Ponedeljak, 03.06.2013.

12:55

Uskoro bez papirologije za pasoš

Građani Srbije uskoro neće morati da prilažu krštenicu, potvrdu o državljanstvu i druga dokumenta ako žele da izvade ličnu kartu ili pasoš.

Izvor: 24 sata

Uskoro bez papirologije za pasoš IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

Nobody

pre 10 godina

Kad bi drzava i drzavne sluzbe,kao sto bi trebalo,da sluze narodu,time i pojedincu i kad bi morali da budu tu,da bi nam pomogli a ne da nam zivot ucine gorkim,sve bi jos odavno bilo drugacije i ne bi nam trebala EU na to skrenuti paznju. Mi se jos uvek plasimo i zavisimo od onih koji su zbog nas tu!
To je celo objasnjenje.

Miki

pre 10 godina

Na NBG je bizarna stvar, ne znam kako je drugde. U SUP-u uplatis taksu, na jednom salteru predas zahtev za drzavljanstvo i onda taj papir nosis na susedni salter. Ranije si morao da dodjes sledeci dan a mislim da ti sada odmah odstampaju, pa onda onaj pored to ponovo unosi u sistem :)

Goran

pre 10 godina

Kada vidim sve one zene policajaca koje su zaposlene na poslovima izdavanja pasosa, dozvola itd. slosi mi se! Najbolje od svega je sto vas te zene civili zaje....ju, misle ako su u sklopu sup-a da im niko nista ne sme! Ja sam doziveo da odem da izvadim licnu kartu i kaze mi zena da dodjem sutra u 7 ujutro da zakazem za 11 casova da bih se slikao, to sto su na radnom mestu kada oni hoce to je posebna prica, vise su na pijaci, snabdevaju se! Tuga i tragedija sta im je sve dozvoljeno!

Ceva

pre 10 godina

Ne mogu da verujem kako neki kukaju i leleču nad ovakvom odlukom. Alo prijatelji pa čekali smo u redu za registraciju kola danima i noćima a vidi sad, sve zajedno 15-tak minuta i nalepnica na šoferci. Pa onda koferče kaže od sutra Ebay a vi opet u lelek i kuknjavu. Ma vratio bih ja vama Borisa i ekipu pa uživajte.

kibo

pre 10 godina

ovo me iskreno raduje, al majke mi...promenu adrese sam uspeo da uradim iz treceg puta jer je uvek nesto falilo od papira pa sam pitao zaposlene u mupu da li je njima uopste u interesu da ja izvrsim svoju gradjansku duznost...onda su me izbacili iz kancelarije :(

jaftinije?

pre 10 godina

Ali jos niko nije rekao da ce nas ovo manje kostati.
Pasos je nedavno drasticno poskupeo, a posle ovoga ce mozda jos malo.

A mi sretni sto ne moramo platiti i doneti drzavljanstvo.

kragujevcanin

pre 10 godina

baš danas uplatih takse za izdavanje pasoša za dete. osetih neku "gorčinu" kad na oglasnoj tabli ugledah skoro 100% veću cenu za to "malo papira"! eeej, 3.600 din pasoš! pa onda izvodi (knjiga rodj. , drzavljanstvo)...."driblanje" po šalterima, dok ne shvatiš da FT1P, a sat otkucava 15.00 časova kad "gospoda" iz opštinske uprave ide kući. a mi što radimo kod privatnika koje te iste uprave proteziraju, i ostajemo prekovremeno, i bez prava na slobodan dan, a za svaki dokument vam je potreban bar jedan dan, mi i ne moramo da putujemo.. Srbijo, muko moja! Briga mene što ste uhapsili Miškovića, i sl. dajte nešto učinite za narod da se lakše živi!

Dedic

pre 10 godina

Kada vec pricamo o lepim zakonimo, da pomenem malo tudje prakse. Pomenula je jedna zena taksu od 13eu u Nemackoj i gotova stvar. Mislim da je to slicna stvar kao u Italiji (ziveh tamo) gde postoji jedna jedina taksa od 15eu za sve poslove (pasos, LK, saobracajna, registracija...).To je dobra ideja? Druga je da se promene JMBG. Suvise je lak, ja npr znam Selakovicev, preko podataka iz Wikipedie. I svako moze svaciji da zna, preko Fb npr.

Poster

pre 10 godina

Italijanska ambasada (nije bitno gde), dodje Italijan, trazi da mu se produzi pasos, daju mu jedan formular da popuni, uplati sumu od oko 80 evra, unesu se podaci u racunar, posalje u bazu, dobije odobrenje i pasos se odstampa. Cela procedura traje 45 minuta, sa sve razgovorom o vremenu, sportu, kako deca i tako to. i to je ambasada, gde je sve obicno 10 puta duze i skuplje. Nije naucna fantastika, video uzivo.

nista novo

pre 10 godina

Kad su uvedeni pasosi i licne karte sa čipom, samo je prvi put za izdavanje trebao izvod iz MK rodjenih i uverenje o drzavljanstvu, za svako dalje izdavanje nista.Sta je sad tu novo, ili mediji ne znaju sta pisu, ili Vlada hoce opet da se kiti tudjim perjem po obicaju.

sale

pre 10 godina

Ima da se čeka za dokumenta još duže to neće da funkcioniše , MUP će da traži od opštinskih organa dokumentaciju ovima će trebati 1000 godina da je dostave, baze podataka im neće biti kompaktibilne, tamo ukancelariji su pc iz 1998 god. , pa neće biti internet konekcije, pa nepismeni i doobučeni službenici(tetka koja jedva uključi pc a kamoli da znada radi sa mašinom).
I još boga pitaj koliko gluposti koje mi sad nemogu pasti na pamet..
Tako nek nam je bog u pomoći.
Čekaće se za dokumenta .....i čekati.
Pa kad shvate koliko su glupi jer hoće 21 vek da vaspostave u glavama onih koji su još u komunizmu i za pisaćom mašinom odustaće a dotle kome treba pasoš....... šta da vam kažem.

