Četvrtak, 02.05.2013.

18:58

Pre Sandžak u BiH nego RS u Srbiji

Penzionisani general bivše Armije BiH Sefer Halilović i lider Bošnjačke patriotske stranke izjavio da pre Sandžak može biti sastavni deo BiH, nego RS Srbije.

Izvor: Tanjug

Pre Sandžak u BiH nego RS u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

Onaj koji pripada Francuskoj

pre 10 godina

Sarajevo neka živi sa Hrvatskom zajedno u EU. Kakav Sandzak zajedno sa BIH. Dogodiće se strašan rat ako se muslimani u Srbiji budu za to zalagali. Srbi i muslimani u Srbiji imaju zajedničko groblje. Izuzetak su Albanci na Kosovu i Metohiji. Dok Srbi i muslimani u BIH nemaju zajedničko groblje. Srbi i muslimani u BIH nemaju ništa zajedničko otkako se raspala Jugoslavija, dok Srbi i muslimani u Srbiji imaju nešto zajedničko, a to je recimo groblje gde se sahranjuju mrtvi. Muslimani su ravnopravni u suživotu sa ostalnim nacionalnim manjinama i sa Srbima u Srbiji. Neka muslimani iz BIH obiđu Srpska groblja po Srbiji pa će videti ko se sve sahranjuje na istim grobljima gde i pravoslavci. Da bi Sandzak bio unutar BIH onda bi i Kosovo i Metohija moralo da se sjedini sa Sandzakom i BIH a to znači da bi Turska opet ovladala na Balkanu. Ovaj čovek koji je to rekao ili izjavio je verovatno Turskog porekla. Hrvati su bliži i srodniji muslimanima u BIH, nego Srbima u Srbiji i drugim nacionalnostima zbog ratova početkom devedesetih.

Velibor, USA

pre 11 godina

ovo je odgovor, iako vrlo loš, na konstantno dodikovo antidejtonsko i antibih laprdanje po medijima i huškanje naroda u ent. RS. treba sefera i dodika tj.novog rkaradžića i njima slične u jednu veliku sobu nasamo zaključati i baciti ključeve. pustite obične ljude svih nacija u BiH otvorenoj prema Srbiji i Hrvatskoj da žive konačno u miru.
Podrška komentarima Pathon, BiH, posavac te tuzlak i sl.

Strateg

pre 11 godina

@Tako ti je mala moja
Nisi ti ratovao sa Nislijama vec sa Banjalucanima. Nisi ti ratovao sa JNA vec sa VRS. Ako su u ratu ucestovali pojedinci iz Srbije, to su bili ili dobrovoljci ili ratni profiteri, a sigurno ne nekakvi mladjani vojni obveznici iz Srbije. Ti si ratovao protiv autohtonih stanovnika Srpske, koji su branili svoje domove od vasih mudzahedina, seva i Orica ... Ali lagati sebe i svet da si ratovao protiv JNA (kasnije Vojska SRJ) je bas komicno. Da je Srbija usla u totalni rat na stranu VRS, ne bi vi muslimani dugu branili ni Sarajevo ni ista drugo. Rat u BIH je trajao toliko dugo jer su Bosnjaci imali prednost u ljudstvu, a Srpska u tehnici. Znaci status quo. E a sad zamisli situaciju kada bi se u rat ukljucila tehnicki opremljenija i visestruko brojnija Vojska SRJ i kada bi VRS imala 4 puta vise vojnika od Armije BIH (sto '90ih naravno nikada nije bio slucaj) i jos nekoliko stotina tenkova, topova, aviona, motorizovanih jedinica, radara, generala ... Pa nije valjda da mislis da je Mladic bio nacelnik generalstaba Jugoslavije? On je bio nacelnik generalstaba VRS. To znaci da je VRS bila samostalna vojna snaga, kojoj je rukovodstvo Srbije pred kraj rata cak uvelo sankcije. Da VRS nije bila samostalna vojska, a Srpska nezavisna (ali jos uvek nepriznata) drzava, uvodjenje sankcija od strane Srbije naravno uopste ne bi bilo moguce. A to da Bosnjaci u Sarajevu nisu imali i svojih snajperista, koji su pucali na Srbe u srpskom dela Sarajeva, pricaj nepismenima.

Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac

pre 11 godina

Bice Bosna srce Srbije!!!!
(Apatinac, 2. maj 2013 19:11)
Majke mi ti nisi dobar nikako,, ohani malo sa tim organima, voca na dushu, spavaj duze i smanji pusenje jadan ne bio,,. Kad Bosna 92 nije postala nicije srce vjeruj mi nece nikad. Pa bilo nas jdvadeset a 5 pusaka a oko mog grada nema kakve artiljerije sto lakse, sto teze, tenkova, visecijevnih bacacha,Zisova, te sta ti ja sve znam nije bilo. Nekdasnja "moja", "nasa" JNA nas je svakodnevno "castila" salvama projektila iskazujuci time svoju "neutralnost"... Gdje nisu mogli uci sa obliznjih kolina, uzvisenja (po nekoj praksi oko svih gradova u BiH jos prije sukoba , JNA je izvukla tesku artiljeriju van gradova i istu rasporedila po obliznjim uzvisenjima (ko fol' vjezbe itd,, ). Mi sta smo mogli ugrabiti iz magacina Teritorijalne Odbrane imali smo,,, to svako ko je bio u Bosni zna,, uniforme smo vidjeli koji mjesec poslije pocetka napada na BiH. u trenerkama, tenama, koji kalasnjikov i lovacke puske branili smo sebe i familije. Svaki zlocin a bilo ga je na svim stranama, osudjujem jer ni jedan imalo normalan covjek ne moze ga podrzati. Al istina je da ja nisam bio iznad Kragujevca, Kraljeva, Nisa,, niti sam snajperom gadjao civile koji pretrcavaju cestu kako bi svom djetetu donijeli komad hljeba iz Crvenog Kriza. Zato u ime onih koji su pali braneci svoj toprak, kucni prag,, ti ponavljam da Bosna ima svoje Bosansko srce i otvorena je svim ljudima dobre volje.Ne dao Bog nikome rata na ovom svijetu sine moj.. Ciao

drndo

pre 11 godina

Ne igrajte se sa vatrom, porucio bih sugradjanima iz RS i Banjaluke.
Beograd je daleko, a Hrvatska, Sarajevo, Bihac i ostali gradovi odakle moze prijetiti opasnost tako blizu. Nemojte misliti da ce neko iz Kraljeva ili Nisa doci da pogine u BiH.Prosla su ta vremena ratnohuskacke propagande.
Ali to su samo prazne price.Uostalom vidjecemo...

Mrk_djok

pre 11 godina

U PRAVU STE, mister Halilovic.

Cak, stavise, Sandzak je po idejama Hitlera i ostalih Fasista izvesno vreme bio van Srbije a u sastavu sa Bosnom.

Mislim da bi i to trebali da pomenete.

A tokom tog perioda, i Kosovo nije bilo us sastavu Srbije, kao ni Vojvodina i istocna Srbija, i to zaboraviste da pomenete.

Dejan

pre 11 godina

Nemam nista protiv. Par Sandzackih opstina pripojiti BiH, a Republiku Srpsku hitno pripojiti Srbiji. Svi srecni svi zadovoljni bolje nego da ratujemo. I ko pita sta svet kaze - da nece da salju trupe da vrate granice na staro? Sastanak vodja i razmena teritorija - to je trebalo i sa Kosovom i Presevskom dolinom - ko pia svet, nije to razlog da nas kaznjavaju ili bilo sta drugo.

Fr

pre 11 godina

Kakav bolid!
Buraz evropa putuje sa licnom kartom, a ti hoces da ratujes.
Sto bi beogradjani rekli (stara fora) pokri se ušima generale.

Bosanaca

pre 11 godina

Ja logike i ******.

Znaci, ja bih trebao odseliti na Tajland (i ako su moji preci sa podrucija BiH) kad bi danas - sutra odlucio da predjem na Budizam ?

Valjate gluposti i jedni i drugi i treci a bogme i Sefer.

Svi smo mi doseljenici na ovom Balkanu, Sloveni koji su bili pagani a ne muslimani, katolici ili pravoslavci.

U prolazu

pre 11 godina

Ako ste za rat nije problem ali bez Amerike i Evrope. Moze Turska da vas podrzava tu vam dajemo fore. Pozdrav od dobronamernog covek i velikog prijetelja Muslimana iz Nisa.
(Milos, 2. maj 2013 19:46)

E moj Milose...ako ih Turci budu podrzavali mozda eventualno Suboticu sacuvamo...eventualno. Skokni do Turske, da vidis sta je drzava...

y@

pre 11 godina

Pa da se vratimo u 12 i 13 vek i izvaljujemo kako je Balkan ustvari srpska zemlja? Nikada nećemo izaći iz začaranog kruga političarskih i politikanskih odvala. Sada će se naložiti i jedna i druga strana, a baja iza odela i kravate, će se odvaliti od para.

muamua

pre 11 godina

musliman u pravu si nisam mozda trebao da koristim rec mustafa ali to vas koliko mi se cini ne vredja...da su ovako tvoji preci branili srpstvo kao sto ti branis islam rata izmedju brace ne bi bilo...e sad sto se tice mene ne znam da li imam nemaca turcina austrougara u sebi ali znam da se moji nisu prodali...

BL

pre 11 godina

ne znam stvarno zasto doticni govori da bi mi trebali da idemo nazad u Srbiju...kad smo mi zivjeli na ovim prostorima mnogo prije nego se on poturcio...logicno bi bilo da on i njemu slicni odu tamo gdje im je mjesto..u tursku!

CG

pre 11 godina

Moze on da kmeci iz svog Sarajeva + radijus od 10 kilometara i to je to...

Ovakve izjave nama Srbima idu u prilog i u konacnici ce jos vise ojacati poziciju RS jer ce stranci vidjeti da su bosnjacke vodje nepomirljivi ekstremisti!
Samo neka Izetbegovic i dalje ide u Teheran u posjetu,samo neka Halilovic i dalje daje ovake izjave...

Dodik treba samo da ukaze na ponasanje tih bud.... i dobice punu podrsku i razumjevanje Zapada za njegovu politiku!
Da Halilovic i Izetbegovic ne postoje neko bi ih morao izmisliti!

Dimitor

pre 11 godina

(HHHHHMMMMMM, 2. maj 2013 21:23)
Treba znati da je takozvani "veliki raskol" koji se desio 1054. godine dugo bio samo svađa elite u Rimu i Carigradu i da se na "terenu" nije za dugo vremena osećao. Prošlo je skoro 200 godina kada je definitivno "zapečaćen". Zato, govoriti o čisto pravoslavnim i čisto katoličkim manastirima/crkvama u BiH do 12-13. veka je nekorektno. To je bilo isto-hrišćansko. Čisto kao primer: za manastire Ozren, Papraću i Vozuću se sa dosta sigurnosti može tvrditi da su zadužbine kralja Dragutina pošto je on upravljao teritorijama gde se ti manastiri nalaze više od 30 godina (1284-1316). S druge strane, poznato je da je osmanska vlast dozvoljavala podizanje hrišćanskih, dakle i pravoslavnih bogomolja, samo na temeljima starijih hrišćanskih hramova, pa tvrdnja da je Žitomislić najstariji pravoslavni hram i to sagrađen u otomansko vreme - čista besmislica. I još nešto, na Salonitanskom sinodu 530. godine učestvovao je i jedan episkop iz Bosne imenom Andrija sa sedištem episkopije u dolini Lašve. Ko će da kaže je li on pravoslavni ili katolički episkop?

Natasa

pre 11 godina

@(Bosnjak, 2. maj 2013 22:27); E moj Bosnane, koju ste to Vi genetiku proucavali? Jadan bio, nema BiH gena, nema HR gena, nema SER gena. Ima samo gen svakog coveka posebno ponaosob. Ne postoje dva ista gena. Ne blamiraj se. A po genetici svi smo u rodu, jer svi poticemo od istog genetickog oca. A on je crn i iz Afrike je. Eto dragi moj africki Bosnane, ljubi te africka Srpkinja!

joooj

pre 11 godina

Kakav rat, o cemu vi pricate?
Zar je tesko zakljuciti da rata ne moze biti bez Hrvatske. A znamo da su Bosnjaci i Hrvati zajedno potpisali dogovor poznat pod nazivom Splitska deklaracija. Taj dogovor vazi jos uvijek.

restaurator

pre 11 godina

Postoji crkva u Rimu, na Kampidoljiju, gde je sahranjena, kazu, poslednja bosanska princeza. Cerka kralja Tvrtka. Secam se da je pre vise od dvadeset godina stajao natpis o njoj na cirilici, propao potpuno i necitljivo. Moj prijatelj, Italijan, katolicki svestenik u toj crkvi, se potrudio da nadje u njihovim knjigama kako je to bilo napisano. Trebalo je da se to obnovi, medjutim nasa ambasada je bila u potpunom haosu. Komunisti protiv Srba , Srbi protiv svega. U medjuvremenu su se pojavili "Bosnaci"i postade taj posao politicki problem! Moj prijatelj se povukao u manastir. Bez reci.Svejedno, postoji freska "San Francesco di Belgrado", jednog od Franjevaca koji se u Beogradu molio za borce protiv Turaka.Lepa, velika slika Beograda iz tog vremena. Vredi videti. Ima puno stepenica dok se popnete u crkvu.

Logic

pre 11 godina

"...Objava secesije znači objavu rata." Jeste, jarane, aferim vojniče!E neka si rekao istinu, da se skine jednom ono o agresiji Srbije, na one grdne secesionističke republike zajedničke nam matere Jugoslavije.

Bosnjak

pre 11 godina

(Bosnjak, 2. maj 2013 20:18)

Jadan ne bio pa svi smo valjda od istog majmuna potekli.
Kakvi crni iliri idi covece istusiraj se ledenom vodom.
(Zivite ljudi zivot i gledajte kako da ga poboljsate pustite prazne price., 2. maj 2013 20:51)
mene je BOG stvorio kao i tebe i sve nas,a ti sto bi voleo da si od majmuna potomak to dokazuje tvoju inteligenciju

marko

pre 11 godina

vidi, sad si mene isprovocirao ovim pitanjem. ako cemo tako gledati pitaj ti babu kako ti se zvao deda posto su turci bili tu 500 god!
(musliman iz beograda, 2. maj 2013 21:31)

Prvo nije 500 godina, nego od 1459. do 1804. Drugo, to nisu bili nikakvi Turci, već mahom janičari, odn. domaći kolaboracionisti koji su primili islam, znači isti narod.

Bosnjak

pre 11 godina

"Hehe, pa nije valjda da se i vi primate da ste Iliri. To pocinje sve vise da mi lici na Kviskoteku ... narode A predstavite se ... mi smo Iliri ... narode B predstavite se ... mi smo Iliri ... pa nista eto sad cemo i mi Srbi da se ukljucimo u igru ... Srbi predstavite se ... Mi smo Iliri :P
(Ilir, 2. maj 2013 21:45) "

Ilir mora da se salis. Kao prvo ja bih se dogovorio sa bracom Hrvatima. Po Hrvatima, Bosnjaci su u genetskom smislu 100% Hrvati. Evo uvjeri se sam.
http://poskok.info/wp/?p=23461
Po ovom tekstu Bosnjaci su veci Hrvati nego i Hrvati sami. Neko laze. Prosudite sami.

