Ponedeljak, 17.06.2013.

11:41

"Nemačka ne može biti lider Evrope"

Bivši nemački kancelar Helmut Šmit odbacio je mogućnost liderstva Nemačke u Evropi zbog odgovornosti te zemlje za zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata

Izvor: Beta

"Nemaèka ne može biti lider Evrope" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Ona

pre 10 godina

Helmut Smit, nekadasnji nemacki kancelar, je vrlo mudar covek i ovo je pametna poruka Nemcima. Preuzimanje liderstva, znaci i preuzimanje celokupne odgovornosti na svoja pleca i skidanje iste sa ledja svih drugih. Zato neki uvek mogu da im vrate za sve sto ima se ne svidja sa ua fasisti.
Jeste da oni znaju da budu diplomatski trapavi, ali nisu oni odgovorni za sistemsku korupciju u Grckoj ili spekulacije sa nekretninama u Spaniji.

Staljin je u mladosti poceo da studira teologiju, nije ni cudo sto je bio antisemita. Osim toga covek koji je bio psihicki bolestan kao i Hitler. Zbog paranoje pobio je u tridestima gotovo kompletan visoki oficirski kadar Crvene Armije, nije ni cudo sto je rat krenuo onako za SSSR. Nemce su Sovjeti porazili uz ogromne ljudske zrtve, a pomogla im je kao i carskoj vojsci protiv Napoleona ruska zima. Nemci nisu planirali da se u njoj zaglave, vec da odradi blic-krig.

Ono na sta Smit cilja ovde je osecaj odgovornosti za projekat sistematskog unistenja Jevreja koji je u Nemackoj poceo nekoliko godina pre nego se rat desio, a korene vuce u ideologiji jos s kraja 19. veka. Unistenje Slovena ili njihova germanizacije je bila tu kao usputni projekat.

Aj i ja da kaem

pre 10 godina

Kad se Nemacka ujedinila, posle pada Berlinskog zida, raspale su se Yugoslavija, Cehoslovacka i Sovjetski savez...To dovoljno govori meni kao laiku ko je "tata" na ovim prostorima.Neko je to odma shvatio pa je pevao "Danke dojcland", a neko je dobio po tamburi jer nije prepoznao "druga Nindzu"!

sale

pre 10 godina

"Istini za volju, niko od najvećih fašista u Hitlerovoj Nemačkoj nije bio bogataš, pa ni sam Hitler."

Ti si baš veoma neobavešten. Oni su se itekako privatili i dobro nafatirali, ali niko od njih nije bio industrijalac niti bankar, ako si to mislio da kažeš.

IvanNS

pre 10 godina

@Branko ,nisam ni rekao da je bio Rus ,a za Lenjina i revoluciju nemoj nista da mi pricas jer su moji tada morali da pobegnu iz Rusije. Moj pradeda je bio Kozacki general.

Antifašista, ali realista

pre 10 godina

On je kazao da svi, čak i oni koji su nedavno rođeni, snose odgovornost da se "užasna nemačka istorija" nikada više ne ponovi.

Ovo je preterivanje, a ujedno i svojevrsna nacionalna fiksacija (negativna samo-impresioniranost). Nije Hitler pao s Marsa, došao na vlast čarobnim štapićem, zapodenuo svetski rat preko noći, te samostalno, u krugu nekoliko najbližih saradnika izmislio i osmislio progon Jevreja. Već je vekovima pre toga celokupna Evropa obilovala razoraznim ratovima, kao i rasprostranjenim antisemitizmom. Osim toga, odgovornost za izbijanje II svetskog rata, nikako ne može biti samo na Nemačkoj, istorija kao nauka već odavno je odredila sve relevantne činjenice i okolnosti kao što su preterana popustljivost evropskih sila poput Britanije, Francuske i Rusije, kao i prekasno uključivanje SAD.

Branko

pre 10 godina

Staljin je potrpao u gulage i ubijao 40 miliona svojih zemljaka ,a bio je i anti semita. Hocu da kazem da nije nista bio bolji od Hitlera. A sto se tice gosn.Šmita tako bi mnogi trebali da govore na Balkanu i suoce se sa prosloscu, za pocetak ovom bliskom.
(IvanNS, 17. jun 2013 14:07)
Neke stvari treba razjasniti. Komunizam je smišljen (Karl Marks i Fridrih Engels, ni jedan nije bio Rus) i uveden u Carsku Rusiju sa Zapada uz vojno angažovanje Nemaca i velike finansijske pomoći sa Zapada (Lenjin je ušao u Rusiju sa punim vozom zlata i para). Naime u sastavu Crvene armije )je bilo oko 300.000 Nemaca i oko 50.000 nemačkih nižih i viših oficira (bili su presvučeni ruske uniformame. U boljševičkoj vlasti SSSR-a je bilio samo oko 3,7% Rusa, svi ostali su bili neki drugi. Na kraju, Staljin je bio Gruzijac a ne Rus.

IvanNS

pre 10 godina

Staljin je potrpao u gulage i ubijao 40 miliona svojih zemljaka ,a bio je i anti semita. Hocu da kazem da nije nista bio bolji od Hitlera. A sto se tice gosn.Šmita tako bi mnogi trebali da govore na Balkanu i suoce se sa prosloscu, za pocetak ovom bliskom.

u pravu je Helmut Šmit

pre 10 godina

Stoji cinjenica da je S.S.S.R. podneo najveci teret u drugom svetskom ratu.Isto stoji i da nikada u svetskoj istoriji nije zabelezen takav genocid prema jednom narodu kao sto su Nemci uradili Jevrejima!Tako sistematski, pedantno,nemilosrdno i efikassno!To nije bio rat izmedju
dve naoruzane vojske,to je bilo planirano ubistvo civila u fabrikama
smrti,industrijski!Tako nesto je bilo moguce i zbog same prirode nemackog naroda(disciplina,pedantnost,vrednoca...) ali i zbog ogromne propagadne masine, neupucenosti, i vrha vlasti koji je postao lud!Naravno da je veliki nemacki narod platio svoju zabludu i zlocine ali liderstvo u odlucivanju sudbinama drugih naroda ipak treba da prepusti nekom drugom!

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

Sve vodece fasisticke zemlje su ekonomski najbolje prosli.Primer Nemacke i Japana je vise nego odlican pokazatelj.

Darko

pre 10 godina

kad cemo da dozivimo da hrvati ovako izadju i kazu, ok krivi smo za genocid nad Srbima iz hrvacke, i nemamo pravo da bacamo Srbiji klipove u tockove, u svakoj prilici, narednih sto godina. (ugledajte se na saveznike, 17. jun 2013 13:16)
kad ćemo da doživimo da srbi ovako izađu i kažu, ok krivi smo za genocid u Srebrenici i nemamo pravo da komadamo BiH u narednih 100 godina.

Djordje

pre 10 godina

Hahaha diplomatski nema sta, Nemacka je vec lider u evropi jer se za sve bitno kuca na Berlinska vrata, kriza u evrozoni a najasniji primer je Grcka, bez aminovanja Nemacke ne moguce je bilo pomoci Grcima, dodeljivanje datuma Srbiji. Nemacka ekonomija je zdrava u odnosu na sve clanice osim mozda V Britanije. De fakto oni su vec lideri.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Ovo je razlika između Nijemaca i balkanaca. A ista je i očita po komentarima. Katarzu je neko prosao i prvi je u Europi, a neko neće nikad i zadnji je u Europi.

Bogdan

pre 10 godina

"Mi, samo mi, odgovorni smo za smrt šest miliona Jevreja, među kojima je najviše bilo poljskih Jevreja", rekao je bivši socijaldemokratski kancelar.
Ne samo za 6 miliona Jevreja nego i za smrt oko 23 miliona Rusa, milion i sedamsto hiljada Jugoslovena u II Svetskom ratu i milion i trista hiljada Srba u I Svetskom ratu.

Neko iz EU

pre 10 godina

A ko to kaže da EU mora da ima lidera?
Partnerstvo i ravnopravnost svake zemlje članice EU su bili jedna od glavnih osnova.
Poslednjih 10 godina se podmeće nešto kao liderstvo koje vodi ka grupisanju zemalja i raspadu partnerstva.
EU i uopšte Evropu nesme nijedan narod ili država da vodi, ona može opstati jedino kao konfederacija ili u gorem slučaju kao federacija (zbog USA, Kine).

Nik

pre 10 godina

@sorry
Staljin je iz Gruzije i nije Rus, on je vodio Sovjetki Savez a ne samo Rusiju...tako ad Rusija nije sama odgovorna za to o chemu pishesh..

w.

pre 10 godina

@Vladimir Pula

Podseti nas molim te kada ste vi Hrvati prosli kroz katarzu zbog zlocina iz II svetskog rata, izvinili se, platili odstetu, ostali bez dela teritorija zbog zlocina, doziveli etnicko ciscenje kao odmazdu za zlocine, ucili decu da se II svetski rat nikada ne sme ponoviti, kaznjavali isticanje ustaskih simbola... Ipak bi trebali sve to da obavite pre nego sto krenete sa deljenjem lekcija u komsiluku, zar ne?

