Subota, 25.05.2013.

09:45

Ostaci Karađorđevića na Oplencu

Posmrtni ostaci Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljevića Andreja stigli su oko 13.30 u crkvu svetog Đorđa na Oplencu

Izvor: Tanjug

Ostaci Karaðorðeviæa na Oplencu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

vesko

pre 10 godina

Neverovatno kako sada svi pokusavaju da se okoriste o Kardjordjevice. Ma bezi Aco iz Srbije, vrati krunu i begaj. Nemoj da dopustis da ti i tvoja deca postante orudje u rukama srpskih ultranacionalista i da preko vas ostvaruju svoje ciljeve. Kako ovog "naprednkaka" Anitca uopste nije sramota da bude tamo, a godinama je bio funkcioner SRS i Seseljev prijatelj, istog onog coveka koje ismevao Aleskandra, i govorio kako "pase travu" kada je klekao da poljubi srpsku zemlju. E, ovi na vlasti su stvarno neverovatni, ma sve ce da budu samo da ostanu gde jesu. Necete jos dugo, jer niste zasluzili. A sto se tice nekih antievropskih komentatora i njihove nacionalistike demagogije o kraljevini koja se okrece od EU i postaje nova ksenofobicna drzavba, kao devedesetih, samo jedna poruka: Dinastija Karadjordjevic vec godinama otvoreno podrzava ulazak Srbije u EU, kao i sve ostale integracije. Tako da je apsurdno da na ovom portalu protivnici EU velicaju kralja od koga ce sutra traziti da vodi politiki ala Kostunica ili Seselj. Od toga nema nesta. Ako i postanemno kraljevina, sto meni i nije tako strasno, to nikako ne znaci da ce biti vodjena politika devedesetih.

darko

pre 10 godina

(Predrag, 25. maj 2013 18:30) - Slazem se da je apsolutno obavezno da se rasvetle svi komunisticki zlocini i rehabilituju zrtve tog sistema. Tu nema zbors, jer niko nema prava nikoga ubiti samo zato jer ima drugacije politicko misljenje. Medjutim, sta cemo sa zlocinima koje su tokom rata pocinili cetnici, a sve to u ime "kralja i otadzbine"? Sta cemo sa pokoljem seljana (cak i dece) u selu Vranic 1943 godine, pa sa pokoljem Bosnjaka u Foci, pa pokolj Bosnjaka po Raskoj, pa po BiH, pa pokolji po Hrvatskoj, pa Crnoj Gori. Da li znas da su jednog od najcuvenijih predratnih sprskih lekara dr. Simu Miloseica uprao ubili cetnici, da su roditelje glumca Mise Janketica ubili cetnici, da su pesnika Ivana Gorana Kovacica, koji je opevao stradanje Srbe od ustasa, ubili cetnici, i jos puno je takvih zlocina sirom Srbije i ostalih ex-yu republika bilo. Znaci, nemoj da mi se vi desnicari, ravnogorici i ostali pravite naivini i nevini, kao svi su drugi zlikovci, svi su antisrbi, samo ste vi dobri i posteni. Batali me tih prica.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Moderatoru (s postovanjem)

Odavno nisam poslao tako nepismenu i neartikulisanu poruku kao sto je ova:

(DEDA CVETKO, 25. maj 2013 21:10)

Mora biti da sam bio zapatio ozbiljnu lobotomiju kad sam ovo pisao.

Ako vam nije tesko, molim da izvrsite sledece ispravke:

- Umesto "prirdonom smrcu ili nasilnim prevratom" treba "prirodnom smrcu ili nenasilnim putem"

- Umesto: "Aleksandar I Obrenovic", treba: "Aleksandar I Karadjordjevic"

- Umesto "mada je cetiri godine kasnije" treba "mada je cetiri godine ranije"

Sve ostalo je, manje-vise, u redu.

Ako ispravka nije moguca, najlepse molim objavite ovu ispravku, uz izvinjenje svima.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

@ budiboksnama, 25. maj 2013 21:49

--

Slusaj, nije ni to lose. Sa odredjenim izuzecima (Karadjordje, Mihajlo, Aca I Obrenovic, Aca II Karadjordjevic) nasi su odlazili ili su im drugi "pomagali" da odu na mnogo humaniji nacin nego neki zapadni monarsi.

Evo recimo, uzmi ovog engleskog jadnika kome su "savetnici" nagurali usijanu gvozdenu sipku u auspuh:

http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_II_of_England

Ili ovog madjarskog nesretnika koji je umro kad mu se presto "slucajno" raspao pod zadnjicom.

http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9la_I_of_Hungary

Ili, recimo, ovag Francuza kojeg je sluga zivog zapalio kad je prisao njegovim oblogama natopljenim rakijom:

http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_II_of_Navarre

Ili, recimo, Harold (Harald) II, kome su u bitci kod Hejstingsa (Hastings) 1066 odsecene genitalije, pa je zatim ceo saseckan na sitne kockice, froncle i kotlete.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Hastings

Ili, recimo Aleksandar I, Grcki kralj, koji je (kosancim, da se Vlasi ne dosete) umro od ujeda kraljevskog majmuna u kraljevskog basti (ne, ne salim se).

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_of_Greece#Death

A o Juliju Cezaru, Luju XVI, Nikolaju II Romanovu i njihovim porodicama, Anriju IV, Carlsu I i Meri Stjuart da i ne govorimo. Istorija zapadnog sveta je istorija krvavog regicida. Daleko od toga da su to Srbi izmislili. U tom domeni mi nosmo cak ni dileje-amateri.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

@box & comp

--

Daleko od toga da sam ze zalepio za kralja (naprotiv, ne mogu od njega da se ODLEPIM), ali imam nekoliko sitnih istorijskih ispravki.

Knez Milos NIJE jedini moderni srpski monarh koji je otisao s prestola prirdonom smrcu ili nasilnim prevratom.

- (Knez) Milan Obrenović (stariji sin Kneza Milosa, ne Kralj Milan I, titularni monarh Srbije, vladao samo 26 dana, najverovatnije sve vreme bio u komi), umro je na prestolu prirodnom smrcu 1839.

- Aleksandar I Obrenovic nije otisao sa prestola prirodnom smrcu, ali je umro prirodnom smrcu posto je vec abdicirao (1885.)

- Kralj Milan I Obrenovic: isto kao prethodno (umro 1900.)

- Petar I Karadjordjevic: umro na prestolu prirodnom smrcu 1921. godine (mada je cetiri godine kasnije prepustio sve drzavne funkcije, ali ne i kraljevsku titulu - Regentu Aleksandru II).

jackks

pre 10 godina

Mene je sramota,upalim tv vidim onog prestolonaslednika il šta je već. čovek poojma nema srpski,tuga! Baš bih voleo da se analizira koliko srpske krvi imaju oni,pošto verovatno imaju prava na ko zna koliko državljanstva.

Živeo Dan mladosti

pre 10 godina

Za vreme Kraljevine ovaj deo Jugoslavije je bio dosta zaostao, tek nakon II sv. rata dolazi do razvoja pod, gle čuda, komunističkim diktatorom Titom. Karađorđevići su došli na vlast, tako što je poslednji Obrenović bčen sa terase, što je verovatno bilo izuzetno rba naš Kralj je poveo čitav narod u najgori egzodus koji se pamti na ovim prostorima preko Albanije, samo da bi sačuvao svoju krunu. Slažem se da preterano ne dati im da budu sahranjeni ovde ali veličati ih ne treba nikako. Svim pobornicima krune ostavljam da razmisle da li je normalno da neko dete samim činom rađanja vredi više nego bilo koje drugo, ako je to i moguće, mada sumnjam, ovaj što sedi ovde u belom dvoru na našoj grbači, jer ne vidim da nešto radi, sigurno nije potomak nikakve kraljevske loze, barem ne liči. "Ja sam za vama.", dajte molim Vas.

budiboksnama

pre 10 godina

@box & comp

Kad ste se vec tol'ko zalepili za kralja, imajte u vidu da nijedan (osim Milosa) nije sisao sa trona prirodnom smrcu. A ovi, kao dicni potomci kockara, bi nas ekspresno uvalili u jos gore nevolje. Samo reublika moze da uspostavi licnu odgovornost i autonomiju pojedinca: ostalo je za ovce :-) Osim toga, bilo bi dobro reci sta u toj monarhiji ceka odrodjene srbe, nesrbe i ostali basibozluk.

svasta covek moze da vidi

pre 10 godina

jel mi moze neko da objasni sta radi sahovnica tj grb hrvatske na zastavi srpskog kralja? i ovi titovi gardisti?

