Nedelja, 28.04.2013.

21:13

"Odustajem od prejeftine javnosti“

Emir Kusturica odlučio je da se povuče iz javnosti nakon gostovanja u Utisku nedelje na B92. Kao razlog povlačenja naveo da je javnost postala "prejeftina".

Izvor: B92

"Odustajem od prejeftine javnosti“ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

265 Komentari

Sortiraj po:

steva

pre 11 godina

Zašto su se vezali?
Za 7000 eura. Pa Kusturica je Holivudska zvezda. Sa tim parama on ne bi mogao platiti napojnicu za četvoro.
Kusto ti si veličina i nemoj svakome da se pravdaš.Ti si čovek sa puno ideja i mudrosti. Mudar vidi kraj pametan do pola a budala ni početak
Poštovanje!

Zevs

pre 11 godina

Vreme je relativna stvar, a javnost pojeftinjuje na svim berzama te i na nasoj. Drugi par rukava je kako odagnati ovo globalno propadanje. Zariste epidemije lezi u porodici gde odavno nema reda, a potomstvo se radje pusta niz reku da se snalazi, negoli uzima za ozbiljno. Kakav narod takva i vlast i kultura.

Sarajlija_RS

pre 11 godina

Ako se bude vodio krivicni postupak protiv Kusturice,Kusta bi onda trebao sravniti sa zemljom Andricgrad i Kustendorf,a ne da ga poklanja ga SDS-ovcima u Republici Srpskoj i SNS-ovcim u Srbiji.Vidjeli su oni da je to uspjesna investicija pa bi sad da uzmu sebi.Sta je to sto se posljednjih 20 godina na prostoru EX-YU vodilo transparentno???Na ovom prokletom Balkanu su se krale destine milijardi eura,a sad se nesto prica "nije transparentno".Kusta preseli u Rusiji i tamo pocni karijeru.

GRAĐEVINAC

pre 11 godina

Не свиђају ми се Кустуричини филмови, али му свака част за Дрвенград и Андрићград, где је на ливади почео од НУЛЕ и направио туристичко-културне центре, који доносе милионе евра.

Сматрам да би се Влада Србије морала угледати на њега и ОБНОВИТИ Карађорђев град у Тополи, Смедеревску тврђаву Ђурађа Бранковића, Градац, Маглић, Стари Рас и друге замак-градове из доба Немањића, који би сви постали српски туристичко-културни центри..

Robert

pre 11 godina

Prije nego procitam komentare da kazem da je Emir Kusturica kosmicka velicina, da njegova iskrenost i neustrasivost misli tjera na ozbiljnost uz osmjeh na licu.

Milos

pre 11 godina

(Alcale, 29. april 2013 14:48)

Posto si bio najmanje vulgaran, ali i najpismeniji od svih koji jurnuli da stite Kustu od virtuelnog linca ajde da ti odgovorim, premda da te istina zanima guglanjem bi do sad pohvatao sve to, tako da sam unapred svestan da gubim vreme. DIR se bavila samo 2011. godinom a ne i ostalm.
Samo 2006 on je od Vlade republike Srbije dobio 25 miliona dinara za vozila i uniforme rendzera. A koliko je dobio do sad to niko zivi ne zna. U tom izvestaju se navodi kako je telefonski racun preko 760 000 dinara veci (!) nego sto je bilo predvidjeno. A sto je sa svojim privatnim preduzecem Lotka pravio biznis sa Nacionalnim parkom Mokra Gora koji i sam vodi?
Sto je sve radjeno bez ikakvog tendera? Sto je on dosao na mestu na koje je dosao bez ijedne jedine kvalifikacije konkursa ili bilo cega drugog, osim sto eto voli prirodu... Sto je mestanima oteo (uz svesrdnu pomoc drzave) hiljade heaktara suma? Covek je napravio svoju drzvau na tudjoj zemlji sa sve naoruzanim cuvarima a da se niko u drzavi nije usprotivio.
Znam sta ces da mi odgovoris (necu ni da se cimam da pogledam), ti si jasan primer onog zaostalog i vecinskog sloja u Srbiji koji se vise ne buni sto ga kradu, ali bogami si jasan po pitanu preferencijala ko moze da te krade?
Inace, sam si sebi odgovorio na pitanje sta ima ovde vise da se krade, pa nema vise nista, zato Kusta i odlazi?

Boza zvani pub

pre 11 godina

Emire vi ne "Odustajete od prejeftine javnosti"nego je vreme pregazilo vasu "brigu za Srpstvo"na nacin otvorite usta naplatite.Izvinite sto su se vlasti drznule da pokusaju resiti problem Kosova sto vas je izuzetno iritiralo.Rekoste u intervju taj problem traje 700god.samo ne rekoste kako bi ga vi resili.

Braca po poreklu

pre 11 godina

@Ilidzanac

II razred osnovne skole: prvi - poslednji, prednji - zadnji. I Vi se usudjujete da komentarisete Kusturicu!?! Stvarno je doslo POSLEDNJE vreme.

Nikolaj V.

pre 11 godina

I sam bog se povukao, ja sam se povukao, sada i Kusturica. povlacenje, to nije dobro, treba osnovati pokret protiv njih za koje Andric lepo rece - doslo je vreme da pametni zacute, budale progovore, a fukara se obogati, ili sto rece nas Mesa - boj se ovna, boj se govna, a kada ces ziveti. Sada je trenutak da se, napokon, oteraju budale i fukara iz nasih zivota, krajnje je vreme. Nema nazad, nema povlacenja. Bravo Kusta, pozdrav.

Mili

pre 11 godina

Kisturica je doneo pravu odluku, ne ispravnu, ali zamislite zivotnu borbu sa ljudima i drustvom koji ne razumeju i koji ne mogu shvatiti i prepoznati odredjenje zivotne vrednosti, a pritom Im je razmisljanje svedeno, ograniceno do nivoa prezivljavanja i sujetnog nadmudrivanja. To je ona borba sa vetrenjacama, ipak on ce istrajati i njegova rec ce opstati i vecno ziveti.

lepi Akica

pre 11 godina

U nesrećno vreme kada vladari donose odluke kojima se gube teritorije, jedan umetnik će ostaviti nove gradove za sobom.
Treba reći da je Kusturica nesporno racionalan i sračunat čovek i da mu ova odluka neće naneti štetu. Naprotiv, moraćemo da se "konsultujemo" sa njim čitajući njegove knjige, posećujući njegove gradove i osluškujući deo javnosti kojeg nema na medijima. Uticaj ovog izuzetnog čoveka vremenom će da raste i jača.

lena

pre 11 godina

Kakve veze ima to sto on ima misljenje, pa ima pravo na svoje stavove, kao i svi mi, samo njega bi radije razapeli da mogu nego da priznaju koliko je kvalitetan ne samo umetnik, a to je velika srvar, vec i covek. To je ocigledno....Ja se ne slazem sa svim sto kaze, pa sta? On je napravio fenomenalne filmove, koji ce cak i ako ih mi ne cenimo, biti zauvek u svetskoj kinematografiji negde pri vrhu... Da filmovi budu takvi kakvim ih on pravi, nije dovoljno biti dobar reditelj, on ima neke osobine originalnih i velikih kao na pr. Almodovar ili Felini ali vrlo svoje, ne kopirane. Zasto je problem ako on kaze svoje misljenje? Politicar koji je na vlasti u Srbiji je uvek u pravu, non-stop, nema veze koji, kakav, kada? Njihovo misljenje se ne mrcvari ovako. Svaka pevaljka ima misljenje. Mi smo sada jedan jadan narod, koji je mnogo zaplaseniji nego u vreme komunizma. Ovo je apsolutni moralni i duhovni jad i cemer. A citajuci komentare vidim toliko onih koji apsolutno pojma nemaju o bilo cemu, kulturi, istoriji... neka opsta mesta. To je posledica ovih zadnjih dvadeset i nesto godina, i rata naravno. Ali eto svi imamo pravo na misljenje, na stav, pa i polu pismeni. Zasto onda njemu zameramo svaku drugu rec. On je ipak samo izuzetan, vrhunski umetnik...aman ljudi, svi nasi veliki glumci, slikari, pisci su bili boemi i svako je bio potpuno drugaciji. Jel O.K. da im se divimo samo kad ih vise nema? Pa budite posteni, on to sto radi, odlicno radi. I bolje...steta bi bila da prestane.

Stevan

pre 11 godina

Nazalost, pojavom elektronskih medija I prava svakom anonimusu da ucestvuje u lincu, vracamo se u vreme vladavine rulje. Dovoljno je da neko iz gomile arlaukne, ua I pocinje lincovanje. Gomilu dodatno raspaljuju pripadnici verskih zajednica, neprezalivsi "neverstvo" ovog izuzetnog coveka. Gazde sadasnje vlasti ne podnose Emira Kusturicu, bas toliko koliko Emir ne podnosi njih. Znaci, doslo je vreme obracuna, ne samo zbog nikla I kanala vec zato sto je vlast njihova. Nadam se da se Kusta nece razocarati u narod koji voli I kome pripada. Ovo je pusta politika ispiranja mozgova, globalizacija ljudskih umova I pretvaranje naroda u mase, rulju, stado. Emir Kusturica je licnost sa kojom se srpski narod moze samo ponositi. Vidimo se u Kustendorfu, dragi Emire.

Licanin

pre 11 godina

Srdjane iz Ceske, svaka ti cast na komentaru. A naravno svaka cast i moje najvece licno postovanje Emiru Kusturici za svoje delo i za svoju hrabrost.

s t v

pre 11 godina

Sta se smejes? Jeste zatucana kasaba,bas zbog takvih. Kustrutica je fašisoidni nacionalista. Jedino mesto mu je na saboru NAŠI.
(Duci0167, 29. april 2013 10:27)

Dobro je, rekao si svoje, a sada trk pred TV. Počinje ti Farma pa u "lajvu" upijaj kulturu koju ti serviraju.

Teutonac

pre 11 godina

Vrlo sujetan covek koji veruje da je iznad ostalih nedodirljiv. ne cudim se da se naljutio na Sarajlije i BiH on jednostavno ima sindrom da bude voljen i obozavan i nedodirljiv. Ljut je na Amerikance jer nisu voleli Arizona Dream, na sarajlije sto nisu obozavali njegovu ljubav prema Milosevicu i SPC (moze da bude sta hoce ali nije morao da bude veci katolik od pape) sada na jeftine Srbe ko je sljedeci na redu. jadan covek nije mu lako.

no_comment

pre 11 godina

Kad bih upucenima (znaci ne samo onima, koji znaju Kustu samo po filmovima) ovde u Ceskoj rekao da neki Srbi u Kusturici vide nacionalistu, sovinistu i sl. umrli bi od smeha.
(Srdjan, Ceska, 28. april 2013 22:34)

Otisao si u Cesku i svakako mozes da imas svoj stav, ali jesi li upoznat da je Srbija gladna, da je bedna, da su nam sela sablasno pusta? E to je pravi problem! Mozda smo i imali neke sanse krajem osamdesetih, ali danas, 2013, definitivno smo je prokockali. Ti udobno sedis u Ceskoj i podrzavas Kusturicu, a Srbija je gladna i zeljna posla. Srbija danas stoji u redu da postane industrijsko roblje, jer ako to ne postane, nestace sa lica zemlje. Kusturica se povlaci jer vidi da njegov nacin razmisljanja vise nema uticaja na bilo sta. A kako bi i imao, kada krce creva sve drugo pada u vodu.

aleksandar markovic

pre 11 godina

A sta cemo mi ako i ti odustanes...da li da odustanemo svi i povucemo se...nema predaje...ovo ce jednog dana biti normalna zemlja...zato ne odustajte...

duci buci i kompanija

pre 11 godina

ajmo kompleksasi, jos danas i gotovo, istresite sve frustracije i bes sto ste niko i nista, ajmo pljujte po kusturici, vredjajte a onda se pogledajte u ogledalo i priupitajte se" "a ko sam ja i sta sam u zivotu uradio". ajmo, ovaj internet vam je i onako vrh karijere i smisla postojanja

zoran

pre 11 godina

Kako je smešna ta najava da se više neće obraćati javnosti!Ipak je time pokazao koliko je sujetan.Kao neki patrijarh, íma u tome neke svečane poze.I bolje je tako, filmovi su mu odlični, ali izjave, naročito o politici, baš i nisu nešto.

Psihijatar

pre 11 godina

(ja, 28. april 2013 23:53)
Otkud ti "ja" ovde, pa juče si napisao da samo komentarišeš tenis i košarku?! A danas te nađoh na temama Kusturica i ubistvo brata Luke Bojovića?!

Cista analitika

pre 11 godina

(Kan-Nica-Kusturica

Za shvatanje Kusturice je potrebno nesto malo vise od samog mozga.Nije on dosao u emisiju da promovise Srbiju vec svoju novu knjigu koja je nasatvak njegove autobiografije u prethodnoj knjizi samo sto u ovoj drugoj postoji izmisljeni lik. Da se Emir preziva Nemanjic i ime mu je Milojko ne bi bilo takvih komentara. Emir Kusturica je uradio vise za Srbiju od onih patriJota kojima su usta puna Srbije i srpstva. NOva vlast je saterala kulturu u podrum.Kako je smeo da se drzne Kusturica i da se suprostavi jednom "uglednom profesoru jos uglednijeg Pristinskog fakulteta" a uzgred i oca zeta Tome Diplome i prodavaca magle za Nikl i kanal do egejskog mora.

Alcale

pre 11 godina

@Milos
Jao koje nebuloze! Jesi pismen, pročitaj ceo tekst. UTVRĐENA DODATA VREDNOST OD 1.7 milijona! DODATA! Uzmi vukabular!
Šta je pokrao? Dečko od momenta kada se rodiš u ovoj zemlji, država i sistem te organizovano KRADE! I sada si ti još nekolicina isfrustriranih i zavidnih našli da brojite novce jednom od najvećih reditelja današnjice.
Dečko šta si postigao u svom životu sem pljuvanja po komentarima?
Čovek je između hrpe priznjanja i nagrada dobio orden za razvoj francuske kulture! Imaš li imalo predstave koliko je onda cenjen tamo kada su dali jednom Srbinu???
Jesi ti dobio nekada neku diplomu za doprinos nečemu, makar sređivanju dvorišta? Ti zaista misliš da on nema para pa je došao u zabit zvana Mokra gora da se nafatira? Pa čovek je mogao da ode pre 15 godina u penziju i da se ne cima sa zatucanom rajom u Srbiji!
Alo Miško, Cane, Beko i SVI političari ukradu do 7 sati ujutru 10 puta više nego što je je njemu nađena greška u dokumentaciji. Da, zamisli niko nije ni rekao da je on ukrao, već je namenjen novac investirao od jednom umesto da ga deli kroz celu godininu ali za takve ljudske veličine je to isto kao da mu je neko lupo šamar! Kapiraš nije to ortoped da beži preko slovenije sa 50K evra u koferu! može da ode praznih đepova iz srbije i da živi kao LORD do kraja života od novca koji bi dobio od drugih zemlja!
ŠTA BRE da ukrade od nas pa ovde nema više šta da se ukrade!

Alcale

pre 11 godina

Ovo sam očekivao kada sam prvi put posetio Drvengrad. Jednostavno u Srbiji se uspeh ne ceni...
Pa aj da se setimo, mi smo i Nikolu Teslu OTERALI!

Meni najjadnije kada neko počne da lupeta o njegovom sticanju BOGATSTVA na Mećavniku a čovek može da BIRA državu u kojoj bi ga primili, i dali mu sve što mu je potrebno za njega i porodicu SAMO DA MOGU DA KAŽU KUSTURICA JE NAŠ GRAĐANIN!!!

JADNI SMO DA NEMA JADNIJIH!!!

Kan-Nica-Kusturica

pre 11 godina

Intervju nisam gledao, niti hoću da ga vidim. Jednostavno zato što je moj utisak odavno formiran i jedan ga intervju sigurno neće promeniti. Mogao bih reći da je dovođenje E.K. u "Utisak" samo iniciralo ovaj komentar. A komentar je: Bećković intervjuiše Kusturicu Emira, prevelika masa ga diže u nebesa(uvek upitno) - Kan, KAn, KAN, globalizam u umetnosti, la, la, la,... i onda zaključak - On PROMOVIŠE SRBIJU u svetu! Je li se i u jednoj reči prethodne rečenice pojavila Srbija? Gde je vide neki? Zašto su "najveći Srbi" u Srbiji uvek ponikli van Srbije? Ili mi Srbi ne znamo šta smo? Mora li nam neki Kusturica, Jeremić, Bojović,..., stalno objašnjavati kako nismo dovoljno dobri, i da su samo onakvi pravi? Na kraju bih molio režisera da jednom objasni kakvu je poruku nudio onim filmskim krmačama koje su često protrčavale kroz kadar u njegovim filmovima.

Nada Petrovic

pre 11 godina

Gledala sam emisiju i vreme je stalo. Trebalo je shvatiti te viseslojne poruke. Stvarno mu mediji nisu dorasli ( i Olja je pokusavala to). Procitala sam najnoviju knjigu i odusevila me upravo ta prica koja ce se ekranizovati. Neka mu Bog da zdravlja i dug zivot, a talenta i pameti ima preise!

Alek

pre 11 godina

I tako smo izgubili velikog čoveka. Mislio sam da će se u ime svih nas boriti, ako on ne može da izdrži kako ćemo mi? Nadam se da će se u pravom trenutku ipak pojaviti, jer nada umire poslednja.

Sima

pre 11 godina

Odustajes radi prejeftine srpske javnosti?Pa zar nije ta javnost placanjem poreza financirala tvoje projekte sta god ti srce zeli?Zar ne odustajes sto prijateljstvo s Tomom nije zazivelo u praksi?Naplaciovao si debelo prijateljstvo s Milosevicem,Kostunicom,Tadicem,Dodikom i prvi put kad trebas poceti placati porez nevalja srpska javnost?Emire pa nismo deca majka mu stara.

odgovor je umetnost

pre 11 godina

Kusturica je velemajstor filma, niko ne moze da rezira kao on. Nema potrebe da sada ide i studira ekonomiju, umesto da nam pruzi jos filmova sada kada su nam najpotrebniji.

aresmus

pre 11 godina

U više stvari se ne slažem sa Kusturicom.
Sa druge strane, on je jedan od priznatih umetnika ovog podneblja.
Odbacivanjem stavova priznatih, rizikujemo da nam vrednosni sistem kroje burekdžije i estradni menadžeri. Poznato Vam je ovo?

trudna buva

pre 11 godina

"obezvredjuju kusturicu" napisa neko?? pa on je bezvredan, mizeran, covek slobodana milosevica, covek vojislava dr.kostunice, covek milorada dodika, covek emir pa jos i nemanja... pa treba li mu jos diskvalifikacija..

Sunčica, Aleksa i ostala originalna imena

pre 11 godina

Ma, najbolji su mi ovi stranački SNS botovi. Pre, otprilike mesec dana "ubiše" se u podršci Vuka Jeremića, koji ime slične ili čak i iste političke stavove kao Kusturica. Pitanje, kako to da "jadan" Kusta nema tu vašu "principijelnu" podršku, ako ni zbog čeg drugog ono bar jer je on kud i kamo poznatiji od Vuka Jeremića ??!!! jel' to zato što se "drznuo" da prozove Tomu "diplomu" predsednika ?!

Dragan

pre 11 godina

Колико кошта један секунд рекламе на некој познатијој телевизији ван наше земље? Колико кошта word of mouth? Колико доносе понижење и анулирање нечијег светски признатог рада? Господин Кустурица својим гостопримством на Мећавнику врши промоцију нашег народа, наше љубазности и људскости. До мене је стигло мишљење пријатељице која је била у пратњи Одре Тоту, чији утисци ће довести многе њене пријатеље у нашу земљу. Може ли нека наша маркетиншка компанија да створи такву рекламу која ће подићи наш углед у региону и свету? Наравно да не може, а то господин Кустурица јако добро ради!
Сматрам да се прави велика грешка са минирањем господина Кустурице. Ако неко дође у сред ничега, ако од брда направи познату дестинацију, ако уложи своју енергију, љубав, рад, новац, треба му пружити руку и помоћи, а не саплитати. Ако спречи ловокрађу и криволов, ако изврши реинтродукцију врста које су некада ту егзистирале, ако као прави заштитник природе и дивљачи обује вунене чарапе и чизме, стави џак кукуруза на леђа и изнесе ,,живот" тој дивљачи у сред зиме, зар таквога треба прогнати?
Колико све то заиста кошта? Ништа у поређењу са понижењем које човек доживи када му се не призна сопствени рад, резултат до ког се дошло личном мотивацијом и унутрашњим нагоном. Дела су та која карактеришу нечију способност и људскост, а речи су политика! Мање причајмо негативно о другима, већ урадимо нешто, па макар то било бацање жваке у папирну марамицу па у канту, а не на бетон као материјал за нечији ђон!

Djordjejugos

pre 11 godina

E moj Emire !!!
Rece li ja tebi davno, jos kada si se "prekrstavao", u Nemanju da gluposti cinis.
Hteo si biti veci Srbin od Velje i Palme. E to u Srbiji ne ide.
Nije kasno, da se izvines rodnom gradu, i da se vratis svojoj RAJI:
PS: U Srbiji ces, za sva vremena ostati EMIR, a ti bar znas, sta to znaci na brdovitom Balkanu.

hijene

pre 11 godina

Smesno kakve "gromade" ovde pljuju po Kusturici. Skupilo se drustvo srBskih autosovinista, malo albanskih sovinista, nesto kompleksasa, puno neostvarenih, netalentovanih... I pljuju li pljuju. Idite radite nesto. Snimite vi film, napisite neku knjigu ili makar operite zube danas... Smesni mali ljudi. Nista u zivotu uradili niste.

Coco Bill

pre 11 godina

Kratko i jasno dragi moji "partijski komesari", a i ostali. Kusturica je pao u "nemilost" kad pomenu Nikolića i rudnik nikla. Sve ostalo je samo prividno naglabanje i prepucavanje, kako o filmovima tako i o njegovom političkom uverenju. Jednostavno, to se čini zato da bi se ono glavno "zabašurilo", a to je taj "prozvani" rudnik.

mm

pre 11 godina

ko je Kusturica?

čovjek koji je snimio nekoliko filmova na romsku temu i film o kokainskom prijatelju!

zašto da on kroji srpsku mitologijui da se nešto pita u javnosti.
hvala mu što će u budućnosti šutiti.

Samuil Vicentijevic

pre 11 godina

@Duci0167

Mozda ste Vi u pravu, medjutim ovi sada na vlasti su pre samo godinu dana po idejama bili mnogo blize tim organizacijama koje poznajete. Cak su i dosli na vlast sa idejama bliskim tim organizacijama. Pa kada su govorili ono sto misle - onda ili sada? I kakve su to moralne gromade koje za 20-tak godina zrelog zivota pregaze sve principe, stavove i delanja zbog kojih su mnogi i glavom platili. Ja nisam zavodio i slao mlade neiskusne Srbe iz Beograda da ginu po Bosni i Hrvatskoj. Neko jeste. A Vi sebi odgovorite ko je to bio. A Kusturicu optuzivati da je nosilac provincijalne kasabe... to je stvarno bezobrazno. Cista zamena teza. Isto kao da ste napisali da je Andric piskaralo, ili Paja Jovanovic obicno mazalo. A Vi ste verovatno osnivac NASAe u najmanju ruku? Ili niste?

edo II

pre 11 godina

Neka svako od vas na kraju ovih pljuvackih komentara napise cime se bavi, koja su mu dostignuca, sta je postigao, nagrade koje je dobio - cisto da se vidi ko ste i sta ste.

hijene

pre 11 godina

Smesno kakve "gromade" ovde pljuju po Kusturici. Skupilo se drustvo srBskih autosovinista, malo albanskih sovinista, nesto kompleksasa, puno neostvarenih, netalentovanih... I pljuju li pljuju. Idite radite nesto. Snimite vi film, napisite neku knjigu ili makar operite zube danas... Smesni mali ljudi. Nista u zivotu uradili niste.

МУДРИ КЊАЗ

pre 11 godina

Кустурица је одличан режисер и борац за екологију. Након повратка у православље схватио је да Србин може исказати своје вредности само ако је слободан и живи у складу са природом, о чему му најбоље могу испричати Шумадинци, потомци најхрабријих Српских устаника у борби против османлија..
Само велики човек може признати ИСТИНУ и када му не иде у прилог, зато очекујем да Кустурица направи филм о Првом и Другом Српском устанку и НАЈЛЕПШИМ ОСОБИНАМА устаника из Шумадије..
Ниједан велики уметник није добар политичар, зато савет Кустурици да се што мање дружи са бившим и садашњим политичарима .

dragan davidovic

pre 11 godina

Zlatne palme za Andergraund (nagradu u jeku satanzacije Srba 1995. godine posvetio Beogradu) i Oca na sluzbenom putu. Nagrada za režiju u Kanu za Dom za vešanje.
Venecijanski lav za Doli bel i nagrada za režiju u Veneciji ca Crnu mačku..
Cezar za film "Život je čudo". Srebreni lav u Berlinu za "Arizona drim"..
Nagrada za životno djelo na Moskovskom festivalu.
Njegovo ime nose neke bioskopske sale u Portugalu i Meksisiku.
Osnivač danas kultnog festivala studenstkog i autorskog filma "Kustendorf".
Dobitnik najveće evropska nagrada za arhitekturu za projekat Drvengrada na Mokroj Gori.
Orden časti Francuske
Orden Rusije i Francuske za umjetnost
Orden SPC-a...
Čovjek koji završava Andrićgrad u roku od tri godine.
Pisac jedne od najčitanijih knjiga u Srbiji i okolini u zadnjih desetak godina "Smrt je neprovjerena glasina"..
Odnivač Nacinalnog parka Mokra Gora koji spasio od ekološke propasti celi jedan deo Srbije....
A isfrustrirani tipovi i partijski aktivisti sakriveni iza tastature pljuju po jednom od najvecih srpskih, balkanskih, eks -jugoslovenskih i evropskih umjetnika u zadnjih pedeset godina. Ja znam da smo mi narod koji povremeno ostaje bez obraza i časti, ali dali je moguće da nemamo ni mozga?

Duci0167

pre 11 godina

Citam komentare i vidim da neki ljudi misle da je Kusturica nacionalista???Hahhahahahahaha.Bezi Kusturice koliko te noge nose iz ove kasabe zatucane.Kusturica nacionalista lol....
(iva78bg, 28. april 2013 23:00)

Sta se smejes? Jeste zatucana kasaba,bas zbog takvih. Kustrutica je fašisoidni nacionalista. Jedino mesto mu je na saboru NAŠI.

logika

pre 11 godina

odlican reziser, veliki umetnik, skidam kapu.
Ali cemu toliko privlacenje paznje, promena vere, petljanje u politiku?
Covek bi da ostavi traga ali ne kao umetnik evidentno.

Dunja

pre 11 godina

Strogo kontrolisana spontanost - bi bio primeren utisak i emisije i gosta.
Prošle nedelje najavljeno gostovane Emira -Nemanje je dobilo na težini upravo njegovom "sprečenošću" - kao, onomad...kada "zbog postavljanja parketa" nije mogao u Kan...
Na strogo dizajnirano ( krajnje NEUMESNO!)pitanje voditeljke "zašto nosite bradu", gost je isto tako dizajnirao "objasnio" ( promoterski ) da je to zbog svog novog filma u kome će on glumiti monaha...
Ne znam čemu tolika pompa oko odluke Emira - Nemanje da više ne korespondira sa "pojefinjenom javnošću" ; naročito ako se zna da "pojeftinjena javnost" nisu mediji - da su mediji samo način da "pojeftinjeni" budu informisani - o bilo čemu, pa i o delatnostima ovog multimedijalnog umetnika ( muzičar, režiser, pisac,biznismen...etc. ) Možda misli da će, u tajnosti,biti plodotvorniji ?
Čini se da Emir - Nemanja vrlo dobro kalkuliše i u medijima, i u politici i u privatnom životu.
Najpre je "svim srcem i dušom" podržavao S.Miloševića, nosio majice sa likom Če Gevare, a kada je Milošević pao, "svim srcem " se Emir - Nemanja priklonio Koštunici ( pretendovao na Krunski savet), potom,Tadiću,pa Dodiku. Bio je i za Karadžića i za Gotovinu. Za četnike i za partizane...Snimao muzičke albume za najveće svetske diskografije ; istovremeno ih i kritikovao...
Što se fimova tiče zahvalnost duguje sjajnom scenaristi Abdulahu Sidranu ( "Otac na sl. putu", "Sjećaš li se Doli Bel"); njegov solo film "Arizona Drim" je doživeo debakl...

milos

pre 11 godina

Stvarno mi nije jasno blaćenje ovog čoveka. I ako mi se nekad ne sviđa njegov stav - ko sam ja da pametujem Kusturici???!? Ne truje, ne poziva u rat, mržnju i ubistva, tako da treba saslušati, složiti se ili ne i zapitati se šta smo u životu postigli da zaslužimo pažnju. A kakvi smo mi ljudi znamo. Za 50 godina će u svakom većem gradu u ex-Yu ovaj čovek imati ulicu i niko više neće pominjati da ga je neko osporavao.

dud

pre 11 godina

nije ni prvi ni zadnji put da u Srbiji pametnog coveka napravimo glupim,ludim ili blesavim i da nam takvi ne trebaju,jer imamo mi jos pametnije i bolje i vece i jace i lepse itd.

Dragan Dorcol

pre 11 godina

Svaka mu cast na svakom stavu koji je izneo. Retko sposoban i hrabar covek,kakvih je sve manje u ovom "modernom" svetu birokrata i mediokriteta.Ne mogu da verujem da javnost cuti i ne brani Kusturicu od nepravde samo zato sto je pokusao da spasi Srbiju od rudnika nikla koji bi nas zagadio za 1000 god. Tako znaci,oterase Djokovicev turnir, teraju Kustu,ali je vazno da imamo golobrade politicare. U cemu je SNS bolji od DS?! Isti su.Dokle ovako...

mattko

pre 11 godina

Pa Emire Nemanja izgleda da se onaj Bacevicev kanal do Egejskog mora nameracio da prodje bas kroz Mokru Goru!
Sumadija dream je novi pokret koji si pokusao u emisiji da omalovazis sto nije trebalo da cinis jer ustvari Sumadija je srce Srbije!

Boske

pre 11 godina

Jedino što Emiru Kusturici kao misliocu i intelektualcu zamjeram je vrijeme pojavljivanja: čovjek je jednostavno promašio vijek. Kao i Nikola Tesla nekoć, on je prebrz, prejak i previsok, mentalno skoro potpuno nedostupan velikom broju svojih sunarodnika (a bogami i ostalih), koji su, u nemogućnosti da dobace do njegovih frekvencija, prosto uplašeni njegovim nezavisnim analizama i hirurški preciznom dijagnostikom. Tek će vrijeme pokazati koji je Božiji blagoslov bio imati takvu ljudsku i misaonu gromadu u svom narodu. Vrijeme će pokazati i koliko je opravdan njegov strah za opstanak istog, koliko je razumljivo njegovo gađenje prema (obično spolja diktiranoj) politici trenutka i nepoštovanju trajnih vrijednosti sopstvenog postojanja. Informativni mediji i dnevna politička scena, barem za sada, definitivno su anaerobna sredina za takvu ličnost i potpuno razumijevajući njegovu odluku, nadam se (i molim se) da će nam njegova kreativna energija u sledećim godinama i decenijama pokloniti mnogobrojna djela univerzalnog i bezvremenskog značaja.

Djoka

pre 11 godina

Mudri Zaratustra i zabranjeni pusac se zavetuje samoci i tihovanju na svojoj vlastitoj planini sa rendzerima - koji je to samo genija, dostojan svakog divljenja i postovanja!

Јокса

pre 11 godina

Сјећаш ли се Доли Бел, Отац на службеном путу и један од најбољих филмова Дом за вјешање Кустурицу су винули у сами врх свјетске кинематографије. А онда се почео бавити политиком, коментарисати све и свашта, а филмови су му бивали све лошији. Постао је пословна пратња владајућих гарнитура. Прави интересџија као у Лакташима да је рођен. Нормално да га као таквог све мање народа и воли и поштује. Његове ријечи више немају тежину јер јефтина јавност koliko god glupa bila схвата да када год проговори он говори због новца. Вријеме му је да сними неки добар филм који ће бити хит pa да се придружи горе наведеном тројцу ако може, а одлука да се повуче из медија је одлична.

Djurra

pre 11 godina

Postoje kod nas ljudi koji su 80-tih godina bili vodecu u otvaranju istine o komunizmu o otvaranju istine o zapadu o objasnjavanju kojim putem treba da krenemo i ko treba da nam bude uzor.To su ljudi koji su trpeli zbog svojih stavova i bili su spremni da se bore za dobro ovog naroda.Matija Beckovic,Bora corba,Minimaks, Kostunica, Kusturica,Brana Crncevic td.A onda se desilo da kada se nesto i dogodilo po pitanju demokratije, oni pocinju da se menjaju za 180 stepeni i postaju zapadomrzci, rusofili, staju na stranu svih(Irak,Iran,Kina,Kuba,Venecuela) koji su protiv Amerike i zapada.Sta se to dogodilo?Od ljudi koji su delili sudbinu naroda 80-tih dosli su u poziciju da vise odavno ne dele tu sudbinu u najtezim vremenima za narod.Oni nastavljaju da se na nekom akademskom nivou, bez osecaja za svakodnevno tezak zivot ljudi,bore za neka mitska, kosmicka pitanja pravde i nepravde, istorije....Sustina je u tome sto oni za sve ovo vreme zive veoma dobro.Niko njihov nije zavrsio fakultet pa je na birou 10 godina.Nikad nisu osetili pravu nemastinu.Mogli su za sve ovo vreme da putuju gde su hteli i kako su hteli.Zato su i izgubili odgovornost za svoje stavove.Oni su spremni da isteruju mak na konac, stavljajucu zivote ljudi kojima je dosta muke i nevolje, jer njima nista ne fali..Stavljaju svesno u zabludu jedan deo naroda koji je sludjen preteranim bavljenjem politike.A onda, kada se njima nesto desi sto im se ne svidja, onda to nemogu da podnesu i ljuti su.Ovo je upravo takav primer.

s.

pre 11 godina

(zoran, 29. april 2013 01:04)

Parafraziraću Arsena Dedića iz filma "Višnja na Tašmajdanu"
Dobro je da postojite vi, praznoglavci, nasuprot nama punoglavcima.

Nijazi Kuqi

pre 11 godina

Od nameta nema selameta. Kusturica se nametao Srbiji, ali se i Srbija nametala Kostunici. Ako je do juce bilo razloga za ova nametanja, danas se ispostavlja da se Srbija resila Kusturice koji zeli da u javnost stvori privid da se on u stvari resava Srbije i Srba koji su prejeftini za njega. Bilo kako bilo Kusturica je dobio poslednju priliku da uvidi svoje zablude, jer ga je Srbija vec upisala u spisak propalih investcija.

kusta - sid vicous!

pre 11 godina

Emire, bar ste vi svetski covek i imate mogucnost da pobegnete bilo gde odavde. Iskren da budem, ne razumem tu sklonost ka mazohizmu, vas jedino ovde ne cene.
(Sasa, 29. april 2013 00:05)

Pa to uopste ne cudi. Bas briga strance za nacionalisticka lupetanja, tamo ga samo poznaju i postuju kroz njegove (starije) filmove. Svaka njemu cast za te filmove, ali dobro je za njega (a i sve nas) sto kaze da ce da se povuce iz javnosti. Jer da je nastavio sa ovim, potpuno bi izlizao ugled koji je tim filmovima stvorio.

bis

pre 11 godina

Ni u jeku ocrnjivanja Srba i Srbije zbog svih onih ratova niko nas u svetu nije toliko ocrnio kao ovaj Nemanja. Da, na zapadu vole da gledaju njegove filmove, i nagrađuju ga štedro. Nije to slučajno, on samo potvrđuje uvreženu sliku o našem divljaštvu i primitivizmu. A nama milo što nas baš takve, divlje i nasilne, gledaju i ushićuju se nama. O slepila! Pa mi smo njima ispusni ventil, za petak uveče, kada i oni, posle petodnevnog robovskog šljakanja, hoće da se izdivljaju, a pošto nemaju petlju, zadovoljavaju se virtualnim divljanjem. (Paralelna pojava su beogradski splavovi, koje stranci toliko hvale. Kod kuće im ne pada na pamet da otvaraju išta slično, što bi tako razorno delovalo na središta njihovih gradova.)
Ne brinite za njega, on će na zapadu nastaviti da zadovoljava istu tu publiku. A ovde se nešto bitno promenilo: do sada je bio dvorski umetnik zločinačkih režima, a sada se vlast u Srbiji menja, jer se zločinom više ništa ne postiže - pa joj ni Kusturica sa svojom apologijom nasilja i primitivizma više nije potreban.

precanin

pre 11 godina

Tako prolaze foliranti ! Nego svi oni nadju mesto u Srbiji , svi se obogate !? Da se daju koncerti u Areni svako vece , uvek puno ? Sto narod siromasniji, oni bogatiji ?

saher kultura

pre 11 godina

tužan epilog kakvih trenutno ima mnogo u našem društvu i kulturi, jer se stalno raskida sa poštovanja vrednim ljudima, eminentnim umetnicima i piscima sa pedigreom, dok kultura postaje poslednja rupa na svirali koju u ruci drže likovi sa intelektualne margine, rođački i politički klanovi koji bi srbiju da nikluju i kanalizuju onako kako oni jadovi misle da treba.

Kompozitor Foltin

pre 11 godina

Kusto,duhovni brate,sve je to zivot!Bice bolje u sledecoj reinkarnaciji,ali uslov je da se prvo sami sebi iskreno nasmejemo!

Reality

pre 11 godina

Dok si crpio inspiraciju iz Sarajevskog miljea, i imao dobre scenarije u rukama Abdulaha Sidrana... Imao si i filmove... Poslije toga ništa više nemaš, čak ni na čovjeka ne ličiš

nesa

pre 11 godina

Cudo jedno, a covek bi rekao da je stekao nekakav karakter sa toliko godina. Sada je "u fazi" da izbaci igracke iz dubka, on je dobar a svi ostali ne valjaju. Imao sam nesto postovanja prema njemu koje je sada na nuli.

Jovica

pre 11 godina

Divan Srbin,ako se sme reci javno,Beograd je po meni glavni grad Jugoslavije,nista nisu ucinili za Srbiju,to je vestacki pasaluk,pravi Beogradnjani su pobegli,cak mi je tesko reci da li znaju kome pripadaju?

