Aktuelno

Četvrtak, 28.03.2013.

15:01

Dokumenti FBI-ja o NLO dostupni javnosti

Izvor: B92

Dokumenti FBI-ja o NLO dostupni javnosti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

johan

pre 11 godina

Zanimljiva vest, ali jos su zanimljiviji komentari :)

Sto se tice ove diskusije o (ne)postojanju inteligentnih zivih bica u svemiru, preporucio bih svima koje ova tematika zanima da pronadju u arhivi bloga B92 tekstove Milana M. Cirkovica. Mislim da ima 4-5 povezanih clanaka koji govore o projektu SETI i tu su na veoma lep nacin predstavljeni i objektivno sagledani najjaci naucni argumenti koji govore u prilog tezi da smo ipak sami u svemiru.

Canadian

pre 11 godina

@ ""Neki su nastali od majmuna a neki smo nastali od boga !" i ja bi dodao svako sebe vidi na šta više liči :)"

Ako ti sebe vidis kao boga, onda imas ozbiljan problem sa realnoscu. Ako ne vrsis veliku i malu nuzdu, nemas potrebu za jelom, picem i seksom (samo u slucaju hriscanskog shvatanja bozanstva), ako si besmrtan i nepovrediv, ako mozes da voljom utices na stvaranje materije i sl. onda si bog.
U suprotnom, ti si primat, odnosno ogranak roda velikih majmuna. Sira literatura: Jarred Diamond: The Third Chimpanzee.

Canadian

pre 11 godina

@ Petar
Zivot i civilizacija su dva potpuno odvojena pojma. To sto jos nismo uhvatili signal vecernjeg TV Dnevnika sa Sirijusa ne znaci da vaseljena ne vrvi od zivota. Na kraju krajeva, Zemlja je vrvela od zivota oko 4 milijarde godina pre nego sto je prvi radio signal otisao u svemir.
Do pre samo 15-tak godina mi nismo znali da postoji ni jedna planeta izvan suncevog sistema. Sad znamo da postoje milijarde samo u nasoj galaksiji. Vrlo verovatno je da se na mmnogima od njih razvio zivot u najrazlicitijim stepenima evolucije.
E sad, ono sto mozemo da se zapitamo je da li je civilizacija nesto sto je karakteristicno samo za Homo Sapiensa (jer cak ni na sopstvenoj planeti ne znamo ni za jedan drugi oblik zivota koji ima civilizaciju).
Drugo pitanje bi bilo, kakva je verovatnoca da bismo bili u stanju da komuniciramo sa bicima toliko drugacijim od nas (jer mi ne mozemo da komuniciramo ni sa zivotinjama sa nase planete). Mozda je inteligencija tih bica toliko drugacija od nase da bismo im mi izgledali kao neke bakterije... itd...

electric_mojo

pre 11 godina

@Petar

Razmisljas u tri dimenzije, sto ti je greska. Zamisljas intelegentan zivot u obliku humanoida, tj. nacelno zarobljen u telima, sto je takodje greska.

Petar

pre 11 godina

Takođe je moguće da smo sami i da vanzemaljaca zapravo i nema ali je ta mogućnost uznemirujuća za većinu ljudi pa je ignorišu.

Teorija o svemiru bogatom životom je zasnovana na činjenici da postoji ogroman (ali konačan) broj zvezda i planeta. Ali ta teorija totalno ignoriše ogroman broj varijabli koje sve moraju da se slože kako bi život uopšte bio moguć... a svaka od tih varijabli ima beskonačno mnogo varijacija, više nego što ima zvezda i planeta. Pomnožite te varijacije i dobićete beskonačno malu verovatnoću za nastanak života.

Hoću da kažem da je teorija o postojanju vanzemaljaca samo teorija i kao takva nije ništa drugačija od teorije da smo ipak sami. Zapravo, jedino što možemo ovog trenutka sa sigurnošću tvrditi jeste to da smo sami i da nema NI NAGOVEŠTAJA o postojanju života van zemlje. Ni jedna radio transmisija, ni jedan jedini signal u svemiru. Ništa. Apsolutna tišina.

A tamo gde ni elektro-magnetnih talasa nema besmisleno je govoriti o poseti i nekakvim svemirskim brodovima.

A mašta? E to je već druga priča. Kažem to kao neko ko je odgledao sve epizode Star Trek... i filmove ;)

Canadian

pre 11 godina

@ Deki
Slazem se da je teorija prema kojoj je zivot nastao iz nezive materije sumnjiva. Ne bih tu zalazio jer mislim da su neke druge kosmicke sile zasluzne za organizaciju energije/materije u zivot. Medjutim, cinjenica je da sukcesija organizama od veoma jednostavnih do izuzetno slozenih je evidentna, narocito u DNK. Mi delimo 35% gena sa algom Hlamidomonijom, a sa simpanzama delimo 98.4% gena. Prakticno, citava evolucija je sadrzana u svakoj celiji naseg organizma.

@ Novi Sad

Takodje se slazem da ce priroda pokusati da nadje najbolja i najefikasnija resenja, ali razlog zasto ziva bica na zemlji cesto (ali ne uvek-npr. pauci) imaju dva oka je zato sto imamo zajednickog pretka, i to resenje se pokazalo kao efikasno (koga interesuje moze da procita Dawkins-ove knjige). Osim toga, ova resenja su nastala u uslovima Zemljine gravitacije, hemijskog sastava, kolicine energije koju dobijamo od Sunca itd. Vrlo je moguce da negde u univerzumu postoji mesto koje ima gotovo identicne uslove kao zemlja, ali ogromna vecina drugih objekata ima potpuno drugacije uslove.

electric_mojo

pre 11 godina

Mi smo plod genetskog inzenjeringa vanzemaljaca, palih andjela, ili ih nazovite kako god hocete. Oni posetioci? Pa oni su duze na Zemlji od nas.

