Nedelja, 05.05.2013.

09:08

Vučić: Dobre vesti – stižu avioni

Srbija će posle 20 i više godina dobiti nove vazduhoplove najmodernijeg tipa, najavio je ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Vuèiæ: Dobre vesti – stižu avioni IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

204 Komentari

Sortiraj po:

samo ja

pre 10 godina

Vojska je stub oslonac svake zemlje,a ova zemlja je svoju vojsku rasformirala,Aleksandar Vučić je uvideo da jedini način da se počne sa obnovom je da se unaprede svi vojni kadrovi,svaka čast za ovakav postupak

Gogi

pre 10 godina

Vreme je da se ojacha Vojska Srbije. Najbolji pocetak je nabavka aviona i novih sistema za PVO. Vucicu imash puno posla sa obzirom da su tvoji prethodnici samo unistavali Vojsku.

Borkovacka - dolina

pre 10 godina

Ne da su samo smesni vec su i bedni ovi krititcari iz DS-a kritikuju Aleksandra Vucica sto hoce da modernizuje vojsku. One svoje sto su vojsku unistili pocev od Borisa Tadica do Dragana Sutanovca, valjda zele da im dodele orden ili ne znam vec sta, pa bi i za to drugog optuzili i krivili.

Ikarus

pre 10 godina

Vi koji ste na komentar Ikara dali ogroman broj minusa pročitajte na istom ovom sajtu današnji tekst o tome šta smatraju analitičari o kvalitetu, upotrebljivosti i potencijalnom uvaljivanju neisporučenih MiG-ova za Siriju Srbiji. Ne mogu se udarati minusi samo zbog “partizma”ili rusofilstva. Ono o čemu je polemisano juče na ovom forumu danas je već skoro sasvim potvrdjen podatak. Radi se o prodaji male serije modifikovanih MiG-ova za potrebe sletanja na nosač aviona,ali bez kuke i sklopivih kruila, vazduhoplovu koji nigde nije uveden u system odbrane, pa ponudjenoj Siriji kojoj ih je nemoguće prodati zbog embarga. Takodje, ako ova modifikacija ne doživi veći komercijalni uspeh kupovaćemo delove za suvo zlato jer se avio sklopovi ne prave po principu velikih serija na pokretnoj traci. Već u Srbiji imamo neupotrebljive radare američke proizvodnje koji zbog rezervnih delova koje je nemoguće dobiti po normalnoj, već basnoslovnoj ceni na komad, čame u depoima. Što se tiče MiG-a 29M2,o kome ovde pišemo, pošto je ovo zbog slabijeg radara “osiromašena” verzija MiG-35 trebalo bi insistirati na mnogo nižoj ceni od 150 miliona za 6 aviona.

Rus

pre 10 godina

Sve pohvale i podrška za Aleksandra Vučića. Ne znam samo kako uspeva da postigne sve ali samo neka nastavi tako jer Srbija jednom mora krenuti napred.

figuar

pre 10 godina

(Bacvanin, 6. maj 2013 09:00)
Sto se tice Pustinjske Oluje izgleda da imamo razlicite izvore.Ne bih se slozio da je MiG 25 namenjen za borbu protiv kopnenih ciljeva.On je klasicni brzi presretac,izvidnik.Za to mu i sluzi njegova brzina od 3,2 maha.A-10 je recimo avion za unistavanje kopnene sile,zbog toga njemu i nisu potrebne savrsene letne karakteristike i dovoljna mu je brzina od 800 km/h.Slazem se sa tobom u vezi Su-35,on bi i meni bio bolji izbor.Slazem se takodje da pored moderne avijacije treba imati i modernu PVO i EIPED.Ne slazem se medjutim sa tobom da bi nam i 4 aviona bila dovoljna i da ne treba pare trositi na avione koji bi bili oboreni kao i 99.Ako bi "ratovali" protiv nato pakta ma koliko nam nasa aviacija i PVO bili modernizovani mi bi uvek bili u inferiornom polozaju,i nasi avioni bi bili obarani kao i 99.Iskreno se nadam da do takvog sukoba vise nece doci.Smatram da moramo imati minimum izmedju 20-30 modernih borbenih aviona zbog novonastalih odnosa snaga u regionu.

padobranaccc

pre 10 godina

Mnogo mi je drago sto je ministar ovakav kakav jeste i shvata situaciju, nije kao njegov predhodnik koji gleda samo interese. Sadasnji ministar shvata da vojska ima veliku ulogu u jednoj zemnji i da je vojska jako bitan faktor.

Bacvanin

pre 10 godina

@Figuar
Za vreme "Pustinjske Oluje" su oborena dva F-15, jedan sa SA-2E, drugi sa PVO artiljerijom. Ni jedan do sada nije oboren sa aviona, ponajmanje od strane MiG-25, koji je namenjen za borbu protiv kopnenih ciljeva, prvenstveno tenkova.
Inace se slazemo da je F-15 skup, ali taj avion i npr Su-35 su dovoljno moderni za neki duzi period koriscenja, a daju dovoljnu vatrenu moc.
U ostalom i dalje tvrdim, 4 MiG-29 su dovoljna da drze dve smene za dezurnu paru, ostale pare bolje dati za PVO i EIPED (Elektronsko Izvidjanje i Protivelektronska destva) nego ih bacati na avione, koji ce biti oboreni kao onomad 99'.

Nobody

pre 10 godina

Avionima se ne postize nista bitno. Protivavionska odbrana je ok. Nijedno nam ne treba. Sa kim,ili protiv koga? Ja sam za potpunu demilitarizaciju, i nas i celog sveta.Od koga da se odbranimo? Ako nas jaki napadnu-nemamo sanse a slabi to nece.Bolje da te novce negde drugo spljiskamo.

niki

pre 10 godina

Država Srbija pokušava modernizovati vojsku. I nevidim razlog da zluradi komentatori kritikuju taj potez vlasti. Ipak je vojska bila i biće ponos jedne države.

bataSMraka

pre 10 godina

Da posle tolikih godina i pricanja kako i sta treba da se uradi napokon je neko poceo da ulaze u Srbiju podjednako u svemu pa i da ojaca vojsku

rus77

pre 10 godina

Smesni ovi krititcari DS-a kritikuju Vucica sto hoce da modernizuje vojsku, a sto su vojsku unistili pocev od Tadica do Sutanovca pa bi i za to drugog optuzili i krivili.
(Noca, 5. maj 2013 19:28)
Vala svaka ti je na mestu.Inace zbog njih dvojice oficiri nam lice na natovce a vojnici na ovk sudeci po ovim slikama.

jokica

pre 10 godina

jako dobra vest posto svake godine izlaze generacije pilota koji nemaju raspolozivo sta da voze eto dobre stvari sada ce imati bravo za vicepremijera Vucica ....sve pohvale

Srbin 100%

pre 10 godina

Svaka odgovorna i jaka drzava vodi racuna o svojoj vojsci,posebno o RV i PVO,avione smo trebali odavno da uzmemo,bar se neko setio sada da ne bi placali nekoj drzavi da cuva nas vazdusni prostor

ala se sirimo!

pre 10 godina

Sta sve ne procitah...najjaci su mi komentari "nema jake drzave bez jake vojske". Jeste ali to vazi za ekonomski jaku drzavu koja ce uloziti da sacuva svoje bogastvo. Postoji neki redosled.
Zar treba da budemo druga Severna Koreja? "Imamo jaku vojsku ali nemamo 'leba da jedemo, decu da lecimo..."
Zar neko misli da ako sada imamo i 50 najboljih aviona da bi mogli da pobedimo nekoga ako to ne odgovara velikim silama? Danas nema vise rata "1 na 1", uz nas niko nece stati a protiv nas bi bili svi.
A sto se tice obaveze da imamo odredjen broj borbenih aviona kako bi mogli u EU hajde prvo da odradimo one jeftinije uslove a ove skupe da ostavimo za kraj.

figuar

pre 10 godina

"Vidi, u zadnjoj "ratnoj igri" koju je NATO organizovao iznad neba Srbije 99', nema tog MiG-29 koji je dignut da se bori, a da nije IZGUBIO.
1983, kada je MiG-29 uveden u sastav ruske RV, taj avio je bio moderan i dobar. Danas ne vredi ise nista.
Inace, navedi mi mesto, drzavu, datum i tip aviona koji je uspeo da obori F-15 u borbenim dejstvima (ne racunam treninge)."
(Bacvanin, 5. maj 2013 13:20)
F - 15 je skuplji za nase uslove prilicno od MiG - 29,kada na cenu samog aparata dodamo i troskove obuke nasih pilota koji su decenijama leteli na ruskim avionima a sada prelaze na totalno drugacije aparate jos dodatno povecava cenu.F-15 je oboren od strane Irackog MiG-a 25 u prvoj pustinjskoj oluji, 90 god iako je bio odnos 2:1 za amere, ali je iracanim uspeo da obori jednog a drugom da pobegne zbog neverovatne brzine tog aparata od skoro 3 maha.S druge strane navedi mi neki ratni sukob u kome su F-15 ili F-16 bili u istom polozaju kao avioni suprotne strane.mislim na brojnost.daleko od toga da kazem da su to losi aparati ali ameri,izrael ili nato koji su ih najvise i koristili vise igraju na kartu kvantiteta tj. njihove brojnosti u odnosu na protivnika.

Nina9

pre 10 godina

Da bi nas druge drzave ozbiljnije shvatale i kako ne bismo postali lake mete, moramo unapred razmisljati. A unapredjenje vojske je svakako korak napred.

ODBRAMBENE RAKETE

pre 10 godina

Dovoljno je 5-6 aviona, ali zato je potrebno MNOGO najboljih PROTIVAVIONSKIH raketa.
Bilo bi odlično da Srbija proizvodi te najbolje ODBRAMBENE rakete i izvozi svima, kako bi se sačuvao mir.

Tie fighter

pre 10 godina

"Vidi, u zadnjoj "ratnoj igri" koju je NATO organizovao iznad neba Srbije 99', nema tog MiG-29 koji je dignut da se bori, a da nije IZGUBIO.
1983, kada je MiG-29 uveden u sastav ruske RV, taj avio je bio moderan i dobar. Danas ne vredi ise nista.
Inace, navedi mi mesto, drzavu, datum i tip aviona koji je uspeo da obori F-15 u borbenim dejstvima (ne racunam treninge)."
(Bacvanin, 5. maj 2013 13:20)

Nije to (samo) zbog mogućnosti aviona. Gde god je NATO udario, to nikad nije bio ravnopravni odnos jedan-na-jedan. Naprotiv, to najveći, najjači i najmoderniji borbeni SISTEM na svetu primenjen protiv nekoga mnogo slabijeg i tehnološki zaostalog, politički i ekonomski zgaženog, pod sankcijama i embargom na naoružanje, sa zonom zabranjenog leta, sa uništenim ili slabim PVO sistemima itd. Da smo 1999. imali 50 najboljih mogućih aviona, i njih bi nam uništili isto kao onih nekoliko.

Slavek73

pre 10 godina

@milanche,
za te tvoje polovne miraže i njihov veći domet će biti zadužen s-300 tako da nemoj da brigaš. Dvadeset devetke će da služe za air policing...
Ko hoće da se bolje upozna sa MiG-29M/MA evo linka na wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-29M

salepiperski

pre 10 godina

Za PVO treba stare neve unaprediti kod Almaz Antej u S-125 Pechora 2M, nabaviti BUK,domet 140-150 km visina 15 do 25 km za avione ikrst.rakete koji su već u našem vazdušnom prostoru i to bar 1 brigada sa 4 diviziona svaki divizion 2 radara i 5 baterija (lansera), Za blisku borbu kod čuvanih objekata i jedinica treba dosta Pantsir-S1 (hibrid komb.2topa30 mm i pvo raketni lanseri dometa 20km visina dometa 15 km.Za cilj van našeg vazdušnog prostora treba S-300 ili bolje S - 400 ima domet od 125do400km i raketa ide na visinu i preko 100 km u zavisnosti od modela rakete kojim je naoružan naprimer 40N6 njen radar može da prati 100 ciljeva na razdaljini od 600 km jedan bataljon može da gađa istovremeno 12 ciljeva, treba na bar 2 brigade hoće raći 12 bataljona i problem je rešen suviše je skupo napadati državu sa takvom pvo u narednih bar 10 god. Samo sve ovo košta stotine miliona dolara ali sigurno manje nego šteta koju su nato avioni napravili u Srbiji 1999. god. Što se Aviona tiče priča se o nabavci MIG 29 generacije 4++ (avioni mig 29 predviđeni za Siriju ili možda oni koje je vratio Alžir?)
sretno rešenje bili bi modernizovani mig 29,Sukhoi Su-35 cena 40do65mil.usd. najlepše bi bilo da se nabavi (čim izađe i ako ga Rusi hoće prodatiСухой ПАК ФА,svi ovde pričaju od broju od 20 aviona to ni izbliza nije dovoljno da bi ozbiljno odvratio potencijalan protivnik. treba bar 50do70 savremenih aviona,oprema za el. ometanje,novi helikopter MI 28,i MI 17 Sve to mnogo košta.

Majce

pre 10 godina

To su zaista dobre vesti i dobra vojna sprema jedne zemlje je potrebna kao faktor stabilnosti te zemlje u daljem radu i razvijanju u pravu evropsku drrzavu.

Marko prvi

pre 10 godina

Ja predlazem da ipak probamo da kupimo avione sistemom slanja SMS poruka. Posaljemo poruku sa tekstom n.p.r. "univerzalac" na za to odredjeni broj i eto nama vrlo brzo nove eskadrile.

nebitno

pre 10 godina

samo slusam sta picaju velike patriote svi su veliki srbi na recima! a zasto te iste patriote ne idu u vojsku? pa da ako zatreba brane svoju kucu i otadzbinu! ljudi mi swe sto vojske na obuci imamo je u Pozarevcu i to opet nema ni 500 vojnika U CELOJ ZEMLJI!

olja

pre 10 godina

Modernizovati vojsku znaci jacati je a samim tim I drzavu. Zahvaljujuci Vucicu polako se vraca ugled nasoj vojsci I drzavi. Samo tako nastavite!

Анон

pre 10 godina

@milanche

Ви сте ти што ширите дезинформације. Радар МиГ-29 М/М2 може открити циљ величине разарача на 300 км, а не на 250 како сте написали, невешто желећи да умањите његове карактеристике. Са друге стране, када се говори о радару авиона Mirage 2000-5, једини домет који се спомиње у светској литератури је онај од 160 км. (Вероватно има и већи када су у питању циљеви на површини воде, али се тај домет апсолутно нигде не помиње.) Овај од 300 км сте опет Ви измислили. Иначе, Mirage 2000 је једини авион 4. генерације који је оборен ракетом лансираном са рамена. То је учинила Војска Републике Српске 1995. године. ВРС је оборила и један F-16, али системом КУБ.

Marko

pre 10 godina

pre par godina pricao sam sa jednim madjarskim pilotom koji je prvo leteo na 29 pa na svedskom grinpenu, toliko je hvalio MiG 29 uz ogradu da prica o aerodinamici, uzivzanju i mogucnostima a ne o ratu

Ikar

pre 10 godina

(FRAJLA, 5. maj 2013 17:12)
Nemoj da mi spinuješ o patriotizmu i posvećenosti. Ovde se radi o tome što postoji osnovana sumnja kod malo više obaveštenih o “svetskoj pijaci oružja” da su ti avioni koje treba da kupimo isti oni koje su vratili Alžirci a Siriji nisu mogli da budu isporučeni zbog embarga. Zato je transparentnost ovakvog važnog ugovora obavezna.Ne tvrdim da je tako, ali postoji jedan razlog da je to verovatno, a to je da u Rusiji nema desetine završenih MiG-ova za prodaju kao i da je Suhoj danas njihov ciljni tip aviona a ne razne verzije aviona iz prošlih vremena, gde na aeromitinzima ne vidimo dva puta isti avion iste generacije i avionike.PS. Takodje nije se iznenada pojavio neko ko unapredjuje vojsku već su i raniji ministri odbrane učinili mnogo na podizanju namenske industrije i izvoza našeg oružja. Takodje izjava da će Srbija dobiti avione najmodernijeg tipa ne stoje jer MiG-29 nije najmoderniji avion koji Rusija nudi, a ministar svakako nije mislio na Suhoj, koji je izuzetan avion, ali taman toliko i skuplji.

ludi splićo

pre 10 godina

@milos stojadinovic

Hrvati ne remontuju mig 21 jer Rusi nece da ih remontuju a samo oni mogu da dozvole remont, drugo ni nama ne bi dozvolili remont mig 21 da nismo ugovorili mig 29, a jos manje da smo u NATO kao Hrvati. Informisi se
(Cvexi, 5. maj 2013 17:49)

Remont Migova je u Rumunjskoj, a ne u Rusiji. Eto koliko znaš... A Rumunjska je, pogađaš, isto u NATO-u.

Za Srbiju bi najbolji bio Gripen, ali Švedska ga Srbiji nije uopće ponudila.
Toliko o ''uspješnosti'' Nikolića, Dačića, Vučića i njihovih prethodnika.

samo_kažem

pre 10 godina

@cvexi pitanje za tebe: Da li Srbija plaća čuvanje EU vazdušnog prostora? Ako plaćamo, taman da prebacimo to što ćemo uštedeti na Kosovu...

mario

pre 10 godina

Ti Mario izgleda da nemas pojma i nisi "obavesten" da se u okolini Nisa nalazi najveca baza u jugoistocnoj evropi za gasenje pozara i hitne intervencije odakle specijalni nalik kanaderima Ruski avioni polecu da gase pozare u okolnim zemljama pa i u vasoj lepoj. eto toliko da znas!!!! a ubuduce se prvo "informisi" pa onda salji komentare. (todmio, 05. maj 2013 16:25)
valjda će mi objaviti odgovor radi točnosti navoda..
Prvo rusi nikada nisu gasili pozare po Hrvatskoj, a pogotovo ne iz Niša...
Drugo hrvatski CL 415 je bio angažiran na gašenju onog velikog požara u Rusiji...
Treče RH uvijek sama gasi pozare na svojem teritoriju bez icije pomoći i to radi uspješno..
Četvrto toliko su poznati hrvatski piloti CL 415 da ih je nedavno Discovery channel snimao ...
Peto hrvatski kanaderi gase pozare po regionu po BiH, CG, Makedoniji, Grčkoj, Izraelu...
I za zaključak hrvatski piloti su razvili gašenje pozara do savršenstva i drugi uče od njih..i da imaju bazu na najboljem položaju sa jedne strane more sa druge Velebit...

lorimer

pre 10 godina

"Smesni ovi krititcari DS-a kritikuju Vucica sto hoce da modernizuje vojsku, a sto su vojsku unistili pocev od Tadica do Sutanovca pa bi i za to drugog optuzili i krivili.
(Noca, 5. maj 2013 19:28) "

Nakon vaših ratova i poraza, nije ostala nikakva vojska da bi se uništila.

AL ti si bot, pa ti je svejedno, jelda?

drzavice

pre 10 godina

Niste ni svesni koliko nam ovo pomaze u pregovorima, sto sa zemljama regiona sto sa zapadnim zemljama, jednostavno drzava se vise ceni, ako recimo ima 20 novih aviona kojih ipak mogu da naprave probleem njihovim armadada i da ih bar oslabe i nanesu stetu. Srbija je banana zemlja, a ove nove lap top nacije u regionu(stare koliko i lap top) su bananice, i sada nakon ulakse Hrvata u EU, mi ostajemo jedini "drzava" u regionu sledecem: Makedonija, Srpska, Federacija, Crna Gora, Kosovo...sve zajedno ove drzave i drzavice i entiteti i samoproglasene drzavice imaju jedva stanovnika ko Srbija, plus sto u vecini ovih drzavica zivi veliki broj Srba negde i milionski broj..Sta sve to znaci? SRBIJA sve to mora da iskoristi i sopstevno profitira od ovih drzavica, kao sto Slovenija ili AUSTRIJA profitira na Balkanu i otvaraju sve ovde, tako i mi na ovaj region da delujemo. Vojno smo nadmoci, ekonomomski, iammo brendove koje ti ljudi tamo konzumiraju, poljoprivredu, svi ostali vecina u planinama, CG nema ni postenu mlekaru, sve uvoze iz Srbije, ako sad cemo da zeznemo MERE I DA im pokazemo da i raspad Jugoslavije i sto vise sitnijih drzavica, moze doneti nama vecoj drzavi pare i uticaj! Hrvatska konkurent je otisao i mi smo ovde gospodari, pogotovo u Ekonomskom smislu, i izvozu u tim podrucjima. Osim Skoplja donekle, u tom regionu svi ostali gradovi su dosta mali u odnosu na Beograd recimo i sve to lepo da iskoristimo i profitiramo. I Albaniju uvuci u nasu sferu, i oni su maleni i slabi.

Nevenka T

pre 10 godina

Avioni su bili prava atrakcija i tada su svu sagovornici a ujedno i ucesnici aero-mitinga iskazali zelju da Srbija poseduje Mig 29, zato mi je drago sto je doslo vreme i za ovaj korak.Uvek se moze pronaci nacin i dobro je da stizu.

Borkovacka - dolina

pre 10 godina

Sa moje tacke gledista veoma pametno potrosen novac koji ce se kasnije visestruko vratiti. .Vidim da je Aleksandar Vucic vec krenuo u ispunjavanje uslova koji nose pregovori o pristupanju u EU. Ako ih jos zvanicno nismo dobili.Jedan od uslova je da imamo sposobnu avijaciju da odgovori svakom zahtevu koji se postavi pred nju, Sa ovim avionima mi ce mo to sigurno biti.

milanche

pre 10 godina

@Anon

Nemoj da se sluzis dezinformacijama, avionska tehnika nije politika u kojoj mogu da se mazu oci narodu. Dakle radar Zuk-ME na Migu 29 ima maksimalni domet otkrivanja cilja velicine lovca 120 km, moze da istovremeno prati 10 i gadja 4 cilja. Naravno mete vece odrazne povrsine kao sto su brodovi otkriva na vecim daljinama, do 250 km, ali cemu to kad nema cime da ih gadja posto raketa najveceg dometa koja se moze poneti, model Zvezda Kh-35, gadja mete do 110 km. Miraz 2000 Mk5 koji si spomenuo ima radar RDY-2 koji otkriva cilj velicine lovca na 160 km, prati 24 a gadja 8 ciljeva. Metu velicine broda otkriva na 300 km, istina ni on ne moze da gadja toliko daleko ali u odnosu na Ruse nosi raketu veceg dometa Exocet (maks. 180 km). Radar na Mirazu je u prednosti i kada su u pitanju ciljevi na zemlji, a zahvaljujuci brzoj elektronici i naprednom datalinku reaguje mnogo brze nego Mig 29M2. Imaj u vidu da ovde govorimo o Mirazu a ne npr. Rafalu u ciji se generacijski razred Mig 29M2 nevesto pokusava ugurati. Uostalom... poznato je da Rusi sve vise kupuju elektroniku od Francuza i ugradjuju u svoje avione, a ti se zapitaj zasto!

konobar

pre 10 godina

"(Anon, 5. maj 2013 17:56) "

Pogrešno.

AJde, informiši se još jedared, pa ispravi greške u svom komentaru.

U pitanju su egzaktni podatci koji jesu kakvi jesu, makar ti voleo Rusiju više i od svoje majke.

Noca

pre 10 godina

Smesni ovi krititcari DS-a kritikuju Vucica sto hoce da modernizuje vojsku, a sto su vojsku unistili pocev od Tadica do Sutanovca pa bi i za to drugog optuzili i krivili.

panonski

pre 10 godina

Konacno da se nesto novo kupi za vojsku. I avioni i radarski sistemi ce nas vratiti u kolosek zemalja koje su u stanju sami da cuvaju svoje nebo. Cestitke ministru odbrane i vojsci.

Zg

pre 10 godina

Hrvati ne remontuju mig 21 jer Rusi nece da ih remontuju a samo oni mogu da dozvole remont, drugo ni nama ne bi dozvolili remont mig 21 da nismo ugovorili mig 29, a jos manje da smo u NATO kao Hrvati. Informisi se
(Cvexi, 5. maj 2013 17:49)

Remont MiG-ova 21 izvodi se u Ukrajini i Rumunjskoj. Rusi s time nemaju apsolutno nikakve veze, niti išta moraju dozvoliti. Informiraj se.

Cvetana

pre 10 godina

20 godina nismo kupili ni jedan avion!Jesmo siromasni ali nismo bas toliko bedni.Smatram da svaka zemlja,bez obzira na ekonomsko stanje,treba imati pristojno naoruzanje.

Diki

pre 10 godina

Koliko samo ekonomista i poznavaoca medjunarodnih ugovora ovde?A jos vise onih koji lupaju minuse pos istemu svidja mi se-ne svidja mi se.Srbija je potpisnik(obaveznog)medjunarodnog ugovora o cuvanju vazdusnog prostora koji se koristi za preletanje civilnih aviona.Mozda mislite da sa Cesnama branimo prostor ili sa 3-4 Mig-a koji su na zemlji.Mora se imati par borbenih letilica u vazduhu i par na zemlji.Dakle ako ih nema placamo 100 miliona drugoj drzavi za cuvanje naseg vazdusnog prostora.E sad ekonomisti izracunajte na 10 godina koliko je to para koje su date drugoj drzavi a aviona novih nema a ni bolnica,skola o kojima pricate.Kao kad iznajmite stan,zivite u njemu a nije vas i za 20 godina ste dali para kao za kredit a nemate nista.Drugo F-16 jednomotorac nije dorastao modernizovanom Mig-u,Suhoj prevelik za nas prostor,Eurofajter preskup...ne bih da duzim dalje.Ali vi se naravno u sve razumete.

Sasho

pre 10 godina

ovaj covek je merlin sa parama,napunio zvezdu drzavnim parama,sad puni vojsku,a narod mu radi za 200eura po srbiji!Ej srbine oporavi malo narod,a posle kupi vojadzer ako hoces!

bzvz

pre 10 godina

Ajde malo to krsa od aviona sto imate,upotrebite za unistavanje komaraca,unakazise me.Ne mozete od insekata da nas odbranite,a ne od naprednijih sisara!

Profesor

pre 10 godina

a da malo uvuce kosulju u pantalone dok je u sluzbenoj poseti!?
(bizman, 5. maj 2013 12:16)

A sta je tvoj nalickani maneken uradio, osim sto je dozvolio da Dulic pravi sajtove od 40k eura. Da Sutanovac zaradjuje kao fudbaler Vidic.. Da Miskovic ima monopol zbog cega je nasa domaca hrana jeftinija svuda u okruzenju osim u Srbiji, i da ne nabrajam sad.. Zbilja si postavio kljucno drzavno pitanje.. Da li se Vucic oblaci po poslednjoj modi.. Mislim.. Ne cudi me sto ste izgubili izbore..

milos stojadinovic

pre 10 godina

@Cvexi

Remont se vrsi u Rumuniji... Bilo kako bilo, mi moramo odmeriti nase potrebe i nase mogucnosti. Nase potrebe nisu 6 aviona (model mm nijedna zemlja ne koristi!), nase potrebe su piloti koji nece da ginu zato sto otkazuje oprema, vojnici kojima nije pocepana cizma, policajci koji nece ginuti od pistolja vec ce imati pancir, skole koje imaju normalan wc za decu, bolnice koje imaju lekove...to su nase preke potrebe! Nismo u mogucnosti da bacamo pare na neke avione, kao sto sam rekao javni dug nam je preveliki, deficit takodje, inflacija i nezaposlenost najveca u Evropi, prosecan zivotni vek medju najmanjima, a mi pricamo o avionima! Nabavka aviona nije modernizacija Srbije vec nabavka robota za proizvodnju, opremanje naucnih centara i slicno!

dejan

pre 10 godina

na svaku dobru vest mi udarimo kontru,takav smo mi narod.E pa vidite ovako,ako ne nabavimo avione u najkracem mogucem vremenu mi vise necemo moci da cuvamo svoje nebo,a to znaci da cemo morati nekome drugome da placamo za cuvanje svog neba,u suprotnom gubimo dozvolu za prelet civilnog vazduhoplovstva,a sa tim gubimo i milione evra.Pozdravljam kupovinu novih aviona,jer nema jake drzave bez jake vojske!

nesa

pre 10 godina

E to kako je ,,veliki vojni vajni ekspert,, Radic objasnio da treba,znaci da nikad nebi kupili ni pusku.Zna se sta ovoj zemlji treba od aviona i PVO. Postoji i znanje i piloti.Neznas ti Radicu nista,a ko te je proglasio vojnim analiticarem neznam!

Cvexi

pre 10 godina

@milos stojadinovic

Hrvati ne remontuju mig 21 jer Rusi nece da ih remontuju a samo oni mogu da dozvole remont, drugo ni nama ne bi dozvolili remont mig 21 da nismo ugovorili mig 29, a jos manje da smo u NATO kao Hrvati. Informisi se

Radeta

pre 10 godina

Prvo bi trebalo poceti zaradjivati novac za te avione...
Sad ce da lupe akcize i takse na sve i svasta,da bi isplatili avione.


I na kraju,ruski avioni.
Samo da nisu kao ruske lokomotive...

Jagodiceva

pre 10 godina

a da malo uvuce kosulju u pantalone dok je u sluzbenoj poseti!?
(bizman, 5. maj 2013 12:16)
Covek verovatno nema licnog stilistu ,te otud i ne spava u Armani odelima...
uostalom,tempo njegovog zivota i rada mu dozvoljava da nekada bude i neformalan!

ALADIN

pre 10 godina

Trenutna situacija u Srbiji je takva,da se mora svuda ulagati,jer su masine i opreme zastarele,od avina se pocelo,nadam se, da ce se ovaj trend ulaganja prosiriti i na ostalim delovima gde je potrebno gurati kapital u modernizaciju.

FRAJLA

pre 10 godina

Čitam vaše komentare i ne shvatam zašto ste toliko crni i negativni na svaki pokušaj da se u zemlji nešto pozitivno uradi?Posle dužeg vremena stagnacije u kojoj je zemlja bila zar nije dobro što se pojavio neko ko pokušava da uznapreduje našu vojsku i njihovu opremu?

Anon

pre 10 godina

@
(dragan P, 5. maj 2013 12:42)

Радар на МиГ-29 М/M2 (МиГ се пише са великим "М" и са великим "Г") има домет 120 км када су у питању циљеви у ваздушном простору величине ловца, тенк може открити на 25 км, а разарач на чак 300 км! Сем тога поседује и оптоелектронске уређаје за откривање циљева, укључујући и стелт авионе. Радар на авиону Mirage 2000 има домет од стотинак километара када су у питању циљеви у ваздуху величине ловачког авиона (дакле, не бродови које МиГ-29 М/M2 може открити и на 300 км). Домет радара зависи од величине и врсте циља. Ово је само један доказ супериорности МиГ-29 М/M2 у односу на знатно инфериорнији Mirage 2000.

viki

pre 10 godina

Postoje brojne državne institucije u Srbiji koje zahtevaju ulaganja i modernizaciju.Kako ne može sve odjednom i odmah, pozitivno je to što se odnekud krenulo.Danas je to vazduhoplovstvo, sutra će biti zdravstvo,sistem obrazovanja...Ne vredi širiti pesimizam i kritikovati svaki učinjen korak, treba biti svestan da su potrebni nadljudski napori da se zemlja pokrene posle decenijskog stajanja u mestu!

cvexi

pre 10 godina

@samo_kažem

Sledeci put nemoj, jer lupas. Svake godine mora da se plati cuvanje vazdusnog prostora u EU do 100mil, ako nemas ti da das te pare bolje cuti.

Lazar

pre 10 godina

Od svega najviše mi se sviđa naziv kasarne i mislim da su srpski vojnici spremni da opravdaju ime majora Gavrilovića - da Bog da mu se ime posvetilo.
A u ovoj krizi ne žalim da se novac potroši za nove avione, mislim ruske.

brza voda

pre 10 godina

Bravo Vucicu, vrati nam vojsku kakvu smo imali, Srbija se nekad ponosila vojnicima. Nadam se da ce ponovo imati vojnike i opremu za primer.

AjvarSerbski

pre 10 godina

Lepo, lepo. Posle gospode ministara Tadica i Sutanovca, neko je resio da unapredi Vojsku Srbije. Svaka cast i imate moju podrsku, jer bez jake i modern vojske nema stabilne majke Srbije.

neverovatno

pre 10 godina

Kako mozete da na ovu vest pisete negativne komentare sta ne valja sto stizu avioni pa valjda je vreme da se modernizujemo neverovatno uopste ne gledate vest nego cim vidite Vucica odmah napadate

vinsent

pre 10 godina

Prostor na kome se nalazi nasa zemlja je oduvek bio napadan od svih slucajnih i namernih prolaznika i suseda,nekada je trebalo par godina da se sredimo nekada i par vekova,ali nas narod ne treba da gubi veru u sebe,da sacuva dostojanstvo.I da ovo je apsolutno opravdano po nasu odranu

Goran Leskovac

pre 10 godina

@ (Džoni, 5. maj 2013 10:28)
Pa Džoni problem je što neće Šveđani da nam ih prodaju!Nisu se odazvali na tender koji je Ministarstvo odbrane raspisalo!Migovi su ipak od ponuđenih adekvatni našim potrebama(F-16 zastareo,SUHOJ je namenjen za mnogo veće teritorije ,EUROFIGHTER brate preskup!!)

