako donositi presudu. Velika mi je zelja da se sazna ko i kako je u javnost izneo testove. Nadam se da ce policija uspeti da udje u trag onima koji su to ucinili i mislim da to nije tezak zadatak za njih. Zna se ko je imao pristup dokumentima, kako se ona cuvaju i taj krug ljudi je vrlo mali. Zasto je to uradjeno je kljucno pitanje. Vrlo je moguce da je upravo uradjeno iz politickih razloga da bi se krivica svalila na ministra. Ako je tako, ne treba ministar da odgovara nego nalagodavci. Ako je ceo slucaj nastao kao posledica javasluka u ministarstvu, onda je krivica ministra.

bivsa studentkinja tehnike

pre 10 godina

Tako sam ja dva puta poklekla na matematici II pre jedno trideset pet godina.Ubijali su me trostruki i krivolinijski integrali.

Goran

pre 10 godina

Biće na kraju vuk pojeo magarca, jer tako funkcioniše srpska demokratija. Tako je bilo sa ministrom Kneževićem oko mleka, pa kada nije podneo ostavku ili bio smenjen kada je mleko direktno uticalo na zdravlje naše nacije, šta onda očekivati oko provaljenih testova male mature. Kao da je vladi i ministru bitno školovanje mladih generacija, jer ministar i sam kaže da mu je ovo drugi posao koji i ne mora da radi, a u stvari i ne ume da radi. I zato bi bilo moralno???? da ode sam dok još ima malo dostojanstva.

VladimirUE

pre 10 godina

Novi sistem obrazovanja u Srbiji: nafatiraj pare pa si kupi diplome, pocni od male mature, autor preCednik sa kupljenom diplomom mastera Toma Diploma licno.

mornar

pre 10 godina

Pre dvadeset godina upisivao sam sina u srednju školu.Polagali su se prijemni ispiti ali u školi u koju želiš da se upišeš.Na sam dan ispita na ulici su se kupovala rešenje testa cena je bila 50 maraka.

Medved

pre 10 godina

Sreća u nesreći je pa postoji autonomija Univerziteta i fakulteta pa ne mogu mnogo da se mesaju. Druga stvar ... Moramo da shvatimo da oni svoj posao rade perfektno! Nisam ironičan,sarkastičan i ne šalim se... oni zaista svoj posao rade odlično.

KINEZ

pre 10 godina

Organizator testiranja je Ministarstvo prosvete, a svi ostali su samo izvršioci, kojima se ne umanjuje odgovornost. Samim tim kao prvi čovek u lancu odgovornosti Obradović, ako je moralan čovek, treba da podnese ostavku.

Darko

pre 10 godina

U eri raznoraznih podmetanja i iznošenja prljavog veša, ne bi me čudilo da i iza ove afere stoji prikriveni - politički obračun, možda ideja pojedinca ili organizovane grupe.

goran

pre 10 godina

jeste, blamaža je, i obradović je nesposoban. dokazao je nebrojeno puta da nema pojma, ali ove stvari se dešavaju, prošle nedelje i u Holandiji.

GAJA

pre 10 godina

Pa gospodine ministre imate velike šanse da uđede u riplijevu rubriku verovali ili ne i samom ovakom jadnom organizacijom testiranja ste naneli veliku štetu Srbiji koja se na svim frontovima bori za poboljšanja ugleda, a da ne računamo i na ogromne troškove roditelja u celoj zemlji koji su morali ponovo da šalju decu u škole. Rešenje je vaša ostavka.

Srbin 100%

pre 10 godina

Stvarno ne razumem da posle ove bruke i sramote ovaj covek nema ni trunke morala i umesto da podnese ostavku on nalazi neke neubedljive izgovore

Jovan

pre 10 godina

O tome ko treba da podnese ostavku ili ne, treba rasparavljati tek kada se utvrdi i dokaže kako se test nasao na ulici.Zasto Ministar prosvete podnosi ostavku ako je npr neki policajac napravio propust i nije bio gde treba da bude da spreci kradju? Jel onda treba Ministar policije da podnese ostavku ili je i Ministar prosvete i dalje kriv zbog toga? Samo besnite u rulji i ne razmisljate ni o čemu.

Realan

pre 10 godina

Covek je samo realan. Eto deca uce, trude se i upisu zeljenu srednju skolu. Tu ih odgale sa petnaestak predmeta i suludim programom. Onda upisu fakultete, zavrse ih nekako i sta onda... Gde ce sutra da rade, sta ce da rade...

peerrraaa

pre 10 godina

e da nije DS zatrazio ostavku, jos bih i poverovao da je sve ovo plod pojedinca... ovako bas i nisam siguran... vise mi lici na aferu aflatoksin, kada su trazili ostavku Knezevica...

arhimed

pre 10 godina

Ne treba olako donositi presudu. Velika mi je zelja da se sazna ko i kako je u javnost izneo testove. Nadam se da ce policija uspeti da udje u trag onima koji su to ucinili i mislim da to nije tezak zadatak za njih. Zna se ko je imao pristup dokumentima, kako se ona cuvaju i taj krug ljudi je vrlo mali. Zasto je to uradjeno je kljucno pitanje. Vrlo je moguce da je upravo uradjeno iz politickih razloga da bi se krivica svalila na ministra. Ako je tako, ne treba ministar da odgovara nego nalagodavci. Ako je ceo slucaj nastao kao posledica javasluka u ministarstvu, onda je krivica ministra.

smesno

pre 10 godina

@besna baka
Ako su dobri djaci uradili test lose, onda se treba zapitati kako su uopste bili dobri djaci. Test je bio smesno lak, sramota je da ga bilo ko lose uradi, a pogotovu "dobri djaci".

Sava Drugi

pre 10 godina

Obradović nije ni trebao da bude na ovom mestu, ali za ovo nije kriv.

Krivi su roditelji koji su kupovali testove. Oni treba da se nahvataju i da se pošalju u Padinsku Skelu da kraja novembra da rade sve poljske poslove sve dok se ne završi vadjenje repe.

Ne samo zato što je krivično delo i za onoga ko prodaje i za onoga ko kupuje testove, nego zato što su i osakatili svoju rodjenu decu. Ta deca nikada neće znati matematiku.

Najgore od svega je što će neko od tih dece jednog dana biti ministar. I onda neće smatrati da je loše krasti...

goran

pre 10 godina

jeste, blamaža je, i obradović je nesposoban. dokazao je nebrojeno puta da nema pojma, ali ove stvari se dešavaju, prošle nedelje i u Holandiji.

Ger-mann

pre 10 godina

"Ako sam ja kriv, podneću ostavku" - pa covece, ti si ministar, nisi u stanju da obican ispit organizujes kako treba, ko je drugi kriv ako nisi ti ?

Darko

pre 10 godina

U eri raznoraznih podmetanja i iznošenja prljavog veša, ne bi me čudilo da i iza ove afere stoji prikriveni - politički obračun, možda ideja pojedinca ili organizovane grupe.

besna baka

pre 10 godina

Prof Obradovic izvodi dokaz da test is srpskog jezika nije bio poznat na osnovu toga sto su rezultati testa ove godine slabiji nego prosle i da je nesrazmeran broju vukovaca. Pitanje za prof Obradovica: da li mu je poznata raspodela rezultata ispita u odnosu na uspeh ucenika? Jer i beogradski vrapci znaju da su dobri djaci uradili lose a losi djaci dobro. Valjda se to zove obrnuta srazmera. Zbirni rezultat ne zavisi od raspodele.

Metafizičar

pre 10 godina

Da pogledamo, metafizički, šta stoji iza ovog skandala koji je po mom mišljenju isfabrikovan. Očigledno, mala matura nije više potrebna iz razloga što je više mesta u srednjim školama nego djaka koji ih upisuju. Drugim rečima:bela kuga je učinila svoje. Dalje, situacija u prosveti u ovakvom kontekstu sa viškom mesta za učenike je neodrživa, i budžet ne može da podnese tolike izdatke. Potreban je bio povod, nešto veliko da se desi, kako bi se dobila saglasnost javnosti u vezi sa drastičnom reformom školstva, i otpuštanjem viška zaposlenih u prosveti, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama. Upravo su se ovom blamažom sklopile sve kockice. Male mature više nema (zadovoljna javnost), reforma školstva, rasterećenje gradiva (zadovoljna javnost), otkazi višku prosvetnih radnika, ušteda u budžetu, ostaju najbolji, podizanje kvaliteta nastave (zadovoljna javnost koja odobrava harangu na prosvetne radnike). Ništa se ovde slučajno ne dešava. I proteklih decenija su se prodavali testovi u prolazu na Zelenom vencu, pa niko nije snosio odgovornost.

Jovan

pre 10 godina

O tome ko treba da podnese ostavku ili ne, treba rasparavljati tek kada se utvrdi i dokaže kako se test nasao na ulici.Zasto Ministar prosvete podnosi ostavku ako je npr neki policajac napravio propust i nije bio gde treba da bude da spreci kradju? Jel onda treba Ministar policije da podnese ostavku ili je i Ministar prosvete i dalje kriv zbog toga? Samo besnite u rulji i ne razmisljate ni o čemu.

mornar

pre 10 godina

Pre dvadeset godina upisivao sam sina u srednju školu.Polagali su se prijemni ispiti ali u školi u koju želiš da se upišeš.Na sam dan ispita na ulici su se kupovala rešenje testa cena je bila 50 maraka.

Medved

pre 10 godina

Sreća u nesreći je pa postoji autonomija Univerziteta i fakulteta pa ne mogu mnogo da se mesaju. Druga stvar ... Moramo da shvatimo da oni svoj posao rade perfektno! Nisam ironičan,sarkastičan i ne šalim se... oni zaista svoj posao rade odlično.

caki69

pre 10 godina

glasao sam za Vas tj. SNS i smatrao sam prilikom ovakvih kikseva da ce biti normalno podnositi ostavke kad ono sve po starom.Alo Vucicu jedino jos malo verujem tebi,smenjuj preduzimaj prave korake ili ode i Ti niz vodu

Ana

pre 10 godina

U Beogradu će prosek iz srpskog biti po 17 poena, a u unutrašnjosti po 7, zato što je test bio prilično težak. Nisu prestonička deca pametnija od nas, zato poništite test i dajte nam novi, al se potrudite da imamo svi podjednake uslove za polaganje!

