Četvrtak, 09.05.2013.

09:23

Marže trgovaca veće od nabavne cene

Trgovačke zarade glavni krivac za velike raspone u cenovnicima osnovnih životnih namirnica. Najveće razlike kod mesa i prerađevina i do 100 odsto, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Marže trgovaca veæe od nabavne cene IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Slobodan

pre 11 godina

Meeloshe kad si toliko obavešten onda napiši da se radi o extra virgine maslinovom ulju i da li ga prodaju proizvođači ili kao kod nas imaš uvoznika pa trgovinski lanac, baš si našao šta da porediš, kaži mi pošto su maline u Italiji a koliko kod nas. P.S. Imaš extra virgin m. ulje i za 700 din.

Meelosh

pre 11 godina

Maslinovo ulje 1L u Italiji s PDV-om od 21% 3,50€, kod nas (a nema carine jer je uvoz iz EU 1.000 din. u proseku. Nutelle, paste za zube, sirevi i sve ostalo oz uvoza da i ne pominjem.

Ivan

pre 11 godina

@(proka pronalazac, 9. maj 2013 10:00)

Samsung EH5000 za 490 EUR u Srbiji je onaj sa 40" ekranom.....samo za informaciju. Inače 32" u Srbiji košta 350 EUR. E sad, da li ste dobili garanciju od ovih preprodavca? Da li ste sigurni, da taj vaš nije "pao sa kamiona" ?

Kolači

pre 11 godina

Trazili ste liberalnu ekonomiju a sada gledajte i uzivajte u tome da vas opljackaju do gole koze,nismo mi prvi kojima se ovo desava ali smo verovatno poslednji (brzo kapiramo jel da?)

Manje marze, nista Dedinje, nista jahte

pre 11 godina

Ritter Sport 250 gr. cokolada Nemackoj 1.69-1.89 Evra, za neki dan u Lidlu na snizenju cak 1.39 E, a kod nas u DIS-u 360 din !!!

Sale

pre 11 godina

Pre nego kritikujete inostrane lance, da vas obavestim da tzv. domaci trgovački lanci najviše ucenjuju dobavljače sa cenama. Ne govorim to napamet, već sam to i sam iskusio u svom privatnom biznisu. Možda su za potrošače povoljniji, ali dobavljače i ljude zaposlene u njima, sigurno nisu.

Miki

pre 11 godina

Neverovatno je da su mnoge stvari ovde u Nemackoj jeftinije nego u Srbiji. Ovde mora da se plate prodavci na primer 1500 evra a ne 200 kao u Srbiji, prostor takodje kosta 5-10 puta vise nego u Srbiji... I jos uvek se sve to ovde uklapa u daleko manju marzu nego u Srbiji? Kako?

srki

pre 11 godina

Kad zivimo u zemlji dembeliji, zemlji lopova, zemlji u kojoj za nekog sve moze a za nekog nemoze nista. Bezakonje korupcija u vrhu drzave dovele su do raspada sistema. Firme zatvorene i rasprodate, zemlja prezaduzena a novac pokraden, narod nemoze ni ratu za njihove kredite da plati i zato se marze i carina moraju non stop dizati.

Slobodan

pre 11 godina

Svi vi koji kukate na navodno velike marže i lupetate o cenama u EU gde nema carina i kod nas koji još uvek imamo carine koje se doduše smanjuju, a ta carina se uzima u obzir prilikom plaćanja uvoznog pdv-a, razmislite šta se desilo sa idejom malih marži pri čemu mislim na Sos markete. Nisu marže i cene velike nego su nama plate male.

Zaphod

pre 11 godina

@(Kruel, 9. maj 2013 12:25)

Radim za dve plate, imam vremena i za bavljenje hobijem, pa i za odmaranje, ali ne dam pare monopolistima, sve i da primam deset plata... Pričam o kvalitetu u odnosu na cenu, bitnije mi je zdravlje nego da jedem jeftino đubre od hrane...

faktor mira iz susjednog regiona

pre 11 godina

@Zarko:
"Za neverovati, cokolada lidlova ceo lesnik (zeleno pakovanje) cija se cena u Grckoj krece oko 0.85 u Madjarskoj je oko 0.75 dok u Hrvatskoj
takva ista cokolada kosta oko 1.10evra!"

Zarko, Madjarska i Grcka su u EU, pa na tu (njemacku) cokoladu njihovi potrosaci ne placaju carinu, a hrvatski ju placaju. Nakon 1.7. Hrvatska ulazi u EU i pojeftinit ce dosta proizvoda, a medju ostalim i cokolada!

garavi

pre 11 godina

sve je ovo lepo sto mi pisemo i ok je . ali , sve je to badava . niko ovo nece da procita (komentare) i da kaze pa narod je u pravu . koji ce politicar ili vladar reci to ? nesto treba da menjamo , mi narod obicni od ovog nema vajde . bojkot necega ? bojkot nekoga ? nesto da se pokrene ? ubice nas sa cenama

SMEDEREVAC

pre 11 godina

Prvo,trgovce podeliti u male-sitne privatnike (koji su na izdisaju i ne kroje cene u Srbiji,ne pitaju se nizašta,samo služe za demagoške potrebe politikanstva,kad se traži "dežurni "krivac) i velike lance(one koji su glavni u formiranju cena i standarda,oni čije su cene daleko niže u inostranstvu-nego kod nas).
Kako je njima(velikim kompanijama i trgovačkim lancima) dozvoljeno da mešetare i igraju se sa standardom Srba,SISTEMSKO JE PITANJE!
Pošto država nije ostavila ,reorganizovala,potpomogla,formirala i novog "domaćeg" igrača,koji bi balansirao u ovim turbulentnim vremenima,koja su se uveliko nazirala,gde se moglo predpostaviti,šta ako ne postoji "protiv teg",sve je rasprodato"naivno????",Zakon koji je trebalo da dodatno zauzda novopridošle ("gladne" jake igrače)nije postojao-niti postoji!
Sve "liči" na teoriju zavere,a političari koji su u startu dopustili da se domaća trgovina "razvuče"-što direktno-što preko tajkuna(koji kupiše za dinar,a prodadoše za milione dolara),sad se kao igraju "nove industrializacije" i kao "upalile su im se lampice".
Naivno,mnogo protivzakonitih,nemoralnih i dela protiv države! Zna se ko treba da sprovede istrage(koje ne smeju trajati predugo),zna se i kakve mere treba sprovesti ,ako se sumnje i dokažu.narodu je preostalo da "gleda",da se narvira i da ,kako je jrenulo,gubi treću deceniju po redu, trčeći u mestu.

