Nedelja, 19.05.2013.

11:15

Kraj godine, pretnje profesorima

Kraj školske godine za mnoge profesore je "noćna mora" zbog snažnih pritisaka da učenicima zaključe ocenu koju ne zaslužuju.

Izvor: Tanjug

Kraj godine, pretnje profesorima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

113 Komentari

Sortiraj po:

Milinko

pre 10 godina

Sve dok profesori koji predaju, istovremeno i ocenjuju đaka, ovako će biti (ako ne i gore).
Profesor može samo da predaje i da se trudi da đaci nauče. Đaci lepo polažu kroz standardizovane testove i svima lepo.
Na taj način se ovi nezainteresovani profesori teraju da decu nešto i nauče (ako mnogo dece ne prođe daš mu lepo otkaz), a deca nemaju koga da tuku... i to je to...
Najbolja rešenja su uvek najjednostavnija.

Iz prakse

pre 10 godina

@ Bivsi profesor, 19. maj 2013 14:11

Kolega, u potpunosti se slazem sa vama: nacin obrade materije, sistem vrednovanja znanja... to je na niskom nivou.
Ex-katedra nikad nikome nije donela kvalitetno znanje i permanentno ucenje. Otuda i kampanjci. Brojcano ocenjivanje treba ukinuti i uvesti resavanjem testova, a ocena je postotak usvojenog znanja. Medjutim, ovde se postavlja jedno krupno pitanje: testovi MORAJU da budu PROPISNO BAZDARENI, a to je djavolski dug SISTEMSKI posao, a to nije na vidiku u skorije vreme.

U svim diskusijama kad je ova tema u pitanju, najuocljiviji je animozitet nastavnici-roditelji. Koliko-god se trudili (a, bogami, ne trudi se niko) da se to prikrije, deca to vide. Zato se i javljaju ovde sa ovakvim komentarima.

U svojoj 20-togodisnjoj karijeri 2 puta sam bio proglasen najuspesnijim nastanikom u republici. Nikad mi niko nije pretio, ucenjivao i sl. NIKAD nisam izveo ucenika pred tablu "da odgovara". Znali su da moraju permanentno da uce i da cu ih proveravati i ocenjivati i kad "radimo novo".

Odlucno sam PROTIV dobijanja statusa sluzbenog lica. Kakva nebuloza. Kolege, nisu deca nama suprotstavljena iako sede preko puta nas. Ako ste 100% cisti i ako savesno radite, nemate se cega plasiti.

Roditelji, mi moramo biti JEDNAKI PREMA SVOJ DECI. Ne mislite li da svoje dete pogresno vodite ako se na najruzniji nacin ophodite prema njegovim nastavnicima?

Samo pozitiv. licni primer ce doneti dobar rezultat: od deteta prava licnost.

guja

pre 10 godina

... Nedelja veče, a vi nepismeni, zluradi, neinformisani, deca vam ista takva, još gora, a petica nema. Nije se učilo, pa krivi profesori. A treba jednog dana, što pre, da se deca uvale u državnu službu, da ne rade ništa. Nema vama pomoći.

Krušar-Ćuprija

pre 10 godina

Šta mislite,koliko bi prosvetara u Srbiji pristalo da im se poveća plata na 100000 dinara,a da pritom dolaze na vreme na posao ,ulaze na vreme na časove i sede sve vreme na času,ne koriste mobilni za vreme časa,budu OBAVEZNI da nauče decu,koriste kompjutere u školi kad ih već škola ima ali ne da pustaju muziku djacima,rade sa licencom i imaju izveštaj od psihologa svaka 6 meseca,ne viču na decu bez razloga,ne svadjaju se svaki dan u kancelariji vulgarnim rečima da deca čuju,da ne brane Domaru da zvoni za početak časa jer šta ima on da zvoni kad počinje čas,da ne zlostavljaju i maltretiraju decu i psihički i fizički,da jednostavno budu nastavnici,da ne drže časove istovremeno u dva-tri razreda,da ne trguju u školi,DA SAVET RODITELJA BUDE SAVET RODITELJA,da im se jedno mesečno pusta snimak kako se to radi u Britaniji,da se promeni politika sankcinisanja ne kao prvo opomena pa 5% pa 10% pa 20% od plate pa tek onda otkaz,da sve procedure služe svrhi a ne tek da budu ispoštovane,da kada daju detetu broj telefona ko sprema privatno odmah odgovaraju prekršajno,da neće ih kontrolisati školska uprava sa njihove teritirije nego sa druge,da prestanu za užinu služiti picu i napitak ne sok napitak nema slika voća na slici i tako dalje i tako dalje a naj bitnije je da pristanu da se direktor ne postavlja iz redova nastavnika nego nezavisni ili iz redova roditelja?
Čast izuzecima njih 15% koji bi pristali na sve ovo.

;)

pre 10 godina

Ponajbolje bi bilo da im vratimo šibe i kukuruz u uglu, a prosvetari oni nemaju nikakve obaveze. Slažem se da dobiju status službenog lica, ali i da prosvetari kojima je potrebna stručna pomoć ne mogu da se nađu u razrednoj nastavi, kao i da diploma ne bude jedini uslov za dobijanje posla. Da se ne igramo više ocenjivanja škola i da sociolog proceni kako hemičar baš lepo priča, a deca ne mogu da shvate predavača. Nisu svi profesori, kao ni svi učenici i roditelji isth i treba svima omogućiti da funkcionišu bez pritisaka i ucena. Vreme je za kontrolu imovine i prihoda prosvetara.

sumnjivo lice

pre 10 godina

Postovani profesori koji ceznete za starim sistemom, koji je iznedrio 8 odsto fakultetski obrazovanih gradjana, treba lepo da date otkaz vratite pare drzavi i odete lepo u Severnu Koreju i tamo kaznjavate koga hocete. Ne mogu da verujem da pojedini ovde spominju radne akcije u 21.veku . Mi smo izgleda veoma konzervativna zemlja. Ima nastavnika koji se ne bune i koji veoma lepo saradjuju sa decom.

DJURA I MORNARI

pre 10 godina

učenik 18god @ zasto bi neko obarao đaka na popravni i radio i preko leta? naime profesor je dužan da organizuje pripremnu nastavu u trajanju od 9 časova, s tim sto je dozvoljeno naj više dvočas dnevno i to na 2 dana, na to odu skoro 2 nedelje, a profesori primaju punu platu i u avgustu i septembru, oko 45.000 sa 7 godina staža. zato ne lupetaj. sedi 1

i ranije je bilo nenormalnih ljudi...

pre 10 godina

Medalja ima dve strane, verujte mi. Sećam se da je siledžija koji je vodio odeljenje na nastavnu praksu u PALMINGRADU, nazovi nastavnik, inače poznat kao alkoholičar i Mile bokser, psovao i čupao za kosu moju šesnaestogodišnju školsku drugaricu, jer mu se UČINILO (verovatno pod dejstvom alkohola), da ga je ona, navodno gađala nekim predmetom (što nema veze s pameću). Kada je saznao da je kćerka visokog državnog funkcionera, samo čto se nije uneredio. Ulizivao joj se do kraja dana. A devojčica nije htela da ga prijavi, da ne povećava sebi neprijatnost i nasilnik je prošao nekažnjen. Iako je njegov slučaj bio ne samo za otkaz, nego i za zatvor. Nisu učenici uvek krivi. Predlažem psiho-test za nastavno osoblje.

bobba

pre 10 godina

Radim u školi i očajnički tražim drugi posao. Toliko smo degradirani 'učeničkim pravima' da, zapravo doživljavamo mobing, torturu i zlostavljanje na radnom mestu.

Alfa

pre 10 godina

pokojni Dragan Sheguljev aka Shegi iz ETS Nikola Tesla u Beogradu... e to je bio profesor za primer i u edukativnom i u pedagoskom smislu... celo odeljenje nas kauboja je na njegovim casovima cutalo i pratilo i niko nije imao ispod trojke. Covek pritom nikada nije "upisao" nekoga zbog nediscipline ili ne daj Boze izbacio nekoga sa casa...

gimnazijalac

pre 10 godina

(bobba, 19. maj 2013 15:00)
i mi smo zlostvljani od strane vas,pa ne smemo da se zalimo,jer nas uhvatite za zub,pa nam pokvarite ceo zivot tako sto nas oborite na popravni,toliko o tome koliko mi i nasi roditelji vas 'zlostavljamo' pre ce biti obrnuto,al' okk

Petar

pre 10 godina

Heh, dobar mi je ovaj "učenik" što piše desetinu komentara kako je svesniji od svojih vršnjaka (iako ništa ne uči i dalje) a onda dodaje, "njima ta jedna ocena ne znači ništa, a nama je to budućnost".

Lepo je što shvata da su njegove ocene njegova budućnost, ali gde je tu svest da se za svoju budućnost moraš sam boriti, u ovom slučaju, učenjem? Ne može niko da ti pokloni budućnost (poklanjanjem ocene), a ako to i uradi, šta ti je poklonio osim lažnog osećaja sigurnosti, jer neznanje te kad-tad stigne. Obično u najgorem trenutku za tebe (ne za onog koji ti je ocenu poklonio).

P

pre 10 godina

Samo kada procitam sta klinci ovde pisu, muka me uhvati. Shvatite da nije vase da se bavite time ko je kako dosao kao profesor, koliku platu primaju redovno ili preko leta... Vas stav da profesor moze na lepe oci da vam da 2 jer "vama zivot od toga zavisi" je toliko pogresan, evo i zasto: Sto se onda sami niste setili da se potrudite za stvar od "koje vam zivot zavisi" nego krivite nekog drugog sto su vam stvari krenule nizbrdo i sad pritiscima hocete da izmolite bolju ocenu ?? Mislite da ce vam pomoci ta dvojka? Budite sigurni da ce vam vise pomoci ako vas obori. U moje odeljenje u srednjoj skoli, dosao je decko koji je pao godinu. Danas je Magistar nauka i asistent na fakultetu, sprema doktorat.

Na kraju krajeva, nisu deca kriva. Krivi su roditelji koji se ponasaju po takvim normama i koji ih vaspitavaju na taj nacin.

Palman

pre 10 godina

"Savremeni mladić smatra da nije njegovo da obezbeđuje život državi, nego da je država dužna da njemu pribavi sve kako bi on mogao da vodi što je moguće prijatniji život. Otuda i ona jurnjava mladih za funkcijama. Svi bi da budu činovnici, i mladići i devojke. Vidite, mladi oba pola jako dobro znaju da sada u vašoj zemlji nije potrebno nikakvo znanje ili sposobnost da bi neko postao činovnik, potrebno je samo da ga pogura neki poslanik, ministar, ili uticajni političar-strančar."
Arcibald Rajs - Cujte Srbi

Ostalo još malo

pre 10 godina

Poznato je da ima pritisaka, ali niko ne govori o favorizovanju pojedinih maminih i tatinih sinova i kčeri, od početka školovanja i dalje do zaposlenja... Kako se tome suprotstaviti, kako kada svi vidimo i šta nam vredi. Nepravda boli i decu ali njihove roditelje koji su svedoci takvog ponašanja prosvetnih radnika. I u najčuvenijim školama u zemlji to ne može da se iskoreni.
Srdacan pozdrav

Vrh ledenog brega

pre 10 godina

@nnidza, 19. maj 2013 14:59
Rekla sam da ih ucim da jure znanje, ali kad im drug dodje u skolu s crtezom koji mu je uradio roditelj, a nastavnik to, naravno, zna, pa mu ipak da peticu, deca pocnu da uvidjaju da im je majka (biraj) glupa, naivna, zaostatak iz proslog veka, bez kontakta s realnoscu... znate vec kako ide to s pubertetlijama.
Kad razgovaram s njima o tome, oni mi kazu da i pored toga sto mi veruju da jeste tako kako ih ucim, njima ce ocene koje dobiju odrediti buducnost, a bolju ocenu ima onaj kome je roditelj nacrtao sta treba (ili napisao referat, analizu lektire... nije obavezno rec o likovnom, ima prostora u svim predmetima). I tako, dok ja ucim decu da se licnim trudom zalaganjem dolazi do uspeha, pretekose ih oni s ekspres resenjima

profesorsko dete...

pre 10 godina

Bavio sam se kik-boxom, sada se bavim realnim aikidom, bio sam pripadnik specijalne vojne jedinice, sada predajem književnost u osnovnoj i srednjoj školi. Čik da vidim da neko može na mene da vrši pritisak oko ocene. Čak i bez ovakvih predispozicija prosvetari ne smeju da pokleknu pred pritiscima. Pokažite zube, tek tada neće smeti da se okomljuju razni probisveti na vas.
(24.BSD, 19. maj 2013 12:18)


Zar profesori moraju da budu ovakvi - kik-bokseri i marinci , da bi smeli da se odupru pritiscima?!
Ala su se vremena promenila. Nekad su profesori imali ugled i autoritet...

NikoKaoJa

pre 10 godina

Vaspitanje, vaspitanje.
Danasnjim roditeljima je mnogo lakse da daju deci 200 din. i puste ih da odu na igrice, ili neka puse travu u krajnjem slucaju.
Lakse je uplatiti 1200 dinara i ostaviti ih mesec dana na internetu pa nek` se zanimaju.
Roditelje NE ZANIMA niti ikada UVAZAVAJU decije misljenje (sto je jedna veoma bitna stavka). Ne slusaju sta im deca govore. Iza vecine decijih prica ili govora krije se neke emocije (radost, tuga).

A svet i dalje propada...

Note2

pre 10 godina

Ti ucenici da se vrate u prvi razred bilo da su osmi ili 4 godina faksa. Pa ako jos jednom to urade jos 10 godina prvi razred plus javna blamaza svakog meseca. Bolje spreciti nego leciti

Atina

pre 10 godina

Pre tri godine u jednoj beogradskoj gimnaziji, mi maturanti imali smo problem sa profesorkom, koja je ispitivala za ocenu neke stvari koje nisu pisale u knjizi. Nakon prvog kruga keceva odlucimo da snimamo njena predavanja i izvucemo beleske sa tog snimka i ucimo i iz knjige. Nas petoro "strebera" koji smo imali prethodne 3 godine 4vorke i 5ice dosli smo u situaciju da naredjamo i drugi krug keceva (pitala je nesto sto nije ni predavala niti je pisalo u knjizi). Zalili smo se direktoru-bez uspeha. Na kraju je doticna otpustena jer je na blogu olajavala ucenike, i nameracila se na dete uticajne licnosti iz sveta politike. Ne kazem da je to ispravno, ali ima i situacija u kojima su profesori ti koji prave problem.

student iz inostranstva

pre 10 godina

studiram u inostranstvu kao treca generacija ''gastarbajtera'' i nikada nisam cuo za tolike pretnje profesorima kao u Srbiji. Tamo izgleda sve neko nekome preti (odraz slabosti) ali meni se sve vise cini da neki ljudi sebi pridaju previse paznje i vece vrednosti. Jer kako to da profesorima iz afere ''Indeks'' ni sud nista ne moze a kamoli jadni i siromasni studenti koje i cije roditelji su oni pljackali za zna se kako su ziveli, putovali po inostranstvu, isli na vecerinke po planinama sirom Srbije dok su studenti cesto i gladovali.

gradjanin

pre 10 godina

Resenje je jednostavno. Ostavku treba hitno da podnese ministar obrazovanja koji ne zna da resi probleme u obrazovanju. Optuživati profesore roditelje i učenike je samo ogledalo nesposobnosti ministra i cele vlade. Gradjani Srbije treba već jednom da shvate da loši rezultati dolaze zato sto nespososobni ministri me znaju ili nece da rese problem a ne zato sto tažo meko maltretira decu ili obrnuto

zoran

pre 10 godina

Propast se već dogodila, nema tu spasa. Kao i u mnogim oblastima bitnim za opstanak jednog društva(čitaj nacije), ostvaruje se dirigovana propast. Muzeji su godinama zatvoreni, većina gradjana ide bez zuba, policija selektivno privodi pravdi, pravda je nepravda... pa zašto ovi da ne prete nastavnicima? U autobusima GSP maltretiraju starce, sve je više silovatelja dece (koje nazivaju skoro poetski, pedofilima), truju se psi po parkovima, seku im glave i šape, žive ih deru... a ovde neki šalju poruke koje se tiču morala. NEMA MORALA i dok se, i ako se, ne uspostavi neki novi, gledaćete život iz preistorije!

Srbenda

pre 10 godina

Kad sam ja zavrsavao skolu pre 10 godina, cinio sam drugacije. Nisam se ponasao destruktivno vec sam na casovima bio miran i sedeo blize profesoru. Nasilnici ne znaju za takvu taktiku mirnog i naivnog ucenika koji se kao trudi ali uvek kod profesora prolazi na foru "miran je on, dobar decko, dacu mu 2 ili 3". Nisam bio streber, neke predmete sam razbijao ali matematika mi nikad nije isla od ruke, zapravo, nisam se ni trudio dovoljno. Visok sam i sportski gradjen, trenirao sam i Aikido dok sam bio u srednjoj, mogao sam i ja da lupam samare profesorima ali je lakse i bezbolnije glumiti bubicu i biti uvek po strani nego biti bahati kabadahija kao sto su moji vrsnjaci. Neki su me mrzeli zbog toga, neki se divili kako sam se na odmoru i van skole ponasao kao jedna a na casovina kao totalno druga osoba. Kako god, to je urodilo plodom, nisam imao problema sa ocenama... Ko se kako snadje.

Alexa

pre 10 godina

takvi ucenici automatski da ponove godinu, preko leta poslati ih na radne akcije a roditelje koji ih podrzavaju novcano kazniti i za par godina vratilo bi se postovanje prema skoli i nastavnicima. opet je kriva drzava koja je svojim nakaradnim zakonima dopustila da dodje do ovakve alarmantne situacije, kada imamo vec preko 10 godina populisticku vladu i predsednike.

gimnazijalac

pre 10 godina

Mene stvarno muka uhvati od prosvetara koji se zale. U gimnaziji sam i odlicno znam sta se desava po skoli, ko kako dobija mesto profesora, ko se stiti, o kome se ne prica. Stvarno je vise sramotno da se zale, a imaju sve uplaceno, sigurno radno mesto, redovnu platu. Sramota!

Silvester

pre 10 godina

"Jednom kad sam usao u zbornicu na stolu, sokovi, kolacici, voce, sve od 'donacija' kupljeno, koje se placaju na upis u prvu, drugu, trecu, ili cetvrtu god. "

Kako si ti to zaključio, u pravom srpskom zavidljivom maniru. Evo i tebi da otvorim oči, a lepo je što pitaš. U zbornicama su često kolači, i sokovi, i kafa, a bogami ponekad ima i pečenja i roštilja. A znaš o čemu se radi? Škole imaju na desetine i stotine zaposlenih, i ljudi u puno prilika donose SVOJIM PARAMA kupljeno posluženje - kada im je slava, kada im je detetu rođendan, kada kupe nova kola, kada polože državni ispit, kada im se desi bilo šta lepo u životu.

nexus

pre 10 godina

Pre 20ak godina jedna zena je molila profesora da sinu pokloni ocenu govoreci da sin nece da bude predsednik opstine. Bio je devedesetih.

Ezio Auditore

pre 10 godina

Ne znam cemu pritisak? Ionako ce svi da se upisu na Segatrend sa znanjem i ljudskim vrednostima 0 (nula) i zavrsice isti sa jos manje moralnih vrednosti i vodice Srbiju a nama sa njima nema zivota...

DRAŽA KG

pre 10 godina

Pa valjda deca ukapirala da kad može na silu predsednik zemlje da dobije diplomu, šta fali da i oni isto urade. Pametna su naša deca!

Bivsi profesor

pre 10 godina

Nazalost vidi se nizak nivo rasudjivanja srpskih profesora. Trazite status sluzbenih lica, umesto da prislite ministarstvo prosvete, da se izmene nakazni zakoni vezani za ocenjivanje ucenika i njihova prava. Ocena "dva" koja je simbol zla i izvor manipulacija u srpskim skolama mora biti ukinutra. Znanja nikada ne moze biti dovoljno pa ocena dovoljan ne moze ni postojati. Pod hitno uvesti sistem ocenjivanja iskljucivo putem testova, dok usmeno ispitivanje mora biti zabranjeno! Na testovima se jasno vidi koliko koje pitanje vuce bodova pa je svaka pristrasnost profesora iskljucena. Zakljucna ocena ucenika je aritmeticka sredina ocena sa tromesecja kojih ima 4, s tim da na svakom tromesecju djak mora biti pozitivno ocenjen. Djaci unapred moraju znati kada ce biti testovi, da bi imali vremena da se pripreme. Takodje mora se limitirati broj popravnih testova na dva, da se ne bi desavalo da pojedinci stalno traze da odgovaraju, a ustvari nikada se ne spreme kako treba, pa onda moljakaju da im se pokloni ocena sa obrazlozenjem da se nece time baviti. Na popravnom u Avgustu djak polaze samo gradivo sa tromesecja na kome je bio negativno ocenjen, a ako sansu za popravni propusti, pada godinu. Testovi na popravom moraju biti isti kao i na standardnom testu, pa djak na popravnom moze dobiti i ocenu 5! Naravno ove mere bi momentalno resile problem, ali je malo verovatno da bi bile usvojene od strane vlasti, jer bi se na taj nacin srpecile manipulacije bez kojih se izgleda u Srbiji ne moze !

vladimir

pre 10 godina

@ucenik18god
Dakle, pao si godinu na medicinskoj, presao u gimnaziju i planiras da zavrsis fax? Shvatamo li svi koliko kontradikcija u jednom komentaru? Nista me vise u ovoj zemlji ne cudi... Mada... Nisi ti kriv, to stoji... Premlad si za bilo kakvu krivicu... Al tvoji roditelji su "rasturili" sto bi vi klinci rekli :) pozdrav...

ucenik 18 god

pre 10 godina

Ja sam vec pao god,isao sam u med,pa sam se prebacio u gimnaziju.Med skola je jedna od retkih ,gde se gleda znanje,verujte mi.Od kad sam se prebacio u gimn,nista ne ucim,jer profesore bas briga,dobili posao preko veze,imaju redovne plate,preko leta salju ucenike na popravne kako bi dobili platu,jer Im je 60%,onda zbornica puna sokova,slatkisa opet od nasih para,tj od roditelja.Imaju placene eksurzije,sta hoce vise.Ucenik sam,znam isto sta se radi po skoli,kako ko dobija posao,kako se koji profesor odnosi prema djaku,nemojte da ih branite.Njima ta jedna ocena nista ne znaci,a nama znaci zivot,shvatate,kao sto neko malo pre kaze..To samo kod nas u Srbiji ima i nigde vise.Zato cim zavrsim faks,idem iz ove zemlje,nikad se vise ne vracam.I dadada,to sto sam pao god,naucilo me je i sazreo sam jos vise,i sto puta sam zreliji od svojih vrsnjaka.Pozz iz korumpirane gimnazije :-)

nnidza

pre 10 godina

@Vrh ledenog brega
Pa zar upravo niste rekli da vam deca jure znanje a ne ocenu? Ocena je i 1 i 2 i 3. Problem je sto su svi ovde stručni "za sve". Zašto je problem da ima sve petice a 2 iz likovnog? Ili 2 iz matematike. Možda je rešenje godišnje ocenjivanje, univerzalni testovi za sve. Međutim tada nebi bilo mešetarenja roditelja i pritisaka na profesore...

