Ponedeljak, 22.04.2013.

14:55

Novakova titula za istoriju i budućnost

Do nedelje je Rafael Nadal bio neprikosnoveni vladar Monte Karla, čovek koji je od 2005. godine osvojio osam titula.

Izvor: Saša Ozmo

Novakova titula za istoriju i buduænost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

NINO

pre 10 godina

ljudi. nisam iz srbije, nije bitno od kuda sam. zelim samo ovo reci. Nole je izuzetan igrac i covjek. to se vidi. znate kada ce uspjeti? kada odvoji i on i svi drugi nacionalnost i sport. i onda ce svi uzivati. i vi iz srbije i mi sa balkana. pustite kraju borbu za nacionalnost, to je izumrlo jos u srednjem vijeluku. kad ste vidjeli da nadalovi ferrerovi federerovi sunardonjaci stavljaju nacionalnost u prvi planu. ostavite sport sportistima. nole, mnogo uspjeha (sreca tebi ne treba) na drugim turnirima.

Beker

pre 11 godina

Ovaj mec je za razliku od tri prethodna ponovo podsetio na one pobede iz 2011. Na gotovo isti nacin je dominirao. Potpuna kontrola meca. Agresivnost i selekcija udaraca su dominantni. Nole tera Rafu da stalno razmislja "gde li ce sada da udari", sto mu nikako ne odgovara i zato ga cesto hvata van balansa.

Miralem

pre 11 godina

Jednostavno Novak je najbolji na svijetu. Odlučila je psihička stabilnost Novakova. Mnogo mu je značila pobjeda u Devis kupu Srbije. kada se potpuno izliječi tek ćemo da vidimo pravog Novaka. Ja samu preko Fejsa sugerisao da igra prije deset dana i rekao da će osvojiti ovaj Turnir. Sretan sam zbog toga.

Posmatrač

pre 11 godina

Zadovoljstvo je podeliti sa drugima rafinirane poklone koje dobijamo od Novaka Đokovića! Izlišno je ulaziti u tehničko-taktičke finese njegovog teniskog primata. Novak je pojava koja je već prevazišla tenis kao igru, on je civilizacijski napredak kao Čovek. A zašto,ukratko:zato što pokazuje (bez sopstvene svesti o tom i takvom delovanju što ga čini još značajnijim) koliko je važno u životu biti Slobodan ali istovremeno ipak radan i disciplinovan; upravo taj sklop u njemu čini ga nadnaravno snažnim, kako mi to kažemo - "nepobedivim" naročito kada ima "svoj dan"" što se često događa; zanimljiva je ta njegova sloboda, vidim je u tome da nikada ne suzbija niti "gužva" svoje emocije; u tome je njegova velika prednost, naočito u odnosu na najveće rivale koji su jako daleko od njega u tom pogledu; Federer je simbol "kontrole emocija" koje se pokažu u originalnom svetlu kada mu "ne ide" (mada je pod uticajem Novakovog ponašanja popravio svoje, dokaz da ima fantastičan talenat za usvajanja kvaliteta); Nadal ima neprijatnu fokusiranost na uspeh (do neukusnih tikova kao oblka ispoljavanja), iako nije antipatičan u celini; Marej je neslobodan u odnosu na imperijalni pritisak svoje zemlje; za razliku od njih Nole je u potpunom jedinstvu kako sa svojom savesti (koja je radno i vrednosno poštena), sa čitavom svojom okolinom (od otadžbine do svojih navijača) i svojom religioznom svesti koja je po svemu sudeći kod njega veoma prisutna. Rezultat je taj da je mentalno jači od svih rivala.

Nikola

pre 11 godina

Posle Novakovog poraza od Hasa u Majamiju najavio sam "čišćenje" Amera u Ajdahu pa nastavak revolveraškog obračuna između njega i Rafe na šljaci...samo što sam posle onakve povrede zgloba očekivao da će to da se prolongira do Madrida.Međutim,nekome se žurilo...on bi umesto zlatnim istoriju da piše platinastim slovima.Da se razumemo,tačno je da je Rafa došao u MK bez treninga,ali je isti slučaj i sa Novakom.Dakle,s obzirom da pripadaju istoj teniskoj klasi,možemo finale analizirati kao da su obojica na vrhuncu forme.A što se tiče ishoda eventualnih mečeva u Madridu,Rimu i Parizu,dosta toga ukazuje da bi mogli biti svedoci reprize 2011.Meni je bilo dovoljno samo da vidim izgubljenog Rafu nakon drugog poena u taj-breku(hoće peškir,neće peškir,ne zna sa koje strane treba da servira...)Imam utisak kao da zna šta ga očekuje ali isto tako zna da to ne može da spreči.Sa druge strane,Novak kao da samo sprovodi u delo ispisan plan za ovu godinu...toliko puca od samopouzdanja.Kako je samo posle izgubljenog servisa na 5:5 vratio brejk-bez izgubljenog poena uz 3! vinera(protiv Rafe,na najsporijoj šljaci...)Pa onda taj-brek...do meč lopte je došao staršnim riternom na odličan prvi servis...sve u svemu uzeo je 11 od poslednjih 12 poena.Rasturanje Rafinog bekhenda forhend dijagonalama još je češće nego "one" 2011,a kad mu dosadi onda očisti liniju paralelom...A kome još nije jasno da je uz ritern i Novakov bekhend najbolji ikad,eto još par godina da uvidi i to...Do La Kaja Magica...pozz

bob

pre 11 godina

ja mečeve ova dva tenisera doživljavam kao mečeve muhameda alija protiv formena , frejzera itd . onda sam kao klinac ustajao u sred noći da gledam tu legendu svetskog sporta . sada imamo tu sreću ga gledamo noleta istinskog šampiona koji jedini uspeva da nas oraspoloži u ovom sumornom vremenu

Бетелгез

pre 11 godina

Све честитке Нолету, полако али сигурно постаје један од најбољих.
Надал се после повреде вратио тријумфално, што је управо урадио и Ноле.Показао је да је и ту бољи од њега.:)
Биће интересантно видети како ће се Надал опоравити од пораза.Те 2011. је после Мадрида и Рима, а у Риму и на РГ-у једва пролазио прве мечеве.Друго коло у Браселони му носи највероватније Берлока, ако он не искористи шансу, Нишикори, Димитров или Бердих највероватније је неће ни добити.
Поздрав!

oxydant

pre 11 godina

Sve je rekao Saša.. Još bih dodao,da i ja vidim na Novakovom licu koliko
je motivisan za meč,još prilikom izlaska iz svlačionice na teren.Juče me je oduševio svojom odlučnošću,još više koliko je bio STALOŽEN.Čak i na mreži,gde ponekad ume biti brzoplet,Novak je juče pokazao jedan savim novi
kvalitet.Onu jednu desetinku sekunde dugu "zadršku"koja je sasvim dovoljna
da se donese odluka u koju stranu realizovati zicer(paralizovanom!) protiv
niku...

vrhunski...

pre 11 godina

Sve je receno. Ima odlicnih komentara i drago mi je kada mogu da procitam nesto pametno. Necu zbog svega toga da pisem ono sto je receno, samo zelim da dodam, pametna masina i masina su dve potpuno razlicite stvari. Sve najbolje pravim ljubiteljima tenisa.

VLADIMIR

pre 11 godina

Kao i uvek, na Vase komentare nemam nikakve primedbe. Odlican 5+. A koimentari uzivo? Bice i to. Nemojte se ljutiti na malu salu.

majk

pre 11 godina

Da! Upravo taj stav koji se primjecuje odmah na pocetku meca je ocrtao sve!

Upecatljiv prizor:
-prva pauza posle odigranog gema koji je dobio Novak, oba prilaze svojim klupama, Novak uzima gutljaj-dva tecnosti i odmah izlazi na teren, kao pravi megdandzija! Rafa za to vreme jos uvek ispija svoj "koktel" i bojazljivo kao neko detence spusta flasice na teren (i to se cini gledaocu kao na tacno "zacrtano" mjesto u glavi),i kao da se plasi da ih ne "polupa" pri tom! Upravo taj jedan od njegovih mnogobrojnih opses.-kompulz. tikova. Pa onda citav taj njegov ritual pre servisa: 'dupe-kosa-nos-..' odaju utisak da je u teniskom "corsokaku" odakle se ne mice, igra stagnira. Jedna veoma znacajna primedba:-Svu tu njegovu nesigurnost najbolje odslikava prisustvo oba (razvedena) roditelja i najblizih (devojke i striceka Tonija pre svih) na jucerasnjem mecu, koji su svi u kompletu dosli da mu pruze podrsku protiv Novaka, "zlatnom decaku" porodice Nadal! Ocigledno je koliko mu znaci njihova bliskost i naklonost. Verujem cak da sva ta Rafina nesigurnost i "opses.-kopulz. poremecaj", izvire iz mozda tog nesredjenog odnosa majke i oca iz detinjstva, i da je decko trazio "izlaz" kod Oncle Tonija koji ga je onda ucio tenisu! Medjutim,"Novak strasni" je taj koji se pojavio i ugrozio mu citav taj njegov "bezbedni kutak",ako me se razume sad!
Rafa je na svojim limitima i ujka Toni mu ne moze vise pomoci. Sve sam uvereniji da ce doci do medjusobnog kolapsa posle Novakovog osvajanja Pariza...

veliki strumf

pre 11 godina

Ovo za govor tela jos pri izlasku iz svlacionice na teren je godinama unazad i moja teorija i pisao sam o tome ovde par puta. Kad Nole ovako izadje na teren kao u MK ostali mogu da se pozdrave sa pobedom: i Rafa na sljaci i Fed na travi. Prekretnica kod Noleta -tvrdim i ponavljam - bila je njegova izjava pred AO 2011. kada je po prvi put pre turnira jasno i glasno naglasio da je dosao da osvoji turnir (do tada su mu izjave bile u stilu videcemo, idem mec po mec itd.). Nije bio glavni favorit a pocistio je sve (samo mu je Dodig uzeo set). I ne zaboravite faktor Davis cupa! Posle pobede nad Amerima opet se podigao u nebesa, opet je nedodirljiv. Neko do potraje do US Opena, neka uzme Golden Slam a onda moze na "more".

majk

pre 11 godina

...ili ce Rafa skroz da se deprimira i precutno posustane i "rastane" sa tenisom, ili ce mu stricek pronaci jednog adekvatnog, autoritativnog teniskog strucnjaka, koji ce mu ulije sigurnost i pomoci da se prevazidje jos jednom, nadogradi svoju igru i postavi opet nasuprot Novaka! Za primer, kao Lendl sto saradjuje sad sa Marijem.
Do tad mozemo se nadati samo Noletovoj blagonaklonosti prema njemu (u koju ne treba nimalo sumnjati!) pa da mu pokloni po koji mec, ili eventualno i prosto mozda jos da ga sreca posluzi pa da dobije Novaka ponekad.

Rezime

pre 11 godina

Poštovani Saša,
Ne mogu opisati koliko sam strepeo za ishod ovog finala, jer za mene, najtvrdokornijeg Novakovog navijača, ovo je bilo više od igre, isuviše važan i veliki korak za dalje. Prolazilo mi je svašta kroz glavu: nesrećno iskrenuti zglob, podsvesni strah od obnavljanja povrede, posledice po samopouzdanje posle eventualnog poraza...
Znao sam da Novak može, toliko je talentovan, izbrušen i nadogradjen, tehnički savršen, da i više od onog što mislimo da može, on nadmaši..A kad sam posle par gemova video tu smirenost i apsolutnu fokusiranost kod Novaka, ostao sam zatečen. Bolje reći, fasciniran.
Nakon ovog spoznajnog momenta, siguran sam bio da Novak diže trofej i ispisuje novi list istorije tenisa..Nastavio sam lagodno da gledam meč i uživam. Novakov reket je ličio violini u Menjuhina: Novak je svirao najlepše poene i bio dirigent ove teniske predstave..

Dejan

pre 11 godina

Vest sa RG da ce organizatori svrstati Noleta I Rafu tako da njihov duel bude moguc samo u finalu e to dokazuje kolike Su to velicine. Napred Nole.

pp

pre 11 godina

...sledece tri Nadalove pobede posledica najavljivane (od Tonija) nove prilagodjene taktike jer stara "igram svoju igru" ocigledno ne prolazi, nije tako. Tri Nadalova trijumfa pre izgledaju kao neocekivana anomalija u prirodnom poretku stvari, izuzetak koji potvrdjuje pravilo.

Ipak je bilo teško očekivati da posle Novakovih 7 uzastopnih pobeda nad Nadalom i to u finalima najvećih turnira na svetu (dotad a i ubuduće neviđeno), Novak nastavi tako do večnosti. Došla je nova sezona i to na šljaci gde Nadal ipak igra svoj najbolji tenis i uspeva istom onom starom igrom da pobedi Novaka i to samo tri puta zaredom, i to samo na šljaci. Treba uzeti i to u obzir da je na prvom od ta tri turnira na šljaci (Monte Carlo) Novak bio emotivno hendikepiran dedinom smrću, pa je više statirao na terenu u tom finalu. Tom pobedom Nadal je prekinuo Novakov niz od sedam uzastopnih pobeda, i dobio ponovo malo motiva, a nakon toga ga još pobeđuje u Rimu i na Rolan Garosu, takođe na šljaci. Nije u tim mečevima Nadal ništa posebno promenio u svojoj taktici, dobio je, jer na toj vrsti podloge, šljaci, može da odigra svoj najbolji tenis, a po zakonu verovatnoće mora i on nakon sedam poraza da dobije. A gde će, ako ne na šljaci. Sada, nakon ovog Monte Carla, i to je upitno, ali je šljaka ipak vrsta podloge na kojoj Nadal može odigrati najbolje protiv Novaka.

Dr House

pre 11 godina

Ne bih nista dodao SO,niti drugim komentarima sa kojima se uglavnom slazem. Ono sto mi smeta su kalkulacije tipa jedan turnir da osvoji a drugi da igra opusteno i izgubi u polufinalu??? Prvo u vrhunskom sportu takve kalkulacije ne postoje. Mozda za neke nebitne turnire ali novak njih ni ne igra!!! Igra samo masterse i GS i jedan dva turnira 500 i to je to. Sta tu ima da se kalkulise. Od 1. janura je odigrao samo 5 tunira ostali iz top 10, 7 i vise. Na americkoj turneji je odigrao samo 6 meceva i to prilicni mlako i izgubio dosta poena.On ne da nece kalkulisati nego ce dati maksimum da ih sve osvoji Madrid, Rim, RG i Vimbldon. Najbitniji deo, vrhunac sezone su sledeca dva meseca, za njega za no.1. Ne vidim sta mu to donosi gubljenje u polufinalu Rima u odnosu na trofej. Jedan mec manje i jedan dan vise odmora, ma dajte ne budite smesni. Marej i Federer nisu uopste bitni, ionako ce uglavnom gubiti poene, ili ponoviti rezultate, ali tesko, do US open-a.(Federer- Madrid,Vimbldon, Sinsinati titule,RG i US open polufinla, OI finale, Marej OI i US open titula, Vimbldon finale itd.)Njemu je jedina pretnja Nadal ako bi odbranio sezonu sljake, ma kako to sada izgledalo nestvarno. Covek od Vimbldona ima na raspolaganju 10 000 mogucih bodova da osvoji a Nole moze samo da profitira na US open-u ako ga osvoji i u Parizu. Zato sto je Nadal velika pretnja iz prikrajaka IZ SVE SNAGE NAREDNA 4 turnira, u njih staje cela SEZONA. Posle toga jos US open i to je to :))) sa srecom kralju

CC FH

pre 11 godina

Po ko zna koji put mec Nodal kristalno jasno pokazuje nekoliko elementarnih stvari. Koliko god se cinilo da su posle sedam vezanih poraza od Novaka, sledece tri Nadalove pobede posledica najavljivane (od Tonija) nove prilagodjene taktike jer stara "igram svoju igru" ocigledno ne prolazi, nije tako. Tri Nadalova trijumfa pre izgledaju kao neocekivana anomalija u prirodnom poretku stvari, izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Na momente Nadal prilazi blize osn. liniji i igra agresivnije ali tesko je "starog psa nauciti novim trikovima", tesko Nadal prihvata da intezivno razmislja tokom poena kada za to nikad nije imao potrebe tokom cele svoje karijere. On nikad nije imao posebnu potrebu za nekakvom ozbiljnijom taktikom, cak ni protiv Feda. Godinama je resavao i najbolje igrace igrajuci instiktivno, prosto, svojim najjacim oruzjima sa dogmatskim poverenjem u svoj spin, sve dok mu se karijera nije ukrstila sa prajm Novakovom. Puni smisao sada dobija pocetna pausalna konstantacija "Novak mu je usao u glavu", i ne samo njemu.
Sto se tice Novaka, sve obrnuto. Rano je shvatio da svojim najacim arsenalom moze dobijati Rafu i Feda (sto je i cinio) ali ne moze kontinualno i autoritativno dominirati nad njima. Svojom teniskom inteligencijom je dosao do tacke (2011) gde to moze, radi i radice. Da uprostim: Fed igra svoju igru pa sta bude, Rafa igra svoju igru pa sta bude, Novak igra (protiv najboljih) tacno onu ad hoc igru koja razara i najvise steti igri odredjenog mu protivnika. Pozdrav!

goca

pre 11 godina

Postoje neke stvari koje vam predstavljaju veliko zadovoljstvo u zivotu. Kada Nole pobedi u nekom vaznom mecu ,osvoji turnir,to je trenutak srece.A onda sledi zadvoljstvo-s nestrpljenjem ocekujem Sasin tekst u kojem uvek otkrijem neku novu dimenziju vaznog meca,a posle toga komentare koje dozivljavam kao druzenje sa ljudima koji se osecaju kao ja.
Sa nadom da cemo cesto imati priliku da se ovako druzimo,pozdrav svima koji rado posecuju ovaj sajt i ostavljaju komentare.

A Noletu,naravno,da hrabro i dalje koraca stazom uspeha kojom je krenuo!

Milos Vukadinovic 1989

pre 11 godina

Postoje dve faze njihovog dosadasnjeg rivalstva, koje je veliko a moze da postane i najvece ikada. Prva faza je razdoblje od pocetka nadmetanja na atp turu do 2011. U tom periodu Rafael je bio u velikom naponu snage sto se ne moze reci za Novaka. Novak je oduvek bio talentovaniji od Nadala, posle Federea najtalentovaniji teniser danasnjice, medjutim, fizicka sprema je ono sto ih je delilo. Duge razmene, snaga udaraca, trcanje, tu je Rafa bio u velikoj prednosti, i Novak je dobijao tek poneki mec, uglavnom na betonu. Pojavom dr Cetojevica, krajem 2010. i pocetkom 2011. stvari su se okrenule za 180 stepeni. Bolje receno fizicka sprema se poravnala, Novak je otklonio ono sto je remetilo njegovu homeostazu i dobio na atleticizmu. Pored tog faktora, jos jedna stvar je bitna. Novakov bekhend je neverovatno dobar zadnje 2-3 godine. Paralela iz bekhend strane je bio njegov prepoznatljiv udarac u periodu kada se peo na svetski vrh, kasnije je akcenat bacen na forhend narocito promenom reketa, ali konkretno protiv Nadala, Novak napada sada mnogo cesce iz bekhend strane Nadalov forhend, za razliku od ranije kada je pokusavao forhend paralelom. To se videlo juce. Elem, sada Nadal trci da pokrije bekhend dok Novak maltene iz mesta moze da napadne bekhend paralelom. To je razlika koja moze da presudi, uz naravno forhend koji je postao ubojito oruzje. Ocekujem velike meceve izmedju njih dvojice ove sezone, jednostavno najbolji su na svetu. Kao sto je Novak bolji od Rafaela! Ziv i zdrav bio!

Ljubomir

pre 11 godina

Veliki Novace svaka cast!
Ti si primer svima nama u Srbiji kako se treba boriti za svoju zemlju i sebe. Neka Ti Gospod Bog podari dug,sretan i bericetan zivot sa puno dece.
Pozdrav i svako dobro Ljuba uca.