Hansolo

pre 10 godina

Mnoge države u svetu bi bili sretni kad bi imali kralja.. U Švedskoj nema kralj nikakvu političku funkciju, ali svi su ponosni na kralja.. A mi srbi.. Žalosno stvarno.. Ja sam za kralja i otađbinu Srbija!

Dušan

pre 10 godina

Zivela Kraljevina Srbija
(nikolanbgd, 25. maj 2013 11:20)
@nikolanbgd!
Nikola, oćito si glup ko .Enis! Moj otac, rođen 1914, znači još u AU, išao je u vojsku Kraljevine SHS 1936, u tadašnju Južnu Srbiju, u Skopje, a ja sam išao 1975 u JLA u Republiku Makedoniju, isto u Skopje! Nigde nisam vidio, znaći ovih skoro 100 godina, Kraljevinu Srbiju! Propala Juga, a Kraljevina Srbija propala barem 1914, ako ne ranije! Ne znam toliko Svrpske istorije, a sam siguran da ona, koju vi znate, sigurno ne valja!:) Znate, da je bilo u Beogradu 1848, pa i kasnije 273 mošeja i medresa? Što se dogodilo njima? Što se dogodilo ovoj posljednoj? Mislim onu, gde je izgorela knjižnica, neprocenjljiva, a za svih ovih godina - ništa! Nisam musliman, ćak iako rodjen katolik, sam barem agnostik, ali sigurno ne trebamo ljude, koji uništavaju knjige! Kao mali, sam naućio, da je bilo koja knjiga svetinja, jer je napisana, da se proćita! Samo uživaj u svojoj kraljevini!
(slovenac,VP 4466/10, 25. maj 2013 17:14)
Slovenec da ne beše ludih Karađorđević a i još luđih Srba zvao bi se sada Hans!

# Link komentara

milic

pre 10 godina

Ne znam samo da li bi se ikad pojavili da se Jugoslavija nija raspala. Ovako su pohrlili posle raspada da uzmu i ono sto nije njihovo pa kad su dobili ono sto su trazili zbog onih koji su na vlasti bili posle raspada a sada i ovi koji su na vlasti ce jos i da im odrzavaju imanje i kuce. Ne zamajavajte se sa kraljevinom i kraljem koji ne samo sto je napustio zemlju vec kao sto se i vidi na svoje potomke ostavio je samo to da su poreklom iz srbije svo ostalo su zaboravili.

Ja jedan jedini Milan

pre 10 godina

"Bolje dete ubogo, a mudro nego car star, a bezuman, koji se vec ne zna pouciti. Jer jedan izlazi iz tamnice da caruje, a drugi koji se rodi da caruje osiromasi." - knjiga Propovednikova, glava 4, stihovi 13 i 14.

Ja jedan jedini Milan

pre 10 godina

ko li vas podrzava i placa i reklamira i podstice na ove gluposti - da mi je videti i tog neandretalca pa sam ih onda valjda sve video...

Aca Znalac

pre 10 godina

Mislim RIP, ali ko sve ovo plaća. Da li mi ili porodica Karađorđević. Dosta trošenja ionako jadnog i bednog budžeta, još nam samo fale ale i aždaje sa svojim megalomanskim ciljevima.

gost

pre 10 godina

Kultura jednog naroda ogleda se i u tome kako se gleda na svoju istoriju i da li se neguje tradicija, u interesu ne samog sebe vec i pokoljenja koja slede. Izgleda da nekim nasima, koji ovde iznose svoje misljenje, sopstvena istorija ili nije poznata ili pocinje tek od juce.
U svakom slucaju, s njima koji zive od danas do sutra, koji nepoznaju poreklo, koji nepostuju sopstvenu kulturnu bastinu - ma kakva da je - , sa njima se ne moze u "Evropu", sa njima nema buducnosti. Nisam za kraljevinu, ali nisam ni za ponistavanje sopstvene kulture!

Predrag

pre 10 godina

Nema nikakve sumnje da ce Srbija ponovo biti kraljevina, jer je to prirodan tok koji niko ne moze zaustaviti. A nasi eurofanatici i lazne demokrate, koje su njihovi preci zadojili komunizmom, neka znaju da Srbija u EU nece moci dok ne otkrije sve masovne grobnice komunistickih zlocina i na desetine hiljada pobijenih mucenika, koji ne samo da pod zlocinackom komunistickom diktaturom nisu imali pravo na zivot, vec nisu imali ni pravo na grob.

bg_boss

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da ljudima nista sveto nije, sve se vrti oko novca i ko sta finansira. Postoji nesto sto se novcem ne moze platiti. Da neki imaju ovo sto mi imamo, unovcili bi to jos davnih dana. Jadno je pljuvati ovako na svoju proslost ma kakva ona da je. Uopste nije bitno da li je neko za republiku ili monarhiju. Ne shvatam kako se niko ne buni sto Broz pociva na Dedinju, a zameraju Karadjordjevicima jer hoce da sahrane clanove svoje porodice u svom mauzoleju.

slovenac,VP 4466/10

pre 10 godina

Zivela Kraljevina Srbija
(nikolanbgd, 25. maj 2013 11:20)
@nikolanbgd!
Nikola, oćito si glup ko .Enis! Moj otac, rođen 1914, znači još u AU, išao je u vojsku Kraljevine SHS 1936, u tadašnju Južnu Srbiju, u Skopje, a ja sam išao 1975 u JLA u Republiku Makedoniju, isto u Skopje! Nigde nisam vidio, znaći ovih skoro 100 godina, Kraljevinu Srbiju! Propala Juga, a Kraljevina Srbija propala barem 1914, ako ne ranije! Ne znam toliko Svrpske istorije, a sam siguran da ona, koju vi znate, sigurno ne valja!:) Znate, da je bilo u Beogradu 1848, pa i kasnije 273 mošeja i medresa? Što se dogodilo njima? Što se dogodilo ovoj posljednoj? Mislim onu, gde je izgorela knjižnica, neprocenjljiva, a za svih ovih godina - ništa! Nisam musliman, ćak iako rodjen katolik, sam barem agnostik, ali sigurno ne trebamo ljude, koji uništavaju knjige! Kao mali, sam naućio, da je bilo koja knjiga svetinja, jer je napisana, da se proćita! Samo uživaj u svojoj kraljevini!

sincitybg

pre 10 godina

jel se zavrsi ovaj rijaliti sou 7 dana sahrane.....ovo je tolki apsurd, sahrana jugoslovenskog kralja, koji se odrekao krune, i napustio svoj narod, uz sve pocasti i uz titovske gardiste, pa da nije zalosno bilo bi smesno.....

jovan

pre 10 godina

nenad, 25. maj 2013 15:21...Nenade-Nije SLOBO-nego SLOBA....zbog takvih komunista koji su dosli u Srbiju da je menjaju sa Hrvatom Josipom Brozom,a sada i zbog njihovih predaka-Srbija nema svoj inentitet vec 70 godina-hocemo Kralja...Srpskog Kralja!!!

