Petak, 24.05.2013.

23:28

Čačak: Pacijent životno ugrožen

Od četiri pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi klostridijom, jedan je životno ugrožen, kaže portparol bolnice u Čačku.

Izvor: B92

Èaèak: Pacijent životno ugrožen IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

aesculap

pre 10 godina

Veliku gorčinu izaziva nestručno izveštavanje novinara o situaciji u zdravstvu,i katastrofalna zdravstvena kultura. Molim novinare da se informišu o infekciji Clostridium difficile – jer senzacionalistički pristup produbljuje veoma tešku situaciju u zdravstvu.Ne radi se o karantinskoj bolesti, ova bakterija je prisutna u većini bolnica godinama,tu su i zdrave kliconoče. Zašto ne proverite? Veliko je razočarenje za nas zdravstvene radnike pljuvanje po nama, dok nadležni skoro da ništa ne preduzimaju za sprečavanje širenja infekcije.Izgovor je da nema para – a zatim se deset puta više potroši za lečenje i negu teških bolesnika. Velika većina odeljenskih lekara specijalista ulaže nadljudske napore, dok nedostatak prostora, zapuštenost odeljenja, neadekvatna dijagnostika, manjak osoblja itd.su problemi za koje se okrivljuju lekari , sestre i tehničari. Radimo u sve gorim i katastrofalnim uslovima, ponekad bez osnovnih mera zaštite, i niko nas ne pita za to. Ali zato su sve učestalije pretnje, agresivnost i nekritičnost od strane pacijenata i rodbine, koji su sa pravom razočarani.Ako je tako jednostavna medicina, upitajte se zašto jednom lekaru subspecijalisti treba minimum 6+4+2 godina studija uz obavezno radno iskustvo. Ako i dalje bude ovakav odnos prema poštenim zdravstvenim radnicima, treba da shvatite, da uskoro nećete imati koga da pljujete. Velika većina poštenih lekara će morati da napusti ovakvu državnu službu, jer ova situacija postaje neizdrživa.

Cacak

pre 10 godina

Koji je razlog hajke na lekare??? Interno u Cacku je stala, u svakom smislu... prljavo je, zapusteno, smrdi, tretiraju pacijente kao stoku. Nemam snage da napisem sta je moja porodica prezivela zbog tog odeljenja, samo znam da sam na sopstveni zahtev izvela polumrtvog oca odatle. A tadasnji nacelnik je sada direktor zdravstvenog centra...
Bagra. Jadni smo od koga nam zivoti zavise...

pex

pre 10 godina

Hoce li bre neko od politickih mu...a da visi zbog ovoga? hoce li iko u ovoj zemlji odgovarati za bilo sta ili treba neki rodjak preminulog od ove bakterije da uzme pravdu u svoje ruke i saceka negde milu SPSovku, ministarku i objasni joj par stvari?

Slavica

pre 10 godina

"Smrtnost u svetu je 7%, a kod nas je 3%"
Kako te nije blam da napises nesto ovako? U Srbiji nema lekarske greske prijavljene od strane zaposlenih,nema vodjenja medicinske dokumentacije,nema statistike osim one koju partija pise za svoju upotrebu,a ti se uporedjujes sa smrtnoscu u svetu i jos navodis da ste ispred sveta.Mozes jedino uporedjivati vas uspeh izlecenja sa Albanijom ili Afrikom.Nije samo los rad problem,problem je sto vecina zaposlenih nestrucna i nekvalifikovana da se bavi modernom medicinom.

vlada

pre 10 godina

Koji je razlog hajke na lekare?Sta se krije iza kulisa?Niko ne zeli da kaze istinu.Zasto?Jel neko misli da ce jeftini politicki poeni dobijeni preko grbace lekara da pomognu.Ja mislim da ne.Narod hteo ili ne, na kraju mora dolaziti u bolnice.
Pseudomembranozni kolitis je bolest koju izaziva anaerobna bakterija Clostridium difficile,koja je inace deo fizioloske mikroflore creva( normalan stanovnik creva),i tu zivi u odredjenom broju.Kada se stvore uslovi za nj prekomerno razmnozavanje( to moze da se desi i posle samo jedne doze bilo kog antibiotika),ona izaziva gore pomenutu bolest.( najcesci znak je vel. broj prolivastih stolica).Znaci nema veze sa higijenom,osoblja ili pacijenata.Smrtnost u svetu je 7%, a kod nas je 3%.Dakle nema veze da li je neko doktoru ili sestri kupio kafu,banane,cokoladu, dao novac,pa sada tog pacijenta sestra nije obisla,negovala,pa on oboleo.Gluposti!Procitajte o tome pa onda osudjujte!

z3r0

pre 10 godina

da li rade nesto na iskorenjivanju korupcije u zdravstvu? vrlo je moguce da je ovo jedna od posledica opsteg katastrofalnog stanja u zdravstvenim ustanovama. nemar i nebriga osoblja su vec postali standard. isto to osoblje mi debelo placamo od poreza koji nam drzava uzima svakog meseca, placamo zdravstveno, a u domu zdravlja malo nedostaje da sestre i doktori prebijaju pacijente.
uostalom, sta ocekivati kad je slavica djukic predavala etiku na medicinskom u kragujevcu, a sada je postala i ministarka. ona i etika, ma dajte molim vas...

BOT Killer

pre 10 godina

Samo Zahvaljujuci Aleksandru Vucicu i njegovoj pozrtvovanosti ovako nesto je moguce.Konacno se nasao covek koji radi za dobrobit Srbije...

nataša

pre 10 godina

Znate li da u Čačku zgrada Medicine rada (Dom zdravlja)građena osamdesetih godina XX veka u čekaonici NEMA PROZORE a time ni dnevnu svetlost niti mogućnost provetravanja!tako da mnogobrojni čekajući na red kod lekara u takvim uslovima neretko pokupe razne bakterije i viruse. Na Internom odeljenju čačanske bolnice pre mesec dana su menjali stare, drvene prozorske okvire novim, aluminijumskim, farbali radijatore a bolesnike nisu pomerali! To što su dušeci leglo zaraze, što nema posteljine, što decenijama nije okrečeno, što su wc prostorije u rasulu i pri tome sve tako prljavo, nema veze , direktor bolnice je na tom Internom odeljenju pa on vidi i aminuje. Čistačice rade za nepunih 200 evra mesečno i pri tome imaju opremu i sredstva za čišćenje u skladu sa stanjem u srpskom zdravstvu! A što se Ministarke tiče, sve je rekla još pre 2 godine svojom "borbom" za smanjenje pdv opreme i stvari za bebe! Uostalom, iz koje je partije nije ni čudo što se ne meša u svoj posao.

blagoje

pre 10 godina

I u Kragujevcu nije bolja situacija. Imam rodjaka koji je vec 2 meseca u bolnici, a otisao je na rutinsku intervenciju u KC Kragujevac.