Nolefan

pre 11 godina

Bilo bi dobro da Novak osvoji RG.I to je njegov cilj. Ali nije presudan. Vazno je da odbarni poene od prosle sezone.Jedan veliki teniser Ivan Lendl nikada nije osvojio Wimbledon. Jedno su zelje a drugo su mogucnosti.Novak ne juri titule po svaku cenu. Dokazao je da je veliki teniser i da je vec usao u istoriju

Dal

pre 11 godina

Posle Saše i puno stručnih komentara, kako da se ovde javi neko ko, samo kada nađe vremena, pomalo prebacuje lopticu, ne bih rekao i igra tenis?Nemam ni iluzija da budem ravnopravan komentator, želim samo da napišem nešto, kao neko ko voli ovu igru.
Smatram da je tenis pojedinačni sport i nisam baš bio za Novakov nastup u DK, posebno što sam smatrao da su šanse za treći poen minimalne, ali eto ispade dobro.Kada se povredio deset puta sam rekao da preda taj meč.Izgleda da me Nole nije čuo.Ishod znamo.Za MK sam verovao da je prilični favorit ako je sa zglobom sve u redu.To se pokazalo kao tačno.Kada je Novak u svom elementu favorit je na svakom turniru.Ovo sa Nadalom je ispalo fantastično.Ovom pobedom stvorio je ogromnu prednost u glavi i biće favorit i na ostalim terenima na šljaci gde se pojavi.Novak jednostavno ima igru za Nadala i čak mislim da mu je lakše kada je on tu.Prvo bodovi koje on ne osvoji dele se na više igrača i lakše mu je držati prvu poziciju, a drugo Nadal će na nekim turnirima izbaciti za Nola nezgodnije rivale Marija,..i olakšati mu posao.
Madrid, Rim gde igrati?Dva turnira u dve nedelje.Logičnije je da igra u Madridu punim gasom ima i dovoljno vremena da se i odmori i spremi.Ali kako da preskoči Rim, tamo ga vole i navijaju kao u Bg?Ne valja preforsirati ali ni praviti velike pauze.Kako neko reče pobeda u Madridu i poraz od Janka u Rimu možda bi bio dobar izbor.Novakov tim ovo zna bolje od nas i verujem napraviće pravi izbor.
Ja mu želim sve najbolje!

fortissimo

pre 11 godina

U analizi Sase je sve receno. Ja bih se ogranicio na samo par elemenata Novakove igre koji su u ovom mecu bili vrhunski i koji su Novaku i doneli zasluzenu pobedu. Mislim da je Novak pronasao resenje za Rafine spinove, te spinovane polu balone, zabacene udice ili laso kako ih mnogi zovu. Kod takvih udaraca loptica veoma visoko odskace i jako je tesko vracati. Tu, sa takvom igrom, Rafa ima veliku prednost kad su drugi igraci u pitanju ali u ovom mecu je Novak pronasao resenje. Novak je vracao ODMAH po odskoku loptice i prakticno nije Rafi davao puno vremena za namestanje a istovremeno je napadao takve Rafine udarce. Koliko da je Rafa bio agresivan imao je zid sa druge strane koji to opasno vraca. Novakov BH je bio odlican, FH cesto slabiji, neke loptice, cini se da jedva predju preko mreze, ali su to spinovani udarci koji prave probleme a u prvom setu Novak je imao i FH veoma jak i razoran. Neki poeni su bili kao metak iz FH. I na kraju stvarno odlican retern za koji mnogi kazu da samo Agasi moze da stane pored Novaka a neki tvrde da je najbolji svih vremena. Strasan odbrambeni udarac nakon servisa protivnika koji napada, duboko i u startu server nema prednost a istovremeno napad na protivnika. Veoma cesto i retern donese direktan poen. I na kraju veoma bitan psihicki momenat jer u sledecem mecu Novak ce sigurno biti pun samopouzdanja a Rafa ce morati malo da razmislja. Ipak ovaj poraz kralja sljake mora da boli. Mislim da je Novak raznovrsniji igrac. Pozzz...

Đoković

pre 11 godina

Marej juri Federera za 10 poena ,Delpo juri Berdiha za 10 poena ,Federer neće obraniti Madrid ,a Berdih neće obraniti finale . Sve u svemu Novak ostaje bez konkurencije , jedino Rafael u 2. Djelu sezone . Federer u ovoj formi neće stići ni dokle Mari nema pojma na slaci ,a sve dok ne nauci da igra na takvoj podluzi neće nikad biti no 1 . Svi ostali osim Delpa su macijil casalj za noleta .SAMO NAPRED NOLE SVE DO 2020 !!!

Valter

pre 11 godina

Nole je trenutno neprikosnoven,to znamo svi i tu zbora nema.Dao Bog zdravlja i napraviti ce jos mnogo dobroga.Za one koji tenis prate od jucer,padaju u trans kao "najbolji i istoriji",eto onako nekoliko podataka za nauk:Rekorder po osvojenom Wimbeldonu-7 puta Federer.Po broju titula 76=Federer.Jedini koji je tri godine osvajao po tri Grand-Slama=Federer.Rekorder po broju tjedana na vrhu rang liste sa 302 tjedna=Federer.Drugi je sa 286 tjedana P.Sampras.Nadal je na sedmom mestu sa 102 tjedna.Roger Federer je 4 godine redom(2005-2008)proglasem sportasem godine u svetu.Od eminentnih strucnjaka i casopisa za tenis proglasen najboljim tenisacem svih vremena.....itd,itd.E sad,Nole je mlad,bude i zdrav,moze puno napredovati.Po navedenim podacima gore,lakse je racunat koliko je daleko,ili jednog dana blizu-Federeru!Pozdrav svima!

REKETNI STIT

pre 11 godina

@pop:Super,i ja sam video Rendi Kotura na YT,pa rekoh,posto smo skoro isto godiste,i iste kilaze,mogu i ja,mozda cak i bolje!E pa,vec 3 nedelje mi je ruka u gipsu.Ali imas moju podrsku za sve sto pokusas!

Jova

pre 11 godina

Odlučujući faktor pobijede: Novaku se igralo. Kratko, prosto i jednostavno. Godinama ovdije dodijavam i Bogu i narodu tvrdeći da kad se Novaku igra ne može mu niko ništa, nema boljeg. Saša je to bolje sročio i obrazložio ali suština je ista. Odavno sam već prestala tražiti razloge malodušnosti koja ga obuzima u pojedinim, bitnim mečevima a koja se iz aviona vidi već na početku meča. Vijerujem da Novak zna najbolje, da još uvijek uči i napreduje, izvlači pouke iz bolnih poraza i ide naprijed.
Želja mi je da ga što duže gledam vedrog i nasmijanog, željnog igre i nadmudrivanja na terenu. Iskren, diječački osmijeh na kraju meča i radost zbog pobijede daju nadu da Novak ne misli stati, da je ustvari tek krenuo.
Nadam se da će ova pobijeda biti još jedna cigla u zidu Novakovih uspijeha ove i narednih godina. Da će rušiti jednu po jednu prepreku pred sobom na putu prema velikanima, među kojima se već sada našao. Hvala Bogu, ima još neosvojenih tvrđava, motiva neće faliti.

Pozdrav svima

Mirko

pre 11 godina

Svest o tome da si aposlutno najbolji i da drugi igraci ne mogu da se nose sa tobom.To je ono sto je sada cinjenica.Mirnoca i hladnokrvnost.Kraljevska stalozenost.Ponosno drzanje na terenu,poput petla koji je gazda u svom dvoristu.Novak je znao ranije da brza,zuri.Sada je apsolutno mrtav-hladan i posle izgubljenog prvog seta.Zna da ce jednostavno nadjacati protivnika.Ne mari za izgubljeni set,ili ako mu protivnik napravi brejk.Svestan je da ce to vratiti,jer moze.Ceka samo da se to desi.To se vidi iz svakog njegovog pokreta na terenu.To je ono sto i naljuceg rivala baca na kolena posle izvesnog vremena na terenu.Saznanje i svest o tome da je protivnik apsolutni vladar meca.I da ce svakako dobiti mec,sta god da pokusate.I da je pitanje samo vremena kada ce se to dogoditi.Ta apsolutna mirnoca Djokovica ubija njegove protivnike.Ovo je vrhunac njegove karijere.Sve je u psihi.I drugi treniraju,i drugi su talentovani.Ali,kada shvatite da mozete biti bolji od drugih - onda ste jednostavno stalozeni.A to ubija protivnika.

čiča

pre 11 godina

Slažem se sa većinom komentara koji su stručni i "gadjaju" u metu.Nole je bez sumnje naš ponos i dika i pokretačke snaga celoj naciji,Nikola Tesla 21.veka po značaju za Srbe.Piše istoriju svoju i svog naroda na najlepši mogući način ne samo pobedama nego i celokupnim ponašanjem.I slažem se po izgledu lica kad izadje na teren i odigra prvi gem se vidi kako je "raspoložen"za igru.Iako je skoro dostigao savršenstvo u igri,ubedjen sam da može još bolje,za razliku od drugih.Znam da je to vraški teško,ali obratiti pažnju na snagu udarca koja mu ponekad nije na zavidnom nivou,kao i neophodnost da se i najmanja šansa iskoristi za gadjanje prostora pored linije što Nadal savršeno koristi.I naravno izbegavati svaki turnir i čuvati telo.Puno sreće i zdravlja našem heroju od porodice Luković.

konfučije

pre 11 godina

Hvala za tekst Saša. Neobjašnjivo malo se posle MK piše o Novaku, turniru, šta pišu drugi itd. Ne smemo oguglati na uspehe, posle Novaka do nekog novog Novaka ili će proći puno vremena a izvesnije je da se u nas takav neće ponovo roditi. Zato dok traje uživajmo i preterujmo što da ne.
O meču: Nadalu vidljivo nedostaje jako takmičenje u kontinuitetu. Nije ona igra najbolje što on može. Iako ni znatno bolje ne znači da je dosta za dobiti Novaka. On je danas apsolutni suveren tenisa i sve zavisi od njegovog pristupa. Ako je spreman i raspoložen nemoguće ga je dobiti, dokle tako videćemo.
Na US turneji dva taktička poraza po mom skromnom mišljenju.

pop

pre 11 godina

@ REKETNI STIT
Pre par meseci sam video Novakov trening na YT i kako preskace konopac. Sutradan sam kupio vijacu i od tad preskacem svaki dan :)

Posmatrač

pre 11 godina

Do sada je bilo da Novak zna da je najbolji...
Do sada je bilo da i ostali znaju da je on najbolji...
Od sada on zna da oni znaju!
E pa tek sad će da vide...

Don Quijote

pre 11 godina

Juce je Nole pocistio Rafu sa terena. Sve je bilo gotovo perfektno u Noletovoj igri. Cak i oni "cudni" poeni koje je gubio u drugom setu, izbacivao ga je napolje na drugoj strani terena, a onda plasirao paralele santimentar napolje. Rafa jednostavno nije mogao da mrdne. Nole je juce pobedio zato sto je, po mom skromnom misljenju, bolji i kompletniji igrac od Nadala. Naravno, to je sport, sto znaci bice tu jos mnogo i poraza i pobeda. Ne moze ni Nole stalno pobedjivati, ali u ovom odnosu snaga trenutno, Nole ce imati mnogo vise pobeda nego poraza protiv ovog igraca sa kojim ce, po mojoj proceni, igrati gotovo sva finala u narednih 2-3 godine.
Ono sto meni bode oci, ne samo juce, to je gotovo regularan pad Novaka u drugom setu. Prvi set odigra kao masina za mlevenje mesa, a onda u drugom trange-frange. Ponekad imam utisak da to radi namerno, da se poigrava, i mnogo bih voleo da je to tacno.
Sto se Rafaela Nadala tice, moram priznati da je on meni jako drag igrac, kao da je nas. Navijam uvek za njega, osim naravno u vamos-tamos mecevima. Fenomenalno je da se vratio, da je opet tu, i da je opet u finalima. Meni licno, najdrazi su mecevi Noleta bas protiv njega, pa samim tim i pobede u tim mecevima su nesto posebno. Ocekujem identicna finala u Parizu i Londonu (i istog pobednika naravno).

Inspector Bloch

pre 11 godina

Odlicna analiza Sasa,kao i uvek, uostalom.Ostaje mi da dodam jos par elemenata.Greg Rudsetski,je u cekanju prestanka kise, izgovorio dve stvari, koje potpisujem:
- Novak je najbolji riterner IKADA
- Novakov BH je najbolji IKADA
Na pitanje,da li je siguran u to..IKADA, hladno je potvrdio.
Medutim ima i vise! I tu je @Dorcolac /opet/u pravu: Novak jos uvek nije svestan KVALITETA svoje igre! Odnosno,ne odrazava se, u potpunosti, na njegovo samopouzdanje! Dakle, moze se jos! Ako, je ovaj mece, pokazao, ista..onda kolika je razlika u bogadstvu Novakove igre, u poredenju sa..siromastvom Nadalove! Tacno, Nadalov teniski, bagaz..je pre svega, davno, sav isprogramiran,..za sljaku i PROTIV jednorucnog BH Federera! Zato, mnogima ..do Novaka, nije ni palo u oci koliko je Nadalov BH..u stvari slab/nerazvijen! I za divno cudo, nas junosa, nikada/ sem u gustim situacijama!/nadalovski recept NIJE koristio kod RF! Naprotiv! Raspucavao se po njegovom FH! Kao sto se i juce, voden, samo njemu znanim, motivima u drugom setu..pozeleo raspucavanja sa linije! Lepo je to za oko, vrh, kao kaze, tenisa izmedu njih..ali i rizik! Novak..voli izazov,voli i rizik..igru.. i ja, mi, se sa tim moramo pomiriti! Ali, da to radi neko, ko vec debelo ispisuje istoriju tenisa..samo je satisfakcija.Ako se ne varam, ovim MC je on vec na vrhu,masters liste, do zaokrugljivanja? Ostao samo Sinsi. Pa, idemo dalje, da i GS zaokruzimo. Najbolje kalendarski.

Pozdrav,

Kenny Sky Walker

pre 11 godina

Za razliku od "zaključka", ja mislim da baš Madrid treba da igra i da zapne da ga osvoji. U Madridu je i vazduh ređi i šljaka brža, tako da je tamo on favorit i pre Nadala i pre ostalih. Ako dobije Rafu, bilo u finalu bilo ranije, tim bolje, to će biti još jedan udar na samopouzdanje Španca. Posle Madrida ide Rim i ja, da sam na Novakovom mestu, u tom Rimu ne bih previše zapinjao. Šamarao bih lopticu, uz što manje kretanja, pa kako ispadne. A najidealnije bi ispalo kada bi se Tipsa dovukao do četvrtfinala ili polufinala Rima (a i Nole), pa da Nole odigra malo opuštenije u tom međusobnom meču. "I vuk sit i ovce na broju", što bi se reklo. Posle toga bi usledio Rolan Garos, a tamo treba da zapne i želja će mu se ostvariti. Znači, Madrid je bolje mesto od Rima - da okrinji Rafi još malo samopouzdanja, a posle bi Rolan Garos maltene samo od sebe došao na tacni. Živi bili - pa videli ... Samo da dobije Mdrid i da otalja Rim i sve će biti u redu. Naravno, ukoliko mu u Rimu zapadne Rafa, u tom meču nema šamaranja loptice i opuštanja, nego mora da zapne i pobedi, da ga još više psihičku utuče.

zakljucak

pre 11 godina

@Kenny Sky Walker-Verovatno si u pravu, ali u svakom slucaju na jednom od ta dva turnira treba lagano da udje ili ne dodje, a drugi da osvoji.

sasa jokic

pre 11 godina

Neki ovde preporucuju da ne igra Madrid. Ritam igranja na ovako visokom nivou je vrlo bitan.
Novak preskace Barselonu, i ima dve nedelje pauze.
Ove godine sljaku u Madridu postavlja ekipa iz RG, tako da ce biti identicna Pariskoj.
Ono sto bi eventualno mogao da uradi je da u Rimu odigra do polufinal, i da napravi malo duzu pauzu, zbog svezine.

Milko

pre 11 godina

"Ko dugo gleda Đokovića, zna da se mnogo o njegovoj igri određenog dana može doznati na osnovu stava na samom početku meča. "

Svoje prijatelje već poodavno ubedjujem u ovo, meni je to prilično očito.
Nemam primedbi na analizu meča.
Meni je tokom celog meča veru u pobedu davala Djokovićeva mirnoća i mentalna stabilnost kojom je zračio.
Velika pobeda.

REKETNI STIT

pre 11 godina

U zivotu nisam uzeo teniski reket u ruku.Do pojave Noleta,nisam se znimao za tenis,osim ako nisam imao nista pametnije da radim.
A sve i da imam nekog posebnog iskustva,to ne bi imalo tezinu,jer,uvek, samo aktuelni N°1,ima odgovor za svoj uspeh,narocito poslednjih par godina kada vrhunski tenis dobija sasvim novu dimenziju.Ali kakav bih srbin bio da nemam svoju verziju,koja je inace,jedina tacna!
Nole je nedavno izjavio da,u vrhunskom tenisu danas,nema velikih razlika izmedju igraca u pogledu tehnike,i da je jedina razlika:motiv ili volja da se pobedi.Tu se u potpunosti slazem s njim.Rezultat,par iznenadjenja na poslednjem turniru.Ono sto Nole,nije rekao je da za celicnu volju treba dobra fizicka pripremljenost,ali negovi rivali to znaju,a to smo videli u nedelju,Nadal je sve imao osim snage,da na pocetku meca nametne ritam,a na kraju da ga prati,u medjuvremenu je pruzio svoj maksimum,i to mu je omogucilo da dostojanstveno izgubi.Novak,ima sve sto je potrebno za poziciju na kojoj je,i nesto vise:volju,istrajnost,usud,a na prvom mestu velicanstvenu gipkost akrobate,sto ga u ovom sportu cini bolno nedostiznim.Mimo toga,Nole je ,kad nije komicar,asketa s dusom deteta,i vise nego iko ikada u tenisu,unosi emocije.Naravno ima i mane koje mu idu u prilog:Srbin je,i ne retko,psiho ubica koji igra 2 meca istovremeno,jedan protiv rivala,a drugi protiv sebe i nasih zivaca.U svakom slucaju u nedelju,je istorija nastavila,tamo gde je pre godinu,na istom mestu,u istom trenutku stala!

zakljucak

pre 11 godina

Po mojoj skromnoj proceni Novak treba da preskoci Madrid. Ne brani puno poena, cetvrtfinale, mislim, spremi se za Rim i RG i golica Rafu. Sem toga ostavlja prostor za sledecu godinu.

NS

pre 11 godina

Naravno sve tacno i strucno analizirano.,,,,,,,,,,, Ima uvek ono ali a to je.. Novak po meni preteruje sa igranjem svakog turnira, egzibicije i Reprez. Kako njegov tim tako forsira pa time moze samo da unisti svoje telo, Tako je nadal uradio pa vidimo da svi prave neke pauze da bi uradili ono sto su zacrtali Noletu je cilj RG i to glavni a pre njega su tri mastersa na sljaci po meni trebao je da igra samo jedan i to je dovoljno bio bi odmoran i fit posto je RG naj tezi turnir igra na sljaci i to u pet strasan napor. Slazem se da je M karlo veliki turnir ali ni prineti Rg. Voleo bi da ispuni svoje i nase zelje i uzme RG ali ljudi ovim tempom nece uspeti i moze samo da unisti svoje telo u ovakvoj konkurenciji bez odmora nije moguce to uraditi daj boze da gresim ali videcete da ce na RG biti iscrpljen.... Puno zdravlja i srece Nole i odmori malo nremoj da budes bas tipican srbin koji hoce sve i onda izgubi i ono sto je naj vise zeleo malo razmisljaj i kao Nemac... Srecno Nole.....

političar

pre 11 godina

ljudi ne navijanje za Noleta je isto da ne navijate za nasu reprezentaciju. Je l moguće da ima Srba koji kažu da ne navijaju za Noleta? Alo ljudi pa to nije klub Novak Djokovic, to je samo običan čovek, teniser koji prestavlja Srbiju na svakom turniru. Bože :(

Boki

pre 11 godina

Kratko,mislim da je presudilo to sto je Novak kompletniji igrac od Rafe.
Pozdrav za Rafafana,jucerasnji komentar spada u bisere mudrosti.

Predo

pre 11 godina

Prvo da pohvalim Sašu, ne samo za ovaj tekst, i da ga uporedim sa Bodom i Tinjorom, vrhunskim teniskim žurnalistima Tennis Magazina. Imamo mi ljude za sve pozicije, samo im ne damo da dodju do izražaja.
Nadala je teško pobediti, čak i kada nije u top formi, jer je konstantan i ne reskira mnogo. Njegova igra se zasniva na brzim nogama, ali još više na snažnim spinovima, kojima protivnike tera van terena, a sebi omogućuje da se vrati u početni, tj. najidealniji položaj. Taktika, koju igrači moraju primeniti protiv njega je teška i za većinu nemoguća. Morate kombinovati snažne, duboke i precizne dijagonale i paralele, servirati na visokom nivou, neprekidno razmišljati i praviti povremena iznenađenja u vidu kratkih lopti i izlazaka na mrežu. Nekima to uspeva jedan gem, nekima jedan set, ali retko kome dva, tri ili više setova. Pri tome morate čuvati energiju. Čovek (ili njegov stric Toni) je napravio najsavršeniju taktiku za šljaku. U čemu je štos i tajan Novakovog uspeha? Novaku Nadal savršeno odgovara, međutim gubio je ranije mnogo mečeva protiv njega zbog nedostatka fizičke snage, a samim tim i pada koncentracije. Tačno je to Novak znao i kada je imao 18 godina da "ne mora da radi ništa specijalno", samo da igra svoju igru. Formula za Rolan Garos: Dovesti sebe u situaciju da možete da igrate sedam setova u visokom ritmu, a ne pet, uz sve ono što je Saša naveo i ja nešto dodao. Teško? Pa i ova pobeda je do juče izgledala teško moguća, ali sada više ne.