Aleksandar

pre 11 godina

Televizor LG 37LM620s za koji skupljam pare, u Madjarsko je 560 EUR i to sam trazio neku malo jacu cenu, a kod naseg .............. monopoliste 712 EUR. 150 Evra dodatne zarade. Ima i jeftinije, ali tu je zarada 100 evra u odnosu na Madjare.

Kada ce biti resen problem monopolista ili cu morati opet da skoknem do Madjara, a usput cu imati povracaj PDV-a? Tako da ce me TV od 560 evra izaci negde oko 480 evra.
Moze li ova vest da se ufurava non-stop, da se ubije lopovluk nasih prodavaca? Ali konstantno sa odlicnim argumentima i poredjenjem. Jer bih voleo da ih vidim kako mucaju i lupetaju gluposti na svojim izjavama.

A dobro znam koje su nabavne cene kompjuterskih delova, jer sam video listu. I koliko se ugradjuju na sve to, jer svi vide maloprodajnu cenu.

Mirko

pre 11 godina

"Trgovačke zarade glavni krivac za velike raspone u cenovnicima osnovnih životnih namirnica." Nisu trgovacke zarade glavni krivac. Glavni krivac je: COVEK - najvece smece u svemiru. Dobro je sto pisete o ovome. Iako ovde nema pomoci. Ovde mafija ima drzavu.

MUKNAVI

pre 11 godina

Ljajic je prebukiran,kad` ga pitas za trgovinu on se vadi na telekomunikaciju,i suprotno pa sad zakljuci sam,dal taj veciti ministar prima platu za mletacenje prazne slame kao i ostali koji se za obecano u kampanjama a ne uradjeno vade na predhodne ,a predhodni su bili ..oni bre!

Vladimir

pre 11 godina

Nije to samo kod nas. Mi izvozimo nas proizvod (mada nije hrana u pitanju) i recimo ako je nasa veleprodajna cena 50 Eur, maloprodajna ce biti 200 Eur. Distributer doda neki svoj deo, ali maloprodaja obavezno 100% marze na cenu distributera. Kada bi imali svoj lokal, mogli bi da prodajemo proizvod za tih 50 Eur. Zato su marke poput H&M ili Zare toliko povoljnije od drugih - prodaju iskljucivo u svojim lokalima (izmedju ostalog...).

ZR

pre 11 godina

"Da je našoj državi stalo do na nas Građana,Glasača sa porodicama,otvorila bi svoj lanac prodavnica i po NORMALNIM maržama,uzimala ČIST novac svaki dan.ALI,važniji su LOBIJI,prisvojni procenti.Dokažite da vam je stalo da NAS,ajde AKO SMETE.
(Ja,naivan, 9. maj 2013 09:53)"
Vidim da u zemlji Srbiji izgleda ima jos mnogo njih koji bi pre na drzavni kazan sa pomijama, nego da nesto rade i zarade!Tuga jer su sve to potomci seljaka koji su pobegli u grad da bez mnogo muke zive kao gospoda.Nazalost ,to vreme je proslo,bolje se vracajte na selo i radite nesto umesto sto cekate milostinju od ove drzave.Tad vam nece biti trgovci krivi za sve.
(milan, 9. maj 2013 11:36)

MILANE seljaku, koja je trgovina tvoja?
Ne laje kera zbog sela....

Zarko

pre 11 godina

Da li ces po istoj ceni u nasem Lidlu kupovati prsutu kao i u Grckom? Neces. Kao sto ni Hrvati ne kupuju po cenama onim koje su u Grckom, Madjarskom, Slovenackom...Lidlu. Da ce biti malo bolje nakon dolaska Lidla, Casina , Marinopulosa...hoce, ali ne toliko da moramo da se radujemo kao macak slanini! Za neverovati, cokolada lidlova ceo lesnik (zeleno pakovanje) cija se cena u Grckoj krece oko 0.85 u Madjarskoj je oko 0.75 dok u Hrvatskoj takva ista cokolada kosta oko 1.10evra! Koliko smo bili utuceni sto smo na svakom cosku vidjali maxi, rodu, ideu....toliko sada u tome mozemo da vidimo i priliku da novi trgovci koji budu dosli nece imati atraktivne lokacije jer su sadasnji trgovci sve pouzimali, to moze da nam ide u prilog da mozda nece biti bas tolikog izivljavanja stranih trgovaca kao u Hrvatskoj, ali da ce biti dzabe kao kod Madjara nece :) al opet neka bude i 20% nize nego kod Hrvata uz akcije to mozda i ne bude lose.

Kruel

pre 11 godina

@Zaphod

A što ti ne radiš za tri - četiri plate, šta bi ti falilo?
Da se vratimo na Milka čokoladu, u Češkoj 50centi, u Srbiji 1E a uvoze je i jedni i drugi????

milan

pre 11 godina

"Da je našoj državi stalo do na nas Građana,Glasača sa porodicama,otvorila bi svoj lanac prodavnica i po NORMALNIM maržama,uzimala ČIST novac svaki dan.ALI,važniji su LOBIJI,prisvojni procenti.Dokažite da vam je stalo da NAS,ajde AKO SMETE.
(Ja,naivan, 9. maj 2013 09:53)"
Vidim da u zemlji Srbiji izgleda ima jos mnogo njih koji bi pre na drzavni kazan sa pomijama, nego da nesto rade i zarade!Tuga jer su sve to potomci seljaka koji su pobegli u grad da bez mnogo muke zive kao gospoda.Nazalost ,to vreme je proslo,bolje se vracajte na selo i radite nesto umesto sto cekate milostinju od ove drzave.Tad vam nece biti trgovci krivi za sve.

