Sreda, 17.04.2013.

16:49

Zbog carine i poklon skupo košta

I poklon koji nam šalju prijatelji i rodbina iz inostranstva može znatno da nas košta, zbog carinskih propisa, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Zbog carine i poklon skupo košta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Dusan

pre 11 godina

Zeleo bih samo da dodam da mislim da nisu samo snobovi ti koje ova vest pogadja jer eto oni jedino mogu da priuste skupu robu iz inostranstva dok narod gladuje.

Zamislite da se bavite necim, za sta vam treba neki alat, ili literatura ili nesto sto se moze nabaviti samo u inostranstvu. Recimo da su to neki delovi za kompjutere.

Radite za $10 na sat, nesto sto se u svetu placa $100, u Srbiji sav alat vam je duplo skuplji nego u svetu, hrana kosta tu negde isto, benzin, kola sve skuplje. Skupite novac za neki novi monitor, ili graficku kartu ili procesor. Jednostavno mora da bude kvalitetno i moderno, i shodno tome kosta. Narucite iz Srbije tako neki komad koji kosta $2000. Stigne to, platite carina otprilike $300, a ono ne radi.... Sta sad, kakva peripetija vas ceka?

Procesljajte samo malo blog na ovom sajtu, nacicete price koliko su i kako ljudima carinili strucnu literaturu i sl.

Dekius

pre 11 godina

Ne bih da reklamiram nikoga, ali u krajnjoj liniji zasto ne preporuciti nekoga ko fer posluje. Ako imate mogucnost izbora kurirske sluzbe koristite UPS. Za fizicka lica ne naplacuju spediciju, placate samo carinu i PDV. Poslednje sve narudzbine su mi isle preko njih, vrlo zadovoljan uslugom. Zamerka je za konfuzan status posiljke na tracking sajtu - vode je kao delivered (isporucena) vec u trenutku kad ode na carinjenje.

Goran

pre 11 godina

@skeptik: rešenje je da insistiraš da pošiljalac pošalje običnom poštanskom službom, tako da ovde stigne u ruke pošte, a ne lopovske družine zvane DHL-FedeX-UPS. Onda ti oni samo donesu paket na tvoju adresu sa izračunatom carinom i nikakva špedicija odjednom nije potrebna. Naročito je smešno što ako nešto dođe tim kurirskim službama moraš da ideš u nedođiju da potpisuješ špeditersku papirologiju i plaćaš, pa onda opet da čekaš - to da će da ti nešto stigne na vrata mačku o rep. Upozorenje za sve: UVEK insistirajte da vam pošalju POŠTANSKOM službom (u Americi USPS, u Nemačkoj Deutsche Post itd).

Dusan

pre 11 godina

Kupim ja tako u Beogradu veoma skupu jaknu za skijanje. Izdvojio tolko love prvi put u zivotu, dobra marka, dozivotna garancija, mislio, trajace, isplatice se. Posle 7 dana na planini, jakna se raspadne. Long story short, pojurim ja tu garanciju, pobedim, i treba da mi stigne zamena iz inostranstva. Nova jakna, top of the line, kosta 600 evra, kazem ja sacekajte. Raspitam se o proceduri, posto sam vec jednom platio i carinu i PDV za taj artikl, sta sad. Moze da se izvede "privremeni izvoz" (ej jakne?!) pa kao da se popravi u takom nekom slucaju. Ne, zamena, tretirace se kao nova roba i ocariniti. Srecom, sloze se ovi iz te firme da spuste cenu na deklaraciji, i stigne ona deklarisana na 120e. Uopste me niko nije ni pitao kako da salje, vec da mi ucine sto sam toliko cekao i dosta peripetija prosao, oni posalju nekim overnight-om ili necim, i stigne to za dan dva. U normalnom svetu to se zove dobra usluga, odnosno "good customer service" a u Srbiji se desi sledece...

Morao sam da idem na aerodrom, gde sam morao da se suocim sa spediterskom firmom. Za jaknu deklarisanu na 120e, platio sam na kraju oko 100e dazbina. Malo carine, malo porez malo spedicija. To se u svetu zove "Highway Robbery".

Tu jaknu sam reklamirao skoro godinu dana, i zvao inostranstvo mnogo puta. Tako isto sam i zvao carinu, da bih se uverio u sve ovo sto me ceka. Nekoj sluzbenici sam na kraju i rekao da cu emigrirati samo zbog nje i carine, i evo me u Americi sad. Amazon prime, free 2nday shipping FTW!

zoki

pre 11 godina

po kom osnovu oni naplacuju PDV? sta da radimo sa sporazumom protiv dvostrukog oporezivanja? Sve ovo je otimacina kakva nije bila jos od srednjeg veka. I po kom osnovu transportni troskovi ulaze u osnovicu za carinu i PDV ?

milan

pre 11 godina

Znaci u carinsku osnovicu ulazi i postarina, pa se na to obracunava PDV. To je cista kradja. Koga zanima online kupovina, na sajtu http://dx.com/ se na kupljenu robu ne placa dostava u Srbiju, tj. "free shipping".

bastian-pirlo

pre 11 godina

Ajde razumem i carinu na kupljenu robu i pdv ali kako transport i poštarina mogu biti predmet carinjenja nikad mi neće biti jasno!?

ZORO

pre 11 godina

Ajmo ljudi malo lakse sa pljuvanjem. Procitajte prvo zakone pre kupovine pa ona pljujte. I ja sam jedan od onih koji tesko odvajaju dinar za online kupovine ,ali brate, preterali ste ga sa pljuvnajem svega i svacega.

Bravo

pre 11 godina

Kod nas u bosni carina na tehniku je 10% plus 17% pdv. Narucivao sam neke tehnike do 30e, i tu sam placao samo carinski pregled 1.5e

Kajganic Mustafa

pre 11 godina

@Boris
Ne lupetaj. Niko ovde ne trazi ukidanje carine, vec ukidanje kretenskih propisa i kradje na carini. A sto se tice ukidanja plata profesorima i doktorima, nekima je zaista treba ukinuti jer je zalosno kako obavljaju svoj posao.

Skeptik

pre 11 godina

Najbezobrazniji vid lopovluka u celoj ovoj priči oko carinjenja jeste to što sve što stigne avionom obavezno ide na špediciju na aerodrom, i uopšte vam se ne ostavlja opcija da ne platite uslugu "špeditera", koja je fiksna i iznosi 4000 dinara. Nečuveni para-namet koji nikakvim zakonom i propisom u ovoj zemlji nije regulisan, a ako ga odbijete možete samo da se opredelite da se roba vrati pošiljaocu, jer, tobože, morate da imate špeditera, odnosno njegov "posao" ne možete da preuzmete na sebe. Ne vidim šta je u celoj toj priči posao špeditera, sem bezobzirne krađe.

