Ponedeljak, 06.05.2013.

12:23

Uskoro porez na drugi stan

Ministarstvo finansija i privrede planira nove izmene poreskih zakona, pišu "Novosti". Uvodi se porez na drugi stan i povećavaju se doprinosi za PIO fond.

Izvor: Novosti

Uskoro porez na drugi stan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

117 Komentari

Sortiraj po:

Dejan

pre 10 godina

Ti si Dejane genije, pa kako nam nije palo na pamet ranije da ulozimo parice na Kipar (u banke) i u Spaniju (u nekretnine) ?
(Nikola, 7. maj 2013 14:15)

Kuca na Kipru ili u Spaniji donosi mi isto uzivanja sa ili bez krize u istim zemljama. Kakve veze ima da li je kriza ako ja drzim stan u npr. Barseloni za svoj licni uzitak ili ga izdajem na nedelju (sto u Srbiji ne mogu legalno). Kriza u Spaniji vazi ako si investitor pa si uzeo kredit od banke da napravis zgradu pa sad pala cena i niko nece da kupi pa si ti propao. To nema veze sa cistim kesom - jos mi je i bolje da uzmem tamo jer su cene otisle na dole. A ovima sto porucuju da cu da placam poreze u Kanadi i USA - tacno - ali neka uporede zaradu od izdavanja tog istog stana u tim zemljama u poredjenju sa ulozeno/dobijeno u krugu dvojke. Puknes 300 hiljada dolara i izdas stan za 500 dolara u krugu dvojke. Za iste pare kupis kucu na obodu Toronta sa dva odvojena manja stana i izdas svaki za 1000 Dolara. Platis porez koliki god da je pa ti vidi koliko ti ostaje i sta se kome vise isplati. A da ne govorim o tome da se taj kes upucao u tudju privredu umesto u nasu. Ali ne - taman posla da me komsija u Beogradu uvati da imam dva stana - jednom mesecno bi mi busili gume na kolima. Minimum!

Nikola

pre 10 godina

"Pa nista - onda ove pare zaradjene po inostranstvu ulozimo u neke druge nekretnine - Kipar, Malta, Spanija, USA, uh, uh koliko samo mesta za ulaganje ima.
(Dejan, 7. maj 2013 04:24)"

Ti si Dejane genije, pa kako nam nije palo na pamet ranije da ulozimo parice na Kipar (u banke) i u Spaniju (u nekretnine) ?

Alex

pre 10 godina

Uzasavaju me komentatori iz USA i molio bih da se suzdrzavaju. Prosto ne moze da se poredi kvalitet zivota u Srbiji i USA. Cena hrane, odece, goriva, kamatnih stopa (za auto, stan, sta god). U USA je najmanje poresko opterecenje ukupno na bruto platu u odnosu na EU, nema pdv, i nize su poreske stope zato barem cutite. Mada secam se da je pre dve godine Obama pominjao kako eto evropa ima PDV i da bi to bila dobra stvar i za USA, ali eto ucutao se izgleda da je americka nacija osetljivija na uvodjenje novih poreza, e tu vam skidam kapu.

zoran

pre 10 godina

Rasplakali se rentijeri sto moraju da placaju porez. I treba da ga placate, dobili ste stanove od tita za po 100 maraka a sada bi da ih rentate za 1000 evra i da lezite i nista da ne radite.

A za one koji su zaradili silne novce napolju i prete na komentarima kako posle ovoga nece ni euro uloziti u stanove u Srbiji, pa ulozite novce gde god hocete, i u ameriku i u kanadu. A onda cete videti kako demokratski zapad prvo naplati porez na nekretninu, pa platite osiguranje, pa mesecno odrzavanje zgrade i na kraju jos i porez na prihod od izdavanja a koji upada u top bracket na vrh vase normalne plate i porezuje se po 30-50 %.

zgubidan

pre 10 godina

1. smanjiti broj poslanika sa 250 na 50, i samim tim svu pratecu bulumentu
2. svu administraciju ograniciti prostorom u SIVu na NB, a u perspektivi parlament izmestiti naprimer u Topolu
3. skupstinu i ostale top nekretnine dati Donaldu Trumpu pod povoljnim uslovima da napravi kazina i hotele, a BG pretvori u mesto zabave i razvrata, jer za bilo koju drugu delatnost smo odavno izgubili prikljucak

Igor Gavran

pre 10 godina

Porez treba da bude na ukupnu vrednost. Dakle, bogatiji je onaj sto ima vilu od pola miliona na Dedjinju od onog ko ima pet nasledjenih kuca u dva mrtva sela. Kakve su to gluposti. Oporezivati pravedno, gledati ukupnu vrednost. Kuca u mrtvom selu ne vredi ni sto evra, nema ko da je kupi. Ako se kuca urusi, poresku to ne interesuje, u katastru je to ucrtano kao objekat. Pocece narod masovno da prodaje imanje budzasto na primer Albancima, oni to jedva cekaju. Bravo Mladjane, ponovo autogol. STOP NEPRAVEDNOM HARACU. OVO JE HARAC!

adam

pre 10 godina

jos cete vi da vidite sta je zapad. nije ovo nista. kod nas u holandiji vec godinama postoji porez na drugu nekretninu na koju niste prijavljeni. smatra se da je izdajete ili sta vec radite sa njom. to njih nije briga. smatraju da nekretnina godisnje donosi oko 4% od vrednosti i na to oni zele svoj deo od 30%. da ih prevaris ne mozes nikako jer mozes biti registrovan samo na jednoj adresi. da kupujes stan na tudje ime opet ne mozes jer taj neko vec godinama unazad podnosi poreske prijave iz kojih se vidi da li ima novac za stan ili nema. ovde se stanovi uzimaju skoro iskljucivo ne kredit. ovo bi sve imalo smisla da drzava srbija daje pomoc za nezaposlene i druga davanja. ali ovako sluzi samo da utera pare u budzet.

dzoki

pre 10 godina

Koji je Dinkic terorista. Za sta porez? Za to sto sam jedan stan dobio od roditelja,a drugi sam kupio na kredit za sina i otplacujem ga. Najbolje bi bilo da svima zaplenite ako neko ima preko 50kvadrata. Ne znam zasto radim uopste u ovakvoj Srbiji kad mogu lepo da se spakujem i odem negde da zivim normalno.

A dodatni porez na dve plate ? Na mesta u upravnim odborima ?

pre 10 godina

@zoran
"dosta nam je filozofa koji pljuju na sve sto postoji, radi se o tome da se ovaj haos u srbiji promeni."

Kradja i pljacka u reziji drzave nece promeniti haos. Ako se usvoji predlog o dodatnih 3%, porez na moj stan ce biti oko 40.000 dinara sto je 8 puta vise nego 2007. godine. Da li razumete da je 8 PUTA pljacka ?
Da li razumete da ce ovaj porez da obuhvati mnoge penzionere sa malim penzijama, nezaposlene, ljude sa malim primanjima, a nece Mladju, Cedu, Mrku, Obradovica, Jelasica i slicne !!! Mnoge ljude koji nemaju novcana primanja da plate taj porez, a nece one koji imaju ? Da li svi takvi treba da prodaju svoju drugu nekretninu ? E to bi tek stvorilo haos, pad cena i unistavanje gradjevinske industrije.

Tanja

pre 10 godina

Смањите запослене у администрацији. Грчка сада мора да отпусти 15000 таквих паразита, под притиском...урадите то на време...престаните да гушите обичног појединца.
Bravo! Potpisujem od reči do reči!
Ni milion poreza još da uvedete to neće da namiri stogalvu aždaju u vidu birokratskog aparata. I dokle više mi da plaćamo vaše činovnike koji ne rade ništa a primaju platu?

Neo

pre 10 godina

@ Bob Rock
Vazi. Samo sto te automobile vise od 50k evra na PR, KM, GL... voze "biznismeni" i kriminalci iz Srbije registrovane na nekog sa Kosova.

Sta ste radili za 1. maj ?

pre 10 godina

Neverovatna kolicina retrogradnog, komunistickog pogleda na svet u ovim komentarima! Zli rentijeri, leze i ne rade nista !!!!
Pa sta treba da rade u zemlji u kojoj je milion nezaposlenih, stopa skoro 30% !! Sta da rade u zemlji u kojoj najbolja firma (NIS) otpusta radnike jer imaju 50 godina zivota ? Sta da rade u zemlji gde je bas taj isti Dinkic doneo zakon o privatizaciji po kome je cela drustvena svojina presla u ruke kriminalaca ? Budite sretni da je neko bio dovoljno blesav da u ovoj zemlji ulozi novac u nekretninu, jer je time stvorio radna mesta i pogurao gradjevinu. Ja sam o tome razmisljao ali posle ovoga, slamarica, kavijar, Plavi most, sampanjac. A vi, dragi gradjevinci, zalite se ministarstvu finansija.

Babe i zabe

pre 10 godina

@Moler

Dosadni ste vi iz USA ! Kako mozete da poredite uopste seljacku Srbiju i USA. Da Srbija ima atomsku bombu mozda ni mi ne bi morali da trpimo Mladju ! A koliko placate benzin ? A koliko hranu, tehniku ?

Show

pre 10 godina

Porez mora da se plati ali u USA koju svi pominju nema:

- PDV-a tj. poreza od 20% koji svi placamo.
- Poreza na godisnje prihode ispod 20.000 $
- 63% poreza na prihode + 15% preko 15.000 eur
- 65% akcize na gorivo.
- mase dugih parafiskalnih nameta.

Sve u svemu arhitektura nase drzave je takva da ubrzano jede svoju supstancu.

Jedino resenje je da se odmah uradi ozbiljna racionalizacija javnog sektora/potrosnje sve ostalo je samo trenutno odlaganje nazalost vec sigurnog bankrota.

Iskreno se nadam da ce biti politicke volje i hrabrosti elite za ove promene.

Dejan

pre 10 godina

Pa nista - onda ove pare zaradjene po inostranstvu ulozimo u neke druge nekretnine - Kipar, Malta, Spanija, USA, uh, uh koliko samo mesta za ulaganje ima. Neko hoce da me odere jer hocu da upucam 100 hiljada evra u srpsku privredu? Nece moci, Srbija je jedan hiljaditi deo sveta, koji na zalost ne shvata kako svet funkcionise. Za jos malo vise novca - moze lepo da se ulozi u USA i da se dobije drzavljanstvo npr. Isto vazi i za Austriju. Pa ko je glup nek ulaze pare u krug dvojke da ga deru, ja sigurno necu. Vazno je da zvuci populisticki i da donosi glasove.

Dule

pre 10 godina

Taman smo preziveli Demokrate i njihove sulude ideje o povecanju poreza na nekretnine kad evo i ovi.

Na sledecim izborima na zalost upravo glasam za te Demokrate posto su javno rekli da nece sa Dinkicem ni u kojoj varijanti!

andro bg

pre 10 godina

a da vratite prvo ljudima kuce stanove i zemlju koju su komunisti oduzimali ljudima? pola vas je dobilo stanove od drzave sto je meni sasvim ok ali toliko ljudi je ova drzava unesrecila i osiromasila a niko o tome da progovori...e moja imaginarna drzavo..ti trazis porez na imovinu?licemerno

MEHO

pre 10 godina

Ja mislim da treba jos vise da se oporezuje visak nekretnina.Normalno je da na nekretninu u kojoj ne zivite placate tri puta veci porez.Svi dobili stanove jos od Tita,badava,pa sad smo mi veoma bogat narod.moj stari ima dva stana svaki kosta preko 80000 evrica,i ja se slazem da placamo veci porez.a ako nemozemo lepo da prodamo pa da kupimo ono na sta mozemo da placamo porez.Konacno i ova drzava da stane svim lopovima koji damo kukaju niko nist neradi svi kradu struju vodu i td.Red se mora konacno uvesti ,pa ce i cene stanova da budu normalne od 350-450 evra.lep pozdrav,Meho novi sad.

advokat

pre 10 godina

Takav porez već godinama postoji i to ne na drugi stan, već svaki stan u kome vlasnik ne živi. Taj porez se naplaćuje kroz porez na imovinu čiji godišnji iznos je dvostruko veći ukoliko vlasnik stana nije prijavljen na toj adresi. Ukoliko se takav zakon usvoji, građani će po istom osnovu plaćati dva puta porez. Osim toga biće dovedeni u neravnopravan položaj, jer neko može imati više manjih stambenih jedinica i neće imati tu poresku obavezu za razliku od nekog ko ima dva veća stana.Takav zakon bio bi neustavan ali koga je to briga.

zoran

pre 10 godina

"P.S probajte da izdate sada stan u BG, za normalnu cenu. Stranaca nema, a od naše plate ko može da plaća neku cenu. Niko normalan neće da izdaje stan ispod neke razumne cene. Tako da mi sad imamo apsurd najveće cene nekretnina i najmanje cene za izdavanje stanova"

E sa ovim si pogodio u srz problema. Nekretnine su jako precenjene i cene moraju da padnu jedno 50%. U medjuvremenu dok to traje ne nadaj se vecim cenama izdavanja, to je ono sto nasa populacija moze da plati.

zoran

pre 10 godina

@mika, ta kompleksna matematika se resava parcijalnom integracijom, a ne ako jednostavno :-) Salu na stanu, racun ti nije dobar, godisnji porez ce biti 15% od 3% vrednosti, odnosno 0.45%.

Caki

pre 10 godina

Nakon svega ovoga mogu samo da konstatujem da je slamarica zakon. Ne znam ko je nakon ovoga lud da novac ulaze u nekretnine.
Jedino ako jos budu krenuli da procenjuju koliku bi slamaricu trebalo da imas i to da pausalno oporezuju.

Bob Rock

pre 10 godina

Hoce li porez da se odnosi i na "ugrozene" izbeglice sa kosova koje su svoju zemlju prodale albancima za milione, kupile hektare stanova po nisu, beogradu, kraljevu i sad te stanove izdaju za velike pare, a od drzave uzimaju socijalnu pomoc, ne placaju struju, poreze, kazne, vozikaju se automobilima od 50 i vise hiljada evra (naravno, sa PR, UR, GL i slicnim tablicama kako ne bi platili porez za registraciju), a ovamo srbuju kako je kosovo srce srbije, kako sa albancima ne treba pregovarati i kako evropska unija samo sto nije propala...

plajčka - Kako neki ljudi nemaju obraza dok daju neke komentare.

pre 10 godina

(Зоран, 6. maj 2013 22:36)
Ja sam posao bio našao i prihvatio ga da radim u unutrašnjosti Srbije. Nisam posao birao samo sam hteo da ga radim u struci. Dobili smo svi otkaze a dve plate nismo ni dobili. Ti ćeš da mi soliš pamet. Šta moji rodiutelji koji su radili i rintali u najtežim uslovima u zemljama trećeg sveta (ako znaš kavi su tamo uslovi) treba da daju u humanitarne svrhe a ne da pomognu sinu.

Toliko

pre 10 godina

Ma suva drenovina ima da se iscedi samo da se partijske horde namire jos neku godinu.
Mada mislim da ce mnogo pre toga narodu da pukne film!!

Prva mera koja moze da pokrene drzavu je:
Birokratija i partijske horde po JP na minimalac dok traje kriza. Morate da isecete granu na kojoj sedite i posle toga u istoriju u interesu drzave i naroda. Sto pre to bolje!

Зоран

pre 10 godina

"Ti ćeš da mi soliš pamet."

Ја ћу да ти солим памет. За 13 година у Америци сам видео о чему се ради и како систем функционише, са тим да сам имао приватно у САД и запошљавао Амера пре зелене карте и то у овој кризи. Чисто да знаш да нсиам баш неко ко соли памет тек онако, него има нешто иза себе.

Твоји родитељи су радили у земљама трећег света, али далеко од тога да су тако живели тамо. То што су они зарадили, свака њима част, али гледај да и ти нешто зарадиш, било у Србији или у Америци, Немачкој,..немој да крцаш туђе. Мени тата исто оставио 250 квадрата у Србији, могао сам и ја да издајем, али нисам хтео.

Mika

pre 10 godina

3% poreza godisnje znaci da za 24 godine kroz porez date drzavi celu nekreninu. Za svog zivota od recimo 72 godine, platite kroz porez 3 nekretnine. Ako ste jos uzeli kredit od banke onda je to jos i vise... Samo onaj ko nema pojma o matematici moze da izvali ovu cifru od 3%.

Moler

pre 10 godina

U USA, bar gde ja zivim, placa se porez na svaku nekretninu stanovali vi u njoj ili ne.
Ako se u njoj stanuje placa se porez gradu od koga se finansira lokalna vlast, skole itd. Ako se stan izdaje i dalje se placa taj isti porez (stavise jos je veci), plus jos federalni porez na prihod od stanarine. Vrlo je moguce i da pojedine drzave naplacuju state porez, ali to nisam siguran. Dobro dosli u kapitalizam!

Petar

pre 10 godina

Od oca sam nasledio kucu u kojoj zivi moja majka. Ja imam stan u kome zivim sa porodicom. Na oba placam porez na imovinu. I sada treba da placam dodatnih 200 eur godisnje jer mozda rodjenoj majki izdajem kucu. Odakle da platim? Sramota.

Zoran

pre 10 godina

(Moler, 6. maj 2013 22:18),
to nije samo ovde u SAD, to je svuda po svetu po iole razvijenim drzavama. Isto u Nemackoj, Francuskoj, Svedskoj, Norveskoj,...

Nego navikli da ne rade nista a da imaju nesto i sada se bune.

Зоран

pre 10 godina

"Meni je to jedini prihod,nisam ja kupio stan nego roditelji meni. Od kad sam završio fakultet već od 6 godina 5 godina sam na birou. Tu jednu godinu što sam radio duguju mi dve plate koje nikad neću dobiti."

Ти никад нећеш да скочиш на државу што немаш посао док издајеш стан. То ћеш да радиш целог живота. Нећеш ни посао да тражиш. У нормалним земљама нико од издавања једног стана не може да живи, нити од два стана, нити од 3 стана. Мора да има бар 10 да би могао живи нормално, Отуда, боље по тебе да те одеру са порезом скочићеш ти и још вас 500.000 (верујем да бар толико живи од издавања станова у Србији) и власт ће морати нешто да мења. Рецимо још мањи порез на приватно, још мање државног апарата, још више приватизовања,... Жао ми је, Амери кажу да би било боље - мора прво да нам буде горе.

sajber_sloba

pre 10 godina

novi seminarski rad naseg MLADJE, malo je skrenuo sa predmeta nije vise ekonomija nego poreski sistem u srbiji... aaa ko ce jos da gleda temu rada, samo nek je nama ziv i zdrav nas MLAAAAADJAAAAAA

Shonke

pre 10 godina

Ovo jeste de facto dvostruko oporezivanje. I do sada je vlasnik više stanova plaćao porez na imovinu na svaki od stanova u vlasništvu. I to za svaki stan posebnim rešenjem poreske uprave opštine na kojoj se nekretnina nalazi. Sada se uvodi porez na pripisani prihod koji NE ZAMENJUJE porez na imovinu da vlasnik dva stana.

k0j0t

pre 10 godina

Ovi sto likuju zbog uvodjenja ekstra poreza na drugu nekretninu ne razumeju nekoliko stvari. Ja se slazem da u mnogim zemljama postoje porezi i na prvi i na drugi stan i porez na izdavanje i tako dalje i odmah cu da kazem da to nije nista sporno i ne smeta mi. E sad problem kod nas je u tome sto mi nemamo poresku politiku, sto je nasa poreska politika od danas do sutra, tj kako ko je na vlasti i kako je kome lakse da uzme novac i tako nesto je nemoguce u pravno uredjenim zemljama kao sto je Amerika ili Nemacka. U svim pravnim drzavama se zna tacno koliki su porezi i od cega, samo u Srbiji i sl. banana drzavama se ne zna i konstantno strepis gde ce da te udare po dzepu. Da se podsetimo, prvo su demokrate planirale da drasticno uvecaju poresku osnovicu, na njihovu zalost dosli izbori i dosli ovi e onda prvo aj da vidimo koliko ima onih sa imovinom vecom od 350 hiljada evra, kada su ukapirali da ih ima znatno manje od nekog njihovog zacrtanog broja e onda aj da uvedemo ekstra porez za drugu nekretninu, da izvinite tako nesto u ozbiljnim drzavama nije moguce.Jasno se mora definisati jednom za svagda koji su porezi i koliki su i pod kojim uslovima smeju da se uvecavaju i sta dobijamo za uzvrat. Inace ne uklapam se u ovaj porez jer mi je druga nekretnina ispod 50 hiljada evra i u toj zivim a prijavljen sam na drugoj koju izdajem i koja ima nekoliko puta vecu vrednost od 50 hiljada. Vama sto likujete ce povecati neke druge poreze pa cete onda kukati, svi smo u istom sosu.

