Četvrtak, 18.04.2013.

09:24

BG: Kriva Priština;PR: Kriv Beograd

I deveta runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu završena je bez postizanja sporazuma, iako je sve juče nagoveštavalo da će dogovor biti postignut.

Izvor: B92

BG: Kriva Priština;PR: Kriv Beograd IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

132 Komentari

Sortiraj po:

Jelena

pre 11 godina

b92, imate gresku u tekstu.
Ketrin Eston nece podneti izvestaj Savetu Evrope, vec Evropskom Savetu. U pitanju su dve potpuno razlicite stvari.
Savet Evrope (Council of Europe; http://hub.coe.int/) uopste nije vezan za EU. To je najstarija medjudrzavna organizacija u Evropi i okuplja skoro sve zemlje na prostoru Euroazije.
Evropski savet (European Council; http://www.european-council.europa.eu/home-page?lang=en) je najvaznije telo u okviru EU. On donosi sve odluke EU. Cine ga ministri inostranih poslova zemalja clanica.

lilika

pre 11 godina

Utisak je da EU na prethodnoj rundi razgovora i nije želela da se dođe do kompromisa, jer da je to iskreno želela, ne bi ponudila ovako ponižavajuće rešenje koje ne bi prihvatila ni jedna zemlja koja iole drži do sebe. Za nepostizanje dogovora o Kosovu na predposlednjoj rundi razgovora, nije kriva srpska strana ni malo, jer ono što je ponuđeno Srbiji ni jedna ozbiljna zemlja ne bi potpisala. Krivica je na EU, što nije prihvatila barem jedan mali deo predloga Srbije, pa da Srbija ima nešto da potpiše. Ovako Srbija nije imala šta da potpiše, pošto po ovom neozbiljnom predlogu, Srbiji nije dato ništa, a Albancima je dato i ono što nisu tražili. Mislim da su Albanci pisali predlog rešenja, da bi Srbi na Kosovu dobili više prava, nego po tom prvom predlogu EU. Međutim, juče je EU mnogo ozbiljnije pristupila pregovorima, prihvatila dobar deo zahteva Srbije, i sada je na EU da pritisne albansku stranu, i dogovor o Kosovu je veoma blizu, a samim tim i vrata EU su Srbiji širom otvorena.

Jagodiceva

pre 11 godina

S obzirom na transparentnost i informisanost javnosti po pitanju odvijanja pregovora o Kosovu, ali i samog sadasnjeg sastava pregovarackog tima,namece se utisak da je ovoga puta Taci ostao bez keca u rukavu.
Nas tim je bio potez ispred, podvala o medjunarodnim organizacijama nije prosla,ostaje sada da se "poradi" malo na kompromisima albanske strane.

Jagodiceva

pre 11 godina

S obzirom na transparentnost i informisanost javnosti po pitanju odvijanja pregovora o Kosovu, ali i samog sadasnjeg sastava pregovarackog tima,namece se utisak da je ovoga puta Taci ostao bez keca u rukavu.
Nas tim je bio potez ispred, podvala o medjunarodnim organizacijama nije prosla,ostaje sada da se "poradi" malo na kompromisima albanske strane.

Milenko

pre 11 godina

S obzirom na transparentnost i informisanost javnosti po pitanju odvijanja pregovora o Kosovu, ali i samog sadasnjeg sastava pregovarackog tima,namece se utisak da je ovoga puta Taci ostao bez keca u rukavu.Nas tim je bio potez ispred, podvala o medjunarodnim organizacijama nije prosla,ostaje sada da se "poradi" malo na kompromisima albanske strane. (Jagodiceva, 18. april 2013 15:13)

Dobro je... stilski korektno. Uredno... Znaci interpunkcije su tu. Prostoprosirene recenice deluju nekako pametno.
Zahvaljujuci svakodnevnom zalaganju i trudu, cenim da ti neces da lepis plakate za SNS u sledecoj kampanji.
Podrzavam!!!
Buaaahahahahhha

Ovich

pre 11 godina

Pre je bio hag i sta ti ja znam "jedini faktor bitan na putu za EU", danas su neki kompromisi sa neprijateljima... To se zavrsiti nece. Srbija treba malo da spusti gas sto se tice eu integracija.

Ljiljana

pre 11 godina

Nadam se, da će naša delegacija shvatiti da nije dobro biti u " sukobu s vremenom", kao njihovi prethodnici, i da će na lucidan i razborit način pristupiti rezrešenju ove srpske muke! Bitno je da ostanu jedinstveni u svom stavu !!

Asterix

pre 11 godina

Jedan savet SNS botovima, od srca. Jer kao clan SNS pocinjem da se nerviram.
Dzabe stancujete komentare, kad ispod ne mozete da skupite vise od 10 pluseva. A to je najvaznije...
Bolje manje da pisete, a da se organizujete malo bolje i da lupate pluseve. 90% ljudi ovde cita samo preporucene komentare, a vasih komentara tu neme. Samo dobronamerab savet, gledam vas kako se trudite
mesecima bezveze...

sosa_iz_sosimira

pre 11 godina

vise nego smesno sad se prepucavati ko je kriv! jedno je sigurno da dok vucic pregovara nece dopustit da se ide na nasu stetu, tako da sad nek ketrin pritisne pristinu!

ćibaja

pre 11 godina

Za razliku od vremena kada je pregovore o Kosovu vodio Borko Stefanović, sada su razgovori o Kosovu veoma transparentni, tako da svako može preko sredstava informisanja da sazna, i šta je bilo ponuđeno Srbiji prilikom poslednje runde razgovora, i šta Srbija traži od nadležnosti za Zajednicu Srpskih Opština, i to je dokaz da ova vlast ne želi da laže ni evropske zvaničnike, a ni narod u Srbiji, ili Srbe na Kosovu.

Zalosno

pre 11 godina

Ovo me necudi uopste. Takve se stvari desavaju kada se forsira samo glavni grad jedne zemlje ( u svakom pogledu), a ostali regioni se totalno zapostave. Na kraju ce od drzave ostati samo geto Beograd.

mr.bombastic swe

pre 11 godina

zivim vec 30 god. u svedskoj, pa sam nesto sto se tice politike naucio i to: da u svetu ima politicara koji misle i rade glavom ( kao sto su u sad, eu, aus),pa ima politicara koji misle i rade dusem i srcem ( kao u nekim malim zemjama sveta), a ima i onih koji misle i rade dupetom ( kao sto su nasih odnosno citav balkan)- da tur sto dublje tone na fotelji. pozdrav svima

nevena

pre 11 godina

Jučerašnji predlog da je bio na stolu na prethodnoj rundi razgovora, verujem da bi dogovor već bio postignut. Međutim, sada je problem što je EU na prethodnoj rundi razgovora Albancima davala sve, i oni sada neće da pristanu na ovaj sasvim korektan predlog.

Coco Bill

pre 11 godina

Pa ništa, jer vi uopšte niste važni. Prvo niste u SNS-u, SPS-u ili DSS-u, drugo, nemate pažnju patriJotsko-srBskih novina ni blogera koji se prosto raspametiše za sudbinu "severaca" i treće ne bavite se "bizmisom" pošto ste dalje od granice pa nemate tu mogućnost trange-frange, kao vajne vođe i "barikaderi" sa severa Kosova koji, gle čuda, imaju registrovanu firmu i na severu Kosova i u Prištini koju kao "ne priznaju" ??!!!. Takođe mogu da se kladim, da svaki od njih već ima nekretnine ovde u Srbiji.

zoran

pre 11 godina

Da li iko moze garantovati da , za 20-30 godina, ovde nece doci do rata.>?? Kakvi crni dogovori, pregovori i gluposti. Vrapcima je jasno da Kosovo postoji zato shto je Bondstil tamo i Amerima su Albanci kao jedna vrsta zashtitne zone. Kada se izgubi interes za tim mestom, a desice se neminovno, ode i "drzava" Kosovo. Sa Amerima je uvek tako bilo i bice. Njih je briga za sve osim sa njih same, a ponajmanje za Albance. Rushice oni spomenik Klintonu...samo polako.

Aca

pre 11 godina

Срби на северу Косова и Метохије сада имају своју власт, своје школство, здравство и судство, тамо нема албанске војске, и шта онда значи да су наши преговарачи издејствовали оно што Срби већ имају на северу Косова и Метохије, уз то признајући независно Косово, његов Устав, законе, војску, полицију.....

dokazi

pre 11 godina

Medjusobno prepucavanje nikome ne donsi dobro,sada se videlo da je Srbija bila spremna za dogovor,ali druga strana jednostavna nije spremna na kompromis.Brisel sada treba da pritisak usmeri na drugu stranu i natera ih na dogovor.

pera-spo

pre 11 godina

(Siniša, 18. april 2013 12:04) slazem se do poslednje reci. dodao bih da sama izjava dacica u ovom tekstu potvrdjuje tvoje reci. nedozvoljavanjem kosovu da udje u medjunarodne organizacije je i nedozvoljavanje srbima na kosovu da udju u iste i tako se ne brani interes srba na kosovu. slazem se i da je dogovor vec postignut ali ne smeju da ga objave bez dobre manipulacije narodom. delimicno ih opravdavam jer potpis na sporazum znaci i rizik po zivot potpisivaca kao i zivot njegovih najblizih. tome je ova klika na vlasti sama doprinela svojom nakaradnom i sovinistickom politikom u zadnjih 20 godina pa znajuci kakve su sledbenike izrodili ne smeju posteno ni da pr... a kamo li da potpisu nesto za sta su optuzivali predhodnike da izdaja srbije, i to za mnogo manje ustupke.termini kao "ucene" ili "ultimatum" koriste da sakriju cinjenicu da ucena i ultimatuma i nema, vec se radi o realnosti zahteva obe strane. kosovski zahtevi su mnogo realniji za svet od zahteva srpske strane. traziti drzavu u drzavi a da tu istu drzavu ne priznajes, ne samo da je smesno vec i nenormalno. kada smo ja i moj brat bili srednjoskolci brat je trazio biciklo a ja motor, par godina kasnije on juga a ja bmw-a pred zenidbu on skromnu proslavu u restoranu a ja mesec dana na maladivima i vencanje u las vegasu.........sta mislite ciji zahtevi su uzeti kao prihvatljivi ako nam je otac radnik a majka domacica.....neka im bog da pameti.

tacka po tacka tackica

pre 11 godina

Ha, ha, treci put Kosovo stavlja ultimatum, a Srbija ne pristaje. Bravo za Dacica koji zaista ume da pregovara. Covek je upoznat sa materijalom i ne naseda na vezivanja i druge smicalice. Taci sada ima jos jedan popravni ako zaista zeli da Kosovo krene napred.

stop globalizaciji

pre 11 godina

Re: (Siniša, 18. april 2013 12:04)
Za ovo prvo, najbolji odgovor dobijaš ako to isto pitanje uputiš aktuelnim članovima kosovske vlade - Slobodanu Petroviću, Daliboru Jevtiću ...

vegeta

pre 11 godina

@(Vrlo prosto i jednostavno, 18. april 2013 11:42)

Imam ja jednostavnije objasnjenje.
Da su Albanci, Rugova pa Taci (tim redosledom) "prihvatali realnost", nikada ne bi dosli do (nazovi) "drzave".
Nacin na koji Albanci resavaju pitanje severa je isto kao sto je Sloba resavao pitanje Kosova i Metohije (kad im to dozvoli MZ).

A problem karijesa nemaju samo Srbi, vec i Albanci.

Shvatas poentu.

Miroslav

pre 11 godina

A zasto nam lepo ne kazu koliki je iznos koji cemo dobiti na ime "pristupnih" fondova EU? Kaze se lepo - urnisali smo ekonomiju, nemamo za plate i penzije, zato moramo da prodamo Kosovo. Izvinite braco sa obe strane Ibra, ali mi moramo da rasprodamo vasu dedovinu da bismo mogli da nastavimo da trosimo ono sto nismo zaradili! To je sustina "ekonomskog" programa svih srpskih vlada u poslednjih desetak godina. Pokupis milostinju i dodatno se zaduzis pa delis plate i penzije. I bacas prasinu u oci svojim glasacima, pa dok traje.

Alex

pre 11 godina

Ono što u većini komentara vidim da provejava je to da se pozivamo na neku pravdu ili "međunarodno pravo". Nikada, ama baš nikada na planeti zemlji nije vladala pravda, a međunardno pravo je nivo prava da bi jaki mogli da imaju izgovore za svoje poteze. To je jednostavno slika sveta kroz istoriju. Da postoji pravo ili pravda, ne bi postojao Savet bezbednosti sa pravom veta. To je dovoljno da normalan čovek shvati da jaki imaju malo više prava od slabih.
Ako normalan i dalekovid političar u maloj zemlji ovo shvati, onda taj narod ima šanse da opstane na planeti. U suprotnom mu preti istrebljenje. Imali smo mi kroz istoriju ovakvih političara, ali nažalost uvek nam ispslivaju nekakvi demagozi, posle kojih po pola veka ne možemo da se oporavimo. Nemamo svest ozbiljnog naroda koji se uči bar na svojim greškama. Da barem toliko imamo, gde bi nam kraj bio.
Ovako, valjamo se u blatu koje svakim danom sami pravimo sve gorim i gorim. Iskoristimo jednom vetar koji duva na planeti i nemojmo uvek da budemo ona strana koju ruše. To kratkoročno znači da treba da pristanemo i na stvari koje nam se ne sviđaju, kako bi smo ponovo zadobili simpatije kod velikih i iskoristili ih za koju desetinu godina.

vlada

pre 11 godina

Show must go on!

Predstava se nastavlja! Mora narod nečim da se zanima dok umire od gladi. Nije fora da narod gladuje i samo otome misli, lakše podnosi gladovanje kada razmišljate o nečemu drugom. Eto vidite kako naši politačri misle na nas! Ne daju nam da se ptamo nego nam priredjuju predstavu.

I što bi rekla ona stara - ko izadje zadnji nek ugasi svetlo!

Škomi

pre 11 godina

I tako još 100 godina... dajte više referendum, pa neka narod odluči šta ćemo sa Kosovom, pa ako većina odluči da ga "ne damo", onda svima puške u ruke pa dokle izdržimo. U suprotnom, "fala lepo i do viđenja" i ni reč više o tom Kosovu...

Marko

pre 11 godina

Vucic i Dacic se hvale da su sve prihvatili a Taci nije,Taci kaze da je sve prihvatio a da ova dvojica nisu.Znaci sad kad potpisu sporazum svak pred svojima ce biti upravu kao "eto,vidite da su morali da potpisu kao sto smo rekli" hehehe a sadrzaj sporazuma gori po nas od Ahtisarijevog predloga.Dobro u ovome je sto Vucic i Dacic realno mogu da daju sve a da se kvazinacionalisti ne naljute,znaci nije bitno sta se potpisuje nego ko potpisuje.Toliko o tome koliko je Kosovo bitno vecini kvazinacionalista i nacionalistickim profiterima.

CHUBURAC

pre 11 godina

Onog trenutka kada Srbija bude potpisala sporazum kosovo ce zapoceti proces pripajanja Albaniji i obaveze koje je potpisala kosovska vlada vise nece biti obavezujuce.....

CheZoran

pre 11 godina

@ Od jutros sam procitao gomilu strane stampe (LeMonde,Frace soiir,belgijski LeSoir,Herald Tribune,Frankfurter Algemeine Zeitung)i svi od reda pisu da Srbija nije prihvatila ponudjeni predlog.....Pa dokle bre vise???.Ja sam vise sklon da verujem Taciju nego Dacicu
(Dokle bre vise, 18. april 2013 12:25)

Pregledao sam današnji Frankfurter Allgemeine Zeitung i ni reči nema ni o Kosovu, ni o razgovorima, ni o krivici,....

Ne sumnjam u časne namere ali bi link mogao pomoći.

VALRAS

pre 11 godina

Ovde postoji samo jedna dilema: da li će se pregovori završiti eksplicitnim priznanjem Kosova, ili će se to maskirati nekakvim eufemizmom, što bi se kratkoročno moglo dvojako tumačiti. Sve ostalo je samo prodaja magle.Veličanje Vučića će u nekim budućim vremenima biti paradigma besmisla u kome danas živimo.

lazar.k

pre 11 godina

@ Beli domino, 18. april 2013 12:11)
Kako te nije sramota da pričaš ovakve gluposti? Sve sve ali "nezsvisnost je proglašena legalno demokratskom voljom gradjana" Da li shvataš šta pričaš? To je sad kao kad bi mi uz pomoć neke sile zauzeli npr deo hrvatske i onda oterali ljude odatle pa rekli da smo legalno proglasili nezavisnost.Druga stvar ne može Dačić da bude terorista za njih koliko je tači za nas,dačić nikad nje bio komadant nelegalne ,paravojne jedinice koja je vršila terorističke napade na drugu državu.Kosovo možda jeste faktički nezavisno ali to ne važi za sever.Toliko si gluposti napisao da nemam volje da pišem vise.

partizan

pre 11 godina

(Beli domino, 18. april 2013 12:11)
Odlicno,aj onda da se vrati 300.000 srba na Kosovo posto je tamo pravna drzava i da se vidi ko prodaje imovinu koju je Srbija izgradila dole.

Siniša

pre 11 godina

Meni nisu jasne tri svari. Prvo, ne vidim ovde nikakav dogovor o Srbima južno od Ibra, da li i za njih važi svo ovo kao za sever ili oni za nas ne postoje, pa se uopšte nije ni pregovaralo. Drugo, koliko vidim albanska strana je pristala na sve naše zahteve, a valjda se podrazumeva da ne saplićemo jedni druge, pa kakvo je to pomirenje i uspostavljanje dobrih odnosa ako ćemo da nastavimo sa blokiranjem. Treće, da li ovo sada znači da Srbija više neće otplaćivati kredite Kosova i da to prebacujemo na njih i šta je dogovoreno za imovinu Srbije na Kosovu ili i dalje glumimo da je Kosovo deo Srbije. Zaključak: Mi smo ovim dogovorom Srbe sa Kosova izključili-odvojili od Srbije i predali ih u institucije-zakone Kosova i faktički priznali Kosovo, samo to niko ovde neće-ne sme otvoreno da kaže, nego se okoliše, jer nije popularno, jer niko neće da preuzme odgovornost i ekiptet ,,izdajnika'', a sve se to radi kako naivčine Srbi ne bi ukapirale o čemu se ovde radi. I zbog čega je dogovor postignut samo za sever i ove 4 opštine - pa zbog toga što jedino oni mogu da se pobune, oni ispod Ibra nemaju tu snagu i ovaj režim oni ne zanimaju, što je strašno, bedno...to je za mene izdaja, a ne ovi dogovori o pomirenju itd.

Ne moralisite

pre 11 godina

(sugrađanin crnog domina, 18. april 2013 11:10)
Niko ovde ne spori da je realno stanje na terenu takvo da su Albanci de facto nezavisni i da su uspeli uz pomoc NATO saveznika da na protivustavan nacin otcepe deo teritorije koju smatraju svojom. Medjutim, nije li stanje na terenu takvo da de facto Albanci nemaju vlast na severu Kosova, tj da mogu da je imaju jedino silom? Zar isto tako nije potrebno priznanje Kosova od strane Srbije i njenih malobrojnih ali ipak postojecih saveznika koji to nece uciniti bez naseg priznanja, kako bi se ovo dalje integrisalo? Tvoja tvrdnja da je tamo legitimno izabrana vlast je smesna, nije li u Srbiji takodje ta vlast bila izabrana od strane vecinskog naroda u Jugoslaviji, pa su Siptari odbili to da uvaze? Podseti me zasto bi mi pristali na dvostruke arsine? Ukoliko uspemo da odrzimo ravnotezu sa zapadom da ne dodje do oruzanog sukoba ti ljudi na severu po Siptarskom tj vasem principu treba isto za sebe da traze, gde su oni vecina tu je njihova drzava, tj po kom principu, osim gole sile, je ustav Kosova bitniji od ustava Jugoslavije koji su oni prekrsili? Da ne pricamo sad o tome da pola albanaca na KIM i nije odatle i da moze da se vrati u Albaniju, da Albanci nemaju istorisjko pravo na KIM, da nisu u stanju da garantuju ljudska prava i slobode sto se vidi po Srbima koji zive u getu i po spaljenim crkvama starim 1000 godina...kakvi carinici bre. Kriminal, droga, ljudski organi, veliko albanska mitomanija...ceracemo se jos.

