Petak, 03.05.2013.

08:35

Dobrovoljačka: 21 godina od zločina

Danas se navršava 21 godina od napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Građani RS, ali i pripadnici "Zelenih beretki" odali su poštu poginulim.

Izvor: Beta

Dobrovoljaèka: 21 godina od zloèina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe

pre 10 godina

(od une do drine, od save do mora, 4. maj 2013 08:39)
koliko znam petokraka je simbol ideologije a krst religije.znaci ako je neki oficir jna musliman umro na sahrani tj grobu treba da mu stoji petokraka a ne polumesec ili sta se vec stavlja kod muslimana.lep ti podpis.mogao bih i ja od dunava i save do egejskog i jonskog mora od dubrovnika do strume(dusanovo carstvo)

od une do drine, od save do mora

pre 11 godina

Ako je to stvarno bila JNA, zasto na grobljima stradalih stoje krstevi umjesto zvijezda petokraka?
Zasto srpski posteni, profesionalni novinari ne nadju ni jednog zivog svjedoka iz kolone koji su bili zarobljeni u sali i ne porazgovaraju sa njima? Zasto ponovo zavlacenje i sirenje lazi? Zasto?

dokle vise

pre 11 godina

Kod nas se spajaju u jedan dva prilicno nevezana dogadjaja. Desili su se dan za danom cak ne ni na istom mestu. Prvi dogadjaj su bile borbe u centru grada a drugi je napad na kolonu u povlacenju. Uostalom kako napad na kolonu moze da traje dva dana?

Zaciorski

pre 11 godina

Bosna je puna mrznje i zlobe, muslimanski narod je zadojen prezirom prema svojim prvim komsijama sada isto kao i pre 21 god. Srbi su bezali iz SA tokom rada od nevidjenog terora, maltretiranja, masakriranja od raznoraznih bosanskih paravojnih formacija, koje su bosanci nazivali regularnom armijom bih. Koliko su muslimanske vodje i sami muslimani krivi za ovo zlo jos veca je krivnja na nasim inertnim i nesposobnim oficirskim vojnim i civilnim kadrom , koji je stiteci samo svoju guz...zaboravio svoj narod. Sluzbe bezbednosti i spoljna diplomatija nam je bila i ostala ravna nuli, gomila trulezi koja je samo gledala kako da se novcano okoristi i prevrne koleginu zenu, a kolegu pre toga ubaci u APS, fuj!!!!

Branko

pre 11 godina

21 gopdina je prošla od kada su vojnici JNA koji su bili na odsluženju vojnog roka izginuli ni krivi ni dužni u Sarajevu ,a da za to niko nije do sada odgovarao. Gde je tu pravda.

Сарајлија

pre 11 godina

Бројеви уопште нису важни, када само један невин човек погине - много је. Руку на срце, треба рећи да је у конвоју убијено седам људи, остали су погинули у догађајима који су претходили.
Отворени сукоб између припадника ЈНА и муслиманских снага избио је око исељавања намештаја и инвентара из Дома ЈНА. Неки потпуковник није хтео да остави клавир. Позване су јединице војне полиције да интервенишу, два комбија (пинцгауера) која су се упутила према Дому ЈНА су улетела у заседу и мине. Онда су тенкови и транспортери кренули да спашавају те војнике. Све се ово догађало у време изразитог неповерења између две стране, тако да су многи потези погрешно тумачени. Међутим, ЈНА никада није имала ни људске ресурсе ни амбиције да заузима зграду Председништва БиХ. Шта би са њом?

Изетбеговић и Лагумџија су ухапшени на аеродрому да би се осигурала евакуација војника и особља ЈНА из Команде Армије, која је била под блокадом. Тада је уз посредовање УН постигнут споразум, а генерал Мекензи је гарантовао његово спровођење. Током ових догађаја показало се да у Сарајеву постоје паралелне структуре. У одсуству Изетбеговића, Председнишво БиХ је требао да преузме Хрват Стјепан Кљујић, а не ”Југословен” Ејуп Ганић (Да, Муслимани су га убацили као Југословена, да би имали глас више!). Међутим, Ганић је био тај који је преузео контролу, прекршио договор и мучки напао ту колону. Треба погледати шта је написао Мекензи.

Silvester

pre 11 godina

Vala mi možemo ovako svakog dana da obeležavamo po neki težak zločin, i da ceo život provedemo u optuživanju jedni drugih. A da namerno ne rasvetlimo ništa jer nam tako odgovara. Tj., nekima odgovara. Istim onima koji su sve ovo i zamesili pre 20 godina...

glupan

pre 11 godina

nesposobni , dobro plaćeni oficiri jna,su poslali mlade ljude u smrt.i niko, i nikad neće odgovarati za sve to.
kao i obično,svaljuju krivicu na drugu stranu, a dobro znaju da su sami zabrljali, za večno.

