Utorak, 28.05.2013.

22:25

Ni albanski predsednik neće u Ohrid

Albanski predsednik Bujar Nišani otkazao je učešće na Samitu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, koji treba da bude održan u Ohridu 1. i 2. juna.

Izvor: Tanjug

Ni albanski predsednik neæe u Ohrid IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

dzaba tebi i osnovna

pre 10 godina

@bardhyl shqiptari
Ma kako "zanimljivo" bilo diskutovati sa ogranicenim albanskim sovinistom opste prakse kome jos nije jasno da nije u 19. veku, ali podaci o broju stanovnika Albanije, Kosova, Makedonije su bazirani na ZVANICNOM POPISU. Razumes. ZVANICNOM POPISU a ne na lupetanjima i fantaziranjima dokonih albanskih mitomana. U Albaniji zivi i nekoliko stotina hiljada pripadnika drugih naroda te je nejasno zasto ih brojis kao Albance, na Kosovu je isto bio popis, u Makedoniji takodje... Sve su to zvanicne brojke. Te je svaka dalja diskusija nepotrebna.

bardhyl shqiptari

pre 10 godina

(prvo osnovna pa onda komentarisanje, 29. maj 2013 11:21)
Muči tebe Kosovo, muči! I treba da te muči. Znaš kako kaže ona kletva: „Dao Bog da imao pa nemao!“ Eto, to se tebi desilo. Povijest teritorija koje se danas naziva „Kosovo“ nije počelo sa srpskim imenom „Kosovo“ pa neće s njim ni završiti. Da, slažem se da je smešno da se država zove Kosovo i zato se nemoj brinuti, neće se još dugo tako zvati. Čim se još malo stabilizira i uđe u EU, parlament će doneti odliku o ispravku imena, može npr. biti Dardania i onda ćeš ti biti istinski sretan i neće ti više biti smešno kao sada, zar ne? A što se brojeva tiče, nas Albanaca u Albaniji ima cca 3.000.000, na Kosovu nas sada ima oko 1.500.000 s time da je u zadnjih 13 godina (privremeno) emigriralo dobrih 500.000-600.000, a u Makedoniji što god pričali Makedonci ima nas barem 700.000-800.000 a sve ostalo do 2 miliona nisu samo Makedonci. A što se tiče što će biti kada prijatelji Amerikanci odu, može biti svašta: može biti da opet izađe one najljepše od vas i opet navalite na Kosovo kao i 1912. i 1999. sve sterate, zapalite, silujete, opljačkate a može biti da se user.te u gaće kad vam Amerikanci zaprijete i ostanete doma kao kada ste potpisali kapitulaciju u Kumanovu. Ove tvoje prijetnje samo potvrđuju da si hrabar protiv slabijih a poslušan protiv jačih. I za kraj, nismo mi vama ništa dužni, kao ni Slovenci, Hrvati, Bosanci nego je teritorij došao svojim pravim vlasnicima. I naravno, nemoj zaboraviti prvo upisati vrtić.

b.sh.

pre 10 godina

Sasvim logican potez albanskog predsednika, ali ne mogu da razumem zasto ce tom samitu prisustvovati zamenica albanskog ministra inostranih poslova, ako ga sam ministar bojotuje?
(Nijazi Kuqi, 29. maj 2013 10:51)
O Nijazi, prijatelju budi blizu a neprijatelju još bliže, da znaš što ti sprema ... :-)

Beks

pre 10 godina

To da Albanski predsjednik ne ide na samit vec su stare vijesti jer u medjuvremenu samitu nece prisustvovati niti Hrvatska ,Bugarska ,Grcka pa onda europski komesar za prosirenje g.Stefan Fule itd itd .
Izgleda da ce na kraju biti samo bratski samit Srbije i Makedonije .
To je pravi bumerang . poz

david

pre 10 godina

Emil_MKD@
Treba da razmislite malo trezenije. Vise od 70% vase teritorije ograniceva se sa albanskom stanovnistvom, a unutra imate albanski faktor sa oko 30% stanovnistva! Maknite se nacionalizma. Na kraju krajeva vi ste jedna mala nacija, kap vode i okeanu da biste mogli natewrati inat sa komsijama!

nenad

pre 10 godina

@albanac
Em ti je računica netačna, em si garant neki klinac koji sedi za računarom i išao bi u rat (tj. slao bi druge da idu u rat verovatno). Ako nameravate u sledećih 20 godina da razmišljate ovako u većini, ima da prođete gore nego ceo balkan devedesetih.