Djoko blatobran

pre 10 godina

EU je nastavak I i II Svetskog rata, samo mnogo sofisticiranijim metodama, gde se okupirani narodi drzave sami odricu suvereniteta i svojim gazdama sa zapada kazu:" Nacinite od nas robove samo nam dajte da jedemo"!

Ivan

pre 10 godina

Nemci su uvek želeli i uvek će želeti da dominiraju kontinentalnom Evropom.Posle svih zala koje su izazvali u I i II svetskom ratu,svet je dozvolio da Nemačka postane najbogatija,najveća i najmnogoljudnija zemlja EU.Da je bilo malo mozga 1945.bi se Nemačka podelila na desetak manjih država kojima bi se zabranilo bilo kakvo ujedinjavanje,a i to bi bila mala kazna za sve što su Nemci učinili.
Ali naivnost je prevladala na Zapadu,kao što je i kod nas prevladala kad smo 1945.potpuno amnestirali Hrvate za genocid nad Srbima i plus im omogućili da prvi put u istoriji imaju svoju republiku.
Neka svima bude za nauk i ne ponovilo se.

nisi imao deciju sobu?

pre 10 godina

@Bucko "razmisljam"
Kako si samo uspeo da dodjes do ovakvog karikaturalnog oblika stokholmskog sindroma? Trebale su izgleda godine da se razvije u ovaj oblik. Svaka cast, makar u necemu da se istaknes. Inace, zanimljiva je pojava likova koji na bilo koju vest, bilo da se vest odnosi na suncene pege, zemljotres u Japanu ili ovu koja se odnosi na Nemce, mogu da nakaleme svoj standardni kompleksaski i autosovinisticki repertoar. I to ime je cela zanimacija za danas.

Zdrav Razum

pre 10 godina

S'postovanjem prema Helmut Schmid-u, ali sadasnja i buduce generacije nisu odgovorne ni za jedan ni za drugi rat i jedina obaveza im je da ne zaborave istoriju kako bi izbegli neke slicne greske. Nema alternative vecoj liderskoj poziciji Nemacke u okviru EU zato sto je dokazala da njenim radom, redom i disciplinom uspela da ocuva privredu i neki rast, odnosno blagostanje i nisku stopu nezaposlenosti na starom kontinentu. VB ne zeli da bude u EU, Francuska srlja u javasluk, drugi su mali ili nerazvijeni, tako da nisu alternative, Nemacka mora da pokaze i da drzi pravac EU.
Podsecanje na istoriju u ovom slucaju nije na mestu, jer Nemacka je demokratija kao i ostale clanice EU i nema govora o zavodjenju diktature ni u jednoj drzavi clanici, iako se zavodi red po budzetima drzava a to je dobro!

sale novosadjanin

pre 10 godina

schmidt je u pravu !
nemacka vec 60 godina placa ceh a gde su englezi,koji su pobili i porobili sve sto su mogli ?
ko drugi moze da se suprotstavi americi ?
rusi ?
da smo pametni ko sto nismo,zatrazili bi da budemo 18-ta republika nemacke !
bar Vojvodina bi to trebala !!!!!

Mihailo

pre 10 godina

@ (mattko, 17. jun 2013 12:30)

Odlično ja poznajem istoriju Drugog svetskog rata i znam jako dobro šta je "holokaust", zbog čega, kada, kojim dokumentima, na kojim sastancima i koji ljudi su donosili konačne odluke. Nikada ne govorim niti pišem o nečemu što ne poznajem dovoljno. Ruse je čekala strašna sudbina, pretilo im je potpuno uništenje. Da su se Nemci, odnosno njihova Grupa armija Jug u planiranoj ofanzivi "Operacija Plavo", dokopali naftnih polja Kavkaza, a kasnije i druguih ogromnih resursa u Rusiji, imali bi neograničenu moć i neiscrpan izvor sirovina, što bi svet odvelo višedecenijsi rat. Prilikom opsade Lenjingrada, postojalo je naređenje iz samog nacističkog vrha da se grad ne osvaja, već drži pod opsadom. Planirano je potpuno uništenje kompletnog stanovništva grada i okoline, da bi kasnije na taj prostor bili kolonizovani Nemci. Preko tri miliona ljudi je trebalo da bude istrebljeno, bez ikakve namere da se sam grad osvaja.

Više od 70% svojih pešadijskih snaga, 80% tenkova i 75% artiljerije Nemci su angažovali na Istočnom frontu. Tamo je uništena nemačka nacistička ideja, ne na Zapadnom frontu!!! Vojnik Crvene armije je slomio kičmu Wehrmachta. Pred Moskvom, u Staljingradu, oko Lenjingrada, kod Kurska, u operaciji Bagration... rešen je rat.

Ruski narod je čekala identična sudbina onih o kojima govoriš, ali Rusi su satanizovani, oni su nebitni, šteta je što ih nije više poginulo.

Drugi svetski rat = "holokaust". Vrhunska propaganda.

sorry

pre 10 godina

@ Mihailo

Pod Staljinovom vlašću stradalo je više Jevreja nego pod Hitlerom - dakle samo u SSSRu.

I ostalih bi izginulo kao Rusa da su imali istu strategiju - Ura, juriš topovsko meso.

Ako već neće da se izvine Jevrejima mogli bi sopstvenom narodu!

XLav

pre 10 godina

Sto se mene tice treba da budu lideri Evrope, jer su izgleda najsposobniji za to! A ne vidim razloga da sadasnji stanovnici Nemacke ispastaju za nesto sto su radili njihovi dedovi! A ako cemo jos sire gledati u Nemackoj je iz godine u godinu i sve manje Nemaca, a sve vise dosljaka.

ugledajte se na saveznike

pre 10 godina

kad cemo da dozivimo da hrvati ovako izadju i kazu, ok krivi smo za genocid nad Srbima iz hrvacke, i nemamo pravo da bacamo Srbiji klipove u tockove, u svakoj prilici, narednih sto godina.

Luger

pre 10 godina

Smatram da je interes Srbije da se okrene Saveznoj Republici Nemačkoj. Nemci jesu izvršili genocid nad Jevrejima, u njihovim logorima su stradali milioni ljudi, ali to je nacija ipak vredna svakog poštovanja. Nemci su mnogo dali ovome svetu, naročito na polju nauke, tehnike, muzike, književnosti. Od njih treba učiti kako se domaćinski posluje, kako se radi, kako se istinski voli otadžbina. Oni su u fašizam verovali zato što su mislili da će doneti dobro njihovoj zemlji, jer su bili u bedi i očaju, u koje su ih doveli tajkuni, bankari i kojekakvi zelenaši, a koji su mahom bili Jevreji. Ne opravdavam zločine počinjene nad Jevrejima, jer su u logorima masovno ubijani žene i deca, ali pokušavam da shvatim odakle tolika mržnja prema Jevrejima. Istini za volju, niko od najvećih fašista u Hitlerovoj Nemačkoj nije bio bogataš, pa ni sam Hitler. A ako pogledate danas naše patriote i demokrate, one koji se kunu u Srbiju i Srpstvo, počev od Socijalista, Demokrata pa do predstavnika Crkve, videćete da se sve svelo na pljačku i otimačinu, da im je Srbija poslednja rupa na svirali, da iza njihovih postupaka nikada nisu bile iskrene namere već goli lični interes. A šta je tu loše da Nemačka bude lider u Evropi? Pa u njoj se kriza najmanje oseća, što znači da su najsposobniji, a takvi i treba da vode Evropu. A svi vi koji pljujete po Nemačkoj, pretpostavljam da nikada ne biste seli za volan jednog Mercedes-a BMW-a, Audi-a, WolksVagen-a, Porsche-a, RolsRoyce-a i ostalih nemačkih "kršina"...

МиливојЕ

pre 10 godina

Ovo je razlika između Nijemaca i balkanaca. A ista je i očita po komentarima. Katarzu je neko prosao i prvi je u Europi, a neko neće nikad i zadnji je u Europi.
(Vladimir Pula, 17. jun 2013 13:03)
Невероватно --- Хрвати некоме спочитавају катарзу !

milan

pre 10 godina

Ako necije reci imaju tezinu onda su to njegove, svaka cast gospodine Smit malo nemaca ima koji sebe u ovom misljenju prepoznaju.

puls

pre 10 godina

Čisto Šmitovo prenemaganje. Naravno da su Nijemci jedva dočekali i mnogo radili na tome da budu lideri ili u realnosti, gazde EU-a.

Petar

pre 10 godina

(Bucko razmisljam, 17. jun 2013 12:11)

Pa ovo je novi, do sad nepoznati nivo autošovinizma. Kako si samo uspeo da ovu vest okreneš na vređanje Srbije, stvarno svaka čast.

Jerusalem post

pre 10 godina

Međutim, naši "dragi susedi" Hrvatska, ipak, ulazi u EU, iako je odgovorna za smrt oko 200.000 Srba, Židova, Roma i Hrvata u konc.logoru Jasenovac, zahvaljujući baš toj Nemačkoj, koja nastoji da revidira rezultate Drugog svetskog rata!

kraja

pre 10 godina

...evropu, a srbiju posebno, skupo su kostala britanska "resenja" i ideje...
...zato ih treba pazljivo slusati i biti pripravan...

