Sreda, 24.04.2013.

19:54

Još 27 ruskih vozova za 100 mil. €

Železnice Srbije kupiće najverovatnije 27 novih vozova od ruske kompanijom Metrovagonmaš za 100 miliona dolara iz ruskog kredita.

Izvor: Tanjug

Još 27 ruskih vozova za 100 mil. € IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

Anon

pre 11 godina

maksimalna brzina 120 km/h ?
pa to je presporo... sada se vec grade pruge za do 160 km/h . sta ce nam ovako spori vozovi?
(Daniel, 24. april 2013 21:32)

Deklarisana brzina ovih vozova jeste 160 km/h, ali po našim prugama ne mogu da se kreću ni predviđenih 120 km/h. Pominju neki i to da elektro-vozovi ne zagađuju okolinu. To je besmislica i budalaština, bar kada je o Srbiji reč. Naime, 3/4 električne energije kod nas se dobija iz termoelektrana, sagorevanjem najnekvalitetnijeg uglja, pri čemu se ispušta ogromna količina štetnih gasova u atmosferu. Takođe, 2/3 naših pruga nije elektrifikovano i po njima se ne mogu kretati elektro-vozovi. (U Sloveniji, na primer, polovina pruga nije elektrifikovana.) I Siemens, baš kao i mnogi drugi evropski proizvožači, proizvodi dizel-motorne - Siemens Desiro, koji su u Bugarskoj i Sloveniji već dobili nadimak Siemens Disaster. Šta mislite, zbog čega?

Aleksandar

pre 11 godina

Za (mujcinovic salih, 25. april 2013 09:26)

Bivše evropske članice varšavskog pakta - SVE, pa čak i tri zemlje bivšeg SSSRa su u Evropskoj uniji.

Litvanija je naručila šinobuse model RA-2 za svoje železnice (koje su usklađene sa standardima EU) od Metrovagnomaš-a.
Transmašholding (najveći proizvođač u Rusiji) radi sa Alstom (Francuska, firma koja nam je nudila "džabe" da radi projekat za BG metro) radi dvospratne vagone koji se koriste u Francuskoj. Ista firma radi elektrolokomotive za Finsku.

Branko

pre 11 godina

Zar zaista mislite da bi Rusi dali kredit za nemačke vozove ili da bi Nemci dali kredit za za ruske vozove. U američkom Projektu "MEGA" za pomoć lokalnim samoupravama je bilo čak definisano da viljuškar mora da bude američke proizvodnje. Kinezi ne samo da su dali kredit za most nego su doveli i radnike iz Kine da naprave taj most. Znači onaj ko plaća muziku taj i bira pesmu. Nama ostaje samo obaveza da mi i naši potomci vratimo te kredite u novcu ili naturi sa pripadajućim kamatama.

neko_sa_pruge

pre 11 godina

I jos nesto, kvalitet ne moze da se odredi u tako kratkom roku. Niko ne garantuje da ce vozovi ovog ili onog proizvodjaca biti kvalitetniji ili ne. Ruski elektro vozovi koje sada imamo visestruko su prebacili projektovani radni vek. To je pokazatelj kako zemlja porekla nema veze. Ali danas se stvari manje brizljivo projektuju nego pre, jer ima neuporedivo vise sistema, pa je i veca verovatnoca da nesto otkaze. Nijedan proizvodjac bilo cega nije imun na ovo!
Ono sto meni licno najvise smeta je nesposobnost da proizvodimo za sopstvene potrebe, iako imamo iskustva (a i jos po neku fabriku koja je na "aparatima") u pravljenju sinskih vozila. A nakon toga smeta mi odnos stanovnistva ka javnoj imovini (kamenovanja narucena od strane privatnih autobuskih prevoznika, namerna ostecenja, grafiti...).

Brze pruge

pre 11 godina

@Sasa


Niste procitali do kraja.

"Pored ruskih dizel vozova, Železnice Srbije nedavno su dogovorile kupovinu 21 putničkog elektro-motornog voza od švajcarske kompanije Štadler. Ta nabavka finansira se sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj."

Inace za onoga sto izmislja da mu je drugar masinovodja i da su lokomotive krs... Kompozicije su izuzetno kvalitetne, pouzdane i ne moze se kupiti nista od Simensa slicnog kvaliteta za te pare. Inace, po zeleznickom transportu, Rusija je u rangu najrazvijenijih evropskih drzava.

neko_sa_pruge

pre 11 godina

Garantujem da 95% ljudi koji ovde negativno komentarisu o bilo kakvoj modernizaciji, nije u poslednjih 15 godina, a mozda i nikada, sedelo u nasim vozovima. Ono sa cime je prinudjeno da radi ono malo radnika (a ne kancelarijskih pacova) na zeleznici, pa dobro da jos i funkcionise. Na jednog radnika 3 rukovodioca. Pa kako i da se ulozi u prugu? Neke stvari treba razgraniciti:
1) Ne razumem rezignaciju ka dizelu kao pogonskom gorivu. Ako nemas elektrificiranu prugu, sta ti drugo preostaje? Parnjace? DMU su zastupljeni svuda u Evropi i dan danas, ne vidim zasto je ispod casti imati ih.
2)Ne razumem rezignaciju ka poreklu. Da li uopste bilo ko ovde zna da se ruski elektricni vozovi vec decenijama koriste na nasim prugama, u poslednje vreme najvise na Beovozu i BG vozu? Kako se ne bunimo sto su ti vozovi u opticaju?
3) Najveci deo RZD rolling stock-a je proizvedeno bas u Rusiji, a ono sto nije, radi se u kooperaciji sa zapadnim kompanijama, i proizvodi u ruskim fabrikama. Jedino Sapsan dolazi direktno iz Nemacke, jer Rusi nemaju tu tehnologiju (neisplativo je ulagati u tako nesto od nule).
Cinjenica je da mnoge stvari na zeleznici ne stimaju, pocevsi od gomile rukovodilaca koji veze sa poslom nemaju, nedostatak tendera, lose pruge, visak administracije... Ali da snishodljivo gledamo ka neposrednom povecanju kvaliteta usluge, koju direktno mi koristimo, to mi nije jasno. Bar cemo ulaziti u vozove, i izlaziti iz njih bez ijedne nahvatane bolestine, sto sada i nije bas slucaj :)

ja

pre 11 godina

Bolje da vratite ukinute linije prema Sidu, da ne bude zadnji voz iz Beograda u pola sedam uvece! Vratite liniju u deset uvece prema Sidu.

Aleksandar

pre 11 godina

Trebalo bi da znate sledeće:

- svega 35% naših pruga je elektrifikovano, tako da nam trebaju lokomotive na dizel (za elektrifikaciju treba investicije, a i energetski kapaciteti elektrana)
- iako su nam pruge u loše stanju, praksa je pokazala da se brže obnavljaju pruge, ako imate lokomotive, nego obrnuto (mada sumnjam da je naša vlast tako razmišljala, već se nove lokomotive jasnije vide u medijima nego nove pruge)
- praksa je u svetu da ako neko daje kredit, daje i uslov da se od njih kupuje roba/usluge (Nemačka je dala kredit Grčkoj za kupovinu 7 novih podmornica), tako da tu nema nekog tendera ili izbora. Kada je naša vlast u pitanju, više mi se to sviđa, jer su onda manje mogućnosti da naša vlast zavlači i smišlja kako će da spiska pare na gluposti,
- Siemens ove lokmotive o kojima pričate tačnije Desiro BUS, namenjene su ruskim železnicama, ali one se rade u kooperaciji sa Ural vagonmaš kod Jekaterinburga (koja treba da proizvede 1200 vagona za tu lokomotivu), znači nije čisti uvoz u pitanju.
- Švajcarske lokomotive su sam vrh, ali su električne (električne lokomotive su jeftinije od dizelki), ali umesto 23, uzećemo 21, jer smo morali da platimo 5 miliona evra penala zbog nepovlačenja sredstava kredita kod EURORFIMA.
- iako si vozovi dizel, u poređenju sa drumskim saobraćajem istog kapaciteta, manji su potrošači i zagađivači - jedan voz menja 5 autobusa.

est

pre 11 godina

@SUMP: Cudna vam je logika kada kazete "kupujemo ruske vozove od ruskog kredita": Ako imamo novca, kredit nam ne treba, ali ako ga nemamo a nesto zelimo da kupimo, onda se trazi kredit. Ako covek zeli stan ili auto i nema gotovog novca, on uzima kredit da bi kupio stan ili kola. Isti princip je i ovde i ne znam sta je tu vama uopste cudno. Mi smo uzeli milijarde kredite bez vidljivog efekta, ovo je barem nesto sto je vidljivo i sto uz odgovarajuce odrzavanje ostaje moze godinama da sluzi svrsi.

Bojan

pre 11 godina

priča mi drugar koji radi u Ž. da su te ruske lokomotive najgori raspad i da za te pare mogu da se nabave neke "simensove"...
U svakom slučaju ima da jure maksimum 30 kmh na međunarodnoj eliktrifikovanoj liniji BG-Šid...

Sasa

pre 11 godina

Drug mi radi u fabrici vozova u okolini Ciriha. Pre neki dan mi salje slike vozova koje se prave za Srbiju i tekst na oglasnoj tabli, na kome pise kako se rukovodstvo raduje novom visemilionskom poslu sa Srbijom.... A to kod nas jos niko i ne spominje.

Zoran Cvetković

pre 11 godina

Ranije kad bih pročitao ovako nešto, rastužio bih se.
Sada kad pročitam, samo se blago nasmešim našim srpskim apsurdima.
Zašto je tako?
Pa zato što ja radim na železnici i znam da nemaju gde da idu, pruge nam se raspadaju.

marko

pre 11 godina

a da ne pricamo da svajcarski vozovi koje smo narucili kostaju 99 mil. za 21 voz, kapacitet maltene duplo veci nego kod ruskih vozova i sto je najvaznije, na struju su. braca rusi...