prvo osnovna pa onda komentarisanje

pre 10 godina

@albanac

Znas, ako je nesto vestacka tvorevina onda je to "republjik kosova" koju cak ni Amerikanci ne uspevaju da legalizuju i to vec petu godinu - pa cak ni svoj naziv nemate za tu "drzavu" nego koristite srpski naziv Kosovo a sebe "kosovarima". Smesno zar ne? A sto se tice matematike, ni to vam izgleda nije jaca strana. U Albaniji vas ima 2.6 miliona, na Kosovu manje od 1.6 miliona i u Makedoniji vas ima oko 500.000. Sve to okupno 4.7 miliona. To su brojke bazirane na zvanicnim popisima a ne na velikoalbanskoj mitologiji. Kakvih 7 miliona, kakvi bakraci, kakve pretnje. Pamet u glavu i razmislite sta ce biti kada odu Amerikanci a vi okruzeni "prijateljima" kojima ste dosta toga duzni.

bbc

pre 10 godina

Ma nasi malo drame cisto da probaju da izboksuju da se Kosovo tamo pojavi sa fus notom!!! Jer verovatno Kosovo je imalo zahtev da bude predstavljeno kao samostalna drzava Kosovo!! Nek stave lepo fus notu ko vrata pa nek ucestvuju gde oce!!!

Konstantinos Veliki

pre 10 godina

Srbija opet gura prst u oko medunarodnoj zajednici i EU bas kad tu istu moli i preklinje da joj da datum! Ima li ovdje logike?

Nijazi Kuqi

pre 10 godina

Sasvim logican potez albanskog predsednika, ali ne mogu da razumem zasto ce tom samitu prisustvovati zamenica albanskog ministra inostranih poslova, ako ga sam ministar bojotuje?

baka

pre 10 godina

Sto se lozite? Nece ih niko molit. Prateci dosadasnji rad ovih na vlasti pretpostavljam da znaju sta cine. Nije ovaj veto ulozio Ilic ili Mrkonjic koji ne znaju ko im glavu nosi, za ovo su dali "amin" i Vucic i Dacic zato vjerujem da nije nista kontra sporazumu. A i ovo nisu nikakve EU integracije vec samit jugo-istocnih zemalja. Opusteno...ne vjerujte svemu sto procitate

novica952

pre 10 godina

Ovo se komplikuje i preti da poništi sve napore Srbije da sa prištinom na neki način postigne dogovor oko primene Briselskog sporazuma.Tačno je da tačkom 14 predviđeno da jedna strana drugoj ne koči pristupanje međunardonim organizacijama ali pitanje dali se to može podvesti pod ovaj slučaj. Priština je ovo ozbiljno shvatila a da su stvari izmakle kontroli pokazuje i albanska strana jer je Tirana otkazala učešće na samitu verovatno nezadovoljna što nema predstavnika iz prištine.isto tako EU čitavu ovu zavrzlamu može sasvim pogrešno da protumači jer je i ona bila zainteresovana da se gospođa Jagijaga pojavi u Ogridu.Šta će nam na osnovu ovoga spremiti priština videćemo za koji dan kad dođe na red primena plana implementacije a mislim da to sa strane prištine neće proći nesakcionisano.

Glasinačko polje

pre 10 godina

Srbija nije uslovljavala ko će prisustvovati na smitu u Ohridu i ne bi trebalo dovoditi Srbiju u vezi izostavljanja Kosova sa tog samita. Što se tiče Albanije , poznato je da su oni pristrasni kada je u pitanju Kosovo i nije iznaneđenje što su otkazali učešće na samitu.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

"Jahjaga nije pozvana da učestvuje na ovom događaju, a to je suprotno duhu saradnje i dijaloga u regionu, koji olakšava opredeljenje za evropsku integraciju"

Um...Gos'n Busar...Srbija nije potpisala nikakav "duh", a nije bo'me ni utvaru, ni avet. Srbija je potpisala dokument sa jasno definisanim zakonskim sadrzajem (naravno, svi mi razumemo da Albancima pojam zakonske obaveze nije bas najjasniji). Gde u tom papiru Srbija tvrdi da ce da prizna Albansku iredentisticku tvorevinu na svojoj teritoriji, niko zivi nema pojma. Osim, naravno, vas.