ISTINA

pre 10 godina

Na prvoj godini fakulteta zali mi se cerka kako je maltretira profesor a ja je pitam dal si procitala svu lektiru u srednjoj skoli samo sleze ramenima i nastavi mrzit profesora.

bez pikova i trikova

pre 10 godina

''Istina je najgora utjeha, zato je izbjegavamo i proklinjemo''.
Roditelji mozete da krivite nastavnike, drzavu, komsije, ali VI ste najodgovorniji za vaspitanje sopstvenog djeteta.

samo postovanje i kazne

pre 10 godina

ja sam pre 18 godina zavrsio skolju i evo sta od tad nosim u glavi kao veliki minus na obrazovni sistem. Onog trenutka kad je uvedeno vece roditelja ili kako se vec zovesve je poslo vragu. Profesori vise nisu mogli da budu strogi pagra od ucenika je to zloupotrebljavala.Svake godine ucenicima je od tad sve vise i vise omoguceno da sikaniraju profesore Secam se 95 godine jedan magarac je cak i bombu doneo u skolu i pretio profesoru da ce mu je nabiti u usta i aktivirati ako ga samo upise da fali na casu nekad. Ovo nije bila neka sklj skola nego jedna od elitnih beogradskih skolskih ustanova. Mogu da zamislim kako je tek u onim sklj srednjim skolama gde je najveca koncentracija olosa. Ovako ce biti sve dok se ne postave kamere u svakoj ucionici i sve se snima 24h dok se ne izbace roditelji iz skole i dok se ne uvede kaznjavanje ucenika kao sto je bilo do 90tih godina. sto se tice profesora stoji i to sto je jedan mulac napisao da ne rade nista ima i toga ali ima i puno njih koji bi ali su digli ruke jer prosto ne mogu da se odbane od onih sto prave haos na casu. NEma vise izbacivanja ko je neposlusan nema ukora kao sto su se nekad delili. ljudi u mojoj skoli ko je dosao neuredan sa neurodnom kosom mogao je odmah kuci da se vrati i znao se red Onaj sto je pretio kasikarom nikad nije zavrsio skolu i evo videh ga skoro kako pijan sedi na pijaci i prica neke nebuloze na sav glas. zar takvo drustvo buducnosti treba da nam bude? Vratite kazne i postovanje u skole

Sir Giles

pre 10 godina

@tecin

Daj jedan valjan razlog.
Ako si iz 21, zapitaj se da li su profesori prema vama loši ili smatraš da ste vi slika i prilika dobrih đaka izloženih nepravdi.
Pohvalno je što ovakve tekstove čitate i imate svoje mišljenje o datoj temi, ali kao što Piteru Parkeru reče ujka Ben, "Uz veliku moć sledi i velika odgovornost." Puna su vam usta vaših prava a ne izvršavate niti deseti deo vaših obaveza i ponašate se kao raspojasana banda. Ako ti asocijacija na Spajdermena nije jasna seti se citata iz Biblije o trnu u oku.

buduci roditelj

pre 10 godina

mamice I tatice cerama stele ocjene, moraju biti sve petice... pa sta ce selo reci!
mi smo arogantan narod koji se mogao pohvaliti makar porodicnim vrijednostima I vaspitanjem ali I to sada pada u vodu. buducnost nam je osigurana!!!

MILICA

pre 10 godina

Omladina je samo ogledalo drustva, koje je ogrezlo u primitivizmu, nasilnistvu i pokvarenosti svake vrste. Ako je neko nezadovoljan radom nastavnika, ima kulturnih nacina da se to resi a ne napadom i psovanjem nastavnika. Kod nas u skoli prosle godine jedna ucenica zavrsnog razreda, nezadovoljna ocenom rekla je profesoru pred penzijom: "Mars u p..."! Jedan ucenik je drugoj nastavnici, iz istog razloga rekao: "K.... jedna!" Na N.V. izglasano je da im ocena iz vladanja bude odlican (5)!
Mnogi prepisuju, a cak ih mrzi i da sami naprave puskice nego ih fotokopiraju. Drugi iznajme nekog profesora, da sedi kod kuce i salje resenja preko mobilnih telefona i raznih "bubica". Ako nastavnik (poznajuci njihovo neznanje) krene da ih proverava ispitivanjem, postaju agresivni, zale se direktorima, koji ih skoro redovno uzimaju u zastitu (jer, zaboga, nije ih uhvatio u prepisivanju. Pod drugarstvom se podrazumeva zajednicko ucestvovanje u podvalama i neodavanje raznih bezobrazluka. Istina je da nastavnici ne smeju ni da prijavljuju slucajeve nasilja, osim ako nisu drasticni. Psovanje na casu postalo je normalno, sa obrazlozenjem dau takvom svetu zivimo...

sta cemo onda

pre 10 godina

Uveli pravilo da smes samo jednom da padnes god, ako drugi put paddnes, gubis pravo na skolovanje. To je tako glupo I jadno, samo ce nam zivot unistiti tako, posle moras vanredno ili privatno, a neko nema para, a pao je dva puta jer mu nije isla skola (ima I takvih, nisu lenji) jednostavno nmg da nauce. Daj dvojku, ko da tebi nesto znaci, o Boze, primas platu redovno, sta te boli uvo bre, das mu 2 I cao, zar nije tako? Recite? Realno, placas sve kao da ides u privatnu, ko sto kaze @gimnazijalac, te traze za ovo, za ono, te se profesorima placaju eksurzije. Jednom kad sam usao u zbornicu na stolu, sokovi, kolacici, voce, sve od 'donacija' kupljeno, koje se placaju na upis u prvu, drugu, trecu, ili cetvrtu god. A to sto ucimo toliko nebitnih informacija nikom nista, ja znam da mi skola treba I da ucim da bih bio neko I nesto, ali nije fer to sto rade, njima je lako, ispredaju I to Im je to. Pored skole imam obaveze isto, I mi djaci imamo dusu valjda.

Jovan Ristic

pre 10 godina

Hajde da neko nabroji pet stvari koje valjaju u Srbiji. Niti valjaju profesori, niti valjaju deca. Govorim o vecini, naravno. Ko valja? Jedino dileri nešto valjaju, na nesreću.

Milko

pre 10 godina

@ veljko
"pitajte tada roditelje sta njihova deca zasluzuju"

Stvar je u tome što ti roditelji ne traže znanje nego ocenu.
Osnovna i srednja škola su roditeljima su problem, pošto to ne mogu da kupe deci koriste se pritiscima, vezama i pretnjama.
Sa fakultetom je već lakše, plate, dete dobije diplomu, plate pa dobije posao negde u "budžetskoj firmi" i posle može da postane Bajatović, Dačić, Vučić, Nikolić, Žarković, Ilić, Mrkonjić... i tako neki novi uništitelj Srbije.

Саша

pre 10 godina

Марина, 19. maj 2013 13:13

Има у Холандији! Шта више, имате 3 врсте основних школа и на крају се полаже испит који се вреднује као 50% целе оцене. И не само то, чак и ако имаш добру просечну то ти није гаранција за упис, јер постоји систем лутрије којим имаш толико шансе. Одређен проценат ђака са лошијим оценама ће имати на тај начин прилику да уђу уколико су изабрани. Уосталом, из искуства се углавном буне они који или неће да уче, или су лењи, или су научени да се све постиже на лак начин. Зато, молим вас, доста је кукњаве. Мој предлог би био да држава не обавезује родитеље да шаљу децу у школу. Па ко не слуша и ко мисли да све зна, нека лепо ради шта хоће. Верујте ми, после 5 година ти исти родитељи ће молити Србију да поново уведе закон обавезе, јер ће видети шта је образовање. Моја подршка наставницима и свим нормалним људима. Деца су научена да ништа не морају и да држава треба да им да, тј. навикли су на окруђење где свако кука како јадан нема и да им је држава некад СВЕ обезбеђивала.

sm

pre 10 godina

Kakva bre pravna lica dodju na 2 sata izdeklamuju deci gomilu nebitnih cinjenica i kazu ucite kuci. Pa deca sede po 6 sati u skoli da sede jos 2 platu bi mogli da traze i jos kod kuce da uce pa zasta li onda sede tamo 6 sati ?I moje dete ide u skolu maksimalno je 4 sata u skoli a za tih cetri nauci sve sto je potrebno kod kuce gotovo da se i ne radi a opet je jedan od najboljih u svojoj grupi e to je zato sto je citav sistem ovde napravljen da decu motivise na rad u skoli i svo znanje se stice tamo a ne kuci. I ovde niko ne vrsi presiju na profesore odnos profesora i dece je priblizan drugarskom pa opet sistem savrseno funkcionise uz to je i besplatan ne kvazi besplatan nego u potpunosti i knjige i prevoz i uzina a i izleti su besplatni, a na globalnom nivou znanje djaka je u samom vrhu rame uz rame sa Japanom i Korejom.

Prosper

pre 10 godina

Roditelji, kao ni učenici, ne shvataju da su u zamci. Ta dečja prava koja su donesena su zapravo mač sa dve oštrice. Sa jedne strane, decu ne smeš prestrogo da oceniš, a kamoli da povisiš ton na njih. Prvo su blagodeti ovakve primene zakona iskoristila deca da bi im se zatim pridružili roditelji. Time što se ocene dobijaju bez realnih osnova (i to se negde prećutno i od ministarstva odobrava) ostavljaju decu bez znanja u životu. Većini će škola proći u totalnoj magli, da bi sutra kad budu trebali da se zaposle zapravo biti iskorišćeni kao jeftina radna snaga kad već intelektualna ne mogu da budu (većina tih što se bune će završiti kao lako poslušna radna snaga koja radi za male pare, isplivaće im neznanje na površinu stečeno poklonjenim ocenama i lošim sistemom obrazovanja). Neće umeti kritički da razmišljaju tako će ko god bude na vlasti moći da ih voda kako hoće. Stoga je ovakav sistem obrazovanja u svetu, uopšte, jako poželjan, da se naprave mašine za rad dok će se socijalni mir čuvati Farmama, i lako dostupnom tehnikom. Jednoj državi ne treba pametna nacija koja bi nekim slučajem mogla da se pobuni, već neobrazovana, koja tumara u mraku. Zato, nije to samo kod nas, ima još mnogo zemalja sa sličnim problemom.

Milos

pre 10 godina

Sve ovo posledica je mnogo sireg problema. Najpre, tzv. reforma skolstva stavila je u centar decu kojima su data siroka prava a gotovo nikakve obaveze i deca su to vrlo dobro shvatila i to koriste, a istovremeno prosvetni radnik je degradiran do najnizih grana. Kada se pogleda sira drustvena slika i vide npr. "kadrovi" na vlasti sa krajnje sumnjivim diplomama ukazuju da je bitno doci do nekakvog papira koji oznacava diplomu a ne i nacin na koji se do njega dolazi. Posle se vec clanstvom u nekoj partiji brzo zaboravi kako se do te diplome doslo.

SIlvester

pre 10 godina

"Ako cemo ralno,svaki profesor koji ucenika posalje na popravni dobija pare,a preko letnjeg raspusta njihove plate su 60%,ne primaju celu,njima nije problem da dodju ta dva dana,da uzmu jos para od recimo po 8 djaka koji su na popravnom iz tog predmeta."
(gimnazijalac, 19. maj 2013 12:31)

E sada sam se baš slatko nasmejao ovolikom dezinormisanošću. Dragi moj dečko, da i tebi i svima bude jasno. Plata nastavnika je ista i preko godine i preko raspusta, 100%. Profesori koji te ostave za avgust sebi tovare mnogo više obaveza i skraćuju sebi godišnji odmor da bi došli ranije u školu da te bar 5 dana spremaju iz svog predmeta pre polaganja. Pri tom trpe uvrede i podsmeh svoji nazovi kolega, i trpe pritiske i poniženja od strane roditelja, inspekcija, i rukovodstva. Oni koji nemaju polagače se baškare i uživaju, zato i ne ostavljaju. To su likovi koji nemaju integriteta, a profesoru koji se oko tebe cima preko leta treba da poljubiš ruku i naučiš šta je to poštovanje prema čoveku kome je stalo do elementarne ozbiljnosti u svojoj profesiji.

kk

pre 10 godina

Kao prvo ja sam odavno zavrsio skolu, ne secam se da je bilo ikakvih problema. Sada sam otac dva djaka, treci i sedmi razred. Ni one nemaju bas nikakvih problema, zasto i kako? Pa deca su normalna, razumna pametna i odlicna. Niti ih teram da uce ali sam im uvek tu, nadzirem. Sama su shvatila da je to trenutno njihovo zanimanje, tako sam im ja objasnio.
Zena radi u vrticu, sa jaslenom grupom, ne smem da komentarisem kakva generacija dece dolazi, strasno.
Zato dragi roditelji kontrolisite svoju decu i vaspitavajte ih, nemojte od drugog da trazite da radi vas posao,j er je sada jako kasno.
Za kraj ja sam daleko od savrsenog, ja sam samo normalan.
I nisu vam krivi Profesori, sami ste krivi. Ne moze stalno neko drugi da vam bude kriv osim vas samih.

Neko

pre 10 godina

Nisu djeca kriva, vi ste generacija koja je odgovorna za vaspitanje djece i stanje u državi. Vi ste generacija koja je koja je popularizovala korupciju i učite djecu istoj. Džaba tražite zaštitu kad ih niste vaspitali na vrijeme. I ti profesori su roditelji djeci za koju su vjerovatno tražili bolje ocjene kod svojih kolega. Ne možete ovakve stvari spriječiti sa šačicom poštenih ljudi.

nenad

pre 10 godina

Evo mnogi ovde kazu da deca nemaju postovanja prema profesorima. Traze da profesori budu autoriteti kao nekada. Pa kako na zapadu nemaju taj problem ? Posaljite nekoga u Evropu pogledajte kako oni rade i nece biti problema. Slazem se da ima ucenika koji prave probleme, i njih treba ostro sankcionisati, ali isto tako ima i profesora zrelih za otkaz. Riba se cisti od glave i prvo treba pocistiti nastavni kadar. Ima mnogo prosvetara koji primaju platu za radno vreme od 4 sata dnevno. Treba podeliti otpremnine onima koji nemaju mnogo do penzije, jedan deo i rasporediti na druga radna mesta, zaposliti mlade ucene ljude i dati im duplo vece plate i duplo vece radno vreme. Tada ce prosveta da nam lici na nesto. Uci se nepotrebno gradivo, a u skoli predaju i kurta i murta. Dovoljno je poloziti jedan ispit i vec si profesor, umesto da za to treba dodatna godina na nekom fakultetu. Uci se nepotrebno i suvisno. Deca zapamte manje od 10 odsto gradiva. Dobar profesor retko ima probleme i zbog toga je potrebno da osim znanja ima i sposobnost rada sa decom. A za sve koji traze da ih se deca boje, imam pitanje da li bi njima odgovaralo da po istom principu budu kaznjavani pri svakom krsenju zakona, a ima ga mnogo? Gledajte napred malo ljudi, zasto da se vracamo u nazad 50 godina?

Duci0167

pre 10 godina

Kad prolazim pored skole pomislim da se unutra odrzava fudbalska utakmica. Galama, lomljava, psovke ... Ne znam cime su danas deca toliko revoltirana ili je to cist pobacaj roditeljskog vaspitanja. Danasnji klinci misle da danas zive lose! Ja sam u doba najvece krize '90 tih imao godina koliko oni sada pa nisam postao destruktivan.

Марина

pre 10 godina

Видим крив је запад и за ово. Ево ја живим на западу са троје деце. Мој брат живи у Србији са троје деце. Иста су генерација и сва су добра деца. Једина је разлика у знању и општој култури. Братова деца немају ни приближно развихен речник и немају навику да читају књиге. Овде говорим о српском језику не о језику на којем моја деца похађају школу.
Образовање у Србији, а и бившој држави је 50 година назадно. Деци се намећу беспотребне ствари и постављају се немогући услови. Не могу да верујем да деца полажу испит да би уписала средњу школу. Па где то има?

baka

pre 10 godina

Ovoga je u zadnje podosta. nisu prosvetari neki radnici i malo njih opravdava mizernu platu ali niko se ne trudi da taj besmisleni program prilagodi djacima. Djaci su posebna prica, zensko odjeljenje je gore od muskog. Ucio sam u pomorskoj skoki i bas je bilo 30 muskaraca i bilo je tu i haosa ali sve po zasluzi. bilo je i idiota ali smo ih mi ostalo primirili. zensko odeljenje...majko bozija tu se ne zna ko pije a ko placa. Ako pustis iskopace ti i oci a ako ne pustis onda si najgori.

nenad

pre 10 godina

Stanje u prosveti je katastrofalno i za to ppdjednako krivicu snose i sindikati i ministarstvo. Jedni sprovode kvazi reforme drugi zbog svoje sujete i nesposobnosti ne vide srž problema. Potezima koje je ministatatvo uz saglasnost sindikata uradilo poslednjih godina je rezultiralo da se obesmisli svaki rad u učionici. Zabranom niranja udžbenika u Beogradu takodje je uništena kvalitetna nastava jer se idejom besplatnih udžbenika šrofesoriža zabramjuje da odaneru bolji udžbenik. I za kraj prosvetni sistem je zatvoren, zabranjen je prijem mladih stručnih kadrova izmisljaju se predmeti i uvode tzv.elitne skole. Možda kad se svi sindikalisti,, zaposleni u ministarstvu kao isam monistar trajno povuku iz obrazovanja možda buse i bolje, ovako sve mema smisla i vodi ka potpunom unistenju sistema

Bari1991

pre 10 godina

Zbog tih istih prosvetara, generacije i generacije ucenika su vecinu vremena provodile na ulici umesto u skoli. Za svaki neisplaceni topli obrok izlazili su na ulice i danima strajkovali, kao da je samo njima bilo lose u ovoj drzavi. Gde im je onda bila drustvena odgovornost? Da li su onda mislili na vaspitanje i obrazovanje te dece??? Kada su se donosili ti katastrofalni zakoni o tzv. "decjim pravima" i ostale nebuloze, zasto nisu tada podigli glas i stupili u strajk??? Gde su onda bili ti intelektualci??? Nije ih zanimalo jer su u medjuvremenu zarade postale redovne i za Srbiju sasvim solidne, da ne kazem i visoke. E pa gospodo, to vam je bila setva, a ovo sada je zetva! Bar vi biste to morali da znate.

kopriva

pre 10 godina

Hteli ste reformu skolstva, eto vama sada pa "vadite oci". Svakome pametnom je jos tada bilo jasno da je ta famozna reforma zapravo srozavanje skoslkog sistem i pravljene trulih kompromisa, toboze zarad "modernog" obrazovanja. Od tog modernog nemamo ni "m", ali smo zato dobili bahate ucenike, osione roditelje, nemocne ili nezaintersovane profesore. Skolski istem nam se pretvorio u crikus, deci dajemo ogledne ocene umesto pravog merila znanja, ucenik moze bazuku da dodne u razred ne mozes da ga izbacih iz skole i kaznis. Kada mu vracas pismeni one ti ne kaze "hvala na oceni", nego te pravi budalom pred celim razredom pa kaze: "zavaljujem profesorka" (zavaljujem umesto zahvaljumem u pezorativnom znacenju, ulicarskom). Ti mu ne mozes nista nego ka poaseljes kod psihologa, koji mu samo kaze "no, no". Ako kaznis, odmah sutra dolete roditelji koji ti se popnu na glavi kako njihove dete nije krivo, kako se samo sali, to su samo deca i ostale pateticne fraze. Da, da samo deca, koja nose oruzije u skolu, koja nam prete..... Ma sramota sta je uradjeno od naseg skolstva. Nije da sada branim ranije generacije, ali pred 10 ili 20 godina, ma koliko da je stanje u drustvu bilo jos teze (sankcije, ratovi, protesti, nezaposlenost), nije bilo takvog ponasanja. Tada su deca krila da puse, bezali po toaletima ili podrumima, a danas nam nude "pljugu" na sred hodnika. Sramota.