Deki

pre 11 godina

Zivot na zemlji nije baziran na ugljeniku.Baziran je ,hemijski posmatrano, na 22 aminokiseline koje su molekuli sastavljeni od nekoliko desetina atoma kiseonika, azota,sumpora,vodonika i ugljenika u vrlo specificnim formacijama.One dalje grade proteine/celije/tkiva/organe/organizam.

nishki

pre 11 godina

najveca opasnost po poredak USA je prvo bio komunizam, onda su izmislili terorizam, a sada polagano otvaraju tajne datoteke kako bi otvorili vrata novoj masineriji za zaplasivanje naroda - opasnost od vanzemaljaca.
u strahu se najbolje vlada

montoya

pre 11 godina

canadian, petar, salim se ja, aj pisite malo, vidi se da znate o temi, i gde i sta obican civek da cita pametno o ovim temama, a da ne cita gluposti, recimo ja koji nemam vremena za svo stivo a zanimaju me te teze i pretpostavke nebih li stvorio bolju sliku

Alcale

pre 11 godina

@Canadian
ili što bi rekao moj mlađi brat kada ga je u OŠ pitala učiteljica o evoluciji čoveka:
"Neki su nastali od majmuna a neki smo nastali od boga !" i ja bi dodao svako sebe vidi na šta više liči :)

Novi Sad

pre 11 godina

Evolucija na Zemlji je tokom svog toka pronalazila ista resenja za iste probleme u organizmima koji nisu imali nikakve veze jedni sa durugim. Primer najcesce koriscen je da je IDENTICNA vrsta oka (ljudsko oko) bilo razvijeno osam puta na zasebnim organizmima u prirodi; jednostavno zato sto je to najefikasnije resenje kad se prica o culu vida za odredjene vrste organizama. Vecina biologa se slaze da pod istim ili slicnim uslovima kao sto su na zemlji, organizmi bazirani na ugljeniku pocevsi od nule bi ponovo razvili ista ili veoma slicna resenje sto se tice receptora cula, nervnog, reproduktivnog itd. sistema uz blage varijacije. U svakom slucaju ovaj Canadian nema pojma sta prica.

mma

pre 11 godina

@(KkM, 28. mart 2013 18:46)

Mogu da postoje sitne mutacije, ali pola covek, pola neka druga zivotinja je smesna prica. Postoji novija teorija koja objasnjava da su sva cudna bica iz mitologije starih Grka verovatno nastala kao produkt maste zasnovane na kostima dinosaorusa i zivotinja (slonova, mamuta..) koje su nalazili a nisu imali prilike da ih vide tokom svog zivotnog doba.

Petar

pre 11 godina

Sta ste napali @canadian, covek je u pravu. Ko kaze da biologija mora da pociva na ugljeniku. Sumpor je isto veoma pogodan. Zatim nije voda jedino univerzalno otapalo, vec i amonijak. A sto se naseg savrsenstva tice (a to je ono sto protivnici evolucije cesto iznose) pa bas smo savrseni sa istim kanalom za vazduh i hranu. Slepo crevo necu ni da pominjem.

A sto se tice Star Trek-a ima epizoda koja objasnjava zasto je vecina aliena humanoidna - svi poticu bas on namerne panspermije prve rase. Sezona 6, epizoda 20, "The Chase".

Deki

pre 11 godina

@Canadian
'Izracunali' smo koliko je univerzum star, izbrojali bezbroj zvezda i pretpostavili postojanje bezbroj planeta. Onda smo zakljucili da na nekoj od planeta mora da postoje 'uslovi za zivot' , sto ce reci temperatura i elementi koji omogucavaju recimo organsku hemiju.
I sada mozemo da damo masti na volju i zamisljamo razna stvorenja koja izlaze iz 'lonca evolucije'?
I to sve tako deluje fino i logicno jelte.
Ja predlazem drugi pristup. Hajde da izracunamo koliko je verovatno da je na Zemlji zivot nastao na slican nacin za pocetak.
SAV zivot koji je postoji na planeti Zemlji je dnk ili rnk baziran , znaci ne postoji ni najjednostavniji organizam sposoban za reprodukciju koji nema veoma komplikovane dnk ili rnk lance. Logicno se postavlja pitanje zasto? Na kraju dnk/rnk bica su morala da nastanu od necega jednostavnijeg a toga jednostavnijeg u prirodi nema.
Najjednostavniji organizam koji postoji na planeti ima 200.000 baznih parova dnk i parazit je. Najjednostavniji organizam koji moze da zivi na tlu ima duplo vise od toga. Ne postoje uverljivi dokazi da su jednostavniji odrzivi oblici zivota uopste moguci. Verovatnoca nastanka najjednostavnijeg postojeceg zivog organizma iz nezive materije je jednaka verovatnoci nastanka mikroprocesora u pustinji pod dejstvom sunca i vetra (organska jedinjenja u prvom i silicijum u drugom slucaju su dostupni 'gradivni elementi'), da se slikovito izrazim.

montoya

pre 11 godina

canadian, pa ti bre nemas pojma, jel ti uopste znas po kojoj teoriji oni lice za nas ili ne? i sta ti pises ko da si posisao sva znanja ovog sveta, pa naravno da ce da lice na nas, odnosno da imaju disajne puteve oci usta i ostalo, a to znaci da, da licice na nas, evolucija dovodi do toga, sad dal ce da imaju i krila ili ce i da laju nije bitno ali ce imati sve ovo to je sigurnoo

Canadian

pre 11 godina

@ "A mozda mi licimo na njih a ne oni na nas."

zalim sto moram da te razocaram, ali mi licimo na primate, I to prvenstveno na simpanze I bonobo (pro nekim primatolozima oni su posebna vrsta, a po drugima samo ogranak iste podvrste koju cine simpanze, bonoboi I ljudi).

