Ponedeljak, 15.04.2013.

10:31

Sveštenici dobijaju državnu penziju

Država će ubuduće, na osnovu uredbe koja je stupila na snagu, sveštenicima uplaćivati doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Izvor: Politika

Sveštenici dobijaju državnu penziju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

135 Komentari

Sortiraj po:

Djetic

pre 4 godine

Moze li neko da mi odgovori posto ne mogu da pronadjem na internetu,da li je dozvoljeno svestenim licima,popovima,monasima i monahinjama da imaju u privatnom i licnom vlasnistvu nekretninu na primer? Imamo u zgradi monahe koji su kupili stan i u koji donose i skladiste sve poklone koje su neki jadni vernici dali za ozdravljenje i pomoc a monasi to posle dele svojim prijateljima.
Da li je to praksa? Ja sam mislio da se novac dobijen od priloga koristi drugacije i da pripada crkvi ili manastiru!?

Vladica Zivkovic

pre 11 godina

Penzija 20000 ? Pa to svaki pop uzme za 3 sahrane , to jest za 1 dan . Ali ako para ima za sve , pa sto da i oni ne dobiju nesto .

Nebojsa

pre 11 godina

Pravoslavna Crkva na Kipru je poklonila drzavi deo svoje imovine kako bi pripomogla izlasku iz krize. I kod nas je tako, zar ne ? Nema krize. Patrijarh trosi 800000 evra za adaptaciju svog skromnog doma... Pahomija ce drzava opet nekako abolirati... Lopate rade kao vaspitna sredstva... Blagajnik uzeo milion evra, a SPC nema pojma... Drzava treba da im dodeli NACIONALNE PENZIJE... A dugove ce vracati nasi pra-pra-pra unuci. Ziveli !

Tomislav

pre 11 godina

Protiv sveštenih lica zaista nemam ništa. Ali mislim da bi bilo za njih najbolje da koriste svoj budžet za penzije, jer kada budu trebali da: svete vodu, krste, venčavaju, svete kuće, stanove i t.d., narod iz revolta im neće ništa dati i neće poštovati ni malo "dosadašnji cenovnik" za pomenute "usluge".

satanista u rezervi

pre 11 godina

Sveštenik u zgradi vozi auto od 10.000E (neki Citroen ogroman, kombi) a ja teram auto do 2000E i jedva ga održavam. On će da dobije kintu od države, a ja pre 10 minuta uplatio 160E obaveze državi za proteklih 30 dana...Pa to taman ide direktno u njegov džep. Lakše bi bilo da sam mu odneo pare na ruke, možda bi bar kafu dobio (možda i rakijicu) i taman da vidim šta ima novo kod boga...

A i mogao bi da ga pitam kako ja da postanem pop otac svešteno lice monah grobar pevač u horu prodavac sveća ili jbm li ga šta već, sigurno bi mi bilo bolje...

Ateista PHP umetnik...Neka mi je lak dan...

daevon

pre 11 godina

Do danas sam bio Ateista, a od danas postajem Antiteista.
Onima koji se žale na crkvene tarife poručujem: ko vas tera da bilo šta radite sa popovima? Ako ste vernici, zalužili ste takvu crkvu, ono su vaši pastiri. A ako ste nevernici, zašto zovete popa?
Međutim, najveći problem ovde je država. Ova vlada a i prethodne činili su mnoge korake suprotne ustavu i sekularnosti države.
ProSPC popis 2012, Veronauka u školama, neplaćanje pdv SPC, "vojni pop", slave opština itd
Moram još jedan interesantan detalj da pomenem: Dačić!!!
Moram da izrazim iskrene čestitke našem premijeru za hrabro nedavno istupanje protiv SPC, u kome je kritikovao nedoslednost i hipokriziju SPC. (naravno SPS mi je daleko i od glave i od srca)

Deki

pre 11 godina

u okolini svilajnca popovi u nekim momentima su naplacivali i po 500 evra opelo ali retko kada naplate manje od 200 ili 300 evra, a propo pitanja iz jednog komentara kolike su tarife u kojim parohijama, sa ovim potezom se nikako ne slazem...
(ludvig fojerbah, 15. april 2013 15:14)

E TI GA BAS PRETERA......

Nacionalni Selektor

pre 11 godina

Predlazem da sportisti naprave jos jednu dobrotvornu akciju,i svojim prilozima obnove vozni park srpskog svestenstva.Jer videvsi stanje puteva u Srbiji,drasticno je smanjen vek trajanja automobila,tako da posle 1-2 godine,auto postaje prakticno neupotrebljiv,sto drasticno povecava bezbednosne rizike kojima su izlozeni svestenici.Ako sportisti nisu u mogucnosti da skupe dovoljnu sumu,insistiram da vlada uvede dodatne dazbine na mleko,hleb,voce,povrce,gradsku vodu,struju,skolske udzbenike i poveca tv pretplatu,ako ni to nije dovoljno,svim zaposlenima nametnuti dodatni dobrovoljni fond za potrebe svestenickog voznog parka,a nezaposlene motivisati da volonterski rade na crkvenim dobrima,a po potrebi i u svestenickim domacinstvima.S obzirom da smo mali i siromasan narod,i sve gore navedeno ne bude dovoljno,imperativno treba prodati deo drzavne imovine.Necemo valjda da dozvolimo da Papa i vatikanska svita,ima bolje automobile od nasih popova.I da zavrsim,traziti od Mercedesa izradu vise komada Popomobila,da se medju srpskim poglavarima ne bi pojavila zavidnost,jer to bi bilo pogubno za bogougodnu sluzbu,a da ne spominjem,katastrofalne posledice po srpsko nacionalno bice i sanse da se posle ovog trenutnog raja,nadjemo u nebeskom.Svi koji misle da se salim u zabludi su!Zato odma' na ispovest!

Čveger

pre 11 godina

Bez ikakvog objašnjenja, bez najave, bez rezona, bez ikakvog obzira perma situaciji u kojoj se nalazimo, država pomaže najzaštićeniji soj parazita koji je ova zemlja držala. Rade šta im se prohte, deru narod, siluju decu, izbegavaju zakon, voze besna kola, obezbeđuju tri naredne generacije jednim radnim vekom, a sada primaju i penziju za to! Crnomantijaši!

Marko

pre 11 godina

Ko vas bije po usima da dajete popovima vise para nego po cenovniku crkve.
A ni to nije obavezno cak i ako ste najveci vernik.

Razumem da se daje nekim zaista ugrozenim ljudima, kao i svim gradjanima ili da su oni cuvari kulturnog nasledja.
Ali ovo ,fakat, rusi sekularnost drzave.
A ja sam bas protiv ateista al ovo nije u redu na ovakav nacin.

sekularista

pre 11 godina

Trudnicama 65% plate, lista lekova koje pacijent ne placa je sve kraca, obolelih i umrlih od raka sve vise, nema para za higijenske wc-e po skolama, a ova sprdnja od drzave ce da neguje popove?! Molim da se javi onaj ko hoce da sakuplja potpise protiv ove neustavne, zle uredbe. I, za pametnjakovice koji trube o popisu: izjasnjenje mi je 'bez izjasnjenja', popove ne zovem, za gomile kamenja pare ne dam, deca idu iskljucivo na gradjansko i nikada nisu ni trazili tzv veronauku a u stvarnosti spc ispiranje mozga, slavu slavim jer nije hriscanski obicaj i to 19. decembar, uvek mrsno, manastire obidjem ako imam zeludac za prostakluk i glupost kaljdjera i kaludjerica - ni u Milesevi ni na Fruskoj gori ni puskom ni svecom nije bilo drugacijih. Ne dopustam da mi talibani odredjuju pravila za zivot, niti da mi dele pouke o veri i moralu - Titov kpj je malo dete za ovu bezocnost. Jos jednom, javite za prikupljanje potpisa.

Jovan

pre 11 godina

Dobro bre, da li ova zakonodavna vlast ima nameru da menja ustav ili šta, pošto ovo sa članom 11. ustava R. Srbije ne može proći.

Na stranu to što spc ne plaća poreze, i svaki vernik za bilo kakvu uslugu mora platiti popu, i što crkva ima enormne materijalne resurse, ustav je ustav, i treba ga se držati.

Milan

pre 11 godina

Ne brinite nece to jos dugo jos par godina mozda najvise deset (kada prodamo eps i telekom i jos par stvari) i dodinucemo dno a tada nece biti ni penzija ni za obican svet a kamoni za svestenike a nece tada biti nista jer necemo imati nista.

Srecno vam bilo u putu za propast on polako dolazi a tada ce vam jedino svestenici biti od pomoci jer para (hrane) nece biti pa se onda zajedno sa njima molite mozda ce onda bog da vam pomogne.

A za pametne poruka pakujte kofere sto pre dok jos mozete jer posle ce i vama jedino preostati da se molite.

Srbija na pravom putu u provaliju

Mali Hijavata

pre 11 godina

A beneficirani radni staž sa posebno osetljiv rad sa DECOM, kao Pahomije, i njemu minimalac?! Ili onaj sa lopatom, pored duhovne brige za pastvu, još mora čovek i fizički da radi?!Bruka.

Sale

pre 11 godina

Ako moze da se daje "nacionalna penzija" sportistima koji su sada multimilioneri zahvaljujuci njihobim karijerama u inostranstvu, onda i svestenicima moze penzija. Pravi dobar svestenik nema novaca kao sto svi blate celu crkvu zbog nekolicine onih koji su sve samo ne svestenici!!!!

Dragan

pre 11 godina

Oni koji ne doprinose ništa državi, dobiše besplatno doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje. Bravo za ovu prebogatu zemlju, a nemaju novac da isplate deci koja su osvojila nagrade na takmičenjima u inostranstvu i zemlji, a ona bi trebala da budu naša budućnost i da ne pričamo za humanitarne akcije jer država nema novca da šalje decu na lečenje i operacije u inostranstvu o svom trošku.
19.498*2000=38996000
Pod hino uvesti PDV na njihove usluge i fiskalne račune.

Gradjanin

pre 11 godina

ANDJEO CUVAR...ne moramo da se pitamo gde bi smo bili da smo 70 godina mozemo i sami da izracunamo na osnovu toga gde smo stigli sa kapitalizmom za samo 15 godina,drugo crkva i kapitalizam nemaju nikakve zajednicke veze trece nikola tesla nije otkrio neizmenicnu struju molitvama nego stecenim znanjem sto bi i tebi preporucio stici sto vise znanja obavestavaj se kako bi ti komentari bili smisleni.Crkva mislim ovog puta na pravoslavnu mada je penzioni fond otvoren i za svestenike ostalih zastupljenih religija,dakle pravoslavna crkva je kao retko koja institucija u najtezim vremenima i novijoj istoriji srbije pokazala toliko bahatosti toliko neosetljivosti prema sopstvenom narodu i vernicima,toliko se puta politicki i nacionalisticki uplela cak iu bezbednost gradjana toliko puta pogazila sopstvene kanone da je neverovatna odluka da drzava dodeli ikakvu apanazu bili kom svestenom licu.U svakom slucaju to puno govori o drzavnim institucijama .

Alex

pre 11 godina

E sada ce nam biti bolje. Samo nam je jos ovo falilo. Sve je potaman, samo je bio problem u tome da neko ko ubira prihode nece da placa doprinose, jer prihode ubira u ime boga. Vernik sam, ali ovo nema veze sa verom i vredja moju inteligenciju.

Marko

pre 11 godina

Da li je moguce??? Cime su oni to zaduzili poreske obveznike pa da imaju penziju? Da bar poducavaju narod o zivotu u miru i ljubavi, a oni sve rade obrnuto. Cak i opela, krstenja i slicno masno naplacuju. Pogledajte samo u kakvim automobilima se voze.

Mina

pre 11 godina

Jel' i onima sto voze AudiA-8 i BMW?
Kakve, po nasem Ustavu, Crkva ima veze drzavom?
Jesu li svestenici drzavni cinovnici?Koliko ih ima? Ima li neko broj?
Ima li neko ko bi postavio pitanje ustavnosti ovako neceg?
Lekari, svi znamo, treba da odrade visoku normu za svoju platu. Kolika je norma svestenicima?

petar petrovic

pre 11 godina

Од 48 коментара само је неколико у прилог цркви и њеним свештеницима, остали су пљувачки и неразумни! Па господо неверници или верници других конфесија, мислим на марксистичко-комунистичко-лењинистичко-стаљинистичко-енверхоџинске вернике, да вас обавестим да су овим законом обухваћени не само свештеници православне цркве, против којих се узалуд борите на овом порталу,већ и осталих религија и вера.Зато треба да се радујете, јер ће ваше муслиманске хоџе и дервиши, папске нунције и монсињери такође добијати пензију од државе!Такође од државе добијају пензију ваши комунистички комесари и комесарке, афежејке,марксистички идеолози и остале комунистичке комитетлије! Да је правна држава, санкционисали би се и ови изливи мржње према србима и њиховој православној вери, јер у овој држави су сви заштићени, само србе можеш прогањати, вређати и ниподаштавати без икаквих последица. Али не задуго!
(Петар Миловановић, 15. april 2013 14:09)

Jeli Petre,jel to ta ljubav prema svima ostalima koji misle drugacije.
U kom veku je napisan ovaj komentar
U 21veku????

Dal uvek mora mrznja da prsti iz vasih komentara.
Dal postoji nacin da se nesta kaze,da se koriste argumenti,a ne pretnje,vredjanje i sl.

Shvati,ljudi su razliciti,neko veruje-neko ne,al u sustini svi smo mi ljudi.
Shvati,ako se ta tvoja vera zasniva na vredjanju i pretnji onda neznam dal je to vera ili mrznja.
Ja sam ateista i u tebi vidim coveka,kao i u katolika,muslimana...
Delim ljude na DOBRE i LOSE a nikako po veri i naciji....

zdr ateista

pre 11 godina

Ja ne razumem jednu stvar. Na popisu stanovnistva narod se izjasnio 98% religiozan, pravoslavan, valjda pripadnik SPC, a ovde se 98% izjasnjava protiv penzija popovima. Nije valjda religiozni nacionalizam bio motiv za izjasnjavanje na popisivanju? Ako jeste onda treba i da se plati, jer vlast gleda i treba da gleda samo rezultate popisa. Zao mi je samo za ona 2% jer su njihova prava ugrozena.

mr.real

pre 11 godina

Ko je za pokretanje tužbe nadležnom (verovatno ustavnom) sudu - neka klikne na zeleni palac. Verujem da će nas biti dovoljno, pokrenućemo i inicijativu na društvenim mrežama ako već nije do sad......
Ceo svet se buni i izlazi na ulice kad je nezadovoljan potezima vlasti, pa nećemo valjda mi biti najgori i sedeti i samo kukumavčiti - ovo je nesumnjivo poziv za izlazak na ulice.
DOSTA JE BRE BILO VIŠE!!!

prijavi i mene nadleznim organima,molim te!

pre 11 godina

@Lalegator
A jel ti palo na pamet da prijavis nadleznim organima slucajeve silovanja dece i otimanja para od nesrecnih, bolesnih i siromasnih?!?

crni domino

pre 11 godina

Kako moze drzava uplacivati!? To su pare nas - poreskih obveznika!
Koliko uzimaju bez PDV za njihove usluge to je strasno! Sramota od crkve!
Pod hitno ukinuti ovu uredbu! Zelim da znam koji je ministar izdao ovu uredbu!? Sta je sa svestenicima drugih vera!?
Politicki idioti, Srbija je sekularna drzava! Krsite ljudska prava! Strazbur ce vam opet izvuci usi!

Milorad

pre 11 godina

Ova slika me podseca na Blade film:
I against I
Flesh of my flesh, mind of my mind
Two of a kind but one won't survive
My images reflect in the enemies eye,
His images reflect in mine the same time...

ludvig fojerbah

pre 11 godina

u okolini svilajnca popovi u nekim momentima su naplacivali i po 500 evra opelo ali retko kada naplate manje od 200 ili 300 evra, a propo pitanja iz jednog komentara kolike su tarife u kojim parohijama, sa ovim potezom se nikako ne slazem...

Zrtva inkvizicije

pre 11 godina

Eee, prvo su nam ugasili Konbon, jedini prozor u svet nauke.
Sada se crkvenjacima uplacuje drzavna penzija.
U drzavnim skolama se uci veronauka (jedini iz odeljenja nisam isao!)
Jedna ministarka javno u 21 veku rece kako ne veruje u Darvinovu teoriju.
pre nego sto se javi neki preacionista, molim da prvo prouci 2 strane Wikipedije.

I kao i uvek, isti savet:
samo nemojte da placate!
krstenje deteta, sto da ga krstis, nije kasno do sudnjega casa. Sam neka se krsti ako hoce.
Vencanje, sta ce vam pop. Idite na Zlatibor na romantican vikend za te novce - duze ce vam trajati brak ;)
Sahrana - bez 100e nema raja. Izem ti pravicnu veru u spasenje i prastanje ako kosta samo 100e da bog zazmuri na jedno oko.

Obrazujte se i iskorenite zlo koje zavadjuje narode vec 3000 godina

Bojan

pre 11 godina

Zato poštujem Olanda francuskog predsednika, ukinuo je sva davanja za crkvu i preusmerio na trudnice i nezaposlene.
To je državnik, a ne ovi negativno selektovani politikanti.

"Jelte mladicu, a vi radite nešto? Zaposleni ste?"

pre 11 godina

Sto bi rekao Radovan III: "Bas leeeepo". A sta su popovi uradili za svoju drzavu kad im ona tako lepo izlazi u susret?

Петар Миловановић

pre 11 godina

Од 48 коментара само је неколико у прилог цркви и њеним свештеницима, остали су пљувачки и неразумни! Па господо неверници или верници других конфесија, мислим на марксистичко-комунистичко-лењинистичко-стаљинистичко-енверхоџинске вернике, да вас обавестим да су овим законом обухваћени не само свештеници православне цркве, против којих се узалуд борите на овом порталу, већ и осталих религија и вера. Зато треба да се радујете, јер ће ваше муслиманске хоџе и дервиши, папске нунције и монсињери такође добијати пензију од државе! Такође од државе добијају пензију ваши комунистички комесари и комесарке, афежејке, партијски секретари и правобраниоци самоуправљања, марксистички идеолози и остале комунистичке комитетлије! Да је правна држава, санкционисали би се и ови изливи мржње према србима и њиховој православној вери, јер у овој држави су сви заштићени, само србе можеш прогањати, вређати и ниподаштавати без икаквих последица. Али не задуго!

manastirsko-sumadijska sljivovica

pre 11 godina

Predsednik je kupio diplomu, a sada svi mi placamo njegove posete popovima da mu posvete razum i da ga "upute" sta je najbolje ciniti.
E moj gosn. predsednice da dajes iz svog dzepa ne bi "izdejstvovao" da ovi dzabalebovici koji nemaju ni "pravilnik", ni cenovnik,koji razrezuju koliko ce naplatiti odokativno ,koji ne placaju ni dinara ovoj drzavi, dobiju drzavnu penziju. "Trljao" sam klupu na fakultetu i diplomirao za 4 godine, radio kao stoka 33 i po godine staza,u Slobino vreme sam morao da biram da li da budem tehnoloski visak ili da odem u starosnu, umanjenu penziju. Otisao sam u starosnu penziju bez jadne otpremnine od 690 din (3 puta po minimalac od 130 din). Jedva sam i to obavio, jer nisam imao uplacene doprinose za 8 godina. A sada ovi zaludjivaci naroda dobijaju penziju zahvaljujuci drzavi. Znam da glumimo da smo drzava, ali koliko znam crkva je po Ustavu odvojena od drzave. Dok popadije nose originalne Gucijeve i Vitonove kozne tasne moja zena nosi novcanik u platnenoj torbi. Doduse u novcaniku i nema nista vredno osim slika nasih unucica.
STOGA STOP SVESTENICKIM PENZIJAMA IZ DRZAVNOG BUDZETA,TJ SA NASE NAPACENE GRBACE.Neka formiraju i "hrane" sami svoj penzioni fond.

srle

pre 11 godina

1. I "oni" moraju placati porez
2. Obzirom da im ja (i svi mi) kroz placanje poreza finansiramo penziju, jel to znaci da vernici vise nece placati krstenja, sahrane, vencanja...?