SRBA

pre 10 godina

Pre neku godinu ispitivao sam jednog ucenika, necu reci iz kog predmeta, i on nista nije znao. Kad sam ga na kraju pitao:" pa dobro bre Milane, sto nista ne ucis"? On mi je odgovorio:"Pa nije ni Palma i sta mu fali!"

jjs

pre 10 godina

Kada svi neobrazovani i polupismeni ljudi, autori ovih komentara, dodju sa fakultetskom diplomom, onda cemo moci da razgovaramo. Jadno je dokle je dosao nas narod. Sto se roditelja tice, neka se dobro zamisle kakve zivotne vrednosti usadjuju svojoj deci, a ne da im veruju i tapsu ih po ramenu za svaku laz i glupost koju izgovore ili urade. Hteli mi to da priznamo ili ne, sve potice iz kuce. Najlakse je okriviti drugog.

darkio

pre 10 godina

ko je ministar nije ni čudo kakvo nam je obrazovanje. SPS je sistemski uništio obrazovanje i još uvek je na njenom čelu. DS je kriv kad ima ge je prepustio i ostavio mlade generacije na cedilu. One iste koji su izašli na ulice 2000. dao je pod vlast Miloševićevim naslednicima.

rty

pre 10 godina

Ma i velika vecina ljudi u prosveti je korumpirana... Secam se pre 6 godina zalimo se ceo razred direktoru na casu razrednog staresine kako profesor fizike ne drzi predavanja vec upise cas pet minuta nesto prica i ostatak od 35 minuta provede u posebnoj prostoriji u sklopu kabineta a kad dodje pismena od nas trazi sve za 2. I direktor obeca kako ce da dodje na sred casa da se uveri da je to tako. I sl. nedelje eto ti direktora sa profesorom ruku pod ruku zajedno dolaze na cas, direktor seda pozadi a ovaj predaje 45 min. Tada u 17 godina sve mi je bilo jasno. Naravno posle do kraja godine smo svi ucili fiziku po 4 sata dnevno za 2 kao kaznu. A cega sam se sve nagledao na faksu to je tek posebna prica.

NikolaTK

pre 10 godina

Zavisi kako kom profesoru. Evo npr mojoj profesorki matematike nisi smeo z da kazes, mada iskreno nisi imao ni zasta. Kad ti zakljuci 1. brale znas da je to zasluzeno, medjutim imali smo profesorku koja je bila tolko bezobrazna da za istu kolicinu znanja nekom na 5. a nekom 3.

Vladimir Dž

pre 10 godina

Ovo je plod građanskog društva koji je nametnut sa zapada. Zabraniti nastavnicima i roditeljima da decu vaspitavaju u duhu kako se to radilo vekovima. Ovo ima za cilj da se deca raspuste, poveća broj delikvenata, poveća kriminal - da se narod drži u strahu - i da se tako isfrustriran i preplašen narod lakše kontroliše.

Sa druge strane treba osakatiti pravni čekić i uštrojiti miliciju da i oni deluju vaspitno. To je upravo ono što i vidimo. Sudije ne kažnjavaju, procesi se obustavljaju zbog zastarevanja, milicija ništa ne može delikventima.

Naši nevladine organizacije i predstavnici stranih interesa stalno reaguju kad se nekome lupi šamar, prete i ucenjuju novim "investicijima'' ako ne popustimo da nas kriminalci šikaniraju. To se zapravo dešava i na njihovim ulicama pa zašto to ne sprovesti i u svojim kolonijama.

To narod i zaslužuju jer ih ništa ne interesuje sem seksa na reality show emisijama i fudbala.

Sasha

pre 10 godina

Majka mi je profesor, i samo mi u kuci znamo kako je. Roditelji se uvek na ko zna koje nacine dokopaju broja telefona i zovu (ne karikiram) po 7-8 puta dnevno i pritiskaju za ocene. Jos gore, traze od nje da trazi bolje ocene kod svojih kolega, sa opravdanjem da im je razredni i da joj je to duznost. Ne znam odakle im to i ko je to usadio u glavu. To ide iz godine u godinu. Vrhunac je bio pre nekoliko godina kada je zvao direktor jedne lokalne televizije (tako se predstavio) i prosto smatrao da kao ugledni gradjanin ima kredibilitet da trazi bolju ocenu za tamo nekog.

Mila

pre 10 godina

Zasto ne raditi kao na zapadu- u Britaniji sam zavrsila i srednju skolu i fakultet- nema nikakvog licnog ucesca u ocenjivanju- vrlo realno- na kraju godine SVI rade ISTI test iz predmeta ( u celoj zemlji, u isto vreme). Radovi se pregledaju, dva puta od strane prfesora, a onda ih i komisija pregleda- sve anonimno, pod sifrom, tako da nema problema ove vrste. Testovi su zatvoreni do pred sam ispit, tako da ni profesori ne znaju pitanja, a djaci, narocito njihovi roditelji ne mogu da ih smaraju unapred! Vrlo realno i prakticno!

Miroslav

pre 10 godina

Sistemacko uništavanje naše budučnosti od nas samih. Odgajati generacije bez budućnosti je isto što i svesno odricanje od nasleđa usled samosvesti o svojoj bezvrednosti.

pegasus

pre 10 godina

ne vidim sta je problem u pretnji inspekcijom? ukoliko je sve regularno profesor nema zasto da se plasi, odnosno onda to nije pretnja.... svako ima pravo da se zali ukoliko smatra da je ostecen i to je jedini validan nacin da se te nesuglasice rese

gimnazijalac

pre 10 godina

e ovako,ja sam druga god gimnazije I profesori nista ne rade,ali nista,kako Im se ko svidi da mu tu ocenu,cast izuzecima.Jedan primar,profesorka hemije drzala je cas ucenici kojoj predaje,onda je drugatica zatrazila cas od te profesorke,da joj objasni(privatan) ona ju je uhvatila za zub,poslala na popravni.Ako cemo ralno,svaki profesor koji ucenika posalje na popravni dobija pare,a preko letnjeg raspusta njihove plate su 60%,ne primaju celu,njima nije problem da dodju ta dva dana,da uzmu jos para od recimo po 8 djaka koji su na popravnom iz tog predmeta.Em sto ucimo mnogo nebitnih stvari,em nam je obrazovanje na nuli,em moram da placam sve u drzavnoj skkoli,kao da idem u privatnu...

medo

pre 10 godina

dajte im otkaze kad ne znaju sa decom. ionake im je samo do lagodne dozivotne stolice bez volje za prihvatanjem aspekata modernizacije njihove profesije

Milan Krstic

pre 10 godina

Konstantna kriza u poslednjih 15 godina,strajk prosvetnih radnika svake godine,zanemarivanje dece od strane roditelja je dovelo do toga da su srednjoskolci postali frajeri...u ovoj zemlji je kriza generisala toliko problema da je prakticno nemoguce bez drasticnih mera umanjiti stetu koja ce biti sve veca. Ali kako svi imamo probleme a oni koji treba da rade po tom pitanju nemaju vremena tako ce i mi polako da tonemo u divljastvo.

SASA

pre 10 godina

kad čujem da neko traži status službenog lica za nekog radi bnjegove zaštite naježim se...Evo policajci imaju taj status ali nikakve fajde od toga...baš nikakve

Velja

pre 10 godina

Ma kako da ne. Svako je danas umislio da je toliko bitan i da mu sleduje status službenog lica. Prosvetarima bi bili bolje da nešto i rade. Svi znamo kakvi su oni radnici.

Vrh ledenog brega

pre 10 godina

Ja sam roditelj koji svoju decu tera da uce, ne da bubaju, koji svom detetu nikad, i da ponovim NIKAD, nije uradio domaci zadatak, nacrtao rad iz likovnog, tehnickog... Jednostavno, ZAHTEVAM da uce, vaspitavam ih da je ocena posledica znanja i da se ne juri za njom, nego za znanjem. Ali onda dete dodje kuci i kaze mi da je iz likovnog dobilo dvojku ili trojku, a da je drug iz odeljenja dobio peticu, ali crtez mu je uradila mama.
Dakle, prosvetni radnici, razmislite da li ste sami krivi. Sta trazite od dece? Cime ih motivisete? Sta cenite? U kakvim ste odnosima s roditeljima koji su u vecu roditelja, a kakav tretman imaju deca roditelja koji nisu ni u kakvim dilovima sa skolom? Od ocenjivanja se sami napravili biznis, a biznis i moral, priznacete, cesto ne idu ruku podruku

24.BSD

pre 10 godina

Bavio sam se kik-boxom, sada se bavim realnim aikidom, bio sam pripadnik specijalne vojne jedinice, sada predajem književnost u osnovnoj i srednjoj školi. Čik da vidim da neko može na mene da vrši pritisak oko ocene. Čak i bez ovakvih predispozicija prosvetari ne smeju da pokleknu pred pritiscima. Pokažite zube, tek tada neće smeti da se okomljuju razni probisveti na vas.

Marko

pre 10 godina

Nemam saosecanje za profesore posto su sami krivi za to i nesposobni su da nauce decu nesto. Lece vlastite komplekse na deci, ne znaju osnove pedagogije, apaticni su i nije ih briga koliko deca moraju uciti bespotrebne stvari. Ne mogu da se setim ni jednog profesora koji je bio dobar, a da je imao problema sa ucenicima, samo oni losi imaju problema.

nema deda mraza

pre 10 godina

na youtube-u imate citavu retrospektivu klipova u kojima se vidi ponasanje srpskih klinaca na casu.

a i onaj klinac koji je ubio devojku proslog vikenda je ucestvovao i u skolskim incidentima koje ste svi branili

Pedja

pre 10 godina

Sramota je sta se napravilo od skolstva. Stiti se neznanje, nekultura, nevaspitanje i nasilnistvo. Nekada se znao red, kad ulazi nastavnik u ucionicu svi ustanu da ga pozdrave, sednu kad on kaze. Ko pravi probleme biva izbacen sa casa, nasilnici se izbacuju iz skole. A danas je sve suprotno, djaci su zasticeni i vise nego beli medvedi. Mozes da prijavis profesora sa bilo kojom optuzbom, djaci mogu da se setaju nasred casa ili da izadju napolje iz ucionice ako im je dosadno, ne mogu se izbaciti sa casa, a kamoli skole itd.
Na kraju kao slag na torti ide i pretnja da dodbiju ocenu kakvu hoce. Ne bi bilo cudo da uskor imamo sve djake vukovce, verovatno svi smatraju da znaju sve. Kad dodju upisni rokovi cak im se unapred daju i zadaci koji ce da budu. Jedino sto im ne kazu tacno koji ce biti i kojim redom da bi lakse prepisali ili nabubali. Jadna je prosveta danas, a drzavu za sve to bas briga jer su verovatno oni na vlasti bili djaci kao ovi danas.

Samo vas gledam

pre 10 godina

Sad su profesori ugrozeni...Svaka cast jednom broju prosvetnih radnika ali sta je sa ostalima koji da je bilo sve legalno NIKAD ne bi radili u prosveti.Rade zahvaljujuci tati, mami, politici....Ko da zastiti djake od takvih koji pored znanja nemaju ni morala za rad u prosveti...

HR

pre 10 godina

Mora da postoji neko sluzbeno lice za medjuljudske odnose. Ne mogu profesori sami da se petljaju sa roditeljima i ucenicima. Ako se gradivo obradi kako treba, nema razloga za brigu.

SIlvester

pre 10 godina

Izgrednik koji nasrne na profesora samo je izvršni organ. To je završna akcija čitavog mobingujućeg procesa koji potiče od ministarstva, rukovodstva, lokalne samouprave, kao i od horde nesavesnih prosvetnih radnika koji hvataju krivine, ulizuju se učenicima i roditeljima, ne drže časove i, na kraju, ostavljaju poštene kolege na cedilu. Kako i ne bi kada su potpkupljeni sitnim benificijama i žmurenjem za nerad i javašluk.

Dufa

pre 10 godina

Ma da, najbolje da svima daju status sluzbenog lica. U svakoj profesiji je neko ugrozen, ali to ne znaci da treba da mu se takav status. Protivnik sam nasilja i ucena, ali mora se naci drugo resenje...

sofronije

pre 10 godina

Posle to dete preko veze zavrsi i fakultet, jos lakse nego srednju skolu, a nakon toga, sto je najgore, sedne u neku fotelju i kroji sudbinu nekome od nas. Ne dajte se profesori, ima i medju vama kukolja ali ne dajte se.

Prosvetni Jadnik (Profus yadibedus)

pre 10 godina

"Kad očevi puštaju decu da rade šta hoće,
kad deca ne vode računa o onom što im oni govore,
kad učitelji strahuju od učenika,
kad mladi ne priznaju nikakav autoritet,
onda je svoj lepoti mladosti kraj.
To je početak nasilništva"
Platon 400.g.p.n.e

millanche

pre 10 godina

Pored nevaspitanih roditelja i nevaspitanog društva (u globalu), uz kontinuirani uticaj svih medija (televizija i internet posebno), šta se pa može očekivati? Često mi se dogodi da na ulici vidim kako se dete od 3-5 godina svađa sa roditeljem (češće majkom), ili čak da je bije (udara po nogama ili dupetu). A roditelji na to ne reaguju jer ih ne boli, ali ne vide širu sliku. Sve je tako dok udarac ne ojača ili nasilje drugačije eskalira, a onda se pitaju "šta je ovo, nikad nisi bio takav". Ukucajte na Guglu "kakve su ovo ocene" i pogledajte ilustraciju. Idealno oslikava vreme u kome se nalazimo.

Smesni smo

pre 10 godina

Ahaha, kod nas u selu i manjim mestima je ovo nemoguce...nastavnici i profesori su autoriteti...Samo je moguce u vecim gradovima gde su poremecene vrednosti...

Uroš

pre 10 godina

Devastirana prosveta, ok, ali neće biti da baš ta sama prosveta nije baš nikakvog udela u devastiranju nema, to ne biva.
Sve u svemu profesori nisu samo nedužne žrtve, nego i saučesnici i krivci, pa se ljutite koliko hoćete

Službeno Lice

pre 10 godina

Status službenog lica može i mora imati samo i jedino ceo ovaj siroti narod koga (svaka) vlast ponižava, ostavlja bez posla, izgladnjuje, upućuje mu pretnje, ostavlja da umre bez lekova, ostavlja bez plate, često ga direktno mlati i ubija, hrani ga otrovnom hranom i izlaže raznim otrovima, ......, i neka svako, po svojoj volji, nastavi spisak zlodela vlasti protiv svog naroda.

veljko

pre 10 godina

ispitajte ih istog dana pred roditeljima, bez davanja dodatnog vremena

roditelji i drugi nastavnici neka budu svedoci
na kraju godine se dobija ocena za celu godinu, tako da ispitno gradivo treba da bude ceo godisnji program. proverite njihovo znanje iz svakog dela udzbenika, svake oblasti. nije fer da prodju sa ne/znanjem od proslog cetvrtka, a provlacili se cele godine



pitajte tada roditelje sta njihova deca zasluzuju

dežurni

pre 10 godina

Za ovo je kriva reforma skolstva, jer je oduzet autoritet nastavniku, a isto tako su ucenicima podredili sve, pa normalno da su se pro-urcili. Vrlo je jednostavno sve to rešiti, samo taj ko to reši biće crna ovca svima, ali tako je uvek u istoriji bilo... Ako ne zna ima da ima keca i to je to, popravni, ponavljanje, pa nek misli on i nek misle roditelji kad mu kupe skuter sa 14 godina, kaznis 5% i 95% sluša, kao i u drugim sferama života- panoptikon, strah od posledice.

Prosvetni Jadnik (Profus yadibedus)

pre 10 godina

"Kad očevi puštaju decu da rade šta hoće,
kad deca ne vode računa o onom što im oni govore,
kad učitelji strahuju od učenika,
kad mladi ne priznaju nikakav autoritet,
onda je svoj lepoti mladosti kraj.
To je početak nasilništva"
Platon 400.g.p.n.e

sofronije

pre 10 godina

Posle to dete preko veze zavrsi i fakultet, jos lakse nego srednju skolu, a nakon toga, sto je najgore, sedne u neku fotelju i kroji sudbinu nekome od nas. Ne dajte se profesori, ima i medju vama kukolja ali ne dajte se.

veljko

pre 10 godina

ispitajte ih istog dana pred roditeljima, bez davanja dodatnog vremena

roditelji i drugi nastavnici neka budu svedoci
na kraju godine se dobija ocena za celu godinu, tako da ispitno gradivo treba da bude ceo godisnji program. proverite njihovo znanje iz svakog dela udzbenika, svake oblasti. nije fer da prodju sa ne/znanjem od proslog cetvrtka, a provlacili se cele godine



pitajte tada roditelje sta njihova deca zasluzuju

dežurni

pre 10 godina

Za ovo je kriva reforma skolstva, jer je oduzet autoritet nastavniku, a isto tako su ucenicima podredili sve, pa normalno da su se pro-urcili. Vrlo je jednostavno sve to rešiti, samo taj ko to reši biće crna ovca svima, ali tako je uvek u istoriji bilo... Ako ne zna ima da ima keca i to je to, popravni, ponavljanje, pa nek misli on i nek misle roditelji kad mu kupe skuter sa 14 godina, kaznis 5% i 95% sluša, kao i u drugim sferama života- panoptikon, strah od posledice.

Smesni smo

pre 10 godina

Ahaha, kod nas u selu i manjim mestima je ovo nemoguce...nastavnici i profesori su autoriteti...Samo je moguce u vecim gradovima gde su poremecene vrednosti...

Sasha

pre 10 godina

Majka mi je profesor, i samo mi u kuci znamo kako je. Roditelji se uvek na ko zna koje nacine dokopaju broja telefona i zovu (ne karikiram) po 7-8 puta dnevno i pritiskaju za ocene. Jos gore, traze od nje da trazi bolje ocene kod svojih kolega, sa opravdanjem da im je razredni i da joj je to duznost. Ne znam odakle im to i ko je to usadio u glavu. To ide iz godine u godinu. Vrhunac je bio pre nekoliko godina kada je zvao direktor jedne lokalne televizije (tako se predstavio) i prosto smatrao da kao ugledni gradjanin ima kredibilitet da trazi bolju ocenu za tamo nekog.

millanche

pre 10 godina

Pored nevaspitanih roditelja i nevaspitanog društva (u globalu), uz kontinuirani uticaj svih medija (televizija i internet posebno), šta se pa može očekivati? Često mi se dogodi da na ulici vidim kako se dete od 3-5 godina svađa sa roditeljem (češće majkom), ili čak da je bije (udara po nogama ili dupetu). A roditelji na to ne reaguju jer ih ne boli, ali ne vide širu sliku. Sve je tako dok udarac ne ojača ili nasilje drugačije eskalira, a onda se pitaju "šta je ovo, nikad nisi bio takav". Ukucajte na Guglu "kakve su ovo ocene" i pogledajte ilustraciju. Idealno oslikava vreme u kome se nalazimo.

24.BSD

pre 10 godina

Bavio sam se kik-boxom, sada se bavim realnim aikidom, bio sam pripadnik specijalne vojne jedinice, sada predajem književnost u osnovnoj i srednjoj školi. Čik da vidim da neko može na mene da vrši pritisak oko ocene. Čak i bez ovakvih predispozicija prosvetari ne smeju da pokleknu pred pritiscima. Pokažite zube, tek tada neće smeti da se okomljuju razni probisveti na vas.

Pedja

pre 10 godina

Sramota je sta se napravilo od skolstva. Stiti se neznanje, nekultura, nevaspitanje i nasilnistvo. Nekada se znao red, kad ulazi nastavnik u ucionicu svi ustanu da ga pozdrave, sednu kad on kaze. Ko pravi probleme biva izbacen sa casa, nasilnici se izbacuju iz skole. A danas je sve suprotno, djaci su zasticeni i vise nego beli medvedi. Mozes da prijavis profesora sa bilo kojom optuzbom, djaci mogu da se setaju nasred casa ili da izadju napolje iz ucionice ako im je dosadno, ne mogu se izbaciti sa casa, a kamoli skole itd.
Na kraju kao slag na torti ide i pretnja da dodbiju ocenu kakvu hoce. Ne bi bilo cudo da uskor imamo sve djake vukovce, verovatno svi smatraju da znaju sve. Kad dodju upisni rokovi cak im se unapred daju i zadaci koji ce da budu. Jedino sto im ne kazu tacno koji ce biti i kojim redom da bi lakse prepisali ili nabubali. Jadna je prosveta danas, a drzavu za sve to bas briga jer su verovatno oni na vlasti bili djaci kao ovi danas.

SIlvester

pre 10 godina

Izgrednik koji nasrne na profesora samo je izvršni organ. To je završna akcija čitavog mobingujućeg procesa koji potiče od ministarstva, rukovodstva, lokalne samouprave, kao i od horde nesavesnih prosvetnih radnika koji hvataju krivine, ulizuju se učenicima i roditeljima, ne drže časove i, na kraju, ostavljaju poštene kolege na cedilu. Kako i ne bi kada su potpkupljeni sitnim benificijama i žmurenjem za nerad i javašluk.

darkio

pre 10 godina

ko je ministar nije ni čudo kakvo nam je obrazovanje. SPS je sistemski uništio obrazovanje i još uvek je na njenom čelu. DS je kriv kad ima ge je prepustio i ostavio mlade generacije na cedilu. One iste koji su izašli na ulice 2000. dao je pod vlast Miloševićevim naslednicima.

Mila

pre 10 godina

Zasto ne raditi kao na zapadu- u Britaniji sam zavrsila i srednju skolu i fakultet- nema nikakvog licnog ucesca u ocenjivanju- vrlo realno- na kraju godine SVI rade ISTI test iz predmeta ( u celoj zemlji, u isto vreme). Radovi se pregledaju, dva puta od strane prfesora, a onda ih i komisija pregleda- sve anonimno, pod sifrom, tako da nema problema ove vrste. Testovi su zatvoreni do pred sam ispit, tako da ni profesori ne znaju pitanja, a djaci, narocito njihovi roditelji ne mogu da ih smaraju unapred! Vrlo realno i prakticno!

kopriva

pre 10 godina

Hteli ste reformu skolstva, eto vama sada pa "vadite oci". Svakome pametnom je jos tada bilo jasno da je ta famozna reforma zapravo srozavanje skoslkog sistem i pravljene trulih kompromisa, toboze zarad "modernog" obrazovanja. Od tog modernog nemamo ni "m", ali smo zato dobili bahate ucenike, osione roditelje, nemocne ili nezaintersovane profesore. Skolski istem nam se pretvorio u crikus, deci dajemo ogledne ocene umesto pravog merila znanja, ucenik moze bazuku da dodne u razred ne mozes da ga izbacih iz skole i kaznis. Kada mu vracas pismeni one ti ne kaze "hvala na oceni", nego te pravi budalom pred celim razredom pa kaze: "zavaljujem profesorka" (zavaljujem umesto zahvaljumem u pezorativnom znacenju, ulicarskom). Ti mu ne mozes nista nego ka poaseljes kod psihologa, koji mu samo kaze "no, no". Ako kaznis, odmah sutra dolete roditelji koji ti se popnu na glavi kako njihove dete nije krivo, kako se samo sali, to su samo deca i ostale pateticne fraze. Da, da samo deca, koja nose oruzije u skolu, koja nam prete..... Ma sramota sta je uradjeno od naseg skolstva. Nije da sada branim ranije generacije, ali pred 10 ili 20 godina, ma koliko da je stanje u drustvu bilo jos teze (sankcije, ratovi, protesti, nezaposlenost), nije bilo takvog ponasanja. Tada su deca krila da puse, bezali po toaletima ili podrumima, a danas nam nude "pljugu" na sred hodnika. Sramota.

