Nedelja, 28.04.2013.

12:02

Zašto propadaju pivare u Srbiji?

U zemlji koja troši oko 73 litra piva po stanovniku, uspešno rade samo 3 privatizivane pivare, dok su preostalih 5 ili propale ili su pred gašenjem, piše RTS.

Izvor: RTS

Zašto propadaju pivare u Srbiji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

156 Komentari

Sortiraj po:

Cobretty

pre 11 godina

Vec sam pisao molbe uvozniku:
Vratite nam LEFFE i HOEGARDEN!
Please :)
PS. Nisu se udostojili da mi odgovore, eto zato poropadaju te firme....
(Cobretty, 29. april 2013 12:35)

HAHA, USLISILI SU MI MOLITVE, DANAS U MAXIJU PUNI RAFOVI BELGIJSKOG PIVA IMA 5-6 BRENDOVA. Cak su i cene dobre!

Mirko

pre 11 godina

Zasto ?

Pa to svi znaju.Direktor dobije "naredjenje" da unisti firmu (u ovom sslucaju pivaru), kad ona skroz propadne kupi je za sitne pare neko sa zapada, onaj isti koji je finansirao njen raspad.Na kraju svi zadovoljni direktor, novi vlasnik, drzavna vlast pod izgovorom kako dovlaci strane investitore koji zaposljeveju nase ljude(njih par) da rade za 200 evra mesecno...itd

To su oni isti koji su rasturili Jugoslaviju devedesetih, koji su finansirali rat u njoj, koji su nas humanitarno bombardovali 1999 bombama sa osiromasenim uranijumom pod izgovorom da Srbija sprovodi etnicko ciscenje nad Siptarima, koji nam otimaju Kosovo zbog trepce i svega vrednog sto tamo ima, a ima toliko da mozemo da budemo druga Svajcarska

M. Urošev

pre 11 godina

Zašto propadaju pivare u Srbiji?
Uspešno rade samo 3 privatizivane pivare, dok su preostalih 5 ili propale ili su pred gašenjem.

Na spisku nema broj pivara,koje odavno ne rade.


Sve je vrlo jednostavno.
Država + kompanije/monopolisti,
i dobijete rezultat od gore.
O kvalitetu i ukusu naših piva,ne može se ni komentarisati.

Aleksandar

pre 11 godina

hmm, umesto da komentarišete kvalitet piva, ovde se u'vatili za granice jes' na Balkanu, nije na Balkanu...gde god bila granica Balkana, koja je više istorijska nego geografska, svi imate istu dijagnozu tipičnu za Balkan...

Granota

pre 11 godina

Pivo, kao i svaka druga roba, podložna je usavršavanju recepture i težnji ka kvalitetnom i specifičnom ukusu. Ja kupujem ekstrakt ječmenog slada i vakumirani hmelj i pravim pivo kući. Ja sâm, koji sam ultra početnik, napravio sam već par recepata. Napraviti pivo je jako, jako prosto; napraviti DOBRO pivo i različito od drugih je jako komplikovano i zahteva inovaciju i istraživački rad. Mislim da su uslovi u Srbiji vrlo povoljni za rast mikro i mini pivara (kvalitetna voda, dobri klimatski uslovi za skladištenje, plodna i raznolika brdovita područja za uzgajanje hmelja, itd.) i možda se ubrzo i sâm tome posvetim. Živeli!

(Granota, 28. april 2013 14:44)

Upravo sam pročitao Zakon o Pivu i odustajem. Ovo nije napravljeno za mikro pivare, već za velike uvoznike i makro pivare, odnosno za monopol...

Edi

pre 11 godina

Zasto?
Isti razlog kao i sa samom drzavom.

Monopol,kompanije,pare preko noci,unistiti konkurenciju,
nakaradne privatizacije,neulaganja u proizvodju,materijal sumnjivog porekla itd. itd.

Sta imamo?
Monopole,zatvorene pivare,radnici na ulicu,
pivo ukusa mocvare,cene nenormalno visoke itd. itd.

g4

pre 11 godina

Jedan moj rodjak je dugogodisnji pivski ekspert, i prvo pivo pije vec u 7 sati ujutro. Kaze da je BG pivo trenutno najbolje. Ja preferiram Zajecarsko, jer ima ukus kao piva koja su se proizvodila do pre 20-ak godina. Takodje, steta je sto nema vise vrsackog "Sampiona" koje je bilo u samom pivskom vrhu.

Statisticar

pre 11 godina

Vec sam pisao molbe uvozniku:
Vratite nam LEFFE i HOEGARDEN!
Please :)
PS. Nisu se udostojili da mi odgovore, eto zato poropadaju te firme....
(Cobretty, 29. april 2013 12:35)

Probajte Grimbergen. Odlicno Belgijsko manastirsko pivo (ako nemate verske predrasude) koje distrubuira pivara Celarevo. Nije kao Leffe ali nije ni mnogo losije i neuporedivo je bolje od Jelena, BIP-a i slicnog djubreta. Skuplje je ali se bolje isplati od domaceg piva.

Крле-Земун

pre 11 godina

Не знам од када је то Зрењанинска пивара најстарија?
Зато што имају од скора,дане пива?
Панчевачка је најстарија пивара.
Осјечку нећу ни да споменем.
Није најстарија,а није ни у Србији.
Да ли је на Балкану или не,и овако су биле аустроугарке пиваре,
све до 1918.
Балкан
Географски појам,полуострво које се налази у југоисточној Европи,
и налази се испод Дунава и Саве,све до Медитеранског мора.
Сва пива су нам иста,бућкуриш.
Компаније,монополисти,кроје нам укус пива и све остало.
Држава нам је наопака,не може пиво бити боље.

Dj.Kolarski

pre 11 godina

Pancevacka pivara je najstarija pivara.
(iznad ili ispod Dunava)
Nisu je izgradili wajferti,vec su je kupili vec izgradjenu.
Zbog prosirenja posla,kasnije su izgradili bip.
Djordje Vajfert je potomak/naslednik,nije osnivac.
Djordje Weifert,u Srbiji je poznat po drugim stvarima,delima,ne po pivari.Zato se i nalazi na novcanici.


Ko je bolje pivo,pre ulaska velikih firmi,monopolista?
Svaka pivara u Srbiji,imala je svoj recept.
Bio on dobar ili ne,svako je pio pivo iz svoje okoline,i na to pivo je navikao.Kada bi probao pivo iz druge pivare,nije mu odgovaralo.
Cak mozda i bolje nego koje je pio,ali navika je navika.
To su cinjenice.

Kada su utcali novi vlasnici u Srbiji,kompanije,
vise nije isto.
Niti koriste neke stare recepte,niti proizvode stari brend,ili u istoj pivari.
Tako sad imamo ''brend'' piva weifert,koji se ne proizvodi u pancevackoj weifert pivari,vec u Zajecaru.

Srbija,verovatno ima i previse pivara za njenu teritoriju.
Da bi sve radile,morale bi da izvoze svoje pivo.
A za izvoz,velika je konkurencija.

Ko je pivo bolje,gde ce se proizvoditi,zavisi samo od kompanija,najmanje od recepata ili korisnika proizvoda,na zalost.
Kako nam je zemlja,takvo nam je i pivo...

Nele

pre 11 godina

Pa sam tekst vam kaže zašto propadaju, jedna od pobrojanih pivara ima 40% učešća na tržištu dakle monopolista. U Srbiji ne postoje zakoni odnosno i ako postoje ne poštuju se po pitanju zaštite tržišta. 60% svih artikala koji se kod nas prodaju se prodaju od strane monopolista.

juznjak

pre 11 godina

Pitajte ove iz Erdevika koje "nase" pivare kupuju njihov (kvalitetan) hmelj. NIJEDNA! Sve od reda uvoze Ukrainski i Bugarski daleko losijeg kvaliteta. Uz to dodajte industrijsko ubrzano vrenje i hemikalije za produzenje roka trajanja i dobicete pivo Š klase.

Laca

pre 11 godina

Naravno da je podatak o 700 litara piva po glavi stanovnika nebuloza. Evo podataka sa Vikipedije (List of countries by beer consumption per capita):ubedljivo najviše popiju Česi, 132 litra godišnje, zatim Nemci 107, Austrijanci 106, Irci 104 itd. ...Hrvati 78, Slovenci 83. Nas nema na ovoj listi, ali recimo da je tačan podatak iz teksta da pijemo 70 litara godišnje, a to je 20 litaara više nego što je bilo kad sam zadnji put čuo ovakve podatke za nas. Znači da pijemo pivo više nego ikad, što je žalosno, ne zato što mnogo pijemo, već zato što pijemo preskupo i nekvalitetno pivo. Normalno onda da velike pivare sjajno posluju, kad nam uvaljuju jeftine pomije za velike pare

Vladimirrrrrrr

pre 11 godina

Kad nekoga vidim da u cegeru nosi PVC flasu piva, odmah mi je sve jasno - radi se o alkosu u poslednjem stadijumu za koga nije bitan ni ukus ni miris ni to sto su ove flase kancerogene, ni bilo sta drugo. Najvaznije mu je da se za sitne pare usika kao svinja. U Belgiji, Holandiji, Engleskoj, Danskoj, Nemackoj kada bi neko u prodaju stavio pivo u PVC ambalazi odsekli bi mu ruku.

Cobretty

pre 11 godina

Vec sam pisao molbe uvozniku:
Vratite nam LEFFE i HOEGARDEN!
Please :)

PS. Nisu se udostojili da mi odgovore, eto zato poropadaju te firme....

Misljenje

pre 11 godina

važno da su uništili najstariju pivaru u srbiji ZRENJANINSKU PIVARU!!! (Srđan, 29. april 2013 00:11)

Zrenjaninsko svetlo pivo je bez konkurencije najgore pivo koje sam probao u zivotu (doduse nikada nisam imao hrabrosti da probam novokomponovana buvlja-piva "Merak" i "Master"). Medjutim, kada je u pitanju "Porter" iz Zrenjanina, utisci su sasvim drugaciji. Bilo je sasvim OK.

crk

pre 11 godina

@ slobodan

A ti Slobodane, prvo procitaj moj tekst nekoliko puta da bi ga shvatio, pa me onda komentarisi. I zasto bi ja morao da budem Srbin ako zivim u Srbiji?

Krejzi Brew

pre 11 godina

Jedino Becks vredi piti jer Apatinska pivara njega mora da pravi po standardu Becksa. Sirovine se uvoze iz Nemacke i jedino je voda srpska ("jedino"). Ovo znam iz prve ruke. Pritom je i jedino industrijsko pivo u Srbiji od kog mi ne puca lobanja posle 6 komada.

Corona, Sol, Guinness, Stella... su sve odlicna piva ali su papreno skupa za nase uslove (Stella 110-120 din za 0.33L, Corona i Sol oko 160, Guinness 220+ ... ). Mi mozemo praviti isto tako dobra piva ali jednostavno nema potrebe jer su nam standardi nikakvi. To je kao engleski prevod na onlajn Blicu. Jezik potpuno oskrnavljen ali ok je jer nema ko da se buni.

Samo kod nas i u istocnoj Evropi (Belorusija, Rusija, Ukrajina...) mozes kupiti pivo u PLASTICNOJ boci od 2L. To se u ozbiljnim pivskim zemljama smatra skrnavljenjem umetnosti i tradicije. I onda se pitamo zasto vise nema Leffe-a po radnjama. Pa, nema jer mu istice rok na policama...

Ko da ga pije kad 90% konzumenata piva kupuje plastiku od 2L i/li 0.5L Jelen/Lav? Bitno je ozderati se, a ne uzivati u pivu.

Potrebne su nam mikropivare da bi pili dobro pivo. Ali one nemaju sansu.

Slobodan

pre 11 godina

(crk) Ti si tipičan primer srba kome su svi stranci neprijatelji Srbije i hoće da nas unište, ali barem malo razmisli kada nešto komentarišeš. Prvo napišeš da multinacionalne kompanije žele da unište naše pivare (uzgred one najbolje rade), a onda navedeš primer gde srpski lokalni tajkun kupi tri pivare i upropasti ih zbog svoje zarade. Ko je ovde lud.

Goran

pre 11 godina

Propadaju iz razloga sto su ih unistile multinacionalne pivare da bi sebi prigrabile ceo profit. Za uzvrat nude totalni nekvalitet na celoj domacoj sceni jer su pokupovali sve brenodove. Jos gore od totalnog nekvaliteta nude u vidu stranih brendova koji se ovde proizvode.

Svojim bljestavim i skupim marketingom, kao i dizajniranim flasa, nazalost mnoge ovde mogu da prevare - mene ne. Naravno, oni znaju i da 95% ljudi koji ovde piju pivo nikada nisu probali nesto drugo osim Jelena i Lava, pa i ne znaju sta je zaista pravo kvalitetno pivo, vec kad piju nesto domace misle to je to, pivo je pivo.... Tuzno je to jer su oni potpuno svesni da nam ovde uvaljuju djubre, sa sve gorusicama i glavoboljama.

Zelite da se osecate 15 godina stariji, zelite da se osecate kao da imate grip, zelite da se osecate kao da vam je neko zabo kolac u glavu i da ste se nagutali zileta? Popijte 2 bilo koja piva napravljena u velikim pivarama u Srbiji i sutradan sve ovo vam se garantuje. Alo, ljudi, pa ko ovo zeli? Manite lepe TV reklame, to nije pivo, to je prevara namenjena potposacu sa najmanjom kupovnom moci u Evropi.

I nista drugo ne preosteje, nego da se, kao sto neko rece onde, odvoje pare za Segedin i tamo nakupuju kvaliteta piva, da se masno plate i jos da se ne zali gorivo. E, onda moze na uzivanje u pivu.

ice9

pre 11 godina

U Belgiji fermentacija triple piva traje 6 meseci, 2 meseca u velikim buricima, 2 u manjim i 2 u flasi, kada probate bilo koje tripel pivo jednostavno ukapirate sta je to zapravo kvalitetno pivo, pritom kosta oko 2-3e. Kod nas fermentacija traje verovatno sat ipo do dva, ubace se neki praskovi, par pacova i vozi misko reklamu po TVu. Pivo se pravi preko 4000 godina a mi jos nismo ukapirali kako se pravi, ili ce pre biti da je bekom zinulo vise za pare nego kvalitet.

1722

pre 11 godina

I Pancevo je nekad imalo pivaru i to najstariju na balkanu koju je 1722 osnovao onaj lik sa novcanice od 1000 dindzi ...
(nikolass WEIFERT Stojanović, 29. april 2013 02:33)

Taj lik sa novcanice koji je "osnovao pivaru 1722. godine u Pancevu" je rodjen 1850. godine a umro 1937. godine. On, Georg Djordje Vajfert je potomak osnivaca te pivare a ne osnivac. Njegov otac (takodje potomak osnivaca) je imao dva sina i svakom je ostavio po jednu pivaru u nasledstvo. Djordje je dobio/nasledio onu u Beogradu a njegov brat onu u Pancevu.

Sloba

pre 11 godina

Nikada necu mocu da razumem Apatinsku pivaru. Ukinuli su Pils Light umesto da ukinu Jelen pivo. Drugi promasaj im je proslogodisnje izbacivanje piva Leffe (i tamnog i svetlog) iz ponude ciji su bili distributeri. Uz Guinness verovatno najbolje pivo koje se moglo kupiti ovde.

Lemi

pre 11 godina

Dajte ljudi, ko je vama rekao da potpisete Vladimira Krulja kao eksperta, pobogu?! Raspitajte se malo umesto sto se blamirate, nije tesko ... u Mc-u, ili kod Erwina ili bilo gde drugde.

crk

pre 11 godina

Procitajte malo etikete na domacem pivu(jelen,Lav...) i videcete da je glavni sastojak kukuruzna krupica. To je drzava dozvolila uredbom od pre nekoliko godina da bi udovoljila Multinacionalnim korporacijama koje su ovde u Srbiji da sto vise profita uzimaju. Proizvodnja piva je sve jeftinija jer ne moraju vise da stavljaju toliko hmelja i jecma( pitanje je da li u opste nesto i stavljaju) a pivo sve skuplje. Pa ko je tu lud?

Najveci profiti se stvaraju u proizvodnji piva.

Planski su domace pivare unistene od strane Multinacionalnih brendova, da bi sav profit one uzimale.
Evo vam primera Subotickog bosa Mome Spasa( bivsi vodoinstalater) koji se za vreme sankcija obogatio sa svercom alkohola. Pre 7-8 godina je u necije ime pokupovao Zrenjanisku, Becejsku i Vrsacku pivaru i namerno ih unistio. Dobio je dobre pare za to....

german

pre 11 godina

Pančevo, Zrenjanin, Vršac, Osijek ... nisu na Balkanu, pa ne može ni njihovo pivo da bude "najbolje na Balkanu" (pored toga što ni inače ne bi bilo).

Hogar

pre 11 godina

Pivo u Srbiji je SKUPO!
Nekada je ovaj napitak bio usputni trošak,ali danas se dobro razmisli pre nego što se kupi.Cena je uzrok slabe prodaje.

nemanja

pre 11 godina

uh ,III razred gimnazije,bezanje sa casa u kafanu i Pecko pivo u hladu pod lipom...tamo 90' i neke..najbolje pivo koje sam u zivotu probao..

Pecko

pre 11 godina

Imam 31 godinu i secam se da sam u lokalnoj kafani Servud 1999. prvi i jedini put popio Pecko pivo. Izgleda je to bila poslednja tura koja je stigla sa Kosova.

anti zivotinje ...

pre 11 godina

Od BIPa ne boli glava. Rok trajanja mu je 3 meseca i ono je za sad pivo sa najmanje hemije. To se oseti posle nekoliko flasa...

nikolass WEIFERT Stojanović

pre 11 godina

I Pancevo je nekad imalo pivaru i to najstariju na balkanu koju je 1722 osnovao onaj lik sa novcanice od 1000 dindzi ... radila je profitabilno i u najtežim vremenima , pravila je vrhunsko pivo i pratila je svetske trendove kada je napredak pivarstva u pitanju ... vodili su je pravi poznavaoci piva i na njenom celu je bio mozda i jedini magistar piva na ovim prostorima ... ovu zemlju su upropastili neuki politicari koji gledaju partijsku knjizicu i licnu dobit , tek kad se budu okrenuli strcnosti i narodu onda ce nam i pivo i pivare biti dobre ... 8(

Rade

pre 11 godina

Nažalost zakasneo članak vremenski ili još gore bilo koja reakcija u državi da se očuva barem deo pivara.Već dosta vremena ima da su tokom privatizacije svesno uništene neke od boljih ili najboljih pivara za čim nije bilo potrebe.šta više i sama proizvodnja sirovina.Pivo ne pijem od kada samo ima naziv piva i ništa više,što ne znači da ne sanjam dan da popijem pravo pivo iz neke od lokalnih pivara konktno Crno Bečejsko.A što se tiče svetlog piva lepše nisam pio od Laško sa divokozom na etiketi (ne ono Laško Klub).Bilo je lepo i Tisko Zlato,Nikšićko,...Tuborg se pravio u Koprivnici i bilo je dobro pivo dok Podravka Pivo je bilo loše.Lowenbrau je pravilo Pčelarevo dok je Apatinsko bilo poznato BIP jeste bilo poznato ali nije bilo neko pivo.Žao mi je nisam nikad aprobao Skopsko i Pećko koje su mi tamošnji jako hvalili.Voda je istano br.1 uslov ali trebaju i ostali sastojci hmelj,ječam,...i na kraju recept-dobar kuvar piva.Ako ćete popiti dobro pivo onda su za to male lokalne pivare a ne ove "mega"...

old school

pre 11 godina

ovde izgleda nema nikog starijeg ko se seća pećkog piva...

"bira peja" je bilo ubedljivo najbolje pivo u bivšoj sfrj!

šteta što smo zbog nacionalizma i primitivizma uskraćeni za tako dobro pivo!

DPolitika

pre 11 godina

@Mariolino

Procitaj sta si sam napisao i pogledaj da li se u tom tekstu igde spominje Osjecka pivara 1697 godine sem na etiketi piva.

Na etiketu su stavili 1697 iz razloga marketinga zeleci da predstave da se eto oslanjaju na tradiciju proizvodnje piva iz toga kraja a ne godine osnivanja pivare, sto bi bilo isto kada bi na primer Vinarija zupa iz Aleksandrovca osnovana 1956 stavila na etiketu 1170 od kada se dokumentovano pravi vino u Aleksandrovackom kraju te bi to bila tradicija koja se moze koristiti za marketing.

Osjecka pivara kakvu je danas poznajes osnovana 1899 godine od kada postoji na lokaciji na kojoj je i dan danas a osnivac je Nemac Aleksandar Bauer a pivaru u Pancevu 1722 osnovao je Abraham Kepis, Jevrejin iz Pozuna a imala je kapacitet od 3.300 kofe piva. Prvu pivara osnovana od strane Srba tacnije Srpkinje kneginje Ljubice proradila je u Beogradu 1841.