@ I tako
ne samo da ne negiram teoriju panspermije, nego sam je i direktno pomenuo u prvom postu. Ono sto ja negiram je teorija "Star Trek" egzobiologije prema kojoj zivot u citavom univerzumu na kraju evoluira u ljudsku formu. To me apsolutna besmislica.Ako je teorija panspermije tacna, to upravo znaci da su se iz
prostih organskih jedinjenja razvila sva ostala bica name Zemlji, ukljucujuci nas. Ergo, ako nas od tih prvobitnih jedinjenja deli 4 milijarde godina evolucije, oddrugih oblika zivota nastalih pod drugacijim okolnostima nas deli mnogo vise.

zoran

pre 11 godina

Prvi teleskop koji se mogao upotrebiti izradjen u Holandiji 1608 godine. Nekih 405 goina ranije; samo chetiri veka posle toga humano bice vec tvrdi kako zna nastanak svemira, da li ima ili nema drugih bica u kosmosu, shta je fantazija a shta realnost....i.t.d...nema veze shto ni grip ne mozemo savldati...nema veze shto ne mozemo napraviti jedan, jedini lek bez kontraindikacija...nema veze shto preko 60% stanovnishtva na planeti gladuje...kako je chovek gord...toliko gord da nije u stanju da spozna onu Sokratvu:"Sada znam da nishta ne znam."

R

pre 11 godina

U svetlu najnovijih astronomskih otkrica, tesko je poverovati da zivot nije rasirena pojava u univerzumu, ali verovati u postojanje humanoidanih vanzemaljaca sa motivima i ponasanjem slicnim ljudskim je isto kao i verovanje u postojanje Deda Mraza, himere ili minotaura.
Humanoidi su evoluirali u kontekstu zemaljskih uslova(bez obzira da li je zivot nastao na Zemlji ili je dosao na kometama) i veca je verovatnoca da ljudi imaju vise zajednickog sa amebama nego sa oblicima zivota koji su nastali i evoluirali pod potpuno drugacijim okolnostima.
(Canadian, 28. mart 2013 16:46)

A mozda mi licimo na njih a ne oni na nas...:)

KkM

pre 11 godina

(Canadian, 28. mart 2013 16:46)
Ne kažem da je stvarno postojalo stvorenje koje znamo kao Minotaur, ali svakako verujem u nešto što se zove - mutacija. Ko zna, možda se stvarno rodilo neko čudno biće, totalno fizički izmenjeno mutacijom i surovom igrom gena. Nije nemoguće. Isto važi i za recimo jednoroge. Možda je neki konj jednostavno imao mutaciju, koščatu izraslinu koja je podsećala na rog. Ne treba nikad biti baš totalno isključiv po tim pitanjima.

I tako...

pre 11 godina

@Canadian, 28. mart 2013 16:46
A zasto? To bi objasnilo teoriju panspermije - mi se zapatili ovde, oni tamo. A onda i Darvinovu teoriju - zbog razlicitih uslova na planetama koje naseljavamo, mi izgledamo ovako, a oni onako.

Canadian

pre 11 godina

U svetlu najnovijih astronomskih otkrica, tesko je poverovati da zivot nije rasirena pojava u univerzumu, ali verovati u postojanje humanoidanih vanzemaljaca sa motivima i ponasanjem slicnim ljudskim je isto kao i verovanje u postojanje Deda Mraza, himere ili minotaura.
Humanoidi su evoluirali u kontekstu zemaljskih uslova(bez obzira da li je zivot nastao na Zemlji ili je dosao na kometama) i veca je verovatnoca da ljudi imaju vise zajednickog sa amebama nego sa oblicima zivota koji su nastali i evoluirali pod potpuno drugacijim okolnostima.

Canadian

pre 11 godina

U svetlu najnovijih astronomskih otkrica, tesko je poverovati da zivot nije rasirena pojava u univerzumu, ali verovati u postojanje humanoidanih vanzemaljaca sa motivima i ponasanjem slicnim ljudskim je isto kao i verovanje u postojanje Deda Mraza, himere ili minotaura.
Humanoidi su evoluirali u kontekstu zemaljskih uslova(bez obzira da li je zivot nastao na Zemlji ili je dosao na kometama) i veca je verovatnoca da ljudi imaju vise zajednickog sa amebama nego sa oblicima zivota koji su nastali i evoluirali pod potpuno drugacijim okolnostima.

zoran

pre 11 godina

Prvi teleskop koji se mogao upotrebiti izradjen u Holandiji 1608 godine. Nekih 405 goina ranije; samo chetiri veka posle toga humano bice vec tvrdi kako zna nastanak svemira, da li ima ili nema drugih bica u kosmosu, shta je fantazija a shta realnost....i.t.d...nema veze shto ni grip ne mozemo savldati...nema veze shto ne mozemo napraviti jedan, jedini lek bez kontraindikacija...nema veze shto preko 60% stanovnishtva na planeti gladuje...kako je chovek gord...toliko gord da nije u stanju da spozna onu Sokratvu:"Sada znam da nishta ne znam."

KkM

pre 11 godina

(Canadian, 28. mart 2013 16:46)
Ne kažem da je stvarno postojalo stvorenje koje znamo kao Minotaur, ali svakako verujem u nešto što se zove - mutacija. Ko zna, možda se stvarno rodilo neko čudno biće, totalno fizički izmenjeno mutacijom i surovom igrom gena. Nije nemoguće. Isto važi i za recimo jednoroge. Možda je neki konj jednostavno imao mutaciju, koščatu izraslinu koja je podsećala na rog. Ne treba nikad biti baš totalno isključiv po tim pitanjima.