Danac

pre 10 godina

@bucko....nedavno su Srbi oslobodjeni odgovornosti za rat u Cro i Bih. Dok su hrvati osudjeni, pa ko je kriv? Pratim tvoje komentare, i ti si stvarno covek koji Srbe optuzuje za sve u svetu....nadam se da dobro spavas. Poz B92 ali bih zamolio na malo vise opreza, prema komentarima koji sire meznju.

Sajo

pre 10 godina

Gledao sam emisiju u kojoj je bio gost Helmut Smit...koji je ovo rekao,,ali je istakao da je bas zbog toga velika odgovornost Nemacke u solidarisanju Nemacke sa ostalim delovima Evrope...zato je obaveza Nemacke da pomaze celoj Evropi..i da Nemacka nesme dozvoliti da se EU raspadne...TO JE ISTORISKI DUG NEMACA...Tako je govorio Smit...

Nije da nisu

pre 10 godina

Zato Holokaust zasluzuje poseban tretman. Hitler je hteo da unisti (istrebi) sve Jevreje, a "samo" da porobi ostale. Ipak tu postoji vazna razlika.
(Milan, 17. jun 2013 12:12)
I hrvatske ustaše su htele da unište sve Srbe, a nemački nacisti sve Slovene. Istina, prioritet su dali Jevrejima i komunistima (čak i svima koji ih podsećaju na predefinisan tip jevrejskog izgleda). Partnerstvo su nacisti hteli da ponude Velikoj Britaniji, ali se ovima nije isplatilo da s nekim prljaju ruke i dele pravo donošenja odluka sa "nacističkim skorojevićima".

mattko

pre 10 godina

@Mihailo
Da li ste Vi g. Mihailo svesni sta je to holohaust i sta se htelo postici njime? Jedno je kada se gine u borbama za sirenje na primer pravoslvalja (Taras Buljba), oslobodjenje svoje zemlje a sasvim je nesto drugo kada se ceo jedan narod (jevrejski) izlozi sistematskom unistenju spaljivajem u pecima mnogogobrojnih logora. Kada bih ja bio pripadnik tog naroda moj bi zivotni cilj i svrha postojanja bila osveta kolika je u mojoj moci za takvo ponasanje,Ja VAs ne razumem zasto zamerate na insitiranju da se pojava pokusaja istrebljenja celog naroda izjednacava sa samim II svetskim ratom? xx milona poginulih sovjetskih gradjana i vojnika je poginulo u borbama za oslobodjenje svoje domovine i svaka njima cast na tome ali to je priprodna stvar da se svako bori za svoj opstanak. A Holohaust i razni drugi oblici genocida imali su zacetnike sa bolesnim umovima is provodjeni su jos bolesnijim metodama. I zato g.Mihailo stidite se svojih reci kada vec jedan Smit priznaje ono sto je cinjenica.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Bivši nemački kancelar Helmut Šmit isključio je mogućnost liderstva Nemačke u Evropi zbog odgovornosti te zemlje za zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata ?

A kako to moze Srbija ?
Kako Srbija moze da bude "lider regiona" iako je po misljenu zapadnog, civilizovanog i demokratskog Sveta "oznacena" kao "glavna i odgovorna" za "zločine počinjene tokom 90-tih godina", zbog cega je na kraju bila bombardovana i ciji je celokupan drzavni i vojni vrh "skoncao u Hagu" ?

Milan

pre 10 godina

U medjunarodnom pravu rat sam po sebi nije zlocin, ali se tokom rata dogadjaju zlocini. Holokaust je najveci zlocin pocinjen u istoriji ratovanja. Zato Holokaust zasluzuje poseban tretman. Hitler je hteo da unisti (istrebi) sve Jevreje, a "samo" da porobi ostale. Ipak tu postoji vazna razlika.

Lazar

pre 10 godina

konacno jedan normalan Nemac, bravo. Krivi su za I i II Svetski rat, a bice krivi i za raspad Eu, jer se ponasaju kako ne bi smeli, mada, dok ne bude kasno, nece se opametiti. Egoisti, nasilnici, podmuklia gospoda...

Gajger

pre 10 godina

@bucko razmišljam.... Ne verujem da razmišljaš! Pre bih rekao da podmećeš. Ruziš sopstvenu drzavu i smeštaš joj stvari sa kojima nema nikakve veze, zato što si od nekoga dobio zadatak da to radiš. Da poistovećuješ drzavu koja je načinila toliko zla i zločina Evropi, sa malom drzavicom koja je htela da se spasi od pripremljenih zapadnih kombinacija cepanja Balkana.

MIrko

pre 10 godina

dve trecine tih rusa zavrsle su u gulagu, eliminisane od svojih.
Ali to Rusija ne priznaje, pa samim tim niko i ne spominje te jadne ruse.

Alex

pre 10 godina

Opet izjednačavanje "holokausta" sa kompletnim Drugim svetskim ratom. Stvarno, svaka čast!
Dvadeset miliona Rusa niko ne pominje, oni nisu ljudi, oni nisu patili, oni su NEBITNI! Plus svi drugi narodi koji su stradali u Evropi, ali i u svetu uopšte.
Sramno.
(Mihailo, 17. jun 2013 11:51)

Bravo za ovaj komentar!
Niko ne prica o 25 miliona Rusa, Srbi su u prvom svetskom ratu izgubili trecinu stanovnista, niko ne prica o ratnim zlocinima koje su Nazisti, Ustase i ostali u Srbiji i u ostalom svetu izvrsiliu drugom svetskom ratu.
Totalna perverzija ignorisati toliki broj zrtava.
Inace, ja zivim u nemackoj i dobro znam Helmuta Smita, tako da ne treba da se odusevimo sa tom izjavom, jer nemci su definitivno lideri u EU i to i hoce da budu. U drugom svetskom ratu nemcima nije uspelo da zarobe evropu, ali sada su uspeli na ekonomski nacin kroz EU.

Jovo Nanovo

pre 10 godina

Pa i prethodna 2 puta je počinjalo isto: Englezi su tražili da bude tako...Kad naviju pedantne Nemce znaju kakav će biti kraj.Britancima su najveći neprijatelji: Rusi, Nemci, Srbi.Ostale sportski podnose.

Mihailo

pre 10 godina

Opet izjednačavanje "holokausta" sa kompletnim Drugim svetskim ratom. Stvarno, svaka čast!
Dvadeset miliona Rusa niko ne pominje, oni nisu ljudi, oni nisu patili, oni su NEBITNI! Plus svi drugi narodi koji su stradali u Evropi, ali i u svetu uopšte.
Sramno.

Mihailo

pre 10 godina

Opet izjednačavanje "holokausta" sa kompletnim Drugim svetskim ratom. Stvarno, svaka čast!
Dvadeset miliona Rusa niko ne pominje, oni nisu ljudi, oni nisu patili, oni su NEBITNI! Plus svi drugi narodi koji su stradali u Evropi, ali i u svetu uopšte.
Sramno.

Jerusalem post

pre 10 godina

Međutim, naši "dragi susedi" Hrvatska, ipak, ulazi u EU, iako je odgovorna za smrt oko 200.000 Srba, Židova, Roma i Hrvata u konc.logoru Jasenovac, zahvaljujući baš toj Nemačkoj, koja nastoji da revidira rezultate Drugog svetskog rata!

Sajo

pre 10 godina

Gledao sam emisiju u kojoj je bio gost Helmut Smit...koji je ovo rekao,,ali je istakao da je bas zbog toga velika odgovornost Nemacke u solidarisanju Nemacke sa ostalim delovima Evrope...zato je obaveza Nemacke da pomaze celoj Evropi..i da Nemacka nesme dozvoliti da se EU raspadne...TO JE ISTORISKI DUG NEMACA...Tako je govorio Smit...

Lazar

pre 10 godina

konacno jedan normalan Nemac, bravo. Krivi su za I i II Svetski rat, a bice krivi i za raspad Eu, jer se ponasaju kako ne bi smeli, mada, dok ne bude kasno, nece se opametiti. Egoisti, nasilnici, podmuklia gospoda...

Petar

pre 10 godina

(Bucko razmisljam, 17. jun 2013 12:11)

Pa ovo je novi, do sad nepoznati nivo autošovinizma. Kako si samo uspeo da ovu vest okreneš na vređanje Srbije, stvarno svaka čast.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Bivši nemački kancelar Helmut Šmit isključio je mogućnost liderstva Nemačke u Evropi zbog odgovornosti te zemlje za zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata ?

A kako to moze Srbija ?
Kako Srbija moze da bude "lider regiona" iako je po misljenu zapadnog, civilizovanog i demokratskog Sveta "oznacena" kao "glavna i odgovorna" za "zločine počinjene tokom 90-tih godina", zbog cega je na kraju bila bombardovana i ciji je celokupan drzavni i vojni vrh "skoncao u Hagu" ?

Milan

pre 10 godina

U medjunarodnom pravu rat sam po sebi nije zlocin, ali se tokom rata dogadjaju zlocini. Holokaust je najveci zlocin pocinjen u istoriji ratovanja. Zato Holokaust zasluzuje poseban tretman. Hitler je hteo da unisti (istrebi) sve Jevreje, a "samo" da porobi ostale. Ipak tu postoji vazna razlika.

