Četvrtak, 13.06.2013.

10:33

Zašto se Nemci plaše da nam daju DATUM?

Izvor: Veljko Miladinoviæ

Zašto se Nemci plaše da nam daju DATUM? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 10 godina

Jadno je i zalosno da pojedini tako zvani patriJotski mediji objavljuju neke ironicne plakate na kojima pisu ono sto oni izmisljaju a ne ono sto je tacno.Od XIV veka pa na ovamo sve neke nepravde prema Srbiji, i umesto da se objektivno kaze zasto neki oklevaju da daju datum, oni svaljuju nekeu kriminalnu krivicu cas na Nemce, cas na Francuze, na Engleze - samo ne na sebe.

vasa

pre 10 godina

Obstrukcije, odbjanje sprovodjenja postignutih dogovora sa Kosovom, razliciti stavovi celnika vlasti Srbije o razgovorima sa Kosovom, ometanje Kosova pristupanju medjunarodnim evropskim institucijama samo su neki od razloga sto Nemacka ima u vidu kada se ustrucava da glasa da Srbiji daje zeleno svetlo za pocetak razgovora o pristupanju EU.

Dejan

pre 10 godina

Nikome Nemačka ništa ne daje, osim kredita na kojima debelo zarađuje, dok se sama finansira sa 0% kamatne stope ili čak sa negativnom kamatnom stopom. Nemački političari lažu druge da su im na grbači i kako ne mogu više tako, i time svaki zajam poskupljuju, a laže i svoje kako joj drugi troše pare, pa tim istim "odbijanjem" daljeg "pomaganja", diže Nemcima ego i podiže sebi cenu u unutrašnjoj politici. To je vrhunska manipulacija. Ko im to dozvoljava? USA naravno, jer su od Nemačke napravili svoju desnu ruku na međunarodnoj političkoj sceni. Čista poslovna saradnja, politika je samo instrument.

Silvester

pre 10 godina

Zašto bi nas neko primio bilo gde? Mi smo zemlja lažova i lopova, kojom vlada najgori talog ovog društva. Ja sam Srbin, i ne bih ni najgorem neprijatelju poželeo da živi sa nama u bilo kakvoj zajednici. Mislim da ću da gledam da pobegnem odavde, dosta je bilo. Ne mogu više da gledam očima ni ovaj kukavički narod ni njegovu mafijašku "elitu". "Ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti." (Pantelija)

Simce

pre 10 godina

Verujem da nas i Nemci a i mnogi drugi Evropljani vide kao problematicnu zemlju i kao problematican narod. Verovatno ne svi ali sigurno vecina. Imali smo nazalost, ratove, iza toga su ostali nereseni problemi koje su svi godinama zaobilazili u sirokom luku i izbegavali... To se sada menja ali je potrebno vreme. Mislim da smo svi umorni od tog sablonskog ponasanja i da svi cekamo da se preostali sporovi rese i da konacno pocnemo da zivimo normalno.

surfer

pre 10 godina

Evo, ja cu vam dati svoju analizu...

Kao prvo, ne radi se ovdje samo o Njemackoj. Neke zemlje, i/ili njihova populacija, ne zele Srbiju u EU bas. U Francuskoj je sada obvezan referendum za svako prosirenje. Bi li on uopce prosao za Srbiju?

Zanimljivo je to da kad su se radile ankete za Hrvatsku, iako nije bilo referenduma po clanicama, ona je bila pozeljna clanica-javnost svake zemlje je podrzavala clanstvo, i to debelo. Ankete za Srbiju govore suprotno. Ne ulazeci u razlog, to je tako.

Njemacka zeli jasno implementaciju svega sto ste obecali. A to znaci- ne potpisano i mrtvo na papiru, nego rad. U svakom smislu. Ovo oko priznanja Kosova je meni smjesno. Potpisujes sporazum sa zemljom koja ne postoji? Kako je to moguce? Pa to je samo po sebi nekakvo priznanje... u tom slucaju bolje bi bilo da potpunosti priznate Kosovo i gotovo. U stvarnosti nista necete promijeniti, ali pomogli bi si u pregovorima i na internacionalnom nivou.

Nadalje, kriteriji za pregovore su sada mnogo tezi-onako kako je imala Hrvatska, i teze. Nema vise kao 2004. sa obecanim datumima. Mozete preg 10, 15g, nema obecanja. Cinjenica je da je teze sada.

Trenutak za otvaranje pregovora nije dobar. Kriza, umor od prisirenja, i druge stvari, cine ovaj moment losijim za start.

Realni ulaz, uzevsi sve u obzir, je oko 2025., ako se odmah krene na posao full force.

Ako Srbija odustane, ima i drugih koji zele uci, to je cinjenica. Jedva cekaju.

mr b

pre 10 godina

@djuro
vidljivi kraj pocetka je bio i prosao. eu, kakva je bila de facto vise ne postoji, ostala je samo nemacka hegemonija, drzave na periferiji i one koje se sve vise distanciraju. ja se iskreno nadam da ce se ta farsa i formalno zavrsiti posto je fakticki to vec uveliko gotovo.

Srbin 100%

pre 10 godina

Nemacka kao i svaka velika sila ima svoje interese i planove,zasto smo im mi prepreka to ne znam ali se nadam da ce uvideti da smo mi zemlja koja je spremna da saradjuje sa svima

EkaterinaW

pre 10 godina

Za Nemce je svako ko se priblizi Evropskoj uniji jos jedan prosjak s ispruzenom rukom koji ce se prehranjivati iz nemacke kase", prica Simic.

Ovo je najvise zbog osecaja sile i demonstriranje zakona jaceg. To im je u mentalitetu.

Kylie

pre 10 godina

Merkelova...dozivotna kancelarka. Ova kao da ne zeli penziju samo da bi mogla da vlada i oseca se mocnom. Traume iz detinjstva, verovatno...

DusanaW

pre 10 godina

Monopolisti, pa im se moze... Oni se plase nas? Da mogu, sad bih se smejala. Naslednici Hitlera imaju strah od Srbije, kao nekog ko je sinonim za ''bure baruta''. a upravo su oni jedni od onih koji su nam i podmetnuli eksploziv. Licemerno, paranoicno, pa i sizofreno postavljanje stvari.

slobodan

pre 10 godina

U Nemackoj zivi radi oko 400 000 Srba vec treca generacija i oni salju novac
svojim rodjacima ili prijateljima i tako se pomaze socialni mir.Mnogi imaju i dalje kuce u Srbiji.Njih treba pitati zasto zive u zemlji koja "mrzi"Srbe?Zasto ne zive u Rusiji koja "voli"Srbe?Nemacka je Srbiji nepovratno donirala 1,5milijadi Evra Rusija daje povoljne kredite.Rusi i Nemci imaju najbolje moguce odnose jer im je interes tu ljubavi nema.Srbija treba radi sebe da se otvara sa svetom i miri sa susedima i salje svoje lopove u zatvor RADI SEBE ne datuma.Nemacka ili Rusija ne treba nista da nam DAJU mi trebamo SAMI kao narod da uredimo Srbiju radi nasi gradjana i onda ce EU ili Rusija naci INTERES da nam pomazu jer cemo pokazati da znamo STA HOCEMO.

Zorica

pre 10 godina

Iz Bundestaga su se pojavile nezvanicne najave da ce doci do nekog oblika odlaganja dugo ocekivanog i toliko skupog datuma za pocetak pregovora Srbiji, sto pri samom pomenu izaziva ogorcenje u domacoj javnosti, koja je uverena da je Srbija vec ucinila previse ustupaka

I ne samo ustupaka, ponizenje meni ovde igra glavnu ulogu. A mocna Nemacka je vazda bila sadisticki nastrojena, jos od svog vodje Adolfa, od kojeg se sad stide, javno, a slave ga tajno.

Olivera

pre 10 godina

"Prosto receno, Nemcima su Srbi potrebni ko cir na zelucu. Doneti odluku o pocetku pregovora sa Srbijom na poslednjoj sednici pred izbore u zemlji koja je radikalno nenaklonjena bilo kojoj ideji prosirenja Unije, u najmanju ruku bilo bi kontraproduktivno", kaze za Nedeljnik Predrag Simic, profesor na FPN-u.

Nigde veze, pa makar i dolazilo od profesora fakuleteta politickih nauka. prvo ovo ''cir na zelucu'' je vise nego prosto receno, a drugo: kakve veze izbori u Nemackoj imaju sa datumom za Srbiju? Ne mogu da pronadjem tu vezu a trudim se.

Del Boj zahteva da ga prime u Kantri klab

pre 10 godina

Mislim da nam se istina ceri u lice: ne postoji nikakav put do evropske kase za Srbiju.

Da sutra priznamo Kosovo i izljubimo se sa njima i potpisemo deklaraciju o vecitom miru, prijateljstvu, ekonomskoj pomoci i predaji Preseva, Bujanovca, Medvedje i sve sto jos zatraze, NI TADA nas ne bi primili u EU!