Peđa T

pre 11 godina

Da li će za uzvrat prestati da naplaćuju krštenja,sahrane,..?Imao 4-ro dece i za sve smo platili punu cenu krštenja.Toliko o Srbi množite se i obožite se.Država kakva god da je ipak je nešto dala i stimulisala!

andeo cuvar

pre 11 godina

Sta je bre antihristi, nije vam bilo dosta 50 godina komunizma i nazadovanja pa vam opet popovi smetaju.jeste li se ikada pitali gde bi smo bili da smo zadnjih 70 godina ziveli u kapitalizmu, gde je crkva sasvim normalan i bitan deo svakodnevnice i gde su svestenic postovani i imaju ista prava kao i svaki drugi gradanin....
I Nikola Tesla je bio duhovno lice , zbog toga je mogao da da toliko nauci.
I Novak sada u veri trazi snagu.
Ljudi , budite malo tolerantniji i verujte. Citajte malo i izmedu redova , jer nije sve tako crno na belo.

Vernik

pre 11 godina

Trebalo bi na neki način rešiti njihov status. Činjenica je da današnji sveštenici imaju mnogo više od obični ljudi. Hvala Bogu davno su prošli dani kad su naše crkve bile prazne i oni siromašni. Ako su državni službenici onda neka im se odredi prosečna državna plata i da ništa ne naplaćuju. U slučaju da imaju minimalnu platu, onda neka postoji cenovnik usluga koje pružaju, i koji je razuman. U Srbiji ako radite bilo kakav ugovor o delu plaćate 30% od zarađene sume. Dinkić je čak tražio da to bude 70%. Znači ako zaradite 1000 dinara plaćate 300 dinara državi. U crkvama uglavnom nikada ne kažu koliko nešto košta, ali se to zna, i ljudi iako nemaju ne žele da ne plate taj iznos. Uostalom samo se jednom krštavamo ili umiremo. Mislim da posao sveštenika jeste težak. Ko ide u crkvu zna koliko ima službi i da uvek moraju da su spremni da dođu na svaki poziv. Ali ovo što vidim kod današnjih sveštenika kad je njihovo materijalno stanje u pitanju je više nego preterano. Niko od ljudi sa visokim školama i teškim poslovima ne može da zaradi za ceo život koliko oni zarade za desetak godina.
Vernici bi trebalo da daju priloge za uređenja i restauraciju crkava i manastira prema svojim mogućnostima.
Ja sam vernik, odlazim u crkvu, ali ako biste me pitali odakle toliko bogatstvo našem sveštenstvu ne bih tačno znala. Još je Patrijarh Pavle rekao kad ga je jedan sveštenik pozvao da ga poveze svojim luksuznim autom jer je Patrijarh išao peške da li ste se zavetovali na takvu skromnost.

ljilja

pre 11 godina

Срамотни су коментари оних који се ишчуђавају штоје коначно држава одлучила да плаћа допринос, и то онај базични, минимални, свештеницима и службеницима СПЦ. Ја бих се радије побунила што држава не плаћа пуни допрунос, јер свештеници по градовима углавном имају завршен факултет, дакле високу стручну спрему, службеници у Цркви су лица која раде у Библиотеци, у Архиву, Муѕеју СПЦ, затим вероучитељи, правници, економисти...Зашто су они оштећени да и њима држава плати као било ком другом у истом рангу ко ради у установама ван Цркве? Зашто јавност тако гледа на црквена лица, зар због неколико инкримисаних, често и оправдано, особа, зар су они мерило свих часних и врлинских људи који достојанствено и са смиреном побожношћу негују и доприносе очувању наше православне вере радећи као свештеници, вероучитељи или лаици у Цркви.

Protestantski pastor

pre 11 godina

Vidim da je vecini komentatora religioznost potpuna nepoznanica, da je svode na nivo obicaja koji nema nikakvu stvarnu vrednost. S druge strane, svi se pozivaju na sekularnu drzavu, oporezivanje i PDV cime svrstavaju verske organizacije medju proizvodne privredne grane. Dakle, zelim da pojasnim ove dve stvari. Prvo, religioznost je za religiozne i ne treba pozivati svestenike i placati ih za nesto sto smatrate bezvrednim. Budite hrabri i nemojte sahranjivati vase pokojnike po hriscanskim obicajima ako smatrate da je to razbacivanje novca. Sredina moze da vam zameri zbog toga, ali ako su vam razlozi ispravni, ni Bog vam na nece zameriti vasu kritiku, bez obzira sta kazu ljudi.

Drugo, verske organizacije su neprofitne organizacije i svaka drzava ima posebna pravila za njihovo poslovanje. US odbija deo poreza licima koja ulazu u neprofitne organizacije, a UK direktno donira % na sve svote prikupljene u dobrotvorne svrhe. Stoga, informisite se. Ako smatrate da svestenici nista ne rade, pronadjite one koji rade. Rezultat rada vrednog svestenika su promenjeni ljudski zivoti, harmonija u porodici, dobri odnosi sa komsijama, na poslu i licni unutrasnji mir i sigurnost. Smatram da je to svima i te kako potrebno. Ako to ne dobijate od vaseg svestenika, pronadjite drugog koji vam moze pomoci, ali nemojte generalizovati stvari jer zaista ima ljudi koji dobro rade svoj posao i koji zasluzuju svaku vrstu podrske, ukljucujuci i finansijsku. Sto se tice onih drugih, tu se svi slazemo.

chuburac

pre 11 godina

Hoce li bar za uzvrat neke njihove usluge biti besplatne ako ovaj narod koji je nezaposlen i ne prima plate nema hrane u javnim kuhinjama i svratistima finansirati iz budzeta svestenike...krajnje neodgovorno ponasanje vlasti... razumem da u svom poslovanju crkve ucestvuju u prihodima drzave nego niti placaju PDV niti porez a zahvataju iz budzeta?????

justin

pre 11 godina

SAD treba da se javi Fond za Humanitarno Pravo i da traži od Ustavnog suda ocenu ustavnosti ovakve nakaradne odluke i diskriminatorske jer to pravo-na penziju bi trebalo da imaju i oni jadnici koji su bez posla i takvi će doživet i penziju a nje biti neće.Šta sa njima? U logor?Eutanazija?

Schomi

pre 11 godina

Prosto nemam reči da opišem svoje nezadovoljstvo ovom odlukom vlade, a da to bude u skladu sa pravilima postavljanja komentara. Ljudi koji ne plaćaju poreze na svoje prihode i imaju sve druge moguće privilegije (poreske, carinske) sada dobijaju još jednu privilegiju za koju mislim da krši ustavom zgarantovano pravo na jednakost.Sada će svako od sveštenika imati od države po oko 7000 dinara mesečno. Kao privatni preduzetnik jedva sam izlazio na kraj sa plaćanjem poreza i doprinosa, a uz to svoj promet sam uredno evidentirao na fiskalnoj kasi. Ne želim da moj novac od poreza ide bezobraznom i bahatom kleru. Šta reći osim da prodavci magle najbolje prolaze u Srbiji.

boris67

pre 11 godina

matori, bezimena, po prvi put apsolutno podrzavam vas stav. i ta tuzba ust sudu, neko to mora da uradi. pa ovo je ludilo. ljudi iz svoje potrebe i ubedjenja su svestenici, a drzava da im placa penzije. ajd onda i komunistima i demokratama, radikalima...uz sve to, popovi nemilice uzimaju od svih: bogatih, koji malo daju, i posebno sirotinje, koji sve daju. ovo mora da se zaustavi.
nikada ne komentarisem odluke crkve, jer je to organizacija koja traje vekovima, koja ima svoju politiku i u koju se ne razumem. ali, to je danas bogata organizacija i u ovo tesko vreme, ovo je za svaku osudu

petar petrovic

pre 11 godina

Ovde vlada uverenje da je SPC neka kriminalna organizacija,sramota je kolika je doza netrpeljivosti na ovom forumu i kao takvu pojavu moram da je prijavim nadleznim organima.
(Lalegator, 15. april 2013 11:30)

Prvo i osnovno pravilo-mi smo otvoreno drustvo,tako da svako ima pravo da da kritiku o svemu i svacemu.
Drugo svaka kritika je zdrava ako se koriste valjani argumenti.
Trece crkva je na udaru ili neki zakoni,iskljucivo zato sto je srbija puna siromasnih,puna dece koja nemaju za lecenje...a sa druge strane imamo popove koji se voze u najskupljim automobilima,zive svi u kucama od i preko 200m2(ja koje znam u komsiluku imaju takve kuce),naplacuju velike cene za svoj svoj rad,iako taj rad njihov ne ukljucuje nista drugo osim pevanja(za razliku od recimo pekara koji ulaze brasno,i sl...pa prodaje hleb) i sav taj novac od parastosa,krstenja,vencanja...ide u njihove ruke,za njihove potrebe(bez poreza) i cesto biva toliko veliki taj prihod da skoro svaki pop ima u svom vlasnistvu po nekoliko skupocenih automobila,velikih stanova...

Neznam kako vi zamisljate crkvu,boga...al sigurno nije bas u redu da se od sirotinje uzima novac (i to u izgovoru boljitka,spasa,krstenja,srece...)i da se tim istim novcem kasnije kupuju skupoceni automobili.

A nesta sto je van moje logike-to da DECA BOLESNA budu u sasvim drugom planu i da za njih nema para za lecenje,a da se onima koji su vec obezbedjeni finansijski jos finansijski pomaze...

Slobodan Djakovic

pre 11 godina

Pranje grehova; 10eur, pranje grehova sa oprostenjem 20eur. Sahrane 15eur. Krstenja i slicno, od 20eur pa nadalje. Uglavnom. lep biznis cveta. Prosle godine mi ispred nosa uleteo bmw neka x serija, a unutra neki lik obucen ko monah, sve satelefonom, prosao kroz crveno. Da nije tuzno, bilo bi smesno. Ne mogu da tvrdim da ima postenog i casnog sveta medju crkvenjacima, ali stvarno su postali kasta za sebe.

TZ

pre 11 godina

Zasto da neko ko je musliman, ili neke druge veroispovesti, ili ateista (kao ja) placa porez od koga ce se uplacivati penzije popovima? Sa moje tacke gledishta oni tezgare sa svojim pevanjem. Ako je tako, ajde lepo onda i Ceci i Breni da placamo penzije... i one pevaju preko 20 godina sigurno...

The Clash

pre 11 godina

Alan Ford kao da je ovde osmisljen u Srbiji.Samo nam fali Superhik da otima ovom nesrecnoj gologuziji(sirotinji) i daje svestenicima(bogatima),politicarima i bogatunima(tajkunima).

Dragan Ts

pre 11 godina

Crkva se zestoko protivi potpisu u vezi Kosova, posle dogovora i natezanja pao je dogovor, doprinosi ce biti placeni za svestenike a crkva ce sad nesto manje da se protivi ili nesto slicno.
Ako je ova konstrukcija tacna onda uskoro potpisujemo.
Btw, nije u redu sitima davati jos vise a sirotinji manje.

StG

pre 11 godina

Popovima-Lopovima koji zarađuju po 1500-2000€ mesečno, država će uplaćivati doprinose???
Razumem da treba uplaćivati monasima i monahinjama koje su u službi bez prihoda, ali sveštenim licima PA TO JE POZIV DA IH PLjUNEMO GDE GOD IH VIDIMO!!!

opušteno

pre 11 godina

poštovani komentatori, a ko vas tera da zovete ili primate mantijaše ??
od mene će zaraditi 0 evrića. a ako mi zazvoni na vrata zaradiće još nešto.

Moje ime je časno

pre 11 godina

KRAJ!!!
Još robijaši da dobiju penziju, pa onda ovi što vise po kladionicama, pa po kafanama i u jendecima.
Dajte popovima peziju ali da ni jedan nesme više narodu da naplati ni jedno krštenje, sahranu, parastos,svećenje vodice (moj to radi šimširom jer je zaboravio bosiljak a majka nereče gde ostavi kalenicu sa potrebnim stvarima). Ma nemam bre volju više da pišem.

lena

pre 11 godina

Sramota. Da li je ovo sekularna drzava ili nije? Katastrofa....Ja ne mogu da verujem sta ovde pise, sta citam i da to nije problem...Ljudi, crkva ne placa porez ni na sta, popovi naplacuju "svadbe i sarane", kao nenormalni, po slobodnoj proceni.... Drzavna penzija???? Mesamo babe i zabe, a u sekularnoj drzavi to se ne radi i vodi direkt u katastrofu.....

Dragan

pre 11 godina

Da li je moguce da iz budzetskih para se jos uvek izmiruju plate i deo za penzije i to umesto da to radi za svoje sluzbenike najbogatije firme u drzavi(SPS).da li je neko cuo u Vladi da su crkvi vracene ili ce uskoro biti vracene sve nekretnine i imovina i da sa tim prestaje obaveza drzave da izdrzava crkvene sluzbenike.Da li se na ovaj nacin politika udvara crkvi na teret budzeta i da li crkva ima morala da jos uvek trazi novac od drzave i poreskih obveznika iako je postala najbogatija i najprofitnija firma u drzavi.Sramota.

acomurija

pre 11 godina

Po Pravoslavnom kalendaru, ima nešto preko 150 dana posta u godini - a sveštenici nam deblji od sumo-rvača!
Pa uz neke "nacionalne penzije" onima koji su čitave solitere potrošili na kocku, ili se vratili u Srbiju posle 20 godina, a iz Skoplja ili Beča, Ciriha ili Sarajeva finansirali izgradnje spomenika "srbočetničkom teroru", pljuvali sve "četničko", čak i gnječili genitalije Srbima-sužnjima, verovatno ćemo lakše svariti. Samo da nam neko zvanično objasni, a ne ovako zakukuljeno, da nam je "građanska dužnost" da plaćamo penzioni doprinos Zukorliću...

zoran

pre 11 godina

U Paracinu za krstenje traze 6 hiljada plus hiljadu od kuma. Neki svestenici razumeju tesku situaciju u kojoj se narod nalazi, pa dopustaju da se ta cifra 'odradi' - pomoc popadiji, ili da se daje na rate. I tako.. Javite kolika je tarifa u vasim crkvama.
(iva, 15. april 2013 10:50)

U anglikanskoj crkvi, u Engleskoj, dzabe. Divna ceremonija i sveshtenik zeleo da se sve izvede na srpskom jeziku. Zamisli da nas pop izadje us suret strancu i odradi ceremoniju na jeziku njegove zemlje....ma, Srbija = Somalija...ne zavaravahte se da je razlichita....na zalost...

jad i beda

pre 11 godina

još ne videh siromašnog sveštenika, bez stana i sredstava za život. delju narod (čast izuzecima, ima ih) do koske, a u dobrotvorne svrhe ni kintu.

Nebojsa

pre 11 godina

Они нису политичари али нису ни професори, наставници, службеници, труднице, они што раде по систему прва шанса а не оду никад на посао, људи на бироу са новчаном накнадом, они на социјали, путари, железничари, просветари (поменух их ал' се сад римује), старији од 55. година који су као нашли послодавца па им држава 5. година уплаћује доприносе за ПИО, службеници по општинама, радници у ЈКП, сужбеници АПВ и гомила других који се исплаћују на државном буџету и сад ти сви они нису проблем него попови (СПЦ)???
Па немаш ти проблем са трошењем буџетских пара, нити ти је стало до трудница него си идеолошки против цркве. Отуд и такви твоји постови.

milica

pre 11 godina

To treba da uplaćujete majkama sa više od troje dece ne popovima...u ovoj državi će ostati samo političari i popovi sa Kosovom naravno a ostali....

Milan. Z.

pre 11 godina

Ovo je skandalozna vest. Smucilo mi se sve. U Indjiji voze Opel Insignije, Audije, Dzipove...a ni parking ne zele da placaju. Sada i za njih da odvajamo novac! Za osvedocene neradnike, manipulatore i demagoge. Pa ne bi mi bilo zao da u fond za lecenje dece ovde i u inostranstvu, svakog meseca uplacujemo novac. Ali ovo je sramota za bilo koga ko je doneo ovu odluku. Samo znam da meni na sahrani nece pevati ni jedan!!!

licimuri i fariseji

pre 11 godina

Ovo je stvarno sramota, uplacuju im samo za penziono??

A banje, lecilista, more, saune, teretane... Pih kako smo nevernicka drzava.

Em dozvolimo da nam se vladike vozaju sa zastarelim BMW-ima i Mercedesima iz 2010 i 2011 em ih mucimo sa uplatama penzionog i zdravstvenog. Mislim da pod hitno treba da se izvrsi pritisak na vlasti u Srbiji da se za nase svestenstvo zakupi na 100 god jedno ostrvo u Spaniji, da mogu ljudi pristojno da odmaraju, a ne da se muce ko obican svet. I da im se u smislu razonode zakupi i skijaliste na Alpima, gde mogu da testiraju svoju tvrdu veru.

I gledajuci ovu lepu sliku iz clanka, obavezno im dati po 2-3 metle.

petarV

pre 11 godina

SRAMOTA!!!

Nit plaćaju porez na svoje usluge (krštenja,sahrane...) koje ne idu ispod 30-50 eur (toliko ni pregled kod doktora specijaliste u privatnoj ordinacije ne košta)!

Nit plaćaju porez na svoju robu (ikone,kandila,sveće...)

Nit plaćaju poreze na kola...doprinose za penzije!!!

I ŠTA ONI HOĆE!?!?

SRAMOTA!SRAMOTA!SRAMOTA!SRAMOTA!

Ako TOma diploma ne zna da prdne bez patrijarha (da li je patrijarh platio porez na osveštavanje tržnog centra) i pušta ga da se meša u politiku i da za vreme dok popovi ubijaju narkomane,siluju dečake...patrijarh soli pamet okolo...

To ne znači da treba toj bagri da dajemo penzije!

A plus,ja kao ateista i ne idem u crkvu! Zašto meni od plate d aobijaju za ove mufljuze!?
Neka im vernici uplaćuju u fondove,ko kako hoće!

Treba da radi i kuka i motik ai po crkvama i po strankama!

vernik namernik

pre 11 godina

Zanima me kako su regulisane penzije za srpske svestenike u dijaspori?Da li ce oni primati penzije po proseku drzava u kojima su obavljali(delimicno)sluzbu,ili po istim arsinima kao svestenici koji su ceo radni vek proveli u Srbiji? Videvsi standar zivota nasih svestenika u inostranstvu,bio bi greh da im se uskrati pravo na luksuz,po odlasku u penziju! P.S.Da li neko poseduje podatak(priblizno),koliko je skola,obdanista,domova za nezbrinutu decu,prihvatilista za stare osobe,ambulanti,toplih obroka za siromasne...finansirano od strane srpske pravoslavne crkve?

smajli

pre 11 godina

DA li oni placaju porez? Ja znam da po zakonu tebaju, ali DA LI placaju?

Nema para za zdravstvo, skolstvo, policiju ali za kojekave zafrkancije, kvazi-komunisticke urs "investicije" i "prezentacije" ima. A ljudi i deca umiru ili moraju da mole za lekove i pomoc.

Drzava je najveci neprijatelj slobodi i napretku coveka!

Kriger

pre 11 godina

Ovo je SRAMOTA!
Hoćemo li sada, umesto firmi, da otvaramo i osnivamo NOVE CRKVE?
Proglasiš se za popa i eto PENZIJE!!! Hahahahaha ...
DVA svedoka ... NARAVNO!

Владимир

pre 11 godina

Ух, каква вест за Србе-Србијанце... позеленеће од муке. (:
Ништа не упропасти дан Србу-Србијанцу као парохијске вести.
Што је тај за 70 година омрзнуо цркву и попове, па то нигде нема...

Mika

pre 11 godina

Iz ove nazovi drzave treba pobeci sto pre. Ovo je suludo, svi gradjani Srbije izdvajaju za religiju, Srbija uzima kredite da bi isplacivala popove koji ne placaju porez na svoju zaradu, ne prijavljuju je, sve u djep! Zasto u ovoj zemlji postoje izbori kada oni koji su "izabrani" ne rade u interesu svih gradjana Srbije?

dzo

pre 11 godina

Za ovo država ima pare? Još usvojeno pred prošle izbore. Sad treba prititsnuti sve religije da ukinu harač koji uzimaju od ovog naroda.

besna glista

pre 11 godina

Kao da nije dosta sto vojna lica (ciji je rad samo nastetio ovoj zemlji) imaju penzije od po 80.000, sad jos i ove treba da izdrzavamo. Odakle vise?

bogumil

pre 11 godina

pa koja to još budala ide u crkvu danas kada ljudi nemaju za hleba a oni nikada u svojoj dvomilenijumskoj istoriji nisu bolje živeli. idu u crkvu samo oni na državnim jaslama jer to je in, doduše ti su išli i u komitet.

smajli

pre 11 godina

DA li oni placaju porez? Ja znam da po zakonu tebaju, ali DA LI placaju?

