Četvrtak, 09.05.2013.

13:17

"Pauk" (ne) sme da vam vuče vozilo

Mnogi vozači ne znaju da po Zakonu o bezbednosti saobraćaja “Parking servis” ne sme da vuče njihov nepropisno parkiran automobil, što je česta praksa te službe.

Izvor: 24 sata

"Pauk" (ne) sme da vam vuèe vozilo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Sale

pre 6 godina

Isti problem mk se saj dogodio neznam sta da radim vukli su mi kola i razbili kartet molim redakciju ako zeli temu da mi slodobno odgovori na email

Ma kakve novčane kazne. Jedan kazneni bod.

pre 10 godina

Vozač (ne)sme da parkira gde hoće. "Pauk" (ne)sme da vuče vozilo.
Hajdete, molim vas.
Zabranjeno je parkiranje na trotoaru. Pešak mora da ide ulicom.
Zabranjeno je parkiranje na zelenoj površini, sadašnjoj i nekadašnjoj.
A ko hoće da se parkira na ulici, na šinama i sl.,odneće mu auto. A dobiće ga nazad tek kada svesku od 100 lista ispuni rečenicama "Ne smem da parkiram na ulici/šinama".

Teodosije III

pre 10 godina

Tockice podmecu pod zadnje tockove ako je ukljucena rucna kocnica, ako nije onda ga vuku na zadnjim tockovima, a vidjao sam ranije i na prednjim. Imam Subaru sa stalnim pogonom na cetiri tocka i kod njega je najstrozije zabranjeno slepanje na dva tocka. Bas me zanima da li o tome vode racuna i kako bih mogao da naplatim troskove popravke.

Pravopis

pre 10 godina

Dakle, u mom gradu Melburnu sam isao da pomerim prijateljev auto, i dok sam cekao da prodje autobus pa da pretrcim ulicu, cika "parking inspector" mi je otkucao lepu cestitku od 70 dolara. Kakav pauk, naplate oni dovoljno papreno. A ako ti ne daj Boze pauk stvarno odnese auto, ne gine ti i kazna i 500 dolara racun za pauka. Pljacka.

Bulevarac

pre 10 godina

Ma ovaj lupeta, nema sanse da su mu vukli tako kako on kaze vozilo. Oni ispod zadnih tockova postave one lisice sa tockovima, pa je nebitno da li ste povukli ili niste rucnu. vas tocak se ne okrece, prilikom takve vuce, pa ne znam kako su mu istrosili gume ?

021

pre 10 godina

Zivim u Novom Sadu. Pre sat vremena, dok sam dolazio kuci, primetio sam kako Parking Servis 'vuce' jedan auto i bas sam razmisljao dal gledaju na to da li su zadnji tockovi pogonski i da li je dignuta rucna...

Sync

pre 10 godina

Po novom zakonu, zaustavljanje je do 3 minuta (po starom bilo 15 minuta) i to samo ako ste u vozilu. Sve mimo toga je parkiranje.
Takodje, saobracajac nalaze sluzbi da ukolni vozilo o trosku vlasnika vozila samo ako vozilo ometa saobracaj. U ometanje saobracaja naravno ulazi svasta, npr. parkiranje na pesackom, parkiranje pored hidranta, parkiranje do zida i sl...
Sva ostecenja na vozilu prouzrokovana uklanjanjem snosi sluzba koja uklanja vozilo. Tako kaze zakon, i tako mora da se postupa.

Inace, "lisice" za tocak koje je spomenuo korisnik "shkoljka" se na zapadu koriste samo na privatnim parkinzima, i to upravo iz razloga da bi vlasnik parkinga nekom (debelo) naplatio parkiranje. Nije moguce koristiti taj uredjaj u javnom saobracaju iz prostih prakticnih raloga: poenta je ukloniti vozilo koje ometa saobracaj, a ne dodatno ga onesposobiti da se isto pomeri. Taj uredjaj stoga simulira rampu, kao kad ste usli na privatni parking i ne podizu rampu dok ne platite. I dalje je to konroverzna tema, zato sto vecina smatra da sam uredjaj ostecuje vozilo, tj. da je petljanje oko tocka vozla vec na neki nacin "ostecenje". O ovome se debate vode, jer ako razmislite, i nosenje "paukom" je petljanje oko vozila, i lako moze doci do ostecenja.
Dakle, i na zapadu "nosi pauk" one koji ometaju saobracaj, a ovi koji su "samo" nepropisno parkirali placaju drzavi DEBELE kazne.
Na kraju, samo treba ne krsiti zakon i svi cemo ziveti mirnije i lepse.

Dobri duh grada

pre 10 godina

(Muka mi je od nepropisno parkiranih, 9. maj 2013 14:22)
Vi, gospodine ili gospodjo, imate problem sa kontrolom besa. Ovo nije tumačenje zakona kako kome odgovara, već je jasno definisano šta je “šlepovanje”vozila. Vući vozilo po rupama s podignutim prednjim krajem je put u oštećenje istog - izduvnog sistema, elemenata ogibljenja, branika, uz mogućnost kvara na senzorima ABS-a i ostalih modernih delova donjeg postroja. A to što u Libiji razbijaju šoferke, ne čudi me, primitivan svet je teško javno mučio i ubio svog predsednika Gadafija, na način koji ni životinju ne bi. To valjda nije Vaše merilo kako treba raditi?…Bar se nadam. U svakom slučaju u Beogradu je vrhunac nemorala ulagati u parking servis kamione a ne u povećanje broja garažnih mesta. A znamo i zašto. Parking mesto se sporije isplati a kamion PS sam sebe hrani.

otac makarije

pre 10 godina

kod nas je sve naopako... saobracajna policija i parking servis se ponasaju kao pljackasko udruzenje i drumski razbojnici , a vozaci njima u inat krse sve propise koje mogu i jos ih mnogi u tome podrzavaju. gde je, bre, normalno da se parkiras na sine i "skoknes" negde na pet minuta? divlje i necivilizovano pleme smo mi-i jedna i druga strana.

zoran

pre 10 godina

Na vratima jedne garaže u Južnom Bulevaru doslovce piše:

"Zabranjeno parkiranje ispred ulaza u garažu. Ni mpet minuta, ni minut, ni 10 sekundi!!! Poslednji koji je ovde parkirao još uvek nije pronašao auto".