OTKAZI DRZAVNOJ BIROKRATIJI!SMANJITE IM PLATE!

pre 10 godina

e dobro ste se setili.
posle 13 godina od revolucije.

DS JE PUKAO NA IZBORIMA, JER OSIM PRAZNE PROPAGANDE I PLASENJA MECKE RESETOM, NIJE HTEO NISTA DA MENJA !

čika lo

pre 10 godina

Kad sam pre oko 4 godine pravio lk i pasoš bilo je potrebno da donesem Izvod i državljanstvo iz svog rodnog grada. Onda ih oni skeniraju (tj. vrate u onu formu iz koje su mi je odštampali u rodnom gradu), a skeneri im loši, pa sistem stalno pada a gužva sve veća. Ovu vest doživljavam u tom smislu kao veliki korak Srbije iz 18-tog u 19-ti vek

Nikola XXII

pre 10 godina

Izvod iz maticne i uverenje o drzavljanstvu ne starije od sest meseci ???? To je bilo nevidjeno sikaniranje i izivljavanje nad sopstvenim drzavljanima.Jos ako je covek bio rodjen ( kao ja ) Bogu iza nogu , morao sam uvek licno da odem ( 400 km u jednom pravcu )da bih pokupio dokumenta .Kada se setim svega toga sklon sam i dan danas da bacim atomsku bombu na kompletnu srpsku sadisticku birokratiju.

Brze i jeftinije

pre 10 godina

Ta i sve ostale usluge treba da budu brze i jeftine, sve informacije treba da se cuvaju u bazama podata u racunarima, kao na zapadu. Smanjiti broj ljudi koji radi na tim poslovima i povecati efikasnost, uz smanjenje troskova. Tako se radi na zapadu.

istina

pre 10 godina

E sad ce da bude , dodji za 7 dana , dokumenta su na proveri . . . Dodjite molim vas za 10 dan a, nisu stigla potrebna dokumenta iz " druge sluzbe" koja ce nam ih dostaviti za par dana . . . i tako u nedogled. Nije nama bio problem da pribavimo dokumenta , nama je problem sto u kancelarijama sedi 10 osoba, i niko nista ne radi !

arnold

pre 10 godina

Hvala bogu da ce, nadam se, da uvedu nesto sto je normalno. Nervira me sto se to radi ne zbog nas nego sto je tako u EU i sto govori da nas decenijama tretiraju kao stoku. I drago mi je sto ce sad masa clanova partije zaposlena u javnom sektoru imati sta da radi.

Gradjanin

pre 10 godina

Besmislica. I u aktuelnom zakonu o upravnom postupku pise, parafraziram, da dokumente i potvrde koje jedan drzavni organ moze dobiti od drugog drzavnog organa, nema pravo da trazi od gradjana da gradjanin obezbedjuje taj dokument ili potvrdu.

Radmila Markovic

pre 10 godina

Bilo bi super, ali... U DE izdavanje pasosa za dete npr. kosta 13€ potrebna ti je samo krstenica na uvid, koja se izdaje sam jednom u dva primerka onda kad prijavis dete i to besplatno i sve je gotovo za 5 min

Bojan

pre 10 godina

Ovo je prvo što je trebalo uraditi. Samo ja ne verujem da će to uskoro zaživeti jer tako realno bar pola javnog sektora ostaje bez posla, a to su glasači - podobna raja.

Ahhh

pre 10 godina

(Kole, 3. jun 2013 13:47) Ne razumem zasto je to normalno? Zato sto je u Francuskoj? Pa mi mozemo da izaberemo sve najgore iz svake zemlje i da to primenimo po toj logici. Valjda je normalno da primenjujemo najbolje ?

FatZadd77

pre 10 godina

Ne,nece da traje 10-14 nedelja i nece vise biti nikakvih problema jer oni i nece da traze tu dokumetaciju,jednostavno ce da izdaju pasose i LK bez toga.
Zivi bili pa videli,ipak je ovo srpska birokratija:)

Бојан Илић

pre 10 godina

Happy!
Стандард "кошта"!
Сређене улице, добра "услуга" у здравству, школству....
Све то мора да се "плати"!
Е сада само да омогуће плате да људи плаћају и то је то!
Е тај "процеп" је суров према малим и презадуженим земљама( Грчка, Бугарска, Румунија, Португал,Шпанија,Италија, па сада и још Немачка)!
Шта мислиш како ћемо ми проћи...?!
Нека нам Бог помогне...!

srle

pre 10 godina

Najveca sramota je ta sto smo mi debili i ne mozemo nesto sami da poboljsamo i uprostimo, nego nam za ovakvu glupost treba EU da nam kaze!? Stvarno smo teletabisi ali oni retardirani!!!

