Četvrtak, 06.06.2013.

15:40

Erdogan ne haje - ruši park

Turski premijer Erdogan izjavio da će njegova vlada nastaviti realizaciju planova za preuređenje parka u centru Istanbula, uprkos masovnim protestima.

Izvor: Tanjug

Erdogan ne haje - ruši park IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Velibor, USA

pre 10 godina

svi antiljudskopravni, bili oni bushisti ili putinisti ili ftuđmanisti ili smiloševićdodikisti ili zadrti sda-isti/islamistofašisti .... su na strani erdogana ili izmišljaju neke globalističke zavere ....

Puna podrška demonstrantima sekularne Turske!

sigurno da u sirijskom pitanju očito nema dobrih strana, tamo se ne zna ko je gori da li tzv. opozicija i njihovi da li asad i njegovi, ali u pitanju Turske je sasvim jasno da su erdogan i njegovi ludi diktatori i islamistofašisti.
Turska mora da sačuva sekularnost gde će islam imati svoje mesto i respekt koji mu pripada, ali van političkopravnog poretka!

Türk

pre 10 godina

Sada ce i on,posto je poslao svoje pristalice na ulice,reci,bas kao i nasi
politicari,da ga narod zeli! Gradjani ovo,gradjani ono,a sta oni stvarno ze
le,ma ko njih pita! Vlast,slatka vlast...

istanbul

pre 10 godina

ljudi shvatite da sve ovo nema veze sa parkom, vec sa njihovom opozicijom koja je bila na vlasti predhotnih 50 god i za svo to vreme nisu uspeli kanalizaciju da naprave u istanbulu. njih je erdogan pohapsio i zatvorio zbog pokusaja drzavnog udara, pa sada oni opet pokusavaju da dodju nekako na vlast. nadam se da nece uspeti jer je na izborima erdogan pobedio sa 50% glasova sto je bilo duplo vise od svake druge partije. a ovi sto se bune, njih je mali broj u odnosu na ljude koji su za ostanak vlade. pa sad i ovi stranci, sve to smrdi na ameriku koja pokusava da destabilizuje tursku ekonomiju. siguran sam da nece uspeti u tome, jer je turska stabilna drzava

NikolaD

pre 10 godina

Znam malo o desavanjima u Turskoj.
Tuzno je sto je ubijen policajac zaista.
Ali desetine policajaca povredjeno i hiljade demonstranata povredjeno i uhapseno, meni to malo lici na prekomernu upotrebu sile a posebno moci.
Podseca me na Slobu i njegov rezim.
Cini mi se da ne bih voleo da mi on bude predsednik.

NN

pre 10 godina

Erdogan strašni... Zaigrala mečka i pred njegovim vratima, uteraše mu saveznici. A meni baš, baš drago! :)
Samo još i onog Benjamina malo da protresu...

marija

pre 10 godina

Ovo vise nisu protesti zbog rusenja parka, vec zbog prekomerne upotrebe sile i ubistvo tri osobe. Takva Vlada ne sme da vodi ni jednu drzavu.

Podrska turskim demonstrantima.

Igor

pre 10 godina

@Leo

Turska jeste vratila kredit MMF-u, ali tako sto je 2010. dobila 60 milijardi kratkorocnih kredita od arapskih zemalja. Otud toliki rast Turske ekonomije. Sada to dolazi na naplatu, a ekonomija im se usporila na 3% rasta. Zauzvrat Erdogan uvodi serijat na mala vrata u Tursku, a zapadni deo Turske koji se emancipovao od ekstremnog islama pokusava da se otrgne od puta kojim Erdogan ide.

Kada je bio izabran za gradonacelnika Istanbula, Erdogan se prozvao "cuvarom serijata"...

Relja

pre 10 godina

Bio sam vise puta u Turskoj, poslednji put sada u maju. Drzava jeste mocna, ruski tajkuni investiraju na veliko, narod radi kao lud, ali zivi vrlo lose, rade za sicu. A uvodjenje feredza je grozno, pivo ne mozete popiti u svakom restoranu, alkohol je visestruko skuplji nego u evropskim zemljama. A Erdoganu je moc udarila u glavu. Nece proci.

Svetlana

pre 10 godina

Svi smo videli snimke na kojima policija bez razloga nasrce na obicne prolaznike i tuce ih.

Terorizam nikada ne moze da vrsi narod vec drzava i njen aparat nad narodom.

Tako da gospodine Erdogan najveci terorista ste Vi i drzavni aparat koji je u sluzbi vlasti.

Ali i to ce se vec srediti.

Podrska narodu Turske u oslobodjenju od praznoglavih pristalica novog svetskog poretka. Podrska svima koji misle na isti nacin i bore se za svoja prava i slobode u bilo kojoj drzavi na planeti.

