Subota, 20.04.2013.

10:03

Dačić: Ovo je najviše što smo mogli

Očekujem da će vladajuća koalicija prihvatiti <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&amp;mm=04&amp;dd=19&amp;nav_category=640&amp;nav_id=706671" class="text-link" target= "_blank">ponudu iz Brisela</a>, koja je najviše što je Beograd u ovom trenutku mogao da izdejstvuje, kaže premijer Ivaca Dačić.

Izvor: Beta

Daèiæ: Ovo je najviše što smo mogli IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

novica952

pre 11 godina

Za narod je svakako važno to što kaže premijer Dačić ali ima još stvari koje su važne a lkoje će tek implementacija sporazuma pokazati da nisu dogovorene i da će primena biti teška i nesprovodljiva.I podele nisu dobre naravno ali će one biti i u startu su Srbi sa severa protiv ovakve odluke vlade i nju doživljavaju kao izdaju srpskih interesa. Srbi su imali kakav o takav život i vezani su bili za Srbiju svime što čini život, odjednom će se naći u pravnom sistemu prištine kojima će po sporazumu rukovoditi Srbi. Teško će to u praksi biti sprovodljivo i problema će biti na sve strane. A i podela će biti jer jedinstva teško da može biti. Istina je da je ovo u ovom trenutku ako hoćemo taj famozni datum najviše što smo mogli da dobijemo i da je ovo moralo da se dogodi.

Ivan polje

pre 11 godina

Da nam je pre otpočinjanja pregovora između Beograda i Prištine , predložio ovakav sporazum , prihvatili bi ga poez razmišljanja.

American minja

pre 11 godina

Na cemu im cestitate, botovi naprednjacki? Na tome sto su priznali kosovo i ostavili kosovske srbe na milost i nemilost albancima? Kako vas bre nije sramota! Treba sada svi noge da ljubite Cedi Jovanovicu i da ga molite da vam oprosti sto ste ga svih ovih godina zvali izdajnikom i ustasom!

EVROPSKI SRBIN

pre 11 godina

Maksimalna podrška državnom vrhu da Srbija vodi realnu politiku i ostvari saradnju sa EU i SAD..
Najveći protivnici sporazuma u Briselu su Albanci ULTRANACIONALISTI (koje finasira svetski ratni lobi i svetska narko mafija) i koji zagovaraju etničko čisto Kosovo.. Takvi pišu na srpskim portalima, lažno se prestavljajući kao "veliko-srbi", a koji se protive saradnji i suživotu Albanaca i Srba na KiM, kako bi se stvorili uslovi za sukobe i "kosovsku oluju"..
Čak su i finansirali i neke tzv "velike srpske patrijote" da na portalima pišu da je Srbija protiv EU.

zdr

pre 11 godina

Nije vazan ni potpis ni datum, najvaznije je da pocne normalizacija odnosa medu svim narodima na Balkanu! Ovaj dogovor to moze da zapocne.

Swedenonline

pre 11 godina

Tacka 14 je obaveza da nijedna strana nece blokirati drugu na putu ka EU, poznato da u EU mogu samo nezavisne drzave, Albanci vide ovu tacku kao primoravanje Srbije da prizna Kosovo. Teoretski, postoji mogucnost dok prakticno priznavanje Kosova od strane Srbije nije merodavno, em sto nemogu naterati sve svoje clanice da ih priznaju, em sto Rusija moze biti stap koji Srbija gura u tocak. Interesantne spletke za buducnost, kako god, pritisak na Srbiju nece prakticno znaciti nista, veci gubitnici su Albanci koji gube kontrolu nad severom, kao i sami stanovnici severa koji gube zvanicne benificije sedenja u dve fotelje, beogradskoj i pristinskoj!

Pero

pre 11 godina

Lepo sroceno, sad ce spin majstori da nas ubedjuju kako je sve super i da je Kosovo Srbija. Ma koga bre farbate, priznali ste Kosovo i tacka. Albanci ce u narednih 20 godina da budu vecina i na severu... Ali sta smo mogli ocekivati od onih koji su nas jucer bombardovali. Nista i samo nista. A istorija ce da sudi ko je casni knez a ko je Vuk Brankovic. Sramota.

Pizistrat

pre 11 godina

Imajući u vidu trenutnu političku situaciju u svetu, i ko je bio na njihovoj strani (SAD,EU), a ko na našoj (Rusija?), dobro smo prošli

Eh...

pre 11 godina

Ne brinite, necete nakon Kosova ostati bez teme da dokono lecite komplekse - otvorili ste temu Vojvodine, pa cete se obrusiti svim svojim neresenim licnim problemima u pokusaju da i dalje pod tepih stavljate cinjenice o posrnulosti svega lepog i svetog sto je, barem u nekim razdobljima, krasilo Srbiju. Ali ljude koji su vredni pomena redovno su smenjivali razni Labello likovi, kojima i danas masa poslusnika pise hvalospeve toliko niske da izazivaju gadjenje.
U svakom slucaju, dok se ne probudi onaj takodje dokoni sloj koji bi mogao da iznese promene vredne paznje, trenutno izgubljen u nemom posmatranju svega sto se desava, razocaran a neaktivan, sarada ce se nastavljati.
Ipak ne zadugo.

socijalista, antikomunista

pre 11 godina

...mashipnoza se nastavlja na svim frontovima...prodali su kravu muzaru (SUVERENITET) zarad kile mesa (autonomiju manju od distrikta Brcko, koja je " u skladu sa zakonima Kosova" i potpuno subordinirana Pristinskoj vlasti i obavezna da koristi " Kosovske" ambleme i obelezja). Garant neprisustva Tacijevih i Cekuovih bojovnika u 4 opstine je NATO!!??!! Sve u svemu Ahtisarijev plan i model dve Nemacke ( koje se medjusobno nisu nikad priznale, ali su bile priznate od svih drugih drzava). To su svetski stratezi najavili odavno, a ova vlast je sprovela odigravsi zarad toga mali igrokaz sa ponosnim odlascima, dramaticnim ekonomskim prognozama, i dostojanstvenom pobedicom.

Power No1

pre 11 godina

Holivudski scenario predstave sa prvobitnim odbijanjem i vojvodjanskim dodatkom. Postoji samo jedan centar u svetu sa psiholozima i reziserima sposobnim da ovo izvedu. Tribute to you, thanks

Milutin, o kome je i knjiga

pre 11 godina

Kakav Rambuje sta lupate? Kakvog sveta ima... Sto bre pricate o stvarima o kojima nemate pojama? Srbija je u Rambujeu prihvatila 12 principa koji su bili okvir za pregovore, jos prvog dana, Albanci nisu, a onda je dosla Olbrajtovka...

Goga

pre 11 godina

Srbija mora dalje napred jer dosta smo bili taoci spostvenog naroda u Bosni, Hrvatskoj, Kosovu zbog kojih smo mi ispastali. Koliko sada ima srpskog i nealbanskog zivlja na KiM? Ne vise od 130.000. Pa zar da nas opet neki tamosnji "intelektualci" ucenjuju, kao oni prethodni!!!

PragonEpilepsi

pre 11 godina

Hvala bogu! Drago mi je da je sapunica zvana Kosovo za sada završena, sad se posvetite egzistencijalnim problemima i ekonomiji, koja je zbog zapostavljanja pala na koljena! Samo hrabro napred, da bi ste postali vodeći igrač u regionu, čekaju vas godine napornog rada i najbolje je početi sto prije!!

Mastermind

pre 11 godina

Bio sam uvjeren da nećete dobiti ni ovoliko. Čitajući onih 15 točki sporazuma, mislim da se ovdje radi o svojevrsnom uspjehu s vaše točke gledišta; jedino je pitanje radi li se o uspjehu ove vaše aktualne pregovaračke garniture ili još jednom trijumfu laissez faire politike eurodiplomacije.

covek

pre 11 godina

Jeste Dacicu zahvaljujuci politici tvog sefa Slobodana vozda Milosevica ovo je u ovom trenutku maksimum.PokojniIvan Stambolic i pokojni Zoran Djindjic i zamalo pokojni Vuk Draskovic i Ceda Jovanovic su pokusali bez sile rjesavati probleme sa drugim narodima i traziti prijatelje u svetu.Pohvalno je da si priznao da se Srbe lagalo o Kosovu da se po Sarajevu pucalo.Pohvalno je da si i Patrijarhu realno objasnio politicko stanje oko Kosova.Ako nastavis raditi na pomirenju i ekonomiji Srbima kao narodu koji zivi u celoj regiji olaksat ces zivot i pokazati da si nesto naucio iz proslosti.Do tebe je.