Petar

pre 10 godina

Naravno da sami ovo ne bi uradili da nije EU. Nikad mi nije bilo ni jasno sta ce im uverenje o drzavljanstvu ako vec prilazem licnu kartu izdatu od te drzave sa maticnim brojem. Pa jos izvod iz maticne knjige rodjenih u kojem sve isto pise. Pa sve to ne starije od 6 meseci??? U 21.veku kad sve to mogu da provere sami ukucavanjem maticnog broja u kompjuter teraju te da juris nekakve papire.

Stevan

pre 10 godina

Cenu ce da podignu 100% jer ih UVEK interesuje da napune budzet (kriza je). A sta je sa ostalim dokumentima i procedurama? I dalje cu da se setam kao budala i da dokazujem svakih pet dana da gde sam rodjen, gde zivim i slicna sra**. Za deciji dodatak samo sto bezbednosnu proveru ne rade, ali tako je to kad im trazis pare.

Donald Tisoc

pre 10 godina

Nadam se da netko u Hrvatskoj cita ovakve i slicne vijesti?! Cijela je Hrvatska digitalizirana i putem OIB-a mogu vidjeti sve ali jos uvijek se dogadja situacija iz Mice Ubice FT1P (Fali Ti 1 Papir).

nesa

pre 10 godina

Ja ne mogu za sebe da izvadim dokumenta a mogu da zamislim drzavne organe kad pocnu da se bave sa mnom.Dobra ideja i daj boze da se ostvari.

Kole

pre 10 godina

Razumem da je potrebno ubrzati administrativne procedure. Interesuje me zasto bi ovo bio preduslov za EU... u Francuskoj je neophodno priloziti i krstenicu i potvrdu o drzavljanstvu koje svaki gradjanin mora uglavnom licno da izvadi; Doduse, sve je besplatno.

NekoIzMase

pre 10 godina

Vratite novac ljudima koji su do sada plaćali vađenje potrebnih dokumenata ...

Setili se sad, kad su svi zamenili plave pasoše ...

Kontinuitet nakon 4 decenije

pre 10 godina

Nije ovo ništa novo. Ideja i plan nastali su još krajem 1970-ih, iako nismo imali ni k. od kompjutera (MUP je tada koristio slajdove i mikrofilmove za baze podataka, a svi ostali državni organi isključivo papirne arhive).

marko

pre 10 godina

Zna li neko zasto su otvori na salterima nisko? Da bi se gradjanin savio i poklonio drzavi i birokratiji. E zato smo uvek vadili tonu "papira" kada bi smo uzimali pasos..da nam drzava onemoguci nase pravo i pokaze koliko smo beznacajni.

milos

pre 10 godina

@Djordje:
meni su prosle godine upravo iz racunara odstampali potpuno pogresan maticni broj. i to na 2 mesta , 2 razlicita broja.
osoba koja ih je prepisivala iz knjiga u racunarske baze je radila sa pola mozga!
naravoucenije: nista im ne verujte i sve kontroslisite na licu mesta, da posle ni bi bio kasno i u vremenu i novcu.
pozdrav

Djordje

pre 10 godina

E dobro da se neko i toga setio.Nikad me nije bilo jasno zasto moram po sto puta da vadim izvod iz maticne knjige rodjenih i jos brdo nekih gluposti kad ti sve stoji u sistemu.Njima treba samo jedan klik da sve nadju a tebi da se cimas danima dok povadis sve sto oni traze od tebe!

Velj@

pre 10 godina

Setio se neko i toga?! Bravo! Jos samo da se neki nobelovac seti da kad odes u EPS ne moras da trckas od saltera do kancelarije jedno 5 puta da bi platio racun za struju, to bi bilo super..

Petar

pre 10 godina

Naravno da sami ovo ne bi uradili da nije EU. Nikad mi nije bilo ni jasno sta ce im uverenje o drzavljanstvu ako vec prilazem licnu kartu izdatu od te drzave sa maticnim brojem. Pa jos izvod iz maticne knjige rodjenih u kojem sve isto pise. Pa sve to ne starije od 6 meseci??? U 21.veku kad sve to mogu da provere sami ukucavanjem maticnog broja u kompjuter teraju te da juris nekakve papire.

Velj@

pre 10 godina

Setio se neko i toga?! Bravo! Jos samo da se neki nobelovac seti da kad odes u EPS ne moras da trckas od saltera do kancelarije jedno 5 puta da bi platio racun za struju, to bi bilo super..

srle

pre 10 godina

Najveca sramota je ta sto smo mi debili i ne mozemo nesto sami da poboljsamo i uprostimo, nego nam za ovakvu glupost treba EU da nam kaze!? Stvarno smo teletabisi ali oni retardirani!!!

Djordje

pre 10 godina

E dobro da se neko i toga setio.Nikad me nije bilo jasno zasto moram po sto puta da vadim izvod iz maticne knjige rodjenih i jos brdo nekih gluposti kad ti sve stoji u sistemu.Njima treba samo jedan klik da sve nadju a tebi da se cimas danima dok povadis sve sto oni traze od tebe!

nesa

pre 10 godina

Ja ne mogu za sebe da izvadim dokumenta a mogu da zamislim drzavne organe kad pocnu da se bave sa mnom.Dobra ideja i daj boze da se ostvari.