34

pre 10 godina

ako može neko da provjeri informaciju sa interneta o vlasništvu tog budućeg tržnog centra. Navodno je vlasnik Erdoganov sin ili neko drugi blizak.
(noisy43, 6. jun 2013 20:14)

Jedan od ortaka u tom biznisu nije Erdoganov sin, vec sin jednog od ministara iz njegove vlade.

Poznavalac prilika

pre 10 godina

Draganbb,

Dosta toga netacnog iznosis. Niti je tacno da prosecan gradjanin Turske losije zivi nego 2005te, niti da je Erdogan generale pozatvarao sto ih se plasi, a jos manje (kao i mediji, znas pravu istinuno Gezi parku.
U Turskoj se za rad, prilicno lepo zaradi. Naravno da jos nije bajno, ali je miljama bolje nego sto je bilo. 2. Generali su zatvoreni jer su planirali puč izvesti, blic napadom na Grcku (da na Grcku). 3. Park Gezi ce i nakon gradnje biti tu, u malo izmenjenijem obliku. Puno lepsi i funkcionalniji. Prica o šoping molu je smesna, jer je naduvana i nije potpuna... Naime, pored, vec famoznog šoping mola, bice gradjena i tvrdjava i dzamija iz Osmanskog vremena, koju su dede danasnjih
protestanata porusili. I kao glavni objekat planiran je Muzej, tj. citav kompleks Muzeja. U sredini svega toga bilo bi zelenilo sa istim drvecem koje i danas ima Gezi park.
Licno mislim da, pored kemalista, dela generalstaba, tzv NVO sektor, u igri je jos i MMF livhari i kamatari.

Asad

pre 10 godina

Kako su počeli protesti u Turskoj Asadove trupe počele su da "delju" teroriste u Siriji. Toliko u uticaju Turske (i zapada kroz Tursku) na Siriju.

V

pre 10 godina

ovo se u dramaturgiji zove prelomna tacka posle koje vise nema povratka.
ili ce on slomiti otpor,
ili ce ga narod svrgnuti.

iskreno se nadam ovome drugom !

noisy43

pre 10 godina

ako može neko da provjeri informaciju sa interneta o vlasništvu tog budućeg tržnog centra. Navodno je vlasnik Erdoganov sin ili neko drugi blizak.

Nele

pre 10 godina

Erdogane bavio si se Sirijom i Asadom, da vidiš sad malo kako je kad u tvom dvorištu istu pesmu pevaju demonstranti. Sad i ti slažeš priču o terorizmu, a u Siriji je opozicija za tebe legalna.

que

pre 10 godina

Turska jeste ekonomski napredovala poslednjih godina, ali neki ovde izneti podaci su netačni. Rast BDP prošle godine je iznosio oko 3% (a ne 8.9% - to je bilo 2011), spoljni dug je i dalje 330 mlrd. USD (a npr. 2006. je iznosio 170 mlrd), a uz to Turska spada u zemlje sa najvećim trgovinskim deficitom.
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_current_account_balance
Sve to ne menja činjenicu da su napredovali, ali ipak ne treba iznositi lažne podatke i netačne informacije.

pet

pre 10 godina

turska ekonomski napreduje i to iz godine u godinu sve vise. tamo je pravo ekonomsko cudo mmf'u je odplacen dug i cak su im pozajmili pare. tako nesto je trn u oku drugim ekonomijama tako da ce se u pogledu na tursku morati nesto da se desi. zapad ce za njih naci recept

hm...

pre 10 godina

Podrska za Erdogana. Bori se da sacuva svoju zemlju od "boraca za ljudska prava" koji su se u nedostatku prava manjina setili prava drveca kao razloga da ruse vlast. Ocigledno je da nekome ne odgovara ekonomski jaka i razvijena Turska, sada 17. ekonomija sveta, koja vise ne uzima kredite od MMF i Svetske banke, nego sama odlucuje o svojoj sudbini. Svi koji se dive demonstrantima zive u zabludi. Ja se vise divim Erdoganovoj sposobnosti da napravi drzavu kakvu ima. Medjutim, praksa je do sada pokazala da ko saopsti da vise nije duzan MMF-u zavrsava karijeru na ulici...