Nema para za zdravstvo, skolstvo, policiju ali za kojekave zafrkancije, kvazi-komunisticke urs"investicije" i "prezentacije" ima. A ljudi i deca umiru ili moraju da mole za lekove i pomoc.

Drzava je najveci neprijatelj slobodi i napretku coveka!

dejan

pre 11 godina

kaze:
drzava ce uplacivati.....
zasto drzava. alo bre ljudi. nek uplacuje crkva.
da li ce ista prava imati i islamski, jevrejski, budisticki i ostali svestenici.
ja sam zblanut. kome li je ovo palo na pamet

Show

pre 11 godina

Ovo je uredba koja je doneta neposredno pre izborne cutnje od strane predhodne vlasti kao i podela akcija telekoma koje se godinu dana kasnije jos uvek ne kotiraju/trguju na berzi.

Ako se ove penzije kao i ostale isplacuju iz skupih kredita to znaci da ce oni koji ovaj budzet pune biti jos manje motivisani da nesto rade i doprinose.

matori

pre 11 godina

Razmišljam, da li da sam podnesem ustavnu žalbu, tužbu, ili šta bilo, da se ova diskriminatorna uredba stavi van snage, ili da sačekam da to učini neko drugi, ko je pozvaniji da reaguje na ovakve sramne pojave!

Moj zahtev za penziju je odbijen, jer (navodno) nisu plaćeni svi doprinosi (mada sam lično uplatio svaki iznos, do poslednjeg dinara!!!), a ovim lezilebovićima, koji nikad u životu nisu platili ni dinara poreza ili bilo kakvog doprinosa, sad će država da daje penzije, u najmanju ruku kao da su nekakvi zaslužni građani...(???)
FUJ! FUJ! FUJ!

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Sa navršene 34 godine staža, 65 godina života, poarčenih godinu i po na "vojnu obavezu", pozavršavao neke poslove vredne za državu, nikada ni dan na bolovanju, sa završenim fakultetima (tri) - jedan deo rada u prosveti, ostatak u nekada jakoj firmi, ali od '91. više na prinudnim odmorima, a na kraju s bednim obaveštenjem da sam "tehnološki višak", a zapravo je firma propala! - dobio sam "privremeno rešenje" (sa opasnošću da mi je zaračunato više?) na mesečni iznos od 18.130 dinara!
"Živim" u sekularnoj državi, gde je, kako piše u Ustavu, crkva odvojena od države, u REPUBLICI čiji grb je monarhistički, sa predsednikom republike koji "poštuje prestolonaslednika i s njim se svečano susreće". Gde sveštenici ne plaćaju nikakve državne dažbine (PDV), a "vraćanjem imovine" su postali veleposednici, pa će kao nekad - novac davati "na interes". Pre šest meseci je za petnaestak minuta mumlanja i za nesuvisli "govor", kada mi je sahranjivana majka, uzeo 100 eura, a tog dana je imao još tri sahrane!
Sveštenici menjaju džipove a ja I DANAS menjam stanove!
Traže da se poštuju ONI koji dok su bili živi nisu sebe spasili, a kao, posle više od 2 hiljade godina, spasiće mene - ako kleknem na kolena, i plaćam, plaćam, plaćam..: od provlačenja bosiljka (koji ja moram imati) kroz vodu koju mi naplati Vodovod, preko sečenja MOG kolača MOJIM nožem, do određivanja KAKO MORAM biti obučen kada ulazim u "sveto mesto", a žene ne smeju u pantalonama!
Sumrak IMITACIJE države, eto šta smo!

ivica

pre 11 godina

Drzava bi trebala to da uradi kada svestenici ne bi naplacivali svoje usluge,ali posto ne naplacuju nego deru, mogu sami da uplacuju doprinose

Hope

pre 11 godina

"Važno je da uplate budu na vreme kako im poreznici ne bi zaračunavali dodatnu kamatu, naglašava Simić, dodajući da uplatom na najnižu osnovicu sveštenici neće biti degradirani."
Degradirani smo svi mi kojima drzava ne uplacuje ovo :(

kalifumestokalifa

pre 11 godina

Baš super što smo sekularna država.
A sveštenici državni službenici.
Između plaćanja njihovih doprinosa i mog (i vašeg) džepa i plaćanja veroučitelja po školama oni mu dođu među najbrojnijim državnim službama.

bezimena

pre 11 godina

Sirotani...posle ovako "korisne" odluke za državu, red je da država počne i nezaposlenima da uplaćuje zdravstveno i penzijsko osiguranje!

Ovo je nevidjena besmislica, ali i neprevazidjena bahatost vlasti. Umesto da se npr. majkama, srazmerno broju dece, na svako dete upiše po neka godina staža, ili slično, masnim guskama se mažu vratovi. I to radi tzv. država koja samo što ne bankrotira, dok se istovremeno SPC enormno bogati, na ko zna kakve načine, jer je protok novca u toj organizaciji krajnja nepoznanica. Obaška što ni prebijenog dinara od njihovog bogatstva ne ide u budžet! Kraće, oni peru pare i prave ogromnu štetu državi, u SVAKOM POGLEDU!

Lalegator

pre 11 godina

Ovde vlada uverenje da je SPC neka kriminalna organizacija,sramota je kolika je doza netrpeljivosti na ovom forumu i kao takvu pojavu moram da je prijavim nadleznim organima.

U vezi teme,taman i da dobiju penzije pa taj iznos na godisnjem nivou nije ni blizu alarmantnog.Znati li koliko prekobrojnih ima u drzavnoj administraciji koji ceo zivot ama nista ne rade i na kraju se opet svale na grbacu mucenika koji ceo radni vek provede u privatnom sektoru.

I za sve one koji misle da su svestenici halapljivi,dovoljno je samo da odete do Patrijarsije,uplatite za uslugu koja vam je potrebna po smesno niskoj ceni i racun pokazete svom svesteniku.Nista vise.

Biti pravoslavac u Srbiji kosta skoro pa nista,ali mi narod kakav jesmo volimo da se razbacujemo parama taman ostajali gladni.

I na kraju,sekularisti,nismo mi teokratija ali ako je preko 90% pravoslavaca a u ostali % ulaze Marsovci i Dzedaji,normalno je da se pravoslavlje podrazumeva kao glavna religija ovde.Ma kako se ti licno osecao kao pripadnik druge vere,9 ljudi do tebe pravoslavno i mozes ili to da prihvatis ili idi na Mars ili na Tython.

mr.real

pre 11 godina

Ovo je strašno, povraća mi se. U državi u kojoj deca umiru jer roditelji nemaju novca za lečenje ta ista država plaća doprinose i isplaćuje penzije onima koji nikad ništa nisu dali u budžet.
Jezivo!

ja

pre 11 godina

E sada treba ukinuti sva placanja crkvi od strane gradjana za vencanja, krstenja, opela, pomene, ocitavanje molitve... bas ko zeli nesto da prilozi hramu da moze to da uradi ali neobavezno!!!! I to treba implicirati u Zakon!!!! I hramovi treba da pomazu siromasne, da im pripremaju svakodnevno bar jedan obrok a ne samo da traze od naroda kao dosad! I nije u redu da se crkva bavi receptivnim turizmom i izgradjuje hotele sa vise zvezdica, da ima muzeje, svoja etno sela, vinarije za trgovinu vinima i sl. Primer arhiepiskopija milesevska hoce da gradi smestajne kapacitete sa raznim sadrzajima, velnesom.... sto je bogohuljenje!

Milija

pre 11 godina

A da li "Sveštenici dobijaju državnu penziju" iz penzionih fondova onih koji su stekli pravo na penziju po osnovu uplata ili iz nekih posebnih sredstava (fondova) koji se formiraju od dobrovoljnih priloga vernika ili iz poreza svih (vernika i nevernika. Ako primaju iz postojećih penzionih fondova umanjuju ionako već umanjena sredstva (uglavnom nenamenskim korišćenjem) za penzije stečene uplatom doprinosa u toku radnog staža. Jedini legalan izvor bi bile dobrovoljne uplate vernika, pa je takva odluka za pozdraviti.

666

pre 11 godina

za crvene popove ima para a za sirotinju i bolesnu decu nema

bahatost koja nema granica

ma SPC nije nikakava crkva vec interesna grupacija a konacno bi i Insajder trebalo da napravi serijal o 'poslovanju' SPC

deveti krug

pre 11 godina

Popovi su kod nas zasticeniji od belih medveda. Zapravo, kakvi beli medvedi, bolje ih cuvaju nego predsednioka republike! Cak i vise sile rade u njihovu korist. Evo primera, juce je objavljena vest u BLICu o filmskoj produkciji vladike Kacavende. Na vladicinu zalost u pitanju je zanr sankcionisan zakonom. Vec danas je ta vest izbrisana za sajta BLICA! Da li je to upliv bozanske ili neke druge vise sile ne znam ali mi ovo lici na brutalno manipulisanje javnom dostupnoscu informacija.

Pesak

pre 11 godina

Ja sam ateista, poreski obveznik. Zar moram da finansiram svestenike? Zar nije drzava odvojena od crkve? Zivimo li u XIX veku, ili polako srozavamo u srednji vek?
Ovim kao da smo zaposlili jos dve hiljade neproduktivnih birokrata.

zluradi

pre 11 godina

Uvod u klerokratiju! Nadam se uvodjenju jedinstvene, situaciji primerene, tarife za činodejstvovanje i uvodjenje obaveze primene fiskalnih kasa za iste. Takodje, očekujem da se ceo tramvaj prekrsti kada prolazi pored crkve, a ne ovu anarhiju, kao do sada. Nikada sebi neću oprostiti, što nisam odavde pobegao glavom bez obzira, dok sam još bio mlad!

idiJot

pre 11 godina

Strašno. A onda smo mi sekularna banana država. Ovo postaje gore nego 90-tih. Kaže se da će država da plaća doprinose. NEĆE država, ona nema prihode, odnosno njeni prihodi su NAŠE PARE, a svešće se na to da mi idijoti koji zarađujemo nešto i koji redovno plaćamo poreze i doprinose treba da finansiramo razvratnu svešteničku kliku koja siluje decu, A DA NAS NIKO NIJE PITAO hoćemo li da ih plaćamo. Dakle mi koji smo ateisti MORAMO da plaćamo sveštenicima penziju. Pa ovo nema nigde ljudi, ejjjjjjjjjj !!!

Zoranipo

pre 11 godina

Svestenicima bi trebalo uvesti fiskalnu kasu, pa lepo da placaju porez drzavi, a ne da im jos drzava placa doprinose. Sramota reklo bi se...

trig

pre 11 godina

Uzas! Ionako ne placaju nijedan zivi porez, a sada ce drzava uzimati nase pare da bi im uplacivala doprinose! Mozda bih ovo mogao i da razumem da oni pare koje im gradjani ostavljaju trose na humanitarni rad, i da zive skroman zivot na koji su se zavetovali, ali oni voze audije i razne dzipove, i mi od nase bede treba da dovajamo za njihove penzije?! Koji uzas, ovo je pogresno na toliko mnogo nivoa, a prilicno sam siguran i da je neustavno...

Bob Rock

pre 11 godina

Sramota!
Pitam advokate ili ko je vec strucan za ovu tematiku, da li postoji neka medjunarodna organizacija poput medjunarodnog suda u strazburu kojoj bi mi koji drzavi sve posteno placamo, od racuna za struju i saobracajnih kazni, do poreza i sms parkinga, mogli da se zalimo da odluke ove drzave poput oslobadjanja kamati na racune, placanja penzija onima koji niti uplacuju penziono osiguranje niti bilo sta daju ovoj drzavi, a vecina njih ima vise nego sto ce prosecan gradjanin ove zemlje ikada moci da ima...

Da li ste nekada videli gladnog popa?

saša

pre 11 godina

Sramota.Crkve ne plaćaju nikakve poreze državi, a država tj. mi, gradjani, treba da im plaćamo penzije. Onda treba država da dotira penzije i svim drugim vladinim i nevladinim organizacijama.

Andjela

pre 11 godina

A to znaci da vise nece naplacivati krstenja, posete za slave i slicno?
Ili ce im biti uvedene fiskalne kase i biti oporezovani za prihode koje ostvaruju, kao i sve ostale gradjanke i gradjani?

arf

pre 11 godina

to je oko 2.800.000 evra godisnje. zar nije humanije taj novac potrositi na bolesnike, trudnice, javne kuhunje, nabavku helikoptera za prevoz unesrecenih,...? popovi su se i do sad snalazili i ziveli bez drzavne penzije.

iva

pre 11 godina

U Paracinu za krstenje traze 6 hiljada plus hiljadu od kuma. Neki svestenici razumeju tesku situaciju u kojoj se narod nalazi, pa dopustaju da se ta cifra 'odradi' - pomoc popadiji, ili da se daje na rate. I tako.. Javite kolika je tarifa u vasim crkvama.

strasno!!!!!!!!!!

pre 11 godina

pa dokle vise. hoce li i kacavenda i pahomije dobiti penziju od nasih para. uzas!! stvarno nemaju meru. hoce li neko vec jednom stati na kraj ovoj bahatosti i bezobrazluku SPC.

Ivan

pre 11 godina

Sada bi trebalo da im se uvede standardni cenovnik i da placaju i poreze na usluge koje cine. Zasto bi se razlikovali od ostalih na budzetu?

ken parker

pre 11 godina

Bas se radujem, ljudi se muce, ceo zivot nesebicno pomazu sirotinju i bilo bi lepo da se i drzava nadje njima kad je potrebno. Posebno mi je drago zbog velikih humanista Kacavende, Pahomija, Filareta i Artemija. Te moralne gromade zasluzuju i vise od penzije.

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Sa navršene 34 godine staža, 65 godina života, poarčenih godinu i po na "vojnu obavezu", pozavršavao neke poslove vredne za državu, nikada ni dan na bolovanju, sa završenim fakultetima (tri) - jedan deo rada u prosveti, ostatak u nekada jakoj firmi, ali od '91. više na prinudnim odmorima, a na kraju s bednim obaveštenjem da sam "tehnološki višak", a zapravo je firma propala! - dobio sam "privremeno rešenje" (sa opasnošću da mi je zaračunato više?) na mesečni iznos od 18.130 dinara!
"Živim" u sekularnoj državi, gde je, kako piše u Ustavu, crkva odvojena od države, u REPUBLICI čiji grb je monarhistički, sa predsednikom republike koji "poštuje prestolonaslednika i s njim se svečano susreće". Gde sveštenici ne plaćaju nikakve državne dažbine (PDV), a "vraćanjem imovine" su postali veleposednici, pa će kao nekad - novac davati "na interes". Pre šest meseci je za petnaestak minuta mumlanja i za nesuvisli "govor", kada mi je sahranjivana majka, uzeo 100 eura, a tog dana je imao još tri sahrane!
Sveštenici menjaju džipove a ja I DANAS menjam stanove!
Traže da se poštuju ONI koji dok su bili živi nisu sebe spasili, a kao, posle više od 2 hiljade godina, spasiće mene - ako kleknem na kolena, i plaćam, plaćam, plaćam..: od provlačenja bosiljka (koji ja moram imati) kroz vodu koju mi naplati Vodovod, preko sečenja MOG kolača MOJIM nožem, do određivanja KAKO MORAM biti obučen kada ulazim u "sveto mesto", a žene ne smeju u pantalonama!
Sumrak IMITACIJE države, eto šta smo!

arf

pre 11 godina

to je oko 2.800.000 evra godisnje. zar nije humanije taj novac potrositi na bolesnike, trudnice, javne kuhunje, nabavku helikoptera za prevoz unesrecenih,...? popovi su se i do sad snalazili i ziveli bez drzavne penzije.

matori

pre 11 godina

Razmišljam, da li da sam podnesem ustavnu žalbu, tužbu, ili šta bilo, da se ova diskriminatorna uredba stavi van snage, ili da sačekam da to učini neko drugi, ko je pozvaniji da reaguje na ovakve sramne pojave!

Moj zahtev za penziju je odbijen, jer (navodno) nisu plaćeni svi doprinosi (mada sam lično uplatio svaki iznos, do poslednjeg dinara!!!), a ovim lezilebovićima, koji nikad u životu nisu platili ni dinara poreza ili bilo kakvog doprinosa, sad će država da daje penzije, u najmanju ruku kao da su nekakvi zaslužni građani...(???)
FUJ! FUJ! FUJ!

Pesak

pre 11 godina

Ja sam ateista, poreski obveznik. Zar moram da finansiram svestenike? Zar nije drzava odvojena od crkve? Zivimo li u XIX veku, ili polako srozavamo u srednji vek?
Ovim kao da smo zaposlili jos dve hiljade neproduktivnih birokrata.

mr.real

pre 11 godina

Ovo je strašno, povraća mi se. U državi u kojoj deca umiru jer roditelji nemaju novca za lečenje ta ista država plaća doprinose i isplaćuje penzije onima koji nikad ništa nisu dali u budžet.
Jezivo!

Andjela

pre 11 godina

A to znaci da vise nece naplacivati krstenja, posete za slave i slicno?
Ili ce im biti uvedene fiskalne kase i biti oporezovani za prihode koje ostvaruju, kao i sve ostale gradjanke i gradjani?

Bob Rock

pre 11 godina

Sramota!
Pitam advokate ili ko je vec strucan za ovu tematiku, da li postoji neka medjunarodna organizacija poput medjunarodnog suda u strazburu kojoj bi mi koji drzavi sve posteno placamo, od racuna za struju i saobracajnih kazni, do poreza i sms parkinga, mogli da se zalimo da odluke ove drzave poput oslobadjanja kamati na racune, placanja penzija onima koji niti uplacuju penziono osiguranje niti bilo sta daju ovoj drzavi, a vecina njih ima vise nego sto ce prosecan gradjanin ove zemlje ikada moci da ima...

Da li ste nekada videli gladnog popa?

strasno!!!!!!!!!!

pre 11 godina

pa dokle vise. hoce li i kacavenda i pahomije dobiti penziju od nasih para. uzas!! stvarno nemaju meru. hoce li neko vec jednom stati na kraj ovoj bahatosti i bezobrazluku SPC.

dejan

pre 11 godina

kaze:
drzava ce uplacivati.....
zasto drzava. alo bre ljudi. nek uplacuje crkva.
da li ce ista prava imati i islamski, jevrejski, budisticki i ostali svestenici.
ja sam zblanut. kome li je ovo palo na pamet

smajli

pre 11 godina

DA li oni placaju porez? Ja znam da po zakonu tebaju, ali DA LI placaju?

Nema para za zdravstvo, skolstvo, policiju ali za kojekave zafrkancije, kvazi-komunisticke urs "investicije" i "prezentacije" ima. A ljudi i deca umiru ili moraju da mole za lekove i pomoc.

Drzava je najveci neprijatelj slobodi i napretku coveka!

ken parker

pre 11 godina

Bas se radujem, ljudi se muce, ceo zivot nesebicno pomazu sirotinju i bilo bi lepo da se i drzava nadje njima kad je potrebno. Posebno mi je drago zbog velikih humanista Kacavende, Pahomija, Filareta i Artemija. Te moralne gromade zasluzuju i vise od penzije.

Ivan

pre 11 godina

Sada bi trebalo da im se uvede standardni cenovnik i da placaju i poreze na usluge koje cine. Zasto bi se razlikovali od ostalih na budzetu?

jad i beda

pre 11 godina

još ne videh siromašnog sveštenika, bez stana i sredstava za život. delju narod (čast izuzecima, ima ih) do koske, a u dobrotvorne svrhe ni kintu.

idiJot

pre 11 godina

Strašno. A onda smo mi sekularna banana država. Ovo postaje gore nego 90-tih. Kaže se da će država da plaća doprinose. NEĆE država, ona nema prihode, odnosno njeni prihodi su NAŠE PARE, a svešće se na to da mi idijoti koji zarađujemo nešto i koji redovno plaćamo poreze i doprinose treba da finansiramo razvratnu svešteničku kliku koja siluje decu, A DA NAS NIKO NIJE PITAO hoćemo li da ih plaćamo. Dakle mi koji smo ateisti MORAMO da plaćamo sveštenicima penziju. Pa ovo nema nigde ljudi, ejjjjjjjjjj !!!

iva

pre 11 godina

U Paracinu za krstenje traze 6 hiljada plus hiljadu od kuma. Neki svestenici razumeju tesku situaciju u kojoj se narod nalazi, pa dopustaju da se ta cifra 'odradi' - pomoc popadiji, ili da se daje na rate. I tako.. Javite kolika je tarifa u vasim crkvama.