Jasna

pre 11 godina

Hvala Vam Kusturice,sto ste ostali divno bice i covek od Boga,svako Vam dobro zeli moja, ako smem reci Srpska porodica ,retka normalna emisija u Srbiji,hvala Vam sto podrzavate Srpsku kulturu,moja deca ce Vam biti jednoga dana jos vise zahvalnija.Prave vrednosti su vece od novca.

Znam za jadac !

pre 11 godina

Čitam komentare, ne mogu očima da verujem. Sasuli ste drvlje i kamenje na ono malo Sunčeve svetlosti što ulazi u našu duboku pećinu.
Kusturica je brend, šta god ko mislio. Brend koji može dovesti ceo Holivud u Srbiju, za njima dolaze novinari, paparaci....., promocija Srbije na kakvu svet nije navikao.
Ko je išao, pa čak i čuo za Mokru Goru dok taj prostor nije izbrendirao Kusturica lično ? Pa šta ako je zaradio novac ? Zaslužio je mnogo više ogromnom promocije Srbije u svetu čak i za vreme sankcija. Setite se zlatnih kanskih palmi.....
U Srbiji se uspeh ne prašta, druge nacije bi Kusturicu stavile u muzej voštanih figura, a mi direktno na smetlište. Stidi se Srbijo !

KoJeOvdeLud

pre 11 godina

Imas francusko drzavljanstvo, zivis u Parizu i zalazes se za samoizolaciju Srbije. Studiras u Londonu, vratis se u Srbiju i zalazes se za studiranje u Kini. Zaposlis decu u Briselu, u evropskim institucijama, a onda se zalazes za prestanak evropskih integracija. Izaberite koji od ovih primera je najlicemerniji. A to je Kusturicina politicka ekipa. Kao reditelju mu skidam kapu, kao politicaru - podrzavam njegov zavet cutanja, apsolutno me ne zanima njegovo vidjenje Srbije iz centra Pariza..

kile

pre 11 godina

Ne mogu ljudi da odvoje talenat i umece u jednom polju i misljenja u nekom sasvim drugom. To sto je Steven Hawking strucnjak na polju fizike crnih rupa ne znaci da je njegovo misljenje merodavno na polju vestacke inteligencije. To ste je Kusturica napravio nekoliko nesumnjivo vrhunskih filmova ga ne cini genijalnim politicarem ili strucnjakom za nacionalna pitanja Srba.

Kusta

pre 11 godina

E moj Kusta, sta pricas jadan ne bio.
Kao da si se juce rodio ili kao da si dosao iz inostranstva gde si rodjen, pa si prvi put u Srbiji, rodnom kraju.
Kao da si se probudio iz dubokog sna i ne znas gde si bio i s kim si do sada ziveo.
Javnost kod nas je vazda bila takva i takva ce i biti.
Jel ti nisi to znao?
Nego se promenila vlast pa si se nasao iznenadjen kao i oni iz DSa....

a vi ste savrseni i bogomdani?

pre 11 godina

Ono sto ne kapiraju ovi nerealizovani frustranti koji u zivotu nista uradili nisu niti ce i koji ovde a narocito po e-novinama pljuju po Kusturici, je da su i oni sa tim i takvim palanackim, rasistickim i fasistickim mentalnim sklopom i te kako deo problema koji postoji u Srbiji a ne resenje niti alternativa.

sloba

pre 11 godina

Emire a da snimis neki dobar film o korupciji npr?Vuk Draskovic se vratio pisanju knjiga.Mislim da svako radi svoj posao i bice reda u drustvu.Ti i crkva naravno mozete nastaviti da se ozbiljno bavite drzavnom politikom ili biznisom ali postujuci zakon.Znaci napravite listu pa na izbore bavite se gradjevinom platite porez.Vrlo jednostavno zar ne?

marko m.

pre 11 godina

Samo jedna rec. Kusta , ti si KRALJ. Srbija te nije zsluzila,jer ne voli ni samu sebe.Mislim da je ipak najpametnije spakovati kofere i otici u PM. Sve ovde gubi smisao.Postali smo jedna velika farma a mi smo svinje koje se valjamo u blatu.

Bracika iz Samosa

pre 11 godina

Da li je moguce da zbog partijske ostrascenosti, simpatizeri SNS, SPS i ostalih privremnih stranaka ovako komentarisu i obezvredjuju jednog Kusturicu?!?! Srbijom je sada definitivno zavladao totalitarizam i intelektualni mrak. Branite Bacevica i Nikolica? Pa Bacevicevi saradnici ga od miloste zovu "cika procenat". Ostace upamcen po kanalu Beograd-Solun i jedino sto moze da osvane u komicnim stripovima kao glavni junak. Vas omiljeni Vodja Vucic ne moze da ga se otarasi, hvata se za glavu sta Bacevic radi i koliko stete pravi. Al ne dozvoljava Nikolic ni Vucicu da ga smeni. O Nikolicu i njegovim gafovima se ispredaju anegdote i prepricavaju se kao vicevi na diplomatskim prijemima po Beogradu! To je javna tajna. A nase diplomate po svetu strahuju kada dolazi Nikolic kakavu ce glupost da napravi. Covek svima govori TI! I Vi sve to branite?!?! Komediju i sprdnju? Da li zelite Kustu da oterate iz Srbije? Zarad cega? Poslica na drzavnom jaslama? Zarad cega? Imate li vi koji napadate Kusturici bilo kakav stav osim da branite vlast? Pa do pre godinu dana ti koje ste doveli na vlasti su bili konzervativni vernici, nacionalisti i patriote. A kako ih danas ocenjuje Sinod? Kako ih gleda obican svet koji ce sada da slavi Uskrs? Ponavljam, imate li vi bilo kakav stav koji mozete da branite, umesto samo da napadate ono sto Vodjama ne prija da cuju?

LAVINIJA

pre 11 godina

U ekremiziranoj Srbiji u kojoj vladaju cuvene vrednosti u se ,na se I poda se vise ce brigu izazvati ispadanje iz sou programa neke sa vimenom ili ko je skripao u krevetu nego ovo.Sustinski za mene je ovo jedna od najstrasnijih vesti.U kakvoj zemlji zivimo kada jedan ovakav covek vise nece da se igra? Ovo je vreme presvucenih ali nece bas svi u taj kostim.Kustendorf se zavrsio Kulovgrad nudi svoje cari...fUJ!

NIKL

pre 11 godina

SVE JE TO ZBOG NIKLA, KUSTO. Ti si jedini pokusao da javno objasnis uticaj koji bi iskopavanje nikla imalo na Srbiju. Hvala, nastavi tako.

lily

pre 11 godina

(Rodjeni Beogradjanin,) Nista niste razumeli, kakve veze ima planska gradnja, lepa arhitektura i odlicne komunalne sluzbe New Yorka, covek je pricao o duhu grada, o cinjenici da se brucos iz provincije vec u februaru oseca beogradjaninom, da onaj koji je prvu pozorisnu predstavu pogledao u 17. godini ako je talentovan (a bogami i ako nije) moze za koju godinu da bude glavna faca pozorisne scene Grada, da Beograd nije bio palanka...

mattko

pre 11 godina

Njegovi filmovi su na visokom umetnickom nivou, pretendovali su da budu univerzalni ali ipak se radilo uvek o nama (svima sa Balkana) Kako smo prikazani? Tako da su filmovi pokupili nagrade tamo odakle nas navodno ne vole.
Njegov ukupan angazman, od pijenja viskija sa Slobom u vreme bombardovanja Sarajeva, preko prelaska u pravoslavlje i promene imena u Nemanja, do poduhvata Mokra Gora i Andrica Grad bice podlozan strogim naknadnim proverama i ocenama pri cemu ne mislim na finansijske provere.
Nemanja Kusturica je potpuno neobican covek i nedostajace njegovi verbalni ekcesi ali i njegova javna rec. Koliko ce izdrzati da bude samoskrajnut?

bonvivan

pre 11 godina

" Vecina nase javnosti, na primer, ne zna da Kusturica ima francusko drzavljanstvo, i da mu je francuska scena uvek davala kljucnu podrsku..." znamo, al naše komentare zabranjuju!!!i svi takvi i njemu slični kod nas srbuju, mudruju,savetuju i vode politiku, a kada zagusti na prvi avion,tabletić u šake te napišu novu knjigu ...dok mi ovde možemo samo da maštamo o 'leba i masti svi se oni se debelo omastili pa kaput i na put...

EU Citizen

pre 11 godina

Ne, gospodine Kusturica, Nemanja ili Emire, kako god zbog razloga koji uglavnom imaju veze sa profitom na tuđ račun želite da zovete, ne odustajete vi ni od čega, i ovaj vaš nastup je samo još jedna predstava sračunata na to da vam ojača pozicije kod jeftinom populizmu sklonog naroda, i na taj način vam omogući da, ma kako se vlasy i političke prilike menjaju, živite dobro na grbači tog istog naroda, jer od filma, pošto već četvrt veka niste napravili nijedan pristojan film i čak i vaši pseudointelektualni drugari za koje su primitvizam i komunističko-fašistički politički treš karakteristični za vas nekada bili "très sympa", su vam davno okrenuli leđa. Ne verujem, nažalost, da će se to ikada desiti, ali ako ikada doživim dan kada će većina građana ove zemlje razumeti kakva ste vi trećerazredna štetočina i udbaški oportunista, i kada ćete napustiti njene granice unutar kojih ste, još od doba Miloševića, čiji ste sluga bili, prisvojili toliko novca tih istih građana i počinili toliko zla u smislu konzistentnog guranja države u politički i ekonomski mrak, i podrške najregresivnijim intelektualnim i političkim strujama u njoj (ta dva događaja su, naravno, povezana, jer vi pratite samo novac, i ako "kravica muzarica" shvati koliko je sati, vrlo ćete brzo nestati u vidu lastinog repa nekuda gde još ima ovaca koje misle da su ekstremizam i masna kosa obeležja "velikih umetnika" :) ), znaću da je Srbija konačno sazrela i postala koliko-toliko normalna i civilizovana država.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

"Čovek provede čitav život pokušavajući da ostavi trag, a na kraju ga samo pometu"

Emire, pametnog coveka ne mogu da "pometu". To moze samo on sam.

Nije trebalo da se petljas u nesto sto ne razumes. Drzi se filma. To ti je forte.

Weber'S

pre 11 godina

Al se rasplakao nad samim sobom. Pa kao povredjen, pa kao sad cu da vas sve zajedno kaznim tim sto cu da cutim. E konacno da zacuti i ovaj kafanski filozof.

iii

pre 11 godina

Cemu iskljucivost i crno-belo gledanje na stvari? Cemu pljuvanje po njegovim filmovima ako vam se ne svidjau njegovi komentari? Kusturica je dobar reziser, odlican sta vise, a nije los ni pisac i uopste vrlo je kreativan i zanimljiv covek. Sto naravno uopste ne znaci da mora da bude u pravu po pitanju drugih stvari ili da nije egocentricna budala. Ali to onda tako treba reci, a ne krenuti odmah sa pljuvanjem po svemu redom...

Zorro

pre 11 godina

Ovaj covek iza sebe ima neka ostvarenja i dela. Oni sto ga kritikuju, siguran sam da zive, kao paraziti, na drzavnim jaslama. Kosturica je pametno postupio sto se povlaci iz javnog zivota. Bolje je da se narod obracunava sa politicarima a ne umetnicke gromade poput Kosturice. Drugo, ovakvi ljudi, kao Kosturica, mogu da se snadju i bez podrske drzave. Medjutim, nisam siguran da mogu oni sto ga kritikuju...

dobro nameran

pre 11 godina

Covece, bas me je u prvom trenu obradovala ova vest. Iskreno, po prvi put, zelim da ti uspes u nekoj svojoj najni. Jer, dosta mi te je vise. Solis pamet svakom zivom stvoru. Medjutim, setih se ko si, pa se opet rastuzih. Jer sujetu nikad izgubiti neces. I na zalost, vrlo brzo ces se ponovo "naslikad" pred ovom "jeftinom" javnoscu.

Zoki

pre 11 godina

Svaki put kada pomislim da je Srbija dosegla dno, neprijatno se iznenadim. Nije kraj, ima još do dna, samo se to dno još uvek ne vidi u mraku i mulju.
Kusturica je za većinu svojih kritičara intelektualna veličina. Voleo bih kada bi imao kritičare koji su na njegovom intelektualnom nivou, a ne mlade junoše koji se ponašaju kao one ovce iz Orvelove "Životinjske farme": četiri noge dobre, dve noge loše..

žao mi je

pre 11 godina

Realno, nikada Kusturica nije ni imao neki presudan uticaj na javnost niti se njegova reč slušala. Samo je bio "dobar" i koristan u vreme kada je ceo svet osuđivao srbe kao neko ko ima hrabrosti i umeća da argumentima ustvrdi nešto drugačije od onog što većina misli.
Toj naopakoj simbiozi Kusturice i politike je došao kraj ali oko toga i ne treba previše žaliti jer je sve to ionako bilo sklono padu. Ono oko čega treba brinuti je vreme pred nama u kome ćemo morati da platimo za greške i zablude iz prošlosti a što Kusturica nepogrešivo sluti i od čega želi da se povlačenjem distancira. Na kraju smo mi ti koji će ostati na vetrometini poraza a on će utonuti u svoj svet stvaranja bez tereta i gorčine poraza. To ne shvataju oni koji se svemu ovome raduju.

srbivoje

pre 11 godina

Ni u jeku ocrnjivanja Srba i Srbije zbog svih onih ratova niko nas u svetu nije toliko ocrnio kao ovaj Nemanja. Da, na zapadu vole da gledaju njegove filmove, i nagrađuju ga štedro. Nije to slučajno, on samo potvrđuje uvreženu sliku o našem divljaštvu i primitivizmu. A nama milo što nas baš takve, divlje i nasilne, gledaju i ushićuju se nama. O slepila! Pa mi smo njima ispusni ventil, za petak uveče, kada i oni, posle petodnevnog robovskog šljakanja, hoće da se izdivljaju, a pošto nemaju petlju, zadovoljavaju se virtualnim divljanjem. (Paralelna pojava su beogradski splavovi, koje stranci toliko hvale. Kod kuće im ne pada na pamet da otvaraju išta slično, što bi tako razorno delovalo na središta njihovih gradova.)
Ne brinite za njega, on će na zapadu nastaviti da zadovoljava istu tu publiku. A ovde se nešto bitno promenilo: do sada je bio dvorski umetnik zločinačkih režima, a sada se vlast u Srbiji menja, jer se zločinom više ništa ne postiže - pa joj ni Kusturica sa svojom apologijom nasilja više nije potreban.

bezimena

pre 11 godina

Emir Kusturica je u svojim filmovima Srbe prikazao većim Romima od samih Roma, i za to IZRUGIVANJE pobrao neke svetske nagrade!

NE PRISTAJEM da aplaudiram nekome ko mi se u lice podsmeva svojom "umetnošću", a on, kada je takve filmove pravio, bio je mnogo daleko od imena Nemanja!

profesor matematike

pre 11 godina

Nadam se da cemo i mi, poreski obveznici, obicni gradjani, moci da vidimo izvestaj internacionalne revizorske grupe.
Bas me zanima odakle taj visak od milion i sedamsto!?

Dejan

pre 11 godina

Gospodin Kusturica je u pravu i po stavu da se povuce i da nije zadovoljan stavom i ponasanjem politicara. Ko je isplivao ljudi nesposobni u strankama vodjene od strane Milosevica i Seselja. Oni se jednostavno deklarisu za uspesne politicare ali niti imaju karizmu Pasica niti Obrenovica. Izjave Nikolica su kao vreme jedan dan suncano a drugi kisa pada. I kome su ljudi dali glas. Jos gora izava Dacica koji je sa gazdom upropastio drzavu, nije znao da kontrolise koje kave avanturiste i sada opet na vlasti. Posle svega i dnevnog bombardovanja svojom pricom kako da im narod veruje. Ako je nesto logicno nema potrebe da se niko ubedjuje. Nazalost napravice stetu koja se vise nece moci popraviti.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Govoreći nedavnom slučaju kada su se u javnosti pojavili snimci na kojima je navodno vladika Kačavenda, Kusturica navodi se "narod digao na sveštenika" , a da sa druge strane su u redu filmovi o homoseksualcima i gej parada.

Ovo me podseća na onu priču iz devedesetih, kada su pravdajući zločine, "patriote" svih zaraćenih strana izgovarale ,,to čine i drugi"...

Ajde pali

pre 11 godina

To sto je osvojio Kan svakako ne znaci da moze da se bavi politikom. Sam je sebe ukopao, druzeci se sa srpskim nacionalistima. Primitivac koji ne sme u rodni grad da kroci.

M.

pre 11 godina

Ljudi, ne palite se k'o Boga vas molim. Ovaj glumacki izraz zove se dramatizacija. Treba kod publike da izazove saosecanje. Reditelj zna kako se to radi i u intervjuu.

sina

pre 11 godina

a šta je Mokra Gora bila prije nego je Kusturica došao tu? Ništa, niko nije čuo za nju, a sada je jedna od nezabilaznih turističkih atrakcija Srbije. Emire hvala ti što si ujedinio obje Srbije , barem ono najgore u njima. jedni ti ne mogu oprostiti što si Srbin, a drugi što to oni nisu više

MOHIKANAC

pre 11 godina

Kusturica plače nad sudbinom Srba, teatralan, valjda zbog zanimanja kojim se bavi. Veoma kritičan prema zapadu, takoreći negativno isključiv, veliku većinu svojih filmova je snimio zahvaljujući evropskim filmskim fondovima. Za moj ukus, filmovi su mu sve lošiji i neubedljiviji. Potrošio se u ponavljanjima "nadrealnih Balkanskih košmara". Nije lako biti uspešan reditelj, ali nije lako biti ni javna ličnost. On je lik koji je podržavao Slobu i Koštunicu, vođe koji su direktno uticali na tužnu sudbinu srpskih Kosovara. I šta sad, vratite mi moje krpice odoh u ilegalu! A kako ćeš ti nama vratiti naše živote koje si sa svojim vođama pretvorio u krpice?!? Novim filmom sa sedam završetaka, nad kojim treba da se zamislimo?!?

Vuk

pre 11 godina

Sve mogu da podnesem, pa i pljuvanje po umetnicima koji su stekli svetsku slavu kao da se ona može steći nezasluženo. Ali moralizatorski stavovi o ispijanju viskija sa Slobom zaista mi idu na jetru. A pišu ih, naravno, oni
koji bi na Slobin poziv na viski gordo i prezrivo uzvratili korpom. Što bi rekao pokojni, malo mogren.

Endo

pre 11 godina

Кустурица је по мени највећи живи Србин. Толико нас је задужио да је то више и немогуће речима описати. А све што је задњих година направио на Мокрој Гори и Андрић граду је толико прелепо и поготову значајно када се узме у обѕир да је највећи део свега тога финасирао сопственим новцем Недостајаће ми заиста и мислим да многи у оој земљи не умеју да цене све што је за нас урадио.

zlaja

pre 11 godina

covek je oteran zbog nikla. i tacka!

e sad mi ovce mozemo lakse na klanje...bar necemo znati dok se dobro ne pootrujemo....ali sta tu ima...to ce biti samo jos jedno u nizu.

Peja, Toronto

pre 11 godina

Kusta, hvala ti za sve sto si napravio do sada. Neki ljudi ne mogu, a neki ne zele da vide koliko si uspjesan. Zelim ti sve najbolje.

aristotel

pre 11 godina

Nama definitivno treba vise vanstranackih ljudi. Ne mora niko da deli moje politicke stavove, samo unistite tu instituciju koja se zove ''partija'', izumrecemo kao dinosaurusi ako se ovako nastavi. Gledam i ne verujem kakva svadja nastade oko ovoga.

vladimir

pre 11 godina

E moji Srbi, kako se samo brukate! U Srbiji će sve da ti oproste, ali uspeh nikako! Sutra ćete ovako verovatno i po Noletu, Janku i ostalima koji rade ono što vi nikada nećete moći, sem da pljujete. Strašno!

zoran

pre 11 godina

Kusturica je VELIKI režiser SVETSKE reputacije. On je bio i u ŽIRIJU Kanskog Festivala. Čitajući komentare punoglavaca ovde koji su se usudili o njemu i da misle a ne da nešto napišu, zaista ne želim ništa da komentarišem jer bi bilo GLUPO....

jovana

pre 11 godina

Izgleda da je Olja bila u pravu: Sad ce 200 kila djubreta...

PS: Ja sam ta koja je sedela na naslonu od kauca i gledala kroz prozor u svet.
Emir Kusturica je stigao u taj svet i doneo nam ga ovde.

ShoneUTD

pre 11 godina

Citam komentare,pa vidim da je neko ostavio link o nekim kontraverzama u vezi sa Kusturicom,a to u stvari nema veze sa istinom,Kusturica se krstio jer kako on kaze ,250 godina su njegovi bili muslimani,ali je on pravoslavac jer su njegovi poturceni srbi, a i kaze da je tito bio poguban za srbe,pa zar nije?nije bio poguban za jugoslovene ,ali za srbe jeste svakako,svako ko iole poznaje desavanja iz tog perioda zna zbog cega...

Milosav

pre 11 godina

Jedan je Emir Kusturica, ovakve ljude treba podrzavati a ne ovako, kao ukrao 7 hiljada evra. Da nam drzava ovako vodi racuna o svim sto drpaju i kradu, gde bi nam bio kraj? Ali to je tako, mozda ce jednog dana biti bolje, u medjuvremenu ostavite Kusturicu da radi, svima ce nam biti bolje.

Kamo sreće

pre 11 godina

Ovaj čovek je još 1995. godine izjavio da „neće više snimati filmove“. Toliko o njegovoj „doslednosti“. Zato ni ovu njegovu izjavu ne uzimam za ozbiljno.

nenad

pre 11 godina

Upečatljiva mi je ova izjava Emira Kusturice:

"Vreme uticaja umetnika na javnost je prošlo. Ne žalim za tim, ali treba da se konstatuje"

Ovo je apsolutno netačno. Svi umetnici imaju uticaj na javnost malo po malo, ali on je navikao na nešto drugo, i sada mu je žao što više nema takav moćan uticaj kao što je nekada imao zahvaljujući isključivo svom nacionalizmu (ne verujem da je neko iz tadašnjih vlasti preterano jako gotivio njegove umetničke podvige i filmove).

blow

pre 11 godina

Filmovi su ti onako-osrednji, nista posebno. Ali zato naklapanja i mudrovanja o svetu teske gluposti. ZBOGOM-PORAZEN SI. Cao. (Goran, 28. april 2013 23:15)A ti si verovatno neki filmski kritičar.Možeš da kažeš da ti se njegovi filmovi ne svidjaju,ali odavno su najveći svetski filmski kritičari Kusturicu svrstali u najveće reditelje.Da je osrednji reditelj ne bi ga ceo svet zvao da snima kod njih i o njima.Film je umetnost,a Kusturica je najpriznatiji reditelj ne samo iz Srbije već i mnogo šire.

fan prave umetnosti

pre 11 godina

smesan je "demokratski krug dvojke" ili "grad nis" ili "gradjanska srbija"..niste Kusti dorasli ni do cega. idoli iz vasih omiljenih filmova ove decenije su bljuvotina. vi koji volte "velikog brata" samo zato sto ga prikazuje devedeset dvojka ste nazalost danasnja realnost.

Branko, Stockholm

pre 11 godina

Kusturica, režiser, pisac, arhitekta. Prije 10-12 godina dođe mi šef u arhitektinskom birou i kaže da nikada nisu u Rotary klubu gledali bolji film "crna mačka, beli.." gledali su ga Arhitekti, Dokrori, direktori iz Eriksona, Volva, Skandije, Alfa Lavala, gledali dvije večeri, uzivali i analizirali..
Kada sam rekao da Kusturica moj zemljak, da smo bili u Reformistima i da sam ga jednom prilikom sreo, odmah mi je skočio rejting u firmi, postao sam neko ko je sreo i razmenio nekoliko reči sa čuvenim rediteljem.

Ja ne razumem ovaj narod u Srbiji, iako osim Stockholma zivim i u Beogradu. Ljubomora je cudo na našim prostorima. Noleta i Kustu moramo da čuvamo, kao ikone, to su jedni od najpoznatijih Srba. Kavi ste vi BRE ljudi. Sto vise znacis i radiš vise te napadaju...
Emire, podrska od starog Reformiste. Izgleda u Srbiji se puno toga mora reformisati!

nikolal

pre 11 godina

Ovog coveka ne morate ni shvatiti niti podrzavati, mozete te mu se cak i rugati, ali nesto sigurno morate osetiti, a to je da sve sto govori, govori od srca, iskreno i nelicemerno. Ne robuje politikom a ni slavom, a posebno ne novcem i bogastvom zbog cega jedino i moze da govori kao iskren i slobodan covek. A ovi koji dele minuse i nule Kusturici neka pogledaju prvo sebe i ucine makar jedan stoti deo onoga sto je on ucinio, ne moraju uvek, makar jedan dan u svom zivotu, nek ucine delo koje ce biti na korist drugima. I tada, ni oni sami nece vise biti nule, niti ce svoje nule i minuse deliti drugima.

Виски се пије у фином друштву

pre 11 godina

pio viski sa slobom dok je sarajevo bilo bombardovano.
(aleks, 28. april 2013 21:59)

Виски са содом!
А кад је било то бомбардовање?
НАТО или нечији други авиони?

sanja

pre 11 godina

Steta, ali ga potpuno razumem. Nedostajace nam njegov drugaciji glas,u ovom moru papagajskog ponavljanja, lisenog svakog smisla.
'Nema drzave bez mita. Mit o americkom snu ne bi postojao bez Holivuda.'-Emir Kusturica. Vise skoro da nema ljudi sposobanih za takvu sirinu, a koji bi imali hrabrosti i snage da to javno izgovore. Divlji su definitivno oterali pitome, a on se drzao jako dugo kao poslednji Mohikanac.

....

pre 11 godina

Ajde sto ga pljuju nazovi politicari i komentatori po zadatku, ali ne mogu da verujem da medju ono malo ljudi sto miske svojom glavom ima neko da se baci kamenom zajedno sa zlehudom gomilom.Ej rodjaci, bilo ko od nas da u zivotu uradi 1%,ma 0.5% onoga sto je Emir uradio u filmskoj umetnosti,muzici,zaduzbinarstvu,prezentaciji ono malo dobrih strana Srbije ,mi bi bili zemlja snova.Ali izgleda da jedino sto dobro radimo je samodestrukcija.

zoran

pre 11 godina

Prosto ne mogu da verujem gde ja to živim! Neka crta mazohizma me navodi na pomisao da bih hteo da vidim lica maloumnika koji ostavljaju pojedine komentare ovde. Kakvih sve jadnika ima! Hteo bih da vidim gde spavate, čime se hranite,gde ste rasli..da se izvuče nekakvo iskustvo iz vašeg postojanja e da bi se učinilo nešto na tome da ubuduće broj grešaka vrste bude manji.

Corkan

pre 11 godina

Iz filma podzemlje,junaci dozivese da izadju iz pakla u novi pakao.Mi stanovnici Srbije ostali smo u podzemlju paklenih igraca.Sem zaduzivanju od svetskih banaka(183.EVRA u SEKUNDI)vlasti sadasnje i eventualne buduce ne misle dobro nikome u Srbiji.Sta zna prostota sta je majstorstvo,zato i zivi srecno.

Sasa

pre 11 godina

Emire, bar ste vi svetski covek i imate mogucnost da pobegnete bilo gde odavde. Iskren da budem, ne razumem tu sklonost ka mazohizmu, vas jedino ovde ne cene. Mozda vi necete da se bavite politikom, ali ona ce se svakako baviti vama. Vi ste se, kako sami kazete, ponovo upisali u Srbe, a ja sam, zvahvaljujuci vama, Andricu i Milankovicu, ponovo odustao da se ipisem iz tih istih Srba.

acko

pre 11 godina

Moje misljenje je da igranje na kartu kosovskog mita vise nije isplativo za g.Kusturicu.On se izgubio u svojoj megalomaniji i ociglednoj narcisoidnosti.Kusturica nekad uspesan reziser pretvorio se u politickog analiticara,graditelja,direktora parka,branioca Milosevica,muzicara koji peva o Karadzicu,konvertita jednom recju sve sto moze debelo naplatiti u datom momentu.Kod Nikolica,Vucica i Dacica nema grebanja.

sve je otislo u Honduras

pre 11 godina

E moj Kusta, da si imalo covjek, ne bi Ti vodio brigu o Kosovu. Ti bi se "borho" za svoju mahalu u kojoj si rodjen.O svojoj Gorici i o svome Sarajevu vodi brigu. Mahala Te nasa stvorila, Tvoja mahala!
Poslusaj Sidrana, babuku svoga! Sve ovo, gore napisano vazi i za Neleta. Na kraju cete umrijeti za Sarajevom ko i Davor! Kunem Ti se, Sarajevo ce vam halaliti.

aleks pop

pre 11 godina

Uistinu sam uzivao slusajuci Kustu i Olju.Kustu obozavam.Kad bi bilo malo vise Kusta i Beckovica,sto je uistinu tesko biti, gde bi nam kraj bio.Pozdrav svim istomisljenicima a i ovima drugima ,nisu oni krivi ...............POGLEDAJ DOM MOJ ANDJELE

sljiwo Ljuti

pre 11 godina

Varaju se mnogi(narocito oni zlobni i sitnodugsni)da ce Emir Kusturica nestati sa javne scene svojim medijskim cutanjem..Misao i rec Genijalnog stvaraoca bice ziva i aktuelna vise nego ikad..,kroz napisane knjige,snimljene filmove,muziku price i razgovore postavljene na netu..Glavna karakteristika svekolikog opusa genija Kuste je vanvremenska vrednost i aktuelnost podrzana autenticnim stilom licnog izraza.Preporucujem svakom ko zeli postati bolji i sretniji covek da konzumira Kustu..

Ivica Jovanovic,Kraljevo

pre 11 godina

Pitao bih voditeljku Olju Beckovic,da li je imala sugestije ili pritiske zbog dovodjenja Kusturice u emisiju.Rekao bih,namernim vodjenjem dijaloga dalje od teme Kosova gost ostaje nedorecen,jer ovo veceras,pompezna najava emisije kao poslednje pojavljivanje u medijima trebalo je imati karakter vece kritike svega sto nam se danas desava povodom teme Kosova.Ovako razgovor je ostao razumljiv veoma malom broju ljudi i mislim da su ga ovakvog trebali voditi tamo na Mokroj gori,na nekoj terasi u nekoj drvenoj stolici ogrnuti cebetom a pogledom negde u daljini gde je reka Drina pronasla svoj put,pogledom u visoke planine,zelene sume i plava neba.Ali su u malo izmodelom studiju...I ono ukratko receno o Njegosu i ne proslavljanju njega,vec najavi slavljenja Milanskog edihta,o Tomislavu Nikolicu i Bosancima ex Srbiima,najavi ne bavljenja politikom i pitanjem posle 600 godina zasto da bas Dacic,Vucic,Nikolic rese da rese neresivo...sve to u par recenica pokazuje gde smo i gde odosmo,da smo mali i jadni,da 7.predlog o g.Vulina mnogi dozive kao moralan cin i hvale coveka za postupak a vidi se sta je propaganda i moc televizije jos plus RTS-a,gde je jasno da je u pitnju jos jedna obmana naroda najeftinijim trikovima...Sve ovo daje mi za pravo da vam gospodjo Beckovic predlozim da zavrsite karijeru kao glumica pa makar i na ringispilu iz filma"Sekula i njegove zene.."nego sto pravite emisije o prosloti koje nicemu ne vode mislim na bolje,ali sigurno za bolje SNS-a,SPS-a i njihovu vlast.

a rekoh sebi ne nerviraj se

pre 11 godina

Citajuci komentare, shvatam koliko Ilija Cvorovica zivi u Srbiji cim jedva cekaju da ga optuze i da svi cuju ono sto samo ONI znaju. Takodje mi je zao kad vidim da ljudi koji kazu da mu je u filmovima najbolja Bregina muzika znaju uopste da citaju i da koriste internet. Jos mi je tuznije sto neki ga mrze sto gradi "gde je gradnja zabranjena",a ne pominju zaposlene u NP Tara sto isekose ilegalno 6000 stabala pored nebrojenih ilegalnih stvari sto rade.
Gospodine Kusturice, hvala sto postojite i sto mi ulepsavate svaki januar sa svojim festivalom i hvala na svemu sto ste ucinili do sada i sto cete tek ciniti.

Mica

pre 11 godina

@Magdalena:
Kako neshvacen? Hiljade ljudi je punilo sale na njegovim projekcijama. Dobio je zlatne palme i ostale nagrade. Cist mejnstrim. Produkcija njegovih filmova je po nekoliko miliona dolara. Zar je to neshvaceni umetnik??? Sve sto je rekao shvatili smo.

Ma šta je to zlatna palma?

pre 11 godina

A eto vidite te ljude koje vole sebe da nazivaju drugom Srbijom. Oni su tako tolerantni a boga mi i posebni i imaju herca da izjave kako Kusturica i filmove ne zna da pravi. A tolerancija im je na nivou srednjeg veka i mase koja bi klicala dželatu koji skida glavu pogubljeniku.

Jer zaboga, zašto bi Kusturica rekao i jednu rečenicu koja je istina...jer svet je samo onakav kako oni vide...

Jer kakve su to vrednosti tih nazovi evropskih nagrada, Kustendorfa (tu ionako dolaze neki poput Džarmuša i sl.), a i kako pa pobogu sme da se naziva Srbinom i da negira svoje etničko poreklo (čuj musliman etničko poreklo jedino u exYU, ma i onaj Selimović nije dovoljno progresivan i liberalan bio)...

E dok je ovakvih "liberalnih" i "demokratičnih" u Srbiji će i mačke početi da zavijaju na Mesec a bićemo deo VRLNOG NOVOG SVETA...

Njegoš

pre 11 godina

Srbija je to prijatelji - slavili su Divca, Danilovića i Paspalja, a sad ih Kurir pljuje, šta su napravili sa Džajićem i Cvetkovićem, aktuelan je Šapić. Sredine nema, od sjaja do očaja. Dobro brzo zaborave, a loše dugo pamte i ponavljaju. Mediji su proste sluge... Srbija sve ubija. Na žalost svi uspešni su se vratili u Srbiju da pomognu, sa entuzijazmom. Istina je da su se totalno za*ebali!

iva78bg

pre 11 godina

Citam komentare i vidim da neki ljudi misle da je Kusturica nacionalista???Hahhahahahahaha.Bezi Kusturice koliko te noge nose iz ove kasabe zatucane.Kusturica nacionalista lol....

Look

pre 11 godina

jedan od najvecih srba. nas prozor u svet. covek koji nam je dao toliko puno. sta nama srbima to vredi kada ga vise postuju oni ciji nije od nas ciji je. mi takvih velikana nemamo puno. nemamo ni takvih ljudi. jos je veca tragedija sto mi sami ne cenimo nase blago, a divimo se tudjem. onom izopacenom. Ja sam ponosan sto znam da smo i kusturica i ja pripadnici istog naroda. zato sam srecan jer bar imam nesto sto mi je zajednicko sa ovom ljudskom gromadom. SRBIJO CUVAJ SVOJE BLAGO I STIDI SE BLATA KOJE GA PREKRIVA

Bla Bla Truc

pre 11 godina

I sve se svodi na jadan ja, necu se boriti da ocistim ljagu sa sebe, moj poslednji put. Ali na kraju cu ipak iskoristiti trnutno aktuelnu situaciju od davno prodatog nam Kosova da poberem koje simpatije iz naroda. Fuj!!!

Necu_u_Tor

pre 11 godina

@analiticar - verovatno je mnogo intelektualnije reci da je jedino upecatljivo muzika Gorana Bregovica?! Na stranu zaista preporodjena oblast ulaganja u zastitu prirode i kulturnog nasledja, na stranu dovodjenje zaista zvucnih imena kulture u sred balkanske vuko***ne, na stranu neimarski rad, na stranu ostavljanje necega iza sebe, sve to nije upecatljivo. Mozes da kritikujes ili ne, moze da ti se svidja ili ne, ali ne mozes da negiras ogromno postignuce. Ali ne - upecatljiviji je kvaziintelekualizam i negiranje dve zlatne palme (ne, ne jedna, ne ekces, vec potvrda), koju mora da su dale politicka partije ili sitne vezice.

Ma masala ostrascenosti!

andrija

pre 11 godina

Covek je svojom idejom i kreacijom napravio cudo. Andric grad kada se zavrsi bice cudo za turizam. Sve to kada se kompletira zapadna Srbija i Republika Srpska mogu da zive od turizma. Saka jada, opstinskih moljaca, potkupljenih politicara bi sada to sve da mu obezvrede. Strasno je sta rade ovom coveku koji je institucija u svakom pogledu.

Nebojsa Brocic

pre 11 godina

A to je znaci taj antiglobalizam - malo salonskog fasizma, negadljivost na tudj novac i imovinu i oprezna upotreba higijenskih sredstava?

Natalija Nikolić

pre 11 godina

"Kao razlog povlačenja naveo da je javnost postala "prejeftina"." Kusturica se pravi najvan ko pariska sobarica! Pa ON je zajedno sa ljudima poput dr Voje, Tijanića,Bećkovića... sa jedne strane a Mira i Sloba... sa druge strane UDARNIĆKI zajedno proizveli današnju Srbiju kao "živo blato" u kojoj je SVE, javnost pa i sam ljudski život nešto što je "prejeftino".

Ana

pre 11 godina

Malo nacija ima ovakvog coveka, ali mnoge bi volele da imaju takvog umetnika! Kod nas se uspeh tesko oprasta, ali verujem da cemo to prevazici, vec bi bio red. Svaka cast za filmove i priznanja, za knjige, i posebno za Mokru goru, da je vise ovakvih ljudi I stvaraoca, svet bi bio mnogo bolje mesto!

Ljubivoje

pre 11 godina

Covek vrlo vest u marketingu, iskoristio je svojevremeno divljacki imidz Srbije u svetu da to prebaci u nekakav kulturni brend, a na tome puno zaradio. Bregovicev udeo mu je u tom brendiranju puno pomogao, ali je Bregovic na tome jos vise i bezobraznije zaradio, pa su se razisli.