Mislite o tome i kola propisno parkirajte, platite parking ako se plaća, prošetajte par stotina metara i nikada nećete imati problem. E sad, što bi neki da mogu, kolima i uz stepenice, to je dijagnoza a ne prekršaj. A ima mnogo onih što vole mufte. Kod Srba je to simptomatično. "Vozim auto a nemam da platim parking". Šio mi ga Đura...

avijticar

pre 10 godina

opste poznati model ponasanja Srba. Vole prava ali ne vole obaveze!
Preporucujem doticnom da na sudjenje dodje u majici "Kosovo je Srbija", pa ako mu odbace tuzbu da ih tuzi ustavnom sudu jer je to zbog toga sto mu ne daju da se slobodno izrazava...

red je red

pre 10 godina

Nazalost, covek je u pravu - to sto je on prekrsio zakon ne daje za pravo drugima da ga krse, cak ni onima koji njega kaznjavaju.

Kazem nazalost, jer bih voleo da je njega neko zagradio, da je na poziv dosao Parking Servis i da ga je obavestio da vozilo po zakonu ne moze da odvuce, nego samo podigne, a vozilo za dizanje je recimo kvaru... Da li bi tada rekao: "OK, takav je zakon, vi tu nista ne mozete"?

Mislim da bi ga gospodin sam izgurao pa sve i da je sa rucnom i u brzini - dakle, ne pravimo se previse pametni, zakon nisu samo prava, vec i obaveze.

Poruka je slicna i za Parking Srvis> koristite nacine koji su ispravni, koristite opremu koju imate. I konacno, koristite je tamo gde je najpotrebnije. Mnogo je primera da se vozila odnose sa mesta gde parking nije dozvoljen, ali je saobracaj toliko redak, pa bas tamo uklanjaju jer tu mogu najopustenije da rade; na drugom mestu gde nepropisno prakirani preave problem svima, ni PS ne radi - malo je nategnuto, radili bi pod pritiskom, a mozda bi ih neko od bolida koji su tu parkirani i odvalio od batina, pa je bolje nahvatati neke mirnije gradjane, makar njihova vozila i ne smetala.

Podunavac D.

pre 10 godina

I u mojoj ulici su nosili propisno auto, ali je "pauk" zakacio granu od drveta i razbio staklo automobilu koga je nosio. Ne znam kako se taj slucaj zavrsio.

GT40

pre 10 godina

Kako ste samo pravdoljubivi u kritikovanju oštećenog vozača! Da se to vama dogodilo bilo bi 100 postova sa pljuvanjem po Parking servisu. Čovek je potpuno u pravu. A za potvrdu toga postoji član zakona u ZBS-u. Ima tu i još jedna začkoljica koja se zaobilazi. Parking servis može da odnese samo vozilo koje ometa bezbednost saobraćaja i pešaka. Dakle, osim kazne za pogrešno parkiranje ne dolazi u obzir u ogromnom broju slučajeva bilo kakvo pomeranje. Naravno, ne mislim tu na bezobrazno parkiranje do zida ili na nečija vrata. A vući vozilo sa današnjim modernim osetljivim uredjajima na sistemu oslanjanja i kočenja je direktan način za oštećenje. One male Toyote za vučenje u Bgd-u ne bi uopšte trebalo da su na putevima. Samo pauk, i to da deluje po ZBS.
PS. Da li vam je palo u oči da već deceniju i više nismo videli u Srbiji saobraćajni znak ZABRANJENO PARKIRANJE, već samo onaj ZABRANJENO PARKIRANJE I ZAUSTAVLJANJE. Ako saberemo 2 i 2 jasno je da je u pitanju zloupotreba da bi pauci mogli da skupljaju "kajmak" bez objašnjenja.

Goran Leskovac

pre 10 godina

Kod nas u Leskovcu je prethodna vlast(onaj bivši što je u apsani)dala na korišćenje privatnoj firmi iz Bg a evo šta npr misli o toj firmi sadašnja vlast,tadašnja opozicija URS:“Osim ulaganja u postavljanje stubića i njihovo farbanje drugih investicija, u Leskovcu od strane ovog preduzeća, nema. Takođe, nismo sigurni da li je suma koja se uplaćuje u gradski budžet ispravna i to su pitanja na koja ćemo zatražiti odgovor od čelnika ‘Metroparking juga’.” (član Regionalnog odbora URS Slaviša Zlatanović, TV Protokol _K1 9. 3.2011. godine)
Ali i sadašnja i tadašnja opozicija:Čini se da grad Leskovac, svesno ili nesvesno uporno podržava i toleriše protivzakonit rad ovog preduzeća, samim tim što je Skupština grada izglasala i da “Metroparking jug” uklanja vozila sa stranim tablicama, kamione i kombije sa obeleženih parking mesta.

“Lokalna samouprava očigledno ne poznaje odredbe Ustava, tako da često donosi akte koji se kose sa zakonom.” (odbornik DSS u Skupštini grada Leskovca Dragan Savić, TV Leskovac, 25. 7. 2011. godine)

shkoljka

pre 10 godina

Ne kapiram zasto se grad ne potrudi i kupi obruceve za zakljucavanje tocka? Em ne stetis niciji auto, em ne moras da placas servis sluzbe, em manje guzve u saobracaju zbog tovarenja, em svadje... Lepo stavis ove katance cas posla i neka vlasnik zove kada je spreman da plati da mu se to ukloni, a sto duze ceka, veca kazna. To se primenjuje i u Montrealu, Dablinu…

Samo spretrazite: "wheel lock parking" i videcete koliko primera ima po svetu
http://www.fotothing.com/photos/8a8/8a8b7083246ec7829020c8eeb17f261d.jpg
http://www.constant.si/images/2-2-3-1.jpg
http://www.alibaba.com/product-gs/662500331/Wheel_clamp_lock_parking_wheel_lock.html

Bob Rock

pre 10 godina

I tebi i svima vama koji ostavljate automobile na pesackim prelazima, tramvajskim sinama, u desnoj traci sa 4 upaljena zmigavca, na trotoarima, zelenim povrsinama, na 3 minuta, samo da trknete po dorucak, te automobile treba oduzimati, prodavati ih na aukcijama, a novac proslediti porodicama zrtava bahatih vozaca...