Ali da se obavezemo da necemo da im se nakacimo i zickamo i da necemo svi kolektivno da im se uvalimo u komsiluk, primili bi nas odmah sutra.

Znaci sve ono sto smo mi neki ovde ponavljali mesecima i godinama da Srbija mora da se okrene sebi i da pomogne sama sebi pre nego sto se obrati bilo kome drugom za pomoc ispostavlja se kao ocigledna istina. Niko nece i ne zeli da radi nase prljave poslove, da posprema nas nered, cisti nasu kucu i pere nas ves. Tek kad odrastemo i preuzmemo odgovornost za sebe, tek tada ce nas primiti medju odrasle zemlje, pre toga ne, ma koliko se trudili i ma sta zrtvovali.

dezavi

pre 10 godina

Nacin kako neki mediji pisu ili politicari izjavljuju o Eu jednostavno zbunjuje.EU se dozivljava kao neko ko treba da udje u Srbiju a ne obrnuto.Ako se celo vreme EU predstavlja kao neko ko stalno nesto uslovljava,koci ili odugovlaci onda jednostavno treba odustati od ulaska u EU.EU je skup vrednosti koje su prihvatile odredjene drzave DOBROVOLJNO i drze se toga jer im je to interes.Ako neko DOBROVOLJNO zeli biti deo tog drustva prilagodi zakone i politiku tim vrednostima i postane clan. Politicari se nekada ponasaju kao da oni cine uslugu EU zato sto se zele pridruziti sto niko u EU gradjana nemoze svatiti jer oni odvajaju pare za nove clanice.Slovenija i Hrvatska su prvo sorovele EU politiku pa usle u uniju.Ako budu zelele van i zato imaju zakoni.

Srbi su mazohisti

pre 10 godina

"Sa suprotne strane su podaci da je 80 odsto Nemaca protiv proširenja Evropske unije, a da su Srbi po anketama posle Turaka drugi najomraženiji narod u Nemačkoj."

Pametnom čoveku ovaj podatak je više nego dovoljan. Nemački političari, za razliku od naših, slušaju mišljenje svog naroda.

zivo blato

pre 10 godina

Jos smo nekako na "cvrstom" tlu,ali silom hocemo u camac koji lagano tone !
(tihivuk, 13. jun 2013 12:58)

E blago tebi ako ovo nase zoves "cvrstim tlom"!!!

ne eu je isto alternativa

pre 10 godina

Stvari su jednostavne postoji sporazum sprovedes sporazum dobijes datum.Ne sprovedes nema datuma menjas politiku zbogom EU.Da se ne lazamo isto sto radi Merkel radili bi Vucic-Dacic-Nikolic na njenom mestu.Zasto da gubi izbore sto neko ne zeli sprovesti sporazum koji je sam potpisao.Ako su vlasti hapsenje Miskovica i potpisivanje sporazuma uradili protiv interesa Srbije odmah trebaju to ponistiti.Srbija je izgubila 12 godina na politiku 1 napred nazad 2.EU niti koga voli niti mrzi jednostavno imaju pravila za sve odgovara ti prihvatis ne odgovara zahvalis se i ides drugim putem.

Teška sudbo!

pre 10 godina

Nemci uopste ne zele da Srbija udje u EU. Iz prostog razloga sto vredan narod nece da placa propale drzave i neradnike, kao sto je primer sa Grckom.
(Nikola, 13. jun 2013 12:12)

Hoćeš reči da nemaju novca za takve kao što si ti, parazite s državnih jasala?

Troml

pre 10 godina

Zašto se Nemci plaše da nam daju DATUM?
------------------------------------------
Ne plaše se "Nemci" nikoga, a ponajmanje Srba.
Očito imaju dobru školu sa Srbijom i Srbima,
a kad se pročita samo jedan pasus jednog vrlog
Srbina (dolje), što se misli o toj istoj Europi
od koje se očekuje datum, sve je jasno ~

"Evropski narodi su pod prokletstvom Božijim
i oni nisu više narodi nego jazavci, dvonogi
majmuni, zverovi, a ne ljudi. Evropski čovek
napravio je ugovor sa đavolom. Evropa je jeres,
a ti Srbijo, kuda si pošla za Evropom? Ti nikada
nisi išla njenim putem i nikada za njom.
Nazad na svoje ako hoćeš da se spaseš i živiš". pljuc

INSPEKTOR - KECIC

pre 10 godina

Objektivno receno nema sta nas da se Nemačka plaši da je ne "izradimo" što se tiče Briselskog sporazuma. Istina je da ona ne moze da zaboravi proslost. To je ono glavno što kvari naše odnose. Zna Nemačka da smo mi vredan narod, da nikada nismo hteli da prihvatimo ucene, svesni su oni toga, zbog toga i imaju rezerve prema nama. Ali ako im se naredi, a vrlo sam blizu te cinjenice, nadam se da ce popustiti

Ladislav

pre 10 godina

Pa ko normalan voli ,ili da budem jasniji postuje bezobrazluk i dvolicnost? A bas to je sadrzano u spoljnoj politici ove nase tzv. drzave poslednjih godina , pa i decenija. Dakle, napisah vec jednom , sasvim uveren u to, sve ce nam Nemci oprostiti i svuda ce priskociti u pomoc , samo bezobrazluk nece tolerisati. Lopta treba da se smiri i treba se ponasati potpuno u skladu sa okolnostima i trenutnom snagom kojom ne raspolazemo. I kada priznamo nase realne pozicije tek tada, mozda, budemo stekli dovoljno simpatija da ne budemo druga prezrena nacija na njihovom spisku . Sa pravom ! A ko to ne shvata ....udri minuse !

Marcco

pre 10 godina

Prosecno Nemcu (citaj: glasacu) se kosa ize na glavi kada cuje "prosirenje Evropske unije) a uskoro ce izbori u Nemackoj. A dize mu se kosa na glavi zato sto, sa pravom, ocekuje da ce Nemacka dobrim delom da upumpava pare u nerazvijene drzave. Prema tome, datum cemo da dobijemo tek posle izbora u Nemackoj osim ako nesto ne zabrljamo (citaj: ukakimo) po cemu smo poznati.

dojčilo

pre 10 godina

Za Srbiju je ključna implementacija sporazuma o Kosovu. Ako se taj sporazum implementira, ništa više neće stajati na putu Srbije ka EU. Vučić i Nikolić su jasno stavili do znanja da po pitanju Kosova se od Srbije ništa više ne može tražiti. Znači, priznanje Kosova ne dolazi u obzir, jer to više ne bi bio uslov, već poniženje. Zbog toga Srbija treba da radi na implementaciji sporazuma koji je statusno-neutralan, a to je, na zahtev Srbije, jasno potvrdila i Ketrin Ešton.

panonski

pre 10 godina

Mozda mogu da odlazu, lazu, mazu, ali ne mogu da zaustave ulazak Srbije u Evropu nikako. Moze tom nekom Nemcu da se dize kosa od nas, ali definitivno je tako.. Dva meseca pre ili kasnije, znaci, pre ili posle izbora u Nemackoj, mi datum imamo..

Cika Pera

pre 10 godina

Neke zemlje nisu ispunile sve uslove ali su ipak usle kao clanice EU.Srbija je skoro sve uslove ispunile i iznova joj se postavljaju nove.Mislim da je nova vlada pokazala zube i da nece prihvatiti uslove kojoj Srbiji oduzima deo teritorije i to im je stavila do znanja.

ognjena

pre 10 godina

Srbija će datum dobiti, da li sada, ili pošto se završi sa implementacijom sporazuma oko Kosova, i nije toliko bitno, jer ako smo mogli 12 godina da slušamo obećanja najpre DS-a, DSS-a i G17+, a potom DS-a, SPS-a i URS-a, o skorom dobijanju datuma, i da od datuma, posle 12 godina obećavanja, na kraju ne bude ništa, onda možemo i da sačekamo još koji mesec da se završi sa implementacijom sporazuma, i da početkom sledeće godine otpočnemo pregovore o pristupanju Srbije EU.

mislite_glavom

pre 10 godina

(Ivan, 12:28)

Ovakvi komentari su dokaz da u Srbiji postoji jos mnogo ljudi koji i dalje misle da Srba ima 150 mil. Ne mogu odnosi Srba i Nemaca biti tradicionalno ni dobri ni losi, jer je nas danas 7 mil a njih je 80. Mi imamo budzet jednog njihovog srednjeg grada. Moze se govoriti o tradicionalnim dobrim ili losim odnosima Nemacke i Rusije, Rusije i SAD, Rusije i Indije, Srbije i Bugarske, itd itd. Dakle mogu se zemlje slicne velicine ili snage.

