Utorak, 26.03.2013.

07:24

"Marijin zakon" konačno u Skupštini

Poslanici Skupštine počeli raspravu o nekoliko pravosudnih i krivičnih zakona, među kojima je i Marijin zakon, koji donosi novine u kažnjavanju silovanja dece.

Izvor: Beta

"Marijin zakon" konaèno u Skupštini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Igor

pre 11 godina

Ovakav zakon je trebao mnogo ranije da se donese da bismo sada pricali i o represivnijim zakonima za ovako monstruozna krivicna dela, ali za prvi potez, svaka cast!

Danijel Grujić

pre 11 godina

Kada se usvoji zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, građani i mnogobrojne van parlamentarne stranke i udruženja trebalo bi da budu podstaknuti da njihov aktivizam može da donese dobro svima. Doprinos je potrebno dati, koliko je god moguće više. Ne odustajanje od aktivizma da se može u nekom od organa Skupštine Srbije može dostaviti zakon u pisanom ili elektronskom obliku, aktivizam dobijaće na značaju i tako će Srbija kao država postajati za primer u kome se aktivizam građana i organizacija razvija bez prestanka. Ako su mnogobrojne organizacije uspele da izdestvuju da mnogi lokalni pralamenti usvoje deklaracije gde se njihova lokalna područja proglašavaju netolerantna na gmo, mogu i treba da nastave i dalje sa aktivizmom. Zar nas treba da pouči primer da bi smo se setili na aktivizam, kada jedan otac koji je izgubio njegovo dete podnosi zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima.

uhoda

pre 11 godina

Trebalo je mnogo ranje sprovesti ovakve mere!Koliko bi dece bilo postedjeno pedofilskih zlotvora!Neko se setio i dece!
(Renata Nestorovski, 27. mart 2013 05:47)
Ovo ce biti veliko olaksanje roditeljima koji su morali da prate decu na svakom koraku kako bi ih zastitili

Srecko

pre 11 godina

Pedofile i silovatelje najostrije treba kazniti. Tako cemo dati primer ostalima da ne smeju da naprave taj gnusni zlocin. Sramota je kakav je trenutni zakon za te manijake.

Renata Nestorovski

pre 11 godina

Trebalo je mnogo ranje sprovesti ovakve mere!Koliko bi dece bilo postedjeno pedofilskih zlotvora!Neko se setio i dece!

Tatjaana

pre 11 godina

Konacno da zazivi Marijin zakon. Toliko je Marijin otac ulozijo energije i snage da se pokrenei promene zakoni kad su pedofili u pitanju. Nismo uzalud sirili pricu po netu,prikupljali se potpisi podrske ......

Kukile

pre 11 godina

Princip "žrtveno jagnje" je najbolji način da se menja stanje u sistemu! Kada jednog pedofila dobro sankcionišeš drugi će se zapitati!

LISICA

pre 11 godina

Podrzavam sve ovo,nadam se da ce ovaj zakon biti dosta efikasniji i bolji od prethodnog,kao i da ce se ovim zakonom ova vrsta nasilja svesti na neki minimum.

Despina

pre 11 godina

Svaki zakon koji Skupština donese je u interesu građana Srbije. Marijin zakon i treba da se primeni kod nas. Marjin zakon će zaista pedofilima i silovateljima stati na put. Zakon treba da zaštiti svakog građanina ova države i najmalđe. Predlog demohrišćanske stranke vlada treba da stavi u razmatranje taj predlog nije tako loš.Pedofili i silovatelji treba da imaju policijski nadzor.

Hiperaktivna BUVA

pre 11 godina

Svaki pedofil, po meni, bi treba biti osudjen na doživotnu robiju ili kastraciju ali pošto to nije moguće onda me barem malo teši to što se usvajaju zakoni koji će doprineti da više ne uništavaju životi dece!

Danijel Grujić

pre 11 godina

Aktivizam građanina Srbije dobija na značaju kada taj građanin doživi gubitak svog najmilijeg deteta. Strašno je to do sada što su tkavi slučajevi nakon šest godina zastarevali. Trebalo bi konačno da sagledamo da aktivizam građanina države Srbije mora da bude mnogo više značajan i potreban kako se ne bi događali loši događaji. Treba da se uvede nešto novo u Skupštini Srbije, da svaki građanin napiše i dostavi skupštini predlog zakona u elektrnskom ili pisanom obliku. Takva praksa ne bi štetila ništa, već bi doprinela da se poboljša ovaj društveni život u kome su žrtve bili nedužni građani.

