Sreda, 29.05.2013.

09:20

Audi odustao od R8 e-trona zbog baterija

Izvor: B92

Audi odustao od R8 e-trona zbog baterija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

18 Komentari

Sortiraj po:

Mačak

pre 10 godina

Čitam samo koliko vas je napisalo da dok god se ne izmisle bolje baterije... zagađuje se u procesu proizvodnje... svi isto, kao papagaji :). Pa šta mislite koliko se proizvoda izmislilo odjednom? Za sve treba vrijeme, odnosno evolucija.

pusti snovi

pre 10 godina

@Dejan L

Litijum-jonske baterije su izuzetno reaktivne i u ekstremnim slucajevima mogu da jednostavno eksplodiraju.
Primer:
http://www.youtube.com/watch?v=SMy2_qNO2Y0
Retko se desava, ali bilo je slucajeva da su baterije u mobilnom telefonu (potpuno ista tehnologija) eksplodirale i pritom je doslo do ozbiljnih povreda.
Mogu da zamislim sta bi se tek desilo sa autom i putnicima u njemu gde je baterija ogromnih gabarita.
Dok god se ne pronadju bolje tehnologije (sto je izuzetno tesko), elektricni automobil koji ce ozbiljno moci da konkurise klasicnom ce ostati samo san.
Nisu Nemci ludi.

Joca 011

pre 10 godina

Sve dok se ne izmisle znatno efikasnije baterije, teško će ići sa zamenom vozila sa SUS motorima, vozilima sa elektro pogonom. Zbog cene, male autonomije, težine, gabarita, ograničenog životnog veka...
Osim,
ako ne zaživi zamenjivost praznih sa punim baterijama, na usputnim benzinsko-dizel-električnim pumpama, kako, razumeo sam, je već počelo da se radi u Americi.
.

Bojan

pre 10 godina

A skoro sam čitao u nemačkoj štampi o tzv. Karbazolu. Nisam baš najbolje razumeo do detalja, ali reč je o tečnom gorivu koje može u sebi da nosi određenu količinu struje i da samim tim pokreće elektroauto. ideja je da kad se ta struja istroši, na stranici istočiš gorivo bez struje, a vozilo dopuniš gorivom sa strujom...
(Joker, 30. maj 2013 01:17)

Ne sadrzi struju, vec lako moze da veze vodonik za sebe (i da ga se oslobodi), sto moze biti iskorisceno za jednostavno skladistenje vodonika (sto je ogroman problem trenutno). Vodonik se posle moze koristiti za sagorevanje (klasican SUS), ili u gorivnim celijama (elektromotor).

Dejan L

pre 10 godina

Šta se desi kada baterija u udesu iscuri? Takvo zagadjenje i isparenja mogu da istope i sam čelik, a putnici, a šta sa kiselinama koje se raspu po asfaltu pa drugi auto gumama pregazi to?
Drugo, struja se dobija još uvek sagorevanjem fosilnih goriva.
Treće, takve velike baterije koštaju i po 2.000€ i imaju radni vek od 1.000 punjenja, zamena baterije nakon 3 godine prevazilazi cenu 4 velika sevisa.
Četvrto, ostaneš na putu bez struje, ko će da ti da svoju kućnu utičnicu da puniš?
Peto, šta ako ti se baterije potroše u nekoj zabiti?
Mogu samo da sanjaju solarni krov, haubu i prtljažnik, da bi posle 3h napunili bateriju toliko da mogu da sklone auto u kraj sa samog kolovoza

Sasha

pre 10 godina

Nije korektno razmišljanje "elektroautomobili nisu čisti jer se za njihovu struju troši ugalj". Auto je čist, a struju koju troši mogu proizvesti i vetar, solarna elektrana i slično. Bitno je da se smanji broj izvora zagađenja ako zbog ničeg drugog onda da bi smo u gradovima (a preko 90% ljudi danas živi u gradovima) disali zdraviji vazduh. Baterije koje se koriste danas imaju do 95% mogućnost reciklaže, to je dosta bitan faktor. I nemojte da kritikujete elektropogon kada se niko ne zapita šta se dešava sa pneumaticima nakon što se istroše?

Elektroautomobili jesu budućnost, možda je trenutno neophodna kombinacija sa malim ultraekonomičnim benzinskim/TNG motorom (Chevy Volt koncept za budućnost) kada e neophodno grejanje i povećanje autonomije. Ali ono što sam siguran, lično nikad ne bih sebe maltretirao da bez višesatnog odmora prelazim 500+ kilometara - na standarnom ograničenju od 120 to je preko 4 sati vožnje. Zapitajte se koliko puta uopšte godišnje sednete u auto i vozite 300+ kilometara? Kada je potrebno preći velike razdaljine za kratko vreme naravno da treba koristiti avion.
Verujem da je protivnicima prvih automobila bitan argument bio "a gde naftu da nadjem, ja konjem mogu bez problema da putujem danima, samo mu dam vode i pustim ga da pase".