Dorćolac

pre 11 godina

"Ko dugo gleda Đokovića, zna da se mnogo o njegovoj igri određenog dana može doznati na osnovu stava na samom početku meča. Novak je protiv Nadala izašao na teren sa odlučnim izrazom lica, raširenim ramenima i od prvog gema je odličnim servisima odredio ritam celog meča".
Na osnovu ove dve rečenice se može, danas određenog dana, doznati da je tekst izvanredan. Tačno tako, i kada nemam priliku da od početka meča pratim igru, samo nazovem suprugu i pitam pre rezutata-"kako izgleda Novak"?
Vera je čudo, povenje u sebe, što mnogi nazivaju-samopouzdanje. Možda ću mnoge iznenaditi, ali mislim da Novaku treba još više vere u sebe. Obrazložio bih to svojim utiskom da su mu dometi u igri još veći nego što i sam zna. Jer kada sastavi seriju od 8 gemova, ili 5 kao sada u Monte Karlu, kada se onako dorćolskim izrazom "razđilita" po terenu, deluje kao da mu ni Nadal na šljaci ne može uzeti niti jedan poen. Rapsodija na terenu. Pomislio sam - i pre neku godinu u epskom meču polufinala u Madridu, imao je Novak 3 meč lopte, ipak izgubio, uništio Nadalovo telo, omogućio Federeru seriju... nakon meča izjavio da kada ga sada nije dobio, nikad neće - Novače, stasao si za pobede! Da, tu sam pomislio da mu treba jača vera u sebe. I dobio je to! I još više mu toga treba! Jer mu je igra to zaslužuje, da mu se vera još malkice izdigne do nivoa igre, da idu ruku pod ruku, zajedno, u budućnost zarad istorije!

jablan

pre 11 godina

Prvi set nema svrhe komentarisati,sve se videlo,sta moze da se ucini u tenisu.prvi set je bio savrsenstvo.drugi set,moje je misljenje da se Novak igrao sa Nadalom zasto:Nadal napravi brejk Novak ga vrati,Nadal opet napravi brejk na 5-5 i povede sa 6-5,servira za izjednacenje u setovima,Novak vraca brejk i to sa nulom.sto je po mom dubokom uverenju psihicki do te mere pogodilo Nadala da dugo nece moci da se oporavi od tog soka.taj brek Novak je odigrao tako savrseno da Nadal nije znao gde se nalazi i sta ga je snaslo.to se lepo i videlo kad je mec bio zavrsen.Novak ce do kraja ove teniske sezone napraviti cudo,sto ce biti zabelezeno u istoriji tenisa zlatnim slovima.2012 godinu sam komentarisao da je ovoa godina 2013 Novakova i da ce na kraju karjere imati 21 G.S titula.dobro zdravlje Novace nek te posuzi.jablan

Vladimir Pula

pre 11 godina

@Statistika kaže da je na poslednjih 8 RG pobedjivao je igrač koji bi pobedio na mastersu u MC. Neka se tradicija nastavi, daće Bog!
(moki, 22. april 2013 16:11)
Samo sto to nije točno :D Nadala je jedne godine Soderling izbacio sa RG i tada je Federer osvojio ....

hardy

pre 11 godina

''Ko se mača lati, od mača gine''. Nadal je godinama terorisao Federerov bekend i na taj način pravio ''višak'', a sada ga stiže sudbina kleta. Sada Novak teroriše njegov bekend i tera ga na ''guranje'' sa linijskim sudijama. Jednostavno kad Novak preuzme inicijativu Nadal ispada iz TV kadra i šanse da udari lopticu ili da (s)udari linijske sudije se izjednačuju. Od Nadalovih prednosti u odnosu na Novaka do 2011(fizička sprema, psihička stabilnost u najvažnijim poenima, samopouzdanje i jači forhend) ostao je samo jači forhend. Ali pouzdanost Novakovog bekenda je ono što odlučuje njihove mečeve. Bekend Novaku pruža mogućnost da paralelom lako igru prebaci na Nadalov bekend ili da odigra bekend dijagonalu pod oštrijim uglom nedohvatljivu čak i za Nadala. Jednostavno kad Novaka služi bekend Nadalove šanse su minimalne, što se juče i pokazalo.

Grobar-España

pre 11 godina

Statistika kaže da je na poslednjih 8 RG pobedjivao je igrač koji bi pobedio na mastersu u MC. Neka se tradicija nastavi, daće Bog!
(moki, 22. april 2013 16:11)

Ima jedan izuzetak a to je RG 2009 kada je Federer uzeo Garros, a on nikada nije pobedio Monte Karlu.

Stefano

pre 11 godina

Mene licno faktor koje najvise fascinira je to sto Novak nije treniro vise od 3-4 puta pre nego sto je poceo ovaj turnir, to mnogo govori o ovaj pobedi, i kolko ima vere u sebe!!! Bio sam od jednih koji je pricao kako je glupo sto igra ovaj turnir uvopste, al kad sam vido Nadala kako igro protiv Dimitrova onda sam reko sebi, pa Novak ipak imo logike da odigra ovaj turnir...:)Al jos kad se uzme u obzir da je bio malo povredjen, to je neverovatno. Jeste da se Nadal vratio posle sedam meseci pauze al ljudi on vec igra 2 meseca turnire, a poceo je jos da trenira od oktobra meseca bukvalno, tako da te price ne upijaju vodu da je tolko nespreman.
Al glavni faktor kao i uvek zasto Nole dobija Rafu, je to sto jedini moze da drzi konstantno daleko od linije gde uopste nemoze imati iniciativu protiv njega...

Nenad Mandaric

pre 11 godina

Bravo Nole. Bravo za B92. Odličan prenos i komentar. Ipak, mislim da su i Nole i svi gledaoci na B92 zasluzili da vide i reprizu te sjajne pobede. Imajte u vidu urednici sportskog bloka da je vreme odigravanja teniskog spektakla bio u vreme porodičnog ručka i lepog prolećnog dana kada su mnogi u prirodi. NEKI moji rodjaci, zbog toga, nisu uspeli da vide meč. Bilo bi lepo kada bi zbog njih i svih ljubitelja tenisa reprizirali meč

Goran

pre 11 godina

Kao sto sam pretpostavljao, Novaku savrseno odgovara povratak Nadala, s obzirom da Nadal dobro igra protiv svih osim protiv Novaka, tako da mu rasciscava put do finala, a ujedno uzima dosta ATP poena koje bi prigrabio Marej ili Federer. Na taj nacin Novak i sa vise kikseva moze ostati prvi. To se najbolje videlo u drugoj polovini prosle godine kada mu je Federer uzeo prvo mesto a Marej se opasno priblizio samo zato sto nije bilo Nadala koji bi sigurno osvojio dosta ATP poena koje su uzeli Marej ili Federer. Cim se Nadal vratio, i Marej i Federer su odmah izgubili samopouzdanje.

Jack 10`

pre 11 godina

Izuzetno vazna,nekako ne znam kako bi se kretali Novakovi rezultati na predstojecim turnirima na sljaci da je izgubio ovde jer ipa 4 u nizu nije malo jos sa manjkom samopouzdanja ici u Rafinu domovinu.pa moguci i 5 poraz,ne znam...Al ovako je mnogo lakse ocekujem opet 2 finala u Madridu i |Rimu,jer realno tako roviti su dosli manje vise lako do finala,nekako i Ferer kad se vrati,nije to to,ne zelim njega da otpisujem nikako al....I da Endi..kakvi su njegovi planovi,zna li ko,verujem da ce da zapne na ova 2 mastersa al nista vise od polufinala,ceka on travicu na leto...Videcmo zanimljive 2 nedelje tenisa nas ocekuju....

Nenad

pre 11 godina

Kao i uvek,Saša uvek lepo,temeljno i analitički kvalitetno rezimira svaki Novakov osvojeni turnir,pobedu nad velikim teniserom kakav Rafa istinski jeste i poštujem ga i divim mu se kao sportisti,šta god ko mislio.I taj psihički momentum za dalji nastavak sezone,sto mi se jako dopada.Pohvale Saši Ozmu,neka nastavi tako.
Kao Novakov navijač,imam samo jednu zamerku na Novakovu igru u duelima konkretno sa Nadalom i nesto na sta bi u narednom periodu trebalo da obrati paznju i poradi na tome.
Kada ubedljivo dobije prvi set,a čak je imao sansu da ga resi sa 6:0,pa je popustio..,to ne sme da dozvoli,da Rafu psihički vraća u život.
A naročito u drugom setu,kada se nebrojeno puta vadio iz teške situacije,dva puta pretrpeo brejk,imao je Rafa sansu da mec uvede u treci set,pa ko zna sta bi bilo na kraju.
Dakle,Novak mora da poradi na tome da sto je duze moguce drzi taj visok nivo igre,high kontinuiranu liniju od pocetka pa do kraja.Da ne bude toliko oscilacija,mentalnih kriza.
Na kraju,ne treba biti euforičan nakon ove pobede,jer Novaka ceka Madrid,novi ispit pred Rafinom publikom.A Nole je dokazao da moze da pobedi Spanca na domacem terenu,2011. godine.
Rafa ce se sigurno vratiti na Manacor ili negde drugde i trenirati kao lud,ne bi li se sto bolje pripremio i naostrio za Madrid i novu epizodu sa Novakom.Prema tome,Novaka ceka jos dosta,dosta izazova na sljaci ove sezone.

rafafan

pre 11 godina

Ne navijam za Novaka, ali me je njegov zadnji potez prijatno iznenadio. Ako je verovati zvaničnom sajtu grada Jagodine, Novak je predložio da njegovu voštanu figuru istope, naprave sveće i poklone lokalnoj crkvi. Episkop Šumadijski Jovan se zahvalio na poklonu i poručio da bi svi Srbi i Srpkinje trebalo da se ugledaju na Novaka.

velikoslovog

pre 11 godina

Na 6:5 za Rafu, Novak uzima brejk sa nulom. Zatim dobija taj-brejk 7:1. Ljudi moji, pa da Rafa dobije 1 od poslednjih 12 poena, da izgubi 5 prvih gemova, da dobije ovacije kad osvoji prvi gem, da izgubi 8 gemova zaredom na sljaci (Roland Garros prosle godine) ??? Potpuno je jasno da samo Novak moze ovako da odigra protiv Nadala na sljaci i mislim da je koooonacno doslo vreme za Roland Garros. Pa da zvanicno Novaka proglasimo za kralja sljake!

milwood

pre 11 godina

Sve je rečeno u sjajnom komentaru SO . Međutim , dodao bih da je Rafa delovao sporo i kao da je i sam u toku meča bio svestan da nema šanse za pobedu . Sve u svemu , Rafa je dokazao da je neprikosnoven i da ga jedino Nole može dobiti . Ove sezone je dobio sve iz prvih 8 sem njega i Marija , sa kojim nije igrao . Ovaj poraz Rafi može samo da znači podstrek da protiv Đokovića mora , a može mnogo bolje , a time će i dalje za ostale biti nedostižan .

nebojsa

pre 11 godina

vec sam se zabrinuo,gde je sasin komentar....jedino tako u komentarima dobijemo znalce.
smejao sam se viskovicevom komentaru na rafine opsesivno kompulsivne tikove,jer kako ih je pomenuo,tako su se pojavili pri serviranju.
pola sata igre i pet nula,nisam imao vremena da shvatim da li je novak odlepio ili je rafa zalepljen,sve u svemu,bice da je start odredio tok meca.moguce je da novak iskoristio vreme do susenja terena i blic krigom saterao rafu u cosak.
drugi set,kazem prijatelju,nista nije gotovo,ovo je rafa.na 4 2 za nadala,vec sam bio u fazonu,da neizbezan je treci set.tako sam mislio i na 6 5 za rafu jer je servirao set,ali ne lezi vraze,ode gem s nulom i nole u tajfunskom finisu razbuca svog rivala.
tako je dobar osecaj kad shvatis koliko je on dobar u sportu koji je do pre neku godinu bio rezervisan za privilegovane,velike i bogate.
njegovi rezultati su cudo i voleo bih da uzivamo jos dugo,da mozemo da kazemo da je bio najbolji u vreme najboljeg tenisa,da je osvojio vise od deset GS ova i da je pomerio jos neke granice.
novak je jedini sportista danas sa ovih prostora koji cini da nam oci zasijaju i glas iz grla bude glasan KAO DECAK IZ VODE...

011

pre 11 godina

Ovo znaci puno, jer posle ovakve pobede mislim da je njemu samom, a i svima ostalima, jasno da trenutno sve zavisi od njega! Ako je fizicki ok i 100% skoncentrisan na mec trenutno nema igraca koji moze ozbiljno da mu se suprotstavi, sto narocito vazi preostala 3 Grand Slama, jer u mecevima na 3 dobijena seta zbog trenutne fizicke pripremljenosti, a pogotovu mentalne stabilnosti, njegova prednost je jos i veca!!!

Nadalu je totalno usao u glavu i tu vise nema nikakve price, Federer ce sve teze moci fizicki da mu parira, pa mislim da mu je trenutno najozbiljniji, ako ne i jedini pravi protivnik, ipak Murray! Sto se tice ostalih top 10 igraca, sem donekle Delpa, ostali apsolutno ne mogu da mu se ozbiljno suprotstave!

nebojsa

pre 11 godina

vec sam se zabrinuo,gde je sasin komentar....jedino tako u komentarima dobijemo znalce.
smejao sam se viskovicevom komentaru na rafine opsesivno kompulsivne tikove,jer kako ih je pomenuo,tako su se pojavili pri serviranju.
pola sata igre i pet nula,nisam imao vremena da shvatim da li je novak odlepio ili je rafa zalepljen,sve u svemu,bice da je start odredio tok meca.moguce je da novak iskoristio vreme do susenja terena i blic krigom saterao rafu u cosak.
drugi set,kazem prijatelju,nista nije gotovo,ovo je rafa.na 4 2 za nadala,vec sam bio u fazonu,da neizbezan je treci set.tako sam mislio i na 6 5 za rafu jer je servirao set,ali ne lezi vraze,ode gem s nulom i nole u tajfunskom finisu razbuca svog rivala.
tako je dobar osecaj kad shvatis koliko je on dobar u sportu koji je do pre neku godinu bio rezervisan za privilegovane,velike i bogate.
njegovi rezultati su cudo i voleo bih da uzivamo jos dugo,da mozemo da kazemo da je bio najbolji u vreme najboljeg tenisa,da je osvojio vise od deset GS ova i da je pomerio jos neke granice.
novak je jedini sportista danas sa ovih prostora koji cini da nam oci zasijaju i glas iz grla bude glasan KAO DECAK IZ VODE...

velikoslovog

pre 11 godina

Na 6:5 za Rafu, Novak uzima brejk sa nulom. Zatim dobija taj-brejk 7:1. Ljudi moji, pa da Rafa dobije 1 od poslednjih 12 poena, da izgubi 5 prvih gemova, da dobije ovacije kad osvoji prvi gem, da izgubi 8 gemova zaredom na sljaci (Roland Garros prosle godine) ??? Potpuno je jasno da samo Novak moze ovako da odigra protiv Nadala na sljaci i mislim da je koooonacno doslo vreme za Roland Garros. Pa da zvanicno Novaka proglasimo za kralja sljake!

011

pre 11 godina

Ovo znaci puno, jer posle ovakve pobede mislim da je njemu samom, a i svima ostalima, jasno da trenutno sve zavisi od njega! Ako je fizicki ok i 100% skoncentrisan na mec trenutno nema igraca koji moze ozbiljno da mu se suprotstavi, sto narocito vazi preostala 3 Grand Slama, jer u mecevima na 3 dobijena seta zbog trenutne fizicke pripremljenosti, a pogotovu mentalne stabilnosti, njegova prednost je jos i veca!!!

Nadalu je totalno usao u glavu i tu vise nema nikakve price, Federer ce sve teze moci fizicki da mu parira, pa mislim da mu je trenutno najozbiljniji, ako ne i jedini pravi protivnik, ipak Murray! Sto se tice ostalih top 10 igraca, sem donekle Delpa, ostali apsolutno ne mogu da mu se ozbiljno suprotstave!

Goran

pre 11 godina

Kao sto sam pretpostavljao, Novaku savrseno odgovara povratak Nadala, s obzirom da Nadal dobro igra protiv svih osim protiv Novaka, tako da mu rasciscava put do finala, a ujedno uzima dosta ATP poena koje bi prigrabio Marej ili Federer. Na taj nacin Novak i sa vise kikseva moze ostati prvi. To se najbolje videlo u drugoj polovini prosle godine kada mu je Federer uzeo prvo mesto a Marej se opasno priblizio samo zato sto nije bilo Nadala koji bi sigurno osvojio dosta ATP poena koje su uzeli Marej ili Federer. Cim se Nadal vratio, i Marej i Federer su odmah izgubili samopouzdanje.

Predo

pre 11 godina

Prvo da pohvalim Sašu, ne samo za ovaj tekst, i da ga uporedim sa Bodom i Tinjorom, vrhunskim teniskim žurnalistima Tennis Magazina. Imamo mi ljude za sve pozicije, samo im ne damo da dodju do izražaja.
Nadala je teško pobediti, čak i kada nije u top formi, jer je konstantan i ne reskira mnogo. Njegova igra se zasniva na brzim nogama, ali još više na snažnim spinovima, kojima protivnike tera van terena, a sebi omogućuje da se vrati u početni, tj. najidealniji položaj. Taktika, koju igrači moraju primeniti protiv njega je teška i za većinu nemoguća. Morate kombinovati snažne, duboke i precizne dijagonale i paralele, servirati na visokom nivou, neprekidno razmišljati i praviti povremena iznenađenja u vidu kratkih lopti i izlazaka na mrežu. Nekima to uspeva jedan gem, nekima jedan set, ali retko kome dva, tri ili više setova. Pri tome morate čuvati energiju. Čovek (ili njegov stric Toni) je napravio najsavršeniju taktiku za šljaku. U čemu je štos i tajan Novakovog uspeha? Novaku Nadal savršeno odgovara, međutim gubio je ranije mnogo mečeva protiv njega zbog nedostatka fizičke snage, a samim tim i pada koncentracije. Tačno je to Novak znao i kada je imao 18 godina da "ne mora da radi ništa specijalno", samo da igra svoju igru. Formula za Rolan Garos: Dovesti sebe u situaciju da možete da igrate sedam setova u visokom ritmu, a ne pet, uz sve ono što je Saša naveo i ja nešto dodao. Teško? Pa i ova pobeda je do juče izgledala teško moguća, ali sada više ne.

političar

pre 11 godina

ljudi ne navijanje za Noleta je isto da ne navijate za nasu reprezentaciju. Je l moguće da ima Srba koji kažu da ne navijaju za Noleta? Alo ljudi pa to nije klub Novak Djokovic, to je samo običan čovek, teniser koji prestavlja Srbiju na svakom turniru. Bože :(

Milko

pre 11 godina

"Ko dugo gleda Đokovića, zna da se mnogo o njegovoj igri određenog dana može doznati na osnovu stava na samom početku meča. "

Svoje prijatelje već poodavno ubedjujem u ovo, meni je to prilično očito.
Nemam primedbi na analizu meča.
Meni je tokom celog meča veru u pobedu davala Djokovićeva mirnoća i mentalna stabilnost kojom je zračio.
Velika pobeda.