A jednu malu Srbijicu (koja vise nema ni izlaz na more i koja ja 10 puta manje bitna nego sto je to bila Kraljevina ili SFRJ) stavljati u te odnose svetskih sila je smesno. Sad ce ceo svet da se trese zbog 7 miliona gologuzih Srba i 2 miliona gologuzih Albanaca sa Kosova i 2 mil Muslimana iz Bosne. Dajte ljudi probudete se malo. Prosto receno Srbija ovakva kakva je nema sta da ponudi toj EU. Kako rekoh nemamo more, geografski dakle nismo mnogo vazni. Sto bi se oni mlatili sa jednom Srbijom koja ne moze 13 godina da napravi jedan koridor, ili sa Srbijom koja ima prazan penzioni fond i koji ce uvek morati od nekud spolja da se puni. U EU jedina zemlja koja sada ima dosta novca je Nemacka, a ona ce ga pre ulagati neke stare clanice EU nego kod nas. Njoj je mnogo lakse da pokupi odavde mlade i obrazovane ljude i da na taj nacin uzme sta joj treba i vozdra Serbien. A jos pogotovo Nemackoj treba Srbija sa Kosovom, pa da im se posle ulaska Srbije u EU nadzidza milion Albanaca u bogatije nemacke gradove. Pa nisu Nemci sisali vesla.

Marko

pre 10 godina

Kako to da se niko nije plasio procvata neonacizma kad je Nemacka osnivala EU, zajedno sa Francuskom i zemljama Beneluksa? Oni se plase? Koja burleska!

Nikola

pre 10 godina

Nemci uopste ne zele da Srbija udje u EU. Iz prostog razloga sto vredan narod nece da placa propale drzave i neradnike, kao sto je primer sa Grckom.

Ivan

pre 10 godina

Ovo apsolutno nema nikakve veze sa izborima u Nemačkoj,nego sa tradicionalnim neprijateljstvom naše 2 zemlje i 2 naroda tokom istorije.Nije iole jaka Srbija odgovarala ni caru Vilhelmu,ni Hitleru,a bogami ne odgovara ni Angeli Merkel.Nemci su uvek bili protiv Srbije i podržavali njene neprijatelje.Nemci su insistirali da se 1912.stvori Albanija iako je bilo predviđena podela te teritorije između Srbije,CG i Grčke posle I balkanskog rata.Nemci su osnovali NDH i veliku Albaniju 1941.Nemci su pomagali i Hrvate i bosanske muslimane i Albance tokom ratova devedesetih,a i danas su u Evropi najjači zagovornici nezavisnog Kosova.
Ako oni nama ovoilko piju krv za dobijanje DATUMA ZA OTVARANJE PREGOVORA,šta mislite kad će nam dati da zaista i uđemo u EU?Budimo realni!

Dejan

pre 10 godina

Samo bih da Vucicu skrenem paznju,ne gledaju tebe nemci kao prijatelja vec nezgodnog protivnika jer radis iskljucivo za ovu zemlju,tvrd orah si,pa ne mogu nemci sa Srbijom da rade sta hoce,budi obazriv na njihove pohvale nista to nije iskreno.

Student ekonomije

pre 10 godina

Srbija treba "ispod stola" da ukaze Evropi da ako i ovaj put bude izigrana, okreće se ka Rusiji. Jedino tako je moguce uticati na EU da se postuje dogovoreno. A mozemo se ljutiti koliko hocemo, od toga nema nista. Da vas kupac jednom prevari i ne plati vam, da li biste mu opet prodali robu?

solista

pre 10 godina

Srbija mora da ostane na evropskom putu bez obzira kakva bude odluka EU. Jedino ako bi pred Srbiju postavili uslov priznanje nezavisnosti Kosova, taj uslov Srbija ne može da ispuni, i to je čelnicima EU jasno, jer su Vučić i Nikolić jasno poručili da na to ne bi pristali ni po koju cenu, ali ako je uslov implementacija sporazuma, taj uslov je Srbija već preuzela obavezu da ispuni, i na tome treba raditi, i na taj način će EU biti izbijen iz ruku jedini preostali izgovor da Srbija ne postane članica EU.

Vanja

pre 10 godina

@Nemačka se plaši da je ne "izradimo" što se tiče Briselskog sporazuma i to je ono glavno što kvari naše odnose. I još kako da nam veruju kad ih stalno plašimo Rusijom i non stop idemo u moskvu po nekakve savete. E tako se sa Nemačkom ne sme ophoditi.
(Koja, 13. jun 2013 10:45)

U pravu si. Kad pogledaju kako su nas izradili za rezoluciju 1244, znaju iz svog iskustva da cak i potpisano nista ne vazi dok ne ostvaris fakticku kontrolu. Ili mozda zakljucak Badinterove komisije da su republicke granice nedodirljive, ili..... da, da mi lazemo, a oni sve svoje potpise ispostuju, ali malo juce.

Srefan89

pre 10 godina

Pa nismo ni mi toliko crni koliko oni misle. I mi imamo dusu i sve i drugo sto i ostali narodi... A to sto se bureta baruta tice, ta prica je gotova, ovo nije ni 19, ni srednji vek, svi narodi sa Balkana krenuli su istim pravcem sa istim ciljevima.

Artemida

pre 10 godina

Možda se Nemačka plaši da ako Srbiji bude dala datum da će biti ekonomki jača i prosparitetnija u odnosu na njih. Datum jeste važan za Srbiju koja želi da privuče što više stranih inveesticija, a investicije Srbiji stižu iz Arapskih Emirata, Rusije, Kine i sa istoka. Zahvaljujući Aleksandru vučiću Srbija je datum zaslužila, i ispunila sve uslove EU. Mislim da Angela Merkel nema izbora i mislim da će ona morati da utiče da Srbija dobije datum. Mislim da ove analiza profesora političkih nauka nije baš najtačnija.

Koja

pre 10 godina

Nemačka se plaši da je ne "izradimo" što se tiče Briselskog sporazuma i to je ono glavno što kvari naše odnose. I još kako da nam veruju kad ih stalno plašimo Rusijom i non stop idemo u moskvu po nekakve savete. E tako se sa Nemačkom ne sme ophoditi.

solista

pre 10 godina

Srbija mora da ostane na evropskom putu bez obzira kakva bude odluka EU. Jedino ako bi pred Srbiju postavili uslov priznanje nezavisnosti Kosova, taj uslov Srbija ne može da ispuni, i to je čelnicima EU jasno, jer su Vučić i Nikolić jasno poručili da na to ne bi pristali ni po koju cenu, ali ako je uslov implementacija sporazuma, taj uslov je Srbija već preuzela obavezu da ispuni, i na tome treba raditi, i na taj način će EU biti izbijen iz ruku jedini preostali izgovor da Srbija ne postane članica EU.

Srefan89

pre 10 godina

Pa nismo ni mi toliko crni koliko oni misle. I mi imamo dusu i sve i drugo sto i ostali narodi... A to sto se bureta baruta tice, ta prica je gotova, ovo nije ni 19, ni srednji vek, svi narodi sa Balkana krenuli su istim pravcem sa istim ciljevima.

Artemida

pre 10 godina

Možda se Nemačka plaši da ako Srbiji bude dala datum da će biti ekonomki jača i prosparitetnija u odnosu na njih. Datum jeste važan za Srbiju koja želi da privuče što više stranih inveesticija, a investicije Srbiji stižu iz Arapskih Emirata, Rusije, Kine i sa istoka. Zahvaljujući Aleksandru vučiću Srbija je datum zaslužila, i ispunila sve uslove EU. Mislim da Angela Merkel nema izbora i mislim da će ona morati da utiče da Srbija dobije datum. Mislim da ove analiza profesora političkih nauka nije baš najtačnija.

Dejan

pre 10 godina

Samo bih da Vucicu skrenem paznju,ne gledaju tebe nemci kao prijatelja vec nezgodnog protivnika jer radis iskljucivo za ovu zemlju,tvrd orah si,pa ne mogu nemci sa Srbijom da rade sta hoce,budi obazriv na njihove pohvale nista to nije iskreno.

Student ekonomije

pre 10 godina

Srbija treba "ispod stola" da ukaze Evropi da ako i ovaj put bude izigrana, okreće se ka Rusiji. Jedino tako je moguce uticati na EU da se postuje dogovoreno. A mozemo se ljutiti koliko hocemo, od toga nema nista. Da vas kupac jednom prevari i ne plati vam, da li biste mu opet prodali robu?

Cika Pera

pre 10 godina

Neke zemlje nisu ispunile sve uslove ali su ipak usle kao clanice EU.Srbija je skoro sve uslove ispunile i iznova joj se postavljaju nove.Mislim da je nova vlada pokazala zube i da nece prihvatiti uslove kojoj Srbiji oduzima deo teritorije i to im je stavila do znanja.

panonski

pre 10 godina

Mozda mogu da odlazu, lazu, mazu, ali ne mogu da zaustave ulazak Srbije u Evropu nikako. Moze tom nekom Nemcu da se dize kosa od nas, ali definitivno je tako.. Dva meseca pre ili kasnije, znaci, pre ili posle izbora u Nemackoj, mi datum imamo..