Marko

pre 10 godina

Turska je postala moderna industrijski razvijena zemlja, snažan ekonomski sistem. Sve što gledamo ovih dana je borba da se taj moderni sistem očuva (demonstranti) i nazadne vlade da se taj sistem struši. Kemal Ataturk je svetionik turskog napretka i napredna Turska bi i Srbiji bila uzor i podrška.

draganbb

pre 10 godina

(Leo, 6. jun 2013 16:24)
--------------------
To što si naveo su statistički podaci i propaganda vladajuće partije. Turska je hiperesploatisana od nadnacionalih kompanija. tako da uprkos velikom rastu BDP, prosečan stanovnik je 2009. zarađivao 21 odsto manje nego 2005. godine. Dobri statistički podaci su zbog velikih profita koje banke ubiru. Brutalnost Erdoganove politike je posebna priča, broj genrala koji je po zatvorima plašeći se državnog udara. Da je tako odbar, što bi se plašio. Njegova partija je upletena u skandale neplaćanja poreza o kome su pokušali da pišu ugledni turski listovi ali su kažnjeni novčanim kaznama koje su ih oterala u propast. Dobar signal ostalima ako pokušaju da napišu nešto protiv vladajuće partije. Tako da o nekoj demokratiji, slbodi štampe nema ni govora. Zato i ne čudi revolt građana. Pa i samo današnje saopštenje da se ne odustaje od seče stabala i gradnje sto i nekog po redu hipermarketa govori o nabusitosti i otuđenost "velikog vođe" od stvarnosti.

Leo

pre 10 godina

Turska je krenula u nezaustavljiivi razvoj.
Za samo 10 godina vraćen je dug MMF-u u iznosu od skoro 26 milijardi dolara, inflacija je sa 68% spuštena na 6%, izvoz je sa 25 milijardi $ povećan na nevjerovatnih 152 milijarde $, rast ekonomije je u ovoj godini 8.9%, koji je poslije Kineskog (9%) najveći rast ekonomije u svijetu, prihod po glavi stanovnika je sa 3.000$ narastao na skoro 11.000$ u ovoj godini, devizne rezerve u Centralnoj banci su sa 22 milijarde $ narasle na 123 milijarde $, 6.100 km puteva je zatekla Erdoganova vlada I za samo 10 godina izgradila još nevjerovatnih 17.000 km.
Turska je danas 16. ekonomija svijeta I ozbiljan međunarodni faktor. Otvorila je granice, primjenujući evropski sistem vrijednosti I zakonodavstvo koje nije odgovaralo oligarhiji oličenoj u opozicionoj Republikanskoj stranci I oružanim snagama. Izvodili su Erdoganu tenkove na ulice, pripremali atentate, bacali bombe, podstrekivali Kurde na otpor I tako ujedinjeni izazivali konstantne krize koje su sve slabije I slabije. Nakon istorijskog pomirenja Turske I Kurda pod dirigentskom palicom Tajipa Erdogana I povlačenja terorističke PKK iz Turske I turska I kurdska djeca su prestala the ginu. To stanje razvoja I mira je zasmetalo istim onim krugovima koji priželjkuju vlast sa 25% podrške u narodu.

GuC

pre 10 godina

zvučaće glupo, ali ja njima iskreno zavidim, izašli su na ulicu i bore se za očuvanje ljudskog dostojanstva...mi smo to ovde zaboravili, sem ako nije u pitanju neki ratni zločinac ili navijač. Želim im uspeha sa ovakvim tiraninom se nikada ne zna...

draganbb

pre 10 godina

Nepovoljan trenutak za zapadne globaliste da Turska promeni premijera a time verovatno i neoliberalni politčko ekonomski kurs, uz neuspeh rušenja Asada u Siriji slabi poziciju Izreala u regionu, time i zapada. Tako da je Erodgan dobio podršku Amerike da po svaku cenu slomi otpor naroda. Kuda će to odvesti, to niko ne može sada reći.

GuC

pre 10 godina

zvučaće glupo, ali ja njima iskreno zavidim, izašli su na ulicu i bore se za očuvanje ljudskog dostojanstva...mi smo to ovde zaboravili, sem ako nije u pitanju neki ratni zločinac ili navijač. Želim im uspeha sa ovakvim tiraninom se nikada ne zna...

draganbb

pre 10 godina

Nepovoljan trenutak za zapadne globaliste da Turska promeni premijera a time verovatno i neoliberalni politčko ekonomski kurs, uz neuspeh rušenja Asada u Siriji slabi poziciju Izreala u regionu, time i zapada. Tako da je Erodgan dobio podršku Amerike da po svaku cenu slomi otpor naroda. Kuda će to odvesti, to niko ne može sada reći.