Frodo

pre 10 godina

(Kobasica, 29. maj 2013 20:07)

Evo ga još jedan balkanski ekspert za američke zavere koji je provalio suštinu stvari: Ameri su zaplenili mnogo nikla i litijuma (od koga, od poznatih proizvođača nikla, Arapa i Avganistanaca?) koji sad hoće da silom tapnu u obliku baterija.

Vidim da bar toliko znaš da baterije treba puniti strujom, koja se dobija iz elektrana. Samo razmisli da li više zagađuje jedna velika elektrana iz čije struje se puni milion vozila ili tih istih milion vozila koja troše fosilna goriva? Kao inženjer, garantujem ti da je ovo drugo.

Problem električnih vozila su baterije, to svi znamo. Dok tehnologija baterija ne napreduje toliko da se po kilogramu baterije može uskladištiti približna količina energije koliko i po kilogramu benzina - ništa od električnih vozila. Kraj priče. Možda hibridi kao prelazno rešenje.

A o tečnom vodoniku znaš onoliko koliko si bežao sa časova hemije u osnovnoj školi. Da nisi, znao bi da je vodonik izuzetno ekspolzivan i da jošne znamo kako da ga bezbedno skladištimo, kao i da zasad NE POSTOJI tehnologija za dobijanje industrijskih količina vodonika po ekonomičnoj ceni, uporedivoj sa fosilnim gorivima. Ako je neko pronađe, aferim, možda će spasiti svet. Ali dotad, zaboravimo na vodonik.

A te tvoje solarne elektranice koje prerađuju vodonik iz vode prepusti omatorelim hipicima i drugim eko-zanesenjacima. (U kombinaciji s vetrenjačama, bilo bi čak i viška struje, kako si mogao da to zaboraviš?)

Joker

pre 10 godina

@Kobasica Svaka ti čast, objasnio si suštinu. Vozila na električni pogon samo prividno rešavaju problem izduvnih gasova, tj. problem prebacuju na drugu stranu - elektrodistributerima. Druga stvar: baterije teško podnose zimu, glomazne su i kratkog veka. Posle par godina mora da se menja ceo set koji nije nimalo jeftin. Samo bih da se nadovežem: pored tečnog vodonika, postoji i biodizel koji može da se proizvodi iznova i iznova. I mislim da je trenutno budućnost u hibridima. Sad će proizvođači da ubacuju sve slabije klasične motore, a sve jače elektromotore. A skoro sam čitao u nemačkoj štampi o tzv. Karbazolu. Nisam baš najbolje razumeo do detalja, ali reč je o tečnom gorivu koje može u sebi da nosi određenu količinu struje i da samim tim pokreće elektroauto. ideja je da kad se ta struja istroši, na stranici istočiš gorivo bez struje, a vozilo dopuniš gorivom sa strujom...

dvabu

pre 10 godina

i neka je R8 ne treba da dobije brata na baterije vec R10 sa v12 motorom briga me za zagadjivanje prco su unistili ozonski omotac pa sad pokusavaju nesto da sprece kasno je no gurajte dalje barem se ta super auta malo voze..u budvu ima nekoliko R8 ja sam jednog momka pitao koliko trosi kaze 16-17 normalne vozlje a presao za 2godine 10 000 i sta ce taj da zagadi a tako ih vecina vozi po malo elekrticna auta treba da budu u klasi golfa a ostalima da se smanji emisija stetnih gasova i ceraj dok ima goriva..:))

dovla ns

pre 10 godina

sve se brzo razvija osim baterija koje kaskaju već decenijama. pogledajte samo telefone. toliki napredak svakih godinu do dve a baterije i dalje jedva jedan dan normalne upotrebe izdrže. do sada je trebalo biti da jedan S4 ili One za te astronomske cene nude i bar nedelju dana upotrebe bez punjača.

Mačak

pre 10 godina

Može biti i da je vodonik rješenje, ali nije ga lako ni skladištiti niti je siguran 100%. Ja podržavam auta na struju, jer se mora početi s nečim a energija će se sve više proizvoditi jer ionako raste potražnja. Bat će se postepeno razviti pod pritiskom potražnje. EV su vrlo jednostavna vozila bez održavanja. Još jedna prednost je što možete da uzmete bilo koje auto i konvertujete ga u EV. Kako je to samo cool. Kompletan javni prevoz bi trebao biti na kompresovani vazduh (progooglajte). Šta će nam kola u grad?