Draginja

pre 10 godina

lezala sam u urgentnom centru na intezivnoj nezi -kardiologije Bgd,pre 2 meseca.Bez ikakve primedbe na maksimalnu pozrtvovanost osoblja,ali zbog intezivne terapije,bronila,infuzija,injekcija dobila sam upalu vena i velike otoke obe ruke.Nisu imali obican akohol za obloge,gazu,vatu,vec su rekli da mi neko od ukucana kupi u apoteci i donese.Srecom ja sam iz Bgd pa sam to dobila u najkracem roku,ali sta za pacijente koji su van Bgd.Verovatno se i nadlezni ponekad razbole i leze u bolnicama,ali oni su smesteni u apartmane,za njih je obezbedjena sva moguca terapija,pa valjda misle da je tako u kompletnom zdravstvu. Nebi bilo lose da ih malo pomesaju sa obicnim pacijentima,valjda bi onda nesto preduzeli da se stanje promeni.

Čačko (al nije mečku)

pre 10 godina

Pre dva meseca recimo, sedim u čekaonici Doma zdravlja dok je supruga na pregledu. Čistačica koja je za to vreme brisala pod, ISTOM ONOM krpom koju je samo ocedila na skoro rapalom nazovi uređaju BRIŠE DRVENI (ili iverica svejedno je) ZID!!!!!! Da se naježiš!!! A Dom zdravlja je u gradu, pogađate ....

Englez

pre 10 godina

O ovakvim dogadjajima u Beogradu niko ne pise. Pre mesec dana suprugu mog poznanika jedva su spasli na infektivnoj klinici
u Bgdu jer je zarazena pri operaciji noge (cukljeva) na ortopedskoj klinici.

milos

pre 10 godina

Narode da se razumemo klostridije je bilo i bice jer su uslovi higijene vecinom losi.A ne bi me zacudilo da su ovi pacijenti u Cacku inace ljudi preko
80 godina koji su dosli u bolnicu bezeci grobaru sa lopate! Sramota bre vise da crnite medicinsko osoblje!!!Ionako smo u govnima i pelenama svaki dan glavu ne dizemo!!A imamo najmanje plate u drzavnom sektoru!Koliko njih mi je reklo svaka cast ja taj posao ne bih nikada mogao da radim!

4 konja

pre 10 godina

Sram vas bilo. Bicete strogo kaznjeni - ministarka ce podneti opaku prekrsajnu prijavu za nemar. A da ne ulazimo u pricu da su upravo ona i ministarstvo najodgovorniji, jer je stanje u bolnicama katastrofalno. Sterilizatori su stari po 30 godina. OK, drzava nema para, ali neki prioriteti se znaju. I bar da kazu da je stanje takvo i takvo. Ne, pricaju kako je sve OK, a onda svaljuju na medicinske sestre...

Trep

pre 10 godina

U CA postoji izreka:Ne d'o ti Bog da zavrsis u bolnici jer se odatle ziv ne vracas.Ovo vazi narocito za starije osobe koje kada odu na neki rutinski zahvat najcesce umru,a objasnjenje doktora:Bio je star.Dakle dragi penzioneri,nakon 70.godine pripremite se za smrt,cuvajte sami zdravlje jer ako zavrsite u bolnici umirete za 24 h.Moju babu su godinama pogresno lecili od neke bakterije u mokraci da bi umrla od raka debelog creva koji je zahvatio celu utrobu,a to doktori nisu znali dok jadna nije umrla.Mom drugu je 7 dana nakon smrti babe stigao izvestaj iz cacanske bolnice u kome pise da je baba potpuno zdrava.

gagi

pre 10 godina

Lepo se razvija plan ministsrke zdravlja da glavni zdravstveni centar i sav novac koji pripada ostalim zdravstvenim centrima preseli u Kragujevac. Prvo je bio zdravstveni centar u Uzicu a sada i u Cacku. Videcemo koji je sledeci!!!! A kako bi bilo da malo bakterije potrazimo po bolnicama u Beogradu!!!! Da vidimo sta cemo onde da pronadjemo!!!

simakosmos

pre 10 godina

Na ortopediji u Beogradu, istim liftom voze djubre i pacijente posle operacije, licno sam prisustovao. Kada bi se postovalje higijenske procedure siguran sam da bi ovakvih slucajeva bilo mnogo manje.

Mirka

pre 10 godina

Cacansko inetrno odeljenje je inace horor!! Uslovi higijene uzas!!!
Radnici nisu krivi,krivi su nacelnici,direktori sta su vec!

Sramota za grad!

Milutin

pre 10 godina

Uzasna nehigijena dovodi do velikog ruzika da se ovako nesto desava. Niste drugo. Ako je sve vec tako kako je, I posto nemam poverenja u zdravstvo po tom pitanju u bolnicama, bilo bi fer da kada se neko smesta u bolnicu bude obavesten unapred da ako je u mogucnosti- donese ne samo vlazne maramice, sapun, peskir... Kao sto svi vec I rade nego da donese I sredstva za pranje I ciscenje sanitarija, instrumenata, podova, namestaja I opreme. Znam, sve mi je jasno sta bi mnogi rekli na to ali ja ne bih rizikovao sa nekim bliskim koga smestam u bolnicu po pitanju higijene- sve bih doneo!! Nema druge izgleda.

MouseWho

pre 10 godina

kmania => srecom bas su me pre neki dan poslali iz Cacka u Kragujevac na rutinsku drenazu... sreca jer Cacak ima takve strucnjake da je cak i operacija slepog creva visoko rizicna... a tek sestre.. SRAMOTA (za Cacak pricam da se razumemo)

kmania

pre 10 godina

Nemojte da okrivljujete medicinsko osoblje za ovakvo stanje,lepo rece kolega da se malo procita o ovoj infekciji.Ne znam samo zasto se sad bude pojedini strucnjaci.Obim posla u mojoj bolnici za lekare gde ja radim je 300% kako za nas tako i za srednji kadar.Uopste mi nije jasno kako opstajemo i kako radimo.Da li ocekujete da bude sve pod konac kad radimo pomocu stapa i kanapa.U zgrade u koje nije ulagano preko 20 godina gde nema novih duseka,kreveta ,uniforme sami narucujemo i peremo.Radimo u jako losim uslovima jer smo jako siromasna zemlja sa jako losim menadzmentom koji se postavlja iskljucivo politicki.I ono malo para sto se ima utuca se u sminkanje narocito pred posetu nekog ministra.Da nismo dobili opremu pomocu donacija iz EU mogli bi da placemo bar u mojoj struci.Nazalost mislim da ce sve gore da bude,ja cekam jos ovu godinu ukoliko se situacija bar malo ne popravi kao i vecina mojih kolega odlazim odavde .