Uroš

pre 10 godina

Devastirana prosveta, ok, ali neće biti da baš ta sama prosveta nije baš nikakvog udela u devastiranju nema, to ne biva.
Sve u svemu profesori nisu samo nedužne žrtve, nego i saučesnici i krivci, pa se ljutite koliko hoćete

Službeno Lice

pre 10 godina

Status službenog lica može i mora imati samo i jedino ceo ovaj siroti narod koga (svaka) vlast ponižava, ostavlja bez posla, izgladnjuje, upućuje mu pretnje, ostavlja da umre bez lekova, ostavlja bez plate, često ga direktno mlati i ubija, hrani ga otrovnom hranom i izlaže raznim otrovima, ......, i neka svako, po svojoj volji, nastavi spisak zlodela vlasti protiv svog naroda.

SRBA

pre 10 godina

Pre neku godinu ispitivao sam jednog ucenika, necu reci iz kog predmeta, i on nista nije znao. Kad sam ga na kraju pitao:" pa dobro bre Milane, sto nista ne ucis"? On mi je odgovorio:"Pa nije ni Palma i sta mu fali!"

Samo vas gledam

pre 10 godina

Sad su profesori ugrozeni...Svaka cast jednom broju prosvetnih radnika ali sta je sa ostalima koji da je bilo sve legalno NIKAD ne bi radili u prosveti.Rade zahvaljujuci tati, mami, politici....Ko da zastiti djake od takvih koji pored znanja nemaju ni morala za rad u prosveti...

Miroslav

pre 10 godina

Sistemacko uništavanje naše budučnosti od nas samih. Odgajati generacije bez budućnosti je isto što i svesno odricanje od nasleđa usled samosvesti o svojoj bezvrednosti.

Milan Krstic

pre 10 godina

Konstantna kriza u poslednjih 15 godina,strajk prosvetnih radnika svake godine,zanemarivanje dece od strane roditelja je dovelo do toga da su srednjoskolci postali frajeri...u ovoj zemlji je kriza generisala toliko problema da je prakticno nemoguce bez drasticnih mera umanjiti stetu koja ce biti sve veca. Ali kako svi imamo probleme a oni koji treba da rade po tom pitanju nemaju vremena tako ce i mi polako da tonemo u divljastvo.

kk

pre 10 godina

Kao prvo ja sam odavno zavrsio skolu, ne secam se da je bilo ikakvih problema. Sada sam otac dva djaka, treci i sedmi razred. Ni one nemaju bas nikakvih problema, zasto i kako? Pa deca su normalna, razumna pametna i odlicna. Niti ih teram da uce ali sam im uvek tu, nadzirem. Sama su shvatila da je to trenutno njihovo zanimanje, tako sam im ja objasnio.
Zena radi u vrticu, sa jaslenom grupom, ne smem da komentarisem kakva generacija dece dolazi, strasno.
Zato dragi roditelji kontrolisite svoju decu i vaspitavajte ih, nemojte od drugog da trazite da radi vas posao,j er je sada jako kasno.
Za kraj ja sam daleko od savrsenog, ja sam samo normalan.
I nisu vam krivi Profesori, sami ste krivi. Ne moze stalno neko drugi da vam bude kriv osim vas samih.

samo postovanje i kazne

pre 10 godina

ja sam pre 18 godina zavrsio skolju i evo sta od tad nosim u glavi kao veliki minus na obrazovni sistem. Onog trenutka kad je uvedeno vece roditelja ili kako se vec zovesve je poslo vragu. Profesori vise nisu mogli da budu strogi pagra od ucenika je to zloupotrebljavala.Svake godine ucenicima je od tad sve vise i vise omoguceno da sikaniraju profesore Secam se 95 godine jedan magarac je cak i bombu doneo u skolu i pretio profesoru da ce mu je nabiti u usta i aktivirati ako ga samo upise da fali na casu nekad. Ovo nije bila neka sklj skola nego jedna od elitnih beogradskih skolskih ustanova. Mogu da zamislim kako je tek u onim sklj srednjim skolama gde je najveca koncentracija olosa. Ovako ce biti sve dok se ne postave kamere u svakoj ucionici i sve se snima 24h dok se ne izbace roditelji iz skole i dok se ne uvede kaznjavanje ucenika kao sto je bilo do 90tih godina. sto se tice profesora stoji i to sto je jedan mulac napisao da ne rade nista ima i toga ali ima i puno njih koji bi ali su digli ruke jer prosto ne mogu da se odbane od onih sto prave haos na casu. NEma vise izbacivanja ko je neposlusan nema ukora kao sto su se nekad delili. ljudi u mojoj skoli ko je dosao neuredan sa neurodnom kosom mogao je odmah kuci da se vrati i znao se red Onaj sto je pretio kasikarom nikad nije zavrsio skolu i evo videh ga skoro kako pijan sedi na pijaci i prica neke nebuloze na sav glas. zar takvo drustvo buducnosti treba da nam bude? Vratite kazne i postovanje u skole

SIlvester

pre 10 godina

"Ako cemo ralno,svaki profesor koji ucenika posalje na popravni dobija pare,a preko letnjeg raspusta njihove plate su 60%,ne primaju celu,njima nije problem da dodju ta dva dana,da uzmu jos para od recimo po 8 djaka koji su na popravnom iz tog predmeta."
(gimnazijalac, 19. maj 2013 12:31)

E sada sam se baš slatko nasmejao ovolikom dezinormisanošću. Dragi moj dečko, da i tebi i svima bude jasno. Plata nastavnika je ista i preko godine i preko raspusta, 100%. Profesori koji te ostave za avgust sebi tovare mnogo više obaveza i skraćuju sebi godišnji odmor da bi došli ranije u školu da te bar 5 dana spremaju iz svog predmeta pre polaganja. Pri tom trpe uvrede i podsmeh svoji nazovi kolega, i trpe pritiske i poniženja od strane roditelja, inspekcija, i rukovodstva. Oni koji nemaju polagače se baškare i uživaju, zato i ne ostavljaju. To su likovi koji nemaju integriteta, a profesoru koji se oko tebe cima preko leta treba da poljubiš ruku i naučiš šta je to poštovanje prema čoveku kome je stalo do elementarne ozbiljnosti u svojoj profesiji.

nema deda mraza

pre 10 godina

na youtube-u imate citavu retrospektivu klipova u kojima se vidi ponasanje srpskih klinaca na casu.

a i onaj klinac koji je ubio devojku proslog vikenda je ucestvovao i u skolskim incidentima koje ste svi branili

ISTINA

pre 10 godina

Na prvoj godini fakulteta zali mi se cerka kako je maltretira profesor a ja je pitam dal si procitala svu lektiru u srednjoj skoli samo sleze ramenima i nastavi mrzit profesora.

rty

pre 10 godina

Ma i velika vecina ljudi u prosveti je korumpirana... Secam se pre 6 godina zalimo se ceo razred direktoru na casu razrednog staresine kako profesor fizike ne drzi predavanja vec upise cas pet minuta nesto prica i ostatak od 35 minuta provede u posebnoj prostoriji u sklopu kabineta a kad dodje pismena od nas trazi sve za 2. I direktor obeca kako ce da dodje na sred casa da se uveri da je to tako. I sl. nedelje eto ti direktora sa profesorom ruku pod ruku zajedno dolaze na cas, direktor seda pozadi a ovaj predaje 45 min. Tada u 17 godina sve mi je bilo jasno. Naravno posle do kraja godine smo svi ucili fiziku po 4 sata dnevno za 2 kao kaznu. A cega sam se sve nagledao na faksu to je tek posebna prica.

Marko

pre 10 godina

Nemam saosecanje za profesore posto su sami krivi za to i nesposobni su da nauce decu nesto. Lece vlastite komplekse na deci, ne znaju osnove pedagogije, apaticni su i nije ih briga koliko deca moraju uciti bespotrebne stvari. Ne mogu da se setim ni jednog profesora koji je bio dobar, a da je imao problema sa ucenicima, samo oni losi imaju problema.

Duci0167

pre 10 godina

Kad prolazim pored skole pomislim da se unutra odrzava fudbalska utakmica. Galama, lomljava, psovke ... Ne znam cime su danas deca toliko revoltirana ili je to cist pobacaj roditeljskog vaspitanja. Danasnji klinci misle da danas zive lose! Ja sam u doba najvece krize '90 tih imao godina koliko oni sada pa nisam postao destruktivan.

Vrh ledenog brega

pre 10 godina

Ja sam roditelj koji svoju decu tera da uce, ne da bubaju, koji svom detetu nikad, i da ponovim NIKAD, nije uradio domaci zadatak, nacrtao rad iz likovnog, tehnickog... Jednostavno, ZAHTEVAM da uce, vaspitavam ih da je ocena posledica znanja i da se ne juri za njom, nego za znanjem. Ali onda dete dodje kuci i kaze mi da je iz likovnog dobilo dvojku ili trojku, a da je drug iz odeljenja dobio peticu, ali crtez mu je uradila mama.
Dakle, prosvetni radnici, razmislite da li ste sami krivi. Sta trazite od dece? Cime ih motivisete? Sta cenite? U kakvim ste odnosima s roditeljima koji su u vecu roditelja, a kakav tretman imaju deca roditelja koji nisu ni u kakvim dilovima sa skolom? Od ocenjivanja se sami napravili biznis, a biznis i moral, priznacete, cesto ne idu ruku podruku

MILICA

pre 10 godina

Omladina je samo ogledalo drustva, koje je ogrezlo u primitivizmu, nasilnistvu i pokvarenosti svake vrste. Ako je neko nezadovoljan radom nastavnika, ima kulturnih nacina da se to resi a ne napadom i psovanjem nastavnika. Kod nas u skoli prosle godine jedna ucenica zavrsnog razreda, nezadovoljna ocenom rekla je profesoru pred penzijom: "Mars u p..."! Jedan ucenik je drugoj nastavnici, iz istog razloga rekao: "K.... jedna!" Na N.V. izglasano je da im ocena iz vladanja bude odlican (5)!
Mnogi prepisuju, a cak ih mrzi i da sami naprave puskice nego ih fotokopiraju. Drugi iznajme nekog profesora, da sedi kod kuce i salje resenja preko mobilnih telefona i raznih "bubica". Ako nastavnik (poznajuci njihovo neznanje) krene da ih proverava ispitivanjem, postaju agresivni, zale se direktorima, koji ih skoro redovno uzimaju u zastitu (jer, zaboga, nije ih uhvatio u prepisivanju. Pod drugarstvom se podrazumeva zajednicko ucestvovanje u podvalama i neodavanje raznih bezobrazluka. Istina je da nastavnici ne smeju ni da prijavljuju slucajeve nasilja, osim ako nisu drasticni. Psovanje na casu postalo je normalno, sa obrazlozenjem dau takvom svetu zivimo...

bez pikova i trikova

pre 10 godina

''Istina je najgora utjeha, zato je izbjegavamo i proklinjemo''.
Roditelji mozete da krivite nastavnike, drzavu, komsije, ali VI ste najodgovorniji za vaspitanje sopstvenog djeteta.

Dufa

pre 10 godina

Ma da, najbolje da svima daju status sluzbenog lica. U svakoj profesiji je neko ugrozen, ali to ne znaci da treba da mu se takav status. Protivnik sam nasilja i ucena, ali mora se naci drugo resenje...

Silvester

pre 10 godina

"Jednom kad sam usao u zbornicu na stolu, sokovi, kolacici, voce, sve od 'donacija' kupljeno, koje se placaju na upis u prvu, drugu, trecu, ili cetvrtu god. "

Kako si ti to zaključio, u pravom srpskom zavidljivom maniru. Evo i tebi da otvorim oči, a lepo je što pitaš. U zbornicama su često kolači, i sokovi, i kafa, a bogami ponekad ima i pečenja i roštilja. A znaš o čemu se radi? Škole imaju na desetine i stotine zaposlenih, i ljudi u puno prilika donose SVOJIM PARAMA kupljeno posluženje - kada im je slava, kada im je detetu rođendan, kada kupe nova kola, kada polože državni ispit, kada im se desi bilo šta lepo u životu.

Prosper

pre 10 godina

Roditelji, kao ni učenici, ne shvataju da su u zamci. Ta dečja prava koja su donesena su zapravo mač sa dve oštrice. Sa jedne strane, decu ne smeš prestrogo da oceniš, a kamoli da povisiš ton na njih. Prvo su blagodeti ovakve primene zakona iskoristila deca da bi im se zatim pridružili roditelji. Time što se ocene dobijaju bez realnih osnova (i to se negde prećutno i od ministarstva odobrava) ostavljaju decu bez znanja u životu. Većini će škola proći u totalnoj magli, da bi sutra kad budu trebali da se zaposle zapravo biti iskorišćeni kao jeftina radna snaga kad već intelektualna ne mogu da budu (većina tih što se bune će završiti kao lako poslušna radna snaga koja radi za male pare, isplivaće im neznanje na površinu stečeno poklonjenim ocenama i lošim sistemom obrazovanja). Neće umeti kritički da razmišljaju tako će ko god bude na vlasti moći da ih voda kako hoće. Stoga je ovakav sistem obrazovanja u svetu, uopšte, jako poželjan, da se naprave mašine za rad dok će se socijalni mir čuvati Farmama, i lako dostupnom tehnikom. Jednoj državi ne treba pametna nacija koja bi nekim slučajem mogla da se pobuni, već neobrazovana, koja tumara u mraku. Zato, nije to samo kod nas, ima još mnogo zemalja sa sličnim problemom.

NikolaTK

pre 10 godina

Zavisi kako kom profesoru. Evo npr mojoj profesorki matematike nisi smeo z da kazes, mada iskreno nisi imao ni zasta. Kad ti zakljuci 1. brale znas da je to zasluzeno, medjutim imali smo profesorku koja je bila tolko bezobrazna da za istu kolicinu znanja nekom na 5. a nekom 3.

jjs

pre 10 godina

Kada svi neobrazovani i polupismeni ljudi, autori ovih komentara, dodju sa fakultetskom diplomom, onda cemo moci da razgovaramo. Jadno je dokle je dosao nas narod. Sto se roditelja tice, neka se dobro zamisle kakve zivotne vrednosti usadjuju svojoj deci, a ne da im veruju i tapsu ih po ramenu za svaku laz i glupost koju izgovore ili urade. Hteli mi to da priznamo ili ne, sve potice iz kuce. Najlakse je okriviti drugog.

HR

pre 10 godina

Mora da postoji neko sluzbeno lice za medjuljudske odnose. Ne mogu profesori sami da se petljaju sa roditeljima i ucenicima. Ako se gradivo obradi kako treba, nema razloga za brigu.

Milko

pre 10 godina

@ veljko
"pitajte tada roditelje sta njihova deca zasluzuju"

Stvar je u tome što ti roditelji ne traže znanje nego ocenu.
Osnovna i srednja škola su roditeljima su problem, pošto to ne mogu da kupe deci koriste se pritiscima, vezama i pretnjama.
Sa fakultetom je već lakše, plate, dete dobije diplomu, plate pa dobije posao negde u "budžetskoj firmi" i posle može da postane Bajatović, Dačić, Vučić, Nikolić, Žarković, Ilić, Mrkonjić... i tako neki novi uništitelj Srbije.

Ezio Auditore

pre 10 godina

Ne znam cemu pritisak? Ionako ce svi da se upisu na Segatrend sa znanjem i ljudskim vrednostima 0 (nula) i zavrsice isti sa jos manje moralnih vrednosti i vodice Srbiju a nama sa njima nema zivota...

Milos

pre 10 godina

Sve ovo posledica je mnogo sireg problema. Najpre, tzv. reforma skolstva stavila je u centar decu kojima su data siroka prava a gotovo nikakve obaveze i deca su to vrlo dobro shvatila i to koriste, a istovremeno prosvetni radnik je degradiran do najnizih grana. Kada se pogleda sira drustvena slika i vide npr. "kadrovi" na vlasti sa krajnje sumnjivim diplomama ukazuju da je bitno doci do nekakvog papira koji oznacava diplomu a ne i nacin na koji se do njega dolazi. Posle se vec clanstvom u nekoj partiji brzo zaboravi kako se do te diplome doslo.

bobba

pre 10 godina

Radim u školi i očajnički tražim drugi posao. Toliko smo degradirani 'učeničkim pravima' da, zapravo doživljavamo mobing, torturu i zlostavljanje na radnom mestu.

Vladimir Dž

pre 10 godina

Ovo je plod građanskog društva koji je nametnut sa zapada. Zabraniti nastavnicima i roditeljima da decu vaspitavaju u duhu kako se to radilo vekovima. Ovo ima za cilj da se deca raspuste, poveća broj delikvenata, poveća kriminal - da se narod drži u strahu - i da se tako isfrustriran i preplašen narod lakše kontroliše.

Sa druge strane treba osakatiti pravni čekić i uštrojiti miliciju da i oni deluju vaspitno. To je upravo ono što i vidimo. Sudije ne kažnjavaju, procesi se obustavljaju zbog zastarevanja, milicija ništa ne može delikventima.

Naši nevladine organizacije i predstavnici stranih interesa stalno reaguju kad se nekome lupi šamar, prete i ucenjuju novim "investicijima'' ako ne popustimo da nas kriminalci šikaniraju. To se zapravo dešava i na njihovim ulicama pa zašto to ne sprovesti i u svojim kolonijama.

To narod i zaslužuju jer ih ništa ne interesuje sem seksa na reality show emisijama i fudbala.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Pa valjda deca ukapirala da kad može na silu predsednik zemlje da dobije diplomu, šta fali da i oni isto urade. Pametna su naša deca!

buduci roditelj

pre 10 godina

mamice I tatice cerama stele ocjene, moraju biti sve petice... pa sta ce selo reci!
mi smo arogantan narod koji se mogao pohvaliti makar porodicnim vrijednostima I vaspitanjem ali I to sada pada u vodu. buducnost nam je osigurana!!!

Bivsi profesor

pre 10 godina

Nazalost vidi se nizak nivo rasudjivanja srpskih profesora. Trazite status sluzbenih lica, umesto da prislite ministarstvo prosvete, da se izmene nakazni zakoni vezani za ocenjivanje ucenika i njihova prava. Ocena "dva" koja je simbol zla i izvor manipulacija u srpskim skolama mora biti ukinutra. Znanja nikada ne moze biti dovoljno pa ocena dovoljan ne moze ni postojati. Pod hitno uvesti sistem ocenjivanja iskljucivo putem testova, dok usmeno ispitivanje mora biti zabranjeno! Na testovima se jasno vidi koliko koje pitanje vuce bodova pa je svaka pristrasnost profesora iskljucena. Zakljucna ocena ucenika je aritmeticka sredina ocena sa tromesecja kojih ima 4, s tim da na svakom tromesecju djak mora biti pozitivno ocenjen. Djaci unapred moraju znati kada ce biti testovi, da bi imali vremena da se pripreme. Takodje mora se limitirati broj popravnih testova na dva, da se ne bi desavalo da pojedinci stalno traze da odgovaraju, a ustvari nikada se ne spreme kako treba, pa onda moljakaju da im se pokloni ocena sa obrazlozenjem da se nece time baviti. Na popravnom u Avgustu djak polaze samo gradivo sa tromesecja na kome je bio negativno ocenjen, a ako sansu za popravni propusti, pada godinu. Testovi na popravom moraju biti isti kao i na standardnom testu, pa djak na popravnom moze dobiti i ocenu 5! Naravno ove mere bi momentalno resile problem, ali je malo verovatno da bi bile usvojene od strane vlasti, jer bi se na taj nacin srpecile manipulacije bez kojih se izgleda u Srbiji ne moze !

NikoKaoJa

pre 10 godina

Vaspitanje, vaspitanje.
Danasnjim roditeljima je mnogo lakse da daju deci 200 din. i puste ih da odu na igrice, ili neka puse travu u krajnjem slucaju.
Lakse je uplatiti 1200 dinara i ostaviti ih mesec dana na internetu pa nek` se zanimaju.
Roditelje NE ZANIMA niti ikada UVAZAVAJU decije misljenje (sto je jedna veoma bitna stavka). Ne slusaju sta im deca govore. Iza vecine decijih prica ili govora krije se neke emocije (radost, tuga).

A svet i dalje propada...

P

pre 10 godina

Samo kada procitam sta klinci ovde pisu, muka me uhvati. Shvatite da nije vase da se bavite time ko je kako dosao kao profesor, koliku platu primaju redovno ili preko leta... Vas stav da profesor moze na lepe oci da vam da 2 jer "vama zivot od toga zavisi" je toliko pogresan, evo i zasto: Sto se onda sami niste setili da se potrudite za stvar od "koje vam zivot zavisi" nego krivite nekog drugog sto su vam stvari krenule nizbrdo i sad pritiscima hocete da izmolite bolju ocenu ?? Mislite da ce vam pomoci ta dvojka? Budite sigurni da ce vam vise pomoci ako vas obori. U moje odeljenje u srednjoj skoli, dosao je decko koji je pao godinu. Danas je Magistar nauka i asistent na fakultetu, sprema doktorat.