Razlog sto on sad najavljuje preokret je taj sto su najnovijim rezovima u budzetu razna finansiranja nacionalnih kulturnih projekata svedena na minimum, nova garnitura mu trazi veliki porez da bi nastavio po starom, a njemu se to vise ne isplati. Ima on svoje druge veze po svetu, pa ce im pribeci dok u finansiranju u Srbiji ne dodje malo bolji trenutak. Vecina nase javnosti, na primer, ne zna da Kusturica ima francusko drzavljanstvo, i da mu je francuska scena uvek davala kljucnu podrsku. Jedno vreme je u Srbiji mogao sta je hteo, ali to je vreme proslo, pa sad on, iz tog razloga, najavljuje novu eru. I jeste nova era: ne mogu da se dobijaju vise pare besomucno, jer ih nema. Sve u svemu, ocekujem nove Kusturicine projekte u drugim svetskim produkcijama.

Markoni-bgd

pre 11 godina

Omiljeni Udbaski reziser koji je sa bine prozivao "miseve" da li smeju da izadju iz svojih rupa.
O ovom "reziseru" ce se tek pricati u Srbiji kada budu otvorena Dosijea UDBE.
Pricace i on, nece mu ovo biti poslednji intervju, mozda mu je ovo poslednji intevju na TV, ali imace prilike da daje intervjue u vrlo skoroj buducnosti.

Slobodan

pre 11 godina

Ima li moralnog dna za čoveka koji je na Tari, gde je zabranjena gradnja, pod omriljem navodnog javnog dobra, napravio privatni pised sa ski stazom i bazenom, gde je zabranjen pristup javnosti. Ima li obraza kod dobro stojećeg čoveka koji preuzme da vodi državno d.o.o., u kome formira neke naoružane rendžere i glumi šerifa, pritom se družeći sa deklarisanim mafijašima, poput pokojnog Boška Radonjića? Koji je poriv da se takvoj osobi, uhvaćenoj u ne baš zakonitom finansijskom poslovanju, omogući solo nastup na 'Utisku nedelje", u trenutku kad nije zadovoljan vlašću zato što su ga državni organi uhvatili u nepodopštinama? Sećam se konferencije za štampu tokom snimanja filma Podzemlje", koji je finansirao Vučelić, kradući državne pare preko RTS; Kusturica se u jednom trenutku omreće Maksi Ćatoviću i kaže: "Jesmo dosta srbovali?" Ukratko - dobar režiser, spornih moralnih vrednosti. Da vidim dokle seže podrška...

Kazujosi Funaki

pre 11 godina

Ovoliki nivo mrznje, srecom kod manjine Srba, prema E.Kusturici je tesko objasniti. Zbog cega ga pojedinci toliko mrze? Kakvo im je zlo nanio? Volio bih da mi neko objasni. Nije to ljubomora i zavist, nesto je drugo.
Emire, za mene si ti dobar lik. Tvoji filmovi, skoro svi, su mi dobri. "Dom za vjesanje" maestralan. Drvengrad i Iver dobro mjesto za svratiti. Bio sam i na festivalu kad je svirao Tonino, bilo je odlicno. Knjigu procitao, nije losa. Volio bih da u buducnosti snimis jos bar 1-2 filma koji ce zadiviti svijet. To bih bas volio.
Sretno!

kustoman

pre 11 godina

Budite dobri prema Kusti on je jedan od ambasadora srpske kulture po celom svetu! Pa sta ako se gura u politiku? Pogledajte sta je covek napravio do sada...

Rodjeni Beogradjanin

pre 11 godina

@Beograd NIKADA nije bio niti ce biti NewYork. Nekada davno je bio mali Pariz, a danas nije nista! Toliko razlicitih stilova gradnje, bezplanska naselja, uzasna infrastruktura, propale fabrike i siromastvo - isti New York.

Milanche

pre 11 godina

@analiticar Za tebe kvazi intekektualac. Tu sam prestao da citam. Klasican odraz srpske nekulture. Ti kao veliki umetnik i intelektualac to kazes za coveka koji je dva puta osvojio Kan. Ako se ne slazes sa necijim stavovima nema potrebe da ga vredjas, pogotovo ne ako je taj neko dokazana velicina u svetskim okvirima. Ispadas smesan, da ne kazem nesto grublje.

edib honic

pre 11 godina

volio bi da znam sta hoce ovim da kaze ili kako se to kaze tvrdi pazar da bude sto vise u javnosti. A komisija koja ispituje kako je trosio narodske pare na drzavnom imanju Srbije , sta ga to boli. Ko je on... Edib

abit

pre 11 godina

A da, covek hoce da se povlaci u miru od javnosti, a da radi na svoje filmske projekte samo ne razumem kako ce to obaviti bez javnosti...Inace "pvlacenje od javnosti" jest poslednja etapa pred samoubistvo jednog potpuno razocaranog coveka od svega ljudskog i od samog sebe.Tako ja vidim celu stvar i gosp.Emir K. cini mi se odigrao svoju poslednju epizodu u njegovom politickom teatru (drzavnog intelektualca i rezimskog ujednom)...

Neimar

pre 11 godina

Tesko je coveku sa ljudima, a jos teze je kada napast pobedi cast.Govorise mi neki ljudi da se krive Drine ispravljat' ne mogu, al' ja sagradih most posred nje.
Verovah sebi,verovah coveku i postadoh vecan...

potpuno nebitno

pre 11 godina

Ja se secam kad je ovaj sa bine na kojoj je upoznao preCednika arlaukao i prozvao svakog ko nije tamo cuvenom pricom o "misevima". Sto se mene tice uopste me ne interesuje sta ce da radi u zivotu,a nije mi uopste jasno zasto to nekog interesuje.

Stefan

pre 11 godina

Filmovi su ti onako-osrednji, nista posebno. Ali zato naklapanja i mudrovanja o svetu teske gluposti. ZBOGOM-PORAZEN SI. Cao.
(Goran, 28. april 2013 23:15)

Gorane, jesi li cuo nekada za Kanski filmski festival? Ma nije ni bitno... Nego, ne znam samo cemu likovanje? Je l' zbog toga sto ima sve manje umetnika, pa time i sve vise mesta za partijske kadrove? Pragmaticno likovanje, mora se priznati.

MONARHIJA

pre 11 godina

Ljigava ispovest i dobra procena-drzava vise ne moze da finansira nacionalistička tamburanja.

Sta da te neko poslusao na onom mitingu kad si pozivao da izadju iz "misjih rupa" Kostunicini neistomisljenici!

Sta da su i njih upalili kao ambasade!

mudy

pre 11 godina

Omiljeni Udbaski reziser koji je sa bine prozivao "miseve" da li smeju da izadju iz svojih rupa.O ovom "reziseru" ce se tek pricati u Srbiji kada budu otvorena Dosijea UDBE.Pricace i on, nece mu ovo biti poslednji intervju, mozda mu je ovo poslednji intevju na TV, ali imace prilike da daje intervjue u vrlo skoroj buducnosti.
(Markoni-bgd, 28. april 2013 23:26)

Kakva UDBA,ne mogu da verujem kave glupost pišeš.Ne znam da li si odgledao neki njegov film.Ne verujem da bi neki Udbaš pravio onakve filmove u komunističko vreme.Zbog manjih stvari su tada letele glave.Verovatno je UDBA zaslužna što je dobio dve zlatne palme u Kanu i što su njegova dela svrstana u sam vrh svetske kinematografije.Moćna je ta UDBA i danas u glavama pobornika velikih zavera.

Kusta egoista

pre 11 godina

Kusturica je znacajan u filmskoj industriji (cak mu je i tu opao znacaj poslednjih godina), ali ko je on uopste u nasoj politici, na koji to nacin on utice na moj svakodnevni zivot, pa da sada mene zanima da li ce se on i dalje pojavljivati u javnosti ili nece?
Covek nema apsolutno nikakav znacaj u nasem zivotu, i uopste mi nije jasna njegova potreba da saopsti svima nama "da se povlaci", "da nece vise". Objasnite mi sta je to sto "nece vise" i zasto je to toliko bitno za Srbiju? Zasto taj covek pokusava da bude znacajniji nego sto zaista jeste?

mitoman

pre 11 godina

Izvanredna emisija,zaista je privilegija sto smo imali priliku da slusamo ovakvog coveka u nadam se ne poslednjem inervjuu.Vidi se da je i Olja uzivala jer tokom miije nije napravila nijednu grimasu koju obicno pravi kada slusa prazne i stereotipne floskule mediokriteta iz sveta politike. Mislim da Kusta treba debelo da razmisli o svojoj odluci da se ne pojavljuje vise u medijskom prostoru iz razloga sto mora da bude svestan da on kao jedan od vrhunskih intelektualaca ima obavezu da da svoj stav o drustvenim dogadjajima iz razloga sto utice na osvescenje i formiranje zdravog kritickog odnosa prema onome sto nam se servira. Zapitajmo se svi kako bi prosla namera o eksploataciji rude nikla da Kusta nije ustao i kroz medijsku aktivnost ukazao na potencijalno zlo koje nam se moglo desiti. Da nije bilo njegovog angazovanja verovatno bi nas ubedili kako je to fenomenalna investicija koja ce uposliti Srbiju i koja ce nam doneti med i mleko. Veliki pozdrav i puno srece u buducem radu...

vladimir

pre 11 godina

... Čovek je naša kulturološka ikona. Ko zna zna. Ko ne zna nikada neće ni znati! Da je svaki 1000 Srbin kao on, mi bi bili danas na Marsu!

Vesna

pre 11 godina

"On kaže da se radi o nastavku uloge trodelnog filma, priče „o zmiji koja spasava život čoveku, o ženi koja se žrtvuje za čoveka, i o čoveku koji se žrtvuje za sve.“
Bio pisac ili reditelj trebalo bi da zna za razliku izmedju 'covek' i muskarac' jer i zene su ljudi !!!

ja

pre 11 godina

Gledam kakva ljudska nistavila postavljaju komentare ovde, i usudjuju se da daju svoj sud postupcima Emira Kusturice, a da za to, kao apsolutne nule, pogotovu u poredjenju sa intelektualnom, umetnickom i pre svega ljudskom velicinom kao sto je gospodin Kusturica. Treba da vas je sramota! Taj covek predstavlja najbolje sto jedna drzava moze da ima, intelekt kome ce te tesko naci ravnog. Covek kojeg postuju od Los Andjelesa do Vladivostoka, i dive se njegovom radu...vi njemu kazete da "nije bitan", da je "rezimski umetnik", "lopov", "kriminlac". Niste ravni nokta njegovog malog prsta...

Sou biznis

pre 11 godina

Ne verujem mu. Nece on moci bez javnosti, kao sto ne mogu ni oni bendovi koji iz godine u godinu godine prave "oprostajne" koncerte da bi uzeli sto vecu kintu.

jovana

pre 11 godina

Uz sve simpatije za prijateljsko caskanje, propustamo nesto vazno: Slusamo li i razumemo, ali stvarno sta nam ovaj covek govori!?
I ne samo govori, rezira, pise, nego gradi, ne jedan nego 2 grada.

Andric: Dodju vremena kad pametni zacute,....-nece valjda i ovo da nas snadje.
Postovanje Emiru Kusturici. Ovo je moj predlog i ova emisija za ovih 10 dana praznika.

sosa

pre 11 godina

Meni je najzanimljivije je ono kada za Kosovo Kusturica optuzuje 'svog prijatelja Tadica, ali ne i Nikolica koji je 1999 u momentu potpisivanja kapitulacije u Kumanovu bio 'prvi podpredsednik' vlade Srbije, a sada predsednik drzave.

Inace, ovaj 'utisak nedelje' sam shvatio kao promociju knjige Emira/Nemanje Kusturice

Elie

pre 11 godina

"Када видим да за некога пишу да је фашиста, тада поуздано знам да тај човек мисли својом главом ..."

(Ч.Буковски)

srbija

pre 11 godina

Ljubomora je cudo... Mnogi bi zeleli da budu E. Kusturica. Posle Noleta jedan od najpoznatih Srba. Sto vise znacis vise te napadaju.. Emire, podrska od studenata Pravnog fakulteta

Milan

pre 11 godina

Kusturice, samo priznaj sebi da ti se ljubav prema Srbima nije dobrim vratila...nisi ni prvi ni poslednji...nisu intelektualci za gubitnicki teren... inace, monaska samoca ne treba publicitet.

Zox

pre 11 godina

Nije vazan Kusturica... Licno mu cestitam jer "izlazak iz javnosti" je ono sto sam mu prizeljkivao vec godinama. Bolji je cak i muzicar od "javnog coveka"... Idi negde, stvaraj, odmaraj, uzivaj u tisini...

Jul Briner je dugo bio pozorisni glumac i u jednoj predstavi negde u Njujorku, oboleo od raka u poodmakloj fazi - stao je, zaboravio tekst. Ni da mrdne, a publika polako ustaje i - aplaudira. Cela sala mu odaje priznanje ko je bio i sta je radio - nije vazna zadnja epizoda...

Taloga uvek ima, i "analiticara" ili obozavaoca e-novina i svega sto ne valja u ovoj drzavi, malih sitnih jadnika koji ce jedva docekati uklanjanje necijeg talenta ili sposobnosti. Rugajmo se radu i uspehu, zrtvovanju i doslednosti, Srbi smo...

Nekima ovo izgleda vazan dogadjaj - na zalost, nije. Otisli su odavde mnogi zalupivsi vratima ili pokunjeno, nema im broja, samo sto se broj sposobnih koji su jos uvek ovde - mali. A i oni se pakuju polako...

profesionalna deformacija

pre 11 godina

Kusturica je fenomenalan reditelj. Niko drugi ne snima filmove kao on. Ali kao svaki covek duhovne sfere, ovaj svet racuna i poreza na prihode mu tesko pada.

Srdjan, Ceska

pre 11 godina

Za jednu zaostalu Srbiju to nije pravi covek. Vecina evropskih intelektualaca i umetnika bi dalo sve da u svojoj drzavi ima rezisera, koji je dobio dve zlatne palme. Vrovatno festival u Kanu nije merodavan za vecinu samozvanih intelektualaca, koji nisu mrdnuli u svom razmisljanju iz Beograda i kruga dvojke. A ako cemo govoriti o politickoj orijentaciji Emira Kusturice shvatite da se ovde ne radi ni o kakvom zatucanom nacionalizmu, nego o antiglobalistickim stavovima sa kojima se slaze celokupna moderna evropska levica ili zeleni. To sto odredjenim kvaziintelektualcima iz Beograda nije jasno da u Evropi zive ljudi kojima se gade internacionalni intervencionizmi, eksploatacija prirode od strane nadnarodnih korporacija, danasnji iskljucivo ekonomski smisao EU, je jedna tipicna balkanska slika zaostalih i glupih ljudi, koji verovatno nikada nisu ni pokusali da razumeju stavove ljudi, koje ne razumeju, vec ih automatski osudjuju po jednostavnom sablonu iz devedesetih.

Emir Kusturica je jedan od najpoznatijih antiglobalista, sto ujedno ne znaci da nije mondijalista. Po logici ovde odredjenih komentatora je i Manu Chau sovinista i nacionalista, Eric Cantona, Noam Chomski ili napr. Slavoj Zizek.

Kad bih upucenima (znaci ne samo onima, koji znaju Kustu samo po filmovima) ovde u Ceskoj rekao da neki Srbi u Kusturici vide nacionalistu, sovinistu i sl. umrli bi od smeha.

Pozdrav normalnima.

my way

pre 11 godina

(Milos, 28. april 2013 22:06)
Da vam odgovaram necu, jer kao sto rece Kusturica vasi napadi i uvrede su toliko moralno dno i blato, da je tesko za coveka da izmisli gore da bi se suprotstavio. Reci cu samo da su drzavni organi veoma revnosno trazili ne kradju, o tome nema ni govora, vec bilo kakav detalj ne bi li ga optuzili za bilo kakvu nepravilnost. Nisu uspeli. I neka se ne nadaju da ce najcistiji deo Srbije zatrovati eksploatacijom nikla, narod im nece dozvoliti, ma koja stranka i koji politicari u tom trenutku bili na vlasti. Jos jednom, sve najbolje gospodine Kusturica!

MO

pre 11 godina

Koga briga za poslednji intervju Emira Kusturice?! Koga briga za Emira Kusturicu?! Poražen je zajedno sa svojom nacionalističkom ideologijom i zato se povlači -- to je jasno. Kad će se povući naši vrli akademici i ini sličnih mišljenja?

Milos

pre 11 godina

Kad pomilislim kako ce b*dale da se prime, jer eto Kusturica je neshvacen pa se povlaci... Ljudi ne shvataju da se taj covek prisilno povlaci iz drustvenog zivota (lustracija!) jer mnogo, mnogo KRAO, kao poznati feudalac onog ubogog nacionalnog parka gde je spiskao i pokrao nase pare i spiskao ih za bud zasto. Znaju to i ovi sto ga hvale ali mi smo toliko civilizacijsku nazadni da smo poceli da razmiljamo ko vise ima prava da nas krade, a ne da li neko sme uopste da nas krade. Zato smo ovde gde jesmo i nastavljamo da tonemo a gospodin je jedan od brojnih tegova koji nac vuce na dno. Ali eto on pravi filmove, pravi zurke u Kanu, voli ga Dzoni Dep, pa eto sto da nas ne krade? Zreo je taj za zatvor poodavno, ali posto ne ide da se tako vazna persona vucara po sudovima (jer nikada ne bi ni bio osudjen) ovo je jedini nacin da ga maknu. Povlaci se iz janosti zbog Kosova itd... Zabole njega ljudi i za Kosovo i za sve nas i tamo i ovamo taj gleda iskljucivo samo svoju zadnjicu i nista i nikoga drugog, jer on misli da zbog svoje "Dionizijske prirode" na to ima pravo.
Sve je to jasno onima koji umeju da misle.

Djoshica

pre 11 godina

Ubi nas prejaka reč. Stvar je izbora pojavljivanja u medijima. Ali mislim da ovakva "pompa" ima neku kratkoročnu svrhu. Neka vrsta ličnog protesta, koja će trajati do nekog drugog intervjua, kad će se ovo zaboraviti. Poštujem ga kao velikog umetnika, ali je pravo pitanje koliko je sve što je vezano za Mokru Goru, dobro za opšte dobro, ili samo za ličnu njegovu priču, kao i na kraju i umetnost kojom se koristi? Klackalica koja lako prevagne, i kojom se može meriti plemenitost. Ako održi reč, i više se nikad ne pojavi on, i njegov njegov komentar u medijima... Verovaću više u njegovj plemenitoj nameri koju je utkavao u filmove, pa i u Mokru Goru.

Bojan

pre 11 godina

Bem ti i život i Srbiju, kad se ovakvi ljudi koji su proputovali svet i postigli nešto u životu razočaraju u ovu zemlju, šta onda mi da kažemo?
Bojim se da propuštamo previše prilika da napravimo da se ovde lepo živi, i da na kraju više nećemo imati prilika...

Pera

pre 11 godina

Emire dobar potez i hvala na svemu. Zelim vam puno inspiracije za nove filmove. Balkan moze da bude veoma gadna stvar. Cak i u miru. Tabadzije, korupcija, bezakonje, pevaljke, lencarenje i nazadovanje. Praznoglavi snagatori drze banku. Nesposobni za normalan zivot. Ko nema u glavi ima u misicima. Pa udri glavom u zid. Pametnom svetu tu nema mesta. I zato je na balkanu tako kako jeste. Ukljucujuci i Hrvatsku. Sposobne ljude kao Kusturica niko ne razume. Zato sto su pametniji od praznoglavih. Koji opet ne vole da ispadnu glupi u njihovom drustvu pa pricaju iz sveg glasa da bi drzali predavanja. Tuzno je to. Na zapadu je zivot miran i uredjen. Ljudi slusaju sta neko drugi ima da kaze. Jer se od svakoga nesto moze nauciti. A ljudi su nauceni da ne baljezgaju. I od toga se stide.

Dacha

pre 11 godina

Nema vise sujete da se pojavljuje u medijima?
A da sazida citav grad kao spomenik samome sebi to nije sujeta?
A da...mozda nije...nego je ego trip..megalomanija...

Сава

pre 11 godina

Право је уживање слушати слободне мисли, слободног човека. Кусто, да си ти нама жив и здрав, проћи ће и ово невреме и тиранија полусвета.

A propos

pre 11 godina

U ovom trenutku valja se podsetiti jedne inteligentne i utemeljene kritike Kusturičine autobiografije: http://www.e-novine.com/stav/83127-Moj-ivot-ruiastom.html

Sto pre to bolje

pre 11 godina

Nije ni cudo da se gospodin Nemanja povlaci.
Srbija lagano, ali sigurno napreduje ka slobodnom svetu, a to nije plodno tle za nacionalizme, sovinizme i ksenofobiju. Nemanja ce uskoro pronaci novu teritoriju i zrtvu koja dobro placa, ali to sigurno vise nece biti Srbija.

my way

pre 11 godina

Gospodine Kusturica, verujte da vas velika vecina srpskog naroda ceni, a talog koji predstavlja cela nasa lopovska politicka elita i na vlasti i u opoziciji nije vam ni do kolena. Sve najbolje vam zelim!

Krle

pre 11 godina

Od razocarenja nemas nista a oni koji su ti poslali inspekciju smeju se na sve tvoje izjave koje dajes u medijima.
Ja ti lepo 1998.god. trojici poginulih policajcima iz beogradskos SUP-a tj. njihovim porodicama uplatim po jedan licni dohodak pomoci a meni na vrata finansijska policija.Morao sam da platim porez na takvu vrstu pomoci i kamatu koja se nakotila do njihovog dolaska.Od tada vise nisam ni privatnik ni preduzetnik vec zivim bolje.

Dijasporac

pre 11 godina

Kazi ti istinu kad ne smeju Dacic, Vucic, Djilas, i dr. Nikada ti nece oprostiti uspeh! Nikada! Ni oni a ni ovi sto komentarisu, lupaju minuse.

Поштовалац и критичар

pre 11 godina

Човек који је, шта год ко мислио о њему, све ове године ПЛАНИРАО, РАДИО, СТВАРАО.
Сада је, коначно, увидео да је Србија, а не БиХ у којој је рођен и одрастао - тамни вилајет.
Зато се повлачи, јер овде га у исто време мрзе и поштују због породичне историје, (не)успеха, способности, преузимљивости.
Највише га, ипак, мрзе што је неумољиво СВОЈ ЧОВЕК.
Г. Кустурица, имате право на ћутање. Само предлажем да наставите да пишете. То је Ваша најбоља заоставштина, не рачунајући све филмове, музику, пројекте, манифестације...

Branko

pre 11 godina

Nisam ga nikad ni kritikovao ni slavio zbog dnevnopolitickih stavova vec vrednovao kao umetnika i stvaraoca i kao nekog ko stoji iza svojih reci i ima svoj stav. Covek je paradigma svog vremena, ostaje neshvacen u eri primitivnih i prostih koji bi da se mere sa njim,zadojeni svojom bahatoscu i egoizmom a koji ne razumeju sta im zapravo prica. GRE'OTA!!!

Magdalena

pre 11 godina

Kusturica je neshvaceni umetnik, kao i vecina velikih ljudi. Neshvacen od strane mediokriteta ljudi koji su navikli da zive uskogrudih shvatanja... Za razumevanje onoga o cemu on govori, narocito kroz njegove filmove, treba imati visok nivo intelekta... A takvih ljudi je malo u ovoj nasoj Srbiji...

Boris

pre 11 godina

U Srbiji se ne prasta kad si uspesan, radan, posten i onda prosto upadas u oci svima.
Gosp. Kustarica, ne dajte da vas malogradjani koji su uvek bili jaki na vlasti u Srbiii oteraju u zaborav, veliki covek kao i vi su potrebni Srbiji. Gospodo sa vlasti stidite se kad ovakvog coveka niste mogli upotrebiti za dobrobit sviju nas cak naprotiv.
Srecno Emire!

mm

pre 11 godina

Наша држава је способна само да растера најбоље људе. Медијски напади на њега мислим да су више исценирани због тога што је вема истрајан у било ком свом ставу и брига га и за власт и за државу. Вероватно им нешто није било по мери, неки његов став, најлакше га је ставити на стуб срама због ситнице, док се све остале институцијe практично урушавају због корупције и нерада.

Lebowski

pre 11 godina

Cudan mi je ovaj Kusturica: Nije mu valjalo u Bosni, otisao u Ameriku. Onda kaze, ne valja ni tamo, sve je podredjeno komercijali. Najzad dosao u Srbiju, pa mu opet nije dobro: sada mu, veli, narod ne valja. Nikad zadovoljan, uvek je neko drugi kriv... Sto bi rekao pokojni Zoran Djindjic: "A mozda je do vas?"

analitičar

pre 11 godina

A vala dosta je i bilo! Za mene kvazi intelektualac, filmovi su mu čudni i za mene nikad nijedan vrhunski. Muzika Bregovića jedino upečatljiva i nezaboravna. Koristio veze i vezice,iz sveta biznisa i politike, kako u Srbiji tako i u inostranstvu da se što bolje plasira, izreklamira. Kao "veliki" Srbin, veći od svih Srba koji znaju i ko im je bio čukundeda! Sada bi opet da se "bijemo" sa NATO oko Kosova! Opet da nas bombarduju? A Rusi bi opet samo pričali. Kosovo nam je oteto i kraj!Budimo srećni što je Vojvodina još u Srbiji. Velike sile su oduvek pravile ratove i posle bili mirotvorci zbog svojih interesa. I crtali granice, kako im je po volji. Niti smo mi Srbi napravili Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca ( Jugoslaviju), niti smo mi rasturili SFRJ, sve su to uradile velike sile. Bolje biti dobar sa najopasnijim momkom u kraju, nego mu se suprostavljati! Zna se ko izvuče deblji kraj. Treba biti lukav kao Miloš Obrenović ili Tito, snaći se i izvući maksimum, od svih, od USA, Britanije, Nemačke, Rusije i Kine!

mikson

pre 11 godina

Ne znam kako je i do sada trpio uvrede i kritike neobrazovane, neoprane gomile. Vreme ce Srbima dokazati o kakvoj se velicini radi. Ovakvog necemo izroditi jos dugo vremena.
Ovde se uspeh, ideje i dela ne prastaju.
Gospodinu Kusturici sve najbolje u daljem radu.

Поштовалац и критичар

pre 11 godina

Човек који је, шта год ко мислио о њему, све ове године ПЛАНИРАО, РАДИО, СТВАРАО.
Сада је, коначно, увидео да је Србија, а не БиХ у којој је рођен и одрастао - тамни вилајет.
Зато се повлачи, јер овде га у исто време мрзе и поштују због породичне историје, (не)успеха, способности, преузимљивости.
Највише га, ипак, мрзе што је неумољиво СВОЈ ЧОВЕК.
Г. Кустурица, имате право на ћутање. Само предлажем да наставите да пишете. То је Ваша најбоља заоставштина, не рачунајући све филмове, музику, пројекте, манифестације...

Dijasporac

pre 11 godina

Kazi ti istinu kad ne smeju Dacic, Vucic, Djilas, i dr. Nikada ti nece oprostiti uspeh! Nikada! Ni oni a ni ovi sto komentarisu, lupaju minuse.

my way

pre 11 godina

Gospodine Kusturica, verujte da vas velika vecina srpskog naroda ceni, a talog koji predstavlja cela nasa lopovska politicka elita i na vlasti i u opoziciji nije vam ni do kolena. Sve najbolje vam zelim!

mikson

pre 11 godina

Ne znam kako je i do sada trpio uvrede i kritike neobrazovane, neoprane gomile. Vreme ce Srbima dokazati o kakvoj se velicini radi. Ovakvog necemo izroditi jos dugo vremena.
Ovde se uspeh, ideje i dela ne prastaju.
Gospodinu Kusturici sve najbolje u daljem radu.

Srdjan, Ceska

pre 11 godina

Za jednu zaostalu Srbiju to nije pravi covek. Vecina evropskih intelektualaca i umetnika bi dalo sve da u svojoj drzavi ima rezisera, koji je dobio dve zlatne palme. Vrovatno festival u Kanu nije merodavan za vecinu samozvanih intelektualaca, koji nisu mrdnuli u svom razmisljanju iz Beograda i kruga dvojke. A ako cemo govoriti o politickoj orijentaciji Emira Kusturice shvatite da se ovde ne radi ni o kakvom zatucanom nacionalizmu, nego o antiglobalistickim stavovima sa kojima se slaze celokupna moderna evropska levica ili zeleni. To sto odredjenim kvaziintelektualcima iz Beograda nije jasno da u Evropi zive ljudi kojima se gade internacionalni intervencionizmi, eksploatacija prirode od strane nadnarodnih korporacija, danasnji iskljucivo ekonomski smisao EU, je jedna tipicna balkanska slika zaostalih i glupih ljudi, koji verovatno nikada nisu ni pokusali da razumeju stavove ljudi, koje ne razumeju, vec ih automatski osudjuju po jednostavnom sablonu iz devedesetih.

Emir Kusturica je jedan od najpoznatijih antiglobalista, sto ujedno ne znaci da nije mondijalista. Po logici ovde odredjenih komentatora je i Manu Chau sovinista i nacionalista, Eric Cantona, Noam Chomski ili napr. Slavoj Zizek.

Kad bih upucenima (znaci ne samo onima, koji znaju Kustu samo po filmovima) ovde u Ceskoj rekao da neki Srbi u Kusturici vide nacionalistu, sovinistu i sl. umrli bi od smeha.

Pozdrav normalnima.

Branko

pre 11 godina

Nisam ga nikad ni kritikovao ni slavio zbog dnevnopolitickih stavova vec vrednovao kao umetnika i stvaraoca i kao nekog ko stoji iza svojih reci i ima svoj stav. Covek je paradigma svog vremena, ostaje neshvacen u eri primitivnih i prostih koji bi da se mere sa njim,zadojeni svojom bahatoscu i egoizmom a koji ne razumeju sta im zapravo prica. GRE'OTA!!!

Milanche

pre 11 godina

@analiticar Za tebe kvazi intekektualac. Tu sam prestao da citam. Klasican odraz srpske nekulture. Ti kao veliki umetnik i intelektualac to kazes za coveka koji je dva puta osvojio Kan. Ako se ne slazes sa necijim stavovima nema potrebe da ga vredjas, pogotovo ne ako je taj neko dokazana velicina u svetskim okvirima. Ispadas smesan, da ne kazem nesto grublje.

ja

pre 11 godina

Gledam kakva ljudska nistavila postavljaju komentare ovde, i usudjuju se da daju svoj sud postupcima Emira Kusturice, a da za to, kao apsolutne nule, pogotovu u poredjenju sa intelektualnom, umetnickom i pre svega ljudskom velicinom kao sto je gospodin Kusturica. Treba da vas je sramota! Taj covek predstavlja najbolje sto jedna drzava moze da ima, intelekt kome ce te tesko naci ravnog. Covek kojeg postuju od Los Andjelesa do Vladivostoka, i dive se njegovom radu...vi njemu kazete da "nije bitan", da je "rezimski umetnik", "lopov", "kriminlac". Niste ravni nokta njegovog malog prsta...

Сава

pre 11 godina

Право је уживање слушати слободне мисли, слободног човека. Кусто, да си ти нама жив и здрав, проћи ће и ово невреме и тиранија полусвета.

Krle

pre 11 godina

Od razocarenja nemas nista a oni koji su ti poslali inspekciju smeju se na sve tvoje izjave koje dajes u medijima.
Ja ti lepo 1998.god. trojici poginulih policajcima iz beogradskos SUP-a tj. njihovim porodicama uplatim po jedan licni dohodak pomoci a meni na vrata finansijska policija.Morao sam da platim porez na takvu vrstu pomoci i kamatu koja se nakotila do njihovog dolaska.Od tada vise nisam ni privatnik ni preduzetnik vec zivim bolje.

srbija

pre 11 godina

Ljubomora je cudo... Mnogi bi zeleli da budu E. Kusturica. Posle Noleta jedan od najpoznatih Srba. Sto vise znacis vise te napadaju.. Emire, podrska od studenata Pravnog fakulteta

andrija

pre 11 godina

Covek je svojom idejom i kreacijom napravio cudo. Andric grad kada se zavrsi bice cudo za turizam. Sve to kada se kompletira zapadna Srbija i Republika Srpska mogu da zive od turizma. Saka jada, opstinskih moljaca, potkupljenih politicara bi sada to sve da mu obezvrede. Strasno je sta rade ovom coveku koji je institucija u svakom pogledu.

Stefan

pre 11 godina

Filmovi su ti onako-osrednji, nista posebno. Ali zato naklapanja i mudrovanja o svetu teske gluposti. ZBOGOM-PORAZEN SI. Cao.
(Goran, 28. april 2013 23:15)

Gorane, jesi li cuo nekada za Kanski filmski festival? Ma nije ni bitno... Nego, ne znam samo cemu likovanje? Je l' zbog toga sto ima sve manje umetnika, pa time i sve vise mesta za partijske kadrove? Pragmaticno likovanje, mora se priznati.

Lebowski

pre 11 godina

Cudan mi je ovaj Kusturica: Nije mu valjalo u Bosni, otisao u Ameriku. Onda kaze, ne valja ni tamo, sve je podredjeno komercijali. Najzad dosao u Srbiju, pa mu opet nije dobro: sada mu, veli, narod ne valja. Nikad zadovoljan, uvek je neko drugi kriv... Sto bi rekao pokojni Zoran Djindjic: "A mozda je do vas?"

mudy

pre 11 godina

Omiljeni Udbaski reziser koji je sa bine prozivao "miseve" da li smeju da izadju iz svojih rupa.O ovom "reziseru" ce se tek pricati u Srbiji kada budu otvorena Dosijea UDBE.Pricace i on, nece mu ovo biti poslednji intervju, mozda mu je ovo poslednji intevju na TV, ali imace prilike da daje intervjue u vrlo skoroj buducnosti.
(Markoni-bgd, 28. april 2013 23:26)

Kakva UDBA,ne mogu da verujem kave glupost pišeš.Ne znam da li si odgledao neki njegov film.Ne verujem da bi neki Udbaš pravio onakve filmove u komunističko vreme.Zbog manjih stvari su tada letele glave.Verovatno je UDBA zaslužna što je dobio dve zlatne palme u Kanu i što su njegova dela svrstana u sam vrh svetske kinematografije.Moćna je ta UDBA i danas u glavama pobornika velikih zavera.

Elie

pre 11 godina

"Када видим да за некога пишу да је фашиста, тада поуздано знам да тај човек мисли својом главом ..."

(Ч.Буковски)

Sto pre to bolje

pre 11 godina

Nije ni cudo da se gospodin Nemanja povlaci.
Srbija lagano, ali sigurno napreduje ka slobodnom svetu, a to nije plodno tle za nacionalizme, sovinizme i ksenofobiju. Nemanja ce uskoro pronaci novu teritoriju i zrtvu koja dobro placa, ali to sigurno vise nece biti Srbija.

Boris

pre 11 godina

U Srbiji se ne prasta kad si uspesan, radan, posten i onda prosto upadas u oci svima.
Gosp. Kustarica, ne dajte da vas malogradjani koji su uvek bili jaki na vlasti u Srbiii oteraju u zaborav, veliki covek kao i vi su potrebni Srbiji. Gospodo sa vlasti stidite se kad ovakvog coveka niste mogli upotrebiti za dobrobit sviju nas cak naprotiv.
Srecno Emire!

Look

pre 11 godina

jedan od najvecih srba. nas prozor u svet. covek koji nam je dao toliko puno. sta nama srbima to vredi kada ga vise postuju oni ciji nije od nas ciji je. mi takvih velikana nemamo puno. nemamo ni takvih ljudi. jos je veca tragedija sto mi sami ne cenimo nase blago, a divimo se tudjem. onom izopacenom. Ja sam ponosan sto znam da smo i kusturica i ja pripadnici istog naroda. zato sam srecan jer bar imam nesto sto mi je zajednicko sa ovom ljudskom gromadom. SRBIJO CUVAJ SVOJE BLAGO I STIDI SE BLATA KOJE GA PREKRIVA

vladimir

pre 11 godina

... Čovek je naša kulturološka ikona. Ko zna zna. Ko ne zna nikada neće ni znati! Da je svaki 1000 Srbin kao on, mi bi bili danas na Marsu!

Kazujosi Funaki

pre 11 godina

Ovoliki nivo mrznje, srecom kod manjine Srba, prema E.Kusturici je tesko objasniti. Zbog cega ga pojedinci toliko mrze? Kakvo im je zlo nanio? Volio bih da mi neko objasni. Nije to ljubomora i zavist, nesto je drugo.
Emire, za mene si ti dobar lik. Tvoji filmovi, skoro svi, su mi dobri. "Dom za vjesanje" maestralan. Drvengrad i Iver dobro mjesto za svratiti. Bio sam i na festivalu kad je svirao Tonino, bilo je odlicno. Knjigu procitao, nije losa. Volio bih da u buducnosti snimis jos bar 1-2 filma koji ce zadiviti svijet. To bih bas volio.
Sretno!

kustoman

pre 11 godina

Budite dobri prema Kusti on je jedan od ambasadora srpske kulture po celom svetu! Pa sta ako se gura u politiku? Pogledajte sta je covek napravio do sada...

MO

pre 11 godina

Koga briga za poslednji intervju Emira Kusturice?! Koga briga za Emira Kusturicu?! Poražen je zajedno sa svojom nacionalističkom ideologijom i zato se povlači -- to je jasno. Kad će se povući naši vrli akademici i ini sličnih mišljenja?

Magdalena

pre 11 godina

Kusturica je neshvaceni umetnik, kao i vecina velikih ljudi. Neshvacen od strane mediokriteta ljudi koji su navikli da zive uskogrudih shvatanja... Za razumevanje onoga o cemu on govori, narocito kroz njegove filmove, treba imati visok nivo intelekta... A takvih ljudi je malo u ovoj nasoj Srbiji...

Bojan

pre 11 godina

Bem ti i život i Srbiju, kad se ovakvi ljudi koji su proputovali svet i postigli nešto u životu razočaraju u ovu zemlju, šta onda mi da kažemo?
Bojim se da propuštamo previše prilika da napravimo da se ovde lepo živi, i da na kraju više nećemo imati prilika...

Rodjeni Beogradjanin

pre 11 godina

@Beograd NIKADA nije bio niti ce biti NewYork. Nekada davno je bio mali Pariz, a danas nije nista! Toliko razlicitih stilova gradnje, bezplanska naselja, uzasna infrastruktura, propale fabrike i siromastvo - isti New York.