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Monarhija? Zasto?!? Zar samo da bismo sutradan, umesto banana-republike bili poznati kao banana-kraljevina?

Pokusaj rehabilitacije i vaspostavljanja monarhije u Srbiji samo je jeftin kontraobavestajni trik jedne mocne medjunarodne sile da na celo Srbije dovede svog coveka i da srpskom narodu PONOVO - po cetvrti put - navuce ludacku kosulju pa da nas onda gurne pod tockove svojih globalnih konkurenata, kao sto je to do sada vec vise puta radjeno od 1914.

Postoji more razloga zasto monarhiju u Srbiji NIKADA VISE ne treba obnoviti, i najmanje stotinu razloga zasto su upravo Karadjordjevici ti koji su najmanje dostojni (i sposobni) da obnove srpsku kraljevinu.

Ako monarhiju treba ponovo uspostaviti, i ako nam je usud da postanemo jedini evropski narod koji je za poslednjih 40 godina obnovio monarhiju (i, time, bez sumnje, postao predmet globalnog podsmeha), onda ili treba potraziti zive potomke Nemanjica, Brankovica, Hrebeljanovica ili Obrenovica, ili treba raspisati konkurs za novu nacionalnu dinastiju (nemam nista protiv da se Nikolic ili Vucic samo-krunisu ako to srpski narod zeli; njihova krv nije nista manje plava nego krv gospode Karadjordjevica).

One koji ceznu i nostalgicni su za monarhijom treba podsetiti da Kralja Petra I Karadjordjevica i ovog sadasnjeg "regenta" deli ne samo 100 godina golgote srpskog naroda - golgote koju su UPRAVO Karadjordjevici najvise skrivili - vec i enormna razlika u licnosti, cvrstini karaktera, kurazi, casti i licnoj veri.

monarhista

pre 10 godina

Večna slava našem kralju Petru II i našim kraljicama Mariji i Aleksandri. Srbija još mnogo toga treba da učini da bi sprala bruku što je proterala svoju dinastiju Karađorđević, koja je potekla iz naroda i ustanka. Srbija treba da bude ustavna monarhija da se spasavamo od samovolje partija i političara. Za Kraljevinu Srbiju.

Logic

pre 10 godina

"...Titovi gardisti prenose koske kralja" vosa
A može i ovako:
- Tito (bravar?) prisvojio dvor Kralja
- Tito (bravar?) izmislio sebi gardu
- Tito (bravar?) pisvojio dragoceni ORDEN Kraljice Marije
Želite još? Ima, ali mislim da je i ovo više nego dovoljno.

box

pre 10 godina

vi sto pljujete po ostacima kraljevske porodice treba da znate da su oni postojali mnogo pre Broza, da je prestolonaslednik pobego da ga Nemci ili partizani ne bi ubili pa da bi eventualno ponovo uspostavio monarhiju, a sto se titovih gardista tice postajala je srpska vojna garda i pre tih sumara...kolko god da je danas prokaznana srpska vojska je svetliji deo tradicije srpskog naroda cij je pad poceo upravo sa svetim Brozom

Nikola Popovic

pre 10 godina

Nadam se da ce clanovi kraljevske porodice konacno pronaci svoj mir ,u svojoj kuci iz koje su silom oterani.Srbijo stavi krunu i ne kruni se vise.

partizan prvak evrope!!!

pre 10 godina

vosa@ Brate uniforme koje nose gardisti se nose od 1856 godine i iste su boje kao i pre 100 godina i nikada nisu menjale boje i zovu se dusanovke

Zlopamtilo

pre 10 godina

Zastava kojom su pokriveni bila je znamenje drzave koja je otisla u paramparcad a koju je btw i stvorio i voleo jedan od njih a ubili su ga ti zbog kojih je i mislio da je stvori , tek posle je dosao Tito koga su i oni (Petar II)priznali kao legitimnog vodju pokreta otpora u Jugoslaviji .Mozda su bili pritisnuti cinjenicama sa terena koje su slale saveznicke misije ,ko zna. Ostatak price zajedno sa epilogom 90-ih je uglavnom svima dobro poznat .Elem mislim da ni nama ni njima nije potrebno da idemo dalje od ove sahrane.

nenad

pre 10 godina

Ovo nije republika, ovo je jedna prokleta džamahirija koja konstantno živi u prošlosti. Svi kažu kako se Tito treba zaboraviti, on je prošlost, Slobo se treba zaboraviti, on je prošlost... pa šta je onda monarhija ako nije prošlost?

Svi oni koji podržavaju monarhiju su teške ovce koje ne mogu da žive a da nema kome da se klanjaju i ljube ruke, kojima treba vrhovni vođa kako bi mogli da umišljaju kako uvek neko stoji iza njih.

nije nego

pre 10 godina

kakva farsa! drzavu vode radikali (nacionalisti) i socijalisti- paradoks. nezna se kakva je ovo drzava. a uz to se velica monarhija. velica se kralj koji je pobegao i opljackao drzavu. njegova porodica koja nezna maternji jezik zivi na teretu bankrotirane drzave. uprkos neprekidnog naglasavanja da je vlada slozna ovo je slika bezglavlja, haosa.

vosa

pre 10 godina

Titovi gardisti prenose koske ,,kralja,, da su ih barem obukli u uniforme kakve su tada nosili gardisti ... dokle ce se vise Srbija brukati pred svetom.

vosa

pre 10 godina

Titovi gardisti prenose koske ,,kralja,, da su ih barem obukli u uniforme kakve su tada nosili gardisti ... dokle ce se vise Srbija brukati pred svetom.

nije nego

pre 10 godina

kakva farsa! drzavu vode radikali (nacionalisti) i socijalisti- paradoks. nezna se kakva je ovo drzava. a uz to se velica monarhija. velica se kralj koji je pobegao i opljackao drzavu. njegova porodica koja nezna maternji jezik zivi na teretu bankrotirane drzave. uprkos neprekidnog naglasavanja da je vlada slozna ovo je slika bezglavlja, haosa.

nenad

pre 10 godina

Ovo nije republika, ovo je jedna prokleta džamahirija koja konstantno živi u prošlosti. Svi kažu kako se Tito treba zaboraviti, on je prošlost, Slobo se treba zaboraviti, on je prošlost... pa šta je onda monarhija ako nije prošlost?

Svi oni koji podržavaju monarhiju su teške ovce koje ne mogu da žive a da nema kome da se klanjaju i ljube ruke, kojima treba vrhovni vođa kako bi mogli da umišljaju kako uvek neko stoji iza njih.

box

pre 10 godina

vi sto pljujete po ostacima kraljevske porodice treba da znate da su oni postojali mnogo pre Broza, da je prestolonaslednik pobego da ga Nemci ili partizani ne bi ubili pa da bi eventualno ponovo uspostavio monarhiju, a sto se titovih gardista tice postajala je srpska vojna garda i pre tih sumara...kolko god da je danas prokaznana srpska vojska je svetliji deo tradicije srpskog naroda cij je pad poceo upravo sa svetim Brozom

Nikola Popovic

pre 10 godina

Nadam se da ce clanovi kraljevske porodice konacno pronaci svoj mir ,u svojoj kuci iz koje su silom oterani.Srbijo stavi krunu i ne kruni se vise.

monarhista

pre 10 godina

Večna slava našem kralju Petru II i našim kraljicama Mariji i Aleksandri. Srbija još mnogo toga treba da učini da bi sprala bruku što je proterala svoju dinastiju Karađorđević, koja je potekla iz naroda i ustanka. Srbija treba da bude ustavna monarhija da se spasavamo od samovolje partija i političara. Za Kraljevinu Srbiju.

sincitybg

pre 10 godina

jel se zavrsi ovaj rijaliti sou 7 dana sahrane.....ovo je tolki apsurd, sahrana jugoslovenskog kralja, koji se odrekao krune, i napustio svoj narod, uz sve pocasti i uz titovske gardiste, pa da nije zalosno bilo bi smesno.....