BiH

pre 11 godina

Vidim po ovim vasim izjavama drage komsije da imate malo previse testosterona i aroganicije. Vi znate "historiju, ko je ko i kako se rat pobjedzuje"! Malo mjesavina neodraslog ponasanja i situacije prouzrokovane ekonomskom socialnom krizom...popijte kaficu i smirite se. Ovakve i jos gore izjave slusamo citavo vrjeme od gosp. Dodika!

Sale

pre 11 godina

@(Bosnjak, 2. maj 2013 20:18)
Ja sam mislio da ste potomci egipcana, zar nisu bile i neke silne piramide u otkopavanju po federaciji?
Makedonci stavise Akeksandra Skoplje a vi mozete Ramzesa iii.

Nevit

pre 11 godina

Raška je kolevka srpske države, bila je uvek deo Srbije sve do turskih osvajanja, dakle i u srednjem veku. Bolje da se zapita odakle im islamska vera i šta su bili pre Turaka.

posavac

pre 11 godina

Ovaj tekst je objavljen da se budale svadjaju.Nema vise ratova i nikad ih vise i ne bilo.Valjda ste naucili da u ratu gube svi pozdrav istomisljenicima..

informer

pre 11 godina

Neka mi objasni smao dve stvari
1.Ako Federacija sa dva naroda ne moze da funkcionise kako BIH onda moze sa tri naroda.
2.Hriscana ( Srbi i Hrvati) ima vise u Bosni nego muslimana, prema tome BIH nikako ne moze biti drzava bosnjackog naroda cak i kad bi bila unitarna.

Atif_Radic

pre 11 godina

@IStoricar: Ovim pisanijem si prevazisao cak i komunjarsku propagandnu masineriju, koja Bosnjake nikad nije pominjala, vec muslimane iz Bosne. Uvek se govorili u realciji Srbi-Hrvati-Muslimani(nikad Bosnjaci), a jos manje Bosnjani za koje prvi put sad cujem, a ima dovoljno godina i znanja o istorijskim desavanjima u ovim predelima. Mozes biti sta god hoces, ali neces mi ti uskracivati pravo da kao musliman budem Srbin, a ne Bosnjak i da pricam srpski, a ne novostvoreni "bosnjacki". Srbi su bili 500 godina pod Turcima st je ostavilo velike posledice na njeno kolektivno nacionalno bice, izmedju ostalog zbog toga sto Srbi postoje sve tri veroispovesti. Hvala Bogu pa poznajem jako puno mojih sugradjana muslimana koji se izjasnjavaju kao Srbi. Ono sto meni smeta, jeste argument nema Srba bez pravoslavlja, sto je jedan pogresan i dalekosezan potez koji uz srpski identite vezuje versku iskljucivost. Ne zeleci da umanjim znacaj srpske pravoslavne crkve kroz istoriju, ja sam musliman, ali nista manje Srbin od pravoslavca.

dragan

pre 11 godina

Kao i 1995. u BiH i 1999. na Kosovu - jedino bitno je stanje na terenu. Stanje na terenu je takvo da u tzv. Sandzaku ima oko 50 000 muslimana, a u RS oko 1.5miliona Srba.

Inace, ta BiH koju sanja "general" nije nikada bila nezavisna drzava vec samo nekakv vilajet ili pokrajina u Austrougarskoj.

Ilir

pre 11 godina

Hehe, pa nije valjda da se i vi primate da ste Iliri. To pocinje sve vise da mi lici na Kviskoteku ... narode A predstavite se ... mi smo Iliri ... narode B predstavite se ... mi smo Iliri ... pa nista eto sad cemo i mi Srbi da se ukljucimo u igru ... Srbi predstavite se ... Mi smo Iliri :P

HHHHHMMMMMM

pre 11 godina

Kako to da je manastir Žitomislići najstariji pravoslavn hram na tlu BIH u pravoslavnoj BIH sagrađen tek po turskom osvajanju Bosne ?! Kakva je to "srpska zemlja" bila bez i jednog manastira na svom tlu a sa druge strane kakva tolerancija opet od strane turskih vlasti koji izdaše građevinsku dozvolu za taj manastir a širili islam mačem ?!

musliman iz beograda

pre 11 godina

zanima me sta ce na ovo reci hrvatska posto je taj deo zahvatao i hrvatske teritorije i to veci deo...nego trebalo bi stvarno poceti postavljati pitanja ovim mustafama kakva im imena nose pradjedovi
(muamua, 2. maj 2013 20:10)
vidi, sad si mene isprovocirao ovim pitanjem. ako cemo tako gledati pitaj ti babu kako ti se zvao deda posto su turci bili tu 500 god! to su glupa pitanja koja postoje samo kod nas na balkanu! dajte bre malo gledajte da popravite stanje naroda, da mogu lepo da zive, zar je bitno ko je pripadnik koje vere? na kraju krajeva svima je krv crvena, a na balkanu smo je toliko gledali da nam se smucila

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@Kako to da je manastir Žitomislići najstariji pravoslavn hram na tlu BIH u pravoslavnoj BIH sagrađen tek po turskom osvajanju Bosne ?! Kakva je to "srpska zemlja" bila bez i jednog manastira na svom tlu a sa druge strane kakva tolerancija opet od strane turskih vlasti koji izdaše građevinsku dozvolu za taj manastir a širili islam mačem ?!
(HHHHHMMMMMM, 2. maj 2013 21:23)

Ta prica oko manastira, ili bilo kojeg drugog vjerskog spomenika, kao dokaza da neka zemlja pripada tom i tom narodu, na ovim prostorima vise jednostavno "ne pije vodu". Zasto? Pa zato sto bi po toj logici Decani bili glavni grad Srbije. Dakle, "gradjevinski" faktor vise ne igra uloga, po zelji vasih zapadnih saveznika. Gleda se "realnost na terenu", a realnost u BiH je takva da u njoj zivi preko milion srba, i niko od njih ne zeli unitarnu BiH, kao ni Sarajevo (sa sve zelenim trotoarima) za svoj glavni grad

Divos

pre 11 godina

@ Bosnjak

Да, јесте средњовековна Босна српска држава. Постоје бројни списи, мапе (франачке и византијске) који то доказују, а први босански краљ Твртко се 1377. крунисао краљем Босне и свих Срба, то више него довољно говори (уосталом и на боју на Косову је одред из Босне под командом војводе Влатка Вуковића помогао српској браћи).
Делимично јеси у праву, наши преци су доселили на просторе Балкана (ипак нешто раније), у 7 и 8.веку, али неважно. Немам ништа против да се ви који данас себе именујете Бошњацима сматрате наследницима Илира (сигурно је мање бесмислено него када то тврде припадници једног дивљег племена на КиМ, који са Илирима никакве везе немају). Вероватно ако би гледали крвна зрнца, нашли би неки проценат од овог старог балканског народа (или још боље конгломерата илирских племена).
Али знаш шта, није обавезно, али јесте пожељно мало и појаснити такве тврдње, на пример од којег илирског племена потичете (Далмати, Јаподи, Даорси, Деситијати, Доклеати), које сте обичаје наследили, културно и духовно наслеђе, и оно најважније која је сличност данашњег вашег језика са овим древним илирским језицима (или са романским). А опет колико год додали и набацили турцизама и слово х у понеку реч, ваш језик и даље припада словенској групи језика, али будите шта год вам воља, ми Срби знамо ко смо.

Vlada

pre 11 godina

Fora je sto je Bosnjaka u Sandzaku sve manje, a i granicni deo Priboj je 90% srpski...jednostavno mnogo je malo bosnjaka-muslimana ili kako vec sebe zovu da bi zahtevali odcepljenje.
Slicno je i sa Albancima u Medvedji gde ih ima oko 16%, a pricaju o nekoj albanskoj oblasti!
R.Srpska i ne mora da bude deo Srbije, jer je ona dovoljno samostalna.

Branko

pre 11 godina

dovoljno si reko koliko poznajes historiju kad si napisao da je bosna srpska srednjovjekovna drzava
p.s.mi bosnjaci(porijeklom iliri) smo mnogo ranije i duze zivjeli na prostoru sandzaka a vi ste dosli tek u osmom ili devetom vijeku
(Bosnjak, 2. maj 2013 20:18)
E ovo moram da komentarišem. Prvo, polazite od laži koju su plasirali Vatikan i "Nemačka istorijska škola" da su Sloveni došli na Balkan u VI ili VII veku. Sigurno ste čuli za Vinčansku kulturu i najstarije Pismo u Evropi koje se zove SRBICA. Postoji i popis regruta za Rimske legije iz I veka n.e. sa prostora Hercegovine i u spisku sve sami Srbi. Odakle Srbi u tom popisu u I veku ako su došli na Balkan tek u VI ili VII veku?
Drugo, Srbi imaju svoj kalendar po kome je sada 7521. godina. Ovaj kalendar se zove Slovensko-Arijevski kalendar a ne "Vizantijski" kako ga zlonamerno prekrštavaju. Kako može biti Vizantijski kada je napravljen pre 7521. godine odnosno 5508 godina pre rođenja Hrista, a Vizantisko carstvo je stvoreno 476. godine n.e. Kada smo već kod Srpskog kalendara da kažem nešto o njemu. Dan je imao 16 sati, nedelja je imala 9 dana, mesec je imao 40 ili 41 dan a najmanja vremenska jedinica je bila približno 320 milioniti deo skunde. Zašto je ovako mala vremenska jedinica bila potrebna Srbima i drugim Slovenima?

Bosnjak

pre 11 godina

(Divos, 2. maj 2013 19:48)
dovoljno si reko koliko poznajes historiju kad si napisao da je bosna srpska srednjovjekovna drzava
p.s.mi bosnjaci(porijeklom iliri) smo mnogo ranije i duze zivjeli na prostoru sandzaka a vi ste dosli tek u osmom ili devetom vijeku

jamore

pre 11 godina

Krajnje je alarmantno kad ti bivsi general bivse multietnicke teritorije preti sa 6 topova, 12 vehabija i navijackim grupama propalih fudbalskih timova ... Veceras necu moci da spavam ...

U Federaciji vise Srba nema a ovakvi i njemu slicni mogu samo da dodju na granicu sa razglasom i da pustaju sevdalinke.

marko

pre 11 godina

Bio je sandzak i u Temisvaru i Budimpesti, kao i jos stotine drugih sandzaka. Ali, su pre i posle toga svi ti krajevi imali svoja imena. Kao sto se taj kraj zvao Raska, tako ce se zvati i za sva buduca vremena. Svi narodi za svoje oblasti imaju svoja narodna imena. Jos niko nikad nije imao naziv za svoj kraj u vidu nekog administrativnog pojma. . Tako je i za Rasku. Narod koji je tu ziveo i zivi je to nazvao Raska. Ime je tesko promeniti. Tako i u ovom slucaju. I to je sretna okolnost, i veci bi problem bio kada bi ovaj komunisticki oficir iamo neko drugo ime umesto sandzaka. Ovako je to sa jedne strane Raska, a sa druge strane jedan maglovit, nedefinisan, istorijski zastareo, bez velikog slova naziv. Ko zna, mozda bi neko trebao da ga obavesti da cak ni danasnja Turska nema vise sandzake.

Zivite ljudi zivot i gledajte kako da ga poboljsate pustite prazne price.

pre 11 godina

(Bosnjak, 2. maj 2013 20:18)

Jadan ne bio pa svi smo valjda od istog majmuna potekli.
Kakvi crni iliri idi covece istusiraj se ledenom vodom.

Ломброзо

pre 11 godina

Хехехе, Секијево познавање историје је импресивно! Историјске чињенице гласе овако, у време турске најезде Босном је владао краљ Твртко Котроманић који се 1377. године у манастиру Милешева крунисао за краља Срба, Босне, приморја и Западних страна. Свог највећег војсковођу, Влатка Вуковића, послао је у Бој на Косово као помоћ кнезу Лазару, јер је Влатко 1388. године победио Турке у бици код Билеће у Херцеговини. Па ако се позивате на средњовековну Босну и њене границе, па зашто онда не говорите о средњовековној православној вери у Босни и јединству босанских и српских владара у борби против заједничких освајача, Турака.

Mitar

pre 11 godina

Сефер Халиловић: "Републици Српској поручити да Дејтонски споразум више не вреди"
Важи Халиловићу, онда значи разлаз. Република Српска одлази, Хрватима дајте њихову Херцег Босну а ви остајте здраво у вашој филџан џамахирији. С редовном авионском линијом за Техеран можда и неће бити тако мала.

tuzlak

pre 11 godina

Ma pustite Sefera, ja podrzavam opstanak RS u okviru BiH ovakva kakva je. Pa nema im vece privilegije/kazne da zive od svog (ne)rada, na svom budjetu i da sami sebe kradu tipa Glinice, Rafinerije, TE gacko itd.... Meni je dosta zajednicki pasos, licna karta, tablice, odbrana, sta bi covjek zelio vise.

sds

pre 11 godina

"Zasto preti ratom kada ga jedino mogu dobiti uz stranu pomoc.. kada gledamo kroz istoriju u zadnjih 200 godina kada su se desavali ratovi balkanskih naroda Srbi su uvek izlazili pobednici kada nije bilo strane intervencije.. za razliku od Srba katolickim i muslimanskim narodima na Balkanu su uvek trebale strane velike sile da se bore za njih i prave im drzavu."

Opo sam sa stolca od smeha

Pastir

pre 11 godina

Zasto preti ratom kada ga jedino mogu dobiti uz stranu pomoc.. kada gledamo kroz istoriju u zadnjih 200 godina kada su se desavali ratovi balkanskih naroda Srbi su uvek izlazili pobednici kada nije bilo strane intervencije.. za razliku od Srba katolickim i muslimanskim narodima na Balkanu su uvek trebale strane velike sile da se bore za njih i prave im drzavu.
(Bane, 2. maj 2013 19:35)

Uglavnom tačno, samo pukli smo od Bugara 1885. u ,,jedan-na-jedan" ratu koji je malo poznat, 1913. je mnogo poznatija kako kod nas tako i kod istočnih nam suseda :P

Ломброзо

pre 11 godina

Једино добро које је међународна заједница учинила у Босни то је што је све стране разоружала. Да би се водио рат потребно је имати оружје, а у Босни, Богу хвала, више нема тешког наоружања. Иначе морам да приметим да је историја бошњачког имена и језика стара колико и историја лап топа, тако да ми је увек симпатично кад неко од бошњачких вођа прича о историји средњовековне Босне

Istoricar

pre 11 godina

li istorijski i svi Bosnjaci su nekad bili Srbi,pa ako cemo tako,neka se cela Bosna pripoji Srbiji,ako vec gledamo istoriju tako precizno
(partizan, 2. maj 2013 19:39)

Ali ni svi Srbi istoriski nisu nekad bili Srbi dok nisu posrbljeni kroz istoju stvaranjem drzav"e i "popravoslavljivanjem". Ako ne znas istoriju vidim da imas internet pa se malo pozabavi ali raznim izvorima ne samo velikosrpskim - Srpska drzava i pravoslavlje nikada osim kratkog perioda nisu bili u u Bosni ili imala ikakve jurisdikcije. Vise popravoslavljeni Bosanci nego Srbi. Bosanci su bili hriscani sto pravoslavni sto babuni (bogumili) sto katolici ali uvek Bosnjani odani Bosanskim a ne srpskim vladarima. Pogledaj malo genetsku kartu Bosne i Srbije...ako cemo o tome ko je nekada bio sta. Ako cemo do vere Bosnjaci su duze bili muslimani nego hriscani ako cemo pravo. Hriscani mozda nkih 200 godina a muslimani preko 500 godina. I jedna i druga vera primljena od drrugih i ognjem i macem. Bosna je bila deo Srbije samo 20 godina. A krva zrnca - slozenija prica kao sto pomenuh gore.

muamua

pre 11 godina

zanima me sta ce na ovo reci hrvatska posto je taj deo zahvatao i hrvatske teritorije i to veci deo...nego trebalo bi stvarno poceti postavljati pitanja ovim mustafama kakva im imena nose pradjedovi

ZAK

pre 11 godina

Odavno nisam cuo nista gluplje!Vidi se da je iz 90-tih,samo sto se jos uvek nalazi u istim!Drugo,Srbija polako ali sigurno ide prema Evropi i za jako kratko vreme ce biti mnogo bliza da udje u istu,nego BIH za jos nmogo godina.E tada probaj da kazes nesto slicno pa ces vrlo brzo shavatiti sta si rekao,dok ce ti jaki zvuk "apaca"razvaljivati bubne opne!
Kada ce neko ljudi ukapirati ta su ta vremena prosla,da narod hoce lepsi zivot,da putuje,vozi dobra kola,radi posa koji voli,da se druzi s drugima bez obzira na to koje su vere.Pa pogledajte samu Evropu pa ce vam biti jasno da za ovakve ljude vise nema mesta!Bas me interesuje ko li ga slusa!?!?