Kontinuitet nakon 4 decenije

pre 10 godina

Nije ovo ništa novo. Ideja i plan nastali su još krajem 1970-ih, iako nismo imali ni k. od kompjutera (MUP je tada koristio slajdove i mikrofilmove za baze podataka, a svi ostali državni organi isključivo papirne arhive).

milos

pre 10 godina

@Djordje:
meni su prosle godine upravo iz racunara odstampali potpuno pogresan maticni broj. i to na 2 mesta , 2 razlicita broja.
osoba koja ih je prepisivala iz knjiga u racunarske baze je radila sa pola mozga!
naravoucenije: nista im ne verujte i sve kontroslisite na licu mesta, da posle ni bi bio kasno i u vremenu i novcu.
pozdrav

marko

pre 10 godina

Zna li neko zasto su otvori na salterima nisko? Da bi se gradjanin savio i poklonio drzavi i birokratiji. E zato smo uvek vadili tonu "papira" kada bi smo uzimali pasos..da nam drzava onemoguci nase pravo i pokaze koliko smo beznacajni.

Nikola XXII

pre 10 godina

Izvod iz maticne i uverenje o drzavljanstvu ne starije od sest meseci ???? To je bilo nevidjeno sikaniranje i izivljavanje nad sopstvenim drzavljanima.Jos ako je covek bio rodjen ( kao ja ) Bogu iza nogu , morao sam uvek licno da odem ( 400 km u jednom pravcu )da bih pokupio dokumenta .Kada se setim svega toga sklon sam i dan danas da bacim atomsku bombu na kompletnu srpsku sadisticku birokratiju.

Donald Tisoc

pre 10 godina

Nadam se da netko u Hrvatskoj cita ovakve i slicne vijesti?! Cijela je Hrvatska digitalizirana i putem OIB-a mogu vidjeti sve ali jos uvijek se dogadja situacija iz Mice Ubice FT1P (Fali Ti 1 Papir).

Bojan

pre 10 godina

Ovo je prvo što je trebalo uraditi. Samo ja ne verujem da će to uskoro zaživeti jer tako realno bar pola javnog sektora ostaje bez posla, a to su glasači - podobna raja.

čika lo

pre 10 godina

Kad sam pre oko 4 godine pravio lk i pasoš bilo je potrebno da donesem Izvod i državljanstvo iz svog rodnog grada. Onda ih oni skeniraju (tj. vrate u onu formu iz koje su mi je odštampali u rodnom gradu), a skeneri im loši, pa sistem stalno pada a gužva sve veća. Ovu vest doživljavam u tom smislu kao veliki korak Srbije iz 18-tog u 19-ti vek

istina

pre 10 godina

E sad ce da bude , dodji za 7 dana , dokumenta su na proveri . . . Dodjite molim vas za 10 dan a, nisu stigla potrebna dokumenta iz " druge sluzbe" koja ce nam ih dostaviti za par dana . . . i tako u nedogled. Nije nama bio problem da pribavimo dokumenta , nama je problem sto u kancelarijama sedi 10 osoba, i niko nista ne radi !

OTKAZI DRZAVNOJ BIROKRATIJI!SMANJITE IM PLATE!

pre 10 godina

e dobro ste se setili.
posle 13 godina od revolucije.

DS JE PUKAO NA IZBORIMA, JER OSIM PRAZNE PROPAGANDE I PLASENJA MECKE RESETOM, NIJE HTEO NISTA DA MENJA !

Stevan

pre 10 godina

Cenu ce da podignu 100% jer ih UVEK interesuje da napune budzet (kriza je). A sta je sa ostalim dokumentima i procedurama? I dalje cu da se setam kao budala i da dokazujem svakih pet dana da gde sam rodjen, gde zivim i slicna sra**. Za deciji dodatak samo sto bezbednosnu proveru ne rade, ali tako je to kad im trazis pare.

NekoIzMase

pre 10 godina

Vratite novac ljudima koji su do sada plaćali vađenje potrebnih dokumenata ...

Setili se sad, kad su svi zamenili plave pasoše ...

Gradjanin

pre 10 godina

Besmislica. I u aktuelnom zakonu o upravnom postupku pise, parafraziram, da dokumente i potvrde koje jedan drzavni organ moze dobiti od drugog drzavnog organa, nema pravo da trazi od gradjana da gradjanin obezbedjuje taj dokument ili potvrdu.

Ahhh

pre 10 godina

(Kole, 3. jun 2013 13:47) Ne razumem zasto je to normalno? Zato sto je u Francuskoj? Pa mi mozemo da izaberemo sve najgore iz svake zemlje i da to primenimo po toj logici. Valjda je normalno da primenjujemo najbolje ?

FatZadd77

pre 10 godina

Ne,nece da traje 10-14 nedelja i nece vise biti nikakvih problema jer oni i nece da traze tu dokumetaciju,jednostavno ce da izdaju pasose i LK bez toga.
Zivi bili pa videli,ipak je ovo srpska birokratija:)

arnold

pre 10 godina

Hvala bogu da ce, nadam se, da uvedu nesto sto je normalno. Nervira me sto se to radi ne zbog nas nego sto je tako u EU i sto govori da nas decenijama tretiraju kao stoku. I drago mi je sto ce sad masa clanova partije zaposlena u javnom sektoru imati sta da radi.