Realan

pre 10 godina

Covek je samo realan. Eto deca uce, trude se i upisu zeljenu srednju skolu. Tu ih odgale sa petnaestak predmeta i suludim programom. Onda upisu fakultete, zavrse ih nekako i sta onda... Gde ce sutra da rade, sta ce da rade...

Misha

pre 10 godina

Nije ministar kriv što je naš narod toliko iskvaren da su nam i deca toliko postala kvarna da će koristiti svaki način da na prijemnom prođu bolje od onih koji su sposobniji od njih u znanju. Ovo je problem totalne dekadencije društva i uzalud su čak i realna znanja i kvaliteti znanja onih đaka koji imaju ovakav karakter, jer kako varaju i kradu pozicije sada, šta će tek raditi ovako izopačene savesti i morala kada odrastu?

Jedan kolega jednog mog poznanika profesora, požalio mu se kako su mu studenti na koledžu u Americi jako podbacili na zadnje ispitu, kada ih je zamolio da ispit rade bez upotrebe udžbenika, samo na osnovu onoga što su sami naučili na času. Poenta je što su oni taj domaći radili kod svojih kuća, na poverenje da neće prepisivati. Kada Amerikanci budu pali na nivo na kojem se mi nalazimo danas, biće to ne samo njihova propast, već propast čitavog sveta, jer svet ne može opstati ako je većina tako iskvarena, kao što smo to mi danas, kada nam se deca hvale što su uspela da ostvare lažne rezultate, bez poštenog rada i znanja. Ko uči samo da otalja i da prevari, on isto tako i svoj posao posle radi samo da otalja i da prevari. Pa ko nam je posle kriv što u zdravstvu i drugim granama, ljudi rade sve neprofesionalno ili poluprofesionalno, kada takav duh formiramo u svemu?

matematicar

pre 10 godina

Jadna deca na 38 stepeni. Ukinuti test koji ne znaci nista, osim da se uzimaju pare za spremanje i da ovi iz ministarstva imaju 'sta da rade',a ne znaju ni to da odrade kako treba!!!

Necu_u_Tor

pre 10 godina

Citam u drugoj vesti da je policija "bezbedno" razvela testove u svaki kraj nase lepe zemlje. Divno.

Ono sto me ipak kopka je koliko je policajaca ucestvovalo u tome? Da li mozemo da zamislimo polazak pa bar jedno 3-4 hiljade vozila ispred mesta gde su testovi stampani u cik zore. Hiljade automobila razvozi po dva lista hartije... Savrseno, kao konjica u XVII veku. E sad pitanje - koliko to kosta? Koliko je skola moglo da se renovira za taj novac, i ko ce to da plati? I ko snosi odgovornost sto je u sred najgore krize potroseno desetine hiljada evra?

Sto to niste pitali ministra? I da li ce ta fantomska, "odgovorna" licnost to vracati celog zivota, ili mozda sam gospodin ministar, od svoje profesorske plate na Mega univerzitetu?

Mashinac

pre 10 godina

Nakon 10 godina i za tebe mora da se ogranizuje 5. "septembar"
unistio skolstvo, najteze pitanje na ispitu kako se pise "trijumf" i da li se "ne znam" pise odvojeno ili sastavljeno
da ne govorim sta je sa naukom od kako su je pripojili
pa naneo si vise stete nego svi ratovi i prirodne nepogode do sada

dada

pre 10 godina

Svi pisu kako su deca u Beogradu na prevaru dosla do testova iz srpskog. Mozda i jesu, ne znam, ali ne mozete okriviti svu decu. Ima ih i postenih koji zive u glavnom gradu. Moja cerka ima svih 20 poena, ali ne na prevaru. Vukovac je, djak generacije, oba probna prijemna je uradila najbolje u svojoj skoli. Drago mi je sto je matematika odlozena, neka se vidi pravo znanje.

Sky

pre 10 godina

Pa svake godine ista prica.....uvek su se valjali testovi al eto ove godine resili aj malo da pravimo frku i jurimo "krivce",da malo marva bude zaokupljena i nekim drugim temama a ne gorucim :-)

Bata Raka

pre 10 godina

Dobro, bre! Jasno nam je... Smenite ga bez ovih budalaština koje idu preko grbače dece i roditelja. Rezultati svih testova za malu maturu (i prijemnih za srednje škole i gimnazije) poznati su redovno poslednjih 20 godina. Samo je ove godine to postao skandal (skandal je bio svake godine, da se razumemo). Kao, do sad nismo znali, a sad smo zgranuti... Ne mogu da verujem da treba da se izmaltretira cela generacija dece i njihovi roditelji da bi se napravio alibi za smenu ministra (i osobe) kakav je Obradović. NJemu nedostaje toliko osnovne normalnosti da mi ga je ponekad žao... Kao da je, siroma’ zalutao u ministarstvo. I sad se pravi tolika frka da bi se smenila takva osoba. Koljete vola za kilo mesa.

zex

pre 10 godina

ja mislim da su za propast i potonuce ove Srbije glavni i odgovorni krivci ovi iz SPS-a. Pogledajte njihove ministre i kako se ponasaju,koliko su bahati, kod njih princip odgovornosti ne postoje. Izrabljuju ovu Srbiju 20 i kusur godina. Dokle cemo da gledamo Obradovica, Mrkonjica, Dacica(koferce), Djukic Dejanovic, Bajatovica i ostale kako unistavaju ovu zemlju? Nadam se do prvih sledecih izbora,narod je video sve.

Dejan

pre 10 godina

Ovim putem molim sve nastavnike da pomognu maturantima oko ovog testa i na taj način obezvrede ovaj cirkus koji je napravljen i time iskažu revolt prema neefikasnom ministarstvu i konceptu školstva u Srbiji.
Šteta je načinjena đacima, emotivno, moralno i finansijski ... naravno da je bio provaljen i Srpski kao i matematika ... A neki su se za ovo spremali 10 meseci, jednom ili dva puta nedeljno i dali silne pare za pripremu i verovatno se ponavljam ali bruka i sramota države ... Jedina realna stvar je bila da se deci posle ovoga dozvoli upis na osnovu prolaznosti od 5. do 8. razreda i da Dačić koga smatram efikasnijim delom "njegovog" dela koalicione vlade, razmisli koga drži pored sebe i kako to utiče na njegov rejting kao i rejting same vlade.
A Gospodin direktor određene BG-škole koji se sinoć vrteo na TV-u, mogao bi Gospodinu obradoviću i bukvalno biti politički komesar, ispao je prava karikatura, poniženje je za struku.

marija

pre 10 godina

Hocu li se jednom probuditi u zemlji u kojoj ministar za ovakav skandal odmah podnosi neopozivu ostavku, bez jedne reci?
Ili ce biti nikom nista kao sa trovanjem dece i nacije aflatoksinom i belim medvedom od ministra poljoprivrede?
Hocemo li nauciti napokon sta znaci rec ODGOVORNOST?

karasi

pre 10 godina

Jedno je jasno testove je čuvala policija, ko je ministar policije? Ivica Dačić on treba da podnese ostavku. Kakav Obradović on čovek. nije kriv premijer neka sada objasni šta se desilo.

japanka

pre 10 godina

U Japanu se sudare vozovi - ministar saobraćaja podnese ostavku istog dana, a ovaj naš bi rekao ''Nisam ja vozio, neću da podnesem ostavku!''

sale

pre 10 godina

Samo me zanima da li bi gospodin ministar svoje dete izlagao ovolikom stresu i terao ga da na plus 40 u uglavnom prevrucim salama polaze test od kojeg mnogima zavisi upis u zeljenu skolu mislim da ne bi ako ih vec nije upisao u privatne skole koje mnogi ne mogu da dosegnu, i ako postoji sumnja da je i srpski prepisan a sto ne bi kad su ukrali matematiku sto ne bi i srpski treba ove godine ponistiti maturu i decu upisati po ocenama iz skole niko nije stelio ocene ne racunajuci na ovakav rasplet tako da bi upis bio vrlo fer i otklonili bi svaku sumnju u neregularnost a za neke sledece mature neka se bolje organizuju ovako meni roditelju osmaka ostaje gorak ukus u ustima.

Марија

pre 10 godina

Што би човек био крив кад се месецима причало о томе како ће на завршном бити и познати задаци? Није баш речено да ће бити 100% познати, али нећемо сад да цепидлачимо.

neglasac

pre 10 godina

koji idiot je pomerio test na 12h umesto da deca polazu ujutru.
12h-14h kad je temperatura 40stepeni..bas skolske ucionice imaju klime
kao da deci nije dovoljno stresa....

nogu u zadnjicu momentalno ministru

Aca32

pre 10 godina

Kakav lik... pa ne nego je moja baba kriva i treba da podnese ostavku... On bi trebalo pod hitno da bude smenjen jer ne nesposoban. Sto preventivno nije ukljucio MUP kad je i prosle godine bila ista stvar sa testovima? Što nisu testovi štampani na bezbednom mestu... Ma šta god da je i kako god da su testovi procureli on je kriv jer je njegov posao bio da ne procure, a kao ministar imao je na raspolaganje sve čime država raspolaže, a to je mnogo. Kakva bruka, da država ne može da organizuje testiranje đaka... a ovaj još ima obraza da kaže da će podneti ostavku "ako ima potrebe". Pa ima gospodine ministra itekako.
Ps. Mogao bi Gospodar Vučić nešto da preduzme :)

Njanja

pre 10 godina

Auuu, bre Obradovicu! Daj bre tu ostavku, ne blamiraj se vise, kakvi krivci, kakve istrage, pa TI bre kao ministar, kao najmerodavnije lice, nisi u stanju da sacuvas testove!

demistifikacija

pre 10 godina

već duže vreme nam je školstvo u bedaku, ali je sunovrat počeo kad su novokomponovani političari sa predsednikom države na čelu pokazali da se do diploma može doći falsifikatima, kupiti na tržištu kao svaka roba, da možeš postati 'dipl. nešto' ako se 'snađeš'...
deca i roditelji su se brzo uklopili u taj trend.