Nenad

pre 11 godina

"Osim računa, pri carinjenju službenici, prema zakonu, mogu da koriste i druge metode"

Druge metode su da roba zavrsi u njihovom privatnom dzepu pa nista i ne stigne do kupca.

Svarog

pre 11 godina

samo da pojasnim. carina se naplacuje za svaku vrednost novca koja izlazi iz zemlje. osim novca koji je izasao za placenu robu, isto tako je izasao i novac za uslugu transporta. a spediterske usluge ne podrazumevaju samo transport robe od carine do kupca, vec uslugu carinjenja, izrada dokumentacije, pregledi, uplata carine u vase ime...

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Racuni za struju se vestacki uvecavaju, za plin takodje, sve sto je vezano za drzavu, ovako tromu i nesposobnu sa ogromnim viskom zaposlenih je odvratno. Nismo glasali za to, to smo dobili. Dobro, razmislite pri glasanju, kada dajete glas Krkobavicima, Dacicu, DS-u, Vucicu i Tomi-diplomi, Kostunjavom i ostalima... razmislite o Zoranu Zivkovicu.

wifi

pre 11 godina

Slažem se sa većinom komentara, ali bih ipak dodao na sve napisano da carinici ne rade po svojoj volji i nahođenju(bar ne većina), nego isključivo primenjuju odredbe zakona (carinskog i ostalih koji imaju veze sa carinskim postupcima). Te i takve zakone predlaže Vlada RS a usvaja Skupština. Ako nešto nije dobro treba menjati, ali nije pošteno prozivati carinike i nazivati ih zulumćarima zbog toga što primenjuju pozitivnu zakonsku regulativu. Ima ih svakakvih ali verujte ima i poštenog sveta koji radi po zakonu. Još jednom, ako vam se ne sviđa carinski zakon prikupite dovoljno potpisa, angažujte se malo politički u svojim strankama i dajte predlog da se kupovina putem interneta oslobodi svakih dažbina pa možda i da vam država (kakva god da je i šta god mislio o njoj)doplati recimo 100 evrića za svaku kupovinu, čisto da vam se nađe i da se ne osećate prevarenim, odranim ili uvređenim. Tako je kako je, a vi društvo koje kritikujete i zamerate što-šta putem komentara iskoristite svoju kreativnost i energiju, pa se malo više angažujte u društvenom životu i počnite da učestvujete u njemu aktivno. Donosite odluke i kreirajte svoj život sZĐami. Najlakše je kritikovati, bilo bi dobro da počnete rešavati probleme. Pozdrav iz budućnosti...

Čarapan

pre 11 godina

Živim i radim u inostranstvu. Ovde postoje outlet—i gde se garderoba,nakit,obuća,itd može kupiti znatno jeftinije nego u Srbiji. Poslao sam paket sestri za rođendan,i za svaki predmet unutar paketa priložio račun. Naši dragi carinici su ”odokativnom” metodom ocarinili paket i duplo skuplje naplatili carinu od realne vrednosti. Plus taksu za takozvani carinski pregled. Morao sam Majci da šaljem novac da podigne paket. Za moj rođendan Deda i Baba su meni slali paket koji mi je dostavljen na kućnu adresu bez ikakvih dažbina. Njih je slanje naravno skupo koštalo. Sve je jasno.

djifs

pre 11 godina

porezi, porezi pa porezi...kad nisu porezi onda je carina, pa dokle bre vise lopuze? !?!!??
crpite nesto iz ovaj narod,pa krv nam popijte jer vise nema sta,gorivo otislo u pm,struja uskoro skace,mobilni racun je papreno skup....ma da zavrsim fax i cao zdravo Srbijo...idem negde gde cu da radim i da dobijam novac a ne celog zivota samo poreze da placam!

neueu

pre 11 godina

Ma ljudi, špedicija je nepostojeća usluga. To nije nikakav transport kako se često pogrešno misli. To je prosto najbezobraznija i najbezobzirnija pljačka. Neko se utalio sa carinom jer ima neki magacin i roba određene klase (koje, Boga pitaj) završi u nekom tom skladištu. Kad se to desi makar i na 15 minuta, dođeš im na briškule.
Inače, nije ništa mnogo bolje u mnogim državama EU. Recimo Holandija ima ogromne carine za robu kupljenu van EU, a kad smo već kod njih - oni su i izmislili špediciju kao uslugu.
U našem jeziku reč "država" je eufemizam za pljačku.

Adam Radosavljevic

pre 11 godina

znam od ranije, najlegendarniji deo je da se carini i postarina! o srbijo alava li si vazda bila. dobra stvar je da se sa vecinom prodavaca u izuzetnim situacijama koje su na granici carinjenja, mozete traziti da na posiljci istaknu nizu cenu.

Miško

pre 11 godina

porucio sam preko engleskog sajta sportsku opremu u vrednosti od 64eur + 15eur transport. posto stize DHL-om. Odlucili su da carine robu, usluge spedicije 4000din + carina 22% jer ide brzom postom + 20% Pdv i to na ukupan iznos sa transportom. U prevodu, treba da platim 8100 din za robu koja vredi 64eur. Sta reci, tuzna nam je drzava i ceo ovaj lopovski sistem!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (xygo, 17. april 2013 21:05)

Kakva "usluga špedicije", od carine do vaših vrata 4.000 din ???

Duci0167

pre 11 godina

Tokom vise decenija ova "drzava" je napravila savrsen sistem peljesenja naroda u svakom segmentu zivota. Tako je to u zemlji dembeliji.

xygo

pre 11 godina

porucio sam preko engleskog sajta sportsku opremu u vrednosti od 64eur + 15eur transport. posto stize DHL-om. Odlucili su da carine robu, usluge spedicije 4000din + carina 22% jer ide brzom postom + 20% Pdv i to na ukupan iznos sa transportom. U prevodu, treba da platim 8100 din za robu koja vredi 64eur. Sta reci, tuzna nam je drzava i ceo ovaj lopovski sistem!

