Ponedeljak, 08.04.2013.

11:26

Mira Furlan: Samo apatija i beznađe

Izvor: Piše: Borka G. Trebješanin/Politika

Mira Furlan: Samo apatija i beznaðe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

Popivoda

pre 11 godina

Pa ne samo u realtivnom smislu i po misljenju nekog nostalgicnog starca, nego i u nekom apsolutnom merenju Austro-Ugarska bi bila najbolja drzava.
Tako je u apsolutnom smislu Jugoslavija neuporedivo bila bolja od danasnje Hrvatske ili Srbije.
Zasto to ne reci? Gledano unazad, unistenje Jugoslavije je bila istorijska greska, i tu gresku treba zapamtiti, prepricavati, i iz nje uciti.

S.

pre 11 godina

@EuroBalkanac
Pa nije bas tako. Tacnije, to je samo deo price. Njen finiji deo. NIsu zagrepcani napadali Miru samo zato sto se "nasla u Beogradu" a oni bili frustrirani ratom, vec zato sto je njen suprug srbin. Slicno su prosle i druge HR zene iz javne sfere, u vezi sa srbima i (eventualno) antiratnim stavom. Mira, Dubravka Ugresic, eto cak je i Marina Perazic nedavno pricala kako su je pljuvali u rodnoj Rijeci (oh, da, u toj liberalnoj Istri) sto '91 nije bila u zemlji da peva patriotske pesme umesto da "po Americi radja decu Srbinu". Kakva bedna logika, kako ruzna uvreda. Naravno, zene je lakse bilo napadati, Rade Serbedzija je ipak nesto bolje prosao, muskarac je na Balkanu ipak muskarac cak i kad je "krive" nacionalnosti. Sve su bile zene sa javnim angazmanom ali iza kojih niko nije stajao. D. Ugresic je danas divna i u evropskim okvirima cenjena knjizevnica, Mira je sjajna zena i umetnica koje su emotivno prosle kaó bose po trnju zbog ratova u ex Yu. Izbeglistvo i nesreca nisu samo kolone na traktorima i kolektivni centri, iako je tim ljudima verovatno bilo najgore. Iako postoji gradacija u ratnoj nesreci, grozna, neliberalna politika 90-tih godina ranila je i oterala mnoge, mnoge ljude, na najrazlicitije nacine. Mene, izmedju ostalih i hiljade beogradjana moje generacije. Mira i Dubravka su jednostavno imale tu srecu odnosno dar da o svojim iskustvima javno govore i pisu. I hvala im na tome. Nadam se da ce moci da oproste i nadju mir sa ovim kutkom sveta.

komsijina krava

pre 11 godina

Cuo sam od jednog starca, sad vec pokojnog, koji je svoju mladost prozivio u Austro-Ugarskoj da je ta drzava bila najbolja. Ne treba se cuditi sto je nekadasnjoj juoslavenskoj eliti Jugoslavija bila bolja od ovog danas.

vava

pre 11 godina

"Jovana Gavrilović, studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Vladimira Jevtovića". Zasto je vama 'u klasi nekog' uvek tako vazno? Zasto se nepise Jovana Gavrilovic mlada glumica i studentkinja dramskih umetnosti. Mozda ona u opste nezeli da se povezuje sa tim profesorom. Zasto postoji uvek neko ime profesora iza mene umetnika? Taj profesor je samo njen kordinator a ne njen tvorac, da ona mora da nosi njegovo ime do kraja svoje karijere. I nismo u vojsci drage kolege umetnici da smo u necijoj klasi pod nekim kreativnim kapetanom! Nemam ja nista protiv gospodina profesora Vladimira Jevtovica. Ali ne mogu da shvatim da je sistem obrazovanja umetnika tako zastareo, podeljen na klase, rigorozne profesore, staromodnu retoriku i slikanje ikona.

EuroBalkanac

pre 11 godina

Na "Miri Furlan" se ne moze primjeniti ona "na muci se poznaju junaci"
Sada nakon ovoliko vremena je lako biti pametan, soliti istu drugima i to sa jedne pristojne distance.
problem sa Furlan,Serbedzija je njihov egoisam a ne neka ljubav za bivsom zemljom
(dado, 8. april 2013 17:11
Vidi se da nemaš pojma, prijatelju. Ona je na tu "distancu" dospjela silom prilike. Zagrepčanka koja se na početku rata našla u Srbiji i koja je davala antiratne izjave te je zbog takvih stavova izazvala ogorčenje kod jednog djela svojih sugrađana i inače frustriranih zbog bespomoćnosti u ratnim okolnostima. Razmišljali su otprilike kao:"Lako je njoj pričati protiv rata. Kao da mi možemo birati. Vojska nas granatira, živimo u strahu, a ona iz sigurnog i mirnog Beograda govori o miru". Zbog toga je postala nepoželjna u Zagrebu, a u Beogradu nije htjela ostati. Ona je bila izbjeglica kao i tisuće drugih iz bivše Yuge.

proxima centauri

pre 11 godina

postaje zamorno čitati žalopojke o "zemlji koje više nema". pomirite se s time, jugoslavija je prošlost, možda je zaista i bila (nekome) najbolja zemlja na svijetu, ali čemu više taoliko patetično vraćanje na tu temu.
(skblzzzz, 8. april 2013 13:50)

Nisi ti kriv sto ne znas sta znaci voleti svoju zemlju i istovremeno biti ponosan sto je ona BAS takva kakva je. Stavis "crveni pasos bez mane, sto prelazi grane" i 200 dolara u dzep, i sa vrecom i rancem na ledjima obidjes pola Evrope za vreme letnih ferija.
Ja sam zelela da Jugoslavija opstane. Ali bili smo manjina, mi rodjeni u Jugoslaviji pedeset i neke, mi Jugosloveni.

