Sreda, 22.05.2013.

11:12

U penziju ćemo možda ići pre smrti

Reforma penzionog sistema u Srbiji je nužna, ali je veliko pitanje možemo li mi uopšte kopirati neke evropske i svetske standarde u toj oblasti.

Izvor: Dnevnik

U penziju æemo možda iæi pre smrti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

mujcinovic salih

pre 10 godina

Penzioni fond je potrosio Milosevic na rat.Plus sto su njegovi saradnici opljackali sve cega su se docepali.Sada ispada da su penzioneri jedini krivci sto se u ovoj zemlji lose zivi?

Stevan

pre 10 godina

Samo neka oni podizu granicu za penziju i do 300 godina ako hoce. Ovim lopovima ne dam nista Sve pare kod mene pa ce da se vidi ako dozivim 70 godina sta onda. Ako steknem nesto imacu privatnu penziju ili neki stek, ako ne metak u celo ali drzavi ne dam nista !
Poverenje se stice a ne nasledjuje.

MarkoNS

pre 10 godina

Ne zelim da uplacujem ni ovo zdravstveno i doprinose! Kakva je to drzava koja te tera da ih placas? Zdravstvo i ovako nema lekova, ceka se po par godina za neku intervenciju a doprinose za penziju za koju mogu samo hleb da kupim AKO je dozivim. Zasto se ne donese zakon da se placaju doprinosi i zdravstvo samo ako to poresni obveznik to zeli!?

Marko

pre 10 godina

Cela prica je nenormalna. Ko ce da radi u 70.godini? Za sta si tada sposoban? Neki jesu, ali to je mali procenat. Da ne pricam da raditi od 9-5 je vec dovoljna robija, i mnogi koje znam jedva cekaju da odu u penziju.

Problem je sto je ceo penzioni sistem u startu osudjen na propast. Dokle god raste populacija i privreda, dotle je odrziv. Ali kako zivimo na ogranicenom prostoru (planeti zemlji), privreda je morala kada tada da stane. I sada penzioni fondovi pucaju u celom svetu.

Kada se cuje ovakva vest ne treba svu energiju potrositi na (opravdano) kukanje nad nepravdom koja se desava, vec use u svoje kljuse i preuzeti odgovornost za svoju sudbinu. Zato pamet u glavu, odvajajmo za stare dane, penzione izdatke svesti na sto manje, i obezbediti se za stare dane. Drzava i da nije lopovska ne bi mogla da nam obezbedi zasluzujucu komociju za stare dane, kao sto ni Dafina i Jezda ne mogu da isplacuju onolike kamate u beskonacnost.

Coyote Nervosius

pre 10 godina

Penzioni fond, policija i još poneke strukture nek urade revizije penzija onih koji su je dobili pre predviđenog roka kao kojekakvi duševni bolesnici, neizlečivi alkoholičari ili druge nebulozne dijagnoze na kojima su ljudi dobijali penzije.
Samo nek izvedu statistiku po godištu korisnika penzije. skoro 40% je lažnih penzionera.
Čovek sa 3 bajpasa nije dobio penziju, čak ni lakše radno mesto, al je zato neizlečivi alkoholičar sa 40 godina života već otišao u penziju.

Kazniti doktore koji su potpisali dijagnozu za prevremenu penziju, kao i korisnike tih falš penzija. Kod nas mladi nemaju posla.

Pobogu, koji će to profesor sa 70 godina da drži predavanje fizičkog u osnovnoj školi ?????

Vladimir

pre 10 godina

Četvorodnevna radna nedelja (o čemu je već bilo članaka) je rešenje i ovih problema kao i toga da bi se primanja mnogo ravnomernije rasporedila na populaciji.

Mita

pre 10 godina

"Po poslednjem istraživanju Ujedinjenih nacija o prosečnom životnom veku stanovnika Zapadnog Balkana, u tom regionu najduže žive Albanci, a najkraće Srbi".
Mislite o tome....

ivica

pre 10 godina

Pored svega treba pustiti poslodavce da sami odluce koliki ce minimalac biti. Svi na minimalac i da radimo do 90 godina, a ako ne docekamo onda da se prenese na nasu decu i tako dalje. Kakav lopovluk u ovoj nasoj zemljici! I vazduh imaju da nam naplate a mi sedimo!

Ja

pre 10 godina

Ja cu raditi na crno ili cu osnovati firmu na nekim egzoticnim ostrvima jer znam da od penzije necu nista videti, ako je uopste i dozivim.

Hitno ukinuti doprinose, prenzije prebaciti na teret budzeta a radnici neka sebi sami uplacuju ili stekaju za stare dane.

Sve ostalo je teska pljacka ...

znaci moj je interes da sto krace radim a da penziju dobijam sto duze
a drzavi je interes da ja radim sto duze i da istog dana kad se penzionisem - umrem.

Nije posteno to sto drzava meni pise zakon a ja drzavi ne mogu da kazem necu.

ali zato mogu da se ODSELIM :)

Djole

pre 10 godina

Ovo su zaista gluposti. Pa neka kazu ti "strucnjaci" kakva je produktivnost rada coveka starog 70godina, vise vremena provodice po bolnicama i na bolovanju i time stvoriti vece troskove i za firmu i za drzavu. Ovako se stvara samo zacarani krug. Ako nas ovakva buducnost ocekuje, onda necu ni da uplacujem penziono, kada necu ni docekati da ga koristim. Sve su ovo zakuvali nesposobni politicari

nema deda mraza

pre 10 godina

@Jugoslav
kao neko ko 20g radi kao frilenser i neko ko sam sebi uplacuje dazbine-radovacu se tvojoj crknutoj kravi.

nije neminovna samo reforma osiguranja nego i radno ponasanje takvih koji lupaju tako kao ti. svi cete postati frilenseri kada dobijete otkaze.

ajde, kada te sledeci put nazove neki prodavac osiguranja-neka ti kaze koliko nudi,
sva osiguranja raskidaju ugovor posle 3 meseca,obzirom da cete svi raditi na normu i ugovore-koliko ti treba meseci da nadjes novo radno mesto?

nikada, ama bas nikada od gazde neces dobiti onoliko koliko ti je potrebno za uplatu osiguranja. slepaces se na zenin veci dohodak.

Jeremija sa strojnicom

pre 10 godina

Mozda bi covjecanstvo trebalo da razmisli da li je danasnji kapitalizam bogom dan sistem i da li je smisao postojanja u mukotrpnom radu do smrti, bez vremena za sebe i svoje najblize samo da bi osigurali luksuznu egzistenciju za one koji cine mozda 1% sveukupnog stanovnistva i njihovo potomstvo.
Jedino se bojim da to preispitivanje nece ici tako glatko.
U odbrani ovog poretka baziranog na najgoroj pohlepi, je angazovana nevidjena oruzana, administrativna i propagandna masinerija a cije stvaranje i odrzavanje placamo kroz silne poreze i namete. Placamo ih da nas drze u neznanju i pokornosti.

