Sreda, 27.03.2013.

18:12

24 stvari koje niste znali o pivu

Izvor: Izvor: Index.hr

24 stvari koje niste znali o pivu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

119 Komentari

Sortiraj po:

Goran

pre 11 godina

@ Pivopija
Sve pivare u Srbiji prave pivo od Ječmenog slada i uz dodatak hmelja. Pivo se nepravi od hmelja. Hmelj se dodaje u količinama kao, recimo vegeta u supu i on daje gorčinu pivu. I Muller i Konig se prave na isti način. Uobičajeno je i dodavati do 25% surogata (zrno ječma, kukuruzna krupica i sl.) To što si ti napisao je neistina i vidi se da neznaš ništa o proizvodnji piva. Ukusi su različiti. Neko više voli jednu vrstu, neko drugu vrstu piva. To se vidi iz komentara i o tome netreba raspravljati. Neznam zašto imaš potrebu da pišeš o temi o kojoj nemaš pojma a pogotovo neznam zašto izmišljaš takve stvari.

HEFI

pre 11 godina

Najbolje pivo koje sam malo ucestalije pio je Newcastle Brown Ale. Kada covek proba to pivo i oseti kako klizi kroz grlo nekako gusce nego lager piva obuzme te milina. Takodje ukus je intezivniji i posto ne volim gorka piva ovo pivo je za mene najbolje. Pio sam i neko irsko koje je kostalo 15 evra krigla, ali se ne secam naziva. To je tek bilo bogovski.

m

pre 11 godina

Ovoliko komentara i niko da spomene Erdinger koji je konačno počeo da se prodaje kod nas! Na žalost, prodaje se samo jedna vrsta, a ja se nadam da će uskoro početi i Dunkel (tamno) koje je fenomenalno pivo!

Domaća piva su, na žalost, samo obična hemija bez i malo veze sa pravim pivom.

bata djosa

pre 11 godina

kod mene u familiji imamo taj..khm..gen. pijemo puno. Deda je otisao srecan.. itd.
Htedoh rec ako neko pije puno i isprobao je temeljno sva (bar vecinu) domacih piva to je moja sira porodica (muskarci najvise).
da ne tupim: rezultat je sledeci: jelen je bio dobar, a sad..pa cudan je. Lav isto nije los ali nije vrh. Na vrhu je (to ne znaci da je najbolje ali nama najvise pase) dakle na vrhu je ZAJECARSKO. hladno. iz stakla. Jedino vredno da se iscimam do radnje i platim ga svojim novcima. trenutno je na prvom mestu. :) aj uzdravlje!
p.s. crno niksicko srpsko aj da kazem takodje d valja :)

Neron PN

pre 11 godina

Vec nekih 6 godina unazad pijem pivo od 4 do 6 litre svakoga dana. I mogu da vam kazem da se najbolje pokazao takozvani "Apatinac 0.6". pitak je i klizi niz grlo, nema jutarnje mucnine niti nekih jutarnjih glavobolja i mamurluka bar sto se mene tice. upravo krecem u diskont po gajbu pa ziveli !!!

Играле се Делије

pre 11 godina

Оволико пивопија и нико осим 2-3 човека да не помене Зајечарско? Нисам га виђао по БГ, чуо сам да га нема ни у Јагодини, а за остала места не знам и то је можда разлог. Али по мени (иако сам неискусан по том питању) је стаклени Зајечарац најбољи.

Polamalu

pre 11 godina

Pa lepo ja kazem kevi da je pivo zdravo,a ona samo pominje neki alkoholicarski stadium..... Daj ljudi gledajte na pivo kao dar od Boga!!! Najbolja stvar koja se ikad napravila u istoriji covecanstva,mogu da potpisem......

Farsons

pre 11 godina

Nemam obicaj da pisem komentare, ali su me izazvali predhodni komentari o tome "koje je nase pivo najbolje". Ja sam nekada davno pio Pancevacko Export svetlo pivo i bilo je zaista vrhunkog kaliteta, a ukusa se i dan-danas secam. Da li ta fabrika jos postoji ili je privatizovana i novi vlasnik je zatvorio?

johnny_cash

pre 11 godina

Jelen I Lav idu ruku pod ruku sa Ozujskim I Karlovackim. Ocajna su. Nekad si jelen mogao sa uzivanjem da pijes, dok se nije privatizovala pivara. Secam se pivnice na kraju skadarlije, gde su sluzili toceni bip, ahhh kakvo je to pivo bilo...Od hrvatskih vredi probati Tomislava (crno pivo), I Velebitsko svetlo.

selbstgemacht

pre 11 godina

Najbolje pivo je domace pivo. Posjetite volimpivo.ba i bacite se na posao. Garantujem da ce svako koje napravite biti bolje od najskupljeg komercijalnog.

Pivopija

pre 11 godina

A koje pivo po tebi je dobro, ako nije Jelen?
(Goran, 27. mart 2013 19:57)

I ja sam nekad pio Jelen, ali kao ni ostala domaća piva, on više ne sadrži hmelj i da je ovo pravna država ne bi smeo više da se zove pivom jer se pravi od čiste hemije. Srećom u Srbiji može da se nadje dobro, kvalitetno i jeftino pivo. Zove se Muller, a dobar je i Konig. Oba se prave u Madjarskoj (Pečuj), sadrže hmelj i ječmeni slad. Ima ih samo jedan lanac prodavnica koje ovde neću navesti da ne ispadne da i njih reklamiram i da ne bude da mi zbog toga ne objave komentar.

jagodinac

pre 11 godina

Ljudi,nemojte da se zezamo, najbolje pivo u SRB je JAGODINSKO. Jedino ima 45 dana rok trajanja za razliku od ostalih koja imaju po 3meseca, sto znaci da nema puno hemije, a i jedino se JAGODINSKO pravi po starom receptu tj. jos uvek se stavlja obican kvasac. Tako da gospodo BEZ CICE NEMA PRICE,JAGODINSKO PIVO

Putopisac

pre 11 godina

U Belgiji sam pila prava dobra piva, pa zato u Srbiji ne mogu da pijem pivo, samo ponekad da me zelja mine al posle popijenog me odmah mine :(

zoran lukic

pre 11 godina

11. Najskuplje pivo je “Vielle Bon Secours”. Boca košta oko 1000 dolara a prodaje se samo u Birdromeu u Londonu.


"world's most expensive beer" goes to Vielle Bon Secours, which is available in London in a bar called Bierdrome and sells for around $39 a pint.
(http://www.luxist.com/tag/Vielle+Bon+Secours/)

Rade

pre 11 godina

Dao bih vam svima da probate Francuska piva. Znate kako biste cenili naša piva posle toga!!! Nisu najbolja, ali nisu ni toliko loša. Meni je uvek tamno nikšićko (isključivo točeno) najbolje bilo. Svetlo, jelen ali ono od pšenice. Obično najobičnije mi je lav najbolje. Mada nisam probao valjevsko.

ludi splićo

pre 11 godina

Niksicko je toliko srpsko koliko je i vase Tomislav pivo iz Bajcetine.
(Ja sam, 27. mart 2013 23:00)

@ ludi splico
Dobro je SRPSKO Niksicko pivo bar koliko i HRVATSKO Lasko.
(Oggy, 28. mart 2013 07:33)

Moje isprike. Nekoliko puta san čua da je pivo dobro, a mislia san da je srpsko.