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Monarhija? Zasto?!? Zar samo da bismo sutradan, umesto banana-republike bili poznati kao banana-kraljevina?

Pokusaj rehabilitacije i vaspostavljanja monarhije u Srbiji samo je jeftin kontraobavestajni trik jedne mocne medjunarodne sile da na celo Srbije dovede svog coveka i da srpskom narodu PONOVO - po cetvrti put - navuce ludacku kosulju pa da nas onda gurne pod tockove svojih globalnih konkurenata, kao sto je to do sada vec vise puta radjeno od 1914.

Postoji more razloga zasto monarhiju u Srbiji NIKADA VISE ne treba obnoviti, i najmanje stotinu razloga zasto su upravo Karadjordjevici ti koji su najmanje dostojni (i sposobni) da obnove srpsku kraljevinu.

Ako monarhiju treba ponovo uspostaviti, i ako nam je usud da postanemo jedini evropski narod koji je za poslednjih 40 godina obnovio monarhiju (i, time, bez sumnje, postao predmet globalnog podsmeha), onda ili treba potraziti zive potomke Nemanjica, Brankovica, Hrebeljanovica ili Obrenovica, ili treba raspisati konkurs za novu nacionalnu dinastiju (nemam nista protiv da se Nikolic ili Vucic samo-krunisu ako to srpski narod zeli; njihova krv nije nista manje plava nego krv gospode Karadjordjevica).

One koji ceznu i nostalgicni su za monarhijom treba podsetiti da Kralja Petra I Karadjordjevica i ovog sadasnjeg "regenta" deli ne samo 100 godina golgote srpskog naroda - golgote koju su UPRAVO Karadjordjevici najvise skrivili - vec i enormna razlika u licnosti, cvrstini karaktera, kurazi, casti i licnoj veri.

partizan prvak evrope!!!

pre 10 godina

vosa@ Brate uniforme koje nose gardisti se nose od 1856 godine i iste su boje kao i pre 100 godina i nikada nisu menjale boje i zovu se dusanovke

Logic

pre 10 godina

"...Titovi gardisti prenose koske kralja" vosa
A može i ovako:
- Tito (bravar?) prisvojio dvor Kralja
- Tito (bravar?) izmislio sebi gardu
- Tito (bravar?) pisvojio dragoceni ORDEN Kraljice Marije
Želite još? Ima, ali mislim da je i ovo više nego dovoljno.

jovan

pre 10 godina

nenad, 25. maj 2013 15:21...Nenade-Nije SLOBO-nego SLOBA....zbog takvih komunista koji su dosli u Srbiju da je menjaju sa Hrvatom Josipom Brozom,a sada i zbog njihovih predaka-Srbija nema svoj inentitet vec 70 godina-hocemo Kralja...Srpskog Kralja!!!

bg_boss

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da ljudima nista sveto nije, sve se vrti oko novca i ko sta finansira. Postoji nesto sto se novcem ne moze platiti. Da neki imaju ovo sto mi imamo, unovcili bi to jos davnih dana. Jadno je pljuvati ovako na svoju proslost ma kakva ona da je. Uopste nije bitno da li je neko za republiku ili monarhiju. Ne shvatam kako se niko ne buni sto Broz pociva na Dedinju, a zameraju Karadjordjevicima jer hoce da sahrane clanove svoje porodice u svom mauzoleju.

gost

pre 10 godina

Kultura jednog naroda ogleda se i u tome kako se gleda na svoju istoriju i da li se neguje tradicija, u interesu ne samog sebe vec i pokoljenja koja slede. Izgleda da nekim nasima, koji ovde iznose svoje misljenje, sopstvena istorija ili nije poznata ili pocinje tek od juce.
U svakom slucaju, s njima koji zive od danas do sutra, koji nepoznaju poreklo, koji nepostuju sopstvenu kulturnu bastinu - ma kakva da je - , sa njima se ne moze u "Evropu", sa njima nema buducnosti. Nisam za kraljevinu, ali nisam ni za ponistavanje sopstvene kulture!

Predrag

pre 10 godina

Nema nikakve sumnje da ce Srbija ponovo biti kraljevina, jer je to prirodan tok koji niko ne moze zaustaviti. A nasi eurofanatici i lazne demokrate, koje su njihovi preci zadojili komunizmom, neka znaju da Srbija u EU nece moci dok ne otkrije sve masovne grobnice komunistickih zlocina i na desetine hiljada pobijenih mucenika, koji ne samo da pod zlocinackom komunistickom diktaturom nisu imali pravo na zivot, vec nisu imali ni pravo na grob.

Hansolo

pre 10 godina

Mnoge države u svetu bi bili sretni kad bi imali kralja.. U Švedskoj nema kralj nikakvu političku funkciju, ali svi su ponosni na kralja.. A mi srbi.. Žalosno stvarno.. Ja sam za kralja i otađbinu Srbija!

slovenac,VP 4466/10

pre 10 godina

Zivela Kraljevina Srbija
(nikolanbgd, 25. maj 2013 11:20)
@nikolanbgd!
Nikola, oćito si glup ko .Enis! Moj otac, rođen 1914, znači još u AU, išao je u vojsku Kraljevine SHS 1936, u tadašnju Južnu Srbiju, u Skopje, a ja sam išao 1975 u JLA u Republiku Makedoniju, isto u Skopje! Nigde nisam vidio, znaći ovih skoro 100 godina, Kraljevinu Srbiju! Propala Juga, a Kraljevina Srbija propala barem 1914, ako ne ranije! Ne znam toliko Svrpske istorije, a sam siguran da ona, koju vi znate, sigurno ne valja!:) Znate, da je bilo u Beogradu 1848, pa i kasnije 273 mošeja i medresa? Što se dogodilo njima? Što se dogodilo ovoj posljednoj? Mislim onu, gde je izgorela knjižnica, neprocenjljiva, a za svih ovih godina - ništa! Nisam musliman, ćak iako rodjen katolik, sam barem agnostik, ali sigurno ne trebamo ljude, koji uništavaju knjige! Kao mali, sam naućio, da je bilo koja knjiga svetinja, jer je napisana, da se proćita! Samo uživaj u svojoj kraljevini!

Dušan

pre 10 godina

Zivela Kraljevina Srbija
(nikolanbgd, 25. maj 2013 11:20)
@nikolanbgd!
Nikola, oćito si glup ko .Enis! Moj otac, rođen 1914, znači još u AU, išao je u vojsku Kraljevine SHS 1936, u tadašnju Južnu Srbiju, u Skopje, a ja sam išao 1975 u JLA u Republiku Makedoniju, isto u Skopje! Nigde nisam vidio, znaći ovih skoro 100 godina, Kraljevinu Srbiju! Propala Juga, a Kraljevina Srbija propala barem 1914, ako ne ranije! Ne znam toliko Svrpske istorije, a sam siguran da ona, koju vi znate, sigurno ne valja!:) Znate, da je bilo u Beogradu 1848, pa i kasnije 273 mošeja i medresa? Što se dogodilo njima? Što se dogodilo ovoj posljednoj? Mislim onu, gde je izgorela knjižnica, neprocenjljiva, a za svih ovih godina - ništa! Nisam musliman, ćak iako rodjen katolik, sam barem agnostik, ali sigurno ne trebamo ljude, koji uništavaju knjige! Kao mali, sam naućio, da je bilo koja knjiga svetinja, jer je napisana, da se proćita! Samo uživaj u svojoj kraljevini!
(slovenac,VP 4466/10, 25. maj 2013 17:14)
Slovenec da ne beše ludih Karađorđević a i još luđih Srba zvao bi se sada Hans!

