Četvrtak, 13.06.2013.

12:07

Kako izgledaju poplavljena naselja

Vrh poplavnog talasa na Dunavu, koji dolazi iz Mađarske u Srbiju, očekuje se večeras i sutra. Poplavljena naselja uz Dunav u Bezdanu i Apatinu.

Izvor: B92

Kako izgledaju poplavljena naselja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Mikael Hansen

pre 10 godina

Tako je bilo i sa Černobiljom - dok je čitava Evropa bila u panici, u Srbiji svi opušteni, kao da će radijacija da se zaustavi na granici ...

metall

pre 10 godina

nidza, potom i ostali

Da, na slici se vidi znak koji upozorava na blizinu dece/skole, ali evo objasnjenja - u pitanju je vikend naselje Baracka, nedaleko od Bezdana u opstini Sombor, gde postoji tzv. ekoloska ucionica (ucionica u prirodi, na otvorenom) gde tokom godine dolaze djaci u pratnji svojih nastavnika i imaju casove u prirodi (npr. biologija). Ovo vikend naselje se nalazi u nebranjenoj zoni, u blizini samog Dunava i poplave manjih ili vecih razmera su tamo gotovo uobicajeno. Slicna je situacija i sa vikend naseljima u blizini, poput Darazi Foka ili Harcasa, ili npr. Zelenog otoka na drugoj obali Dunava u Hrvatskoj. Urbanizovana mesta uz Dunav, poput Apatina NISU UGROZENA! Pre sat-dva sam bio tamo, voda je zaista visoka i sve deluje nestvarno, ali do vrha nasipa i ne daj Boze prelivanja ima sigurno jos metar-dva 'fore'. To ipak nije realna mogucnost, jer danas je vrh nivoa vode, od sutra krece polagana stagnacija. Ne sirite paniku jer nema stvarne opasnosti!

apatinac

pre 10 godina

Nepotrebno dizanje panike, nasip kod Apatina je sposoban da izdrzi vodostaj od 9 metara bez vecih problema. Ta poplavljena vikend naselja su sva ispred nasipa, tj. na obali Dunava. Pozdrav iz Apatina, ko je raspolozen nek naleti na hladno pivo :)

Nitkov

pre 10 godina

Nadajmo se da će šteta od posledica poplavnog talasa biti minimalna...jedna nebitna stvar koja nebitnom posmatraču kao što je moja malenkost, upada u oči...ustanova koja se bavi prodajom ribolovačkih dozvola (5. fotografija odozgo), dala je sebi za pravo da na tabli oglasi "klubska" prostorija...inače, gradivo petog razreda osnovne škole...svaka čast, nikakvo čudo...hvala...

Ja bre Srbin

pre 10 godina

@(jovica, 13. jun 2013 15:40

Sta si ti hteo da kazes???
Na prvom linku je prikazano vikend naselje sa druge strane nasipa. To su objekti svesno sagradjeni na plavnom podrucju bez ikakvih gradjevinskih dozvola i svake godine ih Dunav plavi. Drugi link je snimak poplave posle pljuska iz 2009. godine.

Sitničar

pre 10 godina

Prateći komentare povezane sa "slučajem Dunav", uočavam svu bedu politike na srpski način.
Prvo su "ovi" preuveličavali potencijalnu opasnost i trijumpfalno tvrdili da je, uprkos opasnosti, sve pod kontrolom, i da će Vučić, ako treba, lično nositi vreće s peskom.
Sada "oni drugi" preuveličavaju probleme na terenu i najradosniji bi bili da se negde zaista desi nesreća, ne bi li imali rašta optužiti vlast. Ovi prvi sada ćute, jer nisu sigurni šta se dešava.
Baš tužno...

Petar

pre 10 godina

@(jovica, 13. jun 2013 15:40)
Klip koji si postavio je iz 2009 godine, kad je bio i samit zemalja centralne Evrope. I to je bilo posle kise koliko se ja secam. Ravnica pa slabo otice voda, kod mene na planini se sjuri kroz potok i milina.

Lala Neznanov

pre 10 godina

Danas sam bio u tom vikend naselju koje je SAGRADJENO U KORITU DUNAVA ispred nasipa koji je NEBRANJENI DEO.

Vodostaj je visok ali ne predstavlja nikakvu opasnost za naselja koja se nalaze IZA NASIPA.

Zasto novinari ne pitaju vlasnike tih poplavljenih objekata zasto, kao sto je red, nisu sagradili objekat kojem je ispod "nivoa stogodisnjih voda'.

Dakle, nema nikakve opsasnoti i prestanite da dizete paniku.

Mc

pre 10 godina

Odakle u vikend naselju skola ( saobracajni znak sa djacima na zadnjoj slici ) ?
Izgleda da je ozbiljnije nego sto se govori u tekstu .
(nidza, 13. jun 2013 14:58)

Ne znam tacno zasto je tamo ta tabla, ali verovatno zato sto je ovde lako moze desiti da deca igraju na putu, jer je ova slika snimljena na vikend naselju Baracka (vidi se na tabli ribolovackog drustva adresa "Baracka 21"). A vikend naselje Baracka se nalazi oko 5km zapadno od Bezdana.
Don't panic!

dusan

pre 10 godina

Lepo izgleda.Ko ih je terao da besplatno grade vikendice i kuce pored Dunava,ko?A vecina nece t.j odbila je da se iseli,a takvima ne sme drzava da da 1 dinar,nista,ionako nemaju gradjevinske dozvole,njihov problem,sta me briga.

