Računari

Subota, 20.04.2013.

19:23

Odaberite pravo napajanje za računar

Izvor: B92

Odaberite pravo napajanje za raèunar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

zmija

pre 9 godina

Pa lepo je imati para i kupiti dobro napajanje :D Gledam misljenja drugih i vecina je u pravu s strucnim misljenjem,mada ja gledam da padne cena pa uzmem neko koje ce me sluziti 4-5 godina :D Znam dosta kojima su crkavala napajanja od udara groma itd medjutim meni se nije desilo kao ljudima u komsiluku sreca mada pc negasim nikada :D Tako da ono mogli su svi oni napraviti pre mnogo godina nesto sto je dobro i za sta se netreba brinuti koliko je tehnologija napredovala samo sto nece :D Da bih mogli da nam uzmu pare :D Mislim sta reci napravili su i sijelicu koja nije jos crkla i dalje sija godinama pa su odlucili da smanje rok trajanja svih komponenta tj kvaliteta takoreci tako da je najbolje kupovati postepeno i nebacati kes sta dalje reci :D

Mix84

pre 10 godina

Odabir napajanja je vrlo jednostavan.

I. Koja marka? Samo bolje, Seasonic, Enermax, Corsair i poneka TT i CM napajanja (obavezno konsultovati opise na netu). Zašto samo dobre marke? Zato što dobri proizvođači obično podcene napajanje kad se deklariše snaga. Corsair TX750 iz 2008 je deklarisan na 750W, ali može da pruži 900W stim da su svi naponi i efikasnost u okviru odgovarajućih ATX specifikacija. Sušta suprotnost je recimo LC Power, kod koga je 600W maksimalna snaga (peak power) za neko kratko vreme, dok je kontinualna snaga manja 500-550W.

II. Napajanje mora imati širok kontinualni ulazni napon 90-250 VAC, 45-65Hz. Ovo znači da će računar raditi bez problema ako je napon u mreži debelo ispod ili iznad 220V. Ovo je jako važno za zdravlje hard diskova!!!

III. Koja snaga? Izračuna se maksimalna potrošnja konfiguracije ne nekom on-line PSU kalkulatoru i dobijena vrednost se pomnoži sa 2 do 2.5x (ja uvek težim ka 2.5x). OK, verovatno već mislite da je to overkill, ali ima nekoliko razloga.

1. Napajanje radi najefikasnije pri 40% opterećenja (trošiće manje struje iz mreže).
2. Na 40% opterećenja napajanje se neće pregrevati i biće veoma tiho.
3. Manje opterećeno napajanje povlači stabilniji rad i duži radni vek, kako napajanja tako i ostatka konfiguracije.
4. Ostavlja se dosta prostora za neki upgrade (ovako dimenzionisano napajanje sigurno će moći da primi još jednu istu grafiku za neki SLI ili CrossFire).

Toliko od mene.

Kadu

pre 10 godina

+1 Enermax
+1 Seasonic

Vrhunska napajanja, bolja ne postoje. Isplati se uloziti malo vise para na efikasnije napajanje kao sto je Platinum ili Gold, jer ta ne gutaju struju i za godinu dana, a mozda i ranije, pare se vrate preko racuna za struju. :) O produzavanju "zivota" ostalih komponenti u racunaru da i ne pricam...

Otvoreno kućište

pre 11 godina

nakon nekoliko decenija korišćenja računara dolazim do zaključka da je najbolje kućište - otvoreno. najjeftinije kućište sa uklonjenim stranicama i kvalitetno napajanje je dobitna kombinacija. ne treba bacati pare na skupa kućišta.

Master Yoda

pre 11 godina

"...Iako se svetlo uglavnom ne vidi, veoma je praktično kada noću pokušavate da pronađete neki konektor na matičnoj ploči..."

wtf?

edge

pre 11 godina

fractal design - nikako. Vlasnik sam jednog i mogu puno da vam pričam o uvozniku kao i o kvalitetu samog kućišta. Ko je bio vlasnik prošle generacije chieftec kućišta, zna sta je lim. Ovo što fractal nudi je u najmanju ruku sramota. Loša farba, limarija, fan kontroleri koji crkavaju posle par dana. U svakom slučaju, za taj novac koga god drugog da uzmete nećete obmanuti. Coolermaster, Chieftec (ono sto kod nas ima da se kupi) su preporuka.