Steva

pre 10 godina

Mic po mic i izgleda da će biti nešto od ove drzave, i najzad dođe neko na vlast ko ozbiljno shvata tu funkciju.
Da li znaš uspavani narode da u Australiji ne može dobiti od države penziju onaj ko ima" višak" stambenog prostora, poslovne prostorije, lokale za idavanje, radne mašine itd. Sve što može doneti prihod. Ja lično pozdravljam ovaj potez, jer je on znak da se lagano zaustavlja sunovrat ove naša Srbije koji traje od Miloševića pa do današnjih dana. Dakle svaka čast novoj vlasti za koju sam glasao i ne pokajah se.

pljačka

pre 10 godina

Samo da odgovorim onim koji tvrde da treba oporezovati stan koji se izdaje. Meni je to jedini prihod,nisam ja kupio stan nego roditelji meni. Od kad sam završio fakultet već od 6 godina 5 godina sam na birou. Tu jednu godinu što sam radio duguju mi dve plate koje nikad neću dobiti.
Moj komšija je platio 1.000 evra telefon, plus nepalćeni računi i ostalo. Vrlo bi ja rado platio neki normalan porez kad bi ovo bila pravna država pa se za neplaćene račune ne tereti vlasnik nego podstanar. Takođe probajte da izbacite podstanara sa detetom sudskim putem. Znam za dva sučaja koji su bila noćna mora za vlasnike. Takođe treba uzeti u obzir i troškove koji se odnose na renoviranje.
Znam kad smo kupovali stan, poreski organi su procenili stan više nego što vredi i ako su cene nešto padale u tom periodu. Siguran sam bi i tada poreski organi samoinicijativno određivali po kojoj ceni se neki stan izdaje.

P.S probajte da izdate sada stan u BG, za normalnu cenu. Stranaca nema, a od naše plate ko može da plaća neku cenu. Niko normalan neće da izdaje stan ispod neke razumne cene. Tako da mi sad imamo apsurd najveće cene nekretnina i najmanje cene za izdavanje stanova.

zoran

pre 10 godina

Ja sam naprosto impresioniran kolicinom kukanja vlasnika vise nekretnina i rentijera. I jos sam vise ubedjen da je ovaj porez odlicna stvar. Mozda se u Srbiji najzad nesto normalno pocinje da desava, udarilo se po "lezi lebe da te jedem". Nego vi dragi moji retijeri prodajte te neisplatljive nekretnine pa te pare ulozite u svoj biznis, tu vam je potencijal za profit neogranicen. Jedino sto tu mora da se zapne i da se radi..

zoran

pre 10 godina

@glupava filozofija, ako te interesuje polje pametne filozofije procitajj Marksovu jedanaestu tezu o Fojerbahu.

Slobodna intepretacija u kontekstu ove teme: dosta nam je filozofa koji pljuju na sve sto postoji, radi se o tome da se ovaj haos u srbiji promeni.

m

pre 10 godina

Meni su roditelji za zivota poklonili stan u kome hvala Bogu zive i dalje, da li i na to treba da placam porez? Na osnovu cega neko moze da mi naplati porez na fantomski prihod od izdavanja, ako ja ne izdajem stan? Tesko ce ova vrsta poreza preziveti Ustavni sud Srbije, ipak postoji taj Ustav da spreci ljude poput Mladje da izmisljaju legalizovanu pljacku imucnih. Ako hoce, nek podignu porez na imovinu, to je fer pristup, tu oporezuju nesto sto IMAM, a ne nesto sto PRIHODUJEM a da ja to ne prihodujem. Ovako, oporezovati prihod kog nema, ja toliki cinizam ne razumem.

PS Platicu porez ako se bude usvojio takav zakon, hvala Bogu imam odakle, ali bojim se da ce posledice takve poreske politike samo dodatno ojaditi vec nikakvo trziste nekretnina. Ako preteraju, prodacu sve svoje nekretnine u Srbiji i staviti sve pare na racun u stranoj banci, pa mogu da me povuku za nesto i Dinkic i cela ekipa. Ako je to cilj, samo napred.

Hvala Mladjo

pre 10 godina

Sve u cilju pomoci nasoj gradjevinskoj industriji. Imam novac da kupim stan deci ali necu, ko zna sta ovi nasi politicari mogu jos da izmisle. Sve vise razmisljam da kupim stan u inodstranstvu gde zive normalni ljudi koji placaju kiriju i ne pale parket za grejanje. A deci cu da platim kurs nemackog.

Glupava filozofija

pre 10 godina

@zoran
"jednostavna cinjenica je da veliki broj ljudi ima vise stanova koje iznajmljuju i nece da placaju porez na taj prihod, a drzava nema nacina da utera tu naplatiu. Planirani zakon to resava "

To se kaze "Sa prljavom vodom izbaciti i dete !" Sta mislite da se svi vozaci automobila kazne sa po 10.000 dinara jer imaju automobile kojima mogu da se voze brze od dozvoljene brzine ? Ili da se svi vlasnici oruzja kazne sa po 2-3 godine zatvora jer mozda mogu da ubiju nekoga ?
A nije istina da drzava ne moze da oporezuje one koji neprijavljeno izdaju stanove ! Neka smanje porez na izdavanje i povecaju kazne pa bi videli sta bi se desilo.

Srbija do Tokija

pre 10 godina

@ Neka mi neko objasni, zasto je normalnije vise oporezovati vlasnika dva stana vredna po 50.000 eura nego recimo jednog vlasnika stana vrednog 300.000 eura?!
(Bane, 6. maj 2013 12:53),

mozda zato sto stanove od +300k imaju Tomislav,Aleksandar,Ivica,Mladjan,Dragan,Boris,Cedomir,Vojislav,Nenad,...

Kiza

pre 10 godina

Na ovo bi citirao Gogu Mpravca ali to je u suprotnosti sa pravolima foruma. Lepo se vidi naš mentalitet, ono o komšiji i kravi. A ko to zgrće pare rentiranjem? Nemam problem da državi platim i taj porez ako će me ta ista država zaštititi od neodhovornih stanara. Do tada beli dinar neće videti od mene. Porez na imovinu uredno naplaćuje a u katastru haos.
Država i sistem po meri ološa i baraba! Taman stan dao budzašto lopovskoj državi ne dam ništa! Od mene ste dosta dobili

Igor

pre 10 godina

[link]
A zasto ne lezati i uzimati kiriju?pa kad oce da dodju svi sa strane u grad nek lepo placaju ili nek lepo ostanu na svom seoskom imanju i obradjuju ga,pa nece placati stan... ili mislis da im treba dati stan na lepe oci?
(Nemanja, 6. maj 2013 18:39)
Ne mislim da im treba dati stan na lepe oči nego treba platiti porez na kiriju, a taj porez bi morao biti veći od poreza i raznih nameta koje plaćaju mala preduzeća. Zar to nije logično?

Зоран

pre 10 godina

"Meni su roditelji za zivota poklonili stan u kome hvala Bogu zive i dalje, da li i na to treba da placam porez? Na osnovu cega neko moze da mi naplati porez na fantomski prihod od izdavanja, ako ja ne izdajem stan? "

У Америци је исто. Без обзира на издавање плаћа се порез на ВЛАСНИШТВО. Тако еј свуда у свету. То што твоји родитељи станују, то нема везе, може МОЖДА мало да падне порез, али платићеш јер се стан води на ТЕБЕ. Ти имаш два стана, у једном си ти, у другом твоји, ти плаћаш порез на ДВА стана.

Шта је вама у Србији, као да сте пали са Марса?

Зоран

pre 10 godina

"zoran...... Ko je rekao da ne treba oporezivati zaradu na izdavanje stanova. Ovaj zakon se kosi sa zakonom o dvostrukom oporezivanju. Kada kupis stan platis porez. Godisnje placas porez na taj stan.I sada jos dodatni zato sto vec imas stan."

/////////

То је нормално. Так је и овде у САД, то НИЈЕ ДВОСТРУКО опорезивање.
На сваку некретнину се плаћа порез овде у САД. НА СВАКУ. Издавао или не, нема везе. Ако издајеш плаћаш ПОВРХ свега и пореза на издавање, јер је то ЗАРАДА.

ПС Ал неки у Србији имају станове и станове...зарадили часно и поштено.

Зоран

pre 10 godina

"Da prodamo za 2000 evra - zao mi."

Вероватно ти жао јер те вежу неке лепе успомене. Али и то има своју цену.

Зоран

pre 10 godina

(nn, 6. maj 2013 17:43), порез на те куће неће бити баш велики јер су старе.

Ја бих тако исекао све који живе од издавања станова, да не би знали где се налазе. Јер то је једини пут да се нешто у земљи промени. Они ће да скоче јер немају за живот, па или ће власт да падне или ће да се доведе у ред и организује да се запосленост повећа. У супротном има да куњате од издавања станова до последњег Србина.

А то ће изгледа и да се деси и то од СПС и СРС-а.

Pre 2000. godine je mogao da zakopca gornje dugme na kosulji ali posle ne.

pre 10 godina

Bezobrazno, bahato i nevaspitano, jednom recju srpski, je da neko, ko je 2008. godine, kada su cene nekretnina bile na vrhuncu, kupio stan od 300.000 Evra, predlaze zakon da se kazni svako ko ima dve nekretnine u posedu pa makar one bile deset puta manje vredne od tih 300.000 ! Da li se iko zapitao kako je taj bezobrazni, nevaspitani, bahati covek uopste dobio kredit na tih 300.000 ? Kolika mu je bila plata a koliko moguce opterecenje plate ? Poreska uprava bi mogla da se zabavi ovakvim slucajevima a ne da iseljava nezaposlene, penzionere i socijalne slucajeve.

Nemanja

pre 10 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=711193#k9502988
To je verovatno zato sto nemas svoj stan nego iznajmljujes pa te bas briga ... e to je prava zloba

Nemanja

pre 10 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=711193#k9502437
A zasto ne lezati i uzimati kiriju?pa kad oce da dodju svi sa strane u grad nek lepo placaju ili nek lepo ostanu na svom seoskom imanju i obradjuju ga,pa nece placati stan... ili mislis da im treba dati stan na lepe oci?

nn

pre 10 godina

Zena i ja imamo ukupno 4 kuce i 2 stana. Kad to tako kazem, ispade da smo ko porodica Tramp. Ali sve te kucerine su stare, propale, oronule, nasledjene od baba i tetaka bez dece. Da prodamo za 2000 evra - zao mi. Za jednu smo dobijali 800 evra! Ne mogu da dam neciju kucu za 800 evra. I pojma nemam sta da radim.

Пеђа

pre 10 godina

Смањите запослене у администрацији. Грчка сада мора да отпусти 15000 таквих паразита, под притиском...урадите то на време...престаните да гушите обичног појединца.

nikola

pre 10 godina

Vidim da de mnogim ne svidja ova odluka ,mora da imaju dosta nekretnina a ovamo kukaju kako nema leba da jedu,more....ja bi porez na drugi stan povecao jos za duplo.

Narode moj...glupi !

pre 10 godina

@Bane
"Neka mi neko objasni, zasto je normalnije vise oporezovati vlasnika dva stana vredna po 50.000 eura nego recimo jednog vlasnika stana vrednog 300.000 eura?!"

To je zato jer ste tako glasali na izborima ! Sledeci put glasajte za onog ko ima 2 stana po 50.000 pa ce on da donese novi zakon da odere onog sa stanom od 300.000. Onog na Novom Beogradu !

zoran

pre 10 godina

Wiener, procitaj jos jednom pazljivo canak i videces objasnjenje zakona. Porez ne prestavlja dvostruko oporezivanje nekretnine nego porez od 15 % na procenjeni prihod od iznajmnjivanja u iznosu od 3% vrednosti nekretnine na godisnjem nivou. To su vrlo realne vrednosti za srbiju kao i za vecinu evrope.

Jednostavna cinjenica je da veliki broj ljudi ima vise stanova koje iznajmljuju i nece da placaju porez na taj prihod, a drzava nema nacina da utera tu naplatiu. Planirani zakon to resava i imace jako dobre efekte na vise polja, pocevsi od naplate poreza na iznajmljivanje pa do spustanja trzista i cena nekretnina na realne ekonomske osnove bolje za vecinu populacije i gde ce cene nekretnina biti nize i gde ce ljudi biti vise motivisani da uloze novac u neki realni posao a ne samo u rentijerstvo.

To sto se zakon ne svidja vlasnicima vise stanova, i ne treba da im se svidja.

obi van

pre 10 godina

to se oporezuje i toj svajcarskoj koja se ovde cesto kao uzor spominje. najcrnje sto najvise kukaju oni kojima je milosevic takoreci poklonio stan. dobrodosli u kapitalizam

zoki

pre 10 godina

Po mom misljenju bolje je oporezivanje po vrednosti stana, sad ispada da ako imam udjericu u recimo Rakovici i stan od 70 kvadrata na Banovom Brdu da cu placati nesto sto vlasnik vile na Dedinju nece.

zoran

pre 10 godina

@Wiener, ja bi rekao da je tvoja glupa a ne djordjeva. Ovo je odlican porez jer udara direktno na ljude koji su, u najvecem broju, mahinacijama tokom tranzicije dosli u posed vise nekretnina. A kako mogu da zive samo u jednom, dodatni stanovi im sluze da ih izdaju, tj da ostvaruju prihod. E taj prihod ce ubuduce da se oporezuje jer su ga do sada rentijeri krili od drzave.

Po broju minusa / pluseva izgleda da u srbiji zive samo ljudi koji imaju nekoliko stanova, pa ako je tako bas smo bogata zemlja.

Che

pre 10 godina

A politicari ce svi redom da prijave da im stanovi i vile, vrede sve ukupno manje od 50.000.Naravno nece se racunati imovina koja se vodi na supruge, svalerke, decu, zaove, surnjaje, pasenoge.....

Igor

pre 10 godina

I treba da se oporezuje drugi stan. Ljudi treba da se stimulišu da ulažu u nova radna mesta a ne u stanove. Lako je uzimati kiriju i ne raditi ništa. Ajmo sad lenčuge raspalite po minusima!

Wiener

pre 10 godina

zoran...... Ko je rekao da ne treba oporezivati zaradu na izdavanje stanova. Ovaj zakon se kosi sa zakonom o dvostrukom oporezivanju. Kada kupis stan platis porez. Godisnje placas porez na taj stan.I sada jos dodatni zato sto vec imas stan.Neko je ulagao u nekretnine.Neko drzi lovu u banci.I kakva je razlika?. Zamisli kada se po restituciji pocnu vracati nekretnine.Znaci svi oni treba da placaju veci porez. Oni su kao bogatasi.Ovde se izgleda vraca socijalizam. Socijalizam Caveza, Kastra

misao

pre 10 godina

Kad je sudstvo takvo uvek 'stradaju' najpošteniji. Kako će utvrditi neraščišćene imovinsko-pravne odnose iz nasledstva koja nisu raščišćena decenijama. Šta je sa stambenim zgradama koje nisu uknjižene i u kojima suinvestitori imaju stanove za izdavanje.

lady

pre 10 godina

ja samo znam da posedovanje jednog stana od 65m2 uzetog na kredit za cetvoroclanu porodicu nije i ne sme biti luksuz! Ali placamo porez na imovinu 16500din godisnje! eeeee

genius 1

pre 10 godina

Nekretnina je nacin da se sacuva imovina, porez od 3% je cista pljacka, moje je pravo nako cu da raspolazem kapitalom i nemam nameru to da dajem drzavi!

max

pre 10 godina

Ovo je oduvek bila zemlja u kojoj se kaznjava uspeh. Sve treba svesti na nivo najmanjeg zajednickog cinioca. Neverovatni su mi komentari ljudi "a sta ce nekome drugi stan"... A sta te se bas tice? Stan sam platio svojim novcem, platio sam I porez pri kupovini stana, da bi me sad drzava dodatno kaznila, valjda bi najbolje bilo da nema pas za sta da me ujede I da sedim na birou, onda valjda ne bih morao da slusam takva glupa pitanja.

Privrednik

pre 10 godina

Igor

Voleo bih tebe da vidim da imas lovu da ulazes u radna mesta. U sta da ulazes? Napravis nekakvu proizvodnju nesto prodas a ne mozes da se naplatis.A drzvi sve moras da platis

Vladimir

pre 10 godina

Tuga mi je da čitam ove komentare... sirotinja se podelila u dva tabora, pa se prepucavaju koja više treba da plati državi. I jedni i drugi imaju bedne plate, ali su ovi drugi imali "sreće" da naslede od nekoga još jedan stan/garsonjeru koji bi nasledila njihova deca jer ko ima para da kupuje novo ili na kredit? Za sve to vreme bogataši političari i krimosi pričaju "samo oni nek se prepucavaju međusobno, da se ne skrene kojim slučajem pažnja na nas".

Ne boli da se mućne malo glavom, pa da se pronađe pravi problem.

bezmozga

pre 10 godina

@Igor
Bravo majstore! Boljševici ti nisu ravni po idejama. Znači - na silu bi naterao ljude da "ulažu" u nova radna mesta? U Srbiji samo treba da poželiš u šta ćeš da ulažeš i mora da se isplati? I šta bi im ti genije ponudio ako "ulaganje" ne uspe? Zahvalnicu? Ili si samo zavidan što nemaš šta da izdaješ, a moraš da radiš? Ulaži ti lepo sve svoje što imaš i ne brini za manastir.

Goran

pre 10 godina

Radim u inostranstvu, sve pare ulazem u Srbiju a stanove kupujem za svoju maloletnu decu da se ne muce kao ja i da ostanu u Srbiji. Stanove ne izdajem jer je vise stete od koristi za par stotina evra. Ako se ovo usvoji, prodajem sve i povlacim decu ovamo. Ovi vise ne znaju kako da otmu pare narodu. Hoce ulaganje, razvoj i priliv para iz inostranstva? Malo sutra na ovaj nacin!

Idiot

pre 10 godina

Radim, zaradim, steknem imovinu i treba da plaćam porez na to što sam zaradio, plaćam porez na to što imam. To doživljavam kao kaznu jer znam ljude koji su dobili stan od države, ne rade ništa, primaju dečiji dodatak, socijalnu pomoć, popust za komunalije i struju, besplatne udžbenike...
Kažite vi meni ko je ovde lud?

nikola

pre 10 godina

porez treba da se naplacuje po kvadtatu ,sto vise kvadrata veci porez.Mada i ovi sto imaju po dva stana treba da se malo isprse jel obicno jedan iznajmljuju pa...

nini

pre 10 godina

mladjan dinkic je najveca stetocina srpske ekonomije. kako ti, pametnjakovicu nije palo na pamet da oporezujes one koji imaju jednu gajbu od 150 kvadrata ili vilu od milion evra?! pa verovatno zato sto si ti sebi kupio gajbu od 150 kvadrata od muzikantskih honorara a tvoji finansijeri vile po dedinju i senjaku. u ovoj drzavi se ne isplati raditi i stedeti pare!

Lola

pre 10 godina

A sto coveku treba vise od jednog stana? Dobro, njegova stvar, ako misli da mu treba, ali onda znaci da ima i da mu se presipa. Onda neka plati porez na taj drugi, treci, petnaesti stan... (neobavesten, 6. maj 2013 14:16)
Evo, ja cu da te obavestim. Ne treba mi, ni najmanje, roditeljska kuca u selu. Ali, nasledila sam svoje roditelje i strica. I, sta sada? Kome da prodam, kada je selo poluprazno? Uredno placam komunalije, krecenje, kosenje trave, popravku krovova... okolo zive komsije i necu da budu ljuti ako sve zapustim i dopustim da se legu pacovi i misevi. Obilazim svakog meseca, trosim novac, ali... neko je to sticao, ulagao i ostavio mi sa ponosom na ono sto je stekao! Ispalo je da ce mi to biti samo muka. Drugi oko mene su davno digli ruke od takvog nasledja, mislim da i ja i meni slicni necemo moci ovo da izdrzimo. Vec koliko sutra ce u novinama biti tekstovi o napustenim seoskim imanjima.