ТО

pre 11 godina

@(JNA, 3. maj 2013 14:24)
Ја нисам прочитао срамотнији коментар и мишљење поприлично дуго, наравно, могао сам да га нађем само од коментатора на овим страницама. Да Ви себи дате за право да оправдате убијање младића неком будалаштином како је ЈНА жртвовала своје војнике, па то је нечувено!
Уосталом, пример, имате борбу за Сарајево, да ли ћете рећи да су Бошњаци жртовали свој народ када би им било боље да су се одмах предали ВРС, не би било "опсаде"?! Или Вуковар или шта год?! Ма срамота!

Bojan

pre 11 godina

"Od svih okrivljenih, kaznjeni su samo Aganlija, Kucuk alija, Mula Jusuf i Focic Mehemd Aga"

A starac Foco od stotinu leta? Da se ne zaboravi.

Slava poginulim vojnicima

pre 11 godina

Tuzno je sto posle 21 godinu od masakra u Dobrovoljackoj, u Sarajevu snage policije obezbedjuju one koji su dosli da upale svece i poloze cvece najmilijima, na mestu na kojem su nemilosrdno pobijeni od njihove ruke. Sarajevo nema snage da se suoci sa pocinjenim zlocinima, cime potvrdjuju da im je stalo samo do svojih zrtava, a da ih tudje zrtve ne doticu. Jos tuznije je sto oni koji su surovo i krvnicki oduzeli zivote vojnicima uzivaju u slobodi, slavljeni kao "heroji" Sarajeva, u kome se i posle 21 godinu negira pocinjeni zlocin. Treba da vas bude SRAMOTA, i da znate da NISTE VI jedine zrtve kako volite da se predstavljate, u suludom ratu u koji vas je poveo Alija Izetbegovic!!!

Uros

pre 11 godina

@Brane Ajkula: kakve veze imaju evropejci sa ovim, to su dela bosanskih ubica i psihopata. Ja se svih psihopata gadim, sa koje god strane da dolaze... Bilo bi lepo cuti izvinjenje od miroljubivih nam komsija, kakve veze ima da li je 7, 40 ili 1000 zrtava? Zar je 7 zivota malo? Mozda po Kuranu nije mnogo, ali mi Srbi, bar oni normalni, ne zrtvujemo ljude za veru, ne opasavamo se bombama, nama je svaki zivot vredan...

p

pre 11 godina

Zato sto nikad nece priznati da su Srbi zrtve. Oni ce od svake nase zrtve napraviti svoje stradanje, a od svega propagandu. Oni i dalje vode rat. Medijski, onako kako najbolje znaju i kako su nas i pobedili. Strasno. Dok sam citala pomislila sam koliko su opasni i kako do pomirenja nikad nece doci, jer oni svoje zlocine ne priznaju. Njihovi su zlocini uvek opravdani. Muka mi je.

Urbanijak

pre 11 godina

Mislim da bi trebalo bivsi predsednik Tadic i sadasnji Nikolic da se zajedno izvinjivaju svakog 3. maja muslimanima koji su poubijali nenarouzane vojnike JNA u povlacenju. Tom prilikom mogli bi se izviniti i za Kazane, gde su muslimani odvodili i ubijali Srbe koji se nisu na vreme izvukli iz grada, itd, itd.

totoki

pre 11 godina

Licno prisustvovao ovom dogadjaju...Posto si licno prisustvovao(mozda i ucestvovao,nisi napisao) u potpunosti razumem tvoj komentar.Namece se pitanje,kome verovati,tebi(imas debeo razlog da lazes),Kukanjcu koji isto ima razloga da laze(Umanjivanje svoje krivice),ili gen.Mekenziju,koji nema ni jedan,ama bas ni jedan,razlog da laze???.

neesa

pre 11 godina

Tih dana sam bio u Sarajevu, taj napad kao i na kolonu JNA u Tuzli je velka sramota za medjunarodnu zajednicu, zlocin je zlocin a jos je tezi sto je uradjen pred ocima UN koja je bila garant. To je za vas ok, dobro smo prosli posto znamo za pijacu Markale. Posejali ste dovoljno mrznje da vam se kasnije i sama vratila. Znamo se, ako ijate Finsku ambasadu to ne znaci ba ste svi fini-najblaze receno. Ne moze vam Srebrenica biti izgovor za negiranje zlocina.

Izjava_aktera

pre 11 godina

U jednom od svojih posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine general Milutin Kukanjac, koji je kao komandant Druge vojne
oblasti i naredio povlačenje JNA iz glavnog grada BiH, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj ulici stradalo šest osoba.

"Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vrijeme je jednom da se kaže tačno, a to samo mogu ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik - Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika - Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik - Jovanić Boško, i jedna žena, muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom, i ona je rekla: "Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem". Znači, šest osoba je stradalo - od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, već ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke je nešto najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. "Novosti" nisu smjele, "Politika" - ma ni govora. "Televizija Srbije" - ma ni govora. "Radio Beograd" - ma kakvi. Do dan-danas", kazao je Kukanjac.

JNA

pre 11 godina

Niko da spomene JNA i odgovornost komandnog kadra za potpuno neorganizovano izvlacenje vojske i civila iz Sarajeva, Slovenije, Hrvatske. Vojnici su nosili oruzje bez municije! Bili su zrtvovani da bi se povecala tenzija na obe strane. Sramota...