Pavle

pre 11 godina

@Zokana, da se ne lažemo, nije Plzenj baš metropola. U pitanju je veća varošica. A da je glavni grad piva, to jeste. Bio sam tamo u muzeju piva.

Pavle

pre 11 godina

@ja sam, neka ti ne bude teško, pročitaj na flaši Nikšićkog piva, zemlju porekla i da pivo ima svog uvoznika za Crnu Goru.
Već nekoliko godina unazad, Nikšićko pivo se uopšte ne proizvodi u Trebjesi. Fabrika je zatvorena i kompletna proizvodnja je prebačena u Apatin.

banjalucanin

pre 11 godina

Ko ima priliku neka proba banjalučko malo Nektar pivo. Ono je sad vrhunsko. Iz nekih "neformalnih" izvora čujem da se Jelen i dalje po inerciji prodaje mnogo bolje ali za to je kriva nedoslednost u kvalitetu proizvodnje u Banjalučkoj pivari unazad godinama. Odgovorno tvrdim da je Nektar sad bolji od Jelena bar 5 puta! Lav je takođe bolji od Jelena. Poslije Nektara glasam za Krombacher! Ako se iko zatekne u BiH, apelujem da Sarajevsko i bihaćki Pilsner zaobiđe u širokom luku.

Mile

pre 11 godina

Pre desetak godina bio sam u više naših pivara i od silnih sastojaka od kojih se sastoji pivo ja sam video samo kukuruz. Da li je kukuruz osnovni sastojak piva? Da li je naše pivo "zdravo"?

Goran

pre 11 godina

Mislim da je podatak da su Kini popije skoro najviše piva po glavi stanovnika veoma diskutabilan. Provjerite to. Bio sam u Kini i nisam vidio kineza da pije pivo. Da su ipred Njemaca?

Joki

pre 11 godina

Vidim ovde da neko prica lose o Jelen pivu. Jelen pivo u poslednjih par godina ima onaj pravi pivski ukus, onu gorcinu kakva treba da bude, onaj ukus koji ostaje u ustima, ne znam da objasnim...jednostavno PRAVO pivo. Za razliku od konkurencije, koja pravi nesto sto je sve samo ne pivo.
Inace, svi pravi pivoljupci koje ja znam, ISKLJUCIVO piju Jelen. Oni kojima pivo nije omiljeno pice obicno popiju Lav (agresivna dugogodisnja reklama?). A mogu i sokic, i spricer. Nije im bitno.
(Lars, 27. mart 2013 21:49)
Dragi Larse ako nisi zaposlen u pivari koja proizvodi tekucinu o kojoj pises onda mi te je iskreno zao. Ako jesi izlozen si mobingu , dobro si placen a ovo pises kao deo posla i ja to razumem.
Sto se tice ovdasnjih "piva " sva od reda su splacine prve kategorije. ne vrhu te neslavne lestvice suvereno stoji flasa Jelen piva. Ono je naprosto zlocin protiv covecnosti.

Dražen Stamatović, Dex Dejvid

pre 11 godina

Ja sam se oduvijek čudio kako Englezi mogu da piju pivo pored vina.Naprosto zrak u Londonu je takav da vas tjera da pijete pivo prije nego vino pogotovo kada je sunčan dan.

jeremija

pre 11 godina

Све наведено важи за право пиво.Ово што се нама данас нуди као пиво има врло мале а можда и никакве везе са правим пивом.Зато је и дискусија За и Против пива депласирана.

srbijasine

pre 11 godina

@ Ovo o davanju piva deci u srednjem veku je istina za Holandiju. Pošto nisu imali čistu pijaću vodu u močvarama deci su davali pivo umesto vode!
(bec, 27. mart 2013 22:55)
Nisu ziveli po mocvarama. Pivo su pili i deca i odrasli u celoj srednjoj i severnoj Evropi, dok su na Mediteranu konumirali vino. To pivo je imalo manje alkohola od danasnjeg piva, i delilo se po crkvama. Tako da i danas su najbolja piva po Belgijskim manastirima. Cilj je bio da se privuce sto veca populacija u crkve, a rezultat je bio da su dobijali napitak koji je bio siguran za pice s obzirom da se kuga dobijala od vode iz stajace vode (patke su kroz izmet prenosile).
Steta sto kod nas nema kvalitetnog piva, mada crno Niksicko nije lose za svaki dan.

siroma'

pre 11 godina

Jako volim pivo al leti. sto se tice jelena zadnje vreme je ubedljivo brlja i glava strasno boli od njega. po meni top 3 piva su: 1.zlaty bazant, 2. plzen od zita i 3. krusovice. ako ikad budete pili zlaty bazant probajte crni! posle tog piva zaboravicete na sve vrste. :) Cesi i Slovaci imaju najbolja piva.

Komar

pre 11 godina

Pelzensko Pivo - Ceska je najbolje pivo, zato sto sam bio davne 69 devete kao student!.?
(Realista, 27. mart 2013 22:22)


Vidi se. :D

A sto se tice piva kod nas, ni jedno nije zasluzilo da se tako naziva, nazalost..... Sve buckurisi kojekakvi.....

Filip

pre 11 godina

Jel ovo Carlsberg Srbija salje ljude da ocenjuju komentare? Jelen pivo je najnagradjivanije, najkvalitetnije i najprodavanije svetlo pivo u regionu. Ostavlja pravi pivski, gorak ukus.

Janko

pre 11 godina

Istraživanjima je dokazano da ako popijete litar piva, za 15% se uvećavaju šanse da vas bocne komarac - i oni znaju šta je dobro...

pivopija

pre 11 godina

Nemam obicaj da pisem komentare po internetu,ali zbog ovog teksta specijalno sam se ulogovao. :-) Upravo pijem tamno Niksicko dok kucam ovo. Inace,ovaj clanak-ziva istina. :-) Ja mojima kad sam govorio,nisu verovali. . :-) Neko je pominjao izuzetan kvalitet Jelen piva i moram reci da se slazem s'time. Ranije,kao mladji,pio sam Lav,medjutim,presao vremenom na Jelen. Licno,mislim da je Jelen jedno od boljih piva koje sam probao,a probao sam puno(mislim i na strana piva). E sad. . o ukusima ne vredi raspravljati. . :-) Ziveli!

bmx

pre 11 godina

kod nas nema pravog piva, sve su koncentrati. hajniken je kupio weifert pivaru najstariju na balkanu i zatvorio je. industrija ubija sve.