bar svoje radnike poštujte

pre 11 godina

U "Maksi"-ju su cene visoke, a kasirke imaju loše uslove za rad, monitori titraju i oštećuju im vid, hladno je zimi jer su deca preko veze zaposlena da projektuju prodavnice, pogrešni ljudi unapređuju poslovanje i radi se bez konkursa.
To je vidljivo na Novom Beogradu pa se može čuti da deca rukovodilaca ne znaju da nacrtaju kasu, ali se po njihovom mora izvoditi.
Umesto toplih uniformi dobili su lošu sintetiku sivu za automehaničare.

crni domino

pre 11 godina

E moj Ljajicu! Dzabe primas ministarsku platu!
Poceo si da zabusavas pored ovih naprednjaka i SPS ovaca!
Gde to ima da je marza veca od nabavne cene?! Samo u Srbiji?!

dexico

pre 11 godina

Sve je lako resi,donese se zakon da ispod maloprodajne cene mora da stoji i velikoprodajna nabavna cena.Potrosac kad vidi razliku donece odluku i to onu pravu i progledace.Sve je to vec odavno izmisljeno i testirano,samo mi smo glupi, necemo ili ne umemo da resimo ......

proka pronalazac

pre 11 godina

pre nedelju dana sam kupio samsung LED EH5000 32''TV za 290eur od ovih nasih preprodavaca sa sjevera. kod nas najjevtiniji isti model 490eur.
van svake pameti...

i sta sad

pre 11 godina

I sta mi kao to dosad nismo znali. pa samo cokolada jedog naseg proizvodjaca na ulazu u hipermaketkosta 39 dinara a na rafu je 93 dinara i sta dalje da kazemo odbi 20 posto poreza i opet ogromna zarada a sta je sa ostalima. Rabati idu do 40 posto i to im je malo pa na to jos dodaju od 30 do 100 posto marze. I sta sad ?
istina u Crnoj gori prsuta ide od 10 do 13 evra za kilo a posto sam u transportu znam koliko kosta kamion od Podgorice do Beograda i znam koliko kostaju sve pratece dokumentacije tako da u cenu nema trika da po kg bude vise od 1,5 evro znaci ostalo je dranje - marza i porezi

Bojan

pre 11 godina

U NS na Kvantašu zaista sad kupuje veliki broj ljudi. Povoljnije je minimum za pdv, 20%. Ponekad odemo i do Mađarske, tek tamo se isplati kupovati: suhomesnato, odeću, tehniku...

A inače radim u jednoj konditorskoj firmi, naši proizvodi kad izađu iz fabrike, pa dok im se nakače marže i pdv, su skuplji od minimum 40%, pa do 120%...
Odavde treba pobeći !

samo jos malo

pre 11 godina

Sve ce se to promeniti kada dodje LIDL. Paradoksalno je da u njihovim prodavnicama u Grckoj, prsutu koja je pravljena u Nemackoj kupujem za manje novca nego sto je to u Srbiji. Svaka cast nasim proizvodima, ali ... Kada je novac u pitanju, niko ne treba da ispada glup.

Janko

pre 11 godina

E da je samo prehrana - vidim kod domaćeg trgovca igračku na akciji, pri čemu je spustio cenu za oko 40%. Tu istu igračku (potpuno iste fotografije i ambalaže i igračke) pronađem u kineskoj online prodavnici, mogu da je kupim za približno istu cenu kao što je ta akcijska, protvvrednost nešto ispod $8, kod tog istog Kineza veleprodajna cena za 10+ komada je $3,5 (a ovaj naš sigurno ne uvozi jedan komad nego bar 10 i više), i kod nas se u redovnoj prodaji nudi za oko $15. Kad se ugradi i carina i PDV i transport na onu osnovnu cenu, opet se dobije mnogo manje od tih $8 za koliko ja mogu da kupim bilo od Kineza, bilo od ovog našeg trgovca na akciji. A da ni ne računam kolika je marža do onih $15 koliko košta u redovnoj prodaji...

nemamime

pre 11 godina

Pa,neka se ograniče marze.Nekada je bilo tako.Neka na alkohol i cigarete,markiranu robu stave i 200% marze,ali na prašak,sapune,hranu marze budu minimalne.

Ja,naivan

pre 11 godina

Da je našoj državi stalo do na nas Građana,Glasača sa porodicama,otvorila bi svoj lanac prodavnica i po NORMALNIM maržama,uzimala ČIST novac svaki dan.ALI,važniji su LOBIJI,prisvojni procenti.Dokažite da vam je stalo da NAS,ajde AKO SMETE.

Bojan

pre 11 godina

U NS na Kvantašu zaista sad kupuje veliki broj ljudi. Povoljnije je minimum za pdv, 20%. Ponekad odemo i do Mađarske, tek tamo se isplati kupovati: suhomesnato, odeću, tehniku...

A inače radim u jednoj konditorskoj firmi, naši proizvodi kad izađu iz fabrike, pa dok im se nakače marže i pdv, su skuplji od minimum 40%, pa do 120%...
Odavde treba pobeći !

dexico

pre 11 godina

Sve je lako resi,donese se zakon da ispod maloprodajne cene mora da stoji i velikoprodajna nabavna cena.Potrosac kad vidi razliku donece odluku i to onu pravu i progledace.Sve je to vec odavno izmisljeno i testirano,samo mi smo glupi, necemo ili ne umemo da resimo ......

proka pronalazac

pre 11 godina

pre nedelju dana sam kupio samsung LED EH5000 32''TV za 290eur od ovih nasih preprodavaca sa sjevera. kod nas najjevtiniji isti model 490eur.
van svake pameti...

bar svoje radnike poštujte

pre 11 godina

U "Maksi"-ju su cene visoke, a kasirke imaju loše uslove za rad, monitori titraju i oštećuju im vid, hladno je zimi jer su deca preko veze zaposlena da projektuju prodavnice, pogrešni ljudi unapređuju poslovanje i radi se bez konkursa.
To je vidljivo na Novom Beogradu pa se može čuti da deca rukovodilaca ne znaju da nacrtaju kasu, ali se po njihovom mora izvoditi.
Umesto toplih uniformi dobili su lošu sintetiku sivu za automehaničare.

crni domino

pre 11 godina

E moj Ljajicu! Dzabe primas ministarsku platu!
Poceo si da zabusavas pored ovih naprednjaka i SPS ovaca!
Gde to ima da je marza veca od nabavne cene?! Samo u Srbiji?!

samo jos malo

pre 11 godina

Sve ce se to promeniti kada dodje LIDL. Paradoksalno je da u njihovim prodavnicama u Grckoj, prsutu koja je pravljena u Nemackoj kupujem za manje novca nego sto je to u Srbiji. Svaka cast nasim proizvodima, ali ... Kada je novac u pitanju, niko ne treba da ispada glup.