Nemoj da mesas lokalnu tradiciju i manufakture pojedinaca koji nisu imali veze sa godinom osnivanja neke firme tj. pivare.

Srđan

pre 11 godina

važno da su uništili najstariju pivaru u srbiji ZRENJANINSKU PIVARU!!! ovi što se sad reklamiraju nisu tada ni postojali,ali poštene privatizacije su odradile svoje!

Aleksandar

pre 11 godina

Valjevsko pivo je odlicno pivo. Steta je sto se moze naci samo u zapadnoj Srbiji. Cuo sam da ce uskoro poceti da se prodaje i u nekim trgovinskim lancima u Beogradu. Probajte ga i uverite se sami.

Mariolino

pre 11 godina

@Mariolino

Osjecka "pivovara" nije najstarija i nije postojala 1697 godine vec se njena preteca pojavila tek 1856 godine.

U Osjeku se 1697 u kucnoj radinosti pravilo par desetina litara piva, sto nema veze sa pivarom u Osjeku ako zelimo o pivu pricati na taj nacin u Srbiji kroz rucnu pojedinacnu manufakturu se pravilo u 15 veku sa dolaskom Turaka.
(DPolitika, 28. april 2013 21:59)

DPolitika nisi u pravu ne želim sad da ispada da se ja kao sad tu teram neki inat da je Hrvatska starija od srpske neko samo navodim činjenice a i ne znam dali si ikada pio Osječko i na samoj etiketi imaš godinu nastanka kao i na tvrtki evo nešto malo iz povjesti:

Porezne knjige iz 1697. godine spominju proizvodnju piva u Tvrđavici i Varoši, ali prvi zapisi spominju gospodina Bauera koji je proizvodio pivo još davne 1664. godine. Godine 1694. u Osijeku se spominju tri pivara: Joseph Hamerl, Johan Conrad Steer i Vitus Casper.[2] 1695. godine podignuta je pivovara u osječkom predgrađu koja je godinu dana kasnije proizvodila 56 akova (otprilike 32 l) piva. Prvi popis stanovnika iz 1697. godine spominje postojanje pivovare locirane u predgrađu te na otoku s druge strane Drave.

rebro

pre 11 godina

@Drasticna razlika, to pivo od 8 kruna ne valja ič!
Ako hoćeš iole dobro pivo, uzećeš Staropramen ležak koji košta 16 kruna(70 dinara) ili Pilsner Urquell koji košta 26 kruna(112 dinara). Ovo su cene iz Alberta.

Milcicken

pre 11 godina

Zajecarsko je najbolje, nema boljeg nigde u svetu, dobra voda, dobra receptura, dobre sirovine, svaka im cast samo neka nastave tako, treba samo to koristiti, mnogo znam o pivu pa zato to i kazem.....

Zrenjaninac

pre 11 godina

Balkan NIJE rečno poluostrvo i Dunav mu ne može biti nijedna od granica.
(qwery, 28. april 2013 20:12)

Ah, kakva filozofska smicalica, ali geografija nije filozofska kategorija. Wikipedia kaze, Vojvodina nije na Balkanu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Balkans

Da li je bolje bolje 4X55 din ili 175 din za isti proizvod !!!!!

pre 11 godina

@Sava
"Dok ti piješ pivo iz plastične flaše od 2 litre meni je sve jasno."

E vidite meni nije jasno da neko moze da pomisli da plastika za nekoliko dana moze da promeni nesto u pivu koje je unutra a staklo ne moze. A o razlici izmedju braon i zelenih staklenih flasa slusao sam filozofiranja jos pre 20 godina. Probajte da izvrsite test na slepo, pivo iz plastike i isto to iz stakla ! Koliko vasih prijatelja ce da primeti razliku ?

Sova

pre 11 godina

"Prosečna godišnja potrošnja piva u Srbiji je oko 500 miliona litara ili oko 73 litra po stanovniku. Iako je to i do 10 puta manje nego u Nemačkoj ili Holandiji"... Da li to znači da prosječan Njemac ili Holandjanin popije 730 litara godišnje (2 litra dnevno)??? Govorite o prosjeku u koji ulaze i djeca, bolesne i stare osobe. Nemoguće!!!

Cobretty

pre 11 godina

Obozavam pivo, ali nasa piva vise ne pijem, a ni strana koja se kod nas prave. Odvratna su mi.
Odem lepo do Segedina, i navucem pun gepek belgijskog, nemackog, ceskog i irskog piva...

Jeste da kostaju i po 150-300 kinti po boci, ali brate uzivam sa svakim gutljajem.
Nije mi zao ni goriva :)

Cane

pre 11 godina

Pre desetak godina, drugar i ja , smo pili Jelen pivo (jos dok je bila stara ambalaza) ali samo ono koje je toceno u trecoj smeni i bilo mi je odlicno.....Sada sve nesto na reklame skupe daju ali nije to vise taj kvalitet....

dilindzer

pre 11 godina

(Fash de la fash, 28. april 2013 17:51)
Ziveli Fash uz cashu Windsor Ale ;)

Nemojte da vodite raspravu o pivima koja nemaju veze sa vezom! Svi koji su malo zagrebli ispod povrsine ili su shkolovani u ovoj sferi, znaju da naseg zakon propisuje ucheshce do 30% (a mozda su i podigli) nesladovanih sirovina zbog povecanja randmana alkohola. To je osiromasheno vodeno djubre. TO nike pivo. Ne nasedajte na glupavi marketing velikih pivara i ne padajte na fore "kupujmo domacje"! Malo se edukujte i znacete sta je pravo pivo. Toliko za sada. Živeli uz chashu Copper Ale-a (pravog piva sa 100% jechmenog slada i mnoooogoooooo hmelja) ;)

Mariolino

pre 11 godina

pancevacka pivara ,najstarija na balkanu (1722) ne postoji vise. :(
(nesa, 28. april 2013 16:47)

Osječka pivovara je najstarija 1697 i još radi....

dukat

pre 11 godina

"pancevacka pivara ,najstarija na balkanu (1722) ne postoji vise. :(
(nesa, 28. april 2013 16:47)

Osječka pivovara je najstarija 1697 i još radi....
(Mariolino, 28. april 2013 21:05)"

A ni jedna ni druga nisu na Balkanu. :)

nema deda mraza

pre 11 godina

@Vladimir Dž
ja se secam cokova jecma oko apatina i celareva pa sve do backog petrovca.

a danas se za apatisko pivo u medijima vezuju planinske izvore i psenicu.

ubijte me, ali tamo nema planina a do fruske gore treba da se prepliva dunav...ili nekoga vuce nastalgija

raspad sistema

pre 11 godina

Najbolje pivo dolazi iz malog sela pored Vrsca , zovu se Kruger&Brent cini mi se. Probajte to pivo pa onda pokusajte ponovo da uzmete ono sto prodaju po marketima!

DPolitika

pre 11 godina

@Mariolino

Osjecka "pivovara" nije najstarija i nije postojala 1697 godine vec se njena preteca pojavila tek 1856 godine.

U Osjeku se 1697 u kucnoj radinosti pravilo par desetina litara piva, sto nema veze sa pivarom u Osjeku ako zelimo o pivu pricati na taj nacin u Srbiji kroz rucnu pojedinacnu manufakturu se pravilo u 15 veku sa dolaskom Turaka.

dddddd

pre 11 godina

Ne lupajte koja je najstarija pivara na Balkanu. Zna se da je Pancevacka pivara iz 1722 i Zrenjaninska pivara iz 1745 (koja vise ne postoji) jedne od najstarijih u regionu. I samo da se zna zrenjaninsko pivo se moglo naci u restoranima u Madjarskoi, Rumuniji, Austriji... doduse do 1990 god.

Vladimir Dž

pre 11 godina

Još jednu stvar. Ja živim u Vojvodini i prešao sam je uzduž i popreko sto puta. Nikad nigde nisam video ječam, a kažu da se od toga pravi pivo. Jeste vi nekad videli ječam?

Kad sam gledao kako prave Badvajzer muka mi je bila. Nemojte tražiti po internetu kako ga prave - nećete hteti više da pijete pivo.

Vladimir Dž

pre 11 godina

Ja ne pijem pivo puno. Ali ono što sigurno znam je da je glavni uzročnik hemija koja ulazi u pivo.

Kad popijem pivo više - zaboli me glava. Znam dosta ljudi koji isti problem imaju. Želudac ima problem ujutro da prevari tu hemikaliju i onda to udara u glavu. Najveći deo glavobolja dolazi od želuca, to će vam svaki doktor reći. Isti problem imam od belog hleba, aditivi udaraju u glavu ujutro.

Ljudi beže u što prirodnije stvari, trenutno sam na običnoj vodi. Dok drugovi traže vino koje nema puno hemije. Mada je i tu nemoguće naći prirodno. Ko je stari pivopija zna da je nekad pivo bilo bolje.

qwery

pre 11 godina

Zrenjanin NIJE na Balkanu. Balkan je juzno od Dunava.
(Zrenjaninac, 28. april 2013 18:11)

Balkan NIJE rečno poluostrvo i Dunav mu ne može biti nijedna od granica.

СРБска част

pre 11 godina

Свако пиво коме је рок трајања од 45-60 дана је кувано и припремано на традиционалан начин. За сваки дужи рок трајања од овог су потребне хемикалије које се додају да би се пиво дуже одржало да се не поквари, па зато моного и боли глава од таквих ''хемијских пива'', а да не причам како она утичу на обољевање дебелог црева.
Сетите се да до 2000 године, сва пива су на ивицама својих етикета имала оне рецкице за месец и дан у месецу када су произведена, никако годину. То ова нова пива немају, него утиснут датум на чепу, докле га хемија штити од кварења.
Зато успешан повратак на права пива кувана на стари начин и са кратким роком трајања, које гарантује да немају хемију и обавезно у стакленој флаши а не у пластичној.
Све најбоље и успешан повратак желим старом добром Јагодинском Чичи, БИП-у, Ваљевском, Зајечарском, Нишком... пиву. Ту је бар вода од кога се прави пиву чистија од панонске воде где је Апатинска пивара и Челарево.

MomaSRB

pre 11 godina

BiP = Bg najbolje. Ostala su cista hemija. Probajte i videcete dali sam u pravu.
(X, 28. april 2013 19:22)

Jesi brate...ja njega samo pijem...em je ukusan tj pitak,em mu je jako pristupacna cena...limenka je oko 55-60 dinara...jos kad bi samo vratili onaj stari izgled "zidarske" flase...to bi bio pun pogodak...i plus da mu se prikljuci "sedi brka" iz jagodine...uffffff

milan JA

pre 11 godina

jedino se Jagodinsko pravi po staroj recepturi. U Pomoravlju je odnos ispijanja piva od prilike 100:5, bez izmisljanja, najkvalitetnije a najjeftinije! Bez čiče nema priče :-)

maximus minus

pre 11 godina

Los kvalitet svetlog piva, posebno u letnjem periodu. Evo ja sam od nekada cenjenog i respekta vrednog pivopije spao na to da pijem iskljucivo crno pivo. Obzirom da je slabo zastupljeno i njega sve manje pijem.

Doktor86

pre 11 godina

Pa naravno da su propale kad one sluze gigantima samo da "proguraju" svoj brend u Srbiju. Vidite sta je Efes uradio od Pancevacke pivare koja je nekada bila ponos Srbije. S druge strane, nije sporno da umemo da napravimo kvalitetno pivo, i da na trzistu ima dovoljno nasih marki koje zadovoljavaju potrebe domaceg stanovnistva. Ali bi bilo lepo da se nekadasnji centri ponovo aktiviraju, da ljudi imaju posla. Sto veca konkurencija, veci i kvalitet. E, kakvo je pivo nekad pravljeno u Pancevu, pa u Nisu, Zrenjaninu, Jagodini, Valjevu...

expert

pre 11 godina

Apsolutno je nemoguce da Nemci popiju 730 litara piva godisnje. Koliko ima dece i zena koje ne piju pivo? Ispada da svaki punoletni Hans svaki dan tuce po 5 litara piva

zile...

pre 11 godina

Bio sam prosle godine u Republici Srpskoj i pio sam Nektar, veoma dobro pivo, puno bolje od Jelena i ekipe, zna li neko gde u Beogradu i okolici mogu da kupim Nektar pivo?

Nikola "Gastarbeiter"

pre 11 godina

I sada ima Zaječarskog, odlično pivo ekstra kvaliteta po realno povoljnoj ceni, 40-45 dinara 0,5l, pijem ga ne zbog toga što je jeftino, nego što je stvarno dobro, imam mogućnosti da pijem skuplje!!! Mada ne znam da li ga ima i van Istočne Srbije, ali ovde se pije samo tako, kao nekada "Niško", koje je nažalost lopovski uništeno od strane Ninija kriminalca, koji je vršio mahinacije i navodno kupio i unakazio tako uspešnu pivaru, jednu od najjačih proizvodnih preduzeća u Nišu!!!
(Nišlija, 28. april 2013 18:09)

Nislijo,

hvala na informaciji. Pocetkom Jula dolazim u Srbiju i nadam se da cu "naleteti" na "Zajecarsko". Kod nas u Pozarevcu se je do sada izmedju Jelena, Lava, Apatinskog i Niksickog moglo birati .

PS : ... i Tuborg-a koje je obicno djubre .

Zrenjaninac

pre 11 godina

Требали сте истражити шта се дешава са зрењанинском пиваром, једном од најстаријих на Балкану. Некад су правили одлично пиво.
(програмер, 28. april 2013 16:55)

Zrenjanin NIJE na Balkanu. Balkan je juzno od Dunava.

Nišlija

pre 11 godina

Zivim u Nemackoj vec 30 god. i pijem samo "Varstajnera" ( Wahrsteiner )i "Veltinsa", dve, pored "Augustinera" " kult marke u Nemackoj .Na "odmorima" u domovini konzumiram " Jelena " i mogu da kazem ...izvanredno pivo .Ne smekam razliku izmedju pomenutih nemackih i Jelen piva .Izvanredan proizvod, koji jako na " Zajecarsko " iz YU vremena podseca .
(Nikola "Gastarbeiter", 28. april 2013 17:39)

I sada ima Zaječarskog, odlično pivo ekstra kvaliteta po realno povoljnoj ceni, 40-45 dinara 0,5l, pijem ga ne zbog toga što je jeftino, nego što je stvarno dobro, imam mogućnosti da pijem skuplje!!! Mada ne znam da li ga ima i van Istočne Srbije, ali ovde se pije samo tako, kao nekada "Niško", koje je nažalost lopovski uništeno od strane Ninija kriminalca, koji je vršio mahinacije i navodno kupio i unakazio tako uspešnu pivaru, jednu od najjačih proizvodnih preduzeća u Nišu!!!

вратите београду БИП

pre 11 godina

БИП господо. Јер је најздравије и најстарије пиво на балкану!

Nikola "Gastarbeiter"

pre 11 godina

Zivim u Nemackoj vec 30 god. i pijem samo "Varstajnera" ( Wahrsteiner )i "Veltinsa", dve, pored "Augustinera" " kult marke u Nemackoj .Na "odmorima" u domovini konzumiram " Jelena " i mogu da kazem ...izvanredno pivo .Ne smekam razliku izmedju pomenutih nemackih i Jelen piva .Izvanredan proizvod, koji jako na " Zajecarsko " iz YU vremena podseca .

milan

pre 11 godina

Prema podacima na pocetku teksta, da bismo dostigli potrosnju piva po glavi stanovnika kao sto je trenutno u Nemackoj ili Holandiji, kod nas bi svaki covek u proseku trebao da popije 2 litra piva na dan?!? Zasto prosto ne proverite podatke, pre nego sto ih objavite?

Fash de la fash

pre 11 godina

Nemojte da vodite raspravu o pivima koja nemaju veze sa vezom! Svi koji su malo zagrebli ispod povrsine ili su shkolovani u ovoj sferi,znaju da nasg zakon propisuje ucheshcje do 30% ( a mozda su i podigli) nesladovanih sirovina zbog povecanja randmana alkohola. To je osiromasheno vodeno djubre. TO nike pivo. Ne nasedajte na glupavi marketing velikih pivara i ne padajte na fore "kupujmo domacje"! Malo se edukujte i znacete sta je pravo pivo. Toliko za sada. Živeli uz chashu Copper ale-a (pravog piva sa 100% jechmenog slada i mnoooogoooooo hmelja) ;)

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Kakav lav, kakav jelen istocna srbija pije samo zajecarca! Crven cep na vrhu flasa braon boje etiketa zajecarsko nase pivo to je!!!

vosa

pre 11 godina

БИП господо. Јер је најздравије и најстарије пиво на балкану!
(вратите београду БИП, 28. april 2013)

.. jednom sam probao to ,,pivo,,,i NIKAD vise probao sam u zivotu preko sto vrsta piva ali tu zabokrecinu od koje posle case se raspada glava ... ne hvala pio sam pivo za koje 99% srba nikad nije culo vrednost 1flase od 0,4dl kosta 3€.

Dragan

pre 11 godina

Po meni najbolje pivo u Srbiji trenutno je "Pauliner", pa sva ostala. Zalosno je to sto ga ima samo u Maxi supermaketu i u nekoliko manjih prodavnica.

parking

pre 11 godina

Srpske pivare izmedju ostalog propadaju i zbog srpskih pivopija koje se cvrsto drze predrasude da je sve sto je strano bolje nego domace, sto je naravno budalastina.
A izmedjuostalog propadaju i zbog jakog marketinga stranih pivara.
Zbog svega navedenog je stranim kompanijama bilo lako da ubiju domacu konkurenciju i da sad od domacih sirovina nama prodaju tamo neki inostrano pivo a ustvari to je nasa voda, totalni nonsens koji kao da malo ko moze da shvati. Kad se malo bolje pogleda, ispada da je svo uzivanje zapravo u toj psiholoskom dozivljaju inostranog brenda koji ce skupo da nas kosta.
Strane kompanije se ponasaju kao virusi, dodju, reprogramiraju nas i o nasem trosku se sire dalje.
Kupujmo domace proizvode, bar sacuvajmo ovo malo domacih kompanija sto nam je ostalo, ako dosada nismo bili pametni.
Ziveli ;)

програмер

pre 11 godina

Требали сте истражити шта се дешава са зрењанинском пиваром, једном од најстаријих на Балкану. Некад су правили одлично пиво.

m

pre 11 godina

@Alex - Jelen belo je bilo zaista loš pokušaj pravljenja pšeničnog piva. Sad se konačno prodaje erdinger kod nas pa možeš da probaš kakav ukus treba da ima weissbier.

todos

pre 11 godina

Na foru su podigli cenu maloprodajnog piva a evro stoji godinama u okviru određenog kursa.Slažem se da je i problem na prvu kupovati pivo koje nije rashlađeno tj u prodavnici nema svoj frižider.
A što se tiče količine popijenog piva fora je da se u Srbiji rađa domaća drži na prvom mestu

Gojko

pre 11 godina

Evo primjer iz Banja Luke...

BL pivara nikako nije mogla da se nosi sa uvoznom robom i stalno kukala... Narod prestao da kupuje pošto je bilo ekstremno lošeg ukusa... x puta mijenjali ambalažu a nikako da skontaju da nije do toga nego do ukusa...

Prošle godine, zavrate rukave i naprave pivo kako treba. Dodatno puste u prodaju sokiće (Pivo sa limunom, grejpom i ribizlom)... Komšo koji radi u pivari kaže da ne mogu napraviti kojom brzinom se prodaje...

Kod mene kući već 6 mjeseci niko nije kupio uvozno pivo...

Student

pre 11 godina

Valjevsko pivo su sačuvali Valjevci. Super kvalitet, pristupačna cena, i flaše koje se koriste već 30tak godina(ali su ekstra čiste). Svako ko je pio Valjevsko zna o čemu pričam. Kao naručen komentar.
Još kad bi bilo neko tamno,ehhh. Živeli

I ja presao na rakiju

pre 11 godina

Zato sto prave djubre koje stalno poskupljuje. Prosle godine u ovo vreme Lewenbroj 138 din u Rodicu sa 10% a sada preko 170 din ! A Evro je pao !

luudak

pre 11 godina

po meni jedno od najlepših piva je valjevsko. doduše sada ga ima samo u valjevu i okolini pošto je posle privatizacije ukus piva oslabio. zadnjih par godina su se dosta popravili tako da kad mi se god pije pivo samo njega uzimam, ako ga ima. u plasticnoj boci od 2l je baš loše a u limencij je dobrog ukusa. e sad problem je što je pivara još slaba tako da nema baš svugde da se kupi. inače za beogradjanje ima prodavnica na banjici pa probajte.

valjevsko najbolje

pre 11 godina

Da bi se napravio monopol, pre svega Apatinske pivare i ove iz Celareva.

