Sreda, 03.04.2013.

01:07

Eštonova: Poslednji formalni susret

Ketrin Ešton poručila da je 8. runda dijaloga poslednji put da se tri strane formalno susreću i da će je Beograd i Priština o odlukama obavestiti narednih dana.

Izvor: B92

Eštonova: Poslednji formalni susret IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

Diona

pre 11 godina

Ketrin Ešton, treba da nađe rešenje za Srbe na KiM. EU mora da stane na stranu Srbije.Zahvaljujući Aleksandru Vučiću zaista može da se desi neki preokret i da Srbiji bude ponuđene devet tačaka. Srbija mora da se izbori za jačanje srvojih državnih institucija, prisutnosti vojske i policije radi poboljšanja uslova života građana KiM.

radenko

pre 11 godina

Eštonova,kao predstavnik EU,svakako više podržava i drži stranu albanskoj delegaciji,i pojačava pritisak na našu delegaciju da se prihvate uslovi koje Tači diktira.Bilo bi dobro da jednom EU pokaže bar malo objektivnosti i da ne stvara opasan presedan u međunarodnom pravu,na taj način što priznaje Kosovu odlike državnosti.

dzejka

pre 11 godina

Ljudi,

smarate vise sa tim Kosovom. Sta koj mi vise gulite o njemu kada je prodato. Pa sve "patriote", "nacionalisti" prodadose za dobre pare albancima svoja imanja, nastanise Srbiju, zauzese drzavne institucije i sada mi treba da se sekiramo za Kosovo. 1. svi koji su izbegli sa Kosovoa i dobro se situirali u Srbiju, oduzeti sve i vratiti ih na Kosovo gde i pripadaju. 2. Oslobodtii radna mesta za nase ljude! 3. Pomiriti se sa tim da Kosovo nije nase i da precrtamo vec jednom tu ruznu proslost o kojoj 20 godina slusamo.

Kosovo brane EU, US, pa zar mislite da su nam Rusi bilo kakva pomoci i podrska. Smesni ste isprani mozgovi. Rusi=interes, ne mlatite praznu slamu vise.

Kako mi se cini, ode Kosovo u EU vrlo brzo, a mi nebeski narod ima da razmisljamo o proslosti jos jedno 100 godina.
Pokretanje proizvodnje, stabilna Srbija, dovodjenje novih investicija i povecanje zaposlenosti je ono o cemu srbija treba da razmislja, a Kosovo je stvarno smorilo sve nas. Mislite na buduce generacije. J**e nam se za Kosovo.

Lepo svi Kosovci nazad na kosovo, u svoje domove, radna mesta u kosovskim institucijama da dobiju i da ne globe vise nas narod ovde. Celog zivota gledam kako se Kosovci provlace i uzivaju privilegije na racun postenog naroda.

Vucicu, razmisli dobro, ne cini istu gresku kao sto su tvoji prethodnici. Vreme je da se presece i krene u buducnost. Necemo da zivimo u Utopiji!!!

Bale

pre 11 godina

Ovo je dokaz da je Vucic definitivno najhrabiji politicar na politickoj sceni Srbije, i ono sto kaze to i odradi, pa makar i na njegovu stetu i stetu cele stranke.

Nestor

pre 11 godina

Mislim da Estonova nece vise prizeljkivati Vucica u pregovorima, posto je uvidela da sa njim nema kompromisa za sitne ustupke, kao sa nekim drugim politicarima.

Буба

pre 11 godina

Gospođo zapitajte se vi, posle toliko susreta niste uspeli da nađete rešenje. Možda je problem u vašoj političkoj sposobnosti, nisu svi rođeni da budu političari.

s_corpio

pre 11 godina

umemo mi razgovarati i bez njih, bez njihovih pritisaka i bezobrazluka jer se zna da drze stranu albancima! snacicemo se mi i bez njih!

ja jedan jedini

pre 11 godina

@krug dvojke ma kako nije zavera protiv nebeskog naroda?! naravno da jeste. i rusija nam bila poslala nuklearnu bombu kad je bilo bombardovanje da nam pomogne da se odbranimo, ali se bomba usput zagubila. i onih 5 milijardi pomoci i status kandidata za eez '88 su nam bile nekako smrdljive, i slanje izbeglica na kosovo i u vojvodinu je genijalan potez ucvrscivanja drzavnih granica jos malo pa ce i bec pripasti srbiji i da dalje ne nabrajam udbaske gluposti... ipak smo mi - mi, mnogo bitni, nebeski narod. vi mislite da nato-u nesto znaci sb? jedna baza na kosovu pored tolikih drugih sirom sveta? mnogo smo bitni... :p

Zoran BGG

pre 11 godina

Gospodjo Eston da li ste porazgovarali sa gospodinom Tacijem malo o Zutoj kuci ? Da li je to zasluga i nagrada da dobije gos.Taci parce Srbije ?

Biserka

pre 11 godina

Nije moguće da samo mi treba da činimo neke kompromise. Dokle više? Sem toga nisam se rodila u EU a ipak živim kako mi ona diktira bez ikakve koristi. Ne bih ja nikoga molila. Srbija je sve zahteve ispunila do sada i šta sad? Tačiju se nešto ne dopada - njegov problem.

nidža

pre 11 godina

Ono što je za Vas "formalni sustret" za nas je pitanje života i smrti. Zato je sve tako i završilo kada je za vas to bilo samo zadovoljenje forme.

krug dvojke

pre 11 godina

@ja jedan jedini milan jedini razlog ovog zavrtanja ruke iza ledja od pregovora je potreba zapada da legalizuje bombardovanje srj i ulazak americkih trupa u kim jer je odluka o napadu doneta mimo odobrenja sb un. nije to zanimljiva teorija zavere koju ste nam tako velikodusno predstavili.

Bum-92

pre 11 godina

Mogli bi smo da primetimo da Eštonovoj je dosadilo da bude posrednik. Bilo bi dobro da više ne bude posrednik i da se pregovori vrate o ukvirima institucija Ujedinjenih Nacija. To bi bilo u neku ruku dobro.

Rajko

pre 11 godina

Nisam razočaran našom delegacijom, dobro je postupila. NIŠTA se ne može prihvatiti. Razočaran sam u EU, opet je bila neobjektivna, podržala je jednu stranu. Da je želela da dođe do kompromisa, imala je načina da "primora" Tačija da popusti pred našim zahtevima. Ali i ovo je bolje nego li nekakav sporazum koji nama ništa ne zanači ili još gore, otežava situaciju na KIM.

Micika79

pre 11 godina

Kako očekivati da ne postoji jaz. Zar to nije vima realno i normalno. Oni nama otimaju našu teritoriju i drže se svog stava a mi em što ne možemo da budemo ravnodušni već je glupo očekivati od Srbije da neprestano čini ustupke.

BANJA LUKA

pre 11 godina

Gosposđa Ešton mora da prizna neuspeh svog posredovanja u pregovorima, to je trebala u strtu da zna da se sporazum može postići samo ako se obe strane dogovore kompromisno.

Jeja

pre 11 godina

Realnost je surova, Srbija verovatno mora da ucini razne ustupke kako bi srbi na Kosovu dobili veca ovlascenja, ali nazalost tako stoje stvari i to je cena dobijanja datuma za pregovore sa EU kojoj svi tezimo, jer samo kao clanica EU mozemo da verujemo u bolju buducnost.

Sara

pre 11 godina

Ja koliko znam plan za resavanje ovog pitanja je uradjen na osnovu plana prethodne vlade ne razumem cemu toliko.
Dok je bila u opoziciji ova vlast je imala niz zamerki na taj plan i niposto nije htela pregovore a sada ce im dati sve za tanjiru samo da bi dobili bezvredni datum. Sta, posle dobijanja datuma bolje cemo ziveti, jel?

Kordunas

pre 11 godina

@Mozda je ovako i bolje

da li mislite da je Albancima potreban bilo kakav „dogovor” da bi u praksi sproveli ono sto su naumili? Dok smo mi verovali da imamo suverenu, celovitu i nezavisnu drzavu oni su pripremili teren da proglase nezavisnost, tako ce i sada... Njima se ne zuri nigde, vreme radi u njihovu korist. Bar je to ocigledno. Svaka runda pregovora za nas je bila odlucujuca i sudbonosna, a za njih laganica, samo jedan u nizu sastanaka.
Bojim se da se jadnom srpskom narodu na Kosovu ne pise dobro...nazalost.
A na nase cenjene pregovarace necu trositi reci, svaki portal preplavljen je silnim pohvalama. Kasno su se setili da poprave sve ono sto su sami zapoceli, kad su mislili da su jaci od celog sveta, zaslepljeni idejom o velikoj Srbiji... Znam iz licnog iskustva.