Виски се пије у фином друштву

pre 11 godina

pio viski sa slobom dok je sarajevo bilo bombardovano.
(aleks, 28. april 2013 21:59)

Виски са содом!
А кад је било то бомбардовање?
НАТО или нечији други авиони?

analitičar

pre 11 godina

A vala dosta je i bilo! Za mene kvazi intelektualac, filmovi su mu čudni i za mene nikad nijedan vrhunski. Muzika Bregovića jedino upečatljiva i nezaboravna. Koristio veze i vezice,iz sveta biznisa i politike, kako u Srbiji tako i u inostranstvu da se što bolje plasira, izreklamira. Kao "veliki" Srbin, veći od svih Srba koji znaju i ko im je bio čukundeda! Sada bi opet da se "bijemo" sa NATO oko Kosova! Opet da nas bombarduju? A Rusi bi opet samo pričali. Kosovo nam je oteto i kraj!Budimo srećni što je Vojvodina još u Srbiji. Velike sile su oduvek pravile ratove i posle bili mirotvorci zbog svojih interesa. I crtali granice, kako im je po volji. Niti smo mi Srbi napravili Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca ( Jugoslaviju), niti smo mi rasturili SFRJ, sve su to uradile velike sile. Bolje biti dobar sa najopasnijim momkom u kraju, nego mu se suprostavljati! Zna se ko izvuče deblji kraj. Treba biti lukav kao Miloš Obrenović ili Tito, snaći se i izvući maksimum, od svih, od USA, Britanije, Nemačke, Rusije i Kine!

Ma šta je to zlatna palma?

pre 11 godina

A eto vidite te ljude koje vole sebe da nazivaju drugom Srbijom. Oni su tako tolerantni a boga mi i posebni i imaju herca da izjave kako Kusturica i filmove ne zna da pravi. A tolerancija im je na nivou srednjeg veka i mase koja bi klicala dželatu koji skida glavu pogubljeniku.

Jer zaboga, zašto bi Kusturica rekao i jednu rečenicu koja je istina...jer svet je samo onakav kako oni vide...

Jer kakve su to vrednosti tih nazovi evropskih nagrada, Kustendorfa (tu ionako dolaze neki poput Džarmuša i sl.), a i kako pa pobogu sme da se naziva Srbinom i da negira svoje etničko poreklo (čuj musliman etničko poreklo jedino u exYU, ma i onaj Selimović nije dovoljno progresivan i liberalan bio)...

E dok je ovakvih "liberalnih" i "demokratičnih" u Srbiji će i mačke početi da zavijaju na Mesec a bićemo deo VRLNOG NOVOG SVETA...

mitoman

pre 11 godina

Izvanredna emisija,zaista je privilegija sto smo imali priliku da slusamo ovakvog coveka u nadam se ne poslednjem inervjuu.Vidi se da je i Olja uzivala jer tokom miije nije napravila nijednu grimasu koju obicno pravi kada slusa prazne i stereotipne floskule mediokriteta iz sveta politike. Mislim da Kusta treba debelo da razmisli o svojoj odluci da se ne pojavljuje vise u medijskom prostoru iz razloga sto mora da bude svestan da on kao jedan od vrhunskih intelektualaca ima obavezu da da svoj stav o drustvenim dogadjajima iz razloga sto utice na osvescenje i formiranje zdravog kritickog odnosa prema onome sto nam se servira. Zapitajmo se svi kako bi prosla namera o eksploataciji rude nikla da Kusta nije ustao i kroz medijsku aktivnost ukazao na potencijalno zlo koje nam se moglo desiti. Da nije bilo njegovog angazovanja verovatno bi nas ubedili kako je to fenomenalna investicija koja ce uposliti Srbiju i koja ce nam doneti med i mleko. Veliki pozdrav i puno srece u buducem radu...

my way

pre 11 godina

(Milos, 28. april 2013 22:06)
Da vam odgovaram necu, jer kao sto rece Kusturica vasi napadi i uvrede su toliko moralno dno i blato, da je tesko za coveka da izmisli gore da bi se suprotstavio. Reci cu samo da su drzavni organi veoma revnosno trazili ne kradju, o tome nema ni govora, vec bilo kakav detalj ne bi li ga optuzili za bilo kakvu nepravilnost. Nisu uspeli. I neka se ne nadaju da ce najcistiji deo Srbije zatrovati eksploatacijom nikla, narod im nece dozvoliti, ma koja stranka i koji politicari u tom trenutku bili na vlasti. Jos jednom, sve najbolje gospodine Kusturica!

iva78bg

pre 11 godina

Citam komentare i vidim da neki ljudi misle da je Kusturica nacionalista???Hahhahahahahaha.Bezi Kusturice koliko te noge nose iz ove kasabe zatucane.Kusturica nacionalista lol....

Ana

pre 11 godina

Malo nacija ima ovakvog coveka, ali mnoge bi volele da imaju takvog umetnika! Kod nas se uspeh tesko oprasta, ali verujem da cemo to prevazici, vec bi bio red. Svaka cast za filmove i priznanja, za knjige, i posebno za Mokru goru, da je vise ovakvih ljudi I stvaraoca, svet bi bio mnogo bolje mesto!

mm

pre 11 godina

Наша држава је способна само да растера најбоље људе. Медијски напади на њега мислим да су више исценирани због тога што је вема истрајан у било ком свом ставу и брига га и за власт и за државу. Вероватно им нешто није било по мери, неки његов став, најлакше га је ставити на стуб срама због ситнице, док се све остале институцијe практично урушавају због корупције и нерада.

Zox

pre 11 godina

Nije vazan Kusturica... Licno mu cestitam jer "izlazak iz javnosti" je ono sto sam mu prizeljkivao vec godinama. Bolji je cak i muzicar od "javnog coveka"... Idi negde, stvaraj, odmaraj, uzivaj u tisini...

Jul Briner je dugo bio pozorisni glumac i u jednoj predstavi negde u Njujorku, oboleo od raka u poodmakloj fazi - stao je, zaboravio tekst. Ni da mrdne, a publika polako ustaje i - aplaudira. Cela sala mu odaje priznanje ko je bio i sta je radio - nije vazna zadnja epizoda...

Taloga uvek ima, i "analiticara" ili obozavaoca e-novina i svega sto ne valja u ovoj drzavi, malih sitnih jadnika koji ce jedva docekati uklanjanje necijeg talenta ili sposobnosti. Rugajmo se radu i uspehu, zrtvovanju i doslednosti, Srbi smo...

Nekima ovo izgleda vazan dogadjaj - na zalost, nije. Otisli su odavde mnogi zalupivsi vratima ili pokunjeno, nema im broja, samo sto se broj sposobnih koji su jos uvek ovde - mali. A i oni se pakuju polako...

Njegoš

pre 11 godina

Srbija je to prijatelji - slavili su Divca, Danilovića i Paspalja, a sad ih Kurir pljuje, šta su napravili sa Džajićem i Cvetkovićem, aktuelan je Šapić. Sredine nema, od sjaja do očaja. Dobro brzo zaborave, a loše dugo pamte i ponavljaju. Mediji su proste sluge... Srbija sve ubija. Na žalost svi uspešni su se vratili u Srbiju da pomognu, sa entuzijazmom. Istina je da su se totalno za*ebali!

jovana

pre 11 godina

Uz sve simpatije za prijateljsko caskanje, propustamo nesto vazno: Slusamo li i razumemo, ali stvarno sta nam ovaj covek govori!?
I ne samo govori, rezira, pise, nego gradi, ne jedan nego 2 grada.

Andric: Dodju vremena kad pametni zacute,....-nece valjda i ovo da nas snadje.
Postovanje Emiru Kusturici. Ovo je moj predlog i ova emisija za ovih 10 dana praznika.

Pera

pre 11 godina

Emire dobar potez i hvala na svemu. Zelim vam puno inspiracije za nove filmove. Balkan moze da bude veoma gadna stvar. Cak i u miru. Tabadzije, korupcija, bezakonje, pevaljke, lencarenje i nazadovanje. Praznoglavi snagatori drze banku. Nesposobni za normalan zivot. Ko nema u glavi ima u misicima. Pa udri glavom u zid. Pametnom svetu tu nema mesta. I zato je na balkanu tako kako jeste. Ukljucujuci i Hrvatsku. Sposobne ljude kao Kusturica niko ne razume. Zato sto su pametniji od praznoglavih. Koji opet ne vole da ispadnu glupi u njihovom drustvu pa pricaju iz sveg glasa da bi drzali predavanja. Tuzno je to. Na zapadu je zivot miran i uredjen. Ljudi slusaju sta neko drugi ima da kaze. Jer se od svakoga nesto moze nauciti. A ljudi su nauceni da ne baljezgaju. I od toga se stide.

Ljubivoje

pre 11 godina

Covek vrlo vest u marketingu, iskoristio je svojevremeno divljacki imidz Srbije u svetu da to prebaci u nekakav kulturni brend, a na tome puno zaradio. Bregovicev udeo mu je u tom brendiranju puno pomogao, ali je Bregovic na tome jos vise i bezobraznije zaradio, pa su se razisli.

Razlog sto on sad najavljuje preokret je taj sto su najnovijim rezovima u budzetu razna finansiranja nacionalnih kulturnih projekata svedena na minimum, nova garnitura mu trazi veliki porez da bi nastavio po starom, a njemu se to vise ne isplati. Ima on svoje druge veze po svetu, pa ce im pribeci dok u finansiranju u Srbiji ne dodje malo bolji trenutak. Vecina nase javnosti, na primer, ne zna da Kusturica ima francusko drzavljanstvo, i da mu je francuska scena uvek davala kljucnu podrsku. Jedno vreme je u Srbiji mogao sta je hteo, ali to je vreme proslo, pa sad on, iz tog razloga, najavljuje novu eru. I jeste nova era: ne mogu da se dobijaju vise pare besomucno, jer ih nema. Sve u svemu, ocekujem nove Kusturicine projekte u drugim svetskim produkcijama.

Milos

pre 11 godina

Kad pomilislim kako ce b*dale da se prime, jer eto Kusturica je neshvacen pa se povlaci... Ljudi ne shvataju da se taj covek prisilno povlaci iz drustvenog zivota (lustracija!) jer mnogo, mnogo KRAO, kao poznati feudalac onog ubogog nacionalnog parka gde je spiskao i pokrao nase pare i spiskao ih za bud zasto. Znaju to i ovi sto ga hvale ali mi smo toliko civilizacijsku nazadni da smo poceli da razmiljamo ko vise ima prava da nas krade, a ne da li neko sme uopste da nas krade. Zato smo ovde gde jesmo i nastavljamo da tonemo a gospodin je jedan od brojnih tegova koji nac vuce na dno. Ali eto on pravi filmove, pravi zurke u Kanu, voli ga Dzoni Dep, pa eto sto da nas ne krade? Zreo je taj za zatvor poodavno, ali posto ne ide da se tako vazna persona vucara po sudovima (jer nikada ne bi ni bio osudjen) ovo je jedini nacin da ga maknu. Povlaci se iz janosti zbog Kosova itd... Zabole njega ljudi i za Kosovo i za sve nas i tamo i ovamo taj gleda iskljucivo samo svoju zadnjicu i nista i nikoga drugog, jer on misli da zbog svoje "Dionizijske prirode" na to ima pravo.
Sve je to jasno onima koji umeju da misle.

Slobodan

pre 11 godina

Ima li moralnog dna za čoveka koji je na Tari, gde je zabranjena gradnja, pod omriljem navodnog javnog dobra, napravio privatni pised sa ski stazom i bazenom, gde je zabranjen pristup javnosti. Ima li obraza kod dobro stojećeg čoveka koji preuzme da vodi državno d.o.o., u kome formira neke naoružane rendžere i glumi šerifa, pritom se družeći sa deklarisanim mafijašima, poput pokojnog Boška Radonjića? Koji je poriv da se takvoj osobi, uhvaćenoj u ne baš zakonitom finansijskom poslovanju, omogući solo nastup na 'Utisku nedelje", u trenutku kad nije zadovoljan vlašću zato što su ga državni organi uhvatili u nepodopštinama? Sećam se konferencije za štampu tokom snimanja filma Podzemlje", koji je finansirao Vučelić, kradući državne pare preko RTS; Kusturica se u jednom trenutku omreće Maksi Ćatoviću i kaže: "Jesmo dosta srbovali?" Ukratko - dobar režiser, spornih moralnih vrednosti. Da vidim dokle seže podrška...

Natalija Nikolić

pre 11 godina

"Kao razlog povlačenja naveo da je javnost postala "prejeftina"." Kusturica se pravi najvan ko pariska sobarica! Pa ON je zajedno sa ljudima poput dr Voje, Tijanića,Bećkovića... sa jedne strane a Mira i Sloba... sa druge strane UDARNIĆKI zajedno proizveli današnju Srbiju kao "živo blato" u kojoj je SVE, javnost pa i sam ljudski život nešto što je "prejeftino".

Necu_u_Tor

pre 11 godina

@analiticar - verovatno je mnogo intelektualnije reci da je jedino upecatljivo muzika Gorana Bregovica?! Na stranu zaista preporodjena oblast ulaganja u zastitu prirode i kulturnog nasledja, na stranu dovodjenje zaista zvucnih imena kulture u sred balkanske vuko***ne, na stranu neimarski rad, na stranu ostavljanje necega iza sebe, sve to nije upecatljivo. Mozes da kritikujes ili ne, moze da ti se svidja ili ne, ali ne mozes da negiras ogromno postignuce. Ali ne - upecatljiviji je kvaziintelekualizam i negiranje dve zlatne palme (ne, ne jedna, ne ekces, vec potvrda), koju mora da su dale politicka partije ili sitne vezice.

Ma masala ostrascenosti!

dragan davidovic

pre 11 godina

Zlatne palme za Andergraund (nagradu u jeku satanzacije Srba 1995. godine posvetio Beogradu) i Oca na sluzbenom putu. Nagrada za režiju u Kanu za Dom za vešanje.
Venecijanski lav za Doli bel i nagrada za režiju u Veneciji ca Crnu mačku..
Cezar za film "Život je čudo". Srebreni lav u Berlinu za "Arizona drim"..
Nagrada za životno djelo na Moskovskom festivalu.
Njegovo ime nose neke bioskopske sale u Portugalu i Meksisiku.
Osnivač danas kultnog festivala studenstkog i autorskog filma "Kustendorf".
Dobitnik najveće evropska nagrada za arhitekturu za projekat Drvengrada na Mokroj Gori.
Orden časti Francuske
Orden Rusije i Francuske za umjetnost
Orden SPC-a...
Čovjek koji završava Andrićgrad u roku od tri godine.
Pisac jedne od najčitanijih knjiga u Srbiji i okolini u zadnjih desetak godina "Smrt je neprovjerena glasina"..
Odnivač Nacinalnog parka Mokra Gora koji spasio od ekološke propasti celi jedan deo Srbije....
A isfrustrirani tipovi i partijski aktivisti sakriveni iza tastature pljuju po jednom od najvecih srpskih, balkanskih, eks -jugoslovenskih i evropskih umjetnika u zadnjih pedeset godina. Ja znam da smo mi narod koji povremeno ostaje bez obraza i časti, ali dali je moguće da nemamo ni mozga?

sosa

pre 11 godina

Meni je najzanimljivije je ono kada za Kosovo Kusturica optuzuje 'svog prijatelja Tadica, ali ne i Nikolica koji je 1999 u momentu potpisivanja kapitulacije u Kumanovu bio 'prvi podpredsednik' vlade Srbije, a sada predsednik drzave.

Inace, ovaj 'utisak nedelje' sam shvatio kao promociju knjige Emira/Nemanje Kusturice

Dacha

pre 11 godina

Nema vise sujete da se pojavljuje u medijima?
A da sazida citav grad kao spomenik samome sebi to nije sujeta?
A da...mozda nije...nego je ego trip..megalomanija...

Milan

pre 11 godina

Kusturice, samo priznaj sebi da ti se ljubav prema Srbima nije dobrim vratila...nisi ni prvi ni poslednji...nisu intelektualci za gubitnicki teren... inace, monaska samoca ne treba publicitet.

Neimar

pre 11 godina

Tesko je coveku sa ljudima, a jos teze je kada napast pobedi cast.Govorise mi neki ljudi da se krive Drine ispravljat' ne mogu, al' ja sagradih most posred nje.
Verovah sebi,verovah coveku i postadoh vecan...

potpuno nebitno

pre 11 godina

Ja se secam kad je ovaj sa bine na kojoj je upoznao preCednika arlaukao i prozvao svakog ko nije tamo cuvenom pricom o "misevima". Sto se mene tice uopste me ne interesuje sta ce da radi u zivotu,a nije mi uopste jasno zasto to nekog interesuje.

Markoni-bgd

pre 11 godina

Omiljeni Udbaski reziser koji je sa bine prozivao "miseve" da li smeju da izadju iz svojih rupa.
O ovom "reziseru" ce se tek pricati u Srbiji kada budu otvorena Dosijea UDBE.
Pricace i on, nece mu ovo biti poslednji intervju, mozda mu je ovo poslednji intevju na TV, ali imace prilike da daje intervjue u vrlo skoroj buducnosti.

MONARHIJA

pre 11 godina

Ljigava ispovest i dobra procena-drzava vise ne moze da finansira nacionalistička tamburanja.

Sta da te neko poslusao na onom mitingu kad si pozivao da izadju iz "misjih rupa" Kostunicini neistomisljenici!

Sta da su i njih upalili kao ambasade!

Nebojsa Brocic

pre 11 godina

A to je znaci taj antiglobalizam - malo salonskog fasizma, negadljivost na tudj novac i imovinu i oprezna upotreba higijenskih sredstava?

Kusta egoista

pre 11 godina

Kusturica je znacajan u filmskoj industriji (cak mu je i tu opao znacaj poslednjih godina), ali ko je on uopste u nasoj politici, na koji to nacin on utice na moj svakodnevni zivot, pa da sada mene zanima da li ce se on i dalje pojavljivati u javnosti ili nece?
Covek nema apsolutno nikakav znacaj u nasem zivotu, i uopste mi nije jasna njegova potreba da saopsti svima nama "da se povlaci", "da nece vise". Objasnite mi sta je to sto "nece vise" i zasto je to toliko bitno za Srbiju? Zasto taj covek pokusava da bude znacajniji nego sto zaista jeste?

Vesna

pre 11 godina

"On kaže da se radi o nastavku uloge trodelnog filma, priče „o zmiji koja spasava život čoveku, o ženi koja se žrtvuje za čoveka, i o čoveku koji se žrtvuje za sve.“
Bio pisac ili reditelj trebalo bi da zna za razliku izmedju 'covek' i muskarac' jer i zene su ljudi !!!

hijene

pre 11 godina

Smesno kakve "gromade" ovde pljuju po Kusturici. Skupilo se drustvo srBskih autosovinista, malo albanskih sovinista, nesto kompleksasa, puno neostvarenih, netalentovanih... I pljuju li pljuju. Idite radite nesto. Snimite vi film, napisite neku knjigu ili makar operite zube danas... Smesni mali ljudi. Nista u zivotu uradili niste.

Bla Bla Truc

pre 11 godina

I sve se svodi na jadan ja, necu se boriti da ocistim ljagu sa sebe, moj poslednji put. Ali na kraju cu ipak iskoristiti trnutno aktuelnu situaciju od davno prodatog nam Kosova da poberem koje simpatije iz naroda. Fuj!!!

Dragan

pre 11 godina

Колико кошта један секунд рекламе на некој познатијој телевизији ван наше земље? Колико кошта word of mouth? Колико доносе понижење и анулирање нечијег светски признатог рада? Господин Кустурица својим гостопримством на Мећавнику врши промоцију нашег народа, наше љубазности и људскости. До мене је стигло мишљење пријатељице која је била у пратњи Одре Тоту, чији утисци ће довести многе њене пријатеље у нашу земљу. Може ли нека наша маркетиншка компанија да створи такву рекламу која ће подићи наш углед у региону и свету? Наравно да не може, а то господин Кустурица јако добро ради!
Сматрам да се прави велика грешка са минирањем господина Кустурице. Ако неко дође у сред ничега, ако од брда направи познату дестинацију, ако уложи своју енергију, љубав, рад, новац, треба му пружити руку и помоћи, а не саплитати. Ако спречи ловокрађу и криволов, ако изврши реинтродукцију врста које су некада ту егзистирале, ако као прави заштитник природе и дивљачи обује вунене чарапе и чизме, стави џак кукуруза на леђа и изнесе ,,живот" тој дивљачи у сред зиме, зар таквога треба прогнати?
Колико све то заиста кошта? Ништа у поређењу са понижењем које човек доживи када му се не призна сопствени рад, резултат до ког се дошло личном мотивацијом и унутрашњим нагоном. Дела су та која карактеришу нечију способност и људскост, а речи су политика! Мање причајмо негативно о другима, већ урадимо нешто, па макар то било бацање жваке у папирну марамицу па у канту, а не на бетон као материјал за нечији ђон!

Sou biznis

pre 11 godina

Ne verujem mu. Nece on moci bez javnosti, kao sto ne mogu ni oni bendovi koji iz godine u godinu godine prave "oprostajne" koncerte da bi uzeli sto vecu kintu.

Branko, Stockholm

pre 11 godina

Kusturica, režiser, pisac, arhitekta. Prije 10-12 godina dođe mi šef u arhitektinskom birou i kaže da nikada nisu u Rotary klubu gledali bolji film "crna mačka, beli.." gledali su ga Arhitekti, Dokrori, direktori iz Eriksona, Volva, Skandije, Alfa Lavala, gledali dvije večeri, uzivali i analizirali..
Kada sam rekao da Kusturica moj zemljak, da smo bili u Reformistima i da sam ga jednom prilikom sreo, odmah mi je skočio rejting u firmi, postao sam neko ko je sreo i razmenio nekoliko reči sa čuvenim rediteljem.

Ja ne razumem ovaj narod u Srbiji, iako osim Stockholma zivim i u Beogradu. Ljubomora je cudo na našim prostorima. Noleta i Kustu moramo da čuvamo, kao ikone, to su jedni od najpoznatijih Srba. Kavi ste vi BRE ljudi. Sto vise znacis i radiš vise te napadaju...
Emire, podrska od starog Reformiste. Izgleda u Srbiji se puno toga mora reformisati!

edo II

pre 11 godina

Neka svako od vas na kraju ovih pljuvackih komentara napise cime se bavi, koja su mu dostignuca, sta je postigao, nagrade koje je dobio - cisto da se vidi ko ste i sta ste.

Dragan Dorcol

pre 11 godina

Svaka mu cast na svakom stavu koji je izneo. Retko sposoban i hrabar covek,kakvih je sve manje u ovom "modernom" svetu birokrata i mediokriteta.Ne mogu da verujem da javnost cuti i ne brani Kusturicu od nepravde samo zato sto je pokusao da spasi Srbiju od rudnika nikla koji bi nas zagadio za 1000 god. Tako znaci,oterase Djokovicev turnir, teraju Kustu,ali je vazno da imamo golobrade politicare. U cemu je SNS bolji od DS?! Isti su.Dokle ovako...

marko m.

pre 11 godina

Samo jedna rec. Kusta , ti si KRALJ. Srbija te nije zsluzila,jer ne voli ni samu sebe.Mislim da je ipak najpametnije spakovati kofere i otici u PM. Sve ovde gubi smisao.Postali smo jedna velika farma a mi smo svinje koje se valjamo u blatu.

Endo

pre 11 godina

Кустурица је по мени највећи живи Србин. Толико нас је задужио да је то више и немогуће речима описати. А све што је задњих година направио на Мокрој Гори и Андрић граду је толико прелепо и поготову значајно када се узме у обѕир да је највећи део свега тога финасирао сопственим новцем Недостајаће ми заиста и мислим да многи у оој земљи не умеју да цене све што је за нас урадио.

dud

pre 11 godina

nije ni prvi ni zadnji put da u Srbiji pametnog coveka napravimo glupim,ludim ili blesavim i da nam takvi ne trebaju,jer imamo mi jos pametnije i bolje i vece i jace i lepse itd.

Alcale

pre 11 godina

Ovo sam očekivao kada sam prvi put posetio Drvengrad. Jednostavno u Srbiji se uspeh ne ceni...
Pa aj da se setimo, mi smo i Nikolu Teslu OTERALI!

Meni najjadnije kada neko počne da lupeta o njegovom sticanju BOGATSTVA na Mećavniku a čovek može da BIRA državu u kojoj bi ga primili, i dali mu sve što mu je potrebno za njega i porodicu SAMO DA MOGU DA KAŽU KUSTURICA JE NAŠ GRAĐANIN!!!

JADNI SMO DA NEMA JADNIJIH!!!

Bracika iz Samosa

pre 11 godina

Da li je moguce da zbog partijske ostrascenosti, simpatizeri SNS, SPS i ostalih privremnih stranaka ovako komentarisu i obezvredjuju jednog Kusturicu?!?! Srbijom je sada definitivno zavladao totalitarizam i intelektualni mrak. Branite Bacevica i Nikolica? Pa Bacevicevi saradnici ga od miloste zovu "cika procenat". Ostace upamcen po kanalu Beograd-Solun i jedino sto moze da osvane u komicnim stripovima kao glavni junak. Vas omiljeni Vodja Vucic ne moze da ga se otarasi, hvata se za glavu sta Bacevic radi i koliko stete pravi. Al ne dozvoljava Nikolic ni Vucicu da ga smeni. O Nikolicu i njegovim gafovima se ispredaju anegdote i prepricavaju se kao vicevi na diplomatskim prijemima po Beogradu! To je javna tajna. A nase diplomate po svetu strahuju kada dolazi Nikolic kakavu ce glupost da napravi. Covek svima govori TI! I Vi sve to branite?!?! Komediju i sprdnju? Da li zelite Kustu da oterate iz Srbije? Zarad cega? Poslica na drzavnom jaslama? Zarad cega? Imate li vi koji napadate Kusturici bilo kakav stav osim da branite vlast? Pa do pre godinu dana ti koje ste doveli na vlasti su bili konzervativni vernici, nacionalisti i patriote. A kako ih danas ocenjuje Sinod? Kako ih gleda obican svet koji ce sada da slavi Uskrs? Ponavljam, imate li vi bilo kakav stav koji mozete da branite, umesto samo da napadate ono sto Vodjama ne prija da cuju?

zoran

pre 11 godina

Kusturica je VELIKI režiser SVETSKE reputacije. On je bio i u ŽIRIJU Kanskog Festivala. Čitajući komentare punoglavaca ovde koji su se usudili o njemu i da misle a ne da nešto napišu, zaista ne želim ništa da komentarišem jer bi bilo GLUPO....

A propos

pre 11 godina

U ovom trenutku valja se podsetiti jedne inteligentne i utemeljene kritike Kusturičine autobiografije: http://www.e-novine.com/stav/83127-Moj-ivot-ruiastom.html

Znam za jadac !

pre 11 godina

Čitam komentare, ne mogu očima da verujem. Sasuli ste drvlje i kamenje na ono malo Sunčeve svetlosti što ulazi u našu duboku pećinu.
Kusturica je brend, šta god ko mislio. Brend koji može dovesti ceo Holivud u Srbiju, za njima dolaze novinari, paparaci....., promocija Srbije na kakvu svet nije navikao.
Ko je išao, pa čak i čuo za Mokru Goru dok taj prostor nije izbrendirao Kusturica lično ? Pa šta ako je zaradio novac ? Zaslužio je mnogo više ogromnom promocije Srbije u svetu čak i za vreme sankcija. Setite se zlatnih kanskih palmi.....
U Srbiji se uspeh ne prašta, druge nacije bi Kusturicu stavile u muzej voštanih figura, a mi direktno na smetlište. Stidi se Srbijo !

mm

pre 11 godina

ko je Kusturica?

čovjek koji je snimio nekoliko filmova na romsku temu i film o kokainskom prijatelju!

zašto da on kroji srpsku mitologijui da se nešto pita u javnosti.
hvala mu što će u budućnosti šutiti.

Nada Petrovic

pre 11 godina

Gledala sam emisiju i vreme je stalo. Trebalo je shvatiti te viseslojne poruke. Stvarno mu mediji nisu dorasli ( i Olja je pokusavala to). Procitala sam najnoviju knjigu i odusevila me upravo ta prica koja ce se ekranizovati. Neka mu Bog da zdravlja i dug zivot, a talenta i pameti ima preise!

Reality

pre 11 godina

Dok si crpio inspiraciju iz Sarajevskog miljea, i imao dobre scenarije u rukama Abdulaha Sidrana... Imao si i filmove... Poslije toga ništa više nemaš, čak ni na čovjeka ne ličiš

Boske

pre 11 godina

Jedino što Emiru Kusturici kao misliocu i intelektualcu zamjeram je vrijeme pojavljivanja: čovjek je jednostavno promašio vijek. Kao i Nikola Tesla nekoć, on je prebrz, prejak i previsok, mentalno skoro potpuno nedostupan velikom broju svojih sunarodnika (a bogami i ostalih), koji su, u nemogućnosti da dobace do njegovih frekvencija, prosto uplašeni njegovim nezavisnim analizama i hirurški preciznom dijagnostikom. Tek će vrijeme pokazati koji je Božiji blagoslov bio imati takvu ljudsku i misaonu gromadu u svom narodu. Vrijeme će pokazati i koliko je opravdan njegov strah za opstanak istog, koliko je razumljivo njegovo gađenje prema (obično spolja diktiranoj) politici trenutka i nepoštovanju trajnih vrijednosti sopstvenog postojanja. Informativni mediji i dnevna politička scena, barem za sada, definitivno su anaerobna sredina za takvu ličnost i potpuno razumijevajući njegovu odluku, nadam se (i molim se) da će nam njegova kreativna energija u sledećim godinama i decenijama pokloniti mnogobrojna djela univerzalnog i bezvremenskog značaja.

Vuk

pre 11 godina

Sve mogu da podnesem, pa i pljuvanje po umetnicima koji su stekli svetsku slavu kao da se ona može steći nezasluženo. Ali moralizatorski stavovi o ispijanju viskija sa Slobom zaista mi idu na jetru. A pišu ih, naravno, oni
koji bi na Slobin poziv na viski gordo i prezrivo uzvratili korpom. Što bi rekao pokojni, malo mogren.

Sima

pre 11 godina

Odustajes radi prejeftine srpske javnosti?Pa zar nije ta javnost placanjem poreza financirala tvoje projekte sta god ti srce zeli?Zar ne odustajes sto prijateljstvo s Tomom nije zazivelo u praksi?Naplaciovao si debelo prijateljstvo s Milosevicem,Kostunicom,Tadicem,Dodikom i prvi put kad trebas poceti placati porez nevalja srpska javnost?Emire pa nismo deca majka mu stara.

edib honic

pre 11 godina

volio bi da znam sta hoce ovim da kaze ili kako se to kaze tvrdi pazar da bude sto vise u javnosti. A komisija koja ispituje kako je trosio narodske pare na drzavnom imanju Srbije , sta ga to boli. Ko je on... Edib

NIKL

pre 11 godina

SVE JE TO ZBOG NIKLA, KUSTO. Ti si jedini pokusao da javno objasnis uticaj koji bi iskopavanje nikla imalo na Srbiju. Hvala, nastavi tako.

МУДРИ КЊАЗ

pre 11 godina

Кустурица је одличан режисер и борац за екологију. Након повратка у православље схватио је да Србин може исказати своје вредности само ако је слободан и живи у складу са природом, о чему му најбоље могу испричати Шумадинци, потомци најхрабријих Српских устаника у борби против османлија..
Само велики човек може признати ИСТИНУ и када му не иде у прилог, зато очекујем да Кустурица направи филм о Првом и Другом Српском устанку и НАЈЛЕПШИМ ОСОБИНАМА устаника из Шумадије..
Ниједан велики уметник није добар политичар, зато савет Кустурици да се што мање дружи са бившим и садашњим политичарима .

a rekoh sebi ne nerviraj se

pre 11 godina

Citajuci komentare, shvatam koliko Ilija Cvorovica zivi u Srbiji cim jedva cekaju da ga optuze i da svi cuju ono sto samo ONI znaju. Takodje mi je zao kad vidim da ljudi koji kazu da mu je u filmovima najbolja Bregina muzika znaju uopste da citaju i da koriste internet. Jos mi je tuznije sto neki ga mrze sto gradi "gde je gradnja zabranjena",a ne pominju zaposlene u NP Tara sto isekose ilegalno 6000 stabala pored nebrojenih ilegalnih stvari sto rade.
Gospodine Kusturice, hvala sto postojite i sto mi ulepsavate svaki januar sa svojim festivalom i hvala na svemu sto ste ucinili do sada i sto cete tek ciniti.

milos

pre 11 godina

Stvarno mi nije jasno blaćenje ovog čoveka. I ako mi se nekad ne sviđa njegov stav - ko sam ja da pametujem Kusturici???!? Ne truje, ne poziva u rat, mržnju i ubistva, tako da treba saslušati, složiti se ili ne i zapitati se šta smo u životu postigli da zaslužimo pažnju. A kakvi smo mi ljudi znamo. Za 50 godina će u svakom većem gradu u ex-Yu ovaj čovek imati ulicu i niko više neće pominjati da ga je neko osporavao.

Coco Bill

pre 11 godina

Kratko i jasno dragi moji "partijski komesari", a i ostali. Kusturica je pao u "nemilost" kad pomenu Nikolića i rudnik nikla. Sve ostalo je samo prividno naglabanje i prepucavanje, kako o filmovima tako i o njegovom političkom uverenju. Jednostavno, to se čini zato da bi se ono glavno "zabašurilo", a to je taj "prozvani" rudnik.

Ajde pali

pre 11 godina

To sto je osvojio Kan svakako ne znaci da moze da se bavi politikom. Sam je sebe ukopao, druzeci se sa srpskim nacionalistima. Primitivac koji ne sme u rodni grad da kroci.

abit

pre 11 godina

A da, covek hoce da se povlaci u miru od javnosti, a da radi na svoje filmske projekte samo ne razumem kako ce to obaviti bez javnosti...Inace "pvlacenje od javnosti" jest poslednja etapa pred samoubistvo jednog potpuno razocaranog coveka od svega ljudskog i od samog sebe.Tako ja vidim celu stvar i gosp.Emir K. cini mi se odigrao svoju poslednju epizodu u njegovom politickom teatru (drzavnog intelektualca i rezimskog ujednom)...

MOHIKANAC

pre 11 godina

Kusturica plače nad sudbinom Srba, teatralan, valjda zbog zanimanja kojim se bavi. Veoma kritičan prema zapadu, takoreći negativno isključiv, veliku većinu svojih filmova je snimio zahvaljujući evropskim filmskim fondovima. Za moj ukus, filmovi su mu sve lošiji i neubedljiviji. Potrošio se u ponavljanjima "nadrealnih Balkanskih košmara". Nije lako biti uspešan reditelj, ali nije lako biti ni javna ličnost. On je lik koji je podržavao Slobu i Koštunicu, vođe koji su direktno uticali na tužnu sudbinu srpskih Kosovara. I šta sad, vratite mi moje krpice odoh u ilegalu! A kako ćeš ti nama vratiti naše živote koje si sa svojim vođama pretvorio u krpice?!? Novim filmom sa sedam završetaka, nad kojim treba da se zamislimo?!?

saher kultura

pre 11 godina

tužan epilog kakvih trenutno ima mnogo u našem društvu i kulturi, jer se stalno raskida sa poštovanja vrednim ljudima, eminentnim umetnicima i piscima sa pedigreom, dok kultura postaje poslednja rupa na svirali koju u ruci drže likovi sa intelektualne margine, rođački i politički klanovi koji bi srbiju da nikluju i kanalizuju onako kako oni jadovi misle da treba.

profesionalna deformacija

pre 11 godina

Kusturica je fenomenalan reditelj. Niko drugi ne snima filmove kao on. Ali kao svaki covek duhovne sfere, ovaj svet racuna i poreza na prihode mu tesko pada.

hijene

pre 11 godina

Smesno kakve "gromade" ovde pljuju po Kusturici. Skupilo se drustvo srBskih autosovinista, malo albanskih sovinista, nesto kompleksasa, puno neostvarenih, netalentovanih... I pljuju li pljuju. Idite radite nesto. Snimite vi film, napisite neku knjigu ili makar operite zube danas... Smesni mali ljudi. Nista u zivotu uradili niste.

fan prave umetnosti

pre 11 godina

smesan je "demokratski krug dvojke" ili "grad nis" ili "gradjanska srbija"..niste Kusti dorasli ni do cega. idoli iz vasih omiljenih filmova ove decenije su bljuvotina. vi koji volte "velikog brata" samo zato sto ga prikazuje devedeset dvojka ste nazalost danasnja realnost.

trudna buva

pre 11 godina

"obezvredjuju kusturicu" napisa neko?? pa on je bezvredan, mizeran, covek slobodana milosevica, covek vojislava dr.kostunice, covek milorada dodika, covek emir pa jos i nemanja... pa treba li mu jos diskvalifikacija..

nikolal

pre 11 godina

Ovog coveka ne morate ni shvatiti niti podrzavati, mozete te mu se cak i rugati, ali nesto sigurno morate osetiti, a to je da sve sto govori, govori od srca, iskreno i nelicemerno. Ne robuje politikom a ni slavom, a posebno ne novcem i bogastvom zbog cega jedino i moze da govori kao iskren i slobodan covek. A ovi koji dele minuse i nule Kusturici neka pogledaju prvo sebe i ucine makar jedan stoti deo onoga sto je on ucinio, ne moraju uvek, makar jedan dan u svom zivotu, nek ucine delo koje ce biti na korist drugima. I tada, ni oni sami nece vise biti nule, niti ce svoje nule i minuse deliti drugima.

Samuil Vicentijevic

pre 11 godina

@Duci0167

Mozda ste Vi u pravu, medjutim ovi sada na vlasti su pre samo godinu dana po idejama bili mnogo blize tim organizacijama koje poznajete. Cak su i dosli na vlast sa idejama bliskim tim organizacijama. Pa kada su govorili ono sto misle - onda ili sada? I kakve su to moralne gromade koje za 20-tak godina zrelog zivota pregaze sve principe, stavove i delanja zbog kojih su mnogi i glavom platili. Ja nisam zavodio i slao mlade neiskusne Srbe iz Beograda da ginu po Bosni i Hrvatskoj. Neko jeste. A Vi sebi odgovorite ko je to bio. A Kusturicu optuzivati da je nosilac provincijalne kasabe... to je stvarno bezobrazno. Cista zamena teza. Isto kao da ste napisali da je Andric piskaralo, ili Paja Jovanovic obicno mazalo. A Vi ste verovatno osnivac NASAe u najmanju ruku? Ili niste?