Kao sto su zatvorene secerane u Cupriji,Pozarevcu,Sapcu,Beogradu kad je Kostic kupio 3 secerane za 9 evra. Sve to da bi se njemu ostavio monopol.

Gile Niš

pre 11 godina

Ja sam odavno prestao da pijem nase pivo jer je kvalitet ispod proseka pa tako sad kad naidjem na uvozno sto tesko nalazim ja to kupim jer se vodim onom bolje da popijem nesto sto vredi i kvalitetno je u manjoj kolicini nego da se naljevam necim sto i se nit svidja niti je kvalitetno ali je jeftino. Druga stvar je da Nisku pivaru nisu umeli da prodaju nekoj dobroj stranoj pivari, odavno je ovde hteo da dodje Hajneken ali je nisu dali i eto sad je bolje ovako a sto se tice ovih stranih piva koja se pune ovde tipa Amstel, Hajneken, Staropramen itd i njih zaobilazim isto kao i nasa jer je sve to ista stvar i nemaju veze sa pravim Amstelom, Hajnekenom itd koji se pune u Holandiji ili Ceskoj itd a to znam jer sam imao srece da putujem po evropi i uporedjivao sam piva i jako sam razocaran sto su im dozvolili da pune za tako velike kompanije a kontrola je jako losa ali shvatio sam da se oni oko toga i ne brinu jer mi punimo tapiva za nase trziste a ne za izvoz pa im tako ne mozemo ni ukaljati reputaciju sem ako ne dodje neki Nemac kod nas pa naruci Amstel pa se razocara ali opet to je sve u manjoj meri. Kod nas je kljucna stvar u svemu pa i u pivu a to je kontrola, bez prave kontrole nema ni kvalitetnog prozvoda. A da ne pricam sad ovo sto su poceli te Djumbir te borovnica te jabuka ama pivo je pivo i treba da ima ukus piva a kome se ne svidja nek naruci sok

Alex

pre 11 godina

Meni je nejasno kako ni jedna pivara ne proizvodi psenicna piva. Svugde u Evropi su sve pipularnija. Jelen je izbacio Jelen Belo i bilo je korektno ali su ga povukli..

Marko

pre 11 godina

@Cole
Apatinka pivara pravi i Becks, Nikčićko, Staropramen, Stelu... Nakupi se tu možda i 50% tržišta. Sve ti je to isto, samo plaćeš etiketu.

MarkoNS

pre 11 godina

Zato što se bave dizajnom flaše i etikete, žicarenjem prepakivanjima u 0,25 i 0,33, organizacijom rijaliti programa, trošenjem novca i energije na imbecilne reklamne kamapnje, sponzorisanjem Kurte i Kurte - umesto svojom osnovnom delatnošću = proizvodnjom dobrog piva.

Granota

pre 11 godina

Pivo, kao i svaka druga roba, podložna je usavršavanju recepture i težnji ka kvalitetnom i specifičnom ukusu. Ja kupujem ekstrakt ječmenog slada i vakumirani hmelj i pravim pivo kući. Ja sâm, koji sam ultra početnik, napravio sam već par recepata. Napraviti pivo je jako, jako prosto; napraviti DOBRO pivo i različito od drugih je jako komplikovano i zahteva inovaciju i istraživački rad. Mislim da su uslovi u Srbiji vrlo povoljni za rast mikro i mini pivara (kvalitetna voda, dobri klimatski uslovi za skladištenje, plodna i raznolika brdovita područja za uzgajanje hmelja, itd.) i možda se ubrzo i sâm tome posvetim. Živeli!

rema

pre 11 godina

radi se o apsolutnom monopolu! treba istraziti ko je zapravo kupio ostale pivare!?
Poredjenje sa Belgiskih 900 pivara nije moguce, jer su to totalno drugaciji proizvodi i takozvana "hand made" piva, koja na nasem trstu skoro da i ne postoje...
a uzaludno je u Srbiji pricati o kvalitetu, ako se samo ono sto nije proizvedeno u Srbiji podrazumeva dobrim, tako da stranim korporacijama nije ni potrebna reklama, dovoljno je da stave nije iz Srbije, i svi ce pohrliti...

konobar

pre 11 godina

Monopolski dogovor dve kompanije koje su ugasile sve ostale pivare i platile za njihovo odrzavanje mrtvim.
Pouzdano znam da je delegacija Laškog bila u Zrenjaninu zainteresovana za oživljavanje ZIP-a i da ih je novopečeni vlasnik dočekao u papučama i odbio sve njihove ponude.
Kapiram da je dobro plaćen za to jer bolje da ne radi što se tiče navedene dve monopolske firme. I tako ode u prašinu 250 godina tradicije proizvodnje piva u Zrenjaninu.
Isti patern se desio i ostalim prehrambeno-industrijskim gigantima.
Ceo svet neka pije jedno pivo koje će se zvati 'Biere' a imati iste sastojke kao i deterdžent, da se pročistimo iznutra.

Aleksandar

pre 11 godina

Ja u nemackoj kupujem oetinger pivo. Gajba od 20 flasa po pola litre kosta 4,99 eura. Pivo sto se tice ukusa vrlo dobro, ne najbolje ali vrlo dobro. Bolje nego neka iz Srbije i to za dosta. A koliko imam piva u Srbiji za 4,99 eura? Oetinger je najveca fabrika u nemackoj i imaju najmanju cenu piva a najveci promet. A da malo Srbi spuste cene piva u Srbiji naprimer proporcionalno kvalitetu ako ga tamo uopste ima, pa da probam neko kad dodjem letos :)

dede

pre 11 godina

" imaju pivaru koja može da ponudi ono što upućeni na ekonomiju obima ne mogu, a to je ekstrakvalitet. "

To ovde ne može da se dogodi jer će samo gledati kako mogu nekako da zavrnu kupca. Kvalitet se ovde dešava samo kad MORA, kad pritisne država ili poslovna politika velike kompanije. Tako narod ovde razume trgovinu, kako prevariti.

IPA

pre 11 godina

Kod nas postoji svetlo i crno pivo, i to je sve na sta se svodi znanje o pivu, kako pivara, tako i pivopija. Nikada mi nismo imali prave majstore u pivarama i iste sto nam nude India Pale Ale, Amber Ale, American Pale Ale, Porter, Barley Wine, Stout, Witbier, Weissbier, Dunkel, Blonde, itd.
Postoje neke mikropivare koje nude nesto od navedenog, ali sve je to jako malo u odnosu na ostale, pivski tradicionalno bogate drzave.

IPA

pre 11 godina

Kod nas postoji svetlo i crno pivo, i to je sve na sta se svodi znanje o pivu, kako pivara, tako i pivopija. Nikada mi nismo imali prave majstore u pivarama i iste sto nam nude India Pale Ale, Amber Ale, American Pale Ale, Porter, Barley Wine, Stout, Witbier, Weissbier, Dunkel, Blonde, itd.
Postoje neke mikropivare koje nude nesto od navedenog, ali sve je to jako malo u odnosu na ostale, pivski tradicionalno bogate drzave.

Predjoh na vino

pre 11 godina

Pivo se vec 10-15 godina ne proizvodi od hmelja i jecma!
To zna svako ko je ikada prosao pre tog i posle tog perioda pored pivare, samo na osnovu mirisa to je jasna stvar.
Isto je i u ostalom svetu.

Da se ne lazemo

pre 11 godina

"Najbolje rešenje za 'Nišku pivaru' bi bilo da se ta privatizacija na neki način raskine, pa da li da država postane većinski vlasnik, da li našla kupca, i da pivara stane da radi", kaže predsednik ASNS-a Miljan Damjančević.
E vala, ko sve ne bi da se okaci na DRZAVNU SISU!

IPA

pre 11 godina

Kod nas postoji svetlo i crno pivo, i to je sve na sta se svodi znanje o pivu, kako pivara, tako i pivopija. Nikada mi nismo imali prave majstore u pivarama i iste sto nam nude India Pale Ale, Amber Ale, American Pale Ale, Porter, Barley Wine, Stout, Witbier, Weissbier, Dunkel, Blonde, itd.
Postoje neke mikropivare koje nude nesto od navedenog, ali sve je to jako malo u odnosu na ostale, pivski tradicionalno bogate drzave.

Hajde sad, tehnolozi!

pre 11 godina

Trebali bi da prave bezalkoholno pivo dobrog ukusa, da ga pakuju u velike boce (1,5-2 litara) i da reklamiraju sva njegova zdravstvena svojstva. Npr. ja sam antialkoholicar, ali sam kamen iz bubrega "izvadio" samo preko bezalkoholnog piva koje je opustilo kanale i prosirilo ih, delujuci uzgred kao blago sredstvo protiv bola.

MUKNAVI

pre 11 godina

Tri pivare su dovoljne za ovako malo trziste u kome vladaju pokondirene tintare i njihove poklisare.Izvoza vise nema,jer sta ce kome taj buckuris kada oni imaju svoje.

Holandija

pre 11 godina

Ko zna taj i ima!
Van Pameti!? Kad vec pomenuse belgiju, ovde u holandiji ima oko 900+ pivara, dok u belgiji i vise od 1500 (!?) i sve rade! A neke i vise od 700godina! Obe ove drzave zajedno su manje od srbije i zapravo mislim da i nemaju svoja poljoprivredna gazdinstva gde proizvode jecam i sta jos treba za pivo,a opet su svi profitabilni i izvoze po celom svetu! Cak sta vise, belgijska piva su i najbolja na planeti! A da stvar bude jos dramarticnija pivo se pravi od 75% vode koju opet Srbija ima vise i bolje od ovih u Beneluksu i na kraju, ( pre par nedelja bio dokumentarac) , vecina velikih firmi ima po pravilu vise ljudi u administraciji nego u proizvodnji, ( pivo se uglavnom pravi samo od sebe!) a prosecna cena piva u Beneluksu ( Bel, Lux, Ned) je oko 2,40€! po flasi od 2,5 dcl! Zaradjuju vise para na pivu nego saudijci na nafti! A u srbiji ima tri pivare i neznate sta da radite sa nima!?!?

Zasto?Zato!

pre 11 godina

Pa kad se vec pominje Nis i pivara... Pa problem je sto previse ima lopovluka i sto ljudi posteni koji su postojali u pivari su bili namerno izbaceni na jedan ili drugi nacin... Niska pivara je imala jednog od najboljeg! Recept za pivo a i sokove nije mogo niko da mu pridje cak i nagrade za to je pokupio po svetu i sajmovima ali se onda pronadju ljudi u pivari koji za pare bi i svoju majku prodali a ne podvali sve i svasta, da bi strucnjak koji je cenjen po svetu ispao magarac! Tako propadaju!

Cole

pre 11 godina

A da nas vi ne spinujete "slučajno"
- Apatinska pivara drži 40% - možda,
nisam siguran. Ono što sigurno znam
je to da sam ja Jelen pio do pre
5-6 godina (mogu i sad da ga popijem
jedino ako nema baš ništa drugo),
i prešao sam na Lav, Nikšićko, Beks,
Tuborg... Međutim, da ne bude da gledam
po sebi hoću da kažem da je bar 80% ljudi
iz mog okruženja prešla na Lav, Nikšićko...,
tako da mi je taj podatak od 40% na klimavim nogama.

Ma kome ja pricam

pre 11 godina

Pozovem Valjevsku pivaru i posto znam da u mom gradu nema tog piva ponudim se da mi oni doteruju pivo a ja da ga distribuiram.(imamm preduzetnicku radnju znaci sve legalno) Inace grad je velicine 150 000 ljudi. A oni ce meni vi mozete od nas da kupite sleper piva 23 400 flasa i mi Vam dajemo marzu pa posle prodajete vi. + vi placate prevoz + vi placate flase i gajbe. Znaci treba mi oko 20 000 eura za sve to. I vi nalazite trziste.(za ovo sam jedino spreman i da jurim naplatu) Eto zasto propadaju. Osoba sa kojom sam razovarao je zena druge osobe koja je isto direktor u toj valjevskoj pivari. Nimalo sluha ni zelje da se radi. O gramatici i posluvnosti razgovora glupo mi i da pisem ovde.

Aca Znalac

pre 11 godina

Veoma jednostavan odgovor, MAFIJA u liku naših plodonosnih biznismena, koja je sve za propast srpske privrede, a opet za svoj džem učinila. Nije to samo u pivarama. Gledajte ostale privatizacije i ko nas je kupio. Sve sami mafiozi i beskičmenjaci koji su neprijatelji države i njenog stanovništva. Zato nam je ovako kako nam je. A drugovi ćute i ne rade ništa. Mislim na vladu Srbije.

István

pre 11 godina

Ima ljudi koga ne interesuje kolicina proizvoda,nego KVALITET!
Naprimr,mene ne interesuje,koliko radnika proizvodi 0,5L piva.
Nije sve pivo,na kom pise :PIVO.

Elektricna ovca

pre 11 godina

Dosla vrucina..., i odem ja juce da kupim pivo, sok i kiselu... U dragstoru se prvo uhvatim za kiselu vodu, pitam ima li ova H... 'ladna, a prodavac meni: "Nema sinko, ne placaju 'ladjenje, a ne smem da stavim u "tudji" frizider..." Dobro, ok, uzmem ja onu izreklamiranu kiselu, i u'vatim se za pivo... Kaze lik opet: "Ne placaju mi oni, mali su, ali dobri, al' ipak nemaju svoj frizider... " Ok, ajd' uzecu ovo "stransko"... Povucen situacijom, uzmem odma bilo koji "sareni" 'ladan sok i ... odem kuci... I tako ja kupim naj 'ladniju kiselu 'stranskog' proizvodjaca - koju nisam zeleo, naj 'ladnije 'stransko' pivo - koje nisam zeleo, a sok vise nisam ni gledao - naravno 'stranski' koji mi nije trebao.... Vratim se kuci sa markiranim pivom, kiselom i sokom, i nastavim da uzivam gledajuci njihove reklame na tv-u... A mali i dalje propadaju...

manje vina

pre 11 godina

Propadaju zato sto prave lose pivo. Gde ste kod nas videli zasade jecma i hmelja? Ove tri navodno uspesne izdvaja tradicija, finasijska moc i marketing a kvalitet nije nista bolji od ostalih. Nece ljudi vise da piju svakakve brlje.

Elektricna ovca

pre 11 godina

Dosla vrucina..., i odem ja juce da kupim pivo, sok i kiselu... U dragstoru se prvo uhvatim za kiselu vodu, pitam ima li ova H... 'ladna, a prodavac meni: "Nema sinko, ne placaju 'ladjenje, a ne smem da stavim u "tudji" frizider..." Dobro, ok, uzmem ja onu izreklamiranu kiselu, i u'vatim se za pivo... Kaze lik opet: "Ne placaju mi oni, mali su, ali dobri, al' ipak nemaju svoj frizider... " Ok, ajd' uzecu ovo "stransko"... Povucen situacijom, uzmem odma bilo koji "sareni" 'ladan sok i ... odem kuci... I tako ja kupim naj 'ladniju kiselu 'stranskog' proizvodjaca - koju nisam zeleo, naj 'ladnije 'stransko' pivo - koje nisam zeleo, a sok vise nisam ni gledao - naravno 'stranski' koji mi nije trebao.... Vratim se kuci sa markiranim pivom, kiselom i sokom, i nastavim da uzivam gledajuci njihove reklame na tv-u... A mali i dalje propadaju...

István

pre 11 godina

Ima ljudi koga ne interesuje kolicina proizvoda,nego KVALITET!
Naprimr,mene ne interesuje,koliko radnika proizvodi 0,5L piva.
Nije sve pivo,na kom pise :PIVO.

Ma kome ja pricam

pre 11 godina

Pozovem Valjevsku pivaru i posto znam da u mom gradu nema tog piva ponudim se da mi oni doteruju pivo a ja da ga distribuiram.(imamm preduzetnicku radnju znaci sve legalno) Inace grad je velicine 150 000 ljudi. A oni ce meni vi mozete od nas da kupite sleper piva 23 400 flasa i mi Vam dajemo marzu pa posle prodajete vi. + vi placate prevoz + vi placate flase i gajbe. Znaci treba mi oko 20 000 eura za sve to. I vi nalazite trziste.(za ovo sam jedino spreman i da jurim naplatu) Eto zasto propadaju. Osoba sa kojom sam razovarao je zena druge osobe koja je isto direktor u toj valjevskoj pivari. Nimalo sluha ni zelje da se radi. O gramatici i posluvnosti razgovora glupo mi i da pisem ovde.

Gojko

pre 11 godina

Evo primjer iz Banja Luke...

BL pivara nikako nije mogla da se nosi sa uvoznom robom i stalno kukala... Narod prestao da kupuje pošto je bilo ekstremno lošeg ukusa... x puta mijenjali ambalažu a nikako da skontaju da nije do toga nego do ukusa...

Prošle godine, zavrate rukave i naprave pivo kako treba. Dodatno puste u prodaju sokiće (Pivo sa limunom, grejpom i ribizlom)... Komšo koji radi u pivari kaže da ne mogu napraviti kojom brzinom se prodaje...

Kod mene kući već 6 mjeseci niko nije kupio uvozno pivo...

manje vina

pre 11 godina

Propadaju zato sto prave lose pivo. Gde ste kod nas videli zasade jecma i hmelja? Ove tri navodno uspesne izdvaja tradicija, finasijska moc i marketing a kvalitet nije nista bolji od ostalih. Nece ljudi vise da piju svakakve brlje.

MarkoNS

pre 11 godina

Zato što se bave dizajnom flaše i etikete, žicarenjem prepakivanjima u 0,25 i 0,33, organizacijom rijaliti programa, trošenjem novca i energije na imbecilne reklamne kamapnje, sponzorisanjem Kurte i Kurte - umesto svojom osnovnom delatnošću = proizvodnjom dobrog piva.

Holandija

pre 11 godina

Ko zna taj i ima!
Van Pameti!? Kad vec pomenuse belgiju, ovde u holandiji ima oko 900+ pivara, dok u belgiji i vise od 1500 (!?) i sve rade! A neke i vise od 700godina! Obe ove drzave zajedno su manje od srbije i zapravo mislim da i nemaju svoja poljoprivredna gazdinstva gde proizvode jecam i sta jos treba za pivo,a opet su svi profitabilni i izvoze po celom svetu! Cak sta vise, belgijska piva su i najbolja na planeti! A da stvar bude jos dramarticnija pivo se pravi od 75% vode koju opet Srbija ima vise i bolje od ovih u Beneluksu i na kraju, ( pre par nedelja bio dokumentarac) , vecina velikih firmi ima po pravilu vise ljudi u administraciji nego u proizvodnji, ( pivo se uglavnom pravi samo od sebe!) a prosecna cena piva u Beneluksu ( Bel, Lux, Ned) je oko 2,40€! po flasi od 2,5 dcl! Zaradjuju vise para na pivu nego saudijci na nafti! A u srbiji ima tri pivare i neznate sta da radite sa nima!?!?

Aca Znalac

pre 11 godina

Veoma jednostavan odgovor, MAFIJA u liku naših plodonosnih biznismena, koja je sve za propast srpske privrede, a opet za svoj džem učinila. Nije to samo u pivarama. Gledajte ostale privatizacije i ko nas je kupio. Sve sami mafiozi i beskičmenjaci koji su neprijatelji države i njenog stanovništva. Zato nam je ovako kako nam je. A drugovi ćute i ne rade ništa. Mislim na vladu Srbije.

Granota

pre 11 godina

Pivo, kao i svaka druga roba, podložna je usavršavanju recepture i težnji ka kvalitetnom i specifičnom ukusu. Ja kupujem ekstrakt ječmenog slada i vakumirani hmelj i pravim pivo kući. Ja sâm, koji sam ultra početnik, napravio sam već par recepata. Napraviti pivo je jako, jako prosto; napraviti DOBRO pivo i različito od drugih je jako komplikovano i zahteva inovaciju i istraživački rad. Mislim da su uslovi u Srbiji vrlo povoljni za rast mikro i mini pivara (kvalitetna voda, dobri klimatski uslovi za skladištenje, plodna i raznolika brdovita područja za uzgajanje hmelja, itd.) i možda se ubrzo i sâm tome posvetim. Živeli!

Aleksandar

pre 11 godina

Ja u nemackoj kupujem oetinger pivo. Gajba od 20 flasa po pola litre kosta 4,99 eura. Pivo sto se tice ukusa vrlo dobro, ne najbolje ali vrlo dobro. Bolje nego neka iz Srbije i to za dosta. A koliko imam piva u Srbiji za 4,99 eura? Oetinger je najveca fabrika u nemackoj i imaju najmanju cenu piva a najveci promet. A da malo Srbi spuste cene piva u Srbiji naprimer proporcionalno kvalitetu ako ga tamo uopste ima, pa da probam neko kad dodjem letos :)

Marko

pre 11 godina

@Cole
Apatinka pivara pravi i Becks, Nikčićko, Staropramen, Stelu... Nakupi se tu možda i 50% tržišta. Sve ti je to isto, samo plaćeš etiketu.