Ivan

pre 10 godina

Ovo apsolutno nema nikakve veze sa izborima u Nemačkoj,nego sa tradicionalnim neprijateljstvom naše 2 zemlje i 2 naroda tokom istorije.Nije iole jaka Srbija odgovarala ni caru Vilhelmu,ni Hitleru,a bogami ne odgovara ni Angeli Merkel.Nemci su uvek bili protiv Srbije i podržavali njene neprijatelje.Nemci su insistirali da se 1912.stvori Albanija iako je bilo predviđena podela te teritorije između Srbije,CG i Grčke posle I balkanskog rata.Nemci su osnovali NDH i veliku Albaniju 1941.Nemci su pomagali i Hrvate i bosanske muslimane i Albance tokom ratova devedesetih,a i danas su u Evropi najjači zagovornici nezavisnog Kosova.
Ako oni nama ovoilko piju krv za dobijanje DATUMA ZA OTVARANJE PREGOVORA,šta mislite kad će nam dati da zaista i uđemo u EU?Budimo realni!

mislite_glavom

pre 10 godina

(Ivan, 12:28)

Ovakvi komentari su dokaz da u Srbiji postoji jos mnogo ljudi koji i dalje misle da Srba ima 150 mil. Ne mogu odnosi Srba i Nemaca biti tradicionalno ni dobri ni losi, jer je nas danas 7 mil a njih je 80. Mi imamo budzet jednog njihovog srednjeg grada. Moze se govoriti o tradicionalnim dobrim ili losim odnosima Nemacke i Rusije, Rusije i SAD, Rusije i Indije, Srbije i Bugarske, itd itd. Dakle mogu se zemlje slicne velicine ili snage.

A jednu malu Srbijicu (koja vise nema ni izlaz na more i koja ja 10 puta manje bitna nego sto je to bila Kraljevina ili SFRJ) stavljati u te odnose svetskih sila je smesno. Sad ce ceo svet da se trese zbog 7 miliona gologuzih Srba i 2 miliona gologuzih Albanaca sa Kosova i 2 mil Muslimana iz Bosne. Dajte ljudi probudete se malo. Prosto receno Srbija ovakva kakva je nema sta da ponudi toj EU. Kako rekoh nemamo more, geografski dakle nismo mnogo vazni. Sto bi se oni mlatili sa jednom Srbijom koja ne moze 13 godina da napravi jedan koridor, ili sa Srbijom koja ima prazan penzioni fond i koji ce uvek morati od nekud spolja da se puni. U EU jedina zemlja koja sada ima dosta novca je Nemacka, a ona ce ga pre ulagati neke stare clanice EU nego kod nas. Njoj je mnogo lakse da pokupi odavde mlade i obrazovane ljude i da na taj nacin uzme sta joj treba i vozdra Serbien. A jos pogotovo Nemackoj treba Srbija sa Kosovom, pa da im se posle ulaska Srbije u EU nadzidza milion Albanaca u bogatije nemacke gradove. Pa nisu Nemci sisali vesla.

Vanja

pre 10 godina

@Nemačka se plaši da je ne "izradimo" što se tiče Briselskog sporazuma i to je ono glavno što kvari naše odnose. I još kako da nam veruju kad ih stalno plašimo Rusijom i non stop idemo u moskvu po nekakve savete. E tako se sa Nemačkom ne sme ophoditi.
(Koja, 13. jun 2013 10:45)

U pravu si. Kad pogledaju kako su nas izradili za rezoluciju 1244, znaju iz svog iskustva da cak i potpisano nista ne vazi dok ne ostvaris fakticku kontrolu. Ili mozda zakljucak Badinterove komisije da su republicke granice nedodirljive, ili..... da, da mi lazemo, a oni sve svoje potpise ispostuju, ali malo juce.

Nikola

pre 10 godina

Nemci uopste ne zele da Srbija udje u EU. Iz prostog razloga sto vredan narod nece da placa propale drzave i neradnike, kao sto je primer sa Grckom.

Koja

pre 10 godina

Nemačka se plaši da je ne "izradimo" što se tiče Briselskog sporazuma i to je ono glavno što kvari naše odnose. I još kako da nam veruju kad ih stalno plašimo Rusijom i non stop idemo u moskvu po nekakve savete. E tako se sa Nemačkom ne sme ophoditi.

Del Boj zahteva da ga prime u Kantri klab

pre 10 godina

Mislim da nam se istina ceri u lice: ne postoji nikakav put do evropske kase za Srbiju.

Da sutra priznamo Kosovo i izljubimo se sa njima i potpisemo deklaraciju o vecitom miru, prijateljstvu, ekonomskoj pomoci i predaji Preseva, Bujanovca, Medvedje i sve sto jos zatraze, NI TADA nas ne bi primili u EU!

Ali da se obavezemo da necemo da im se nakacimo i zickamo i da necemo svi kolektivno da im se uvalimo u komsiluk, primili bi nas odmah sutra.

Znaci sve ono sto smo mi neki ovde ponavljali mesecima i godinama da Srbija mora da se okrene sebi i da pomogne sama sebi pre nego sto se obrati bilo kome drugom za pomoc ispostavlja se kao ocigledna istina. Niko nece i ne zeli da radi nase prljave poslove, da posprema nas nered, cisti nasu kucu i pere nas ves. Tek kad odrastemo i preuzmemo odgovornost za sebe, tek tada ce nas primiti medju odrasle zemlje, pre toga ne, ma koliko se trudili i ma sta zrtvovali.

Srbi su mazohisti

pre 10 godina

"Sa suprotne strane su podaci da je 80 odsto Nemaca protiv proširenja Evropske unije, a da su Srbi po anketama posle Turaka drugi najomraženiji narod u Nemačkoj."

Pametnom čoveku ovaj podatak je više nego dovoljan. Nemački političari, za razliku od naših, slušaju mišljenje svog naroda.

Silvester

pre 10 godina

Zašto bi nas neko primio bilo gde? Mi smo zemlja lažova i lopova, kojom vlada najgori talog ovog društva. Ja sam Srbin, i ne bih ni najgorem neprijatelju poželeo da živi sa nama u bilo kakvoj zajednici. Mislim da ću da gledam da pobegnem odavde, dosta je bilo. Ne mogu više da gledam očima ni ovaj kukavički narod ni njegovu mafijašku "elitu". "Ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti." (Pantelija)

slobodan

pre 10 godina

U Nemackoj zivi radi oko 400 000 Srba vec treca generacija i oni salju novac
svojim rodjacima ili prijateljima i tako se pomaze socialni mir.Mnogi imaju i dalje kuce u Srbiji.Njih treba pitati zasto zive u zemlji koja "mrzi"Srbe?Zasto ne zive u Rusiji koja "voli"Srbe?Nemacka je Srbiji nepovratno donirala 1,5milijadi Evra Rusija daje povoljne kredite.Rusi i Nemci imaju najbolje moguce odnose jer im je interes tu ljubavi nema.Srbija treba radi sebe da se otvara sa svetom i miri sa susedima i salje svoje lopove u zatvor RADI SEBE ne datuma.Nemacka ili Rusija ne treba nista da nam DAJU mi trebamo SAMI kao narod da uredimo Srbiju radi nasi gradjana i onda ce EU ili Rusija naci INTERES da nam pomazu jer cemo pokazati da znamo STA HOCEMO.

DusanaW

pre 10 godina

Monopolisti, pa im se moze... Oni se plase nas? Da mogu, sad bih se smejala. Naslednici Hitlera imaju strah od Srbije, kao nekog ko je sinonim za ''bure baruta''. a upravo su oni jedni od onih koji su nam i podmetnuli eksploziv. Licemerno, paranoicno, pa i sizofreno postavljanje stvari.

Marko

pre 10 godina

Kako to da se niko nije plasio procvata neonacizma kad je Nemacka osnivala EU, zajedno sa Francuskom i zemljama Beneluksa? Oni se plase? Koja burleska!

zivo blato

pre 10 godina

Jos smo nekako na "cvrstom" tlu,ali silom hocemo u camac koji lagano tone !
(tihivuk, 13. jun 2013 12:58)

E blago tebi ako ovo nase zoves "cvrstim tlom"!!!

Marcco

pre 10 godina

Prosecno Nemcu (citaj: glasacu) se kosa ize na glavi kada cuje "prosirenje Evropske unije) a uskoro ce izbori u Nemackoj. A dize mu se kosa na glavi zato sto, sa pravom, ocekuje da ce Nemacka dobrim delom da upumpava pare u nerazvijene drzave. Prema tome, datum cemo da dobijemo tek posle izbora u Nemackoj osim ako nesto ne zabrljamo (citaj: ukakimo) po cemu smo poznati.