Sveznalica

pre 11 godina

Molim svakog ko je zainteresovan da potrazi 'review' za bilo bilo koje napajanje koje namerava da kupi. Generalno, malo ima proizvodjaca napajanja, uglavnom se samo brendiraju (nekad uz male korekcije) s toga je jako bitno da znate sta je unutra, a neretko cete platiti lose napajanje mnogo. Raidmax napajanja su UGLAVNOM na dnu skale kvaliteta, pouzdanosti, a kupujete napajanje jednom u 5 godina (bar bi tako trebalo) - zato dodajte bar 20e i kupite nesto ipak pristojnije... Seasonic, PC Power and Cooling (OCZ), Enermax kupite ako je cena korektna bez razmisljanja. Deklarisana vatazha napajanja uglavnom nema blage veze sa realnom, vodite se logikom vise novca vise watta na nizoj temperaturi kao i sa manje buke. Kod ostalih proizvodjaca vise klase isto morate da pazite, ali lista je kratka i bar ste sigurni da niste uzeli nesto veoma lose. Antec, Corsair, Cooler Master, par NZXT, Tagan, poneki XFX, izvesni Chiefteci i samo skupi Thermaltake-ovi. Pozdrav

Sin po materi

pre 11 godina

@Darko, imao sam isti slucaj i na isti nacin sam odreagovao i isto sam uzeo LC power i danas i dalje radi dobro. Pozdrav iz paralelnog sveta.

asd

pre 11 godina

Evo vam guide za napajanje:

1. Uvek brendirano! CoolerMaster (SilentX series), Corsair, Antec itd.
2. 1 GPU high end - 600+ W do 700max, vise nema potrebe osim ako nije neki Nvidia Titan / GPU low end - 450 W (moze i manje, al' tad je vec jeftino)
3. 2 GPU - 900 W - 1200 W

Darko V.

pre 11 godina

Dugi niz godina koristim iskljucivo Enermax PSU.Poslednje koje sam ugradio je Revo.85+ 1250W(ne da bi se k*r*io)koje mi sacuva sve komponente od "sumnjive" struje.Naravno ima Enermax i jeftinije modele(od +60E pa na gore)
Najvazniji faktor koji unistava komponente je toplota(sto hladnije to bolje) a potom (losa)struja i (los)gospodar :D

Marko

pre 11 godina

@draza
Najbolje bi bilo Seasonic, ali je i skuplje od ovih spomenutih u tekstu koja nisu losa.
Pre 6-7 godina sam kupio modularni Corsair 520W (Seasonic sa drugom nalepnicom) za samo 50-ak evra (Corsair je tek ozbiljno ulazio na trziste napajanja pa je bio veoma povoljan) i nikad mi se nije restartovao ili zamrzao racunar, a prilicno je jak i ima dosta prikacenih komponenti. Uz to u zgradi je cesto dolazilo do pada napona, sve se na trenutak gasilo, pa i monitor, a sam kompjuter je i dalje radio, koliko ima jake kondenzatore i kako dobro pegla napon... Takva napajanja komotno traju preko 10-15 godina posto se garancija davala 5 godina, a racunali su 5 godina konstantnog opterecenja... Moj radi skoro 24/7 i ventilator se uopste ne cuje.
P.S. Pre kupovine bi valjalo videti na specijalizovanim sajtovima kakva se elektronika nalazi u zeljenim napajanjima, mnogi samo lepe nalepnice, a i sami proizvodjaci imaju vise klasa...

Moca

pre 11 godina

Pre nekog vremena je ovde bila slicna tema, vezana za napajanja. Tuzna je istina da se, od pocetka ove tzv. krize, ponuda vrhunskih napajanja radikalno smanjila. Osim Seasonic i eventualno Silverstone, sve ostalo je srednja i niza liga. Ni Chieftec ni CM nisu top kvalitet, a cene u Srbiji im nimalo nisu naivne, a ovaj Raidmax je ok u odnosu na cene, nesto kao LC Power. Licno koristim LC 560w vec sestu godinu, da ga ne ureknem. Ko ima mogucnosti neka pazari u inostranstvu Seasonic ili Enermax recimo, mada nece pogresiti ni sa nekim drugim markama. Inace, cela poenta price sa napajanjima je sto ima samo 3-4 OEM proizvodjaca KVALITETNIH napajanja, a svi ostali uzimaju od njih i pakuju kao svoj brend u zavisnoti od serije, tj. cene. Dakle, i ako kupite npr. OCZ sva je prilika da cete unutra naci Seasonic "masinu". Otprilike, kao sto sada Mercedes u svoje male automobile pakuje Renault dizele jer su jeftiniji na tu kolicinu, ali zato u npr. E klasu stavlja svoj dizel motor. Preko granice moze da se uzme dobro napajanje a da ne bude brutalno skupo kao ovde, a za garanciju se ne sekirajte, takva napajanja ne crkavaju tako lako.

Dule

pre 11 godina

Meni samo ventilator napajanja, košta ko vaš izbor ali dobro ja studiram Računarstvo.
(Mile, 20. april 2013 20:51)
_______________________________________________________

Ja isto studiram Računalstvo i već 5-6 godina imam MS-ovo napajanje koje košta nešto više od 20€ i apsolutno nikakvih problema nisam imao... Sada je ventilator crko, ali mu je i vrijeme... A ti imaš skupo napajanje jer si fenser, ne zato što ti treba.