"Duh Saradnje" primenjuje se na evropsku put Kosova i njegove matice zemlje (Srbije) i na zajednicki zivot u miru na Kosovu. A to sto vi ne mozete da dobijete mesto za stolom za odrasle, nego vam je data igracka i poslati ste u cosak da se igrate...kad porastete i razmislite, kas'ce Vam se samo.

nadasve zabrinuti komsija

pre 10 godina

Nazalost,nema mnogo mesta za infantilne poteze ovde,shvatite.Cuj Albanija ce izostati.Verujem da ce se svi potresti.Kakvo nakaradno,otvoreno lobiranje za Kosovo.Nisam nikada gotivio ovu ekipu Vucic-Dacic-Nikolic,ali gospoda su nauchila igru,i rade po pravilima.Prema tome,uozbiljite se,nismo deca.Voleti se necemo,to je svima jasno.Zasluzite nashe poshtovanje makar prividnom doevropeizacijom,koju tako mnogo pokazujete u medijima,bar deklarativno.Ovo je u najmanju ruku,smesno...

anti-climax

pre 10 godina

Neozbiljni su! Statut organizacije se jednostavno poštuje, pa je samim tim ovaj potez Albanije neshvatljiv. Bilo bi razumno da se zatraži da se Statut izmeni, a ne da se traži njegovo kršenje, pa makar došlo i od predstavnika EU u Srbiji. Evropa koja krši ovakve principe nije Evropa dostojna našeg i spostvenog divljenja. Tužno je.

albanac

pre 10 godina

makedonija je vestacka tvorevina nece dugo da postoji, asto se tice srbiji sada smo jednaki, 7miliuna srba sa 7miliuna albanaca , pamet u glavi srbijo.

lo

pre 10 godina

I onako nigde nisu dobro dosli. Planiraju svim zemljama sa kojim se granice da otmu deo teritorije.
Ne verujem da je nekome u okruzenju stalo da saradjuje sa njima, nego nas teraju velike sile.

Bob Rock

pre 10 godina

Recite nam nesto sto nismo znali. Pa odavno je poznato da Velika Albanija ne ume da saradjuje ni sa kim i da nema niti jednu drzavu u svom susedstvu sa kojom nema goruci sukob i na ciju teritoriju ne pretenduje.
(besna glista, 28. maj 2013 22:45)

Dok je Srbija s druge strane izvor mira i stabilnosti u regionu i na svojim granicama nema pogranicnu policiju vec napupele tinejdzerke koje onima koji ulaze u zemlju dele jorgovane...

bashkim shqiperija

pre 10 godina

Emil Makedonski ako mi Allbanci hocemo da nema FYROM to i nema da ga ima.budite sigurni.da bez nama nemate ballkan,mi jos 10 godina.bicemo reshavacki faktor un nasoj Ilirsku teritoriju.

Emil_MKD

pre 10 godina

Нема да можам да заспијам вечерва заради недоаѓањето на претседателот на Албанија :)

besna glista

pre 10 godina

Recite nam nesto sto nismo znali. Pa odavno je poznato da Velika Albanija ne ume da saradjuje ni sa kim i da nema niti jednu drzavu u svom susedstvu sa kojom nema goruci sukob i na ciju teritoriju ne pretenduje.

Emil_MKD

pre 10 godina

Нема да можам да заспијам вечерва заради недоаѓањето на претседателот на Албанија :)

besna glista

pre 10 godina

Recite nam nesto sto nismo znali. Pa odavno je poznato da Velika Albanija ne ume da saradjuje ni sa kim i da nema niti jednu drzavu u svom susedstvu sa kojom nema goruci sukob i na ciju teritoriju ne pretenduje.

albanac

pre 10 godina

makedonija je vestacka tvorevina nece dugo da postoji, asto se tice srbiji sada smo jednaki, 7miliuna srba sa 7miliuna albanaca , pamet u glavi srbijo.

bashkim shqiperija

pre 10 godina

Emil Makedonski ako mi Allbanci hocemo da nema FYROM to i nema da ga ima.budite sigurni.da bez nama nemate ballkan,mi jos 10 godina.bicemo reshavacki faktor un nasoj Ilirsku teritoriju.

lo

pre 10 godina

I onako nigde nisu dobro dosli. Planiraju svim zemljama sa kojim se granice da otmu deo teritorije.
Ne verujem da je nekome u okruzenju stalo da saradjuje sa njima, nego nas teraju velike sile.