Miki

pre 11 godina

Neverovatno je da su mnoge stvari ovde u Nemackoj jeftinije nego u Srbiji. Ovde mora da se plate prodavci na primer 1500 evra a ne 200 kao u Srbiji, prostor takodje kosta 5-10 puta vise nego u Srbiji... I jos uvek se sve to ovde uklapa u daleko manju marzu nego u Srbiji? Kako?

i sta sad

pre 11 godina

I sta mi kao to dosad nismo znali. pa samo cokolada jedog naseg proizvodjaca na ulazu u hipermaketkosta 39 dinara a na rafu je 93 dinara i sta dalje da kazemo odbi 20 posto poreza i opet ogromna zarada a sta je sa ostalima. Rabati idu do 40 posto i to im je malo pa na to jos dodaju od 30 do 100 posto marze. I sta sad ?
istina u Crnoj gori prsuta ide od 10 do 13 evra za kilo a posto sam u transportu znam koliko kosta kamion od Podgorice do Beograda i znam koliko kostaju sve pratece dokumentacije tako da u cenu nema trika da po kg bude vise od 1,5 evro znaci ostalo je dranje - marza i porezi

Ja,naivan

pre 11 godina

Da je našoj državi stalo do na nas Građana,Glasača sa porodicama,otvorila bi svoj lanac prodavnica i po NORMALNIM maržama,uzimala ČIST novac svaki dan.ALI,važniji su LOBIJI,prisvojni procenti.Dokažite da vam je stalo da NAS,ajde AKO SMETE.

nemamime

pre 11 godina

Pa,neka se ograniče marze.Nekada je bilo tako.Neka na alkohol i cigarete,markiranu robu stave i 200% marze,ali na prašak,sapune,hranu marze budu minimalne.

Mirko

pre 11 godina

"Trgovačke zarade glavni krivac za velike raspone u cenovnicima osnovnih životnih namirnica." Nisu trgovacke zarade glavni krivac. Glavni krivac je: COVEK - najvece smece u svemiru. Dobro je sto pisete o ovome. Iako ovde nema pomoci. Ovde mafija ima drzavu.

ZR

pre 11 godina

"Da je našoj državi stalo do na nas Građana,Glasača sa porodicama,otvorila bi svoj lanac prodavnica i po NORMALNIM maržama,uzimala ČIST novac svaki dan.ALI,važniji su LOBIJI,prisvojni procenti.Dokažite da vam je stalo da NAS,ajde AKO SMETE.
(Ja,naivan, 9. maj 2013 09:53)"
Vidim da u zemlji Srbiji izgleda ima jos mnogo njih koji bi pre na drzavni kazan sa pomijama, nego da nesto rade i zarade!Tuga jer su sve to potomci seljaka koji su pobegli u grad da bez mnogo muke zive kao gospoda.Nazalost ,to vreme je proslo,bolje se vracajte na selo i radite nesto umesto sto cekate milostinju od ove drzave.Tad vam nece biti trgovci krivi za sve.
(milan, 9. maj 2013 11:36)

MILANE seljaku, koja je trgovina tvoja?
Ne laje kera zbog sela....

Kruel

pre 11 godina

@Zaphod

A što ti ne radiš za tri - četiri plate, šta bi ti falilo?
Da se vratimo na Milka čokoladu, u Češkoj 50centi, u Srbiji 1E a uvoze je i jedni i drugi????

Sale

pre 11 godina

Pre nego kritikujete inostrane lance, da vas obavestim da tzv. domaci trgovački lanci najviše ucenjuju dobavljače sa cenama. Ne govorim to napamet, već sam to i sam iskusio u svom privatnom biznisu. Možda su za potrošače povoljniji, ali dobavljače i ljude zaposlene u njima, sigurno nisu.

faktor mira iz susjednog regiona

pre 11 godina

@Zarko:
"Za neverovati, cokolada lidlova ceo lesnik (zeleno pakovanje) cija se cena u Grckoj krece oko 0.85 u Madjarskoj je oko 0.75 dok u Hrvatskoj
takva ista cokolada kosta oko 1.10evra!"

Zarko, Madjarska i Grcka su u EU, pa na tu (njemacku) cokoladu njihovi potrosaci ne placaju carinu, a hrvatski ju placaju. Nakon 1.7. Hrvatska ulazi u EU i pojeftinit ce dosta proizvoda, a medju ostalim i cokolada!

Manje marze, nista Dedinje, nista jahte

pre 11 godina

Ritter Sport 250 gr. cokolada Nemackoj 1.69-1.89 Evra, za neki dan u Lidlu na snizenju cak 1.39 E, a kod nas u DIS-u 360 din !!!

Aleksandar

pre 11 godina

Televizor LG 37LM620s za koji skupljam pare, u Madjarsko je 560 EUR i to sam trazio neku malo jacu cenu, a kod naseg .............. monopoliste 712 EUR. 150 Evra dodatne zarade. Ima i jeftinije, ali tu je zarada 100 evra u odnosu na Madjare.

Kada ce biti resen problem monopolista ili cu morati opet da skoknem do Madjara, a usput cu imati povracaj PDV-a? Tako da ce me TV od 560 evra izaci negde oko 480 evra.
Moze li ova vest da se ufurava non-stop, da se ubije lopovluk nasih prodavaca? Ali konstantno sa odlicnim argumentima i poredjenjem. Jer bih voleo da ih vidim kako mucaju i lupetaju gluposti na svojim izjavama.

A dobro znam koje su nabavne cene kompjuterskih delova, jer sam video listu. I koliko se ugradjuju na sve to, jer svi vide maloprodajnu cenu.

srki

pre 11 godina

Kad zivimo u zemlji dembeliji, zemlji lopova, zemlji u kojoj za nekog sve moze a za nekog nemoze nista. Bezakonje korupcija u vrhu drzave dovele su do raspada sistema. Firme zatvorene i rasprodate, zemlja prezaduzena a novac pokraden, narod nemoze ni ratu za njihove kredite da plati i zato se marze i carina moraju non stop dizati.