Lanna

pre 11 godina

Oni koji su bili u to vreme u Sarajevu znaju da je ubijeno mnogo vise negos edam. Koliko, znaju smao oni koji su to uradili. Lesvi su vadjeni iz vozila i sakrivani u obliznju kasarnu. Jusuf Pusina i Divjak nisu ucestvovao u ovome, vec su bi ocajan kada je cuo sta se dogodilo.Krivce treba traziti oko Ganica.

pitar

pre 11 godina

Koliko laznih informacija u jednom clanku! Ta 42 vojnika uopste nisu poginuli u koloni, u koloni ih je poginulo 7, a ostatak dan prije u borbama za predsjednistvo 300-tinjak metara dalje od dobrovoljacke ulice i to dok su pokusavali da zauzmu zgradu predsjednistva. Srpska fabrika lazi ne miruje ni 20 godina kasnije.

Licno prisustvovao ovom dogadjaju

pre 11 godina

"Ubijena 42 pripadnika JNA i civila, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto"
Koja GNUSNA LAZ MUP-a Republike Srpske, koju prenosi TANJUG!
TACNO je da je ubijeno 7 i ranjeno 14 osoba.

Jos jednom moje iskreno saucesce porodicama svih 7 ubijenih u ovom napadu!

draganbb

pre 11 godina

Tako da varijanta mira na Balkanu ne postoji. Može zamrznuti sukob do daljnjeg. Nažalost to su nam uradile velike sile, a mi mislimo da su nam susedi krivi.

iluminat

pre 11 godina

Komsije,sta ono behu reci "izvinjenje","katarza","suocavanje sa sopstvenim zlocinima", "odgovornost za zlocine"? Vama te reci ocigledno nisu poznate kad ste vi u pitanju... Komsije, nije to lepo sa vase strane.

Ma kome ja pricam

pre 11 godina

Svaka ozbiljna zemlja bi u ovoj situaciji "ocistila grad" sa vojskom po cenu da svi koji su zarobljeni poginu. Odna bi ozbiljno shvatili poruku i rata kasnije ne bi ni bilo.

Bosanac

pre 11 godina

u RS se 2 maj gotovo pa i ne spominje,nekada ga dodaju 3-ćem????
3 maja je poginulo 6 osoba,5 oficira i jedna žena,muslimanka,Šuko Nurmela,to kaže gen.Kukanjac.
Još jedna zanimljivost,danas u sarajevu će biti položeno cvijeće na mjestu stradanja vojnika jna a potom idu na groblje gdje su sahranjeni a na tom groblju veliki krst,
nisu se vojnici jna borili i branili pod krstom i kakve veze ima krst sa rahmetli Šuko Nurmela???
Gospodo novinari,dajte malo istražite slučaj,idite do Niša i potražite majke poginulih niških specijalaca 2 maja.
Ovo sve je jedan jeftin pokušaj izjednačavanja krivice,
na kraju da kažem,ako je neko ubio nekog čovjeka na pravdi Boga,neka odgovara,taman da mi je brat rođeni

Manjo

pre 11 godina

'Ajmo BH komentatori objasnite nam jos koji put da nije toliko vojnika poginulo i da su tu nabrojani niski specijalci poginilu sutradan,da niko nije pucao,da Juka nije bio tu(pio pivo u kafani),da je padala kisa i ljudi sedeli po kucama ne i barikadama,da je JNA provocirala jer je imala trobojku na sanitetskim vozilima umesto crvenog krsta(crveni mjesec tad jos nije postojao) itd itd.

Manjo

pre 11 godina

'Ajmo BH komentatori objasnite nam jos koji put da nije toliko vojnika poginulo i da su tu nabrojani niski specijalci poginilu sutradan,da niko nije pucao,da Juka nije bio tu(pio pivo u kafani),da je padala kisa i ljudi sedeli po kucama ne i barikadama,da je JNA provocirala jer je imala trobojku na sanitetskim vozilima umesto crvenog krsta(crveni mjesec tad jos nije postojao) itd itd.

Ma kome ja pricam

pre 11 godina

Svaka ozbiljna zemlja bi u ovoj situaciji "ocistila grad" sa vojskom po cenu da svi koji su zarobljeni poginu. Odna bi ozbiljno shvatili poruku i rata kasnije ne bi ni bilo.

iluminat

pre 11 godina

Komsije,sta ono behu reci "izvinjenje","katarza","suocavanje sa sopstvenim zlocinima", "odgovornost za zlocine"? Vama te reci ocigledno nisu poznate kad ste vi u pitanju... Komsije, nije to lepo sa vase strane.

pitar

pre 11 godina

Koliko laznih informacija u jednom clanku! Ta 42 vojnika uopste nisu poginuli u koloni, u koloni ih je poginulo 7, a ostatak dan prije u borbama za predsjednistvo 300-tinjak metara dalje od dobrovoljacke ulice i to dok su pokusavali da zauzmu zgradu predsjednistva. Srpska fabrika lazi ne miruje ni 20 godina kasnije.