DEDA CVETKO

pre 11 godina

"Sandžak je bio deo srednjevekovne i osmanske Bosne sve do Berlinskog kongresa", rekao je za agenciju Anadolija ovaj penzionisani general ratne Armije BiH, iz devedesetih godina"

Jeste, dragovicu, ali ima ti dva mala problema:

- Raska (tj. tzv "Sandzak") je bila Srpska 1000 godina pre toga.

- I Kosovo i Rasku Osmanlije su otele nezakonito, ognjem i macem, etnicki pocistivski lokalno domorodacko (srpsko) stanovnistvo.

Za razliku od Raske, Bosna nikad nije bila legalno muslimanska. Ona je postala muslimanska ognjem i macem, na silu i prevaru, a ne ugovorom i zakonom. Na teritoriji Bosne od iskona je zivelo izvorno slovensko (srpsko-hrvatsko, hriscansko) stanovnistvo.

I? Sta sad? Cija istina je vrednija i kvalitetnija?

Bane

pre 11 godina

Zasto preti ratom kada ga jedino mogu dobiti uz stranu pomoc.. kada gledamo kroz istoriju u zadnjih 200 godina kada su se desavali ratovi balkanskih naroda Srbi su uvek izlazili pobednici kada nije bilo strane intervencije.. za razliku od Srba katolickim i muslimanskim narodima na Balkanu su uvek trebale strane velike sile da se bore za njih i prave im drzavu.

Prijepoljac

pre 11 godina

Dok bude nas bosnjaka bice i Bosne.Moj sugradjanin vam je stavio do znanja,slijedci put kad udarite na Bosnu,ocekujte rat i u vasem dvoristu

Branko

pre 11 godina

Upozoren da bi njegove reči mogle biti protumačene kao ratna retorika, Halilović je rekao da njegova poruka treba da bude shvaćena kao "dobronamerno upozorenje".
Ako se sećate i Radovan Karadžić je u Parlamentu BiH upozorio da se Muslimani ne igraju vatrom ali džaba, hteli su rat po svaku cenu. Alija Izetbegović je najpre potpisao pa zatim (sutra dan) povukao potpis sa Sporazuma sa Srbima, po savetu Amerikanaca i bi to što je bilo.

RadisavBL

pre 11 godina

Ako cemo se pozivati na srednjevekovne teritorije, onda bi Srbila imala istorijsko pravo da povrati celokupnu teritoriju Dusanovog carstva, ili o tome mogu na snivaju oni koje istorija poznaje od 91'? Cinjenica je da je Srpska odgovor na teror tzv. armije "republike" BiH i paravojnih muslimanskih formacija ciji su sastavni deo bili i cuveni mudzahedini, ili ce Sefer da nam plasira pricu kako su Srbi hteli deo Bosne? Halilovic je zajedno sa Hrvatima u Bosni, negirajuci pravo srpskog naroda na samoopredeljenje, zeleo da etnicki ocisti Bosnu, bas kao sto je to zbog nesposobnosti srpskog rukovodstva u RSK, hrvatskih paravojnicima poslo za rukom. Mozete to nazivati legitimnim vojnim akcijiama, ali cinjenica je da ste ubijali civile na spavanju i da ste u tome uzivali i naravno imali podrsku pojedinih drzava medj. zajednice. Rep. Srpska ne moze da napreduje, jer je federacija onaj drugi tas na vagi koji uz pomoc OHR-a preteze i povlaci kolektivno Bosnu u dubiozu. a Srpska ce opstati!

partizan

pre 11 godina

Ali istorijski i svi Bosnjaci su nekad bili Srbi,pa ako cemo tako,neka se cela Bosna pripoji Srbiji,ako vec gledamo istoriju tako precizno

Ivan

pre 11 godina

"Kome se ne živi, sretan mu put"
a sto tako nije bilo za vreme jugoslavije kada su muslimani hteli da se odcepe?

ali znam da ovo nije prazna retorika, jer svi znaju da se muslimani naoruzavaju

Blur

pre 11 godina

Bice pre da je Sefer obuo cizme koje su mu prevelike. To je opasno jer moze da padne na nos i eto belaja ... Umesto da preti, neka bolje sredi situaciju u FBIH. Nesto ne vidim da su oni tamo sposobni da srede sopstvenu kucu. Pa oni su tri godine bez vlasti , a kada je konacno i izaberu ona potraje taman toliko dok predsednika vlade ne bace u tamnicu ... A u takvoj realnosti pretnje Srbiji su stvarno tragikomicne.

dad

pre 11 godina

Ako 150 000 Bosnjaka u 1 gradu i 2 naselja (sela) mogu da destabilizuju Srbiju mi ne zasluzujemo da postojimo. U Rs zivi 1,4 miliona Srba, i zna se da ce 2014.godina biti godina ustavnih promena u Bih i sto da ne ako budu Srbi zeleli RS moze i da se odvoji,jer ako moze KKosovio sto ne i RS,mislim da REpublika Srpska mora da bude prvi i najvazniji interes Srbije jer je KiM nazalost izgubljeno. Naravno moramo raditi ne na praznim frazama Dodika i nasih bivsih i sadasnjih politicara nego na ekonomskoj snazi obe drzave,i da kada za to dodje trenutak bez Rs raspise referendum bez ikakvih sukoba i ratova sto bi ovaj tzv general voleo,iako da je Srbija zaista ucestvovala u ovom ratu on bi se mnogo drugacije zavrsio. Molim vas da mi objavite komentar za razliku od predhodnih.

Republikanac

pre 11 godina

E moj Sefere, sta ce ti ta prica?!

Pa ne pita se Nikolic, a bome ni Dodik o nasoj sudbini u Republici Srpskoj, vec mi bolan Sefere...mi, narod, oni koji su ti i devedesetih pokazali da nece da idu sa svoga. Nije ova zemlja nista vise tvoja no moja, niti bilo kog drugog ko se ovdje rodio. Sta ce meni Srbija, bolan Sefere, kad imam svoju Republiku Srpsku i lijepo mi je u njoj. Ok, moramo se akati sa vama iz federacije, ali izdrzali smo i gore pa cemo nekako i to.

Mani se Sefere blentave retorike, kada i sam znas da to sto pricas mi ne zarezujemo ni dva posto.

Ja tebi zelim da si svoj na svome, po mogucnoscu da ti i asfalt prodje kroz ulicu da ne moras zemlju da nosas na cipelama ni do prodavnice, a to sta cemo mi iz Republike Srpske da nosamo kada negde putujemo nasa je stvar. Ali kofere u jednom pravcu necemo sigurno.

Aj`, zivi bio...

Milos

pre 11 godina

@Prijepoljac Ako ste za rat nije problem ali bez Amerike i Evrope. Moze Turska da vas podrzava tu vam dajemo fore. Pozdrav od dobronamernog covek i velikog prijetelja Muslimana iz Nisa.

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Ova osoba da imalo razmislja o svojoj braci u sandzaku ne bi se sluzila ovakvim ratnohuskackim izjavama!Znam da ima nenamirenih dugova u proslom ratu ali neka mu je jasno da onaj ko zapocne rat mora da snosi svu odgovornost za ono sto se u ratu desi,a moze se desiti svasta i srbima u RS ali i bosnjacima u Sandzaku!RS treba da ostane u sastavu BIH ali bez promene ili ukidanja dejtonskog sporazuma,kao sto sandzak treba da ostane u okvirima Srbije uz maksimalna postovanja bosnjaka kao nacionalne manjine koja zivi u Srbiji!

Divos

pre 11 godina

Једна острашћена и ратнохушкачка изјава неважног лика са не малим проблемом у глави који је овом приликом показао и завидно непознавање историје. Идемо са историјом.
У време српске средњовековене државе Босне (1377-1463), простор Рашке области није био у саставу те државе осим мањег дела (Пријепоље). Појам Османска Босна никад није постојао (осим у глави овог лика), током турске окупације формирани су санџаци и пашалуци, на простору данашње БиХ, прво Босански санџак, па Босански пашалук (који се у различитим временима састојао од 3 до 8 санџака), и у саставу овог пашалука једно време је заиста и био Новопазарски санџак (али у исто време су припадали истом пашалуку и хрватске области З.Славонија, Банија и Лика, нисам сигуран да би се Хрватима допале жеље овог носталгичара за турским временом).
Помиње се овде и рат, а они који призивају рат, у правилу га и прижељкују, али и нема слисла коментарисати сваки став оваквих идиота.
У сваком случају време Османлија је ипак давно прошло време, Српска ће од сада, па на даље, и убудуће гледати искључиво свој интерес, и шта је најбоље за добробит народа Српске. Санџак (или Рашку област) је немогуће поредити са Српском, Српска је република, Санџак је област, могуће јесте рецимо 3 општине у Србији са Дрваром, Гламочем, Б.Граховом и Б.Петровцем (област у ФБиХ са огромном српском већином), али то је неразумно, волио бих и ја да је ова област у Српској, али границе су нацртане, ова прича је готова.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

"Sandžak je bio deo srednjevekovne i osmanske Bosne sve do Berlinskog kongresa", rekao je za agenciju Anadolija ovaj penzionisani general ratne Armije BiH, iz devedesetih godina"

Jeste, dragovicu, ali ima ti dva mala problema:

- Raska (tj. tzv "Sandzak") je bila Srpska 1000 godina pre toga.

- I Kosovo i Rasku Osmanlije su otele nezakonito, ognjem i macem, etnicki pocistivski lokalno domorodacko (srpsko) stanovnistvo.

Za razliku od Raske, Bosna nikad nije bila legalno muslimanska. Ona je postala muslimanska ognjem i macem, na silu i prevaru, a ne ugovorom i zakonom. Na teritoriji Bosne od iskona je zivelo izvorno slovensko (srpsko-hrvatsko, hriscansko) stanovnistvo.

I? Sta sad? Cija istina je vrednija i kvalitetnija?

Ivan

pre 11 godina

"Kome se ne živi, sretan mu put"
a sto tako nije bilo za vreme jugoslavije kada su muslimani hteli da se odcepe?

ali znam da ovo nije prazna retorika, jer svi znaju da se muslimani naoruzavaju

Bane

pre 11 godina

Zasto preti ratom kada ga jedino mogu dobiti uz stranu pomoc.. kada gledamo kroz istoriju u zadnjih 200 godina kada su se desavali ratovi balkanskih naroda Srbi su uvek izlazili pobednici kada nije bilo strane intervencije.. za razliku od Srba katolickim i muslimanskim narodima na Balkanu su uvek trebale strane velike sile da se bore za njih i prave im drzavu.

Republikanac

pre 11 godina

E moj Sefere, sta ce ti ta prica?!

Pa ne pita se Nikolic, a bome ni Dodik o nasoj sudbini u Republici Srpskoj, vec mi bolan Sefere...mi, narod, oni koji su ti i devedesetih pokazali da nece da idu sa svoga. Nije ova zemlja nista vise tvoja no moja, niti bilo kog drugog ko se ovdje rodio. Sta ce meni Srbija, bolan Sefere, kad imam svoju Republiku Srpsku i lijepo mi je u njoj. Ok, moramo se akati sa vama iz federacije, ali izdrzali smo i gore pa cemo nekako i to.

Mani se Sefere blentave retorike, kada i sam znas da to sto pricas mi ne zarezujemo ni dva posto.

Ja tebi zelim da si svoj na svome, po mogucnoscu da ti i asfalt prodje kroz ulicu da ne moras zemlju da nosas na cipelama ni do prodavnice, a to sta cemo mi iz Republike Srpske da nosamo kada negde putujemo nasa je stvar. Ali kofere u jednom pravcu necemo sigurno.

Aj`, zivi bio...

Blur

pre 11 godina

Bice pre da je Sefer obuo cizme koje su mu prevelike. To je opasno jer moze da padne na nos i eto belaja ... Umesto da preti, neka bolje sredi situaciju u FBIH. Nesto ne vidim da su oni tamo sposobni da srede sopstvenu kucu. Pa oni su tri godine bez vlasti , a kada je konacno i izaberu ona potraje taman toliko dok predsednika vlade ne bace u tamnicu ... A u takvoj realnosti pretnje Srbiji su stvarno tragikomicne.

Ломброзо

pre 11 godina

Хехехе, Секијево познавање историје је импресивно! Историјске чињенице гласе овако, у време турске најезде Босном је владао краљ Твртко Котроманић који се 1377. године у манастиру Милешева крунисао за краља Срба, Босне, приморја и Западних страна. Свог највећег војсковођу, Влатка Вуковића, послао је у Бој на Косово као помоћ кнезу Лазару, јер је Влатко 1388. године победио Турке у бици код Билеће у Херцеговини. Па ако се позивате на средњовековну Босну и њене границе, па зашто онда не говорите о средњовековној православној вери у Босни и јединству босанских и српских владара у борби против заједничких освајача, Турака.

Mitar

pre 11 godina

Сефер Халиловић: "Републици Српској поручити да Дејтонски споразум више не вреди"
Важи Халиловићу, онда значи разлаз. Република Српска одлази, Хрватима дајте њихову Херцег Босну а ви остајте здраво у вашој филџан џамахирији. С редовном авионском линијом за Техеран можда и неће бити тако мала.