Djoshica

pre 11 godina

Ubi nas prejaka reč. Stvar je izbora pojavljivanja u medijima. Ali mislim da ovakva "pompa" ima neku kratkoročnu svrhu. Neka vrsta ličnog protesta, koja će trajati do nekog drugog intervjua, kad će se ovo zaboraviti. Poštujem ga kao velikog umetnika, ali je pravo pitanje koliko je sve što je vezano za Mokru Goru, dobro za opšte dobro, ili samo za ličnu njegovu priču, kao i na kraju i umetnost kojom se koristi? Klackalica koja lako prevagne, i kojom se može meriti plemenitost. Ako održi reč, i više se nikad ne pojavi on, i njegov njegov komentar u medijima... Verovaću više u njegovj plemenitoj nameri koju je utkavao u filmove, pa i u Mokru Goru.

ShoneUTD

pre 11 godina

Citam komentare,pa vidim da je neko ostavio link o nekim kontraverzama u vezi sa Kusturicom,a to u stvari nema veze sa istinom,Kusturica se krstio jer kako on kaze ,250 godina su njegovi bili muslimani,ali je on pravoslavac jer su njegovi poturceni srbi, a i kaze da je tito bio poguban za srbe,pa zar nije?nije bio poguban za jugoslovene ,ali za srbe jeste svakako,svako ko iole poznaje desavanja iz tog perioda zna zbog cega...

zlaja

pre 11 godina

covek je oteran zbog nikla. i tacka!

e sad mi ovce mozemo lakse na klanje...bar necemo znati dok se dobro ne pootrujemo....ali sta tu ima...to ce biti samo jos jedno u nizu.

a vi ste savrseni i bogomdani?

pre 11 godina

Ono sto ne kapiraju ovi nerealizovani frustranti koji u zivotu nista uradili nisu niti ce i koji ovde a narocito po e-novinama pljuju po Kusturici, je da su i oni sa tim i takvim palanackim, rasistickim i fasistickim mentalnim sklopom i te kako deo problema koji postoji u Srbiji a ne resenje niti alternativa.

Јокса

pre 11 godina

Сјећаш ли се Доли Бел, Отац на службеном путу и један од најбољих филмова Дом за вјешање Кустурицу су винули у сами врх свјетске кинематографије. А онда се почео бавити политиком, коментарисати све и свашта, а филмови су му бивали све лошији. Постао је пословна пратња владајућих гарнитура. Прави интересџија као у Лакташима да је рођен. Нормално да га као таквог све мање народа и воли и поштује. Његове ријечи више немају тежину јер јефтина јавност koliko god glupa bila схвата да када год проговори он говори због новца. Вријеме му је да сними неки добар филм који ће бити хит pa да се придружи горе наведеном тројцу ако може, а одлука да се повуче из медија је одлична.

Jasna

pre 11 godina

Hvala Vam Kusturice,sto ste ostali divno bice i covek od Boga,svako Vam dobro zeli moja, ako smem reci Srpska porodica ,retka normalna emisija u Srbiji,hvala Vam sto podrzavate Srpsku kulturu,moja deca ce Vam biti jednoga dana jos vise zahvalnija.Prave vrednosti su vece od novca.

aresmus

pre 11 godina

U više stvari se ne slažem sa Kusturicom.
Sa druge strane, on je jedan od priznatih umetnika ovog podneblja.
Odbacivanjem stavova priznatih, rizikujemo da nam vrednosni sistem kroje burekdžije i estradni menadžeri. Poznato Vam je ovo?

sanja

pre 11 godina

Steta, ali ga potpuno razumem. Nedostajace nam njegov drugaciji glas,u ovom moru papagajskog ponavljanja, lisenog svakog smisla.
'Nema drzave bez mita. Mit o americkom snu ne bi postojao bez Holivuda.'-Emir Kusturica. Vise skoro da nema ljudi sposobanih za takvu sirinu, a koji bi imali hrabrosti i snage da to javno izgovore. Divlji su definitivno oterali pitome, a on se drzao jako dugo kao poslednji Mohikanac.

Sunčica, Aleksa i ostala originalna imena

pre 11 godina

Ma, najbolji su mi ovi stranački SNS botovi. Pre, otprilike mesec dana "ubiše" se u podršci Vuka Jeremića, koji ime slične ili čak i iste političke stavove kao Kusturica. Pitanje, kako to da "jadan" Kusta nema tu vašu "principijelnu" podršku, ako ni zbog čeg drugog ono bar jer je on kud i kamo poznatiji od Vuka Jeremića ??!!! jel' to zato što se "drznuo" da prozove Tomu "diplomu" predsednika ?!

Alek

pre 11 godina

I tako smo izgubili velikog čoveka. Mislio sam da će se u ime svih nas boriti, ako on ne može da izdrži kako ćemo mi? Nadam se da će se u pravom trenutku ipak pojaviti, jer nada umire poslednja.

aristotel

pre 11 godina

Nama definitivno treba vise vanstranackih ljudi. Ne mora niko da deli moje politicke stavove, samo unistite tu instituciju koja se zove ''partija'', izumrecemo kao dinosaurusi ako se ovako nastavi. Gledam i ne verujem kakva svadja nastade oko ovoga.

Duci0167

pre 11 godina

Citam komentare i vidim da neki ljudi misle da je Kusturica nacionalista???Hahhahahahahaha.Bezi Kusturice koliko te noge nose iz ove kasabe zatucane.Kusturica nacionalista lol....
(iva78bg, 28. april 2013 23:00)

Sta se smejes? Jeste zatucana kasaba,bas zbog takvih. Kustrutica je fašisoidni nacionalista. Jedino mesto mu je na saboru NAŠI.

zoran

pre 11 godina

Prosto ne mogu da verujem gde ja to živim! Neka crta mazohizma me navodi na pomisao da bih hteo da vidim lica maloumnika koji ostavljaju pojedine komentare ovde. Kakvih sve jadnika ima! Hteo bih da vidim gde spavate, čime se hranite,gde ste rasli..da se izvuče nekakvo iskustvo iz vašeg postojanja e da bi se učinilo nešto na tome da ubuduće broj grešaka vrste bude manji.

KoJeOvdeLud

pre 11 godina

Imas francusko drzavljanstvo, zivis u Parizu i zalazes se za samoizolaciju Srbije. Studiras u Londonu, vratis se u Srbiju i zalazes se za studiranje u Kini. Zaposlis decu u Briselu, u evropskim institucijama, a onda se zalazes za prestanak evropskih integracija. Izaberite koji od ovih primera je najlicemerniji. A to je Kusturicina politicka ekipa. Kao reditelju mu skidam kapu, kao politicaru - podrzavam njegov zavet cutanja, apsolutno me ne zanima njegovo vidjenje Srbije iz centra Pariza..

aleks pop

pre 11 godina

Uistinu sam uzivao slusajuci Kustu i Olju.Kustu obozavam.Kad bi bilo malo vise Kusta i Beckovica,sto je uistinu tesko biti, gde bi nam kraj bio.Pozdrav svim istomisljenicima a i ovima drugima ,nisu oni krivi ...............POGLEDAJ DOM MOJ ANDJELE

lily

pre 11 godina

(Rodjeni Beogradjanin,) Nista niste razumeli, kakve veze ima planska gradnja, lepa arhitektura i odlicne komunalne sluzbe New Yorka, covek je pricao o duhu grada, o cinjenici da se brucos iz provincije vec u februaru oseca beogradjaninom, da onaj koji je prvu pozorisnu predstavu pogledao u 17. godini ako je talentovan (a bogami i ako nije) moze za koju godinu da bude glavna faca pozorisne scene Grada, da Beograd nije bio palanka...

Kompozitor Foltin

pre 11 godina

Kusto,duhovni brate,sve je to zivot!Bice bolje u sledecoj reinkarnaciji,ali uslov je da se prvo sami sebi iskreno nasmejemo!

Dunja

pre 11 godina

Strogo kontrolisana spontanost - bi bio primeren utisak i emisije i gosta.
Prošle nedelje najavljeno gostovane Emira -Nemanje je dobilo na težini upravo njegovom "sprečenošću" - kao, onomad...kada "zbog postavljanja parketa" nije mogao u Kan...
Na strogo dizajnirano ( krajnje NEUMESNO!)pitanje voditeljke "zašto nosite bradu", gost je isto tako dizajnirao "objasnio" ( promoterski ) da je to zbog svog novog filma u kome će on glumiti monaha...
Ne znam čemu tolika pompa oko odluke Emira - Nemanje da više ne korespondira sa "pojefinjenom javnošću" ; naročito ako se zna da "pojeftinjena javnost" nisu mediji - da su mediji samo način da "pojeftinjeni" budu informisani - o bilo čemu, pa i o delatnostima ovog multimedijalnog umetnika ( muzičar, režiser, pisac,biznismen...etc. ) Možda misli da će, u tajnosti,biti plodotvorniji ?
Čini se da Emir - Nemanja vrlo dobro kalkuliše i u medijima, i u politici i u privatnom životu.
Najpre je "svim srcem i dušom" podržavao S.Miloševića, nosio majice sa likom Če Gevare, a kada je Milošević pao, "svim srcem " se Emir - Nemanja priklonio Koštunici ( pretendovao na Krunski savet), potom,Tadiću,pa Dodiku. Bio je i za Karadžića i za Gotovinu. Za četnike i za partizane...Snimao muzičke albume za najveće svetske diskografije ; istovremeno ih i kritikovao...
Što se fimova tiče zahvalnost duguje sjajnom scenaristi Abdulahu Sidranu ( "Otac na sl. putu", "Sjećaš li se Doli Bel"); njegov solo film "Arizona Drim" je doživeo debakl...

M.

pre 11 godina

Ljudi, ne palite se k'o Boga vas molim. Ovaj glumacki izraz zove se dramatizacija. Treba kod publike da izazove saosecanje. Reditelj zna kako se to radi i u intervjuu.

sina

pre 11 godina

a šta je Mokra Gora bila prije nego je Kusturica došao tu? Ništa, niko nije čuo za nju, a sada je jedna od nezabilaznih turističkih atrakcija Srbije. Emire hvala ti što si ujedinio obje Srbije , barem ono najgore u njima. jedni ti ne mogu oprostiti što si Srbin, a drugi što to oni nisu više

Kamo sreće

pre 11 godina

Ovaj čovek je još 1995. godine izjavio da „neće više snimati filmove“. Toliko o njegovoj „doslednosti“. Zato ni ovu njegovu izjavu ne uzimam za ozbiljno.

Mica

pre 11 godina

@Magdalena:
Kako neshvacen? Hiljade ljudi je punilo sale na njegovim projekcijama. Dobio je zlatne palme i ostale nagrade. Cist mejnstrim. Produkcija njegovih filmova je po nekoliko miliona dolara. Zar je to neshvaceni umetnik??? Sve sto je rekao shvatili smo.

LAVINIJA

pre 11 godina

U ekremiziranoj Srbiji u kojoj vladaju cuvene vrednosti u se ,na se I poda se vise ce brigu izazvati ispadanje iz sou programa neke sa vimenom ili ko je skripao u krevetu nego ovo.Sustinski za mene je ovo jedna od najstrasnijih vesti.U kakvoj zemlji zivimo kada jedan ovakav covek vise nece da se igra? Ovo je vreme presvucenih ali nece bas svi u taj kostim.Kustendorf se zavrsio Kulovgrad nudi svoje cari...fUJ!

Alcale

pre 11 godina

@Milos
Jao koje nebuloze! Jesi pismen, pročitaj ceo tekst. UTVRĐENA DODATA VREDNOST OD 1.7 milijona! DODATA! Uzmi vukabular!
Šta je pokrao? Dečko od momenta kada se rodiš u ovoj zemlji, država i sistem te organizovano KRADE! I sada si ti još nekolicina isfrustriranih i zavidnih našli da brojite novce jednom od najvećih reditelja današnjice.
Dečko šta si postigao u svom životu sem pljuvanja po komentarima?
Čovek je između hrpe priznjanja i nagrada dobio orden za razvoj francuske kulture! Imaš li imalo predstave koliko je onda cenjen tamo kada su dali jednom Srbinu???
Jesi ti dobio nekada neku diplomu za doprinos nečemu, makar sređivanju dvorišta? Ti zaista misliš da on nema para pa je došao u zabit zvana Mokra gora da se nafatira? Pa čovek je mogao da ode pre 15 godina u penziju i da se ne cima sa zatucanom rajom u Srbiji!
Alo Miško, Cane, Beko i SVI političari ukradu do 7 sati ujutru 10 puta više nego što je je njemu nađena greška u dokumentaciji. Da, zamisli niko nije ni rekao da je on ukrao, već je namenjen novac investirao od jednom umesto da ga deli kroz celu godininu ali za takve ljudske veličine je to isto kao da mu je neko lupo šamar! Kapiraš nije to ortoped da beži preko slovenije sa 50K evra u koferu! može da ode praznih đepova iz srbije i da živi kao LORD do kraja života od novca koji bi dobio od drugih zemlja!
ŠTA BRE da ukrade od nas pa ovde nema više šta da se ukrade!

....

pre 11 godina

Ajde sto ga pljuju nazovi politicari i komentatori po zadatku, ali ne mogu da verujem da medju ono malo ljudi sto miske svojom glavom ima neko da se baci kamenom zajedno sa zlehudom gomilom.Ej rodjaci, bilo ko od nas da u zivotu uradi 1%,ma 0.5% onoga sto je Emir uradio u filmskoj umetnosti,muzici,zaduzbinarstvu,prezentaciji ono malo dobrih strana Srbije ,mi bi bili zemlja snova.Ali izgleda da jedino sto dobro radimo je samodestrukcija.

kile

pre 11 godina

Ne mogu ljudi da odvoje talenat i umece u jednom polju i misljenja u nekom sasvim drugom. To sto je Steven Hawking strucnjak na polju fizike crnih rupa ne znaci da je njegovo misljenje merodavno na polju vestacke inteligencije. To ste je Kusturica napravio nekoliko nesumnjivo vrhunskih filmova ga ne cini genijalnim politicarem ili strucnjakom za nacionalna pitanja Srba.

precanin

pre 11 godina

Tako prolaze foliranti ! Nego svi oni nadju mesto u Srbiji , svi se obogate !? Da se daju koncerti u Areni svako vece , uvek puno ? Sto narod siromasniji, oni bogatiji ?

Sasa

pre 11 godina

Emire, bar ste vi svetski covek i imate mogucnost da pobegnete bilo gde odavde. Iskren da budem, ne razumem tu sklonost ka mazohizmu, vas jedino ovde ne cene. Mozda vi necete da se bavite politikom, ali ona ce se svakako baviti vama. Vi ste se, kako sami kazete, ponovo upisali u Srbe, a ja sam, zvahvaljujuci vama, Andricu i Milankovicu, ponovo odustao da se ipisem iz tih istih Srba.

blow

pre 11 godina

Filmovi su ti onako-osrednji, nista posebno. Ali zato naklapanja i mudrovanja o svetu teske gluposti. ZBOGOM-PORAZEN SI. Cao. (Goran, 28. april 2013 23:15)A ti si verovatno neki filmski kritičar.Možeš da kažeš da ti se njegovi filmovi ne svidjaju,ali odavno su najveći svetski filmski kritičari Kusturicu svrstali u najveće reditelje.Da je osrednji reditelj ne bi ga ceo svet zvao da snima kod njih i o njima.Film je umetnost,a Kusturica je najpriznatiji reditelj ne samo iz Srbije već i mnogo šire.

Jovica

pre 11 godina

Divan Srbin,ako se sme reci javno,Beograd je po meni glavni grad Jugoslavije,nista nisu ucinili za Srbiju,to je vestacki pasaluk,pravi Beogradnjani su pobegli,cak mi je tesko reci da li znaju kome pripadaju?

Djurra

pre 11 godina

Postoje kod nas ljudi koji su 80-tih godina bili vodecu u otvaranju istine o komunizmu o otvaranju istine o zapadu o objasnjavanju kojim putem treba da krenemo i ko treba da nam bude uzor.To su ljudi koji su trpeli zbog svojih stavova i bili su spremni da se bore za dobro ovog naroda.Matija Beckovic,Bora corba,Minimaks, Kostunica, Kusturica,Brana Crncevic td.A onda se desilo da kada se nesto i dogodilo po pitanju demokratije, oni pocinju da se menjaju za 180 stepeni i postaju zapadomrzci, rusofili, staju na stranu svih(Irak,Iran,Kina,Kuba,Venecuela) koji su protiv Amerike i zapada.Sta se to dogodilo?Od ljudi koji su delili sudbinu naroda 80-tih dosli su u poziciju da vise odavno ne dele tu sudbinu u najtezim vremenima za narod.Oni nastavljaju da se na nekom akademskom nivou, bez osecaja za svakodnevno tezak zivot ljudi,bore za neka mitska, kosmicka pitanja pravde i nepravde, istorije....Sustina je u tome sto oni za sve ovo vreme zive veoma dobro.Niko njihov nije zavrsio fakultet pa je na birou 10 godina.Nikad nisu osetili pravu nemastinu.Mogli su za sve ovo vreme da putuju gde su hteli i kako su hteli.Zato su i izgubili odgovornost za svoje stavove.Oni su spremni da isteruju mak na konac, stavljajucu zivote ljudi kojima je dosta muke i nevolje, jer njima nista ne fali..Stavljaju svesno u zabludu jedan deo naroda koji je sludjen preteranim bavljenjem politike.A onda, kada se njima nesto desi sto im se ne svidja, onda to nemogu da podnesu i ljuti su.Ovo je upravo takav primer.

iii

pre 11 godina

Cemu iskljucivost i crno-belo gledanje na stvari? Cemu pljuvanje po njegovim filmovima ako vam se ne svidjau njegovi komentari? Kusturica je dobar reziser, odlican sta vise, a nije los ni pisac i uopste vrlo je kreativan i zanimljiv covek. Sto naravno uopste ne znaci da mora da bude u pravu po pitanju drugih stvari ili da nije egocentricna budala. Ali to onda tako treba reci, a ne krenuti odmah sa pljuvanjem po svemu redom...

Nijazi Kuqi

pre 11 godina

Od nameta nema selameta. Kusturica se nametao Srbiji, ali se i Srbija nametala Kostunici. Ako je do juce bilo razloga za ova nametanja, danas se ispostavlja da se Srbija resila Kusturice koji zeli da u javnost stvori privid da se on u stvari resava Srbije i Srba koji su prejeftini za njega. Bilo kako bilo Kusturica je dobio poslednju priliku da uvidi svoje zablude, jer ga je Srbija vec upisala u spisak propalih investcija.

Milosav

pre 11 godina

Jedan je Emir Kusturica, ovakve ljude treba podrzavati a ne ovako, kao ukrao 7 hiljada evra. Da nam drzava ovako vodi racuna o svim sto drpaju i kradu, gde bi nam bio kraj? Ali to je tako, mozda ce jednog dana biti bolje, u medjuvremenu ostavite Kusturicu da radi, svima ce nam biti bolje.

EU Citizen

pre 11 godina

Ne, gospodine Kusturica, Nemanja ili Emire, kako god zbog razloga koji uglavnom imaju veze sa profitom na tuđ račun želite da zovete, ne odustajete vi ni od čega, i ovaj vaš nastup je samo još jedna predstava sračunata na to da vam ojača pozicije kod jeftinom populizmu sklonog naroda, i na taj način vam omogući da, ma kako se vlasy i političke prilike menjaju, živite dobro na grbači tog istog naroda, jer od filma, pošto već četvrt veka niste napravili nijedan pristojan film i čak i vaši pseudointelektualni drugari za koje su primitvizam i komunističko-fašistički politički treš karakteristični za vas nekada bili "très sympa", su vam davno okrenuli leđa. Ne verujem, nažalost, da će se to ikada desiti, ali ako ikada doživim dan kada će većina građana ove zemlje razumeti kakva ste vi trećerazredna štetočina i udbaški oportunista, i kada ćete napustiti njene granice unutar kojih ste, još od doba Miloševića, čiji ste sluga bili, prisvojili toliko novca tih istih građana i počinili toliko zla u smislu konzistentnog guranja države u politički i ekonomski mrak, i podrške najregresivnijim intelektualnim i političkim strujama u njoj (ta dva događaja su, naravno, povezana, jer vi pratite samo novac, i ako "kravica muzarica" shvati koliko je sati, vrlo ćete brzo nestati u vidu lastinog repa nekuda gde još ima ovaca koje misle da su ekstremizam i masna kosa obeležja "velikih umetnika" :) ), znaću da je Srbija konačno sazrela i postala koliko-toliko normalna i civilizovana država.

s.

pre 11 godina

(zoran, 29. april 2013 01:04)

Parafraziraću Arsena Dedića iz filma "Višnja na Tašmajdanu"
Dobro je da postojite vi, praznoglavci, nasuprot nama punoglavcima.

sve je otislo u Honduras

pre 11 godina

E moj Kusta, da si imalo covjek, ne bi Ti vodio brigu o Kosovu. Ti bi se "borho" za svoju mahalu u kojoj si rodjen.O svojoj Gorici i o svome Sarajevu vodi brigu. Mahala Te nasa stvorila, Tvoja mahala!
Poslusaj Sidrana, babuku svoga! Sve ovo, gore napisano vazi i za Neleta. Na kraju cete umrijeti za Sarajevom ko i Davor! Kunem Ti se, Sarajevo ce vam halaliti.

bis

pre 11 godina

Ni u jeku ocrnjivanja Srba i Srbije zbog svih onih ratova niko nas u svetu nije toliko ocrnio kao ovaj Nemanja. Da, na zapadu vole da gledaju njegove filmove, i nagrađuju ga štedro. Nije to slučajno, on samo potvrđuje uvreženu sliku o našem divljaštvu i primitivizmu. A nama milo što nas baš takve, divlje i nasilne, gledaju i ushićuju se nama. O slepila! Pa mi smo njima ispusni ventil, za petak uveče, kada i oni, posle petodnevnog robovskog šljakanja, hoće da se izdivljaju, a pošto nemaju petlju, zadovoljavaju se virtualnim divljanjem. (Paralelna pojava su beogradski splavovi, koje stranci toliko hvale. Kod kuće im ne pada na pamet da otvaraju išta slično, što bi tako razorno delovalo na središta njihovih gradova.)
Ne brinite za njega, on će na zapadu nastaviti da zadovoljava istu tu publiku. A ovde se nešto bitno promenilo: do sada je bio dvorski umetnik zločinačkih režima, a sada se vlast u Srbiji menja, jer se zločinom više ništa ne postiže - pa joj ni Kusturica sa svojom apologijom nasilja i primitivizma više nije potreban.

Djordjejugos

pre 11 godina

E moj Emire !!!
Rece li ja tebi davno, jos kada si se "prekrstavao", u Nemanju da gluposti cinis.
Hteo si biti veci Srbin od Velje i Palme. E to u Srbiji ne ide.
Nije kasno, da se izvines rodnom gradu, i da se vratis svojoj RAJI:
PS: U Srbiji ces, za sva vremena ostati EMIR, a ti bar znas, sta to znaci na brdovitom Balkanu.

s t v

pre 11 godina

Sta se smejes? Jeste zatucana kasaba,bas zbog takvih. Kustrutica je fašisoidni nacionalista. Jedino mesto mu je na saboru NAŠI.
(Duci0167, 29. april 2013 10:27)

Dobro je, rekao si svoje, a sada trk pred TV. Počinje ti Farma pa u "lajvu" upijaj kulturu koju ti serviraju.

sljiwo Ljuti

pre 11 godina

Varaju se mnogi(narocito oni zlobni i sitnodugsni)da ce Emir Kusturica nestati sa javne scene svojim medijskim cutanjem..Misao i rec Genijalnog stvaraoca bice ziva i aktuelna vise nego ikad..,kroz napisane knjige,snimljene filmove,muziku price i razgovore postavljene na netu..Glavna karakteristika svekolikog opusa genija Kuste je vanvremenska vrednost i aktuelnost podrzana autenticnim stilom licnog izraza.Preporucujem svakom ko zeli postati bolji i sretniji covek da konzumira Kustu..

Stevan

pre 11 godina

Nazalost, pojavom elektronskih medija I prava svakom anonimusu da ucestvuje u lincu, vracamo se u vreme vladavine rulje. Dovoljno je da neko iz gomile arlaukne, ua I pocinje lincovanje. Gomilu dodatno raspaljuju pripadnici verskih zajednica, neprezalivsi "neverstvo" ovog izuzetnog coveka. Gazde sadasnje vlasti ne podnose Emira Kusturicu, bas toliko koliko Emir ne podnosi njih. Znaci, doslo je vreme obracuna, ne samo zbog nikla I kanala vec zato sto je vlast njihova. Nadam se da se Kusta nece razocarati u narod koji voli I kome pripada. Ovo je pusta politika ispiranja mozgova, globalizacija ljudskih umova I pretvaranje naroda u mase, rulju, stado. Emir Kusturica je licnost sa kojom se srpski narod moze samo ponositi. Vidimo se u Kustendorfu, dragi Emire.

Teutonac

pre 11 godina

Vrlo sujetan covek koji veruje da je iznad ostalih nedodirljiv. ne cudim se da se naljutio na Sarajlije i BiH on jednostavno ima sindrom da bude voljen i obozavan i nedodirljiv. Ljut je na Amerikance jer nisu voleli Arizona Dream, na sarajlije sto nisu obozavali njegovu ljubav prema Milosevicu i SPC (moze da bude sta hoce ali nije morao da bude veci katolik od pape) sada na jeftine Srbe ko je sljedeci na redu. jadan covek nije mu lako.

Weber'S

pre 11 godina

Al se rasplakao nad samim sobom. Pa kao povredjen, pa kao sad cu da vas sve zajedno kaznim tim sto cu da cutim. E konacno da zacuti i ovaj kafanski filozof.

Cista analitika

pre 11 godina

(Kan-Nica-Kusturica

Za shvatanje Kusturice je potrebno nesto malo vise od samog mozga.Nije on dosao u emisiju da promovise Srbiju vec svoju novu knjigu koja je nasatvak njegove autobiografije u prethodnoj knjizi samo sto u ovoj drugoj postoji izmisljeni lik. Da se Emir preziva Nemanjic i ime mu je Milojko ne bi bilo takvih komentara. Emir Kusturica je uradio vise za Srbiju od onih patriJota kojima su usta puna Srbije i srpstva. NOva vlast je saterala kulturu u podrum.Kako je smeo da se drzne Kusturica i da se suprostavi jednom "uglednom profesoru jos uglednijeg Pristinskog fakulteta" a uzgred i oca zeta Tome Diplome i prodavaca magle za Nikl i kanal do egejskog mora.

bezimena

pre 11 godina

Emir Kusturica je u svojim filmovima Srbe prikazao većim Romima od samih Roma, i za to IZRUGIVANJE pobrao neke svetske nagrade!

NE PRISTAJEM da aplaudiram nekome ko mi se u lice podsmeva svojom "umetnošću", a on, kada je takve filmove pravio, bio je mnogo daleko od imena Nemanja!

bonvivan

pre 11 godina

" Vecina nase javnosti, na primer, ne zna da Kusturica ima francusko drzavljanstvo, i da mu je francuska scena uvek davala kljucnu podrsku..." znamo, al naše komentare zabranjuju!!!i svi takvi i njemu slični kod nas srbuju, mudruju,savetuju i vode politiku, a kada zagusti na prvi avion,tabletić u šake te napišu novu knjigu ...dok mi ovde možemo samo da maštamo o 'leba i masti svi se oni se debelo omastili pa kaput i na put...

duci buci i kompanija

pre 11 godina

ajmo kompleksasi, jos danas i gotovo, istresite sve frustracije i bes sto ste niko i nista, ajmo pljujte po kusturici, vredjajte a onda se pogledajte u ogledalo i priupitajte se" "a ko sam ja i sta sam u zivotu uradio". ajmo, ovaj internet vam je i onako vrh karijere i smisla postojanja

acko

pre 11 godina

Moje misljenje je da igranje na kartu kosovskog mita vise nije isplativo za g.Kusturicu.On se izgubio u svojoj megalomaniji i ociglednoj narcisoidnosti.Kusturica nekad uspesan reziser pretvorio se u politickog analiticara,graditelja,direktora parka,branioca Milosevica,muzicara koji peva o Karadzicu,konvertita jednom recju sve sto moze debelo naplatiti u datom momentu.Kod Nikolica,Vucica i Dacica nema grebanja.

vladimir

pre 11 godina

E moji Srbi, kako se samo brukate! U Srbiji će sve da ti oproste, ali uspeh nikako! Sutra ćete ovako verovatno i po Noletu, Janku i ostalima koji rade ono što vi nikada nećete moći, sem da pljujete. Strašno!

lena

pre 11 godina

Kakve veze ima to sto on ima misljenje, pa ima pravo na svoje stavove, kao i svi mi, samo njega bi radije razapeli da mogu nego da priznaju koliko je kvalitetan ne samo umetnik, a to je velika srvar, vec i covek. To je ocigledno....Ja se ne slazem sa svim sto kaze, pa sta? On je napravio fenomenalne filmove, koji ce cak i ako ih mi ne cenimo, biti zauvek u svetskoj kinematografiji negde pri vrhu... Da filmovi budu takvi kakvim ih on pravi, nije dovoljno biti dobar reditelj, on ima neke osobine originalnih i velikih kao na pr. Almodovar ili Felini ali vrlo svoje, ne kopirane. Zasto je problem ako on kaze svoje misljenje? Politicar koji je na vlasti u Srbiji je uvek u pravu, non-stop, nema veze koji, kakav, kada? Njihovo misljenje se ne mrcvari ovako. Svaka pevaljka ima misljenje. Mi smo sada jedan jadan narod, koji je mnogo zaplaseniji nego u vreme komunizma. Ovo je apsolutni moralni i duhovni jad i cemer. A citajuci komentare vidim toliko onih koji apsolutno pojma nemaju o bilo cemu, kulturi, istoriji... neka opsta mesta. To je posledica ovih zadnjih dvadeset i nesto godina, i rata naravno. Ali eto svi imamo pravo na misljenje, na stav, pa i polu pismeni. Zasto onda njemu zameramo svaku drugu rec. On je ipak samo izuzetan, vrhunski umetnik...aman ljudi, svi nasi veliki glumci, slikari, pisci su bili boemi i svako je bio potpuno drugaciji. Jel O.K. da im se divimo samo kad ih vise nema? Pa budite posteni, on to sto radi, odlicno radi. I bolje...steta bi bila da prestane.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

"Čovek provede čitav život pokušavajući da ostavi trag, a na kraju ga samo pometu"

Emire, pametnog coveka ne mogu da "pometu". To moze samo on sam.

Nije trebalo da se petljas u nesto sto ne razumes. Drzi se filma. To ti je forte.

Kusta

pre 11 godina

E moj Kusta, sta pricas jadan ne bio.
Kao da si se juce rodio ili kao da si dosao iz inostranstva gde si rodjen, pa si prvi put u Srbiji, rodnom kraju.
Kao da si se probudio iz dubokog sna i ne znas gde si bio i s kim si do sada ziveo.
Javnost kod nas je vazda bila takva i takva ce i biti.
Jel ti nisi to znao?
Nego se promenila vlast pa si se nasao iznenadjen kao i oni iz DSa....

aleksandar markovic

pre 11 godina

A sta cemo mi ako i ti odustanes...da li da odustanemo svi i povucemo se...nema predaje...ovo ce jednog dana biti normalna zemlja...zato ne odustajte...

Ivica Jovanovic,Kraljevo

pre 11 godina

Pitao bih voditeljku Olju Beckovic,da li je imala sugestije ili pritiske zbog dovodjenja Kusturice u emisiju.Rekao bih,namernim vodjenjem dijaloga dalje od teme Kosova gost ostaje nedorecen,jer ovo veceras,pompezna najava emisije kao poslednje pojavljivanje u medijima trebalo je imati karakter vece kritike svega sto nam se danas desava povodom teme Kosova.Ovako razgovor je ostao razumljiv veoma malom broju ljudi i mislim da su ga ovakvog trebali voditi tamo na Mokroj gori,na nekoj terasi u nekoj drvenoj stolici ogrnuti cebetom a pogledom negde u daljini gde je reka Drina pronasla svoj put,pogledom u visoke planine,zelene sume i plava neba.Ali su u malo izmodelom studiju...I ono ukratko receno o Njegosu i ne proslavljanju njega,vec najavi slavljenja Milanskog edihta,o Tomislavu Nikolicu i Bosancima ex Srbiima,najavi ne bavljenja politikom i pitanjem posle 600 godina zasto da bas Dacic,Vucic,Nikolic rese da rese neresivo...sve to u par recenica pokazuje gde smo i gde odosmo,da smo mali i jadni,da 7.predlog o g.Vulina mnogi dozive kao moralan cin i hvale coveka za postupak a vidi se sta je propaganda i moc televizije jos plus RTS-a,gde je jasno da je u pitnju jos jedna obmana naroda najeftinijim trikovima...Sve ovo daje mi za pravo da vam gospodjo Beckovic predlozim da zavrsite karijeru kao glumica pa makar i na ringispilu iz filma"Sekula i njegove zene.."nego sto pravite emisije o prosloti koje nicemu ne vode mislim na bolje,ali sigurno za bolje SNS-a,SPS-a i njihovu vlast.

Zoki

pre 11 godina

Svaki put kada pomislim da je Srbija dosegla dno, neprijatno se iznenadim. Nije kraj, ima još do dna, samo se to dno još uvek ne vidi u mraku i mulju.
Kusturica je za većinu svojih kritičara intelektualna veličina. Voleo bih kada bi imao kritičare koji su na njegovom intelektualnom nivou, a ne mlade junoše koji se ponašaju kao one ovce iz Orvelove "Životinjske farme": četiri noge dobre, dve noge loše..

Kan-Nica-Kusturica

pre 11 godina

Intervju nisam gledao, niti hoću da ga vidim. Jednostavno zato što je moj utisak odavno formiran i jedan ga intervju sigurno neće promeniti. Mogao bih reći da je dovođenje E.K. u "Utisak" samo iniciralo ovaj komentar. A komentar je: Bećković intervjuiše Kusturicu Emira, prevelika masa ga diže u nebesa(uvek upitno) - Kan, KAn, KAN, globalizam u umetnosti, la, la, la,... i onda zaključak - On PROMOVIŠE SRBIJU u svetu! Je li se i u jednoj reči prethodne rečenice pojavila Srbija? Gde je vide neki? Zašto su "najveći Srbi" u Srbiji uvek ponikli van Srbije? Ili mi Srbi ne znamo šta smo? Mora li nam neki Kusturica, Jeremić, Bojović,..., stalno objašnjavati kako nismo dovoljno dobri, i da su samo onakvi pravi? Na kraju bih molio režisera da jednom objasni kakvu je poruku nudio onim filmskim krmačama koje su često protrčavale kroz kadar u njegovim filmovima.

Licanin

pre 11 godina

Srdjane iz Ceske, svaka ti cast na komentaru. A naravno svaka cast i moje najvece licno postovanje Emiru Kusturici za svoje delo i za svoju hrabrost.

Zorro

pre 11 godina

Ovaj covek iza sebe ima neka ostvarenja i dela. Oni sto ga kritikuju, siguran sam da zive, kao paraziti, na drzavnim jaslama. Kosturica je pametno postupio sto se povlaci iz javnog zivota. Bolje je da se narod obracunava sa politicarima a ne umetnicke gromade poput Kosturice. Drugo, ovakvi ljudi, kao Kosturica, mogu da se snadju i bez podrske drzave. Medjutim, nisam siguran da mogu oni sto ga kritikuju...

Nikolaj V.

pre 11 godina

I sam bog se povukao, ja sam se povukao, sada i Kusturica. povlacenje, to nije dobro, treba osnovati pokret protiv njih za koje Andric lepo rece - doslo je vreme da pametni zacute, budale progovore, a fukara se obogati, ili sto rece nas Mesa - boj se ovna, boj se govna, a kada ces ziveti. Sada je trenutak da se, napokon, oteraju budale i fukara iz nasih zivota, krajnje je vreme. Nema nazad, nema povlacenja. Bravo Kusta, pozdrav.

jovana

pre 11 godina

Izgleda da je Olja bila u pravu: Sad ce 200 kila djubreta...

PS: Ja sam ta koja je sedela na naslonu od kauca i gledala kroz prozor u svet.
Emir Kusturica je stigao u taj svet i doneo nam ga ovde.

nesa

pre 11 godina

Cudo jedno, a covek bi rekao da je stekao nekakav karakter sa toliko godina. Sada je "u fazi" da izbaci igracke iz dubka, on je dobar a svi ostali ne valjaju. Imao sam nesto postovanja prema njemu koje je sada na nuli.

Djoka

pre 11 godina

Mudri Zaratustra i zabranjeni pusac se zavetuje samoci i tihovanju na svojoj vlastitoj planini sa rendzerima - koji je to samo genija, dostojan svakog divljenja i postovanja!

logika

pre 11 godina

odlican reziser, veliki umetnik, skidam kapu.
Ali cemu toliko privlacenje paznje, promena vere, petljanje u politiku?
Covek bi da ostavi traga ali ne kao umetnik evidentno.

mattko

pre 11 godina

Pa Emire Nemanja izgleda da se onaj Bacevicev kanal do Egejskog mora nameracio da prodje bas kroz Mokru Goru!
Sumadija dream je novi pokret koji si pokusao u emisiji da omalovazis sto nije trebalo da cinis jer ustvari Sumadija je srce Srbije!

nenad

pre 11 godina

Upečatljiva mi je ova izjava Emira Kusturice:

"Vreme uticaja umetnika na javnost je prošlo. Ne žalim za tim, ali treba da se konstatuje"

Ovo je apsolutno netačno. Svi umetnici imaju uticaj na javnost malo po malo, ali on je navikao na nešto drugo, i sada mu je žao što više nema takav moćan uticaj kao što je nekada imao zahvaljujući isključivo svom nacionalizmu (ne verujem da je neko iz tadašnjih vlasti preterano jako gotivio njegove umetničke podvige i filmove).