Aca

pre 11 godina

Svi nešto komentarišemo ( među vama i ja) a nemamo pojma o čemu su se (ili nisu) dogovorili! Mogu samo da kažem: da je dobro, ne bih rekao!

lala

pre 11 godina

Ovi naši pregovorači odugovlače pošto ne znaju kako da objasne svom narodu da moraju da priznaju kosovo, a u stvari to već jesu učinili, zašto granica ,zašto carina i sve ostalo? Setimo se izbore su dobili pričom da nikada neće priznati kosovo ( pošto to naravno ni ustav ne dozvoljava ). Dramaturgija i populizam su čime ova vlast na čelu sa Vučićem zamlaćuje ovaj narod.

Beli domino

pre 11 godina

(sugrađanin crnog domina, 18. april 2013 11:10)

Kao prvo, kada kazes "tacka" onda logicno treba da ti se tu zavrsi komentar, a ne i dalje da lupas gluposti.

Drugo, Kosovo jeste nezavisno bez ozbira da li ce nesto da potpisu ovi iz Beograda ili ne, jer to je fakticno i realno stanje na terenu. To sto se tebi to ne dopada je sasvim druga prica. Da ne zaboravimo, ako kazes "Kosovo je lazna drzava" ne znaci da ona ne postoji, to jedino znaci da tebi inat ne dozvoljava da tu drzavu priznajes.

Takodje, Kosovo vec 10 godina prodaje svoje resurse u procesu privatizacije ali ti izgleda tu informaciju nemas. Do sada je iz procesa privatizacije Kosovo skupilo vise od milijardu evra a samo pre nekoliko dana je prodat i Kosovski telekom za preko 270 miliona evra.

A to oko "terorista", pa verovao ili ne, isto kao sto je za tebe Taci "terorista" isto tako i za Albance je "terorista" Dacic, tako da to uopste ne menja sustinu stvari. Medjusobnog postovanja ionako odavno nema izmedju Albanaca i Srba, pre svega "zahvaljujuci" ljudima kao sto si ti.

I za kraj, ti mozes ceo dan da lupas gluposti o "teroristima" i "seperatistima" ali oni, hteo ti to ili ne, su legitimno izabrana vlast na Kosovu iskazana demokratskom voljom gradjana Kosova. A ja tebe pozivam da dodjes na Kosovo pa da vidimo da li ce te na granici docekati policija i carina kao u svakoj normalnoj drzavi ili ce te tu docekati neki "terorista" ili "seperatista" sa kalasnjikovim u rukama. Tacka.

kmania

pre 11 godina

Krivi ste svi vi politicari, udbasi i nasi i njihovi sto nam decenijama uzimate sve. Najlepse godine smo zbog vas proveli i provodimo kao slepci da ja kao akademski gradjanin zajedno sa suprugom cekam prvi u mesecu da prezivim. BAGRO!

juzno kosovo metohija

pre 11 godina

a sta ce biti sa srpskim zivljem u juznom delom KiM !? pa nas ima duplo vise nego sve tri opstine severne zajedno !?

jojj

pre 11 godina

Jooj! Mi bi i dalje da prekrojimo Kumanovski sporazum."..gde nas Kosovo može da blokira? Nigde. To znači da Srbija treba da dozvoli da će Kosovo biti članica međunarodnih organizacija. Pa, onda, dajte bolje da napišemo da ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. Mi to nismo mogli da prihvatimo i nećemo nikada prihvatiti", naglasio je Dačić. A onda je dodao - ..."Pristina insistira na sitnicama"... Ako je to tako, dajte vas 4-5 da svaki proguta po neku sitnicu, pa da Srbija dobije i sporazum i datum.
U politici ste mnogo alavi, dajte za vecerom ili ruckom da budete uljudni da se ponasate po bon-tonu.
A pazi ovo: Nigde nas ne mogu blokirati.. Zaista? A sta je sa datumom, sta sa ulaskom u EU?! To ste smetnuli s uma.
I smetnuli ste se sa svih normalnih, prirodnih staza i bogaza. Mozete se naci samo u mocvarama populizma. Al' odande nema izlaza, progutace vas zivi pesak..

Dokle bre vise

pre 11 godina

Od jutros sam procitao gomilu strane stampe (LeMonde,Frace soiir,belgijski LeSoir,Herald Tribune,Frankfurter Algemeine Zeitung)i svi od reda pisu da Srbija nije prihvatila ponudjeni predlog.I svugde se kaze da Srbija trazi i policiju i pravosudje u svim opstinama. Takodje pise da je Srbiji ponudjen Ahtisraijev plan koji sada Kosovo takodje razmatra ali da Srbija opet nije prihvatila taj plan.Ja stvarno ne znam ko ovde nas maze i laze. Zasto nas pregovaraci ne informisu. Takodje se ne prenosi izjava Ketrin Eston.Sta Srbija zapravo hoce.I opet cemo da teramo danima nas dan D.Pa dokle bre vise???.Ja sam vise sklon da verujem Taciju nego Dacicu

Rekorder

pre 11 godina

Koliko ja shvaćam Kosovo traži ono što je logično....JER...... je medjunarodno priznata država
(Da, 18. april 2013 09:52)

Da je tako ne bi oni cimali Vucka i Dacica na svaka dva dana.
Relnost je da je sve proces i sve se menja, a mi biramo smer. Kosovo moze da bude medjunarodno priznata drzava jedino ako Sbija to dozvoli.

Перица

pre 11 godina

Koliko ja shvaćam Kosovo traži ono što je logično....JER...... je medjunarodno priznata država
(Da, 18. april 2013 09:52)

Колико ја знам, није јер није међународно призната држава. Државе које имају 80% становништва, 80% територије, будућност пред њима... нису признале ту ... творевину.

Gag

pre 11 godina

Bilo je 15 točaka, one su za nas prihvatljive, osim te koja povezuje pitanje policije na sjeveru s članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama kase DACIC SAD SE VIDI KO JE ODUSTAO OD DOGOVORA

Krstic

pre 11 godina

Neverovatno, bas cudno da se odvija sve ovako..., bas smo zateceni i potreseni, ha, ha, ha...
Ja bas zelim da se na ovoj tzv. vladi sve slomije i da oni koji su zapoceli agoniju oko Kosova i zavrse tj. potpisu sporazum...
Drago bi mi bilo da makar malo priznaju da je prethodna vlada ucinila mnogo za ove pregovore oko Kosova, to svi znaju, cak i Rusi...
Smeta mi samo, zasto neki politicar-diplomata ako je to uopste, dozvoljava sebi da impulsivno reaguje na izjave Tacija...
Takav nije dorastao tom poslu!
Zaboravili ste gospodo u vladi na celu sa GENETSKI MODIFIKOVANIM RADIKALIMA, da je bas slicna vlada bila na celu one nesrecne Srbije iz 1999g, pa nije ni cudo sto mozda nerviraju Tacija svojom pojavom, pa shodno tome ponasa se tako i mislim da ce namerno izmisljati jos mnogo uslova a i moze mu se!
Imam utisak da je prethodna ili bilo koja druga vlada osim Kostunice, bila juce u Briselu, ona bi vec sve zavrsila i napravila dobar posao, cak ne juce nego mnogo ranije...!?!

Dejvid

pre 11 godina

Kriv PR Kriv BG, zalosno ko vodi ove pregovore, izgleda da ovi nisu sposobni za naj obicnije poslove. Krivi su oni koji su ih doveli na vlasti to Vazi i za PR i BG.!

RETORIKA BEZ PROMENE

pre 11 godina

prevedete na srpski, gde nas Kosovo može da blokira? Nigde.....E moj dacicu da ste toliko licemerni i nadasve bezobrazni stvarno nisam mogao slutiti.to prevedeno na srpski js cu da te jasem,udaram i koristim kao mazgu a ti mene ne mozes pa zar je to covecanski i ljudski u krajnjem slucaju.pa zar te molio da priznas kosovo? NIJE. Pa do sada ste sve potpisali i cak i fus notu skinuli i sta je to nego nesprecavanje u daljnim integracijama i ko je ovde lud a ko zbunjen i normalan.pa mogli ste da povezete sa proslim dogadjanjima i ustupcima ili potpisima.e sada neko je glup da pomisli da je taci taj krivac a vi bi da 100 nama godina kocite kosovo a kosovo da cuti i trpi pa dacicu zbog toga i te su retorike je i kosovo i svi otisli.sa srecom ako ne promenite retoriku.

Vrlo prosto i jednostavno

pre 11 godina

@(Bravar, 18. april 2013 09:58)

Jedan od ogromnih problema je nase potpuno neshvatanje i prihvatanje realnosti.Da bi ti bilo jasno kako neko moze da ti uzme "parce zemlje" na ovaj nacin treba da sagledas stvar iz svih uglova.I da shvatis da su ovo sad posledice a uzroci su ti koji su doveli do tih posledica.I sad nema nazad,to ne moze da se ponisti.

Srbija je problem na Kosovu resavala ignorisanjem,guranjem pod tepih,silom,suludim trosenjem para koje su zavrsavale u privatnim dzepovima (I Srba i Ablanaca)...Srbija je u poslednjih 20-ak godina vodila vise ratova i sve je izgubila,dozvolila je sebi da je NATO bombarduje,uporno se inatila svemu,ali bas svemu...Ima gluposti koliko hoces da nabrajam.

E vidis to su uzroci a sad nam stizu racuni(posledice).I to neko mora da plati,pre ili kasnije.

Na prostom primeru da ti objasnim : Vidis crnu tackicu na zubu,nista ne preduzimas.Tackica posta tacka,opet nista ne preduzimas.Tacka se povecava,zub pocinje da boli.Ti opet nista ne preduzimas.Parce zuba orpalo,boli sve cesce i sve vise.Ti pocinjes da se lecis sam,pijes tablete protiv bolova,ispiras usta rakijom i cajevima a zub i dalje propada.Na kraju bol postaje nesnosan i ti konacno odes kod zubara.Zubar vidi da je zub propao nacisto,uzima klesta i vadi ga.I koliko god tebi bilo bolno, i koliko god ti bilo zao zuba ti ostajes bez njega.Jedan zub u glavi manje.Uzrok --> posledica.

Doslo vreme za radikalne mere

pre 11 godina

Ama, kriva je EU! Kako jos nisu naucili da se sa takvima kao sto su ovi "nasi" i oni "njihovi" ne prica kao sa normalnim ljudima? To se lepo zatvori u samicu, bez svetla, 'leba i vode, pa udri, dok se ne dogovore! Uostalom, to je jos rahmetli Izetbegovic rekao negde 1990. kad su se "nasi" i "njihovi" setali po republikama bivse Jugoslavije k'o dodole i "dogovarali". Niko ga ne poslusa, a sta je dalje bilo, nazalost svi znamo i svaki dan na svojoj kozi osecamo!!!

onako usput

pre 11 godina

Hoće li ova Eštonka da kaže nešto uopšte? Valjda bi ona trebala da ima objektivan uvid u stanje stvari, i da kaže šta se stvarno događa za tim stolom.
(Zaradi bre te pare ženo, 18. april 2013 09:52)

nece i ne treba, to je odgovornos i obaveza nasih politicara da ti objasni i predstavi situaciju, ako nasi politicar sakrivaju od nas istinu onda je odgovorno da se Ketrin ne uplice u suverinitet jedne zemlje, mi nismo clanica EU te nam Ketrin ne vodi politiku, a ti sledeci put glasaj za onog ko ce da ti objsni realno stanje i predlizi realno resenje!

Potpišite ono oko čega ste saglasni, ostalo u nekim sledećim pregovorima

pre 11 godina

Što ne potpišete ono gde ste svi saglasni, ono gde niste ostavite za neke kasnije pregovore. Ovo sigurno nisu poslednji pregovori Beograda i Prištine i ne treba da blokiraju ni BG ni PR u daljim evrointegracijama koje će sigurno uslovljavati obe strane. Sigurno ne morate sad sve da ispregovarate.

Citalac

pre 11 godina

Da se borite, borite se. Da cete ostvariti pirovu pobedu u 5 do 12, verujem.
I onda cemo reci- moralo je tako, ili put u buducnost ili 1389, moramo misliti na nasu decu. I sve cete reci tacno. I sve ce biti pod geslom- dobicemo datum za pregovore !

I sta onda ? Dobicemo datum, Kosovo smo izgubili ( davno )- nas predsednik tamo ne moze ni da ode , radi dobijanja datuma.

Svi ce nas tapsati po ramenu govoriti , bas ste razumni, kooperativni. Mi cemo poci putem koji su oni davno zacrtali i odredili ( kosovo drzava) i sve nase donkihotovske borbe za priznanje nase suverenosti, rezolucije 1244 itd. , pasce u vodu za dobijanje datuma.

I sta posle datuma ( ako dobijemo)? Nesto ce se izmeniti u nasim zivotima- nece.

Politicari ce iskoristiti za sopstvenu promocijui trijumf, Dinkic ce dovesti Marsovce da investiraju- sada imamo datum, Dacic ce reci, uspeo sam sto niko nije, Vucic mudro ucestvuje u pregovorima ali se ne eksponira ( znaci on produzava kao glavni politicar ), a sta sa nama, obicnim ljudima?

Jer nam bolje- nije

Jer ce nam posle potpisivanja datuma biti- sumnjam

Hocemo li u Evropu- hocemo, kada? Bog ( i merkel ) znaju.

Pirova pobeda ( ako do nje uopste dodje)!

CheZoran

pre 11 godina

Kao mlad čovek imao sam mnogo mudrog direktora koji nikada na bilo kakav zahtev nije rekao "NE". Uvek je odgovaro sa "DA,ali...." i nikada nijedna stvar nije prpopala zbog njega. I dalje mislim da na dodatni zahtev Tačija treba reagovati tako, da se izrazi formalna saglasnost na neometanje Prištine u pristupanju medjunarodnim humanitarnim, sportskim i kulturnim institucijama (u većinu njih je primaju i tako bez pristanaka Srbije), a pitanje pristupanja političkim institucijama izdvojiti. Naravno ovu saglasnost vezati uz neki mali zahtev koji Priština može da odbije, a da se sporazum ipak postigne. U svakom slučaju treba prezueti hitno inicijativu i ubaciti loptu u dvorište Prištine.

Vreme za skupštinsko izjašnjavanje

pre 11 godina

Ako Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, a jedini interes Prištine u ovom dijalogu, jeste "da se obe strane obavwezuju da neće blokirati jedna drugu u međunarodnim organizacijama", a što premijer Ivica Dačić nakaradno tumači "gde nas Kosovo može da blokira?", sem u procesu pristupanja članstvu u EU jer je i EU međunarodna organizacija, a za uzvrat se traži priznanje nezavisnosti Kosova,kako bi ono moglo da se učlani u OUN i druge međunarodne organizacije?!
Budući da to nije moguće, ovakvim stavom Srbije, Priština je prisiljena da potraži druge načina za pristup međunarodnim organizacijama, uz podršku velike večine zemalja sveta, dok će Srbiji, najverovatnije, trajnije biti onemogućen nastavak procesa evro-integracija, sve dok ne iskaže spremnost za normalizaciju odnosa sa Republika Kosova?!

Никола

pre 11 godina

Нама се крај са Косовом и Србијом зна са Вучићем на челу државе. Само је питање времена када ће Србија постати само још један инструмент којим ће командовати Америка и остале западне силе.

sugrađanin crnog domina

pre 11 godina

Molim sugrađane poput crnog domina da ne govore u moje ime („narod hoće ovo“, „narod hoće ono“).

Da se razumemo, ovim našim pregovaračima ništa ne verujem jer se zna ko ih je doveo na vlasti, ali svakako ne želim da se potpiše bilo šta što bi vodilo do priznavanja tzv. „države Kosova“.

Kosovo je Srbija, tačka. Nema priznavanja, nema predaje, a bez našeg saglasnosti neće daleko. Ne mogu *legalno* ni da prodaju bilo kakve resurse. To još nisu shvatili, a biće problema jednog dana u „pravičnoj“ Evropi!

Priznavanjem lažne „države Kosova“ odobrili bismo pregovaranje sa teroristima - što nijedna ozbiljna država ne radi - kao i da izgubljena života naših sugrađana u borbi za svoju zemlju i svoj narod ne znače ništa.

Neka se potpišu sporazumi kako bismo olakšili život našim građanima, a separatisti i teroristi nisu nikakvi „vlasti“ i nema potrebe im udovoljavati -

- a posebno ne zarad nekog „datuma“ koje je zapravo jedno veliko ništa.

deb

pre 11 godina

svi dogovori na ovim prostorima uvijek su se različito tumačili pa nije ni čudo što nam EU više ne vjeruje. svaka strana ulazi u pregovore da prevari onu drugu i ako se nešto potpiše svi slave kako su uspješno prevarili onu drugu i zajedno nasamarili EU i zabili joj prste u oči. što više zabijamo prste u oči EU nas sve više glava boli..

ZoranNS

pre 11 godina

Beograd prihvatio ponuđeno, pitanje za vladu Srbije, da li Srbi sa juga Kosova DA SE PAKUJU ODMAH ili da sačekaju dok Tači potpiše dogovor.

mr

pre 11 godina

drzavu nam vode mala deca ! a ove izjave na naslovnoj daje mi takav utisak ko da pregovore vode nezreli ljudi, ja nisam kriv ti si kriv, ne ja nisam kriv svasta !!!

Aca

pre 11 godina

Niko od ovih ovde koji su ostavili komentar nije bio na Kosovu, niti planira da tamo ode, a kamoli da pošalje koji dinar ljudima na Kosovu. Ovde niko bre ne govori o tome da li Srbija piznaje Kosovo ili ga ne priznaje, ovde pričamo o tome da napravimo dogovor, kako da živimo jedni pored drugih. Bitno je da Srbija uđe u EU, i da naši građani tamo budu makar građani drugog reda kao što su danas Rumuni, Bugari, a sutra Hrvati, a ne građani trećeg reda, kao što su danas. Dogovor će biti potpisan, jer je naša ekonomija na kolenima, a to Vučić jako dobro zna.

Mladjowie

pre 11 godina

lol kakva je ova prva slika :D
zamisljam da bi Estonka mogla da ustane i lupi cvrge i jednom i drugom i kaze ´´Dosta vise, bice kako ja kazem!´´

darko

pre 11 godina

Niko da kaze o cemu i na kom nivou se vode pregovori! Samo zamajavaju narod i onda cemo opet da pobedimo a na Kosovu i Metohiji narod opet ima da izgine :(
Nema pregovora sa teroristom!!!!
Prihvatiti stanje na Kosovu i Metohiji takvo kakvo je ste a to je da Srbija nema nikakvih ingerencija, maksimalno se potruditi da se zastiti gradjani i imovina republike Srbije, pozvati se na rezlociju 1244 i poslati 999 vojnika dole da cuva nas narod.
Ne prodavati teritoriju Kosova i metohija za nekav datum. Neverovatno kakva nebuloza. Trazi se da se preda KiM i prizna albansko teroristicka drzava na Kosovu i Metohiji a daju nam neku datum. Pa ko je ovde lud?
Evo ja cu da vam dam datum a vi meni prodajte Kosovo i Metohiju.

agron

pre 11 godina

Ja uopshte ne verujem da su ikada proballi da iskreno reshe kosovski problem,nikome od ovih se ne zhuri nemaju ni najmanji interes da postignui ikakav dogovor jel realno gledano nece posle dogovora med i mleko teci, a najgore ljudi na obje strane posle reshenja ce da shvate da nije bio problem kako se zove sever kosova problem je da sanjaju o evropi a zhive u africi i tome ne mislim na juzhnu afriku nego vishe na somaliju.

I ja kazem da

pre 11 godina

@Da
Shvati onda DA ce Srbija minirati svaki pokusaj Kosova da udje u medjunarodne institucije. Makar ih ceo svet priznao. Cinicemo sve da im sprecimo razvoj tzv. drzave.

promoterka

pre 11 godina

vučić ne vlada pregovaračkim veštinama, dozvolio je da ga tači isprovocira i preokrene sve u svoju korist, na isti način kao prošlog puta. nadmetanje u prgavosti donosi prednost samo prištinskoj strani.
počinjem da verujem da su vučića ubacili u pregovore ne bi li isti propali.