Atif_Radic

pre 11 godina

@IStoricar: Ovim pisanijem si prevazisao cak i komunjarsku propagandnu masineriju, koja Bosnjake nikad nije pominjala, vec muslimane iz Bosne. Uvek se govorili u realciji Srbi-Hrvati-Muslimani(nikad Bosnjaci), a jos manje Bosnjani za koje prvi put sad cujem, a ima dovoljno godina i znanja o istorijskim desavanjima u ovim predelima. Mozes biti sta god hoces, ali neces mi ti uskracivati pravo da kao musliman budem Srbin, a ne Bosnjak i da pricam srpski, a ne novostvoreni "bosnjacki". Srbi su bili 500 godina pod Turcima st je ostavilo velike posledice na njeno kolektivno nacionalno bice, izmedju ostalog zbog toga sto Srbi postoje sve tri veroispovesti. Hvala Bogu pa poznajem jako puno mojih sugradjana muslimana koji se izjasnjavaju kao Srbi. Ono sto meni smeta, jeste argument nema Srba bez pravoslavlja, sto je jedan pogresan i dalekosezan potez koji uz srpski identite vezuje versku iskljucivost. Ne zeleci da umanjim znacaj srpske pravoslavne crkve kroz istoriju, ja sam musliman, ali nista manje Srbin od pravoslavca.

partizan

pre 11 godina

Ali istorijski i svi Bosnjaci su nekad bili Srbi,pa ako cemo tako,neka se cela Bosna pripoji Srbiji,ako vec gledamo istoriju tako precizno

Ломброзо

pre 11 godina

Једино добро које је међународна заједница учинила у Босни то је што је све стране разоружала. Да би се водио рат потребно је имати оружје, а у Босни, Богу хвала, више нема тешког наоружања. Иначе морам да приметим да је историја бошњачког имена и језика стара колико и историја лап топа, тако да ми је увек симпатично кад неко од бошњачких вођа прича о историји средњовековне Босне

Milos

pre 11 godina

@Prijepoljac Ako ste za rat nije problem ali bez Amerike i Evrope. Moze Turska da vas podrzava tu vam dajemo fore. Pozdrav od dobronamernog covek i velikog prijetelja Muslimana iz Nisa.

Branko

pre 11 godina

Upozoren da bi njegove reči mogle biti protumačene kao ratna retorika, Halilović je rekao da njegova poruka treba da bude shvaćena kao "dobronamerno upozorenje".
Ako se sećate i Radovan Karadžić je u Parlamentu BiH upozorio da se Muslimani ne igraju vatrom ali džaba, hteli su rat po svaku cenu. Alija Izetbegović je najpre potpisao pa zatim (sutra dan) povukao potpis sa Sporazuma sa Srbima, po savetu Amerikanaca i bi to što je bilo.

informer

pre 11 godina

Neka mi objasni smao dve stvari
1.Ako Federacija sa dva naroda ne moze da funkcionise kako BIH onda moze sa tri naroda.
2.Hriscana ( Srbi i Hrvati) ima vise u Bosni nego muslimana, prema tome BIH nikako ne moze biti drzava bosnjackog naroda cak i kad bi bila unitarna.

dad

pre 11 godina

Ako 150 000 Bosnjaka u 1 gradu i 2 naselja (sela) mogu da destabilizuju Srbiju mi ne zasluzujemo da postojimo. U Rs zivi 1,4 miliona Srba, i zna se da ce 2014.godina biti godina ustavnih promena u Bih i sto da ne ako budu Srbi zeleli RS moze i da se odvoji,jer ako moze KKosovio sto ne i RS,mislim da REpublika Srpska mora da bude prvi i najvazniji interes Srbije jer je KiM nazalost izgubljeno. Naravno moramo raditi ne na praznim frazama Dodika i nasih bivsih i sadasnjih politicara nego na ekonomskoj snazi obe drzave,i da kada za to dodje trenutak bez Rs raspise referendum bez ikakvih sukoba i ratova sto bi ovaj tzv general voleo,iako da je Srbija zaista ucestvovala u ovom ratu on bi se mnogo drugacije zavrsio. Molim vas da mi objavite komentar za razliku od predhodnih.

Divos

pre 11 godina

@ Bosnjak

Да, јесте средњовековна Босна српска држава. Постоје бројни списи, мапе (франачке и византијске) који то доказују, а први босански краљ Твртко се 1377. крунисао краљем Босне и свих Срба, то више него довољно говори (уосталом и на боју на Косову је одред из Босне под командом војводе Влатка Вуковића помогао српској браћи).
Делимично јеси у праву, наши преци су доселили на просторе Балкана (ипак нешто раније), у 7 и 8.веку, али неважно. Немам ништа против да се ви који данас себе именујете Бошњацима сматрате наследницима Илира (сигурно је мање бесмислено него када то тврде припадници једног дивљег племена на КиМ, који са Илирима никакве везе немају). Вероватно ако би гледали крвна зрнца, нашли би неки проценат од овог старог балканског народа (или још боље конгломерата илирских племена).
Али знаш шта, није обавезно, али јесте пожељно мало и појаснити такве тврдње, на пример од којег илирског племена потичете (Далмати, Јаподи, Даорси, Деситијати, Доклеати), које сте обичаје наследили, културно и духовно наслеђе, и оно најважније која је сличност данашњег вашег језика са овим древним илирским језицима (или са романским). А опет колико год додали и набацили турцизама и слово х у понеку реч, ваш језик и даље припада словенској групи језика, али будите шта год вам воља, ми Срби знамо ко смо.

RadisavBL

pre 11 godina

Ako cemo se pozivati na srednjevekovne teritorije, onda bi Srbila imala istorijsko pravo da povrati celokupnu teritoriju Dusanovog carstva, ili o tome mogu na snivaju oni koje istorija poznaje od 91'? Cinjenica je da je Srpska odgovor na teror tzv. armije "republike" BiH i paravojnih muslimanskih formacija ciji su sastavni deo bili i cuveni mudzahedini, ili ce Sefer da nam plasira pricu kako su Srbi hteli deo Bosne? Halilovic je zajedno sa Hrvatima u Bosni, negirajuci pravo srpskog naroda na samoopredeljenje, zeleo da etnicki ocisti Bosnu, bas kao sto je to zbog nesposobnosti srpskog rukovodstva u RSK, hrvatskih paravojnicima poslo za rukom. Mozete to nazivati legitimnim vojnim akcijiama, ali cinjenica je da ste ubijali civile na spavanju i da ste u tome uzivali i naravno imali podrsku pojedinih drzava medj. zajednice. Rep. Srpska ne moze da napreduje, jer je federacija onaj drugi tas na vagi koji uz pomoc OHR-a preteze i povlaci kolektivno Bosnu u dubiozu. a Srpska ce opstati!

BL

pre 11 godina

ne znam stvarno zasto doticni govori da bi mi trebali da idemo nazad u Srbiju...kad smo mi zivjeli na ovim prostorima mnogo prije nego se on poturcio...logicno bi bilo da on i njemu slicni odu tamo gdje im je mjesto..u tursku!

marko

pre 11 godina

Bio je sandzak i u Temisvaru i Budimpesti, kao i jos stotine drugih sandzaka. Ali, su pre i posle toga svi ti krajevi imali svoja imena. Kao sto se taj kraj zvao Raska, tako ce se zvati i za sva buduca vremena. Svi narodi za svoje oblasti imaju svoja narodna imena. Jos niko nikad nije imao naziv za svoj kraj u vidu nekog administrativnog pojma. . Tako je i za Rasku. Narod koji je tu ziveo i zivi je to nazvao Raska. Ime je tesko promeniti. Tako i u ovom slucaju. I to je sretna okolnost, i veci bi problem bio kada bi ovaj komunisticki oficir iamo neko drugo ime umesto sandzaka. Ovako je to sa jedne strane Raska, a sa druge strane jedan maglovit, nedefinisan, istorijski zastareo, bez velikog slova naziv. Ko zna, mozda bi neko trebao da ga obavesti da cak ni danasnja Turska nema vise sandzake.

Divos

pre 11 godina

Једна острашћена и ратнохушкачка изјава неважног лика са не малим проблемом у глави који је овом приликом показао и завидно непознавање историје. Идемо са историјом.
У време српске средњовековене државе Босне (1377-1463), простор Рашке области није био у саставу те државе осим мањег дела (Пријепоље). Појам Османска Босна никад није постојао (осим у глави овог лика), током турске окупације формирани су санџаци и пашалуци, на простору данашње БиХ, прво Босански санџак, па Босански пашалук (који се у различитим временима састојао од 3 до 8 санџака), и у саставу овог пашалука једно време је заиста и био Новопазарски санџак (али у исто време су припадали истом пашалуку и хрватске области З.Славонија, Банија и Лика, нисам сигуран да би се Хрватима допале жеље овог носталгичара за турским временом).
Помиње се овде и рат, а они који призивају рат, у правилу га и прижељкују, али и нема слисла коментарисати сваки став оваквих идиота.
У сваком случају време Османлија је ипак давно прошло време, Српска ће од сада, па на даље, и убудуће гледати искључиво свој интерес, и шта је најбоље за добробит народа Српске. Санџак (или Рашку област) је немогуће поредити са Српском, Српска је република, Санџак је област, могуће јесте рецимо 3 општине у Србији са Дрваром, Гламочем, Б.Граховом и Б.Петровцем (област у ФБиХ са огромном српском већином), али то је неразумно, волио бих и ја да је ова област у Српској, али границе су нацртане, ова прича је готова.

jamore

pre 11 godina

Krajnje je alarmantno kad ti bivsi general bivse multietnicke teritorije preti sa 6 topova, 12 vehabija i navijackim grupama propalih fudbalskih timova ... Veceras necu moci da spavam ...

U Federaciji vise Srba nema a ovakvi i njemu slicni mogu samo da dodju na granicu sa razglasom i da pustaju sevdalinke.

Sale

pre 11 godina

@(Bosnjak, 2. maj 2013 20:18)
Ja sam mislio da ste potomci egipcana, zar nisu bile i neke silne piramide u otkopavanju po federaciji?
Makedonci stavise Akeksandra Skoplje a vi mozete Ramzesa iii.

Vlada

pre 11 godina

Fora je sto je Bosnjaka u Sandzaku sve manje, a i granicni deo Priboj je 90% srpski...jednostavno mnogo je malo bosnjaka-muslimana ili kako vec sebe zovu da bi zahtevali odcepljenje.
Slicno je i sa Albancima u Medvedji gde ih ima oko 16%, a pricaju o nekoj albanskoj oblasti!
R.Srpska i ne mora da bude deo Srbije, jer je ona dovoljno samostalna.

CG

pre 11 godina

Moze on da kmeci iz svog Sarajeva + radijus od 10 kilometara i to je to...

Ovakve izjave nama Srbima idu u prilog i u konacnici ce jos vise ojacati poziciju RS jer ce stranci vidjeti da su bosnjacke vodje nepomirljivi ekstremisti!
Samo neka Izetbegovic i dalje ide u Teheran u posjetu,samo neka Halilovic i dalje daje ovake izjave...

Dodik treba samo da ukaze na ponasanje tih bud.... i dobice punu podrsku i razumjevanje Zapada za njegovu politiku!
Da Halilovic i Izetbegovic ne postoje neko bi ih morao izmisliti!

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@Kako to da je manastir Žitomislići najstariji pravoslavn hram na tlu BIH u pravoslavnoj BIH sagrađen tek po turskom osvajanju Bosne ?! Kakva je to "srpska zemlja" bila bez i jednog manastira na svom tlu a sa druge strane kakva tolerancija opet od strane turskih vlasti koji izdaše građevinsku dozvolu za taj manastir a širili islam mačem ?!
(HHHHHMMMMMM, 2. maj 2013 21:23)

Ta prica oko manastira, ili bilo kojeg drugog vjerskog spomenika, kao dokaza da neka zemlja pripada tom i tom narodu, na ovim prostorima vise jednostavno "ne pije vodu". Zasto? Pa zato sto bi po toj logici Decani bili glavni grad Srbije. Dakle, "gradjevinski" faktor vise ne igra uloga, po zelji vasih zapadnih saveznika. Gleda se "realnost na terenu", a realnost u BiH je takva da u njoj zivi preko milion srba, i niko od njih ne zeli unitarnu BiH, kao ni Sarajevo (sa sve zelenim trotoarima) za svoj glavni grad

Prijepoljac

pre 11 godina

Dok bude nas bosnjaka bice i Bosne.Moj sugradjanin vam je stavio do znanja,slijedci put kad udarite na Bosnu,ocekujte rat i u vasem dvoristu

dragan

pre 11 godina

Kao i 1995. u BiH i 1999. na Kosovu - jedino bitno je stanje na terenu. Stanje na terenu je takvo da u tzv. Sandzaku ima oko 50 000 muslimana, a u RS oko 1.5miliona Srba.

Inace, ta BiH koju sanja "general" nije nikada bila nezavisna drzava vec samo nekakv vilajet ili pokrajina u Austrougarskoj.

Logic

pre 11 godina

"...Objava secesije znači objavu rata." Jeste, jarane, aferim vojniče!E neka si rekao istinu, da se skine jednom ono o agresiji Srbije, na one grdne secesionističke republike zajedničke nam matere Jugoslavije.

marko

pre 11 godina

vidi, sad si mene isprovocirao ovim pitanjem. ako cemo tako gledati pitaj ti babu kako ti se zvao deda posto su turci bili tu 500 god!
(musliman iz beograda, 2. maj 2013 21:31)

Prvo nije 500 godina, nego od 1459. do 1804. Drugo, to nisu bili nikakvi Turci, već mahom janičari, odn. domaći kolaboracionisti koji su primili islam, znači isti narod.

restaurator

pre 11 godina

Postoji crkva u Rimu, na Kampidoljiju, gde je sahranjena, kazu, poslednja bosanska princeza. Cerka kralja Tvrtka. Secam se da je pre vise od dvadeset godina stajao natpis o njoj na cirilici, propao potpuno i necitljivo. Moj prijatelj, Italijan, katolicki svestenik u toj crkvi, se potrudio da nadje u njihovim knjigama kako je to bilo napisano. Trebalo je da se to obnovi, medjutim nasa ambasada je bila u potpunom haosu. Komunisti protiv Srba , Srbi protiv svega. U medjuvremenu su se pojavili "Bosnaci"i postade taj posao politicki problem! Moj prijatelj se povukao u manastir. Bez reci.Svejedno, postoji freska "San Francesco di Belgrado", jednog od Franjevaca koji se u Beogradu molio za borce protiv Turaka.Lepa, velika slika Beograda iz tog vremena. Vredi videti. Ima puno stepenica dok se popnete u crkvu.

Natasa

pre 11 godina

@(Bosnjak, 2. maj 2013 22:27); E moj Bosnane, koju ste to Vi genetiku proucavali? Jadan bio, nema BiH gena, nema HR gena, nema SER gena. Ima samo gen svakog coveka posebno ponaosob. Ne postoje dva ista gena. Ne blamiraj se. A po genetici svi smo u rodu, jer svi poticemo od istog genetickog oca. A on je crn i iz Afrike je. Eto dragi moj africki Bosnane, ljubi te africka Srpkinja!

muamua

pre 11 godina

zanima me sta ce na ovo reci hrvatska posto je taj deo zahvatao i hrvatske teritorije i to veci deo...nego trebalo bi stvarno poceti postavljati pitanja ovim mustafama kakva im imena nose pradjedovi

muamua

pre 11 godina

musliman u pravu si nisam mozda trebao da koristim rec mustafa ali to vas koliko mi se cini ne vredja...da su ovako tvoji preci branili srpstvo kao sto ti branis islam rata izmedju brace ne bi bilo...e sad sto se tice mene ne znam da li imam nemaca turcina austrougara u sebi ali znam da se moji nisu prodali...