Jovo Nanovo

pre 10 godina

Pa i prethodna 2 puta je počinjalo isto: Englezi su tražili da bude tako...Kad naviju pedantne Nemce znaju kakav će biti kraj.Britancima su najveći neprijatelji: Rusi, Nemci, Srbi.Ostale sportski podnose.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Ovo je razlika između Nijemaca i balkanaca. A ista je i očita po komentarima. Katarzu je neko prosao i prvi je u Europi, a neko neće nikad i zadnji je u Europi.

Alex

pre 10 godina

Opet izjednačavanje "holokausta" sa kompletnim Drugim svetskim ratom. Stvarno, svaka čast!
Dvadeset miliona Rusa niko ne pominje, oni nisu ljudi, oni nisu patili, oni su NEBITNI! Plus svi drugi narodi koji su stradali u Evropi, ali i u svetu uopšte.
Sramno.
(Mihailo, 17. jun 2013 11:51)

Bravo za ovaj komentar!
Niko ne prica o 25 miliona Rusa, Srbi su u prvom svetskom ratu izgubili trecinu stanovnista, niko ne prica o ratnim zlocinima koje su Nazisti, Ustase i ostali u Srbiji i u ostalom svetu izvrsiliu drugom svetskom ratu.
Totalna perverzija ignorisati toliki broj zrtava.
Inace, ja zivim u nemackoj i dobro znam Helmuta Smita, tako da ne treba da se odusevimo sa tom izjavom, jer nemci su definitivno lideri u EU i to i hoce da budu. U drugom svetskom ratu nemcima nije uspelo da zarobe evropu, ali sada su uspeli na ekonomski nacin kroz EU.

Bogdan

pre 10 godina

"Mi, samo mi, odgovorni smo za smrt šest miliona Jevreja, među kojima je najviše bilo poljskih Jevreja", rekao je bivši socijaldemokratski kancelar.
Ne samo za 6 miliona Jevreja nego i za smrt oko 23 miliona Rusa, milion i sedamsto hiljada Jugoslovena u II Svetskom ratu i milion i trista hiljada Srba u I Svetskom ratu.

Gajger

pre 10 godina

@bucko razmišljam.... Ne verujem da razmišljaš! Pre bih rekao da podmećeš. Ruziš sopstvenu drzavu i smeštaš joj stvari sa kojima nema nikakve veze, zato što si od nekoga dobio zadatak da to radiš. Da poistovećuješ drzavu koja je načinila toliko zla i zločina Evropi, sa malom drzavicom koja je htela da se spasi od pripremljenih zapadnih kombinacija cepanja Balkana.

mattko

pre 10 godina

@Mihailo
Da li ste Vi g. Mihailo svesni sta je to holohaust i sta se htelo postici njime? Jedno je kada se gine u borbama za sirenje na primer pravoslvalja (Taras Buljba), oslobodjenje svoje zemlje a sasvim je nesto drugo kada se ceo jedan narod (jevrejski) izlozi sistematskom unistenju spaljivajem u pecima mnogogobrojnih logora. Kada bih ja bio pripadnik tog naroda moj bi zivotni cilj i svrha postojanja bila osveta kolika je u mojoj moci za takvo ponasanje,Ja VAs ne razumem zasto zamerate na insitiranju da se pojava pokusaja istrebljenja celog naroda izjednacava sa samim II svetskim ratom? xx milona poginulih sovjetskih gradjana i vojnika je poginulo u borbama za oslobodjenje svoje domovine i svaka njima cast na tome ali to je priprodna stvar da se svako bori za svoj opstanak. A Holohaust i razni drugi oblici genocida imali su zacetnike sa bolesnim umovima is provodjeni su jos bolesnijim metodama. I zato g.Mihailo stidite se svojih reci kada vec jedan Smit priznaje ono sto je cinjenica.

Danac

pre 10 godina

@bucko....nedavno su Srbi oslobodjeni odgovornosti za rat u Cro i Bih. Dok su hrvati osudjeni, pa ko je kriv? Pratim tvoje komentare, i ti si stvarno covek koji Srbe optuzuje za sve u svetu....nadam se da dobro spavas. Poz B92 ali bih zamolio na malo vise opreza, prema komentarima koji sire meznju.

XLav

pre 10 godina

Sto se mene tice treba da budu lideri Evrope, jer su izgleda najsposobniji za to! A ne vidim razloga da sadasnji stanovnici Nemacke ispastaju za nesto sto su radili njihovi dedovi! A ako cemo jos sire gledati u Nemackoj je iz godine u godinu i sve manje Nemaca, a sve vise dosljaka.

w.

pre 10 godina

@Vladimir Pula

Podseti nas molim te kada ste vi Hrvati prosli kroz katarzu zbog zlocina iz II svetskog rata, izvinili se, platili odstetu, ostali bez dela teritorija zbog zlocina, doziveli etnicko ciscenje kao odmazdu za zlocine, ucili decu da se II svetski rat nikada ne sme ponoviti, kaznjavali isticanje ustaskih simbola... Ipak bi trebali sve to da obavite pre nego sto krenete sa deljenjem lekcija u komsiluku, zar ne?

ugledajte se na saveznike

pre 10 godina

kad cemo da dozivimo da hrvati ovako izadju i kazu, ok krivi smo za genocid nad Srbima iz hrvacke, i nemamo pravo da bacamo Srbiji klipove u tockove, u svakoj prilici, narednih sto godina.

МиливојЕ

pre 10 godina

Ovo je razlika između Nijemaca i balkanaca. A ista je i očita po komentarima. Katarzu je neko prosao i prvi je u Europi, a neko neće nikad i zadnji je u Europi.
(Vladimir Pula, 17. jun 2013 13:03)
Невероватно --- Хрвати некоме спочитавају катарзу !

Mihailo

pre 10 godina

@ (mattko, 17. jun 2013 12:30)

Odlično ja poznajem istoriju Drugog svetskog rata i znam jako dobro šta je "holokaust", zbog čega, kada, kojim dokumentima, na kojim sastancima i koji ljudi su donosili konačne odluke. Nikada ne govorim niti pišem o nečemu što ne poznajem dovoljno. Ruse je čekala strašna sudbina, pretilo im je potpuno uništenje. Da su se Nemci, odnosno njihova Grupa armija Jug u planiranoj ofanzivi "Operacija Plavo", dokopali naftnih polja Kavkaza, a kasnije i druguih ogromnih resursa u Rusiji, imali bi neograničenu moć i neiscrpan izvor sirovina, što bi svet odvelo višedecenijsi rat. Prilikom opsade Lenjingrada, postojalo je naređenje iz samog nacističkog vrha da se grad ne osvaja, već drži pod opsadom. Planirano je potpuno uništenje kompletnog stanovništva grada i okoline, da bi kasnije na taj prostor bili kolonizovani Nemci. Preko tri miliona ljudi je trebalo da bude istrebljeno, bez ikakve namere da se sam grad osvaja.

Više od 70% svojih pešadijskih snaga, 80% tenkova i 75% artiljerije Nemci su angažovali na Istočnom frontu. Tamo je uništena nemačka nacistička ideja, ne na Zapadnom frontu!!! Vojnik Crvene armije je slomio kičmu Wehrmachta. Pred Moskvom, u Staljingradu, oko Lenjingrada, kod Kurska, u operaciji Bagration... rešen je rat.

Ruski narod je čekala identična sudbina onih o kojima govoriš, ali Rusi su satanizovani, oni su nebitni, šteta je što ih nije više poginulo.

Drugi svetski rat = "holokaust". Vrhunska propaganda.

Nije da nisu

pre 10 godina

Zato Holokaust zasluzuje poseban tretman. Hitler je hteo da unisti (istrebi) sve Jevreje, a "samo" da porobi ostale. Ipak tu postoji vazna razlika.
(Milan, 17. jun 2013 12:12)
I hrvatske ustaše su htele da unište sve Srbe, a nemački nacisti sve Slovene. Istina, prioritet su dali Jevrejima i komunistima (čak i svima koji ih podsećaju na predefinisan tip jevrejskog izgleda). Partnerstvo su nacisti hteli da ponude Velikoj Britaniji, ali se ovima nije isplatilo da s nekim prljaju ruke i dele pravo donošenja odluka sa "nacističkim skorojevićima".

MIrko

pre 10 godina

dve trecine tih rusa zavrsle su u gulagu, eliminisane od svojih.
Ali to Rusija ne priznaje, pa samim tim niko i ne spominje te jadne ruse.

sorry

pre 10 godina

@ Mihailo

Pod Staljinovom vlašću stradalo je više Jevreja nego pod Hitlerom - dakle samo u SSSRu.

I ostalih bi izginulo kao Rusa da su imali istu strategiju - Ura, juriš topovsko meso.

Ako već neće da se izvine Jevrejima mogli bi sopstvenom narodu!

nisi imao deciju sobu?

pre 10 godina

@Bucko "razmisljam"
Kako si samo uspeo da dodjes do ovakvog karikaturalnog oblika stokholmskog sindroma? Trebale su izgleda godine da se razvije u ovaj oblik. Svaka cast, makar u necemu da se istaknes. Inace, zanimljiva je pojava likova koji na bilo koju vest, bilo da se vest odnosi na suncene pege, zemljotres u Japanu ili ovu koja se odnosi na Nemce, mogu da nakaleme svoj standardni kompleksaski i autosovinisticki repertoar. I to ime je cela zanimacija za danas.