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

nemanja@, samo jednim malim delom si u pravu. Problem penzija nije ni starost, ni radni staž, već ŠTA JE BILO SA PENZIONIM FONDOM iz socijalizma!
Opljkačkan, preliven u privatne džepove kao "kupljena" društvena imovina. I onda SVE VLASTI posle Broza na ovamo, zaluđuju narod kako zaposleni izdržavaju penzionere. A to je obična laž i podvala. Iz penzionih fondova, koji su UVEK bili veći od rashoda za penzije, kako je bilo do početka devedesetih, su izgrađivani infrastrukturni objekti, otplaćivani krediti za fabrike, mostove, puteve.
Rešenje penzionih fondova, ili sada jedinstvenog fonda, je da se osvesti vlast, i ili vrati penzionerima OTETA imovina, ili posebnim porezima napuni tekući fond, od imovine, nekretnina, raznog luksuza - sve do bezobraznih primanja poslanika, direktora i "upravnih fondova", poreza na crkvena zemljišta i prihode, poreza od advokata, taksista - a naročito od sumanutog bogaćenja "estrade" - koji posle običnog kreketanja, za mesec-dva, kupe nove "mečke", BMW, i ostale luksuzne četvorotočkaše.
Para i sada ima, ali neće vlast da oporezuje sebe! A nude nam doživotni rad u društvu gde je izbačena stomatološka zaštita iz sistema, gde više nema sistematskih pregleda ni za kuvare...
Ovaj sistem zadnjih 20 godina je GENOCIDAN prema narodu, ali - nalupaće se minusa na ovaj komentar oni koji kriče "demokratija", a pretresaju kontejnere!

miki

pre 10 godina

Ovo zaista nema smisla. Stalno gledamo u Evropu i hoćemo da sve bude kao tamo. Uredu je. Ali obzirom da je velika nezaposlenost, bilo bi iluzorno da mlad čovek sedi a neki babac ili čikica radi!!!!!!!. Čista glupost. Treba ukinuti državni penzioni fond ili staviti minimalac da se uplaćuje a ko hoće sebi da se obezbedi starost neka uplaćuje u privatni. Dosta smo mi izrađeni. Neka se poveća zaposlenost i tada neće biti problema. Ovako svaki dan nešto novo. Katastrofa, nemam reči.

cаша

pre 10 godina

Наравно да, треба ићи у пензију у 70 година. То је правило у целом cвету. Ја имам пријатеља који cе на поcтрауматcки cиндром поcле рата пензиониcао у 45 години а може коњу реп да ишчупа и cад незна шта ће од доcаде cамо може да у пcихозу. Рекао cам му моли Бога да те не пензионишу нашта cе он cамо cмејао. Cад каже да cам био у праву

Pazuzu

pre 10 godina

Rešenje je veoma jednostavno.
Mora da se ukine državni penzioni fond.
Samim tim se ukida i "granica" odlaska u penziju.
Kao posledica toga, ukidaju se porezi i doprinosi na plate zaposlenih (tzv "neto" i "bruto" plate). Ljudima ostaje više novca za potrošnju, što je osnovni ekonomski preduslov za privredni rast.
Ceo krug se zatvara tako što "država" (vlada) svakom građaninu Srbije koji napuni 70 godina, bez obzira da li je radio ili ne, uplaćuje mesečnu nadoknadu u iznosu od 250 evra (ili minimum koji je određen na osnovu poštovanja socijalne filozofije da "država" svakome treba da obezbedi kaoliko-toliko dostojanstvenu starost). To ne bi bio problem da se isfinansira iz primarne emisije, zato što bi se većina tog novca vraćala u opticaj kroz plaćanje dažbina i potrošnju, tako da ne bi vršila inflatorni pritisak.
A ako bi neko svoju starost želeo da provede bolje (ili mnogo bolje) od tog minimuma, imao bi obavezu da o tome razmišlja tokom svog radnog veka - u smislu štednje. Pa ko koliko uštedi, toliko će mu biti bolje.
Naravno, svima posle 70 godine ne bi bio dozvoljen rad, kako bi radna mesta mogla da se otvaraju za mlade.
Na ovaj način "država" ne bi izgubila ništa, a dobila bi građane koji bi bili pod mnogo manjim pritiskom u smislu borbe protiv države kada je reč o dostojanstvenoj egzistenciji u starosti.

gruja

pre 10 godina

ne mogu da verujem.ko sa 60 godina moze da se vere po krovovima,banderama i sl.Politicari kako sad rade to bi mogli do smrti ali jedan zanatlija ili fizikalac koji se celog zivota muce nema sanse.Nadjite mi gazdu koji ce drzati limara i reci mu nemoj se penjati na krov da menjas oluk mator si

Mungos

pre 10 godina

nas problem nije starnosna granica za odlazak, vec ovo sto pise u poslednjoj recenici, da je 46% penzionera odradilo pun staz. Ima mnogo invalidnih penzija, sto je razumljivo, zbog svega sto ovde desavalo proteklih decenija, ali jedna trecina tih penzija su sredjene preko veze, ljudima koji su zdravi i sposobni da rade (mozda sam malo preterao sa cifrom, ali ne mnogo) i imamo mnogo onih koji su u nekim prethodnim rezimima zaradili "penziju" u 50 godina, pa onda 30 muzu fond.
Svidja mi se ideja koju je neko napisao, da za starije postoje neki laksi, manje stresni i manje naporni poslovi, a ne da se otpustaju ljudi u 55 pa onda niko ne zeli da ih zaposli i eto opet problema.

Slobodan

pre 10 godina

Penzioni fond svakog od nas pojedinacno bi morao da bude nase vlasnistvo i da raspolazemo novcem koji smo godinama ulagali u njega onako kako nama odgovara!!!Pa bili u penziji 3 ili 30 godina, taj novac koji smo izdvajali, mora biti nas!

jekktow

pre 10 godina

Da stari crknu od rada, a mladi od gladi! Da ovi na vlasti imaju od čega da štrpnu iz budžeta Srbije. Svaka Vlada ista! Smetaju penzioneri, smetaju mladi! Žale se što ljudi odlaze iz zemlje. A šta treba? Da krepavaju?

ZoranT

pre 10 godina

Korektnosti radi, prost račun nije adekvatan jer prosečni životni vek se računa dužina života svih živorođenih beba. Muškarac u Srbiji koji doživi 65 godina, prema podacima Statističkog Zavoda ima očekivano trajanje života od oko 78 godina, tj. 13 godina će prosečno primati starosnu penziju. Zapravo, ceo račun je mnogo kompleksniji (aktuarski obračuni koji se zasnivaju na brojnim statističkim podacima) i to najbolje znaju u dobrovoljnim osiguravajućim društvima, jer nemaju nikoga da im popunjava fond, ako se isprazni.

Show

pre 10 godina

Da li je po ustavu da onaj ko ode iz privrede u penziju sa 40 godina radnog staza dobija penziju koja se racuna iz proseka svih 40 godina rada.