Janko

pre 11 godina

E da je samo prehrana - vidim kod domaćeg trgovca igračku na akciji, pri čemu je spustio cenu za oko 40%. Tu istu igračku (potpuno iste fotografije i ambalaže i igračke) pronađem u kineskoj online prodavnici, mogu da je kupim za približno istu cenu kao što je ta akcijska, protvvrednost nešto ispod $8, kod tog istog Kineza veleprodajna cena za 10+ komada je $3,5 (a ovaj naš sigurno ne uvozi jedan komad nego bar 10 i više), i kod nas se u redovnoj prodaji nudi za oko $15. Kad se ugradi i carina i PDV i transport na onu osnovnu cenu, opet se dobije mnogo manje od tih $8 za koliko ja mogu da kupim bilo od Kineza, bilo od ovog našeg trgovca na akciji. A da ni ne računam kolika je marža do onih $15 koliko košta u redovnoj prodaji...

Zarko

pre 11 godina

Da li ces po istoj ceni u nasem Lidlu kupovati prsutu kao i u Grckom? Neces. Kao sto ni Hrvati ne kupuju po cenama onim koje su u Grckom, Madjarskom, Slovenackom...Lidlu. Da ce biti malo bolje nakon dolaska Lidla, Casina , Marinopulosa...hoce, ali ne toliko da moramo da se radujemo kao macak slanini! Za neverovati, cokolada lidlova ceo lesnik (zeleno pakovanje) cija se cena u Grckoj krece oko 0.85 u Madjarskoj je oko 0.75 dok u Hrvatskoj takva ista cokolada kosta oko 1.10evra! Koliko smo bili utuceni sto smo na svakom cosku vidjali maxi, rodu, ideu....toliko sada u tome mozemo da vidimo i priliku da novi trgovci koji budu dosli nece imati atraktivne lokacije jer su sadasnji trgovci sve pouzimali, to moze da nam ide u prilog da mozda nece biti bas tolikog izivljavanja stranih trgovaca kao u Hrvatskoj, ali da ce biti dzabe kao kod Madjara nece :) al opet neka bude i 20% nize nego kod Hrvata uz akcije to mozda i ne bude lose.

Zaphod

pre 11 godina

@(Kruel, 9. maj 2013 12:25)

Radim za dve plate, imam vremena i za bavljenje hobijem, pa i za odmaranje, ali ne dam pare monopolistima, sve i da primam deset plata... Pričam o kvalitetu u odnosu na cenu, bitnije mi je zdravlje nego da jedem jeftino đubre od hrane...

SMEDEREVAC

pre 11 godina

Prvo,trgovce podeliti u male-sitne privatnike (koji su na izdisaju i ne kroje cene u Srbiji,ne pitaju se nizašta,samo služe za demagoške potrebe politikanstva,kad se traži "dežurni "krivac) i velike lance(one koji su glavni u formiranju cena i standarda,oni čije su cene daleko niže u inostranstvu-nego kod nas).
Kako je njima(velikim kompanijama i trgovačkim lancima) dozvoljeno da mešetare i igraju se sa standardom Srba,SISTEMSKO JE PITANJE!
Pošto država nije ostavila ,reorganizovala,potpomogla,formirala i novog "domaćeg" igrača,koji bi balansirao u ovim turbulentnim vremenima,koja su se uveliko nazirala,gde se moglo predpostaviti,šta ako ne postoji "protiv teg",sve je rasprodato"naivno????",Zakon koji je trebalo da dodatno zauzda novopridošle ("gladne" jake igrače)nije postojao-niti postoji!
Sve "liči" na teoriju zavere,a političari koji su u startu dopustili da se domaća trgovina "razvuče"-što direktno-što preko tajkuna(koji kupiše za dinar,a prodadoše za milione dolara),sad se kao igraju "nove industrializacije" i kao "upalile su im se lampice".
Naivno,mnogo protivzakonitih,nemoralnih i dela protiv države! Zna se ko treba da sprovede istrage(koje ne smeju trajati predugo),zna se i kakve mere treba sprovesti ,ako se sumnje i dokažu.narodu je preostalo da "gleda",da se narvira i da ,kako je jrenulo,gubi treću deceniju po redu, trčeći u mestu.

garavi

pre 11 godina

sve je ovo lepo sto mi pisemo i ok je . ali , sve je to badava . niko ovo nece da procita (komentare) i da kaze pa narod je u pravu . koji ce politicar ili vladar reci to ? nesto treba da menjamo , mi narod obicni od ovog nema vajde . bojkot necega ? bojkot nekoga ? nesto da se pokrene ? ubice nas sa cenama

Kolači

pre 11 godina

Trazili ste liberalnu ekonomiju a sada gledajte i uzivajte u tome da vas opljackaju do gole koze,nismo mi prvi kojima se ovo desava ali smo verovatno poslednji (brzo kapiramo jel da?)

MUKNAVI

pre 11 godina

Ljajic je prebukiran,kad` ga pitas za trgovinu on se vadi na telekomunikaciju,i suprotno pa sad zakljuci sam,dal taj veciti ministar prima platu za mletacenje prazne slame kao i ostali koji se za obecano u kampanjama a ne uradjeno vade na predhodne ,a predhodni su bili ..oni bre!

milan

pre 11 godina

"Da je našoj državi stalo do na nas Građana,Glasača sa porodicama,otvorila bi svoj lanac prodavnica i po NORMALNIM maržama,uzimala ČIST novac svaki dan.ALI,važniji su LOBIJI,prisvojni procenti.Dokažite da vam je stalo da NAS,ajde AKO SMETE.
(Ja,naivan, 9. maj 2013 09:53)"
Vidim da u zemlji Srbiji izgleda ima jos mnogo njih koji bi pre na drzavni kazan sa pomijama, nego da nesto rade i zarade!Tuga jer su sve to potomci seljaka koji su pobegli u grad da bez mnogo muke zive kao gospoda.Nazalost ,to vreme je proslo,bolje se vracajte na selo i radite nesto umesto sto cekate milostinju od ove drzave.Tad vam nece biti trgovci krivi za sve.