Darko

pre 10 godina

kad cemo da dozivimo da hrvati ovako izadju i kazu, ok krivi smo za genocid nad Srbima iz hrvacke, i nemamo pravo da bacamo Srbiji klipove u tockove, u svakoj prilici, narednih sto godina. (ugledajte se na saveznike, 17. jun 2013 13:16)
kad ćemo da doživimo da srbi ovako izađu i kažu, ok krivi smo za genocid u Srebrenici i nemamo pravo da komadamo BiH u narednih 100 godina.

Zdrav Razum

pre 10 godina

S'postovanjem prema Helmut Schmid-u, ali sadasnja i buduce generacije nisu odgovorne ni za jedan ni za drugi rat i jedina obaveza im je da ne zaborave istoriju kako bi izbegli neke slicne greske. Nema alternative vecoj liderskoj poziciji Nemacke u okviru EU zato sto je dokazala da njenim radom, redom i disciplinom uspela da ocuva privredu i neki rast, odnosno blagostanje i nisku stopu nezaposlenosti na starom kontinentu. VB ne zeli da bude u EU, Francuska srlja u javasluk, drugi su mali ili nerazvijeni, tako da nisu alternative, Nemacka mora da pokaze i da drzi pravac EU.
Podsecanje na istoriju u ovom slucaju nije na mestu, jer Nemacka je demokratija kao i ostale clanice EU i nema govora o zavodjenju diktature ni u jednoj drzavi clanici, iako se zavodi red po budzetima drzava a to je dobro!

puls

pre 10 godina

Čisto Šmitovo prenemaganje. Naravno da su Nijemci jedva dočekali i mnogo radili na tome da budu lideri ili u realnosti, gazde EU-a.

Djoko blatobran

pre 10 godina

EU je nastavak I i II Svetskog rata, samo mnogo sofisticiranijim metodama, gde se okupirani narodi drzave sami odricu suvereniteta i svojim gazdama sa zapada kazu:" Nacinite od nas robove samo nam dajte da jedemo"!

sale novosadjanin

pre 10 godina

schmidt je u pravu !
nemacka vec 60 godina placa ceh a gde su englezi,koji su pobili i porobili sve sto su mogli ?
ko drugi moze da se suprotstavi americi ?
rusi ?
da smo pametni ko sto nismo,zatrazili bi da budemo 18-ta republika nemacke !
bar Vojvodina bi to trebala !!!!!

IvanNS

pre 10 godina

Staljin je potrpao u gulage i ubijao 40 miliona svojih zemljaka ,a bio je i anti semita. Hocu da kazem da nije nista bio bolji od Hitlera. A sto se tice gosn.Šmita tako bi mnogi trebali da govore na Balkanu i suoce se sa prosloscu, za pocetak ovom bliskom.

Nik

pre 10 godina

@sorry
Staljin je iz Gruzije i nije Rus, on je vodio Sovjetki Savez a ne samo Rusiju...tako ad Rusija nije sama odgovorna za to o chemu pishesh..

Luger

pre 10 godina

Smatram da je interes Srbije da se okrene Saveznoj Republici Nemačkoj. Nemci jesu izvršili genocid nad Jevrejima, u njihovim logorima su stradali milioni ljudi, ali to je nacija ipak vredna svakog poštovanja. Nemci su mnogo dali ovome svetu, naročito na polju nauke, tehnike, muzike, književnosti. Od njih treba učiti kako se domaćinski posluje, kako se radi, kako se istinski voli otadžbina. Oni su u fašizam verovali zato što su mislili da će doneti dobro njihovoj zemlji, jer su bili u bedi i očaju, u koje su ih doveli tajkuni, bankari i kojekakvi zelenaši, a koji su mahom bili Jevreji. Ne opravdavam zločine počinjene nad Jevrejima, jer su u logorima masovno ubijani žene i deca, ali pokušavam da shvatim odakle tolika mržnja prema Jevrejima. Istini za volju, niko od najvećih fašista u Hitlerovoj Nemačkoj nije bio bogataš, pa ni sam Hitler. A ako pogledate danas naše patriote i demokrate, one koji se kunu u Srbiju i Srpstvo, počev od Socijalista, Demokrata pa do predstavnika Crkve, videćete da se sve svelo na pljačku i otimačinu, da im je Srbija poslednja rupa na svirali, da iza njihovih postupaka nikada nisu bile iskrene namere već goli lični interes. A šta je tu loše da Nemačka bude lider u Evropi? Pa u njoj se kriza najmanje oseća, što znači da su najsposobniji, a takvi i treba da vode Evropu. A svi vi koji pljujete po Nemačkoj, pretpostavljam da nikada ne biste seli za volan jednog Mercedes-a BMW-a, Audi-a, WolksVagen-a, Porsche-a, RolsRoyce-a i ostalih nemačkih "kršina"...

u pravu je Helmut Šmit

pre 10 godina

Stoji cinjenica da je S.S.S.R. podneo najveci teret u drugom svetskom ratu.Isto stoji i da nikada u svetskoj istoriji nije zabelezen takav genocid prema jednom narodu kao sto su Nemci uradili Jevrejima!Tako sistematski, pedantno,nemilosrdno i efikassno!To nije bio rat izmedju
dve naoruzane vojske,to je bilo planirano ubistvo civila u fabrikama
smrti,industrijski!Tako nesto je bilo moguce i zbog same prirode nemackog naroda(disciplina,pedantnost,vrednoca...) ali i zbog ogromne propagadne masine, neupucenosti, i vrha vlasti koji je postao lud!Naravno da je veliki nemacki narod platio svoju zabludu i zlocine ali liderstvo u odlucivanju sudbinama drugih naroda ipak treba da prepusti nekom drugom!

kraja

pre 10 godina

...evropu, a srbiju posebno, skupo su kostala britanska "resenja" i ideje...
...zato ih treba pazljivo slusati i biti pripravan...

Ivan

pre 10 godina

Nemci su uvek želeli i uvek će želeti da dominiraju kontinentalnom Evropom.Posle svih zala koje su izazvali u I i II svetskom ratu,svet je dozvolio da Nemačka postane najbogatija,najveća i najmnogoljudnija zemlja EU.Da je bilo malo mozga 1945.bi se Nemačka podelila na desetak manjih država kojima bi se zabranilo bilo kakvo ujedinjavanje,a i to bi bila mala kazna za sve što su Nemci učinili.
Ali naivnost je prevladala na Zapadu,kao što je i kod nas prevladala kad smo 1945.potpuno amnestirali Hrvate za genocid nad Srbima i plus im omogućili da prvi put u istoriji imaju svoju republiku.
Neka svima bude za nauk i ne ponovilo se.

Branko

pre 10 godina

Staljin je potrpao u gulage i ubijao 40 miliona svojih zemljaka ,a bio je i anti semita. Hocu da kazem da nije nista bio bolji od Hitlera. A sto se tice gosn.Šmita tako bi mnogi trebali da govore na Balkanu i suoce se sa prosloscu, za pocetak ovom bliskom.
(IvanNS, 17. jun 2013 14:07)
Neke stvari treba razjasniti. Komunizam je smišljen (Karl Marks i Fridrih Engels, ni jedan nije bio Rus) i uveden u Carsku Rusiju sa Zapada uz vojno angažovanje Nemaca i velike finansijske pomoći sa Zapada (Lenjin je ušao u Rusiju sa punim vozom zlata i para). Naime u sastavu Crvene armije )je bilo oko 300.000 Nemaca i oko 50.000 nemačkih nižih i viših oficira (bili su presvučeni ruske uniformame. U boljševičkoj vlasti SSSR-a je bilio samo oko 3,7% Rusa, svi ostali su bili neki drugi. Na kraju, Staljin je bio Gruzijac a ne Rus.

milan

pre 10 godina

Ako necije reci imaju tezinu onda su to njegove, svaka cast gospodine Smit malo nemaca ima koji sebe u ovom misljenju prepoznaju.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

Sve vodece fasisticke zemlje su ekonomski najbolje prosli.Primer Nemacke i Japana je vise nego odlican pokazatelj.

Djordje

pre 10 godina

Hahaha diplomatski nema sta, Nemacka je vec lider u evropi jer se za sve bitno kuca na Berlinska vrata, kriza u evrozoni a najasniji primer je Grcka, bez aminovanja Nemacke ne moguce je bilo pomoci Grcima, dodeljivanje datuma Srbiji. Nemacka ekonomija je zdrava u odnosu na sve clanice osim mozda V Britanije. De fakto oni su vec lideri.

Neko iz EU

pre 10 godina

A ko to kaže da EU mora da ima lidera?
Partnerstvo i ravnopravnost svake zemlje članice EU su bili jedna od glavnih osnova.
Poslednjih 10 godina se podmeće nešto kao liderstvo koje vodi ka grupisanju zemalja i raspadu partnerstva.
EU i uopšte Evropu nesme nijedan narod ili država da vodi, ona može opstati jedino kao konfederacija ili u gorem slučaju kao federacija (zbog USA, Kine).

Antifašista, ali realista

pre 10 godina

On je kazao da svi, čak i oni koji su nedavno rođeni, snose odgovornost da se "užasna nemačka istorija" nikada više ne ponovi.