Radmila Markovic

pre 10 godina

Bilo bi super, ali... U DE izdavanje pasosa za dete npr. kosta 13€ potrebna ti je samo krstenica na uvid, koja se izdaje sam jednom u dva primerka onda kad prijavis dete i to besplatno i sve je gotovo za 5 min

Goran

pre 10 godina

Kada vidim sve one zene policajaca koje su zaposlene na poslovima izdavanja pasosa, dozvola itd. slosi mi se! Najbolje od svega je sto vas te zene civili zaje....ju, misle ako su u sklopu sup-a da im niko nista ne sme! Ja sam doziveo da odem da izvadim licnu kartu i kaze mi zena da dodjem sutra u 7 ujutro da zakazem za 11 casova da bih se slikao, to sto su na radnom mestu kada oni hoce to je posebna prica, vise su na pijaci, snabdevaju se! Tuga i tragedija sta im je sve dozvoljeno!

Brze i jeftinije

pre 10 godina

Ta i sve ostale usluge treba da budu brze i jeftine, sve informacije treba da se cuvaju u bazama podata u racunarima, kao na zapadu. Smanjiti broj ljudi koji radi na tim poslovima i povecati efikasnost, uz smanjenje troskova. Tako se radi na zapadu.

sale

pre 10 godina

Ima da se čeka za dokumenta još duže to neće da funkcioniše , MUP će da traži od opštinskih organa dokumentaciju ovima će trebati 1000 godina da je dostave, baze podataka im neće biti kompaktibilne, tamo ukancelariji su pc iz 1998 god. , pa neće biti internet konekcije, pa nepismeni i doobučeni službenici(tetka koja jedva uključi pc a kamoli da znada radi sa mašinom).
I još boga pitaj koliko gluposti koje mi sad nemogu pasti na pamet..
Tako nek nam je bog u pomoći.
Čekaće se za dokumenta .....i čekati.
Pa kad shvate koliko su glupi jer hoće 21 vek da vaspostave u glavama onih koji su još u komunizmu i za pisaćom mašinom odustaće a dotle kome treba pasoš....... šta da vam kažem.

Ceva

pre 10 godina

Ne mogu da verujem kako neki kukaju i leleču nad ovakvom odlukom. Alo prijatelji pa čekali smo u redu za registraciju kola danima i noćima a vidi sad, sve zajedno 15-tak minuta i nalepnica na šoferci. Pa onda koferče kaže od sutra Ebay a vi opet u lelek i kuknjavu. Ma vratio bih ja vama Borisa i ekipu pa uživajte.

kragujevcanin

pre 10 godina

baš danas uplatih takse za izdavanje pasoša za dete. osetih neku "gorčinu" kad na oglasnoj tabli ugledah skoro 100% veću cenu za to "malo papira"! eeej, 3.600 din pasoš! pa onda izvodi (knjiga rodj. , drzavljanstvo)...."driblanje" po šalterima, dok ne shvatiš da FT1P, a sat otkucava 15.00 časova kad "gospoda" iz opštinske uprave ide kući. a mi što radimo kod privatnika koje te iste uprave proteziraju, i ostajemo prekovremeno, i bez prava na slobodan dan, a za svaki dokument vam je potreban bar jedan dan, mi i ne moramo da putujemo.. Srbijo, muko moja! Briga mene što ste uhapsili Miškovića, i sl. dajte nešto učinite za narod da se lakše živi!

kibo

pre 10 godina

ovo me iskreno raduje, al majke mi...promenu adrese sam uspeo da uradim iz treceg puta jer je uvek nesto falilo od papira pa sam pitao zaposlene u mupu da li je njima uopste u interesu da ja izvrsim svoju gradjansku duznost...onda su me izbacili iz kancelarije :(

Poster

pre 10 godina

Italijanska ambasada (nije bitno gde), dodje Italijan, trazi da mu se produzi pasos, daju mu jedan formular da popuni, uplati sumu od oko 80 evra, unesu se podaci u racunar, posalje u bazu, dobije odobrenje i pasos se odstampa. Cela procedura traje 45 minuta, sa sve razgovorom o vremenu, sportu, kako deca i tako to. i to je ambasada, gde je sve obicno 10 puta duze i skuplje. Nije naucna fantastika, video uzivo.

Kole

pre 10 godina

Razumem da je potrebno ubrzati administrativne procedure. Interesuje me zasto bi ovo bio preduslov za EU... u Francuskoj je neophodno priloziti i krstenicu i potvrdu o drzavljanstvu koje svaki gradjanin mora uglavnom licno da izvadi; Doduse, sve je besplatno.

nista novo

pre 10 godina

Kad su uvedeni pasosi i licne karte sa čipom, samo je prvi put za izdavanje trebao izvod iz MK rodjenih i uverenje o drzavljanstvu, za svako dalje izdavanje nista.Sta je sad tu novo, ili mediji ne znaju sta pisu, ili Vlada hoce opet da se kiti tudjim perjem po obicaju.

