Sreda, 27.03.2013.

10:03

Pre 14 godina srušen mit o F-117A

Pre 14 godina, 27. marta 1999, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije, oboren je američki "nevidljivi" lovac bombarder F-117A.

Izvor: B92

Pre 14 godina srušen mit o F-117A IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

145 Komentari

Sortiraj po:

Petar S.

pre 11 godina

(desetar, 27. mart 2013 22:18)

Prijatelju, sto se tice cinjenica mi smo zavrsili.

Samo par stvari,
Citat iz tvog komentara:

"..kamo lepe srece da su isli toliko nisko mozda ne bi promasivali... "

Da si stvarno bio dole sa nama, ovakvu GLUPOST U ZIVOTU nebi mogao da prevalis preko usta, a ni preko tastature!!

Za "komplekse" si mozda donekle i u pravu.
Jedini kompleks koji imam je od dvostrukih standarda koje su primenjivali nad nama.
I STO SE MENE TICE: NE ZABORAVLJAM I NEOPRASTAM!!

P.S Nisi dovoljno Guglao, sto se tice sto se tice aviona na KiM.

desetar

pre 11 godina

(Petar S., 27. mart 2013 19:43)
kolicina tvojih frustracija i iskompleksiranosti te odaje da nisi video rata (vec si kao i mnoga deca samo slusao price) a ovde mozes pisati i da si kosomonaut...

vrlo dobro sam umeo da raspoznam bl od a-10 i f-16 (to je svako ko je bio dole mogao i po zvuku a kasnije i intuitivno)

izlupetao si bio da je to sto su otisli iznad 5000m neki uspeh - sto znaci da blage veze nemas o cemu pricas
(a leteli su vrlo cesto ispod 5000m, to svaki laik zna) kamo lepe srece da su isli toliko nisko mozda ne bi promasivali...

zbog takvih kompleksasa kao sto si ti smo i dosli u situaciju da "ratujemo" sa najjacim vojnim savezom svih vremena bez ikakve sanse da i priblizno pobedimo i tako bez ikakvog razloga podneli potpuno nepotrebne zrtve koje nisu imale nikakvog efekta na ishod konflikta

takvi kao ti su nama mnogo vise stete napravili nego te nacije koje prozivas!

VS

pre 11 godina

"Tu letelicu je oborio 3. divizija 250. brigade Protivvazdušne odbrane"

NIJE DIVIZIJA NEGO DIVIZION.
pozdrav za defetiste, hrvate, albance i bosance kao i sve druge kompleksase kojima je krivo zbog ovog dogadjaja.

Veliki brat

pre 11 godina

'Ajde ne lupajte pojedinci, zato nam je država tu gde jeste jer svi sve znaju iako nikad nisu ništa videli.

Bio sam u jedinic PVO 250. raketne brigade, i znam gotovo svaki detalj šta se dešavalo u svakom divizionu, jer su nam za 9 meseci vojske vodnici i vojnici po ugovoru gotovo svake sedmice pričali šta se dešavalo.

F-117A je oboren jer je najverovatnije leteo pod nepovoljnim uglom i ostavio je vrata za istovar bombi otvorena što je pojačalo koeficijent refleksije.
Uglavnom, operateri na sistemu za navođenje su sasvim jasno videli avion na ekranima (jedan operater navodi raketu po vertikali, a drugi po horizontali, raketa na 50m od cilja uključuje neki sistem samonavođenja, i dovoljno je da eksplodira na 10-ak metara od aviona da mu ošteti vitalne sisteme).

Naši su koristili češke radare za osmatranje, koji odašilju radarski signal tako što ga emituju u pravcu tla na 100-150m od koga se odbija umesto da se emituje direktno u prostor, tako da protivradarske rakete nemaju efekta.

Problem su nišanski radari kod sistema Neva (S-125), koji imaju veliko bočno rasipanje. Operater mi je pričao da su ih jednom pogodili, i da je kabina bila sva izbušena, a on ni ogrebotine, dok su ostali izginuli ili teško povređeni.

A kad su otkrili termovizijsku kameru za nišanski radar sistema Neva, sreći im nije bilo kraja....

I na kraju, stručni ljudi lepo rekli: i da smo imali S-300, ne vredi, isprovocirali bi nas da ih gađamo, a onda bi poslali 200-300 raketa na svaki sistem...

SEAD

pre 11 godina

"Kakve gluposti covek ovde procita.Palili radar par sekundi pa pomocu predvidjanja ispaljivali rakete itd. Znate li vi kako funkcionisu te PVO rakete ?? Ocigledno pojma nemate posto ne bi lupali da se nasumicno ispaljuju na srecu.
(Atreides, 27. mart 2013 19:38)"


Ja bih prvo provjerio.
"According to Sergeant Dragan Matić, who was identified in 2009 as the soldier who fired the missile, they detected the F-117 at a range of about 50–60 km, operating their equipment for no more than 17 seconds to avoid being locked on to by NATO anti-air suppression.[2] According to Dani in a 2007 interview, his troops spotted the aircraft on radar when its bomb-bay doors opened, raising its radar signature.[6]"

Sve se poklapa sa izjavom samog Zoltana. Da su radari radili duze od 17 sekundi bili bi unisteni od SEAD.

Petar S.

pre 11 godina

I DA,
da ne zaboravim da ponovim :

U I N A T NATO komentatorima i srpskim drzavljanima iz juzne srpske pokrajne, OSTAJE ZAPISANO DA JE SRBIJA OBORILA PRVI STELT BOMBARDER U I S T O R I J I ratovanja."

Toliko.

Petar S.

pre 11 godina

@(desetar, 27. mart 2013 18:05)

Ja sam ?"CARE" u pelenama bio 1968, prvi put na KiM 1988, kao redovni vojnik, a onda 1999, kao rezervisata - sine.

To sto si ti video da leti ispod 5000m jesu bile bezapilotne letelice AKO SI UMEO DA IH PREPOZNAS. To je prva stvar, druga stvar, ja sam pricao o centralnoj Srbiji (JER JE I F-177A OBOREN U CENTRALNOJ SRBIJI, na Kosovu (iM) su sem bezpilotnih letelica (tipa PREDATOR) leteli i druge letelice, kao na primer A-10 Tenkbuster, koji je jedini i sejao OSIROMASENI URANIJUM po Kosovu.
I jos neki sto necu da ti odkrijem. Ako si stvarno bio na KiM 1999, onda ces znati!!!

P.S.
Te PRICE O PELENAMA, Ostavi "bezimenoj" i njenoj NVO kompaniji, kao i SHOK E-Krem-u (@ modferator-u SHOK na Albanskom znaci PRIJATELJU!)

Pozdrav mojoj SEMPTEBARSKOJ KLASI!!!!

Dok se nekom ne smrkne....

pre 11 godina

Svaka cast Zoltanu na strucnisti i komandovanju u datoj situaciji ali nije smeo da se rukuje sa tim zlocincem.Cuj kimentara radio ono za sta se je skolovao - da ubija nejac po svetu?

operater ručnog praćenja i navodilac metli na zemljane ciljeve

pre 11 godina

@Bubi
Raketni sistem NEVA može da ispali dve rakete na jedan cilj koje moraju da se navode iz stanice za navođenje raketa. KUB može da ispali raketu i da ona pravolinijski leti i susretne se sa ciljem u vazduhu a da stanica isključi zračenje. Šest sekundi o kojima su ti pričali važe za taj sistem. NEVA može da sa nišanskim radarom gađa avionom putem zračenja ili alternativno preko TV (crno-bela tehnika) ili termovizijski.

Predator

pre 11 godina

"(bubi, 27. mart 2013 18:21) "

Pa onda je Zoltan bio pravo hrabar. On i njegovi su drzali radare upaljene i do 18 sekundi. "Spottery" u Avianu, BiH, radari u Bih i Srbiji, Ameri naivno letjeli istom rutom, Zoltan jeste koristio radar sa dugom talasnom frekvencijom, imao je srece da upali radar u pravom trenutku (prozor od 18 sekundi), formacija kojom su letjeli F-16 koji su bili u podrsci F-117 (na radaru su se vidjeli F-16 i praznina u sredini F-117), ... Zoltan je video tu prazninu izmedju F-16 aviona i u jednom momentu kad je F-117 izbacio bombe za kratko se pojavio na radaru (sto jeste i najveca mana F-117) prije nego sto je opet "nestao" i Zoltan je bez razmisljanja ispalio dvije rakete. Po mom misljenju i ima i par dokumentarnih emisija na tu temu gdje americki srucnjaci isto vjeruju da nije bio "golden shot" nego ciljani pogodak. Raketa nije pogodila avion ali je eksplodirala dovoljno blizu da osteti avion i pilot izgubi kontrolu. Ne zaboravite F-117 je izuzetno spor. Amerikanci su promijenili taktiku u naredna 74 dana tako da F-117 vise nije bio u opasnosti. Oborena su po jedan F-117 i F-16 te par Predatora koji su u to vrijeme su bili vrlo slabi i koristeni samo za izvidzanje i kao mamci da bi se otkrila PVO.

Vuk Samotnjak

pre 11 godina

Niko normalan, pa cak ni pilot ne opovrgava da je avion bio oboren ali zato ima dezurnih albanaca i trolova da nam kazu da se pokvario. Mislim da to govori dovoljno.

Atreides

pre 11 godina

Kakve gluposti covek ovde procita.Palili radar par sekundi pa pomocu predvidjanja ispaljivali rakete itd. Znate li vi kako funkcionisu te PVO rakete ?? Ocigledno pojma nemate posto ne bi lupali da se nasumicno ispaljuju na srecu.

Boomerang

pre 11 godina

@ Boomerang
I vi ste isto tako gadali sta ste stigli u tom istom ratu, sto se vi ne pokrijete stidom po usima, imali ste u istoriji jedini fabriku za ubijanje djece, gori ste bili od nacisticke njemacke, a i u proteklom ratu vam je islo dobro za rukom da ponovite to isto. Nasa sramota kolika god da je nikada se ne moze mjereiti sa vasom!
(agent011, 27. mart 2013 17:50)

A vi ocito ne razumete gradivo koje ste procitali. "Moja" sramota obuhvata teritorije mnogo vece nego "vasa" i ta sto vi mislite da je moja. Ja sam rodjena u nekim drugim granicama te iste zemlje o kojoj pricamo pa kad me neko, ovde "preko", pita o tim sramotnim radnjama sa sve 3 strane, ja se poklapam od stida. Tu i tamo prodje neki dobar 'reket' ili uspemo da im zamazemo oci Teslom, ali u globalu nas znaju samo kao varvare. I s punim pravom.
A s druge strane, sve se nesto bojim da su ti "vasi" u tom proslom ratu gde su ovi "moji" imali fabriku smrti, sedeli na kamicku nekom i pisali poeziju... Otkad su "vasi" okrvavili ruke...

Zalosno je da od "Vardara do Triglava" ne moze 3 normalne glave da se nadju da shvate koliko je to sve sto imate tako jadno... Vi sigurno niste jedna od te 3 glave. Da ista razumete, zapitali bi se sta sam ja radila u Srbiji za vreme bombardovanja ako sam od tih "mojih"... BOB (znate sta to znaci?)

Владимир

pre 11 godina

@(bubi, 27. mart 2013 18:21)

Која је вероватноћа да се насумично опали ракета и случајно обори авион?? Вероватно су вас и о томе учили, па нам изрази ту вероватноћу у цифрама. Верујем да је 7ица на лотоу 100х извеснија.

branko

pre 11 godina

A ovaj izdajnik sto je oborio nevidljivog je posle nagradjen penziom od strane potonjeg predsednika Tadica, mislim da bi u Americi bio osudjen na mesto komandanta americke vojske.Na nasu srecu ovde patriote postaju predsednici drzave.

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

imao sam srecu da to odgledam uzivo. bio sam na polozaju na drugoj obali save, reon obrenovca, selo - mladost. pomenuto obaranje "nevidljivog" se desilo bas iznad naseg polozaja. bile su dve rakete a jedna je pronasla svoj cilj. "nevidljivi" je leteo nisko pa za nasu pvo i nije bio nevidljiv. dokazano. prizor je bio velicanstven. siguran sam da nije bilo slucajno.

Student

pre 11 godina

Bubi wtf?
f117 je otvorio tovarni prostor, kako bi bombardovao, i na taj način je morao da otkrije sebe, tad ga je uhvatio radar, procenjena visina i pravac, i ostalo je bilo na projektilu. Projektili(2) su uspesno usli u trag(potpis) i to je to. Cena f177a, odnosno B-2, je negde oko 2 milijarde USD,bez preterivanja, a skinuo ga je sistem NEVA, koji se u Kini,Rusiji,Indiji,Iranu ne koristi,jer se smatra da je zastareo, tako da su svi stelt bombarderi ove generaciej povučeni iz borbene upotrebe.

kakogod

pre 11 godina

bio sam u radsrskoj jedinici koja je te veceri videla obrise aviona i poslala signal raketasima. postoji par teorija zasto je izgubio stealth konfiguraciju. najvise pije vodu ona koja kaze da su otvorili spremiste za bombe. signal je bio los i video se tek svaki drugi-treci put, kad bi ga radar prebrisao. znam i ime coveka koji je to vece dezurao u kabini osmatraca i video F117, ali to je tajna :).

"NEVIDJIVI"

pre 11 godina

(bubi, 27. mart 2013 18:21)
I sta time dokazujes?Da nisu pucali ne bi ga ni pogodili a sigurnih pogodaka tu nema nego se gadja prema onom sto se prikaze na radaru.Koja bi to bila verovatnoca da neko slucajno puca u to vreme i na tom mestu i pogodi bas taj
avion!?Neosporna je razlika u tehnologiji ali ni "nevidjiv" ne postoji.

Tuzlak

pre 11 godina

"Sucut

Koji to "tvoj" grad je bombardovan 3 godine???
(Alajbise..., 27. mart 2013 18:10) "

Zasto si stavio "tvoj" pod navodnike. Napisao sam "moj" grad u smislu prisvojne zamjenice kako gramatika nalaze a ne u smislu "srbski grad", "hrvatski grad" ili "bosnjacki grad". Ali evo da parafraziram:"Na ulicama grada gdje sam rodjen od srbskih granata su ubijani srbi, hrvati, bosnjaci, romi, jevreji, ... kao i nacionalne manjine poljaka, ceha, italijana, itd. Zna se po imenu i prezimenu svaka civilna zrtva koja je ubijena. Pitas za ime grada da bi nasao "razlog" za granatiranje jer su to i "drugi" radili. Nema opravdanja. Zasto su djeca u BiH kriva i bila ubijana radi politike Izetbegovica i Karadzica? Zasto su djeca u Srbiji kriva i bila ubijana radi politike Milosevica i Clintona? Svaka zrtva je jedna suvise. Ali mi ide na zivce kad neko kuka nad 78 dana bombardovanja a slijep je na 3 godine masakra koji se desio u BiH gdje je poginulo 100,000 ljudi na sve strane.
Da ti odam jos jednu tajnu. Granatiranje je bilo naj manji problem jer je trajalo "samo" par sati dnevno. Glad, zima, bez struje, lijekova, vode, bez nade ubija polako i poslije 1-2 godine postane ti svejedno. Izadjes na ulicu i boga molis da te granata ubije da se rijesis muka.

zavadi pa vladaj

pre 11 godina

@ (Domagoj, 27. mart 2013 16:24)
(Sucut, 27. mart 2013 16:23)

Oni koji su bombardovali vas i nas su.Mozda na prvi pogled izgleda drukcije ali je sustina takva.

desetar

pre 11 godina

(Petar S., 27. mart 2013 17:36)
blago tebi dete sa tolikim frustracijama, ti za razliku od ovih iz misije rupe si bio u pelenama te 1999.

kazes naterali avione iznad 5000m?
-ovo moze da izjavi samo onaj ko je tad bio u pelenama, a ko je tad sluzio vojni rok (i dobio produzenje kao ja) zna da su se i golim okom mogli videti avioni (a neretko na kosovu smo videli glavu pilota sa sve kacigom kako trazi) dakle bili su i mnogo nize (raketasi se secaju da niko nije smeo da upali radar jer odmah sledi protivradarska...)

to sto su leteli preko 5000m je i dovelo do kolateralne stete jer im laserski i termovizijski navodjene bombe/rakete nisu bile toliko precizne kao pri nizem letu samim tim se upravo zbog toga i dogadjalo MNOGO VISE kolateralne stete (svako ko nije bio u pelenama tada to zna)!

VJ je za 78 dana oborila jedan f-117, jedan f-16, dva a-10 i jedan av-8b
a to nije ni 1% aviona angazovaniih u bombardovanju

pozdrav martovskoj klasi 1998.! i da vise nikad ne ginemo za dzepove sps-ovaca i julovaca kao tada...

Zg

pre 11 godina

VJ je za 78 dana oborila jedan f-117, jedan f-16, dva a-10 i jedan av-8b
(desetar, 27. mart 2013 18:05)

Samo F-117 i F-16.

Harrier se srušio u Jadranu blizu nosača aviona na trening letu, a Thunderboltovi su samo bili oštećeni.

bubi

pre 11 godina

Sasvim slucajno sam bio prva generacija vojnika Vojske Srbije, septembar 2005, PVO, Majevica, Novi Sad, 2. SRB! Zelim da vam iz prve ruke prenesem neke informacije iz kasarne i price o "nevidljivom"! Pricu sam cuo od jednog starijeg vodnika koji je bio u akciji kad je srusen F117A. Vojska je u vreme bombardovanja smela da pali svoje radare koji su mahom ruske proizvodnje i proizvedeni su 60-70 godina proslog veka, samo 6 sekundi, jer bi u protivnom signal bio otkriven, a radar unisten! Malo ljudi zna i koliko je vojnika kao i staresina poginulo te '99 godine. Samo u kasarni Majevica poginulo je 5 vojnika i 3 staresina. Mogu samo da pretpostavim koliko ih je izginulo u Srbiji i dole na Kosovu u vreme bombardovanja! Nego da se vratim na temu rusenja "nevidljivog". Sve u svemu, posto smo smeli da palimo radar samo 6 sekundi, na radaru se samo video obris nekog aviona i putanja njegovog kretanja, tako da je nasumice ispaljeno 4 rakete i jedna je sasvim slucajno pogodila avion, tako da je F117A pogodjen slucajno, eto resio sam dileme i sumnje u vezi rusenja nevidljivog!
Uzdravlje

Zg

pre 11 godina

Sve u svemu, posto smo smeli da palimo radar samo 6 sekundi, na radaru se samo video obris nekog aviona i putanja njegovog kretanja, tako da je nasumice ispaljeno 4 rakete i jedna je sasvim slucajno pogodila avion, tako da je F117A pogodjen slucajno, eto resio sam dileme i sumnje u vezi rusenja nevidljivog!
Uzdravlje
(bubi, 27. mart 2013 18:21)

Donekle točno. Pisao sam ranije o tome, ali mi komentar nije bio objavljen.

F-117 su u trenutku rušenja već četvrti dan zaredom išli identičnom rutom u isto vrijeme dana (tome još dodaj i civilne plane spottere u Avianu - to je za Amere praktički sport i odmah se zna koji avion je odletio i koji se možda nije vratio, pa su oko vojnih aerodroma na stotine ljudi s dalekozorima).

Uz povremene obrise na radaru moglo se otprilike interpolirati gdje će se avioni i kada nalaziti. Raketa nije slučajno pogodila avion, nego je bila ručno navođena infracrveno tj. termalno u zadnjih nekoliko sekundi leta.

Nakon toga su promijenjene rute.

zemlja glupih

pre 11 godina

bas lepo oboreno par aviona, a hiljadu ipo nasih ljudi poginulo, kapitulacija i ponizno povlacenje vojske i policije sa kosova, unistena infrastruktura...

setite se ko se u tim godinama obogatio? ko je obezbedio familiju i celu svitu do praunucica(da ne bi nosili gajbice)? ko je sve dobio tih dana luksuzne stanove u beogradu?
ima toga jos mnogo nego mrzi me da pisem...

Milan9891

pre 11 godina

@ (Domagoj, 27. mart 2013 16:24)
(Sucut, 27. mart 2013 16:23)
U Hrvatskoj i Bosni se vodio rat za teritorije gde zivi srpsko stanovnistvo,a za koga su se amerikanci borili bacajuci bombe na zene i decu hiljade kilometara od kuce?

agent011

pre 11 godina

@ Boomerang
I vi ste isto tako gadali sta ste stigli u tom istom ratu, sto se vi ne pokrijete stidom po usima, imali ste u istoriji jedini fabriku za ubijanje djece, gori ste bili od nacisticke njemacke, a i u proteklom ratu vam je islo dobro za rukom da ponovite to isto. Nasa sramota kolika god da je nikada se ne moze mjereiti sa vasom!

sremac

pre 11 godina

Ja sam bio klinac tada. Na ulici smo gledali dejstvo PVO oko Beograda i batajnickog aerodroma. Bas u trenutku kada je raketa pogodila F 117, moj komsija otisao u bastu da obavi malu nuzdu. Kada je sevnulo na nebu i zagrmela eksplozija, jadan poceo da trci i zakopcava pantalone, a nije ni zavrsio ono sto je zapoceo......