Kobasica

pre 10 godina

Sto se palite toliko na "novu tehnologiju" I ime kompanije Tesla. Prilikom proizvodnje takvog auta i baterije narocito priroda se ustvari zagadi mnogo vise otrovnim hemikalijama plus vise se energije trosi u procesu proizvodnje auta na baterije ,da ne pricam o transportu komponenata I baterija iz japana recimo.....Drugo na sta se te baterije pune? Na struju koja se proizvodi na razne nacine (ukljucujuci I ugalj I naftu I radioaktivnim....). Baterija nista ne resava u globalu....Staviti baterije u auto ne reseva problem zagadjenja I svetski problem nestanka goriva (jer baterije treba puniti. strija se uglavnom dobija ....)....naprotiv. Ali Ameri bi da svet ubede I uvale svima glupost ovu jer su zaplenili mnogo litiuma I nikla u ratovima...pa bi malo da prave baterije svima ili bar da budu snabdevaci metala (litiuma i nikla) japancima I kinezima. Tecni vodoonik je resenje koje ne zagadjuje I postoje mali generatori na solarnu energiju koji ga odvajaju od H2O....Samo se vi palite na jos jednu losu ideju za covecanstvo (goru od GMO).

alfista

pre 10 godina

Treba i znanja da se napravi ovakav automobil.Koju tehnologiju baterija koristi Tesla,pa imaju proizvod?Nemci su maheri u manipulaciji-kao sto su ljagali hidro-pneumatsko vesanje u citroenu,pa ga preuzeli za svoja vozila,pa sve do zakretanja farova u krivini,koje je isto patent citroena...primera je dosta.Isto tako ce preuzeti i ovu tehnologiju pod firmom DESILA SE REVOLUCIJA BATERIJA.

Igor

pre 10 godina

Koji god da je razlog dali su potpuno logicno objasnjenje. Cak i u slucaju tesle, 15h punjenja na uticnici koju trenutno retko koje domacinstvo ima za 200-250km voznje je GLUPO. 15h da punis auto, da bi jedva mogao iz Nisa da dobacis BG. A sta posle toga?
Elektricni automobili ce imati smisla samo kad se ispune 3 uslova:
1. da se napravi sistem punjenja do 100% koji traje znatno manje od 1h
2. da sa jednim punjenjem moze da predje minimum 500km, pozeljno bar 700km
3. ono najvaznije, da se struja za punjenje istog ne dobija sagorevanjem uglja nego iz cistih izvora.

Dragan Miladinovic

pre 10 godina

Propali pokušaj pariranja Tesli. Naravno, za 3 godine Tesla će imati dosta konkurenata, ali će do tada zauzeti važno mesto na američkom tržištu zahvaljujući popularnosti među bogatim.
Sve me ovo podseća na situaciju kada je Apple izbacio iphone i dugo nije imao nikakvu konkurenciju. Na kraju će to imati sigurno makar jednu dobru posledicu - električni automobili više neće biti retkost.

indijanac

pre 10 godina

James May je pre dve ili tri sezone Top Gear-a radio reportazu o Hondinom modelu koj kao gorivo koristi neku vrstu visokokompresovanog vodonika, pri cemu je objasnio da elektroautomobili na baterije nikada nece imati pravu buducnost. Vodonik je najrasprostranjeniji element u univerzumu, ne moze ga nestati, cena u kompresovanom obliku je priblizna trenutnoj ceni benzina, puni se na stanicama kao i sada, a produkt sagorevanja je vodena para. No, dok je jakog naftnog lobija, tehnologija ce se tesko probiti, ali je upravo ona buducnost.

Dragan Miladinovic

pre 10 godina

Propali pokušaj pariranja Tesli. Naravno, za 3 godine Tesla će imati dosta konkurenata, ali će do tada zauzeti važno mesto na američkom tržištu zahvaljujući popularnosti među bogatim.
Sve me ovo podseća na situaciju kada je Apple izbacio iphone i dugo nije imao nikakvu konkurenciju. Na kraju će to imati sigurno makar jednu dobru posledicu - električni automobili više neće biti retkost.

indijanac

pre 10 godina

James May je pre dve ili tri sezone Top Gear-a radio reportazu o Hondinom modelu koj kao gorivo koristi neku vrstu visokokompresovanog vodonika, pri cemu je objasnio da elektroautomobili na baterije nikada nece imati pravu buducnost. Vodonik je najrasprostranjeniji element u univerzumu, ne moze ga nestati, cena u kompresovanom obliku je priblizna trenutnoj ceni benzina, puni se na stanicama kao i sada, a produkt sagorevanja je vodena para. No, dok je jakog naftnog lobija, tehnologija ce se tesko probiti, ali je upravo ona buducnost.

alfista

pre 10 godina

Treba i znanja da se napravi ovakav automobil.Koju tehnologiju baterija koristi Tesla,pa imaju proizvod?Nemci su maheri u manipulaciji-kao sto su ljagali hidro-pneumatsko vesanje u citroenu,pa ga preuzeli za svoja vozila,pa sve do zakretanja farova u krivini,koje je isto patent citroena...primera je dosta.Isto tako ce preuzeti i ovu tehnologiju pod firmom DESILA SE REVOLUCIJA BATERIJA.