Dragan

pre 10 godina

Ako se bude izlio sledi komentar odgovornih : Iznenadio nas je nismo ocekivali bas toliko da naraste . I naravno niko nece odgovarati zbog toga...

misa

pre 10 godina

sacekajte jos kojih 100 godina dok se ne napravi kanal morava -vardar-solun ondak ce te u ovakvoj situaciji od apatina moci ploviti do soluna za dzabe

Amfibija

pre 10 godina

B 92 : Vodeni talas je pod kontrolom na teritoriji Srbije i stanje je daleko od alarmantnog, izjavio je danas Miodrag Pješčić, vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode. On je objasnio da je prva odbrana linije od poplava stabilna, nema prelivanja nasipa, a situacija se redovno osmatra i prati.

Sta li ce ovaj lenji , nesposobni i . . . t pricati kad bude sve oko Dunava zaliveno . Verovatno ce se situacija i dalje osmatrati i pratiti .
Ljudi, na sledecim izborima ne idite na izbore , ne birajte nikoga . Sve je jedno ko vlada u Srbiji.Sve je to nesposobna , korumpirana b . . . a koja se politikom samo zato bavi da ne bi morala da prosi na ulici .

jovica

pre 10 godina

Malopre me je nazvao prijatelj i rekao da je pola Apatina i vecina okolnih sela pod vodom .
Zasto se skriva istina od naroda : http://www.naslovi.net/2013-06-13/press/foto-apatin-poplavljen-nadlezni-tvrde-da-je-vodeni-talas-pod-kontrolom/6010280
i ovde : http://www.youtube.com/watch?v=GuXF9qklzE0

djak pesak

pre 10 godina

Ako ocekuju aplauze, nece ih dobiti. Ni republicka ni pokrajinska vlada.
Imamo Djerdap, imamo DTD, imamamo nasipe za stogodisnju vodu. Sve izgradjeno Za vreme SFRJ. Bog nas je pogledao, pa nije bilo kisa.
Sta je uradjeno od kad nema SFRJ?. Reklo bi se nista, da nema luksuznih vikendica u koritu za velike vode, komentatori kazu na Dunavu, a ja sam ih videla i na Savi.
U koritu za velike vode ne sme da bude bilo kakvih objekata (ni starih, ni novih), jer mogu da ugroze branjeno podrucje uzvodno od njih. Propisi su potpuno jasni.

opet

pre 10 godina

i opet ce steta biti veca nego da su se lepo dugorocno ulozile pare u izgradnju nasipa. Neko ce reci i u Nemackoj su poplave, pa dajte jednom da budemo u necemu ispred Nemaca i ostalih!

mile

pre 10 godina

Kakvo dezinformisanje javnosti. Ovo su fotke iz Bezdana i vikend naselja duz Dunava. Ta naselja su predvidjena za plavljenje. Dokle ce novinari praviti senzacije tamo gde ih nema. Dakle NISTA NIJE POPLAVLJENO. Sta vam rade novinari na terenu, vide li oni te poplavljene ulice?

Ddddd

pre 10 godina

Jos pre 2-3 nedelje kad je ono prvo pocelo po nemackoj i ceskoj slusam kako govore nasoj zemlji ne prete poplave!!! A kako to? Kojim trikom ce nas to zaobici? Ako znamo da se usput u Dunav uliva jos gomila velikih reka, zar je tako tesko reci makar "moguce" su poplave umesto nece ih biti. Sta kao narod ce poceti da panici ako se kaze istina, narod koji je preziveo tolike katastrofe ce poceti da panici od vode do kolena! Kakvi su to mozgovi koji vode ovu zemlju dobro je da je jos i imamo.

Aleksandar

pre 10 godina

gde su sad ti kanali u vojvodini ? zapusteni naravno, jer vladu bas briga za to, bitno je da se ukrade iz budzeta, sve druge stvari su nevazne, samo kradi kradi kradi ... to je bitno

Micko

pre 10 godina

kad krenu poplave steta je neizbezna... ali za razliku od normalnih zemalja ovde je lakse lencariti pa posle imati milijardu gubitaka nego nesto odmah odraditi pa umanjiti gubitke...

i posle se pitamo zasto smo tu gde jesmo

Freelancer76

pre 10 godina

Kao vlasnici zemlje, svake godine za troškove odvodnjavanja plaćamo oko 2.500 € u poslednjih tridesetak i više godina! Za taj novac apsolutno ništa nije urađeno u okolini naših njiva, naprotiv, imali smo poplave 2010. godine baš od podzemnih voda. Kako bismo umanjili štetu, morali smo samostalno plaćati bager kako bi prokopao kanale i odveo jezera sa njiva do kanala.
Vode Vojvodine je beskorisna pijavica preduzeće koje treba što pre ukinuti!

zoran

pre 10 godina

Opet nas je iznenadilo...koja banana drzava....Nesposobnjakovici prodajte ovu zemlju Japanu na 100 godina da ozivimo. Ovako, nestajanje nam sledi bez sumnje.