I ja presao na rakiju

pre 11 godina

Zato sto prave djubre koje stalno poskupljuje. Prosle godine u ovo vreme Lewenbroj 138 din u Rodicu sa 10% a sada preko 170 din ! A Evro je pao !

СРБска част

pre 11 godina

Свако пиво коме је рок трајања од 45-60 дана је кувано и припремано на традиционалан начин. За сваки дужи рок трајања од овог су потребне хемикалије које се додају да би се пиво дуже одржало да се не поквари, па зато моного и боли глава од таквих ''хемијских пива'', а да не причам како она утичу на обољевање дебелог црева.
Сетите се да до 2000 године, сва пива су на ивицама својих етикета имала оне рецкице за месец и дан у месецу када су произведена, никако годину. То ова нова пива немају, него утиснут датум на чепу, докле га хемија штити од кварења.
Зато успешан повратак на права пива кувана на стари начин и са кратким роком трајања, које гарантује да немају хемију и обавезно у стакленој флаши а не у пластичној.
Све најбоље и успешан повратак желим старом добром Јагодинском Чичи, БИП-у, Ваљевском, Зајечарском, Нишком... пиву. Ту је бар вода од кога се прави пиву чистија од панонске воде где је Апатинска пивара и Челарево.

konobar

pre 11 godina

Monopolski dogovor dve kompanije koje su ugasile sve ostale pivare i platile za njihovo odrzavanje mrtvim.
Pouzdano znam da je delegacija Laškog bila u Zrenjaninu zainteresovana za oživljavanje ZIP-a i da ih je novopečeni vlasnik dočekao u papučama i odbio sve njihove ponude.
Kapiram da je dobro plaćen za to jer bolje da ne radi što se tiče navedene dve monopolske firme. I tako ode u prašinu 250 godina tradicije proizvodnje piva u Zrenjaninu.
Isti patern se desio i ostalim prehrambeno-industrijskim gigantima.
Ceo svet neka pije jedno pivo koje će se zvati 'Biere' a imati iste sastojke kao i deterdžent, da se pročistimo iznutra.

Student

pre 11 godina

Valjevsko pivo su sačuvali Valjevci. Super kvalitet, pristupačna cena, i flaše koje se koriste već 30tak godina(ali su ekstra čiste). Svako ko je pio Valjevsko zna o čemu pričam. Kao naručen komentar.
Još kad bi bilo neko tamno,ehhh. Živeli

expert

pre 11 godina

Apsolutno je nemoguce da Nemci popiju 730 litara piva godisnje. Koliko ima dece i zena koje ne piju pivo? Ispada da svaki punoletni Hans svaki dan tuce po 5 litara piva

Da se ne lazemo

pre 11 godina

"Najbolje rešenje za 'Nišku pivaru' bi bilo da se ta privatizacija na neki način raskine, pa da li da država postane većinski vlasnik, da li našla kupca, i da pivara stane da radi", kaže predsednik ASNS-a Miljan Damjančević.
E vala, ko sve ne bi da se okaci na DRZAVNU SISU!

Predjoh na vino

pre 11 godina

Pivo se vec 10-15 godina ne proizvodi od hmelja i jecma!
To zna svako ko je ikada prosao pre tog i posle tog perioda pored pivare, samo na osnovu mirisa to je jasna stvar.
Isto je i u ostalom svetu.

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Kakav lav, kakav jelen istocna srbija pije samo zajecarca! Crven cep na vrhu flasa braon boje etiketa zajecarsko nase pivo to je!!!

Gile Niš

pre 11 godina

Ja sam odavno prestao da pijem nase pivo jer je kvalitet ispod proseka pa tako sad kad naidjem na uvozno sto tesko nalazim ja to kupim jer se vodim onom bolje da popijem nesto sto vredi i kvalitetno je u manjoj kolicini nego da se naljevam necim sto i se nit svidja niti je kvalitetno ali je jeftino. Druga stvar je da Nisku pivaru nisu umeli da prodaju nekoj dobroj stranoj pivari, odavno je ovde hteo da dodje Hajneken ali je nisu dali i eto sad je bolje ovako a sto se tice ovih stranih piva koja se pune ovde tipa Amstel, Hajneken, Staropramen itd i njih zaobilazim isto kao i nasa jer je sve to ista stvar i nemaju veze sa pravim Amstelom, Hajnekenom itd koji se pune u Holandiji ili Ceskoj itd a to znam jer sam imao srece da putujem po evropi i uporedjivao sam piva i jako sam razocaran sto su im dozvolili da pune za tako velike kompanije a kontrola je jako losa ali shvatio sam da se oni oko toga i ne brinu jer mi punimo tapiva za nase trziste a ne za izvoz pa im tako ne mozemo ni ukaljati reputaciju sem ako ne dodje neki Nemac kod nas pa naruci Amstel pa se razocara ali opet to je sve u manjoj meri. Kod nas je kljucna stvar u svemu pa i u pivu a to je kontrola, bez prave kontrole nema ni kvalitetnog prozvoda. A da ne pricam sad ovo sto su poceli te Djumbir te borovnica te jabuka ama pivo je pivo i treba da ima ukus piva a kome se ne svidja nek naruci sok

dede

pre 11 godina

" imaju pivaru koja može da ponudi ono što upućeni na ekonomiju obima ne mogu, a to je ekstrakvalitet. "

To ovde ne može da se dogodi jer će samo gledati kako mogu nekako da zavrnu kupca. Kvalitet se ovde dešava samo kad MORA, kad pritisne država ili poslovna politika velike kompanije. Tako narod ovde razume trgovinu, kako prevariti.

Hajde sad, tehnolozi!

pre 11 godina

Trebali bi da prave bezalkoholno pivo dobrog ukusa, da ga pakuju u velike boce (1,5-2 litara) i da reklamiraju sva njegova zdravstvena svojstva. Npr. ja sam antialkoholicar, ali sam kamen iz bubrega "izvadio" samo preko bezalkoholnog piva koje je opustilo kanale i prosirilo ih, delujuci uzgred kao blago sredstvo protiv bola.

valjevsko najbolje

pre 11 godina

Da bi se napravio monopol, pre svega Apatinske pivare i ove iz Celareva.

Kao sto su zatvorene secerane u Cupriji,Pozarevcu,Sapcu,Beogradu kad je Kostic kupio 3 secerane za 9 evra. Sve to da bi se njemu ostavio monopol.

Zasto?Zato!

pre 11 godina

Pa kad se vec pominje Nis i pivara... Pa problem je sto previse ima lopovluka i sto ljudi posteni koji su postojali u pivari su bili namerno izbaceni na jedan ili drugi nacin... Niska pivara je imala jednog od najboljeg! Recept za pivo a i sokove nije mogo niko da mu pridje cak i nagrade za to je pokupio po svetu i sajmovima ali se onda pronadju ljudi u pivari koji za pare bi i svoju majku prodali a ne podvali sve i svasta, da bi strucnjak koji je cenjen po svetu ispao magarac! Tako propadaju!

luudak

pre 11 godina

po meni jedno od najlepših piva je valjevsko. doduše sada ga ima samo u valjevu i okolini pošto je posle privatizacije ukus piva oslabio. zadnjih par godina su se dosta popravili tako da kad mi se god pije pivo samo njega uzimam, ako ga ima. u plasticnoj boci od 2l je baš loše a u limencij je dobrog ukusa. e sad problem je što je pivara još slaba tako da nema baš svugde da se kupi. inače za beogradjanje ima prodavnica na banjici pa probajte.

rema

pre 11 godina

radi se o apsolutnom monopolu! treba istraziti ko je zapravo kupio ostale pivare!?
Poredjenje sa Belgiskih 900 pivara nije moguce, jer su to totalno drugaciji proizvodi i takozvana "hand made" piva, koja na nasem trstu skoro da i ne postoje...
a uzaludno je u Srbiji pricati o kvalitetu, ako se samo ono sto nije proizvedeno u Srbiji podrazumeva dobrim, tako da stranim korporacijama nije ni potrebna reklama, dovoljno je da stave nije iz Srbije, i svi ce pohrliti...

Cole

pre 11 godina

A da nas vi ne spinujete "slučajno"
- Apatinska pivara drži 40% - možda,
nisam siguran. Ono što sigurno znam
je to da sam ja Jelen pio do pre
5-6 godina (mogu i sad da ga popijem
jedino ako nema baš ništa drugo),
i prešao sam na Lav, Nikšićko, Beks,
Tuborg... Međutim, da ne bude da gledam
po sebi hoću da kažem da je bar 80% ljudi
iz mog okruženja prešla na Lav, Nikšićko...,
tako da mi je taj podatak od 40% na klimavim nogama.

milan

pre 11 godina

Prema podacima na pocetku teksta, da bismo dostigli potrosnju piva po glavi stanovnika kao sto je trenutno u Nemackoj ili Holandiji, kod nas bi svaki covek u proseku trebao da popije 2 litra piva na dan?!? Zasto prosto ne proverite podatke, pre nego sto ih objavite?

Sova

pre 11 godina

"Prosečna godišnja potrošnja piva u Srbiji je oko 500 miliona litara ili oko 73 litra po stanovniku. Iako je to i do 10 puta manje nego u Nemačkoj ili Holandiji"... Da li to znači da prosječan Njemac ili Holandjanin popije 730 litara godišnje (2 litra dnevno)??? Govorite o prosjeku u koji ulaze i djeca, bolesne i stare osobe. Nemoguće!!!

qwery

pre 11 godina

Zrenjanin NIJE na Balkanu. Balkan je juzno od Dunava.
(Zrenjaninac, 28. april 2013 18:11)

Balkan NIJE rečno poluostrvo i Dunav mu ne može biti nijedna od granica.

Vladimir Dž

pre 11 godina

Ja ne pijem pivo puno. Ali ono što sigurno znam je da je glavni uzročnik hemija koja ulazi u pivo.

Kad popijem pivo više - zaboli me glava. Znam dosta ljudi koji isti problem imaju. Želudac ima problem ujutro da prevari tu hemikaliju i onda to udara u glavu. Najveći deo glavobolja dolazi od želuca, to će vam svaki doktor reći. Isti problem imam od belog hleba, aditivi udaraju u glavu ujutro.

Ljudi beže u što prirodnije stvari, trenutno sam na običnoj vodi. Dok drugovi traže vino koje nema puno hemije. Mada je i tu nemoguće naći prirodno. Ko je stari pivopija zna da je nekad pivo bilo bolje.

Nišlija

pre 11 godina

Zivim u Nemackoj vec 30 god. i pijem samo "Varstajnera" ( Wahrsteiner )i "Veltinsa", dve, pored "Augustinera" " kult marke u Nemackoj .Na "odmorima" u domovini konzumiram " Jelena " i mogu da kazem ...izvanredno pivo .Ne smekam razliku izmedju pomenutih nemackih i Jelen piva .Izvanredan proizvod, koji jako na " Zajecarsko " iz YU vremena podseca .
(Nikola "Gastarbeiter", 28. april 2013 17:39)

I sada ima Zaječarskog, odlično pivo ekstra kvaliteta po realno povoljnoj ceni, 40-45 dinara 0,5l, pijem ga ne zbog toga što je jeftino, nego što je stvarno dobro, imam mogućnosti da pijem skuplje!!! Mada ne znam da li ga ima i van Istočne Srbije, ali ovde se pije samo tako, kao nekada "Niško", koje je nažalost lopovski uništeno od strane Ninija kriminalca, koji je vršio mahinacije i navodno kupio i unakazio tako uspešnu pivaru, jednu od najjačih proizvodnih preduzeća u Nišu!!!

Zrenjaninac

pre 11 godina

Требали сте истражити шта се дешава са зрењанинском пиваром, једном од најстаријих на Балкану. Некад су правили одлично пиво.
(програмер, 28. april 2013 16:55)

Zrenjanin NIJE na Balkanu. Balkan je juzno od Dunava.

MomaSRB

pre 11 godina

BiP = Bg najbolje. Ostala su cista hemija. Probajte i videcete dali sam u pravu.
(X, 28. april 2013 19:22)

Jesi brate...ja njega samo pijem...em je ukusan tj pitak,em mu je jako pristupacna cena...limenka je oko 55-60 dinara...jos kad bi samo vratili onaj stari izgled "zidarske" flase...to bi bio pun pogodak...i plus da mu se prikljuci "sedi brka" iz jagodine...uffffff

m

pre 11 godina

@Alex - Jelen belo je bilo zaista loš pokušaj pravljenja pšeničnog piva. Sad se konačno prodaje erdinger kod nas pa možeš da probaš kakav ukus treba da ima weissbier.

Alex

pre 11 godina

Meni je nejasno kako ni jedna pivara ne proizvodi psenicna piva. Svugde u Evropi su sve pipularnija. Jelen je izbacio Jelen Belo i bilo je korektno ali su ga povukli..

Doktor86

pre 11 godina

Pa naravno da su propale kad one sluze gigantima samo da "proguraju" svoj brend u Srbiju. Vidite sta je Efes uradio od Pancevacke pivare koja je nekada bila ponos Srbije. S druge strane, nije sporno da umemo da napravimo kvalitetno pivo, i da na trzistu ima dovoljno nasih marki koje zadovoljavaju potrebe domaceg stanovnistva. Ali bi bilo lepo da se nekadasnji centri ponovo aktiviraju, da ljudi imaju posla. Sto veca konkurencija, veci i kvalitet. E, kakvo je pivo nekad pravljeno u Pancevu, pa u Nisu, Zrenjaninu, Jagodini, Valjevu...

Vladimir Dž

pre 11 godina

Još jednu stvar. Ja živim u Vojvodini i prešao sam je uzduž i popreko sto puta. Nikad nigde nisam video ječam, a kažu da se od toga pravi pivo. Jeste vi nekad videli ječam?

Kad sam gledao kako prave Badvajzer muka mi je bila. Nemojte tražiti po internetu kako ga prave - nećete hteti više da pijete pivo.

Nikola "Gastarbeiter"

pre 11 godina

I sada ima Zaječarskog, odlično pivo ekstra kvaliteta po realno povoljnoj ceni, 40-45 dinara 0,5l, pijem ga ne zbog toga što je jeftino, nego što je stvarno dobro, imam mogućnosti da pijem skuplje!!! Mada ne znam da li ga ima i van Istočne Srbije, ali ovde se pije samo tako, kao nekada "Niško", koje je nažalost lopovski uništeno od strane Ninija kriminalca, koji je vršio mahinacije i navodno kupio i unakazio tako uspešnu pivaru, jednu od najjačih proizvodnih preduzeća u Nišu!!!
(Nišlija, 28. april 2013 18:09)

Nislijo,

hvala na informaciji. Pocetkom Jula dolazim u Srbiju i nadam se da cu "naleteti" na "Zajecarsko". Kod nas u Pozarevcu se je do sada izmedju Jelena, Lava, Apatinskog i Niksickog moglo birati .

PS : ... i Tuborg-a koje je obicno djubre .

MUKNAVI

pre 11 godina

Tri pivare su dovoljne za ovako malo trziste u kome vladaju pokondirene tintare i njihove poklisare.Izvoza vise nema,jer sta ce kome taj buckuris kada oni imaju svoje.

програмер

pre 11 godina

Требали сте истражити шта се дешава са зрењанинском пиваром, једном од најстаријих на Балкану. Некад су правили одлично пиво.

dddddd

pre 11 godina

Ne lupajte koja je najstarija pivara na Balkanu. Zna se da je Pancevacka pivara iz 1722 i Zrenjaninska pivara iz 1745 (koja vise ne postoji) jedne od najstarijih u regionu. I samo da se zna zrenjaninsko pivo se moglo naci u restoranima u Madjarskoi, Rumuniji, Austriji... doduse do 1990 god.

dukat

pre 11 godina

"pancevacka pivara ,najstarija na balkanu (1722) ne postoji vise. :(
(nesa, 28. april 2013 16:47)

Osječka pivovara je najstarija 1697 i još radi....
(Mariolino, 28. april 2013 21:05)"

A ni jedna ni druga nisu na Balkanu. :)

Fash de la fash

pre 11 godina

Nemojte da vodite raspravu o pivima koja nemaju veze sa vezom! Svi koji su malo zagrebli ispod povrsine ili su shkolovani u ovoj sferi,znaju da nasg zakon propisuje ucheshcje do 30% ( a mozda su i podigli) nesladovanih sirovina zbog povecanja randmana alkohola. To je osiromasheno vodeno djubre. TO nike pivo. Ne nasedajte na glupavi marketing velikih pivara i ne padajte na fore "kupujmo domacje"! Malo se edukujte i znacete sta je pravo pivo. Toliko za sada. Živeli uz chashu Copper ale-a (pravog piva sa 100% jechmenog slada i mnoooogoooooo hmelja) ;)

Milcicken

pre 11 godina

Zajecarsko je najbolje, nema boljeg nigde u svetu, dobra voda, dobra receptura, dobre sirovine, svaka im cast samo neka nastave tako, treba samo to koristiti, mnogo znam o pivu pa zato to i kazem.....

IPA

pre 11 godina

Kod nas postoji svetlo i crno pivo, i to je sve na sta se svodi znanje o pivu, kako pivara, tako i pivopija. Nikada mi nismo imali prave majstore u pivarama i iste sto nam nude India Pale Ale, Amber Ale, American Pale Ale, Porter, Barley Wine, Stout, Witbier, Weissbier, Dunkel, Blonde, itd.
Postoje neke mikropivare koje nude nesto od navedenog, ali sve je to jako malo u odnosu na ostale, pivski tradicionalno bogate drzave.

zile...

pre 11 godina

Bio sam prosle godine u Republici Srpskoj i pio sam Nektar, veoma dobro pivo, puno bolje od Jelena i ekipe, zna li neko gde u Beogradu i okolici mogu da kupim Nektar pivo?

IPA

pre 11 godina

Kod nas postoji svetlo i crno pivo, i to je sve na sta se svodi znanje o pivu, kako pivara, tako i pivopija. Nikada mi nismo imali prave majstore u pivarama i iste sto nam nude India Pale Ale, Amber Ale, American Pale Ale, Porter, Barley Wine, Stout, Witbier, Weissbier, Dunkel, Blonde, itd.
Postoje neke mikropivare koje nude nesto od navedenog, ali sve je to jako malo u odnosu na ostale, pivski tradicionalno bogate drzave.

IPA

pre 11 godina

Kod nas postoji svetlo i crno pivo, i to je sve na sta se svodi znanje o pivu, kako pivara, tako i pivopija. Nikada mi nismo imali prave majstore u pivarama i iste sto nam nude India Pale Ale, Amber Ale, American Pale Ale, Porter, Barley Wine, Stout, Witbier, Weissbier, Dunkel, Blonde, itd.
Postoje neke mikropivare koje nude nesto od navedenog, ali sve je to jako malo u odnosu na ostale, pivski tradicionalno bogate drzave.

Aleksandar

pre 11 godina

Valjevsko pivo je odlicno pivo. Steta je sto se moze naci samo u zapadnoj Srbiji. Cuo sam da ce uskoro poceti da se prodaje i u nekim trgovinskim lancima u Beogradu. Probajte ga i uverite se sami.

raspad sistema

pre 11 godina

Najbolje pivo dolazi iz malog sela pored Vrsca , zovu se Kruger&Brent cini mi se. Probajte to pivo pa onda pokusajte ponovo da uzmete ono sto prodaju po marketima!

nikolass WEIFERT Stojanović

pre 11 godina

I Pancevo je nekad imalo pivaru i to najstariju na balkanu koju je 1722 osnovao onaj lik sa novcanice od 1000 dindzi ... radila je profitabilno i u najtežim vremenima , pravila je vrhunsko pivo i pratila je svetske trendove kada je napredak pivarstva u pitanju ... vodili su je pravi poznavaoci piva i na njenom celu je bio mozda i jedini magistar piva na ovim prostorima ... ovu zemlju su upropastili neuki politicari koji gledaju partijsku knjizicu i licnu dobit , tek kad se budu okrenuli strcnosti i narodu onda ce nam i pivo i pivare biti dobre ... 8(

parking

pre 11 godina

Srpske pivare izmedju ostalog propadaju i zbog srpskih pivopija koje se cvrsto drze predrasude da je sve sto je strano bolje nego domace, sto je naravno budalastina.
A izmedjuostalog propadaju i zbog jakog marketinga stranih pivara.
Zbog svega navedenog je stranim kompanijama bilo lako da ubiju domacu konkurenciju i da sad od domacih sirovina nama prodaju tamo neki inostrano pivo a ustvari to je nasa voda, totalni nonsens koji kao da malo ko moze da shvati. Kad se malo bolje pogleda, ispada da je svo uzivanje zapravo u toj psiholoskom dozivljaju inostranog brenda koji ce skupo da nas kosta.
Strane kompanije se ponasaju kao virusi, dodju, reprogramiraju nas i o nasem trosku se sire dalje.
Kupujmo domace proizvode, bar sacuvajmo ovo malo domacih kompanija sto nam je ostalo, ako dosada nismo bili pametni.
Ziveli ;)

milan JA

pre 11 godina

jedino se Jagodinsko pravi po staroj recepturi. U Pomoravlju je odnos ispijanja piva od prilike 100:5, bez izmisljanja, najkvalitetnije a najjeftinije! Bez čiče nema priče :-)

nema deda mraza

pre 11 godina

@Vladimir Dž
ja se secam cokova jecma oko apatina i celareva pa sve do backog petrovca.

a danas se za apatisko pivo u medijima vezuju planinske izvore i psenicu.

ubijte me, ali tamo nema planina a do fruske gore treba da se prepliva dunav...ili nekoga vuce nastalgija

Cane

pre 11 godina

Pre desetak godina, drugar i ja , smo pili Jelen pivo (jos dok je bila stara ambalaza) ali samo ono koje je toceno u trecoj smeni i bilo mi je odlicno.....Sada sve nesto na reklame skupe daju ali nije to vise taj kvalitet....

maximus minus

pre 11 godina

Los kvalitet svetlog piva, posebno u letnjem periodu. Evo ja sam od nekada cenjenog i respekta vrednog pivopije spao na to da pijem iskljucivo crno pivo. Obzirom da je slabo zastupljeno i njega sve manje pijem.

anti zivotinje ...

pre 11 godina

Od BIPa ne boli glava. Rok trajanja mu je 3 meseca i ono je za sad pivo sa najmanje hemije. To se oseti posle nekoliko flasa...