Srdjan

pre 11 godina

Smesno je vise koriscenje reci "patrijota", "dzedaji", itd.Dajte smislite nesto novo I originalno, nemojte me skroz razocarati gospodo "urbani", "gradjani", latentni hrvati, bosnjaci, albanci...

crveni

pre 11 godina

A da smo odobrili prisustvo nato-a po celoj ondasnjoj Jugoslaviji (tajni aneks B, sporazum Rambouillet), budite sigurni da bi jos snage nato bili na ovim prostorima bas kako su na Kosovu i dan danas (Bondsteel).
Nisu dzabe rusili mostove kod Novog Sad-a, nasli bi oni "svoje" ljude da i Vojvodina bude kao Kosovo danas, mozda cak i Raska.
Propao im plan 100 posto.

A oni koji pricaju da nije pogodjen F117 nego neispravan, nadjena je betamaks kaseta u olupinama koja je prikazana u Madjarskoj na jedan javni skup, sadrzi radio komunikacije i head up display sve dok ga nije pogodila neva, traje 33 minuta 48 sec.
Izvolte : http://youtu.be/GLrjQdvg3BA
...

Domagoj

pre 11 godina

@ (Domagoj, 27. mart 2013 16:24)
(Sucut, 27. mart 2013 16:23)
U Hrvatskoj i Bosni se vodio rat za teritorije gde zivi srpsko stanovnistvo,a za koga su se amerikanci borili bacajuci bombe na zene i decu hiljade kilometara od kuce?
(Milan9891, 27. mart 2013 17:09)

Od oko 5000 bomba/projektila koje je NATO ispalio samo ih tridesetak nije pogodilo svoje vojne ciljeve. NATO je navodno i javljao koji će to ciljevi biti, to što Slobo nije ništa poduzimao kako bi smanjio civline žrtve je vaša stvar..
Da se razumijemo meni je žao zbog svih civilnih žrtava

Petar S.

pre 11 godina

SVAKA CAST PVOu Srbije 1999
A pogotovo 250. Brigadi PVO Srbije (koji imaju amblem ovoog OBORENOG vazduhoplova na svojim vozilima I DAN DANAS :D)

Koja je korist bila od obaranja ovog vazduhoplova?

PA PRVO, ni jedan bombarder NATOa nakon toga NIJE IMAO MU*A da leti ispod 5 000 metara JER JE ZNAO DA JE U DOMETU SRPSKE P V O,
A SAMA TA CINJENICA JE SPASILA SREPSKE ZIVOTE!

Drugo, "Kolateralna steta" koja se desavala na KiM bombardovanjem kolona (albanskih) izbeglica, NIJE SE DESILA U SRBIJI, ZBOG TOGA, u obimu u kome je moglo, da je PVO Srbije bila potpuno neutralisana!!.
Sto se tice vas ostalih, KAD BOMBE POCNU DA PADAJU oko vas i vasih komsija U VASOJ ZEMLJI) NE POSTAVLJA se pitanje ko je doveo do toga.

ZABOGA, U SVOJOJ SI ZEMLJI, A BOMBARDUJU TE. TADA BRANIS SVOJU PORODICU I SEBE. I BOLI TE ZA POLITIKU!!!! TAKO REAGUJU LJ U D I.
A o placipi*kama, koje su bile u Misijim rupama, i nigde ih nema, kad je gusto, a onda se uz NVO placenim sa zapada, postaqvljaju pitanja "A cemu sve to??, necu mnogo.To sto si ziv, To sto nisi "koletaralna steta", TO sto pises komentar, TO TI JE DOVOLJAN ODGOVOR.

H V A L A jos jednom Srpskom PVO, sto su doprineli da civilne zrtve to jest "kolateralna steta" NE BUDE ONAKVA KAKVA JE MOGLA DA BUDE U BG i Centralnoj SRBIJI!

I jos nesto!

U INAT Nato komentatorima i srpskim drzavljanima iz juzne srpske pokrajne,

OSTAJE ZAPISANO DA JE SRBIJA OBORILA PRVI STELT BMBARDER U
I S T O R I J I, Ratovanja.

zoran

pre 11 godina

I veliki ratni brod Bizmark je imao savremeno naoruzanje toliko napredno ali slabo za obicne dvokrilce sabljarke sa torpedom, jedan torpedo pogodak u krmu i bizmark je isao ulicom u jednom smeru nac celu britansku flotu. Tako je i ta nasa. genijalnost oborila f117

Boomerang

pre 11 godina

Davne '91 jedna stara nona iz Istre je rekla nesto sto mi se duboko urezalo u sjecanje "ma lipa moja, sve je pocelo u Beograd! Ma vero pak ce tamo i finit!".. i finilo je dragi moji, finilo.. kako ste znali da se radujete i slavite iste one koji su tako nadletali Bosnu i Hrvatsku i NEPRECIZNO bacali granate upravo s namerom da pobiju stanovnike, kao nacionalne heroje, tako vam se Lesi vratio kuci.. tacno, nicija nije gorela do zore pa ni vasa... Poklopite se stidom, ako ga imate, i cutite.. vas su gadjali sa milimikronskom preciznoscu u vojne ciljeve (to sto je vas voljeni i cenjeni predsednik i drzavno rukovodstvo naredilo da vi stacionirate vojsku po skolama i bolnicama - znam, videla svojim ocima, bila u Srbiji citavo bombardovanje - to je drugi par opanaka) i gadjali su vas samo 78 dana (cini se da je trebalo jos malo) i imali ste minimalni broj zrtava za koje se mozete zahvaliti opet onom sto ga vise nema, dotle su vase komsije preko Drine/Save gadjali godinama.. pa ih onda malo proterivali, pa ih opet gadjali, pa ih na kraju etnicki ocistili.. pa sledeci put kad se neko tu upita "sta sam ja kome uradio?" razmislite malo... Boomerang je cudo. Nicija nije gorela do zore. Kolo srece se okrece. Nazovite to kako hocete ali kao veliki vernici trebalo bi da znate da 'cinite drugima ono sto bi hteli da drugi cine vama'.. Po meni, pravda je zadovoljena... donekle.

Zg

pre 11 godina

U Hrvatskoj i Bosni se vodio rat za teritorije gde zivi srpsko stanovnistvo,a za koga su se amerikanci borili bacajuci bombe na zene i decu hiljade kilometara od kuce?
(Milan9891, 27. mart 2013 17:09)

Vodio se rat za srpski Zagreb, Sisak, Karlovac, Gospić, Split, Zadar, Dubrovnik, Slavonski Brod, Osijek, Vukovar, Vinkovce...? I zato se moralo godinama granatirati hrvatske žene i djecu stotinama kilometara od kuće - i to tako da prvo lupi granata u kuću, crkvu ili bolnicu pa onda zatule sirene, a ne da avione vidiš na radaru prije nego što dođu (a kad dođu, gađaju vojne ciljeve)?

Ti stvarno ne znaš što je bilo u Hrvatskoj, zar ne? Bože, oprosti mu.

Domagoj

pre 11 godina

Bombardovanje im nikad ne treba zaboraviti! Gledao sam kako mi grad gori, kako se sve rusi, plac zena i dece. A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio, KOME?
(Nicija nije gorela do zore!, 27. mart 2013 15:22)

E sad zamisli koliko se tisuća ljudi u BiH i Hrvatskoj isto to pitalo..

Toliko

pre 11 godina

Citao sam temeljno kako je to uspeo da uradi. Nije se desilo slucajno. Covek je organizovao veliku grupu vojnika na osmatranju, modifikovali su radare, palili ih samo u odredjenim situacijama, premestali se i trudili. Doduse bilo je i greske sa americke strane jer su bili previse samouvereni pa nisu sacekali potpuni mrak da letelica bude i vizuelno teska za primecivanje. Ostatak PVO je pijancio ovo je inace informacija iz prve ruke jer su bili postavljani na mom imanju, mesecima smo sredjivali vinograd posle njih, flase ni ne znam koliko smo bacili. Za rezerviste koji su sa Kosova donosili ukradene Sonije i slicno jer su valjda tako zamislili da se brani zemlja nemam komentar. Nerviraju me ovi komentari koji omalovazavaju iako mali ali ipak uspeh ovog coveka. I u krajnjem cilju prica koja kaze da se ne treba predavati pred svakom preprekom.

bane

pre 11 godina

@Niko, kupili bi S-300 kad bi Rusi hteli da nam ga prodaju. E sad da li bi se to svidelo recimo Nemcima koji na Kosovu imaju trupe i helikoptere? Nemacka je najznacajniji ekonomski partner Rusije, a sta smo mi?

Djole

pre 11 godina

Za neupucene, F-117 je tada a i danas bio vrh Americkog ratnog vazduhoplovstva, namenjen za preventivne udare zbog svoje slabe refleksije, nista ne bi bilo spektakularno da je oboren od strane nekog jakog sistema PVO, vec prastarog SA-6 kub koji prevazidjen pre vise od 40 godina....., a nakon obaranja i zvanicnog pogadjanja jos jednog zauvek isklucen iz operativne upotrebe...a stelth tehnologija....osporena,barem Americka

Sucut

pre 11 godina

"Bombardovanje im nikad ne treba zaboraviti! Gledao sam kako mi grad gori, kako se sve rusi, plac zena i dece. A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio, KOME?
(Nicija nije gorela do zore!, 27. mart 2013 15:22)"

Apsolutno znam kako se osjecas. Tako su i srbi bombardovali moj grad. Tvoj pakao je bio 78 dana a moj 3 godine.

Igor

pre 11 godina

Jes svaka nam čast. Iščupasmo lavu dlaku sa grive. Što reče neko, umesto da se hvališemo glupostima, bolje da probamo da se prisetimo ko nas je u to bombardovanje uvalio i zašto.

Bombardovanje naravno ne podržavam ali je mnogo bitno istaći da smo tu bedu sami sebi navukli na vrat. Između ostalog, na primer, niko se za dan bombardovanja ne seti da je naša vojska dole stvarno započela etničko čišćenje Albanaca pre nego što su ovi krenuli da nas bombarduju.

Najgore od svega je što ako nam se kroz jedno 100 godina opet ukaže prilika, istu ćemo grešku napraviti jer već vekovima nemožemo sebi da utuvimo u glavu da zemlju pre svega čine ljudi i da su ljudski životi bitniji od teritorija. Kad bi nam bar to bilo jasno onda bi smo mnogo više poštovali i svoje a bogami i tuđe živote.

Ivan

pre 11 godina

Bombardovanje im nikad ne treba zaboraviti! Gledao sam kako mi grad gori, kako se sve rusi, plac zena i dece. A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio, KOME?
(Nicija nije gorela do zore!, 27. mart 2013 15:22)

Jesi se mozda zapitao da su se isto to "A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio" pitali ljudi u Zagrebu, Vukovaru, Sibeniku, Zadru...kad su avioni JNA leteli da ih bombarduju, a vidis piloti tih istih aviona su tada u Srbiji slavljeni kao heroji.

tube8

pre 11 godina

mi njima oborili nevidljivog, i josh 5 aviona, a oni su se toliko tada uplashili da su nas bombardovali josh skoro 3 meseca. eeee srbijo, samo se ti i dalje ponosi porazima, zato cemo uvek ovako jadno zhiveti. i josh gore

Mirotvorac

pre 11 godina

Za ekipu koja misli da je trebalo da "vežemo konja gde gazda kaže" pitanje, da li smo trebali da se priključimo i nacistima 1941. umesto da organizujemo otpor, oslobađamo Loznicu, Užice itd. I tada su žrtve bile užasne, a Jevreji svejedno gotovo istrebljeni.

I da li je stvarno mala uteha ili je to možda ponos ovog naroda da možemo da kažemo, ne, Srbi nisu streljali Jevreje. To je činio Wermacht i Gestapo, a većina Jevreja su ubijeni kao Srbi u okviru nemačke odmazde?

Petar S.

pre 11 godina

@(milan, 27. mart 2013 15:11)

Pa ne moraju da "drhte" od srpskih komentara, dovoljno je sto drhte od sistema NEVA, konstruisane 1960ih koja je uspela da obori njihovu STELT tehnologiju.

Zahvaljujuci obaranju F-117 u Srbiji (IZMEDJU OSTALOG) i Rusija danas razvija svoj STELT bombarder TIPA:
PAK FA T-50,
http://www.youtube.com/watch?v=QKj-gX7Q2X8

Kao i KINA svoj J-20 STELT bombarder:
http://www.youtube.com/watch?v=zbhCDmTGwno

Milan9891

pre 11 godina

@ (alxxl, 27. mart 2013 13:56)
"igrom slučaja je pilot video avion OČIMA pošto je bio iznad" ???? Video ga je ocima,auuuu skoro nisam cuo nesto smesnije.. Pa ti ne znas kako funkcionise sistem protiv vazdusne odbrane.. To se dogodilo skroz drugacije,nasi su smeli da pale radare u duzini od nekoliko desetina sekundi,zbog toga sto je nas domet gadjanja bio oko 35 km dok su njihovi avioni te radare mogli gadjati i sa udaljenosti vece od 100 km,kada upalis radar ako vidis nesto odmah ga gasis i javljas sledecem kada ce taj avion biti iznad njega da bi on imao vremena za tih nekoliko desetina sekundi da ga locira i gadja. Znam jer moj otac radi u PVO. Kakve crne oci,pa nije ga on puskom gadjao.. I ne znam kako mislis da je nase rukovodstvo moglo to da spreci kada su oni zacrtali cilj da nas bombarduju po svakoj ceni,zato su i namestili "Racak",jedino da se pristalo da udju kopneno na nasu teritoriju,a to se naziva okupacija i ne znam koji predsednik bilo koje drzave sveta ma koliko ona slaba bila to prihvatio tek tako.. To je jednostavno moralo da se desi..

naim berisha

pre 11 godina

ajde ljudi to je bilo onako coravo oboreno ako je ovaj f117 bio nevidljiv i zoltan to uspeo zasto onda nisu oborene mnogo laksije mete kao F16 F14. Phantom itd

mr.

pre 11 godina

@Pre 1800 godina Viminacium je imao podno grejanje u kućama i 4 bazena dok su se po Londonu valjali u blatu.
(mislim to je to, 27. mart 2013 14:26)

Da li znas da London ima dva puta vise stanovnika od Srbije i da je ukupna kilometraza linija u njegovom metrou veca nego kompletna duzina pruga u Srbiji .

Trebalo bi mi puno vremena da pocnem nabrajanje sta sve ima u Londonu a ovde toga nikada nece ni biti .

Mrznja je jedno a realnost sasvim drugo .

Otisla

pre 11 godina

@alxxl - Svaka cast! Upravo tako! Upravo to pricam vec 14 godina i, iako su mnogi toga svjesni, uporno izbjegavaju suocavanje sa tom gordom istinom... Sta je "sacica" zivota naspram nekih racuna na Kipru i slicno.. ali eto, ode i Kipar.. mozda i ova istina jednom dodje na tapet za razmatranje... Jesmo li mi imali zrtve ili smo bili zrtvovani?

Stevan

pre 11 godina

A da, secam se, posle tog podviga odmah smo pobedili i evo svi smo na tom Kosovu zbog koga smo se borili sa devetnaest najacih. Pa ne mogu da verujem sta mi sve slavimo...

Jelena

pre 11 godina

Ovo je političko falsifikovanje istorije. Kakva sramota za Srbe!
Nije nam žao. Bacali su nam bombe sa osiromašenim uranijumom na glave, ubijali i rušili.
Nije nam žao!
Šta ćemo sa majorem Zoranom Radosavljevicem, koji je poginuo u akciji?
Gde je film o njemu?

dragan

pre 11 godina

Kao i uvek u odbrani sveta od zle Amerike udruzene odbrambene formacije patriJota i rusofila ponovo neumorno prkose : svi za jednog jedan za sve .

666

pre 11 godina

A sta ima komandir sa tim? Da li je on oborio avion? To bi bilo kao kada bi se na postolju pobednicke trke npr.Formule 1 popeo direktor tima, a ne vozac. Grozan sistem Srbije. Dok god krpelji i pijavice zive od tudjeg uspeha, kao sto je slucaj u Srbiji, nema nama napredovanja.

Djordje

pre 11 godina

Nikola NS, 27. mart 2013 14:57

Slabo ste informisani, Viminacijum obuhvata podrucje blizu Kostolca i Pozarevca, a tamo se proizvodi elektricna energija tako da su plate iznad proseka republike a i sam Pozarevacki kraj je pun gastrbajtera. Sto se tice zivotnog standarda u tom okrugu jedan je od boljih u Republici.

Nicija nije gorela do zore!

pre 11 godina

Bombardovanje im nikad ne treba zaboraviti! Gledao sam kako mi grad gori, kako se sve rusi, plac zena i dece. A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio, KOME?

Igla 1m

pre 11 godina

Cega se pametan stidi time se budala ponosi. Shvatite, mi smo jadni i
cemerni, nema mesta bilo kakvom likovanju. U ovom dogadjaju nije bilo
ni traga nase sposobnosti i pameti, Americki avion, Ruska raketa, radari
valjda Cekoslovacki a nasi tj. mi smo, samo, BUDJANOVCI. Simptomaticno.
(Deda/Gago, 27. mart 2013 13:36)

Ako ni zbog čega deda ja se ponosim što nam je radar "Čekoslovački" mislim da je to suština priče....

Wukadin

pre 11 godina

"Pa ja sam nepozvan bio na srpskoj teritoriji! Jel tako?"
Ovo je ključna rečenica, i trebalo bi je više potezati u prigodnim prisećanjima koja dobijaju oblik tradicije ili folklora (kako kome drago da krsti medijski fenomen).
Uzgred, to mi govori zašto ipak nemam ništa protiv susreta dvojice ratnika, mada mislim da je već medijski precenjen...

Student

pre 11 godina

(Pavle Pucar, 27. mart 2013 11:58)
Prva dva prototipa su poletela 1978 godine. Za Siriju sumnjam, mislim da je razlog Ruska baza,jer Rusi nebi dali tako lako bazu. Iran je dobio sisteme s-300(u vidu sistema RAAD). Treba dodati ovom članku i hrabre borce na Paštriku.

Terminator

pre 11 godina

Kad već autor članka to nije uradio, red je pomenuti i Saleta, autora svetski poznatog transparenta sa natpisom "Sorry, we didn't know it was invisible" sa koncerta na Trgu republike, održanog sutradan po obaranju F-117A. Ne samo da je Vojska, za razliku od tadašnjih političara, branila i odbranila dostojanstvo ovog naroda, već je u mnogim primerima, od kojih je ovaj natpis verovatno najčuveniji, i sam narod demonstrirao najviši nivo ljudskog duha.

Nikola NS

pre 11 godina

Pre 1800 godina Viminacium je imao podno grejanje u kućama i 4 bazena dok su se po Londonu valjali u blatu.
(mislim to je to, 27. mart 2013 14:26)

Sad u istom tom kraju oko Viminacijuma niko nema podno grejanje, a retko ko i centralno a bazeni su, po vesti koja je objavljena pre dan-dva, zagadjeni arsenom. Dok u Londonu...

Ne zivi se od stare slave.

NEMAM VISE VREMENA

pre 11 godina

Blago nama sa rusenjem ovakvih mitova! Bolje da rusimo "mitove" o korupciji, neradnistvu, kriminalu,... ili nas nema!!
Izem ti jedan F117 ako vredi nestanka jedne nacije sa lica zemlje!
Ni Kosovo me apsolutno vise ne zanima!

Sto bi rekla Desanka Maksimovic:
"Nemam više vremena za duge rečenice,
nemam kad da pregovaram,
otkucavam poruke kao telegrame...."

Pretorijanac

pre 11 godina

Nisu Arapi imali tehniku, skinuli bi ga oni odavno.
Sam Americki konstruktor je jednom prilikom rekao da avion na radaru moze da se vidi, naravno pod uslovom da ovi na zemlji znaju sta rade.
A nas je i te kako znao...

Milan9891

pre 11 godina

Toliko o americkoj nadmoci.. Mi im oborimo u to vreme najvece tehnolosko dostignuce ruskim raketama starim 40 godina,pa sta bi im tek rusi napravili danas sa najmodernijim sistemima s-300,s-400.. Zato ne nasedajte previse na americku propagandu..

alxxl

pre 11 godina

nije da omalovažavam naše dostignuće, ali ipak uzimajte i neke druge činjenice u obzir.