Miloš

pre 11 godina

Боље и да пропадну преговори него да се прихвати нешто после чега нема назад. Наша делигација је добро поступила. Ештон је морала да натера приштину да сарађује а не да се држе само свог Устава. Имамо и ми Устав па смо ипак били спремни на компромис.

Miroslav.

pre 11 godina

Ne znam kako se Eštonova oseća, ali ovo je njen veliki neuspeh. Nije primorala Tačija da sarađuje, on nije bio za kompromise, a ne Srbija. Nije prihvatio realnost na terenu, mislio je da će i kao i ranije, Srbija prihvatiti sve. Bravo za našu delegaciju, Srbija zna šta neće.

ja jedan jedini milan

pre 11 godina

bitni smo mnogo pa nam i eu i usa mrsi konce zbog kine i rusije preko hrvata, muslimana, siptara, vojvodine.... kuca na putu za ________ (dopunite po izboru).

Gradjanin Srbije

pre 11 godina

Ovi prepametni komentatori koji zagovaraju izolaciju saradnju sa Rusima itd, ili su mnogo mladi pa se ne secaju izolacije 90tih, ili su mnogo matori pa su izlapeli i zaboravili izolaciju 90tih.

Ispali smo iz igre, ne mozemo vise uopste da pregovaramo sa EU po pitanju Kosova. Mozemo sada da gledamo kako Kosovo ulazi u EU.
Nasi politicari pa nije vam Ketrin Eston prost Srpski narod da je lazete i mazete. Za Ketrin Eston i celu evropsku zajednicu Kosovo je nezavisna drzava izgubili ste pravo da vise pregvarate za status nasih ljudi na Kosovu izgubili ste sve! Podnesite ostavke!

Deda Pera

pre 11 godina

Kosovo je nezavisno i to je fakat.
Srba na Kosovu ima 70-80.000 što znači ispod 8% stanovništva.
Autonomija je maksimum i to ke i budali jasno.
Ali Vlada koja je Vojvođanima ukinula pravo na zakonodavstvo, to traži za šaku jada od Srba na Kosovu???
Pa i budala vidi da je to nemoguće!
A traži se samo zato što je nemoguće!!!
Rambuje se ponavlja, a SNSovce "fascinira" kukavica u bež odelu koja nudi ostavku jer je gusto.
A leba nemaju da jedu....

Seljak

pre 11 godina

Propali pregovori Beograda i Pristine. Slede pregovori Beograda i Novog Sada, propali pregovori Beograda i Novog Sada. Slede pregovori Beograda i Kragujevca, propali pregovori Beograda i Kragujevca. Svi odose u Evropu ostade Beograd sam sa sobom.

Ovako ce izgledati Srbija u skorijoj buducnosti.
Juce smo izgubili Kosovo...

VANJA

pre 11 godina

E ako zbog ovog ne dobijemo datum za pregovore nece mi biti zao. Taj datum nam nista ne znaci, od datuma se ne zivi bolje, nego bolje da nastavimo tamo gde smo stali sa borbom protiv korupcije i kriminala, to je nase najvece zlo.

1984

pre 11 godina

Ja sam sigurna da ce nasa vlada istrajati i naci resenje za ovaj problem, podrzavam stav i neka su stali u zastitu nasih interesa. Bar nisu kao prethodnici.

Sladoled

pre 11 godina

Vašom odlukom da će Vam za par dana pregovarači dostaviti šta su odlučili svu odgovornost skinuli sa sebe mislim na EU, time se poništili svih dosadašnijh 8 rundi pregovora.Verovatno ste znali da nema dogovora to ste im trebali reći na samom početku pregovora.

Bosiljko

pre 11 godina

Pristina trazi nase Kosovo! Ne smemo to dozvoliti! Jako je tesko, ali mislim da nada i dalje postoji! Podrska nasoj vladi da istraje!

modesty

pre 11 godina

Keti. Ti i tvoji pajtasi iz Brisela ste mislili da samo vi trebate da nam pomognete jer eto mi jadni i primitivni nismo bas naucili da razgovaramo, i samo da se ti malo potrudis i das nam par meseci, malo vino, malo vecerica, i da cemo se mi lepo pomiriti, dati Albancima sve sto hoce i srecno nastaviti da drezdimo ispred vrata EU dok se ne raspadne.

Ali ti ne znas da smo mi pregovarali sa mnogo vecim zulumima, i to upravo o Kosovu, pre mnogo vekova. Srbija je jedna od najstarijih drzava u Evropi (koje jos uvek zive), mi imamo toliko iskustva sa upravo takvima kao vi, EU, Taci, SAD, da imamo mnogo razlicitih taktika. Cak ne moramo Ruse i Kineze da imamo da prete u nase ime po medijima, a zna se da nas podrzavaju i da ce blokirati bilo kakav vas pokusaj da kroz UN ozakonite agresiju na nasu zemlju i nas narod. Zato nas i gnjavite, da bi njima izbili adut iz ruku.
Na zalost, jedina sansa vam je bila da nam odmah date ulazak u EU i mnogo, mnogo para, tj da "otkupite" pravo na koriscenje, recimo 100 godina, kao Engleska sto je uzela Hong Kong.
Ali previse ste nadmeni za tako nesto. Mislite da su Srbi laki u pregovorima kao nase komsije koji su se do sada deset puta vec prodali. Mi smo orah na kome su svi prijasnji osvajaci kad-tad polomii zube. To je nasa taktika u pregovorima.
,
Keti, ti nemas pojma ni o nama ni o nasem konfliktu. Ipak, lepo je bilo saradjivatai sa EU birokratom koji se bar smeje dok pokazuje zube,za razliku od ostalih koji samo reze i laju ...

milee

pre 11 godina

I šta će biti na kraju - zna se
Potpisaćemo posle "maratonskih" sastanaka i ono što nisu ni tražili da potpišemo a tada će u inat da nam poturaju sve živo. Ima da se odreknemo i svoga imena, videćete.
Kao u celokupnoj novijoj srpskoj istoriji mi uvek pokleknemo za pregovaračkim stolom - qurčimo se a na kraju dobijemo jedno veliko ništa.
Isto kao srbi u krajini - nisu hteli Plan Z-4 pa kad su hrvati udarili, onda brže bolje daj papir da potpišemo. Kasno je, kasno...
Žali bože ovih ljudi na kosovu - mogu lagano da pakuju stvari kao i svi ostali koji su došli u srbiju a koja je "potpisivala" njihove živote.
Nažalost, znam da je to teško prihvatiti ali to je surova istina i realnost.
Rođeni smo u pogrešno vreme i sami smo birali loše prijatelje

stranac

pre 11 godina

Dogovora Ima, ali nea smelosti da se to javno kaze, ni jedna stranka ne sme da se obrati svom narodu, zato sto u svakom Mequ ima dobitnika i gubitnika,
ovo je Komedija, Estonove, Tacija,i Dacica, dobicete dogovor sledece nedelje, garantovano, ali ko je gubitnik, treba da se ceka, ja mislim Beograd je popustio zbog Datuma i Krize Economske, nezaposljena i Bede,jel pristina nema sta da gubi i nista ne dobije, od EU, zato su bili i tako smireni, a Beogradu je gusto,uzak krup, i mora da se odluci Kosovo ili EU, ja mislim pristace na EU, jel Srbija sa Kosovom nista ne gubi, naprotiv oni vise dobiju, Kosovo je dobila Drzavu i prema tome Sever je teritorija Kosovo, i sta ce Srbija tu izgubiti, ja mislim ovo, mozda i gresim!!!

Skobodan Radovanovic

pre 11 godina

Srbija vise treba misliti na buducnosti. Dosta je bilo Problem Sa Kosova. Evo mi treba uciti iz Evropa, imamo jaku Nemacku pa imamo nemci u svajcarsku i Avstriku ali nasli ru resenja. Bitno Srbija vise igrati kao promotor ekonomskog razvoja u ballkanu. I to da organizuju multilateralnu balkansku asocijacijuu cilj balkanski zemalja investirati u jake kapitalne investicija i to nuklearna energija koja e neopohodna za energija zato sti vidime da struja je voema pokacena, infrastrukturu i to da sprovodime brz vozovi kao TGV i ICE u balkanu i poslije toa da razvijamo industrije i Balkanski trade gdje mozemo koristiti kao trgovija izmedju zemalja balkanu ova ja vizija za buducnost balkana ..vise treba prikinuti sa idejama nacional romantizmom...svi ljudi iz biblije smo imago dei, bozji lik coveka pa svi imaju pravu da zive. Srbi, Albanci, Makedonci, Bugari, Grci, Turci, Bosanci, Hrvati , Slovenci...zasto ne saradujemo svima za nase buducnosti samo u ekonomskim projektima..