Lik

pre 10 godina

Sledeci put kad vam budu propisali neki jak antibiotik, koji treba duze da pijete, pa u toku koriscenja dobijete proliv, zapitajte se otkud? Pa kad vam dodatno propisu Orvagyl ili Metronidazol proceitajte za sta se koristi. Dovoljno...

А.Илић

pre 10 godina

У задње време код свих епидемија (свињски грип, западни нил, клостридија,...) се форсира да су угрожени старији људи (50+) са хроничним обољењима.
Да ли вам је познато да је у Србији просек година 43.5 и да се хроничне болести каче на просечног човека око 50-те ?
То значи да нам је пола популације директно угрожено овим епидемијама а не да је то резервисано за неке специјалне случајеве !

doca

pre 10 godina

E stvarno više sa ovom klostridijom, pratim ovih dana i ne verujem kako ministarka i ostali medicinski radnici pričaju o EPIDEMIJI klostridije, to samo pokazuje koliko su stručni. Epidemija klostridije ne postoji! Klostridije su bakterije koje se nalaze svuda oko nas pa čak i u našem organizmu, crevima... Da bi izazvale infekciju potrebno je da se nađu u anaerobnoj sredini i počnu da proizvode toksin koji ustvari izaziva trovanja i smrt. DA bi nastala infekcija potrebni su neki predisponirajuci faktori kao što su oštećenja na tkivima, usled čega tkivo nema kiseonika i samim tim se stvara anaerobna sredina za proizodnju klostridijskih toksina. Drugi način infekcije je ako se toksin unese direktno iz spoljašnje sredine u organizam, kao što je slučaj sa botulinskim toksinom. Pročitajte o klostridijama i sve će vam biti jasno.

Cika

pre 10 godina

@ Pasos
Ma vi ste bre svi amateri, bez odgovornosti i obraza. Deco ako mozete - idite iz ove zemlje.Ja cu da ugasim svetlo.
(Pasos, 24. maj 2013 23:37)

Hvala sto brinete za nas, ali ja sam ipak jedan od onih koji bi ostali ovde i trudili se da sve to poprave! Najlakse je pobeci negde. Zar nije bolje (iako je teze) da promenimo kolektivnu svest i sami sebe poboljsamo? Svi smo mi dobri i kulturni kada odemo preko granice, zasto to ne bismo bili i ovde?

beda i jad

pre 10 godina

Potpuno rasulo!!! Jos malo pa ce i epidemija tifusa, kakvo je higijensko stanje u nasim bolnicama!!!

Ali imacemo ruske avione, to je od primarnog znacaja za jednu zemlju...!!!

andrija

pre 10 godina

dajte otkaz tim medicinskim sestrama.hirurg vas spasi a onda umrete od ove bakterije jer neka medicinska sestra sa inficiranim rukavicama otvara kvake.nisu doktori krivi.povecajte plate osoblju ali ako neko ne bude radio svoj posao kako treba.otkaz momentalni.

winston

pre 10 godina

Ma kakva ministarka zdravlja? Svi ministari su samo fasada, sve resenje dolazi od vrh vlasti - ako nema pare za sta bilo, nece da se uradi, i onda ministari idu i javno govori bla bla bla, ali ako nema pare, nista. Srbija je BEZ PARA, i u bankrot. Sto mislite da Vucic i Dacic, i Toma Diploma hoceju datum toliko brzo? Zato sto ocekivaju da ih EU spase - to je to. Srbija nema pare!

dragan

pre 10 godina

Ljudi moji pa političari na vlasti spinuju preko zdravstva. Hoće sada da odvuku pažnju sa pretećeg bankrota države po poznatoj i staroj formuli "držte lopova". U svakoj bolnici postoje bolničke infekcije samo je bitna primena mera prevencije.

Milun

pre 10 godina

U pitanju je pseudomembranozni enterekolitis koji uglavnom nastaje zbog preterane upotrebe jakih antibiotika sirokog spektra. U SAD postoje proktolozi koji se bave ovakvim stvarima, proguglajte malo, interesantno je da se tamo ovakve stvari ne desavaju i pored jos vece upotrebe antibiotika, a proktolozi na osnovu uzorka fecesa odrede "dobre" crevne bakterije u nedostatku i potom ih ubace u kolon. Terapija za ovu nasu epidemiju je opet antibiotska, metronidazol i vankomicin kojih uzgred bas i nema na trzistu u poslednje vreme, ali ni oni bas ne deluju na klostridijum dificile u fazi kad se stvore te pseudomembrane, tako da ostaje prevencija i paznja sa nenormalnom ulotrebom antibiotika.

solunac

pre 10 godina

a ministarka zdravlja vedri i oblaci, epidemije, smrtni slucajevi, nestašica lekova, korupcija, ima li ona obraza ili je sve je...na politika

solunac

pre 10 godina

a ministarka zdravlja vedri i oblaci, epidemije, smrtni slucajevi, nestašica lekova, korupcija, ima li ona obraza ili je sve je...na politika

winston

pre 10 godina

Ma kakva ministarka zdravlja? Svi ministari su samo fasada, sve resenje dolazi od vrh vlasti - ako nema pare za sta bilo, nece da se uradi, i onda ministari idu i javno govori bla bla bla, ali ako nema pare, nista. Srbija je BEZ PARA, i u bankrot. Sto mislite da Vucic i Dacic, i Toma Diploma hoceju datum toliko brzo? Zato sto ocekivaju da ih EU spase - to je to. Srbija nema pare!

beda i jad

pre 10 godina

Potpuno rasulo!!! Jos malo pa ce i epidemija tifusa, kakvo je higijensko stanje u nasim bolnicama!!!

Ali imacemo ruske avione, to je od primarnog znacaja za jednu zemlju...!!!

simakosmos

pre 10 godina

Na ortopediji u Beogradu, istim liftom voze djubre i pacijente posle operacije, licno sam prisustovao. Kada bi se postovalje higijenske procedure siguran sam da bi ovakvih slucajeva bilo mnogo manje.

kmania

pre 10 godina

Nemojte da okrivljujete medicinsko osoblje za ovakvo stanje,lepo rece kolega da se malo procita o ovoj infekciji.Ne znam samo zasto se sad bude pojedini strucnjaci.Obim posla u mojoj bolnici za lekare gde ja radim je 300% kako za nas tako i za srednji kadar.Uopste mi nije jasno kako opstajemo i kako radimo.Da li ocekujete da bude sve pod konac kad radimo pomocu stapa i kanapa.U zgrade u koje nije ulagano preko 20 godina gde nema novih duseka,kreveta ,uniforme sami narucujemo i peremo.Radimo u jako losim uslovima jer smo jako siromasna zemlja sa jako losim menadzmentom koji se postavlja iskljucivo politicki.I ono malo para sto se ima utuca se u sminkanje narocito pred posetu nekog ministra.Da nismo dobili opremu pomocu donacija iz EU mogli bi da placemo bar u mojoj struci.Nazalost mislim da ce sve gore da bude,ja cekam jos ovu godinu ukoliko se situacija bar malo ne popravi kao i vecina mojih kolega odlazim odavde .