Frodo

pre 10 godina

(neobavesten, 6. maj 2013 14:16)

Za tvoju informaciju, g.Neobavešteni, socijalizam je odavno krepao. I to s razlogom.
Ali nažalost, ti i takvi kao ti ste zadržali socijalističku "logiku": čoveku ne treba više od jednog stana, a svi koji imaju više od jednog mogu biti, naravno, samo lopourde kao Uskoković kojima treba odrati kožu, jer "normalan" čovek ne može pošteno da stekne više od jednog stana.

Za tvoju informaciju, može, i to neki čine (ne ja). A ko si ti i takvi kao ti da mi određujete koliko stanova ili drugog ja "smem" da imam?
Ako živimo u slobodnoj i normalnoj zemlji, a ne u raju kao Severna Koreja, moje je pravo da svoj novac koji sam pošteno zaradio i na njega pošteno platio porez državi, trošim kako ja hoću. Između ostalog, i na kupovinu nekretnina. Od toga će imati koristi građevinci i razne prateća industrije (sanitarije, parket, nameštaj, itd.).
A ako moj novac spiskam na provod na nekom egzotičnom ostrvu, u Srbiji koristi neće imati niko.

Ali kad smo već kod debilnosti, zašto se zaustaviti samo na jednom stanu? Šta će čoveku čak i jedan stan u vlasništvu? Stan se ne jede i ne može se poneti u grob. Čovek može sasvim lepo da proživi ceo život u iznajmljenoim stanu, a kad umre, tu će se useliti neko drugi, zar ne?
Problem je u tome što nijedna država na svetu ne može garantovati stan svim svojim građanima, zato ljudi moraju sami da se snađu.
Drugo, šta ako ja hoću da živim u kući, a ne u stanu u zgradi? Da li i to smtraš da je "previše"?

Miki

pre 10 godina

Sve sto znaju sve proEU vlasti jeste da pljackaju narod preko uvodjenja novih poreza povecanja akciza i uzimanja novih kredita. Zaposljavanje im se svodi na zaposljavanje clanova stranaka na drzavni budzet i to je sve. Privredu i proizvodnju ne znaju da pokrenu, jos je unistavaju konstantnim uvodjenjem novih nameta i haraca.

Zoki

pre 10 godina

Cuo sam da se i u Nemackoj placa porez na drugi stan. Kod nas je malo drugacija situacija. Vecina koja ima vise od jednog stana je dobila nekakvim nasledstvom ili je prevarila neku babu\dedu za stan. I sad te osobe mogu da zive od biznisa izdavanja stanova. Ne vidim potrebu da se ima vise od jednog. Tako bih isto i za automobile uveo porez. Pa danas svi voze neke krseve, smanjile bi se guzve u gradu.

Atreides

pre 10 godina

Nikola pa ponudi drzavi da ti kupi tu kucu za 10 000 evra. Eto ako su je procenili na 13000 bice to lep posao za drzavu posto ce je kupiti za 10 000 ahahhah

trifun

pre 10 godina

sad ce matorci koji su otisli da zive u vikendicu morati stan da prepisu nekome, da ne bi placali veci porez, sto znaci nista od nasledstva, jer ce jedan da dobije sve, mi ostali nista. sreca pa imam platu dvadeset hiljada, kupicu stanna kredit u sledecoj inkarnaciji.

V

pre 10 godina

Zar ne vidite da ne zele ni da dotaknu lopove i prostake koji se hvale svojom "sposobnoscu" kako su zaradili ogromni novac, a igraju na kartu istih takvih prostaka koji im zavide ali nemaju i koji uzivaju da normalnim postenim ljudima neko iscedi bas sve i pretvori vecinu gradjana u bedu!!!
Vrlo je jednostavno primeniti mere oporezivanja koje bi zaista nesto ucinile, a ovo sto se nudi je uzasna pljacka. To igranje na kartu dodvoravanja osiromasenima i huskanja na one koji imaju vise nego skromnu imovinu (koja naravno sirotinji izgleda kao velika), je toliko odvratno ali razumljivo u zemlji kukavica koje ne smeju ni da pisnu. Sloj lumpenproletera je pazljivo stvaran i sada je orudje koje vlast koristi za najrazlicitije potrebe, svojom zaviscu, neartikulisanim besom, pohlepom... Stvorena je sprega probisveta sa i bez novca i moze joj doci kraj - ali svakako ne gundjanjem.

Miki

pre 10 godina

@Djordje,

ovo ce jos vise da ubije trziste nekretnina i obori cene po kvadratu , jer vise niko nakon ovoga nece da bude lud da visak kapitala investira u nekretnine.

Najbolja investicija je izgleda - zlato. Drzava te ne oporezuje i zlato ne gubi na vrednosti za razliku od nekretnine vec je samo dobija.

oktopus

pre 10 godina

Tako i treba. Advokatima, ginekolozima, ortopedima i svim ostalima koji se umesto osnovne delatnosti za koje im je drzava placala skolovanje bave zemljoradnjom, preprodajom nekretnina i ostalih unosnih a sumnjivih radnji uzeti sto vise moguce, sve ako ikako moze.
(socijalni program, 6. maj 2013 12:56)
Prijatelju, država me je školovala samo toliko koliko je uspela da napravi fakultet na kome sam studirao. Roditelji i ja povremenim poslovima finansirali smo sve ostalo, počev od stana gde sam živeo jer nisam iz Beograda. Eto stidim se što radim još jedan posao pored osnovnog za koji sam obrazovan te u to ime prestajem da ga radim i koliko od sutra odričem se i plate koju primam na poslu za koji me je država (po tebi) školovala.
Na kraju, povukao vodu kad si završio?

mare

pre 10 godina

tako jee!!! smanjimo razlike izmedju ucenih ljudi i tetkica, da budemo na istom, nne mogu oni sto su se mucili da imaju mnogo vise, taman posla, podrzite i nas nepismene

brb

pre 10 godina

fala bogu bar ovi sto su ukrali i obezbedili celo potomstvo da doprinesu malo zemlji kada vec nisu u zatvoru... zivim u inostranstvu i ovde amo bas svako radi ceo zivot i otplacuje kredit za stan.. samo kod nas ljdu preko noci kupuju stanove za svakog clana u porodice a i sire....

neobavesten

pre 10 godina

A sto coveku treba vise od jednog stana? Dobro, njegova stvar, ako misli da mu treba, ali onda znaci da ima i da mu se presipa. Onda neka plati porez na taj drugi, treci, petnaesti stan. Setih se onog Uskokovica iz distribucije, pa taj je imao na svoje ime bar desetak stanova i kuca, a jos dva puta toliko na cerke, zenu i drugu rodbinu. Kolko je takvih niko ne zna.

jaa

pre 10 godina

lopovska država i vlast! za plinske uređaje šišaj narod, akcizama udri, mlekom potruj, samo da se nahrani horda birokrata, savetnika, vd upravnika, stečajnih mahera... a mi nemamo m...a daizađemo više na ulicu i kažemo DOSTA! opozicija, režim, sindikati... svi rade za iste gazde a to nije narod i ako bi trebao da bude.

Nikola

pre 10 godina

Drugi stan nemam ali sam nasledio parce zemlje i polusrusenu kucicu a sve skupa ne mogu da prodam za vise od 1000 evra ali je zato drzava procenila da je trzisna vrednost skoro 13.000 evra?! Zna li neko kada se uvodi dodatni porez na automobile koji imaju vise od 1 tocka? Sa povecanjem broja tockova srazmerno se povecava i porez.

Wiener

pre 10 godina

Djordje....... Takvu glupost si napisao. Sama nekretnina nosi svoj porez. Drugo je izdavanje. Treba se naplacivati porez za izdavanje.Ali ako ja imam pet nekretnina ne moze mi se naplacivati dodatni porez jer imam toliko nekretnina. Neko je ulagao u nekretnine umesto da je skrcao lovu na kocku,putovanja,kafane.Neko drzi pare u banci. Zivim u Becu i kupio sam tri nekretnine.Platio sam drzavi porez, placam redovno porez za nekretnine, placam i na jednu sto izdajem. Platio sam na prenos vlasnistva. Ne moze se visestruko oporezivanje.Ovo ce neko brzo da obori pred raznim sudovima

Cista budalastina

pre 10 godina

Sramota. Znaci sada ce mnogi da prenose stanove na clanove familije.. Neoporezivi deo na nekretninu 50 hiljada evra. Nije isto da li je u Beogradu ili nekom drugom gradu. U Beogradu je to jednosoban stan.U Lebanu je kuca.Znaci vracamo se u socijalizam. Samo u Srbiji se racuna ovakav porez. Kada se u Evropi ili Rusiji kaze dvosoban stan znaci dve spavace sobe.Dnevnni boravak se ne racuna. Sta nece sve Dinkic da izmisli

Djordje

pre 10 godina

Sjajan potez iz ministarstva finansija. Ovo je veoma bitan pomak za ozivljavanje trzista nekretnina, i za prikupljanje poreskih prihoda da se konacno "leprozne" zgrade po Beogradu i Srbiji renoviraju i da se prikupe prihodi za razvoj lokalnih zajednica (zabavista, puteva, kanalizacije). Posedovanje nekretnina nije i ne treba da bude dzaba, a biznis od izdavanja 5-6 stanova po Beogradu da se oporezuje kao i sve drugo! Ono sto smo imali dosada u ovoj oblasti ne postoji nigde u svetu! Jos jednom, potpuna podrska ovom zakonu.

MAPKO

pre 10 godina

pa kazite lepo da se vratio komunizam zvanicno, i izjednacite sve... oporezuje se apsolutno sve sto izlazi iz proseka....dokle vise Dinkicu?

mail

pre 10 godina

Svako ko je stedeo, radio i crncio, opet ispada glup. Zna se ovde ko je tajkun, a ko je zaradio posteno. Uskoro ce biti, ko ima auto, ko ima sva 4 tocka na autu. Tako je to kada iz fakultetkse klupe, preskocis trafiku i razne firme i odes u vladu.

Ic

pre 10 godina

Ajde da dodatno oporezemo svakog ko ima stan i prima vise od 500e mesecno.
Imam 28 godina. Radim od trece godine studija. Pre tri godine sam pokrenuo sopstvenu firmu. Nemam veze u Vladi, drzavnim sluzbama ili sa kriminalcima.
Zaradjujem daleko iznad proseka, ali daleko iznad proseka radim. Nemam pus pauze, ne saljem klipove slatkih macaka, kada dodjem kuci ne gledam Farmu. I sada zbog toga ja trebam da placam dodatni porez? Nisam ja imao idealne uslove zivota, nisam imao bogate roditelje, ne smatram se duznim da sponzorisem tetke i strine koje dzabalebare po drzavnim sluzbama.

Branko

pre 10 godina

Deco, deco, još se igrate države i ekonomije. Uzmeš ovde 2%, dodaš tamo 2%. Ostatak gluposti oko poreza na imovinu neću ni da komentarišem. Otpuštate višak u javnom sektoru da bi privreda prodisala!!! Zapošljavanje treba da bude jeftino a posedovanje skupo!!! Jel treba da vam se crta!!!

kis janos

pre 10 godina

Oporezivanje imovine porezom na dohodak je neustavno. Kako moze da se oporezuje prihod kojega nema? Zasto ne povecaju porez na imovinu? Zato sto je to lokalni prihod. A cije bese interese zastupa URS? Lokalne zajednice u ovom slucaju ne. Poreska uprava objavljuje spiskove duznika umesto da prinudno naplacuje porez u skladu sa ZPPA.

Milan Nis

pre 10 godina

pausalno oporezivanje je mamac i samo na prvi pogled izgleda kao bolje resenje jer i ako imate i ako nemate posla platicete drzavi koliko ona proceni,a za drzavu je bolje jer ne mozete utajiti porez

Bane

pre 10 godina

Neka mi neko objasni, zasto je normalnije vise oporezovati vlasnika dva stana vredna po 50.000 eura nego recimo jednog vlasnika stana vrednog 300.000 eura?!

crne misli

pre 10 godina

Ne znam ljudi, nisam stručnjak za poreze i, na prvi pogled ne vidim da me ovo direktno ugrožava (imam stan u vlasništvu 55 km i nikakvu drugu nepokretnu imovinu). Ono što znam, to je da povremeno ljudi u čije mišljenje imam poverenja kažu da naš poreski sistem ne valja i da ga treba menjati. Da li je ovo pravi put, opet kažem ne znam.
Ogromno raslojavanje u našem drustvu postoji, to je valjda svima jasno - imamo klasu prebogatih, pa mnooogo stepenica prazno, onda dolazi nedovoljno velika ili nepravedno mala grupa koja bi trebalo da predstavlja srednji sloj ili stalež i za njima ubedljivo najbrojniji - jako siromašni gradjani.
Bojim se da svi pokušaji da se oporezuju ovi najbogatiji niti su uspešni, niti su dovoljni.
Od sirotinje ne možeš da iscediš pare sve i da hoćeš, a ovo s nekretninama, bojim se da će tu opet da stradaju oni iz tzv. srednje klase i da će se ubrzo i oni "preseliti" u sirotinju.

socijalni program

pre 10 godina

Tako i treba. Advokatima, ginekolozima, ortopedima i svim ostalima koji se umesto osnovne delatnosti za koje im je drzava placala skolovanje bave zemljoradnjom, preprodajom nekretnina i ostalih unosnih a sumnjivih radnji uzeti sto vise moguce, sve ako ikako moze.

Ic

pre 10 godina

Ajde da dodatno oporezemo svakog ko ima stan i prima vise od 500e mesecno.
Imam 28 godina. Radim od trece godine studija. Pre tri godine sam pokrenuo sopstvenu firmu. Nemam veze u Vladi, drzavnim sluzbama ili sa kriminalcima.
Zaradjujem daleko iznad proseka, ali daleko iznad proseka radim. Nemam pus pauze, ne saljem klipove slatkih macaka, kada dodjem kuci ne gledam Farmu. I sada zbog toga ja trebam da placam dodatni porez? Nisam ja imao idealne uslove zivota, nisam imao bogate roditelje, ne smatram se duznim da sponzorisem tetke i strine koje dzabalebare po drzavnim sluzbama.

Bane

pre 10 godina

Neka mi neko objasni, zasto je normalnije vise oporezovati vlasnika dva stana vredna po 50.000 eura nego recimo jednog vlasnika stana vrednog 300.000 eura?!

mail

pre 10 godina

Svako ko je stedeo, radio i crncio, opet ispada glup. Zna se ovde ko je tajkun, a ko je zaradio posteno. Uskoro ce biti, ko ima auto, ko ima sva 4 tocka na autu. Tako je to kada iz fakultetkse klupe, preskocis trafiku i razne firme i odes u vladu.

crne misli

pre 10 godina

Ne znam ljudi, nisam stručnjak za poreze i, na prvi pogled ne vidim da me ovo direktno ugrožava (imam stan u vlasništvu 55 km i nikakvu drugu nepokretnu imovinu). Ono što znam, to je da povremeno ljudi u čije mišljenje imam poverenja kažu da naš poreski sistem ne valja i da ga treba menjati. Da li je ovo pravi put, opet kažem ne znam.
Ogromno raslojavanje u našem drustvu postoji, to je valjda svima jasno - imamo klasu prebogatih, pa mnooogo stepenica prazno, onda dolazi nedovoljno velika ili nepravedno mala grupa koja bi trebalo da predstavlja srednji sloj ili stalež i za njima ubedljivo najbrojniji - jako siromašni gradjani.
Bojim se da svi pokušaji da se oporezuju ovi najbogatiji niti su uspešni, niti su dovoljni.
Od sirotinje ne možeš da iscediš pare sve i da hoćeš, a ovo s nekretninama, bojim se da će tu opet da stradaju oni iz tzv. srednje klase i da će se ubrzo i oni "preseliti" u sirotinju.

Cista budalastina

pre 10 godina

Sramota. Znaci sada ce mnogi da prenose stanove na clanove familije.. Neoporezivi deo na nekretninu 50 hiljada evra. Nije isto da li je u Beogradu ili nekom drugom gradu. U Beogradu je to jednosoban stan.U Lebanu je kuca.Znaci vracamo se u socijalizam. Samo u Srbiji se racuna ovakav porez. Kada se u Evropi ili Rusiji kaze dvosoban stan znaci dve spavace sobe.Dnevnni boravak se ne racuna. Sta nece sve Dinkic da izmisli

Wiener

pre 10 godina

Djordje....... Takvu glupost si napisao. Sama nekretnina nosi svoj porez. Drugo je izdavanje. Treba se naplacivati porez za izdavanje.Ali ako ja imam pet nekretnina ne moze mi se naplacivati dodatni porez jer imam toliko nekretnina. Neko je ulagao u nekretnine umesto da je skrcao lovu na kocku,putovanja,kafane.Neko drzi pare u banci. Zivim u Becu i kupio sam tri nekretnine.Platio sam drzavi porez, placam redovno porez za nekretnine, placam i na jednu sto izdajem. Platio sam na prenos vlasnistva. Ne moze se visestruko oporezivanje.Ovo ce neko brzo da obori pred raznim sudovima

nini

pre 10 godina

mladjan dinkic je najveca stetocina srpske ekonomije. kako ti, pametnjakovicu nije palo na pamet da oporezujes one koji imaju jednu gajbu od 150 kvadrata ili vilu od milion evra?! pa verovatno zato sto si ti sebi kupio gajbu od 150 kvadrata od muzikantskih honorara a tvoji finansijeri vile po dedinju i senjaku. u ovoj drzavi se ne isplati raditi i stedeti pare!

jaa

pre 10 godina

lopovska država i vlast! za plinske uređaje šišaj narod, akcizama udri, mlekom potruj, samo da se nahrani horda birokrata, savetnika, vd upravnika, stečajnih mahera... a mi nemamo m...a daizađemo više na ulicu i kažemo DOSTA! opozicija, režim, sindikati... svi rade za iste gazde a to nije narod i ako bi trebao da bude.

kis janos

pre 10 godina

Oporezivanje imovine porezom na dohodak je neustavno. Kako moze da se oporezuje prihod kojega nema? Zasto ne povecaju porez na imovinu? Zato sto je to lokalni prihod. A cije bese interese zastupa URS? Lokalne zajednice u ovom slucaju ne. Poreska uprava objavljuje spiskove duznika umesto da prinudno naplacuje porez u skladu sa ZPPA.

Nikola

pre 10 godina

Drugi stan nemam ali sam nasledio parce zemlje i polusrusenu kucicu a sve skupa ne mogu da prodam za vise od 1000 evra ali je zato drzava procenila da je trzisna vrednost skoro 13.000 evra?! Zna li neko kada se uvodi dodatni porez na automobile koji imaju vise od 1 tocka? Sa povecanjem broja tockova srazmerno se povecava i porez.

Goran

pre 10 godina

Radim u inostranstvu, sve pare ulazem u Srbiju a stanove kupujem za svoju maloletnu decu da se ne muce kao ja i da ostanu u Srbiji. Stanove ne izdajem jer je vise stete od koristi za par stotina evra. Ako se ovo usvoji, prodajem sve i povlacim decu ovamo. Ovi vise ne znaju kako da otmu pare narodu. Hoce ulaganje, razvoj i priliv para iz inostranstva? Malo sutra na ovaj nacin!

Miki

pre 10 godina

Sve sto znaju sve proEU vlasti jeste da pljackaju narod preko uvodjenja novih poreza povecanja akciza i uzimanja novih kredita. Zaposljavanje im se svodi na zaposljavanje clanova stranaka na drzavni budzet i to je sve. Privredu i proizvodnju ne znaju da pokrenu, jos je unistavaju konstantnim uvodjenjem novih nameta i haraca.