SPOvac iz Zemuna

pre 11 godina

Čuda se dešavaju, pa tako ja danas branim predsednika stranke koja je srpskom narodu i mojoj stranci nanela mnogo nepravde. Dačić je sada premijer, a ovi pregovori nisu mogli da čekaju nove izbore i vladu. U njima je ostvaren maksimum mogućeg za Srbe na severu KiM. Znam da su mnogi od njih nezadovoljni... međutim, moraju znati da bi u slučaju propasti pregovora bili izloženi nasilnom uključivanju u prištinske institucije, što bi dovelo do egzodusa. Vidim da ovde neki komentari imaju navijačkih primesa, što nije dobro jer se nacionalna politika mora voditi razumom, a ne emocijama. Ovim sporazumom ulazimo u novu eru sa šansama da uspostavimo evropski sistem i lustriramo negativne elemente iz privrednog, medijskog i političkog života. EU će nam u tome pomoći, a da li ćemo uspeti, zavisi od nas...

Goran, Pozega

pre 11 godina

Bilo bi glupo da si dva puta
zeznuo istu stvar. Da ti je ova pamet bila pre 20 godina bilo bi nam mnogo bolje. Ovako meni prodje pola zivota dok je tebi doslo iz d.... u glavu, valjda ce mom detetu biti bolje.

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

tako brate. sad da se posvetimo sebi. rad, red i disciplina. da se kao narod unormalimo, umnozimo i lagano docekamo neke nove vetrove koji ce prijati i nasim krilima pa onda mocniji no sad, pametniji i brojniji... naci ce se vec neka pametna glava koja ce te vetrove umeti da iskoristi. dotad ce i rs biti u srbiji a verovatno i cg. polako.

Neprilagodjena

pre 11 godina

Sada mozemo da se posvetimo ostalim problemima koji su nam ostavljeni u amanet,a njih ima koliko hoces.Ovaj sporazum je neko srednjerocno resenje,ali u ovom trenutku najbolje moguce.Srpska policija i vojska na Kosovu je garant mira i stabilnosti.

licemerje

pre 11 godina

I 2011. smo mogli više, a i 2010. smo mogli mnogo više, 2003. mnogo mnogo više, 1999. i 1998. da ne pominjem, pre toga se i ne sećam. Čekali ste, busali ste se u grudim igrali rata i demonstrirali silu, kačili ste za Ruse, pametovali... A narod je ginuo, kuće su spaljivane, porodice uništavane, granice nametane, carine plaćane, život nestajao. Tako izgleda vaša igra. Mogli smo više!

Kalimero

pre 11 godina

Vec poznata retorika za gradjane Srbije-uradili smo sve sto smo mogli, dali smo sve od sebe, nemojte nas mnogo hvaliti, ali ipak nam odajte pocast jer mi smo spasioci Srbije. Uzas! A gde je odgovornost za ono sto je moglo ranije da se uradi? Ne moze niko da ubedi gradjane Srbije da se pre 10 godina nudilo manje nego sada. Naprotiv! Mogli smo vise. A i verovatno bi bili mnogo blize EU. Kompletnu politicki scenu u Srbiji treba poslati na prinudi rad na 10 godina, a njih zameniti novim ljudima
(Aki, 20. april 2013 10:08)

A ko je bio na vlasti pethodnih 12 godina? Vama nikad udovoljiti. Kada se potpiše nije dobro,kada se ne potpiše nije dobro.Građani Srbije nisu ništa bolji od vlasti koju biraju. Ogrezli su u korupciju,lopovluku,kriminalu,nepotizmu,javašluku,neradu, a vlast im je samo izgovor za "pranje" sopstvene savesti. U ostalom, kakav narod takva i vlast.Mogu da potpišem na osnovu ličnog iskustva da je barem 10% svih onih koji nam ovde drže moralne pridike makar jednom u životu na nepošten način došlo do neke velike lične materijalne koristi, a to nema veze sa polzičarima.

Nev

pre 11 godina

"Mene interesuje jel ovo vise nego sto se nudilo u Ahtisarijevom planu 2006.?(nestranacka licnost, 20. april 2013 10:18)"
Izgleda da je znatno vise i istovremeno nema priznanja tako da Srbija jos uvek ima opcije za kasnije.
Nazalost ja i dalje mislim da je bolje da se odrade reforme a ne neki datumi i slicno. Nas ucenjuju datumom zbog katastrofalne situacije u Srbiji koju politicari nezele resavati tako potrebnim dubokim reformama (odrzavaju partijsku drzavu) nego zele resavati probleme tako da opstanu njihove beneficije uz pristupne pare koje ce sad EU dati. Sto je samo odugovlacenje i nastavak zivota obicnih gradjana u istim uslovima kao i sada. Da su te promene izvrsene jos 6tog oktobra sada bi vec bili sa znatno boljim kartama za nastavak igre u ovoj borbi za uticaje velikih. Ovako samo produzavamo agoniju a i dalje smo zbog katastrofalne situacije podlozni ucenama tj. politicari koji vode zemlju (DS a ne samo vladajuce stranke). Ovo je bio pritisak na stranke u vlasti zbog datuma a kad su videli da nece pristati onda je EU pocela da menja stavove Kosova zbog internog trvenja u EU jer da nije bilo toga to bi gurnulo Srbiju u ekenomske ruke Rusije, jer politicarima je u interesu sadasnje stanje bez sistemskih reformi sto ovakav dogovor i postize. Jednostavna kalkulacija zapada izmedju prednosti "posedovanja" Srbije i rupe od 2 godine do sledeceg roka koji bi dali Rusiji vreme da stave sape na Srbiju. Borba za trziste i uticaj izmedju Rusije i Zapada gde narod strada.

ljuba

pre 11 godina

Izgleda da smo i mi oni zaboravili da su upravo isti ljudi ranije propustili sijaset mnogo boljih šansi za rešenje problema. Verovatno je bolje što je sporazum postignut (mislim dugoročno gledano), ali nikako ne mogu reći da sam zadovoljan. Teško da ću se ikada pomiriti sa činjenicom da jedni od najgorih mafijaša i kriminalaca (mislim na Tačija i ekipu) treba ubuduće predstavljaju političku elitu regiona i Evrope kojoj težimo.

CheZoran

pre 11 godina

E i da Marko danas na Kosovo dodje, ne bi imao lakši zadatak. Moderni Musa Kesadžija i danas ima tri srca. Svoje albansko pa jedno od SAD i treće od EU. Dobro smo prošli, kako smo se nadali. Sad ko Česi. Mir, vredan rad, dobro pivo, slataka dečica,.. Sto godina. Ako treba i duže. Nije umro Rade...

Piter

pre 11 godina

"Izvesno je da su bili dugi i teški razgovori, trajali su više od šest meseci, 10 puta smo se sastajali, i mi nismo pregovarali samo sa Hašimom Tačijem nego sa celim zapadom i u najvecem broju slučajeva smo bili sami protiv svih", ocenio je Dačić.


Pa dobro, Ivice, pobedio si ti NATO vec jednom, sta je ovo za tebe... No, dobro, ne moze se reci da nisu ostvarili istorijski uspeh time sto su pobedili sebe, za mene nije bio nerealan ni scenario Kostunicinog kretenizma. Mozda bi sada, zapravo kroz nekoliko meseci kada se trijumfalizam medijski naplati, mogli da se okrenemo i privredi.

Zemun grad SPO

pre 11 godina

"Po prvi put je međunarodna zajednica bila na našoj strani, i ovo bi trebalo da otvori novu eru Srbije prema zapadu", rekao je premijer.