Onaj ko ode u penziju iz javne/drzvne sluzbe cesto ode sa prosekom najboljih 10 godina a vojska/policija sa zadnjom platom i to cesto uvecanom zadnjeg meseca.

Srbija nazalost postaje zemlja nepravde po vecinu svojih lojalnih gradjana.

nemanja

pre 10 godina

Da su svi koji su vec sada u penziji odradili minimum 30 godina radnog staza mi danas ne bi ni morali da razmisljamo o podizanju kojekakvih starosnih granica. Propblem je upravo u tome sto su mnogi otisli u penziju sa 15-20 staza sto je nedospustivo.

radomir

pre 10 godina

Iskreno se plašim da zemlja ne dodje na granicu bankrota,kreditori uslove pomoć pomeranjem starosne granice za odlazak u penziju.Izmedju gladi i opstanka lakše je pomeriti starosnu granicu.Bolje ranije i manje pomeranje nego naglo i veliko. Plašim se dasmo skloničekanju i izboru lošije varijante

Onako

pre 10 godina

Suština je da neki ''pametni'' ljudi imaju ideju da neko 50 godina uplaćuje doprinose za penziju, a da uopšte ne dođe do tih para. Moderno robovlasništvo i pljačka neviđenih razmera, naročito kod nas, jer retki su ljudi koji mogu da kažu da im je penzijski staž bar polovina od radnog...

nEKOiZmASE

pre 10 godina

Ima rešenja, kako ko napuni godine ili staž, lepo pred zid i ...
Pa da li ste vi Normalni, ako sve bude po planu ja bi sa 61godina života imao 40 godina radnog staža ... e sad ako se poveća granica ima da umrem u autobusu na putu do posla ili na putu sa posla ...
ili da mi odrežu jedno 50 % zarađene penzije zbog Penala pa da umrem od gladi ...

Deki

pre 10 godina

A zašto se, naprimer, ne bi uveo neki model po kome bi ljudi, od 60 do, npr. 70 godina, radili posebne poslove za tu starosnu grupu. Takvi poslovi bi bili kraći, manje fizički i mentalno naporni i na kraju bi činili 50% posto primanja, a drugih 50% posto bi bila penzija iz fonda koji su vredno uplaćivali do 60. godine. Tako bi se značajno rasteretio budžet, a stari ljudi ne bi bili terani da rade kao konji do svoje smrti, već bi mogli sebi, uz prilagođen rad, da obezbede mirnu starost.
Naravno, sve ovo je utopija dok se ne reši problem velike nezaposlenosti gde ni mladi i ambiciozni ljudi ne mogu da dođu do posla, a kamoli da se stvaraju posebni poslovi za seniore. Ipak, mislim da bi ovako rešnje trebalo da se razmatra u budućnosti.

P.S.
Ovo mi je palo napamet dok sam čitao vest. Verovatno je ideja puna nedostataka i utopije ali bi svaka kritika i diskusija dobro došla. Pozdrav!

Rajko

pre 10 godina

Ja ne razumem zašto se većina sveta a priori protivi ideji dužeg radnog veka. Mislim da je dobro imati mogućnost da se radi duže ali pod civilizovanim uslovima. To znači da poslodavci ne otpisuju starije radnike, da se ceni iskustvo, da se rad prilagodi fizičkim ograničenja starijih itd. Sada je obrnuto: ovi prteko 60, što bi mogli u penziju, jedva čekaju da je se domognu, pa kad u nju dodju opuste se fizički i psihički i počnu brže da stare. A oni preko 50 što nemaju ni posao ni uslov za penziju očajavaju što ih niko neće. Sve naopako.

Kareljin

pre 10 godina

Nista onda doprinose za penziono i zdravstveno dati ljudima da oni raspolazu tim novcem ionako se od tog novca isplacuje birokratski aparat koji ne radi nista.

Ladislav

pre 10 godina

Kojesta ! Sedim kuci ( ne svojom krivicom ) i ne radim nigde zato sto niko nece da cuje o zaposlenju nekoga ko je stariji od 50 godina . I sta ? Treba da cekam na penziju do 70 te godine zivota ? A od cega da zivim do tada ? Ne mogu da se zaposlim jer sam " previse star " a ne mogu da dobijem penziju jer sam " previse mlad " ! Kome da cupam srce zbog toga ?! Nema probema , obezbedite radna mesta za populaciju trenutno nezaposlenih pa da vidimo . Dok se to ne obezbedi povecanje starosne granice za odlazak u penziju je ,skoro pa egzekucija za mnoge koji ne rade i ne mogu da se zaposle !

Lud, zbunjen, normalnih nema...

pre 10 godina

Ja sa svojih 35 godina starosti, 12 godina rada i 3 godine staza sigurno necu docekati da zivim od penzije. A nesto je i ne ocekujem...

Ladislav

pre 10 godina

Kojesta ! Sedim kuci ( ne svojom krivicom ) i ne radim nigde zato sto niko nece da cuje o zaposlenju nekoga ko je stariji od 50 godina . I sta ? Treba da cekam na penziju do 70 te godine zivota ? A od cega da zivim do tada ? Ne mogu da se zaposlim jer sam " previse star " a ne mogu da dobijem penziju jer sam " previse mlad " ! Kome da cupam srce zbog toga ?! Nema probema , obezbedite radna mesta za populaciju trenutno nezaposlenih pa da vidimo . Dok se to ne obezbedi povecanje starosne granice za odlazak u penziju je ,skoro pa egzekucija za mnoge koji ne rade i ne mogu da se zaposle !

Lud, zbunjen, normalnih nema...

pre 10 godina

Ja sa svojih 35 godina starosti, 12 godina rada i 3 godine staza sigurno necu docekati da zivim od penzije. A nesto je i ne ocekujem...

Kareljin

pre 10 godina

Nista onda doprinose za penziono i zdravstveno dati ljudima da oni raspolazu tim novcem ionako se od tog novca isplacuje birokratski aparat koji ne radi nista.

Show

pre 10 godina

Da li je po ustavu da onaj ko ode iz privrede u penziju sa 40 godina radnog staza dobija penziju koja se racuna iz proseka svih 40 godina rada.

Onaj ko ode u penziju iz javne/drzvne sluzbe cesto ode sa prosekom najboljih 10 godina a vojska/policija sa zadnjom platom i to cesto uvecanom zadnjeg meseca.

Srbija nazalost postaje zemlja nepravde po vecinu svojih lojalnih gradjana.