Cobretty

pre 11 godina

Obozavam pivo, ali nasa piva vise ne pijem, a ni strana koja se kod nas prave. Odvratna su mi.
Odem lepo do Segedina, i navucem pun gepek belgijskog, nemackog, ceskog i irskog piva...

Jeste da kostaju i po 150-300 kinti po boci, ali brate uzivam sa svakim gutljajem.
Nije mi zao ni goriva :)

todos

pre 11 godina

Na foru su podigli cenu maloprodajnog piva a evro stoji godinama u okviru određenog kursa.Slažem se da je i problem na prvu kupovati pivo koje nije rashlađeno tj u prodavnici nema svoj frižider.
A što se tiče količine popijenog piva fora je da se u Srbiji rađa domaća drži na prvom mestu

nemanja

pre 11 godina

uh ,III razred gimnazije,bezanje sa casa u kafanu i Pecko pivo u hladu pod lipom...tamo 90' i neke..najbolje pivo koje sam u zivotu probao..

vosa

pre 11 godina

БИП господо. Јер је најздравије и најстарије пиво на балкану!
(вратите београду БИП, 28. april 2013)

.. jednom sam probao to ,,pivo,,,i NIKAD vise probao sam u zivotu preko sto vrsta piva ali tu zabokrecinu od koje posle case se raspada glava ... ne hvala pio sam pivo za koje 99% srba nikad nije culo vrednost 1flase od 0,4dl kosta 3€.

old school

pre 11 godina

ovde izgleda nema nikog starijeg ko se seća pećkog piva...

"bira peja" je bilo ubedljivo najbolje pivo u bivšoj sfrj!

šteta što smo zbog nacionalizma i primitivizma uskraćeni za tako dobro pivo!

Zrenjaninac

pre 11 godina

Balkan NIJE rečno poluostrvo i Dunav mu ne može biti nijedna od granica.
(qwery, 28. april 2013 20:12)

Ah, kakva filozofska smicalica, ali geografija nije filozofska kategorija. Wikipedia kaze, Vojvodina nije na Balkanu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Balkans

DPolitika

pre 11 godina

@Mariolino

Procitaj sta si sam napisao i pogledaj da li se u tom tekstu igde spominje Osjecka pivara 1697 godine sem na etiketi piva.

Na etiketu su stavili 1697 iz razloga marketinga zeleci da predstave da se eto oslanjaju na tradiciju proizvodnje piva iz toga kraja a ne godine osnivanja pivare, sto bi bilo isto kada bi na primer Vinarija zupa iz Aleksandrovca osnovana 1956 stavila na etiketu 1170 od kada se dokumentovano pravi vino u Aleksandrovackom kraju te bi to bila tradicija koja se moze koristiti za marketing.

Osjecka pivara kakvu je danas poznajes osnovana 1899 godine od kada postoji na lokaciji na kojoj je i dan danas a osnivac je Nemac Aleksandar Bauer a pivaru u Pancevu 1722 osnovao je Abraham Kepis, Jevrejin iz Pozuna a imala je kapacitet od 3.300 kofe piva. Prvu pivara osnovana od strane Srba tacnije Srpkinje kneginje Ljubice proradila je u Beogradu 1841.

Nemoj da mesas lokalnu tradiciju i manufakture pojedinaca koji nisu imali veze sa godinom osnivanja neke firme tj. pivare.

Dragan

pre 11 godina

Po meni najbolje pivo u Srbiji trenutno je "Pauliner", pa sva ostala. Zalosno je to sto ga ima samo u Maxi supermaketu i u nekoliko manjih prodavnica.

DPolitika

pre 11 godina

@Mariolino

Osjecka "pivovara" nije najstarija i nije postojala 1697 godine vec se njena preteca pojavila tek 1856 godine.

U Osjeku se 1697 u kucnoj radinosti pravilo par desetina litara piva, sto nema veze sa pivarom u Osjeku ako zelimo o pivu pricati na taj nacin u Srbiji kroz rucnu pojedinacnu manufakturu se pravilo u 15 veku sa dolaskom Turaka.

Hogar

pre 11 godina

Pivo u Srbiji je SKUPO!
Nekada je ovaj napitak bio usputni trošak,ali danas se dobro razmisli pre nego što se kupi.Cena je uzrok slabe prodaje.

crk

pre 11 godina

Procitajte malo etikete na domacem pivu(jelen,Lav...) i videcete da je glavni sastojak kukuruzna krupica. To je drzava dozvolila uredbom od pre nekoliko godina da bi udovoljila Multinacionalnim korporacijama koje su ovde u Srbiji da sto vise profita uzimaju. Proizvodnja piva je sve jeftinija jer ne moraju vise da stavljaju toliko hmelja i jecma( pitanje je da li u opste nesto i stavljaju) a pivo sve skuplje. Pa ko je tu lud?

Najveci profiti se stvaraju u proizvodnji piva.

Planski su domace pivare unistene od strane Multinacionalnih brendova, da bi sav profit one uzimale.
Evo vam primera Subotickog bosa Mome Spasa( bivsi vodoinstalater) koji se za vreme sankcija obogatio sa svercom alkohola. Pre 7-8 godina je u necije ime pokupovao Zrenjanisku, Becejsku i Vrsacku pivaru i namerno ih unistio. Dobio je dobre pare za to....

вратите београду БИП

pre 11 godina

БИП господо. Јер је најздравије и најстарије пиво на балкану!

1722

pre 11 godina

I Pancevo je nekad imalo pivaru i to najstariju na balkanu koju je 1722 osnovao onaj lik sa novcanice od 1000 dindzi ...
(nikolass WEIFERT Stojanović, 29. april 2013 02:33)

Taj lik sa novcanice koji je "osnovao pivaru 1722. godine u Pancevu" je rodjen 1850. godine a umro 1937. godine. On, Georg Djordje Vajfert je potomak osnivaca te pivare a ne osnivac. Njegov otac (takodje potomak osnivaca) je imao dva sina i svakom je ostavio po jednu pivaru u nasledstvo. Djordje je dobio/nasledio onu u Beogradu a njegov brat onu u Pancevu.

Vladimirrrrrrr

pre 11 godina

Kad nekoga vidim da u cegeru nosi PVC flasu piva, odmah mi je sve jasno - radi se o alkosu u poslednjem stadijumu za koga nije bitan ni ukus ni miris ni to sto su ove flase kancerogene, ni bilo sta drugo. Najvaznije mu je da se za sitne pare usika kao svinja. U Belgiji, Holandiji, Engleskoj, Danskoj, Nemackoj kada bi neko u prodaju stavio pivo u PVC ambalazi odsekli bi mu ruku.

Nikola "Gastarbeiter"

pre 11 godina

Zivim u Nemackoj vec 30 god. i pijem samo "Varstajnera" ( Wahrsteiner )i "Veltinsa", dve, pored "Augustinera" " kult marke u Nemackoj .Na "odmorima" u domovini konzumiram " Jelena " i mogu da kazem ...izvanredno pivo .Ne smekam razliku izmedju pomenutih nemackih i Jelen piva .Izvanredan proizvod, koji jako na " Zajecarsko " iz YU vremena podseca .

Mariolino

pre 11 godina

pancevacka pivara ,najstarija na balkanu (1722) ne postoji vise. :(
(nesa, 28. april 2013 16:47)

Osječka pivovara je najstarija 1697 i još radi....

dilindzer

pre 11 godina

(Fash de la fash, 28. april 2013 17:51)
Ziveli Fash uz cashu Windsor Ale ;)

Nemojte da vodite raspravu o pivima koja nemaju veze sa vezom! Svi koji su malo zagrebli ispod povrsine ili su shkolovani u ovoj sferi, znaju da naseg zakon propisuje ucheshce do 30% (a mozda su i podigli) nesladovanih sirovina zbog povecanja randmana alkohola. To je osiromasheno vodeno djubre. TO nike pivo. Ne nasedajte na glupavi marketing velikih pivara i ne padajte na fore "kupujmo domacje"! Malo se edukujte i znacete sta je pravo pivo. Toliko za sada. Živeli uz chashu Copper Ale-a (pravog piva sa 100% jechmenog slada i mnoooogoooooo hmelja) ;)

rebro

pre 11 godina

@Drasticna razlika, to pivo od 8 kruna ne valja ič!
Ako hoćeš iole dobro pivo, uzećeš Staropramen ležak koji košta 16 kruna(70 dinara) ili Pilsner Urquell koji košta 26 kruna(112 dinara). Ovo su cene iz Alberta.

Rade

pre 11 godina

Nažalost zakasneo članak vremenski ili još gore bilo koja reakcija u državi da se očuva barem deo pivara.Već dosta vremena ima da su tokom privatizacije svesno uništene neke od boljih ili najboljih pivara za čim nije bilo potrebe.šta više i sama proizvodnja sirovina.Pivo ne pijem od kada samo ima naziv piva i ništa više,što ne znači da ne sanjam dan da popijem pravo pivo iz neke od lokalnih pivara konktno Crno Bečejsko.A što se tiče svetlog piva lepše nisam pio od Laško sa divokozom na etiketi (ne ono Laško Klub).Bilo je lepo i Tisko Zlato,Nikšićko,...Tuborg se pravio u Koprivnici i bilo je dobro pivo dok Podravka Pivo je bilo loše.Lowenbrau je pravilo Pčelarevo dok je Apatinsko bilo poznato BIP jeste bilo poznato ali nije bilo neko pivo.Žao mi je nisam nikad aprobao Skopsko i Pećko koje su mi tamošnji jako hvalili.Voda je istano br.1 uslov ali trebaju i ostali sastojci hmelj,ječam,...i na kraju recept-dobar kuvar piva.Ako ćete popiti dobro pivo onda su za to male lokalne pivare a ne ove "mega"...

Pecko

pre 11 godina

Imam 31 godinu i secam se da sam u lokalnoj kafani Servud 1999. prvi i jedini put popio Pecko pivo. Izgleda je to bila poslednja tura koja je stigla sa Kosova.

ice9

pre 11 godina

U Belgiji fermentacija triple piva traje 6 meseci, 2 meseca u velikim buricima, 2 u manjim i 2 u flasi, kada probate bilo koje tripel pivo jednostavno ukapirate sta je to zapravo kvalitetno pivo, pritom kosta oko 2-3e. Kod nas fermentacija traje verovatno sat ipo do dva, ubace se neki praskovi, par pacova i vozi misko reklamu po TVu. Pivo se pravi preko 4000 godina a mi jos nismo ukapirali kako se pravi, ili ce pre biti da je bekom zinulo vise za pare nego kvalitet.

Da li je bolje bolje 4X55 din ili 175 din za isti proizvod !!!!!

pre 11 godina

@Sava
"Dok ti piješ pivo iz plastične flaše od 2 litre meni je sve jasno."

E vidite meni nije jasno da neko moze da pomisli da plastika za nekoliko dana moze da promeni nesto u pivu koje je unutra a staklo ne moze. A o razlici izmedju braon i zelenih staklenih flasa slusao sam filozofiranja jos pre 20 godina. Probajte da izvrsite test na slepo, pivo iz plastike i isto to iz stakla ! Koliko vasih prijatelja ce da primeti razliku ?

Mariolino

pre 11 godina

@Mariolino

Osjecka "pivovara" nije najstarija i nije postojala 1697 godine vec se njena preteca pojavila tek 1856 godine.

U Osjeku se 1697 u kucnoj radinosti pravilo par desetina litara piva, sto nema veze sa pivarom u Osjeku ako zelimo o pivu pricati na taj nacin u Srbiji kroz rucnu pojedinacnu manufakturu se pravilo u 15 veku sa dolaskom Turaka.
(DPolitika, 28. april 2013 21:59)

DPolitika nisi u pravu ne želim sad da ispada da se ja kao sad tu teram neki inat da je Hrvatska starija od srpske neko samo navodim činjenice a i ne znam dali si ikada pio Osječko i na samoj etiketi imaš godinu nastanka kao i na tvrtki evo nešto malo iz povjesti:

Porezne knjige iz 1697. godine spominju proizvodnju piva u Tvrđavici i Varoši, ali prvi zapisi spominju gospodina Bauera koji je proizvodio pivo još davne 1664. godine. Godine 1694. u Osijeku se spominju tri pivara: Joseph Hamerl, Johan Conrad Steer i Vitus Casper.[2] 1695. godine podignuta je pivovara u osječkom predgrađu koja je godinu dana kasnije proizvodila 56 akova (otprilike 32 l) piva. Prvi popis stanovnika iz 1697. godine spominje postojanje pivovare locirane u predgrađu te na otoku s druge strane Drave.

Krejzi Brew

pre 11 godina

Jedino Becks vredi piti jer Apatinska pivara njega mora da pravi po standardu Becksa. Sirovine se uvoze iz Nemacke i jedino je voda srpska ("jedino"). Ovo znam iz prve ruke. Pritom je i jedino industrijsko pivo u Srbiji od kog mi ne puca lobanja posle 6 komada.

Corona, Sol, Guinness, Stella... su sve odlicna piva ali su papreno skupa za nase uslove (Stella 110-120 din za 0.33L, Corona i Sol oko 160, Guinness 220+ ... ). Mi mozemo praviti isto tako dobra piva ali jednostavno nema potrebe jer su nam standardi nikakvi. To je kao engleski prevod na onlajn Blicu. Jezik potpuno oskrnavljen ali ok je jer nema ko da se buni.

Samo kod nas i u istocnoj Evropi (Belorusija, Rusija, Ukrajina...) mozes kupiti pivo u PLASTICNOJ boci od 2L. To se u ozbiljnim pivskim zemljama smatra skrnavljenjem umetnosti i tradicije. I onda se pitamo zasto vise nema Leffe-a po radnjama. Pa, nema jer mu istice rok na policama...

Ko da ga pije kad 90% konzumenata piva kupuje plastiku od 2L i/li 0.5L Jelen/Lav? Bitno je ozderati se, a ne uzivati u pivu.

Potrebne su nam mikropivare da bi pili dobro pivo. Ali one nemaju sansu.

Goran

pre 11 godina

Propadaju iz razloga sto su ih unistile multinacionalne pivare da bi sebi prigrabile ceo profit. Za uzvrat nude totalni nekvalitet na celoj domacoj sceni jer su pokupovali sve brenodove. Jos gore od totalnog nekvaliteta nude u vidu stranih brendova koji se ovde proizvode.

Svojim bljestavim i skupim marketingom, kao i dizajniranim flasa, nazalost mnoge ovde mogu da prevare - mene ne. Naravno, oni znaju i da 95% ljudi koji ovde piju pivo nikada nisu probali nesto drugo osim Jelena i Lava, pa i ne znaju sta je zaista pravo kvalitetno pivo, vec kad piju nesto domace misle to je to, pivo je pivo.... Tuzno je to jer su oni potpuno svesni da nam ovde uvaljuju djubre, sa sve gorusicama i glavoboljama.

Zelite da se osecate 15 godina stariji, zelite da se osecate kao da imate grip, zelite da se osecate kao da vam je neko zabo kolac u glavu i da ste se nagutali zileta? Popijte 2 bilo koja piva napravljena u velikim pivarama u Srbiji i sutradan sve ovo vam se garantuje. Alo, ljudi, pa ko ovo zeli? Manite lepe TV reklame, to nije pivo, to je prevara namenjena potposacu sa najmanjom kupovnom moci u Evropi.

I nista drugo ne preosteje, nego da se, kao sto neko rece onde, odvoje pare za Segedin i tamo nakupuju kvaliteta piva, da se masno plate i jos da se ne zali gorivo. E, onda moze na uzivanje u pivu.

Srđan

pre 11 godina

važno da su uništili najstariju pivaru u srbiji ZRENJANINSKU PIVARU!!! ovi što se sad reklamiraju nisu tada ni postojali,ali poštene privatizacije su odradile svoje!

Sloba

pre 11 godina

Nikada necu mocu da razumem Apatinsku pivaru. Ukinuli su Pils Light umesto da ukinu Jelen pivo. Drugi promasaj im je proslogodisnje izbacivanje piva Leffe (i tamnog i svetlog) iz ponude ciji su bili distributeri. Uz Guinness verovatno najbolje pivo koje se moglo kupiti ovde.

Misljenje

pre 11 godina

važno da su uništili najstariju pivaru u srbiji ZRENJANINSKU PIVARU!!! (Srđan, 29. april 2013 00:11)

Zrenjaninsko svetlo pivo je bez konkurencije najgore pivo koje sam probao u zivotu (doduse nikada nisam imao hrabrosti da probam novokomponovana buvlja-piva "Merak" i "Master"). Medjutim, kada je u pitanju "Porter" iz Zrenjanina, utisci su sasvim drugaciji. Bilo je sasvim OK.

Laca

pre 11 godina

Naravno da je podatak o 700 litara piva po glavi stanovnika nebuloza. Evo podataka sa Vikipedije (List of countries by beer consumption per capita):ubedljivo najviše popiju Česi, 132 litra godišnje, zatim Nemci 107, Austrijanci 106, Irci 104 itd. ...Hrvati 78, Slovenci 83. Nas nema na ovoj listi, ali recimo da je tačan podatak iz teksta da pijemo 70 litara godišnje, a to je 20 litaara više nego što je bilo kad sam zadnji put čuo ovakve podatke za nas. Znači da pijemo pivo više nego ikad, što je žalosno, ne zato što mnogo pijemo, već zato što pijemo preskupo i nekvalitetno pivo. Normalno onda da velike pivare sjajno posluju, kad nam uvaljuju jeftine pomije za velike pare

german

pre 11 godina

Pančevo, Zrenjanin, Vršac, Osijek ... nisu na Balkanu, pa ne može ni njihovo pivo da bude "najbolje na Balkanu" (pored toga što ni inače ne bi bilo).

juznjak

pre 11 godina

Pitajte ove iz Erdevika koje "nase" pivare kupuju njihov (kvalitetan) hmelj. NIJEDNA! Sve od reda uvoze Ukrainski i Bugarski daleko losijeg kvaliteta. Uz to dodajte industrijsko ubrzano vrenje i hemikalije za produzenje roka trajanja i dobicete pivo Š klase.

Крле-Земун

pre 11 godina

Не знам од када је то Зрењанинска пивара најстарија?
Зато што имају од скора,дане пива?
Панчевачка је најстарија пивара.
Осјечку нећу ни да споменем.
Није најстарија,а није ни у Србији.
Да ли је на Балкану или не,и овако су биле аустроугарке пиваре,
све до 1918.
Балкан
Географски појам,полуострво које се налази у југоисточној Европи,
и налази се испод Дунава и Саве,све до Медитеранског мора.
Сва пива су нам иста,бућкуриш.
Компаније,монополисти,кроје нам укус пива и све остало.
Држава нам је наопака,не може пиво бити боље.

g4

pre 11 godina

Jedan moj rodjak je dugogodisnji pivski ekspert, i prvo pivo pije vec u 7 sati ujutro. Kaze da je BG pivo trenutno najbolje. Ja preferiram Zajecarsko, jer ima ukus kao piva koja su se proizvodila do pre 20-ak godina. Takodje, steta je sto nema vise vrsackog "Sampiona" koje je bilo u samom pivskom vrhu.

Edi

pre 11 godina

Zasto?
Isti razlog kao i sa samom drzavom.