Na kraju krajeva, nisu deca kriva. Krivi su roditelji koji se ponasaju po takvim normama i koji ih vaspitavaju na taj nacin.

Марина

pre 10 godina

Видим крив је запад и за ово. Ево ја живим на западу са троје деце. Мој брат живи у Србији са троје деце. Иста су генерација и сва су добра деца. Једина је разлика у знању и општој култури. Братова деца немају ни приближно развихен речник и немају навику да читају књиге. Овде говорим о српском језику не о језику на којем моја деца похађају школу.
Образовање у Србији, а и бившој држави је 50 година назадно. Деци се намећу беспотребне ствари и постављају се немогући услови. Не могу да верујем да деца полажу испит да би уписала средњу школу. Па где то има?

Саша

pre 10 godina

Марина, 19. maj 2013 13:13

Има у Холандији! Шта више, имате 3 врсте основних школа и на крају се полаже испит који се вреднује као 50% целе оцене. И не само то, чак и ако имаш добру просечну то ти није гаранција за упис, јер постоји систем лутрије којим имаш толико шансе. Одређен проценат ђака са лошијим оценама ће имати на тај начин прилику да уђу уколико су изабрани. Уосталом, из искуства се углавном буне они који или неће да уче, или су лењи, или су научени да се све постиже на лак начин. Зато, молим вас, доста је кукњаве. Мој предлог би био да држава не обавезује родитеље да шаљу децу у школу. Па ко не слуша и ко мисли да све зна, нека лепо ради шта хоће. Верујте ми, после 5 година ти исти родитељи ће молити Србију да поново уведе закон обавезе, јер ће видети шта је образовање. Моја подршка наставницима и свим нормалним људима. Деца су научена да ништа не морају и да држава треба да им да, тј. навикли су на окруђење где свако кука како јадан нема и да им је држава некад СВЕ обезбеђивала.

zoran

pre 10 godina

Propast se već dogodila, nema tu spasa. Kao i u mnogim oblastima bitnim za opstanak jednog društva(čitaj nacije), ostvaruje se dirigovana propast. Muzeji su godinama zatvoreni, većina gradjana ide bez zuba, policija selektivno privodi pravdi, pravda je nepravda... pa zašto ovi da ne prete nastavnicima? U autobusima GSP maltretiraju starce, sve je više silovatelja dece (koje nazivaju skoro poetski, pedofilima), truju se psi po parkovima, seku im glave i šape, žive ih deru... a ovde neki šalju poruke koje se tiču morala. NEMA MORALA i dok se, i ako se, ne uspostavi neki novi, gledaćete život iz preistorije!

vladimir

pre 10 godina

@ucenik18god
Dakle, pao si godinu na medicinskoj, presao u gimnaziju i planiras da zavrsis fax? Shvatamo li svi koliko kontradikcija u jednom komentaru? Nista me vise u ovoj zemlji ne cudi... Mada... Nisi ti kriv, to stoji... Premlad si za bilo kakvu krivicu... Al tvoji roditelji su "rasturili" sto bi vi klinci rekli :) pozdrav...

Velja

pre 10 godina

Ma kako da ne. Svako je danas umislio da je toliko bitan i da mu sleduje status službenog lica. Prosvetarima bi bili bolje da nešto i rade. Svi znamo kakvi su oni radnici.

Sir Giles

pre 10 godina

@tecin

Daj jedan valjan razlog.
Ako si iz 21, zapitaj se da li su profesori prema vama loši ili smatraš da ste vi slika i prilika dobrih đaka izloženih nepravdi.
Pohvalno je što ovakve tekstove čitate i imate svoje mišljenje o datoj temi, ali kao što Piteru Parkeru reče ujka Ben, "Uz veliku moć sledi i velika odgovornost." Puna su vam usta vaših prava a ne izvršavate niti deseti deo vaših obaveza i ponašate se kao raspojasana banda. Ako ti asocijacija na Spajdermena nije jasna seti se citata iz Biblije o trnu u oku.

Jovan Ristic

pre 10 godina

Hajde da neko nabroji pet stvari koje valjaju u Srbiji. Niti valjaju profesori, niti valjaju deca. Govorim o vecini, naravno. Ko valja? Jedino dileri nešto valjaju, na nesreću.

profesorsko dete...

pre 10 godina

Bavio sam se kik-boxom, sada se bavim realnim aikidom, bio sam pripadnik specijalne vojne jedinice, sada predajem književnost u osnovnoj i srednjoj školi. Čik da vidim da neko može na mene da vrši pritisak oko ocene. Čak i bez ovakvih predispozicija prosvetari ne smeju da pokleknu pred pritiscima. Pokažite zube, tek tada neće smeti da se okomljuju razni probisveti na vas.
(24.BSD, 19. maj 2013 12:18)


Zar profesori moraju da budu ovakvi - kik-bokseri i marinci , da bi smeli da se odupru pritiscima?!
Ala su se vremena promenila. Nekad su profesori imali ugled i autoritet...

Palman

pre 10 godina

"Savremeni mladić smatra da nije njegovo da obezbeđuje život državi, nego da je država dužna da njemu pribavi sve kako bi on mogao da vodi što je moguće prijatniji život. Otuda i ona jurnjava mladih za funkcijama. Svi bi da budu činovnici, i mladići i devojke. Vidite, mladi oba pola jako dobro znaju da sada u vašoj zemlji nije potrebno nikakvo znanje ili sposobnost da bi neko postao činovnik, potrebno je samo da ga pogura neki poslanik, ministar, ili uticajni političar-strančar."
Arcibald Rajs - Cujte Srbi

nenad

pre 10 godina

Evo mnogi ovde kazu da deca nemaju postovanja prema profesorima. Traze da profesori budu autoriteti kao nekada. Pa kako na zapadu nemaju taj problem ? Posaljite nekoga u Evropu pogledajte kako oni rade i nece biti problema. Slazem se da ima ucenika koji prave probleme, i njih treba ostro sankcionisati, ali isto tako ima i profesora zrelih za otkaz. Riba se cisti od glave i prvo treba pocistiti nastavni kadar. Ima mnogo prosvetara koji primaju platu za radno vreme od 4 sata dnevno. Treba podeliti otpremnine onima koji nemaju mnogo do penzije, jedan deo i rasporediti na druga radna mesta, zaposliti mlade ucene ljude i dati im duplo vece plate i duplo vece radno vreme. Tada ce prosveta da nam lici na nesto. Uci se nepotrebno gradivo, a u skoli predaju i kurta i murta. Dovoljno je poloziti jedan ispit i vec si profesor, umesto da za to treba dodatna godina na nekom fakultetu. Uci se nepotrebno i suvisno. Deca zapamte manje od 10 odsto gradiva. Dobar profesor retko ima probleme i zbog toga je potrebno da osim znanja ima i sposobnost rada sa decom. A za sve koji traze da ih se deca boje, imam pitanje da li bi njima odgovaralo da po istom principu budu kaznjavani pri svakom krsenju zakona, a ima ga mnogo? Gledajte napred malo ljudi, zasto da se vracamo u nazad 50 godina?

Alexa

pre 10 godina

takvi ucenici automatski da ponove godinu, preko leta poslati ih na radne akcije a roditelje koji ih podrzavaju novcano kazniti i za par godina vratilo bi se postovanje prema skoli i nastavnicima. opet je kriva drzava koja je svojim nakaradnim zakonima dopustila da dodje do ovakve alarmantne situacije, kada imamo vec preko 10 godina populisticku vladu i predsednike.

nexus

pre 10 godina

Pre 20ak godina jedna zena je molila profesora da sinu pokloni ocenu govoreci da sin nece da bude predsednik opstine. Bio je devedesetih.

gradjanin

pre 10 godina

Resenje je jednostavno. Ostavku treba hitno da podnese ministar obrazovanja koji ne zna da resi probleme u obrazovanju. Optuživati profesore roditelje i učenike je samo ogledalo nesposobnosti ministra i cele vlade. Gradjani Srbije treba već jednom da shvate da loši rezultati dolaze zato sto nespososobni ministri me znaju ili nece da rese problem a ne zato sto tažo meko maltretira decu ili obrnuto

Petar

pre 10 godina

Heh, dobar mi je ovaj "učenik" što piše desetinu komentara kako je svesniji od svojih vršnjaka (iako ništa ne uči i dalje) a onda dodaje, "njima ta jedna ocena ne znači ništa, a nama je to budućnost".

Lepo je što shvata da su njegove ocene njegova budućnost, ali gde je tu svest da se za svoju budućnost moraš sam boriti, u ovom slučaju, učenjem? Ne može niko da ti pokloni budućnost (poklanjanjem ocene), a ako to i uradi, šta ti je poklonio osim lažnog osećaja sigurnosti, jer neznanje te kad-tad stigne. Obično u najgorem trenutku za tebe (ne za onog koji ti je ocenu poklonio).

Vrh ledenog brega

pre 10 godina

@nnidza, 19. maj 2013 14:59
Rekla sam da ih ucim da jure znanje, ali kad im drug dodje u skolu s crtezom koji mu je uradio roditelj, a nastavnik to, naravno, zna, pa mu ipak da peticu, deca pocnu da uvidjaju da im je majka (biraj) glupa, naivna, zaostatak iz proslog veka, bez kontakta s realnoscu... znate vec kako ide to s pubertetlijama.
Kad razgovaram s njima o tome, oni mi kazu da i pored toga sto mi veruju da jeste tako kako ih ucim, njima ce ocene koje dobiju odrediti buducnost, a bolju ocenu ima onaj kome je roditelj nacrtao sta treba (ili napisao referat, analizu lektire... nije obavezno rec o likovnom, ima prostora u svim predmetima). I tako, dok ja ucim decu da se licnim trudom zalaganjem dolazi do uspeha, pretekose ih oni s ekspres resenjima

pegasus

pre 10 godina

ne vidim sta je problem u pretnji inspekcijom? ukoliko je sve regularno profesor nema zasto da se plasi, odnosno onda to nije pretnja.... svako ima pravo da se zali ukoliko smatra da je ostecen i to je jedini validan nacin da se te nesuglasice rese

nenad

pre 10 godina

Stanje u prosveti je katastrofalno i za to ppdjednako krivicu snose i sindikati i ministarstvo. Jedni sprovode kvazi reforme drugi zbog svoje sujete i nesposobnosti ne vide srž problema. Potezima koje je ministatatvo uz saglasnost sindikata uradilo poslednjih godina je rezultiralo da se obesmisli svaki rad u učionici. Zabranom niranja udžbenika u Beogradu takodje je uništena kvalitetna nastava jer se idejom besplatnih udžbenika šrofesoriža zabramjuje da odaneru bolji udžbenik. I za kraj prosvetni sistem je zatvoren, zabranjen je prijem mladih stručnih kadrova izmisljaju se predmeti i uvode tzv.elitne skole. Možda kad se svi sindikalisti,, zaposleni u ministarstvu kao isam monistar trajno povuku iz obrazovanja možda buse i bolje, ovako sve mema smisla i vodi ka potpunom unistenju sistema

guja

pre 10 godina

... Nedelja veče, a vi nepismeni, zluradi, neinformisani, deca vam ista takva, još gora, a petica nema. Nije se učilo, pa krivi profesori. A treba jednog dana, što pre, da se deca uvale u državnu službu, da ne rade ništa. Nema vama pomoći.

i ranije je bilo nenormalnih ljudi...

pre 10 godina

Medalja ima dve strane, verujte mi. Sećam se da je siledžija koji je vodio odeljenje na nastavnu praksu u PALMINGRADU, nazovi nastavnik, inače poznat kao alkoholičar i Mile bokser, psovao i čupao za kosu moju šesnaestogodišnju školsku drugaricu, jer mu se UČINILO (verovatno pod dejstvom alkohola), da ga je ona, navodno gađala nekim predmetom (što nema veze s pameću). Kada je saznao da je kćerka visokog državnog funkcionera, samo čto se nije uneredio. Ulizivao joj se do kraja dana. A devojčica nije htela da ga prijavi, da ne povećava sebi neprijatnost i nasilnik je prošao nekažnjen. Iako je njegov slučaj bio ne samo za otkaz, nego i za zatvor. Nisu učenici uvek krivi. Predlažem psiho-test za nastavno osoblje.

gimnazijalac

pre 10 godina

e ovako,ja sam druga god gimnazije I profesori nista ne rade,ali nista,kako Im se ko svidi da mu tu ocenu,cast izuzecima.Jedan primar,profesorka hemije drzala je cas ucenici kojoj predaje,onda je drugatica zatrazila cas od te profesorke,da joj objasni(privatan) ona ju je uhvatila za zub,poslala na popravni.Ako cemo ralno,svaki profesor koji ucenika posalje na popravni dobija pare,a preko letnjeg raspusta njihove plate su 60%,ne primaju celu,njima nije problem da dodju ta dva dana,da uzmu jos para od recimo po 8 djaka koji su na popravnom iz tog predmeta.Em sto ucimo mnogo nebitnih stvari,em nam je obrazovanje na nuli,em moram da placam sve u drzavnoj skkoli,kao da idem u privatnu...

medo

pre 10 godina

dajte im otkaze kad ne znaju sa decom. ionake im je samo do lagodne dozivotne stolice bez volje za prihvatanjem aspekata modernizacije njihove profesije

student iz inostranstva

pre 10 godina

studiram u inostranstvu kao treca generacija ''gastarbajtera'' i nikada nisam cuo za tolike pretnje profesorima kao u Srbiji. Tamo izgleda sve neko nekome preti (odraz slabosti) ali meni se sve vise cini da neki ljudi sebi pridaju previse paznje i vece vrednosti. Jer kako to da profesorima iz afere ''Indeks'' ni sud nista ne moze a kamoli jadni i siromasni studenti koje i cije roditelji su oni pljackali za zna se kako su ziveli, putovali po inostranstvu, isli na vecerinke po planinama sirom Srbije dok su studenti cesto i gladovali.

Neko

pre 10 godina

Nisu djeca kriva, vi ste generacija koja je odgovorna za vaspitanje djece i stanje u državi. Vi ste generacija koja je koja je popularizovala korupciju i učite djecu istoj. Džaba tražite zaštitu kad ih niste vaspitali na vrijeme. I ti profesori su roditelji djeci za koju su vjerovatno tražili bolje ocjene kod svojih kolega. Ne možete ovakve stvari spriječiti sa šačicom poštenih ljudi.

Alfa

pre 10 godina

pokojni Dragan Sheguljev aka Shegi iz ETS Nikola Tesla u Beogradu... e to je bio profesor za primer i u edukativnom i u pedagoskom smislu... celo odeljenje nas kauboja je na njegovim casovima cutalo i pratilo i niko nije imao ispod trojke. Covek pritom nikada nije "upisao" nekoga zbog nediscipline ili ne daj Boze izbacio nekoga sa casa...

SASA

pre 10 godina

kad čujem da neko traži status službenog lica za nekog radi bnjegove zaštite naježim se...Evo policajci imaju taj status ali nikakve fajde od toga...baš nikakve

Srbenda

pre 10 godina

Kad sam ja zavrsavao skolu pre 10 godina, cinio sam drugacije. Nisam se ponasao destruktivno vec sam na casovima bio miran i sedeo blize profesoru. Nasilnici ne znaju za takvu taktiku mirnog i naivnog ucenika koji se kao trudi ali uvek kod profesora prolazi na foru "miran je on, dobar decko, dacu mu 2 ili 3". Nisam bio streber, neke predmete sam razbijao ali matematika mi nikad nije isla od ruke, zapravo, nisam se ni trudio dovoljno. Visok sam i sportski gradjen, trenirao sam i Aikido dok sam bio u srednjoj, mogao sam i ja da lupam samare profesorima ali je lakse i bezbolnije glumiti bubicu i biti uvek po strani nego biti bahati kabadahija kao sto su moji vrsnjaci. Neki su me mrzeli zbog toga, neki se divili kako sam se na odmoru i van skole ponasao kao jedna a na casovina kao totalno druga osoba. Kako god, to je urodilo plodom, nisam imao problema sa ocenama... Ko se kako snadje.

nnidza

pre 10 godina

@Vrh ledenog brega
Pa zar upravo niste rekli da vam deca jure znanje a ne ocenu? Ocena je i 1 i 2 i 3. Problem je sto su svi ovde stručni "za sve". Zašto je problem da ima sve petice a 2 iz likovnog? Ili 2 iz matematike. Možda je rešenje godišnje ocenjivanje, univerzalni testovi za sve. Međutim tada nebi bilo mešetarenja roditelja i pritisaka na profesore...

baka

pre 10 godina

Ovoga je u zadnje podosta. nisu prosvetari neki radnici i malo njih opravdava mizernu platu ali niko se ne trudi da taj besmisleni program prilagodi djacima. Djaci su posebna prica, zensko odjeljenje je gore od muskog. Ucio sam u pomorskoj skoki i bas je bilo 30 muskaraca i bilo je tu i haosa ali sve po zasluzi. bilo je i idiota ali smo ih mi ostalo primirili. zensko odeljenje...majko bozija tu se ne zna ko pije a ko placa. Ako pustis iskopace ti i oci a ako ne pustis onda si najgori.

Ostalo još malo

pre 10 godina

Poznato je da ima pritisaka, ali niko ne govori o favorizovanju pojedinih maminih i tatinih sinova i kčeri, od početka školovanja i dalje do zaposlenja... Kako se tome suprotstaviti, kako kada svi vidimo i šta nam vredi. Nepravda boli i decu ali njihove roditelje koji su svedoci takvog ponašanja prosvetnih radnika. I u najčuvenijim školama u zemlji to ne može da se iskoreni.
Srdacan pozdrav

Atina

pre 10 godina

Pre tri godine u jednoj beogradskoj gimnaziji, mi maturanti imali smo problem sa profesorkom, koja je ispitivala za ocenu neke stvari koje nisu pisale u knjizi. Nakon prvog kruga keceva odlucimo da snimamo njena predavanja i izvucemo beleske sa tog snimka i ucimo i iz knjige. Nas petoro "strebera" koji smo imali prethodne 3 godine 4vorke i 5ice dosli smo u situaciju da naredjamo i drugi krug keceva (pitala je nesto sto nije ni predavala niti je pisalo u knjizi). Zalili smo se direktoru-bez uspeha. Na kraju je doticna otpustena jer je na blogu olajavala ucenike, i nameracila se na dete uticajne licnosti iz sveta politike. Ne kazem da je to ispravno, ali ima i situacija u kojima su profesori ti koji prave problem.

gimnazijalac

pre 10 godina

Mene stvarno muka uhvati od prosvetara koji se zale. U gimnaziji sam i odlicno znam sta se desava po skoli, ko kako dobija mesto profesora, ko se stiti, o kome se ne prica. Stvarno je vise sramotno da se zale, a imaju sve uplaceno, sigurno radno mesto, redovnu platu. Sramota!

Note2

pre 10 godina

Ti ucenici da se vrate u prvi razred bilo da su osmi ili 4 godina faksa. Pa ako jos jednom to urade jos 10 godina prvi razred plus javna blamaza svakog meseca. Bolje spreciti nego leciti

Bari1991

pre 10 godina

Zbog tih istih prosvetara, generacije i generacije ucenika su vecinu vremena provodile na ulici umesto u skoli. Za svaki neisplaceni topli obrok izlazili su na ulice i danima strajkovali, kao da je samo njima bilo lose u ovoj drzavi. Gde im je onda bila drustvena odgovornost? Da li su onda mislili na vaspitanje i obrazovanje te dece??? Kada su se donosili ti katastrofalni zakoni o tzv. "decjim pravima" i ostale nebuloze, zasto nisu tada podigli glas i stupili u strajk??? Gde su onda bili ti intelektualci??? Nije ih zanimalo jer su u medjuvremenu zarade postale redovne i za Srbiju sasvim solidne, da ne kazem i visoke. E pa gospodo, to vam je bila setva, a ovo sada je zetva! Bar vi biste to morali da znate.