Inspector Bloch

pre 11 godina

Odlicna analiza Sasa,kao i uvek, uostalom.Ostaje mi da dodam jos par elemenata.Greg Rudsetski,je u cekanju prestanka kise, izgovorio dve stvari, koje potpisujem:
- Novak je najbolji riterner IKADA
- Novakov BH je najbolji IKADA
Na pitanje,da li je siguran u to..IKADA, hladno je potvrdio.
Medutim ima i vise! I tu je @Dorcolac /opet/u pravu: Novak jos uvek nije svestan KVALITETA svoje igre! Odnosno,ne odrazava se, u potpunosti, na njegovo samopouzdanje! Dakle, moze se jos! Ako, je ovaj mece, pokazao, ista..onda kolika je razlika u bogadstvu Novakove igre, u poredenju sa..siromastvom Nadalove! Tacno, Nadalov teniski, bagaz..je pre svega, davno, sav isprogramiran,..za sljaku i PROTIV jednorucnog BH Federera! Zato, mnogima ..do Novaka, nije ni palo u oci koliko je Nadalov BH..u stvari slab/nerazvijen! I za divno cudo, nas junosa, nikada/ sem u gustim situacijama!/nadalovski recept NIJE koristio kod RF! Naprotiv! Raspucavao se po njegovom FH! Kao sto se i juce, voden, samo njemu znanim, motivima u drugom setu..pozeleo raspucavanja sa linije! Lepo je to za oko, vrh, kao kaze, tenisa izmedu njih..ali i rizik! Novak..voli izazov,voli i rizik..igru.. i ja, mi, se sa tim moramo pomiriti! Ali, da to radi neko, ko vec debelo ispisuje istoriju tenisa..samo je satisfakcija.Ako se ne varam, ovim MC je on vec na vrhu,masters liste, do zaokrugljivanja? Ostao samo Sinsi. Pa, idemo dalje, da i GS zaokruzimo. Najbolje kalendarski.

Pozdrav,

Dorćolac

pre 11 godina

"Ko dugo gleda Đokovića, zna da se mnogo o njegovoj igri određenog dana može doznati na osnovu stava na samom početku meča. Novak je protiv Nadala izašao na teren sa odlučnim izrazom lica, raširenim ramenima i od prvog gema je odličnim servisima odredio ritam celog meča".
Na osnovu ove dve rečenice se može, danas određenog dana, doznati da je tekst izvanredan. Tačno tako, i kada nemam priliku da od početka meča pratim igru, samo nazovem suprugu i pitam pre rezutata-"kako izgleda Novak"?
Vera je čudo, povenje u sebe, što mnogi nazivaju-samopouzdanje. Možda ću mnoge iznenaditi, ali mislim da Novaku treba još više vere u sebe. Obrazložio bih to svojim utiskom da su mu dometi u igri još veći nego što i sam zna. Jer kada sastavi seriju od 8 gemova, ili 5 kao sada u Monte Karlu, kada se onako dorćolskim izrazom "razđilita" po terenu, deluje kao da mu ni Nadal na šljaci ne može uzeti niti jedan poen. Rapsodija na terenu. Pomislio sam - i pre neku godinu u epskom meču polufinala u Madridu, imao je Novak 3 meč lopte, ipak izgubio, uništio Nadalovo telo, omogućio Federeru seriju... nakon meča izjavio da kada ga sada nije dobio, nikad neće - Novače, stasao si za pobede! Da, tu sam pomislio da mu treba jača vera u sebe. I dobio je to! I još više mu toga treba! Jer mu je igra to zaslužuje, da mu se vera još malkice izdigne do nivoa igre, da idu ruku pod ruku, zajedno, u budućnost zarad istorije!

hardy

pre 11 godina

''Ko se mača lati, od mača gine''. Nadal je godinama terorisao Federerov bekend i na taj način pravio ''višak'', a sada ga stiže sudbina kleta. Sada Novak teroriše njegov bekend i tera ga na ''guranje'' sa linijskim sudijama. Jednostavno kad Novak preuzme inicijativu Nadal ispada iz TV kadra i šanse da udari lopticu ili da (s)udari linijske sudije se izjednačuju. Od Nadalovih prednosti u odnosu na Novaka do 2011(fizička sprema, psihička stabilnost u najvažnijim poenima, samopouzdanje i jači forhend) ostao je samo jači forhend. Ali pouzdanost Novakovog bekenda je ono što odlučuje njihove mečeve. Bekend Novaku pruža mogućnost da paralelom lako igru prebaci na Nadalov bekend ili da odigra bekend dijagonalu pod oštrijim uglom nedohvatljivu čak i za Nadala. Jednostavno kad Novaka služi bekend Nadalove šanse su minimalne, što se juče i pokazalo.

jablan

pre 11 godina

Prvi set nema svrhe komentarisati,sve se videlo,sta moze da se ucini u tenisu.prvi set je bio savrsenstvo.drugi set,moje je misljenje da se Novak igrao sa Nadalom zasto:Nadal napravi brejk Novak ga vrati,Nadal opet napravi brejk na 5-5 i povede sa 6-5,servira za izjednacenje u setovima,Novak vraca brejk i to sa nulom.sto je po mom dubokom uverenju psihicki do te mere pogodilo Nadala da dugo nece moci da se oporavi od tog soka.taj brek Novak je odigrao tako savrseno da Nadal nije znao gde se nalazi i sta ga je snaslo.to se lepo i videlo kad je mec bio zavrsen.Novak ce do kraja ove teniske sezone napraviti cudo,sto ce biti zabelezeno u istoriji tenisa zlatnim slovima.2012 godinu sam komentarisao da je ovoa godina 2013 Novakova i da ce na kraju karjere imati 21 G.S titula.dobro zdravlje Novace nek te posuzi.jablan

Stefano

pre 11 godina

Mene licno faktor koje najvise fascinira je to sto Novak nije treniro vise od 3-4 puta pre nego sto je poceo ovaj turnir, to mnogo govori o ovaj pobedi, i kolko ima vere u sebe!!! Bio sam od jednih koji je pricao kako je glupo sto igra ovaj turnir uvopste, al kad sam vido Nadala kako igro protiv Dimitrova onda sam reko sebi, pa Novak ipak imo logike da odigra ovaj turnir...:)Al jos kad se uzme u obzir da je bio malo povredjen, to je neverovatno. Jeste da se Nadal vratio posle sedam meseci pauze al ljudi on vec igra 2 meseca turnire, a poceo je jos da trenira od oktobra meseca bukvalno, tako da te price ne upijaju vodu da je tolko nespreman.
Al glavni faktor kao i uvek zasto Nole dobija Rafu, je to sto jedini moze da drzi konstantno daleko od linije gde uopste nemoze imati iniciativu protiv njega...

REKETNI STIT

pre 11 godina

U zivotu nisam uzeo teniski reket u ruku.Do pojave Noleta,nisam se znimao za tenis,osim ako nisam imao nista pametnije da radim.
A sve i da imam nekog posebnog iskustva,to ne bi imalo tezinu,jer,uvek, samo aktuelni N°1,ima odgovor za svoj uspeh,narocito poslednjih par godina kada vrhunski tenis dobija sasvim novu dimenziju.Ali kakav bih srbin bio da nemam svoju verziju,koja je inace,jedina tacna!
Nole je nedavno izjavio da,u vrhunskom tenisu danas,nema velikih razlika izmedju igraca u pogledu tehnike,i da je jedina razlika:motiv ili volja da se pobedi.Tu se u potpunosti slazem s njim.Rezultat,par iznenadjenja na poslednjem turniru.Ono sto Nole,nije rekao je da za celicnu volju treba dobra fizicka pripremljenost,ali negovi rivali to znaju,a to smo videli u nedelju,Nadal je sve imao osim snage,da na pocetku meca nametne ritam,a na kraju da ga prati,u medjuvremenu je pruzio svoj maksimum,i to mu je omogucilo da dostojanstveno izgubi.Novak,ima sve sto je potrebno za poziciju na kojoj je,i nesto vise:volju,istrajnost,usud,a na prvom mestu velicanstvenu gipkost akrobate,sto ga u ovom sportu cini bolno nedostiznim.Mimo toga,Nole je ,kad nije komicar,asketa s dusom deteta,i vise nego iko ikada u tenisu,unosi emocije.Naravno ima i mane koje mu idu u prilog:Srbin je,i ne retko,psiho ubica koji igra 2 meca istovremeno,jedan protiv rivala,a drugi protiv sebe i nasih zivaca.U svakom slucaju u nedelju,je istorija nastavila,tamo gde je pre godinu,na istom mestu,u istom trenutku stala!

Posmatrač

pre 11 godina

Do sada je bilo da Novak zna da je najbolji...
Do sada je bilo da i ostali znaju da je on najbolji...
Od sada on zna da oni znaju!
E pa tek sad će da vide...

CC FH

pre 11 godina

Po ko zna koji put mec Nodal kristalno jasno pokazuje nekoliko elementarnih stvari. Koliko god se cinilo da su posle sedam vezanih poraza od Novaka, sledece tri Nadalove pobede posledica najavljivane (od Tonija) nove prilagodjene taktike jer stara "igram svoju igru" ocigledno ne prolazi, nije tako. Tri Nadalova trijumfa pre izgledaju kao neocekivana anomalija u prirodnom poretku stvari, izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Na momente Nadal prilazi blize osn. liniji i igra agresivnije ali tesko je "starog psa nauciti novim trikovima", tesko Nadal prihvata da intezivno razmislja tokom poena kada za to nikad nije imao potrebe tokom cele svoje karijere. On nikad nije imao posebnu potrebu za nekakvom ozbiljnijom taktikom, cak ni protiv Feda. Godinama je resavao i najbolje igrace igrajuci instiktivno, prosto, svojim najjacim oruzjima sa dogmatskim poverenjem u svoj spin, sve dok mu se karijera nije ukrstila sa prajm Novakovom. Puni smisao sada dobija pocetna pausalna konstantacija "Novak mu je usao u glavu", i ne samo njemu.
Sto se tice Novaka, sve obrnuto. Rano je shvatio da svojim najacim arsenalom moze dobijati Rafu i Feda (sto je i cinio) ali ne moze kontinualno i autoritativno dominirati nad njima. Svojom teniskom inteligencijom je dosao do tacke (2011) gde to moze, radi i radice. Da uprostim: Fed igra svoju igru pa sta bude, Rafa igra svoju igru pa sta bude, Novak igra (protiv najboljih) tacno onu ad hoc igru koja razara i najvise steti igri odredjenog mu protivnika. Pozdrav!

Mirko

pre 11 godina

Svest o tome da si aposlutno najbolji i da drugi igraci ne mogu da se nose sa tobom.To je ono sto je sada cinjenica.Mirnoca i hladnokrvnost.Kraljevska stalozenost.Ponosno drzanje na terenu,poput petla koji je gazda u svom dvoristu.Novak je znao ranije da brza,zuri.Sada je apsolutno mrtav-hladan i posle izgubljenog prvog seta.Zna da ce jednostavno nadjacati protivnika.Ne mari za izgubljeni set,ili ako mu protivnik napravi brejk.Svestan je da ce to vratiti,jer moze.Ceka samo da se to desi.To se vidi iz svakog njegovog pokreta na terenu.To je ono sto i naljuceg rivala baca na kolena posle izvesnog vremena na terenu.Saznanje i svest o tome da je protivnik apsolutni vladar meca.I da ce svakako dobiti mec,sta god da pokusate.I da je pitanje samo vremena kada ce se to dogoditi.Ta apsolutna mirnoca Djokovica ubija njegove protivnike.Ovo je vrhunac njegove karijere.Sve je u psihi.I drugi treniraju,i drugi su talentovani.Ali,kada shvatite da mozete biti bolji od drugih - onda ste jednostavno stalozeni.A to ubija protivnika.

Boki

pre 11 godina

Kratko,mislim da je presudilo to sto je Novak kompletniji igrac od Rafe.
Pozdrav za Rafafana,jucerasnji komentar spada u bisere mudrosti.

Dr House

pre 11 godina

Ne bih nista dodao SO,niti drugim komentarima sa kojima se uglavnom slazem. Ono sto mi smeta su kalkulacije tipa jedan turnir da osvoji a drugi da igra opusteno i izgubi u polufinalu??? Prvo u vrhunskom sportu takve kalkulacije ne postoje. Mozda za neke nebitne turnire ali novak njih ni ne igra!!! Igra samo masterse i GS i jedan dva turnira 500 i to je to. Sta tu ima da se kalkulise. Od 1. janura je odigrao samo 5 tunira ostali iz top 10, 7 i vise. Na americkoj turneji je odigrao samo 6 meceva i to prilicni mlako i izgubio dosta poena.On ne da nece kalkulisati nego ce dati maksimum da ih sve osvoji Madrid, Rim, RG i Vimbldon. Najbitniji deo, vrhunac sezone su sledeca dva meseca, za njega za no.1. Ne vidim sta mu to donosi gubljenje u polufinalu Rima u odnosu na trofej. Jedan mec manje i jedan dan vise odmora, ma dajte ne budite smesni. Marej i Federer nisu uopste bitni, ionako ce uglavnom gubiti poene, ili ponoviti rezultate, ali tesko, do US open-a.(Federer- Madrid,Vimbldon, Sinsinati titule,RG i US open polufinla, OI finale, Marej OI i US open titula, Vimbldon finale itd.)Njemu je jedina pretnja Nadal ako bi odbranio sezonu sljake, ma kako to sada izgledalo nestvarno. Covek od Vimbldona ima na raspolaganju 10 000 mogucih bodova da osvoji a Nole moze samo da profitira na US open-u ako ga osvoji i u Parizu. Zato sto je Nadal velika pretnja iz prikrajaka IZ SVE SNAGE NAREDNA 4 turnira, u njih staje cela SEZONA. Posle toga jos US open i to je to :))) sa srecom kralju

goca

pre 11 godina

Postoje neke stvari koje vam predstavljaju veliko zadovoljstvo u zivotu. Kada Nole pobedi u nekom vaznom mecu ,osvoji turnir,to je trenutak srece.A onda sledi zadvoljstvo-s nestrpljenjem ocekujem Sasin tekst u kojem uvek otkrijem neku novu dimenziju vaznog meca,a posle toga komentare koje dozivljavam kao druzenje sa ljudima koji se osecaju kao ja.
Sa nadom da cemo cesto imati priliku da se ovako druzimo,pozdrav svima koji rado posecuju ovaj sajt i ostavljaju komentare.

A Noletu,naravno,da hrabro i dalje koraca stazom uspeha kojom je krenuo!

Posmatrač

pre 11 godina

Zadovoljstvo je podeliti sa drugima rafinirane poklone koje dobijamo od Novaka Đokovića! Izlišno je ulaziti u tehničko-taktičke finese njegovog teniskog primata. Novak je pojava koja je već prevazišla tenis kao igru, on je civilizacijski napredak kao Čovek. A zašto,ukratko:zato što pokazuje (bez sopstvene svesti o tom i takvom delovanju što ga čini još značajnijim) koliko je važno u životu biti Slobodan ali istovremeno ipak radan i disciplinovan; upravo taj sklop u njemu čini ga nadnaravno snažnim, kako mi to kažemo - "nepobedivim" naročito kada ima "svoj dan"" što se često događa; zanimljiva je ta njegova sloboda, vidim je u tome da nikada ne suzbija niti "gužva" svoje emocije; u tome je njegova velika prednost, naočito u odnosu na najveće rivale koji su jako daleko od njega u tom pogledu; Federer je simbol "kontrole emocija" koje se pokažu u originalnom svetlu kada mu "ne ide" (mada je pod uticajem Novakovog ponašanja popravio svoje, dokaz da ima fantastičan talenat za usvajanja kvaliteta); Nadal ima neprijatnu fokusiranost na uspeh (do neukusnih tikova kao oblka ispoljavanja), iako nije antipatičan u celini; Marej je neslobodan u odnosu na imperijalni pritisak svoje zemlje; za razliku od njih Nole je u potpunom jedinstvu kako sa svojom savesti (koja je radno i vrednosno poštena), sa čitavom svojom okolinom (od otadžbine do svojih navijača) i svojom religioznom svesti koja je po svemu sudeći kod njega veoma prisutna. Rezultat je taj da je mentalno jači od svih rivala.

Grobar-España

pre 11 godina

Statistika kaže da je na poslednjih 8 RG pobedjivao je igrač koji bi pobedio na mastersu u MC. Neka se tradicija nastavi, daće Bog!
(moki, 22. april 2013 16:11)

Ima jedan izuzetak a to je RG 2009 kada je Federer uzeo Garros, a on nikada nije pobedio Monte Karlu.

veliki strumf

pre 11 godina

Ovo za govor tela jos pri izlasku iz svlacionice na teren je godinama unazad i moja teorija i pisao sam o tome ovde par puta. Kad Nole ovako izadje na teren kao u MK ostali mogu da se pozdrave sa pobedom: i Rafa na sljaci i Fed na travi. Prekretnica kod Noleta -tvrdim i ponavljam - bila je njegova izjava pred AO 2011. kada je po prvi put pre turnira jasno i glasno naglasio da je dosao da osvoji turnir (do tada su mu izjave bile u stilu videcemo, idem mec po mec itd.). Nije bio glavni favorit a pocistio je sve (samo mu je Dodig uzeo set). I ne zaboravite faktor Davis cupa! Posle pobede nad Amerima opet se podigao u nebesa, opet je nedodirljiv. Neko do potraje do US Opena, neka uzme Golden Slam a onda moze na "more".

Jack 10`

pre 11 godina

Izuzetno vazna,nekako ne znam kako bi se kretali Novakovi rezultati na predstojecim turnirima na sljaci da je izgubio ovde jer ipa 4 u nizu nije malo jos sa manjkom samopouzdanja ici u Rafinu domovinu.pa moguci i 5 poraz,ne znam...Al ovako je mnogo lakse ocekujem opet 2 finala u Madridu i |Rimu,jer realno tako roviti su dosli manje vise lako do finala,nekako i Ferer kad se vrati,nije to to,ne zelim njega da otpisujem nikako al....I da Endi..kakvi su njegovi planovi,zna li ko,verujem da ce da zapne na ova 2 mastersa al nista vise od polufinala,ceka on travicu na leto...Videcmo zanimljive 2 nedelje tenisa nas ocekuju....

Don Quijote

pre 11 godina

Juce je Nole pocistio Rafu sa terena. Sve je bilo gotovo perfektno u Noletovoj igri. Cak i oni "cudni" poeni koje je gubio u drugom setu, izbacivao ga je napolje na drugoj strani terena, a onda plasirao paralele santimentar napolje. Rafa jednostavno nije mogao da mrdne. Nole je juce pobedio zato sto je, po mom skromnom misljenju, bolji i kompletniji igrac od Nadala. Naravno, to je sport, sto znaci bice tu jos mnogo i poraza i pobeda. Ne moze ni Nole stalno pobedjivati, ali u ovom odnosu snaga trenutno, Nole ce imati mnogo vise pobeda nego poraza protiv ovog igraca sa kojim ce, po mojoj proceni, igrati gotovo sva finala u narednih 2-3 godine.
Ono sto meni bode oci, ne samo juce, to je gotovo regularan pad Novaka u drugom setu. Prvi set odigra kao masina za mlevenje mesa, a onda u drugom trange-frange. Ponekad imam utisak da to radi namerno, da se poigrava, i mnogo bih voleo da je to tacno.
Sto se Rafaela Nadala tice, moram priznati da je on meni jako drag igrac, kao da je nas. Navijam uvek za njega, osim naravno u vamos-tamos mecevima. Fenomenalno je da se vratio, da je opet tu, i da je opet u finalima. Meni licno, najdrazi su mecevi Noleta bas protiv njega, pa samim tim i pobede u tim mecevima su nesto posebno. Ocekujem identicna finala u Parizu i Londonu (i istog pobednika naravno).