Lola

pre 10 godina

A sto coveku treba vise od jednog stana? Dobro, njegova stvar, ako misli da mu treba, ali onda znaci da ima i da mu se presipa. Onda neka plati porez na taj drugi, treci, petnaesti stan... (neobavesten, 6. maj 2013 14:16)
Evo, ja cu da te obavestim. Ne treba mi, ni najmanje, roditeljska kuca u selu. Ali, nasledila sam svoje roditelje i strica. I, sta sada? Kome da prodam, kada je selo poluprazno? Uredno placam komunalije, krecenje, kosenje trave, popravku krovova... okolo zive komsije i necu da budu ljuti ako sve zapustim i dopustim da se legu pacovi i misevi. Obilazim svakog meseca, trosim novac, ali... neko je to sticao, ulagao i ostavio mi sa ponosom na ono sto je stekao! Ispalo je da ce mi to biti samo muka. Drugi oko mene su davno digli ruke od takvog nasledja, mislim da i ja i meni slicni necemo moci ovo da izdrzimo. Vec koliko sutra ce u novinama biti tekstovi o napustenim seoskim imanjima.

Branko

pre 10 godina

Deco, deco, još se igrate države i ekonomije. Uzmeš ovde 2%, dodaš tamo 2%. Ostatak gluposti oko poreza na imovinu neću ni da komentarišem. Otpuštate višak u javnom sektoru da bi privreda prodisala!!! Zapošljavanje treba da bude jeftino a posedovanje skupo!!! Jel treba da vam se crta!!!

Srbija do Tokija

pre 10 godina

@ Neka mi neko objasni, zasto je normalnije vise oporezovati vlasnika dva stana vredna po 50.000 eura nego recimo jednog vlasnika stana vrednog 300.000 eura?!
(Bane, 6. maj 2013 12:53),

mozda zato sto stanove od +300k imaju Tomislav,Aleksandar,Ivica,Mladjan,Dragan,Boris,Cedomir,Vojislav,Nenad,...

MAPKO

pre 10 godina

pa kazite lepo da se vratio komunizam zvanicno, i izjednacite sve... oporezuje se apsolutno sve sto izlazi iz proseka....dokle vise Dinkicu?

Idiot

pre 10 godina

Radim, zaradim, steknem imovinu i treba da plaćam porez na to što sam zaradio, plaćam porez na to što imam. To doživljavam kao kaznu jer znam ljude koji su dobili stan od države, ne rade ništa, primaju dečiji dodatak, socijalnu pomoć, popust za komunalije i struju, besplatne udžbenike...
Kažite vi meni ko je ovde lud?

max

pre 10 godina

Ovo je oduvek bila zemlja u kojoj se kaznjava uspeh. Sve treba svesti na nivo najmanjeg zajednickog cinioca. Neverovatni su mi komentari ljudi "a sta ce nekome drugi stan"... A sta te se bas tice? Stan sam platio svojim novcem, platio sam I porez pri kupovini stana, da bi me sad drzava dodatno kaznila, valjda bi najbolje bilo da nema pas za sta da me ujede I da sedim na birou, onda valjda ne bih morao da slusam takva glupa pitanja.

Bob Rock

pre 10 godina

Hoce li porez da se odnosi i na "ugrozene" izbeglice sa kosova koje su svoju zemlju prodale albancima za milione, kupile hektare stanova po nisu, beogradu, kraljevu i sad te stanove izdaju za velike pare, a od drzave uzimaju socijalnu pomoc, ne placaju struju, poreze, kazne, vozikaju se automobilima od 50 i vise hiljada evra (naravno, sa PR, UR, GL i slicnim tablicama kako ne bi platili porez za registraciju), a ovamo srbuju kako je kosovo srce srbije, kako sa albancima ne treba pregovarati i kako evropska unija samo sto nije propala...

nn

pre 10 godina

Zena i ja imamo ukupno 4 kuce i 2 stana. Kad to tako kazem, ispade da smo ko porodica Tramp. Ali sve te kucerine su stare, propale, oronule, nasledjene od baba i tetaka bez dece. Da prodamo za 2000 evra - zao mi. Za jednu smo dobijali 800 evra! Ne mogu da dam neciju kucu za 800 evra. I pojma nemam sta da radim.

zoki

pre 10 godina

Po mom misljenju bolje je oporezivanje po vrednosti stana, sad ispada da ako imam udjericu u recimo Rakovici i stan od 70 kvadrata na Banovom Brdu da cu placati nesto sto vlasnik vile na Dedinju nece.

Пеђа

pre 10 godina

Смањите запослене у администрацији. Грчка сада мора да отпусти 15000 таквих паразита, под притиском...урадите то на време...престаните да гушите обичног појединца.

Narode moj...glupi !

pre 10 godina

@Bane
"Neka mi neko objasni, zasto je normalnije vise oporezovati vlasnika dva stana vredna po 50.000 eura nego recimo jednog vlasnika stana vrednog 300.000 eura?!"

To je zato jer ste tako glasali na izborima ! Sledeci put glasajte za onog ko ima 2 stana po 50.000 pa ce on da donese novi zakon da odere onog sa stanom od 300.000. Onog na Novom Beogradu !

trifun

pre 10 godina

sad ce matorci koji su otisli da zive u vikendicu morati stan da prepisu nekome, da ne bi placali veci porez, sto znaci nista od nasledstva, jer ce jedan da dobije sve, mi ostali nista. sreca pa imam platu dvadeset hiljada, kupicu stanna kredit u sledecoj inkarnaciji.

genius 1

pre 10 godina

Nekretnina je nacin da se sacuva imovina, porez od 3% je cista pljacka, moje je pravo nako cu da raspolazem kapitalom i nemam nameru to da dajem drzavi!

Miki

pre 10 godina

@Djordje,

ovo ce jos vise da ubije trziste nekretnina i obori cene po kvadratu , jer vise niko nakon ovoga nece da bude lud da visak kapitala investira u nekretnine.

Najbolja investicija je izgleda - zlato. Drzava te ne oporezuje i zlato ne gubi na vrednosti za razliku od nekretnine vec je samo dobija.

mare

pre 10 godina

tako jee!!! smanjimo razlike izmedju ucenih ljudi i tetkica, da budemo na istom, nne mogu oni sto su se mucili da imaju mnogo vise, taman posla, podrzite i nas nepismene

oktopus

pre 10 godina

Tako i treba. Advokatima, ginekolozima, ortopedima i svim ostalima koji se umesto osnovne delatnosti za koje im je drzava placala skolovanje bave zemljoradnjom, preprodajom nekretnina i ostalih unosnih a sumnjivih radnji uzeti sto vise moguce, sve ako ikako moze.
(socijalni program, 6. maj 2013 12:56)
Prijatelju, država me je školovala samo toliko koliko je uspela da napravi fakultet na kome sam studirao. Roditelji i ja povremenim poslovima finansirali smo sve ostalo, počev od stana gde sam živeo jer nisam iz Beograda. Eto stidim se što radim još jedan posao pored osnovnog za koji sam obrazovan te u to ime prestajem da ga radim i koliko od sutra odričem se i plate koju primam na poslu za koji me je država (po tebi) školovala.
Na kraju, povukao vodu kad si završio?

Vladimir

pre 10 godina

Tuga mi je da čitam ove komentare... sirotinja se podelila u dva tabora, pa se prepucavaju koja više treba da plati državi. I jedni i drugi imaju bedne plate, ali su ovi drugi imali "sreće" da naslede od nekoga još jedan stan/garsonjeru koji bi nasledila njihova deca jer ko ima para da kupuje novo ili na kredit? Za sve to vreme bogataši političari i krimosi pričaju "samo oni nek se prepucavaju međusobno, da se ne skrene kojim slučajem pažnja na nas".

Ne boli da se mućne malo glavom, pa da se pronađe pravi problem.

V

pre 10 godina

Zar ne vidite da ne zele ni da dotaknu lopove i prostake koji se hvale svojom "sposobnoscu" kako su zaradili ogromni novac, a igraju na kartu istih takvih prostaka koji im zavide ali nemaju i koji uzivaju da normalnim postenim ljudima neko iscedi bas sve i pretvori vecinu gradjana u bedu!!!
Vrlo je jednostavno primeniti mere oporezivanja koje bi zaista nesto ucinile, a ovo sto se nudi je uzasna pljacka. To igranje na kartu dodvoravanja osiromasenima i huskanja na one koji imaju vise nego skromnu imovinu (koja naravno sirotinji izgleda kao velika), je toliko odvratno ali razumljivo u zemlji kukavica koje ne smeju ni da pisnu. Sloj lumpenproletera je pazljivo stvaran i sada je orudje koje vlast koristi za najrazlicitije potrebe, svojom zaviscu, neartikulisanim besom, pohlepom... Stvorena je sprega probisveta sa i bez novca i moze joj doci kraj - ali svakako ne gundjanjem.

Privrednik

pre 10 godina

Igor

Voleo bih tebe da vidim da imas lovu da ulazes u radna mesta. U sta da ulazes? Napravis nekakvu proizvodnju nesto prodas a ne mozes da se naplatis.A drzvi sve moras da platis

Pre 2000. godine je mogao da zakopca gornje dugme na kosulji ali posle ne.

pre 10 godina

Bezobrazno, bahato i nevaspitano, jednom recju srpski, je da neko, ko je 2008. godine, kada su cene nekretnina bile na vrhuncu, kupio stan od 300.000 Evra, predlaze zakon da se kazni svako ko ima dve nekretnine u posedu pa makar one bile deset puta manje vredne od tih 300.000 ! Da li se iko zapitao kako je taj bezobrazni, nevaspitani, bahati covek uopste dobio kredit na tih 300.000 ? Kolika mu je bila plata a koliko moguce opterecenje plate ? Poreska uprava bi mogla da se zabavi ovakvim slucajevima a ne da iseljava nezaposlene, penzionere i socijalne slucajeve.

Wiener

pre 10 godina

zoran...... Ko je rekao da ne treba oporezivati zaradu na izdavanje stanova. Ovaj zakon se kosi sa zakonom o dvostrukom oporezivanju. Kada kupis stan platis porez. Godisnje placas porez na taj stan.I sada jos dodatni zato sto vec imas stan.Neko je ulagao u nekretnine.Neko drzi lovu u banci.I kakva je razlika?. Zamisli kada se po restituciji pocnu vracati nekretnine.Znaci svi oni treba da placaju veci porez. Oni su kao bogatasi.Ovde se izgleda vraca socijalizam. Socijalizam Caveza, Kastra

Hvala Mladjo

pre 10 godina

Sve u cilju pomoci nasoj gradjevinskoj industriji. Imam novac da kupim stan deci ali necu, ko zna sta ovi nasi politicari mogu jos da izmisle. Sve vise razmisljam da kupim stan u inodstranstvu gde zive normalni ljudi koji placaju kiriju i ne pale parket za grejanje. A deci cu da platim kurs nemackog.

Frodo

pre 10 godina

(neobavesten, 6. maj 2013 14:16)

Za tvoju informaciju, g.Neobavešteni, socijalizam je odavno krepao. I to s razlogom.
Ali nažalost, ti i takvi kao ti ste zadržali socijalističku "logiku": čoveku ne treba više od jednog stana, a svi koji imaju više od jednog mogu biti, naravno, samo lopourde kao Uskoković kojima treba odrati kožu, jer "normalan" čovek ne može pošteno da stekne više od jednog stana.

Za tvoju informaciju, može, i to neki čine (ne ja). A ko si ti i takvi kao ti da mi određujete koliko stanova ili drugog ja "smem" da imam?
Ako živimo u slobodnoj i normalnoj zemlji, a ne u raju kao Severna Koreja, moje je pravo da svoj novac koji sam pošteno zaradio i na njega pošteno platio porez državi, trošim kako ja hoću. Između ostalog, i na kupovinu nekretnina. Od toga će imati koristi građevinci i razne prateća industrije (sanitarije, parket, nameštaj, itd.).
A ako moj novac spiskam na provod na nekom egzotičnom ostrvu, u Srbiji koristi neće imati niko.

Ali kad smo već kod debilnosti, zašto se zaustaviti samo na jednom stanu? Šta će čoveku čak i jedan stan u vlasništvu? Stan se ne jede i ne može se poneti u grob. Čovek može sasvim lepo da proživi ceo život u iznajmljenoim stanu, a kad umre, tu će se useliti neko drugi, zar ne?
Problem je u tome što nijedna država na svetu ne može garantovati stan svim svojim građanima, zato ljudi moraju sami da se snađu.
Drugo, šta ako ja hoću da živim u kući, a ne u stanu u zgradi? Da li i to smtraš da je "previše"?

lady

pre 10 godina

ja samo znam da posedovanje jednog stana od 65m2 uzetog na kredit za cetvoroclanu porodicu nije i ne sme biti luksuz! Ali placamo porez na imovinu 16500din godisnje! eeeee

bezmozga

pre 10 godina

@Igor
Bravo majstore! Boljševici ti nisu ravni po idejama. Znači - na silu bi naterao ljude da "ulažu" u nova radna mesta? U Srbiji samo treba da poželiš u šta ćeš da ulažeš i mora da se isplati? I šta bi im ti genije ponudio ako "ulaganje" ne uspe? Zahvalnicu? Ili si samo zavidan što nemaš šta da izdaješ, a moraš da radiš? Ulaži ti lepo sve svoje što imaš i ne brini za manastir.

socijalni program

pre 10 godina

Tako i treba. Advokatima, ginekolozima, ortopedima i svim ostalima koji se umesto osnovne delatnosti za koje im je drzava placala skolovanje bave zemljoradnjom, preprodajom nekretnina i ostalih unosnih a sumnjivih radnji uzeti sto vise moguce, sve ako ikako moze.

Milan Nis

pre 10 godina

pausalno oporezivanje je mamac i samo na prvi pogled izgleda kao bolje resenje jer i ako imate i ako nemate posla platicete drzavi koliko ona proceni,a za drzavu je bolje jer ne mozete utajiti porez

Che

pre 10 godina

A politicari ce svi redom da prijave da im stanovi i vile, vrede sve ukupno manje od 50.000.Naravno nece se racunati imovina koja se vodi na supruge, svalerke, decu, zaove, surnjaje, pasenoge.....

Igor

pre 10 godina

I treba da se oporezuje drugi stan. Ljudi treba da se stimulišu da ulažu u nova radna mesta a ne u stanove. Lako je uzimati kiriju i ne raditi ništa. Ajmo sad lenčuge raspalite po minusima!

Glupava filozofija

pre 10 godina

@zoran
"jednostavna cinjenica je da veliki broj ljudi ima vise stanova koje iznajmljuju i nece da placaju porez na taj prihod, a drzava nema nacina da utera tu naplatiu. Planirani zakon to resava "

To se kaze "Sa prljavom vodom izbaciti i dete !" Sta mislite da se svi vozaci automobila kazne sa po 10.000 dinara jer imaju automobile kojima mogu da se voze brze od dozvoljene brzine ? Ili da se svi vlasnici oruzja kazne sa po 2-3 godine zatvora jer mozda mogu da ubiju nekoga ?
A nije istina da drzava ne moze da oporezuje one koji neprijavljeno izdaju stanove ! Neka smanje porez na izdavanje i povecaju kazne pa bi videli sta bi se desilo.

Зоран

pre 10 godina

"Meni su roditelji za zivota poklonili stan u kome hvala Bogu zive i dalje, da li i na to treba da placam porez? Na osnovu cega neko moze da mi naplati porez na fantomski prihod od izdavanja, ako ja ne izdajem stan? "

У Америци је исто. Без обзира на издавање плаћа се порез на ВЛАСНИШТВО. Тако еј свуда у свету. То што твоји родитељи станују, то нема везе, може МОЖДА мало да падне порез, али платићеш јер се стан води на ТЕБЕ. Ти имаш два стана, у једном си ти, у другом твоји, ти плаћаш порез на ДВА стана.

Шта је вама у Србији, као да сте пали са Марса?

zoran

pre 10 godina

Ja sam naprosto impresioniran kolicinom kukanja vlasnika vise nekretnina i rentijera. I jos sam vise ubedjen da je ovaj porez odlicna stvar. Mozda se u Srbiji najzad nesto normalno pocinje da desava, udarilo se po "lezi lebe da te jedem". Nego vi dragi moji retijeri prodajte te neisplatljive nekretnine pa te pare ulozite u svoj biznis, tu vam je potencijal za profit neogranicen. Jedino sto tu mora da se zapne i da se radi..

Kiza

pre 10 godina

Na ovo bi citirao Gogu Mpravca ali to je u suprotnosti sa pravolima foruma. Lepo se vidi naš mentalitet, ono o komšiji i kravi. A ko to zgrće pare rentiranjem? Nemam problem da državi platim i taj porez ako će me ta ista država zaštititi od neodhovornih stanara. Do tada beli dinar neće videti od mene. Porez na imovinu uredno naplaćuje a u katastru haos.
Država i sistem po meri ološa i baraba! Taman stan dao budzašto lopovskoj državi ne dam ništa! Od mene ste dosta dobili

Djordje

pre 10 godina

Sjajan potez iz ministarstva finansija. Ovo je veoma bitan pomak za ozivljavanje trzista nekretnina, i za prikupljanje poreskih prihoda da se konacno "leprozne" zgrade po Beogradu i Srbiji renoviraju i da se prikupe prihodi za razvoj lokalnih zajednica (zabavista, puteva, kanalizacije). Posedovanje nekretnina nije i ne treba da bude dzaba, a biznis od izdavanja 5-6 stanova po Beogradu da se oporezuje kao i sve drugo! Ono sto smo imali dosada u ovoj oblasti ne postoji nigde u svetu! Jos jednom, potpuna podrska ovom zakonu.

k0j0t

pre 10 godina

Ovi sto likuju zbog uvodjenja ekstra poreza na drugu nekretninu ne razumeju nekoliko stvari. Ja se slazem da u mnogim zemljama postoje porezi i na prvi i na drugi stan i porez na izdavanje i tako dalje i odmah cu da kazem da to nije nista sporno i ne smeta mi. E sad problem kod nas je u tome sto mi nemamo poresku politiku, sto je nasa poreska politika od danas do sutra, tj kako ko je na vlasti i kako je kome lakse da uzme novac i tako nesto je nemoguce u pravno uredjenim zemljama kao sto je Amerika ili Nemacka. U svim pravnim drzavama se zna tacno koliki su porezi i od cega, samo u Srbiji i sl. banana drzavama se ne zna i konstantno strepis gde ce da te udare po dzepu. Da se podsetimo, prvo su demokrate planirale da drasticno uvecaju poresku osnovicu, na njihovu zalost dosli izbori i dosli ovi e onda prvo aj da vidimo koliko ima onih sa imovinom vecom od 350 hiljada evra, kada su ukapirali da ih ima znatno manje od nekog njihovog zacrtanog broja e onda aj da uvedemo ekstra porez za drugu nekretninu, da izvinite tako nesto u ozbiljnim drzavama nije moguce.Jasno se mora definisati jednom za svagda koji su porezi i koliki su i pod kojim uslovima smeju da se uvecavaju i sta dobijamo za uzvrat. Inace ne uklapam se u ovaj porez jer mi je druga nekretnina ispod 50 hiljada evra i u toj zivim a prijavljen sam na drugoj koju izdajem i koja ima nekoliko puta vecu vrednost od 50 hiljada. Vama sto likujete ce povecati neke druge poreze pa cete onda kukati, svi smo u istom sosu.

Petar

pre 10 godina

Od oca sam nasledio kucu u kojoj zivi moja majka. Ja imam stan u kome zivim sa porodicom. Na oba placam porez na imovinu. I sada treba da placam dodatnih 200 eur godisnje jer mozda rodjenoj majki izdajem kucu. Odakle da platim? Sramota.

neobavesten

pre 10 godina

A sto coveku treba vise od jednog stana? Dobro, njegova stvar, ako misli da mu treba, ali onda znaci da ima i da mu se presipa. Onda neka plati porez na taj drugi, treci, petnaesti stan. Setih se onog Uskokovica iz distribucije, pa taj je imao na svoje ime bar desetak stanova i kuca, a jos dva puta toliko na cerke, zenu i drugu rodbinu. Kolko je takvih niko ne zna.