Dragan Lo

pre 11 godina

Dizel vozove 2013 kupuje zemlja bez pruge. Ja Vama sada kažem - nikakve poreze ovim lopovima više ne plaćam. Mi svi, kolektivno moramo prekinuti sa plaćanjima lopovima i budalama.

blablabla

pre 11 godina

ja sam iz republike bivseg saveza i kazem Vama, ne mi ne kupovali vozovi od rusiji, nego kupili od Korejanaca, em lepe, em jeftinije nego od majko-rusiji :) Tako, nek Vam sa srecom)

Duci0167

pre 11 godina

@blik Ne treba biti inzinjer da iole normalan covek vidi promasen i populisticki potez. Ti si vidim od onih "Bog na nebu,Vucic na Zemlji". I da,znamo o cemu se radi! O kupovini ne preko potrebnih dizel lokomotiva. Ej,dizel! Moze on da ide i 360km/h al dzabe kad nema gde. Kapiras? Po struci sam masinovodja na TENT-u pa "mozda" znam o cemu pricam. Dizel lokomotive se forsiraju u zemljama koje su pune nafte. Kad ti voz ide deserine kilometara znaj da je pruga sposobna samo za tu brzinu. Stvori onda sliku o stanju koloseka. Preko 25 godina nije ozbiljnije ulozeno u istu.

Marko

pre 11 godina

Rec "Jos" bi u ovom tekstu znacila da smo vec nabavili nove vozove, a nismo. Gde su ti novi vozovi koji su uvezeni, pardon placeni?

Crni Đorđe

pre 11 godina

Dolazi nova meta za Srpske heroje,kamenje u ruke i po staklima,druga divizija nož u ruke pa po sedištima i na kraju,sprej specijalici da na njima ispolje svoju"umetnost"!

mujcinovic salih

pre 11 godina

Moze li neko da mi kaze koje zemlje su kupile ruske vozove!Samo mi ne spominjite bivse clanice Varsavskog pakta ili sovjetske republike?

Stefan

pre 11 godina

Ovo je odlicna vest. Samo da li ce Srbija poceti da ulaze i u obnovu infrastrukture. Koliko sam ja razumeo, a nisam strucnjak, u Srbiji su problem zastarele pruge i odrzavanje? Zar nije fazon da koliko god voz bio dobar ne moze da ide ako su pruge krs?

To je kao kada neko vozi najnovijeg BMWa po nasim putevima

CVEEELE

pre 11 godina

Hajde, Simonoviću, da sve pare od ruskog kredita damo na ruske vozove! Što bismo gradili nove i dovršavali započete pruge, kupićemo puno vozića pa nek narod dolazi i gleda. I Rusi siti, i ovce na broju!

perasombor

pre 11 godina

Meni je zanimljivo kako niko ne pise o uslovima takvog kredita. Koja je kamata itd. Takodje sta bi bilo da smo uz slican kreditni aranzman kupili od nekog drugog, Nemacke itd. Kakve oni povoljnosti nude? Jel bilo tendera? Ponuda? Potraznje...?

druid

pre 11 godina

pojacan je priliv putnika vozovi su tacni i udobni. na relaciji Subotica -Sombor i cene su povoljne i sve je vise putnika. Zeleznicar

Kamičak

pre 11 godina

(Aleksandar Mihajlovic, 24. april 2013 22:01)
A ako Vam dokažem da elemtrični vozovi više zagadjuju vazduh od dizel vozova, da li pristajete da više nikada ne napišete ni jedan glup komentar?

DzoniKg

pre 11 godina

@Beogradjani
Izvni beogradjanu ali koju bi ti lokomotivu stavio na nelektrificiranu prugu ?Daj pojasni nam ,mozda neku na solarnu energiju a ogromna vecina pruga je neelektrificirana a od 2000 godine nije elektrificiran ni 1 (jedan) metar pruge ..Vozio sam se ovim ruskim vozom od Kga do Kraljeva iz znatizelje i mogu reci da je extra ,cak je isuvise dobar za nase zardjale pruge.A 99% lokomotiva je dizel i u AMERICI iz prostog razloga jer pruge nisu elektrificirane ,daj boze da kupe sto vise ovih vozova jer ako cekamo da se pruge elektrificiraju ja necu da docekam ni do kraja zivota da se vozim vozom ko covek.NIkad mi se nije svidjalo pljuvanje samo radi pljuvanja.

Uroš Kalabić

pre 11 godina

kupujemo nove vozove a nemamo pruge za nove vozove??? nema veze bitno da ekipa opet uzme debele procente od nabavke a to što će vozovi zbog pruge morati da idu 60km/h kao i stari, nema veze. al zato lepi, crveni, novi... mogli su i stare da ofarbaju

blik

pre 11 godina

Fascinantno. Država kupuje masu novih vozova nakon godina i godina a komentari sve gori od goreg. Hajd sad fino neka dignu ruku saobraćajni i mašinski inženjeri. Da li ovdje iko zna o čemu govori ili je samo pljuvačina u dalj u pitanju. Užasni ste ljudi, užasni.
Inače, čestitam predstavnicima države Srbije koji su dogovorili sve ove nabavke, i ruskih i švajcarskih vozova. Nek' je sa srećom.

dragan milic

pre 11 godina

Novi vozovi ali vise neispravni malo malo pa u kvaru o tome se mudro cuti mozda ce sad kupiti ispravne vozove ali kad je nesto na kredit i jos sa popustom malo verovatno.Inace su veoma veliki potrosaci nafte.Prijatna voznja snjima kad su isparavni.

Miro de Niro

pre 11 godina

Drago mi bilo cuti u firmi da cemo isporuciti Srbiji vozove. S tim sto ce isti biti proizvedeni u Poljskoj a ne u CH sto ne bi trebalo da igra neku posebnu ulogu.
Cuvajte ih, ne dozvolite huliganima da ih skrnave.
Pozdrav od shljakera iz Bussnanga.

Werp690

pre 11 godina

Ruski vozovi su sasvim solidni i to zna svako ko se vozio sa njima.Na pruzi prema Vrscu se krecu i do 100 km/h jel tu pruga to dozvoljava.Sinhronizovani su sa vozovima za Temisvar i mozete stici npr iz Beograda do Vrsca bez minute kasnjenja pa onda dalje za Temisvar i nazad za nekih 1300 din.Vozovi koji su naruceni od Svajcaraca za elektrican deo infrastrukture su sam vrh ponude za unutrasnji saobracaj i deluju potpuno "svemirski"a to mozete proveriti i na googlu.U svakom slucaju svaka cast za modernizaciju! Sledeca je infrastruktura pa vozom do Budimpeste za 2.5-3 sata.Inace za neupucene..Na relacijama gde saobracaju novi Ruski vozovi ostvaren je broj povecanja korisnika od 50 do 80 posto.

obi van

pre 11 godina

"Dizel vozovi u 21 veku." neko se iznenadjuje ovde. Dizel lokomotive se jos uvjek koriste cak i u prebogatoj Svajcarskoj jer imaju neke znatne prednosti Osim toga nisu ni sve pruge elektrificirane. A i da jesu nije sigurno da li bi struje bilo dovoljno i da li bi prevoz bio jeftiniji. To sto su kupili u Rusiji a ne u Njemackoj - koliko para toliko muzike. Srbija je siromasna zemlja sa komplikovanim narodom koji ima nerealne predstave o skoro svacemu.

decko iz bloka

pre 11 godina

Tuzno je to sto dok citam komentare shvatim da ljudi koji ih pisu znaju vise o zeleznici nego ovi koji je vode... Mada tako je to obicno..

Ljubomir

pre 11 godina

@radi ovog neko mora u zatvor kad tad.ko je odobrio ovu kupovinu,da li je sproveden tender.cist kriminal.
(raka, 24. april 2013 22:03)

A i ti teras mak na konac. Pa kad se ne ide u zatvor za veleizdaju, sto bi se islo za par stotina miliona evra. U zatvor idu oni sto obiju trafiku, ukradu kisobran i tako to.

Volim Ruskinje najlepse zene

pre 11 godina

Braco Rusi,svaka cast!Tako se radi sa pavijanima kakvi su ovi iz nase vlasti.Garantujem da ce drzava da posalje 50-100 Fica o nasem trosku(jos jedna Dinkiceva za...cija)a ovaj posao sa vagonima...pa nije lud seik da kupuje vagone,kamione gde treba uloziti u infrastrukturu dzinovske pare.Lepo kupi avione,pista ima 5-10 km asfalta,milina.

ФР

pre 11 godina

Ма супер! Руси ти лепо "одреде" да ћеш узети кредит од њих уз камату која "боли", и онда ти за тај кредит увале возове које нико други неће, по цени коју нико други не би платио. Феноменално!

stn

pre 11 godina

@Zoki: Slazem se s prvim delom, ali kraj komentara je netacan: Simensovi vozovi se koriste na svega 3 linije i ne cine ni 5% zeleznickog saobracaja u Rusiji, sve ostalo su ruski vozovi. Za elektrifikaciju se slazem, ali nisu sve linije isplative za elektrifikaciju i veliki broj zemalja koristi dizel vozove na takvim linijama:
https://en.wikipedia.org/wiki/Diesel_multiple_unit

MilanNS

pre 11 godina

Rusi kupiju Nemacke lokomotime za sebe a nama uvaljuju njihovu proizvodnju koju niko drugi nece. Proverite i sami na netu, jedino Ukrajna i Srbija koriste ove iste, niko drugi. Rusi su sklopili ugovor o kupovini 675 Nemackih lokomotiva.

Buđanovčan

pre 11 godina

Voz je odličan, provereno. Međutim, da li znate gde je prvi nabavljeni takav voz već posle dve nedelje korišćenja na relaciji Ruma-Šabac vraćen u Rusiju zbog tehničkih problema...

Mirko

pre 11 godina

Pa da, Rusi nam prodaju dizel vozove da bi smo bili zavisni od njihove nafte.
Zasto ne bi smo tih sto milion ulozili u hidroelektrane ili vetrenjace, ili solarne panele, pa bi smo mogli da kupujemo i elektricne vozove od rusa.

Duci0167

pre 11 godina

Jel neko kapira da je prvenstveno problem raspala infrastruktura zeleznice! Pruge krive kao perece! Mozete kupujete vozove koji probijaju zvucni zid al' dzabe.
Sigurno je neki "dil" u pitanju. Prvo prugu momci,jel cuje neko?

miljan

pre 11 godina

Igrom slucaja prosle subote (pre toga se nisam vozio vozom 15 godina)vozio sam se u ovom vozu na relaciji Nis-Prokuplje. Mogu reci da je voz veoma udoban sa odlicnim enterijerom. Na veoma kratkim deonicama video sam da moze i brzo da ide. Ali uzasa kilometre i kilometre je vozio bukvalno 10 km na sat, ne zato sto ne moze brze, vec zato sto je pruga u ocajnom stanju i nesme brze od toga da se vozi. Putovao je sat i dvadeset minuta deonicu od 40 kilometara. Moje pitanje je sta vrede dobri vozovi i davanje tolikih para ako je pruga u ocajnom stanju?