Nenad Mandaric

pre 11 godina

Bravo Nole. Bravo za B92. Odličan prenos i komentar. Ipak, mislim da su i Nole i svi gledaoci na B92 zasluzili da vide i reprizu te sjajne pobede. Imajte u vidu urednici sportskog bloka da je vreme odigravanja teniskog spektakla bio u vreme porodičnog ručka i lepog prolećnog dana kada su mnogi u prirodi. NEKI moji rodjaci, zbog toga, nisu uspeli da vide meč. Bilo bi lepo kada bi zbog njih i svih ljubitelja tenisa reprizirali meč

Rezime

pre 11 godina

Poštovani Saša,
Ne mogu opisati koliko sam strepeo za ishod ovog finala, jer za mene, najtvrdokornijeg Novakovog navijača, ovo je bilo više od igre, isuviše važan i veliki korak za dalje. Prolazilo mi je svašta kroz glavu: nesrećno iskrenuti zglob, podsvesni strah od obnavljanja povrede, posledice po samopouzdanje posle eventualnog poraza...
Znao sam da Novak može, toliko je talentovan, izbrušen i nadogradjen, tehnički savršen, da i više od onog što mislimo da može, on nadmaši..A kad sam posle par gemova video tu smirenost i apsolutnu fokusiranost kod Novaka, ostao sam zatečen. Bolje reći, fasciniran.
Nakon ovog spoznajnog momenta, siguran sam bio da Novak diže trofej i ispisuje novi list istorije tenisa..Nastavio sam lagodno da gledam meč i uživam. Novakov reket je ličio violini u Menjuhina: Novak je svirao najlepše poene i bio dirigent ove teniske predstave..

fortissimo

pre 11 godina

U analizi Sase je sve receno. Ja bih se ogranicio na samo par elemenata Novakove igre koji su u ovom mecu bili vrhunski i koji su Novaku i doneli zasluzenu pobedu. Mislim da je Novak pronasao resenje za Rafine spinove, te spinovane polu balone, zabacene udice ili laso kako ih mnogi zovu. Kod takvih udaraca loptica veoma visoko odskace i jako je tesko vracati. Tu, sa takvom igrom, Rafa ima veliku prednost kad su drugi igraci u pitanju ali u ovom mecu je Novak pronasao resenje. Novak je vracao ODMAH po odskoku loptice i prakticno nije Rafi davao puno vremena za namestanje a istovremeno je napadao takve Rafine udarce. Koliko da je Rafa bio agresivan imao je zid sa druge strane koji to opasno vraca. Novakov BH je bio odlican, FH cesto slabiji, neke loptice, cini se da jedva predju preko mreze, ali su to spinovani udarci koji prave probleme a u prvom setu Novak je imao i FH veoma jak i razoran. Neki poeni su bili kao metak iz FH. I na kraju stvarno odlican retern za koji mnogi kazu da samo Agasi moze da stane pored Novaka a neki tvrde da je najbolji svih vremena. Strasan odbrambeni udarac nakon servisa protivnika koji napada, duboko i u startu server nema prednost a istovremeno napad na protivnika. Veoma cesto i retern donese direktan poen. I na kraju veoma bitan psihicki momenat jer u sledecem mecu Novak ce sigurno biti pun samopouzdanja a Rafa ce morati malo da razmislja. Ipak ovaj poraz kralja sljake mora da boli. Mislim da je Novak raznovrsniji igrac. Pozzz...

Jova

pre 11 godina

Odlučujući faktor pobijede: Novaku se igralo. Kratko, prosto i jednostavno. Godinama ovdije dodijavam i Bogu i narodu tvrdeći da kad se Novaku igra ne može mu niko ništa, nema boljeg. Saša je to bolje sročio i obrazložio ali suština je ista. Odavno sam već prestala tražiti razloge malodušnosti koja ga obuzima u pojedinim, bitnim mečevima a koja se iz aviona vidi već na početku meča. Vijerujem da Novak zna najbolje, da još uvijek uči i napreduje, izvlači pouke iz bolnih poraza i ide naprijed.
Želja mi je da ga što duže gledam vedrog i nasmijanog, željnog igre i nadmudrivanja na terenu. Iskren, diječački osmijeh na kraju meča i radost zbog pobijede daju nadu da Novak ne misli stati, da je ustvari tek krenuo.
Nadam se da će ova pobijeda biti još jedna cigla u zidu Novakovih uspijeha ove i narednih godina. Da će rušiti jednu po jednu prepreku pred sobom na putu prema velikanima, među kojima se već sada našao. Hvala Bogu, ima još neosvojenih tvrđava, motiva neće faliti.

Pozdrav svima

Kenny Sky Walker

pre 11 godina

Za razliku od "zaključka", ja mislim da baš Madrid treba da igra i da zapne da ga osvoji. U Madridu je i vazduh ređi i šljaka brža, tako da je tamo on favorit i pre Nadala i pre ostalih. Ako dobije Rafu, bilo u finalu bilo ranije, tim bolje, to će biti još jedan udar na samopouzdanje Španca. Posle Madrida ide Rim i ja, da sam na Novakovom mestu, u tom Rimu ne bih previše zapinjao. Šamarao bih lopticu, uz što manje kretanja, pa kako ispadne. A najidealnije bi ispalo kada bi se Tipsa dovukao do četvrtfinala ili polufinala Rima (a i Nole), pa da Nole odigra malo opuštenije u tom međusobnom meču. "I vuk sit i ovce na broju", što bi se reklo. Posle toga bi usledio Rolan Garos, a tamo treba da zapne i želja će mu se ostvariti. Znači, Madrid je bolje mesto od Rima - da okrinji Rafi još malo samopouzdanja, a posle bi Rolan Garos maltene samo od sebe došao na tacni. Živi bili - pa videli ... Samo da dobije Mdrid i da otalja Rim i sve će biti u redu. Naravno, ukoliko mu u Rimu zapadne Rafa, u tom meču nema šamaranja loptice i opuštanja, nego mora da zapne i pobedi, da ga još više psihičku utuče.

vrhunski...

pre 11 godina

Sve je receno. Ima odlicnih komentara i drago mi je kada mogu da procitam nesto pametno. Necu zbog svega toga da pisem ono sto je receno, samo zelim da dodam, pametna masina i masina su dve potpuno razlicite stvari. Sve najbolje pravim ljubiteljima tenisa.

Milos Vukadinovic 1989

pre 11 godina

Postoje dve faze njihovog dosadasnjeg rivalstva, koje je veliko a moze da postane i najvece ikada. Prva faza je razdoblje od pocetka nadmetanja na atp turu do 2011. U tom periodu Rafael je bio u velikom naponu snage sto se ne moze reci za Novaka. Novak je oduvek bio talentovaniji od Nadala, posle Federea najtalentovaniji teniser danasnjice, medjutim, fizicka sprema je ono sto ih je delilo. Duge razmene, snaga udaraca, trcanje, tu je Rafa bio u velikoj prednosti, i Novak je dobijao tek poneki mec, uglavnom na betonu. Pojavom dr Cetojevica, krajem 2010. i pocetkom 2011. stvari su se okrenule za 180 stepeni. Bolje receno fizicka sprema se poravnala, Novak je otklonio ono sto je remetilo njegovu homeostazu i dobio na atleticizmu. Pored tog faktora, jos jedna stvar je bitna. Novakov bekhend je neverovatno dobar zadnje 2-3 godine. Paralela iz bekhend strane je bio njegov prepoznatljiv udarac u periodu kada se peo na svetski vrh, kasnije je akcenat bacen na forhend narocito promenom reketa, ali konkretno protiv Nadala, Novak napada sada mnogo cesce iz bekhend strane Nadalov forhend, za razliku od ranije kada je pokusavao forhend paralelom. To se videlo juce. Elem, sada Nadal trci da pokrije bekhend dok Novak maltene iz mesta moze da napadne bekhend paralelom. To je razlika koja moze da presudi, uz naravno forhend koji je postao ubojito oruzje. Ocekujem velike meceve izmedju njih dvojice ove sezone, jednostavno najbolji su na svetu. Kao sto je Novak bolji od Rafaela! Ziv i zdrav bio!

Dal

pre 11 godina

Posle Saše i puno stručnih komentara, kako da se ovde javi neko ko, samo kada nađe vremena, pomalo prebacuje lopticu, ne bih rekao i igra tenis?Nemam ni iluzija da budem ravnopravan komentator, želim samo da napišem nešto, kao neko ko voli ovu igru.
Smatram da je tenis pojedinačni sport i nisam baš bio za Novakov nastup u DK, posebno što sam smatrao da su šanse za treći poen minimalne, ali eto ispade dobro.Kada se povredio deset puta sam rekao da preda taj meč.Izgleda da me Nole nije čuo.Ishod znamo.Za MK sam verovao da je prilični favorit ako je sa zglobom sve u redu.To se pokazalo kao tačno.Kada je Novak u svom elementu favorit je na svakom turniru.Ovo sa Nadalom je ispalo fantastično.Ovom pobedom stvorio je ogromnu prednost u glavi i biće favorit i na ostalim terenima na šljaci gde se pojavi.Novak jednostavno ima igru za Nadala i čak mislim da mu je lakše kada je on tu.Prvo bodovi koje on ne osvoji dele se na više igrača i lakše mu je držati prvu poziciju, a drugo Nadal će na nekim turnirima izbaciti za Nola nezgodnije rivale Marija,..i olakšati mu posao.
Madrid, Rim gde igrati?Dva turnira u dve nedelje.Logičnije je da igra u Madridu punim gasom ima i dovoljno vremena da se i odmori i spremi.Ali kako da preskoči Rim, tamo ga vole i navijaju kao u Bg?Ne valja preforsirati ali ni praviti velike pauze.Kako neko reče pobeda u Madridu i poraz od Janka u Rimu možda bi bio dobar izbor.Novakov tim ovo zna bolje od nas i verujem napraviće pravi izbor.
Ja mu želim sve najbolje!

Nikola

pre 11 godina

Posle Novakovog poraza od Hasa u Majamiju najavio sam "čišćenje" Amera u Ajdahu pa nastavak revolveraškog obračuna između njega i Rafe na šljaci...samo što sam posle onakve povrede zgloba očekivao da će to da se prolongira do Madrida.Međutim,nekome se žurilo...on bi umesto zlatnim istoriju da piše platinastim slovima.Da se razumemo,tačno je da je Rafa došao u MK bez treninga,ali je isti slučaj i sa Novakom.Dakle,s obzirom da pripadaju istoj teniskoj klasi,možemo finale analizirati kao da su obojica na vrhuncu forme.A što se tiče ishoda eventualnih mečeva u Madridu,Rimu i Parizu,dosta toga ukazuje da bi mogli biti svedoci reprize 2011.Meni je bilo dovoljno samo da vidim izgubljenog Rafu nakon drugog poena u taj-breku(hoće peškir,neće peškir,ne zna sa koje strane treba da servira...)Imam utisak kao da zna šta ga očekuje ali isto tako zna da to ne može da spreči.Sa druge strane,Novak kao da samo sprovodi u delo ispisan plan za ovu godinu...toliko puca od samopouzdanja.Kako je samo posle izgubljenog servisa na 5:5 vratio brejk-bez izgubljenog poena uz 3! vinera(protiv Rafe,na najsporijoj šljaci...)Pa onda taj-brek...do meč lopte je došao staršnim riternom na odličan prvi servis...sve u svemu uzeo je 11 od poslednjih 12 poena.Rasturanje Rafinog bekhenda forhend dijagonalama još je češće nego "one" 2011,a kad mu dosadi onda očisti liniju paralelom...A kome još nije jasno da je uz ritern i Novakov bekhend najbolji ikad,eto još par godina da uvidi i to...Do La Kaja Magica...pozz

Ljubomir

pre 11 godina

Veliki Novace svaka cast!
Ti si primer svima nama u Srbiji kako se treba boriti za svoju zemlju i sebe. Neka Ti Gospod Bog podari dug,sretan i bericetan zivot sa puno dece.
Pozdrav i svako dobro Ljuba uca.

Dejan

pre 11 godina

Vest sa RG da ce organizatori svrstati Noleta I Rafu tako da njihov duel bude moguc samo u finalu e to dokazuje kolike Su to velicine. Napred Nole.

bob

pre 11 godina

ja mečeve ova dva tenisera doživljavam kao mečeve muhameda alija protiv formena , frejzera itd . onda sam kao klinac ustajao u sred noći da gledam tu legendu svetskog sporta . sada imamo tu sreću ga gledamo noleta istinskog šampiona koji jedini uspeva da nas oraspoloži u ovom sumornom vremenu

Vladimir Pula

pre 11 godina

@Statistika kaže da je na poslednjih 8 RG pobedjivao je igrač koji bi pobedio na mastersu u MC. Neka se tradicija nastavi, daće Bog!
(moki, 22. april 2013 16:11)
Samo sto to nije točno :D Nadala je jedne godine Soderling izbacio sa RG i tada je Federer osvojio ....

Đoković

pre 11 godina

Marej juri Federera za 10 poena ,Delpo juri Berdiha za 10 poena ,Federer neće obraniti Madrid ,a Berdih neće obraniti finale . Sve u svemu Novak ostaje bez konkurencije , jedino Rafael u 2. Djelu sezone . Federer u ovoj formi neće stići ni dokle Mari nema pojma na slaci ,a sve dok ne nauci da igra na takvoj podluzi neće nikad biti no 1 . Svi ostali osim Delpa su macijil casalj za noleta .SAMO NAPRED NOLE SVE DO 2020 !!!

oxydant

pre 11 godina

Sve je rekao Saša.. Još bih dodao,da i ja vidim na Novakovom licu koliko
je motivisan za meč,još prilikom izlaska iz svlačionice na teren.Juče me je oduševio svojom odlučnošću,još više koliko je bio STALOŽEN.Čak i na mreži,gde ponekad ume biti brzoplet,Novak je juče pokazao jedan savim novi
kvalitet.Onu jednu desetinku sekunde dugu "zadršku"koja je sasvim dovoljna
da se donese odluka u koju stranu realizovati zicer(paralizovanom!) protiv
niku...

Nenad

pre 11 godina

Kao i uvek,Saša uvek lepo,temeljno i analitički kvalitetno rezimira svaki Novakov osvojeni turnir,pobedu nad velikim teniserom kakav Rafa istinski jeste i poštujem ga i divim mu se kao sportisti,šta god ko mislio.I taj psihički momentum za dalji nastavak sezone,sto mi se jako dopada.Pohvale Saši Ozmu,neka nastavi tako.
Kao Novakov navijač,imam samo jednu zamerku na Novakovu igru u duelima konkretno sa Nadalom i nesto na sta bi u narednom periodu trebalo da obrati paznju i poradi na tome.
Kada ubedljivo dobije prvi set,a čak je imao sansu da ga resi sa 6:0,pa je popustio..,to ne sme da dozvoli,da Rafu psihički vraća u život.
A naročito u drugom setu,kada se nebrojeno puta vadio iz teške situacije,dva puta pretrpeo brejk,imao je Rafa sansu da mec uvede u treci set,pa ko zna sta bi bilo na kraju.
Dakle,Novak mora da poradi na tome da sto je duze moguce drzi taj visok nivo igre,high kontinuiranu liniju od pocetka pa do kraja.Da ne bude toliko oscilacija,mentalnih kriza.
Na kraju,ne treba biti euforičan nakon ove pobede,jer Novaka ceka Madrid,novi ispit pred Rafinom publikom.A Nole je dokazao da moze da pobedi Spanca na domacem terenu,2011. godine.
Rafa ce se sigurno vratiti na Manacor ili negde drugde i trenirati kao lud,ne bi li se sto bolje pripremio i naostrio za Madrid i novu epizodu sa Novakom.Prema tome,Novaka ceka jos dosta,dosta izazova na sljaci ove sezone.

konfučije

pre 11 godina

Hvala za tekst Saša. Neobjašnjivo malo se posle MK piše o Novaku, turniru, šta pišu drugi itd. Ne smemo oguglati na uspehe, posle Novaka do nekog novog Novaka ili će proći puno vremena a izvesnije je da se u nas takav neće ponovo roditi. Zato dok traje uživajmo i preterujmo što da ne.
O meču: Nadalu vidljivo nedostaje jako takmičenje u kontinuitetu. Nije ona igra najbolje što on može. Iako ni znatno bolje ne znači da je dosta za dobiti Novaka. On je danas apsolutni suveren tenisa i sve zavisi od njegovog pristupa. Ako je spreman i raspoložen nemoguće ga je dobiti, dokle tako videćemo.
Na US turneji dva taktička poraza po mom skromnom mišljenju.

pop

pre 11 godina

@ REKETNI STIT
Pre par meseci sam video Novakov trening na YT i kako preskace konopac. Sutradan sam kupio vijacu i od tad preskacem svaki dan :)

čiča

pre 11 godina

Slažem se sa većinom komentara koji su stručni i "gadjaju" u metu.Nole je bez sumnje naš ponos i dika i pokretačke snaga celoj naciji,Nikola Tesla 21.veka po značaju za Srbe.Piše istoriju svoju i svog naroda na najlepši mogući način ne samo pobedama nego i celokupnim ponašanjem.I slažem se po izgledu lica kad izadje na teren i odigra prvi gem se vidi kako je "raspoložen"za igru.Iako je skoro dostigao savršenstvo u igri,ubedjen sam da može još bolje,za razliku od drugih.Znam da je to vraški teško,ali obratiti pažnju na snagu udarca koja mu ponekad nije na zavidnom nivou,kao i neophodnost da se i najmanja šansa iskoristi za gadjanje prostora pored linije što Nadal savršeno koristi.I naravno izbegavati svaki turnir i čuvati telo.Puno sreće i zdravlja našem heroju od porodice Luković.

sasa jokic

pre 11 godina

Neki ovde preporucuju da ne igra Madrid. Ritam igranja na ovako visokom nivou je vrlo bitan.
Novak preskace Barselonu, i ima dve nedelje pauze.
Ove godine sljaku u Madridu postavlja ekipa iz RG, tako da ce biti identicna Pariskoj.
Ono sto bi eventualno mogao da uradi je da u Rimu odigra do polufinal, i da napravi malo duzu pauzu, zbog svezine.

majk

pre 11 godina

Da! Upravo taj stav koji se primjecuje odmah na pocetku meca je ocrtao sve!

Upecatljiv prizor:
-prva pauza posle odigranog gema koji je dobio Novak, oba prilaze svojim klupama, Novak uzima gutljaj-dva tecnosti i odmah izlazi na teren, kao pravi megdandzija! Rafa za to vreme jos uvek ispija svoj "koktel" i bojazljivo kao neko detence spusta flasice na teren (i to se cini gledaocu kao na tacno "zacrtano" mjesto u glavi),i kao da se plasi da ih ne "polupa" pri tom! Upravo taj jedan od njegovih mnogobrojnih opses.-kompulz. tikova. Pa onda citav taj njegov ritual pre servisa: 'dupe-kosa-nos-..' odaju utisak da je u teniskom "corsokaku" odakle se ne mice, igra stagnira. Jedna veoma znacajna primedba:-Svu tu njegovu nesigurnost najbolje odslikava prisustvo oba (razvedena) roditelja i najblizih (devojke i striceka Tonija pre svih) na jucerasnjem mecu, koji su svi u kompletu dosli da mu pruze podrsku protiv Novaka, "zlatnom decaku" porodice Nadal! Ocigledno je koliko mu znaci njihova bliskost i naklonost. Verujem cak da sva ta Rafina nesigurnost i "opses.-kopulz. poremecaj", izvire iz mozda tog nesredjenog odnosa majke i oca iz detinjstva, i da je decko trazio "izlaz" kod Oncle Tonija koji ga je onda ucio tenisu! Medjutim,"Novak strasni" je taj koji se pojavio i ugrozio mu citav taj njegov "bezbedni kutak",ako me se razume sad!
Rafa je na svojim limitima i ujka Toni mu ne moze vise pomoci. Sve sam uvereniji da ce doci do medjusobnog kolapsa posle Novakovog osvajanja Pariza...

pp

pre 11 godina

...sledece tri Nadalove pobede posledica najavljivane (od Tonija) nove prilagodjene taktike jer stara "igram svoju igru" ocigledno ne prolazi, nije tako. Tri Nadalova trijumfa pre izgledaju kao neocekivana anomalija u prirodnom poretku stvari, izuzetak koji potvrdjuje pravilo.

Ipak je bilo teško očekivati da posle Novakovih 7 uzastopnih pobeda nad Nadalom i to u finalima najvećih turnira na svetu (dotad a i ubuduće neviđeno), Novak nastavi tako do večnosti. Došla je nova sezona i to na šljaci gde Nadal ipak igra svoj najbolji tenis i uspeva istom onom starom igrom da pobedi Novaka i to samo tri puta zaredom, i to samo na šljaci. Treba uzeti i to u obzir da je na prvom od ta tri turnira na šljaci (Monte Carlo) Novak bio emotivno hendikepiran dedinom smrću, pa je više statirao na terenu u tom finalu. Tom pobedom Nadal je prekinuo Novakov niz od sedam uzastopnih pobeda, i dobio ponovo malo motiva, a nakon toga ga još pobeđuje u Rimu i na Rolan Garosu, takođe na šljaci. Nije u tim mečevima Nadal ništa posebno promenio u svojoj taktici, dobio je, jer na toj vrsti podloge, šljaci, može da odigra svoj najbolji tenis, a po zakonu verovatnoće mora i on nakon sedam poraza da dobije. A gde će, ako ne na šljaci. Sada, nakon ovog Monte Carla, i to je upitno, ali je šljaka ipak vrsta podloge na kojoj Nadal može odigrati najbolje protiv Novaka.

zakljucak

pre 11 godina

Po mojoj skromnoj proceni Novak treba da preskoci Madrid. Ne brani puno poena, cetvrtfinale, mislim, spremi se za Rim i RG i golica Rafu. Sem toga ostavlja prostor za sledecu godinu.