1. avion nije nevidljiv, nego ga je teško detektovati radarom. igrom slučaja je pilot video avion OČIMA pošto je bio iznad, a grad je svetleo ko božično drvce

2. ako se neko ne seća, kada su ih počeli gađati PVO sa veće udaljenosti, oni su se povukli na veću visinu. ako bi koristili veći domet i veće rakete, ne bi izbegli bombarovanje, mislim da ne bi ni napravili veću štetu njima, više samoj sebi, jer oni su u mugućnosti da bombarduju i sa mnogo veće visine... da ne spominjemo raketle... ali su onda mnogo manje precizni, pa bi i žrtve bile mnog veće.

opet kažem, nema opravdanja za bombardovanje, ali isto tako nema opravdanja ni za naše rukovodstvo, pošto su mogli jednostavno da to izbegnu, samo što nisu hteli, nego su NAS podmetnuli kao žrtve.

veoma je hrabro staviti bebu u komandni centar, pa reći da je nepravda ubiti dete (što jeste) - ali da li je iko razmišljao o vojnicima onomad razmeštenim u obdaništa, u škole i vrtiće, i šta sve to znači? kakvu poruku šaljemo budućim generacijama? prevara je moćna stvar, ali ako ćeš ti biti žrtva, to više nije smešno. a naša vlada nas smatra (kao što su rusi radili - da li je to ruska škola?) žrtvama, ljudima bez vrednosti i bez griže savseti nas se odriče... mašala.

rade

pre 11 godina

Nevidljivog nam nikada neće oprostiti!! :)
Elem, nije ovde u pitanju obaranje samo jednog aviona. Ovde je u pitanju gubitak više milijardi dolara, jer oborenih 45 miliona je automatski proizvelo povlačenje iz upotrebe barem 20-ak tih letelica, servisiranje tih letelica, proizvodnju rezervnih delova za te letelice, obelodanjivanje materijala od kojih je načinjena ta letelica, tehnologiju dobijanja materijala kojom su se dobijali, i tako dalje. To nije samo 45 miliona to je mnogoooooo više para nego što može da se zamisli. E zato nas USA administracija i dalje mrzi i mrzeće nas zauvek.

Deda/Gago

pre 11 godina

Cega se pametan stidi time se budala ponosi. Shvatite, mi smo jadni i
cemerni, nema mesta bilo kakvom likovanju. U ovom dogadjaju nije bilo
ni traga nase sposobnosti i pameti, Americki avion, Ruska raketa, radari
valjda Cekoslovacki a nasi tj. mi smo, samo, BUDJANOVCI. Simptomaticno.

o tome polemisite dragi ljudi

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.
(amstel, 27. mart 2013 10:28)

Marinci nisu usli, nego su bili pusteni da udju, inace bi se desil osveta kao u centru Uzica nakon osujecenog pokusaja ulaska marinaca, koji su oboreni sa sve helikopterom
(Milos, 27. mart 2013 11:00)

Dragi amstel,milos,heroj ulice itd,ajde da malo okrenemo stvari,ajde da se upitamo sto smo mi ratovali bre,jel to tako moralo,jel to bilo od boga,ko i sta je uzrok naseg poraza,jel treba ko debili da negiramo sve kukavicki ili jos i da likujemo na ovakve vesti,oborio si avion jedan izgubio rat i teritoriju i,sta slavis ti,sta likujes,katastrofu,istorijski poraz.Polemisite o uzrocima ljudi,koji kreten nas dovede dovde,ko nas postavi u tu situaciju da nas pola sveta bombarduje.Vredja razum ljudskog bica da pricas 100 godina o 100 ratova i poraza a da u nijednom trenu se ne upitas,zasto covece i ko je kriv.Sta je uzrok,ko medju nama,koja politika?

Niko

pre 11 godina

Svaka cast braniteljima nase otadzbine. Braco Srbi pamet u glavu i ne dozvolite politicarima i mesetarima da nas opet plackaju da kupujemo preskupe eskadrile najsavremenijih aviona, koji u slucaju rata ne mogu ni da polete vec da se ulaze u savremenu, raketnu zastitu koja dokazano moze srusiti svakog agresora. Da smo pre rata imali nekoliko desetina sistema s 300 amerima ne bi ni palo na pamet da nas napadnu, a ako bi im i palo na pamet, brzo bi se predomislili.

Milos

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.
(amstel, 27. mart 2013 10:28)

Marinci nisu usli, nego su bili pusteni da udju, inace bi se desil osveta kao u centru Uzica nakon osujecenog pokusaja ulaska marinaca, koji su oboreni sa sve helikopterom

Rihard

pre 11 godina

Obaranje F-117A se pripisuje Zoltanu Daniju, ali ko je imao uvid u "ratni dnevnik" i šta se događalo tih dana, najzaslužniji za obaranje "nevidljivog" je Đorđe Aničić, Danijev zamenik, a posle tog sukoba 1999. nije čak ni unapređen u viši čin. Pozdrav!

Легиа Семлин

pre 11 godina

Оборили га, него шта - јок, него ћемо кафу да му кувамо. После дебакла над Југославијом, тај авион је повучен из употребе - кад су га оборили Срби са својом застарелом техником, шта би тек од њега остало да га оплету Руси, Кинези или Иранци? Што се тиче пилота, било би смисла да смо равноправни у рату, па да га чувамо и мењамо за наше заробљене. Овако, чувати непријатељског пилота, доводити у питање часно поступање према њему (одмах би Холивуд снимио филм о "херојству" америчког пилота пред "злим" Србима), непотребно привлачити пажњу целог света - то нема никаквог смисла. Боље је било пустити маринце да уђу и покупе га, него још и о њему бринути. Слупали смо га, шта сад даље да му радимо, да га стрељамо пред камерама за пример?! Будалаштина.

Иначе и даље трају контроверзе око обарања овог авиона - Дани је, по неким изворима, мало преувеличао своју улогу, Амери мудро и од срамоте ћуте, наша данашња војска и иначе не сме да зине... Све ово нема утицаја на херојство свих припадника ПВО који су у нељудским условима урадили оно што се од њих тражи. Ако ништа друго, отерали смо непријатеља подалеко у висину и није баш могао да се шири по српском небу како му падне на памет. Слава свим погинулим припадницима ПВО, мојим ратним другарима.

Vladimir

pre 11 godina

@Aleksandar

Nemate vi pojma ni jedan ni drugi. 1999 nije postojala ni JNA, ni VSCG nego Vojska Jugoslavije. VSCG je formirana nekoliko godina kasnije. Veze blage nemate! Ovim ste ili pokazali elementarno neznanje ili ste obojica bili u pelenama te 1999.

Ime

pre 11 godina

Tužan i mučan je osećaj prisećanja na proleće 1999., tako da ne vidim ništa uzbudljivo u izolovanom slučaju sa ovim 'nevidljivim' avionom. Šta imamo posle 14 godina od bombardovanja, šta smo, gde smo...? Na dnu.

Miloš

pre 11 godina

Ja vas ljudi stvarno ne mogu da razumem. Uvek moraju da se nađu neki dežurni pljuvači, i ne samo ovde, nego u vezi svega. Ljudi su bukvalno napravili podvig, i treba da ih slavimo kao naše heroje. Nisu oni branili Miloševića, oni su ovo uradili jer su branili svoje porodice, svoje sugrađane mene i vas, i za razliku od nekih nisu pobegli u inostranstvo, pa odatle prosipali pamet. Na stranu politika iza rata, da li je morao da se desi ili ne. Konkretno, u ovom slučaju, treba da budemo ponosni na njih. Da su ovo uradili Ameri, pedeset filmova bi do sada snimili, jer oni poštuju i slave svoje, za razliku od nas Srba. Takođe nije ovde stvar da li je neko patriota ili ne, ali biti patriota je negde normalna stvar sve dok poštuješ svoje i tuđe, i ne znam zašto se kod nas to stavlja u negativan kontekst, stvar je da smo svi bili pod tim bombama, bez obzira na nacionalnost, političku ili versku pripadnost.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Tacno,bioje to privatni rat Olbrajt/General Clarck vs.Milosevic,jer je Sloba bio tvrdoglav.Rezultate znamo svi. Rat ni zbog cega i izgubljen unapred.

Pilot cuj nevidljiv

pre 11 godina

Ali..Evakuisan sam ja, sa 32 helikoptera. Niko lud me ne bih nater'o, da ratujem za, neko tamo Kosovo. Ma ljudi ja nisam siguran ni gde je to..Gledao sam neke mape ali znam samo da je tamo daleko. Ja se u principu tu ne bih ni zadrzavao.

Milos

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.
(amstel, 27. mart 2013 10:28)

Marinci nisu usli, nego su bili pusteni da udju, inace bi se desil osveta kao u centru Uzica nakon osujecenog pokusaja ulaska marinaca, koji su oboreni sa sve helikopterom

Grad

pre 11 godina

Tehnička inovacija se zove srebro nitrat. Njime se između ostalog napunjene protivgradne rakete. Kada se ova supstanca našla u vazduhu i kada ju je svojim prolaskom pokupio Nevidljivi istog trenutka je postao Vidljivi. Zato nam je NATO kasnije uništio sve baterije protivgradne odbrane, do poslednje.

Aleksandar

pre 11 godina

za (amstel, 27. mart 2013 10:28)

Moram da vam upropastim primedbu time što tada 1999 god nije više bilo JNA, već VSCG.

Informišite se.

Aleksa

pre 11 godina

Kada tzv. "rescue team" udje u neku teritoriju, podrska i logistika koju ima formacija helikoptera je ravna air force one-u. Niti jedna vojska ne bi rizikovala eskalaciju kopnenog sukoba sa tim manjim timovima, buduci da bi to samo intenziviralo konflikt izmedju zaracenih strana, u ovom slucaju nas i najvece svetske sile.
Sasvim je dovoljno sto je amerima oboren avion i nikako ne treba umanjivati znacaj tog podviga.

Pedja

pre 11 godina

Ponosni sam pripadnik, rezervista treceg diviziona.
Pored ovog f117, divizion je pocetkom maja te godine oborio i f16 koji je nadjen kod Sapca.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Student & Nato

F117 je prvi let imao 60 setih godina tad je napravljen i prvi prototip a u veden u upotrebu krajem sedamtesetih....S300 rakete su razvijene 70 setih posraljene da brane Moskvu 78....Cist primer ti je B2 bombarder prvi je napravljen davne 1948 imas i dokumentarac na netu po Nemackim planovima sa pocetka drugog svetskog rata mada je bio jako nestabilan i skoro neupotrebljiv fok se tehnologija nije dovoljnor azvila...Eto ko bi rekao da takvo neko cudo ima skoro 70 godina od kad je napravljen...A sto se tice F117 nije pogodjen 1 nego 3 jedan je pao kod nas drugi je pao u bosni pikusavajuci da sleti u Tuzli a 3 je sleteo u Hrvatsku tesko ostecen...Da smo kamo srece imali iole bolju PVO nebi ni doslo do bombardovanja cist primer je Sirija dosad bi je sravnili sa zemljom kao sto su radili u Libiji i kod nas al ipak imaju bolje nauruzanje.

Pavlovic

pre 11 godina

Ljudi F 117 nije LOVAC,previse je spor da bi bio lovac 0.9Ma dok recimo MIG 21 ima maksimalnu brzinu od 2Ma. Sledeca stvar,F 117 je namenjen za dejstva vazduh-zemlja,to mozete proveriti,od naoruzanja nosi samo navodjene bombe(2) ili jednu nuklearnu,znaci,nema ugradjeni top,rakte vazduh-vazduh itd koje imaju standardni lovci. Pozdrav

:o)

pre 11 godina

Re: Paranoid - Da ste čitali Zoltanove intervjue, znalibiste da taj čovek ističe rad cele ekipe.

Da mi je znati kakve su face složili oni u Pentagonu kad su čuli da je njihov ponos pao :)))

ŠRO

pre 11 godina

Uspeh je značajan, ali je zapravo vešto iskorištena greška Amerikanaca. Nijedan avion nije nevidljiv u celom spektru. Tako da "Neva" bez problema "vidi" ovaj avion, jer je on pravljen da bude nevidljiv (ispravnije: prikriven) za novije sisteme. Naši su primetili da avion ide bez pratnje aviona za ometanje i iskoristili situaciju. Ovo je primer kako ne treba biti previše samouveren i imati stav "ša bre, ja sam najjaći".

Heroj_ulice

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.
(amstel, 27. mart 2013 10:28)

Covece o cemu ti pricas,4 helihoptera u pratnji 16 lovaca je bilo u spasavanju pilota,scim da im se suprotstavis?
Inace najveca pobeda te 1999-te su bili 220 neostecenih i samo 6 unistenih tenkova na Kosovu.
Sluzio sam vojsku u VJ i kamo lepe srece da i sad imamo bar upola takvu vojsku!

Dusan

pre 11 godina

Ma super... a onda su američki marinci sa helikopterima došli i odvezli pilota. Usred vojvodjanske ravnice! Možete da lupate minuse na ovaj komentar koliko hoćete, ali to je činjenica. Taj rat je najveća glupost i nije nam trebao!

amstel

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.

Srdjan

pre 11 godina

Prvo F-117 nije lovac, vec bombarder (attack). Drugo cena mu nije 42 miliona. To je bila procena 80-ih, u realnosti 90-ih je isla preko 100 miliona dolara. Bez troskova odrzavanja.
Sto se tice obaranja. Kada mu je kap. Dani uzeo meru, u stvari je prizemljio celu flotu. Mi smo Rusima i Kinezima dali na uvid olupinu. Amerima nije nista drugo preostalo nego da tako komporimoitvan avion povuku iz upotrebe. Taj avion je i onako bio preskup za odrzavanje, a protiv PVO sistema koji moze da ga detektuje je bukvalno samo meta. F 177 nije bas agilan i brz avion. U stvari iskljucivo se oslanja na stealth.

Student

pre 11 godina

Sistem NEVA, razvijen 60godina vs f177a, uveden u upotrebu 1981. Eh, da smo imali s-300( ruski pvo sistem, 80godina) bilo bi većih gubitaka po NATO. Slava pripadnicima VRJ i MUP-u

Paranoid-

pre 11 godina

ljudi, dokle vise... tehnicke inovacije nije bilo... avion je oboren zahvaljujuci radu cele posade a zoltan dani je to pripisao sebi i postao zvezda kao djokovic

Uzo deda unuka...

pre 11 godina

Dodje tako jednog dana glavni siledzija u kraju, izdeveta te na mrtvo ime i prezime, a ti mu onda iza ledja izplazis jezik i posle pricas unucima i praunucima kako si mu pokazao.

Srdjan

pre 11 godina

Prvo F-117 nije lovac, vec bombarder (attack). Drugo cena mu nije 42 miliona. To je bila procena 80-ih, u realnosti 90-ih je isla preko 100 miliona dolara. Bez troskova odrzavanja.
Sto se tice obaranja. Kada mu je kap. Dani uzeo meru, u stvari je prizemljio celu flotu. Mi smo Rusima i Kinezima dali na uvid olupinu. Amerima nije nista drugo preostalo nego da tako komporimoitvan avion povuku iz upotrebe. Taj avion je i onako bio preskup za odrzavanje, a protiv PVO sistema koji moze da ga detektuje je bukvalno samo meta. F 177 nije bas agilan i brz avion. U stvari iskljucivo se oslanja na stealth.

Student

pre 11 godina

Sistem NEVA, razvijen 60godina vs f177a, uveden u upotrebu 1981. Eh, da smo imali s-300( ruski pvo sistem, 80godina) bilo bi većih gubitaka po NATO. Slava pripadnicima VRJ i MUP-u

Heroj_ulice

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.
(amstel, 27. mart 2013 10:28)

Covece o cemu ti pricas,4 helihoptera u pratnji 16 lovaca je bilo u spasavanju pilota,scim da im se suprotstavis?
Inace najveca pobeda te 1999-te su bili 220 neostecenih i samo 6 unistenih tenkova na Kosovu.
Sluzio sam vojsku u VJ i kamo lepe srece da i sad imamo bar upola takvu vojsku!

Milos

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.
(amstel, 27. mart 2013 10:28)

Marinci nisu usli, nego su bili pusteni da udju, inace bi se desil osveta kao u centru Uzica nakon osujecenog pokusaja ulaska marinaca, koji su oboreni sa sve helikopterom

Miloš

pre 11 godina

Ja vas ljudi stvarno ne mogu da razumem. Uvek moraju da se nađu neki dežurni pljuvači, i ne samo ovde, nego u vezi svega. Ljudi su bukvalno napravili podvig, i treba da ih slavimo kao naše heroje. Nisu oni branili Miloševića, oni su ovo uradili jer su branili svoje porodice, svoje sugrađane mene i vas, i za razliku od nekih nisu pobegli u inostranstvo, pa odatle prosipali pamet. Na stranu politika iza rata, da li je morao da se desi ili ne. Konkretno, u ovom slučaju, treba da budemo ponosni na njih. Da su ovo uradili Ameri, pedeset filmova bi do sada snimili, jer oni poštuju i slave svoje, za razliku od nas Srba. Takođe nije ovde stvar da li je neko patriota ili ne, ali biti patriota je negde normalna stvar sve dok poštuješ svoje i tuđe, i ne znam zašto se kod nas to stavlja u negativan kontekst, stvar je da smo svi bili pod tim bombama, bez obzira na nacionalnost, političku ili versku pripadnost.

amstel

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.

Pedja

pre 11 godina

Ponosni sam pripadnik, rezervista treceg diviziona.
Pored ovog f117, divizion je pocetkom maja te godine oborio i f16 koji je nadjen kod Sapca.

:o)

pre 11 godina

Re: Paranoid - Da ste čitali Zoltanove intervjue, znalibiste da taj čovek ističe rad cele ekipe.

Da mi je znati kakve su face složili oni u Pentagonu kad su čuli da je njihov ponos pao :)))

Aleksa

pre 11 godina

Kada tzv. "rescue team" udje u neku teritoriju, podrska i logistika koju ima formacija helikoptera je ravna air force one-u. Niti jedna vojska ne bi rizikovala eskalaciju kopnenog sukoba sa tim manjim timovima, buduci da bi to samo intenziviralo konflikt izmedju zaracenih strana, u ovom slucaju nas i najvece svetske sile.
Sasvim je dovoljno sto je amerima oboren avion i nikako ne treba umanjivati znacaj tog podviga.

Grad

pre 11 godina

Tehnička inovacija se zove srebro nitrat. Njime se između ostalog napunjene protivgradne rakete. Kada se ova supstanca našla u vazduhu i kada ju je svojim prolaskom pokupio Nevidljivi istog trenutka je postao Vidljivi. Zato nam je NATO kasnije uništio sve baterije protivgradne odbrane, do poslednje.

Легиа Семлин

pre 11 godina

Оборили га, него шта - јок, него ћемо кафу да му кувамо. После дебакла над Југославијом, тај авион је повучен из употребе - кад су га оборили Срби са својом застарелом техником, шта би тек од њега остало да га оплету Руси, Кинези или Иранци? Што се тиче пилота, било би смисла да смо равноправни у рату, па да га чувамо и мењамо за наше заробљене. Овако, чувати непријатељског пилота, доводити у питање часно поступање према њему (одмах би Холивуд снимио филм о "херојству" америчког пилота пред "злим" Србима), непотребно привлачити пажњу целог света - то нема никаквог смисла. Боље је било пустити маринце да уђу и покупе га, него још и о њему бринути. Слупали смо га, шта сад даље да му радимо, да га стрељамо пред камерама за пример?! Будалаштина.

Иначе и даље трају контроверзе око обарања овог авиона - Дани је, по неким изворима, мало преувеличао своју улогу, Амери мудро и од срамоте ћуте, наша данашња војска и иначе не сме да зине... Све ово нема утицаја на херојство свих припадника ПВО који су у нељудским условима урадили оно што се од њих тражи. Ако ништа друго, отерали смо непријатеља подалеко у висину и није баш могао да се шири по српском небу како му падне на памет. Слава свим погинулим припадницима ПВО, мојим ратним другарима.

Vladimir

pre 11 godina

@Aleksandar

Nemate vi pojma ni jedan ni drugi. 1999 nije postojala ni JNA, ni VSCG nego Vojska Jugoslavije. VSCG je formirana nekoliko godina kasnije. Veze blage nemate! Ovim ste ili pokazali elementarno neznanje ili ste obojica bili u pelenama te 1999.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Student & Nato

F117 je prvi let imao 60 setih godina tad je napravljen i prvi prototip a u veden u upotrebu krajem sedamtesetih....S300 rakete su razvijene 70 setih posraljene da brane Moskvu 78....Cist primer ti je B2 bombarder prvi je napravljen davne 1948 imas i dokumentarac na netu po Nemackim planovima sa pocetka drugog svetskog rata mada je bio jako nestabilan i skoro neupotrebljiv fok se tehnologija nije dovoljnor azvila...Eto ko bi rekao da takvo neko cudo ima skoro 70 godina od kad je napravljen...A sto se tice F117 nije pogodjen 1 nego 3 jedan je pao kod nas drugi je pao u bosni pikusavajuci da sleti u Tuzli a 3 je sleteo u Hrvatsku tesko ostecen...Da smo kamo srece imali iole bolju PVO nebi ni doslo do bombardovanja cist primer je Sirija dosad bi je sravnili sa zemljom kao sto su radili u Libiji i kod nas al ipak imaju bolje nauruzanje.