s t v

pre 10 godina

Pauk mi odneo auto. Bio sam parkiran oko 5 minuta.
Na Starom sajmištu sam tražio dokaz da su čekali više od 15 min. i onda odneli auto na zahtev saobraćajnog policajca. Dokaz je snimak u momentu kada su došli do mog auta i snimak kada ga odnose. Na snimku postoji vreme.
Saob. policajac mi je rekao da ne postoji mera čekanja od 15 minuta, a da su foto-aparate ukinuli. Ukazao sam mu na sitna slova na prekršajnoj prijavi gde piše ono što sam ja rekao. On je to pročitao, konstatovao da sam u pravu, tražio da platim kaznu i, ako hoću, tužim njegovog kolegu.
Mrka kapa- platio sam.
Zatim prelazim na šalter Pauk-a ( 1 metar levo ). Traže da platim i daju mi račun. Na računu piše da sam vozilo preuzeo u ispravnom stanju (otprilike takva formulacija/ preuzeo u viđenom stanju). Ukazujući na to tražim od sl. lica da pogledam auto da nema oštećenja i da onda platim. On to ne dozvoljava i traži da prvo platim. Ja insistiram, on me ignoriše. Tražim pomoć saobr. policajca koji mi odgovara da to nije njegov delokrug rada. I dalje insistiram i pokušavam da uđem na parking radi pregleda auta. Sl. lice mi skreće pažnju da će zvati policiju (!). Ja besan i nemoćan ga gledam, gleda i on mene. Ja ćutim, ćuti i on. Posle 5 minuta ja plaćam, on se smeška.
Preuzimam neoštećen auto i na kapiji me sl. lice parking servisa ljubazno pita da li je sve u redu.
Ja pitam šta bi bilo da nije, on kaže "do viđenja".
Sve ostalo je istorija.

kraja

pre 10 godina

...sve sto je restriktivno i kaznjivo u zakonu primenjuje se na gradjane, a sve "rupe" na drzavna preduzeca...
...iako oni kojima placamo naknade za odrzavanje puteva prakticno otaljavaju posao, nepoznato mi je da je podneta neka prijava zbog njih ili da su platili kaznu...
...rupe su za vozace, sneg je za vozace, neispravna signalizacija takodje, pokriveni semafori i saobracajni znaci, neobelezena ostecenja, nepokriveni sahtovi...
...a gradjani uredno placaju sve njih, zajedno sa policijom i komunalnom policijom i inspekcijama...

Marko

pre 10 godina

Bravo majstore!!! Trci kod psihijatra i uzmi dijagnoze vezane za stres. Duboko si se potresao jer si bio ubedjen da ti je neko ukrao auto. Malo, ali samo malcice si se smirio kada si saznao da je auto u parking servisu ali kada si video nezakonito pricinjenu stetu na vozilu, doziveo si jos veci stres! Od tada vise nisi onaj stari, budis se znojav nocu,lupa ti srce, svakodnevne aritmije...ODVALI IH !!!

Muka mi je od nepropisno parkiranih

pre 10 godina

Nema veze što je ručna kočnica podignuta. Pauk ima platforme sa točkićima u tom slučaju i odvozi auto. Tumačenje člana zakona kako kome odgovara je poznata praksa kod nas. Naravno advokatska bratija prednjači u tome. Previše smo popustljivi. Ne znam da li je istina ali mi je jedan poznanik ispričao kako se u Libiji rešavao problem nepropisnog parkiranja. Ide tip i parking servisa sa metalnom motkom. Vidi nepropisno parkiran auto. Polupa mu šoferku. Pa još ako te uhvati policija da voziš sa polupanom šoferkom naplati ti kaznu. Plati prijatelju šta imaš da platiš i ne filozofiraj.

Beograđanka

pre 10 godina

Ne znam za zakon, ali se uvek pitam kako to vucaraju automobile po onim našim rupetinama (pa čak ni ne stave one točiće ispod).
Ne smejte mi se, deluje da sam dokona (ali sam ipak pravdoljubiva!) ali jednom sam preko ograde na Slaviji pitala radnika da li oni to tako vuku auto po rupama, ležećim policajcima i drugim preprekama, a da ne stave ono ispod - a on me samo pogledao :)))

Stvarno treba da se pobunimo da im to NE PADNE NA PAMET VIŠE!!

s t v

pre 10 godina

Pauk mi odneo auto. Bio sam parkiran oko 5 minuta.
Na Starom sajmištu sam tražio dokaz da su čekali više od 15 min. i onda odneli auto na zahtev saobraćajnog policajca. Dokaz je snimak u momentu kada su došli do mog auta i snimak kada ga odnose. Na snimku postoji vreme.
Saob. policajac mi je rekao da ne postoji mera čekanja od 15 minuta, a da su foto-aparate ukinuli. Ukazao sam mu na sitna slova na prekršajnoj prijavi gde piše ono što sam ja rekao. On je to pročitao, konstatovao da sam u pravu, tražio da platim kaznu i, ako hoću, tužim njegovog kolegu.
Mrka kapa- platio sam.
Zatim prelazim na šalter Pauk-a ( 1 metar levo ). Traže da platim i daju mi račun. Na računu piše da sam vozilo preuzeo u ispravnom stanju (otprilike takva formulacija/ preuzeo u viđenom stanju). Ukazujući na to tražim od sl. lica da pogledam auto da nema oštećenja i da onda platim. On to ne dozvoljava i traži da prvo platim. Ja insistiram, on me ignoriše. Tražim pomoć saobr. policajca koji mi odgovara da to nije njegov delokrug rada. I dalje insistiram i pokušavam da uđem na parking radi pregleda auta. Sl. lice mi skreće pažnju da će zvati policiju (!). Ja besan i nemoćan ga gledam, gleda i on mene. Ja ćutim, ćuti i on. Posle 5 minuta ja plaćam, on se smeška.
Preuzimam neoštećen auto i na kapiji me sl. lice parking servisa ljubazno pita da li je sve u redu.
Ja pitam šta bi bilo da nije, on kaže "do viđenja".
Sve ostalo je istorija.

kraja

pre 10 godina

...sve sto je restriktivno i kaznjivo u zakonu primenjuje se na gradjane, a sve "rupe" na drzavna preduzeca...
...iako oni kojima placamo naknade za odrzavanje puteva prakticno otaljavaju posao, nepoznato mi je da je podneta neka prijava zbog njih ili da su platili kaznu...
...rupe su za vozace, sneg je za vozace, neispravna signalizacija takodje, pokriveni semafori i saobracajni znaci, neobelezena ostecenja, nepokriveni sahtovi...
...a gradjani uredno placaju sve njih, zajedno sa policijom i komunalnom policijom i inspekcijama...