Saša

pre 11 godina

Mene od Jelena boli glava. Prešao sam na Zaječarsko, ali ovde u KG-u, našao sam Zaječarsko samo u jednoj kafani. Dakle 3 plusa za Zaječarsko:
1) Pivo u staroj bucmastoj flaši
2) Ima ukus piva
3) Ne boli glava

Ja sam

pre 11 godina

Od srpskih je navodno Nikšićko dobro?
(ludi splićo, 27. mart 2013 20:41)

Niksicko je toliko srpsko koliko je i vase Tomislav pivo iz Bajcetine.

Kolektivna lobotomija

pre 11 godina

Ko se jednom navadi na belgijsko pivo, taj vise ne moze da pije nijedno drugo... pogotovo ne ovaj buckuris koji se pravi u Srbiji.

bec

pre 11 godina

Ovo o davanju piva deci u srednjem veku je istina za Holandiju. Pošto nisu imali čistu pijaću vodu u močvarama deci su davali pivo umesto vode!

vanBasten

pre 11 godina

Pivo se pravi u Češkoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Danskoj.... Kod nas se pravi alkoholni napitak koji liči na pivo, ali to nije pivo.

РБ

pre 11 godina

A koje pivo po tebi je dobro, ako nije Jelen?
(Goran, 27. mart 2013 19:57)
Од Јелена боли глава и ствара горушицу...бољи је и Бип.

Ivan

pre 11 godina

18. Pivo štiti kosti i poboljšava apsorpciju kalcijuma.

Pa nije valjda zbog piva vec zbog sastojaka piva koji mogu da se uzimaju i odvojeno ili iz drugih izvora? Neki ili nekoliko B vitamina, kvasac?

Lars

pre 11 godina

Vidim ovde da neko prica lose o Jelen pivu. Jelen pivo u poslednjih par godina ima onaj pravi pivski ukus, onu gorcinu kakva treba da bude, onaj ukus koji ostaje u ustima, ne znam da objasnim...jednostavno PRAVO pivo. Za razliku od konkurencije, koja pravi nesto sto je sve samo ne pivo.
Inace, svi pravi pivoljupci koje ja znam, ISKLJUCIVO piju Jelen. Oni kojima pivo nije omiljeno pice obicno popiju Lav (agresivna dugogodisnja reklama?). A mogu i sokic, i spricer. Nije im bitno.

Ajde Vucko !

pre 11 godina

Zasto je nemacko pivo kod nas duplo sluplje negou Nemackoj ? Kada ce vec jednom neko da pohapsi lopove uvoznike ? I gde su tu ljudska prava ?

ludi splićo

pre 11 godina

Ako imate priliku probat neka hrvatska piva, definitivno probajte crno Tomislav pivo. Ima tako bogat okus za jedno 'komercijalno' pivo da to nisu istine. Ja dođen gladan doma i umisto sendviča pijen pivo, gledan film i uživan!
Od svijetlih je Vukovarsko najbolje, ali ga ima vrlo malo!
Karlovačko je pivo masovne potrošnje pa mu je takav i okus, a Ožujsko ne preporučujen nikome.

Od srpskih je navodno Nikšićko dobro?

Garfild

pre 11 godina

Prvi pijani vozač zabeležen je još u staroegipatskoj mitologiji.Da nije maznuo auto od Kremenka pa zakacio neciju mecku,ili jahao konja pa nije dao zmigavac.

Vlada

pre 11 godina

"svaka flaša piva smanjuje mogućnost nastanka bubrežnog kamenca za četrdeset posto" Sta to znaci? Ako popijemo jednu flasu piva u zivotu, smanjili smo mogucnost nastanka bubreznog kamenca za 40%? Pa sledecom flasom skoro prepolovimo vec skoro prepolovljenu mogucnost? I tako posle hiljadu flasa, postoji tek zanemarljiva, pa gotovo da i ne postoji sansa za nastanak tog bubreznog kamenca?

vinijanteri

pre 11 godina

"22. Isto tako, vavilonske žene mogle su da bidu utopljene ako bi poslužile loše pivo. "

Da ovo važi danas ceo Apatin bi bio potopljen jer pravi Jelen pivo.
(ju, 27. mart 2013 18:45)
Jelen pivo jedno od najboljih u svetu!

ju

pre 11 godina

"22. Isto tako, vavilonske žene mogle su da bidu utopljene ako bi poslužile loše pivo. "

Da ovo važi danas ceo Apatin bi bio potopljen jer pravi Jelen pivo.

ju

pre 11 godina

"22. Isto tako, vavilonske žene mogle su da bidu utopljene ako bi poslužile loše pivo. "

Da ovo važi danas ceo Apatin bi bio potopljen jer pravi Jelen pivo.

Ajde Vucko !

pre 11 godina

Zasto je nemacko pivo kod nas duplo sluplje negou Nemackoj ? Kada ce vec jednom neko da pohapsi lopove uvoznike ? I gde su tu ljudska prava ?

vanBasten

pre 11 godina

Pivo se pravi u Češkoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Danskoj.... Kod nas se pravi alkoholni napitak koji liči na pivo, ali to nije pivo.

Vlada

pre 11 godina

"svaka flaša piva smanjuje mogućnost nastanka bubrežnog kamenca za četrdeset posto" Sta to znaci? Ako popijemo jednu flasu piva u zivotu, smanjili smo mogucnost nastanka bubreznog kamenca za 40%? Pa sledecom flasom skoro prepolovimo vec skoro prepolovljenu mogucnost? I tako posle hiljadu flasa, postoji tek zanemarljiva, pa gotovo da i ne postoji sansa za nastanak tog bubreznog kamenca?

РБ

pre 11 godina

A koje pivo po tebi je dobro, ako nije Jelen?
(Goran, 27. mart 2013 19:57)
Од Јелена боли глава и ствара горушицу...бољи је и Бип.

Saša

pre 11 godina

Mene od Jelena boli glava. Prešao sam na Zaječarsko, ali ovde u KG-u, našao sam Zaječarsko samo u jednoj kafani. Dakle 3 plusa za Zaječarsko:
1) Pivo u staroj bucmastoj flaši
2) Ima ukus piva
3) Ne boli glava

ludi splićo

pre 11 godina

Ako imate priliku probat neka hrvatska piva, definitivno probajte crno Tomislav pivo. Ima tako bogat okus za jedno 'komercijalno' pivo da to nisu istine. Ja dođen gladan doma i umisto sendviča pijen pivo, gledan film i uživan!
Od svijetlih je Vukovarsko najbolje, ali ga ima vrlo malo!
Karlovačko je pivo masovne potrošnje pa mu je takav i okus, a Ožujsko ne preporučujen nikome.