Gradjanin

pre 10 godina

Dajte Vojvodini 7% koji nam po Ustavu pripada pa ćemo imati odakle da pravimo nove i održavamo postojeće nasipe! Ovo je vrhunac bezobrazluka da nas zakidate za naše pare i onda da još kritikujete Vode Vojvodine što im je budžet takav kakav je! Beočinci godinama mole da se napravi nasip koji manje košta nego šteta koju je poplava 2006. godine napravila, a para nema za nasip jer ste opljačkali Vojvodinu i ni tih bednih 7% nam ne date a punimo vam 35% budžeta! Posle se čudite što je drastično porastao broj Vojvođana koji su za otcepljenje. Sram vas bilo!

neko

pre 10 godina

Ovo je strasno.

Gde su brane? Gde su dzakovi? U Madjarskoj se pokrenulo i mlado i staro da zastiti ljude i imovinu, a pogledajte ovde.

Poplavljene kuce, ko ce da plati njihovo renoviranje?

Nama se prica kao da se nista nije desilo, a neka naselja, neke kuce su poplavljene. To sto nisu Novi Sad i Beograd poplavljeni, ne znaci da nije NIKO.

alo

pre 10 godina

pa pre nedelju dana kada su bile poplave u nemackoj nasi strucnjaci su rekli da mi ne treba da brinemo kod nas to nece biti. sta sad izgleda da su pogesili i sad niko da javno kaze i prizna "pogresili smo dajem otkaz zbog toga" hoce li ovde iko ikada priznati gresku i odgovarati

Anita

pre 10 godina

Ima li neki SMS servis preko koga se može pomoći stanovništvu poplavljenih područja? Slušam na radiju, kako su se Nemci organizovali preko društvenih mreža, da spašavaju što se spasti da, bez naknade naravno. Pomažu stanovništvu čije su kuće poplavljene, da im se obezbedi besplatan smeštaj i hrana u okolnim naseljima. A u našim selima, komšije izaju smeštaj svojim komšijama za pare, organizuju se i turističke ture, da turisti čamcima obilaze poplavljena područja (takodje za pare). Da li je moguće da kod nas ima toliko ljudi koji bez problema zarađuju na tuđoj nesreći?

django

pre 10 godina

2006 god. sam ucestvovao u odbrani od poplava u okolini Zrenjanina, jer je moja baterija bila angazovana....znaci postojala je vojska....kakva-takva, na jednom delu dzakove puni klasicna vojska, a na drugom tzv. vojnici sa prigovorom savesti.....za isti vremenski period jedna njihov dzak, na nasa tri...... a danas koga da angazujemo, jer je sve pogaseno.....uzmi samo primer centra Novog Sada, sve vrvi od ljudi svi sede i piju kafu.....a da im je receno da se ide organizovano na punjenje dzakova, bila bi bezanija!

dejan

pre 10 godina

Svake godine isto. Jadna li smo zemlja. Za 10% svih penzija bismo mogli da dignemo nasipe do neba pored Save i Dunava. Jadna zemlja o kojoj odlucuje PUPS

Danilo

pre 10 godina

Apatin je bezbedan, ne pravite paniku bez potrebe. Danas je ovde vodostaj 807 cm, a nasip trpi 900 cm bez problema. Fotografije koje gledate su sa vikend naselja "Vagoni", a tamo je se to desava svake godine pri vodostaju oko 650cm. Nema potrebe jos jednom ponavljam za panikom. Dans je vrh vodenog talasa, ima jos metar lufta, a od sutra krece na dole. Pozdrav iz suncanog i prelepog Apatina. Ovde ste dobrodosli za tri nedelje krecu jubilarne 50 ribarske veceri.

alo

pre 10 godina

pa pre nedelju dana kada su bile poplave u nemackoj nasi strucnjaci su rekli da mi ne treba da brinemo kod nas to nece biti. sta sad izgleda da su pogesili i sad niko da javno kaze i prizna "pogresili smo dajem otkaz zbog toga" hoce li ovde iko ikada priznati gresku i odgovarati

Danilo

pre 10 godina

Apatin je bezbedan, ne pravite paniku bez potrebe. Danas je ovde vodostaj 807 cm, a nasip trpi 900 cm bez problema. Fotografije koje gledate su sa vikend naselja "Vagoni", a tamo je se to desava svake godine pri vodostaju oko 650cm. Nema potrebe jos jednom ponavljam za panikom. Dans je vrh vodenog talasa, ima jos metar lufta, a od sutra krece na dole. Pozdrav iz suncanog i prelepog Apatina. Ovde ste dobrodosli za tri nedelje krecu jubilarne 50 ribarske veceri.

neko

pre 10 godina

Ovo je strasno.

Gde su brane? Gde su dzakovi? U Madjarskoj se pokrenulo i mlado i staro da zastiti ljude i imovinu, a pogledajte ovde.

Poplavljene kuce, ko ce da plati njihovo renoviranje?

Nama se prica kao da se nista nije desilo, a neka naselja, neke kuce su poplavljene. To sto nisu Novi Sad i Beograd poplavljeni, ne znaci da nije NIKO.