I tako...

pre 11 godina

@Canadian, 28. mart 2013 16:46
A zasto? To bi objasnilo teoriju panspermije - mi se zapatili ovde, oni tamo. A onda i Darvinovu teoriju - zbog razlicitih uslova na planetama koje naseljavamo, mi izgledamo ovako, a oni onako.

Deki

pre 11 godina

@Canadian
'Izracunali' smo koliko je univerzum star, izbrojali bezbroj zvezda i pretpostavili postojanje bezbroj planeta. Onda smo zakljucili da na nekoj od planeta mora da postoje 'uslovi za zivot' , sto ce reci temperatura i elementi koji omogucavaju recimo organsku hemiju.
I sada mozemo da damo masti na volju i zamisljamo razna stvorenja koja izlaze iz 'lonca evolucije'?
I to sve tako deluje fino i logicno jelte.
Ja predlazem drugi pristup. Hajde da izracunamo koliko je verovatno da je na Zemlji zivot nastao na slican nacin za pocetak.
SAV zivot koji je postoji na planeti Zemlji je dnk ili rnk baziran , znaci ne postoji ni najjednostavniji organizam sposoban za reprodukciju koji nema veoma komplikovane dnk ili rnk lance. Logicno se postavlja pitanje zasto? Na kraju dnk/rnk bica su morala da nastanu od necega jednostavnijeg a toga jednostavnijeg u prirodi nema.
Najjednostavniji organizam koji postoji na planeti ima 200.000 baznih parova dnk i parazit je. Najjednostavniji organizam koji moze da zivi na tlu ima duplo vise od toga. Ne postoje uverljivi dokazi da su jednostavniji odrzivi oblici zivota uopste moguci. Verovatnoca nastanka najjednostavnijeg postojeceg zivog organizma iz nezive materije je jednaka verovatnoci nastanka mikroprocesora u pustinji pod dejstvom sunca i vetra (organska jedinjenja u prvom i silicijum u drugom slucaju su dostupni 'gradivni elementi'), da se slikovito izrazim.

R

pre 11 godina

U svetlu najnovijih astronomskih otkrica, tesko je poverovati da zivot nije rasirena pojava u univerzumu, ali verovati u postojanje humanoidanih vanzemaljaca sa motivima i ponasanjem slicnim ljudskim je isto kao i verovanje u postojanje Deda Mraza, himere ili minotaura.
Humanoidi su evoluirali u kontekstu zemaljskih uslova(bez obzira da li je zivot nastao na Zemlji ili je dosao na kometama) i veca je verovatnoca da ljudi imaju vise zajednickog sa amebama nego sa oblicima zivota koji su nastali i evoluirali pod potpuno drugacijim okolnostima.
(Canadian, 28. mart 2013 16:46)

A mozda mi licimo na njih a ne oni na nas...:)

Canadian

pre 11 godina

@ "A mozda mi licimo na njih a ne oni na nas."

zalim sto moram da te razocaram, ali mi licimo na primate, I to prvenstveno na simpanze I bonobo (pro nekim primatolozima oni su posebna vrsta, a po drugima samo ogranak iste podvrste koju cine simpanze, bonoboi I ljudi).

@ I tako
ne samo da ne negiram teoriju panspermije, nego sam je i direktno pomenuo u prvom postu. Ono sto ja negiram je teorija "Star Trek" egzobiologije prema kojoj zivot u citavom univerzumu na kraju evoluira u ljudsku formu. To me apsolutna besmislica.Ako je teorija panspermije tacna, to upravo znaci da su se iz
prostih organskih jedinjenja razvila sva ostala bica name Zemlji, ukljucujuci nas. Ergo, ako nas od tih prvobitnih jedinjenja deli 4 milijarde godina evolucije, oddrugih oblika zivota nastalih pod drugacijim okolnostima nas deli mnogo vise.

montoya

pre 11 godina

canadian, petar, salim se ja, aj pisite malo, vidi se da znate o temi, i gde i sta obican civek da cita pametno o ovim temama, a da ne cita gluposti, recimo ja koji nemam vremena za svo stivo a zanimaju me te teze i pretpostavke nebih li stvorio bolju sliku

Petar

pre 11 godina

Sta ste napali @canadian, covek je u pravu. Ko kaze da biologija mora da pociva na ugljeniku. Sumpor je isto veoma pogodan. Zatim nije voda jedino univerzalno otapalo, vec i amonijak. A sto se naseg savrsenstva tice (a to je ono sto protivnici evolucije cesto iznose) pa bas smo savrseni sa istim kanalom za vazduh i hranu. Slepo crevo necu ni da pominjem.

A sto se tice Star Trek-a ima epizoda koja objasnjava zasto je vecina aliena humanoidna - svi poticu bas on namerne panspermije prve rase. Sezona 6, epizoda 20, "The Chase".

mma

pre 11 godina

@(KkM, 28. mart 2013 18:46)

Mogu da postoje sitne mutacije, ali pola covek, pola neka druga zivotinja je smesna prica. Postoji novija teorija koja objasnjava da su sva cudna bica iz mitologije starih Grka verovatno nastala kao produkt maste zasnovane na kostima dinosaorusa i zivotinja (slonova, mamuta..) koje su nalazili a nisu imali prilike da ih vide tokom svog zivotnog doba.