Monopol,kompanije,pare preko noci,unistiti konkurenciju,
nakaradne privatizacije,neulaganja u proizvodju,materijal sumnjivog porekla itd. itd.

Sta imamo?
Monopole,zatvorene pivare,radnici na ulicu,
pivo ukusa mocvare,cene nenormalno visoke itd. itd.

Slobodan

pre 11 godina

(crk) Ti si tipičan primer srba kome su svi stranci neprijatelji Srbije i hoće da nas unište, ali barem malo razmisli kada nešto komentarišeš. Prvo napišeš da multinacionalne kompanije žele da unište naše pivare (uzgred one najbolje rade), a onda navedeš primer gde srpski lokalni tajkun kupi tri pivare i upropasti ih zbog svoje zarade. Ko je ovde lud.

Cobretty

pre 11 godina

Vec sam pisao molbe uvozniku:
Vratite nam LEFFE i HOEGARDEN!
Please :)

PS. Nisu se udostojili da mi odgovore, eto zato poropadaju te firme....

Nele

pre 11 godina

Pa sam tekst vam kaže zašto propadaju, jedna od pobrojanih pivara ima 40% učešća na tržištu dakle monopolista. U Srbiji ne postoje zakoni odnosno i ako postoje ne poštuju se po pitanju zaštite tržišta. 60% svih artikala koji se kod nas prodaju se prodaju od strane monopolista.

Statisticar

pre 11 godina

Vec sam pisao molbe uvozniku:
Vratite nam LEFFE i HOEGARDEN!
Please :)
PS. Nisu se udostojili da mi odgovore, eto zato poropadaju te firme....
(Cobretty, 29. april 2013 12:35)

Probajte Grimbergen. Odlicno Belgijsko manastirsko pivo (ako nemate verske predrasude) koje distrubuira pivara Celarevo. Nije kao Leffe ali nije ni mnogo losije i neuporedivo je bolje od Jelena, BIP-a i slicnog djubreta. Skuplje je ali se bolje isplati od domaceg piva.

Dj.Kolarski

pre 11 godina

Pancevacka pivara je najstarija pivara.
(iznad ili ispod Dunava)
Nisu je izgradili wajferti,vec su je kupili vec izgradjenu.
Zbog prosirenja posla,kasnije su izgradili bip.
Djordje Vajfert je potomak/naslednik,nije osnivac.
Djordje Weifert,u Srbiji je poznat po drugim stvarima,delima,ne po pivari.Zato se i nalazi na novcanici.


Ko je bolje pivo,pre ulaska velikih firmi,monopolista?
Svaka pivara u Srbiji,imala je svoj recept.
Bio on dobar ili ne,svako je pio pivo iz svoje okoline,i na to pivo je navikao.Kada bi probao pivo iz druge pivare,nije mu odgovaralo.
Cak mozda i bolje nego koje je pio,ali navika je navika.
To su cinjenice.

Kada su utcali novi vlasnici u Srbiji,kompanije,
vise nije isto.
Niti koriste neke stare recepte,niti proizvode stari brend,ili u istoj pivari.
Tako sad imamo ''brend'' piva weifert,koji se ne proizvodi u pancevackoj weifert pivari,vec u Zajecaru.

Srbija,verovatno ima i previse pivara za njenu teritoriju.
Da bi sve radile,morale bi da izvoze svoje pivo.
A za izvoz,velika je konkurencija.

Ko je pivo bolje,gde ce se proizvoditi,zavisi samo od kompanija,najmanje od recepata ili korisnika proizvoda,na zalost.
Kako nam je zemlja,takvo nam je i pivo...

Mirko

pre 11 godina

Zasto ?

Pa to svi znaju.Direktor dobije "naredjenje" da unisti firmu (u ovom sslucaju pivaru), kad ona skroz propadne kupi je za sitne pare neko sa zapada, onaj isti koji je finansirao njen raspad.Na kraju svi zadovoljni direktor, novi vlasnik, drzavna vlast pod izgovorom kako dovlaci strane investitore koji zaposljeveju nase ljude(njih par) da rade za 200 evra mesecno...itd

To su oni isti koji su rasturili Jugoslaviju devedesetih, koji su finansirali rat u njoj, koji su nas humanitarno bombardovali 1999 bombama sa osiromasenim uranijumom pod izgovorom da Srbija sprovodi etnicko ciscenje nad Siptarima, koji nam otimaju Kosovo zbog trepce i svega vrednog sto tamo ima, a ima toliko da mozemo da budemo druga Svajcarska

Granota

pre 11 godina

Pivo, kao i svaka druga roba, podložna je usavršavanju recepture i težnji ka kvalitetnom i specifičnom ukusu. Ja kupujem ekstrakt ječmenog slada i vakumirani hmelj i pravim pivo kući. Ja sâm, koji sam ultra početnik, napravio sam već par recepata. Napraviti pivo je jako, jako prosto; napraviti DOBRO pivo i različito od drugih je jako komplikovano i zahteva inovaciju i istraživački rad. Mislim da su uslovi u Srbiji vrlo povoljni za rast mikro i mini pivara (kvalitetna voda, dobri klimatski uslovi za skladištenje, plodna i raznolika brdovita područja za uzgajanje hmelja, itd.) i možda se ubrzo i sâm tome posvetim. Živeli!

(Granota, 28. april 2013 14:44)

Upravo sam pročitao Zakon o Pivu i odustajem. Ovo nije napravljeno za mikro pivare, već za velike uvoznike i makro pivare, odnosno za monopol...

Lemi

pre 11 godina

Dajte ljudi, ko je vama rekao da potpisete Vladimira Krulja kao eksperta, pobogu?! Raspitajte se malo umesto sto se blamirate, nije tesko ... u Mc-u, ili kod Erwina ili bilo gde drugde.

Aleksandar

pre 11 godina

hmm, umesto da komentarišete kvalitet piva, ovde se u'vatili za granice jes' na Balkanu, nije na Balkanu...gde god bila granica Balkana, koja je više istorijska nego geografska, svi imate istu dijagnozu tipičnu za Balkan...

crk

pre 11 godina

@ slobodan

A ti Slobodane, prvo procitaj moj tekst nekoliko puta da bi ga shvatio, pa me onda komentarisi. I zasto bi ja morao da budem Srbin ako zivim u Srbiji?

M. Urošev

pre 11 godina

Zašto propadaju pivare u Srbiji?
Uspešno rade samo 3 privatizivane pivare, dok su preostalih 5 ili propale ili su pred gašenjem.

Na spisku nema broj pivara,koje odavno ne rade.


Sve je vrlo jednostavno.
Država + kompanije/monopolisti,
i dobijete rezultat od gore.
O kvalitetu i ukusu naših piva,ne može se ni komentarisati.

Cobretty

pre 11 godina

Vec sam pisao molbe uvozniku:
Vratite nam LEFFE i HOEGARDEN!
Please :)
PS. Nisu se udostojili da mi odgovore, eto zato poropadaju te firme....
(Cobretty, 29. april 2013 12:35)

HAHA, USLISILI SU MI MOLITVE, DANAS U MAXIJU PUNI RAFOVI BELGIJSKOG PIVA IMA 5-6 BRENDOVA. Cak su i cene dobre!

Zrenjaninac

pre 11 godina

Требали сте истражити шта се дешава са зрењанинском пиваром, једном од најстаријих на Балкану. Некад су правили одлично пиво.
(програмер, 28. april 2013 16:55)

Zrenjanin NIJE na Balkanu. Balkan je juzno od Dunava.

Cole

pre 11 godina

A da nas vi ne spinujete "slučajno"
- Apatinska pivara drži 40% - možda,
nisam siguran. Ono što sigurno znam
je to da sam ja Jelen pio do pre
5-6 godina (mogu i sad da ga popijem
jedino ako nema baš ništa drugo),
i prešao sam na Lav, Nikšićko, Beks,
Tuborg... Međutim, da ne bude da gledam
po sebi hoću da kažem da je bar 80% ljudi
iz mog okruženja prešla na Lav, Nikšićko...,
tako da mi je taj podatak od 40% na klimavim nogama.

вратите београду БИП

pre 11 godina

БИП господо. Јер је најздравије и најстарије пиво на балкану!

vosa

pre 11 godina

БИП господо. Јер је најздравије и најстарије пиво на балкану!
(вратите београду БИП, 28. april 2013)

.. jednom sam probao to ,,pivo,,,i NIKAD vise probao sam u zivotu preko sto vrsta piva ali tu zabokrecinu od koje posle case se raspada glava ... ne hvala pio sam pivo za koje 99% srba nikad nije culo vrednost 1flase od 0,4dl kosta 3€.

Da li je bolje bolje 4X55 din ili 175 din za isti proizvod !!!!!

pre 11 godina

@Sava
"Dok ti piješ pivo iz plastične flaše od 2 litre meni je sve jasno."

E vidite meni nije jasno da neko moze da pomisli da plastika za nekoliko dana moze da promeni nesto u pivu koje je unutra a staklo ne moze. A o razlici izmedju braon i zelenih staklenih flasa slusao sam filozofiranja jos pre 20 godina. Probajte da izvrsite test na slepo, pivo iz plastike i isto to iz stakla ! Koliko vasih prijatelja ce da primeti razliku ?

qwery

pre 11 godina

Zrenjanin NIJE na Balkanu. Balkan je juzno od Dunava.
(Zrenjaninac, 28. april 2013 18:11)

Balkan NIJE rečno poluostrvo i Dunav mu ne može biti nijedna od granica.

Nikola "Gastarbeiter"

pre 11 godina

Zivim u Nemackoj vec 30 god. i pijem samo "Varstajnera" ( Wahrsteiner )i "Veltinsa", dve, pored "Augustinera" " kult marke u Nemackoj .Na "odmorima" u domovini konzumiram " Jelena " i mogu da kazem ...izvanredno pivo .Ne smekam razliku izmedju pomenutih nemackih i Jelen piva .Izvanredan proizvod, koji jako na " Zajecarsko " iz YU vremena podseca .

Elektricna ovca

pre 11 godina

Dosla vrucina..., i odem ja juce da kupim pivo, sok i kiselu... U dragstoru se prvo uhvatim za kiselu vodu, pitam ima li ova H... 'ladna, a prodavac meni: "Nema sinko, ne placaju 'ladjenje, a ne smem da stavim u "tudji" frizider..." Dobro, ok, uzmem ja onu izreklamiranu kiselu, i u'vatim se za pivo... Kaze lik opet: "Ne placaju mi oni, mali su, ali dobri, al' ipak nemaju svoj frizider... " Ok, ajd' uzecu ovo "stransko"... Povucen situacijom, uzmem odma bilo koji "sareni" 'ladan sok i ... odem kuci... I tako ja kupim naj 'ladniju kiselu 'stranskog' proizvodjaca - koju nisam zeleo, naj 'ladnije 'stransko' pivo - koje nisam zeleo, a sok vise nisam ni gledao - naravno 'stranski' koji mi nije trebao.... Vratim se kuci sa markiranim pivom, kiselom i sokom, i nastavim da uzivam gledajuci njihove reklame na tv-u... A mali i dalje propadaju...

Dragan

pre 11 godina

Po meni najbolje pivo u Srbiji trenutno je "Pauliner", pa sva ostala. Zalosno je to sto ga ima samo u Maxi supermaketu i u nekoliko manjih prodavnica.

Zrenjaninac

pre 11 godina

Balkan NIJE rečno poluostrvo i Dunav mu ne može biti nijedna od granica.
(qwery, 28. april 2013 20:12)

Ah, kakva filozofska smicalica, ali geografija nije filozofska kategorija. Wikipedia kaze, Vojvodina nije na Balkanu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Balkans

Cobretty

pre 11 godina

Obozavam pivo, ali nasa piva vise ne pijem, a ni strana koja se kod nas prave. Odvratna su mi.
Odem lepo do Segedina, i navucem pun gepek belgijskog, nemackog, ceskog i irskog piva...

Jeste da kostaju i po 150-300 kinti po boci, ali brate uzivam sa svakim gutljajem.
Nije mi zao ni goriva :)

Predjoh na vino

pre 11 godina

Pivo se vec 10-15 godina ne proizvodi od hmelja i jecma!
To zna svako ko je ikada prosao pre tog i posle tog perioda pored pivare, samo na osnovu mirisa to je jasna stvar.
Isto je i u ostalom svetu.

parking

pre 11 godina

Srpske pivare izmedju ostalog propadaju i zbog srpskih pivopija koje se cvrsto drze predrasude da je sve sto je strano bolje nego domace, sto je naravno budalastina.
A izmedjuostalog propadaju i zbog jakog marketinga stranih pivara.
Zbog svega navedenog je stranim kompanijama bilo lako da ubiju domacu konkurenciju i da sad od domacih sirovina nama prodaju tamo neki inostrano pivo a ustvari to je nasa voda, totalni nonsens koji kao da malo ko moze da shvati. Kad se malo bolje pogleda, ispada da je svo uzivanje zapravo u toj psiholoskom dozivljaju inostranog brenda koji ce skupo da nas kosta.
Strane kompanije se ponasaju kao virusi, dodju, reprogramiraju nas i o nasem trosku se sire dalje.
Kupujmo domace proizvode, bar sacuvajmo ovo malo domacih kompanija sto nam je ostalo, ako dosada nismo bili pametni.
Ziveli ;)

zile...

pre 11 godina

Bio sam prosle godine u Republici Srpskoj i pio sam Nektar, veoma dobro pivo, puno bolje od Jelena i ekipe, zna li neko gde u Beogradu i okolici mogu da kupim Nektar pivo?

MUKNAVI

pre 11 godina

Tri pivare su dovoljne za ovako malo trziste u kome vladaju pokondirene tintare i njihove poklisare.Izvoza vise nema,jer sta ce kome taj buckuris kada oni imaju svoje.

Aleksandar

pre 11 godina

Ja u nemackoj kupujem oetinger pivo. Gajba od 20 flasa po pola litre kosta 4,99 eura. Pivo sto se tice ukusa vrlo dobro, ne najbolje ali vrlo dobro. Bolje nego neka iz Srbije i to za dosta. A koliko imam piva u Srbiji za 4,99 eura? Oetinger je najveca fabrika u nemackoj i imaju najmanju cenu piva a najveci promet. A da malo Srbi spuste cene piva u Srbiji naprimer proporcionalno kvalitetu ako ga tamo uopste ima, pa da probam neko kad dodjem letos :)

Gile Niš

pre 11 godina

Ja sam odavno prestao da pijem nase pivo jer je kvalitet ispod proseka pa tako sad kad naidjem na uvozno sto tesko nalazim ja to kupim jer se vodim onom bolje da popijem nesto sto vredi i kvalitetno je u manjoj kolicini nego da se naljevam necim sto i se nit svidja niti je kvalitetno ali je jeftino. Druga stvar je da Nisku pivaru nisu umeli da prodaju nekoj dobroj stranoj pivari, odavno je ovde hteo da dodje Hajneken ali je nisu dali i eto sad je bolje ovako a sto se tice ovih stranih piva koja se pune ovde tipa Amstel, Hajneken, Staropramen itd i njih zaobilazim isto kao i nasa jer je sve to ista stvar i nemaju veze sa pravim Amstelom, Hajnekenom itd koji se pune u Holandiji ili Ceskoj itd a to znam jer sam imao srece da putujem po evropi i uporedjivao sam piva i jako sam razocaran sto su im dozvolili da pune za tako velike kompanije a kontrola je jako losa ali shvatio sam da se oni oko toga i ne brinu jer mi punimo tapiva za nase trziste a ne za izvoz pa im tako ne mozemo ni ukaljati reputaciju sem ako ne dodje neki Nemac kod nas pa naruci Amstel pa se razocara ali opet to je sve u manjoj meri. Kod nas je kljucna stvar u svemu pa i u pivu a to je kontrola, bez prave kontrole nema ni kvalitetnog prozvoda. A da ne pricam sad ovo sto su poceli te Djumbir te borovnica te jabuka ama pivo je pivo i treba da ima ukus piva a kome se ne svidja nek naruci sok

Ma kome ja pricam

pre 11 godina

Pozovem Valjevsku pivaru i posto znam da u mom gradu nema tog piva ponudim se da mi oni doteruju pivo a ja da ga distribuiram.(imamm preduzetnicku radnju znaci sve legalno) Inace grad je velicine 150 000 ljudi. A oni ce meni vi mozete od nas da kupite sleper piva 23 400 flasa i mi Vam dajemo marzu pa posle prodajete vi. + vi placate prevoz + vi placate flase i gajbe. Znaci treba mi oko 20 000 eura za sve to. I vi nalazite trziste.(za ovo sam jedino spreman i da jurim naplatu) Eto zasto propadaju. Osoba sa kojom sam razovarao je zena druge osobe koja je isto direktor u toj valjevskoj pivari. Nimalo sluha ni zelje da se radi. O gramatici i posluvnosti razgovora glupo mi i da pisem ovde.

Mariolino

pre 11 godina

pancevacka pivara ,najstarija na balkanu (1722) ne postoji vise. :(
(nesa, 28. april 2013 16:47)

Osječka pivovara je najstarija 1697 i još radi....

german

pre 11 godina

Pančevo, Zrenjanin, Vršac, Osijek ... nisu na Balkanu, pa ne može ni njihovo pivo da bude "najbolje na Balkanu" (pored toga što ni inače ne bi bilo).

jednoruki krstivoje

pre 11 godina

Kakav lav, kakav jelen istocna srbija pije samo zajecarca! Crven cep na vrhu flasa braon boje etiketa zajecarsko nase pivo to je!!!

manje vina

pre 11 godina

Propadaju zato sto prave lose pivo. Gde ste kod nas videli zasade jecma i hmelja? Ove tri navodno uspesne izdvaja tradicija, finasijska moc i marketing a kvalitet nije nista bolji od ostalih. Nece ljudi vise da piju svakakve brlje.

Milcicken

pre 11 godina

Zajecarsko je najbolje, nema boljeg nigde u svetu, dobra voda, dobra receptura, dobre sirovine, svaka im cast samo neka nastave tako, treba samo to koristiti, mnogo znam o pivu pa zato to i kazem.....

MomaSRB

pre 11 godina

BiP = Bg najbolje. Ostala su cista hemija. Probajte i videcete dali sam u pravu.
(X, 28. april 2013 19:22)

Jesi brate...ja njega samo pijem...em je ukusan tj pitak,em mu je jako pristupacna cena...limenka je oko 55-60 dinara...jos kad bi samo vratili onaj stari izgled "zidarske" flase...to bi bio pun pogodak...i plus da mu se prikljuci "sedi brka" iz jagodine...uffffff

Fash de la fash

pre 11 godina

Nemojte da vodite raspravu o pivima koja nemaju veze sa vezom! Svi koji su malo zagrebli ispod povrsine ili su shkolovani u ovoj sferi,znaju da nasg zakon propisuje ucheshcje do 30% ( a mozda su i podigli) nesladovanih sirovina zbog povecanja randmana alkohola. To je osiromasheno vodeno djubre. TO nike pivo. Ne nasedajte na glupavi marketing velikih pivara i ne padajte na fore "kupujmo domacje"! Malo se edukujte i znacete sta je pravo pivo. Toliko za sada. Živeli uz chashu Copper ale-a (pravog piva sa 100% jechmenog slada i mnoooogoooooo hmelja) ;)

István

pre 11 godina

Ima ljudi koga ne interesuje kolicina proizvoda,nego KVALITET!
Naprimr,mene ne interesuje,koliko radnika proizvodi 0,5L piva.
Nije sve pivo,na kom pise :PIVO.

Hajde sad, tehnolozi!

pre 11 godina

Trebali bi da prave bezalkoholno pivo dobrog ukusa, da ga pakuju u velike boce (1,5-2 litara) i da reklamiraju sva njegova zdravstvena svojstva. Npr. ja sam antialkoholicar, ali sam kamen iz bubrega "izvadio" samo preko bezalkoholnog piva koje je opustilo kanale i prosirilo ih, delujuci uzgred kao blago sredstvo protiv bola.

Vladimir Dž

pre 11 godina

Još jednu stvar. Ja živim u Vojvodini i prešao sam je uzduž i popreko sto puta. Nikad nigde nisam video ječam, a kažu da se od toga pravi pivo. Jeste vi nekad videli ječam?

Kad sam gledao kako prave Badvajzer muka mi je bila. Nemojte tražiti po internetu kako ga prave - nećete hteti više da pijete pivo.