Dunja

pre 11 godina

JUGOSLAVIJA je bila DRŽAVA - u punim smislu reči značenja toga pojma !
Nhene OSTATKE je teško definisati.
Pa ,ipak, "uspomena na seću je,možda, stvarnija od sreće"

zoran

pre 11 godina

Mira Furlan mi je uvek bila velika simpatija. Ne samo što je prelepa žena, nego nešto posebno, teško je rečima izraziti. Senzibilna, slatka, inteligemtna, mila, dobar čovek....divna. Njen odnos, stav i ponašanje prema građanskom ratu u Jugoslaviji potvrdio je njenu posebnost, izuzetnost.
Ja sam Srbin i srećan sam što smo se razdvojili. Sada je svako u svojoj kući gazda, odlično! Ali nas "prijatelji" nisu razdvojili kao Čehe i Slovake,na miran mačin, nego nas napujdaše pa se poubijasmo. I ono što je najstrašnije, mogu to na Balkanu da urade kad hoće, opet i ponovo!
(Bozidar Beograd, 8. april 2013 16:03)

Mogu, jer je drushtvena svest kod ovih naroda nepostojeca. Jos uvek je to plemenska zajednica u neshto profinjenijem obliku.

Mira Furlan je posebno bice. Da je takvih vishe, na ovim prostorima, ne bi bilo krvoprolica, ali nije.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Kao da lice i izraz na njemu govori o necem rodbinskom,punom brige i zrtvovanja.
Da li je vazno kako na nekoga utice?Starimo, mi koji smo voljeli zajednicku zemlju
a za sobom ostavljamo nesto sto nije nalik,izlozeno i preobraceno,nepoznato.Onda
samo poneka licnost probudi poslednja sjecanja,pretstavu o nepovratnom.I sve to
kao da uzurpira one koji su jos uvijek puni mrznje i nedovrsenosti razaranja. Jer sve
to podsjeca na pijanca koji ji u momentu imao jednu previse i poceo sa razaranjem.
Mozda je potrebno ostaviti ga na miru da vidi rezultat svoga cina i da se otrijezni u
brlogu.Onda je uspjeh negativno okarakterisan jer je razoran,unistiv.Kompeticija je
itekako prisutna ali je ona negativna i zdravim osobama neinteresantna.Zaboravljamo
narcisoidnost jer je ta negativna ljudska vrlina prisutna na svakom koraku.Ako smo u
mogucnosti da je se oslobodimo onda ce samo nase sopstvene sposobnosti isplivati
na povrsinu.Glavni dio tih sposobnosti je biti covjek,covjecan,samostalan .U
sentimentalnim izvorima kao da se nazire magla tuge za necim izgubljenim,
nepovratnim.Onda se i snovi mijenjaju.Oni,snovi,postaju nesto nepoznato,skraceno
neobjasnjivo.Pa se u pozorisnom komadu susrece cvrstina generacija ciji je zivot
isprepletan porodicnom zavisnoscu te se promjene smatraju vrlo teskim.Tako Mira
Furlan postaje olicenje neprolaznosti u ulozi majke,cerke i bake cije se licnosti
napajaju istim napitkom.Onda nije nikakvo cudo da je svi tako obozavamo.
vasilije knezevic 08 A 2013

Miroslavv

pre 11 godina

Pa to je sad kao izmisljanje rupe na saksiji.. Beznadje, apatija, divna zemlja koje vise nema i td.. sve smo vec culi i videli o tome. Ali nije ona kriva, novinari joj postavljaju takva pitanja. Mozda bi neko sa tolikim iskustvom na sceni i u privatnom zivotu mogao da da savet sta uciniti da se takvo stanje promeni, pa da sustina tog odgovora bude naslov teksta! Menjaj sebe, promenices svet! Na primer..

toptop

pre 11 godina

Mire se sećam iz dana kada smo bili mladi, vidjali se gotovo svakog leta na Lopudu, ispijali espreso i jako se dobro zezali... Bila i ostala nežna, emotivna. pametna--- Žena za sva vremena...

Zoran

pre 11 godina

Sjajna glumica,harizmaticna, mislim i dobronamerna zena.Kazu po ocima se prepoznaje dobar covek.Do kraja iskrena bez ijedne suvisne reci.Nemojmo zameriti zeni koja je tako mnogo dala Jugoslovenskoj kinematografiji sto se nekag osvrne na prosla vremena.Pa pobogu mi smo ziveli u jednom lepom i nezaboravnom vremenu.Miro Hvala Vam vi ste zena Div i Veliki Umetnik...P.S.Mnogo srece u daljem radu i zivotu...

skblzzzz

pre 11 godina

ma i meni je jugoslavija bila ok, i možda bi nam svima bilo bolje da je ostala. uostalom u svom prethodnom komentaru i nisam napisao ništa protiv nje, ali život u prošlosti može jedino i proizvesti apatiju i beznađe.