Biberče

pre 11 godina

Neverovatno u trenutku kada treba da se raspravlja o zakonu o zaštiti dece poslanici LDP oppet koriste priliku da srne opoziciju po pitanju marginalnih tema! Strašno...

sosa_iz_sosenka

pre 11 godina

ovo je ogroman korak u sprecavanju mogucih napada silovanja, ali kad bi pitali javnost svi bi izglasali jos mnogo ostrije mere, ali za pocetak je veoma dobro da buidu kontrolisani i posle izlaska iz zatvora da se sprece svi potenmcijalni napadi

Sany E

pre 11 godina

Naravno, da treba da postoji baza podataka silovatelja i pedofila,sa DNK uzorcima da bi uvek bili dostupni za proveru,kako bi se lakše otkrili počinioci krivičnog dela.

Masinica

pre 11 godina

Konacno da je na red dosao jedan Zakon koji ce gradjanima Srbije obezbediti sigurnost i bezbednost. Mislim da ovde ne bi smelo da se politizuje puno.

Ronin

pre 11 godina

Napokon zakoni koji pomazu nasem drustvu a ne samo pojedincima!!
(igorqwe, 26. mart 2013 19:13)

Slažem se, mada ovaj zakon je odavno trebao da se sprovede, da ne bi dilazilo do sitacija koje znamo

bezimena

pre 11 godina

Ministar Selakovic me svakog dana sve vise iznenadjuje.
(Mali princ, 26. mart 2013 19:13)

Čime!? Ovaj zakon je pripremilo prethodno Ministarstvo pravde!

p.s.(polarna veverica, 26. mart 2013 13:35)

Ljudska bića NISU objekti, stoga deca nisu STVARI!

Hulk

pre 11 godina

Ono sto je zalosno u Srbiji je to sto neke stvari se prvo dese,pa tek onda se radi da bi se to sprecilo.Nadam se da ce Marijin zakon biti jednoglasno usvojen u Skupstini i da se takve stvari nece dogadjati vise u Srbiji.

Mali princ

pre 11 godina

Ministar Selakovic me svakog dana sve vise iznenadjuje. Ovaj zakon je trebalo jos ranije usvojiti. Deca moraju biti maksimalno zasticena.

suzana

pre 11 godina

Hoće li se konačno neko nekada pozabaviti Zakonom o alimentaciji.... Ovo više nema smisla.... Sve ja verujem i podržavam ali ovo nije fer prema nama koji brinemo i borimo se za decu, a drugi roditelj koji je isto toliko kao i ja ne zove ne pita, ne zanima ga ima li moje dete da jede i šta da obuče, ide li u školu i kakav je đak... a sutra će se dičiti kako ima predivno dete... kada će takav neki Zakon da stigne na dnevni red???

Maja

pre 11 godina

Za svaku pohvalu je ova aktinost ministarstva zbog bezbednosti nase dece! Pedofili su povratnici u prestupu i njihovo pracenje po pustanju na slobodu je kljucno za uspeh sprecavanja novih zlocina.

Odin

pre 11 godina

Pored zaštite dece moramo da napravimo neki zakon koji će bavezati državu da obezbedi da deca ne sede na ulici, već da se još od malih nogu aktiviraju tipa da budu kreativni i sl.

Slap on the wrist

pre 11 godina

Drago mi je da su uveli ove mere ali mislim da su one blage... Samo se zapitajte šta bi ste uradili takvim ljudima da priđu vašoj deci... E te mere treba uvesti...

Batina je iz Raja izašla

pre 11 godina

Ne dozvolite da takve persone uopšte izlaze iz zatvora i problem je rešen... Neće ovaj zakon ni biti potreban

Otisla

pre 11 godina

Strasno je da smo morali da izgubimo Mariju (i sve druge "Marije" ovoga svijeta) da bi donijeli takav zakon. Ne pricam samo za Srbiju; ovoga puta u globalu obuhvatam jer zlocin nad djecom je, po meni, genocidan u namjeri i nijedan genocid ne moze da se mjeri sa njim. Unistiti nesto tako nevino - nema adekvatne kazne za to. Ali, jednu stvar zamjeram i Srbiji i svim zemljama koje jos uvijek nemaju te zakone sprovedene - zar treba cekati da se ovo desi? Zar nismo svjesni da je svijet zaglibio odavno i da je ovakvih monstruma svugdje i da su kao tempirane bombe? Sta mislite koliko li je slucajeva koji se nikad nisu objavili ili koje zrtve nikad nisu prijavile? Razmislite o tome.. Prije nekih 8 godina na Floridi je svojevremeni monstrum oteo djevojcicu iz njene sobe (!!), odveo je kod sebe, silovao, ubacio u kesu i zakopao zivu u dvoristu izmedju svoje i njene kuce. Danima se precesljavao teren Floride, i sire, dok je djevojcica u najgorim mukama izdisala na korak od svoje kuce. I onda je izasao 'Jessica Lunsford zakon' koji upravo zahtjeva strogo pracenje pedofila, nesmanjivanje kazni, i slicno.. Ali je za Jessicu to bilo kasno kao sto je i za Mariju kasno. Zar gospoda u skupstini nisu mogla da budu, za promenu, proaktivna, pa sprovedu takve zakone prije nego se to desi kuci? Iskreno se nadam da imaju sredstva i ljude koji ce te monstrume istinski da prate. I, dragi roditelji, oci napred i pozadi, usi kao kod slona.. ne prepustajte nista slucajnosti.. prosla su sretna doba...