Helios

pre 11 godina

Iskustvo nas uči o tome kad ti neko nešto "nudi" i uopšte "pomaže ti", pogotovu ako "ne možeš da odbiješ". Osnovna mudrost je da biraš između manjeg od dva zla. Zamrznuti konflikt ne valja, pritisak na neAlbance na KiM ne valja, zatezanje sa EU ne valja. Ali to nije ništa spram onog drugog. Em je lista uslova za EU neodređeno-beskonačna em nama samo treba Šengen i ekonomska unija a ne ono ostalo. A pre svega, po hiljaditi put: čim bi mi potpisali ODMAH bi krenuli da prave problem na nekom drugom delu Srbije. Čedo, jel može autonomija za... Ma može, može, samo da dobijemo datum... Ko dobije datum to može da jede tri godine samo tako...
I inače, ako Srbija "nije bitna" i "ništa se ne pita" - pa šta će im onda naš potpis? Šta nam je donelo pristajanje na Hag? Samo aminovanje njihovih i napumpavanje naših zločina. Isto važi i ovde. Žvaka za ludaka su te fore "pritisak" i sl. USA želi da obezbedi osovinu Afganistan-KiM za heroinski keš - kakve su to demokratske i ljudske vrednosti zbog kojih bi mi na to pristali? Ne radi se ni o kakvim patriJotama, čak ni o kakvom patriotizmu uopšte, ne mora svako da bude patriota sa osećajem za nacionalnu istoriju. Radi se o elementarnom zdravom razumu.

Istvan Kiraly

pre 11 godina

zasto se pro srpska politicka partija koja se zove savez vojvodjanskih madjara nije ukljucila u pregovore i za madjarsku nacionalnu manjinu nije trazila sve to isto sto je ponudjeno srpskoj nacionalnoj manjini na kosovu? Pa zato sto VMS ili po srpski SVM stiti interese Srba i Srbije a ne Madjara pa tako svi oni koji podrzavaju tu politicku opciju ne mogu biti nista drugo do srbi ili srbofili i bilo bi posteno da se ta grupacija vise ne naziva politickim predstavnicima madjara koji zive u srbiji.

Skavko

pre 11 godina

Ukoliko Srbija prihvati ovaj predlog, sve sa tačkom u kojoj pristajemo da ne blokiramo Kosovo u međunarodnim institucijama, isto je kao da smo ga i priznali. Tj. rekao bih da bi bilo bolje da ga onda priznamo i formalno. Srbija treba da odbaci ovaj predlog i da traži podelu Kosova. Severni srpski deo i južni albanski, koji bismo onda kao država priznali.

me e e e e

pre 11 godina

@(Zaradi bre te pare ženo, 18. april 2013 09:52)
"Hoće li ova Eštonka da kaže nešto uopšte? Valjda bi ona trebala da ima objektivan uvid u stanje stvari, i da kaže šta se stvarno događa za tim stolom."

Neće ništa slično tome reći jer su se to odmah dogovorili prvi minut prve runde pregovora. Da se svaka strana isključivo obraća svojim građanima i baca isključivo svoju prašinu u oči. Jer kada bismo objektivno mislili i pričali rekli bismo da će Vučić potpisati "Ahtisarijev" plan tj. ono zbog čega je Čedu nazivao izdajnikom. Ali ne, Vučić je ipak patriota. E zato neće reći ništa objektivno. Jer smo ovce.

Nema Obrenovica

pre 11 godina

Nema mudrosti.
Pita li neko narod i na Kosovu i u Srbiji nesto? Ocito ne. Znam da smo svi zeljni mira i razumevanja, a ne nekih novih sukoba i tragedija na obe strane.
PRST NA CELO PREGOVARACI, potpisujte da narod SLAVI.
Muka mi je vise.

Tipolir

pre 11 godina

A kako bi bilo da jednom neko iskreno prizna da se ovde radi o nesposobnoj politici koja u evropskim fondovima vidi buducnost Srpske ekonomije? Znaci molis milostinju, i usput bi malo da postavljas uslove pod kojima ces da prodas imanje svog brata susedu Albancu? Nemas nikakav program razvoja, ekonomiju si unistio i sad cekas milostinju. I usput pomalo bacas prasinu u oci svojim sugradjanima i predstavljas ovaj cirkus kao napredak u pregovorima. Tuga.

ko to tamo peva

pre 11 godina

J... smo ježa, vidi bogati "članovi istočnog vojnog saveza".
Šta onda uopšte tražimo na pregovorima sa EU. I dalje smo osuđeni svojoj deci pričati o prošlosti i mitovima, a normalan svet ide u budućnost.

Bob Sent Kler

pre 11 godina

Djavo vas terao da se ponovo sastajete. Onako mi se cinilo vise prijateljski. Hocete li? Necemo, ne mozemo, zdravo, dovidjenja.
Hocete desetu rundu? E pa onda se spremite za nokaut!

Aleksandar

pre 11 godina

Najveci krivac je narod, sto uopste slusa ove budale. Pa mi smo ti koji treba jedni drugima da pomazemo, da nam bude bolje, a ne da cekamo i da verujemo sarlatanima. Sve nam nesto "bice bolje" 20 godina. Za par godina covek izgradi karijeru, a sta mislite sta se dogadja za 20. Sve bre cekamo da nam padne zlato sa neba i da nista ne radimo. Majke mi, dodje mi da isamaram celu Srbiju sa Kosovom, da malo osvestim narod, koliko je otupaveo.

tata

pre 11 godina

Mi necemo da priznamo Kosovo ali drugi hoce.Gde nas to vodi iskreno neznam.Da li je to dobro i to neznam tako to meni deluje.Jedno konfuzno stanje gde j. lud zbunjenog.

Muki

pre 11 godina

Evo Danas punim 32 Godine.. Od kad sam se rodio i poceosam da Razumem stvari secam se isti Priblem sa Kosovo . pitam se jos koliko god treba da Cekam i da Zivim sa cekanje :(

dnK

pre 11 godina

samo ne popustajte na nasem minimumu. Zapad se igra sa nama, ali pokazimo da imamo itekako jak koren, i da nas ni uragani ne mogu unistiti, a ne povetarci!

Бранислав

pre 11 godina

..а под чијом надлежношћу ће бити суд и регионална полиција која се као даје Србима на Косову и Метохији...под надлежношћу владе Србије или Тачија ??...то нам јасно кажите господо преговарачи...

burek u svemiru

pre 11 godina

"Važno je da se sporazum postigne. To je u interesu celog regiona, naše dve zemlje i EU, kao i u interesu usmerenosti ka budućnosti, dobrosusedskih odnosa i u interesu ekonomskog razvoja i dobrobiti svih naših građana" - a i celog sveta!-dodao bih. Heh, sta reci a ne pogresiti, jer osecaj za stvarnost je ponekad relativna stvar.

crni domino

pre 11 godina

Kakvu vlast imamo, kiselo mi podje odmah!
Ne morate nista da potpisete, samo prestanite da finansirate te dole i problem ce biti automatski resen! Vi fakticki finansirate haos na Kosovu parama nas gradjana Srbije, i kreditima koje dobijate! Mi to ne zelimo!
I da potpisete, ako ih i dalje finansirate, kosovske vlasti ce imati stalan problem!
Vodite racuna da vam Evropa bas to ne uradi - da vam zavrne sve slavine. E, onda bi dunuli u cabar!

Vladimir Pula

pre 11 godina

"Mi to nismo mogli da prihvatimo i nećemo nikada prihvatiti", naglasio je Dačić." Pa onda ste ipak vi odbili, a ne oni. Ako su oni prihvatili sve na papiru, a vi nesto odbili.....

to nije vazno

pre 11 godina

Za ovaj narod i ovu zemlju je najvaznije da se SNS ponosi svojim predsednikom.
Sto bi stare zene rekle: "Ko nas kleo, nije dangubio".

A šta ako...

pre 11 godina

Priština je dobila drzavu, mimo reda i prava.. Mozda ce je priznati sve drzave EU.. Mozda ce radi demonstracije sile, EU dati Prištini i status kandidata i pregovore, pa i članstvo... Sve to dok se mi još budemo borili za datum datuma početka pregovora.. Mozda ce Kosovo imati gde da nas blokira.. Mozda iz čiste obesti..

...........

pre 11 godina

@(Da, 18. april 2013 09:52)

Pa lose shvatas ;)
Da su medjunarodno priznata drzava, ne bi nista ni trazili - jer im mi trebamo samo za da bi oni usli u UN i tako zaokruzili svoju nezavisnost. Ovako oni ne mogu da dobiju ni SSP jer ih nije priznalo 5 EU drzava, a samim tim parlamenti tih drzava ne mogu da ratifikuju SSP za drzavu koju nisu priznali.
Ja ne kazem da pre ili kasnije oni nece biti priznati od strane nas, ali za to moraju nesto i da daju. Sad se konkretno mi dogovaramo oko pocetka pregovora za nas i SSP-a za njih.
Kad se to zavrsi onda ce morati nesto da daju i za ulazak u UN. MI smo vec sad prihvatili predlog koji je protivan nasem Ustavu (to se inace ne radi). Mi cemo tad verovatno dati presevsku dolinu i Sandzak, a dobiti Sever i RS, i necemo se buniti protiv ujedinjenja Albanaca...
Realno za dogovor su potrebne 2 strane, a za ultimatum jedna. To sto Albanci misle da ce EU i SAD doveka postavljati Srbiji ultimatume - to je njihov problem ...

Kvadratura kruga

pre 11 godina

@Bravar

mogli bi i mi da probamo fazon Albanaca pa da npr. trazimo deo Bavarske ili Chicaga gde zivi veliki broj Srba..

Јеси бравар, али зато размишљаш као геометар, па си тако дошао до генијалног геометарског открића, са малом, али веома битном фалинком, која је основни предуслов за реализацију тог плана. Недостатак плана је у томе што срби нису староседеоци тих простора, тојест нису првобитни становници тих простора, а иначе план је сасвим ОК, само када би био испуњен и тај мали услов.

КакоНамаТакоВама

pre 11 godina

Тај папир је, обрни-окрени, увек написан тако да га сваки слободномислећи Србин не може прихватити.
Па да ли мислите да је Аустроугарска "понуда" Србији 1914.-е написана да би била прихватљива?!

kleo

pre 11 godina

EU je u panici, govore o davanju datuma bez dogovora, najzad su dali predlog koji ne sluzi samo za treniranje srpske javnosti i testiranje popustljivosti nasih pregovaraca, jer im vreme izmice - ne zbog raznih izmisljenih rokova, vec zbog priblizavanja Srbije Rusiji. EU je shvatila (a zagonetni Dacicev osmeh, o kome obavestajne sluzbe zapada znaju vise od nas, potvrdio) da su preterali, i da ce Srbiju prinuditi ne samo na vojni savez s Rusijom, vec i na zamenu EU sa evroazijskom unijom. EU je u raspadu, i geopoliticki, to vise nisu stvari za igru. Drugim recima - vrag je odneo salu; sem toga, Ketrin Esdaun se mrda fotelja, a mi smo pokazali da nam do fiktivnog datuma bas i nije toliko stalo (mada nismo ni ravnodusni) - pa su u skladu s tim, i ponude bolje. Tacka o de fakto priznavanju Kosova ubacena je kao kukavicje jaje, ali ona ce biti uklonjena. Vreme radi za nas, i predlozi ce biti sve bolji i bolji...

istina

pre 11 godina

"Mi to nismo mogli da prihvatimo i nećemo nikada prihvatiti", naglasio je Dačić." Pa onda ste ipak vi odbili, a ne oni. Ako su oni prihvatili sve na papiru, a vi nesto odbili.....
(Vladimir Pula, 18. april 2013 10:01)

Beograd nije prihvatio da se po potpisivanju dogovora potpisani dokument menja na cemu je Pistina insiirala ! Zasto potpisati nesto sto ce se promeniti i koja je svrha tog dokumenta ?

Pazim šta pričam

pre 11 godina

Hoće li ova Eštonka da kaže nešto uopšte? Valjda bi ona trebala da ima objektivan uvid u stanje stvari, i da kaže šta se stvarno događa za tim stolom.
(Zaradi bre te pare ženo, 18. april 2013 09:52)

Da je Srbija kriva, Eštonova bi to razglasila na sva zvona, ovako mora da priča uvijeno. Ne sme Tači da se naljuti.

R292

pre 11 godina

Poenta ''pregovora'' je sledeća : Spremi se sporazum koji bi inače bio jako loše prihvaćen u Srbiji i onda se neko pametan doseti da je bolje da se narodu kaže kako postoji ultimatum (prethodni sastanak) koji će nas dovesti na kolena. Naravno takav predlog nije ni postojao, već je to savršeni način da originalni ''bolji'' sporazum ispliva na površinu. I jedna i druga strana uskoro će proglasiti pobedu, narod će biti u euforiji. Savršena režija i 7 miliona statista.

Mi smo...

pre 11 godina

Koliko ja shvaćam Kosovo traži ono što je logično....JER...... je medjunarodno priznata država
(Da, 18. april 2013 09:52)

Pogrešno shvaĆas, zlatni standard za priznavanje države je članstvo u UN.

Pera pakistanac

pre 11 godina

Da su kojim slucajem albanci odlucili da ostanu u sastavu Srbije, i da se vise politicki aktiviraju, mislite da bi u skupstini bilo drugacije !?

INCOGNITO

pre 11 godina

To majstori, samo krivite jedne druge za svoju tvrdoglavu, nisku, kratkovidljivu i opraopastujucu politku.
Voleo bih da dozivim nesto slicno kao.... BG: Zahvaljujuci Prishtini, postignut dogovor! PR: zahvaljujuci Beogradu, postigli dogovor.

Ali to je utopija....

Zaradi bre te pare ženo

pre 11 godina

Hoće li ova Eštonka da kaže nešto uopšte? Valjda bi ona trebala da ima objektivan uvid u stanje stvari, i da kaže šta se stvarno događa za tim stolom.

Bravar

pre 11 godina

Nisam Geometar ali i dalje ne kapiram kako neko moze da uzme moje "parce" zemlje i da ga u tome podrzava veliki deo zemalja ili te komsija oko mene...kao da sam u nekom losem filmu...mada mogli bi i mi da probamo fazon Albanaca pa da npr. trazimo deo Bavarske ili Chicaga gde zivi veliki broj Srba...sta li bi se onda desilo...ali svrha svega ovoga znace se ionako kroz par godina...kao sto se uvek sve sazna ali onda nikoga ne pogodi a svi u glas "znao sam" a politicari "bili smo prisiljeni" itd. prici nikad kraja :-(

INCOGNITO

pre 11 godina

To majstori, samo krivite jedne druge za svoju tvrdoglavu, nisku, kratkovidljivu i opraopastujucu politku.
Voleo bih da dozivim nesto slicno kao.... BG: Zahvaljujuci Prishtini, postignut dogovor! PR: zahvaljujuci Beogradu, postigli dogovor.

Ali to je utopija....

Vladimir Pula

pre 11 godina

"Mi to nismo mogli da prihvatimo i nećemo nikada prihvatiti", naglasio je Dačić." Pa onda ste ipak vi odbili, a ne oni. Ako su oni prihvatili sve na papiru, a vi nesto odbili.....

Pera pakistanac

pre 11 godina

Da su kojim slucajem albanci odlucili da ostanu u sastavu Srbije, i da se vise politicki aktiviraju, mislite da bi u skupstini bilo drugacije !?

ko to tamo peva

pre 11 godina

J... smo ježa, vidi bogati "članovi istočnog vojnog saveza".
Šta onda uopšte tražimo na pregovorima sa EU. I dalje smo osuđeni svojoj deci pričati o prošlosti i mitovima, a normalan svet ide u budućnost.

Zaradi bre te pare ženo

pre 11 godina

Hoće li ova Eštonka da kaže nešto uopšte? Valjda bi ona trebala da ima objektivan uvid u stanje stvari, i da kaže šta se stvarno događa za tim stolom.

tata

pre 11 godina

Mi necemo da priznamo Kosovo ali drugi hoce.Gde nas to vodi iskreno neznam.Da li je to dobro i to neznam tako to meni deluje.Jedno konfuzno stanje gde j. lud zbunjenog.

Bob Sent Kler

pre 11 godina

Djavo vas terao da se ponovo sastajete. Onako mi se cinilo vise prijateljski. Hocete li? Necemo, ne mozemo, zdravo, dovidjenja.
Hocete desetu rundu? E pa onda se spremite za nokaut!

Nema Obrenovica

pre 11 godina

Nema mudrosti.
Pita li neko narod i na Kosovu i u Srbiji nesto? Ocito ne. Znam da smo svi zeljni mira i razumevanja, a ne nekih novih sukoba i tragedija na obe strane.
PRST NA CELO PREGOVARACI, potpisujte da narod SLAVI.
Muka mi je vise.

Beli domino

pre 11 godina

(sugrađanin crnog domina, 18. april 2013 11:10)

Kao prvo, kada kazes "tacka" onda logicno treba da ti se tu zavrsi komentar, a ne i dalje da lupas gluposti.

Drugo, Kosovo jeste nezavisno bez ozbira da li ce nesto da potpisu ovi iz Beograda ili ne, jer to je fakticno i realno stanje na terenu. To sto se tebi to ne dopada je sasvim druga prica. Da ne zaboravimo, ako kazes "Kosovo je lazna drzava" ne znaci da ona ne postoji, to jedino znaci da tebi inat ne dozvoljava da tu drzavu priznajes.

Takodje, Kosovo vec 10 godina prodaje svoje resurse u procesu privatizacije ali ti izgleda tu informaciju nemas. Do sada je iz procesa privatizacije Kosovo skupilo vise od milijardu evra a samo pre nekoliko dana je prodat i Kosovski telekom za preko 270 miliona evra.

A to oko "terorista", pa verovao ili ne, isto kao sto je za tebe Taci "terorista" isto tako i za Albance je "terorista" Dacic, tako da to uopste ne menja sustinu stvari. Medjusobnog postovanja ionako odavno nema izmedju Albanaca i Srba, pre svega "zahvaljujuci" ljudima kao sto si ti.

I za kraj, ti mozes ceo dan da lupas gluposti o "teroristima" i "seperatistima" ali oni, hteo ti to ili ne, su legitimno izabrana vlast na Kosovu iskazana demokratskom voljom gradjana Kosova. A ja tebe pozivam da dodjes na Kosovo pa da vidimo da li ce te na granici docekati policija i carina kao u svakoj normalnoj drzavi ili ce te tu docekati neki "terorista" ili "seperatista" sa kalasnjikovim u rukama. Tacka.

Bravar

pre 11 godina

Nisam Geometar ali i dalje ne kapiram kako neko moze da uzme moje "parce" zemlje i da ga u tome podrzava veliki deo zemalja ili te komsija oko mene...kao da sam u nekom losem filmu...mada mogli bi i mi da probamo fazon Albanaca pa da npr. trazimo deo Bavarske ili Chicaga gde zivi veliki broj Srba...sta li bi se onda desilo...ali svrha svega ovoga znace se ionako kroz par godina...kao sto se uvek sve sazna ali onda nikoga ne pogodi a svi u glas "znao sam" a politicari "bili smo prisiljeni" itd. prici nikad kraja :-(

me e e e e

pre 11 godina

@(Zaradi bre te pare ženo, 18. april 2013 09:52)
"Hoće li ova Eštonka da kaže nešto uopšte? Valjda bi ona trebala da ima objektivan uvid u stanje stvari, i da kaže šta se stvarno događa za tim stolom."

Neće ništa slično tome reći jer su se to odmah dogovorili prvi minut prve runde pregovora. Da se svaka strana isključivo obraća svojim građanima i baca isključivo svoju prašinu u oči. Jer kada bismo objektivno mislili i pričali rekli bismo da će Vučić potpisati "Ahtisarijev" plan tj. ono zbog čega je Čedu nazivao izdajnikom. Ali ne, Vučić je ipak patriota. E zato neće reći ništa objektivno. Jer smo ovce.

Muki

pre 11 godina

Evo Danas punim 32 Godine.. Od kad sam se rodio i poceosam da Razumem stvari secam se isti Priblem sa Kosovo . pitam se jos koliko god treba da Cekam i da Zivim sa cekanje :(

crni domino

pre 11 godina

Kakvu vlast imamo, kiselo mi podje odmah!
Ne morate nista da potpisete, samo prestanite da finansirate te dole i problem ce biti automatski resen! Vi fakticki finansirate haos na Kosovu parama nas gradjana Srbije, i kreditima koje dobijate! Mi to ne zelimo!
I da potpisete, ako ih i dalje finansirate, kosovske vlasti ce imati stalan problem!
Vodite racuna da vam Evropa bas to ne uradi - da vam zavrne sve slavine. E, onda bi dunuli u cabar!

agron

pre 11 godina

Ja uopshte ne verujem da su ikada proballi da iskreno reshe kosovski problem,nikome od ovih se ne zhuri nemaju ni najmanji interes da postignui ikakav dogovor jel realno gledano nece posle dogovora med i mleko teci, a najgore ljudi na obje strane posle reshenja ce da shvate da nije bio problem kako se zove sever kosova problem je da sanjaju o evropi a zhive u africi i tome ne mislim na juzhnu afriku nego vishe na somaliju.