Gradjanin

pre 10 godina

Dajte Vojvodini 7% koji nam po Ustavu pripada pa ćemo imati odakle da pravimo nove i održavamo postojeće nasipe! Ovo je vrhunac bezobrazluka da nas zakidate za naše pare i onda da još kritikujete Vode Vojvodine što im je budžet takav kakav je! Beočinci godinama mole da se napravi nasip koji manje košta nego šteta koju je poplava 2006. godine napravila, a para nema za nasip jer ste opljačkali Vojvodinu i ni tih bednih 7% nam ne date a punimo vam 35% budžeta! Posle se čudite što je drastično porastao broj Vojvođana koji su za otcepljenje. Sram vas bilo!

django

pre 10 godina

2006 god. sam ucestvovao u odbrani od poplava u okolini Zrenjanina, jer je moja baterija bila angazovana....znaci postojala je vojska....kakva-takva, na jednom delu dzakove puni klasicna vojska, a na drugom tzv. vojnici sa prigovorom savesti.....za isti vremenski period jedna njihov dzak, na nasa tri...... a danas koga da angazujemo, jer je sve pogaseno.....uzmi samo primer centra Novog Sada, sve vrvi od ljudi svi sede i piju kafu.....a da im je receno da se ide organizovano na punjenje dzakova, bila bi bezanija!

dejan

pre 10 godina

Svake godine isto. Jadna li smo zemlja. Za 10% svih penzija bismo mogli da dignemo nasipe do neba pored Save i Dunava. Jadna zemlja o kojoj odlucuje PUPS

Anita

pre 10 godina

Ima li neki SMS servis preko koga se može pomoći stanovništvu poplavljenih područja? Slušam na radiju, kako su se Nemci organizovali preko društvenih mreža, da spašavaju što se spasti da, bez naknade naravno. Pomažu stanovništvu čije su kuće poplavljene, da im se obezbedi besplatan smeštaj i hrana u okolnim naseljima. A u našim selima, komšije izaju smeštaj svojim komšijama za pare, organizuju se i turističke ture, da turisti čamcima obilaze poplavljena područja (takodje za pare). Da li je moguće da kod nas ima toliko ljudi koji bez problema zarađuju na tuđoj nesreći?

zoran

pre 10 godina

Opet nas je iznenadilo...koja banana drzava....Nesposobnjakovici prodajte ovu zemlju Japanu na 100 godina da ozivimo. Ovako, nestajanje nam sledi bez sumnje.

Aleksandar

pre 10 godina

gde su sad ti kanali u vojvodini ? zapusteni naravno, jer vladu bas briga za to, bitno je da se ukrade iz budzeta, sve druge stvari su nevazne, samo kradi kradi kradi ... to je bitno

Freelancer76

pre 10 godina

Kao vlasnici zemlje, svake godine za troškove odvodnjavanja plaćamo oko 2.500 € u poslednjih tridesetak i više godina! Za taj novac apsolutno ništa nije urađeno u okolini naših njiva, naprotiv, imali smo poplave 2010. godine baš od podzemnih voda. Kako bismo umanjili štetu, morali smo samostalno plaćati bager kako bi prokopao kanale i odveo jezera sa njiva do kanala.
Vode Vojvodine je beskorisna pijavica preduzeće koje treba što pre ukinuti!

Micko

pre 10 godina

kad krenu poplave steta je neizbezna... ali za razliku od normalnih zemalja ovde je lakse lencariti pa posle imati milijardu gubitaka nego nesto odmah odraditi pa umanjiti gubitke...

i posle se pitamo zasto smo tu gde jesmo

mile

pre 10 godina

Kakvo dezinformisanje javnosti. Ovo su fotke iz Bezdana i vikend naselja duz Dunava. Ta naselja su predvidjena za plavljenje. Dokle ce novinari praviti senzacije tamo gde ih nema. Dakle NISTA NIJE POPLAVLJENO. Sta vam rade novinari na terenu, vide li oni te poplavljene ulice?

djak pesak

pre 10 godina

Ako ocekuju aplauze, nece ih dobiti. Ni republicka ni pokrajinska vlada.
Imamo Djerdap, imamo DTD, imamamo nasipe za stogodisnju vodu. Sve izgradjeno Za vreme SFRJ. Bog nas je pogledao, pa nije bilo kisa.
Sta je uradjeno od kad nema SFRJ?. Reklo bi se nista, da nema luksuznih vikendica u koritu za velike vode, komentatori kazu na Dunavu, a ja sam ih videla i na Savi.
U koritu za velike vode ne sme da bude bilo kakvih objekata (ni starih, ni novih), jer mogu da ugroze branjeno podrucje uzvodno od njih. Propisi su potpuno jasni.

Amfibija

pre 10 godina

B 92 : Vodeni talas je pod kontrolom na teritoriji Srbije i stanje je daleko od alarmantnog, izjavio je danas Miodrag Pješčić, vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode. On je objasnio da je prva odbrana linije od poplava stabilna, nema prelivanja nasipa, a situacija se redovno osmatra i prati.