Miki

pre 10 godina

Na NBG je bizarna stvar, ne znam kako je drugde. U SUP-u uplatis taksu, na jednom salteru predas zahtev za drzavljanstvo i onda taj papir nosis na susedni salter. Ranije si morao da dodjes sledeci dan a mislim da ti sada odmah odstampaju, pa onda onaj pored to ponovo unosi u sistem :)

Бојан Илић

pre 10 godina

Happy!
Стандард "кошта"!
Сређене улице, добра "услуга" у здравству, школству....
Све то мора да се "плати"!
Е сада само да омогуће плате да људи плаћају и то је то!
Е тај "процеп" је суров према малим и презадуженим земљама( Грчка, Бугарска, Румунија, Португал,Шпанија,Италија, па сада и још Немачка)!
Шта мислиш како ћемо ми проћи...?!
Нека нам Бог помогне...!

Dedic

pre 10 godina

Kada vec pricamo o lepim zakonimo, da pomenem malo tudje prakse. Pomenula je jedna zena taksu od 13eu u Nemackoj i gotova stvar. Mislim da je to slicna stvar kao u Italiji (ziveh tamo) gde postoji jedna jedina taksa od 15eu za sve poslove (pasos, LK, saobracajna, registracija...).To je dobra ideja? Druga je da se promene JMBG. Suvise je lak, ja npr znam Selakovicev, preko podataka iz Wikipedie. I svako moze svaciji da zna, preko Fb npr.

jaftinije?

pre 10 godina

Ali jos niko nije rekao da ce nas ovo manje kostati.
Pasos je nedavno drasticno poskupeo, a posle ovoga ce mozda jos malo.

A mi sretni sto ne moramo platiti i doneti drzavljanstvo.

Nobody

pre 10 godina

Kad bi drzava i drzavne sluzbe,kao sto bi trebalo,da sluze narodu,time i pojedincu i kad bi morali da budu tu,da bi nam pomogli a ne da nam zivot ucine gorkim,sve bi jos odavno bilo drugacije i ne bi nam trebala EU na to skrenuti paznju. Mi se jos uvek plasimo i zavisimo od onih koji su zbog nas tu!
To je celo objasnjenje.

Kole

pre 10 godina

Razumem da je potrebno ubrzati administrativne procedure. Interesuje me zasto bi ovo bio preduslov za EU... u Francuskoj je neophodno priloziti i krstenicu i potvrdu o drzavljanstvu koje svaki gradjanin mora uglavnom licno da izvadi; Doduse, sve je besplatno.

Бојан Илић

pre 10 godina

Happy!
Стандард "кошта"!
Сређене улице, добра "услуга" у здравству, школству....
Све то мора да се "плати"!
Е сада само да омогуће плате да људи плаћају и то је то!
Е тај "процеп" је суров према малим и презадуженим земљама( Грчка, Бугарска, Румунија, Португал,Шпанија,Италија, па сада и још Немачка)!
Шта мислиш како ћемо ми проћи...?!
Нека нам Бог помогне...!

NekoIzMase

pre 10 godina

Vratite novac ljudima koji su do sada plaćali vađenje potrebnih dokumenata ...

Setili se sad, kad su svi zamenili plave pasoše ...

nista novo

pre 10 godina

Kad su uvedeni pasosi i licne karte sa čipom, samo je prvi put za izdavanje trebao izvod iz MK rodjenih i uverenje o drzavljanstvu, za svako dalje izdavanje nista.Sta je sad tu novo, ili mediji ne znaju sta pisu, ili Vlada hoce opet da se kiti tudjim perjem po obicaju.

Dedic

pre 10 godina

Kada vec pricamo o lepim zakonimo, da pomenem malo tudje prakse. Pomenula je jedna zena taksu od 13eu u Nemackoj i gotova stvar. Mislim da je to slicna stvar kao u Italiji (ziveh tamo) gde postoji jedna jedina taksa od 15eu za sve poslove (pasos, LK, saobracajna, registracija...).To je dobra ideja? Druga je da se promene JMBG. Suvise je lak, ja npr znam Selakovicev, preko podataka iz Wikipedie. I svako moze svaciji da zna, preko Fb npr.

marko

pre 10 godina

Zna li neko zasto su otvori na salterima nisko? Da bi se gradjanin savio i poklonio drzavi i birokratiji. E zato smo uvek vadili tonu "papira" kada bi smo uzimali pasos..da nam drzava onemoguci nase pravo i pokaze koliko smo beznacajni.

OTKAZI DRZAVNOJ BIROKRATIJI!SMANJITE IM PLATE!

pre 10 godina

e dobro ste se setili.
posle 13 godina od revolucije.

DS JE PUKAO NA IZBORIMA, JER OSIM PRAZNE PROPAGANDE I PLASENJA MECKE RESETOM, NIJE HTEO NISTA DA MENJA !

Ceva

pre 10 godina

Ne mogu da verujem kako neki kukaju i leleču nad ovakvom odlukom. Alo prijatelji pa čekali smo u redu za registraciju kola danima i noćima a vidi sad, sve zajedno 15-tak minuta i nalepnica na šoferci. Pa onda koferče kaže od sutra Ebay a vi opet u lelek i kuknjavu. Ma vratio bih ja vama Borisa i ekipu pa uživajte.

Djordje

pre 10 godina

E dobro da se neko i toga setio.Nikad me nije bilo jasno zasto moram po sto puta da vadim izvod iz maticne knjige rodjenih i jos brdo nekih gluposti kad ti sve stoji u sistemu.Njima treba samo jedan klik da sve nadju a tebi da se cimas danima dok povadis sve sto oni traze od tebe!