Nele

pre 10 godina

Erdogane bavio si se Sirijom i Asadom, da vidiš sad malo kako je kad u tvom dvorištu istu pesmu pevaju demonstranti. Sad i ti slažeš priču o terorizmu, a u Siriji je opozicija za tebe legalna.

draganbb

pre 10 godina

(Leo, 6. jun 2013 16:24)
--------------------
To što si naveo su statistički podaci i propaganda vladajuće partije. Turska je hiperesploatisana od nadnacionalih kompanija. tako da uprkos velikom rastu BDP, prosečan stanovnik je 2009. zarađivao 21 odsto manje nego 2005. godine. Dobri statistički podaci su zbog velikih profita koje banke ubiru. Brutalnost Erdoganove politike je posebna priča, broj genrala koji je po zatvorima plašeći se državnog udara. Da je tako odbar, što bi se plašio. Njegova partija je upletena u skandale neplaćanja poreza o kome su pokušali da pišu ugledni turski listovi ali su kažnjeni novčanim kaznama koje su ih oterala u propast. Dobar signal ostalima ako pokušaju da napišu nešto protiv vladajuće partije. Tako da o nekoj demokratiji, slbodi štampe nema ni govora. Zato i ne čudi revolt građana. Pa i samo današnje saopštenje da se ne odustaje od seče stabala i gradnje sto i nekog po redu hipermarketa govori o nabusitosti i otuđenost "velikog vođe" od stvarnosti.

Leo

pre 10 godina

Turska je krenula u nezaustavljiivi razvoj.
Za samo 10 godina vraćen je dug MMF-u u iznosu od skoro 26 milijardi dolara, inflacija je sa 68% spuštena na 6%, izvoz je sa 25 milijardi $ povećan na nevjerovatnih 152 milijarde $, rast ekonomije je u ovoj godini 8.9%, koji je poslije Kineskog (9%) najveći rast ekonomije u svijetu, prihod po glavi stanovnika je sa 3.000$ narastao na skoro 11.000$ u ovoj godini, devizne rezerve u Centralnoj banci su sa 22 milijarde $ narasle na 123 milijarde $, 6.100 km puteva je zatekla Erdoganova vlada I za samo 10 godina izgradila još nevjerovatnih 17.000 km.
Turska je danas 16. ekonomija svijeta I ozbiljan međunarodni faktor. Otvorila je granice, primjenujući evropski sistem vrijednosti I zakonodavstvo koje nije odgovaralo oligarhiji oličenoj u opozicionoj Republikanskoj stranci I oružanim snagama. Izvodili su Erdoganu tenkove na ulice, pripremali atentate, bacali bombe, podstrekivali Kurde na otpor I tako ujedinjeni izazivali konstantne krize koje su sve slabije I slabije. Nakon istorijskog pomirenja Turske I Kurda pod dirigentskom palicom Tajipa Erdogana I povlačenja terorističke PKK iz Turske I turska I kurdska djeca su prestala the ginu. To stanje razvoja I mira je zasmetalo istim onim krugovima koji priželjkuju vlast sa 25% podrške u narodu.

que

pre 10 godina

Turska jeste ekonomski napredovala poslednjih godina, ali neki ovde izneti podaci su netačni. Rast BDP prošle godine je iznosio oko 3% (a ne 8.9% - to je bilo 2011), spoljni dug je i dalje 330 mlrd. USD (a npr. 2006. je iznosio 170 mlrd), a uz to Turska spada u zemlje sa najvećim trgovinskim deficitom.
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_current_account_balance
Sve to ne menja činjenicu da su napredovali, ali ipak ne treba iznositi lažne podatke i netačne informacije.

Marko

pre 10 godina

Turska je postala moderna industrijski razvijena zemlja, snažan ekonomski sistem. Sve što gledamo ovih dana je borba da se taj moderni sistem očuva (demonstranti) i nazadne vlade da se taj sistem struši. Kemal Ataturk je svetionik turskog napretka i napredna Turska bi i Srbiji bila uzor i podrška.

Relja

pre 10 godina

Bio sam vise puta u Turskoj, poslednji put sada u maju. Drzava jeste mocna, ruski tajkuni investiraju na veliko, narod radi kao lud, ali zivi vrlo lose, rade za sicu. A uvodjenje feredza je grozno, pivo ne mozete popiti u svakom restoranu, alkohol je visestruko skuplji nego u evropskim zemljama. A Erdoganu je moc udarila u glavu. Nece proci.

Asad

pre 10 godina

Kako su počeli protesti u Turskoj Asadove trupe počele su da "delju" teroriste u Siriji. Toliko u uticaju Turske (i zapada kroz Tursku) na Siriju.

Igor

pre 10 godina

@Leo

Turska jeste vratila kredit MMF-u, ali tako sto je 2010. dobila 60 milijardi kratkorocnih kredita od arapskih zemalja. Otud toliki rast Turske ekonomije. Sada to dolazi na naplatu, a ekonomija im se usporila na 3% rasta. Zauzvrat Erdogan uvodi serijat na mala vrata u Tursku, a zapadni deo Turske koji se emancipovao od ekstremnog islama pokusava da se otrgne od puta kojim Erdogan ide.

