Utorak, 11.06.2013.

21:42

Mire se Obrenovići i Karađorđevići?

Krunski savet dinastije Obrenović, pozdravio je dolazak Aleksandra i Katarine Karađorđević na grob kralja Aleksandra i kraljice Drage, i pozvao ih na pomirenje.

Izvor: Tanjug

Mire se Obrenoviæi i Karaðorðeviæi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

Jovan

pre 10 godina

Dolazak Karadjordjevica? Nisam znao da postoje zivi naslednici Karadjordjevica? A i ko je onaj bucmastiji gospodin sto drzi venac pored koga je neka gospodja? jer to bese ministar kulture?

debela dama

pre 10 godina

Ja ne mogu da verujem kakav smo mi to Srbi kakve komentare padaju to je zlo...Strani imperatori su govorili vekovima ne daj Boze da se Srbi sloze,u cemu je poenta sve ovo.Neki kazu mi i dalje zivimo u proslost nema od napretka nista,nije tacno,mi zivimo u sadasnjost od danas do sutra,da bi smo gradili buducnost mi moramo da sredimo proslost sve sukobe,nedace u svakom smislu licno ne licno sve itd bolje sad da se resi nego u buducnost da dodje neko i kaze pa da iskomplikuje,pa se zainati u nekim stvari pa ubedjivati i objasnjavati zasto to tako to i to kad bude sve islo dobro...druga stvar vidim neki pricaju u cije vreme je bilo bolje VI BAS ZNATE da je u to vreme se dobro zivelo,vodila dobra politika neko ko je bio bolje itd ajde molim vas nemate ni preko 30 god i vec lupetate citali svu istoriji i sad kao sve znate detalje...te kraljevske porodice se pojavile sada zato sto je drzava uredjena,zakoni su jasni i regulisan,nisu mogli jer zemlja je bila u ocajnom stanju,ratu,i plasili su svoj zivot i nisu krvi sto ne znaju srpski dobro jer su kumunisti ih oterali i zabranili povratak u svoju domovinu...nasa zemlja nije ponizena to je sve politika to je deo plana,mi smo kao Nemci posle II s.rata i vidite kakva je sad sila Nemacka,moramo da prihvatimo realnost kako oni nas gledaju itd da ne pisem i dalje,mozete da vidite novi memorandum SANU 2 shvaticete u cemu je poenta sve ovo sto nam se dogadja...

Filip

pre 10 godina

Ovoliko zluradih komentara jasno pokazuje koliko smo mi kao narod moralno, duhovno i ukupno ljudski upropasceni. Takodje primecujem i da taj veliki broj komentara sigurno jeste dobrim delom organizovan od strane onih koji i danas postuju i bastine zlocinacku komunisticku ideologiju - zlo zbog kojeg danas i jesmo u ovako tragicnom stanju.
Srecom, ubedjen sam da je monarhisticka Srbija u velikoj vecini i da je vecina dobro upoznata sa komunistickim zlom koje nas jos uvek drzi u zatocenistvu.

milan

pre 10 godina

Ne zna sta ce Hrebeljanovici sada kad su se ovi pomirili, mozda se urote protiv njih i napadnu ih...bas ce biti opasno,zakuvalo se...

mik

pre 10 godina

Da li neko može da mi objasni zašto se ne pomire sa Habsburzima? Mislim šta su Habsburzi loše uradili i jednima i drugima, osim što su sačuvali srpski jezik finansiranjem Vuka Karadžića, finansirali Srpsku Atinu, prvi prevod Biblije na srpski itd...

srle

pre 10 godina

Sto se mene tice, stvar je jasna. Prvo su ovi ubili Karadjordja, pa su onda Karadjordjevici dosli na vlast ubistvom Aleksandra is ad su kvit. A od zemlje nije bog zna sta ostalo, nemaju oko cega da se otimaju.

Tuta Bugarin

pre 10 godina

Свашта...једини краљ који је овом народу ваљао је био Краљ Петар, који за разлику од свих њих није се одчовечен од свог народа и своју титулу није држао на глави јер ју је его држао. Остали сачувај ме боже...

П.с. Можда још ту можемо да убацимо Михаила Обреновића који је и нешто желео за народ...

Vladimir

pre 10 godina

Kada citam ove neuke, malodusne i zlurade komentare pomislim da smo sve ovo sto nam se desava apsolutno zasluzili. Udba je isprala mozak nemislecima pre vise decenije, ali ta se magla jos uvek ne podize.

Lala

pre 10 godina

Za mene bi, kao i za mog pradedu, bila najbolja dinastija Habsburg.
A ne ove dinastije od "dva petka".
No, tu ima jedan problem; Austrijancima NE PADA NA PAMET da uspostavljaju monarhiju.
U Srbiji je drugačije, ovde je narod pismeniji, prosvećeniji a nadasve bogatiji pa može da izdržava kraljevsku bulumentu "sa sve krunskim savetima".
Jel' ono Srbija po ustavu - republika?

arhandjel

pre 10 godina

Super,sad ih sve tamo popisite i upisite kao KUD, drustvo koje cese baviti ocuvanjem folklornom bastinom i ocuvanju narodnih predanja i mitova.... vazna napomena,,,drustvo se finansira clanarinom , dobro moze malo da se donira i to je to,svi sretni :-!

Izdaleka

pre 10 godina

Dalekoim lepa kuca i jednim i drugim parazitima srpskog Naroda!Dosta suje glodali i izrabljivali, ziveli carski u svili i kadivi, a narod radijo za Casu brasna od jutra do veceri kog bogatasa!Za vreme njihove vladavine.

Callahan

pre 10 godina

A da uvedemo test za nase princeze i princeve i poznavanja srpskog jezika. A sta je sa Nemanjicima?
Cisto zamajavanje naroda najverovatnije proveren recept.

DaLanik

pre 10 godina

kakvi Obrenovici, bas me zanima ko je od niih ziv? Mislim da su to neki prevaranti. Srbija ima samo jednu dinastiju, Karadjordjevice, od Obrenovica nikog nije ostalo!

Pajtonovci bi pozavideli

pre 10 godina

A izvin'nte, ovo je prva vest... zasto????? Za koji procenat stanovnistva je od vitalne vaznosti? Bolje da ste nam rekli ko su ti naslednici Obrenovica sa kojima se ovi mire, odakle nam jos jedan krunski savet (???), ko ga finansira i sve to lepo stavili u zabavu posto, fala bogu, estradu jos nemate, al sa' ce.