Velj@

pre 10 godina

Setio se neko i toga?! Bravo! Jos samo da se neki nobelovac seti da kad odes u EPS ne moras da trckas od saltera do kancelarije jedno 5 puta da bi platio racun za struju, to bi bilo super..

Bojan

pre 10 godina

Ovo je prvo što je trebalo uraditi. Samo ja ne verujem da će to uskoro zaživeti jer tako realno bar pola javnog sektora ostaje bez posla, a to su glasači - podobna raja.

Ahhh

pre 10 godina

(Kole, 3. jun 2013 13:47) Ne razumem zasto je to normalno? Zato sto je u Francuskoj? Pa mi mozemo da izaberemo sve najgore iz svake zemlje i da to primenimo po toj logici. Valjda je normalno da primenjujemo najbolje ?

Kontinuitet nakon 4 decenije

pre 10 godina

Nije ovo ništa novo. Ideja i plan nastali su još krajem 1970-ih, iako nismo imali ni k. od kompjutera (MUP je tada koristio slajdove i mikrofilmove za baze podataka, a svi ostali državni organi isključivo papirne arhive).

Stevan

pre 10 godina

Cenu ce da podignu 100% jer ih UVEK interesuje da napune budzet (kriza je). A sta je sa ostalim dokumentima i procedurama? I dalje cu da se setam kao budala i da dokazujem svakih pet dana da gde sam rodjen, gde zivim i slicna sra**. Za deciji dodatak samo sto bezbednosnu proveru ne rade, ali tako je to kad im trazis pare.

srle

pre 10 godina

Najveca sramota je ta sto smo mi debili i ne mozemo nesto sami da poboljsamo i uprostimo, nego nam za ovakvu glupost treba EU da nam kaze!? Stvarno smo teletabisi ali oni retardirani!!!

arnold

pre 10 godina

Hvala bogu da ce, nadam se, da uvedu nesto sto je normalno. Nervira me sto se to radi ne zbog nas nego sto je tako u EU i sto govori da nas decenijama tretiraju kao stoku. I drago mi je sto ce sad masa clanova partije zaposlena u javnom sektoru imati sta da radi.

Brze i jeftinije

pre 10 godina

Ta i sve ostale usluge treba da budu brze i jeftine, sve informacije treba da se cuvaju u bazama podata u racunarima, kao na zapadu. Smanjiti broj ljudi koji radi na tim poslovima i povecati efikasnost, uz smanjenje troskova. Tako se radi na zapadu.

Nikola XXII

pre 10 godina

Izvod iz maticne i uverenje o drzavljanstvu ne starije od sest meseci ???? To je bilo nevidjeno sikaniranje i izivljavanje nad sopstvenim drzavljanima.Jos ako je covek bio rodjen ( kao ja ) Bogu iza nogu , morao sam uvek licno da odem ( 400 km u jednom pravcu )da bih pokupio dokumenta .Kada se setim svega toga sklon sam i dan danas da bacim atomsku bombu na kompletnu srpsku sadisticku birokratiju.

sale

pre 10 godina

Ima da se čeka za dokumenta još duže to neće da funkcioniše , MUP će da traži od opštinskih organa dokumentaciju ovima će trebati 1000 godina da je dostave, baze podataka im neće biti kompaktibilne, tamo ukancelariji su pc iz 1998 god. , pa neće biti internet konekcije, pa nepismeni i doobučeni službenici(tetka koja jedva uključi pc a kamoli da znada radi sa mašinom).
I još boga pitaj koliko gluposti koje mi sad nemogu pasti na pamet..
Tako nek nam je bog u pomoći.
Čekaće se za dokumenta .....i čekati.
Pa kad shvate koliko su glupi jer hoće 21 vek da vaspostave u glavama onih koji su još u komunizmu i za pisaćom mašinom odustaće a dotle kome treba pasoš....... šta da vam kažem.

Goran

pre 10 godina

Kada vidim sve one zene policajaca koje su zaposlene na poslovima izdavanja pasosa, dozvola itd. slosi mi se! Najbolje od svega je sto vas te zene civili zaje....ju, misle ako su u sklopu sup-a da im niko nista ne sme! Ja sam doziveo da odem da izvadim licnu kartu i kaze mi zena da dodjem sutra u 7 ujutro da zakazem za 11 casova da bih se slikao, to sto su na radnom mestu kada oni hoce to je posebna prica, vise su na pijaci, snabdevaju se! Tuga i tragedija sta im je sve dozvoljeno!

nesa

pre 10 godina

Ja ne mogu za sebe da izvadim dokumenta a mogu da zamislim drzavne organe kad pocnu da se bave sa mnom.Dobra ideja i daj boze da se ostvari.

milos

pre 10 godina

@Djordje:
meni su prosle godine upravo iz racunara odstampali potpuno pogresan maticni broj. i to na 2 mesta , 2 razlicita broja.
osoba koja ih je prepisivala iz knjiga u racunarske baze je radila sa pola mozga!
naravoucenije: nista im ne verujte i sve kontroslisite na licu mesta, da posle ni bi bio kasno i u vremenu i novcu.
pozdrav

Donald Tisoc

pre 10 godina

Nadam se da netko u Hrvatskoj cita ovakve i slicne vijesti?! Cijela je Hrvatska digitalizirana i putem OIB-a mogu vidjeti sve ali jos uvijek se dogadja situacija iz Mice Ubice FT1P (Fali Ti 1 Papir).