Bila je međunarodna zajednica na našoj strani i kada je ponudila konfederaciju bivše Jugoslavije, plan Z4 za Krajinu, ozvaničila Republiku Srpsku u Dejtonu, ostavila 12 godina (1987-1999) Miloševiću da se dogovori sa Albancima. Tek sada su se oni koji vode Srbiju spustili na zemlju i već se vide rezultati. Drago mi je što je Dačić konačno priznao da Srbija treba da se ,,otvori ka Zapadu". Govorio je ovo Vuk Drašković više od dve decenije, ali su ga stranke ljudi iz našeg pregovaračkog tima nazivali izdajnikom. Ostaje nam samo da žalimo za propuštenim šansama, izgubljenim ognjištima i godinama, ali i da se od danas borimo i nadamo za novu evropsku Srbiju, kojoj ovaj sporazum otvara vrata.

Borcanac1

pre 11 godina

Mislim da je ovo i vise od ocekivanja ako imamo u vidu ni malo zavidan polozaj i outsajderski status koji smo imali na pocetku pregovora.Okrenimo se buducnosti i pocnimo malo da mislimo i na nasu decu...zasluzila su mnogo bolji zivot,obrazovanje i sve ono sto cini jednu mladost....

neon

pre 11 godina

Mislim da je srpska delegacija u datim okolnostima odradila odličan posao! Sve skupštinske stranke, osim DSS, su im dale punu podršku. Tu sad ide ono veliko pitanje - gde su bili Dačić, a pogotovo Vučić svih ovih godina? Ko je gurao klipove u točkove prvo Đinđiću i kasnije DS-u da ubrza rešavanje ovih pitanja? Ko je objektivno odgovoran za reaktivnu, a ne proaktivnu politiku Srbije? Treba biti pošten i reći da i onakav Tadić i družina nisu mogli da "provuku" kroz skupštinu ništa što je u obrisima mirisalo na ovo što su Dačić i Vučić dogovorili. Srbija je s Kosovom, kako god da se uzme, imala veoma sužen manevarski prostor, ko god da je vodio. Ali da ne zaboravimo zbog koga i zbog čega nije bilo "društvenih okolnosti" da se sve ovo reši ranije. LICEMERNO je govoriti kako su, eto, oni (D & V) hrabro rešili nešto, jer su lepši i pametniji od prethodnika... Naprotiv. Ponavljam, u datim okolnostima su izvukli maksimum i tu im čestitam. Ali da se ne zaboravi...

Aki

pre 11 godina

Vec poznata retorika za gradjane Srbije-uradili smo sve sto smo mogli, dali smo sve od sebe, nemojte nas mnogo hvaliti, ali ipak nam odajte pocast jer mi smo spasioci Srbije. Uzas! A gde je odgovornost za ono sto je moglo ranije da se uradi? Ne moze niko da ubedi gradjane Srbije da se pre 10 godina nudilo manje nego sada. Naprotiv! Mogli smo vise. A i verovatno bi bili mnogo blize EU. Kompletnu politicki scenu u Srbiji treba poslati na prinudi rad na 10 godina, a njih zameniti novim ljudima

mentalna higijena

pre 11 godina

@sale novosadjanin sram te bilo!od isfrustriranih ljudi koji leče komplekse politikanstvom i plemenskom pripadnošću potiče sve zlo na ovom svetu

crni domino

pre 11 godina

Premijeru, dobro je to sto ste postigli u pregovorima! Da ste jos cekali, sve biste izgubili!
Ostaje jos, da te pare koje planirate i dalje da dajete kosovarima, dajte ih srbima u vladi kosova da oni taj novac rasporedjuju, a ne kojekakvi partijski lideri. Dosta je bilo pljackanja naroda Srbije, za koju se nadam da ce neko debelo odgovarati!

Milos

pre 11 godina

Realno ovo je odlican ishod pod uslovom da Srbija nikad ne prizna Kosovo kao nezavisno. Zbog ovog potpisa ce za 10 godina Hasim Taci da se hvata za glavu ali to nas ne zanima.

chohano

pre 11 godina

Svaka istorijska razdoblja, su obelezavale druge politicke i vojne sile.Srbija se kroz istoriju povijala i snalazila onako kako je mogla.Sadasnje politicke i ekonomske prilike,Srbiji dozvoljavaju ovaj maksimum.

Branko, Stockholm

pre 11 godina

Hajde sada građani Srbije: počnite voditi ljubav, krenite na njive, pokrenite fabrike, vi veliki talenti vratite se u Srbiju, obnovite prijateljske odnose sa komšijama, pecite rakiju, zapalite roštilje, zapjevajte. Život je jedan i ne dozvolite da nam politika uništi ovo života što nam je ostalo. Živjeli i neka je sa srećom.

Dejan

pre 11 godina

Svaka cast!!!Moramo da igramo a ne da kalimerisemo...samo napred...kosovo je do sada 300 puta bilo ko zna cije...svasta ce se promeniti za 100 godina ali ako hocemo da postojimo ovo moramo da prevazidjemo sada..svaka cast

sale novosadjanin

pre 11 godina

isti igraci su to mogli da urade i pre 6-7 godina.
takodjer sam siguran,da ce mo mi u Vojvodini sada nadrljati,posto smo ostali jedini koji jos uvek pod prisilom zive sa srbijom !

Arijadna

pre 11 godina

..."prvi put je međunarodno priznata zajednica Srba na severu Kosova, koja je do sada nazivana paralelnim strukturama, a koja će biti deo našeg ustavno-pravnog sistema", istakao je predsednik Vlade Srbije.
Evo,za sve neverne Tome,Srbija nije priznala nezavisnost tzv. drzave Kosovo.

Miki_In

pre 11 godina

jedino logično i realno rešenje posle svog zla i nepravde koje su 90tih uradili Slobisti i Šešeljevcí,jedino mi je krivo što to nije još mnogo ranije ovako uredjeno ali možda i bolje da su naslednici Slobe i Šešelja to sad uradili.

Aki

pre 11 godina

Vec poznata retorika za gradjane Srbije-uradili smo sve sto smo mogli, dali smo sve od sebe, nemojte nas mnogo hvaliti, ali ipak nam odajte pocast jer mi smo spasioci Srbije. Uzas! A gde je odgovornost za ono sto je moglo ranije da se uradi? Ne moze niko da ubedi gradjane Srbije da se pre 10 godina nudilo manje nego sada. Naprotiv! Mogli smo vise. A i verovatno bi bili mnogo blize EU. Kompletnu politicki scenu u Srbiji treba poslati na prinudi rad na 10 godina, a njih zameniti novim ljudima

sale novosadjanin

pre 11 godina

isti igraci su to mogli da urade i pre 6-7 godina.
takodjer sam siguran,da ce mo mi u Vojvodini sada nadrljati,posto smo ostali jedini koji jos uvek pod prisilom zive sa srbijom !

Branko, Stockholm

pre 11 godina

Hajde sada građani Srbije: počnite voditi ljubav, krenite na njive, pokrenite fabrike, vi veliki talenti vratite se u Srbiju, obnovite prijateljske odnose sa komšijama, pecite rakiju, zapalite roštilje, zapjevajte. Život je jedan i ne dozvolite da nam politika uništi ovo života što nam je ostalo. Živjeli i neka je sa srećom.

mentalna higijena

pre 11 godina

@sale novosadjanin sram te bilo!od isfrustriranih ljudi koji leče komplekse politikanstvom i plemenskom pripadnošću potiče sve zlo na ovom svetu

Miki_In

pre 11 godina

jedino logično i realno rešenje posle svog zla i nepravde koje su 90tih uradili Slobisti i Šešeljevcí,jedino mi je krivo što to nije još mnogo ranije ovako uredjeno ali možda i bolje da su naslednici Slobe i Šešelja to sad uradili.

licemerje

pre 11 godina

I 2011. smo mogli više, a i 2010. smo mogli mnogo više, 2003. mnogo mnogo više, 1999. i 1998. da ne pominjem, pre toga se i ne sećam. Čekali ste, busali ste se u grudim igrali rata i demonstrirali silu, kačili ste za Ruse, pametovali... A narod je ginuo, kuće su spaljivane, porodice uništavane, granice nametane, carine plaćane, život nestajao. Tako izgleda vaša igra. Mogli smo više!

neon

pre 11 godina

Mislim da je srpska delegacija u datim okolnostima odradila odličan posao! Sve skupštinske stranke, osim DSS, su im dale punu podršku. Tu sad ide ono veliko pitanje - gde su bili Dačić, a pogotovo Vučić svih ovih godina? Ko je gurao klipove u točkove prvo Đinđiću i kasnije DS-u da ubrza rešavanje ovih pitanja? Ko je objektivno odgovoran za reaktivnu, a ne proaktivnu politiku Srbije? Treba biti pošten i reći da i onakav Tadić i družina nisu mogli da "provuku" kroz skupštinu ništa što je u obrisima mirisalo na ovo što su Dačić i Vučić dogovorili. Srbija je s Kosovom, kako god da se uzme, imala veoma sužen manevarski prostor, ko god da je vodio. Ali da ne zaboravimo zbog koga i zbog čega nije bilo "društvenih okolnosti" da se sve ovo reši ranije. LICEMERNO je govoriti kako su, eto, oni (D & V) hrabro rešili nešto, jer su lepši i pametniji od prethodnika... Naprotiv. Ponavljam, u datim okolnostima su izvukli maksimum i tu im čestitam. Ali da se ne zaboravi...