Peja, Toronto

pre 11 godina

Kusta, hvala ti za sve sto si napravio do sada. Neki ljudi ne mogu, a neki ne zele da vide koliko si uspjesan. Zelim ti sve najbolje.

srbivoje

pre 11 godina

Ni u jeku ocrnjivanja Srba i Srbije zbog svih onih ratova niko nas u svetu nije toliko ocrnio kao ovaj Nemanja. Da, na zapadu vole da gledaju njegove filmove, i nagrađuju ga štedro. Nije to slučajno, on samo potvrđuje uvreženu sliku o našem divljaštvu i primitivizmu. A nama milo što nas baš takve, divlje i nasilne, gledaju i ushićuju se nama. O slepila! Pa mi smo njima ispusni ventil, za petak uveče, kada i oni, posle petodnevnog robovskog šljakanja, hoće da se izdivljaju, a pošto nemaju petlju, zadovoljavaju se virtualnim divljanjem. (Paralelna pojava su beogradski splavovi, koje stranci toliko hvale. Kod kuće im ne pada na pamet da otvaraju išta slično, što bi tako razorno delovalo na središta njihovih gradova.)
Ne brinite za njega, on će na zapadu nastaviti da zadovoljava istu tu publiku. A ovde se nešto bitno promenilo: do sada je bio dvorski umetnik zločinačkih režima, a sada se vlast u Srbiji menja, jer se zločinom više ništa ne postiže - pa joj ni Kusturica sa svojom apologijom nasilja više nije potreban.

mattko

pre 11 godina

Njegovi filmovi su na visokom umetnickom nivou, pretendovali su da budu univerzalni ali ipak se radilo uvek o nama (svima sa Balkana) Kako smo prikazani? Tako da su filmovi pokupili nagrade tamo odakle nas navodno ne vole.
Njegov ukupan angazman, od pijenja viskija sa Slobom u vreme bombardovanja Sarajeva, preko prelaska u pravoslavlje i promene imena u Nemanja, do poduhvata Mokra Gora i Andrica Grad bice podlozan strogim naknadnim proverama i ocenama pri cemu ne mislim na finansijske provere.
Nemanja Kusturica je potpuno neobican covek i nedostajace njegovi verbalni ekcesi ali i njegova javna rec. Koliko ce izdrzati da bude samoskrajnut?

kusta - sid vicous!

pre 11 godina

Emire, bar ste vi svetski covek i imate mogucnost da pobegnete bilo gde odavde. Iskren da budem, ne razumem tu sklonost ka mazohizmu, vas jedino ovde ne cene.
(Sasa, 29. april 2013 00:05)

Pa to uopste ne cudi. Bas briga strance za nacionalisticka lupetanja, tamo ga samo poznaju i postuju kroz njegove (starije) filmove. Svaka njemu cast za te filmove, ali dobro je za njega (a i sve nas) sto kaze da ce da se povuce iz javnosti. Jer da je nastavio sa ovim, potpuno bi izlizao ugled koji je tim filmovima stvorio.

Mili

pre 11 godina

Kisturica je doneo pravu odluku, ne ispravnu, ali zamislite zivotnu borbu sa ljudima i drustvom koji ne razumeju i koji ne mogu shvatiti i prepoznati odredjenje zivotne vrednosti, a pritom Im je razmisljanje svedeno, ograniceno do nivoa prezivljavanja i sujetnog nadmudrivanja. To je ona borba sa vetrenjacama, ipak on ce istrajati i njegova rec ce opstati i vecno ziveti.

Corkan

pre 11 godina

Iz filma podzemlje,junaci dozivese da izadju iz pakla u novi pakao.Mi stanovnici Srbije ostali smo u podzemlju paklenih igraca.Sem zaduzivanju od svetskih banaka(183.EVRA u SEKUNDI)vlasti sadasnje i eventualne buduce ne misle dobro nikome u Srbiji.Sta zna prostota sta je majstorstvo,zato i zivi srecno.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Govoreći nedavnom slučaju kada su se u javnosti pojavili snimci na kojima je navodno vladika Kačavenda, Kusturica navodi se "narod digao na sveštenika" , a da sa druge strane su u redu filmovi o homoseksualcima i gej parada.

Ovo me podseća na onu priču iz devedesetih, kada su pravdajući zločine, "patriote" svih zaraćenih strana izgovarale ,,to čine i drugi"...

žao mi je

pre 11 godina

Realno, nikada Kusturica nije ni imao neki presudan uticaj na javnost niti se njegova reč slušala. Samo je bio "dobar" i koristan u vreme kada je ceo svet osuđivao srbe kao neko ko ima hrabrosti i umeća da argumentima ustvrdi nešto drugačije od onog što većina misli.
Toj naopakoj simbiozi Kusturice i politike je došao kraj ali oko toga i ne treba previše žaliti jer je sve to ionako bilo sklono padu. Ono oko čega treba brinuti je vreme pred nama u kome ćemo morati da platimo za greške i zablude iz prošlosti a što Kusturica nepogrešivo sluti i od čega želi da se povlačenjem distancira. Na kraju smo mi ti koji će ostati na vetrometini poraza a on će utonuti u svoj svet stvaranja bez tereta i gorčine poraza. To ne shvataju oni koji se svemu ovome raduju.

profesor matematike

pre 11 godina

Nadam se da cemo i mi, poreski obveznici, obicni gradjani, moci da vidimo izvestaj internacionalne revizorske grupe.
Bas me zanima odakle taj visak od milion i sedamsto!?

lepi Akica

pre 11 godina

U nesrećno vreme kada vladari donose odluke kojima se gube teritorije, jedan umetnik će ostaviti nove gradove za sobom.
Treba reći da je Kusturica nesporno racionalan i sračunat čovek i da mu ova odluka neće naneti štetu. Naprotiv, moraćemo da se "konsultujemo" sa njim čitajući njegove knjige, posećujući njegove gradove i osluškujući deo javnosti kojeg nema na medijima. Uticaj ovog izuzetnog čoveka vremenom će da raste i jača.

dobro nameran

pre 11 godina

Covece, bas me je u prvom trenu obradovala ova vest. Iskreno, po prvi put, zelim da ti uspes u nekoj svojoj najni. Jer, dosta mi te je vise. Solis pamet svakom zivom stvoru. Medjutim, setih se ko si, pa se opet rastuzih. Jer sujetu nikad izgubiti neces. I na zalost, vrlo brzo ces se ponovo "naslikad" pred ovom "jeftinom" javnoscu.

Psihijatar

pre 11 godina

(ja, 28. april 2013 23:53)
Otkud ti "ja" ovde, pa juče si napisao da samo komentarišeš tenis i košarku?! A danas te nađoh na temama Kusturica i ubistvo brata Luke Bojovića?!

zoran

pre 11 godina

Kako je smešna ta najava da se više neće obraćati javnosti!Ipak je time pokazao koliko je sujetan.Kao neki patrijarh, íma u tome neke svečane poze.I bolje je tako, filmovi su mu odlični, ali izjave, naročito o politici, baš i nisu nešto.

sloba

pre 11 godina

Emire a da snimis neki dobar film o korupciji npr?Vuk Draskovic se vratio pisanju knjiga.Mislim da svako radi svoj posao i bice reda u drustvu.Ti i crkva naravno mozete nastaviti da se ozbiljno bavite drzavnom politikom ili biznisom ali postujuci zakon.Znaci napravite listu pa na izbore bavite se gradjevinom platite porez.Vrlo jednostavno zar ne?

Braca po poreklu

pre 11 godina

@Ilidzanac

II razred osnovne skole: prvi - poslednji, prednji - zadnji. I Vi se usudjujete da komentarisete Kusturicu!?! Stvarno je doslo POSLEDNJE vreme.

Boza zvani pub

pre 11 godina

Emire vi ne "Odustajete od prejeftine javnosti"nego je vreme pregazilo vasu "brigu za Srpstvo"na nacin otvorite usta naplatite.Izvinite sto su se vlasti drznule da pokusaju resiti problem Kosova sto vas je izuzetno iritiralo.Rekoste u intervju taj problem traje 700god.samo ne rekoste kako bi ga vi resili.

Dejan

pre 11 godina

Gospodin Kusturica je u pravu i po stavu da se povuce i da nije zadovoljan stavom i ponasanjem politicara. Ko je isplivao ljudi nesposobni u strankama vodjene od strane Milosevica i Seselja. Oni se jednostavno deklarisu za uspesne politicare ali niti imaju karizmu Pasica niti Obrenovica. Izjave Nikolica su kao vreme jedan dan suncano a drugi kisa pada. I kome su ljudi dali glas. Jos gora izava Dacica koji je sa gazdom upropastio drzavu, nije znao da kontrolise koje kave avanturiste i sada opet na vlasti. Posle svega i dnevnog bombardovanja svojom pricom kako da im narod veruje. Ako je nesto logicno nema potrebe da se niko ubedjuje. Nazalost napravice stetu koja se vise nece moci popraviti.

no_comment

pre 11 godina

Kad bih upucenima (znaci ne samo onima, koji znaju Kustu samo po filmovima) ovde u Ceskoj rekao da neki Srbi u Kusturici vide nacionalistu, sovinistu i sl. umrli bi od smeha.
(Srdjan, Ceska, 28. april 2013 22:34)

Otisao si u Cesku i svakako mozes da imas svoj stav, ali jesi li upoznat da je Srbija gladna, da je bedna, da su nam sela sablasno pusta? E to je pravi problem! Mozda smo i imali neke sanse krajem osamdesetih, ali danas, 2013, definitivno smo je prokockali. Ti udobno sedis u Ceskoj i podrzavas Kusturicu, a Srbija je gladna i zeljna posla. Srbija danas stoji u redu da postane industrijsko roblje, jer ako to ne postane, nestace sa lica zemlje. Kusturica se povlaci jer vidi da njegov nacin razmisljanja vise nema uticaja na bilo sta. A kako bi i imao, kada krce creva sve drugo pada u vodu.

Robert

pre 11 godina

Prije nego procitam komentare da kazem da je Emir Kusturica kosmicka velicina, da njegova iskrenost i neustrasivost misli tjera na ozbiljnost uz osmjeh na licu.

odgovor je umetnost

pre 11 godina

Kusturica je velemajstor filma, niko ne moze da rezira kao on. Nema potrebe da sada ide i studira ekonomiju, umesto da nam pruzi jos filmova sada kada su nam najpotrebniji.

Milos

pre 11 godina

(Alcale, 29. april 2013 14:48)

Posto si bio najmanje vulgaran, ali i najpismeniji od svih koji jurnuli da stite Kustu od virtuelnog linca ajde da ti odgovorim, premda da te istina zanima guglanjem bi do sad pohvatao sve to, tako da sam unapred svestan da gubim vreme. DIR se bavila samo 2011. godinom a ne i ostalm.
Samo 2006 on je od Vlade republike Srbije dobio 25 miliona dinara za vozila i uniforme rendzera. A koliko je dobio do sad to niko zivi ne zna. U tom izvestaju se navodi kako je telefonski racun preko 760 000 dinara veci (!) nego sto je bilo predvidjeno. A sto je sa svojim privatnim preduzecem Lotka pravio biznis sa Nacionalnim parkom Mokra Gora koji i sam vodi?
Sto je sve radjeno bez ikakvog tendera? Sto je on dosao na mestu na koje je dosao bez ijedne jedine kvalifikacije konkursa ili bilo cega drugog, osim sto eto voli prirodu... Sto je mestanima oteo (uz svesrdnu pomoc drzave) hiljade heaktara suma? Covek je napravio svoju drzvau na tudjoj zemlji sa sve naoruzanim cuvarima a da se niko u drzavi nije usprotivio.
Znam sta ces da mi odgovoris (necu ni da se cimam da pogledam), ti si jasan primer onog zaostalog i vecinskog sloja u Srbiji koji se vise ne buni sto ga kradu, ali bogami si jasan po pitanu preferencijala ko moze da te krade?
Inace, sam si sebi odgovorio na pitanje sta ima ovde vise da se krade, pa nema vise nista, zato Kusta i odlazi?

Sarajlija_RS

pre 11 godina

Ako se bude vodio krivicni postupak protiv Kusturice,Kusta bi onda trebao sravniti sa zemljom Andricgrad i Kustendorf,a ne da ga poklanja ga SDS-ovcima u Republici Srpskoj i SNS-ovcim u Srbiji.Vidjeli su oni da je to uspjesna investicija pa bi sad da uzmu sebi.Sta je to sto se posljednjih 20 godina na prostoru EX-YU vodilo transparentno???Na ovom prokletom Balkanu su se krale destine milijardi eura,a sad se nesto prica "nije transparentno".Kusta preseli u Rusiji i tamo pocni karijeru.

GRAĐEVINAC

pre 11 godina

Не свиђају ми се Кустуричини филмови, али му свака част за Дрвенград и Андрићград, где је на ливади почео од НУЛЕ и направио туристичко-културне центре, који доносе милионе евра.

Сматрам да би се Влада Србије морала угледати на њега и ОБНОВИТИ Карађорђев град у Тополи, Смедеревску тврђаву Ђурађа Бранковића, Градац, Маглић, Стари Рас и друге замак-градове из доба Немањића, који би сви постали српски туристичко-културни центри..

steva

pre 11 godina

Zašto su se vezali?
Za 7000 eura. Pa Kusturica je Holivudska zvezda. Sa tim parama on ne bi mogao platiti napojnicu za četvoro.
Kusto ti si veličina i nemoj svakome da se pravdaš.Ti si čovek sa puno ideja i mudrosti. Mudar vidi kraj pametan do pola a budala ni početak
Poštovanje!

Zevs

pre 11 godina

Vreme je relativna stvar, a javnost pojeftinjuje na svim berzama te i na nasoj. Drugi par rukava je kako odagnati ovo globalno propadanje. Zariste epidemije lezi u porodici gde odavno nema reda, a potomstvo se radje pusta niz reku da se snalazi, negoli uzima za ozbiljno. Kakav narod takva i vlast i kultura.

Sto pre to bolje

pre 11 godina

Nije ni cudo da se gospodin Nemanja povlaci.
Srbija lagano, ali sigurno napreduje ka slobodnom svetu, a to nije plodno tle za nacionalizme, sovinizme i ksenofobiju. Nemanja ce uskoro pronaci novu teritoriju i zrtvu koja dobro placa, ali to sigurno vise nece biti Srbija.

analitičar

pre 11 godina

A vala dosta je i bilo! Za mene kvazi intelektualac, filmovi su mu čudni i za mene nikad nijedan vrhunski. Muzika Bregovića jedino upečatljiva i nezaboravna. Koristio veze i vezice,iz sveta biznisa i politike, kako u Srbiji tako i u inostranstvu da se što bolje plasira, izreklamira. Kao "veliki" Srbin, veći od svih Srba koji znaju i ko im je bio čukundeda! Sada bi opet da se "bijemo" sa NATO oko Kosova! Opet da nas bombarduju? A Rusi bi opet samo pričali. Kosovo nam je oteto i kraj!Budimo srećni što je Vojvodina još u Srbiji. Velike sile su oduvek pravile ratove i posle bili mirotvorci zbog svojih interesa. I crtali granice, kako im je po volji. Niti smo mi Srbi napravili Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca ( Jugoslaviju), niti smo mi rasturili SFRJ, sve su to uradile velike sile. Bolje biti dobar sa najopasnijim momkom u kraju, nego mu se suprostavljati! Zna se ko izvuče deblji kraj. Treba biti lukav kao Miloš Obrenović ili Tito, snaći se i izvući maksimum, od svih, od USA, Britanije, Nemačke, Rusije i Kine!

Lebowski

pre 11 godina

Cudan mi je ovaj Kusturica: Nije mu valjalo u Bosni, otisao u Ameriku. Onda kaze, ne valja ni tamo, sve je podredjeno komercijali. Najzad dosao u Srbiju, pa mu opet nije dobro: sada mu, veli, narod ne valja. Nikad zadovoljan, uvek je neko drugi kriv... Sto bi rekao pokojni Zoran Djindjic: "A mozda je do vas?"

MO

pre 11 godina

Koga briga za poslednji intervju Emira Kusturice?! Koga briga za Emira Kusturicu?! Poražen je zajedno sa svojom nacionalističkom ideologijom i zato se povlači -- to je jasno. Kad će se povući naši vrli akademici i ini sličnih mišljenja?

Milos

pre 11 godina

Kad pomilislim kako ce b*dale da se prime, jer eto Kusturica je neshvacen pa se povlaci... Ljudi ne shvataju da se taj covek prisilno povlaci iz drustvenog zivota (lustracija!) jer mnogo, mnogo KRAO, kao poznati feudalac onog ubogog nacionalnog parka gde je spiskao i pokrao nase pare i spiskao ih za bud zasto. Znaju to i ovi sto ga hvale ali mi smo toliko civilizacijsku nazadni da smo poceli da razmiljamo ko vise ima prava da nas krade, a ne da li neko sme uopste da nas krade. Zato smo ovde gde jesmo i nastavljamo da tonemo a gospodin je jedan od brojnih tegova koji nac vuce na dno. Ali eto on pravi filmove, pravi zurke u Kanu, voli ga Dzoni Dep, pa eto sto da nas ne krade? Zreo je taj za zatvor poodavno, ali posto ne ide da se tako vazna persona vucara po sudovima (jer nikada ne bi ni bio osudjen) ovo je jedini nacin da ga maknu. Povlaci se iz janosti zbog Kosova itd... Zabole njega ljudi i za Kosovo i za sve nas i tamo i ovamo taj gleda iskljucivo samo svoju zadnjicu i nista i nikoga drugog, jer on misli da zbog svoje "Dionizijske prirode" na to ima pravo.
Sve je to jasno onima koji umeju da misle.

Dacha

pre 11 godina

Nema vise sujete da se pojavljuje u medijima?
A da sazida citav grad kao spomenik samome sebi to nije sujeta?
A da...mozda nije...nego je ego trip..megalomanija...

Markoni-bgd

pre 11 godina

Omiljeni Udbaski reziser koji je sa bine prozivao "miseve" da li smeju da izadju iz svojih rupa.
O ovom "reziseru" ce se tek pricati u Srbiji kada budu otvorena Dosijea UDBE.
Pricace i on, nece mu ovo biti poslednji intervju, mozda mu je ovo poslednji intevju na TV, ali imace prilike da daje intervjue u vrlo skoroj buducnosti.

Ljubivoje

pre 11 godina

Covek vrlo vest u marketingu, iskoristio je svojevremeno divljacki imidz Srbije u svetu da to prebaci u nekakav kulturni brend, a na tome puno zaradio. Bregovicev udeo mu je u tom brendiranju puno pomogao, ali je Bregovic na tome jos vise i bezobraznije zaradio, pa su se razisli.

Razlog sto on sad najavljuje preokret je taj sto su najnovijim rezovima u budzetu razna finansiranja nacionalnih kulturnih projekata svedena na minimum, nova garnitura mu trazi veliki porez da bi nastavio po starom, a njemu se to vise ne isplati. Ima on svoje druge veze po svetu, pa ce im pribeci dok u finansiranju u Srbiji ne dodje malo bolji trenutak. Vecina nase javnosti, na primer, ne zna da Kusturica ima francusko drzavljanstvo, i da mu je francuska scena uvek davala kljucnu podrsku. Jedno vreme je u Srbiji mogao sta je hteo, ali to je vreme proslo, pa sad on, iz tog razloga, najavljuje novu eru. I jeste nova era: ne mogu da se dobijaju vise pare besomucno, jer ih nema. Sve u svemu, ocekujem nove Kusturicine projekte u drugim svetskim produkcijama.

Slobodan

pre 11 godina

Ima li moralnog dna za čoveka koji je na Tari, gde je zabranjena gradnja, pod omriljem navodnog javnog dobra, napravio privatni pised sa ski stazom i bazenom, gde je zabranjen pristup javnosti. Ima li obraza kod dobro stojećeg čoveka koji preuzme da vodi državno d.o.o., u kome formira neke naoružane rendžere i glumi šerifa, pritom se družeći sa deklarisanim mafijašima, poput pokojnog Boška Radonjića? Koji je poriv da se takvoj osobi, uhvaćenoj u ne baš zakonitom finansijskom poslovanju, omogući solo nastup na 'Utisku nedelje", u trenutku kad nije zadovoljan vlašću zato što su ga državni organi uhvatili u nepodopštinama? Sećam se konferencije za štampu tokom snimanja filma Podzemlje", koji je finansirao Vučelić, kradući državne pare preko RTS; Kusturica se u jednom trenutku omreće Maksi Ćatoviću i kaže: "Jesmo dosta srbovali?" Ukratko - dobar režiser, spornih moralnih vrednosti. Da vidim dokle seže podrška...

Поштовалац и критичар

pre 11 godina

Човек који је, шта год ко мислио о њему, све ове године ПЛАНИРАО, РАДИО, СТВАРАО.
Сада је, коначно, увидео да је Србија, а не БиХ у којој је рођен и одрастао - тамни вилајет.
Зато се повлачи, јер овде га у исто време мрзе и поштују због породичне историје, (не)успеха, способности, преузимљивости.
Највише га, ипак, мрзе што је неумољиво СВОЈ ЧОВЕК.
Г. Кустурица, имате право на ћутање. Само предлажем да наставите да пишете. То је Ваша најбоља заоставштина, не рачунајући све филмове, музику, пројекте, манифестације...

Natalija Nikolić

pre 11 godina

"Kao razlog povlačenja naveo da je javnost postala "prejeftina"." Kusturica se pravi najvan ko pariska sobarica! Pa ON je zajedno sa ljudima poput dr Voje, Tijanića,Bećkovića... sa jedne strane a Mira i Sloba... sa druge strane UDARNIĆKI zajedno proizveli današnju Srbiju kao "živo blato" u kojoj je SVE, javnost pa i sam ljudski život nešto što je "prejeftino".

potpuno nebitno

pre 11 godina

Ja se secam kad je ovaj sa bine na kojoj je upoznao preCednika arlaukao i prozvao svakog ko nije tamo cuvenom pricom o "misevima". Sto se mene tice uopste me ne interesuje sta ce da radi u zivotu,a nije mi uopste jasno zasto to nekog interesuje.

Виски се пије у фином друштву

pre 11 godina

pio viski sa slobom dok je sarajevo bilo bombardovano.
(aleks, 28. april 2013 21:59)

Виски са содом!
А кад је било то бомбардовање?
НАТО или нечији други авиони?

MONARHIJA

pre 11 godina

Ljigava ispovest i dobra procena-drzava vise ne moze da finansira nacionalistička tamburanja.

Sta da te neko poslusao na onom mitingu kad si pozivao da izadju iz "misjih rupa" Kostunicini neistomisljenici!

Sta da su i njih upalili kao ambasade!

Kusta egoista

pre 11 godina

Kusturica je znacajan u filmskoj industriji (cak mu je i tu opao znacaj poslednjih godina), ali ko je on uopste u nasoj politici, na koji to nacin on utice na moj svakodnevni zivot, pa da sada mene zanima da li ce se on i dalje pojavljivati u javnosti ili nece?
Covek nema apsolutno nikakav znacaj u nasem zivotu, i uopste mi nije jasna njegova potreba da saopsti svima nama "da se povlaci", "da nece vise". Objasnite mi sta je to sto "nece vise" i zasto je to toliko bitno za Srbiju? Zasto taj covek pokusava da bude znacajniji nego sto zaista jeste?

Vesna

pre 11 godina

"On kaže da se radi o nastavku uloge trodelnog filma, priče „o zmiji koja spasava život čoveku, o ženi koja se žrtvuje za čoveka, i o čoveku koji se žrtvuje za sve.“
Bio pisac ili reditelj trebalo bi da zna za razliku izmedju 'covek' i muskarac' jer i zene su ljudi !!!

Dijasporac

pre 11 godina

Kazi ti istinu kad ne smeju Dacic, Vucic, Djilas, i dr. Nikada ti nece oprostiti uspeh! Nikada! Ni oni a ni ovi sto komentarisu, lupaju minuse.

Bla Bla Truc

pre 11 godina

I sve se svodi na jadan ja, necu se boriti da ocistim ljagu sa sebe, moj poslednji put. Ali na kraju cu ipak iskoristiti trnutno aktuelnu situaciju od davno prodatog nam Kosova da poberem koje simpatije iz naroda. Fuj!!!

mm

pre 11 godina

ko je Kusturica?

čovjek koji je snimio nekoliko filmova na romsku temu i film o kokainskom prijatelju!

zašto da on kroji srpsku mitologijui da se nešto pita u javnosti.
hvala mu što će u budućnosti šutiti.

Sou biznis

pre 11 godina

Ne verujem mu. Nece on moci bez javnosti, kao sto ne mogu ni oni bendovi koji iz godine u godinu godine prave "oprostajne" koncerte da bi uzeli sto vecu kintu.

Nebojsa Brocic

pre 11 godina

A to je znaci taj antiglobalizam - malo salonskog fasizma, negadljivost na tudj novac i imovinu i oprezna upotreba higijenskih sredstava?

sosa

pre 11 godina

Meni je najzanimljivije je ono kada za Kosovo Kusturica optuzuje 'svog prijatelja Tadica, ali ne i Nikolica koji je 1999 u momentu potpisivanja kapitulacije u Kumanovu bio 'prvi podpredsednik' vlade Srbije, a sada predsednik drzave.

Inace, ovaj 'utisak nedelje' sam shvatio kao promociju knjige Emira/Nemanje Kusturice

A propos

pre 11 godina

U ovom trenutku valja se podsetiti jedne inteligentne i utemeljene kritike Kusturičine autobiografije: http://www.e-novine.com/stav/83127-Moj-ivot-ruiastom.html

my way

pre 11 godina

Gospodine Kusturica, verujte da vas velika vecina srpskog naroda ceni, a talog koji predstavlja cela nasa lopovska politicka elita i na vlasti i u opoziciji nije vam ni do kolena. Sve najbolje vam zelim!

abit

pre 11 godina

A da, covek hoce da se povlaci u miru od javnosti, a da radi na svoje filmske projekte samo ne razumem kako ce to obaviti bez javnosti...Inace "pvlacenje od javnosti" jest poslednja etapa pred samoubistvo jednog potpuno razocaranog coveka od svega ljudskog i od samog sebe.Tako ja vidim celu stvar i gosp.Emir K. cini mi se odigrao svoju poslednju epizodu u njegovom politickom teatru (drzavnog intelektualca i rezimskog ujednom)...

mikson

pre 11 godina

Ne znam kako je i do sada trpio uvrede i kritike neobrazovane, neoprane gomile. Vreme ce Srbima dokazati o kakvoj se velicini radi. Ovakvog necemo izroditi jos dugo vremena.
Ovde se uspeh, ideje i dela ne prastaju.
Gospodinu Kusturici sve najbolje u daljem radu.

edib honic

pre 11 godina

volio bi da znam sta hoce ovim da kaze ili kako se to kaze tvrdi pazar da bude sto vise u javnosti. A komisija koja ispituje kako je trosio narodske pare na drzavnom imanju Srbije , sta ga to boli. Ko je on... Edib

ja

pre 11 godina

Gledam kakva ljudska nistavila postavljaju komentare ovde, i usudjuju se da daju svoj sud postupcima Emira Kusturice, a da za to, kao apsolutne nule, pogotovu u poredjenju sa intelektualnom, umetnickom i pre svega ljudskom velicinom kao sto je gospodin Kusturica. Treba da vas je sramota! Taj covek predstavlja najbolje sto jedna drzava moze da ima, intelekt kome ce te tesko naci ravnog. Covek kojeg postuju od Los Andjelesa do Vladivostoka, i dive se njegovom radu...vi njemu kazete da "nije bitan", da je "rezimski umetnik", "lopov", "kriminlac". Niste ravni nokta njegovog malog prsta...

Reality

pre 11 godina

Dok si crpio inspiraciju iz Sarajevskog miljea, i imao dobre scenarije u rukama Abdulaha Sidrana... Imao si i filmove... Poslije toga ništa više nemaš, čak ni na čovjeka ne ličiš

profesionalna deformacija

pre 11 godina

Kusturica je fenomenalan reditelj. Niko drugi ne snima filmove kao on. Ali kao svaki covek duhovne sfere, ovaj svet racuna i poreza na prihode mu tesko pada.

mudy

pre 11 godina

Omiljeni Udbaski reziser koji je sa bine prozivao "miseve" da li smeju da izadju iz svojih rupa.O ovom "reziseru" ce se tek pricati u Srbiji kada budu otvorena Dosijea UDBE.Pricace i on, nece mu ovo biti poslednji intervju, mozda mu je ovo poslednji intevju na TV, ali imace prilike da daje intervjue u vrlo skoroj buducnosti.
(Markoni-bgd, 28. april 2013 23:26)

Kakva UDBA,ne mogu da verujem kave glupost pišeš.Ne znam da li si odgledao neki njegov film.Ne verujem da bi neki Udbaš pravio onakve filmove u komunističko vreme.Zbog manjih stvari su tada letele glave.Verovatno je UDBA zaslužna što je dobio dve zlatne palme u Kanu i što su njegova dela svrstana u sam vrh svetske kinematografije.Moćna je ta UDBA i danas u glavama pobornika velikih zavera.

srbija

pre 11 godina

Ljubomora je cudo... Mnogi bi zeleli da budu E. Kusturica. Posle Noleta jedan od najpoznatih Srba. Sto vise znacis vise te napadaju.. Emire, podrska od studenata Pravnog fakulteta

trudna buva

pre 11 godina

"obezvredjuju kusturicu" napisa neko?? pa on je bezvredan, mizeran, covek slobodana milosevica, covek vojislava dr.kostunice, covek milorada dodika, covek emir pa jos i nemanja... pa treba li mu jos diskvalifikacija..

Sima

pre 11 godina

Odustajes radi prejeftine srpske javnosti?Pa zar nije ta javnost placanjem poreza financirala tvoje projekte sta god ti srce zeli?Zar ne odustajes sto prijateljstvo s Tomom nije zazivelo u praksi?Naplaciovao si debelo prijateljstvo s Milosevicem,Kostunicom,Tadicem,Dodikom i prvi put kad trebas poceti placati porez nevalja srpska javnost?Emire pa nismo deca majka mu stara.

andrija

pre 11 godina

Covek je svojom idejom i kreacijom napravio cudo. Andric grad kada se zavrsi bice cudo za turizam. Sve to kada se kompletira zapadna Srbija i Republika Srpska mogu da zive od turizma. Saka jada, opstinskih moljaca, potkupljenih politicara bi sada to sve da mu obezvrede. Strasno je sta rade ovom coveku koji je institucija u svakom pogledu.

Branko

pre 11 godina

Nisam ga nikad ni kritikovao ni slavio zbog dnevnopolitickih stavova vec vrednovao kao umetnika i stvaraoca i kao nekog ko stoji iza svojih reci i ima svoj stav. Covek je paradigma svog vremena, ostaje neshvacen u eri primitivnih i prostih koji bi da se mere sa njim,zadojeni svojom bahatoscu i egoizmom a koji ne razumeju sta im zapravo prica. GRE'OTA!!!

vladimir

pre 11 godina

... Čovek je naša kulturološka ikona. Ko zna zna. Ko ne zna nikada neće ni znati! Da je svaki 1000 Srbin kao on, mi bi bili danas na Marsu!

Сава

pre 11 godina

Право је уживање слушати слободне мисли, слободног човека. Кусто, да си ти нама жив и здрав, проћи ће и ово невреме и тиранија полусвета.

Djoshica

pre 11 godina

Ubi nas prejaka reč. Stvar je izbora pojavljivanja u medijima. Ali mislim da ovakva "pompa" ima neku kratkoročnu svrhu. Neka vrsta ličnog protesta, koja će trajati do nekog drugog intervjua, kad će se ovo zaboraviti. Poštujem ga kao velikog umetnika, ali je pravo pitanje koliko je sve što je vezano za Mokru Goru, dobro za opšte dobro, ili samo za ličnu njegovu priču, kao i na kraju i umetnost kojom se koristi? Klackalica koja lako prevagne, i kojom se može meriti plemenitost. Ako održi reč, i više se nikad ne pojavi on, i njegov njegov komentar u medijima... Verovaću više u njegovj plemenitoj nameri koju je utkavao u filmove, pa i u Mokru Goru.

Duci0167

pre 11 godina

Citam komentare i vidim da neki ljudi misle da je Kusturica nacionalista???Hahhahahahahaha.Bezi Kusturice koliko te noge nose iz ove kasabe zatucane.Kusturica nacionalista lol....
(iva78bg, 28. april 2013 23:00)

Sta se smejes? Jeste zatucana kasaba,bas zbog takvih. Kustrutica je fašisoidni nacionalista. Jedino mesto mu je na saboru NAŠI.

Boris

pre 11 godina

U Srbiji se ne prasta kad si uspesan, radan, posten i onda prosto upadas u oci svima.
Gosp. Kustarica, ne dajte da vas malogradjani koji su uvek bili jaki na vlasti u Srbiii oteraju u zaborav, veliki covek kao i vi su potrebni Srbiji. Gospodo sa vlasti stidite se kad ovakvog coveka niste mogli upotrebiti za dobrobit sviju nas cak naprotiv.
Srecno Emire!

Look

pre 11 godina

jedan od najvecih srba. nas prozor u svet. covek koji nam je dao toliko puno. sta nama srbima to vredi kada ga vise postuju oni ciji nije od nas ciji je. mi takvih velikana nemamo puno. nemamo ni takvih ljudi. jos je veca tragedija sto mi sami ne cenimo nase blago, a divimo se tudjem. onom izopacenom. Ja sam ponosan sto znam da smo i kusturica i ja pripadnici istog naroda. zato sam srecan jer bar imam nesto sto mi je zajednicko sa ovom ljudskom gromadom. SRBIJO CUVAJ SVOJE BLAGO I STIDI SE BLATA KOJE GA PREKRIVA

Srdjan, Ceska

pre 11 godina

Za jednu zaostalu Srbiju to nije pravi covek. Vecina evropskih intelektualaca i umetnika bi dalo sve da u svojoj drzavi ima rezisera, koji je dobio dve zlatne palme. Vrovatno festival u Kanu nije merodavan za vecinu samozvanih intelektualaca, koji nisu mrdnuli u svom razmisljanju iz Beograda i kruga dvojke. A ako cemo govoriti o politickoj orijentaciji Emira Kusturice shvatite da se ovde ne radi ni o kakvom zatucanom nacionalizmu, nego o antiglobalistickim stavovima sa kojima se slaze celokupna moderna evropska levica ili zeleni. To sto odredjenim kvaziintelektualcima iz Beograda nije jasno da u Evropi zive ljudi kojima se gade internacionalni intervencionizmi, eksploatacija prirode od strane nadnarodnih korporacija, danasnji iskljucivo ekonomski smisao EU, je jedna tipicna balkanska slika zaostalih i glupih ljudi, koji verovatno nikada nisu ni pokusali da razumeju stavove ljudi, koje ne razumeju, vec ih automatski osudjuju po jednostavnom sablonu iz devedesetih.

Emir Kusturica je jedan od najpoznatijih antiglobalista, sto ujedno ne znaci da nije mondijalista. Po logici ovde odredjenih komentatora je i Manu Chau sovinista i nacionalista, Eric Cantona, Noam Chomski ili napr. Slavoj Zizek.

Kad bih upucenima (znaci ne samo onima, koji znaju Kustu samo po filmovima) ovde u Ceskoj rekao da neki Srbi u Kusturici vide nacionalistu, sovinistu i sl. umrli bi od smeha.

Pozdrav normalnima.

Stefan

pre 11 godina

Filmovi su ti onako-osrednji, nista posebno. Ali zato naklapanja i mudrovanja o svetu teske gluposti. ZBOGOM-PORAZEN SI. Cao.
(Goran, 28. april 2013 23:15)

Gorane, jesi li cuo nekada za Kanski filmski festival? Ma nije ni bitno... Nego, ne znam samo cemu likovanje? Je l' zbog toga sto ima sve manje umetnika, pa time i sve vise mesta za partijske kadrove? Pragmaticno likovanje, mora se priznati.

Magdalena

pre 11 godina

Kusturica je neshvaceni umetnik, kao i vecina velikih ljudi. Neshvacen od strane mediokriteta ljudi koji su navikli da zive uskogrudih shvatanja... Za razumevanje onoga o cemu on govori, narocito kroz njegove filmove, treba imati visok nivo intelekta... A takvih ljudi je malo u ovoj nasoj Srbiji...

kustoman

pre 11 godina

Budite dobri prema Kusti on je jedan od ambasadora srpske kulture po celom svetu! Pa sta ako se gura u politiku? Pogledajte sta je covek napravio do sada...

Milanche

pre 11 godina

@analiticar Za tebe kvazi intekektualac. Tu sam prestao da citam. Klasican odraz srpske nekulture. Ti kao veliki umetnik i intelektualac to kazes za coveka koji je dva puta osvojio Kan. Ako se ne slazes sa necijim stavovima nema potrebe da ga vredjas, pogotovo ne ako je taj neko dokazana velicina u svetskim okvirima. Ispadas smesan, da ne kazem nesto grublje.

Dunja

pre 11 godina

Strogo kontrolisana spontanost - bi bio primeren utisak i emisije i gosta.
Prošle nedelje najavljeno gostovane Emira -Nemanje je dobilo na težini upravo njegovom "sprečenošću" - kao, onomad...kada "zbog postavljanja parketa" nije mogao u Kan...
Na strogo dizajnirano ( krajnje NEUMESNO!)pitanje voditeljke "zašto nosite bradu", gost je isto tako dizajnirao "objasnio" ( promoterski ) da je to zbog svog novog filma u kome će on glumiti monaha...
Ne znam čemu tolika pompa oko odluke Emira - Nemanje da više ne korespondira sa "pojefinjenom javnošću" ; naročito ako se zna da "pojeftinjena javnost" nisu mediji - da su mediji samo način da "pojeftinjeni" budu informisani - o bilo čemu, pa i o delatnostima ovog multimedijalnog umetnika ( muzičar, režiser, pisac,biznismen...etc. ) Možda misli da će, u tajnosti,biti plodotvorniji ?
Čini se da Emir - Nemanja vrlo dobro kalkuliše i u medijima, i u politici i u privatnom životu.
Najpre je "svim srcem i dušom" podržavao S.Miloševića, nosio majice sa likom Če Gevare, a kada je Milošević pao, "svim srcem " se Emir - Nemanja priklonio Koštunici ( pretendovao na Krunski savet), potom,Tadiću,pa Dodiku. Bio je i za Karadžića i za Gotovinu. Za četnike i za partizane...Snimao muzičke albume za najveće svetske diskografije ; istovremeno ih i kritikovao...
Što se fimova tiče zahvalnost duguje sjajnom scenaristi Abdulahu Sidranu ( "Otac na sl. putu", "Sjećaš li se Doli Bel"); njegov solo film "Arizona Drim" je doživeo debakl...

Kazujosi Funaki

pre 11 godina

Ovoliki nivo mrznje, srecom kod manjine Srba, prema E.Kusturici je tesko objasniti. Zbog cega ga pojedinci toliko mrze? Kakvo im je zlo nanio? Volio bih da mi neko objasni. Nije to ljubomora i zavist, nesto je drugo.
Emire, za mene si ti dobar lik. Tvoji filmovi, skoro svi, su mi dobri. "Dom za vjesanje" maestralan. Drvengrad i Iver dobro mjesto za svratiti. Bio sam i na festivalu kad je svirao Tonino, bilo je odlicno. Knjigu procitao, nije losa. Volio bih da u buducnosti snimis jos bar 1-2 filma koji ce zadiviti svijet. To bih bas volio.
Sretno!