Onako

pre 10 godina

Suština je da neki ''pametni'' ljudi imaju ideju da neko 50 godina uplaćuje doprinose za penziju, a da uopšte ne dođe do tih para. Moderno robovlasništvo i pljačka neviđenih razmera, naročito kod nas, jer retki su ljudi koji mogu da kažu da im je penzijski staž bar polovina od radnog...

nEKOiZmASE

pre 10 godina

Ima rešenja, kako ko napuni godine ili staž, lepo pred zid i ...
Pa da li ste vi Normalni, ako sve bude po planu ja bi sa 61godina života imao 40 godina radnog staža ... e sad ako se poveća granica ima da umrem u autobusu na putu do posla ili na putu sa posla ...
ili da mi odrežu jedno 50 % zarađene penzije zbog Penala pa da umrem od gladi ...

nemanja

pre 10 godina

Da su svi koji su vec sada u penziji odradili minimum 30 godina radnog staza mi danas ne bi ni morali da razmisljamo o podizanju kojekakvih starosnih granica. Propblem je upravo u tome sto su mnogi otisli u penziju sa 15-20 staza sto je nedospustivo.

Deki

pre 10 godina

A zašto se, naprimer, ne bi uveo neki model po kome bi ljudi, od 60 do, npr. 70 godina, radili posebne poslove za tu starosnu grupu. Takvi poslovi bi bili kraći, manje fizički i mentalno naporni i na kraju bi činili 50% posto primanja, a drugih 50% posto bi bila penzija iz fonda koji su vredno uplaćivali do 60. godine. Tako bi se značajno rasteretio budžet, a stari ljudi ne bi bili terani da rade kao konji do svoje smrti, već bi mogli sebi, uz prilagođen rad, da obezbede mirnu starost.
Naravno, sve ovo je utopija dok se ne reši problem velike nezaposlenosti gde ni mladi i ambiciozni ljudi ne mogu da dođu do posla, a kamoli da se stvaraju posebni poslovi za seniore. Ipak, mislim da bi ovako rešnje trebalo da se razmatra u budućnosti.

P.S.
Ovo mi je palo napamet dok sam čitao vest. Verovatno je ideja puna nedostataka i utopije ali bi svaka kritika i diskusija dobro došla. Pozdrav!

radomir

pre 10 godina

Iskreno se plašim da zemlja ne dodje na granicu bankrota,kreditori uslove pomoć pomeranjem starosne granice za odlazak u penziju.Izmedju gladi i opstanka lakše je pomeriti starosnu granicu.Bolje ranije i manje pomeranje nego naglo i veliko. Plašim se dasmo skloničekanju i izboru lošije varijante

Rajko

pre 10 godina

Ja ne razumem zašto se većina sveta a priori protivi ideji dužeg radnog veka. Mislim da je dobro imati mogućnost da se radi duže ali pod civilizovanim uslovima. To znači da poslodavci ne otpisuju starije radnike, da se ceni iskustvo, da se rad prilagodi fizičkim ograničenja starijih itd. Sada je obrnuto: ovi prteko 60, što bi mogli u penziju, jedva čekaju da je se domognu, pa kad u nju dodju opuste se fizički i psihički i počnu brže da stare. A oni preko 50 što nemaju ni posao ni uslov za penziju očajavaju što ih niko neće. Sve naopako.

ZoranT

pre 10 godina

Korektnosti radi, prost račun nije adekvatan jer prosečni životni vek se računa dužina života svih živorođenih beba. Muškarac u Srbiji koji doživi 65 godina, prema podacima Statističkog Zavoda ima očekivano trajanje života od oko 78 godina, tj. 13 godina će prosečno primati starosnu penziju. Zapravo, ceo račun je mnogo kompleksniji (aktuarski obračuni koji se zasnivaju na brojnim statističkim podacima) i to najbolje znaju u dobrovoljnim osiguravajućim društvima, jer nemaju nikoga da im popunjava fond, ako se isprazni.

Coyote Nervosius

pre 10 godina

Penzioni fond, policija i još poneke strukture nek urade revizije penzija onih koji su je dobili pre predviđenog roka kao kojekakvi duševni bolesnici, neizlečivi alkoholičari ili druge nebulozne dijagnoze na kojima su ljudi dobijali penzije.
Samo nek izvedu statistiku po godištu korisnika penzije. skoro 40% je lažnih penzionera.
Čovek sa 3 bajpasa nije dobio penziju, čak ni lakše radno mesto, al je zato neizlečivi alkoholičar sa 40 godina života već otišao u penziju.

Kazniti doktore koji su potpisali dijagnozu za prevremenu penziju, kao i korisnike tih falš penzija. Kod nas mladi nemaju posla.

Pobogu, koji će to profesor sa 70 godina da drži predavanje fizičkog u osnovnoj školi ?????

Stevan

pre 10 godina

Samo neka oni podizu granicu za penziju i do 300 godina ako hoce. Ovim lopovima ne dam nista Sve pare kod mene pa ce da se vidi ako dozivim 70 godina sta onda. Ako steknem nesto imacu privatnu penziju ili neki stek, ako ne metak u celo ali drzavi ne dam nista !
Poverenje se stice a ne nasledjuje.

Ja

pre 10 godina

Ja cu raditi na crno ili cu osnovati firmu na nekim egzoticnim ostrvima jer znam da od penzije necu nista videti, ako je uopste i dozivim.

Hitno ukinuti doprinose, prenzije prebaciti na teret budzeta a radnici neka sebi sami uplacuju ili stekaju za stare dane.

Sve ostalo je teska pljacka ...

znaci moj je interes da sto krace radim a da penziju dobijam sto duze
a drzavi je interes da ja radim sto duze i da istog dana kad se penzionisem - umrem.

Nije posteno to sto drzava meni pise zakon a ja drzavi ne mogu da kazem necu.

ali zato mogu da se ODSELIM :)

Jeremija sa strojnicom

pre 10 godina

Mozda bi covjecanstvo trebalo da razmisli da li je danasnji kapitalizam bogom dan sistem i da li je smisao postojanja u mukotrpnom radu do smrti, bez vremena za sebe i svoje najblize samo da bi osigurali luksuznu egzistenciju za one koji cine mozda 1% sveukupnog stanovnistva i njihovo potomstvo.
Jedino se bojim da to preispitivanje nece ici tako glatko.
U odbrani ovog poretka baziranog na najgoroj pohlepi, je angazovana nevidjena oruzana, administrativna i propagandna masinerija a cije stvaranje i odrzavanje placamo kroz silne poreze i namete. Placamo ih da nas drze u neznanju i pokornosti.