Zemun grad SPO

pre 11 godina

"Po prvi put je međunarodna zajednica bila na našoj strani, i ovo bi trebalo da otvori novu eru Srbije prema zapadu", rekao je premijer.

Bila je međunarodna zajednica na našoj strani i kada je ponudila konfederaciju bivše Jugoslavije, plan Z4 za Krajinu, ozvaničila Republiku Srpsku u Dejtonu, ostavila 12 godina (1987-1999) Miloševiću da se dogovori sa Albancima. Tek sada su se oni koji vode Srbiju spustili na zemlju i već se vide rezultati. Drago mi je što je Dačić konačno priznao da Srbija treba da se ,,otvori ka Zapadu". Govorio je ovo Vuk Drašković više od dve decenije, ali su ga stranke ljudi iz našeg pregovaračkog tima nazivali izdajnikom. Ostaje nam samo da žalimo za propuštenim šansama, izgubljenim ognjištima i godinama, ali i da se od danas borimo i nadamo za novu evropsku Srbiju, kojoj ovaj sporazum otvara vrata.

Piter

pre 11 godina

"Izvesno je da su bili dugi i teški razgovori, trajali su više od šest meseci, 10 puta smo se sastajali, i mi nismo pregovarali samo sa Hašimom Tačijem nego sa celim zapadom i u najvecem broju slučajeva smo bili sami protiv svih", ocenio je Dačić.


Pa dobro, Ivice, pobedio si ti NATO vec jednom, sta je ovo za tebe... No, dobro, ne moze se reci da nisu ostvarili istorijski uspeh time sto su pobedili sebe, za mene nije bio nerealan ni scenario Kostunicinog kretenizma. Mozda bi sada, zapravo kroz nekoliko meseci kada se trijumfalizam medijski naplati, mogli da se okrenemo i privredi.

Kalimero

pre 11 godina

Vec poznata retorika za gradjane Srbije-uradili smo sve sto smo mogli, dali smo sve od sebe, nemojte nas mnogo hvaliti, ali ipak nam odajte pocast jer mi smo spasioci Srbije. Uzas! A gde je odgovornost za ono sto je moglo ranije da se uradi? Ne moze niko da ubedi gradjane Srbije da se pre 10 godina nudilo manje nego sada. Naprotiv! Mogli smo vise. A i verovatno bi bili mnogo blize EU. Kompletnu politicki scenu u Srbiji treba poslati na prinudi rad na 10 godina, a njih zameniti novim ljudima
(Aki, 20. april 2013 10:08)

A ko je bio na vlasti pethodnih 12 godina? Vama nikad udovoljiti. Kada se potpiše nije dobro,kada se ne potpiše nije dobro.Građani Srbije nisu ništa bolji od vlasti koju biraju. Ogrezli su u korupciju,lopovluku,kriminalu,nepotizmu,javašluku,neradu, a vlast im je samo izgovor za "pranje" sopstvene savesti. U ostalom, kakav narod takva i vlast.Mogu da potpišem na osnovu ličnog iskustva da je barem 10% svih onih koji nam ovde drže moralne pridike makar jednom u životu na nepošten način došlo do neke velike lične materijalne koristi, a to nema veze sa polzičarima.

Goran, Pozega

pre 11 godina

Bilo bi glupo da si dva puta
zeznuo istu stvar. Da ti je ova pamet bila pre 20 godina bilo bi nam mnogo bolje. Ovako meni prodje pola zivota dok je tebi doslo iz d.... u glavu, valjda ce mom detetu biti bolje.

Dejan

pre 11 godina

Svaka cast!!!Moramo da igramo a ne da kalimerisemo...samo napred...kosovo je do sada 300 puta bilo ko zna cije...svasta ce se promeniti za 100 godina ali ako hocemo da postojimo ovo moramo da prevazidjemo sada..svaka cast

chohano

pre 11 godina

Svaka istorijska razdoblja, su obelezavale druge politicke i vojne sile.Srbija se kroz istoriju povijala i snalazila onako kako je mogla.Sadasnje politicke i ekonomske prilike,Srbiji dozvoljavaju ovaj maksimum.

Milos

pre 11 godina

Realno ovo je odlican ishod pod uslovom da Srbija nikad ne prizna Kosovo kao nezavisno. Zbog ovog potpisa ce za 10 godina Hasim Taci da se hvata za glavu ali to nas ne zanima.

ljuba

pre 11 godina

Izgleda da smo i mi oni zaboravili da su upravo isti ljudi ranije propustili sijaset mnogo boljih šansi za rešenje problema. Verovatno je bolje što je sporazum postignut (mislim dugoročno gledano), ali nikako ne mogu reći da sam zadovoljan. Teško da ću se ikada pomiriti sa činjenicom da jedni od najgorih mafijaša i kriminalaca (mislim na Tačija i ekipu) treba ubuduće predstavljaju političku elitu regiona i Evrope kojoj težimo.

crni domino

pre 11 godina

Premijeru, dobro je to sto ste postigli u pregovorima! Da ste jos cekali, sve biste izgubili!
Ostaje jos, da te pare koje planirate i dalje da dajete kosovarima, dajte ih srbima u vladi kosova da oni taj novac rasporedjuju, a ne kojekakvi partijski lideri. Dosta je bilo pljackanja naroda Srbije, za koju se nadam da ce neko debelo odgovarati!

CheZoran

pre 11 godina

E i da Marko danas na Kosovo dodje, ne bi imao lakši zadatak. Moderni Musa Kesadžija i danas ima tri srca. Svoje albansko pa jedno od SAD i treće od EU. Dobro smo prošli, kako smo se nadali. Sad ko Česi. Mir, vredan rad, dobro pivo, slataka dečica,.. Sto godina. Ako treba i duže. Nije umro Rade...

covek

pre 11 godina

Jeste Dacicu zahvaljujuci politici tvog sefa Slobodana vozda Milosevica ovo je u ovom trenutku maksimum.PokojniIvan Stambolic i pokojni Zoran Djindjic i zamalo pokojni Vuk Draskovic i Ceda Jovanovic su pokusali bez sile rjesavati probleme sa drugim narodima i traziti prijatelje u svetu.Pohvalno je da si priznao da se Srbe lagalo o Kosovu da se po Sarajevu pucalo.Pohvalno je da si i Patrijarhu realno objasnio politicko stanje oko Kosova.Ako nastavis raditi na pomirenju i ekonomiji Srbima kao narodu koji zivi u celoj regiji olaksat ces zivot i pokazati da si nesto naucio iz proslosti.Do tebe je.