Ovo je preterivanje, a ujedno i svojevrsna nacionalna fiksacija (negativna samo-impresioniranost). Nije Hitler pao s Marsa, došao na vlast čarobnim štapićem, zapodenuo svetski rat preko noći, te samostalno, u krugu nekoliko najbližih saradnika izmislio i osmislio progon Jevreja. Već je vekovima pre toga celokupna Evropa obilovala razoraznim ratovima, kao i rasprostranjenim antisemitizmom. Osim toga, odgovornost za izbijanje II svetskog rata, nikako ne može biti samo na Nemačkoj, istorija kao nauka već odavno je odredila sve relevantne činjenice i okolnosti kao što su preterana popustljivost evropskih sila poput Britanije, Francuske i Rusije, kao i prekasno uključivanje SAD.

IvanNS

pre 10 godina

@Branko ,nisam ni rekao da je bio Rus ,a za Lenjina i revoluciju nemoj nista da mi pricas jer su moji tada morali da pobegnu iz Rusije. Moj pradeda je bio Kozacki general.

Aj i ja da kaem

pre 10 godina

Kad se Nemacka ujedinila, posle pada Berlinskog zida, raspale su se Yugoslavija, Cehoslovacka i Sovjetski savez...To dovoljno govori meni kao laiku ko je "tata" na ovim prostorima.Neko je to odma shvatio pa je pevao "Danke dojcland", a neko je dobio po tamburi jer nije prepoznao "druga Nindzu"!

sale

pre 10 godina

"Istini za volju, niko od najvećih fašista u Hitlerovoj Nemačkoj nije bio bogataš, pa ni sam Hitler."

Ti si baš veoma neobavešten. Oni su se itekako privatili i dobro nafatirali, ali niko od njih nije bio industrijalac niti bankar, ako si to mislio da kažeš.

Ona

pre 10 godina

Helmut Smit, nekadasnji nemacki kancelar, je vrlo mudar covek i ovo je pametna poruka Nemcima. Preuzimanje liderstva, znaci i preuzimanje celokupne odgovornosti na svoja pleca i skidanje iste sa ledja svih drugih. Zato neki uvek mogu da im vrate za sve sto ima se ne svidja sa ua fasisti.
Jeste da oni znaju da budu diplomatski trapavi, ali nisu oni odgovorni za sistemsku korupciju u Grckoj ili spekulacije sa nekretninama u Spaniji.

Staljin je u mladosti poceo da studira teologiju, nije ni cudo sto je bio antisemita. Osim toga covek koji je bio psihicki bolestan kao i Hitler. Zbog paranoje pobio je u tridestima gotovo kompletan visoki oficirski kadar Crvene Armije, nije ni cudo sto je rat krenuo onako za SSSR. Nemce su Sovjeti porazili uz ogromne ljudske zrtve, a pomogla im je kao i carskoj vojsci protiv Napoleona ruska zima. Nemci nisu planirali da se u njoj zaglave, vec da odradi blic-krig.

Ono na sta Smit cilja ovde je osecaj odgovornosti za projekat sistematskog unistenja Jevreja koji je u Nemackoj poceo nekoliko godina pre nego se rat desio, a korene vuce u ideologiji jos s kraja 19. veka. Unistenje Slovena ili njihova germanizacije je bila tu kao usputni projekat.

Bucko razmisljam

pre 10 godina

Bivši nemački kancelar Helmut Šmit isključio je mogućnost liderstva Nemačke u Evropi zbog odgovornosti te zemlje za zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata ?

A kako to moze Srbija ?
Kako Srbija moze da bude "lider regiona" iako je po misljenu zapadnog, civilizovanog i demokratskog Sveta "oznacena" kao "glavna i odgovorna" za "zločine počinjene tokom 90-tih godina", zbog cega je na kraju bila bombardovana i ciji je celokupan drzavni i vojni vrh "skoncao u Hagu" ?

Mihailo

pre 10 godina

Opet izjednačavanje "holokausta" sa kompletnim Drugim svetskim ratom. Stvarno, svaka čast!
Dvadeset miliona Rusa niko ne pominje, oni nisu ljudi, oni nisu patili, oni su NEBITNI! Plus svi drugi narodi koji su stradali u Evropi, ali i u svetu uopšte.
Sramno.

Lazar

pre 10 godina

konacno jedan normalan Nemac, bravo. Krivi su za I i II Svetski rat, a bice krivi i za raspad Eu, jer se ponasaju kako ne bi smeli, mada, dok ne bude kasno, nece se opametiti. Egoisti, nasilnici, podmuklia gospoda...

Jerusalem post

pre 10 godina

Međutim, naši "dragi susedi" Hrvatska, ipak, ulazi u EU, iako je odgovorna za smrt oko 200.000 Srba, Židova, Roma i Hrvata u konc.logoru Jasenovac, zahvaljujući baš toj Nemačkoj, koja nastoji da revidira rezultate Drugog svetskog rata!

Jovo Nanovo

pre 10 godina

Pa i prethodna 2 puta je počinjalo isto: Englezi su tražili da bude tako...Kad naviju pedantne Nemce znaju kakav će biti kraj.Britancima su najveći neprijatelji: Rusi, Nemci, Srbi.Ostale sportski podnose.

Petar

pre 10 godina

(Bucko razmisljam, 17. jun 2013 12:11)

Pa ovo je novi, do sad nepoznati nivo autošovinizma. Kako si samo uspeo da ovu vest okreneš na vređanje Srbije, stvarno svaka čast.

Vladimir Pula

pre 10 godina

Ovo je razlika između Nijemaca i balkanaca. A ista je i očita po komentarima. Katarzu je neko prosao i prvi je u Europi, a neko neće nikad i zadnji je u Europi.

mattko

pre 10 godina

@Mihailo
Da li ste Vi g. Mihailo svesni sta je to holohaust i sta se htelo postici njime? Jedno je kada se gine u borbama za sirenje na primer pravoslvalja (Taras Buljba), oslobodjenje svoje zemlje a sasvim je nesto drugo kada se ceo jedan narod (jevrejski) izlozi sistematskom unistenju spaljivajem u pecima mnogogobrojnih logora. Kada bih ja bio pripadnik tog naroda moj bi zivotni cilj i svrha postojanja bila osveta kolika je u mojoj moci za takvo ponasanje,Ja VAs ne razumem zasto zamerate na insitiranju da se pojava pokusaja istrebljenja celog naroda izjednacava sa samim II svetskim ratom? xx milona poginulih sovjetskih gradjana i vojnika je poginulo u borbama za oslobodjenje svoje domovine i svaka njima cast na tome ali to je priprodna stvar da se svako bori za svoj opstanak. A Holohaust i razni drugi oblici genocida imali su zacetnike sa bolesnim umovima is provodjeni su jos bolesnijim metodama. I zato g.Mihailo stidite se svojih reci kada vec jedan Smit priznaje ono sto je cinjenica.

Danac

pre 10 godina

@bucko....nedavno su Srbi oslobodjeni odgovornosti za rat u Cro i Bih. Dok su hrvati osudjeni, pa ko je kriv? Pratim tvoje komentare, i ti si stvarno covek koji Srbe optuzuje za sve u svetu....nadam se da dobro spavas. Poz B92 ali bih zamolio na malo vise opreza, prema komentarima koji sire meznju.

sale novosadjanin

pre 10 godina

schmidt je u pravu !
nemacka vec 60 godina placa ceh a gde su englezi,koji su pobili i porobili sve sto su mogli ?
ko drugi moze da se suprotstavi americi ?
rusi ?
da smo pametni ko sto nismo,zatrazili bi da budemo 18-ta republika nemacke !
bar Vojvodina bi to trebala !!!!!

Luger

pre 10 godina

Smatram da je interes Srbije da se okrene Saveznoj Republici Nemačkoj. Nemci jesu izvršili genocid nad Jevrejima, u njihovim logorima su stradali milioni ljudi, ali to je nacija ipak vredna svakog poštovanja. Nemci su mnogo dali ovome svetu, naročito na polju nauke, tehnike, muzike, književnosti. Od njih treba učiti kako se domaćinski posluje, kako se radi, kako se istinski voli otadžbina. Oni su u fašizam verovali zato što su mislili da će doneti dobro njihovoj zemlji, jer su bili u bedi i očaju, u koje su ih doveli tajkuni, bankari i kojekakvi zelenaši, a koji su mahom bili Jevreji. Ne opravdavam zločine počinjene nad Jevrejima, jer su u logorima masovno ubijani žene i deca, ali pokušavam da shvatim odakle tolika mržnja prema Jevrejima. Istini za volju, niko od najvećih fašista u Hitlerovoj Nemačkoj nije bio bogataš, pa ni sam Hitler. A ako pogledate danas naše patriote i demokrate, one koji se kunu u Srbiju i Srpstvo, počev od Socijalista, Demokrata pa do predstavnika Crkve, videćete da se sve svelo na pljačku i otimačinu, da im je Srbija poslednja rupa na svirali, da iza njihovih postupaka nikada nisu bile iskrene namere već goli lični interes. A šta je tu loše da Nemačka bude lider u Evropi? Pa u njoj se kriza najmanje oseća, što znači da su najsposobniji, a takvi i treba da vode Evropu. A svi vi koji pljujete po Nemačkoj, pretpostavljam da nikada ne biste seli za volan jednog Mercedes-a BMW-a, Audi-a, WolksVagen-a, Porsche-a, RolsRoyce-a i ostalih nemačkih "kršina"...