Aleksandar Mihajlovic

pre 11 godina

Svud u svetu gledaju da smanje zagadjenost vazduha a kod nas gledaju da nas satru.Kakav bre dizel motor,nismo u pustinji pa da nam trebaju te konzerve.

Beogradjanin

pre 11 godina

Dizel vozovi u 21 veku.....jos na nasim sinama...NEVEROVATNO...sta reci a ne zaplakati....apsolutno promasena investicija ljudi koji kao da zive na pocetku 20 veka....zao mi nas je...

Aleksandar

pre 11 godina

Strasno je da za taj novac ne nabave moderne vozove , koje ce bar malo podsecati na evropske (svetske) , muka mi je vise od ovog KOMUNIZMA koji nikako da se iskoreni iz ove zemlje. VELIKI HEJT ZA IZBOR VOZOVA, A LAJK ZA POMAK

Ђока

pre 11 godina

Обезбедите домаћој индустрији кредит од 100 милиона долара па ће за те паре
направити бар 40 бољих дизелмоторних возова од ових руских. У Србији су се производили дизелмоторни возови још пре педесет година, када је СССР дизел-моторне возове увозио из Мађарске и то све до деведесетих година. После тога они су почели да уче производњу дизелмоторних возова а Железница Србије им плаћа школовање и то врло скупо.

avalanews

pre 11 godina

За све ове који имају негативне коментаре: "Распитајте се мало по озбиљнијим форумима - beobuild.rs, skyscrapercity.com, railserbia.net - пре него што било шта нажврљате".

Bob Rock

pre 11 godina

Polupace to srBi... Eno onih par normalnih vozova svako malo neko kamenuje.... Plase se ljudi "gvozdenog konja" valjda... Nije 21. vek za srbiju, volovske zaprege nama trebaju za transport, ne automobili, vozovi, avioni...

A ko ce da vrati te milione?

pre 11 godina

Debela.hladovina: Sta ima Djilas sa ovim? Direktor zeleznica je Iz SNS! Bio je u Radikalima sa diplomom"masinski konstruktor" onda je presao u SNS i postao preko noci"diplomirani ekonomista" i direktor! Pa kada mu je Toma-diploma mentor,nije ni cudno...

Mirko

pre 11 godina

Jako ''pametna'' politika ovih na vlasti, Rusi kupuje francuske i nemacke vozove a ove ruske dizelase sto ni sami Rusi ne zele uvaljuju Srbiji.

debela.hladovina

pre 11 godina

Jeftiniji ruski vozovi nego španski tramvaji. Đilas verovatno ima objašnjenje. Kao i za Bus Plus. Kao i za most preko Ade. Kao i za svoje milione, avione, kamione...

Sava Drugi

pre 11 godina

To je trebalo kupiti pre 30, 50 godina. Sada je kasno za to. Ti vozovi će biti nerentabilni. Spori, malo putnika, robe ionako nema.


Treba kupiti licencu za AGV voz i praviti ga u domaćim fabrikama. AGV ide 360 km na čas.

Od Novog Sada do Beograda za 20 minuta.
Od Čačka i Kraljeva do Beigrada za 30 minuta

Od Novog Pazara do Beograda za 45 minuta.

Od Budimpeste do Beograda za dva sata

Od Dubrovnika do Beograda za 90 minuta.

Od Beograda do Beča za dva sata.

Japanac

pre 11 godina

To vam dođe $30864 po sedištu. Nisu male pare, ali moguće ih je povratiti za nekoliko godina kad bi kod nas železnica funkcijonisala kao svuda u svetu, mada džabe to kad svi znate kako će sve to da se završi. Inače oni Švajcarski su €20146 po sedištu, tako da ovi Ruski nisu previse skuplji ali jesu malo taman onoliko koliko treba da se podmažu da bi bolje išli. Inače, podmazivanje je veoma važno kad radite sa vozovima.

Marko

pre 11 godina

Hmmmm... znači od ruskog kredita vrednosg 100 miliona evra, kupuju se 27 ruskih vozova, svaki vredan očigledno nešto ispod 4 miliona evra... pa se onda toj istoj Rusiji vraća kredit, sa kamatom dabome, u vrednosti od oko 130 miliona evra, pa ispada da se vozovi plaćaju po 5 miliona evra... divan dil, posebno kada se uzme u obzir da ni postojeći vozovi nemaju ni gde ni kada da putuju po domaćim prugama...

Zoki

pre 11 godina

za Savu (drugog) . Ti vozovi se zovu TGV . I oni mogu da saobracaju sa 360 km/h ali samo ako ne staju svako malo a nasa zemlja je tolika da cim se zaleti mora da pocne i da koci vec dolazi stanica . A sada o ovim dizel vozovima . Voznja na dizel je najnerentabilnija od svih , umesto toga treba modernizovati i elektrificirati glavne putne pravce i na njima saobracati elektromotorne vozove . Kao sto rece moj prijatelj , modernizacija pruge se ne vidi golim okom , a vozovi se vide , a politicari skupljaju poene kod ljudi sa onim sto se vidi zato i kupuju ove vozove , plus da rusima prave biznis, ni oni sami ne kupuju vozove koje proizvode , nego kupuje Siemens .

Deki

pre 11 godina

A kuda ce da se voze ovoliki vozovi kad su nam pruge ruinirane toliko da vozovi idu sporije od tramvaja
I ko ce da se vozi u njima kad se kod nas ne zna ni kad voz polazi a kamoli kada stize?
PS neki dan u Rakovici videh nazovi voz (odromna lokomotiva i jedan vagon sa vise grafita nego pola NY metroa), kolko se videlo kroz prozor, mislim da nije bilo vise od pet putnika

Nemanja

pre 11 godina

A samo jedno pitanje za gospodu,aaaa kuda ce da saobracaju ovi vozovi kad unutrasnji saobracaj gotovo i da ne postoji?kao ni medjunarodni?a naravno pruge su tako dobre da je brzina od 25 km/h premija!od panceva do zrenjanina samo dva sata klackanja,prava sitnica ...

ovca

pre 11 godina

Ovo je super vijest, eto neki dan kupili 6mig29 od rusa sad 27vlaka a prvotno je bilo 12 sad duplo vise isplatio se ovaj posjet rusiji, ima se moze se treba znat uulagat u buducnost, kad je kriza potrebne su investicije u vlakove koji nemaju di da voze i avione koje nemaju razloga da lete :)

Put Inn

pre 11 godina

Ljudi pa nije sad reč o prugama nego vozovima. Ovo su najbolji vozovi na svet i namože bilo ko da ih kupi.
Naše brastvo sa rusima po ko zna koji put se isplatilo. Ovo je rezultat sastanka Putin Nikolic a novi sastanak je 21.maja pa bi mogli opet dobiti neku tehniku na kredit..... i naravno preko reda.

Nemanja

pre 11 godina

A samo jedno pitanje za gospodu,aaaa kuda ce da saobracaju ovi vozovi kad unutrasnji saobracaj gotovo i da ne postoji?kao ni medjunarodni?a naravno pruge su tako dobre da je brzina od 25 km/h premija!od panceva do zrenjanina samo dva sata klackanja,prava sitnica ...

Sava Drugi

pre 11 godina

To je trebalo kupiti pre 30, 50 godina. Sada je kasno za to. Ti vozovi će biti nerentabilni. Spori, malo putnika, robe ionako nema.


Treba kupiti licencu za AGV voz i praviti ga u domaćim fabrikama. AGV ide 360 km na čas.

Od Novog Sada do Beograda za 20 minuta.
Od Čačka i Kraljeva do Beigrada za 30 minuta

Od Novog Pazara do Beograda za 45 minuta.

Od Budimpeste do Beograda za dva sata

Od Dubrovnika do Beograda za 90 minuta.

Od Beograda do Beča za dva sata.

Zoki

pre 11 godina

za Savu (drugog) . Ti vozovi se zovu TGV . I oni mogu da saobracaju sa 360 km/h ali samo ako ne staju svako malo a nasa zemlja je tolika da cim se zaleti mora da pocne i da koci vec dolazi stanica . A sada o ovim dizel vozovima . Voznja na dizel je najnerentabilnija od svih , umesto toga treba modernizovati i elektrificirati glavne putne pravce i na njima saobracati elektromotorne vozove . Kao sto rece moj prijatelj , modernizacija pruge se ne vidi golim okom , a vozovi se vide , a politicari skupljaju poene kod ljudi sa onim sto se vidi zato i kupuju ove vozove , plus da rusima prave biznis, ni oni sami ne kupuju vozove koje proizvode , nego kupuje Siemens .

Deki

pre 11 godina

A kuda ce da se voze ovoliki vozovi kad su nam pruge ruinirane toliko da vozovi idu sporije od tramvaja
I ko ce da se vozi u njima kad se kod nas ne zna ni kad voz polazi a kamoli kada stize?
PS neki dan u Rakovici videh nazovi voz (odromna lokomotiva i jedan vagon sa vise grafita nego pola NY metroa), kolko se videlo kroz prozor, mislim da nije bilo vise od pet putnika

Bob Rock

pre 11 godina

Polupace to srBi... Eno onih par normalnih vozova svako malo neko kamenuje.... Plase se ljudi "gvozdenog konja" valjda... Nije 21. vek za srbiju, volovske zaprege nama trebaju za transport, ne automobili, vozovi, avioni...

Mirko

pre 11 godina

Jako ''pametna'' politika ovih na vlasti, Rusi kupuje francuske i nemacke vozove a ove ruske dizelase sto ni sami Rusi ne zele uvaljuju Srbiji.

miljan

pre 11 godina

Igrom slucaja prosle subote (pre toga se nisam vozio vozom 15 godina)vozio sam se u ovom vozu na relaciji Nis-Prokuplje. Mogu reci da je voz veoma udoban sa odlicnim enterijerom. Na veoma kratkim deonicama video sam da moze i brzo da ide. Ali uzasa kilometre i kilometre je vozio bukvalno 10 km na sat, ne zato sto ne moze brze, vec zato sto je pruga u ocajnom stanju i nesme brze od toga da se vozi. Putovao je sat i dvadeset minuta deonicu od 40 kilometara. Moje pitanje je sta vrede dobri vozovi i davanje tolikih para ako je pruga u ocajnom stanju?