Igor

pre 10 godina

Koji god da je razlog dali su potpuno logicno objasnjenje. Cak i u slucaju tesle, 15h punjenja na uticnici koju trenutno retko koje domacinstvo ima za 200-250km voznje je GLUPO. 15h da punis auto, da bi jedva mogao iz Nisa da dobacis BG. A sta posle toga?
Elektricni automobili ce imati smisla samo kad se ispune 3 uslova:
1. da se napravi sistem punjenja do 100% koji traje znatno manje od 1h
2. da sa jednim punjenjem moze da predje minimum 500km, pozeljno bar 700km
3. ono najvaznije, da se struja za punjenje istog ne dobija sagorevanjem uglja nego iz cistih izvora.

Kobasica

pre 10 godina

Sto se palite toliko na "novu tehnologiju" I ime kompanije Tesla. Prilikom proizvodnje takvog auta i baterije narocito priroda se ustvari zagadi mnogo vise otrovnim hemikalijama plus vise se energije trosi u procesu proizvodnje auta na baterije ,da ne pricam o transportu komponenata I baterija iz japana recimo.....Drugo na sta se te baterije pune? Na struju koja se proizvodi na razne nacine (ukljucujuci I ugalj I naftu I radioaktivnim....). Baterija nista ne resava u globalu....Staviti baterije u auto ne reseva problem zagadjenja I svetski problem nestanka goriva (jer baterije treba puniti. strija se uglavnom dobija ....)....naprotiv. Ali Ameri bi da svet ubede I uvale svima glupost ovu jer su zaplenili mnogo litiuma I nikla u ratovima...pa bi malo da prave baterije svima ili bar da budu snabdevaci metala (litiuma i nikla) japancima I kinezima. Tecni vodoonik je resenje koje ne zagadjuje I postoje mali generatori na solarnu energiju koji ga odvajaju od H2O....Samo se vi palite na jos jednu losu ideju za covecanstvo (goru od GMO).

dovla ns

pre 10 godina

sve se brzo razvija osim baterija koje kaskaju već decenijama. pogledajte samo telefone. toliki napredak svakih godinu do dve a baterije i dalje jedva jedan dan normalne upotrebe izdrže. do sada je trebalo biti da jedan S4 ili One za te astronomske cene nude i bar nedelju dana upotrebe bez punjača.

dvabu

pre 10 godina

i neka je R8 ne treba da dobije brata na baterije vec R10 sa v12 motorom briga me za zagadjivanje prco su unistili ozonski omotac pa sad pokusavaju nesto da sprece kasno je no gurajte dalje barem se ta super auta malo voze..u budvu ima nekoliko R8 ja sam jednog momka pitao koliko trosi kaze 16-17 normalne vozlje a presao za 2godine 10 000 i sta ce taj da zagadi a tako ih vecina vozi po malo elekrticna auta treba da budu u klasi golfa a ostalima da se smanji emisija stetnih gasova i ceraj dok ima goriva..:))

Frodo

pre 10 godina

(Kobasica, 29. maj 2013 20:07)

Evo ga još jedan balkanski ekspert za američke zavere koji je provalio suštinu stvari: Ameri su zaplenili mnogo nikla i litijuma (od koga, od poznatih proizvođača nikla, Arapa i Avganistanaca?) koji sad hoće da silom tapnu u obliku baterija.

Vidim da bar toliko znaš da baterije treba puniti strujom, koja se dobija iz elektrana. Samo razmisli da li više zagađuje jedna velika elektrana iz čije struje se puni milion vozila ili tih istih milion vozila koja troše fosilna goriva? Kao inženjer, garantujem ti da je ovo drugo.

Problem električnih vozila su baterije, to svi znamo. Dok tehnologija baterija ne napreduje toliko da se po kilogramu baterije može uskladištiti približna količina energije koliko i po kilogramu benzina - ništa od električnih vozila. Kraj priče. Možda hibridi kao prelazno rešenje.

A o tečnom vodoniku znaš onoliko koliko si bežao sa časova hemije u osnovnoj školi. Da nisi, znao bi da je vodonik izuzetno ekspolzivan i da jošne znamo kako da ga bezbedno skladištimo, kao i da zasad NE POSTOJI tehnologija za dobijanje industrijskih količina vodonika po ekonomičnoj ceni, uporedivoj sa fosilnim gorivima. Ako je neko pronađe, aferim, možda će spasiti svet. Ali dotad, zaboravimo na vodonik.

A te tvoje solarne elektranice koje prerađuju vodonik iz vode prepusti omatorelim hipicima i drugim eko-zanesenjacima. (U kombinaciji s vetrenjačama, bilo bi čak i viška struje, kako si mogao da to zaboraviš?)