Milan

pre 10 godina

U medjunarodnom pravu rat sam po sebi nije zlocin, ali se tokom rata dogadjaju zlocini. Holokaust je najveci zlocin pocinjen u istoriji ratovanja. Zato Holokaust zasluzuje poseban tretman. Hitler je hteo da unisti (istrebi) sve Jevreje, a "samo" da porobi ostale. Ipak tu postoji vazna razlika.

ugledajte se na saveznike

pre 10 godina

kad cemo da dozivimo da hrvati ovako izadju i kazu, ok krivi smo za genocid nad Srbima iz hrvacke, i nemamo pravo da bacamo Srbiji klipove u tockove, u svakoj prilici, narednih sto godina.

sorry

pre 10 godina

@ Mihailo

Pod Staljinovom vlašću stradalo je više Jevreja nego pod Hitlerom - dakle samo u SSSRu.

I ostalih bi izginulo kao Rusa da su imali istu strategiju - Ura, juriš topovsko meso.

Ako već neće da se izvine Jevrejima mogli bi sopstvenom narodu!

Ivan

pre 10 godina

Nemci su uvek želeli i uvek će želeti da dominiraju kontinentalnom Evropom.Posle svih zala koje su izazvali u I i II svetskom ratu,svet je dozvolio da Nemačka postane najbogatija,najveća i najmnogoljudnija zemlja EU.Da je bilo malo mozga 1945.bi se Nemačka podelila na desetak manjih država kojima bi se zabranilo bilo kakvo ujedinjavanje,a i to bi bila mala kazna za sve što su Nemci učinili.
Ali naivnost je prevladala na Zapadu,kao što je i kod nas prevladala kad smo 1945.potpuno amnestirali Hrvate za genocid nad Srbima i plus im omogućili da prvi put u istoriji imaju svoju republiku.
Neka svima bude za nauk i ne ponovilo se.

MIrko

pre 10 godina

dve trecine tih rusa zavrsle su u gulagu, eliminisane od svojih.
Ali to Rusija ne priznaje, pa samim tim niko i ne spominje te jadne ruse.

Gajger

pre 10 godina

@bucko razmišljam.... Ne verujem da razmišljaš! Pre bih rekao da podmećeš. Ruziš sopstvenu drzavu i smeštaš joj stvari sa kojima nema nikakve veze, zato što si od nekoga dobio zadatak da to radiš. Da poistovećuješ drzavu koja je načinila toliko zla i zločina Evropi, sa malom drzavicom koja je htela da se spasi od pripremljenih zapadnih kombinacija cepanja Balkana.

Alex

pre 10 godina

Opet izjednačavanje "holokausta" sa kompletnim Drugim svetskim ratom. Stvarno, svaka čast!
Dvadeset miliona Rusa niko ne pominje, oni nisu ljudi, oni nisu patili, oni su NEBITNI! Plus svi drugi narodi koji su stradali u Evropi, ali i u svetu uopšte.
Sramno.
(Mihailo, 17. jun 2013 11:51)

Bravo za ovaj komentar!
Niko ne prica o 25 miliona Rusa, Srbi su u prvom svetskom ratu izgubili trecinu stanovnista, niko ne prica o ratnim zlocinima koje su Nazisti, Ustase i ostali u Srbiji i u ostalom svetu izvrsiliu drugom svetskom ratu.
Totalna perverzija ignorisati toliki broj zrtava.
Inace, ja zivim u nemackoj i dobro znam Helmuta Smita, tako da ne treba da se odusevimo sa tom izjavom, jer nemci su definitivno lideri u EU i to i hoce da budu. U drugom svetskom ratu nemcima nije uspelo da zarobe evropu, ali sada su uspeli na ekonomski nacin kroz EU.

Djoko blatobran

pre 10 godina

EU je nastavak I i II Svetskog rata, samo mnogo sofisticiranijim metodama, gde se okupirani narodi drzave sami odricu suvereniteta i svojim gazdama sa zapada kazu:" Nacinite od nas robove samo nam dajte da jedemo"!

Antifašista, ali realista

pre 10 godina

On je kazao da svi, čak i oni koji su nedavno rođeni, snose odgovornost da se "užasna nemačka istorija" nikada više ne ponovi.

Ovo je preterivanje, a ujedno i svojevrsna nacionalna fiksacija (negativna samo-impresioniranost). Nije Hitler pao s Marsa, došao na vlast čarobnim štapićem, zapodenuo svetski rat preko noći, te samostalno, u krugu nekoliko najbližih saradnika izmislio i osmislio progon Jevreja. Već je vekovima pre toga celokupna Evropa obilovala razoraznim ratovima, kao i rasprostranjenim antisemitizmom. Osim toga, odgovornost za izbijanje II svetskog rata, nikako ne može biti samo na Nemačkoj, istorija kao nauka već odavno je odredila sve relevantne činjenice i okolnosti kao što su preterana popustljivost evropskih sila poput Britanije, Francuske i Rusije, kao i prekasno uključivanje SAD.

Zdrav Razum

pre 10 godina

S'postovanjem prema Helmut Schmid-u, ali sadasnja i buduce generacije nisu odgovorne ni za jedan ni za drugi rat i jedina obaveza im je da ne zaborave istoriju kako bi izbegli neke slicne greske. Nema alternative vecoj liderskoj poziciji Nemacke u okviru EU zato sto je dokazala da njenim radom, redom i disciplinom uspela da ocuva privredu i neki rast, odnosno blagostanje i nisku stopu nezaposlenosti na starom kontinentu. VB ne zeli da bude u EU, Francuska srlja u javasluk, drugi su mali ili nerazvijeni, tako da nisu alternative, Nemacka mora da pokaze i da drzi pravac EU.
Podsecanje na istoriju u ovom slucaju nije na mestu, jer Nemacka je demokratija kao i ostale clanice EU i nema govora o zavodjenju diktature ni u jednoj drzavi clanici, iako se zavodi red po budzetima drzava a to je dobro!

Darko

pre 10 godina

kad cemo da dozivimo da hrvati ovako izadju i kazu, ok krivi smo za genocid nad Srbima iz hrvacke, i nemamo pravo da bacamo Srbiji klipove u tockove, u svakoj prilici, narednih sto godina. (ugledajte se na saveznike, 17. jun 2013 13:16)
kad ćemo da doživimo da srbi ovako izađu i kažu, ok krivi smo za genocid u Srebrenici i nemamo pravo da komadamo BiH u narednih 100 godina.

МиливојЕ

pre 10 godina

Ovo je razlika između Nijemaca i balkanaca. A ista je i očita po komentarima. Katarzu je neko prosao i prvi je u Europi, a neko neće nikad i zadnji je u Europi.
(Vladimir Pula, 17. jun 2013 13:03)
Невероватно --- Хрвати некоме спочитавају катарзу !

IvanNS

pre 10 godina

Staljin je potrpao u gulage i ubijao 40 miliona svojih zemljaka ,a bio je i anti semita. Hocu da kazem da nije nista bio bolji od Hitlera. A sto se tice gosn.Šmita tako bi mnogi trebali da govore na Balkanu i suoce se sa prosloscu, za pocetak ovom bliskom.

puls

pre 10 godina

Čisto Šmitovo prenemaganje. Naravno da su Nijemci jedva dočekali i mnogo radili na tome da budu lideri ili u realnosti, gazde EU-a.

Bogdan

pre 10 godina

"Mi, samo mi, odgovorni smo za smrt šest miliona Jevreja, među kojima je najviše bilo poljskih Jevreja", rekao je bivši socijaldemokratski kancelar.
Ne samo za 6 miliona Jevreja nego i za smrt oko 23 miliona Rusa, milion i sedamsto hiljada Jugoslovena u II Svetskom ratu i milion i trista hiljada Srba u I Svetskom ratu.

Nije da nisu

pre 10 godina

Zato Holokaust zasluzuje poseban tretman. Hitler je hteo da unisti (istrebi) sve Jevreje, a "samo" da porobi ostale. Ipak tu postoji vazna razlika.
(Milan, 17. jun 2013 12:12)
I hrvatske ustaše su htele da unište sve Srbe, a nemački nacisti sve Slovene. Istina, prioritet su dali Jevrejima i komunistima (čak i svima koji ih podsećaju na predefinisan tip jevrejskog izgleda). Partnerstvo su nacisti hteli da ponude Velikoj Britaniji, ali se ovima nije isplatilo da s nekim prljaju ruke i dele pravo donošenja odluka sa "nacističkim skorojevićima".

w.

pre 10 godina

@Vladimir Pula

Podseti nas molim te kada ste vi Hrvati prosli kroz katarzu zbog zlocina iz II svetskog rata, izvinili se, platili odstetu, ostali bez dela teritorija zbog zlocina, doziveli etnicko ciscenje kao odmazdu za zlocine, ucili decu da se II svetski rat nikada ne sme ponoviti, kaznjavali isticanje ustaskih simbola... Ipak bi trebali sve to da obavite pre nego sto krenete sa deljenjem lekcija u komsiluku, zar ne?