# Link komentara

Zlopamtilo

pre 10 godina

Zastava kojom su pokriveni bila je znamenje drzave koja je otisla u paramparcad a koju je btw i stvorio i voleo jedan od njih a ubili su ga ti zbog kojih je i mislio da je stvori , tek posle je dosao Tito koga su i oni (Petar II)priznali kao legitimnog vodju pokreta otpora u Jugoslaviji .Mozda su bili pritisnuti cinjenicama sa terena koje su slale saveznicke misije ,ko zna. Ostatak price zajedno sa epilogom 90-ih je uglavnom svima dobro poznat .Elem mislim da ni nama ni njima nije potrebno da idemo dalje od ove sahrane.

Živeo Dan mladosti

pre 10 godina

Za vreme Kraljevine ovaj deo Jugoslavije je bio dosta zaostao, tek nakon II sv. rata dolazi do razvoja pod, gle čuda, komunističkim diktatorom Titom. Karađorđevići su došli na vlast, tako što je poslednji Obrenović bčen sa terase, što je verovatno bilo izuzetno rba naš Kralj je poveo čitav narod u najgori egzodus koji se pamti na ovim prostorima preko Albanije, samo da bi sačuvao svoju krunu. Slažem se da preterano ne dati im da budu sahranjeni ovde ali veličati ih ne treba nikako. Svim pobornicima krune ostavljam da razmisle da li je normalno da neko dete samim činom rađanja vredi više nego bilo koje drugo, ako je to i moguće, mada sumnjam, ovaj što sedi ovde u belom dvoru na našoj grbači, jer ne vidim da nešto radi, sigurno nije potomak nikakve kraljevske loze, barem ne liči. "Ja sam za vama.", dajte molim Vas.

Aca Znalac

pre 10 godina

Mislim RIP, ali ko sve ovo plaća. Da li mi ili porodica Karađorđević. Dosta trošenja ionako jadnog i bednog budžeta, još nam samo fale ale i aždaje sa svojim megalomanskim ciljevima.

Ja jedan jedini Milan

pre 10 godina

ko li vas podrzava i placa i reklamira i podstice na ove gluposti - da mi je videti i tog neandretalca pa sam ih onda valjda sve video...

milic

pre 10 godina

Ne znam samo da li bi se ikad pojavili da se Jugoslavija nija raspala. Ovako su pohrlili posle raspada da uzmu i ono sto nije njihovo pa kad su dobili ono sto su trazili zbog onih koji su na vlasti bili posle raspada a sada i ovi koji su na vlasti ce jos i da im odrzavaju imanje i kuce. Ne zamajavajte se sa kraljevinom i kraljem koji ne samo sto je napustio zemlju vec kao sto se i vidi na svoje potomke ostavio je samo to da su poreklom iz srbije svo ostalo su zaboravili.

jackks

pre 10 godina

Mene je sramota,upalim tv vidim onog prestolonaslednika il šta je već. čovek poojma nema srpski,tuga! Baš bih voleo da se analizira koliko srpske krvi imaju oni,pošto verovatno imaju prava na ko zna koliko državljanstva.

budiboksnama

pre 10 godina

@box & comp

Kad ste se vec tol'ko zalepili za kralja, imajte u vidu da nijedan (osim Milosa) nije sisao sa trona prirodnom smrcu. A ovi, kao dicni potomci kockara, bi nas ekspresno uvalili u jos gore nevolje. Samo reublika moze da uspostavi licnu odgovornost i autonomiju pojedinca: ostalo je za ovce :-) Osim toga, bilo bi dobro reci sta u toj monarhiji ceka odrodjene srbe, nesrbe i ostali basibozluk.

svasta covek moze da vidi

pre 10 godina

jel mi moze neko da objasni sta radi sahovnica tj grb hrvatske na zastavi srpskog kralja? i ovi titovi gardisti?

Ja jedan jedini Milan

pre 10 godina

"Bolje dete ubogo, a mudro nego car star, a bezuman, koji se vec ne zna pouciti. Jer jedan izlazi iz tamnice da caruje, a drugi koji se rodi da caruje osiromasi." - knjiga Propovednikova, glava 4, stihovi 13 i 14.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

@box & comp

--

Daleko od toga da sam ze zalepio za kralja (naprotiv, ne mogu od njega da se ODLEPIM), ali imam nekoliko sitnih istorijskih ispravki.

Knez Milos NIJE jedini moderni srpski monarh koji je otisao s prestola prirdonom smrcu ili nasilnim prevratom.

- (Knez) Milan Obrenović (stariji sin Kneza Milosa, ne Kralj Milan I, titularni monarh Srbije, vladao samo 26 dana, najverovatnije sve vreme bio u komi), umro je na prestolu prirodnom smrcu 1839.

- Aleksandar I Obrenovic nije otisao sa prestola prirodnom smrcu, ali je umro prirodnom smrcu posto je vec abdicirao (1885.)

- Kralj Milan I Obrenovic: isto kao prethodno (umro 1900.)

- Petar I Karadjordjevic: umro na prestolu prirodnom smrcu 1921. godine (mada je cetiri godine kasnije prepustio sve drzavne funkcije, ali ne i kraljevsku titulu - Regentu Aleksandru II).

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Moderatoru (s postovanjem)

Odavno nisam poslao tako nepismenu i neartikulisanu poruku kao sto je ova:

(DEDA CVETKO, 25. maj 2013 21:10)

Mora biti da sam bio zapatio ozbiljnu lobotomiju kad sam ovo pisao.

Ako vam nije tesko, molim da izvrsite sledece ispravke:

- Umesto "prirdonom smrcu ili nasilnim prevratom" treba "prirodnom smrcu ili nenasilnim putem"

- Umesto: "Aleksandar I Obrenovic", treba: "Aleksandar I Karadjordjevic"

- Umesto "mada je cetiri godine kasnije" treba "mada je cetiri godine ranije"

Sve ostalo je, manje-vise, u redu.

Ako ispravka nije moguca, najlepse molim objavite ovu ispravku, uz izvinjenje svima.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

@ budiboksnama, 25. maj 2013 21:49

--

Slusaj, nije ni to lose. Sa odredjenim izuzecima (Karadjordje, Mihajlo, Aca I Obrenovic, Aca II Karadjordjevic) nasi su odlazili ili su im drugi "pomagali" da odu na mnogo humaniji nacin nego neki zapadni monarsi.

Evo recimo, uzmi ovog engleskog jadnika kome su "savetnici" nagurali usijanu gvozdenu sipku u auspuh:

http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_II_of_England

Ili ovog madjarskog nesretnika koji je umro kad mu se presto "slucajno" raspao pod zadnjicom.

http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9la_I_of_Hungary

Ili, recimo, ovag Francuza kojeg je sluga zivog zapalio kad je prisao njegovim oblogama natopljenim rakijom:

http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_II_of_Navarre

Ili, recimo, Harold (Harald) II, kome su u bitci kod Hejstingsa (Hastings) 1066 odsecene genitalije, pa je zatim ceo saseckan na sitne kockice, froncle i kotlete.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Hastings

Ili, recimo Aleksandar I, Grcki kralj, koji je (kosancim, da se Vlasi ne dosete) umro od ujeda kraljevskog majmuna u kraljevskog basti (ne, ne salim se).