Kada je bio izabran za gradonacelnika Istanbula, Erdogan se prozvao "cuvarom serijata"...

marija

pre 10 godina

Ovo vise nisu protesti zbog rusenja parka, vec zbog prekomerne upotrebe sile i ubistvo tri osobe. Takva Vlada ne sme da vodi ni jednu drzavu.

Podrska turskim demonstrantima.

Svetlana

pre 10 godina

Svi smo videli snimke na kojima policija bez razloga nasrce na obicne prolaznike i tuce ih.

Terorizam nikada ne moze da vrsi narod vec drzava i njen aparat nad narodom.

Tako da gospodine Erdogan najveci terorista ste Vi i drzavni aparat koji je u sluzbi vlasti.

Ali i to ce se vec srediti.

Podrska narodu Turske u oslobodjenju od praznoglavih pristalica novog svetskog poretka. Podrska svima koji misle na isti nacin i bore se za svoja prava i slobode u bilo kojoj drzavi na planeti.

hm...

pre 10 godina

Podrska za Erdogana. Bori se da sacuva svoju zemlju od "boraca za ljudska prava" koji su se u nedostatku prava manjina setili prava drveca kao razloga da ruse vlast. Ocigledno je da nekome ne odgovara ekonomski jaka i razvijena Turska, sada 17. ekonomija sveta, koja vise ne uzima kredite od MMF i Svetske banke, nego sama odlucuje o svojoj sudbini. Svi koji se dive demonstrantima zive u zabludi. Ja se vise divim Erdoganovoj sposobnosti da napravi drzavu kakvu ima. Medjutim, praksa je do sada pokazala da ko saopsti da vise nije duzan MMF-u zavrsava karijeru na ulici...

V

pre 10 godina

ovo se u dramaturgiji zove prelomna tacka posle koje vise nema povratka.
ili ce on slomiti otpor,
ili ce ga narod svrgnuti.

iskreno se nadam ovome drugom !

34

pre 10 godina

ako može neko da provjeri informaciju sa interneta o vlasništvu tog budućeg tržnog centra. Navodno je vlasnik Erdoganov sin ili neko drugi blizak.
(noisy43, 6. jun 2013 20:14)

Jedan od ortaka u tom biznisu nije Erdoganov sin, vec sin jednog od ministara iz njegove vlade.

Poznavalac prilika

pre 10 godina

Draganbb,

Dosta toga netacnog iznosis. Niti je tacno da prosecan gradjanin Turske losije zivi nego 2005te, niti da je Erdogan generale pozatvarao sto ih se plasi, a jos manje (kao i mediji, znas pravu istinuno Gezi parku.
U Turskoj se za rad, prilicno lepo zaradi. Naravno da jos nije bajno, ali je miljama bolje nego sto je bilo. 2. Generali su zatvoreni jer su planirali puč izvesti, blic napadom na Grcku (da na Grcku). 3. Park Gezi ce i nakon gradnje biti tu, u malo izmenjenijem obliku. Puno lepsi i funkcionalniji. Prica o šoping molu je smesna, jer je naduvana i nije potpuna... Naime, pored, vec famoznog šoping mola, bice gradjena i tvrdjava i dzamija iz Osmanskog vremena, koju su dede danasnjih
protestanata porusili. I kao glavni objekat planiran je Muzej, tj. citav kompleks Muzeja. U sredini svega toga bilo bi zelenilo sa istim drvecem koje i danas ima Gezi park.
Licno mislim da, pored kemalista, dela generalstaba, tzv NVO sektor, u igri je jos i MMF livhari i kamatari.

pet

pre 10 godina

turska ekonomski napreduje i to iz godine u godinu sve vise. tamo je pravo ekonomsko cudo mmf'u je odplacen dug i cak su im pozajmili pare. tako nesto je trn u oku drugim ekonomijama tako da ce se u pogledu na tursku morati nesto da se desi. zapad ce za njih naci recept

noisy43

pre 10 godina

ako može neko da provjeri informaciju sa interneta o vlasništvu tog budućeg tržnog centra. Navodno je vlasnik Erdoganov sin ili neko drugi blizak.

NikolaD

pre 10 godina

Znam malo o desavanjima u Turskoj.
Tuzno je sto je ubijen policajac zaista.
Ali desetine policajaca povredjeno i hiljade demonstranata povredjeno i uhapseno, meni to malo lici na prekomernu upotrebu sile a posebno moci.
Podseca me na Slobu i njegov rezim.
Cini mi se da ne bih voleo da mi on bude predsednik.

Velibor, USA

pre 10 godina

svi antiljudskopravni, bili oni bushisti ili putinisti ili ftuđmanisti ili smiloševićdodikisti ili zadrti sda-isti/islamistofašisti .... su na strani erdogana ili izmišljaju neke globalističke zavere ....