Hope

pre 11 godina

"Važno je da uplate budu na vreme kako im poreznici ne bi zaračunavali dodatnu kamatu, naglašava Simić, dodajući da uplatom na najnižu osnovicu sveštenici neće biti degradirani."
Degradirani smo svi mi kojima drzava ne uplacuje ovo :(

Zoranipo

pre 11 godina

Svestenicima bi trebalo uvesti fiskalnu kasu, pa lepo da placaju porez drzavi, a ne da im jos drzava placa doprinose. Sramota reklo bi se...

deveti krug

pre 11 godina

Popovi su kod nas zasticeniji od belih medveda. Zapravo, kakvi beli medvedi, bolje ih cuvaju nego predsednioka republike! Cak i vise sile rade u njihovu korist. Evo primera, juce je objavljena vest u BLICu o filmskoj produkciji vladike Kacavende. Na vladicinu zalost u pitanju je zanr sankcionisan zakonom. Vec danas je ta vest izbrisana za sajta BLICA! Da li je to upliv bozanske ili neke druge vise sile ne znam ali mi ovo lici na brutalno manipulisanje javnom dostupnoscu informacija.

trig

pre 11 godina

Uzas! Ionako ne placaju nijedan zivi porez, a sada ce drzava uzimati nase pare da bi im uplacivala doprinose! Mozda bih ovo mogao i da razumem da oni pare koje im gradjani ostavljaju trose na humanitarni rad, i da zive skroman zivot na koji su se zavetovali, ali oni voze audije i razne dzipove, i mi od nase bede treba da dovajamo za njihove penzije?! Koji uzas, ovo je pogresno na toliko mnogo nivoa, a prilicno sam siguran i da je neustavno...

kalifumestokalifa

pre 11 godina

Baš super što smo sekularna država.
A sveštenici državni službenici.
Između plaćanja njihovih doprinosa i mog (i vašeg) džepa i plaćanja veroučitelja po školama oni mu dođu među najbrojnijim državnim službama.

dzo

pre 11 godina

Za ovo država ima pare? Još usvojeno pred prošle izbore. Sad treba prititsnuti sve religije da ukinu harač koji uzimaju od ovog naroda.

zluradi

pre 11 godina

Uvod u klerokratiju! Nadam se uvodjenju jedinstvene, situaciji primerene, tarife za činodejstvovanje i uvodjenje obaveze primene fiskalnih kasa za iste. Takodje, očekujem da se ceo tramvaj prekrsti kada prolazi pored crkve, a ne ovu anarhiju, kao do sada. Nikada sebi neću oprostiti, što nisam odavde pobegao glavom bez obzira, dok sam još bio mlad!

smajli

pre 11 godina

DA li oni placaju porez? Ja znam da po zakonu tebaju, ali DA LI placaju?

Nema para za zdravstvo, skolstvo, policiju ali za kojekave zafrkancije, kvazi-komunisticke urs"investicije" i "prezentacije" ima. A ljudi i deca umiru ili moraju da mole za lekove i pomoc.

Drzava je najveci neprijatelj slobodi i napretku coveka!

saša

pre 11 godina

Sramota.Crkve ne plaćaju nikakve poreze državi, a država tj. mi, gradjani, treba da im plaćamo penzije. Onda treba država da dotira penzije i svim drugim vladinim i nevladinim organizacijama.

bogumil

pre 11 godina

pa koja to još budala ide u crkvu danas kada ljudi nemaju za hleba a oni nikada u svojoj dvomilenijumskoj istoriji nisu bolje živeli. idu u crkvu samo oni na državnim jaslama jer to je in, doduše ti su išli i u komitet.

Mika

pre 11 godina

Iz ove nazovi drzave treba pobeci sto pre. Ovo je suludo, svi gradjani Srbije izdvajaju za religiju, Srbija uzima kredite da bi isplacivala popove koji ne placaju porez na svoju zaradu, ne prijavljuju je, sve u djep! Zasto u ovoj zemlji postoje izbori kada oni koji su "izabrani" ne rade u interesu svih gradjana Srbije?

666

pre 11 godina

za crvene popove ima para a za sirotinju i bolesnu decu nema

bahatost koja nema granica

ma SPC nije nikakava crkva vec interesna grupacija a konacno bi i Insajder trebalo da napravi serijal o 'poslovanju' SPC

ivica

pre 11 godina

Drzava bi trebala to da uradi kada svestenici ne bi naplacivali svoje usluge,ali posto ne naplacuju nego deru, mogu sami da uplacuju doprinose

Bojan

pre 11 godina

Zato poštujem Olanda francuskog predsednika, ukinuo je sva davanja za crkvu i preusmerio na trudnice i nezaposlene.
To je državnik, a ne ovi negativno selektovani politikanti.

ja

pre 11 godina

E sada treba ukinuti sva placanja crkvi od strane gradjana za vencanja, krstenja, opela, pomene, ocitavanje molitve... bas ko zeli nesto da prilozi hramu da moze to da uradi ali neobavezno!!!! I to treba implicirati u Zakon!!!! I hramovi treba da pomazu siromasne, da im pripremaju svakodnevno bar jedan obrok a ne samo da traze od naroda kao dosad! I nije u redu da se crkva bavi receptivnim turizmom i izgradjuje hotele sa vise zvezdica, da ima muzeje, svoja etno sela, vinarije za trgovinu vinima i sl. Primer arhiepiskopija milesevska hoce da gradi smestajne kapacitete sa raznim sadrzajima, velnesom.... sto je bogohuljenje!

besna glista

pre 11 godina

Kao da nije dosta sto vojna lica (ciji je rad samo nastetio ovoj zemlji) imaju penzije od po 80.000, sad jos i ove treba da izdrzavamo. Odakle vise?

bezimena

pre 11 godina

Sirotani...posle ovako "korisne" odluke za državu, red je da država počne i nezaposlenima da uplaćuje zdravstveno i penzijsko osiguranje!

Ovo je nevidjena besmislica, ali i neprevazidjena bahatost vlasti. Umesto da se npr. majkama, srazmerno broju dece, na svako dete upiše po neka godina staža, ili slično, masnim guskama se mažu vratovi. I to radi tzv. država koja samo što ne bankrotira, dok se istovremeno SPC enormno bogati, na ko zna kakve načine, jer je protok novca u toj organizaciji krajnja nepoznanica. Obaška što ni prebijenog dinara od njihovog bogatstva ne ide u budžet! Kraće, oni peru pare i prave ogromnu štetu državi, u SVAKOM POGLEDU!

The Clash

pre 11 godina

Alan Ford kao da je ovde osmisljen u Srbiji.Samo nam fali Superhik da otima ovom nesrecnoj gologuziji(sirotinji) i daje svestenicima(bogatima),politicarima i bogatunima(tajkunima).

Show

pre 11 godina

Ovo je uredba koja je doneta neposredno pre izborne cutnje od strane predhodne vlasti kao i podela akcija telekoma koje se godinu dana kasnije jos uvek ne kotiraju/trguju na berzi.

Ako se ove penzije kao i ostale isplacuju iz skupih kredita to znaci da ce oni koji ovaj budzet pune biti jos manje motivisani da nesto rade i doprinose.

zoran

pre 11 godina

U Paracinu za krstenje traze 6 hiljada plus hiljadu od kuma. Neki svestenici razumeju tesku situaciju u kojoj se narod nalazi, pa dopustaju da se ta cifra 'odradi' - pomoc popadiji, ili da se daje na rate. I tako.. Javite kolika je tarifa u vasim crkvama.
(iva, 15. april 2013 10:50)

U anglikanskoj crkvi, u Engleskoj, dzabe. Divna ceremonija i sveshtenik zeleo da se sve izvede na srpskom jeziku. Zamisli da nas pop izadje us suret strancu i odradi ceremoniju na jeziku njegove zemlje....ma, Srbija = Somalija...ne zavaravahte se da je razlichita....na zalost...

lena

pre 11 godina

Sramota. Da li je ovo sekularna drzava ili nije? Katastrofa....Ja ne mogu da verujem sta ovde pise, sta citam i da to nije problem...Ljudi, crkva ne placa porez ni na sta, popovi naplacuju "svadbe i sarane", kao nenormalni, po slobodnoj proceni.... Drzavna penzija???? Mesamo babe i zabe, a u sekularnoj drzavi to se ne radi i vodi direkt u katastrofu.....

opušteno

pre 11 godina

poštovani komentatori, a ko vas tera da zovete ili primate mantijaše ??
od mene će zaraditi 0 evrića. a ako mi zazvoni na vrata zaradiće još nešto.

Zrtva inkvizicije

pre 11 godina

Eee, prvo su nam ugasili Konbon, jedini prozor u svet nauke.
Sada se crkvenjacima uplacuje drzavna penzija.
U drzavnim skolama se uci veronauka (jedini iz odeljenja nisam isao!)
Jedna ministarka javno u 21 veku rece kako ne veruje u Darvinovu teoriju.
pre nego sto se javi neki preacionista, molim da prvo prouci 2 strane Wikipedije.

I kao i uvek, isti savet:
samo nemojte da placate!
krstenje deteta, sto da ga krstis, nije kasno do sudnjega casa. Sam neka se krsti ako hoce.
Vencanje, sta ce vam pop. Idite na Zlatibor na romantican vikend za te novce - duze ce vam trajati brak ;)
Sahrana - bez 100e nema raja. Izem ti pravicnu veru u spasenje i prastanje ako kosta samo 100e da bog zazmuri na jedno oko.

Obrazujte se i iskorenite zlo koje zavadjuje narode vec 3000 godina

licimuri i fariseji

pre 11 godina

Ovo je stvarno sramota, uplacuju im samo za penziono??

A banje, lecilista, more, saune, teretane... Pih kako smo nevernicka drzava.

Em dozvolimo da nam se vladike vozaju sa zastarelim BMW-ima i Mercedesima iz 2010 i 2011 em ih mucimo sa uplatama penzionog i zdravstvenog. Mislim da pod hitno treba da se izvrsi pritisak na vlasti u Srbiji da se za nase svestenstvo zakupi na 100 god jedno ostrvo u Spaniji, da mogu ljudi pristojno da odmaraju, a ne da se muce ko obican svet. I da im se u smislu razonode zakupi i skijaliste na Alpima, gde mogu da testiraju svoju tvrdu veru.

I gledajuci ovu lepu sliku iz clanka, obavezno im dati po 2-3 metle.

petarV

pre 11 godina

SRAMOTA!!!

Nit plaćaju porez na svoje usluge (krštenja,sahrane...) koje ne idu ispod 30-50 eur (toliko ni pregled kod doktora specijaliste u privatnoj ordinacije ne košta)!

Nit plaćaju porez na svoju robu (ikone,kandila,sveće...)

Nit plaćaju poreze na kola...doprinose za penzije!!!

I ŠTA ONI HOĆE!?!?

SRAMOTA!SRAMOTA!SRAMOTA!SRAMOTA!

Ako TOma diploma ne zna da prdne bez patrijarha (da li je patrijarh platio porez na osveštavanje tržnog centra) i pušta ga da se meša u politiku i da za vreme dok popovi ubijaju narkomane,siluju dečake...patrijarh soli pamet okolo...

To ne znači da treba toj bagri da dajemo penzije!

A plus,ja kao ateista i ne idem u crkvu! Zašto meni od plate d aobijaju za ove mufljuze!?
Neka im vernici uplaćuju u fondove,ko kako hoće!

Treba da radi i kuka i motik ai po crkvama i po strankama!

Milija

pre 11 godina

A da li "Sveštenici dobijaju državnu penziju" iz penzionih fondova onih koji su stekli pravo na penziju po osnovu uplata ili iz nekih posebnih sredstava (fondova) koji se formiraju od dobrovoljnih priloga vernika ili iz poreza svih (vernika i nevernika. Ako primaju iz postojećih penzionih fondova umanjuju ionako već umanjena sredstva (uglavnom nenamenskim korišćenjem) za penzije stečene uplatom doprinosa u toku radnog staža. Jedini legalan izvor bi bile dobrovoljne uplate vernika, pa je takva odluka za pozdraviti.

milica

pre 11 godina

To treba da uplaćujete majkama sa više od troje dece ne popovima...u ovoj državi će ostati samo političari i popovi sa Kosovom naravno a ostali....

Dragan Ts

pre 11 godina

Crkva se zestoko protivi potpisu u vezi Kosova, posle dogovora i natezanja pao je dogovor, doprinosi ce biti placeni za svestenike a crkva ce sad nesto manje da se protivi ili nesto slicno.
Ako je ova konstrukcija tacna onda uskoro potpisujemo.
Btw, nije u redu sitima davati jos vise a sirotinji manje.

Kriger

pre 11 godina

Ovo je SRAMOTA!
Hoćemo li sada, umesto firmi, da otvaramo i osnivamo NOVE CRKVE?
Proglasiš se za popa i eto PENZIJE!!! Hahahahaha ...
DVA svedoka ... NARAVNO!

mr.real

pre 11 godina

Ko je za pokretanje tužbe nadležnom (verovatno ustavnom) sudu - neka klikne na zeleni palac. Verujem da će nas biti dovoljno, pokrenućemo i inicijativu na društvenim mrežama ako već nije do sad......
Ceo svet se buni i izlazi na ulice kad je nezadovoljan potezima vlasti, pa nećemo valjda mi biti najgori i sedeti i samo kukumavčiti - ovo je nesumnjivo poziv za izlazak na ulice.
DOSTA JE BRE BILO VIŠE!!!

Milan. Z.

pre 11 godina

Ovo je skandalozna vest. Smucilo mi se sve. U Indjiji voze Opel Insignije, Audije, Dzipove...a ni parking ne zele da placaju. Sada i za njih da odvajamo novac! Za osvedocene neradnike, manipulatore i demagoge. Pa ne bi mi bilo zao da u fond za lecenje dece ovde i u inostranstvu, svakog meseca uplacujemo novac. Ali ovo je sramota za bilo koga ko je doneo ovu odluku. Samo znam da meni na sahrani nece pevati ni jedan!!!

vernik namernik

pre 11 godina

Zanima me kako su regulisane penzije za srpske svestenike u dijaspori?Da li ce oni primati penzije po proseku drzava u kojima su obavljali(delimicno)sluzbu,ili po istim arsinima kao svestenici koji su ceo radni vek proveli u Srbiji? Videvsi standar zivota nasih svestenika u inostranstvu,bio bi greh da im se uskrati pravo na luksuz,po odlasku u penziju! P.S.Da li neko poseduje podatak(priblizno),koliko je skola,obdanista,domova za nezbrinutu decu,prihvatilista za stare osobe,ambulanti,toplih obroka za siromasne...finansirano od strane srpske pravoslavne crkve?

Alex

pre 11 godina

E sada ce nam biti bolje. Samo nam je jos ovo falilo. Sve je potaman, samo je bio problem u tome da neko ko ubira prihode nece da placa doprinose, jer prihode ubira u ime boga. Vernik sam, ali ovo nema veze sa verom i vredja moju inteligenciju.

Mina

pre 11 godina

Jel' i onima sto voze AudiA-8 i BMW?
Kakve, po nasem Ustavu, Crkva ima veze drzavom?
Jesu li svestenici drzavni cinovnici?Koliko ih ima? Ima li neko broj?
Ima li neko ko bi postavio pitanje ustavnosti ovako neceg?
Lekari, svi znamo, treba da odrade visoku normu za svoju platu. Kolika je norma svestenicima?

ludvig fojerbah

pre 11 godina

u okolini svilajnca popovi u nekim momentima su naplacivali i po 500 evra opelo ali retko kada naplate manje od 200 ili 300 evra, a propo pitanja iz jednog komentara kolike su tarife u kojim parohijama, sa ovim potezom se nikako ne slazem...

Gradjanin

pre 11 godina

ANDJEO CUVAR...ne moramo da se pitamo gde bi smo bili da smo 70 godina mozemo i sami da izracunamo na osnovu toga gde smo stigli sa kapitalizmom za samo 15 godina,drugo crkva i kapitalizam nemaju nikakve zajednicke veze trece nikola tesla nije otkrio neizmenicnu struju molitvama nego stecenim znanjem sto bi i tebi preporucio stici sto vise znanja obavestavaj se kako bi ti komentari bili smisleni.Crkva mislim ovog puta na pravoslavnu mada je penzioni fond otvoren i za svestenike ostalih zastupljenih religija,dakle pravoslavna crkva je kao retko koja institucija u najtezim vremenima i novijoj istoriji srbije pokazala toliko bahatosti toliko neosetljivosti prema sopstvenom narodu i vernicima,toliko se puta politicki i nacionalisticki uplela cak iu bezbednost gradjana toliko puta pogazila sopstvene kanone da je neverovatna odluka da drzava dodeli ikakvu apanazu bili kom svestenom licu.U svakom slucaju to puno govori o drzavnim institucijama .

sekularista

pre 11 godina

Trudnicama 65% plate, lista lekova koje pacijent ne placa je sve kraca, obolelih i umrlih od raka sve vise, nema para za higijenske wc-e po skolama, a ova sprdnja od drzave ce da neguje popove?! Molim da se javi onaj ko hoce da sakuplja potpise protiv ove neustavne, zle uredbe. I, za pametnjakovice koji trube o popisu: izjasnjenje mi je 'bez izjasnjenja', popove ne zovem, za gomile kamenja pare ne dam, deca idu iskljucivo na gradjansko i nikada nisu ni trazili tzv veronauku a u stvarnosti spc ispiranje mozga, slavu slavim jer nije hriscanski obicaj i to 19. decembar, uvek mrsno, manastire obidjem ako imam zeludac za prostakluk i glupost kaljdjera i kaludjerica - ni u Milesevi ni na Fruskoj gori ni puskom ni svecom nije bilo drugacijih. Ne dopustam da mi talibani odredjuju pravila za zivot, niti da mi dele pouke o veri i moralu - Titov kpj je malo dete za ovu bezocnost. Jos jednom, javite za prikupljanje potpisa.

acomurija

pre 11 godina

Po Pravoslavnom kalendaru, ima nešto preko 150 dana posta u godini - a sveštenici nam deblji od sumo-rvača!
Pa uz neke "nacionalne penzije" onima koji su čitave solitere potrošili na kocku, ili se vratili u Srbiju posle 20 godina, a iz Skoplja ili Beča, Ciriha ili Sarajeva finansirali izgradnje spomenika "srbočetničkom teroru", pljuvali sve "četničko", čak i gnječili genitalije Srbima-sužnjima, verovatno ćemo lakše svariti. Samo da nam neko zvanično objasni, a ne ovako zakukuljeno, da nam je "građanska dužnost" da plaćamo penzioni doprinos Zukorliću...

Marko

pre 11 godina

Da li je moguce??? Cime su oni to zaduzili poreske obveznike pa da imaju penziju? Da bar poducavaju narod o zivotu u miru i ljubavi, a oni sve rade obrnuto. Cak i opela, krstenja i slicno masno naplacuju. Pogledajte samo u kakvim automobilima se voze.

Mali Hijavata

pre 11 godina

A beneficirani radni staž sa posebno osetljiv rad sa DECOM, kao Pahomije, i njemu minimalac?! Ili onaj sa lopatom, pored duhovne brige za pastvu, još mora čovek i fizički da radi?!Bruka.

Schomi

pre 11 godina

Prosto nemam reči da opišem svoje nezadovoljstvo ovom odlukom vlade, a da to bude u skladu sa pravilima postavljanja komentara. Ljudi koji ne plaćaju poreze na svoje prihode i imaju sve druge moguće privilegije (poreske, carinske) sada dobijaju još jednu privilegiju za koju mislim da krši ustavom zgarantovano pravo na jednakost.Sada će svako od sveštenika imati od države po oko 7000 dinara mesečno. Kao privatni preduzetnik jedva sam izlazio na kraj sa plaćanjem poreza i doprinosa, a uz to svoj promet sam uredno evidentirao na fiskalnoj kasi. Ne želim da moj novac od poreza ide bezobraznom i bahatom kleru. Šta reći osim da prodavci magle najbolje prolaze u Srbiji.