Paranoid-

pre 11 godina

ljudi, dokle vise... tehnicke inovacije nije bilo... avion je oboren zahvaljujuci radu cele posade a zoltan dani je to pripisao sebi i postao zvezda kao djokovic

Pavlovic

pre 11 godina

Ljudi F 117 nije LOVAC,previse je spor da bi bio lovac 0.9Ma dok recimo MIG 21 ima maksimalnu brzinu od 2Ma. Sledeca stvar,F 117 je namenjen za dejstva vazduh-zemlja,to mozete proveriti,od naoruzanja nosi samo navodjene bombe(2) ili jednu nuklearnu,znaci,nema ugradjeni top,rakte vazduh-vazduh itd koje imaju standardni lovci. Pozdrav

ŠRO

pre 11 godina

Uspeh je značajan, ali je zapravo vešto iskorištena greška Amerikanaca. Nijedan avion nije nevidljiv u celom spektru. Tako da "Neva" bez problema "vidi" ovaj avion, jer je on pravljen da bude nevidljiv (ispravnije: prikriven) za novije sisteme. Naši su primetili da avion ide bez pratnje aviona za ometanje i iskoristili situaciju. Ovo je primer kako ne treba biti previše samouveren i imati stav "ša bre, ja sam najjaći".

Rihard

pre 11 godina

Obaranje F-117A se pripisuje Zoltanu Daniju, ali ko je imao uvid u "ratni dnevnik" i šta se događalo tih dana, najzaslužniji za obaranje "nevidljivog" je Đorđe Aničić, Danijev zamenik, a posle tog sukoba 1999. nije čak ni unapređen u viši čin. Pozdrav!

Ime

pre 11 godina

Tužan i mučan je osećaj prisećanja na proleće 1999., tako da ne vidim ništa uzbudljivo u izolovanom slučaju sa ovim 'nevidljivim' avionom. Šta imamo posle 14 godina od bombardovanja, šta smo, gde smo...? Na dnu.

Nikola NS

pre 11 godina

Pre 1800 godina Viminacium je imao podno grejanje u kućama i 4 bazena dok su se po Londonu valjali u blatu.
(mislim to je to, 27. mart 2013 14:26)

Sad u istom tom kraju oko Viminacijuma niko nema podno grejanje, a retko ko i centralno a bazeni su, po vesti koja je objavljena pre dan-dva, zagadjeni arsenom. Dok u Londonu...

Ne zivi se od stare slave.

Uzo deda unuka...

pre 11 godina

Dodje tako jednog dana glavni siledzija u kraju, izdeveta te na mrtvo ime i prezime, a ti mu onda iza ledja izplazis jezik i posle pricas unucima i praunucima kako si mu pokazao.

Dusan

pre 11 godina

Ma super... a onda su američki marinci sa helikopterima došli i odvezli pilota. Usred vojvodjanske ravnice! Možete da lupate minuse na ovaj komentar koliko hoćete, ali to je činjenica. Taj rat je najveća glupost i nije nam trebao!

Milos

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.
(amstel, 27. mart 2013 10:28)

Marinci nisu usli, nego su bili pusteni da udju, inace bi se desil osveta kao u centru Uzica nakon osujecenog pokusaja ulaska marinaca, koji su oboreni sa sve helikopterom

ex demokrata 1

pre 11 godina

Tacno,bioje to privatni rat Olbrajt/General Clarck vs.Milosevic,jer je Sloba bio tvrdoglav.Rezultate znamo svi. Rat ni zbog cega i izgubljen unapred.

Pilot cuj nevidljiv

pre 11 godina

Ali..Evakuisan sam ja, sa 32 helikoptera. Niko lud me ne bih nater'o, da ratujem za, neko tamo Kosovo. Ma ljudi ja nisam siguran ni gde je to..Gledao sam neke mape ali znam samo da je tamo daleko. Ja se u principu tu ne bih ni zadrzavao.

Milan9891

pre 11 godina

Toliko o americkoj nadmoci.. Mi im oborimo u to vreme najvece tehnolosko dostignuce ruskim raketama starim 40 godina,pa sta bi im tek rusi napravili danas sa najmodernijim sistemima s-300,s-400.. Zato ne nasedajte previse na americku propagandu..

rade

pre 11 godina

Nevidljivog nam nikada neće oprostiti!! :)
Elem, nije ovde u pitanju obaranje samo jednog aviona. Ovde je u pitanju gubitak više milijardi dolara, jer oborenih 45 miliona je automatski proizvelo povlačenje iz upotrebe barem 20-ak tih letelica, servisiranje tih letelica, proizvodnju rezervnih delova za te letelice, obelodanjivanje materijala od kojih je načinjena ta letelica, tehnologiju dobijanja materijala kojom su se dobijali, i tako dalje. To nije samo 45 miliona to je mnogoooooo više para nego što može da se zamisli. E zato nas USA administracija i dalje mrzi i mrzeće nas zauvek.

Terminator

pre 11 godina

Kad već autor članka to nije uradio, red je pomenuti i Saleta, autora svetski poznatog transparenta sa natpisom "Sorry, we didn't know it was invisible" sa koncerta na Trgu republike, održanog sutradan po obaranju F-117A. Ne samo da je Vojska, za razliku od tadašnjih političara, branila i odbranila dostojanstvo ovog naroda, već je u mnogim primerima, od kojih je ovaj natpis verovatno najčuveniji, i sam narod demonstrirao najviši nivo ljudskog duha.

Nicija nije gorela do zore!

pre 11 godina

Bombardovanje im nikad ne treba zaboraviti! Gledao sam kako mi grad gori, kako se sve rusi, plac zena i dece. A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio, KOME?

o tome polemisite dragi ljudi

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.
(amstel, 27. mart 2013 10:28)

Marinci nisu usli, nego su bili pusteni da udju, inace bi se desil osveta kao u centru Uzica nakon osujecenog pokusaja ulaska marinaca, koji su oboreni sa sve helikopterom
(Milos, 27. mart 2013 11:00)

Dragi amstel,milos,heroj ulice itd,ajde da malo okrenemo stvari,ajde da se upitamo sto smo mi ratovali bre,jel to tako moralo,jel to bilo od boga,ko i sta je uzrok naseg poraza,jel treba ko debili da negiramo sve kukavicki ili jos i da likujemo na ovakve vesti,oborio si avion jedan izgubio rat i teritoriju i,sta slavis ti,sta likujes,katastrofu,istorijski poraz.Polemisite o uzrocima ljudi,koji kreten nas dovede dovde,ko nas postavi u tu situaciju da nas pola sveta bombarduje.Vredja razum ljudskog bica da pricas 100 godina o 100 ratova i poraza a da u nijednom trenu se ne upitas,zasto covece i ko je kriv.Sta je uzrok,ko medju nama,koja politika?

Aleksandar

pre 11 godina

za (amstel, 27. mart 2013 10:28)

Moram da vam upropastim primedbu time što tada 1999 god nije više bilo JNA, već VSCG.

Informišite se.

Pretorijanac

pre 11 godina

Nisu Arapi imali tehniku, skinuli bi ga oni odavno.
Sam Americki konstruktor je jednom prilikom rekao da avion na radaru moze da se vidi, naravno pod uslovom da ovi na zemlji znaju sta rade.
A nas je i te kako znao...

Deda/Gago

pre 11 godina

Cega se pametan stidi time se budala ponosi. Shvatite, mi smo jadni i
cemerni, nema mesta bilo kakvom likovanju. U ovom dogadjaju nije bilo
ni traga nase sposobnosti i pameti, Americki avion, Ruska raketa, radari
valjda Cekoslovacki a nasi tj. mi smo, samo, BUDJANOVCI. Simptomaticno.

Toliko

pre 11 godina

Citao sam temeljno kako je to uspeo da uradi. Nije se desilo slucajno. Covek je organizovao veliku grupu vojnika na osmatranju, modifikovali su radare, palili ih samo u odredjenim situacijama, premestali se i trudili. Doduse bilo je i greske sa americke strane jer su bili previse samouvereni pa nisu sacekali potpuni mrak da letelica bude i vizuelno teska za primecivanje. Ostatak PVO je pijancio ovo je inace informacija iz prve ruke jer su bili postavljani na mom imanju, mesecima smo sredjivali vinograd posle njih, flase ni ne znam koliko smo bacili. Za rezerviste koji su sa Kosova donosili ukradene Sonije i slicno jer su valjda tako zamislili da se brani zemlja nemam komentar. Nerviraju me ovi komentari koji omalovazavaju iako mali ali ipak uspeh ovog coveka. I u krajnjem cilju prica koja kaze da se ne treba predavati pred svakom preprekom.

Niko

pre 11 godina

Svaka cast braniteljima nase otadzbine. Braco Srbi pamet u glavu i ne dozvolite politicarima i mesetarima da nas opet plackaju da kupujemo preskupe eskadrile najsavremenijih aviona, koji u slucaju rata ne mogu ni da polete vec da se ulaze u savremenu, raketnu zastitu koja dokazano moze srusiti svakog agresora. Da smo pre rata imali nekoliko desetina sistema s 300 amerima ne bi ni palo na pamet da nas napadnu, a ako bi im i palo na pamet, brzo bi se predomislili.

Petar S.

pre 11 godina

SVAKA CAST PVOu Srbije 1999
A pogotovo 250. Brigadi PVO Srbije (koji imaju amblem ovoog OBORENOG vazduhoplova na svojim vozilima I DAN DANAS :D)

Koja je korist bila od obaranja ovog vazduhoplova?

PA PRVO, ni jedan bombarder NATOa nakon toga NIJE IMAO MU*A da leti ispod 5 000 metara JER JE ZNAO DA JE U DOMETU SRPSKE P V O,
A SAMA TA CINJENICA JE SPASILA SREPSKE ZIVOTE!

Drugo, "Kolateralna steta" koja se desavala na KiM bombardovanjem kolona (albanskih) izbeglica, NIJE SE DESILA U SRBIJI, ZBOG TOGA, u obimu u kome je moglo, da je PVO Srbije bila potpuno neutralisana!!.
Sto se tice vas ostalih, KAD BOMBE POCNU DA PADAJU oko vas i vasih komsija U VASOJ ZEMLJI) NE POSTAVLJA se pitanje ko je doveo do toga.

ZABOGA, U SVOJOJ SI ZEMLJI, A BOMBARDUJU TE. TADA BRANIS SVOJU PORODICU I SEBE. I BOLI TE ZA POLITIKU!!!! TAKO REAGUJU LJ U D I.
A o placipi*kama, koje su bile u Misijim rupama, i nigde ih nema, kad je gusto, a onda se uz NVO placenim sa zapada, postaqvljaju pitanja "A cemu sve to??, necu mnogo.To sto si ziv, To sto nisi "koletaralna steta", TO sto pises komentar, TO TI JE DOVOLJAN ODGOVOR.

H V A L A jos jednom Srpskom PVO, sto su doprineli da civilne zrtve to jest "kolateralna steta" NE BUDE ONAKVA KAKVA JE MOGLA DA BUDE U BG i Centralnoj SRBIJI!

I jos nesto!

U INAT Nato komentatorima i srpskim drzavljanima iz juzne srpske pokrajne,

OSTAJE ZAPISANO DA JE SRBIJA OBORILA PRVI STELT BMBARDER U
I S T O R I J I, Ratovanja.

alxxl

pre 11 godina

nije da omalovažavam naše dostignuće, ali ipak uzimajte i neke druge činjenice u obzir.

1. avion nije nevidljiv, nego ga je teško detektovati radarom. igrom slučaja je pilot video avion OČIMA pošto je bio iznad, a grad je svetleo ko božično drvce

2. ako se neko ne seća, kada su ih počeli gađati PVO sa veće udaljenosti, oni su se povukli na veću visinu. ako bi koristili veći domet i veće rakete, ne bi izbegli bombarovanje, mislim da ne bi ni napravili veću štetu njima, više samoj sebi, jer oni su u mugućnosti da bombarduju i sa mnogo veće visine... da ne spominjemo raketle... ali su onda mnogo manje precizni, pa bi i žrtve bile mnog veće.

opet kažem, nema opravdanja za bombardovanje, ali isto tako nema opravdanja ni za naše rukovodstvo, pošto su mogli jednostavno da to izbegnu, samo što nisu hteli, nego su NAS podmetnuli kao žrtve.

veoma je hrabro staviti bebu u komandni centar, pa reći da je nepravda ubiti dete (što jeste) - ali da li je iko razmišljao o vojnicima onomad razmeštenim u obdaništa, u škole i vrtiće, i šta sve to znači? kakvu poruku šaljemo budućim generacijama? prevara je moćna stvar, ali ako ćeš ti biti žrtva, to više nije smešno. a naša vlada nas smatra (kao što su rusi radili - da li je to ruska škola?) žrtvama, ljudima bez vrednosti i bez griže savseti nas se odriče... mašala.

Stevan

pre 11 godina

A da, secam se, posle tog podviga odmah smo pobedili i evo svi smo na tom Kosovu zbog koga smo se borili sa devetnaest najacih. Pa ne mogu da verujem sta mi sve slavimo...

Milan9891

pre 11 godina

@ (alxxl, 27. mart 2013 13:56)
"igrom slučaja je pilot video avion OČIMA pošto je bio iznad" ???? Video ga je ocima,auuuu skoro nisam cuo nesto smesnije.. Pa ti ne znas kako funkcionise sistem protiv vazdusne odbrane.. To se dogodilo skroz drugacije,nasi su smeli da pale radare u duzini od nekoliko desetina sekundi,zbog toga sto je nas domet gadjanja bio oko 35 km dok su njihovi avioni te radare mogli gadjati i sa udaljenosti vece od 100 km,kada upalis radar ako vidis nesto odmah ga gasis i javljas sledecem kada ce taj avion biti iznad njega da bi on imao vremena za tih nekoliko desetina sekundi da ga locira i gadja. Znam jer moj otac radi u PVO. Kakve crne oci,pa nije ga on puskom gadjao.. I ne znam kako mislis da je nase rukovodstvo moglo to da spreci kada su oni zacrtali cilj da nas bombarduju po svakoj ceni,zato su i namestili "Racak",jedino da se pristalo da udju kopneno na nasu teritoriju,a to se naziva okupacija i ne znam koji predsednik bilo koje drzave sveta ma koliko ona slaba bila to prihvatio tek tako.. To je jednostavno moralo da se desi..

Student

pre 11 godina

(Pavle Pucar, 27. mart 2013 11:58)
Prva dva prototipa su poletela 1978 godine. Za Siriju sumnjam, mislim da je razlog Ruska baza,jer Rusi nebi dali tako lako bazu. Iran je dobio sisteme s-300(u vidu sistema RAAD). Treba dodati ovom članku i hrabre borce na Paštriku.

Igla 1m

pre 11 godina

Cega se pametan stidi time se budala ponosi. Shvatite, mi smo jadni i
cemerni, nema mesta bilo kakvom likovanju. U ovom dogadjaju nije bilo
ni traga nase sposobnosti i pameti, Americki avion, Ruska raketa, radari
valjda Cekoslovacki a nasi tj. mi smo, samo, BUDJANOVCI. Simptomaticno.
(Deda/Gago, 27. mart 2013 13:36)

Ako ni zbog čega deda ja se ponosim što nam je radar "Čekoslovački" mislim da je to suština priče....

zemlja glupih

pre 11 godina

bas lepo oboreno par aviona, a hiljadu ipo nasih ljudi poginulo, kapitulacija i ponizno povlacenje vojske i policije sa kosova, unistena infrastruktura...

setite se ko se u tim godinama obogatio? ko je obezbedio familiju i celu svitu do praunucica(da ne bi nosili gajbice)? ko je sve dobio tih dana luksuzne stanove u beogradu?
ima toga jos mnogo nego mrzi me da pisem...

NEMAM VISE VREMENA

pre 11 godina

Blago nama sa rusenjem ovakvih mitova! Bolje da rusimo "mitove" o korupciji, neradnistvu, kriminalu,... ili nas nema!!
Izem ti jedan F117 ako vredi nestanka jedne nacije sa lica zemlje!
Ni Kosovo me apsolutno vise ne zanima!

Sto bi rekla Desanka Maksimovic:
"Nemam više vremena za duge rečenice,
nemam kad da pregovaram,
otkucavam poruke kao telegrame...."

Sucut

pre 11 godina

"Bombardovanje im nikad ne treba zaboraviti! Gledao sam kako mi grad gori, kako se sve rusi, plac zena i dece. A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio, KOME?
(Nicija nije gorela do zore!, 27. mart 2013 15:22)"

Apsolutno znam kako se osjecas. Tako su i srbi bombardovali moj grad. Tvoj pakao je bio 78 dana a moj 3 godine.

Domagoj

pre 11 godina

Bombardovanje im nikad ne treba zaboraviti! Gledao sam kako mi grad gori, kako se sve rusi, plac zena i dece. A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio, KOME?
(Nicija nije gorela do zore!, 27. mart 2013 15:22)

E sad zamisli koliko se tisuća ljudi u BiH i Hrvatskoj isto to pitalo..

Djole

pre 11 godina

Za neupucene, F-117 je tada a i danas bio vrh Americkog ratnog vazduhoplovstva, namenjen za preventivne udare zbog svoje slabe refleksije, nista ne bi bilo spektakularno da je oboren od strane nekog jakog sistema PVO, vec prastarog SA-6 kub koji prevazidjen pre vise od 40 godina....., a nakon obaranja i zvanicnog pogadjanja jos jednog zauvek isklucen iz operativne upotrebe...a stelth tehnologija....osporena,barem Americka

Ivan

pre 11 godina

Bombardovanje im nikad ne treba zaboraviti! Gledao sam kako mi grad gori, kako se sve rusi, plac zena i dece. A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio, KOME?
(Nicija nije gorela do zore!, 27. mart 2013 15:22)

Jesi se mozda zapitao da su se isto to "A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio" pitali ljudi u Zagrebu, Vukovaru, Sibeniku, Zadru...kad su avioni JNA leteli da ih bombarduju, a vidis piloti tih istih aviona su tada u Srbiji slavljeni kao heroji.

Srdjan

pre 11 godina

Smesno je vise koriscenje reci "patrijota", "dzedaji", itd.Dajte smislite nesto novo I originalno, nemojte me skroz razocarati gospodo "urbani", "gradjani", latentni hrvati, bosnjaci, albanci...

desetar

pre 11 godina

(Petar S., 27. mart 2013 17:36)
blago tebi dete sa tolikim frustracijama, ti za razliku od ovih iz misije rupe si bio u pelenama te 1999.

kazes naterali avione iznad 5000m?
-ovo moze da izjavi samo onaj ko je tad bio u pelenama, a ko je tad sluzio vojni rok (i dobio produzenje kao ja) zna da su se i golim okom mogli videti avioni (a neretko na kosovu smo videli glavu pilota sa sve kacigom kako trazi) dakle bili su i mnogo nize (raketasi se secaju da niko nije smeo da upali radar jer odmah sledi protivradarska...)

to sto su leteli preko 5000m je i dovelo do kolateralne stete jer im laserski i termovizijski navodjene bombe/rakete nisu bile toliko precizne kao pri nizem letu samim tim se upravo zbog toga i dogadjalo MNOGO VISE kolateralne stete (svako ko nije bio u pelenama tada to zna)!

VJ je za 78 dana oborila jedan f-117, jedan f-16, dva a-10 i jedan av-8b
a to nije ni 1% aviona angazovaniih u bombardovanju

pozdrav martovskoj klasi 1998.! i da vise nikad ne ginemo za dzepove sps-ovaca i julovaca kao tada...

mr.

pre 11 godina

@Pre 1800 godina Viminacium je imao podno grejanje u kućama i 4 bazena dok su se po Londonu valjali u blatu.
(mislim to je to, 27. mart 2013 14:26)

Da li znas da London ima dva puta vise stanovnika od Srbije i da je ukupna kilometraza linija u njegovom metrou veca nego kompletna duzina pruga u Srbiji .

Trebalo bi mi puno vremena da pocnem nabrajanje sta sve ima u Londonu a ovde toga nikada nece ni biti .

Mrznja je jedno a realnost sasvim drugo .

Владимир

pre 11 godina

@(bubi, 27. mart 2013 18:21)

Која је вероватноћа да се насумично опали ракета и случајно обори авион?? Вероватно су вас и о томе учили, па нам изрази ту вероватноћу у цифрама. Верујем да је 7ица на лотоу 100х извеснија.

bane

pre 11 godina

@Niko, kupili bi S-300 kad bi Rusi hteli da nam ga prodaju. E sad da li bi se to svidelo recimo Nemcima koji na Kosovu imaju trupe i helikoptere? Nemacka je najznacajniji ekonomski partner Rusije, a sta smo mi?

sremac

pre 11 godina

Ja sam bio klinac tada. Na ulici smo gledali dejstvo PVO oko Beograda i batajnickog aerodroma. Bas u trenutku kada je raketa pogodila F 117, moj komsija otisao u bastu da obavi malu nuzdu. Kada je sevnulo na nebu i zagrmela eksplozija, jadan poceo da trci i zakopcava pantalone, a nije ni zavrsio ono sto je zapoceo......

tube8

pre 11 godina

mi njima oborili nevidljivog, i josh 5 aviona, a oni su se toliko tada uplashili da su nas bombardovali josh skoro 3 meseca. eeee srbijo, samo se ti i dalje ponosi porazima, zato cemo uvek ovako jadno zhiveti. i josh gore

Mirotvorac

pre 11 godina

Za ekipu koja misli da je trebalo da "vežemo konja gde gazda kaže" pitanje, da li smo trebali da se priključimo i nacistima 1941. umesto da organizujemo otpor, oslobađamo Loznicu, Užice itd. I tada su žrtve bile užasne, a Jevreji svejedno gotovo istrebljeni.