H

pre 10 godina

Ne znam sta su Karadjordjevici pozitivno uradili. Poklonili drzavnost, zakuvali sva srpska steadanja u poslednjih 100 godina zarad nekog njihovog sna. Obrenovici ne bi Srbiju uvlacili u ratove i birali bi saveznike pazljivije.

nesa

pre 10 godina

Obrenovici su mnogo dobrog uradili za srbiju,a potpuno se ignorisu. .Karadjordjevicima nemogu da oprostim stvaranje kraljevine SHS jer je time poceo sunovrat Srbije kao i ubistvo Mihajla. Ali sad je kasno.Treba da se pomire jer je i to deo budućnosti srbije,a sve je to deo bogate tradicije i istorije srbije koju svakako treba na najbolji nacin iskoristiti.Drugi izmisljaju istoriju,a mi nasu precutkujemo.

Brko

pre 10 godina

Proleteri svih zemalja, ujedinite se! Krvopije, kriminalci i banditi su odavno ujedinjeni!
Srbija je REPUBLIKA, ali posto mi nemamo pojma ni sta je drzava, ni sta je republika, ne cudi sto na zastavi imamo simbole monarhije, sto imamo monarhisticku himnu i sto se predstavnici republike postrojavaju i klanjaju monarhistima, sto se ovima placa setkanje po Srbiji i na nekim takozvanim dvorovima.
Hoce li ponovo da naprave Jugoslaviju na kostima miliona Srba, hoce li ponovo da povedu Srbe preko Albanije u najvecem stradanju Srba u istoriji, WW1, hoce li opet da iznesu zlato iz zemlje?

milan

pre 10 godina

Krunski savet? Dinastije? ma je se to neko zeza sa nama? Neka se oni samo igraju princeva i princeza...mozda sada kada se pomire da im napravimo i neku monumentalnu zajednicku grobnicu, naravno to da finansira narod Srbije kao znak zahvalnosti svojim dinastijama...ne znamo sta bismo bez njih...

dejan

pre 10 godina

Oprostite ali ko su zivi potomci Obrenovica. Pre par dana sm citao clanak u novinama i kaze da
su kralj I kraljica bili poslednji potomci Obrenovica.

Slava Bogu

pre 10 godina

Veliko propadanje sprskog naroda je i bilo usled zavede ovih porodica. U stvari mi kao narod i jesmo kaznjenji zbogo toga. Ni jedan narod koji izdaje i ubija svoje kraljeve i vodje nikad u istoriji nije imao svetlu sudbinu. Mi, i rusi smo tipican primer. Ali kao sto vidimo, kolo srece se opet okrece. Polako dolazimo do sebe sad kad smo u totalnoj bedi.

Neznalice neka otvore knjige iz istorije, a dace Bog da se obnovi sprska tradicija. Srbi upetljani u zapadni duh su totalno izgubili identitet i niti znaju gde idu niti gde udaraju. Postaju lak plen za lukave politicare dok zemlja tone u potpunu bedu. Kraljevi su nesto drugo, ne dolaze na vlast da odu posle mandata sa punim dzepovima.

Nesa

pre 10 godina

Zemlja bez proslosti, je zemlja bez buducnosti!Nisam bio za monarhiju, jer sam mislio da ce vise vlasti imati narod u demokratskoj republici, medjutim, posle 20-tak godina izivljavanja raznoraznih "strucnjaka", shvatio sam koliko sam pogresio.Zato cu od sada da se zalazem za Srbiju kao monarhiju.Zivela Kraljevina Srbija!

Interesantno

pre 10 godina

Ima Obrenovica ocigledno. Pre 15ak godina sam upoznao neku Rumunku na studijama u Kanadi. U biblioteci mi je pokazala sliku Milosa Obrenovica i rekla mi je da su joj to preci. Prezivala se Obrezanu i rekla mi je da su Obrenovici promenili prezime u Obrezanu nakon sto su pobegli u Rumuniju. Inace, taj prevrat iz 1903 je nesto sto nam Evropa dan danas nije oprostila. Zbog samog cina ubistva a pogotovu zbog svireposti koju je pokazala nasa tadasnja 'elita' prema svom kralju. Da se razumemo, protivnik sam monarhije ali covek ne moze da ostane ravnodusan kad sagleda kako se sve to odigralo tog Maja 1903. Strahota

Troml

pre 10 godina

Mire se Obrenovići i Karađorđevići????
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ništa od toga ako nema konačnog obračuna
(dovoljna je obična domaća "kafanska" tuča).
U slučaju da nema pobjednika uspostavlja
se novi Tudor (onaj tko izbaci iz "kafane"
obje sukobljene strane postaje monarh).
Jasno uspostavljaju se uobičajene
kognatička primogenitura i primae nostis!

Mamut

pre 10 godina

Ne znam s kim se to mire, kad Obrenovića više nema. Zapravo, tehnički ih ima (samo pobočne grane), ali to su seljaci u Brusnici kod Gornjeg Milanovca (Martinovići i Jakovljevići - potomci Miloševe polubraće) i Dobrinji kod Požege (Mihailovići - rođaci Miloševog oca). Ne znam samo što i tim ljudima država ne plaća život u nekakvom Belom dvoru... Karađorđevići su zatrli svako sećanje na Obrenoviće, pa sada mogu i da se mire sa njima.

Labud

pre 10 godina

Ni jedni ni drugi nisu bili legitimni za krunu. Ej iz prostog naroda dosli. To se posle opere vencanjima, ali to je istina. Ja bih uvek navijao za Obrenovice, jer su hteli da modernizuju zemlju i povade je iz srednjeg veka.
Inace jedan nebitan hepening, jer sta ima republika od toga.

Utissak

pre 10 godina

Obrenovici kraljevi Srbije,Karadjordjevici Jugoslavije.Zato Karadjordjevici cao zdravo.Istorijski Obrenovici su nam vise dobra doneli.Nisam monarhista,naprotiv,ali sam cin onakvog svirepog ubistva kralja i kraljice,govori o nasem narodu nazalost.Gledao sam pre nekoliko dana,povodom godisnjice ubistva,ponovo te zadnje dve epizode iz serije Kraj dinastije Obrenovica,i stvarno zalosno.Citao sam dosta o tome,bukvalno su se izivljavali nad telima,toliko uboda sabljama,i plus ih bacili sa balkona.A taj isti Apis je kasnije nameravao prevrat istih tih Karadjordjevica koje je doveo,naravno otkrili su ga i dobro se proveo.

Bulevarac

pre 10 godina

Као најстарији син најстарије кћерке Књаза Милоша, барон Милош Бајић од Варадије (1827-1897), велепоседник и добротвор, по Уставу Србије био је први по реду наслеђивања престола Обреновића у случају да изумре мушка линија.
Био је посланик Угарског државног сабора 1884, а 1895. изабран је за члана Горњег дома Сабора. Заједно са братом од тетке Федором Николићем финасирао је издавање листа Српски дневник, који је излазио у Будимпешти 1888/9 [9].
Када је одликован Орденом гвоздене круне добио је право и на аустријску и затим угарску баронску титулу.
Поред мањих новнчаних прилога које је давао српским установама као што је Матица српска као велики добротвор дао је 100. 000 форинти за изградњу српске гимназије у Новом Саду. Сахрањен је на имању Варадија.