doca

pre 10 godina

E stvarno više sa ovom klostridijom, pratim ovih dana i ne verujem kako ministarka i ostali medicinski radnici pričaju o EPIDEMIJI klostridije, to samo pokazuje koliko su stručni. Epidemija klostridije ne postoji! Klostridije su bakterije koje se nalaze svuda oko nas pa čak i u našem organizmu, crevima... Da bi izazvale infekciju potrebno je da se nađu u anaerobnoj sredini i počnu da proizvode toksin koji ustvari izaziva trovanja i smrt. DA bi nastala infekcija potrebni su neki predisponirajuci faktori kao što su oštećenja na tkivima, usled čega tkivo nema kiseonika i samim tim se stvara anaerobna sredina za proizodnju klostridijskih toksina. Drugi način infekcije je ako se toksin unese direktno iz spoljašnje sredine u organizam, kao što je slučaj sa botulinskim toksinom. Pročitajte o klostridijama i sve će vam biti jasno.

Mirka

pre 10 godina

Cacansko inetrno odeljenje je inace horor!! Uslovi higijene uzas!!!
Radnici nisu krivi,krivi su nacelnici,direktori sta su vec!

Sramota za grad!

Cika

pre 10 godina

@ Pasos
Ma vi ste bre svi amateri, bez odgovornosti i obraza. Deco ako mozete - idite iz ove zemlje.Ja cu da ugasim svetlo.
(Pasos, 24. maj 2013 23:37)

Hvala sto brinete za nas, ali ja sam ipak jedan od onih koji bi ostali ovde i trudili se da sve to poprave! Najlakse je pobeci negde. Zar nije bolje (iako je teze) da promenimo kolektivnu svest i sami sebe poboljsamo? Svi smo mi dobri i kulturni kada odemo preko granice, zasto to ne bismo bili i ovde?

Milun

pre 10 godina

U pitanju je pseudomembranozni enterekolitis koji uglavnom nastaje zbog preterane upotrebe jakih antibiotika sirokog spektra. U SAD postoje proktolozi koji se bave ovakvim stvarima, proguglajte malo, interesantno je da se tamo ovakve stvari ne desavaju i pored jos vece upotrebe antibiotika, a proktolozi na osnovu uzorka fecesa odrede "dobre" crevne bakterije u nedostatku i potom ih ubace u kolon. Terapija za ovu nasu epidemiju je opet antibiotska, metronidazol i vankomicin kojih uzgred bas i nema na trzistu u poslednje vreme, ali ni oni bas ne deluju na klostridijum dificile u fazi kad se stvore te pseudomembrane, tako da ostaje prevencija i paznja sa nenormalnom ulotrebom antibiotika.

Čačko (al nije mečku)

pre 10 godina

Pre dva meseca recimo, sedim u čekaonici Doma zdravlja dok je supruga na pregledu. Čistačica koja je za to vreme brisala pod, ISTOM ONOM krpom koju je samo ocedila na skoro rapalom nazovi uređaju BRIŠE DRVENI (ili iverica svejedno je) ZID!!!!!! Da se naježiš!!! A Dom zdravlja je u gradu, pogađate ....

Trep

pre 10 godina

U CA postoji izreka:Ne d'o ti Bog da zavrsis u bolnici jer se odatle ziv ne vracas.Ovo vazi narocito za starije osobe koje kada odu na neki rutinski zahvat najcesce umru,a objasnjenje doktora:Bio je star.Dakle dragi penzioneri,nakon 70.godine pripremite se za smrt,cuvajte sami zdravlje jer ako zavrsite u bolnici umirete za 24 h.Moju babu su godinama pogresno lecili od neke bakterije u mokraci da bi umrla od raka debelog creva koji je zahvatio celu utrobu,a to doktori nisu znali dok jadna nije umrla.Mom drugu je 7 dana nakon smrti babe stigao izvestaj iz cacanske bolnice u kome pise da je baba potpuno zdrava.

Englez

pre 10 godina

O ovakvim dogadjajima u Beogradu niko ne pise. Pre mesec dana suprugu mog poznanika jedva su spasli na infektivnoj klinici
u Bgdu jer je zarazena pri operaciji noge (cukljeva) na ortopedskoj klinici.

dragan

pre 10 godina

Ljudi moji pa političari na vlasti spinuju preko zdravstva. Hoće sada da odvuku pažnju sa pretećeg bankrota države po poznatoj i staroj formuli "držte lopova". U svakoj bolnici postoje bolničke infekcije samo je bitna primena mera prevencije.

MouseWho

pre 10 godina

kmania => srecom bas su me pre neki dan poslali iz Cacka u Kragujevac na rutinsku drenazu... sreca jer Cacak ima takve strucnjake da je cak i operacija slepog creva visoko rizicna... a tek sestre.. SRAMOTA (za Cacak pricam da se razumemo)

Draginja

pre 10 godina

lezala sam u urgentnom centru na intezivnoj nezi -kardiologije Bgd,pre 2 meseca.Bez ikakve primedbe na maksimalnu pozrtvovanost osoblja,ali zbog intezivne terapije,bronila,infuzija,injekcija dobila sam upalu vena i velike otoke obe ruke.Nisu imali obican akohol za obloge,gazu,vatu,vec su rekli da mi neko od ukucana kupi u apoteci i donese.Srecom ja sam iz Bgd pa sam to dobila u najkracem roku,ali sta za pacijente koji su van Bgd.Verovatno se i nadlezni ponekad razbole i leze u bolnicama,ali oni su smesteni u apartmane,za njih je obezbedjena sva moguca terapija,pa valjda misle da je tako u kompletnom zdravstvu. Nebi bilo lose da ih malo pomesaju sa obicnim pacijentima,valjda bi onda nesto preduzeli da se stanje promeni.

4 konja

pre 10 godina

Sram vas bilo. Bicete strogo kaznjeni - ministarka ce podneti opaku prekrsajnu prijavu za nemar. A da ne ulazimo u pricu da su upravo ona i ministarstvo najodgovorniji, jer je stanje u bolnicama katastrofalno. Sterilizatori su stari po 30 godina. OK, drzava nema para, ali neki prioriteti se znaju. I bar da kazu da je stanje takvo i takvo. Ne, pricaju kako je sve OK, a onda svaljuju na medicinske sestre...

gagi

pre 10 godina

Lepo se razvija plan ministsrke zdravlja da glavni zdravstveni centar i sav novac koji pripada ostalim zdravstvenim centrima preseli u Kragujevac. Prvo je bio zdravstveni centar u Uzicu a sada i u Cacku. Videcemo koji je sledeci!!!! A kako bi bilo da malo bakterije potrazimo po bolnicama u Beogradu!!!! Da vidimo sta cemo onde da pronadjemo!!!