Pavle

pre 11 godina

Ovaj postupak nekome odgovara a to nije narod ... ovo ce samo dodatno prosiriti sivo trziste,vraticemo se kupovinama na buvljacima i pijacama,ja vec stekam pare za soping u madjarskoj , karta za bus 1200 dindzi i nakupujes se za mesec dana pa jovo nanovo ... nedam vie svoj minimalac ovim lopovima ... mozda sam inadzija ali tako stoje stvari...

Aristotel

pre 11 godina

Molio bih B92 da objavi i koliko placaju po zemljama EU za kupovinu u inostranstvu, kao i koliko bi nas kostalo kad bi postali deo EU, kao i koliko bi kostalo posle SSP-a i posle dobijanja datuma za pregovore.
Hvala.

Slavko

pre 11 godina

Srećom ne živim u Srbiji i uvek kad me zaustave carinici na aerodromu nakon konstatacije da živim van Srbije, prvo pitanje je "nosi te li poklone?" moj odgovor uvek glasi da nisam deda mraz da nosim poklone.

smi

pre 11 godina

Ja stvarno ne kapiram ove stavove "ako te ne oderu uvoznici odrace te carinici" pa zar stvarno mislite da uvoznici nemaju trosak transporta, carine i PDVa, a gde su razne sanitarne, sertifikacije, atesti, da ne pricamo o porezima na platu i doprinosima na zaposlene, porezu na dobit, taxama i glupostima. Vrlo je jednostavno drzava se debelo ugradila u sve sto kupujete, direktno ili preko uvoznickog lobija

21. vek

pre 11 godina

Nisam siguran kako paypal gleda na haracko ponasanje carine, verujem da je to veliki minus za trgovinu, konkretno za ebay. Ako se carina ne uskladi sa paypalom, moze da se desi da nas izbace iz sistema zbog slabe trgovine na ebay.

as

pre 11 godina

Ne mogu da shvatim da se carina placa za stvari koje mi kao drzava ni ne proizvodimo. S druge strane smesno su male carine na strateske proizvode nase drzave. Dakle, na pocetku i na kraju nadrlja obican svet.

Miško

pre 11 godina

"Tako pokloni iz drugih zemalja, vredni do 70 evra ne podležu naplati uvoznih dažbina. Isto je i sa kupljenom robom koja nije skuplja od 50 evra. Sve vrednije pošiljke od toga biće ocarinjene."

Zar nije limit i za kupljenu robu isto 70 eura ?

djole

pre 11 godina

Pre par godina sam u nagradnoj igri na jednom Britanskom sajtu osvojio World of Warcraft : Cataclysm Collectors Edition i ove carinske nistarije su me odrale sa 3500 dinara carine.

sova

pre 11 godina

Nasi politicari lete specijalnim letovima, prolaze kroz VIP salone i njih ne docekuju carinici. Nepoznato mi je da je ikada neki politicar platio carinske dazbine.

Ja

pre 11 godina

Koliko god nam se ne sviđa to o carinjenju poklona, država se mora štititi od odliva novca ka inostranstvu. Da nema toga, ko bi vas sprečio da potrošite 400$ na mobilni telefon, koji onda prodavac ili rođak samo prepakuje u "poklon" i pošalje vam ga na kućnu adresu?

Znam da nije pravedno prema pravim poklonima, recimo meni je brat iz Holandije poslao svoj stari iPhone a carina mi računala carinu na 350 evra. Nije vredelo ubeđivanje da ga zaista nisam platio ni dinara, mogao sam samo da platim ili da se paket vrati pošiljaocu.

mladenovic

pre 11 godina

Politicari su lopovi pa je i sve ostalo podeseno njihovim potrebama. Kakvi zakoni, uredbe i slicne gluposti, to vazi samo za bednu raju. Gradjani mogu samo da placu...

LAPO-LAPO

pre 11 godina

JAKNA OD 80 EUR KOSTACE VAS 118 EUR ! ! !

POLA SEBI POLA SARCU DAJE - OVO JE BILO JOS U SREDNJEM VEKU U PESMAMA O KRALJEVICU MARKU. ETO KOLIKO SMO ODMAKLI OD VREMENA ROBOVANJA POD TURCIMA

BRO

pre 11 godina

Uračunavanje troškova transporta u carinu je vrhunski bezobrazluk i pljačka. Postavlja se pitanje kakvu proizvodnju carina štiti? Jedino što može da štiti su uvoznici jer 90% stvari što ulazi u našu zemlju se ovde kod nas i ne proizvodi pa samim tim ne znam šta se tu štiti uopšte, osim izgovora za pljačku. Neće to još tako dugo bogami...

mladenovic

pre 11 godina

Politicari su lopovi pa je i sve ostalo podeseno njihovim potrebama. Kakvi zakoni, uredbe i slicne gluposti, to vazi samo za bednu raju. Gradjani mogu samo da placu...

LAPO-LAPO

pre 11 godina

JAKNA OD 80 EUR KOSTACE VAS 118 EUR ! ! !

POLA SEBI POLA SARCU DAJE - OVO JE BILO JOS U SREDNJEM VEKU U PESMAMA O KRALJEVICU MARKU. ETO KOLIKO SMO ODMAKLI OD VREMENA ROBOVANJA POD TURCIMA

BRO

pre 11 godina

Uračunavanje troškova transporta u carinu je vrhunski bezobrazluk i pljačka. Postavlja se pitanje kakvu proizvodnju carina štiti? Jedino što može da štiti su uvoznici jer 90% stvari što ulazi u našu zemlju se ovde kod nas i ne proizvodi pa samim tim ne znam šta se tu štiti uopšte, osim izgovora za pljačku. Neće to još tako dugo bogami...

sova

pre 11 godina

Nasi politicari lete specijalnim letovima, prolaze kroz VIP salone i njih ne docekuju carinici. Nepoznato mi je da je ikada neki politicar platio carinske dazbine.

as

pre 11 godina

Ne mogu da shvatim da se carina placa za stvari koje mi kao drzava ni ne proizvodimo. S druge strane smesno su male carine na strateske proizvode nase drzave. Dakle, na pocetku i na kraju nadrlja obican svet.

djole

pre 11 godina

Pre par godina sam u nagradnoj igri na jednom Britanskom sajtu osvojio World of Warcraft : Cataclysm Collectors Edition i ove carinske nistarije su me odrale sa 3500 dinara carine.