Bob Rock

pre 10 godina

Recite nam nesto sto nismo znali. Pa odavno je poznato da Velika Albanija ne ume da saradjuje ni sa kim i da nema niti jednu drzavu u svom susedstvu sa kojom nema goruci sukob i na ciju teritoriju ne pretenduje.
(besna glista, 28. maj 2013 22:45)

Dok je Srbija s druge strane izvor mira i stabilnosti u regionu i na svojim granicama nema pogranicnu policiju vec napupele tinejdzerke koje onima koji ulaze u zemlju dele jorgovane...

anti-climax

pre 10 godina

Neozbiljni su! Statut organizacije se jednostavno poštuje, pa je samim tim ovaj potez Albanije neshvatljiv. Bilo bi razumno da se zatraži da se Statut izmeni, a ne da se traži njegovo kršenje, pa makar došlo i od predstavnika EU u Srbiji. Evropa koja krši ovakve principe nije Evropa dostojna našeg i spostvenog divljenja. Tužno je.

Konstantinos Veliki

pre 10 godina

Srbija opet gura prst u oko medunarodnoj zajednici i EU bas kad tu istu moli i preklinje da joj da datum! Ima li ovdje logike?

DEDA CVETKO

pre 10 godina

"Jahjaga nije pozvana da učestvuje na ovom događaju, a to je suprotno duhu saradnje i dijaloga u regionu, koji olakšava opredeljenje za evropsku integraciju"

Um...Gos'n Busar...Srbija nije potpisala nikakav "duh", a nije bo'me ni utvaru, ni avet. Srbija je potpisala dokument sa jasno definisanim zakonskim sadrzajem (naravno, svi mi razumemo da Albancima pojam zakonske obaveze nije bas najjasniji). Gde u tom papiru Srbija tvrdi da ce da prizna Albansku iredentisticku tvorevinu na svojoj teritoriji, niko zivi nema pojma. Osim, naravno, vas.

"Duh Saradnje" primenjuje se na evropsku put Kosova i njegove matice zemlje (Srbije) i na zajednicki zivot u miru na Kosovu. A to sto vi ne mozete da dobijete mesto za stolom za odrasle, nego vam je data igracka i poslati ste u cosak da se igrate...kad porastete i razmislite, kas'ce Vam se samo.

prvo osnovna pa onda komentarisanje

pre 10 godina

@albanac

Znas, ako je nesto vestacka tvorevina onda je to "republjik kosova" koju cak ni Amerikanci ne uspevaju da legalizuju i to vec petu godinu - pa cak ni svoj naziv nemate za tu "drzavu" nego koristite srpski naziv Kosovo a sebe "kosovarima". Smesno zar ne? A sto se tice matematike, ni to vam izgleda nije jaca strana. U Albaniji vas ima 2.6 miliona, na Kosovu manje od 1.6 miliona i u Makedoniji vas ima oko 500.000. Sve to okupno 4.7 miliona. To su brojke bazirane na zvanicnim popisima a ne na velikoalbanskoj mitologiji. Kakvih 7 miliona, kakvi bakraci, kakve pretnje. Pamet u glavu i razmislite sta ce biti kada odu Amerikanci a vi okruzeni "prijateljima" kojima ste dosta toga duzni.

bardhyl shqiptari

pre 10 godina

(prvo osnovna pa onda komentarisanje, 29. maj 2013 11:21)
Muči tebe Kosovo, muči! I treba da te muči. Znaš kako kaže ona kletva: „Dao Bog da imao pa nemao!“ Eto, to se tebi desilo. Povijest teritorija koje se danas naziva „Kosovo“ nije počelo sa srpskim imenom „Kosovo“ pa neće s njim ni završiti. Da, slažem se da je smešno da se država zove Kosovo i zato se nemoj brinuti, neće se još dugo tako zvati. Čim se još malo stabilizira i uđe u EU, parlament će doneti odliku o ispravku imena, može npr. biti Dardania i onda ćeš ti biti istinski sretan i neće ti više biti smešno kao sada, zar ne? A što se brojeva tiče, nas Albanaca u Albaniji ima cca 3.000.000, na Kosovu nas sada ima oko 1.500.000 s time da je u zadnjih 13 godina (privremeno) emigriralo dobrih 500.000-600.000, a u Makedoniji što god pričali Makedonci ima nas barem 700.000-800.000 a sve ostalo do 2 miliona nisu samo Makedonci. A što se tiče što će biti kada prijatelji Amerikanci odu, može biti svašta: može biti da opet izađe one najljepše od vas i opet navalite na Kosovo kao i 1912. i 1999. sve sterate, zapalite, silujete, opljačkate a može biti da se user.te u gaće kad vam Amerikanci zaprijete i ostanete doma kao kada ste potpisali kapitulaciju u Kumanovu. Ove tvoje prijetnje samo potvrđuju da si hrabar protiv slabijih a poslušan protiv jačih. I za kraj, nismo mi vama ništa dužni, kao ni Slovenci, Hrvati, Bosanci nego je teritorij došao svojim pravim vlasnicima. I naravno, nemoj zaboraviti prvo upisati vrtić.