Bolence

pre 10 godina

To je veoma dobra vest, konacno jedan ministar vojni da misli malo na modernizaciju i unapredjenje vojske i jacanja odbrambenog sisitema Srbije. Dosta su prethodnici srozavali ugled srpske vojske.

uskokovic

pre 10 godina

Svaka cast Vucicu, sve stigne da uradi, jako odgovoran politicar. Probudio je institucije da se bore protiv korupcije, toliko se trudi oko Kosova, sad i ovo, i ko zna sta jos sporedno radi, za nasu zemlju. Svaka cast Vucicu samo napred.

todmio

pre 10 godina

Ti Mario izgleda da nemas pojma i nisi "obavesten" da se u okolini Nisa nalazi najveca baza u jugoistocnoj evropi za gasenje pozara i hitne intervencije odakle specijalni nalik kanaderima Ruski avioni polecu da gase pozare u okolnim zemljama pa i u vasoj lepoj. eto toliko da znas!!!! a ubuduce se prvo "informisi" pa onda salji komentare.

milos stojadinovic

pre 10 godina

Jos samo da kazem da avioni Lasta nemaju mehanizam za katapultiranje pilota ... Dosta je populizma, hajde da uradimo ono sto mozemo od vojske u odnosu na ogranicena sredstva visok deficit i ekstreman javni dug!

nezaposleni-kikindjanin

pre 10 godina

Slažem se da Srbija mora imati ozbiljnu vojsku. Ne razumem ove komentare gde se postavlja pitanje opravdanosti modernizacije vojske. Neki izgleda misle da je dovoljno podeliti metle kao zamenu za avione. Te metle mogu da koriste samo bivši i aktuelni portparoli Demokratske stranke i već čuvene "veštice" iz SRS. Sednu lepo na metle i opal! Za pet minuta rasterali bi svojom pojavom sve prijateljske i neprijateljske snage, te zaustavili na dobro vreme i civilno vazduhoplovstvo. Postali bi strah i trepet za NATO a bogami i vanzemaljci bi se klonili našeg vazdušnog prostora.

Djole

pre 10 godina

Vazduhoplovsto je bilo najlabija karika JNA, odnosno nase vojske sto smo osetili 99, bez otpora su setali po nasem vazdrusnom prostoru
samo napred

bogi

pre 10 godina

I treba da se modernizujemo a ne da zaostajemo za celim svetom nece vecno da traje ova kriza i nemastina prebrodicemo i to i nadam se u buducnosti da cemo imati vise novca za vojsku

blaza

pre 10 godina

Vucicev entizijazam i posvecenost zadatcima koje je preuzeo, polako vracaju veru celoj Srbiji u mogucnost preporoda i nade u bolji zivot svih gradjana.

rambo

pre 10 godina

Samo da ne nabave novi mig-29 m jer to realno nije najmoderniji avion.Danas mnogi uzimaju naoruzanje na kompenzaciju tako da je to resenje i za nas..

simon

pre 10 godina

Nasa realnost je da imamo ovakve,a ne neke novije modele,odgovoran domacin koji ima vise rupa ne kupuje mercedes nego skromniji auto,tako da je ovaj potez opravdan

Ikarus

pre 10 godina

(Cherie, 5. maj 2013 13:10)
Ne moraš odmah da politizuješ pitanjem tipa "šta su prethodni ministri radili?" jer jesu radili. Namenska proizvodnja je pokrenuta, počela je proizvodnja Laste za izvoz i remontovani su MiG-ovi i helikopteri,uradjena nova oklopna pešadijska transportna vozila. Za mene je to prilično mnogo, ako se zna s koje tačke su morali da krenu. Cenim i napore današnjeg Ministra odbrane, jer mu nije laka pozicija. Drugo je pitanje što naš odnos prema vojnoj tehnici prejudiciraju naši problemi i geopolitička pozicija koja je slična stajanju jednom nogom na visokim merdevinama. Uz sve ono što sam izneo u prvom postu, sumnju u dobar posao oko novih MiG-ova, to nam je jedina opcija. Ali to bi značilo da bar imamo malo više uticaja za ono što treba da kupimo. A kako se preko sistema zaštite evropskog neba novac posredno vraća, bićemo na pozitivnoj nuli. A pilotima i mehaničarima neka je Bog u pomoći, njihov posao će biti sve samo ne jednostavan, i ako uzmemo u obzir da je u pitanju "isti" avion.

milos stojadinovic

pre 10 godina

Vozovi nam jure ko u devetnaestom veku, pruge nisu menjane 50 godina, ima 1000 neobelezenih pruznih prelaza, stotine skola imaju poljske wc, poslednja elektrana sagradjena je 1970. a vi pricate o vojnim avionima? Zar je to prece od ovoga? Ako se spremamo za rat onda jeste, ali kazite to narodu. Zasto ne remontujemo preostalu 29-ku i 11 migova 21, to rade Hrvati, a nama trebaju neki novi avioni... zar nemamo gde da trosimo novac? Zar nam 19 mlrd javnog duga nije dosta (60% GDP-a)? Dokle ste spremni sa Vasom sposobnom vladom da nas zaduzujete za nepunih godinu dana 3mlrd a sad cemo i avione da duzimo...

Sole

pre 10 godina

Kada budete odlucivali, kojim avionima opremiti nase vazduhoplovstvo ,osnovni uslov neka vam bude, spremnost proizvodaca aviona da maksimalno ukljuci nasu avio industriju u projektovanje, proizvodnju delova i sklopova i sklapanje aviona kako za nase potrebe tako i za trista u svetu.Time ce te, pored ostalog ,vratiti dostojansvo narodu i Srbiji

Slavek73

pre 10 godina

@Samo pitam,
nisi u pravu. Osim migova 29 nemamo avione sposobne za tu namenu. Za mig 21 je istekao resurs. Produženje resursa 15g. košta. Imamo 4 29-tke od kojih je jedna dvosed namenjen prevashodno za obuku. Za air pol. zemlje naše velicine je potrebno min. 2 para aviona. Jedan par spreman za akciju i jedan u rezervi. Takva su pravila igre. Ti avioni treba da budu u dobroj kondiciji i ne mogu da služe za obuku novih pilota niti za obavljanje redovnih naleta pilota. Naša 4 miga stara 30-ak godina nisu dovoljna da pokriju obuku pilota, održavanje forme pilota i air policing. Šta ako se jedan pokvari? Ne možete sutra dan da odete u prodavnicu aviona i kažete "dobar dan, dajte mi jedan mig 29". Svako danas prodaje minimum bar jednu eskadrilu...
Rusima avioni velicine mig 29 ne odgovaraju. Vuce im se ta jedna eskadrila savremenih 29-ki koja završava posao malim zemljama sa avijacijom koja vec poseduje avione tog tipa. To nije upgrade starog aviona vec potpuno novo proizveden avion oznake Mig 33 i veoma male razlike u odnosu na mig-35 od kojih postoji samo nekoliko napravljenih komada. Ugradnjom dodatne opreme bi se dobio mig 35(ako je potrebno). Srbija ce ili uzeti tih 6 komada za 150mil. $ ili pripremiti jedno pola milijarde dolara pa naviše za punu eskadrilu po sopsvenom izboru. Za sve one koji spominju Gripen, on izgleda trenutno nije u igri zbog stava Švedana a i naši traže dvomotorca. Ako bi pazarili avione od Švedana nista od s-300..

Ikarus

pre 10 godina

(Viva, 5. maj 2013 12:01)
Slažem se.Čist marketing, a ako se ovo tiče MiG-ova, ko god ih je u poslednjih nekoliko godina kupovao opekao se i to iz više razloga koji prevazilaze prostor na kome ovde možemo o tome diskutovati.Primer Indije, Sirije i još nekih država to potvrdjuje.Ukratko,ovi bi avioni bili iz suviše male serije, moderna avionika u njima bi bila verovatno francuska,a 29M2 koji smo videli na Batajnici je samo za pokazivanje pa je pitanje šta bi smo zbilja dobili.MiG ovakve male serije često sastavlja iz depoa rez.delova (pojednostavljeno rečeno ali do sada podložno sumnji zbog nekih vraćenih porudžbina) pa je pitanje standardizacije cele serije tugaljivo.Uklapanje ove tehnologije u paket zahteva dugo testiranje,usaglašavanje i obuku.To što opet uzimamo MiG-29 nije,osim za amatersko razmišljanje,bilo kakva garancija.Kupovina 29-ki u ovom trenutku i za Srbiju i za Rusiju je stavljanje naših pilota u stanje tehnološkog procepa gde nema nikakvih ozbiljnih garancija.Način remonta naših 29-ki pre par godina ne uliva poverenje u ovaj poduhvat.Daleko najkvalitetniji avioni iz Rusije su Suhoji ali su skupi.Zapadna tehnologija nama neće doći osim polovnih aviona ako nismo u NATO, plus preskupa obuka i sve što ide uz novu tehniku.Ali sve to, nažalost,pada u vodu jer para za bolje nema, čak je izvestan i ruski kredit za nabavku zapadne (F) avionike za kompletiranje ove kupovine.No tu stupa na scenu naš patriotski naklon rusofila i iskustvo na ranijim modelima MiG-a.

mario

pre 10 godina

(Mladen, 05. maj 2013 12:29) A što ti najveći avioni sa najveće baze na Balkanu nisu gasili požar ?inače najsuvremeniju zračnu flotu za gašenje požara u ovom dijelu Evrope ima Hrvatska...

Na raspolaganju

pre 10 godina

A kad dodju suše onda ćemo da pevamo dodolske pesme (za prizivanje kiše) umesto da uložimo u sisteme za navodnjavanje.
Ako je u pitanju čuvanje neba koje smo kao obavezni da "čuvamo", mogli su se kupiti bukvalno naj jeftiniji avioni jer je to ionako sve čista formalnost.

pjovan

pre 10 godina

Ne sumnjam da vojsku moramo modernizovati! I to u kontinuitetu. Podsecam vas, kada smo, u ustancima ratovali sa Turcima, oni su vec koristili artiljeriju a mi smo imali jedan tresnjin top; kad smo osavremenili artiljeriju, 1915. Nemac je imao tenkove; kad smo kako-tako oformili oklopne jedinice 1941. Luftvafe ih je razneo u jednom danu; pre 1999. imali smo pristojno ratno vazduhoplovstvo, al' onda nam "objasnise" da ce se ratovi u buducnosti voditi na jedan drugaciji nacin!!! Dakle, modernizacija je neophodna, ali moramo gledati dalekosezno, mozda i samostalno procenjivati nove uloge pojedinih rodova i jedinica u buducnosti, jer imamo dobro obucen oficirski kadar.

Sa druge strane, ostaje pitanje prioriteta - da li je to ono sto nama u ovom momentu treba!? Ja sam ubedjenja da u skorije vreme mi necemo ucestvovati u bilo kakvim oruzanim sukobima, jer smo u opstoj oskudici resursa, od oruzja do ljudstva. Mozda bi bilo bolje da se ova sredstva uloze u neki ekonomski projekat, koji bi omogucio visestruku oplodnju tog kapitala i dalji razvoj, pa kasnije ulagati i u vojsku. Kazem mozda, nisam ekspert i ne mogu to da tvrdim!

Ipak, iako nisam pristalica ni Vucica ni njegove politike, ne vidim u ovome losu nameru i svakako predstavlja korak napretka!

Zg

pre 10 godina

Sto se tice Kanadera za gasenje pozara potseticu ljude da u Nisu ima najveca baza na Balkanu sa Ruskim velikim avionima i helikopterima za gasanje pozara. Tako da nam Kanaderi u za sad nisu neophodni.
(Mladen, 5. maj 2013 12:29)

Tamo se nalaze jedan Mi-26 i jedan Be-200.

U Zadru je 6 CL-415, 6 AT-802 i 14 Mi-8, a po potrebi se može uključiti i 10 Mi-17. Ali dobro, to nije Balkan.

Cherie

pre 10 godina

kako ovo strasno zvuci... ''u poslednjih 20 godina'', te me navodi na pitanje: ''pa sta su prethodni ministri odbrane uopste radili?''
iako znam odgovor.

Bacvanin

pre 10 godina

Zoran je napisao:
"U Indiji se svaki par godina organizuju ratne igre u vazduhu. Razni tipovi aviona se bore u vazduhu, jedan na jedan, markirnom municijom. Do dana danshnjeg je MIG-29 ostao nepobedjen. "

Vidi, u zadnjoj "ratnoj igri" koju je NATO organizovao iznad neba Srbije 99', nema tog MiG-29 koji je dignut da se bori, a da nije IZGUBIO.
1983, kada je MiG-29 uveden u sastav ruske RV, taj avio je bio moderan i dobar. Danas ne vredi ise nista.
Inace, navedi mi mesto, drzavu, datum i tip aviona koji je uspeo da obori F-15 u borbenim dejstvima (ne racunam treninge).

Ikar

pre 10 godina

(geronimo, 5. maj 2013 11:54)
Pitanje je samo koliko su ti novi radari upotrebljivi protiv novih tehnologija vazduhoplova čiji je odraz drastično smanjen. No, da ne ulazimo u stručnu raspravu….okvirno…. odnos staro novo otprilike je 5:2 po jedinici merenja odraza pa sad vidite koliko su ti radari dobri ili nisu.
(zoran, 5. maj 2013 11:17)
Tvoj post je tačan što se tiče Indije, ali treba znati da su članovi indijskog tima za kupovinu MiG-ova pratili proizvodnju svakog pojedinačnog primerka, i da su kao dobar kupac dobili tačno ono što su i platili. Dok su
neke države vratile MiG-ove proizvodjaču. Ako pratiš vojno vazduhoplovstvo znaš i o kojoj državi se radi.U našem slučaju sa malom serijom to se neće desiti, kao što nismo imali mnogo kontrole ni na ruske radove u remontu 29-ke pre par godina.Ali,politički pritisak Russije koji je prisutan kad god s njima nešto poslujemo (NIS, Srbijagas), odradiće sve to…kako, videćemo.

tomislav

pre 10 godina

(komentator, 5. maj 2013 09:47)

a nakon nedelju dana na mestu ministra odbrane je rekao da je vojska u savrsenom stanju...
pa jel se za nedelju dana dovodi vojska u savrseno stanje?

zagor

pre 10 godina

Srbija treba da ima moderne avione. Ne razumem ljude koji se tome protive. Radi se o tome da ili cemo za 150 milina dolara kupiti 6 migova 29m/m2 ili cemo placati cuvanje naseg neba recimo Madjarskoj-Bugarskoj sigurno preko 50 miliona dolara godisnje. Nema dileme ovi avioni ce nam se isplatiti za manje od 3 godine. Sto se tice Kanadera za gasenje pozara potseticu ljude da u Nisu ima najveca baza na Balkanu sa Ruskim velikim avionima i helikopterima za gasanje pozara. Tako da nam Kanaderi u za sad nisu neophodni.
(Mladen, 5. maj 2013 12:29)

pre nego sto pocnu pricu o naoruzavanju nasi politicari bi prvo trebali da procitaju kumanovski sporazum, ima tamo dosta o naoruzavanju sta i koliko sme srbija da ima od naoruzanja, onda bi i manje glupe komentare izazivali ovde.
u nisu nema nijedan ruski kanader vec dolaze po potrebi i kostaju 10.000evra dan.

crni domino

pre 10 godina

(Mladen, 5. maj 2013 12:29)
Mladene, ne spominji mi centar u Nisu! Znas li da dve nedelje bukti pozar na Crnom Vrhu i nije jos ugasen, a njima u Nisu se ne dize! Kazu Dacic nije potpisao sporazum o saradnji sa nasom bracom, a kada ce, to ni Djekna ne zna!!!
Dobro bi bilo da smo bogata zemlja pa da mozemo do besvesti finansirati silne srpske gubitase pocev od Srbijagasa, JATa, Zelezare, EPS, Zeleznice, finansirati pojedine srbe patrijote na kosovu (znas one sto i Vucica zavrcu a njegovi su ljudi) i kupovati ovako skupe letelice.
Nije ovo domacinski sto Vucic radi sa Srbijom! Nije vreme!
Pozdrav

Sid

pre 10 godina

Nekako me briga za avione i modernizaciju, ljudi u vojsci imaju prilicno dobre plate u odnosu na gro ljudi u Srbiji, od kojih vecina i nema platu, jedan deo i ne prima a oni koji i primaju to je negde 20 000 -30 000. Podizanje standarda, nova radna mesta to treba Srbiji.

slavoljub

pre 10 godina

Ako nabavljate avione nabavite jedan, ali vredan. Kod Rusa je to Suhoj. Zaboravite na Migove kojima ne rade radari, ili ih ometaju bez problema.
I protiv avionske rakete da imaju domet a ne 5 km. kao do sada.
Hristos voskrese.

bulldozer

pre 10 godina

Kod Vucica se vidi posvecenost poslu, svaki dan je na novom mestu i svuda stize. Covek radi i konacno se nazire napredak posle dugo vremena oblaka i tame iznad Srbije

zur'an

pre 10 godina

U svoje vreme radio sam na proizvodnji M -84 i Kuvajt je potpisao ugovor o kupovini 150 komada po ceni od 12,5 mil.$ po komadu. Poslato je sasvim dovoljan broj a oni su i danas u upotrebi. M 84 je finisiran u Djuri Djakovicu i vrsena su poslednja ispitivanja pred isporuku, a delovi su proizvodjeni u fabrikama po celoj Jugoslaviji.
A sto se tice trke da M1A2 imao je problema sa ulaskom peska u sisteme icurenjem hidraulike iz sistema dok M84 nije to imao. A sta znate o nasledniku M84?

Mladen

pre 10 godina

Srbija treba da ima moderne avione. Ne razumem ljude koji se tome protive. Radi se o tome da ili cemo za 150 milina dolara kupiti 6 migova 29m/m2 ili cemo placati cuvanje naseg neba recimo Madjarskoj-Bugarskoj sigurno preko 50 miliona dolara godisnje. Nema dileme ovi avioni ce nam se isplatiti za manje od 3 godine. Sto se tice Kanadera za gasenje pozara potseticu ljude da u Nisu ima najveca baza na Balkanu sa Ruskim velikim avionima i helikopterima za gasanje pozara. Tako da nam Kanaderi u za sad nisu neophodni.

Viva

pre 10 godina

sa ili 10 migova i 2-3 radara ili sistema za pvo se nemozemo odbraniti ni od komaraca...sve se radi samo o marketingu ministra vojnog a na grbaci napacenog naroda!

Cica

pre 10 godina

Potrebnije su nam bolnice, skole, fabrike, putevi, vece plate, bolji standard, manje korupcije, manje kradja i laznih tendera....Avioni nam nisu potrebni, sem da ispunite jos jednu ucenu rusa, kao sto je bio NIS i jos vise zakopate ovu zemlju. NE NE NE

srx

pre 10 godina

@jojBoze ...

Ja se razumijem u avione cetvrte i pete generacije. Trenutno radim na avionu 5++ generacije. Za vrijeme SFRJ mi je pola familije bilo u vojnom vazduhoplovstvu. Avijacija mi je u krvi.

DA! Srbija ce da kupi "rusko djubre". Mozda je malo grubo reci "djubre" za MiG-29SMT, ali iz politickog ugla gledano...to je los izbor.

Avioni su rabljeni. Radar je ista verzija kao na MiG-ovima koje vec imamo samo je software nove generacije (MiG29M). Mehanicari i piloti moraju na preobuku radi redizajniranog sistema upravljanja, navodjenja raketa i instrumenata. Servis za bas ove avione koji su namjenski prilagodjeni prvobitnoj zemlji korisniku ne postoji u Rusiji niti Srbiji. Avion ima veci domet radi novih motora (za koje osobbje mora na preobuku) a to Srbiji zaista ne treba. Pozitivna stvar je veca tonaza za naoruzanje steta sto to ne ulazi u ugovor. Takodje, postoje prilagodjeni kanali za "strane sisteme" u fuselazu = ako Srbija udje u NATO ili zeli kupiti sopstveni radarski sitem ili sta drugo moze da nadogradi u postojece avione. Nazalost, ovo je skup i nepovoljan ugovor za Srbiju, ali kad je u Srbiji kvalitet bio bitan? Neka ginu piloti kad se zarati vazno je da je narod zadovoljan na aero mitizima i da je Rusko! Gorig ugovora nismo sklopili niti sa jednom drugom drzavom. Katastrofa. Da se razumijemo, prva ljubav je MiG-29. I danas imam maketu nase 29-ke na radnom stolu, ali ova ponuda nije za Srbiju! Nikako!

CVRX

pre 10 godina

Ne razumem se nesto u trgovinu oruzijem, osim sto znam da su u tom poslu najvece mutljavine... Zar nije bolje uzeti PVO sisteme S-300 ili S-400?

dragan P

pre 10 godina

@geronimo

Upravo tako. Radar na Mig-29M2 ima domet 120 km, prati 10 a gadja 4 cilja, i ne moze da se koristi za napad na ciljeve na zemlji. Radar RDY-2 na Mirazu 2000 ima domet 160 km, prati 24 cilja i gadja 8, moze da se koristi za napad na ciljeve na tlu, a uz to u odnosu na ruski radar mnogo manje zraci (tako da ga je teze otkriti). Ovo je samo jedan dokaz inferiornisti MiG-29M2 u odnosu na zapadne avione iste generacije.

srki

pre 10 godina

Svaki pilot ceni avion mig 29. Nasi piloti su njime odusevljeni ali vidim ovde ima toliko poznavaoca aviona koji su mu nasli ogromne mane. Mig 29 je jedan od boljih aviona u svetu i to i deca znaju. Sto se tice tenka m-84 to je zastarela verzija ako i budemo pravili tenkove pravicemo novu verziju tenk vihor koji moze da parira svetskim modernim tenkovima.

Vojvoda Milenko

pre 10 godina

Da bi imali jaku drzavu moramo imati jaku vojsku, to jedno bez drugog ne ide, a da bi vojska bila jaka moramo da je modernizujemo i da idemo u korak sa svetom sto se tehnologije naoruzanja tice, zbog toga ovo ocenjujem kao odlican potez.

milanche

pre 10 godina

@jojBoze

Nisu samo piloti ti koji odlucuju, nabavka mora biti transparentna za sve nas koji kroz poreze placamo te avione. Javnost mora znati cenu letelice, zivotni vek, cenu odrzavanja i naoruzanja... sve! Da su se samo piloti pitali mi 1987. verovatno ne bismo kupili Mig-29B vec Miraz 2000 koji su nasi vrhunski piloti testirali i rekli da je mnogo bolji od 29-ke. Ali politika je rekla zadnju rec. A na stranu to sto do sada niko iz Srbije nije ni dobio sansu da ozbiljno isproba 29M2...

@zoran

Ti si izgleda pomesao MiG-29 i Suhoj SU-30MKI. Ovaj drugi je pokazao da je potpuno ravnopravan zapadnim avionima iste generacije (kao sto su npr. Eurofighter i Rafal). S druge strane indijski Migovi 29 nikada nisu ucestvovali u tim vezbama, realno ne bi tamo imali sta ni da traze.

Zare

pre 10 godina

Trošenje para za vojsku je za svaku državu veoma osetljivo pitanje. Države čije vojske intervenišu po svetu i iz čega crpe direktnu ekonomsku korist (nafta i druga bogatstva)imaju jasan motiv da daju novce. One države koje isključivo forsiraju tzv. odbranbenu politiku nakon odredjenog broja godina "svetskog mira" počinju da se pitaju zašto moramo da damo novce za vojsku koja sedi i ništa ne radi 50 godina na primer. Ja lično stojim na stanovištu da se svaki segment društva treba modernizovati pa i vojska u skladu sa mogućnostima države. Ipak mislim da modernizacija vojske treba da podrazumeva da modernije, efikasnije naoružanje povlači smanjenje brojnog stanja tj. kada plaćate skuplje i efikasnije nauružanje trebate štedeti na drugoj strani. Da se mene pita prvo što bih ja nabavio je aparat JAK 130 što je osnovni školsko borbeni avion ruske avijacije za naredni milenijum. Može da "simulira" sve Ruske aparate 4 i 5 generacije. Manji broj ovih aparata mogao bi da penzioniše sve aparate tipa Galeb i Orao, služi za obuku a uslučaju ograničenih sukoba da obavlja borbene misije. Osim ovog aparata izbor bi verovatno bio MIG 29 (u varijanti SMT najverovatnije) kao prelazno rešenje dok se ne nabavi neki aparat 5-te generacije. Ja sam lično vrlo sklon Kineskim aparatima (jer je Kina sila u naletu), njihov aparat J10 je ono što maloj zemlji kakva smo Mi treba. Mali savremeni jednomotorni aparat jeftine nabavke i održavanja napravljen po uzoru na izraeliski prototip Lavi.

milanche

pre 10 godina

@g4

Prijatelju, pitaj struku pa ces cuti sta ona ima da kaze. Jednostavno, 29M2 je poluproizvod. Nece ga ni rusko vazduhoplovstvo posto u testiranjima nije zadovoljio elementarne kriterijume vezane za kvalitet, bezbednost i borbenu efikasnost. O cemu mi onda ovde uopste pricamo? Taj avion je teska lutrija i zadnja stvar u koju bi smeli da investiramo ovo malo novca sto imamo za odbranu.

@zapanjen

Ja se iskreno nadam da ce se Vucic odupreti pritiscima Rusa i da necemo napraviti istu gresku kao sa NIS-om. U suprotnom cemo ubrzo imati ne cetiri kao sada, nego svih deset Migova 29 koji NE lete. Zalosno je da zbog nase neozbiljnosti danas vise nijedan poznati svetski proizvodjac nece da saradjuje sa nama, na primer SAAB-u vise na pamet ne pada da nam proda Gripen, a hteli su pre samo nekoliko godina. Ostaju nam polovnjaci (gde istina ima sjajnih kombinacija, jednu sa Mirazima iz UAE sam spomenuo)... i ovaj propali ruski projektni biro kojeg je Suhoj bukvalno pregazio.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Otvorimo oči i budimo realni. Sve države sa kojima se graničimo su u NATO savezu ili su na putu da postanu članice. Ukoliko Srbija ostane van saveza, u bilo kakvom vojnom konfliktu sa nekim od suseda, ta država bi imala NATO na svojoj strani, a onda nam ne bi pomoglo ni najsavremenije naoružanje jer bi se našli u 100% neprijateljskom okruženju. NATO je glavni protektor u BiH i na KiM. Ako želimo da u punoj meri zaštitimo Republiku Srpsku i Srbe na KiM moramo postati članica tog saveza. Nije naša istorija samo period od 1990-1999. Srbija je sa vodećim članicama NATO-a imala mnogo duži period savezništva. Nemačka i Francuska su vodili vekovni rat u kojem su poginuli milioni ljudi, a sada su te dve zemlje saveznici i temelj EU. Našu neutralnost nisu priznale druge države i međunarodne organizacije, a u slučaju eventualnog konflikta ostali bi sami, kao i devedesetih godina.

Nemo

pre 10 godina

A zdravtsvo i bolnice??? Te pare bi napravile veliku razliku!
Kao hronicni bolesnik koji provodi najmanje 3 meseca godisnje hospitalizovan, rekao bih da je preko potrebnije obratiti paznju na zdravstveni sistem.
Na Gastroenterologiji su ukinuli jedan vazan klinicki lek koji je pomagao mnogima...

nenad

pre 10 godina

Možda ćemo nakon ovoga povratiti poverenje u vojsku, koja bi trebalo da je jedna od najvažnijih institucija svake zemlje,a kod naših ljudi je u poslednjem periodu izgubila svaki ugled i kredibilitet.

Aoc

pre 10 godina

Odlicno a sta cemo jesti narednih godina koga to briga. Bitno je da velika i mocna srbija ima Avione da mozemo leteti i braniti se kada nas neko napadne...A da imamo i viska para pa neka mladi ljudi umiru od bolesti ko im je kriv kada zive u srbiji...….. Boze spasi nas od ovakvih nas........
(NS, 5. maj 2013 10:33)

A ti uzmi i sadi paradajz pa jedi!

Vojislav

pre 10 godina

Javni dug Srbije na kraju marta 2013. bio je 19,39 milijardi evra.
To predstavlja 57,7 % bruto nacionalnog proizvoda. U prva tri meseca povećan je za 1,72 milijarde.
Na kraju 2008. iznosio je 29,2 % BDP-a. Nesposobnost prošle vlade i nespremnost d se nosi sa redreformama privrednog sistema prouzrokovali su pad BDP-a. Time je javni dug proizveo prelazak
granice od 50% !
Sama suština javnog duga nije problem to što ćemo zadužiti buduće generacije ako se taj dug uloži u
saobraćajnu ifra strukturu, bolnice, informacione sisteme i sve drugo što će unaprediti život novih generacija normalno je tada da ponesu i svoje zaduženja ako će bolje i kvalitetnije živeti.
Međutim u sveri ekonomije i ova nova vlada je bezidejna kao i prošla. Krase ih ne transparentnost
u polaganju računa o potrošenim sredstvima !
Na pitanje novinara kako će se nabaviti sredstva za modernizaciju oružanih snaga, Vučić je odgovorio da je i inače prioritet Srbije u budućem periodu, pored rešavanja političkih problema, pre svega ekonomski razvoj i da će se pronaći najbolji mogući aranžman i modus za nabavku novih oružja i oruđa.
Najbolji mogući način ne postoji ! Gospodin Vučić pod "pragmatizmom" podrazumeva obmanjivanja !
Upravo na ovoj osnovi nesposobnosti da se uvide prioriteti i izvrše radikalne reforme doći će do kraja
ove vlade ! Da budem jasan avioni ne unapređuju kvalitet života ! Pogotovo za državu koja želi da uđe u evropske integracije.

Timok

pre 10 godina

Srbija jeste posvećena miru i kako kaze Aleksandar Vucic "želi da sarađuje sa svima u svetu, a da vojska treba da bude odvraćajuću faktor za svakog ko bi eventualno hteo da ugrozi našu zemlju". Bilo je krajnje vreme onoviti nasu RV I PVO.

Milorad / Holandija!

pre 10 godina

U komentarima nekakvi dusebriznici pisu da su sve zemlje u okolini u NATO pa im i ne treba oruzije!? Veoma naivna da ne kazem glupa konstatacija! Pre svega NATO je jos uvek bespravna vojna formacija ( Izgubila na pravnom smislu nakon pada gvozdene zavese a po dogovoru Gorbacov- Regan!) koja je u potpunosti u zavisnosti od stanja u EU zajednici, a pre svega ekonomskog! AI ono sto ocigledno malo ljudi shvata je to da NATO ima svega ±50,000 vojnika! Kad im treba vise, oni ZAHTEVAJU od clanova NATO pakta da salju i finansiraju svoje angazovanje, a za uzvrat dobijaju NA REC, "garanciju" pod parolom; Svi za jednog, Jedan za sve! NATO je vise POLITICKI mehanizam sa oruzijem kao argumentom za prihvatanje volje Brisela i Pentagona, nego necija nacionalna odbrana i ponos sopstvenog naroda za odbranu svoje domovine i suvereniteta svog naroda! Razlog zasto nasi susedi nemaju oruzje, je zato sto nemaju para, nego iznajmljuju svoju vojsku NATO-u a za uzvrat dobijaju obucene pilote i oficire, a po potrebi i oruzije i avione! Ukratko, NATO je birokratska i Cinovnicka tvorevina, zavisna od birokrata, cinovnika i politicke volje! A koliko su zaista "vojska" to smo svi mi mogli videti 99' kada se zvanicno tri dana bombardovanja, pretvorilo prvo u tri nedelje, pa onda u tri meseca i na kraju su morali na pevaru (Toni Bler je pretio sa stotinama hiljada kopnene vojske, sto se kasnije uspostavilo kao veoma opasan i neodgovoran blef sa njegove strane) da udju u kosovo a pre toga potpisu 1244!?

geronimo

pre 10 godina

Osnovne prednosti verzija M i M2 u odnosu na starije verzije lovca Mig -29 predstavlja novi radar Zuk-M, koji ima domet od 120 kilometara i koji može pratiti deset, a dejstvuje po četiri cilja u isto vrijeme.Stoga mislim da je kupovina ovih aviona pametan potez pre svega zbog cuvanja civilnog avio saobracaja od terorizma sto je i jedan od uslova za ulazak u EU.

Mrk_djok

pre 10 godina

(NS, 5. maj 2013 10:33)

Jao... bilo bi bash cudno da nema komentara kao vasih.

Bez lovacke avijacije nema civilnog vazdushnog saobracaja. Nema ni novca od preleta. Nema ni protoka ljudi, poslovnih, turista...

Vasom logikom bi se za kratko vreme vratili u 16.vek.

Bacvanin

pre 10 godina

Ono sto valja od ruske tehnologije, je mozda Su-35, ostalo nije vredno kupovine, jer previse kosta kupovina i odrzavanje. Od ostalih sto "valja" je svakako Mirage-2000 a ni Eurofighter nije los, medjutim i dalje smatram da je to cisto bacanje para.
MiG-29 nam moze posluziti za dezurnu paru, da nam nebo ne trebaju drugi cuvati, i tu se i zavrsava nasa potreba za lovacko RV. Okruzeni smo sa NATO, ako nas napadne jedino PVO mozda nesto uradi, ali RV nikako.
Od PVO sistema takodje samo S400, S300 nije vise nov sistem, NATO ga poseduje.
Mozda bi bilo jeftinije da se prikljucimo razvoju nekog vec postojeceg PVO sistema, i da na taj nacin jeftinije dodjemo do njih.

jojBoze ...

pre 10 godina

@ Prakticno kupujemo rusko djubre, pa im ga jos i placamo!!
(Vesna NS, 5. maj 2013 09:47)

A ti se razumes u borbene letelice cetvrte generacije ?


Normalno da nam trebaju i normalno je da o tipu aviona koji ce biti kupljen odlucuju piloti koji ce ga voziti - a oni su se odlucili Mig 29 i to iz vise razloga od kojih civili mogu da razumeju najvise jedan.
Zato piloti lete a civili pisu komentare.

Svi oni koji misle da nam ne trebaju jake oruzane snage su ili zlonamerni ili zive na razlicitoj planeti. Da bi Drzava bila jaka mora da ima jaku ekonomiju, obrazovanje, vojsku i kulturu. Cim nema nesto od toga ona nije jaka. Mi gospodo nemamo nista od toga, ali od necega se mora krenuti ...

g4

pre 10 godina

@ milanche

Kako da ne, znam i odakle si prepisao da je MIG-29 sklepan itd. No, zanemarimo neozbiljne price. Sta se desava sa F-22 Raptor-om? Jos 1989. je postojao prototip, dan-danas nije imao borbeni let, u stvarnom ratu, iako je SAD dejstvovao na vise ratista.

zoran

pre 10 godina

Vi,ljudi, koji pisete ove komentare i kritikujete MIG-29 nemate ideju o napisanom, ali ideju.