SPOvac iz Zemuna

pre 11 godina

Čuda se dešavaju, pa tako ja danas branim predsednika stranke koja je srpskom narodu i mojoj stranci nanela mnogo nepravde. Dačić je sada premijer, a ovi pregovori nisu mogli da čekaju nove izbore i vladu. U njima je ostvaren maksimum mogućeg za Srbe na severu KiM. Znam da su mnogi od njih nezadovoljni... međutim, moraju znati da bi u slučaju propasti pregovora bili izloženi nasilnom uključivanju u prištinske institucije, što bi dovelo do egzodusa. Vidim da ovde neki komentari imaju navijačkih primesa, što nije dobro jer se nacionalna politika mora voditi razumom, a ne emocijama. Ovim sporazumom ulazimo u novu eru sa šansama da uspostavimo evropski sistem i lustriramo negativne elemente iz privrednog, medijskog i političkog života. EU će nam u tome pomoći, a da li ćemo uspeti, zavisi od nas...

Nev

pre 11 godina

"Mene interesuje jel ovo vise nego sto se nudilo u Ahtisarijevom planu 2006.?(nestranacka licnost, 20. april 2013 10:18)"
Izgleda da je znatno vise i istovremeno nema priznanja tako da Srbija jos uvek ima opcije za kasnije.
Nazalost ja i dalje mislim da je bolje da se odrade reforme a ne neki datumi i slicno. Nas ucenjuju datumom zbog katastrofalne situacije u Srbiji koju politicari nezele resavati tako potrebnim dubokim reformama (odrzavaju partijsku drzavu) nego zele resavati probleme tako da opstanu njihove beneficije uz pristupne pare koje ce sad EU dati. Sto je samo odugovlacenje i nastavak zivota obicnih gradjana u istim uslovima kao i sada. Da su te promene izvrsene jos 6tog oktobra sada bi vec bili sa znatno boljim kartama za nastavak igre u ovoj borbi za uticaje velikih. Ovako samo produzavamo agoniju a i dalje smo zbog katastrofalne situacije podlozni ucenama tj. politicari koji vode zemlju (DS a ne samo vladajuce stranke). Ovo je bio pritisak na stranke u vlasti zbog datuma a kad su videli da nece pristati onda je EU pocela da menja stavove Kosova zbog internog trvenja u EU jer da nije bilo toga to bi gurnulo Srbiju u ekenomske ruke Rusije, jer politicarima je u interesu sadasnje stanje bez sistemskih reformi sto ovakav dogovor i postize. Jednostavna kalkulacija zapada izmedju prednosti "posedovanja" Srbije i rupe od 2 godine do sledeceg roka koji bi dali Rusiji vreme da stave sape na Srbiju. Borba za trziste i uticaj izmedju Rusije i Zapada gde narod strada.

Mastermind

pre 11 godina

Bio sam uvjeren da nećete dobiti ni ovoliko. Čitajući onih 15 točki sporazuma, mislim da se ovdje radi o svojevrsnom uspjehu s vaše točke gledišta; jedino je pitanje radi li se o uspjehu ove vaše aktualne pregovaračke garniture ili još jednom trijumfu laissez faire politike eurodiplomacije.

Borcanac1

pre 11 godina

Mislim da je ovo i vise od ocekivanja ako imamo u vidu ni malo zavidan polozaj i outsajderski status koji smo imali na pocetku pregovora.Okrenimo se buducnosti i pocnimo malo da mislimo i na nasu decu...zasluzila su mnogo bolji zivot,obrazovanje i sve ono sto cini jednu mladost....

PragonEpilepsi

pre 11 godina

Hvala bogu! Drago mi je da je sapunica zvana Kosovo za sada završena, sad se posvetite egzistencijalnim problemima i ekonomiji, koja je zbog zapostavljanja pala na koljena! Samo hrabro napred, da bi ste postali vodeći igrač u regionu, čekaju vas godine napornog rada i najbolje je početi sto prije!!

Arijadna

pre 11 godina

..."prvi put je međunarodno priznata zajednica Srba na severu Kosova, koja je do sada nazivana paralelnim strukturama, a koja će biti deo našeg ustavno-pravnog sistema", istakao je predsednik Vlade Srbije.
Evo,za sve neverne Tome,Srbija nije priznala nezavisnost tzv. drzave Kosovo.

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

tako brate. sad da se posvetimo sebi. rad, red i disciplina. da se kao narod unormalimo, umnozimo i lagano docekamo neke nove vetrove koji ce prijati i nasim krilima pa onda mocniji no sad, pametniji i brojniji... naci ce se vec neka pametna glava koja ce te vetrove umeti da iskoristi. dotad ce i rs biti u srbiji a verovatno i cg. polako.

Neprilagodjena

pre 11 godina

Sada mozemo da se posvetimo ostalim problemima koji su nam ostavljeni u amanet,a njih ima koliko hoces.Ovaj sporazum je neko srednjerocno resenje,ali u ovom trenutku najbolje moguce.Srpska policija i vojska na Kosovu je garant mira i stabilnosti.

Goga

pre 11 godina

Srbija mora dalje napred jer dosta smo bili taoci spostvenog naroda u Bosni, Hrvatskoj, Kosovu zbog kojih smo mi ispastali. Koliko sada ima srpskog i nealbanskog zivlja na KiM? Ne vise od 130.000. Pa zar da nas opet neki tamosnji "intelektualci" ucenjuju, kao oni prethodni!!!

Pero

pre 11 godina

Lepo sroceno, sad ce spin majstori da nas ubedjuju kako je sve super i da je Kosovo Srbija. Ma koga bre farbate, priznali ste Kosovo i tacka. Albanci ce u narednih 20 godina da budu vecina i na severu... Ali sta smo mogli ocekivati od onih koji su nas jucer bombardovali. Nista i samo nista. A istorija ce da sudi ko je casni knez a ko je Vuk Brankovic. Sramota.

socijalista, antikomunista

pre 11 godina

...mashipnoza se nastavlja na svim frontovima...prodali su kravu muzaru (SUVERENITET) zarad kile mesa (autonomiju manju od distrikta Brcko, koja je " u skladu sa zakonima Kosova" i potpuno subordinirana Pristinskoj vlasti i obavezna da koristi " Kosovske" ambleme i obelezja). Garant neprisustva Tacijevih i Cekuovih bojovnika u 4 opstine je NATO!!??!! Sve u svemu Ahtisarijev plan i model dve Nemacke ( koje se medjusobno nisu nikad priznale, ali su bile priznate od svih drugih drzava). To su svetski stratezi najavili odavno, a ova vlast je sprovela odigravsi zarad toga mali igrokaz sa ponosnim odlascima, dramaticnim ekonomskim prognozama, i dostojanstvenom pobedicom.

Milutin, o kome je i knjiga

pre 11 godina

Kakav Rambuje sta lupate? Kakvog sveta ima... Sto bre pricate o stvarima o kojima nemate pojama? Srbija je u Rambujeu prihvatila 12 principa koji su bili okvir za pregovore, jos prvog dana, Albanci nisu, a onda je dosla Olbrajtovka...

Pizistrat

pre 11 godina

Imajući u vidu trenutnu političku situaciju u svetu, i ko je bio na njihovoj strani (SAD,EU), a ko na našoj (Rusija?), dobro smo prošli

Power No1

pre 11 godina

Holivudski scenario predstave sa prvobitnim odbijanjem i vojvodjanskim dodatkom. Postoji samo jedan centar u svetu sa psiholozima i reziserima sposobnim da ovo izvedu. Tribute to you, thanks

Eh...

pre 11 godina

Ne brinite, necete nakon Kosova ostati bez teme da dokono lecite komplekse - otvorili ste temu Vojvodine, pa cete se obrusiti svim svojim neresenim licnim problemima u pokusaju da i dalje pod tepih stavljate cinjenice o posrnulosti svega lepog i svetog sto je, barem u nekim razdobljima, krasilo Srbiju. Ali ljude koji su vredni pomena redovno su smenjivali razni Labello likovi, kojima i danas masa poslusnika pise hvalospeve toliko niske da izazivaju gadjenje.
U svakom slucaju, dok se ne probudi onaj takodje dokoni sloj koji bi mogao da iznese promene vredne paznje, trenutno izgubljen u nemom posmatranju svega sto se desava, razocaran a neaktivan, sarada ce se nastavljati.
Ipak ne zadugo.