david

pre 10 godina

Emil_MKD@
Treba da razmislite malo trezenije. Vise od 70% vase teritorije ograniceva se sa albanskom stanovnistvom, a unutra imate albanski faktor sa oko 30% stanovnistva! Maknite se nacionalizma. Na kraju krajeva vi ste jedna mala nacija, kap vode i okeanu da biste mogli natewrati inat sa komsijama!

Nijazi Kuqi

pre 10 godina

Sasvim logican potez albanskog predsednika, ali ne mogu da razumem zasto ce tom samitu prisustvovati zamenica albanskog ministra inostranih poslova, ako ga sam ministar bojotuje?

Beks

pre 10 godina

To da Albanski predsjednik ne ide na samit vec su stare vijesti jer u medjuvremenu samitu nece prisustvovati niti Hrvatska ,Bugarska ,Grcka pa onda europski komesar za prosirenje g.Stefan Fule itd itd .
Izgleda da ce na kraju biti samo bratski samit Srbije i Makedonije .
To je pravi bumerang . poz

novica952

pre 10 godina

Ovo se komplikuje i preti da poništi sve napore Srbije da sa prištinom na neki način postigne dogovor oko primene Briselskog sporazuma.Tačno je da tačkom 14 predviđeno da jedna strana drugoj ne koči pristupanje međunardonim organizacijama ali pitanje dali se to može podvesti pod ovaj slučaj. Priština je ovo ozbiljno shvatila a da su stvari izmakle kontroli pokazuje i albanska strana jer je Tirana otkazala učešće na samitu verovatno nezadovoljna što nema predstavnika iz prištine.isto tako EU čitavu ovu zavrzlamu može sasvim pogrešno da protumači jer je i ona bila zainteresovana da se gospođa Jagijaga pojavi u Ogridu.Šta će nam na osnovu ovoga spremiti priština videćemo za koji dan kad dođe na red primena plana implementacije a mislim da to sa strane prištine neće proći nesakcionisano.

Glasinačko polje

pre 10 godina

Srbija nije uslovljavala ko će prisustvovati na smitu u Ohridu i ne bi trebalo dovoditi Srbiju u vezi izostavljanja Kosova sa tog samita. Što se tiče Albanije , poznato je da su oni pristrasni kada je u pitanju Kosovo i nije iznaneđenje što su otkazali učešće na samitu.

nadasve zabrinuti komsija

pre 10 godina

Nazalost,nema mnogo mesta za infantilne poteze ovde,shvatite.Cuj Albanija ce izostati.Verujem da ce se svi potresti.Kakvo nakaradno,otvoreno lobiranje za Kosovo.Nisam nikada gotivio ovu ekipu Vucic-Dacic-Nikolic,ali gospoda su nauchila igru,i rade po pravilima.Prema tome,uozbiljite se,nismo deca.Voleti se necemo,to je svima jasno.Zasluzite nashe poshtovanje makar prividnom doevropeizacijom,koju tako mnogo pokazujete u medijima,bar deklarativno.Ovo je u najmanju ruku,smesno...

baka

pre 10 godina

Sto se lozite? Nece ih niko molit. Prateci dosadasnji rad ovih na vlasti pretpostavljam da znaju sta cine. Nije ovaj veto ulozio Ilic ili Mrkonjic koji ne znaju ko im glavu nosi, za ovo su dali "amin" i Vucic i Dacic zato vjerujem da nije nista kontra sporazumu. A i ovo nisu nikakve EU integracije vec samit jugo-istocnih zemalja. Opusteno...ne vjerujte svemu sto procitate

nenad

pre 10 godina

@albanac
Em ti je računica netačna, em si garant neki klinac koji sedi za računarom i išao bi u rat (tj. slao bi druge da idu u rat verovatno). Ako nameravate u sledećih 20 godina da razmišljate ovako u većini, ima da prođete gore nego ceo balkan devedesetih.