ZarkoObrad

pre 10 godina

Ако није дао оставку због оволике смртности деце на екскурзијама шта је један намештени испит за Жарета.

I nepomišljaj da daš ostavku, ipak je to fotelja...

pre 10 godina

Današna vest: "Učenik ubio profesora dilera".

Samo mi kaži kako je ovaj dobri čika prošao sve provere i postao profesor u školi. Možda zato što je odranije imao poznanstva u policiji, tužilaštvu i sudstvu. Ovo zadnje sam zaključio kad sam pročitao tu vest.

juznjak

pre 10 godina

Školstvo je uništeno i nema mu spasa. Deca (najvećim delom) nisu zaslužila dobre ocene. One su im poklonjene zarad dobrog proseka škole! Zamislite odeljenje V razreda od 32 učenika u kome je 26 ili 27 njih odlično (od toga 2/3 sa svim peticama) a ostali su vrlo dobri. To nikada nije bilo i neće ni biti. Ono što (i kako) uče je tako
koncepirano da nam deca budu nepismena po završetku školovanja...Mada, ionako će ih 80% završiti sa pivom ispred dragstora ili u kladionici. Ostavka!!!!

glas razuma

pre 10 godina

Dakle ne mogu da verujem. Ostavka dolazi na kraju ? Stvarno ? A ne na pocetku ministre ? :)) Postoje nadlezni organi za istrazivanje, a jedan castan (ali to jeste deficitarno u politici) politicar bih ODMAH podneo ostavku. No dobro, vec vidjeno. Koji je to stres za decu a i roditelje da dolaze ponovo na test... Sramota zaista.

Aleksandar 7070

pre 10 godina

Ministre nije prvi put. Prosle godine su se isto prodavali prijemni , na N. Beogradu . Nudjeni su i u jednoj skoli na Zvezdari vece pre prijemnog ali deca nisu kupovala. Vrsile su se prituzbe ,ali ste to olako odbacili. Ostavkaaaaaaaaaa......dosta nam decu zaglupljujete i ucite ih da nema potrebe da se obrazuju.

Student

pre 10 godina

Ovaj "čovek" bez stida i srama učestvuje u sistematskom uništavanju obrazovanja na svim nivoima. Žarko, vrati se na Megatrend i ne izlazi odatle!

bivsa studentkinja tehnike

pre 10 godina

Tako sam ja dva puta poklekla na matematici II pre jedno trideset pet godina.Ubijali su me trostruki i krivolinijski integrali.

Valter

pre 10 godina

"Bilo je priča da su testovi poznati i da je bilo mnogo prepisivanja, a preliminarni rezultati koje mi imamo iz preko 50 odsto školskih uprava su na nivou kao prošle godine, možda čak i malo slabije." Daj Obradoviću,tu priču ne možeš prodati ni toj deci koja treba da polažu prijemni...Naravno da neće doći svi do tih testova,već samo "odabrani" tj. mamini i tatini sinovi.

psiholog

pre 10 godina

Ma nemoj molim te kako cemo bez tebe... I Mrkonjica da uzmes za ruku pa laganim korakom u nepoznatom pravcu...Kako li pojedini ministri jos imaju obraza da se busaju i dure tu....

besna baka

pre 10 godina

Bravo profesore na izvodjenju dokaza da test iz srpskog jezika nije bio poznat. Rezultati ispita nisu dovoljan podatak, pogledajte raspodelu prema uspehu ucenika. Losiji djaci imaju bolje rezultate a bolji djaci su losije uradili - zbirni uspeh ostaje isti. Sta Vam to govori?

Hades

pre 10 godina

I da nekim cudom nisi kriv. Treba da odes i da se pokrijes rukama i nogama. I zbog sukoba sa studentima i zbog gresaka u skolskim knjigama i sad zbog ispita sto lete ulicama i dele se kao reklame. Zato treba da odes i sto si jedan od mnogih grobara obrazovnog sistema ove nesretne zemlje..

Toliko

pre 10 godina

Kad vidim ovu zatupljenu facu... Pa i ako ga smene samo ce da ga posalju za ambasadora ili u neki upravni odbor i ima da dovedu opet nekog takvog intelektualca. U pravu su svi koji su se od nas odcepljivali ili odlazili u inostrastvo bar im ovakvi ne kroje kapu. I to nije kriv ovaj na slici, ova drzava ima ispravne izbore, a politicari nisu pali sa Marsa nego su izasli iz naroda. Toliko.

Pedja

pre 10 godina

Pitam se kako bi prošao kad bi bio toliko kriv za sličnu stvar na "MegaTrend" - u. Norrmalno da treba da ode... Riba smrdi od glave!

Naučnik

pre 10 godina

1. Prosveta je u očajnom stanju. Sve ovo oko male mature je samo kap koja je prelila čašu i pokazala koliko zapravo sve ne funkcioniše 2. Nauka u očajnom stanju. Naučnici nemaju para za osnovna istraživanja. Školujemo đake 8+4+4 godine o državnom trošku, i onda one najbolje studente ne možemo da zaposlimo u nauci, pa ih lepo isporučimo kao gotov paket Nemačkoj, sa sve mašnicom oko vrata. 3. Tehnološki razvoj- nepostoji. Ne misli li ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da je nešto od svega ovoga njegova krivica? OSTAVKA.

Geometar

pre 10 godina

ministar kaze da deca moraju da se uozbilje i da prestanu da kupuju testove. Zamislite prosvetni radnik kaze deca su kriva jer da nema kome da se prodaju , testovi se ne bi ni krali. Pa i njehov deda Tito je znao da su studenti u pravu . Ovaj Zarko, pa slavica i Mladja, Mrkonja i Velja; ljudi lupetaju gluposti i nikom nista .Oni smo dobijaju nove mandate pa predsednik mozes biti dva puta a ovi ( osim Slavice, ali stici ce ih ona) po 3-4 i vise puta ministri DOKLE....

Светлана Fox

pre 10 godina

Бивши министар Бубало је тренутно у притвору јер су му натоварили да, наводно, није урадио некакву анализу. Овај дудук је забрљао на једном од најважнијих задатака (искрено, забрљао је он све што је уопште могло да се забрља) али седи у скупштини одајући небески мир око себе.

MIlosav Radisavljević

pre 10 godina

Ne, gospodine Obradoviću dr. Žarko, ja sam kriv, što kao prosvetni radnik dozvoljavamo da mi vređate inteligenciju, ja koji sam završio Državni univerzitet u Beogradu, treba da napustim školu i oslobodim mesto nekome sa vaših studenata da dokusure i ovo malo što nam je ostalo od školstva. I još nešto verovatno je da su rezultati testiova isti kao i prošle godine, samo što u Surdulici i Vladičinom Hanu testovi nisu mogli da se kupe na ulici, već su se kupovali u Beogradu,uostalom kao i prošle godine, tako da je "rezultat" u nivou proseka...

Nemanja

pre 10 godina

To je procurelo odma unutar stamparije. DOvoljna je 1 sekunda da se fajl prenese na telefon ili da se papir prosvercuje kroz gace..

predrag

pre 10 godina

"ako je neko kriv iz ministarstva,bice smenjen ako je neko drugi takodje ce snositi posledice".Pocini se krivicno delo i kazna je smena???Ili jos bolje premestaj u drugo ministarstvo??? Zato smo tu gde jesmo i ne bi vise trebali da kukamo kako je uvek neko drugi kriv za nasu sudbinu!!!

Massacre

pre 10 godina

Ti si prijatelju pao onog trenutka kada si kao profesor(dekan) Megableje postavljen za ministra! Ne omalovazavam Megatrend(ja sam ga zavrsio),ali znam kako se tamo polazu ispiti(ko nema vezu ide svaki dan na predavanja i vezbe pa padne,a neki nisu videli zgradu fakulteta do ispitnog roka),pa si lagano tu praksu preneo u osnovne skole!

NANI

pre 10 godina

Za ovu bruku i sramotu Ministar prosvete Zarko Obradović da ima makar malo morala bi vec podneo ostavku, a ne bi cekao da se celokupna javnost pobuni, da MUP utvrdi odgovornost.

dudule

pre 10 godina

Kakve sve to veze ima ?? što reče kasirka u mojoj samousluzi,koja budalaština da neko ko je imao sve petice od 1-8 polaže nekakav završni ispit,a drugo ovi ostali koji će imati minimum i koji su se provlačili od 1-8 ako ima vezu,/a ko nema ?/ biće upisan gde hoće.Srpska posla.

Mira

pre 10 godina

Ministre Obradoviću, pao si na ispitu.Ovo je nevidjen skandal. Podnesi ostavku Obradoviću, to je jedina satisfakcija istraumiranoj deci i roditeljima.

Bojan

pre 10 godina

Ima posao profesora, ali mu je posao ministra hiljadu puta unosniji. Sto puta bi se radije odrekao posla profesora nego ministra. Koga bre taj folira?

Marioneta

pre 10 godina

Da je ovo "politicki" razlog zbog kojeg zele da te smene, verovatno i jeste. Da si nestrucan za obavljanje tog posla, JESI kao i 90% ostalih funkcionera u nasoj maloj zemlji.

A taj liga sampiona-cirkus sa javnim izvlacenjem kuglice sa "brojem" kombinacije pitanja za prijemni u SREDNJE skole je jedno veliko ruglo i uvek me jeza prodje pri gledanju istog.