Sta li ce ovaj lenji , nesposobni i . . . t pricati kad bude sve oko Dunava zaliveno . Verovatno ce se situacija i dalje osmatrati i pratiti .
Ljudi, na sledecim izborima ne idite na izbore , ne birajte nikoga . Sve je jedno ko vlada u Srbiji.Sve je to nesposobna , korumpirana b . . . a koja se politikom samo zato bavi da ne bi morala da prosi na ulici .

misa

pre 10 godina

sacekajte jos kojih 100 godina dok se ne napravi kanal morava -vardar-solun ondak ce te u ovakvoj situaciji od apatina moci ploviti do soluna za dzabe

dusan

pre 10 godina

Lepo izgleda.Ko ih je terao da besplatno grade vikendice i kuce pored Dunava,ko?A vecina nece t.j odbila je da se iseli,a takvima ne sme drzava da da 1 dinar,nista,ionako nemaju gradjevinske dozvole,njihov problem,sta me briga.

Ddddd

pre 10 godina

Jos pre 2-3 nedelje kad je ono prvo pocelo po nemackoj i ceskoj slusam kako govore nasoj zemlji ne prete poplave!!! A kako to? Kojim trikom ce nas to zaobici? Ako znamo da se usput u Dunav uliva jos gomila velikih reka, zar je tako tesko reci makar "moguce" su poplave umesto nece ih biti. Sta kao narod ce poceti da panici ako se kaze istina, narod koji je preziveo tolike katastrofe ce poceti da panici od vode do kolena! Kakvi su to mozgovi koji vode ovu zemlju dobro je da je jos i imamo.

Dragan

pre 10 godina

Ako se bude izlio sledi komentar odgovornih : Iznenadio nas je nismo ocekivali bas toliko da naraste . I naravno niko nece odgovarati zbog toga...

opet

pre 10 godina

i opet ce steta biti veca nego da su se lepo dugorocno ulozile pare u izgradnju nasipa. Neko ce reci i u Nemackoj su poplave, pa dajte jednom da budemo u necemu ispred Nemaca i ostalih!

jovica

pre 10 godina

Malopre me je nazvao prijatelj i rekao da je pola Apatina i vecina okolnih sela pod vodom .
Zasto se skriva istina od naroda : http://www.naslovi.net/2013-06-13/press/foto-apatin-poplavljen-nadlezni-tvrde-da-je-vodeni-talas-pod-kontrolom/6010280
i ovde : http://www.youtube.com/watch?v=GuXF9qklzE0

Lala Neznanov

pre 10 godina

Danas sam bio u tom vikend naselju koje je SAGRADJENO U KORITU DUNAVA ispred nasipa koji je NEBRANJENI DEO.

Vodostaj je visok ali ne predstavlja nikakvu opasnost za naselja koja se nalaze IZA NASIPA.

Zasto novinari ne pitaju vlasnike tih poplavljenih objekata zasto, kao sto je red, nisu sagradili objekat kojem je ispod "nivoa stogodisnjih voda'.

Dakle, nema nikakve opsasnoti i prestanite da dizete paniku.

Mc

pre 10 godina

Odakle u vikend naselju skola ( saobracajni znak sa djacima na zadnjoj slici ) ?
Izgleda da je ozbiljnije nego sto se govori u tekstu .
(nidza, 13. jun 2013 14:58)

Ne znam tacno zasto je tamo ta tabla, ali verovatno zato sto je ovde lako moze desiti da deca igraju na putu, jer je ova slika snimljena na vikend naselju Baracka (vidi se na tabli ribolovackog drustva adresa "Baracka 21"). A vikend naselje Baracka se nalazi oko 5km zapadno od Bezdana.
Don't panic!

Sitničar

pre 10 godina

Prateći komentare povezane sa "slučajem Dunav", uočavam svu bedu politike na srpski način.
Prvo su "ovi" preuveličavali potencijalnu opasnost i trijumpfalno tvrdili da je, uprkos opasnosti, sve pod kontrolom, i da će Vučić, ako treba, lično nositi vreće s peskom.
Sada "oni drugi" preuveličavaju probleme na terenu i najradosniji bi bili da se negde zaista desi nesreća, ne bi li imali rašta optužiti vlast. Ovi prvi sada ćute, jer nisu sigurni šta se dešava.
Baš tužno...

metall

pre 10 godina

nidza, potom i ostali

Da, na slici se vidi znak koji upozorava na blizinu dece/skole, ali evo objasnjenja - u pitanju je vikend naselje Baracka, nedaleko od Bezdana u opstini Sombor, gde postoji tzv. ekoloska ucionica (ucionica u prirodi, na otvorenom) gde tokom godine dolaze djaci u pratnji svojih nastavnika i imaju casove u prirodi (npr. biologija). Ovo vikend naselje se nalazi u nebranjenoj zoni, u blizini samog Dunava i poplave manjih ili vecih razmera su tamo gotovo uobicajeno. Slicna je situacija i sa vikend naseljima u blizini, poput Darazi Foka ili Harcasa, ili npr. Zelenog otoka na drugoj obali Dunava u Hrvatskoj. Urbanizovana mesta uz Dunav, poput Apatina NISU UGROZENA! Pre sat-dva sam bio tamo, voda je zaista visoka i sve deluje nestvarno, ali do vrha nasipa i ne daj Boze prelivanja ima sigurno jos metar-dva 'fore'. To ipak nije realna mogucnost, jer danas je vrh nivoa vode, od sutra krece polagana stagnacija. Ne sirite paniku jer nema stvarne opasnosti!

