Ponedeljak, 25.03.2013.

13:47

U SAD zarađuju milione od škriljaca

Zahvaljujući novoj metodi eksploatacije nafte i prirodnog gasa iz škriljca, u Sjedinjenim Državama je zavladala nova naftna groznica, piše Blic.

Izvor: Blic

U SAD zaraðuju milione od škriljaca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Perun

pre 11 godina

@Boban e Mani se ti BGDa. Nas ovde ubise tvoji provincijalci u foteljama. Ajmo realno kolko ih ima vise. Oni prave budale od svih nas. Ja bi ih prvo sve vratio odakle su i dosli. Sve. Beograd republika.

s.l.

pre 11 godina

"osniva investicioni fond" za potomke??? Tehnika kojom se ta nafta i plin dobija zagadjuje kao prvo podzemne vode (potražite schalie gas)tako da ce djeca taj novac posle da daju za pitku vodu tim istim što sad dedu plaćaju. Ekonomija je čudo :)

cl0ud

pre 11 godina

Moguce je da pored Aleksinca kod nas i
u Vojvodini ima dosta skriljaca.
(Analiza, 25. mart 2013 14:46)
Dobro jutro, zato je Gazprom i kupio NIS... Imate na ovom sajtu obiman intervju s Kravcenkom gde izjavljuje da su spremni za freking. A Halliburton se odavno voza po Banatu (rade za NIS)

Zasto

pre 11 godina

Obamina administracija je resila da: 1) zaposli gomile nezaposlenih sugradjana; 2) ozivi zamrlu hemijsku industriju u USA i 3) postane nezavisnija od uvoza energetskih sirovina sa Bliskog Istoka. I, istini za volju, u tome uspeva za sada, pre svega zahvaljujucu gasu iz skriljca. Ulje je u drugom planu. Bilo bi lepo da i srpska vlada ima akcioni plan za ozivljenje srpske privrede...

Vlada fraker

pre 11 godina

Tipicno srpski: sve je crno ili belo. Bilo bi interesantno videti sponzore svih tih propagandnih filmica i ko iza cega stoji i zasto. Prijatelji moji, sve je to sivo - 1001 nijansa sivog. A opet profit pokrece sve(t)

Sinbad

pre 11 godina

@ Sasa, 25. mart 2013 17:39

Da li si razmisljao ko finansira te filmove i zasto? Verovatno da nisi. Vecinu tih katastoficnih filmova finansira naftni lobi kojem ne odgovaraju skriljci jer im to drasticno obara cenu klasicne nafte na pola (oko 50$ za barel). Ne nasedaj na jeftinu propagandu, nego stavi prst na celo i razmisli malo.

vosa

pre 11 godina

... ma nasi bi i skriljac prodali arapima ili rusima ... vecita greska srba je sto ne znaju da raspolazu veciti rasipnici u 18veku kad se velika vecina vrsila robnom razmenom srbi su placali srebrom.

bane

pre 11 godina

u nasoj zemlji se oko eksploatacije uvek pobuni lokalno stanovnistvo tako da nama pomoci nema. ceo svet se bogati od resursa ali kod nas kad neko hoce i da za pocetak samo istrazi koliko ima npr.nikla neki pocni da podbunjuju ljude i drame.

Bob Rock

pre 11 godina

Naravno, svi komentari dolaze od prepametnih srba koji vladaju svetom, a upuceni su glupim amerikancima koji samo sto nisu propali...

F

pre 11 godina

Da li to ponovo veliki srpski strucnjaci koje obrazuju Hollywood i naucnici kategorije Dr. Roso i gdin Aleksic daju svoje visoko cenjeno misljenje i upozoravaju na stetnost tehnologije o kojoj znaju tek nesto manje nego o, recimo, mehanizmu detektovanja cestica u dektoru kakav je na primer onaj na LHC-u u CERN-u?