"Jelte mladicu, a vi radite nešto? Zaposleni ste?"

pre 11 godina

Sto bi rekao Radovan III: "Bas leeeepo". A sta su popovi uradili za svoju drzavu kad im ona tako lepo izlazi u susret?

crni domino

pre 11 godina

Kako moze drzava uplacivati!? To su pare nas - poreskih obveznika!
Koliko uzimaju bez PDV za njihove usluge to je strasno! Sramota od crkve!
Pod hitno ukinuti ovu uredbu! Zelim da znam koji je ministar izdao ovu uredbu!? Sta je sa svestenicima drugih vera!?
Politicki idioti, Srbija je sekularna drzava! Krsite ljudska prava! Strazbur ce vam opet izvuci usi!

Dragan

pre 11 godina

Oni koji ne doprinose ništa državi, dobiše besplatno doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje. Bravo za ovu prebogatu zemlju, a nemaju novac da isplate deci koja su osvojila nagrade na takmičenjima u inostranstvu i zemlji, a ona bi trebala da budu naša budućnost i da ne pričamo za humanitarne akcije jer država nema novca da šalje decu na lečenje i operacije u inostranstvu o svom trošku.
19.498*2000=38996000
Pod hino uvesti PDV na njihove usluge i fiskalne račune.

manastirsko-sumadijska sljivovica

pre 11 godina

Predsednik je kupio diplomu, a sada svi mi placamo njegove posete popovima da mu posvete razum i da ga "upute" sta je najbolje ciniti.
E moj gosn. predsednice da dajes iz svog dzepa ne bi "izdejstvovao" da ovi dzabalebovici koji nemaju ni "pravilnik", ni cenovnik,koji razrezuju koliko ce naplatiti odokativno ,koji ne placaju ni dinara ovoj drzavi, dobiju drzavnu penziju. "Trljao" sam klupu na fakultetu i diplomirao za 4 godine, radio kao stoka 33 i po godine staza,u Slobino vreme sam morao da biram da li da budem tehnoloski visak ili da odem u starosnu, umanjenu penziju. Otisao sam u starosnu penziju bez jadne otpremnine od 690 din (3 puta po minimalac od 130 din). Jedva sam i to obavio, jer nisam imao uplacene doprinose za 8 godina. A sada ovi zaludjivaci naroda dobijaju penziju zahvaljujuci drzavi. Znam da glumimo da smo drzava, ali koliko znam crkva je po Ustavu odvojena od drzave. Dok popadije nose originalne Gucijeve i Vitonove kozne tasne moja zena nosi novcanik u platnenoj torbi. Doduse u novcaniku i nema nista vredno osim slika nasih unucica.
STOGA STOP SVESTENICKIM PENZIJAMA IZ DRZAVNOG BUDZETA,TJ SA NASE NAPACENE GRBACE.Neka formiraju i "hrane" sami svoj penzioni fond.

StG

pre 11 godina

Popovima-Lopovima koji zarađuju po 1500-2000€ mesečno, država će uplaćivati doprinose???
Razumem da treba uplaćivati monasima i monahinjama koje su u službi bez prihoda, ali sveštenim licima PA TO JE POZIV DA IH PLjUNEMO GDE GOD IH VIDIMO!!!

petar petrovic

pre 11 godina

Ovde vlada uverenje da je SPC neka kriminalna organizacija,sramota je kolika je doza netrpeljivosti na ovom forumu i kao takvu pojavu moram da je prijavim nadleznim organima.
(Lalegator, 15. april 2013 11:30)

Prvo i osnovno pravilo-mi smo otvoreno drustvo,tako da svako ima pravo da da kritiku o svemu i svacemu.
Drugo svaka kritika je zdrava ako se koriste valjani argumenti.
Trece crkva je na udaru ili neki zakoni,iskljucivo zato sto je srbija puna siromasnih,puna dece koja nemaju za lecenje...a sa druge strane imamo popove koji se voze u najskupljim automobilima,zive svi u kucama od i preko 200m2(ja koje znam u komsiluku imaju takve kuce),naplacuju velike cene za svoj svoj rad,iako taj rad njihov ne ukljucuje nista drugo osim pevanja(za razliku od recimo pekara koji ulaze brasno,i sl...pa prodaje hleb) i sav taj novac od parastosa,krstenja,vencanja...ide u njihove ruke,za njihove potrebe(bez poreza) i cesto biva toliko veliki taj prihod da skoro svaki pop ima u svom vlasnistvu po nekoliko skupocenih automobila,velikih stanova...

Neznam kako vi zamisljate crkvu,boga...al sigurno nije bas u redu da se od sirotinje uzima novac (i to u izgovoru boljitka,spasa,krstenja,srece...)i da se tim istim novcem kasnije kupuju skupoceni automobili.

A nesta sto je van moje logike-to da DECA BOLESNA budu u sasvim drugom planu i da za njih nema para za lecenje,a da se onima koji su vec obezbedjeni finansijski jos finansijski pomaze...

chuburac

pre 11 godina

Hoce li bar za uzvrat neke njihove usluge biti besplatne ako ovaj narod koji je nezaposlen i ne prima plate nema hrane u javnim kuhinjama i svratistima finansirati iz budzeta svestenike...krajnje neodgovorno ponasanje vlasti... razumem da u svom poslovanju crkve ucestvuju u prihodima drzave nego niti placaju PDV niti porez a zahvataju iz budzeta?????

Slobodan Djakovic

pre 11 godina

Pranje grehova; 10eur, pranje grehova sa oprostenjem 20eur. Sahrane 15eur. Krstenja i slicno, od 20eur pa nadalje. Uglavnom. lep biznis cveta. Prosle godine mi ispred nosa uleteo bmw neka x serija, a unutra neki lik obucen ko monah, sve satelefonom, prosao kroz crveno. Da nije tuzno, bilo bi smesno. Ne mogu da tvrdim da ima postenog i casnog sveta medju crkvenjacima, ali stvarno su postali kasta za sebe.

Lalegator

pre 11 godina

Ovde vlada uverenje da je SPC neka kriminalna organizacija,sramota je kolika je doza netrpeljivosti na ovom forumu i kao takvu pojavu moram da je prijavim nadleznim organima.

U vezi teme,taman i da dobiju penzije pa taj iznos na godisnjem nivou nije ni blizu alarmantnog.Znati li koliko prekobrojnih ima u drzavnoj administraciji koji ceo zivot ama nista ne rade i na kraju se opet svale na grbacu mucenika koji ceo radni vek provede u privatnom sektoru.

I za sve one koji misle da su svestenici halapljivi,dovoljno je samo da odete do Patrijarsije,uplatite za uslugu koja vam je potrebna po smesno niskoj ceni i racun pokazete svom svesteniku.Nista vise.

Biti pravoslavac u Srbiji kosta skoro pa nista,ali mi narod kakav jesmo volimo da se razbacujemo parama taman ostajali gladni.

I na kraju,sekularisti,nismo mi teokratija ali ako je preko 90% pravoslavaca a u ostali % ulaze Marsovci i Dzedaji,normalno je da se pravoslavlje podrazumeva kao glavna religija ovde.Ma kako se ti licno osecao kao pripadnik druge vere,9 ljudi do tebe pravoslavno i mozes ili to da prihvatis ili idi na Mars ili na Tython.

Dragan

pre 11 godina

Da li je moguce da iz budzetskih para se jos uvek izmiruju plate i deo za penzije i to umesto da to radi za svoje sluzbenike najbogatije firme u drzavi(SPS).da li je neko cuo u Vladi da su crkvi vracene ili ce uskoro biti vracene sve nekretnine i imovina i da sa tim prestaje obaveza drzave da izdrzava crkvene sluzbenike.Da li se na ovaj nacin politika udvara crkvi na teret budzeta i da li crkva ima morala da jos uvek trazi novac od drzave i poreskih obveznika iako je postala najbogatija i najprofitnija firma u drzavi.Sramota.

srle

pre 11 godina

1. I "oni" moraju placati porez
2. Obzirom da im ja (i svi mi) kroz placanje poreza finansiramo penziju, jel to znaci da vernici vise nece placati krstenja, sahrane, vencanja...?

justin

pre 11 godina

SAD treba da se javi Fond za Humanitarno Pravo i da traži od Ustavnog suda ocenu ustavnosti ovakve nakaradne odluke i diskriminatorske jer to pravo-na penziju bi trebalo da imaju i oni jadnici koji su bez posla i takvi će doživet i penziju a nje biti neće.Šta sa njima? U logor?Eutanazija?

Владимир

pre 11 godina

Ух, каква вест за Србе-Србијанце... позеленеће од муке. (:
Ништа не упропасти дан Србу-Србијанцу као парохијске вести.
Што је тај за 70 година омрзнуо цркву и попове, па то нигде нема...

Moje ime je časno

pre 11 godina

KRAJ!!!
Još robijaši da dobiju penziju, pa onda ovi što vise po kladionicama, pa po kafanama i u jendecima.
Dajte popovima peziju ali da ni jedan nesme više narodu da naplati ni jedno krštenje, sahranu, parastos,svećenje vodice (moj to radi šimširom jer je zaboravio bosiljak a majka nereče gde ostavi kalenicu sa potrebnim stvarima). Ma nemam bre volju više da pišem.

petar petrovic

pre 11 godina

Од 48 коментара само је неколико у прилог цркви и њеним свештеницима, остали су пљувачки и неразумни! Па господо неверници или верници других конфесија, мислим на марксистичко-комунистичко-лењинистичко-стаљинистичко-енверхоџинске вернике, да вас обавестим да су овим законом обухваћени не само свештеници православне цркве, против којих се узалуд борите на овом порталу,већ и осталих религија и вера.Зато треба да се радујете, јер ће ваше муслиманске хоџе и дервиши, папске нунције и монсињери такође добијати пензију од државе!Такође од државе добијају пензију ваши комунистички комесари и комесарке, афежејке,марксистички идеолози и остале комунистичке комитетлије! Да је правна држава, санкционисали би се и ови изливи мржње према србима и њиховој православној вери, јер у овој држави су сви заштићени, само србе можеш прогањати, вређати и ниподаштавати без икаквих последица. Али не задуго!
(Петар Миловановић, 15. april 2013 14:09)

Jeli Petre,jel to ta ljubav prema svima ostalima koji misle drugacije.
U kom veku je napisan ovaj komentar
U 21veku????

Dal uvek mora mrznja da prsti iz vasih komentara.
Dal postoji nacin da se nesta kaze,da se koriste argumenti,a ne pretnje,vredjanje i sl.

Shvati,ljudi su razliciti,neko veruje-neko ne,al u sustini svi smo mi ljudi.
Shvati,ako se ta tvoja vera zasniva na vredjanju i pretnji onda neznam dal je to vera ili mrznja.
Ja sam ateista i u tebi vidim coveka,kao i u katolika,muslimana...
Delim ljude na DOBRE i LOSE a nikako po veri i naciji....

boris67

pre 11 godina

matori, bezimena, po prvi put apsolutno podrzavam vas stav. i ta tuzba ust sudu, neko to mora da uradi. pa ovo je ludilo. ljudi iz svoje potrebe i ubedjenja su svestenici, a drzava da im placa penzije. ajd onda i komunistima i demokratama, radikalima...uz sve to, popovi nemilice uzimaju od svih: bogatih, koji malo daju, i posebno sirotinje, koji sve daju. ovo mora da se zaustavi.
nikada ne komentarisem odluke crkve, jer je to organizacija koja traje vekovima, koja ima svoju politiku i u koju se ne razumem. ali, to je danas bogata organizacija i u ovo tesko vreme, ovo je za svaku osudu

Nacionalni Selektor

pre 11 godina

Predlazem da sportisti naprave jos jednu dobrotvornu akciju,i svojim prilozima obnove vozni park srpskog svestenstva.Jer videvsi stanje puteva u Srbiji,drasticno je smanjen vek trajanja automobila,tako da posle 1-2 godine,auto postaje prakticno neupotrebljiv,sto drasticno povecava bezbednosne rizike kojima su izlozeni svestenici.Ako sportisti nisu u mogucnosti da skupe dovoljnu sumu,insistiram da vlada uvede dodatne dazbine na mleko,hleb,voce,povrce,gradsku vodu,struju,skolske udzbenike i poveca tv pretplatu,ako ni to nije dovoljno,svim zaposlenima nametnuti dodatni dobrovoljni fond za potrebe svestenickog voznog parka,a nezaposlene motivisati da volonterski rade na crkvenim dobrima,a po potrebi i u svestenickim domacinstvima.S obzirom da smo mali i siromasan narod,i sve gore navedeno ne bude dovoljno,imperativno treba prodati deo drzavne imovine.Necemo valjda da dozvolimo da Papa i vatikanska svita,ima bolje automobile od nasih popova.I da zavrsim,traziti od Mercedesa izradu vise komada Popomobila,da se medju srpskim poglavarima ne bi pojavila zavidnost,jer to bi bilo pogubno za bogougodnu sluzbu,a da ne spominjem,katastrofalne posledice po srpsko nacionalno bice i sanse da se posle ovog trenutnog raja,nadjemo u nebeskom.Svi koji misle da se salim u zabludi su!Zato odma' na ispovest!

Čveger

pre 11 godina

Bez ikakvog objašnjenja, bez najave, bez rezona, bez ikakvog obzira perma situaciji u kojoj se nalazimo, država pomaže najzaštićeniji soj parazita koji je ova zemlja držala. Rade šta im se prohte, deru narod, siluju decu, izbegavaju zakon, voze besna kola, obezbeđuju tri naredne generacije jednim radnim vekom, a sada primaju i penziju za to! Crnomantijaši!

TZ

pre 11 godina

Zasto da neko ko je musliman, ili neke druge veroispovesti, ili ateista (kao ja) placa porez od koga ce se uplacivati penzije popovima? Sa moje tacke gledishta oni tezgare sa svojim pevanjem. Ako je tako, ajde lepo onda i Ceci i Breni da placamo penzije... i one pevaju preko 20 godina sigurno...

daevon

pre 11 godina

Do danas sam bio Ateista, a od danas postajem Antiteista.
Onima koji se žale na crkvene tarife poručujem: ko vas tera da bilo šta radite sa popovima? Ako ste vernici, zalužili ste takvu crkvu, ono su vaši pastiri. A ako ste nevernici, zašto zovete popa?
Međutim, najveći problem ovde je država. Ova vlada a i prethodne činili su mnoge korake suprotne ustavu i sekularnosti države.
ProSPC popis 2012, Veronauka u školama, neplaćanje pdv SPC, "vojni pop", slave opština itd
Moram još jedan interesantan detalj da pomenem: Dačić!!!
Moram da izrazim iskrene čestitke našem premijeru za hrabro nedavno istupanje protiv SPC, u kome je kritikovao nedoslednost i hipokriziju SPC. (naravno SPS mi je daleko i od glave i od srca)

prijavi i mene nadleznim organima,molim te!

pre 11 godina

@Lalegator
A jel ti palo na pamet da prijavis nadleznim organima slucajeve silovanja dece i otimanja para od nesrecnih, bolesnih i siromasnih?!?

satanista u rezervi

pre 11 godina

Sveštenik u zgradi vozi auto od 10.000E (neki Citroen ogroman, kombi) a ja teram auto do 2000E i jedva ga održavam. On će da dobije kintu od države, a ja pre 10 minuta uplatio 160E obaveze državi za proteklih 30 dana...Pa to taman ide direktno u njegov džep. Lakše bi bilo da sam mu odneo pare na ruke, možda bi bar kafu dobio (možda i rakijicu) i taman da vidim šta ima novo kod boga...

A i mogao bi da ga pitam kako ja da postanem pop otac svešteno lice monah grobar pevač u horu prodavac sveća ili jbm li ga šta već, sigurno bi mi bilo bolje...

Ateista PHP umetnik...Neka mi je lak dan...

Milan

pre 11 godina

Ne brinite nece to jos dugo jos par godina mozda najvise deset (kada prodamo eps i telekom i jos par stvari) i dodinucemo dno a tada nece biti ni penzija ni za obican svet a kamoni za svestenike a nece tada biti nista jer necemo imati nista.

Srecno vam bilo u putu za propast on polako dolazi a tada ce vam jedino svestenici biti od pomoci jer para (hrane) nece biti pa se onda zajedno sa njima molite mozda ce onda bog da vam pomogne.

A za pametne poruka pakujte kofere sto pre dok jos mozete jer posle ce i vama jedino preostati da se molite.

Srbija na pravom putu u provaliju

Jovan

pre 11 godina

Dobro bre, da li ova zakonodavna vlast ima nameru da menja ustav ili šta, pošto ovo sa članom 11. ustava R. Srbije ne može proći.

Na stranu to što spc ne plaća poreze, i svaki vernik za bilo kakvu uslugu mora platiti popu, i što crkva ima enormne materijalne resurse, ustav je ustav, i treba ga se držati.

Peđa T

pre 11 godina

Da li će za uzvrat prestati da naplaćuju krštenja,sahrane,..?Imao 4-ro dece i za sve smo platili punu cenu krštenja.Toliko o Srbi množite se i obožite se.Država kakva god da je ipak je nešto dala i stimulisala!

zdr ateista

pre 11 godina

Ja ne razumem jednu stvar. Na popisu stanovnistva narod se izjasnio 98% religiozan, pravoslavan, valjda pripadnik SPC, a ovde se 98% izjasnjava protiv penzija popovima. Nije valjda religiozni nacionalizam bio motiv za izjasnjavanje na popisivanju? Ako jeste onda treba i da se plati, jer vlast gleda i treba da gleda samo rezultate popisa. Zao mi je samo za ona 2% jer su njihova prava ugrozena.

andeo cuvar

pre 11 godina

Sta je bre antihristi, nije vam bilo dosta 50 godina komunizma i nazadovanja pa vam opet popovi smetaju.jeste li se ikada pitali gde bi smo bili da smo zadnjih 70 godina ziveli u kapitalizmu, gde je crkva sasvim normalan i bitan deo svakodnevnice i gde su svestenic postovani i imaju ista prava kao i svaki drugi gradanin....
I Nikola Tesla je bio duhovno lice , zbog toga je mogao da da toliko nauci.
I Novak sada u veri trazi snagu.
Ljudi , budite malo tolerantniji i verujte. Citajte malo i izmedu redova , jer nije sve tako crno na belo.

Marko

pre 11 godina

Ko vas bije po usima da dajete popovima vise para nego po cenovniku crkve.
A ni to nije obavezno cak i ako ste najveci vernik.

Razumem da se daje nekim zaista ugrozenim ljudima, kao i svim gradjanima ili da su oni cuvari kulturnog nasledja.
Ali ovo ,fakat, rusi sekularnost drzave.
A ja sam bas protiv ateista al ovo nije u redu na ovakav nacin.

Nebojsa

pre 11 godina

Pravoslavna Crkva na Kipru je poklonila drzavi deo svoje imovine kako bi pripomogla izlasku iz krize. I kod nas je tako, zar ne ? Nema krize. Patrijarh trosi 800000 evra za adaptaciju svog skromnog doma... Pahomija ce drzava opet nekako abolirati... Lopate rade kao vaspitna sredstva... Blagajnik uzeo milion evra, a SPC nema pojma... Drzava treba da im dodeli NACIONALNE PENZIJE... A dugove ce vracati nasi pra-pra-pra unuci. Ziveli !

Protestantski pastor

pre 11 godina

Vidim da je vecini komentatora religioznost potpuna nepoznanica, da je svode na nivo obicaja koji nema nikakvu stvarnu vrednost. S druge strane, svi se pozivaju na sekularnu drzavu, oporezivanje i PDV cime svrstavaju verske organizacije medju proizvodne privredne grane. Dakle, zelim da pojasnim ove dve stvari. Prvo, religioznost je za religiozne i ne treba pozivati svestenike i placati ih za nesto sto smatrate bezvrednim. Budite hrabri i nemojte sahranjivati vase pokojnike po hriscanskim obicajima ako smatrate da je to razbacivanje novca. Sredina moze da vam zameri zbog toga, ali ako su vam razlozi ispravni, ni Bog vam na nece zameriti vasu kritiku, bez obzira sta kazu ljudi.