Ja bre Srbin

pre 10 godina

@(jovica, 13. jun 2013 15:40

Sta si ti hteo da kazes???
Na prvom linku je prikazano vikend naselje sa druge strane nasipa. To su objekti svesno sagradjeni na plavnom podrucju bez ikakvih gradjevinskih dozvola i svake godine ih Dunav plavi. Drugi link je snimak poplave posle pljuska iz 2009. godine.

Petar

pre 10 godina

@(jovica, 13. jun 2013 15:40)
Klip koji si postavio je iz 2009 godine, kad je bio i samit zemalja centralne Evrope. I to je bilo posle kise koliko se ja secam. Ravnica pa slabo otice voda, kod mene na planini se sjuri kroz potok i milina.

apatinac

pre 10 godina

Nepotrebno dizanje panike, nasip kod Apatina je sposoban da izdrzi vodostaj od 9 metara bez vecih problema. Ta poplavljena vikend naselja su sva ispred nasipa, tj. na obali Dunava. Pozdrav iz Apatina, ko je raspolozen nek naleti na hladno pivo :)

Nitkov

pre 10 godina

Nadajmo se da će šteta od posledica poplavnog talasa biti minimalna...jedna nebitna stvar koja nebitnom posmatraču kao što je moja malenkost, upada u oči...ustanova koja se bavi prodajom ribolovačkih dozvola (5. fotografija odozgo), dala je sebi za pravo da na tabli oglasi "klubska" prostorija...inače, gradivo petog razreda osnovne škole...svaka čast, nikakvo čudo...hvala...

Mikael Hansen

pre 10 godina

Tako je bilo i sa Černobiljom - dok je čitava Evropa bila u panici, u Srbiji svi opušteni, kao da će radijacija da se zaustavi na granici ...

Gradjanin

pre 10 godina

Dajte Vojvodini 7% koji nam po Ustavu pripada pa ćemo imati odakle da pravimo nove i održavamo postojeće nasipe! Ovo je vrhunac bezobrazluka da nas zakidate za naše pare i onda da još kritikujete Vode Vojvodine što im je budžet takav kakav je! Beočinci godinama mole da se napravi nasip koji manje košta nego šteta koju je poplava 2006. godine napravila, a para nema za nasip jer ste opljačkali Vojvodinu i ni tih bednih 7% nam ne date a punimo vam 35% budžeta! Posle se čudite što je drastično porastao broj Vojvođana koji su za otcepljenje. Sram vas bilo!

neko

pre 10 godina

Ovo je strasno.

Gde su brane? Gde su dzakovi? U Madjarskoj se pokrenulo i mlado i staro da zastiti ljude i imovinu, a pogledajte ovde.

Poplavljene kuce, ko ce da plati njihovo renoviranje?

Nama se prica kao da se nista nije desilo, a neka naselja, neke kuce su poplavljene. To sto nisu Novi Sad i Beograd poplavljeni, ne znaci da nije NIKO.

alo

pre 10 godina

pa pre nedelju dana kada su bile poplave u nemackoj nasi strucnjaci su rekli da mi ne treba da brinemo kod nas to nece biti. sta sad izgleda da su pogesili i sad niko da javno kaze i prizna "pogresili smo dajem otkaz zbog toga" hoce li ovde iko ikada priznati gresku i odgovarati

dejan

pre 10 godina

Svake godine isto. Jadna li smo zemlja. Za 10% svih penzija bismo mogli da dignemo nasipe do neba pored Save i Dunava. Jadna zemlja o kojoj odlucuje PUPS

jovica

pre 10 godina

Malopre me je nazvao prijatelj i rekao da je pola Apatina i vecina okolnih sela pod vodom .
Zasto se skriva istina od naroda : http://www.naslovi.net/2013-06-13/press/foto-apatin-poplavljen-nadlezni-tvrde-da-je-vodeni-talas-pod-kontrolom/6010280
i ovde : http://www.youtube.com/watch?v=GuXF9qklzE0

zoran

pre 10 godina

Opet nas je iznenadilo...koja banana drzava....Nesposobnjakovici prodajte ovu zemlju Japanu na 100 godina da ozivimo. Ovako, nestajanje nam sledi bez sumnje.

Danilo

pre 10 godina

Apatin je bezbedan, ne pravite paniku bez potrebe. Danas je ovde vodostaj 807 cm, a nasip trpi 900 cm bez problema. Fotografije koje gledate su sa vikend naselja "Vagoni", a tamo je se to desava svake godine pri vodostaju oko 650cm. Nema potrebe jos jednom ponavljam za panikom. Dans je vrh vodenog talasa, ima jos metar lufta, a od sutra krece na dole. Pozdrav iz suncanog i prelepog Apatina. Ovde ste dobrodosli za tri nedelje krecu jubilarne 50 ribarske veceri.