bbc

pre 10 godina

Ma nasi malo drame cisto da probaju da izboksuju da se Kosovo tamo pojavi sa fus notom!!! Jer verovatno Kosovo je imalo zahtev da bude predstavljeno kao samostalna drzava Kosovo!! Nek stave lepo fus notu ko vrata pa nek ucestvuju gde oce!!!

b.sh.

pre 10 godina

Sasvim logican potez albanskog predsednika, ali ne mogu da razumem zasto ce tom samitu prisustvovati zamenica albanskog ministra inostranih poslova, ako ga sam ministar bojotuje?
(Nijazi Kuqi, 29. maj 2013 10:51)
O Nijazi, prijatelju budi blizu a neprijatelju još bliže, da znaš što ti sprema ... :-)

dzaba tebi i osnovna

pre 10 godina

@bardhyl shqiptari
Ma kako "zanimljivo" bilo diskutovati sa ogranicenim albanskim sovinistom opste prakse kome jos nije jasno da nije u 19. veku, ali podaci o broju stanovnika Albanije, Kosova, Makedonije su bazirani na ZVANICNOM POPISU. Razumes. ZVANICNOM POPISU a ne na lupetanjima i fantaziranjima dokonih albanskih mitomana. U Albaniji zivi i nekoliko stotina hiljada pripadnika drugih naroda te je nejasno zasto ih brojis kao Albance, na Kosovu je isto bio popis, u Makedoniji takodje... Sve su to zvanicne brojke. Te je svaka dalja diskusija nepotrebna.

bashkim shqiperija

pre 10 godina

Emil Makedonski ako mi Allbanci hocemo da nema FYROM to i nema da ga ima.budite sigurni.da bez nama nemate ballkan,mi jos 10 godina.bicemo reshavacki faktor un nasoj Ilirsku teritoriju.

albanac

pre 10 godina

makedonija je vestacka tvorevina nece dugo da postoji, asto se tice srbiji sada smo jednaki, 7miliuna srba sa 7miliuna albanaca , pamet u glavi srbijo.

besna glista

pre 10 godina

Recite nam nesto sto nismo znali. Pa odavno je poznato da Velika Albanija ne ume da saradjuje ni sa kim i da nema niti jednu drzavu u svom susedstvu sa kojom nema goruci sukob i na ciju teritoriju ne pretenduje.

Emil_MKD

pre 10 godina

Нема да можам да заспијам вечерва заради недоаѓањето на претседателот на Албанија :)

Bob Rock

pre 10 godina

Recite nam nesto sto nismo znali. Pa odavno je poznato da Velika Albanija ne ume da saradjuje ni sa kim i da nema niti jednu drzavu u svom susedstvu sa kojom nema goruci sukob i na ciju teritoriju ne pretenduje.
(besna glista, 28. maj 2013 22:45)

Dok je Srbija s druge strane izvor mira i stabilnosti u regionu i na svojim granicama nema pogranicnu policiju vec napupele tinejdzerke koje onima koji ulaze u zemlju dele jorgovane...

lo

pre 10 godina

I onako nigde nisu dobro dosli. Planiraju svim zemljama sa kojim se granice da otmu deo teritorije.
Ne verujem da je nekome u okruzenju stalo da saradjuje sa njima, nego nas teraju velike sile.

anti-climax

pre 10 godina

Neozbiljni su! Statut organizacije se jednostavno poštuje, pa je samim tim ovaj potez Albanije neshvatljiv. Bilo bi razumno da se zatraži da se Statut izmeni, a ne da se traži njegovo kršenje, pa makar došlo i od predstavnika EU u Srbiji. Evropa koja krši ovakve principe nije Evropa dostojna našeg i spostvenog divljenja. Tužno je.