Novi Sad

pre 11 godina

Evolucija na Zemlji je tokom svog toka pronalazila ista resenja za iste probleme u organizmima koji nisu imali nikakve veze jedni sa durugim. Primer najcesce koriscen je da je IDENTICNA vrsta oka (ljudsko oko) bilo razvijeno osam puta na zasebnim organizmima u prirodi; jednostavno zato sto je to najefikasnije resenje kad se prica o culu vida za odredjene vrste organizama. Vecina biologa se slaze da pod istim ili slicnim uslovima kao sto su na zemlji, organizmi bazirani na ugljeniku pocevsi od nule bi ponovo razvili ista ili veoma slicna resenje sto se tice receptora cula, nervnog, reproduktivnog itd. sistema uz blage varijacije. U svakom slucaju ovaj Canadian nema pojma sta prica.

electric_mojo

pre 11 godina

Mi smo plod genetskog inzenjeringa vanzemaljaca, palih andjela, ili ih nazovite kako god hocete. Oni posetioci? Pa oni su duze na Zemlji od nas.

Canadian

pre 11 godina

@ Deki
Slazem se da je teorija prema kojoj je zivot nastao iz nezive materije sumnjiva. Ne bih tu zalazio jer mislim da su neke druge kosmicke sile zasluzne za organizaciju energije/materije u zivot. Medjutim, cinjenica je da sukcesija organizama od veoma jednostavnih do izuzetno slozenih je evidentna, narocito u DNK. Mi delimo 35% gena sa algom Hlamidomonijom, a sa simpanzama delimo 98.4% gena. Prakticno, citava evolucija je sadrzana u svakoj celiji naseg organizma.

@ Novi Sad

Takodje se slazem da ce priroda pokusati da nadje najbolja i najefikasnija resenja, ali razlog zasto ziva bica na zemlji cesto (ali ne uvek-npr. pauci) imaju dva oka je zato sto imamo zajednickog pretka, i to resenje se pokazalo kao efikasno (koga interesuje moze da procita Dawkins-ove knjige). Osim toga, ova resenja su nastala u uslovima Zemljine gravitacije, hemijskog sastava, kolicine energije koju dobijamo od Sunca itd. Vrlo je moguce da negde u univerzumu postoji mesto koje ima gotovo identicne uslove kao zemlja, ali ogromna vecina drugih objekata ima potpuno drugacije uslove.

nishki

pre 11 godina

najveca opasnost po poredak USA je prvo bio komunizam, onda su izmislili terorizam, a sada polagano otvaraju tajne datoteke kako bi otvorili vrata novoj masineriji za zaplasivanje naroda - opasnost od vanzemaljaca.
u strahu se najbolje vlada

Canadian

pre 11 godina

@ Petar
Zivot i civilizacija su dva potpuno odvojena pojma. To sto jos nismo uhvatili signal vecernjeg TV Dnevnika sa Sirijusa ne znaci da vaseljena ne vrvi od zivota. Na kraju krajeva, Zemlja je vrvela od zivota oko 4 milijarde godina pre nego sto je prvi radio signal otisao u svemir.
Do pre samo 15-tak godina mi nismo znali da postoji ni jedna planeta izvan suncevog sistema. Sad znamo da postoje milijarde samo u nasoj galaksiji. Vrlo verovatno je da se na mmnogima od njih razvio zivot u najrazlicitijim stepenima evolucije.
E sad, ono sto mozemo da se zapitamo je da li je civilizacija nesto sto je karakteristicno samo za Homo Sapiensa (jer cak ni na sopstvenoj planeti ne znamo ni za jedan drugi oblik zivota koji ima civilizaciju).
Drugo pitanje bi bilo, kakva je verovatnoca da bismo bili u stanju da komuniciramo sa bicima toliko drugacijim od nas (jer mi ne mozemo da komuniciramo ni sa zivotinjama sa nase planete). Mozda je inteligencija tih bica toliko drugacija od nase da bismo im mi izgledali kao neke bakterije... itd...

montoya

pre 11 godina

canadian, pa ti bre nemas pojma, jel ti uopste znas po kojoj teoriji oni lice za nas ili ne? i sta ti pises ko da si posisao sva znanja ovog sveta, pa naravno da ce da lice na nas, odnosno da imaju disajne puteve oci usta i ostalo, a to znaci da, da licice na nas, evolucija dovodi do toga, sad dal ce da imaju i krila ili ce i da laju nije bitno ali ce imati sve ovo to je sigurnoo

electric_mojo

pre 11 godina

@Petar

Razmisljas u tri dimenzije, sto ti je greska. Zamisljas intelegentan zivot u obliku humanoida, tj. nacelno zarobljen u telima, sto je takodje greska.

Alcale

pre 11 godina

@Canadian
ili što bi rekao moj mlađi brat kada ga je u OŠ pitala učiteljica o evoluciji čoveka:
"Neki su nastali od majmuna a neki smo nastali od boga !" i ja bi dodao svako sebe vidi na šta više liči :)

Deki

pre 11 godina

Zivot na zemlji nije baziran na ugljeniku.Baziran je ,hemijski posmatrano, na 22 aminokiseline koje su molekuli sastavljeni od nekoliko desetina atoma kiseonika, azota,sumpora,vodonika i ugljenika u vrlo specificnim formacijama.One dalje grade proteine/celije/tkiva/organe/organizam.

Canadian

pre 11 godina

@ ""Neki su nastali od majmuna a neki smo nastali od boga !" i ja bi dodao svako sebe vidi na šta više liči :)"

Ako ti sebe vidis kao boga, onda imas ozbiljan problem sa realnoscu. Ako ne vrsis veliku i malu nuzdu, nemas potrebu za jelom, picem i seksom (samo u slucaju hriscanskog shvatanja bozanstva), ako si besmrtan i nepovrediv, ako mozes da voljom utices na stvaranje materije i sl. onda si bog.
U suprotnom, ti si primat, odnosno ogranak roda velikih majmuna. Sira literatura: Jarred Diamond: The Third Chimpanzee.