Bosanac

pre 11 godina

u RS se 2 maj gotovo pa i ne spominje,nekada ga dodaju 3-ćem????
3 maja je poginulo 6 osoba,5 oficira i jedna žena,muslimanka,Šuko Nurmela,to kaže gen.Kukanjac.
Još jedna zanimljivost,danas u sarajevu će biti položeno cvijeće na mjestu stradanja vojnika jna a potom idu na groblje gdje su sahranjeni a na tom groblju veliki krst,
nisu se vojnici jna borili i branili pod krstom i kakve veze ima krst sa rahmetli Šuko Nurmela???
Gospodo novinari,dajte malo istražite slučaj,idite do Niša i potražite majke poginulih niških specijalaca 2 maja.
Ovo sve je jedan jeftin pokušaj izjednačavanja krivice,
na kraju da kažem,ako je neko ubio nekog čovjeka na pravdi Boga,neka odgovara,taman da mi je brat rođeni

Licno prisustvovao ovom dogadjaju

pre 11 godina

"Ubijena 42 pripadnika JNA i civila, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto"
Koja GNUSNA LAZ MUP-a Republike Srpske, koju prenosi TANJUG!
TACNO je da je ubijeno 7 i ranjeno 14 osoba.

Jos jednom moje iskreno saucesce porodicama svih 7 ubijenih u ovom napadu!

Lanna

pre 11 godina

Oni koji su bili u to vreme u Sarajevu znaju da je ubijeno mnogo vise negos edam. Koliko, znaju smao oni koji su to uradili. Lesvi su vadjeni iz vozila i sakrivani u obliznju kasarnu. Jusuf Pusina i Divjak nisu ucestvovao u ovome, vec su bi ocajan kada je cuo sta se dogodilo.Krivce treba traziti oko Ganica.

draganbb

pre 11 godina

Tako da varijanta mira na Balkanu ne postoji. Može zamrznuti sukob do daljnjeg. Nažalost to su nam uradile velike sile, a mi mislimo da su nam susedi krivi.

Slava poginulim vojnicima

pre 11 godina

Tuzno je sto posle 21 godinu od masakra u Dobrovoljackoj, u Sarajevu snage policije obezbedjuju one koji su dosli da upale svece i poloze cvece najmilijima, na mestu na kojem su nemilosrdno pobijeni od njihove ruke. Sarajevo nema snage da se suoci sa pocinjenim zlocinima, cime potvrdjuju da im je stalo samo do svojih zrtava, a da ih tudje zrtve ne doticu. Jos tuznije je sto oni koji su surovo i krvnicki oduzeli zivote vojnicima uzivaju u slobodi, slavljeni kao "heroji" Sarajeva, u kome se i posle 21 godinu negira pocinjeni zlocin. Treba da vas bude SRAMOTA, i da znate da NISTE VI jedine zrtve kako volite da se predstavljate, u suludom ratu u koji vas je poveo Alija Izetbegovic!!!

Urbanijak

pre 11 godina

Mislim da bi trebalo bivsi predsednik Tadic i sadasnji Nikolic da se zajedno izvinjivaju svakog 3. maja muslimanima koji su poubijali nenarouzane vojnike JNA u povlacenju. Tom prilikom mogli bi se izviniti i za Kazane, gde su muslimani odvodili i ubijali Srbe koji se nisu na vreme izvukli iz grada, itd, itd.

p

pre 11 godina

Zato sto nikad nece priznati da su Srbi zrtve. Oni ce od svake nase zrtve napraviti svoje stradanje, a od svega propagandu. Oni i dalje vode rat. Medijski, onako kako najbolje znaju i kako su nas i pobedili. Strasno. Dok sam citala pomislila sam koliko su opasni i kako do pomirenja nikad nece doci, jer oni svoje zlocine ne priznaju. Njihovi su zlocini uvek opravdani. Muka mi je.

totoki

pre 11 godina

Licno prisustvovao ovom dogadjaju...Posto si licno prisustvovao(mozda i ucestvovao,nisi napisao) u potpunosti razumem tvoj komentar.Namece se pitanje,kome verovati,tebi(imas debeo razlog da lazes),Kukanjcu koji isto ima razloga da laze(Umanjivanje svoje krivice),ili gen.Mekenziju,koji nema ni jedan,ama bas ni jedan,razlog da laze???.

Izjava_aktera

pre 11 godina

U jednom od svojih posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine general Milutin Kukanjac, koji je kao komandant Druge vojne
oblasti i naredio povlačenje JNA iz glavnog grada BiH, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj ulici stradalo šest osoba.

"Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vrijeme je jednom da se kaže tačno, a to samo mogu ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik - Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika - Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik - Jovanić Boško, i jedna žena, muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom, i ona je rekla: "Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem". Znači, šest osoba je stradalo - od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, već ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke je nešto najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. "Novosti" nisu smjele, "Politika" - ma ni govora. "Televizija Srbije" - ma ni govora. "Radio Beograd" - ma kakvi. Do dan-danas", kazao je Kukanjac.

neesa

pre 11 godina

Tih dana sam bio u Sarajevu, taj napad kao i na kolonu JNA u Tuzli je velka sramota za medjunarodnu zajednicu, zlocin je zlocin a jos je tezi sto je uradjen pred ocima UN koja je bila garant. To je za vas ok, dobro smo prosli posto znamo za pijacu Markale. Posejali ste dovoljno mrznje da vam se kasnije i sama vratila. Znamo se, ako ijate Finsku ambasadu to ne znaci ba ste svi fini-najblaze receno. Ne moze vam Srebrenica biti izgovor za negiranje zlocina.