А.Илић

pre 10 godina

У задње време код свих епидемија (свињски грип, западни нил, клостридија,...) се форсира да су угрожени старији људи (50+) са хроничним обољењима.
Да ли вам је познато да је у Србији просек година 43.5 и да се хроничне болести каче на просечног човека око 50-те ?
То значи да нам је пола популације директно угрожено овим епидемијама а не да је то резервисано за неке специјалне случајеве !

andrija

pre 10 godina

dajte otkaz tim medicinskim sestrama.hirurg vas spasi a onda umrete od ove bakterije jer neka medicinska sestra sa inficiranim rukavicama otvara kvake.nisu doktori krivi.povecajte plate osoblju ali ako neko ne bude radio svoj posao kako treba.otkaz momentalni.

Milutin

pre 10 godina

Uzasna nehigijena dovodi do velikog ruzika da se ovako nesto desava. Niste drugo. Ako je sve vec tako kako je, I posto nemam poverenja u zdravstvo po tom pitanju u bolnicama, bilo bi fer da kada se neko smesta u bolnicu bude obavesten unapred da ako je u mogucnosti- donese ne samo vlazne maramice, sapun, peskir... Kao sto svi vec I rade nego da donese I sredstva za pranje I ciscenje sanitarija, instrumenata, podova, namestaja I opreme. Znam, sve mi je jasno sta bi mnogi rekli na to ali ja ne bih rizikovao sa nekim bliskim koga smestam u bolnicu po pitanju higijene- sve bih doneo!! Nema druge izgleda.

milos

pre 10 godina

Narode da se razumemo klostridije je bilo i bice jer su uslovi higijene vecinom losi.A ne bi me zacudilo da su ovi pacijenti u Cacku inace ljudi preko
80 godina koji su dosli u bolnicu bezeci grobaru sa lopate! Sramota bre vise da crnite medicinsko osoblje!!!Ionako smo u govnima i pelenama svaki dan glavu ne dizemo!!A imamo najmanje plate u drzavnom sektoru!Koliko njih mi je reklo svaka cast ja taj posao ne bih nikada mogao da radim!

nataša

pre 10 godina

Znate li da u Čačku zgrada Medicine rada (Dom zdravlja)građena osamdesetih godina XX veka u čekaonici NEMA PROZORE a time ni dnevnu svetlost niti mogućnost provetravanja!tako da mnogobrojni čekajući na red kod lekara u takvim uslovima neretko pokupe razne bakterije i viruse. Na Internom odeljenju čačanske bolnice pre mesec dana su menjali stare, drvene prozorske okvire novim, aluminijumskim, farbali radijatore a bolesnike nisu pomerali! To što su dušeci leglo zaraze, što nema posteljine, što decenijama nije okrečeno, što su wc prostorije u rasulu i pri tome sve tako prljavo, nema veze , direktor bolnice je na tom Internom odeljenju pa on vidi i aminuje. Čistačice rade za nepunih 200 evra mesečno i pri tome imaju opremu i sredstva za čišćenje u skladu sa stanjem u srpskom zdravstvu! A što se Ministarke tiče, sve je rekla još pre 2 godine svojom "borbom" za smanjenje pdv opreme i stvari za bebe! Uostalom, iz koje je partije nije ni čudo što se ne meša u svoj posao.

Lik

pre 10 godina

Sledeci put kad vam budu propisali neki jak antibiotik, koji treba duze da pijete, pa u toku koriscenja dobijete proliv, zapitajte se otkud? Pa kad vam dodatno propisu Orvagyl ili Metronidazol proceitajte za sta se koristi. Dovoljno...

blagoje

pre 10 godina

I u Kragujevcu nije bolja situacija. Imam rodjaka koji je vec 2 meseca u bolnici, a otisao je na rutinsku intervenciju u KC Kragujevac.

BOT Killer

pre 10 godina

Samo Zahvaljujuci Aleksandru Vucicu i njegovoj pozrtvovanosti ovako nesto je moguce.Konacno se nasao covek koji radi za dobrobit Srbije...

Slavica

pre 10 godina

"Smrtnost u svetu je 7%, a kod nas je 3%"
Kako te nije blam da napises nesto ovako? U Srbiji nema lekarske greske prijavljene od strane zaposlenih,nema vodjenja medicinske dokumentacije,nema statistike osim one koju partija pise za svoju upotrebu,a ti se uporedjujes sa smrtnoscu u svetu i jos navodis da ste ispred sveta.Mozes jedino uporedjivati vas uspeh izlecenja sa Albanijom ili Afrikom.Nije samo los rad problem,problem je sto vecina zaposlenih nestrucna i nekvalifikovana da se bavi modernom medicinom.

z3r0

pre 10 godina

da li rade nesto na iskorenjivanju korupcije u zdravstvu? vrlo je moguce da je ovo jedna od posledica opsteg katastrofalnog stanja u zdravstvenim ustanovama. nemar i nebriga osoblja su vec postali standard. isto to osoblje mi debelo placamo od poreza koji nam drzava uzima svakog meseca, placamo zdravstveno, a u domu zdravlja malo nedostaje da sestre i doktori prebijaju pacijente.
uostalom, sta ocekivati kad je slavica djukic predavala etiku na medicinskom u kragujevcu, a sada je postala i ministarka. ona i etika, ma dajte molim vas...

vlada

pre 10 godina

Koji je razlog hajke na lekare?Sta se krije iza kulisa?Niko ne zeli da kaze istinu.Zasto?Jel neko misli da ce jeftini politicki poeni dobijeni preko grbace lekara da pomognu.Ja mislim da ne.Narod hteo ili ne, na kraju mora dolaziti u bolnice.
Pseudomembranozni kolitis je bolest koju izaziva anaerobna bakterija Clostridium difficile,koja je inace deo fizioloske mikroflore creva( normalan stanovnik creva),i tu zivi u odredjenom broju.Kada se stvore uslovi za nj prekomerno razmnozavanje( to moze da se desi i posle samo jedne doze bilo kog antibiotika),ona izaziva gore pomenutu bolest.( najcesci znak je vel. broj prolivastih stolica).Znaci nema veze sa higijenom,osoblja ili pacijenata.Smrtnost u svetu je 7%, a kod nas je 3%.Dakle nema veze da li je neko doktoru ili sestri kupio kafu,banane,cokoladu, dao novac,pa sada tog pacijenta sestra nije obisla,negovala,pa on oboleo.Gluposti!Procitajte o tome pa onda osudjujte!

pex

pre 10 godina

Hoce li bre neko od politickih mu...a da visi zbog ovoga? hoce li iko u ovoj zemlji odgovarati za bilo sta ili treba neki rodjak preminulog od ove bakterije da uzme pravdu u svoje ruke i saceka negde milu SPSovku, ministarku i objasni joj par stvari?