Pazuzu

pre 10 godina

Rešenje je veoma jednostavno.
Mora da se ukine državni penzioni fond.
Samim tim se ukida i "granica" odlaska u penziju.
Kao posledica toga, ukidaju se porezi i doprinosi na plate zaposlenih (tzv "neto" i "bruto" plate). Ljudima ostaje više novca za potrošnju, što je osnovni ekonomski preduslov za privredni rast.
Ceo krug se zatvara tako što "država" (vlada) svakom građaninu Srbije koji napuni 70 godina, bez obzira da li je radio ili ne, uplaćuje mesečnu nadoknadu u iznosu od 250 evra (ili minimum koji je određen na osnovu poštovanja socijalne filozofije da "država" svakome treba da obezbedi kaoliko-toliko dostojanstvenu starost). To ne bi bio problem da se isfinansira iz primarne emisije, zato što bi se većina tog novca vraćala u opticaj kroz plaćanje dažbina i potrošnju, tako da ne bi vršila inflatorni pritisak.
A ako bi neko svoju starost želeo da provede bolje (ili mnogo bolje) od tog minimuma, imao bi obavezu da o tome razmišlja tokom svog radnog veka - u smislu štednje. Pa ko koliko uštedi, toliko će mu biti bolje.
Naravno, svima posle 70 godine ne bi bio dozvoljen rad, kako bi radna mesta mogla da se otvaraju za mlade.
Na ovaj način "država" ne bi izgubila ništa, a dobila bi građane koji bi bili pod mnogo manjim pritiskom u smislu borbe protiv države kada je reč o dostojanstvenoj egzistenciji u starosti.

MarkoNS

pre 10 godina

Ne zelim da uplacujem ni ovo zdravstveno i doprinose! Kakva je to drzava koja te tera da ih placas? Zdravstvo i ovako nema lekova, ceka se po par godina za neku intervenciju a doprinose za penziju za koju mogu samo hleb da kupim AKO je dozivim. Zasto se ne donese zakon da se placaju doprinosi i zdravstvo samo ako to poresni obveznik to zeli!?

Djole

pre 10 godina

Ovo su zaista gluposti. Pa neka kazu ti "strucnjaci" kakva je produktivnost rada coveka starog 70godina, vise vremena provodice po bolnicama i na bolovanju i time stvoriti vece troskove i za firmu i za drzavu. Ovako se stvara samo zacarani krug. Ako nas ovakva buducnost ocekuje, onda necu ni da uplacujem penziono, kada necu ni docekati da ga koristim. Sve su ovo zakuvali nesposobni politicari

Mungos

pre 10 godina

nas problem nije starnosna granica za odlazak, vec ovo sto pise u poslednjoj recenici, da je 46% penzionera odradilo pun staz. Ima mnogo invalidnih penzija, sto je razumljivo, zbog svega sto ovde desavalo proteklih decenija, ali jedna trecina tih penzija su sredjene preko veze, ljudima koji su zdravi i sposobni da rade (mozda sam malo preterao sa cifrom, ali ne mnogo) i imamo mnogo onih koji su u nekim prethodnim rezimima zaradili "penziju" u 50 godina, pa onda 30 muzu fond.
Svidja mi se ideja koju je neko napisao, da za starije postoje neki laksi, manje stresni i manje naporni poslovi, a ne da se otpustaju ljudi u 55 pa onda niko ne zeli da ih zaposli i eto opet problema.

jekktow

pre 10 godina

Da stari crknu od rada, a mladi od gladi! Da ovi na vlasti imaju od čega da štrpnu iz budžeta Srbije. Svaka Vlada ista! Smetaju penzioneri, smetaju mladi! Žale se što ljudi odlaze iz zemlje. A šta treba? Da krepavaju?

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

nemanja@, samo jednim malim delom si u pravu. Problem penzija nije ni starost, ni radni staž, već ŠTA JE BILO SA PENZIONIM FONDOM iz socijalizma!
Opljkačkan, preliven u privatne džepove kao "kupljena" društvena imovina. I onda SVE VLASTI posle Broza na ovamo, zaluđuju narod kako zaposleni izdržavaju penzionere. A to je obična laž i podvala. Iz penzionih fondova, koji su UVEK bili veći od rashoda za penzije, kako je bilo do početka devedesetih, su izgrađivani infrastrukturni objekti, otplaćivani krediti za fabrike, mostove, puteve.
Rešenje penzionih fondova, ili sada jedinstvenog fonda, je da se osvesti vlast, i ili vrati penzionerima OTETA imovina, ili posebnim porezima napuni tekući fond, od imovine, nekretnina, raznog luksuza - sve do bezobraznih primanja poslanika, direktora i "upravnih fondova", poreza na crkvena zemljišta i prihode, poreza od advokata, taksista - a naročito od sumanutog bogaćenja "estrade" - koji posle običnog kreketanja, za mesec-dva, kupe nove "mečke", BMW, i ostale luksuzne četvorotočkaše.
Para i sada ima, ali neće vlast da oporezuje sebe! A nude nam doživotni rad u društvu gde je izbačena stomatološka zaštita iz sistema, gde više nema sistematskih pregleda ni za kuvare...
Ovaj sistem zadnjih 20 godina je GENOCIDAN prema narodu, ali - nalupaće se minusa na ovaj komentar oni koji kriče "demokratija", a pretresaju kontejnere!

gruja

pre 10 godina

ne mogu da verujem.ko sa 60 godina moze da se vere po krovovima,banderama i sl.Politicari kako sad rade to bi mogli do smrti ali jedan zanatlija ili fizikalac koji se celog zivota muce nema sanse.Nadjite mi gazdu koji ce drzati limara i reci mu nemoj se penjati na krov da menjas oluk mator si

Slobodan

pre 10 godina

Penzioni fond svakog od nas pojedinacno bi morao da bude nase vlasnistvo i da raspolazemo novcem koji smo godinama ulagali u njega onako kako nama odgovara!!!Pa bili u penziji 3 ili 30 godina, taj novac koji smo izdvajali, mora biti nas!

Mita

pre 10 godina

"Po poslednjem istraživanju Ujedinjenih nacija o prosečnom životnom veku stanovnika Zapadnog Balkana, u tom regionu najduže žive Albanci, a najkraće Srbi".
Mislite o tome....

ivica

pre 10 godina

Pored svega treba pustiti poslodavce da sami odluce koliki ce minimalac biti. Svi na minimalac i da radimo do 90 godina, a ako ne docekamo onda da se prenese na nasu decu i tako dalje. Kakav lopovluk u ovoj nasoj zemljici! I vazduh imaju da nam naplate a mi sedimo!

miki

pre 10 godina

Ovo zaista nema smisla. Stalno gledamo u Evropu i hoćemo da sve bude kao tamo. Uredu je. Ali obzirom da je velika nezaposlenost, bilo bi iluzorno da mlad čovek sedi a neki babac ili čikica radi!!!!!!!. Čista glupost. Treba ukinuti državni penzioni fond ili staviti minimalac da se uplaćuje a ko hoće sebi da se obezbedi starost neka uplaćuje u privatni. Dosta smo mi izrađeni. Neka se poveća zaposlenost i tada neće biti problema. Ovako svaki dan nešto novo. Katastrofa, nemam reči.

Marko

pre 10 godina

Cela prica je nenormalna. Ko ce da radi u 70.godini? Za sta si tada sposoban? Neki jesu, ali to je mali procenat. Da ne pricam da raditi od 9-5 je vec dovoljna robija, i mnogi koje znam jedva cekaju da odu u penziju.