Konstantinos Veliki

pre 10 godina

Srbija opet gura prst u oko medunarodnoj zajednici i EU bas kad tu istu moli i preklinje da joj da datum! Ima li ovdje logike?

prvo osnovna pa onda komentarisanje

pre 10 godina

@albanac

Znas, ako je nesto vestacka tvorevina onda je to "republjik kosova" koju cak ni Amerikanci ne uspevaju da legalizuju i to vec petu godinu - pa cak ni svoj naziv nemate za tu "drzavu" nego koristite srpski naziv Kosovo a sebe "kosovarima". Smesno zar ne? A sto se tice matematike, ni to vam izgleda nije jaca strana. U Albaniji vas ima 2.6 miliona, na Kosovu manje od 1.6 miliona i u Makedoniji vas ima oko 500.000. Sve to okupno 4.7 miliona. To su brojke bazirane na zvanicnim popisima a ne na velikoalbanskoj mitologiji. Kakvih 7 miliona, kakvi bakraci, kakve pretnje. Pamet u glavu i razmislite sta ce biti kada odu Amerikanci a vi okruzeni "prijateljima" kojima ste dosta toga duzni.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

"Jahjaga nije pozvana da učestvuje na ovom događaju, a to je suprotno duhu saradnje i dijaloga u regionu, koji olakšava opredeljenje za evropsku integraciju"

Um...Gos'n Busar...Srbija nije potpisala nikakav "duh", a nije bo'me ni utvaru, ni avet. Srbija je potpisala dokument sa jasno definisanim zakonskim sadrzajem (naravno, svi mi razumemo da Albancima pojam zakonske obaveze nije bas najjasniji). Gde u tom papiru Srbija tvrdi da ce da prizna Albansku iredentisticku tvorevinu na svojoj teritoriji, niko zivi nema pojma. Osim, naravno, vas.

"Duh Saradnje" primenjuje se na evropsku put Kosova i njegove matice zemlje (Srbije) i na zajednicki zivot u miru na Kosovu. A to sto vi ne mozete da dobijete mesto za stolom za odrasle, nego vam je data igracka i poslati ste u cosak da se igrate...kad porastete i razmislite, kas'ce Vam se samo.

bbc

pre 10 godina

Ma nasi malo drame cisto da probaju da izboksuju da se Kosovo tamo pojavi sa fus notom!!! Jer verovatno Kosovo je imalo zahtev da bude predstavljeno kao samostalna drzava Kosovo!! Nek stave lepo fus notu ko vrata pa nek ucestvuju gde oce!!!

baka

pre 10 godina

Sto se lozite? Nece ih niko molit. Prateci dosadasnji rad ovih na vlasti pretpostavljam da znaju sta cine. Nije ovaj veto ulozio Ilic ili Mrkonjic koji ne znaju ko im glavu nosi, za ovo su dali "amin" i Vucic i Dacic zato vjerujem da nije nista kontra sporazumu. A i ovo nisu nikakve EU integracije vec samit jugo-istocnih zemalja. Opusteno...ne vjerujte svemu sto procitate

nadasve zabrinuti komsija

pre 10 godina

Nazalost,nema mnogo mesta za infantilne poteze ovde,shvatite.Cuj Albanija ce izostati.Verujem da ce se svi potresti.Kakvo nakaradno,otvoreno lobiranje za Kosovo.Nisam nikada gotivio ovu ekipu Vucic-Dacic-Nikolic,ali gospoda su nauchila igru,i rade po pravilima.Prema tome,uozbiljite se,nismo deca.Voleti se necemo,to je svima jasno.Zasluzite nashe poshtovanje makar prividnom doevropeizacijom,koju tako mnogo pokazujete u medijima,bar deklarativno.Ovo je u najmanju ruku,smesno...

Glasinačko polje

pre 10 godina

Srbija nije uslovljavala ko će prisustvovati na smitu u Ohridu i ne bi trebalo dovoditi Srbiju u vezi izostavljanja Kosova sa tog samita. Što se tiče Albanije , poznato je da su oni pristrasni kada je u pitanju Kosovo i nije iznaneđenje što su otkazali učešće na samitu.

nenad

pre 10 godina

@albanac
Em ti je računica netačna, em si garant neki klinac koji sedi za računarom i išao bi u rat (tj. slao bi druge da idu u rat verovatno). Ako nameravate u sledećih 20 godina da razmišljate ovako u većini, ima da prođete gore nego ceo balkan devedesetih.

novica952

pre 10 godina

Ovo se komplikuje i preti da poništi sve napore Srbije da sa prištinom na neki način postigne dogovor oko primene Briselskog sporazuma.Tačno je da tačkom 14 predviđeno da jedna strana drugoj ne koči pristupanje međunardonim organizacijama ali pitanje dali se to može podvesti pod ovaj slučaj. Priština je ovo ozbiljno shvatila a da su stvari izmakle kontroli pokazuje i albanska strana jer je Tirana otkazala učešće na samitu verovatno nezadovoljna što nema predstavnika iz prištine.isto tako EU čitavu ovu zavrzlamu može sasvim pogrešno da protumači jer je i ona bila zainteresovana da se gospođa Jagijaga pojavi u Ogridu.Šta će nam na osnovu ovoga spremiti priština videćemo za koji dan kad dođe na red primena plana implementacije a mislim da to sa strane prištine neće proći nesakcionisano.