СРБска част

pre 11 godina

Свако пиво коме је рок трајања од 45-60 дана је кувано и припремано на традиционалан начин. За сваки дужи рок трајања од овог су потребне хемикалије које се додају да би се пиво дуже одржало да се не поквари, па зато моного и боли глава од таквих ''хемијских пива'', а да не причам како она утичу на обољевање дебелог црева.
Сетите се да до 2000 године, сва пива су на ивицама својих етикета имала оне рецкице за месец и дан у месецу када су произведена, никако годину. То ова нова пива немају, него утиснут датум на чепу, докле га хемија штити од кварења.
Зато успешан повратак на права пива кувана на стари начин и са кратким роком трајања, које гарантује да немају хемију и обавезно у стакленој флаши а не у пластичној.
Све најбоље и успешан повратак желим старом добром Јагодинском Чичи, БИП-у, Ваљевском, Зајечарском, Нишком... пиву. Ту је бар вода од кога се прави пиву чистија од панонске воде где је Апатинска пивара и Челарево.

dukat

pre 11 godina

"pancevacka pivara ,najstarija na balkanu (1722) ne postoji vise. :(
(nesa, 28. april 2013 16:47)

Osječka pivovara je najstarija 1697 i još radi....
(Mariolino, 28. april 2013 21:05)"

A ni jedna ni druga nisu na Balkanu. :)

Mariolino

pre 11 godina

@Mariolino

Osjecka "pivovara" nije najstarija i nije postojala 1697 godine vec se njena preteca pojavila tek 1856 godine.

U Osjeku se 1697 u kucnoj radinosti pravilo par desetina litara piva, sto nema veze sa pivarom u Osjeku ako zelimo o pivu pricati na taj nacin u Srbiji kroz rucnu pojedinacnu manufakturu se pravilo u 15 veku sa dolaskom Turaka.
(DPolitika, 28. april 2013 21:59)

DPolitika nisi u pravu ne želim sad da ispada da se ja kao sad tu teram neki inat da je Hrvatska starija od srpske neko samo navodim činjenice a i ne znam dali si ikada pio Osječko i na samoj etiketi imaš godinu nastanka kao i na tvrtki evo nešto malo iz povjesti:

Porezne knjige iz 1697. godine spominju proizvodnju piva u Tvrđavici i Varoši, ali prvi zapisi spominju gospodina Bauera koji je proizvodio pivo još davne 1664. godine. Godine 1694. u Osijeku se spominju tri pivara: Joseph Hamerl, Johan Conrad Steer i Vitus Casper.[2] 1695. godine podignuta je pivovara u osječkom predgrađu koja je godinu dana kasnije proizvodila 56 akova (otprilike 32 l) piva. Prvi popis stanovnika iz 1697. godine spominje postojanje pivovare locirane u predgrađu te na otoku s druge strane Drave.

Aca Znalac

pre 11 godina

Veoma jednostavan odgovor, MAFIJA u liku naših plodonosnih biznismena, koja je sve za propast srpske privrede, a opet za svoj džem učinila. Nije to samo u pivarama. Gledajte ostale privatizacije i ko nas je kupio. Sve sami mafiozi i beskičmenjaci koji su neprijatelji države i njenog stanovništva. Zato nam je ovako kako nam je. A drugovi ćute i ne rade ništa. Mislim na vladu Srbije.

IPA

pre 11 godina

Kod nas postoji svetlo i crno pivo, i to je sve na sta se svodi znanje o pivu, kako pivara, tako i pivopija. Nikada mi nismo imali prave majstore u pivarama i iste sto nam nude India Pale Ale, Amber Ale, American Pale Ale, Porter, Barley Wine, Stout, Witbier, Weissbier, Dunkel, Blonde, itd.
Postoje neke mikropivare koje nude nesto od navedenog, ali sve je to jako malo u odnosu na ostale, pivski tradicionalno bogate drzave.

Student

pre 11 godina

Valjevsko pivo su sačuvali Valjevci. Super kvalitet, pristupačna cena, i flaše koje se koriste već 30tak godina(ali su ekstra čiste). Svako ko je pio Valjevsko zna o čemu pričam. Kao naručen komentar.
Još kad bi bilo neko tamno,ehhh. Živeli

m

pre 11 godina

@Alex - Jelen belo je bilo zaista loš pokušaj pravljenja pšeničnog piva. Sad se konačno prodaje erdinger kod nas pa možeš da probaš kakav ukus treba da ima weissbier.

Holandija

pre 11 godina

Ko zna taj i ima!
Van Pameti!? Kad vec pomenuse belgiju, ovde u holandiji ima oko 900+ pivara, dok u belgiji i vise od 1500 (!?) i sve rade! A neke i vise od 700godina! Obe ove drzave zajedno su manje od srbije i zapravo mislim da i nemaju svoja poljoprivredna gazdinstva gde proizvode jecam i sta jos treba za pivo,a opet su svi profitabilni i izvoze po celom svetu! Cak sta vise, belgijska piva su i najbolja na planeti! A da stvar bude jos dramarticnija pivo se pravi od 75% vode koju opet Srbija ima vise i bolje od ovih u Beneluksu i na kraju, ( pre par nedelja bio dokumentarac) , vecina velikih firmi ima po pravilu vise ljudi u administraciji nego u proizvodnji, ( pivo se uglavnom pravi samo od sebe!) a prosecna cena piva u Beneluksu ( Bel, Lux, Ned) je oko 2,40€! po flasi od 2,5 dcl! Zaradjuju vise para na pivu nego saudijci na nafti! A u srbiji ima tri pivare i neznate sta da radite sa nima!?!?

Nikola "Gastarbeiter"

pre 11 godina

I sada ima Zaječarskog, odlično pivo ekstra kvaliteta po realno povoljnoj ceni, 40-45 dinara 0,5l, pijem ga ne zbog toga što je jeftino, nego što je stvarno dobro, imam mogućnosti da pijem skuplje!!! Mada ne znam da li ga ima i van Istočne Srbije, ali ovde se pije samo tako, kao nekada "Niško", koje je nažalost lopovski uništeno od strane Ninija kriminalca, koji je vršio mahinacije i navodno kupio i unakazio tako uspešnu pivaru, jednu od najjačih proizvodnih preduzeća u Nišu!!!
(Nišlija, 28. april 2013 18:09)

Nislijo,

hvala na informaciji. Pocetkom Jula dolazim u Srbiju i nadam se da cu "naleteti" na "Zajecarsko". Kod nas u Pozarevcu se je do sada izmedju Jelena, Lava, Apatinskog i Niksickog moglo birati .

PS : ... i Tuborg-a koje je obicno djubre .

old school

pre 11 godina

ovde izgleda nema nikog starijeg ko se seća pećkog piva...

"bira peja" je bilo ubedljivo najbolje pivo u bivšoj sfrj!

šteta što smo zbog nacionalizma i primitivizma uskraćeni za tako dobro pivo!

IPA

pre 11 godina

Kod nas postoji svetlo i crno pivo, i to je sve na sta se svodi znanje o pivu, kako pivara, tako i pivopija. Nikada mi nismo imali prave majstore u pivarama i iste sto nam nude India Pale Ale, Amber Ale, American Pale Ale, Porter, Barley Wine, Stout, Witbier, Weissbier, Dunkel, Blonde, itd.
Postoje neke mikropivare koje nude nesto od navedenog, ali sve je to jako malo u odnosu na ostale, pivski tradicionalno bogate drzave.

milan JA

pre 11 godina

jedino se Jagodinsko pravi po staroj recepturi. U Pomoravlju je odnos ispijanja piva od prilike 100:5, bez izmisljanja, najkvalitetnije a najjeftinije! Bez čiče nema priče :-)

DPolitika

pre 11 godina

@Mariolino

Osjecka "pivovara" nije najstarija i nije postojala 1697 godine vec se njena preteca pojavila tek 1856 godine.

U Osjeku se 1697 u kucnoj radinosti pravilo par desetina litara piva, sto nema veze sa pivarom u Osjeku ako zelimo o pivu pricati na taj nacin u Srbiji kroz rucnu pojedinacnu manufakturu se pravilo u 15 veku sa dolaskom Turaka.

IPA

pre 11 godina

Kod nas postoji svetlo i crno pivo, i to je sve na sta se svodi znanje o pivu, kako pivara, tako i pivopija. Nikada mi nismo imali prave majstore u pivarama i iste sto nam nude India Pale Ale, Amber Ale, American Pale Ale, Porter, Barley Wine, Stout, Witbier, Weissbier, Dunkel, Blonde, itd.
Postoje neke mikropivare koje nude nesto od navedenog, ali sve je to jako malo u odnosu na ostale, pivski tradicionalno bogate drzave.

Granota

pre 11 godina

Pivo, kao i svaka druga roba, podložna je usavršavanju recepture i težnji ka kvalitetnom i specifičnom ukusu. Ja kupujem ekstrakt ječmenog slada i vakumirani hmelj i pravim pivo kući. Ja sâm, koji sam ultra početnik, napravio sam već par recepata. Napraviti pivo je jako, jako prosto; napraviti DOBRO pivo i različito od drugih je jako komplikovano i zahteva inovaciju i istraživački rad. Mislim da su uslovi u Srbiji vrlo povoljni za rast mikro i mini pivara (kvalitetna voda, dobri klimatski uslovi za skladištenje, plodna i raznolika brdovita područja za uzgajanje hmelja, itd.) i možda se ubrzo i sâm tome posvetim. Živeli!

dilindzer

pre 11 godina

(Fash de la fash, 28. april 2013 17:51)
Ziveli Fash uz cashu Windsor Ale ;)

Nemojte da vodite raspravu o pivima koja nemaju veze sa vezom! Svi koji su malo zagrebli ispod povrsine ili su shkolovani u ovoj sferi, znaju da naseg zakon propisuje ucheshce do 30% (a mozda su i podigli) nesladovanih sirovina zbog povecanja randmana alkohola. To je osiromasheno vodeno djubre. TO nike pivo. Ne nasedajte na glupavi marketing velikih pivara i ne padajte na fore "kupujmo domacje"! Malo se edukujte i znacete sta je pravo pivo. Toliko za sada. Živeli uz chashu Copper Ale-a (pravog piva sa 100% jechmenog slada i mnoooogoooooo hmelja) ;)

Aleksandar

pre 11 godina

Valjevsko pivo je odlicno pivo. Steta je sto se moze naci samo u zapadnoj Srbiji. Cuo sam da ce uskoro poceti da se prodaje i u nekim trgovinskim lancima u Beogradu. Probajte ga i uverite se sami.

I ja presao na rakiju

pre 11 godina

Zato sto prave djubre koje stalno poskupljuje. Prosle godine u ovo vreme Lewenbroj 138 din u Rodicu sa 10% a sada preko 170 din ! A Evro je pao !

Gojko

pre 11 godina

Evo primjer iz Banja Luke...

BL pivara nikako nije mogla da se nosi sa uvoznom robom i stalno kukala... Narod prestao da kupuje pošto je bilo ekstremno lošeg ukusa... x puta mijenjali ambalažu a nikako da skontaju da nije do toga nego do ukusa...

Prošle godine, zavrate rukave i naprave pivo kako treba. Dodatno puste u prodaju sokiće (Pivo sa limunom, grejpom i ribizlom)... Komšo koji radi u pivari kaže da ne mogu napraviti kojom brzinom se prodaje...

Kod mene kući već 6 mjeseci niko nije kupio uvozno pivo...

Alex

pre 11 godina

Meni je nejasno kako ni jedna pivara ne proizvodi psenicna piva. Svugde u Evropi su sve pipularnija. Jelen je izbacio Jelen Belo i bilo je korektno ali su ga povukli..

Nišlija

pre 11 godina

Zivim u Nemackoj vec 30 god. i pijem samo "Varstajnera" ( Wahrsteiner )i "Veltinsa", dve, pored "Augustinera" " kult marke u Nemackoj .Na "odmorima" u domovini konzumiram " Jelena " i mogu da kazem ...izvanredno pivo .Ne smekam razliku izmedju pomenutih nemackih i Jelen piva .Izvanredan proizvod, koji jako na " Zajecarsko " iz YU vremena podseca .
(Nikola "Gastarbeiter", 28. april 2013 17:39)

I sada ima Zaječarskog, odlično pivo ekstra kvaliteta po realno povoljnoj ceni, 40-45 dinara 0,5l, pijem ga ne zbog toga što je jeftino, nego što je stvarno dobro, imam mogućnosti da pijem skuplje!!! Mada ne znam da li ga ima i van Istočne Srbije, ali ovde se pije samo tako, kao nekada "Niško", koje je nažalost lopovski uništeno od strane Ninija kriminalca, koji je vršio mahinacije i navodno kupio i unakazio tako uspešnu pivaru, jednu od najjačih proizvodnih preduzeća u Nišu!!!

Doktor86

pre 11 godina

Pa naravno da su propale kad one sluze gigantima samo da "proguraju" svoj brend u Srbiju. Vidite sta je Efes uradio od Pancevacke pivare koja je nekada bila ponos Srbije. S druge strane, nije sporno da umemo da napravimo kvalitetno pivo, i da na trzistu ima dovoljno nasih marki koje zadovoljavaju potrebe domaceg stanovnistva. Ali bi bilo lepo da se nekadasnji centri ponovo aktiviraju, da ljudi imaju posla. Sto veca konkurencija, veci i kvalitet. E, kakvo je pivo nekad pravljeno u Pancevu, pa u Nisu, Zrenjaninu, Jagodini, Valjevu...

expert

pre 11 godina

Apsolutno je nemoguce da Nemci popiju 730 litara piva godisnje. Koliko ima dece i zena koje ne piju pivo? Ispada da svaki punoletni Hans svaki dan tuce po 5 litara piva

Vladimir Dž

pre 11 godina

Ja ne pijem pivo puno. Ali ono što sigurno znam je da je glavni uzročnik hemija koja ulazi u pivo.

Kad popijem pivo više - zaboli me glava. Znam dosta ljudi koji isti problem imaju. Želudac ima problem ujutro da prevari tu hemikaliju i onda to udara u glavu. Najveći deo glavobolja dolazi od želuca, to će vam svaki doktor reći. Isti problem imam od belog hleba, aditivi udaraju u glavu ujutro.

Ljudi beže u što prirodnije stvari, trenutno sam na običnoj vodi. Dok drugovi traže vino koje nema puno hemije. Mada je i tu nemoguće naći prirodno. Ko je stari pivopija zna da je nekad pivo bilo bolje.

Cane

pre 11 godina

Pre desetak godina, drugar i ja , smo pili Jelen pivo (jos dok je bila stara ambalaza) ali samo ono koje je toceno u trecoj smeni i bilo mi je odlicno.....Sada sve nesto na reklame skupe daju ali nije to vise taj kvalitet....

Sova

pre 11 godina

"Prosečna godišnja potrošnja piva u Srbiji je oko 500 miliona litara ili oko 73 litra po stanovniku. Iako je to i do 10 puta manje nego u Nemačkoj ili Holandiji"... Da li to znači da prosječan Njemac ili Holandjanin popije 730 litara godišnje (2 litra dnevno)??? Govorite o prosjeku u koji ulaze i djeca, bolesne i stare osobe. Nemoguće!!!

nikolass WEIFERT Stojanović

pre 11 godina

I Pancevo je nekad imalo pivaru i to najstariju na balkanu koju je 1722 osnovao onaj lik sa novcanice od 1000 dindzi ... radila je profitabilno i u najtežim vremenima , pravila je vrhunsko pivo i pratila je svetske trendove kada je napredak pivarstva u pitanju ... vodili su je pravi poznavaoci piva i na njenom celu je bio mozda i jedini magistar piva na ovim prostorima ... ovu zemlju su upropastili neuki politicari koji gledaju partijsku knjizicu i licnu dobit , tek kad se budu okrenuli strcnosti i narodu onda ce nam i pivo i pivare biti dobre ... 8(

anti zivotinje ...

pre 11 godina

Od BIPa ne boli glava. Rok trajanja mu je 3 meseca i ono je za sad pivo sa najmanje hemije. To se oseti posle nekoliko flasa...

crk

pre 11 godina

Procitajte malo etikete na domacem pivu(jelen,Lav...) i videcete da je glavni sastojak kukuruzna krupica. To je drzava dozvolila uredbom od pre nekoliko godina da bi udovoljila Multinacionalnim korporacijama koje su ovde u Srbiji da sto vise profita uzimaju. Proizvodnja piva je sve jeftinija jer ne moraju vise da stavljaju toliko hmelja i jecma( pitanje je da li u opste nesto i stavljaju) a pivo sve skuplje. Pa ko je tu lud?

Najveci profiti se stvaraju u proizvodnji piva.

Planski su domace pivare unistene od strane Multinacionalnih brendova, da bi sav profit one uzimale.
Evo vam primera Subotickog bosa Mome Spasa( bivsi vodoinstalater) koji se za vreme sankcija obogatio sa svercom alkohola. Pre 7-8 godina je u necije ime pokupovao Zrenjanisku, Becejsku i Vrsacku pivaru i namerno ih unistio. Dobio je dobre pare za to....

Da se ne lazemo

pre 11 godina

"Najbolje rešenje za 'Nišku pivaru' bi bilo da se ta privatizacija na neki način raskine, pa da li da država postane većinski vlasnik, da li našla kupca, i da pivara stane da radi", kaže predsednik ASNS-a Miljan Damjančević.
E vala, ko sve ne bi da se okaci na DRZAVNU SISU!

Marko

pre 11 godina

@Cole
Apatinka pivara pravi i Becks, Nikčićko, Staropramen, Stelu... Nakupi se tu možda i 50% tržišta. Sve ti je to isto, samo plaćeš etiketu.

luudak

pre 11 godina

po meni jedno od najlepših piva je valjevsko. doduše sada ga ima samo u valjevu i okolini pošto je posle privatizacije ukus piva oslabio. zadnjih par godina su se dosta popravili tako da kad mi se god pije pivo samo njega uzimam, ako ga ima. u plasticnoj boci od 2l je baš loše a u limencij je dobrog ukusa. e sad problem je što je pivara još slaba tako da nema baš svugde da se kupi. inače za beogradjanje ima prodavnica na banjici pa probajte.

програмер

pre 11 godina

Требали сте истражити шта се дешава са зрењанинском пиваром, једном од најстаријих на Балкану. Некад су правили одлично пиво.

maximus minus

pre 11 godina

Los kvalitet svetlog piva, posebno u letnjem periodu. Evo ja sam od nekada cenjenog i respekta vrednog pivopije spao na to da pijem iskljucivo crno pivo. Obzirom da je slabo zastupljeno i njega sve manje pijem.

rebro

pre 11 godina

@Drasticna razlika, to pivo od 8 kruna ne valja ič!
Ako hoćeš iole dobro pivo, uzećeš Staropramen ležak koji košta 16 kruna(70 dinara) ili Pilsner Urquell koji košta 26 kruna(112 dinara). Ovo su cene iz Alberta.

Srđan

pre 11 godina

važno da su uništili najstariju pivaru u srbiji ZRENJANINSKU PIVARU!!! ovi što se sad reklamiraju nisu tada ni postojali,ali poštene privatizacije su odradile svoje!

Vladimirrrrrrr

pre 11 godina

Kad nekoga vidim da u cegeru nosi PVC flasu piva, odmah mi je sve jasno - radi se o alkosu u poslednjem stadijumu za koga nije bitan ni ukus ni miris ni to sto su ove flase kancerogene, ni bilo sta drugo. Najvaznije mu je da se za sitne pare usika kao svinja. U Belgiji, Holandiji, Engleskoj, Danskoj, Nemackoj kada bi neko u prodaju stavio pivo u PVC ambalazi odsekli bi mu ruku.

rema

pre 11 godina

radi se o apsolutnom monopolu! treba istraziti ko je zapravo kupio ostale pivare!?
Poredjenje sa Belgiskih 900 pivara nije moguce, jer su to totalno drugaciji proizvodi i takozvana "hand made" piva, koja na nasem trstu skoro da i ne postoje...
a uzaludno je u Srbiji pricati o kvalitetu, ako se samo ono sto nije proizvedeno u Srbiji podrazumeva dobrim, tako da stranim korporacijama nije ni potrebna reklama, dovoljno je da stave nije iz Srbije, i svi ce pohrliti...

MarkoNS

pre 11 godina

Zato što se bave dizajnom flaše i etikete, žicarenjem prepakivanjima u 0,25 i 0,33, organizacijom rijaliti programa, trošenjem novca i energije na imbecilne reklamne kamapnje, sponzorisanjem Kurte i Kurte - umesto svojom osnovnom delatnošću = proizvodnjom dobrog piva.

konobar

pre 11 godina

Monopolski dogovor dve kompanije koje su ugasile sve ostale pivare i platile za njihovo odrzavanje mrtvim.
Pouzdano znam da je delegacija Laškog bila u Zrenjaninu zainteresovana za oživljavanje ZIP-a i da ih je novopečeni vlasnik dočekao u papučama i odbio sve njihove ponude.
Kapiram da je dobro plaćen za to jer bolje da ne radi što se tiče navedene dve monopolske firme. I tako ode u prašinu 250 godina tradicije proizvodnje piva u Zrenjaninu.
Isti patern se desio i ostalim prehrambeno-industrijskim gigantima.
Ceo svet neka pije jedno pivo koje će se zvati 'Biere' a imati iste sastojke kao i deterdžent, da se pročistimo iznutra.

valjevsko najbolje

pre 11 godina

Da bi se napravio monopol, pre svega Apatinske pivare i ove iz Celareva.