Tekelija

pre 10 godina

Како да се помире, кад су Карађорђевићи(који су данас Американци) потаманили Обреновиће као зецове? :)

Људи са непостојећим титулама праве непостојећи мир са непостојећим људима(који не постоје јер су их њихови преци побили без милости).
Само код нас.
:)

Дејан

pre 10 godina

Србија не може постати краљевина док краљевски претенденти седе по Лондону и изигравају напирлитане цвећке и не познају ни реч Српског језика. Правог краља Србије ће изнедрити неки предстојећи велики историјски тренутак, тако је једино у овом народу бивало, а ако неко мисли да ће се тек тако и на лепе очи моћи називати Краљем овог народа, мало се је преварио.

Rokatanski

pre 10 godina

Srpsko stradanje će trajati još veoma dugo. Ni Karađorđevići, a ni Obrenovići nemaju pravo na srpski presto. Kada dođe prava dinastija, svetovna i duhovna, dinastija Nemanjića, dinastija pravih domaćina, Srbija će početi da ide napred. Nema veće istine od ove!

Dragutin

pre 10 godina

Kakvi kraljevi i dinastije koga za to briga kad je Srbija nikako da dobije datum za pocetak pregovora za pocetak ulaska u Evropsku uniju 2020 xaxaxa.Steta sto ovo nije Nemacka osvojila sve ovi Srbi su blesav narod.

Agricola

pre 10 godina

Osobe koje pisu kako su Obrenovici doneli samo dobro a Karadjordjevici samo lose Srbiji su prilicno neinformisani ili neobrazovani.
Pocetkom dvadesetog veka Srbija je bila u polunezavisnom polozaju u odnosu na Austriju prezaduzena. Petar prvi je drzavu stavio na noge, obnovio ekonomiju, povratio teritorije u Balkanskim ratovima. Sve dobro sto je Petar uradio prokockao je Aleksandar sa njegovom Jugoslavijom.
U svakom slucaju, danas nema ljudi i politicara koji su dostojni Karadjordja, Milosa, Petra i Mihaila.....

ivan

pre 10 godina

Koje su to porodice?!
Ajde da su se javili potomci cara Dusana ili nekog iz tog slavnog doba,mojne mi zagadjivati medijski prostor ovim porodicama sa opancarsko-seosko-bratoubilackim korenima

Dragan Jurić

pre 10 godina

Ovo ima samo kod nas! Zemlja koja je po društvenom uređenju REPUBLIKA,sva vrvi od raznoraznih prinčeva,princeza i prestolonaslednika! Povampirili se,pa krenuli u glodanje ove jadne Srbije poput ogolele koske!

Nemanja

pre 10 godina

Srbija je republika, i kao takva nema presto, tako da pravo na isti ne polazu ni jedni ni drugi... Mogu da polazu samo pravo na nepostojeci presto nepostojece Jugoslavije, jer od 1918. presto Srbije prestaje da postoji...

Dejan iz Toronta

pre 10 godina

Zar nisu svi Obrenovici pobijeni za vreme puca?
Znam da ih je pobijeno oko 200 (a ne smao kralj i kraljica), ali nisam znao da je neko ostao ziv.

draganbb

pre 10 godina

Neko je pitao ko sada polaže pravo na presto. NI jedni ni drugi. Proročanstvo poslednjeg proroka modernih vremena kaže da će novi kralj Srbije biti od Nemanjića.

Gora

pre 10 godina

Nisam znao da postoje potomci Dinastije Obrenovica a obzirom da sam zainteresovan za istoriju Balkana (ja nisam istoricar,tehnici sam obrazovan). Voleo bih da znam ko su potomci Dinastije Obrenovica samo u svrsi mog sireg znanja. Ako nije tajna neznam zasto se nebi obelodanila i cinjenica Potomaka stvaraoca Drzave Srbije.

nn

pre 10 godina

Mislim da su Obrenovici vise dobrog uradili za Srbiju, znacajno. Da se razumemo, nisam od onih koji bi da menjaju, mislim da nam monarhija ne bi pomogla.

rokosovski

pre 10 godina

neka mi istorija bude svjedok.srbija je napredovala u svakom pogledu samo za vrijeme obrenovica a njena stagnacija(propadanje) krece sa dolaskom karadjordjevica na celo drzave.

Ludi Milojko

pre 10 godina

Nerazumem, ko sada polaže pravo na presto Srbije: Obrenovići ili Karađorđevići? Zna li neko? Pošto je više nego očigledno da se polako priprema vraćanje Monarhije u Srbiju. Možd ćemo ustoličiti novu dinastiju Nikoliće, a???

Gora

pre 10 godina

Nisam znao da postoje potomci Dinastije Obrenovica a obzirom da sam zainteresovan za istoriju Balkana (ja nisam istoricar,tehnici sam obrazovan). Voleo bih da znam ko su potomci Dinastije Obrenovica samo u svrsi mog sireg znanja. Ako nije tajna neznam zasto se nebi obelodanila i cinjenica Potomaka stvaraoca Drzave Srbije.

rokosovski

pre 10 godina

neka mi istorija bude svjedok.srbija je napredovala u svakom pogledu samo za vrijeme obrenovica a njena stagnacija(propadanje) krece sa dolaskom karadjordjevica na celo drzave.

Dragan Jurić

pre 10 godina

Ovo ima samo kod nas! Zemlja koja je po društvenom uređenju REPUBLIKA,sva vrvi od raznoraznih prinčeva,princeza i prestolonaslednika! Povampirili se,pa krenuli u glodanje ove jadne Srbije poput ogolele koske!

nn

pre 10 godina

Mislim da su Obrenovici vise dobrog uradili za Srbiju, znacajno. Da se razumemo, nisam od onih koji bi da menjaju, mislim da nam monarhija ne bi pomogla.

Ludi Milojko

pre 10 godina

Nerazumem, ko sada polaže pravo na presto Srbije: Obrenovići ili Karađorđevići? Zna li neko? Pošto je više nego očigledno da se polako priprema vraćanje Monarhije u Srbiju. Možd ćemo ustoličiti novu dinastiju Nikoliće, a???

Dejan iz Toronta

pre 10 godina

Zar nisu svi Obrenovici pobijeni za vreme puca?
Znam da ih je pobijeno oko 200 (a ne smao kralj i kraljica), ali nisam znao da je neko ostao ziv.