Miralem

pre 11 godina

Jednostavno Novak je najbolji na svijetu. Odlučila je psihička stabilnost Novakova. Mnogo mu je značila pobjeda u Devis kupu Srbije. kada se potpuno izliječi tek ćemo da vidimo pravog Novaka. Ja samu preko Fejsa sugerisao da igra prije deset dana i rekao da će osvojiti ovaj Turnir. Sretan sam zbog toga.

milwood

pre 11 godina

Sve je rečeno u sjajnom komentaru SO . Međutim , dodao bih da je Rafa delovao sporo i kao da je i sam u toku meča bio svestan da nema šanse za pobedu . Sve u svemu , Rafa je dokazao da je neprikosnoven i da ga jedino Nole može dobiti . Ove sezone je dobio sve iz prvih 8 sem njega i Marija , sa kojim nije igrao . Ovaj poraz Rafi može samo da znači podstrek da protiv Đokovića mora , a može mnogo bolje , a time će i dalje za ostale biti nedostižan .

Nolefan

pre 11 godina

Bilo bi dobro da Novak osvoji RG.I to je njegov cilj. Ali nije presudan. Vazno je da odbarni poene od prosle sezone.Jedan veliki teniser Ivan Lendl nikada nije osvojio Wimbledon. Jedno su zelje a drugo su mogucnosti.Novak ne juri titule po svaku cenu. Dokazao je da je veliki teniser i da je vec usao u istoriju

rafafan

pre 11 godina

Ne navijam za Novaka, ali me je njegov zadnji potez prijatno iznenadio. Ako je verovati zvaničnom sajtu grada Jagodine, Novak je predložio da njegovu voštanu figuru istope, naprave sveće i poklone lokalnoj crkvi. Episkop Šumadijski Jovan se zahvalio na poklonu i poručio da bi svi Srbi i Srpkinje trebalo da se ugledaju na Novaka.

Бетелгез

pre 11 godina

Све честитке Нолету, полако али сигурно постаје један од најбољих.
Надал се после повреде вратио тријумфално, што је управо урадио и Ноле.Показао је да је и ту бољи од њега.:)
Биће интересантно видети како ће се Надал опоравити од пораза.Те 2011. је после Мадрида и Рима, а у Риму и на РГ-у једва пролазио прве мечеве.Друго коло у Браселони му носи највероватније Берлока, ако он не искористи шансу, Нишикори, Димитров или Бердих највероватније је неће ни добити.
Поздрав!

Beker

pre 11 godina

Ovaj mec je za razliku od tri prethodna ponovo podsetio na one pobede iz 2011. Na gotovo isti nacin je dominirao. Potpuna kontrola meca. Agresivnost i selekcija udaraca su dominantni. Nole tera Rafu da stalno razmislja "gde li ce sada da udari", sto mu nikako ne odgovara i zato ga cesto hvata van balansa.

NS

pre 11 godina

Naravno sve tacno i strucno analizirano.,,,,,,,,,,, Ima uvek ono ali a to je.. Novak po meni preteruje sa igranjem svakog turnira, egzibicije i Reprez. Kako njegov tim tako forsira pa time moze samo da unisti svoje telo, Tako je nadal uradio pa vidimo da svi prave neke pauze da bi uradili ono sto su zacrtali Noletu je cilj RG i to glavni a pre njega su tri mastersa na sljaci po meni trebao je da igra samo jedan i to je dovoljno bio bi odmoran i fit posto je RG naj tezi turnir igra na sljaci i to u pet strasan napor. Slazem se da je M karlo veliki turnir ali ni prineti Rg. Voleo bi da ispuni svoje i nase zelje i uzme RG ali ljudi ovim tempom nece uspeti i moze samo da unisti svoje telo u ovakvoj konkurenciji bez odmora nije moguce to uraditi daj boze da gresim ali videcete da ce na RG biti iscrpljen.... Puno zdravlja i srece Nole i odmori malo nremoj da budes bas tipican srbin koji hoce sve i onda izgubi i ono sto je naj vise zeleo malo razmisljaj i kao Nemac... Srecno Nole.....

zakljucak

pre 11 godina

@Kenny Sky Walker-Verovatno si u pravu, ali u svakom slucaju na jednom od ta dva turnira treba lagano da udje ili ne dodje, a drugi da osvoji.

majk

pre 11 godina

...ili ce Rafa skroz da se deprimira i precutno posustane i "rastane" sa tenisom, ili ce mu stricek pronaci jednog adekvatnog, autoritativnog teniskog strucnjaka, koji ce mu ulije sigurnost i pomoci da se prevazidje jos jednom, nadogradi svoju igru i postavi opet nasuprot Novaka! Za primer, kao Lendl sto saradjuje sad sa Marijem.
Do tad mozemo se nadati samo Noletovoj blagonaklonosti prema njemu (u koju ne treba nimalo sumnjati!) pa da mu pokloni po koji mec, ili eventualno i prosto mozda jos da ga sreca posluzi pa da dobije Novaka ponekad.

VLADIMIR

pre 11 godina

Kao i uvek, na Vase komentare nemam nikakve primedbe. Odlican 5+. A koimentari uzivo? Bice i to. Nemojte se ljutiti na malu salu.

Valter

pre 11 godina

Nole je trenutno neprikosnoven,to znamo svi i tu zbora nema.Dao Bog zdravlja i napraviti ce jos mnogo dobroga.Za one koji tenis prate od jucer,padaju u trans kao "najbolji i istoriji",eto onako nekoliko podataka za nauk:Rekorder po osvojenom Wimbeldonu-7 puta Federer.Po broju titula 76=Federer.Jedini koji je tri godine osvajao po tri Grand-Slama=Federer.Rekorder po broju tjedana na vrhu rang liste sa 302 tjedna=Federer.Drugi je sa 286 tjedana P.Sampras.Nadal je na sedmom mestu sa 102 tjedna.Roger Federer je 4 godine redom(2005-2008)proglasem sportasem godine u svetu.Od eminentnih strucnjaka i casopisa za tenis proglasen najboljim tenisacem svih vremena.....itd,itd.E sad,Nole je mlad,bude i zdrav,moze puno napredovati.Po navedenim podacima gore,lakse je racunat koliko je daleko,ili jednog dana blizu-Federeru!Pozdrav svima!

REKETNI STIT

pre 11 godina

@pop:Super,i ja sam video Rendi Kotura na YT,pa rekoh,posto smo skoro isto godiste,i iste kilaze,mogu i ja,mozda cak i bolje!E pa,vec 3 nedelje mi je ruka u gipsu.Ali imas moju podrsku za sve sto pokusas!

NINO

pre 10 godina

ljudi. nisam iz srbije, nije bitno od kuda sam. zelim samo ovo reci. Nole je izuzetan igrac i covjek. to se vidi. znate kada ce uspjeti? kada odvoji i on i svi drugi nacionalnost i sport. i onda ce svi uzivati. i vi iz srbije i mi sa balkana. pustite kraju borbu za nacionalnost, to je izumrlo jos u srednjem vijeluku. kad ste vidjeli da nadalovi ferrerovi federerovi sunardonjaci stavljaju nacionalnost u prvi planu. ostavite sport sportistima. nole, mnogo uspjeha (sreca tebi ne treba) na drugim turnirima.

rafafan

pre 11 godina

Ne navijam za Novaka, ali me je njegov zadnji potez prijatno iznenadio. Ako je verovati zvaničnom sajtu grada Jagodine, Novak je predložio da njegovu voštanu figuru istope, naprave sveće i poklone lokalnoj crkvi. Episkop Šumadijski Jovan se zahvalio na poklonu i poručio da bi svi Srbi i Srpkinje trebalo da se ugledaju na Novaka.

milwood

pre 11 godina

Sve je rečeno u sjajnom komentaru SO . Međutim , dodao bih da je Rafa delovao sporo i kao da je i sam u toku meča bio svestan da nema šanse za pobedu . Sve u svemu , Rafa je dokazao da je neprikosnoven i da ga jedino Nole može dobiti . Ove sezone je dobio sve iz prvih 8 sem njega i Marija , sa kojim nije igrao . Ovaj poraz Rafi može samo da znači podstrek da protiv Đokovića mora , a može mnogo bolje , a time će i dalje za ostale biti nedostižan .

Valter

pre 11 godina

Nole je trenutno neprikosnoven,to znamo svi i tu zbora nema.Dao Bog zdravlja i napraviti ce jos mnogo dobroga.Za one koji tenis prate od jucer,padaju u trans kao "najbolji i istoriji",eto onako nekoliko podataka za nauk:Rekorder po osvojenom Wimbeldonu-7 puta Federer.Po broju titula 76=Federer.Jedini koji je tri godine osvajao po tri Grand-Slama=Federer.Rekorder po broju tjedana na vrhu rang liste sa 302 tjedna=Federer.Drugi je sa 286 tjedana P.Sampras.Nadal je na sedmom mestu sa 102 tjedna.Roger Federer je 4 godine redom(2005-2008)proglasem sportasem godine u svetu.Od eminentnih strucnjaka i casopisa za tenis proglasen najboljim tenisacem svih vremena.....itd,itd.E sad,Nole je mlad,bude i zdrav,moze puno napredovati.Po navedenim podacima gore,lakse je racunat koliko je daleko,ili jednog dana blizu-Federeru!Pozdrav svima!

NS

pre 11 godina

Naravno sve tacno i strucno analizirano.,,,,,,,,,,, Ima uvek ono ali a to je.. Novak po meni preteruje sa igranjem svakog turnira, egzibicije i Reprez. Kako njegov tim tako forsira pa time moze samo da unisti svoje telo, Tako je nadal uradio pa vidimo da svi prave neke pauze da bi uradili ono sto su zacrtali Noletu je cilj RG i to glavni a pre njega su tri mastersa na sljaci po meni trebao je da igra samo jedan i to je dovoljno bio bi odmoran i fit posto je RG naj tezi turnir igra na sljaci i to u pet strasan napor. Slazem se da je M karlo veliki turnir ali ni prineti Rg. Voleo bi da ispuni svoje i nase zelje i uzme RG ali ljudi ovim tempom nece uspeti i moze samo da unisti svoje telo u ovakvoj konkurenciji bez odmora nije moguce to uraditi daj boze da gresim ali videcete da ce na RG biti iscrpljen.... Puno zdravlja i srece Nole i odmori malo nremoj da budes bas tipican srbin koji hoce sve i onda izgubi i ono sto je naj vise zeleo malo razmisljaj i kao Nemac... Srecno Nole.....

Nenad

pre 11 godina

Kao i uvek,Saša uvek lepo,temeljno i analitički kvalitetno rezimira svaki Novakov osvojeni turnir,pobedu nad velikim teniserom kakav Rafa istinski jeste i poštujem ga i divim mu se kao sportisti,šta god ko mislio.I taj psihički momentum za dalji nastavak sezone,sto mi se jako dopada.Pohvale Saši Ozmu,neka nastavi tako.
Kao Novakov navijač,imam samo jednu zamerku na Novakovu igru u duelima konkretno sa Nadalom i nesto na sta bi u narednom periodu trebalo da obrati paznju i poradi na tome.
Kada ubedljivo dobije prvi set,a čak je imao sansu da ga resi sa 6:0,pa je popustio..,to ne sme da dozvoli,da Rafu psihički vraća u život.
A naročito u drugom setu,kada se nebrojeno puta vadio iz teške situacije,dva puta pretrpeo brejk,imao je Rafa sansu da mec uvede u treci set,pa ko zna sta bi bilo na kraju.
Dakle,Novak mora da poradi na tome da sto je duze moguce drzi taj visok nivo igre,high kontinuiranu liniju od pocetka pa do kraja.Da ne bude toliko oscilacija,mentalnih kriza.
Na kraju,ne treba biti euforičan nakon ove pobede,jer Novaka ceka Madrid,novi ispit pred Rafinom publikom.A Nole je dokazao da moze da pobedi Spanca na domacem terenu,2011. godine.
Rafa ce se sigurno vratiti na Manacor ili negde drugde i trenirati kao lud,ne bi li se sto bolje pripremio i naostrio za Madrid i novu epizodu sa Novakom.Prema tome,Novaka ceka jos dosta,dosta izazova na sljaci ove sezone.

majk

pre 11 godina

Da! Upravo taj stav koji se primjecuje odmah na pocetku meca je ocrtao sve!

Upecatljiv prizor:
-prva pauza posle odigranog gema koji je dobio Novak, oba prilaze svojim klupama, Novak uzima gutljaj-dva tecnosti i odmah izlazi na teren, kao pravi megdandzija! Rafa za to vreme jos uvek ispija svoj "koktel" i bojazljivo kao neko detence spusta flasice na teren (i to se cini gledaocu kao na tacno "zacrtano" mjesto u glavi),i kao da se plasi da ih ne "polupa" pri tom! Upravo taj jedan od njegovih mnogobrojnih opses.-kompulz. tikova. Pa onda citav taj njegov ritual pre servisa: 'dupe-kosa-nos-..' odaju utisak da je u teniskom "corsokaku" odakle se ne mice, igra stagnira. Jedna veoma znacajna primedba:-Svu tu njegovu nesigurnost najbolje odslikava prisustvo oba (razvedena) roditelja i najblizih (devojke i striceka Tonija pre svih) na jucerasnjem mecu, koji su svi u kompletu dosli da mu pruze podrsku protiv Novaka, "zlatnom decaku" porodice Nadal! Ocigledno je koliko mu znaci njihova bliskost i naklonost. Verujem cak da sva ta Rafina nesigurnost i "opses.-kopulz. poremecaj", izvire iz mozda tog nesredjenog odnosa majke i oca iz detinjstva, i da je decko trazio "izlaz" kod Oncle Tonija koji ga je onda ucio tenisu! Medjutim,"Novak strasni" je taj koji se pojavio i ugrozio mu citav taj njegov "bezbedni kutak",ako me se razume sad!
Rafa je na svojim limitima i ujka Toni mu ne moze vise pomoci. Sve sam uvereniji da ce doci do medjusobnog kolapsa posle Novakovog osvajanja Pariza...

političar

pre 11 godina

ljudi ne navijanje za Noleta je isto da ne navijate za nasu reprezentaciju. Je l moguće da ima Srba koji kažu da ne navijaju za Noleta? Alo ljudi pa to nije klub Novak Djokovic, to je samo običan čovek, teniser koji prestavlja Srbiju na svakom turniru. Bože :(

zakljucak

pre 11 godina

Po mojoj skromnoj proceni Novak treba da preskoci Madrid. Ne brani puno poena, cetvrtfinale, mislim, spremi se za Rim i RG i golica Rafu. Sem toga ostavlja prostor za sledecu godinu.

Posmatrač

pre 11 godina

Zadovoljstvo je podeliti sa drugima rafinirane poklone koje dobijamo od Novaka Đokovića! Izlišno je ulaziti u tehničko-taktičke finese njegovog teniskog primata. Novak je pojava koja je već prevazišla tenis kao igru, on je civilizacijski napredak kao Čovek. A zašto,ukratko:zato što pokazuje (bez sopstvene svesti o tom i takvom delovanju što ga čini još značajnijim) koliko je važno u životu biti Slobodan ali istovremeno ipak radan i disciplinovan; upravo taj sklop u njemu čini ga nadnaravno snažnim, kako mi to kažemo - "nepobedivim" naročito kada ima "svoj dan"" što se često događa; zanimljiva je ta njegova sloboda, vidim je u tome da nikada ne suzbija niti "gužva" svoje emocije; u tome je njegova velika prednost, naočito u odnosu na najveće rivale koji su jako daleko od njega u tom pogledu; Federer je simbol "kontrole emocija" koje se pokažu u originalnom svetlu kada mu "ne ide" (mada je pod uticajem Novakovog ponašanja popravio svoje, dokaz da ima fantastičan talenat za usvajanja kvaliteta); Nadal ima neprijatnu fokusiranost na uspeh (do neukusnih tikova kao oblka ispoljavanja), iako nije antipatičan u celini; Marej je neslobodan u odnosu na imperijalni pritisak svoje zemlje; za razliku od njih Nole je u potpunom jedinstvu kako sa svojom savesti (koja je radno i vrednosno poštena), sa čitavom svojom okolinom (od otadžbine do svojih navijača) i svojom religioznom svesti koja je po svemu sudeći kod njega veoma prisutna. Rezultat je taj da je mentalno jači od svih rivala.

velikoslovog

pre 11 godina

Na 6:5 za Rafu, Novak uzima brejk sa nulom. Zatim dobija taj-brejk 7:1. Ljudi moji, pa da Rafa dobije 1 od poslednjih 12 poena, da izgubi 5 prvih gemova, da dobije ovacije kad osvoji prvi gem, da izgubi 8 gemova zaredom na sljaci (Roland Garros prosle godine) ??? Potpuno je jasno da samo Novak moze ovako da odigra protiv Nadala na sljaci i mislim da je koooonacno doslo vreme za Roland Garros. Pa da zvanicno Novaka proglasimo za kralja sljake!

sasa jokic

pre 11 godina

Neki ovde preporucuju da ne igra Madrid. Ritam igranja na ovako visokom nivou je vrlo bitan.
Novak preskace Barselonu, i ima dve nedelje pauze.
Ove godine sljaku u Madridu postavlja ekipa iz RG, tako da ce biti identicna Pariskoj.
Ono sto bi eventualno mogao da uradi je da u Rimu odigra do polufinal, i da napravi malo duzu pauzu, zbog svezine.

jablan

pre 11 godina

Prvi set nema svrhe komentarisati,sve se videlo,sta moze da se ucini u tenisu.prvi set je bio savrsenstvo.drugi set,moje je misljenje da se Novak igrao sa Nadalom zasto:Nadal napravi brejk Novak ga vrati,Nadal opet napravi brejk na 5-5 i povede sa 6-5,servira za izjednacenje u setovima,Novak vraca brejk i to sa nulom.sto je po mom dubokom uverenju psihicki do te mere pogodilo Nadala da dugo nece moci da se oporavi od tog soka.taj brek Novak je odigrao tako savrseno da Nadal nije znao gde se nalazi i sta ga je snaslo.to se lepo i videlo kad je mec bio zavrsen.Novak ce do kraja ove teniske sezone napraviti cudo,sto ce biti zabelezeno u istoriji tenisa zlatnim slovima.2012 godinu sam komentarisao da je ovoa godina 2013 Novakova i da ce na kraju karjere imati 21 G.S titula.dobro zdravlje Novace nek te posuzi.jablan

Inspector Bloch

pre 11 godina

Odlicna analiza Sasa,kao i uvek, uostalom.Ostaje mi da dodam jos par elemenata.Greg Rudsetski,je u cekanju prestanka kise, izgovorio dve stvari, koje potpisujem:
- Novak je najbolji riterner IKADA
- Novakov BH je najbolji IKADA
Na pitanje,da li je siguran u to..IKADA, hladno je potvrdio.
Medutim ima i vise! I tu je @Dorcolac /opet/u pravu: Novak jos uvek nije svestan KVALITETA svoje igre! Odnosno,ne odrazava se, u potpunosti, na njegovo samopouzdanje! Dakle, moze se jos! Ako, je ovaj mece, pokazao, ista..onda kolika je razlika u bogadstvu Novakove igre, u poredenju sa..siromastvom Nadalove! Tacno, Nadalov teniski, bagaz..je pre svega, davno, sav isprogramiran,..za sljaku i PROTIV jednorucnog BH Federera! Zato, mnogima ..do Novaka, nije ni palo u oci koliko je Nadalov BH..u stvari slab/nerazvijen! I za divno cudo, nas junosa, nikada/ sem u gustim situacijama!/nadalovski recept NIJE koristio kod RF! Naprotiv! Raspucavao se po njegovom FH! Kao sto se i juce, voden, samo njemu znanim, motivima u drugom setu..pozeleo raspucavanja sa linije! Lepo je to za oko, vrh, kao kaze, tenisa izmedu njih..ali i rizik! Novak..voli izazov,voli i rizik..igru.. i ja, mi, se sa tim moramo pomiriti! Ali, da to radi neko, ko vec debelo ispisuje istoriju tenisa..samo je satisfakcija.Ako se ne varam, ovim MC je on vec na vrhu,masters liste, do zaokrugljivanja? Ostao samo Sinsi. Pa, idemo dalje, da i GS zaokruzimo. Najbolje kalendarski.

Pozdrav,

011

pre 11 godina

Ovo znaci puno, jer posle ovakve pobede mislim da je njemu samom, a i svima ostalima, jasno da trenutno sve zavisi od njega! Ako je fizicki ok i 100% skoncentrisan na mec trenutno nema igraca koji moze ozbiljno da mu se suprotstavi, sto narocito vazi preostala 3 Grand Slama, jer u mecevima na 3 dobijena seta zbog trenutne fizicke pripremljenosti, a pogotovu mentalne stabilnosti, njegova prednost je jos i veca!!!