Anita

pre 10 godina

Ima li neki SMS servis preko koga se može pomoći stanovništvu poplavljenih područja? Slušam na radiju, kako su se Nemci organizovali preko društvenih mreža, da spašavaju što se spasti da, bez naknade naravno. Pomažu stanovništvu čije su kuće poplavljene, da im se obezbedi besplatan smeštaj i hrana u okolnim naseljima. A u našim selima, komšije izaju smeštaj svojim komšijama za pare, organizuju se i turističke ture, da turisti čamcima obilaze poplavljena područja (takodje za pare). Da li je moguće da kod nas ima toliko ljudi koji bez problema zarađuju na tuđoj nesreći?

django

pre 10 godina

2006 god. sam ucestvovao u odbrani od poplava u okolini Zrenjanina, jer je moja baterija bila angazovana....znaci postojala je vojska....kakva-takva, na jednom delu dzakove puni klasicna vojska, a na drugom tzv. vojnici sa prigovorom savesti.....za isti vremenski period jedna njihov dzak, na nasa tri...... a danas koga da angazujemo, jer je sve pogaseno.....uzmi samo primer centra Novog Sada, sve vrvi od ljudi svi sede i piju kafu.....a da im je receno da se ide organizovano na punjenje dzakova, bila bi bezanija!

Aleksandar

pre 10 godina

gde su sad ti kanali u vojvodini ? zapusteni naravno, jer vladu bas briga za to, bitno je da se ukrade iz budzeta, sve druge stvari su nevazne, samo kradi kradi kradi ... to je bitno

Amfibija

pre 10 godina

B 92 : Vodeni talas je pod kontrolom na teritoriji Srbije i stanje je daleko od alarmantnog, izjavio je danas Miodrag Pješčić, vršilac dužnosti direktora Republičke direkcije za vode. On je objasnio da je prva odbrana linije od poplava stabilna, nema prelivanja nasipa, a situacija se redovno osmatra i prati.

Sta li ce ovaj lenji , nesposobni i . . . t pricati kad bude sve oko Dunava zaliveno . Verovatno ce se situacija i dalje osmatrati i pratiti .
Ljudi, na sledecim izborima ne idite na izbore , ne birajte nikoga . Sve je jedno ko vlada u Srbiji.Sve je to nesposobna , korumpirana b . . . a koja se politikom samo zato bavi da ne bi morala da prosi na ulici .

mile

pre 10 godina

Kakvo dezinformisanje javnosti. Ovo su fotke iz Bezdana i vikend naselja duz Dunava. Ta naselja su predvidjena za plavljenje. Dokle ce novinari praviti senzacije tamo gde ih nema. Dakle NISTA NIJE POPLAVLJENO. Sta vam rade novinari na terenu, vide li oni te poplavljene ulice?

Micko

pre 10 godina

kad krenu poplave steta je neizbezna... ali za razliku od normalnih zemalja ovde je lakse lencariti pa posle imati milijardu gubitaka nego nesto odmah odraditi pa umanjiti gubitke...

i posle se pitamo zasto smo tu gde jesmo

Ddddd

pre 10 godina

Jos pre 2-3 nedelje kad je ono prvo pocelo po nemackoj i ceskoj slusam kako govore nasoj zemlji ne prete poplave!!! A kako to? Kojim trikom ce nas to zaobici? Ako znamo da se usput u Dunav uliva jos gomila velikih reka, zar je tako tesko reci makar "moguce" su poplave umesto nece ih biti. Sta kao narod ce poceti da panici ako se kaze istina, narod koji je preziveo tolike katastrofe ce poceti da panici od vode do kolena! Kakvi su to mozgovi koji vode ovu zemlju dobro je da je jos i imamo.

djak pesak

pre 10 godina

Ako ocekuju aplauze, nece ih dobiti. Ni republicka ni pokrajinska vlada.
Imamo Djerdap, imamo DTD, imamamo nasipe za stogodisnju vodu. Sve izgradjeno Za vreme SFRJ. Bog nas je pogledao, pa nije bilo kisa.
Sta je uradjeno od kad nema SFRJ?. Reklo bi se nista, da nema luksuznih vikendica u koritu za velike vode, komentatori kazu na Dunavu, a ja sam ih videla i na Savi.
U koritu za velike vode ne sme da bude bilo kakvih objekata (ni starih, ni novih), jer mogu da ugroze branjeno podrucje uzvodno od njih. Propisi su potpuno jasni.

misa

pre 10 godina

sacekajte jos kojih 100 godina dok se ne napravi kanal morava -vardar-solun ondak ce te u ovakvoj situaciji od apatina moci ploviti do soluna za dzabe

Dragan

pre 10 godina

Ako se bude izlio sledi komentar odgovornih : Iznenadio nas je nismo ocekivali bas toliko da naraste . I naravno niko nece odgovarati zbog toga...

Freelancer76

pre 10 godina

Kao vlasnici zemlje, svake godine za troškove odvodnjavanja plaćamo oko 2.500 € u poslednjih tridesetak i više godina! Za taj novac apsolutno ništa nije urađeno u okolini naših njiva, naprotiv, imali smo poplave 2010. godine baš od podzemnih voda. Kako bismo umanjili štetu, morali smo samostalno plaćati bager kako bi prokopao kanale i odveo jezera sa njiva do kanala.
Vode Vojvodine je beskorisna pijavica preduzeće koje treba što pre ukinuti!

dusan

pre 10 godina

Lepo izgleda.Ko ih je terao da besplatno grade vikendice i kuce pored Dunava,ko?A vecina nece t.j odbila je da se iseli,a takvima ne sme drzava da da 1 dinar,nista,ionako nemaju gradjevinske dozvole,njihov problem,sta me briga.

opet

pre 10 godina

i opet ce steta biti veca nego da su se lepo dugorocno ulozile pare u izgradnju nasipa. Neko ce reci i u Nemackoj su poplave, pa dajte jednom da budemo u necemu ispred Nemaca i ostalih!