Puna podrška demonstrantima sekularne Turske!

sigurno da u sirijskom pitanju očito nema dobrih strana, tamo se ne zna ko je gori da li tzv. opozicija i njihovi da li asad i njegovi, ali u pitanju Turske je sasvim jasno da su erdogan i njegovi ludi diktatori i islamistofašisti.
Turska mora da sačuva sekularnost gde će islam imati svoje mesto i respekt koji mu pripada, ali van političkopravnog poretka!

NN

pre 10 godina

Erdogan strašni... Zaigrala mečka i pred njegovim vratima, uteraše mu saveznici. A meni baš, baš drago! :)
Samo još i onog Benjamina malo da protresu...

istanbul

pre 10 godina

ljudi shvatite da sve ovo nema veze sa parkom, vec sa njihovom opozicijom koja je bila na vlasti predhotnih 50 god i za svo to vreme nisu uspeli kanalizaciju da naprave u istanbulu. njih je erdogan pohapsio i zatvorio zbog pokusaja drzavnog udara, pa sada oni opet pokusavaju da dodju nekako na vlast. nadam se da nece uspeti jer je na izborima erdogan pobedio sa 50% glasova sto je bilo duplo vise od svake druge partije. a ovi sto se bune, njih je mali broj u odnosu na ljude koji su za ostanak vlade. pa sad i ovi stranci, sve to smrdi na ameriku koja pokusava da destabilizuje tursku ekonomiju. siguran sam da nece uspeti u tome, jer je turska stabilna drzava

Türk

pre 10 godina

Sada ce i on,posto je poslao svoje pristalice na ulice,reci,bas kao i nasi
politicari,da ga narod zeli! Gradjani ovo,gradjani ono,a sta oni stvarno ze
le,ma ko njih pita! Vlast,slatka vlast...

Leo

pre 10 godina

Turska je krenula u nezaustavljiivi razvoj.
Za samo 10 godina vraćen je dug MMF-u u iznosu od skoro 26 milijardi dolara, inflacija je sa 68% spuštena na 6%, izvoz je sa 25 milijardi $ povećan na nevjerovatnih 152 milijarde $, rast ekonomije je u ovoj godini 8.9%, koji je poslije Kineskog (9%) najveći rast ekonomije u svijetu, prihod po glavi stanovnika je sa 3.000$ narastao na skoro 11.000$ u ovoj godini, devizne rezerve u Centralnoj banci su sa 22 milijarde $ narasle na 123 milijarde $, 6.100 km puteva je zatekla Erdoganova vlada I za samo 10 godina izgradila još nevjerovatnih 17.000 km.
Turska je danas 16. ekonomija svijeta I ozbiljan međunarodni faktor. Otvorila je granice, primjenujući evropski sistem vrijednosti I zakonodavstvo koje nije odgovaralo oligarhiji oličenoj u opozicionoj Republikanskoj stranci I oružanim snagama. Izvodili su Erdoganu tenkove na ulice, pripremali atentate, bacali bombe, podstrekivali Kurde na otpor I tako ujedinjeni izazivali konstantne krize koje su sve slabije I slabije. Nakon istorijskog pomirenja Turske I Kurda pod dirigentskom palicom Tajipa Erdogana I povlačenja terorističke PKK iz Turske I turska I kurdska djeca su prestala the ginu. To stanje razvoja I mira je zasmetalo istim onim krugovima koji priželjkuju vlast sa 25% podrške u narodu.

hm...

pre 10 godina

Podrska za Erdogana. Bori se da sacuva svoju zemlju od "boraca za ljudska prava" koji su se u nedostatku prava manjina setili prava drveca kao razloga da ruse vlast. Ocigledno je da nekome ne odgovara ekonomski jaka i razvijena Turska, sada 17. ekonomija sveta, koja vise ne uzima kredite od MMF i Svetske banke, nego sama odlucuje o svojoj sudbini. Svi koji se dive demonstrantima zive u zabludi. Ja se vise divim Erdoganovoj sposobnosti da napravi drzavu kakvu ima. Medjutim, praksa je do sada pokazala da ko saopsti da vise nije duzan MMF-u zavrsava karijeru na ulici...

pet

pre 10 godina

turska ekonomski napreduje i to iz godine u godinu sve vise. tamo je pravo ekonomsko cudo mmf'u je odplacen dug i cak su im pozajmili pare. tako nesto je trn u oku drugim ekonomijama tako da ce se u pogledu na tursku morati nesto da se desi. zapad ce za njih naci recept