Doslo vreme za radikalne mere

pre 11 godina

Ama, kriva je EU! Kako jos nisu naucili da se sa takvima kao sto su ovi "nasi" i oni "njihovi" ne prica kao sa normalnim ljudima? To se lepo zatvori u samicu, bez svetla, 'leba i vode, pa udri, dok se ne dogovore! Uostalom, to je jos rahmetli Izetbegovic rekao negde 1990. kad su se "nasi" i "njihovi" setali po republikama bivse Jugoslavije k'o dodole i "dogovarali". Niko ga ne poslusa, a sta je dalje bilo, nazalost svi znamo i svaki dan na svojoj kozi osecamo!!!

Dokle bre vise

pre 11 godina

Od jutros sam procitao gomilu strane stampe (LeMonde,Frace soiir,belgijski LeSoir,Herald Tribune,Frankfurter Algemeine Zeitung)i svi od reda pisu da Srbija nije prihvatila ponudjeni predlog.I svugde se kaze da Srbija trazi i policiju i pravosudje u svim opstinama. Takodje pise da je Srbiji ponudjen Ahtisraijev plan koji sada Kosovo takodje razmatra ali da Srbija opet nije prihvatila taj plan.Ja stvarno ne znam ko ovde nas maze i laze. Zasto nas pregovaraci ne informisu. Takodje se ne prenosi izjava Ketrin Eston.Sta Srbija zapravo hoce.I opet cemo da teramo danima nas dan D.Pa dokle bre vise???.Ja sam vise sklon da verujem Taciju nego Dacicu

lala

pre 11 godina

Ovi naši pregovorači odugovlače pošto ne znaju kako da objasne svom narodu da moraju da priznaju kosovo, a u stvari to već jesu učinili, zašto granica ,zašto carina i sve ostalo? Setimo se izbore su dobili pričom da nikada neće priznati kosovo ( pošto to naravno ni ustav ne dozvoljava ). Dramaturgija i populizam su čime ova vlast na čelu sa Vučićem zamlaćuje ovaj narod.

RETORIKA BEZ PROMENE

pre 11 godina

prevedete na srpski, gde nas Kosovo može da blokira? Nigde.....E moj dacicu da ste toliko licemerni i nadasve bezobrazni stvarno nisam mogao slutiti.to prevedeno na srpski js cu da te jasem,udaram i koristim kao mazgu a ti mene ne mozes pa zar je to covecanski i ljudski u krajnjem slucaju.pa zar te molio da priznas kosovo? NIJE. Pa do sada ste sve potpisali i cak i fus notu skinuli i sta je to nego nesprecavanje u daljnim integracijama i ko je ovde lud a ko zbunjen i normalan.pa mogli ste da povezete sa proslim dogadjanjima i ustupcima ili potpisima.e sada neko je glup da pomisli da je taci taj krivac a vi bi da 100 nama godina kocite kosovo a kosovo da cuti i trpi pa dacicu zbog toga i te su retorike je i kosovo i svi otisli.sa srecom ako ne promenite retoriku.

to nije vazno

pre 11 godina

Za ovaj narod i ovu zemlju je najvaznije da se SNS ponosi svojim predsednikom.
Sto bi stare zene rekle: "Ko nas kleo, nije dangubio".

onako usput

pre 11 godina

Hoće li ova Eštonka da kaže nešto uopšte? Valjda bi ona trebala da ima objektivan uvid u stanje stvari, i da kaže šta se stvarno događa za tim stolom.
(Zaradi bre te pare ženo, 18. april 2013 09:52)

nece i ne treba, to je odgovornos i obaveza nasih politicara da ti objasni i predstavi situaciju, ako nasi politicar sakrivaju od nas istinu onda je odgovorno da se Ketrin ne uplice u suverinitet jedne zemlje, mi nismo clanica EU te nam Ketrin ne vodi politiku, a ti sledeci put glasaj za onog ko ce da ti objsni realno stanje i predlizi realno resenje!

R292

pre 11 godina

Poenta ''pregovora'' je sledeća : Spremi se sporazum koji bi inače bio jako loše prihvaćen u Srbiji i onda se neko pametan doseti da je bolje da se narodu kaže kako postoji ultimatum (prethodni sastanak) koji će nas dovesti na kolena. Naravno takav predlog nije ni postojao, već je to savršeni način da originalni ''bolji'' sporazum ispliva na površinu. I jedna i druga strana uskoro će proglasiti pobedu, narod će biti u euforiji. Savršena režija i 7 miliona statista.

Vrlo prosto i jednostavno

pre 11 godina

@(Bravar, 18. april 2013 09:58)

Jedan od ogromnih problema je nase potpuno neshvatanje i prihvatanje realnosti.Da bi ti bilo jasno kako neko moze da ti uzme "parce zemlje" na ovaj nacin treba da sagledas stvar iz svih uglova.I da shvatis da su ovo sad posledice a uzroci su ti koji su doveli do tih posledica.I sad nema nazad,to ne moze da se ponisti.

Srbija je problem na Kosovu resavala ignorisanjem,guranjem pod tepih,silom,suludim trosenjem para koje su zavrsavale u privatnim dzepovima (I Srba i Ablanaca)...Srbija je u poslednjih 20-ak godina vodila vise ratova i sve je izgubila,dozvolila je sebi da je NATO bombarduje,uporno se inatila svemu,ali bas svemu...Ima gluposti koliko hoces da nabrajam.

E vidis to su uzroci a sad nam stizu racuni(posledice).I to neko mora da plati,pre ili kasnije.

Na prostom primeru da ti objasnim : Vidis crnu tackicu na zubu,nista ne preduzimas.Tackica posta tacka,opet nista ne preduzimas.Tacka se povecava,zub pocinje da boli.Ti opet nista ne preduzimas.Parce zuba orpalo,boli sve cesce i sve vise.Ti pocinjes da se lecis sam,pijes tablete protiv bolova,ispiras usta rakijom i cajevima a zub i dalje propada.Na kraju bol postaje nesnosan i ti konacno odes kod zubara.Zubar vidi da je zub propao nacisto,uzima klesta i vadi ga.I koliko god tebi bilo bolno, i koliko god ti bilo zao zuba ti ostajes bez njega.Jedan zub u glavi manje.Uzrok --> posledica.

Siniša

pre 11 godina

Meni nisu jasne tri svari. Prvo, ne vidim ovde nikakav dogovor o Srbima južno od Ibra, da li i za njih važi svo ovo kao za sever ili oni za nas ne postoje, pa se uopšte nije ni pregovaralo. Drugo, koliko vidim albanska strana je pristala na sve naše zahteve, a valjda se podrazumeva da ne saplićemo jedni druge, pa kakvo je to pomirenje i uspostavljanje dobrih odnosa ako ćemo da nastavimo sa blokiranjem. Treće, da li ovo sada znači da Srbija više neće otplaćivati kredite Kosova i da to prebacujemo na njih i šta je dogovoreno za imovinu Srbije na Kosovu ili i dalje glumimo da je Kosovo deo Srbije. Zaključak: Mi smo ovim dogovorom Srbe sa Kosova izključili-odvojili od Srbije i predali ih u institucije-zakone Kosova i faktički priznali Kosovo, samo to niko ovde neće-ne sme otvoreno da kaže, nego se okoliše, jer nije popularno, jer niko neće da preuzme odgovornost i ekiptet ,,izdajnika'', a sve se to radi kako naivčine Srbi ne bi ukapirale o čemu se ovde radi. I zbog čega je dogovor postignut samo za sever i ove 4 opštine - pa zbog toga što jedino oni mogu da se pobune, oni ispod Ibra nemaju tu snagu i ovaj režim oni ne zanimaju, što je strašno, bedno...to je za mene izdaja, a ne ovi dogovori o pomirenju itd.

mr

pre 11 godina

drzavu nam vode mala deca ! a ove izjave na naslovnoj daje mi takav utisak ko da pregovore vode nezreli ljudi, ja nisam kriv ti si kriv, ne ja nisam kriv svasta !!!

sugrađanin crnog domina

pre 11 godina

Molim sugrađane poput crnog domina da ne govore u moje ime („narod hoće ovo“, „narod hoće ono“).

Da se razumemo, ovim našim pregovaračima ništa ne verujem jer se zna ko ih je doveo na vlasti, ali svakako ne želim da se potpiše bilo šta što bi vodilo do priznavanja tzv. „države Kosova“.

Kosovo je Srbija, tačka. Nema priznavanja, nema predaje, a bez našeg saglasnosti neće daleko. Ne mogu *legalno* ni da prodaju bilo kakve resurse. To još nisu shvatili, a biće problema jednog dana u „pravičnoj“ Evropi!

Priznavanjem lažne „države Kosova“ odobrili bismo pregovaranje sa teroristima - što nijedna ozbiljna država ne radi - kao i da izgubljena života naših sugrađana u borbi za svoju zemlju i svoj narod ne znače ništa.

Neka se potpišu sporazumi kako bismo olakšili život našim građanima, a separatisti i teroristi nisu nikakvi „vlasti“ i nema potrebe im udovoljavati -

- a posebno ne zarad nekog „datuma“ koje je zapravo jedno veliko ništa.

Aleksandar

pre 11 godina

Najveci krivac je narod, sto uopste slusa ove budale. Pa mi smo ti koji treba jedni drugima da pomazemo, da nam bude bolje, a ne da cekamo i da verujemo sarlatanima. Sve nam nesto "bice bolje" 20 godina. Za par godina covek izgradi karijeru, a sta mislite sta se dogadja za 20. Sve bre cekamo da nam padne zlato sa neba i da nista ne radimo. Majke mi, dodje mi da isamaram celu Srbiju sa Kosovom, da malo osvestim narod, koliko je otupaveo.

A šta ako...

pre 11 godina

Priština je dobila drzavu, mimo reda i prava.. Mozda ce je priznati sve drzave EU.. Mozda ce radi demonstracije sile, EU dati Prištini i status kandidata i pregovore, pa i članstvo... Sve to dok se mi još budemo borili za datum datuma početka pregovora.. Mozda ce Kosovo imati gde da nas blokira.. Mozda iz čiste obesti..

Mladjowie

pre 11 godina

lol kakva je ova prva slika :D
zamisljam da bi Estonka mogla da ustane i lupi cvrge i jednom i drugom i kaze ´´Dosta vise, bice kako ja kazem!´´

КакоНамаТакоВама

pre 11 godina

Тај папир је, обрни-окрени, увек написан тако да га сваки слободномислећи Србин не може прихватити.
Па да ли мислите да је Аустроугарска "понуда" Србији 1914.-е написана да би била прихватљива?!

Tipolir

pre 11 godina

A kako bi bilo da jednom neko iskreno prizna da se ovde radi o nesposobnoj politici koja u evropskim fondovima vidi buducnost Srpske ekonomije? Znaci molis milostinju, i usput bi malo da postavljas uslove pod kojima ces da prodas imanje svog brata susedu Albancu? Nemas nikakav program razvoja, ekonomiju si unistio i sad cekas milostinju. I usput pomalo bacas prasinu u oci svojim sugradjanima i predstavljas ovaj cirkus kao napredak u pregovorima. Tuga.

promoterka

pre 11 godina

vučić ne vlada pregovaračkim veštinama, dozvolio je da ga tači isprovocira i preokrene sve u svoju korist, na isti način kao prošlog puta. nadmetanje u prgavosti donosi prednost samo prištinskoj strani.
počinjem da verujem da su vučića ubacili u pregovore ne bi li isti propali.

Перица

pre 11 godina

Koliko ja shvaćam Kosovo traži ono što je logično....JER...... je medjunarodno priznata država
(Da, 18. april 2013 09:52)

Колико ја знам, није јер није међународно призната држава. Државе које имају 80% становништва, 80% територије, будућност пред њима... нису признале ту ... творевину.

Krstic

pre 11 godina

Neverovatno, bas cudno da se odvija sve ovako..., bas smo zateceni i potreseni, ha, ha, ha...
Ja bas zelim da se na ovoj tzv. vladi sve slomije i da oni koji su zapoceli agoniju oko Kosova i zavrse tj. potpisu sporazum...
Drago bi mi bilo da makar malo priznaju da je prethodna vlada ucinila mnogo za ove pregovore oko Kosova, to svi znaju, cak i Rusi...
Smeta mi samo, zasto neki politicar-diplomata ako je to uopste, dozvoljava sebi da impulsivno reaguje na izjave Tacija...
Takav nije dorastao tom poslu!
Zaboravili ste gospodo u vladi na celu sa GENETSKI MODIFIKOVANIM RADIKALIMA, da je bas slicna vlada bila na celu one nesrecne Srbije iz 1999g, pa nije ni cudo sto mozda nerviraju Tacija svojom pojavom, pa shodno tome ponasa se tako i mislim da ce namerno izmisljati jos mnogo uslova a i moze mu se!
Imam utisak da je prethodna ili bilo koja druga vlada osim Kostunice, bila juce u Briselu, ona bi vec sve zavrsila i napravila dobar posao, cak ne juce nego mnogo ranije...!?!

CheZoran

pre 11 godina

@ Od jutros sam procitao gomilu strane stampe (LeMonde,Frace soiir,belgijski LeSoir,Herald Tribune,Frankfurter Algemeine Zeitung)i svi od reda pisu da Srbija nije prihvatila ponudjeni predlog.....Pa dokle bre vise???.Ja sam vise sklon da verujem Taciju nego Dacicu
(Dokle bre vise, 18. april 2013 12:25)

Pregledao sam današnji Frankfurter Allgemeine Zeitung i ni reči nema ni o Kosovu, ni o razgovorima, ni o krivici,....

Ne sumnjam u časne namere ali bi link mogao pomoći.

Kvadratura kruga

pre 11 godina

@Bravar

mogli bi i mi da probamo fazon Albanaca pa da npr. trazimo deo Bavarske ili Chicaga gde zivi veliki broj Srba..

Јеси бравар, али зато размишљаш као геометар, па си тако дошао до генијалног геометарског открића, са малом, али веома битном фалинком, која је основни предуслов за реализацију тог плана. Недостатак плана је у томе што срби нису староседеоци тих простора, тојест нису првобитни становници тих простора, а иначе план је сасвим ОК, само када би био испуњен и тај мали услов.

Helios

pre 11 godina

Iskustvo nas uči o tome kad ti neko nešto "nudi" i uopšte "pomaže ti", pogotovu ako "ne možeš da odbiješ". Osnovna mudrost je da biraš između manjeg od dva zla. Zamrznuti konflikt ne valja, pritisak na neAlbance na KiM ne valja, zatezanje sa EU ne valja. Ali to nije ništa spram onog drugog. Em je lista uslova za EU neodređeno-beskonačna em nama samo treba Šengen i ekonomska unija a ne ono ostalo. A pre svega, po hiljaditi put: čim bi mi potpisali ODMAH bi krenuli da prave problem na nekom drugom delu Srbije. Čedo, jel može autonomija za... Ma može, može, samo da dobijemo datum... Ko dobije datum to može da jede tri godine samo tako...
I inače, ako Srbija "nije bitna" i "ništa se ne pita" - pa šta će im onda naš potpis? Šta nam je donelo pristajanje na Hag? Samo aminovanje njihovih i napumpavanje naših zločina. Isto važi i ovde. Žvaka za ludaka su te fore "pritisak" i sl. USA želi da obezbedi osovinu Afganistan-KiM za heroinski keš - kakve su to demokratske i ljudske vrednosti zbog kojih bi mi na to pristali? Ne radi se ni o kakvim patriJotama, čak ni o kakvom patriotizmu uopšte, ne mora svako da bude patriota sa osećajem za nacionalnu istoriju. Radi se o elementarnom zdravom razumu.

VALRAS

pre 11 godina

Ovde postoji samo jedna dilema: da li će se pregovori završiti eksplicitnim priznanjem Kosova, ili će se to maskirati nekakvim eufemizmom, što bi se kratkoročno moglo dvojako tumačiti. Sve ostalo je samo prodaja magle.Veličanje Vučića će u nekim budućim vremenima biti paradigma besmisla u kome danas živimo.

Citalac

pre 11 godina

Da se borite, borite se. Da cete ostvariti pirovu pobedu u 5 do 12, verujem.
I onda cemo reci- moralo je tako, ili put u buducnost ili 1389, moramo misliti na nasu decu. I sve cete reci tacno. I sve ce biti pod geslom- dobicemo datum za pregovore !

I sta onda ? Dobicemo datum, Kosovo smo izgubili ( davno )- nas predsednik tamo ne moze ni da ode , radi dobijanja datuma.

Svi ce nas tapsati po ramenu govoriti , bas ste razumni, kooperativni. Mi cemo poci putem koji su oni davno zacrtali i odredili ( kosovo drzava) i sve nase donkihotovske borbe za priznanje nase suverenosti, rezolucije 1244 itd. , pasce u vodu za dobijanje datuma.

I sta posle datuma ( ako dobijemo)? Nesto ce se izmeniti u nasim zivotima- nece.

Politicari ce iskoristiti za sopstvenu promocijui trijumf, Dinkic ce dovesti Marsovce da investiraju- sada imamo datum, Dacic ce reci, uspeo sam sto niko nije, Vucic mudro ucestvuje u pregovorima ali se ne eksponira ( znaci on produzava kao glavni politicar ), a sta sa nama, obicnim ljudima?

Jer nam bolje- nije

Jer ce nam posle potpisivanja datuma biti- sumnjam

Hocemo li u Evropu- hocemo, kada? Bog ( i merkel ) znaju.

Pirova pobeda ( ako do nje uopste dodje)!

juzno kosovo metohija

pre 11 godina

a sta ce biti sa srpskim zivljem u juznom delom KiM !? pa nas ima duplo vise nego sve tri opstine severne zajedno !?

Dejvid

pre 11 godina

Kriv PR Kriv BG, zalosno ko vodi ove pregovore, izgleda da ovi nisu sposobni za naj obicnije poslove. Krivi su oni koji su ih doveli na vlasti to Vazi i za PR i BG.!

Aca

pre 11 godina

Niko od ovih ovde koji su ostavili komentar nije bio na Kosovu, niti planira da tamo ode, a kamoli da pošalje koji dinar ljudima na Kosovu. Ovde niko bre ne govori o tome da li Srbija piznaje Kosovo ili ga ne priznaje, ovde pričamo o tome da napravimo dogovor, kako da živimo jedni pored drugih. Bitno je da Srbija uđe u EU, i da naši građani tamo budu makar građani drugog reda kao što su danas Rumuni, Bugari, a sutra Hrvati, a ne građani trećeg reda, kao što su danas. Dogovor će biti potpisan, jer je naša ekonomija na kolenima, a to Vučić jako dobro zna.

Mi smo...

pre 11 godina

Koliko ja shvaćam Kosovo traži ono što je logično....JER...... je medjunarodno priznata država
(Da, 18. april 2013 09:52)

Pogrešno shvaĆas, zlatni standard za priznavanje države je članstvo u UN.

Istvan Kiraly

pre 11 godina

zasto se pro srpska politicka partija koja se zove savez vojvodjanskih madjara nije ukljucila u pregovore i za madjarsku nacionalnu manjinu nije trazila sve to isto sto je ponudjeno srpskoj nacionalnoj manjini na kosovu? Pa zato sto VMS ili po srpski SVM stiti interese Srba i Srbije a ne Madjara pa tako svi oni koji podrzavaju tu politicku opciju ne mogu biti nista drugo do srbi ili srbofili i bilo bi posteno da se ta grupacija vise ne naziva politickim predstavnicima madjara koji zive u srbiji.

Aca

pre 11 godina

Svi nešto komentarišemo ( među vama i ja) a nemamo pojma o čemu su se (ili nisu) dogovorili! Mogu samo da kažem: da je dobro, ne bih rekao!

kleo

pre 11 godina

EU je u panici, govore o davanju datuma bez dogovora, najzad su dali predlog koji ne sluzi samo za treniranje srpske javnosti i testiranje popustljivosti nasih pregovaraca, jer im vreme izmice - ne zbog raznih izmisljenih rokova, vec zbog priblizavanja Srbije Rusiji. EU je shvatila (a zagonetni Dacicev osmeh, o kome obavestajne sluzbe zapada znaju vise od nas, potvrdio) da su preterali, i da ce Srbiju prinuditi ne samo na vojni savez s Rusijom, vec i na zamenu EU sa evroazijskom unijom. EU je u raspadu, i geopoliticki, to vise nisu stvari za igru. Drugim recima - vrag je odneo salu; sem toga, Ketrin Esdaun se mrda fotelja, a mi smo pokazali da nam do fiktivnog datuma bas i nije toliko stalo (mada nismo ni ravnodusni) - pa su u skladu s tim, i ponude bolje. Tacka o de fakto priznavanju Kosova ubacena je kao kukavicje jaje, ali ona ce biti uklonjena. Vreme radi za nas, i predlozi ce biti sve bolji i bolji...