Petar

pre 10 godina

Naravno da sami ovo ne bi uradili da nije EU. Nikad mi nije bilo ni jasno sta ce im uverenje o drzavljanstvu ako vec prilazem licnu kartu izdatu od te drzave sa maticnim brojem. Pa jos izvod iz maticne knjige rodjenih u kojem sve isto pise. Pa sve to ne starije od 6 meseci??? U 21.veku kad sve to mogu da provere sami ukucavanjem maticnog broja u kompjuter teraju te da juris nekakve papire.

FatZadd77

pre 10 godina

Ne,nece da traje 10-14 nedelja i nece vise biti nikakvih problema jer oni i nece da traze tu dokumetaciju,jednostavno ce da izdaju pasose i LK bez toga.
Zivi bili pa videli,ipak je ovo srpska birokratija:)

Radmila Markovic

pre 10 godina

Bilo bi super, ali... U DE izdavanje pasosa za dete npr. kosta 13€ potrebna ti je samo krstenica na uvid, koja se izdaje sam jednom u dva primerka onda kad prijavis dete i to besplatno i sve je gotovo za 5 min

Gradjanin

pre 10 godina

Besmislica. I u aktuelnom zakonu o upravnom postupku pise, parafraziram, da dokumente i potvrde koje jedan drzavni organ moze dobiti od drugog drzavnog organa, nema pravo da trazi od gradjana da gradjanin obezbedjuje taj dokument ili potvrdu.

istina

pre 10 godina

E sad ce da bude , dodji za 7 dana , dokumenta su na proveri . . . Dodjite molim vas za 10 dan a, nisu stigla potrebna dokumenta iz " druge sluzbe" koja ce nam ih dostaviti za par dana . . . i tako u nedogled. Nije nama bio problem da pribavimo dokumenta , nama je problem sto u kancelarijama sedi 10 osoba, i niko nista ne radi !

čika lo

pre 10 godina

Kad sam pre oko 4 godine pravio lk i pasoš bilo je potrebno da donesem Izvod i državljanstvo iz svog rodnog grada. Onda ih oni skeniraju (tj. vrate u onu formu iz koje su mi je odštampali u rodnom gradu), a skeneri im loši, pa sistem stalno pada a gužva sve veća. Ovu vest doživljavam u tom smislu kao veliki korak Srbije iz 18-tog u 19-ti vek

Poster

pre 10 godina

Italijanska ambasada (nije bitno gde), dodje Italijan, trazi da mu se produzi pasos, daju mu jedan formular da popuni, uplati sumu od oko 80 evra, unesu se podaci u racunar, posalje u bazu, dobije odobrenje i pasos se odstampa. Cela procedura traje 45 minuta, sa sve razgovorom o vremenu, sportu, kako deca i tako to. i to je ambasada, gde je sve obicno 10 puta duze i skuplje. Nije naucna fantastika, video uzivo.

kibo

pre 10 godina

ovo me iskreno raduje, al majke mi...promenu adrese sam uspeo da uradim iz treceg puta jer je uvek nesto falilo od papira pa sam pitao zaposlene u mupu da li je njima uopste u interesu da ja izvrsim svoju gradjansku duznost...onda su me izbacili iz kancelarije :(

jaftinije?

pre 10 godina

Ali jos niko nije rekao da ce nas ovo manje kostati.
Pasos je nedavno drasticno poskupeo, a posle ovoga ce mozda jos malo.

A mi sretni sto ne moramo platiti i doneti drzavljanstvo.

kragujevcanin

pre 10 godina

baš danas uplatih takse za izdavanje pasoša za dete. osetih neku "gorčinu" kad na oglasnoj tabli ugledah skoro 100% veću cenu za to "malo papira"! eeej, 3.600 din pasoš! pa onda izvodi (knjiga rodj. , drzavljanstvo)...."driblanje" po šalterima, dok ne shvatiš da FT1P, a sat otkucava 15.00 časova kad "gospoda" iz opštinske uprave ide kući. a mi što radimo kod privatnika koje te iste uprave proteziraju, i ostajemo prekovremeno, i bez prava na slobodan dan, a za svaki dokument vam je potreban bar jedan dan, mi i ne moramo da putujemo.. Srbijo, muko moja! Briga mene što ste uhapsili Miškovića, i sl. dajte nešto učinite za narod da se lakše živi!

Miki

pre 10 godina

Na NBG je bizarna stvar, ne znam kako je drugde. U SUP-u uplatis taksu, na jednom salteru predas zahtev za drzavljanstvo i onda taj papir nosis na susedni salter. Ranije si morao da dodjes sledeci dan a mislim da ti sada odmah odstampaju, pa onda onaj pored to ponovo unosi u sistem :)

Nobody

pre 10 godina

Kad bi drzava i drzavne sluzbe,kao sto bi trebalo,da sluze narodu,time i pojedincu i kad bi morali da budu tu,da bi nam pomogli a ne da nam zivot ucine gorkim,sve bi jos odavno bilo drugacije i ne bi nam trebala EU na to skrenuti paznju. Mi se jos uvek plasimo i zavisimo od onih koji su zbog nas tu!
To je celo objasnjenje.