upoznata

pre 11 godina

Glivek je je prvi lek u svojoj generaciji koji LECI hronicnu mieloidnu leukemiju (CML) sto je cinjenica, a ne reklama za odredjenu farmcutsku kompaniju. Ukoliko se stekne rezistencija na njega ili postoje nezeljeni efekti terapija se prekida i uvodi se Nilotnib (druga genercija istog leka). Da skratim pricu ...ukoliko pacijenti koji imaju CML nemaju mogucnost da dobiju Glivek bolje ne trosite novce na Anzovip jer time samo umirujete svoju savest, malim pacijnitma necete pomoci ...

MONSTRUMI

pre 11 godina

NE postoji adekvatna kazna kojom bi se ljudi koji nasrnu da decu mogli kazniti. Apelujem na sve ljude kad u svojoj okolini primete ili naciju za nekog da ima bilo kakve seksualnih sklonosti ka deci to prijave nadleznim organima , jer veoma je bitna prevencija, tu i porodica mora na sebe da preuzme obavezu i odgovornost u smislu da svoju decu upozore da budu obazriva, kao i kontrola koriscenja interneta.

Thor

pre 11 godina

Zakoni kao ovaj nam trebaju kao hlebac. Zato predlažem da se sagledaju sve moguće loše situacije u Srbiji i da se zakonski, koliko je to moguće koriguje i da se zaštiti nezaštićni deo populacije, jer i ovako nam vlada bela kuga a kamo li ako sami počnemo da se uništavamo.

uuuuuuuuuups

pre 11 godina

Superiska i ovo je poboljsanje. ja nisam tako demokratski nastrojena pa bi moja kazna bila strojenje, ali i ovo je napredak u sprecavanju po meni jednog od odvratnijih zlodela. Ne znam da li te nemani smatram ljudskim bicima. Drugarica mi je nedavno napadnuta od strane gore pomenutog bolesnika, pa mozda i zato zelim tim ljudima sve najgore..

Zahtevamo

pre 11 godina

Zahtevamo od poslanika da se zakon sto pre usvoji a od sudija da uvek izricu najstoze kazne za zlostavljanje najvrednijih malenih bica na ovoj planeti.

Dusanka

pre 11 godina

Ne može se rečima opisati koliko je strašno to što se desilo maloj Mariji, svaka reč je preslaba,neka se zaista to vise nikad nikome ne desi."Marijin zakon" usvajanjem bi trebalo da osujeti svaki pokušaj silovatelja i pedofila da naškode deci i da ih natera da odustanu od zlih namera. Zastitimo svoju decu!

helena

pre 11 godina

veoma je potrebno da se razjasne neke stvari jer dosad su nam govorili koliko novaca ide za Kosovo--a kroz televizor gledamo kako nas narod tamo gladuje-znaci nesto nije u redu

Dusanka

pre 11 godina

Ne može se rečima opisati koliko je strašno to što se desilo maloj Mariji, svaka reč je preslaba,neka se zaista to vise nikad nikome ne desi."Marijin zakon" usvajanjem bi trebalo da osujeti svaki pokušaj silovatelja i pedofila da naškode deci i da ih natera da odustanu od zlih namera. Zastitimo svoju decu!

helena

pre 11 godina

veoma je potrebno da se razjasne neke stvari jer dosad su nam govorili koliko novaca ide za Kosovo--a kroz televizor gledamo kako nas narod tamo gladuje-znaci nesto nije u redu

MONSTRUMI

pre 11 godina

NE postoji adekvatna kazna kojom bi se ljudi koji nasrnu da decu mogli kazniti. Apelujem na sve ljude kad u svojoj okolini primete ili naciju za nekog da ima bilo kakve seksualnih sklonosti ka deci to prijave nadleznim organima , jer veoma je bitna prevencija, tu i porodica mora na sebe da preuzme obavezu i odgovornost u smislu da svoju decu upozore da budu obazriva, kao i kontrola koriscenja interneta.