Nemanja

pre 10 godina

Srbija je republika, i kao takva nema presto, tako da pravo na isti ne polazu ni jedni ni drugi... Mogu da polazu samo pravo na nepostojeci presto nepostojece Jugoslavije, jer od 1918. presto Srbije prestaje da postoji...

draganbb

pre 10 godina

Neko je pitao ko sada polaže pravo na presto. NI jedni ni drugi. Proročanstvo poslednjeg proroka modernih vremena kaže da će novi kralj Srbije biti od Nemanjića.

Lala

pre 10 godina

Za mene bi, kao i za mog pradedu, bila najbolja dinastija Habsburg.
A ne ove dinastije od "dva petka".
No, tu ima jedan problem; Austrijancima NE PADA NA PAMET da uspostavljaju monarhiju.
U Srbiji je drugačije, ovde je narod pismeniji, prosvećeniji a nadasve bogatiji pa može da izdržava kraljevsku bulumentu "sa sve krunskim savetima".
Jel' ono Srbija po ustavu - republika?

nesa

pre 10 godina

Obrenovici su mnogo dobrog uradili za srbiju,a potpuno se ignorisu. .Karadjordjevicima nemogu da oprostim stvaranje kraljevine SHS jer je time poceo sunovrat Srbije kao i ubistvo Mihajla. Ali sad je kasno.Treba da se pomire jer je i to deo budućnosti srbije,a sve je to deo bogate tradicije i istorije srbije koju svakako treba na najbolji nacin iskoristiti.Drugi izmisljaju istoriju,a mi nasu precutkujemo.

Interesantno

pre 10 godina

Ima Obrenovica ocigledno. Pre 15ak godina sam upoznao neku Rumunku na studijama u Kanadi. U biblioteci mi je pokazala sliku Milosa Obrenovica i rekla mi je da su joj to preci. Prezivala se Obrezanu i rekla mi je da su Obrenovici promenili prezime u Obrezanu nakon sto su pobegli u Rumuniju. Inace, taj prevrat iz 1903 je nesto sto nam Evropa dan danas nije oprostila. Zbog samog cina ubistva a pogotovu zbog svireposti koju je pokazala nasa tadasnja 'elita' prema svom kralju. Da se razumemo, protivnik sam monarhije ali covek ne moze da ostane ravnodusan kad sagleda kako se sve to odigralo tog Maja 1903. Strahota

H

pre 10 godina

Ne znam sta su Karadjordjevici pozitivno uradili. Poklonili drzavnost, zakuvali sva srpska steadanja u poslednjih 100 godina zarad nekog njihovog sna. Obrenovici ne bi Srbiju uvlacili u ratove i birali bi saveznike pazljivije.

Brko

pre 10 godina

Proleteri svih zemalja, ujedinite se! Krvopije, kriminalci i banditi su odavno ujedinjeni!
Srbija je REPUBLIKA, ali posto mi nemamo pojma ni sta je drzava, ni sta je republika, ne cudi sto na zastavi imamo simbole monarhije, sto imamo monarhisticku himnu i sto se predstavnici republike postrojavaju i klanjaju monarhistima, sto se ovima placa setkanje po Srbiji i na nekim takozvanim dvorovima.
Hoce li ponovo da naprave Jugoslaviju na kostima miliona Srba, hoce li ponovo da povedu Srbe preko Albanije u najvecem stradanju Srba u istoriji, WW1, hoce li opet da iznesu zlato iz zemlje?

Vladimir

pre 10 godina

Kada citam ove neuke, malodusne i zlurade komentare pomislim da smo sve ovo sto nam se desava apsolutno zasluzili. Udba je isprala mozak nemislecima pre vise decenije, ali ta se magla jos uvek ne podize.

Izdaleka

pre 10 godina

Dalekoim lepa kuca i jednim i drugim parazitima srpskog Naroda!Dosta suje glodali i izrabljivali, ziveli carski u svili i kadivi, a narod radijo za Casu brasna od jutra do veceri kog bogatasa!Za vreme njihove vladavine.

Agricola

pre 10 godina

Osobe koje pisu kako su Obrenovici doneli samo dobro a Karadjordjevici samo lose Srbiji su prilicno neinformisani ili neobrazovani.
Pocetkom dvadesetog veka Srbija je bila u polunezavisnom polozaju u odnosu na Austriju prezaduzena. Petar prvi je drzavu stavio na noge, obnovio ekonomiju, povratio teritorije u Balkanskim ratovima. Sve dobro sto je Petar uradio prokockao je Aleksandar sa njegovom Jugoslavijom.
U svakom slucaju, danas nema ljudi i politicara koji su dostojni Karadjordja, Milosa, Petra i Mihaila.....

srle

pre 10 godina

Sto se mene tice, stvar je jasna. Prvo su ovi ubili Karadjordja, pa su onda Karadjordjevici dosli na vlast ubistvom Aleksandra is ad su kvit. A od zemlje nije bog zna sta ostalo, nemaju oko cega da se otimaju.

Bulevarac

pre 10 godina

Као најстарији син најстарије кћерке Књаза Милоша, барон Милош Бајић од Варадије (1827-1897), велепоседник и добротвор, по Уставу Србије био је први по реду наслеђивања престола Обреновића у случају да изумре мушка линија.
Био је посланик Угарског државног сабора 1884, а 1895. изабран је за члана Горњег дома Сабора. Заједно са братом од тетке Федором Николићем финасирао је издавање листа Српски дневник, који је излазио у Будимпешти 1888/9 [9].
Када је одликован Орденом гвоздене круне добио је право и на аустријску и затим угарску баронску титулу.
Поред мањих новнчаних прилога које је давао српским установама као што је Матица српска као велики добротвор дао је 100. 000 форинти за изградњу српске гимназије у Новом Саду. Сахрањен је на имању Варадија.

Nesa

pre 10 godina

Zemlja bez proslosti, je zemlja bez buducnosti!Nisam bio za monarhiju, jer sam mislio da ce vise vlasti imati narod u demokratskoj republici, medjutim, posle 20-tak godina izivljavanja raznoraznih "strucnjaka", shvatio sam koliko sam pogresio.Zato cu od sada da se zalazem za Srbiju kao monarhiju.Zivela Kraljevina Srbija!

Pajtonovci bi pozavideli

pre 10 godina

A izvin'nte, ovo je prva vest... zasto????? Za koji procenat stanovnistva je od vitalne vaznosti? Bolje da ste nam rekli ko su ti naslednici Obrenovica sa kojima se ovi mire, odakle nam jos jedan krunski savet (???), ko ga finansira i sve to lepo stavili u zabavu posto, fala bogu, estradu jos nemate, al sa' ce.

Mamut

pre 10 godina

Ne znam s kim se to mire, kad Obrenovića više nema. Zapravo, tehnički ih ima (samo pobočne grane), ali to su seljaci u Brusnici kod Gornjeg Milanovca (Martinovići i Jakovljevići - potomci Miloševe polubraće) i Dobrinji kod Požege (Mihailovići - rođaci Miloševog oca). Ne znam samo što i tim ljudima država ne plaća život u nekakvom Belom dvoru... Karađorđevići su zatrli svako sećanje na Obrenoviće, pa sada mogu i da se mire sa njima.