I da li je stvarno mala uteha ili je to možda ponos ovog naroda da možemo da kažemo, ne, Srbi nisu streljali Jevreje. To je činio Wermacht i Gestapo, a većina Jevreja su ubijeni kao Srbi u okviru nemačke odmazde?

Igor

pre 11 godina

Jes svaka nam čast. Iščupasmo lavu dlaku sa grive. Što reče neko, umesto da se hvališemo glupostima, bolje da probamo da se prisetimo ko nas je u to bombardovanje uvalio i zašto.

Bombardovanje naravno ne podržavam ali je mnogo bitno istaći da smo tu bedu sami sebi navukli na vrat. Između ostalog, na primer, niko se za dan bombardovanja ne seti da je naša vojska dole stvarno započela etničko čišćenje Albanaca pre nego što su ovi krenuli da nas bombarduju.

Najgore od svega je što ako nam se kroz jedno 100 godina opet ukaže prilika, istu ćemo grešku napraviti jer već vekovima nemožemo sebi da utuvimo u glavu da zemlju pre svega čine ljudi i da su ljudski životi bitniji od teritorija. Kad bi nam bar to bilo jasno onda bi smo mnogo više poštovali i svoje a bogami i tuđe živote.

Milan9891

pre 11 godina

@ (Domagoj, 27. mart 2013 16:24)
(Sucut, 27. mart 2013 16:23)
U Hrvatskoj i Bosni se vodio rat za teritorije gde zivi srpsko stanovnistvo,a za koga su se amerikanci borili bacajuci bombe na zene i decu hiljade kilometara od kuce?

Zg

pre 11 godina

U Hrvatskoj i Bosni se vodio rat za teritorije gde zivi srpsko stanovnistvo,a za koga su se amerikanci borili bacajuci bombe na zene i decu hiljade kilometara od kuce?
(Milan9891, 27. mart 2013 17:09)

Vodio se rat za srpski Zagreb, Sisak, Karlovac, Gospić, Split, Zadar, Dubrovnik, Slavonski Brod, Osijek, Vukovar, Vinkovce...? I zato se moralo godinama granatirati hrvatske žene i djecu stotinama kilometara od kuće - i to tako da prvo lupi granata u kuću, crkvu ili bolnicu pa onda zatule sirene, a ne da avione vidiš na radaru prije nego što dođu (a kad dođu, gađaju vojne ciljeve)?

Ti stvarno ne znaš što je bilo u Hrvatskoj, zar ne? Bože, oprosti mu.

Jelena

pre 11 godina

Ovo je političko falsifikovanje istorije. Kakva sramota za Srbe!
Nije nam žao. Bacali su nam bombe sa osiromašenim uranijumom na glave, ubijali i rušili.
Nije nam žao!
Šta ćemo sa majorem Zoranom Radosavljevicem, koji je poginuo u akciji?
Gde je film o njemu?

agent011

pre 11 godina

@ Boomerang
I vi ste isto tako gadali sta ste stigli u tom istom ratu, sto se vi ne pokrijete stidom po usima, imali ste u istoriji jedini fabriku za ubijanje djece, gori ste bili od nacisticke njemacke, a i u proteklom ratu vam je islo dobro za rukom da ponovite to isto. Nasa sramota kolika god da je nikada se ne moze mjereiti sa vasom!

Tuzlak

pre 11 godina

"Sucut

Koji to "tvoj" grad je bombardovan 3 godine???
(Alajbise..., 27. mart 2013 18:10) "

Zasto si stavio "tvoj" pod navodnike. Napisao sam "moj" grad u smislu prisvojne zamjenice kako gramatika nalaze a ne u smislu "srbski grad", "hrvatski grad" ili "bosnjacki grad". Ali evo da parafraziram:"Na ulicama grada gdje sam rodjen od srbskih granata su ubijani srbi, hrvati, bosnjaci, romi, jevreji, ... kao i nacionalne manjine poljaka, ceha, italijana, itd. Zna se po imenu i prezimenu svaka civilna zrtva koja je ubijena. Pitas za ime grada da bi nasao "razlog" za granatiranje jer su to i "drugi" radili. Nema opravdanja. Zasto su djeca u BiH kriva i bila ubijana radi politike Izetbegovica i Karadzica? Zasto su djeca u Srbiji kriva i bila ubijana radi politike Milosevica i Clintona? Svaka zrtva je jedna suvise. Ali mi ide na zivce kad neko kuka nad 78 dana bombardovanja a slijep je na 3 godine masakra koji se desio u BiH gdje je poginulo 100,000 ljudi na sve strane.
Da ti odam jos jednu tajnu. Granatiranje je bilo naj manji problem jer je trajalo "samo" par sati dnevno. Glad, zima, bez struje, lijekova, vode, bez nade ubija polako i poslije 1-2 godine postane ti svejedno. Izadjes na ulicu i boga molis da te granata ubije da se rijesis muka.

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

imao sam srecu da to odgledam uzivo. bio sam na polozaju na drugoj obali save, reon obrenovca, selo - mladost. pomenuto obaranje "nevidljivog" se desilo bas iznad naseg polozaja. bile su dve rakete a jedna je pronasla svoj cilj. "nevidljivi" je leteo nisko pa za nasu pvo i nije bio nevidljiv. dokazano. prizor je bio velicanstven. siguran sam da nije bilo slucajno.

Boomerang

pre 11 godina

Davne '91 jedna stara nona iz Istre je rekla nesto sto mi se duboko urezalo u sjecanje "ma lipa moja, sve je pocelo u Beograd! Ma vero pak ce tamo i finit!".. i finilo je dragi moji, finilo.. kako ste znali da se radujete i slavite iste one koji su tako nadletali Bosnu i Hrvatsku i NEPRECIZNO bacali granate upravo s namerom da pobiju stanovnike, kao nacionalne heroje, tako vam se Lesi vratio kuci.. tacno, nicija nije gorela do zore pa ni vasa... Poklopite se stidom, ako ga imate, i cutite.. vas su gadjali sa milimikronskom preciznoscu u vojne ciljeve (to sto je vas voljeni i cenjeni predsednik i drzavno rukovodstvo naredilo da vi stacionirate vojsku po skolama i bolnicama - znam, videla svojim ocima, bila u Srbiji citavo bombardovanje - to je drugi par opanaka) i gadjali su vas samo 78 dana (cini se da je trebalo jos malo) i imali ste minimalni broj zrtava za koje se mozete zahvaliti opet onom sto ga vise nema, dotle su vase komsije preko Drine/Save gadjali godinama.. pa ih onda malo proterivali, pa ih opet gadjali, pa ih na kraju etnicki ocistili.. pa sledeci put kad se neko tu upita "sta sam ja kome uradio?" razmislite malo... Boomerang je cudo. Nicija nije gorela do zore. Kolo srece se okrece. Nazovite to kako hocete ali kao veliki vernici trebalo bi da znate da 'cinite drugima ono sto bi hteli da drugi cine vama'.. Po meni, pravda je zadovoljena... donekle.

Petar S.

pre 11 godina

I DA,
da ne zaboravim da ponovim :

U I N A T NATO komentatorima i srpskim drzavljanima iz juzne srpske pokrajne, OSTAJE ZAPISANO DA JE SRBIJA OBORILA PRVI STELT BOMBARDER U I S T O R I J I ratovanja."

Toliko.

naim berisha

pre 11 godina

ajde ljudi to je bilo onako coravo oboreno ako je ovaj f117 bio nevidljiv i zoltan to uspeo zasto onda nisu oborene mnogo laksije mete kao F16 F14. Phantom itd

Vuk Samotnjak

pre 11 godina

Niko normalan, pa cak ni pilot ne opovrgava da je avion bio oboren ali zato ima dezurnih albanaca i trolova da nam kazu da se pokvario. Mislim da to govori dovoljno.

VS

pre 11 godina

"Tu letelicu je oborio 3. divizija 250. brigade Protivvazdušne odbrane"

NIJE DIVIZIJA NEGO DIVIZION.
pozdrav za defetiste, hrvate, albance i bosance kao i sve druge kompleksase kojima je krivo zbog ovog dogadjaja.

bubi

pre 11 godina

Sasvim slucajno sam bio prva generacija vojnika Vojske Srbije, septembar 2005, PVO, Majevica, Novi Sad, 2. SRB! Zelim da vam iz prve ruke prenesem neke informacije iz kasarne i price o "nevidljivom"! Pricu sam cuo od jednog starijeg vodnika koji je bio u akciji kad je srusen F117A. Vojska je u vreme bombardovanja smela da pali svoje radare koji su mahom ruske proizvodnje i proizvedeni su 60-70 godina proslog veka, samo 6 sekundi, jer bi u protivnom signal bio otkriven, a radar unisten! Malo ljudi zna i koliko je vojnika kao i staresina poginulo te '99 godine. Samo u kasarni Majevica poginulo je 5 vojnika i 3 staresina. Mogu samo da pretpostavim koliko ih je izginulo u Srbiji i dole na Kosovu u vreme bombardovanja! Nego da se vratim na temu rusenja "nevidljivog". Sve u svemu, posto smo smeli da palimo radar samo 6 sekundi, na radaru se samo video obris nekog aviona i putanja njegovog kretanja, tako da je nasumice ispaljeno 4 rakete i jedna je sasvim slucajno pogodila avion, tako da je F117A pogodjen slucajno, eto resio sam dileme i sumnje u vezi rusenja nevidljivog!
Uzdravlje

Domagoj

pre 11 godina

@ (Domagoj, 27. mart 2013 16:24)
(Sucut, 27. mart 2013 16:23)
U Hrvatskoj i Bosni se vodio rat za teritorije gde zivi srpsko stanovnistvo,a za koga su se amerikanci borili bacajuci bombe na zene i decu hiljade kilometara od kuce?
(Milan9891, 27. mart 2013 17:09)

Od oko 5000 bomba/projektila koje je NATO ispalio samo ih tridesetak nije pogodilo svoje vojne ciljeve. NATO je navodno i javljao koji će to ciljevi biti, to što Slobo nije ništa poduzimao kako bi smanjio civline žrtve je vaša stvar..
Da se razumijemo meni je žao zbog svih civilnih žrtava

Petar S.

pre 11 godina

@(desetar, 27. mart 2013 18:05)

Ja sam ?"CARE" u pelenama bio 1968, prvi put na KiM 1988, kao redovni vojnik, a onda 1999, kao rezervisata - sine.

To sto si ti video da leti ispod 5000m jesu bile bezapilotne letelice AKO SI UMEO DA IH PREPOZNAS. To je prva stvar, druga stvar, ja sam pricao o centralnoj Srbiji (JER JE I F-177A OBOREN U CENTRALNOJ SRBIJI, na Kosovu (iM) su sem bezpilotnih letelica (tipa PREDATOR) leteli i druge letelice, kao na primer A-10 Tenkbuster, koji je jedini i sejao OSIROMASENI URANIJUM po Kosovu.
I jos neki sto necu da ti odkrijem. Ako si stvarno bio na KiM 1999, onda ces znati!!!

P.S.
Te PRICE O PELENAMA, Ostavi "bezimenoj" i njenoj NVO kompaniji, kao i SHOK E-Krem-u (@ modferator-u SHOK na Albanskom znaci PRIJATELJU!)

Pozdrav mojoj SEMPTEBARSKOJ KLASI!!!!

Otisla

pre 11 godina

@alxxl - Svaka cast! Upravo tako! Upravo to pricam vec 14 godina i, iako su mnogi toga svjesni, uporno izbjegavaju suocavanje sa tom gordom istinom... Sta je "sacica" zivota naspram nekih racuna na Kipru i slicno.. ali eto, ode i Kipar.. mozda i ova istina jednom dodje na tapet za razmatranje... Jesmo li mi imali zrtve ili smo bili zrtvovani?

Zg

pre 11 godina

VJ je za 78 dana oborila jedan f-117, jedan f-16, dva a-10 i jedan av-8b
(desetar, 27. mart 2013 18:05)

Samo F-117 i F-16.

Harrier se srušio u Jadranu blizu nosača aviona na trening letu, a Thunderboltovi su samo bili oštećeni.

Wukadin

pre 11 godina

"Pa ja sam nepozvan bio na srpskoj teritoriji! Jel tako?"
Ovo je ključna rečenica, i trebalo bi je više potezati u prigodnim prisećanjima koja dobijaju oblik tradicije ili folklora (kako kome drago da krsti medijski fenomen).
Uzgred, to mi govori zašto ipak nemam ništa protiv susreta dvojice ratnika, mada mislim da je već medijski precenjen...

zoran

pre 11 godina

I veliki ratni brod Bizmark je imao savremeno naoruzanje toliko napredno ali slabo za obicne dvokrilce sabljarke sa torpedom, jedan torpedo pogodak u krmu i bizmark je isao ulicom u jednom smeru nac celu britansku flotu. Tako je i ta nasa. genijalnost oborila f117

zavadi pa vladaj

pre 11 godina

@ (Domagoj, 27. mart 2013 16:24)
(Sucut, 27. mart 2013 16:23)

Oni koji su bombardovali vas i nas su.Mozda na prvi pogled izgleda drukcije ali je sustina takva.

crveni

pre 11 godina

A da smo odobrili prisustvo nato-a po celoj ondasnjoj Jugoslaviji (tajni aneks B, sporazum Rambouillet), budite sigurni da bi jos snage nato bili na ovim prostorima bas kako su na Kosovu i dan danas (Bondsteel).
Nisu dzabe rusili mostove kod Novog Sad-a, nasli bi oni "svoje" ljude da i Vojvodina bude kao Kosovo danas, mozda cak i Raska.
Propao im plan 100 posto.

A oni koji pricaju da nije pogodjen F117 nego neispravan, nadjena je betamaks kaseta u olupinama koja je prikazana u Madjarskoj na jedan javni skup, sadrzi radio komunikacije i head up display sve dok ga nije pogodila neva, traje 33 minuta 48 sec.
Izvolte : http://youtu.be/GLrjQdvg3BA
...

kakogod

pre 11 godina

bio sam u radsrskoj jedinici koja je te veceri videla obrise aviona i poslala signal raketasima. postoji par teorija zasto je izgubio stealth konfiguraciju. najvise pije vodu ona koja kaze da su otvorili spremiste za bombe. signal je bio los i video se tek svaki drugi-treci put, kad bi ga radar prebrisao. znam i ime coveka koji je to vece dezurao u kabini osmatraca i video F117, ali to je tajna :).

Veliki brat

pre 11 godina

'Ajde ne lupajte pojedinci, zato nam je država tu gde jeste jer svi sve znaju iako nikad nisu ništa videli.

Bio sam u jedinic PVO 250. raketne brigade, i znam gotovo svaki detalj šta se dešavalo u svakom divizionu, jer su nam za 9 meseci vojske vodnici i vojnici po ugovoru gotovo svake sedmice pričali šta se dešavalo.

F-117A je oboren jer je najverovatnije leteo pod nepovoljnim uglom i ostavio je vrata za istovar bombi otvorena što je pojačalo koeficijent refleksije.
Uglavnom, operateri na sistemu za navođenje su sasvim jasno videli avion na ekranima (jedan operater navodi raketu po vertikali, a drugi po horizontali, raketa na 50m od cilja uključuje neki sistem samonavođenja, i dovoljno je da eksplodira na 10-ak metara od aviona da mu ošteti vitalne sisteme).

Naši su koristili češke radare za osmatranje, koji odašilju radarski signal tako što ga emituju u pravcu tla na 100-150m od koga se odbija umesto da se emituje direktno u prostor, tako da protivradarske rakete nemaju efekta.

Problem su nišanski radari kod sistema Neva (S-125), koji imaju veliko bočno rasipanje. Operater mi je pričao da su ih jednom pogodili, i da je kabina bila sva izbušena, a on ni ogrebotine, dok su ostali izginuli ili teško povređeni.

A kad su otkrili termovizijsku kameru za nišanski radar sistema Neva, sreći im nije bilo kraja....

I na kraju, stručni ljudi lepo rekli: i da smo imali S-300, ne vredi, isprovocirali bi nas da ih gađamo, a onda bi poslali 200-300 raketa na svaki sistem...

666

pre 11 godina

A sta ima komandir sa tim? Da li je on oborio avion? To bi bilo kao kada bi se na postolju pobednicke trke npr.Formule 1 popeo direktor tima, a ne vozac. Grozan sistem Srbije. Dok god krpelji i pijavice zive od tudjeg uspeha, kao sto je slucaj u Srbiji, nema nama napredovanja.

dragan

pre 11 godina

Kao i uvek u odbrani sveta od zle Amerike udruzene odbrambene formacije patriJota i rusofila ponovo neumorno prkose : svi za jednog jedan za sve .

Petar S.

pre 11 godina

@(milan, 27. mart 2013 15:11)

Pa ne moraju da "drhte" od srpskih komentara, dovoljno je sto drhte od sistema NEVA, konstruisane 1960ih koja je uspela da obori njihovu STELT tehnologiju.

Zahvaljujuci obaranju F-117 u Srbiji (IZMEDJU OSTALOG) i Rusija danas razvija svoj STELT bombarder TIPA:
PAK FA T-50,
http://www.youtube.com/watch?v=QKj-gX7Q2X8

Kao i KINA svoj J-20 STELT bombarder:
http://www.youtube.com/watch?v=zbhCDmTGwno

branko

pre 11 godina

A ovaj izdajnik sto je oborio nevidljivog je posle nagradjen penziom od strane potonjeg predsednika Tadica, mislim da bi u Americi bio osudjen na mesto komandanta americke vojske.Na nasu srecu ovde patriote postaju predsednici drzave.

Djordje

pre 11 godina

Nikola NS, 27. mart 2013 14:57

Slabo ste informisani, Viminacijum obuhvata podrucje blizu Kostolca i Pozarevca, a tamo se proizvodi elektricna energija tako da su plate iznad proseka republike a i sam Pozarevacki kraj je pun gastrbajtera. Sto se tice zivotnog standarda u tom okrugu jedan je od boljih u Republici.

Student

pre 11 godina

Bubi wtf?
f117 je otvorio tovarni prostor, kako bi bombardovao, i na taj način je morao da otkrije sebe, tad ga je uhvatio radar, procenjena visina i pravac, i ostalo je bilo na projektilu. Projektili(2) su uspesno usli u trag(potpis) i to je to. Cena f177a, odnosno B-2, je negde oko 2 milijarde USD,bez preterivanja, a skinuo ga je sistem NEVA, koji se u Kini,Rusiji,Indiji,Iranu ne koristi,jer se smatra da je zastareo, tako da su svi stelt bombarderi ove generaciej povučeni iz borbene upotrebe.

desetar

pre 11 godina

(Petar S., 27. mart 2013 19:43)
kolicina tvojih frustracija i iskompleksiranosti te odaje da nisi video rata (vec si kao i mnoga deca samo slusao price) a ovde mozes pisati i da si kosomonaut...

vrlo dobro sam umeo da raspoznam bl od a-10 i f-16 (to je svako ko je bio dole mogao i po zvuku a kasnije i intuitivno)

izlupetao si bio da je to sto su otisli iznad 5000m neki uspeh - sto znaci da blage veze nemas o cemu pricas
(a leteli su vrlo cesto ispod 5000m, to svaki laik zna) kamo lepe srece da su isli toliko nisko mozda ne bi promasivali...

zbog takvih kompleksasa kao sto si ti smo i dosli u situaciju da "ratujemo" sa najjacim vojnim savezom svih vremena bez ikakve sanse da i priblizno pobedimo i tako bez ikakvog razloga podneli potpuno nepotrebne zrtve koje nisu imale nikakvog efekta na ishod konflikta

takvi kao ti su nama mnogo vise stete napravili nego te nacije koje prozivas!

operater ručnog praćenja i navodilac metli na zemljane ciljeve

pre 11 godina

@Bubi
Raketni sistem NEVA može da ispali dve rakete na jedan cilj koje moraju da se navode iz stanice za navođenje raketa. KUB može da ispali raketu i da ona pravolinijski leti i susretne se sa ciljem u vazduhu a da stanica isključi zračenje. Šest sekundi o kojima su ti pričali važe za taj sistem. NEVA može da sa nišanskim radarom gađa avionom putem zračenja ili alternativno preko TV (crno-bela tehnika) ili termovizijski.