;)

pre 10 godina

Ponajbolje bi bilo da im vratimo šibe i kukuruz u uglu, a prosvetari oni nemaju nikakve obaveze. Slažem se da dobiju status službenog lica, ali i da prosvetari kojima je potrebna stručna pomoć ne mogu da se nađu u razrednoj nastavi, kao i da diploma ne bude jedini uslov za dobijanje posla. Da se ne igramo više ocenjivanja škola i da sociolog proceni kako hemičar baš lepo priča, a deca ne mogu da shvate predavača. Nisu svi profesori, kao ni svi učenici i roditelji isth i treba svima omogućiti da funkcionišu bez pritisaka i ucena. Vreme je za kontrolu imovine i prihoda prosvetara.

gimnazijalac

pre 10 godina

(bobba, 19. maj 2013 15:00)
i mi smo zlostvljani od strane vas,pa ne smemo da se zalimo,jer nas uhvatite za zub,pa nam pokvarite ceo zivot tako sto nas oborite na popravni,toliko o tome koliko mi i nasi roditelji vas 'zlostavljamo' pre ce biti obrnuto,al' okk

DJURA I MORNARI

pre 10 godina

učenik 18god @ zasto bi neko obarao đaka na popravni i radio i preko leta? naime profesor je dužan da organizuje pripremnu nastavu u trajanju od 9 časova, s tim sto je dozvoljeno naj više dvočas dnevno i to na 2 dana, na to odu skoro 2 nedelje, a profesori primaju punu platu i u avgustu i septembru, oko 45.000 sa 7 godina staža. zato ne lupetaj. sedi 1

Krušar-Ćuprija

pre 10 godina

Šta mislite,koliko bi prosvetara u Srbiji pristalo da im se poveća plata na 100000 dinara,a da pritom dolaze na vreme na posao ,ulaze na vreme na časove i sede sve vreme na času,ne koriste mobilni za vreme časa,budu OBAVEZNI da nauče decu,koriste kompjutere u školi kad ih već škola ima ali ne da pustaju muziku djacima,rade sa licencom i imaju izveštaj od psihologa svaka 6 meseca,ne viču na decu bez razloga,ne svadjaju se svaki dan u kancelariji vulgarnim rečima da deca čuju,da ne brane Domaru da zvoni za početak časa jer šta ima on da zvoni kad počinje čas,da ne zlostavljaju i maltretiraju decu i psihički i fizički,da jednostavno budu nastavnici,da ne drže časove istovremeno u dva-tri razreda,da ne trguju u školi,DA SAVET RODITELJA BUDE SAVET RODITELJA,da im se jedno mesečno pusta snimak kako se to radi u Britaniji,da se promeni politika sankcinisanja ne kao prvo opomena pa 5% pa 10% pa 20% od plate pa tek onda otkaz,da sve procedure služe svrhi a ne tek da budu ispoštovane,da kada daju detetu broj telefona ko sprema privatno odmah odgovaraju prekršajno,da neće ih kontrolisati školska uprava sa njihove teritirije nego sa druge,da prestanu za užinu služiti picu i napitak ne sok napitak nema slika voća na slici i tako dalje i tako dalje a naj bitnije je da pristanu da se direktor ne postavlja iz redova nastavnika nego nezavisni ili iz redova roditelja?
Čast izuzecima njih 15% koji bi pristali na sve ovo.

sta cemo onda

pre 10 godina

Uveli pravilo da smes samo jednom da padnes god, ako drugi put paddnes, gubis pravo na skolovanje. To je tako glupo I jadno, samo ce nam zivot unistiti tako, posle moras vanredno ili privatno, a neko nema para, a pao je dva puta jer mu nije isla skola (ima I takvih, nisu lenji) jednostavno nmg da nauce. Daj dvojku, ko da tebi nesto znaci, o Boze, primas platu redovno, sta te boli uvo bre, das mu 2 I cao, zar nije tako? Recite? Realno, placas sve kao da ides u privatnu, ko sto kaze @gimnazijalac, te traze za ovo, za ono, te se profesorima placaju eksurzije. Jednom kad sam usao u zbornicu na stolu, sokovi, kolacici, voce, sve od 'donacija' kupljeno, koje se placaju na upis u prvu, drugu, trecu, ili cetvrtu god. A to sto ucimo toliko nebitnih informacija nikom nista, ja znam da mi skola treba I da ucim da bih bio neko I nesto, ali nije fer to sto rade, njima je lako, ispredaju I to Im je to. Pored skole imam obaveze isto, I mi djaci imamo dusu valjda.

sm

pre 10 godina

Kakva bre pravna lica dodju na 2 sata izdeklamuju deci gomilu nebitnih cinjenica i kazu ucite kuci. Pa deca sede po 6 sati u skoli da sede jos 2 platu bi mogli da traze i jos kod kuce da uce pa zasta li onda sede tamo 6 sati ?I moje dete ide u skolu maksimalno je 4 sata u skoli a za tih cetri nauci sve sto je potrebno kod kuce gotovo da se i ne radi a opet je jedan od najboljih u svojoj grupi e to je zato sto je citav sistem ovde napravljen da decu motivise na rad u skoli i svo znanje se stice tamo a ne kuci. I ovde niko ne vrsi presiju na profesore odnos profesora i dece je priblizan drugarskom pa opet sistem savrseno funkcionise uz to je i besplatan ne kvazi besplatan nego u potpunosti i knjige i prevoz i uzina a i izleti su besplatni, a na globalnom nivou znanje djaka je u samom vrhu rame uz rame sa Japanom i Korejom.

sumnjivo lice

pre 10 godina

Postovani profesori koji ceznete za starim sistemom, koji je iznedrio 8 odsto fakultetski obrazovanih gradjana, treba lepo da date otkaz vratite pare drzavi i odete lepo u Severnu Koreju i tamo kaznjavate koga hocete. Ne mogu da verujem da pojedini ovde spominju radne akcije u 21.veku . Mi smo izgleda veoma konzervativna zemlja. Ima nastavnika koji se ne bune i koji veoma lepo saradjuju sa decom.

ucenik 18 god

pre 10 godina

Ja sam vec pao god,isao sam u med,pa sam se prebacio u gimnaziju.Med skola je jedna od retkih ,gde se gleda znanje,verujte mi.Od kad sam se prebacio u gimn,nista ne ucim,jer profesore bas briga,dobili posao preko veze,imaju redovne plate,preko leta salju ucenike na popravne kako bi dobili platu,jer Im je 60%,onda zbornica puna sokova,slatkisa opet od nasih para,tj od roditelja.Imaju placene eksurzije,sta hoce vise.Ucenik sam,znam isto sta se radi po skoli,kako ko dobija posao,kako se koji profesor odnosi prema djaku,nemojte da ih branite.Njima ta jedna ocena nista ne znaci,a nama znaci zivot,shvatate,kao sto neko malo pre kaze..To samo kod nas u Srbiji ima i nigde vise.Zato cim zavrsim faks,idem iz ove zemlje,nikad se vise ne vracam.I dadada,to sto sam pao god,naucilo me je i sazreo sam jos vise,i sto puta sam zreliji od svojih vrsnjaka.Pozz iz korumpirane gimnazije :-)

Milinko

pre 10 godina

Sve dok profesori koji predaju, istovremeno i ocenjuju đaka, ovako će biti (ako ne i gore).
Profesor može samo da predaje i da se trudi da đaci nauče. Đaci lepo polažu kroz standardizovane testove i svima lepo.
Na taj način se ovi nezainteresovani profesori teraju da decu nešto i nauče (ako mnogo dece ne prođe daš mu lepo otkaz), a deca nemaju koga da tuku... i to je to...
Najbolja rešenja su uvek najjednostavnija.

Iz prakse

pre 10 godina

@ Bivsi profesor, 19. maj 2013 14:11

Kolega, u potpunosti se slazem sa vama: nacin obrade materije, sistem vrednovanja znanja... to je na niskom nivou.
Ex-katedra nikad nikome nije donela kvalitetno znanje i permanentno ucenje. Otuda i kampanjci. Brojcano ocenjivanje treba ukinuti i uvesti resavanjem testova, a ocena je postotak usvojenog znanja. Medjutim, ovde se postavlja jedno krupno pitanje: testovi MORAJU da budu PROPISNO BAZDARENI, a to je djavolski dug SISTEMSKI posao, a to nije na vidiku u skorije vreme.

U svim diskusijama kad je ova tema u pitanju, najuocljiviji je animozitet nastavnici-roditelji. Koliko-god se trudili (a, bogami, ne trudi se niko) da se to prikrije, deca to vide. Zato se i javljaju ovde sa ovakvim komentarima.

U svojoj 20-togodisnjoj karijeri 2 puta sam bio proglasen najuspesnijim nastanikom u republici. Nikad mi niko nije pretio, ucenjivao i sl. NIKAD nisam izveo ucenika pred tablu "da odgovara". Znali su da moraju permanentno da uce i da cu ih proveravati i ocenjivati i kad "radimo novo".

Odlucno sam PROTIV dobijanja statusa sluzbenog lica. Kakva nebuloza. Kolege, nisu deca nama suprotstavljena iako sede preko puta nas. Ako ste 100% cisti i ako savesno radite, nemate se cega plasiti.

Roditelji, mi moramo biti JEDNAKI PREMA SVOJ DECI. Ne mislite li da svoje dete pogresno vodite ako se na najruzniji nacin ophodite prema njegovim nastavnicima?

Samo pozitiv. licni primer ce doneti dobar rezultat: od deteta prava licnost.

Marko

pre 10 godina

Nemam saosecanje za profesore posto su sami krivi za to i nesposobni su da nauce decu nesto. Lece vlastite komplekse na deci, ne znaju osnove pedagogije, apaticni su i nije ih briga koliko deca moraju uciti bespotrebne stvari. Ne mogu da se setim ni jednog profesora koji je bio dobar, a da je imao problema sa ucenicima, samo oni losi imaju problema.

gimnazijalac

pre 10 godina

e ovako,ja sam druga god gimnazije I profesori nista ne rade,ali nista,kako Im se ko svidi da mu tu ocenu,cast izuzecima.Jedan primar,profesorka hemije drzala je cas ucenici kojoj predaje,onda je drugatica zatrazila cas od te profesorke,da joj objasni(privatan) ona ju je uhvatila za zub,poslala na popravni.Ako cemo ralno,svaki profesor koji ucenika posalje na popravni dobija pare,a preko letnjeg raspusta njihove plate su 60%,ne primaju celu,njima nije problem da dodju ta dva dana,da uzmu jos para od recimo po 8 djaka koji su na popravnom iz tog predmeta.Em sto ucimo mnogo nebitnih stvari,em nam je obrazovanje na nuli,em moram da placam sve u drzavnoj skkoli,kao da idem u privatnu...

Uroš

pre 10 godina

Devastirana prosveta, ok, ali neće biti da baš ta sama prosveta nije baš nikakvog udela u devastiranju nema, to ne biva.
Sve u svemu profesori nisu samo nedužne žrtve, nego i saučesnici i krivci, pa se ljutite koliko hoćete

Velja

pre 10 godina

Ma kako da ne. Svako je danas umislio da je toliko bitan i da mu sleduje status službenog lica. Prosvetarima bi bili bolje da nešto i rade. Svi znamo kakvi su oni radnici.

medo

pre 10 godina

dajte im otkaze kad ne znaju sa decom. ionake im je samo do lagodne dozivotne stolice bez volje za prihvatanjem aspekata modernizacije njihove profesije

Bari1991

pre 10 godina

Zbog tih istih prosvetara, generacije i generacije ucenika su vecinu vremena provodile na ulici umesto u skoli. Za svaki neisplaceni topli obrok izlazili su na ulice i danima strajkovali, kao da je samo njima bilo lose u ovoj drzavi. Gde im je onda bila drustvena odgovornost? Da li su onda mislili na vaspitanje i obrazovanje te dece??? Kada su se donosili ti katastrofalni zakoni o tzv. "decjim pravima" i ostale nebuloze, zasto nisu tada podigli glas i stupili u strajk??? Gde su onda bili ti intelektualci??? Nije ih zanimalo jer su u medjuvremenu zarade postale redovne i za Srbiju sasvim solidne, da ne kazem i visoke. E pa gospodo, to vam je bila setva, a ovo sada je zetva! Bar vi biste to morali da znate.

Smesni smo

pre 10 godina

Ahaha, kod nas u selu i manjim mestima je ovo nemoguce...nastavnici i profesori su autoriteti...Samo je moguce u vecim gradovima gde su poremecene vrednosti...

sta cemo onda

pre 10 godina

Uveli pravilo da smes samo jednom da padnes god, ako drugi put paddnes, gubis pravo na skolovanje. To je tako glupo I jadno, samo ce nam zivot unistiti tako, posle moras vanredno ili privatno, a neko nema para, a pao je dva puta jer mu nije isla skola (ima I takvih, nisu lenji) jednostavno nmg da nauce. Daj dvojku, ko da tebi nesto znaci, o Boze, primas platu redovno, sta te boli uvo bre, das mu 2 I cao, zar nije tako? Recite? Realno, placas sve kao da ides u privatnu, ko sto kaze @gimnazijalac, te traze za ovo, za ono, te se profesorima placaju eksurzije. Jednom kad sam usao u zbornicu na stolu, sokovi, kolacici, voce, sve od 'donacija' kupljeno, koje se placaju na upis u prvu, drugu, trecu, ili cetvrtu god. A to sto ucimo toliko nebitnih informacija nikom nista, ja znam da mi skola treba I da ucim da bih bio neko I nesto, ali nije fer to sto rade, njima je lako, ispredaju I to Im je to. Pored skole imam obaveze isto, I mi djaci imamo dusu valjda.

gimnazijalac

pre 10 godina

Mene stvarno muka uhvati od prosvetara koji se zale. U gimnaziji sam i odlicno znam sta se desava po skoli, ko kako dobija mesto profesora, ko se stiti, o kome se ne prica. Stvarno je vise sramotno da se zale, a imaju sve uplaceno, sigurno radno mesto, redovnu platu. Sramota!

ucenik 18 god

pre 10 godina

Ja sam vec pao god,isao sam u med,pa sam se prebacio u gimnaziju.Med skola je jedna od retkih ,gde se gleda znanje,verujte mi.Od kad sam se prebacio u gimn,nista ne ucim,jer profesore bas briga,dobili posao preko veze,imaju redovne plate,preko leta salju ucenike na popravne kako bi dobili platu,jer Im je 60%,onda zbornica puna sokova,slatkisa opet od nasih para,tj od roditelja.Imaju placene eksurzije,sta hoce vise.Ucenik sam,znam isto sta se radi po skoli,kako ko dobija posao,kako se koji profesor odnosi prema djaku,nemojte da ih branite.Njima ta jedna ocena nista ne znaci,a nama znaci zivot,shvatate,kao sto neko malo pre kaze..To samo kod nas u Srbiji ima i nigde vise.Zato cim zavrsim faks,idem iz ove zemlje,nikad se vise ne vracam.I dadada,to sto sam pao god,naucilo me je i sazreo sam jos vise,i sto puta sam zreliji od svojih vrsnjaka.Pozz iz korumpirane gimnazije :-)

nenad

pre 10 godina

Evo mnogi ovde kazu da deca nemaju postovanja prema profesorima. Traze da profesori budu autoriteti kao nekada. Pa kako na zapadu nemaju taj problem ? Posaljite nekoga u Evropu pogledajte kako oni rade i nece biti problema. Slazem se da ima ucenika koji prave probleme, i njih treba ostro sankcionisati, ali isto tako ima i profesora zrelih za otkaz. Riba se cisti od glave i prvo treba pocistiti nastavni kadar. Ima mnogo prosvetara koji primaju platu za radno vreme od 4 sata dnevno. Treba podeliti otpremnine onima koji nemaju mnogo do penzije, jedan deo i rasporediti na druga radna mesta, zaposliti mlade ucene ljude i dati im duplo vece plate i duplo vece radno vreme. Tada ce prosveta da nam lici na nesto. Uci se nepotrebno gradivo, a u skoli predaju i kurta i murta. Dovoljno je poloziti jedan ispit i vec si profesor, umesto da za to treba dodatna godina na nekom fakultetu. Uci se nepotrebno i suvisno. Deca zapamte manje od 10 odsto gradiva. Dobar profesor retko ima probleme i zbog toga je potrebno da osim znanja ima i sposobnost rada sa decom. A za sve koji traze da ih se deca boje, imam pitanje da li bi njima odgovaralo da po istom principu budu kaznjavani pri svakom krsenju zakona, a ima ga mnogo? Gledajte napred malo ljudi, zasto da se vracamo u nazad 50 godina?

sm

pre 10 godina

Kakva bre pravna lica dodju na 2 sata izdeklamuju deci gomilu nebitnih cinjenica i kazu ucite kuci. Pa deca sede po 6 sati u skoli da sede jos 2 platu bi mogli da traze i jos kod kuce da uce pa zasta li onda sede tamo 6 sati ?I moje dete ide u skolu maksimalno je 4 sata u skoli a za tih cetri nauci sve sto je potrebno kod kuce gotovo da se i ne radi a opet je jedan od najboljih u svojoj grupi e to je zato sto je citav sistem ovde napravljen da decu motivise na rad u skoli i svo znanje se stice tamo a ne kuci. I ovde niko ne vrsi presiju na profesore odnos profesora i dece je priblizan drugarskom pa opet sistem savrseno funkcionise uz to je i besplatan ne kvazi besplatan nego u potpunosti i knjige i prevoz i uzina a i izleti su besplatni, a na globalnom nivou znanje djaka je u samom vrhu rame uz rame sa Japanom i Korejom.

Samo vas gledam

pre 10 godina

Sad su profesori ugrozeni...Svaka cast jednom broju prosvetnih radnika ali sta je sa ostalima koji da je bilo sve legalno NIKAD ne bi radili u prosveti.Rade zahvaljujuci tati, mami, politici....Ko da zastiti djake od takvih koji pored znanja nemaju ni morala za rad u prosveti...

Dufa

pre 10 godina

Ma da, najbolje da svima daju status sluzbenog lica. U svakoj profesiji je neko ugrozen, ali to ne znaci da treba da mu se takav status. Protivnik sam nasilja i ucena, ali mora se naci drugo resenje...

24.BSD

pre 10 godina

Bavio sam se kik-boxom, sada se bavim realnim aikidom, bio sam pripadnik specijalne vojne jedinice, sada predajem književnost u osnovnoj i srednjoj školi. Čik da vidim da neko može na mene da vrši pritisak oko ocene. Čak i bez ovakvih predispozicija prosvetari ne smeju da pokleknu pred pritiscima. Pokažite zube, tek tada neće smeti da se okomljuju razni probisveti na vas.

sumnjivo lice

pre 10 godina

Postovani profesori koji ceznete za starim sistemom, koji je iznedrio 8 odsto fakultetski obrazovanih gradjana, treba lepo da date otkaz vratite pare drzavi i odete lepo u Severnu Koreju i tamo kaznjavate koga hocete. Ne mogu da verujem da pojedini ovde spominju radne akcije u 21.veku . Mi smo izgleda veoma konzervativna zemlja. Ima nastavnika koji se ne bune i koji veoma lepo saradjuju sa decom.

dežurni

pre 10 godina

Za ovo je kriva reforma skolstva, jer je oduzet autoritet nastavniku, a isto tako su ucenicima podredili sve, pa normalno da su se pro-urcili. Vrlo je jednostavno sve to rešiti, samo taj ko to reši biće crna ovca svima, ali tako je uvek u istoriji bilo... Ako ne zna ima da ima keca i to je to, popravni, ponavljanje, pa nek misli on i nek misle roditelji kad mu kupe skuter sa 14 godina, kaznis 5% i 95% sluša, kao i u drugim sferama života- panoptikon, strah od posledice.

Vrh ledenog brega

pre 10 godina

Ja sam roditelj koji svoju decu tera da uce, ne da bubaju, koji svom detetu nikad, i da ponovim NIKAD, nije uradio domaci zadatak, nacrtao rad iz likovnog, tehnickog... Jednostavno, ZAHTEVAM da uce, vaspitavam ih da je ocena posledica znanja i da se ne juri za njom, nego za znanjem. Ali onda dete dodje kuci i kaze mi da je iz likovnog dobilo dvojku ili trojku, a da je drug iz odeljenja dobio peticu, ali crtez mu je uradila mama.
Dakle, prosvetni radnici, razmislite da li ste sami krivi. Sta trazite od dece? Cime ih motivisete? Sta cenite? U kakvim ste odnosima s roditeljima koji su u vecu roditelja, a kakav tretman imaju deca roditelja koji nisu ni u kakvim dilovima sa skolom? Od ocenjivanja se sami napravili biznis, a biznis i moral, priznacete, cesto ne idu ruku podruku

Марина

pre 10 godina

Видим крив је запад и за ово. Ево ја живим на западу са троје деце. Мој брат живи у Србији са троје деце. Иста су генерација и сва су добра деца. Једина је разлика у знању и општој култури. Братова деца немају ни приближно развихен речник и немају навику да читају књиге. Овде говорим о српском језику не о језику на којем моја деца похађају школу.
Образовање у Србији, а и бившој држави је 50 година назадно. Деци се намећу беспотребне ствари и постављају се немогући услови. Не могу да верујем да деца полажу испит да би уписала средњу школу. Па где то има?

rty

pre 10 godina

Ma i velika vecina ljudi u prosveti je korumpirana... Secam se pre 6 godina zalimo se ceo razred direktoru na casu razrednog staresine kako profesor fizike ne drzi predavanja vec upise cas pet minuta nesto prica i ostatak od 35 minuta provede u posebnoj prostoriji u sklopu kabineta a kad dodje pismena od nas trazi sve za 2. I direktor obeca kako ce da dodje na sred casa da se uveri da je to tako. I sl. nedelje eto ti direktora sa profesorom ruku pod ruku zajedno dolaze na cas, direktor seda pozadi a ovaj predaje 45 min. Tada u 17 godina sve mi je bilo jasno. Naravno posle do kraja godine smo svi ucili fiziku po 4 sata dnevno za 2 kao kaznu. A cega sam se sve nagledao na faksu to je tek posebna prica.

Neko

pre 10 godina

Nisu djeca kriva, vi ste generacija koja je odgovorna za vaspitanje djece i stanje u državi. Vi ste generacija koja je koja je popularizovala korupciju i učite djecu istoj. Džaba tražite zaštitu kad ih niste vaspitali na vrijeme. I ti profesori su roditelji djeci za koju su vjerovatno tražili bolje ocjene kod svojih kolega. Ne možete ovakve stvari spriječiti sa šačicom poštenih ljudi.

gimnazijalac

pre 10 godina

(bobba, 19. maj 2013 15:00)
i mi smo zlostvljani od strane vas,pa ne smemo da se zalimo,jer nas uhvatite za zub,pa nam pokvarite ceo zivot tako sto nas oborite na popravni,toliko o tome koliko mi i nasi roditelji vas 'zlostavljamo' pre ce biti obrnuto,al' okk

Krušar-Ćuprija

pre 10 godina

Šta mislite,koliko bi prosvetara u Srbiji pristalo da im se poveća plata na 100000 dinara,a da pritom dolaze na vreme na posao ,ulaze na vreme na časove i sede sve vreme na času,ne koriste mobilni za vreme časa,budu OBAVEZNI da nauče decu,koriste kompjutere u školi kad ih već škola ima ali ne da pustaju muziku djacima,rade sa licencom i imaju izveštaj od psihologa svaka 6 meseca,ne viču na decu bez razloga,ne svadjaju se svaki dan u kancelariji vulgarnim rečima da deca čuju,da ne brane Domaru da zvoni za početak časa jer šta ima on da zvoni kad počinje čas,da ne zlostavljaju i maltretiraju decu i psihički i fizički,da jednostavno budu nastavnici,da ne drže časove istovremeno u dva-tri razreda,da ne trguju u školi,DA SAVET RODITELJA BUDE SAVET RODITELJA,da im se jedno mesečno pusta snimak kako se to radi u Britaniji,da se promeni politika sankcinisanja ne kao prvo opomena pa 5% pa 10% pa 20% od plate pa tek onda otkaz,da sve procedure služe svrhi a ne tek da budu ispoštovane,da kada daju detetu broj telefona ko sprema privatno odmah odgovaraju prekršajno,da neće ih kontrolisati školska uprava sa njihove teritirije nego sa druge,da prestanu za užinu služiti picu i napitak ne sok napitak nema slika voća na slici i tako dalje i tako dalje a naj bitnije je da pristanu da se direktor ne postavlja iz redova nastavnika nego nezavisni ili iz redova roditelja?
Čast izuzecima njih 15% koji bi pristali na sve ovo.