21. vek

pre 11 godina

Nisam siguran kako paypal gleda na haracko ponasanje carine, verujem da je to veliki minus za trgovinu, konkretno za ebay. Ako se carina ne uskladi sa paypalom, moze da se desi da nas izbace iz sistema zbog slabe trgovine na ebay.

xygo

pre 11 godina

porucio sam preko engleskog sajta sportsku opremu u vrednosti od 64eur + 15eur transport. posto stize DHL-om. Odlucili su da carine robu, usluge spedicije 4000din + carina 22% jer ide brzom postom + 20% Pdv i to na ukupan iznos sa transportom. U prevodu, treba da platim 8100 din za robu koja vredi 64eur. Sta reci, tuzna nam je drzava i ceo ovaj lopovski sistem!

Pavle

pre 11 godina

Ovaj postupak nekome odgovara a to nije narod ... ovo ce samo dodatno prosiriti sivo trziste,vraticemo se kupovinama na buvljacima i pijacama,ja vec stekam pare za soping u madjarskoj , karta za bus 1200 dindzi i nakupujes se za mesec dana pa jovo nanovo ... nedam vie svoj minimalac ovim lopovima ... mozda sam inadzija ali tako stoje stvari...

Slavko

pre 11 godina

Srećom ne živim u Srbiji i uvek kad me zaustave carinici na aerodromu nakon konstatacije da živim van Srbije, prvo pitanje je "nosi te li poklone?" moj odgovor uvek glasi da nisam deda mraz da nosim poklone.

Aristotel

pre 11 godina

Molio bih B92 da objavi i koliko placaju po zemljama EU za kupovinu u inostranstvu, kao i koliko bi nas kostalo kad bi postali deo EU, kao i koliko bi kostalo posle SSP-a i posle dobijanja datuma za pregovore.
Hvala.

Duci0167

pre 11 godina

Tokom vise decenija ova "drzava" je napravila savrsen sistem peljesenja naroda u svakom segmentu zivota. Tako je to u zemlji dembeliji.

smi

pre 11 godina

Ja stvarno ne kapiram ove stavove "ako te ne oderu uvoznici odrace te carinici" pa zar stvarno mislite da uvoznici nemaju trosak transporta, carine i PDVa, a gde su razne sanitarne, sertifikacije, atesti, da ne pricamo o porezima na platu i doprinosima na zaposlene, porezu na dobit, taxama i glupostima. Vrlo je jednostavno drzava se debelo ugradila u sve sto kupujete, direktno ili preko uvoznickog lobija

Miško

pre 11 godina

"Tako pokloni iz drugih zemalja, vredni do 70 evra ne podležu naplati uvoznih dažbina. Isto je i sa kupljenom robom koja nije skuplja od 50 evra. Sve vrednije pošiljke od toga biće ocarinjene."

Zar nije limit i za kupljenu robu isto 70 eura ?

Miško

pre 11 godina

porucio sam preko engleskog sajta sportsku opremu u vrednosti od 64eur + 15eur transport. posto stize DHL-om. Odlucili su da carine robu, usluge spedicije 4000din + carina 22% jer ide brzom postom + 20% Pdv i to na ukupan iznos sa transportom. U prevodu, treba da platim 8100 din za robu koja vredi 64eur. Sta reci, tuzna nam je drzava i ceo ovaj lopovski sistem!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (xygo, 17. april 2013 21:05)

Kakva "usluga špedicije", od carine do vaših vrata 4.000 din ???

Ja

pre 11 godina

Koliko god nam se ne sviđa to o carinjenju poklona, država se mora štititi od odliva novca ka inostranstvu. Da nema toga, ko bi vas sprečio da potrošite 400$ na mobilni telefon, koji onda prodavac ili rođak samo prepakuje u "poklon" i pošalje vam ga na kućnu adresu?

Znam da nije pravedno prema pravim poklonima, recimo meni je brat iz Holandije poslao svoj stari iPhone a carina mi računala carinu na 350 evra. Nije vredelo ubeđivanje da ga zaista nisam platio ni dinara, mogao sam samo da platim ili da se paket vrati pošiljaocu.

Dusan

pre 11 godina

Kupim ja tako u Beogradu veoma skupu jaknu za skijanje. Izdvojio tolko love prvi put u zivotu, dobra marka, dozivotna garancija, mislio, trajace, isplatice se. Posle 7 dana na planini, jakna se raspadne. Long story short, pojurim ja tu garanciju, pobedim, i treba da mi stigne zamena iz inostranstva. Nova jakna, top of the line, kosta 600 evra, kazem ja sacekajte. Raspitam se o proceduri, posto sam vec jednom platio i carinu i PDV za taj artikl, sta sad. Moze da se izvede "privremeni izvoz" (ej jakne?!) pa kao da se popravi u takom nekom slucaju. Ne, zamena, tretirace se kao nova roba i ocariniti. Srecom, sloze se ovi iz te firme da spuste cenu na deklaraciji, i stigne ona deklarisana na 120e. Uopste me niko nije ni pitao kako da salje, vec da mi ucine sto sam toliko cekao i dosta peripetija prosao, oni posalju nekim overnight-om ili necim, i stigne to za dan dva. U normalnom svetu to se zove dobra usluga, odnosno "good customer service" a u Srbiji se desi sledece...

Morao sam da idem na aerodrom, gde sam morao da se suocim sa spediterskom firmom. Za jaknu deklarisanu na 120e, platio sam na kraju oko 100e dazbina. Malo carine, malo porez malo spedicija. To se u svetu zove "Highway Robbery".

Tu jaknu sam reklamirao skoro godinu dana, i zvao inostranstvo mnogo puta. Tako isto sam i zvao carinu, da bih se uverio u sve ovo sto me ceka. Nekoj sluzbenici sam na kraju i rekao da cu emigrirati samo zbog nje i carine, i evo me u Americi sad. Amazon prime, free 2nday shipping FTW!

djifs

pre 11 godina

porezi, porezi pa porezi...kad nisu porezi onda je carina, pa dokle bre vise lopuze? !?!!??
crpite nesto iz ovaj narod,pa krv nam popijte jer vise nema sta,gorivo otislo u pm,struja uskoro skace,mobilni racun je papreno skup....ma da zavrsim fax i cao zdravo Srbijo...idem negde gde cu da radim i da dobijam novac a ne celog zivota samo poreze da placam!

neueu

pre 11 godina

Ma ljudi, špedicija je nepostojeća usluga. To nije nikakav transport kako se često pogrešno misli. To je prosto najbezobraznija i najbezobzirnija pljačka. Neko se utalio sa carinom jer ima neki magacin i roba određene klase (koje, Boga pitaj) završi u nekom tom skladištu. Kad se to desi makar i na 15 minuta, dođeš im na briškule.
Inače, nije ništa mnogo bolje u mnogim državama EU. Recimo Holandija ima ogromne carine za robu kupljenu van EU, a kad smo već kod njih - oni su i izmislili špediciju kao uslugu.
U našem jeziku reč "država" je eufemizam za pljačku.