Nevit

pre 11 godina

Raška je kolevka srpske države, bila je uvek deo Srbije sve do turskih osvajanja, dakle i u srednjem veku. Bolje da se zapita odakle im islamska vera i šta su bili pre Turaka.

posavac

pre 11 godina

Ovaj tekst je objavljen da se budale svadjaju.Nema vise ratova i nikad ih vise i ne bilo.Valjda ste naucili da u ratu gube svi pozdrav istomisljenicima..

Ilir

pre 11 godina

Hehe, pa nije valjda da se i vi primate da ste Iliri. To pocinje sve vise da mi lici na Kviskoteku ... narode A predstavite se ... mi smo Iliri ... narode B predstavite se ... mi smo Iliri ... pa nista eto sad cemo i mi Srbi da se ukljucimo u igru ... Srbi predstavite se ... Mi smo Iliri :P

Pastir

pre 11 godina

Zasto preti ratom kada ga jedino mogu dobiti uz stranu pomoc.. kada gledamo kroz istoriju u zadnjih 200 godina kada su se desavali ratovi balkanskih naroda Srbi su uvek izlazili pobednici kada nije bilo strane intervencije.. za razliku od Srba katolickim i muslimanskim narodima na Balkanu su uvek trebale strane velike sile da se bore za njih i prave im drzavu.
(Bane, 2. maj 2013 19:35)

Uglavnom tačno, samo pukli smo od Bugara 1885. u ,,jedan-na-jedan" ratu koji je malo poznat, 1913. je mnogo poznatija kako kod nas tako i kod istočnih nam suseda :P

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Ova osoba da imalo razmislja o svojoj braci u sandzaku ne bi se sluzila ovakvim ratnohuskackim izjavama!Znam da ima nenamirenih dugova u proslom ratu ali neka mu je jasno da onaj ko zapocne rat mora da snosi svu odgovornost za ono sto se u ratu desi,a moze se desiti svasta i srbima u RS ali i bosnjacima u Sandzaku!RS treba da ostane u sastavu BIH ali bez promene ili ukidanja dejtonskog sporazuma,kao sto sandzak treba da ostane u okvirima Srbije uz maksimalna postovanja bosnjaka kao nacionalne manjine koja zivi u Srbiji!

Zivite ljudi zivot i gledajte kako da ga poboljsate pustite prazne price.

pre 11 godina

(Bosnjak, 2. maj 2013 20:18)

Jadan ne bio pa svi smo valjda od istog majmuna potekli.
Kakvi crni iliri idi covece istusiraj se ledenom vodom.

ZAK

pre 11 godina

Odavno nisam cuo nista gluplje!Vidi se da je iz 90-tih,samo sto se jos uvek nalazi u istim!Drugo,Srbija polako ali sigurno ide prema Evropi i za jako kratko vreme ce biti mnogo bliza da udje u istu,nego BIH za jos nmogo godina.E tada probaj da kazes nesto slicno pa ces vrlo brzo shavatiti sta si rekao,dok ce ti jaki zvuk "apaca"razvaljivati bubne opne!
Kada ce neko ljudi ukapirati ta su ta vremena prosla,da narod hoce lepsi zivot,da putuje,vozi dobra kola,radi posa koji voli,da se druzi s drugima bez obzira na to koje su vere.Pa pogledajte samu Evropu pa ce vam biti jasno da za ovakve ljude vise nema mesta!Bas me interesuje ko li ga slusa!?!?

Dimitor

pre 11 godina

(HHHHHMMMMMM, 2. maj 2013 21:23)
Treba znati da je takozvani "veliki raskol" koji se desio 1054. godine dugo bio samo svađa elite u Rimu i Carigradu i da se na "terenu" nije za dugo vremena osećao. Prošlo je skoro 200 godina kada je definitivno "zapečaćen". Zato, govoriti o čisto pravoslavnim i čisto katoličkim manastirima/crkvama u BiH do 12-13. veka je nekorektno. To je bilo isto-hrišćansko. Čisto kao primer: za manastire Ozren, Papraću i Vozuću se sa dosta sigurnosti može tvrditi da su zadužbine kralja Dragutina pošto je on upravljao teritorijama gde se ti manastiri nalaze više od 30 godina (1284-1316). S druge strane, poznato je da je osmanska vlast dozvoljavala podizanje hrišćanskih, dakle i pravoslavnih bogomolja, samo na temeljima starijih hrišćanskih hramova, pa tvrdnja da je Žitomislić najstariji pravoslavni hram i to sagrađen u otomansko vreme - čista besmislica. I još nešto, na Salonitanskom sinodu 530. godine učestvovao je i jedan episkop iz Bosne imenom Andrija sa sedištem episkopije u dolini Lašve. Ko će da kaže je li on pravoslavni ili katolički episkop?

Bosnjak

pre 11 godina

(Divos, 2. maj 2013 19:48)
dovoljno si reko koliko poznajes historiju kad si napisao da je bosna srpska srednjovjekovna drzava
p.s.mi bosnjaci(porijeklom iliri) smo mnogo ranije i duze zivjeli na prostoru sandzaka a vi ste dosli tek u osmom ili devetom vijeku

Istoricar

pre 11 godina

li istorijski i svi Bosnjaci su nekad bili Srbi,pa ako cemo tako,neka se cela Bosna pripoji Srbiji,ako vec gledamo istoriju tako precizno
(partizan, 2. maj 2013 19:39)

Ali ni svi Srbi istoriski nisu nekad bili Srbi dok nisu posrbljeni kroz istoju stvaranjem drzav"e i "popravoslavljivanjem". Ako ne znas istoriju vidim da imas internet pa se malo pozabavi ali raznim izvorima ne samo velikosrpskim - Srpska drzava i pravoslavlje nikada osim kratkog perioda nisu bili u u Bosni ili imala ikakve jurisdikcije. Vise popravoslavljeni Bosanci nego Srbi. Bosanci su bili hriscani sto pravoslavni sto babuni (bogumili) sto katolici ali uvek Bosnjani odani Bosanskim a ne srpskim vladarima. Pogledaj malo genetsku kartu Bosne i Srbije...ako cemo o tome ko je nekada bio sta. Ako cemo do vere Bosnjaci su duze bili muslimani nego hriscani ako cemo pravo. Hriscani mozda nkih 200 godina a muslimani preko 500 godina. I jedna i druga vera primljena od drrugih i ognjem i macem. Bosna je bila deo Srbije samo 20 godina. A krva zrnca - slozenija prica kao sto pomenuh gore.

Fr

pre 11 godina

Kakav bolid!
Buraz evropa putuje sa licnom kartom, a ti hoces da ratujes.
Sto bi beogradjani rekli (stara fora) pokri se ušima generale.

tuzlak

pre 11 godina

Ma pustite Sefera, ja podrzavam opstanak RS u okviru BiH ovakva kakva je. Pa nema im vece privilegije/kazne da zive od svog (ne)rada, na svom budjetu i da sami sebe kradu tipa Glinice, Rafinerije, TE gacko itd.... Meni je dosta zajednicki pasos, licna karta, tablice, odbrana, sta bi covjek zelio vise.

Branko

pre 11 godina

dovoljno si reko koliko poznajes historiju kad si napisao da je bosna srpska srednjovjekovna drzava
p.s.mi bosnjaci(porijeklom iliri) smo mnogo ranije i duze zivjeli na prostoru sandzaka a vi ste dosli tek u osmom ili devetom vijeku
(Bosnjak, 2. maj 2013 20:18)
E ovo moram da komentarišem. Prvo, polazite od laži koju su plasirali Vatikan i "Nemačka istorijska škola" da su Sloveni došli na Balkan u VI ili VII veku. Sigurno ste čuli za Vinčansku kulturu i najstarije Pismo u Evropi koje se zove SRBICA. Postoji i popis regruta za Rimske legije iz I veka n.e. sa prostora Hercegovine i u spisku sve sami Srbi. Odakle Srbi u tom popisu u I veku ako su došli na Balkan tek u VI ili VII veku?
Drugo, Srbi imaju svoj kalendar po kome je sada 7521. godina. Ovaj kalendar se zove Slovensko-Arijevski kalendar a ne "Vizantijski" kako ga zlonamerno prekrštavaju. Kako može biti Vizantijski kada je napravljen pre 7521. godine odnosno 5508 godina pre rođenja Hrista, a Vizantisko carstvo je stvoreno 476. godine n.e. Kada smo već kod Srpskog kalendara da kažem nešto o njemu. Dan je imao 16 sati, nedelja je imala 9 dana, mesec je imao 40 ili 41 dan a najmanja vremenska jedinica je bila približno 320 milioniti deo skunde. Zašto je ovako mala vremenska jedinica bila potrebna Srbima i drugim Slovenima?

Mrk_djok

pre 11 godina

U PRAVU STE, mister Halilovic.

Cak, stavise, Sandzak je po idejama Hitlera i ostalih Fasista izvesno vreme bio van Srbije a u sastavu sa Bosnom.

Mislim da bi i to trebali da pomenete.

A tokom tog perioda, i Kosovo nije bilo us sastavu Srbije, kao ni Vojvodina i istocna Srbija, i to zaboraviste da pomenete.

musliman iz beograda

pre 11 godina

zanima me sta ce na ovo reci hrvatska posto je taj deo zahvatao i hrvatske teritorije i to veci deo...nego trebalo bi stvarno poceti postavljati pitanja ovim mustafama kakva im imena nose pradjedovi
(muamua, 2. maj 2013 20:10)
vidi, sad si mene isprovocirao ovim pitanjem. ako cemo tako gledati pitaj ti babu kako ti se zvao deda posto su turci bili tu 500 god! to su glupa pitanja koja postoje samo kod nas na balkanu! dajte bre malo gledajte da popravite stanje naroda, da mogu lepo da zive, zar je bitno ko je pripadnik koje vere? na kraju krajeva svima je krv crvena, a na balkanu smo je toliko gledali da nam se smucila

BiH

pre 11 godina

Vidim po ovim vasim izjavama drage komsije da imate malo previse testosterona i aroganicije. Vi znate "historiju, ko je ko i kako se rat pobjedzuje"! Malo mjesavina neodraslog ponasanja i situacije prouzrokovane ekonomskom socialnom krizom...popijte kaficu i smirite se. Ovakve i jos gore izjave slusamo citavo vrjeme od gosp. Dodika!

drndo

pre 11 godina

Ne igrajte se sa vatrom, porucio bih sugradjanima iz RS i Banjaluke.
Beograd je daleko, a Hrvatska, Sarajevo, Bihac i ostali gradovi odakle moze prijetiti opasnost tako blizu. Nemojte misliti da ce neko iz Kraljeva ili Nisa doci da pogine u BiH.Prosla su ta vremena ratnohuskacke propagande.
Ali to su samo prazne price.Uostalom vidjecemo...

sds

pre 11 godina

"Zasto preti ratom kada ga jedino mogu dobiti uz stranu pomoc.. kada gledamo kroz istoriju u zadnjih 200 godina kada su se desavali ratovi balkanskih naroda Srbi su uvek izlazili pobednici kada nije bilo strane intervencije.. za razliku od Srba katolickim i muslimanskim narodima na Balkanu su uvek trebale strane velike sile da se bore za njih i prave im drzavu."

Opo sam sa stolca od smeha

joooj

pre 11 godina

Kakav rat, o cemu vi pricate?
Zar je tesko zakljuciti da rata ne moze biti bez Hrvatske. A znamo da su Bosnjaci i Hrvati zajedno potpisali dogovor poznat pod nazivom Splitska deklaracija. Taj dogovor vazi jos uvijek.

HHHHHMMMMMM

pre 11 godina

Kako to da je manastir Žitomislići najstariji pravoslavn hram na tlu BIH u pravoslavnoj BIH sagrađen tek po turskom osvajanju Bosne ?! Kakva je to "srpska zemlja" bila bez i jednog manastira na svom tlu a sa druge strane kakva tolerancija opet od strane turskih vlasti koji izdaše građevinsku dozvolu za taj manastir a širili islam mačem ?!

U prolazu

pre 11 godina

Ako ste za rat nije problem ali bez Amerike i Evrope. Moze Turska da vas podrzava tu vam dajemo fore. Pozdrav od dobronamernog covek i velikog prijetelja Muslimana iz Nisa.
(Milos, 2. maj 2013 19:46)

E moj Milose...ako ih Turci budu podrzavali mozda eventualno Suboticu sacuvamo...eventualno. Skokni do Turske, da vidis sta je drzava...

Bosanaca

pre 11 godina

Ja logike i ******.

Znaci, ja bih trebao odseliti na Tajland (i ako su moji preci sa podrucija BiH) kad bi danas - sutra odlucio da predjem na Budizam ?

Valjate gluposti i jedni i drugi i treci a bogme i Sefer.

Svi smo mi doseljenici na ovom Balkanu, Sloveni koji su bili pagani a ne muslimani, katolici ili pravoslavci.

Bosnjak

pre 11 godina

(Bosnjak, 2. maj 2013 20:18)

Jadan ne bio pa svi smo valjda od istog majmuna potekli.
Kakvi crni iliri idi covece istusiraj se ledenom vodom.
(Zivite ljudi zivot i gledajte kako da ga poboljsate pustite prazne price., 2. maj 2013 20:51)
mene je BOG stvorio kao i tebe i sve nas,a ti sto bi voleo da si od majmuna potomak to dokazuje tvoju inteligenciju

Bosnjak

pre 11 godina

"Hehe, pa nije valjda da se i vi primate da ste Iliri. To pocinje sve vise da mi lici na Kviskoteku ... narode A predstavite se ... mi smo Iliri ... narode B predstavite se ... mi smo Iliri ... pa nista eto sad cemo i mi Srbi da se ukljucimo u igru ... Srbi predstavite se ... Mi smo Iliri :P
(Ilir, 2. maj 2013 21:45) "

Ilir mora da se salis. Kao prvo ja bih se dogovorio sa bracom Hrvatima. Po Hrvatima, Bosnjaci su u genetskom smislu 100% Hrvati. Evo uvjeri se sam.
http://poskok.info/wp/?p=23461
Po ovom tekstu Bosnjaci su veci Hrvati nego i Hrvati sami. Neko laze. Prosudite sami.

y@

pre 11 godina

Pa da se vratimo u 12 i 13 vek i izvaljujemo kako je Balkan ustvari srpska zemlja? Nikada nećemo izaći iz začaranog kruga političarskih i politikanskih odvala. Sada će se naložiti i jedna i druga strana, a baja iza odela i kravate, će se odvaliti od para.

Dejan

pre 11 godina

Nemam nista protiv. Par Sandzackih opstina pripojiti BiH, a Republiku Srpsku hitno pripojiti Srbiji. Svi srecni svi zadovoljni bolje nego da ratujemo. I ko pita sta svet kaze - da nece da salju trupe da vrate granice na staro? Sastanak vodja i razmena teritorija - to je trebalo i sa Kosovom i Presevskom dolinom - ko pia svet, nije to razlog da nas kaznjavaju ili bilo sta drugo.