P.S.
Mogli ste kuglice da nazovete: Sex-Droga-Bodiroga... bio bi zanimljiviji zreb nego ovo 1-2-3

Branka

pre 10 godina

Čuj ako... pa naravno da je kriv. Ali nekako mu se ne napušta fotelja, još malo pa će isfabrikovati dokaz kako je ovo sve bila medijska patka i kako niko zapravo nije imao test i on ne razume zašto su svi nadigli toliku galamu i on nipošto ne razume zašto se od njega traži da podnese ostavku. Taj problem nije imao kada je trebalo da otpusti učiteljicu koja je dozvolila deci da se igraju na ringišpilu koji nije imao dozvolu, bez obzira što ona tu objektivno nije kriva. Onaj ko je postavio ringišpil ni kažnjen ni spomenut, ali je ona nastradala. U ovoj priči je on kriv! Nije u pitanju politički progon "sirotog poštenog i nadasve posvećenog" ministra, već nam je, brate, dosta da nam takav jedan uništava generacije dece!

pfaih

pre 10 godina

Ima potrebe gosn. ministre za ostavkom ima. I to ne samo zbog ovoga. Posle 150 godina ukidate odeljenja u gimnazijama u Nisu i Aleksincu, iako nema potrebe za tako necim, jer cak u Aleksincu ima i vise djaka od broja slobodnih mesta u srednjim skolama. Sa druge strane, posle protesta, potpisali ste protokole po kojima ce odeljenja biti vracena u dopuni konkursa i naravno niste ih vratili. Da ne pominjem da to nisu jedine ostecene skole. A o drugim stvarima kako se urusava skolstvo ne bih dalje duzio.

Piter

pre 10 godina

Stvarno je neverovatno kako ljudi koji zauzimaju celne pozicije dozivljavaju svoju odgovornost, kao mogucnost da kaznjavaju i smenjuju podredjene koji naprave gresku, dok oni na vrhu i dalje "menadzuju"... uzas. Ok, kazni, otpusti, ali i ti daj ostavku jer i ti nisi svoj posao obavio kako treba, ti si taj koji nosi krajnju odgovornost za rad svojih ljudi. Posebno je ovaj lik iritantan, verujem da cak i SPS ima pametnijih ljudi za ovo veoma bitno mesto.

Đuro Perković

pre 10 godina

Vaša ostavka mora biti na početku, odnosno o d m a h. Krivce će tražiti drugi ljudi, jer oni koji nisu sprečili krađe ne mogu juriti lopove.

milutin

pre 10 godina

Naravno da treba da ode. Naravno da nije on "provalio" testove ali postoji nešto što se zove moralna odgovornost. On pojma nema šta je to kao što je i zaboravio šta je čojstvo kad je otišao iz svojih Berana...

skype

pre 10 godina

Ako nismo mogli jedan prijemni da obezbedimo da prodje normalnim tokom, sta ce mislite Evropa o nama, da smo nesposobni... bas nas zaglibi.

Mare

pre 10 godina

Ko je kriv? Ma opušteno Žarko, ma nema veze. Ma to je moglo svakome da se desi. Nemoj sad ti da se sekiraš i jedeš kao mlad mesec. Vidi ga, nasikirao se, prebledeo, muka mu. Zbog čega bre? Zbog ispita iz matematike? Sloba bre preoterao hiperinflaciju, ratove i svašta pa se nije zabrinuo, a ti zbog nekog maturskog ispita da se jedeš. Ma ajde, glavu gore. Nisi ti još sve uništio u prosveti. Ima još da se uništava. Ovo je samo početak. Nema sekiracije, nego ti sad ozbiljnije da se potrudiš pa da smisliš neku veću foru za prijemne na fakultete. Da im odložiš za dva meseca, na primer. Smisli neku priču, kao zbog čekanja datuma nismo u mogućnosti da istovremeno sa velikom pažnjom radimo i prijemni i čekamo datum. Misli su u Briselu, a glava na fakultetu. Ne ide to. Predajte vi deco dokumenta, a prijemni će biti organizovani jednog dana. Ili tako nešto. Vreme radi za tebe Žarko. Cepaj

Aleksandar

pre 10 godina

OSTAVKA! Dokazano je da je nesposoban. Ako iko zadrzava ovakve ljude po ministarstvima, treba napraviti demonstracije, jer ti isti nesposobnjakovici unistavaju drzavu. Da li vam je naorde sada malo jasnije?

vilina kosica

pre 10 godina

Kako sad da verujemo da nije procureo i rezervni test, posle onoga glavnog, nista se ne moze verovati. I nemojte molim vas da pricate kako je drzava kriv, drzava nista nije kriva vec Vi pojedinac

papucica

pre 10 godina

Sramota Obradovicu je tvoja kako je smel;o to da se desi, i pitam se kako narod sada da veruje da nije i drugi test procureo u javnost. Mislim da nikada nisi bio za ovaj posoa, pa nisi ni sada.

harlekin

pre 10 godina

Ni polaganje mature ne moze se odraditi bez ruznih stvari.postavi li iko pitanje:Gledaju li nas djeca? Stravicno je to da se ovaj pusti Balkan vadi iz svog gliba stotinama godina, da ludo ponavlja razrede, i sto stari narod kaze = Nikad Doma! Ima li trgovca, konobara, konduktera, taksiste koji ne krade? Ima li igdje doktora, sudije, inspektora, policajca da ti ne trazi mito? Znate li da to radi najmanje 2/3 njih radi svakodnevno? Jedino mozda znate da se o njima istina ne smije pisati u ovom vidu.

dr Mladja

pre 10 godina

Nerviram se, ode mi dete po ovoj vrućini da radi test iz matematike. Žarko je poslednji odgovoran, ministra policije nema ni da bekne, Predsednik nam poručuje iz blindiranog automobila da se vezujemo, Palma sa 100 jataka ode u Italiju da proučava pastu, a i dalje ne znamo koliko je bilo ljudi na Karleusinom koncertu.

Mosakis

pre 10 godina

Ministar ovako veliki propust svog ministarstva predstavlja kao malu gresku,ja mojih 30 godina nisam cuo da se ovako nesto desilo,tako da mu smena ne gine kada se provere sve okolnosti

neglasac

pre 10 godina

ovaj ne moze da sacuva ni list papira, drugi menja decimale da bi stvorio zdravo mleko, treci asfaltira puteve za koncerte ljubavnice, cetvrti nateze od Madlenke do novinara redom za dobrobit Srbije, premijer peva po kafanama, vice premijer vedri i oblaci i hapsi, predsednik mase diplomama...
kakva drzava.....NEPROCENJIVO

Nick_Cave

pre 10 godina

Ali kolko smo mi jadana i u mozak sakata nacija. kad dobiju resenja deca i ne mogu tih 20 resenja da nauce napamet nego moraju nositi resenja pa ih hvataju sa istim...vrvtno su im roditelji na nekim funkcijama silnim i bitnim a takodje bez mozga i morala.SRBIJO BEDNA,ko je nas sreo ni pakao mu nece tesko pasti.Izvinjavam se za recnik ali mnogo me je ovo pogodilo...
p.s. imam 25 god nemam decu, niti ikakav interes u ovoj temi,samo puko zapazanje i bes zbog oduzetosti mozga ljudi na funkcijama.urusava se drustvo lagano a da nismo ni svesni

Dejan Zima

pre 10 godina

Covek sistematski unistava obrazovanje godinama,od prosle vlade nije imao nijedno za da opet bude ministar,Dacicev kadar je jako los i zreo za ozbiljnu rekonstrukciju

smesko

pre 10 godina

ljudi, samo da ostanemo normalni... svi znaju ko je doticni gospon ministar, tako da je komentar suvisan. iskreno se nadam da ce se neki iz vlade uzeti u pamet

moje_ime

pre 10 godina

@(Django, 19. jun 2013 11:25)
Znam za taj slučaj. Taj isti mali (prezime počinje sa R) je viđen sinoć ispred škole Svetozar Marković kako dobija nešto kroz prozor i zatim se udaljava na motoru.
Direkor Lukić je partijski kolega ministra prosvete, čije dete ide u istu školu.
Svi su povezeni, i pokrivaju jedan drugom zadnjice.
Ne kontroliše se koliko paketa testova se dobija po školi. Jedan paket se otvori ranije i podeli nekima. Drugi se otvori na dan testa i sve regularno.

anonimus

pre 10 godina

Direktan krivac si ti Obradoviću,a pošto nemamo nikakvu vladu i nema ko da te kazni i otpusti,onda te molimo,potrebno je da daš ostavku,valjda si ukapirao da narod traži tvoju ostavku i nemešanje u prosvetu koju si upropastio načisto.Vrati se svojoj megableji!!!

milanchee

pre 10 godina

Ma ko je drugi kriv nego ti. Od kada si postao ministar (ne)obrazovanja, skolarcima je samo gore. I sad ovo - ne prebacuj krivicu na druge, nego dovidjenja!

James Bond

pre 10 godina

Strašno je saznanje da su neka deca mogla da ostanu bez upisa u željenu školu samo zato što se neko našao pametan i prodavao unapred rešenja.I strašno je to što bi neko prepisivanjem upisao školu ko ne zaslužujuje a deca koja su osam godina vredno i pošteno učila ne bi mogla da upišu želene škole....BRUKA!!!!!