EkaterinaW

pre 10 godina

Za Nemce je svako ko se priblizi Evropskoj uniji jos jedan prosjak s ispruzenom rukom koji ce se prehranjivati iz nemacke kase", prica Simic.

Ovo je najvise zbog osecaja sile i demonstriranje zakona jaceg. To im je u mentalitetu.

mr b

pre 10 godina

@djuro
vidljivi kraj pocetka je bio i prosao. eu, kakva je bila de facto vise ne postoji, ostala je samo nemacka hegemonija, drzave na periferiji i one koje se sve vise distanciraju. ja se iskreno nadam da ce se ta farsa i formalno zavrsiti posto je fakticki to vec uveliko gotovo.

Troml

pre 10 godina

Zašto se Nemci plaše da nam daju DATUM?
------------------------------------------
Ne plaše se "Nemci" nikoga, a ponajmanje Srba.
Očito imaju dobru školu sa Srbijom i Srbima,
a kad se pročita samo jedan pasus jednog vrlog
Srbina (dolje), što se misli o toj istoj Europi
od koje se očekuje datum, sve je jasno ~

"Evropski narodi su pod prokletstvom Božijim
i oni nisu više narodi nego jazavci, dvonogi
majmuni, zverovi, a ne ljudi. Evropski čovek
napravio je ugovor sa đavolom. Evropa je jeres,
a ti Srbijo, kuda si pošla za Evropom? Ti nikada
nisi išla njenim putem i nikada za njom.
Nazad na svoje ako hoćeš da se spaseš i živiš". pljuc

Dejan

pre 10 godina

Nikome Nemačka ništa ne daje, osim kredita na kojima debelo zarađuje, dok se sama finansira sa 0% kamatne stope ili čak sa negativnom kamatnom stopom. Nemački političari lažu druge da su im na grbači i kako ne mogu više tako, i time svaki zajam poskupljuju, a laže i svoje kako joj drugi troše pare, pa tim istim "odbijanjem" daljeg "pomaganja", diže Nemcima ego i podiže sebi cenu u unutrašnjoj politici. To je vrhunska manipulacija. Ko im to dozvoljava? USA naravno, jer su od Nemačke napravili svoju desnu ruku na međunarodnoj političkoj sceni. Čista poslovna saradnja, politika je samo instrument.

Kylie

pre 10 godina

Merkelova...dozivotna kancelarka. Ova kao da ne zeli penziju samo da bi mogla da vlada i oseca se mocnom. Traume iz detinjstva, verovatno...

dezavi

pre 10 godina

Nacin kako neki mediji pisu ili politicari izjavljuju o Eu jednostavno zbunjuje.EU se dozivljava kao neko ko treba da udje u Srbiju a ne obrnuto.Ako se celo vreme EU predstavlja kao neko ko stalno nesto uslovljava,koci ili odugovlaci onda jednostavno treba odustati od ulaska u EU.EU je skup vrednosti koje su prihvatile odredjene drzave DOBROVOLJNO i drze se toga jer im je to interes.Ako neko DOBROVOLJNO zeli biti deo tog drustva prilagodi zakone i politiku tim vrednostima i postane clan. Politicari se nekada ponasaju kao da oni cine uslugu EU zato sto se zele pridruziti sto niko u EU gradjana nemoze svatiti jer oni odvajaju pare za nove clanice.Slovenija i Hrvatska su prvo sorovele EU politiku pa usle u uniju.Ako budu zelele van i zato imaju zakoni.

surfer

pre 10 godina

Evo, ja cu vam dati svoju analizu...

Kao prvo, ne radi se ovdje samo o Njemackoj. Neke zemlje, i/ili njihova populacija, ne zele Srbiju u EU bas. U Francuskoj je sada obvezan referendum za svako prosirenje. Bi li on uopce prosao za Srbiju?

Zanimljivo je to da kad su se radile ankete za Hrvatsku, iako nije bilo referenduma po clanicama, ona je bila pozeljna clanica-javnost svake zemlje je podrzavala clanstvo, i to debelo. Ankete za Srbiju govore suprotno. Ne ulazeci u razlog, to je tako.

Njemacka zeli jasno implementaciju svega sto ste obecali. A to znaci- ne potpisano i mrtvo na papiru, nego rad. U svakom smislu. Ovo oko priznanja Kosova je meni smjesno. Potpisujes sporazum sa zemljom koja ne postoji? Kako je to moguce? Pa to je samo po sebi nekakvo priznanje... u tom slucaju bolje bi bilo da potpunosti priznate Kosovo i gotovo. U stvarnosti nista necete promijeniti, ali pomogli bi si u pregovorima i na internacionalnom nivou.

Nadalje, kriteriji za pregovore su sada mnogo tezi-onako kako je imala Hrvatska, i teze. Nema vise kao 2004. sa obecanim datumima. Mozete preg 10, 15g, nema obecanja. Cinjenica je da je teze sada.

Trenutak za otvaranje pregovora nije dobar. Kriza, umor od prisirenja, i druge stvari, cine ovaj moment losijim za start.

Realni ulaz, uzevsi sve u obzir, je oko 2025., ako se odmah krene na posao full force.

Ako Srbija odustane, ima i drugih koji zele uci, to je cinjenica. Jedva cekaju.

ne eu je isto alternativa

pre 10 godina

Stvari su jednostavne postoji sporazum sprovedes sporazum dobijes datum.Ne sprovedes nema datuma menjas politiku zbogom EU.Da se ne lazamo isto sto radi Merkel radili bi Vucic-Dacic-Nikolic na njenom mestu.Zasto da gubi izbore sto neko ne zeli sprovesti sporazum koji je sam potpisao.Ako su vlasti hapsenje Miskovica i potpisivanje sporazuma uradili protiv interesa Srbije odmah trebaju to ponistiti.Srbija je izgubila 12 godina na politiku 1 napred nazad 2.EU niti koga voli niti mrzi jednostavno imaju pravila za sve odgovara ti prihvatis ne odgovara zahvalis se i ides drugim putem.

Teška sudbo!

pre 10 godina

Nemci uopste ne zele da Srbija udje u EU. Iz prostog razloga sto vredan narod nece da placa propale drzave i neradnike, kao sto je primer sa Grckom.
(Nikola, 13. jun 2013 12:12)

Hoćeš reči da nemaju novca za takve kao što si ti, parazite s državnih jasala?

Zorica

pre 10 godina

Iz Bundestaga su se pojavile nezvanicne najave da ce doci do nekog oblika odlaganja dugo ocekivanog i toliko skupog datuma za pocetak pregovora Srbiji, sto pri samom pomenu izaziva ogorcenje u domacoj javnosti, koja je uverena da je Srbija vec ucinila previse ustupaka

I ne samo ustupaka, ponizenje meni ovde igra glavnu ulogu. A mocna Nemacka je vazda bila sadisticki nastrojena, jos od svog vodje Adolfa, od kojeg se sad stide, javno, a slave ga tajno.

INSPEKTOR - KECIC

pre 10 godina

Objektivno receno nema sta nas da se Nemačka plaši da je ne "izradimo" što se tiče Briselskog sporazuma. Istina je da ona ne moze da zaboravi proslost. To je ono glavno što kvari naše odnose. Zna Nemačka da smo mi vredan narod, da nikada nismo hteli da prihvatimo ucene, svesni su oni toga, zbog toga i imaju rezerve prema nama. Ali ako im se naredi, a vrlo sam blizu te cinjenice, nadam se da ce popustiti

Ladislav

pre 10 godina

Pa ko normalan voli ,ili da budem jasniji postuje bezobrazluk i dvolicnost? A bas to je sadrzano u spoljnoj politici ove nase tzv. drzave poslednjih godina , pa i decenija. Dakle, napisah vec jednom , sasvim uveren u to, sve ce nam Nemci oprostiti i svuda ce priskociti u pomoc , samo bezobrazluk nece tolerisati. Lopta treba da se smiri i treba se ponasati potpuno u skladu sa okolnostima i trenutnom snagom kojom ne raspolazemo. I kada priznamo nase realne pozicije tek tada, mozda, budemo stekli dovoljno simpatija da ne budemo druga prezrena nacija na njihovom spisku . Sa pravom ! A ko to ne shvata ....udri minuse !