Zahtevamo

pre 11 godina

Zahtevamo od poslanika da se zakon sto pre usvoji a od sudija da uvek izricu najstoze kazne za zlostavljanje najvrednijih malenih bica na ovoj planeti.

uuuuuuuuuups

pre 11 godina

Superiska i ovo je poboljsanje. ja nisam tako demokratski nastrojena pa bi moja kazna bila strojenje, ali i ovo je napredak u sprecavanju po meni jednog od odvratnijih zlodela. Ne znam da li te nemani smatram ljudskim bicima. Drugarica mi je nedavno napadnuta od strane gore pomenutog bolesnika, pa mozda i zato zelim tim ljudima sve najgore..

Slap on the wrist

pre 11 godina

Drago mi je da su uveli ove mere ali mislim da su one blage... Samo se zapitajte šta bi ste uradili takvim ljudima da priđu vašoj deci... E te mere treba uvesti...

Otisla

pre 11 godina

Strasno je da smo morali da izgubimo Mariju (i sve druge "Marije" ovoga svijeta) da bi donijeli takav zakon. Ne pricam samo za Srbiju; ovoga puta u globalu obuhvatam jer zlocin nad djecom je, po meni, genocidan u namjeri i nijedan genocid ne moze da se mjeri sa njim. Unistiti nesto tako nevino - nema adekvatne kazne za to. Ali, jednu stvar zamjeram i Srbiji i svim zemljama koje jos uvijek nemaju te zakone sprovedene - zar treba cekati da se ovo desi? Zar nismo svjesni da je svijet zaglibio odavno i da je ovakvih monstruma svugdje i da su kao tempirane bombe? Sta mislite koliko li je slucajeva koji se nikad nisu objavili ili koje zrtve nikad nisu prijavile? Razmislite o tome.. Prije nekih 8 godina na Floridi je svojevremeni monstrum oteo djevojcicu iz njene sobe (!!), odveo je kod sebe, silovao, ubacio u kesu i zakopao zivu u dvoristu izmedju svoje i njene kuce. Danima se precesljavao teren Floride, i sire, dok je djevojcica u najgorim mukama izdisala na korak od svoje kuce. I onda je izasao 'Jessica Lunsford zakon' koji upravo zahtjeva strogo pracenje pedofila, nesmanjivanje kazni, i slicno.. Ali je za Jessicu to bilo kasno kao sto je i za Mariju kasno. Zar gospoda u skupstini nisu mogla da budu, za promenu, proaktivna, pa sprovedu takve zakone prije nego se to desi kuci? Iskreno se nadam da imaju sredstva i ljude koji ce te monstrume istinski da prate. I, dragi roditelji, oci napred i pozadi, usi kao kod slona.. ne prepustajte nista slucajnosti.. prosla su sretna doba...

Thor

pre 11 godina

Zakoni kao ovaj nam trebaju kao hlebac. Zato predlažem da se sagledaju sve moguće loše situacije u Srbiji i da se zakonski, koliko je to moguće koriguje i da se zaštiti nezaštićni deo populacije, jer i ovako nam vlada bela kuga a kamo li ako sami počnemo da se uništavamo.

suzana

pre 11 godina

Hoće li se konačno neko nekada pozabaviti Zakonom o alimentaciji.... Ovo više nema smisla.... Sve ja verujem i podržavam ali ovo nije fer prema nama koji brinemo i borimo se za decu, a drugi roditelj koji je isto toliko kao i ja ne zove ne pita, ne zanima ga ima li moje dete da jede i šta da obuče, ide li u školu i kakav je đak... a sutra će se dičiti kako ima predivno dete... kada će takav neki Zakon da stigne na dnevni red???

upoznata

pre 11 godina

Glivek je je prvi lek u svojoj generaciji koji LECI hronicnu mieloidnu leukemiju (CML) sto je cinjenica, a ne reklama za odredjenu farmcutsku kompaniju. Ukoliko se stekne rezistencija na njega ili postoje nezeljeni efekti terapija se prekida i uvodi se Nilotnib (druga genercija istog leka). Da skratim pricu ...ukoliko pacijenti koji imaju CML nemaju mogucnost da dobiju Glivek bolje ne trosite novce na Anzovip jer time samo umirujete svoju savest, malim pacijnitma necete pomoci ...

Odin

pre 11 godina

Pored zaštite dece moramo da napravimo neki zakon koji će bavezati državu da obezbedi da deca ne sede na ulici, već da se još od malih nogu aktiviraju tipa da budu kreativni i sl.

Mali princ

pre 11 godina

Ministar Selakovic me svakog dana sve vise iznenadjuje. Ovaj zakon je trebalo jos ranije usvojiti. Deca moraju biti maksimalno zasticena.