Atreides

pre 10 godina

Nikola pa ponudi drzavi da ti kupi tu kucu za 10 000 evra. Eto ako su je procenili na 13000 bice to lep posao za drzavu posto ce je kupiti za 10 000 ahahhah

zoran

pre 10 godina

@Wiener, ja bi rekao da je tvoja glupa a ne djordjeva. Ovo je odlican porez jer udara direktno na ljude koji su, u najvecem broju, mahinacijama tokom tranzicije dosli u posed vise nekretnina. A kako mogu da zive samo u jednom, dodatni stanovi im sluze da ih izdaju, tj da ostvaruju prihod. E taj prihod ce ubuduce da se oporezuje jer su ga do sada rentijeri krili od drzave.

Po broju minusa / pluseva izgleda da u srbiji zive samo ljudi koji imaju nekoliko stanova, pa ako je tako bas smo bogata zemlja.

pljačka

pre 10 godina

Samo da odgovorim onim koji tvrde da treba oporezovati stan koji se izdaje. Meni je to jedini prihod,nisam ja kupio stan nego roditelji meni. Od kad sam završio fakultet već od 6 godina 5 godina sam na birou. Tu jednu godinu što sam radio duguju mi dve plate koje nikad neću dobiti.
Moj komšija je platio 1.000 evra telefon, plus nepalćeni računi i ostalo. Vrlo bi ja rado platio neki normalan porez kad bi ovo bila pravna država pa se za neplaćene račune ne tereti vlasnik nego podstanar. Takođe probajte da izbacite podstanara sa detetom sudskim putem. Znam za dva sučaja koji su bila noćna mora za vlasnike. Takođe treba uzeti u obzir i troškove koji se odnose na renoviranje.
Znam kad smo kupovali stan, poreski organi su procenili stan više nego što vredi i ako su cene nešto padale u tom periodu. Siguran sam bi i tada poreski organi samoinicijativno određivali po kojoj ceni se neki stan izdaje.

P.S probajte da izdate sada stan u BG, za normalnu cenu. Stranaca nema, a od naše plate ko može da plaća neku cenu. Niko normalan neće da izdaje stan ispod neke razumne cene. Tako da mi sad imamo apsurd najveće cene nekretnina i najmanje cene za izdavanje stanova.

brb

pre 10 godina

fala bogu bar ovi sto su ukrali i obezbedili celo potomstvo da doprinesu malo zemlji kada vec nisu u zatvoru... zivim u inostranstvu i ovde amo bas svako radi ceo zivot i otplacuje kredit za stan.. samo kod nas ljdu preko noci kupuju stanove za svakog clana u porodice a i sire....

Toliko

pre 10 godina

Ma suva drenovina ima da se iscedi samo da se partijske horde namire jos neku godinu.
Mada mislim da ce mnogo pre toga narodu da pukne film!!

Prva mera koja moze da pokrene drzavu je:
Birokratija i partijske horde po JP na minimalac dok traje kriza. Morate da isecete granu na kojoj sedite i posle toga u istoriju u interesu drzave i naroda. Sto pre to bolje!

Caki

pre 10 godina

Nakon svega ovoga mogu samo da konstatujem da je slamarica zakon. Ne znam ko je nakon ovoga lud da novac ulaze u nekretnine.
Jedino ako jos budu krenuli da procenjuju koliku bi slamaricu trebalo da imas i to da pausalno oporezuju.

obi van

pre 10 godina

to se oporezuje i toj svajcarskoj koja se ovde cesto kao uzor spominje. najcrnje sto najvise kukaju oni kojima je milosevic takoreci poklonio stan. dobrodosli u kapitalizam

Mika

pre 10 godina

3% poreza godisnje znaci da za 24 godine kroz porez date drzavi celu nekreninu. Za svog zivota od recimo 72 godine, platite kroz porez 3 nekretnine. Ako ste jos uzeli kredit od banke onda je to jos i vise... Samo onaj ko nema pojma o matematici moze da izvali ovu cifru od 3%.

Зоран

pre 10 godina

"zoran...... Ko je rekao da ne treba oporezivati zaradu na izdavanje stanova. Ovaj zakon se kosi sa zakonom o dvostrukom oporezivanju. Kada kupis stan platis porez. Godisnje placas porez na taj stan.I sada jos dodatni zato sto vec imas stan."

/////////

То је нормално. Так је и овде у САД, то НИЈЕ ДВОСТРУКО опорезивање.
На сваку некретнину се плаћа порез овде у САД. НА СВАКУ. Издавао или не, нема везе. Ако издајеш плаћаш ПОВРХ свега и пореза на издавање, јер је то ЗАРАДА.

ПС Ал неки у Србији имају станове и станове...зарадили часно и поштено.

Зоран

pre 10 godina

"Meni je to jedini prihod,nisam ja kupio stan nego roditelji meni. Od kad sam završio fakultet već od 6 godina 5 godina sam na birou. Tu jednu godinu što sam radio duguju mi dve plate koje nikad neću dobiti."

Ти никад нећеш да скочиш на државу што немаш посао док издајеш стан. То ћеш да радиш целог живота. Нећеш ни посао да тражиш. У нормалним земљама нико од издавања једног стана не може да живи, нити од два стана, нити од 3 стана. Мора да има бар 10 да би могао живи нормално, Отуда, боље по тебе да те одеру са порезом скочићеш ти и још вас 500.000 (верујем да бар толико живи од издавања станова у Србији) и власт ће морати нешто да мења. Рецимо још мањи порез на приватно, још мање државног апарата, још више приватизовања,... Жао ми је, Амери кажу да би било боље - мора прво да нам буде горе.

m

pre 10 godina

Meni su roditelji za zivota poklonili stan u kome hvala Bogu zive i dalje, da li i na to treba da placam porez? Na osnovu cega neko moze da mi naplati porez na fantomski prihod od izdavanja, ako ja ne izdajem stan? Tesko ce ova vrsta poreza preziveti Ustavni sud Srbije, ipak postoji taj Ustav da spreci ljude poput Mladje da izmisljaju legalizovanu pljacku imucnih. Ako hoce, nek podignu porez na imovinu, to je fer pristup, tu oporezuju nesto sto IMAM, a ne nesto sto PRIHODUJEM a da ja to ne prihodujem. Ovako, oporezovati prihod kog nema, ja toliki cinizam ne razumem.

PS Platicu porez ako se bude usvojio takav zakon, hvala Bogu imam odakle, ali bojim se da ce posledice takve poreske politike samo dodatno ojaditi vec nikakvo trziste nekretnina. Ako preteraju, prodacu sve svoje nekretnine u Srbiji i staviti sve pare na racun u stranoj banci, pa mogu da me povuku za nesto i Dinkic i cela ekipa. Ako je to cilj, samo napred.

sajber_sloba

pre 10 godina

novi seminarski rad naseg MLADJE, malo je skrenuo sa predmeta nije vise ekonomija nego poreski sistem u srbiji... aaa ko ce jos da gleda temu rada, samo nek je nama ziv i zdrav nas MLAAAAADJAAAAAA

Shonke

pre 10 godina

Ovo jeste de facto dvostruko oporezivanje. I do sada je vlasnik više stanova plaćao porez na imovinu na svaki od stanova u vlasništvu. I to za svaki stan posebnim rešenjem poreske uprave opštine na kojoj se nekretnina nalazi. Sada se uvodi porez na pripisani prihod koji NE ZAMENJUJE porez na imovinu da vlasnik dva stana.

nikola

pre 10 godina

porez treba da se naplacuje po kvadtatu ,sto vise kvadrata veci porez.Mada i ovi sto imaju po dva stana treba da se malo isprse jel obicno jedan iznajmljuju pa...

misao

pre 10 godina

Kad je sudstvo takvo uvek 'stradaju' najpošteniji. Kako će utvrditi neraščišćene imovinsko-pravne odnose iz nasledstva koja nisu raščišćena decenijama. Šta je sa stambenim zgradama koje nisu uknjižene i u kojima suinvestitori imaju stanove za izdavanje.

zoran

pre 10 godina

Wiener, procitaj jos jednom pazljivo canak i videces objasnjenje zakona. Porez ne prestavlja dvostruko oporezivanje nekretnine nego porez od 15 % na procenjeni prihod od iznajmnjivanja u iznosu od 3% vrednosti nekretnine na godisnjem nivou. To su vrlo realne vrednosti za srbiju kao i za vecinu evrope.

Jednostavna cinjenica je da veliki broj ljudi ima vise stanova koje iznajmljuju i nece da placaju porez na taj prihod, a drzava nema nacina da utera tu naplatiu. Planirani zakon to resava i imace jako dobre efekte na vise polja, pocevsi od naplate poreza na iznajmljivanje pa do spustanja trzista i cena nekretnina na realne ekonomske osnove bolje za vecinu populacije i gde ce cene nekretnina biti nize i gde ce ljudi biti vise motivisani da uloze novac u neki realni posao a ne samo u rentijerstvo.

To sto se zakon ne svidja vlasnicima vise stanova, i ne treba da im se svidja.

Igor

pre 10 godina

[link]
A zasto ne lezati i uzimati kiriju?pa kad oce da dodju svi sa strane u grad nek lepo placaju ili nek lepo ostanu na svom seoskom imanju i obradjuju ga,pa nece placati stan... ili mislis da im treba dati stan na lepe oci?
(Nemanja, 6. maj 2013 18:39)
Ne mislim da im treba dati stan na lepe oči nego treba platiti porez na kiriju, a taj porez bi morao biti veći od poreza i raznih nameta koje plaćaju mala preduzeća. Zar to nije logično?

Moler

pre 10 godina

U USA, bar gde ja zivim, placa se porez na svaku nekretninu stanovali vi u njoj ili ne.
Ako se u njoj stanuje placa se porez gradu od koga se finansira lokalna vlast, skole itd. Ako se stan izdaje i dalje se placa taj isti porez (stavise jos je veci), plus jos federalni porez na prihod od stanarine. Vrlo je moguce i da pojedine drzave naplacuju state porez, ali to nisam siguran. Dobro dosli u kapitalizam!

Зоран

pre 10 godina

"Ti ćeš da mi soliš pamet."

Ја ћу да ти солим памет. За 13 година у Америци сам видео о чему се ради и како систем функционише, са тим да сам имао приватно у САД и запошљавао Амера пре зелене карте и то у овој кризи. Чисто да знаш да нсиам баш неко ко соли памет тек онако, него има нешто иза себе.

Твоји родитељи су радили у земљама трећег света, али далеко од тога да су тако живели тамо. То што су они зарадили, свака њима част, али гледај да и ти нешто зарадиш, било у Србији или у Америци, Немачкој,..немој да крцаш туђе. Мени тата исто оставио 250 квадрата у Србији, могао сам и ја да издајем, али нисам хтео.

Nemanja

pre 10 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=711193#k9502437
A zasto ne lezati i uzimati kiriju?pa kad oce da dodju svi sa strane u grad nek lepo placaju ili nek lepo ostanu na svom seoskom imanju i obradjuju ga,pa nece placati stan... ili mislis da im treba dati stan na lepe oci?

Zoran

pre 10 godina

(Moler, 6. maj 2013 22:18),
to nije samo ovde u SAD, to je svuda po svetu po iole razvijenim drzavama. Isto u Nemackoj, Francuskoj, Svedskoj, Norveskoj,...

Nego navikli da ne rade nista a da imaju nesto i sada se bune.

Steva

pre 10 godina

Mic po mic i izgleda da će biti nešto od ove drzave, i najzad dođe neko na vlast ko ozbiljno shvata tu funkciju.
Da li znaš uspavani narode da u Australiji ne može dobiti od države penziju onaj ko ima" višak" stambenog prostora, poslovne prostorije, lokale za idavanje, radne mašine itd. Sve što može doneti prihod. Ja lično pozdravljam ovaj potez, jer je on znak da se lagano zaustavlja sunovrat ove naša Srbije koji traje od Miloševića pa do današnjih dana. Dakle svaka čast novoj vlasti za koju sam glasao i ne pokajah se.

Zoki

pre 10 godina

Cuo sam da se i u Nemackoj placa porez na drugi stan. Kod nas je malo drugacija situacija. Vecina koja ima vise od jednog stana je dobila nekakvim nasledstvom ili je prevarila neku babu\dedu za stan. I sad te osobe mogu da zive od biznisa izdavanja stanova. Ne vidim potrebu da se ima vise od jednog. Tako bih isto i za automobile uveo porez. Pa danas svi voze neke krseve, smanjile bi se guzve u gradu.

zgubidan

pre 10 godina

1. smanjiti broj poslanika sa 250 na 50, i samim tim svu pratecu bulumentu
2. svu administraciju ograniciti prostorom u SIVu na NB, a u perspektivi parlament izmestiti naprimer u Topolu
3. skupstinu i ostale top nekretnine dati Donaldu Trumpu pod povoljnim uslovima da napravi kazina i hotele, a BG pretvori u mesto zabave i razvrata, jer za bilo koju drugu delatnost smo odavno izgubili prikljucak

Зоран

pre 10 godina

(nn, 6. maj 2013 17:43), порез на те куће неће бити баш велики јер су старе.

Ја бих тако исекао све који живе од издавања станова, да не би знали где се налазе. Јер то је једини пут да се нешто у земљи промени. Они ће да скоче јер немају за живот, па или ће власт да падне или ће да се доведе у ред и организује да се запосленост повећа. У супротном има да куњате од издавања станова до последњег Србина.

А то ће изгледа и да се деси и то од СПС и СРС-а.

Igor Gavran

pre 10 godina

Porez treba da bude na ukupnu vrednost. Dakle, bogatiji je onaj sto ima vilu od pola miliona na Dedjinju od onog ko ima pet nasledjenih kuca u dva mrtva sela. Kakve su to gluposti. Oporezivati pravedno, gledati ukupnu vrednost. Kuca u mrtvom selu ne vredi ni sto evra, nema ko da je kupi. Ako se kuca urusi, poresku to ne interesuje, u katastru je to ucrtano kao objekat. Pocece narod masovno da prodaje imanje budzasto na primer Albancima, oni to jedva cekaju. Bravo Mladjane, ponovo autogol. STOP NEPRAVEDNOM HARACU. OVO JE HARAC!

nikola

pre 10 godina

Vidim da de mnogim ne svidja ova odluka ,mora da imaju dosta nekretnina a ovamo kukaju kako nema leba da jedu,more....ja bi porez na drugi stan povecao jos za duplo.

Nemanja

pre 10 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=711193#k9502988
To je verovatno zato sto nemas svoj stan nego iznajmljujes pa te bas briga ... e to je prava zloba

adam

pre 10 godina

jos cete vi da vidite sta je zapad. nije ovo nista. kod nas u holandiji vec godinama postoji porez na drugu nekretninu na koju niste prijavljeni. smatra se da je izdajete ili sta vec radite sa njom. to njih nije briga. smatraju da nekretnina godisnje donosi oko 4% od vrednosti i na to oni zele svoj deo od 30%. da ih prevaris ne mozes nikako jer mozes biti registrovan samo na jednoj adresi. da kupujes stan na tudje ime opet ne mozes jer taj neko vec godinama unazad podnosi poreske prijave iz kojih se vidi da li ima novac za stan ili nema. ovde se stanovi uzimaju skoro iskljucivo ne kredit. ovo bi sve imalo smisla da drzava srbija daje pomoc za nezaposlene i druga davanja. ali ovako sluzi samo da utera pare u budzet.

A dodatni porez na dve plate ? Na mesta u upravnim odborima ?

pre 10 godina

@zoran
"dosta nam je filozofa koji pljuju na sve sto postoji, radi se o tome da se ovaj haos u srbiji promeni."

Kradja i pljacka u reziji drzave nece promeniti haos. Ako se usvoji predlog o dodatnih 3%, porez na moj stan ce biti oko 40.000 dinara sto je 8 puta vise nego 2007. godine. Da li razumete da je 8 PUTA pljacka ?
Da li razumete da ce ovaj porez da obuhvati mnoge penzionere sa malim penzijama, nezaposlene, ljude sa malim primanjima, a nece Mladju, Cedu, Mrku, Obradovica, Jelasica i slicne !!! Mnoge ljude koji nemaju novcana primanja da plate taj porez, a nece one koji imaju ? Da li svi takvi treba da prodaju svoju drugu nekretninu ? E to bi tek stvorilo haos, pad cena i unistavanje gradjevinske industrije.

plajčka - Kako neki ljudi nemaju obraza dok daju neke komentare.

pre 10 godina

(Зоран, 6. maj 2013 22:36)
Ja sam posao bio našao i prihvatio ga da radim u unutrašnjosti Srbije. Nisam posao birao samo sam hteo da ga radim u struci. Dobili smo svi otkaze a dve plate nismo ni dobili. Ti ćeš da mi soliš pamet. Šta moji rodiutelji koji su radili i rintali u najtežim uslovima u zemljama trećeg sveta (ako znaš kavi su tamo uslovi) treba da daju u humanitarne svrhe a ne da pomognu sinu.

zoran

pre 10 godina

"P.S probajte da izdate sada stan u BG, za normalnu cenu. Stranaca nema, a od naše plate ko može da plaća neku cenu. Niko normalan neće da izdaje stan ispod neke razumne cene. Tako da mi sad imamo apsurd najveće cene nekretnina i najmanje cene za izdavanje stanova"

E sa ovim si pogodio u srz problema. Nekretnine su jako precenjene i cene moraju da padnu jedno 50%. U medjuvremenu dok to traje ne nadaj se vecim cenama izdavanja, to je ono sto nasa populacija moze da plati.

Babe i zabe

pre 10 godina

@Moler

Dosadni ste vi iz USA ! Kako mozete da poredite uopste seljacku Srbiju i USA. Da Srbija ima atomsku bombu mozda ni mi ne bi morali da trpimo Mladju ! A koliko placate benzin ? A koliko hranu, tehniku ?

Sta ste radili za 1. maj ?

pre 10 godina

Neverovatna kolicina retrogradnog, komunistickog pogleda na svet u ovim komentarima! Zli rentijeri, leze i ne rade nista !!!!
Pa sta treba da rade u zemlji u kojoj je milion nezaposlenih, stopa skoro 30% !! Sta da rade u zemlji u kojoj najbolja firma (NIS) otpusta radnike jer imaju 50 godina zivota ? Sta da rade u zemlji gde je bas taj isti Dinkic doneo zakon o privatizaciji po kome je cela drustvena svojina presla u ruke kriminalaca ? Budite sretni da je neko bio dovoljno blesav da u ovoj zemlji ulozi novac u nekretninu, jer je time stvorio radna mesta i pogurao gradjevinu. Ja sam o tome razmisljao ali posle ovoga, slamarica, kavijar, Plavi most, sampanjac. A vi, dragi gradjevinci, zalite se ministarstvu finansija.

Зоран

pre 10 godina

"Da prodamo za 2000 evra - zao mi."

Вероватно ти жао јер те вежу неке лепе успомене. Али и то има своју цену.

MEHO

pre 10 godina

Ja mislim da treba jos vise da se oporezuje visak nekretnina.Normalno je da na nekretninu u kojoj ne zivite placate tri puta veci porez.Svi dobili stanove jos od Tita,badava,pa sad smo mi veoma bogat narod.moj stari ima dva stana svaki kosta preko 80000 evrica,i ja se slazem da placamo veci porez.a ako nemozemo lepo da prodamo pa da kupimo ono na sta mozemo da placamo porez.Konacno i ova drzava da stane svim lopovima koji damo kukaju niko nist neradi svi kradu struju vodu i td.Red se mora konacno uvesti ,pa ce i cene stanova da budu normalne od 350-450 evra.lep pozdrav,Meho novi sad.

Dejan

pre 10 godina

Pa nista - onda ove pare zaradjene po inostranstvu ulozimo u neke druge nekretnine - Kipar, Malta, Spanija, USA, uh, uh koliko samo mesta za ulaganje ima. Neko hoce da me odere jer hocu da upucam 100 hiljada evra u srpsku privredu? Nece moci, Srbija je jedan hiljaditi deo sveta, koji na zalost ne shvata kako svet funkcionise. Za jos malo vise novca - moze lepo da se ulozi u USA i da se dobije drzavljanstvo npr. Isto vazi i za Austriju. Pa ko je glup nek ulaze pare u krug dvojke da ga deru, ja sigurno necu. Vazno je da zvuci populisticki i da donosi glasove.