Ivan

pre 11 godina

Thermaltake Smart 750M je odlican izbor u klasi do 750W. Odlicno i kvalitetno napajanje za rad 24/7. Moze se povremeno naci i kod nas.

draza

pre 11 godina

treba mi neko dobro i tiho napajanje od 500-550w,
ako se neko razume I ima iskustva neka predlozi, razmisljam se mozda za ovo TT napajanje iz teksta

WakeVajZet

pre 11 godina

Oduševljen sam samo tematikom ovog članka,da ne pričam o sadržaju,svaka čast.Doduše,ponuda napajanja u našoj zemlji je blago rečeno očajna,jedino što se u svetu smatra kvalitetnim a mi imamo (i to malo) je Seasonic...Za Antec,Corsair,XFX,Rosewill,Enermax kao da nismo čuli - za nas je kralj lavova Cooler Master i Chieftec.

Mile

pre 11 godina

Samo se vi šalite, ali moj računar izvrši mrtvu petlju za 3.76 sekundi! Zato mi i treba jako napajanje. A to je bio samo kolokvijum sa prve godine, sad sam na drugoj i radimo subjektivno i objektivno programiranje.

Djony

pre 11 godina

Pre nego li jos neko napise SeaSonic da kazem da vec 4 godine imam OCZ napajanje koje radi besprekorno a da vam i ne pricam koliko sam ga forsirao...

Jack

pre 11 godina

Lepo je cuti ovakvu vest pogotovo ako ste vlasnik Raidmax napajanja, ja posedujem jedno od 700w, 80+ bronze i za sada sam zadovoljan. Pozadi ima dugme za ubrzavanje ventilatora i pozeljno je da bude upaljeno stalno, malo je bucnije ali sam to manje-vise neutralisao kvalitetnim kucistem.

Lalegator

pre 11 godina

Ako si civil koji kupuje kompjuter samo uzmi bilo sta sto ti u prodavnici ubace.Garancija i nma da te boli glava.

Ako sam radis svoj komp vec znas,i brend i koliko ti viska snage treba za buduce dodavanje hardova.

Safe Sex

pre 11 godina

Ne znam koji je to model koji preporučujete "svima koji sklapaju računar", ali Raidmax uglavnom ima slabije 12V grane u odnosu na premium proizvođače pa je logično da je povoljniji. I neće mi biti žao kad budem kupio neki Chieftec ili Cooler Master za 80 ili 100 evra.

Darko

pre 11 godina

Pre 5-6 godina mi je zaribao kuler na jeftinom kineskom napajanju (mislim da je bilo JNC) i tranzistori/transofrmatori su počeli da se dime. Srećom, pa sam bio pri računaru i odmah reagovao izvlačenjem utičnice iz mreže. U to vreme je kao best-buy bio popularan LC Power, uzeo sam model od 420W i dan-danas ta mašina radi bez štucanja. Sećam se da su mi tada često hardovi škljocali iz čista mira, ispostavilo se da je i tome bio uzrok loše napajanje!

Alex

pre 11 godina

Je l' sam ja jednini koji je iznenadjen ovakvom vescu u tehnopolis segmentu, lepo je za promenu, sto se mene tice moze i vise vesti o hardveru :).

HW designer&verificator

pre 11 godina

E moj Mile, jadni li smo mi sa takvim programerima kad treba imati klima uređaj u kućištu da ohladi hardver koji tera tako neoptimizovan softver.

Alex

pre 11 godina

Je l' sam ja jednini koji je iznenadjen ovakvom vescu u tehnopolis segmentu, lepo je za promenu, sto se mene tice moze i vise vesti o hardveru :).

HW designer&verificator

pre 11 godina

E moj Mile, jadni li smo mi sa takvim programerima kad treba imati klima uređaj u kućištu da ohladi hardver koji tera tako neoptimizovan softver.

Darko

pre 11 godina

Pre 5-6 godina mi je zaribao kuler na jeftinom kineskom napajanju (mislim da je bilo JNC) i tranzistori/transofrmatori su počeli da se dime. Srećom, pa sam bio pri računaru i odmah reagovao izvlačenjem utičnice iz mreže. U to vreme je kao best-buy bio popularan LC Power, uzeo sam model od 420W i dan-danas ta mašina radi bez štucanja. Sećam se da su mi tada često hardovi škljocali iz čista mira, ispostavilo se da je i tome bio uzrok loše napajanje!

WakeVajZet

pre 11 godina

Oduševljen sam samo tematikom ovog članka,da ne pričam o sadržaju,svaka čast.Doduše,ponuda napajanja u našoj zemlji je blago rečeno očajna,jedino što se u svetu smatra kvalitetnim a mi imamo (i to malo) je Seasonic...Za Antec,Corsair,XFX,Rosewill,Enermax kao da nismo čuli - za nas je kralj lavova Cooler Master i Chieftec.