Marko

pre 10 godina

Bravo majstore!!! Trci kod psihijatra i uzmi dijagnoze vezane za stres. Duboko si se potresao jer si bio ubedjen da ti je neko ukrao auto. Malo, ali samo malcice si se smirio kada si saznao da je auto u parking servisu ali kada si video nezakonito pricinjenu stetu na vozilu, doziveo si jos veci stres! Od tada vise nisi onaj stari, budis se znojav nocu,lupa ti srce, svakodnevne aritmije...ODVALI IH !!!

red je red

pre 10 godina

Nazalost, covek je u pravu - to sto je on prekrsio zakon ne daje za pravo drugima da ga krse, cak ni onima koji njega kaznjavaju.

Kazem nazalost, jer bih voleo da je njega neko zagradio, da je na poziv dosao Parking Servis i da ga je obavestio da vozilo po zakonu ne moze da odvuce, nego samo podigne, a vozilo za dizanje je recimo kvaru... Da li bi tada rekao: "OK, takav je zakon, vi tu nista ne mozete"?

Mislim da bi ga gospodin sam izgurao pa sve i da je sa rucnom i u brzini - dakle, ne pravimo se previse pametni, zakon nisu samo prava, vec i obaveze.

Poruka je slicna i za Parking Srvis> koristite nacine koji su ispravni, koristite opremu koju imate. I konacno, koristite je tamo gde je najpotrebnije. Mnogo je primera da se vozila odnose sa mesta gde parking nije dozvoljen, ali je saobracaj toliko redak, pa bas tamo uklanjaju jer tu mogu najopustenije da rade; na drugom mestu gde nepropisno prakirani preave problem svima, ni PS ne radi - malo je nategnuto, radili bi pod pritiskom, a mozda bi ih neko od bolida koji su tu parkirani i odvalio od batina, pa je bolje nahvatati neke mirnije gradjane, makar njihova vozila i ne smetala.

Beograđanka

pre 10 godina

Ne znam za zakon, ali se uvek pitam kako to vucaraju automobile po onim našim rupetinama (pa čak ni ne stave one točiće ispod).
Ne smejte mi se, deluje da sam dokona (ali sam ipak pravdoljubiva!) ali jednom sam preko ograde na Slaviji pitala radnika da li oni to tako vuku auto po rupama, ležećim policajcima i drugim preprekama, a da ne stave ono ispod - a on me samo pogledao :)))

Stvarno treba da se pobunimo da im to NE PADNE NA PAMET VIŠE!!

Dobri duh grada

pre 10 godina

(Muka mi je od nepropisno parkiranih, 9. maj 2013 14:22)
Vi, gospodine ili gospodjo, imate problem sa kontrolom besa. Ovo nije tumačenje zakona kako kome odgovara, već je jasno definisano šta je “šlepovanje”vozila. Vući vozilo po rupama s podignutim prednjim krajem je put u oštećenje istog - izduvnog sistema, elemenata ogibljenja, branika, uz mogućnost kvara na senzorima ABS-a i ostalih modernih delova donjeg postroja. A to što u Libiji razbijaju šoferke, ne čudi me, primitivan svet je teško javno mučio i ubio svog predsednika Gadafija, na način koji ni životinju ne bi. To valjda nije Vaše merilo kako treba raditi?…Bar se nadam. U svakom slučaju u Beogradu je vrhunac nemorala ulagati u parking servis kamione a ne u povećanje broja garažnih mesta. A znamo i zašto. Parking mesto se sporije isplati a kamion PS sam sebe hrani.

Bob Rock

pre 10 godina

I tebi i svima vama koji ostavljate automobile na pesackim prelazima, tramvajskim sinama, u desnoj traci sa 4 upaljena zmigavca, na trotoarima, zelenim povrsinama, na 3 minuta, samo da trknete po dorucak, te automobile treba oduzimati, prodavati ih na aukcijama, a novac proslediti porodicama zrtava bahatih vozaca...

GT40

pre 10 godina

Kako ste samo pravdoljubivi u kritikovanju oštećenog vozača! Da se to vama dogodilo bilo bi 100 postova sa pljuvanjem po Parking servisu. Čovek je potpuno u pravu. A za potvrdu toga postoji član zakona u ZBS-u. Ima tu i još jedna začkoljica koja se zaobilazi. Parking servis može da odnese samo vozilo koje ometa bezbednost saobraćaja i pešaka. Dakle, osim kazne za pogrešno parkiranje ne dolazi u obzir u ogromnom broju slučajeva bilo kakvo pomeranje. Naravno, ne mislim tu na bezobrazno parkiranje do zida ili na nečija vrata. A vući vozilo sa današnjim modernim osetljivim uredjajima na sistemu oslanjanja i kočenja je direktan način za oštećenje. One male Toyote za vučenje u Bgd-u ne bi uopšte trebalo da su na putevima. Samo pauk, i to da deluje po ZBS.
PS. Da li vam je palo u oči da već deceniju i više nismo videli u Srbiji saobraćajni znak ZABRANJENO PARKIRANJE, već samo onaj ZABRANJENO PARKIRANJE I ZAUSTAVLJANJE. Ako saberemo 2 i 2 jasno je da je u pitanju zloupotreba da bi pauci mogli da skupljaju "kajmak" bez objašnjenja.

zoran

pre 10 godina

Na vratima jedne garaže u Južnom Bulevaru doslovce piše:

"Zabranjeno parkiranje ispred ulaza u garažu. Ni mpet minuta, ni minut, ni 10 sekundi!!! Poslednji koji je ovde parkirao još uvek nije pronašao auto".