Marko

pre 11 godina

Hmmmm... znači od ruskog kredita vrednosg 100 miliona evra, kupuju se 27 ruskih vozova, svaki vredan očigledno nešto ispod 4 miliona evra... pa se onda toj istoj Rusiji vraća kredit, sa kamatom dabome, u vrednosti od oko 130 miliona evra, pa ispada da se vozovi plaćaju po 5 miliona evra... divan dil, posebno kada se uzme u obzir da ni postojeći vozovi nemaju ni gde ni kada da putuju po domaćim prugama...

debela.hladovina

pre 11 godina

Jeftiniji ruski vozovi nego španski tramvaji. Đilas verovatno ima objašnjenje. Kao i za Bus Plus. Kao i za most preko Ade. Kao i za svoje milione, avione, kamione...

Japanac

pre 11 godina

To vam dođe $30864 po sedištu. Nisu male pare, ali moguće ih je povratiti za nekoliko godina kad bi kod nas železnica funkcijonisala kao svuda u svetu, mada džabe to kad svi znate kako će sve to da se završi. Inače oni Švajcarski su €20146 po sedištu, tako da ovi Ruski nisu previse skuplji ali jesu malo taman onoliko koliko treba da se podmažu da bi bolje išli. Inače, podmazivanje je veoma važno kad radite sa vozovima.

Duci0167

pre 11 godina

Jel neko kapira da je prvenstveno problem raspala infrastruktura zeleznice! Pruge krive kao perece! Mozete kupujete vozove koji probijaju zvucni zid al' dzabe.
Sigurno je neki "dil" u pitanju. Prvo prugu momci,jel cuje neko?

Ђока

pre 11 godina

Обезбедите домаћој индустрији кредит од 100 милиона долара па ће за те паре
направити бар 40 бољих дизелмоторних возова од ових руских. У Србији су се производили дизелмоторни возови још пре педесет година, када је СССР дизел-моторне возове увозио из Мађарске и то све до деведесетих година. После тога они су почели да уче производњу дизелмоторних возова а Железница Србије им плаћа школовање и то врло скупо.

ovca

pre 11 godina

Ovo je super vijest, eto neki dan kupili 6mig29 od rusa sad 27vlaka a prvotno je bilo 12 sad duplo vise isplatio se ovaj posjet rusiji, ima se moze se treba znat uulagat u buducnost, kad je kriza potrebne su investicije u vlakove koji nemaju di da voze i avione koje nemaju razloga da lete :)

MilanNS

pre 11 godina

Rusi kupiju Nemacke lokomotime za sebe a nama uvaljuju njihovu proizvodnju koju niko drugi nece. Proverite i sami na netu, jedino Ukrajna i Srbija koriste ove iste, niko drugi. Rusi su sklopili ugovor o kupovini 675 Nemackih lokomotiva.

Beogradjanin

pre 11 godina

Dizel vozovi u 21 veku.....jos na nasim sinama...NEVEROVATNO...sta reci a ne zaplakati....apsolutno promasena investicija ljudi koji kao da zive na pocetku 20 veka....zao mi nas je...

Buđanovčan

pre 11 godina

Voz je odličan, provereno. Međutim, da li znate gde je prvi nabavljeni takav voz već posle dve nedelje korišćenja na relaciji Ruma-Šabac vraćen u Rusiju zbog tehničkih problema...

Aleksandar

pre 11 godina

Strasno je da za taj novac ne nabave moderne vozove , koje ce bar malo podsecati na evropske (svetske) , muka mi je vise od ovog KOMUNIZMA koji nikako da se iskoreni iz ove zemlje. VELIKI HEJT ZA IZBOR VOZOVA, A LAJK ZA POMAK

A ko ce da vrati te milione?

pre 11 godina

Debela.hladovina: Sta ima Djilas sa ovim? Direktor zeleznica je Iz SNS! Bio je u Radikalima sa diplomom"masinski konstruktor" onda je presao u SNS i postao preko noci"diplomirani ekonomista" i direktor! Pa kada mu je Toma-diploma mentor,nije ni cudno...

Aleksandar Mihajlovic

pre 11 godina

Svud u svetu gledaju da smanje zagadjenost vazduha a kod nas gledaju da nas satru.Kakav bre dizel motor,nismo u pustinji pa da nam trebaju te konzerve.

Mirko

pre 11 godina

Pa da, Rusi nam prodaju dizel vozove da bi smo bili zavisni od njihove nafte.
Zasto ne bi smo tih sto milion ulozili u hidroelektrane ili vetrenjace, ili solarne panele, pa bi smo mogli da kupujemo i elektricne vozove od rusa.

Put Inn

pre 11 godina

Ljudi pa nije sad reč o prugama nego vozovima. Ovo su najbolji vozovi na svet i namože bilo ko da ih kupi.
Naše brastvo sa rusima po ko zna koji put se isplatilo. Ovo je rezultat sastanka Putin Nikolic a novi sastanak je 21.maja pa bi mogli opet dobiti neku tehniku na kredit..... i naravno preko reda.

avalanews

pre 11 godina

За све ове који имају негативне коментаре: "Распитајте се мало по озбиљнијим форумима - beobuild.rs, skyscrapercity.com, railserbia.net - пре него што било шта нажврљате".

druid

pre 11 godina

pojacan je priliv putnika vozovi su tacni i udobni. na relaciji Subotica -Sombor i cene su povoljne i sve je vise putnika. Zeleznicar

DzoniKg

pre 11 godina

@Beogradjani
Izvni beogradjanu ali koju bi ti lokomotivu stavio na nelektrificiranu prugu ?Daj pojasni nam ,mozda neku na solarnu energiju a ogromna vecina pruga je neelektrificirana a od 2000 godine nije elektrificiran ni 1 (jedan) metar pruge ..Vozio sam se ovim ruskim vozom od Kga do Kraljeva iz znatizelje i mogu reci da je extra ,cak je isuvise dobar za nase zardjale pruge.A 99% lokomotiva je dizel i u AMERICI iz prostog razloga jer pruge nisu elektrificirane ,daj boze da kupe sto vise ovih vozova jer ako cekamo da se pruge elektrificiraju ja necu da docekam ni do kraja zivota da se vozim vozom ko covek.NIkad mi se nije svidjalo pljuvanje samo radi pljuvanja.

obi van

pre 11 godina

"Dizel vozovi u 21 veku." neko se iznenadjuje ovde. Dizel lokomotive se jos uvjek koriste cak i u prebogatoj Svajcarskoj jer imaju neke znatne prednosti Osim toga nisu ni sve pruge elektrificirane. A i da jesu nije sigurno da li bi struje bilo dovoljno i da li bi prevoz bio jeftiniji. To sto su kupili u Rusiji a ne u Njemackoj - koliko para toliko muzike. Srbija je siromasna zemlja sa komplikovanim narodom koji ima nerealne predstave o skoro svacemu.

Werp690

pre 11 godina

Ruski vozovi su sasvim solidni i to zna svako ko se vozio sa njima.Na pruzi prema Vrscu se krecu i do 100 km/h jel tu pruga to dozvoljava.Sinhronizovani su sa vozovima za Temisvar i mozete stici npr iz Beograda do Vrsca bez minute kasnjenja pa onda dalje za Temisvar i nazad za nekih 1300 din.Vozovi koji su naruceni od Svajcaraca za elektrican deo infrastrukture su sam vrh ponude za unutrasnji saobracaj i deluju potpuno "svemirski"a to mozete proveriti i na googlu.U svakom slucaju svaka cast za modernizaciju! Sledeca je infrastruktura pa vozom do Budimpeste za 2.5-3 sata.Inace za neupucene..Na relacijama gde saobracaju novi Ruski vozovi ostvaren je broj povecanja korisnika od 50 do 80 posto.

blablabla

pre 11 godina

ja sam iz republike bivseg saveza i kazem Vama, ne mi ne kupovali vozovi od rusiji, nego kupili od Korejanaca, em lepe, em jeftinije nego od majko-rusiji :) Tako, nek Vam sa srecom)

blik

pre 11 godina

Fascinantno. Država kupuje masu novih vozova nakon godina i godina a komentari sve gori od goreg. Hajd sad fino neka dignu ruku saobraćajni i mašinski inženjeri. Da li ovdje iko zna o čemu govori ili je samo pljuvačina u dalj u pitanju. Užasni ste ljudi, užasni.
Inače, čestitam predstavnicima države Srbije koji su dogovorili sve ove nabavke, i ruskih i švajcarskih vozova. Nek' je sa srećom.

Crni Đorđe

pre 11 godina

Dolazi nova meta za Srpske heroje,kamenje u ruke i po staklima,druga divizija nož u ruke pa po sedištima i na kraju,sprej specijalici da na njima ispolje svoju"umetnost"!

CVEEELE

pre 11 godina

Hajde, Simonoviću, da sve pare od ruskog kredita damo na ruske vozove! Što bismo gradili nove i dovršavali započete pruge, kupićemo puno vozića pa nek narod dolazi i gleda. I Rusi siti, i ovce na broju!

Duci0167

pre 11 godina

@blik Ne treba biti inzinjer da iole normalan covek vidi promasen i populisticki potez. Ti si vidim od onih "Bog na nebu,Vucic na Zemlji". I da,znamo o cemu se radi! O kupovini ne preko potrebnih dizel lokomotiva. Ej,dizel! Moze on da ide i 360km/h al dzabe kad nema gde. Kapiras? Po struci sam masinovodja na TENT-u pa "mozda" znam o cemu pricam. Dizel lokomotive se forsiraju u zemljama koje su pune nafte. Kad ti voz ide deserine kilometara znaj da je pruga sposobna samo za tu brzinu. Stvori onda sliku o stanju koloseka. Preko 25 godina nije ozbiljnije ulozeno u istu.

Stefan

pre 11 godina

Ovo je odlicna vest. Samo da li ce Srbija poceti da ulaze i u obnovu infrastrukture. Koliko sam ja razumeo, a nisam strucnjak, u Srbiji su problem zastarele pruge i odrzavanje? Zar nije fazon da koliko god voz bio dobar ne moze da ide ako su pruge krs?