Strateg

pre 11 godina

@Tako ti je mala moja
Nisi ti ratovao sa Nislijama vec sa Banjalucanima. Nisi ti ratovao sa JNA vec sa VRS. Ako su u ratu ucestovali pojedinci iz Srbije, to su bili ili dobrovoljci ili ratni profiteri, a sigurno ne nekakvi mladjani vojni obveznici iz Srbije. Ti si ratovao protiv autohtonih stanovnika Srpske, koji su branili svoje domove od vasih mudzahedina, seva i Orica ... Ali lagati sebe i svet da si ratovao protiv JNA (kasnije Vojska SRJ) je bas komicno. Da je Srbija usla u totalni rat na stranu VRS, ne bi vi muslimani dugu branili ni Sarajevo ni ista drugo. Rat u BIH je trajao toliko dugo jer su Bosnjaci imali prednost u ljudstvu, a Srpska u tehnici. Znaci status quo. E a sad zamisli situaciju kada bi se u rat ukljucila tehnicki opremljenija i visestruko brojnija Vojska SRJ i kada bi VRS imala 4 puta vise vojnika od Armije BIH (sto '90ih naravno nikada nije bio slucaj) i jos nekoliko stotina tenkova, topova, aviona, motorizovanih jedinica, radara, generala ... Pa nije valjda da mislis da je Mladic bio nacelnik generalstaba Jugoslavije? On je bio nacelnik generalstaba VRS. To znaci da je VRS bila samostalna vojna snaga, kojoj je rukovodstvo Srbije pred kraj rata cak uvelo sankcije. Da VRS nije bila samostalna vojska, a Srpska nezavisna (ali jos uvek nepriznata) drzava, uvodjenje sankcija od strane Srbije naravno uopste ne bi bilo moguce. A to da Bosnjaci u Sarajevu nisu imali i svojih snajperista, koji su pucali na Srbe u srpskom dela Sarajeva, pricaj nepismenima.

Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac

pre 11 godina

Bice Bosna srce Srbije!!!!
(Apatinac, 2. maj 2013 19:11)
Majke mi ti nisi dobar nikako,, ohani malo sa tim organima, voca na dushu, spavaj duze i smanji pusenje jadan ne bio,,. Kad Bosna 92 nije postala nicije srce vjeruj mi nece nikad. Pa bilo nas jdvadeset a 5 pusaka a oko mog grada nema kakve artiljerije sto lakse, sto teze, tenkova, visecijevnih bacacha,Zisova, te sta ti ja sve znam nije bilo. Nekdasnja "moja", "nasa" JNA nas je svakodnevno "castila" salvama projektila iskazujuci time svoju "neutralnost"... Gdje nisu mogli uci sa obliznjih kolina, uzvisenja (po nekoj praksi oko svih gradova u BiH jos prije sukoba , JNA je izvukla tesku artiljeriju van gradova i istu rasporedila po obliznjim uzvisenjima (ko fol' vjezbe itd,, ). Mi sta smo mogli ugrabiti iz magacina Teritorijalne Odbrane imali smo,,, to svako ko je bio u Bosni zna,, uniforme smo vidjeli koji mjesec poslije pocetka napada na BiH. u trenerkama, tenama, koji kalasnjikov i lovacke puske branili smo sebe i familije. Svaki zlocin a bilo ga je na svim stranama, osudjujem jer ni jedan imalo normalan covjek ne moze ga podrzati. Al istina je da ja nisam bio iznad Kragujevca, Kraljeva, Nisa,, niti sam snajperom gadjao civile koji pretrcavaju cestu kako bi svom djetetu donijeli komad hljeba iz Crvenog Kriza. Zato u ime onih koji su pali braneci svoj toprak, kucni prag,, ti ponavljam da Bosna ima svoje Bosansko srce i otvorena je svim ljudima dobre volje.Ne dao Bog nikome rata na ovom svijetu sine moj.. Ciao

Velibor, USA

pre 11 godina

ovo je odgovor, iako vrlo loš, na konstantno dodikovo antidejtonsko i antibih laprdanje po medijima i huškanje naroda u ent. RS. treba sefera i dodika tj.novog rkaradžića i njima slične u jednu veliku sobu nasamo zaključati i baciti ključeve. pustite obične ljude svih nacija u BiH otvorenoj prema Srbiji i Hrvatskoj da žive konačno u miru.
Podrška komentarima Pathon, BiH, posavac te tuzlak i sl.

Onaj koji pripada Francuskoj

pre 10 godina

Sarajevo neka živi sa Hrvatskom zajedno u EU. Kakav Sandzak zajedno sa BIH. Dogodiće se strašan rat ako se muslimani u Srbiji budu za to zalagali. Srbi i muslimani u Srbiji imaju zajedničko groblje. Izuzetak su Albanci na Kosovu i Metohiji. Dok Srbi i muslimani u BIH nemaju zajedničko groblje. Srbi i muslimani u BIH nemaju ništa zajedničko otkako se raspala Jugoslavija, dok Srbi i muslimani u Srbiji imaju nešto zajedničko, a to je recimo groblje gde se sahranjuju mrtvi. Muslimani su ravnopravni u suživotu sa ostalnim nacionalnim manjinama i sa Srbima u Srbiji. Neka muslimani iz BIH obiđu Srpska groblja po Srbiji pa će videti ko se sve sahranjuje na istim grobljima gde i pravoslavci. Da bi Sandzak bio unutar BIH onda bi i Kosovo i Metohija moralo da se sjedini sa Sandzakom i BIH a to znači da bi Turska opet ovladala na Balkanu. Ovaj čovek koji je to rekao ili izjavio je verovatno Turskog porekla. Hrvati su bliži i srodniji muslimanima u BIH, nego Srbima u Srbiji i drugim nacionalnostima zbog ratova početkom devedesetih.

Prijepoljac

pre 11 godina

Dok bude nas bosnjaka bice i Bosne.Moj sugradjanin vam je stavio do znanja,slijedci put kad udarite na Bosnu,ocekujte rat i u vasem dvoristu

Bosnjak

pre 11 godina

(Divos, 2. maj 2013 19:48)
dovoljno si reko koliko poznajes historiju kad si napisao da je bosna srpska srednjovjekovna drzava
p.s.mi bosnjaci(porijeklom iliri) smo mnogo ranije i duze zivjeli na prostoru sandzaka a vi ste dosli tek u osmom ili devetom vijeku

Istoricar

pre 11 godina

li istorijski i svi Bosnjaci su nekad bili Srbi,pa ako cemo tako,neka se cela Bosna pripoji Srbiji,ako vec gledamo istoriju tako precizno
(partizan, 2. maj 2013 19:39)

Ali ni svi Srbi istoriski nisu nekad bili Srbi dok nisu posrbljeni kroz istoju stvaranjem drzav"e i "popravoslavljivanjem". Ako ne znas istoriju vidim da imas internet pa se malo pozabavi ali raznim izvorima ne samo velikosrpskim - Srpska drzava i pravoslavlje nikada osim kratkog perioda nisu bili u u Bosni ili imala ikakve jurisdikcije. Vise popravoslavljeni Bosanci nego Srbi. Bosanci su bili hriscani sto pravoslavni sto babuni (bogumili) sto katolici ali uvek Bosnjani odani Bosanskim a ne srpskim vladarima. Pogledaj malo genetsku kartu Bosne i Srbije...ako cemo o tome ko je nekada bio sta. Ako cemo do vere Bosnjaci su duze bili muslimani nego hriscani ako cemo pravo. Hriscani mozda nkih 200 godina a muslimani preko 500 godina. I jedna i druga vera primljena od drrugih i ognjem i macem. Bosna je bila deo Srbije samo 20 godina. A krva zrnca - slozenija prica kao sto pomenuh gore.

Bosnjak

pre 11 godina

(Bosnjak, 2. maj 2013 20:18)

Jadan ne bio pa svi smo valjda od istog majmuna potekli.
Kakvi crni iliri idi covece istusiraj se ledenom vodom.
(Zivite ljudi zivot i gledajte kako da ga poboljsate pustite prazne price., 2. maj 2013 20:51)
mene je BOG stvorio kao i tebe i sve nas,a ti sto bi voleo da si od majmuna potomak to dokazuje tvoju inteligenciju

sds

pre 11 godina

"Zasto preti ratom kada ga jedino mogu dobiti uz stranu pomoc.. kada gledamo kroz istoriju u zadnjih 200 godina kada su se desavali ratovi balkanskih naroda Srbi su uvek izlazili pobednici kada nije bilo strane intervencije.. za razliku od Srba katolickim i muslimanskim narodima na Balkanu su uvek trebale strane velike sile da se bore za njih i prave im drzavu."

Opo sam sa stolca od smeha

DEDA CVETKO

pre 11 godina

"Sandžak je bio deo srednjevekovne i osmanske Bosne sve do Berlinskog kongresa", rekao je za agenciju Anadolija ovaj penzionisani general ratne Armije BiH, iz devedesetih godina"

Jeste, dragovicu, ali ima ti dva mala problema:

- Raska (tj. tzv "Sandzak") je bila Srpska 1000 godina pre toga.

- I Kosovo i Rasku Osmanlije su otele nezakonito, ognjem i macem, etnicki pocistivski lokalno domorodacko (srpsko) stanovnistvo.

Za razliku od Raske, Bosna nikad nije bila legalno muslimanska. Ona je postala muslimanska ognjem i macem, na silu i prevaru, a ne ugovorom i zakonom. Na teritoriji Bosne od iskona je zivelo izvorno slovensko (srpsko-hrvatsko, hriscansko) stanovnistvo.

I? Sta sad? Cija istina je vrednija i kvalitetnija?

Bane

pre 11 godina

Zasto preti ratom kada ga jedino mogu dobiti uz stranu pomoc.. kada gledamo kroz istoriju u zadnjih 200 godina kada su se desavali ratovi balkanskih naroda Srbi su uvek izlazili pobednici kada nije bilo strane intervencije.. za razliku od Srba katolickim i muslimanskim narodima na Balkanu su uvek trebale strane velike sile da se bore za njih i prave im drzavu.

drndo

pre 11 godina

Ne igrajte se sa vatrom, porucio bih sugradjanima iz RS i Banjaluke.
Beograd je daleko, a Hrvatska, Sarajevo, Bihac i ostali gradovi odakle moze prijetiti opasnost tako blizu. Nemojte misliti da ce neko iz Kraljeva ili Nisa doci da pogine u BiH.Prosla su ta vremena ratnohuskacke propagande.
Ali to su samo prazne price.Uostalom vidjecemo...

BiH

pre 11 godina

Vidim po ovim vasim izjavama drage komsije da imate malo previse testosterona i aroganicije. Vi znate "historiju, ko je ko i kako se rat pobjedzuje"! Malo mjesavina neodraslog ponasanja i situacije prouzrokovane ekonomskom socialnom krizom...popijte kaficu i smirite se. Ovakve i jos gore izjave slusamo citavo vrjeme od gosp. Dodika!

HHHHHMMMMMM

pre 11 godina

Kako to da je manastir Žitomislići najstariji pravoslavn hram na tlu BIH u pravoslavnoj BIH sagrađen tek po turskom osvajanju Bosne ?! Kakva je to "srpska zemlja" bila bez i jednog manastira na svom tlu a sa druge strane kakva tolerancija opet od strane turskih vlasti koji izdaše građevinsku dozvolu za taj manastir a širili islam mačem ?!

Branko

pre 11 godina

dovoljno si reko koliko poznajes historiju kad si napisao da je bosna srpska srednjovjekovna drzava
p.s.mi bosnjaci(porijeklom iliri) smo mnogo ranije i duze zivjeli na prostoru sandzaka a vi ste dosli tek u osmom ili devetom vijeku
(Bosnjak, 2. maj 2013 20:18)
E ovo moram da komentarišem. Prvo, polazite od laži koju su plasirali Vatikan i "Nemačka istorijska škola" da su Sloveni došli na Balkan u VI ili VII veku. Sigurno ste čuli za Vinčansku kulturu i najstarije Pismo u Evropi koje se zove SRBICA. Postoji i popis regruta za Rimske legije iz I veka n.e. sa prostora Hercegovine i u spisku sve sami Srbi. Odakle Srbi u tom popisu u I veku ako su došli na Balkan tek u VI ili VII veku?
Drugo, Srbi imaju svoj kalendar po kome je sada 7521. godina. Ovaj kalendar se zove Slovensko-Arijevski kalendar a ne "Vizantijski" kako ga zlonamerno prekrštavaju. Kako može biti Vizantijski kada je napravljen pre 7521. godine odnosno 5508 godina pre rođenja Hrista, a Vizantisko carstvo je stvoreno 476. godine n.e. Kada smo već kod Srpskog kalendara da kažem nešto o njemu. Dan je imao 16 sati, nedelja je imala 9 dana, mesec je imao 40 ili 41 dan a najmanja vremenska jedinica je bila približno 320 milioniti deo skunde. Zašto je ovako mala vremenska jedinica bila potrebna Srbima i drugim Slovenima?

partizan

pre 11 godina

Ali istorijski i svi Bosnjaci su nekad bili Srbi,pa ako cemo tako,neka se cela Bosna pripoji Srbiji,ako vec gledamo istoriju tako precizno

dad

pre 11 godina

Ako 150 000 Bosnjaka u 1 gradu i 2 naselja (sela) mogu da destabilizuju Srbiju mi ne zasluzujemo da postojimo. U Rs zivi 1,4 miliona Srba, i zna se da ce 2014.godina biti godina ustavnih promena u Bih i sto da ne ako budu Srbi zeleli RS moze i da se odvoji,jer ako moze KKosovio sto ne i RS,mislim da REpublika Srpska mora da bude prvi i najvazniji interes Srbije jer je KiM nazalost izgubljeno. Naravno moramo raditi ne na praznim frazama Dodika i nasih bivsih i sadasnjih politicara nego na ekonomskoj snazi obe drzave,i da kada za to dodje trenutak bez Rs raspise referendum bez ikakvih sukoba i ratova sto bi ovaj tzv general voleo,iako da je Srbija zaista ucestvovala u ovom ratu on bi se mnogo drugacije zavrsio. Molim vas da mi objavite komentar za razliku od predhodnih.

CG

pre 11 godina

Moze on da kmeci iz svog Sarajeva + radijus od 10 kilometara i to je to...

Ovakve izjave nama Srbima idu u prilog i u konacnici ce jos vise ojacati poziciju RS jer ce stranci vidjeti da su bosnjacke vodje nepomirljivi ekstremisti!
Samo neka Izetbegovic i dalje ide u Teheran u posjetu,samo neka Halilovic i dalje daje ovake izjave...

Dodik treba samo da ukaze na ponasanje tih bud.... i dobice punu podrsku i razumjevanje Zapada za njegovu politiku!
Da Halilovic i Izetbegovic ne postoje neko bi ih morao izmisliti!

Ivan

pre 11 godina

"Kome se ne živi, sretan mu put"
a sto tako nije bilo za vreme jugoslavije kada su muslimani hteli da se odcepe?

ali znam da ovo nije prazna retorika, jer svi znaju da se muslimani naoruzavaju

RadisavBL

pre 11 godina

Ako cemo se pozivati na srednjevekovne teritorije, onda bi Srbila imala istorijsko pravo da povrati celokupnu teritoriju Dusanovog carstva, ili o tome mogu na snivaju oni koje istorija poznaje od 91'? Cinjenica je da je Srpska odgovor na teror tzv. armije "republike" BiH i paravojnih muslimanskih formacija ciji su sastavni deo bili i cuveni mudzahedini, ili ce Sefer da nam plasira pricu kako su Srbi hteli deo Bosne? Halilovic je zajedno sa Hrvatima u Bosni, negirajuci pravo srpskog naroda na samoopredeljenje, zeleo da etnicki ocisti Bosnu, bas kao sto je to zbog nesposobnosti srpskog rukovodstva u RSK, hrvatskih paravojnicima poslo za rukom. Mozete to nazivati legitimnim vojnim akcijiama, ali cinjenica je da ste ubijali civile na spavanju i da ste u tome uzivali i naravno imali podrsku pojedinih drzava medj. zajednice. Rep. Srpska ne moze da napreduje, jer je federacija onaj drugi tas na vagi koji uz pomoc OHR-a preteze i povlaci kolektivno Bosnu u dubiozu. a Srpska ce opstati!