Mislite o tome i kola propisno parkirajte, platite parking ako se plaća, prošetajte par stotina metara i nikada nećete imati problem. E sad, što bi neki da mogu, kolima i uz stepenice, to je dijagnoza a ne prekršaj. A ima mnogo onih što vole mufte. Kod Srba je to simptomatično. "Vozim auto a nemam da platim parking". Šio mi ga Đura...

shkoljka

pre 10 godina

Ne kapiram zasto se grad ne potrudi i kupi obruceve za zakljucavanje tocka? Em ne stetis niciji auto, em ne moras da placas servis sluzbe, em manje guzve u saobracaju zbog tovarenja, em svadje... Lepo stavis ove katance cas posla i neka vlasnik zove kada je spreman da plati da mu se to ukloni, a sto duze ceka, veca kazna. To se primenjuje i u Montrealu, Dablinu…

Samo spretrazite: "wheel lock parking" i videcete koliko primera ima po svetu
http://www.fotothing.com/photos/8a8/8a8b7083246ec7829020c8eeb17f261d.jpg
http://www.constant.si/images/2-2-3-1.jpg
http://www.alibaba.com/product-gs/662500331/Wheel_clamp_lock_parking_wheel_lock.html

otac makarije

pre 10 godina

kod nas je sve naopako... saobracajna policija i parking servis se ponasaju kao pljackasko udruzenje i drumski razbojnici , a vozaci njima u inat krse sve propise koje mogu i jos ih mnogi u tome podrzavaju. gde je, bre, normalno da se parkiras na sine i "skoknes" negde na pet minuta? divlje i necivilizovano pleme smo mi-i jedna i druga strana.

Sync

pre 10 godina

Po novom zakonu, zaustavljanje je do 3 minuta (po starom bilo 15 minuta) i to samo ako ste u vozilu. Sve mimo toga je parkiranje.
Takodje, saobracajac nalaze sluzbi da ukolni vozilo o trosku vlasnika vozila samo ako vozilo ometa saobracaj. U ometanje saobracaja naravno ulazi svasta, npr. parkiranje na pesackom, parkiranje pored hidranta, parkiranje do zida i sl...
Sva ostecenja na vozilu prouzrokovana uklanjanjem snosi sluzba koja uklanja vozilo. Tako kaze zakon, i tako mora da se postupa.

Inace, "lisice" za tocak koje je spomenuo korisnik "shkoljka" se na zapadu koriste samo na privatnim parkinzima, i to upravo iz razloga da bi vlasnik parkinga nekom (debelo) naplatio parkiranje. Nije moguce koristiti taj uredjaj u javnom saobracaju iz prostih prakticnih raloga: poenta je ukloniti vozilo koje ometa saobracaj, a ne dodatno ga onesposobiti da se isto pomeri. Taj uredjaj stoga simulira rampu, kao kad ste usli na privatni parking i ne podizu rampu dok ne platite. I dalje je to konroverzna tema, zato sto vecina smatra da sam uredjaj ostecuje vozilo, tj. da je petljanje oko tocka vozla vec na neki nacin "ostecenje". O ovome se debate vode, jer ako razmislite, i nosenje "paukom" je petljanje oko vozila, i lako moze doci do ostecenja.
Dakle, i na zapadu "nosi pauk" one koji ometaju saobracaj, a ovi koji su "samo" nepropisno parkirali placaju drzavi DEBELE kazne.
Na kraju, samo treba ne krsiti zakon i svi cemo ziveti mirnije i lepse.

Podunavac D.

pre 10 godina

I u mojoj ulici su nosili propisno auto, ali je "pauk" zakacio granu od drveta i razbio staklo automobilu koga je nosio. Ne znam kako se taj slucaj zavrsio.

021

pre 10 godina

Zivim u Novom Sadu. Pre sat vremena, dok sam dolazio kuci, primetio sam kako Parking Servis 'vuce' jedan auto i bas sam razmisljao dal gledaju na to da li su zadnji tockovi pogonski i da li je dignuta rucna...

Muka mi je od nepropisno parkiranih

pre 10 godina

Nema veze što je ručna kočnica podignuta. Pauk ima platforme sa točkićima u tom slučaju i odvozi auto. Tumačenje člana zakona kako kome odgovara je poznata praksa kod nas. Naravno advokatska bratija prednjači u tome. Previše smo popustljivi. Ne znam da li je istina ali mi je jedan poznanik ispričao kako se u Libiji rešavao problem nepropisnog parkiranja. Ide tip i parking servisa sa metalnom motkom. Vidi nepropisno parkiran auto. Polupa mu šoferku. Pa još ako te uhvati policija da voziš sa polupanom šoferkom naplati ti kaznu. Plati prijatelju šta imaš da platiš i ne filozofiraj.

avijticar

pre 10 godina

opste poznati model ponasanja Srba. Vole prava ali ne vole obaveze!
Preporucujem doticnom da na sudjenje dodje u majici "Kosovo je Srbija", pa ako mu odbace tuzbu da ih tuzi ustavnom sudu jer je to zbog toga sto mu ne daju da se slobodno izrazava...

Teodosije III

pre 10 godina

Tockice podmecu pod zadnje tockove ako je ukljucena rucna kocnica, ako nije onda ga vuku na zadnjim tockovima, a vidjao sam ranije i na prednjim. Imam Subaru sa stalnim pogonom na cetiri tocka i kod njega je najstrozije zabranjeno slepanje na dva tocka. Bas me zanima da li o tome vode racuna i kako bih mogao da naplatim troskove popravke.

Goran Leskovac

pre 10 godina

Kod nas u Leskovcu je prethodna vlast(onaj bivši što je u apsani)dala na korišćenje privatnoj firmi iz Bg a evo šta npr misli o toj firmi sadašnja vlast,tadašnja opozicija URS:“Osim ulaganja u postavljanje stubića i njihovo farbanje drugih investicija, u Leskovcu od strane ovog preduzeća, nema. Takođe, nismo sigurni da li je suma koja se uplaćuje u gradski budžet ispravna i to su pitanja na koja ćemo zatražiti odgovor od čelnika ‘Metroparking juga’.” (član Regionalnog odbora URS Slaviša Zlatanović, TV Protokol _K1 9. 3.2011. godine)
Ali i sadašnja i tadašnja opozicija:Čini se da grad Leskovac, svesno ili nesvesno uporno podržava i toleriše protivzakonit rad ovog preduzeća, samim tim što je Skupština grada izglasala i da “Metroparking jug” uklanja vozila sa stranim tablicama, kamione i kombije sa obeleženih parking mesta.