JNA

pre 11 godina

Niko da spomene JNA i odgovornost komandnog kadra za potpuno neorganizovano izvlacenje vojske i civila iz Sarajeva, Slovenije, Hrvatske. Vojnici su nosili oruzje bez municije! Bili su zrtvovani da bi se povecala tenzija na obe strane. Sramota...

Uros

pre 11 godina

@Brane Ajkula: kakve veze imaju evropejci sa ovim, to su dela bosanskih ubica i psihopata. Ja se svih psihopata gadim, sa koje god strane da dolaze... Bilo bi lepo cuti izvinjenje od miroljubivih nam komsija, kakve veze ima da li je 7, 40 ili 1000 zrtava? Zar je 7 zivota malo? Mozda po Kuranu nije mnogo, ali mi Srbi, bar oni normalni, ne zrtvujemo ljude za veru, ne opasavamo se bombama, nama je svaki zivot vredan...

glupan

pre 11 godina

nesposobni , dobro plaćeni oficiri jna,su poslali mlade ljude u smrt.i niko, i nikad neće odgovarati za sve to.
kao i obično,svaljuju krivicu na drugu stranu, a dobro znaju da su sami zabrljali, za večno.

ТО

pre 11 godina

@(JNA, 3. maj 2013 14:24)
Ја нисам прочитао срамотнији коментар и мишљење поприлично дуго, наравно, могао сам да га нађем само од коментатора на овим страницама. Да Ви себи дате за право да оправдате убијање младића неком будалаштином како је ЈНА жртвовала своје војнике, па то је нечувено!
Уосталом, пример, имате борбу за Сарајево, да ли ћете рећи да су Бошњаци жртовали свој народ када би им било боље да су се одмах предали ВРС, не би било "опсаде"?! Или Вуковар или шта год?! Ма срамота!

Silvester

pre 11 godina

Vala mi možemo ovako svakog dana da obeležavamo po neki težak zločin, i da ceo život provedemo u optuživanju jedni drugih. A da namerno ne rasvetlimo ništa jer nam tako odgovara. Tj., nekima odgovara. Istim onima koji su sve ovo i zamesili pre 20 godina...

Branko

pre 11 godina

21 gopdina je prošla od kada su vojnici JNA koji su bili na odsluženju vojnog roka izginuli ni krivi ni dužni u Sarajevu ,a da za to niko nije do sada odgovarao. Gde je tu pravda.

Bojan

pre 11 godina

"Od svih okrivljenih, kaznjeni su samo Aganlija, Kucuk alija, Mula Jusuf i Focic Mehemd Aga"

A starac Foco od stotinu leta? Da se ne zaboravi.

Сарајлија

pre 11 godina

Бројеви уопште нису важни, када само један невин човек погине - много је. Руку на срце, треба рећи да је у конвоју убијено седам људи, остали су погинули у догађајима који су претходили.
Отворени сукоб између припадника ЈНА и муслиманских снага избио је око исељавања намештаја и инвентара из Дома ЈНА. Неки потпуковник није хтео да остави клавир. Позване су јединице војне полиције да интервенишу, два комбија (пинцгауера) која су се упутила према Дому ЈНА су улетела у заседу и мине. Онда су тенкови и транспортери кренули да спашавају те војнике. Све се ово догађало у време изразитог неповерења између две стране, тако да су многи потези погрешно тумачени. Међутим, ЈНА никада није имала ни људске ресурсе ни амбиције да заузима зграду Председништва БиХ. Шта би са њом?

Изетбеговић и Лагумџија су ухапшени на аеродрому да би се осигурала евакуација војника и особља ЈНА из Команде Армије, која је била под блокадом. Тада је уз посредовање УН постигнут споразум, а генерал Мекензи је гарантовао његово спровођење. Током ових догађаја показало се да у Сарајеву постоје паралелне структуре. У одсуству Изетбеговића, Председнишво БиХ је требао да преузме Хрват Стјепан Кљујић, а не ”Југословен” Ејуп Ганић (Да, Муслимани су га убацили као Југословена, да би имали глас више!). Међутим, Ганић је био тај који је преузео контролу, прекршио договор и мучки напао ту колону. Треба погледати шта је написао Мекензи.