Samo cu vam reci jednu stvar, koju ochigledno ne znate.
U Indiji se svaki par godina organizuju ratne igre u vazduhu. Razni tipovi aviona se bore u vazduhu, jedan na jedan, markirnom municijom. Do dana danshnjeg je MIG-29 ostao nepobedjen.

Toliko o vashem "znanju".

Srbin, uvek spreman da kritikuje i pljuje po svojoj zemlji i svojim sunarodnicima. Po tome smo neprevazidjeni u svetu. Sa druge strane ocekujemo da nam bude dobro.

KUKURUZ

pre 10 godina

Avioni i pvo su bili potrebni, za vreme ratova, tada ih nismo imali. Danas pare treba davati za podiznje nataliteta, a vojska treba da pomogne narodu u ispraznjenim selima. Za tih 200+ eura za nabavku, odrzavanje i naoruzanvanje godisnje, mogu da sponzorisu 100000 dece na selu sa 20000 dinara mesecno.

tamburica

pre 10 godina

Srbija je do sada bila u jako dugom zimskom snu, ali je sa novom vlascu pocela da se budi iz tog sna i da ozivljava. Zahvaljujuci Vucicu, vojska ce se dici na noge ponovo. Nekada je Srbija imala najbolju vojsku, nadam se da ce se to vreme vratiti. Bravo Vucicu i samo guraj napred !!!!

zapanjen

pre 10 godina

Ja u ovoj vesti nisam procitao da se radi o avionima MIG 29. Pise samo najsavremeniji.Verovatno odlucuju ljudi koji mnogo bolje poznaju materiju od komentatora.

speedy

pre 10 godina

Neki ljudi ne mogu da shvate da ako nemate sopstvene avione da cuvaju vazdusni prostor, morate placati nekom drugom da to radi.Inace nema ni civilnih letova!Zbog toga se kupuju avioni,i to neki minimum

Cvexi

pre 10 godina

Ne razumem ljude koji kazu da nabavka novih aviona predstavlja bacanje para, ako nista drugo bar necemo morati da placamo drugima da nam cuvaju nebo. Bilo je ili da placamo drugima ili da kupimo avione. Sta vam nije jasno. To su pravila EU...

Džoni

pre 10 godina

Kao prvo potrebno je uzeti savremene aparate jer ako ne budemo u stanju da kontrolišemo naše nebo morali bi da plaćamo drugima da patroliraju iznad nas jer u suprotnom ne bi mogao da se odvija civilni saobraćaj iznad naše zemlje što bi ekonomski bilo pogubno! Kao drugo ne sviđa mi se činjenica da će to najverovatnije biti mig 29 m2 koji jeste jeftiniji od konkurenata i mnogo savremeniji od naših aktuelnih 29 ki ali da je bolji od gripena, teško! Ako već mora Rus poneki suhoj bi bio prava stvar mada ipak mislim da bi upravo gripen za nas bio najidealniji!

Mika

pre 10 godina

A jedu li se avioni, ministre?
Tuzno. U vreme besparice bacati pare, a zaposleni jedva spajaju kraj s krajem. Vise bih se obradovao da si kupio plantazu paradajza ili krompira...

milossan

pre 10 godina

Da li bi cenjeni B92 mogao da sazna, pa da nas obavesti, ODAKLE stižu avioni? Znam da su oni sa Zapada samo navraćali da se istovare.

AIRPOLICEING

pre 10 godina

Cist bisnis,za sve one koji misle da se nesto busamo.OVO JE ISKLLJUCIVO POSLOVNOG KARAKTERA,avioni ce nama iskljucivo biti za cuvanje vazdusnog prostora od kojeg dobijamo godisnje 200 miliona dolara i zasta imamo ugovore sa Evropskom vazdusnom komisijom.Verujte niko nebi bacao pare za tako eto da bi sad mi imali avione i strateski pvo pa kao sada ne moze niko da nas dira.
To ce iskljucivo biti kao poslovna firma,200 miliona dolara godisnje, za avione kojima je radni vek 40 godina,,VEOMA UNOSNO ...Nasa zemlja nije clan ni jednog vojnog saveza i obavezala se da ce sama da cuva nebo ,dobro je u tome sto verovatno sa Rusima imamo dobru cenu za delove i obuku.Uostalom jos ako ugovorimo posao sa jos nekom drzavom oko cuvanja vazdusnog prostora ,eto jos neke nove eskadrile aviona kao sto su su-30..
LJUDI OVA ZEMLJA NEMA VISE PARA DA RATUJE...MIR BOZIJI HRISTOS VASKRSE..

modesty

pre 10 godina

Znam da smo u teskoj situaciji, ali Srbija mora imati jaku vojsku, bez nje smo ga nadrljali pored ovakvih komsija. JNa je bila opljackana, pretprela je neverovatnu izdaju i kradju tehnike koja je i onako (bar avioni) bila dotrajala. Istina je da se ne mozemo potpuno odbraniti od najvece i naagresivnije vojske na svetu, ali sad bar imamo iskustvo u medjunarodnom pravu i nadam se da smo bolje sposobni da okrenemo bilo kakvu stranu agresiju u svoju korist nego sto smo bili 90-tih, naivni socijalisti sa bratstvom i jedinstvom u srcu, iskoristili su nas i pregazili zbog tog mentaliteta, koji sada, ipak na srecu, stvar proslosti. Srbija moze samo opstati ako je jaka, od pacifizma i filantropije mi nemamo nista.

NS

pre 10 godina

Odlicno a sta cemo jesti narednih godina koga to briga. Bitno je da velika i mocna srbija ima Avione da mozemo leteti i braniti se kada nas neko napadne...A da imamo i viska para pa neka mladi ljudi umiru od bolesti ko im je kriv kada zive u srbiji........... Boze spasi nas od ovakvih nas........

TheBUD

pre 10 godina

I MIG-ovi su zastarelo smece, kao sto su i prethodni MIG-29 bili, pa to je valjda jasno svakom! I 1999. su bili obarani svaki put kad su uzleteli, da li IKO pri zdravoj pameti misli da sledeci put nece biti tako? Ako su vec mislili davati toliko OGROMNE novce trebali su uloziti u domacu nauku i razvoj! Ameri vise ni ne ulazu u razvoj lovackih aviona sa posadom UOPSTE! Sad samo bespilotni, daljinski upravljani koji kostaju cca 100.000 dolara komad, tako da i ako im nestane goriva ili budu oboreni - odmah uzlece sledeci! Kao u igricama, samo sto oni isporucuju svoj smrtonosni tovar, ili unistavaju protivnicke avione. I onda im se suprotstavi 30-40 NAJNOVIJIH ruskih shitova - pogodite sta ce biti?

david

pre 10 godina

Vučić je od kada je postavljen na mesto ministra odbrane povratio prethodnih godina narušen ugled Vojske Srbije kod građana Srbije, a i u svetu, a kao posledica povratka ugleda Vojske Srbije dolazi do povećanja zainteresovanosti mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka u Vojsci Srbije.

Samo pitam

pre 10 godina

Ivan

Ajde ne pisi gluposti.Civilno vazduhoplovstvo je pod upravom kontroele za civilno vazduhoplovstvo koje radi kontrolu leta i za CG deo BH .Svaki avion u civilnom vazduhoplovstvu ima svoj koridor. Za neovlasceno koriscenje vazdusnog prostora Srbije je dovoljno i ovo sto sada imamo od aviona radi upozorenja ili prizemljenja.Ima malih zemalja u Evropi koje nemaju ratno vazduhoplovstvo Samo ne znam protiv koga bi mi ratovali

marinac

pre 10 godina

Ministre odbrane, baci pogled na VMA i videces da prokišnjava. Možda će Migovi da prave "kišobran" nad zgradom? Po sobama posude za skupljanje kišnice?! Filteri na klima uređajima nisu promenjeni decenijama, rupe oko prozora izlepljene trakama, u sobama teško je za disati, aparati za kiseonik neispravni, da nije vrhunskog lekarskog osoblja (oni su za divljenje!), VMA ne bi vredeo pisljivog boba... Baš sam KONSTERNIRAN!

nije vazno

pre 10 godina

Ovo je dobra vest samo za nekoga ko nije upucen u sve to i ko ne zna sta oni nama zapravo nude, tacnije pokusavaju da uvale. Taj tip aviona je totalni promasaj, da sad ne bih previse objasnjavao, da li vam nesto govori to sto ruska vojska ni ne planira da taj tip uvede u svoje naoruzanje???

plavi andjelak

pre 10 godina

"...dobiti nove vazduhoplove najmodernijeg tipa". Ako je mislio na borbene avione onda bi trebalo da dobijemo Raptore ili Suhoje koji su najmoderniji.

Chuckie

pre 10 godina

Vucko nabavi ti nama S300 ili S400 ako vec hoces silu za odvracanje..
Ko kaze da nam ne treba moderna i profesionalna vojska vidi se da ne zna puno o nekim stvarima i njenom znacaju. Jeste, Srbija nema para za bacanje ali kao i svaka drzava ima vojni budzet i ovo je svakako pametna investicija.

nikola

pre 10 godina

Ljudi svako ministarstvo ima svoj budzet i s njime raspolaze kako hoce.Stim da je vojna industrija kod nas veoma uspesna i vecina ide na izvoz.Deo profita ide i ministarstvu odbrane.Svaki ministar brine da njegovo ministarstvo sto bolje funkcionise i da se modernizuje.Da nije tako pitali bi ste sta je uradio za 4 god.

milly

pre 10 godina

Moramo imati avione koji su spremni odgovoriti na svaki vid pretnje iznad neba Srbije.Jedan od uslova EU je i to da imamo avione koji su spremni da isprate bilo koji civilni avion u vazdusnom pristoru Srbije ili da tu uslugu placamo nekome drugom.

Dalibor

pre 10 godina

Srbija ubira plodove od preleta putnickih aviona preko svoje teritorije a to zahteva i neku odgovornost. 200miliona evra godisnje, uslov tome je da imate
bezbedno nebo to se jedino moze obezbediti lovackom avijacijom.Ako nemate svoju morate da platite drugima da vam cuvaju nebo. Sve zemlje u okruzenju sem Makedonije i Albanije imaju svoju lovacku avijaciju i trude se da je odrzavaju. Cak je jedan od uslova za eu isto kontrola vazdusnog prostora. opet ili sam ili placas druge. Sto znaci da je potrebna u svakom slucaju. Ima i ono pravilo da dinar ulozen u vojsku vraca se da dva u privredu.

milanche

pre 10 godina

Ne bi smeli da bacamo pare na kupovinu prevazidjenog aviona koji pravi nekad slavni, danas propali gubitas MiG kojeg cak i ruska vojska izbegava! 29M2 je u osnovi jedna na brzinu sklepana naprava zastarele aerodinamike, sa nepouzdanim radarom, ogranicenim multifunkcionalnim mogucnostima, dosta primitivnom i neproverenom digitalnom integracijom sistema, znacajno kraceg zivotnog veka od zapadnih pandana i katastrofalne ergonomije i zavrsne obrade. Cena je na prvi pogled povoljna ali sto se ne plati na mostu, kod Rusa se placa na cupriji - oprema, odrzavanje i naoruzanje su veoma skupi. Umesto da iskoristimo dobre odnose sa UAE i kupimo eskadrilu njihovih Miraza 2000-9, starih svega deset godina, izvanredno odrzavanih i u svakom pogledu superiornih MiG-u, mi na zalost popustamo pritisku iz Rusije koja cini sve kako bi nekome utrapila ove lovce koje vise niko u svetu ne zeli.

Zg

pre 10 godina

Svaka čast na izboru ministru Vučiću i da proradi još nekadašnja naša fabrika aviona i naravno proizvodnja tenkova M84 koji su pravili da kažem havariju američkim u zalivskom ratu,mali brzi,pucaju u pokretu,automatski ispaljuju 22 granate..
(Robert, 5. maj 2013 09:32)

Misliš na onaj M-84 koji se proizvodio u Slavonskom Brodu, koji je u 4 (četiri) komada prodan Kuvajtu (na strani Amerikanaca) i koji stacionarno ispaljuje 8 (osam) granata u minuti?

Zoni

pre 10 godina

Nikada oruzije nije u rukama nase vojske bilo upereno ka agresivnim aktima ali zato jeste uvek u odbranbenim.Zato nasa vojska treba da poseduje jednu vrstu vojne tehnike koja ce biti dovoljno snazna da odvrati agresora u svojim namerama...Naravno sve u skladu sa mogucnostima nase drzave jer nismo mi zemlja koja moze da sebi obezbedi najsavremeniju tehniku koju poseduju velike i mocne zemlje.

bgd

pre 10 godina

Ova vest je i mene obradovala.
Napokon da posle niza godina,decenije ministar vojni doprinese vojsci i zaštiti države kao i naroda.
Stari avioni su dotrajali, posebno G4,MIG21,OraoIAR93 i pravo osveženje će biti MIG-ovi 29 M2 koji su izvrsni i neuporedivo bolji od F16 i JASS GRIPENA i dosta jeftiniji.
Svaka čast na izboru ministru Vučiću i da proradi još nekadašnja naša fabrika aviona i naravno proizvodnja tenkova M84 koji su pravili da kažem havariju američkim u zalivskom ratu,mali brzi,pucaju u pokretu,automatski ispaljuju 22 granate..
(Robert, 5. maj 2013 09:32)

ORAO IAR93 ne postoji - postoji J-22 Orao (NJ-22, INJ-22)pravlje u Mostaru i IAR93 pravljen u Rumuniji (njihov je davno "penzionisan")

MiG29 M2 nije prošao operativno testiranje i procene. Samim tim, poređenja sa bilo kojim drugim (da kažem stvarnim, postojećim) avionom / sistemom naoružanja je besmisleno.
Rusija ga neće, Indija ga je odbila.

Proizvodnja M84? Gde, u Đuri Đakoviću?
Havarija u "američkom zalivskom ratu"?
Da li je to ona čuvena dečija priča o "trkanju" Abramsa i M-84 u pustinji?
Da se tenkovi prave za trke, izgledali bi kao bolidi F1.

Stoput ponovljena laž postaje istina

pre 10 godina

tenkova M84 koji su pravili da kažem havariju američkim u zalivskom ratu,mali brzi,pucaju u pokretu,automatski ispaljuju 22 granate..
(Robert, 5. maj 2013 09:32)

O čemu ti pričaš? Za nešto više od pola godine, poginulo je manje od 500 vojnika Koalicije a preko 20000 iračkih vojnika. Kakva crna havarija, da su hteli već tada bi ušetali u Bagdad kao od šale.

analitičar

pre 10 godina

Dobre vesti bi bile da je puštena u rad nova hidro ili termo elektrana. Dobre vesti bi bile da je zaposleno nekoloko desetine hiljada radnika. Dobre vesti bi bile da fabrike niču kao pečurke. Dobre vesti bi bile da je Srbija postala velesila u proizvodnji zdrave hrane. Dobre vesti bi bile da je ozdravilo zdravstvo u Srbiji. Dobre vesti bi bile da je stepen korupcije i kriminala postao zanemarljiv. Dobre vesti bi bile da je više novorođenih nego umrlih. Dobre vesti bi bile da se Srbija BIOLOŠKI podmlađije. Dobre veti bi bile da se stopa smrtnosi od najtežih bolesti smanjuje. Dobre vesti bi bile da je Srbija otplatila dugove i da nije u dužničkom ropstvu...
OVO JE NAJLOŠIJA ,,DOBRA,, VEST. Imali šta lakše nego kupiti oružije i uvaliti Srbiju u nove dugove.
Ne brani se državba oružijem. DRŽAVA SE BRANI SVEŠĆU DA ZA NJU VREDI DATI ŽIVOT. VREDI LI OVA I OVAKVA SRBIJA I JEDNOG LJUDSKOG ŽIVOTA!!!!!!?????
Najbolja dobra vest bi bila da su SVI političari TRAJNO, DOŽIVOTNO LUSTRIRANI.

Dragi

pre 10 godina

Kakve to veze ima?Imali smo mi i pre mnogo toga...ali se zavrsilo na tome da ne mozemo to da koristimo .......i pobedise nas sa tandzarama ......

Zoki

pre 10 godina

@nixonn
Objavljeno je da Srbija godisnje zaradi 200 miliona dolara na vazdusnom tranzitu iznad nase zemlje. Za to je potrebno da ima par nadzvucnih aviona u svakom slucaju spremne za poletanje.

PANCIR

pre 10 godina

Koliko se prica u pitanju su aparati mig 29m 10 komada, i 29m/2 ,otoga 6 komada 29m2 u ovaj godini a resto sledece godine ,samo jedno pitanje?? znam kako je Kina kupovala s300 odakle nam kinta za sada za s400? Mozda je to dil sa rusima koji polako zamenjuju s300 za s400 pa bi mi uzeli polovne, prebi rekao da se radi o POLOVNIM pojektilima koji su dobrodosli u nasem raketnim PVO jedinicama .

Shpanac

pre 10 godina

Mislim da je Srbiji vaznija ekonomska u odnosu na vojnu situaciju. Narodu je preko glave oruzja. Novac im treba a ne avioni, masinke, puske, bombe....

Zg

pre 10 godina

Uskoro će ljeto, a onda će opet molba Hrvatskoj da dođe gasiti požare...

Super vam je to. Dobijete kredit od Rusa i potrošite ga na ruske avione i ruske vlakove koji nemaju po čemu voziti.

Mladjan

pre 10 godina

Napokon osavremenjavanje vojske, to se odavno nije desilo, moderna Evropska zemlja zasluzuje i modernu Evropsku vojsku, profesionalnu, uvek spremnu da cuvaj svoj narod.

vojvoda

pre 10 godina

Tako je Srbijo,konacno neko ko se interesuje za nas ponos,srpsku vojsku,nekada naajjacu na balkanu,pa i sire Kakva je to drzava bez vojske,a ne ko ovi prethodni-sta ce to nama,i unistavaj sta ti padne pod ruku,bruuka nevidjena bila...

nenad

pre 10 godina

"u regionu teško naći onoga ko može da se meri sa Vojskom Srbije. "

Treba mu javiti da je skoro celi region u NATO-u, tako da ova konstatacija o najjacoj vojsci nema smisla.

boris

pre 10 godina

I onda zaratimo sa Nato i obore nam ih za 20tak min. Nije da ne odobravam kupovinu aviona ali mislim da je neophodnije da usmerimo drzavnu politiku kuda treba i ti avioni nece imati svrhu nadam se. Ovako smo ni tamo ni vamo, Zapad misli vidi ovu evropsko prorusku zemlju u kojoj nemaju saveznika a na drugoj strani Rusi sta god da se desi nece prstom mrdnuti ka ni 99te.
Srbiji pre tih aviona treba par savemenih helikoptera i par baza koje bi pokrile celu Srbiju koje bi pruzali pomoc u transportu povredjenih i unesrecenih (saobracajne nesrece, potrage, pozari, teski bolesnici..) e to je nama neophodno. Ljudi umiru na putu do bolnica i zbog brzine reagovanja koja je u vecini slucajeva van gradskih naselja veoma slaba i spora.
Srecan uskrs, Hristos Voskrese!!!

rus

pre 10 godina

migovi su jos jedna ruska ucena, kao NIS, i totalno nepotrebni maloj zemlji kao sto je Srbija. Nama je potrebna moderna helikopterska aviacija koja ima siroku civilnu upotrebu, i nista vise.

Državno preduzeće

pre 10 godina

Jačanjem borbene gotovosti Vojske Srbije stvara se ešalon koji bi mogao da doprinese odbrani zemlje od mogućih terorističkih napada i ekstremnog fundamentalizma kao zla 21 veka.

Robert

pre 10 godina

Ova vest je i mene obradovala.
Napokon da posle niza godina,decenije ministar vojni doprinese vojsci i zaštiti države kao i naroda.
Stari avioni su dotrajali, posebno G4,MIG21,OraoIAR93 i pravo osveženje će biti MIG-ovi 29 M2 koji su izvrsni i neuporedivo bolji od F16 i JASS GRIPENA i dosta jeftiniji.
Svaka čast na izboru ministru Vučiću i da proradi još nekadašnja naša fabrika aviona i naravno proizvodnja tenkova M84 koji su pravili da kažem havariju američkim u zalivskom ratu,mali brzi,pucaju u pokretu,automatski ispaljuju 22 granate..

Gradjanin Srbije

pre 10 godina

E sada sam sretan i mogu mirno da spavam. To sto mi plata opada realno mesecno po 2% sto sve poskupljuje, sto se sve teze zivi to nema veze. Vazno je da nam neko cuva nebo

Meda

pre 10 godina

Proslost je bila burna u svakom pogledu,nadamo se da ce buducnost biti mirnija ali kao drzava se ne mozemo osloniti na ono sto mi ocekujemo ili se nadamo vec se moramo i spremiti na izazove koje nikada za Vojsku ne bi smele da budu iznenadjenje.

Ivan

pre 10 godina

Srbiji treba ratno vazduhoplovstvo i u miru, da bi čuvala svoje nebo koji je jedan od uslova, da bi civilni avioni mogli da lete preko teritorije Srbije. Ako neko nezna, to civilne kompanije i plaćaju i Srbija ubire lepe prihode od toga.

elvis

pre 10 godina

zasto bacati para u takvu ludost. Od toga nece biti nikakvog poboljsanja narodnog standarda. Videli smo da srbija ne moze stiti sebe od velikih sila, a da se tuku albanci i drugi nase komsije nisu potrebni avioni i moderno naoruzanje. Srbija ne treba nikakvu vojsku, sam jaku i discipliniranu policiju koja ce da stiti zakone i slobodu naroda.

Vesna NS

pre 10 godina

Da, bas smo se pokazali kakva smo vojska! Kakvi bre avioni i protivvazdusna odbrana??

Da li ste vi normalni, zemlja pred bankrotom, a vi bacate pare: pre neki dan sam procitala vest da cemo te "najmodernije" avione kupiti od Rusije za velike pare, a da te iste avione Rusija ne koristi posto su se pokazali kao nepouzdani!!!!

Prakticno kupujemo rusko djubre, pa im ga jos i placamo!!

indjijac

pre 10 godina

o kakvoj to snazi u regionu prica vucic, pa svi su usli u nato tako da ih i nije puno briga kakvu vojsku imaju?! sto se novih aviona tice ne vidim sta ce nam kad i ovi trunu i nema se para cak ni za gorivo! treba ovoj zemlji mnogo toga pre vojne opreme i ratova sa vrlo cesto izmisljenim neprijateljima!

komentator

pre 10 godina

Super je sve to i pozdravljam razvoj vojske ali zar nije bese Sutanovac, kako je nekada Vucic govorio, unistio i ostavio Srbiju bez vojske?

Gradjanin Srbije

pre 10 godina

E sada sam sretan i mogu mirno da spavam. To sto mi plata opada realno mesecno po 2% sto sve poskupljuje, sto se sve teze zivi to nema veze. Vazno je da nam neko cuva nebo

Shpanac

pre 10 godina

Mislim da je Srbiji vaznija ekonomska u odnosu na vojnu situaciju. Narodu je preko glave oruzja. Novac im treba a ne avioni, masinke, puske, bombe....

elvis

pre 10 godina

zasto bacati para u takvu ludost. Od toga nece biti nikakvog poboljsanja narodnog standarda. Videli smo da srbija ne moze stiti sebe od velikih sila, a da se tuku albanci i drugi nase komsije nisu potrebni avioni i moderno naoruzanje. Srbija ne treba nikakvu vojsku, sam jaku i discipliniranu policiju koja ce da stiti zakone i slobodu naroda.

rus

pre 10 godina

migovi su jos jedna ruska ucena, kao NIS, i totalno nepotrebni maloj zemlji kao sto je Srbija. Nama je potrebna moderna helikopterska aviacija koja ima siroku civilnu upotrebu, i nista vise.

Dragi

pre 10 godina

Kakve to veze ima?Imali smo mi i pre mnogo toga...ali se zavrsilo na tome da ne mozemo to da koristimo .......i pobedise nas sa tandzarama ......

analitičar

pre 10 godina

Dobre vesti bi bile da je puštena u rad nova hidro ili termo elektrana. Dobre vesti bi bile da je zaposleno nekoloko desetine hiljada radnika. Dobre vesti bi bile da fabrike niču kao pečurke. Dobre vesti bi bile da je Srbija postala velesila u proizvodnji zdrave hrane. Dobre vesti bi bile da je ozdravilo zdravstvo u Srbiji. Dobre vesti bi bile da je stepen korupcije i kriminala postao zanemarljiv. Dobre vesti bi bile da je više novorođenih nego umrlih. Dobre vesti bi bile da se Srbija BIOLOŠKI podmlađije. Dobre veti bi bile da se stopa smrtnosi od najtežih bolesti smanjuje. Dobre vesti bi bile da je Srbija otplatila dugove i da nije u dužničkom ropstvu...
OVO JE NAJLOŠIJA ,,DOBRA,, VEST. Imali šta lakše nego kupiti oružije i uvaliti Srbiju u nove dugove.
Ne brani se državba oružijem. DRŽAVA SE BRANI SVEŠĆU DA ZA NJU VREDI DATI ŽIVOT. VREDI LI OVA I OVAKVA SRBIJA I JEDNOG LJUDSKOG ŽIVOTA!!!!!!?????
Najbolja dobra vest bi bila da su SVI političari TRAJNO, DOŽIVOTNO LUSTRIRANI.

nenad

pre 10 godina

"u regionu teško naći onoga ko može da se meri sa Vojskom Srbije. "

Treba mu javiti da je skoro celi region u NATO-u, tako da ova konstatacija o najjacoj vojsci nema smisla.

vojvoda

pre 10 godina

Tako je Srbijo,konacno neko ko se interesuje za nas ponos,srpsku vojsku,nekada naajjacu na balkanu,pa i sire Kakva je to drzava bez vojske,a ne ko ovi prethodni-sta ce to nama,i unistavaj sta ti padne pod ruku,bruuka nevidjena bila...

Robert

pre 10 godina

Ova vest je i mene obradovala.
Napokon da posle niza godina,decenije ministar vojni doprinese vojsci i zaštiti države kao i naroda.
Stari avioni su dotrajali, posebno G4,MIG21,OraoIAR93 i pravo osveženje će biti MIG-ovi 29 M2 koji su izvrsni i neuporedivo bolji od F16 i JASS GRIPENA i dosta jeftiniji.
Svaka čast na izboru ministru Vučiću i da proradi još nekadašnja naša fabrika aviona i naravno proizvodnja tenkova M84 koji su pravili da kažem havariju američkim u zalivskom ratu,mali brzi,pucaju u pokretu,automatski ispaljuju 22 granate..

Vesna NS

pre 10 godina

Da, bas smo se pokazali kakva smo vojska! Kakvi bre avioni i protivvazdusna odbrana??

Da li ste vi normalni, zemlja pred bankrotom, a vi bacate pare: pre neki dan sam procitala vest da cemo te "najmodernije" avione kupiti od Rusije za velike pare, a da te iste avione Rusija ne koristi posto su se pokazali kao nepouzdani!!!!

Prakticno kupujemo rusko djubre, pa im ga jos i placamo!!

Zoki

pre 10 godina

@nixonn
Objavljeno je da Srbija godisnje zaradi 200 miliona dolara na vazdusnom tranzitu iznad nase zemlje. Za to je potrebno da ima par nadzvucnih aviona u svakom slucaju spremne za poletanje.

komentator

pre 10 godina

Super je sve to i pozdravljam razvoj vojske ali zar nije bese Sutanovac, kako je nekada Vucic govorio, unistio i ostavio Srbiju bez vojske?

Mladjan

pre 10 godina

Napokon osavremenjavanje vojske, to se odavno nije desilo, moderna Evropska zemlja zasluzuje i modernu Evropsku vojsku, profesionalnu, uvek spremnu da cuvaj svoj narod.

Chuckie

pre 10 godina

Vucko nabavi ti nama S300 ili S400 ako vec hoces silu za odvracanje..
Ko kaze da nam ne treba moderna i profesionalna vojska vidi se da ne zna puno o nekim stvarima i njenom znacaju. Jeste, Srbija nema para za bacanje ali kao i svaka drzava ima vojni budzet i ovo je svakako pametna investicija.

Ivan

pre 10 godina

Srbiji treba ratno vazduhoplovstvo i u miru, da bi čuvala svoje nebo koji je jedan od uslova, da bi civilni avioni mogli da lete preko teritorije Srbije. Ako neko nezna, to civilne kompanije i plaćaju i Srbija ubire lepe prihode od toga.

Cvexi

pre 10 godina

Ne razumem ljude koji kazu da nabavka novih aviona predstavlja bacanje para, ako nista drugo bar necemo morati da placamo drugima da nam cuvaju nebo. Bilo je ili da placamo drugima ili da kupimo avione. Sta vam nije jasno. To su pravila EU...

zoran

pre 10 godina

Vi,ljudi, koji pisete ove komentare i kritikujete MIG-29 nemate ideju o napisanom, ali ideju.

Samo cu vam reci jednu stvar, koju ochigledno ne znate.
U Indiji se svaki par godina organizuju ratne igre u vazduhu. Razni tipovi aviona se bore u vazduhu, jedan na jedan, markirnom municijom. Do dana danshnjeg je MIG-29 ostao nepobedjen.

Toliko o vashem "znanju".

Srbin, uvek spreman da kritikuje i pljuje po svojoj zemlji i svojim sunarodnicima. Po tome smo neprevazidjeni u svetu. Sa druge strane ocekujemo da nam bude dobro.

Mladen

pre 10 godina

Srbija treba da ima moderne avione. Ne razumem ljude koji se tome protive. Radi se o tome da ili cemo za 150 milina dolara kupiti 6 migova 29m/m2 ili cemo placati cuvanje naseg neba recimo Madjarskoj-Bugarskoj sigurno preko 50 miliona dolara godisnje. Nema dileme ovi avioni ce nam se isplatiti za manje od 3 godine. Sto se tice Kanadera za gasenje pozara potseticu ljude da u Nisu ima najveca baza na Balkanu sa Ruskim velikim avionima i helikopterima za gasanje pozara. Tako da nam Kanaderi u za sad nisu neophodni.

NS

pre 10 godina

Odlicno a sta cemo jesti narednih godina koga to briga. Bitno je da velika i mocna srbija ima Avione da mozemo leteti i braniti se kada nas neko napadne...A da imamo i viska para pa neka mladi ljudi umiru od bolesti ko im je kriv kada zive u srbiji........... Boze spasi nas od ovakvih nas........

milly

pre 10 godina

Moramo imati avione koji su spremni odgovoriti na svaki vid pretnje iznad neba Srbije.Jedan od uslova EU je i to da imamo avione koji su spremni da isprate bilo koji civilni avion u vazdusnom pristoru Srbije ili da tu uslugu placamo nekome drugom.

Zg

pre 10 godina

Uskoro će ljeto, a onda će opet molba Hrvatskoj da dođe gasiti požare...

Super vam je to. Dobijete kredit od Rusa i potrošite ga na ruske avione i ruske vlakove koji nemaju po čemu voziti.

FRAJLA

pre 10 godina

Čitam vaše komentare i ne shvatam zašto ste toliko crni i negativni na svaki pokušaj da se u zemlji nešto pozitivno uradi?Posle dužeg vremena stagnacije u kojoj je zemlja bila zar nije dobro što se pojavio neko ko pokušava da uznapreduje našu vojsku i njihovu opremu?

olja

pre 10 godina

Modernizovati vojsku znaci jacati je a samim tim I drzavu. Zahvaljujuci Vucicu polako se vraca ugled nasoj vojsci I drzavi. Samo tako nastavite!

brza voda

pre 10 godina

Bravo Vucicu, vrati nam vojsku kakvu smo imali, Srbija se nekad ponosila vojnicima. Nadam se da ce ponovo imati vojnike i opremu za primer.

bgd

pre 10 godina

Ova vest je i mene obradovala.
Napokon da posle niza godina,decenije ministar vojni doprinese vojsci i zaštiti države kao i naroda.
Stari avioni su dotrajali, posebno G4,MIG21,OraoIAR93 i pravo osveženje će biti MIG-ovi 29 M2 koji su izvrsni i neuporedivo bolji od F16 i JASS GRIPENA i dosta jeftiniji.
Svaka čast na izboru ministru Vučiću i da proradi još nekadašnja naša fabrika aviona i naravno proizvodnja tenkova M84 koji su pravili da kažem havariju američkim u zalivskom ratu,mali brzi,pucaju u pokretu,automatski ispaljuju 22 granate..
(Robert, 5. maj 2013 09:32)

ORAO IAR93 ne postoji - postoji J-22 Orao (NJ-22, INJ-22)pravlje u Mostaru i IAR93 pravljen u Rumuniji (njihov je davno "penzionisan")

MiG29 M2 nije prošao operativno testiranje i procene. Samim tim, poređenja sa bilo kojim drugim (da kažem stvarnim, postojećim) avionom / sistemom naoružanja je besmisleno.
Rusija ga neće, Indija ga je odbila.

Proizvodnja M84? Gde, u Đuri Đakoviću?
Havarija u "američkom zalivskom ratu"?
Da li je to ona čuvena dečija priča o "trkanju" Abramsa i M-84 u pustinji?
Da se tenkovi prave za trke, izgledali bi kao bolidi F1.