Cacak

pre 10 godina

Koji je razlog hajke na lekare??? Interno u Cacku je stala, u svakom smislu... prljavo je, zapusteno, smrdi, tretiraju pacijente kao stoku. Nemam snage da napisem sta je moja porodica prezivela zbog tog odeljenja, samo znam da sam na sopstveni zahtev izvela polumrtvog oca odatle. A tadasnji nacelnik je sada direktor zdravstvenog centra...
Bagra. Jadni smo od koga nam zivoti zavise...

aesculap

pre 10 godina

Veliku gorčinu izaziva nestručno izveštavanje novinara o situaciji u zdravstvu,i katastrofalna zdravstvena kultura. Molim novinare da se informišu o infekciji Clostridium difficile – jer senzacionalistički pristup produbljuje veoma tešku situaciju u zdravstvu.Ne radi se o karantinskoj bolesti, ova bakterija je prisutna u većini bolnica godinama,tu su i zdrave kliconoče. Zašto ne proverite? Veliko je razočarenje za nas zdravstvene radnike pljuvanje po nama, dok nadležni skoro da ništa ne preduzimaju za sprečavanje širenja infekcije.Izgovor je da nema para – a zatim se deset puta više potroši za lečenje i negu teških bolesnika. Velika većina odeljenskih lekara specijalista ulaže nadljudske napore, dok nedostatak prostora, zapuštenost odeljenja, neadekvatna dijagnostika, manjak osoblja itd.su problemi za koje se okrivljuju lekari , sestre i tehničari. Radimo u sve gorim i katastrofalnim uslovima, ponekad bez osnovnih mera zaštite, i niko nas ne pita za to. Ali zato su sve učestalije pretnje, agresivnost i nekritičnost od strane pacijenata i rodbine, koji su sa pravom razočarani.Ako je tako jednostavna medicina, upitajte se zašto jednom lekaru subspecijalisti treba minimum 6+4+2 godina studija uz obavezno radno iskustvo. Ako i dalje bude ovakav odnos prema poštenim zdravstvenim radnicima, treba da shvatite, da uskoro nećete imati koga da pljujete. Velika većina poštenih lekara će morati da napusti ovakvu državnu službu, jer ova situacija postaje neizdrživa.

milos

pre 10 godina

Narode da se razumemo klostridije je bilo i bice jer su uslovi higijene vecinom losi.A ne bi me zacudilo da su ovi pacijenti u Cacku inace ljudi preko
80 godina koji su dosli u bolnicu bezeci grobaru sa lopate! Sramota bre vise da crnite medicinsko osoblje!!!Ionako smo u govnima i pelenama svaki dan glavu ne dizemo!!A imamo najmanje plate u drzavnom sektoru!Koliko njih mi je reklo svaka cast ja taj posao ne bih nikada mogao da radim!

Cika

pre 10 godina

@ Pasos
Ma vi ste bre svi amateri, bez odgovornosti i obraza. Deco ako mozete - idite iz ove zemlje.Ja cu da ugasim svetlo.
(Pasos, 24. maj 2013 23:37)

Hvala sto brinete za nas, ali ja sam ipak jedan od onih koji bi ostali ovde i trudili se da sve to poprave! Najlakse je pobeci negde. Zar nije bolje (iako je teze) da promenimo kolektivnu svest i sami sebe poboljsamo? Svi smo mi dobri i kulturni kada odemo preko granice, zasto to ne bismo bili i ovde?

andrija

pre 10 godina

dajte otkaz tim medicinskim sestrama.hirurg vas spasi a onda umrete od ove bakterije jer neka medicinska sestra sa inficiranim rukavicama otvara kvake.nisu doktori krivi.povecajte plate osoblju ali ako neko ne bude radio svoj posao kako treba.otkaz momentalni.

winston

pre 10 godina

Ma kakva ministarka zdravlja? Svi ministari su samo fasada, sve resenje dolazi od vrh vlasti - ako nema pare za sta bilo, nece da se uradi, i onda ministari idu i javno govori bla bla bla, ali ako nema pare, nista. Srbija je BEZ PARA, i u bankrot. Sto mislite da Vucic i Dacic, i Toma Diploma hoceju datum toliko brzo? Zato sto ocekivaju da ih EU spase - to je to. Srbija nema pare!

BOT Killer

pre 10 godina

Samo Zahvaljujuci Aleksandru Vucicu i njegovoj pozrtvovanosti ovako nesto je moguce.Konacno se nasao covek koji radi za dobrobit Srbije...

kmania

pre 10 godina

Nemojte da okrivljujete medicinsko osoblje za ovakvo stanje,lepo rece kolega da se malo procita o ovoj infekciji.Ne znam samo zasto se sad bude pojedini strucnjaci.Obim posla u mojoj bolnici za lekare gde ja radim je 300% kako za nas tako i za srednji kadar.Uopste mi nije jasno kako opstajemo i kako radimo.Da li ocekujete da bude sve pod konac kad radimo pomocu stapa i kanapa.U zgrade u koje nije ulagano preko 20 godina gde nema novih duseka,kreveta ,uniforme sami narucujemo i peremo.Radimo u jako losim uslovima jer smo jako siromasna zemlja sa jako losim menadzmentom koji se postavlja iskljucivo politicki.I ono malo para sto se ima utuca se u sminkanje narocito pred posetu nekog ministra.Da nismo dobili opremu pomocu donacija iz EU mogli bi da placemo bar u mojoj struci.Nazalost mislim da ce sve gore da bude,ja cekam jos ovu godinu ukoliko se situacija bar malo ne popravi kao i vecina mojih kolega odlazim odavde .

vlada

pre 10 godina

Koji je razlog hajke na lekare?Sta se krije iza kulisa?Niko ne zeli da kaze istinu.Zasto?Jel neko misli da ce jeftini politicki poeni dobijeni preko grbace lekara da pomognu.Ja mislim da ne.Narod hteo ili ne, na kraju mora dolaziti u bolnice.
Pseudomembranozni kolitis je bolest koju izaziva anaerobna bakterija Clostridium difficile,koja je inace deo fizioloske mikroflore creva( normalan stanovnik creva),i tu zivi u odredjenom broju.Kada se stvore uslovi za nj prekomerno razmnozavanje( to moze da se desi i posle samo jedne doze bilo kog antibiotika),ona izaziva gore pomenutu bolest.( najcesci znak je vel. broj prolivastih stolica).Znaci nema veze sa higijenom,osoblja ili pacijenata.Smrtnost u svetu je 7%, a kod nas je 3%.Dakle nema veze da li je neko doktoru ili sestri kupio kafu,banane,cokoladu, dao novac,pa sada tog pacijenta sestra nije obisla,negovala,pa on oboleo.Gluposti!Procitajte o tome pa onda osudjujte!