Zaciorski

pre 11 godina

Bosna je puna mrznje i zlobe, muslimanski narod je zadojen prezirom prema svojim prvim komsijama sada isto kao i pre 21 god. Srbi su bezali iz SA tokom rada od nevidjenog terora, maltretiranja, masakriranja od raznoraznih bosanskih paravojnih formacija, koje su bosanci nazivali regularnom armijom bih. Koliko su muslimanske vodje i sami muslimani krivi za ovo zlo jos veca je krivnja na nasim inertnim i nesposobnim oficirskim vojnim i civilnim kadrom , koji je stiteci samo svoju guz...zaboravio svoj narod. Sluzbe bezbednosti i spoljna diplomatija nam je bila i ostala ravna nuli, gomila trulezi koja je samo gledala kako da se novcano okoristi i prevrne koleginu zenu, a kolegu pre toga ubaci u APS, fuj!!!!

dokle vise

pre 11 godina

Kod nas se spajaju u jedan dva prilicno nevezana dogadjaja. Desili su se dan za danom cak ne ni na istom mestu. Prvi dogadjaj su bile borbe u centru grada a drugi je napad na kolonu u povlacenju. Uostalom kako napad na kolonu moze da traje dva dana?

od une do drine, od save do mora

pre 11 godina

Ako je to stvarno bila JNA, zasto na grobljima stradalih stoje krstevi umjesto zvijezda petokraka?
Zasto srpski posteni, profesionalni novinari ne nadju ni jednog zivog svjedoka iz kolone koji su bili zarobljeni u sali i ne porazgovaraju sa njima? Zasto ponovo zavlacenje i sirenje lazi? Zasto?

lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe

pre 10 godina

(od une do drine, od save do mora, 4. maj 2013 08:39)
koliko znam petokraka je simbol ideologije a krst religije.znaci ako je neki oficir jna musliman umro na sahrani tj grobu treba da mu stoji petokraka a ne polumesec ili sta se vec stavlja kod muslimana.lep ti podpis.mogao bih i ja od dunava i save do egejskog i jonskog mora od dubrovnika do strume(dusanovo carstvo)

pitar

pre 11 godina

Koliko laznih informacija u jednom clanku! Ta 42 vojnika uopste nisu poginuli u koloni, u koloni ih je poginulo 7, a ostatak dan prije u borbama za predsjednistvo 300-tinjak metara dalje od dobrovoljacke ulice i to dok su pokusavali da zauzmu zgradu predsjednistva. Srpska fabrika lazi ne miruje ni 20 godina kasnije.

Licno prisustvovao ovom dogadjaju

pre 11 godina

"Ubijena 42 pripadnika JNA i civila, 73 osobe su ranjene, a 215 zarobljeno ili oteto"
Koja GNUSNA LAZ MUP-a Republike Srpske, koju prenosi TANJUG!
TACNO je da je ubijeno 7 i ranjeno 14 osoba.

Jos jednom moje iskreno saucesce porodicama svih 7 ubijenih u ovom napadu!

Bosanac

pre 11 godina

u RS se 2 maj gotovo pa i ne spominje,nekada ga dodaju 3-ćem????
3 maja je poginulo 6 osoba,5 oficira i jedna žena,muslimanka,Šuko Nurmela,to kaže gen.Kukanjac.
Još jedna zanimljivost,danas u sarajevu će biti položeno cvijeće na mjestu stradanja vojnika jna a potom idu na groblje gdje su sahranjeni a na tom groblju veliki krst,
nisu se vojnici jna borili i branili pod krstom i kakve veze ima krst sa rahmetli Šuko Nurmela???
Gospodo novinari,dajte malo istražite slučaj,idite do Niša i potražite majke poginulih niških specijalaca 2 maja.
Ovo sve je jedan jeftin pokušaj izjednačavanja krivice,
na kraju da kažem,ako je neko ubio nekog čovjeka na pravdi Boga,neka odgovara,taman da mi je brat rođeni

Manjo

pre 11 godina

'Ajmo BH komentatori objasnite nam jos koji put da nije toliko vojnika poginulo i da su tu nabrojani niski specijalci poginilu sutradan,da niko nije pucao,da Juka nije bio tu(pio pivo u kafani),da je padala kisa i ljudi sedeli po kucama ne i barikadama,da je JNA provocirala jer je imala trobojku na sanitetskim vozilima umesto crvenog krsta(crveni mjesec tad jos nije postojao) itd itd.

iluminat

pre 11 godina

Komsije,sta ono behu reci "izvinjenje","katarza","suocavanje sa sopstvenim zlocinima", "odgovornost za zlocine"? Vama te reci ocigledno nisu poznate kad ste vi u pitanju... Komsije, nije to lepo sa vase strane.

Lanna

pre 11 godina

Oni koji su bili u to vreme u Sarajevu znaju da je ubijeno mnogo vise negos edam. Koliko, znaju smao oni koji su to uradili. Lesvi su vadjeni iz vozila i sakrivani u obliznju kasarnu. Jusuf Pusina i Divjak nisu ucestvovao u ovome, vec su bi ocajan kada je cuo sta se dogodilo.Krivce treba traziti oko Ganica.

Ma kome ja pricam

pre 11 godina

Svaka ozbiljna zemlja bi u ovoj situaciji "ocistila grad" sa vojskom po cenu da svi koji su zarobljeni poginu. Odna bi ozbiljno shvatili poruku i rata kasnije ne bi ni bilo.

draganbb

pre 11 godina

Tako da varijanta mira na Balkanu ne postoji. Može zamrznuti sukob do daljnjeg. Nažalost to su nam uradile velike sile, a mi mislimo da su nam susedi krivi.