Boža Pub

pre 11 godina

Ja stvarno ne shvatam zašto se gospođa Ešton toliko čudi zašto je nastao taj ogroman jaz između dve strane? On je ogroman skoro 100 godina unazad, valjda je bila dobro informisana kakve pregovore vodi sa predstavnicima Srbije i kosovskih Albanaca. Pozicije su jasne, i njihove ali i naše. Dogovor je skoro nemoguć i stvarno ne vidim izlaz iz ove situacije. A da nije dobro - nije, ni po Srbiju a ni po Kosovo.

Panonski mornar

pre 11 godina

@(king, 3. april 2013 02:47)
Zaledio sam se kad sam procitao ovu vest. Ko gubi ovde- Srbija. Ista situacija se ponavlja kao Rambuje samo sad nece biti bombardovanje nego ekonomsko/politicke sankcije. Nema datuma, nema eu, opet su pobedile mracne sile nacionalista. A napadate EU i Ameriku kako brane albance, ne cestitajte im gospodo, tako se brane saveznici a nama ko je kriv kad nismo hteli da nam oni budu saveznici.

Da je Srbija u problemu - jeste! Ali je i Kosovo, to je sigurno. Amerikancima i EU je do nekog rešenja, da se stvari pokrenu jer ne mogu više ni oni da izdržavaju Kosovo. Bili su nacionalisti na vlasti, preživeli smo Rambuje, bombardovanje, pa je bio Đinđić, pa Koštunica, pa bečki "pregovori", pa otvoreni Tadić "i Kosovo i EU", pa sada Vučić, Dačić i Nikolić, a stvari su samo gore i gore po Srbiju! Šta je svemu tome zajedničko? Ucene i pretnje koje doživljavamo već dvadesetak godina! Dakle nije bitno ko je na vlasti, ovi će nastaviti da gnjave ovu jadnu zemljicu, dokle god ovaj narod bude izdržao. A nemojte da ste naivni i da mislite da zemlje zapada brane Albance, u to čak ni oni sami ne veruju.

IkoNiC M

pre 11 godina

Traze nasi nesto sto je moguce i ostvarivo. Dobrim pregovorima i strategijom se moze mnogo toga dobiti i postici. Ne predaje se tako lako Vucic i ne pada pod pritiskom.

Sin po materi

pre 11 godina

Ostaje sada dilema da li je bolje da se ponizimo i prihvatimo da srbi nemaju nikakve izvršne nadležnosti u državi Kosovo koju bi priznali praktično, i dobijemo datum za početak pregovora sa EU za Srbiju, ili da odbijemo sve i sačekamo da srbi budu silom naterani/proterani kada Priština bude jednog dana uspostavljala vlast na celom severu. Mi nemamo koristi baš od drugog pristupa, ali vidim kroz istoriju da su se države nekad odlučivale da taj koji je jači ipak ne dobije šta traži i da mora da uradi akt nasilja i brutalnosti kako ostvario svoj plan. I to kako bi se stekli uslovi da i njemu neko drugi to uradi u budućnosti, umesto što se u mraku pristaje na poniženje, sve sa svilenim rukavicama nasmejanih gospodina otimača.

king

pre 11 godina

Zaledio sam se kad sam procitao ovu vest. Ko gubi ovde- Srbija. Ista situacija se ponavlja kao Rambuje samo sad nece biti bombardovanje nego ekonomsko/politicke sankcije. Nema datuma, nema eu, opet su pobedile mracne sile nacionalista. A napadate EU i Ameriku kako brane albance, ne cestitajte im gospodo, tako se brane saveznici a nama ko je kriv kad nismo hteli da nam oni budu saveznici.

Sve za fotelju i spas svoga dupeta, jeb.s Kosovo, Srbiju.

pre 11 godina

Vama da je stalo da se taj jaz premosti rekli bi ste alo bre Taci prihvataj ili pravac Hag na dugogodisnju robiju.
Ali ne, to vi potezete samo kad smo mi u pitanju tako ste i ovog jadnog Dacica navukli da igra kako vi svirate...

Poreč

pre 11 godina

Izraelci bi rekli : provalija se može preskočiti samo u jednom skoku u suprotnom se upada u nju. Dajte ljudi, budite državnici, imajte smjelosti i viziju i preuzmite odgovornost za svoje narode. Prelomite, mislim i na Tačia i na Vučića. Suzbite osjećaj straha i nepovjerenja koje je očito preveliko, radi se u lošem ozračju s negativnim mislima tipa on me želi prevariti i rezultat je loš.

Kaća

pre 11 godina

Verovatno misli kad kaže da će je obavestiti o odgovorima na to da li mi prihvatamo njihove uslove,pošto samo nas uslovljavaju..Ma ne prihvatajte ništa i ovako nas ne vole i pljuju po nama,idemo do kraja!Ne dajmo se sad kad smo složni.

Mozda je ovako i bolje

pre 11 godina

Najbitnije da je Ketrin Eston pozelela svima srecan put. Da nije bilo Vucica ko zna kakav bi se sporazum potpisao posto vidim iz vesti da je cak i nudio svoju ostavku. Za daljim konsultacijama nema potrebe jer druga strana nije htela da popusti ni malo. EU je trebala da izvrsi uticaj na vlasti u Pristini da i oni popuste ali to ili nije ucinila ili nije urodilo plodom. Kako god bolje je i krah pregovora nego potpisivanje nekih sporazuma koji ne vode nicemu dobrom za Srbe na Kosovu i Metohiji jer cilj ovih pregovora je i bio da se uspostavi normalan zivot za Srbe na KiM ali nije uspelo. Videcemo sta ce biti u narednim danima.

Sve za fotelju i spas svoga dupeta, jeb.s Kosovo, Srbiju.

pre 11 godina

Vama da je stalo da se taj jaz premosti rekli bi ste alo bre Taci prihvataj ili pravac Hag na dugogodisnju robiju.
Ali ne, to vi potezete samo kad smo mi u pitanju tako ste i ovog jadnog Dacica navukli da igra kako vi svirate...

Panonski mornar

pre 11 godina

@(king, 3. april 2013 02:47)
Zaledio sam se kad sam procitao ovu vest. Ko gubi ovde- Srbija. Ista situacija se ponavlja kao Rambuje samo sad nece biti bombardovanje nego ekonomsko/politicke sankcije. Nema datuma, nema eu, opet su pobedile mracne sile nacionalista. A napadate EU i Ameriku kako brane albance, ne cestitajte im gospodo, tako se brane saveznici a nama ko je kriv kad nismo hteli da nam oni budu saveznici.

Da je Srbija u problemu - jeste! Ali je i Kosovo, to je sigurno. Amerikancima i EU je do nekog rešenja, da se stvari pokrenu jer ne mogu više ni oni da izdržavaju Kosovo. Bili su nacionalisti na vlasti, preživeli smo Rambuje, bombardovanje, pa je bio Đinđić, pa Koštunica, pa bečki "pregovori", pa otvoreni Tadić "i Kosovo i EU", pa sada Vučić, Dačić i Nikolić, a stvari su samo gore i gore po Srbiju! Šta je svemu tome zajedničko? Ucene i pretnje koje doživljavamo već dvadesetak godina! Dakle nije bitno ko je na vlasti, ovi će nastaviti da gnjave ovu jadnu zemljicu, dokle god ovaj narod bude izdržao. A nemojte da ste naivni i da mislite da zemlje zapada brane Albance, u to čak ni oni sami ne veruju.

Boža Pub

pre 11 godina

Ja stvarno ne shvatam zašto se gospođa Ešton toliko čudi zašto je nastao taj ogroman jaz između dve strane? On je ogroman skoro 100 godina unazad, valjda je bila dobro informisana kakve pregovore vodi sa predstavnicima Srbije i kosovskih Albanaca. Pozicije su jasne, i njihove ali i naše. Dogovor je skoro nemoguć i stvarno ne vidim izlaz iz ove situacije. A da nije dobro - nije, ni po Srbiju a ni po Kosovo.