Dule

pre 11 godina

Meni samo ventilator napajanja, košta ko vaš izbor ali dobro ja studiram Računarstvo.
(Mile, 20. april 2013 20:51)
_______________________________________________________

Ja isto studiram Računalstvo i već 5-6 godina imam MS-ovo napajanje koje košta nešto više od 20€ i apsolutno nikakvih problema nisam imao... Sada je ventilator crko, ali mu je i vrijeme... A ti imaš skupo napajanje jer si fenser, ne zato što ti treba.

Master Yoda

pre 11 godina

"...Iako se svetlo uglavnom ne vidi, veoma je praktično kada noću pokušavate da pronađete neki konektor na matičnoj ploči..."

wtf?

Safe Sex

pre 11 godina

Ne znam koji je to model koji preporučujete "svima koji sklapaju računar", ali Raidmax uglavnom ima slabije 12V grane u odnosu na premium proizvođače pa je logično da je povoljniji. I neće mi biti žao kad budem kupio neki Chieftec ili Cooler Master za 80 ili 100 evra.

Djony

pre 11 godina

Pre nego li jos neko napise SeaSonic da kazem da vec 4 godine imam OCZ napajanje koje radi besprekorno a da vam i ne pricam koliko sam ga forsirao...

Lalegator

pre 11 godina

Ako si civil koji kupuje kompjuter samo uzmi bilo sta sto ti u prodavnici ubace.Garancija i nma da te boli glava.

Ako sam radis svoj komp vec znas,i brend i koliko ti viska snage treba za buduce dodavanje hardova.

Sveznalica

pre 11 godina

Molim svakog ko je zainteresovan da potrazi 'review' za bilo bilo koje napajanje koje namerava da kupi. Generalno, malo ima proizvodjaca napajanja, uglavnom se samo brendiraju (nekad uz male korekcije) s toga je jako bitno da znate sta je unutra, a neretko cete platiti lose napajanje mnogo. Raidmax napajanja su UGLAVNOM na dnu skale kvaliteta, pouzdanosti, a kupujete napajanje jednom u 5 godina (bar bi tako trebalo) - zato dodajte bar 20e i kupite nesto ipak pristojnije... Seasonic, PC Power and Cooling (OCZ), Enermax kupite ako je cena korektna bez razmisljanja. Deklarisana vatazha napajanja uglavnom nema blage veze sa realnom, vodite se logikom vise novca vise watta na nizoj temperaturi kao i sa manje buke. Kod ostalih proizvodjaca vise klase isto morate da pazite, ali lista je kratka i bar ste sigurni da niste uzeli nesto veoma lose. Antec, Corsair, Cooler Master, par NZXT, Tagan, poneki XFX, izvesni Chiefteci i samo skupi Thermaltake-ovi. Pozdrav

Mix84

pre 10 godina

Odabir napajanja je vrlo jednostavan.

I. Koja marka? Samo bolje, Seasonic, Enermax, Corsair i poneka TT i CM napajanja (obavezno konsultovati opise na netu). Zašto samo dobre marke? Zato što dobri proizvođači obično podcene napajanje kad se deklariše snaga. Corsair TX750 iz 2008 je deklarisan na 750W, ali može da pruži 900W stim da su svi naponi i efikasnost u okviru odgovarajućih ATX specifikacija. Sušta suprotnost je recimo LC Power, kod koga je 600W maksimalna snaga (peak power) za neko kratko vreme, dok je kontinualna snaga manja 500-550W.

II. Napajanje mora imati širok kontinualni ulazni napon 90-250 VAC, 45-65Hz. Ovo znači da će računar raditi bez problema ako je napon u mreži debelo ispod ili iznad 220V. Ovo je jako važno za zdravlje hard diskova!!!

III. Koja snaga? Izračuna se maksimalna potrošnja konfiguracije ne nekom on-line PSU kalkulatoru i dobijena vrednost se pomnoži sa 2 do 2.5x (ja uvek težim ka 2.5x). OK, verovatno već mislite da je to overkill, ali ima nekoliko razloga.

1. Napajanje radi najefikasnije pri 40% opterećenja (trošiće manje struje iz mreže).
2. Na 40% opterećenja napajanje se neće pregrevati i biće veoma tiho.
3. Manje opterećeno napajanje povlači stabilniji rad i duži radni vek, kako napajanja tako i ostatka konfiguracije.
4. Ostavlja se dosta prostora za neki upgrade (ovako dimenzionisano napajanje sigurno će moći da primi još jednu istu grafiku za neki SLI ili CrossFire).