Slava poginulim vojnicima

pre 11 godina

Tuzno je sto posle 21 godinu od masakra u Dobrovoljackoj, u Sarajevu snage policije obezbedjuju one koji su dosli da upale svece i poloze cvece najmilijima, na mestu na kojem su nemilosrdno pobijeni od njihove ruke. Sarajevo nema snage da se suoci sa pocinjenim zlocinima, cime potvrdjuju da im je stalo samo do svojih zrtava, a da ih tudje zrtve ne doticu. Jos tuznije je sto oni koji su surovo i krvnicki oduzeli zivote vojnicima uzivaju u slobodi, slavljeni kao "heroji" Sarajeva, u kome se i posle 21 godinu negira pocinjeni zlocin. Treba da vas bude SRAMOTA, i da znate da NISTE VI jedine zrtve kako volite da se predstavljate, u suludom ratu u koji vas je poveo Alija Izetbegovic!!!

Izjava_aktera

pre 11 godina

U jednom od svojih posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine general Milutin Kukanjac, koji je kao komandant Druge vojne
oblasti i naredio povlačenje JNA iz glavnog grada BiH, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj ulici stradalo šest osoba.

"Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vrijeme je jednom da se kaže tačno, a to samo mogu ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik - Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika - Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik - Jovanić Boško, i jedna žena, muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom, i ona je rekla: "Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem". Znači, šest osoba je stradalo - od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, već ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke je nešto najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. "Novosti" nisu smjele, "Politika" - ma ni govora. "Televizija Srbije" - ma ni govora. "Radio Beograd" - ma kakvi. Do dan-danas", kazao je Kukanjac.

Uros

pre 11 godina

@Brane Ajkula: kakve veze imaju evropejci sa ovim, to su dela bosanskih ubica i psihopata. Ja se svih psihopata gadim, sa koje god strane da dolaze... Bilo bi lepo cuti izvinjenje od miroljubivih nam komsija, kakve veze ima da li je 7, 40 ili 1000 zrtava? Zar je 7 zivota malo? Mozda po Kuranu nije mnogo, ali mi Srbi, bar oni normalni, ne zrtvujemo ljude za veru, ne opasavamo se bombama, nama je svaki zivot vredan...

JNA

pre 11 godina

Niko da spomene JNA i odgovornost komandnog kadra za potpuno neorganizovano izvlacenje vojske i civila iz Sarajeva, Slovenije, Hrvatske. Vojnici su nosili oruzje bez municije! Bili su zrtvovani da bi se povecala tenzija na obe strane. Sramota...

neesa

pre 11 godina

Tih dana sam bio u Sarajevu, taj napad kao i na kolonu JNA u Tuzli je velka sramota za medjunarodnu zajednicu, zlocin je zlocin a jos je tezi sto je uradjen pred ocima UN koja je bila garant. To je za vas ok, dobro smo prosli posto znamo za pijacu Markale. Posejali ste dovoljno mrznje da vam se kasnije i sama vratila. Znamo se, ako ijate Finsku ambasadu to ne znaci ba ste svi fini-najblaze receno. Ne moze vam Srebrenica biti izgovor za negiranje zlocina.

Urbanijak

pre 11 godina

Mislim da bi trebalo bivsi predsednik Tadic i sadasnji Nikolic da se zajedno izvinjivaju svakog 3. maja muslimanima koji su poubijali nenarouzane vojnike JNA u povlacenju. Tom prilikom mogli bi se izviniti i za Kazane, gde su muslimani odvodili i ubijali Srbe koji se nisu na vreme izvukli iz grada, itd, itd.

p

pre 11 godina

Zato sto nikad nece priznati da su Srbi zrtve. Oni ce od svake nase zrtve napraviti svoje stradanje, a od svega propagandu. Oni i dalje vode rat. Medijski, onako kako najbolje znaju i kako su nas i pobedili. Strasno. Dok sam citala pomislila sam koliko su opasni i kako do pomirenja nikad nece doci, jer oni svoje zlocine ne priznaju. Njihovi su zlocini uvek opravdani. Muka mi je.

totoki

pre 11 godina

Licno prisustvovao ovom dogadjaju...Posto si licno prisustvovao(mozda i ucestvovao,nisi napisao) u potpunosti razumem tvoj komentar.Namece se pitanje,kome verovati,tebi(imas debeo razlog da lazes),Kukanjcu koji isto ima razloga da laze(Umanjivanje svoje krivice),ili gen.Mekenziju,koji nema ni jedan,ama bas ni jedan,razlog da laze???.

glupan

pre 11 godina

nesposobni , dobro plaćeni oficiri jna,su poslali mlade ljude u smrt.i niko, i nikad neće odgovarati za sve to.
kao i obično,svaljuju krivicu na drugu stranu, a dobro znaju da su sami zabrljali, za večno.