Kaća

pre 11 godina

Verovatno misli kad kaže da će je obavestiti o odgovorima na to da li mi prihvatamo njihove uslove,pošto samo nas uslovljavaju..Ma ne prihvatajte ništa i ovako nas ne vole i pljuju po nama,idemo do kraja!Ne dajmo se sad kad smo složni.

king

pre 11 godina

Zaledio sam se kad sam procitao ovu vest. Ko gubi ovde- Srbija. Ista situacija se ponavlja kao Rambuje samo sad nece biti bombardovanje nego ekonomsko/politicke sankcije. Nema datuma, nema eu, opet su pobedile mracne sile nacionalista. A napadate EU i Ameriku kako brane albance, ne cestitajte im gospodo, tako se brane saveznici a nama ko je kriv kad nismo hteli da nam oni budu saveznici.

Poreč

pre 11 godina

Izraelci bi rekli : provalija se može preskočiti samo u jednom skoku u suprotnom se upada u nju. Dajte ljudi, budite državnici, imajte smjelosti i viziju i preuzmite odgovornost za svoje narode. Prelomite, mislim i na Tačia i na Vučića. Suzbite osjećaj straha i nepovjerenja koje je očito preveliko, radi se u lošem ozračju s negativnim mislima tipa on me želi prevariti i rezultat je loš.

milee

pre 11 godina

I šta će biti na kraju - zna se
Potpisaćemo posle "maratonskih" sastanaka i ono što nisu ni tražili da potpišemo a tada će u inat da nam poturaju sve živo. Ima da se odreknemo i svoga imena, videćete.
Kao u celokupnoj novijoj srpskoj istoriji mi uvek pokleknemo za pregovaračkim stolom - qurčimo se a na kraju dobijemo jedno veliko ništa.
Isto kao srbi u krajini - nisu hteli Plan Z-4 pa kad su hrvati udarili, onda brže bolje daj papir da potpišemo. Kasno je, kasno...
Žali bože ovih ljudi na kosovu - mogu lagano da pakuju stvari kao i svi ostali koji su došli u srbiju a koja je "potpisivala" njihove živote.
Nažalost, znam da je to teško prihvatiti ali to je surova istina i realnost.
Rođeni smo u pogrešno vreme i sami smo birali loše prijatelje

Sin po materi

pre 11 godina

Ostaje sada dilema da li je bolje da se ponizimo i prihvatimo da srbi nemaju nikakve izvršne nadležnosti u državi Kosovo koju bi priznali praktično, i dobijemo datum za početak pregovora sa EU za Srbiju, ili da odbijemo sve i sačekamo da srbi budu silom naterani/proterani kada Priština bude jednog dana uspostavljala vlast na celom severu. Mi nemamo koristi baš od drugog pristupa, ali vidim kroz istoriju da su se države nekad odlučivale da taj koji je jači ipak ne dobije šta traži i da mora da uradi akt nasilja i brutalnosti kako ostvario svoj plan. I to kako bi se stekli uslovi da i njemu neko drugi to uradi u budućnosti, umesto što se u mraku pristaje na poniženje, sve sa svilenim rukavicama nasmejanih gospodina otimača.

Mozda je ovako i bolje

pre 11 godina

Najbitnije da je Ketrin Eston pozelela svima srecan put. Da nije bilo Vucica ko zna kakav bi se sporazum potpisao posto vidim iz vesti da je cak i nudio svoju ostavku. Za daljim konsultacijama nema potrebe jer druga strana nije htela da popusti ni malo. EU je trebala da izvrsi uticaj na vlasti u Pristini da i oni popuste ali to ili nije ucinila ili nije urodilo plodom. Kako god bolje je i krah pregovora nego potpisivanje nekih sporazuma koji ne vode nicemu dobrom za Srbe na Kosovu i Metohiji jer cilj ovih pregovora je i bio da se uspostavi normalan zivot za Srbe na KiM ali nije uspelo. Videcemo sta ce biti u narednim danima.

modesty

pre 11 godina

Keti. Ti i tvoji pajtasi iz Brisela ste mislili da samo vi trebate da nam pomognete jer eto mi jadni i primitivni nismo bas naucili da razgovaramo, i samo da se ti malo potrudis i das nam par meseci, malo vino, malo vecerica, i da cemo se mi lepo pomiriti, dati Albancima sve sto hoce i srecno nastaviti da drezdimo ispred vrata EU dok se ne raspadne.

Ali ti ne znas da smo mi pregovarali sa mnogo vecim zulumima, i to upravo o Kosovu, pre mnogo vekova. Srbija je jedna od najstarijih drzava u Evropi (koje jos uvek zive), mi imamo toliko iskustva sa upravo takvima kao vi, EU, Taci, SAD, da imamo mnogo razlicitih taktika. Cak ne moramo Ruse i Kineze da imamo da prete u nase ime po medijima, a zna se da nas podrzavaju i da ce blokirati bilo kakav vas pokusaj da kroz UN ozakonite agresiju na nasu zemlju i nas narod. Zato nas i gnjavite, da bi njima izbili adut iz ruku.
Na zalost, jedina sansa vam je bila da nam odmah date ulazak u EU i mnogo, mnogo para, tj da "otkupite" pravo na koriscenje, recimo 100 godina, kao Engleska sto je uzela Hong Kong.
Ali previse ste nadmeni za tako nesto. Mislite da su Srbi laki u pregovorima kao nase komsije koji su se do sada deset puta vec prodali. Mi smo orah na kome su svi prijasnji osvajaci kad-tad polomii zube. To je nasa taktika u pregovorima.
,
Keti, ti nemas pojma ni o nama ni o nasem konfliktu. Ipak, lepo je bilo saradjivatai sa EU birokratom koji se bar smeje dok pokazuje zube,za razliku od ostalih koji samo reze i laju ...

stranac

pre 11 godina

Dogovora Ima, ali nea smelosti da se to javno kaze, ni jedna stranka ne sme da se obrati svom narodu, zato sto u svakom Mequ ima dobitnika i gubitnika,
ovo je Komedija, Estonove, Tacija,i Dacica, dobicete dogovor sledece nedelje, garantovano, ali ko je gubitnik, treba da se ceka, ja mislim Beograd je popustio zbog Datuma i Krize Economske, nezaposljena i Bede,jel pristina nema sta da gubi i nista ne dobije, od EU, zato su bili i tako smireni, a Beogradu je gusto,uzak krup, i mora da se odluci Kosovo ili EU, ja mislim pristace na EU, jel Srbija sa Kosovom nista ne gubi, naprotiv oni vise dobiju, Kosovo je dobila Drzavu i prema tome Sever je teritorija Kosovo, i sta ce Srbija tu izgubiti, ja mislim ovo, mozda i gresim!!!

Deda Pera

pre 11 godina

Kosovo je nezavisno i to je fakat.
Srba na Kosovu ima 70-80.000 što znači ispod 8% stanovništva.
Autonomija je maksimum i to ke i budali jasno.
Ali Vlada koja je Vojvođanima ukinula pravo na zakonodavstvo, to traži za šaku jada od Srba na Kosovu???
Pa i budala vidi da je to nemoguće!
A traži se samo zato što je nemoguće!!!
Rambuje se ponavlja, a SNSovce "fascinira" kukavica u bež odelu koja nudi ostavku jer je gusto.
A leba nemaju da jedu....

IkoNiC M

pre 11 godina

Traze nasi nesto sto je moguce i ostvarivo. Dobrim pregovorima i strategijom se moze mnogo toga dobiti i postici. Ne predaje se tako lako Vucic i ne pada pod pritiskom.

Bosiljko

pre 11 godina

Pristina trazi nase Kosovo! Ne smemo to dozvoliti! Jako je tesko, ali mislim da nada i dalje postoji! Podrska nasoj vladi da istraje!

Skobodan Radovanovic

pre 11 godina

Srbija vise treba misliti na buducnosti. Dosta je bilo Problem Sa Kosova. Evo mi treba uciti iz Evropa, imamo jaku Nemacku pa imamo nemci u svajcarsku i Avstriku ali nasli ru resenja. Bitno Srbija vise igrati kao promotor ekonomskog razvoja u ballkanu. I to da organizuju multilateralnu balkansku asocijacijuu cilj balkanski zemalja investirati u jake kapitalne investicija i to nuklearna energija koja e neopohodna za energija zato sti vidime da struja je voema pokacena, infrastrukturu i to da sprovodime brz vozovi kao TGV i ICE u balkanu i poslije toa da razvijamo industrije i Balkanski trade gdje mozemo koristiti kao trgovija izmedju zemalja balkanu ova ja vizija za buducnost balkana ..vise treba prikinuti sa idejama nacional romantizmom...svi ljudi iz biblije smo imago dei, bozji lik coveka pa svi imaju pravu da zive. Srbi, Albanci, Makedonci, Bugari, Grci, Turci, Bosanci, Hrvati , Slovenci...zasto ne saradujemo svima za nase buducnosti samo u ekonomskim projektima..