BOZANA 63

pre 10 godina

Ako zeli da ode sa mesta Ministra prosvete kao covek koji se borio da imamo decu pametnu i strucnu, podnece ostavku, stavi brate tvoj potpis i daj ostavku, nadji neki drugi posao sa manje stresa. Ostaces upisan kao primer da si odgovoran covek,ako bude drugacije bices kukavica.

bbz

pre 10 godina

cekajte sta se cudite pa nekada su se kupovala resenja na ulici,i zasto se sada dize galama kada se to i pre radilo?zar mislite da se vlast 90-tih promenila?pa ste glasali i mislili "pa dacemo im jos jednu sansu"pa da li vi vidite ko su ministri?Velja,Mrka,Dinkic,Zarko....a vlast na celu sa Vucicem,Nikolicem,Dacicem...postava iz 90-tih kada se mutilo na veliko u svim sferama zivota!ovo je banana drzava sistem je ostao isti sa istim ljudima a ovaj siroti narod je toliko zatucan da gleda u Vucica kao u boga a on im izabra ministre po partijskoj liniji koji nemaju pojma,a jos plus nas zaduzuju i teraju u bankrot...ili sam ja lud i slep pa ne vidim i ne kontam neke stvari,ili sam u kolektivnom ludilu pa se osecam tako kao izolovan slucaj pa razmisljam na ovaj nacin za vecinu pogresno,jer kad god kritikujem ovu vladu na celu sa Vucicem ja popijem gomilu minusa na forumu,onda je stvarno meni potrebna edukacija,ja se izvinjavam

Ana

pre 10 godina

Ne treba on da podnese ostavku samo zbog ovoga, on lose radi, tj ne radi nista vec duze vreme. Nek ide na njegov "Megadance" za nista bolje i nije. Prosveta i nauka nam idu nizbrdo. Potpuno se slazem sa komentarom (Naučnik, 19. jun 2013 09:12)

blago onom ko zna da ne zna a zeli da zna

pre 10 godina

@da li znate da su različiti zadaci na srpskom i na mađarskom jeziku??? čija je ovo greška???
(isidora, 19. jun 2013 13:15)

Naravno da su razliciti, kao i testovi na bugarskom, rumunskom, albanskom... U pitanju nije test 'srpskog' nego test 'maternjeg' jezika koji je, gle cuda, u Srbiji bas srpski za vecinu onih koji ga polazu. Testovi se prave na jezicima svih nacionalnih manjina i testiraju, naravno, gramaticka i pravopisna pravila svakog pojedinacnog jezika.

SinisaZ

pre 10 godina

Ako i nije direktna odgovornost ministra, odgovornost je njegovih potcinjenih, koje on treba da nadgleda, i koje je verovatno on i postavio! Kao prosvetni radnik mogu vam reci da nam u skolstvu vlada neverovatan haos i rasulo. Neko za to mora da odgovara.

ivan

pre 10 godina

Ovaj oslikava celu drzavnu strukturu. Njemu trebaju da kazu i nicega nemoze da bude sam svestan.
Da ti si taj koji kao ministar je odgovoran za ukupno funkcionisanje obrazovnog sistema.

VladimirUE

pre 10 godina

Novi sistem obrazovanja u Srbiji: nafatiraj pare pa si kupi diplome, pocni od male mature, autor preCednik sa kupljenom diplomom mastera Toma Diploma licno.

Django

pre 10 godina

Tako je pricao i Sinisa Mihajlovic pa nista.
Ponisti sve ispite za ovu godinu, nek se deca upisu u koju skolu mogu, a ne u koju zele pa ti onda lepo idi.
Tako.
Deco cestitam Vam na polozenoj zivotnoj maloj maturi, ali spremite se bice jos svega i svacega u zivotu.
Srecno

Hiro Nakamura

pre 10 godina

Ima li neko od zvanicnika iole casti i nekog morala?! Pa taman da je cistacica iznela testove, desava se pod okriljem Ministarstva obrazovanja! Naravno da ne ocekujem da je ministar izneo testove. Kao da nije dosta ove blamaze, nego nas on jos i pravi ludima sa svojim komentarom.

Novosadjanin

pre 10 godina

Ma majstore, samo opusteno. Nista nisi kriv, sedi tu, cuti i uzivaj u ministarskim privilegijama.

I da, savet: sto manje budes radio, manje su sanse da za nesto budes kriv.

Nemoj posle da ti nisam rekao....

qw

pre 10 godina

Nisi kriv, ali si ODGOVORAN.
Rec ODGOVORNOST je u ustima svakog naseg politicara, ali niko nikada nije odgovarao. Ljudi jednostavno ne zele da razumeju sta ta rec znaci i da se oni nisu rodili sa foteljama.
To je rak rana ovog drustva. Hiljade i hiljade mini Bogova

Sinisa Jankovic

pre 10 godina

Nisi ti kriv, nego oni sto su glasali za tebe + oni koji su te postavili na mesto ministra. Ipak si ti za Megatrend, i to je to.

Nesa

pre 10 godina

Ovo što je ministar izjavio u stvari znači: Ne pada mi ni na kraj pameti da dam ostavku. Kao što ne bi, nije, niti će ikad da podnese ostavku bilo koji ministar bilo koje vlade u Srbiji. Odvratno.

PA KAKO TE NIJE SRAMOTA?

pre 10 godina

Dobro covece kako te nije sramota? Kako te nije sramota? Kako te nije sramota? Kako te nije sramota? Vrati se u onaj crnogorski krs odakle si dosao pa tamo ministruj kamenju!

babaroga

pre 10 godina

Poštovani Obradoviću, nije obrazovanje ni palo ni pokleklo, ono se srozalo na samo dno, u najveći glib iz koga ga ne može izvući niko, zahvaljujući Vama i sličnima koji ste na vlasti, zajedno sa onim žutima koje ste nasledili... O kulturi i ne vredi govoriti, ona je upala u vulkanski krater koji preti da eksplodira, jer izjave aktuelnog nam ministra govore da se isti razume u kulturu kao magarac u kantar. Toliko!

Nemanja

pre 10 godina

Ovo je postala mantra 'ako sam ja kriv idem', pa covece kriv si sta se pitas :) Ministar si, nisi prodavac paprika. Ludnica ljudi :)

Milos

pre 10 godina

Kriv si Žare. Kriv si za celokupno stanje u prosveti.

http://etfovac.com/blog/2013/06/kolaps-obrazovanja-u-srbiji-i-ministarstvo-prosvete/

Patrijota

pre 10 godina

Pu,pu, daleko bilo! Nemoj podnositi ostavku ni slucajno, a pogotovo sto svi mi znamo da ti jednostavno ne mozes biti kriv! Kriv je neko iz mase!
Plus toga, taman ti je krenula ova fantasticna reforma skolstva u Srbiji i sada da odes kada treba da se udari glazura? Ma ne dolazi u obzir, jer to su godine ulozenog rada i truda tebe i tvojih vrlih experata!
Ministre Zarko Obradovicu, (sada idemo ozbiljno) da bogde nikada nisi nogom krocio u to ministarstvo bolje bi nam nilo! Prosveta nam je jedno od najgorih grana u drzavi koja iz godine u godinu ide sve nize i nize tako da je sasvim blizu dna (ako ono uopste postoji kada smo mi u pitanju)! A da se ja pitam ne bi ti mogao tek tako da "odes", nego bi debelo odgovarao za sve sto jesi i sto nisi uradio!? A doci ce i taj dan kad- tad!

besan ker

pre 10 godina

U normalnim zemljama ministar prosvete bi podneo ostavku zbog ove blamaže sa testovima, ministar poljoprivrede bi podneo ostavku zbog afere sa mlekom, ministar saobraćaja bi podneo ostavku zbog afere sa lokomotivama... Ali ovde to nikoga ne dotiče od njih, jer ovo NIJE normalna zemlja i narod NIJE normalan zato što trpi ove šarlatane da mu vode državu.

Dulex

pre 10 godina

"Moja odgovornost nije sporna, ali ona dolazi na kraju." - interesantno, izgleda da samo kod nas ministri poslednji odgovaraju za greške i propuste svojih ministarstva. Zašto onda primaju najveću platu u ministarstvu kada tvrde da njihova odgovornost dolazi na kraju?

Gospojinka

pre 10 godina

"Moja odgovornost nije sporna, ali ona dolazi na kraju." Kakav je ovo nakardani stav- nije odgovornost gospodina na kraju,vec valjda je najogovorniji kao ministar.Svako iole moralan i realn bi se postideo što je do ovog događaja došlo i preuzeo potpuno odgovornost.

...sve sve ali nista

pre 10 godina

ma jok..ja sam kriv! ali nemoj da brines...tebe gde god da stave lezi ti....ti mozes za sve da budes ministar...nista ne znas!!

vrh

pre 10 godina

Ma dajte, pa kad je ministar bio kriv, shvatam vasu velikodusnost u preispitivanju krivice ali ne treba, naci cemo vec nekoga ili ce se zaboraviti, samo polako. Nemojte odmah da prihvatate odgovornost...hahaha

ivan

pre 10 godina

Kada se tako nesto desi u stranoj zemlju gde ljudi imaju moralbu obavezu i nece da im se ime provlaci kroz razne medije.Oni onda podnose monentanu ostavku.A kod nas je uvek neko drugi "u lancu",kriv.Zalosno jel da?

me

pre 10 godina

Naravno da je doticni gospodin kriv.Ne treba zaboraviti likove oko njega koji se i bave objavljivanjem testova za neku kintu. Takodje, u tome krugu su i roditelji i klinci koji ovo podrzavaju kupujuci gotove testove.Drustvo regularno sve ovo podrzava i zato skolujemo "divne" strucnjake.Deca se vaspitavaju od malih nogu kako se provlaciti, krasti,raditi sve preko veze.Kod moga deteta u skoli na kraju je bila najezda roditelja,vezica itd da se popravi ocena iz matisa..strasno..pola dece ne dolazi vise meseci u jednoj godini u skolu, koriste opravdanje preko roditelja, a ne od lekara, da bi ucili, izbegavaju se kontrolni, pa dok nisu u skoli bubaju i onda mama ponosno okolo ide i vice kako joj je dete odlicno.Skola sve tolerise.A mi se cudimo oko testa.Ljudi, sve pocne da smrdi od prvoga razreda, pa nadalje. Deca koja su stvarno ucila i stekla svoj prosek, bilo kakav,nisu vise u ovoj zemlji jer imaju radne navike.Na moju srecu od sledece skolske godine ni moje dete ne sedi vise u klupi nase skole...