“Lokalna samouprava očigledno ne poznaje odredbe Ustava, tako da često donosi akte koji se kose sa zakonom.” (odbornik DSS u Skupštini grada Leskovca Dragan Savić, TV Leskovac, 25. 7. 2011. godine)

Bulevarac

pre 10 godina

Ma ovaj lupeta, nema sanse da su mu vukli tako kako on kaze vozilo. Oni ispod zadnih tockova postave one lisice sa tockovima, pa je nebitno da li ste povukli ili niste rucnu. vas tocak se ne okrece, prilikom takve vuce, pa ne znam kako su mu istrosili gume ?

Pravopis

pre 10 godina

Dakle, u mom gradu Melburnu sam isao da pomerim prijateljev auto, i dok sam cekao da prodje autobus pa da pretrcim ulicu, cika "parking inspector" mi je otkucao lepu cestitku od 70 dolara. Kakav pauk, naplate oni dovoljno papreno. A ako ti ne daj Boze pauk stvarno odnese auto, ne gine ti i kazna i 500 dolara racun za pauka. Pljacka.

Ma kakve novčane kazne. Jedan kazneni bod.

pre 10 godina

Vozač (ne)sme da parkira gde hoće. "Pauk" (ne)sme da vuče vozilo.
Hajdete, molim vas.
Zabranjeno je parkiranje na trotoaru. Pešak mora da ide ulicom.
Zabranjeno je parkiranje na zelenoj površini, sadašnjoj i nekadašnjoj.
A ko hoće da se parkira na ulici, na šinama i sl.,odneće mu auto. A dobiće ga nazad tek kada svesku od 100 lista ispuni rečenicama "Ne smem da parkiram na ulici/šinama".

Sale

pre 6 godina

Isti problem mk se saj dogodio neznam sta da radim vukli su mi kola i razbili kartet molim redakciju ako zeli temu da mi slodobno odgovori na email

Muka mi je od nepropisno parkiranih

pre 10 godina

Nema veze što je ručna kočnica podignuta. Pauk ima platforme sa točkićima u tom slučaju i odvozi auto. Tumačenje člana zakona kako kome odgovara je poznata praksa kod nas. Naravno advokatska bratija prednjači u tome. Previše smo popustljivi. Ne znam da li je istina ali mi je jedan poznanik ispričao kako se u Libiji rešavao problem nepropisnog parkiranja. Ide tip i parking servisa sa metalnom motkom. Vidi nepropisno parkiran auto. Polupa mu šoferku. Pa još ako te uhvati policija da voziš sa polupanom šoferkom naplati ti kaznu. Plati prijatelju šta imaš da platiš i ne filozofiraj.

Bob Rock

pre 10 godina

I tebi i svima vama koji ostavljate automobile na pesackim prelazima, tramvajskim sinama, u desnoj traci sa 4 upaljena zmigavca, na trotoarima, zelenim povrsinama, na 3 minuta, samo da trknete po dorucak, te automobile treba oduzimati, prodavati ih na aukcijama, a novac proslediti porodicama zrtava bahatih vozaca...

avijticar

pre 10 godina

opste poznati model ponasanja Srba. Vole prava ali ne vole obaveze!
Preporucujem doticnom da na sudjenje dodje u majici "Kosovo je Srbija", pa ako mu odbace tuzbu da ih tuzi ustavnom sudu jer je to zbog toga sto mu ne daju da se slobodno izrazava...

Marko

pre 10 godina

Bravo majstore!!! Trci kod psihijatra i uzmi dijagnoze vezane za stres. Duboko si se potresao jer si bio ubedjen da ti je neko ukrao auto. Malo, ali samo malcice si se smirio kada si saznao da je auto u parking servisu ali kada si video nezakonito pricinjenu stetu na vozilu, doziveo si jos veci stres! Od tada vise nisi onaj stari, budis se znojav nocu,lupa ti srce, svakodnevne aritmije...ODVALI IH !!!

zoran

pre 10 godina

Na vratima jedne garaže u Južnom Bulevaru doslovce piše:

"Zabranjeno parkiranje ispred ulaza u garažu. Ni mpet minuta, ni minut, ni 10 sekundi!!! Poslednji koji je ovde parkirao još uvek nije pronašao auto".

Mislite o tome i kola propisno parkirajte, platite parking ako se plaća, prošetajte par stotina metara i nikada nećete imati problem. E sad, što bi neki da mogu, kolima i uz stepenice, to je dijagnoza a ne prekršaj. A ima mnogo onih što vole mufte. Kod Srba je to simptomatično. "Vozim auto a nemam da platim parking". Šio mi ga Đura...

shkoljka

pre 10 godina

Ne kapiram zasto se grad ne potrudi i kupi obruceve za zakljucavanje tocka? Em ne stetis niciji auto, em ne moras da placas servis sluzbe, em manje guzve u saobracaju zbog tovarenja, em svadje... Lepo stavis ove katance cas posla i neka vlasnik zove kada je spreman da plati da mu se to ukloni, a sto duze ceka, veca kazna. To se primenjuje i u Montrealu, Dablinu…

Samo spretrazite: "wheel lock parking" i videcete koliko primera ima po svetu
http://www.fotothing.com/photos/8a8/8a8b7083246ec7829020c8eeb17f261d.jpg
http://www.constant.si/images/2-2-3-1.jpg
http://www.alibaba.com/product-gs/662500331/Wheel_clamp_lock_parking_wheel_lock.html

Ma kakve novčane kazne. Jedan kazneni bod.

pre 10 godina

Vozač (ne)sme da parkira gde hoće. "Pauk" (ne)sme da vuče vozilo.
Hajdete, molim vas.
Zabranjeno je parkiranje na trotoaru. Pešak mora da ide ulicom.
Zabranjeno je parkiranje na zelenoj površini, sadašnjoj i nekadašnjoj.
A ko hoće da se parkira na ulici, na šinama i sl.,odneće mu auto. A dobiće ga nazad tek kada svesku od 100 lista ispuni rečenicama "Ne smem da parkiram na ulici/šinama".