Tanja

pre 10 godina

Смањите запослене у администрацији. Грчка сада мора да отпусти 15000 таквих паразита, под притиском...урадите то на време...престаните да гушите обичног појединца.
Bravo! Potpisujem od reči do reči!
Ni milion poreza još da uvedete to neće da namiri stogalvu aždaju u vidu birokratskog aparata. I dokle više mi da plaćamo vaše činovnike koji ne rade ništa a primaju platu?

zoran

pre 10 godina

@glupava filozofija, ako te interesuje polje pametne filozofije procitajj Marksovu jedanaestu tezu o Fojerbahu.

Slobodna intepretacija u kontekstu ove teme: dosta nam je filozofa koji pljuju na sve sto postoji, radi se o tome da se ovaj haos u srbiji promeni.

advokat

pre 10 godina

Takav porez već godinama postoji i to ne na drugi stan, već svaki stan u kome vlasnik ne živi. Taj porez se naplaćuje kroz porez na imovinu čiji godišnji iznos je dvostruko veći ukoliko vlasnik stana nije prijavljen na toj adresi. Ukoliko se takav zakon usvoji, građani će po istom osnovu plaćati dva puta porez. Osim toga biće dovedeni u neravnopravan položaj, jer neko može imati više manjih stambenih jedinica i neće imati tu poresku obavezu za razliku od nekog ko ima dva veća stana.Takav zakon bio bi neustavan ali koga je to briga.

dzoki

pre 10 godina

Koji je Dinkic terorista. Za sta porez? Za to sto sam jedan stan dobio od roditelja,a drugi sam kupio na kredit za sina i otplacujem ga. Najbolje bi bilo da svima zaplenite ako neko ima preko 50kvadrata. Ne znam zasto radim uopste u ovakvoj Srbiji kad mogu lepo da se spakujem i odem negde da zivim normalno.

Dule

pre 10 godina

Taman smo preziveli Demokrate i njihove sulude ideje o povecanju poreza na nekretnine kad evo i ovi.

Na sledecim izborima na zalost upravo glasam za te Demokrate posto su javno rekli da nece sa Dinkicem ni u kojoj varijanti!

Show

pre 10 godina

Porez mora da se plati ali u USA koju svi pominju nema:

- PDV-a tj. poreza od 20% koji svi placamo.
- Poreza na godisnje prihode ispod 20.000 $
- 63% poreza na prihode + 15% preko 15.000 eur
- 65% akcize na gorivo.
- mase dugih parafiskalnih nameta.

Sve u svemu arhitektura nase drzave je takva da ubrzano jede svoju supstancu.

Jedino resenje je da se odmah uradi ozbiljna racionalizacija javnog sektora/potrosnje sve ostalo je samo trenutno odlaganje nazalost vec sigurnog bankrota.

Iskreno se nadam da ce biti politicke volje i hrabrosti elite za ove promene.

Neo

pre 10 godina

@ Bob Rock
Vazi. Samo sto te automobile vise od 50k evra na PR, KM, GL... voze "biznismeni" i kriminalci iz Srbije registrovane na nekog sa Kosova.

andro bg

pre 10 godina

a da vratite prvo ljudima kuce stanove i zemlju koju su komunisti oduzimali ljudima? pola vas je dobilo stanove od drzave sto je meni sasvim ok ali toliko ljudi je ova drzava unesrecila i osiromasila a niko o tome da progovori...e moja imaginarna drzavo..ti trazis porez na imovinu?licemerno

Alex

pre 10 godina

Uzasavaju me komentatori iz USA i molio bih da se suzdrzavaju. Prosto ne moze da se poredi kvalitet zivota u Srbiji i USA. Cena hrane, odece, goriva, kamatnih stopa (za auto, stan, sta god). U USA je najmanje poresko opterecenje ukupno na bruto platu u odnosu na EU, nema pdv, i nize su poreske stope zato barem cutite. Mada secam se da je pre dve godine Obama pominjao kako eto evropa ima PDV i da bi to bila dobra stvar i za USA, ali eto ucutao se izgleda da je americka nacija osetljivija na uvodjenje novih poreza, e tu vam skidam kapu.

zoran

pre 10 godina

@mika, ta kompleksna matematika se resava parcijalnom integracijom, a ne ako jednostavno :-) Salu na stanu, racun ti nije dobar, godisnji porez ce biti 15% od 3% vrednosti, odnosno 0.45%.

zoran

pre 10 godina

Rasplakali se rentijeri sto moraju da placaju porez. I treba da ga placate, dobili ste stanove od tita za po 100 maraka a sada bi da ih rentate za 1000 evra i da lezite i nista da ne radite.

A za one koji su zaradili silne novce napolju i prete na komentarima kako posle ovoga nece ni euro uloziti u stanove u Srbiji, pa ulozite novce gde god hocete, i u ameriku i u kanadu. A onda cete videti kako demokratski zapad prvo naplati porez na nekretninu, pa platite osiguranje, pa mesecno odrzavanje zgrade i na kraju jos i porez na prihod od izdavanja a koji upada u top bracket na vrh vase normalne plate i porezuje se po 30-50 %.

Nikola

pre 10 godina

"Pa nista - onda ove pare zaradjene po inostranstvu ulozimo u neke druge nekretnine - Kipar, Malta, Spanija, USA, uh, uh koliko samo mesta za ulaganje ima.
(Dejan, 7. maj 2013 04:24)"

Ti si Dejane genije, pa kako nam nije palo na pamet ranije da ulozimo parice na Kipar (u banke) i u Spaniju (u nekretnine) ?

Dejan

pre 10 godina

Ti si Dejane genije, pa kako nam nije palo na pamet ranije da ulozimo parice na Kipar (u banke) i u Spaniju (u nekretnine) ?
(Nikola, 7. maj 2013 14:15)

Kuca na Kipru ili u Spaniji donosi mi isto uzivanja sa ili bez krize u istim zemljama. Kakve veze ima da li je kriza ako ja drzim stan u npr. Barseloni za svoj licni uzitak ili ga izdajem na nedelju (sto u Srbiji ne mogu legalno). Kriza u Spaniji vazi ako si investitor pa si uzeo kredit od banke da napravis zgradu pa sad pala cena i niko nece da kupi pa si ti propao. To nema veze sa cistim kesom - jos mi je i bolje da uzmem tamo jer su cene otisle na dole. A ovima sto porucuju da cu da placam poreze u Kanadi i USA - tacno - ali neka uporede zaradu od izdavanja tog istog stana u tim zemljama u poredjenju sa ulozeno/dobijeno u krugu dvojke. Puknes 300 hiljada dolara i izdas stan za 500 dolara u krugu dvojke. Za iste pare kupis kucu na obodu Toronta sa dva odvojena manja stana i izdas svaki za 1000 Dolara. Platis porez koliki god da je pa ti vidi koliko ti ostaje i sta se kome vise isplati. A da ne govorim o tome da se taj kes upucao u tudju privredu umesto u nasu. Ali ne - taman posla da me komsija u Beogradu uvati da imam dva stana - jednom mesecno bi mi busili gume na kolima. Minimum!

Djordje

pre 10 godina

Sjajan potez iz ministarstva finansija. Ovo je veoma bitan pomak za ozivljavanje trzista nekretnina, i za prikupljanje poreskih prihoda da se konacno "leprozne" zgrade po Beogradu i Srbiji renoviraju i da se prikupe prihodi za razvoj lokalnih zajednica (zabavista, puteva, kanalizacije). Posedovanje nekretnina nije i ne treba da bude dzaba, a biznis od izdavanja 5-6 stanova po Beogradu da se oporezuje kao i sve drugo! Ono sto smo imali dosada u ovoj oblasti ne postoji nigde u svetu! Jos jednom, potpuna podrska ovom zakonu.

Igor

pre 10 godina

I treba da se oporezuje drugi stan. Ljudi treba da se stimulišu da ulažu u nova radna mesta a ne u stanove. Lako je uzimati kiriju i ne raditi ništa. Ajmo sad lenčuge raspalite po minusima!

neobavesten

pre 10 godina

A sto coveku treba vise od jednog stana? Dobro, njegova stvar, ako misli da mu treba, ali onda znaci da ima i da mu se presipa. Onda neka plati porez na taj drugi, treci, petnaesti stan. Setih se onog Uskokovica iz distribucije, pa taj je imao na svoje ime bar desetak stanova i kuca, a jos dva puta toliko na cerke, zenu i drugu rodbinu. Kolko je takvih niko ne zna.

Zoki

pre 10 godina

Cuo sam da se i u Nemackoj placa porez na drugi stan. Kod nas je malo drugacija situacija. Vecina koja ima vise od jednog stana je dobila nekakvim nasledstvom ili je prevarila neku babu\dedu za stan. I sad te osobe mogu da zive od biznisa izdavanja stanova. Ne vidim potrebu da se ima vise od jednog. Tako bih isto i za automobile uveo porez. Pa danas svi voze neke krseve, smanjile bi se guzve u gradu.

brb

pre 10 godina

fala bogu bar ovi sto su ukrali i obezbedili celo potomstvo da doprinesu malo zemlji kada vec nisu u zatvoru... zivim u inostranstvu i ovde amo bas svako radi ceo zivot i otplacuje kredit za stan.. samo kod nas ljdu preko noci kupuju stanove za svakog clana u porodice a i sire....

zoran

pre 10 godina

Ja sam naprosto impresioniran kolicinom kukanja vlasnika vise nekretnina i rentijera. I jos sam vise ubedjen da je ovaj porez odlicna stvar. Mozda se u Srbiji najzad nesto normalno pocinje da desava, udarilo se po "lezi lebe da te jedem". Nego vi dragi moji retijeri prodajte te neisplatljive nekretnine pa te pare ulozite u svoj biznis, tu vam je potencijal za profit neogranicen. Jedino sto tu mora da se zapne i da se radi..

Steva

pre 10 godina

Mic po mic i izgleda da će biti nešto od ove drzave, i najzad dođe neko na vlast ko ozbiljno shvata tu funkciju.
Da li znaš uspavani narode da u Australiji ne može dobiti od države penziju onaj ko ima" višak" stambenog prostora, poslovne prostorije, lokale za idavanje, radne mašine itd. Sve što može doneti prihod. Ja lično pozdravljam ovaj potez, jer je on znak da se lagano zaustavlja sunovrat ove naša Srbije koji traje od Miloševića pa do današnjih dana. Dakle svaka čast novoj vlasti za koju sam glasao i ne pokajah se.

socijalni program

pre 10 godina

Tako i treba. Advokatima, ginekolozima, ortopedima i svim ostalima koji se umesto osnovne delatnosti za koje im je drzava placala skolovanje bave zemljoradnjom, preprodajom nekretnina i ostalih unosnih a sumnjivih radnji uzeti sto vise moguce, sve ako ikako moze.

zoran

pre 10 godina

@Wiener, ja bi rekao da je tvoja glupa a ne djordjeva. Ovo je odlican porez jer udara direktno na ljude koji su, u najvecem broju, mahinacijama tokom tranzicije dosli u posed vise nekretnina. A kako mogu da zive samo u jednom, dodatni stanovi im sluze da ih izdaju, tj da ostvaruju prihod. E taj prihod ce ubuduce da se oporezuje jer su ga do sada rentijeri krili od drzave.

Po broju minusa / pluseva izgleda da u srbiji zive samo ljudi koji imaju nekoliko stanova, pa ako je tako bas smo bogata zemlja.

nikola

pre 10 godina

Vidim da de mnogim ne svidja ova odluka ,mora da imaju dosta nekretnina a ovamo kukaju kako nema leba da jedu,more....ja bi porez na drugi stan povecao jos za duplo.

Ic

pre 10 godina

Ajde da dodatno oporezemo svakog ko ima stan i prima vise od 500e mesecno.
Imam 28 godina. Radim od trece godine studija. Pre tri godine sam pokrenuo sopstvenu firmu. Nemam veze u Vladi, drzavnim sluzbama ili sa kriminalcima.
Zaradjujem daleko iznad proseka, ali daleko iznad proseka radim. Nemam pus pauze, ne saljem klipove slatkih macaka, kada dodjem kuci ne gledam Farmu. I sada zbog toga ja trebam da placam dodatni porez? Nisam ja imao idealne uslove zivota, nisam imao bogate roditelje, ne smatram se duznim da sponzorisem tetke i strine koje dzabalebare po drzavnim sluzbama.

nikola

pre 10 godina

porez treba da se naplacuje po kvadtatu ,sto vise kvadrata veci porez.Mada i ovi sto imaju po dva stana treba da se malo isprse jel obicno jedan iznajmljuju pa...

zoran

pre 10 godina

Wiener, procitaj jos jednom pazljivo canak i videces objasnjenje zakona. Porez ne prestavlja dvostruko oporezivanje nekretnine nego porez od 15 % na procenjeni prihod od iznajmnjivanja u iznosu od 3% vrednosti nekretnine na godisnjem nivou. To su vrlo realne vrednosti za srbiju kao i za vecinu evrope.

Jednostavna cinjenica je da veliki broj ljudi ima vise stanova koje iznajmljuju i nece da placaju porez na taj prihod, a drzava nema nacina da utera tu naplatiu. Planirani zakon to resava i imace jako dobre efekte na vise polja, pocevsi od naplate poreza na iznajmljivanje pa do spustanja trzista i cena nekretnina na realne ekonomske osnove bolje za vecinu populacije i gde ce cene nekretnina biti nize i gde ce ljudi biti vise motivisani da uloze novac u neki realni posao a ne samo u rentijerstvo.

To sto se zakon ne svidja vlasnicima vise stanova, i ne treba da im se svidja.

Зоран

pre 10 godina

(nn, 6. maj 2013 17:43), порез на те куће неће бити баш велики јер су старе.

Ја бих тако исекао све који живе од издавања станова, да не би знали где се налазе. Јер то је једини пут да се нешто у земљи промени. Они ће да скоче јер немају за живот, па или ће власт да падне или ће да се доведе у ред и организује да се запосленост повећа. У супротном има да куњате од издавања станова до последњег Србина.

А то ће изгледа и да се деси и то од СПС и СРС-а.

Зоран

pre 10 godina

"Meni su roditelji za zivota poklonili stan u kome hvala Bogu zive i dalje, da li i na to treba da placam porez? Na osnovu cega neko moze da mi naplati porez na fantomski prihod od izdavanja, ako ja ne izdajem stan? "

У Америци је исто. Без обзира на издавање плаћа се порез на ВЛАСНИШТВО. Тако еј свуда у свету. То што твоји родитељи станују, то нема везе, може МОЖДА мало да падне порез, али платићеш јер се стан води на ТЕБЕ. Ти имаш два стана, у једном си ти, у другом твоји, ти плаћаш порез на ДВА стана.

Шта је вама у Србији, као да сте пали са Марса?

Goran

pre 10 godina

Radim u inostranstvu, sve pare ulazem u Srbiju a stanove kupujem za svoju maloletnu decu da se ne muce kao ja i da ostanu u Srbiji. Stanove ne izdajem jer je vise stete od koristi za par stotina evra. Ako se ovo usvoji, prodajem sve i povlacim decu ovamo. Ovi vise ne znaju kako da otmu pare narodu. Hoce ulaganje, razvoj i priliv para iz inostranstva? Malo sutra na ovaj nacin!

Igor

pre 10 godina

[link]
A zasto ne lezati i uzimati kiriju?pa kad oce da dodju svi sa strane u grad nek lepo placaju ili nek lepo ostanu na svom seoskom imanju i obradjuju ga,pa nece placati stan... ili mislis da im treba dati stan na lepe oci?
(Nemanja, 6. maj 2013 18:39)
Ne mislim da im treba dati stan na lepe oči nego treba platiti porez na kiriju, a taj porez bi morao biti veći od poreza i raznih nameta koje plaćaju mala preduzeća. Zar to nije logično?

Зоран

pre 10 godina

"zoran...... Ko je rekao da ne treba oporezivati zaradu na izdavanje stanova. Ovaj zakon se kosi sa zakonom o dvostrukom oporezivanju. Kada kupis stan platis porez. Godisnje placas porez na taj stan.I sada jos dodatni zato sto vec imas stan."

/////////

То је нормално. Так је и овде у САД, то НИЈЕ ДВОСТРУКО опорезивање.
На сваку некретнину се плаћа порез овде у САД. НА СВАКУ. Издавао или не, нема везе. Ако издајеш плаћаш ПОВРХ свега и пореза на издавање, јер је то ЗАРАДА.

ПС Ал неки у Србији имају станове и станове...зарадили часно и поштено.

obi van

pre 10 godina

to se oporezuje i toj svajcarskoj koja se ovde cesto kao uzor spominje. najcrnje sto najvise kukaju oni kojima je milosevic takoreci poklonio stan. dobrodosli u kapitalizam

Wiener

pre 10 godina

Djordje....... Takvu glupost si napisao. Sama nekretnina nosi svoj porez. Drugo je izdavanje. Treba se naplacivati porez za izdavanje.Ali ako ja imam pet nekretnina ne moze mi se naplacivati dodatni porez jer imam toliko nekretnina. Neko je ulagao u nekretnine umesto da je skrcao lovu na kocku,putovanja,kafane.Neko drzi pare u banci. Zivim u Becu i kupio sam tri nekretnine.Platio sam drzavi porez, placam redovno porez za nekretnine, placam i na jednu sto izdajem. Platio sam na prenos vlasnistva. Ne moze se visestruko oporezivanje.Ovo ce neko brzo da obori pred raznim sudovima

Nemanja

pre 10 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=711193#k9502437
A zasto ne lezati i uzimati kiriju?pa kad oce da dodju svi sa strane u grad nek lepo placaju ili nek lepo ostanu na svom seoskom imanju i obradjuju ga,pa nece placati stan... ili mislis da im treba dati stan na lepe oci?

Zoran

pre 10 godina

(Moler, 6. maj 2013 22:18),
to nije samo ovde u SAD, to je svuda po svetu po iole razvijenim drzavama. Isto u Nemackoj, Francuskoj, Svedskoj, Norveskoj,...

Nego navikli da ne rade nista a da imaju nesto i sada se bune.

mail

pre 10 godina

Svako ko je stedeo, radio i crncio, opet ispada glup. Zna se ovde ko je tajkun, a ko je zaradio posteno. Uskoro ce biti, ko ima auto, ko ima sva 4 tocka na autu. Tako je to kada iz fakultetkse klupe, preskocis trafiku i razne firme i odes u vladu.

Зоран

pre 10 godina

"Da prodamo za 2000 evra - zao mi."

Вероватно ти жао јер те вежу неке лепе успомене. Али и то има своју цену.

Зоран

pre 10 godina

"Meni je to jedini prihod,nisam ja kupio stan nego roditelji meni. Od kad sam završio fakultet već od 6 godina 5 godina sam na birou. Tu jednu godinu što sam radio duguju mi dve plate koje nikad neću dobiti."

Ти никад нећеш да скочиш на државу што немаш посао док издајеш стан. То ћеш да радиш целог живота. Нећеш ни посао да тражиш. У нормалним земљама нико од издавања једног стана не може да живи, нити од два стана, нити од 3 стана. Мора да има бар 10 да би могао живи нормално, Отуда, боље по тебе да те одеру са порезом скочићеш ти и још вас 500.000 (верујем да бар толико живи од издавања станова у Србији) и власт ће морати нешто да мења. Рецимо још мањи порез на приватно, још мање државног апарата, још више приватизовања,... Жао ми је, Амери кажу да би било боље - мора прво да нам буде горе.

Cista budalastina

pre 10 godina

Sramota. Znaci sada ce mnogi da prenose stanove na clanove familije.. Neoporezivi deo na nekretninu 50 hiljada evra. Nije isto da li je u Beogradu ili nekom drugom gradu. U Beogradu je to jednosoban stan.U Lebanu je kuca.Znaci vracamo se u socijalizam. Samo u Srbiji se racuna ovakav porez. Kada se u Evropi ili Rusiji kaze dvosoban stan znaci dve spavace sobe.Dnevnni boravak se ne racuna. Sta nece sve Dinkic da izmisli

Lola

pre 10 godina

A sto coveku treba vise od jednog stana? Dobro, njegova stvar, ako misli da mu treba, ali onda znaci da ima i da mu se presipa. Onda neka plati porez na taj drugi, treci, petnaesti stan... (neobavesten, 6. maj 2013 14:16)
Evo, ja cu da te obavestim. Ne treba mi, ni najmanje, roditeljska kuca u selu. Ali, nasledila sam svoje roditelje i strica. I, sta sada? Kome da prodam, kada je selo poluprazno? Uredno placam komunalije, krecenje, kosenje trave, popravku krovova... okolo zive komsije i necu da budu ljuti ako sve zapustim i dopustim da se legu pacovi i misevi. Obilazim svakog meseca, trosim novac, ali... neko je to sticao, ulagao i ostavio mi sa ponosom na ono sto je stekao! Ispalo je da ce mi to biti samo muka. Drugi oko mene su davno digli ruke od takvog nasledja, mislim da i ja i meni slicni necemo moci ovo da izdrzimo. Vec koliko sutra ce u novinama biti tekstovi o napustenim seoskim imanjima.