Problem je sto je ceo penzioni sistem u startu osudjen na propast. Dokle god raste populacija i privreda, dotle je odrziv. Ali kako zivimo na ogranicenom prostoru (planeti zemlji), privreda je morala kada tada da stane. I sada penzioni fondovi pucaju u celom svetu.

Kada se cuje ovakva vest ne treba svu energiju potrositi na (opravdano) kukanje nad nepravdom koja se desava, vec use u svoje kljuse i preuzeti odgovornost za svoju sudbinu. Zato pamet u glavu, odvajajmo za stare dane, penzione izdatke svesti na sto manje, i obezbediti se za stare dane. Drzava i da nije lopovska ne bi mogla da nam obezbedi zasluzujucu komociju za stare dane, kao sto ni Dafina i Jezda ne mogu da isplacuju onolike kamate u beskonacnost.

Vladimir

pre 10 godina

Četvorodnevna radna nedelja (o čemu je već bilo članaka) je rešenje i ovih problema kao i toga da bi se primanja mnogo ravnomernije rasporedila na populaciji.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Penzioni fond je potrosio Milosevic na rat.Plus sto su njegovi saradnici opljackali sve cega su se docepali.Sada ispada da su penzioneri jedini krivci sto se u ovoj zemlji lose zivi?

cаша

pre 10 godina

Наравно да, треба ићи у пензију у 70 година. То је правило у целом cвету. Ја имам пријатеља који cе на поcтрауматcки cиндром поcле рата пензиониcао у 45 години а може коњу реп да ишчупа и cад незна шта ће од доcаде cамо може да у пcихозу. Рекао cам му моли Бога да те не пензионишу нашта cе он cамо cмејао. Cад каже да cам био у праву

nema deda mraza

pre 10 godina

@Jugoslav
kao neko ko 20g radi kao frilenser i neko ko sam sebi uplacuje dazbine-radovacu se tvojoj crknutoj kravi.

nije neminovna samo reforma osiguranja nego i radno ponasanje takvih koji lupaju tako kao ti. svi cete postati frilenseri kada dobijete otkaze.

ajde, kada te sledeci put nazove neki prodavac osiguranja-neka ti kaze koliko nudi,
sva osiguranja raskidaju ugovor posle 3 meseca,obzirom da cete svi raditi na normu i ugovore-koliko ti treba meseci da nadjes novo radno mesto?

nikada, ama bas nikada od gazde neces dobiti onoliko koliko ti je potrebno za uplatu osiguranja. slepaces se na zenin veci dohodak.

Rajko

pre 10 godina

Ja ne razumem zašto se većina sveta a priori protivi ideji dužeg radnog veka. Mislim da je dobro imati mogućnost da se radi duže ali pod civilizovanim uslovima. To znači da poslodavci ne otpisuju starije radnike, da se ceni iskustvo, da se rad prilagodi fizičkim ograničenja starijih itd. Sada je obrnuto: ovi prteko 60, što bi mogli u penziju, jedva čekaju da je se domognu, pa kad u nju dodju opuste se fizički i psihički i počnu brže da stare. A oni preko 50 što nemaju ni posao ni uslov za penziju očajavaju što ih niko neće. Sve naopako.

ZoranT

pre 10 godina

Korektnosti radi, prost račun nije adekvatan jer prosečni životni vek se računa dužina života svih živorođenih beba. Muškarac u Srbiji koji doživi 65 godina, prema podacima Statističkog Zavoda ima očekivano trajanje života od oko 78 godina, tj. 13 godina će prosečno primati starosnu penziju. Zapravo, ceo račun je mnogo kompleksniji (aktuarski obračuni koji se zasnivaju na brojnim statističkim podacima) i to najbolje znaju u dobrovoljnim osiguravajućim društvima, jer nemaju nikoga da im popunjava fond, ako se isprazni.

nemanja

pre 10 godina

Da su svi koji su vec sada u penziji odradili minimum 30 godina radnog staza mi danas ne bi ni morali da razmisljamo o podizanju kojekakvih starosnih granica. Propblem je upravo u tome sto su mnogi otisli u penziju sa 15-20 staza sto je nedospustivo.

cаша

pre 10 godina

Наравно да, треба ићи у пензију у 70 година. То је правило у целом cвету. Ја имам пријатеља који cе на поcтрауматcки cиндром поcле рата пензиониcао у 45 години а може коњу реп да ишчупа и cад незна шта ће од доcаде cамо може да у пcихозу. Рекао cам му моли Бога да те не пензионишу нашта cе он cамо cмејао. Cад каже да cам био у праву

Ladislav

pre 10 godina

Kojesta ! Sedim kuci ( ne svojom krivicom ) i ne radim nigde zato sto niko nece da cuje o zaposlenju nekoga ko je stariji od 50 godina . I sta ? Treba da cekam na penziju do 70 te godine zivota ? A od cega da zivim do tada ? Ne mogu da se zaposlim jer sam " previse star " a ne mogu da dobijem penziju jer sam " previse mlad " ! Kome da cupam srce zbog toga ?! Nema probema , obezbedite radna mesta za populaciju trenutno nezaposlenih pa da vidimo . Dok se to ne obezbedi povecanje starosne granice za odlazak u penziju je ,skoro pa egzekucija za mnoge koji ne rade i ne mogu da se zaposle !

Show

pre 10 godina

Da li je po ustavu da onaj ko ode iz privrede u penziju sa 40 godina radnog staza dobija penziju koja se racuna iz proseka svih 40 godina rada.

Onaj ko ode u penziju iz javne/drzvne sluzbe cesto ode sa prosekom najboljih 10 godina a vojska/policija sa zadnjom platom i to cesto uvecanom zadnjeg meseca.

Srbija nazalost postaje zemlja nepravde po vecinu svojih lojalnih gradjana.

nEKOiZmASE

pre 10 godina

Ima rešenja, kako ko napuni godine ili staž, lepo pred zid i ...
Pa da li ste vi Normalni, ako sve bude po planu ja bi sa 61godina života imao 40 godina radnog staža ... e sad ako se poveća granica ima da umrem u autobusu na putu do posla ili na putu sa posla ...
ili da mi odrežu jedno 50 % zarađene penzije zbog Penala pa da umrem od gladi ...

Pazuzu

pre 10 godina

Rešenje je veoma jednostavno.
Mora da se ukine državni penzioni fond.
Samim tim se ukida i "granica" odlaska u penziju.
Kao posledica toga, ukidaju se porezi i doprinosi na plate zaposlenih (tzv "neto" i "bruto" plate). Ljudima ostaje više novca za potrošnju, što je osnovni ekonomski preduslov za privredni rast.
Ceo krug se zatvara tako što "država" (vlada) svakom građaninu Srbije koji napuni 70 godina, bez obzira da li je radio ili ne, uplaćuje mesečnu nadoknadu u iznosu od 250 evra (ili minimum koji je određen na osnovu poštovanja socijalne filozofije da "država" svakome treba da obezbedi kaoliko-toliko dostojanstvenu starost). To ne bi bio problem da se isfinansira iz primarne emisije, zato što bi se većina tog novca vraćala u opticaj kroz plaćanje dažbina i potrošnju, tako da ne bi vršila inflatorni pritisak.
A ako bi neko svoju starost želeo da provede bolje (ili mnogo bolje) od tog minimuma, imao bi obavezu da o tome razmišlja tokom svog radnog veka - u smislu štednje. Pa ko koliko uštedi, toliko će mu biti bolje.
Naravno, svima posle 70 godine ne bi bio dozvoljen rad, kako bi radna mesta mogla da se otvaraju za mlade.
Na ovaj način "država" ne bi izgubila ništa, a dobila bi građane koji bi bili pod mnogo manjim pritiskom u smislu borbe protiv države kada je reč o dostojanstvenoj egzistenciji u starosti.