Simce

pre 10 godina

Verujem da nas i Nemci a i mnogi drugi Evropljani vide kao problematicnu zemlju i kao problematican narod. Verovatno ne svi ali sigurno vecina. Imali smo nazalost, ratove, iza toga su ostali nereseni problemi koje su svi godinama zaobilazili u sirokom luku i izbegavali... To se sada menja ali je potrebno vreme. Mislim da smo svi umorni od tog sablonskog ponasanja i da svi cekamo da se preostali sporovi rese i da konacno pocnemo da zivimo normalno.

ognjena

pre 10 godina

Srbija će datum dobiti, da li sada, ili pošto se završi sa implementacijom sporazuma oko Kosova, i nije toliko bitno, jer ako smo mogli 12 godina da slušamo obećanja najpre DS-a, DSS-a i G17+, a potom DS-a, SPS-a i URS-a, o skorom dobijanju datuma, i da od datuma, posle 12 godina obećavanja, na kraju ne bude ništa, onda možemo i da sačekamo još koji mesec da se završi sa implementacijom sporazuma, i da početkom sledeće godine otpočnemo pregovore o pristupanju Srbije EU.

dojčilo

pre 10 godina

Za Srbiju je ključna implementacija sporazuma o Kosovu. Ako se taj sporazum implementira, ništa više neće stajati na putu Srbije ka EU. Vučić i Nikolić su jasno stavili do znanja da po pitanju Kosova se od Srbije ništa više ne može tražiti. Znači, priznanje Kosova ne dolazi u obzir, jer to više ne bi bio uslov, već poniženje. Zbog toga Srbija treba da radi na implementaciji sporazuma koji je statusno-neutralan, a to je, na zahtev Srbije, jasno potvrdila i Ketrin Ešton.

Srbin 100%

pre 10 godina

Nemacka kao i svaka velika sila ima svoje interese i planove,zasto smo im mi prepreka to ne znam ali se nadam da ce uvideti da smo mi zemlja koja je spremna da saradjuje sa svima

vasa

pre 10 godina

Obstrukcije, odbjanje sprovodjenja postignutih dogovora sa Kosovom, razliciti stavovi celnika vlasti Srbije o razgovorima sa Kosovom, ometanje Kosova pristupanju medjunarodnim evropskim institucijama samo su neki od razloga sto Nemacka ima u vidu kada se ustrucava da glasa da Srbiji daje zeleno svetlo za pocetak razgovora o pristupanju EU.

Olivera

pre 10 godina

"Prosto receno, Nemcima su Srbi potrebni ko cir na zelucu. Doneti odluku o pocetku pregovora sa Srbijom na poslednjoj sednici pred izbore u zemlji koja je radikalno nenaklonjena bilo kojoj ideji prosirenja Unije, u najmanju ruku bilo bi kontraproduktivno", kaze za Nedeljnik Predrag Simic, profesor na FPN-u.

Nigde veze, pa makar i dolazilo od profesora fakuleteta politickih nauka. prvo ovo ''cir na zelucu'' je vise nego prosto receno, a drugo: kakve veze izbori u Nemackoj imaju sa datumom za Srbiju? Ne mogu da pronadjem tu vezu a trudim se.

Dragan

pre 10 godina

Jadno je i zalosno da pojedini tako zvani patriJotski mediji objavljuju neke ironicne plakate na kojima pisu ono sto oni izmisljaju a ne ono sto je tacno.Od XIV veka pa na ovamo sve neke nepravde prema Srbiji, i umesto da se objektivno kaze zasto neki oklevaju da daju datum, oni svaljuju nekeu kriminalnu krivicu cas na Nemce, cas na Francuze, na Engleze - samo ne na sebe.

Koja

pre 10 godina

Nemačka se plaši da je ne "izradimo" što se tiče Briselskog sporazuma i to je ono glavno što kvari naše odnose. I još kako da nam veruju kad ih stalno plašimo Rusijom i non stop idemo u moskvu po nekakve savete. E tako se sa Nemačkom ne sme ophoditi.

Nikola

pre 10 godina

Nemci uopste ne zele da Srbija udje u EU. Iz prostog razloga sto vredan narod nece da placa propale drzave i neradnike, kao sto je primer sa Grckom.

Artemida

pre 10 godina

Možda se Nemačka plaši da ako Srbiji bude dala datum da će biti ekonomki jača i prosparitetnija u odnosu na njih. Datum jeste važan za Srbiju koja želi da privuče što više stranih inveesticija, a investicije Srbiji stižu iz Arapskih Emirata, Rusije, Kine i sa istoka. Zahvaljujući Aleksandru vučiću Srbija je datum zaslužila, i ispunila sve uslove EU. Mislim da Angela Merkel nema izbora i mislim da će ona morati da utiče da Srbija dobije datum. Mislim da ove analiza profesora političkih nauka nije baš najtačnija.

Marko

pre 10 godina

Kako to da se niko nije plasio procvata neonacizma kad je Nemacka osnivala EU, zajedno sa Francuskom i zemljama Beneluksa? Oni se plase? Koja burleska!

Dejan

pre 10 godina

Samo bih da Vucicu skrenem paznju,ne gledaju tebe nemci kao prijatelja vec nezgodnog protivnika jer radis iskljucivo za ovu zemlju,tvrd orah si,pa ne mogu nemci sa Srbijom da rade sta hoce,budi obazriv na njihove pohvale nista to nije iskreno.

solista

pre 10 godina

Srbija mora da ostane na evropskom putu bez obzira kakva bude odluka EU. Jedino ako bi pred Srbiju postavili uslov priznanje nezavisnosti Kosova, taj uslov Srbija ne može da ispuni, i to je čelnicima EU jasno, jer su Vučić i Nikolić jasno poručili da na to ne bi pristali ni po koju cenu, ali ako je uslov implementacija sporazuma, taj uslov je Srbija već preuzela obavezu da ispuni, i na tome treba raditi, i na taj način će EU biti izbijen iz ruku jedini preostali izgovor da Srbija ne postane članica EU.

Olivera

pre 10 godina

"Prosto receno, Nemcima su Srbi potrebni ko cir na zelucu. Doneti odluku o pocetku pregovora sa Srbijom na poslednjoj sednici pred izbore u zemlji koja je radikalno nenaklonjena bilo kojoj ideji prosirenja Unije, u najmanju ruku bilo bi kontraproduktivno", kaze za Nedeljnik Predrag Simic, profesor na FPN-u.

Nigde veze, pa makar i dolazilo od profesora fakuleteta politickih nauka. prvo ovo ''cir na zelucu'' je vise nego prosto receno, a drugo: kakve veze izbori u Nemackoj imaju sa datumom za Srbiju? Ne mogu da pronadjem tu vezu a trudim se.

Srefan89

pre 10 godina

Pa nismo ni mi toliko crni koliko oni misle. I mi imamo dusu i sve i drugo sto i ostali narodi... A to sto se bureta baruta tice, ta prica je gotova, ovo nije ni 19, ni srednji vek, svi narodi sa Balkana krenuli su istim pravcem sa istim ciljevima.

Cika Pera

pre 10 godina

Neke zemlje nisu ispunile sve uslove ali su ipak usle kao clanice EU.Srbija je skoro sve uslove ispunile i iznova joj se postavljaju nove.Mislim da je nova vlada pokazala zube i da nece prihvatiti uslove kojoj Srbiji oduzima deo teritorije i to im je stavila do znanja.

panonski

pre 10 godina

Mozda mogu da odlazu, lazu, mazu, ali ne mogu da zaustave ulazak Srbije u Evropu nikako. Moze tom nekom Nemcu da se dize kosa od nas, ali definitivno je tako.. Dva meseca pre ili kasnije, znaci, pre ili posle izbora u Nemackoj, mi datum imamo..

Ivan

pre 10 godina

Ovo apsolutno nema nikakve veze sa izborima u Nemačkoj,nego sa tradicionalnim neprijateljstvom naše 2 zemlje i 2 naroda tokom istorije.Nije iole jaka Srbija odgovarala ni caru Vilhelmu,ni Hitleru,a bogami ne odgovara ni Angeli Merkel.Nemci su uvek bili protiv Srbije i podržavali njene neprijatelje.Nemci su insistirali da se 1912.stvori Albanija iako je bilo predviđena podela te teritorije između Srbije,CG i Grčke posle I balkanskog rata.Nemci su osnovali NDH i veliku Albaniju 1941.Nemci su pomagali i Hrvate i bosanske muslimane i Albance tokom ratova devedesetih,a i danas su u Evropi najjači zagovornici nezavisnog Kosova.
Ako oni nama ovoilko piju krv za dobijanje DATUMA ZA OTVARANJE PREGOVORA,šta mislite kad će nam dati da zaista i uđemo u EU?Budimo realni!

dojčilo

pre 10 godina

Za Srbiju je ključna implementacija sporazuma o Kosovu. Ako se taj sporazum implementira, ništa više neće stajati na putu Srbije ka EU. Vučić i Nikolić su jasno stavili do znanja da po pitanju Kosova se od Srbije ništa više ne može tražiti. Znači, priznanje Kosova ne dolazi u obzir, jer to više ne bi bio uslov, već poniženje. Zbog toga Srbija treba da radi na implementaciji sporazuma koji je statusno-neutralan, a to je, na zahtev Srbije, jasno potvrdila i Ketrin Ešton.