Bagzi

pre 10 godina

Obradovic : Ako sam ja kriv, idem .
Ali posto sam siguran da nisam kriv ostacu do kraja mandata.
Nemoj da se lazemo ,ko je u ovoj nasoj zemlji svojevoljno sjahao sa fotelje. Sad se setih da je jedan neobavesteni mozda to uradio.

Giovanni

pre 10 godina

Naši političari očigledno nikada neće shvatiti, a očigledno i ne žele, šta znači dati ostavku iz časti, zbog "obraza" kako se kod nas kaže. Minstre, nije bitno da li si "kriv" ili nisi, nego treba da daš ostavku jer je za ovu farsu sa testovima odgovorno tvoje ministarstvo i ti kao ministar na vrhu. Ostavka samo znači da si svestan da je bilo propusta i da se osećaš odgovornim jer nisi učinio sve da do toga ne dođe. I nečinjenje je takođe oblik krivice... E moji ministri, daleko ste vi od planete Zemlje a kamoli Evrope i sveta.

Taca

pre 10 godina

Protest ispred skupstine u 10 h.Pomozite svojoj deci.Ne dajte da ispadamo majmuni zbog postenog rada.Ponistiti farsu od male mature i pustiti decu da se smire.Pa pogledajte na forumima sta nam deca pisu.Sramota,sramota,sramota...

Zoran

pre 10 godina

Ko li je kriv što ste nesposobni da organizujete test? Pera ložač, NATO, tetkica iz skole u Dowoj Babušnici? Kako kolaju priče, svake godine se testovi provale, ovaj put je ta vest pukla mnogo rano pa nije bilo vremena da se ignoriše.
SRAMOTA

mustikla

pre 10 godina

Prijatelju, nije pitanje ako, nego zasto vec nisi podneo ostavku. Nesto mi govori da cemo i sledece godine u ovo vreme slusati ista ova opravdanja od istog ovog ministra.

bzvz

pre 10 godina

Ti i da nisi kriv,treba da ides.Ti si bruka od ministra,iako mi je dete odraslo,stidim se sto im ti krojis sudbinu.Obrazovanje je sa tobom doslo do najnize grane i hitno treba nesto preduzimati.Ali,bez tebe!

POKLEKILI - SMO

pre 10 godina

Konacno da je Ministar prosvete Zarko Obradovic shvatio da je on odgovoran, jer je na celu Ministarstva. Pa nije valjda odgovorna higijenicarka. Slazem se da MUP utvrdi koje krivac, da isti po Zakonu odgovaraju. kako vise nikada nikom nebi palo na pamet da cini ovakve gluposti.

Maja

pre 10 godina

,,Lako ću ja podneti ostavku, nije ovo posao koji moram da radim do kraja života, jer ja imam svoj posao profesora".

Ovo mu je za dzeparac,onako pride.Pa,nece,izgleda,da se udubljuje previse u taj,njemu usputni,posao!

neglasac

pre 10 godina

pitaj ministra poljoprivrede da ti pomogne, mozda moze neka decimala negde da se makne

nesposoban do nesposobnog al zato vole fotelje, dali bi vise od obraza za fotelju

odlika VLADE Srbije....koji je sledeci ministar na redu , ovo bi trebalo da bude na listama kladionica...postaje smehotresno
Ni deca vam nisu sveta...SRAMOTNO

Bijek

pre 10 godina

S obzirom da Žarko ne mora da bude ministar jer je već profesor, mi svi Srbi (i ostali nesrećnici građani Srbije) možemo da se uhvatimo za uši i da igramo a posle da odemo na Adu da se kupamo.

mladen

pre 10 godina

Mozda niste krivi z a to sto je neko ukrao ispitna pitanja ali to ce otkriti policija koju vodi vasa partija ako uopste otkrije.
Krivi ste sto ste na celu Ministrastva koje vec 5 godina od kad ste vi na celu organizuje ispite kao da smo u kameno doba i niste uradili nista da unapredite sistem. Razvojem IT (internet tehnologije)je moguce obaviti te i takve ispite monogo jednostavnije i sigurnije,ja sma nedavno plagao GMAT za americki univerzitet a polaganje je bilo putem interneta iz Budimpeste. Krivi ste jer neznate da razmisljate a necete da nadjete nekog ko zna da bi vas posavetovao jer bi postao nepozeljan prvo od vas pa svih nesposobnjakovica oko vas jer bi znao mnogo vise od vas i svih oko vas. Krivi ste!

Scopulus

pre 10 godina

Žalosno je ko su danas profesori, nastavnici i ministri(čast izuzcima). Kakva nam je struktora prosvete, prosto je i čudno što još ima dobrih đaka i studenata.

GojaIllusion

pre 10 godina

Čuj, "Ako sam ja kriv idem ..." Demagog! Mentalni sklop još iz doba ... dobro poznat.
Ne treba da budeš kriv, ti si objektivno odgovoran (subjektivno možeš biti apsolutno čist, čak i da si rukama i nogama sprečavao). Čim se desi, gotovo je, ideš. Dolazi drugi. Država, društvo i narod ne ispituju to, ne zanimaju ih pojedinosti. Ako si kriv ili neko drugi to je pitanje za subjektivno proganjanje preko policije, tužilaštva i suda.

LaCucaracha

pre 10 godina

Kaže "neko će biti smenjen"... Ne kaže OTPUŠTEN, KRIVIČNO GONJEN, IZBAČEN IZ SVOJE PARTIJE ITD? Samo smenjen...
Valjda je za ministra najgora kazna u životu biti smenjen?

Vojislav

pre 10 godina

Dinkića smenjuje policija u tabloidima, testove distribuira ministarstvo rešenja policija i smena ministra sledi. Nadam se da ministar kulture neće biti smenjen pošto zapale pozorišta !?

Irida

pre 10 godina

Ministar Obradović ako ima savesti i morala trebalo bi da podnesu ostavku. Ministar Obradović ne bi trebao da vrši funkciju u vladi. Naše obrazovanje je potpuno razoreno i uništeno. Mislim da je to za sve urađeno za ovih 8 godina. Na žalost ministar Obradović nije izabrao odgovorne ljude u njegovom resoru. SPS nema kadrove i mislim da bi trebalo što pre izvršiti rekonstrukciju vlade i ubaciti nove ljude koji će našu državu zaista izvući iz krize.

Bob Sent Kler

pre 10 godina

Pa, ministre, red je da i ti pokleknes i podneses ostavku. Ne bojim se ja neces pasti jer za takve ce se naci mesto.
Ovaj test je jedan od dva razloga, ovoga puta javni koji je videla cela Srbija. Drugi razlog je taj, sto ne zna cela Srbija, da nasem ministru prosvete deca pohadjaju francusku skolu. Sto je mnogo, mnogo je.

Roki

pre 10 godina

Ma sigurno je neko sa ulice usetao i uzeo testove. Krivac vam je pred nosem, a na koji nacin ste birali i postavljali saradnike, namece se zakljucak da ste direktno odgovorni!

Sofronije

pre 10 godina

Ponašanje ministra Obradovća je blago rečeno neodgovorno. Ko je odgovoran za ove propuste ako ne ministarstvo i resorni ministar?

Sync

pre 10 godina

g. ministre, čemu ta postavka AKO bude potrebe podneću ostavku?! to vaše "ako" se već desilo i to je sada prošlo vreme i od vas se oćekuje nešto u prezentu, kao naprimer: PODNOSIM OSTAVKU! zbog propusta sa testovima iz matematike za osnovce odnosno malu maturu, a pravosudni organi ce istraziti kako su testovi iz matematike dospeli u javnost. tačka. to bi bila odgovorna izjava ili saopstenje. mnogo trazimo, znam. samo konstatujem sta je ispravno, a vi kao ministar obrazovanja trebalo bi da date primer deci kako treba i sta je ispravno, izmedjuostaloga.

mega pljacka

pre 10 godina

ovo je dno dna uvek se pitam da li moze dalje, da li moze nize Srbija da padne....rekorderi smo u pomeranju granica, bizarno zar ne ?
Srbija (0) + Odgovornost (0) = ? NULA!!!
Hej SRBIJANCI ne zaboravite da je njegov mandat... drugi treci.....od cuvara i premijera poslednjih 20 god? Gresim?
Svako drustvo zasluzuje vlast onakvu kakvu ima!!!!

marecare

pre 10 godina

Sumanuta mi je izjava - ja ne moram da radim ovaj posao dozivotno posto imam posao profesora!!!

A da nemas drugi drugi posao morao bi da radis ovo dozivotno?

Toliko o departizaciji!

dadgh

pre 10 godina

On je oduvek bio los Ministar tako da ovo sto se danas desava jeste stvar politikanstva i tu je on u pravu. Ono za sta je on odgovoran su prelaki testovi, los nastavni kadar generalno, povecanje nasilja u skolama, pad Beogradskog Univerziteta za preko 500 mesta od kad je on ministar, nefinansiranje "Istrazivacke Stanice Petnica", nemenjanje skolske lektire decenijama itd, itd ...

Testovi su se krali i ranije pa su svi cutali. Medjutim eto bas sada je reseno da se pokrene to pitanje ... Sto bi rekao Jovo Bakic mi smo drustvo koje je propalo u srzi ..

Leonid

pre 10 godina

" Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da je sada važno da se utvrde direktni krivci za propuste na maloj maturi." Malo je komično što krivac traži da se utvrde krivci.

Dejan

pre 10 godina

A zasto ce odgovorni iz Ministarstva biti samo smenjeni? Zasto ne bi bili i uhapseni?
Gospodin obradovic treba da podnese ostavku zbog toga sto je ovo jos jedan u nizu veoma ozbiljnih propusta i gresaka u radu Ministarstva kojim on rukovodi. I prosle godine je bilo istih ovakvih stvari na polaganju male mature. Da ne pominjemo propuste kao sto je uplata clanstva u PISA testiranju, uplata clanstva u naucnim bazama podatakai pristupa naucnoj literaturi, i potpuno nekompetentno rukovodjenje sektorima za nauku i obrazovanje i odabir nesposobnih i nestrucnih kadrova. I zasto se dozvoljava, i dalje, sukob interesa. Gospodin Obradovic je predavac na privatnom Univerzitetu a zaduzen je za raspodelu sredstava konkurentnim drzavnim obrazovnim ustanovama!!