To je kao kada neko vozi najnovijeg BMWa po nasim putevima

Branko

pre 11 godina

Zar zaista mislite da bi Rusi dali kredit za nemačke vozove ili da bi Nemci dali kredit za za ruske vozove. U američkom Projektu "MEGA" za pomoć lokalnim samoupravama je bilo čak definisano da viljuškar mora da bude američke proizvodnje. Kinezi ne samo da su dali kredit za most nego su doveli i radnike iz Kine da naprave taj most. Znači onaj ko plaća muziku taj i bira pesmu. Nama ostaje samo obaveza da mi i naši potomci vratimo te kredite u novcu ili naturi sa pripadajućim kamatama.

perasombor

pre 11 godina

Meni je zanimljivo kako niko ne pise o uslovima takvog kredita. Koja je kamata itd. Takodje sta bi bilo da smo uz slican kreditni aranzman kupili od nekog drugog, Nemacke itd. Kakve oni povoljnosti nude? Jel bilo tendera? Ponuda? Potraznje...?

Kamičak

pre 11 godina

(Aleksandar Mihajlovic, 24. april 2013 22:01)
A ako Vam dokažem da elemtrični vozovi više zagadjuju vazduh od dizel vozova, da li pristajete da više nikada ne napišete ni jedan glup komentar?

Bojan

pre 11 godina

priča mi drugar koji radi u Ž. da su te ruske lokomotive najgori raspad i da za te pare mogu da se nabave neke "simensove"...
U svakom slučaju ima da jure maksimum 30 kmh na međunarodnoj eliktrifikovanoj liniji BG-Šid...

neko_sa_pruge

pre 11 godina

I jos nesto, kvalitet ne moze da se odredi u tako kratkom roku. Niko ne garantuje da ce vozovi ovog ili onog proizvodjaca biti kvalitetniji ili ne. Ruski elektro vozovi koje sada imamo visestruko su prebacili projektovani radni vek. To je pokazatelj kako zemlja porekla nema veze. Ali danas se stvari manje brizljivo projektuju nego pre, jer ima neuporedivo vise sistema, pa je i veca verovatnoca da nesto otkaze. Nijedan proizvodjac bilo cega nije imun na ovo!
Ono sto meni licno najvise smeta je nesposobnost da proizvodimo za sopstvene potrebe, iako imamo iskustva (a i jos po neku fabriku koja je na "aparatima") u pravljenju sinskih vozila. A nakon toga smeta mi odnos stanovnistva ka javnoj imovini (kamenovanja narucena od strane privatnih autobuskih prevoznika, namerna ostecenja, grafiti...).

Brze pruge

pre 11 godina

@Sasa


Niste procitali do kraja.

"Pored ruskih dizel vozova, Železnice Srbije nedavno su dogovorile kupovinu 21 putničkog elektro-motornog voza od švajcarske kompanije Štadler. Ta nabavka finansira se sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj."

Inace za onoga sto izmislja da mu je drugar masinovodja i da su lokomotive krs... Kompozicije su izuzetno kvalitetne, pouzdane i ne moze se kupiti nista od Simensa slicnog kvaliteta za te pare. Inace, po zeleznickom transportu, Rusija je u rangu najrazvijenijih evropskih drzava.

Aleksandar

pre 11 godina

Trebalo bi da znate sledeće:

- svega 35% naših pruga je elektrifikovano, tako da nam trebaju lokomotive na dizel (za elektrifikaciju treba investicije, a i energetski kapaciteti elektrana)
- iako su nam pruge u loše stanju, praksa je pokazala da se brže obnavljaju pruge, ako imate lokomotive, nego obrnuto (mada sumnjam da je naša vlast tako razmišljala, već se nove lokomotive jasnije vide u medijima nego nove pruge)
- praksa je u svetu da ako neko daje kredit, daje i uslov da se od njih kupuje roba/usluge (Nemačka je dala kredit Grčkoj za kupovinu 7 novih podmornica), tako da tu nema nekog tendera ili izbora. Kada je naša vlast u pitanju, više mi se to sviđa, jer su onda manje mogućnosti da naša vlast zavlači i smišlja kako će da spiska pare na gluposti,
- Siemens ove lokmotive o kojima pričate tačnije Desiro BUS, namenjene su ruskim železnicama, ali one se rade u kooperaciji sa Ural vagonmaš kod Jekaterinburga (koja treba da proizvede 1200 vagona za tu lokomotivu), znači nije čisti uvoz u pitanju.
- Švajcarske lokomotive su sam vrh, ali su električne (električne lokomotive su jeftinije od dizelki), ali umesto 23, uzećemo 21, jer smo morali da platimo 5 miliona evra penala zbog nepovlačenja sredstava kredita kod EURORFIMA.
- iako si vozovi dizel, u poređenju sa drumskim saobraćajem istog kapaciteta, manji su potrošači i zagađivači - jedan voz menja 5 autobusa.

mujcinovic salih

pre 11 godina

Moze li neko da mi kaze koje zemlje su kupile ruske vozove!Samo mi ne spominjite bivse clanice Varsavskog pakta ili sovjetske republike?

neko_sa_pruge

pre 11 godina

Garantujem da 95% ljudi koji ovde negativno komentarisu o bilo kakvoj modernizaciji, nije u poslednjih 15 godina, a mozda i nikada, sedelo u nasim vozovima. Ono sa cime je prinudjeno da radi ono malo radnika (a ne kancelarijskih pacova) na zeleznici, pa dobro da jos i funkcionise. Na jednog radnika 3 rukovodioca. Pa kako i da se ulozi u prugu? Neke stvari treba razgraniciti:
1) Ne razumem rezignaciju ka dizelu kao pogonskom gorivu. Ako nemas elektrificiranu prugu, sta ti drugo preostaje? Parnjace? DMU su zastupljeni svuda u Evropi i dan danas, ne vidim zasto je ispod casti imati ih.
2)Ne razumem rezignaciju ka poreklu. Da li uopste bilo ko ovde zna da se ruski elektricni vozovi vec decenijama koriste na nasim prugama, u poslednje vreme najvise na Beovozu i BG vozu? Kako se ne bunimo sto su ti vozovi u opticaju?
3) Najveci deo RZD rolling stock-a je proizvedeno bas u Rusiji, a ono sto nije, radi se u kooperaciji sa zapadnim kompanijama, i proizvodi u ruskim fabrikama. Jedino Sapsan dolazi direktno iz Nemacke, jer Rusi nemaju tu tehnologiju (neisplativo je ulagati u tako nesto od nule).
Cinjenica je da mnoge stvari na zeleznici ne stimaju, pocevsi od gomile rukovodilaca koji veze sa poslom nemaju, nedostatak tendera, lose pruge, visak administracije... Ali da snishodljivo gledamo ka neposrednom povecanju kvaliteta usluge, koju direktno mi koristimo, to mi nije jasno. Bar cemo ulaziti u vozove, i izlaziti iz njih bez ijedne nahvatane bolestine, sto sada i nije bas slucaj :)

ФР

pre 11 godina

Ма супер! Руси ти лепо "одреде" да ћеш узети кредит од њих уз камату која "боли", и онда ти за тај кредит увале возове које нико други неће, по цени коју нико други не би платио. Феноменално!

Miro de Niro

pre 11 godina

Drago mi bilo cuti u firmi da cemo isporuciti Srbiji vozove. S tim sto ce isti biti proizvedeni u Poljskoj a ne u CH sto ne bi trebalo da igra neku posebnu ulogu.
Cuvajte ih, ne dozvolite huliganima da ih skrnave.
Pozdrav od shljakera iz Bussnanga.

marko

pre 11 godina

a da ne pricamo da svajcarski vozovi koje smo narucili kostaju 99 mil. za 21 voz, kapacitet maltene duplo veci nego kod ruskih vozova i sto je najvaznije, na struju su. braca rusi...

Sasa

pre 11 godina

Drug mi radi u fabrici vozova u okolini Ciriha. Pre neki dan mi salje slike vozova koje se prave za Srbiju i tekst na oglasnoj tabli, na kome pise kako se rukovodstvo raduje novom visemilionskom poslu sa Srbijom.... A to kod nas jos niko i ne spominje.

est

pre 11 godina

@SUMP: Cudna vam je logika kada kazete "kupujemo ruske vozove od ruskog kredita": Ako imamo novca, kredit nam ne treba, ali ako ga nemamo a nesto zelimo da kupimo, onda se trazi kredit. Ako covek zeli stan ili auto i nema gotovog novca, on uzima kredit da bi kupio stan ili kola. Isti princip je i ovde i ne znam sta je tu vama uopste cudno. Mi smo uzeli milijarde kredite bez vidljivog efekta, ovo je barem nesto sto je vidljivo i sto uz odgovarajuce odrzavanje ostaje moze godinama da sluzi svrsi.

stn

pre 11 godina

@Zoki: Slazem se s prvim delom, ali kraj komentara je netacan: Simensovi vozovi se koriste na svega 3 linije i ne cine ni 5% zeleznickog saobracaja u Rusiji, sve ostalo su ruski vozovi. Za elektrifikaciju se slazem, ali nisu sve linije isplative za elektrifikaciju i veliki broj zemalja koristi dizel vozove na takvim linijama:
https://en.wikipedia.org/wiki/Diesel_multiple_unit

Volim Ruskinje najlepse zene

pre 11 godina

Braco Rusi,svaka cast!Tako se radi sa pavijanima kakvi su ovi iz nase vlasti.Garantujem da ce drzava da posalje 50-100 Fica o nasem trosku(jos jedna Dinkiceva za...cija)a ovaj posao sa vagonima...pa nije lud seik da kupuje vagone,kamione gde treba uloziti u infrastrukturu dzinovske pare.Lepo kupi avione,pista ima 5-10 km asfalta,milina.

Uroš Kalabić

pre 11 godina

kupujemo nove vozove a nemamo pruge za nove vozove??? nema veze bitno da ekipa opet uzme debele procente od nabavke a to što će vozovi zbog pruge morati da idu 60km/h kao i stari, nema veze. al zato lepi, crveni, novi... mogli su i stare da ofarbaju

Zoran Cvetković

pre 11 godina

Ranije kad bih pročitao ovako nešto, rastužio bih se.
Sada kad pročitam, samo se blago nasmešim našim srpskim apsurdima.
Zašto je tako?
Pa zato što ja radim na železnici i znam da nemaju gde da idu, pruge nam se raspadaju.

decko iz bloka

pre 11 godina

Tuzno je to sto dok citam komentare shvatim da ljudi koji ih pisu znaju vise o zeleznici nego ovi koji je vode... Mada tako je to obicno..