Toliko od mene.

draza

pre 11 godina

treba mi neko dobro i tiho napajanje od 500-550w,
ako se neko razume I ima iskustva neka predlozi, razmisljam se mozda za ovo TT napajanje iz teksta

Marko

pre 11 godina

@draza
Najbolje bi bilo Seasonic, ali je i skuplje od ovih spomenutih u tekstu koja nisu losa.
Pre 6-7 godina sam kupio modularni Corsair 520W (Seasonic sa drugom nalepnicom) za samo 50-ak evra (Corsair je tek ozbiljno ulazio na trziste napajanja pa je bio veoma povoljan) i nikad mi se nije restartovao ili zamrzao racunar, a prilicno je jak i ima dosta prikacenih komponenti. Uz to u zgradi je cesto dolazilo do pada napona, sve se na trenutak gasilo, pa i monitor, a sam kompjuter je i dalje radio, koliko ima jake kondenzatore i kako dobro pegla napon... Takva napajanja komotno traju preko 10-15 godina posto se garancija davala 5 godina, a racunali su 5 godina konstantnog opterecenja... Moj radi skoro 24/7 i ventilator se uopste ne cuje.
P.S. Pre kupovine bi valjalo videti na specijalizovanim sajtovima kakva se elektronika nalazi u zeljenim napajanjima, mnogi samo lepe nalepnice, a i sami proizvodjaci imaju vise klasa...

Darko V.

pre 11 godina

Dugi niz godina koristim iskljucivo Enermax PSU.Poslednje koje sam ugradio je Revo.85+ 1250W(ne da bi se k*r*io)koje mi sacuva sve komponente od "sumnjive" struje.Naravno ima Enermax i jeftinije modele(od +60E pa na gore)
Najvazniji faktor koji unistava komponente je toplota(sto hladnije to bolje) a potom (losa)struja i (los)gospodar :D

Moca

pre 11 godina

Pre nekog vremena je ovde bila slicna tema, vezana za napajanja. Tuzna je istina da se, od pocetka ove tzv. krize, ponuda vrhunskih napajanja radikalno smanjila. Osim Seasonic i eventualno Silverstone, sve ostalo je srednja i niza liga. Ni Chieftec ni CM nisu top kvalitet, a cene u Srbiji im nimalo nisu naivne, a ovaj Raidmax je ok u odnosu na cene, nesto kao LC Power. Licno koristim LC 560w vec sestu godinu, da ga ne ureknem. Ko ima mogucnosti neka pazari u inostranstvu Seasonic ili Enermax recimo, mada nece pogresiti ni sa nekim drugim markama. Inace, cela poenta price sa napajanjima je sto ima samo 3-4 OEM proizvodjaca KVALITETNIH napajanja, a svi ostali uzimaju od njih i pakuju kao svoj brend u zavisnoti od serije, tj. cene. Dakle, i ako kupite npr. OCZ sva je prilika da cete unutra naci Seasonic "masinu". Otprilike, kao sto sada Mercedes u svoje male automobile pakuje Renault dizele jer su jeftiniji na tu kolicinu, ali zato u npr. E klasu stavlja svoj dizel motor. Preko granice moze da se uzme dobro napajanje a da ne bude brutalno skupo kao ovde, a za garanciju se ne sekirajte, takva napajanja ne crkavaju tako lako.

edge

pre 11 godina

fractal design - nikako. Vlasnik sam jednog i mogu puno da vam pričam o uvozniku kao i o kvalitetu samog kućišta. Ko je bio vlasnik prošle generacije chieftec kućišta, zna sta je lim. Ovo što fractal nudi je u najmanju ruku sramota. Loša farba, limarija, fan kontroleri koji crkavaju posle par dana. U svakom slučaju, za taj novac koga god drugog da uzmete nećete obmanuti. Coolermaster, Chieftec (ono sto kod nas ima da se kupi) su preporuka.

Sin po materi

pre 11 godina

@Darko, imao sam isti slucaj i na isti nacin sam odreagovao i isto sam uzeo LC power i danas i dalje radi dobro. Pozdrav iz paralelnog sveta.

Jack

pre 11 godina

Lepo je cuti ovakvu vest pogotovo ako ste vlasnik Raidmax napajanja, ja posedujem jedno od 700w, 80+ bronze i za sada sam zadovoljan. Pozadi ima dugme za ubrzavanje ventilatora i pozeljno je da bude upaljeno stalno, malo je bucnije ali sam to manje-vise neutralisao kvalitetnim kucistem.

Kadu

pre 10 godina

+1 Enermax
+1 Seasonic

Vrhunska napajanja, bolja ne postoje. Isplati se uloziti malo vise para na efikasnije napajanje kao sto je Platinum ili Gold, jer ta ne gutaju struju i za godinu dana, a mozda i ranije, pare se vrate preko racuna za struju. :) O produzavanju "zivota" ostalih komponenti u racunaru da i ne pricam...

Mile

pre 11 godina

Samo se vi šalite, ali moj računar izvrši mrtvu petlju za 3.76 sekundi! Zato mi i treba jako napajanje. A to je bio samo kolokvijum sa prve godine, sad sam na drugoj i radimo subjektivno i objektivno programiranje.