Bulevarac

pre 10 godina

Ma ovaj lupeta, nema sanse da su mu vukli tako kako on kaze vozilo. Oni ispod zadnih tockova postave one lisice sa tockovima, pa je nebitno da li ste povukli ili niste rucnu. vas tocak se ne okrece, prilikom takve vuce, pa ne znam kako su mu istrosili gume ?

Sync

pre 10 godina

Po novom zakonu, zaustavljanje je do 3 minuta (po starom bilo 15 minuta) i to samo ako ste u vozilu. Sve mimo toga je parkiranje.
Takodje, saobracajac nalaze sluzbi da ukolni vozilo o trosku vlasnika vozila samo ako vozilo ometa saobracaj. U ometanje saobracaja naravno ulazi svasta, npr. parkiranje na pesackom, parkiranje pored hidranta, parkiranje do zida i sl...
Sva ostecenja na vozilu prouzrokovana uklanjanjem snosi sluzba koja uklanja vozilo. Tako kaze zakon, i tako mora da se postupa.

Inace, "lisice" za tocak koje je spomenuo korisnik "shkoljka" se na zapadu koriste samo na privatnim parkinzima, i to upravo iz razloga da bi vlasnik parkinga nekom (debelo) naplatio parkiranje. Nije moguce koristiti taj uredjaj u javnom saobracaju iz prostih prakticnih raloga: poenta je ukloniti vozilo koje ometa saobracaj, a ne dodatno ga onesposobiti da se isto pomeri. Taj uredjaj stoga simulira rampu, kao kad ste usli na privatni parking i ne podizu rampu dok ne platite. I dalje je to konroverzna tema, zato sto vecina smatra da sam uredjaj ostecuje vozilo, tj. da je petljanje oko tocka vozla vec na neki nacin "ostecenje". O ovome se debate vode, jer ako razmislite, i nosenje "paukom" je petljanje oko vozila, i lako moze doci do ostecenja.
Dakle, i na zapadu "nosi pauk" one koji ometaju saobracaj, a ovi koji su "samo" nepropisno parkirali placaju drzavi DEBELE kazne.
Na kraju, samo treba ne krsiti zakon i svi cemo ziveti mirnije i lepse.

Dobri duh grada

pre 10 godina

(Muka mi je od nepropisno parkiranih, 9. maj 2013 14:22)
Vi, gospodine ili gospodjo, imate problem sa kontrolom besa. Ovo nije tumačenje zakona kako kome odgovara, već je jasno definisano šta je “šlepovanje”vozila. Vući vozilo po rupama s podignutim prednjim krajem je put u oštećenje istog - izduvnog sistema, elemenata ogibljenja, branika, uz mogućnost kvara na senzorima ABS-a i ostalih modernih delova donjeg postroja. A to što u Libiji razbijaju šoferke, ne čudi me, primitivan svet je teško javno mučio i ubio svog predsednika Gadafija, na način koji ni životinju ne bi. To valjda nije Vaše merilo kako treba raditi?…Bar se nadam. U svakom slučaju u Beogradu je vrhunac nemorala ulagati u parking servis kamione a ne u povećanje broja garažnih mesta. A znamo i zašto. Parking mesto se sporije isplati a kamion PS sam sebe hrani.

Beograđanka

pre 10 godina

Ne znam za zakon, ali se uvek pitam kako to vucaraju automobile po onim našim rupetinama (pa čak ni ne stave one točiće ispod).
Ne smejte mi se, deluje da sam dokona (ali sam ipak pravdoljubiva!) ali jednom sam preko ograde na Slaviji pitala radnika da li oni to tako vuku auto po rupama, ležećim policajcima i drugim preprekama, a da ne stave ono ispod - a on me samo pogledao :)))

Stvarno treba da se pobunimo da im to NE PADNE NA PAMET VIŠE!!

Goran Leskovac

pre 10 godina

Kod nas u Leskovcu je prethodna vlast(onaj bivši što je u apsani)dala na korišćenje privatnoj firmi iz Bg a evo šta npr misli o toj firmi sadašnja vlast,tadašnja opozicija URS:“Osim ulaganja u postavljanje stubića i njihovo farbanje drugih investicija, u Leskovcu od strane ovog preduzeća, nema. Takođe, nismo sigurni da li je suma koja se uplaćuje u gradski budžet ispravna i to su pitanja na koja ćemo zatražiti odgovor od čelnika ‘Metroparking juga’.” (član Regionalnog odbora URS Slaviša Zlatanović, TV Protokol _K1 9. 3.2011. godine)
Ali i sadašnja i tadašnja opozicija:Čini se da grad Leskovac, svesno ili nesvesno uporno podržava i toleriše protivzakonit rad ovog preduzeća, samim tim što je Skupština grada izglasala i da “Metroparking jug” uklanja vozila sa stranim tablicama, kamione i kombije sa obeleženih parking mesta.

“Lokalna samouprava očigledno ne poznaje odredbe Ustava, tako da često donosi akte koji se kose sa zakonom.” (odbornik DSS u Skupštini grada Leskovca Dragan Savić, TV Leskovac, 25. 7. 2011. godine)

GT40

pre 10 godina

Kako ste samo pravdoljubivi u kritikovanju oštećenog vozača! Da se to vama dogodilo bilo bi 100 postova sa pljuvanjem po Parking servisu. Čovek je potpuno u pravu. A za potvrdu toga postoji član zakona u ZBS-u. Ima tu i još jedna začkoljica koja se zaobilazi. Parking servis može da odnese samo vozilo koje ometa bezbednost saobraćaja i pešaka. Dakle, osim kazne za pogrešno parkiranje ne dolazi u obzir u ogromnom broju slučajeva bilo kakvo pomeranje. Naravno, ne mislim tu na bezobrazno parkiranje do zida ili na nečija vrata. A vući vozilo sa današnjim modernim osetljivim uredjajima na sistemu oslanjanja i kočenja je direktan način za oštećenje. One male Toyote za vučenje u Bgd-u ne bi uopšte trebalo da su na putevima. Samo pauk, i to da deluje po ZBS.
PS. Da li vam je palo u oči da već deceniju i više nismo videli u Srbiji saobraćajni znak ZABRANJENO PARKIRANJE, već samo onaj ZABRANJENO PARKIRANJE I ZAUSTAVLJANJE. Ako saberemo 2 i 2 jasno je da je u pitanju zloupotreba da bi pauci mogli da skupljaju "kajmak" bez objašnjenja.