Batina je iz Raja izašla

pre 11 godina

Ne dozvolite da takve persone uopšte izlaze iz zatvora i problem je rešen... Neće ovaj zakon ni biti potreban

Maja

pre 11 godina

Za svaku pohvalu je ova aktinost ministarstva zbog bezbednosti nase dece! Pedofili su povratnici u prestupu i njihovo pracenje po pustanju na slobodu je kljucno za uspeh sprecavanja novih zlocina.

Hulk

pre 11 godina

Ono sto je zalosno u Srbiji je to sto neke stvari se prvo dese,pa tek onda se radi da bi se to sprecilo.Nadam se da ce Marijin zakon biti jednoglasno usvojen u Skupstini i da se takve stvari nece dogadjati vise u Srbiji.

Sany E

pre 11 godina

Naravno, da treba da postoji baza podataka silovatelja i pedofila,sa DNK uzorcima da bi uvek bili dostupni za proveru,kako bi se lakše otkrili počinioci krivičnog dela.

Masinica

pre 11 godina

Konacno da je na red dosao jedan Zakon koji ce gradjanima Srbije obezbediti sigurnost i bezbednost. Mislim da ovde ne bi smelo da se politizuje puno.

Ronin

pre 11 godina

Napokon zakoni koji pomazu nasem drustvu a ne samo pojedincima!!
(igorqwe, 26. mart 2013 19:13)

Slažem se, mada ovaj zakon je odavno trebao da se sprovede, da ne bi dilazilo do sitacija koje znamo

bezimena

pre 11 godina

Ministar Selakovic me svakog dana sve vise iznenadjuje.
(Mali princ, 26. mart 2013 19:13)

Čime!? Ovaj zakon je pripremilo prethodno Ministarstvo pravde!

p.s.(polarna veverica, 26. mart 2013 13:35)

Ljudska bića NISU objekti, stoga deca nisu STVARI!

Despina

pre 11 godina

Svaki zakon koji Skupština donese je u interesu građana Srbije. Marijin zakon i treba da se primeni kod nas. Marjin zakon će zaista pedofilima i silovateljima stati na put. Zakon treba da zaštiti svakog građanina ova države i najmalđe. Predlog demohrišćanske stranke vlada treba da stavi u razmatranje taj predlog nije tako loš.Pedofili i silovatelji treba da imaju policijski nadzor.

Tatjaana

pre 11 godina

Konacno da zazivi Marijin zakon. Toliko je Marijin otac ulozijo energije i snage da se pokrenei promene zakoni kad su pedofili u pitanju. Nismo uzalud sirili pricu po netu,prikupljali se potpisi podrske ......

Renata Nestorovski

pre 11 godina

Trebalo je mnogo ranje sprovesti ovakve mere!Koliko bi dece bilo postedjeno pedofilskih zlotvora!Neko se setio i dece!

Srecko

pre 11 godina

Pedofile i silovatelje najostrije treba kazniti. Tako cemo dati primer ostalima da ne smeju da naprave taj gnusni zlocin. Sramota je kakav je trenutni zakon za te manijake.

Igor

pre 11 godina

Ovakav zakon je trebao mnogo ranije da se donese da bismo sada pricali i o represivnijim zakonima za ovako monstruozna krivicna dela, ali za prvi potez, svaka cast!

sosa_iz_sosenka

pre 11 godina

ovo je ogroman korak u sprecavanju mogucih napada silovanja, ali kad bi pitali javnost svi bi izglasali jos mnogo ostrije mere, ali za pocetak je veoma dobro da buidu kontrolisani i posle izlaska iz zatvora da se sprece svi potenmcijalni napadi

Danijel Grujić

pre 11 godina

Aktivizam građanina Srbije dobija na značaju kada taj građanin doživi gubitak svog najmilijeg deteta. Strašno je to do sada što su tkavi slučajevi nakon šest godina zastarevali. Trebalo bi konačno da sagledamo da aktivizam građanina države Srbije mora da bude mnogo više značajan i potreban kako se ne bi događali loši događaji. Treba da se uvede nešto novo u Skupštini Srbije, da svaki građanin napiše i dostavi skupštini predlog zakona u elektrnskom ili pisanom obliku. Takva praksa ne bi štetila ništa, već bi doprinela da se poboljša ovaj društveni život u kome su žrtve bili nedužni građani.

uhoda

pre 11 godina

Trebalo je mnogo ranje sprovesti ovakve mere!Koliko bi dece bilo postedjeno pedofilskih zlotvora!Neko se setio i dece!
(Renata Nestorovski, 27. mart 2013 05:47)
Ovo ce biti veliko olaksanje roditeljima koji su morali da prate decu na svakom koraku kako bi ih zastitili

Biberče

pre 11 godina

Neverovatno u trenutku kada treba da se raspravlja o zakonu o zaštiti dece poslanici LDP oppet koriste priliku da srne opoziciju po pitanju marginalnih tema! Strašno...