Ivan

pre 11 godina

Thermaltake Smart 750M je odlican izbor u klasi do 750W. Odlicno i kvalitetno napajanje za rad 24/7. Moze se povremeno naci i kod nas.

asd

pre 11 godina

Evo vam guide za napajanje:

1. Uvek brendirano! CoolerMaster (SilentX series), Corsair, Antec itd.
2. 1 GPU high end - 600+ W do 700max, vise nema potrebe osim ako nije neki Nvidia Titan / GPU low end - 450 W (moze i manje, al' tad je vec jeftino)
3. 2 GPU - 900 W - 1200 W

Otvoreno kućište

pre 11 godina

nakon nekoliko decenija korišćenja računara dolazim do zaključka da je najbolje kućište - otvoreno. najjeftinije kućište sa uklonjenim stranicama i kvalitetno napajanje je dobitna kombinacija. ne treba bacati pare na skupa kućišta.

zmija

pre 9 godina

Pa lepo je imati para i kupiti dobro napajanje :D Gledam misljenja drugih i vecina je u pravu s strucnim misljenjem,mada ja gledam da padne cena pa uzmem neko koje ce me sluziti 4-5 godina :D Znam dosta kojima su crkavala napajanja od udara groma itd medjutim meni se nije desilo kao ljudima u komsiluku sreca mada pc negasim nikada :D Tako da ono mogli su svi oni napraviti pre mnogo godina nesto sto je dobro i za sta se netreba brinuti koliko je tehnologija napredovala samo sto nece :D Da bih mogli da nam uzmu pare :D Mislim sta reci napravili su i sijelicu koja nije jos crkla i dalje sija godinama pa su odlucili da smanje rok trajanja svih komponenta tj kvaliteta takoreci tako da je najbolje kupovati postepeno i nebacati kes sta dalje reci :D

Mile

pre 11 godina

Samo se vi šalite, ali moj računar izvrši mrtvu petlju za 3.76 sekundi! Zato mi i treba jako napajanje. A to je bio samo kolokvijum sa prve godine, sad sam na drugoj i radimo subjektivno i objektivno programiranje.

Otvoreno kućište

pre 11 godina

nakon nekoliko decenija korišćenja računara dolazim do zaključka da je najbolje kućište - otvoreno. najjeftinije kućište sa uklonjenim stranicama i kvalitetno napajanje je dobitna kombinacija. ne treba bacati pare na skupa kućišta.

asd

pre 11 godina

Evo vam guide za napajanje:

1. Uvek brendirano! CoolerMaster (SilentX series), Corsair, Antec itd.
2. 1 GPU high end - 600+ W do 700max, vise nema potrebe osim ako nije neki Nvidia Titan / GPU low end - 450 W (moze i manje, al' tad je vec jeftino)
3. 2 GPU - 900 W - 1200 W

HW designer&verificator

pre 11 godina

E moj Mile, jadni li smo mi sa takvim programerima kad treba imati klima uređaj u kućištu da ohladi hardver koji tera tako neoptimizovan softver.

Alex

pre 11 godina

Je l' sam ja jednini koji je iznenadjen ovakvom vescu u tehnopolis segmentu, lepo je za promenu, sto se mene tice moze i vise vesti o hardveru :).

edge

pre 11 godina

fractal design - nikako. Vlasnik sam jednog i mogu puno da vam pričam o uvozniku kao i o kvalitetu samog kućišta. Ko je bio vlasnik prošle generacije chieftec kućišta, zna sta je lim. Ovo što fractal nudi je u najmanju ruku sramota. Loša farba, limarija, fan kontroleri koji crkavaju posle par dana. U svakom slučaju, za taj novac koga god drugog da uzmete nećete obmanuti. Coolermaster, Chieftec (ono sto kod nas ima da se kupi) su preporuka.

Dule

pre 11 godina

Meni samo ventilator napajanja, košta ko vaš izbor ali dobro ja studiram Računarstvo.
(Mile, 20. april 2013 20:51)
_______________________________________________________

Ja isto studiram Računalstvo i već 5-6 godina imam MS-ovo napajanje koje košta nešto više od 20€ i apsolutno nikakvih problema nisam imao... Sada je ventilator crko, ali mu je i vrijeme... A ti imaš skupo napajanje jer si fenser, ne zato što ti treba.

Safe Sex

pre 11 godina

Ne znam koji je to model koji preporučujete "svima koji sklapaju računar", ali Raidmax uglavnom ima slabije 12V grane u odnosu na premium proizvođače pa je logično da je povoljniji. I neće mi biti žao kad budem kupio neki Chieftec ili Cooler Master za 80 ili 100 evra.

Darko

pre 11 godina

Pre 5-6 godina mi je zaribao kuler na jeftinom kineskom napajanju (mislim da je bilo JNC) i tranzistori/transofrmatori su počeli da se dime. Srećom, pa sam bio pri računaru i odmah reagovao izvlačenjem utičnice iz mreže. U to vreme je kao best-buy bio popularan LC Power, uzeo sam model od 420W i dan-danas ta mašina radi bez štucanja. Sećam se da su mi tada često hardovi škljocali iz čista mira, ispostavilo se da je i tome bio uzrok loše napajanje!