DusanaW

pre 10 godina

Monopolisti, pa im se moze... Oni se plase nas? Da mogu, sad bih se smejala. Naslednici Hitlera imaju strah od Srbije, kao nekog ko je sinonim za ''bure baruta''. a upravo su oni jedni od onih koji su nam i podmetnuli eksploziv. Licemerno, paranoicno, pa i sizofreno postavljanje stvari.

Ladislav

pre 10 godina

Pa ko normalan voli ,ili da budem jasniji postuje bezobrazluk i dvolicnost? A bas to je sadrzano u spoljnoj politici ove nase tzv. drzave poslednjih godina , pa i decenija. Dakle, napisah vec jednom , sasvim uveren u to, sve ce nam Nemci oprostiti i svuda ce priskociti u pomoc , samo bezobrazluk nece tolerisati. Lopta treba da se smiri i treba se ponasati potpuno u skladu sa okolnostima i trenutnom snagom kojom ne raspolazemo. I kada priznamo nase realne pozicije tek tada, mozda, budemo stekli dovoljno simpatija da ne budemo druga prezrena nacija na njihovom spisku . Sa pravom ! A ko to ne shvata ....udri minuse !

Student ekonomije

pre 10 godina

Srbija treba "ispod stola" da ukaze Evropi da ako i ovaj put bude izigrana, okreće se ka Rusiji. Jedino tako je moguce uticati na EU da se postuje dogovoreno. A mozemo se ljutiti koliko hocemo, od toga nema nista. Da vas kupac jednom prevari i ne plati vam, da li biste mu opet prodali robu?

ognjena

pre 10 godina

Srbija će datum dobiti, da li sada, ili pošto se završi sa implementacijom sporazuma oko Kosova, i nije toliko bitno, jer ako smo mogli 12 godina da slušamo obećanja najpre DS-a, DSS-a i G17+, a potom DS-a, SPS-a i URS-a, o skorom dobijanju datuma, i da od datuma, posle 12 godina obećavanja, na kraju ne bude ništa, onda možemo i da sačekamo još koji mesec da se završi sa implementacijom sporazuma, i da početkom sledeće godine otpočnemo pregovore o pristupanju Srbije EU.

Srbin 100%

pre 10 godina

Nemacka kao i svaka velika sila ima svoje interese i planove,zasto smo im mi prepreka to ne znam ali se nadam da ce uvideti da smo mi zemlja koja je spremna da saradjuje sa svima

surfer

pre 10 godina

Evo, ja cu vam dati svoju analizu...

Kao prvo, ne radi se ovdje samo o Njemackoj. Neke zemlje, i/ili njihova populacija, ne zele Srbiju u EU bas. U Francuskoj je sada obvezan referendum za svako prosirenje. Bi li on uopce prosao za Srbiju?

Zanimljivo je to da kad su se radile ankete za Hrvatsku, iako nije bilo referenduma po clanicama, ona je bila pozeljna clanica-javnost svake zemlje je podrzavala clanstvo, i to debelo. Ankete za Srbiju govore suprotno. Ne ulazeci u razlog, to je tako.

Njemacka zeli jasno implementaciju svega sto ste obecali. A to znaci- ne potpisano i mrtvo na papiru, nego rad. U svakom smislu. Ovo oko priznanja Kosova je meni smjesno. Potpisujes sporazum sa zemljom koja ne postoji? Kako je to moguce? Pa to je samo po sebi nekakvo priznanje... u tom slucaju bolje bi bilo da potpunosti priznate Kosovo i gotovo. U stvarnosti nista necete promijeniti, ali pomogli bi si u pregovorima i na internacionalnom nivou.

Nadalje, kriteriji za pregovore su sada mnogo tezi-onako kako je imala Hrvatska, i teze. Nema vise kao 2004. sa obecanim datumima. Mozete preg 10, 15g, nema obecanja. Cinjenica je da je teze sada.

Trenutak za otvaranje pregovora nije dobar. Kriza, umor od prisirenja, i druge stvari, cine ovaj moment losijim za start.

Realni ulaz, uzevsi sve u obzir, je oko 2025., ako se odmah krene na posao full force.

Ako Srbija odustane, ima i drugih koji zele uci, to je cinjenica. Jedva cekaju.

Silvester

pre 10 godina

Zašto bi nas neko primio bilo gde? Mi smo zemlja lažova i lopova, kojom vlada najgori talog ovog društva. Ja sam Srbin, i ne bih ni najgorem neprijatelju poželeo da živi sa nama u bilo kakvoj zajednici. Mislim da ću da gledam da pobegnem odavde, dosta je bilo. Ne mogu više da gledam očima ni ovaj kukavički narod ni njegovu mafijašku "elitu". "Ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti." (Pantelija)

Vanja

pre 10 godina

@Nemačka se plaši da je ne "izradimo" što se tiče Briselskog sporazuma i to je ono glavno što kvari naše odnose. I još kako da nam veruju kad ih stalno plašimo Rusijom i non stop idemo u moskvu po nekakve savete. E tako se sa Nemačkom ne sme ophoditi.
(Koja, 13. jun 2013 10:45)

U pravu si. Kad pogledaju kako su nas izradili za rezoluciju 1244, znaju iz svog iskustva da cak i potpisano nista ne vazi dok ne ostvaris fakticku kontrolu. Ili mozda zakljucak Badinterove komisije da su republicke granice nedodirljive, ili..... da, da mi lazemo, a oni sve svoje potpise ispostuju, ali malo juce.

EkaterinaW

pre 10 godina

Za Nemce je svako ko se priblizi Evropskoj uniji jos jedan prosjak s ispruzenom rukom koji ce se prehranjivati iz nemacke kase", prica Simic.

Ovo je najvise zbog osecaja sile i demonstriranje zakona jaceg. To im je u mentalitetu.

vasa

pre 10 godina

Obstrukcije, odbjanje sprovodjenja postignutih dogovora sa Kosovom, razliciti stavovi celnika vlasti Srbije o razgovorima sa Kosovom, ometanje Kosova pristupanju medjunarodnim evropskim institucijama samo su neki od razloga sto Nemacka ima u vidu kada se ustrucava da glasa da Srbiji daje zeleno svetlo za pocetak razgovora o pristupanju EU.

Kylie

pre 10 godina

Merkelova...dozivotna kancelarka. Ova kao da ne zeli penziju samo da bi mogla da vlada i oseca se mocnom. Traume iz detinjstva, verovatno...

Troml

pre 10 godina

Zašto se Nemci plaše da nam daju DATUM?
------------------------------------------
Ne plaše se "Nemci" nikoga, a ponajmanje Srba.
Očito imaju dobru školu sa Srbijom i Srbima,
a kad se pročita samo jedan pasus jednog vrlog
Srbina (dolje), što se misli o toj istoj Europi
od koje se očekuje datum, sve je jasno ~

"Evropski narodi su pod prokletstvom Božijim
i oni nisu više narodi nego jazavci, dvonogi
majmuni, zverovi, a ne ljudi. Evropski čovek
napravio je ugovor sa đavolom. Evropa je jeres,
a ti Srbijo, kuda si pošla za Evropom? Ti nikada
nisi išla njenim putem i nikada za njom.
Nazad na svoje ako hoćeš da se spaseš i živiš". pljuc

INSPEKTOR - KECIC

pre 10 godina

Objektivno receno nema sta nas da se Nemačka plaši da je ne "izradimo" što se tiče Briselskog sporazuma. Istina je da ona ne moze da zaboravi proslost. To je ono glavno što kvari naše odnose. Zna Nemačka da smo mi vredan narod, da nikada nismo hteli da prihvatimo ucene, svesni su oni toga, zbog toga i imaju rezerve prema nama. Ali ako im se naredi, a vrlo sam blizu te cinjenice, nadam se da ce popustiti

slobodan

pre 10 godina

U Nemackoj zivi radi oko 400 000 Srba vec treca generacija i oni salju novac
svojim rodjacima ili prijateljima i tako se pomaze socialni mir.Mnogi imaju i dalje kuce u Srbiji.Njih treba pitati zasto zive u zemlji koja "mrzi"Srbe?Zasto ne zive u Rusiji koja "voli"Srbe?Nemacka je Srbiji nepovratno donirala 1,5milijadi Evra Rusija daje povoljne kredite.Rusi i Nemci imaju najbolje moguce odnose jer im je interes tu ljubavi nema.Srbija treba radi sebe da se otvara sa svetom i miri sa susedima i salje svoje lopove u zatvor RADI SEBE ne datuma.Nemacka ili Rusija ne treba nista da nam DAJU mi trebamo SAMI kao narod da uredimo Srbiju radi nasi gradjana i onda ce EU ili Rusija naci INTERES da nam pomazu jer cemo pokazati da znamo STA HOCEMO.