Gag

pre 11 godina

Bilo je 15 točaka, one su za nas prihvatljive, osim te koja povezuje pitanje policije na sjeveru s članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama kase DACIC SAD SE VIDI KO JE ODUSTAO OD DOGOVORA

burek u svemiru

pre 11 godina

"Važno je da se sporazum postigne. To je u interesu celog regiona, naše dve zemlje i EU, kao i u interesu usmerenosti ka budućnosti, dobrosusedskih odnosa i u interesu ekonomskog razvoja i dobrobiti svih naših građana" - a i celog sveta!-dodao bih. Heh, sta reci a ne pogresiti, jer osecaj za stvarnost je ponekad relativna stvar.

jojj

pre 11 godina

Jooj! Mi bi i dalje da prekrojimo Kumanovski sporazum."..gde nas Kosovo može da blokira? Nigde. To znači da Srbija treba da dozvoli da će Kosovo biti članica međunarodnih organizacija. Pa, onda, dajte bolje da napišemo da ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. Mi to nismo mogli da prihvatimo i nećemo nikada prihvatiti", naglasio je Dačić. A onda je dodao - ..."Pristina insistira na sitnicama"... Ako je to tako, dajte vas 4-5 da svaki proguta po neku sitnicu, pa da Srbija dobije i sporazum i datum.
U politici ste mnogo alavi, dajte za vecerom ili ruckom da budete uljudni da se ponasate po bon-tonu.
A pazi ovo: Nigde nas ne mogu blokirati.. Zaista? A sta je sa datumom, sta sa ulaskom u EU?! To ste smetnuli s uma.
I smetnuli ste se sa svih normalnih, prirodnih staza i bogaza. Mozete se naci samo u mocvarama populizma. Al' odande nema izlaza, progutace vas zivi pesak..

Asterix

pre 11 godina

Jedan savet SNS botovima, od srca. Jer kao clan SNS pocinjem da se nerviram.
Dzabe stancujete komentare, kad ispod ne mozete da skupite vise od 10 pluseva. A to je najvaznije...
Bolje manje da pisete, a da se organizujete malo bolje i da lupate pluseve. 90% ljudi ovde cita samo preporucene komentare, a vasih komentara tu neme. Samo dobronamerab savet, gledam vas kako se trudite
mesecima bezveze...

Skavko

pre 11 godina

Ukoliko Srbija prihvati ovaj predlog, sve sa tačkom u kojoj pristajemo da ne blokiramo Kosovo u međunarodnim institucijama, isto je kao da smo ga i priznali. Tj. rekao bih da bi bilo bolje da ga onda priznamo i formalno. Srbija treba da odbaci ovaj predlog i da traži podelu Kosova. Severni srpski deo i južni albanski, koji bismo onda kao država priznali.

Бранислав

pre 11 godina

..а под чијом надлежношћу ће бити суд и регионална полиција која се као даје Србима на Косову и Метохији...под надлежношћу владе Србије или Тачија ??...то нам јасно кажите господо преговарачи...

Pazim šta pričam

pre 11 godina

Hoće li ova Eštonka da kaže nešto uopšte? Valjda bi ona trebala da ima objektivan uvid u stanje stvari, i da kaže šta se stvarno događa za tim stolom.
(Zaradi bre te pare ženo, 18. april 2013 09:52)

Da je Srbija kriva, Eštonova bi to razglasila na sva zvona, ovako mora da priča uvijeno. Ne sme Tači da se naljuti.

darko

pre 11 godina

Niko da kaze o cemu i na kom nivou se vode pregovori! Samo zamajavaju narod i onda cemo opet da pobedimo a na Kosovu i Metohiji narod opet ima da izgine :(
Nema pregovora sa teroristom!!!!
Prihvatiti stanje na Kosovu i Metohiji takvo kakvo je ste a to je da Srbija nema nikakvih ingerencija, maksimalno se potruditi da se zastiti gradjani i imovina republike Srbije, pozvati se na rezlociju 1244 i poslati 999 vojnika dole da cuva nas narod.
Ne prodavati teritoriju Kosova i metohija za nekav datum. Neverovatno kakva nebuloza. Trazi se da se preda KiM i prizna albansko teroristicka drzava na Kosovu i Metohiji a daju nam neku datum. Pa ko je ovde lud?
Evo ja cu da vam dam datum a vi meni prodajte Kosovo i Metohiju.

Vreme za skupštinsko izjašnjavanje

pre 11 godina

Ako Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, a jedini interes Prištine u ovom dijalogu, jeste "da se obe strane obavwezuju da neće blokirati jedna drugu u međunarodnim organizacijama", a što premijer Ivica Dačić nakaradno tumači "gde nas Kosovo može da blokira?", sem u procesu pristupanja članstvu u EU jer je i EU međunarodna organizacija, a za uzvrat se traži priznanje nezavisnosti Kosova,kako bi ono moglo da se učlani u OUN i druge međunarodne organizacije?!
Budući da to nije moguće, ovakvim stavom Srbije, Priština je prisiljena da potraži druge načina za pristup međunarodnim organizacijama, uz podršku velike večine zemalja sveta, dok će Srbiji, najverovatnije, trajnije biti onemogućen nastavak procesa evro-integracija, sve dok ne iskaže spremnost za normalizaciju odnosa sa Republika Kosova?!

Marko

pre 11 godina

Vucic i Dacic se hvale da su sve prihvatili a Taci nije,Taci kaze da je sve prihvatio a da ova dvojica nisu.Znaci sad kad potpisu sporazum svak pred svojima ce biti upravu kao "eto,vidite da su morali da potpisu kao sto smo rekli" hehehe a sadrzaj sporazuma gori po nas od Ahtisarijevog predloga.Dobro u ovome je sto Vucic i Dacic realno mogu da daju sve a da se kvazinacionalisti ne naljute,znaci nije bitno sta se potpisuje nego ko potpisuje.Toliko o tome koliko je Kosovo bitno vecini kvazinacionalista i nacionalistickim profiterima.

Aca

pre 11 godina

Срби на северу Косова и Метохије сада имају своју власт, своје школство, здравство и судство, тамо нема албанске војске, и шта онда значи да су наши преговарачи издејствовали оно што Срби већ имају на северу Косова и Метохије, уз то признајући независно Косово, његов Устав, законе, војску, полицију.....

...........

pre 11 godina

@(Da, 18. april 2013 09:52)

Pa lose shvatas ;)
Da su medjunarodno priznata drzava, ne bi nista ni trazili - jer im mi trebamo samo za da bi oni usli u UN i tako zaokruzili svoju nezavisnost. Ovako oni ne mogu da dobiju ni SSP jer ih nije priznalo 5 EU drzava, a samim tim parlamenti tih drzava ne mogu da ratifikuju SSP za drzavu koju nisu priznali.
Ja ne kazem da pre ili kasnije oni nece biti priznati od strane nas, ali za to moraju nesto i da daju. Sad se konkretno mi dogovaramo oko pocetka pregovora za nas i SSP-a za njih.
Kad se to zavrsi onda ce morati nesto da daju i za ulazak u UN. MI smo vec sad prihvatili predlog koji je protivan nasem Ustavu (to se inace ne radi). Mi cemo tad verovatno dati presevsku dolinu i Sandzak, a dobiti Sever i RS, i necemo se buniti protiv ujedinjenja Albanaca...
Realno za dogovor su potrebne 2 strane, a za ultimatum jedna. To sto Albanci misle da ce EU i SAD doveka postavljati Srbiji ultimatume - to je njihov problem ...

CheZoran

pre 11 godina

Kao mlad čovek imao sam mnogo mudrog direktora koji nikada na bilo kakav zahtev nije rekao "NE". Uvek je odgovaro sa "DA,ali...." i nikada nijedna stvar nije prpopala zbog njega. I dalje mislim da na dodatni zahtev Tačija treba reagovati tako, da se izrazi formalna saglasnost na neometanje Prištine u pristupanju medjunarodnim humanitarnim, sportskim i kulturnim institucijama (u većinu njih je primaju i tako bez pristanaka Srbije), a pitanje pristupanja političkim institucijama izdvojiti. Naravno ovu saglasnost vezati uz neki mali zahtev koji Priština može da odbije, a da se sporazum ipak postigne. U svakom slučaju treba prezueti hitno inicijativu i ubaciti loptu u dvorište Prištine.

deb

pre 11 godina

svi dogovori na ovim prostorima uvijek su se različito tumačili pa nije ni čudo što nam EU više ne vjeruje. svaka strana ulazi u pregovore da prevari onu drugu i ako se nešto potpiše svi slave kako su uspješno prevarili onu drugu i zajedno nasamarili EU i zabili joj prste u oči. što više zabijamo prste u oči EU nas sve više glava boli..

Ne moralisite

pre 11 godina

(sugrađanin crnog domina, 18. april 2013 11:10)
Niko ovde ne spori da je realno stanje na terenu takvo da su Albanci de facto nezavisni i da su uspeli uz pomoc NATO saveznika da na protivustavan nacin otcepe deo teritorije koju smatraju svojom. Medjutim, nije li stanje na terenu takvo da de facto Albanci nemaju vlast na severu Kosova, tj da mogu da je imaju jedino silom? Zar isto tako nije potrebno priznanje Kosova od strane Srbije i njenih malobrojnih ali ipak postojecih saveznika koji to nece uciniti bez naseg priznanja, kako bi se ovo dalje integrisalo? Tvoja tvrdnja da je tamo legitimno izabrana vlast je smesna, nije li u Srbiji takodje ta vlast bila izabrana od strane vecinskog naroda u Jugoslaviji, pa su Siptari odbili to da uvaze? Podseti me zasto bi mi pristali na dvostruke arsine? Ukoliko uspemo da odrzimo ravnotezu sa zapadom da ne dodje do oruzanog sukoba ti ljudi na severu po Siptarskom tj vasem principu treba isto za sebe da traze, gde su oni vecina tu je njihova drzava, tj po kom principu, osim gole sile, je ustav Kosova bitniji od ustava Jugoslavije koji su oni prekrsili? Da ne pricamo sad o tome da pola albanaca na KIM i nije odatle i da moze da se vrati u Albaniju, da Albanci nemaju istorisjko pravo na KIM, da nisu u stanju da garantuju ljudska prava i slobode sto se vidi po Srbima koji zive u getu i po spaljenim crkvama starim 1000 godina...kakvi carinici bre. Kriminal, droga, ljudski organi, veliko albanska mitomanija...ceracemo se jos.

mr.bombastic swe

pre 11 godina

zivim vec 30 god. u svedskoj, pa sam nesto sto se tice politike naucio i to: da u svetu ima politicara koji misle i rade glavom ( kao sto su u sad, eu, aus),pa ima politicara koji misle i rade dusem i srcem ( kao u nekim malim zemjama sveta), a ima i onih koji misle i rade dupetom ( kao sto su nasih odnosno citav balkan)- da tur sto dublje tone na fotelji. pozdrav svima

kmania

pre 11 godina

Krivi ste svi vi politicari, udbasi i nasi i njihovi sto nam decenijama uzimate sve. Najlepse godine smo zbog vas proveli i provodimo kao slepci da ja kao akademski gradjanin zajedno sa suprugom cekam prvi u mesecu da prezivim. BAGRO!

vlada

pre 11 godina

Show must go on!

Predstava se nastavlja! Mora narod nečim da se zanima dok umire od gladi. Nije fora da narod gladuje i samo otome misli, lakše podnosi gladovanje kada razmišljate o nečemu drugom. Eto vidite kako naši politačri misle na nas! Ne daju nam da se ptamo nego nam priredjuju predstavu.

I što bi rekla ona stara - ko izadje zadnji nek ugasi svetlo!

lazar.k

pre 11 godina

@ Beli domino, 18. april 2013 12:11)
Kako te nije sramota da pričaš ovakve gluposti? Sve sve ali "nezsvisnost je proglašena legalno demokratskom voljom gradjana" Da li shvataš šta pričaš? To je sad kao kad bi mi uz pomoć neke sile zauzeli npr deo hrvatske i onda oterali ljude odatle pa rekli da smo legalno proglasili nezavisnost.Druga stvar ne može Dačić da bude terorista za njih koliko je tači za nas,dačić nikad nje bio komadant nelegalne ,paravojne jedinice koja je vršila terorističke napade na drugu državu.Kosovo možda jeste faktički nezavisno ali to ne važi za sever.Toliko si gluposti napisao da nemam volje da pišem vise.

pera-spo

pre 11 godina

(Siniša, 18. april 2013 12:04) slazem se do poslednje reci. dodao bih da sama izjava dacica u ovom tekstu potvrdjuje tvoje reci. nedozvoljavanjem kosovu da udje u medjunarodne organizacije je i nedozvoljavanje srbima na kosovu da udju u iste i tako se ne brani interes srba na kosovu. slazem se i da je dogovor vec postignut ali ne smeju da ga objave bez dobre manipulacije narodom. delimicno ih opravdavam jer potpis na sporazum znaci i rizik po zivot potpisivaca kao i zivot njegovih najblizih. tome je ova klika na vlasti sama doprinela svojom nakaradnom i sovinistickom politikom u zadnjih 20 godina pa znajuci kakve su sledbenike izrodili ne smeju posteno ni da pr... a kamo li da potpisu nesto za sta su optuzivali predhodnike da izdaja srbije, i to za mnogo manje ustupke.termini kao "ucene" ili "ultimatum" koriste da sakriju cinjenicu da ucena i ultimatuma i nema, vec se radi o realnosti zahteva obe strane. kosovski zahtevi su mnogo realniji za svet od zahteva srpske strane. traziti drzavu u drzavi a da tu istu drzavu ne priznajes, ne samo da je smesno vec i nenormalno. kada smo ja i moj brat bili srednjoskolci brat je trazio biciklo a ja motor, par godina kasnije on juga a ja bmw-a pred zenidbu on skromnu proslavu u restoranu a ja mesec dana na maladivima i vencanje u las vegasu.........sta mislite ciji zahtevi su uzeti kao prihvatljivi ako nam je otac radnik a majka domacica.....neka im bog da pameti.

zoran

pre 11 godina

Da li iko moze garantovati da , za 20-30 godina, ovde nece doci do rata.>?? Kakvi crni dogovori, pregovori i gluposti. Vrapcima je jasno da Kosovo postoji zato shto je Bondstil tamo i Amerima su Albanci kao jedna vrsta zashtitne zone. Kada se izgubi interes za tim mestom, a desice se neminovno, ode i "drzava" Kosovo. Sa Amerima je uvek tako bilo i bice. Njih je briga za sve osim sa njih same, a ponajmanje za Albance. Rushice oni spomenik Klintonu...samo polako.

dnK

pre 11 godina

samo ne popustajte na nasem minimumu. Zapad se igra sa nama, ali pokazimo da imamo itekako jak koren, i da nas ni uragani ne mogu unistiti, a ne povetarci!

Miroslav

pre 11 godina

A zasto nam lepo ne kazu koliki je iznos koji cemo dobiti na ime "pristupnih" fondova EU? Kaze se lepo - urnisali smo ekonomiju, nemamo za plate i penzije, zato moramo da prodamo Kosovo. Izvinite braco sa obe strane Ibra, ali mi moramo da rasprodamo vasu dedovinu da bismo mogli da nastavimo da trosimo ono sto nismo zaradili! To je sustina "ekonomskog" programa svih srpskih vlada u poslednjih desetak godina. Pokupis milostinju i dodatno se zaduzis pa delis plate i penzije. I bacas prasinu u oci svojim glasacima, pa dok traje.

ZoranNS

pre 11 godina

Beograd prihvatio ponuđeno, pitanje za vladu Srbije, da li Srbi sa juga Kosova DA SE PAKUJU ODMAH ili da sačekaju dok Tači potpiše dogovor.

partizan

pre 11 godina

(Beli domino, 18. april 2013 12:11)
Odlicno,aj onda da se vrati 300.000 srba na Kosovo posto je tamo pravna drzava i da se vidi ko prodaje imovinu koju je Srbija izgradila dole.

Никола

pre 11 godina

Нама се крај са Косовом и Србијом зна са Вучићем на челу државе. Само је питање времена када ће Србија постати само још један инструмент којим ће командовати Америка и остале западне силе.

Rekorder

pre 11 godina

Koliko ja shvaćam Kosovo traži ono što je logično....JER...... je medjunarodno priznata država
(Da, 18. april 2013 09:52)

Da je tako ne bi oni cimali Vucka i Dacica na svaka dva dana.
Relnost je da je sve proces i sve se menja, a mi biramo smer. Kosovo moze da bude medjunarodno priznata drzava jedino ako Sbija to dozvoli.

istina

pre 11 godina

"Mi to nismo mogli da prihvatimo i nećemo nikada prihvatiti", naglasio je Dačić." Pa onda ste ipak vi odbili, a ne oni. Ako su oni prihvatili sve na papiru, a vi nesto odbili.....
(Vladimir Pula, 18. april 2013 10:01)

Beograd nije prihvatio da se po potpisivanju dogovora potpisani dokument menja na cemu je Pistina insiirala ! Zasto potpisati nesto sto ce se promeniti i koja je svrha tog dokumenta ?

vegeta

pre 11 godina

@(Vrlo prosto i jednostavno, 18. april 2013 11:42)

Imam ja jednostavnije objasnjenje.
Da su Albanci, Rugova pa Taci (tim redosledom) "prihvatali realnost", nikada ne bi dosli do (nazovi) "drzave".
Nacin na koji Albanci resavaju pitanje severa je isto kao sto je Sloba resavao pitanje Kosova i Metohije (kad im to dozvoli MZ).

A problem karijesa nemaju samo Srbi, vec i Albanci.

Shvatas poentu.

Škomi

pre 11 godina

I tako još 100 godina... dajte više referendum, pa neka narod odluči šta ćemo sa Kosovom, pa ako većina odluči da ga "ne damo", onda svima puške u ruke pa dokle izdržimo. U suprotnom, "fala lepo i do viđenja" i ni reč više o tom Kosovu...

Ovich

pre 11 godina

Pre je bio hag i sta ti ja znam "jedini faktor bitan na putu za EU", danas su neki kompromisi sa neprijateljima... To se zavrsiti nece. Srbija treba malo da spusti gas sto se tice eu integracija.

Potpišite ono oko čega ste saglasni, ostalo u nekim sledećim pregovorima

pre 11 godina

Što ne potpišete ono gde ste svi saglasni, ono gde niste ostavite za neke kasnije pregovore. Ovo sigurno nisu poslednji pregovori Beograda i Prištine i ne treba da blokiraju ni BG ni PR u daljim evrointegracijama koje će sigurno uslovljavati obe strane. Sigurno ne morate sad sve da ispregovarate.

CHUBURAC

pre 11 godina

Onog trenutka kada Srbija bude potpisala sporazum kosovo ce zapoceti proces pripajanja Albaniji i obaveze koje je potpisala kosovska vlada vise nece biti obavezujuce.....

Coco Bill

pre 11 godina

Pa ništa, jer vi uopšte niste važni. Prvo niste u SNS-u, SPS-u ili DSS-u, drugo, nemate pažnju patriJotsko-srBskih novina ni blogera koji se prosto raspametiše za sudbinu "severaca" i treće ne bavite se "bizmisom" pošto ste dalje od granice pa nemate tu mogućnost trange-frange, kao vajne vođe i "barikaderi" sa severa Kosova koji, gle čuda, imaju registrovanu firmu i na severu Kosova i u Prištini koju kao "ne priznaju" ??!!!. Takođe mogu da se kladim, da svaki od njih već ima nekretnine ovde u Srbiji.

Milenko

pre 11 godina

S obzirom na transparentnost i informisanost javnosti po pitanju odvijanja pregovora o Kosovu, ali i samog sadasnjeg sastava pregovarackog tima,namece se utisak da je ovoga puta Taci ostao bez keca u rukavu.Nas tim je bio potez ispred, podvala o medjunarodnim organizacijama nije prosla,ostaje sada da se "poradi" malo na kompromisima albanske strane. (Jagodiceva, 18. april 2013 15:13)

Dobro je... stilski korektno. Uredno... Znaci interpunkcije su tu. Prostoprosirene recenice deluju nekako pametno.
Zahvaljujuci svakodnevnom zalaganju i trudu, cenim da ti neces da lepis plakate za SNS u sledecoj kampanji.
Podrzavam!!!
Buaaahahahahhha

I ja kazem da

pre 11 godina

@Da
Shvati onda DA ce Srbija minirati svaki pokusaj Kosova da udje u medjunarodne institucije. Makar ih ceo svet priznao. Cinicemo sve da im sprecimo razvoj tzv. drzave.