Vladimir Dž

pre 10 godina

Ovo je plod građanskog društva koji je nametnut sa zapada. Zabraniti nastavnicima i roditeljima da decu vaspitavaju u duhu kako se to radilo vekovima. Ovo ima za cilj da se deca raspuste, poveća broj delikvenata, poveća kriminal - da se narod drži u strahu - i da se tako isfrustriran i preplašen narod lakše kontroliše.

Sa druge strane treba osakatiti pravni čekić i uštrojiti miliciju da i oni deluju vaspitno. To je upravo ono što i vidimo. Sudije ne kažnjavaju, procesi se obustavljaju zbog zastarevanja, milicija ništa ne može delikventima.

Naši nevladine organizacije i predstavnici stranih interesa stalno reaguju kad se nekome lupi šamar, prete i ucenjuju novim "investicijima'' ako ne popustimo da nas kriminalci šikaniraju. To se zapravo dešava i na njihovim ulicama pa zašto to ne sprovesti i u svojim kolonijama.

To narod i zaslužuju jer ih ništa ne interesuje sem seksa na reality show emisijama i fudbala.

pegasus

pre 10 godina

ne vidim sta je problem u pretnji inspekcijom? ukoliko je sve regularno profesor nema zasto da se plasi, odnosno onda to nije pretnja.... svako ima pravo da se zali ukoliko smatra da je ostecen i to je jedini validan nacin da se te nesuglasice rese

veljko

pre 10 godina

ispitajte ih istog dana pred roditeljima, bez davanja dodatnog vremena

roditelji i drugi nastavnici neka budu svedoci
na kraju godine se dobija ocena za celu godinu, tako da ispitno gradivo treba da bude ceo godisnji program. proverite njihovo znanje iz svakog dela udzbenika, svake oblasti. nije fer da prodju sa ne/znanjem od proslog cetvrtka, a provlacili se cele godine



pitajte tada roditelje sta njihova deca zasluzuju

millanche

pre 10 godina

Pored nevaspitanih roditelja i nevaspitanog društva (u globalu), uz kontinuirani uticaj svih medija (televizija i internet posebno), šta se pa može očekivati? Često mi se dogodi da na ulici vidim kako se dete od 3-5 godina svađa sa roditeljem (češće majkom), ili čak da je bije (udara po nogama ili dupetu). A roditelji na to ne reaguju jer ih ne boli, ali ne vide širu sliku. Sve je tako dok udarac ne ojača ili nasilje drugačije eskalira, a onda se pitaju "šta je ovo, nikad nisi bio takav". Ukucajte na Guglu "kakve su ovo ocene" i pogledajte ilustraciju. Idealno oslikava vreme u kome se nalazimo.

HR

pre 10 godina

Mora da postoji neko sluzbeno lice za medjuljudske odnose. Ne mogu profesori sami da se petljaju sa roditeljima i ucenicima. Ako se gradivo obradi kako treba, nema razloga za brigu.

Srbenda

pre 10 godina

Kad sam ja zavrsavao skolu pre 10 godina, cinio sam drugacije. Nisam se ponasao destruktivno vec sam na casovima bio miran i sedeo blize profesoru. Nasilnici ne znaju za takvu taktiku mirnog i naivnog ucenika koji se kao trudi ali uvek kod profesora prolazi na foru "miran je on, dobar decko, dacu mu 2 ili 3". Nisam bio streber, neke predmete sam razbijao ali matematika mi nikad nije isla od ruke, zapravo, nisam se ni trudio dovoljno. Visok sam i sportski gradjen, trenirao sam i Aikido dok sam bio u srednjoj, mogao sam i ja da lupam samare profesorima ali je lakse i bezbolnije glumiti bubicu i biti uvek po strani nego biti bahati kabadahija kao sto su moji vrsnjaci. Neki su me mrzeli zbog toga, neki se divili kako sam se na odmoru i van skole ponasao kao jedna a na casovina kao totalno druga osoba. Kako god, to je urodilo plodom, nisam imao problema sa ocenama... Ko se kako snadje.

Atina

pre 10 godina

Pre tri godine u jednoj beogradskoj gimnaziji, mi maturanti imali smo problem sa profesorkom, koja je ispitivala za ocenu neke stvari koje nisu pisale u knjizi. Nakon prvog kruga keceva odlucimo da snimamo njena predavanja i izvucemo beleske sa tog snimka i ucimo i iz knjige. Nas petoro "strebera" koji smo imali prethodne 3 godine 4vorke i 5ice dosli smo u situaciju da naredjamo i drugi krug keceva (pitala je nesto sto nije ni predavala niti je pisalo u knjizi). Zalili smo se direktoru-bez uspeha. Na kraju je doticna otpustena jer je na blogu olajavala ucenike, i nameracila se na dete uticajne licnosti iz sveta politike. Ne kazem da je to ispravno, ali ima i situacija u kojima su profesori ti koji prave problem.

Službeno Lice

pre 10 godina

Status službenog lica može i mora imati samo i jedino ceo ovaj siroti narod koga (svaka) vlast ponižava, ostavlja bez posla, izgladnjuje, upućuje mu pretnje, ostavlja da umre bez lekova, ostavlja bez plate, često ga direktno mlati i ubija, hrani ga otrovnom hranom i izlaže raznim otrovima, ......, i neka svako, po svojoj volji, nastavi spisak zlodela vlasti protiv svog naroda.

Prosvetni Jadnik (Profus yadibedus)

pre 10 godina

"Kad očevi puštaju decu da rade šta hoće,
kad deca ne vode računa o onom što im oni govore,
kad učitelji strahuju od učenika,
kad mladi ne priznaju nikakav autoritet,
onda je svoj lepoti mladosti kraj.
To je početak nasilništva"
Platon 400.g.p.n.e

;)

pre 10 godina

Ponajbolje bi bilo da im vratimo šibe i kukuruz u uglu, a prosvetari oni nemaju nikakve obaveze. Slažem se da dobiju status službenog lica, ali i da prosvetari kojima je potrebna stručna pomoć ne mogu da se nađu u razrednoj nastavi, kao i da diploma ne bude jedini uslov za dobijanje posla. Da se ne igramo više ocenjivanja škola i da sociolog proceni kako hemičar baš lepo priča, a deca ne mogu da shvate predavača. Nisu svi profesori, kao ni svi učenici i roditelji isth i treba svima omogućiti da funkcionišu bez pritisaka i ucena. Vreme je za kontrolu imovine i prihoda prosvetara.

SASA

pre 10 godina

kad čujem da neko traži status službenog lica za nekog radi bnjegove zaštite naježim se...Evo policajci imaju taj status ali nikakve fajde od toga...baš nikakve

Bivsi profesor

pre 10 godina

Nazalost vidi se nizak nivo rasudjivanja srpskih profesora. Trazite status sluzbenih lica, umesto da prislite ministarstvo prosvete, da se izmene nakazni zakoni vezani za ocenjivanje ucenika i njihova prava. Ocena "dva" koja je simbol zla i izvor manipulacija u srpskim skolama mora biti ukinutra. Znanja nikada ne moze biti dovoljno pa ocena dovoljan ne moze ni postojati. Pod hitno uvesti sistem ocenjivanja iskljucivo putem testova, dok usmeno ispitivanje mora biti zabranjeno! Na testovima se jasno vidi koliko koje pitanje vuce bodova pa je svaka pristrasnost profesora iskljucena. Zakljucna ocena ucenika je aritmeticka sredina ocena sa tromesecja kojih ima 4, s tim da na svakom tromesecju djak mora biti pozitivno ocenjen. Djaci unapred moraju znati kada ce biti testovi, da bi imali vremena da se pripreme. Takodje mora se limitirati broj popravnih testova na dva, da se ne bi desavalo da pojedinci stalno traze da odgovaraju, a ustvari nikada se ne spreme kako treba, pa onda moljakaju da im se pokloni ocena sa obrazlozenjem da se nece time baviti. Na popravnom u Avgustu djak polaze samo gradivo sa tromesecja na kome je bio negativno ocenjen, a ako sansu za popravni propusti, pada godinu. Testovi na popravom moraju biti isti kao i na standardnom testu, pa djak na popravnom moze dobiti i ocenu 5! Naravno ove mere bi momentalno resile problem, ali je malo verovatno da bi bile usvojene od strane vlasti, jer bi se na taj nacin srpecile manipulacije bez kojih se izgleda u Srbiji ne moze !

DJURA I MORNARI

pre 10 godina

učenik 18god @ zasto bi neko obarao đaka na popravni i radio i preko leta? naime profesor je dužan da organizuje pripremnu nastavu u trajanju od 9 časova, s tim sto je dozvoljeno naj više dvočas dnevno i to na 2 dana, na to odu skoro 2 nedelje, a profesori primaju punu platu i u avgustu i septembru, oko 45.000 sa 7 godina staža. zato ne lupetaj. sedi 1

baka

pre 10 godina

Ovoga je u zadnje podosta. nisu prosvetari neki radnici i malo njih opravdava mizernu platu ali niko se ne trudi da taj besmisleni program prilagodi djacima. Djaci su posebna prica, zensko odjeljenje je gore od muskog. Ucio sam u pomorskoj skoki i bas je bilo 30 muskaraca i bilo je tu i haosa ali sve po zasluzi. bilo je i idiota ali smo ih mi ostalo primirili. zensko odeljenje...majko bozija tu se ne zna ko pije a ko placa. Ako pustis iskopace ti i oci a ako ne pustis onda si najgori.

Pedja

pre 10 godina

Sramota je sta se napravilo od skolstva. Stiti se neznanje, nekultura, nevaspitanje i nasilnistvo. Nekada se znao red, kad ulazi nastavnik u ucionicu svi ustanu da ga pozdrave, sednu kad on kaze. Ko pravi probleme biva izbacen sa casa, nasilnici se izbacuju iz skole. A danas je sve suprotno, djaci su zasticeni i vise nego beli medvedi. Mozes da prijavis profesora sa bilo kojom optuzbom, djaci mogu da se setaju nasred casa ili da izadju napolje iz ucionice ako im je dosadno, ne mogu se izbaciti sa casa, a kamoli skole itd.
Na kraju kao slag na torti ide i pretnja da dodbiju ocenu kakvu hoce. Ne bi bilo cudo da uskor imamo sve djake vukovce, verovatno svi smatraju da znaju sve. Kad dodju upisni rokovi cak im se unapred daju i zadaci koji ce da budu. Jedino sto im ne kazu tacno koji ce biti i kojim redom da bi lakse prepisali ili nabubali. Jadna je prosveta danas, a drzavu za sve to bas briga jer su verovatno oni na vlasti bili djaci kao ovi danas.

darkio

pre 10 godina

ko je ministar nije ni čudo kakvo nam je obrazovanje. SPS je sistemski uništio obrazovanje i još uvek je na njenom čelu. DS je kriv kad ima ge je prepustio i ostavio mlade generacije na cedilu. One iste koji su izašli na ulice 2000. dao je pod vlast Miloševićevim naslednicima.

nenad

pre 10 godina

Stanje u prosveti je katastrofalno i za to ppdjednako krivicu snose i sindikati i ministarstvo. Jedni sprovode kvazi reforme drugi zbog svoje sujete i nesposobnosti ne vide srž problema. Potezima koje je ministatatvo uz saglasnost sindikata uradilo poslednjih godina je rezultiralo da se obesmisli svaki rad u učionici. Zabranom niranja udžbenika u Beogradu takodje je uništena kvalitetna nastava jer se idejom besplatnih udžbenika šrofesoriža zabramjuje da odaneru bolji udžbenik. I za kraj prosvetni sistem je zatvoren, zabranjen je prijem mladih stručnih kadrova izmisljaju se predmeti i uvode tzv.elitne skole. Možda kad se svi sindikalisti,, zaposleni u ministarstvu kao isam monistar trajno povuku iz obrazovanja možda buse i bolje, ovako sve mema smisla i vodi ka potpunom unistenju sistema

samo postovanje i kazne

pre 10 godina

ja sam pre 18 godina zavrsio skolju i evo sta od tad nosim u glavi kao veliki minus na obrazovni sistem. Onog trenutka kad je uvedeno vece roditelja ili kako se vec zovesve je poslo vragu. Profesori vise nisu mogli da budu strogi pagra od ucenika je to zloupotrebljavala.Svake godine ucenicima je od tad sve vise i vise omoguceno da sikaniraju profesore Secam se 95 godine jedan magarac je cak i bombu doneo u skolu i pretio profesoru da ce mu je nabiti u usta i aktivirati ako ga samo upise da fali na casu nekad. Ovo nije bila neka sklj skola nego jedna od elitnih beogradskih skolskih ustanova. Mogu da zamislim kako je tek u onim sklj srednjim skolama gde je najveca koncentracija olosa. Ovako ce biti sve dok se ne postave kamere u svakoj ucionici i sve se snima 24h dok se ne izbace roditelji iz skole i dok se ne uvede kaznjavanje ucenika kao sto je bilo do 90tih godina. sto se tice profesora stoji i to sto je jedan mulac napisao da ne rade nista ima i toga ali ima i puno njih koji bi ali su digli ruke jer prosto ne mogu da se odbane od onih sto prave haos na casu. NEma vise izbacivanja ko je neposlusan nema ukora kao sto su se nekad delili. ljudi u mojoj skoli ko je dosao neuredan sa neurodnom kosom mogao je odmah kuci da se vrati i znao se red Onaj sto je pretio kasikarom nikad nije zavrsio skolu i evo videh ga skoro kako pijan sedi na pijaci i prica neke nebuloze na sav glas. zar takvo drustvo buducnosti treba da nam bude? Vratite kazne i postovanje u skole

sofronije

pre 10 godina

Posle to dete preko veze zavrsi i fakultet, jos lakse nego srednju skolu, a nakon toga, sto je najgore, sedne u neku fotelju i kroji sudbinu nekome od nas. Ne dajte se profesori, ima i medju vama kukolja ali ne dajte se.

Sasha

pre 10 godina

Majka mi je profesor, i samo mi u kuci znamo kako je. Roditelji se uvek na ko zna koje nacine dokopaju broja telefona i zovu (ne karikiram) po 7-8 puta dnevno i pritiskaju za ocene. Jos gore, traze od nje da trazi bolje ocene kod svojih kolega, sa opravdanjem da im je razredni i da joj je to duznost. Ne znam odakle im to i ko je to usadio u glavu. To ide iz godine u godinu. Vrhunac je bio pre nekoliko godina kada je zvao direktor jedne lokalne televizije (tako se predstavio) i prosto smatrao da kao ugledni gradjanin ima kredibilitet da trazi bolju ocenu za tamo nekog.

Jovan Ristic

pre 10 godina

Hajde da neko nabroji pet stvari koje valjaju u Srbiji. Niti valjaju profesori, niti valjaju deca. Govorim o vecini, naravno. Ko valja? Jedino dileri nešto valjaju, na nesreću.

Ostalo još malo

pre 10 godina

Poznato je da ima pritisaka, ali niko ne govori o favorizovanju pojedinih maminih i tatinih sinova i kčeri, od početka školovanja i dalje do zaposlenja... Kako se tome suprotstaviti, kako kada svi vidimo i šta nam vredi. Nepravda boli i decu ali njihove roditelje koji su svedoci takvog ponašanja prosvetnih radnika. I u najčuvenijim školama u zemlji to ne može da se iskoreni.
Srdacan pozdrav

Silvester

pre 10 godina

"Jednom kad sam usao u zbornicu na stolu, sokovi, kolacici, voce, sve od 'donacija' kupljeno, koje se placaju na upis u prvu, drugu, trecu, ili cetvrtu god. "

Kako si ti to zaključio, u pravom srpskom zavidljivom maniru. Evo i tebi da otvorim oči, a lepo je što pitaš. U zbornicama su često kolači, i sokovi, i kafa, a bogami ponekad ima i pečenja i roštilja. A znaš o čemu se radi? Škole imaju na desetine i stotine zaposlenih, i ljudi u puno prilika donose SVOJIM PARAMA kupljeno posluženje - kada im je slava, kada im je detetu rođendan, kada kupe nova kola, kada polože državni ispit, kada im se desi bilo šta lepo u životu.

SIlvester

pre 10 godina

Izgrednik koji nasrne na profesora samo je izvršni organ. To je završna akcija čitavog mobingujućeg procesa koji potiče od ministarstva, rukovodstva, lokalne samouprave, kao i od horde nesavesnih prosvetnih radnika koji hvataju krivine, ulizuju se učenicima i roditeljima, ne drže časove i, na kraju, ostavljaju poštene kolege na cedilu. Kako i ne bi kada su potpkupljeni sitnim benificijama i žmurenjem za nerad i javašluk.

kopriva

pre 10 godina

Hteli ste reformu skolstva, eto vama sada pa "vadite oci". Svakome pametnom je jos tada bilo jasno da je ta famozna reforma zapravo srozavanje skoslkog sistem i pravljene trulih kompromisa, toboze zarad "modernog" obrazovanja. Od tog modernog nemamo ni "m", ali smo zato dobili bahate ucenike, osione roditelje, nemocne ili nezaintersovane profesore. Skolski istem nam se pretvorio u crikus, deci dajemo ogledne ocene umesto pravog merila znanja, ucenik moze bazuku da dodne u razred ne mozes da ga izbacih iz skole i kaznis. Kada mu vracas pismeni one ti ne kaze "hvala na oceni", nego te pravi budalom pred celim razredom pa kaze: "zavaljujem profesorka" (zavaljujem umesto zahvaljumem u pezorativnom znacenju, ulicarskom). Ti mu ne mozes nista nego ka poaseljes kod psihologa, koji mu samo kaze "no, no". Ako kaznis, odmah sutra dolete roditelji koji ti se popnu na glavi kako njihove dete nije krivo, kako se samo sali, to su samo deca i ostale pateticne fraze. Da, da samo deca, koja nose oruzije u skolu, koja nam prete..... Ma sramota sta je uradjeno od naseg skolstva. Nije da sada branim ranije generacije, ali pred 10 ili 20 godina, ma koliko da je stanje u drustvu bilo jos teze (sankcije, ratovi, protesti, nezaposlenost), nije bilo takvog ponasanja. Tada su deca krila da puse, bezali po toaletima ili podrumima, a danas nam nude "pljugu" na sred hodnika. Sramota.

Sir Giles

pre 10 godina

@tecin

Daj jedan valjan razlog.
Ako si iz 21, zapitaj se da li su profesori prema vama loši ili smatraš da ste vi slika i prilika dobrih đaka izloženih nepravdi.
Pohvalno je što ovakve tekstove čitate i imate svoje mišljenje o datoj temi, ali kao što Piteru Parkeru reče ujka Ben, "Uz veliku moć sledi i velika odgovornost." Puna su vam usta vaših prava a ne izvršavate niti deseti deo vaših obaveza i ponašate se kao raspojasana banda. Ako ti asocijacija na Spajdermena nije jasna seti se citata iz Biblije o trnu u oku.

jjs

pre 10 godina

Kada svi neobrazovani i polupismeni ljudi, autori ovih komentara, dodju sa fakultetskom diplomom, onda cemo moci da razgovaramo. Jadno je dokle je dosao nas narod. Sto se roditelja tice, neka se dobro zamisle kakve zivotne vrednosti usadjuju svojoj deci, a ne da im veruju i tapsu ih po ramenu za svaku laz i glupost koju izgovore ili urade. Hteli mi to da priznamo ili ne, sve potice iz kuce. Najlakse je okriviti drugog.

DRAŽA KG

pre 10 godina

Pa valjda deca ukapirala da kad može na silu predsednik zemlje da dobije diplomu, šta fali da i oni isto urade. Pametna su naša deca!

bobba

pre 10 godina

Radim u školi i očajnički tražim drugi posao. Toliko smo degradirani 'učeničkim pravima' da, zapravo doživljavamo mobing, torturu i zlostavljanje na radnom mestu.

guja

pre 10 godina

... Nedelja veče, a vi nepismeni, zluradi, neinformisani, deca vam ista takva, još gora, a petica nema. Nije se učilo, pa krivi profesori. A treba jednog dana, što pre, da se deca uvale u državnu službu, da ne rade ništa. Nema vama pomoći.

Mila

pre 10 godina

Zasto ne raditi kao na zapadu- u Britaniji sam zavrsila i srednju skolu i fakultet- nema nikakvog licnog ucesca u ocenjivanju- vrlo realno- na kraju godine SVI rade ISTI test iz predmeta ( u celoj zemlji, u isto vreme). Radovi se pregledaju, dva puta od strane prfesora, a onda ih i komisija pregleda- sve anonimno, pod sifrom, tako da nema problema ove vrste. Testovi su zatvoreni do pred sam ispit, tako da ni profesori ne znaju pitanja, a djaci, narocito njihovi roditelji ne mogu da ih smaraju unapred! Vrlo realno i prakticno!