Zorica

pre 10 godina

Iz Bundestaga su se pojavile nezvanicne najave da ce doci do nekog oblika odlaganja dugo ocekivanog i toliko skupog datuma za pocetak pregovora Srbiji, sto pri samom pomenu izaziva ogorcenje u domacoj javnosti, koja je uverena da je Srbija vec ucinila previse ustupaka

I ne samo ustupaka, ponizenje meni ovde igra glavnu ulogu. A mocna Nemacka je vazda bila sadisticki nastrojena, jos od svog vodje Adolfa, od kojeg se sad stide, javno, a slave ga tajno.

zivo blato

pre 10 godina

Jos smo nekako na "cvrstom" tlu,ali silom hocemo u camac koji lagano tone !
(tihivuk, 13. jun 2013 12:58)

E blago tebi ako ovo nase zoves "cvrstim tlom"!!!

mr b

pre 10 godina

@djuro
vidljivi kraj pocetka je bio i prosao. eu, kakva je bila de facto vise ne postoji, ostala je samo nemacka hegemonija, drzave na periferiji i one koje se sve vise distanciraju. ja se iskreno nadam da ce se ta farsa i formalno zavrsiti posto je fakticki to vec uveliko gotovo.

Marcco

pre 10 godina

Prosecno Nemcu (citaj: glasacu) se kosa ize na glavi kada cuje "prosirenje Evropske unije) a uskoro ce izbori u Nemackoj. A dize mu se kosa na glavi zato sto, sa pravom, ocekuje da ce Nemacka dobrim delom da upumpava pare u nerazvijene drzave. Prema tome, datum cemo da dobijemo tek posle izbora u Nemackoj osim ako nesto ne zabrljamo (citaj: ukakimo) po cemu smo poznati.

mislite_glavom

pre 10 godina

(Ivan, 12:28)

Ovakvi komentari su dokaz da u Srbiji postoji jos mnogo ljudi koji i dalje misle da Srba ima 150 mil. Ne mogu odnosi Srba i Nemaca biti tradicionalno ni dobri ni losi, jer je nas danas 7 mil a njih je 80. Mi imamo budzet jednog njihovog srednjeg grada. Moze se govoriti o tradicionalnim dobrim ili losim odnosima Nemacke i Rusije, Rusije i SAD, Rusije i Indije, Srbije i Bugarske, itd itd. Dakle mogu se zemlje slicne velicine ili snage.

A jednu malu Srbijicu (koja vise nema ni izlaz na more i koja ja 10 puta manje bitna nego sto je to bila Kraljevina ili SFRJ) stavljati u te odnose svetskih sila je smesno. Sad ce ceo svet da se trese zbog 7 miliona gologuzih Srba i 2 miliona gologuzih Albanaca sa Kosova i 2 mil Muslimana iz Bosne. Dajte ljudi probudete se malo. Prosto receno Srbija ovakva kakva je nema sta da ponudi toj EU. Kako rekoh nemamo more, geografski dakle nismo mnogo vazni. Sto bi se oni mlatili sa jednom Srbijom koja ne moze 13 godina da napravi jedan koridor, ili sa Srbijom koja ima prazan penzioni fond i koji ce uvek morati od nekud spolja da se puni. U EU jedina zemlja koja sada ima dosta novca je Nemacka, a ona ce ga pre ulagati neke stare clanice EU nego kod nas. Njoj je mnogo lakse da pokupi odavde mlade i obrazovane ljude i da na taj nacin uzme sta joj treba i vozdra Serbien. A jos pogotovo Nemackoj treba Srbija sa Kosovom, pa da im se posle ulaska Srbije u EU nadzidza milion Albanaca u bogatije nemacke gradove. Pa nisu Nemci sisali vesla.

Teška sudbo!

pre 10 godina

Nemci uopste ne zele da Srbija udje u EU. Iz prostog razloga sto vredan narod nece da placa propale drzave i neradnike, kao sto je primer sa Grckom.
(Nikola, 13. jun 2013 12:12)

Hoćeš reči da nemaju novca za takve kao što si ti, parazite s državnih jasala?

Srbi su mazohisti

pre 10 godina

"Sa suprotne strane su podaci da je 80 odsto Nemaca protiv proširenja Evropske unije, a da su Srbi po anketama posle Turaka drugi najomraženiji narod u Nemačkoj."

Pametnom čoveku ovaj podatak je više nego dovoljan. Nemački političari, za razliku od naših, slušaju mišljenje svog naroda.

Dragan

pre 10 godina

Jadno je i zalosno da pojedini tako zvani patriJotski mediji objavljuju neke ironicne plakate na kojima pisu ono sto oni izmisljaju a ne ono sto je tacno.Od XIV veka pa na ovamo sve neke nepravde prema Srbiji, i umesto da se objektivno kaze zasto neki oklevaju da daju datum, oni svaljuju nekeu kriminalnu krivicu cas na Nemce, cas na Francuze, na Engleze - samo ne na sebe.

ne eu je isto alternativa

pre 10 godina

Stvari su jednostavne postoji sporazum sprovedes sporazum dobijes datum.Ne sprovedes nema datuma menjas politiku zbogom EU.Da se ne lazamo isto sto radi Merkel radili bi Vucic-Dacic-Nikolic na njenom mestu.Zasto da gubi izbore sto neko ne zeli sprovesti sporazum koji je sam potpisao.Ako su vlasti hapsenje Miskovica i potpisivanje sporazuma uradili protiv interesa Srbije odmah trebaju to ponistiti.Srbija je izgubila 12 godina na politiku 1 napred nazad 2.EU niti koga voli niti mrzi jednostavno imaju pravila za sve odgovara ti prihvatis ne odgovara zahvalis se i ides drugim putem.

Simce

pre 10 godina

Verujem da nas i Nemci a i mnogi drugi Evropljani vide kao problematicnu zemlju i kao problematican narod. Verovatno ne svi ali sigurno vecina. Imali smo nazalost, ratove, iza toga su ostali nereseni problemi koje su svi godinama zaobilazili u sirokom luku i izbegavali... To se sada menja ali je potrebno vreme. Mislim da smo svi umorni od tog sablonskog ponasanja i da svi cekamo da se preostali sporovi rese i da konacno pocnemo da zivimo normalno.

dezavi

pre 10 godina

Nacin kako neki mediji pisu ili politicari izjavljuju o Eu jednostavno zbunjuje.EU se dozivljava kao neko ko treba da udje u Srbiju a ne obrnuto.Ako se celo vreme EU predstavlja kao neko ko stalno nesto uslovljava,koci ili odugovlaci onda jednostavno treba odustati od ulaska u EU.EU je skup vrednosti koje su prihvatile odredjene drzave DOBROVOLJNO i drze se toga jer im je to interes.Ako neko DOBROVOLJNO zeli biti deo tog drustva prilagodi zakone i politiku tim vrednostima i postane clan. Politicari se nekada ponasaju kao da oni cine uslugu EU zato sto se zele pridruziti sto niko u EU gradjana nemoze svatiti jer oni odvajaju pare za nove clanice.Slovenija i Hrvatska su prvo sorovele EU politiku pa usle u uniju.Ako budu zelele van i zato imaju zakoni.

Dejan

pre 10 godina

Nikome Nemačka ništa ne daje, osim kredita na kojima debelo zarađuje, dok se sama finansira sa 0% kamatne stope ili čak sa negativnom kamatnom stopom. Nemački političari lažu druge da su im na grbači i kako ne mogu više tako, i time svaki zajam poskupljuju, a laže i svoje kako joj drugi troše pare, pa tim istim "odbijanjem" daljeg "pomaganja", diže Nemcima ego i podiže sebi cenu u unutrašnjoj politici. To je vrhunska manipulacija. Ko im to dozvoljava? USA naravno, jer su od Nemačke napravili svoju desnu ruku na međunarodnoj političkoj sceni. Čista poslovna saradnja, politika je samo instrument.

Del Boj zahteva da ga prime u Kantri klab

pre 10 godina

Mislim da nam se istina ceri u lice: ne postoji nikakav put do evropske kase za Srbiju.

Da sutra priznamo Kosovo i izljubimo se sa njima i potpisemo deklaraciju o vecitom miru, prijateljstvu, ekonomskoj pomoci i predaji Preseva, Bujanovca, Medvedje i sve sto jos zatraze, NI TADA nas ne bi primili u EU!

Ali da se obavezemo da necemo da im se nakacimo i zickamo i da necemo svi kolektivno da im se uvalimo u komsiluk, primili bi nas odmah sutra.

Znaci sve ono sto smo mi neki ovde ponavljali mesecima i godinama da Srbija mora da se okrene sebi i da pomogne sama sebi pre nego sto se obrati bilo kome drugom za pomoc ispostavlja se kao ocigledna istina. Niko nece i ne zeli da radi nase prljave poslove, da posprema nas nered, cisti nasu kucu i pere nas ves. Tek kad odrastemo i preuzmemo odgovornost za sebe, tek tada ce nas primiti medju odrasle zemlje, pre toga ne, ma koliko se trudili i ma sta zrtvovali.