Čarapan

pre 11 godina

Živim i radim u inostranstvu. Ovde postoje outlet—i gde se garderoba,nakit,obuća,itd može kupiti znatno jeftinije nego u Srbiji. Poslao sam paket sestri za rođendan,i za svaki predmet unutar paketa priložio račun. Naši dragi carinici su ”odokativnom” metodom ocarinili paket i duplo skuplje naplatili carinu od realne vrednosti. Plus taksu za takozvani carinski pregled. Morao sam Majci da šaljem novac da podigne paket. Za moj rođendan Deda i Baba su meni slali paket koji mi je dostavljen na kućnu adresu bez ikakvih dažbina. Njih je slanje naravno skupo koštalo. Sve je jasno.

Skeptik

pre 11 godina

Najbezobrazniji vid lopovluka u celoj ovoj priči oko carinjenja jeste to što sve što stigne avionom obavezno ide na špediciju na aerodrom, i uopšte vam se ne ostavlja opcija da ne platite uslugu "špeditera", koja je fiksna i iznosi 4000 dinara. Nečuveni para-namet koji nikakvim zakonom i propisom u ovoj zemlji nije regulisan, a ako ga odbijete možete samo da se opredelite da se roba vrati pošiljaocu, jer, tobože, morate da imate špeditera, odnosno njegov "posao" ne možete da preuzmete na sebe. Ne vidim šta je u celoj toj priči posao špeditera, sem bezobzirne krađe.

Nenad

pre 11 godina

"Osim računa, pri carinjenju službenici, prema zakonu, mogu da koriste i druge metode"

Druge metode su da roba zavrsi u njihovom privatnom dzepu pa nista i ne stigne do kupca.

Adam Radosavljevic

pre 11 godina

znam od ranije, najlegendarniji deo je da se carini i postarina! o srbijo alava li si vazda bila. dobra stvar je da se sa vecinom prodavaca u izuzetnim situacijama koje su na granici carinjenja, mozete traziti da na posiljci istaknu nizu cenu.

Kajganic Mustafa

pre 11 godina

@Boris
Ne lupetaj. Niko ovde ne trazi ukidanje carine, vec ukidanje kretenskih propisa i kradje na carini. A sto se tice ukidanja plata profesorima i doktorima, nekima je zaista treba ukinuti jer je zalosno kako obavljaju svoj posao.

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Racuni za struju se vestacki uvecavaju, za plin takodje, sve sto je vezano za drzavu, ovako tromu i nesposobnu sa ogromnim viskom zaposlenih je odvratno. Nismo glasali za to, to smo dobili. Dobro, razmislite pri glasanju, kada dajete glas Krkobavicima, Dacicu, DS-u, Vucicu i Tomi-diplomi, Kostunjavom i ostalima... razmislite o Zoranu Zivkovicu.

Dusan

pre 11 godina

Zeleo bih samo da dodam da mislim da nisu samo snobovi ti koje ova vest pogadja jer eto oni jedino mogu da priuste skupu robu iz inostranstva dok narod gladuje.

Zamislite da se bavite necim, za sta vam treba neki alat, ili literatura ili nesto sto se moze nabaviti samo u inostranstvu. Recimo da su to neki delovi za kompjutere.

Radite za $10 na sat, nesto sto se u svetu placa $100, u Srbiji sav alat vam je duplo skuplji nego u svetu, hrana kosta tu negde isto, benzin, kola sve skuplje. Skupite novac za neki novi monitor, ili graficku kartu ili procesor. Jednostavno mora da bude kvalitetno i moderno, i shodno tome kosta. Narucite iz Srbije tako neki komad koji kosta $2000. Stigne to, platite carina otprilike $300, a ono ne radi.... Sta sad, kakva peripetija vas ceka?

Procesljajte samo malo blog na ovom sajtu, nacicete price koliko su i kako ljudima carinili strucnu literaturu i sl.

bastian-pirlo

pre 11 godina

Ajde razumem i carinu na kupljenu robu i pdv ali kako transport i poštarina mogu biti predmet carinjenja nikad mi neće biti jasno!?

zoki

pre 11 godina

po kom osnovu oni naplacuju PDV? sta da radimo sa sporazumom protiv dvostrukog oporezivanja? Sve ovo je otimacina kakva nije bila jos od srednjeg veka. I po kom osnovu transportni troskovi ulaze u osnovicu za carinu i PDV ?

Bravo

pre 11 godina

Kod nas u bosni carina na tehniku je 10% plus 17% pdv. Narucivao sam neke tehnike do 30e, i tu sam placao samo carinski pregled 1.5e

Goran

pre 11 godina

@skeptik: rešenje je da insistiraš da pošiljalac pošalje običnom poštanskom službom, tako da ovde stigne u ruke pošte, a ne lopovske družine zvane DHL-FedeX-UPS. Onda ti oni samo donesu paket na tvoju adresu sa izračunatom carinom i nikakva špedicija odjednom nije potrebna. Naročito je smešno što ako nešto dođe tim kurirskim službama moraš da ideš u nedođiju da potpisuješ špeditersku papirologiju i plaćaš, pa onda opet da čekaš - to da će da ti nešto stigne na vrata mačku o rep. Upozorenje za sve: UVEK insistirajte da vam pošalju POŠTANSKOM službom (u Americi USPS, u Nemačkoj Deutsche Post itd).

wifi

pre 11 godina

Slažem se sa većinom komentara, ali bih ipak dodao na sve napisano da carinici ne rade po svojoj volji i nahođenju(bar ne većina), nego isključivo primenjuju odredbe zakona (carinskog i ostalih koji imaju veze sa carinskim postupcima). Te i takve zakone predlaže Vlada RS a usvaja Skupština. Ako nešto nije dobro treba menjati, ali nije pošteno prozivati carinike i nazivati ih zulumćarima zbog toga što primenjuju pozitivnu zakonsku regulativu. Ima ih svakakvih ali verujte ima i poštenog sveta koji radi po zakonu. Još jednom, ako vam se ne sviđa carinski zakon prikupite dovoljno potpisa, angažujte se malo politički u svojim strankama i dajte predlog da se kupovina putem interneta oslobodi svakih dažbina pa možda i da vam država (kakva god da je i šta god mislio o njoj)doplati recimo 100 evrića za svaku kupovinu, čisto da vam se nađe i da se ne osećate prevarenim, odranim ili uvređenim. Tako je kako je, a vi društvo koje kritikujete i zamerate što-šta putem komentara iskoristite svoju kreativnost i energiju, pa se malo više angažujte u društvenom životu i počnite da učestvujete u njemu aktivno. Donosite odluke i kreirajte svoj život sZĐami. Najlakše je kritikovati, bilo bi dobro da počnete rešavati probleme. Pozdrav iz budućnosti...

milan

pre 11 godina

Znaci u carinsku osnovicu ulazi i postarina, pa se na to obracunava PDV. To je cista kradja. Koga zanima online kupovina, na sajtu http://dx.com/ se na kupljenu robu ne placa dostava u Srbiju, tj. "free shipping".