Филмски обожавалац

pre 11 godina

Уз Монику Белучи, Мира Фурлан је наша најлепша глумица... свих времена.

dado

pre 11 godina

Na "Miri Furlan" se ne moze primjeniti ona "na muci se poznaju junaci"
Sada nakon ovoliko vremena je lako biti pametan, soliti istu drugima i to sa jedne pristojne distance.
problem sa Furlan,Serbedzija je njihov egoisam a ne neka ljubav za bivsom zemljom

demokratija

pre 11 godina

A nije pateticno vracati se Kosovskom boju i ostalim pataticnim nacionalnim temama, pri tome izmisljenim. (Lanna, 08. april 2013 14:16)Kosovski boj je bio pre više od 600godina i postoje razna istorijska sazananja,a SFRJ je postojala do pre 23 godine.To da je tada bili neko mirno, bezbrižno vreme i ekonomsko blagostanje je istina,ali isto tako da je to bila totalitarna komuistička država u kojoj nije bili višestranačja,slobode,demokratije,ljudskih prava i tržišne ekonomije.

Dule

pre 11 godina

Divna zena Mira Furlan,

zivela je u divnoj zemlji Jugoslaviji i nasla valjda naseg najveceg glumca

da rezira.

Sjajno, nadam se da cemo dobiti vrednu predstavu i jedva cekam da je vidim.

Hvala Miro i Miki, dobra vam sreca !

Bozidar Beograd

pre 11 godina

Mira Furlan mi je uvek bila velika simpatija. Ne samo što je prelepa žena, nego nešto posebno, teško je rečima izraziti. Senzibilna, slatka, inteligemtna, mila, dobar čovek....divna. Njen odnos, stav i ponašanje prema građanskom ratu u Jugoslaviji potvrdio je njenu posebnost, izuzetnost.
Ja sam Srbin i srećan sam što smo se razdvojili. Sada je svako u svojoj kući gazda, odlično! Ali nas "prijatelji" nisu razdvojili kao Čehe i Slovake,na miran mačin, nego nas napujdaše pa se poubijasmo. I ono što je najstrašnije, mogu to na Balkanu da urade kad hoće, opet i ponovo!

Mali Hijavata

pre 11 godina

Poslednjem komentatoru, sa nečitkim pseudonimom: Ako ti se ne sviđa ni da se pomene ime Jugoslavije, ti okreni glavu, zapuši uši..., uživaj brate u sadašnjosti, pevanju Bože pravde ili Lijepe naše, šta god. A nas koji smo voleli i volimo tu zemlju, nemoj da diraš. Naše je pravo da je se sećamo i da je spominjemo. Dok smo živi. A vi je posle izbrišite iz istorijskih čitanki. Ako mislite da se tako "pravi" istorija i da je tako moguće nešto uništiti. Naravno da nije.

skblzzzz

pre 11 godina

postaje zamorno čitati žalopojke o "zemlji koje više nema". pomirite se s time, jugoslavija je prošlost, možda je zaista i bila (nekome) najbolja zemlja na svijetu, ali čemu više taoliko patetično vraćanje na tu temu.

Presto

pre 11 godina

Pametna žena, ja kao muškarac mogu reći da je nažalost problem u muškarcima, kod njih se sa starenjem povećava želja za uspjehom, njihove su težnje egoistične, stalno bi htjeli što više moći, mlade žene i da im se dive i da osiguraju da im se dive i nakon smrti. Muški rod je neopisivo tašt i gluplji od ženskog.

chubura

pre 11 godina

Da li na sajtu B92 sme ponekad da se ostavi i neki negativan komentar, koji se neće svideti moderatoru, nije uvredljiv, a opet, izražava nečije mišljenje?

Mali Hijavata

pre 11 godina

Poslednjem komentatoru, sa nečitkim pseudonimom: Ako ti se ne sviđa ni da se pomene ime Jugoslavije, ti okreni glavu, zapuši uši..., uživaj brate u sadašnjosti, pevanju Bože pravde ili Lijepe naše, šta god. A nas koji smo voleli i volimo tu zemlju, nemoj da diraš. Naše je pravo da je se sećamo i da je spominjemo. Dok smo živi. A vi je posle izbrišite iz istorijskih čitanki. Ako mislite da se tako "pravi" istorija i da je tako moguće nešto uništiti. Naravno da nije.

Presto

pre 11 godina

Pametna žena, ja kao muškarac mogu reći da je nažalost problem u muškarcima, kod njih se sa starenjem povećava želja za uspjehom, njihove su težnje egoistične, stalno bi htjeli što više moći, mlade žene i da im se dive i da osiguraju da im se dive i nakon smrti. Muški rod je neopisivo tašt i gluplji od ženskog.

Dule

pre 11 godina

Divna zena Mira Furlan,

zivela je u divnoj zemlji Jugoslaviji i nasla valjda naseg najveceg glumca

da rezira.

Sjajno, nadam se da cemo dobiti vrednu predstavu i jedva cekam da je vidim.

Hvala Miro i Miki, dobra vam sreca !