Od srpskih je navodno Nikšićko dobro?

Joki

pre 11 godina

Vidim ovde da neko prica lose o Jelen pivu. Jelen pivo u poslednjih par godina ima onaj pravi pivski ukus, onu gorcinu kakva treba da bude, onaj ukus koji ostaje u ustima, ne znam da objasnim...jednostavno PRAVO pivo. Za razliku od konkurencije, koja pravi nesto sto je sve samo ne pivo.
Inace, svi pravi pivoljupci koje ja znam, ISKLJUCIVO piju Jelen. Oni kojima pivo nije omiljeno pice obicno popiju Lav (agresivna dugogodisnja reklama?). A mogu i sokic, i spricer. Nije im bitno.
(Lars, 27. mart 2013 21:49)
Dragi Larse ako nisi zaposlen u pivari koja proizvodi tekucinu o kojoj pises onda mi te je iskreno zao. Ako jesi izlozen si mobingu , dobro si placen a ovo pises kao deo posla i ja to razumem.
Sto se tice ovdasnjih "piva " sva od reda su splacine prve kategorije. ne vrhu te neslavne lestvice suvereno stoji flasa Jelen piva. Ono je naprosto zlocin protiv covecnosti.

bec

pre 11 godina

Ovo o davanju piva deci u srednjem veku je istina za Holandiju. Pošto nisu imali čistu pijaću vodu u močvarama deci su davali pivo umesto vode!

Pavle

pre 11 godina

@ja sam, neka ti ne bude teško, pročitaj na flaši Nikšićkog piva, zemlju porekla i da pivo ima svog uvoznika za Crnu Goru.
Već nekoliko godina unazad, Nikšićko pivo se uopšte ne proizvodi u Trebjesi. Fabrika je zatvorena i kompletna proizvodnja je prebačena u Apatin.

Garfild

pre 11 godina

Prvi pijani vozač zabeležen je još u staroegipatskoj mitologiji.Da nije maznuo auto od Kremenka pa zakacio neciju mecku,ili jahao konja pa nije dao zmigavac.

vinijanteri

pre 11 godina

"22. Isto tako, vavilonske žene mogle su da bidu utopljene ako bi poslužile loše pivo. "

Da ovo važi danas ceo Apatin bi bio potopljen jer pravi Jelen pivo.
(ju, 27. mart 2013 18:45)
Jelen pivo jedno od najboljih u svetu!

jagodinac

pre 11 godina

Ljudi,nemojte da se zezamo, najbolje pivo u SRB je JAGODINSKO. Jedino ima 45 dana rok trajanja za razliku od ostalih koja imaju po 3meseca, sto znaci da nema puno hemije, a i jedino se JAGODINSKO pravi po starom receptu tj. jos uvek se stavlja obican kvasac. Tako da gospodo BEZ CICE NEMA PRICE,JAGODINSKO PIVO

Lars

pre 11 godina

Vidim ovde da neko prica lose o Jelen pivu. Jelen pivo u poslednjih par godina ima onaj pravi pivski ukus, onu gorcinu kakva treba da bude, onaj ukus koji ostaje u ustima, ne znam da objasnim...jednostavno PRAVO pivo. Za razliku od konkurencije, koja pravi nesto sto je sve samo ne pivo.
Inace, svi pravi pivoljupci koje ja znam, ISKLJUCIVO piju Jelen. Oni kojima pivo nije omiljeno pice obicno popiju Lav (agresivna dugogodisnja reklama?). A mogu i sokic, i spricer. Nije im bitno.

Kolektivna lobotomija

pre 11 godina

Ko se jednom navadi na belgijsko pivo, taj vise ne moze da pije nijedno drugo... pogotovo ne ovaj buckuris koji se pravi u Srbiji.

Mile

pre 11 godina

Pre desetak godina bio sam u više naših pivara i od silnih sastojaka od kojih se sastoji pivo ja sam video samo kukuruz. Da li je kukuruz osnovni sastojak piva? Da li je naše pivo "zdravo"?

siroma'

pre 11 godina

Jako volim pivo al leti. sto se tice jelena zadnje vreme je ubedljivo brlja i glava strasno boli od njega. po meni top 3 piva su: 1.zlaty bazant, 2. plzen od zita i 3. krusovice. ako ikad budete pili zlaty bazant probajte crni! posle tog piva zaboravicete na sve vrste. :) Cesi i Slovaci imaju najbolja piva.

bmx

pre 11 godina

kod nas nema pravog piva, sve su koncentrati. hajniken je kupio weifert pivaru najstariju na balkanu i zatvorio je. industrija ubija sve.

jeremija

pre 11 godina

Све наведено важи за право пиво.Ово што се нама данас нуди као пиво има врло мале а можда и никакве везе са правим пивом.Зато је и дискусија За и Против пива депласирана.

Pavle

pre 11 godina

@Zokana, da se ne lažemo, nije Plzenj baš metropola. U pitanju je veća varošica. A da je glavni grad piva, to jeste. Bio sam tamo u muzeju piva.

Goran

pre 11 godina

Mislim da je podatak da su Kini popije skoro najviše piva po glavi stanovnika veoma diskutabilan. Provjerite to. Bio sam u Kini i nisam vidio kineza da pije pivo. Da su ipred Njemaca?

banjalucanin

pre 11 godina

Ko ima priliku neka proba banjalučko malo Nektar pivo. Ono je sad vrhunsko. Iz nekih "neformalnih" izvora čujem da se Jelen i dalje po inerciji prodaje mnogo bolje ali za to je kriva nedoslednost u kvalitetu proizvodnje u Banjalučkoj pivari unazad godinama. Odgovorno tvrdim da je Nektar sad bolji od Jelena bar 5 puta! Lav je takođe bolji od Jelena. Poslije Nektara glasam za Krombacher! Ako se iko zatekne u BiH, apelujem da Sarajevsko i bihaćki Pilsner zaobiđe u širokom luku.

pivopija

pre 11 godina

Nemam obicaj da pisem komentare po internetu,ali zbog ovog teksta specijalno sam se ulogovao. :-) Upravo pijem tamno Niksicko dok kucam ovo. Inace,ovaj clanak-ziva istina. :-) Ja mojima kad sam govorio,nisu verovali. . :-) Neko je pominjao izuzetan kvalitet Jelen piva i moram reci da se slazem s'time. Ranije,kao mladji,pio sam Lav,medjutim,presao vremenom na Jelen. Licno,mislim da je Jelen jedno od boljih piva koje sam probao,a probao sam puno(mislim i na strana piva). E sad. . o ukusima ne vredi raspravljati. . :-) Ziveli!

Janko

pre 11 godina

Istraživanjima je dokazano da ako popijete litar piva, za 15% se uvećavaju šanse da vas bocne komarac - i oni znaju šta je dobro...