Dekius

pre 11 godina

Ne bih da reklamiram nikoga, ali u krajnjoj liniji zasto ne preporuciti nekoga ko fer posluje. Ako imate mogucnost izbora kurirske sluzbe koristite UPS. Za fizicka lica ne naplacuju spediciju, placate samo carinu i PDV. Poslednje sve narudzbine su mi isle preko njih, vrlo zadovoljan uslugom. Zamerka je za konfuzan status posiljke na tracking sajtu - vode je kao delivered (isporucena) vec u trenutku kad ode na carinjenje.

ZORO

pre 11 godina

Ajmo ljudi malo lakse sa pljuvanjem. Procitajte prvo zakone pre kupovine pa ona pljujte. I ja sam jedan od onih koji tesko odvajaju dinar za online kupovine ,ali brate, preterali ste ga sa pljuvnajem svega i svacega.

Svarog

pre 11 godina

samo da pojasnim. carina se naplacuje za svaku vrednost novca koja izlazi iz zemlje. osim novca koji je izasao za placenu robu, isto tako je izasao i novac za uslugu transporta. a spediterske usluge ne podrazumevaju samo transport robe od carine do kupca, vec uslugu carinjenja, izrada dokumentacije, pregledi, uplata carine u vase ime...

Ja

pre 11 godina

Koliko god nam se ne sviđa to o carinjenju poklona, država se mora štititi od odliva novca ka inostranstvu. Da nema toga, ko bi vas sprečio da potrošite 400$ na mobilni telefon, koji onda prodavac ili rođak samo prepakuje u "poklon" i pošalje vam ga na kućnu adresu?

Znam da nije pravedno prema pravim poklonima, recimo meni je brat iz Holandije poslao svoj stari iPhone a carina mi računala carinu na 350 evra. Nije vredelo ubeđivanje da ga zaista nisam platio ni dinara, mogao sam samo da platim ili da se paket vrati pošiljaocu.

smi

pre 11 godina

Ja stvarno ne kapiram ove stavove "ako te ne oderu uvoznici odrace te carinici" pa zar stvarno mislite da uvoznici nemaju trosak transporta, carine i PDVa, a gde su razne sanitarne, sertifikacije, atesti, da ne pricamo o porezima na platu i doprinosima na zaposlene, porezu na dobit, taxama i glupostima. Vrlo je jednostavno drzava se debelo ugradila u sve sto kupujete, direktno ili preko uvoznickog lobija

Miško

pre 11 godina

"Tako pokloni iz drugih zemalja, vredni do 70 evra ne podležu naplati uvoznih dažbina. Isto je i sa kupljenom robom koja nije skuplja od 50 evra. Sve vrednije pošiljke od toga biće ocarinjene."

Zar nije limit i za kupljenu robu isto 70 eura ?

21. vek

pre 11 godina

Nisam siguran kako paypal gleda na haracko ponasanje carine, verujem da je to veliki minus za trgovinu, konkretno za ebay. Ako se carina ne uskladi sa paypalom, moze da se desi da nas izbace iz sistema zbog slabe trgovine na ebay.

ZORO

pre 11 godina

Ajmo ljudi malo lakse sa pljuvanjem. Procitajte prvo zakone pre kupovine pa ona pljujte. I ja sam jedan od onih koji tesko odvajaju dinar za online kupovine ,ali brate, preterali ste ga sa pljuvnajem svega i svacega.

wifi

pre 11 godina

Slažem se sa većinom komentara, ali bih ipak dodao na sve napisano da carinici ne rade po svojoj volji i nahođenju(bar ne većina), nego isključivo primenjuju odredbe zakona (carinskog i ostalih koji imaju veze sa carinskim postupcima). Te i takve zakone predlaže Vlada RS a usvaja Skupština. Ako nešto nije dobro treba menjati, ali nije pošteno prozivati carinike i nazivati ih zulumćarima zbog toga što primenjuju pozitivnu zakonsku regulativu. Ima ih svakakvih ali verujte ima i poštenog sveta koji radi po zakonu. Još jednom, ako vam se ne sviđa carinski zakon prikupite dovoljno potpisa, angažujte se malo politički u svojim strankama i dajte predlog da se kupovina putem interneta oslobodi svakih dažbina pa možda i da vam država (kakva god da je i šta god mislio o njoj)doplati recimo 100 evrića za svaku kupovinu, čisto da vam se nađe i da se ne osećate prevarenim, odranim ili uvređenim. Tako je kako je, a vi društvo koje kritikujete i zamerate što-šta putem komentara iskoristite svoju kreativnost i energiju, pa se malo više angažujte u društvenom životu i počnite da učestvujete u njemu aktivno. Donosite odluke i kreirajte svoj život sZĐami. Najlakše je kritikovati, bilo bi dobro da počnete rešavati probleme. Pozdrav iz budućnosti...

LAPO-LAPO

pre 11 godina

JAKNA OD 80 EUR KOSTACE VAS 118 EUR ! ! !

POLA SEBI POLA SARCU DAJE - OVO JE BILO JOS U SREDNJEM VEKU U PESMAMA O KRALJEVICU MARKU. ETO KOLIKO SMO ODMAKLI OD VREMENA ROBOVANJA POD TURCIMA

Flavie sa Slavije

pre 11 godina

Racuni za struju se vestacki uvecavaju, za plin takodje, sve sto je vezano za drzavu, ovako tromu i nesposobnu sa ogromnim viskom zaposlenih je odvratno. Nismo glasali za to, to smo dobili. Dobro, razmislite pri glasanju, kada dajete glas Krkobavicima, Dacicu, DS-u, Vucicu i Tomi-diplomi, Kostunjavom i ostalima... razmislite o Zoranu Zivkovicu.