Profesor

pre 10 godina

a da malo uvuce kosulju u pantalone dok je u sluzbenoj poseti!?
(bizman, 5. maj 2013 12:16)

A sta je tvoj nalickani maneken uradio, osim sto je dozvolio da Dulic pravi sajtove od 40k eura. Da Sutanovac zaradjuje kao fudbaler Vidic.. Da Miskovic ima monopol zbog cega je nasa domaca hrana jeftinija svuda u okruzenju osim u Srbiji, i da ne nabrajam sad.. Zbilja si postavio kljucno drzavno pitanje.. Da li se Vucic oblaci po poslednjoj modi.. Mislim.. Ne cudi me sto ste izgubili izbore..

neverovatno

pre 10 godina

Kako mozete da na ovu vest pisete negativne komentare sta ne valja sto stizu avioni pa valjda je vreme da se modernizujemo neverovatno uopste ne gledate vest nego cim vidite Vucica odmah napadate

jojBoze ...

pre 10 godina

@ Prakticno kupujemo rusko djubre, pa im ga jos i placamo!!
(Vesna NS, 5. maj 2013 09:47)

A ti se razumes u borbene letelice cetvrte generacije ?


Normalno da nam trebaju i normalno je da o tipu aviona koji ce biti kupljen odlucuju piloti koji ce ga voziti - a oni su se odlucili Mig 29 i to iz vise razloga od kojih civili mogu da razumeju najvise jedan.
Zato piloti lete a civili pisu komentare.

Svi oni koji misle da nam ne trebaju jake oruzane snage su ili zlonamerni ili zive na razlicitoj planeti. Da bi Drzava bila jaka mora da ima jaku ekonomiju, obrazovanje, vojsku i kulturu. Cim nema nesto od toga ona nije jaka. Mi gospodo nemamo nista od toga, ali od necega se mora krenuti ...

milanche

pre 10 godina

Ne bi smeli da bacamo pare na kupovinu prevazidjenog aviona koji pravi nekad slavni, danas propali gubitas MiG kojeg cak i ruska vojska izbegava! 29M2 je u osnovi jedna na brzinu sklepana naprava zastarele aerodinamike, sa nepouzdanim radarom, ogranicenim multifunkcionalnim mogucnostima, dosta primitivnom i neproverenom digitalnom integracijom sistema, znacajno kraceg zivotnog veka od zapadnih pandana i katastrofalne ergonomije i zavrsne obrade. Cena je na prvi pogled povoljna ali sto se ne plati na mostu, kod Rusa se placa na cupriji - oprema, odrzavanje i naoruzanje su veoma skupi. Umesto da iskoristimo dobre odnose sa UAE i kupimo eskadrilu njihovih Miraza 2000-9, starih svega deset godina, izvanredno odrzavanih i u svakom pogledu superiornih MiG-u, mi na zalost popustamo pritisku iz Rusije koja cini sve kako bi nekome utrapila ove lovce koje vise niko u svetu ne zeli.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Otvorimo oči i budimo realni. Sve države sa kojima se graničimo su u NATO savezu ili su na putu da postanu članice. Ukoliko Srbija ostane van saveza, u bilo kakvom vojnom konfliktu sa nekim od suseda, ta država bi imala NATO na svojoj strani, a onda nam ne bi pomoglo ni najsavremenije naoružanje jer bi se našli u 100% neprijateljskom okruženju. NATO je glavni protektor u BiH i na KiM. Ako želimo da u punoj meri zaštitimo Republiku Srpsku i Srbe na KiM moramo postati članica tog saveza. Nije naša istorija samo period od 1990-1999. Srbija je sa vodećim članicama NATO-a imala mnogo duži period savezništva. Nemačka i Francuska su vodili vekovni rat u kojem su poginuli milioni ljudi, a sada su te dve zemlje saveznici i temelj EU. Našu neutralnost nisu priznale druge države i međunarodne organizacije, a u slučaju eventualnog konflikta ostali bi sami, kao i devedesetih godina.

speedy

pre 10 godina

Neki ljudi ne mogu da shvate da ako nemate sopstvene avione da cuvaju vazdusni prostor, morate placati nekom drugom da to radi.Inace nema ni civilnih letova!Zbog toga se kupuju avioni,i to neki minimum

Goran Leskovac

pre 10 godina

@ (Džoni, 5. maj 2013 10:28)
Pa Džoni problem je što neće Šveđani da nam ih prodaju!Nisu se odazvali na tender koji je Ministarstvo odbrane raspisalo!Migovi su ipak od ponuđenih adekvatni našim potrebama(F-16 zastareo,SUHOJ je namenjen za mnogo veće teritorije ,EUROFIGHTER brate preskup!!)

Džoni

pre 10 godina

Kao prvo potrebno je uzeti savremene aparate jer ako ne budemo u stanju da kontrolišemo naše nebo morali bi da plaćamo drugima da patroliraju iznad nas jer u suprotnom ne bi mogao da se odvija civilni saobraćaj iznad naše zemlje što bi ekonomski bilo pogubno! Kao drugo ne sviđa mi se činjenica da će to najverovatnije biti mig 29 m2 koji jeste jeftiniji od konkurenata i mnogo savremeniji od naših aktuelnih 29 ki ali da je bolji od gripena, teško! Ako već mora Rus poneki suhoj bi bio prava stvar mada ipak mislim da bi upravo gripen za nas bio najidealniji!

zur'an

pre 10 godina

U svoje vreme radio sam na proizvodnji M -84 i Kuvajt je potpisao ugovor o kupovini 150 komada po ceni od 12,5 mil.$ po komadu. Poslato je sasvim dovoljan broj a oni su i danas u upotrebi. M 84 je finisiran u Djuri Djakovicu i vrsena su poslednja ispitivanja pred isporuku, a delovi su proizvodjeni u fabrikama po celoj Jugoslaviji.
A sto se tice trke da M1A2 imao je problema sa ulaskom peska u sisteme icurenjem hidraulike iz sistema dok M84 nije to imao. A sta znate o nasledniku M84?

nezaposleni-kikindjanin

pre 10 godina

Slažem se da Srbija mora imati ozbiljnu vojsku. Ne razumem ove komentare gde se postavlja pitanje opravdanosti modernizacije vojske. Neki izgleda misle da je dovoljno podeliti metle kao zamenu za avione. Te metle mogu da koriste samo bivši i aktuelni portparoli Demokratske stranke i već čuvene "veštice" iz SRS. Sednu lepo na metle i opal! Za pet minuta rasterali bi svojom pojavom sve prijateljske i neprijateljske snage, te zaustavili na dobro vreme i civilno vazduhoplovstvo. Postali bi strah i trepet za NATO a bogami i vanzemaljci bi se klonili našeg vazdušnog prostora.

Cvetana

pre 10 godina

20 godina nismo kupili ni jedan avion!Jesmo siromasni ali nismo bas toliko bedni.Smatram da svaka zemlja,bez obzira na ekonomsko stanje,treba imati pristojno naoruzanje.

Majce

pre 10 godina

To su zaista dobre vesti i dobra vojna sprema jedne zemlje je potrebna kao faktor stabilnosti te zemlje u daljem radu i razvijanju u pravu evropsku drrzavu.

Državno preduzeće

pre 10 godina

Jačanjem borbene gotovosti Vojske Srbije stvara se ešalon koji bi mogao da doprinese odbrani zemlje od mogućih terorističkih napada i ekstremnog fundamentalizma kao zla 21 veka.

Borkovacka - dolina

pre 10 godina

Sa moje tacke gledista veoma pametno potrosen novac koji ce se kasnije visestruko vratiti. .Vidim da je Aleksandar Vucic vec krenuo u ispunjavanje uslova koji nose pregovori o pristupanju u EU. Ako ih jos zvanicno nismo dobili.Jedan od uslova je da imamo sposobnu avijaciju da odgovori svakom zahtevu koji se postavi pred nju, Sa ovim avionima mi ce mo to sigurno biti.

drzavice

pre 10 godina

Niste ni svesni koliko nam ovo pomaze u pregovorima, sto sa zemljama regiona sto sa zapadnim zemljama, jednostavno drzava se vise ceni, ako recimo ima 20 novih aviona kojih ipak mogu da naprave probleem njihovim armadada i da ih bar oslabe i nanesu stetu. Srbija je banana zemlja, a ove nove lap top nacije u regionu(stare koliko i lap top) su bananice, i sada nakon ulakse Hrvata u EU, mi ostajemo jedini "drzava" u regionu sledecem: Makedonija, Srpska, Federacija, Crna Gora, Kosovo...sve zajedno ove drzave i drzavice i entiteti i samoproglasene drzavice imaju jedva stanovnika ko Srbija, plus sto u vecini ovih drzavica zivi veliki broj Srba negde i milionski broj..Sta sve to znaci? SRBIJA sve to mora da iskoristi i sopstevno profitira od ovih drzavica, kao sto Slovenija ili AUSTRIJA profitira na Balkanu i otvaraju sve ovde, tako i mi na ovaj region da delujemo. Vojno smo nadmoci, ekonomomski, iammo brendove koje ti ljudi tamo konzumiraju, poljoprivredu, svi ostali vecina u planinama, CG nema ni postenu mlekaru, sve uvoze iz Srbije, ako sad cemo da zeznemo MERE I DA im pokazemo da i raspad Jugoslavije i sto vise sitnijih drzavica, moze doneti nama vecoj drzavi pare i uticaj! Hrvatska konkurent je otisao i mi smo ovde gospodari, pogotovo u Ekonomskom smislu, i izvozu u tim podrucjima. Osim Skoplja donekle, u tom regionu svi ostali gradovi su dosta mali u odnosu na Beograd recimo i sve to lepo da iskoristimo i profitiramo. I Albaniju uvuci u nasu sferu, i oni su maleni i slabi.

boris

pre 10 godina

I onda zaratimo sa Nato i obore nam ih za 20tak min. Nije da ne odobravam kupovinu aviona ali mislim da je neophodnije da usmerimo drzavnu politiku kuda treba i ti avioni nece imati svrhu nadam se. Ovako smo ni tamo ni vamo, Zapad misli vidi ovu evropsko prorusku zemlju u kojoj nemaju saveznika a na drugoj strani Rusi sta god da se desi nece prstom mrdnuti ka ni 99te.
Srbiji pre tih aviona treba par savemenih helikoptera i par baza koje bi pokrile celu Srbiju koje bi pruzali pomoc u transportu povredjenih i unesrecenih (saobracajne nesrece, potrage, pozari, teski bolesnici..) e to je nama neophodno. Ljudi umiru na putu do bolnica i zbog brzine reagovanja koja je u vecini slucajeva van gradskih naselja veoma slaba i spora.
Srecan uskrs, Hristos Voskrese!!!

uskokovic

pre 10 godina

Svaka cast Vucicu, sve stigne da uradi, jako odgovoran politicar. Probudio je institucije da se bore protiv korupcije, toliko se trudi oko Kosova, sad i ovo, i ko zna sta jos sporedno radi, za nasu zemlju. Svaka cast Vucicu samo napred.

dejan

pre 10 godina

na svaku dobru vest mi udarimo kontru,takav smo mi narod.E pa vidite ovako,ako ne nabavimo avione u najkracem mogucem vremenu mi vise necemo moci da cuvamo svoje nebo,a to znaci da cemo morati nekome drugome da placamo za cuvanje svog neba,u suprotnom gubimo dozvolu za prelet civilnog vazduhoplovstva,a sa tim gubimo i milione evra.Pozdravljam kupovinu novih aviona,jer nema jake drzave bez jake vojske!

bulldozer

pre 10 godina

Kod Vucica se vidi posvecenost poslu, svaki dan je na novom mestu i svuda stize. Covek radi i konacno se nazire napredak posle dugo vremena oblaka i tame iznad Srbije

indjijac

pre 10 godina

o kakvoj to snazi u regionu prica vucic, pa svi su usli u nato tako da ih i nije puno briga kakvu vojsku imaju?! sto se novih aviona tice ne vidim sta ce nam kad i ovi trunu i nema se para cak ni za gorivo! treba ovoj zemlji mnogo toga pre vojne opreme i ratova sa vrlo cesto izmisljenim neprijateljima!

Jagodiceva

pre 10 godina

a da malo uvuce kosulju u pantalone dok je u sluzbenoj poseti!?
(bizman, 5. maj 2013 12:16)
Covek verovatno nema licnog stilistu ,te otud i ne spava u Armani odelima...
uostalom,tempo njegovog zivota i rada mu dozvoljava da nekada bude i neformalan!

Noca

pre 10 godina

Smesni ovi krititcari DS-a kritikuju Vucica sto hoce da modernizuje vojsku, a sto su vojsku unistili pocev od Tadica do Sutanovca pa bi i za to drugog optuzili i krivili.

panonski

pre 10 godina

Konacno da se nesto novo kupi za vojsku. I avioni i radarski sistemi ce nas vratiti u kolosek zemalja koje su u stanju sami da cuvaju svoje nebo. Cestitke ministru odbrane i vojsci.

PANCIR

pre 10 godina

Koliko se prica u pitanju su aparati mig 29m 10 komada, i 29m/2 ,otoga 6 komada 29m2 u ovaj godini a resto sledece godine ,samo jedno pitanje?? znam kako je Kina kupovala s300 odakle nam kinta za sada za s400? Mozda je to dil sa rusima koji polako zamenjuju s300 za s400 pa bi mi uzeli polovne, prebi rekao da se radi o POLOVNIM pojektilima koji su dobrodosli u nasem raketnim PVO jedinicama .

geronimo

pre 10 godina

Osnovne prednosti verzija M i M2 u odnosu na starije verzije lovca Mig -29 predstavlja novi radar Zuk-M, koji ima domet od 120 kilometara i koji može pratiti deset, a dejstvuje po četiri cilja u isto vrijeme.Stoga mislim da je kupovina ovih aviona pametan potez pre svega zbog cuvanja civilnog avio saobracaja od terorizma sto je i jedan od uslova za ulazak u EU.

modesty

pre 10 godina

Znam da smo u teskoj situaciji, ali Srbija mora imati jaku vojsku, bez nje smo ga nadrljali pored ovakvih komsija. JNa je bila opljackana, pretprela je neverovatnu izdaju i kradju tehnike koja je i onako (bar avioni) bila dotrajala. Istina je da se ne mozemo potpuno odbraniti od najvece i naagresivnije vojske na svetu, ali sad bar imamo iskustvo u medjunarodnom pravu i nadam se da smo bolje sposobni da okrenemo bilo kakvu stranu agresiju u svoju korist nego sto smo bili 90-tih, naivni socijalisti sa bratstvom i jedinstvom u srcu, iskoristili su nas i pregazili zbog tog mentaliteta, koji sada, ipak na srecu, stvar proslosti. Srbija moze samo opstati ako je jaka, od pacifizma i filantropije mi nemamo nista.

ALADIN

pre 10 godina

Trenutna situacija u Srbiji je takva,da se mora svuda ulagati,jer su masine i opreme zastarele,od avina se pocelo,nadam se, da ce se ovaj trend ulaganja prosiriti i na ostalim delovima gde je potrebno gurati kapital u modernizaciju.

Mrk_djok

pre 10 godina

(NS, 5. maj 2013 10:33)

Jao... bilo bi bash cudno da nema komentara kao vasih.

Bez lovacke avijacije nema civilnog vazdushnog saobracaja. Nema ni novca od preleta. Nema ni protoka ljudi, poslovnih, turista...

Vasom logikom bi se za kratko vreme vratili u 16.vek.

Zoni

pre 10 godina

Nikada oruzije nije u rukama nase vojske bilo upereno ka agresivnim aktima ali zato jeste uvek u odbranbenim.Zato nasa vojska treba da poseduje jednu vrstu vojne tehnike koja ce biti dovoljno snazna da odvrati agresora u svojim namerama...Naravno sve u skladu sa mogucnostima nase drzave jer nismo mi zemlja koja moze da sebi obezbedi najsavremeniju tehniku koju poseduju velike i mocne zemlje.

viki

pre 10 godina

Postoje brojne državne institucije u Srbiji koje zahtevaju ulaganja i modernizaciju.Kako ne može sve odjednom i odmah, pozitivno je to što se odnekud krenulo.Danas je to vazduhoplovstvo, sutra će biti zdravstvo,sistem obrazovanja...Ne vredi širiti pesimizam i kritikovati svaki učinjen korak, treba biti svestan da su potrebni nadljudski napori da se zemlja pokrene posle decenijskog stajanja u mestu!

Timok

pre 10 godina

Srbija jeste posvećena miru i kako kaze Aleksandar Vucic "želi da sarađuje sa svima u svetu, a da vojska treba da bude odvraćajuću faktor za svakog ko bi eventualno hteo da ugrozi našu zemlju". Bilo je krajnje vreme onoviti nasu RV I PVO.

nikola

pre 10 godina

Ljudi svako ministarstvo ima svoj budzet i s njime raspolaze kako hoce.Stim da je vojna industrija kod nas veoma uspesna i vecina ide na izvoz.Deo profita ide i ministarstvu odbrane.Svaki ministar brine da njegovo ministarstvo sto bolje funkcionise i da se modernizuje.Da nije tako pitali bi ste sta je uradio za 4 god.

david

pre 10 godina

Vučić je od kada je postavljen na mesto ministra odbrane povratio prethodnih godina narušen ugled Vojske Srbije kod građana Srbije, a i u svetu, a kao posledica povratka ugleda Vojske Srbije dolazi do povećanja zainteresovanosti mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka u Vojsci Srbije.

Mika

pre 10 godina

A jedu li se avioni, ministre?
Tuzno. U vreme besparice bacati pare, a zaposleni jedva spajaju kraj s krajem. Vise bih se obradovao da si kupio plantazu paradajza ili krompira...

tamburica

pre 10 godina

Srbija je do sada bila u jako dugom zimskom snu, ali je sa novom vlascu pocela da se budi iz tog sna i da ozivljava. Zahvaljujuci Vucicu, vojska ce se dici na noge ponovo. Nekada je Srbija imala najbolju vojsku, nadam se da ce se to vreme vratiti. Bravo Vucicu i samo guraj napred !!!!

Aoc

pre 10 godina

Odlicno a sta cemo jesti narednih godina koga to briga. Bitno je da velika i mocna srbija ima Avione da mozemo leteti i braniti se kada nas neko napadne...A da imamo i viska para pa neka mladi ljudi umiru od bolesti ko im je kriv kada zive u srbiji...….. Boze spasi nas od ovakvih nas........
(NS, 5. maj 2013 10:33)

A ti uzmi i sadi paradajz pa jedi!

Meda

pre 10 godina

Proslost je bila burna u svakom pogledu,nadamo se da ce buducnost biti mirnija ali kao drzava se ne mozemo osloniti na ono sto mi ocekujemo ili se nadamo vec se moramo i spremiti na izazove koje nikada za Vojsku ne bi smele da budu iznenadjenje.

Milorad / Holandija!

pre 10 godina

U komentarima nekakvi dusebriznici pisu da su sve zemlje u okolini u NATO pa im i ne treba oruzije!? Veoma naivna da ne kazem glupa konstatacija! Pre svega NATO je jos uvek bespravna vojna formacija ( Izgubila na pravnom smislu nakon pada gvozdene zavese a po dogovoru Gorbacov- Regan!) koja je u potpunosti u zavisnosti od stanja u EU zajednici, a pre svega ekonomskog! AI ono sto ocigledno malo ljudi shvata je to da NATO ima svega ±50,000 vojnika! Kad im treba vise, oni ZAHTEVAJU od clanova NATO pakta da salju i finansiraju svoje angazovanje, a za uzvrat dobijaju NA REC, "garanciju" pod parolom; Svi za jednog, Jedan za sve! NATO je vise POLITICKI mehanizam sa oruzijem kao argumentom za prihvatanje volje Brisela i Pentagona, nego necija nacionalna odbrana i ponos sopstvenog naroda za odbranu svoje domovine i suvereniteta svog naroda! Razlog zasto nasi susedi nemaju oruzje, je zato sto nemaju para, nego iznajmljuju svoju vojsku NATO-u a za uzvrat dobijaju obucene pilote i oficire, a po potrebi i oruzije i avione! Ukratko, NATO je birokratska i Cinovnicka tvorevina, zavisna od birokrata, cinovnika i politicke volje! A koliko su zaista "vojska" to smo svi mi mogli videti 99' kada se zvanicno tri dana bombardovanja, pretvorilo prvo u tri nedelje, pa onda u tri meseca i na kraju su morali na pevaru (Toni Bler je pretio sa stotinama hiljada kopnene vojske, sto se kasnije uspostavilo kao veoma opasan i neodgovoran blef sa njegove strane) da udju u kosovo a pre toga potpisu 1244!?

nenad

pre 10 godina

Možda ćemo nakon ovoga povratiti poverenje u vojsku, koja bi trebalo da je jedna od najvažnijih institucija svake zemlje,a kod naših ljudi je u poslednjem periodu izgubila svaki ugled i kredibilitet.

marinac

pre 10 godina

Ministre odbrane, baci pogled na VMA i videces da prokišnjava. Možda će Migovi da prave "kišobran" nad zgradom? Po sobama posude za skupljanje kišnice?! Filteri na klima uređajima nisu promenjeni decenijama, rupe oko prozora izlepljene trakama, u sobama teško je za disati, aparati za kiseonik neispravni, da nije vrhunskog lekarskog osoblja (oni su za divljenje!), VMA ne bi vredeo pisljivog boba... Baš sam KONSTERNIRAN!

Nevenka T

pre 10 godina

Avioni su bili prava atrakcija i tada su svu sagovornici a ujedno i ucesnici aero-mitinga iskazali zelju da Srbija poseduje Mig 29, zato mi je drago sto je doslo vreme i za ovaj korak.Uvek se moze pronaci nacin i dobro je da stizu.

Cica

pre 10 godina

Potrebnije su nam bolnice, skole, fabrike, putevi, vece plate, bolji standard, manje korupcije, manje kradja i laznih tendera....Avioni nam nisu potrebni, sem da ispunite jos jednu ucenu rusa, kao sto je bio NIS i jos vise zakopate ovu zemlju. NE NE NE

Zg

pre 10 godina

Svaka čast na izboru ministru Vučiću i da proradi još nekadašnja naša fabrika aviona i naravno proizvodnja tenkova M84 koji su pravili da kažem havariju američkim u zalivskom ratu,mali brzi,pucaju u pokretu,automatski ispaljuju 22 granate..
(Robert, 5. maj 2013 09:32)

Misliš na onaj M-84 koji se proizvodio u Slavonskom Brodu, koji je u 4 (četiri) komada prodan Kuvajtu (na strani Amerikanaca) i koji stacionarno ispaljuje 8 (osam) granata u minuti?

Cvexi

pre 10 godina

@milos stojadinovic

Hrvati ne remontuju mig 21 jer Rusi nece da ih remontuju a samo oni mogu da dozvole remont, drugo ni nama ne bi dozvolili remont mig 21 da nismo ugovorili mig 29, a jos manje da smo u NATO kao Hrvati. Informisi se

TheBUD

pre 10 godina

I MIG-ovi su zastarelo smece, kao sto su i prethodni MIG-29 bili, pa to je valjda jasno svakom! I 1999. su bili obarani svaki put kad su uzleteli, da li IKO pri zdravoj pameti misli da sledeci put nece biti tako? Ako su vec mislili davati toliko OGROMNE novce trebali su uloziti u domacu nauku i razvoj! Ameri vise ni ne ulazu u razvoj lovackih aviona sa posadom UOPSTE! Sad samo bespilotni, daljinski upravljani koji kostaju cca 100.000 dolara komad, tako da i ako im nestane goriva ili budu oboreni - odmah uzlece sledeci! Kao u igricama, samo sto oni isporucuju svoj smrtonosni tovar, ili unistavaju protivnicke avione. I onda im se suprotstavi 30-40 NAJNOVIJIH ruskih shitova - pogodite sta ce biti?

Viva

pre 10 godina

sa ili 10 migova i 2-3 radara ili sistema za pvo se nemozemo odbraniti ni od komaraca...sve se radi samo o marketingu ministra vojnog a na grbaci napacenog naroda!

nije vazno

pre 10 godina

Ovo je dobra vest samo za nekoga ko nije upucen u sve to i ko ne zna sta oni nama zapravo nude, tacnije pokusavaju da uvale. Taj tip aviona je totalni promasaj, da sad ne bih previse objasnjavao, da li vam nesto govori to sto ruska vojska ni ne planira da taj tip uvede u svoje naoruzanje???

Bacvanin

pre 10 godina

Ono sto valja od ruske tehnologije, je mozda Su-35, ostalo nije vredno kupovine, jer previse kosta kupovina i odrzavanje. Od ostalih sto "valja" je svakako Mirage-2000 a ni Eurofighter nije los, medjutim i dalje smatram da je to cisto bacanje para.
MiG-29 nam moze posluziti za dezurnu paru, da nam nebo ne trebaju drugi cuvati, i tu se i zavrsava nasa potreba za lovacko RV. Okruzeni smo sa NATO, ako nas napadne jedino PVO mozda nesto uradi, ali RV nikako.
Od PVO sistema takodje samo S400, S300 nije vise nov sistem, NATO ga poseduje.
Mozda bi bilo jeftinije da se prikljucimo razvoju nekog vec postojeceg PVO sistema, i da na taj nacin jeftinije dodjemo do njih.

Slavek73

pre 10 godina

@Samo pitam,
nisi u pravu. Osim migova 29 nemamo avione sposobne za tu namenu. Za mig 21 je istekao resurs. Produženje resursa 15g. košta. Imamo 4 29-tke od kojih je jedna dvosed namenjen prevashodno za obuku. Za air pol. zemlje naše velicine je potrebno min. 2 para aviona. Jedan par spreman za akciju i jedan u rezervi. Takva su pravila igre. Ti avioni treba da budu u dobroj kondiciji i ne mogu da služe za obuku novih pilota niti za obavljanje redovnih naleta pilota. Naša 4 miga stara 30-ak godina nisu dovoljna da pokriju obuku pilota, održavanje forme pilota i air policing. Šta ako se jedan pokvari? Ne možete sutra dan da odete u prodavnicu aviona i kažete "dobar dan, dajte mi jedan mig 29". Svako danas prodaje minimum bar jednu eskadrilu...
Rusima avioni velicine mig 29 ne odgovaraju. Vuce im se ta jedna eskadrila savremenih 29-ki koja završava posao malim zemljama sa avijacijom koja vec poseduje avione tog tipa. To nije upgrade starog aviona vec potpuno novo proizveden avion oznake Mig 33 i veoma male razlike u odnosu na mig-35 od kojih postoji samo nekoliko napravljenih komada. Ugradnjom dodatne opreme bi se dobio mig 35(ako je potrebno). Srbija ce ili uzeti tih 6 komada za 150mil. $ ili pripremiti jedno pola milijarde dolara pa naviše za punu eskadrilu po sopsvenom izboru. Za sve one koji spominju Gripen, on izgleda trenutno nije u igri zbog stava Švedana a i naši traže dvomotorca. Ako bi pazarili avione od Švedana nista od s-300..

Na raspolaganju

pre 10 godina

A kad dodju suše onda ćemo da pevamo dodolske pesme (za prizivanje kiše) umesto da uložimo u sisteme za navodnjavanje.
Ako je u pitanju čuvanje neba koje smo kao obavezni da "čuvamo", mogli su se kupiti bukvalno naj jeftiniji avioni jer je to ionako sve čista formalnost.

milos stojadinovic

pre 10 godina

Vozovi nam jure ko u devetnaestom veku, pruge nisu menjane 50 godina, ima 1000 neobelezenih pruznih prelaza, stotine skola imaju poljske wc, poslednja elektrana sagradjena je 1970. a vi pricate o vojnim avionima? Zar je to prece od ovoga? Ako se spremamo za rat onda jeste, ali kazite to narodu. Zasto ne remontujemo preostalu 29-ku i 11 migova 21, to rade Hrvati, a nama trebaju neki novi avioni... zar nemamo gde da trosimo novac? Zar nam 19 mlrd javnog duga nije dosta (60% GDP-a)? Dokle ste spremni sa Vasom sposobnom vladom da nas zaduzujete za nepunih godinu dana 3mlrd a sad cemo i avione da duzimo...

Samo pitam

pre 10 godina

Ivan

Ajde ne pisi gluposti.Civilno vazduhoplovstvo je pod upravom kontroele za civilno vazduhoplovstvo koje radi kontrolu leta i za CG deo BH .Svaki avion u civilnom vazduhoplovstvu ima svoj koridor. Za neovlasceno koriscenje vazdusnog prostora Srbije je dovoljno i ovo sto sada imamo od aviona radi upozorenja ili prizemljenja.Ima malih zemalja u Evropi koje nemaju ratno vazduhoplovstvo Samo ne znam protiv koga bi mi ratovali

Sid

pre 10 godina

Nekako me briga za avione i modernizaciju, ljudi u vojsci imaju prilicno dobre plate u odnosu na gro ljudi u Srbiji, od kojih vecina i nema platu, jedan deo i ne prima a oni koji i primaju to je negde 20 000 -30 000. Podizanje standarda, nova radna mesta to treba Srbiji.

Bacvanin

pre 10 godina

Zoran je napisao:
"U Indiji se svaki par godina organizuju ratne igre u vazduhu. Razni tipovi aviona se bore u vazduhu, jedan na jedan, markirnom municijom. Do dana danshnjeg je MIG-29 ostao nepobedjen. "

Vidi, u zadnjoj "ratnoj igri" koju je NATO organizovao iznad neba Srbije 99', nema tog MiG-29 koji je dignut da se bori, a da nije IZGUBIO.
1983, kada je MiG-29 uveden u sastav ruske RV, taj avio je bio moderan i dobar. Danas ne vredi ise nista.
Inace, navedi mi mesto, drzavu, datum i tip aviona koji je uspeo da obori F-15 u borbenim dejstvima (ne racunam treninge).

milossan

pre 10 godina

Da li bi cenjeni B92 mogao da sazna, pa da nas obavesti, ODAKLE stižu avioni? Znam da su oni sa Zapada samo navraćali da se istovare.

Dalibor

pre 10 godina

Srbija ubira plodove od preleta putnickih aviona preko svoje teritorije a to zahteva i neku odgovornost. 200miliona evra godisnje, uslov tome je da imate
bezbedno nebo to se jedino moze obezbediti lovackom avijacijom.Ako nemate svoju morate da platite drugima da vam cuvaju nebo. Sve zemlje u okruzenju sem Makedonije i Albanije imaju svoju lovacku avijaciju i trude se da je odrzavaju. Cak je jedan od uslova za eu isto kontrola vazdusnog prostora. opet ili sam ili placas druge. Sto znaci da je potrebna u svakom slucaju. Ima i ono pravilo da dinar ulozen u vojsku vraca se da dva u privredu.

crni domino

pre 10 godina

(Mladen, 5. maj 2013 12:29)
Mladene, ne spominji mi centar u Nisu! Znas li da dve nedelje bukti pozar na Crnom Vrhu i nije jos ugasen, a njima u Nisu se ne dize! Kazu Dacic nije potpisao sporazum o saradnji sa nasom bracom, a kada ce, to ni Djekna ne zna!!!
Dobro bi bilo da smo bogata zemlja pa da mozemo do besvesti finansirati silne srpske gubitase pocev od Srbijagasa, JATa, Zelezare, EPS, Zeleznice, finansirati pojedine srbe patrijote na kosovu (znas one sto i Vucica zavrcu a njegovi su ljudi) i kupovati ovako skupe letelice.
Nije ovo domacinski sto Vucic radi sa Srbijom! Nije vreme!
Pozdrav

Vojislav

pre 10 godina

Javni dug Srbije na kraju marta 2013. bio je 19,39 milijardi evra.
To predstavlja 57,7 % bruto nacionalnog proizvoda. U prva tri meseca povećan je za 1,72 milijarde.
Na kraju 2008. iznosio je 29,2 % BDP-a. Nesposobnost prošle vlade i nespremnost d se nosi sa redreformama privrednog sistema prouzrokovali su pad BDP-a. Time je javni dug proizveo prelazak
granice od 50% !
Sama suština javnog duga nije problem to što ćemo zadužiti buduće generacije ako se taj dug uloži u
saobraćajnu ifra strukturu, bolnice, informacione sisteme i sve drugo što će unaprediti život novih generacija normalno je tada da ponesu i svoje zaduženja ako će bolje i kvalitetnije živeti.
Međutim u sveri ekonomije i ova nova vlada je bezidejna kao i prošla. Krase ih ne transparentnost
u polaganju računa o potrošenim sredstvima !
Na pitanje novinara kako će se nabaviti sredstva za modernizaciju oružanih snaga, Vučić je odgovorio da je i inače prioritet Srbije u budućem periodu, pored rešavanja političkih problema, pre svega ekonomski razvoj i da će se pronaći najbolji mogući aranžman i modus za nabavku novih oružja i oruđa.
Najbolji mogući način ne postoji ! Gospodin Vučić pod "pragmatizmom" podrazumeva obmanjivanja !
Upravo na ovoj osnovi nesposobnosti da se uvide prioriteti i izvrše radikalne reforme doći će do kraja
ove vlade ! Da budem jasan avioni ne unapređuju kvalitet života ! Pogotovo za državu koja želi da uđe u evropske integracije.

KUKURUZ

pre 10 godina

Avioni i pvo su bili potrebni, za vreme ratova, tada ih nismo imali. Danas pare treba davati za podiznje nataliteta, a vojska treba da pomogne narodu u ispraznjenim selima. Za tih 200+ eura za nabavku, odrzavanje i naoruzanvanje godisnje, mogu da sponzorisu 100000 dece na selu sa 20000 dinara mesecno.

AIRPOLICEING

pre 10 godina

Cist bisnis,za sve one koji misle da se nesto busamo.OVO JE ISKLLJUCIVO POSLOVNOG KARAKTERA,avioni ce nama iskljucivo biti za cuvanje vazdusnog prostora od kojeg dobijamo godisnje 200 miliona dolara i zasta imamo ugovore sa Evropskom vazdusnom komisijom.Verujte niko nebi bacao pare za tako eto da bi sad mi imali avione i strateski pvo pa kao sada ne moze niko da nas dira.
To ce iskljucivo biti kao poslovna firma,200 miliona dolara godisnje, za avione kojima je radni vek 40 godina,,VEOMA UNOSNO ...Nasa zemlja nije clan ni jednog vojnog saveza i obavezala se da ce sama da cuva nebo ,dobro je u tome sto verovatno sa Rusima imamo dobru cenu za delove i obuku.Uostalom jos ako ugovorimo posao sa jos nekom drzavom oko cuvanja vazdusnog prostora ,eto jos neke nove eskadrile aviona kao sto su su-30..
LJUDI OVA ZEMLJA NEMA VISE PARA DA RATUJE...MIR BOZIJI HRISTOS VASKRSE..

srx

pre 10 godina

@jojBoze ...