Komar

pre 11 godina

Pelzensko Pivo - Ceska je najbolje pivo, zato sto sam bio davne 69 devete kao student!.?
(Realista, 27. mart 2013 22:22)


Vidi se. :D

A sto se tice piva kod nas, ni jedno nije zasluzilo da se tako naziva, nazalost..... Sve buckurisi kojekakvi.....

Pivopija

pre 11 godina

A koje pivo po tebi je dobro, ako nije Jelen?
(Goran, 27. mart 2013 19:57)

I ja sam nekad pio Jelen, ali kao ni ostala domaća piva, on više ne sadrži hmelj i da je ovo pravna država ne bi smeo više da se zove pivom jer se pravi od čiste hemije. Srećom u Srbiji može da se nadje dobro, kvalitetno i jeftino pivo. Zove se Muller, a dobar je i Konig. Oba se prave u Madjarskoj (Pečuj), sadrže hmelj i ječmeni slad. Ima ih samo jedan lanac prodavnica koje ovde neću navesti da ne ispadne da i njih reklamiram i da ne bude da mi zbog toga ne objave komentar.

srbijasine

pre 11 godina

@ Ovo o davanju piva deci u srednjem veku je istina za Holandiju. Pošto nisu imali čistu pijaću vodu u močvarama deci su davali pivo umesto vode!
(bec, 27. mart 2013 22:55)
Nisu ziveli po mocvarama. Pivo su pili i deca i odrasli u celoj srednjoj i severnoj Evropi, dok su na Mediteranu konumirali vino. To pivo je imalo manje alkohola od danasnjeg piva, i delilo se po crkvama. Tako da i danas su najbolja piva po Belgijskim manastirima. Cilj je bio da se privuce sto veca populacija u crkve, a rezultat je bio da su dobijali napitak koji je bio siguran za pice s obzirom da se kuga dobijala od vode iz stajace vode (patke su kroz izmet prenosile).
Steta sto kod nas nema kvalitetnog piva, mada crno Niksicko nije lose za svaki dan.

zoran lukic

pre 11 godina

11. Najskuplje pivo je “Vielle Bon Secours”. Boca košta oko 1000 dolara a prodaje se samo u Birdromeu u Londonu.


"world's most expensive beer" goes to Vielle Bon Secours, which is available in London in a bar called Bierdrome and sells for around $39 a pint.
(http://www.luxist.com/tag/Vielle+Bon+Secours/)

Играле се Делије

pre 11 godina

Оволико пивопија и нико осим 2-3 човека да не помене Зајечарско? Нисам га виђао по БГ, чуо сам да га нема ни у Јагодини, а за остала места не знам и то је можда разлог. Али по мени (иако сам неискусан по том питању) је стаклени Зајечарац најбољи.

Ivan

pre 11 godina

18. Pivo štiti kosti i poboljšava apsorpciju kalcijuma.

Pa nije valjda zbog piva vec zbog sastojaka piva koji mogu da se uzimaju i odvojeno ili iz drugih izvora? Neki ili nekoliko B vitamina, kvasac?

Putopisac

pre 11 godina

U Belgiji sam pila prava dobra piva, pa zato u Srbiji ne mogu da pijem pivo, samo ponekad da me zelja mine al posle popijenog me odmah mine :(

Ja sam

pre 11 godina

Od srpskih je navodno Nikšićko dobro?
(ludi splićo, 27. mart 2013 20:41)

Niksicko je toliko srpsko koliko je i vase Tomislav pivo iz Bajcetine.

Filip

pre 11 godina

Jel ovo Carlsberg Srbija salje ljude da ocenjuju komentare? Jelen pivo je najnagradjivanije, najkvalitetnije i najprodavanije svetlo pivo u regionu. Ostavlja pravi pivski, gorak ukus.

Dražen Stamatović, Dex Dejvid

pre 11 godina

Ja sam se oduvijek čudio kako Englezi mogu da piju pivo pored vina.Naprosto zrak u Londonu je takav da vas tjera da pijete pivo prije nego vino pogotovo kada je sunčan dan.

ludi splićo

pre 11 godina

Niksicko je toliko srpsko koliko je i vase Tomislav pivo iz Bajcetine.
(Ja sam, 27. mart 2013 23:00)

@ ludi splico
Dobro je SRPSKO Niksicko pivo bar koliko i HRVATSKO Lasko.
(Oggy, 28. mart 2013 07:33)

Moje isprike. Nekoliko puta san čua da je pivo dobro, a mislia san da je srpsko.

johnny_cash

pre 11 godina

Jelen I Lav idu ruku pod ruku sa Ozujskim I Karlovackim. Ocajna su. Nekad si jelen mogao sa uzivanjem da pijes, dok se nije privatizovala pivara. Secam se pivnice na kraju skadarlije, gde su sluzili toceni bip, ahhh kakvo je to pivo bilo...Od hrvatskih vredi probati Tomislava (crno pivo), I Velebitsko svetlo.

Rade

pre 11 godina

Dao bih vam svima da probate Francuska piva. Znate kako biste cenili naša piva posle toga!!! Nisu najbolja, ali nisu ni toliko loša. Meni je uvek tamno nikšićko (isključivo točeno) najbolje bilo. Svetlo, jelen ali ono od pšenice. Obično najobičnije mi je lav najbolje. Mada nisam probao valjevsko.

Polamalu

pre 11 godina

Pa lepo ja kazem kevi da je pivo zdravo,a ona samo pominje neki alkoholicarski stadium..... Daj ljudi gledajte na pivo kao dar od Boga!!! Najbolja stvar koja se ikad napravila u istoriji covecanstva,mogu da potpisem......

bata djosa

pre 11 godina

kod mene u familiji imamo taj..khm..gen. pijemo puno. Deda je otisao srecan.. itd.
Htedoh rec ako neko pije puno i isprobao je temeljno sva (bar vecinu) domacih piva to je moja sira porodica (muskarci najvise).
da ne tupim: rezultat je sledeci: jelen je bio dobar, a sad..pa cudan je. Lav isto nije los ali nije vrh. Na vrhu je (to ne znaci da je najbolje ali nama najvise pase) dakle na vrhu je ZAJECARSKO. hladno. iz stakla. Jedino vredno da se iscimam do radnje i platim ga svojim novcima. trenutno je na prvom mestu. :) aj uzdravlje!
p.s. crno niksicko srpsko aj da kazem takodje d valja :)

Neron PN

pre 11 godina

Vec nekih 6 godina unazad pijem pivo od 4 do 6 litre svakoga dana. I mogu da vam kazem da se najbolje pokazao takozvani "Apatinac 0.6". pitak je i klizi niz grlo, nema jutarnje mucnine niti nekih jutarnjih glavobolja i mamurluka bar sto se mene tice. upravo krecem u diskont po gajbu pa ziveli !!!

selbstgemacht

pre 11 godina

Najbolje pivo je domace pivo. Posjetite volimpivo.ba i bacite se na posao. Garantujem da ce svako koje napravite biti bolje od najskupljeg komercijalnog.

m

pre 11 godina

Ovoliko komentara i niko da spomene Erdinger koji je konačno počeo da se prodaje kod nas! Na žalost, prodaje se samo jedna vrsta, a ja se nadam da će uskoro početi i Dunkel (tamno) koje je fenomenalno pivo!