Poznavalac prilika

pre 10 godina

Draganbb,

Dosta toga netacnog iznosis. Niti je tacno da prosecan gradjanin Turske losije zivi nego 2005te, niti da je Erdogan generale pozatvarao sto ih se plasi, a jos manje (kao i mediji, znas pravu istinuno Gezi parku.
U Turskoj se za rad, prilicno lepo zaradi. Naravno da jos nije bajno, ali je miljama bolje nego sto je bilo. 2. Generali su zatvoreni jer su planirali puč izvesti, blic napadom na Grcku (da na Grcku). 3. Park Gezi ce i nakon gradnje biti tu, u malo izmenjenijem obliku. Puno lepsi i funkcionalniji. Prica o šoping molu je smesna, jer je naduvana i nije potpuna... Naime, pored, vec famoznog šoping mola, bice gradjena i tvrdjava i dzamija iz Osmanskog vremena, koju su dede danasnjih
protestanata porusili. I kao glavni objekat planiran je Muzej, tj. citav kompleks Muzeja. U sredini svega toga bilo bi zelenilo sa istim drvecem koje i danas ima Gezi park.
Licno mislim da, pored kemalista, dela generalstaba, tzv NVO sektor, u igri je jos i MMF livhari i kamatari.

GuC

pre 10 godina

zvučaće glupo, ali ja njima iskreno zavidim, izašli su na ulicu i bore se za očuvanje ljudskog dostojanstva...mi smo to ovde zaboravili, sem ako nije u pitanju neki ratni zločinac ili navijač. Želim im uspeha sa ovakvim tiraninom se nikada ne zna...

draganbb

pre 10 godina

Nepovoljan trenutak za zapadne globaliste da Turska promeni premijera a time verovatno i neoliberalni politčko ekonomski kurs, uz neuspeh rušenja Asada u Siriji slabi poziciju Izreala u regionu, time i zapada. Tako da je Erodgan dobio podršku Amerike da po svaku cenu slomi otpor naroda. Kuda će to odvesti, to niko ne može sada reći.

Marko

pre 10 godina

Turska je postala moderna industrijski razvijena zemlja, snažan ekonomski sistem. Sve što gledamo ovih dana je borba da se taj moderni sistem očuva (demonstranti) i nazadne vlade da se taj sistem struši. Kemal Ataturk je svetionik turskog napretka i napredna Turska bi i Srbiji bila uzor i podrška.

draganbb

pre 10 godina

(Leo, 6. jun 2013 16:24)
--------------------
To što si naveo su statistički podaci i propaganda vladajuće partije. Turska je hiperesploatisana od nadnacionalih kompanija. tako da uprkos velikom rastu BDP, prosečan stanovnik je 2009. zarađivao 21 odsto manje nego 2005. godine. Dobri statistički podaci su zbog velikih profita koje banke ubiru. Brutalnost Erdoganove politike je posebna priča, broj genrala koji je po zatvorima plašeći se državnog udara. Da je tako odbar, što bi se plašio. Njegova partija je upletena u skandale neplaćanja poreza o kome su pokušali da pišu ugledni turski listovi ali su kažnjeni novčanim kaznama koje su ih oterala u propast. Dobar signal ostalima ako pokušaju da napišu nešto protiv vladajuće partije. Tako da o nekoj demokratiji, slbodi štampe nema ni govora. Zato i ne čudi revolt građana. Pa i samo današnje saopštenje da se ne odustaje od seče stabala i gradnje sto i nekog po redu hipermarketa govori o nabusitosti i otuđenost "velikog vođe" od stvarnosti.

Nele

pre 10 godina

Erdogane bavio si se Sirijom i Asadom, da vidiš sad malo kako je kad u tvom dvorištu istu pesmu pevaju demonstranti. Sad i ti slažeš priču o terorizmu, a u Siriji je opozicija za tebe legalna.

Igor

pre 10 godina

@Leo

Turska jeste vratila kredit MMF-u, ali tako sto je 2010. dobila 60 milijardi kratkorocnih kredita od arapskih zemalja. Otud toliki rast Turske ekonomije. Sada to dolazi na naplatu, a ekonomija im se usporila na 3% rasta. Zauzvrat Erdogan uvodi serijat na mala vrata u Tursku, a zapadni deo Turske koji se emancipovao od ekstremnog islama pokusava da se otrgne od puta kojim Erdogan ide.

Kada je bio izabran za gradonacelnika Istanbula, Erdogan se prozvao "cuvarom serijata"...

Relja

pre 10 godina

Bio sam vise puta u Turskoj, poslednji put sada u maju. Drzava jeste mocna, ruski tajkuni investiraju na veliko, narod radi kao lud, ali zivi vrlo lose, rade za sicu. A uvodjenje feredza je grozno, pivo ne mozete popiti u svakom restoranu, alkohol je visestruko skuplji nego u evropskim zemljama. A Erdoganu je moc udarila u glavu. Nece proci.

marija

pre 10 godina

Ovo vise nisu protesti zbog rusenja parka, vec zbog prekomerne upotrebe sile i ubistvo tri osobe. Takva Vlada ne sme da vodi ni jednu drzavu.