Sveznalica

pre 11 godina

Molim svakog ko je zainteresovan da potrazi 'review' za bilo bilo koje napajanje koje namerava da kupi. Generalno, malo ima proizvodjaca napajanja, uglavnom se samo brendiraju (nekad uz male korekcije) s toga je jako bitno da znate sta je unutra, a neretko cete platiti lose napajanje mnogo. Raidmax napajanja su UGLAVNOM na dnu skale kvaliteta, pouzdanosti, a kupujete napajanje jednom u 5 godina (bar bi tako trebalo) - zato dodajte bar 20e i kupite nesto ipak pristojnije... Seasonic, PC Power and Cooling (OCZ), Enermax kupite ako je cena korektna bez razmisljanja. Deklarisana vatazha napajanja uglavnom nema blage veze sa realnom, vodite se logikom vise novca vise watta na nizoj temperaturi kao i sa manje buke. Kod ostalih proizvodjaca vise klase isto morate da pazite, ali lista je kratka i bar ste sigurni da niste uzeli nesto veoma lose. Antec, Corsair, Cooler Master, par NZXT, Tagan, poneki XFX, izvesni Chiefteci i samo skupi Thermaltake-ovi. Pozdrav

Jack

pre 11 godina

Lepo je cuti ovakvu vest pogotovo ako ste vlasnik Raidmax napajanja, ja posedujem jedno od 700w, 80+ bronze i za sada sam zadovoljan. Pozadi ima dugme za ubrzavanje ventilatora i pozeljno je da bude upaljeno stalno, malo je bucnije ali sam to manje-vise neutralisao kvalitetnim kucistem.

Lalegator

pre 11 godina

Ako si civil koji kupuje kompjuter samo uzmi bilo sta sto ti u prodavnici ubace.Garancija i nma da te boli glava.

Ako sam radis svoj komp vec znas,i brend i koliko ti viska snage treba za buduce dodavanje hardova.

WakeVajZet

pre 11 godina

Oduševljen sam samo tematikom ovog članka,da ne pričam o sadržaju,svaka čast.Doduše,ponuda napajanja u našoj zemlji je blago rečeno očajna,jedino što se u svetu smatra kvalitetnim a mi imamo (i to malo) je Seasonic...Za Antec,Corsair,XFX,Rosewill,Enermax kao da nismo čuli - za nas je kralj lavova Cooler Master i Chieftec.

Moca

pre 11 godina

Pre nekog vremena je ovde bila slicna tema, vezana za napajanja. Tuzna je istina da se, od pocetka ove tzv. krize, ponuda vrhunskih napajanja radikalno smanjila. Osim Seasonic i eventualno Silverstone, sve ostalo je srednja i niza liga. Ni Chieftec ni CM nisu top kvalitet, a cene u Srbiji im nimalo nisu naivne, a ovaj Raidmax je ok u odnosu na cene, nesto kao LC Power. Licno koristim LC 560w vec sestu godinu, da ga ne ureknem. Ko ima mogucnosti neka pazari u inostranstvu Seasonic ili Enermax recimo, mada nece pogresiti ni sa nekim drugim markama. Inace, cela poenta price sa napajanjima je sto ima samo 3-4 OEM proizvodjaca KVALITETNIH napajanja, a svi ostali uzimaju od njih i pakuju kao svoj brend u zavisnoti od serije, tj. cene. Dakle, i ako kupite npr. OCZ sva je prilika da cete unutra naci Seasonic "masinu". Otprilike, kao sto sada Mercedes u svoje male automobile pakuje Renault dizele jer su jeftiniji na tu kolicinu, ali zato u npr. E klasu stavlja svoj dizel motor. Preko granice moze da se uzme dobro napajanje a da ne bude brutalno skupo kao ovde, a za garanciju se ne sekirajte, takva napajanja ne crkavaju tako lako.

Sin po materi

pre 11 godina

@Darko, imao sam isti slucaj i na isti nacin sam odreagovao i isto sam uzeo LC power i danas i dalje radi dobro. Pozdrav iz paralelnog sveta.

Mix84

pre 10 godina

Odabir napajanja je vrlo jednostavan.

I. Koja marka? Samo bolje, Seasonic, Enermax, Corsair i poneka TT i CM napajanja (obavezno konsultovati opise na netu). Zašto samo dobre marke? Zato što dobri proizvođači obično podcene napajanje kad se deklariše snaga. Corsair TX750 iz 2008 je deklarisan na 750W, ali može da pruži 900W stim da su svi naponi i efikasnost u okviru odgovarajućih ATX specifikacija. Sušta suprotnost je recimo LC Power, kod koga je 600W maksimalna snaga (peak power) za neko kratko vreme, dok je kontinualna snaga manja 500-550W.