Svarog

pre 11 godina

samo da pojasnim. carina se naplacuje za svaku vrednost novca koja izlazi iz zemlje. osim novca koji je izasao za placenu robu, isto tako je izasao i novac za uslugu transporta. a spediterske usluge ne podrazumevaju samo transport robe od carine do kupca, vec uslugu carinjenja, izrada dokumentacije, pregledi, uplata carine u vase ime...

as

pre 11 godina

Ne mogu da shvatim da se carina placa za stvari koje mi kao drzava ni ne proizvodimo. S druge strane smesno su male carine na strateske proizvode nase drzave. Dakle, na pocetku i na kraju nadrlja obican svet.

xygo

pre 11 godina

porucio sam preko engleskog sajta sportsku opremu u vrednosti od 64eur + 15eur transport. posto stize DHL-om. Odlucili su da carine robu, usluge spedicije 4000din + carina 22% jer ide brzom postom + 20% Pdv i to na ukupan iznos sa transportom. U prevodu, treba da platim 8100 din za robu koja vredi 64eur. Sta reci, tuzna nam je drzava i ceo ovaj lopovski sistem!

Slavko

pre 11 godina

Srećom ne živim u Srbiji i uvek kad me zaustave carinici na aerodromu nakon konstatacije da živim van Srbije, prvo pitanje je "nosi te li poklone?" moj odgovor uvek glasi da nisam deda mraz da nosim poklone.

BRO

pre 11 godina

Uračunavanje troškova transporta u carinu je vrhunski bezobrazluk i pljačka. Postavlja se pitanje kakvu proizvodnju carina štiti? Jedino što može da štiti su uvoznici jer 90% stvari što ulazi u našu zemlju se ovde kod nas i ne proizvodi pa samim tim ne znam šta se tu štiti uopšte, osim izgovora za pljačku. Neće to još tako dugo bogami...

mladenovic

pre 11 godina

Politicari su lopovi pa je i sve ostalo podeseno njihovim potrebama. Kakvi zakoni, uredbe i slicne gluposti, to vazi samo za bednu raju. Gradjani mogu samo da placu...

Aristotel

pre 11 godina

Molio bih B92 da objavi i koliko placaju po zemljama EU za kupovinu u inostranstvu, kao i koliko bi nas kostalo kad bi postali deo EU, kao i koliko bi kostalo posle SSP-a i posle dobijanja datuma za pregovore.
Hvala.

Miško

pre 11 godina

porucio sam preko engleskog sajta sportsku opremu u vrednosti od 64eur + 15eur transport. posto stize DHL-om. Odlucili su da carine robu, usluge spedicije 4000din + carina 22% jer ide brzom postom + 20% Pdv i to na ukupan iznos sa transportom. U prevodu, treba da platim 8100 din za robu koja vredi 64eur. Sta reci, tuzna nam je drzava i ceo ovaj lopovski sistem!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (xygo, 17. april 2013 21:05)

Kakva "usluga špedicije", od carine do vaših vrata 4.000 din ???

djole

pre 11 godina

Pre par godina sam u nagradnoj igri na jednom Britanskom sajtu osvojio World of Warcraft : Cataclysm Collectors Edition i ove carinske nistarije su me odrale sa 3500 dinara carine.

sova

pre 11 godina

Nasi politicari lete specijalnim letovima, prolaze kroz VIP salone i njih ne docekuju carinici. Nepoznato mi je da je ikada neki politicar platio carinske dazbine.

Pavle

pre 11 godina

Ovaj postupak nekome odgovara a to nije narod ... ovo ce samo dodatno prosiriti sivo trziste,vraticemo se kupovinama na buvljacima i pijacama,ja vec stekam pare za soping u madjarskoj , karta za bus 1200 dindzi i nakupujes se za mesec dana pa jovo nanovo ... nedam vie svoj minimalac ovim lopovima ... mozda sam inadzija ali tako stoje stvari...

Nenad

pre 11 godina

"Osim računa, pri carinjenju službenici, prema zakonu, mogu da koriste i druge metode"

Druge metode su da roba zavrsi u njihovom privatnom dzepu pa nista i ne stigne do kupca.

milan

pre 11 godina

Znaci u carinsku osnovicu ulazi i postarina, pa se na to obracunava PDV. To je cista kradja. Koga zanima online kupovina, na sajtu http://dx.com/ se na kupljenu robu ne placa dostava u Srbiju, tj. "free shipping".

Goran

pre 11 godina

@skeptik: rešenje je da insistiraš da pošiljalac pošalje običnom poštanskom službom, tako da ovde stigne u ruke pošte, a ne lopovske družine zvane DHL-FedeX-UPS. Onda ti oni samo donesu paket na tvoju adresu sa izračunatom carinom i nikakva špedicija odjednom nije potrebna. Naročito je smešno što ako nešto dođe tim kurirskim službama moraš da ideš u nedođiju da potpisuješ špeditersku papirologiju i plaćaš, pa onda opet da čekaš - to da će da ti nešto stigne na vrata mačku o rep. Upozorenje za sve: UVEK insistirajte da vam pošalju POŠTANSKOM službom (u Americi USPS, u Nemačkoj Deutsche Post itd).

Dusan

pre 11 godina

Zeleo bih samo da dodam da mislim da nisu samo snobovi ti koje ova vest pogadja jer eto oni jedino mogu da priuste skupu robu iz inostranstva dok narod gladuje.

Zamislite da se bavite necim, za sta vam treba neki alat, ili literatura ili nesto sto se moze nabaviti samo u inostranstvu. Recimo da su to neki delovi za kompjutere.

Radite za $10 na sat, nesto sto se u svetu placa $100, u Srbiji sav alat vam je duplo skuplji nego u svetu, hrana kosta tu negde isto, benzin, kola sve skuplje. Skupite novac za neki novi monitor, ili graficku kartu ili procesor. Jednostavno mora da bude kvalitetno i moderno, i shodno tome kosta. Narucite iz Srbije tako neki komad koji kosta $2000. Stigne to, platite carina otprilike $300, a ono ne radi.... Sta sad, kakva peripetija vas ceka?

Procesljajte samo malo blog na ovom sajtu, nacicete price koliko su i kako ljudima carinili strucnu literaturu i sl.