Ja se razumijem u avione cetvrte i pete generacije. Trenutno radim na avionu 5++ generacije. Za vrijeme SFRJ mi je pola familije bilo u vojnom vazduhoplovstvu. Avijacija mi je u krvi.

DA! Srbija ce da kupi "rusko djubre". Mozda je malo grubo reci "djubre" za MiG-29SMT, ali iz politickog ugla gledano...to je los izbor.

Avioni su rabljeni. Radar je ista verzija kao na MiG-ovima koje vec imamo samo je software nove generacije (MiG29M). Mehanicari i piloti moraju na preobuku radi redizajniranog sistema upravljanja, navodjenja raketa i instrumenata. Servis za bas ove avione koji su namjenski prilagodjeni prvobitnoj zemlji korisniku ne postoji u Rusiji niti Srbiji. Avion ima veci domet radi novih motora (za koje osobbje mora na preobuku) a to Srbiji zaista ne treba. Pozitivna stvar je veca tonaza za naoruzanje steta sto to ne ulazi u ugovor. Takodje, postoje prilagodjeni kanali za "strane sisteme" u fuselazu = ako Srbija udje u NATO ili zeli kupiti sopstveni radarski sitem ili sta drugo moze da nadogradi u postojece avione. Nazalost, ovo je skup i nepovoljan ugovor za Srbiju, ali kad je u Srbiji kvalitet bio bitan? Neka ginu piloti kad se zarati vazno je da je narod zadovoljan na aero mitizima i da je Rusko! Gorig ugovora nismo sklopili niti sa jednom drugom drzavom. Katastrofa. Da se razumijemo, prva ljubav je MiG-29. I danas imam maketu nase 29-ke na radnom stolu, ali ova ponuda nije za Srbiju! Nikako!

Zg

pre 10 godina

Sto se tice Kanadera za gasenje pozara potseticu ljude da u Nisu ima najveca baza na Balkanu sa Ruskim velikim avionima i helikopterima za gasanje pozara. Tako da nam Kanaderi u za sad nisu neophodni.
(Mladen, 5. maj 2013 12:29)

Tamo se nalaze jedan Mi-26 i jedan Be-200.

U Zadru je 6 CL-415, 6 AT-802 i 14 Mi-8, a po potrebi se može uključiti i 10 Mi-17. Ali dobro, to nije Balkan.

plavi andjelak

pre 10 godina

"...dobiti nove vazduhoplove najmodernijeg tipa". Ako je mislio na borbene avione onda bi trebalo da dobijemo Raptore ili Suhoje koji su najmoderniji.

Nemo

pre 10 godina

A zdravtsvo i bolnice??? Te pare bi napravile veliku razliku!
Kao hronicni bolesnik koji provodi najmanje 3 meseca godisnje hospitalizovan, rekao bih da je preko potrebnije obratiti paznju na zdravstveni sistem.
Na Gastroenterologiji su ukinuli jedan vazan klinicki lek koji je pomagao mnogima...

pjovan

pre 10 godina

Ne sumnjam da vojsku moramo modernizovati! I to u kontinuitetu. Podsecam vas, kada smo, u ustancima ratovali sa Turcima, oni su vec koristili artiljeriju a mi smo imali jedan tresnjin top; kad smo osavremenili artiljeriju, 1915. Nemac je imao tenkove; kad smo kako-tako oformili oklopne jedinice 1941. Luftvafe ih je razneo u jednom danu; pre 1999. imali smo pristojno ratno vazduhoplovstvo, al' onda nam "objasnise" da ce se ratovi u buducnosti voditi na jedan drugaciji nacin!!! Dakle, modernizacija je neophodna, ali moramo gledati dalekosezno, mozda i samostalno procenjivati nove uloge pojedinih rodova i jedinica u buducnosti, jer imamo dobro obucen oficirski kadar.

Sa druge strane, ostaje pitanje prioriteta - da li je to ono sto nama u ovom momentu treba!? Ja sam ubedjenja da u skorije vreme mi necemo ucestvovati u bilo kakvim oruzanim sukobima, jer smo u opstoj oskudici resursa, od oruzja do ljudstva. Mozda bi bilo bolje da se ova sredstva uloze u neki ekonomski projekat, koji bi omogucio visestruku oplodnju tog kapitala i dalji razvoj, pa kasnije ulagati i u vojsku. Kazem mozda, nisam ekspert i ne mogu to da tvrdim!

Ipak, iako nisam pristalica ni Vucica ni njegove politike, ne vidim u ovome losu nameru i svakako predstavlja korak napretka!

Anon

pre 10 godina

@
(dragan P, 5. maj 2013 12:42)

Радар на МиГ-29 М/M2 (МиГ се пише са великим "М" и са великим "Г") има домет 120 км када су у питању циљеви у ваздушном простору величине ловца, тенк може открити на 25 км, а разарач на чак 300 км! Сем тога поседује и оптоелектронске уређаје за откривање циљева, укључујући и стелт авионе. Радар на авиону Mirage 2000 има домет од стотинак километара када су у питању циљеви у ваздуху величине ловачког авиона (дакле, не бродови које МиГ-29 М/M2 може открити и на 300 км). Домет радара зависи од величине и врсте циља. Ово је само један доказ супериорности МиГ-29 М/M2 у односу на знатно инфериорнији Mirage 2000.

Sasho

pre 10 godina

ovaj covek je merlin sa parama,napunio zvezdu drzavnim parama,sad puni vojsku,a narod mu radi za 200eura po srbiji!Ej srbine oporavi malo narod,a posle kupi vojadzer ako hoces!

Stoput ponovljena laž postaje istina

pre 10 godina

tenkova M84 koji su pravili da kažem havariju američkim u zalivskom ratu,mali brzi,pucaju u pokretu,automatski ispaljuju 22 granate..
(Robert, 5. maj 2013 09:32)

O čemu ti pričaš? Za nešto više od pola godine, poginulo je manje od 500 vojnika Koalicije a preko 20000 iračkih vojnika. Kakva crna havarija, da su hteli već tada bi ušetali u Bagdad kao od šale.

milanche

pre 10 godina

@g4

Prijatelju, pitaj struku pa ces cuti sta ona ima da kaze. Jednostavno, 29M2 je poluproizvod. Nece ga ni rusko vazduhoplovstvo posto u testiranjima nije zadovoljio elementarne kriterijume vezane za kvalitet, bezbednost i borbenu efikasnost. O cemu mi onda ovde uopste pricamo? Taj avion je teska lutrija i zadnja stvar u koju bi smeli da investiramo ovo malo novca sto imamo za odbranu.

@zapanjen

Ja se iskreno nadam da ce se Vucic odupreti pritiscima Rusa i da necemo napraviti istu gresku kao sa NIS-om. U suprotnom cemo ubrzo imati ne cetiri kao sada, nego svih deset Migova 29 koji NE lete. Zalosno je da zbog nase neozbiljnosti danas vise nijedan poznati svetski proizvodjac nece da saradjuje sa nama, na primer SAAB-u vise na pamet ne pada da nam proda Gripen, a hteli su pre samo nekoliko godina. Ostaju nam polovnjaci (gde istina ima sjajnih kombinacija, jednu sa Mirazima iz UAE sam spomenuo)... i ovaj propali ruski projektni biro kojeg je Suhoj bukvalno pregazio.

lorimer

pre 10 godina

"Smesni ovi krititcari DS-a kritikuju Vucica sto hoce da modernizuje vojsku, a sto su vojsku unistili pocev od Tadica do Sutanovca pa bi i za to drugog optuzili i krivili.
(Noca, 5. maj 2013 19:28) "

Nakon vaših ratova i poraza, nije ostala nikakva vojska da bi se uništila.

AL ti si bot, pa ti je svejedno, jelda?

Анон

pre 10 godina

@milanche

Ви сте ти што ширите дезинформације. Радар МиГ-29 М/М2 може открити циљ величине разарача на 300 км, а не на 250 како сте написали, невешто желећи да умањите његове карактеристике. Са друге стране, када се говори о радару авиона Mirage 2000-5, једини домет који се спомиње у светској литератури је онај од 160 км. (Вероватно има и већи када су у питању циљеви на површини воде, али се тај домет апсолутно нигде не помиње.) Овај од 300 км сте опет Ви измислили. Иначе, Mirage 2000 је једини авион 4. генерације који је оборен ракетом лансираном са рамена. То је учинила Војска Републике Српске 1995. године. ВРС је оборила и један F-16, али системом КУБ.

g4

pre 10 godina

@ milanche

Kako da ne, znam i odakle si prepisao da je MIG-29 sklepan itd. No, zanemarimo neozbiljne price. Sta se desava sa F-22 Raptor-om? Jos 1989. je postojao prototip, dan-danas nije imao borbeni let, u stvarnom ratu, iako je SAD dejstvovao na vise ratista.

slavoljub

pre 10 godina

Ako nabavljate avione nabavite jedan, ali vredan. Kod Rusa je to Suhoj. Zaboravite na Migove kojima ne rade radari, ili ih ometaju bez problema.
I protiv avionske rakete da imaju domet a ne 5 km. kao do sada.
Hristos voskrese.

bzvz

pre 10 godina

Ajde malo to krsa od aviona sto imate,upotrebite za unistavanje komaraca,unakazise me.Ne mozete od insekata da nas odbranite,a ne od naprednijih sisara!

Ikarus

pre 10 godina

(Viva, 5. maj 2013 12:01)
Slažem se.Čist marketing, a ako se ovo tiče MiG-ova, ko god ih je u poslednjih nekoliko godina kupovao opekao se i to iz više razloga koji prevazilaze prostor na kome ovde možemo o tome diskutovati.Primer Indije, Sirije i još nekih država to potvrdjuje.Ukratko,ovi bi avioni bili iz suviše male serije, moderna avionika u njima bi bila verovatno francuska,a 29M2 koji smo videli na Batajnici je samo za pokazivanje pa je pitanje šta bi smo zbilja dobili.MiG ovakve male serije često sastavlja iz depoa rez.delova (pojednostavljeno rečeno ali do sada podložno sumnji zbog nekih vraćenih porudžbina) pa je pitanje standardizacije cele serije tugaljivo.Uklapanje ove tehnologije u paket zahteva dugo testiranje,usaglašavanje i obuku.To što opet uzimamo MiG-29 nije,osim za amatersko razmišljanje,bilo kakva garancija.Kupovina 29-ki u ovom trenutku i za Srbiju i za Rusiju je stavljanje naših pilota u stanje tehnološkog procepa gde nema nikakvih ozbiljnih garancija.Način remonta naših 29-ki pre par godina ne uliva poverenje u ovaj poduhvat.Daleko najkvalitetniji avioni iz Rusije su Suhoji ali su skupi.Zapadna tehnologija nama neće doći osim polovnih aviona ako nismo u NATO, plus preskupa obuka i sve što ide uz novu tehniku.Ali sve to, nažalost,pada u vodu jer para za bolje nema, čak je izvestan i ruski kredit za nabavku zapadne (F) avionike za kompletiranje ove kupovine.No tu stupa na scenu naš patriotski naklon rusofila i iskustvo na ranijim modelima MiG-a.

todmio

pre 10 godina

Ti Mario izgleda da nemas pojma i nisi "obavesten" da se u okolini Nisa nalazi najveca baza u jugoistocnoj evropi za gasenje pozara i hitne intervencije odakle specijalni nalik kanaderima Ruski avioni polecu da gase pozare u okolnim zemljama pa i u vasoj lepoj. eto toliko da znas!!!! a ubuduce se prvo "informisi" pa onda salji komentare.

dragan P

pre 10 godina

@geronimo

Upravo tako. Radar na Mig-29M2 ima domet 120 km, prati 10 a gadja 4 cilja, i ne moze da se koristi za napad na ciljeve na zemlji. Radar RDY-2 na Mirazu 2000 ima domet 160 km, prati 24 cilja i gadja 8, moze da se koristi za napad na ciljeve na tlu, a uz to u odnosu na ruski radar mnogo manje zraci (tako da ga je teze otkriti). Ovo je samo jedan dokaz inferiornisti MiG-29M2 u odnosu na zapadne avione iste generacije.

mario

pre 10 godina

(Mladen, 05. maj 2013 12:29) A što ti najveći avioni sa najveće baze na Balkanu nisu gasili požar ?inače najsuvremeniju zračnu flotu za gašenje požara u ovom dijelu Evrope ima Hrvatska...

zagor

pre 10 godina

Srbija treba da ima moderne avione. Ne razumem ljude koji se tome protive. Radi se o tome da ili cemo za 150 milina dolara kupiti 6 migova 29m/m2 ili cemo placati cuvanje naseg neba recimo Madjarskoj-Bugarskoj sigurno preko 50 miliona dolara godisnje. Nema dileme ovi avioni ce nam se isplatiti za manje od 3 godine. Sto se tice Kanadera za gasenje pozara potseticu ljude da u Nisu ima najveca baza na Balkanu sa Ruskim velikim avionima i helikopterima za gasanje pozara. Tako da nam Kanaderi u za sad nisu neophodni.
(Mladen, 5. maj 2013 12:29)

pre nego sto pocnu pricu o naoruzavanju nasi politicari bi prvo trebali da procitaju kumanovski sporazum, ima tamo dosta o naoruzavanju sta i koliko sme srbija da ima od naoruzanja, onda bi i manje glupe komentare izazivali ovde.
u nisu nema nijedan ruski kanader vec dolaze po potrebi i kostaju 10.000evra dan.

Radeta

pre 10 godina

Prvo bi trebalo poceti zaradjivati novac za te avione...
Sad ce da lupe akcize i takse na sve i svasta,da bi isplatili avione.


I na kraju,ruski avioni.
Samo da nisu kao ruske lokomotive...

tomislav

pre 10 godina

(komentator, 5. maj 2013 09:47)

a nakon nedelju dana na mestu ministra odbrane je rekao da je vojska u savrsenom stanju...
pa jel se za nedelju dana dovodi vojska u savrseno stanje?

Djole

pre 10 godina

Vazduhoplovsto je bilo najlabija karika JNA, odnosno nase vojske sto smo osetili 99, bez otpora su setali po nasem vazdrusnom prostoru
samo napred

ludi splićo

pre 10 godina

@milos stojadinovic

Hrvati ne remontuju mig 21 jer Rusi nece da ih remontuju a samo oni mogu da dozvole remont, drugo ni nama ne bi dozvolili remont mig 21 da nismo ugovorili mig 29, a jos manje da smo u NATO kao Hrvati. Informisi se
(Cvexi, 5. maj 2013 17:49)

Remont Migova je u Rumunjskoj, a ne u Rusiji. Eto koliko znaš... A Rumunjska je, pogađaš, isto u NATO-u.

Za Srbiju bi najbolji bio Gripen, ali Švedska ga Srbiji nije uopće ponudila.
Toliko o ''uspješnosti'' Nikolića, Dačića, Vučića i njihovih prethodnika.

zapanjen

pre 10 godina

Ja u ovoj vesti nisam procitao da se radi o avionima MIG 29. Pise samo najsavremeniji.Verovatno odlucuju ljudi koji mnogo bolje poznaju materiju od komentatora.

mario

pre 10 godina

Ti Mario izgleda da nemas pojma i nisi "obavesten" da se u okolini Nisa nalazi najveca baza u jugoistocnoj evropi za gasenje pozara i hitne intervencije odakle specijalni nalik kanaderima Ruski avioni polecu da gase pozare u okolnim zemljama pa i u vasoj lepoj. eto toliko da znas!!!! a ubuduce se prvo "informisi" pa onda salji komentare. (todmio, 05. maj 2013 16:25)
valjda će mi objaviti odgovor radi točnosti navoda..
Prvo rusi nikada nisu gasili pozare po Hrvatskoj, a pogotovo ne iz Niša...
Drugo hrvatski CL 415 je bio angažiran na gašenju onog velikog požara u Rusiji...
Treče RH uvijek sama gasi pozare na svojem teritoriju bez icije pomoći i to radi uspješno..
Četvrto toliko su poznati hrvatski piloti CL 415 da ih je nedavno Discovery channel snimao ...
Peto hrvatski kanaderi gase pozare po regionu po BiH, CG, Makedoniji, Grčkoj, Izraelu...
I za zaključak hrvatski piloti su razvili gašenje pozara do savršenstva i drugi uče od njih..i da imaju bazu na najboljem položaju sa jedne strane more sa druge Velebit...

Ikar

pre 10 godina

(FRAJLA, 5. maj 2013 17:12)
Nemoj da mi spinuješ o patriotizmu i posvećenosti. Ovde se radi o tome što postoji osnovana sumnja kod malo više obaveštenih o “svetskoj pijaci oružja” da su ti avioni koje treba da kupimo isti oni koje su vratili Alžirci a Siriji nisu mogli da budu isporučeni zbog embarga. Zato je transparentnost ovakvog važnog ugovora obavezna.Ne tvrdim da je tako, ali postoji jedan razlog da je to verovatno, a to je da u Rusiji nema desetine završenih MiG-ova za prodaju kao i da je Suhoj danas njihov ciljni tip aviona a ne razne verzije aviona iz prošlih vremena, gde na aeromitinzima ne vidimo dva puta isti avion iste generacije i avionike.PS. Takodje nije se iznenada pojavio neko ko unapredjuje vojsku već su i raniji ministri odbrane učinili mnogo na podizanju namenske industrije i izvoza našeg oružja. Takodje izjava da će Srbija dobiti avione najmodernijeg tipa ne stoje jer MiG-29 nije najmoderniji avion koji Rusija nudi, a ministar svakako nije mislio na Suhoj, koji je izuzetan avion, ali taman toliko i skuplji.

CVRX

pre 10 godina

Ne razumem se nesto u trgovinu oruzijem, osim sto znam da su u tom poslu najvece mutljavine... Zar nije bolje uzeti PVO sisteme S-300 ili S-400?

Ikar

pre 10 godina

(geronimo, 5. maj 2013 11:54)
Pitanje je samo koliko su ti novi radari upotrebljivi protiv novih tehnologija vazduhoplova čiji je odraz drastično smanjen. No, da ne ulazimo u stručnu raspravu….okvirno…. odnos staro novo otprilike je 5:2 po jedinici merenja odraza pa sad vidite koliko su ti radari dobri ili nisu.
(zoran, 5. maj 2013 11:17)
Tvoj post je tačan što se tiče Indije, ali treba znati da su članovi indijskog tima za kupovinu MiG-ova pratili proizvodnju svakog pojedinačnog primerka, i da su kao dobar kupac dobili tačno ono što su i platili. Dok su
neke države vratile MiG-ove proizvodjaču. Ako pratiš vojno vazduhoplovstvo znaš i o kojoj državi se radi.U našem slučaju sa malom serijom to se neće desiti, kao što nismo imali mnogo kontrole ni na ruske radove u remontu 29-ke pre par godina.Ali,politički pritisak Russije koji je prisutan kad god s njima nešto poslujemo (NIS, Srbijagas), odradiće sve to…kako, videćemo.

Zg

pre 10 godina

Hrvati ne remontuju mig 21 jer Rusi nece da ih remontuju a samo oni mogu da dozvole remont, drugo ni nama ne bi dozvolili remont mig 21 da nismo ugovorili mig 29, a jos manje da smo u NATO kao Hrvati. Informisi se
(Cvexi, 5. maj 2013 17:49)

Remont MiG-ova 21 izvodi se u Ukrajini i Rumunjskoj. Rusi s time nemaju apsolutno nikakve veze, niti išta moraju dozvoliti. Informiraj se.

milos stojadinovic

pre 10 godina

@Cvexi

Remont se vrsi u Rumuniji... Bilo kako bilo, mi moramo odmeriti nase potrebe i nase mogucnosti. Nase potrebe nisu 6 aviona (model mm nijedna zemlja ne koristi!), nase potrebe su piloti koji nece da ginu zato sto otkazuje oprema, vojnici kojima nije pocepana cizma, policajci koji nece ginuti od pistolja vec ce imati pancir, skole koje imaju normalan wc za decu, bolnice koje imaju lekove...to su nase preke potrebe! Nismo u mogucnosti da bacamo pare na neke avione, kao sto sam rekao javni dug nam je preveliki, deficit takodje, inflacija i nezaposlenost najveca u Evropi, prosecan zivotni vek medju najmanjima, a mi pricamo o avionima! Nabavka aviona nije modernizacija Srbije vec nabavka robota za proizvodnju, opremanje naucnih centara i slicno!

Sole

pre 10 godina

Kada budete odlucivali, kojim avionima opremiti nase vazduhoplovstvo ,osnovni uslov neka vam bude, spremnost proizvodaca aviona da maksimalno ukljuci nasu avio industriju u projektovanje, proizvodnju delova i sklopova i sklapanje aviona kako za nase potrebe tako i za trista u svetu.Time ce te, pored ostalog ,vratiti dostojansvo narodu i Srbiji

Diki

pre 10 godina

Koliko samo ekonomista i poznavaoca medjunarodnih ugovora ovde?A jos vise onih koji lupaju minuse pos istemu svidja mi se-ne svidja mi se.Srbija je potpisnik(obaveznog)medjunarodnog ugovora o cuvanju vazdusnog prostora koji se koristi za preletanje civilnih aviona.Mozda mislite da sa Cesnama branimo prostor ili sa 3-4 Mig-a koji su na zemlji.Mora se imati par borbenih letilica u vazduhu i par na zemlji.Dakle ako ih nema placamo 100 miliona drugoj drzavi za cuvanje naseg vazdusnog prostora.E sad ekonomisti izracunajte na 10 godina koliko je to para koje su date drugoj drzavi a aviona novih nema a ni bolnica,skola o kojima pricate.Kao kad iznajmite stan,zivite u njemu a nije vas i za 20 godina ste dali para kao za kredit a nemate nista.Drugo F-16 jednomotorac nije dorastao modernizovanom Mig-u,Suhoj prevelik za nas prostor,Eurofajter preskup...ne bih da duzim dalje.Ali vi se naravno u sve razumete.

Cherie

pre 10 godina

kako ovo strasno zvuci... ''u poslednjih 20 godina'', te me navodi na pitanje: ''pa sta su prethodni ministri odbrane uopste radili?''
iako znam odgovor.

Marko prvi

pre 10 godina

Ja predlazem da ipak probamo da kupimo avione sistemom slanja SMS poruka. Posaljemo poruku sa tekstom n.p.r. "univerzalac" na za to odredjeni broj i eto nama vrlo brzo nove eskadrile.

nebitno

pre 10 godina

samo slusam sta picaju velike patriote svi su veliki srbi na recima! a zasto te iste patriote ne idu u vojsku? pa da ako zatreba brane svoju kucu i otadzbinu! ljudi mi swe sto vojske na obuci imamo je u Pozarevcu i to opet nema ni 500 vojnika U CELOJ ZEMLJI!

srki

pre 10 godina

Svaki pilot ceni avion mig 29. Nasi piloti su njime odusevljeni ali vidim ovde ima toliko poznavaoca aviona koji su mu nasli ogromne mane. Mig 29 je jedan od boljih aviona u svetu i to i deca znaju. Sto se tice tenka m-84 to je zastarela verzija ako i budemo pravili tenkove pravicemo novu verziju tenk vihor koji moze da parira svetskim modernim tenkovima.

Ikarus

pre 10 godina

(Cherie, 5. maj 2013 13:10)
Ne moraš odmah da politizuješ pitanjem tipa "šta su prethodni ministri radili?" jer jesu radili. Namenska proizvodnja je pokrenuta, počela je proizvodnja Laste za izvoz i remontovani su MiG-ovi i helikopteri,uradjena nova oklopna pešadijska transportna vozila. Za mene je to prilično mnogo, ako se zna s koje tačke su morali da krenu. Cenim i napore današnjeg Ministra odbrane, jer mu nije laka pozicija. Drugo je pitanje što naš odnos prema vojnoj tehnici prejudiciraju naši problemi i geopolitička pozicija koja je slična stajanju jednom nogom na visokim merdevinama. Uz sve ono što sam izneo u prvom postu, sumnju u dobar posao oko novih MiG-ova, to nam je jedina opcija. Ali to bi značilo da bar imamo malo više uticaja za ono što treba da kupimo. A kako se preko sistema zaštite evropskog neba novac posredno vraća, bićemo na pozitivnoj nuli. A pilotima i mehaničarima neka je Bog u pomoći, njihov posao će biti sve samo ne jednostavan, i ako uzmemo u obzir da je u pitanju "isti" avion.

Lazar

pre 10 godina

Od svega najviše mi se sviđa naziv kasarne i mislim da su srpski vojnici spremni da opravdaju ime majora Gavrilovića - da Bog da mu se ime posvetilo.
A u ovoj krizi ne žalim da se novac potroši za nove avione, mislim ruske.

Marko

pre 10 godina

pre par godina pricao sam sa jednim madjarskim pilotom koji je prvo leteo na 29 pa na svedskom grinpenu, toliko je hvalio MiG 29 uz ogradu da prica o aerodinamici, uzivzanju i mogucnostima a ne o ratu

simon

pre 10 godina

Nasa realnost je da imamo ovakve,a ne neke novije modele,odgovoran domacin koji ima vise rupa ne kupuje mercedes nego skromniji auto,tako da je ovaj potez opravdan

Bolence

pre 10 godina

To je veoma dobra vest, konacno jedan ministar vojni da misli malo na modernizaciju i unapredjenje vojske i jacanja odbrambenog sisitema Srbije. Dosta su prethodnici srozavali ugled srpske vojske.

milos stojadinovic

pre 10 godina

Jos samo da kazem da avioni Lasta nemaju mehanizam za katapultiranje pilota ... Dosta je populizma, hajde da uradimo ono sto mozemo od vojske u odnosu na ogranicena sredstva visok deficit i ekstreman javni dug!

nesa

pre 10 godina

E to kako je ,,veliki vojni vajni ekspert,, Radic objasnio da treba,znaci da nikad nebi kupili ni pusku.Zna se sta ovoj zemlji treba od aviona i PVO. Postoji i znanje i piloti.Neznas ti Radicu nista,a ko te je proglasio vojnim analiticarem neznam!

milanche

pre 10 godina

@Anon

Nemoj da se sluzis dezinformacijama, avionska tehnika nije politika u kojoj mogu da se mazu oci narodu. Dakle radar Zuk-ME na Migu 29 ima maksimalni domet otkrivanja cilja velicine lovca 120 km, moze da istovremeno prati 10 i gadja 4 cilja. Naravno mete vece odrazne povrsine kao sto su brodovi otkriva na vecim daljinama, do 250 km, ali cemu to kad nema cime da ih gadja posto raketa najveceg dometa koja se moze poneti, model Zvezda Kh-35, gadja mete do 110 km. Miraz 2000 Mk5 koji si spomenuo ima radar RDY-2 koji otkriva cilj velicine lovca na 160 km, prati 24 a gadja 8 ciljeva. Metu velicine broda otkriva na 300 km, istina ni on ne moze da gadja toliko daleko ali u odnosu na Ruse nosi raketu veceg dometa Exocet (maks. 180 km). Radar na Mirazu je u prednosti i kada su u pitanju ciljevi na zemlji, a zahvaljujuci brzoj elektronici i naprednom datalinku reaguje mnogo brze nego Mig 29M2. Imaj u vidu da ovde govorimo o Mirazu a ne npr. Rafalu u ciji se generacijski razred Mig 29M2 nevesto pokusava ugurati. Uostalom... poznato je da Rusi sve vise kupuju elektroniku od Francuza i ugradjuju u svoje avione, a ti se zapitaj zasto!

figuar

pre 10 godina

"Vidi, u zadnjoj "ratnoj igri" koju je NATO organizovao iznad neba Srbije 99', nema tog MiG-29 koji je dignut da se bori, a da nije IZGUBIO.
1983, kada je MiG-29 uveden u sastav ruske RV, taj avio je bio moderan i dobar. Danas ne vredi ise nista.
Inace, navedi mi mesto, drzavu, datum i tip aviona koji je uspeo da obori F-15 u borbenim dejstvima (ne racunam treninge)."
(Bacvanin, 5. maj 2013 13:20)
F - 15 je skuplji za nase uslove prilicno od MiG - 29,kada na cenu samog aparata dodamo i troskove obuke nasih pilota koji su decenijama leteli na ruskim avionima a sada prelaze na totalno drugacije aparate jos dodatno povecava cenu.F-15 je oboren od strane Irackog MiG-a 25 u prvoj pustinjskoj oluji, 90 god iako je bio odnos 2:1 za amere, ali je iracanim uspeo da obori jednog a drugom da pobegne zbog neverovatne brzine tog aparata od skoro 3 maha.S druge strane navedi mi neki ratni sukob u kome su F-15 ili F-16 bili u istom polozaju kao avioni suprotne strane.mislim na brojnost.daleko od toga da kazem da su to losi aparati ali ameri,izrael ili nato koji su ih najvise i koristili vise igraju na kartu kvantiteta tj. njihove brojnosti u odnosu na protivnika.

AjvarSerbski

pre 10 godina

Lepo, lepo. Posle gospode ministara Tadica i Sutanovca, neko je resio da unapredi Vojsku Srbije. Svaka cast i imate moju podrsku, jer bez jake i modern vojske nema stabilne majke Srbije.

salepiperski

pre 10 godina

Za PVO treba stare neve unaprediti kod Almaz Antej u S-125 Pechora 2M, nabaviti BUK,domet 140-150 km visina 15 do 25 km za avione ikrst.rakete koji su već u našem vazdušnom prostoru i to bar 1 brigada sa 4 diviziona svaki divizion 2 radara i 5 baterija (lansera), Za blisku borbu kod čuvanih objekata i jedinica treba dosta Pantsir-S1 (hibrid komb.2topa30 mm i pvo raketni lanseri dometa 20km visina dometa 15 km.Za cilj van našeg vazdušnog prostora treba S-300 ili bolje S - 400 ima domet od 125do400km i raketa ide na visinu i preko 100 km u zavisnosti od modela rakete kojim je naoružan naprimer 40N6 njen radar može da prati 100 ciljeva na razdaljini od 600 km jedan bataljon može da gađa istovremeno 12 ciljeva, treba na bar 2 brigade hoće raći 12 bataljona i problem je rešen suviše je skupo napadati državu sa takvom pvo u narednih bar 10 god. Samo sve ovo košta stotine miliona dolara ali sigurno manje nego šteta koju su nato avioni napravili u Srbiji 1999. god. Što se Aviona tiče priča se o nabavci MIG 29 generacije 4++ (avioni mig 29 predviđeni za Siriju ili možda oni koje je vratio Alžir?)
sretno rešenje bili bi modernizovani mig 29,Sukhoi Su-35 cena 40do65mil.usd. najlepše bi bilo da se nabavi (čim izađe i ako ga Rusi hoće prodatiСухой ПАК ФА,svi ovde pričaju od broju od 20 aviona to ni izbliza nije dovoljno da bi ozbiljno odvratio potencijalan protivnik. treba bar 50do70 savremenih aviona,oprema za el. ometanje,novi helikopter MI 28,i MI 17 Sve to mnogo košta.

vinsent

pre 10 godina

Prostor na kome se nalazi nasa zemlja je oduvek bio napadan od svih slucajnih i namernih prolaznika i suseda,nekada je trebalo par godina da se sredimo nekada i par vekova,ali nas narod ne treba da gubi veru u sebe,da sacuva dostojanstvo.I da ovo je apsolutno opravdano po nasu odranu

cvexi

pre 10 godina

@samo_kažem

Sledeci put nemoj, jer lupas. Svake godine mora da se plati cuvanje vazdusnog prostora u EU do 100mil, ako nemas ti da das te pare bolje cuti.

bogi

pre 10 godina

I treba da se modernizujemo a ne da zaostajemo za celim svetom nece vecno da traje ova kriza i nemastina prebrodicemo i to i nadam se u buducnosti da cemo imati vise novca za vojsku

Vojvoda Milenko

pre 10 godina

Da bi imali jaku drzavu moramo imati jaku vojsku, to jedno bez drugog ne ide, a da bi vojska bila jaka moramo da je modernizujemo i da idemo u korak sa svetom sto se tehnologije naoruzanja tice, zbog toga ovo ocenjujem kao odlican potez.

rambo

pre 10 godina

Samo da ne nabave novi mig-29 m jer to realno nije najmoderniji avion.Danas mnogi uzimaju naoruzanje na kompenzaciju tako da je to resenje i za nas..

Tie fighter

pre 10 godina

"Vidi, u zadnjoj "ratnoj igri" koju je NATO organizovao iznad neba Srbije 99', nema tog MiG-29 koji je dignut da se bori, a da nije IZGUBIO.
1983, kada je MiG-29 uveden u sastav ruske RV, taj avio je bio moderan i dobar. Danas ne vredi ise nista.
Inace, navedi mi mesto, drzavu, datum i tip aviona koji je uspeo da obori F-15 u borbenim dejstvima (ne racunam treninge)."
(Bacvanin, 5. maj 2013 13:20)

Nije to (samo) zbog mogućnosti aviona. Gde god je NATO udario, to nikad nije bio ravnopravni odnos jedan-na-jedan. Naprotiv, to najveći, najjači i najmoderniji borbeni SISTEM na svetu primenjen protiv nekoga mnogo slabijeg i tehnološki zaostalog, politički i ekonomski zgaženog, pod sankcijama i embargom na naoružanje, sa zonom zabranjenog leta, sa uništenim ili slabim PVO sistemima itd. Da smo 1999. imali 50 najboljih mogućih aviona, i njih bi nam uništili isto kao onih nekoliko.