Mačak

pre 10 godina

Može biti i da je vodonik rješenje, ali nije ga lako ni skladištiti niti je siguran 100%. Ja podržavam auta na struju, jer se mora početi s nečim a energija će se sve više proizvoditi jer ionako raste potražnja. Bat će se postepeno razviti pod pritiskom potražnje. EV su vrlo jednostavna vozila bez održavanja. Još jedna prednost je što možete da uzmete bilo koje auto i konvertujete ga u EV. Kako je to samo cool. Kompletan javni prevoz bi trebao biti na kompresovani vazduh (progooglajte). Šta će nam kola u grad?

Joker

pre 10 godina

@Kobasica Svaka ti čast, objasnio si suštinu. Vozila na električni pogon samo prividno rešavaju problem izduvnih gasova, tj. problem prebacuju na drugu stranu - elektrodistributerima. Druga stvar: baterije teško podnose zimu, glomazne su i kratkog veka. Posle par godina mora da se menja ceo set koji nije nimalo jeftin. Samo bih da se nadovežem: pored tečnog vodonika, postoji i biodizel koji može da se proizvodi iznova i iznova. I mislim da je trenutno budućnost u hibridima. Sad će proizvođači da ubacuju sve slabije klasične motore, a sve jače elektromotore. A skoro sam čitao u nemačkoj štampi o tzv. Karbazolu. Nisam baš najbolje razumeo do detalja, ali reč je o tečnom gorivu koje može u sebi da nosi određenu količinu struje i da samim tim pokreće elektroauto. ideja je da kad se ta struja istroši, na stranici istočiš gorivo bez struje, a vozilo dopuniš gorivom sa strujom...

Dejan L

pre 10 godina

Šta se desi kada baterija u udesu iscuri? Takvo zagadjenje i isparenja mogu da istope i sam čelik, a putnici, a šta sa kiselinama koje se raspu po asfaltu pa drugi auto gumama pregazi to?
Drugo, struja se dobija još uvek sagorevanjem fosilnih goriva.
Treće, takve velike baterije koštaju i po 2.000€ i imaju radni vek od 1.000 punjenja, zamena baterije nakon 3 godine prevazilazi cenu 4 velika sevisa.
Četvrto, ostaneš na putu bez struje, ko će da ti da svoju kućnu utičnicu da puniš?
Peto, šta ako ti se baterije potroše u nekoj zabiti?
Mogu samo da sanjaju solarni krov, haubu i prtljažnik, da bi posle 3h napunili bateriju toliko da mogu da sklone auto u kraj sa samog kolovoza

Bojan

pre 10 godina

A skoro sam čitao u nemačkoj štampi o tzv. Karbazolu. Nisam baš najbolje razumeo do detalja, ali reč je o tečnom gorivu koje može u sebi da nosi određenu količinu struje i da samim tim pokreće elektroauto. ideja je da kad se ta struja istroši, na stranici istočiš gorivo bez struje, a vozilo dopuniš gorivom sa strujom...
(Joker, 30. maj 2013 01:17)

Ne sadrzi struju, vec lako moze da veze vodonik za sebe (i da ga se oslobodi), sto moze biti iskorisceno za jednostavno skladistenje vodonika (sto je ogroman problem trenutno). Vodonik se posle moze koristiti za sagorevanje (klasican SUS), ili u gorivnim celijama (elektromotor).

Sasha

pre 10 godina

Nije korektno razmišljanje "elektroautomobili nisu čisti jer se za njihovu struju troši ugalj". Auto je čist, a struju koju troši mogu proizvesti i vetar, solarna elektrana i slično. Bitno je da se smanji broj izvora zagađenja ako zbog ničeg drugog onda da bi smo u gradovima (a preko 90% ljudi danas živi u gradovima) disali zdraviji vazduh. Baterije koje se koriste danas imaju do 95% mogućnost reciklaže, to je dosta bitan faktor. I nemojte da kritikujete elektropogon kada se niko ne zapita šta se dešava sa pneumaticima nakon što se istroše?

Elektroautomobili jesu budućnost, možda je trenutno neophodna kombinacija sa malim ultraekonomičnim benzinskim/TNG motorom (Chevy Volt koncept za budućnost) kada e neophodno grejanje i povećanje autonomije. Ali ono što sam siguran, lično nikad ne bih sebe maltretirao da bez višesatnog odmora prelazim 500+ kilometara - na standarnom ograničenju od 120 to je preko 4 sati vožnje. Zapitajte se koliko puta uopšte godišnje sednete u auto i vozite 300+ kilometara? Kada je potrebno preći velike razdaljine za kratko vreme naravno da treba koristiti avion.
Verujem da je protivnicima prvih automobila bitan argument bio "a gde naftu da nadjem, ja konjem mogu bez problema da putujem danima, samo mu dam vode i pustim ga da pase".