Hiperaktivna BUVA

pre 11 godina

Svaki pedofil, po meni, bi treba biti osudjen na doživotnu robiju ili kastraciju ali pošto to nije moguće onda me barem malo teši to što se usvajaju zakoni koji će doprineti da više ne uništavaju životi dece!

LISICA

pre 11 godina

Podrzavam sve ovo,nadam se da ce ovaj zakon biti dosta efikasniji i bolji od prethodnog,kao i da ce se ovim zakonom ova vrsta nasilja svesti na neki minimum.

Kukile

pre 11 godina

Princip "žrtveno jagnje" je najbolji način da se menja stanje u sistemu! Kada jednog pedofila dobro sankcionišeš drugi će se zapitati!

Danijel Grujić

pre 11 godina

Kada se usvoji zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, građani i mnogobrojne van parlamentarne stranke i udruženja trebalo bi da budu podstaknuti da njihov aktivizam može da donese dobro svima. Doprinos je potrebno dati, koliko je god moguće više. Ne odustajanje od aktivizma da se može u nekom od organa Skupštine Srbije može dostaviti zakon u pisanom ili elektronskom obliku, aktivizam dobijaće na značaju i tako će Srbija kao država postajati za primer u kome se aktivizam građana i organizacija razvija bez prestanka. Ako su mnogobrojne organizacije uspele da izdestvuju da mnogi lokalni pralamenti usvoje deklaracije gde se njihova lokalna područja proglašavaju netolerantna na gmo, mogu i treba da nastave i dalje sa aktivizmom. Zar nas treba da pouči primer da bi smo se setili na aktivizam, kada jedan otac koji je izgubio njegovo dete podnosi zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima.

bezimena

pre 11 godina

Ministar Selakovic me svakog dana sve vise iznenadjuje.
(Mali princ, 26. mart 2013 19:13)

Čime!? Ovaj zakon je pripremilo prethodno Ministarstvo pravde!

p.s.(polarna veverica, 26. mart 2013 13:35)

Ljudska bića NISU objekti, stoga deca nisu STVARI!

Mali princ

pre 11 godina

Ministar Selakovic me svakog dana sve vise iznenadjuje. Ovaj zakon je trebalo jos ranije usvojiti. Deca moraju biti maksimalno zasticena.

helena

pre 11 godina

veoma je potrebno da se razjasne neke stvari jer dosad su nam govorili koliko novaca ide za Kosovo--a kroz televizor gledamo kako nas narod tamo gladuje-znaci nesto nije u redu

suzana

pre 11 godina

Hoće li se konačno neko nekada pozabaviti Zakonom o alimentaciji.... Ovo više nema smisla.... Sve ja verujem i podržavam ali ovo nije fer prema nama koji brinemo i borimo se za decu, a drugi roditelj koji je isto toliko kao i ja ne zove ne pita, ne zanima ga ima li moje dete da jede i šta da obuče, ide li u školu i kakav je đak... a sutra će se dičiti kako ima predivno dete... kada će takav neki Zakon da stigne na dnevni red???

Thor

pre 11 godina

Zakoni kao ovaj nam trebaju kao hlebac. Zato predlažem da se sagledaju sve moguće loše situacije u Srbiji i da se zakonski, koliko je to moguće koriguje i da se zaštiti nezaštićni deo populacije, jer i ovako nam vlada bela kuga a kamo li ako sami počnemo da se uništavamo.

Batina je iz Raja izašla

pre 11 godina

Ne dozvolite da takve persone uopšte izlaze iz zatvora i problem je rešen... Neće ovaj zakon ni biti potreban

Biberče

pre 11 godina

Neverovatno u trenutku kada treba da se raspravlja o zakonu o zaštiti dece poslanici LDP oppet koriste priliku da srne opoziciju po pitanju marginalnih tema! Strašno...

Dusanka

pre 11 godina

Ne može se rečima opisati koliko je strašno to što se desilo maloj Mariji, svaka reč je preslaba,neka se zaista to vise nikad nikome ne desi."Marijin zakon" usvajanjem bi trebalo da osujeti svaki pokušaj silovatelja i pedofila da naškode deci i da ih natera da odustanu od zlih namera. Zastitimo svoju decu!

MONSTRUMI

pre 11 godina

NE postoji adekvatna kazna kojom bi se ljudi koji nasrnu da decu mogli kazniti. Apelujem na sve ljude kad u svojoj okolini primete ili naciju za nekog da ima bilo kakve seksualnih sklonosti ka deci to prijave nadleznim organima , jer veoma je bitna prevencija, tu i porodica mora na sebe da preuzme obavezu i odgovornost u smislu da svoju decu upozore da budu obazriva, kao i kontrola koriscenja interneta.

uuuuuuuuuups

pre 11 godina

Superiska i ovo je poboljsanje. ja nisam tako demokratski nastrojena pa bi moja kazna bila strojenje, ali i ovo je napredak u sprecavanju po meni jednog od odvratnijih zlodela. Ne znam da li te nemani smatram ljudskim bicima. Drugarica mi je nedavno napadnuta od strane gore pomenutog bolesnika, pa mozda i zato zelim tim ljudima sve najgore..