Zare

pre 10 godina

Trošenje para za vojsku je za svaku državu veoma osetljivo pitanje. Države čije vojske intervenišu po svetu i iz čega crpe direktnu ekonomsku korist (nafta i druga bogatstva)imaju jasan motiv da daju novce. One države koje isključivo forsiraju tzv. odbranbenu politiku nakon odredjenog broja godina "svetskog mira" počinju da se pitaju zašto moramo da damo novce za vojsku koja sedi i ništa ne radi 50 godina na primer. Ja lično stojim na stanovištu da se svaki segment društva treba modernizovati pa i vojska u skladu sa mogućnostima države. Ipak mislim da modernizacija vojske treba da podrazumeva da modernije, efikasnije naoružanje povlači smanjenje brojnog stanja tj. kada plaćate skuplje i efikasnije nauružanje trebate štedeti na drugoj strani. Da se mene pita prvo što bih ja nabavio je aparat JAK 130 što je osnovni školsko borbeni avion ruske avijacije za naredni milenijum. Može da "simulira" sve Ruske aparate 4 i 5 generacije. Manji broj ovih aparata mogao bi da penzioniše sve aparate tipa Galeb i Orao, služi za obuku a uslučaju ograničenih sukoba da obavlja borbene misije. Osim ovog aparata izbor bi verovatno bio MIG 29 (u varijanti SMT najverovatnije) kao prelazno rešenje dok se ne nabavi neki aparat 5-te generacije. Ja sam lično vrlo sklon Kineskim aparatima (jer je Kina sila u naletu), njihov aparat J10 je ono što maloj zemlji kakva smo Mi treba. Mali savremeni jednomotorni aparat jeftine nabavke i održavanja napravljen po uzoru na izraeliski prototip Lavi.

ODBRAMBENE RAKETE

pre 10 godina

Dovoljno je 5-6 aviona, ali zato je potrebno MNOGO najboljih PROTIVAVIONSKIH raketa.
Bilo bi odlično da Srbija proizvodi te najbolje ODBRAMBENE rakete i izvozi svima, kako bi se sačuvao mir.

milanche

pre 10 godina

@jojBoze

Nisu samo piloti ti koji odlucuju, nabavka mora biti transparentna za sve nas koji kroz poreze placamo te avione. Javnost mora znati cenu letelice, zivotni vek, cenu odrzavanja i naoruzanja... sve! Da su se samo piloti pitali mi 1987. verovatno ne bismo kupili Mig-29B vec Miraz 2000 koji su nasi vrhunski piloti testirali i rekli da je mnogo bolji od 29-ke. Ali politika je rekla zadnju rec. A na stranu to sto do sada niko iz Srbije nije ni dobio sansu da ozbiljno isproba 29M2...

@zoran

Ti si izgleda pomesao MiG-29 i Suhoj SU-30MKI. Ovaj drugi je pokazao da je potpuno ravnopravan zapadnim avionima iste generacije (kao sto su npr. Eurofighter i Rafal). S druge strane indijski Migovi 29 nikada nisu ucestvovali u tim vezbama, realno ne bi tamo imali sta ni da traze.

konobar

pre 10 godina

"(Anon, 5. maj 2013 17:56) "

Pogrešno.

AJde, informiši se još jedared, pa ispravi greške u svom komentaru.

U pitanju su egzaktni podatci koji jesu kakvi jesu, makar ti voleo Rusiju više i od svoje majke.

Slavek73

pre 10 godina

@milanche,
za te tvoje polovne miraže i njihov veći domet će biti zadužen s-300 tako da nemoj da brigaš. Dvadeset devetke će da služe za air policing...
Ko hoće da se bolje upozna sa MiG-29M/MA evo linka na wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-29M

Nina9

pre 10 godina

Da bi nas druge drzave ozbiljnije shvatale i kako ne bismo postali lake mete, moramo unapred razmisljati. A unapredjenje vojske je svakako korak napred.

blaza

pre 10 godina

Vucicev entizijazam i posvecenost zadatcima koje je preuzeo, polako vracaju veru celoj Srbiji u mogucnost preporoda i nade u bolji zivot svih gradjana.

samo_kažem

pre 10 godina

@cvexi pitanje za tebe: Da li Srbija plaća čuvanje EU vazdušnog prostora? Ako plaćamo, taman da prebacimo to što ćemo uštedeti na Kosovu...

niki

pre 10 godina

Država Srbija pokušava modernizovati vojsku. I nevidim razlog da zluradi komentatori kritikuju taj potez vlasti. Ipak je vojska bila i biće ponos jedne države.

Nobody

pre 10 godina

Avionima se ne postize nista bitno. Protivavionska odbrana je ok. Nijedno nam ne treba. Sa kim,ili protiv koga? Ja sam za potpunu demilitarizaciju, i nas i celog sveta.Od koga da se odbranimo? Ako nas jaki napadnu-nemamo sanse a slabi to nece.Bolje da te novce negde drugo spljiskamo.

Rus

pre 10 godina

Sve pohvale i podrška za Aleksandra Vučića. Ne znam samo kako uspeva da postigne sve ali samo neka nastavi tako jer Srbija jednom mora krenuti napred.

ala se sirimo!

pre 10 godina

Sta sve ne procitah...najjaci su mi komentari "nema jake drzave bez jake vojske". Jeste ali to vazi za ekonomski jaku drzavu koja ce uloziti da sacuva svoje bogastvo. Postoji neki redosled.
Zar treba da budemo druga Severna Koreja? "Imamo jaku vojsku ali nemamo 'leba da jedemo, decu da lecimo..."
Zar neko misli da ako sada imamo i 50 najboljih aviona da bi mogli da pobedimo nekoga ako to ne odgovara velikim silama? Danas nema vise rata "1 na 1", uz nas niko nece stati a protiv nas bi bili svi.
A sto se tice obaveze da imamo odredjen broj borbenih aviona kako bi mogli u EU hajde prvo da odradimo one jeftinije uslove a ove skupe da ostavimo za kraj.

rus77

pre 10 godina

Smesni ovi krititcari DS-a kritikuju Vucica sto hoce da modernizuje vojsku, a sto su vojsku unistili pocev od Tadica do Sutanovca pa bi i za to drugog optuzili i krivili.
(Noca, 5. maj 2013 19:28)
Vala svaka ti je na mestu.Inace zbog njih dvojice oficiri nam lice na natovce a vojnici na ovk sudeci po ovim slikama.

figuar

pre 10 godina

(Bacvanin, 6. maj 2013 09:00)
Sto se tice Pustinjske Oluje izgleda da imamo razlicite izvore.Ne bih se slozio da je MiG 25 namenjen za borbu protiv kopnenih ciljeva.On je klasicni brzi presretac,izvidnik.Za to mu i sluzi njegova brzina od 3,2 maha.A-10 je recimo avion za unistavanje kopnene sile,zbog toga njemu i nisu potrebne savrsene letne karakteristike i dovoljna mu je brzina od 800 km/h.Slazem se sa tobom u vezi Su-35,on bi i meni bio bolji izbor.Slazem se takodje da pored moderne avijacije treba imati i modernu PVO i EIPED.Ne slazem se medjutim sa tobom da bi nam i 4 aviona bila dovoljna i da ne treba pare trositi na avione koji bi bili oboreni kao i 99.Ako bi "ratovali" protiv nato pakta ma koliko nam nasa aviacija i PVO bili modernizovani mi bi uvek bili u inferiornom polozaju,i nasi avioni bi bili obarani kao i 99.Iskreno se nadam da do takvog sukoba vise nece doci.Smatram da moramo imati minimum izmedju 20-30 modernih borbenih aviona zbog novonastalih odnosa snaga u regionu.

padobranaccc

pre 10 godina

Mnogo mi je drago sto je ministar ovakav kakav jeste i shvata situaciju, nije kao njegov predhodnik koji gleda samo interese. Sadasnji ministar shvata da vojska ima veliku ulogu u jednoj zemnji i da je vojska jako bitan faktor.

Ikarus

pre 10 godina

Vi koji ste na komentar Ikara dali ogroman broj minusa pročitajte na istom ovom sajtu današnji tekst o tome šta smatraju analitičari o kvalitetu, upotrebljivosti i potencijalnom uvaljivanju neisporučenih MiG-ova za Siriju Srbiji. Ne mogu se udarati minusi samo zbog “partizma”ili rusofilstva. Ono o čemu je polemisano juče na ovom forumu danas je već skoro sasvim potvrdjen podatak. Radi se o prodaji male serije modifikovanih MiG-ova za potrebe sletanja na nosač aviona,ali bez kuke i sklopivih kruila, vazduhoplovu koji nigde nije uveden u system odbrane, pa ponudjenoj Siriji kojoj ih je nemoguće prodati zbog embarga. Takodje, ako ova modifikacija ne doživi veći komercijalni uspeh kupovaćemo delove za suvo zlato jer se avio sklopovi ne prave po principu velikih serija na pokretnoj traci. Već u Srbiji imamo neupotrebljive radare američke proizvodnje koji zbog rezervnih delova koje je nemoguće dobiti po normalnoj, već basnoslovnoj ceni na komad, čame u depoima. Što se tiče MiG-a 29M2,o kome ovde pišemo, pošto je ovo zbog slabijeg radara “osiromašena” verzija MiG-35 trebalo bi insistirati na mnogo nižoj ceni od 150 miliona za 6 aviona.

bataSMraka

pre 10 godina

Da posle tolikih godina i pricanja kako i sta treba da se uradi napokon je neko poceo da ulaze u Srbiju podjednako u svemu pa i da ojaca vojsku

Bacvanin

pre 10 godina

@Figuar
Za vreme "Pustinjske Oluje" su oborena dva F-15, jedan sa SA-2E, drugi sa PVO artiljerijom. Ni jedan do sada nije oboren sa aviona, ponajmanje od strane MiG-25, koji je namenjen za borbu protiv kopnenih ciljeva, prvenstveno tenkova.
Inace se slazemo da je F-15 skup, ali taj avion i npr Su-35 su dovoljno moderni za neki duzi period koriscenja, a daju dovoljnu vatrenu moc.
U ostalom i dalje tvrdim, 4 MiG-29 su dovoljna da drze dve smene za dezurnu paru, ostale pare bolje dati za PVO i EIPED (Elektronsko Izvidjanje i Protivelektronska destva) nego ih bacati na avione, koji ce biti oboreni kao onomad 99'.

Srbin 100%

pre 10 godina

Svaka odgovorna i jaka drzava vodi racuna o svojoj vojsci,posebno o RV i PVO,avione smo trebali odavno da uzmemo,bar se neko setio sada da ne bi placali nekoj drzavi da cuva nas vazdusni prostor

Borkovacka - dolina

pre 10 godina

Ne da su samo smesni vec su i bedni ovi krititcari iz DS-a kritikuju Aleksandra Vucica sto hoce da modernizuje vojsku. One svoje sto su vojsku unistili pocev od Borisa Tadica do Dragana Sutanovca, valjda zele da im dodele orden ili ne znam vec sta, pa bi i za to drugog optuzili i krivili.

jokica

pre 10 godina

jako dobra vest posto svake godine izlaze generacije pilota koji nemaju raspolozivo sta da voze eto dobre stvari sada ce imati bravo za vicepremijera Vucica ....sve pohvale

Gogi

pre 10 godina

Vreme je da se ojacha Vojska Srbije. Najbolji pocetak je nabavka aviona i novih sistema za PVO. Vucicu imash puno posla sa obzirom da su tvoji prethodnici samo unistavali Vojsku.

samo ja

pre 10 godina

Vojska je stub oslonac svake zemlje,a ova zemlja je svoju vojsku rasformirala,Aleksandar Vučić je uvideo da jedini način da se počne sa obnovom je da se unaprede svi vojni kadrovi,svaka čast za ovakav postupak

vojvoda

pre 10 godina

Tako je Srbijo,konacno neko ko se interesuje za nas ponos,srpsku vojsku,nekada naajjacu na balkanu,pa i sire Kakva je to drzava bez vojske,a ne ko ovi prethodni-sta ce to nama,i unistavaj sta ti padne pod ruku,bruuka nevidjena bila...

Robert

pre 10 godina

Ova vest je i mene obradovala.
Napokon da posle niza godina,decenije ministar vojni doprinese vojsci i zaštiti države kao i naroda.
Stari avioni su dotrajali, posebno G4,MIG21,OraoIAR93 i pravo osveženje će biti MIG-ovi 29 M2 koji su izvrsni i neuporedivo bolji od F16 i JASS GRIPENA i dosta jeftiniji.
Svaka čast na izboru ministru Vučiću i da proradi još nekadašnja naša fabrika aviona i naravno proizvodnja tenkova M84 koji su pravili da kažem havariju američkim u zalivskom ratu,mali brzi,pucaju u pokretu,automatski ispaljuju 22 granate..

elvis

pre 10 godina

zasto bacati para u takvu ludost. Od toga nece biti nikakvog poboljsanja narodnog standarda. Videli smo da srbija ne moze stiti sebe od velikih sila, a da se tuku albanci i drugi nase komsije nisu potrebni avioni i moderno naoruzanje. Srbija ne treba nikakvu vojsku, sam jaku i discipliniranu policiju koja ce da stiti zakone i slobodu naroda.

rus

pre 10 godina

migovi su jos jedna ruska ucena, kao NIS, i totalno nepotrebni maloj zemlji kao sto je Srbija. Nama je potrebna moderna helikopterska aviacija koja ima siroku civilnu upotrebu, i nista vise.

Shpanac

pre 10 godina

Mislim da je Srbiji vaznija ekonomska u odnosu na vojnu situaciju. Narodu je preko glave oruzja. Novac im treba a ne avioni, masinke, puske, bombe....

Mladjan

pre 10 godina

Napokon osavremenjavanje vojske, to se odavno nije desilo, moderna Evropska zemlja zasluzuje i modernu Evropsku vojsku, profesionalnu, uvek spremnu da cuvaj svoj narod.

Gradjanin Srbije

pre 10 godina

E sada sam sretan i mogu mirno da spavam. To sto mi plata opada realno mesecno po 2% sto sve poskupljuje, sto se sve teze zivi to nema veze. Vazno je da nam neko cuva nebo

NS

pre 10 godina

Odlicno a sta cemo jesti narednih godina koga to briga. Bitno je da velika i mocna srbija ima Avione da mozemo leteti i braniti se kada nas neko napadne...A da imamo i viska para pa neka mladi ljudi umiru od bolesti ko im je kriv kada zive u srbiji........... Boze spasi nas od ovakvih nas........

Vesna NS

pre 10 godina

Da, bas smo se pokazali kakva smo vojska! Kakvi bre avioni i protivvazdusna odbrana??

Da li ste vi normalni, zemlja pred bankrotom, a vi bacate pare: pre neki dan sam procitala vest da cemo te "najmodernije" avione kupiti od Rusije za velike pare, a da te iste avione Rusija ne koristi posto su se pokazali kao nepouzdani!!!!

Prakticno kupujemo rusko djubre, pa im ga jos i placamo!!

Dragi

pre 10 godina

Kakve to veze ima?Imali smo mi i pre mnogo toga...ali se zavrsilo na tome da ne mozemo to da koristimo .......i pobedise nas sa tandzarama ......

marinac

pre 10 godina

Ministre odbrane, baci pogled na VMA i videces da prokišnjava. Možda će Migovi da prave "kišobran" nad zgradom? Po sobama posude za skupljanje kišnice?! Filteri na klima uređajima nisu promenjeni decenijama, rupe oko prozora izlepljene trakama, u sobama teško je za disati, aparati za kiseonik neispravni, da nije vrhunskog lekarskog osoblja (oni su za divljenje!), VMA ne bi vredeo pisljivog boba... Baš sam KONSTERNIRAN!

Samo pitam

pre 10 godina

Ivan

Ajde ne pisi gluposti.Civilno vazduhoplovstvo je pod upravom kontroele za civilno vazduhoplovstvo koje radi kontrolu leta i za CG deo BH .Svaki avion u civilnom vazduhoplovstvu ima svoj koridor. Za neovlasceno koriscenje vazdusnog prostora Srbije je dovoljno i ovo sto sada imamo od aviona radi upozorenja ili prizemljenja.Ima malih zemalja u Evropi koje nemaju ratno vazduhoplovstvo Samo ne znam protiv koga bi mi ratovali

TheBUD

pre 10 godina

I MIG-ovi su zastarelo smece, kao sto su i prethodni MIG-29 bili, pa to je valjda jasno svakom! I 1999. su bili obarani svaki put kad su uzleteli, da li IKO pri zdravoj pameti misli da sledeci put nece biti tako? Ako su vec mislili davati toliko OGROMNE novce trebali su uloziti u domacu nauku i razvoj! Ameri vise ni ne ulazu u razvoj lovackih aviona sa posadom UOPSTE! Sad samo bespilotni, daljinski upravljani koji kostaju cca 100.000 dolara komad, tako da i ako im nestane goriva ili budu oboreni - odmah uzlece sledeci! Kao u igricama, samo sto oni isporucuju svoj smrtonosni tovar, ili unistavaju protivnicke avione. I onda im se suprotstavi 30-40 NAJNOVIJIH ruskih shitova - pogodite sta ce biti?

lorimer

pre 10 godina

"Smesni ovi krititcari DS-a kritikuju Vucica sto hoce da modernizuje vojsku, a sto su vojsku unistili pocev od Tadica do Sutanovca pa bi i za to drugog optuzili i krivili.
(Noca, 5. maj 2013 19:28) "

Nakon vaših ratova i poraza, nije ostala nikakva vojska da bi se uništila.

AL ti si bot, pa ti je svejedno, jelda?

Mika

pre 10 godina

A jedu li se avioni, ministre?
Tuzno. U vreme besparice bacati pare, a zaposleni jedva spajaju kraj s krajem. Vise bih se obradovao da si kupio plantazu paradajza ili krompira...

Cica

pre 10 godina

Potrebnije su nam bolnice, skole, fabrike, putevi, vece plate, bolji standard, manje korupcije, manje kradja i laznih tendera....Avioni nam nisu potrebni, sem da ispunite jos jednu ucenu rusa, kao sto je bio NIS i jos vise zakopate ovu zemlju. NE NE NE

nebitno

pre 10 godina

samo slusam sta picaju velike patriote svi su veliki srbi na recima! a zasto te iste patriote ne idu u vojsku? pa da ako zatreba brane svoju kucu i otadzbinu! ljudi mi swe sto vojske na obuci imamo je u Pozarevcu i to opet nema ni 500 vojnika U CELOJ ZEMLJI!

Zg

pre 10 godina

Uskoro će ljeto, a onda će opet molba Hrvatskoj da dođe gasiti požare...

Super vam je to. Dobijete kredit od Rusa i potrošite ga na ruske avione i ruske vlakove koji nemaju po čemu voziti.

Sasho

pre 10 godina

ovaj covek je merlin sa parama,napunio zvezdu drzavnim parama,sad puni vojsku,a narod mu radi za 200eura po srbiji!Ej srbine oporavi malo narod,a posle kupi vojadzer ako hoces!

Viva

pre 10 godina

sa ili 10 migova i 2-3 radara ili sistema za pvo se nemozemo odbraniti ni od komaraca...sve se radi samo o marketingu ministra vojnog a na grbaci napacenog naroda!

Dalibor

pre 10 godina

Srbija ubira plodove od preleta putnickih aviona preko svoje teritorije a to zahteva i neku odgovornost. 200miliona evra godisnje, uslov tome je da imate
bezbedno nebo to se jedino moze obezbediti lovackom avijacijom.Ako nemate svoju morate da platite drugima da vam cuvaju nebo. Sve zemlje u okruzenju sem Makedonije i Albanije imaju svoju lovacku avijaciju i trude se da je odrzavaju. Cak je jedan od uslova za eu isto kontrola vazdusnog prostora. opet ili sam ili placas druge. Sto znaci da je potrebna u svakom slucaju. Ima i ono pravilo da dinar ulozen u vojsku vraca se da dva u privredu.

bgd

pre 10 godina

Ova vest je i mene obradovala.
Napokon da posle niza godina,decenije ministar vojni doprinese vojsci i zaštiti države kao i naroda.
Stari avioni su dotrajali, posebno G4,MIG21,OraoIAR93 i pravo osveženje će biti MIG-ovi 29 M2 koji su izvrsni i neuporedivo bolji od F16 i JASS GRIPENA i dosta jeftiniji.
Svaka čast na izboru ministru Vučiću i da proradi još nekadašnja naša fabrika aviona i naravno proizvodnja tenkova M84 koji su pravili da kažem havariju američkim u zalivskom ratu,mali brzi,pucaju u pokretu,automatski ispaljuju 22 granate..
(Robert, 5. maj 2013 09:32)

ORAO IAR93 ne postoji - postoji J-22 Orao (NJ-22, INJ-22)pravlje u Mostaru i IAR93 pravljen u Rumuniji (njihov je davno "penzionisan")

MiG29 M2 nije prošao operativno testiranje i procene. Samim tim, poređenja sa bilo kojim drugim (da kažem stvarnim, postojećim) avionom / sistemom naoružanja je besmisleno.
Rusija ga neće, Indija ga je odbila.

Proizvodnja M84? Gde, u Đuri Đakoviću?
Havarija u "američkom zalivskom ratu"?
Da li je to ona čuvena dečija priča o "trkanju" Abramsa i M-84 u pustinji?
Da se tenkovi prave za trke, izgledali bi kao bolidi F1.

zapanjen

pre 10 godina

Ja u ovoj vesti nisam procitao da se radi o avionima MIG 29. Pise samo najsavremeniji.Verovatno odlucuju ljudi koji mnogo bolje poznaju materiju od komentatora.

milanche

pre 10 godina

Ne bi smeli da bacamo pare na kupovinu prevazidjenog aviona koji pravi nekad slavni, danas propali gubitas MiG kojeg cak i ruska vojska izbegava! 29M2 je u osnovi jedna na brzinu sklepana naprava zastarele aerodinamike, sa nepouzdanim radarom, ogranicenim multifunkcionalnim mogucnostima, dosta primitivnom i neproverenom digitalnom integracijom sistema, znacajno kraceg zivotnog veka od zapadnih pandana i katastrofalne ergonomije i zavrsne obrade. Cena je na prvi pogled povoljna ali sto se ne plati na mostu, kod Rusa se placa na cupriji - oprema, odrzavanje i naoruzanje su veoma skupi. Umesto da iskoristimo dobre odnose sa UAE i kupimo eskadrilu njihovih Miraza 2000-9, starih svega deset godina, izvanredno odrzavanih i u svakom pogledu superiornih MiG-u, mi na zalost popustamo pritisku iz Rusije koja cini sve kako bi nekome utrapila ove lovce koje vise niko u svetu ne zeli.

david

pre 10 godina

Vučić je od kada je postavljen na mesto ministra odbrane povratio prethodnih godina narušen ugled Vojske Srbije kod građana Srbije, a i u svetu, a kao posledica povratka ugleda Vojske Srbije dolazi do povećanja zainteresovanosti mladih za dobrovoljno služenje vojnog roka u Vojsci Srbije.

analitičar

pre 10 godina

Dobre vesti bi bile da je puštena u rad nova hidro ili termo elektrana. Dobre vesti bi bile da je zaposleno nekoloko desetine hiljada radnika. Dobre vesti bi bile da fabrike niču kao pečurke. Dobre vesti bi bile da je Srbija postala velesila u proizvodnji zdrave hrane. Dobre vesti bi bile da je ozdravilo zdravstvo u Srbiji. Dobre vesti bi bile da je stepen korupcije i kriminala postao zanemarljiv. Dobre vesti bi bile da je više novorođenih nego umrlih. Dobre vesti bi bile da se Srbija BIOLOŠKI podmlađije. Dobre veti bi bile da se stopa smrtnosi od najtežih bolesti smanjuje. Dobre vesti bi bile da je Srbija otplatila dugove i da nije u dužničkom ropstvu...
OVO JE NAJLOŠIJA ,,DOBRA,, VEST. Imali šta lakše nego kupiti oružije i uvaliti Srbiju u nove dugove.
Ne brani se državba oružijem. DRŽAVA SE BRANI SVEŠĆU DA ZA NJU VREDI DATI ŽIVOT. VREDI LI OVA I OVAKVA SRBIJA I JEDNOG LJUDSKOG ŽIVOTA!!!!!!?????
Najbolja dobra vest bi bila da su SVI političari TRAJNO, DOŽIVOTNO LUSTRIRANI.

boris

pre 10 godina

I onda zaratimo sa Nato i obore nam ih za 20tak min. Nije da ne odobravam kupovinu aviona ali mislim da je neophodnije da usmerimo drzavnu politiku kuda treba i ti avioni nece imati svrhu nadam se. Ovako smo ni tamo ni vamo, Zapad misli vidi ovu evropsko prorusku zemlju u kojoj nemaju saveznika a na drugoj strani Rusi sta god da se desi nece prstom mrdnuti ka ni 99te.
Srbiji pre tih aviona treba par savemenih helikoptera i par baza koje bi pokrile celu Srbiju koje bi pruzali pomoc u transportu povredjenih i unesrecenih (saobracajne nesrece, potrage, pozari, teski bolesnici..) e to je nama neophodno. Ljudi umiru na putu do bolnica i zbog brzine reagovanja koja je u vecini slucajeva van gradskih naselja veoma slaba i spora.
Srecan uskrs, Hristos Voskrese!!!

Radeta

pre 10 godina

Prvo bi trebalo poceti zaradjivati novac za te avione...
Sad ce da lupe akcize i takse na sve i svasta,da bi isplatili avione.


I na kraju,ruski avioni.
Samo da nisu kao ruske lokomotive...

AIRPOLICEING

pre 10 godina

Cist bisnis,za sve one koji misle da se nesto busamo.OVO JE ISKLLJUCIVO POSLOVNOG KARAKTERA,avioni ce nama iskljucivo biti za cuvanje vazdusnog prostora od kojeg dobijamo godisnje 200 miliona dolara i zasta imamo ugovore sa Evropskom vazdusnom komisijom.Verujte niko nebi bacao pare za tako eto da bi sad mi imali avione i strateski pvo pa kao sada ne moze niko da nas dira.
To ce iskljucivo biti kao poslovna firma,200 miliona dolara godisnje, za avione kojima je radni vek 40 godina,,VEOMA UNOSNO ...Nasa zemlja nije clan ni jednog vojnog saveza i obavezala se da ce sama da cuva nebo ,dobro je u tome sto verovatno sa Rusima imamo dobru cenu za delove i obuku.Uostalom jos ako ugovorimo posao sa jos nekom drzavom oko cuvanja vazdusnog prostora ,eto jos neke nove eskadrile aviona kao sto su su-30..
LJUDI OVA ZEMLJA NEMA VISE PARA DA RATUJE...MIR BOZIJI HRISTOS VASKRSE..

Marko prvi

pre 10 godina

Ja predlazem da ipak probamo da kupimo avione sistemom slanja SMS poruka. Posaljemo poruku sa tekstom n.p.r. "univerzalac" na za to odredjeni broj i eto nama vrlo brzo nove eskadrile.

nije vazno

pre 10 godina

Ovo je dobra vest samo za nekoga ko nije upucen u sve to i ko ne zna sta oni nama zapravo nude, tacnije pokusavaju da uvale. Taj tip aviona je totalni promasaj, da sad ne bih previse objasnjavao, da li vam nesto govori to sto ruska vojska ni ne planira da taj tip uvede u svoje naoruzanje???

KUKURUZ

pre 10 godina

Avioni i pvo su bili potrebni, za vreme ratova, tada ih nismo imali. Danas pare treba davati za podiznje nataliteta, a vojska treba da pomogne narodu u ispraznjenim selima. Za tih 200+ eura za nabavku, odrzavanje i naoruzanvanje godisnje, mogu da sponzorisu 100000 dece na selu sa 20000 dinara mesecno.

indjijac

pre 10 godina

o kakvoj to snazi u regionu prica vucic, pa svi su usli u nato tako da ih i nije puno briga kakvu vojsku imaju?! sto se novih aviona tice ne vidim sta ce nam kad i ovi trunu i nema se para cak ni za gorivo! treba ovoj zemlji mnogo toga pre vojne opreme i ratova sa vrlo cesto izmisljenim neprijateljima!

milos stojadinovic

pre 10 godina

@Cvexi

Remont se vrsi u Rumuniji... Bilo kako bilo, mi moramo odmeriti nase potrebe i nase mogucnosti. Nase potrebe nisu 6 aviona (model mm nijedna zemlja ne koristi!), nase potrebe su piloti koji nece da ginu zato sto otkazuje oprema, vojnici kojima nije pocepana cizma, policajci koji nece ginuti od pistolja vec ce imati pancir, skole koje imaju normalan wc za decu, bolnice koje imaju lekove...to su nase preke potrebe! Nismo u mogucnosti da bacamo pare na neke avione, kao sto sam rekao javni dug nam je preveliki, deficit takodje, inflacija i nezaposlenost najveca u Evropi, prosecan zivotni vek medju najmanjima, a mi pricamo o avionima! Nabavka aviona nije modernizacija Srbije vec nabavka robota za proizvodnju, opremanje naucnih centara i slicno!

bzvz

pre 10 godina

Ajde malo to krsa od aviona sto imate,upotrebite za unistavanje komaraca,unakazise me.Ne mozete od insekata da nas odbranite,a ne od naprednijih sisara!

konobar

pre 10 godina

"(Anon, 5. maj 2013 17:56) "

Pogrešno.

AJde, informiši se još jedared, pa ispravi greške u svom komentaru.

U pitanju su egzaktni podatci koji jesu kakvi jesu, makar ti voleo Rusiju više i od svoje majke.

Nemo

pre 10 godina

A zdravtsvo i bolnice??? Te pare bi napravile veliku razliku!
Kao hronicni bolesnik koji provodi najmanje 3 meseca godisnje hospitalizovan, rekao bih da je preko potrebnije obratiti paznju na zdravstveni sistem.
Na Gastroenterologiji su ukinuli jedan vazan klinicki lek koji je pomagao mnogima...

Vojislav

pre 10 godina

Javni dug Srbije na kraju marta 2013. bio je 19,39 milijardi evra.
To predstavlja 57,7 % bruto nacionalnog proizvoda. U prva tri meseca povećan je za 1,72 milijarde.
Na kraju 2008. iznosio je 29,2 % BDP-a. Nesposobnost prošle vlade i nespremnost d se nosi sa redreformama privrednog sistema prouzrokovali su pad BDP-a. Time je javni dug proizveo prelazak
granice od 50% !
Sama suština javnog duga nije problem to što ćemo zadužiti buduće generacije ako se taj dug uloži u
saobraćajnu ifra strukturu, bolnice, informacione sisteme i sve drugo što će unaprediti život novih generacija normalno je tada da ponesu i svoje zaduženja ako će bolje i kvalitetnije živeti.
Međutim u sveri ekonomije i ova nova vlada je bezidejna kao i prošla. Krase ih ne transparentnost
u polaganju računa o potrošenim sredstvima !
Na pitanje novinara kako će se nabaviti sredstva za modernizaciju oružanih snaga, Vučić je odgovorio da je i inače prioritet Srbije u budućem periodu, pored rešavanja političkih problema, pre svega ekonomski razvoj i da će se pronaći najbolji mogući aranžman i modus za nabavku novih oružja i oruđa.
Najbolji mogući način ne postoji ! Gospodin Vučić pod "pragmatizmom" podrazumeva obmanjivanja !
Upravo na ovoj osnovi nesposobnosti da se uvide prioriteti i izvrše radikalne reforme doći će do kraja
ove vlade ! Da budem jasan avioni ne unapređuju kvalitet života ! Pogotovo za državu koja želi da uđe u evropske integracije.

milossan

pre 10 godina

Da li bi cenjeni B92 mogao da sazna, pa da nas obavesti, ODAKLE stižu avioni? Znam da su oni sa Zapada samo navraćali da se istovare.

Ikar

pre 10 godina

(FRAJLA, 5. maj 2013 17:12)
Nemoj da mi spinuješ o patriotizmu i posvećenosti. Ovde se radi o tome što postoji osnovana sumnja kod malo više obaveštenih o “svetskoj pijaci oružja” da su ti avioni koje treba da kupimo isti oni koje su vratili Alžirci a Siriji nisu mogli da budu isporučeni zbog embarga. Zato je transparentnost ovakvog važnog ugovora obavezna.Ne tvrdim da je tako, ali postoji jedan razlog da je to verovatno, a to je da u Rusiji nema desetine završenih MiG-ova za prodaju kao i da je Suhoj danas njihov ciljni tip aviona a ne razne verzije aviona iz prošlih vremena, gde na aeromitinzima ne vidimo dva puta isti avion iste generacije i avionike.PS. Takodje nije se iznenada pojavio neko ko unapredjuje vojsku već su i raniji ministri odbrane učinili mnogo na podizanju namenske industrije i izvoza našeg oružja. Takodje izjava da će Srbija dobiti avione najmodernijeg tipa ne stoje jer MiG-29 nije najmoderniji avion koji Rusija nudi, a ministar svakako nije mislio na Suhoj, koji je izuzetan avion, ali taman toliko i skuplji.

milanche

pre 10 godina

@g4

Prijatelju, pitaj struku pa ces cuti sta ona ima da kaze. Jednostavno, 29M2 je poluproizvod. Nece ga ni rusko vazduhoplovstvo posto u testiranjima nije zadovoljio elementarne kriterijume vezane za kvalitet, bezbednost i borbenu efikasnost. O cemu mi onda ovde uopste pricamo? Taj avion je teska lutrija i zadnja stvar u koju bi smeli da investiramo ovo malo novca sto imamo za odbranu.

@zapanjen

Ja se iskreno nadam da ce se Vucic odupreti pritiscima Rusa i da necemo napraviti istu gresku kao sa NIS-om. U suprotnom cemo ubrzo imati ne cetiri kao sada, nego svih deset Migova 29 koji NE lete. Zalosno je da zbog nase neozbiljnosti danas vise nijedan poznati svetski proizvodjac nece da saradjuje sa nama, na primer SAAB-u vise na pamet ne pada da nam proda Gripen, a hteli su pre samo nekoliko godina. Ostaju nam polovnjaci (gde istina ima sjajnih kombinacija, jednu sa Mirazima iz UAE sam spomenuo)... i ovaj propali ruski projektni biro kojeg je Suhoj bukvalno pregazio.