Meelosh

pre 11 godina

Maslinovo ulje 1L u Italiji s PDV-om od 21% 3,50€, kod nas (a nema carine jer je uvoz iz EU 1.000 din. u proseku. Nutelle, paste za zube, sirevi i sve ostalo oz uvoza da i ne pominjem.

Ivan

pre 11 godina

@(proka pronalazac, 9. maj 2013 10:00)

Samsung EH5000 za 490 EUR u Srbiji je onaj sa 40" ekranom.....samo za informaciju. Inače 32" u Srbiji košta 350 EUR. E sad, da li ste dobili garanciju od ovih preprodavca? Da li ste sigurni, da taj vaš nije "pao sa kamiona" ?

Slobodan

pre 11 godina

Svi vi koji kukate na navodno velike marže i lupetate o cenama u EU gde nema carina i kod nas koji još uvek imamo carine koje se doduše smanjuju, a ta carina se uzima u obzir prilikom plaćanja uvoznog pdv-a, razmislite šta se desilo sa idejom malih marži pri čemu mislim na Sos markete. Nisu marže i cene velike nego su nama plate male.

Vladimir

pre 11 godina

Nije to samo kod nas. Mi izvozimo nas proizvod (mada nije hrana u pitanju) i recimo ako je nasa veleprodajna cena 50 Eur, maloprodajna ce biti 200 Eur. Distributer doda neki svoj deo, ali maloprodaja obavezno 100% marze na cenu distributera. Kada bi imali svoj lokal, mogli bi da prodajemo proizvod za tih 50 Eur. Zato su marke poput H&M ili Zare toliko povoljnije od drugih - prodaju iskljucivo u svojim lokalima (izmedju ostalog...).

Slobodan

pre 11 godina

Meeloshe kad si toliko obavešten onda napiši da se radi o extra virgine maslinovom ulju i da li ga prodaju proizvođači ili kao kod nas imaš uvoznika pa trgovinski lanac, baš si našao šta da porediš, kaži mi pošto su maline u Italiji a koliko kod nas. P.S. Imaš extra virgin m. ulje i za 700 din.

milan

pre 11 godina

"Da je našoj državi stalo do na nas Građana,Glasača sa porodicama,otvorila bi svoj lanac prodavnica i po NORMALNIM maržama,uzimala ČIST novac svaki dan.ALI,važniji su LOBIJI,prisvojni procenti.Dokažite da vam je stalo da NAS,ajde AKO SMETE.
(Ja,naivan, 9. maj 2013 09:53)"
Vidim da u zemlji Srbiji izgleda ima jos mnogo njih koji bi pre na drzavni kazan sa pomijama, nego da nesto rade i zarade!Tuga jer su sve to potomci seljaka koji su pobegli u grad da bez mnogo muke zive kao gospoda.Nazalost ,to vreme je proslo,bolje se vracajte na selo i radite nesto umesto sto cekate milostinju od ove drzave.Tad vam nece biti trgovci krivi za sve.

Slobodan

pre 11 godina

Svi vi koji kukate na navodno velike marže i lupetate o cenama u EU gde nema carina i kod nas koji još uvek imamo carine koje se doduše smanjuju, a ta carina se uzima u obzir prilikom plaćanja uvoznog pdv-a, razmislite šta se desilo sa idejom malih marži pri čemu mislim na Sos markete. Nisu marže i cene velike nego su nama plate male.

Ivan

pre 11 godina

@(proka pronalazac, 9. maj 2013 10:00)

Samsung EH5000 za 490 EUR u Srbiji je onaj sa 40" ekranom.....samo za informaciju. Inače 32" u Srbiji košta 350 EUR. E sad, da li ste dobili garanciju od ovih preprodavca? Da li ste sigurni, da taj vaš nije "pao sa kamiona" ?

Ja,naivan

pre 11 godina

Da je našoj državi stalo do na nas Građana,Glasača sa porodicama,otvorila bi svoj lanac prodavnica i po NORMALNIM maržama,uzimala ČIST novac svaki dan.ALI,važniji su LOBIJI,prisvojni procenti.Dokažite da vam je stalo da NAS,ajde AKO SMETE.

Vladimir

pre 11 godina

Nije to samo kod nas. Mi izvozimo nas proizvod (mada nije hrana u pitanju) i recimo ako je nasa veleprodajna cena 50 Eur, maloprodajna ce biti 200 Eur. Distributer doda neki svoj deo, ali maloprodaja obavezno 100% marze na cenu distributera. Kada bi imali svoj lokal, mogli bi da prodajemo proizvod za tih 50 Eur. Zato su marke poput H&M ili Zare toliko povoljnije od drugih - prodaju iskljucivo u svojim lokalima (izmedju ostalog...).

samo jos malo

pre 11 godina

Sve ce se to promeniti kada dodje LIDL. Paradoksalno je da u njihovim prodavnicama u Grckoj, prsutu koja je pravljena u Nemackoj kupujem za manje novca nego sto je to u Srbiji. Svaka cast nasim proizvodima, ali ... Kada je novac u pitanju, niko ne treba da ispada glup.

dexico

pre 11 godina

Sve je lako resi,donese se zakon da ispod maloprodajne cene mora da stoji i velikoprodajna nabavna cena.Potrosac kad vidi razliku donece odluku i to onu pravu i progledace.Sve je to vec odavno izmisljeno i testirano,samo mi smo glupi, necemo ili ne umemo da resimo ......

ZR

pre 11 godina

"Da je našoj državi stalo do na nas Građana,Glasača sa porodicama,otvorila bi svoj lanac prodavnica i po NORMALNIM maržama,uzimala ČIST novac svaki dan.ALI,važniji su LOBIJI,prisvojni procenti.Dokažite da vam je stalo da NAS,ajde AKO SMETE.
(Ja,naivan, 9. maj 2013 09:53)"
Vidim da u zemlji Srbiji izgleda ima jos mnogo njih koji bi pre na drzavni kazan sa pomijama, nego da nesto rade i zarade!Tuga jer su sve to potomci seljaka koji su pobegli u grad da bez mnogo muke zive kao gospoda.Nazalost ,to vreme je proslo,bolje se vracajte na selo i radite nesto umesto sto cekate milostinju od ove drzave.Tad vam nece biti trgovci krivi za sve.
(milan, 9. maj 2013 11:36)

MILANE seljaku, koja je trgovina tvoja?
Ne laje kera zbog sela....

nemamime

pre 11 godina

Pa,neka se ograniče marze.Nekada je bilo tako.Neka na alkohol i cigarete,markiranu robu stave i 200% marze,ali na prašak,sapune,hranu marze budu minimalne.