Drugo, verske organizacije su neprofitne organizacije i svaka drzava ima posebna pravila za njihovo poslovanje. US odbija deo poreza licima koja ulazu u neprofitne organizacije, a UK direktno donira % na sve svote prikupljene u dobrotvorne svrhe. Stoga, informisite se. Ako smatrate da svestenici nista ne rade, pronadjite one koji rade. Rezultat rada vrednog svestenika su promenjeni ljudski zivoti, harmonija u porodici, dobri odnosi sa komsijama, na poslu i licni unutrasnji mir i sigurnost. Smatram da je to svima i te kako potrebno. Ako to ne dobijate od vaseg svestenika, pronadjite drugog koji vam moze pomoci, ali nemojte generalizovati stvari jer zaista ima ljudi koji dobro rade svoj posao i koji zasluzuju svaku vrstu podrske, ukljucujuci i finansijsku. Sto se tice onih drugih, tu se svi slazemo.

Vernik

pre 11 godina

Trebalo bi na neki način rešiti njihov status. Činjenica je da današnji sveštenici imaju mnogo više od obični ljudi. Hvala Bogu davno su prošli dani kad su naše crkve bile prazne i oni siromašni. Ako su državni službenici onda neka im se odredi prosečna državna plata i da ništa ne naplaćuju. U slučaju da imaju minimalnu platu, onda neka postoji cenovnik usluga koje pružaju, i koji je razuman. U Srbiji ako radite bilo kakav ugovor o delu plaćate 30% od zarađene sume. Dinkić je čak tražio da to bude 70%. Znači ako zaradite 1000 dinara plaćate 300 dinara državi. U crkvama uglavnom nikada ne kažu koliko nešto košta, ali se to zna, i ljudi iako nemaju ne žele da ne plate taj iznos. Uostalom samo se jednom krštavamo ili umiremo. Mislim da posao sveštenika jeste težak. Ko ide u crkvu zna koliko ima službi i da uvek moraju da su spremni da dođu na svaki poziv. Ali ovo što vidim kod današnjih sveštenika kad je njihovo materijalno stanje u pitanju je više nego preterano. Niko od ljudi sa visokim školama i teškim poslovima ne može da zaradi za ceo život koliko oni zarade za desetak godina.
Vernici bi trebalo da daju priloge za uređenja i restauraciju crkava i manastira prema svojim mogućnostima.
Ja sam vernik, odlazim u crkvu, ali ako biste me pitali odakle toliko bogatstvo našem sveštenstvu ne bih tačno znala. Još je Patrijarh Pavle rekao kad ga je jedan sveštenik pozvao da ga poveze svojim luksuznim autom jer je Patrijarh išao peške da li ste se zavetovali na takvu skromnost.

Nebojsa

pre 11 godina

Они нису политичари али нису ни професори, наставници, службеници, труднице, они што раде по систему прва шанса а не оду никад на посао, људи на бироу са новчаном накнадом, они на социјали, путари, железничари, просветари (поменух их ал' се сад римује), старији од 55. година који су као нашли послодавца па им држава 5. година уплаћује доприносе за ПИО, службеници по општинама, радници у ЈКП, сужбеници АПВ и гомила других који се исплаћују на државном буџету и сад ти сви они нису проблем него попови (СПЦ)???
Па немаш ти проблем са трошењем буџетских пара, нити ти је стало до трудница него си идеолошки против цркве. Отуд и такви твоји постови.

Tomislav

pre 11 godina

Protiv sveštenih lica zaista nemam ništa. Ali mislim da bi bilo za njih najbolje da koriste svoj budžet za penzije, jer kada budu trebali da: svete vodu, krste, venčavaju, svete kuće, stanove i t.d., narod iz revolta im neće ništa dati i neće poštovati ni malo "dosadašnji cenovnik" za pomenute "usluge".

ljilja

pre 11 godina

Срамотни су коментари оних који се ишчуђавају штоје коначно држава одлучила да плаћа допринос, и то онај базични, минимални, свештеницима и службеницима СПЦ. Ја бих се радије побунила што држава не плаћа пуни допрунос, јер свештеници по градовима углавном имају завршен факултет, дакле високу стручну спрему, службеници у Цркви су лица која раде у Библиотеци, у Архиву, Муѕеју СПЦ, затим вероучитељи, правници, економисти...Зашто су они оштећени да и њима држава плати као било ком другом у истом рангу ко ради у установама ван Цркве? Зашто јавност тако гледа на црквена лица, зар због неколико инкримисаних, често и оправдано, особа, зар су они мерило свих часних и врлинских људи који достојанствено и са смиреном побожношћу негују и доприносе очувању наше православне вере радећи као свештеници, вероучитељи или лаици у Цркви.

Deki

pre 11 godina

u okolini svilajnca popovi u nekim momentima su naplacivali i po 500 evra opelo ali retko kada naplate manje od 200 ili 300 evra, a propo pitanja iz jednog komentara kolike su tarife u kojim parohijama, sa ovim potezom se nikako ne slazem...
(ludvig fojerbah, 15. april 2013 15:14)

E TI GA BAS PRETERA......

Петар Миловановић

pre 11 godina

Од 48 коментара само је неколико у прилог цркви и њеним свештеницима, остали су пљувачки и неразумни! Па господо неверници или верници других конфесија, мислим на марксистичко-комунистичко-лењинистичко-стаљинистичко-енверхоџинске вернике, да вас обавестим да су овим законом обухваћени не само свештеници православне цркве, против којих се узалуд борите на овом порталу, већ и осталих религија и вера. Зато треба да се радујете, јер ће ваше муслиманске хоџе и дервиши, папске нунције и монсињери такође добијати пензију од државе! Такође од државе добијају пензију ваши комунистички комесари и комесарке, афежејке, партијски секретари и правобраниоци самоуправљања, марксистички идеолози и остале комунистичке комитетлије! Да је правна држава, санкционисали би се и ови изливи мржње према србима и њиховој православној вери, јер у овој држави су сви заштићени, само србе можеш прогањати, вређати и ниподаштавати без икаквих последица. Али не задуго!

Sale

pre 11 godina

Ako moze da se daje "nacionalna penzija" sportistima koji su sada multimilioneri zahvaljujuci njihobim karijerama u inostranstvu, onda i svestenicima moze penzija. Pravi dobar svestenik nema novaca kao sto svi blate celu crkvu zbog nekolicine onih koji su sve samo ne svestenici!!!!

Djetic

pre 4 godine

Moze li neko da mi odgovori posto ne mogu da pronadjem na internetu,da li je dozvoljeno svestenim licima,popovima,monasima i monahinjama da imaju u privatnom i licnom vlasnistvu nekretninu na primer? Imamo u zgradi monahe koji su kupili stan i u koji donose i skladiste sve poklone koje su neki jadni vernici dali za ozdravljenje i pomoc a monasi to posle dele svojim prijateljima.
Da li je to praksa? Ja sam mislio da se novac dobijen od priloga koristi drugacije i da pripada crkvi ili manastiru!?

Vladica Zivkovic

pre 11 godina

Penzija 20000 ? Pa to svaki pop uzme za 3 sahrane , to jest za 1 dan . Ali ako para ima za sve , pa sto da i oni ne dobiju nesto .

Milorad

pre 11 godina

Ova slika me podseca na Blade film:
I against I
Flesh of my flesh, mind of my mind
Two of a kind but one won't survive
My images reflect in the enemies eye,
His images reflect in mine the same time...

Lalegator

pre 11 godina

Ovde vlada uverenje da je SPC neka kriminalna organizacija,sramota je kolika je doza netrpeljivosti na ovom forumu i kao takvu pojavu moram da je prijavim nadleznim organima.

U vezi teme,taman i da dobiju penzije pa taj iznos na godisnjem nivou nije ni blizu alarmantnog.Znati li koliko prekobrojnih ima u drzavnoj administraciji koji ceo zivot ama nista ne rade i na kraju se opet svale na grbacu mucenika koji ceo radni vek provede u privatnom sektoru.

I za sve one koji misle da su svestenici halapljivi,dovoljno je samo da odete do Patrijarsije,uplatite za uslugu koja vam je potrebna po smesno niskoj ceni i racun pokazete svom svesteniku.Nista vise.

Biti pravoslavac u Srbiji kosta skoro pa nista,ali mi narod kakav jesmo volimo da se razbacujemo parama taman ostajali gladni.

I na kraju,sekularisti,nismo mi teokratija ali ako je preko 90% pravoslavaca a u ostali % ulaze Marsovci i Dzedaji,normalno je da se pravoslavlje podrazumeva kao glavna religija ovde.Ma kako se ti licno osecao kao pripadnik druge vere,9 ljudi do tebe pravoslavno i mozes ili to da prihvatis ili idi na Mars ili na Tython.

Владимир

pre 11 godina

Ух, каква вест за Србе-Србијанце... позеленеће од муке. (:
Ништа не упропасти дан Србу-Србијанцу као парохијске вести.
Што је тај за 70 година омрзнуо цркву и попове, па то нигде нема...

andeo cuvar

pre 11 godina

Sta je bre antihristi, nije vam bilo dosta 50 godina komunizma i nazadovanja pa vam opet popovi smetaju.jeste li se ikada pitali gde bi smo bili da smo zadnjih 70 godina ziveli u kapitalizmu, gde je crkva sasvim normalan i bitan deo svakodnevnice i gde su svestenic postovani i imaju ista prava kao i svaki drugi gradanin....
I Nikola Tesla je bio duhovno lice , zbog toga je mogao da da toliko nauci.
I Novak sada u veri trazi snagu.
Ljudi , budite malo tolerantniji i verujte. Citajte malo i izmedu redova , jer nije sve tako crno na belo.

ljilja

pre 11 godina

Срамотни су коментари оних који се ишчуђавају штоје коначно држава одлучила да плаћа допринос, и то онај базични, минимални, свештеницима и службеницима СПЦ. Ја бих се радије побунила што држава не плаћа пуни допрунос, јер свештеници по градовима углавном имају завршен факултет, дакле високу стручну спрему, службеници у Цркви су лица која раде у Библиотеци, у Архиву, Муѕеју СПЦ, затим вероучитељи, правници, економисти...Зашто су они оштећени да и њима држава плати као било ком другом у истом рангу ко ради у установама ван Цркве? Зашто јавност тако гледа на црквена лица, зар због неколико инкримисаних, често и оправдано, особа, зар су они мерило свих часних и врлинских људи који достојанствено и са смиреном побожношћу негују и доприносе очувању наше православне вере радећи као свештеници, вероучитељи или лаици у Цркви.

Петар Миловановић

pre 11 godina

Од 48 коментара само је неколико у прилог цркви и њеним свештеницима, остали су пљувачки и неразумни! Па господо неверници или верници других конфесија, мислим на марксистичко-комунистичко-лењинистичко-стаљинистичко-енверхоџинске вернике, да вас обавестим да су овим законом обухваћени не само свештеници православне цркве, против којих се узалуд борите на овом порталу, већ и осталих религија и вера. Зато треба да се радујете, јер ће ваше муслиманске хоџе и дервиши, папске нунције и монсињери такође добијати пензију од државе! Такође од државе добијају пензију ваши комунистички комесари и комесарке, афежејке, партијски секретари и правобраниоци самоуправљања, марксистички идеолози и остале комунистичке комитетлије! Да је правна држава, санкционисали би се и ови изливи мржње према србима и њиховој православној вери, јер у овој држави су сви заштићени, само србе можеш прогањати, вређати и ниподаштавати без икаквих последица. Али не задуго!

Protestantski pastor

pre 11 godina

Vidim da je vecini komentatora religioznost potpuna nepoznanica, da je svode na nivo obicaja koji nema nikakvu stvarnu vrednost. S druge strane, svi se pozivaju na sekularnu drzavu, oporezivanje i PDV cime svrstavaju verske organizacije medju proizvodne privredne grane. Dakle, zelim da pojasnim ove dve stvari. Prvo, religioznost je za religiozne i ne treba pozivati svestenike i placati ih za nesto sto smatrate bezvrednim. Budite hrabri i nemojte sahranjivati vase pokojnike po hriscanskim obicajima ako smatrate da je to razbacivanje novca. Sredina moze da vam zameri zbog toga, ali ako su vam razlozi ispravni, ni Bog vam na nece zameriti vasu kritiku, bez obzira sta kazu ljudi.

Drugo, verske organizacije su neprofitne organizacije i svaka drzava ima posebna pravila za njihovo poslovanje. US odbija deo poreza licima koja ulazu u neprofitne organizacije, a UK direktno donira % na sve svote prikupljene u dobrotvorne svrhe. Stoga, informisite se. Ako smatrate da svestenici nista ne rade, pronadjite one koji rade. Rezultat rada vrednog svestenika su promenjeni ljudski zivoti, harmonija u porodici, dobri odnosi sa komsijama, na poslu i licni unutrasnji mir i sigurnost. Smatram da je to svima i te kako potrebno. Ako to ne dobijate od vaseg svestenika, pronadjite drugog koji vam moze pomoci, ali nemojte generalizovati stvari jer zaista ima ljudi koji dobro rade svoj posao i koji zasluzuju svaku vrstu podrske, ukljucujuci i finansijsku. Sto se tice onih drugih, tu se svi slazemo.

Nebojsa

pre 11 godina

Они нису политичари али нису ни професори, наставници, службеници, труднице, они што раде по систему прва шанса а не оду никад на посао, људи на бироу са новчаном накнадом, они на социјали, путари, железничари, просветари (поменух их ал' се сад римује), старији од 55. година који су као нашли послодавца па им држава 5. година уплаћује доприносе за ПИО, службеници по општинама, радници у ЈКП, сужбеници АПВ и гомила других који се исплаћују на државном буџету и сад ти сви они нису проблем него попови (СПЦ)???
Па немаш ти проблем са трошењем буџетских пара, нити ти је стало до трудница него си идеолошки против цркве. Отуд и такви твоји постови.

Sale

pre 11 godina

Ako moze da se daje "nacionalna penzija" sportistima koji su sada multimilioneri zahvaljujuci njihobim karijerama u inostranstvu, onda i svestenicima moze penzija. Pravi dobar svestenik nema novaca kao sto svi blate celu crkvu zbog nekolicine onih koji su sve samo ne svestenici!!!!

Kvazimodo Sorabius

pre 11 godina

Sa navršene 34 godine staža, 65 godina života, poarčenih godinu i po na "vojnu obavezu", pozavršavao neke poslove vredne za državu, nikada ni dan na bolovanju, sa završenim fakultetima (tri) - jedan deo rada u prosveti, ostatak u nekada jakoj firmi, ali od '91. više na prinudnim odmorima, a na kraju s bednim obaveštenjem da sam "tehnološki višak", a zapravo je firma propala! - dobio sam "privremeno rešenje" (sa opasnošću da mi je zaračunato više?) na mesečni iznos od 18.130 dinara!
"Živim" u sekularnoj državi, gde je, kako piše u Ustavu, crkva odvojena od države, u REPUBLICI čiji grb je monarhistički, sa predsednikom republike koji "poštuje prestolonaslednika i s njim se svečano susreće". Gde sveštenici ne plaćaju nikakve državne dažbine (PDV), a "vraćanjem imovine" su postali veleposednici, pa će kao nekad - novac davati "na interes". Pre šest meseci je za petnaestak minuta mumlanja i za nesuvisli "govor", kada mi je sahranjivana majka, uzeo 100 eura, a tog dana je imao još tri sahrane!
Sveštenici menjaju džipove a ja I DANAS menjam stanove!
Traže da se poštuju ONI koji dok su bili živi nisu sebe spasili, a kao, posle više od 2 hiljade godina, spasiće mene - ako kleknem na kolena, i plaćam, plaćam, plaćam..: od provlačenja bosiljka (koji ja moram imati) kroz vodu koju mi naplati Vodovod, preko sečenja MOG kolača MOJIM nožem, do određivanja KAKO MORAM biti obučen kada ulazim u "sveto mesto", a žene ne smeju u pantalonama!
Sumrak IMITACIJE države, eto šta smo!

petar petrovic

pre 11 godina

Од 48 коментара само је неколико у прилог цркви и њеним свештеницима, остали су пљувачки и неразумни! Па господо неверници или верници других конфесија, мислим на марксистичко-комунистичко-лењинистичко-стаљинистичко-енверхоџинске вернике, да вас обавестим да су овим законом обухваћени не само свештеници православне цркве, против којих се узалуд борите на овом порталу,већ и осталих религија и вера.Зато треба да се радујете, јер ће ваше муслиманске хоџе и дервиши, папске нунције и монсињери такође добијати пензију од државе!Такође од државе добијају пензију ваши комунистички комесари и комесарке, афежејке,марксистички идеолози и остале комунистичке комитетлије! Да је правна држава, санкционисали би се и ови изливи мржње према србима и њиховој православној вери, јер у овој држави су сви заштићени, само србе можеш прогањати, вређати и ниподаштавати без икаквих последица. Али не задуго!
(Петар Миловановић, 15. april 2013 14:09)

Jeli Petre,jel to ta ljubav prema svima ostalima koji misle drugacije.
U kom veku je napisan ovaj komentar
U 21veku????

Dal uvek mora mrznja da prsti iz vasih komentara.
Dal postoji nacin da se nesta kaze,da se koriste argumenti,a ne pretnje,vredjanje i sl.

Shvati,ljudi su razliciti,neko veruje-neko ne,al u sustini svi smo mi ljudi.
Shvati,ako se ta tvoja vera zasniva na vredjanju i pretnji onda neznam dal je to vera ili mrznja.
Ja sam ateista i u tebi vidim coveka,kao i u katolika,muslimana...
Delim ljude na DOBRE i LOSE a nikako po veri i naciji....

Deki

pre 11 godina

u okolini svilajnca popovi u nekim momentima su naplacivali i po 500 evra opelo ali retko kada naplate manje od 200 ili 300 evra, a propo pitanja iz jednog komentara kolike su tarife u kojim parohijama, sa ovim potezom se nikako ne slazem...
(ludvig fojerbah, 15. april 2013 15:14)

E TI GA BAS PRETERA......

Pesak

pre 11 godina

Ja sam ateista, poreski obveznik. Zar moram da finansiram svestenike? Zar nije drzava odvojena od crkve? Zivimo li u XIX veku, ili polako srozavamo u srednji vek?
Ovim kao da smo zaposlili jos dve hiljade neproduktivnih birokrata.

ken parker

pre 11 godina

Bas se radujem, ljudi se muce, ceo zivot nesebicno pomazu sirotinju i bilo bi lepo da se i drzava nadje njima kad je potrebno. Posebno mi je drago zbog velikih humanista Kacavende, Pahomija, Filareta i Artemija. Te moralne gromade zasluzuju i vise od penzije.

Zoranipo

pre 11 godina

Svestenicima bi trebalo uvesti fiskalnu kasu, pa lepo da placaju porez drzavi, a ne da im jos drzava placa doprinose. Sramota reklo bi se...

arf

pre 11 godina

to je oko 2.800.000 evra godisnje. zar nije humanije taj novac potrositi na bolesnike, trudnice, javne kuhunje, nabavku helikoptera za prevoz unesrecenih,...? popovi su se i do sad snalazili i ziveli bez drzavne penzije.

dejan

pre 11 godina

kaze:
drzava ce uplacivati.....
zasto drzava. alo bre ljudi. nek uplacuje crkva.
da li ce ista prava imati i islamski, jevrejski, budisticki i ostali svestenici.
ja sam zblanut. kome li je ovo palo na pamet

Mika

pre 11 godina

Iz ove nazovi drzave treba pobeci sto pre. Ovo je suludo, svi gradjani Srbije izdvajaju za religiju, Srbija uzima kredite da bi isplacivala popove koji ne placaju porez na svoju zaradu, ne prijavljuju je, sve u djep! Zasto u ovoj zemlji postoje izbori kada oni koji su "izabrani" ne rade u interesu svih gradjana Srbije?

zdr ateista

pre 11 godina

Ja ne razumem jednu stvar. Na popisu stanovnistva narod se izjasnio 98% religiozan, pravoslavan, valjda pripadnik SPC, a ovde se 98% izjasnjava protiv penzija popovima. Nije valjda religiozni nacionalizam bio motiv za izjasnjavanje na popisivanju? Ako jeste onda treba i da se plati, jer vlast gleda i treba da gleda samo rezultate popisa. Zao mi je samo za ona 2% jer su njihova prava ugrozena.

Ivan

pre 11 godina

Sada bi trebalo da im se uvede standardni cenovnik i da placaju i poreze na usluge koje cine. Zasto bi se razlikovali od ostalih na budzetu?

matori

pre 11 godina

Razmišljam, da li da sam podnesem ustavnu žalbu, tužbu, ili šta bilo, da se ova diskriminatorna uredba stavi van snage, ili da sačekam da to učini neko drugi, ko je pozvaniji da reaguje na ovakve sramne pojave!