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

klasicna navlakusa koja bi trebala da probudi interesovanje naroda u srbiji pa da se polakomi na laki kes. naftni lobi ce probati sve ne bi li dosao do dozvole da pokrene proizvodnju u srbiji. dokazano da kod nas tih skriljaca ima koliko hoces. bilo bi love to je istina ali istina je i da bi unistili drzavu i upropastili ono sto moze da donese vise kesa od eksploatacije skriljaca a to je - priroda i prirodna bogatstva koja posedujemo. ovo kao i gmo jednostavno ne sme da prodje u srbiji!

Realni

pre 11 godina

Prokleta, pohlepna, razularena ljudska rasa je nesto najgore sto je zadesilo ovu jadnu planetu, koju cemo unistiti u rekordnom roku. Milioneri, tj. vlasnici pravougaonih komadica papira sa nastampanim brojevima - i to ih cini toliko sretnim !??

Zamislite koji je to idiotluk od zivog bica koje prekopava stotine tona zemlje da dobije nekoliko grama zlata ili dijamanata, svjesno crpi neobnovljivu energiju (nafta, gas) da bi je sprzio uglavnom na prevoz potrosackih dobara (uglavnom gomile smeca) s jednog kraja planete na drugi.

Sasa

pre 11 godina

A to sto se pri dobijanju nafte u zemlju upumpava preko 150 kancerogenih rastvora i ostalih stetsnih jedinjenja niko ne govori! Pogledajte dokumentarac GASLAND o dobijanju nafte iz skriljaca. Naftne komapije su zatrovale okolinu i dubinske vode koje polako ali sigurno izbijaju na povrsinu. Zasto ministri precuktuju o ekoloskoj katarstofi koja preti oblastima koje ovo prihvate! Badava Srbiji i 50 milijardi dobitka ako se ekoloska katastrofa meri u stotinama milijardi. Sta rade novinari? Umesto da se bave tabloidima i tracarenjima neka urade nesto korisno i objave tacne podakte o mogucoj steti.

BG bratija

pre 11 godina

@
(Boban, 25. mart 2013 15:18)
Kapiram da imas neki problem sa Beogradom? Tekst se bavi dalekom prekookeanskom zemljom, disi duboko, sunce sja, prolece je iza ugla (cak i u Aleksincu)...

Aleksa

pre 11 godina

Nek zaradjuju. U Nemackoj, Holandiji, Indiji i Kini zaradjuju jos vece pare na vetru i suncu. Kod nas vetra i sunca napretek. Grehota sto to neiskoriscavamo.

Nucky Thompson

pre 11 godina

@deki
Odgovor-gasprom, shell, exon, kineska drzavna naftna agencija. To su oni sa najvecim udjelom. Exon nema udio u Irackoj nafti ali ima u sjevernom Iraki (Kurdskom dijelu).

MarkoWAG

pre 11 godina

Neverovatna ekspanzija za North Dakot-u. Nemamo radne snage. Ako zelite da radite u Americi a ne plasite se snega (5-6 meseci godisnje) aplicirajte na http://www.jobsnd.com/. Najbolje placena drzava kad se uporede troskovi zivota (cene kuce su malo naduvane sada ali sve ostalo je jeftino).


Puno pozdrava za sve iz ND.

Analiza 2

pre 11 godina

(maxi, 25. mart 2013 16:04)

Ni sami amerikanci nisu sigurni koliko je fracking opasan jer jos nema dovoljno podataka tako da ne znam na cemu temeljis svoju uverenost da nema opasnosti po vodu i prirodu. Ali da sumnje postoje to je cinjenica sto se vidi i iz toga da nisu sve drzave SAD odobrile proizvodnju iz skriljaca. Inace u SAD je u vecini u pitanju gas (pogledaj kako su cene gasa u SAD pale) dok je u manjem procentu nafta iako se i ona moze dobiti iz naftnih skriljaca.
Btw u Evropi samo Poljska dozvoljava proizvodnju. Bugarska je dala licencu Chevronu pa je onda odustala a Ukrajina je nedavno otvorila pregovore sa Chevronom iz politickih razloga pre svega kako bi bila nezavisna od Rusije.