SIlvester

pre 10 godina

"Ako cemo ralno,svaki profesor koji ucenika posalje na popravni dobija pare,a preko letnjeg raspusta njihove plate su 60%,ne primaju celu,njima nije problem da dodju ta dva dana,da uzmu jos para od recimo po 8 djaka koji su na popravnom iz tog predmeta."
(gimnazijalac, 19. maj 2013 12:31)

E sada sam se baš slatko nasmejao ovolikom dezinormisanošću. Dragi moj dečko, da i tebi i svima bude jasno. Plata nastavnika je ista i preko godine i preko raspusta, 100%. Profesori koji te ostave za avgust sebi tovare mnogo više obaveza i skraćuju sebi godišnji odmor da bi došli ranije u školu da te bar 5 dana spremaju iz svog predmeta pre polaganja. Pri tom trpe uvrede i podsmeh svoji nazovi kolega, i trpe pritiske i poniženja od strane roditelja, inspekcija, i rukovodstva. Oni koji nemaju polagače se baškare i uživaju, zato i ne ostavljaju. To su likovi koji nemaju integriteta, a profesoru koji se oko tebe cima preko leta treba da poljubiš ruku i naučiš šta je to poštovanje prema čoveku kome je stalo do elementarne ozbiljnosti u svojoj profesiji.

NikoKaoJa

pre 10 godina

Vaspitanje, vaspitanje.
Danasnjim roditeljima je mnogo lakse da daju deci 200 din. i puste ih da odu na igrice, ili neka puse travu u krajnjem slucaju.
Lakse je uplatiti 1200 dinara i ostaviti ih mesec dana na internetu pa nek` se zanimaju.
Roditelje NE ZANIMA niti ikada UVAZAVAJU decije misljenje (sto je jedna veoma bitna stavka). Ne slusaju sta im deca govore. Iza vecine decijih prica ili govora krije se neke emocije (radost, tuga).

A svet i dalje propada...

student iz inostranstva

pre 10 godina

studiram u inostranstvu kao treca generacija ''gastarbajtera'' i nikada nisam cuo za tolike pretnje profesorima kao u Srbiji. Tamo izgleda sve neko nekome preti (odraz slabosti) ali meni se sve vise cini da neki ljudi sebi pridaju previse paznje i vece vrednosti. Jer kako to da profesorima iz afere ''Indeks'' ni sud nista ne moze a kamoli jadni i siromasni studenti koje i cije roditelji su oni pljackali za zna se kako su ziveli, putovali po inostranstvu, isli na vecerinke po planinama sirom Srbije dok su studenti cesto i gladovali.

i ranije je bilo nenormalnih ljudi...

pre 10 godina

Medalja ima dve strane, verujte mi. Sećam se da je siledžija koji je vodio odeljenje na nastavnu praksu u PALMINGRADU, nazovi nastavnik, inače poznat kao alkoholičar i Mile bokser, psovao i čupao za kosu moju šesnaestogodišnju školsku drugaricu, jer mu se UČINILO (verovatno pod dejstvom alkohola), da ga je ona, navodno gađala nekim predmetom (što nema veze s pameću). Kada je saznao da je kćerka visokog državnog funkcionera, samo čto se nije uneredio. Ulizivao joj se do kraja dana. A devojčica nije htela da ga prijavi, da ne povećava sebi neprijatnost i nasilnik je prošao nekažnjen. Iako je njegov slučaj bio ne samo za otkaz, nego i za zatvor. Nisu učenici uvek krivi. Predlažem psiho-test za nastavno osoblje.

Milan Krstic

pre 10 godina

Konstantna kriza u poslednjih 15 godina,strajk prosvetnih radnika svake godine,zanemarivanje dece od strane roditelja je dovelo do toga da su srednjoskolci postali frajeri...u ovoj zemlji je kriza generisala toliko problema da je prakticno nemoguce bez drasticnih mera umanjiti stetu koja ce biti sve veca. Ali kako svi imamo probleme a oni koji treba da rade po tom pitanju nemaju vremena tako ce i mi polako da tonemo u divljastvo.

nema deda mraza

pre 10 godina

na youtube-u imate citavu retrospektivu klipova u kojima se vidi ponasanje srpskih klinaca na casu.

a i onaj klinac koji je ubio devojku proslog vikenda je ucestvovao i u skolskim incidentima koje ste svi branili

ISTINA

pre 10 godina

Na prvoj godini fakulteta zali mi se cerka kako je maltretira profesor a ja je pitam dal si procitala svu lektiru u srednjoj skoli samo sleze ramenima i nastavi mrzit profesora.

Milko

pre 10 godina

@ veljko
"pitajte tada roditelje sta njihova deca zasluzuju"

Stvar je u tome što ti roditelji ne traže znanje nego ocenu.
Osnovna i srednja škola su roditeljima su problem, pošto to ne mogu da kupe deci koriste se pritiscima, vezama i pretnjama.
Sa fakultetom je već lakše, plate, dete dobije diplomu, plate pa dobije posao negde u "budžetskoj firmi" i posle može da postane Bajatović, Dačić, Vučić, Nikolić, Žarković, Ilić, Mrkonjić... i tako neki novi uništitelj Srbije.

SRBA

pre 10 godina

Pre neku godinu ispitivao sam jednog ucenika, necu reci iz kog predmeta, i on nista nije znao. Kad sam ga na kraju pitao:" pa dobro bre Milane, sto nista ne ucis"? On mi je odgovorio:"Pa nije ni Palma i sta mu fali!"

buduci roditelj

pre 10 godina

mamice I tatice cerama stele ocjene, moraju biti sve petice... pa sta ce selo reci!
mi smo arogantan narod koji se mogao pohvaliti makar porodicnim vrijednostima I vaspitanjem ali I to sada pada u vodu. buducnost nam je osigurana!!!

Саша

pre 10 godina

Марина, 19. maj 2013 13:13

Има у Холандији! Шта више, имате 3 врсте основних школа и на крају се полаже испит који се вреднује као 50% целе оцене. И не само то, чак и ако имаш добру просечну то ти није гаранција за упис, јер постоји систем лутрије којим имаш толико шансе. Одређен проценат ђака са лошијим оценама ће имати на тај начин прилику да уђу уколико су изабрани. Уосталом, из искуства се углавном буне они који или неће да уче, или су лењи, или су научени да се све постиже на лак начин. Зато, молим вас, доста је кукњаве. Мој предлог би био да држава не обавезује родитеље да шаљу децу у школу. Па ко не слуша и ко мисли да све зна, нека лепо ради шта хоће. Верујте ми, после 5 година ти исти родитељи ће молити Србију да поново уведе закон обавезе, јер ће видети шта је образовање. Моја подршка наставницима и свим нормалним људима. Деца су научена да ништа не морају и да држава треба да им да, тј. навикли су на окруђење где свако кука како јадан нема и да им је држава некад СВЕ обезбеђивала.

Note2

pre 10 godina

Ti ucenici da se vrate u prvi razred bilo da su osmi ili 4 godina faksa. Pa ako jos jednom to urade jos 10 godina prvi razred plus javna blamaza svakog meseca. Bolje spreciti nego leciti

P

pre 10 godina

Samo kada procitam sta klinci ovde pisu, muka me uhvati. Shvatite da nije vase da se bavite time ko je kako dosao kao profesor, koliku platu primaju redovno ili preko leta... Vas stav da profesor moze na lepe oci da vam da 2 jer "vama zivot od toga zavisi" je toliko pogresan, evo i zasto: Sto se onda sami niste setili da se potrudite za stvar od "koje vam zivot zavisi" nego krivite nekog drugog sto su vam stvari krenule nizbrdo i sad pritiscima hocete da izmolite bolju ocenu ?? Mislite da ce vam pomoci ta dvojka? Budite sigurni da ce vam vise pomoci ako vas obori. U moje odeljenje u srednjoj skoli, dosao je decko koji je pao godinu. Danas je Magistar nauka i asistent na fakultetu, sprema doktorat.

Na kraju krajeva, nisu deca kriva. Krivi su roditelji koji se ponasaju po takvim normama i koji ih vaspitavaju na taj nacin.

Milinko

pre 10 godina

Sve dok profesori koji predaju, istovremeno i ocenjuju đaka, ovako će biti (ako ne i gore).
Profesor može samo da predaje i da se trudi da đaci nauče. Đaci lepo polažu kroz standardizovane testove i svima lepo.
Na taj način se ovi nezainteresovani profesori teraju da decu nešto i nauče (ako mnogo dece ne prođe daš mu lepo otkaz), a deca nemaju koga da tuku... i to je to...
Najbolja rešenja su uvek najjednostavnija.

Miroslav

pre 10 godina

Sistemacko uništavanje naše budučnosti od nas samih. Odgajati generacije bez budućnosti je isto što i svesno odricanje od nasleđa usled samosvesti o svojoj bezvrednosti.

NikolaTK

pre 10 godina

Zavisi kako kom profesoru. Evo npr mojoj profesorki matematike nisi smeo z da kazes, mada iskreno nisi imao ni zasta. Kad ti zakljuci 1. brale znas da je to zasluzeno, medjutim imali smo profesorku koja je bila tolko bezobrazna da za istu kolicinu znanja nekom na 5. a nekom 3.

Milos

pre 10 godina

Sve ovo posledica je mnogo sireg problema. Najpre, tzv. reforma skolstva stavila je u centar decu kojima su data siroka prava a gotovo nikakve obaveze i deca su to vrlo dobro shvatila i to koriste, a istovremeno prosvetni radnik je degradiran do najnizih grana. Kada se pogleda sira drustvena slika i vide npr. "kadrovi" na vlasti sa krajnje sumnjivim diplomama ukazuju da je bitno doci do nekakvog papira koji oznacava diplomu a ne i nacin na koji se do njega dolazi. Posle se vec clanstvom u nekoj partiji brzo zaboravi kako se do te diplome doslo.

Prosper

pre 10 godina

Roditelji, kao ni učenici, ne shvataju da su u zamci. Ta dečja prava koja su donesena su zapravo mač sa dve oštrice. Sa jedne strane, decu ne smeš prestrogo da oceniš, a kamoli da povisiš ton na njih. Prvo su blagodeti ovakve primene zakona iskoristila deca da bi im se zatim pridružili roditelji. Time što se ocene dobijaju bez realnih osnova (i to se negde prećutno i od ministarstva odobrava) ostavljaju decu bez znanja u životu. Većini će škola proći u totalnoj magli, da bi sutra kad budu trebali da se zaposle zapravo biti iskorišćeni kao jeftina radna snaga kad već intelektualna ne mogu da budu (većina tih što se bune će završiti kao lako poslušna radna snaga koja radi za male pare, isplivaće im neznanje na površinu stečeno poklonjenim ocenama i lošim sistemom obrazovanja). Neće umeti kritički da razmišljaju tako će ko god bude na vlasti moći da ih voda kako hoće. Stoga je ovakav sistem obrazovanja u svetu, uopšte, jako poželjan, da se naprave mašine za rad dok će se socijalni mir čuvati Farmama, i lako dostupnom tehnikom. Jednoj državi ne treba pametna nacija koja bi nekim slučajem mogla da se pobuni, već neobrazovana, koja tumara u mraku. Zato, nije to samo kod nas, ima još mnogo zemalja sa sličnim problemom.

MILICA

pre 10 godina

Omladina je samo ogledalo drustva, koje je ogrezlo u primitivizmu, nasilnistvu i pokvarenosti svake vrste. Ako je neko nezadovoljan radom nastavnika, ima kulturnih nacina da se to resi a ne napadom i psovanjem nastavnika. Kod nas u skoli prosle godine jedna ucenica zavrsnog razreda, nezadovoljna ocenom rekla je profesoru pred penzijom: "Mars u p..."! Jedan ucenik je drugoj nastavnici, iz istog razloga rekao: "K.... jedna!" Na N.V. izglasano je da im ocena iz vladanja bude odlican (5)!
Mnogi prepisuju, a cak ih mrzi i da sami naprave puskice nego ih fotokopiraju. Drugi iznajme nekog profesora, da sedi kod kuce i salje resenja preko mobilnih telefona i raznih "bubica". Ako nastavnik (poznajuci njihovo neznanje) krene da ih proverava ispitivanjem, postaju agresivni, zale se direktorima, koji ih skoro redovno uzimaju u zastitu (jer, zaboga, nije ih uhvatio u prepisivanju. Pod drugarstvom se podrazumeva zajednicko ucestvovanje u podvalama i neodavanje raznih bezobrazluka. Istina je da nastavnici ne smeju ni da prijavljuju slucajeve nasilja, osim ako nisu drasticni. Psovanje na casu postalo je normalno, sa obrazlozenjem dau takvom svetu zivimo...

Alexa

pre 10 godina

takvi ucenici automatski da ponove godinu, preko leta poslati ih na radne akcije a roditelje koji ih podrzavaju novcano kazniti i za par godina vratilo bi se postovanje prema skoli i nastavnicima. opet je kriva drzava koja je svojim nakaradnim zakonima dopustila da dodje do ovakve alarmantne situacije, kada imamo vec preko 10 godina populisticku vladu i predsednike.

zoran

pre 10 godina

Propast se već dogodila, nema tu spasa. Kao i u mnogim oblastima bitnim za opstanak jednog društva(čitaj nacije), ostvaruje se dirigovana propast. Muzeji su godinama zatvoreni, većina gradjana ide bez zuba, policija selektivno privodi pravdi, pravda je nepravda... pa zašto ovi da ne prete nastavnicima? U autobusima GSP maltretiraju starce, sve je više silovatelja dece (koje nazivaju skoro poetski, pedofilima), truju se psi po parkovima, seku im glave i šape, žive ih deru... a ovde neki šalju poruke koje se tiču morala. NEMA MORALA i dok se, i ako se, ne uspostavi neki novi, gledaćete život iz preistorije!

vladimir

pre 10 godina

@ucenik18god
Dakle, pao si godinu na medicinskoj, presao u gimnaziju i planiras da zavrsis fax? Shvatamo li svi koliko kontradikcija u jednom komentaru? Nista me vise u ovoj zemlji ne cudi... Mada... Nisi ti kriv, to stoji... Premlad si za bilo kakvu krivicu... Al tvoji roditelji su "rasturili" sto bi vi klinci rekli :) pozdrav...

nnidza

pre 10 godina

@Vrh ledenog brega
Pa zar upravo niste rekli da vam deca jure znanje a ne ocenu? Ocena je i 1 i 2 i 3. Problem je sto su svi ovde stručni "za sve". Zašto je problem da ima sve petice a 2 iz likovnog? Ili 2 iz matematike. Možda je rešenje godišnje ocenjivanje, univerzalni testovi za sve. Međutim tada nebi bilo mešetarenja roditelja i pritisaka na profesore...

Petar

pre 10 godina

Heh, dobar mi je ovaj "učenik" što piše desetinu komentara kako je svesniji od svojih vršnjaka (iako ništa ne uči i dalje) a onda dodaje, "njima ta jedna ocena ne znači ništa, a nama je to budućnost".

Lepo je što shvata da su njegove ocene njegova budućnost, ali gde je tu svest da se za svoju budućnost moraš sam boriti, u ovom slučaju, učenjem? Ne može niko da ti pokloni budućnost (poklanjanjem ocene), a ako to i uradi, šta ti je poklonio osim lažnog osećaja sigurnosti, jer neznanje te kad-tad stigne. Obično u najgorem trenutku za tebe (ne za onog koji ti je ocenu poklonio).

profesorsko dete...

pre 10 godina

Bavio sam se kik-boxom, sada se bavim realnim aikidom, bio sam pripadnik specijalne vojne jedinice, sada predajem književnost u osnovnoj i srednjoj školi. Čik da vidim da neko može na mene da vrši pritisak oko ocene. Čak i bez ovakvih predispozicija prosvetari ne smeju da pokleknu pred pritiscima. Pokažite zube, tek tada neće smeti da se okomljuju razni probisveti na vas.
(24.BSD, 19. maj 2013 12:18)


Zar profesori moraju da budu ovakvi - kik-bokseri i marinci , da bi smeli da se odupru pritiscima?!
Ala su se vremena promenila. Nekad su profesori imali ugled i autoritet...

Alfa

pre 10 godina

pokojni Dragan Sheguljev aka Shegi iz ETS Nikola Tesla u Beogradu... e to je bio profesor za primer i u edukativnom i u pedagoskom smislu... celo odeljenje nas kauboja je na njegovim casovima cutalo i pratilo i niko nije imao ispod trojke. Covek pritom nikada nije "upisao" nekoga zbog nediscipline ili ne daj Boze izbacio nekoga sa casa...

Iz prakse

pre 10 godina

@ Bivsi profesor, 19. maj 2013 14:11

Kolega, u potpunosti se slazem sa vama: nacin obrade materije, sistem vrednovanja znanja... to je na niskom nivou.
Ex-katedra nikad nikome nije donela kvalitetno znanje i permanentno ucenje. Otuda i kampanjci. Brojcano ocenjivanje treba ukinuti i uvesti resavanjem testova, a ocena je postotak usvojenog znanja. Medjutim, ovde se postavlja jedno krupno pitanje: testovi MORAJU da budu PROPISNO BAZDARENI, a to je djavolski dug SISTEMSKI posao, a to nije na vidiku u skorije vreme.

U svim diskusijama kad je ova tema u pitanju, najuocljiviji je animozitet nastavnici-roditelji. Koliko-god se trudili (a, bogami, ne trudi se niko) da se to prikrije, deca to vide. Zato se i javljaju ovde sa ovakvim komentarima.

U svojoj 20-togodisnjoj karijeri 2 puta sam bio proglasen najuspesnijim nastanikom u republici. Nikad mi niko nije pretio, ucenjivao i sl. NIKAD nisam izveo ucenika pred tablu "da odgovara". Znali su da moraju permanentno da uce i da cu ih proveravati i ocenjivati i kad "radimo novo".

Odlucno sam PROTIV dobijanja statusa sluzbenog lica. Kakva nebuloza. Kolege, nisu deca nama suprotstavljena iako sede preko puta nas. Ako ste 100% cisti i ako savesno radite, nemate se cega plasiti.

Roditelji, mi moramo biti JEDNAKI PREMA SVOJ DECI. Ne mislite li da svoje dete pogresno vodite ako se na najruzniji nacin ophodite prema njegovim nastavnicima?

Samo pozitiv. licni primer ce doneti dobar rezultat: od deteta prava licnost.

kk

pre 10 godina

Kao prvo ja sam odavno zavrsio skolu, ne secam se da je bilo ikakvih problema. Sada sam otac dva djaka, treci i sedmi razred. Ni one nemaju bas nikakvih problema, zasto i kako? Pa deca su normalna, razumna pametna i odlicna. Niti ih teram da uce ali sam im uvek tu, nadzirem. Sama su shvatila da je to trenutno njihovo zanimanje, tako sam im ja objasnio.
Zena radi u vrticu, sa jaslenom grupom, ne smem da komentarisem kakva generacija dece dolazi, strasno.
Zato dragi roditelji kontrolisite svoju decu i vaspitavajte ih, nemojte od drugog da trazite da radi vas posao,j er je sada jako kasno.
Za kraj ja sam daleko od savrsenog, ja sam samo normalan.
I nisu vam krivi Profesori, sami ste krivi. Ne moze stalno neko drugi da vam bude kriv osim vas samih.

gradjanin

pre 10 godina

Resenje je jednostavno. Ostavku treba hitno da podnese ministar obrazovanja koji ne zna da resi probleme u obrazovanju. Optuživati profesore roditelje i učenike je samo ogledalo nesposobnosti ministra i cele vlade. Gradjani Srbije treba već jednom da shvate da loši rezultati dolaze zato sto nespososobni ministri me znaju ili nece da rese problem a ne zato sto tažo meko maltretira decu ili obrnuto

Palman

pre 10 godina

"Savremeni mladić smatra da nije njegovo da obezbeđuje život državi, nego da je država dužna da njemu pribavi sve kako bi on mogao da vodi što je moguće prijatniji život. Otuda i ona jurnjava mladih za funkcijama. Svi bi da budu činovnici, i mladići i devojke. Vidite, mladi oba pola jako dobro znaju da sada u vašoj zemlji nije potrebno nikakvo znanje ili sposobnost da bi neko postao činovnik, potrebno je samo da ga pogura neki poslanik, ministar, ili uticajni političar-strančar."
Arcibald Rajs - Cujte Srbi

Duci0167

pre 10 godina

Kad prolazim pored skole pomislim da se unutra odrzava fudbalska utakmica. Galama, lomljava, psovke ... Ne znam cime su danas deca toliko revoltirana ili je to cist pobacaj roditeljskog vaspitanja. Danasnji klinci misle da danas zive lose! Ja sam u doba najvece krize '90 tih imao godina koliko oni sada pa nisam postao destruktivan.

bez pikova i trikova

pre 10 godina

''Istina je najgora utjeha, zato je izbjegavamo i proklinjemo''.
Roditelji mozete da krivite nastavnike, drzavu, komsije, ali VI ste najodgovorniji za vaspitanje sopstvenog djeteta.

nexus

pre 10 godina

Pre 20ak godina jedna zena je molila profesora da sinu pokloni ocenu govoreci da sin nece da bude predsednik opstine. Bio je devedesetih.

Ezio Auditore

pre 10 godina

Ne znam cemu pritisak? Ionako ce svi da se upisu na Segatrend sa znanjem i ljudskim vrednostima 0 (nula) i zavrsice isti sa jos manje moralnih vrednosti i vodice Srbiju a nama sa njima nema zivota...

Vrh ledenog brega

pre 10 godina

@nnidza, 19. maj 2013 14:59
Rekla sam da ih ucim da jure znanje, ali kad im drug dodje u skolu s crtezom koji mu je uradio roditelj, a nastavnik to, naravno, zna, pa mu ipak da peticu, deca pocnu da uvidjaju da im je majka (biraj) glupa, naivna, zaostatak iz proslog veka, bez kontakta s realnoscu... znate vec kako ide to s pubertetlijama.
Kad razgovaram s njima o tome, oni mi kazu da i pored toga sto mi veruju da jeste tako kako ih ucim, njima ce ocene koje dobiju odrediti buducnost, a bolju ocenu ima onaj kome je roditelj nacrtao sta treba (ili napisao referat, analizu lektire... nije obavezno rec o likovnom, ima prostora u svim predmetima). I tako, dok ja ucim decu da se licnim trudom zalaganjem dolazi do uspeha, pretekose ih oni s ekspres resenjima