Petar

pre 11 godina

Takođe je moguće da smo sami i da vanzemaljaca zapravo i nema ali je ta mogućnost uznemirujuća za većinu ljudi pa je ignorišu.

Teorija o svemiru bogatom životom je zasnovana na činjenici da postoji ogroman (ali konačan) broj zvezda i planeta. Ali ta teorija totalno ignoriše ogroman broj varijabli koje sve moraju da se slože kako bi život uopšte bio moguć... a svaka od tih varijabli ima beskonačno mnogo varijacija, više nego što ima zvezda i planeta. Pomnožite te varijacije i dobićete beskonačno malu verovatnoću za nastanak života.

Hoću da kažem da je teorija o postojanju vanzemaljaca samo teorija i kao takva nije ništa drugačija od teorije da smo ipak sami. Zapravo, jedino što možemo ovog trenutka sa sigurnošću tvrditi jeste to da smo sami i da nema NI NAGOVEŠTAJA o postojanju života van zemlje. Ni jedna radio transmisija, ni jedan jedini signal u svemiru. Ništa. Apsolutna tišina.

A tamo gde ni elektro-magnetnih talasa nema besmisleno je govoriti o poseti i nekakvim svemirskim brodovima.

A mašta? E to je već druga priča. Kažem to kao neko ko je odgledao sve epizode Star Trek... i filmove ;)

johan

pre 11 godina

Zanimljiva vest, ali jos su zanimljiviji komentari :)

Sto se tice ove diskusije o (ne)postojanju inteligentnih zivih bica u svemiru, preporucio bih svima koje ova tematika zanima da pronadju u arhivi bloga B92 tekstove Milana M. Cirkovica. Mislim da ima 4-5 povezanih clanaka koji govore o projektu SETI i tu su na veoma lep nacin predstavljeni i objektivno sagledani najjaci naucni argumenti koji govore u prilog tezi da smo ipak sami u svemiru.

Canadian

pre 11 godina

U svetlu najnovijih astronomskih otkrica, tesko je poverovati da zivot nije rasirena pojava u univerzumu, ali verovati u postojanje humanoidanih vanzemaljaca sa motivima i ponasanjem slicnim ljudskim je isto kao i verovanje u postojanje Deda Mraza, himere ili minotaura.
Humanoidi su evoluirali u kontekstu zemaljskih uslova(bez obzira da li je zivot nastao na Zemlji ili je dosao na kometama) i veca je verovatnoca da ljudi imaju vise zajednickog sa amebama nego sa oblicima zivota koji su nastali i evoluirali pod potpuno drugacijim okolnostima.

montoya

pre 11 godina

canadian, pa ti bre nemas pojma, jel ti uopste znas po kojoj teoriji oni lice za nas ili ne? i sta ti pises ko da si posisao sva znanja ovog sveta, pa naravno da ce da lice na nas, odnosno da imaju disajne puteve oci usta i ostalo, a to znaci da, da licice na nas, evolucija dovodi do toga, sad dal ce da imaju i krila ili ce i da laju nije bitno ali ce imati sve ovo to je sigurnoo

zoran

pre 11 godina

Prvi teleskop koji se mogao upotrebiti izradjen u Holandiji 1608 godine. Nekih 405 goina ranije; samo chetiri veka posle toga humano bice vec tvrdi kako zna nastanak svemira, da li ima ili nema drugih bica u kosmosu, shta je fantazija a shta realnost....i.t.d...nema veze shto ni grip ne mozemo savldati...nema veze shto ne mozemo napraviti jedan, jedini lek bez kontraindikacija...nema veze shto preko 60% stanovnishtva na planeti gladuje...kako je chovek gord...toliko gord da nije u stanju da spozna onu Sokratvu:"Sada znam da nishta ne znam."

R

pre 11 godina

U svetlu najnovijih astronomskih otkrica, tesko je poverovati da zivot nije rasirena pojava u univerzumu, ali verovati u postojanje humanoidanih vanzemaljaca sa motivima i ponasanjem slicnim ljudskim je isto kao i verovanje u postojanje Deda Mraza, himere ili minotaura.
Humanoidi su evoluirali u kontekstu zemaljskih uslova(bez obzira da li je zivot nastao na Zemlji ili je dosao na kometama) i veca je verovatnoca da ljudi imaju vise zajednickog sa amebama nego sa oblicima zivota koji su nastali i evoluirali pod potpuno drugacijim okolnostima.
(Canadian, 28. mart 2013 16:46)

A mozda mi licimo na njih a ne oni na nas...:)

Novi Sad

pre 11 godina

Evolucija na Zemlji je tokom svog toka pronalazila ista resenja za iste probleme u organizmima koji nisu imali nikakve veze jedni sa durugim. Primer najcesce koriscen je da je IDENTICNA vrsta oka (ljudsko oko) bilo razvijeno osam puta na zasebnim organizmima u prirodi; jednostavno zato sto je to najefikasnije resenje kad se prica o culu vida za odredjene vrste organizama. Vecina biologa se slaze da pod istim ili slicnim uslovima kao sto su na zemlji, organizmi bazirani na ugljeniku pocevsi od nule bi ponovo razvili ista ili veoma slicna resenje sto se tice receptora cula, nervnog, reproduktivnog itd. sistema uz blage varijacije. U svakom slucaju ovaj Canadian nema pojma sta prica.