pusti snovi

pre 10 godina

@Dejan L

Litijum-jonske baterije su izuzetno reaktivne i u ekstremnim slucajevima mogu da jednostavno eksplodiraju.
Primer:
http://www.youtube.com/watch?v=SMy2_qNO2Y0
Retko se desava, ali bilo je slucajeva da su baterije u mobilnom telefonu (potpuno ista tehnologija) eksplodirale i pritom je doslo do ozbiljnih povreda.
Mogu da zamislim sta bi se tek desilo sa autom i putnicima u njemu gde je baterija ogromnih gabarita.
Dok god se ne pronadju bolje tehnologije (sto je izuzetno tesko), elektricni automobil koji ce ozbiljno moci da konkurise klasicnom ce ostati samo san.
Nisu Nemci ludi.

Joca 011

pre 10 godina

Sve dok se ne izmisle znatno efikasnije baterije, teško će ići sa zamenom vozila sa SUS motorima, vozilima sa elektro pogonom. Zbog cene, male autonomije, težine, gabarita, ograničenog životnog veka...
Osim,
ako ne zaživi zamenjivost praznih sa punim baterijama, na usputnim benzinsko-dizel-električnim pumpama, kako, razumeo sam, je već počelo da se radi u Americi.
.

Mačak

pre 10 godina

Čitam samo koliko vas je napisalo da dok god se ne izmisle bolje baterije... zagađuje se u procesu proizvodnje... svi isto, kao papagaji :). Pa šta mislite koliko se proizvoda izmislilo odjednom? Za sve treba vrijeme, odnosno evolucija.

Kobasica

pre 10 godina

Sto se palite toliko na "novu tehnologiju" I ime kompanije Tesla. Prilikom proizvodnje takvog auta i baterije narocito priroda se ustvari zagadi mnogo vise otrovnim hemikalijama plus vise se energije trosi u procesu proizvodnje auta na baterije ,da ne pricam o transportu komponenata I baterija iz japana recimo.....Drugo na sta se te baterije pune? Na struju koja se proizvodi na razne nacine (ukljucujuci I ugalj I naftu I radioaktivnim....). Baterija nista ne resava u globalu....Staviti baterije u auto ne reseva problem zagadjenja I svetski problem nestanka goriva (jer baterije treba puniti. strija se uglavnom dobija ....)....naprotiv. Ali Ameri bi da svet ubede I uvale svima glupost ovu jer su zaplenili mnogo litiuma I nikla u ratovima...pa bi malo da prave baterije svima ili bar da budu snabdevaci metala (litiuma i nikla) japancima I kinezima. Tecni vodoonik je resenje koje ne zagadjuje I postoje mali generatori na solarnu energiju koji ga odvajaju od H2O....Samo se vi palite na jos jednu losu ideju za covecanstvo (goru od GMO).

Igor

pre 10 godina

Koji god da je razlog dali su potpuno logicno objasnjenje. Cak i u slucaju tesle, 15h punjenja na uticnici koju trenutno retko koje domacinstvo ima za 200-250km voznje je GLUPO. 15h da punis auto, da bi jedva mogao iz Nisa da dobacis BG. A sta posle toga?
Elektricni automobili ce imati smisla samo kad se ispune 3 uslova:
1. da se napravi sistem punjenja do 100% koji traje znatno manje od 1h
2. da sa jednim punjenjem moze da predje minimum 500km, pozeljno bar 700km
3. ono najvaznije, da se struja za punjenje istog ne dobija sagorevanjem uglja nego iz cistih izvora.

dvabu

pre 10 godina

i neka je R8 ne treba da dobije brata na baterije vec R10 sa v12 motorom briga me za zagadjivanje prco su unistili ozonski omotac pa sad pokusavaju nesto da sprece kasno je no gurajte dalje barem se ta super auta malo voze..u budvu ima nekoliko R8 ja sam jednog momka pitao koliko trosi kaze 16-17 normalne vozlje a presao za 2godine 10 000 i sta ce taj da zagadi a tako ih vecina vozi po malo elekrticna auta treba da budu u klasi golfa a ostalima da se smanji emisija stetnih gasova i ceraj dok ima goriva..:))

Dragan Miladinovic

pre 10 godina

Propali pokušaj pariranja Tesli. Naravno, za 3 godine Tesla će imati dosta konkurenata, ali će do tada zauzeti važno mesto na američkom tržištu zahvaljujući popularnosti među bogatim.
Sve me ovo podseća na situaciju kada je Apple izbacio iphone i dugo nije imao nikakvu konkurenciju. Na kraju će to imati sigurno makar jednu dobru posledicu - električni automobili više neće biti retkost.

alfista

pre 10 godina

Treba i znanja da se napravi ovakav automobil.Koju tehnologiju baterija koristi Tesla,pa imaju proizvod?Nemci su maheri u manipulaciji-kao sto su ljagali hidro-pneumatsko vesanje u citroenu,pa ga preuzeli za svoja vozila,pa sve do zakretanja farova u krivini,koje je isto patent citroena...primera je dosta.Isto tako ce preuzeti i ovu tehnologiju pod firmom DESILA SE REVOLUCIJA BATERIJA.