VANJA

pre 11 godina

E ako zbog ovog ne dobijemo datum za pregovore nece mi biti zao. Taj datum nam nista ne znaci, od datuma se ne zivi bolje, nego bolje da nastavimo tamo gde smo stali sa borbom protiv korupcije i kriminala, to je nase najvece zlo.

Seljak

pre 11 godina

Propali pregovori Beograda i Pristine. Slede pregovori Beograda i Novog Sada, propali pregovori Beograda i Novog Sada. Slede pregovori Beograda i Kragujevca, propali pregovori Beograda i Kragujevca. Svi odose u Evropu ostade Beograd sam sa sobom.

Ovako ce izgledati Srbija u skorijoj buducnosti.
Juce smo izgubili Kosovo...

Kordunas

pre 11 godina

@Mozda je ovako i bolje

da li mislite da je Albancima potreban bilo kakav „dogovor” da bi u praksi sproveli ono sto su naumili? Dok smo mi verovali da imamo suverenu, celovitu i nezavisnu drzavu oni su pripremili teren da proglase nezavisnost, tako ce i sada... Njima se ne zuri nigde, vreme radi u njihovu korist. Bar je to ocigledno. Svaka runda pregovora za nas je bila odlucujuca i sudbonosna, a za njih laganica, samo jedan u nizu sastanaka.
Bojim se da se jadnom srpskom narodu na Kosovu ne pise dobro...nazalost.
A na nase cenjene pregovarace necu trositi reci, svaki portal preplavljen je silnim pohvalama. Kasno su se setili da poprave sve ono sto su sami zapoceli, kad su mislili da su jaci od celog sveta, zaslepljeni idejom o velikoj Srbiji... Znam iz licnog iskustva.

Sladoled

pre 11 godina

Vašom odlukom da će Vam za par dana pregovarači dostaviti šta su odlučili svu odgovornost skinuli sa sebe mislim na EU, time se poništili svih dosadašnijh 8 rundi pregovora.Verovatno ste znali da nema dogovora to ste im trebali reći na samom početku pregovora.

Gradjanin Srbije

pre 11 godina

Ovi prepametni komentatori koji zagovaraju izolaciju saradnju sa Rusima itd, ili su mnogo mladi pa se ne secaju izolacije 90tih, ili su mnogo matori pa su izlapeli i zaboravili izolaciju 90tih.

Ispali smo iz igre, ne mozemo vise uopste da pregovaramo sa EU po pitanju Kosova. Mozemo sada da gledamo kako Kosovo ulazi u EU.
Nasi politicari pa nije vam Ketrin Eston prost Srpski narod da je lazete i mazete. Za Ketrin Eston i celu evropsku zajednicu Kosovo je nezavisna drzava izgubili ste pravo da vise pregvarate za status nasih ljudi na Kosovu izgubili ste sve! Podnesite ostavke!

1984

pre 11 godina

Ja sam sigurna da ce nasa vlada istrajati i naci resenje za ovaj problem, podrzavam stav i neka su stali u zastitu nasih interesa. Bar nisu kao prethodnici.

Zoran BGG

pre 11 godina

Gospodjo Eston da li ste porazgovarali sa gospodinom Tacijem malo o Zutoj kuci ? Da li je to zasluga i nagrada da dobije gos.Taci parce Srbije ?

ja jedan jedini

pre 11 godina

@krug dvojke ma kako nije zavera protiv nebeskog naroda?! naravno da jeste. i rusija nam bila poslala nuklearnu bombu kad je bilo bombardovanje da nam pomogne da se odbranimo, ali se bomba usput zagubila. i onih 5 milijardi pomoci i status kandidata za eez '88 su nam bile nekako smrdljive, i slanje izbeglica na kosovo i u vojvodinu je genijalan potez ucvrscivanja drzavnih granica jos malo pa ce i bec pripasti srbiji i da dalje ne nabrajam udbaske gluposti... ipak smo mi - mi, mnogo bitni, nebeski narod. vi mislite da nato-u nesto znaci sb? jedna baza na kosovu pored tolikih drugih sirom sveta? mnogo smo bitni... :p

Bum-92

pre 11 godina

Mogli bi smo da primetimo da Eštonovoj je dosadilo da bude posrednik. Bilo bi dobro da više ne bude posrednik i da se pregovori vrate o ukvirima institucija Ujedinjenih Nacija. To bi bilo u neku ruku dobro.

dzejka

pre 11 godina

Ljudi,

smarate vise sa tim Kosovom. Sta koj mi vise gulite o njemu kada je prodato. Pa sve "patriote", "nacionalisti" prodadose za dobre pare albancima svoja imanja, nastanise Srbiju, zauzese drzavne institucije i sada mi treba da se sekiramo za Kosovo. 1. svi koji su izbegli sa Kosovoa i dobro se situirali u Srbiju, oduzeti sve i vratiti ih na Kosovo gde i pripadaju. 2. Oslobodtii radna mesta za nase ljude! 3. Pomiriti se sa tim da Kosovo nije nase i da precrtamo vec jednom tu ruznu proslost o kojoj 20 godina slusamo.

Kosovo brane EU, US, pa zar mislite da su nam Rusi bilo kakva pomoci i podrska. Smesni ste isprani mozgovi. Rusi=interes, ne mlatite praznu slamu vise.

Kako mi se cini, ode Kosovo u EU vrlo brzo, a mi nebeski narod ima da razmisljamo o proslosti jos jedno 100 godina.
Pokretanje proizvodnje, stabilna Srbija, dovodjenje novih investicija i povecanje zaposlenosti je ono o cemu srbija treba da razmislja, a Kosovo je stvarno smorilo sve nas. Mislite na buduce generacije. J**e nam se za Kosovo.

Lepo svi Kosovci nazad na kosovo, u svoje domove, radna mesta u kosovskim institucijama da dobiju i da ne globe vise nas narod ovde. Celog zivota gledam kako se Kosovci provlace i uzivaju privilegije na racun postenog naroda.

Vucicu, razmisli dobro, ne cini istu gresku kao sto su tvoji prethodnici. Vreme je da se presece i krene u buducnost. Necemo da zivimo u Utopiji!!!

ja jedan jedini milan

pre 11 godina

bitni smo mnogo pa nam i eu i usa mrsi konce zbog kine i rusije preko hrvata, muslimana, siptara, vojvodine.... kuca na putu za ________ (dopunite po izboru).

Sara

pre 11 godina

Ja koliko znam plan za resavanje ovog pitanja je uradjen na osnovu plana prethodne vlade ne razumem cemu toliko.
Dok je bila u opoziciji ova vlast je imala niz zamerki na taj plan i niposto nije htela pregovore a sada ce im dati sve za tanjiru samo da bi dobili bezvredni datum. Sta, posle dobijanja datuma bolje cemo ziveti, jel?

Rajko

pre 11 godina

Nisam razočaran našom delegacijom, dobro je postupila. NIŠTA se ne može prihvatiti. Razočaran sam u EU, opet je bila neobjektivna, podržala je jednu stranu. Da je želela da dođe do kompromisa, imala je načina da "primora" Tačija da popusti pred našim zahtevima. Ali i ovo je bolje nego li nekakav sporazum koji nama ništa ne zanači ili još gore, otežava situaciju na KIM.

Jeja

pre 11 godina

Realnost je surova, Srbija verovatno mora da ucini razne ustupke kako bi srbi na Kosovu dobili veca ovlascenja, ali nazalost tako stoje stvari i to je cena dobijanja datuma za pregovore sa EU kojoj svi tezimo, jer samo kao clanica EU mozemo da verujemo u bolju buducnost.

krug dvojke

pre 11 godina

@ja jedan jedini milan jedini razlog ovog zavrtanja ruke iza ledja od pregovora je potreba zapada da legalizuje bombardovanje srj i ulazak americkih trupa u kim jer je odluka o napadu doneta mimo odobrenja sb un. nije to zanimljiva teorija zavere koju ste nam tako velikodusno predstavili.

s_corpio

pre 11 godina

umemo mi razgovarati i bez njih, bez njihovih pritisaka i bezobrazluka jer se zna da drze stranu albancima! snacicemo se mi i bez njih!

Буба

pre 11 godina

Gospođo zapitajte se vi, posle toliko susreta niste uspeli da nađete rešenje. Možda je problem u vašoj političkoj sposobnosti, nisu svi rođeni da budu političari.