Bozidar Beograd

pre 11 godina

Mira Furlan mi je uvek bila velika simpatija. Ne samo što je prelepa žena, nego nešto posebno, teško je rečima izraziti. Senzibilna, slatka, inteligemtna, mila, dobar čovek....divna. Njen odnos, stav i ponašanje prema građanskom ratu u Jugoslaviji potvrdio je njenu posebnost, izuzetnost.
Ja sam Srbin i srećan sam što smo se razdvojili. Sada je svako u svojoj kući gazda, odlično! Ali nas "prijatelji" nisu razdvojili kao Čehe i Slovake,na miran mačin, nego nas napujdaše pa se poubijasmo. I ono što je najstrašnije, mogu to na Balkanu da urade kad hoće, opet i ponovo!

chubura

pre 11 godina

Da li na sajtu B92 sme ponekad da se ostavi i neki negativan komentar, koji se neće svideti moderatoru, nije uvredljiv, a opet, izražava nečije mišljenje?

skblzzzz

pre 11 godina

postaje zamorno čitati žalopojke o "zemlji koje više nema". pomirite se s time, jugoslavija je prošlost, možda je zaista i bila (nekome) najbolja zemlja na svijetu, ali čemu više taoliko patetično vraćanje na tu temu.

toptop

pre 11 godina

Mire se sećam iz dana kada smo bili mladi, vidjali se gotovo svakog leta na Lopudu, ispijali espreso i jako se dobro zezali... Bila i ostala nežna, emotivna. pametna--- Žena za sva vremena...

proxima centauri

pre 11 godina

postaje zamorno čitati žalopojke o "zemlji koje više nema". pomirite se s time, jugoslavija je prošlost, možda je zaista i bila (nekome) najbolja zemlja na svijetu, ali čemu više taoliko patetično vraćanje na tu temu.
(skblzzzz, 8. april 2013 13:50)

Nisi ti kriv sto ne znas sta znaci voleti svoju zemlju i istovremeno biti ponosan sto je ona BAS takva kakva je. Stavis "crveni pasos bez mane, sto prelazi grane" i 200 dolara u dzep, i sa vrecom i rancem na ledjima obidjes pola Evrope za vreme letnih ferija.
Ja sam zelela da Jugoslavija opstane. Ali bili smo manjina, mi rodjeni u Jugoslaviji pedeset i neke, mi Jugosloveni.

Zoran

pre 11 godina

Sjajna glumica,harizmaticna, mislim i dobronamerna zena.Kazu po ocima se prepoznaje dobar covek.Do kraja iskrena bez ijedne suvisne reci.Nemojmo zameriti zeni koja je tako mnogo dala Jugoslovenskoj kinematografiji sto se nekag osvrne na prosla vremena.Pa pobogu mi smo ziveli u jednom lepom i nezaboravnom vremenu.Miro Hvala Vam vi ste zena Div i Veliki Umetnik...P.S.Mnogo srece u daljem radu i zivotu...

Dunja

pre 11 godina

JUGOSLAVIJA je bila DRŽAVA - u punim smislu reči značenja toga pojma !
Nhene OSTATKE je teško definisati.
Pa ,ipak, "uspomena na seću je,možda, stvarnija od sreće"

zoran

pre 11 godina

Mira Furlan mi je uvek bila velika simpatija. Ne samo što je prelepa žena, nego nešto posebno, teško je rečima izraziti. Senzibilna, slatka, inteligemtna, mila, dobar čovek....divna. Njen odnos, stav i ponašanje prema građanskom ratu u Jugoslaviji potvrdio je njenu posebnost, izuzetnost.
Ja sam Srbin i srećan sam što smo se razdvojili. Sada je svako u svojoj kući gazda, odlično! Ali nas "prijatelji" nisu razdvojili kao Čehe i Slovake,na miran mačin, nego nas napujdaše pa se poubijasmo. I ono što je najstrašnije, mogu to na Balkanu da urade kad hoće, opet i ponovo!
(Bozidar Beograd, 8. april 2013 16:03)

Mogu, jer je drushtvena svest kod ovih naroda nepostojeca. Jos uvek je to plemenska zajednica u neshto profinjenijem obliku.

Mira Furlan je posebno bice. Da je takvih vishe, na ovim prostorima, ne bi bilo krvoprolica, ali nije.

EuroBalkanac

pre 11 godina

Na "Miri Furlan" se ne moze primjeniti ona "na muci se poznaju junaci"
Sada nakon ovoliko vremena je lako biti pametan, soliti istu drugima i to sa jedne pristojne distance.
problem sa Furlan,Serbedzija je njihov egoisam a ne neka ljubav za bivsom zemljom
(dado, 8. april 2013 17:11
Vidi se da nemaš pojma, prijatelju. Ona je na tu "distancu" dospjela silom prilike. Zagrepčanka koja se na početku rata našla u Srbiji i koja je davala antiratne izjave te je zbog takvih stavova izazvala ogorčenje kod jednog djela svojih sugrađana i inače frustriranih zbog bespomoćnosti u ratnim okolnostima. Razmišljali su otprilike kao:"Lako je njoj pričati protiv rata. Kao da mi možemo birati. Vojska nas granatira, živimo u strahu, a ona iz sigurnog i mirnog Beograda govori o miru". Zbog toga je postala nepoželjna u Zagrebu, a u Beogradu nije htjela ostati. Ona je bila izbjeglica kao i tisuće drugih iz bivše Yuge.

vava

pre 11 godina

"Jovana Gavrilović, studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Vladimira Jevtovića". Zasto je vama 'u klasi nekog' uvek tako vazno? Zasto se nepise Jovana Gavrilovic mlada glumica i studentkinja dramskih umetnosti. Mozda ona u opste nezeli da se povezuje sa tim profesorom. Zasto postoji uvek neko ime profesora iza mene umetnika? Taj profesor je samo njen kordinator a ne njen tvorac, da ona mora da nosi njegovo ime do kraja svoje karijere. I nismo u vojsci drage kolege umetnici da smo u necijoj klasi pod nekim kreativnim kapetanom! Nemam ja nista protiv gospodina profesora Vladimira Jevtovica. Ali ne mogu da shvatim da je sistem obrazovanja umetnika tako zastareo, podeljen na klase, rigorozne profesore, staromodnu retoriku i slikanje ikona.