Ajde pali

pre 11 godina

To sto je osvojio Kan svakako ne znaci da moze da se bavi politikom. Sam je sebe ukopao, druzeci se sa srpskim nacionalistima. Primitivac koji ne sme u rodni grad da kroci.

Djordjejugos

pre 11 godina

E moj Emire !!!
Rece li ja tebi davno, jos kada si se "prekrstavao", u Nemanju da gluposti cinis.
Hteo si biti veci Srbin od Velje i Palme. E to u Srbiji ne ide.
Nije kasno, da se izvines rodnom gradu, i da se vratis svojoj RAJI:
PS: U Srbiji ces, za sva vremena ostati EMIR, a ti bar znas, sta to znaci na brdovitom Balkanu.

bis

pre 11 godina

Ni u jeku ocrnjivanja Srba i Srbije zbog svih onih ratova niko nas u svetu nije toliko ocrnio kao ovaj Nemanja. Da, na zapadu vole da gledaju njegove filmove, i nagrađuju ga štedro. Nije to slučajno, on samo potvrđuje uvreženu sliku o našem divljaštvu i primitivizmu. A nama milo što nas baš takve, divlje i nasilne, gledaju i ushićuju se nama. O slepila! Pa mi smo njima ispusni ventil, za petak uveče, kada i oni, posle petodnevnog robovskog šljakanja, hoće da se izdivljaju, a pošto nemaju petlju, zadovoljavaju se virtualnim divljanjem. (Paralelna pojava su beogradski splavovi, koje stranci toliko hvale. Kod kuće im ne pada na pamet da otvaraju išta slično, što bi tako razorno delovalo na središta njihovih gradova.)
Ne brinite za njega, on će na zapadu nastaviti da zadovoljava istu tu publiku. A ovde se nešto bitno promenilo: do sada je bio dvorski umetnik zločinačkih režima, a sada se vlast u Srbiji menja, jer se zločinom više ništa ne postiže - pa joj ni Kusturica sa svojom apologijom nasilja i primitivizma više nije potreban.

mitoman

pre 11 godina

Izvanredna emisija,zaista je privilegija sto smo imali priliku da slusamo ovakvog coveka u nadam se ne poslednjem inervjuu.Vidi se da je i Olja uzivala jer tokom miije nije napravila nijednu grimasu koju obicno pravi kada slusa prazne i stereotipne floskule mediokriteta iz sveta politike. Mislim da Kusta treba debelo da razmisli o svojoj odluci da se ne pojavljuje vise u medijskom prostoru iz razloga sto mora da bude svestan da on kao jedan od vrhunskih intelektualaca ima obavezu da da svoj stav o drustvenim dogadjajima iz razloga sto utice na osvescenje i formiranje zdravog kritickog odnosa prema onome sto nam se servira. Zapitajmo se svi kako bi prosla namera o eksploataciji rude nikla da Kusta nije ustao i kroz medijsku aktivnost ukazao na potencijalno zlo koje nam se moglo desiti. Da nije bilo njegovog angazovanja verovatno bi nas ubedili kako je to fenomenalna investicija koja ce uposliti Srbiju i koja ce nam doneti med i mleko. Veliki pozdrav i puno srece u buducem radu...

precanin

pre 11 godina

Tako prolaze foliranti ! Nego svi oni nadju mesto u Srbiji , svi se obogate !? Da se daju koncerti u Areni svako vece , uvek puno ? Sto narod siromasniji, oni bogatiji ?

mm

pre 11 godina

Наша држава је способна само да растера најбоље људе. Медијски напади на њега мислим да су више исценирани због тога што је вема истрајан у било ком свом ставу и брига га и за власт и за државу. Вероватно им нешто није било по мери, неки његов став, најлакше га је ставити на стуб срама због ситнице, док се све остале институцијe практично урушавају због корупције и нерада.

Јокса

pre 11 godina

Сјећаш ли се Доли Бел, Отац на службеном путу и један од најбољих филмова Дом за вјешање Кустурицу су винули у сами врх свјетске кинематографије. А онда се почео бавити политиком, коментарисати све и свашта, а филмови су му бивали све лошији. Постао је пословна пратња владајућих гарнитура. Прави интересџија као у Лакташима да је рођен. Нормално да га као таквог све мање народа и воли и поштује. Његове ријечи више немају тежину јер јефтина јавност koliko god glupa bila схвата да када год проговори он говори због новца. Вријеме му је да сними неки добар филм који ће бити хит pa да се придружи горе наведеном тројцу ако може, а одлука да се повуче из медија је одлична.

Ana

pre 11 godina

Malo nacija ima ovakvog coveka, ali mnoge bi volele da imaju takvog umetnika! Kod nas se uspeh tesko oprasta, ali verujem da cemo to prevazici, vec bi bio red. Svaka cast za filmove i priznanja, za knjige, i posebno za Mokru goru, da je vise ovakvih ljudi I stvaraoca, svet bi bio mnogo bolje mesto!

sve je otislo u Honduras

pre 11 godina

E moj Kusta, da si imalo covjek, ne bi Ti vodio brigu o Kosovu. Ti bi se "borho" za svoju mahalu u kojoj si rodjen.O svojoj Gorici i o svome Sarajevu vodi brigu. Mahala Te nasa stvorila, Tvoja mahala!
Poslusaj Sidrana, babuku svoga! Sve ovo, gore napisano vazi i za Neleta. Na kraju cete umrijeti za Sarajevom ko i Davor! Kunem Ti se, Sarajevo ce vam halaliti.

Milan

pre 11 godina

Kusturice, samo priznaj sebi da ti se ljubav prema Srbima nije dobrim vratila...nisi ni prvi ni poslednji...nisu intelektualci za gubitnicki teren... inace, monaska samoca ne treba publicitet.

iva78bg

pre 11 godina

Citam komentare i vidim da neki ljudi misle da je Kusturica nacionalista???Hahhahahahahaha.Bezi Kusturice koliko te noge nose iz ove kasabe zatucane.Kusturica nacionalista lol....

Kan-Nica-Kusturica

pre 11 godina

Intervju nisam gledao, niti hoću da ga vidim. Jednostavno zato što je moj utisak odavno formiran i jedan ga intervju sigurno neće promeniti. Mogao bih reći da je dovođenje E.K. u "Utisak" samo iniciralo ovaj komentar. A komentar je: Bećković intervjuiše Kusturicu Emira, prevelika masa ga diže u nebesa(uvek upitno) - Kan, KAn, KAN, globalizam u umetnosti, la, la, la,... i onda zaključak - On PROMOVIŠE SRBIJU u svetu! Je li se i u jednoj reči prethodne rečenice pojavila Srbija? Gde je vide neki? Zašto su "najveći Srbi" u Srbiji uvek ponikli van Srbije? Ili mi Srbi ne znamo šta smo? Mora li nam neki Kusturica, Jeremić, Bojović,..., stalno objašnjavati kako nismo dovoljno dobri, i da su samo onakvi pravi? Na kraju bih molio režisera da jednom objasni kakvu je poruku nudio onim filmskim krmačama koje su često protrčavale kroz kadar u njegovim filmovima.

Bojan

pre 11 godina

Bem ti i život i Srbiju, kad se ovakvi ljudi koji su proputovali svet i postigli nešto u životu razočaraju u ovu zemlju, šta onda mi da kažemo?
Bojim se da propuštamo previše prilika da napravimo da se ovde lepo živi, i da na kraju više nećemo imati prilika...

Elie

pre 11 godina

"Када видим да за некога пишу да је фашиста, тада поуздано знам да тај човек мисли својом главом ..."

(Ч.Буковски)

Nijazi Kuqi

pre 11 godina

Od nameta nema selameta. Kusturica se nametao Srbiji, ali se i Srbija nametala Kostunici. Ako je do juce bilo razloga za ova nametanja, danas se ispostavlja da se Srbija resila Kusturice koji zeli da u javnost stvori privid da se on u stvari resava Srbije i Srba koji su prejeftini za njega. Bilo kako bilo Kusturica je dobio poslednju priliku da uvidi svoje zablude, jer ga je Srbija vec upisala u spisak propalih investcija.

jovana

pre 11 godina

Uz sve simpatije za prijateljsko caskanje, propustamo nesto vazno: Slusamo li i razumemo, ali stvarno sta nam ovaj covek govori!?
I ne samo govori, rezira, pise, nego gradi, ne jedan nego 2 grada.

Andric: Dodju vremena kad pametni zacute,....-nece valjda i ovo da nas snadje.
Postovanje Emiru Kusturici. Ovo je moj predlog i ova emisija za ovih 10 dana praznika.

Zox

pre 11 godina

Nije vazan Kusturica... Licno mu cestitam jer "izlazak iz javnosti" je ono sto sam mu prizeljkivao vec godinama. Bolji je cak i muzicar od "javnog coveka"... Idi negde, stvaraj, odmaraj, uzivaj u tisini...

Jul Briner je dugo bio pozorisni glumac i u jednoj predstavi negde u Njujorku, oboleo od raka u poodmakloj fazi - stao je, zaboravio tekst. Ni da mrdne, a publika polako ustaje i - aplaudira. Cela sala mu odaje priznanje ko je bio i sta je radio - nije vazna zadnja epizoda...

Taloga uvek ima, i "analiticara" ili obozavaoca e-novina i svega sto ne valja u ovoj drzavi, malih sitnih jadnika koji ce jedva docekati uklanjanje necijeg talenta ili sposobnosti. Rugajmo se radu i uspehu, zrtvovanju i doslednosti, Srbi smo...

Nekima ovo izgleda vazan dogadjaj - na zalost, nije. Otisli su odavde mnogi zalupivsi vratima ili pokunjeno, nema im broja, samo sto se broj sposobnih koji su jos uvek ovde - mali. A i oni se pakuju polako...

Ma šta je to zlatna palma?

pre 11 godina

A eto vidite te ljude koje vole sebe da nazivaju drugom Srbijom. Oni su tako tolerantni a boga mi i posebni i imaju herca da izjave kako Kusturica i filmove ne zna da pravi. A tolerancija im je na nivou srednjeg veka i mase koja bi klicala dželatu koji skida glavu pogubljeniku.

Jer zaboga, zašto bi Kusturica rekao i jednu rečenicu koja je istina...jer svet je samo onakav kako oni vide...

Jer kakve su to vrednosti tih nazovi evropskih nagrada, Kustendorfa (tu ionako dolaze neki poput Džarmuša i sl.), a i kako pa pobogu sme da se naziva Srbinom i da negira svoje etničko poreklo (čuj musliman etničko poreklo jedino u exYU, ma i onaj Selimović nije dovoljno progresivan i liberalan bio)...

E dok je ovakvih "liberalnih" i "demokratičnih" u Srbiji će i mačke početi da zavijaju na Mesec a bićemo deo VRLNOG NOVOG SVETA...

MOHIKANAC

pre 11 godina

Kusturica plače nad sudbinom Srba, teatralan, valjda zbog zanimanja kojim se bavi. Veoma kritičan prema zapadu, takoreći negativno isključiv, veliku većinu svojih filmova je snimio zahvaljujući evropskim filmskim fondovima. Za moj ukus, filmovi su mu sve lošiji i neubedljiviji. Potrošio se u ponavljanjima "nadrealnih Balkanskih košmara". Nije lako biti uspešan reditelj, ali nije lako biti ni javna ličnost. On je lik koji je podržavao Slobu i Koštunicu, vođe koji su direktno uticali na tužnu sudbinu srpskih Kosovara. I šta sad, vratite mi moje krpice odoh u ilegalu! A kako ćeš ti nama vratiti naše živote koje si sa svojim vođama pretvorio u krpice?!? Novim filmom sa sedam završetaka, nad kojim treba da se zamislimo?!?

nesa

pre 11 godina

Cudo jedno, a covek bi rekao da je stekao nekakav karakter sa toliko godina. Sada je "u fazi" da izbaci igracke iz dubka, on je dobar a svi ostali ne valjaju. Imao sam nesto postovanja prema njemu koje je sada na nuli.

my way

pre 11 godina

(Milos, 28. april 2013 22:06)
Da vam odgovaram necu, jer kao sto rece Kusturica vasi napadi i uvrede su toliko moralno dno i blato, da je tesko za coveka da izmisli gore da bi se suprotstavio. Reci cu samo da su drzavni organi veoma revnosno trazili ne kradju, o tome nema ni govora, vec bilo kakav detalj ne bi li ga optuzili za bilo kakvu nepravilnost. Nisu uspeli. I neka se ne nadaju da ce najcistiji deo Srbije zatrovati eksploatacijom nikla, narod im nece dozvoliti, ma koja stranka i koji politicari u tom trenutku bili na vlasti. Jos jednom, sve najbolje gospodine Kusturica!

Pera

pre 11 godina

Emire dobar potez i hvala na svemu. Zelim vam puno inspiracije za nove filmove. Balkan moze da bude veoma gadna stvar. Cak i u miru. Tabadzije, korupcija, bezakonje, pevaljke, lencarenje i nazadovanje. Praznoglavi snagatori drze banku. Nesposobni za normalan zivot. Ko nema u glavi ima u misicima. Pa udri glavom u zid. Pametnom svetu tu nema mesta. I zato je na balkanu tako kako jeste. Ukljucujuci i Hrvatsku. Sposobne ljude kao Kusturica niko ne razume. Zato sto su pametniji od praznoglavih. Koji opet ne vole da ispadnu glupi u njihovom drustvu pa pricaju iz sveg glasa da bi drzali predavanja. Tuzno je to. Na zapadu je zivot miran i uredjen. Ljudi slusaju sta neko drugi ima da kaze. Jer se od svakoga nesto moze nauciti. A ljudi su nauceni da ne baljezgaju. I od toga se stide.

mattko

pre 11 godina

Pa Emire Nemanja izgleda da se onaj Bacevicev kanal do Egejskog mora nameracio da prodje bas kroz Mokru Goru!
Sumadija dream je novi pokret koji si pokusao u emisiji da omalovazis sto nije trebalo da cinis jer ustvari Sumadija je srce Srbije!

Teutonac

pre 11 godina

Vrlo sujetan covek koji veruje da je iznad ostalih nedodirljiv. ne cudim se da se naljutio na Sarajlije i BiH on jednostavno ima sindrom da bude voljen i obozavan i nedodirljiv. Ljut je na Amerikance jer nisu voleli Arizona Dream, na sarajlije sto nisu obozavali njegovu ljubav prema Milosevicu i SPC (moze da bude sta hoce ali nije morao da bude veci katolik od pape) sada na jeftine Srbe ko je sljedeci na redu. jadan covek nije mu lako.

M.

pre 11 godina

Ljudi, ne palite se k'o Boga vas molim. Ovaj glumacki izraz zove se dramatizacija. Treba kod publike da izazove saosecanje. Reditelj zna kako se to radi i u intervjuu.

logika

pre 11 godina

odlican reziser, veliki umetnik, skidam kapu.
Ali cemu toliko privlacenje paznje, promena vere, petljanje u politiku?
Covek bi da ostavi traga ali ne kao umetnik evidentno.

bezimena

pre 11 godina

Emir Kusturica je u svojim filmovima Srbe prikazao većim Romima od samih Roma, i za to IZRUGIVANJE pobrao neke svetske nagrade!

NE PRISTAJEM da aplaudiram nekome ko mi se u lice podsmeva svojom "umetnošću", a on, kada je takve filmove pravio, bio je mnogo daleko od imena Nemanja!

Kusta

pre 11 godina

E moj Kusta, sta pricas jadan ne bio.
Kao da si se juce rodio ili kao da si dosao iz inostranstva gde si rodjen, pa si prvi put u Srbiji, rodnom kraju.
Kao da si se probudio iz dubokog sna i ne znas gde si bio i s kim si do sada ziveo.
Javnost kod nas je vazda bila takva i takva ce i biti.
Jel ti nisi to znao?
Nego se promenila vlast pa si se nasao iznenadjen kao i oni iz DSa....

Rodjeni Beogradjanin

pre 11 godina

@Beograd NIKADA nije bio niti ce biti NewYork. Nekada davno je bio mali Pariz, a danas nije nista! Toliko razlicitih stilova gradnje, bezplanska naselja, uzasna infrastruktura, propale fabrike i siromastvo - isti New York.

kusta - sid vicous!

pre 11 godina

Emire, bar ste vi svetski covek i imate mogucnost da pobegnete bilo gde odavde. Iskren da budem, ne razumem tu sklonost ka mazohizmu, vas jedino ovde ne cene.
(Sasa, 29. april 2013 00:05)

Pa to uopste ne cudi. Bas briga strance za nacionalisticka lupetanja, tamo ga samo poznaju i postuju kroz njegove (starije) filmove. Svaka njemu cast za te filmove, ali dobro je za njega (a i sve nas) sto kaze da ce da se povuce iz javnosti. Jer da je nastavio sa ovim, potpuno bi izlizao ugled koji je tim filmovima stvorio.

blow

pre 11 godina

Filmovi su ti onako-osrednji, nista posebno. Ali zato naklapanja i mudrovanja o svetu teske gluposti. ZBOGOM-PORAZEN SI. Cao. (Goran, 28. april 2013 23:15)A ti si verovatno neki filmski kritičar.Možeš da kažeš da ti se njegovi filmovi ne svidjaju,ali odavno su najveći svetski filmski kritičari Kusturicu svrstali u najveće reditelje.Da je osrednji reditelj ne bi ga ceo svet zvao da snima kod njih i o njima.Film je umetnost,a Kusturica je najpriznatiji reditelj ne samo iz Srbije već i mnogo šire.

EU Citizen

pre 11 godina

Ne, gospodine Kusturica, Nemanja ili Emire, kako god zbog razloga koji uglavnom imaju veze sa profitom na tuđ račun želite da zovete, ne odustajete vi ni od čega, i ovaj vaš nastup je samo još jedna predstava sračunata na to da vam ojača pozicije kod jeftinom populizmu sklonog naroda, i na taj način vam omogući da, ma kako se vlasy i političke prilike menjaju, živite dobro na grbači tog istog naroda, jer od filma, pošto već četvrt veka niste napravili nijedan pristojan film i čak i vaši pseudointelektualni drugari za koje su primitvizam i komunističko-fašistički politički treš karakteristični za vas nekada bili "très sympa", su vam davno okrenuli leđa. Ne verujem, nažalost, da će se to ikada desiti, ali ako ikada doživim dan kada će većina građana ove zemlje razumeti kakva ste vi trećerazredna štetočina i udbaški oportunista, i kada ćete napustiti njene granice unutar kojih ste, još od doba Miloševića, čiji ste sluga bili, prisvojili toliko novca tih istih građana i počinili toliko zla u smislu konzistentnog guranja države u politički i ekonomski mrak, i podrške najregresivnijim intelektualnim i političkim strujama u njoj (ta dva događaja su, naravno, povezana, jer vi pratite samo novac, i ako "kravica muzarica" shvati koliko je sati, vrlo ćete brzo nestati u vidu lastinog repa nekuda gde još ima ovaca koje misle da su ekstremizam i masna kosa obeležja "velikih umetnika" :) ), znaću da je Srbija konačno sazrela i postala koliko-toliko normalna i civilizovana država.

МУДРИ КЊАЗ

pre 11 godina

Кустурица је одличан режисер и борац за екологију. Након повратка у православље схватио је да Србин може исказати своје вредности само ако је слободан и живи у складу са природом, о чему му најбоље могу испричати Шумадинци, потомци најхрабријих Српских устаника у борби против османлија..
Само велики човек може признати ИСТИНУ и када му не иде у прилог, зато очекујем да Кустурица направи филм о Првом и Другом Српском устанку и НАЈЛЕПШИМ ОСОБИНАМА устаника из Шумадије..
Ниједан велики уметник није добар политичар, зато савет Кустурици да се што мање дружи са бившим и садашњим политичарима .

acko

pre 11 godina

Moje misljenje je da igranje na kartu kosovskog mita vise nije isplativo za g.Kusturicu.On se izgubio u svojoj megalomaniji i ociglednoj narcisoidnosti.Kusturica nekad uspesan reziser pretvorio se u politickog analiticara,graditelja,direktora parka,branioca Milosevica,muzicara koji peva o Karadzicu,konvertita jednom recju sve sto moze debelo naplatiti u datom momentu.Kod Nikolica,Vucica i Dacica nema grebanja.

Kamo sreće

pre 11 godina

Ovaj čovek je još 1995. godine izjavio da „neće više snimati filmove“. Toliko o njegovoj „doslednosti“. Zato ni ovu njegovu izjavu ne uzimam za ozbiljno.

nenad

pre 11 godina

Upečatljiva mi je ova izjava Emira Kusturice:

"Vreme uticaja umetnika na javnost je prošlo. Ne žalim za tim, ali treba da se konstatuje"

Ovo je apsolutno netačno. Svi umetnici imaju uticaj na javnost malo po malo, ali on je navikao na nešto drugo, i sada mu je žao što više nema takav moćan uticaj kao što je nekada imao zahvaljujući isključivo svom nacionalizmu (ne verujem da je neko iz tadašnjih vlasti preterano jako gotivio njegove umetničke podvige i filmove).

Necu_u_Tor

pre 11 godina

@analiticar - verovatno je mnogo intelektualnije reci da je jedino upecatljivo muzika Gorana Bregovica?! Na stranu zaista preporodjena oblast ulaganja u zastitu prirode i kulturnog nasledja, na stranu dovodjenje zaista zvucnih imena kulture u sred balkanske vuko***ne, na stranu neimarski rad, na stranu ostavljanje necega iza sebe, sve to nije upecatljivo. Mozes da kritikujes ili ne, moze da ti se svidja ili ne, ali ne mozes da negiras ogromno postignuce. Ali ne - upecatljiviji je kvaziintelekualizam i negiranje dve zlatne palme (ne, ne jedna, ne ekces, vec potvrda), koju mora da su dale politicka partije ili sitne vezice.

Ma masala ostrascenosti!

Endo

pre 11 godina

Кустурица је по мени највећи живи Србин. Толико нас је задужио да је то више и немогуће речима описати. А све што је задњих година направио на Мокрој Гори и Андрић граду је толико прелепо и поготову значајно када се узме у обѕир да је највећи део свега тога финасирао сопственим новцем Недостајаће ми заиста и мислим да многи у оој земљи не умеју да цене све што је за нас урадио.

srbivoje

pre 11 godina

Ni u jeku ocrnjivanja Srba i Srbije zbog svih onih ratova niko nas u svetu nije toliko ocrnio kao ovaj Nemanja. Da, na zapadu vole da gledaju njegove filmove, i nagrađuju ga štedro. Nije to slučajno, on samo potvrđuje uvreženu sliku o našem divljaštvu i primitivizmu. A nama milo što nas baš takve, divlje i nasilne, gledaju i ushićuju se nama. O slepila! Pa mi smo njima ispusni ventil, za petak uveče, kada i oni, posle petodnevnog robovskog šljakanja, hoće da se izdivljaju, a pošto nemaju petlju, zadovoljavaju se virtualnim divljanjem. (Paralelna pojava su beogradski splavovi, koje stranci toliko hvale. Kod kuće im ne pada na pamet da otvaraju išta slično, što bi tako razorno delovalo na središta njihovih gradova.)
Ne brinite za njega, on će na zapadu nastaviti da zadovoljava istu tu publiku. A ovde se nešto bitno promenilo: do sada je bio dvorski umetnik zločinačkih režima, a sada se vlast u Srbiji menja, jer se zločinom više ništa ne postiže - pa joj ni Kusturica sa svojom apologijom nasilja više nije potreban.

hijene

pre 11 godina

Smesno kakve "gromade" ovde pljuju po Kusturici. Skupilo se drustvo srBskih autosovinista, malo albanskih sovinista, nesto kompleksasa, puno neostvarenih, netalentovanih... I pljuju li pljuju. Idite radite nesto. Snimite vi film, napisite neku knjigu ili makar operite zube danas... Smesni mali ljudi. Nista u zivotu uradili niste.

zoran

pre 11 godina

Kako je smešna ta najava da se više neće obraćati javnosti!Ipak je time pokazao koliko je sujetan.Kao neki patrijarh, íma u tome neke svečane poze.I bolje je tako, filmovi su mu odlični, ali izjave, naročito o politici, baš i nisu nešto.

Njegoš

pre 11 godina

Srbija je to prijatelji - slavili su Divca, Danilovića i Paspalja, a sad ih Kurir pljuje, šta su napravili sa Džajićem i Cvetkovićem, aktuelan je Šapić. Sredine nema, od sjaja do očaja. Dobro brzo zaborave, a loše dugo pamte i ponavljaju. Mediji su proste sluge... Srbija sve ubija. Na žalost svi uspešni su se vratili u Srbiju da pomognu, sa entuzijazmom. Istina je da su se totalno za*ebali!

Branko, Stockholm

pre 11 godina

Kusturica, režiser, pisac, arhitekta. Prije 10-12 godina dođe mi šef u arhitektinskom birou i kaže da nikada nisu u Rotary klubu gledali bolji film "crna mačka, beli.." gledali su ga Arhitekti, Dokrori, direktori iz Eriksona, Volva, Skandije, Alfa Lavala, gledali dvije večeri, uzivali i analizirali..
Kada sam rekao da Kusturica moj zemljak, da smo bili u Reformistima i da sam ga jednom prilikom sreo, odmah mi je skočio rejting u firmi, postao sam neko ko je sreo i razmenio nekoliko reči sa čuvenim rediteljem.

Ja ne razumem ovaj narod u Srbiji, iako osim Stockholma zivim i u Beogradu. Ljubomora je cudo na našim prostorima. Noleta i Kustu moramo da čuvamo, kao ikone, to su jedni od najpoznatijih Srba. Kavi ste vi BRE ljudi. Sto vise znacis i radiš vise te napadaju...
Emire, podrska od starog Reformiste. Izgleda u Srbiji se puno toga mora reformisati!

no_comment

pre 11 godina

Kad bih upucenima (znaci ne samo onima, koji znaju Kustu samo po filmovima) ovde u Ceskoj rekao da neki Srbi u Kusturici vide nacionalistu, sovinistu i sl. umrli bi od smeha.
(Srdjan, Ceska, 28. april 2013 22:34)

Otisao si u Cesku i svakako mozes da imas svoj stav, ali jesi li upoznat da je Srbija gladna, da je bedna, da su nam sela sablasno pusta? E to je pravi problem! Mozda smo i imali neke sanse krajem osamdesetih, ali danas, 2013, definitivno smo je prokockali. Ti udobno sedis u Ceskoj i podrzavas Kusturicu, a Srbija je gladna i zeljna posla. Srbija danas stoji u redu da postane industrijsko roblje, jer ako to ne postane, nestace sa lica zemlje. Kusturica se povlaci jer vidi da njegov nacin razmisljanja vise nema uticaja na bilo sta. A kako bi i imao, kada krce creva sve drugo pada u vodu.

Weber'S

pre 11 godina

Al se rasplakao nad samim sobom. Pa kao povredjen, pa kao sad cu da vas sve zajedno kaznim tim sto cu da cutim. E konacno da zacuti i ovaj kafanski filozof.

bonvivan

pre 11 godina

" Vecina nase javnosti, na primer, ne zna da Kusturica ima francusko drzavljanstvo, i da mu je francuska scena uvek davala kljucnu podrsku..." znamo, al naše komentare zabranjuju!!!i svi takvi i njemu slični kod nas srbuju, mudruju,savetuju i vode politiku, a kada zagusti na prvi avion,tabletić u šake te napišu novu knjigu ...dok mi ovde možemo samo da maštamo o 'leba i masti svi se oni se debelo omastili pa kaput i na put...

Neimar

pre 11 godina

Tesko je coveku sa ljudima, a jos teze je kada napast pobedi cast.Govorise mi neki ljudi da se krive Drine ispravljat' ne mogu, al' ja sagradih most posred nje.
Verovah sebi,verovah coveku i postadoh vecan...

aleks pop

pre 11 godina

Uistinu sam uzivao slusajuci Kustu i Olju.Kustu obozavam.Kad bi bilo malo vise Kusta i Beckovica,sto je uistinu tesko biti, gde bi nam kraj bio.Pozdrav svim istomisljenicima a i ovima drugima ,nisu oni krivi ...............POGLEDAJ DOM MOJ ANDJELE

dobro nameran

pre 11 godina

Covece, bas me je u prvom trenu obradovala ova vest. Iskreno, po prvi put, zelim da ti uspes u nekoj svojoj najni. Jer, dosta mi te je vise. Solis pamet svakom zivom stvoru. Medjutim, setih se ko si, pa se opet rastuzih. Jer sujetu nikad izgubiti neces. I na zalost, vrlo brzo ces se ponovo "naslikad" pred ovom "jeftinom" javnoscu.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

"Čovek provede čitav život pokušavajući da ostavi trag, a na kraju ga samo pometu"

Emire, pametnog coveka ne mogu da "pometu". To moze samo on sam.

Nije trebalo da se petljas u nesto sto ne razumes. Drzi se filma. To ti je forte.

sloba

pre 11 godina

Emire a da snimis neki dobar film o korupciji npr?Vuk Draskovic se vratio pisanju knjiga.Mislim da svako radi svoj posao i bice reda u drustvu.Ti i crkva naravno mozete nastaviti da se ozbiljno bavite drzavnom politikom ili biznisom ali postujuci zakon.Znaci napravite listu pa na izbore bavite se gradjevinom platite porez.Vrlo jednostavno zar ne?

Djurra

pre 11 godina

Postoje kod nas ljudi koji su 80-tih godina bili vodecu u otvaranju istine o komunizmu o otvaranju istine o zapadu o objasnjavanju kojim putem treba da krenemo i ko treba da nam bude uzor.To su ljudi koji su trpeli zbog svojih stavova i bili su spremni da se bore za dobro ovog naroda.Matija Beckovic,Bora corba,Minimaks, Kostunica, Kusturica,Brana Crncevic td.A onda se desilo da kada se nesto i dogodilo po pitanju demokratije, oni pocinju da se menjaju za 180 stepeni i postaju zapadomrzci, rusofili, staju na stranu svih(Irak,Iran,Kina,Kuba,Venecuela) koji su protiv Amerike i zapada.Sta se to dogodilo?Od ljudi koji su delili sudbinu naroda 80-tih dosli su u poziciju da vise odavno ne dele tu sudbinu u najtezim vremenima za narod.Oni nastavljaju da se na nekom akademskom nivou, bez osecaja za svakodnevno tezak zivot ljudi,bore za neka mitska, kosmicka pitanja pravde i nepravde, istorije....Sustina je u tome sto oni za sve ovo vreme zive veoma dobro.Niko njihov nije zavrsio fakultet pa je na birou 10 godina.Nikad nisu osetili pravu nemastinu.Mogli su za sve ovo vreme da putuju gde su hteli i kako su hteli.Zato su i izgubili odgovornost za svoje stavove.Oni su spremni da isteruju mak na konac, stavljajucu zivote ljudi kojima je dosta muke i nevolje, jer njima nista ne fali..Stavljaju svesno u zabludu jedan deo naroda koji je sludjen preteranim bavljenjem politike.A onda, kada se njima nesto desi sto im se ne svidja, onda to nemogu da podnesu i ljuti su.Ovo je upravo takav primer.

hijene

pre 11 godina

Smesno kakve "gromade" ovde pljuju po Kusturici. Skupilo se drustvo srBskih autosovinista, malo albanskih sovinista, nesto kompleksasa, puno neostvarenih, netalentovanih... I pljuju li pljuju. Idite radite nesto. Snimite vi film, napisite neku knjigu ili makar operite zube danas... Smesni mali ljudi. Nista u zivotu uradili niste.

zoran

pre 11 godina

Kusturica je VELIKI režiser SVETSKE reputacije. On je bio i u ŽIRIJU Kanskog Festivala. Čitajući komentare punoglavaca ovde koji su se usudili o njemu i da misle a ne da nešto napišu, zaista ne želim ništa da komentarišem jer bi bilo GLUPO....

KoJeOvdeLud

pre 11 godina

Imas francusko drzavljanstvo, zivis u Parizu i zalazes se za samoizolaciju Srbije. Studiras u Londonu, vratis se u Srbiju i zalazes se za studiranje u Kini. Zaposlis decu u Briselu, u evropskim institucijama, a onda se zalazes za prestanak evropskih integracija. Izaberite koji od ovih primera je najlicemerniji. A to je Kusturicina politicka ekipa. Kao reditelju mu skidam kapu, kao politicaru - podrzavam njegov zavet cutanja, apsolutno me ne zanima njegovo vidjenje Srbije iz centra Pariza..

dragan davidovic

pre 11 godina

Zlatne palme za Andergraund (nagradu u jeku satanzacije Srba 1995. godine posvetio Beogradu) i Oca na sluzbenom putu. Nagrada za režiju u Kanu za Dom za vešanje.
Venecijanski lav za Doli bel i nagrada za režiju u Veneciji ca Crnu mačku..
Cezar za film "Život je čudo". Srebreni lav u Berlinu za "Arizona drim"..
Nagrada za životno djelo na Moskovskom festivalu.
Njegovo ime nose neke bioskopske sale u Portugalu i Meksisiku.
Osnivač danas kultnog festivala studenstkog i autorskog filma "Kustendorf".
Dobitnik najveće evropska nagrada za arhitekturu za projekat Drvengrada na Mokroj Gori.
Orden časti Francuske
Orden Rusije i Francuske za umjetnost
Orden SPC-a...
Čovjek koji završava Andrićgrad u roku od tri godine.
Pisac jedne od najčitanijih knjiga u Srbiji i okolini u zadnjih desetak godina "Smrt je neprovjerena glasina"..
Odnivač Nacinalnog parka Mokra Gora koji spasio od ekološke propasti celi jedan deo Srbije....
A isfrustrirani tipovi i partijski aktivisti sakriveni iza tastature pljuju po jednom od najvecih srpskih, balkanskih, eks -jugoslovenskih i evropskih umjetnika u zadnjih pedeset godina. Ja znam da smo mi narod koji povremeno ostaje bez obraza i časti, ali dali je moguće da nemamo ni mozga?

Nada Petrovic

pre 11 godina

Gledala sam emisiju i vreme je stalo. Trebalo je shvatiti te viseslojne poruke. Stvarno mu mediji nisu dorasli ( i Olja je pokusavala to). Procitala sam najnoviju knjigu i odusevila me upravo ta prica koja ce se ekranizovati. Neka mu Bog da zdravlja i dug zivot, a talenta i pameti ima preise!

edo II

pre 11 godina

Neka svako od vas na kraju ovih pljuvackih komentara napise cime se bavi, koja su mu dostignuca, sta je postigao, nagrade koje je dobio - cisto da se vidi ko ste i sta ste.

odgovor je umetnost

pre 11 godina

Kusturica je velemajstor filma, niko ne moze da rezira kao on. Nema potrebe da sada ide i studira ekonomiju, umesto da nam pruzi jos filmova sada kada su nam najpotrebniji.

kile

pre 11 godina

Ne mogu ljudi da odvoje talenat i umece u jednom polju i misljenja u nekom sasvim drugom. To sto je Steven Hawking strucnjak na polju fizike crnih rupa ne znaci da je njegovo misljenje merodavno na polju vestacke inteligencije. To ste je Kusturica napravio nekoliko nesumnjivo vrhunskih filmova ga ne cini genijalnim politicarem ili strucnjakom za nacionalna pitanja Srba.

marko m.

pre 11 godina

Samo jedna rec. Kusta , ti si KRALJ. Srbija te nije zsluzila,jer ne voli ni samu sebe.Mislim da je ipak najpametnije spakovati kofere i otici u PM. Sve ovde gubi smisao.Postali smo jedna velika farma a mi smo svinje koje se valjamo u blatu.

Znam za jadac !

pre 11 godina

Čitam komentare, ne mogu očima da verujem. Sasuli ste drvlje i kamenje na ono malo Sunčeve svetlosti što ulazi u našu duboku pećinu.
Kusturica je brend, šta god ko mislio. Brend koji može dovesti ceo Holivud u Srbiju, za njima dolaze novinari, paparaci....., promocija Srbije na kakvu svet nije navikao.
Ko je išao, pa čak i čuo za Mokru Goru dok taj prostor nije izbrendirao Kusturica lično ? Pa šta ako je zaradio novac ? Zaslužio je mnogo više ogromnom promocije Srbije u svetu čak i za vreme sankcija. Setite se zlatnih kanskih palmi.....
U Srbiji se uspeh ne prašta, druge nacije bi Kusturicu stavile u muzej voštanih figura, a mi direktno na smetlište. Stidi se Srbijo !

s t v

pre 11 godina

Sta se smejes? Jeste zatucana kasaba,bas zbog takvih. Kustrutica je fašisoidni nacionalista. Jedino mesto mu je na saboru NAŠI.
(Duci0167, 29. april 2013 10:27)

Dobro je, rekao si svoje, a sada trk pred TV. Počinje ti Farma pa u "lajvu" upijaj kulturu koju ti serviraju.

Krle

pre 11 godina

Od razocarenja nemas nista a oni koji su ti poslali inspekciju smeju se na sve tvoje izjave koje dajes u medijima.
Ja ti lepo 1998.god. trojici poginulih policajcima iz beogradskos SUP-a tj. njihovim porodicama uplatim po jedan licni dohodak pomoci a meni na vrata finansijska policija.Morao sam da platim porez na takvu vrstu pomoci i kamatu koja se nakotila do njihovog dolaska.Od tada vise nisam ni privatnik ni preduzetnik vec zivim bolje.

dud

pre 11 godina

nije ni prvi ni zadnji put da u Srbiji pametnog coveka napravimo glupim,ludim ili blesavim i da nam takvi ne trebaju,jer imamo mi jos pametnije i bolje i vece i jace i lepse itd.

Alek

pre 11 godina

I tako smo izgubili velikog čoveka. Mislio sam da će se u ime svih nas boriti, ako on ne može da izdrži kako ćemo mi? Nadam se da će se u pravom trenutku ipak pojaviti, jer nada umire poslednja.

ShoneUTD

pre 11 godina

Citam komentare,pa vidim da je neko ostavio link o nekim kontraverzama u vezi sa Kusturicom,a to u stvari nema veze sa istinom,Kusturica se krstio jer kako on kaze ,250 godina su njegovi bili muslimani,ali je on pravoslavac jer su njegovi poturceni srbi, a i kaze da je tito bio poguban za srbe,pa zar nije?nije bio poguban za jugoslovene ,ali za srbe jeste svakako,svako ko iole poznaje desavanja iz tog perioda zna zbog cega...