Zahtevamo

pre 11 godina

Zahtevamo od poslanika da se zakon sto pre usvoji a od sudija da uvek izricu najstoze kazne za zlostavljanje najvrednijih malenih bica na ovoj planeti.

Otisla

pre 11 godina

Strasno je da smo morali da izgubimo Mariju (i sve druge "Marije" ovoga svijeta) da bi donijeli takav zakon. Ne pricam samo za Srbiju; ovoga puta u globalu obuhvatam jer zlocin nad djecom je, po meni, genocidan u namjeri i nijedan genocid ne moze da se mjeri sa njim. Unistiti nesto tako nevino - nema adekvatne kazne za to. Ali, jednu stvar zamjeram i Srbiji i svim zemljama koje jos uvijek nemaju te zakone sprovedene - zar treba cekati da se ovo desi? Zar nismo svjesni da je svijet zaglibio odavno i da je ovakvih monstruma svugdje i da su kao tempirane bombe? Sta mislite koliko li je slucajeva koji se nikad nisu objavili ili koje zrtve nikad nisu prijavile? Razmislite o tome.. Prije nekih 8 godina na Floridi je svojevremeni monstrum oteo djevojcicu iz njene sobe (!!), odveo je kod sebe, silovao, ubacio u kesu i zakopao zivu u dvoristu izmedju svoje i njene kuce. Danima se precesljavao teren Floride, i sire, dok je djevojcica u najgorim mukama izdisala na korak od svoje kuce. I onda je izasao 'Jessica Lunsford zakon' koji upravo zahtjeva strogo pracenje pedofila, nesmanjivanje kazni, i slicno.. Ali je za Jessicu to bilo kasno kao sto je i za Mariju kasno. Zar gospoda u skupstini nisu mogla da budu, za promenu, proaktivna, pa sprovedu takve zakone prije nego se to desi kuci? Iskreno se nadam da imaju sredstva i ljude koji ce te monstrume istinski da prate. I, dragi roditelji, oci napred i pozadi, usi kao kod slona.. ne prepustajte nista slucajnosti.. prosla su sretna doba...

upoznata

pre 11 godina

Glivek je je prvi lek u svojoj generaciji koji LECI hronicnu mieloidnu leukemiju (CML) sto je cinjenica, a ne reklama za odredjenu farmcutsku kompaniju. Ukoliko se stekne rezistencija na njega ili postoje nezeljeni efekti terapija se prekida i uvodi se Nilotnib (druga genercija istog leka). Da skratim pricu ...ukoliko pacijenti koji imaju CML nemaju mogucnost da dobiju Glivek bolje ne trosite novce na Anzovip jer time samo umirujete svoju savest, malim pacijnitma necete pomoci ...

Slap on the wrist

pre 11 godina

Drago mi je da su uveli ove mere ali mislim da su one blage... Samo se zapitajte šta bi ste uradili takvim ljudima da priđu vašoj deci... E te mere treba uvesti...

Maja

pre 11 godina

Za svaku pohvalu je ova aktinost ministarstva zbog bezbednosti nase dece! Pedofili su povratnici u prestupu i njihovo pracenje po pustanju na slobodu je kljucno za uspeh sprecavanja novih zlocina.

Odin

pre 11 godina

Pored zaštite dece moramo da napravimo neki zakon koji će bavezati državu da obezbedi da deca ne sede na ulici, već da se još od malih nogu aktiviraju tipa da budu kreativni i sl.

Hulk

pre 11 godina

Ono sto je zalosno u Srbiji je to sto neke stvari se prvo dese,pa tek onda se radi da bi se to sprecilo.Nadam se da ce Marijin zakon biti jednoglasno usvojen u Skupstini i da se takve stvari nece dogadjati vise u Srbiji.

Ronin

pre 11 godina

Napokon zakoni koji pomazu nasem drustvu a ne samo pojedincima!!
(igorqwe, 26. mart 2013 19:13)

Slažem se, mada ovaj zakon je odavno trebao da se sprovede, da ne bi dilazilo do sitacija koje znamo

Sany E

pre 11 godina

Naravno, da treba da postoji baza podataka silovatelja i pedofila,sa DNK uzorcima da bi uvek bili dostupni za proveru,kako bi se lakše otkrili počinioci krivičnog dela.