Alex

pre 11 godina

Ono što u većini komentara vidim da provejava je to da se pozivamo na neku pravdu ili "međunarodno pravo". Nikada, ama baš nikada na planeti zemlji nije vladala pravda, a međunardno pravo je nivo prava da bi jaki mogli da imaju izgovore za svoje poteze. To je jednostavno slika sveta kroz istoriju. Da postoji pravo ili pravda, ne bi postojao Savet bezbednosti sa pravom veta. To je dovoljno da normalan čovek shvati da jaki imaju malo više prava od slabih.
Ako normalan i dalekovid političar u maloj zemlji ovo shvati, onda taj narod ima šanse da opstane na planeti. U suprotnom mu preti istrebljenje. Imali smo mi kroz istoriju ovakvih političara, ali nažalost uvek nam ispslivaju nekakvi demagozi, posle kojih po pola veka ne možemo da se oporavimo. Nemamo svest ozbiljnog naroda koji se uči bar na svojim greškama. Da barem toliko imamo, gde bi nam kraj bio.
Ovako, valjamo se u blatu koje svakim danom sami pravimo sve gorim i gorim. Iskoristimo jednom vetar koji duva na planeti i nemojmo uvek da budemo ona strana koju ruše. To kratkoročno znači da treba da pristanemo i na stvari koje nam se ne sviđaju, kako bi smo ponovo zadobili simpatije kod velikih i iskoristili ih za koju desetinu godina.

Zalosno

pre 11 godina

Ovo me necudi uopste. Takve se stvari desavaju kada se forsira samo glavni grad jedne zemlje ( u svakom pogledu), a ostali regioni se totalno zapostave. Na kraju ce od drzave ostati samo geto Beograd.

nevena

pre 11 godina

Jučerašnji predlog da je bio na stolu na prethodnoj rundi razgovora, verujem da bi dogovor već bio postignut. Međutim, sada je problem što je EU na prethodnoj rundi razgovora Albancima davala sve, i oni sada neće da pristanu na ovaj sasvim korektan predlog.

tacka po tacka tackica

pre 11 godina

Ha, ha, treci put Kosovo stavlja ultimatum, a Srbija ne pristaje. Bravo za Dacica koji zaista ume da pregovara. Covek je upoznat sa materijalom i ne naseda na vezivanja i druge smicalice. Taci sada ima jos jedan popravni ako zaista zeli da Kosovo krene napred.

ćibaja

pre 11 godina

Za razliku od vremena kada je pregovore o Kosovu vodio Borko Stefanović, sada su razgovori o Kosovu veoma transparentni, tako da svako može preko sredstava informisanja da sazna, i šta je bilo ponuđeno Srbiji prilikom poslednje runde razgovora, i šta Srbija traži od nadležnosti za Zajednicu Srpskih Opština, i to je dokaz da ova vlast ne želi da laže ni evropske zvaničnike, a ni narod u Srbiji, ili Srbe na Kosovu.

sosa_iz_sosimira

pre 11 godina

vise nego smesno sad se prepucavati ko je kriv! jedno je sigurno da dok vucic pregovara nece dopustit da se ide na nasu stetu, tako da sad nek ketrin pritisne pristinu!

Ljiljana

pre 11 godina

Nadam se, da će naša delegacija shvatiti da nije dobro biti u " sukobu s vremenom", kao njihovi prethodnici, i da će na lucidan i razborit način pristupiti rezrešenju ove srpske muke! Bitno je da ostanu jedinstveni u svom stavu !!

Jelena

pre 11 godina

b92, imate gresku u tekstu.
Ketrin Eston nece podneti izvestaj Savetu Evrope, vec Evropskom Savetu. U pitanju su dve potpuno razlicite stvari.
Savet Evrope (Council of Europe; http://hub.coe.int/) uopste nije vezan za EU. To je najstarija medjudrzavna organizacija u Evropi i okuplja skoro sve zemlje na prostoru Euroazije.
Evropski savet (European Council; http://www.european-council.europa.eu/home-page?lang=en) je najvaznije telo u okviru EU. On donosi sve odluke EU. Cine ga ministri inostranih poslova zemalja clanica.

Jagodiceva

pre 11 godina

S obzirom na transparentnost i informisanost javnosti po pitanju odvijanja pregovora o Kosovu, ali i samog sadasnjeg sastava pregovarackog tima,namece se utisak da je ovoga puta Taci ostao bez keca u rukavu.
Nas tim je bio potez ispred, podvala o medjunarodnim organizacijama nije prosla,ostaje sada da se "poradi" malo na kompromisima albanske strane.

lilika

pre 11 godina

Utisak je da EU na prethodnoj rundi razgovora i nije želela da se dođe do kompromisa, jer da je to iskreno želela, ne bi ponudila ovako ponižavajuće rešenje koje ne bi prihvatila ni jedna zemlja koja iole drži do sebe. Za nepostizanje dogovora o Kosovu na predposlednjoj rundi razgovora, nije kriva srpska strana ni malo, jer ono što je ponuđeno Srbiji ni jedna ozbiljna zemlja ne bi potpisala. Krivica je na EU, što nije prihvatila barem jedan mali deo predloga Srbije, pa da Srbija ima nešto da potpiše. Ovako Srbija nije imala šta da potpiše, pošto po ovom neozbiljnom predlogu, Srbiji nije dato ništa, a Albancima je dato i ono što nisu tražili. Mislim da su Albanci pisali predlog rešenja, da bi Srbi na Kosovu dobili više prava, nego po tom prvom predlogu EU. Međutim, juče je EU mnogo ozbiljnije pristupila pregovorima, prihvatila dobar deo zahteva Srbije, i sada je na EU da pritisne albansku stranu, i dogovor o Kosovu je veoma blizu, a samim tim i vrata EU su Srbiji širom otvorena.

stop globalizaciji

pre 11 godina

Re: (Siniša, 18. april 2013 12:04)
Za ovo prvo, najbolji odgovor dobijaš ako to isto pitanje uputiš aktuelnim članovima kosovske vlade - Slobodanu Petroviću, Daliboru Jevtiću ...

dokazi

pre 11 godina

Medjusobno prepucavanje nikome ne donsi dobro,sada se videlo da je Srbija bila spremna za dogovor,ali druga strana jednostavna nije spremna na kompromis.Brisel sada treba da pritisak usmeri na drugu stranu i natera ih na dogovor.

Jagodiceva

pre 11 godina

S obzirom na transparentnost i informisanost javnosti po pitanju odvijanja pregovora o Kosovu, ali i samog sadasnjeg sastava pregovarackog tima,namece se utisak da je ovoga puta Taci ostao bez keca u rukavu.
Nas tim je bio potez ispred, podvala o medjunarodnim organizacijama nije prosla,ostaje sada da se "poradi" malo na kompromisima albanske strane.

Bravar

pre 11 godina

Nisam Geometar ali i dalje ne kapiram kako neko moze da uzme moje "parce" zemlje i da ga u tome podrzava veliki deo zemalja ili te komsija oko mene...kao da sam u nekom losem filmu...mada mogli bi i mi da probamo fazon Albanaca pa da npr. trazimo deo Bavarske ili Chicaga gde zivi veliki broj Srba...sta li bi se onda desilo...ali svrha svega ovoga znace se ionako kroz par godina...kao sto se uvek sve sazna ali onda nikoga ne pogodi a svi u glas "znao sam" a politicari "bili smo prisiljeni" itd. prici nikad kraja :-(

Vladimir Pula

pre 11 godina

"Mi to nismo mogli da prihvatimo i nećemo nikada prihvatiti", naglasio je Dačić." Pa onda ste ipak vi odbili, a ne oni. Ako su oni prihvatili sve na papiru, a vi nesto odbili.....

sugrađanin crnog domina

pre 11 godina

Molim sugrađane poput crnog domina da ne govore u moje ime („narod hoće ovo“, „narod hoće ono“).

Da se razumemo, ovim našim pregovaračima ništa ne verujem jer se zna ko ih je doveo na vlasti, ali svakako ne želim da se potpiše bilo šta što bi vodilo do priznavanja tzv. „države Kosova“.

Kosovo je Srbija, tačka. Nema priznavanja, nema predaje, a bez našeg saglasnosti neće daleko. Ne mogu *legalno* ni da prodaju bilo kakve resurse. To još nisu shvatili, a biće problema jednog dana u „pravičnoj“ Evropi!

Priznavanjem lažne „države Kosova“ odobrili bismo pregovaranje sa teroristima - što nijedna ozbiljna država ne radi - kao i da izgubljena života naših sugrađana u borbi za svoju zemlju i svoj narod ne znače ništa.

Neka se potpišu sporazumi kako bismo olakšili život našim građanima, a separatisti i teroristi nisu nikakvi „vlasti“ i nema potrebe im udovoljavati -

- a posebno ne zarad nekog „datuma“ koje je zapravo jedno veliko ništa.

INCOGNITO

pre 11 godina

To majstori, samo krivite jedne druge za svoju tvrdoglavu, nisku, kratkovidljivu i opraopastujucu politku.
Voleo bih da dozivim nesto slicno kao.... BG: Zahvaljujuci Prishtini, postignut dogovor! PR: zahvaljujuci Beogradu, postigli dogovor.

Ali to je utopija....

dnK

pre 11 godina

samo ne popustajte na nasem minimumu. Zapad se igra sa nama, ali pokazimo da imamo itekako jak koren, i da nas ni uragani ne mogu unistiti, a ne povetarci!

Перица

pre 11 godina

Koliko ja shvaćam Kosovo traži ono što je logično....JER...... je medjunarodno priznata država
(Da, 18. april 2013 09:52)

Колико ја знам, није јер није међународно призната држава. Државе које имају 80% становништва, 80% територије, будућност пред њима... нису признале ту ... творевину.

Rekorder

pre 11 godina

Koliko ja shvaćam Kosovo traži ono što je logično....JER...... je medjunarodno priznata država
(Da, 18. april 2013 09:52)

Da je tako ne bi oni cimali Vucka i Dacica na svaka dva dana.
Relnost je da je sve proces i sve se menja, a mi biramo smer. Kosovo moze da bude medjunarodno priznata drzava jedino ako Sbija to dozvoli.

ko to tamo peva

pre 11 godina

J... smo ježa, vidi bogati "članovi istočnog vojnog saveza".
Šta onda uopšte tražimo na pregovorima sa EU. I dalje smo osuđeni svojoj deci pričati o prošlosti i mitovima, a normalan svet ide u budućnost.

darko

pre 11 godina

Niko da kaze o cemu i na kom nivou se vode pregovori! Samo zamajavaju narod i onda cemo opet da pobedimo a na Kosovu i Metohiji narod opet ima da izgine :(
Nema pregovora sa teroristom!!!!
Prihvatiti stanje na Kosovu i Metohiji takvo kakvo je ste a to je da Srbija nema nikakvih ingerencija, maksimalno se potruditi da se zastiti gradjani i imovina republike Srbije, pozvati se na rezlociju 1244 i poslati 999 vojnika dole da cuva nas narod.
Ne prodavati teritoriju Kosova i metohija za nekav datum. Neverovatno kakva nebuloza. Trazi se da se preda KiM i prizna albansko teroristicka drzava na Kosovu i Metohiji a daju nam neku datum. Pa ko je ovde lud?
Evo ja cu da vam dam datum a vi meni prodajte Kosovo i Metohiju.

Ne moralisite

pre 11 godina

(sugrađanin crnog domina, 18. april 2013 11:10)
Niko ovde ne spori da je realno stanje na terenu takvo da su Albanci de facto nezavisni i da su uspeli uz pomoc NATO saveznika da na protivustavan nacin otcepe deo teritorije koju smatraju svojom. Medjutim, nije li stanje na terenu takvo da de facto Albanci nemaju vlast na severu Kosova, tj da mogu da je imaju jedino silom? Zar isto tako nije potrebno priznanje Kosova od strane Srbije i njenih malobrojnih ali ipak postojecih saveznika koji to nece uciniti bez naseg priznanja, kako bi se ovo dalje integrisalo? Tvoja tvrdnja da je tamo legitimno izabrana vlast je smesna, nije li u Srbiji takodje ta vlast bila izabrana od strane vecinskog naroda u Jugoslaviji, pa su Siptari odbili to da uvaze? Podseti me zasto bi mi pristali na dvostruke arsine? Ukoliko uspemo da odrzimo ravnotezu sa zapadom da ne dodje do oruzanog sukoba ti ljudi na severu po Siptarskom tj vasem principu treba isto za sebe da traze, gde su oni vecina tu je njihova drzava, tj po kom principu, osim gole sile, je ustav Kosova bitniji od ustava Jugoslavije koji su oni prekrsili? Da ne pricamo sad o tome da pola albanaca na KIM i nije odatle i da moze da se vrati u Albaniju, da Albanci nemaju istorisjko pravo na KIM, da nisu u stanju da garantuju ljudska prava i slobode sto se vidi po Srbima koji zive u getu i po spaljenim crkvama starim 1000 godina...kakvi carinici bre. Kriminal, droga, ljudski organi, veliko albanska mitomanija...ceracemo se jos.

Nema Obrenovica

pre 11 godina

Nema mudrosti.
Pita li neko narod i na Kosovu i u Srbiji nesto? Ocito ne. Znam da smo svi zeljni mira i razumevanja, a ne nekih novih sukoba i tragedija na obe strane.
PRST NA CELO PREGOVARACI, potpisujte da narod SLAVI.
Muka mi je vise.

tata

pre 11 godina

Mi necemo da priznamo Kosovo ali drugi hoce.Gde nas to vodi iskreno neznam.Da li je to dobro i to neznam tako to meni deluje.Jedno konfuzno stanje gde j. lud zbunjenog.

Mi smo...

pre 11 godina

Koliko ja shvaćam Kosovo traži ono što je logično....JER...... je medjunarodno priznata država
(Da, 18. april 2013 09:52)

Pogrešno shvaĆas, zlatni standard za priznavanje države je članstvo u UN.

Skavko

pre 11 godina

Ukoliko Srbija prihvati ovaj predlog, sve sa tačkom u kojoj pristajemo da ne blokiramo Kosovo u međunarodnim institucijama, isto je kao da smo ga i priznali. Tj. rekao bih da bi bilo bolje da ga onda priznamo i formalno. Srbija treba da odbaci ovaj predlog i da traži podelu Kosova. Severni srpski deo i južni albanski, koji bismo onda kao država priznali.

kleo

pre 11 godina

EU je u panici, govore o davanju datuma bez dogovora, najzad su dali predlog koji ne sluzi samo za treniranje srpske javnosti i testiranje popustljivosti nasih pregovaraca, jer im vreme izmice - ne zbog raznih izmisljenih rokova, vec zbog priblizavanja Srbije Rusiji. EU je shvatila (a zagonetni Dacicev osmeh, o kome obavestajne sluzbe zapada znaju vise od nas, potvrdio) da su preterali, i da ce Srbiju prinuditi ne samo na vojni savez s Rusijom, vec i na zamenu EU sa evroazijskom unijom. EU je u raspadu, i geopoliticki, to vise nisu stvari za igru. Drugim recima - vrag je odneo salu; sem toga, Ketrin Esdaun se mrda fotelja, a mi smo pokazali da nam do fiktivnog datuma bas i nije toliko stalo (mada nismo ni ravnodusni) - pa su u skladu s tim, i ponude bolje. Tacka o de fakto priznavanju Kosova ubacena je kao kukavicje jaje, ali ona ce biti uklonjena. Vreme radi za nas, i predlozi ce biti sve bolji i bolji...

Beli domino

pre 11 godina

(sugrađanin crnog domina, 18. april 2013 11:10)

Kao prvo, kada kazes "tacka" onda logicno treba da ti se tu zavrsi komentar, a ne i dalje da lupas gluposti.

Drugo, Kosovo jeste nezavisno bez ozbira da li ce nesto da potpisu ovi iz Beograda ili ne, jer to je fakticno i realno stanje na terenu. To sto se tebi to ne dopada je sasvim druga prica. Da ne zaboravimo, ako kazes "Kosovo je lazna drzava" ne znaci da ona ne postoji, to jedino znaci da tebi inat ne dozvoljava da tu drzavu priznajes.

Takodje, Kosovo vec 10 godina prodaje svoje resurse u procesu privatizacije ali ti izgleda tu informaciju nemas. Do sada je iz procesa privatizacije Kosovo skupilo vise od milijardu evra a samo pre nekoliko dana je prodat i Kosovski telekom za preko 270 miliona evra.

A to oko "terorista", pa verovao ili ne, isto kao sto je za tebe Taci "terorista" isto tako i za Albance je "terorista" Dacic, tako da to uopste ne menja sustinu stvari. Medjusobnog postovanja ionako odavno nema izmedju Albanaca i Srba, pre svega "zahvaljujuci" ljudima kao sto si ti.

I za kraj, ti mozes ceo dan da lupas gluposti o "teroristima" i "seperatistima" ali oni, hteo ti to ili ne, su legitimno izabrana vlast na Kosovu iskazana demokratskom voljom gradjana Kosova. A ja tebe pozivam da dodjes na Kosovo pa da vidimo da li ce te na granici docekati policija i carina kao u svakoj normalnoj drzavi ili ce te tu docekati neki "terorista" ili "seperatista" sa kalasnjikovim u rukama. Tacka.

tacka po tacka tackica

pre 11 godina

Ha, ha, treci put Kosovo stavlja ultimatum, a Srbija ne pristaje. Bravo za Dacica koji zaista ume da pregovara. Covek je upoznat sa materijalom i ne naseda na vezivanja i druge smicalice. Taci sada ima jos jedan popravni ako zaista zeli da Kosovo krene napred.

I ja kazem da

pre 11 godina

@Da
Shvati onda DA ce Srbija minirati svaki pokusaj Kosova da udje u medjunarodne institucije. Makar ih ceo svet priznao. Cinicemo sve da im sprecimo razvoj tzv. drzave.

Pazim šta pričam

pre 11 godina

Hoće li ova Eštonka da kaže nešto uopšte? Valjda bi ona trebala da ima objektivan uvid u stanje stvari, i da kaže šta se stvarno događa za tim stolom.
(Zaradi bre te pare ženo, 18. april 2013 09:52)

Da je Srbija kriva, Eštonova bi to razglasila na sva zvona, ovako mora da priča uvijeno. Ne sme Tači da se naljuti.

crni domino

pre 11 godina

Kakvu vlast imamo, kiselo mi podje odmah!
Ne morate nista da potpisete, samo prestanite da finansirate te dole i problem ce biti automatski resen! Vi fakticki finansirate haos na Kosovu parama nas gradjana Srbije, i kreditima koje dobijate! Mi to ne zelimo!
I da potpisete, ako ih i dalje finansirate, kosovske vlasti ce imati stalan problem!
Vodite racuna da vam Evropa bas to ne uradi - da vam zavrne sve slavine. E, onda bi dunuli u cabar!

RETORIKA BEZ PROMENE

pre 11 godina

prevedete na srpski, gde nas Kosovo može da blokira? Nigde.....E moj dacicu da ste toliko licemerni i nadasve bezobrazni stvarno nisam mogao slutiti.to prevedeno na srpski js cu da te jasem,udaram i koristim kao mazgu a ti mene ne mozes pa zar je to covecanski i ljudski u krajnjem slucaju.pa zar te molio da priznas kosovo? NIJE. Pa do sada ste sve potpisali i cak i fus notu skinuli i sta je to nego nesprecavanje u daljnim integracijama i ko je ovde lud a ko zbunjen i normalan.pa mogli ste da povezete sa proslim dogadjanjima i ustupcima ili potpisima.e sada neko je glup da pomisli da je taci taj krivac a vi bi da 100 nama godina kocite kosovo a kosovo da cuti i trpi pa dacicu zbog toga i te su retorike je i kosovo i svi otisli.sa srecom ako ne promenite retoriku.