Duci0167

pre 11 godina

Tokom vise decenija ova "drzava" je napravila savrsen sistem peljesenja naroda u svakom segmentu zivota. Tako je to u zemlji dembeliji.

Adam Radosavljevic

pre 11 godina

znam od ranije, najlegendarniji deo je da se carini i postarina! o srbijo alava li si vazda bila. dobra stvar je da se sa vecinom prodavaca u izuzetnim situacijama koje su na granici carinjenja, mozete traziti da na posiljci istaknu nizu cenu.

neueu

pre 11 godina

Ma ljudi, špedicija je nepostojeća usluga. To nije nikakav transport kako se često pogrešno misli. To je prosto najbezobraznija i najbezobzirnija pljačka. Neko se utalio sa carinom jer ima neki magacin i roba određene klase (koje, Boga pitaj) završi u nekom tom skladištu. Kad se to desi makar i na 15 minuta, dođeš im na briškule.
Inače, nije ništa mnogo bolje u mnogim državama EU. Recimo Holandija ima ogromne carine za robu kupljenu van EU, a kad smo već kod njih - oni su i izmislili špediciju kao uslugu.
U našem jeziku reč "država" je eufemizam za pljačku.

djifs

pre 11 godina

porezi, porezi pa porezi...kad nisu porezi onda je carina, pa dokle bre vise lopuze? !?!!??
crpite nesto iz ovaj narod,pa krv nam popijte jer vise nema sta,gorivo otislo u pm,struja uskoro skace,mobilni racun je papreno skup....ma da zavrsim fax i cao zdravo Srbijo...idem negde gde cu da radim i da dobijam novac a ne celog zivota samo poreze da placam!

Čarapan

pre 11 godina

Živim i radim u inostranstvu. Ovde postoje outlet—i gde se garderoba,nakit,obuća,itd može kupiti znatno jeftinije nego u Srbiji. Poslao sam paket sestri za rođendan,i za svaki predmet unutar paketa priložio račun. Naši dragi carinici su ”odokativnom” metodom ocarinili paket i duplo skuplje naplatili carinu od realne vrednosti. Plus taksu za takozvani carinski pregled. Morao sam Majci da šaljem novac da podigne paket. Za moj rođendan Deda i Baba su meni slali paket koji mi je dostavljen na kućnu adresu bez ikakvih dažbina. Njih je slanje naravno skupo koštalo. Sve je jasno.

Skeptik

pre 11 godina

Najbezobrazniji vid lopovluka u celoj ovoj priči oko carinjenja jeste to što sve što stigne avionom obavezno ide na špediciju na aerodrom, i uopšte vam se ne ostavlja opcija da ne platite uslugu "špeditera", koja je fiksna i iznosi 4000 dinara. Nečuveni para-namet koji nikakvim zakonom i propisom u ovoj zemlji nije regulisan, a ako ga odbijete možete samo da se opredelite da se roba vrati pošiljaocu, jer, tobože, morate da imate špeditera, odnosno njegov "posao" ne možete da preuzmete na sebe. Ne vidim šta je u celoj toj priči posao špeditera, sem bezobzirne krađe.

Kajganic Mustafa

pre 11 godina

@Boris
Ne lupetaj. Niko ovde ne trazi ukidanje carine, vec ukidanje kretenskih propisa i kradje na carini. A sto se tice ukidanja plata profesorima i doktorima, nekima je zaista treba ukinuti jer je zalosno kako obavljaju svoj posao.

Bravo

pre 11 godina

Kod nas u bosni carina na tehniku je 10% plus 17% pdv. Narucivao sam neke tehnike do 30e, i tu sam placao samo carinski pregled 1.5e

zoki

pre 11 godina

po kom osnovu oni naplacuju PDV? sta da radimo sa sporazumom protiv dvostrukog oporezivanja? Sve ovo je otimacina kakva nije bila jos od srednjeg veka. I po kom osnovu transportni troskovi ulaze u osnovicu za carinu i PDV ?

bastian-pirlo

pre 11 godina

Ajde razumem i carinu na kupljenu robu i pdv ali kako transport i poštarina mogu biti predmet carinjenja nikad mi neće biti jasno!?

Dekius

pre 11 godina

Ne bih da reklamiram nikoga, ali u krajnjoj liniji zasto ne preporuciti nekoga ko fer posluje. Ako imate mogucnost izbora kurirske sluzbe koristite UPS. Za fizicka lica ne naplacuju spediciju, placate samo carinu i PDV. Poslednje sve narudzbine su mi isle preko njih, vrlo zadovoljan uslugom. Zamerka je za konfuzan status posiljke na tracking sajtu - vode je kao delivered (isporucena) vec u trenutku kad ode na carinjenje.

Dusan

pre 11 godina

Kupim ja tako u Beogradu veoma skupu jaknu za skijanje. Izdvojio tolko love prvi put u zivotu, dobra marka, dozivotna garancija, mislio, trajace, isplatice se. Posle 7 dana na planini, jakna se raspadne. Long story short, pojurim ja tu garanciju, pobedim, i treba da mi stigne zamena iz inostranstva. Nova jakna, top of the line, kosta 600 evra, kazem ja sacekajte. Raspitam se o proceduri, posto sam vec jednom platio i carinu i PDV za taj artikl, sta sad. Moze da se izvede "privremeni izvoz" (ej jakne?!) pa kao da se popravi u takom nekom slucaju. Ne, zamena, tretirace se kao nova roba i ocariniti. Srecom, sloze se ovi iz te firme da spuste cenu na deklaraciji, i stigne ona deklarisana na 120e. Uopste me niko nije ni pitao kako da salje, vec da mi ucine sto sam toliko cekao i dosta peripetija prosao, oni posalju nekim overnight-om ili necim, i stigne to za dan dva. U normalnom svetu to se zove dobra usluga, odnosno "good customer service" a u Srbiji se desi sledece...

Morao sam da idem na aerodrom, gde sam morao da se suocim sa spediterskom firmom. Za jaknu deklarisanu na 120e, platio sam na kraju oko 100e dazbina. Malo carine, malo porez malo spedicija. To se u svetu zove "Highway Robbery".

Tu jaknu sam reklamirao skoro godinu dana, i zvao inostranstvo mnogo puta. Tako isto sam i zvao carinu, da bih se uverio u sve ovo sto me ceka. Nekoj sluzbenici sam na kraju i rekao da cu emigrirati samo zbog nje i carine, i evo me u Americi sad. Amazon prime, free 2nday shipping FTW!