А.Илић

pre 10 godina

У задње време код свих епидемија (свињски грип, западни нил, клостридија,...) се форсира да су угрожени старији људи (50+) са хроничним обољењима.
Да ли вам је познато да је у Србији просек година 43.5 и да се хроничне болести каче на просечног човека око 50-те ?
То значи да нам је пола популације директно угрожено овим епидемијама а не да је то резервисано за неке специјалне случајеве !

Lik

pre 10 godina

Sledeci put kad vam budu propisali neki jak antibiotik, koji treba duze da pijete, pa u toku koriscenja dobijete proliv, zapitajte se otkud? Pa kad vam dodatno propisu Orvagyl ili Metronidazol proceitajte za sta se koristi. Dovoljno...

solunac

pre 10 godina

a ministarka zdravlja vedri i oblaci, epidemije, smrtni slucajevi, nestašica lekova, korupcija, ima li ona obraza ili je sve je...na politika

dragan

pre 10 godina

Ljudi moji pa političari na vlasti spinuju preko zdravstva. Hoće sada da odvuku pažnju sa pretećeg bankrota države po poznatoj i staroj formuli "držte lopova". U svakoj bolnici postoje bolničke infekcije samo je bitna primena mera prevencije.

beda i jad

pre 10 godina

Potpuno rasulo!!! Jos malo pa ce i epidemija tifusa, kakvo je higijensko stanje u nasim bolnicama!!!

Ali imacemo ruske avione, to je od primarnog znacaja za jednu zemlju...!!!

gagi

pre 10 godina

Lepo se razvija plan ministsrke zdravlja da glavni zdravstveni centar i sav novac koji pripada ostalim zdravstvenim centrima preseli u Kragujevac. Prvo je bio zdravstveni centar u Uzicu a sada i u Cacku. Videcemo koji je sledeci!!!! A kako bi bilo da malo bakterije potrazimo po bolnicama u Beogradu!!!! Da vidimo sta cemo onde da pronadjemo!!!

Milun

pre 10 godina

U pitanju je pseudomembranozni enterekolitis koji uglavnom nastaje zbog preterane upotrebe jakih antibiotika sirokog spektra. U SAD postoje proktolozi koji se bave ovakvim stvarima, proguglajte malo, interesantno je da se tamo ovakve stvari ne desavaju i pored jos vece upotrebe antibiotika, a proktolozi na osnovu uzorka fecesa odrede "dobre" crevne bakterije u nedostatku i potom ih ubace u kolon. Terapija za ovu nasu epidemiju je opet antibiotska, metronidazol i vankomicin kojih uzgred bas i nema na trzistu u poslednje vreme, ali ni oni bas ne deluju na klostridijum dificile u fazi kad se stvore te pseudomembrane, tako da ostaje prevencija i paznja sa nenormalnom ulotrebom antibiotika.

doca

pre 10 godina

E stvarno više sa ovom klostridijom, pratim ovih dana i ne verujem kako ministarka i ostali medicinski radnici pričaju o EPIDEMIJI klostridije, to samo pokazuje koliko su stručni. Epidemija klostridije ne postoji! Klostridije su bakterije koje se nalaze svuda oko nas pa čak i u našem organizmu, crevima... Da bi izazvale infekciju potrebno je da se nađu u anaerobnoj sredini i počnu da proizvode toksin koji ustvari izaziva trovanja i smrt. DA bi nastala infekcija potrebni su neki predisponirajuci faktori kao što su oštećenja na tkivima, usled čega tkivo nema kiseonika i samim tim se stvara anaerobna sredina za proizodnju klostridijskih toksina. Drugi način infekcije je ako se toksin unese direktno iz spoljašnje sredine u organizam, kao što je slučaj sa botulinskim toksinom. Pročitajte o klostridijama i sve će vam biti jasno.

Trep

pre 10 godina

U CA postoji izreka:Ne d'o ti Bog da zavrsis u bolnici jer se odatle ziv ne vracas.Ovo vazi narocito za starije osobe koje kada odu na neki rutinski zahvat najcesce umru,a objasnjenje doktora:Bio je star.Dakle dragi penzioneri,nakon 70.godine pripremite se za smrt,cuvajte sami zdravlje jer ako zavrsite u bolnici umirete za 24 h.Moju babu su godinama pogresno lecili od neke bakterije u mokraci da bi umrla od raka debelog creva koji je zahvatio celu utrobu,a to doktori nisu znali dok jadna nije umrla.Mom drugu je 7 dana nakon smrti babe stigao izvestaj iz cacanske bolnice u kome pise da je baba potpuno zdrava.

4 konja

pre 10 godina

Sram vas bilo. Bicete strogo kaznjeni - ministarka ce podneti opaku prekrsajnu prijavu za nemar. A da ne ulazimo u pricu da su upravo ona i ministarstvo najodgovorniji, jer je stanje u bolnicama katastrofalno. Sterilizatori su stari po 30 godina. OK, drzava nema para, ali neki prioriteti se znaju. I bar da kazu da je stanje takvo i takvo. Ne, pricaju kako je sve OK, a onda svaljuju na medicinske sestre...

z3r0

pre 10 godina

da li rade nesto na iskorenjivanju korupcije u zdravstvu? vrlo je moguce da je ovo jedna od posledica opsteg katastrofalnog stanja u zdravstvenim ustanovama. nemar i nebriga osoblja su vec postali standard. isto to osoblje mi debelo placamo od poreza koji nam drzava uzima svakog meseca, placamo zdravstveno, a u domu zdravlja malo nedostaje da sestre i doktori prebijaju pacijente.
uostalom, sta ocekivati kad je slavica djukic predavala etiku na medicinskom u kragujevcu, a sada je postala i ministarka. ona i etika, ma dajte molim vas...

Mirka

pre 10 godina

Cacansko inetrno odeljenje je inace horor!! Uslovi higijene uzas!!!
Radnici nisu krivi,krivi su nacelnici,direktori sta su vec!

Sramota za grad!