BANJA LUKA

pre 11 godina

Gosposđa Ešton mora da prizna neuspeh svog posredovanja u pregovorima, to je trebala u strtu da zna da se sporazum može postići samo ako se obe strane dogovore kompromisno.

Miroslav.

pre 11 godina

Ne znam kako se Eštonova oseća, ali ovo je njen veliki neuspeh. Nije primorala Tačija da sarađuje, on nije bio za kompromise, a ne Srbija. Nije prihvatio realnost na terenu, mislio je da će i kao i ranije, Srbija prihvatiti sve. Bravo za našu delegaciju, Srbija zna šta neće.

Micika79

pre 11 godina

Kako očekivati da ne postoji jaz. Zar to nije vima realno i normalno. Oni nama otimaju našu teritoriju i drže se svog stava a mi em što ne možemo da budemo ravnodušni već je glupo očekivati od Srbije da neprestano čini ustupke.

Biserka

pre 11 godina

Nije moguće da samo mi treba da činimo neke kompromise. Dokle više? Sem toga nisam se rodila u EU a ipak živim kako mi ona diktira bez ikakve koristi. Ne bih ja nikoga molila. Srbija je sve zahteve ispunila do sada i šta sad? Tačiju se nešto ne dopada - njegov problem.

Nestor

pre 11 godina

Mislim da Estonova nece vise prizeljkivati Vucica u pregovorima, posto je uvidela da sa njim nema kompromisa za sitne ustupke, kao sa nekim drugim politicarima.

radenko

pre 11 godina

Eštonova,kao predstavnik EU,svakako više podržava i drži stranu albanskoj delegaciji,i pojačava pritisak na našu delegaciju da se prihvate uslovi koje Tači diktira.Bilo bi dobro da jednom EU pokaže bar malo objektivnosti i da ne stvara opasan presedan u međunarodnom pravu,na taj način što priznaje Kosovu odlike državnosti.

Miloš

pre 11 godina

Боље и да пропадну преговори него да се прихвати нешто после чега нема назад. Наша делигација је добро поступила. Ештон је морала да натера приштину да сарађује а не да се држе само свог Устава. Имамо и ми Устав па смо ипак били спремни на компромис.

nidža

pre 11 godina

Ono što je za Vas "formalni sustret" za nas je pitanje života i smrti. Zato je sve tako i završilo kada je za vas to bilo samo zadovoljenje forme.

Bale

pre 11 godina

Ovo je dokaz da je Vucic definitivno najhrabiji politicar na politickoj sceni Srbije, i ono sto kaze to i odradi, pa makar i na njegovu stetu i stetu cele stranke.

Diona

pre 11 godina

Ketrin Ešton, treba da nađe rešenje za Srbe na KiM. EU mora da stane na stranu Srbije.Zahvaljujući Aleksandru Vučiću zaista može da se desi neki preokret i da Srbiji bude ponuđene devet tačaka. Srbija mora da se izbori za jačanje srvojih državnih institucija, prisutnosti vojske i policije radi poboljšanja uslova života građana KiM.

Poreč

pre 11 godina

Izraelci bi rekli : provalija se može preskočiti samo u jednom skoku u suprotnom se upada u nju. Dajte ljudi, budite državnici, imajte smjelosti i viziju i preuzmite odgovornost za svoje narode. Prelomite, mislim i na Tačia i na Vučića. Suzbite osjećaj straha i nepovjerenja koje je očito preveliko, radi se u lošem ozračju s negativnim mislima tipa on me želi prevariti i rezultat je loš.

Sve za fotelju i spas svoga dupeta, jeb.s Kosovo, Srbiju.

pre 11 godina

Vama da je stalo da se taj jaz premosti rekli bi ste alo bre Taci prihvataj ili pravac Hag na dugogodisnju robiju.
Ali ne, to vi potezete samo kad smo mi u pitanju tako ste i ovog jadnog Dacica navukli da igra kako vi svirate...

IkoNiC M

pre 11 godina

Traze nasi nesto sto je moguce i ostvarivo. Dobrim pregovorima i strategijom se moze mnogo toga dobiti i postici. Ne predaje se tako lako Vucic i ne pada pod pritiskom.

king

pre 11 godina

Zaledio sam se kad sam procitao ovu vest. Ko gubi ovde- Srbija. Ista situacija se ponavlja kao Rambuje samo sad nece biti bombardovanje nego ekonomsko/politicke sankcije. Nema datuma, nema eu, opet su pobedile mracne sile nacionalista. A napadate EU i Ameriku kako brane albance, ne cestitajte im gospodo, tako se brane saveznici a nama ko je kriv kad nismo hteli da nam oni budu saveznici.

Kaća

pre 11 godina

Verovatno misli kad kaže da će je obavestiti o odgovorima na to da li mi prihvatamo njihove uslove,pošto samo nas uslovljavaju..Ma ne prihvatajte ništa i ovako nas ne vole i pljuju po nama,idemo do kraja!Ne dajmo se sad kad smo složni.

Bosiljko

pre 11 godina

Pristina trazi nase Kosovo! Ne smemo to dozvoliti! Jako je tesko, ali mislim da nada i dalje postoji! Podrska nasoj vladi da istraje!

modesty

pre 11 godina

Keti. Ti i tvoji pajtasi iz Brisela ste mislili da samo vi trebate da nam pomognete jer eto mi jadni i primitivni nismo bas naucili da razgovaramo, i samo da se ti malo potrudis i das nam par meseci, malo vino, malo vecerica, i da cemo se mi lepo pomiriti, dati Albancima sve sto hoce i srecno nastaviti da drezdimo ispred vrata EU dok se ne raspadne.

Ali ti ne znas da smo mi pregovarali sa mnogo vecim zulumima, i to upravo o Kosovu, pre mnogo vekova. Srbija je jedna od najstarijih drzava u Evropi (koje jos uvek zive), mi imamo toliko iskustva sa upravo takvima kao vi, EU, Taci, SAD, da imamo mnogo razlicitih taktika. Cak ne moramo Ruse i Kineze da imamo da prete u nase ime po medijima, a zna se da nas podrzavaju i da ce blokirati bilo kakav vas pokusaj da kroz UN ozakonite agresiju na nasu zemlju i nas narod. Zato nas i gnjavite, da bi njima izbili adut iz ruku.
Na zalost, jedina sansa vam je bila da nam odmah date ulazak u EU i mnogo, mnogo para, tj da "otkupite" pravo na koriscenje, recimo 100 godina, kao Engleska sto je uzela Hong Kong.
Ali previse ste nadmeni za tako nesto. Mislite da su Srbi laki u pregovorima kao nase komsije koji su se do sada deset puta vec prodali. Mi smo orah na kome su svi prijasnji osvajaci kad-tad polomii zube. To je nasa taktika u pregovorima.
,
Keti, ti nemas pojma ni o nama ni o nasem konfliktu. Ipak, lepo je bilo saradjivatai sa EU birokratom koji se bar smeje dok pokazuje zube,za razliku od ostalih koji samo reze i laju ...

Mozda je ovako i bolje

pre 11 godina

Najbitnije da je Ketrin Eston pozelela svima srecan put. Da nije bilo Vucica ko zna kakav bi se sporazum potpisao posto vidim iz vesti da je cak i nudio svoju ostavku. Za daljim konsultacijama nema potrebe jer druga strana nije htela da popusti ni malo. EU je trebala da izvrsi uticaj na vlasti u Pristini da i oni popuste ali to ili nije ucinila ili nije urodilo plodom. Kako god bolje je i krah pregovora nego potpisivanje nekih sporazuma koji ne vode nicemu dobrom za Srbe na Kosovu i Metohiji jer cilj ovih pregovora je i bio da se uspostavi normalan zivot za Srbe na KiM ali nije uspelo. Videcemo sta ce biti u narednim danima.

1984

pre 11 godina

Ja sam sigurna da ce nasa vlada istrajati i naci resenje za ovaj problem, podrzavam stav i neka su stali u zastitu nasih interesa. Bar nisu kao prethodnici.