Miroslavv

pre 11 godina

Pa to je sad kao izmisljanje rupe na saksiji.. Beznadje, apatija, divna zemlja koje vise nema i td.. sve smo vec culi i videli o tome. Ali nije ona kriva, novinari joj postavljaju takva pitanja. Mozda bi neko sa tolikim iskustvom na sceni i u privatnom zivotu mogao da da savet sta uciniti da se takvo stanje promeni, pa da sustina tog odgovora bude naslov teksta! Menjaj sebe, promenices svet! Na primer..

Popivoda

pre 11 godina

Pa ne samo u realtivnom smislu i po misljenju nekog nostalgicnog starca, nego i u nekom apsolutnom merenju Austro-Ugarska bi bila najbolja drzava.
Tako je u apsolutnom smislu Jugoslavija neuporedivo bila bolja od danasnje Hrvatske ili Srbije.
Zasto to ne reci? Gledano unazad, unistenje Jugoslavije je bila istorijska greska, i tu gresku treba zapamtiti, prepricavati, i iz nje uciti.

vasilije knezevic

pre 11 godina

Kao da lice i izraz na njemu govori o necem rodbinskom,punom brige i zrtvovanja.
Da li je vazno kako na nekoga utice?Starimo, mi koji smo voljeli zajednicku zemlju
a za sobom ostavljamo nesto sto nije nalik,izlozeno i preobraceno,nepoznato.Onda
samo poneka licnost probudi poslednja sjecanja,pretstavu o nepovratnom.I sve to
kao da uzurpira one koji su jos uvijek puni mrznje i nedovrsenosti razaranja. Jer sve
to podsjeca na pijanca koji ji u momentu imao jednu previse i poceo sa razaranjem.
Mozda je potrebno ostaviti ga na miru da vidi rezultat svoga cina i da se otrijezni u
brlogu.Onda je uspjeh negativno okarakterisan jer je razoran,unistiv.Kompeticija je
itekako prisutna ali je ona negativna i zdravim osobama neinteresantna.Zaboravljamo
narcisoidnost jer je ta negativna ljudska vrlina prisutna na svakom koraku.Ako smo u
mogucnosti da je se oslobodimo onda ce samo nase sopstvene sposobnosti isplivati
na povrsinu.Glavni dio tih sposobnosti je biti covjek,covjecan,samostalan .U
sentimentalnim izvorima kao da se nazire magla tuge za necim izgubljenim,
nepovratnim.Onda se i snovi mijenjaju.Oni,snovi,postaju nesto nepoznato,skraceno
neobjasnjivo.Pa se u pozorisnom komadu susrece cvrstina generacija ciji je zivot
isprepletan porodicnom zavisnoscu te se promjene smatraju vrlo teskim.Tako Mira
Furlan postaje olicenje neprolaznosti u ulozi majke,cerke i bake cije se licnosti
napajaju istim napitkom.Onda nije nikakvo cudo da je svi tako obozavamo.
vasilije knezevic 08 A 2013

Филмски обожавалац

pre 11 godina

Уз Монику Белучи, Мира Фурлан је наша најлепша глумица... свих времена.

skblzzzz

pre 11 godina

ma i meni je jugoslavija bila ok, i možda bi nam svima bilo bolje da je ostala. uostalom u svom prethodnom komentaru i nisam napisao ništa protiv nje, ali život u prošlosti može jedino i proizvesti apatiju i beznađe.

S.

pre 11 godina

@EuroBalkanac
Pa nije bas tako. Tacnije, to je samo deo price. Njen finiji deo. NIsu zagrepcani napadali Miru samo zato sto se "nasla u Beogradu" a oni bili frustrirani ratom, vec zato sto je njen suprug srbin. Slicno su prosle i druge HR zene iz javne sfere, u vezi sa srbima i (eventualno) antiratnim stavom. Mira, Dubravka Ugresic, eto cak je i Marina Perazic nedavno pricala kako su je pljuvali u rodnoj Rijeci (oh, da, u toj liberalnoj Istri) sto '91 nije bila u zemlji da peva patriotske pesme umesto da "po Americi radja decu Srbinu". Kakva bedna logika, kako ruzna uvreda. Naravno, zene je lakse bilo napadati, Rade Serbedzija je ipak nesto bolje prosao, muskarac je na Balkanu ipak muskarac cak i kad je "krive" nacionalnosti. Sve su bile zene sa javnim angazmanom ali iza kojih niko nije stajao. D. Ugresic je danas divna i u evropskim okvirima cenjena knjizevnica, Mira je sjajna zena i umetnica koje su emotivno prosle kaó bose po trnju zbog ratova u ex Yu. Izbeglistvo i nesreca nisu samo kolone na traktorima i kolektivni centri, iako je tim ljudima verovatno bilo najgore. Iako postoji gradacija u ratnoj nesreci, grozna, neliberalna politika 90-tih godina ranila je i oterala mnoge, mnoge ljude, na najrazlicitije nacine. Mene, izmedju ostalih i hiljade beogradjana moje generacije. Mira i Dubravka su jednostavno imale tu srecu odnosno dar da o svojim iskustvima javno govore i pisu. I hvala im na tome. Nadam se da ce moci da oproste i nadju mir sa ovim kutkom sveta.