Callahan

pre 10 godina

A da uvedemo test za nase princeze i princeve i poznavanja srpskog jezika. A sta je sa Nemanjicima?
Cisto zamajavanje naroda najverovatnije proveren recept.

Slava Bogu

pre 10 godina

Veliko propadanje sprskog naroda je i bilo usled zavede ovih porodica. U stvari mi kao narod i jesmo kaznjenji zbogo toga. Ni jedan narod koji izdaje i ubija svoje kraljeve i vodje nikad u istoriji nije imao svetlu sudbinu. Mi, i rusi smo tipican primer. Ali kao sto vidimo, kolo srece se opet okrece. Polako dolazimo do sebe sad kad smo u totalnoj bedi.

Neznalice neka otvore knjige iz istorije, a dace Bog da se obnovi sprska tradicija. Srbi upetljani u zapadni duh su totalno izgubili identitet i niti znaju gde idu niti gde udaraju. Postaju lak plen za lukave politicare dok zemlja tone u potpunu bedu. Kraljevi su nesto drugo, ne dolaze na vlast da odu posle mandata sa punim dzepovima.

milan

pre 10 godina

Krunski savet? Dinastije? ma je se to neko zeza sa nama? Neka se oni samo igraju princeva i princeza...mozda sada kada se pomire da im napravimo i neku monumentalnu zajednicku grobnicu, naravno to da finansira narod Srbije kao znak zahvalnosti svojim dinastijama...ne znamo sta bismo bez njih...

Tekelija

pre 10 godina

Како да се помире, кад су Карађорђевићи(који су данас Американци) потаманили Обреновиће као зецове? :)

Људи са непостојећим титулама праве непостојећи мир са непостојећим људима(који не постоје јер су их њихови преци побили без милости).
Само код нас.
:)

dejan

pre 10 godina

Oprostite ali ko su zivi potomci Obrenovica. Pre par dana sm citao clanak u novinama i kaze da
su kralj I kraljica bili poslednji potomci Obrenovica.

Rokatanski

pre 10 godina

Srpsko stradanje će trajati još veoma dugo. Ni Karađorđevići, a ni Obrenovići nemaju pravo na srpski presto. Kada dođe prava dinastija, svetovna i duhovna, dinastija Nemanjića, dinastija pravih domaćina, Srbija će početi da ide napred. Nema veće istine od ove!

Utissak

pre 10 godina

Obrenovici kraljevi Srbije,Karadjordjevici Jugoslavije.Zato Karadjordjevici cao zdravo.Istorijski Obrenovici su nam vise dobra doneli.Nisam monarhista,naprotiv,ali sam cin onakvog svirepog ubistva kralja i kraljice,govori o nasem narodu nazalost.Gledao sam pre nekoliko dana,povodom godisnjice ubistva,ponovo te zadnje dve epizode iz serije Kraj dinastije Obrenovica,i stvarno zalosno.Citao sam dosta o tome,bukvalno su se izivljavali nad telima,toliko uboda sabljama,i plus ih bacili sa balkona.A taj isti Apis je kasnije nameravao prevrat istih tih Karadjordjevica koje je doveo,naravno otkrili su ga i dobro se proveo.

ivan

pre 10 godina

Koje su to porodice?!
Ajde da su se javili potomci cara Dusana ili nekog iz tog slavnog doba,mojne mi zagadjivati medijski prostor ovim porodicama sa opancarsko-seosko-bratoubilackim korenima

arhandjel

pre 10 godina

Super,sad ih sve tamo popisite i upisite kao KUD, drustvo koje cese baviti ocuvanjem folklornom bastinom i ocuvanju narodnih predanja i mitova.... vazna napomena,,,drustvo se finansira clanarinom , dobro moze malo da se donira i to je to,svi sretni :-!

mik

pre 10 godina

Da li neko može da mi objasni zašto se ne pomire sa Habsburzima? Mislim šta su Habsburzi loše uradili i jednima i drugima, osim što su sačuvali srpski jezik finansiranjem Vuka Karadžića, finansirali Srpsku Atinu, prvi prevod Biblije na srpski itd...

Дејан

pre 10 godina

Србија не може постати краљевина док краљевски претенденти седе по Лондону и изигравају напирлитане цвећке и не познају ни реч Српског језика. Правог краља Србије ће изнедрити неки предстојећи велики историјски тренутак, тако је једино у овом народу бивало, а ако неко мисли да ће се тек тако и на лепе очи моћи називати Краљем овог народа, мало се је преварио.

Dragutin

pre 10 godina

Kakvi kraljevi i dinastije koga za to briga kad je Srbija nikako da dobije datum za pocetak pregovora za pocetak ulaska u Evropsku uniju 2020 xaxaxa.Steta sto ovo nije Nemacka osvojila sve ovi Srbi su blesav narod.

Labud

pre 10 godina

Ni jedni ni drugi nisu bili legitimni za krunu. Ej iz prostog naroda dosli. To se posle opere vencanjima, ali to je istina. Ja bih uvek navijao za Obrenovice, jer su hteli da modernizuju zemlju i povade je iz srednjeg veka.
Inace jedan nebitan hepening, jer sta ima republika od toga.

DaLanik

pre 10 godina

kakvi Obrenovici, bas me zanima ko je od niih ziv? Mislim da su to neki prevaranti. Srbija ima samo jednu dinastiju, Karadjordjevice, od Obrenovica nikog nije ostalo!

Tuta Bugarin

pre 10 godina

Свашта...једини краљ који је овом народу ваљао је био Краљ Петар, који за разлику од свих њих није се одчовечен од свог народа и своју титулу није држао на глави јер ју је его држао. Остали сачувај ме боже...

П.с. Можда још ту можемо да убацимо Михаила Обреновића који је и нешто желео за народ...

milan

pre 10 godina

Ne zna sta ce Hrebeljanovici sada kad su se ovi pomirili, mozda se urote protiv njih i napadnu ih...bas ce biti opasno,zakuvalo se...

Troml

pre 10 godina

Mire se Obrenovići i Karađorđevići????
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ništa od toga ako nema konačnog obračuna
(dovoljna je obična domaća "kafanska" tuča).
U slučaju da nema pobjednika uspostavlja
se novi Tudor (onaj tko izbaci iz "kafane"
obje sukobljene strane postaje monarh).
Jasno uspostavljaju se uobičajene
kognatička primogenitura i primae nostis!