Dragan Lo

pre 11 godina

Dizel vozove 2013 kupuje zemlja bez pruge. Ja Vama sada kažem - nikakve poreze ovim lopovima više ne plaćam. Mi svi, kolektivno moramo prekinuti sa plaćanjima lopovima i budalama.

Marko

pre 11 godina

Rec "Jos" bi u ovom tekstu znacila da smo vec nabavili nove vozove, a nismo. Gde su ti novi vozovi koji su uvezeni, pardon placeni?

Ljubomir

pre 11 godina

@radi ovog neko mora u zatvor kad tad.ko je odobrio ovu kupovinu,da li je sproveden tender.cist kriminal.
(raka, 24. april 2013 22:03)

A i ti teras mak na konac. Pa kad se ne ide u zatvor za veleizdaju, sto bi se islo za par stotina miliona evra. U zatvor idu oni sto obiju trafiku, ukradu kisobran i tako to.

Aleksandar

pre 11 godina

Za (mujcinovic salih, 25. april 2013 09:26)

Bivše evropske članice varšavskog pakta - SVE, pa čak i tri zemlje bivšeg SSSRa su u Evropskoj uniji.

Litvanija je naručila šinobuse model RA-2 za svoje železnice (koje su usklađene sa standardima EU) od Metrovagnomaš-a.
Transmašholding (najveći proizvođač u Rusiji) radi sa Alstom (Francuska, firma koja nam je nudila "džabe" da radi projekat za BG metro) radi dvospratne vagone koji se koriste u Francuskoj. Ista firma radi elektrolokomotive za Finsku.

ja

pre 11 godina

Bolje da vratite ukinute linije prema Sidu, da ne bude zadnji voz iz Beograda u pola sedam uvece! Vratite liniju u deset uvece prema Sidu.

dragan milic

pre 11 godina

Novi vozovi ali vise neispravni malo malo pa u kvaru o tome se mudro cuti mozda ce sad kupiti ispravne vozove ali kad je nesto na kredit i jos sa popustom malo verovatno.Inace su veoma veliki potrosaci nafte.Prijatna voznja snjima kad su isparavni.

Anon

pre 11 godina

maksimalna brzina 120 km/h ?
pa to je presporo... sada se vec grade pruge za do 160 km/h . sta ce nam ovako spori vozovi?
(Daniel, 24. april 2013 21:32)

Deklarisana brzina ovih vozova jeste 160 km/h, ali po našim prugama ne mogu da se kreću ni predviđenih 120 km/h. Pominju neki i to da elektro-vozovi ne zagađuju okolinu. To je besmislica i budalaština, bar kada je o Srbiji reč. Naime, 3/4 električne energije kod nas se dobija iz termoelektrana, sagorevanjem najnekvalitetnijeg uglja, pri čemu se ispušta ogromna količina štetnih gasova u atmosferu. Takođe, 2/3 naših pruga nije elektrifikovano i po njima se ne mogu kretati elektro-vozovi. (U Sloveniji, na primer, polovina pruga nije elektrifikovana.) I Siemens, baš kao i mnogi drugi evropski proizvožači, proizvodi dizel-motorne - Siemens Desiro, koji su u Bugarskoj i Sloveniji već dobili nadimak Siemens Disaster. Šta mislite, zbog čega?

Sava Drugi

pre 11 godina

To je trebalo kupiti pre 30, 50 godina. Sada je kasno za to. Ti vozovi će biti nerentabilni. Spori, malo putnika, robe ionako nema.


Treba kupiti licencu za AGV voz i praviti ga u domaćim fabrikama. AGV ide 360 km na čas.

Od Novog Sada do Beograda za 20 minuta.
Od Čačka i Kraljeva do Beigrada za 30 minuta

Od Novog Pazara do Beograda za 45 minuta.

Od Budimpeste do Beograda za dva sata

Od Dubrovnika do Beograda za 90 minuta.

Od Beograda do Beča za dva sata.

Put Inn

pre 11 godina

Ljudi pa nije sad reč o prugama nego vozovima. Ovo su najbolji vozovi na svet i namože bilo ko da ih kupi.
Naše brastvo sa rusima po ko zna koji put se isplatilo. Ovo je rezultat sastanka Putin Nikolic a novi sastanak je 21.maja pa bi mogli opet dobiti neku tehniku na kredit..... i naravno preko reda.

debela.hladovina

pre 11 godina

Jeftiniji ruski vozovi nego španski tramvaji. Đilas verovatno ima objašnjenje. Kao i za Bus Plus. Kao i za most preko Ade. Kao i za svoje milione, avione, kamione...

ovca

pre 11 godina

Ovo je super vijest, eto neki dan kupili 6mig29 od rusa sad 27vlaka a prvotno je bilo 12 sad duplo vise isplatio se ovaj posjet rusiji, ima se moze se treba znat uulagat u buducnost, kad je kriza potrebne su investicije u vlakove koji nemaju di da voze i avione koje nemaju razloga da lete :)

Mirko

pre 11 godina

Pa da, Rusi nam prodaju dizel vozove da bi smo bili zavisni od njihove nafte.
Zasto ne bi smo tih sto milion ulozili u hidroelektrane ili vetrenjace, ili solarne panele, pa bi smo mogli da kupujemo i elektricne vozove od rusa.

Mirko

pre 11 godina

Jako ''pametna'' politika ovih na vlasti, Rusi kupuje francuske i nemacke vozove a ove ruske dizelase sto ni sami Rusi ne zele uvaljuju Srbiji.

Aleksandar

pre 11 godina

Strasno je da za taj novac ne nabave moderne vozove , koje ce bar malo podsecati na evropske (svetske) , muka mi je vise od ovog KOMUNIZMA koji nikako da se iskoreni iz ove zemlje. VELIKI HEJT ZA IZBOR VOZOVA, A LAJK ZA POMAK

Beogradjanin

pre 11 godina

Dizel vozovi u 21 veku.....jos na nasim sinama...NEVEROVATNO...sta reci a ne zaplakati....apsolutno promasena investicija ljudi koji kao da zive na pocetku 20 veka....zao mi nas je...

Marko

pre 11 godina

Hmmmm... znači od ruskog kredita vrednosg 100 miliona evra, kupuju se 27 ruskih vozova, svaki vredan očigledno nešto ispod 4 miliona evra... pa se onda toj istoj Rusiji vraća kredit, sa kamatom dabome, u vrednosti od oko 130 miliona evra, pa ispada da se vozovi plaćaju po 5 miliona evra... divan dil, posebno kada se uzme u obzir da ni postojeći vozovi nemaju ni gde ni kada da putuju po domaćim prugama...

Zoki

pre 11 godina

za Savu (drugog) . Ti vozovi se zovu TGV . I oni mogu da saobracaju sa 360 km/h ali samo ako ne staju svako malo a nasa zemlja je tolika da cim se zaleti mora da pocne i da koci vec dolazi stanica . A sada o ovim dizel vozovima . Voznja na dizel je najnerentabilnija od svih , umesto toga treba modernizovati i elektrificirati glavne putne pravce i na njima saobracati elektromotorne vozove . Kao sto rece moj prijatelj , modernizacija pruge se ne vidi golim okom , a vozovi se vide , a politicari skupljaju poene kod ljudi sa onim sto se vidi zato i kupuju ove vozove , plus da rusima prave biznis, ni oni sami ne kupuju vozove koje proizvode , nego kupuje Siemens .

Ђока

pre 11 godina

Обезбедите домаћој индустрији кредит од 100 милиона долара па ће за те паре
направити бар 40 бољих дизелмоторних возова од ових руских. У Србији су се производили дизелмоторни возови још пре педесет година, када је СССР дизел-моторне возове увозио из Мађарске и то све до деведесетих година. После тога они су почели да уче производњу дизелмоторних возова а Железница Србије им плаћа школовање и то врло скупо.

Bob Rock

pre 11 godina

Polupace to srBi... Eno onih par normalnih vozova svako malo neko kamenuje.... Plase se ljudi "gvozdenog konja" valjda... Nije 21. vek za srbiju, volovske zaprege nama trebaju za transport, ne automobili, vozovi, avioni...

MilanNS

pre 11 godina

Rusi kupiju Nemacke lokomotime za sebe a nama uvaljuju njihovu proizvodnju koju niko drugi nece. Proverite i sami na netu, jedino Ukrajna i Srbija koriste ove iste, niko drugi. Rusi su sklopili ugovor o kupovini 675 Nemackih lokomotiva.

Aleksandar Mihajlovic

pre 11 godina

Svud u svetu gledaju da smanje zagadjenost vazduha a kod nas gledaju da nas satru.Kakav bre dizel motor,nismo u pustinji pa da nam trebaju te konzerve.

blik

pre 11 godina

Fascinantno. Država kupuje masu novih vozova nakon godina i godina a komentari sve gori od goreg. Hajd sad fino neka dignu ruku saobraćajni i mašinski inženjeri. Da li ovdje iko zna o čemu govori ili je samo pljuvačina u dalj u pitanju. Užasni ste ljudi, užasni.
Inače, čestitam predstavnicima države Srbije koji su dogovorili sve ove nabavke, i ruskih i švajcarskih vozova. Nek' je sa srećom.

blablabla

pre 11 godina

ja sam iz republike bivseg saveza i kazem Vama, ne mi ne kupovali vozovi od rusiji, nego kupili od Korejanaca, em lepe, em jeftinije nego od majko-rusiji :) Tako, nek Vam sa srecom)

Bojan

pre 11 godina

priča mi drugar koji radi u Ž. da su te ruske lokomotive najgori raspad i da za te pare mogu da se nabave neke "simensove"...
U svakom slučaju ima da jure maksimum 30 kmh na međunarodnoj eliktrifikovanoj liniji BG-Šid...

avalanews

pre 11 godina

За све ове који имају негативне коментаре: "Распитајте се мало по озбиљнијим форумима - beobuild.rs, skyscrapercity.com, railserbia.net - пре него што било шта нажврљате".