kraja

pre 10 godina

...sve sto je restriktivno i kaznjivo u zakonu primenjuje se na gradjane, a sve "rupe" na drzavna preduzeca...
...iako oni kojima placamo naknade za odrzavanje puteva prakticno otaljavaju posao, nepoznato mi je da je podneta neka prijava zbog njih ili da su platili kaznu...
...rupe su za vozace, sneg je za vozace, neispravna signalizacija takodje, pokriveni semafori i saobracajni znaci, neobelezena ostecenja, nepokriveni sahtovi...
...a gradjani uredno placaju sve njih, zajedno sa policijom i komunalnom policijom i inspekcijama...

s t v

pre 10 godina

Pauk mi odneo auto. Bio sam parkiran oko 5 minuta.
Na Starom sajmištu sam tražio dokaz da su čekali više od 15 min. i onda odneli auto na zahtev saobraćajnog policajca. Dokaz je snimak u momentu kada su došli do mog auta i snimak kada ga odnose. Na snimku postoji vreme.
Saob. policajac mi je rekao da ne postoji mera čekanja od 15 minuta, a da su foto-aparate ukinuli. Ukazao sam mu na sitna slova na prekršajnoj prijavi gde piše ono što sam ja rekao. On je to pročitao, konstatovao da sam u pravu, tražio da platim kaznu i, ako hoću, tužim njegovog kolegu.
Mrka kapa- platio sam.
Zatim prelazim na šalter Pauk-a ( 1 metar levo ). Traže da platim i daju mi račun. Na računu piše da sam vozilo preuzeo u ispravnom stanju (otprilike takva formulacija/ preuzeo u viđenom stanju). Ukazujući na to tražim od sl. lica da pogledam auto da nema oštećenja i da onda platim. On to ne dozvoljava i traži da prvo platim. Ja insistiram, on me ignoriše. Tražim pomoć saobr. policajca koji mi odgovara da to nije njegov delokrug rada. I dalje insistiram i pokušavam da uđem na parking radi pregleda auta. Sl. lice mi skreće pažnju da će zvati policiju (!). Ja besan i nemoćan ga gledam, gleda i on mene. Ja ćutim, ćuti i on. Posle 5 minuta ja plaćam, on se smeška.
Preuzimam neoštećen auto i na kapiji me sl. lice parking servisa ljubazno pita da li je sve u redu.
Ja pitam šta bi bilo da nije, on kaže "do viđenja".
Sve ostalo je istorija.

otac makarije

pre 10 godina

kod nas je sve naopako... saobracajna policija i parking servis se ponasaju kao pljackasko udruzenje i drumski razbojnici , a vozaci njima u inat krse sve propise koje mogu i jos ih mnogi u tome podrzavaju. gde je, bre, normalno da se parkiras na sine i "skoknes" negde na pet minuta? divlje i necivilizovano pleme smo mi-i jedna i druga strana.

red je red

pre 10 godina

Nazalost, covek je u pravu - to sto je on prekrsio zakon ne daje za pravo drugima da ga krse, cak ni onima koji njega kaznjavaju.

Kazem nazalost, jer bih voleo da je njega neko zagradio, da je na poziv dosao Parking Servis i da ga je obavestio da vozilo po zakonu ne moze da odvuce, nego samo podigne, a vozilo za dizanje je recimo kvaru... Da li bi tada rekao: "OK, takav je zakon, vi tu nista ne mozete"?

Mislim da bi ga gospodin sam izgurao pa sve i da je sa rucnom i u brzini - dakle, ne pravimo se previse pametni, zakon nisu samo prava, vec i obaveze.

Poruka je slicna i za Parking Srvis> koristite nacine koji su ispravni, koristite opremu koju imate. I konacno, koristite je tamo gde je najpotrebnije. Mnogo je primera da se vozila odnose sa mesta gde parking nije dozvoljen, ali je saobracaj toliko redak, pa bas tamo uklanjaju jer tu mogu najopustenije da rade; na drugom mestu gde nepropisno prakirani preave problem svima, ni PS ne radi - malo je nategnuto, radili bi pod pritiskom, a mozda bi ih neko od bolida koji su tu parkirani i odvalio od batina, pa je bolje nahvatati neke mirnije gradjane, makar njihova vozila i ne smetala.

Podunavac D.

pre 10 godina

I u mojoj ulici su nosili propisno auto, ali je "pauk" zakacio granu od drveta i razbio staklo automobilu koga je nosio. Ne znam kako se taj slucaj zavrsio.

021

pre 10 godina

Zivim u Novom Sadu. Pre sat vremena, dok sam dolazio kuci, primetio sam kako Parking Servis 'vuce' jedan auto i bas sam razmisljao dal gledaju na to da li su zadnji tockovi pogonski i da li je dignuta rucna...

Pravopis

pre 10 godina

Dakle, u mom gradu Melburnu sam isao da pomerim prijateljev auto, i dok sam cekao da prodje autobus pa da pretrcim ulicu, cika "parking inspector" mi je otkucao lepu cestitku od 70 dolara. Kakav pauk, naplate oni dovoljno papreno. A ako ti ne daj Boze pauk stvarno odnese auto, ne gine ti i kazna i 500 dolara racun za pauka. Pljacka.

Teodosije III

pre 10 godina

Tockice podmecu pod zadnje tockove ako je ukljucena rucna kocnica, ako nije onda ga vuku na zadnjim tockovima, a vidjao sam ranije i na prednjim. Imam Subaru sa stalnim pogonom na cetiri tocka i kod njega je najstrozije zabranjeno slepanje na dva tocka. Bas me zanima da li o tome vode racuna i kako bih mogao da naplatim troskove popravke.

Sale

pre 6 godina

Isti problem mk se saj dogodio neznam sta da radim vukli su mi kola i razbili kartet molim redakciju ako zeli temu da mi slodobno odgovori na email