Filip

pre 10 godina

Ovoliko zluradih komentara jasno pokazuje koliko smo mi kao narod moralno, duhovno i ukupno ljudski upropasceni. Takodje primecujem i da taj veliki broj komentara sigurno jeste dobrim delom organizovan od strane onih koji i danas postuju i bastine zlocinacku komunisticku ideologiju - zlo zbog kojeg danas i jesmo u ovako tragicnom stanju.
Srecom, ubedjen sam da je monarhisticka Srbija u velikoj vecini i da je vecina dobro upoznata sa komunistickim zlom koje nas jos uvek drzi u zatocenistvu.

debela dama

pre 10 godina

Ja ne mogu da verujem kakav smo mi to Srbi kakve komentare padaju to je zlo...Strani imperatori su govorili vekovima ne daj Boze da se Srbi sloze,u cemu je poenta sve ovo.Neki kazu mi i dalje zivimo u proslost nema od napretka nista,nije tacno,mi zivimo u sadasnjost od danas do sutra,da bi smo gradili buducnost mi moramo da sredimo proslost sve sukobe,nedace u svakom smislu licno ne licno sve itd bolje sad da se resi nego u buducnost da dodje neko i kaze pa da iskomplikuje,pa se zainati u nekim stvari pa ubedjivati i objasnjavati zasto to tako to i to kad bude sve islo dobro...druga stvar vidim neki pricaju u cije vreme je bilo bolje VI BAS ZNATE da je u to vreme se dobro zivelo,vodila dobra politika neko ko je bio bolje itd ajde molim vas nemate ni preko 30 god i vec lupetate citali svu istoriji i sad kao sve znate detalje...te kraljevske porodice se pojavile sada zato sto je drzava uredjena,zakoni su jasni i regulisan,nisu mogli jer zemlja je bila u ocajnom stanju,ratu,i plasili su svoj zivot i nisu krvi sto ne znaju srpski dobro jer su kumunisti ih oterali i zabranili povratak u svoju domovinu...nasa zemlja nije ponizena to je sve politika to je deo plana,mi smo kao Nemci posle II s.rata i vidite kakva je sad sila Nemacka,moramo da prihvatimo realnost kako oni nas gledaju itd da ne pisem i dalje,mozete da vidite novi memorandum SANU 2 shvaticete u cemu je poenta sve ovo sto nam se dogadja...

Jovan

pre 10 godina

Dolazak Karadjordjevica? Nisam znao da postoje zivi naslednici Karadjordjevica? A i ko je onaj bucmastiji gospodin sto drzi venac pored koga je neka gospodja? jer to bese ministar kulture?

Dragan Jurić

pre 10 godina

Ovo ima samo kod nas! Zemlja koja je po društvenom uređenju REPUBLIKA,sva vrvi od raznoraznih prinčeva,princeza i prestolonaslednika! Povampirili se,pa krenuli u glodanje ove jadne Srbije poput ogolele koske!

Nemanja

pre 10 godina

Srbija je republika, i kao takva nema presto, tako da pravo na isti ne polazu ni jedni ni drugi... Mogu da polazu samo pravo na nepostojeci presto nepostojece Jugoslavije, jer od 1918. presto Srbije prestaje da postoji...

Ludi Milojko

pre 10 godina

Nerazumem, ko sada polaže pravo na presto Srbije: Obrenovići ili Karađorđevići? Zna li neko? Pošto je više nego očigledno da se polako priprema vraćanje Monarhije u Srbiju. Možd ćemo ustoličiti novu dinastiju Nikoliće, a???

rokosovski

pre 10 godina

neka mi istorija bude svjedok.srbija je napredovala u svakom pogledu samo za vrijeme obrenovica a njena stagnacija(propadanje) krece sa dolaskom karadjordjevica na celo drzave.

nn

pre 10 godina

Mislim da su Obrenovici vise dobrog uradili za Srbiju, znacajno. Da se razumemo, nisam od onih koji bi da menjaju, mislim da nam monarhija ne bi pomogla.

draganbb

pre 10 godina

Neko je pitao ko sada polaže pravo na presto. NI jedni ni drugi. Proročanstvo poslednjeg proroka modernih vremena kaže da će novi kralj Srbije biti od Nemanjića.

Dejan iz Toronta

pre 10 godina

Zar nisu svi Obrenovici pobijeni za vreme puca?
Znam da ih je pobijeno oko 200 (a ne smao kralj i kraljica), ali nisam znao da je neko ostao ziv.

Gora

pre 10 godina

Nisam znao da postoje potomci Dinastije Obrenovica a obzirom da sam zainteresovan za istoriju Balkana (ja nisam istoricar,tehnici sam obrazovan). Voleo bih da znam ko su potomci Dinastije Obrenovica samo u svrsi mog sireg znanja. Ako nije tajna neznam zasto se nebi obelodanila i cinjenica Potomaka stvaraoca Drzave Srbije.

Lala

pre 10 godina

Za mene bi, kao i za mog pradedu, bila najbolja dinastija Habsburg.
A ne ove dinastije od "dva petka".
No, tu ima jedan problem; Austrijancima NE PADA NA PAMET da uspostavljaju monarhiju.
U Srbiji je drugačije, ovde je narod pismeniji, prosvećeniji a nadasve bogatiji pa može da izdržava kraljevsku bulumentu "sa sve krunskim savetima".
Jel' ono Srbija po ustavu - republika?

DaLanik

pre 10 godina

kakvi Obrenovici, bas me zanima ko je od niih ziv? Mislim da su to neki prevaranti. Srbija ima samo jednu dinastiju, Karadjordjevice, od Obrenovica nikog nije ostalo!

Izdaleka

pre 10 godina

Dalekoim lepa kuca i jednim i drugim parazitima srpskog Naroda!Dosta suje glodali i izrabljivali, ziveli carski u svili i kadivi, a narod radijo za Casu brasna od jutra do veceri kog bogatasa!Za vreme njihove vladavine.

Brko

pre 10 godina

Proleteri svih zemalja, ujedinite se! Krvopije, kriminalci i banditi su odavno ujedinjeni!
Srbija je REPUBLIKA, ali posto mi nemamo pojma ni sta je drzava, ni sta je republika, ne cudi sto na zastavi imamo simbole monarhije, sto imamo monarhisticku himnu i sto se predstavnici republike postrojavaju i klanjaju monarhistima, sto se ovima placa setkanje po Srbiji i na nekim takozvanim dvorovima.
Hoce li ponovo da naprave Jugoslaviju na kostima miliona Srba, hoce li ponovo da povedu Srbe preko Albanije u najvecem stradanju Srba u istoriji, WW1, hoce li opet da iznesu zlato iz zemlje?

Vladimir

pre 10 godina

Kada citam ove neuke, malodusne i zlurade komentare pomislim da smo sve ovo sto nam se desava apsolutno zasluzili. Udba je isprala mozak nemislecima pre vise decenije, ali ta se magla jos uvek ne podize.