Moj zahtev za penziju je odbijen, jer (navodno) nisu plaćeni svi doprinosi (mada sam lično uplatio svaki iznos, do poslednjeg dinara!!!), a ovim lezilebovićima, koji nikad u životu nisu platili ni dinara poreza ili bilo kakvog doprinosa, sad će država da daje penzije, u najmanju ruku kao da su nekakvi zaslužni građani...(???)
FUJ! FUJ! FUJ!

mr.real

pre 11 godina

Ovo je strašno, povraća mi se. U državi u kojoj deca umiru jer roditelji nemaju novca za lečenje ta ista država plaća doprinose i isplaćuje penzije onima koji nikad ništa nisu dali u budžet.
Jezivo!

Vladica Zivkovic

pre 11 godina

Penzija 20000 ? Pa to svaki pop uzme za 3 sahrane , to jest za 1 dan . Ali ako para ima za sve , pa sto da i oni ne dobiju nesto .

Bob Rock

pre 11 godina

Sramota!
Pitam advokate ili ko je vec strucan za ovu tematiku, da li postoji neka medjunarodna organizacija poput medjunarodnog suda u strazburu kojoj bi mi koji drzavi sve posteno placamo, od racuna za struju i saobracajnih kazni, do poreza i sms parkinga, mogli da se zalimo da odluke ove drzave poput oslobadjanja kamati na racune, placanja penzija onima koji niti uplacuju penziono osiguranje niti bilo sta daju ovoj drzavi, a vecina njih ima vise nego sto ce prosecan gradjanin ove zemlje ikada moci da ima...

Da li ste nekada videli gladnog popa?

idiJot

pre 11 godina

Strašno. A onda smo mi sekularna banana država. Ovo postaje gore nego 90-tih. Kaže se da će država da plaća doprinose. NEĆE država, ona nema prihode, odnosno njeni prihodi su NAŠE PARE, a svešće se na to da mi idijoti koji zarađujemo nešto i koji redovno plaćamo poreze i doprinose treba da finansiramo razvratnu svešteničku kliku koja siluje decu, A DA NAS NIKO NIJE PITAO hoćemo li da ih plaćamo. Dakle mi koji smo ateisti MORAMO da plaćamo sveštenicima penziju. Pa ovo nema nigde ljudi, ejjjjjjjjjj !!!

bogumil

pre 11 godina

pa koja to još budala ide u crkvu danas kada ljudi nemaju za hleba a oni nikada u svojoj dvomilenijumskoj istoriji nisu bolje živeli. idu u crkvu samo oni na državnim jaslama jer to je in, doduše ti su išli i u komitet.

opušteno

pre 11 godina

poštovani komentatori, a ko vas tera da zovete ili primate mantijaše ??
od mene će zaraditi 0 evrića. a ako mi zazvoni na vrata zaradiće još nešto.

trig

pre 11 godina

Uzas! Ionako ne placaju nijedan zivi porez, a sada ce drzava uzimati nase pare da bi im uplacivala doprinose! Mozda bih ovo mogao i da razumem da oni pare koje im gradjani ostavljaju trose na humanitarni rad, i da zive skroman zivot na koji su se zavetovali, ali oni voze audije i razne dzipove, i mi od nase bede treba da dovajamo za njihove penzije?! Koji uzas, ovo je pogresno na toliko mnogo nivoa, a prilicno sam siguran i da je neustavno...

deveti krug

pre 11 godina

Popovi su kod nas zasticeniji od belih medveda. Zapravo, kakvi beli medvedi, bolje ih cuvaju nego predsednioka republike! Cak i vise sile rade u njihovu korist. Evo primera, juce je objavljena vest u BLICu o filmskoj produkciji vladike Kacavende. Na vladicinu zalost u pitanju je zanr sankcionisan zakonom. Vec danas je ta vest izbrisana za sajta BLICA! Da li je to upliv bozanske ili neke druge vise sile ne znam ali mi ovo lici na brutalno manipulisanje javnom dostupnoscu informacija.

zluradi

pre 11 godina

Uvod u klerokratiju! Nadam se uvodjenju jedinstvene, situaciji primerene, tarife za činodejstvovanje i uvodjenje obaveze primene fiskalnih kasa za iste. Takodje, očekujem da se ceo tramvaj prekrsti kada prolazi pored crkve, a ne ovu anarhiju, kao do sada. Nikada sebi neću oprostiti, što nisam odavde pobegao glavom bez obzira, dok sam još bio mlad!

strasno!!!!!!!!!!

pre 11 godina

pa dokle vise. hoce li i kacavenda i pahomije dobiti penziju od nasih para. uzas!! stvarno nemaju meru. hoce li neko vec jednom stati na kraj ovoj bahatosti i bezobrazluku SPC.

Hope

pre 11 godina

"Važno je da uplate budu na vreme kako im poreznici ne bi zaračunavali dodatnu kamatu, naglašava Simić, dodajući da uplatom na najnižu osnovicu sveštenici neće biti degradirani."
Degradirani smo svi mi kojima drzava ne uplacuje ovo :(

smajli

pre 11 godina

DA li oni placaju porez? Ja znam da po zakonu tebaju, ali DA LI placaju?

Nema para za zdravstvo, skolstvo, policiju ali za kojekave zafrkancije, kvazi-komunisticke urs"investicije" i "prezentacije" ima. A ljudi i deca umiru ili moraju da mole za lekove i pomoc.

Drzava je najveci neprijatelj slobodi i napretku coveka!

kalifumestokalifa

pre 11 godina

Baš super što smo sekularna država.
A sveštenici državni službenici.
Između plaćanja njihovih doprinosa i mog (i vašeg) džepa i plaćanja veroučitelja po školama oni mu dođu među najbrojnijim državnim službama.

bezimena

pre 11 godina

Sirotani...posle ovako "korisne" odluke za državu, red je da država počne i nezaposlenima da uplaćuje zdravstveno i penzijsko osiguranje!

Ovo je nevidjena besmislica, ali i neprevazidjena bahatost vlasti. Umesto da se npr. majkama, srazmerno broju dece, na svako dete upiše po neka godina staža, ili slično, masnim guskama se mažu vratovi. I to radi tzv. država koja samo što ne bankrotira, dok se istovremeno SPC enormno bogati, na ko zna kakve načine, jer je protok novca u toj organizaciji krajnja nepoznanica. Obaška što ni prebijenog dinara od njihovog bogatstva ne ide u budžet! Kraće, oni peru pare i prave ogromnu štetu državi, u SVAKOM POGLEDU!

Vernik

pre 11 godina

Trebalo bi na neki način rešiti njihov status. Činjenica je da današnji sveštenici imaju mnogo više od obični ljudi. Hvala Bogu davno su prošli dani kad su naše crkve bile prazne i oni siromašni. Ako su državni službenici onda neka im se odredi prosečna državna plata i da ništa ne naplaćuju. U slučaju da imaju minimalnu platu, onda neka postoji cenovnik usluga koje pružaju, i koji je razuman. U Srbiji ako radite bilo kakav ugovor o delu plaćate 30% od zarađene sume. Dinkić je čak tražio da to bude 70%. Znači ako zaradite 1000 dinara plaćate 300 dinara državi. U crkvama uglavnom nikada ne kažu koliko nešto košta, ali se to zna, i ljudi iako nemaju ne žele da ne plate taj iznos. Uostalom samo se jednom krštavamo ili umiremo. Mislim da posao sveštenika jeste težak. Ko ide u crkvu zna koliko ima službi i da uvek moraju da su spremni da dođu na svaki poziv. Ali ovo što vidim kod današnjih sveštenika kad je njihovo materijalno stanje u pitanju je više nego preterano. Niko od ljudi sa visokim školama i teškim poslovima ne može da zaradi za ceo život koliko oni zarade za desetak godina.
Vernici bi trebalo da daju priloge za uređenja i restauraciju crkava i manastira prema svojim mogućnostima.
Ja sam vernik, odlazim u crkvu, ali ako biste me pitali odakle toliko bogatstvo našem sveštenstvu ne bih tačno znala. Još je Patrijarh Pavle rekao kad ga je jedan sveštenik pozvao da ga poveze svojim luksuznim autom jer je Patrijarh išao peške da li ste se zavetovali na takvu skromnost.

Bojan

pre 11 godina

Zato poštujem Olanda francuskog predsednika, ukinuo je sva davanja za crkvu i preusmerio na trudnice i nezaposlene.
To je državnik, a ne ovi negativno selektovani politikanti.

saša

pre 11 godina

Sramota.Crkve ne plaćaju nikakve poreze državi, a država tj. mi, gradjani, treba da im plaćamo penzije. Onda treba država da dotira penzije i svim drugim vladinim i nevladinim organizacijama.

iva

pre 11 godina

U Paracinu za krstenje traze 6 hiljada plus hiljadu od kuma. Neki svestenici razumeju tesku situaciju u kojoj se narod nalazi, pa dopustaju da se ta cifra 'odradi' - pomoc popadiji, ili da se daje na rate. I tako.. Javite kolika je tarifa u vasim crkvama.

Andjela

pre 11 godina

A to znaci da vise nece naplacivati krstenja, posete za slave i slicno?
Ili ce im biti uvedene fiskalne kase i biti oporezovani za prihode koje ostvaruju, kao i sve ostale gradjanke i gradjani?

dzo

pre 11 godina

Za ovo država ima pare? Još usvojeno pred prošle izbore. Sad treba prititsnuti sve religije da ukinu harač koji uzimaju od ovog naroda.

jad i beda

pre 11 godina

još ne videh siromašnog sveštenika, bez stana i sredstava za život. delju narod (čast izuzecima, ima ih) do koske, a u dobrotvorne svrhe ni kintu.

smajli

pre 11 godina

DA li oni placaju porez? Ja znam da po zakonu tebaju, ali DA LI placaju?

Nema para za zdravstvo, skolstvo, policiju ali za kojekave zafrkancije, kvazi-komunisticke urs "investicije" i "prezentacije" ima. A ljudi i deca umiru ili moraju da mole za lekove i pomoc.

Drzava je najveci neprijatelj slobodi i napretku coveka!

acomurija

pre 11 godina

Po Pravoslavnom kalendaru, ima nešto preko 150 dana posta u godini - a sveštenici nam deblji od sumo-rvača!
Pa uz neke "nacionalne penzije" onima koji su čitave solitere potrošili na kocku, ili se vratili u Srbiju posle 20 godina, a iz Skoplja ili Beča, Ciriha ili Sarajeva finansirali izgradnje spomenika "srbočetničkom teroru", pljuvali sve "četničko", čak i gnječili genitalije Srbima-sužnjima, verovatno ćemo lakše svariti. Samo da nam neko zvanično objasni, a ne ovako zakukuljeno, da nam je "građanska dužnost" da plaćamo penzioni doprinos Zukorliću...

zoran

pre 11 godina

U Paracinu za krstenje traze 6 hiljada plus hiljadu od kuma. Neki svestenici razumeju tesku situaciju u kojoj se narod nalazi, pa dopustaju da se ta cifra 'odradi' - pomoc popadiji, ili da se daje na rate. I tako.. Javite kolika je tarifa u vasim crkvama.
(iva, 15. april 2013 10:50)

U anglikanskoj crkvi, u Engleskoj, dzabe. Divna ceremonija i sveshtenik zeleo da se sve izvede na srpskom jeziku. Zamisli da nas pop izadje us suret strancu i odradi ceremoniju na jeziku njegove zemlje....ma, Srbija = Somalija...ne zavaravahte se da je razlichita....na zalost...

Dragan Ts

pre 11 godina

Crkva se zestoko protivi potpisu u vezi Kosova, posle dogovora i natezanja pao je dogovor, doprinosi ce biti placeni za svestenike a crkva ce sad nesto manje da se protivi ili nesto slicno.
Ako je ova konstrukcija tacna onda uskoro potpisujemo.
Btw, nije u redu sitima davati jos vise a sirotinji manje.

Peđa T

pre 11 godina

Da li će za uzvrat prestati da naplaćuju krštenja,sahrane,..?Imao 4-ro dece i za sve smo platili punu cenu krštenja.Toliko o Srbi množite se i obožite se.Država kakva god da je ipak je nešto dala i stimulisala!

"Jelte mladicu, a vi radite nešto? Zaposleni ste?"

pre 11 godina

Sto bi rekao Radovan III: "Bas leeeepo". A sta su popovi uradili za svoju drzavu kad im ona tako lepo izlazi u susret?

crni domino

pre 11 godina

Kako moze drzava uplacivati!? To su pare nas - poreskih obveznika!
Koliko uzimaju bez PDV za njihove usluge to je strasno! Sramota od crkve!
Pod hitno ukinuti ovu uredbu! Zelim da znam koji je ministar izdao ovu uredbu!? Sta je sa svestenicima drugih vera!?
Politicki idioti, Srbija je sekularna drzava! Krsite ljudska prava! Strazbur ce vam opet izvuci usi!

Zrtva inkvizicije

pre 11 godina

Eee, prvo su nam ugasili Konbon, jedini prozor u svet nauke.
Sada se crkvenjacima uplacuje drzavna penzija.
U drzavnim skolama se uci veronauka (jedini iz odeljenja nisam isao!)
Jedna ministarka javno u 21 veku rece kako ne veruje u Darvinovu teoriju.
pre nego sto se javi neki preacionista, molim da prvo prouci 2 strane Wikipedije.

I kao i uvek, isti savet:
samo nemojte da placate!
krstenje deteta, sto da ga krstis, nije kasno do sudnjega casa. Sam neka se krsti ako hoce.
Vencanje, sta ce vam pop. Idite na Zlatibor na romantican vikend za te novce - duze ce vam trajati brak ;)
Sahrana - bez 100e nema raja. Izem ti pravicnu veru u spasenje i prastanje ako kosta samo 100e da bog zazmuri na jedno oko.

Obrazujte se i iskorenite zlo koje zavadjuje narode vec 3000 godina

ludvig fojerbah

pre 11 godina

u okolini svilajnca popovi u nekim momentima su naplacivali i po 500 evra opelo ali retko kada naplate manje od 200 ili 300 evra, a propo pitanja iz jednog komentara kolike su tarife u kojim parohijama, sa ovim potezom se nikako ne slazem...

Mina

pre 11 godina

Jel' i onima sto voze AudiA-8 i BMW?
Kakve, po nasem Ustavu, Crkva ima veze drzavom?
Jesu li svestenici drzavni cinovnici?Koliko ih ima? Ima li neko broj?
Ima li neko ko bi postavio pitanje ustavnosti ovako neceg?
Lekari, svi znamo, treba da odrade visoku normu za svoju platu. Kolika je norma svestenicima?

petarV

pre 11 godina

SRAMOTA!!!

Nit plaćaju porez na svoje usluge (krštenja,sahrane...) koje ne idu ispod 30-50 eur (toliko ni pregled kod doktora specijaliste u privatnoj ordinacije ne košta)!

Nit plaćaju porez na svoju robu (ikone,kandila,sveće...)

Nit plaćaju poreze na kola...doprinose za penzije!!!

I ŠTA ONI HOĆE!?!?

SRAMOTA!SRAMOTA!SRAMOTA!SRAMOTA!

Ako TOma diploma ne zna da prdne bez patrijarha (da li je patrijarh platio porez na osveštavanje tržnog centra) i pušta ga da se meša u politiku i da za vreme dok popovi ubijaju narkomane,siluju dečake...patrijarh soli pamet okolo...

To ne znači da treba toj bagri da dajemo penzije!

A plus,ja kao ateista i ne idem u crkvu! Zašto meni od plate d aobijaju za ove mufljuze!?
Neka im vernici uplaćuju u fondove,ko kako hoće!

Treba da radi i kuka i motik ai po crkvama i po strankama!

Show

pre 11 godina

Ovo je uredba koja je doneta neposredno pre izborne cutnje od strane predhodne vlasti kao i podela akcija telekoma koje se godinu dana kasnije jos uvek ne kotiraju/trguju na berzi.

Ako se ove penzije kao i ostale isplacuju iz skupih kredita to znaci da ce oni koji ovaj budzet pune biti jos manje motivisani da nesto rade i doprinose.

ja

pre 11 godina

E sada treba ukinuti sva placanja crkvi od strane gradjana za vencanja, krstenja, opela, pomene, ocitavanje molitve... bas ko zeli nesto da prilozi hramu da moze to da uradi ali neobavezno!!!! I to treba implicirati u Zakon!!!! I hramovi treba da pomazu siromasne, da im pripremaju svakodnevno bar jedan obrok a ne samo da traze od naroda kao dosad! I nije u redu da se crkva bavi receptivnim turizmom i izgradjuje hotele sa vise zvezdica, da ima muzeje, svoja etno sela, vinarije za trgovinu vinima i sl. Primer arhiepiskopija milesevska hoce da gradi smestajne kapacitete sa raznim sadrzajima, velnesom.... sto je bogohuljenje!

Milija

pre 11 godina

A da li "Sveštenici dobijaju državnu penziju" iz penzionih fondova onih koji su stekli pravo na penziju po osnovu uplata ili iz nekih posebnih sredstava (fondova) koji se formiraju od dobrovoljnih priloga vernika ili iz poreza svih (vernika i nevernika. Ako primaju iz postojećih penzionih fondova umanjuju ionako već umanjena sredstva (uglavnom nenamenskim korišćenjem) za penzije stečene uplatom doprinosa u toku radnog staža. Jedini legalan izvor bi bile dobrovoljne uplate vernika, pa je takva odluka za pozdraviti.

ivica

pre 11 godina

Drzava bi trebala to da uradi kada svestenici ne bi naplacivali svoje usluge,ali posto ne naplacuju nego deru, mogu sami da uplacuju doprinose

vernik namernik

pre 11 godina

Zanima me kako su regulisane penzije za srpske svestenike u dijaspori?Da li ce oni primati penzije po proseku drzava u kojima su obavljali(delimicno)sluzbu,ili po istim arsinima kao svestenici koji su ceo radni vek proveli u Srbiji? Videvsi standar zivota nasih svestenika u inostranstvu,bio bi greh da im se uskrati pravo na luksuz,po odlasku u penziju! P.S.Da li neko poseduje podatak(priblizno),koliko je skola,obdanista,domova za nezbrinutu decu,prihvatilista za stare osobe,ambulanti,toplih obroka za siromasne...finansirano od strane srpske pravoslavne crkve?

licimuri i fariseji

pre 11 godina

Ovo je stvarno sramota, uplacuju im samo za penziono??

A banje, lecilista, more, saune, teretane... Pih kako smo nevernicka drzava.

Em dozvolimo da nam se vladike vozaju sa zastarelim BMW-ima i Mercedesima iz 2010 i 2011 em ih mucimo sa uplatama penzionog i zdravstvenog. Mislim da pod hitno treba da se izvrsi pritisak na vlasti u Srbiji da se za nase svestenstvo zakupi na 100 god jedno ostrvo u Spaniji, da mogu ljudi pristojno da odmaraju, a ne da se muce ko obican svet. I da im se u smislu razonode zakupi i skijaliste na Alpima, gde mogu da testiraju svoju tvrdu veru.

I gledajuci ovu lepu sliku iz clanka, obavezno im dati po 2-3 metle.

lena

pre 11 godina

Sramota. Da li je ovo sekularna drzava ili nije? Katastrofa....Ja ne mogu da verujem sta ovde pise, sta citam i da to nije problem...Ljudi, crkva ne placa porez ni na sta, popovi naplacuju "svadbe i sarane", kao nenormalni, po slobodnoj proceni.... Drzavna penzija???? Mesamo babe i zabe, a u sekularnoj drzavi to se ne radi i vodi direkt u katastrofu.....

The Clash

pre 11 godina

Alan Ford kao da je ovde osmisljen u Srbiji.Samo nam fali Superhik da otima ovom nesrecnoj gologuziji(sirotinji) i daje svestenicima(bogatima),politicarima i bogatunima(tajkunima).

Moje ime je časno

pre 11 godina

KRAJ!!!
Još robijaši da dobiju penziju, pa onda ovi što vise po kladionicama, pa po kafanama i u jendecima.
Dajte popovima peziju ali da ni jedan nesme više narodu da naplati ni jedno krštenje, sahranu, parastos,svećenje vodice (moj to radi šimširom jer je zaboravio bosiljak a majka nereče gde ostavi kalenicu sa potrebnim stvarima). Ma nemam bre volju više da pišem.