Mitar

pre 11 godina

Сефер Халиловић: "Републици Српској поручити да Дејтонски споразум више не вреди"
Важи Халиловићу, онда значи разлаз. Република Српска одлази, Хрватима дајте њихову Херцег Босну а ви остајте здраво у вашој филџан џамахирији. С редовном авионском линијом за Техеран можда и неће бити тако мала.

Republikanac

pre 11 godina

E moj Sefere, sta ce ti ta prica?!

Pa ne pita se Nikolic, a bome ni Dodik o nasoj sudbini u Republici Srpskoj, vec mi bolan Sefere...mi, narod, oni koji su ti i devedesetih pokazali da nece da idu sa svoga. Nije ova zemlja nista vise tvoja no moja, niti bilo kog drugog ko se ovdje rodio. Sta ce meni Srbija, bolan Sefere, kad imam svoju Republiku Srpsku i lijepo mi je u njoj. Ok, moramo se akati sa vama iz federacije, ali izdrzali smo i gore pa cemo nekako i to.

Mani se Sefere blentave retorike, kada i sam znas da to sto pricas mi ne zarezujemo ni dva posto.

Ja tebi zelim da si svoj na svome, po mogucnoscu da ti i asfalt prodje kroz ulicu da ne moras zemlju da nosas na cipelama ni do prodavnice, a to sta cemo mi iz Republike Srpske da nosamo kada negde putujemo nasa je stvar. Ali kofere u jednom pravcu necemo sigurno.

Aj`, zivi bio...

tuzlak

pre 11 godina

Ma pustite Sefera, ja podrzavam opstanak RS u okviru BiH ovakva kakva je. Pa nema im vece privilegije/kazne da zive od svog (ne)rada, na svom budjetu i da sami sebe kradu tipa Glinice, Rafinerije, TE gacko itd.... Meni je dosta zajednicki pasos, licna karta, tablice, odbrana, sta bi covjek zelio vise.

Milos

pre 11 godina

@Prijepoljac Ako ste za rat nije problem ali bez Amerike i Evrope. Moze Turska da vas podrzava tu vam dajemo fore. Pozdrav od dobronamernog covek i velikog prijetelja Muslimana iz Nisa.

Divos

pre 11 godina

Једна острашћена и ратнохушкачка изјава неважног лика са не малим проблемом у глави који је овом приликом показао и завидно непознавање историје. Идемо са историјом.
У време српске средњовековене државе Босне (1377-1463), простор Рашке области није био у саставу те државе осим мањег дела (Пријепоље). Појам Османска Босна никад није постојао (осим у глави овог лика), током турске окупације формирани су санџаци и пашалуци, на простору данашње БиХ, прво Босански санџак, па Босански пашалук (који се у различитим временима састојао од 3 до 8 санџака), и у саставу овог пашалука једно време је заиста и био Новопазарски санџак (али у исто време су припадали истом пашалуку и хрватске области З.Славонија, Банија и Лика, нисам сигуран да би се Хрватима допале жеље овог носталгичара за турским временом).
Помиње се овде и рат, а они који призивају рат, у правилу га и прижељкују, али и нема слисла коментарисати сваки став оваквих идиота.
У сваком случају време Османлија је ипак давно прошло време, Српска ће од сада, па на даље, и убудуће гледати искључиво свој интерес, и шта је најбоље за добробит народа Српске. Санџак (или Рашку област) је немогуће поредити са Српском, Српска је република, Санџак је област, могуће јесте рецимо 3 општине у Србији са Дрваром, Гламочем, Б.Граховом и Б.Петровцем (област у ФБиХ са огромном српском већином), али то је неразумно, волио бих и ја да је ова област у Српској, али границе су нацртане, ова прича је готова.

BL

pre 11 godina

ne znam stvarno zasto doticni govori da bi mi trebali da idemo nazad u Srbiju...kad smo mi zivjeli na ovim prostorima mnogo prije nego se on poturcio...logicno bi bilo da on i njemu slicni odu tamo gdje im je mjesto..u tursku!

Blur

pre 11 godina

Bice pre da je Sefer obuo cizme koje su mu prevelike. To je opasno jer moze da padne na nos i eto belaja ... Umesto da preti, neka bolje sredi situaciju u FBIH. Nesto ne vidim da su oni tamo sposobni da srede sopstvenu kucu. Pa oni su tri godine bez vlasti , a kada je konacno i izaberu ona potraje taman toliko dok predsednika vlade ne bace u tamnicu ... A u takvoj realnosti pretnje Srbiji su stvarno tragikomicne.

Branko

pre 11 godina

Upozoren da bi njegove reči mogle biti protumačene kao ratna retorika, Halilović je rekao da njegova poruka treba da bude shvaćena kao "dobronamerno upozorenje".
Ako se sećate i Radovan Karadžić je u Parlamentu BiH upozorio da se Muslimani ne igraju vatrom ali džaba, hteli su rat po svaku cenu. Alija Izetbegović je najpre potpisao pa zatim (sutra dan) povukao potpis sa Sporazuma sa Srbima, po savetu Amerikanaca i bi to što je bilo.

Ломброзо

pre 11 godina

Једино добро које је међународна заједница учинила у Босни то је што је све стране разоружала. Да би се водио рат потребно је имати оружје, а у Босни, Богу хвала, више нема тешког наоружања. Иначе морам да приметим да је историја бошњачког имена и језика стара колико и историја лап топа, тако да ми је увек симпатично кад неко од бошњачких вођа прича о историји средњовековне Босне

jamore

pre 11 godina

Krajnje je alarmantno kad ti bivsi general bivse multietnicke teritorije preti sa 6 topova, 12 vehabija i navijackim grupama propalih fudbalskih timova ... Veceras necu moci da spavam ...

U Federaciji vise Srba nema a ovakvi i njemu slicni mogu samo da dodju na granicu sa razglasom i da pustaju sevdalinke.

Ломброзо

pre 11 godina

Хехехе, Секијево познавање историје је импресивно! Историјске чињенице гласе овако, у време турске најезде Босном је владао краљ Твртко Котроманић који се 1377. године у манастиру Милешева крунисао за краља Срба, Босне, приморја и Западних страна. Свог највећег војсковођу, Влатка Вуковића, послао је у Бој на Косово као помоћ кнезу Лазару, јер је Влатко 1388. године победио Турке у бици код Билеће у Херцеговини. Па ако се позивате на средњовековну Босну и њене границе, па зашто онда не говорите о средњовековној православној вери у Босни и јединству босанских и српских владара у борби против заједничких освајача, Турака.

dragan

pre 11 godina

Kao i 1995. u BiH i 1999. na Kosovu - jedino bitno je stanje na terenu. Stanje na terenu je takvo da u tzv. Sandzaku ima oko 50 000 muslimana, a u RS oko 1.5miliona Srba.

Inace, ta BiH koju sanja "general" nije nikada bila nezavisna drzava vec samo nekakv vilajet ili pokrajina u Austrougarskoj.

Bosnjak

pre 11 godina

"Hehe, pa nije valjda da se i vi primate da ste Iliri. To pocinje sve vise da mi lici na Kviskoteku ... narode A predstavite se ... mi smo Iliri ... narode B predstavite se ... mi smo Iliri ... pa nista eto sad cemo i mi Srbi da se ukljucimo u igru ... Srbi predstavite se ... Mi smo Iliri :P
(Ilir, 2. maj 2013 21:45) "

Ilir mora da se salis. Kao prvo ja bih se dogovorio sa bracom Hrvatima. Po Hrvatima, Bosnjaci su u genetskom smislu 100% Hrvati. Evo uvjeri se sam.
http://poskok.info/wp/?p=23461
Po ovom tekstu Bosnjaci su veci Hrvati nego i Hrvati sami. Neko laze. Prosudite sami.

marko

pre 11 godina

vidi, sad si mene isprovocirao ovim pitanjem. ako cemo tako gledati pitaj ti babu kako ti se zvao deda posto su turci bili tu 500 god!
(musliman iz beograda, 2. maj 2013 21:31)

Prvo nije 500 godina, nego od 1459. do 1804. Drugo, to nisu bili nikakvi Turci, već mahom janičari, odn. domaći kolaboracionisti koji su primili islam, znači isti narod.

U prolazu

pre 11 godina

Ako ste za rat nije problem ali bez Amerike i Evrope. Moze Turska da vas podrzava tu vam dajemo fore. Pozdrav od dobronamernog covek i velikog prijetelja Muslimana iz Nisa.
(Milos, 2. maj 2013 19:46)

E moj Milose...ako ih Turci budu podrzavali mozda eventualno Suboticu sacuvamo...eventualno. Skokni do Turske, da vidis sta je drzava...

ZAK

pre 11 godina

Odavno nisam cuo nista gluplje!Vidi se da je iz 90-tih,samo sto se jos uvek nalazi u istim!Drugo,Srbija polako ali sigurno ide prema Evropi i za jako kratko vreme ce biti mnogo bliza da udje u istu,nego BIH za jos nmogo godina.E tada probaj da kazes nesto slicno pa ces vrlo brzo shavatiti sta si rekao,dok ce ti jaki zvuk "apaca"razvaljivati bubne opne!
Kada ce neko ljudi ukapirati ta su ta vremena prosla,da narod hoce lepsi zivot,da putuje,vozi dobra kola,radi posa koji voli,da se druzi s drugima bez obzira na to koje su vere.Pa pogledajte samu Evropu pa ce vam biti jasno da za ovakve ljude vise nema mesta!Bas me interesuje ko li ga slusa!?!?

Nevit

pre 11 godina

Raška je kolevka srpske države, bila je uvek deo Srbije sve do turskih osvajanja, dakle i u srednjem veku. Bolje da se zapita odakle im islamska vera i šta su bili pre Turaka.

marko

pre 11 godina

Bio je sandzak i u Temisvaru i Budimpesti, kao i jos stotine drugih sandzaka. Ali, su pre i posle toga svi ti krajevi imali svoja imena. Kao sto se taj kraj zvao Raska, tako ce se zvati i za sva buduca vremena. Svi narodi za svoje oblasti imaju svoja narodna imena. Jos niko nikad nije imao naziv za svoj kraj u vidu nekog administrativnog pojma. . Tako je i za Rasku. Narod koji je tu ziveo i zivi je to nazvao Raska. Ime je tesko promeniti. Tako i u ovom slucaju. I to je sretna okolnost, i veci bi problem bio kada bi ovaj komunisticki oficir iamo neko drugo ime umesto sandzaka. Ovako je to sa jedne strane Raska, a sa druge strane jedan maglovit, nedefinisan, istorijski zastareo, bez velikog slova naziv. Ko zna, mozda bi neko trebao da ga obavesti da cak ni danasnja Turska nema vise sandzake.

musliman iz beograda

pre 11 godina

zanima me sta ce na ovo reci hrvatska posto je taj deo zahvatao i hrvatske teritorije i to veci deo...nego trebalo bi stvarno poceti postavljati pitanja ovim mustafama kakva im imena nose pradjedovi
(muamua, 2. maj 2013 20:10)
vidi, sad si mene isprovocirao ovim pitanjem. ako cemo tako gledati pitaj ti babu kako ti se zvao deda posto su turci bili tu 500 god! to su glupa pitanja koja postoje samo kod nas na balkanu! dajte bre malo gledajte da popravite stanje naroda, da mogu lepo da zive, zar je bitno ko je pripadnik koje vere? na kraju krajeva svima je krv crvena, a na balkanu smo je toliko gledali da nam se smucila

Divos

pre 11 godina

@ Bosnjak

Да, јесте средњовековна Босна српска држава. Постоје бројни списи, мапе (франачке и византијске) који то доказују, а први босански краљ Твртко се 1377. крунисао краљем Босне и свих Срба, то више него довољно говори (уосталом и на боју на Косову је одред из Босне под командом војводе Влатка Вуковића помогао српској браћи).
Делимично јеси у праву, наши преци су доселили на просторе Балкана (ипак нешто раније), у 7 и 8.веку, али неважно. Немам ништа против да се ви који данас себе именујете Бошњацима сматрате наследницима Илира (сигурно је мање бесмислено него када то тврде припадници једног дивљег племена на КиМ, који са Илирима никакве везе немају). Вероватно ако би гледали крвна зрнца, нашли би неки проценат од овог старог балканског народа (или још боље конгломерата илирских племена).
Али знаш шта, није обавезно, али јесте пожељно мало и појаснити такве тврдње, на пример од којег илирског племена потичете (Далмати, Јаподи, Даорси, Деситијати, Доклеати), које сте обичаје наследили, културно и духовно наслеђе, и оно најважније која је сличност данашњег вашег језика са овим древним илирским језицима (или са романским). А опет колико год додали и набацили турцизама и слово х у понеку реч, ваш језик и даље припада словенској групи језика, али будите шта год вам воља, ми Срби знамо ко смо.

muamua

pre 11 godina

musliman u pravu si nisam mozda trebao da koristim rec mustafa ali to vas koliko mi se cini ne vredja...da su ovako tvoji preci branili srpstvo kao sto ti branis islam rata izmedju brace ne bi bilo...e sad sto se tice mene ne znam da li imam nemaca turcina austrougara u sebi ali znam da se moji nisu prodali...

muamua

pre 11 godina

zanima me sta ce na ovo reci hrvatska posto je taj deo zahvatao i hrvatske teritorije i to veci deo...nego trebalo bi stvarno poceti postavljati pitanja ovim mustafama kakva im imena nose pradjedovi

Vlada

pre 11 godina

Fora je sto je Bosnjaka u Sandzaku sve manje, a i granicni deo Priboj je 90% srpski...jednostavno mnogo je malo bosnjaka-muslimana ili kako vec sebe zovu da bi zahtevali odcepljenje.
Slicno je i sa Albancima u Medvedji gde ih ima oko 16%, a pricaju o nekoj albanskoj oblasti!
R.Srpska i ne mora da bude deo Srbije, jer je ona dovoljno samostalna.

Natasa

pre 11 godina

@(Bosnjak, 2. maj 2013 22:27); E moj Bosnane, koju ste to Vi genetiku proucavali? Jadan bio, nema BiH gena, nema HR gena, nema SER gena. Ima samo gen svakog coveka posebno ponaosob. Ne postoje dva ista gena. Ne blamiraj se. A po genetici svi smo u rodu, jer svi poticemo od istog genetickog oca. A on je crn i iz Afrike je. Eto dragi moj africki Bosnane, ljubi te africka Srpkinja!