Deki

pre 11 godina

@Canadian
'Izracunali' smo koliko je univerzum star, izbrojali bezbroj zvezda i pretpostavili postojanje bezbroj planeta. Onda smo zakljucili da na nekoj od planeta mora da postoje 'uslovi za zivot' , sto ce reci temperatura i elementi koji omogucavaju recimo organsku hemiju.
I sada mozemo da damo masti na volju i zamisljamo razna stvorenja koja izlaze iz 'lonca evolucije'?
I to sve tako deluje fino i logicno jelte.
Ja predlazem drugi pristup. Hajde da izracunamo koliko je verovatno da je na Zemlji zivot nastao na slican nacin za pocetak.
SAV zivot koji je postoji na planeti Zemlji je dnk ili rnk baziran , znaci ne postoji ni najjednostavniji organizam sposoban za reprodukciju koji nema veoma komplikovane dnk ili rnk lance. Logicno se postavlja pitanje zasto? Na kraju dnk/rnk bica su morala da nastanu od necega jednostavnijeg a toga jednostavnijeg u prirodi nema.
Najjednostavniji organizam koji postoji na planeti ima 200.000 baznih parova dnk i parazit je. Najjednostavniji organizam koji moze da zivi na tlu ima duplo vise od toga. Ne postoje uverljivi dokazi da su jednostavniji odrzivi oblici zivota uopste moguci. Verovatnoca nastanka najjednostavnijeg postojeceg zivog organizma iz nezive materije je jednaka verovatnoci nastanka mikroprocesora u pustinji pod dejstvom sunca i vetra (organska jedinjenja u prvom i silicijum u drugom slucaju su dostupni 'gradivni elementi'), da se slikovito izrazim.

I tako...

pre 11 godina

@Canadian, 28. mart 2013 16:46
A zasto? To bi objasnilo teoriju panspermije - mi se zapatili ovde, oni tamo. A onda i Darvinovu teoriju - zbog razlicitih uslova na planetama koje naseljavamo, mi izgledamo ovako, a oni onako.

KkM

pre 11 godina

(Canadian, 28. mart 2013 16:46)
Ne kažem da je stvarno postojalo stvorenje koje znamo kao Minotaur, ali svakako verujem u nešto što se zove - mutacija. Ko zna, možda se stvarno rodilo neko čudno biće, totalno fizički izmenjeno mutacijom i surovom igrom gena. Nije nemoguće. Isto važi i za recimo jednoroge. Možda je neki konj jednostavno imao mutaciju, koščatu izraslinu koja je podsećala na rog. Ne treba nikad biti baš totalno isključiv po tim pitanjima.

Canadian

pre 11 godina

@ "A mozda mi licimo na njih a ne oni na nas."

zalim sto moram da te razocaram, ali mi licimo na primate, I to prvenstveno na simpanze I bonobo (pro nekim primatolozima oni su posebna vrsta, a po drugima samo ogranak iste podvrste koju cine simpanze, bonoboi I ljudi).

@ I tako
ne samo da ne negiram teoriju panspermije, nego sam je i direktno pomenuo u prvom postu. Ono sto ja negiram je teorija "Star Trek" egzobiologije prema kojoj zivot u citavom univerzumu na kraju evoluira u ljudsku formu. To me apsolutna besmislica.Ako je teorija panspermije tacna, to upravo znaci da su se iz
prostih organskih jedinjenja razvila sva ostala bica name Zemlji, ukljucujuci nas. Ergo, ako nas od tih prvobitnih jedinjenja deli 4 milijarde godina evolucije, oddrugih oblika zivota nastalih pod drugacijim okolnostima nas deli mnogo vise.

Alcale

pre 11 godina

@Canadian
ili što bi rekao moj mlađi brat kada ga je u OŠ pitala učiteljica o evoluciji čoveka:
"Neki su nastali od majmuna a neki smo nastali od boga !" i ja bi dodao svako sebe vidi na šta više liči :)

Petar

pre 11 godina

Takođe je moguće da smo sami i da vanzemaljaca zapravo i nema ali je ta mogućnost uznemirujuća za većinu ljudi pa je ignorišu.

Teorija o svemiru bogatom životom je zasnovana na činjenici da postoji ogroman (ali konačan) broj zvezda i planeta. Ali ta teorija totalno ignoriše ogroman broj varijabli koje sve moraju da se slože kako bi život uopšte bio moguć... a svaka od tih varijabli ima beskonačno mnogo varijacija, više nego što ima zvezda i planeta. Pomnožite te varijacije i dobićete beskonačno malu verovatnoću za nastanak života.

Hoću da kažem da je teorija o postojanju vanzemaljaca samo teorija i kao takva nije ništa drugačija od teorije da smo ipak sami. Zapravo, jedino što možemo ovog trenutka sa sigurnošću tvrditi jeste to da smo sami i da nema NI NAGOVEŠTAJA o postojanju života van zemlje. Ni jedna radio transmisija, ni jedan jedini signal u svemiru. Ništa. Apsolutna tišina.

A tamo gde ni elektro-magnetnih talasa nema besmisleno je govoriti o poseti i nekakvim svemirskim brodovima.

A mašta? E to je već druga priča. Kažem to kao neko ko je odgledao sve epizode Star Trek... i filmove ;)

Petar

pre 11 godina

Sta ste napali @canadian, covek je u pravu. Ko kaze da biologija mora da pociva na ugljeniku. Sumpor je isto veoma pogodan. Zatim nije voda jedino univerzalno otapalo, vec i amonijak. A sto se naseg savrsenstva tice (a to je ono sto protivnici evolucije cesto iznose) pa bas smo savrseni sa istim kanalom za vazduh i hranu. Slepo crevo necu ni da pominjem.

A sto se tice Star Trek-a ima epizoda koja objasnjava zasto je vecina aliena humanoidna - svi poticu bas on namerne panspermije prve rase. Sezona 6, epizoda 20, "The Chase".

electric_mojo

pre 11 godina

Mi smo plod genetskog inzenjeringa vanzemaljaca, palih andjela, ili ih nazovite kako god hocete. Oni posetioci? Pa oni su duze na Zemlji od nas.