TZ

pre 11 godina

Zasto da neko ko je musliman, ili neke druge veroispovesti, ili ateista (kao ja) placa porez od koga ce se uplacivati penzije popovima? Sa moje tacke gledishta oni tezgare sa svojim pevanjem. Ako je tako, ajde lepo onda i Ceci i Breni da placamo penzije... i one pevaju preko 20 godina sigurno...

justin

pre 11 godina

SAD treba da se javi Fond za Humanitarno Pravo i da traži od Ustavnog suda ocenu ustavnosti ovakve nakaradne odluke i diskriminatorske jer to pravo-na penziju bi trebalo da imaju i oni jadnici koji su bez posla i takvi će doživet i penziju a nje biti neće.Šta sa njima? U logor?Eutanazija?

boris67

pre 11 godina

matori, bezimena, po prvi put apsolutno podrzavam vas stav. i ta tuzba ust sudu, neko to mora da uradi. pa ovo je ludilo. ljudi iz svoje potrebe i ubedjenja su svestenici, a drzava da im placa penzije. ajd onda i komunistima i demokratama, radikalima...uz sve to, popovi nemilice uzimaju od svih: bogatih, koji malo daju, i posebno sirotinje, koji sve daju. ovo mora da se zaustavi.
nikada ne komentarisem odluke crkve, jer je to organizacija koja traje vekovima, koja ima svoju politiku i u koju se ne razumem. ali, to je danas bogata organizacija i u ovo tesko vreme, ovo je za svaku osudu

chuburac

pre 11 godina

Hoce li bar za uzvrat neke njihove usluge biti besplatne ako ovaj narod koji je nezaposlen i ne prima plate nema hrane u javnim kuhinjama i svratistima finansirati iz budzeta svestenike...krajnje neodgovorno ponasanje vlasti... razumem da u svom poslovanju crkve ucestvuju u prihodima drzave nego niti placaju PDV niti porez a zahvataju iz budzeta?????

Alex

pre 11 godina

E sada ce nam biti bolje. Samo nam je jos ovo falilo. Sve je potaman, samo je bio problem u tome da neko ko ubira prihode nece da placa doprinose, jer prihode ubira u ime boga. Vernik sam, ali ovo nema veze sa verom i vredja moju inteligenciju.

besna glista

pre 11 godina

Kao da nije dosta sto vojna lica (ciji je rad samo nastetio ovoj zemlji) imaju penzije od po 80.000, sad jos i ove treba da izdrzavamo. Odakle vise?

666

pre 11 godina

za crvene popove ima para a za sirotinju i bolesnu decu nema

bahatost koja nema granica

ma SPC nije nikakava crkva vec interesna grupacija a konacno bi i Insajder trebalo da napravi serijal o 'poslovanju' SPC

Milan. Z.

pre 11 godina

Ovo je skandalozna vest. Smucilo mi se sve. U Indjiji voze Opel Insignije, Audije, Dzipove...a ni parking ne zele da placaju. Sada i za njih da odvajamo novac! Za osvedocene neradnike, manipulatore i demagoge. Pa ne bi mi bilo zao da u fond za lecenje dece ovde i u inostranstvu, svakog meseca uplacujemo novac. Ali ovo je sramota za bilo koga ko je doneo ovu odluku. Samo znam da meni na sahrani nece pevati ni jedan!!!

milica

pre 11 godina

To treba da uplaćujete majkama sa više od troje dece ne popovima...u ovoj državi će ostati samo političari i popovi sa Kosovom naravno a ostali....

Kriger

pre 11 godina

Ovo je SRAMOTA!
Hoćemo li sada, umesto firmi, da otvaramo i osnivamo NOVE CRKVE?
Proglasiš se za popa i eto PENZIJE!!! Hahahahaha ...
DVA svedoka ... NARAVNO!

petar petrovic

pre 11 godina

Ovde vlada uverenje da je SPC neka kriminalna organizacija,sramota je kolika je doza netrpeljivosti na ovom forumu i kao takvu pojavu moram da je prijavim nadleznim organima.
(Lalegator, 15. april 2013 11:30)

Prvo i osnovno pravilo-mi smo otvoreno drustvo,tako da svako ima pravo da da kritiku o svemu i svacemu.
Drugo svaka kritika je zdrava ako se koriste valjani argumenti.
Trece crkva je na udaru ili neki zakoni,iskljucivo zato sto je srbija puna siromasnih,puna dece koja nemaju za lecenje...a sa druge strane imamo popove koji se voze u najskupljim automobilima,zive svi u kucama od i preko 200m2(ja koje znam u komsiluku imaju takve kuce),naplacuju velike cene za svoj svoj rad,iako taj rad njihov ne ukljucuje nista drugo osim pevanja(za razliku od recimo pekara koji ulaze brasno,i sl...pa prodaje hleb) i sav taj novac od parastosa,krstenja,vencanja...ide u njihove ruke,za njihove potrebe(bez poreza) i cesto biva toliko veliki taj prihod da skoro svaki pop ima u svom vlasnistvu po nekoliko skupocenih automobila,velikih stanova...

Neznam kako vi zamisljate crkvu,boga...al sigurno nije bas u redu da se od sirotinje uzima novac (i to u izgovoru boljitka,spasa,krstenja,srece...)i da se tim istim novcem kasnije kupuju skupoceni automobili.

A nesta sto je van moje logike-to da DECA BOLESNA budu u sasvim drugom planu i da za njih nema para za lecenje,a da se onima koji su vec obezbedjeni finansijski jos finansijski pomaze...

StG

pre 11 godina

Popovima-Lopovima koji zarađuju po 1500-2000€ mesečno, država će uplaćivati doprinose???
Razumem da treba uplaćivati monasima i monahinjama koje su u službi bez prihoda, ali sveštenim licima PA TO JE POZIV DA IH PLjUNEMO GDE GOD IH VIDIMO!!!

Slobodan Djakovic

pre 11 godina

Pranje grehova; 10eur, pranje grehova sa oprostenjem 20eur. Sahrane 15eur. Krstenja i slicno, od 20eur pa nadalje. Uglavnom. lep biznis cveta. Prosle godine mi ispred nosa uleteo bmw neka x serija, a unutra neki lik obucen ko monah, sve satelefonom, prosao kroz crveno. Da nije tuzno, bilo bi smesno. Ne mogu da tvrdim da ima postenog i casnog sveta medju crkvenjacima, ali stvarno su postali kasta za sebe.

manastirsko-sumadijska sljivovica

pre 11 godina

Predsednik je kupio diplomu, a sada svi mi placamo njegove posete popovima da mu posvete razum i da ga "upute" sta je najbolje ciniti.
E moj gosn. predsednice da dajes iz svog dzepa ne bi "izdejstvovao" da ovi dzabalebovici koji nemaju ni "pravilnik", ni cenovnik,koji razrezuju koliko ce naplatiti odokativno ,koji ne placaju ni dinara ovoj drzavi, dobiju drzavnu penziju. "Trljao" sam klupu na fakultetu i diplomirao za 4 godine, radio kao stoka 33 i po godine staza,u Slobino vreme sam morao da biram da li da budem tehnoloski visak ili da odem u starosnu, umanjenu penziju. Otisao sam u starosnu penziju bez jadne otpremnine od 690 din (3 puta po minimalac od 130 din). Jedva sam i to obavio, jer nisam imao uplacene doprinose za 8 godina. A sada ovi zaludjivaci naroda dobijaju penziju zahvaljujuci drzavi. Znam da glumimo da smo drzava, ali koliko znam crkva je po Ustavu odvojena od drzave. Dok popadije nose originalne Gucijeve i Vitonove kozne tasne moja zena nosi novcanik u platnenoj torbi. Doduse u novcaniku i nema nista vredno osim slika nasih unucica.
STOGA STOP SVESTENICKIM PENZIJAMA IZ DRZAVNOG BUDZETA,TJ SA NASE NAPACENE GRBACE.Neka formiraju i "hrane" sami svoj penzioni fond.

srle

pre 11 godina

1. I "oni" moraju placati porez
2. Obzirom da im ja (i svi mi) kroz placanje poreza finansiramo penziju, jel to znaci da vernici vise nece placati krstenja, sahrane, vencanja...?

Schomi

pre 11 godina

Prosto nemam reči da opišem svoje nezadovoljstvo ovom odlukom vlade, a da to bude u skladu sa pravilima postavljanja komentara. Ljudi koji ne plaćaju poreze na svoje prihode i imaju sve druge moguće privilegije (poreske, carinske) sada dobijaju još jednu privilegiju za koju mislim da krši ustavom zgarantovano pravo na jednakost.Sada će svako od sveštenika imati od države po oko 7000 dinara mesečno. Kao privatni preduzetnik jedva sam izlazio na kraj sa plaćanjem poreza i doprinosa, a uz to svoj promet sam uredno evidentirao na fiskalnoj kasi. Ne želim da moj novac od poreza ide bezobraznom i bahatom kleru. Šta reći osim da prodavci magle najbolje prolaze u Srbiji.

Gradjanin

pre 11 godina

ANDJEO CUVAR...ne moramo da se pitamo gde bi smo bili da smo 70 godina mozemo i sami da izracunamo na osnovu toga gde smo stigli sa kapitalizmom za samo 15 godina,drugo crkva i kapitalizam nemaju nikakve zajednicke veze trece nikola tesla nije otkrio neizmenicnu struju molitvama nego stecenim znanjem sto bi i tebi preporucio stici sto vise znanja obavestavaj se kako bi ti komentari bili smisleni.Crkva mislim ovog puta na pravoslavnu mada je penzioni fond otvoren i za svestenike ostalih zastupljenih religija,dakle pravoslavna crkva je kao retko koja institucija u najtezim vremenima i novijoj istoriji srbije pokazala toliko bahatosti toliko neosetljivosti prema sopstvenom narodu i vernicima,toliko se puta politicki i nacionalisticki uplela cak iu bezbednost gradjana toliko puta pogazila sopstvene kanone da je neverovatna odluka da drzava dodeli ikakvu apanazu bili kom svestenom licu.U svakom slucaju to puno govori o drzavnim institucijama .

sekularista

pre 11 godina

Trudnicama 65% plate, lista lekova koje pacijent ne placa je sve kraca, obolelih i umrlih od raka sve vise, nema para za higijenske wc-e po skolama, a ova sprdnja od drzave ce da neguje popove?! Molim da se javi onaj ko hoce da sakuplja potpise protiv ove neustavne, zle uredbe. I, za pametnjakovice koji trube o popisu: izjasnjenje mi je 'bez izjasnjenja', popove ne zovem, za gomile kamenja pare ne dam, deca idu iskljucivo na gradjansko i nikada nisu ni trazili tzv veronauku a u stvarnosti spc ispiranje mozga, slavu slavim jer nije hriscanski obicaj i to 19. decembar, uvek mrsno, manastire obidjem ako imam zeludac za prostakluk i glupost kaljdjera i kaludjerica - ni u Milesevi ni na Fruskoj gori ni puskom ni svecom nije bilo drugacijih. Ne dopustam da mi talibani odredjuju pravila za zivot, niti da mi dele pouke o veri i moralu - Titov kpj je malo dete za ovu bezocnost. Jos jednom, javite za prikupljanje potpisa.

daevon

pre 11 godina

Do danas sam bio Ateista, a od danas postajem Antiteista.
Onima koji se žale na crkvene tarife poručujem: ko vas tera da bilo šta radite sa popovima? Ako ste vernici, zalužili ste takvu crkvu, ono su vaši pastiri. A ako ste nevernici, zašto zovete popa?
Međutim, najveći problem ovde je država. Ova vlada a i prethodne činili su mnoge korake suprotne ustavu i sekularnosti države.
ProSPC popis 2012, Veronauka u školama, neplaćanje pdv SPC, "vojni pop", slave opština itd
Moram još jedan interesantan detalj da pomenem: Dačić!!!
Moram da izrazim iskrene čestitke našem premijeru za hrabro nedavno istupanje protiv SPC, u kome je kritikovao nedoslednost i hipokriziju SPC. (naravno SPS mi je daleko i od glave i od srca)

satanista u rezervi

pre 11 godina

Sveštenik u zgradi vozi auto od 10.000E (neki Citroen ogroman, kombi) a ja teram auto do 2000E i jedva ga održavam. On će da dobije kintu od države, a ja pre 10 minuta uplatio 160E obaveze državi za proteklih 30 dana...Pa to taman ide direktno u njegov džep. Lakše bi bilo da sam mu odneo pare na ruke, možda bi bar kafu dobio (možda i rakijicu) i taman da vidim šta ima novo kod boga...

A i mogao bi da ga pitam kako ja da postanem pop otac svešteno lice monah grobar pevač u horu prodavac sveća ili jbm li ga šta već, sigurno bi mi bilo bolje...

Ateista PHP umetnik...Neka mi je lak dan...

Nebojsa

pre 11 godina

Pravoslavna Crkva na Kipru je poklonila drzavi deo svoje imovine kako bi pripomogla izlasku iz krize. I kod nas je tako, zar ne ? Nema krize. Patrijarh trosi 800000 evra za adaptaciju svog skromnog doma... Pahomija ce drzava opet nekako abolirati... Lopate rade kao vaspitna sredstva... Blagajnik uzeo milion evra, a SPC nema pojma... Drzava treba da im dodeli NACIONALNE PENZIJE... A dugove ce vracati nasi pra-pra-pra unuci. Ziveli !

Milorad

pre 11 godina

Ova slika me podseca na Blade film:
I against I
Flesh of my flesh, mind of my mind
Two of a kind but one won't survive
My images reflect in the enemies eye,
His images reflect in mine the same time...

prijavi i mene nadleznim organima,molim te!

pre 11 godina

@Lalegator
A jel ti palo na pamet da prijavis nadleznim organima slucajeve silovanja dece i otimanja para od nesrecnih, bolesnih i siromasnih?!?

mr.real

pre 11 godina

Ko je za pokretanje tužbe nadležnom (verovatno ustavnom) sudu - neka klikne na zeleni palac. Verujem da će nas biti dovoljno, pokrenućemo i inicijativu na društvenim mrežama ako već nije do sad......
Ceo svet se buni i izlazi na ulice kad je nezadovoljan potezima vlasti, pa nećemo valjda mi biti najgori i sedeti i samo kukumavčiti - ovo je nesumnjivo poziv za izlazak na ulice.
DOSTA JE BRE BILO VIŠE!!!

Marko

pre 11 godina

Da li je moguce??? Cime su oni to zaduzili poreske obveznike pa da imaju penziju? Da bar poducavaju narod o zivotu u miru i ljubavi, a oni sve rade obrnuto. Cak i opela, krstenja i slicno masno naplacuju. Pogledajte samo u kakvim automobilima se voze.

Mali Hijavata

pre 11 godina

A beneficirani radni staž sa posebno osetljiv rad sa DECOM, kao Pahomije, i njemu minimalac?! Ili onaj sa lopatom, pored duhovne brige za pastvu, još mora čovek i fizički da radi?!Bruka.

Nacionalni Selektor

pre 11 godina

Predlazem da sportisti naprave jos jednu dobrotvornu akciju,i svojim prilozima obnove vozni park srpskog svestenstva.Jer videvsi stanje puteva u Srbiji,drasticno je smanjen vek trajanja automobila,tako da posle 1-2 godine,auto postaje prakticno neupotrebljiv,sto drasticno povecava bezbednosne rizike kojima su izlozeni svestenici.Ako sportisti nisu u mogucnosti da skupe dovoljnu sumu,insistiram da vlada uvede dodatne dazbine na mleko,hleb,voce,povrce,gradsku vodu,struju,skolske udzbenike i poveca tv pretplatu,ako ni to nije dovoljno,svim zaposlenima nametnuti dodatni dobrovoljni fond za potrebe svestenickog voznog parka,a nezaposlene motivisati da volonterski rade na crkvenim dobrima,a po potrebi i u svestenickim domacinstvima.S obzirom da smo mali i siromasan narod,i sve gore navedeno ne bude dovoljno,imperativno treba prodati deo drzavne imovine.Necemo valjda da dozvolimo da Papa i vatikanska svita,ima bolje automobile od nasih popova.I da zavrsim,traziti od Mercedesa izradu vise komada Popomobila,da se medju srpskim poglavarima ne bi pojavila zavidnost,jer to bi bilo pogubno za bogougodnu sluzbu,a da ne spominjem,katastrofalne posledice po srpsko nacionalno bice i sanse da se posle ovog trenutnog raja,nadjemo u nebeskom.Svi koji misle da se salim u zabludi su!Zato odma' na ispovest!

Dragan

pre 11 godina

Da li je moguce da iz budzetskih para se jos uvek izmiruju plate i deo za penzije i to umesto da to radi za svoje sluzbenike najbogatije firme u drzavi(SPS).da li je neko cuo u Vladi da su crkvi vracene ili ce uskoro biti vracene sve nekretnine i imovina i da sa tim prestaje obaveza drzave da izdrzava crkvene sluzbenike.Da li se na ovaj nacin politika udvara crkvi na teret budzeta i da li crkva ima morala da jos uvek trazi novac od drzave i poreskih obveznika iako je postala najbogatija i najprofitnija firma u drzavi.Sramota.

Dragan

pre 11 godina

Oni koji ne doprinose ništa državi, dobiše besplatno doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje. Bravo za ovu prebogatu zemlju, a nemaju novac da isplate deci koja su osvojila nagrade na takmičenjima u inostranstvu i zemlji, a ona bi trebala da budu naša budućnost i da ne pričamo za humanitarne akcije jer država nema novca da šalje decu na lečenje i operacije u inostranstvu o svom trošku.
19.498*2000=38996000
Pod hino uvesti PDV na njihove usluge i fiskalne račune.

Marko

pre 11 godina

Ko vas bije po usima da dajete popovima vise para nego po cenovniku crkve.
A ni to nije obavezno cak i ako ste najveci vernik.

Razumem da se daje nekim zaista ugrozenim ljudima, kao i svim gradjanima ili da su oni cuvari kulturnog nasledja.
Ali ovo ,fakat, rusi sekularnost drzave.
A ja sam bas protiv ateista al ovo nije u redu na ovakav nacin.

Čveger

pre 11 godina

Bez ikakvog objašnjenja, bez najave, bez rezona, bez ikakvog obzira perma situaciji u kojoj se nalazimo, država pomaže najzaštićeniji soj parazita koji je ova zemlja držala. Rade šta im se prohte, deru narod, siluju decu, izbegavaju zakon, voze besna kola, obezbeđuju tri naredne generacije jednim radnim vekom, a sada primaju i penziju za to! Crnomantijaši!

Jovan

pre 11 godina

Dobro bre, da li ova zakonodavna vlast ima nameru da menja ustav ili šta, pošto ovo sa članom 11. ustava R. Srbije ne može proći.

Na stranu to što spc ne plaća poreze, i svaki vernik za bilo kakvu uslugu mora platiti popu, i što crkva ima enormne materijalne resurse, ustav je ustav, i treba ga se držati.

Milan

pre 11 godina

Ne brinite nece to jos dugo jos par godina mozda najvise deset (kada prodamo eps i telekom i jos par stvari) i dodinucemo dno a tada nece biti ni penzija ni za obican svet a kamoni za svestenike a nece tada biti nista jer necemo imati nista.

Srecno vam bilo u putu za propast on polako dolazi a tada ce vam jedino svestenici biti od pomoci jer para (hrane) nece biti pa se onda zajedno sa njima molite mozda ce onda bog da vam pomogne.

A za pametne poruka pakujte kofere sto pre dok jos mozete jer posle ce i vama jedino preostati da se molite.

Srbija na pravom putu u provaliju

Tomislav

pre 11 godina

Protiv sveštenih lica zaista nemam ništa. Ali mislim da bi bilo za njih najbolje da koriste svoj budžet za penzije, jer kada budu trebali da: svete vodu, krste, venčavaju, svete kuće, stanove i t.d., narod iz revolta im neće ništa dati i neće poštovati ni malo "dosadašnji cenovnik" za pomenute "usluge".

Djetic

pre 4 godine

Moze li neko da mi odgovori posto ne mogu da pronadjem na internetu,da li je dozvoljeno svestenim licima,popovima,monasima i monahinjama da imaju u privatnom i licnom vlasnistvu nekretninu na primer? Imamo u zgradi monahe koji su kupili stan i u koji donose i skladiste sve poklone koje su neki jadni vernici dali za ozdravljenje i pomoc a monasi to posle dele svojim prijateljima.
Da li je to praksa? Ja sam mislio da se novac dobijen od priloga koristi drugacije i da pripada crkvi ili manastiru!?