Atif_Radic

pre 11 godina

@IStoricar: Ovim pisanijem si prevazisao cak i komunjarsku propagandnu masineriju, koja Bosnjake nikad nije pominjala, vec muslimane iz Bosne. Uvek se govorili u realciji Srbi-Hrvati-Muslimani(nikad Bosnjaci), a jos manje Bosnjani za koje prvi put sad cujem, a ima dovoljno godina i znanja o istorijskim desavanjima u ovim predelima. Mozes biti sta god hoces, ali neces mi ti uskracivati pravo da kao musliman budem Srbin, a ne Bosnjak i da pricam srpski, a ne novostvoreni "bosnjacki". Srbi su bili 500 godina pod Turcima st je ostavilo velike posledice na njeno kolektivno nacionalno bice, izmedju ostalog zbog toga sto Srbi postoje sve tri veroispovesti. Hvala Bogu pa poznajem jako puno mojih sugradjana muslimana koji se izjasnjavaju kao Srbi. Ono sto meni smeta, jeste argument nema Srba bez pravoslavlja, sto je jedan pogresan i dalekosezan potez koji uz srpski identite vezuje versku iskljucivost. Ne zeleci da umanjim znacaj srpske pravoslavne crkve kroz istoriju, ja sam musliman, ali nista manje Srbin od pravoslavca.

daj bombona da sisamo

pre 11 godina

@Kako to da je manastir Žitomislići najstariji pravoslavn hram na tlu BIH u pravoslavnoj BIH sagrađen tek po turskom osvajanju Bosne ?! Kakva je to "srpska zemlja" bila bez i jednog manastira na svom tlu a sa druge strane kakva tolerancija opet od strane turskih vlasti koji izdaše građevinsku dozvolu za taj manastir a širili islam mačem ?!
(HHHHHMMMMMM, 2. maj 2013 21:23)

Ta prica oko manastira, ili bilo kojeg drugog vjerskog spomenika, kao dokaza da neka zemlja pripada tom i tom narodu, na ovim prostorima vise jednostavno "ne pije vodu". Zasto? Pa zato sto bi po toj logici Decani bili glavni grad Srbije. Dakle, "gradjevinski" faktor vise ne igra uloga, po zelji vasih zapadnih saveznika. Gleda se "realnost na terenu", a realnost u BiH je takva da u njoj zivi preko milion srba, i niko od njih ne zeli unitarnu BiH, kao ni Sarajevo (sa sve zelenim trotoarima) za svoj glavni grad

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Ova osoba da imalo razmislja o svojoj braci u sandzaku ne bi se sluzila ovakvim ratnohuskackim izjavama!Znam da ima nenamirenih dugova u proslom ratu ali neka mu je jasno da onaj ko zapocne rat mora da snosi svu odgovornost za ono sto se u ratu desi,a moze se desiti svasta i srbima u RS ali i bosnjacima u Sandzaku!RS treba da ostane u sastavu BIH ali bez promene ili ukidanja dejtonskog sporazuma,kao sto sandzak treba da ostane u okvirima Srbije uz maksimalna postovanja bosnjaka kao nacionalne manjine koja zivi u Srbiji!

informer

pre 11 godina

Neka mi objasni smao dve stvari
1.Ako Federacija sa dva naroda ne moze da funkcionise kako BIH onda moze sa tri naroda.
2.Hriscana ( Srbi i Hrvati) ima vise u Bosni nego muslimana, prema tome BIH nikako ne moze biti drzava bosnjackog naroda cak i kad bi bila unitarna.

Pastir

pre 11 godina

Zasto preti ratom kada ga jedino mogu dobiti uz stranu pomoc.. kada gledamo kroz istoriju u zadnjih 200 godina kada su se desavali ratovi balkanskih naroda Srbi su uvek izlazili pobednici kada nije bilo strane intervencije.. za razliku od Srba katolickim i muslimanskim narodima na Balkanu su uvek trebale strane velike sile da se bore za njih i prave im drzavu.
(Bane, 2. maj 2013 19:35)

Uglavnom tačno, samo pukli smo od Bugara 1885. u ,,jedan-na-jedan" ratu koji je malo poznat, 1913. je mnogo poznatija kako kod nas tako i kod istočnih nam suseda :P

restaurator

pre 11 godina

Postoji crkva u Rimu, na Kampidoljiju, gde je sahranjena, kazu, poslednja bosanska princeza. Cerka kralja Tvrtka. Secam se da je pre vise od dvadeset godina stajao natpis o njoj na cirilici, propao potpuno i necitljivo. Moj prijatelj, Italijan, katolicki svestenik u toj crkvi, se potrudio da nadje u njihovim knjigama kako je to bilo napisano. Trebalo je da se to obnovi, medjutim nasa ambasada je bila u potpunom haosu. Komunisti protiv Srba , Srbi protiv svega. U medjuvremenu su se pojavili "Bosnaci"i postade taj posao politicki problem! Moj prijatelj se povukao u manastir. Bez reci.Svejedno, postoji freska "San Francesco di Belgrado", jednog od Franjevaca koji se u Beogradu molio za borce protiv Turaka.Lepa, velika slika Beograda iz tog vremena. Vredi videti. Ima puno stepenica dok se popnete u crkvu.

joooj

pre 11 godina

Kakav rat, o cemu vi pricate?
Zar je tesko zakljuciti da rata ne moze biti bez Hrvatske. A znamo da su Bosnjaci i Hrvati zajedno potpisali dogovor poznat pod nazivom Splitska deklaracija. Taj dogovor vazi jos uvijek.

Logic

pre 11 godina

"...Objava secesije znači objavu rata." Jeste, jarane, aferim vojniče!E neka si rekao istinu, da se skine jednom ono o agresiji Srbije, na one grdne secesionističke republike zajedničke nam matere Jugoslavije.

Dimitor

pre 11 godina

(HHHHHMMMMMM, 2. maj 2013 21:23)
Treba znati da je takozvani "veliki raskol" koji se desio 1054. godine dugo bio samo svađa elite u Rimu i Carigradu i da se na "terenu" nije za dugo vremena osećao. Prošlo je skoro 200 godina kada je definitivno "zapečaćen". Zato, govoriti o čisto pravoslavnim i čisto katoličkim manastirima/crkvama u BiH do 12-13. veka je nekorektno. To je bilo isto-hrišćansko. Čisto kao primer: za manastire Ozren, Papraću i Vozuću se sa dosta sigurnosti može tvrditi da su zadužbine kralja Dragutina pošto je on upravljao teritorijama gde se ti manastiri nalaze više od 30 godina (1284-1316). S druge strane, poznato je da je osmanska vlast dozvoljavala podizanje hrišćanskih, dakle i pravoslavnih bogomolja, samo na temeljima starijih hrišćanskih hramova, pa tvrdnja da je Žitomislić najstariji pravoslavni hram i to sagrađen u otomansko vreme - čista besmislica. I još nešto, na Salonitanskom sinodu 530. godine učestvovao je i jedan episkop iz Bosne imenom Andrija sa sedištem episkopije u dolini Lašve. Ko će da kaže je li on pravoslavni ili katolički episkop?

Sale

pre 11 godina

@(Bosnjak, 2. maj 2013 20:18)
Ja sam mislio da ste potomci egipcana, zar nisu bile i neke silne piramide u otkopavanju po federaciji?
Makedonci stavise Akeksandra Skoplje a vi mozete Ramzesa iii.

Dejan

pre 11 godina

Nemam nista protiv. Par Sandzackih opstina pripojiti BiH, a Republiku Srpsku hitno pripojiti Srbiji. Svi srecni svi zadovoljni bolje nego da ratujemo. I ko pita sta svet kaze - da nece da salju trupe da vrate granice na staro? Sastanak vodja i razmena teritorija - to je trebalo i sa Kosovom i Presevskom dolinom - ko pia svet, nije to razlog da nas kaznjavaju ili bilo sta drugo.

Zivite ljudi zivot i gledajte kako da ga poboljsate pustite prazne price.

pre 11 godina

(Bosnjak, 2. maj 2013 20:18)

Jadan ne bio pa svi smo valjda od istog majmuna potekli.
Kakvi crni iliri idi covece istusiraj se ledenom vodom.

Ilir

pre 11 godina

Hehe, pa nije valjda da se i vi primate da ste Iliri. To pocinje sve vise da mi lici na Kviskoteku ... narode A predstavite se ... mi smo Iliri ... narode B predstavite se ... mi smo Iliri ... pa nista eto sad cemo i mi Srbi da se ukljucimo u igru ... Srbi predstavite se ... Mi smo Iliri :P

Mrk_djok

pre 11 godina

U PRAVU STE, mister Halilovic.

Cak, stavise, Sandzak je po idejama Hitlera i ostalih Fasista izvesno vreme bio van Srbije a u sastavu sa Bosnom.

Mislim da bi i to trebali da pomenete.

A tokom tog perioda, i Kosovo nije bilo us sastavu Srbije, kao ni Vojvodina i istocna Srbija, i to zaboraviste da pomenete.

posavac

pre 11 godina

Ovaj tekst je objavljen da se budale svadjaju.Nema vise ratova i nikad ih vise i ne bilo.Valjda ste naucili da u ratu gube svi pozdrav istomisljenicima..

Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac

pre 11 godina

Bice Bosna srce Srbije!!!!
(Apatinac, 2. maj 2013 19:11)
Majke mi ti nisi dobar nikako,, ohani malo sa tim organima, voca na dushu, spavaj duze i smanji pusenje jadan ne bio,,. Kad Bosna 92 nije postala nicije srce vjeruj mi nece nikad. Pa bilo nas jdvadeset a 5 pusaka a oko mog grada nema kakve artiljerije sto lakse, sto teze, tenkova, visecijevnih bacacha,Zisova, te sta ti ja sve znam nije bilo. Nekdasnja "moja", "nasa" JNA nas je svakodnevno "castila" salvama projektila iskazujuci time svoju "neutralnost"... Gdje nisu mogli uci sa obliznjih kolina, uzvisenja (po nekoj praksi oko svih gradova u BiH jos prije sukoba , JNA je izvukla tesku artiljeriju van gradova i istu rasporedila po obliznjim uzvisenjima (ko fol' vjezbe itd,, ). Mi sta smo mogli ugrabiti iz magacina Teritorijalne Odbrane imali smo,,, to svako ko je bio u Bosni zna,, uniforme smo vidjeli koji mjesec poslije pocetka napada na BiH. u trenerkama, tenama, koji kalasnjikov i lovacke puske branili smo sebe i familije. Svaki zlocin a bilo ga je na svim stranama, osudjujem jer ni jedan imalo normalan covjek ne moze ga podrzati. Al istina je da ja nisam bio iznad Kragujevca, Kraljeva, Nisa,, niti sam snajperom gadjao civile koji pretrcavaju cestu kako bi svom djetetu donijeli komad hljeba iz Crvenog Kriza. Zato u ime onih koji su pali braneci svoj toprak, kucni prag,, ti ponavljam da Bosna ima svoje Bosansko srce i otvorena je svim ljudima dobre volje.Ne dao Bog nikome rata na ovom svijetu sine moj.. Ciao

Fr

pre 11 godina

Kakav bolid!
Buraz evropa putuje sa licnom kartom, a ti hoces da ratujes.
Sto bi beogradjani rekli (stara fora) pokri se ušima generale.

Bosanaca

pre 11 godina

Ja logike i ******.

Znaci, ja bih trebao odseliti na Tajland (i ako su moji preci sa podrucija BiH) kad bi danas - sutra odlucio da predjem na Budizam ?

Valjate gluposti i jedni i drugi i treci a bogme i Sefer.

Svi smo mi doseljenici na ovom Balkanu, Sloveni koji su bili pagani a ne muslimani, katolici ili pravoslavci.

Strateg

pre 11 godina

@Tako ti je mala moja
Nisi ti ratovao sa Nislijama vec sa Banjalucanima. Nisi ti ratovao sa JNA vec sa VRS. Ako su u ratu ucestovali pojedinci iz Srbije, to su bili ili dobrovoljci ili ratni profiteri, a sigurno ne nekakvi mladjani vojni obveznici iz Srbije. Ti si ratovao protiv autohtonih stanovnika Srpske, koji su branili svoje domove od vasih mudzahedina, seva i Orica ... Ali lagati sebe i svet da si ratovao protiv JNA (kasnije Vojska SRJ) je bas komicno. Da je Srbija usla u totalni rat na stranu VRS, ne bi vi muslimani dugu branili ni Sarajevo ni ista drugo. Rat u BIH je trajao toliko dugo jer su Bosnjaci imali prednost u ljudstvu, a Srpska u tehnici. Znaci status quo. E a sad zamisli situaciju kada bi se u rat ukljucila tehnicki opremljenija i visestruko brojnija Vojska SRJ i kada bi VRS imala 4 puta vise vojnika od Armije BIH (sto '90ih naravno nikada nije bio slucaj) i jos nekoliko stotina tenkova, topova, aviona, motorizovanih jedinica, radara, generala ... Pa nije valjda da mislis da je Mladic bio nacelnik generalstaba Jugoslavije? On je bio nacelnik generalstaba VRS. To znaci da je VRS bila samostalna vojna snaga, kojoj je rukovodstvo Srbije pred kraj rata cak uvelo sankcije. Da VRS nije bila samostalna vojska, a Srpska nezavisna (ali jos uvek nepriznata) drzava, uvodjenje sankcija od strane Srbije naravno uopste ne bi bilo moguce. A to da Bosnjaci u Sarajevu nisu imali i svojih snajperista, koji su pucali na Srbe u srpskom dela Sarajeva, pricaj nepismenima.

Velibor, USA

pre 11 godina

ovo je odgovor, iako vrlo loš, na konstantno dodikovo antidejtonsko i antibih laprdanje po medijima i huškanje naroda u ent. RS. treba sefera i dodika tj.novog rkaradžića i njima slične u jednu veliku sobu nasamo zaključati i baciti ključeve. pustite obične ljude svih nacija u BiH otvorenoj prema Srbiji i Hrvatskoj da žive konačno u miru.
Podrška komentarima Pathon, BiH, posavac te tuzlak i sl.

y@

pre 11 godina

Pa da se vratimo u 12 i 13 vek i izvaljujemo kako je Balkan ustvari srpska zemlja? Nikada nećemo izaći iz začaranog kruga političarskih i politikanskih odvala. Sada će se naložiti i jedna i druga strana, a baja iza odela i kravate, će se odvaliti od para.

Onaj koji pripada Francuskoj

pre 10 godina

Sarajevo neka živi sa Hrvatskom zajedno u EU. Kakav Sandzak zajedno sa BIH. Dogodiće se strašan rat ako se muslimani u Srbiji budu za to zalagali. Srbi i muslimani u Srbiji imaju zajedničko groblje. Izuzetak su Albanci na Kosovu i Metohiji. Dok Srbi i muslimani u BIH nemaju zajedničko groblje. Srbi i muslimani u BIH nemaju ništa zajedničko otkako se raspala Jugoslavija, dok Srbi i muslimani u Srbiji imaju nešto zajedničko, a to je recimo groblje gde se sahranjuju mrtvi. Muslimani su ravnopravni u suživotu sa ostalnim nacionalnim manjinama i sa Srbima u Srbiji. Neka muslimani iz BIH obiđu Srpska groblja po Srbiji pa će videti ko se sve sahranjuje na istim grobljima gde i pravoslavci. Da bi Sandzak bio unutar BIH onda bi i Kosovo i Metohija moralo da se sjedini sa Sandzakom i BIH a to znači da bi Turska opet ovladala na Balkanu. Ovaj čovek koji je to rekao ili izjavio je verovatno Turskog porekla. Hrvati su bliži i srodniji muslimanima u BIH, nego Srbima u Srbiji i drugim nacionalnostima zbog ratova početkom devedesetih.