Nadalu je totalno usao u glavu i tu vise nema nikakve price, Federer ce sve teze moci fizicki da mu parira, pa mislim da mu je trenutno najozbiljniji, ako ne i jedini pravi protivnik, ipak Murray! Sto se tice ostalih top 10 igraca, sem donekle Delpa, ostali apsolutno ne mogu da mu se ozbiljno suprotstave!

Goran

pre 11 godina

Kao sto sam pretpostavljao, Novaku savrseno odgovara povratak Nadala, s obzirom da Nadal dobro igra protiv svih osim protiv Novaka, tako da mu rasciscava put do finala, a ujedno uzima dosta ATP poena koje bi prigrabio Marej ili Federer. Na taj nacin Novak i sa vise kikseva moze ostati prvi. To se najbolje videlo u drugoj polovini prosle godine kada mu je Federer uzeo prvo mesto a Marej se opasno priblizio samo zato sto nije bilo Nadala koji bi sigurno osvojio dosta ATP poena koje su uzeli Marej ili Federer. Cim se Nadal vratio, i Marej i Federer su odmah izgubili samopouzdanje.

Don Quijote

pre 11 godina

Juce je Nole pocistio Rafu sa terena. Sve je bilo gotovo perfektno u Noletovoj igri. Cak i oni "cudni" poeni koje je gubio u drugom setu, izbacivao ga je napolje na drugoj strani terena, a onda plasirao paralele santimentar napolje. Rafa jednostavno nije mogao da mrdne. Nole je juce pobedio zato sto je, po mom skromnom misljenju, bolji i kompletniji igrac od Nadala. Naravno, to je sport, sto znaci bice tu jos mnogo i poraza i pobeda. Ne moze ni Nole stalno pobedjivati, ali u ovom odnosu snaga trenutno, Nole ce imati mnogo vise pobeda nego poraza protiv ovog igraca sa kojim ce, po mojoj proceni, igrati gotovo sva finala u narednih 2-3 godine.
Ono sto meni bode oci, ne samo juce, to je gotovo regularan pad Novaka u drugom setu. Prvi set odigra kao masina za mlevenje mesa, a onda u drugom trange-frange. Ponekad imam utisak da to radi namerno, da se poigrava, i mnogo bih voleo da je to tacno.
Sto se Rafaela Nadala tice, moram priznati da je on meni jako drag igrac, kao da je nas. Navijam uvek za njega, osim naravno u vamos-tamos mecevima. Fenomenalno je da se vratio, da je opet tu, i da je opet u finalima. Meni licno, najdrazi su mecevi Noleta bas protiv njega, pa samim tim i pobede u tim mecevima su nesto posebno. Ocekujem identicna finala u Parizu i Londonu (i istog pobednika naravno).

Jack 10`

pre 11 godina

Izuzetno vazna,nekako ne znam kako bi se kretali Novakovi rezultati na predstojecim turnirima na sljaci da je izgubio ovde jer ipa 4 u nizu nije malo jos sa manjkom samopouzdanja ici u Rafinu domovinu.pa moguci i 5 poraz,ne znam...Al ovako je mnogo lakse ocekujem opet 2 finala u Madridu i |Rimu,jer realno tako roviti su dosli manje vise lako do finala,nekako i Ferer kad se vrati,nije to to,ne zelim njega da otpisujem nikako al....I da Endi..kakvi su njegovi planovi,zna li ko,verujem da ce da zapne na ova 2 mastersa al nista vise od polufinala,ceka on travicu na leto...Videcmo zanimljive 2 nedelje tenisa nas ocekuju....

Dorćolac

pre 11 godina

"Ko dugo gleda Đokovića, zna da se mnogo o njegovoj igri određenog dana može doznati na osnovu stava na samom početku meča. Novak je protiv Nadala izašao na teren sa odlučnim izrazom lica, raširenim ramenima i od prvog gema je odličnim servisima odredio ritam celog meča".
Na osnovu ove dve rečenice se može, danas određenog dana, doznati da je tekst izvanredan. Tačno tako, i kada nemam priliku da od početka meča pratim igru, samo nazovem suprugu i pitam pre rezutata-"kako izgleda Novak"?
Vera je čudo, povenje u sebe, što mnogi nazivaju-samopouzdanje. Možda ću mnoge iznenaditi, ali mislim da Novaku treba još više vere u sebe. Obrazložio bih to svojim utiskom da su mu dometi u igri još veći nego što i sam zna. Jer kada sastavi seriju od 8 gemova, ili 5 kao sada u Monte Karlu, kada se onako dorćolskim izrazom "razđilita" po terenu, deluje kao da mu ni Nadal na šljaci ne može uzeti niti jedan poen. Rapsodija na terenu. Pomislio sam - i pre neku godinu u epskom meču polufinala u Madridu, imao je Novak 3 meč lopte, ipak izgubio, uništio Nadalovo telo, omogućio Federeru seriju... nakon meča izjavio da kada ga sada nije dobio, nikad neće - Novače, stasao si za pobede! Da, tu sam pomislio da mu treba jača vera u sebe. I dobio je to! I još više mu toga treba! Jer mu je igra to zaslužuje, da mu se vera još malkice izdigne do nivoa igre, da idu ruku pod ruku, zajedno, u budućnost zarad istorije!

Vladimir Pula

pre 11 godina

@Statistika kaže da je na poslednjih 8 RG pobedjivao je igrač koji bi pobedio na mastersu u MC. Neka se tradicija nastavi, daće Bog!
(moki, 22. april 2013 16:11)
Samo sto to nije točno :D Nadala je jedne godine Soderling izbacio sa RG i tada je Federer osvojio ....

Predo

pre 11 godina

Prvo da pohvalim Sašu, ne samo za ovaj tekst, i da ga uporedim sa Bodom i Tinjorom, vrhunskim teniskim žurnalistima Tennis Magazina. Imamo mi ljude za sve pozicije, samo im ne damo da dodju do izražaja.
Nadala je teško pobediti, čak i kada nije u top formi, jer je konstantan i ne reskira mnogo. Njegova igra se zasniva na brzim nogama, ali još više na snažnim spinovima, kojima protivnike tera van terena, a sebi omogućuje da se vrati u početni, tj. najidealniji položaj. Taktika, koju igrači moraju primeniti protiv njega je teška i za većinu nemoguća. Morate kombinovati snažne, duboke i precizne dijagonale i paralele, servirati na visokom nivou, neprekidno razmišljati i praviti povremena iznenađenja u vidu kratkih lopti i izlazaka na mrežu. Nekima to uspeva jedan gem, nekima jedan set, ali retko kome dva, tri ili više setova. Pri tome morate čuvati energiju. Čovek (ili njegov stric Toni) je napravio najsavršeniju taktiku za šljaku. U čemu je štos i tajan Novakovog uspeha? Novaku Nadal savršeno odgovara, međutim gubio je ranije mnogo mečeva protiv njega zbog nedostatka fizičke snage, a samim tim i pada koncentracije. Tačno je to Novak znao i kada je imao 18 godina da "ne mora da radi ništa specijalno", samo da igra svoju igru. Formula za Rolan Garos: Dovesti sebe u situaciju da možete da igrate sedam setova u visokom ritmu, a ne pet, uz sve ono što je Saša naveo i ja nešto dodao. Teško? Pa i ova pobeda je do juče izgledala teško moguća, ali sada više ne.

REKETNI STIT

pre 11 godina

U zivotu nisam uzeo teniski reket u ruku.Do pojave Noleta,nisam se znimao za tenis,osim ako nisam imao nista pametnije da radim.
A sve i da imam nekog posebnog iskustva,to ne bi imalo tezinu,jer,uvek, samo aktuelni N°1,ima odgovor za svoj uspeh,narocito poslednjih par godina kada vrhunski tenis dobija sasvim novu dimenziju.Ali kakav bih srbin bio da nemam svoju verziju,koja je inace,jedina tacna!
Nole je nedavno izjavio da,u vrhunskom tenisu danas,nema velikih razlika izmedju igraca u pogledu tehnike,i da je jedina razlika:motiv ili volja da se pobedi.Tu se u potpunosti slazem s njim.Rezultat,par iznenadjenja na poslednjem turniru.Ono sto Nole,nije rekao je da za celicnu volju treba dobra fizicka pripremljenost,ali negovi rivali to znaju,a to smo videli u nedelju,Nadal je sve imao osim snage,da na pocetku meca nametne ritam,a na kraju da ga prati,u medjuvremenu je pruzio svoj maksimum,i to mu je omogucilo da dostojanstveno izgubi.Novak,ima sve sto je potrebno za poziciju na kojoj je,i nesto vise:volju,istrajnost,usud,a na prvom mestu velicanstvenu gipkost akrobate,sto ga u ovom sportu cini bolno nedostiznim.Mimo toga,Nole je ,kad nije komicar,asketa s dusom deteta,i vise nego iko ikada u tenisu,unosi emocije.Naravno ima i mane koje mu idu u prilog:Srbin je,i ne retko,psiho ubica koji igra 2 meca istovremeno,jedan protiv rivala,a drugi protiv sebe i nasih zivaca.U svakom slucaju u nedelju,je istorija nastavila,tamo gde je pre godinu,na istom mestu,u istom trenutku stala!

Nolefan

pre 11 godina

Bilo bi dobro da Novak osvoji RG.I to je njegov cilj. Ali nije presudan. Vazno je da odbarni poene od prosle sezone.Jedan veliki teniser Ivan Lendl nikada nije osvojio Wimbledon. Jedno su zelje a drugo su mogucnosti.Novak ne juri titule po svaku cenu. Dokazao je da je veliki teniser i da je vec usao u istoriju

nebojsa

pre 11 godina

vec sam se zabrinuo,gde je sasin komentar....jedino tako u komentarima dobijemo znalce.
smejao sam se viskovicevom komentaru na rafine opsesivno kompulsivne tikove,jer kako ih je pomenuo,tako su se pojavili pri serviranju.
pola sata igre i pet nula,nisam imao vremena da shvatim da li je novak odlepio ili je rafa zalepljen,sve u svemu,bice da je start odredio tok meca.moguce je da novak iskoristio vreme do susenja terena i blic krigom saterao rafu u cosak.
drugi set,kazem prijatelju,nista nije gotovo,ovo je rafa.na 4 2 za nadala,vec sam bio u fazonu,da neizbezan je treci set.tako sam mislio i na 6 5 za rafu jer je servirao set,ali ne lezi vraze,ode gem s nulom i nole u tajfunskom finisu razbuca svog rivala.
tako je dobar osecaj kad shvatis koliko je on dobar u sportu koji je do pre neku godinu bio rezervisan za privilegovane,velike i bogate.
njegovi rezultati su cudo i voleo bih da uzivamo jos dugo,da mozemo da kazemo da je bio najbolji u vreme najboljeg tenisa,da je osvojio vise od deset GS ova i da je pomerio jos neke granice.
novak je jedini sportista danas sa ovih prostora koji cini da nam oci zasijaju i glas iz grla bude glasan KAO DECAK IZ VODE...

Boki

pre 11 godina

Kratko,mislim da je presudilo to sto je Novak kompletniji igrac od Rafe.
Pozdrav za Rafafana,jucerasnji komentar spada u bisere mudrosti.

Posmatrač

pre 11 godina

Do sada je bilo da Novak zna da je najbolji...
Do sada je bilo da i ostali znaju da je on najbolji...
Od sada on zna da oni znaju!
E pa tek sad će da vide...

Kenny Sky Walker

pre 11 godina

Za razliku od "zaključka", ja mislim da baš Madrid treba da igra i da zapne da ga osvoji. U Madridu je i vazduh ređi i šljaka brža, tako da je tamo on favorit i pre Nadala i pre ostalih. Ako dobije Rafu, bilo u finalu bilo ranije, tim bolje, to će biti još jedan udar na samopouzdanje Španca. Posle Madrida ide Rim i ja, da sam na Novakovom mestu, u tom Rimu ne bih previše zapinjao. Šamarao bih lopticu, uz što manje kretanja, pa kako ispadne. A najidealnije bi ispalo kada bi se Tipsa dovukao do četvrtfinala ili polufinala Rima (a i Nole), pa da Nole odigra malo opuštenije u tom međusobnom meču. "I vuk sit i ovce na broju", što bi se reklo. Posle toga bi usledio Rolan Garos, a tamo treba da zapne i želja će mu se ostvariti. Znači, Madrid je bolje mesto od Rima - da okrinji Rafi još malo samopouzdanja, a posle bi Rolan Garos maltene samo od sebe došao na tacni. Živi bili - pa videli ... Samo da dobije Mdrid i da otalja Rim i sve će biti u redu. Naravno, ukoliko mu u Rimu zapadne Rafa, u tom meču nema šamaranja loptice i opuštanja, nego mora da zapne i pobedi, da ga još više psihičku utuče.

majk

pre 11 godina

...ili ce Rafa skroz da se deprimira i precutno posustane i "rastane" sa tenisom, ili ce mu stricek pronaci jednog adekvatnog, autoritativnog teniskog strucnjaka, koji ce mu ulije sigurnost i pomoci da se prevazidje jos jednom, nadogradi svoju igru i postavi opet nasuprot Novaka! Za primer, kao Lendl sto saradjuje sad sa Marijem.
Do tad mozemo se nadati samo Noletovoj blagonaklonosti prema njemu (u koju ne treba nimalo sumnjati!) pa da mu pokloni po koji mec, ili eventualno i prosto mozda jos da ga sreca posluzi pa da dobije Novaka ponekad.

Dal

pre 11 godina

Posle Saše i puno stručnih komentara, kako da se ovde javi neko ko, samo kada nađe vremena, pomalo prebacuje lopticu, ne bih rekao i igra tenis?Nemam ni iluzija da budem ravnopravan komentator, želim samo da napišem nešto, kao neko ko voli ovu igru.
Smatram da je tenis pojedinačni sport i nisam baš bio za Novakov nastup u DK, posebno što sam smatrao da su šanse za treći poen minimalne, ali eto ispade dobro.Kada se povredio deset puta sam rekao da preda taj meč.Izgleda da me Nole nije čuo.Ishod znamo.Za MK sam verovao da je prilični favorit ako je sa zglobom sve u redu.To se pokazalo kao tačno.Kada je Novak u svom elementu favorit je na svakom turniru.Ovo sa Nadalom je ispalo fantastično.Ovom pobedom stvorio je ogromnu prednost u glavi i biće favorit i na ostalim terenima na šljaci gde se pojavi.Novak jednostavno ima igru za Nadala i čak mislim da mu je lakše kada je on tu.Prvo bodovi koje on ne osvoji dele se na više igrača i lakše mu je držati prvu poziciju, a drugo Nadal će na nekim turnirima izbaciti za Nola nezgodnije rivale Marija,..i olakšati mu posao.
Madrid, Rim gde igrati?Dva turnira u dve nedelje.Logičnije je da igra u Madridu punim gasom ima i dovoljno vremena da se i odmori i spremi.Ali kako da preskoči Rim, tamo ga vole i navijaju kao u Bg?Ne valja preforsirati ali ni praviti velike pauze.Kako neko reče pobeda u Madridu i poraz od Janka u Rimu možda bi bio dobar izbor.Novakov tim ovo zna bolje od nas i verujem napraviće pravi izbor.
Ja mu želim sve najbolje!

Ljubomir

pre 11 godina

Veliki Novace svaka cast!
Ti si primer svima nama u Srbiji kako se treba boriti za svoju zemlju i sebe. Neka Ti Gospod Bog podari dug,sretan i bericetan zivot sa puno dece.
Pozdrav i svako dobro Ljuba uca.

Nenad Mandaric

pre 11 godina

Bravo Nole. Bravo za B92. Odličan prenos i komentar. Ipak, mislim da su i Nole i svi gledaoci na B92 zasluzili da vide i reprizu te sjajne pobede. Imajte u vidu urednici sportskog bloka da je vreme odigravanja teniskog spektakla bio u vreme porodičnog ručka i lepog prolećnog dana kada su mnogi u prirodi. NEKI moji rodjaci, zbog toga, nisu uspeli da vide meč. Bilo bi lepo kada bi zbog njih i svih ljubitelja tenisa reprizirali meč

Grobar-España

pre 11 godina

Statistika kaže da je na poslednjih 8 RG pobedjivao je igrač koji bi pobedio na mastersu u MC. Neka se tradicija nastavi, daće Bog!
(moki, 22. april 2013 16:11)

Ima jedan izuzetak a to je RG 2009 kada je Federer uzeo Garros, a on nikada nije pobedio Monte Karlu.

Milko

pre 11 godina

"Ko dugo gleda Đokovića, zna da se mnogo o njegovoj igri određenog dana može doznati na osnovu stava na samom početku meča. "

Svoje prijatelje već poodavno ubedjujem u ovo, meni je to prilično očito.
Nemam primedbi na analizu meča.
Meni je tokom celog meča veru u pobedu davala Djokovićeva mirnoća i mentalna stabilnost kojom je zračio.
Velika pobeda.

pop

pre 11 godina

@ REKETNI STIT
Pre par meseci sam video Novakov trening na YT i kako preskace konopac. Sutradan sam kupio vijacu i od tad preskacem svaki dan :)

čiča

pre 11 godina

Slažem se sa većinom komentara koji su stručni i "gadjaju" u metu.Nole je bez sumnje naš ponos i dika i pokretačke snaga celoj naciji,Nikola Tesla 21.veka po značaju za Srbe.Piše istoriju svoju i svog naroda na najlepši mogući način ne samo pobedama nego i celokupnim ponašanjem.I slažem se po izgledu lica kad izadje na teren i odigra prvi gem se vidi kako je "raspoložen"za igru.Iako je skoro dostigao savršenstvo u igri,ubedjen sam da može još bolje,za razliku od drugih.Znam da je to vraški teško,ali obratiti pažnju na snagu udarca koja mu ponekad nije na zavidnom nivou,kao i neophodnost da se i najmanja šansa iskoristi za gadjanje prostora pored linije što Nadal savršeno koristi.I naravno izbegavati svaki turnir i čuvati telo.Puno sreće i zdravlja našem heroju od porodice Luković.

Milos Vukadinovic 1989

pre 11 godina

Postoje dve faze njihovog dosadasnjeg rivalstva, koje je veliko a moze da postane i najvece ikada. Prva faza je razdoblje od pocetka nadmetanja na atp turu do 2011. U tom periodu Rafael je bio u velikom naponu snage sto se ne moze reci za Novaka. Novak je oduvek bio talentovaniji od Nadala, posle Federea najtalentovaniji teniser danasnjice, medjutim, fizicka sprema je ono sto ih je delilo. Duge razmene, snaga udaraca, trcanje, tu je Rafa bio u velikoj prednosti, i Novak je dobijao tek poneki mec, uglavnom na betonu. Pojavom dr Cetojevica, krajem 2010. i pocetkom 2011. stvari su se okrenule za 180 stepeni. Bolje receno fizicka sprema se poravnala, Novak je otklonio ono sto je remetilo njegovu homeostazu i dobio na atleticizmu. Pored tog faktora, jos jedna stvar je bitna. Novakov bekhend je neverovatno dobar zadnje 2-3 godine. Paralela iz bekhend strane je bio njegov prepoznatljiv udarac u periodu kada se peo na svetski vrh, kasnije je akcenat bacen na forhend narocito promenom reketa, ali konkretno protiv Nadala, Novak napada sada mnogo cesce iz bekhend strane Nadalov forhend, za razliku od ranije kada je pokusavao forhend paralelom. To se videlo juce. Elem, sada Nadal trci da pokrije bekhend dok Novak maltene iz mesta moze da napadne bekhend paralelom. To je razlika koja moze da presudi, uz naravno forhend koji je postao ubojito oruzje. Ocekujem velike meceve izmedju njih dvojice ove sezone, jednostavno najbolji su na svetu. Kao sto je Novak bolji od Rafaela! Ziv i zdrav bio!

Rezime

pre 11 godina

Poštovani Saša,
Ne mogu opisati koliko sam strepeo za ishod ovog finala, jer za mene, najtvrdokornijeg Novakovog navijača, ovo je bilo više od igre, isuviše važan i veliki korak za dalje. Prolazilo mi je svašta kroz glavu: nesrećno iskrenuti zglob, podsvesni strah od obnavljanja povrede, posledice po samopouzdanje posle eventualnog poraza...
Znao sam da Novak može, toliko je talentovan, izbrušen i nadogradjen, tehnički savršen, da i više od onog što mislimo da može, on nadmaši..A kad sam posle par gemova video tu smirenost i apsolutnu fokusiranost kod Novaka, ostao sam zatečen. Bolje reći, fasciniran.
Nakon ovog spoznajnog momenta, siguran sam bio da Novak diže trofej i ispisuje novi list istorije tenisa..Nastavio sam lagodno da gledam meč i uživam. Novakov reket je ličio violini u Menjuhina: Novak je svirao najlepše poene i bio dirigent ove teniske predstave..