Mihailo

pre 10 godina

@ (mattko, 17. jun 2013 12:30)

Odlično ja poznajem istoriju Drugog svetskog rata i znam jako dobro šta je "holokaust", zbog čega, kada, kojim dokumentima, na kojim sastancima i koji ljudi su donosili konačne odluke. Nikada ne govorim niti pišem o nečemu što ne poznajem dovoljno. Ruse je čekala strašna sudbina, pretilo im je potpuno uništenje. Da su se Nemci, odnosno njihova Grupa armija Jug u planiranoj ofanzivi "Operacija Plavo", dokopali naftnih polja Kavkaza, a kasnije i druguih ogromnih resursa u Rusiji, imali bi neograničenu moć i neiscrpan izvor sirovina, što bi svet odvelo višedecenijsi rat. Prilikom opsade Lenjingrada, postojalo je naređenje iz samog nacističkog vrha da se grad ne osvaja, već drži pod opsadom. Planirano je potpuno uništenje kompletnog stanovništva grada i okoline, da bi kasnije na taj prostor bili kolonizovani Nemci. Preko tri miliona ljudi je trebalo da bude istrebljeno, bez ikakve namere da se sam grad osvaja.

Više od 70% svojih pešadijskih snaga, 80% tenkova i 75% artiljerije Nemci su angažovali na Istočnom frontu. Tamo je uništena nemačka nacistička ideja, ne na Zapadnom frontu!!! Vojnik Crvene armije je slomio kičmu Wehrmachta. Pred Moskvom, u Staljingradu, oko Lenjingrada, kod Kurska, u operaciji Bagration... rešen je rat.

Ruski narod je čekala identična sudbina onih o kojima govoriš, ali Rusi su satanizovani, oni su nebitni, šteta je što ih nije više poginulo.

Drugi svetski rat = "holokaust". Vrhunska propaganda.

Branko

pre 10 godina

Staljin je potrpao u gulage i ubijao 40 miliona svojih zemljaka ,a bio je i anti semita. Hocu da kazem da nije nista bio bolji od Hitlera. A sto se tice gosn.Šmita tako bi mnogi trebali da govore na Balkanu i suoce se sa prosloscu, za pocetak ovom bliskom.
(IvanNS, 17. jun 2013 14:07)
Neke stvari treba razjasniti. Komunizam je smišljen (Karl Marks i Fridrih Engels, ni jedan nije bio Rus) i uveden u Carsku Rusiju sa Zapada uz vojno angažovanje Nemaca i velike finansijske pomoći sa Zapada (Lenjin je ušao u Rusiju sa punim vozom zlata i para). Naime u sastavu Crvene armije )je bilo oko 300.000 Nemaca i oko 50.000 nemačkih nižih i viših oficira (bili su presvučeni ruske uniformame. U boljševičkoj vlasti SSSR-a je bilio samo oko 3,7% Rusa, svi ostali su bili neki drugi. Na kraju, Staljin je bio Gruzijac a ne Rus.

kraja

pre 10 godina

...evropu, a srbiju posebno, skupo su kostala britanska "resenja" i ideje...
...zato ih treba pazljivo slusati i biti pripravan...

XLav

pre 10 godina

Sto se mene tice treba da budu lideri Evrope, jer su izgleda najsposobniji za to! A ne vidim razloga da sadasnji stanovnici Nemacke ispastaju za nesto sto su radili njihovi dedovi! A ako cemo jos sire gledati u Nemackoj je iz godine u godinu i sve manje Nemaca, a sve vise dosljaka.

Sajo

pre 10 godina

Gledao sam emisiju u kojoj je bio gost Helmut Smit...koji je ovo rekao,,ali je istakao da je bas zbog toga velika odgovornost Nemacke u solidarisanju Nemacke sa ostalim delovima Evrope...zato je obaveza Nemacke da pomaze celoj Evropi..i da Nemacka nesme dozvoliti da se EU raspadne...TO JE ISTORISKI DUG NEMACA...Tako je govorio Smit...

nisi imao deciju sobu?

pre 10 godina

@Bucko "razmisljam"
Kako si samo uspeo da dodjes do ovakvog karikaturalnog oblika stokholmskog sindroma? Trebale su izgleda godine da se razvije u ovaj oblik. Svaka cast, makar u necemu da se istaknes. Inace, zanimljiva je pojava likova koji na bilo koju vest, bilo da se vest odnosi na suncene pege, zemljotres u Japanu ili ovu koja se odnosi na Nemce, mogu da nakaleme svoj standardni kompleksaski i autosovinisticki repertoar. I to ime je cela zanimacija za danas.

Aj i ja da kaem

pre 10 godina

Kad se Nemacka ujedinila, posle pada Berlinskog zida, raspale su se Yugoslavija, Cehoslovacka i Sovjetski savez...To dovoljno govori meni kao laiku ko je "tata" na ovim prostorima.Neko je to odma shvatio pa je pevao "Danke dojcland", a neko je dobio po tamburi jer nije prepoznao "druga Nindzu"!

Ona

pre 10 godina

Helmut Smit, nekadasnji nemacki kancelar, je vrlo mudar covek i ovo je pametna poruka Nemcima. Preuzimanje liderstva, znaci i preuzimanje celokupne odgovornosti na svoja pleca i skidanje iste sa ledja svih drugih. Zato neki uvek mogu da im vrate za sve sto ima se ne svidja sa ua fasisti.
Jeste da oni znaju da budu diplomatski trapavi, ali nisu oni odgovorni za sistemsku korupciju u Grckoj ili spekulacije sa nekretninama u Spaniji.

Staljin je u mladosti poceo da studira teologiju, nije ni cudo sto je bio antisemita. Osim toga covek koji je bio psihicki bolestan kao i Hitler. Zbog paranoje pobio je u tridestima gotovo kompletan visoki oficirski kadar Crvene Armije, nije ni cudo sto je rat krenuo onako za SSSR. Nemce su Sovjeti porazili uz ogromne ljudske zrtve, a pomogla im je kao i carskoj vojsci protiv Napoleona ruska zima. Nemci nisu planirali da se u njoj zaglave, vec da odradi blic-krig.

Ono na sta Smit cilja ovde je osecaj odgovornosti za projekat sistematskog unistenja Jevreja koji je u Nemackoj poceo nekoliko godina pre nego se rat desio, a korene vuce u ideologiji jos s kraja 19. veka. Unistenje Slovena ili njihova germanizacije je bila tu kao usputni projekat.

Nik

pre 10 godina

@sorry
Staljin je iz Gruzije i nije Rus, on je vodio Sovjetki Savez a ne samo Rusiju...tako ad Rusija nije sama odgovorna za to o chemu pishesh..

milan

pre 10 godina

Ako necije reci imaju tezinu onda su to njegove, svaka cast gospodine Smit malo nemaca ima koji sebe u ovom misljenju prepoznaju.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 10 godina

Sve vodece fasisticke zemlje su ekonomski najbolje prosli.Primer Nemacke i Japana je vise nego odlican pokazatelj.

Neko iz EU

pre 10 godina

A ko to kaže da EU mora da ima lidera?
Partnerstvo i ravnopravnost svake zemlje članice EU su bili jedna od glavnih osnova.
Poslednjih 10 godina se podmeće nešto kao liderstvo koje vodi ka grupisanju zemalja i raspadu partnerstva.
EU i uopšte Evropu nesme nijedan narod ili država da vodi, ona može opstati jedino kao konfederacija ili u gorem slučaju kao federacija (zbog USA, Kine).

IvanNS

pre 10 godina

@Branko ,nisam ni rekao da je bio Rus ,a za Lenjina i revoluciju nemoj nista da mi pricas jer su moji tada morali da pobegnu iz Rusije. Moj pradeda je bio Kozacki general.

u pravu je Helmut Šmit

pre 10 godina

Stoji cinjenica da je S.S.S.R. podneo najveci teret u drugom svetskom ratu.Isto stoji i da nikada u svetskoj istoriji nije zabelezen takav genocid prema jednom narodu kao sto su Nemci uradili Jevrejima!Tako sistematski, pedantno,nemilosrdno i efikassno!To nije bio rat izmedju
dve naoruzane vojske,to je bilo planirano ubistvo civila u fabrikama
smrti,industrijski!Tako nesto je bilo moguce i zbog same prirode nemackog naroda(disciplina,pedantnost,vrednoca...) ali i zbog ogromne propagadne masine, neupucenosti, i vrha vlasti koji je postao lud!Naravno da je veliki nemacki narod platio svoju zabludu i zlocine ali liderstvo u odlucivanju sudbinama drugih naroda ipak treba da prepusti nekom drugom!

sale

pre 10 godina

"Istini za volju, niko od najvećih fašista u Hitlerovoj Nemačkoj nije bio bogataš, pa ni sam Hitler."

Ti si baš veoma neobavešten. Oni su se itekako privatili i dobro nafatirali, ali niko od njih nije bio industrijalac niti bankar, ako si to mislio da kažeš.

Djordje

pre 10 godina

Hahaha diplomatski nema sta, Nemacka je vec lider u evropi jer se za sve bitno kuca na Berlinska vrata, kriza u evrozoni a najasniji primer je Grcka, bez aminovanja Nemacke ne moguce je bilo pomoci Grcima, dodeljivanje datuma Srbiji. Nemacka ekonomija je zdrava u odnosu na sve clanice osim mozda V Britanije. De fakto oni su vec lideri.