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_of_Greece#Death

A o Juliju Cezaru, Luju XVI, Nikolaju II Romanovu i njihovim porodicama, Anriju IV, Carlsu I i Meri Stjuart da i ne govorimo. Istorija zapadnog sveta je istorija krvavog regicida. Daleko od toga da su to Srbi izmislili. U tom domeni mi nosmo cak ni dileje-amateri.

darko

pre 10 godina

(Predrag, 25. maj 2013 18:30) - Slazem se da je apsolutno obavezno da se rasvetle svi komunisticki zlocini i rehabilituju zrtve tog sistema. Tu nema zbors, jer niko nema prava nikoga ubiti samo zato jer ima drugacije politicko misljenje. Medjutim, sta cemo sa zlocinima koje su tokom rata pocinili cetnici, a sve to u ime "kralja i otadzbine"? Sta cemo sa pokoljem seljana (cak i dece) u selu Vranic 1943 godine, pa sa pokoljem Bosnjaka u Foci, pa pokolj Bosnjaka po Raskoj, pa po BiH, pa pokolji po Hrvatskoj, pa Crnoj Gori. Da li znas da su jednog od najcuvenijih predratnih sprskih lekara dr. Simu Miloseica uprao ubili cetnici, da su roditelje glumca Mise Janketica ubili cetnici, da su pesnika Ivana Gorana Kovacica, koji je opevao stradanje Srbe od ustasa, ubili cetnici, i jos puno je takvih zlocina sirom Srbije i ostalih ex-yu republika bilo. Znaci, nemoj da mi se vi desnicari, ravnogorici i ostali pravite naivini i nevini, kao svi su drugi zlikovci, svi su antisrbi, samo ste vi dobri i posteni. Batali me tih prica.

vesko

pre 10 godina

Neverovatno kako sada svi pokusavaju da se okoriste o Kardjordjevice. Ma bezi Aco iz Srbije, vrati krunu i begaj. Nemoj da dopustis da ti i tvoja deca postante orudje u rukama srpskih ultranacionalista i da preko vas ostvaruju svoje ciljeve. Kako ovog "naprednkaka" Anitca uopste nije sramota da bude tamo, a godinama je bio funkcioner SRS i Seseljev prijatelj, istog onog coveka koje ismevao Aleskandra, i govorio kako "pase travu" kada je klekao da poljubi srpsku zemlju. E, ovi na vlasti su stvarno neverovatni, ma sve ce da budu samo da ostanu gde jesu. Necete jos dugo, jer niste zasluzili. A sto se tice nekih antievropskih komentatora i njihove nacionalistike demagogije o kraljevini koja se okrece od EU i postaje nova ksenofobicna drzavba, kao devedesetih, samo jedna poruka: Dinastija Karadjordjevic vec godinama otvoreno podrzava ulazak Srbije u EU, kao i sve ostale integracije. Tako da je apsurdno da na ovom portalu protivnici EU velicaju kralja od koga ce sutra traziti da vodi politiki ala Kostunica ili Seselj. Od toga nema nesta. Ako i postanemno kraljevina, sto meni i nije tako strasno, to nikako ne znaci da ce biti vodjena politika devedesetih.

nije nego

pre 10 godina

kakva farsa! drzavu vode radikali (nacionalisti) i socijalisti- paradoks. nezna se kakva je ovo drzava. a uz to se velica monarhija. velica se kralj koji je pobegao i opljackao drzavu. njegova porodica koja nezna maternji jezik zivi na teretu bankrotirane drzave. uprkos neprekidnog naglasavanja da je vlada slozna ovo je slika bezglavlja, haosa.

vosa

pre 10 godina

Titovi gardisti prenose koske ,,kralja,, da su ih barem obukli u uniforme kakve su tada nosili gardisti ... dokle ce se vise Srbija brukati pred svetom.

nenad

pre 10 godina

Ovo nije republika, ovo je jedna prokleta džamahirija koja konstantno živi u prošlosti. Svi kažu kako se Tito treba zaboraviti, on je prošlost, Slobo se treba zaboraviti, on je prošlost... pa šta je onda monarhija ako nije prošlost?

Svi oni koji podržavaju monarhiju su teške ovce koje ne mogu da žive a da nema kome da se klanjaju i ljube ruke, kojima treba vrhovni vođa kako bi mogli da umišljaju kako uvek neko stoji iza njih.

sincitybg

pre 10 godina

jel se zavrsi ovaj rijaliti sou 7 dana sahrane.....ovo je tolki apsurd, sahrana jugoslovenskog kralja, koji se odrekao krune, i napustio svoj narod, uz sve pocasti i uz titovske gardiste, pa da nije zalosno bilo bi smesno.....

slovenac,VP 4466/10

pre 10 godina

Zivela Kraljevina Srbija
(nikolanbgd, 25. maj 2013 11:20)
@nikolanbgd!
Nikola, oćito si glup ko .Enis! Moj otac, rođen 1914, znači još u AU, išao je u vojsku Kraljevine SHS 1936, u tadašnju Južnu Srbiju, u Skopje, a ja sam išao 1975 u JLA u Republiku Makedoniju, isto u Skopje! Nigde nisam vidio, znaći ovih skoro 100 godina, Kraljevinu Srbiju! Propala Juga, a Kraljevina Srbija propala barem 1914, ako ne ranije! Ne znam toliko Svrpske istorije, a sam siguran da ona, koju vi znate, sigurno ne valja!:) Znate, da je bilo u Beogradu 1848, pa i kasnije 273 mošeja i medresa? Što se dogodilo njima? Što se dogodilo ovoj posljednoj? Mislim onu, gde je izgorela knjižnica, neprocenjljiva, a za svih ovih godina - ništa! Nisam musliman, ćak iako rodjen katolik, sam barem agnostik, ali sigurno ne trebamo ljude, koji uništavaju knjige! Kao mali, sam naućio, da je bilo koja knjiga svetinja, jer je napisana, da se proćita! Samo uživaj u svojoj kraljevini!

monarhista

pre 10 godina

Večna slava našem kralju Petru II i našim kraljicama Mariji i Aleksandri. Srbija još mnogo toga treba da učini da bi sprala bruku što je proterala svoju dinastiju Karađorđević, koja je potekla iz naroda i ustanka. Srbija treba da bude ustavna monarhija da se spasavamo od samovolje partija i političara. Za Kraljevinu Srbiju.

Nikola Popovic

pre 10 godina

Nadam se da ce clanovi kraljevske porodice konacno pronaci svoj mir ,u svojoj kuci iz koje su silom oterani.Srbijo stavi krunu i ne kruni se vise.

box

pre 10 godina

vi sto pljujete po ostacima kraljevske porodice treba da znate da su oni postojali mnogo pre Broza, da je prestolonaslednik pobego da ga Nemci ili partizani ne bi ubili pa da bi eventualno ponovo uspostavio monarhiju, a sto se titovih gardista tice postajala je srpska vojna garda i pre tih sumara...kolko god da je danas prokaznana srpska vojska je svetliji deo tradicije srpskog naroda cij je pad poceo upravo sa svetim Brozom

Logic

pre 10 godina

"...Titovi gardisti prenose koske kralja" vosa
A može i ovako:
- Tito (bravar?) prisvojio dvor Kralja
- Tito (bravar?) izmislio sebi gardu
- Tito (bravar?) pisvojio dragoceni ORDEN Kraljice Marije
Želite još? Ima, ali mislim da je i ovo više nego dovoljno.

jovan

pre 10 godina

nenad, 25. maj 2013 15:21...Nenade-Nije SLOBO-nego SLOBA....zbog takvih komunista koji su dosli u Srbiju da je menjaju sa Hrvatom Josipom Brozom,a sada i zbog njihovih predaka-Srbija nema svoj inentitet vec 70 godina-hocemo Kralja...Srpskog Kralja!!!

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Monarhija? Zasto?!? Zar samo da bismo sutradan, umesto banana-republike bili poznati kao banana-kraljevina?

Pokusaj rehabilitacije i vaspostavljanja monarhije u Srbiji samo je jeftin kontraobavestajni trik jedne mocne medjunarodne sile da na celo Srbije dovede svog coveka i da srpskom narodu PONOVO - po cetvrti put - navuce ludacku kosulju pa da nas onda gurne pod tockove svojih globalnih konkurenata, kao sto je to do sada vec vise puta radjeno od 1914.