Zg

pre 11 godina

Sve u svemu, posto smo smeli da palimo radar samo 6 sekundi, na radaru se samo video obris nekog aviona i putanja njegovog kretanja, tako da je nasumice ispaljeno 4 rakete i jedna je sasvim slucajno pogodila avion, tako da je F117A pogodjen slucajno, eto resio sam dileme i sumnje u vezi rusenja nevidljivog!
Uzdravlje
(bubi, 27. mart 2013 18:21)

Donekle točno. Pisao sam ranije o tome, ali mi komentar nije bio objavljen.

F-117 su u trenutku rušenja već četvrti dan zaredom išli identičnom rutom u isto vrijeme dana (tome još dodaj i civilne plane spottere u Avianu - to je za Amere praktički sport i odmah se zna koji avion je odletio i koji se možda nije vratio, pa su oko vojnih aerodroma na stotine ljudi s dalekozorima).

Uz povremene obrise na radaru moglo se otprilike interpolirati gdje će se avioni i kada nalaziti. Raketa nije slučajno pogodila avion, nego je bila ručno navođena infracrveno tj. termalno u zadnjih nekoliko sekundi leta.

Nakon toga su promijenjene rute.

"NEVIDJIVI"

pre 11 godina

(bubi, 27. mart 2013 18:21)
I sta time dokazujes?Da nisu pucali ne bi ga ni pogodili a sigurnih pogodaka tu nema nego se gadja prema onom sto se prikaze na radaru.Koja bi to bila verovatnoca da neko slucajno puca u to vreme i na tom mestu i pogodi bas taj
avion!?Neosporna je razlika u tehnologiji ali ni "nevidjiv" ne postoji.

Dok se nekom ne smrkne....

pre 11 godina

Svaka cast Zoltanu na strucnisti i komandovanju u datoj situaciji ali nije smeo da se rukuje sa tim zlocincem.Cuj kimentara radio ono za sta se je skolovao - da ubija nejac po svetu?

Predator

pre 11 godina

"(bubi, 27. mart 2013 18:21) "

Pa onda je Zoltan bio pravo hrabar. On i njegovi su drzali radare upaljene i do 18 sekundi. "Spottery" u Avianu, BiH, radari u Bih i Srbiji, Ameri naivno letjeli istom rutom, Zoltan jeste koristio radar sa dugom talasnom frekvencijom, imao je srece da upali radar u pravom trenutku (prozor od 18 sekundi), formacija kojom su letjeli F-16 koji su bili u podrsci F-117 (na radaru su se vidjeli F-16 i praznina u sredini F-117), ... Zoltan je video tu prazninu izmedju F-16 aviona i u jednom momentu kad je F-117 izbacio bombe za kratko se pojavio na radaru (sto jeste i najveca mana F-117) prije nego sto je opet "nestao" i Zoltan je bez razmisljanja ispalio dvije rakete. Po mom misljenju i ima i par dokumentarnih emisija na tu temu gdje americki srucnjaci isto vjeruju da nije bio "golden shot" nego ciljani pogodak. Raketa nije pogodila avion ali je eksplodirala dovoljno blizu da osteti avion i pilot izgubi kontrolu. Ne zaboravite F-117 je izuzetno spor. Amerikanci su promijenili taktiku u naredna 74 dana tako da F-117 vise nije bio u opasnosti. Oborena su po jedan F-117 i F-16 te par Predatora koji su u to vrijeme su bili vrlo slabi i koristeni samo za izvidzanje i kao mamci da bi se otkrila PVO.

SEAD

pre 11 godina

"Kakve gluposti covek ovde procita.Palili radar par sekundi pa pomocu predvidjanja ispaljivali rakete itd. Znate li vi kako funkcionisu te PVO rakete ?? Ocigledno pojma nemate posto ne bi lupali da se nasumicno ispaljuju na srecu.
(Atreides, 27. mart 2013 19:38)"


Ja bih prvo provjerio.
"According to Sergeant Dragan Matić, who was identified in 2009 as the soldier who fired the missile, they detected the F-117 at a range of about 50–60 km, operating their equipment for no more than 17 seconds to avoid being locked on to by NATO anti-air suppression.[2] According to Dani in a 2007 interview, his troops spotted the aircraft on radar when its bomb-bay doors opened, raising its radar signature.[6]"

Sve se poklapa sa izjavom samog Zoltana. Da su radari radili duze od 17 sekundi bili bi unisteni od SEAD.

Petar S.

pre 11 godina

(desetar, 27. mart 2013 22:18)

Prijatelju, sto se tice cinjenica mi smo zavrsili.

Samo par stvari,
Citat iz tvog komentara:

"..kamo lepe srece da su isli toliko nisko mozda ne bi promasivali... "

Da si stvarno bio dole sa nama, ovakvu GLUPOST U ZIVOTU nebi mogao da prevalis preko usta, a ni preko tastature!!

Za "komplekse" si mozda donekle i u pravu.
Jedini kompleks koji imam je od dvostrukih standarda koje su primenjivali nad nama.
I STO SE MENE TICE: NE ZABORAVLJAM I NEOPRASTAM!!

P.S Nisi dovoljno Guglao, sto se tice sto se tice aviona na KiM.

Boomerang

pre 11 godina

@ Boomerang
I vi ste isto tako gadali sta ste stigli u tom istom ratu, sto se vi ne pokrijete stidom po usima, imali ste u istoriji jedini fabriku za ubijanje djece, gori ste bili od nacisticke njemacke, a i u proteklom ratu vam je islo dobro za rukom da ponovite to isto. Nasa sramota kolika god da je nikada se ne moze mjereiti sa vasom!
(agent011, 27. mart 2013 17:50)

A vi ocito ne razumete gradivo koje ste procitali. "Moja" sramota obuhvata teritorije mnogo vece nego "vasa" i ta sto vi mislite da je moja. Ja sam rodjena u nekim drugim granicama te iste zemlje o kojoj pricamo pa kad me neko, ovde "preko", pita o tim sramotnim radnjama sa sve 3 strane, ja se poklapam od stida. Tu i tamo prodje neki dobar 'reket' ili uspemo da im zamazemo oci Teslom, ali u globalu nas znaju samo kao varvare. I s punim pravom.
A s druge strane, sve se nesto bojim da su ti "vasi" u tom proslom ratu gde su ovi "moji" imali fabriku smrti, sedeli na kamicku nekom i pisali poeziju... Otkad su "vasi" okrvavili ruke...

Zalosno je da od "Vardara do Triglava" ne moze 3 normalne glave da se nadju da shvate koliko je to sve sto imate tako jadno... Vi sigurno niste jedna od te 3 glave. Da ista razumete, zapitali bi se sta sam ja radila u Srbiji za vreme bombardovanja ako sam od tih "mojih"... BOB (znate sta to znaci?)

Atreides

pre 11 godina

Kakve gluposti covek ovde procita.Palili radar par sekundi pa pomocu predvidjanja ispaljivali rakete itd. Znate li vi kako funkcionisu te PVO rakete ?? Ocigledno pojma nemate posto ne bi lupali da se nasumicno ispaljuju na srecu.

amstel

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.

Paranoid-

pre 11 godina

ljudi, dokle vise... tehnicke inovacije nije bilo... avion je oboren zahvaljujuci radu cele posade a zoltan dani je to pripisao sebi i postao zvezda kao djokovic

Uzo deda unuka...

pre 11 godina

Dodje tako jednog dana glavni siledzija u kraju, izdeveta te na mrtvo ime i prezime, a ti mu onda iza ledja izplazis jezik i posle pricas unucima i praunucima kako si mu pokazao.

Deda/Gago

pre 11 godina

Cega se pametan stidi time se budala ponosi. Shvatite, mi smo jadni i
cemerni, nema mesta bilo kakvom likovanju. U ovom dogadjaju nije bilo
ni traga nase sposobnosti i pameti, Americki avion, Ruska raketa, radari
valjda Cekoslovacki a nasi tj. mi smo, samo, BUDJANOVCI. Simptomaticno.

Dusan

pre 11 godina

Ma super... a onda su američki marinci sa helikopterima došli i odvezli pilota. Usred vojvodjanske ravnice! Možete da lupate minuse na ovaj komentar koliko hoćete, ali to je činjenica. Taj rat je najveća glupost i nije nam trebao!

Aleksandar

pre 11 godina

za (amstel, 27. mart 2013 10:28)

Moram da vam upropastim primedbu time što tada 1999 god nije više bilo JNA, već VSCG.

Informišite se.

Boomerang

pre 11 godina

Davne '91 jedna stara nona iz Istre je rekla nesto sto mi se duboko urezalo u sjecanje "ma lipa moja, sve je pocelo u Beograd! Ma vero pak ce tamo i finit!".. i finilo je dragi moji, finilo.. kako ste znali da se radujete i slavite iste one koji su tako nadletali Bosnu i Hrvatsku i NEPRECIZNO bacali granate upravo s namerom da pobiju stanovnike, kao nacionalne heroje, tako vam se Lesi vratio kuci.. tacno, nicija nije gorela do zore pa ni vasa... Poklopite se stidom, ako ga imate, i cutite.. vas su gadjali sa milimikronskom preciznoscu u vojne ciljeve (to sto je vas voljeni i cenjeni predsednik i drzavno rukovodstvo naredilo da vi stacionirate vojsku po skolama i bolnicama - znam, videla svojim ocima, bila u Srbiji citavo bombardovanje - to je drugi par opanaka) i gadjali su vas samo 78 dana (cini se da je trebalo jos malo) i imali ste minimalni broj zrtava za koje se mozete zahvaliti opet onom sto ga vise nema, dotle su vase komsije preko Drine/Save gadjali godinama.. pa ih onda malo proterivali, pa ih opet gadjali, pa ih na kraju etnicki ocistili.. pa sledeci put kad se neko tu upita "sta sam ja kome uradio?" razmislite malo... Boomerang je cudo. Nicija nije gorela do zore. Kolo srece se okrece. Nazovite to kako hocete ali kao veliki vernici trebalo bi da znate da 'cinite drugima ono sto bi hteli da drugi cine vama'.. Po meni, pravda je zadovoljena... donekle.

Milan9891

pre 11 godina

Toliko o americkoj nadmoci.. Mi im oborimo u to vreme najvece tehnolosko dostignuce ruskim raketama starim 40 godina,pa sta bi im tek rusi napravili danas sa najmodernijim sistemima s-300,s-400.. Zato ne nasedajte previse na americku propagandu..

alxxl

pre 11 godina

nije da omalovažavam naše dostignuće, ali ipak uzimajte i neke druge činjenice u obzir.

1. avion nije nevidljiv, nego ga je teško detektovati radarom. igrom slučaja je pilot video avion OČIMA pošto je bio iznad, a grad je svetleo ko božično drvce

2. ako se neko ne seća, kada su ih počeli gađati PVO sa veće udaljenosti, oni su se povukli na veću visinu. ako bi koristili veći domet i veće rakete, ne bi izbegli bombarovanje, mislim da ne bi ni napravili veću štetu njima, više samoj sebi, jer oni su u mugućnosti da bombarduju i sa mnogo veće visine... da ne spominjemo raketle... ali su onda mnogo manje precizni, pa bi i žrtve bile mnog veće.

opet kažem, nema opravdanja za bombardovanje, ali isto tako nema opravdanja ni za naše rukovodstvo, pošto su mogli jednostavno da to izbegnu, samo što nisu hteli, nego su NAS podmetnuli kao žrtve.

veoma je hrabro staviti bebu u komandni centar, pa reći da je nepravda ubiti dete (što jeste) - ali da li je iko razmišljao o vojnicima onomad razmeštenim u obdaništa, u škole i vrtiće, i šta sve to znači? kakvu poruku šaljemo budućim generacijama? prevara je moćna stvar, ali ako ćeš ti biti žrtva, to više nije smešno. a naša vlada nas smatra (kao što su rusi radili - da li je to ruska škola?) žrtvama, ljudima bez vrednosti i bez griže savseti nas se odriče... mašala.

ex demokrata 1

pre 11 godina

Tacno,bioje to privatni rat Olbrajt/General Clarck vs.Milosevic,jer je Sloba bio tvrdoglav.Rezultate znamo svi. Rat ni zbog cega i izgubljen unapred.

Student

pre 11 godina

Sistem NEVA, razvijen 60godina vs f177a, uveden u upotrebu 1981. Eh, da smo imali s-300( ruski pvo sistem, 80godina) bilo bi većih gubitaka po NATO. Slava pripadnicima VRJ i MUP-u

Ivan

pre 11 godina

Bombardovanje im nikad ne treba zaboraviti! Gledao sam kako mi grad gori, kako se sve rusi, plac zena i dece. A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio, KOME?
(Nicija nije gorela do zore!, 27. mart 2013 15:22)

Jesi se mozda zapitao da su se isto to "A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio" pitali ljudi u Zagrebu, Vukovaru, Sibeniku, Zadru...kad su avioni JNA leteli da ih bombarduju, a vidis piloti tih istih aviona su tada u Srbiji slavljeni kao heroji.

Sucut

pre 11 godina

"Bombardovanje im nikad ne treba zaboraviti! Gledao sam kako mi grad gori, kako se sve rusi, plac zena i dece. A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio, KOME?
(Nicija nije gorela do zore!, 27. mart 2013 15:22)"

Apsolutno znam kako se osjecas. Tako su i srbi bombardovali moj grad. Tvoj pakao je bio 78 dana a moj 3 godine.

o tome polemisite dragi ljudi

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.
(amstel, 27. mart 2013 10:28)

Marinci nisu usli, nego su bili pusteni da udju, inace bi se desil osveta kao u centru Uzica nakon osujecenog pokusaja ulaska marinaca, koji su oboreni sa sve helikopterom
(Milos, 27. mart 2013 11:00)

Dragi amstel,milos,heroj ulice itd,ajde da malo okrenemo stvari,ajde da se upitamo sto smo mi ratovali bre,jel to tako moralo,jel to bilo od boga,ko i sta je uzrok naseg poraza,jel treba ko debili da negiramo sve kukavicki ili jos i da likujemo na ovakve vesti,oborio si avion jedan izgubio rat i teritoriju i,sta slavis ti,sta likujes,katastrofu,istorijski poraz.Polemisite o uzrocima ljudi,koji kreten nas dovede dovde,ko nas postavi u tu situaciju da nas pola sveta bombarduje.Vredja razum ljudskog bica da pricas 100 godina o 100 ratova i poraza a da u nijednom trenu se ne upitas,zasto covece i ko je kriv.Sta je uzrok,ko medju nama,koja politika?

NEMAM VISE VREMENA

pre 11 godina

Blago nama sa rusenjem ovakvih mitova! Bolje da rusimo "mitove" o korupciji, neradnistvu, kriminalu,... ili nas nema!!
Izem ti jedan F117 ako vredi nestanka jedne nacije sa lica zemlje!
Ni Kosovo me apsolutno vise ne zanima!

Sto bi rekla Desanka Maksimovic:
"Nemam više vremena za duge rečenice,
nemam kad da pregovaram,
otkucavam poruke kao telegrame...."

Ime

pre 11 godina

Tužan i mučan je osećaj prisećanja na proleće 1999., tako da ne vidim ništa uzbudljivo u izolovanom slučaju sa ovim 'nevidljivim' avionom. Šta imamo posle 14 godina od bombardovanja, šta smo, gde smo...? Na dnu.

Milos

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.
(amstel, 27. mart 2013 10:28)

Marinci nisu usli, nego su bili pusteni da udju, inace bi se desil osveta kao u centru Uzica nakon osujecenog pokusaja ulaska marinaca, koji su oboreni sa sve helikopterom

Milos

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.
(amstel, 27. mart 2013 10:28)

Marinci nisu usli, nego su bili pusteni da udju, inace bi se desil osveta kao u centru Uzica nakon osujecenog pokusaja ulaska marinaca, koji su oboreni sa sve helikopterom

Domagoj

pre 11 godina

Bombardovanje im nikad ne treba zaboraviti! Gledao sam kako mi grad gori, kako se sve rusi, plac zena i dece. A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio, KOME?
(Nicija nije gorela do zore!, 27. mart 2013 15:22)

E sad zamisli koliko se tisuća ljudi u BiH i Hrvatskoj isto to pitalo..

Miloš

pre 11 godina

Ja vas ljudi stvarno ne mogu da razumem. Uvek moraju da se nađu neki dežurni pljuvači, i ne samo ovde, nego u vezi svega. Ljudi su bukvalno napravili podvig, i treba da ih slavimo kao naše heroje. Nisu oni branili Miloševića, oni su ovo uradili jer su branili svoje porodice, svoje sugrađane mene i vas, i za razliku od nekih nisu pobegli u inostranstvo, pa odatle prosipali pamet. Na stranu politika iza rata, da li je morao da se desi ili ne. Konkretno, u ovom slučaju, treba da budemo ponosni na njih. Da su ovo uradili Ameri, pedeset filmova bi do sada snimili, jer oni poštuju i slave svoje, za razliku od nas Srba. Takođe nije ovde stvar da li je neko patriota ili ne, ali biti patriota je negde normalna stvar sve dok poštuješ svoje i tuđe, i ne znam zašto se kod nas to stavlja u negativan kontekst, stvar je da smo svi bili pod tim bombama, bez obzira na nacionalnost, političku ili versku pripadnost.

Pavle Pucar

pre 11 godina

Student & Nato

F117 je prvi let imao 60 setih godina tad je napravljen i prvi prototip a u veden u upotrebu krajem sedamtesetih....S300 rakete su razvijene 70 setih posraljene da brane Moskvu 78....Cist primer ti je B2 bombarder prvi je napravljen davne 1948 imas i dokumentarac na netu po Nemackim planovima sa pocetka drugog svetskog rata mada je bio jako nestabilan i skoro neupotrebljiv fok se tehnologija nije dovoljnor azvila...Eto ko bi rekao da takvo neko cudo ima skoro 70 godina od kad je napravljen...A sto se tice F117 nije pogodjen 1 nego 3 jedan je pao kod nas drugi je pao u bosni pikusavajuci da sleti u Tuzli a 3 je sleteo u Hrvatsku tesko ostecen...Da smo kamo srece imali iole bolju PVO nebi ni doslo do bombardovanja cist primer je Sirija dosad bi je sravnili sa zemljom kao sto su radili u Libiji i kod nas al ipak imaju bolje nauruzanje.

Heroj_ulice

pre 11 godina

Moram da upropastim sećanje na dane slave i da pomenem da su pilota oborenog aviona spasili američki marinci koji su helikopterima ušli u Vojvodinu. Toliko o slavnoj JNA.
(amstel, 27. mart 2013 10:28)

Covece o cemu ti pricas,4 helihoptera u pratnji 16 lovaca je bilo u spasavanju pilota,scim da im se suprotstavis?
Inace najveca pobeda te 1999-te su bili 220 neostecenih i samo 6 unistenih tenkova na Kosovu.
Sluzio sam vojsku u VJ i kamo lepe srece da i sad imamo bar upola takvu vojsku!

Pilot cuj nevidljiv

pre 11 godina

Ali..Evakuisan sam ja, sa 32 helikoptera. Niko lud me ne bih nater'o, da ratujem za, neko tamo Kosovo. Ma ljudi ja nisam siguran ni gde je to..Gledao sam neke mape ali znam samo da je tamo daleko. Ja se u principu tu ne bih ni zadrzavao.

rade

pre 11 godina

Nevidljivog nam nikada neće oprostiti!! :)
Elem, nije ovde u pitanju obaranje samo jednog aviona. Ovde je u pitanju gubitak više milijardi dolara, jer oborenih 45 miliona je automatski proizvelo povlačenje iz upotrebe barem 20-ak tih letelica, servisiranje tih letelica, proizvodnju rezervnih delova za te letelice, obelodanjivanje materijala od kojih je načinjena ta letelica, tehnologiju dobijanja materijala kojom su se dobijali, i tako dalje. To nije samo 45 miliona to je mnogoooooo više para nego što može da se zamisli. E zato nas USA administracija i dalje mrzi i mrzeće nas zauvek.

naim berisha

pre 11 godina

ajde ljudi to je bilo onako coravo oboreno ako je ovaj f117 bio nevidljiv i zoltan to uspeo zasto onda nisu oborene mnogo laksije mete kao F16 F14. Phantom itd

Zg

pre 11 godina

U Hrvatskoj i Bosni se vodio rat za teritorije gde zivi srpsko stanovnistvo,a za koga su se amerikanci borili bacajuci bombe na zene i decu hiljade kilometara od kuce?
(Milan9891, 27. mart 2013 17:09)

Vodio se rat za srpski Zagreb, Sisak, Karlovac, Gospić, Split, Zadar, Dubrovnik, Slavonski Brod, Osijek, Vukovar, Vinkovce...? I zato se moralo godinama granatirati hrvatske žene i djecu stotinama kilometara od kuće - i to tako da prvo lupi granata u kuću, crkvu ili bolnicu pa onda zatule sirene, a ne da avione vidiš na radaru prije nego što dođu (a kad dođu, gađaju vojne ciljeve)?