Masinica

pre 11 godina

Konacno da je na red dosao jedan Zakon koji ce gradjanima Srbije obezbediti sigurnost i bezbednost. Mislim da ovde ne bi smelo da se politizuje puno.

sosa_iz_sosenka

pre 11 godina

ovo je ogroman korak u sprecavanju mogucih napada silovanja, ali kad bi pitali javnost svi bi izglasali jos mnogo ostrije mere, ali za pocetak je veoma dobro da buidu kontrolisani i posle izlaska iz zatvora da se sprece svi potenmcijalni napadi

Despina

pre 11 godina

Svaki zakon koji Skupština donese je u interesu građana Srbije. Marijin zakon i treba da se primeni kod nas. Marjin zakon će zaista pedofilima i silovateljima stati na put. Zakon treba da zaštiti svakog građanina ova države i najmalđe. Predlog demohrišćanske stranke vlada treba da stavi u razmatranje taj predlog nije tako loš.Pedofili i silovatelji treba da imaju policijski nadzor.

Danijel Grujić

pre 11 godina

Aktivizam građanina Srbije dobija na značaju kada taj građanin doživi gubitak svog najmilijeg deteta. Strašno je to do sada što su tkavi slučajevi nakon šest godina zastarevali. Trebalo bi konačno da sagledamo da aktivizam građanina države Srbije mora da bude mnogo više značajan i potreban kako se ne bi događali loši događaji. Treba da se uvede nešto novo u Skupštini Srbije, da svaki građanin napiše i dostavi skupštini predlog zakona u elektrnskom ili pisanom obliku. Takva praksa ne bi štetila ništa, već bi doprinela da se poboljša ovaj društveni život u kome su žrtve bili nedužni građani.

Hiperaktivna BUVA

pre 11 godina

Svaki pedofil, po meni, bi treba biti osudjen na doživotnu robiju ili kastraciju ali pošto to nije moguće onda me barem malo teši to što se usvajaju zakoni koji će doprineti da više ne uništavaju životi dece!

LISICA

pre 11 godina

Podrzavam sve ovo,nadam se da ce ovaj zakon biti dosta efikasniji i bolji od prethodnog,kao i da ce se ovim zakonom ova vrsta nasilja svesti na neki minimum.

Kukile

pre 11 godina

Princip "žrtveno jagnje" je najbolji način da se menja stanje u sistemu! Kada jednog pedofila dobro sankcionišeš drugi će se zapitati!

Tatjaana

pre 11 godina

Konacno da zazivi Marijin zakon. Toliko je Marijin otac ulozijo energije i snage da se pokrenei promene zakoni kad su pedofili u pitanju. Nismo uzalud sirili pricu po netu,prikupljali se potpisi podrske ......

Renata Nestorovski

pre 11 godina

Trebalo je mnogo ranje sprovesti ovakve mere!Koliko bi dece bilo postedjeno pedofilskih zlotvora!Neko se setio i dece!

Srecko

pre 11 godina

Pedofile i silovatelje najostrije treba kazniti. Tako cemo dati primer ostalima da ne smeju da naprave taj gnusni zlocin. Sramota je kakav je trenutni zakon za te manijake.

uhoda

pre 11 godina

Trebalo je mnogo ranje sprovesti ovakve mere!Koliko bi dece bilo postedjeno pedofilskih zlotvora!Neko se setio i dece!
(Renata Nestorovski, 27. mart 2013 05:47)
Ovo ce biti veliko olaksanje roditeljima koji su morali da prate decu na svakom koraku kako bi ih zastitili

Danijel Grujić

pre 11 godina

Kada se usvoji zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, građani i mnogobrojne van parlamentarne stranke i udruženja trebalo bi da budu podstaknuti da njihov aktivizam može da donese dobro svima. Doprinos je potrebno dati, koliko je god moguće više. Ne odustajanje od aktivizma da se može u nekom od organa Skupštine Srbije može dostaviti zakon u pisanom ili elektronskom obliku, aktivizam dobijaće na značaju i tako će Srbija kao država postajati za primer u kome se aktivizam građana i organizacija razvija bez prestanka. Ako su mnogobrojne organizacije uspele da izdestvuju da mnogi lokalni pralamenti usvoje deklaracije gde se njihova lokalna područja proglašavaju netolerantna na gmo, mogu i treba da nastave i dalje sa aktivizmom. Zar nas treba da pouči primer da bi smo se setili na aktivizam, kada jedan otac koji je izgubio njegovo dete podnosi zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima.

Igor

pre 11 godina

Ovakav zakon je trebao mnogo ranije da se donese da bismo sada pricali i o represivnijim zakonima za ovako monstruozna krivicna dela, ali za prvi potez, svaka cast!