komsijina krava

pre 11 godina

Cuo sam od jednog starca, sad vec pokojnog, koji je svoju mladost prozivio u Austro-Ugarskoj da je ta drzava bila najbolja. Ne treba se cuditi sto je nekadasnjoj juoslavenskoj eliti Jugoslavija bila bolja od ovog danas.

demokratija

pre 11 godina

A nije pateticno vracati se Kosovskom boju i ostalim pataticnim nacionalnim temama, pri tome izmisljenim. (Lanna, 08. april 2013 14:16)Kosovski boj je bio pre više od 600godina i postoje razna istorijska sazananja,a SFRJ je postojala do pre 23 godine.To da je tada bili neko mirno, bezbrižno vreme i ekonomsko blagostanje je istina,ali isto tako da je to bila totalitarna komuistička država u kojoj nije bili višestranačja,slobode,demokratije,ljudskih prava i tržišne ekonomije.

dado

pre 11 godina

Na "Miri Furlan" se ne moze primjeniti ona "na muci se poznaju junaci"
Sada nakon ovoliko vremena je lako biti pametan, soliti istu drugima i to sa jedne pristojne distance.
problem sa Furlan,Serbedzija je njihov egoisam a ne neka ljubav za bivsom zemljom

skblzzzz

pre 11 godina

postaje zamorno čitati žalopojke o "zemlji koje više nema". pomirite se s time, jugoslavija je prošlost, možda je zaista i bila (nekome) najbolja zemlja na svijetu, ali čemu više taoliko patetično vraćanje na tu temu.

Mali Hijavata

pre 11 godina

Poslednjem komentatoru, sa nečitkim pseudonimom: Ako ti se ne sviđa ni da se pomene ime Jugoslavije, ti okreni glavu, zapuši uši..., uživaj brate u sadašnjosti, pevanju Bože pravde ili Lijepe naše, šta god. A nas koji smo voleli i volimo tu zemlju, nemoj da diraš. Naše je pravo da je se sećamo i da je spominjemo. Dok smo živi. A vi je posle izbrišite iz istorijskih čitanki. Ako mislite da se tako "pravi" istorija i da je tako moguće nešto uništiti. Naravno da nije.

Presto

pre 11 godina

Pametna žena, ja kao muškarac mogu reći da je nažalost problem u muškarcima, kod njih se sa starenjem povećava želja za uspjehom, njihove su težnje egoistične, stalno bi htjeli što više moći, mlade žene i da im se dive i da osiguraju da im se dive i nakon smrti. Muški rod je neopisivo tašt i gluplji od ženskog.

dado

pre 11 godina

Na "Miri Furlan" se ne moze primjeniti ona "na muci se poznaju junaci"
Sada nakon ovoliko vremena je lako biti pametan, soliti istu drugima i to sa jedne pristojne distance.
problem sa Furlan,Serbedzija je njihov egoisam a ne neka ljubav za bivsom zemljom

chubura

pre 11 godina

Da li na sajtu B92 sme ponekad da se ostavi i neki negativan komentar, koji se neće svideti moderatoru, nije uvredljiv, a opet, izražava nečije mišljenje?

demokratija

pre 11 godina

A nije pateticno vracati se Kosovskom boju i ostalim pataticnim nacionalnim temama, pri tome izmisljenim. (Lanna, 08. april 2013 14:16)Kosovski boj je bio pre više od 600godina i postoje razna istorijska sazananja,a SFRJ je postojala do pre 23 godine.To da je tada bili neko mirno, bezbrižno vreme i ekonomsko blagostanje je istina,ali isto tako da je to bila totalitarna komuistička država u kojoj nije bili višestranačja,slobode,demokratije,ljudskih prava i tržišne ekonomije.

Bozidar Beograd

pre 11 godina

Mira Furlan mi je uvek bila velika simpatija. Ne samo što je prelepa žena, nego nešto posebno, teško je rečima izraziti. Senzibilna, slatka, inteligemtna, mila, dobar čovek....divna. Njen odnos, stav i ponašanje prema građanskom ratu u Jugoslaviji potvrdio je njenu posebnost, izuzetnost.
Ja sam Srbin i srećan sam što smo se razdvojili. Sada je svako u svojoj kući gazda, odlično! Ali nas "prijatelji" nisu razdvojili kao Čehe i Slovake,na miran mačin, nego nas napujdaše pa se poubijasmo. I ono što je najstrašnije, mogu to na Balkanu da urade kad hoće, opet i ponovo!