ALEKSANDAR DJORDJEVIC

pre 10 godina

Ljudi, pa šta je ovo. U svim normalnim zemljama bi ministar sam pondneo ostavku. Dokle više ovako. Aleksandre Vučiću vidiš li ti ovo? Zašto ovo dozvoljavate?

zenon

pre 10 godina

upravo saznadoh, test iz matematike koji treba da danas u 12h je provaljen i klinci već uče na pamet rešenja. riba od glave smrdi, a u našem obrazovnom sistemu od osnovne škole do faksa šalje se opasna poruka, da je laganje i prevara jedini našin da uspeš u životu. sramota

Boza Bz

pre 10 godina

"Podnece ostavku ako ima potrebe" - a potrebe, zna se, nema. Sta treba da se desi pa da neki nas minisar podnese ostavku? Sto bi Bora rekao: "Mrzim kad se neko tako glupo smesi..."

rigidni designator

pre 10 godina

Mislim da kada bi nekog našeg Ministra uhvatili,možebiti,sa rukama krvavim do laktova,nožem u ruci i beživotnim telom kraj njegovih nogu,da bi bio oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Frojd

pre 10 godina

Ma sigurno je neko sa ulice usetao i uzeo testove. Krivac vam je pred nosem, a na koji nacin ste birali i postavljali saradnike, namece se zakljucak da ste direktno odgovorni!

profesor

pre 10 godina

Ispasce da je ovo politicki montiran udar na ministra. Ovo je toliko glupo da deca zaista imaju jedinu sansu u zivotu samo ako odu odavde. Pa jeli moguce da nas ministar smatra tolikim idiotima, da svoju nesposobnost, i svojih pomocnika, opravdava svakojakim idiotlucima.

Winsent

pre 10 godina

Skandal i veliki propust ministarstva,ispitati sve okolnosti i ministra kao odgovornog smeniti jer i pored ovoga u resoru prosvete nije nista za vreme svog ministrovanja

kupaci

pre 10 godina

Odavno sam ja rekao da mi se ovaj ne svidja ni malo kao minister prosvete.On i prosveta dva razlicita sveta, sve je krenulo naopacke.

Geometar

pre 10 godina

Tvoji ljudi iz ministarstva su prodavali testove nije sigurno ucitelj iz Surdulice. Ti si odgovoran za tvoje ljude i saradnike pa i za izbor stamparije ( ako je tamo procurelo) to je odgovornost i zbog toga se podnosi ostavka ( jeste al' kako ces bez imuniteta da zivis). Naravno da nisi ti , bar sa nadamo , prodavao testove na Zelenjaku.ODGOVRAN i jest i za to se isa nekad u zatvor, tako pise u zakonu.

mattko

pre 10 godina

Postoje dva tipa ministara svuda u svim vladama:
1.
Oni koji sami po sebi personifikacija doticnog ministartstva koji su spiritus movens istog i koji vuku sve ostale napred ali i preuzimaju odgovornost na sebe kada nesto ispliva sto ne bi smelo da se dogodi.
2.
Oni drugi, bledunjavi, postavljeni po nekom nejasnom osnovu, koji nizasta nisu krivi jer ni ne znaju sta se odvija u ministartsvu koje vode i koji su po definiciji slabe licnosti bez harizme.

Ne znam kojoj grupi pripada Obradovic ali je nanesena steta ovim provalama testova takva da mora biti smenjen, sklonjen negde na drugo mesto po svim zakonima politicke ekvilabristike sto u prevodu znaci da onaj koji stalno hoda po koncu i zici mora jednom pasti.

Horor

pre 10 godina

Poklekli ste,pali i propali kao jedan faktor vise koji doprinosi raspadu ove zemlje.I kad se vidi da smo dotakli dno dna,ipak ima jos neki apsurd da pokaze da dna nema, da moze jos vise da se propada u svakom pogledu.

uciteljica

pre 10 godina

Obradovic je srozao prosvetu i skolstvo skroz, ja kao prosvetni radnik mogu i imam pravo o tome pricati. Nimalo dobroga nije doneo, samo neke greske i haosi. Smenite ga ljudi molim vas.

besan deka

pre 10 godina

@smesno

Pa poenta je u tome kako su losi djaci uradili dobro test. Ako su dobri djaci lose uradili test, to je odraz katastrofalno loseg sistema obrazovanja, i poklonjenih ocena. Oni prvi su jednostavno resili problem - kupili ukradeni test na pijaci ili ko zna vec gde i izborili se za svoju sansu. Dva razlicita problema, od kojih je jedno cist kriminal, a drugo sistemska katatrofa. Ali gradjani stalno biraju jedne te isti ljude koji odlucuju o svemu i to je uzrok sistemske katastrofe.

dogoreva

pre 10 godina

Citam juce da u Srbiji 1300 ljudi godisnje izvrsi samoubistvo. Ako to podelimo sa 12 ispada da svaki mesec na sebe digne ruku oko 108 ljudi. Dnevno je to otprilike 3 do 5. Mislite nema veze ovo sto pisem sa ovom temom? Ima dragi moji, ti nesrecni i posteni ljudi to rade zbog ovakvih kao sto je ovaj ministar. To su ljudi bez obraza i morala kojima nista nije sveto i koji ce sve uraditi samo da bi obezbedili sebe, svoje porodice, svalerke, prijatelje, rodjake. Pa vi sad vidite koliko cemo jos da trpimo i cutimo? Jer oni ce i po cenu istrebljenja nacije nastaviti to da rade!

akcije

pre 10 godina

Ako mene pitate ja mislim da Drzava nista ovde nije kriva vec vi minister, prema tome, vi snosite posledice i idite sa ove pozicije ako imate obraza ako nemate neka vas smene.

Profa

pre 10 godina

Ti si čoveče odavno pao na svim ispitima. Srpsko školstvo se sa tobom na čelu, našlo u živom blatu iz koga će se teško izvući. Da imaš imalo morala, podneo bi neopozivu ostavku jer to je najmanje što možeš da učiniš za svoju zemlju. Tvojom ostavkom srpsko školstvo bi dobilo vetar u leđa, vratila bi se nada da je moguće srpskim školama vratiti staru slavu, da nam deca više ne izlaze nepismena iz škola i sa fakulteta. Korupcija na Univerzitetima u Srbiji, a naročito na beogradskom je dostigla alarmantne razmere otkako si ti na čelu prosvete. Danas se za malo para dobija diploma lekara ili inženjera, od srpskih fakulteta si napravio pijace za prodaju jeftinih i bezvrednih diploma. Ali, takvo stanje izgleda da svima odgovora, sada "šaru" može da dobije svako, a to je nažalost i cilj većine srpskih roditelja. "Važno je dete da imaš šaru, a to što ne znaš ništa nije važno, jer sa šarom mogu da te ubacim u EPS ili Telekom, a za posao ne brini, ima tamo grbavaca koji će da odrade ono što je potrebno", tipična je priča srpskog roditelja. Tužno ali istinito, pa zato ni ne čudi zašto se u Srbiji sve raspada. Ako ne unapredimo školstvo, neče biti stranih investicija za kojima toliko žudimo, jer niko neće da ulaže veliki novac u zemlju u kojoj caruje škart kadar. Koliko je važno školstvo za razvoj jedne zemlje, najbolje se vidi na primeru Malezije, jedne od tehnološki najrazvijenijih zemlja sveta. 50% budžeta ta zemlja izdvaja za školstvo, a ti Srbijo sada vidi gde si, šta si i kuda ideš!

Hugo

pre 10 godina

on smatra da smo svi mi kolektivno ludi!? gospodine jeste li zaboravili vase ispade sa prosle mature poput da ce biti dozvoljeno ako neko napise Wuk Karadjic umesto Vuk Karadzic ili istog scenarija koj se desio juce sa matematikom pa ni tada niko nije odgovarao kao sto nece ni sada.... skolski sistem je totalno ruiniran i ako doticni ostane nece ga uskoro ni biti.... jos ludje je to sto on ne oseca moralnu odgovornost za sve to...

Stole

pre 10 godina

Ne treba da IDES morao bi da ODES - to su razlicita vremena u gramatici srpskog jezika ako je znas i razumes. Ovakav propust je kriminal prema deci koja treba na primeru ministra da nauce da ovako drski ne treba da budu kada su krivi. Nadam se da ga nece zameniti gori lik ili nesposobniji sto nam se uglavnom desava, Neka nasa deca imaju danas i SUTRA u svom zivotu samo bolje dane od ovih koji su nam teret svakodnevni. Deca nasih ministara su u privatnim skolama pa ih ne brine ovaj haos u drzavnom skolstvu koje se toliko urusilo da nam se svi smeju. Pomozi nam boze da nam ne bude gore.

Django

pre 10 godina

Sugradjani, posto ministar trazi dokaze evo Vama, posto on nije sposoban da vidi dalje od kravate:

Supervizorka kod đaka našla rešenja testa iz srpskog usred polaganja:

http://www.24sata.rs/vesti/aktuelno/vest/supervizorka-kod-daka-nasla-resenja-testa-iz-srpskog-usred-polaganja/94349.phtml

Anonimus

pre 10 godina

Min. pros. je najbitnije kada im neko da dojavu ko je taj.Nebitno da li je informacija tačna ili ne.Bitno je ko je taj što dojavljuje bilo šta iz prosvete.Zato su i ukinuli kontakt formular.Pa gde smem da kažem ko sam.Da posle moje dete oseti osvetu na svojoj koži.