Lazar

pre 10 godina

Od svega najviše mi se sviđa naziv kasarne i mislim da su srpski vojnici spremni da opravdaju ime majora Gavrilovića - da Bog da mu se ime posvetilo.
A u ovoj krizi ne žalim da se novac potroši za nove avione, mislim ruske.

bulldozer

pre 10 godina

Kod Vucica se vidi posvecenost poslu, svaki dan je na novom mestu i svuda stize. Covek radi i konacno se nazire napredak posle dugo vremena oblaka i tame iznad Srbije

nenad

pre 10 godina

"u regionu teško naći onoga ko može da se meri sa Vojskom Srbije. "

Treba mu javiti da je skoro celi region u NATO-u, tako da ova konstatacija o najjacoj vojsci nema smisla.

Državno preduzeće

pre 10 godina

Jačanjem borbene gotovosti Vojske Srbije stvara se ešalon koji bi mogao da doprinese odbrani zemlje od mogućih terorističkih napada i ekstremnog fundamentalizma kao zla 21 veka.

CVRX

pre 10 godina

Ne razumem se nesto u trgovinu oruzijem, osim sto znam da su u tom poslu najvece mutljavine... Zar nije bolje uzeti PVO sisteme S-300 ili S-400?

plavi andjelak

pre 10 godina

"...dobiti nove vazduhoplove najmodernijeg tipa". Ako je mislio na borbene avione onda bi trebalo da dobijemo Raptore ili Suhoje koji su najmoderniji.

Stoput ponovljena laž postaje istina

pre 10 godina

tenkova M84 koji su pravili da kažem havariju američkim u zalivskom ratu,mali brzi,pucaju u pokretu,automatski ispaljuju 22 granate..
(Robert, 5. maj 2013 09:32)

O čemu ti pričaš? Za nešto više od pola godine, poginulo je manje od 500 vojnika Koalicije a preko 20000 iračkih vojnika. Kakva crna havarija, da su hteli već tada bi ušetali u Bagdad kao od šale.

g4

pre 10 godina

@ milanche

Kako da ne, znam i odakle si prepisao da je MIG-29 sklepan itd. No, zanemarimo neozbiljne price. Sta se desava sa F-22 Raptor-om? Jos 1989. je postojao prototip, dan-danas nije imao borbeni let, u stvarnom ratu, iako je SAD dejstvovao na vise ratista.

zoran

pre 10 godina

Vi,ljudi, koji pisete ove komentare i kritikujete MIG-29 nemate ideju o napisanom, ali ideju.

Samo cu vam reci jednu stvar, koju ochigledno ne znate.
U Indiji se svaki par godina organizuju ratne igre u vazduhu. Razni tipovi aviona se bore u vazduhu, jedan na jedan, markirnom municijom. Do dana danshnjeg je MIG-29 ostao nepobedjen.

Toliko o vashem "znanju".

Srbin, uvek spreman da kritikuje i pljuje po svojoj zemlji i svojim sunarodnicima. Po tome smo neprevazidjeni u svetu. Sa druge strane ocekujemo da nam bude dobro.

Ivan

pre 10 godina

Srbiji treba ratno vazduhoplovstvo i u miru, da bi čuvala svoje nebo koji je jedan od uslova, da bi civilni avioni mogli da lete preko teritorije Srbije. Ako neko nezna, to civilne kompanije i plaćaju i Srbija ubire lepe prihode od toga.

milanche

pre 10 godina

@jojBoze

Nisu samo piloti ti koji odlucuju, nabavka mora biti transparentna za sve nas koji kroz poreze placamo te avione. Javnost mora znati cenu letelice, zivotni vek, cenu odrzavanja i naoruzanja... sve! Da su se samo piloti pitali mi 1987. verovatno ne bismo kupili Mig-29B vec Miraz 2000 koji su nasi vrhunski piloti testirali i rekli da je mnogo bolji od 29-ke. Ali politika je rekla zadnju rec. A na stranu to sto do sada niko iz Srbije nije ni dobio sansu da ozbiljno isproba 29M2...

@zoran

Ti si izgleda pomesao MiG-29 i Suhoj SU-30MKI. Ovaj drugi je pokazao da je potpuno ravnopravan zapadnim avionima iste generacije (kao sto su npr. Eurofighter i Rafal). S druge strane indijski Migovi 29 nikada nisu ucestvovali u tim vezbama, realno ne bi tamo imali sta ni da traze.

Cvexi

pre 10 godina

Ne razumem ljude koji kazu da nabavka novih aviona predstavlja bacanje para, ako nista drugo bar necemo morati da placamo drugima da nam cuvaju nebo. Bilo je ili da placamo drugima ili da kupimo avione. Sta vam nije jasno. To su pravila EU...

modesty

pre 10 godina

Znam da smo u teskoj situaciji, ali Srbija mora imati jaku vojsku, bez nje smo ga nadrljali pored ovakvih komsija. JNa je bila opljackana, pretprela je neverovatnu izdaju i kradju tehnike koja je i onako (bar avioni) bila dotrajala. Istina je da se ne mozemo potpuno odbraniti od najvece i naagresivnije vojske na svetu, ali sad bar imamo iskustvo u medjunarodnom pravu i nadam se da smo bolje sposobni da okrenemo bilo kakvu stranu agresiju u svoju korist nego sto smo bili 90-tih, naivni socijalisti sa bratstvom i jedinstvom u srcu, iskoristili su nas i pregazili zbog tog mentaliteta, koji sada, ipak na srecu, stvar proslosti. Srbija moze samo opstati ako je jaka, od pacifizma i filantropije mi nemamo nista.

Chuckie

pre 10 godina

Vucko nabavi ti nama S300 ili S400 ako vec hoces silu za odvracanje..
Ko kaze da nam ne treba moderna i profesionalna vojska vidi se da ne zna puno o nekim stvarima i njenom znacaju. Jeste, Srbija nema para za bacanje ali kao i svaka drzava ima vojni budzet i ovo je svakako pametna investicija.

jojBoze ...

pre 10 godina

@ Prakticno kupujemo rusko djubre, pa im ga jos i placamo!!
(Vesna NS, 5. maj 2013 09:47)

A ti se razumes u borbene letelice cetvrte generacije ?


Normalno da nam trebaju i normalno je da o tipu aviona koji ce biti kupljen odlucuju piloti koji ce ga voziti - a oni su se odlucili Mig 29 i to iz vise razloga od kojih civili mogu da razumeju najvise jedan.
Zato piloti lete a civili pisu komentare.

Svi oni koji misle da nam ne trebaju jake oruzane snage su ili zlonamerni ili zive na razlicitoj planeti. Da bi Drzava bila jaka mora da ima jaku ekonomiju, obrazovanje, vojsku i kulturu. Cim nema nesto od toga ona nije jaka. Mi gospodo nemamo nista od toga, ali od necega se mora krenuti ...

blaza

pre 10 godina

Vucicev entizijazam i posvecenost zadatcima koje je preuzeo, polako vracaju veru celoj Srbiji u mogucnost preporoda i nade u bolji zivot svih gradjana.

Zoni

pre 10 godina

Nikada oruzije nije u rukama nase vojske bilo upereno ka agresivnim aktima ali zato jeste uvek u odbranbenim.Zato nasa vojska treba da poseduje jednu vrstu vojne tehnike koja ce biti dovoljno snazna da odvrati agresora u svojim namerama...Naravno sve u skladu sa mogucnostima nase drzave jer nismo mi zemlja koja moze da sebi obezbedi najsavremeniju tehniku koju poseduju velike i mocne zemlje.

Bacvanin

pre 10 godina

Zoran je napisao:
"U Indiji se svaki par godina organizuju ratne igre u vazduhu. Razni tipovi aviona se bore u vazduhu, jedan na jedan, markirnom municijom. Do dana danshnjeg je MIG-29 ostao nepobedjen. "

Vidi, u zadnjoj "ratnoj igri" koju je NATO organizovao iznad neba Srbije 99', nema tog MiG-29 koji je dignut da se bori, a da nije IZGUBIO.
1983, kada je MiG-29 uveden u sastav ruske RV, taj avio je bio moderan i dobar. Danas ne vredi ise nista.
Inace, navedi mi mesto, drzavu, datum i tip aviona koji je uspeo da obori F-15 u borbenim dejstvima (ne racunam treninge).

todmio

pre 10 godina

Ti Mario izgleda da nemas pojma i nisi "obavesten" da se u okolini Nisa nalazi najveca baza u jugoistocnoj evropi za gasenje pozara i hitne intervencije odakle specijalni nalik kanaderima Ruski avioni polecu da gase pozare u okolnim zemljama pa i u vasoj lepoj. eto toliko da znas!!!! a ubuduce se prvo "informisi" pa onda salji komentare.

ludi splićo

pre 10 godina

@milos stojadinovic

Hrvati ne remontuju mig 21 jer Rusi nece da ih remontuju a samo oni mogu da dozvole remont, drugo ni nama ne bi dozvolili remont mig 21 da nismo ugovorili mig 29, a jos manje da smo u NATO kao Hrvati. Informisi se
(Cvexi, 5. maj 2013 17:49)

Remont Migova je u Rumunjskoj, a ne u Rusiji. Eto koliko znaš... A Rumunjska je, pogađaš, isto u NATO-u.

Za Srbiju bi najbolji bio Gripen, ali Švedska ga Srbiji nije uopće ponudila.
Toliko o ''uspješnosti'' Nikolića, Dačića, Vučića i njihovih prethodnika.

tamburica

pre 10 godina

Srbija je do sada bila u jako dugom zimskom snu, ali je sa novom vlascu pocela da se budi iz tog sna i da ozivljava. Zahvaljujuci Vucicu, vojska ce se dici na noge ponovo. Nekada je Srbija imala najbolju vojsku, nadam se da ce se to vreme vratiti. Bravo Vucicu i samo guraj napred !!!!

Milorad / Holandija!

pre 10 godina

U komentarima nekakvi dusebriznici pisu da su sve zemlje u okolini u NATO pa im i ne treba oruzije!? Veoma naivna da ne kazem glupa konstatacija! Pre svega NATO je jos uvek bespravna vojna formacija ( Izgubila na pravnom smislu nakon pada gvozdene zavese a po dogovoru Gorbacov- Regan!) koja je u potpunosti u zavisnosti od stanja u EU zajednici, a pre svega ekonomskog! AI ono sto ocigledno malo ljudi shvata je to da NATO ima svega ±50,000 vojnika! Kad im treba vise, oni ZAHTEVAJU od clanova NATO pakta da salju i finansiraju svoje angazovanje, a za uzvrat dobijaju NA REC, "garanciju" pod parolom; Svi za jednog, Jedan za sve! NATO je vise POLITICKI mehanizam sa oruzijem kao argumentom za prihvatanje volje Brisela i Pentagona, nego necija nacionalna odbrana i ponos sopstvenog naroda za odbranu svoje domovine i suvereniteta svog naroda! Razlog zasto nasi susedi nemaju oruzje, je zato sto nemaju para, nego iznajmljuju svoju vojsku NATO-u a za uzvrat dobijaju obucene pilote i oficire, a po potrebi i oruzije i avione! Ukratko, NATO je birokratska i Cinovnicka tvorevina, zavisna od birokrata, cinovnika i politicke volje! A koliko su zaista "vojska" to smo svi mi mogli videti 99' kada se zvanicno tri dana bombardovanja, pretvorilo prvo u tri nedelje, pa onda u tri meseca i na kraju su morali na pevaru (Toni Bler je pretio sa stotinama hiljada kopnene vojske, sto se kasnije uspostavilo kao veoma opasan i neodgovoran blef sa njegove strane) da udju u kosovo a pre toga potpisu 1244!?

Mladen

pre 10 godina

Srbija treba da ima moderne avione. Ne razumem ljude koji se tome protive. Radi se o tome da ili cemo za 150 milina dolara kupiti 6 migova 29m/m2 ili cemo placati cuvanje naseg neba recimo Madjarskoj-Bugarskoj sigurno preko 50 miliona dolara godisnje. Nema dileme ovi avioni ce nam se isplatiti za manje od 3 godine. Sto se tice Kanadera za gasenje pozara potseticu ljude da u Nisu ima najveca baza na Balkanu sa Ruskim velikim avionima i helikopterima za gasanje pozara. Tako da nam Kanaderi u za sad nisu neophodni.

Jagodiceva

pre 10 godina

a da malo uvuce kosulju u pantalone dok je u sluzbenoj poseti!?
(bizman, 5. maj 2013 12:16)
Covek verovatno nema licnog stilistu ,te otud i ne spava u Armani odelima...
uostalom,tempo njegovog zivota i rada mu dozvoljava da nekada bude i neformalan!

olja

pre 10 godina

Modernizovati vojsku znaci jacati je a samim tim I drzavu. Zahvaljujuci Vucicu polako se vraca ugled nasoj vojsci I drzavi. Samo tako nastavite!

AjvarSerbski

pre 10 godina

Lepo, lepo. Posle gospode ministara Tadica i Sutanovca, neko je resio da unapredi Vojsku Srbije. Svaka cast i imate moju podrsku, jer bez jake i modern vojske nema stabilne majke Srbije.

brza voda

pre 10 godina

Bravo Vucicu, vrati nam vojsku kakvu smo imali, Srbija se nekad ponosila vojnicima. Nadam se da ce ponovo imati vojnike i opremu za primer.

geronimo

pre 10 godina

Osnovne prednosti verzija M i M2 u odnosu na starije verzije lovca Mig -29 predstavlja novi radar Zuk-M, koji ima domet od 120 kilometara i koji može pratiti deset, a dejstvuje po četiri cilja u isto vrijeme.Stoga mislim da je kupovina ovih aviona pametan potez pre svega zbog cuvanja civilnog avio saobracaja od terorizma sto je i jedan od uslova za ulazak u EU.

Aoc

pre 10 godina

Odlicno a sta cemo jesti narednih godina koga to briga. Bitno je da velika i mocna srbija ima Avione da mozemo leteti i braniti se kada nas neko napadne...A da imamo i viska para pa neka mladi ljudi umiru od bolesti ko im je kriv kada zive u srbiji...….. Boze spasi nas od ovakvih nas........
(NS, 5. maj 2013 10:33)

A ti uzmi i sadi paradajz pa jedi!

Na raspolaganju

pre 10 godina

A kad dodju suše onda ćemo da pevamo dodolske pesme (za prizivanje kiše) umesto da uložimo u sisteme za navodnjavanje.
Ako je u pitanju čuvanje neba koje smo kao obavezni da "čuvamo", mogli su se kupiti bukvalno naj jeftiniji avioni jer je to ionako sve čista formalnost.

srki

pre 10 godina

Svaki pilot ceni avion mig 29. Nasi piloti su njime odusevljeni ali vidim ovde ima toliko poznavaoca aviona koji su mu nasli ogromne mane. Mig 29 je jedan od boljih aviona u svetu i to i deca znaju. Sto se tice tenka m-84 to je zastarela verzija ako i budemo pravili tenkove pravicemo novu verziju tenk vihor koji moze da parira svetskim modernim tenkovima.

FRAJLA

pre 10 godina

Čitam vaše komentare i ne shvatam zašto ste toliko crni i negativni na svaki pokušaj da se u zemlji nešto pozitivno uradi?Posle dužeg vremena stagnacije u kojoj je zemlja bila zar nije dobro što se pojavio neko ko pokušava da uznapreduje našu vojsku i njihovu opremu?

milanche

pre 10 godina

@Anon

Nemoj da se sluzis dezinformacijama, avionska tehnika nije politika u kojoj mogu da se mazu oci narodu. Dakle radar Zuk-ME na Migu 29 ima maksimalni domet otkrivanja cilja velicine lovca 120 km, moze da istovremeno prati 10 i gadja 4 cilja. Naravno mete vece odrazne povrsine kao sto su brodovi otkriva na vecim daljinama, do 250 km, ali cemu to kad nema cime da ih gadja posto raketa najveceg dometa koja se moze poneti, model Zvezda Kh-35, gadja mete do 110 km. Miraz 2000 Mk5 koji si spomenuo ima radar RDY-2 koji otkriva cilj velicine lovca na 160 km, prati 24 a gadja 8 ciljeva. Metu velicine broda otkriva na 300 km, istina ni on ne moze da gadja toliko daleko ali u odnosu na Ruse nosi raketu veceg dometa Exocet (maks. 180 km). Radar na Mirazu je u prednosti i kada su u pitanju ciljevi na zemlji, a zahvaljujuci brzoj elektronici i naprednom datalinku reaguje mnogo brze nego Mig 29M2. Imaj u vidu da ovde govorimo o Mirazu a ne npr. Rafalu u ciji se generacijski razred Mig 29M2 nevesto pokusava ugurati. Uostalom... poznato je da Rusi sve vise kupuju elektroniku od Francuza i ugradjuju u svoje avione, a ti se zapitaj zasto!

Bolence

pre 10 godina

To je veoma dobra vest, konacno jedan ministar vojni da misli malo na modernizaciju i unapredjenje vojske i jacanja odbrambenog sisitema Srbije. Dosta su prethodnici srozavali ugled srpske vojske.

Zoki

pre 10 godina

@nixonn
Objavljeno je da Srbija godisnje zaradi 200 miliona dolara na vazdusnom tranzitu iznad nase zemlje. Za to je potrebno da ima par nadzvucnih aviona u svakom slucaju spremne za poletanje.

dragan P

pre 10 godina

@geronimo

Upravo tako. Radar na Mig-29M2 ima domet 120 km, prati 10 a gadja 4 cilja, i ne moze da se koristi za napad na ciljeve na zemlji. Radar RDY-2 na Mirazu 2000 ima domet 160 km, prati 24 cilja i gadja 8, moze da se koristi za napad na ciljeve na tlu, a uz to u odnosu na ruski radar mnogo manje zraci (tako da ga je teze otkriti). Ovo je samo jedan dokaz inferiornisti MiG-29M2 u odnosu na zapadne avione iste generacije.

Zemun grad SPO

pre 10 godina

Otvorimo oči i budimo realni. Sve države sa kojima se graničimo su u NATO savezu ili su na putu da postanu članice. Ukoliko Srbija ostane van saveza, u bilo kakvom vojnom konfliktu sa nekim od suseda, ta država bi imala NATO na svojoj strani, a onda nam ne bi pomoglo ni najsavremenije naoružanje jer bi se našli u 100% neprijateljskom okruženju. NATO je glavni protektor u BiH i na KiM. Ako želimo da u punoj meri zaštitimo Republiku Srpsku i Srbe na KiM moramo postati članica tog saveza. Nije naša istorija samo period od 1990-1999. Srbija je sa vodećim članicama NATO-a imala mnogo duži period savezništva. Nemačka i Francuska su vodili vekovni rat u kojem su poginuli milioni ljudi, a sada su te dve zemlje saveznici i temelj EU. Našu neutralnost nisu priznale druge države i međunarodne organizacije, a u slučaju eventualnog konflikta ostali bi sami, kao i devedesetih godina.

Zg

pre 10 godina

Sto se tice Kanadera za gasenje pozara potseticu ljude da u Nisu ima najveca baza na Balkanu sa Ruskim velikim avionima i helikopterima za gasanje pozara. Tako da nam Kanaderi u za sad nisu neophodni.
(Mladen, 5. maj 2013 12:29)

Tamo se nalaze jedan Mi-26 i jedan Be-200.

U Zadru je 6 CL-415, 6 AT-802 i 14 Mi-8, a po potrebi se može uključiti i 10 Mi-17. Ali dobro, to nije Balkan.

uskokovic

pre 10 godina

Svaka cast Vucicu, sve stigne da uradi, jako odgovoran politicar. Probudio je institucije da se bore protiv korupcije, toliko se trudi oko Kosova, sad i ovo, i ko zna sta jos sporedno radi, za nasu zemlju. Svaka cast Vucicu samo napred.

Sid

pre 10 godina

Nekako me briga za avione i modernizaciju, ljudi u vojsci imaju prilicno dobre plate u odnosu na gro ljudi u Srbiji, od kojih vecina i nema platu, jedan deo i ne prima a oni koji i primaju to je negde 20 000 -30 000. Podizanje standarda, nova radna mesta to treba Srbiji.

neverovatno

pre 10 godina

Kako mozete da na ovu vest pisete negativne komentare sta ne valja sto stizu avioni pa valjda je vreme da se modernizujemo neverovatno uopste ne gledate vest nego cim vidite Vucica odmah napadate

Zg

pre 10 godina

Svaka čast na izboru ministru Vučiću i da proradi još nekadašnja naša fabrika aviona i naravno proizvodnja tenkova M84 koji su pravili da kažem havariju američkim u zalivskom ratu,mali brzi,pucaju u pokretu,automatski ispaljuju 22 granate..
(Robert, 5. maj 2013 09:32)

Misliš na onaj M-84 koji se proizvodio u Slavonskom Brodu, koji je u 4 (četiri) komada prodan Kuvajtu (na strani Amerikanaca) i koji stacionarno ispaljuje 8 (osam) granata u minuti?

Timok

pre 10 godina

Srbija jeste posvećena miru i kako kaze Aleksandar Vucic "želi da sarađuje sa svima u svetu, a da vojska treba da bude odvraćajuću faktor za svakog ko bi eventualno hteo da ugrozi našu zemlju". Bilo je krajnje vreme onoviti nasu RV I PVO.

speedy

pre 10 godina

Neki ljudi ne mogu da shvate da ako nemate sopstvene avione da cuvaju vazdusni prostor, morate placati nekom drugom da to radi.Inace nema ni civilnih letova!Zbog toga se kupuju avioni,i to neki minimum

Džoni

pre 10 godina

Kao prvo potrebno je uzeti savremene aparate jer ako ne budemo u stanju da kontrolišemo naše nebo morali bi da plaćamo drugima da patroliraju iznad nas jer u suprotnom ne bi mogao da se odvija civilni saobraćaj iznad naše zemlje što bi ekonomski bilo pogubno! Kao drugo ne sviđa mi se činjenica da će to najverovatnije biti mig 29 m2 koji jeste jeftiniji od konkurenata i mnogo savremeniji od naših aktuelnih 29 ki ali da je bolji od gripena, teško! Ako već mora Rus poneki suhoj bi bio prava stvar mada ipak mislim da bi upravo gripen za nas bio najidealniji!

milly

pre 10 godina

Moramo imati avione koji su spremni odgovoriti na svaki vid pretnje iznad neba Srbije.Jedan od uslova EU je i to da imamo avione koji su spremni da isprate bilo koji civilni avion u vazdusnom pristoru Srbije ili da tu uslugu placamo nekome drugom.

nenad

pre 10 godina

Možda ćemo nakon ovoga povratiti poverenje u vojsku, koja bi trebalo da je jedna od najvažnijih institucija svake zemlje,a kod naših ljudi je u poslednjem periodu izgubila svaki ugled i kredibilitet.

Noca

pre 10 godina

Smesni ovi krititcari DS-a kritikuju Vucica sto hoce da modernizuje vojsku, a sto su vojsku unistili pocev od Tadica do Sutanovca pa bi i za to drugog optuzili i krivili.

Profesor

pre 10 godina

a da malo uvuce kosulju u pantalone dok je u sluzbenoj poseti!?
(bizman, 5. maj 2013 12:16)

A sta je tvoj nalickani maneken uradio, osim sto je dozvolio da Dulic pravi sajtove od 40k eura. Da Sutanovac zaradjuje kao fudbaler Vidic.. Da Miskovic ima monopol zbog cega je nasa domaca hrana jeftinija svuda u okruzenju osim u Srbiji, i da ne nabrajam sad.. Zbilja si postavio kljucno drzavno pitanje.. Da li se Vucic oblaci po poslednjoj modi.. Mislim.. Ne cudi me sto ste izgubili izbore..

Bacvanin

pre 10 godina

Ono sto valja od ruske tehnologije, je mozda Su-35, ostalo nije vredno kupovine, jer previse kosta kupovina i odrzavanje. Od ostalih sto "valja" je svakako Mirage-2000 a ni Eurofighter nije los, medjutim i dalje smatram da je to cisto bacanje para.
MiG-29 nam moze posluziti za dezurnu paru, da nam nebo ne trebaju drugi cuvati, i tu se i zavrsava nasa potreba za lovacko RV. Okruzeni smo sa NATO, ako nas napadne jedino PVO mozda nesto uradi, ali RV nikako.
Od PVO sistema takodje samo S400, S300 nije vise nov sistem, NATO ga poseduje.
Mozda bi bilo jeftinije da se prikljucimo razvoju nekog vec postojeceg PVO sistema, i da na taj nacin jeftinije dodjemo do njih.

mario

pre 10 godina

(Mladen, 05. maj 2013 12:29) A što ti najveći avioni sa najveće baze na Balkanu nisu gasili požar ?inače najsuvremeniju zračnu flotu za gašenje požara u ovom dijelu Evrope ima Hrvatska...

Cvexi

pre 10 godina

@milos stojadinovic

Hrvati ne remontuju mig 21 jer Rusi nece da ih remontuju a samo oni mogu da dozvole remont, drugo ni nama ne bi dozvolili remont mig 21 da nismo ugovorili mig 29, a jos manje da smo u NATO kao Hrvati. Informisi se

slavoljub

pre 10 godina

Ako nabavljate avione nabavite jedan, ali vredan. Kod Rusa je to Suhoj. Zaboravite na Migove kojima ne rade radari, ili ih ometaju bez problema.
I protiv avionske rakete da imaju domet a ne 5 km. kao do sada.
Hristos voskrese.

Borkovacka - dolina

pre 10 godina

Sa moje tacke gledista veoma pametno potrosen novac koji ce se kasnije visestruko vratiti. .Vidim da je Aleksandar Vucic vec krenuo u ispunjavanje uslova koji nose pregovori o pristupanju u EU. Ako ih jos zvanicno nismo dobili.Jedan od uslova je da imamo sposobnu avijaciju da odgovori svakom zahtevu koji se postavi pred nju, Sa ovim avionima mi ce mo to sigurno biti.

komentator

pre 10 godina

Super je sve to i pozdravljam razvoj vojske ali zar nije bese Sutanovac, kako je nekada Vucic govorio, unistio i ostavio Srbiju bez vojske?

Cvetana

pre 10 godina

20 godina nismo kupili ni jedan avion!Jesmo siromasni ali nismo bas toliko bedni.Smatram da svaka zemlja,bez obzira na ekonomsko stanje,treba imati pristojno naoruzanje.

Vojvoda Milenko

pre 10 godina

Da bi imali jaku drzavu moramo imati jaku vojsku, to jedno bez drugog ne ide, a da bi vojska bila jaka moramo da je modernizujemo i da idemo u korak sa svetom sto se tehnologije naoruzanja tice, zbog toga ovo ocenjujem kao odlican potez.

drzavice

pre 10 godina

Niste ni svesni koliko nam ovo pomaze u pregovorima, sto sa zemljama regiona sto sa zapadnim zemljama, jednostavno drzava se vise ceni, ako recimo ima 20 novih aviona kojih ipak mogu da naprave probleem njihovim armadada i da ih bar oslabe i nanesu stetu. Srbija je banana zemlja, a ove nove lap top nacije u regionu(stare koliko i lap top) su bananice, i sada nakon ulakse Hrvata u EU, mi ostajemo jedini "drzava" u regionu sledecem: Makedonija, Srpska, Federacija, Crna Gora, Kosovo...sve zajedno ove drzave i drzavice i entiteti i samoproglasene drzavice imaju jedva stanovnika ko Srbija, plus sto u vecini ovih drzavica zivi veliki broj Srba negde i milionski broj..Sta sve to znaci? SRBIJA sve to mora da iskoristi i sopstevno profitira od ovih drzavica, kao sto Slovenija ili AUSTRIJA profitira na Balkanu i otvaraju sve ovde, tako i mi na ovaj region da delujemo. Vojno smo nadmoci, ekonomomski, iammo brendove koje ti ljudi tamo konzumiraju, poljoprivredu, svi ostali vecina u planinama, CG nema ni postenu mlekaru, sve uvoze iz Srbije, ako sad cemo da zeznemo MERE I DA im pokazemo da i raspad Jugoslavije i sto vise sitnijih drzavica, moze doneti nama vecoj drzavi pare i uticaj! Hrvatska konkurent je otisao i mi smo ovde gospodari, pogotovo u Ekonomskom smislu, i izvozu u tim podrucjima. Osim Skoplja donekle, u tom regionu svi ostali gradovi su dosta mali u odnosu na Beograd recimo i sve to lepo da iskoristimo i profitiramo. I Albaniju uvuci u nasu sferu, i oni su maleni i slabi.

Cherie

pre 10 godina

kako ovo strasno zvuci... ''u poslednjih 20 godina'', te me navodi na pitanje: ''pa sta su prethodni ministri odbrane uopste radili?''
iako znam odgovor.

nikola

pre 10 godina

Ljudi svako ministarstvo ima svoj budzet i s njime raspolaze kako hoce.Stim da je vojna industrija kod nas veoma uspesna i vecina ide na izvoz.Deo profita ide i ministarstvu odbrane.Svaki ministar brine da njegovo ministarstvo sto bolje funkcionise i da se modernizuje.Da nije tako pitali bi ste sta je uradio za 4 god.

Djole

pre 10 godina

Vazduhoplovsto je bilo najlabija karika JNA, odnosno nase vojske sto smo osetili 99, bez otpora su setali po nasem vazdrusnom prostoru
samo napred

milos stojadinovic

pre 10 godina

Vozovi nam jure ko u devetnaestom veku, pruge nisu menjane 50 godina, ima 1000 neobelezenih pruznih prelaza, stotine skola imaju poljske wc, poslednja elektrana sagradjena je 1970. a vi pricate o vojnim avionima? Zar je to prece od ovoga? Ako se spremamo za rat onda jeste, ali kazite to narodu. Zasto ne remontujemo preostalu 29-ku i 11 migova 21, to rade Hrvati, a nama trebaju neki novi avioni... zar nemamo gde da trosimo novac? Zar nam 19 mlrd javnog duga nije dosta (60% GDP-a)? Dokle ste spremni sa Vasom sposobnom vladom da nas zaduzujete za nepunih godinu dana 3mlrd a sad cemo i avione da duzimo...

PANCIR

pre 10 godina

Koliko se prica u pitanju su aparati mig 29m 10 komada, i 29m/2 ,otoga 6 komada 29m2 u ovaj godini a resto sledece godine ,samo jedno pitanje?? znam kako je Kina kupovala s300 odakle nam kinta za sada za s400? Mozda je to dil sa rusima koji polako zamenjuju s300 za s400 pa bi mi uzeli polovne, prebi rekao da se radi o POLOVNIM pojektilima koji su dobrodosli u nasem raketnim PVO jedinicama .

Mrk_djok

pre 10 godina

(NS, 5. maj 2013 10:33)

Jao... bilo bi bash cudno da nema komentara kao vasih.

Bez lovacke avijacije nema civilnog vazdushnog saobracaja. Nema ni novca od preleta. Nema ni protoka ljudi, poslovnih, turista...

Vasom logikom bi se za kratko vreme vratili u 16.vek.

crni domino

pre 10 godina

(Mladen, 5. maj 2013 12:29)
Mladene, ne spominji mi centar u Nisu! Znas li da dve nedelje bukti pozar na Crnom Vrhu i nije jos ugasen, a njima u Nisu se ne dize! Kazu Dacic nije potpisao sporazum o saradnji sa nasom bracom, a kada ce, to ni Djekna ne zna!!!
Dobro bi bilo da smo bogata zemlja pa da mozemo do besvesti finansirati silne srpske gubitase pocev od Srbijagasa, JATa, Zelezare, EPS, Zeleznice, finansirati pojedine srbe patrijote na kosovu (znas one sto i Vucica zavrcu a njegovi su ljudi) i kupovati ovako skupe letelice.
Nije ovo domacinski sto Vucic radi sa Srbijom! Nije vreme!
Pozdrav

nezaposleni-kikindjanin

pre 10 godina

Slažem se da Srbija mora imati ozbiljnu vojsku. Ne razumem ove komentare gde se postavlja pitanje opravdanosti modernizacije vojske. Neki izgleda misle da je dovoljno podeliti metle kao zamenu za avione. Te metle mogu da koriste samo bivši i aktuelni portparoli Demokratske stranke i već čuvene "veštice" iz SRS. Sednu lepo na metle i opal! Za pet minuta rasterali bi svojom pojavom sve prijateljske i neprijateljske snage, te zaustavili na dobro vreme i civilno vazduhoplovstvo. Postali bi strah i trepet za NATO a bogami i vanzemaljci bi se klonili našeg vazdušnog prostora.

bogi

pre 10 godina

I treba da se modernizujemo a ne da zaostajemo za celim svetom nece vecno da traje ova kriza i nemastina prebrodicemo i to i nadam se u buducnosti da cemo imati vise novca za vojsku

vinsent

pre 10 godina

Prostor na kome se nalazi nasa zemlja je oduvek bio napadan od svih slucajnih i namernih prolaznika i suseda,nekada je trebalo par godina da se sredimo nekada i par vekova,ali nas narod ne treba da gubi veru u sebe,da sacuva dostojanstvo.I da ovo je apsolutno opravdano po nasu odranu

Majce

pre 10 godina

To su zaista dobre vesti i dobra vojna sprema jedne zemlje je potrebna kao faktor stabilnosti te zemlje u daljem radu i razvijanju u pravu evropsku drrzavu.