Helios

pre 11 godina

Iskustvo nas uči o tome kad ti neko nešto "nudi" i uopšte "pomaže ti", pogotovu ako "ne možeš da odbiješ". Osnovna mudrost je da biraš između manjeg od dva zla. Zamrznuti konflikt ne valja, pritisak na neAlbance na KiM ne valja, zatezanje sa EU ne valja. Ali to nije ništa spram onog drugog. Em je lista uslova za EU neodređeno-beskonačna em nama samo treba Šengen i ekonomska unija a ne ono ostalo. A pre svega, po hiljaditi put: čim bi mi potpisali ODMAH bi krenuli da prave problem na nekom drugom delu Srbije. Čedo, jel može autonomija za... Ma može, može, samo da dobijemo datum... Ko dobije datum to može da jede tri godine samo tako...
I inače, ako Srbija "nije bitna" i "ništa se ne pita" - pa šta će im onda naš potpis? Šta nam je donelo pristajanje na Hag? Samo aminovanje njihovih i napumpavanje naših zločina. Isto važi i ovde. Žvaka za ludaka su te fore "pritisak" i sl. USA želi da obezbedi osovinu Afganistan-KiM za heroinski keš - kakve su to demokratske i ljudske vrednosti zbog kojih bi mi na to pristali? Ne radi se ni o kakvim patriJotama, čak ni o kakvom patriotizmu uopšte, ne mora svako da bude patriota sa osećajem za nacionalnu istoriju. Radi se o elementarnom zdravom razumu.

lazar.k

pre 11 godina

@ Beli domino, 18. april 2013 12:11)
Kako te nije sramota da pričaš ovakve gluposti? Sve sve ali "nezsvisnost je proglašena legalno demokratskom voljom gradjana" Da li shvataš šta pričaš? To je sad kao kad bi mi uz pomoć neke sile zauzeli npr deo hrvatske i onda oterali ljude odatle pa rekli da smo legalno proglasili nezavisnost.Druga stvar ne može Dačić da bude terorista za njih koliko je tači za nas,dačić nikad nje bio komadant nelegalne ,paravojne jedinice koja je vršila terorističke napade na drugu državu.Kosovo možda jeste faktički nezavisno ali to ne važi za sever.Toliko si gluposti napisao da nemam volje da pišem vise.

istina

pre 11 godina

"Mi to nismo mogli da prihvatimo i nećemo nikada prihvatiti", naglasio je Dačić." Pa onda ste ipak vi odbili, a ne oni. Ako su oni prihvatili sve na papiru, a vi nesto odbili.....
(Vladimir Pula, 18. april 2013 10:01)

Beograd nije prihvatio da se po potpisivanju dogovora potpisani dokument menja na cemu je Pistina insiirala ! Zasto potpisati nesto sto ce se promeniti i koja je svrha tog dokumenta ?

Istvan Kiraly

pre 11 godina

zasto se pro srpska politicka partija koja se zove savez vojvodjanskih madjara nije ukljucila u pregovore i za madjarsku nacionalnu manjinu nije trazila sve to isto sto je ponudjeno srpskoj nacionalnoj manjini na kosovu? Pa zato sto VMS ili po srpski SVM stiti interese Srba i Srbije a ne Madjara pa tako svi oni koji podrzavaju tu politicku opciju ne mogu biti nista drugo do srbi ili srbofili i bilo bi posteno da se ta grupacija vise ne naziva politickim predstavnicima madjara koji zive u srbiji.

КакоНамаТакоВама

pre 11 godina

Тај папир је, обрни-окрени, увек написан тако да га сваки слободномислећи Србин не може прихватити.
Па да ли мислите да је Аустроугарска "понуда" Србији 1914.-е написана да би била прихватљива?!

...........

pre 11 godina

@(Da, 18. april 2013 09:52)

Pa lose shvatas ;)
Da su medjunarodno priznata drzava, ne bi nista ni trazili - jer im mi trebamo samo za da bi oni usli u UN i tako zaokruzili svoju nezavisnost. Ovako oni ne mogu da dobiju ni SSP jer ih nije priznalo 5 EU drzava, a samim tim parlamenti tih drzava ne mogu da ratifikuju SSP za drzavu koju nisu priznali.
Ja ne kazem da pre ili kasnije oni nece biti priznati od strane nas, ali za to moraju nesto i da daju. Sad se konkretno mi dogovaramo oko pocetka pregovora za nas i SSP-a za njih.
Kad se to zavrsi onda ce morati nesto da daju i za ulazak u UN. MI smo vec sad prihvatili predlog koji je protivan nasem Ustavu (to se inace ne radi). Mi cemo tad verovatno dati presevsku dolinu i Sandzak, a dobiti Sever i RS, i necemo se buniti protiv ujedinjenja Albanaca...
Realno za dogovor su potrebne 2 strane, a za ultimatum jedna. To sto Albanci misle da ce EU i SAD doveka postavljati Srbiji ultimatume - to je njihov problem ...

Zaradi bre te pare ženo

pre 11 godina

Hoće li ova Eštonka da kaže nešto uopšte? Valjda bi ona trebala da ima objektivan uvid u stanje stvari, i da kaže šta se stvarno događa za tim stolom.

Kvadratura kruga

pre 11 godina

@Bravar

mogli bi i mi da probamo fazon Albanaca pa da npr. trazimo deo Bavarske ili Chicaga gde zivi veliki broj Srba..

Јеси бравар, али зато размишљаш као геометар, па си тако дошао до генијалног геометарског открића, са малом, али веома битном фалинком, која је основни предуслов за реализацију тог плана. Недостатак плана је у томе што срби нису староседеоци тих простора, тојест нису првобитни становници тих простора, а иначе план је сасвим ОК, само када би био испуњен и тај мали услов.

CheZoran

pre 11 godina

@ Od jutros sam procitao gomilu strane stampe (LeMonde,Frace soiir,belgijski LeSoir,Herald Tribune,Frankfurter Algemeine Zeitung)i svi od reda pisu da Srbija nije prihvatila ponudjeni predlog.....Pa dokle bre vise???.Ja sam vise sklon da verujem Taciju nego Dacicu
(Dokle bre vise, 18. april 2013 12:25)

Pregledao sam današnji Frankfurter Allgemeine Zeitung i ni reči nema ni o Kosovu, ni o razgovorima, ni o krivici,....

Ne sumnjam u časne namere ali bi link mogao pomoći.

zoran

pre 11 godina

Da li iko moze garantovati da , za 20-30 godina, ovde nece doci do rata.>?? Kakvi crni dogovori, pregovori i gluposti. Vrapcima je jasno da Kosovo postoji zato shto je Bondstil tamo i Amerima su Albanci kao jedna vrsta zashtitne zone. Kada se izgubi interes za tim mestom, a desice se neminovno, ode i "drzava" Kosovo. Sa Amerima je uvek tako bilo i bice. Njih je briga za sve osim sa njih same, a ponajmanje za Albance. Rushice oni spomenik Klintonu...samo polako.

Doslo vreme za radikalne mere

pre 11 godina

Ama, kriva je EU! Kako jos nisu naucili da se sa takvima kao sto su ovi "nasi" i oni "njihovi" ne prica kao sa normalnim ljudima? To se lepo zatvori u samicu, bez svetla, 'leba i vode, pa udri, dok se ne dogovore! Uostalom, to je jos rahmetli Izetbegovic rekao negde 1990. kad su se "nasi" i "njihovi" setali po republikama bivse Jugoslavije k'o dodole i "dogovarali". Niko ga ne poslusa, a sta je dalje bilo, nazalost svi znamo i svaki dan na svojoj kozi osecamo!!!

Bob Sent Kler

pre 11 godina

Djavo vas terao da se ponovo sastajete. Onako mi se cinilo vise prijateljski. Hocete li? Necemo, ne mozemo, zdravo, dovidjenja.
Hocete desetu rundu? E pa onda se spremite za nokaut!

A šta ako...

pre 11 godina

Priština je dobila drzavu, mimo reda i prava.. Mozda ce je priznati sve drzave EU.. Mozda ce radi demonstracije sile, EU dati Prištini i status kandidata i pregovore, pa i članstvo... Sve to dok se mi još budemo borili za datum datuma početka pregovora.. Mozda ce Kosovo imati gde da nas blokira.. Mozda iz čiste obesti..

Dokle bre vise

pre 11 godina

Od jutros sam procitao gomilu strane stampe (LeMonde,Frace soiir,belgijski LeSoir,Herald Tribune,Frankfurter Algemeine Zeitung)i svi od reda pisu da Srbija nije prihvatila ponudjeni predlog.I svugde se kaze da Srbija trazi i policiju i pravosudje u svim opstinama. Takodje pise da je Srbiji ponudjen Ahtisraijev plan koji sada Kosovo takodje razmatra ali da Srbija opet nije prihvatila taj plan.Ja stvarno ne znam ko ovde nas maze i laze. Zasto nas pregovaraci ne informisu. Takodje se ne prenosi izjava Ketrin Eston.Sta Srbija zapravo hoce.I opet cemo da teramo danima nas dan D.Pa dokle bre vise???.Ja sam vise sklon da verujem Taciju nego Dacicu

vegeta

pre 11 godina

@(Vrlo prosto i jednostavno, 18. april 2013 11:42)

Imam ja jednostavnije objasnjenje.
Da su Albanci, Rugova pa Taci (tim redosledom) "prihvatali realnost", nikada ne bi dosli do (nazovi) "drzave".
Nacin na koji Albanci resavaju pitanje severa je isto kao sto je Sloba resavao pitanje Kosova i Metohije (kad im to dozvoli MZ).

A problem karijesa nemaju samo Srbi, vec i Albanci.

Shvatas poentu.

sosa_iz_sosimira

pre 11 godina

vise nego smesno sad se prepucavati ko je kriv! jedno je sigurno da dok vucic pregovara nece dopustit da se ide na nasu stetu, tako da sad nek ketrin pritisne pristinu!

Pera pakistanac

pre 11 godina

Da su kojim slucajem albanci odlucili da ostanu u sastavu Srbije, i da se vise politicki aktiviraju, mislite da bi u skupstini bilo drugacije !?

Muki

pre 11 godina

Evo Danas punim 32 Godine.. Od kad sam se rodio i poceosam da Razumem stvari secam se isti Priblem sa Kosovo . pitam se jos koliko god treba da Cekam i da Zivim sa cekanje :(

CHUBURAC

pre 11 godina

Onog trenutka kada Srbija bude potpisala sporazum kosovo ce zapoceti proces pripajanja Albaniji i obaveze koje je potpisala kosovska vlada vise nece biti obavezujuce.....

ćibaja

pre 11 godina

Za razliku od vremena kada je pregovore o Kosovu vodio Borko Stefanović, sada su razgovori o Kosovu veoma transparentni, tako da svako može preko sredstava informisanja da sazna, i šta je bilo ponuđeno Srbiji prilikom poslednje runde razgovora, i šta Srbija traži od nadležnosti za Zajednicu Srpskih Opština, i to je dokaz da ova vlast ne želi da laže ni evropske zvaničnike, a ni narod u Srbiji, ili Srbe na Kosovu.

partizan

pre 11 godina

(Beli domino, 18. april 2013 12:11)
Odlicno,aj onda da se vrati 300.000 srba na Kosovo posto je tamo pravna drzava i da se vidi ko prodaje imovinu koju je Srbija izgradila dole.

Jagodiceva

pre 11 godina

S obzirom na transparentnost i informisanost javnosti po pitanju odvijanja pregovora o Kosovu, ali i samog sadasnjeg sastava pregovarackog tima,namece se utisak da je ovoga puta Taci ostao bez keca u rukavu.
Nas tim je bio potez ispred, podvala o medjunarodnim organizacijama nije prosla,ostaje sada da se "poradi" malo na kompromisima albanske strane.

promoterka

pre 11 godina

vučić ne vlada pregovaračkim veštinama, dozvolio je da ga tači isprovocira i preokrene sve u svoju korist, na isti način kao prošlog puta. nadmetanje u prgavosti donosi prednost samo prištinskoj strani.
počinjem da verujem da su vučića ubacili u pregovore ne bi li isti propali.

CheZoran

pre 11 godina

Kao mlad čovek imao sam mnogo mudrog direktora koji nikada na bilo kakav zahtev nije rekao "NE". Uvek je odgovaro sa "DA,ali...." i nikada nijedna stvar nije prpopala zbog njega. I dalje mislim da na dodatni zahtev Tačija treba reagovati tako, da se izrazi formalna saglasnost na neometanje Prištine u pristupanju medjunarodnim humanitarnim, sportskim i kulturnim institucijama (u većinu njih je primaju i tako bez pristanaka Srbije), a pitanje pristupanja političkim institucijama izdvojiti. Naravno ovu saglasnost vezati uz neki mali zahtev koji Priština može da odbije, a da se sporazum ipak postigne. U svakom slučaju treba prezueti hitno inicijativu i ubaciti loptu u dvorište Prištine.

Aca

pre 11 godina

Срби на северу Косова и Метохије сада имају своју власт, своје школство, здравство и судство, тамо нема албанске војске, и шта онда значи да су наши преговарачи издејствовали оно што Срби већ имају на северу Косова и Метохије, уз то признајући независно Косово, његов Устав, законе, војску, полицију.....

lilika

pre 11 godina

Utisak je da EU na prethodnoj rundi razgovora i nije želela da se dođe do kompromisa, jer da je to iskreno želela, ne bi ponudila ovako ponižavajuće rešenje koje ne bi prihvatila ni jedna zemlja koja iole drži do sebe. Za nepostizanje dogovora o Kosovu na predposlednjoj rundi razgovora, nije kriva srpska strana ni malo, jer ono što je ponuđeno Srbiji ni jedna ozbiljna zemlja ne bi potpisala. Krivica je na EU, što nije prihvatila barem jedan mali deo predloga Srbije, pa da Srbija ima nešto da potpiše. Ovako Srbija nije imala šta da potpiše, pošto po ovom neozbiljnom predlogu, Srbiji nije dato ništa, a Albancima je dato i ono što nisu tražili. Mislim da su Albanci pisali predlog rešenja, da bi Srbi na Kosovu dobili više prava, nego po tom prvom predlogu EU. Međutim, juče je EU mnogo ozbiljnije pristupila pregovorima, prihvatila dobar deo zahteva Srbije, i sada je na EU da pritisne albansku stranu, i dogovor o Kosovu je veoma blizu, a samim tim i vrata EU su Srbiji širom otvorena.

Vreme za skupštinsko izjašnjavanje

pre 11 godina

Ako Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, a jedini interes Prištine u ovom dijalogu, jeste "da se obe strane obavwezuju da neće blokirati jedna drugu u međunarodnim organizacijama", a što premijer Ivica Dačić nakaradno tumači "gde nas Kosovo može da blokira?", sem u procesu pristupanja članstvu u EU jer je i EU međunarodna organizacija, a za uzvrat se traži priznanje nezavisnosti Kosova,kako bi ono moglo da se učlani u OUN i druge međunarodne organizacije?!
Budući da to nije moguće, ovakvim stavom Srbije, Priština je prisiljena da potraži druge načina za pristup međunarodnim organizacijama, uz podršku velike večine zemalja sveta, dok će Srbiji, najverovatnije, trajnije biti onemogućen nastavak procesa evro-integracija, sve dok ne iskaže spremnost za normalizaciju odnosa sa Republika Kosova?!

Ovich

pre 11 godina

Pre je bio hag i sta ti ja znam "jedini faktor bitan na putu za EU", danas su neki kompromisi sa neprijateljima... To se zavrsiti nece. Srbija treba malo da spusti gas sto se tice eu integracija.

nevena

pre 11 godina

Jučerašnji predlog da je bio na stolu na prethodnoj rundi razgovora, verujem da bi dogovor već bio postignut. Međutim, sada je problem što je EU na prethodnoj rundi razgovora Albancima davala sve, i oni sada neće da pristanu na ovaj sasvim korektan predlog.

mr

pre 11 godina

drzavu nam vode mala deca ! a ove izjave na naslovnoj daje mi takav utisak ko da pregovore vode nezreli ljudi, ja nisam kriv ti si kriv, ne ja nisam kriv svasta !!!

onako usput

pre 11 godina

Hoće li ova Eštonka da kaže nešto uopšte? Valjda bi ona trebala da ima objektivan uvid u stanje stvari, i da kaže šta se stvarno događa za tim stolom.
(Zaradi bre te pare ženo, 18. april 2013 09:52)

nece i ne treba, to je odgovornos i obaveza nasih politicara da ti objasni i predstavi situaciju, ako nasi politicar sakrivaju od nas istinu onda je odgovorno da se Ketrin ne uplice u suverinitet jedne zemlje, mi nismo clanica EU te nam Ketrin ne vodi politiku, a ti sledeci put glasaj za onog ko ce da ti objsni realno stanje i predlizi realno resenje!

Jagodiceva

pre 11 godina

S obzirom na transparentnost i informisanost javnosti po pitanju odvijanja pregovora o Kosovu, ali i samog sadasnjeg sastava pregovarackog tima,namece se utisak da je ovoga puta Taci ostao bez keca u rukavu.
Nas tim je bio potez ispred, podvala o medjunarodnim organizacijama nije prosla,ostaje sada da se "poradi" malo na kompromisima albanske strane.

to nije vazno

pre 11 godina

Za ovaj narod i ovu zemlju je najvaznije da se SNS ponosi svojim predsednikom.
Sto bi stare zene rekle: "Ko nas kleo, nije dangubio".

jojj

pre 11 godina

Jooj! Mi bi i dalje da prekrojimo Kumanovski sporazum."..gde nas Kosovo može da blokira? Nigde. To znači da Srbija treba da dozvoli da će Kosovo biti članica međunarodnih organizacija. Pa, onda, dajte bolje da napišemo da ćemo da priznamo nezavisnost Kosova. Mi to nismo mogli da prihvatimo i nećemo nikada prihvatiti", naglasio je Dačić. A onda je dodao - ..."Pristina insistira na sitnicama"... Ako je to tako, dajte vas 4-5 da svaki proguta po neku sitnicu, pa da Srbija dobije i sporazum i datum.
U politici ste mnogo alavi, dajte za vecerom ili ruckom da budete uljudni da se ponasate po bon-tonu.
A pazi ovo: Nigde nas ne mogu blokirati.. Zaista? A sta je sa datumom, sta sa ulaskom u EU?! To ste smetnuli s uma.
I smetnuli ste se sa svih normalnih, prirodnih staza i bogaza. Mozete se naci samo u mocvarama populizma. Al' odande nema izlaza, progutace vas zivi pesak..

Ljiljana

pre 11 godina

Nadam se, da će naša delegacija shvatiti da nije dobro biti u " sukobu s vremenom", kao njihovi prethodnici, i da će na lucidan i razborit način pristupiti rezrešenju ove srpske muke! Bitno je da ostanu jedinstveni u svom stavu !!

Asterix

pre 11 godina

Jedan savet SNS botovima, od srca. Jer kao clan SNS pocinjem da se nerviram.
Dzabe stancujete komentare, kad ispod ne mozete da skupite vise od 10 pluseva. A to je najvaznije...
Bolje manje da pisete, a da se organizujete malo bolje i da lupate pluseve. 90% ljudi ovde cita samo preporucene komentare, a vasih komentara tu neme. Samo dobronamerab savet, gledam vas kako se trudite
mesecima bezveze...

Никола

pre 11 godina

Нама се крај са Косовом и Србијом зна са Вучићем на челу државе. Само је питање времена када ће Србија постати само још један инструмент којим ће командовати Америка и остале западне силе.

Krstic

pre 11 godina

Neverovatno, bas cudno da se odvija sve ovako..., bas smo zateceni i potreseni, ha, ha, ha...
Ja bas zelim da se na ovoj tzv. vladi sve slomije i da oni koji su zapoceli agoniju oko Kosova i zavrse tj. potpisu sporazum...
Drago bi mi bilo da makar malo priznaju da je prethodna vlada ucinila mnogo za ove pregovore oko Kosova, to svi znaju, cak i Rusi...
Smeta mi samo, zasto neki politicar-diplomata ako je to uopste, dozvoljava sebi da impulsivno reaguje na izjave Tacija...
Takav nije dorastao tom poslu!
Zaboravili ste gospodo u vladi na celu sa GENETSKI MODIFIKOVANIM RADIKALIMA, da je bas slicna vlada bila na celu one nesrecne Srbije iz 1999g, pa nije ni cudo sto mozda nerviraju Tacija svojom pojavom, pa shodno tome ponasa se tako i mislim da ce namerno izmisljati jos mnogo uslova a i moze mu se!
Imam utisak da je prethodna ili bilo koja druga vlada osim Kostunice, bila juce u Briselu, ona bi vec sve zavrsila i napravila dobar posao, cak ne juce nego mnogo ranije...!?!

lala

pre 11 godina

Ovi naši pregovorači odugovlače pošto ne znaju kako da objasne svom narodu da moraju da priznaju kosovo, a u stvari to već jesu učinili, zašto granica ,zašto carina i sve ostalo? Setimo se izbore su dobili pričom da nikada neće priznati kosovo ( pošto to naravno ni ustav ne dozvoljava ). Dramaturgija i populizam su čime ova vlast na čelu sa Vučićem zamlaćuje ovaj narod.