Domaća piva su, na žalost, samo obična hemija bez i malo veze sa pravim pivom.

HEFI

pre 11 godina

Najbolje pivo koje sam malo ucestalije pio je Newcastle Brown Ale. Kada covek proba to pivo i oseti kako klizi kroz grlo nekako gusce nego lager piva obuzme te milina. Takodje ukus je intezivniji i posto ne volim gorka piva ovo pivo je za mene najbolje. Pio sam i neko irsko koje je kostalo 15 evra krigla, ali se ne secam naziva. To je tek bilo bogovski.

Farsons

pre 11 godina

Nemam obicaj da pisem komentare, ali su me izazvali predhodni komentari o tome "koje je nase pivo najbolje". Ja sam nekada davno pio Pancevacko Export svetlo pivo i bilo je zaista vrhunkog kaliteta, a ukusa se i dan-danas secam. Da li ta fabrika jos postoji ili je privatizovana i novi vlasnik je zatvorio?

Goran

pre 11 godina

@ Pivopija
Sve pivare u Srbiji prave pivo od Ječmenog slada i uz dodatak hmelja. Pivo se nepravi od hmelja. Hmelj se dodaje u količinama kao, recimo vegeta u supu i on daje gorčinu pivu. I Muller i Konig se prave na isti način. Uobičajeno je i dodavati do 25% surogata (zrno ječma, kukuruzna krupica i sl.) To što si ti napisao je neistina i vidi se da neznaš ništa o proizvodnji piva. Ukusi su različiti. Neko više voli jednu vrstu, neko drugu vrstu piva. To se vidi iz komentara i o tome netreba raspravljati. Neznam zašto imaš potrebu da pišeš o temi o kojoj nemaš pojma a pogotovo neznam zašto izmišljaš takve stvari.

vinijanteri

pre 11 godina

"22. Isto tako, vavilonske žene mogle su da bidu utopljene ako bi poslužile loše pivo. "

Da ovo važi danas ceo Apatin bi bio potopljen jer pravi Jelen pivo.
(ju, 27. mart 2013 18:45)
Jelen pivo jedno od najboljih u svetu!

Lars

pre 11 godina

Vidim ovde da neko prica lose o Jelen pivu. Jelen pivo u poslednjih par godina ima onaj pravi pivski ukus, onu gorcinu kakva treba da bude, onaj ukus koji ostaje u ustima, ne znam da objasnim...jednostavno PRAVO pivo. Za razliku od konkurencije, koja pravi nesto sto je sve samo ne pivo.
Inace, svi pravi pivoljupci koje ja znam, ISKLJUCIVO piju Jelen. Oni kojima pivo nije omiljeno pice obicno popiju Lav (agresivna dugogodisnja reklama?). A mogu i sokic, i spricer. Nije im bitno.

ju

pre 11 godina

"22. Isto tako, vavilonske žene mogle su da bidu utopljene ako bi poslužile loše pivo. "

Da ovo važi danas ceo Apatin bi bio potopljen jer pravi Jelen pivo.

Filip

pre 11 godina

Jel ovo Carlsberg Srbija salje ljude da ocenjuju komentare? Jelen pivo je najnagradjivanije, najkvalitetnije i najprodavanije svetlo pivo u regionu. Ostavlja pravi pivski, gorak ukus.

РБ

pre 11 godina

A koje pivo po tebi je dobro, ako nije Jelen?
(Goran, 27. mart 2013 19:57)
Од Јелена боли глава и ствара горушицу...бољи је и Бип.

pivopija

pre 11 godina

Nemam obicaj da pisem komentare po internetu,ali zbog ovog teksta specijalno sam se ulogovao. :-) Upravo pijem tamno Niksicko dok kucam ovo. Inace,ovaj clanak-ziva istina. :-) Ja mojima kad sam govorio,nisu verovali. . :-) Neko je pominjao izuzetan kvalitet Jelen piva i moram reci da se slazem s'time. Ranije,kao mladji,pio sam Lav,medjutim,presao vremenom na Jelen. Licno,mislim da je Jelen jedno od boljih piva koje sam probao,a probao sam puno(mislim i na strana piva). E sad. . o ukusima ne vredi raspravljati. . :-) Ziveli!

Ivan

pre 11 godina

18. Pivo štiti kosti i poboljšava apsorpciju kalcijuma.

Pa nije valjda zbog piva vec zbog sastojaka piva koji mogu da se uzimaju i odvojeno ili iz drugih izvora? Neki ili nekoliko B vitamina, kvasac?

vanBasten

pre 11 godina

Pivo se pravi u Češkoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Danskoj.... Kod nas se pravi alkoholni napitak koji liči na pivo, ali to nije pivo.

Ja sam

pre 11 godina

Od srpskih je navodno Nikšićko dobro?
(ludi splićo, 27. mart 2013 20:41)

Niksicko je toliko srpsko koliko je i vase Tomislav pivo iz Bajcetine.

Neron PN

pre 11 godina

Vec nekih 6 godina unazad pijem pivo od 4 do 6 litre svakoga dana. I mogu da vam kazem da se najbolje pokazao takozvani "Apatinac 0.6". pitak je i klizi niz grlo, nema jutarnje mucnine niti nekih jutarnjih glavobolja i mamurluka bar sto se mene tice. upravo krecem u diskont po gajbu pa ziveli !!!

Ajde Vucko !

pre 11 godina

Zasto je nemacko pivo kod nas duplo sluplje negou Nemackoj ? Kada ce vec jednom neko da pohapsi lopove uvoznike ? I gde su tu ljudska prava ?