Deki

pre 10 godina

A zašto se, naprimer, ne bi uveo neki model po kome bi ljudi, od 60 do, npr. 70 godina, radili posebne poslove za tu starosnu grupu. Takvi poslovi bi bili kraći, manje fizički i mentalno naporni i na kraju bi činili 50% posto primanja, a drugih 50% posto bi bila penzija iz fonda koji su vredno uplaćivali do 60. godine. Tako bi se značajno rasteretio budžet, a stari ljudi ne bi bili terani da rade kao konji do svoje smrti, već bi mogli sebi, uz prilagođen rad, da obezbede mirnu starost.
Naravno, sve ovo je utopija dok se ne reši problem velike nezaposlenosti gde ni mladi i ambiciozni ljudi ne mogu da dođu do posla, a kamoli da se stvaraju posebni poslovi za seniore. Ipak, mislim da bi ovako rešnje trebalo da se razmatra u budućnosti.

P.S.
Ovo mi je palo napamet dok sam čitao vest. Verovatno je ideja puna nedostataka i utopije ali bi svaka kritika i diskusija dobro došla. Pozdrav!

Kvazimodo Sorabius

pre 10 godina

nemanja@, samo jednim malim delom si u pravu. Problem penzija nije ni starost, ni radni staž, već ŠTA JE BILO SA PENZIONIM FONDOM iz socijalizma!
Opljkačkan, preliven u privatne džepove kao "kupljena" društvena imovina. I onda SVE VLASTI posle Broza na ovamo, zaluđuju narod kako zaposleni izdržavaju penzionere. A to je obična laž i podvala. Iz penzionih fondova, koji su UVEK bili veći od rashoda za penzije, kako je bilo do početka devedesetih, su izgrađivani infrastrukturni objekti, otplaćivani krediti za fabrike, mostove, puteve.
Rešenje penzionih fondova, ili sada jedinstvenog fonda, je da se osvesti vlast, i ili vrati penzionerima OTETA imovina, ili posebnim porezima napuni tekući fond, od imovine, nekretnina, raznog luksuza - sve do bezobraznih primanja poslanika, direktora i "upravnih fondova", poreza na crkvena zemljišta i prihode, poreza od advokata, taksista - a naročito od sumanutog bogaćenja "estrade" - koji posle običnog kreketanja, za mesec-dva, kupe nove "mečke", BMW, i ostale luksuzne četvorotočkaše.
Para i sada ima, ali neće vlast da oporezuje sebe! A nude nam doživotni rad u društvu gde je izbačena stomatološka zaštita iz sistema, gde više nema sistematskih pregleda ni za kuvare...
Ovaj sistem zadnjih 20 godina je GENOCIDAN prema narodu, ali - nalupaće se minusa na ovaj komentar oni koji kriče "demokratija", a pretresaju kontejnere!

miki

pre 10 godina

Ovo zaista nema smisla. Stalno gledamo u Evropu i hoćemo da sve bude kao tamo. Uredu je. Ali obzirom da je velika nezaposlenost, bilo bi iluzorno da mlad čovek sedi a neki babac ili čikica radi!!!!!!!. Čista glupost. Treba ukinuti državni penzioni fond ili staviti minimalac da se uplaćuje a ko hoće sebi da se obezbedi starost neka uplaćuje u privatni. Dosta smo mi izrađeni. Neka se poveća zaposlenost i tada neće biti problema. Ovako svaki dan nešto novo. Katastrofa, nemam reči.

Jeremija sa strojnicom

pre 10 godina

Mozda bi covjecanstvo trebalo da razmisli da li je danasnji kapitalizam bogom dan sistem i da li je smisao postojanja u mukotrpnom radu do smrti, bez vremena za sebe i svoje najblize samo da bi osigurali luksuznu egzistenciju za one koji cine mozda 1% sveukupnog stanovnistva i njihovo potomstvo.
Jedino se bojim da to preispitivanje nece ici tako glatko.
U odbrani ovog poretka baziranog na najgoroj pohlepi, je angazovana nevidjena oruzana, administrativna i propagandna masinerija a cije stvaranje i odrzavanje placamo kroz silne poreze i namete. Placamo ih da nas drze u neznanju i pokornosti.

Vladimir

pre 10 godina

Četvorodnevna radna nedelja (o čemu je već bilo članaka) je rešenje i ovih problema kao i toga da bi se primanja mnogo ravnomernije rasporedila na populaciji.

Kareljin

pre 10 godina

Nista onda doprinose za penziono i zdravstveno dati ljudima da oni raspolazu tim novcem ionako se od tog novca isplacuje birokratski aparat koji ne radi nista.

Onako

pre 10 godina

Suština je da neki ''pametni'' ljudi imaju ideju da neko 50 godina uplaćuje doprinose za penziju, a da uopšte ne dođe do tih para. Moderno robovlasništvo i pljačka neviđenih razmera, naročito kod nas, jer retki su ljudi koji mogu da kažu da im je penzijski staž bar polovina od radnog...

Mita

pre 10 godina

"Po poslednjem istraživanju Ujedinjenih nacija o prosečnom životnom veku stanovnika Zapadnog Balkana, u tom regionu najduže žive Albanci, a najkraće Srbi".
Mislite o tome....

Djole

pre 10 godina

Ovo su zaista gluposti. Pa neka kazu ti "strucnjaci" kakva je produktivnost rada coveka starog 70godina, vise vremena provodice po bolnicama i na bolovanju i time stvoriti vece troskove i za firmu i za drzavu. Ovako se stvara samo zacarani krug. Ako nas ovakva buducnost ocekuje, onda necu ni da uplacujem penziono, kada necu ni docekati da ga koristim. Sve su ovo zakuvali nesposobni politicari

Stevan

pre 10 godina

Samo neka oni podizu granicu za penziju i do 300 godina ako hoce. Ovim lopovima ne dam nista Sve pare kod mene pa ce da se vidi ako dozivim 70 godina sta onda. Ako steknem nesto imacu privatnu penziju ili neki stek, ako ne metak u celo ali drzavi ne dam nista !
Poverenje se stice a ne nasledjuje.