Sasha

pre 10 godina

Nije korektno razmišljanje "elektroautomobili nisu čisti jer se za njihovu struju troši ugalj". Auto je čist, a struju koju troši mogu proizvesti i vetar, solarna elektrana i slično. Bitno je da se smanji broj izvora zagađenja ako zbog ničeg drugog onda da bi smo u gradovima (a preko 90% ljudi danas živi u gradovima) disali zdraviji vazduh. Baterije koje se koriste danas imaju do 95% mogućnost reciklaže, to je dosta bitan faktor. I nemojte da kritikujete elektropogon kada se niko ne zapita šta se dešava sa pneumaticima nakon što se istroše?

Elektroautomobili jesu budućnost, možda je trenutno neophodna kombinacija sa malim ultraekonomičnim benzinskim/TNG motorom (Chevy Volt koncept za budućnost) kada e neophodno grejanje i povećanje autonomije. Ali ono što sam siguran, lično nikad ne bih sebe maltretirao da bez višesatnog odmora prelazim 500+ kilometara - na standarnom ograničenju od 120 to je preko 4 sati vožnje. Zapitajte se koliko puta uopšte godišnje sednete u auto i vozite 300+ kilometara? Kada je potrebno preći velike razdaljine za kratko vreme naravno da treba koristiti avion.
Verujem da je protivnicima prvih automobila bitan argument bio "a gde naftu da nadjem, ja konjem mogu bez problema da putujem danima, samo mu dam vode i pustim ga da pase".

Joker

pre 10 godina

@Kobasica Svaka ti čast, objasnio si suštinu. Vozila na električni pogon samo prividno rešavaju problem izduvnih gasova, tj. problem prebacuju na drugu stranu - elektrodistributerima. Druga stvar: baterije teško podnose zimu, glomazne su i kratkog veka. Posle par godina mora da se menja ceo set koji nije nimalo jeftin. Samo bih da se nadovežem: pored tečnog vodonika, postoji i biodizel koji može da se proizvodi iznova i iznova. I mislim da je trenutno budućnost u hibridima. Sad će proizvođači da ubacuju sve slabije klasične motore, a sve jače elektromotore. A skoro sam čitao u nemačkoj štampi o tzv. Karbazolu. Nisam baš najbolje razumeo do detalja, ali reč je o tečnom gorivu koje može u sebi da nosi određenu količinu struje i da samim tim pokreće elektroauto. ideja je da kad se ta struja istroši, na stranici istočiš gorivo bez struje, a vozilo dopuniš gorivom sa strujom...

indijanac

pre 10 godina

James May je pre dve ili tri sezone Top Gear-a radio reportazu o Hondinom modelu koj kao gorivo koristi neku vrstu visokokompresovanog vodonika, pri cemu je objasnio da elektroautomobili na baterije nikada nece imati pravu buducnost. Vodonik je najrasprostranjeniji element u univerzumu, ne moze ga nestati, cena u kompresovanom obliku je priblizna trenutnoj ceni benzina, puni se na stanicama kao i sada, a produkt sagorevanja je vodena para. No, dok je jakog naftnog lobija, tehnologija ce se tesko probiti, ali je upravo ona buducnost.

Mačak

pre 10 godina

Može biti i da je vodonik rješenje, ali nije ga lako ni skladištiti niti je siguran 100%. Ja podržavam auta na struju, jer se mora početi s nečim a energija će se sve više proizvoditi jer ionako raste potražnja. Bat će se postepeno razviti pod pritiskom potražnje. EV su vrlo jednostavna vozila bez održavanja. Još jedna prednost je što možete da uzmete bilo koje auto i konvertujete ga u EV. Kako je to samo cool. Kompletan javni prevoz bi trebao biti na kompresovani vazduh (progooglajte). Šta će nam kola u grad?