Ikarus

pre 10 godina

(Viva, 5. maj 2013 12:01)
Slažem se.Čist marketing, a ako se ovo tiče MiG-ova, ko god ih je u poslednjih nekoliko godina kupovao opekao se i to iz više razloga koji prevazilaze prostor na kome ovde možemo o tome diskutovati.Primer Indije, Sirije i još nekih država to potvrdjuje.Ukratko,ovi bi avioni bili iz suviše male serije, moderna avionika u njima bi bila verovatno francuska,a 29M2 koji smo videli na Batajnici je samo za pokazivanje pa je pitanje šta bi smo zbilja dobili.MiG ovakve male serije često sastavlja iz depoa rez.delova (pojednostavljeno rečeno ali do sada podložno sumnji zbog nekih vraćenih porudžbina) pa je pitanje standardizacije cele serije tugaljivo.Uklapanje ove tehnologije u paket zahteva dugo testiranje,usaglašavanje i obuku.To što opet uzimamo MiG-29 nije,osim za amatersko razmišljanje,bilo kakva garancija.Kupovina 29-ki u ovom trenutku i za Srbiju i za Rusiju je stavljanje naših pilota u stanje tehnološkog procepa gde nema nikakvih ozbiljnih garancija.Način remonta naših 29-ki pre par godina ne uliva poverenje u ovaj poduhvat.Daleko najkvalitetniji avioni iz Rusije su Suhoji ali su skupi.Zapadna tehnologija nama neće doći osim polovnih aviona ako nismo u NATO, plus preskupa obuka i sve što ide uz novu tehniku.Ali sve to, nažalost,pada u vodu jer para za bolje nema, čak je izvestan i ruski kredit za nabavku zapadne (F) avionike za kompletiranje ove kupovine.No tu stupa na scenu naš patriotski naklon rusofila i iskustvo na ranijim modelima MiG-a.

ALADIN

pre 10 godina

Trenutna situacija u Srbiji je takva,da se mora svuda ulagati,jer su masine i opreme zastarele,od avina se pocelo,nadam se, da ce se ovaj trend ulaganja prosiriti i na ostalim delovima gde je potrebno gurati kapital u modernizaciju.

Anon

pre 10 godina

@
(dragan P, 5. maj 2013 12:42)

Радар на МиГ-29 М/M2 (МиГ се пише са великим "М" и са великим "Г") има домет 120 км када су у питању циљеви у ваздушном простору величине ловца, тенк може открити на 25 км, а разарач на чак 300 км! Сем тога поседује и оптоелектронске уређаје за откривање циљева, укључујући и стелт авионе. Радар на авиону Mirage 2000 има домет од стотинак километара када су у питању циљеви у ваздуху величине ловачког авиона (дакле, не бродови које МиГ-29 М/M2 може открити и на 300 км). Домет радара зависи од величине и врсте циља. Ово је само један доказ супериорности МиГ-29 М/M2 у односу на знатно инфериорнији Mirage 2000.

Zg

pre 10 godina

Hrvati ne remontuju mig 21 jer Rusi nece da ih remontuju a samo oni mogu da dozvole remont, drugo ni nama ne bi dozvolili remont mig 21 da nismo ugovorili mig 29, a jos manje da smo u NATO kao Hrvati. Informisi se
(Cvexi, 5. maj 2013 17:49)

Remont MiG-ova 21 izvodi se u Ukrajini i Rumunjskoj. Rusi s time nemaju apsolutno nikakve veze, niti išta moraju dozvoliti. Informiraj se.

srx

pre 10 godina

@jojBoze ...

Ja se razumijem u avione cetvrte i pete generacije. Trenutno radim na avionu 5++ generacije. Za vrijeme SFRJ mi je pola familije bilo u vojnom vazduhoplovstvu. Avijacija mi je u krvi.

DA! Srbija ce da kupi "rusko djubre". Mozda je malo grubo reci "djubre" za MiG-29SMT, ali iz politickog ugla gledano...to je los izbor.

Avioni su rabljeni. Radar je ista verzija kao na MiG-ovima koje vec imamo samo je software nove generacije (MiG29M). Mehanicari i piloti moraju na preobuku radi redizajniranog sistema upravljanja, navodjenja raketa i instrumenata. Servis za bas ove avione koji su namjenski prilagodjeni prvobitnoj zemlji korisniku ne postoji u Rusiji niti Srbiji. Avion ima veci domet radi novih motora (za koje osobbje mora na preobuku) a to Srbiji zaista ne treba. Pozitivna stvar je veca tonaza za naoruzanje steta sto to ne ulazi u ugovor. Takodje, postoje prilagodjeni kanali za "strane sisteme" u fuselazu = ako Srbija udje u NATO ili zeli kupiti sopstveni radarski sitem ili sta drugo moze da nadogradi u postojece avione. Nazalost, ovo je skup i nepovoljan ugovor za Srbiju, ali kad je u Srbiji kvalitet bio bitan? Neka ginu piloti kad se zarati vazno je da je narod zadovoljan na aero mitizima i da je Rusko! Gorig ugovora nismo sklopili niti sa jednom drugom drzavom. Katastrofa. Da se razumijemo, prva ljubav je MiG-29. I danas imam maketu nase 29-ke na radnom stolu, ali ova ponuda nije za Srbiju! Nikako!

mario

pre 10 godina

Ti Mario izgleda da nemas pojma i nisi "obavesten" da se u okolini Nisa nalazi najveca baza u jugoistocnoj evropi za gasenje pozara i hitne intervencije odakle specijalni nalik kanaderima Ruski avioni polecu da gase pozare u okolnim zemljama pa i u vasoj lepoj. eto toliko da znas!!!! a ubuduce se prvo "informisi" pa onda salji komentare. (todmio, 05. maj 2013 16:25)
valjda će mi objaviti odgovor radi točnosti navoda..
Prvo rusi nikada nisu gasili pozare po Hrvatskoj, a pogotovo ne iz Niša...
Drugo hrvatski CL 415 je bio angažiran na gašenju onog velikog požara u Rusiji...
Treče RH uvijek sama gasi pozare na svojem teritoriju bez icije pomoći i to radi uspješno..
Četvrto toliko su poznati hrvatski piloti CL 415 da ih je nedavno Discovery channel snimao ...
Peto hrvatski kanaderi gase pozare po regionu po BiH, CG, Makedoniji, Grčkoj, Izraelu...
I za zaključak hrvatski piloti su razvili gašenje pozara do savršenstva i drugi uče od njih..i da imaju bazu na najboljem položaju sa jedne strane more sa druge Velebit...

Meda

pre 10 godina

Proslost je bila burna u svakom pogledu,nadamo se da ce buducnost biti mirnija ali kao drzava se ne mozemo osloniti na ono sto mi ocekujemo ili se nadamo vec se moramo i spremiti na izazove koje nikada za Vojsku ne bi smele da budu iznenadjenje.

zur'an

pre 10 godina

U svoje vreme radio sam na proizvodnji M -84 i Kuvajt je potpisao ugovor o kupovini 150 komada po ceni od 12,5 mil.$ po komadu. Poslato je sasvim dovoljan broj a oni su i danas u upotrebi. M 84 je finisiran u Djuri Djakovicu i vrsena su poslednja ispitivanja pred isporuku, a delovi su proizvodjeni u fabrikama po celoj Jugoslaviji.
A sto se tice trke da M1A2 imao je problema sa ulaskom peska u sisteme icurenjem hidraulike iz sistema dok M84 nije to imao. A sta znate o nasledniku M84?

Slavek73

pre 10 godina

@Samo pitam,
nisi u pravu. Osim migova 29 nemamo avione sposobne za tu namenu. Za mig 21 je istekao resurs. Produženje resursa 15g. košta. Imamo 4 29-tke od kojih je jedna dvosed namenjen prevashodno za obuku. Za air pol. zemlje naše velicine je potrebno min. 2 para aviona. Jedan par spreman za akciju i jedan u rezervi. Takva su pravila igre. Ti avioni treba da budu u dobroj kondiciji i ne mogu da služe za obuku novih pilota niti za obavljanje redovnih naleta pilota. Naša 4 miga stara 30-ak godina nisu dovoljna da pokriju obuku pilota, održavanje forme pilota i air policing. Šta ako se jedan pokvari? Ne možete sutra dan da odete u prodavnicu aviona i kažete "dobar dan, dajte mi jedan mig 29". Svako danas prodaje minimum bar jednu eskadrilu...
Rusima avioni velicine mig 29 ne odgovaraju. Vuce im se ta jedna eskadrila savremenih 29-ki koja završava posao malim zemljama sa avijacijom koja vec poseduje avione tog tipa. To nije upgrade starog aviona vec potpuno novo proizveden avion oznake Mig 33 i veoma male razlike u odnosu na mig-35 od kojih postoji samo nekoliko napravljenih komada. Ugradnjom dodatne opreme bi se dobio mig 35(ako je potrebno). Srbija ce ili uzeti tih 6 komada za 150mil. $ ili pripremiti jedno pola milijarde dolara pa naviše za punu eskadrilu po sopsvenom izboru. Za sve one koji spominju Gripen, on izgleda trenutno nije u igri zbog stava Švedana a i naši traže dvomotorca. Ako bi pazarili avione od Švedana nista od s-300..

panonski

pre 10 godina

Konacno da se nesto novo kupi za vojsku. I avioni i radarski sistemi ce nas vratiti u kolosek zemalja koje su u stanju sami da cuvaju svoje nebo. Cestitke ministru odbrane i vojsci.

dejan

pre 10 godina

na svaku dobru vest mi udarimo kontru,takav smo mi narod.E pa vidite ovako,ako ne nabavimo avione u najkracem mogucem vremenu mi vise necemo moci da cuvamo svoje nebo,a to znaci da cemo morati nekome drugome da placamo za cuvanje svog neba,u suprotnom gubimo dozvolu za prelet civilnog vazduhoplovstva,a sa tim gubimo i milione evra.Pozdravljam kupovinu novih aviona,jer nema jake drzave bez jake vojske!

Sole

pre 10 godina

Kada budete odlucivali, kojim avionima opremiti nase vazduhoplovstvo ,osnovni uslov neka vam bude, spremnost proizvodaca aviona da maksimalno ukljuci nasu avio industriju u projektovanje, proizvodnju delova i sklopova i sklapanje aviona kako za nase potrebe tako i za trista u svetu.Time ce te, pored ostalog ,vratiti dostojansvo narodu i Srbiji

simon

pre 10 godina

Nasa realnost je da imamo ovakve,a ne neke novije modele,odgovoran domacin koji ima vise rupa ne kupuje mercedes nego skromniji auto,tako da je ovaj potez opravdan

nesa

pre 10 godina

E to kako je ,,veliki vojni vajni ekspert,, Radic objasnio da treba,znaci da nikad nebi kupili ni pusku.Zna se sta ovoj zemlji treba od aviona i PVO. Postoji i znanje i piloti.Neznas ti Radicu nista,a ko te je proglasio vojnim analiticarem neznam!

cvexi

pre 10 godina

@samo_kažem

Sledeci put nemoj, jer lupas. Svake godine mora da se plati cuvanje vazdusnog prostora u EU do 100mil, ako nemas ti da das te pare bolje cuti.

Nevenka T

pre 10 godina

Avioni su bili prava atrakcija i tada su svu sagovornici a ujedno i ucesnici aero-mitinga iskazali zelju da Srbija poseduje Mig 29, zato mi je drago sto je doslo vreme i za ovaj korak.Uvek se moze pronaci nacin i dobro je da stizu.

milos stojadinovic

pre 10 godina

Jos samo da kazem da avioni Lasta nemaju mehanizam za katapultiranje pilota ... Dosta je populizma, hajde da uradimo ono sto mozemo od vojske u odnosu na ogranicena sredstva visok deficit i ekstreman javni dug!

viki

pre 10 godina

Postoje brojne državne institucije u Srbiji koje zahtevaju ulaganja i modernizaciju.Kako ne može sve odjednom i odmah, pozitivno je to što se odnekud krenulo.Danas je to vazduhoplovstvo, sutra će biti zdravstvo,sistem obrazovanja...Ne vredi širiti pesimizam i kritikovati svaki učinjen korak, treba biti svestan da su potrebni nadljudski napori da se zemlja pokrene posle decenijskog stajanja u mestu!

Nina9

pre 10 godina

Da bi nas druge drzave ozbiljnije shvatale i kako ne bismo postali lake mete, moramo unapred razmisljati. A unapredjenje vojske je svakako korak napred.

Zare

pre 10 godina

Trošenje para za vojsku je za svaku državu veoma osetljivo pitanje. Države čije vojske intervenišu po svetu i iz čega crpe direktnu ekonomsku korist (nafta i druga bogatstva)imaju jasan motiv da daju novce. One države koje isključivo forsiraju tzv. odbranbenu politiku nakon odredjenog broja godina "svetskog mira" počinju da se pitaju zašto moramo da damo novce za vojsku koja sedi i ništa ne radi 50 godina na primer. Ja lično stojim na stanovištu da se svaki segment društva treba modernizovati pa i vojska u skladu sa mogućnostima države. Ipak mislim da modernizacija vojske treba da podrazumeva da modernije, efikasnije naoružanje povlači smanjenje brojnog stanja tj. kada plaćate skuplje i efikasnije nauružanje trebate štedeti na drugoj strani. Da se mene pita prvo što bih ja nabavio je aparat JAK 130 što je osnovni školsko borbeni avion ruske avijacije za naredni milenijum. Može da "simulira" sve Ruske aparate 4 i 5 generacije. Manji broj ovih aparata mogao bi da penzioniše sve aparate tipa Galeb i Orao, služi za obuku a uslučaju ograničenih sukoba da obavlja borbene misije. Osim ovog aparata izbor bi verovatno bio MIG 29 (u varijanti SMT najverovatnije) kao prelazno rešenje dok se ne nabavi neki aparat 5-te generacije. Ja sam lično vrlo sklon Kineskim aparatima (jer je Kina sila u naletu), njihov aparat J10 je ono što maloj zemlji kakva smo Mi treba. Mali savremeni jednomotorni aparat jeftine nabavke i održavanja napravljen po uzoru na izraeliski prototip Lavi.

pjovan

pre 10 godina

Ne sumnjam da vojsku moramo modernizovati! I to u kontinuitetu. Podsecam vas, kada smo, u ustancima ratovali sa Turcima, oni su vec koristili artiljeriju a mi smo imali jedan tresnjin top; kad smo osavremenili artiljeriju, 1915. Nemac je imao tenkove; kad smo kako-tako oformili oklopne jedinice 1941. Luftvafe ih je razneo u jednom danu; pre 1999. imali smo pristojno ratno vazduhoplovstvo, al' onda nam "objasnise" da ce se ratovi u buducnosti voditi na jedan drugaciji nacin!!! Dakle, modernizacija je neophodna, ali moramo gledati dalekosezno, mozda i samostalno procenjivati nove uloge pojedinih rodova i jedinica u buducnosti, jer imamo dobro obucen oficirski kadar.

Sa druge strane, ostaje pitanje prioriteta - da li je to ono sto nama u ovom momentu treba!? Ja sam ubedjenja da u skorije vreme mi necemo ucestvovati u bilo kakvim oruzanim sukobima, jer smo u opstoj oskudici resursa, od oruzja do ljudstva. Mozda bi bilo bolje da se ova sredstva uloze u neki ekonomski projekat, koji bi omogucio visestruku oplodnju tog kapitala i dalji razvoj, pa kasnije ulagati i u vojsku. Kazem mozda, nisam ekspert i ne mogu to da tvrdim!

Ipak, iako nisam pristalica ni Vucica ni njegove politike, ne vidim u ovome losu nameru i svakako predstavlja korak napretka!

Rus

pre 10 godina

Sve pohvale i podrška za Aleksandra Vučića. Ne znam samo kako uspeva da postigne sve ali samo neka nastavi tako jer Srbija jednom mora krenuti napred.

Diki

pre 10 godina

Koliko samo ekonomista i poznavaoca medjunarodnih ugovora ovde?A jos vise onih koji lupaju minuse pos istemu svidja mi se-ne svidja mi se.Srbija je potpisnik(obaveznog)medjunarodnog ugovora o cuvanju vazdusnog prostora koji se koristi za preletanje civilnih aviona.Mozda mislite da sa Cesnama branimo prostor ili sa 3-4 Mig-a koji su na zemlji.Mora se imati par borbenih letilica u vazduhu i par na zemlji.Dakle ako ih nema placamo 100 miliona drugoj drzavi za cuvanje naseg vazdusnog prostora.E sad ekonomisti izracunajte na 10 godina koliko je to para koje su date drugoj drzavi a aviona novih nema a ni bolnica,skola o kojima pricate.Kao kad iznajmite stan,zivite u njemu a nije vas i za 20 godina ste dali para kao za kredit a nemate nista.Drugo F-16 jednomotorac nije dorastao modernizovanom Mig-u,Suhoj prevelik za nas prostor,Eurofajter preskup...ne bih da duzim dalje.Ali vi se naravno u sve razumete.

Анон

pre 10 godina

@milanche

Ви сте ти што ширите дезинформације. Радар МиГ-29 М/М2 може открити циљ величине разарача на 300 км, а не на 250 како сте написали, невешто желећи да умањите његове карактеристике. Са друге стране, када се говори о радару авиона Mirage 2000-5, једини домет који се спомиње у светској литератури је онај од 160 км. (Вероватно има и већи када су у питању циљеви на површини воде, али се тај домет апсолутно нигде не помиње.) Овај од 300 км сте опет Ви измислили. Иначе, Mirage 2000 је једини авион 4. генерације који је оборен ракетом лансираном са рамена. То је учинила Војска Републике Српске 1995. године. ВРС је оборила и један F-16, али системом КУБ.

Ikar

pre 10 godina

(geronimo, 5. maj 2013 11:54)
Pitanje je samo koliko su ti novi radari upotrebljivi protiv novih tehnologija vazduhoplova čiji je odraz drastično smanjen. No, da ne ulazimo u stručnu raspravu….okvirno…. odnos staro novo otprilike je 5:2 po jedinici merenja odraza pa sad vidite koliko su ti radari dobri ili nisu.
(zoran, 5. maj 2013 11:17)
Tvoj post je tačan što se tiče Indije, ali treba znati da su članovi indijskog tima za kupovinu MiG-ova pratili proizvodnju svakog pojedinačnog primerka, i da su kao dobar kupac dobili tačno ono što su i platili. Dok su
neke države vratile MiG-ove proizvodjaču. Ako pratiš vojno vazduhoplovstvo znaš i o kojoj državi se radi.U našem slučaju sa malom serijom to se neće desiti, kao što nismo imali mnogo kontrole ni na ruske radove u remontu 29-ke pre par godina.Ali,politički pritisak Russije koji je prisutan kad god s njima nešto poslujemo (NIS, Srbijagas), odradiće sve to…kako, videćemo.

Marko

pre 10 godina

pre par godina pricao sam sa jednim madjarskim pilotom koji je prvo leteo na 29 pa na svedskom grinpenu, toliko je hvalio MiG 29 uz ogradu da prica o aerodinamici, uzivzanju i mogucnostima a ne o ratu

rus77

pre 10 godina

Smesni ovi krititcari DS-a kritikuju Vucica sto hoce da modernizuje vojsku, a sto su vojsku unistili pocev od Tadica do Sutanovca pa bi i za to drugog optuzili i krivili.
(Noca, 5. maj 2013 19:28)
Vala svaka ti je na mestu.Inace zbog njih dvojice oficiri nam lice na natovce a vojnici na ovk sudeci po ovim slikama.

padobranaccc

pre 10 godina

Mnogo mi je drago sto je ministar ovakav kakav jeste i shvata situaciju, nije kao njegov predhodnik koji gleda samo interese. Sadasnji ministar shvata da vojska ima veliku ulogu u jednoj zemnji i da je vojska jako bitan faktor.

zagor

pre 10 godina

Srbija treba da ima moderne avione. Ne razumem ljude koji se tome protive. Radi se o tome da ili cemo za 150 milina dolara kupiti 6 migova 29m/m2 ili cemo placati cuvanje naseg neba recimo Madjarskoj-Bugarskoj sigurno preko 50 miliona dolara godisnje. Nema dileme ovi avioni ce nam se isplatiti za manje od 3 godine. Sto se tice Kanadera za gasenje pozara potseticu ljude da u Nisu ima najveca baza na Balkanu sa Ruskim velikim avionima i helikopterima za gasanje pozara. Tako da nam Kanaderi u za sad nisu neophodni.
(Mladen, 5. maj 2013 12:29)

pre nego sto pocnu pricu o naoruzavanju nasi politicari bi prvo trebali da procitaju kumanovski sporazum, ima tamo dosta o naoruzavanju sta i koliko sme srbija da ima od naoruzanja, onda bi i manje glupe komentare izazivali ovde.
u nisu nema nijedan ruski kanader vec dolaze po potrebi i kostaju 10.000evra dan.

rambo

pre 10 godina

Samo da ne nabave novi mig-29 m jer to realno nije najmoderniji avion.Danas mnogi uzimaju naoruzanje na kompenzaciju tako da je to resenje i za nas..

Goran Leskovac

pre 10 godina

@ (Džoni, 5. maj 2013 10:28)
Pa Džoni problem je što neće Šveđani da nam ih prodaju!Nisu se odazvali na tender koji je Ministarstvo odbrane raspisalo!Migovi su ipak od ponuđenih adekvatni našim potrebama(F-16 zastareo,SUHOJ je namenjen za mnogo veće teritorije ,EUROFIGHTER brate preskup!!)

samo_kažem

pre 10 godina

@cvexi pitanje za tebe: Da li Srbija plaća čuvanje EU vazdušnog prostora? Ako plaćamo, taman da prebacimo to što ćemo uštedeti na Kosovu...

Slavek73

pre 10 godina

@milanche,
za te tvoje polovne miraže i njihov veći domet će biti zadužen s-300 tako da nemoj da brigaš. Dvadeset devetke će da služe za air policing...
Ko hoće da se bolje upozna sa MiG-29M/MA evo linka na wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-29M

niki

pre 10 godina

Država Srbija pokušava modernizovati vojsku. I nevidim razlog da zluradi komentatori kritikuju taj potez vlasti. Ipak je vojska bila i biće ponos jedne države.

tomislav

pre 10 godina

(komentator, 5. maj 2013 09:47)

a nakon nedelju dana na mestu ministra odbrane je rekao da je vojska u savrsenom stanju...
pa jel se za nedelju dana dovodi vojska u savrseno stanje?

Ikarus

pre 10 godina

(Cherie, 5. maj 2013 13:10)
Ne moraš odmah da politizuješ pitanjem tipa "šta su prethodni ministri radili?" jer jesu radili. Namenska proizvodnja je pokrenuta, počela je proizvodnja Laste za izvoz i remontovani su MiG-ovi i helikopteri,uradjena nova oklopna pešadijska transportna vozila. Za mene je to prilično mnogo, ako se zna s koje tačke su morali da krenu. Cenim i napore današnjeg Ministra odbrane, jer mu nije laka pozicija. Drugo je pitanje što naš odnos prema vojnoj tehnici prejudiciraju naši problemi i geopolitička pozicija koja je slična stajanju jednom nogom na visokim merdevinama. Uz sve ono što sam izneo u prvom postu, sumnju u dobar posao oko novih MiG-ova, to nam je jedina opcija. Ali to bi značilo da bar imamo malo više uticaja za ono što treba da kupimo. A kako se preko sistema zaštite evropskog neba novac posredno vraća, bićemo na pozitivnoj nuli. A pilotima i mehaničarima neka je Bog u pomoći, njihov posao će biti sve samo ne jednostavan, i ako uzmemo u obzir da je u pitanju "isti" avion.

salepiperski

pre 10 godina

Za PVO treba stare neve unaprediti kod Almaz Antej u S-125 Pechora 2M, nabaviti BUK,domet 140-150 km visina 15 do 25 km za avione ikrst.rakete koji su već u našem vazdušnom prostoru i to bar 1 brigada sa 4 diviziona svaki divizion 2 radara i 5 baterija (lansera), Za blisku borbu kod čuvanih objekata i jedinica treba dosta Pantsir-S1 (hibrid komb.2topa30 mm i pvo raketni lanseri dometa 20km visina dometa 15 km.Za cilj van našeg vazdušnog prostora treba S-300 ili bolje S - 400 ima domet od 125do400km i raketa ide na visinu i preko 100 km u zavisnosti od modela rakete kojim je naoružan naprimer 40N6 njen radar može da prati 100 ciljeva na razdaljini od 600 km jedan bataljon može da gađa istovremeno 12 ciljeva, treba na bar 2 brigade hoće raći 12 bataljona i problem je rešen suviše je skupo napadati državu sa takvom pvo u narednih bar 10 god. Samo sve ovo košta stotine miliona dolara ali sigurno manje nego šteta koju su nato avioni napravili u Srbiji 1999. god. Što se Aviona tiče priča se o nabavci MIG 29 generacije 4++ (avioni mig 29 predviđeni za Siriju ili možda oni koje je vratio Alžir?)
sretno rešenje bili bi modernizovani mig 29,Sukhoi Su-35 cena 40do65mil.usd. najlepše bi bilo da se nabavi (čim izađe i ako ga Rusi hoće prodatiСухой ПАК ФА,svi ovde pričaju od broju od 20 aviona to ni izbliza nije dovoljno da bi ozbiljno odvratio potencijalan protivnik. treba bar 50do70 savremenih aviona,oprema za el. ometanje,novi helikopter MI 28,i MI 17 Sve to mnogo košta.

ODBRAMBENE RAKETE

pre 10 godina

Dovoljno je 5-6 aviona, ali zato je potrebno MNOGO najboljih PROTIVAVIONSKIH raketa.
Bilo bi odlično da Srbija proizvodi te najbolje ODBRAMBENE rakete i izvozi svima, kako bi se sačuvao mir.

Nobody

pre 10 godina

Avionima se ne postize nista bitno. Protivavionska odbrana je ok. Nijedno nam ne treba. Sa kim,ili protiv koga? Ja sam za potpunu demilitarizaciju, i nas i celog sveta.Od koga da se odbranimo? Ako nas jaki napadnu-nemamo sanse a slabi to nece.Bolje da te novce negde drugo spljiskamo.

Bacvanin

pre 10 godina

@Figuar
Za vreme "Pustinjske Oluje" su oborena dva F-15, jedan sa SA-2E, drugi sa PVO artiljerijom. Ni jedan do sada nije oboren sa aviona, ponajmanje od strane MiG-25, koji je namenjen za borbu protiv kopnenih ciljeva, prvenstveno tenkova.
Inace se slazemo da je F-15 skup, ali taj avion i npr Su-35 su dovoljno moderni za neki duzi period koriscenja, a daju dovoljnu vatrenu moc.
U ostalom i dalje tvrdim, 4 MiG-29 su dovoljna da drze dve smene za dezurnu paru, ostale pare bolje dati za PVO i EIPED (Elektronsko Izvidjanje i Protivelektronska destva) nego ih bacati na avione, koji ce biti oboreni kao onomad 99'.

Tie fighter

pre 10 godina

"Vidi, u zadnjoj "ratnoj igri" koju je NATO organizovao iznad neba Srbije 99', nema tog MiG-29 koji je dignut da se bori, a da nije IZGUBIO.
1983, kada je MiG-29 uveden u sastav ruske RV, taj avio je bio moderan i dobar. Danas ne vredi ise nista.
Inace, navedi mi mesto, drzavu, datum i tip aviona koji je uspeo da obori F-15 u borbenim dejstvima (ne racunam treninge)."
(Bacvanin, 5. maj 2013 13:20)

Nije to (samo) zbog mogućnosti aviona. Gde god je NATO udario, to nikad nije bio ravnopravni odnos jedan-na-jedan. Naprotiv, to najveći, najjači i najmoderniji borbeni SISTEM na svetu primenjen protiv nekoga mnogo slabijeg i tehnološki zaostalog, politički i ekonomski zgaženog, pod sankcijama i embargom na naoružanje, sa zonom zabranjenog leta, sa uništenim ili slabim PVO sistemima itd. Da smo 1999. imali 50 najboljih mogućih aviona, i njih bi nam uništili isto kao onih nekoliko.

bataSMraka

pre 10 godina

Da posle tolikih godina i pricanja kako i sta treba da se uradi napokon je neko poceo da ulaze u Srbiju podjednako u svemu pa i da ojaca vojsku

Borkovacka - dolina

pre 10 godina

Ne da su samo smesni vec su i bedni ovi krititcari iz DS-a kritikuju Aleksandra Vucica sto hoce da modernizuje vojsku. One svoje sto su vojsku unistili pocev od Borisa Tadica do Dragana Sutanovca, valjda zele da im dodele orden ili ne znam vec sta, pa bi i za to drugog optuzili i krivili.

jokica

pre 10 godina

jako dobra vest posto svake godine izlaze generacije pilota koji nemaju raspolozivo sta da voze eto dobre stvari sada ce imati bravo za vicepremijera Vucica ....sve pohvale

figuar

pre 10 godina

"Vidi, u zadnjoj "ratnoj igri" koju je NATO organizovao iznad neba Srbije 99', nema tog MiG-29 koji je dignut da se bori, a da nije IZGUBIO.
1983, kada je MiG-29 uveden u sastav ruske RV, taj avio je bio moderan i dobar. Danas ne vredi ise nista.
Inace, navedi mi mesto, drzavu, datum i tip aviona koji je uspeo da obori F-15 u borbenim dejstvima (ne racunam treninge)."
(Bacvanin, 5. maj 2013 13:20)
F - 15 je skuplji za nase uslove prilicno od MiG - 29,kada na cenu samog aparata dodamo i troskove obuke nasih pilota koji su decenijama leteli na ruskim avionima a sada prelaze na totalno drugacije aparate jos dodatno povecava cenu.F-15 je oboren od strane Irackog MiG-a 25 u prvoj pustinjskoj oluji, 90 god iako je bio odnos 2:1 za amere, ali je iracanim uspeo da obori jednog a drugom da pobegne zbog neverovatne brzine tog aparata od skoro 3 maha.S druge strane navedi mi neki ratni sukob u kome su F-15 ili F-16 bili u istom polozaju kao avioni suprotne strane.mislim na brojnost.daleko od toga da kazem da su to losi aparati ali ameri,izrael ili nato koji su ih najvise i koristili vise igraju na kartu kvantiteta tj. njihove brojnosti u odnosu na protivnika.

ala se sirimo!

pre 10 godina

Sta sve ne procitah...najjaci su mi komentari "nema jake drzave bez jake vojske". Jeste ali to vazi za ekonomski jaku drzavu koja ce uloziti da sacuva svoje bogastvo. Postoji neki redosled.
Zar treba da budemo druga Severna Koreja? "Imamo jaku vojsku ali nemamo 'leba da jedemo, decu da lecimo..."
Zar neko misli da ako sada imamo i 50 najboljih aviona da bi mogli da pobedimo nekoga ako to ne odgovara velikim silama? Danas nema vise rata "1 na 1", uz nas niko nece stati a protiv nas bi bili svi.
A sto se tice obaveze da imamo odredjen broj borbenih aviona kako bi mogli u EU hajde prvo da odradimo one jeftinije uslove a ove skupe da ostavimo za kraj.

Srbin 100%

pre 10 godina

Svaka odgovorna i jaka drzava vodi racuna o svojoj vojsci,posebno o RV i PVO,avione smo trebali odavno da uzmemo,bar se neko setio sada da ne bi placali nekoj drzavi da cuva nas vazdusni prostor

Ikarus

pre 10 godina

Vi koji ste na komentar Ikara dali ogroman broj minusa pročitajte na istom ovom sajtu današnji tekst o tome šta smatraju analitičari o kvalitetu, upotrebljivosti i potencijalnom uvaljivanju neisporučenih MiG-ova za Siriju Srbiji. Ne mogu se udarati minusi samo zbog “partizma”ili rusofilstva. Ono o čemu je polemisano juče na ovom forumu danas je već skoro sasvim potvrdjen podatak. Radi se o prodaji male serije modifikovanih MiG-ova za potrebe sletanja na nosač aviona,ali bez kuke i sklopivih kruila, vazduhoplovu koji nigde nije uveden u system odbrane, pa ponudjenoj Siriji kojoj ih je nemoguće prodati zbog embarga. Takodje, ako ova modifikacija ne doživi veći komercijalni uspeh kupovaćemo delove za suvo zlato jer se avio sklopovi ne prave po principu velikih serija na pokretnoj traci. Već u Srbiji imamo neupotrebljive radare američke proizvodnje koji zbog rezervnih delova koje je nemoguće dobiti po normalnoj, već basnoslovnoj ceni na komad, čame u depoima. Što se tiče MiG-a 29M2,o kome ovde pišemo, pošto je ovo zbog slabijeg radara “osiromašena” verzija MiG-35 trebalo bi insistirati na mnogo nižoj ceni od 150 miliona za 6 aviona.

samo ja

pre 10 godina

Vojska je stub oslonac svake zemlje,a ova zemlja je svoju vojsku rasformirala,Aleksandar Vučić je uvideo da jedini način da se počne sa obnovom je da se unaprede svi vojni kadrovi,svaka čast za ovakav postupak

figuar

pre 10 godina

(Bacvanin, 6. maj 2013 09:00)
Sto se tice Pustinjske Oluje izgleda da imamo razlicite izvore.Ne bih se slozio da je MiG 25 namenjen za borbu protiv kopnenih ciljeva.On je klasicni brzi presretac,izvidnik.Za to mu i sluzi njegova brzina od 3,2 maha.A-10 je recimo avion za unistavanje kopnene sile,zbog toga njemu i nisu potrebne savrsene letne karakteristike i dovoljna mu je brzina od 800 km/h.Slazem se sa tobom u vezi Su-35,on bi i meni bio bolji izbor.Slazem se takodje da pored moderne avijacije treba imati i modernu PVO i EIPED.Ne slazem se medjutim sa tobom da bi nam i 4 aviona bila dovoljna i da ne treba pare trositi na avione koji bi bili oboreni kao i 99.Ako bi "ratovali" protiv nato pakta ma koliko nam nasa aviacija i PVO bili modernizovani mi bi uvek bili u inferiornom polozaju,i nasi avioni bi bili obarani kao i 99.Iskreno se nadam da do takvog sukoba vise nece doci.Smatram da moramo imati minimum izmedju 20-30 modernih borbenih aviona zbog novonastalih odnosa snaga u regionu.

Gogi

pre 10 godina

Vreme je da se ojacha Vojska Srbije. Najbolji pocetak je nabavka aviona i novih sistema za PVO. Vucicu imash puno posla sa obzirom da su tvoji prethodnici samo unistavali Vojsku.