ФР

pre 11 godina

Ма супер! Руси ти лепо "одреде" да ћеш узети кредит од њих уз камату која "боли", и онда ти за тај кредит увале возове које нико други неће, по цени коју нико други не би платио. Феноменално!

mujcinovic salih

pre 11 godina

Moze li neko da mi kaze koje zemlje su kupile ruske vozove!Samo mi ne spominjite bivse clanice Varsavskog pakta ili sovjetske republike?

Japanac

pre 11 godina

To vam dođe $30864 po sedištu. Nisu male pare, ali moguće ih je povratiti za nekoliko godina kad bi kod nas železnica funkcijonisala kao svuda u svetu, mada džabe to kad svi znate kako će sve to da se završi. Inače oni Švajcarski su €20146 po sedištu, tako da ovi Ruski nisu previse skuplji ali jesu malo taman onoliko koliko treba da se podmažu da bi bolje išli. Inače, podmazivanje je veoma važno kad radite sa vozovima.

Buđanovčan

pre 11 godina

Voz je odličan, provereno. Međutim, da li znate gde je prvi nabavljeni takav voz već posle dve nedelje korišćenja na relaciji Ruma-Šabac vraćen u Rusiju zbog tehničkih problema...

Deki

pre 11 godina

A kuda ce da se voze ovoliki vozovi kad su nam pruge ruinirane toliko da vozovi idu sporije od tramvaja
I ko ce da se vozi u njima kad se kod nas ne zna ni kad voz polazi a kamoli kada stize?
PS neki dan u Rakovici videh nazovi voz (odromna lokomotiva i jedan vagon sa vise grafita nego pola NY metroa), kolko se videlo kroz prozor, mislim da nije bilo vise od pet putnika

Kamičak

pre 11 godina

(Aleksandar Mihajlovic, 24. april 2013 22:01)
A ako Vam dokažem da elemtrični vozovi više zagadjuju vazduh od dizel vozova, da li pristajete da više nikada ne napišete ni jedan glup komentar?

marko

pre 11 godina

a da ne pricamo da svajcarski vozovi koje smo narucili kostaju 99 mil. za 21 voz, kapacitet maltene duplo veci nego kod ruskih vozova i sto je najvaznije, na struju su. braca rusi...

Nemanja

pre 11 godina

A samo jedno pitanje za gospodu,aaaa kuda ce da saobracaju ovi vozovi kad unutrasnji saobracaj gotovo i da ne postoji?kao ni medjunarodni?a naravno pruge su tako dobre da je brzina od 25 km/h premija!od panceva do zrenjanina samo dva sata klackanja,prava sitnica ...

perasombor

pre 11 godina

Meni je zanimljivo kako niko ne pise o uslovima takvog kredita. Koja je kamata itd. Takodje sta bi bilo da smo uz slican kreditni aranzman kupili od nekog drugog, Nemacke itd. Kakve oni povoljnosti nude? Jel bilo tendera? Ponuda? Potraznje...?

CVEEELE

pre 11 godina

Hajde, Simonoviću, da sve pare od ruskog kredita damo na ruske vozove! Što bismo gradili nove i dovršavali započete pruge, kupićemo puno vozića pa nek narod dolazi i gleda. I Rusi siti, i ovce na broju!

Dragan Lo

pre 11 godina

Dizel vozove 2013 kupuje zemlja bez pruge. Ja Vama sada kažem - nikakve poreze ovim lopovima više ne plaćam. Mi svi, kolektivno moramo prekinuti sa plaćanjima lopovima i budalama.

Volim Ruskinje najlepse zene

pre 11 godina

Braco Rusi,svaka cast!Tako se radi sa pavijanima kakvi su ovi iz nase vlasti.Garantujem da ce drzava da posalje 50-100 Fica o nasem trosku(jos jedna Dinkiceva za...cija)a ovaj posao sa vagonima...pa nije lud seik da kupuje vagone,kamione gde treba uloziti u infrastrukturu dzinovske pare.Lepo kupi avione,pista ima 5-10 km asfalta,milina.

Marko

pre 11 godina

Rec "Jos" bi u ovom tekstu znacila da smo vec nabavili nove vozove, a nismo. Gde su ti novi vozovi koji su uvezeni, pardon placeni?

A ko ce da vrati te milione?

pre 11 godina

Debela.hladovina: Sta ima Djilas sa ovim? Direktor zeleznica je Iz SNS! Bio je u Radikalima sa diplomom"masinski konstruktor" onda je presao u SNS i postao preko noci"diplomirani ekonomista" i direktor! Pa kada mu je Toma-diploma mentor,nije ni cudno...

Duci0167

pre 11 godina

Jel neko kapira da je prvenstveno problem raspala infrastruktura zeleznice! Pruge krive kao perece! Mozete kupujete vozove koji probijaju zvucni zid al' dzabe.
Sigurno je neki "dil" u pitanju. Prvo prugu momci,jel cuje neko?

Duci0167

pre 11 godina

@blik Ne treba biti inzinjer da iole normalan covek vidi promasen i populisticki potez. Ti si vidim od onih "Bog na nebu,Vucic na Zemlji". I da,znamo o cemu se radi! O kupovini ne preko potrebnih dizel lokomotiva. Ej,dizel! Moze on da ide i 360km/h al dzabe kad nema gde. Kapiras? Po struci sam masinovodja na TENT-u pa "mozda" znam o cemu pricam. Dizel lokomotive se forsiraju u zemljama koje su pune nafte. Kad ti voz ide deserine kilometara znaj da je pruga sposobna samo za tu brzinu. Stvori onda sliku o stanju koloseka. Preko 25 godina nije ozbiljnije ulozeno u istu.

Crni Đorđe

pre 11 godina

Dolazi nova meta za Srpske heroje,kamenje u ruke i po staklima,druga divizija nož u ruke pa po sedištima i na kraju,sprej specijalici da na njima ispolje svoju"umetnost"!

miljan

pre 11 godina

Igrom slucaja prosle subote (pre toga se nisam vozio vozom 15 godina)vozio sam se u ovom vozu na relaciji Nis-Prokuplje. Mogu reci da je voz veoma udoban sa odlicnim enterijerom. Na veoma kratkim deonicama video sam da moze i brzo da ide. Ali uzasa kilometre i kilometre je vozio bukvalno 10 km na sat, ne zato sto ne moze brze, vec zato sto je pruga u ocajnom stanju i nesme brze od toga da se vozi. Putovao je sat i dvadeset minuta deonicu od 40 kilometara. Moje pitanje je sta vrede dobri vozovi i davanje tolikih para ako je pruga u ocajnom stanju?

dragan milic

pre 11 godina

Novi vozovi ali vise neispravni malo malo pa u kvaru o tome se mudro cuti mozda ce sad kupiti ispravne vozove ali kad je nesto na kredit i jos sa popustom malo verovatno.Inace su veoma veliki potrosaci nafte.Prijatna voznja snjima kad su isparavni.

Uroš Kalabić

pre 11 godina

kupujemo nove vozove a nemamo pruge za nove vozove??? nema veze bitno da ekipa opet uzme debele procente od nabavke a to što će vozovi zbog pruge morati da idu 60km/h kao i stari, nema veze. al zato lepi, crveni, novi... mogli su i stare da ofarbaju

druid

pre 11 godina

pojacan je priliv putnika vozovi su tacni i udobni. na relaciji Subotica -Sombor i cene su povoljne i sve je vise putnika. Zeleznicar

Sasa

pre 11 godina

Drug mi radi u fabrici vozova u okolini Ciriha. Pre neki dan mi salje slike vozova koje se prave za Srbiju i tekst na oglasnoj tabli, na kome pise kako se rukovodstvo raduje novom visemilionskom poslu sa Srbijom.... A to kod nas jos niko i ne spominje.

Ljubomir

pre 11 godina

@radi ovog neko mora u zatvor kad tad.ko je odobrio ovu kupovinu,da li je sproveden tender.cist kriminal.
(raka, 24. april 2013 22:03)

A i ti teras mak na konac. Pa kad se ne ide u zatvor za veleizdaju, sto bi se islo za par stotina miliona evra. U zatvor idu oni sto obiju trafiku, ukradu kisobran i tako to.

Zoran Cvetković

pre 11 godina

Ranije kad bih pročitao ovako nešto, rastužio bih se.
Sada kad pročitam, samo se blago nasmešim našim srpskim apsurdima.
Zašto je tako?
Pa zato što ja radim na železnici i znam da nemaju gde da idu, pruge nam se raspadaju.

Aleksandar

pre 11 godina

Za (mujcinovic salih, 25. april 2013 09:26)

Bivše evropske članice varšavskog pakta - SVE, pa čak i tri zemlje bivšeg SSSRa su u Evropskoj uniji.

Litvanija je naručila šinobuse model RA-2 za svoje železnice (koje su usklađene sa standardima EU) od Metrovagnomaš-a.
Transmašholding (najveći proizvođač u Rusiji) radi sa Alstom (Francuska, firma koja nam je nudila "džabe" da radi projekat za BG metro) radi dvospratne vagone koji se koriste u Francuskoj. Ista firma radi elektrolokomotive za Finsku.

obi van

pre 11 godina

"Dizel vozovi u 21 veku." neko se iznenadjuje ovde. Dizel lokomotive se jos uvjek koriste cak i u prebogatoj Svajcarskoj jer imaju neke znatne prednosti Osim toga nisu ni sve pruge elektrificirane. A i da jesu nije sigurno da li bi struje bilo dovoljno i da li bi prevoz bio jeftiniji. To sto su kupili u Rusiji a ne u Njemackoj - koliko para toliko muzike. Srbija je siromasna zemlja sa komplikovanim narodom koji ima nerealne predstave o skoro svacemu.

Miro de Niro

pre 11 godina

Drago mi bilo cuti u firmi da cemo isporuciti Srbiji vozove. S tim sto ce isti biti proizvedeni u Poljskoj a ne u CH sto ne bi trebalo da igra neku posebnu ulogu.
Cuvajte ih, ne dozvolite huliganima da ih skrnave.
Pozdrav od shljakera iz Bussnanga.