Dzeri

pre 10 godina

Ako bude potrebe,on će podneti ostavku?! Šta treba još da se desi,da deci na ulazu u školu prodaju spremne testove? Ali ni tada ne bi bio kriv ministar Obradović,verovatno bi bio kriv direktor što je dozvolio da se testovi prodaju ispred škole a ne na ulici.

Voja

pre 10 godina

Treba da shvatite da je covek Ministar prosvete zato sto je to dobijeno po koalicionom sporazumu pa se njemu zalomilo to ministrastvo.
Normalno je da ni on ni neko iz njegove stranke nije ocekivao da on tu nesto radi, a kamoli da podnosi ostavku kad se nesto desi.

I sta sad, eto desilo se. Kako je on lepo izjavio juce da su ustavri sad djaci ovime VIDELI DA SE PREVARA NE ISPALTI. Ustavri neisplati se ako te uhvate, ako te ne uhvate nikom nista.

Ali ovo je nesto sto se sistemski radi godinama u nazad:
obrazovanje se srozava
od dece se prave 'debili' stalnim kukanjem kao sad je vruce, zimi je hladno, neznam sada pada kaisa itd.
a onda nam treba 10000 IT strucnjaka. pri tome IT strucnjak nije onaj ko zna da koristi fejsbuk, skajp ili tviter, vec onaj ko zna to da napravi, tj. nesto novo sto ce moci da donese neku zaradu

A bas juce Jovo Bakic pise u politici kako se ministarstvo prosvete zainatilo da isti princip mature i upisa primeni i na Veliku maturu i fakultete, tj. da matrua bude prijemni ispit. Nasta ce to tek da lici.

marko

pre 10 godina

"jer mi ne pravimo, niti čuvamo, niti distribuiramo te testove", rekao je ministar prosvete." Ma super - znaci ministarstvo prosvete nema nikakve veze sa odrzavanjem prijemnog ispita. Da pitamo onda ministarstvo ekologije, mozda su oni zaduzeni za organizovanje prijemnog.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Kakva palafurdija od vlasti,ministara ,države...strašno!Ljudi pa jel vidite da su oni svi totalno nesposobni za bilo šta drugo osim DA NAS KRADU,na ovaj ili onaj način!

Jedinica iz vladanja

pre 10 godina

Podhitno rekonstrukciju vlade poceti od ministarstva prosvete,ovakav blago receno haos je nezabelezen u nasoj prosveti

concerned citizen

pre 10 godina

Ovaj čovek ni po čemu više ne zaslužuje da mu se ukaže poverenje. U svom sektoru apsolutno nijednu stvar nije sredio, celokupno školstvo je u katastrofi - incident sa testovima za malu maturu, visoke školarine, problemi oko akreditacije i reakreditacije, bezrazložno poskupljivanje školarina i samovlašće fakulteta bez ikakvog nadzora nadležnog ministarstva, etc. Ostavka pod hitno - ukoliko ne znaš da se izboriš sa poverenim problemima, prepusti ih drugima.

zox

pre 10 godina

Ti si bio dužan da zaštitiš testove i ne svaljuj sada na druge svoju čistu krivicu,sram te bilo.Zagrlio si fotelju pa je ne puštaš,ali odvojiće te narod ako treba na silu od nje.Prosvetu si unakazio,bićeš oteran od naroda kao i cela vlada,posebno Vučić koji se kobajagi bori protiv korupcije i puni zatvore,a sada se zabio u mišju rupu i ćuti.Verovatno si ga nečim zadužio kad te još drži.Srediće vas narod u kompletu,sram vas bilo!

igor

pre 10 godina

E zato smo tu gde jesmo...ministri vode državu, organizuju sistem, a nikada nizašta nisu krivi - pa to je moguće samo u ovoj raspaloj zemlji. Gde nestade obraz, čast, poštenje, moral, odgovornost??
Šta treba da se desi da jedan ministar izađe pred medije i narod i prihvati odgovornost za propuste u SVOM ministarsvu.
Direktor moje kompanije je smenjen zbog većeg rasta troškova u odnosu na prodaju, suprotno planovima - nije on vozio automobile koji su trošili više benzina, nije on prodavao manje robe kupcima - ali je loše postavio organizaciju i kontrolu - i to je to!
Da postoje opšte usvojena jasna merila rezultata rada u državnoj službi, tada ne bi imati u vlasti likove poput Obradovića, Mrke, Velje, Bačevića, Kneževića i sličnih..Obradović i SPS je bruka i sramota ove države, ali ponavljam - bolje nismo ni zaslužili jer glasamo za bagru već 20 godina.
Za mesec dana dobijam bebu, sve ću uraditi da ona ne dočeka punoletsvo u Srbiji, ili bar da ode na studije u inostranstvo. Ovde, sa ovim narodom i ovakvim mentalitetom nikada neće biti bolje. Ako mi i naša deca ne trebamo ovoj državi, ako je vlasti bitno samo da se ukrade što više za vreme manadta, ne treba ni država nama. Ako ovako nastavimo, za 50 godina Srba će u Srbiji biti manje nego u inostranstvu.

MihajloZ

pre 10 godina

Treba smeniti ministra i druge odgovorne u tom ministarstvu... Kad nisu sposobni jednu ovako jednostavnu i rutinsku stvar da sprovedu kako treba, onda ne zasluzuju ni da budu na tim polozajima.

Mungos

pre 10 godina

"Ako bude potrebno, podnecu ostavku" rece covek i ostade ziv... A onda se setim vesti da je japanski ministar podneo ostavku jer je uputio neprikladnu rec novinarima. Nasi biju, kradu, sutiraju i lazu i onda kazu "ako bude potrebe". Sve bih to poslao na Goli Otok!

profesorb

pre 10 godina

Ministri na vlasti, naročito ovi kojima pripada ministar prosvete, ponašaju se kao da su zaboravili da je ne tako davno u zemlji Srbiji bio jednom jedan peti oktobar... tada su opstali, doživeli da se vrate na vlast i opet, ništa nisu naučili. Ako nastave ovako da se ponašaju, izazvaće opet neki novi peti oktobar, ali mislim da će im to biti poslednji.

Samo evri umesto maraka.

pre 10 godina

Pre dvadeset godina upisivao sam sina u srednju školu.Polagali su se prijemni ispiti ali u školi u koju želiš da se upišeš.Na sam dan ispita na ulici su se kupovala rešenje testa cena je bila 50 maraka.
(mornar, 19. jun 2013 12:54)

Pa naravno kad je na vlasti bila ista ekipa.

kosta

pre 10 godina

Žarko Obradović od jula 2008. godine nalazi se na poziciji ministra prosvete. 2011. godine, početkom marta njegovom resoru je dodata oblast nauke. Pre stupanja na ministarsku funkciju bio je dekan na Fakultetu za državnu upravu i administraciju na Megatrend univerzitetu.Vanredni je profesor na ovom univerzitetu. Za vreme njegovog mandata, najveci san svakog studenta je kako da zavrsi fakultet i pobegne iz Srbije. Napominjem da mahinacije sa prodajom resenih testova nisu od juce.
Pametnom coveku je dovoljna ova informacija, kako bi spoznali ko nam vec godinama vodi resor Ministarstva prosvete.
Ovo je strasno.

Hombre

pre 10 godina

Ne , gospodine ministre, pitanje vaše odgovornosti dolazi na početku a ne na kraju, jer je , kako vi sami kažete, neko od vama podređenih učinio krivično delo, pa je u najmanju ruku moralno ispravno da se povučete sa te funkcije ( koju ionako obavljate traljavo i neuspešno , jer kao posledicu vašeg rada imamo ne samo ovaj skandal sa testovima već i opšte stanje u prosveti koje je jadno), i pustite pravosudne organe da bez vas na čelu resora utvrde koja karika u resoru je zakazala.

Krstic

pre 10 godina

Kakva nam je tzv. vlada na celu sa tzv. predsednikom drzave, takvo nam je i obrazovanje i sve ostalo... Ne znam, cemu cudjenje...?!
Dobro dosli u 90-te...!!!

Рокстеди

pre 10 godina

Не знам шта више треба да се деси у образовању да би министар поднео оставку. То министарство је тако раштимовано, да се не зна ''ко пије, а ко плаћа'', образовни систем је у хаосу, а све на штету ученика и студената, будућих академских грађана.

Milos

pre 10 godina

Nismo pali nego smo poklekli, ne krademo nego kraduckamo, nismo losi nego manje losi od onih pre nas, nismo izgubili samo vise nije nase...

Goran

pre 10 godina

Biće na kraju vuk pojeo magarca, jer tako funkcioniše srpska demokratija. Tako je bilo sa ministrom Kneževićem oko mleka, pa kada nije podneo ostavku ili bio smenjen kada je mleko direktno uticalo na zdravlje naše nacije, šta onda očekivati oko provaljenih testova male mature. Kao da je vladi i ministru bitno školovanje mladih generacija, jer ministar i sam kaže da mu je ovo drugi posao koji i ne mora da radi, a u stvari i ne ume da radi. I zato bi bilo moralno???? da ode sam dok još ima malo dostojanstva.

KINEZ

pre 10 godina

Organizator testiranja je Ministarstvo prosvete, a svi ostali su samo izvršioci, kojima se ne umanjuje odgovornost. Samim tim kao prvi čovek u lancu odgovornosti Obradović, ako je moralan čovek, treba da podnese ostavku.

GAJA

pre 10 godina

Pa gospodine ministre imate velike šanse da uđede u riplijevu rubriku verovali ili ne i samom ovakom jadnom organizacijom testiranja ste naneli veliku štetu Srbiji koja se na svim frontovima bori za poboljšanja ugleda, a da ne računamo i na ogromne troškove roditelja u celoj zemlji koji su morali ponovo da šalju decu u škole. Rešenje je vaša ostavka.

Srbin 100%

pre 10 godina

Stvarno ne razumem da posle ove bruke i sramote ovaj covek nema ni trunke morala i umesto da podnese ostavku on nalazi neke neubedljive izgovore