Joki

pre 11 godina

Vidim ovde da neko prica lose o Jelen pivu. Jelen pivo u poslednjih par godina ima onaj pravi pivski ukus, onu gorcinu kakva treba da bude, onaj ukus koji ostaje u ustima, ne znam da objasnim...jednostavno PRAVO pivo. Za razliku od konkurencije, koja pravi nesto sto je sve samo ne pivo.
Inace, svi pravi pivoljupci koje ja znam, ISKLJUCIVO piju Jelen. Oni kojima pivo nije omiljeno pice obicno popiju Lav (agresivna dugogodisnja reklama?). A mogu i sokic, i spricer. Nije im bitno.
(Lars, 27. mart 2013 21:49)
Dragi Larse ako nisi zaposlen u pivari koja proizvodi tekucinu o kojoj pises onda mi te je iskreno zao. Ako jesi izlozen si mobingu , dobro si placen a ovo pises kao deo posla i ja to razumem.
Sto se tice ovdasnjih "piva " sva od reda su splacine prve kategorije. ne vrhu te neslavne lestvice suvereno stoji flasa Jelen piva. Ono je naprosto zlocin protiv covecnosti.

ludi splićo

pre 11 godina

Ako imate priliku probat neka hrvatska piva, definitivno probajte crno Tomislav pivo. Ima tako bogat okus za jedno 'komercijalno' pivo da to nisu istine. Ja dođen gladan doma i umisto sendviča pijen pivo, gledan film i uživan!
Od svijetlih je Vukovarsko najbolje, ali ga ima vrlo malo!
Karlovačko je pivo masovne potrošnje pa mu je takav i okus, a Ožujsko ne preporučujen nikome.

Od srpskih je navodno Nikšićko dobro?

jagodinac

pre 11 godina

Ljudi,nemojte da se zezamo, najbolje pivo u SRB je JAGODINSKO. Jedino ima 45 dana rok trajanja za razliku od ostalih koja imaju po 3meseca, sto znaci da nema puno hemije, a i jedino se JAGODINSKO pravi po starom receptu tj. jos uvek se stavlja obican kvasac. Tako da gospodo BEZ CICE NEMA PRICE,JAGODINSKO PIVO

Putopisac

pre 11 godina

U Belgiji sam pila prava dobra piva, pa zato u Srbiji ne mogu da pijem pivo, samo ponekad da me zelja mine al posle popijenog me odmah mine :(

Kolektivna lobotomija

pre 11 godina

Ko se jednom navadi na belgijsko pivo, taj vise ne moze da pije nijedno drugo... pogotovo ne ovaj buckuris koji se pravi u Srbiji.

Vlada

pre 11 godina

"svaka flaša piva smanjuje mogućnost nastanka bubrežnog kamenca za četrdeset posto" Sta to znaci? Ako popijemo jednu flasu piva u zivotu, smanjili smo mogucnost nastanka bubreznog kamenca za 40%? Pa sledecom flasom skoro prepolovimo vec skoro prepolovljenu mogucnost? I tako posle hiljadu flasa, postoji tek zanemarljiva, pa gotovo da i ne postoji sansa za nastanak tog bubreznog kamenca?

Garfild

pre 11 godina

Prvi pijani vozač zabeležen je još u staroegipatskoj mitologiji.Da nije maznuo auto od Kremenka pa zakacio neciju mecku,ili jahao konja pa nije dao zmigavac.

Pivopija

pre 11 godina

A koje pivo po tebi je dobro, ako nije Jelen?
(Goran, 27. mart 2013 19:57)

I ja sam nekad pio Jelen, ali kao ni ostala domaća piva, on više ne sadrži hmelj i da je ovo pravna država ne bi smeo više da se zove pivom jer se pravi od čiste hemije. Srećom u Srbiji može da se nadje dobro, kvalitetno i jeftino pivo. Zove se Muller, a dobar je i Konig. Oba se prave u Madjarskoj (Pečuj), sadrže hmelj i ječmeni slad. Ima ih samo jedan lanac prodavnica koje ovde neću navesti da ne ispadne da i njih reklamiram i da ne bude da mi zbog toga ne objave komentar.

Играле се Делије

pre 11 godina

Оволико пивопија и нико осим 2-3 човека да не помене Зајечарско? Нисам га виђао по БГ, чуо сам да га нема ни у Јагодини, а за остала места не знам и то је можда разлог. Али по мени (иако сам неискусан по том питању) је стаклени Зајечарац најбољи.

banjalucanin

pre 11 godina

Ko ima priliku neka proba banjalučko malo Nektar pivo. Ono je sad vrhunsko. Iz nekih "neformalnih" izvora čujem da se Jelen i dalje po inerciji prodaje mnogo bolje ali za to je kriva nedoslednost u kvalitetu proizvodnje u Banjalučkoj pivari unazad godinama. Odgovorno tvrdim da je Nektar sad bolji od Jelena bar 5 puta! Lav je takođe bolji od Jelena. Poslije Nektara glasam za Krombacher! Ako se iko zatekne u BiH, apelujem da Sarajevsko i bihaćki Pilsner zaobiđe u širokom luku.

Saša

pre 11 godina

Mene od Jelena boli glava. Prešao sam na Zaječarsko, ali ovde u KG-u, našao sam Zaječarsko samo u jednoj kafani. Dakle 3 plusa za Zaječarsko:
1) Pivo u staroj bucmastoj flaši
2) Ima ukus piva
3) Ne boli glava

jeremija

pre 11 godina

Све наведено важи за право пиво.Ово што се нама данас нуди као пиво има врло мале а можда и никакве везе са правим пивом.Зато је и дискусија За и Против пива депласирана.

Komar

pre 11 godina

Pelzensko Pivo - Ceska je najbolje pivo, zato sto sam bio davne 69 devete kao student!.?
(Realista, 27. mart 2013 22:22)


Vidi se. :D

A sto se tice piva kod nas, ni jedno nije zasluzilo da se tako naziva, nazalost..... Sve buckurisi kojekakvi.....

Mile

pre 11 godina

Pre desetak godina bio sam u više naših pivara i od silnih sastojaka od kojih se sastoji pivo ja sam video samo kukuruz. Da li je kukuruz osnovni sastojak piva? Da li je naše pivo "zdravo"?

Rade

pre 11 godina

Dao bih vam svima da probate Francuska piva. Znate kako biste cenili naša piva posle toga!!! Nisu najbolja, ali nisu ni toliko loša. Meni je uvek tamno nikšićko (isključivo točeno) najbolje bilo. Svetlo, jelen ali ono od pšenice. Obično najobičnije mi je lav najbolje. Mada nisam probao valjevsko.

selbstgemacht

pre 11 godina

Najbolje pivo je domace pivo. Posjetite volimpivo.ba i bacite se na posao. Garantujem da ce svako koje napravite biti bolje od najskupljeg komercijalnog.

siroma'

pre 11 godina

Jako volim pivo al leti. sto se tice jelena zadnje vreme je ubedljivo brlja i glava strasno boli od njega. po meni top 3 piva su: 1.zlaty bazant, 2. plzen od zita i 3. krusovice. ako ikad budete pili zlaty bazant probajte crni! posle tog piva zaboravicete na sve vrste. :) Cesi i Slovaci imaju najbolja piva.