Podrska turskim demonstrantima.

que

pre 10 godina

Turska jeste ekonomski napredovala poslednjih godina, ali neki ovde izneti podaci su netačni. Rast BDP prošle godine je iznosio oko 3% (a ne 8.9% - to je bilo 2011), spoljni dug je i dalje 330 mlrd. USD (a npr. 2006. je iznosio 170 mlrd), a uz to Turska spada u zemlje sa najvećim trgovinskim deficitom.
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tu.html
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_current_account_balance
Sve to ne menja činjenicu da su napredovali, ali ipak ne treba iznositi lažne podatke i netačne informacije.

V

pre 10 godina

ovo se u dramaturgiji zove prelomna tacka posle koje vise nema povratka.
ili ce on slomiti otpor,
ili ce ga narod svrgnuti.

iskreno se nadam ovome drugom !

Svetlana

pre 10 godina

Svi smo videli snimke na kojima policija bez razloga nasrce na obicne prolaznike i tuce ih.

Terorizam nikada ne moze da vrsi narod vec drzava i njen aparat nad narodom.

Tako da gospodine Erdogan najveci terorista ste Vi i drzavni aparat koji je u sluzbi vlasti.

Ali i to ce se vec srediti.

Podrska narodu Turske u oslobodjenju od praznoglavih pristalica novog svetskog poretka. Podrska svima koji misle na isti nacin i bore se za svoja prava i slobode u bilo kojoj drzavi na planeti.

34

pre 10 godina

ako može neko da provjeri informaciju sa interneta o vlasništvu tog budućeg tržnog centra. Navodno je vlasnik Erdoganov sin ili neko drugi blizak.
(noisy43, 6. jun 2013 20:14)

Jedan od ortaka u tom biznisu nije Erdoganov sin, vec sin jednog od ministara iz njegove vlade.

noisy43

pre 10 godina

ako može neko da provjeri informaciju sa interneta o vlasništvu tog budućeg tržnog centra. Navodno je vlasnik Erdoganov sin ili neko drugi blizak.

Asad

pre 10 godina

Kako su počeli protesti u Turskoj Asadove trupe počele su da "delju" teroriste u Siriji. Toliko u uticaju Turske (i zapada kroz Tursku) na Siriju.

istanbul

pre 10 godina

ljudi shvatite da sve ovo nema veze sa parkom, vec sa njihovom opozicijom koja je bila na vlasti predhotnih 50 god i za svo to vreme nisu uspeli kanalizaciju da naprave u istanbulu. njih je erdogan pohapsio i zatvorio zbog pokusaja drzavnog udara, pa sada oni opet pokusavaju da dodju nekako na vlast. nadam se da nece uspeti jer je na izborima erdogan pobedio sa 50% glasova sto je bilo duplo vise od svake druge partije. a ovi sto se bune, njih je mali broj u odnosu na ljude koji su za ostanak vlade. pa sad i ovi stranci, sve to smrdi na ameriku koja pokusava da destabilizuje tursku ekonomiju. siguran sam da nece uspeti u tome, jer je turska stabilna drzava

Velibor, USA

pre 10 godina

svi antiljudskopravni, bili oni bushisti ili putinisti ili ftuđmanisti ili smiloševićdodikisti ili zadrti sda-isti/islamistofašisti .... su na strani erdogana ili izmišljaju neke globalističke zavere ....

Puna podrška demonstrantima sekularne Turske!

sigurno da u sirijskom pitanju očito nema dobrih strana, tamo se ne zna ko je gori da li tzv. opozicija i njihovi da li asad i njegovi, ali u pitanju Turske je sasvim jasno da su erdogan i njegovi ludi diktatori i islamistofašisti.
Turska mora da sačuva sekularnost gde će islam imati svoje mesto i respekt koji mu pripada, ali van političkopravnog poretka!

NN

pre 10 godina

Erdogan strašni... Zaigrala mečka i pred njegovim vratima, uteraše mu saveznici. A meni baš, baš drago! :)
Samo još i onog Benjamina malo da protresu...

Türk

pre 10 godina

Sada ce i on,posto je poslao svoje pristalice na ulice,reci,bas kao i nasi
politicari,da ga narod zeli! Gradjani ovo,gradjani ono,a sta oni stvarno ze
le,ma ko njih pita! Vlast,slatka vlast...

NikolaD

pre 10 godina

Znam malo o desavanjima u Turskoj.
Tuzno je sto je ubijen policajac zaista.
Ali desetine policajaca povredjeno i hiljade demonstranata povredjeno i uhapseno, meni to malo lici na prekomernu upotrebu sile a posebno moci.
Podseca me na Slobu i njegov rezim.
Cini mi se da ne bih voleo da mi on bude predsednik.