Dejan L

pre 10 godina

Šta se desi kada baterija u udesu iscuri? Takvo zagadjenje i isparenja mogu da istope i sam čelik, a putnici, a šta sa kiselinama koje se raspu po asfaltu pa drugi auto gumama pregazi to?
Drugo, struja se dobija još uvek sagorevanjem fosilnih goriva.
Treće, takve velike baterije koštaju i po 2.000€ i imaju radni vek od 1.000 punjenja, zamena baterije nakon 3 godine prevazilazi cenu 4 velika sevisa.
Četvrto, ostaneš na putu bez struje, ko će da ti da svoju kućnu utičnicu da puniš?
Peto, šta ako ti se baterije potroše u nekoj zabiti?
Mogu samo da sanjaju solarni krov, haubu i prtljažnik, da bi posle 3h napunili bateriju toliko da mogu da sklone auto u kraj sa samog kolovoza

pusti snovi

pre 10 godina

@Dejan L

Litijum-jonske baterije su izuzetno reaktivne i u ekstremnim slucajevima mogu da jednostavno eksplodiraju.
Primer:
http://www.youtube.com/watch?v=SMy2_qNO2Y0
Retko se desava, ali bilo je slucajeva da su baterije u mobilnom telefonu (potpuno ista tehnologija) eksplodirale i pritom je doslo do ozbiljnih povreda.
Mogu da zamislim sta bi se tek desilo sa autom i putnicima u njemu gde je baterija ogromnih gabarita.
Dok god se ne pronadju bolje tehnologije (sto je izuzetno tesko), elektricni automobil koji ce ozbiljno moci da konkurise klasicnom ce ostati samo san.
Nisu Nemci ludi.

dovla ns

pre 10 godina

sve se brzo razvija osim baterija koje kaskaju već decenijama. pogledajte samo telefone. toliki napredak svakih godinu do dve a baterije i dalje jedva jedan dan normalne upotrebe izdrže. do sada je trebalo biti da jedan S4 ili One za te astronomske cene nude i bar nedelju dana upotrebe bez punjača.

Frodo

pre 10 godina

(Kobasica, 29. maj 2013 20:07)

Evo ga još jedan balkanski ekspert za američke zavere koji je provalio suštinu stvari: Ameri su zaplenili mnogo nikla i litijuma (od koga, od poznatih proizvođača nikla, Arapa i Avganistanaca?) koji sad hoće da silom tapnu u obliku baterija.

Vidim da bar toliko znaš da baterije treba puniti strujom, koja se dobija iz elektrana. Samo razmisli da li više zagađuje jedna velika elektrana iz čije struje se puni milion vozila ili tih istih milion vozila koja troše fosilna goriva? Kao inženjer, garantujem ti da je ovo drugo.

Problem električnih vozila su baterije, to svi znamo. Dok tehnologija baterija ne napreduje toliko da se po kilogramu baterije može uskladištiti približna količina energije koliko i po kilogramu benzina - ništa od električnih vozila. Kraj priče. Možda hibridi kao prelazno rešenje.

A o tečnom vodoniku znaš onoliko koliko si bežao sa časova hemije u osnovnoj školi. Da nisi, znao bi da je vodonik izuzetno ekspolzivan i da jošne znamo kako da ga bezbedno skladištimo, kao i da zasad NE POSTOJI tehnologija za dobijanje industrijskih količina vodonika po ekonomičnoj ceni, uporedivoj sa fosilnim gorivima. Ako je neko pronađe, aferim, možda će spasiti svet. Ali dotad, zaboravimo na vodonik.

A te tvoje solarne elektranice koje prerađuju vodonik iz vode prepusti omatorelim hipicima i drugim eko-zanesenjacima. (U kombinaciji s vetrenjačama, bilo bi čak i viška struje, kako si mogao da to zaboraviš?)

Joca 011

pre 10 godina

Sve dok se ne izmisle znatno efikasnije baterije, teško će ići sa zamenom vozila sa SUS motorima, vozilima sa elektro pogonom. Zbog cene, male autonomije, težine, gabarita, ograničenog životnog veka...
Osim,
ako ne zaživi zamenjivost praznih sa punim baterijama, na usputnim benzinsko-dizel-električnim pumpama, kako, razumeo sam, je već počelo da se radi u Americi.
.

Bojan

pre 10 godina

A skoro sam čitao u nemačkoj štampi o tzv. Karbazolu. Nisam baš najbolje razumeo do detalja, ali reč je o tečnom gorivu koje može u sebi da nosi određenu količinu struje i da samim tim pokreće elektroauto. ideja je da kad se ta struja istroši, na stranici istočiš gorivo bez struje, a vozilo dopuniš gorivom sa strujom...
(Joker, 30. maj 2013 01:17)

Ne sadrzi struju, vec lako moze da veze vodonik za sebe (i da ga se oslobodi), sto moze biti iskorisceno za jednostavno skladistenje vodonika (sto je ogroman problem trenutno). Vodonik se posle moze koristiti za sagorevanje (klasican SUS), ili u gorivnim celijama (elektromotor).

Mačak

pre 10 godina

Čitam samo koliko vas je napisalo da dok god se ne izmisle bolje baterije... zagađuje se u procesu proizvodnje... svi isto, kao papagaji :). Pa šta mislite koliko se proizvoda izmislilo odjednom? Za sve treba vrijeme, odnosno evolucija.