Slava Bogu

pre 10 godina

Veliko propadanje sprskog naroda je i bilo usled zavede ovih porodica. U stvari mi kao narod i jesmo kaznjenji zbogo toga. Ni jedan narod koji izdaje i ubija svoje kraljeve i vodje nikad u istoriji nije imao svetlu sudbinu. Mi, i rusi smo tipican primer. Ali kao sto vidimo, kolo srece se opet okrece. Polako dolazimo do sebe sad kad smo u totalnoj bedi.

Neznalice neka otvore knjige iz istorije, a dace Bog da se obnovi sprska tradicija. Srbi upetljani u zapadni duh su totalno izgubili identitet i niti znaju gde idu niti gde udaraju. Postaju lak plen za lukave politicare dok zemlja tone u potpunu bedu. Kraljevi su nesto drugo, ne dolaze na vlast da odu posle mandata sa punim dzepovima.

Nesa

pre 10 godina

Zemlja bez proslosti, je zemlja bez buducnosti!Nisam bio za monarhiju, jer sam mislio da ce vise vlasti imati narod u demokratskoj republici, medjutim, posle 20-tak godina izivljavanja raznoraznih "strucnjaka", shvatio sam koliko sam pogresio.Zato cu od sada da se zalazem za Srbiju kao monarhiju.Zivela Kraljevina Srbija!

Labud

pre 10 godina

Ni jedni ni drugi nisu bili legitimni za krunu. Ej iz prostog naroda dosli. To se posle opere vencanjima, ali to je istina. Ja bih uvek navijao za Obrenovice, jer su hteli da modernizuju zemlju i povade je iz srednjeg veka.
Inace jedan nebitan hepening, jer sta ima republika od toga.

Utissak

pre 10 godina

Obrenovici kraljevi Srbije,Karadjordjevici Jugoslavije.Zato Karadjordjevici cao zdravo.Istorijski Obrenovici su nam vise dobra doneli.Nisam monarhista,naprotiv,ali sam cin onakvog svirepog ubistva kralja i kraljice,govori o nasem narodu nazalost.Gledao sam pre nekoliko dana,povodom godisnjice ubistva,ponovo te zadnje dve epizode iz serije Kraj dinastije Obrenovica,i stvarno zalosno.Citao sam dosta o tome,bukvalno su se izivljavali nad telima,toliko uboda sabljama,i plus ih bacili sa balkona.A taj isti Apis je kasnije nameravao prevrat istih tih Karadjordjevica koje je doveo,naravno otkrili su ga i dobro se proveo.

H

pre 10 godina

Ne znam sta su Karadjordjevici pozitivno uradili. Poklonili drzavnost, zakuvali sva srpska steadanja u poslednjih 100 godina zarad nekog njihovog sna. Obrenovici ne bi Srbiju uvlacili u ratove i birali bi saveznike pazljivije.

arhandjel

pre 10 godina

Super,sad ih sve tamo popisite i upisite kao KUD, drustvo koje cese baviti ocuvanjem folklornom bastinom i ocuvanju narodnih predanja i mitova.... vazna napomena,,,drustvo se finansira clanarinom , dobro moze malo da se donira i to je to,svi sretni :-!

Rokatanski

pre 10 godina

Srpsko stradanje će trajati još veoma dugo. Ni Karađorđevići, a ni Obrenovići nemaju pravo na srpski presto. Kada dođe prava dinastija, svetovna i duhovna, dinastija Nemanjića, dinastija pravih domaćina, Srbija će početi da ide napred. Nema veće istine od ove!

milan

pre 10 godina

Krunski savet? Dinastije? ma je se to neko zeza sa nama? Neka se oni samo igraju princeva i princeza...mozda sada kada se pomire da im napravimo i neku monumentalnu zajednicku grobnicu, naravno to da finansira narod Srbije kao znak zahvalnosti svojim dinastijama...ne znamo sta bismo bez njih...

Pajtonovci bi pozavideli

pre 10 godina

A izvin'nte, ovo je prva vest... zasto????? Za koji procenat stanovnistva je od vitalne vaznosti? Bolje da ste nam rekli ko su ti naslednici Obrenovica sa kojima se ovi mire, odakle nam jos jedan krunski savet (???), ko ga finansira i sve to lepo stavili u zabavu posto, fala bogu, estradu jos nemate, al sa' ce.

Дејан

pre 10 godina

Србија не може постати краљевина док краљевски претенденти седе по Лондону и изигравају напирлитане цвећке и не познају ни реч Српског језика. Правог краља Србије ће изнедрити неки предстојећи велики историјски тренутак, тако је једино у овом народу бивало, а ако неко мисли да ће се тек тако и на лепе очи моћи називати Краљем овог народа, мало се је преварио.

Dragutin

pre 10 godina

Kakvi kraljevi i dinastije koga za to briga kad je Srbija nikako da dobije datum za pocetak pregovora za pocetak ulaska u Evropsku uniju 2020 xaxaxa.Steta sto ovo nije Nemacka osvojila sve ovi Srbi su blesav narod.

nesa

pre 10 godina

Obrenovici su mnogo dobrog uradili za srbiju,a potpuno se ignorisu. .Karadjordjevicima nemogu da oprostim stvaranje kraljevine SHS jer je time poceo sunovrat Srbije kao i ubistvo Mihajla. Ali sad je kasno.Treba da se pomire jer je i to deo budućnosti srbije,a sve je to deo bogate tradicije i istorije srbije koju svakako treba na najbolji nacin iskoristiti.Drugi izmisljaju istoriju,a mi nasu precutkujemo.

Troml

pre 10 godina

Mire se Obrenovići i Karađorđevići????
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ništa od toga ako nema konačnog obračuna
(dovoljna je obična domaća "kafanska" tuča).
U slučaju da nema pobjednika uspostavlja
se novi Tudor (onaj tko izbaci iz "kafane"
obje sukobljene strane postaje monarh).
Jasno uspostavljaju se uobičajene
kognatička primogenitura i primae nostis!

ivan

pre 10 godina

Koje su to porodice?!
Ajde da su se javili potomci cara Dusana ili nekog iz tog slavnog doba,mojne mi zagadjivati medijski prostor ovim porodicama sa opancarsko-seosko-bratoubilackim korenima

Tekelija

pre 10 godina

Како да се помире, кад су Карађорђевићи(који су данас Американци) потаманили Обреновиће као зецове? :)

Људи са непостојећим титулама праве непостојећи мир са непостојећим људима(који не постоје јер су их њихови преци побили без милости).
Само код нас.
:)

srle

pre 10 godina

Sto se mene tice, stvar je jasna. Prvo su ovi ubili Karadjordja, pa su onda Karadjordjevici dosli na vlast ubistvom Aleksandra is ad su kvit. A od zemlje nije bog zna sta ostalo, nemaju oko cega da se otimaju.