Kolači

pre 11 godina

Trazili ste liberalnu ekonomiju a sada gledajte i uzivajte u tome da vas opljackaju do gole koze,nismo mi prvi kojima se ovo desava ali smo verovatno poslednji (brzo kapiramo jel da?)

Janko

pre 11 godina

E da je samo prehrana - vidim kod domaćeg trgovca igračku na akciji, pri čemu je spustio cenu za oko 40%. Tu istu igračku (potpuno iste fotografije i ambalaže i igračke) pronađem u kineskoj online prodavnici, mogu da je kupim za približno istu cenu kao što je ta akcijska, protvvrednost nešto ispod $8, kod tog istog Kineza veleprodajna cena za 10+ komada je $3,5 (a ovaj naš sigurno ne uvozi jedan komad nego bar 10 i više), i kod nas se u redovnoj prodaji nudi za oko $15. Kad se ugradi i carina i PDV i transport na onu osnovnu cenu, opet se dobije mnogo manje od tih $8 za koliko ja mogu da kupim bilo od Kineza, bilo od ovog našeg trgovca na akciji. A da ni ne računam kolika je marža do onih $15 koliko košta u redovnoj prodaji...

Bojan

pre 11 godina

U NS na Kvantašu zaista sad kupuje veliki broj ljudi. Povoljnije je minimum za pdv, 20%. Ponekad odemo i do Mađarske, tek tamo se isplati kupovati: suhomesnato, odeću, tehniku...

A inače radim u jednoj konditorskoj firmi, naši proizvodi kad izađu iz fabrike, pa dok im se nakače marže i pdv, su skuplji od minimum 40%, pa do 120%...
Odavde treba pobeći !

bar svoje radnike poštujte

pre 11 godina

U "Maksi"-ju su cene visoke, a kasirke imaju loše uslove za rad, monitori titraju i oštećuju im vid, hladno je zimi jer su deca preko veze zaposlena da projektuju prodavnice, pogrešni ljudi unapređuju poslovanje i radi se bez konkursa.
To je vidljivo na Novom Beogradu pa se može čuti da deca rukovodilaca ne znaju da nacrtaju kasu, ali se po njihovom mora izvoditi.
Umesto toplih uniformi dobili su lošu sintetiku sivu za automehaničare.

Zarko

pre 11 godina

Da li ces po istoj ceni u nasem Lidlu kupovati prsutu kao i u Grckom? Neces. Kao sto ni Hrvati ne kupuju po cenama onim koje su u Grckom, Madjarskom, Slovenackom...Lidlu. Da ce biti malo bolje nakon dolaska Lidla, Casina , Marinopulosa...hoce, ali ne toliko da moramo da se radujemo kao macak slanini! Za neverovati, cokolada lidlova ceo lesnik (zeleno pakovanje) cija se cena u Grckoj krece oko 0.85 u Madjarskoj je oko 0.75 dok u Hrvatskoj takva ista cokolada kosta oko 1.10evra! Koliko smo bili utuceni sto smo na svakom cosku vidjali maxi, rodu, ideu....toliko sada u tome mozemo da vidimo i priliku da novi trgovci koji budu dosli nece imati atraktivne lokacije jer su sadasnji trgovci sve pouzimali, to moze da nam ide u prilog da mozda nece biti bas tolikog izivljavanja stranih trgovaca kao u Hrvatskoj, ali da ce biti dzabe kao kod Madjara nece :) al opet neka bude i 20% nize nego kod Hrvata uz akcije to mozda i ne bude lose.

faktor mira iz susjednog regiona

pre 11 godina

@Zarko:
"Za neverovati, cokolada lidlova ceo lesnik (zeleno pakovanje) cija se cena u Grckoj krece oko 0.85 u Madjarskoj je oko 0.75 dok u Hrvatskoj
takva ista cokolada kosta oko 1.10evra!"

Zarko, Madjarska i Grcka su u EU, pa na tu (njemacku) cokoladu njihovi potrosaci ne placaju carinu, a hrvatski ju placaju. Nakon 1.7. Hrvatska ulazi u EU i pojeftinit ce dosta proizvoda, a medju ostalim i cokolada!

Slobodan

pre 11 godina

Meeloshe kad si toliko obavešten onda napiši da se radi o extra virgine maslinovom ulju i da li ga prodaju proizvođači ili kao kod nas imaš uvoznika pa trgovinski lanac, baš si našao šta da porediš, kaži mi pošto su maline u Italiji a koliko kod nas. P.S. Imaš extra virgin m. ulje i za 700 din.

proka pronalazac

pre 11 godina

pre nedelju dana sam kupio samsung LED EH5000 32''TV za 290eur od ovih nasih preprodavaca sa sjevera. kod nas najjevtiniji isti model 490eur.
van svake pameti...

i sta sad

pre 11 godina

I sta mi kao to dosad nismo znali. pa samo cokolada jedog naseg proizvodjaca na ulazu u hipermaketkosta 39 dinara a na rafu je 93 dinara i sta dalje da kazemo odbi 20 posto poreza i opet ogromna zarada a sta je sa ostalima. Rabati idu do 40 posto i to im je malo pa na to jos dodaju od 30 do 100 posto marze. I sta sad ?
istina u Crnoj gori prsuta ide od 10 do 13 evra za kilo a posto sam u transportu znam koliko kosta kamion od Podgorice do Beograda i znam koliko kostaju sve pratece dokumentacije tako da u cenu nema trika da po kg bude vise od 1,5 evro znaci ostalo je dranje - marza i porezi

crni domino

pre 11 godina

E moj Ljajicu! Dzabe primas ministarsku platu!
Poceo si da zabusavas pored ovih naprednjaka i SPS ovaca!
Gde to ima da je marza veca od nabavne cene?! Samo u Srbiji?!