Ti stvarno ne znaš što je bilo u Hrvatskoj, zar ne? Bože, oprosti mu.

Pedja

pre 11 godina

Ponosni sam pripadnik, rezervista treceg diviziona.
Pored ovog f117, divizion je pocetkom maja te godine oborio i f16 koji je nadjen kod Sapca.

Stevan

pre 11 godina

A da, secam se, posle tog podviga odmah smo pobedili i evo svi smo na tom Kosovu zbog koga smo se borili sa devetnaest najacih. Pa ne mogu da verujem sta mi sve slavimo...

Легиа Семлин

pre 11 godina

Оборили га, него шта - јок, него ћемо кафу да му кувамо. После дебакла над Југославијом, тај авион је повучен из употребе - кад су га оборили Срби са својом застарелом техником, шта би тек од њега остало да га оплету Руси, Кинези или Иранци? Што се тиче пилота, било би смисла да смо равноправни у рату, па да га чувамо и мењамо за наше заробљене. Овако, чувати непријатељског пилота, доводити у питање часно поступање према њему (одмах би Холивуд снимио филм о "херојству" америчког пилота пред "злим" Србима), непотребно привлачити пажњу целог света - то нема никаквог смисла. Боље је било пустити маринце да уђу и покупе га, него још и о њему бринути. Слупали смо га, шта сад даље да му радимо, да га стрељамо пред камерама за пример?! Будалаштина.

Иначе и даље трају контроверзе око обарања овог авиона - Дани је, по неким изворима, мало преувеличао своју улогу, Амери мудро и од срамоте ћуте, наша данашња војска и иначе не сме да зине... Све ово нема утицаја на херојство свих припадника ПВО који су у нељудским условима урадили оно што се од њих тражи. Ако ништа друго, отерали смо непријатеља подалеко у висину и није баш могао да се шири по српском небу како му падне на памет. Слава свим погинулим припадницима ПВО, мојим ратним другарима.

Srdjan

pre 11 godina

Prvo F-117 nije lovac, vec bombarder (attack). Drugo cena mu nije 42 miliona. To je bila procena 80-ih, u realnosti 90-ih je isla preko 100 miliona dolara. Bez troskova odrzavanja.
Sto se tice obaranja. Kada mu je kap. Dani uzeo meru, u stvari je prizemljio celu flotu. Mi smo Rusima i Kinezima dali na uvid olupinu. Amerima nije nista drugo preostalo nego da tako komporimoitvan avion povuku iz upotrebe. Taj avion je i onako bio preskup za odrzavanje, a protiv PVO sistema koji moze da ga detektuje je bukvalno samo meta. F 177 nije bas agilan i brz avion. U stvari iskljucivo se oslanja na stealth.

bubi

pre 11 godina

Sasvim slucajno sam bio prva generacija vojnika Vojske Srbije, septembar 2005, PVO, Majevica, Novi Sad, 2. SRB! Zelim da vam iz prve ruke prenesem neke informacije iz kasarne i price o "nevidljivom"! Pricu sam cuo od jednog starijeg vodnika koji je bio u akciji kad je srusen F117A. Vojska je u vreme bombardovanja smela da pali svoje radare koji su mahom ruske proizvodnje i proizvedeni su 60-70 godina proslog veka, samo 6 sekundi, jer bi u protivnom signal bio otkriven, a radar unisten! Malo ljudi zna i koliko je vojnika kao i staresina poginulo te '99 godine. Samo u kasarni Majevica poginulo je 5 vojnika i 3 staresina. Mogu samo da pretpostavim koliko ih je izginulo u Srbiji i dole na Kosovu u vreme bombardovanja! Nego da se vratim na temu rusenja "nevidljivog". Sve u svemu, posto smo smeli da palimo radar samo 6 sekundi, na radaru se samo video obris nekog aviona i putanja njegovog kretanja, tako da je nasumice ispaljeno 4 rakete i jedna je sasvim slucajno pogodila avion, tako da je F117A pogodjen slucajno, eto resio sam dileme i sumnje u vezi rusenja nevidljivog!
Uzdravlje

Terminator

pre 11 godina

Kad već autor članka to nije uradio, red je pomenuti i Saleta, autora svetski poznatog transparenta sa natpisom "Sorry, we didn't know it was invisible" sa koncerta na Trgu republike, održanog sutradan po obaranju F-117A. Ne samo da je Vojska, za razliku od tadašnjih političara, branila i odbranila dostojanstvo ovog naroda, već je u mnogim primerima, od kojih je ovaj natpis verovatno najčuveniji, i sam narod demonstrirao najviši nivo ljudskog duha.

Aleksa

pre 11 godina

Kada tzv. "rescue team" udje u neku teritoriju, podrska i logistika koju ima formacija helikoptera je ravna air force one-u. Niti jedna vojska ne bi rizikovala eskalaciju kopnenog sukoba sa tim manjim timovima, buduci da bi to samo intenziviralo konflikt izmedju zaracenih strana, u ovom slucaju nas i najvece svetske sile.
Sasvim je dovoljno sto je amerima oboren avion i nikako ne treba umanjivati znacaj tog podviga.

Domagoj

pre 11 godina

@ (Domagoj, 27. mart 2013 16:24)
(Sucut, 27. mart 2013 16:23)
U Hrvatskoj i Bosni se vodio rat za teritorije gde zivi srpsko stanovnistvo,a za koga su se amerikanci borili bacajuci bombe na zene i decu hiljade kilometara od kuce?
(Milan9891, 27. mart 2013 17:09)

Od oko 5000 bomba/projektila koje je NATO ispalio samo ih tridesetak nije pogodilo svoje vojne ciljeve. NATO je navodno i javljao koji će to ciljevi biti, to što Slobo nije ništa poduzimao kako bi smanjio civline žrtve je vaša stvar..
Da se razumijemo meni je žao zbog svih civilnih žrtava

Zg

pre 11 godina

VJ je za 78 dana oborila jedan f-117, jedan f-16, dva a-10 i jedan av-8b
(desetar, 27. mart 2013 18:05)

Samo F-117 i F-16.

Harrier se srušio u Jadranu blizu nosača aviona na trening letu, a Thunderboltovi su samo bili oštećeni.

Nicija nije gorela do zore!

pre 11 godina

Bombardovanje im nikad ne treba zaboraviti! Gledao sam kako mi grad gori, kako se sve rusi, plac zena i dece. A kome sam ja od njih nesto nazao ucinio, KOME?

dragan

pre 11 godina

Kao i uvek u odbrani sveta od zle Amerike udruzene odbrambene formacije patriJota i rusofila ponovo neumorno prkose : svi za jednog jedan za sve .

Igor

pre 11 godina

Jes svaka nam čast. Iščupasmo lavu dlaku sa grive. Što reče neko, umesto da se hvališemo glupostima, bolje da probamo da se prisetimo ko nas je u to bombardovanje uvalio i zašto.

Bombardovanje naravno ne podržavam ali je mnogo bitno istaći da smo tu bedu sami sebi navukli na vrat. Između ostalog, na primer, niko se za dan bombardovanja ne seti da je naša vojska dole stvarno započela etničko čišćenje Albanaca pre nego što su ovi krenuli da nas bombarduju.

Najgore od svega je što ako nam se kroz jedno 100 godina opet ukaže prilika, istu ćemo grešku napraviti jer već vekovima nemožemo sebi da utuvimo u glavu da zemlju pre svega čine ljudi i da su ljudski životi bitniji od teritorija. Kad bi nam bar to bilo jasno onda bi smo mnogo više poštovali i svoje a bogami i tuđe živote.

Tuzlak

pre 11 godina

"Sucut

Koji to "tvoj" grad je bombardovan 3 godine???
(Alajbise..., 27. mart 2013 18:10) "

Zasto si stavio "tvoj" pod navodnike. Napisao sam "moj" grad u smislu prisvojne zamjenice kako gramatika nalaze a ne u smislu "srbski grad", "hrvatski grad" ili "bosnjacki grad". Ali evo da parafraziram:"Na ulicama grada gdje sam rodjen od srbskih granata su ubijani srbi, hrvati, bosnjaci, romi, jevreji, ... kao i nacionalne manjine poljaka, ceha, italijana, itd. Zna se po imenu i prezimenu svaka civilna zrtva koja je ubijena. Pitas za ime grada da bi nasao "razlog" za granatiranje jer su to i "drugi" radili. Nema opravdanja. Zasto su djeca u BiH kriva i bila ubijana radi politike Izetbegovica i Karadzica? Zasto su djeca u Srbiji kriva i bila ubijana radi politike Milosevica i Clintona? Svaka zrtva je jedna suvise. Ali mi ide na zivce kad neko kuka nad 78 dana bombardovanja a slijep je na 3 godine masakra koji se desio u BiH gdje je poginulo 100,000 ljudi na sve strane.
Da ti odam jos jednu tajnu. Granatiranje je bilo naj manji problem jer je trajalo "samo" par sati dnevno. Glad, zima, bez struje, lijekova, vode, bez nade ubija polako i poslije 1-2 godine postane ti svejedno. Izadjes na ulicu i boga molis da te granata ubije da se rijesis muka.

Grad

pre 11 godina

Tehnička inovacija se zove srebro nitrat. Njime se između ostalog napunjene protivgradne rakete. Kada se ova supstanca našla u vazduhu i kada ju je svojim prolaskom pokupio Nevidljivi istog trenutka je postao Vidljivi. Zato nam je NATO kasnije uništio sve baterije protivgradne odbrane, do poslednje.

tube8

pre 11 godina

mi njima oborili nevidljivog, i josh 5 aviona, a oni su se toliko tada uplashili da su nas bombardovali josh skoro 3 meseca. eeee srbijo, samo se ti i dalje ponosi porazima, zato cemo uvek ovako jadno zhiveti. i josh gore

ŠRO

pre 11 godina

Uspeh je značajan, ali je zapravo vešto iskorištena greška Amerikanaca. Nijedan avion nije nevidljiv u celom spektru. Tako da "Neva" bez problema "vidi" ovaj avion, jer je on pravljen da bude nevidljiv (ispravnije: prikriven) za novije sisteme. Naši su primetili da avion ide bez pratnje aviona za ometanje i iskoristili situaciju. Ovo je primer kako ne treba biti previše samouveren i imati stav "ša bre, ja sam najjaći".

Niko

pre 11 godina

Svaka cast braniteljima nase otadzbine. Braco Srbi pamet u glavu i ne dozvolite politicarima i mesetarima da nas opet plackaju da kupujemo preskupe eskadrile najsavremenijih aviona, koji u slucaju rata ne mogu ni da polete vec da se ulaze u savremenu, raketnu zastitu koja dokazano moze srusiti svakog agresora. Da smo pre rata imali nekoliko desetina sistema s 300 amerima ne bi ni palo na pamet da nas napadnu, a ako bi im i palo na pamet, brzo bi se predomislili.

:o)

pre 11 godina

Re: Paranoid - Da ste čitali Zoltanove intervjue, znalibiste da taj čovek ističe rad cele ekipe.

Da mi je znati kakve su face složili oni u Pentagonu kad su čuli da je njihov ponos pao :)))

Nikola NS

pre 11 godina

Pre 1800 godina Viminacium je imao podno grejanje u kućama i 4 bazena dok su se po Londonu valjali u blatu.
(mislim to je to, 27. mart 2013 14:26)

Sad u istom tom kraju oko Viminacijuma niko nema podno grejanje, a retko ko i centralno a bazeni su, po vesti koja je objavljena pre dan-dva, zagadjeni arsenom. Dok u Londonu...

Ne zivi se od stare slave.

666

pre 11 godina

A sta ima komandir sa tim? Da li je on oborio avion? To bi bilo kao kada bi se na postolju pobednicke trke npr.Formule 1 popeo direktor tima, a ne vozac. Grozan sistem Srbije. Dok god krpelji i pijavice zive od tudjeg uspeha, kao sto je slucaj u Srbiji, nema nama napredovanja.

Zg

pre 11 godina

Sve u svemu, posto smo smeli da palimo radar samo 6 sekundi, na radaru se samo video obris nekog aviona i putanja njegovog kretanja, tako da je nasumice ispaljeno 4 rakete i jedna je sasvim slucajno pogodila avion, tako da je F117A pogodjen slucajno, eto resio sam dileme i sumnje u vezi rusenja nevidljivog!
Uzdravlje
(bubi, 27. mart 2013 18:21)

Donekle točno. Pisao sam ranije o tome, ali mi komentar nije bio objavljen.

F-117 su u trenutku rušenja već četvrti dan zaredom išli identičnom rutom u isto vrijeme dana (tome još dodaj i civilne plane spottere u Avianu - to je za Amere praktički sport i odmah se zna koji avion je odletio i koji se možda nije vratio, pa su oko vojnih aerodroma na stotine ljudi s dalekozorima).

Uz povremene obrise na radaru moglo se otprilike interpolirati gdje će se avioni i kada nalaziti. Raketa nije slučajno pogodila avion, nego je bila ručno navođena infracrveno tj. termalno u zadnjih nekoliko sekundi leta.

Nakon toga su promijenjene rute.

Rihard

pre 11 godina

Obaranje F-117A se pripisuje Zoltanu Daniju, ali ko je imao uvid u "ratni dnevnik" i šta se događalo tih dana, najzaslužniji za obaranje "nevidljivog" je Đorđe Aničić, Danijev zamenik, a posle tog sukoba 1999. nije čak ni unapređen u viši čin. Pozdrav!

Petar S.

pre 11 godina

SVAKA CAST PVOu Srbije 1999
A pogotovo 250. Brigadi PVO Srbije (koji imaju amblem ovoog OBORENOG vazduhoplova na svojim vozilima I DAN DANAS :D)

Koja je korist bila od obaranja ovog vazduhoplova?

PA PRVO, ni jedan bombarder NATOa nakon toga NIJE IMAO MU*A da leti ispod 5 000 metara JER JE ZNAO DA JE U DOMETU SRPSKE P V O,
A SAMA TA CINJENICA JE SPASILA SREPSKE ZIVOTE!

Drugo, "Kolateralna steta" koja se desavala na KiM bombardovanjem kolona (albanskih) izbeglica, NIJE SE DESILA U SRBIJI, ZBOG TOGA, u obimu u kome je moglo, da je PVO Srbije bila potpuno neutralisana!!.
Sto se tice vas ostalih, KAD BOMBE POCNU DA PADAJU oko vas i vasih komsija U VASOJ ZEMLJI) NE POSTAVLJA se pitanje ko je doveo do toga.

ZABOGA, U SVOJOJ SI ZEMLJI, A BOMBARDUJU TE. TADA BRANIS SVOJU PORODICU I SEBE. I BOLI TE ZA POLITIKU!!!! TAKO REAGUJU LJ U D I.
A o placipi*kama, koje su bile u Misijim rupama, i nigde ih nema, kad je gusto, a onda se uz NVO placenim sa zapada, postaqvljaju pitanja "A cemu sve to??, necu mnogo.To sto si ziv, To sto nisi "koletaralna steta", TO sto pises komentar, TO TI JE DOVOLJAN ODGOVOR.

H V A L A jos jednom Srpskom PVO, sto su doprineli da civilne zrtve to jest "kolateralna steta" NE BUDE ONAKVA KAKVA JE MOGLA DA BUDE U BG i Centralnoj SRBIJI!

I jos nesto!

U INAT Nato komentatorima i srpskim drzavljanima iz juzne srpske pokrajne,

OSTAJE ZAPISANO DA JE SRBIJA OBORILA PRVI STELT BMBARDER U
I S T O R I J I, Ratovanja.

agent011

pre 11 godina

@ Boomerang
I vi ste isto tako gadali sta ste stigli u tom istom ratu, sto se vi ne pokrijete stidom po usima, imali ste u istoriji jedini fabriku za ubijanje djece, gori ste bili od nacisticke njemacke, a i u proteklom ratu vam je islo dobro za rukom da ponovite to isto. Nasa sramota kolika god da je nikada se ne moze mjereiti sa vasom!

Pretorijanac

pre 11 godina

Nisu Arapi imali tehniku, skinuli bi ga oni odavno.
Sam Americki konstruktor je jednom prilikom rekao da avion na radaru moze da se vidi, naravno pod uslovom da ovi na zemlji znaju sta rade.
A nas je i te kako znao...

Milan9891

pre 11 godina

@ (Domagoj, 27. mart 2013 16:24)
(Sucut, 27. mart 2013 16:23)
U Hrvatskoj i Bosni se vodio rat za teritorije gde zivi srpsko stanovnistvo,a za koga su se amerikanci borili bacajuci bombe na zene i decu hiljade kilometara od kuce?

desetar

pre 11 godina

(Petar S., 27. mart 2013 17:36)
blago tebi dete sa tolikim frustracijama, ti za razliku od ovih iz misije rupe si bio u pelenama te 1999.

kazes naterali avione iznad 5000m?
-ovo moze da izjavi samo onaj ko je tad bio u pelenama, a ko je tad sluzio vojni rok (i dobio produzenje kao ja) zna da su se i golim okom mogli videti avioni (a neretko na kosovu smo videli glavu pilota sa sve kacigom kako trazi) dakle bili su i mnogo nize (raketasi se secaju da niko nije smeo da upali radar jer odmah sledi protivradarska...)

to sto su leteli preko 5000m je i dovelo do kolateralne stete jer im laserski i termovizijski navodjene bombe/rakete nisu bile toliko precizne kao pri nizem letu samim tim se upravo zbog toga i dogadjalo MNOGO VISE kolateralne stete (svako ko nije bio u pelenama tada to zna)!

VJ je za 78 dana oborila jedan f-117, jedan f-16, dva a-10 i jedan av-8b
a to nije ni 1% aviona angazovaniih u bombardovanju

pozdrav martovskoj klasi 1998.! i da vise nikad ne ginemo za dzepove sps-ovaca i julovaca kao tada...

Jelena

pre 11 godina

Ovo je političko falsifikovanje istorije. Kakva sramota za Srbe!
Nije nam žao. Bacali su nam bombe sa osiromašenim uranijumom na glave, ubijali i rušili.
Nije nam žao!
Šta ćemo sa majorem Zoranom Radosavljevicem, koji je poginuo u akciji?
Gde je film o njemu?

Pavlovic

pre 11 godina

Ljudi F 117 nije LOVAC,previse je spor da bi bio lovac 0.9Ma dok recimo MIG 21 ima maksimalnu brzinu od 2Ma. Sledeca stvar,F 117 je namenjen za dejstva vazduh-zemlja,to mozete proveriti,od naoruzanja nosi samo navodjene bombe(2) ili jednu nuklearnu,znaci,nema ugradjeni top,rakte vazduh-vazduh itd koje imaju standardni lovci. Pozdrav

Mirotvorac

pre 11 godina

Za ekipu koja misli da je trebalo da "vežemo konja gde gazda kaže" pitanje, da li smo trebali da se priključimo i nacistima 1941. umesto da organizujemo otpor, oslobađamo Loznicu, Užice itd. I tada su žrtve bile užasne, a Jevreji svejedno gotovo istrebljeni.

I da li je stvarno mala uteha ili je to možda ponos ovog naroda da možemo da kažemo, ne, Srbi nisu streljali Jevreje. To je činio Wermacht i Gestapo, a većina Jevreja su ubijeni kao Srbi u okviru nemačke odmazde?

Boomerang

pre 11 godina

@ Boomerang
I vi ste isto tako gadali sta ste stigli u tom istom ratu, sto se vi ne pokrijete stidom po usima, imali ste u istoriji jedini fabriku za ubijanje djece, gori ste bili od nacisticke njemacke, a i u proteklom ratu vam je islo dobro za rukom da ponovite to isto. Nasa sramota kolika god da je nikada se ne moze mjereiti sa vasom!
(agent011, 27. mart 2013 17:50)

A vi ocito ne razumete gradivo koje ste procitali. "Moja" sramota obuhvata teritorije mnogo vece nego "vasa" i ta sto vi mislite da je moja. Ja sam rodjena u nekim drugim granicama te iste zemlje o kojoj pricamo pa kad me neko, ovde "preko", pita o tim sramotnim radnjama sa sve 3 strane, ja se poklapam od stida. Tu i tamo prodje neki dobar 'reket' ili uspemo da im zamazemo oci Teslom, ali u globalu nas znaju samo kao varvare. I s punim pravom.
A s druge strane, sve se nesto bojim da su ti "vasi" u tom proslom ratu gde su ovi "moji" imali fabriku smrti, sedeli na kamicku nekom i pisali poeziju... Otkad su "vasi" okrvavili ruke...

Zalosno je da od "Vardara do Triglava" ne moze 3 normalne glave da se nadju da shvate koliko je to sve sto imate tako jadno... Vi sigurno niste jedna od te 3 glave. Da ista razumete, zapitali bi se sta sam ja radila u Srbiji za vreme bombardovanja ako sam od tih "mojih"... BOB (znate sta to znaci?)