Bane

pre 10 godina

Neka mi neko objasni, zasto je normalnije vise oporezovati vlasnika dva stana vredna po 50.000 eura nego recimo jednog vlasnika stana vrednog 300.000 eura?!

MAPKO

pre 10 godina

pa kazite lepo da se vratio komunizam zvanicno, i izjednacite sve... oporezuje se apsolutno sve sto izlazi iz proseka....dokle vise Dinkicu?

jaa

pre 10 godina

lopovska država i vlast! za plinske uređaje šišaj narod, akcizama udri, mlekom potruj, samo da se nahrani horda birokrata, savetnika, vd upravnika, stečajnih mahera... a mi nemamo m...a daizađemo više na ulicu i kažemo DOSTA! opozicija, režim, sindikati... svi rade za iste gazde a to nije narod i ako bi trebao da bude.

Frodo

pre 10 godina

(neobavesten, 6. maj 2013 14:16)

Za tvoju informaciju, g.Neobavešteni, socijalizam je odavno krepao. I to s razlogom.
Ali nažalost, ti i takvi kao ti ste zadržali socijalističku "logiku": čoveku ne treba više od jednog stana, a svi koji imaju više od jednog mogu biti, naravno, samo lopourde kao Uskoković kojima treba odrati kožu, jer "normalan" čovek ne može pošteno da stekne više od jednog stana.

Za tvoju informaciju, može, i to neki čine (ne ja). A ko si ti i takvi kao ti da mi određujete koliko stanova ili drugog ja "smem" da imam?
Ako živimo u slobodnoj i normalnoj zemlji, a ne u raju kao Severna Koreja, moje je pravo da svoj novac koji sam pošteno zaradio i na njega pošteno platio porez državi, trošim kako ja hoću. Između ostalog, i na kupovinu nekretnina. Od toga će imati koristi građevinci i razne prateća industrije (sanitarije, parket, nameštaj, itd.).
A ako moj novac spiskam na provod na nekom egzotičnom ostrvu, u Srbiji koristi neće imati niko.

Ali kad smo već kod debilnosti, zašto se zaustaviti samo na jednom stanu? Šta će čoveku čak i jedan stan u vlasništvu? Stan se ne jede i ne može se poneti u grob. Čovek može sasvim lepo da proživi ceo život u iznajmljenoim stanu, a kad umre, tu će se useliti neko drugi, zar ne?
Problem je u tome što nijedna država na svetu ne može garantovati stan svim svojim građanima, zato ljudi moraju sami da se snađu.
Drugo, šta ako ja hoću da živim u kući, a ne u stanu u zgradi? Da li i to smtraš da je "previše"?

plajčka - Kako neki ljudi nemaju obraza dok daju neke komentare.

pre 10 godina

(Зоран, 6. maj 2013 22:36)
Ja sam posao bio našao i prihvatio ga da radim u unutrašnjosti Srbije. Nisam posao birao samo sam hteo da ga radim u struci. Dobili smo svi otkaze a dve plate nismo ni dobili. Ti ćeš da mi soliš pamet. Šta moji rodiutelji koji su radili i rintali u najtežim uslovima u zemljama trećeg sveta (ako znaš kavi su tamo uslovi) treba da daju u humanitarne svrhe a ne da pomognu sinu.

oktopus

pre 10 godina

Tako i treba. Advokatima, ginekolozima, ortopedima i svim ostalima koji se umesto osnovne delatnosti za koje im je drzava placala skolovanje bave zemljoradnjom, preprodajom nekretnina i ostalih unosnih a sumnjivih radnji uzeti sto vise moguce, sve ako ikako moze.
(socijalni program, 6. maj 2013 12:56)
Prijatelju, država me je školovala samo toliko koliko je uspela da napravi fakultet na kome sam studirao. Roditelji i ja povremenim poslovima finansirali smo sve ostalo, počev od stana gde sam živeo jer nisam iz Beograda. Eto stidim se što radim još jedan posao pored osnovnog za koji sam obrazovan te u to ime prestajem da ga radim i koliko od sutra odričem se i plate koju primam na poslu za koji me je država (po tebi) školovala.
Na kraju, povukao vodu kad si završio?

mare

pre 10 godina

tako jee!!! smanjimo razlike izmedju ucenih ljudi i tetkica, da budemo na istom, nne mogu oni sto su se mucili da imaju mnogo vise, taman posla, podrzite i nas nepismene

max

pre 10 godina

Ovo je oduvek bila zemlja u kojoj se kaznjava uspeh. Sve treba svesti na nivo najmanjeg zajednickog cinioca. Neverovatni su mi komentari ljudi "a sta ce nekome drugi stan"... A sta te se bas tice? Stan sam platio svojim novcem, platio sam I porez pri kupovini stana, da bi me sad drzava dodatno kaznila, valjda bi najbolje bilo da nema pas za sta da me ujede I da sedim na birou, onda valjda ne bih morao da slusam takva glupa pitanja.

Wiener

pre 10 godina

zoran...... Ko je rekao da ne treba oporezivati zaradu na izdavanje stanova. Ovaj zakon se kosi sa zakonom o dvostrukom oporezivanju. Kada kupis stan platis porez. Godisnje placas porez na taj stan.I sada jos dodatni zato sto vec imas stan.Neko je ulagao u nekretnine.Neko drzi lovu u banci.I kakva je razlika?. Zamisli kada se po restituciji pocnu vracati nekretnine.Znaci svi oni treba da placaju veci porez. Oni su kao bogatasi.Ovde se izgleda vraca socijalizam. Socijalizam Caveza, Kastra

Nemanja

pre 10 godina

http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=711193#k9502988
To je verovatno zato sto nemas svoj stan nego iznajmljujes pa te bas briga ... e to je prava zloba

zoran

pre 10 godina

@glupava filozofija, ako te interesuje polje pametne filozofije procitajj Marksovu jedanaestu tezu o Fojerbahu.

Slobodna intepretacija u kontekstu ove teme: dosta nam je filozofa koji pljuju na sve sto postoji, radi se o tome da se ovaj haos u srbiji promeni.

Glupava filozofija

pre 10 godina

@zoran
"jednostavna cinjenica je da veliki broj ljudi ima vise stanova koje iznajmljuju i nece da placaju porez na taj prihod, a drzava nema nacina da utera tu naplatiu. Planirani zakon to resava "

To se kaze "Sa prljavom vodom izbaciti i dete !" Sta mislite da se svi vozaci automobila kazne sa po 10.000 dinara jer imaju automobile kojima mogu da se voze brze od dozvoljene brzine ? Ili da se svi vlasnici oruzja kazne sa po 2-3 godine zatvora jer mozda mogu da ubiju nekoga ?
A nije istina da drzava ne moze da oporezuje one koji neprijavljeno izdaju stanove ! Neka smanje porez na izdavanje i povecaju kazne pa bi videli sta bi se desilo.

pljačka

pre 10 godina

Samo da odgovorim onim koji tvrde da treba oporezovati stan koji se izdaje. Meni je to jedini prihod,nisam ja kupio stan nego roditelji meni. Od kad sam završio fakultet već od 6 godina 5 godina sam na birou. Tu jednu godinu što sam radio duguju mi dve plate koje nikad neću dobiti.
Moj komšija je platio 1.000 evra telefon, plus nepalćeni računi i ostalo. Vrlo bi ja rado platio neki normalan porez kad bi ovo bila pravna država pa se za neplaćene račune ne tereti vlasnik nego podstanar. Takođe probajte da izbacite podstanara sa detetom sudskim putem. Znam za dva sučaja koji su bila noćna mora za vlasnike. Takođe treba uzeti u obzir i troškove koji se odnose na renoviranje.
Znam kad smo kupovali stan, poreski organi su procenili stan više nego što vredi i ako su cene nešto padale u tom periodu. Siguran sam bi i tada poreski organi samoinicijativno određivali po kojoj ceni se neki stan izdaje.

P.S probajte da izdate sada stan u BG, za normalnu cenu. Stranaca nema, a od naše plate ko može da plaća neku cenu. Niko normalan neće da izdaje stan ispod neke razumne cene. Tako da mi sad imamo apsurd najveće cene nekretnina i najmanje cene za izdavanje stanova.

zoran

pre 10 godina

Rasplakali se rentijeri sto moraju da placaju porez. I treba da ga placate, dobili ste stanove od tita za po 100 maraka a sada bi da ih rentate za 1000 evra i da lezite i nista da ne radite.

A za one koji su zaradili silne novce napolju i prete na komentarima kako posle ovoga nece ni euro uloziti u stanove u Srbiji, pa ulozite novce gde god hocete, i u ameriku i u kanadu. A onda cete videti kako demokratski zapad prvo naplati porez na nekretninu, pa platite osiguranje, pa mesecno odrzavanje zgrade i na kraju jos i porez na prihod od izdavanja a koji upada u top bracket na vrh vase normalne plate i porezuje se po 30-50 %.

genius 1

pre 10 godina

Nekretnina je nacin da se sacuva imovina, porez od 3% je cista pljacka, moje je pravo nako cu da raspolazem kapitalom i nemam nameru to da dajem drzavi!

k0j0t

pre 10 godina

Ovi sto likuju zbog uvodjenja ekstra poreza na drugu nekretninu ne razumeju nekoliko stvari. Ja se slazem da u mnogim zemljama postoje porezi i na prvi i na drugi stan i porez na izdavanje i tako dalje i odmah cu da kazem da to nije nista sporno i ne smeta mi. E sad problem kod nas je u tome sto mi nemamo poresku politiku, sto je nasa poreska politika od danas do sutra, tj kako ko je na vlasti i kako je kome lakse da uzme novac i tako nesto je nemoguce u pravno uredjenim zemljama kao sto je Amerika ili Nemacka. U svim pravnim drzavama se zna tacno koliki su porezi i od cega, samo u Srbiji i sl. banana drzavama se ne zna i konstantno strepis gde ce da te udare po dzepu. Da se podsetimo, prvo su demokrate planirale da drasticno uvecaju poresku osnovicu, na njihovu zalost dosli izbori i dosli ovi e onda prvo aj da vidimo koliko ima onih sa imovinom vecom od 350 hiljada evra, kada su ukapirali da ih ima znatno manje od nekog njihovog zacrtanog broja e onda aj da uvedemo ekstra porez za drugu nekretninu, da izvinite tako nesto u ozbiljnim drzavama nije moguce.Jasno se mora definisati jednom za svagda koji su porezi i koliki su i pod kojim uslovima smeju da se uvecavaju i sta dobijamo za uzvrat. Inace ne uklapam se u ovaj porez jer mi je druga nekretnina ispod 50 hiljada evra i u toj zivim a prijavljen sam na drugoj koju izdajem i koja ima nekoliko puta vecu vrednost od 50 hiljada. Vama sto likujete ce povecati neke druge poreze pa cete onda kukati, svi smo u istom sosu.

Petar

pre 10 godina

Od oca sam nasledio kucu u kojoj zivi moja majka. Ja imam stan u kome zivim sa porodicom. Na oba placam porez na imovinu. I sada treba da placam dodatnih 200 eur godisnje jer mozda rodjenoj majki izdajem kucu. Odakle da platim? Sramota.

Mika

pre 10 godina

3% poreza godisnje znaci da za 24 godine kroz porez date drzavi celu nekreninu. Za svog zivota od recimo 72 godine, platite kroz porez 3 nekretnine. Ako ste jos uzeli kredit od banke onda je to jos i vise... Samo onaj ko nema pojma o matematici moze da izvali ovu cifru od 3%.

Bob Rock

pre 10 godina

Hoce li porez da se odnosi i na "ugrozene" izbeglice sa kosova koje su svoju zemlju prodale albancima za milione, kupile hektare stanova po nisu, beogradu, kraljevu i sad te stanove izdaju za velike pare, a od drzave uzimaju socijalnu pomoc, ne placaju struju, poreze, kazne, vozikaju se automobilima od 50 i vise hiljada evra (naravno, sa PR, UR, GL i slicnim tablicama kako ne bi platili porez za registraciju), a ovamo srbuju kako je kosovo srce srbije, kako sa albancima ne treba pregovarati i kako evropska unija samo sto nije propala...

Idiot

pre 10 godina

Radim, zaradim, steknem imovinu i treba da plaćam porez na to što sam zaradio, plaćam porez na to što imam. To doživljavam kao kaznu jer znam ljude koji su dobili stan od države, ne rade ništa, primaju dečiji dodatak, socijalnu pomoć, popust za komunalije i struju, besplatne udžbenike...
Kažite vi meni ko je ovde lud?

nini

pre 10 godina

mladjan dinkic je najveca stetocina srpske ekonomije. kako ti, pametnjakovicu nije palo na pamet da oporezujes one koji imaju jednu gajbu od 150 kvadrata ili vilu od milion evra?! pa verovatno zato sto si ti sebi kupio gajbu od 150 kvadrata od muzikantskih honorara a tvoji finansijeri vile po dedinju i senjaku. u ovoj drzavi se ne isplati raditi i stedeti pare!

nn

pre 10 godina

Zena i ja imamo ukupno 4 kuce i 2 stana. Kad to tako kazem, ispade da smo ko porodica Tramp. Ali sve te kucerine su stare, propale, oronule, nasledjene od baba i tetaka bez dece. Da prodamo za 2000 evra - zao mi. Za jednu smo dobijali 800 evra! Ne mogu da dam neciju kucu za 800 evra. I pojma nemam sta da radim.

kis janos

pre 10 godina

Oporezivanje imovine porezom na dohodak je neustavno. Kako moze da se oporezuje prihod kojega nema? Zasto ne povecaju porez na imovinu? Zato sto je to lokalni prihod. A cije bese interese zastupa URS? Lokalne zajednice u ovom slucaju ne. Poreska uprava objavljuje spiskove duznika umesto da prinudno naplacuje porez u skladu sa ZPPA.

dzoki

pre 10 godina

Koji je Dinkic terorista. Za sta porez? Za to sto sam jedan stan dobio od roditelja,a drugi sam kupio na kredit za sina i otplacujem ga. Najbolje bi bilo da svima zaplenite ako neko ima preko 50kvadrata. Ne znam zasto radim uopste u ovakvoj Srbiji kad mogu lepo da se spakujem i odem negde da zivim normalno.

Branko

pre 10 godina

Deco, deco, još se igrate države i ekonomije. Uzmeš ovde 2%, dodaš tamo 2%. Ostatak gluposti oko poreza na imovinu neću ni da komentarišem. Otpuštate višak u javnom sektoru da bi privreda prodisala!!! Zapošljavanje treba da bude jeftino a posedovanje skupo!!! Jel treba da vam se crta!!!

m

pre 10 godina

Meni su roditelji za zivota poklonili stan u kome hvala Bogu zive i dalje, da li i na to treba da placam porez? Na osnovu cega neko moze da mi naplati porez na fantomski prihod od izdavanja, ako ja ne izdajem stan? Tesko ce ova vrsta poreza preziveti Ustavni sud Srbije, ipak postoji taj Ustav da spreci ljude poput Mladje da izmisljaju legalizovanu pljacku imucnih. Ako hoce, nek podignu porez na imovinu, to je fer pristup, tu oporezuju nesto sto IMAM, a ne nesto sto PRIHODUJEM a da ja to ne prihodujem. Ovako, oporezovati prihod kog nema, ja toliki cinizam ne razumem.

PS Platicu porez ako se bude usvojio takav zakon, hvala Bogu imam odakle, ali bojim se da ce posledice takve poreske politike samo dodatno ojaditi vec nikakvo trziste nekretnina. Ako preteraju, prodacu sve svoje nekretnine u Srbiji i staviti sve pare na racun u stranoj banci, pa mogu da me povuku za nesto i Dinkic i cela ekipa. Ako je to cilj, samo napred.

Moler

pre 10 godina

U USA, bar gde ja zivim, placa se porez na svaku nekretninu stanovali vi u njoj ili ne.
Ako se u njoj stanuje placa se porez gradu od koga se finansira lokalna vlast, skole itd. Ako se stan izdaje i dalje se placa taj isti porez (stavise jos je veci), plus jos federalni porez na prihod od stanarine. Vrlo je moguce i da pojedine drzave naplacuju state porez, ali to nisam siguran. Dobro dosli u kapitalizam!

Зоран

pre 10 godina

"Ti ćeš da mi soliš pamet."

Ја ћу да ти солим памет. За 13 година у Америци сам видео о чему се ради и како систем функционише, са тим да сам имао приватно у САД и запошљавао Амера пре зелене карте и то у овој кризи. Чисто да знаш да нсиам баш неко ко соли памет тек онако, него има нешто иза себе.

Твоји родитељи су радили у земљама трећег света, али далеко од тога да су тако живели тамо. То што су они зарадили, свака њима част, али гледај да и ти нешто зарадиш, било у Србији или у Америци, Немачкој,..немој да крцаш туђе. Мени тата исто оставио 250 квадрата у Србији, могао сам и ја да издајем, али нисам хтео.

Sta ste radili za 1. maj ?

pre 10 godina

Neverovatna kolicina retrogradnog, komunistickog pogleda na svet u ovim komentarima! Zli rentijeri, leze i ne rade nista !!!!
Pa sta treba da rade u zemlji u kojoj je milion nezaposlenih, stopa skoro 30% !! Sta da rade u zemlji u kojoj najbolja firma (NIS) otpusta radnike jer imaju 50 godina zivota ? Sta da rade u zemlji gde je bas taj isti Dinkic doneo zakon o privatizaciji po kome je cela drustvena svojina presla u ruke kriminalaca ? Budite sretni da je neko bio dovoljno blesav da u ovoj zemlji ulozi novac u nekretninu, jer je time stvorio radna mesta i pogurao gradjevinu. Ja sam o tome razmisljao ali posle ovoga, slamarica, kavijar, Plavi most, sampanjac. A vi, dragi gradjevinci, zalite se ministarstvu finansija.

Nikola

pre 10 godina

Drugi stan nemam ali sam nasledio parce zemlje i polusrusenu kucicu a sve skupa ne mogu da prodam za vise od 1000 evra ali je zato drzava procenila da je trzisna vrednost skoro 13.000 evra?! Zna li neko kada se uvodi dodatni porez na automobile koji imaju vise od 1 tocka? Sa povecanjem broja tockova srazmerno se povecava i porez.

Kiza

pre 10 godina

Na ovo bi citirao Gogu Mpravca ali to je u suprotnosti sa pravolima foruma. Lepo se vidi naš mentalitet, ono o komšiji i kravi. A ko to zgrće pare rentiranjem? Nemam problem da državi platim i taj porez ako će me ta ista država zaštititi od neodhovornih stanara. Do tada beli dinar neće videti od mene. Porez na imovinu uredno naplaćuje a u katastru haos.
Država i sistem po meri ološa i baraba! Taman stan dao budzašto lopovskoj državi ne dam ništa! Od mene ste dosta dobili

Hvala Mladjo

pre 10 godina

Sve u cilju pomoci nasoj gradjevinskoj industriji. Imam novac da kupim stan deci ali necu, ko zna sta ovi nasi politicari mogu jos da izmisle. Sve vise razmisljam da kupim stan u inodstranstvu gde zive normalni ljudi koji placaju kiriju i ne pale parket za grejanje. A deci cu da platim kurs nemackog.

Shonke

pre 10 godina

Ovo jeste de facto dvostruko oporezivanje. I do sada je vlasnik više stanova plaćao porez na imovinu na svaki od stanova u vlasništvu. I to za svaki stan posebnim rešenjem poreske uprave opštine na kojoj se nekretnina nalazi. Sada se uvodi porez na pripisani prihod koji NE ZAMENJUJE porez na imovinu da vlasnik dva stana.