II. Napajanje mora imati širok kontinualni ulazni napon 90-250 VAC, 45-65Hz. Ovo znači da će računar raditi bez problema ako je napon u mreži debelo ispod ili iznad 220V. Ovo je jako važno za zdravlje hard diskova!!!

III. Koja snaga? Izračuna se maksimalna potrošnja konfiguracije ne nekom on-line PSU kalkulatoru i dobijena vrednost se pomnoži sa 2 do 2.5x (ja uvek težim ka 2.5x). OK, verovatno već mislite da je to overkill, ali ima nekoliko razloga.

1. Napajanje radi najefikasnije pri 40% opterećenja (trošiće manje struje iz mreže).
2. Na 40% opterećenja napajanje se neće pregrevati i biće veoma tiho.
3. Manje opterećeno napajanje povlači stabilniji rad i duži radni vek, kako napajanja tako i ostatka konfiguracije.
4. Ostavlja se dosta prostora za neki upgrade (ovako dimenzionisano napajanje sigurno će moći da primi još jednu istu grafiku za neki SLI ili CrossFire).

Toliko od mene.

Djony

pre 11 godina

Pre nego li jos neko napise SeaSonic da kazem da vec 4 godine imam OCZ napajanje koje radi besprekorno a da vam i ne pricam koliko sam ga forsirao...

draza

pre 11 godina

treba mi neko dobro i tiho napajanje od 500-550w,
ako se neko razume I ima iskustva neka predlozi, razmisljam se mozda za ovo TT napajanje iz teksta

Ivan

pre 11 godina

Thermaltake Smart 750M je odlican izbor u klasi do 750W. Odlicno i kvalitetno napajanje za rad 24/7. Moze se povremeno naci i kod nas.

Marko

pre 11 godina

@draza
Najbolje bi bilo Seasonic, ali je i skuplje od ovih spomenutih u tekstu koja nisu losa.
Pre 6-7 godina sam kupio modularni Corsair 520W (Seasonic sa drugom nalepnicom) za samo 50-ak evra (Corsair je tek ozbiljno ulazio na trziste napajanja pa je bio veoma povoljan) i nikad mi se nije restartovao ili zamrzao racunar, a prilicno je jak i ima dosta prikacenih komponenti. Uz to u zgradi je cesto dolazilo do pada napona, sve se na trenutak gasilo, pa i monitor, a sam kompjuter je i dalje radio, koliko ima jake kondenzatore i kako dobro pegla napon... Takva napajanja komotno traju preko 10-15 godina posto se garancija davala 5 godina, a racunali su 5 godina konstantnog opterecenja... Moj radi skoro 24/7 i ventilator se uopste ne cuje.
P.S. Pre kupovine bi valjalo videti na specijalizovanim sajtovima kakva se elektronika nalazi u zeljenim napajanjima, mnogi samo lepe nalepnice, a i sami proizvodjaci imaju vise klasa...

Darko V.

pre 11 godina

Dugi niz godina koristim iskljucivo Enermax PSU.Poslednje koje sam ugradio je Revo.85+ 1250W(ne da bi se k*r*io)koje mi sacuva sve komponente od "sumnjive" struje.Naravno ima Enermax i jeftinije modele(od +60E pa na gore)
Najvazniji faktor koji unistava komponente je toplota(sto hladnije to bolje) a potom (losa)struja i (los)gospodar :D

Master Yoda

pre 11 godina

"...Iako se svetlo uglavnom ne vidi, veoma je praktično kada noću pokušavate da pronađete neki konektor na matičnoj ploči..."

wtf?

Kadu

pre 10 godina

+1 Enermax
+1 Seasonic

Vrhunska napajanja, bolja ne postoje. Isplati se uloziti malo vise para na efikasnije napajanje kao sto je Platinum ili Gold, jer ta ne gutaju struju i za godinu dana, a mozda i ranije, pare se vrate preko racuna za struju. :) O produzavanju "zivota" ostalih komponenti u racunaru da i ne pricam...

zmija

pre 9 godina

Pa lepo je imati para i kupiti dobro napajanje :D Gledam misljenja drugih i vecina je u pravu s strucnim misljenjem,mada ja gledam da padne cena pa uzmem neko koje ce me sluziti 4-5 godina :D Znam dosta kojima su crkavala napajanja od udara groma itd medjutim meni se nije desilo kao ljudima u komsiluku sreca mada pc negasim nikada :D Tako da ono mogli su svi oni napraviti pre mnogo godina nesto sto je dobro i za sta se netreba brinuti koliko je tehnologija napredovala samo sto nece :D Da bih mogli da nam uzmu pare :D Mislim sta reci napravili su i sijelicu koja nije jos crkla i dalje sija godinama pa su odlucili da smanje rok trajanja svih komponenta tj kvaliteta takoreci tako da je najbolje kupovati postepeno i nebacati kes sta dalje reci :D