American minja

pre 11 godina

Na cemu im cestitate, botovi naprednjacki? Na tome sto su priznali kosovo i ostavili kosovske srbe na milost i nemilost albancima? Kako vas bre nije sramota! Treba sada svi noge da ljubite Cedi Jovanovicu i da ga molite da vam oprosti sto ste ga svih ovih godina zvali izdajnikom i ustasom!

zdr

pre 11 godina

Nije vazan ni potpis ni datum, najvaznije je da pocne normalizacija odnosa medu svim narodima na Balkanu! Ovaj dogovor to moze da zapocne.

Swedenonline

pre 11 godina

Tacka 14 je obaveza da nijedna strana nece blokirati drugu na putu ka EU, poznato da u EU mogu samo nezavisne drzave, Albanci vide ovu tacku kao primoravanje Srbije da prizna Kosovo. Teoretski, postoji mogucnost dok prakticno priznavanje Kosova od strane Srbije nije merodavno, em sto nemogu naterati sve svoje clanice da ih priznaju, em sto Rusija moze biti stap koji Srbija gura u tocak. Interesantne spletke za buducnost, kako god, pritisak na Srbiju nece prakticno znaciti nista, veci gubitnici su Albanci koji gube kontrolu nad severom, kao i sami stanovnici severa koji gube zvanicne benificije sedenja u dve fotelje, beogradskoj i pristinskoj!

EVROPSKI SRBIN

pre 11 godina

Maksimalna podrška državnom vrhu da Srbija vodi realnu politiku i ostvari saradnju sa EU i SAD..
Najveći protivnici sporazuma u Briselu su Albanci ULTRANACIONALISTI (koje finasira svetski ratni lobi i svetska narko mafija) i koji zagovaraju etničko čisto Kosovo.. Takvi pišu na srpskim portalima, lažno se prestavljajući kao "veliko-srbi", a koji se protive saradnji i suživotu Albanaca i Srba na KiM, kako bi se stvorili uslovi za sukobe i "kosovsku oluju"..
Čak su i finansirali i neke tzv "velike srpske patrijote" da na portalima pišu da je Srbija protiv EU.

Ivan polje

pre 11 godina

Da nam je pre otpočinjanja pregovora između Beograda i Prištine , predložio ovakav sporazum , prihvatili bi ga poez razmišljanja.

novica952

pre 11 godina

Za narod je svakako važno to što kaže premijer Dačić ali ima još stvari koje su važne a lkoje će tek implementacija sporazuma pokazati da nisu dogovorene i da će primena biti teška i nesprovodljiva.I podele nisu dobre naravno ali će one biti i u startu su Srbi sa severa protiv ovakve odluke vlade i nju doživljavaju kao izdaju srpskih interesa. Srbi su imali kakav o takav život i vezani su bili za Srbiju svime što čini život, odjednom će se naći u pravnom sistemu prištine kojima će po sporazumu rukovoditi Srbi. Teško će to u praksi biti sprovodljivo i problema će biti na sve strane. A i podela će biti jer jedinstva teško da može biti. Istina je da je ovo u ovom trenutku ako hoćemo taj famozni datum najviše što smo mogli da dobijemo i da je ovo moralo da se dogodi.

sale novosadjanin

pre 11 godina

isti igraci su to mogli da urade i pre 6-7 godina.
takodjer sam siguran,da ce mo mi u Vojvodini sada nadrljati,posto smo ostali jedini koji jos uvek pod prisilom zive sa srbijom !

Milos

pre 11 godina

Realno ovo je odlican ishod pod uslovom da Srbija nikad ne prizna Kosovo kao nezavisno. Zbog ovog potpisa ce za 10 godina Hasim Taci da se hvata za glavu ali to nas ne zanima.

Arijadna

pre 11 godina

..."prvi put je međunarodno priznata zajednica Srba na severu Kosova, koja je do sada nazivana paralelnim strukturama, a koja će biti deo našeg ustavno-pravnog sistema", istakao je predsednik Vlade Srbije.
Evo,za sve neverne Tome,Srbija nije priznala nezavisnost tzv. drzave Kosovo.

Dejan

pre 11 godina

Svaka cast!!!Moramo da igramo a ne da kalimerisemo...samo napred...kosovo je do sada 300 puta bilo ko zna cije...svasta ce se promeniti za 100 godina ali ako hocemo da postojimo ovo moramo da prevazidjemo sada..svaka cast

mentalna higijena

pre 11 godina

@sale novosadjanin sram te bilo!od isfrustriranih ljudi koji leče komplekse politikanstvom i plemenskom pripadnošću potiče sve zlo na ovom svetu

Branko, Stockholm

pre 11 godina

Hajde sada građani Srbije: počnite voditi ljubav, krenite na njive, pokrenite fabrike, vi veliki talenti vratite se u Srbiju, obnovite prijateljske odnose sa komšijama, pecite rakiju, zapalite roštilje, zapjevajte. Život je jedan i ne dozvolite da nam politika uništi ovo života što nam je ostalo. Živjeli i neka je sa srećom.

Aki

pre 11 godina

Vec poznata retorika za gradjane Srbije-uradili smo sve sto smo mogli, dali smo sve od sebe, nemojte nas mnogo hvaliti, ali ipak nam odajte pocast jer mi smo spasioci Srbije. Uzas! A gde je odgovornost za ono sto je moglo ranije da se uradi? Ne moze niko da ubedi gradjane Srbije da se pre 10 godina nudilo manje nego sada. Naprotiv! Mogli smo vise. A i verovatno bi bili mnogo blize EU. Kompletnu politicki scenu u Srbiji treba poslati na prinudi rad na 10 godina, a njih zameniti novim ljudima

chohano

pre 11 godina

Svaka istorijska razdoblja, su obelezavale druge politicke i vojne sile.Srbija se kroz istoriju povijala i snalazila onako kako je mogla.Sadasnje politicke i ekonomske prilike,Srbiji dozvoljavaju ovaj maksimum.

neon

pre 11 godina

Mislim da je srpska delegacija u datim okolnostima odradila odličan posao! Sve skupštinske stranke, osim DSS, su im dale punu podršku. Tu sad ide ono veliko pitanje - gde su bili Dačić, a pogotovo Vučić svih ovih godina? Ko je gurao klipove u točkove prvo Đinđiću i kasnije DS-u da ubrza rešavanje ovih pitanja? Ko je objektivno odgovoran za reaktivnu, a ne proaktivnu politiku Srbije? Treba biti pošten i reći da i onakav Tadić i družina nisu mogli da "provuku" kroz skupštinu ništa što je u obrisima mirisalo na ovo što su Dačić i Vučić dogovorili. Srbija je s Kosovom, kako god da se uzme, imala veoma sužen manevarski prostor, ko god da je vodio. Ali da ne zaboravimo zbog koga i zbog čega nije bilo "društvenih okolnosti" da se sve ovo reši ranije. LICEMERNO je govoriti kako su, eto, oni (D & V) hrabro rešili nešto, jer su lepši i pametniji od prethodnika... Naprotiv. Ponavljam, u datim okolnostima su izvukli maksimum i tu im čestitam. Ali da se ne zaboravi...

Neprilagodjena

pre 11 godina

Sada mozemo da se posvetimo ostalim problemima koji su nam ostavljeni u amanet,a njih ima koliko hoces.Ovaj sporazum je neko srednjerocno resenje,ali u ovom trenutku najbolje moguce.Srpska policija i vojska na Kosovu je garant mira i stabilnosti.

CheZoran

pre 11 godina

E i da Marko danas na Kosovo dodje, ne bi imao lakši zadatak. Moderni Musa Kesadžija i danas ima tri srca. Svoje albansko pa jedno od SAD i treće od EU. Dobro smo prošli, kako smo se nadali. Sad ko Česi. Mir, vredan rad, dobro pivo, slataka dečica,.. Sto godina. Ako treba i duže. Nije umro Rade...