Miroslavv

pre 11 godina

Pa to je sad kao izmisljanje rupe na saksiji.. Beznadje, apatija, divna zemlja koje vise nema i td.. sve smo vec culi i videli o tome. Ali nije ona kriva, novinari joj postavljaju takva pitanja. Mozda bi neko sa tolikim iskustvom na sceni i u privatnom zivotu mogao da da savet sta uciniti da se takvo stanje promeni, pa da sustina tog odgovora bude naslov teksta! Menjaj sebe, promenices svet! Na primer..

proxima centauri

pre 11 godina

postaje zamorno čitati žalopojke o "zemlji koje više nema". pomirite se s time, jugoslavija je prošlost, možda je zaista i bila (nekome) najbolja zemlja na svijetu, ali čemu više taoliko patetično vraćanje na tu temu.
(skblzzzz, 8. april 2013 13:50)

Nisi ti kriv sto ne znas sta znaci voleti svoju zemlju i istovremeno biti ponosan sto je ona BAS takva kakva je. Stavis "crveni pasos bez mane, sto prelazi grane" i 200 dolara u dzep, i sa vrecom i rancem na ledjima obidjes pola Evrope za vreme letnih ferija.
Ja sam zelela da Jugoslavija opstane. Ali bili smo manjina, mi rodjeni u Jugoslaviji pedeset i neke, mi Jugosloveni.

Dule

pre 11 godina

Divna zena Mira Furlan,

zivela je u divnoj zemlji Jugoslaviji i nasla valjda naseg najveceg glumca

da rezira.

Sjajno, nadam se da cemo dobiti vrednu predstavu i jedva cekam da je vidim.

Hvala Miro i Miki, dobra vam sreca !

zoran

pre 11 godina

Mira Furlan mi je uvek bila velika simpatija. Ne samo što je prelepa žena, nego nešto posebno, teško je rečima izraziti. Senzibilna, slatka, inteligemtna, mila, dobar čovek....divna. Njen odnos, stav i ponašanje prema građanskom ratu u Jugoslaviji potvrdio je njenu posebnost, izuzetnost.
Ja sam Srbin i srećan sam što smo se razdvojili. Sada je svako u svojoj kući gazda, odlično! Ali nas "prijatelji" nisu razdvojili kao Čehe i Slovake,na miran mačin, nego nas napujdaše pa se poubijasmo. I ono što je najstrašnije, mogu to na Balkanu da urade kad hoće, opet i ponovo!
(Bozidar Beograd, 8. april 2013 16:03)

Mogu, jer je drushtvena svest kod ovih naroda nepostojeca. Jos uvek je to plemenska zajednica u neshto profinjenijem obliku.

Mira Furlan je posebno bice. Da je takvih vishe, na ovim prostorima, ne bi bilo krvoprolica, ali nije.

Zoran

pre 11 godina

Sjajna glumica,harizmaticna, mislim i dobronamerna zena.Kazu po ocima se prepoznaje dobar covek.Do kraja iskrena bez ijedne suvisne reci.Nemojmo zameriti zeni koja je tako mnogo dala Jugoslovenskoj kinematografiji sto se nekag osvrne na prosla vremena.Pa pobogu mi smo ziveli u jednom lepom i nezaboravnom vremenu.Miro Hvala Vam vi ste zena Div i Veliki Umetnik...P.S.Mnogo srece u daljem radu i zivotu...

Филмски обожавалац

pre 11 godina

Уз Монику Белучи, Мира Фурлан је наша најлепша глумица... свих времена.

komsijina krava

pre 11 godina

Cuo sam od jednog starca, sad vec pokojnog, koji je svoju mladost prozivio u Austro-Ugarskoj da je ta drzava bila najbolja. Ne treba se cuditi sto je nekadasnjoj juoslavenskoj eliti Jugoslavija bila bolja od ovog danas.

skblzzzz

pre 11 godina

ma i meni je jugoslavija bila ok, i možda bi nam svima bilo bolje da je ostala. uostalom u svom prethodnom komentaru i nisam napisao ništa protiv nje, ali život u prošlosti može jedino i proizvesti apatiju i beznađe.

Popivoda

pre 11 godina

Pa ne samo u realtivnom smislu i po misljenju nekog nostalgicnog starca, nego i u nekom apsolutnom merenju Austro-Ugarska bi bila najbolja drzava.
Tako je u apsolutnom smislu Jugoslavija neuporedivo bila bolja od danasnje Hrvatske ili Srbije.
Zasto to ne reci? Gledano unazad, unistenje Jugoslavije je bila istorijska greska, i tu gresku treba zapamtiti, prepricavati, i iz nje uciti.

toptop

pre 11 godina

Mire se sećam iz dana kada smo bili mladi, vidjali se gotovo svakog leta na Lopudu, ispijali espreso i jako se dobro zezali... Bila i ostala nežna, emotivna. pametna--- Žena za sva vremena...