MEHO

pre 10 godina

Ja mislim da treba jos vise da se oporezuje visak nekretnina.Normalno je da na nekretninu u kojoj ne zivite placate tri puta veci porez.Svi dobili stanove jos od Tita,badava,pa sad smo mi veoma bogat narod.moj stari ima dva stana svaki kosta preko 80000 evrica,i ja se slazem da placamo veci porez.a ako nemozemo lepo da prodamo pa da kupimo ono na sta mozemo da placamo porez.Konacno i ova drzava da stane svim lopovima koji damo kukaju niko nist neradi svi kradu struju vodu i td.Red se mora konacno uvesti ,pa ce i cene stanova da budu normalne od 350-450 evra.lep pozdrav,Meho novi sad.

crne misli

pre 10 godina

Ne znam ljudi, nisam stručnjak za poreze i, na prvi pogled ne vidim da me ovo direktno ugrožava (imam stan u vlasništvu 55 km i nikakvu drugu nepokretnu imovinu). Ono što znam, to je da povremeno ljudi u čije mišljenje imam poverenja kažu da naš poreski sistem ne valja i da ga treba menjati. Da li je ovo pravi put, opet kažem ne znam.
Ogromno raslojavanje u našem drustvu postoji, to je valjda svima jasno - imamo klasu prebogatih, pa mnooogo stepenica prazno, onda dolazi nedovoljno velika ili nepravedno mala grupa koja bi trebalo da predstavlja srednji sloj ili stalež i za njima ubedljivo najbrojniji - jako siromašni gradjani.
Bojim se da svi pokušaji da se oporezuju ovi najbogatiji niti su uspešni, niti su dovoljni.
Od sirotinje ne možeš da iscediš pare sve i da hoćeš, a ovo s nekretninama, bojim se da će tu opet da stradaju oni iz tzv. srednje klase i da će se ubrzo i oni "preseliti" u sirotinju.

Miki

pre 10 godina

Sve sto znaju sve proEU vlasti jeste da pljackaju narod preko uvodjenja novih poreza povecanja akciza i uzimanja novih kredita. Zaposljavanje im se svodi na zaposljavanje clanova stranaka na drzavni budzet i to je sve. Privredu i proizvodnju ne znaju da pokrenu, jos je unistavaju konstantnim uvodjenjem novih nameta i haraca.

Miki

pre 10 godina

@Djordje,

ovo ce jos vise da ubije trziste nekretnina i obori cene po kvadratu , jer vise niko nakon ovoga nece da bude lud da visak kapitala investira u nekretnine.

Najbolja investicija je izgleda - zlato. Drzava te ne oporezuje i zlato ne gubi na vrednosti za razliku od nekretnine vec je samo dobija.

bezmozga

pre 10 godina

@Igor
Bravo majstore! Boljševici ti nisu ravni po idejama. Znači - na silu bi naterao ljude da "ulažu" u nova radna mesta? U Srbiji samo treba da poželiš u šta ćeš da ulažeš i mora da se isplati? I šta bi im ti genije ponudio ako "ulaganje" ne uspe? Zahvalnicu? Ili si samo zavidan što nemaš šta da izdaješ, a moraš da radiš? Ulaži ti lepo sve svoje što imaš i ne brini za manastir.

Pre 2000. godine je mogao da zakopca gornje dugme na kosulji ali posle ne.

pre 10 godina

Bezobrazno, bahato i nevaspitano, jednom recju srpski, je da neko, ko je 2008. godine, kada su cene nekretnina bile na vrhuncu, kupio stan od 300.000 Evra, predlaze zakon da se kazni svako ko ima dve nekretnine u posedu pa makar one bile deset puta manje vredne od tih 300.000 ! Da li se iko zapitao kako je taj bezobrazni, nevaspitani, bahati covek uopste dobio kredit na tih 300.000 ? Kolika mu je bila plata a koliko moguce opterecenje plate ? Poreska uprava bi mogla da se zabavi ovakvim slucajevima a ne da iseljava nezaposlene, penzionere i socijalne slucajeve.

V

pre 10 godina

Zar ne vidite da ne zele ni da dotaknu lopove i prostake koji se hvale svojom "sposobnoscu" kako su zaradili ogromni novac, a igraju na kartu istih takvih prostaka koji im zavide ali nemaju i koji uzivaju da normalnim postenim ljudima neko iscedi bas sve i pretvori vecinu gradjana u bedu!!!
Vrlo je jednostavno primeniti mere oporezivanja koje bi zaista nesto ucinile, a ovo sto se nudi je uzasna pljacka. To igranje na kartu dodvoravanja osiromasenima i huskanja na one koji imaju vise nego skromnu imovinu (koja naravno sirotinji izgleda kao velika), je toliko odvratno ali razumljivo u zemlji kukavica koje ne smeju ni da pisnu. Sloj lumpenproletera je pazljivo stvaran i sada je orudje koje vlast koristi za najrazlicitije potrebe, svojom zaviscu, neartikulisanim besom, pohlepom... Stvorena je sprega probisveta sa i bez novca i moze joj doci kraj - ali svakako ne gundjanjem.

Пеђа

pre 10 godina

Смањите запослене у администрацији. Грчка сада мора да отпусти 15000 таквих паразита, под притиском...урадите то на време...престаните да гушите обичног појединца.

Caki

pre 10 godina

Nakon svega ovoga mogu samo da konstatujem da je slamarica zakon. Ne znam ko je nakon ovoga lud da novac ulaze u nekretnine.
Jedino ako jos budu krenuli da procenjuju koliku bi slamaricu trebalo da imas i to da pausalno oporezuju.

Igor Gavran

pre 10 godina

Porez treba da bude na ukupnu vrednost. Dakle, bogatiji je onaj sto ima vilu od pola miliona na Dedjinju od onog ko ima pet nasledjenih kuca u dva mrtva sela. Kakve su to gluposti. Oporezivati pravedno, gledati ukupnu vrednost. Kuca u mrtvom selu ne vredi ni sto evra, nema ko da je kupi. Ako se kuca urusi, poresku to ne interesuje, u katastru je to ucrtano kao objekat. Pocece narod masovno da prodaje imanje budzasto na primer Albancima, oni to jedva cekaju. Bravo Mladjane, ponovo autogol. STOP NEPRAVEDNOM HARACU. OVO JE HARAC!

adam

pre 10 godina

jos cete vi da vidite sta je zapad. nije ovo nista. kod nas u holandiji vec godinama postoji porez na drugu nekretninu na koju niste prijavljeni. smatra se da je izdajete ili sta vec radite sa njom. to njih nije briga. smatraju da nekretnina godisnje donosi oko 4% od vrednosti i na to oni zele svoj deo od 30%. da ih prevaris ne mozes nikako jer mozes biti registrovan samo na jednoj adresi. da kupujes stan na tudje ime opet ne mozes jer taj neko vec godinama unazad podnosi poreske prijave iz kojih se vidi da li ima novac za stan ili nema. ovde se stanovi uzimaju skoro iskljucivo ne kredit. ovo bi sve imalo smisla da drzava srbija daje pomoc za nezaposlene i druga davanja. ali ovako sluzi samo da utera pare u budzet.

Privrednik

pre 10 godina

Igor

Voleo bih tebe da vidim da imas lovu da ulazes u radna mesta. U sta da ulazes? Napravis nekakvu proizvodnju nesto prodas a ne mozes da se naplatis.A drzvi sve moras da platis

A dodatni porez na dve plate ? Na mesta u upravnim odborima ?

pre 10 godina

@zoran
"dosta nam je filozofa koji pljuju na sve sto postoji, radi se o tome da se ovaj haos u srbiji promeni."

Kradja i pljacka u reziji drzave nece promeniti haos. Ako se usvoji predlog o dodatnih 3%, porez na moj stan ce biti oko 40.000 dinara sto je 8 puta vise nego 2007. godine. Da li razumete da je 8 PUTA pljacka ?
Da li razumete da ce ovaj porez da obuhvati mnoge penzionere sa malim penzijama, nezaposlene, ljude sa malim primanjima, a nece Mladju, Cedu, Mrku, Obradovica, Jelasica i slicne !!! Mnoge ljude koji nemaju novcana primanja da plate taj porez, a nece one koji imaju ? Da li svi takvi treba da prodaju svoju drugu nekretninu ? E to bi tek stvorilo haos, pad cena i unistavanje gradjevinske industrije.

Milan Nis

pre 10 godina

pausalno oporezivanje je mamac i samo na prvi pogled izgleda kao bolje resenje jer i ako imate i ako nemate posla platicete drzavi koliko ona proceni,a za drzavu je bolje jer ne mozete utajiti porez

Atreides

pre 10 godina

Nikola pa ponudi drzavi da ti kupi tu kucu za 10 000 evra. Eto ako su je procenili na 13000 bice to lep posao za drzavu posto ce je kupiti za 10 000 ahahhah

zoki

pre 10 godina

Po mom misljenju bolje je oporezivanje po vrednosti stana, sad ispada da ako imam udjericu u recimo Rakovici i stan od 70 kvadrata na Banovom Brdu da cu placati nesto sto vlasnik vile na Dedinju nece.

Narode moj...glupi !

pre 10 godina

@Bane
"Neka mi neko objasni, zasto je normalnije vise oporezovati vlasnika dva stana vredna po 50.000 eura nego recimo jednog vlasnika stana vrednog 300.000 eura?!"

To je zato jer ste tako glasali na izborima ! Sledeci put glasajte za onog ko ima 2 stana po 50.000 pa ce on da donese novi zakon da odere onog sa stanom od 300.000. Onog na Novom Beogradu !

Srbija do Tokija

pre 10 godina

@ Neka mi neko objasni, zasto je normalnije vise oporezovati vlasnika dva stana vredna po 50.000 eura nego recimo jednog vlasnika stana vrednog 300.000 eura?!
(Bane, 6. maj 2013 12:53),

mozda zato sto stanove od +300k imaju Tomislav,Aleksandar,Ivica,Mladjan,Dragan,Boris,Cedomir,Vojislav,Nenad,...

Toliko

pre 10 godina

Ma suva drenovina ima da se iscedi samo da se partijske horde namire jos neku godinu.
Mada mislim da ce mnogo pre toga narodu da pukne film!!

Prva mera koja moze da pokrene drzavu je:
Birokratija i partijske horde po JP na minimalac dok traje kriza. Morate da isecete granu na kojoj sedite i posle toga u istoriju u interesu drzave i naroda. Sto pre to bolje!

Tanja

pre 10 godina

Смањите запослене у администрацији. Грчка сада мора да отпусти 15000 таквих паразита, под притиском...урадите то на време...престаните да гушите обичног појединца.
Bravo! Potpisujem od reči do reči!
Ni milion poreza još da uvedete to neće da namiri stogalvu aždaju u vidu birokratskog aparata. I dokle više mi da plaćamo vaše činovnike koji ne rade ništa a primaju platu?

Babe i zabe

pre 10 godina

@Moler

Dosadni ste vi iz USA ! Kako mozete da poredite uopste seljacku Srbiju i USA. Da Srbija ima atomsku bombu mozda ni mi ne bi morali da trpimo Mladju ! A koliko placate benzin ? A koliko hranu, tehniku ?

zgubidan

pre 10 godina

1. smanjiti broj poslanika sa 250 na 50, i samim tim svu pratecu bulumentu
2. svu administraciju ograniciti prostorom u SIVu na NB, a u perspektivi parlament izmestiti naprimer u Topolu
3. skupstinu i ostale top nekretnine dati Donaldu Trumpu pod povoljnim uslovima da napravi kazina i hotele, a BG pretvori u mesto zabave i razvrata, jer za bilo koju drugu delatnost smo odavno izgubili prikljucak

trifun

pre 10 godina

sad ce matorci koji su otisli da zive u vikendicu morati stan da prepisu nekome, da ne bi placali veci porez, sto znaci nista od nasledstva, jer ce jedan da dobije sve, mi ostali nista. sreca pa imam platu dvadeset hiljada, kupicu stanna kredit u sledecoj inkarnaciji.

Vladimir

pre 10 godina

Tuga mi je da čitam ove komentare... sirotinja se podelila u dva tabora, pa se prepucavaju koja više treba da plati državi. I jedni i drugi imaju bedne plate, ali su ovi drugi imali "sreće" da naslede od nekoga još jedan stan/garsonjeru koji bi nasledila njihova deca jer ko ima para da kupuje novo ili na kredit? Za sve to vreme bogataši političari i krimosi pričaju "samo oni nek se prepucavaju međusobno, da se ne skrene kojim slučajem pažnja na nas".

Ne boli da se mućne malo glavom, pa da se pronađe pravi problem.

lady

pre 10 godina

ja samo znam da posedovanje jednog stana od 65m2 uzetog na kredit za cetvoroclanu porodicu nije i ne sme biti luksuz! Ali placamo porez na imovinu 16500din godisnje! eeeee

sajber_sloba

pre 10 godina

novi seminarski rad naseg MLADJE, malo je skrenuo sa predmeta nije vise ekonomija nego poreski sistem u srbiji... aaa ko ce jos da gleda temu rada, samo nek je nama ziv i zdrav nas MLAAAAADJAAAAAA

advokat

pre 10 godina

Takav porez već godinama postoji i to ne na drugi stan, već svaki stan u kome vlasnik ne živi. Taj porez se naplaćuje kroz porez na imovinu čiji godišnji iznos je dvostruko veći ukoliko vlasnik stana nije prijavljen na toj adresi. Ukoliko se takav zakon usvoji, građani će po istom osnovu plaćati dva puta porez. Osim toga biće dovedeni u neravnopravan položaj, jer neko može imati više manjih stambenih jedinica i neće imati tu poresku obavezu za razliku od nekog ko ima dva veća stana.Takav zakon bio bi neustavan ali koga je to briga.

andro bg

pre 10 godina

a da vratite prvo ljudima kuce stanove i zemlju koju su komunisti oduzimali ljudima? pola vas je dobilo stanove od drzave sto je meni sasvim ok ali toliko ljudi je ova drzava unesrecila i osiromasila a niko o tome da progovori...e moja imaginarna drzavo..ti trazis porez na imovinu?licemerno

Dejan

pre 10 godina

Pa nista - onda ove pare zaradjene po inostranstvu ulozimo u neke druge nekretnine - Kipar, Malta, Spanija, USA, uh, uh koliko samo mesta za ulaganje ima. Neko hoce da me odere jer hocu da upucam 100 hiljada evra u srpsku privredu? Nece moci, Srbija je jedan hiljaditi deo sveta, koji na zalost ne shvata kako svet funkcionise. Za jos malo vise novca - moze lepo da se ulozi u USA i da se dobije drzavljanstvo npr. Isto vazi i za Austriju. Pa ko je glup nek ulaze pare u krug dvojke da ga deru, ja sigurno necu. Vazno je da zvuci populisticki i da donosi glasove.

Neo

pre 10 godina

@ Bob Rock
Vazi. Samo sto te automobile vise od 50k evra na PR, KM, GL... voze "biznismeni" i kriminalci iz Srbije registrovane na nekog sa Kosova.

zoran

pre 10 godina

"P.S probajte da izdate sada stan u BG, za normalnu cenu. Stranaca nema, a od naše plate ko može da plaća neku cenu. Niko normalan neće da izdaje stan ispod neke razumne cene. Tako da mi sad imamo apsurd najveće cene nekretnina i najmanje cene za izdavanje stanova"

E sa ovim si pogodio u srz problema. Nekretnine su jako precenjene i cene moraju da padnu jedno 50%. U medjuvremenu dok to traje ne nadaj se vecim cenama izdavanja, to je ono sto nasa populacija moze da plati.

Dule

pre 10 godina

Taman smo preziveli Demokrate i njihove sulude ideje o povecanju poreza na nekretnine kad evo i ovi.

Na sledecim izborima na zalost upravo glasam za te Demokrate posto su javno rekli da nece sa Dinkicem ni u kojoj varijanti!

Show

pre 10 godina

Porez mora da se plati ali u USA koju svi pominju nema:

- PDV-a tj. poreza od 20% koji svi placamo.
- Poreza na godisnje prihode ispod 20.000 $
- 63% poreza na prihode + 15% preko 15.000 eur
- 65% akcize na gorivo.
- mase dugih parafiskalnih nameta.

Sve u svemu arhitektura nase drzave je takva da ubrzano jede svoju supstancu.

Jedino resenje je da se odmah uradi ozbiljna racionalizacija javnog sektora/potrosnje sve ostalo je samo trenutno odlaganje nazalost vec sigurnog bankrota.

Iskreno se nadam da ce biti politicke volje i hrabrosti elite za ove promene.

Alex

pre 10 godina

Uzasavaju me komentatori iz USA i molio bih da se suzdrzavaju. Prosto ne moze da se poredi kvalitet zivota u Srbiji i USA. Cena hrane, odece, goriva, kamatnih stopa (za auto, stan, sta god). U USA je najmanje poresko opterecenje ukupno na bruto platu u odnosu na EU, nema pdv, i nize su poreske stope zato barem cutite. Mada secam se da je pre dve godine Obama pominjao kako eto evropa ima PDV i da bi to bila dobra stvar i za USA, ali eto ucutao se izgleda da je americka nacija osetljivija na uvodjenje novih poreza, e tu vam skidam kapu.

Nikola

pre 10 godina

"Pa nista - onda ove pare zaradjene po inostranstvu ulozimo u neke druge nekretnine - Kipar, Malta, Spanija, USA, uh, uh koliko samo mesta za ulaganje ima.
(Dejan, 7. maj 2013 04:24)"

Ti si Dejane genije, pa kako nam nije palo na pamet ranije da ulozimo parice na Kipar (u banke) i u Spaniju (u nekretnine) ?

Che

pre 10 godina

A politicari ce svi redom da prijave da im stanovi i vile, vrede sve ukupno manje od 50.000.Naravno nece se racunati imovina koja se vodi na supruge, svalerke, decu, zaove, surnjaje, pasenoge.....

misao

pre 10 godina

Kad je sudstvo takvo uvek 'stradaju' najpošteniji. Kako će utvrditi neraščišćene imovinsko-pravne odnose iz nasledstva koja nisu raščišćena decenijama. Šta je sa stambenim zgradama koje nisu uknjižene i u kojima suinvestitori imaju stanove za izdavanje.

zoran

pre 10 godina

@mika, ta kompleksna matematika se resava parcijalnom integracijom, a ne ako jednostavno :-) Salu na stanu, racun ti nije dobar, godisnji porez ce biti 15% od 3% vrednosti, odnosno 0.45%.

Dejan

pre 10 godina

Ti si Dejane genije, pa kako nam nije palo na pamet ranije da ulozimo parice na Kipar (u banke) i u Spaniju (u nekretnine) ?
(Nikola, 7. maj 2013 14:15)

Kuca na Kipru ili u Spaniji donosi mi isto uzivanja sa ili bez krize u istim zemljama. Kakve veze ima da li je kriza ako ja drzim stan u npr. Barseloni za svoj licni uzitak ili ga izdajem na nedelju (sto u Srbiji ne mogu legalno). Kriza u Spaniji vazi ako si investitor pa si uzeo kredit od banke da napravis zgradu pa sad pala cena i niko nece da kupi pa si ti propao. To nema veze sa cistim kesom - jos mi je i bolje da uzmem tamo jer su cene otisle na dole. A ovima sto porucuju da cu da placam poreze u Kanadi i USA - tacno - ali neka uporede zaradu od izdavanja tog istog stana u tim zemljama u poredjenju sa ulozeno/dobijeno u krugu dvojke. Puknes 300 hiljada dolara i izdas stan za 500 dolara u krugu dvojke. Za iste pare kupis kucu na obodu Toronta sa dva odvojena manja stana i izdas svaki za 1000 Dolara. Platis porez koliki god da je pa ti vidi koliko ti ostaje i sta se kome vise isplati. A da ne govorim o tome da se taj kes upucao u tudju privredu umesto u nasu. Ali ne - taman posla da me komsija u Beogradu uvati da imam dva stana - jednom mesecno bi mi busili gume na kolima. Minimum!