Nev

pre 11 godina

"Mene interesuje jel ovo vise nego sto se nudilo u Ahtisarijevom planu 2006.?(nestranacka licnost, 20. april 2013 10:18)"
Izgleda da je znatno vise i istovremeno nema priznanja tako da Srbija jos uvek ima opcije za kasnije.
Nazalost ja i dalje mislim da je bolje da se odrade reforme a ne neki datumi i slicno. Nas ucenjuju datumom zbog katastrofalne situacije u Srbiji koju politicari nezele resavati tako potrebnim dubokim reformama (odrzavaju partijsku drzavu) nego zele resavati probleme tako da opstanu njihove beneficije uz pristupne pare koje ce sad EU dati. Sto je samo odugovlacenje i nastavak zivota obicnih gradjana u istim uslovima kao i sada. Da su te promene izvrsene jos 6tog oktobra sada bi vec bili sa znatno boljim kartama za nastavak igre u ovoj borbi za uticaje velikih. Ovako samo produzavamo agoniju a i dalje smo zbog katastrofalne situacije podlozni ucenama tj. politicari koji vode zemlju (DS a ne samo vladajuce stranke). Ovo je bio pritisak na stranke u vlasti zbog datuma a kad su videli da nece pristati onda je EU pocela da menja stavove Kosova zbog internog trvenja u EU jer da nije bilo toga to bi gurnulo Srbiju u ekenomske ruke Rusije, jer politicarima je u interesu sadasnje stanje bez sistemskih reformi sto ovakav dogovor i postize. Jednostavna kalkulacija zapada izmedju prednosti "posedovanja" Srbije i rupe od 2 godine do sledeceg roka koji bi dali Rusiji vreme da stave sape na Srbiju. Borba za trziste i uticaj izmedju Rusije i Zapada gde narod strada.

Kalimero

pre 11 godina

Vec poznata retorika za gradjane Srbije-uradili smo sve sto smo mogli, dali smo sve od sebe, nemojte nas mnogo hvaliti, ali ipak nam odajte pocast jer mi smo spasioci Srbije. Uzas! A gde je odgovornost za ono sto je moglo ranije da se uradi? Ne moze niko da ubedi gradjane Srbije da se pre 10 godina nudilo manje nego sada. Naprotiv! Mogli smo vise. A i verovatno bi bili mnogo blize EU. Kompletnu politicki scenu u Srbiji treba poslati na prinudi rad na 10 godina, a njih zameniti novim ljudima
(Aki, 20. april 2013 10:08)

A ko je bio na vlasti pethodnih 12 godina? Vama nikad udovoljiti. Kada se potpiše nije dobro,kada se ne potpiše nije dobro.Građani Srbije nisu ništa bolji od vlasti koju biraju. Ogrezli su u korupciju,lopovluku,kriminalu,nepotizmu,javašluku,neradu, a vlast im je samo izgovor za "pranje" sopstvene savesti. U ostalom, kakav narod takva i vlast.Mogu da potpišem na osnovu ličnog iskustva da je barem 10% svih onih koji nam ovde drže moralne pridike makar jednom u životu na nepošten način došlo do neke velike lične materijalne koristi, a to nema veze sa polzičarima.

Miki_In

pre 11 godina

jedino logično i realno rešenje posle svog zla i nepravde koje su 90tih uradili Slobisti i Šešeljevcí,jedino mi je krivo što to nije još mnogo ranije ovako uredjeno ali možda i bolje da su naslednici Slobe i Šešelja to sad uradili.

Goga

pre 11 godina

Srbija mora dalje napred jer dosta smo bili taoci spostvenog naroda u Bosni, Hrvatskoj, Kosovu zbog kojih smo mi ispastali. Koliko sada ima srpskog i nealbanskog zivlja na KiM? Ne vise od 130.000. Pa zar da nas opet neki tamosnji "intelektualci" ucenjuju, kao oni prethodni!!!

crni domino

pre 11 godina

Premijeru, dobro je to sto ste postigli u pregovorima! Da ste jos cekali, sve biste izgubili!
Ostaje jos, da te pare koje planirate i dalje da dajete kosovarima, dajte ih srbima u vladi kosova da oni taj novac rasporedjuju, a ne kojekakvi partijski lideri. Dosta je bilo pljackanja naroda Srbije, za koju se nadam da ce neko debelo odgovarati!

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

tako brate. sad da se posvetimo sebi. rad, red i disciplina. da se kao narod unormalimo, umnozimo i lagano docekamo neke nove vetrove koji ce prijati i nasim krilima pa onda mocniji no sad, pametniji i brojniji... naci ce se vec neka pametna glava koja ce te vetrove umeti da iskoristi. dotad ce i rs biti u srbiji a verovatno i cg. polako.

ljuba

pre 11 godina

Izgleda da smo i mi oni zaboravili da su upravo isti ljudi ranije propustili sijaset mnogo boljih šansi za rešenje problema. Verovatno je bolje što je sporazum postignut (mislim dugoročno gledano), ali nikako ne mogu reći da sam zadovoljan. Teško da ću se ikada pomiriti sa činjenicom da jedni od najgorih mafijaša i kriminalaca (mislim na Tačija i ekipu) treba ubuduće predstavljaju političku elitu regiona i Evrope kojoj težimo.

SPOvac iz Zemuna

pre 11 godina

Čuda se dešavaju, pa tako ja danas branim predsednika stranke koja je srpskom narodu i mojoj stranci nanela mnogo nepravde. Dačić je sada premijer, a ovi pregovori nisu mogli da čekaju nove izbore i vladu. U njima je ostvaren maksimum mogućeg za Srbe na severu KiM. Znam da su mnogi od njih nezadovoljni... međutim, moraju znati da bi u slučaju propasti pregovora bili izloženi nasilnom uključivanju u prištinske institucije, što bi dovelo do egzodusa. Vidim da ovde neki komentari imaju navijačkih primesa, što nije dobro jer se nacionalna politika mora voditi razumom, a ne emocijama. Ovim sporazumom ulazimo u novu eru sa šansama da uspostavimo evropski sistem i lustriramo negativne elemente iz privrednog, medijskog i političkog života. EU će nam u tome pomoći, a da li ćemo uspeti, zavisi od nas...

Zemun grad SPO

pre 11 godina

"Po prvi put je međunarodna zajednica bila na našoj strani, i ovo bi trebalo da otvori novu eru Srbije prema zapadu", rekao je premijer.

Bila je međunarodna zajednica na našoj strani i kada je ponudila konfederaciju bivše Jugoslavije, plan Z4 za Krajinu, ozvaničila Republiku Srpsku u Dejtonu, ostavila 12 godina (1987-1999) Miloševiću da se dogovori sa Albancima. Tek sada su se oni koji vode Srbiju spustili na zemlju i već se vide rezultati. Drago mi je što je Dačić konačno priznao da Srbija treba da se ,,otvori ka Zapadu". Govorio je ovo Vuk Drašković više od dve decenije, ali su ga stranke ljudi iz našeg pregovaračkog tima nazivali izdajnikom. Ostaje nam samo da žalimo za propuštenim šansama, izgubljenim ognjištima i godinama, ali i da se od danas borimo i nadamo za novu evropsku Srbiju, kojoj ovaj sporazum otvara vrata.

Borcanac1

pre 11 godina

Mislim da je ovo i vise od ocekivanja ako imamo u vidu ni malo zavidan polozaj i outsajderski status koji smo imali na pocetku pregovora.Okrenimo se buducnosti i pocnimo malo da mislimo i na nasu decu...zasluzila su mnogo bolji zivot,obrazovanje i sve ono sto cini jednu mladost....

covek

pre 11 godina

Jeste Dacicu zahvaljujuci politici tvog sefa Slobodana vozda Milosevica ovo je u ovom trenutku maksimum.PokojniIvan Stambolic i pokojni Zoran Djindjic i zamalo pokojni Vuk Draskovic i Ceda Jovanovic su pokusali bez sile rjesavati probleme sa drugim narodima i traziti prijatelje u svetu.Pohvalno je da si priznao da se Srbe lagalo o Kosovu da se po Sarajevu pucalo.Pohvalno je da si i Patrijarhu realno objasnio politicko stanje oko Kosova.Ako nastavis raditi na pomirenju i ekonomiji Srbima kao narodu koji zivi u celoj regiji olaksat ces zivot i pokazati da si nesto naucio iz proslosti.Do tebe je.

Piter

pre 11 godina

"Izvesno je da su bili dugi i teški razgovori, trajali su više od šest meseci, 10 puta smo se sastajali, i mi nismo pregovarali samo sa Hašimom Tačijem nego sa celim zapadom i u najvecem broju slučajeva smo bili sami protiv svih", ocenio je Dačić.