Kao sto su zatvorene secerane u Cupriji,Pozarevcu,Sapcu,Beogradu kad je Kostic kupio 3 secerane za 9 evra. Sve to da bi se njemu ostavio monopol.

todos

pre 11 godina

Na foru su podigli cenu maloprodajnog piva a evro stoji godinama u okviru određenog kursa.Slažem se da je i problem na prvu kupovati pivo koje nije rashlađeno tj u prodavnici nema svoj frižider.
A što se tiče količine popijenog piva fora je da se u Srbiji rađa domaća drži na prvom mestu

nemanja

pre 11 godina

uh ,III razred gimnazije,bezanje sa casa u kafanu i Pecko pivo u hladu pod lipom...tamo 90' i neke..najbolje pivo koje sam u zivotu probao..

dede

pre 11 godina

" imaju pivaru koja može da ponudi ono što upućeni na ekonomiju obima ne mogu, a to je ekstrakvalitet. "

To ovde ne može da se dogodi jer će samo gledati kako mogu nekako da zavrnu kupca. Kvalitet se ovde dešava samo kad MORA, kad pritisne država ili poslovna politika velike kompanije. Tako narod ovde razume trgovinu, kako prevariti.

milan

pre 11 godina

Prema podacima na pocetku teksta, da bismo dostigli potrosnju piva po glavi stanovnika kao sto je trenutno u Nemackoj ili Holandiji, kod nas bi svaki covek u proseku trebao da popije 2 litra piva na dan?!? Zasto prosto ne proverite podatke, pre nego sto ih objavite?

dddddd

pre 11 godina

Ne lupajte koja je najstarija pivara na Balkanu. Zna se da je Pancevacka pivara iz 1722 i Zrenjaninska pivara iz 1745 (koja vise ne postoji) jedne od najstarijih u regionu. I samo da se zna zrenjaninsko pivo se moglo naci u restoranima u Madjarskoi, Rumuniji, Austriji... doduse do 1990 god.

nema deda mraza

pre 11 godina

@Vladimir Dž
ja se secam cokova jecma oko apatina i celareva pa sve do backog petrovca.

a danas se za apatisko pivo u medijima vezuju planinske izvore i psenicu.

ubijte me, ali tamo nema planina a do fruske gore treba da se prepliva dunav...ili nekoga vuce nastalgija

Krejzi Brew

pre 11 godina

Jedino Becks vredi piti jer Apatinska pivara njega mora da pravi po standardu Becksa. Sirovine se uvoze iz Nemacke i jedino je voda srpska ("jedino"). Ovo znam iz prve ruke. Pritom je i jedino industrijsko pivo u Srbiji od kog mi ne puca lobanja posle 6 komada.

Corona, Sol, Guinness, Stella... su sve odlicna piva ali su papreno skupa za nase uslove (Stella 110-120 din za 0.33L, Corona i Sol oko 160, Guinness 220+ ... ). Mi mozemo praviti isto tako dobra piva ali jednostavno nema potrebe jer su nam standardi nikakvi. To je kao engleski prevod na onlajn Blicu. Jezik potpuno oskrnavljen ali ok je jer nema ko da se buni.

Samo kod nas i u istocnoj Evropi (Belorusija, Rusija, Ukrajina...) mozes kupiti pivo u PLASTICNOJ boci od 2L. To se u ozbiljnim pivskim zemljama smatra skrnavljenjem umetnosti i tradicije. I onda se pitamo zasto vise nema Leffe-a po radnjama. Pa, nema jer mu istice rok na policama...

Ko da ga pije kad 90% konzumenata piva kupuje plastiku od 2L i/li 0.5L Jelen/Lav? Bitno je ozderati se, a ne uzivati u pivu.

Potrebne su nam mikropivare da bi pili dobro pivo. Ali one nemaju sansu.

Goran

pre 11 godina

Propadaju iz razloga sto su ih unistile multinacionalne pivare da bi sebi prigrabile ceo profit. Za uzvrat nude totalni nekvalitet na celoj domacoj sceni jer su pokupovali sve brenodove. Jos gore od totalnog nekvaliteta nude u vidu stranih brendova koji se ovde proizvode.

Svojim bljestavim i skupim marketingom, kao i dizajniranim flasa, nazalost mnoge ovde mogu da prevare - mene ne. Naravno, oni znaju i da 95% ljudi koji ovde piju pivo nikada nisu probali nesto drugo osim Jelena i Lava, pa i ne znaju sta je zaista pravo kvalitetno pivo, vec kad piju nesto domace misle to je to, pivo je pivo.... Tuzno je to jer su oni potpuno svesni da nam ovde uvaljuju djubre, sa sve gorusicama i glavoboljama.

Zelite da se osecate 15 godina stariji, zelite da se osecate kao da imate grip, zelite da se osecate kao da vam je neko zabo kolac u glavu i da ste se nagutali zileta? Popijte 2 bilo koja piva napravljena u velikim pivarama u Srbiji i sutradan sve ovo vam se garantuje. Alo, ljudi, pa ko ovo zeli? Manite lepe TV reklame, to nije pivo, to je prevara namenjena potposacu sa najmanjom kupovnom moci u Evropi.

I nista drugo ne preosteje, nego da se, kao sto neko rece onde, odvoje pare za Segedin i tamo nakupuju kvaliteta piva, da se masno plate i jos da se ne zali gorivo. E, onda moze na uzivanje u pivu.

Zasto?Zato!

pre 11 godina

Pa kad se vec pominje Nis i pivara... Pa problem je sto previse ima lopovluka i sto ljudi posteni koji su postojali u pivari su bili namerno izbaceni na jedan ili drugi nacin... Niska pivara je imala jednog od najboljeg! Recept za pivo a i sokove nije mogo niko da mu pridje cak i nagrade za to je pokupio po svetu i sajmovima ali se onda pronadju ljudi u pivari koji za pare bi i svoju majku prodali a ne podvali sve i svasta, da bi strucnjak koji je cenjen po svetu ispao magarac! Tako propadaju!

raspad sistema

pre 11 godina

Najbolje pivo dolazi iz malog sela pored Vrsca , zovu se Kruger&Brent cini mi se. Probajte to pivo pa onda pokusajte ponovo da uzmete ono sto prodaju po marketima!

DPolitika

pre 11 godina

@Mariolino

Procitaj sta si sam napisao i pogledaj da li se u tom tekstu igde spominje Osjecka pivara 1697 godine sem na etiketi piva.

Na etiketu su stavili 1697 iz razloga marketinga zeleci da predstave da se eto oslanjaju na tradiciju proizvodnje piva iz toga kraja a ne godine osnivanja pivare, sto bi bilo isto kada bi na primer Vinarija zupa iz Aleksandrovca osnovana 1956 stavila na etiketu 1170 od kada se dokumentovano pravi vino u Aleksandrovackom kraju te bi to bila tradicija koja se moze koristiti za marketing.

Osjecka pivara kakvu je danas poznajes osnovana 1899 godine od kada postoji na lokaciji na kojoj je i dan danas a osnivac je Nemac Aleksandar Bauer a pivaru u Pancevu 1722 osnovao je Abraham Kepis, Jevrejin iz Pozuna a imala je kapacitet od 3.300 kofe piva. Prvu pivara osnovana od strane Srba tacnije Srpkinje kneginje Ljubice proradila je u Beogradu 1841.

Nemoj da mesas lokalnu tradiciju i manufakture pojedinaca koji nisu imali veze sa godinom osnivanja neke firme tj. pivare.

Rade

pre 11 godina

Nažalost zakasneo članak vremenski ili još gore bilo koja reakcija u državi da se očuva barem deo pivara.Već dosta vremena ima da su tokom privatizacije svesno uništene neke od boljih ili najboljih pivara za čim nije bilo potrebe.šta više i sama proizvodnja sirovina.Pivo ne pijem od kada samo ima naziv piva i ništa više,što ne znači da ne sanjam dan da popijem pravo pivo iz neke od lokalnih pivara konktno Crno Bečejsko.A što se tiče svetlog piva lepše nisam pio od Laško sa divokozom na etiketi (ne ono Laško Klub).Bilo je lepo i Tisko Zlato,Nikšićko,...Tuborg se pravio u Koprivnici i bilo je dobro pivo dok Podravka Pivo je bilo loše.Lowenbrau je pravilo Pčelarevo dok je Apatinsko bilo poznato BIP jeste bilo poznato ali nije bilo neko pivo.Žao mi je nisam nikad aprobao Skopsko i Pećko koje su mi tamošnji jako hvalili.Voda je istano br.1 uslov ali trebaju i ostali sastojci hmelj,ječam,...i na kraju recept-dobar kuvar piva.Ako ćete popiti dobro pivo onda su za to male lokalne pivare a ne ove "mega"...

Pecko

pre 11 godina

Imam 31 godinu i secam se da sam u lokalnoj kafani Servud 1999. prvi i jedini put popio Pecko pivo. Izgleda je to bila poslednja tura koja je stigla sa Kosova.

Hogar

pre 11 godina

Pivo u Srbiji je SKUPO!
Nekada je ovaj napitak bio usputni trošak,ali danas se dobro razmisli pre nego što se kupi.Cena je uzrok slabe prodaje.

Sloba

pre 11 godina

Nikada necu mocu da razumem Apatinsku pivaru. Ukinuli su Pils Light umesto da ukinu Jelen pivo. Drugi promasaj im je proslogodisnje izbacivanje piva Leffe (i tamnog i svetlog) iz ponude ciji su bili distributeri. Uz Guinness verovatno najbolje pivo koje se moglo kupiti ovde.

ice9

pre 11 godina

U Belgiji fermentacija triple piva traje 6 meseci, 2 meseca u velikim buricima, 2 u manjim i 2 u flasi, kada probate bilo koje tripel pivo jednostavno ukapirate sta je to zapravo kvalitetno pivo, pritom kosta oko 2-3e. Kod nas fermentacija traje verovatno sat ipo do dva, ubace se neki praskovi, par pacova i vozi misko reklamu po TVu. Pivo se pravi preko 4000 godina a mi jos nismo ukapirali kako se pravi, ili ce pre biti da je bekom zinulo vise za pare nego kvalitet.

Slobodan

pre 11 godina

(crk) Ti si tipičan primer srba kome su svi stranci neprijatelji Srbije i hoće da nas unište, ali barem malo razmisli kada nešto komentarišeš. Prvo napišeš da multinacionalne kompanije žele da unište naše pivare (uzgred one najbolje rade), a onda navedeš primer gde srpski lokalni tajkun kupi tri pivare i upropasti ih zbog svoje zarade. Ko je ovde lud.

crk

pre 11 godina

@ slobodan

A ti Slobodane, prvo procitaj moj tekst nekoliko puta da bi ga shvatio, pa me onda komentarisi. I zasto bi ja morao da budem Srbin ako zivim u Srbiji?

g4

pre 11 godina

Jedan moj rodjak je dugogodisnji pivski ekspert, i prvo pivo pije vec u 7 sati ujutro. Kaze da je BG pivo trenutno najbolje. Ja preferiram Zajecarsko, jer ima ukus kao piva koja su se proizvodila do pre 20-ak godina. Takodje, steta je sto nema vise vrsackog "Sampiona" koje je bilo u samom pivskom vrhu.

Cobretty

pre 11 godina

Vec sam pisao molbe uvozniku:
Vratite nam LEFFE i HOEGARDEN!
Please :)

PS. Nisu se udostojili da mi odgovore, eto zato poropadaju te firme....

Statisticar

pre 11 godina

Vec sam pisao molbe uvozniku:
Vratite nam LEFFE i HOEGARDEN!
Please :)
PS. Nisu se udostojili da mi odgovore, eto zato poropadaju te firme....
(Cobretty, 29. april 2013 12:35)

Probajte Grimbergen. Odlicno Belgijsko manastirsko pivo (ako nemate verske predrasude) koje distrubuira pivara Celarevo. Nije kao Leffe ali nije ni mnogo losije i neuporedivo je bolje od Jelena, BIP-a i slicnog djubreta. Skuplje je ali se bolje isplati od domaceg piva.

Mirko

pre 11 godina

Zasto ?

Pa to svi znaju.Direktor dobije "naredjenje" da unisti firmu (u ovom sslucaju pivaru), kad ona skroz propadne kupi je za sitne pare neko sa zapada, onaj isti koji je finansirao njen raspad.Na kraju svi zadovoljni direktor, novi vlasnik, drzavna vlast pod izgovorom kako dovlaci strane investitore koji zaposljeveju nase ljude(njih par) da rade za 200 evra mesecno...itd

To su oni isti koji su rasturili Jugoslaviju devedesetih, koji su finansirali rat u njoj, koji su nas humanitarno bombardovali 1999 bombama sa osiromasenim uranijumom pod izgovorom da Srbija sprovodi etnicko ciscenje nad Siptarima, koji nam otimaju Kosovo zbog trepce i svega vrednog sto tamo ima, a ima toliko da mozemo da budemo druga Svajcarska

Lemi

pre 11 godina

Dajte ljudi, ko je vama rekao da potpisete Vladimira Krulja kao eksperta, pobogu?! Raspitajte se malo umesto sto se blamirate, nije tesko ... u Mc-u, ili kod Erwina ili bilo gde drugde.

1722

pre 11 godina

I Pancevo je nekad imalo pivaru i to najstariju na balkanu koju je 1722 osnovao onaj lik sa novcanice od 1000 dindzi ...
(nikolass WEIFERT Stojanović, 29. april 2013 02:33)

Taj lik sa novcanice koji je "osnovao pivaru 1722. godine u Pancevu" je rodjen 1850. godine a umro 1937. godine. On, Georg Djordje Vajfert je potomak osnivaca te pivare a ne osnivac. Njegov otac (takodje potomak osnivaca) je imao dva sina i svakom je ostavio po jednu pivaru u nasledstvo. Djordje je dobio/nasledio onu u Beogradu a njegov brat onu u Pancevu.

Misljenje

pre 11 godina

važno da su uništili najstariju pivaru u srbiji ZRENJANINSKU PIVARU!!! (Srđan, 29. april 2013 00:11)

Zrenjaninsko svetlo pivo je bez konkurencije najgore pivo koje sam probao u zivotu (doduse nikada nisam imao hrabrosti da probam novokomponovana buvlja-piva "Merak" i "Master"). Medjutim, kada je u pitanju "Porter" iz Zrenjanina, utisci su sasvim drugaciji. Bilo je sasvim OK.

Laca

pre 11 godina

Naravno da je podatak o 700 litara piva po glavi stanovnika nebuloza. Evo podataka sa Vikipedije (List of countries by beer consumption per capita):ubedljivo najviše popiju Česi, 132 litra godišnje, zatim Nemci 107, Austrijanci 106, Irci 104 itd. ...Hrvati 78, Slovenci 83. Nas nema na ovoj listi, ali recimo da je tačan podatak iz teksta da pijemo 70 litara godišnje, a to je 20 litaara više nego što je bilo kad sam zadnji put čuo ovakve podatke za nas. Znači da pijemo pivo više nego ikad, što je žalosno, ne zato što mnogo pijemo, već zato što pijemo preskupo i nekvalitetno pivo. Normalno onda da velike pivare sjajno posluju, kad nam uvaljuju jeftine pomije za velike pare

juznjak

pre 11 godina

Pitajte ove iz Erdevika koje "nase" pivare kupuju njihov (kvalitetan) hmelj. NIJEDNA! Sve od reda uvoze Ukrainski i Bugarski daleko losijeg kvaliteta. Uz to dodajte industrijsko ubrzano vrenje i hemikalije za produzenje roka trajanja i dobicete pivo Š klase.

Nele

pre 11 godina

Pa sam tekst vam kaže zašto propadaju, jedna od pobrojanih pivara ima 40% učešća na tržištu dakle monopolista. U Srbiji ne postoje zakoni odnosno i ako postoje ne poštuju se po pitanju zaštite tržišta. 60% svih artikala koji se kod nas prodaju se prodaju od strane monopolista.

Dj.Kolarski

pre 11 godina

Pancevacka pivara je najstarija pivara.
(iznad ili ispod Dunava)
Nisu je izgradili wajferti,vec su je kupili vec izgradjenu.
Zbog prosirenja posla,kasnije su izgradili bip.
Djordje Vajfert je potomak/naslednik,nije osnivac.
Djordje Weifert,u Srbiji je poznat po drugim stvarima,delima,ne po pivari.Zato se i nalazi na novcanici.


Ko je bolje pivo,pre ulaska velikih firmi,monopolista?
Svaka pivara u Srbiji,imala je svoj recept.
Bio on dobar ili ne,svako je pio pivo iz svoje okoline,i na to pivo je navikao.Kada bi probao pivo iz druge pivare,nije mu odgovaralo.
Cak mozda i bolje nego koje je pio,ali navika je navika.
To su cinjenice.

Kada su utcali novi vlasnici u Srbiji,kompanije,
vise nije isto.
Niti koriste neke stare recepte,niti proizvode stari brend,ili u istoj pivari.
Tako sad imamo ''brend'' piva weifert,koji se ne proizvodi u pancevackoj weifert pivari,vec u Zajecaru.

Srbija,verovatno ima i previse pivara za njenu teritoriju.
Da bi sve radile,morale bi da izvoze svoje pivo.
A za izvoz,velika je konkurencija.

Ko je pivo bolje,gde ce se proizvoditi,zavisi samo od kompanija,najmanje od recepata ili korisnika proizvoda,na zalost.
Kako nam je zemlja,takvo nam je i pivo...

Крле-Земун

pre 11 godina

Не знам од када је то Зрењанинска пивара најстарија?
Зато што имају од скора,дане пива?
Панчевачка је најстарија пивара.
Осјечку нећу ни да споменем.
Није најстарија,а није ни у Србији.
Да ли је на Балкану или не,и овако су биле аустроугарке пиваре,
све до 1918.
Балкан
Географски појам,полуострво које се налази у југоисточној Европи,
и налази се испод Дунава и Саве,све до Медитеранског мора.
Сва пива су нам иста,бућкуриш.
Компаније,монополисти,кроје нам укус пива и све остало.
Држава нам је наопака,не може пиво бити боље.

Edi

pre 11 godina

Zasto?
Isti razlog kao i sa samom drzavom.

Monopol,kompanije,pare preko noci,unistiti konkurenciju,
nakaradne privatizacije,neulaganja u proizvodju,materijal sumnjivog porekla itd. itd.

Sta imamo?
Monopole,zatvorene pivare,radnici na ulicu,
pivo ukusa mocvare,cene nenormalno visoke itd. itd.

Granota

pre 11 godina

Pivo, kao i svaka druga roba, podložna je usavršavanju recepture i težnji ka kvalitetnom i specifičnom ukusu. Ja kupujem ekstrakt ječmenog slada i vakumirani hmelj i pravim pivo kući. Ja sâm, koji sam ultra početnik, napravio sam već par recepata. Napraviti pivo je jako, jako prosto; napraviti DOBRO pivo i različito od drugih je jako komplikovano i zahteva inovaciju i istraživački rad. Mislim da su uslovi u Srbiji vrlo povoljni za rast mikro i mini pivara (kvalitetna voda, dobri klimatski uslovi za skladištenje, plodna i raznolika brdovita područja za uzgajanje hmelja, itd.) i možda se ubrzo i sâm tome posvetim. Živeli!

(Granota, 28. april 2013 14:44)

Upravo sam pročitao Zakon o Pivu i odustajem. Ovo nije napravljeno za mikro pivare, već za velike uvoznike i makro pivare, odnosno za monopol...

Aleksandar

pre 11 godina

hmm, umesto da komentarišete kvalitet piva, ovde se u'vatili za granice jes' na Balkanu, nije na Balkanu...gde god bila granica Balkana, koja je više istorijska nego geografska, svi imate istu dijagnozu tipičnu za Balkan...

M. Urošev

pre 11 godina

Zašto propadaju pivare u Srbiji?
Uspešno rade samo 3 privatizivane pivare, dok su preostalih 5 ili propale ili su pred gašenjem.

Na spisku nema broj pivara,koje odavno ne rade.


Sve je vrlo jednostavno.
Država + kompanije/monopolisti,
i dobijete rezultat od gore.
O kvalitetu i ukusu naših piva,ne može se ni komentarisati.

Cobretty

pre 11 godina

Vec sam pisao molbe uvozniku:
Vratite nam LEFFE i HOEGARDEN!
Please :)
PS. Nisu se udostojili da mi odgovore, eto zato poropadaju te firme....
(Cobretty, 29. april 2013 12:35)

HAHA, USLISILI SU MI MOLITVE, DANAS U MAXIJU PUNI RAFOVI BELGIJSKOG PIVA IMA 5-6 BRENDOVA. Cak su i cene dobre!