Zaciorski

pre 11 godina

Bosna je puna mrznje i zlobe, muslimanski narod je zadojen prezirom prema svojim prvim komsijama sada isto kao i pre 21 god. Srbi su bezali iz SA tokom rada od nevidjenog terora, maltretiranja, masakriranja od raznoraznih bosanskih paravojnih formacija, koje su bosanci nazivali regularnom armijom bih. Koliko su muslimanske vodje i sami muslimani krivi za ovo zlo jos veca je krivnja na nasim inertnim i nesposobnim oficirskim vojnim i civilnim kadrom , koji je stiteci samo svoju guz...zaboravio svoj narod. Sluzbe bezbednosti i spoljna diplomatija nam je bila i ostala ravna nuli, gomila trulezi koja je samo gledala kako da se novcano okoristi i prevrne koleginu zenu, a kolegu pre toga ubaci u APS, fuj!!!!

ТО

pre 11 godina

@(JNA, 3. maj 2013 14:24)
Ја нисам прочитао срамотнији коментар и мишљење поприлично дуго, наравно, могао сам да га нађем само од коментатора на овим страницама. Да Ви себи дате за право да оправдате убијање младића неком будалаштином како је ЈНА жртвовала своје војнике, па то је нечувено!
Уосталом, пример, имате борбу за Сарајево, да ли ћете рећи да су Бошњаци жртовали свој народ када би им било боље да су се одмах предали ВРС, не би било "опсаде"?! Или Вуковар или шта год?! Ма срамота!

Bojan

pre 11 godina

"Od svih okrivljenih, kaznjeni su samo Aganlija, Kucuk alija, Mula Jusuf i Focic Mehemd Aga"

A starac Foco od stotinu leta? Da se ne zaboravi.

Branko

pre 11 godina

21 gopdina je prošla od kada su vojnici JNA koji su bili na odsluženju vojnog roka izginuli ni krivi ni dužni u Sarajevu ,a da za to niko nije do sada odgovarao. Gde je tu pravda.

Сарајлија

pre 11 godina

Бројеви уопште нису важни, када само један невин човек погине - много је. Руку на срце, треба рећи да је у конвоју убијено седам људи, остали су погинули у догађајима који су претходили.
Отворени сукоб између припадника ЈНА и муслиманских снага избио је око исељавања намештаја и инвентара из Дома ЈНА. Неки потпуковник није хтео да остави клавир. Позване су јединице војне полиције да интервенишу, два комбија (пинцгауера) која су се упутила према Дому ЈНА су улетела у заседу и мине. Онда су тенкови и транспортери кренули да спашавају те војнике. Све се ово догађало у време изразитог неповерења између две стране, тако да су многи потези погрешно тумачени. Међутим, ЈНА никада није имала ни људске ресурсе ни амбиције да заузима зграду Председништва БиХ. Шта би са њом?

Изетбеговић и Лагумџија су ухапшени на аеродрому да би се осигурала евакуација војника и особља ЈНА из Команде Армије, која је била под блокадом. Тада је уз посредовање УН постигнут споразум, а генерал Мекензи је гарантовао његово спровођење. Током ових догађаја показало се да у Сарајеву постоје паралелне структуре. У одсуству Изетбеговића, Председнишво БиХ је требао да преузме Хрват Стјепан Кљујић, а не ”Југословен” Ејуп Ганић (Да, Муслимани су га убацили као Југословена, да би имали глас више!). Међутим, Ганић је био тај који је преузео контролу, прекршио договор и мучки напао ту колону. Треба погледати шта је написао Мекензи.

od une do drine, od save do mora

pre 11 godina

Ako je to stvarno bila JNA, zasto na grobljima stradalih stoje krstevi umjesto zvijezda petokraka?
Zasto srpski posteni, profesionalni novinari ne nadju ni jednog zivog svjedoka iz kolone koji su bili zarobljeni u sali i ne porazgovaraju sa njima? Zasto ponovo zavlacenje i sirenje lazi? Zasto?

dokle vise

pre 11 godina

Kod nas se spajaju u jedan dva prilicno nevezana dogadjaja. Desili su se dan za danom cak ne ni na istom mestu. Prvi dogadjaj su bile borbe u centru grada a drugi je napad na kolonu u povlacenju. Uostalom kako napad na kolonu moze da traje dva dana?

Silvester

pre 11 godina

Vala mi možemo ovako svakog dana da obeležavamo po neki težak zločin, i da ceo život provedemo u optuživanju jedni drugih. A da namerno ne rasvetlimo ništa jer nam tako odgovara. Tj., nekima odgovara. Istim onima koji su sve ovo i zamesili pre 20 godina...

lale su srbi granicari iz banata,ne iz srema i backe

pre 10 godina

(od une do drine, od save do mora, 4. maj 2013 08:39)
koliko znam petokraka je simbol ideologije a krst religije.znaci ako je neki oficir jna musliman umro na sahrani tj grobu treba da mu stoji petokraka a ne polumesec ili sta se vec stavlja kod muslimana.lep ti podpis.mogao bih i ja od dunava i save do egejskog i jonskog mora od dubrovnika do strume(dusanovo carstvo)