Pa dobro, Ivice, pobedio si ti NATO vec jednom, sta je ovo za tebe... No, dobro, ne moze se reci da nisu ostvarili istorijski uspeh time sto su pobedili sebe, za mene nije bio nerealan ni scenario Kostunicinog kretenizma. Mozda bi sada, zapravo kroz nekoliko meseci kada se trijumfalizam medijski naplati, mogli da se okrenemo i privredi.

PragonEpilepsi

pre 11 godina

Hvala bogu! Drago mi je da je sapunica zvana Kosovo za sada završena, sad se posvetite egzistencijalnim problemima i ekonomiji, koja je zbog zapostavljanja pala na koljena! Samo hrabro napred, da bi ste postali vodeći igrač u regionu, čekaju vas godine napornog rada i najbolje je početi sto prije!!

licemerje

pre 11 godina

I 2011. smo mogli više, a i 2010. smo mogli mnogo više, 2003. mnogo mnogo više, 1999. i 1998. da ne pominjem, pre toga se i ne sećam. Čekali ste, busali ste se u grudim igrali rata i demonstrirali silu, kačili ste za Ruse, pametovali... A narod je ginuo, kuće su spaljivane, porodice uništavane, granice nametane, carine plaćane, život nestajao. Tako izgleda vaša igra. Mogli smo više!

Mastermind

pre 11 godina

Bio sam uvjeren da nećete dobiti ni ovoliko. Čitajući onih 15 točki sporazuma, mislim da se ovdje radi o svojevrsnom uspjehu s vaše točke gledišta; jedino je pitanje radi li se o uspjehu ove vaše aktualne pregovaračke garniture ili još jednom trijumfu laissez faire politike eurodiplomacije.

Pero

pre 11 godina

Lepo sroceno, sad ce spin majstori da nas ubedjuju kako je sve super i da je Kosovo Srbija. Ma koga bre farbate, priznali ste Kosovo i tacka. Albanci ce u narednih 20 godina da budu vecina i na severu... Ali sta smo mogli ocekivati od onih koji su nas jucer bombardovali. Nista i samo nista. A istorija ce da sudi ko je casni knez a ko je Vuk Brankovic. Sramota.

Goran, Pozega

pre 11 godina

Bilo bi glupo da si dva puta
zeznuo istu stvar. Da ti je ova pamet bila pre 20 godina bilo bi nam mnogo bolje. Ovako meni prodje pola zivota dok je tebi doslo iz d.... u glavu, valjda ce mom detetu biti bolje.

Pizistrat

pre 11 godina

Imajući u vidu trenutnu političku situaciju u svetu, i ko je bio na njihovoj strani (SAD,EU), a ko na našoj (Rusija?), dobro smo prošli

Milutin, o kome je i knjiga

pre 11 godina

Kakav Rambuje sta lupate? Kakvog sveta ima... Sto bre pricate o stvarima o kojima nemate pojama? Srbija je u Rambujeu prihvatila 12 principa koji su bili okvir za pregovore, jos prvog dana, Albanci nisu, a onda je dosla Olbrajtovka...

Eh...

pre 11 godina

Ne brinite, necete nakon Kosova ostati bez teme da dokono lecite komplekse - otvorili ste temu Vojvodine, pa cete se obrusiti svim svojim neresenim licnim problemima u pokusaju da i dalje pod tepih stavljate cinjenice o posrnulosti svega lepog i svetog sto je, barem u nekim razdobljima, krasilo Srbiju. Ali ljude koji su vredni pomena redovno su smenjivali razni Labello likovi, kojima i danas masa poslusnika pise hvalospeve toliko niske da izazivaju gadjenje.
U svakom slucaju, dok se ne probudi onaj takodje dokoni sloj koji bi mogao da iznese promene vredne paznje, trenutno izgubljen u nemom posmatranju svega sto se desava, razocaran a neaktivan, sarada ce se nastavljati.
Ipak ne zadugo.

socijalista, antikomunista

pre 11 godina

...mashipnoza se nastavlja na svim frontovima...prodali su kravu muzaru (SUVERENITET) zarad kile mesa (autonomiju manju od distrikta Brcko, koja je " u skladu sa zakonima Kosova" i potpuno subordinirana Pristinskoj vlasti i obavezna da koristi " Kosovske" ambleme i obelezja). Garant neprisustva Tacijevih i Cekuovih bojovnika u 4 opstine je NATO!!??!! Sve u svemu Ahtisarijev plan i model dve Nemacke ( koje se medjusobno nisu nikad priznale, ali su bile priznate od svih drugih drzava). To su svetski stratezi najavili odavno, a ova vlast je sprovela odigravsi zarad toga mali igrokaz sa ponosnim odlascima, dramaticnim ekonomskim prognozama, i dostojanstvenom pobedicom.

EVROPSKI SRBIN

pre 11 godina

Maksimalna podrška državnom vrhu da Srbija vodi realnu politiku i ostvari saradnju sa EU i SAD..
Najveći protivnici sporazuma u Briselu su Albanci ULTRANACIONALISTI (koje finasira svetski ratni lobi i svetska narko mafija) i koji zagovaraju etničko čisto Kosovo.. Takvi pišu na srpskim portalima, lažno se prestavljajući kao "veliko-srbi", a koji se protive saradnji i suživotu Albanaca i Srba na KiM, kako bi se stvorili uslovi za sukobe i "kosovsku oluju"..
Čak su i finansirali i neke tzv "velike srpske patrijote" da na portalima pišu da je Srbija protiv EU.

American minja

pre 11 godina

Na cemu im cestitate, botovi naprednjacki? Na tome sto su priznali kosovo i ostavili kosovske srbe na milost i nemilost albancima? Kako vas bre nije sramota! Treba sada svi noge da ljubite Cedi Jovanovicu i da ga molite da vam oprosti sto ste ga svih ovih godina zvali izdajnikom i ustasom!

Power No1

pre 11 godina

Holivudski scenario predstave sa prvobitnim odbijanjem i vojvodjanskim dodatkom. Postoji samo jedan centar u svetu sa psiholozima i reziserima sposobnim da ovo izvedu. Tribute to you, thanks

zdr

pre 11 godina

Nije vazan ni potpis ni datum, najvaznije je da pocne normalizacija odnosa medu svim narodima na Balkanu! Ovaj dogovor to moze da zapocne.

Ivan polje

pre 11 godina

Da nam je pre otpočinjanja pregovora između Beograda i Prištine , predložio ovakav sporazum , prihvatili bi ga poez razmišljanja.

novica952

pre 11 godina

Za narod je svakako važno to što kaže premijer Dačić ali ima još stvari koje su važne a lkoje će tek implementacija sporazuma pokazati da nisu dogovorene i da će primena biti teška i nesprovodljiva.I podele nisu dobre naravno ali će one biti i u startu su Srbi sa severa protiv ovakve odluke vlade i nju doživljavaju kao izdaju srpskih interesa. Srbi su imali kakav o takav život i vezani su bili za Srbiju svime što čini život, odjednom će se naći u pravnom sistemu prištine kojima će po sporazumu rukovoditi Srbi. Teško će to u praksi biti sprovodljivo i problema će biti na sve strane. A i podela će biti jer jedinstva teško da može biti. Istina je da je ovo u ovom trenutku ako hoćemo taj famozni datum najviše što smo mogli da dobijemo i da je ovo moralo da se dogodi.

Swedenonline

pre 11 godina

Tacka 14 je obaveza da nijedna strana nece blokirati drugu na putu ka EU, poznato da u EU mogu samo nezavisne drzave, Albanci vide ovu tacku kao primoravanje Srbije da prizna Kosovo. Teoretski, postoji mogucnost dok prakticno priznavanje Kosova od strane Srbije nije merodavno, em sto nemogu naterati sve svoje clanice da ih priznaju, em sto Rusija moze biti stap koji Srbija gura u tocak. Interesantne spletke za buducnost, kako god, pritisak na Srbiju nece prakticno znaciti nista, veci gubitnici su Albanci koji gube kontrolu nad severom, kao i sami stanovnici severa koji gube zvanicne benificije sedenja u dve fotelje, beogradskoj i pristinskoj!