Skobodan Radovanovic

pre 11 godina

Srbija vise treba misliti na buducnosti. Dosta je bilo Problem Sa Kosova. Evo mi treba uciti iz Evropa, imamo jaku Nemacku pa imamo nemci u svajcarsku i Avstriku ali nasli ru resenja. Bitno Srbija vise igrati kao promotor ekonomskog razvoja u ballkanu. I to da organizuju multilateralnu balkansku asocijacijuu cilj balkanski zemalja investirati u jake kapitalne investicija i to nuklearna energija koja e neopohodna za energija zato sti vidime da struja je voema pokacena, infrastrukturu i to da sprovodime brz vozovi kao TGV i ICE u balkanu i poslije toa da razvijamo industrije i Balkanski trade gdje mozemo koristiti kao trgovija izmedju zemalja balkanu ova ja vizija za buducnost balkana ..vise treba prikinuti sa idejama nacional romantizmom...svi ljudi iz biblije smo imago dei, bozji lik coveka pa svi imaju pravu da zive. Srbi, Albanci, Makedonci, Bugari, Grci, Turci, Bosanci, Hrvati , Slovenci...zasto ne saradujemo svima za nase buducnosti samo u ekonomskim projektima..

Panonski mornar

pre 11 godina

@(king, 3. april 2013 02:47)
Zaledio sam se kad sam procitao ovu vest. Ko gubi ovde- Srbija. Ista situacija se ponavlja kao Rambuje samo sad nece biti bombardovanje nego ekonomsko/politicke sankcije. Nema datuma, nema eu, opet su pobedile mracne sile nacionalista. A napadate EU i Ameriku kako brane albance, ne cestitajte im gospodo, tako se brane saveznici a nama ko je kriv kad nismo hteli da nam oni budu saveznici.

Da je Srbija u problemu - jeste! Ali je i Kosovo, to je sigurno. Amerikancima i EU je do nekog rešenja, da se stvari pokrenu jer ne mogu više ni oni da izdržavaju Kosovo. Bili su nacionalisti na vlasti, preživeli smo Rambuje, bombardovanje, pa je bio Đinđić, pa Koštunica, pa bečki "pregovori", pa otvoreni Tadić "i Kosovo i EU", pa sada Vučić, Dačić i Nikolić, a stvari su samo gore i gore po Srbiju! Šta je svemu tome zajedničko? Ucene i pretnje koje doživljavamo već dvadesetak godina! Dakle nije bitno ko je na vlasti, ovi će nastaviti da gnjave ovu jadnu zemljicu, dokle god ovaj narod bude izdržao. A nemojte da ste naivni i da mislite da zemlje zapada brane Albance, u to čak ni oni sami ne veruju.

VANJA

pre 11 godina

E ako zbog ovog ne dobijemo datum za pregovore nece mi biti zao. Taj datum nam nista ne znaci, od datuma se ne zivi bolje, nego bolje da nastavimo tamo gde smo stali sa borbom protiv korupcije i kriminala, to je nase najvece zlo.

stranac

pre 11 godina

Dogovora Ima, ali nea smelosti da se to javno kaze, ni jedna stranka ne sme da se obrati svom narodu, zato sto u svakom Mequ ima dobitnika i gubitnika,
ovo je Komedija, Estonove, Tacija,i Dacica, dobicete dogovor sledece nedelje, garantovano, ali ko je gubitnik, treba da se ceka, ja mislim Beograd je popustio zbog Datuma i Krize Economske, nezaposljena i Bede,jel pristina nema sta da gubi i nista ne dobije, od EU, zato su bili i tako smireni, a Beogradu je gusto,uzak krup, i mora da se odluci Kosovo ili EU, ja mislim pristace na EU, jel Srbija sa Kosovom nista ne gubi, naprotiv oni vise dobiju, Kosovo je dobila Drzavu i prema tome Sever je teritorija Kosovo, i sta ce Srbija tu izgubiti, ja mislim ovo, mozda i gresim!!!

Sladoled

pre 11 godina

Vašom odlukom da će Vam za par dana pregovarači dostaviti šta su odlučili svu odgovornost skinuli sa sebe mislim na EU, time se poništili svih dosadašnijh 8 rundi pregovora.Verovatno ste znali da nema dogovora to ste im trebali reći na samom početku pregovora.

Boža Pub

pre 11 godina

Ja stvarno ne shvatam zašto se gospođa Ešton toliko čudi zašto je nastao taj ogroman jaz između dve strane? On je ogroman skoro 100 godina unazad, valjda je bila dobro informisana kakve pregovore vodi sa predstavnicima Srbije i kosovskih Albanaca. Pozicije su jasne, i njihove ali i naše. Dogovor je skoro nemoguć i stvarno ne vidim izlaz iz ove situacije. A da nije dobro - nije, ni po Srbiju a ni po Kosovo.

milee

pre 11 godina

I šta će biti na kraju - zna se
Potpisaćemo posle "maratonskih" sastanaka i ono što nisu ni tražili da potpišemo a tada će u inat da nam poturaju sve živo. Ima da se odreknemo i svoga imena, videćete.
Kao u celokupnoj novijoj srpskoj istoriji mi uvek pokleknemo za pregovaračkim stolom - qurčimo se a na kraju dobijemo jedno veliko ništa.
Isto kao srbi u krajini - nisu hteli Plan Z-4 pa kad su hrvati udarili, onda brže bolje daj papir da potpišemo. Kasno je, kasno...
Žali bože ovih ljudi na kosovu - mogu lagano da pakuju stvari kao i svi ostali koji su došli u srbiju a koja je "potpisivala" njihove živote.
Nažalost, znam da je to teško prihvatiti ali to je surova istina i realnost.
Rođeni smo u pogrešno vreme i sami smo birali loše prijatelje

Miroslav.

pre 11 godina

Ne znam kako se Eštonova oseća, ali ovo je njen veliki neuspeh. Nije primorala Tačija da sarađuje, on nije bio za kompromise, a ne Srbija. Nije prihvatio realnost na terenu, mislio je da će i kao i ranije, Srbija prihvatiti sve. Bravo za našu delegaciju, Srbija zna šta neće.

Sin po materi

pre 11 godina

Ostaje sada dilema da li je bolje da se ponizimo i prihvatimo da srbi nemaju nikakve izvršne nadležnosti u državi Kosovo koju bi priznali praktično, i dobijemo datum za početak pregovora sa EU za Srbiju, ili da odbijemo sve i sačekamo da srbi budu silom naterani/proterani kada Priština bude jednog dana uspostavljala vlast na celom severu. Mi nemamo koristi baš od drugog pristupa, ali vidim kroz istoriju da su se države nekad odlučivale da taj koji je jači ipak ne dobije šta traži i da mora da uradi akt nasilja i brutalnosti kako ostvario svoj plan. I to kako bi se stekli uslovi da i njemu neko drugi to uradi u budućnosti, umesto što se u mraku pristaje na poniženje, sve sa svilenim rukavicama nasmejanih gospodina otimača.

Jeja

pre 11 godina

Realnost je surova, Srbija verovatno mora da ucini razne ustupke kako bi srbi na Kosovu dobili veca ovlascenja, ali nazalost tako stoje stvari i to je cena dobijanja datuma za pregovore sa EU kojoj svi tezimo, jer samo kao clanica EU mozemo da verujemo u bolju buducnost.

Biserka

pre 11 godina

Nije moguće da samo mi treba da činimo neke kompromise. Dokle više? Sem toga nisam se rodila u EU a ipak živim kako mi ona diktira bez ikakve koristi. Ne bih ja nikoga molila. Srbija je sve zahteve ispunila do sada i šta sad? Tačiju se nešto ne dopada - njegov problem.

Rajko

pre 11 godina

Nisam razočaran našom delegacijom, dobro je postupila. NIŠTA se ne može prihvatiti. Razočaran sam u EU, opet je bila neobjektivna, podržala je jednu stranu. Da je želela da dođe do kompromisa, imala je načina da "primora" Tačija da popusti pred našim zahtevima. Ali i ovo je bolje nego li nekakav sporazum koji nama ništa ne zanači ili još gore, otežava situaciju na KIM.

Zoran BGG

pre 11 godina

Gospodjo Eston da li ste porazgovarali sa gospodinom Tacijem malo o Zutoj kuci ? Da li je to zasluga i nagrada da dobije gos.Taci parce Srbije ?

Deda Pera

pre 11 godina

Kosovo je nezavisno i to je fakat.
Srba na Kosovu ima 70-80.000 što znači ispod 8% stanovništva.
Autonomija je maksimum i to ke i budali jasno.
Ali Vlada koja je Vojvođanima ukinula pravo na zakonodavstvo, to traži za šaku jada od Srba na Kosovu???
Pa i budala vidi da je to nemoguće!
A traži se samo zato što je nemoguće!!!
Rambuje se ponavlja, a SNSovce "fascinira" kukavica u bež odelu koja nudi ostavku jer je gusto.
A leba nemaju da jedu....

nidža

pre 11 godina

Ono što je za Vas "formalni sustret" za nas je pitanje života i smrti. Zato je sve tako i završilo kada je za vas to bilo samo zadovoljenje forme.