Miroslav

pre 11 godina

A zasto nam lepo ne kazu koliki je iznos koji cemo dobiti na ime "pristupnih" fondova EU? Kaze se lepo - urnisali smo ekonomiju, nemamo za plate i penzije, zato moramo da prodamo Kosovo. Izvinite braco sa obe strane Ibra, ali mi moramo da rasprodamo vasu dedovinu da bismo mogli da nastavimo da trosimo ono sto nismo zaradili! To je sustina "ekonomskog" programa svih srpskih vlada u poslednjih desetak godina. Pokupis milostinju i dodatno se zaduzis pa delis plate i penzije. I bacas prasinu u oci svojim glasacima, pa dok traje.

Бранислав

pre 11 godina

..а под чијом надлежношћу ће бити суд и регионална полиција која се као даје Србима на Косову и Метохији...под надлежношћу владе Србије или Тачија ??...то нам јасно кажите господо преговарачи...

agron

pre 11 godina

Ja uopshte ne verujem da su ikada proballi da iskreno reshe kosovski problem,nikome od ovih se ne zhuri nemaju ni najmanji interes da postignui ikakav dogovor jel realno gledano nece posle dogovora med i mleko teci, a najgore ljudi na obje strane posle reshenja ce da shvate da nije bio problem kako se zove sever kosova problem je da sanjaju o evropi a zhive u africi i tome ne mislim na juzhnu afriku nego vishe na somaliju.

Potpišite ono oko čega ste saglasni, ostalo u nekim sledećim pregovorima

pre 11 godina

Što ne potpišete ono gde ste svi saglasni, ono gde niste ostavite za neke kasnije pregovore. Ovo sigurno nisu poslednji pregovori Beograda i Prištine i ne treba da blokiraju ni BG ni PR u daljim evrointegracijama koje će sigurno uslovljavati obe strane. Sigurno ne morate sad sve da ispregovarate.

Citalac

pre 11 godina

Da se borite, borite se. Da cete ostvariti pirovu pobedu u 5 do 12, verujem.
I onda cemo reci- moralo je tako, ili put u buducnost ili 1389, moramo misliti na nasu decu. I sve cete reci tacno. I sve ce biti pod geslom- dobicemo datum za pregovore !

I sta onda ? Dobicemo datum, Kosovo smo izgubili ( davno )- nas predsednik tamo ne moze ni da ode , radi dobijanja datuma.

Svi ce nas tapsati po ramenu govoriti , bas ste razumni, kooperativni. Mi cemo poci putem koji su oni davno zacrtali i odredili ( kosovo drzava) i sve nase donkihotovske borbe za priznanje nase suverenosti, rezolucije 1244 itd. , pasce u vodu za dobijanje datuma.

I sta posle datuma ( ako dobijemo)? Nesto ce se izmeniti u nasim zivotima- nece.

Politicari ce iskoristiti za sopstvenu promocijui trijumf, Dinkic ce dovesti Marsovce da investiraju- sada imamo datum, Dacic ce reci, uspeo sam sto niko nije, Vucic mudro ucestvuje u pregovorima ali se ne eksponira ( znaci on produzava kao glavni politicar ), a sta sa nama, obicnim ljudima?

Jer nam bolje- nije

Jer ce nam posle potpisivanja datuma biti- sumnjam

Hocemo li u Evropu- hocemo, kada? Bog ( i merkel ) znaju.

Pirova pobeda ( ako do nje uopste dodje)!

Siniša

pre 11 godina

Meni nisu jasne tri svari. Prvo, ne vidim ovde nikakav dogovor o Srbima južno od Ibra, da li i za njih važi svo ovo kao za sever ili oni za nas ne postoje, pa se uopšte nije ni pregovaralo. Drugo, koliko vidim albanska strana je pristala na sve naše zahteve, a valjda se podrazumeva da ne saplićemo jedni druge, pa kakvo je to pomirenje i uspostavljanje dobrih odnosa ako ćemo da nastavimo sa blokiranjem. Treće, da li ovo sada znači da Srbija više neće otplaćivati kredite Kosova i da to prebacujemo na njih i šta je dogovoreno za imovinu Srbije na Kosovu ili i dalje glumimo da je Kosovo deo Srbije. Zaključak: Mi smo ovim dogovorom Srbe sa Kosova izključili-odvojili od Srbije i predali ih u institucije-zakone Kosova i faktički priznali Kosovo, samo to niko ovde neće-ne sme otvoreno da kaže, nego se okoliše, jer nije popularno, jer niko neće da preuzme odgovornost i ekiptet ,,izdajnika'', a sve se to radi kako naivčine Srbi ne bi ukapirale o čemu se ovde radi. I zbog čega je dogovor postignut samo za sever i ove 4 opštine - pa zbog toga što jedino oni mogu da se pobune, oni ispod Ibra nemaju tu snagu i ovaj režim oni ne zanimaju, što je strašno, bedno...to je za mene izdaja, a ne ovi dogovori o pomirenju itd.

Tipolir

pre 11 godina

A kako bi bilo da jednom neko iskreno prizna da se ovde radi o nesposobnoj politici koja u evropskim fondovima vidi buducnost Srpske ekonomije? Znaci molis milostinju, i usput bi malo da postavljas uslove pod kojima ces da prodas imanje svog brata susedu Albancu? Nemas nikakav program razvoja, ekonomiju si unistio i sad cekas milostinju. I usput pomalo bacas prasinu u oci svojim sugradjanima i predstavljas ovaj cirkus kao napredak u pregovorima. Tuga.

Gag

pre 11 godina

Bilo je 15 točaka, one su za nas prihvatljive, osim te koja povezuje pitanje policije na sjeveru s članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama kase DACIC SAD SE VIDI KO JE ODUSTAO OD DOGOVORA

pera-spo

pre 11 godina

(Siniša, 18. april 2013 12:04) slazem se do poslednje reci. dodao bih da sama izjava dacica u ovom tekstu potvrdjuje tvoje reci. nedozvoljavanjem kosovu da udje u medjunarodne organizacije je i nedozvoljavanje srbima na kosovu da udju u iste i tako se ne brani interes srba na kosovu. slazem se i da je dogovor vec postignut ali ne smeju da ga objave bez dobre manipulacije narodom. delimicno ih opravdavam jer potpis na sporazum znaci i rizik po zivot potpisivaca kao i zivot njegovih najblizih. tome je ova klika na vlasti sama doprinela svojom nakaradnom i sovinistickom politikom u zadnjih 20 godina pa znajuci kakve su sledbenike izrodili ne smeju posteno ni da pr... a kamo li da potpisu nesto za sta su optuzivali predhodnike da izdaja srbije, i to za mnogo manje ustupke.termini kao "ucene" ili "ultimatum" koriste da sakriju cinjenicu da ucena i ultimatuma i nema, vec se radi o realnosti zahteva obe strane. kosovski zahtevi su mnogo realniji za svet od zahteva srpske strane. traziti drzavu u drzavi a da tu istu drzavu ne priznajes, ne samo da je smesno vec i nenormalno. kada smo ja i moj brat bili srednjoskolci brat je trazio biciklo a ja motor, par godina kasnije on juga a ja bmw-a pred zenidbu on skromnu proslavu u restoranu a ja mesec dana na maladivima i vencanje u las vegasu.........sta mislite ciji zahtevi su uzeti kao prihvatljivi ako nam je otac radnik a majka domacica.....neka im bog da pameti.

dokazi

pre 11 godina

Medjusobno prepucavanje nikome ne donsi dobro,sada se videlo da je Srbija bila spremna za dogovor,ali druga strana jednostavna nije spremna na kompromis.Brisel sada treba da pritisak usmeri na drugu stranu i natera ih na dogovor.

Zalosno

pre 11 godina

Ovo me necudi uopste. Takve se stvari desavaju kada se forsira samo glavni grad jedne zemlje ( u svakom pogledu), a ostali regioni se totalno zapostave. Na kraju ce od drzave ostati samo geto Beograd.

burek u svemiru

pre 11 godina

"Važno je da se sporazum postigne. To je u interesu celog regiona, naše dve zemlje i EU, kao i u interesu usmerenosti ka budućnosti, dobrosusedskih odnosa i u interesu ekonomskog razvoja i dobrobiti svih naših građana" - a i celog sveta!-dodao bih. Heh, sta reci a ne pogresiti, jer osecaj za stvarnost je ponekad relativna stvar.

R292

pre 11 godina

Poenta ''pregovora'' je sledeća : Spremi se sporazum koji bi inače bio jako loše prihvaćen u Srbiji i onda se neko pametan doseti da je bolje da se narodu kaže kako postoji ultimatum (prethodni sastanak) koji će nas dovesti na kolena. Naravno takav predlog nije ni postojao, već je to savršeni način da originalni ''bolji'' sporazum ispliva na površinu. I jedna i druga strana uskoro će proglasiti pobedu, narod će biti u euforiji. Savršena režija i 7 miliona statista.

ZoranNS

pre 11 godina

Beograd prihvatio ponuđeno, pitanje za vladu Srbije, da li Srbi sa juga Kosova DA SE PAKUJU ODMAH ili da sačekaju dok Tači potpiše dogovor.

deb

pre 11 godina

svi dogovori na ovim prostorima uvijek su se različito tumačili pa nije ni čudo što nam EU više ne vjeruje. svaka strana ulazi u pregovore da prevari onu drugu i ako se nešto potpiše svi slave kako su uspješno prevarili onu drugu i zajedno nasamarili EU i zabili joj prste u oči. što više zabijamo prste u oči EU nas sve više glava boli..

stop globalizaciji

pre 11 godina

Re: (Siniša, 18. april 2013 12:04)
Za ovo prvo, najbolji odgovor dobijaš ako to isto pitanje uputiš aktuelnim članovima kosovske vlade - Slobodanu Petroviću, Daliboru Jevtiću ...

Škomi

pre 11 godina

I tako još 100 godina... dajte više referendum, pa neka narod odluči šta ćemo sa Kosovom, pa ako većina odluči da ga "ne damo", onda svima puške u ruke pa dokle izdržimo. U suprotnom, "fala lepo i do viđenja" i ni reč više o tom Kosovu...

Coco Bill

pre 11 godina

Pa ništa, jer vi uopšte niste važni. Prvo niste u SNS-u, SPS-u ili DSS-u, drugo, nemate pažnju patriJotsko-srBskih novina ni blogera koji se prosto raspametiše za sudbinu "severaca" i treće ne bavite se "bizmisom" pošto ste dalje od granice pa nemate tu mogućnost trange-frange, kao vajne vođe i "barikaderi" sa severa Kosova koji, gle čuda, imaju registrovanu firmu i na severu Kosova i u Prištini koju kao "ne priznaju" ??!!!. Takođe mogu da se kladim, da svaki od njih već ima nekretnine ovde u Srbiji.

Milenko

pre 11 godina

S obzirom na transparentnost i informisanost javnosti po pitanju odvijanja pregovora o Kosovu, ali i samog sadasnjeg sastava pregovarackog tima,namece se utisak da je ovoga puta Taci ostao bez keca u rukavu.Nas tim je bio potez ispred, podvala o medjunarodnim organizacijama nije prosla,ostaje sada da se "poradi" malo na kompromisima albanske strane. (Jagodiceva, 18. april 2013 15:13)

Dobro je... stilski korektno. Uredno... Znaci interpunkcije su tu. Prostoprosirene recenice deluju nekako pametno.
Zahvaljujuci svakodnevnom zalaganju i trudu, cenim da ti neces da lepis plakate za SNS u sledecoj kampanji.
Podrzavam!!!
Buaaahahahahhha

Aleksandar

pre 11 godina

Najveci krivac je narod, sto uopste slusa ove budale. Pa mi smo ti koji treba jedni drugima da pomazemo, da nam bude bolje, a ne da cekamo i da verujemo sarlatanima. Sve nam nesto "bice bolje" 20 godina. Za par godina covek izgradi karijeru, a sta mislite sta se dogadja za 20. Sve bre cekamo da nam padne zlato sa neba i da nista ne radimo. Majke mi, dodje mi da isamaram celu Srbiju sa Kosovom, da malo osvestim narod, koliko je otupaveo.

Dejvid

pre 11 godina

Kriv PR Kriv BG, zalosno ko vodi ove pregovore, izgleda da ovi nisu sposobni za naj obicnije poslove. Krivi su oni koji su ih doveli na vlasti to Vazi i za PR i BG.!

Vrlo prosto i jednostavno

pre 11 godina

@(Bravar, 18. april 2013 09:58)

Jedan od ogromnih problema je nase potpuno neshvatanje i prihvatanje realnosti.Da bi ti bilo jasno kako neko moze da ti uzme "parce zemlje" na ovaj nacin treba da sagledas stvar iz svih uglova.I da shvatis da su ovo sad posledice a uzroci su ti koji su doveli do tih posledica.I sad nema nazad,to ne moze da se ponisti.

Srbija je problem na Kosovu resavala ignorisanjem,guranjem pod tepih,silom,suludim trosenjem para koje su zavrsavale u privatnim dzepovima (I Srba i Ablanaca)...Srbija je u poslednjih 20-ak godina vodila vise ratova i sve je izgubila,dozvolila je sebi da je NATO bombarduje,uporno se inatila svemu,ali bas svemu...Ima gluposti koliko hoces da nabrajam.

E vidis to su uzroci a sad nam stizu racuni(posledice).I to neko mora da plati,pre ili kasnije.

Na prostom primeru da ti objasnim : Vidis crnu tackicu na zubu,nista ne preduzimas.Tackica posta tacka,opet nista ne preduzimas.Tacka se povecava,zub pocinje da boli.Ti opet nista ne preduzimas.Parce zuba orpalo,boli sve cesce i sve vise.Ti pocinjes da se lecis sam,pijes tablete protiv bolova,ispiras usta rakijom i cajevima a zub i dalje propada.Na kraju bol postaje nesnosan i ti konacno odes kod zubara.Zubar vidi da je zub propao nacisto,uzima klesta i vadi ga.I koliko god tebi bilo bolno, i koliko god ti bilo zao zuba ti ostajes bez njega.Jedan zub u glavi manje.Uzrok --> posledica.

me e e e e

pre 11 godina

@(Zaradi bre te pare ženo, 18. april 2013 09:52)
"Hoće li ova Eštonka da kaže nešto uopšte? Valjda bi ona trebala da ima objektivan uvid u stanje stvari, i da kaže šta se stvarno događa za tim stolom."

Neće ništa slično tome reći jer su se to odmah dogovorili prvi minut prve runde pregovora. Da se svaka strana isključivo obraća svojim građanima i baca isključivo svoju prašinu u oči. Jer kada bismo objektivno mislili i pričali rekli bismo da će Vučić potpisati "Ahtisarijev" plan tj. ono zbog čega je Čedu nazivao izdajnikom. Ali ne, Vučić je ipak patriota. E zato neće reći ništa objektivno. Jer smo ovce.

Aca

pre 11 godina

Niko od ovih ovde koji su ostavili komentar nije bio na Kosovu, niti planira da tamo ode, a kamoli da pošalje koji dinar ljudima na Kosovu. Ovde niko bre ne govori o tome da li Srbija piznaje Kosovo ili ga ne priznaje, ovde pričamo o tome da napravimo dogovor, kako da živimo jedni pored drugih. Bitno je da Srbija uđe u EU, i da naši građani tamo budu makar građani drugog reda kao što su danas Rumuni, Bugari, a sutra Hrvati, a ne građani trećeg reda, kao što su danas. Dogovor će biti potpisan, jer je naša ekonomija na kolenima, a to Vučić jako dobro zna.

Mladjowie

pre 11 godina

lol kakva je ova prva slika :D
zamisljam da bi Estonka mogla da ustane i lupi cvrge i jednom i drugom i kaze ´´Dosta vise, bice kako ja kazem!´´

Aca

pre 11 godina

Svi nešto komentarišemo ( među vama i ja) a nemamo pojma o čemu su se (ili nisu) dogovorili! Mogu samo da kažem: da je dobro, ne bih rekao!

kmania

pre 11 godina

Krivi ste svi vi politicari, udbasi i nasi i njihovi sto nam decenijama uzimate sve. Najlepse godine smo zbog vas proveli i provodimo kao slepci da ja kao akademski gradjanin zajedno sa suprugom cekam prvi u mesecu da prezivim. BAGRO!

juzno kosovo metohija

pre 11 godina

a sta ce biti sa srpskim zivljem u juznom delom KiM !? pa nas ima duplo vise nego sve tri opstine severne zajedno !?

vlada

pre 11 godina

Show must go on!

Predstava se nastavlja! Mora narod nečim da se zanima dok umire od gladi. Nije fora da narod gladuje i samo otome misli, lakše podnosi gladovanje kada razmišljate o nečemu drugom. Eto vidite kako naši politačri misle na nas! Ne daju nam da se ptamo nego nam priredjuju predstavu.

I što bi rekla ona stara - ko izadje zadnji nek ugasi svetlo!

Alex

pre 11 godina

Ono što u većini komentara vidim da provejava je to da se pozivamo na neku pravdu ili "međunarodno pravo". Nikada, ama baš nikada na planeti zemlji nije vladala pravda, a međunardno pravo je nivo prava da bi jaki mogli da imaju izgovore za svoje poteze. To je jednostavno slika sveta kroz istoriju. Da postoji pravo ili pravda, ne bi postojao Savet bezbednosti sa pravom veta. To je dovoljno da normalan čovek shvati da jaki imaju malo više prava od slabih.
Ako normalan i dalekovid političar u maloj zemlji ovo shvati, onda taj narod ima šanse da opstane na planeti. U suprotnom mu preti istrebljenje. Imali smo mi kroz istoriju ovakvih političara, ali nažalost uvek nam ispslivaju nekakvi demagozi, posle kojih po pola veka ne možemo da se oporavimo. Nemamo svest ozbiljnog naroda koji se uči bar na svojim greškama. Da barem toliko imamo, gde bi nam kraj bio.
Ovako, valjamo se u blatu koje svakim danom sami pravimo sve gorim i gorim. Iskoristimo jednom vetar koji duva na planeti i nemojmo uvek da budemo ona strana koju ruše. To kratkoročno znači da treba da pristanemo i na stvari koje nam se ne sviđaju, kako bi smo ponovo zadobili simpatije kod velikih i iskoristili ih za koju desetinu godina.

mr.bombastic swe

pre 11 godina

zivim vec 30 god. u svedskoj, pa sam nesto sto se tice politike naucio i to: da u svetu ima politicara koji misle i rade glavom ( kao sto su u sad, eu, aus),pa ima politicara koji misle i rade dusem i srcem ( kao u nekim malim zemjama sveta), a ima i onih koji misle i rade dupetom ( kao sto su nasih odnosno citav balkan)- da tur sto dublje tone na fotelji. pozdrav svima

Marko

pre 11 godina

Vucic i Dacic se hvale da su sve prihvatili a Taci nije,Taci kaze da je sve prihvatio a da ova dvojica nisu.Znaci sad kad potpisu sporazum svak pred svojima ce biti upravu kao "eto,vidite da su morali da potpisu kao sto smo rekli" hehehe a sadrzaj sporazuma gori po nas od Ahtisarijevog predloga.Dobro u ovome je sto Vucic i Dacic realno mogu da daju sve a da se kvazinacionalisti ne naljute,znaci nije bitno sta se potpisuje nego ko potpisuje.Toliko o tome koliko je Kosovo bitno vecini kvazinacionalista i nacionalistickim profiterima.

VALRAS

pre 11 godina

Ovde postoji samo jedna dilema: da li će se pregovori završiti eksplicitnim priznanjem Kosova, ili će se to maskirati nekakvim eufemizmom, što bi se kratkoročno moglo dvojako tumačiti. Sve ostalo je samo prodaja magle.Veličanje Vučića će u nekim budućim vremenima biti paradigma besmisla u kome danas živimo.

Jelena

pre 11 godina

b92, imate gresku u tekstu.
Ketrin Eston nece podneti izvestaj Savetu Evrope, vec Evropskom Savetu. U pitanju su dve potpuno razlicite stvari.
Savet Evrope (Council of Europe; http://hub.coe.int/) uopste nije vezan za EU. To je najstarija medjudrzavna organizacija u Evropi i okuplja skoro sve zemlje na prostoru Euroazije.
Evropski savet (European Council; http://www.european-council.europa.eu/home-page?lang=en) je najvaznije telo u okviru EU. On donosi sve odluke EU. Cine ga ministri inostranih poslova zemalja clanica.