Kruel

pre 11 godina

@Zaphod

A što ti ne radiš za tri - četiri plate, šta bi ti falilo?
Da se vratimo na Milka čokoladu, u Češkoj 50centi, u Srbiji 1E a uvoze je i jedni i drugi????

Zaphod

pre 11 godina

@(Kruel, 9. maj 2013 12:25)

Radim za dve plate, imam vremena i za bavljenje hobijem, pa i za odmaranje, ali ne dam pare monopolistima, sve i da primam deset plata... Pričam o kvalitetu u odnosu na cenu, bitnije mi je zdravlje nego da jedem jeftino đubre od hrane...

Meelosh

pre 11 godina

Maslinovo ulje 1L u Italiji s PDV-om od 21% 3,50€, kod nas (a nema carine jer je uvoz iz EU 1.000 din. u proseku. Nutelle, paste za zube, sirevi i sve ostalo oz uvoza da i ne pominjem.

Aleksandar

pre 11 godina

Televizor LG 37LM620s za koji skupljam pare, u Madjarsko je 560 EUR i to sam trazio neku malo jacu cenu, a kod naseg .............. monopoliste 712 EUR. 150 Evra dodatne zarade. Ima i jeftinije, ali tu je zarada 100 evra u odnosu na Madjare.

Kada ce biti resen problem monopolista ili cu morati opet da skoknem do Madjara, a usput cu imati povracaj PDV-a? Tako da ce me TV od 560 evra izaci negde oko 480 evra.
Moze li ova vest da se ufurava non-stop, da se ubije lopovluk nasih prodavaca? Ali konstantno sa odlicnim argumentima i poredjenjem. Jer bih voleo da ih vidim kako mucaju i lupetaju gluposti na svojim izjavama.

A dobro znam koje su nabavne cene kompjuterskih delova, jer sam video listu. I koliko se ugradjuju na sve to, jer svi vide maloprodajnu cenu.

MUKNAVI

pre 11 godina

Ljajic je prebukiran,kad` ga pitas za trgovinu on se vadi na telekomunikaciju,i suprotno pa sad zakljuci sam,dal taj veciti ministar prima platu za mletacenje prazne slame kao i ostali koji se za obecano u kampanjama a ne uradjeno vade na predhodne ,a predhodni su bili ..oni bre!

Manje marze, nista Dedinje, nista jahte

pre 11 godina

Ritter Sport 250 gr. cokolada Nemackoj 1.69-1.89 Evra, za neki dan u Lidlu na snizenju cak 1.39 E, a kod nas u DIS-u 360 din !!!

garavi

pre 11 godina

sve je ovo lepo sto mi pisemo i ok je . ali , sve je to badava . niko ovo nece da procita (komentare) i da kaze pa narod je u pravu . koji ce politicar ili vladar reci to ? nesto treba da menjamo , mi narod obicni od ovog nema vajde . bojkot necega ? bojkot nekoga ? nesto da se pokrene ? ubice nas sa cenama

SMEDEREVAC

pre 11 godina

Prvo,trgovce podeliti u male-sitne privatnike (koji su na izdisaju i ne kroje cene u Srbiji,ne pitaju se nizašta,samo služe za demagoške potrebe politikanstva,kad se traži "dežurni "krivac) i velike lance(one koji su glavni u formiranju cena i standarda,oni čije su cene daleko niže u inostranstvu-nego kod nas).
Kako je njima(velikim kompanijama i trgovačkim lancima) dozvoljeno da mešetare i igraju se sa standardom Srba,SISTEMSKO JE PITANJE!
Pošto država nije ostavila ,reorganizovala,potpomogla,formirala i novog "domaćeg" igrača,koji bi balansirao u ovim turbulentnim vremenima,koja su se uveliko nazirala,gde se moglo predpostaviti,šta ako ne postoji "protiv teg",sve je rasprodato"naivno????",Zakon koji je trebalo da dodatno zauzda novopridošle ("gladne" jake igrače)nije postojao-niti postoji!
Sve "liči" na teoriju zavere,a političari koji su u startu dopustili da se domaća trgovina "razvuče"-što direktno-što preko tajkuna(koji kupiše za dinar,a prodadoše za milione dolara),sad se kao igraju "nove industrializacije" i kao "upalile su im se lampice".
Naivno,mnogo protivzakonitih,nemoralnih i dela protiv države! Zna se ko treba da sprovede istrage(koje ne smeju trajati predugo),zna se i kakve mere treba sprovesti ,ako se sumnje i dokažu.narodu je preostalo da "gleda",da se narvira i da ,kako je jrenulo,gubi treću deceniju po redu, trčeći u mestu.

Mirko

pre 11 godina

"Trgovačke zarade glavni krivac za velike raspone u cenovnicima osnovnih životnih namirnica." Nisu trgovacke zarade glavni krivac. Glavni krivac je: COVEK - najvece smece u svemiru. Dobro je sto pisete o ovome. Iako ovde nema pomoci. Ovde mafija ima drzavu.

srki

pre 11 godina

Kad zivimo u zemlji dembeliji, zemlji lopova, zemlji u kojoj za nekog sve moze a za nekog nemoze nista. Bezakonje korupcija u vrhu drzave dovele su do raspada sistema. Firme zatvorene i rasprodate, zemlja prezaduzena a novac pokraden, narod nemoze ni ratu za njihove kredite da plati i zato se marze i carina moraju non stop dizati.

Sale

pre 11 godina

Pre nego kritikujete inostrane lance, da vas obavestim da tzv. domaci trgovački lanci najviše ucenjuju dobavljače sa cenama. Ne govorim to napamet, već sam to i sam iskusio u svom privatnom biznisu. Možda su za potrošače povoljniji, ali dobavljače i ljude zaposlene u njima, sigurno nisu.

Miki

pre 11 godina

Neverovatno je da su mnoge stvari ovde u Nemackoj jeftinije nego u Srbiji. Ovde mora da se plate prodavci na primer 1500 evra a ne 200 kao u Srbiji, prostor takodje kosta 5-10 puta vise nego u Srbiji... I jos uvek se sve to ovde uklapa u daleko manju marzu nego u Srbiji? Kako?