Deki

pre 11 godina

Zivot na zemlji nije baziran na ugljeniku.Baziran je ,hemijski posmatrano, na 22 aminokiseline koje su molekuli sastavljeni od nekoliko desetina atoma kiseonika, azota,sumpora,vodonika i ugljenika u vrlo specificnim formacijama.One dalje grade proteine/celije/tkiva/organe/organizam.

nishki

pre 11 godina

najveca opasnost po poredak USA je prvo bio komunizam, onda su izmislili terorizam, a sada polagano otvaraju tajne datoteke kako bi otvorili vrata novoj masineriji za zaplasivanje naroda - opasnost od vanzemaljaca.
u strahu se najbolje vlada

montoya

pre 11 godina

canadian, petar, salim se ja, aj pisite malo, vidi se da znate o temi, i gde i sta obican civek da cita pametno o ovim temama, a da ne cita gluposti, recimo ja koji nemam vremena za svo stivo a zanimaju me te teze i pretpostavke nebih li stvorio bolju sliku

mma

pre 11 godina

@(KkM, 28. mart 2013 18:46)

Mogu da postoje sitne mutacije, ali pola covek, pola neka druga zivotinja je smesna prica. Postoji novija teorija koja objasnjava da su sva cudna bica iz mitologije starih Grka verovatno nastala kao produkt maste zasnovane na kostima dinosaorusa i zivotinja (slonova, mamuta..) koje su nalazili a nisu imali prilike da ih vide tokom svog zivotnog doba.

Canadian

pre 11 godina

@ Deki
Slazem se da je teorija prema kojoj je zivot nastao iz nezive materije sumnjiva. Ne bih tu zalazio jer mislim da su neke druge kosmicke sile zasluzne za organizaciju energije/materije u zivot. Medjutim, cinjenica je da sukcesija organizama od veoma jednostavnih do izuzetno slozenih je evidentna, narocito u DNK. Mi delimo 35% gena sa algom Hlamidomonijom, a sa simpanzama delimo 98.4% gena. Prakticno, citava evolucija je sadrzana u svakoj celiji naseg organizma.

@ Novi Sad

Takodje se slazem da ce priroda pokusati da nadje najbolja i najefikasnija resenja, ali razlog zasto ziva bica na zemlji cesto (ali ne uvek-npr. pauci) imaju dva oka je zato sto imamo zajednickog pretka, i to resenje se pokazalo kao efikasno (koga interesuje moze da procita Dawkins-ove knjige). Osim toga, ova resenja su nastala u uslovima Zemljine gravitacije, hemijskog sastava, kolicine energije koju dobijamo od Sunca itd. Vrlo je moguce da negde u univerzumu postoji mesto koje ima gotovo identicne uslove kao zemlja, ali ogromna vecina drugih objekata ima potpuno drugacije uslove.

Canadian

pre 11 godina

@ ""Neki su nastali od majmuna a neki smo nastali od boga !" i ja bi dodao svako sebe vidi na šta više liči :)"

Ako ti sebe vidis kao boga, onda imas ozbiljan problem sa realnoscu. Ako ne vrsis veliku i malu nuzdu, nemas potrebu za jelom, picem i seksom (samo u slucaju hriscanskog shvatanja bozanstva), ako si besmrtan i nepovrediv, ako mozes da voljom utices na stvaranje materije i sl. onda si bog.
U suprotnom, ti si primat, odnosno ogranak roda velikih majmuna. Sira literatura: Jarred Diamond: The Third Chimpanzee.

electric_mojo

pre 11 godina

@Petar

Razmisljas u tri dimenzije, sto ti je greska. Zamisljas intelegentan zivot u obliku humanoida, tj. nacelno zarobljen u telima, sto je takodje greska.

Canadian

pre 11 godina

@ Petar
Zivot i civilizacija su dva potpuno odvojena pojma. To sto jos nismo uhvatili signal vecernjeg TV Dnevnika sa Sirijusa ne znaci da vaseljena ne vrvi od zivota. Na kraju krajeva, Zemlja je vrvela od zivota oko 4 milijarde godina pre nego sto je prvi radio signal otisao u svemir.
Do pre samo 15-tak godina mi nismo znali da postoji ni jedna planeta izvan suncevog sistema. Sad znamo da postoje milijarde samo u nasoj galaksiji. Vrlo verovatno je da se na mmnogima od njih razvio zivot u najrazlicitijim stepenima evolucije.
E sad, ono sto mozemo da se zapitamo je da li je civilizacija nesto sto je karakteristicno samo za Homo Sapiensa (jer cak ni na sopstvenoj planeti ne znamo ni za jedan drugi oblik zivota koji ima civilizaciju).
Drugo pitanje bi bilo, kakva je verovatnoca da bismo bili u stanju da komuniciramo sa bicima toliko drugacijim od nas (jer mi ne mozemo da komuniciramo ni sa zivotinjama sa nase planete). Mozda je inteligencija tih bica toliko drugacija od nase da bismo im mi izgledali kao neke bakterije... itd...

johan

pre 11 godina

Zanimljiva vest, ali jos su zanimljiviji komentari :)

Sto se tice ove diskusije o (ne)postojanju inteligentnih zivih bica u svemiru, preporucio bih svima koje ova tematika zanima da pronadju u arhivi bloga B92 tekstove Milana M. Cirkovica. Mislim da ima 4-5 povezanih clanaka koji govore o projektu SETI i tu su na veoma lep nacin predstavljeni i objektivno sagledani najjaci naucni argumenti koji govore u prilog tezi da smo ipak sami u svemiru.