Agricola

pre 10 godina

Osobe koje pisu kako su Obrenovici doneli samo dobro a Karadjordjevici samo lose Srbiji su prilicno neinformisani ili neobrazovani.
Pocetkom dvadesetog veka Srbija je bila u polunezavisnom polozaju u odnosu na Austriju prezaduzena. Petar prvi je drzavu stavio na noge, obnovio ekonomiju, povratio teritorije u Balkanskim ratovima. Sve dobro sto je Petar uradio prokockao je Aleksandar sa njegovom Jugoslavijom.
U svakom slucaju, danas nema ljudi i politicara koji su dostojni Karadjordja, Milosa, Petra i Mihaila.....

Interesantno

pre 10 godina

Ima Obrenovica ocigledno. Pre 15ak godina sam upoznao neku Rumunku na studijama u Kanadi. U biblioteci mi je pokazala sliku Milosa Obrenovica i rekla mi je da su joj to preci. Prezivala se Obrezanu i rekla mi je da su Obrenovici promenili prezime u Obrezanu nakon sto su pobegli u Rumuniju. Inace, taj prevrat iz 1903 je nesto sto nam Evropa dan danas nije oprostila. Zbog samog cina ubistva a pogotovu zbog svireposti koju je pokazala nasa tadasnja 'elita' prema svom kralju. Da se razumemo, protivnik sam monarhije ali covek ne moze da ostane ravnodusan kad sagleda kako se sve to odigralo tog Maja 1903. Strahota

Tuta Bugarin

pre 10 godina

Свашта...једини краљ који је овом народу ваљао је био Краљ Петар, који за разлику од свих њих није се одчовечен од свог народа и своју титулу није држао на глави јер ју је его држао. Остали сачувај ме боже...

П.с. Можда још ту можемо да убацимо Михаила Обреновића који је и нешто желео за народ...

mik

pre 10 godina

Da li neko može da mi objasni zašto se ne pomire sa Habsburzima? Mislim šta su Habsburzi loše uradili i jednima i drugima, osim što su sačuvali srpski jezik finansiranjem Vuka Karadžića, finansirali Srpsku Atinu, prvi prevod Biblije na srpski itd...

Jovan

pre 10 godina

Dolazak Karadjordjevica? Nisam znao da postoje zivi naslednici Karadjordjevica? A i ko je onaj bucmastiji gospodin sto drzi venac pored koga je neka gospodja? jer to bese ministar kulture?

Callahan

pre 10 godina

A da uvedemo test za nase princeze i princeve i poznavanja srpskog jezika. A sta je sa Nemanjicima?
Cisto zamajavanje naroda najverovatnije proveren recept.

debela dama

pre 10 godina

Ja ne mogu da verujem kakav smo mi to Srbi kakve komentare padaju to je zlo...Strani imperatori su govorili vekovima ne daj Boze da se Srbi sloze,u cemu je poenta sve ovo.Neki kazu mi i dalje zivimo u proslost nema od napretka nista,nije tacno,mi zivimo u sadasnjost od danas do sutra,da bi smo gradili buducnost mi moramo da sredimo proslost sve sukobe,nedace u svakom smislu licno ne licno sve itd bolje sad da se resi nego u buducnost da dodje neko i kaze pa da iskomplikuje,pa se zainati u nekim stvari pa ubedjivati i objasnjavati zasto to tako to i to kad bude sve islo dobro...druga stvar vidim neki pricaju u cije vreme je bilo bolje VI BAS ZNATE da je u to vreme se dobro zivelo,vodila dobra politika neko ko je bio bolje itd ajde molim vas nemate ni preko 30 god i vec lupetate citali svu istoriji i sad kao sve znate detalje...te kraljevske porodice se pojavile sada zato sto je drzava uredjena,zakoni su jasni i regulisan,nisu mogli jer zemlja je bila u ocajnom stanju,ratu,i plasili su svoj zivot i nisu krvi sto ne znaju srpski dobro jer su kumunisti ih oterali i zabranili povratak u svoju domovinu...nasa zemlja nije ponizena to je sve politika to je deo plana,mi smo kao Nemci posle II s.rata i vidite kakva je sad sila Nemacka,moramo da prihvatimo realnost kako oni nas gledaju itd da ne pisem i dalje,mozete da vidite novi memorandum SANU 2 shvaticete u cemu je poenta sve ovo sto nam se dogadja...

dejan

pre 10 godina

Oprostite ali ko su zivi potomci Obrenovica. Pre par dana sm citao clanak u novinama i kaze da
su kralj I kraljica bili poslednji potomci Obrenovica.

milan

pre 10 godina

Ne zna sta ce Hrebeljanovici sada kad su se ovi pomirili, mozda se urote protiv njih i napadnu ih...bas ce biti opasno,zakuvalo se...

Bulevarac

pre 10 godina

Као најстарији син најстарије кћерке Књаза Милоша, барон Милош Бајић од Варадије (1827-1897), велепоседник и добротвор, по Уставу Србије био је први по реду наслеђивања престола Обреновића у случају да изумре мушка линија.
Био је посланик Угарског државног сабора 1884, а 1895. изабран је за члана Горњег дома Сабора. Заједно са братом од тетке Федором Николићем финасирао је издавање листа Српски дневник, који је излазио у Будимпешти 1888/9 [9].
Када је одликован Орденом гвоздене круне добио је право и на аустријску и затим угарску баронску титулу.
Поред мањих новнчаних прилога које је давао српским установама као што је Матица српска као велики добротвор дао је 100. 000 форинти за изградњу српске гимназије у Новом Саду. Сахрањен је на имању Варадија.

Mamut

pre 10 godina

Ne znam s kim se to mire, kad Obrenovića više nema. Zapravo, tehnički ih ima (samo pobočne grane), ali to su seljaci u Brusnici kod Gornjeg Milanovca (Martinovići i Jakovljevići - potomci Miloševe polubraće) i Dobrinji kod Požege (Mihailovići - rođaci Miloševog oca). Ne znam samo što i tim ljudima država ne plaća život u nekakvom Belom dvoru... Karađorđevići su zatrli svako sećanje na Obrenoviće, pa sada mogu i da se mire sa njima.

Filip

pre 10 godina

Ovoliko zluradih komentara jasno pokazuje koliko smo mi kao narod moralno, duhovno i ukupno ljudski upropasceni. Takodje primecujem i da taj veliki broj komentara sigurno jeste dobrim delom organizovan od strane onih koji i danas postuju i bastine zlocinacku komunisticku ideologiju - zlo zbog kojeg danas i jesmo u ovako tragicnom stanju.
Srecom, ubedjen sam da je monarhisticka Srbija u velikoj vecini i da je vecina dobro upoznata sa komunistickim zlom koje nas jos uvek drzi u zatocenistvu.