Ja bre Srbin

pre 10 godina

@(jovica, 13. jun 2013 15:40

Sta si ti hteo da kazes???
Na prvom linku je prikazano vikend naselje sa druge strane nasipa. To su objekti svesno sagradjeni na plavnom podrucju bez ikakvih gradjevinskih dozvola i svake godine ih Dunav plavi. Drugi link je snimak poplave posle pljuska iz 2009. godine.

Mc

pre 10 godina

Odakle u vikend naselju skola ( saobracajni znak sa djacima na zadnjoj slici ) ?
Izgleda da je ozbiljnije nego sto se govori u tekstu .
(nidza, 13. jun 2013 14:58)

Ne znam tacno zasto je tamo ta tabla, ali verovatno zato sto je ovde lako moze desiti da deca igraju na putu, jer je ova slika snimljena na vikend naselju Baracka (vidi se na tabli ribolovackog drustva adresa "Baracka 21"). A vikend naselje Baracka se nalazi oko 5km zapadno od Bezdana.
Don't panic!

Lala Neznanov

pre 10 godina

Danas sam bio u tom vikend naselju koje je SAGRADJENO U KORITU DUNAVA ispred nasipa koji je NEBRANJENI DEO.

Vodostaj je visok ali ne predstavlja nikakvu opasnost za naselja koja se nalaze IZA NASIPA.

Zasto novinari ne pitaju vlasnike tih poplavljenih objekata zasto, kao sto je red, nisu sagradili objekat kojem je ispod "nivoa stogodisnjih voda'.

Dakle, nema nikakve opsasnoti i prestanite da dizete paniku.

Petar

pre 10 godina

@(jovica, 13. jun 2013 15:40)
Klip koji si postavio je iz 2009 godine, kad je bio i samit zemalja centralne Evrope. I to je bilo posle kise koliko se ja secam. Ravnica pa slabo otice voda, kod mene na planini se sjuri kroz potok i milina.

Sitničar

pre 10 godina

Prateći komentare povezane sa "slučajem Dunav", uočavam svu bedu politike na srpski način.
Prvo su "ovi" preuveličavali potencijalnu opasnost i trijumpfalno tvrdili da je, uprkos opasnosti, sve pod kontrolom, i da će Vučić, ako treba, lično nositi vreće s peskom.
Sada "oni drugi" preuveličavaju probleme na terenu i najradosniji bi bili da se negde zaista desi nesreća, ne bi li imali rašta optužiti vlast. Ovi prvi sada ćute, jer nisu sigurni šta se dešava.
Baš tužno...

apatinac

pre 10 godina

Nepotrebno dizanje panike, nasip kod Apatina je sposoban da izdrzi vodostaj od 9 metara bez vecih problema. Ta poplavljena vikend naselja su sva ispred nasipa, tj. na obali Dunava. Pozdrav iz Apatina, ko je raspolozen nek naleti na hladno pivo :)

metall

pre 10 godina

nidza, potom i ostali

Da, na slici se vidi znak koji upozorava na blizinu dece/skole, ali evo objasnjenja - u pitanju je vikend naselje Baracka, nedaleko od Bezdana u opstini Sombor, gde postoji tzv. ekoloska ucionica (ucionica u prirodi, na otvorenom) gde tokom godine dolaze djaci u pratnji svojih nastavnika i imaju casove u prirodi (npr. biologija). Ovo vikend naselje se nalazi u nebranjenoj zoni, u blizini samog Dunava i poplave manjih ili vecih razmera su tamo gotovo uobicajeno. Slicna je situacija i sa vikend naseljima u blizini, poput Darazi Foka ili Harcasa, ili npr. Zelenog otoka na drugoj obali Dunava u Hrvatskoj. Urbanizovana mesta uz Dunav, poput Apatina NISU UGROZENA! Pre sat-dva sam bio tamo, voda je zaista visoka i sve deluje nestvarno, ali do vrha nasipa i ne daj Boze prelivanja ima sigurno jos metar-dva 'fore'. To ipak nije realna mogucnost, jer danas je vrh nivoa vode, od sutra krece polagana stagnacija. Ne sirite paniku jer nema stvarne opasnosti!

Mikael Hansen

pre 10 godina

Tako je bilo i sa Černobiljom - dok je čitava Evropa bila u panici, u Srbiji svi opušteni, kao da će radijacija da se zaustavi na granici ...

Nitkov

pre 10 godina

Nadajmo se da će šteta od posledica poplavnog talasa biti minimalna...jedna nebitna stvar koja nebitnom posmatraču kao što je moja malenkost, upada u oči...ustanova koja se bavi prodajom ribolovačkih dozvola (5. fotografija odozgo), dala je sebi za pravo da na tabli oglasi "klubska" prostorija...inače, gradivo petog razreda osnovne škole...svaka čast, nikakvo čudo...hvala...