Miralem

pre 11 godina

Jednostavno Novak je najbolji na svijetu. Odlučila je psihička stabilnost Novakova. Mnogo mu je značila pobjeda u Devis kupu Srbije. kada se potpuno izliječi tek ćemo da vidimo pravog Novaka. Ja samu preko Fejsa sugerisao da igra prije deset dana i rekao da će osvojiti ovaj Turnir. Sretan sam zbog toga.

NINO

pre 10 godina

ljudi. nisam iz srbije, nije bitno od kuda sam. zelim samo ovo reci. Nole je izuzetan igrac i covjek. to se vidi. znate kada ce uspjeti? kada odvoji i on i svi drugi nacionalnost i sport. i onda ce svi uzivati. i vi iz srbije i mi sa balkana. pustite kraju borbu za nacionalnost, to je izumrlo jos u srednjem vijeluku. kad ste vidjeli da nadalovi ferrerovi federerovi sunardonjaci stavljaju nacionalnost u prvi planu. ostavite sport sportistima. nole, mnogo uspjeha (sreca tebi ne treba) na drugim turnirima.

Stefano

pre 11 godina

Mene licno faktor koje najvise fascinira je to sto Novak nije treniro vise od 3-4 puta pre nego sto je poceo ovaj turnir, to mnogo govori o ovaj pobedi, i kolko ima vere u sebe!!! Bio sam od jednih koji je pricao kako je glupo sto igra ovaj turnir uvopste, al kad sam vido Nadala kako igro protiv Dimitrova onda sam reko sebi, pa Novak ipak imo logike da odigra ovaj turnir...:)Al jos kad se uzme u obzir da je bio malo povredjen, to je neverovatno. Jeste da se Nadal vratio posle sedam meseci pauze al ljudi on vec igra 2 meseca turnire, a poceo je jos da trenira od oktobra meseca bukvalno, tako da te price ne upijaju vodu da je tolko nespreman.
Al glavni faktor kao i uvek zasto Nole dobija Rafu, je to sto jedini moze da drzi konstantno daleko od linije gde uopste nemoze imati iniciativu protiv njega...

hardy

pre 11 godina

''Ko se mača lati, od mača gine''. Nadal je godinama terorisao Federerov bekend i na taj način pravio ''višak'', a sada ga stiže sudbina kleta. Sada Novak teroriše njegov bekend i tera ga na ''guranje'' sa linijskim sudijama. Jednostavno kad Novak preuzme inicijativu Nadal ispada iz TV kadra i šanse da udari lopticu ili da (s)udari linijske sudije se izjednačuju. Od Nadalovih prednosti u odnosu na Novaka do 2011(fizička sprema, psihička stabilnost u najvažnijim poenima, samopouzdanje i jači forhend) ostao je samo jači forhend. Ali pouzdanost Novakovog bekenda je ono što odlučuje njihove mečeve. Bekend Novaku pruža mogućnost da paralelom lako igru prebaci na Nadalov bekend ili da odigra bekend dijagonalu pod oštrijim uglom nedohvatljivu čak i za Nadala. Jednostavno kad Novaka služi bekend Nadalove šanse su minimalne, što se juče i pokazalo.

Mirko

pre 11 godina

Svest o tome da si aposlutno najbolji i da drugi igraci ne mogu da se nose sa tobom.To je ono sto je sada cinjenica.Mirnoca i hladnokrvnost.Kraljevska stalozenost.Ponosno drzanje na terenu,poput petla koji je gazda u svom dvoristu.Novak je znao ranije da brza,zuri.Sada je apsolutno mrtav-hladan i posle izgubljenog prvog seta.Zna da ce jednostavno nadjacati protivnika.Ne mari za izgubljeni set,ili ako mu protivnik napravi brejk.Svestan je da ce to vratiti,jer moze.Ceka samo da se to desi.To se vidi iz svakog njegovog pokreta na terenu.To je ono sto i naljuceg rivala baca na kolena posle izvesnog vremena na terenu.Saznanje i svest o tome da je protivnik apsolutni vladar meca.I da ce svakako dobiti mec,sta god da pokusate.I da je pitanje samo vremena kada ce se to dogoditi.Ta apsolutna mirnoca Djokovica ubija njegove protivnike.Ovo je vrhunac njegove karijere.Sve je u psihi.I drugi treniraju,i drugi su talentovani.Ali,kada shvatite da mozete biti bolji od drugih - onda ste jednostavno stalozeni.A to ubija protivnika.

konfučije

pre 11 godina

Hvala za tekst Saša. Neobjašnjivo malo se posle MK piše o Novaku, turniru, šta pišu drugi itd. Ne smemo oguglati na uspehe, posle Novaka do nekog novog Novaka ili će proći puno vremena a izvesnije je da se u nas takav neće ponovo roditi. Zato dok traje uživajmo i preterujmo što da ne.
O meču: Nadalu vidljivo nedostaje jako takmičenje u kontinuitetu. Nije ona igra najbolje što on može. Iako ni znatno bolje ne znači da je dosta za dobiti Novaka. On je danas apsolutni suveren tenisa i sve zavisi od njegovog pristupa. Ako je spreman i raspoložen nemoguće ga je dobiti, dokle tako videćemo.
Na US turneji dva taktička poraza po mom skromnom mišljenju.

REKETNI STIT

pre 11 godina

@pop:Super,i ja sam video Rendi Kotura na YT,pa rekoh,posto smo skoro isto godiste,i iste kilaze,mogu i ja,mozda cak i bolje!E pa,vec 3 nedelje mi je ruka u gipsu.Ali imas moju podrsku za sve sto pokusas!

Đoković

pre 11 godina

Marej juri Federera za 10 poena ,Delpo juri Berdiha za 10 poena ,Federer neće obraniti Madrid ,a Berdih neće obraniti finale . Sve u svemu Novak ostaje bez konkurencije , jedino Rafael u 2. Djelu sezone . Federer u ovoj formi neće stići ni dokle Mari nema pojma na slaci ,a sve dok ne nauci da igra na takvoj podluzi neće nikad biti no 1 . Svi ostali osim Delpa su macijil casalj za noleta .SAMO NAPRED NOLE SVE DO 2020 !!!

goca

pre 11 godina

Postoje neke stvari koje vam predstavljaju veliko zadovoljstvo u zivotu. Kada Nole pobedi u nekom vaznom mecu ,osvoji turnir,to je trenutak srece.A onda sledi zadvoljstvo-s nestrpljenjem ocekujem Sasin tekst u kojem uvek otkrijem neku novu dimenziju vaznog meca,a posle toga komentare koje dozivljavam kao druzenje sa ljudima koji se osecaju kao ja.
Sa nadom da cemo cesto imati priliku da se ovako druzimo,pozdrav svima koji rado posecuju ovaj sajt i ostavljaju komentare.

A Noletu,naravno,da hrabro i dalje koraca stazom uspeha kojom je krenuo!

CC FH

pre 11 godina

Po ko zna koji put mec Nodal kristalno jasno pokazuje nekoliko elementarnih stvari. Koliko god se cinilo da su posle sedam vezanih poraza od Novaka, sledece tri Nadalove pobede posledica najavljivane (od Tonija) nove prilagodjene taktike jer stara "igram svoju igru" ocigledno ne prolazi, nije tako. Tri Nadalova trijumfa pre izgledaju kao neocekivana anomalija u prirodnom poretku stvari, izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Na momente Nadal prilazi blize osn. liniji i igra agresivnije ali tesko je "starog psa nauciti novim trikovima", tesko Nadal prihvata da intezivno razmislja tokom poena kada za to nikad nije imao potrebe tokom cele svoje karijere. On nikad nije imao posebnu potrebu za nekakvom ozbiljnijom taktikom, cak ni protiv Feda. Godinama je resavao i najbolje igrace igrajuci instiktivno, prosto, svojim najjacim oruzjima sa dogmatskim poverenjem u svoj spin, sve dok mu se karijera nije ukrstila sa prajm Novakovom. Puni smisao sada dobija pocetna pausalna konstantacija "Novak mu je usao u glavu", i ne samo njemu.
Sto se tice Novaka, sve obrnuto. Rano je shvatio da svojim najacim arsenalom moze dobijati Rafu i Feda (sto je i cinio) ali ne moze kontinualno i autoritativno dominirati nad njima. Svojom teniskom inteligencijom je dosao do tacke (2011) gde to moze, radi i radice. Da uprostim: Fed igra svoju igru pa sta bude, Rafa igra svoju igru pa sta bude, Novak igra (protiv najboljih) tacno onu ad hoc igru koja razara i najvise steti igri odredjenog mu protivnika. Pozdrav!

Dr House

pre 11 godina

Ne bih nista dodao SO,niti drugim komentarima sa kojima se uglavnom slazem. Ono sto mi smeta su kalkulacije tipa jedan turnir da osvoji a drugi da igra opusteno i izgubi u polufinalu??? Prvo u vrhunskom sportu takve kalkulacije ne postoje. Mozda za neke nebitne turnire ali novak njih ni ne igra!!! Igra samo masterse i GS i jedan dva turnira 500 i to je to. Sta tu ima da se kalkulise. Od 1. janura je odigrao samo 5 tunira ostali iz top 10, 7 i vise. Na americkoj turneji je odigrao samo 6 meceva i to prilicni mlako i izgubio dosta poena.On ne da nece kalkulisati nego ce dati maksimum da ih sve osvoji Madrid, Rim, RG i Vimbldon. Najbitniji deo, vrhunac sezone su sledeca dva meseca, za njega za no.1. Ne vidim sta mu to donosi gubljenje u polufinalu Rima u odnosu na trofej. Jedan mec manje i jedan dan vise odmora, ma dajte ne budite smesni. Marej i Federer nisu uopste bitni, ionako ce uglavnom gubiti poene, ili ponoviti rezultate, ali tesko, do US open-a.(Federer- Madrid,Vimbldon, Sinsinati titule,RG i US open polufinla, OI finale, Marej OI i US open titula, Vimbldon finale itd.)Njemu je jedina pretnja Nadal ako bi odbranio sezonu sljake, ma kako to sada izgledalo nestvarno. Covek od Vimbldona ima na raspolaganju 10 000 mogucih bodova da osvoji a Nole moze samo da profitira na US open-u ako ga osvoji i u Parizu. Zato sto je Nadal velika pretnja iz prikrajaka IZ SVE SNAGE NAREDNA 4 turnira, u njih staje cela SEZONA. Posle toga jos US open i to je to :))) sa srecom kralju

pp

pre 11 godina

...sledece tri Nadalove pobede posledica najavljivane (od Tonija) nove prilagodjene taktike jer stara "igram svoju igru" ocigledno ne prolazi, nije tako. Tri Nadalova trijumfa pre izgledaju kao neocekivana anomalija u prirodnom poretku stvari, izuzetak koji potvrdjuje pravilo.

Ipak je bilo teško očekivati da posle Novakovih 7 uzastopnih pobeda nad Nadalom i to u finalima najvećih turnira na svetu (dotad a i ubuduće neviđeno), Novak nastavi tako do večnosti. Došla je nova sezona i to na šljaci gde Nadal ipak igra svoj najbolji tenis i uspeva istom onom starom igrom da pobedi Novaka i to samo tri puta zaredom, i to samo na šljaci. Treba uzeti i to u obzir da je na prvom od ta tri turnira na šljaci (Monte Carlo) Novak bio emotivno hendikepiran dedinom smrću, pa je više statirao na terenu u tom finalu. Tom pobedom Nadal je prekinuo Novakov niz od sedam uzastopnih pobeda, i dobio ponovo malo motiva, a nakon toga ga još pobeđuje u Rimu i na Rolan Garosu, takođe na šljaci. Nije u tim mečevima Nadal ništa posebno promenio u svojoj taktici, dobio je, jer na toj vrsti podloge, šljaci, može da odigra svoj najbolji tenis, a po zakonu verovatnoće mora i on nakon sedam poraza da dobije. A gde će, ako ne na šljaci. Sada, nakon ovog Monte Carla, i to je upitno, ali je šljaka ipak vrsta podloge na kojoj Nadal može odigrati najbolje protiv Novaka.

veliki strumf

pre 11 godina

Ovo za govor tela jos pri izlasku iz svlacionice na teren je godinama unazad i moja teorija i pisao sam o tome ovde par puta. Kad Nole ovako izadje na teren kao u MK ostali mogu da se pozdrave sa pobedom: i Rafa na sljaci i Fed na travi. Prekretnica kod Noleta -tvrdim i ponavljam - bila je njegova izjava pred AO 2011. kada je po prvi put pre turnira jasno i glasno naglasio da je dosao da osvoji turnir (do tada su mu izjave bile u stilu videcemo, idem mec po mec itd.). Nije bio glavni favorit a pocistio je sve (samo mu je Dodig uzeo set). I ne zaboravite faktor Davis cupa! Posle pobede nad Amerima opet se podigao u nebesa, opet je nedodirljiv. Neko do potraje do US Opena, neka uzme Golden Slam a onda moze na "more".

Dejan

pre 11 godina

Vest sa RG da ce organizatori svrstati Noleta I Rafu tako da njihov duel bude moguc samo u finalu e to dokazuje kolike Su to velicine. Napred Nole.

Nikola

pre 11 godina

Posle Novakovog poraza od Hasa u Majamiju najavio sam "čišćenje" Amera u Ajdahu pa nastavak revolveraškog obračuna između njega i Rafe na šljaci...samo što sam posle onakve povrede zgloba očekivao da će to da se prolongira do Madrida.Međutim,nekome se žurilo...on bi umesto zlatnim istoriju da piše platinastim slovima.Da se razumemo,tačno je da je Rafa došao u MK bez treninga,ali je isti slučaj i sa Novakom.Dakle,s obzirom da pripadaju istoj teniskoj klasi,možemo finale analizirati kao da su obojica na vrhuncu forme.A što se tiče ishoda eventualnih mečeva u Madridu,Rimu i Parizu,dosta toga ukazuje da bi mogli biti svedoci reprize 2011.Meni je bilo dovoljno samo da vidim izgubljenog Rafu nakon drugog poena u taj-breku(hoće peškir,neće peškir,ne zna sa koje strane treba da servira...)Imam utisak kao da zna šta ga očekuje ali isto tako zna da to ne može da spreči.Sa druge strane,Novak kao da samo sprovodi u delo ispisan plan za ovu godinu...toliko puca od samopouzdanja.Kako je samo posle izgubljenog servisa na 5:5 vratio brejk-bez izgubljenog poena uz 3! vinera(protiv Rafe,na najsporijoj šljaci...)Pa onda taj-brek...do meč lopte je došao staršnim riternom na odličan prvi servis...sve u svemu uzeo je 11 od poslednjih 12 poena.Rasturanje Rafinog bekhenda forhend dijagonalama još je češće nego "one" 2011,a kad mu dosadi onda očisti liniju paralelom...A kome još nije jasno da je uz ritern i Novakov bekhend najbolji ikad,eto još par godina da uvidi i to...Do La Kaja Magica...pozz

zakljucak

pre 11 godina

@Kenny Sky Walker-Verovatno si u pravu, ali u svakom slucaju na jednom od ta dva turnira treba lagano da udje ili ne dodje, a drugi da osvoji.

Jova

pre 11 godina

Odlučujući faktor pobijede: Novaku se igralo. Kratko, prosto i jednostavno. Godinama ovdije dodijavam i Bogu i narodu tvrdeći da kad se Novaku igra ne može mu niko ništa, nema boljeg. Saša je to bolje sročio i obrazložio ali suština je ista. Odavno sam već prestala tražiti razloge malodušnosti koja ga obuzima u pojedinim, bitnim mečevima a koja se iz aviona vidi već na početku meča. Vijerujem da Novak zna najbolje, da još uvijek uči i napreduje, izvlači pouke iz bolnih poraza i ide naprijed.
Želja mi je da ga što duže gledam vedrog i nasmijanog, željnog igre i nadmudrivanja na terenu. Iskren, diječački osmijeh na kraju meča i radost zbog pobijede daju nadu da Novak ne misli stati, da je ustvari tek krenuo.
Nadam se da će ova pobijeda biti još jedna cigla u zidu Novakovih uspijeha ove i narednih godina. Da će rušiti jednu po jednu prepreku pred sobom na putu prema velikanima, među kojima se već sada našao. Hvala Bogu, ima još neosvojenih tvrđava, motiva neće faliti.

Pozdrav svima

fortissimo

pre 11 godina

U analizi Sase je sve receno. Ja bih se ogranicio na samo par elemenata Novakove igre koji su u ovom mecu bili vrhunski i koji su Novaku i doneli zasluzenu pobedu. Mislim da je Novak pronasao resenje za Rafine spinove, te spinovane polu balone, zabacene udice ili laso kako ih mnogi zovu. Kod takvih udaraca loptica veoma visoko odskace i jako je tesko vracati. Tu, sa takvom igrom, Rafa ima veliku prednost kad su drugi igraci u pitanju ali u ovom mecu je Novak pronasao resenje. Novak je vracao ODMAH po odskoku loptice i prakticno nije Rafi davao puno vremena za namestanje a istovremeno je napadao takve Rafine udarce. Koliko da je Rafa bio agresivan imao je zid sa druge strane koji to opasno vraca. Novakov BH je bio odlican, FH cesto slabiji, neke loptice, cini se da jedva predju preko mreze, ali su to spinovani udarci koji prave probleme a u prvom setu Novak je imao i FH veoma jak i razoran. Neki poeni su bili kao metak iz FH. I na kraju stvarno odlican retern za koji mnogi kazu da samo Agasi moze da stane pored Novaka a neki tvrde da je najbolji svih vremena. Strasan odbrambeni udarac nakon servisa protivnika koji napada, duboko i u startu server nema prednost a istovremeno napad na protivnika. Veoma cesto i retern donese direktan poen. I na kraju veoma bitan psihicki momenat jer u sledecem mecu Novak ce sigurno biti pun samopouzdanja a Rafa ce morati malo da razmislja. Ipak ovaj poraz kralja sljake mora da boli. Mislim da je Novak raznovrsniji igrac. Pozzz...

VLADIMIR

pre 11 godina

Kao i uvek, na Vase komentare nemam nikakve primedbe. Odlican 5+. A koimentari uzivo? Bice i to. Nemojte se ljutiti na malu salu.

vrhunski...

pre 11 godina

Sve je receno. Ima odlicnih komentara i drago mi je kada mogu da procitam nesto pametno. Necu zbog svega toga da pisem ono sto je receno, samo zelim da dodam, pametna masina i masina su dve potpuno razlicite stvari. Sve najbolje pravim ljubiteljima tenisa.

oxydant

pre 11 godina

Sve je rekao Saša.. Još bih dodao,da i ja vidim na Novakovom licu koliko
je motivisan za meč,još prilikom izlaska iz svlačionice na teren.Juče me je oduševio svojom odlučnošću,još više koliko je bio STALOŽEN.Čak i na mreži,gde ponekad ume biti brzoplet,Novak je juče pokazao jedan savim novi
kvalitet.Onu jednu desetinku sekunde dugu "zadršku"koja je sasvim dovoljna
da se donese odluka u koju stranu realizovati zicer(paralizovanom!) protiv
niku...

Бетелгез

pre 11 godina

Све честитке Нолету, полако али сигурно постаје један од најбољих.
Надал се после повреде вратио тријумфално, што је управо урадио и Ноле.Показао је да је и ту бољи од њега.:)
Биће интересантно видети како ће се Надал опоравити од пораза.Те 2011. је после Мадрида и Рима, а у Риму и на РГ-у једва пролазио прве мечеве.Друго коло у Браселони му носи највероватније Берлока, ако он не искористи шансу, Нишикори, Димитров или Бердих највероватније је неће ни добити.
Поздрав!

bob

pre 11 godina

ja mečeve ova dva tenisera doživljavam kao mečeve muhameda alija protiv formena , frejzera itd . onda sam kao klinac ustajao u sred noći da gledam tu legendu svetskog sporta . sada imamo tu sreću ga gledamo noleta istinskog šampiona koji jedini uspeva da nas oraspoloži u ovom sumornom vremenu

Beker

pre 11 godina

Ovaj mec je za razliku od tri prethodna ponovo podsetio na one pobede iz 2011. Na gotovo isti nacin je dominirao. Potpuna kontrola meca. Agresivnost i selekcija udaraca su dominantni. Nole tera Rafu da stalno razmislja "gde li ce sada da udari", sto mu nikako ne odgovara i zato ga cesto hvata van balansa.