Srdjan

pre 11 godina

Smesno je vise koriscenje reci "patrijota", "dzedaji", itd.Dajte smislite nesto novo I originalno, nemojte me skroz razocarati gospodo "urbani", "gradjani", latentni hrvati, bosnjaci, albanci...

mr.

pre 11 godina

@Pre 1800 godina Viminacium je imao podno grejanje u kućama i 4 bazena dok su se po Londonu valjali u blatu.
(mislim to je to, 27. mart 2013 14:26)

Da li znas da London ima dva puta vise stanovnika od Srbije i da je ukupna kilometraza linija u njegovom metrou veca nego kompletna duzina pruga u Srbiji .

Trebalo bi mi puno vremena da pocnem nabrajanje sta sve ima u Londonu a ovde toga nikada nece ni biti .

Mrznja je jedno a realnost sasvim drugo .

zemlja glupih

pre 11 godina

bas lepo oboreno par aviona, a hiljadu ipo nasih ljudi poginulo, kapitulacija i ponizno povlacenje vojske i policije sa kosova, unistena infrastruktura...

setite se ko se u tim godinama obogatio? ko je obezbedio familiju i celu svitu do praunucica(da ne bi nosili gajbice)? ko je sve dobio tih dana luksuzne stanove u beogradu?
ima toga jos mnogo nego mrzi me da pisem...

Atreides

pre 11 godina

Kakve gluposti covek ovde procita.Palili radar par sekundi pa pomocu predvidjanja ispaljivali rakete itd. Znate li vi kako funkcionisu te PVO rakete ?? Ocigledno pojma nemate posto ne bi lupali da se nasumicno ispaljuju na srecu.

Igla 1m

pre 11 godina

Cega se pametan stidi time se budala ponosi. Shvatite, mi smo jadni i
cemerni, nema mesta bilo kakvom likovanju. U ovom dogadjaju nije bilo
ni traga nase sposobnosti i pameti, Americki avion, Ruska raketa, radari
valjda Cekoslovacki a nasi tj. mi smo, samo, BUDJANOVCI. Simptomaticno.
(Deda/Gago, 27. mart 2013 13:36)

Ako ni zbog čega deda ja se ponosim što nam je radar "Čekoslovački" mislim da je to suština priče....

Milan9891

pre 11 godina

@ (alxxl, 27. mart 2013 13:56)
"igrom slučaja je pilot video avion OČIMA pošto je bio iznad" ???? Video ga je ocima,auuuu skoro nisam cuo nesto smesnije.. Pa ti ne znas kako funkcionise sistem protiv vazdusne odbrane.. To se dogodilo skroz drugacije,nasi su smeli da pale radare u duzini od nekoliko desetina sekundi,zbog toga sto je nas domet gadjanja bio oko 35 km dok su njihovi avioni te radare mogli gadjati i sa udaljenosti vece od 100 km,kada upalis radar ako vidis nesto odmah ga gasis i javljas sledecem kada ce taj avion biti iznad njega da bi on imao vremena za tih nekoliko desetina sekundi da ga locira i gadja. Znam jer moj otac radi u PVO. Kakve crne oci,pa nije ga on puskom gadjao.. I ne znam kako mislis da je nase rukovodstvo moglo to da spreci kada su oni zacrtali cilj da nas bombarduju po svakoj ceni,zato su i namestili "Racak",jedino da se pristalo da udju kopneno na nasu teritoriju,a to se naziva okupacija i ne znam koji predsednik bilo koje drzave sveta ma koliko ona slaba bila to prihvatio tek tako.. To je jednostavno moralo da se desi..

Vladimir

pre 11 godina

@Aleksandar

Nemate vi pojma ni jedan ni drugi. 1999 nije postojala ni JNA, ni VSCG nego Vojska Jugoslavije. VSCG je formirana nekoliko godina kasnije. Veze blage nemate! Ovim ste ili pokazali elementarno neznanje ili ste obojica bili u pelenama te 1999.

Student

pre 11 godina

(Pavle Pucar, 27. mart 2013 11:58)
Prva dva prototipa su poletela 1978 godine. Za Siriju sumnjam, mislim da je razlog Ruska baza,jer Rusi nebi dali tako lako bazu. Iran je dobio sisteme s-300(u vidu sistema RAAD). Treba dodati ovom članku i hrabre borce na Paštriku.

Djole

pre 11 godina

Za neupucene, F-117 je tada a i danas bio vrh Americkog ratnog vazduhoplovstva, namenjen za preventivne udare zbog svoje slabe refleksije, nista ne bi bilo spektakularno da je oboren od strane nekog jakog sistema PVO, vec prastarog SA-6 kub koji prevazidjen pre vise od 40 godina....., a nakon obaranja i zvanicnog pogadjanja jos jednog zauvek isklucen iz operativne upotrebe...a stelth tehnologija....osporena,barem Americka

Petar S.

pre 11 godina

@(milan, 27. mart 2013 15:11)

Pa ne moraju da "drhte" od srpskih komentara, dovoljno je sto drhte od sistema NEVA, konstruisane 1960ih koja je uspela da obori njihovu STELT tehnologiju.

Zahvaljujuci obaranju F-117 u Srbiji (IZMEDJU OSTALOG) i Rusija danas razvija svoj STELT bombarder TIPA:
PAK FA T-50,
http://www.youtube.com/watch?v=QKj-gX7Q2X8

Kao i KINA svoj J-20 STELT bombarder:
http://www.youtube.com/watch?v=zbhCDmTGwno

crveni

pre 11 godina

A da smo odobrili prisustvo nato-a po celoj ondasnjoj Jugoslaviji (tajni aneks B, sporazum Rambouillet), budite sigurni da bi jos snage nato bili na ovim prostorima bas kako su na Kosovu i dan danas (Bondsteel).
Nisu dzabe rusili mostove kod Novog Sad-a, nasli bi oni "svoje" ljude da i Vojvodina bude kao Kosovo danas, mozda cak i Raska.
Propao im plan 100 posto.

A oni koji pricaju da nije pogodjen F117 nego neispravan, nadjena je betamaks kaseta u olupinama koja je prikazana u Madjarskoj na jedan javni skup, sadrzi radio komunikacije i head up display sve dok ga nije pogodila neva, traje 33 minuta 48 sec.
Izvolte : http://youtu.be/GLrjQdvg3BA
...

VS

pre 11 godina

"Tu letelicu je oborio 3. divizija 250. brigade Protivvazdušne odbrane"

NIJE DIVIZIJA NEGO DIVIZION.
pozdrav za defetiste, hrvate, albance i bosance kao i sve druge kompleksase kojima je krivo zbog ovog dogadjaja.

desetar

pre 11 godina

(Petar S., 27. mart 2013 19:43)
kolicina tvojih frustracija i iskompleksiranosti te odaje da nisi video rata (vec si kao i mnoga deca samo slusao price) a ovde mozes pisati i da si kosomonaut...

vrlo dobro sam umeo da raspoznam bl od a-10 i f-16 (to je svako ko je bio dole mogao i po zvuku a kasnije i intuitivno)

izlupetao si bio da je to sto su otisli iznad 5000m neki uspeh - sto znaci da blage veze nemas o cemu pricas
(a leteli su vrlo cesto ispod 5000m, to svaki laik zna) kamo lepe srece da su isli toliko nisko mozda ne bi promasivali...

zbog takvih kompleksasa kao sto si ti smo i dosli u situaciju da "ratujemo" sa najjacim vojnim savezom svih vremena bez ikakve sanse da i priblizno pobedimo i tako bez ikakvog razloga podneli potpuno nepotrebne zrtve koje nisu imale nikakvog efekta na ishod konflikta

takvi kao ti su nama mnogo vise stete napravili nego te nacije koje prozivas!

Dok se nekom ne smrkne....

pre 11 godina

Svaka cast Zoltanu na strucnisti i komandovanju u datoj situaciji ali nije smeo da se rukuje sa tim zlocincem.Cuj kimentara radio ono za sta se je skolovao - da ubija nejac po svetu?

zoran

pre 11 godina

I veliki ratni brod Bizmark je imao savremeno naoruzanje toliko napredno ali slabo za obicne dvokrilce sabljarke sa torpedom, jedan torpedo pogodak u krmu i bizmark je isao ulicom u jednom smeru nac celu britansku flotu. Tako je i ta nasa. genijalnost oborila f117

Vuk Samotnjak

pre 11 godina

Niko normalan, pa cak ni pilot ne opovrgava da je avion bio oboren ali zato ima dezurnih albanaca i trolova da nam kazu da se pokvario. Mislim da to govori dovoljno.

Toliko

pre 11 godina

Citao sam temeljno kako je to uspeo da uradi. Nije se desilo slucajno. Covek je organizovao veliku grupu vojnika na osmatranju, modifikovali su radare, palili ih samo u odredjenim situacijama, premestali se i trudili. Doduse bilo je i greske sa americke strane jer su bili previse samouvereni pa nisu sacekali potpuni mrak da letelica bude i vizuelno teska za primecivanje. Ostatak PVO je pijancio ovo je inace informacija iz prve ruke jer su bili postavljani na mom imanju, mesecima smo sredjivali vinograd posle njih, flase ni ne znam koliko smo bacili. Za rezerviste koji su sa Kosova donosili ukradene Sonije i slicno jer su valjda tako zamislili da se brani zemlja nemam komentar. Nerviraju me ovi komentari koji omalovazavaju iako mali ali ipak uspeh ovog coveka. I u krajnjem cilju prica koja kaze da se ne treba predavati pred svakom preprekom.

zavadi pa vladaj

pre 11 godina

@ (Domagoj, 27. mart 2013 16:24)
(Sucut, 27. mart 2013 16:23)

Oni koji su bombardovali vas i nas su.Mozda na prvi pogled izgleda drukcije ali je sustina takva.

Veliki brat

pre 11 godina

'Ajde ne lupajte pojedinci, zato nam je država tu gde jeste jer svi sve znaju iako nikad nisu ništa videli.

Bio sam u jedinic PVO 250. raketne brigade, i znam gotovo svaki detalj šta se dešavalo u svakom divizionu, jer su nam za 9 meseci vojske vodnici i vojnici po ugovoru gotovo svake sedmice pričali šta se dešavalo.

F-117A je oboren jer je najverovatnije leteo pod nepovoljnim uglom i ostavio je vrata za istovar bombi otvorena što je pojačalo koeficijent refleksije.
Uglavnom, operateri na sistemu za navođenje su sasvim jasno videli avion na ekranima (jedan operater navodi raketu po vertikali, a drugi po horizontali, raketa na 50m od cilja uključuje neki sistem samonavođenja, i dovoljno je da eksplodira na 10-ak metara od aviona da mu ošteti vitalne sisteme).

Naši su koristili češke radare za osmatranje, koji odašilju radarski signal tako što ga emituju u pravcu tla na 100-150m od koga se odbija umesto da se emituje direktno u prostor, tako da protivradarske rakete nemaju efekta.

Problem su nišanski radari kod sistema Neva (S-125), koji imaju veliko bočno rasipanje. Operater mi je pričao da su ih jednom pogodili, i da je kabina bila sva izbušena, a on ni ogrebotine, dok su ostali izginuli ili teško povređeni.

A kad su otkrili termovizijsku kameru za nišanski radar sistema Neva, sreći im nije bilo kraja....

I na kraju, stručni ljudi lepo rekli: i da smo imali S-300, ne vredi, isprovocirali bi nas da ih gađamo, a onda bi poslali 200-300 raketa na svaki sistem...

Wukadin

pre 11 godina

"Pa ja sam nepozvan bio na srpskoj teritoriji! Jel tako?"
Ovo je ključna rečenica, i trebalo bi je više potezati u prigodnim prisećanjima koja dobijaju oblik tradicije ili folklora (kako kome drago da krsti medijski fenomen).
Uzgred, to mi govori zašto ipak nemam ništa protiv susreta dvojice ratnika, mada mislim da je već medijski precenjen...

Djordje

pre 11 godina

Nikola NS, 27. mart 2013 14:57

Slabo ste informisani, Viminacijum obuhvata podrucje blizu Kostolca i Pozarevca, a tamo se proizvodi elektricna energija tako da su plate iznad proseka republike a i sam Pozarevacki kraj je pun gastrbajtera. Sto se tice zivotnog standarda u tom okrugu jedan je od boljih u Republici.

bane

pre 11 godina

@Niko, kupili bi S-300 kad bi Rusi hteli da nam ga prodaju. E sad da li bi se to svidelo recimo Nemcima koji na Kosovu imaju trupe i helikoptere? Nemacka je najznacajniji ekonomski partner Rusije, a sta smo mi?

Student

pre 11 godina

Bubi wtf?
f117 je otvorio tovarni prostor, kako bi bombardovao, i na taj način je morao da otkrije sebe, tad ga je uhvatio radar, procenjena visina i pravac, i ostalo je bilo na projektilu. Projektili(2) su uspesno usli u trag(potpis) i to je to. Cena f177a, odnosno B-2, je negde oko 2 milijarde USD,bez preterivanja, a skinuo ga je sistem NEVA, koji se u Kini,Rusiji,Indiji,Iranu ne koristi,jer se smatra da je zastareo, tako da su svi stelt bombarderi ove generaciej povučeni iz borbene upotrebe.

Petar S.

pre 11 godina

@(desetar, 27. mart 2013 18:05)

Ja sam ?"CARE" u pelenama bio 1968, prvi put na KiM 1988, kao redovni vojnik, a onda 1999, kao rezervisata - sine.

To sto si ti video da leti ispod 5000m jesu bile bezapilotne letelice AKO SI UMEO DA IH PREPOZNAS. To je prva stvar, druga stvar, ja sam pricao o centralnoj Srbiji (JER JE I F-177A OBOREN U CENTRALNOJ SRBIJI, na Kosovu (iM) su sem bezpilotnih letelica (tipa PREDATOR) leteli i druge letelice, kao na primer A-10 Tenkbuster, koji je jedini i sejao OSIROMASENI URANIJUM po Kosovu.
I jos neki sto necu da ti odkrijem. Ako si stvarno bio na KiM 1999, onda ces znati!!!

P.S.
Te PRICE O PELENAMA, Ostavi "bezimenoj" i njenoj NVO kompaniji, kao i SHOK E-Krem-u (@ modferator-u SHOK na Albanskom znaci PRIJATELJU!)

Pozdrav mojoj SEMPTEBARSKOJ KLASI!!!!

Petar S.

pre 11 godina

I DA,
da ne zaboravim da ponovim :

U I N A T NATO komentatorima i srpskim drzavljanima iz juzne srpske pokrajne, OSTAJE ZAPISANO DA JE SRBIJA OBORILA PRVI STELT BOMBARDER U I S T O R I J I ratovanja."

Toliko.

SEAD

pre 11 godina

"Kakve gluposti covek ovde procita.Palili radar par sekundi pa pomocu predvidjanja ispaljivali rakete itd. Znate li vi kako funkcionisu te PVO rakete ?? Ocigledno pojma nemate posto ne bi lupali da se nasumicno ispaljuju na srecu.
(Atreides, 27. mart 2013 19:38)"


Ja bih prvo provjerio.
"According to Sergeant Dragan Matić, who was identified in 2009 as the soldier who fired the missile, they detected the F-117 at a range of about 50–60 km, operating their equipment for no more than 17 seconds to avoid being locked on to by NATO anti-air suppression.[2] According to Dani in a 2007 interview, his troops spotted the aircraft on radar when its bomb-bay doors opened, raising its radar signature.[6]"

Sve se poklapa sa izjavom samog Zoltana. Da su radari radili duze od 17 sekundi bili bi unisteni od SEAD.

Otisla

pre 11 godina

@alxxl - Svaka cast! Upravo tako! Upravo to pricam vec 14 godina i, iako su mnogi toga svjesni, uporno izbjegavaju suocavanje sa tom gordom istinom... Sta je "sacica" zivota naspram nekih racuna na Kipru i slicno.. ali eto, ode i Kipar.. mozda i ova istina jednom dodje na tapet za razmatranje... Jesmo li mi imali zrtve ili smo bili zrtvovani?

Владимир

pre 11 godina

@(bubi, 27. mart 2013 18:21)

Која је вероватноћа да се насумично опали ракета и случајно обори авион?? Вероватно су вас и о томе учили, па нам изрази ту вероватноћу у цифрама. Верујем да је 7ица на лотоу 100х извеснија.

Predator

pre 11 godina

"(bubi, 27. mart 2013 18:21) "

Pa onda je Zoltan bio pravo hrabar. On i njegovi su drzali radare upaljene i do 18 sekundi. "Spottery" u Avianu, BiH, radari u Bih i Srbiji, Ameri naivno letjeli istom rutom, Zoltan jeste koristio radar sa dugom talasnom frekvencijom, imao je srece da upali radar u pravom trenutku (prozor od 18 sekundi), formacija kojom su letjeli F-16 koji su bili u podrsci F-117 (na radaru su se vidjeli F-16 i praznina u sredini F-117), ... Zoltan je video tu prazninu izmedju F-16 aviona i u jednom momentu kad je F-117 izbacio bombe za kratko se pojavio na radaru (sto jeste i najveca mana F-117) prije nego sto je opet "nestao" i Zoltan je bez razmisljanja ispalio dvije rakete. Po mom misljenju i ima i par dokumentarnih emisija na tu temu gdje americki srucnjaci isto vjeruju da nije bio "golden shot" nego ciljani pogodak. Raketa nije pogodila avion ali je eksplodirala dovoljno blizu da osteti avion i pilot izgubi kontrolu. Ne zaboravite F-117 je izuzetno spor. Amerikanci su promijenili taktiku u naredna 74 dana tako da F-117 vise nije bio u opasnosti. Oborena su po jedan F-117 i F-16 te par Predatora koji su u to vrijeme su bili vrlo slabi i koristeni samo za izvidzanje i kao mamci da bi se otkrila PVO.

sremac

pre 11 godina

Ja sam bio klinac tada. Na ulici smo gledali dejstvo PVO oko Beograda i batajnickog aerodroma. Bas u trenutku kada je raketa pogodila F 117, moj komsija otisao u bastu da obavi malu nuzdu. Kada je sevnulo na nebu i zagrmela eksplozija, jadan poceo da trci i zakopcava pantalone, a nije ni zavrsio ono sto je zapoceo......

"NEVIDJIVI"

pre 11 godina

(bubi, 27. mart 2013 18:21)
I sta time dokazujes?Da nisu pucali ne bi ga ni pogodili a sigurnih pogodaka tu nema nego se gadja prema onom sto se prikaze na radaru.Koja bi to bila verovatnoca da neko slucajno puca u to vreme i na tom mestu i pogodi bas taj
avion!?Neosporna je razlika u tehnologiji ali ni "nevidjiv" ne postoji.

kakogod

pre 11 godina

bio sam u radsrskoj jedinici koja je te veceri videla obrise aviona i poslala signal raketasima. postoji par teorija zasto je izgubio stealth konfiguraciju. najvise pije vodu ona koja kaze da su otvorili spremiste za bombe. signal je bio los i video se tek svaki drugi-treci put, kad bi ga radar prebrisao. znam i ime coveka koji je to vece dezurao u kabini osmatraca i video F117, ali to je tajna :).

operater ručnog praćenja i navodilac metli na zemljane ciljeve

pre 11 godina

@Bubi
Raketni sistem NEVA može da ispali dve rakete na jedan cilj koje moraju da se navode iz stanice za navođenje raketa. KUB može da ispali raketu i da ona pravolinijski leti i susretne se sa ciljem u vazduhu a da stanica isključi zračenje. Šest sekundi o kojima su ti pričali važe za taj sistem. NEVA može da sa nišanskim radarom gađa avionom putem zračenja ili alternativno preko TV (crno-bela tehnika) ili termovizijski.

Petar S.

pre 11 godina

(desetar, 27. mart 2013 22:18)

Prijatelju, sto se tice cinjenica mi smo zavrsili.

Samo par stvari,
Citat iz tvog komentara:

"..kamo lepe srece da su isli toliko nisko mozda ne bi promasivali... "

Da si stvarno bio dole sa nama, ovakvu GLUPOST U ZIVOTU nebi mogao da prevalis preko usta, a ni preko tastature!!

Za "komplekse" si mozda donekle i u pravu.
Jedini kompleks koji imam je od dvostrukih standarda koje su primenjivali nad nama.
I STO SE MENE TICE: NE ZABORAVLJAM I NEOPRASTAM!!

P.S Nisi dovoljno Guglao, sto se tice sto se tice aviona na KiM.

branko

pre 11 godina

A ovaj izdajnik sto je oborio nevidljivog je posle nagradjen penziom od strane potonjeg predsednika Tadica, mislim da bi u Americi bio osudjen na mesto komandanta americke vojske.Na nasu srecu ovde patriote postaju predsednici drzave.

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

imao sam srecu da to odgledam uzivo. bio sam na polozaju na drugoj obali save, reon obrenovca, selo - mladost. pomenuto obaranje "nevidljivog" se desilo bas iznad naseg polozaja. bile su dve rakete a jedna je pronasla svoj cilj. "nevidljivi" je leteo nisko pa za nasu pvo i nije bio nevidljiv. dokazano. prizor je bio velicanstven. siguran sam da nije bilo slucajno.