DzoniKg

pre 11 godina

@Beogradjani
Izvni beogradjanu ali koju bi ti lokomotivu stavio na nelektrificiranu prugu ?Daj pojasni nam ,mozda neku na solarnu energiju a ogromna vecina pruga je neelektrificirana a od 2000 godine nije elektrificiran ni 1 (jedan) metar pruge ..Vozio sam se ovim ruskim vozom od Kga do Kraljeva iz znatizelje i mogu reci da je extra ,cak je isuvise dobar za nase zardjale pruge.A 99% lokomotiva je dizel i u AMERICI iz prostog razloga jer pruge nisu elektrificirane ,daj boze da kupe sto vise ovih vozova jer ako cekamo da se pruge elektrificiraju ja necu da docekam ni do kraja zivota da se vozim vozom ko covek.NIkad mi se nije svidjalo pljuvanje samo radi pljuvanja.

Stefan

pre 11 godina

Ovo je odlicna vest. Samo da li ce Srbija poceti da ulaze i u obnovu infrastrukture. Koliko sam ja razumeo, a nisam strucnjak, u Srbiji su problem zastarele pruge i odrzavanje? Zar nije fazon da koliko god voz bio dobar ne moze da ide ako su pruge krs?

To je kao kada neko vozi najnovijeg BMWa po nasim putevima

est

pre 11 godina

@SUMP: Cudna vam je logika kada kazete "kupujemo ruske vozove od ruskog kredita": Ako imamo novca, kredit nam ne treba, ali ako ga nemamo a nesto zelimo da kupimo, onda se trazi kredit. Ako covek zeli stan ili auto i nema gotovog novca, on uzima kredit da bi kupio stan ili kola. Isti princip je i ovde i ne znam sta je tu vama uopste cudno. Mi smo uzeli milijarde kredite bez vidljivog efekta, ovo je barem nesto sto je vidljivo i sto uz odgovarajuce odrzavanje ostaje moze godinama da sluzi svrsi.

Brze pruge

pre 11 godina

@Sasa


Niste procitali do kraja.

"Pored ruskih dizel vozova, Železnice Srbije nedavno su dogovorile kupovinu 21 putničkog elektro-motornog voza od švajcarske kompanije Štadler. Ta nabavka finansira se sredstvima iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj."

Inace za onoga sto izmislja da mu je drugar masinovodja i da su lokomotive krs... Kompozicije su izuzetno kvalitetne, pouzdane i ne moze se kupiti nista od Simensa slicnog kvaliteta za te pare. Inace, po zeleznickom transportu, Rusija je u rangu najrazvijenijih evropskih drzava.

neko_sa_pruge

pre 11 godina

Garantujem da 95% ljudi koji ovde negativno komentarisu o bilo kakvoj modernizaciji, nije u poslednjih 15 godina, a mozda i nikada, sedelo u nasim vozovima. Ono sa cime je prinudjeno da radi ono malo radnika (a ne kancelarijskih pacova) na zeleznici, pa dobro da jos i funkcionise. Na jednog radnika 3 rukovodioca. Pa kako i da se ulozi u prugu? Neke stvari treba razgraniciti:
1) Ne razumem rezignaciju ka dizelu kao pogonskom gorivu. Ako nemas elektrificiranu prugu, sta ti drugo preostaje? Parnjace? DMU su zastupljeni svuda u Evropi i dan danas, ne vidim zasto je ispod casti imati ih.
2)Ne razumem rezignaciju ka poreklu. Da li uopste bilo ko ovde zna da se ruski elektricni vozovi vec decenijama koriste na nasim prugama, u poslednje vreme najvise na Beovozu i BG vozu? Kako se ne bunimo sto su ti vozovi u opticaju?
3) Najveci deo RZD rolling stock-a je proizvedeno bas u Rusiji, a ono sto nije, radi se u kooperaciji sa zapadnim kompanijama, i proizvodi u ruskim fabrikama. Jedino Sapsan dolazi direktno iz Nemacke, jer Rusi nemaju tu tehnologiju (neisplativo je ulagati u tako nesto od nule).
Cinjenica je da mnoge stvari na zeleznici ne stimaju, pocevsi od gomile rukovodilaca koji veze sa poslom nemaju, nedostatak tendera, lose pruge, visak administracije... Ali da snishodljivo gledamo ka neposrednom povecanju kvaliteta usluge, koju direktno mi koristimo, to mi nije jasno. Bar cemo ulaziti u vozove, i izlaziti iz njih bez ijedne nahvatane bolestine, sto sada i nije bas slucaj :)

Branko

pre 11 godina

Zar zaista mislite da bi Rusi dali kredit za nemačke vozove ili da bi Nemci dali kredit za za ruske vozove. U američkom Projektu "MEGA" za pomoć lokalnim samoupravama je bilo čak definisano da viljuškar mora da bude američke proizvodnje. Kinezi ne samo da su dali kredit za most nego su doveli i radnike iz Kine da naprave taj most. Znači onaj ko plaća muziku taj i bira pesmu. Nama ostaje samo obaveza da mi i naši potomci vratimo te kredite u novcu ili naturi sa pripadajućim kamatama.

stn

pre 11 godina

@Zoki: Slazem se s prvim delom, ali kraj komentara je netacan: Simensovi vozovi se koriste na svega 3 linije i ne cine ni 5% zeleznickog saobracaja u Rusiji, sve ostalo su ruski vozovi. Za elektrifikaciju se slazem, ali nisu sve linije isplative za elektrifikaciju i veliki broj zemalja koristi dizel vozove na takvim linijama:
https://en.wikipedia.org/wiki/Diesel_multiple_unit

decko iz bloka

pre 11 godina

Tuzno je to sto dok citam komentare shvatim da ljudi koji ih pisu znaju vise o zeleznici nego ovi koji je vode... Mada tako je to obicno..

Werp690

pre 11 godina

Ruski vozovi su sasvim solidni i to zna svako ko se vozio sa njima.Na pruzi prema Vrscu se krecu i do 100 km/h jel tu pruga to dozvoljava.Sinhronizovani su sa vozovima za Temisvar i mozete stici npr iz Beograda do Vrsca bez minute kasnjenja pa onda dalje za Temisvar i nazad za nekih 1300 din.Vozovi koji su naruceni od Svajcaraca za elektrican deo infrastrukture su sam vrh ponude za unutrasnji saobracaj i deluju potpuno "svemirski"a to mozete proveriti i na googlu.U svakom slucaju svaka cast za modernizaciju! Sledeca je infrastruktura pa vozom do Budimpeste za 2.5-3 sata.Inace za neupucene..Na relacijama gde saobracaju novi Ruski vozovi ostvaren je broj povecanja korisnika od 50 do 80 posto.

ja

pre 11 godina

Bolje da vratite ukinute linije prema Sidu, da ne bude zadnji voz iz Beograda u pola sedam uvece! Vratite liniju u deset uvece prema Sidu.

Aleksandar

pre 11 godina

Trebalo bi da znate sledeće:

- svega 35% naših pruga je elektrifikovano, tako da nam trebaju lokomotive na dizel (za elektrifikaciju treba investicije, a i energetski kapaciteti elektrana)
- iako su nam pruge u loše stanju, praksa je pokazala da se brže obnavljaju pruge, ako imate lokomotive, nego obrnuto (mada sumnjam da je naša vlast tako razmišljala, već se nove lokomotive jasnije vide u medijima nego nove pruge)
- praksa je u svetu da ako neko daje kredit, daje i uslov da se od njih kupuje roba/usluge (Nemačka je dala kredit Grčkoj za kupovinu 7 novih podmornica), tako da tu nema nekog tendera ili izbora. Kada je naša vlast u pitanju, više mi se to sviđa, jer su onda manje mogućnosti da naša vlast zavlači i smišlja kako će da spiska pare na gluposti,
- Siemens ove lokmotive o kojima pričate tačnije Desiro BUS, namenjene su ruskim železnicama, ali one se rade u kooperaciji sa Ural vagonmaš kod Jekaterinburga (koja treba da proizvede 1200 vagona za tu lokomotivu), znači nije čisti uvoz u pitanju.
- Švajcarske lokomotive su sam vrh, ali su električne (električne lokomotive su jeftinije od dizelki), ali umesto 23, uzećemo 21, jer smo morali da platimo 5 miliona evra penala zbog nepovlačenja sredstava kredita kod EURORFIMA.
- iako si vozovi dizel, u poređenju sa drumskim saobraćajem istog kapaciteta, manji su potrošači i zagađivači - jedan voz menja 5 autobusa.

neko_sa_pruge

pre 11 godina

I jos nesto, kvalitet ne moze da se odredi u tako kratkom roku. Niko ne garantuje da ce vozovi ovog ili onog proizvodjaca biti kvalitetniji ili ne. Ruski elektro vozovi koje sada imamo visestruko su prebacili projektovani radni vek. To je pokazatelj kako zemlja porekla nema veze. Ali danas se stvari manje brizljivo projektuju nego pre, jer ima neuporedivo vise sistema, pa je i veca verovatnoca da nesto otkaze. Nijedan proizvodjac bilo cega nije imun na ovo!
Ono sto meni licno najvise smeta je nesposobnost da proizvodimo za sopstvene potrebe, iako imamo iskustva (a i jos po neku fabriku koja je na "aparatima") u pravljenju sinskih vozila. A nakon toga smeta mi odnos stanovnistva ka javnoj imovini (kamenovanja narucena od strane privatnih autobuskih prevoznika, namerna ostecenja, grafiti...).

Anon

pre 11 godina

maksimalna brzina 120 km/h ?
pa to je presporo... sada se vec grade pruge za do 160 km/h . sta ce nam ovako spori vozovi?
(Daniel, 24. april 2013 21:32)

Deklarisana brzina ovih vozova jeste 160 km/h, ali po našim prugama ne mogu da se kreću ni predviđenih 120 km/h. Pominju neki i to da elektro-vozovi ne zagađuju okolinu. To je besmislica i budalaština, bar kada je o Srbiji reč. Naime, 3/4 električne energije kod nas se dobija iz termoelektrana, sagorevanjem najnekvalitetnijeg uglja, pri čemu se ispušta ogromna količina štetnih gasova u atmosferu. Takođe, 2/3 naših pruga nije elektrifikovano i po njima se ne mogu kretati elektro-vozovi. (U Sloveniji, na primer, polovina pruga nije elektrifikovana.) I Siemens, baš kao i mnogi drugi evropski proizvožači, proizvodi dizel-motorne - Siemens Desiro, koji su u Bugarskoj i Sloveniji već dobili nadimak Siemens Disaster. Šta mislite, zbog čega?