Nijazi Kuqi

pre 10 godina

Sasvim logican potez albanskog predsednika, ali ne mogu da razumem zasto ce tom samitu prisustvovati zamenica albanskog ministra inostranih poslova, ako ga sam ministar bojotuje?

dzaba tebi i osnovna

pre 10 godina

@bardhyl shqiptari
Ma kako "zanimljivo" bilo diskutovati sa ogranicenim albanskim sovinistom opste prakse kome jos nije jasno da nije u 19. veku, ali podaci o broju stanovnika Albanije, Kosova, Makedonije su bazirani na ZVANICNOM POPISU. Razumes. ZVANICNOM POPISU a ne na lupetanjima i fantaziranjima dokonih albanskih mitomana. U Albaniji zivi i nekoliko stotina hiljada pripadnika drugih naroda te je nejasno zasto ih brojis kao Albance, na Kosovu je isto bio popis, u Makedoniji takodje... Sve su to zvanicne brojke. Te je svaka dalja diskusija nepotrebna.

david

pre 10 godina

Emil_MKD@
Treba da razmislite malo trezenije. Vise od 70% vase teritorije ograniceva se sa albanskom stanovnistvom, a unutra imate albanski faktor sa oko 30% stanovnistva! Maknite se nacionalizma. Na kraju krajeva vi ste jedna mala nacija, kap vode i okeanu da biste mogli natewrati inat sa komsijama!

bardhyl shqiptari

pre 10 godina

(prvo osnovna pa onda komentarisanje, 29. maj 2013 11:21)
Muči tebe Kosovo, muči! I treba da te muči. Znaš kako kaže ona kletva: „Dao Bog da imao pa nemao!“ Eto, to se tebi desilo. Povijest teritorija koje se danas naziva „Kosovo“ nije počelo sa srpskim imenom „Kosovo“ pa neće s njim ni završiti. Da, slažem se da je smešno da se država zove Kosovo i zato se nemoj brinuti, neće se još dugo tako zvati. Čim se još malo stabilizira i uđe u EU, parlament će doneti odliku o ispravku imena, može npr. biti Dardania i onda ćeš ti biti istinski sretan i neće ti više biti smešno kao sada, zar ne? A što se brojeva tiče, nas Albanaca u Albaniji ima cca 3.000.000, na Kosovu nas sada ima oko 1.500.000 s time da je u zadnjih 13 godina (privremeno) emigriralo dobrih 500.000-600.000, a u Makedoniji što god pričali Makedonci ima nas barem 700.000-800.000 a sve ostalo do 2 miliona nisu samo Makedonci. A što se tiče što će biti kada prijatelji Amerikanci odu, može biti svašta: može biti da opet izađe one najljepše od vas i opet navalite na Kosovo kao i 1912. i 1999. sve sterate, zapalite, silujete, opljačkate a može biti da se user.te u gaće kad vam Amerikanci zaprijete i ostanete doma kao kada ste potpisali kapitulaciju u Kumanovu. Ove tvoje prijetnje samo potvrđuju da si hrabar protiv slabijih a poslušan protiv jačih. I za kraj, nismo mi vama ništa dužni, kao ni Slovenci, Hrvati, Bosanci nego je teritorij došao svojim pravim vlasnicima. I naravno, nemoj zaboraviti prvo upisati vrtić.

Beks

pre 10 godina

To da Albanski predsjednik ne ide na samit vec su stare vijesti jer u medjuvremenu samitu nece prisustvovati niti Hrvatska ,Bugarska ,Grcka pa onda europski komesar za prosirenje g.Stefan Fule itd itd .
Izgleda da ce na kraju biti samo bratski samit Srbije i Makedonije .
To je pravi bumerang . poz

b.sh.

pre 10 godina

Sasvim logican potez albanskog predsednika, ali ne mogu da razumem zasto ce tom samitu prisustvovati zamenica albanskog ministra inostranih poslova, ako ga sam ministar bojotuje?
(Nijazi Kuqi, 29. maj 2013 10:51)
O Nijazi, prijatelju budi blizu a neprijatelju još bliže, da znaš što ti sprema ... :-)