Milutin

pre 10 godina

Uzasna nehigijena dovodi do velikog ruzika da se ovako nesto desava. Niste drugo. Ako je sve vec tako kako je, I posto nemam poverenja u zdravstvo po tom pitanju u bolnicama, bilo bi fer da kada se neko smesta u bolnicu bude obavesten unapred da ako je u mogucnosti- donese ne samo vlazne maramice, sapun, peskir... Kao sto svi vec I rade nego da donese I sredstva za pranje I ciscenje sanitarija, instrumenata, podova, namestaja I opreme. Znam, sve mi je jasno sta bi mnogi rekli na to ali ja ne bih rizikovao sa nekim bliskim koga smestam u bolnicu po pitanju higijene- sve bih doneo!! Nema druge izgleda.

nataša

pre 10 godina

Znate li da u Čačku zgrada Medicine rada (Dom zdravlja)građena osamdesetih godina XX veka u čekaonici NEMA PROZORE a time ni dnevnu svetlost niti mogućnost provetravanja!tako da mnogobrojni čekajući na red kod lekara u takvim uslovima neretko pokupe razne bakterije i viruse. Na Internom odeljenju čačanske bolnice pre mesec dana su menjali stare, drvene prozorske okvire novim, aluminijumskim, farbali radijatore a bolesnike nisu pomerali! To što su dušeci leglo zaraze, što nema posteljine, što decenijama nije okrečeno, što su wc prostorije u rasulu i pri tome sve tako prljavo, nema veze , direktor bolnice je na tom Internom odeljenju pa on vidi i aminuje. Čistačice rade za nepunih 200 evra mesečno i pri tome imaju opremu i sredstva za čišćenje u skladu sa stanjem u srpskom zdravstvu! A što se Ministarke tiče, sve je rekla još pre 2 godine svojom "borbom" za smanjenje pdv opreme i stvari za bebe! Uostalom, iz koje je partije nije ni čudo što se ne meša u svoj posao.

aesculap

pre 10 godina

Veliku gorčinu izaziva nestručno izveštavanje novinara o situaciji u zdravstvu,i katastrofalna zdravstvena kultura. Molim novinare da se informišu o infekciji Clostridium difficile – jer senzacionalistički pristup produbljuje veoma tešku situaciju u zdravstvu.Ne radi se o karantinskoj bolesti, ova bakterija je prisutna u većini bolnica godinama,tu su i zdrave kliconoče. Zašto ne proverite? Veliko je razočarenje za nas zdravstvene radnike pljuvanje po nama, dok nadležni skoro da ništa ne preduzimaju za sprečavanje širenja infekcije.Izgovor je da nema para – a zatim se deset puta više potroši za lečenje i negu teških bolesnika. Velika većina odeljenskih lekara specijalista ulaže nadljudske napore, dok nedostatak prostora, zapuštenost odeljenja, neadekvatna dijagnostika, manjak osoblja itd.su problemi za koje se okrivljuju lekari , sestre i tehničari. Radimo u sve gorim i katastrofalnim uslovima, ponekad bez osnovnih mera zaštite, i niko nas ne pita za to. Ali zato su sve učestalije pretnje, agresivnost i nekritičnost od strane pacijenata i rodbine, koji su sa pravom razočarani.Ako je tako jednostavna medicina, upitajte se zašto jednom lekaru subspecijalisti treba minimum 6+4+2 godina studija uz obavezno radno iskustvo. Ako i dalje bude ovakav odnos prema poštenim zdravstvenim radnicima, treba da shvatite, da uskoro nećete imati koga da pljujete. Velika većina poštenih lekara će morati da napusti ovakvu državnu službu, jer ova situacija postaje neizdrživa.

MouseWho

pre 10 godina

kmania => srecom bas su me pre neki dan poslali iz Cacka u Kragujevac na rutinsku drenazu... sreca jer Cacak ima takve strucnjake da je cak i operacija slepog creva visoko rizicna... a tek sestre.. SRAMOTA (za Cacak pricam da se razumemo)

simakosmos

pre 10 godina

Na ortopediji u Beogradu, istim liftom voze djubre i pacijente posle operacije, licno sam prisustovao. Kada bi se postovalje higijenske procedure siguran sam da bi ovakvih slucajeva bilo mnogo manje.

Čačko (al nije mečku)

pre 10 godina

Pre dva meseca recimo, sedim u čekaonici Doma zdravlja dok je supruga na pregledu. Čistačica koja je za to vreme brisala pod, ISTOM ONOM krpom koju je samo ocedila na skoro rapalom nazovi uređaju BRIŠE DRVENI (ili iverica svejedno je) ZID!!!!!! Da se naježiš!!! A Dom zdravlja je u gradu, pogađate ....

Englez

pre 10 godina

O ovakvim dogadjajima u Beogradu niko ne pise. Pre mesec dana suprugu mog poznanika jedva su spasli na infektivnoj klinici
u Bgdu jer je zarazena pri operaciji noge (cukljeva) na ortopedskoj klinici.

Draginja

pre 10 godina

lezala sam u urgentnom centru na intezivnoj nezi -kardiologije Bgd,pre 2 meseca.Bez ikakve primedbe na maksimalnu pozrtvovanost osoblja,ali zbog intezivne terapije,bronila,infuzija,injekcija dobila sam upalu vena i velike otoke obe ruke.Nisu imali obican akohol za obloge,gazu,vatu,vec su rekli da mi neko od ukucana kupi u apoteci i donese.Srecom ja sam iz Bgd pa sam to dobila u najkracem roku,ali sta za pacijente koji su van Bgd.Verovatno se i nadlezni ponekad razbole i leze u bolnicama,ali oni su smesteni u apartmane,za njih je obezbedjena sva moguca terapija,pa valjda misle da je tako u kompletnom zdravstvu. Nebi bilo lose da ih malo pomesaju sa obicnim pacijentima,valjda bi onda nesto preduzeli da se stanje promeni.

Slavica

pre 10 godina

"Smrtnost u svetu je 7%, a kod nas je 3%"
Kako te nije blam da napises nesto ovako? U Srbiji nema lekarske greske prijavljene od strane zaposlenih,nema vodjenja medicinske dokumentacije,nema statistike osim one koju partija pise za svoju upotrebu,a ti se uporedjujes sa smrtnoscu u svetu i jos navodis da ste ispred sveta.Mozes jedino uporedjivati vas uspeh izlecenja sa Albanijom ili Afrikom.Nije samo los rad problem,problem je sto vecina zaposlenih nestrucna i nekvalifikovana da se bavi modernom medicinom.

blagoje

pre 10 godina

I u Kragujevcu nije bolja situacija. Imam rodjaka koji je vec 2 meseca u bolnici, a otisao je na rutinsku intervenciju u KC Kragujevac.

pex

pre 10 godina

Hoce li bre neko od politickih mu...a da visi zbog ovoga? hoce li iko u ovoj zemlji odgovarati za bilo sta ili treba neki rodjak preminulog od ove bakterije da uzme pravdu u svoje ruke i saceka negde milu SPSovku, ministarku i objasni joj par stvari?

Cacak

pre 10 godina

Koji je razlog hajke na lekare??? Interno u Cacku je stala, u svakom smislu... prljavo je, zapusteno, smrdi, tretiraju pacijente kao stoku. Nemam snage da napisem sta je moja porodica prezivela zbog tog odeljenja, samo znam da sam na sopstveni zahtev izvela polumrtvog oca odatle. A tadasnji nacelnik je sada direktor zdravstvenog centra...
Bagra. Jadni smo od koga nam zivoti zavise...