Jasna

pre 11 godina

Hvala Vam Kusturice,sto ste ostali divno bice i covek od Boga,svako Vam dobro zeli moja, ako smem reci Srpska porodica ,retka normalna emisija u Srbiji,hvala Vam sto podrzavate Srpsku kulturu,moja deca ce Vam biti jednoga dana jos vise zahvalnija.Prave vrednosti su vece od novca.

Alcale

pre 11 godina

Ovo sam očekivao kada sam prvi put posetio Drvengrad. Jednostavno u Srbiji se uspeh ne ceni...
Pa aj da se setimo, mi smo i Nikolu Teslu OTERALI!

Meni najjadnije kada neko počne da lupeta o njegovom sticanju BOGATSTVA na Mećavniku a čovek može da BIRA državu u kojoj bi ga primili, i dali mu sve što mu je potrebno za njega i porodicu SAMO DA MOGU DA KAŽU KUSTURICA JE NAŠ GRAĐANIN!!!

JADNI SMO DA NEMA JADNIJIH!!!

a rekoh sebi ne nerviraj se

pre 11 godina

Citajuci komentare, shvatam koliko Ilija Cvorovica zivi u Srbiji cim jedva cekaju da ga optuze i da svi cuju ono sto samo ONI znaju. Takodje mi je zao kad vidim da ljudi koji kazu da mu je u filmovima najbolja Bregina muzika znaju uopste da citaju i da koriste internet. Jos mi je tuznije sto neki ga mrze sto gradi "gde je gradnja zabranjena",a ne pominju zaposlene u NP Tara sto isekose ilegalno 6000 stabala pored nebrojenih ilegalnih stvari sto rade.
Gospodine Kusturice, hvala sto postojite i sto mi ulepsavate svaki januar sa svojim festivalom i hvala na svemu sto ste ucinili do sada i sto cete tek ciniti.

milos

pre 11 godina

Stvarno mi nije jasno blaćenje ovog čoveka. I ako mi se nekad ne sviđa njegov stav - ko sam ja da pametujem Kusturici???!? Ne truje, ne poziva u rat, mržnju i ubistva, tako da treba saslušati, složiti se ili ne i zapitati se šta smo u životu postigli da zaslužimo pažnju. A kakvi smo mi ljudi znamo. Za 50 godina će u svakom većem gradu u ex-Yu ovaj čovek imati ulicu i niko više neće pominjati da ga je neko osporavao.

Vuk

pre 11 godina

Sve mogu da podnesem, pa i pljuvanje po umetnicima koji su stekli svetsku slavu kao da se ona može steći nezasluženo. Ali moralizatorski stavovi o ispijanju viskija sa Slobom zaista mi idu na jetru. A pišu ih, naravno, oni
koji bi na Slobin poziv na viski gordo i prezrivo uzvratili korpom. Što bi rekao pokojni, malo mogren.

Dragan Dorcol

pre 11 godina

Svaka mu cast na svakom stavu koji je izneo. Retko sposoban i hrabar covek,kakvih je sve manje u ovom "modernom" svetu birokrata i mediokriteta.Ne mogu da verujem da javnost cuti i ne brani Kusturicu od nepravde samo zato sto je pokusao da spasi Srbiju od rudnika nikla koji bi nas zagadio za 1000 god. Tako znaci,oterase Djokovicev turnir, teraju Kustu,ali je vazno da imamo golobrade politicare. U cemu je SNS bolji od DS?! Isti su.Dokle ovako...

NIKL

pre 11 godina

SVE JE TO ZBOG NIKLA, KUSTO. Ti si jedini pokusao da javno objasnis uticaj koji bi iskopavanje nikla imalo na Srbiju. Hvala, nastavi tako.

Dragan

pre 11 godina

Колико кошта један секунд рекламе на некој познатијој телевизији ван наше земље? Колико кошта word of mouth? Колико доносе понижење и анулирање нечијег светски признатог рада? Господин Кустурица својим гостопримством на Мећавнику врши промоцију нашег народа, наше љубазности и људскости. До мене је стигло мишљење пријатељице која је била у пратњи Одре Тоту, чији утисци ће довести многе њене пријатеље у нашу земљу. Може ли нека наша маркетиншка компанија да створи такву рекламу која ће подићи наш углед у региону и свету? Наравно да не може, а то господин Кустурица јако добро ради!
Сматрам да се прави велика грешка са минирањем господина Кустурице. Ако неко дође у сред ничега, ако од брда направи познату дестинацију, ако уложи своју енергију, љубав, рад, новац, треба му пружити руку и помоћи, а не саплитати. Ако спречи ловокрађу и криволов, ако изврши реинтродукцију врста које су некада ту егзистирале, ако као прави заштитник природе и дивљачи обује вунене чарапе и чизме, стави џак кукуруза на леђа и изнесе ,,живот" тој дивљачи у сред зиме, зар таквога треба прогнати?
Колико све то заиста кошта? Ништа у поређењу са понижењем које човек доживи када му се не призна сопствени рад, резултат до ког се дошло личном мотивацијом и унутрашњим нагоном. Дела су та која карактеришу нечију способност и људскост, а речи су политика! Мање причајмо негативно о другима, већ урадимо нешто, па макар то било бацање жваке у папирну марамицу па у канту, а не на бетон као материјал за нечији ђон!

fan prave umetnosti

pre 11 godina

smesan je "demokratski krug dvojke" ili "grad nis" ili "gradjanska srbija"..niste Kusti dorasli ni do cega. idoli iz vasih omiljenih filmova ove decenije su bljuvotina. vi koji volte "velikog brata" samo zato sto ga prikazuje devedeset dvojka ste nazalost danasnja realnost.

sanja

pre 11 godina

Steta, ali ga potpuno razumem. Nedostajace nam njegov drugaciji glas,u ovom moru papagajskog ponavljanja, lisenog svakog smisla.
'Nema drzave bez mita. Mit o americkom snu ne bi postojao bez Holivuda.'-Emir Kusturica. Vise skoro da nema ljudi sposobanih za takvu sirinu, a koji bi imali hrabrosti i snage da to javno izgovore. Divlji su definitivno oterali pitome, a on se drzao jako dugo kao poslednji Mohikanac.

zlaja

pre 11 godina

covek je oteran zbog nikla. i tacka!

e sad mi ovce mozemo lakse na klanje...bar necemo znati dok se dobro ne pootrujemo....ali sta tu ima...to ce biti samo jos jedno u nizu.

mattko

pre 11 godina

Njegovi filmovi su na visokom umetnickom nivou, pretendovali su da budu univerzalni ali ipak se radilo uvek o nama (svima sa Balkana) Kako smo prikazani? Tako da su filmovi pokupili nagrade tamo odakle nas navodno ne vole.
Njegov ukupan angazman, od pijenja viskija sa Slobom u vreme bombardovanja Sarajeva, preko prelaska u pravoslavlje i promene imena u Nemanja, do poduhvata Mokra Gora i Andrica Grad bice podlozan strogim naknadnim proverama i ocenama pri cemu ne mislim na finansijske provere.
Nemanja Kusturica je potpuno neobican covek i nedostajace njegovi verbalni ekcesi ali i njegova javna rec. Koliko ce izdrzati da bude samoskrajnut?

a vi ste savrseni i bogomdani?

pre 11 godina

Ono sto ne kapiraju ovi nerealizovani frustranti koji u zivotu nista uradili nisu niti ce i koji ovde a narocito po e-novinama pljuju po Kusturici, je da su i oni sa tim i takvim palanackim, rasistickim i fasistickim mentalnim sklopom i te kako deo problema koji postoji u Srbiji a ne resenje niti alternativa.

Coco Bill

pre 11 godina

Kratko i jasno dragi moji "partijski komesari", a i ostali. Kusturica je pao u "nemilost" kad pomenu Nikolića i rudnik nikla. Sve ostalo je samo prividno naglabanje i prepucavanje, kako o filmovima tako i o njegovom političkom uverenju. Jednostavno, to se čini zato da bi se ono glavno "zabašurilo", a to je taj "prozvani" rudnik.

Licanin

pre 11 godina

Srdjane iz Ceske, svaka ti cast na komentaru. A naravno svaka cast i moje najvece licno postovanje Emiru Kusturici za svoje delo i za svoju hrabrost.

Boske

pre 11 godina

Jedino što Emiru Kusturici kao misliocu i intelektualcu zamjeram je vrijeme pojavljivanja: čovjek je jednostavno promašio vijek. Kao i Nikola Tesla nekoć, on je prebrz, prejak i previsok, mentalno skoro potpuno nedostupan velikom broju svojih sunarodnika (a bogami i ostalih), koji su, u nemogućnosti da dobace do njegovih frekvencija, prosto uplašeni njegovim nezavisnim analizama i hirurški preciznom dijagnostikom. Tek će vrijeme pokazati koji je Božiji blagoslov bio imati takvu ljudsku i misaonu gromadu u svom narodu. Vrijeme će pokazati i koliko je opravdan njegov strah za opstanak istog, koliko je razumljivo njegovo gađenje prema (obično spolja diktiranoj) politici trenutka i nepoštovanju trajnih vrijednosti sopstvenog postojanja. Informativni mediji i dnevna politička scena, barem za sada, definitivno su anaerobna sredina za takvu ličnost i potpuno razumijevajući njegovu odluku, nadam se (i molim se) da će nam njegova kreativna energija u sledećim godinama i decenijama pokloniti mnogobrojna djela univerzalnog i bezvremenskog značaja.

Braca po poreklu

pre 11 godina

@Ilidzanac

II razred osnovne skole: prvi - poslednji, prednji - zadnji. I Vi se usudjujete da komentarisete Kusturicu!?! Stvarno je doslo POSLEDNJE vreme.

sina

pre 11 godina

a šta je Mokra Gora bila prije nego je Kusturica došao tu? Ništa, niko nije čuo za nju, a sada je jedna od nezabilaznih turističkih atrakcija Srbije. Emire hvala ti što si ujedinio obje Srbije , barem ono najgore u njima. jedni ti ne mogu oprostiti što si Srbin, a drugi što to oni nisu više

Bracika iz Samosa

pre 11 godina

Da li je moguce da zbog partijske ostrascenosti, simpatizeri SNS, SPS i ostalih privremnih stranaka ovako komentarisu i obezvredjuju jednog Kusturicu?!?! Srbijom je sada definitivno zavladao totalitarizam i intelektualni mrak. Branite Bacevica i Nikolica? Pa Bacevicevi saradnici ga od miloste zovu "cika procenat". Ostace upamcen po kanalu Beograd-Solun i jedino sto moze da osvane u komicnim stripovima kao glavni junak. Vas omiljeni Vodja Vucic ne moze da ga se otarasi, hvata se za glavu sta Bacevic radi i koliko stete pravi. Al ne dozvoljava Nikolic ni Vucicu da ga smeni. O Nikolicu i njegovim gafovima se ispredaju anegdote i prepricavaju se kao vicevi na diplomatskim prijemima po Beogradu! To je javna tajna. A nase diplomate po svetu strahuju kada dolazi Nikolic kakavu ce glupost da napravi. Covek svima govori TI! I Vi sve to branite?!?! Komediju i sprdnju? Da li zelite Kustu da oterate iz Srbije? Zarad cega? Poslica na drzavnom jaslama? Zarad cega? Imate li vi koji napadate Kusturici bilo kakav stav osim da branite vlast? Pa do pre godinu dana ti koje ste doveli na vlasti su bili konzervativni vernici, nacionalisti i patriote. A kako ih danas ocenjuje Sinod? Kako ih gleda obican svet koji ce sada da slavi Uskrs? Ponavljam, imate li vi bilo kakav stav koji mozete da branite, umesto samo da napadate ono sto Vodjama ne prija da cuju?

saher kultura

pre 11 godina

tužan epilog kakvih trenutno ima mnogo u našem društvu i kulturi, jer se stalno raskida sa poštovanja vrednim ljudima, eminentnim umetnicima i piscima sa pedigreom, dok kultura postaje poslednja rupa na svirali koju u ruci drže likovi sa intelektualne margine, rođački i politički klanovi koji bi srbiju da nikluju i kanalizuju onako kako oni jadovi misle da treba.

aresmus

pre 11 godina

U više stvari se ne slažem sa Kusturicom.
Sa druge strane, on je jedan od priznatih umetnika ovog podneblja.
Odbacivanjem stavova priznatih, rizikujemo da nam vrednosni sistem kroje burekdžije i estradni menadžeri. Poznato Vam je ovo?

Nikolaj V.

pre 11 godina

I sam bog se povukao, ja sam se povukao, sada i Kusturica. povlacenje, to nije dobro, treba osnovati pokret protiv njih za koje Andric lepo rece - doslo je vreme da pametni zacute, budale progovore, a fukara se obogati, ili sto rece nas Mesa - boj se ovna, boj se govna, a kada ces ziveti. Sada je trenutak da se, napokon, oteraju budale i fukara iz nasih zivota, krajnje je vreme. Nema nazad, nema povlacenja. Bravo Kusta, pozdrav.

sljiwo Ljuti

pre 11 godina

Varaju se mnogi(narocito oni zlobni i sitnodugsni)da ce Emir Kusturica nestati sa javne scene svojim medijskim cutanjem..Misao i rec Genijalnog stvaraoca bice ziva i aktuelna vise nego ikad..,kroz napisane knjige,snimljene filmove,muziku price i razgovore postavljene na netu..Glavna karakteristika svekolikog opusa genija Kuste je vanvremenska vrednost i aktuelnost podrzana autenticnim stilom licnog izraza.Preporucujem svakom ko zeli postati bolji i sretniji covek da konzumira Kustu..

nikolal

pre 11 godina

Ovog coveka ne morate ni shvatiti niti podrzavati, mozete te mu se cak i rugati, ali nesto sigurno morate osetiti, a to je da sve sto govori, govori od srca, iskreno i nelicemerno. Ne robuje politikom a ni slavom, a posebno ne novcem i bogastvom zbog cega jedino i moze da govori kao iskren i slobodan covek. A ovi koji dele minuse i nule Kusturici neka pogledaju prvo sebe i ucine makar jedan stoti deo onoga sto je on ucinio, ne moraju uvek, makar jedan dan u svom zivotu, nek ucine delo koje ce biti na korist drugima. I tada, ni oni sami nece vise biti nule, niti ce svoje nule i minuse deliti drugima.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

Govoreći nedavnom slučaju kada su se u javnosti pojavili snimci na kojima je navodno vladika Kačavenda, Kusturica navodi se "narod digao na sveštenika" , a da sa druge strane su u redu filmovi o homoseksualcima i gej parada.

Ovo me podseća na onu priču iz devedesetih, kada su pravdajući zločine, "patriote" svih zaraćenih strana izgovarale ,,to čine i drugi"...

Djoka

pre 11 godina

Mudri Zaratustra i zabranjeni pusac se zavetuje samoci i tihovanju na svojoj vlastitoj planini sa rendzerima - koji je to samo genija, dostojan svakog divljenja i postovanja!

lena

pre 11 godina

Kakve veze ima to sto on ima misljenje, pa ima pravo na svoje stavove, kao i svi mi, samo njega bi radije razapeli da mogu nego da priznaju koliko je kvalitetan ne samo umetnik, a to je velika srvar, vec i covek. To je ocigledno....Ja se ne slazem sa svim sto kaze, pa sta? On je napravio fenomenalne filmove, koji ce cak i ako ih mi ne cenimo, biti zauvek u svetskoj kinematografiji negde pri vrhu... Da filmovi budu takvi kakvim ih on pravi, nije dovoljno biti dobar reditelj, on ima neke osobine originalnih i velikih kao na pr. Almodovar ili Felini ali vrlo svoje, ne kopirane. Zasto je problem ako on kaze svoje misljenje? Politicar koji je na vlasti u Srbiji je uvek u pravu, non-stop, nema veze koji, kakav, kada? Njihovo misljenje se ne mrcvari ovako. Svaka pevaljka ima misljenje. Mi smo sada jedan jadan narod, koji je mnogo zaplaseniji nego u vreme komunizma. Ovo je apsolutni moralni i duhovni jad i cemer. A citajuci komentare vidim toliko onih koji apsolutno pojma nemaju o bilo cemu, kulturi, istoriji... neka opsta mesta. To je posledica ovih zadnjih dvadeset i nesto godina, i rata naravno. Ali eto svi imamo pravo na misljenje, na stav, pa i polu pismeni. Zasto onda njemu zameramo svaku drugu rec. On je ipak samo izuzetan, vrhunski umetnik...aman ljudi, svi nasi veliki glumci, slikari, pisci su bili boemi i svako je bio potpuno drugaciji. Jel O.K. da im se divimo samo kad ih vise nema? Pa budite posteni, on to sto radi, odlicno radi. I bolje...steta bi bila da prestane.

Milos

pre 11 godina

(Alcale, 29. april 2013 14:48)

Posto si bio najmanje vulgaran, ali i najpismeniji od svih koji jurnuli da stite Kustu od virtuelnog linca ajde da ti odgovorim, premda da te istina zanima guglanjem bi do sad pohvatao sve to, tako da sam unapred svestan da gubim vreme. DIR se bavila samo 2011. godinom a ne i ostalm.
Samo 2006 on je od Vlade republike Srbije dobio 25 miliona dinara za vozila i uniforme rendzera. A koliko je dobio do sad to niko zivi ne zna. U tom izvestaju se navodi kako je telefonski racun preko 760 000 dinara veci (!) nego sto je bilo predvidjeno. A sto je sa svojim privatnim preduzecem Lotka pravio biznis sa Nacionalnim parkom Mokra Gora koji i sam vodi?
Sto je sve radjeno bez ikakvog tendera? Sto je on dosao na mestu na koje je dosao bez ijedne jedine kvalifikacije konkursa ili bilo cega drugog, osim sto eto voli prirodu... Sto je mestanima oteo (uz svesrdnu pomoc drzave) hiljade heaktara suma? Covek je napravio svoju drzvau na tudjoj zemlji sa sve naoruzanim cuvarima a da se niko u drzavi nije usprotivio.
Znam sta ces da mi odgovoris (necu ni da se cimam da pogledam), ti si jasan primer onog zaostalog i vecinskog sloja u Srbiji koji se vise ne buni sto ga kradu, ali bogami si jasan po pitanu preferencijala ko moze da te krade?
Inace, sam si sebi odgovorio na pitanje sta ima ovde vise da se krade, pa nema vise nista, zato Kusta i odlazi?

Zoki

pre 11 godina

Svaki put kada pomislim da je Srbija dosegla dno, neprijatno se iznenadim. Nije kraj, ima još do dna, samo se to dno još uvek ne vidi u mraku i mulju.
Kusturica je za većinu svojih kritičara intelektualna veličina. Voleo bih kada bi imao kritičare koji su na njegovom intelektualnom nivou, a ne mlade junoše koji se ponašaju kao one ovce iz Orvelove "Životinjske farme": četiri noge dobre, dve noge loše..

Sunčica, Aleksa i ostala originalna imena

pre 11 godina

Ma, najbolji su mi ovi stranački SNS botovi. Pre, otprilike mesec dana "ubiše" se u podršci Vuka Jeremića, koji ime slične ili čak i iste političke stavove kao Kusturica. Pitanje, kako to da "jadan" Kusta nema tu vašu "principijelnu" podršku, ako ni zbog čeg drugog ono bar jer je on kud i kamo poznatiji od Vuka Jeremića ??!!! jel' to zato što se "drznuo" da prozove Tomu "diplomu" predsednika ?!

Alcale

pre 11 godina

@Milos
Jao koje nebuloze! Jesi pismen, pročitaj ceo tekst. UTVRĐENA DODATA VREDNOST OD 1.7 milijona! DODATA! Uzmi vukabular!
Šta je pokrao? Dečko od momenta kada se rodiš u ovoj zemlji, država i sistem te organizovano KRADE! I sada si ti još nekolicina isfrustriranih i zavidnih našli da brojite novce jednom od najvećih reditelja današnjice.
Dečko šta si postigao u svom životu sem pljuvanja po komentarima?
Čovek je između hrpe priznjanja i nagrada dobio orden za razvoj francuske kulture! Imaš li imalo predstave koliko je onda cenjen tamo kada su dali jednom Srbinu???
Jesi ti dobio nekada neku diplomu za doprinos nečemu, makar sređivanju dvorišta? Ti zaista misliš da on nema para pa je došao u zabit zvana Mokra gora da se nafatira? Pa čovek je mogao da ode pre 15 godina u penziju i da se ne cima sa zatucanom rajom u Srbiji!
Alo Miško, Cane, Beko i SVI političari ukradu do 7 sati ujutru 10 puta više nego što je je njemu nađena greška u dokumentaciji. Da, zamisli niko nije ni rekao da je on ukrao, već je namenjen novac investirao od jednom umesto da ga deli kroz celu godininu ali za takve ljudske veličine je to isto kao da mu je neko lupo šamar! Kapiraš nije to ortoped da beži preko slovenije sa 50K evra u koferu! može da ode praznih đepova iz srbije i da živi kao LORD do kraja života od novca koji bi dobio od drugih zemlja!
ŠTA BRE da ukrade od nas pa ovde nema više šta da se ukrade!

Milosav

pre 11 godina

Jedan je Emir Kusturica, ovakve ljude treba podrzavati a ne ovako, kao ukrao 7 hiljada evra. Da nam drzava ovako vodi racuna o svim sto drpaju i kradu, gde bi nam bio kraj? Ali to je tako, mozda ce jednog dana biti bolje, u medjuvremenu ostavite Kusturicu da radi, svima ce nam biti bolje.

Sasa

pre 11 godina

Emire, bar ste vi svetski covek i imate mogucnost da pobegnete bilo gde odavde. Iskren da budem, ne razumem tu sklonost ka mazohizmu, vas jedino ovde ne cene. Mozda vi necete da se bavite politikom, ali ona ce se svakako baviti vama. Vi ste se, kako sami kazete, ponovo upisali u Srbe, a ja sam, zvahvaljujuci vama, Andricu i Milankovicu, ponovo odustao da se ipisem iz tih istih Srba.

zoran

pre 11 godina

Prosto ne mogu da verujem gde ja to živim! Neka crta mazohizma me navodi na pomisao da bih hteo da vidim lica maloumnika koji ostavljaju pojedine komentare ovde. Kakvih sve jadnika ima! Hteo bih da vidim gde spavate, čime se hranite,gde ste rasli..da se izvuče nekakvo iskustvo iz vašeg postojanja e da bi se učinilo nešto na tome da ubuduće broj grešaka vrste bude manji.

LAVINIJA

pre 11 godina

U ekremiziranoj Srbiji u kojoj vladaju cuvene vrednosti u se ,na se I poda se vise ce brigu izazvati ispadanje iz sou programa neke sa vimenom ili ko je skripao u krevetu nego ovo.Sustinski za mene je ovo jedna od najstrasnijih vesti.U kakvoj zemlji zivimo kada jedan ovakav covek vise nece da se igra? Ovo je vreme presvucenih ali nece bas svi u taj kostim.Kustendorf se zavrsio Kulovgrad nudi svoje cari...fUJ!

duci buci i kompanija

pre 11 godina

ajmo kompleksasi, jos danas i gotovo, istresite sve frustracije i bes sto ste niko i nista, ajmo pljujte po kusturici, vredjajte a onda se pogledajte u ogledalo i priupitajte se" "a ko sam ja i sta sam u zivotu uradio". ajmo, ovaj internet vam je i onako vrh karijere i smisla postojanja

Mili

pre 11 godina

Kisturica je doneo pravu odluku, ne ispravnu, ali zamislite zivotnu borbu sa ljudima i drustvom koji ne razumeju i koji ne mogu shvatiti i prepoznati odredjenje zivotne vrednosti, a pritom Im je razmisljanje svedeno, ograniceno do nivoa prezivljavanja i sujetnog nadmudrivanja. To je ona borba sa vetrenjacama, ipak on ce istrajati i njegova rec ce opstati i vecno ziveti.

lepi Akica

pre 11 godina

U nesrećno vreme kada vladari donose odluke kojima se gube teritorije, jedan umetnik će ostaviti nove gradove za sobom.
Treba reći da je Kusturica nesporno racionalan i sračunat čovek i da mu ova odluka neće naneti štetu. Naprotiv, moraćemo da se "konsultujemo" sa njim čitajući njegove knjige, posećujući njegove gradove i osluškujući deo javnosti kojeg nema na medijima. Uticaj ovog izuzetnog čoveka vremenom će da raste i jača.

....

pre 11 godina

Ajde sto ga pljuju nazovi politicari i komentatori po zadatku, ali ne mogu da verujem da medju ono malo ljudi sto miske svojom glavom ima neko da se baci kamenom zajedno sa zlehudom gomilom.Ej rodjaci, bilo ko od nas da u zivotu uradi 1%,ma 0.5% onoga sto je Emir uradio u filmskoj umetnosti,muzici,zaduzbinarstvu,prezentaciji ono malo dobrih strana Srbije ,mi bi bili zemlja snova.Ali izgleda da jedino sto dobro radimo je samodestrukcija.

Mica

pre 11 godina

@Magdalena:
Kako neshvacen? Hiljade ljudi je punilo sale na njegovim projekcijama. Dobio je zlatne palme i ostale nagrade. Cist mejnstrim. Produkcija njegovih filmova je po nekoliko miliona dolara. Zar je to neshvaceni umetnik??? Sve sto je rekao shvatili smo.

Zorro

pre 11 godina

Ovaj covek iza sebe ima neka ostvarenja i dela. Oni sto ga kritikuju, siguran sam da zive, kao paraziti, na drzavnim jaslama. Kosturica je pametno postupio sto se povlaci iz javnog zivota. Bolje je da se narod obracunava sa politicarima a ne umetnicke gromade poput Kosturice. Drugo, ovakvi ljudi, kao Kosturica, mogu da se snadju i bez podrske drzave. Medjutim, nisam siguran da mogu oni sto ga kritikuju...

Kompozitor Foltin

pre 11 godina

Kusto,duhovni brate,sve je to zivot!Bice bolje u sledecoj reinkarnaciji,ali uslov je da se prvo sami sebi iskreno nasmejemo!

Samuil Vicentijevic

pre 11 godina

@Duci0167

Mozda ste Vi u pravu, medjutim ovi sada na vlasti su pre samo godinu dana po idejama bili mnogo blize tim organizacijama koje poznajete. Cak su i dosli na vlast sa idejama bliskim tim organizacijama. Pa kada su govorili ono sto misle - onda ili sada? I kakve su to moralne gromade koje za 20-tak godina zrelog zivota pregaze sve principe, stavove i delanja zbog kojih su mnogi i glavom platili. Ja nisam zavodio i slao mlade neiskusne Srbe iz Beograda da ginu po Bosni i Hrvatskoj. Neko jeste. A Vi sebi odgovorite ko je to bio. A Kusturicu optuzivati da je nosilac provincijalne kasabe... to je stvarno bezobrazno. Cista zamena teza. Isto kao da ste napisali da je Andric piskaralo, ili Paja Jovanovic obicno mazalo. A Vi ste verovatno osnivac NASAe u najmanju ruku? Ili niste?

Cista analitika

pre 11 godina

(Kan-Nica-Kusturica

Za shvatanje Kusturice je potrebno nesto malo vise od samog mozga.Nije on dosao u emisiju da promovise Srbiju vec svoju novu knjigu koja je nasatvak njegove autobiografije u prethodnoj knjizi samo sto u ovoj drugoj postoji izmisljeni lik. Da se Emir preziva Nemanjic i ime mu je Milojko ne bi bilo takvih komentara. Emir Kusturica je uradio vise za Srbiju od onih patriJota kojima su usta puna Srbije i srpstva. NOva vlast je saterala kulturu u podrum.Kako je smeo da se drzne Kusturica i da se suprostavi jednom "uglednom profesoru jos uglednijeg Pristinskog fakulteta" a uzgred i oca zeta Tome Diplome i prodavaca magle za Nikl i kanal do egejskog mora.

aleksandar markovic

pre 11 godina

A sta cemo mi ako i ti odustanes...da li da odustanemo svi i povucemo se...nema predaje...ovo ce jednog dana biti normalna zemlja...zato ne odustajte...

jovana

pre 11 godina

Izgleda da je Olja bila u pravu: Sad ce 200 kila djubreta...

PS: Ja sam ta koja je sedela na naslonu od kauca i gledala kroz prozor u svet.
Emir Kusturica je stigao u taj svet i doneo nam ga ovde.

Ivica Jovanovic,Kraljevo

pre 11 godina

Pitao bih voditeljku Olju Beckovic,da li je imala sugestije ili pritiske zbog dovodjenja Kusturice u emisiju.Rekao bih,namernim vodjenjem dijaloga dalje od teme Kosova gost ostaje nedorecen,jer ovo veceras,pompezna najava emisije kao poslednje pojavljivanje u medijima trebalo je imati karakter vece kritike svega sto nam se danas desava povodom teme Kosova.Ovako razgovor je ostao razumljiv veoma malom broju ljudi i mislim da su ga ovakvog trebali voditi tamo na Mokroj gori,na nekoj terasi u nekoj drvenoj stolici ogrnuti cebetom a pogledom negde u daljini gde je reka Drina pronasla svoj put,pogledom u visoke planine,zelene sume i plava neba.Ali su u malo izmodelom studiju...I ono ukratko receno o Njegosu i ne proslavljanju njega,vec najavi slavljenja Milanskog edihta,o Tomislavu Nikolicu i Bosancima ex Srbiima,najavi ne bavljenja politikom i pitanjem posle 600 godina zasto da bas Dacic,Vucic,Nikolic rese da rese neresivo...sve to u par recenica pokazuje gde smo i gde odosmo,da smo mali i jadni,da 7.predlog o g.Vulina mnogi dozive kao moralan cin i hvale coveka za postupak a vidi se sta je propaganda i moc televizije jos plus RTS-a,gde je jasno da je u pitnju jos jedna obmana naroda najeftinijim trikovima...Sve ovo daje mi za pravo da vam gospodjo Beckovic predlozim da zavrsite karijeru kao glumica pa makar i na ringispilu iz filma"Sekula i njegove zene.."nego sto pravite emisije o prosloti koje nicemu ne vode mislim na bolje,ali sigurno za bolje SNS-a,SPS-a i njihovu vlast.

vladimir

pre 11 godina

E moji Srbi, kako se samo brukate! U Srbiji će sve da ti oproste, ali uspeh nikako! Sutra ćete ovako verovatno i po Noletu, Janku i ostalima koji rade ono što vi nikada nećete moći, sem da pljujete. Strašno!

Boza zvani pub

pre 11 godina

Emire vi ne "Odustajete od prejeftine javnosti"nego je vreme pregazilo vasu "brigu za Srpstvo"na nacin otvorite usta naplatite.Izvinite sto su se vlasti drznule da pokusaju resiti problem Kosova sto vas je izuzetno iritiralo.Rekoste u intervju taj problem traje 700god.samo ne rekoste kako bi ga vi resili.

profesor matematike

pre 11 godina

Nadam se da cemo i mi, poreski obveznici, obicni gradjani, moci da vidimo izvestaj internacionalne revizorske grupe.
Bas me zanima odakle taj visak od milion i sedamsto!?

Stevan

pre 11 godina

Nazalost, pojavom elektronskih medija I prava svakom anonimusu da ucestvuje u lincu, vracamo se u vreme vladavine rulje. Dovoljno je da neko iz gomile arlaukne, ua I pocinje lincovanje. Gomilu dodatno raspaljuju pripadnici verskih zajednica, neprezalivsi "neverstvo" ovog izuzetnog coveka. Gazde sadasnje vlasti ne podnose Emira Kusturicu, bas toliko koliko Emir ne podnosi njih. Znaci, doslo je vreme obracuna, ne samo zbog nikla I kanala vec zato sto je vlast njihova. Nadam se da se Kusta nece razocarati u narod koji voli I kome pripada. Ovo je pusta politika ispiranja mozgova, globalizacija ljudskih umova I pretvaranje naroda u mase, rulju, stado. Emir Kusturica je licnost sa kojom se srpski narod moze samo ponositi. Vidimo se u Kustendorfu, dragi Emire.

Robert

pre 11 godina

Prije nego procitam komentare da kazem da je Emir Kusturica kosmicka velicina, da njegova iskrenost i neustrasivost misli tjera na ozbiljnost uz osmjeh na licu.

Peja, Toronto

pre 11 godina

Kusta, hvala ti za sve sto si napravio do sada. Neki ljudi ne mogu, a neki ne zele da vide koliko si uspjesan. Zelim ti sve najbolje.

lily

pre 11 godina

(Rodjeni Beogradjanin,) Nista niste razumeli, kakve veze ima planska gradnja, lepa arhitektura i odlicne komunalne sluzbe New Yorka, covek je pricao o duhu grada, o cinjenici da se brucos iz provincije vec u februaru oseca beogradjaninom, da onaj koji je prvu pozorisnu predstavu pogledao u 17. godini ako je talentovan (a bogami i ako nije) moze za koju godinu da bude glavna faca pozorisne scene Grada, da Beograd nije bio palanka...

Jovica

pre 11 godina

Divan Srbin,ako se sme reci javno,Beograd je po meni glavni grad Jugoslavije,nista nisu ucinili za Srbiju,to je vestacki pasaluk,pravi Beogradnjani su pobegli,cak mi je tesko reci da li znaju kome pripadaju?

žao mi je

pre 11 godina

Realno, nikada Kusturica nije ni imao neki presudan uticaj na javnost niti se njegova reč slušala. Samo je bio "dobar" i koristan u vreme kada je ceo svet osuđivao srbe kao neko ko ima hrabrosti i umeća da argumentima ustvrdi nešto drugačije od onog što većina misli.
Toj naopakoj simbiozi Kusturice i politike je došao kraj ali oko toga i ne treba previše žaliti jer je sve to ionako bilo sklono padu. Ono oko čega treba brinuti je vreme pred nama u kome ćemo morati da platimo za greške i zablude iz prošlosti a što Kusturica nepogrešivo sluti i od čega želi da se povlačenjem distancira. Na kraju smo mi ti koji će ostati na vetrometini poraza a on će utonuti u svoj svet stvaranja bez tereta i gorčine poraza. To ne shvataju oni koji se svemu ovome raduju.

s.

pre 11 godina

(zoran, 29. april 2013 01:04)

Parafraziraću Arsena Dedića iz filma "Višnja na Tašmajdanu"
Dobro je da postojite vi, praznoglavci, nasuprot nama punoglavcima.

Corkan

pre 11 godina

Iz filma podzemlje,junaci dozivese da izadju iz pakla u novi pakao.Mi stanovnici Srbije ostali smo u podzemlju paklenih igraca.Sem zaduzivanju od svetskih banaka(183.EVRA u SEKUNDI)vlasti sadasnje i eventualne buduce ne misle dobro nikome u Srbiji.Sta zna prostota sta je majstorstvo,zato i zivi srecno.

Dejan

pre 11 godina

Gospodin Kusturica je u pravu i po stavu da se povuce i da nije zadovoljan stavom i ponasanjem politicara. Ko je isplivao ljudi nesposobni u strankama vodjene od strane Milosevica i Seselja. Oni se jednostavno deklarisu za uspesne politicare ali niti imaju karizmu Pasica niti Obrenovica. Izjave Nikolica su kao vreme jedan dan suncano a drugi kisa pada. I kome su ljudi dali glas. Jos gora izava Dacica koji je sa gazdom upropastio drzavu, nije znao da kontrolise koje kave avanturiste i sada opet na vlasti. Posle svega i dnevnog bombardovanja svojom pricom kako da im narod veruje. Ako je nesto logicno nema potrebe da se niko ubedjuje. Nazalost napravice stetu koja se vise nece moci popraviti.

iii

pre 11 godina

Cemu iskljucivost i crno-belo gledanje na stvari? Cemu pljuvanje po njegovim filmovima ako vam se ne svidjau njegovi komentari? Kusturica je dobar reziser, odlican sta vise, a nije los ni pisac i uopste vrlo je kreativan i zanimljiv covek. Sto naravno uopste ne znaci da mora da bude u pravu po pitanju drugih stvari ili da nije egocentricna budala. Ali to onda tako treba reci, a ne krenuti odmah sa pljuvanjem po svemu redom...

Psihijatar

pre 11 godina

(ja, 28. april 2013 23:53)
Otkud ti "ja" ovde, pa juče si napisao da samo komentarišeš tenis i košarku?! A danas te nađoh na temama Kusturica i ubistvo brata Luke Bojovića?!

aristotel

pre 11 godina

Nama definitivno treba vise vanstranackih ljudi. Ne mora niko da deli moje politicke stavove, samo unistite tu instituciju koja se zove ''partija'', izumrecemo kao dinosaurusi ako se ovako nastavi. Gledam i ne verujem kakva svadja nastade oko ovoga.

GRAĐEVINAC

pre 11 godina

Не свиђају ми се Кустуричини филмови, али му свака част за Дрвенград и Андрићград, где је на ливади почео од НУЛЕ и направио туристичко-културне центре, који доносе милионе евра.

Сматрам да би се Влада Србије морала угледати на њега и ОБНОВИТИ Карађорђев град у Тополи, Смедеревску тврђаву Ђурађа Бранковића, Градац, Маглић, Стари Рас и друге замак-градове из доба Немањића, који би сви постали српски туристичко-културни центри..

Sarajlija_RS

pre 11 godina

Ako se bude vodio krivicni postupak protiv Kusturice,Kusta bi onda trebao sravniti sa zemljom Andricgrad i Kustendorf,a ne da ga poklanja ga SDS-ovcima u Republici Srpskoj i SNS-ovcim u Srbiji.Vidjeli su oni da je to uspjesna investicija pa bi sad da uzmu sebi.Sta je to sto se posljednjih 20 godina na prostoru EX-YU vodilo transparentno???Na ovom prokletom Balkanu su se krale destine milijardi eura,a sad se nesto prica "nije transparentno".Kusta preseli u Rusiji i tamo pocni karijeru.

steva

pre 11 godina

Zašto su se vezali?
Za 7000 eura. Pa Kusturica je Holivudska zvezda. Sa tim parama on ne bi mogao platiti napojnicu za četvoro.
Kusto ti si veličina i nemoj svakome da se pravdaš.Ti si čovek sa puno ideja i mudrosti. Mudar vidi kraj pametan do pola a budala ni početak
Poštovanje!

Zevs

pre 11 godina

Vreme je relativna stvar, a javnost pojeftinjuje na svim berzama te i na nasoj. Drugi par rukava je kako odagnati ovo globalno propadanje. Zariste epidemije lezi u porodici gde odavno nema reda, a potomstvo se radje pusta niz reku da se snalazi, negoli uzima za ozbiljno. Kakav narod takva i vlast i kultura.