Postoji more razloga zasto monarhiju u Srbiji NIKADA VISE ne treba obnoviti, i najmanje stotinu razloga zasto su upravo Karadjordjevici ti koji su najmanje dostojni (i sposobni) da obnove srpsku kraljevinu.

Ako monarhiju treba ponovo uspostaviti, i ako nam je usud da postanemo jedini evropski narod koji je za poslednjih 40 godina obnovio monarhiju (i, time, bez sumnje, postao predmet globalnog podsmeha), onda ili treba potraziti zive potomke Nemanjica, Brankovica, Hrebeljanovica ili Obrenovica, ili treba raspisati konkurs za novu nacionalnu dinastiju (nemam nista protiv da se Nikolic ili Vucic samo-krunisu ako to srpski narod zeli; njihova krv nije nista manje plava nego krv gospode Karadjordjevica).

One koji ceznu i nostalgicni su za monarhijom treba podsetiti da Kralja Petra I Karadjordjevica i ovog sadasnjeg "regenta" deli ne samo 100 godina golgote srpskog naroda - golgote koju su UPRAVO Karadjordjevici najvise skrivili - vec i enormna razlika u licnosti, cvrstini karaktera, kurazi, casti i licnoj veri.

svasta covek moze da vidi

pre 10 godina

jel mi moze neko da objasni sta radi sahovnica tj grb hrvatske na zastavi srpskog kralja? i ovi titovi gardisti?

Predrag

pre 10 godina

Nema nikakve sumnje da ce Srbija ponovo biti kraljevina, jer je to prirodan tok koji niko ne moze zaustaviti. A nasi eurofanatici i lazne demokrate, koje su njihovi preci zadojili komunizmom, neka znaju da Srbija u EU nece moci dok ne otkrije sve masovne grobnice komunistickih zlocina i na desetine hiljada pobijenih mucenika, koji ne samo da pod zlocinackom komunistickom diktaturom nisu imali pravo na zivot, vec nisu imali ni pravo na grob.

Ja jedan jedini Milan

pre 10 godina

ko li vas podrzava i placa i reklamira i podstice na ove gluposti - da mi je videti i tog neandretalca pa sam ih onda valjda sve video...

Zlopamtilo

pre 10 godina

Zastava kojom su pokriveni bila je znamenje drzave koja je otisla u paramparcad a koju je btw i stvorio i voleo jedan od njih a ubili su ga ti zbog kojih je i mislio da je stvori , tek posle je dosao Tito koga su i oni (Petar II)priznali kao legitimnog vodju pokreta otpora u Jugoslaviji .Mozda su bili pritisnuti cinjenicama sa terena koje su slale saveznicke misije ,ko zna. Ostatak price zajedno sa epilogom 90-ih je uglavnom svima dobro poznat .Elem mislim da ni nama ni njima nije potrebno da idemo dalje od ove sahrane.

Živeo Dan mladosti

pre 10 godina

Za vreme Kraljevine ovaj deo Jugoslavije je bio dosta zaostao, tek nakon II sv. rata dolazi do razvoja pod, gle čuda, komunističkim diktatorom Titom. Karađorđevići su došli na vlast, tako što je poslednji Obrenović bčen sa terase, što je verovatno bilo izuzetno rba naš Kralj je poveo čitav narod u najgori egzodus koji se pamti na ovim prostorima preko Albanije, samo da bi sačuvao svoju krunu. Slažem se da preterano ne dati im da budu sahranjeni ovde ali veličati ih ne treba nikako. Svim pobornicima krune ostavljam da razmisle da li je normalno da neko dete samim činom rađanja vredi više nego bilo koje drugo, ako je to i moguće, mada sumnjam, ovaj što sedi ovde u belom dvoru na našoj grbači, jer ne vidim da nešto radi, sigurno nije potomak nikakve kraljevske loze, barem ne liči. "Ja sam za vama.", dajte molim Vas.

jackks

pre 10 godina

Mene je sramota,upalim tv vidim onog prestolonaslednika il šta je već. čovek poojma nema srpski,tuga! Baš bih voleo da se analizira koliko srpske krvi imaju oni,pošto verovatno imaju prava na ko zna koliko državljanstva.

milic

pre 10 godina

Ne znam samo da li bi se ikad pojavili da se Jugoslavija nija raspala. Ovako su pohrlili posle raspada da uzmu i ono sto nije njihovo pa kad su dobili ono sto su trazili zbog onih koji su na vlasti bili posle raspada a sada i ovi koji su na vlasti ce jos i da im odrzavaju imanje i kuce. Ne zamajavajte se sa kraljevinom i kraljem koji ne samo sto je napustio zemlju vec kao sto se i vidi na svoje potomke ostavio je samo to da su poreklom iz srbije svo ostalo su zaboravili.

Aca Znalac

pre 10 godina

Mislim RIP, ali ko sve ovo plaća. Da li mi ili porodica Karađorđević. Dosta trošenja ionako jadnog i bednog budžeta, još nam samo fale ale i aždaje sa svojim megalomanskim ciljevima.

bg_boss

pre 10 godina

Ne mogu da verujem da ljudima nista sveto nije, sve se vrti oko novca i ko sta finansira. Postoji nesto sto se novcem ne moze platiti. Da neki imaju ovo sto mi imamo, unovcili bi to jos davnih dana. Jadno je pljuvati ovako na svoju proslost ma kakva ona da je. Uopste nije bitno da li je neko za republiku ili monarhiju. Ne shvatam kako se niko ne buni sto Broz pociva na Dedinju, a zameraju Karadjordjevicima jer hoce da sahrane clanove svoje porodice u svom mauzoleju.

Hansolo

pre 10 godina

Mnoge države u svetu bi bili sretni kad bi imali kralja.. U Švedskoj nema kralj nikakvu političku funkciju, ali svi su ponosni na kralja.. A mi srbi.. Žalosno stvarno.. Ja sam za kralja i otađbinu Srbija!

budiboksnama

pre 10 godina

@box & comp

Kad ste se vec tol'ko zalepili za kralja, imajte u vidu da nijedan (osim Milosa) nije sisao sa trona prirodnom smrcu. A ovi, kao dicni potomci kockara, bi nas ekspresno uvalili u jos gore nevolje. Samo reublika moze da uspostavi licnu odgovornost i autonomiju pojedinca: ostalo je za ovce :-) Osim toga, bilo bi dobro reci sta u toj monarhiji ceka odrodjene srbe, nesrbe i ostali basibozluk.

Dušan

pre 10 godina

Zivela Kraljevina Srbija
(nikolanbgd, 25. maj 2013 11:20)
@nikolanbgd!
Nikola, oćito si glup ko .Enis! Moj otac, rođen 1914, znači još u AU, išao je u vojsku Kraljevine SHS 1936, u tadašnju Južnu Srbiju, u Skopje, a ja sam išao 1975 u JLA u Republiku Makedoniju, isto u Skopje! Nigde nisam vidio, znaći ovih skoro 100 godina, Kraljevinu Srbiju! Propala Juga, a Kraljevina Srbija propala barem 1914, ako ne ranije! Ne znam toliko Svrpske istorije, a sam siguran da ona, koju vi znate, sigurno ne valja!:) Znate, da je bilo u Beogradu 1848, pa i kasnije 273 mošeja i medresa? Što se dogodilo njima? Što se dogodilo ovoj posljednoj? Mislim onu, gde je izgorela knjižnica, neprocenjljiva, a za svih ovih godina - ništa! Nisam musliman, ćak iako rodjen katolik, sam barem agnostik, ali sigurno ne trebamo ljude, koji uništavaju knjige! Kao mali, sam naućio, da je bilo koja knjiga svetinja, jer je napisana, da se proćita! Samo uživaj u svojoj kraljevini!
(slovenac,VP 4466/10, 25. maj 2013 17:14)
Slovenec da ne beše ludih Karađorđević a i još luđih Srba zvao bi se sada Hans!