Lud, zbunjen, normalnih nema...

pre 10 godina

Ja sa svojih 35 godina starosti, 12 godina rada i 3 godine staza sigurno necu docekati da zivim od penzije. A nesto je i ne ocekujem...

radomir

pre 10 godina

Iskreno se plašim da zemlja ne dodje na granicu bankrota,kreditori uslove pomoć pomeranjem starosne granice za odlazak u penziju.Izmedju gladi i opstanka lakše je pomeriti starosnu granicu.Bolje ranije i manje pomeranje nego naglo i veliko. Plašim se dasmo skloničekanju i izboru lošije varijante

jekktow

pre 10 godina

Da stari crknu od rada, a mladi od gladi! Da ovi na vlasti imaju od čega da štrpnu iz budžeta Srbije. Svaka Vlada ista! Smetaju penzioneri, smetaju mladi! Žale se što ljudi odlaze iz zemlje. A šta treba? Da krepavaju?

Slobodan

pre 10 godina

Penzioni fond svakog od nas pojedinacno bi morao da bude nase vlasnistvo i da raspolazemo novcem koji smo godinama ulagali u njega onako kako nama odgovara!!!Pa bili u penziji 3 ili 30 godina, taj novac koji smo izdvajali, mora biti nas!

Mungos

pre 10 godina

nas problem nije starnosna granica za odlazak, vec ovo sto pise u poslednjoj recenici, da je 46% penzionera odradilo pun staz. Ima mnogo invalidnih penzija, sto je razumljivo, zbog svega sto ovde desavalo proteklih decenija, ali jedna trecina tih penzija su sredjene preko veze, ljudima koji su zdravi i sposobni da rade (mozda sam malo preterao sa cifrom, ali ne mnogo) i imamo mnogo onih koji su u nekim prethodnim rezimima zaradili "penziju" u 50 godina, pa onda 30 muzu fond.
Svidja mi se ideja koju je neko napisao, da za starije postoje neki laksi, manje stresni i manje naporni poslovi, a ne da se otpustaju ljudi u 55 pa onda niko ne zeli da ih zaposli i eto opet problema.

gruja

pre 10 godina

ne mogu da verujem.ko sa 60 godina moze da se vere po krovovima,banderama i sl.Politicari kako sad rade to bi mogli do smrti ali jedan zanatlija ili fizikalac koji se celog zivota muce nema sanse.Nadjite mi gazdu koji ce drzati limara i reci mu nemoj se penjati na krov da menjas oluk mator si

nema deda mraza

pre 10 godina

@Jugoslav
kao neko ko 20g radi kao frilenser i neko ko sam sebi uplacuje dazbine-radovacu se tvojoj crknutoj kravi.

nije neminovna samo reforma osiguranja nego i radno ponasanje takvih koji lupaju tako kao ti. svi cete postati frilenseri kada dobijete otkaze.

ajde, kada te sledeci put nazove neki prodavac osiguranja-neka ti kaze koliko nudi,
sva osiguranja raskidaju ugovor posle 3 meseca,obzirom da cete svi raditi na normu i ugovore-koliko ti treba meseci da nadjes novo radno mesto?

nikada, ama bas nikada od gazde neces dobiti onoliko koliko ti je potrebno za uplatu osiguranja. slepaces se na zenin veci dohodak.

ivica

pre 10 godina

Pored svega treba pustiti poslodavce da sami odluce koliki ce minimalac biti. Svi na minimalac i da radimo do 90 godina, a ako ne docekamo onda da se prenese na nasu decu i tako dalje. Kakav lopovluk u ovoj nasoj zemljici! I vazduh imaju da nam naplate a mi sedimo!

Ja

pre 10 godina

Ja cu raditi na crno ili cu osnovati firmu na nekim egzoticnim ostrvima jer znam da od penzije necu nista videti, ako je uopste i dozivim.

Hitno ukinuti doprinose, prenzije prebaciti na teret budzeta a radnici neka sebi sami uplacuju ili stekaju za stare dane.

Sve ostalo je teska pljacka ...

znaci moj je interes da sto krace radim a da penziju dobijam sto duze
a drzavi je interes da ja radim sto duze i da istog dana kad se penzionisem - umrem.

Nije posteno to sto drzava meni pise zakon a ja drzavi ne mogu da kazem necu.

ali zato mogu da se ODSELIM :)

Coyote Nervosius

pre 10 godina

Penzioni fond, policija i još poneke strukture nek urade revizije penzija onih koji su je dobili pre predviđenog roka kao kojekakvi duševni bolesnici, neizlečivi alkoholičari ili druge nebulozne dijagnoze na kojima su ljudi dobijali penzije.
Samo nek izvedu statistiku po godištu korisnika penzije. skoro 40% je lažnih penzionera.
Čovek sa 3 bajpasa nije dobio penziju, čak ni lakše radno mesto, al je zato neizlečivi alkoholičar sa 40 godina života već otišao u penziju.

Kazniti doktore koji su potpisali dijagnozu za prevremenu penziju, kao i korisnike tih falš penzija. Kod nas mladi nemaju posla.

Pobogu, koji će to profesor sa 70 godina da drži predavanje fizičkog u osnovnoj školi ?????

Marko

pre 10 godina

Cela prica je nenormalna. Ko ce da radi u 70.godini? Za sta si tada sposoban? Neki jesu, ali to je mali procenat. Da ne pricam da raditi od 9-5 je vec dovoljna robija, i mnogi koje znam jedva cekaju da odu u penziju.

Problem je sto je ceo penzioni sistem u startu osudjen na propast. Dokle god raste populacija i privreda, dotle je odrziv. Ali kako zivimo na ogranicenom prostoru (planeti zemlji), privreda je morala kada tada da stane. I sada penzioni fondovi pucaju u celom svetu.

Kada se cuje ovakva vest ne treba svu energiju potrositi na (opravdano) kukanje nad nepravdom koja se desava, vec use u svoje kljuse i preuzeti odgovornost za svoju sudbinu. Zato pamet u glavu, odvajajmo za stare dane, penzione izdatke svesti na sto manje, i obezbediti se za stare dane. Drzava i da nije lopovska ne bi mogla da nam obezbedi zasluzujucu komociju za stare dane, kao sto ni Dafina i Jezda ne mogu da isplacuju onolike kamate u beskonacnost.

MarkoNS

pre 10 godina

Ne zelim da uplacujem ni ovo zdravstveno i doprinose! Kakva je to drzava koja te tera da ih placas? Zdravstvo i ovako nema lekova, ceka se po par godina za neku intervenciju a doprinose za penziju za koju mogu samo hleb da kupim AKO je dozivim. Zasto se ne donese zakon da se placaju doprinosi i zdravstvo samo ako to poresni obveznik to zeli!?

mujcinovic salih

pre 10 godina

Penzioni fond je potrosio Milosevic na rat.Plus sto su njegovi saradnici opljackali sve cega su se docepali.Sada ispada da su penzioneri jedini krivci sto se u ovoj zemlji lose zivi?