Miloš

pre 11 godina

Боље и да пропадну преговори него да се прихвати нешто после чега нема назад. Наша делигација је добро поступила. Ештон је морала да натера приштину да сарађује а не да се држе само свог Устава. Имамо и ми Устав па смо ипак били спремни на компромис.

Micika79

pre 11 godina

Kako očekivati da ne postoji jaz. Zar to nije vima realno i normalno. Oni nama otimaju našu teritoriju i drže se svog stava a mi em što ne možemo da budemo ravnodušni već je glupo očekivati od Srbije da neprestano čini ustupke.

s_corpio

pre 11 godina

umemo mi razgovarati i bez njih, bez njihovih pritisaka i bezobrazluka jer se zna da drze stranu albancima! snacicemo se mi i bez njih!

Nestor

pre 11 godina

Mislim da Estonova nece vise prizeljkivati Vucica u pregovorima, posto je uvidela da sa njim nema kompromisa za sitne ustupke, kao sa nekim drugim politicarima.

BANJA LUKA

pre 11 godina

Gosposđa Ešton mora da prizna neuspeh svog posredovanja u pregovorima, to je trebala u strtu da zna da se sporazum može postići samo ako se obe strane dogovore kompromisno.

Bum-92

pre 11 godina

Mogli bi smo da primetimo da Eštonovoj je dosadilo da bude posrednik. Bilo bi dobro da više ne bude posrednik i da se pregovori vrate o ukvirima institucija Ujedinjenih Nacija. To bi bilo u neku ruku dobro.

krug dvojke

pre 11 godina

@ja jedan jedini milan jedini razlog ovog zavrtanja ruke iza ledja od pregovora je potreba zapada da legalizuje bombardovanje srj i ulazak americkih trupa u kim jer je odluka o napadu doneta mimo odobrenja sb un. nije to zanimljiva teorija zavere koju ste nam tako velikodusno predstavili.

Bale

pre 11 godina

Ovo je dokaz da je Vucic definitivno najhrabiji politicar na politickoj sceni Srbije, i ono sto kaze to i odradi, pa makar i na njegovu stetu i stetu cele stranke.

Kordunas

pre 11 godina

@Mozda je ovako i bolje

da li mislite da je Albancima potreban bilo kakav „dogovor” da bi u praksi sproveli ono sto su naumili? Dok smo mi verovali da imamo suverenu, celovitu i nezavisnu drzavu oni su pripremili teren da proglase nezavisnost, tako ce i sada... Njima se ne zuri nigde, vreme radi u njihovu korist. Bar je to ocigledno. Svaka runda pregovora za nas je bila odlucujuca i sudbonosna, a za njih laganica, samo jedan u nizu sastanaka.
Bojim se da se jadnom srpskom narodu na Kosovu ne pise dobro...nazalost.
A na nase cenjene pregovarace necu trositi reci, svaki portal preplavljen je silnim pohvalama. Kasno su se setili da poprave sve ono sto su sami zapoceli, kad su mislili da su jaci od celog sveta, zaslepljeni idejom o velikoj Srbiji... Znam iz licnog iskustva.

Gradjanin Srbije

pre 11 godina

Ovi prepametni komentatori koji zagovaraju izolaciju saradnju sa Rusima itd, ili su mnogo mladi pa se ne secaju izolacije 90tih, ili su mnogo matori pa su izlapeli i zaboravili izolaciju 90tih.

Ispali smo iz igre, ne mozemo vise uopste da pregovaramo sa EU po pitanju Kosova. Mozemo sada da gledamo kako Kosovo ulazi u EU.
Nasi politicari pa nije vam Ketrin Eston prost Srpski narod da je lazete i mazete. Za Ketrin Eston i celu evropsku zajednicu Kosovo je nezavisna drzava izgubili ste pravo da vise pregvarate za status nasih ljudi na Kosovu izgubili ste sve! Podnesite ostavke!

Sara

pre 11 godina

Ja koliko znam plan za resavanje ovog pitanja je uradjen na osnovu plana prethodne vlade ne razumem cemu toliko.
Dok je bila u opoziciji ova vlast je imala niz zamerki na taj plan i niposto nije htela pregovore a sada ce im dati sve za tanjiru samo da bi dobili bezvredni datum. Sta, posle dobijanja datuma bolje cemo ziveti, jel?

ja jedan jedini

pre 11 godina

@krug dvojke ma kako nije zavera protiv nebeskog naroda?! naravno da jeste. i rusija nam bila poslala nuklearnu bombu kad je bilo bombardovanje da nam pomogne da se odbranimo, ali se bomba usput zagubila. i onih 5 milijardi pomoci i status kandidata za eez '88 su nam bile nekako smrdljive, i slanje izbeglica na kosovo i u vojvodinu je genijalan potez ucvrscivanja drzavnih granica jos malo pa ce i bec pripasti srbiji i da dalje ne nabrajam udbaske gluposti... ipak smo mi - mi, mnogo bitni, nebeski narod. vi mislite da nato-u nesto znaci sb? jedna baza na kosovu pored tolikih drugih sirom sveta? mnogo smo bitni... :p

Буба

pre 11 godina

Gospođo zapitajte se vi, posle toliko susreta niste uspeli da nađete rešenje. Možda je problem u vašoj političkoj sposobnosti, nisu svi rođeni da budu političari.

Seljak

pre 11 godina

Propali pregovori Beograda i Pristine. Slede pregovori Beograda i Novog Sada, propali pregovori Beograda i Novog Sada. Slede pregovori Beograda i Kragujevca, propali pregovori Beograda i Kragujevca. Svi odose u Evropu ostade Beograd sam sa sobom.

Ovako ce izgledati Srbija u skorijoj buducnosti.
Juce smo izgubili Kosovo...

ja jedan jedini milan

pre 11 godina

bitni smo mnogo pa nam i eu i usa mrsi konce zbog kine i rusije preko hrvata, muslimana, siptara, vojvodine.... kuca na putu za ________ (dopunite po izboru).

dzejka

pre 11 godina

Ljudi,

smarate vise sa tim Kosovom. Sta koj mi vise gulite o njemu kada je prodato. Pa sve "patriote", "nacionalisti" prodadose za dobre pare albancima svoja imanja, nastanise Srbiju, zauzese drzavne institucije i sada mi treba da se sekiramo za Kosovo. 1. svi koji su izbegli sa Kosovoa i dobro se situirali u Srbiju, oduzeti sve i vratiti ih na Kosovo gde i pripadaju. 2. Oslobodtii radna mesta za nase ljude! 3. Pomiriti se sa tim da Kosovo nije nase i da precrtamo vec jednom tu ruznu proslost o kojoj 20 godina slusamo.

Kosovo brane EU, US, pa zar mislite da su nam Rusi bilo kakva pomoci i podrska. Smesni ste isprani mozgovi. Rusi=interes, ne mlatite praznu slamu vise.

Kako mi se cini, ode Kosovo u EU vrlo brzo, a mi nebeski narod ima da razmisljamo o proslosti jos jedno 100 godina.
Pokretanje proizvodnje, stabilna Srbija, dovodjenje novih investicija i povecanje zaposlenosti je ono o cemu srbija treba da razmislja, a Kosovo je stvarno smorilo sve nas. Mislite na buduce generacije. J**e nam se za Kosovo.

Lepo svi Kosovci nazad na kosovo, u svoje domove, radna mesta u kosovskim institucijama da dobiju i da ne globe vise nas narod ovde. Celog zivota gledam kako se Kosovci provlace i uzivaju privilegije na racun postenog naroda.

Vucicu, razmisli dobro, ne cini istu gresku kao sto su tvoji prethodnici. Vreme je da se presece i krene u buducnost. Necemo da zivimo u Utopiji!!!

radenko

pre 11 godina

Eštonova,kao predstavnik EU,svakako više podržava i drži stranu albanskoj delegaciji,i pojačava pritisak na našu delegaciju da se prihvate uslovi koje Tači diktira.Bilo bi dobro da jednom EU pokaže bar malo objektivnosti i da ne stvara opasan presedan u međunarodnom pravu,na taj način što priznaje Kosovu odlike državnosti.

Diona

pre 11 godina

Ketrin Ešton, treba da nađe rešenje za Srbe na KiM. EU mora da stane na stranu Srbije.Zahvaljujući Aleksandru Vučiću zaista može da se desi neki preokret i da Srbiji bude ponuđene devet tačaka. Srbija mora da se izbori za jačanje srvojih državnih institucija, prisutnosti vojske i policije radi poboljšanja uslova života građana KiM.