vasilije knezevic

pre 11 godina

Kao da lice i izraz na njemu govori o necem rodbinskom,punom brige i zrtvovanja.
Da li je vazno kako na nekoga utice?Starimo, mi koji smo voljeli zajednicku zemlju
a za sobom ostavljamo nesto sto nije nalik,izlozeno i preobraceno,nepoznato.Onda
samo poneka licnost probudi poslednja sjecanja,pretstavu o nepovratnom.I sve to
kao da uzurpira one koji su jos uvijek puni mrznje i nedovrsenosti razaranja. Jer sve
to podsjeca na pijanca koji ji u momentu imao jednu previse i poceo sa razaranjem.
Mozda je potrebno ostaviti ga na miru da vidi rezultat svoga cina i da se otrijezni u
brlogu.Onda je uspjeh negativno okarakterisan jer je razoran,unistiv.Kompeticija je
itekako prisutna ali je ona negativna i zdravim osobama neinteresantna.Zaboravljamo
narcisoidnost jer je ta negativna ljudska vrlina prisutna na svakom koraku.Ako smo u
mogucnosti da je se oslobodimo onda ce samo nase sopstvene sposobnosti isplivati
na povrsinu.Glavni dio tih sposobnosti je biti covjek,covjecan,samostalan .U
sentimentalnim izvorima kao da se nazire magla tuge za necim izgubljenim,
nepovratnim.Onda se i snovi mijenjaju.Oni,snovi,postaju nesto nepoznato,skraceno
neobjasnjivo.Pa se u pozorisnom komadu susrece cvrstina generacija ciji je zivot
isprepletan porodicnom zavisnoscu te se promjene smatraju vrlo teskim.Tako Mira
Furlan postaje olicenje neprolaznosti u ulozi majke,cerke i bake cije se licnosti
napajaju istim napitkom.Onda nije nikakvo cudo da je svi tako obozavamo.
vasilije knezevic 08 A 2013

Dunja

pre 11 godina

JUGOSLAVIJA je bila DRŽAVA - u punim smislu reči značenja toga pojma !
Nhene OSTATKE je teško definisati.
Pa ,ipak, "uspomena na seću je,možda, stvarnija od sreće"

vava

pre 11 godina

"Jovana Gavrilović, studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Vladimira Jevtovića". Zasto je vama 'u klasi nekog' uvek tako vazno? Zasto se nepise Jovana Gavrilovic mlada glumica i studentkinja dramskih umetnosti. Mozda ona u opste nezeli da se povezuje sa tim profesorom. Zasto postoji uvek neko ime profesora iza mene umetnika? Taj profesor je samo njen kordinator a ne njen tvorac, da ona mora da nosi njegovo ime do kraja svoje karijere. I nismo u vojsci drage kolege umetnici da smo u necijoj klasi pod nekim kreativnim kapetanom! Nemam ja nista protiv gospodina profesora Vladimira Jevtovica. Ali ne mogu da shvatim da je sistem obrazovanja umetnika tako zastareo, podeljen na klase, rigorozne profesore, staromodnu retoriku i slikanje ikona.

EuroBalkanac

pre 11 godina

Na "Miri Furlan" se ne moze primjeniti ona "na muci se poznaju junaci"
Sada nakon ovoliko vremena je lako biti pametan, soliti istu drugima i to sa jedne pristojne distance.
problem sa Furlan,Serbedzija je njihov egoisam a ne neka ljubav za bivsom zemljom
(dado, 8. april 2013 17:11
Vidi se da nemaš pojma, prijatelju. Ona je na tu "distancu" dospjela silom prilike. Zagrepčanka koja se na početku rata našla u Srbiji i koja je davala antiratne izjave te je zbog takvih stavova izazvala ogorčenje kod jednog djela svojih sugrađana i inače frustriranih zbog bespomoćnosti u ratnim okolnostima. Razmišljali su otprilike kao:"Lako je njoj pričati protiv rata. Kao da mi možemo birati. Vojska nas granatira, živimo u strahu, a ona iz sigurnog i mirnog Beograda govori o miru". Zbog toga je postala nepoželjna u Zagrebu, a u Beogradu nije htjela ostati. Ona je bila izbjeglica kao i tisuće drugih iz bivše Yuge.

S.

pre 11 godina

@EuroBalkanac
Pa nije bas tako. Tacnije, to je samo deo price. Njen finiji deo. NIsu zagrepcani napadali Miru samo zato sto se "nasla u Beogradu" a oni bili frustrirani ratom, vec zato sto je njen suprug srbin. Slicno su prosle i druge HR zene iz javne sfere, u vezi sa srbima i (eventualno) antiratnim stavom. Mira, Dubravka Ugresic, eto cak je i Marina Perazic nedavno pricala kako su je pljuvali u rodnoj Rijeci (oh, da, u toj liberalnoj Istri) sto '91 nije bila u zemlji da peva patriotske pesme umesto da "po Americi radja decu Srbinu". Kakva bedna logika, kako ruzna uvreda. Naravno, zene je lakse bilo napadati, Rade Serbedzija je ipak nesto bolje prosao, muskarac je na Balkanu ipak muskarac cak i kad je "krive" nacionalnosti. Sve su bile zene sa javnim angazmanom ali iza kojih niko nije stajao. D. Ugresic je danas divna i u evropskim okvirima cenjena knjizevnica, Mira je sjajna zena i umetnica koje su emotivno prosle kaó bose po trnju zbog ratova u ex Yu. Izbeglistvo i nesreca nisu samo kolone na traktorima i kolektivni centri, iako je tim ljudima verovatno bilo najgore. Iako postoji gradacija u ratnoj nesreci, grozna, neliberalna politika 90-tih godina ranila je i oterala mnoge, mnoge ljude, na najrazlicitije nacine. Mene, izmedju ostalih i hiljade beogradjana moje generacije. Mira i Dubravka su jednostavno imale tu srecu odnosno dar da o svojim iskustvima javno govore i pisu. I hvala im na tome. Nadam se da ce moci da oproste i nadju mir sa ovim kutkom sveta.