Polamalu

pre 11 godina

Pa lepo ja kazem kevi da je pivo zdravo,a ona samo pominje neki alkoholicarski stadium..... Daj ljudi gledajte na pivo kao dar od Boga!!! Najbolja stvar koja se ikad napravila u istoriji covecanstva,mogu da potpisem......

bmx

pre 11 godina

kod nas nema pravog piva, sve su koncentrati. hajniken je kupio weifert pivaru najstariju na balkanu i zatvorio je. industrija ubija sve.

Janko

pre 11 godina

Istraživanjima je dokazano da ako popijete litar piva, za 15% se uvećavaju šanse da vas bocne komarac - i oni znaju šta je dobro...

srbijasine

pre 11 godina

@ Ovo o davanju piva deci u srednjem veku je istina za Holandiju. Pošto nisu imali čistu pijaću vodu u močvarama deci su davali pivo umesto vode!
(bec, 27. mart 2013 22:55)
Nisu ziveli po mocvarama. Pivo su pili i deca i odrasli u celoj srednjoj i severnoj Evropi, dok su na Mediteranu konumirali vino. To pivo je imalo manje alkohola od danasnjeg piva, i delilo se po crkvama. Tako da i danas su najbolja piva po Belgijskim manastirima. Cilj je bio da se privuce sto veca populacija u crkve, a rezultat je bio da su dobijali napitak koji je bio siguran za pice s obzirom da se kuga dobijala od vode iz stajace vode (patke su kroz izmet prenosile).
Steta sto kod nas nema kvalitetnog piva, mada crno Niksicko nije lose za svaki dan.

Dražen Stamatović, Dex Dejvid

pre 11 godina

Ja sam se oduvijek čudio kako Englezi mogu da piju pivo pored vina.Naprosto zrak u Londonu je takav da vas tjera da pijete pivo prije nego vino pogotovo kada je sunčan dan.

Goran

pre 11 godina

Mislim da je podatak da su Kini popije skoro najviše piva po glavi stanovnika veoma diskutabilan. Provjerite to. Bio sam u Kini i nisam vidio kineza da pije pivo. Da su ipred Njemaca?

Pavle

pre 11 godina

@ja sam, neka ti ne bude teško, pročitaj na flaši Nikšićkog piva, zemlju porekla i da pivo ima svog uvoznika za Crnu Goru.
Već nekoliko godina unazad, Nikšićko pivo se uopšte ne proizvodi u Trebjesi. Fabrika je zatvorena i kompletna proizvodnja je prebačena u Apatin.

zoran lukic

pre 11 godina

11. Najskuplje pivo je “Vielle Bon Secours”. Boca košta oko 1000 dolara a prodaje se samo u Birdromeu u Londonu.


"world's most expensive beer" goes to Vielle Bon Secours, which is available in London in a bar called Bierdrome and sells for around $39 a pint.
(http://www.luxist.com/tag/Vielle+Bon+Secours/)

johnny_cash

pre 11 godina

Jelen I Lav idu ruku pod ruku sa Ozujskim I Karlovackim. Ocajna su. Nekad si jelen mogao sa uzivanjem da pijes, dok se nije privatizovala pivara. Secam se pivnice na kraju skadarlije, gde su sluzili toceni bip, ahhh kakvo je to pivo bilo...Od hrvatskih vredi probati Tomislava (crno pivo), I Velebitsko svetlo.

m

pre 11 godina

Ovoliko komentara i niko da spomene Erdinger koji je konačno počeo da se prodaje kod nas! Na žalost, prodaje se samo jedna vrsta, a ja se nadam da će uskoro početi i Dunkel (tamno) koje je fenomenalno pivo!

Domaća piva su, na žalost, samo obična hemija bez i malo veze sa pravim pivom.

Goran

pre 11 godina

@ Pivopija
Sve pivare u Srbiji prave pivo od Ječmenog slada i uz dodatak hmelja. Pivo se nepravi od hmelja. Hmelj se dodaje u količinama kao, recimo vegeta u supu i on daje gorčinu pivu. I Muller i Konig se prave na isti način. Uobičajeno je i dodavati do 25% surogata (zrno ječma, kukuruzna krupica i sl.) To što si ti napisao je neistina i vidi se da neznaš ništa o proizvodnji piva. Ukusi su različiti. Neko više voli jednu vrstu, neko drugu vrstu piva. To se vidi iz komentara i o tome netreba raspravljati. Neznam zašto imaš potrebu da pišeš o temi o kojoj nemaš pojma a pogotovo neznam zašto izmišljaš takve stvari.

Pavle

pre 11 godina

@Zokana, da se ne lažemo, nije Plzenj baš metropola. U pitanju je veća varošica. A da je glavni grad piva, to jeste. Bio sam tamo u muzeju piva.

ludi splićo

pre 11 godina

Niksicko je toliko srpsko koliko je i vase Tomislav pivo iz Bajcetine.
(Ja sam, 27. mart 2013 23:00)

@ ludi splico
Dobro je SRPSKO Niksicko pivo bar koliko i HRVATSKO Lasko.
(Oggy, 28. mart 2013 07:33)

Moje isprike. Nekoliko puta san čua da je pivo dobro, a mislia san da je srpsko.

bata djosa

pre 11 godina

kod mene u familiji imamo taj..khm..gen. pijemo puno. Deda je otisao srecan.. itd.
Htedoh rec ako neko pije puno i isprobao je temeljno sva (bar vecinu) domacih piva to je moja sira porodica (muskarci najvise).
da ne tupim: rezultat je sledeci: jelen je bio dobar, a sad..pa cudan je. Lav isto nije los ali nije vrh. Na vrhu je (to ne znaci da je najbolje ali nama najvise pase) dakle na vrhu je ZAJECARSKO. hladno. iz stakla. Jedino vredno da se iscimam do radnje i platim ga svojim novcima. trenutno je na prvom mestu. :) aj uzdravlje!
p.s. crno niksicko srpsko aj da kazem takodje d valja :)

bec

pre 11 godina

Ovo o davanju piva deci u srednjem veku je istina za Holandiju. Pošto nisu imali čistu pijaću vodu u močvarama deci su davali pivo umesto vode!

HEFI

pre 11 godina

Najbolje pivo koje sam malo ucestalije pio je Newcastle Brown Ale. Kada covek proba to pivo i oseti kako klizi kroz grlo nekako gusce nego lager piva obuzme te milina. Takodje ukus je intezivniji i posto ne volim gorka piva ovo pivo je za mene najbolje. Pio sam i neko irsko koje je kostalo 15 evra krigla, ali se ne secam naziva. To je tek bilo bogovski.

Farsons

pre 11 godina

Nemam obicaj da pisem komentare, ali su me izazvali predhodni komentari o tome "koje je nase pivo najbolje". Ja sam nekada davno pio Pancevacko Export svetlo pivo i bilo je zaista vrhunkog kaliteta, a ukusa se i dan-danas secam. Da li ta fabrika jos postoji ili je privatizovana i novi vlasnik je zatvorio?