# Link komentara

darko

pre 10 godina

(Predrag, 25. maj 2013 18:30) - Slazem se da je apsolutno obavezno da se rasvetle svi komunisticki zlocini i rehabilituju zrtve tog sistema. Tu nema zbors, jer niko nema prava nikoga ubiti samo zato jer ima drugacije politicko misljenje. Medjutim, sta cemo sa zlocinima koje su tokom rata pocinili cetnici, a sve to u ime "kralja i otadzbine"? Sta cemo sa pokoljem seljana (cak i dece) u selu Vranic 1943 godine, pa sa pokoljem Bosnjaka u Foci, pa pokolj Bosnjaka po Raskoj, pa po BiH, pa pokolji po Hrvatskoj, pa Crnoj Gori. Da li znas da su jednog od najcuvenijih predratnih sprskih lekara dr. Simu Miloseica uprao ubili cetnici, da su roditelje glumca Mise Janketica ubili cetnici, da su pesnika Ivana Gorana Kovacica, koji je opevao stradanje Srbe od ustasa, ubili cetnici, i jos puno je takvih zlocina sirom Srbije i ostalih ex-yu republika bilo. Znaci, nemoj da mi se vi desnicari, ravnogorici i ostali pravite naivini i nevini, kao svi su drugi zlikovci, svi su antisrbi, samo ste vi dobri i posteni. Batali me tih prica.

partizan prvak evrope!!!

pre 10 godina

vosa@ Brate uniforme koje nose gardisti se nose od 1856 godine i iste su boje kao i pre 100 godina i nikada nisu menjale boje i zovu se dusanovke

gost

pre 10 godina

Kultura jednog naroda ogleda se i u tome kako se gleda na svoju istoriju i da li se neguje tradicija, u interesu ne samog sebe vec i pokoljenja koja slede. Izgleda da nekim nasima, koji ovde iznose svoje misljenje, sopstvena istorija ili nije poznata ili pocinje tek od juce.
U svakom slucaju, s njima koji zive od danas do sutra, koji nepoznaju poreklo, koji nepostuju sopstvenu kulturnu bastinu - ma kakva da je - , sa njima se ne moze u "Evropu", sa njima nema buducnosti. Nisam za kraljevinu, ali nisam ni za ponistavanje sopstvene kulture!

vesko

pre 10 godina

Neverovatno kako sada svi pokusavaju da se okoriste o Kardjordjevice. Ma bezi Aco iz Srbije, vrati krunu i begaj. Nemoj da dopustis da ti i tvoja deca postante orudje u rukama srpskih ultranacionalista i da preko vas ostvaruju svoje ciljeve. Kako ovog "naprednkaka" Anitca uopste nije sramota da bude tamo, a godinama je bio funkcioner SRS i Seseljev prijatelj, istog onog coveka koje ismevao Aleskandra, i govorio kako "pase travu" kada je klekao da poljubi srpsku zemlju. E, ovi na vlasti su stvarno neverovatni, ma sve ce da budu samo da ostanu gde jesu. Necete jos dugo, jer niste zasluzili. A sto se tice nekih antievropskih komentatora i njihove nacionalistike demagogije o kraljevini koja se okrece od EU i postaje nova ksenofobicna drzavba, kao devedesetih, samo jedna poruka: Dinastija Karadjordjevic vec godinama otvoreno podrzava ulazak Srbije u EU, kao i sve ostale integracije. Tako da je apsurdno da na ovom portalu protivnici EU velicaju kralja od koga ce sutra traziti da vodi politiki ala Kostunica ili Seselj. Od toga nema nesta. Ako i postanemno kraljevina, sto meni i nije tako strasno, to nikako ne znaci da ce biti vodjena politika devedesetih.

Ja jedan jedini Milan

pre 10 godina

"Bolje dete ubogo, a mudro nego car star, a bezuman, koji se vec ne zna pouciti. Jer jedan izlazi iz tamnice da caruje, a drugi koji se rodi da caruje osiromasi." - knjiga Propovednikova, glava 4, stihovi 13 i 14.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

@ budiboksnama, 25. maj 2013 21:49

--

Slusaj, nije ni to lose. Sa odredjenim izuzecima (Karadjordje, Mihajlo, Aca I Obrenovic, Aca II Karadjordjevic) nasi su odlazili ili su im drugi "pomagali" da odu na mnogo humaniji nacin nego neki zapadni monarsi.

Evo recimo, uzmi ovog engleskog jadnika kome su "savetnici" nagurali usijanu gvozdenu sipku u auspuh:

http://en.wikipedia.org/wiki/Edward_II_of_England

Ili ovog madjarskog nesretnika koji je umro kad mu se presto "slucajno" raspao pod zadnjicom.

http://en.wikipedia.org/wiki/B%C3%A9la_I_of_Hungary

Ili, recimo, ovag Francuza kojeg je sluga zivog zapalio kad je prisao njegovim oblogama natopljenim rakijom:

http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_II_of_Navarre

Ili, recimo, Harold (Harald) II, kome su u bitci kod Hejstingsa (Hastings) 1066 odsecene genitalije, pa je zatim ceo saseckan na sitne kockice, froncle i kotlete.

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Hastings

Ili, recimo Aleksandar I, Grcki kralj, koji je (kosancim, da se Vlasi ne dosete) umro od ujeda kraljevskog majmuna u kraljevskog basti (ne, ne salim se).

http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_of_Greece#Death

A o Juliju Cezaru, Luju XVI, Nikolaju II Romanovu i njihovim porodicama, Anriju IV, Carlsu I i Meri Stjuart da i ne govorimo. Istorija zapadnog sveta je istorija krvavog regicida. Daleko od toga da su to Srbi izmislili. U tom domeni mi nosmo cak ni dileje-amateri.

DEDA CVETKO

pre 10 godina

@box & comp

--

Daleko od toga da sam ze zalepio za kralja (naprotiv, ne mogu od njega da se ODLEPIM), ali imam nekoliko sitnih istorijskih ispravki.

Knez Milos NIJE jedini moderni srpski monarh koji je otisao s prestola prirdonom smrcu ili nasilnim prevratom.

- (Knez) Milan Obrenović (stariji sin Kneza Milosa, ne Kralj Milan I, titularni monarh Srbije, vladao samo 26 dana, najverovatnije sve vreme bio u komi), umro je na prestolu prirodnom smrcu 1839.

- Aleksandar I Obrenovic nije otisao sa prestola prirodnom smrcu, ali je umro prirodnom smrcu posto je vec abdicirao (1885.)

- Kralj Milan I Obrenovic: isto kao prethodno (umro 1900.)

- Petar I Karadjordjevic: umro na prestolu prirodnom smrcu 1921. godine (mada je cetiri godine kasnije prepustio sve drzavne funkcije, ali ne i kraljevsku titulu - Regentu Aleksandru II).

DEDA CVETKO

pre 10 godina

Moderatoru (s postovanjem)

Odavno nisam poslao tako nepismenu i neartikulisanu poruku kao sto je ova:

(DEDA CVETKO, 25. maj 2013 21:10)

Mora biti da sam bio zapatio ozbiljnu lobotomiju kad sam ovo pisao.

Ako vam nije tesko, molim da izvrsite sledece ispravke:

- Umesto "prirdonom smrcu ili nasilnim prevratom" treba "prirodnom smrcu ili nenasilnim putem"

- Umesto: "Aleksandar I Obrenovic", treba: "Aleksandar I Karadjordjevic"

- Umesto "mada je cetiri godine kasnije" treba "mada je cetiri godine ranije"

Sve ostalo je, manje-vise, u redu.

Ako ispravka nije moguca, najlepse molim objavite ovu ispravku, uz izvinjenje svima.