maxi

pre 11 godina

Nekoliko komentara nisu tacni. U pitanju je nafta, a ne gas. Inace i proizvodnja gasa se toliko povecala. Formacija iz koje proizvode naftu se zove Bakken, koje pokriva delove Kanade i USA. Nije tacno da se podzemne voze mesaju sa hemikalijama za frakturiranje Bakken lezista. Bakken formacija se nalazi oko 2km u dubini zemlje i prosto je nemoguce da se frakturira (ili puca) stena na 2km, a da se prica o podzemnim vodama koje su na dubinama od 200m najdublje. Takodje postoji jedan problem koji se pojavljuje u proizvodnji nafte iz Bakken-a. Pocetna proizvodnja je veoma velika, ali postoji veliki pad proizvodnje u relativnom kratkom vremenskom intervalu. Tako da su procenjene rezerve precenjene. Bakken formacija je izvorna stena u kojoj se generisala nafta, i ima jako malu proposnost fluida, i zato mora da se frakturira (ili lomi stena pod velikim pritiskom). Veliki procenat (oko 80%) ostaje zarobljen u steni.

djolefrankfurt

pre 11 godina

Ljudi pogledajte film Promised Land sa Metom Dejmonom,videcete koje je to zlo od tehnologije koja sve zagadjuje! (uh, 25. mart 2013 14:46)

tacno tako!!! pravo ime za ovo je freking ( Freak - nakaza) i u nemackoj je skoro pa i zabranjeno!pametnom dosta!a vi i dalje spinujte!

Boban

pre 11 godina

Aleksinac i Aleksinčani tu moraju biti jako oprezni.Gotovo sigurno je da će Beograđani tu umešati prste i pokušati da odvuku najveći deo kolača.A Aleksincu će ostati ekološka rupa.Kad su prodali DIN, Nišu je ostalo 5 posto od cene prodaje, ostalo otišlo u BG.Ej pa da nisu Beograđani napravili tu fabriku.Prodajom DIN-a izgubili smo sve.Fabrika uvozi duvan,sitni proizvođači duvana koji su radili sa fabrikom su uništeni.Učite Aleksinčani na naš primer.Baciće bratija šape i na vašu zemlju, dobićete koju crkavicu, za siromašni grad ogromnu ali za bratiju beogradsku smešnu...staviće oni kintu u svoj džep.Živi bili pa videli.

Ing.

pre 11 godina

@ mira, 25. mart 2013 14:38

Ne zakljucuj tako olako! Imaj na umu da je u igri naftni lobi, kojem ne odgovara vadjenje nafte i gasa iz skriljaca, jer bi to mnoge zemlje pa i Srbiju ucinilo energetski nezavisnima, srozalo bi cenu nafte a to naftasima (Rusija, Arapi, Norveska, OPEK) ne odgovara. Zato daju velike pare da se "ocrni" eksploatisanje skriljaca. Zato ne veruj olako onome sto se prica o frekingu! A naftne busotine na morskim naftnim platfomama koje cure, po njima uopste ne zagadjuju prirodu. Ne nasedajte na price naftnih lobija!

Nev

pre 11 godina

Obozavam ovaj deo clanka ..
"Kolone kamiona kreću se prema naftnim poljima natovareni vodom, hemikalijama, peskom i zalihama hrane, a vraćaju se natovareni naftom. "
U prevodu iz grada kamion odvozi fekalije a onda se isti vracaju natovareni pijacom vodom za gradjane.
Novinari- sveznalice koje nista neznaju i to znaju vesto da napisu... :D

zlaja

pre 11 godina

novinar blica po obicaju nije uradio svoj posao. fraking je metoda za gasne skriljce, i eventualno naftu u nekim formacijama (peskovima), dakle sirovina mora biti u tecno/gasnoj fazi da bi mogla da se "istiskuje" sto jeste zapravo fracking.
uljni (naftni) skriljci, sto ukljucuje i ove u srbiji, su u cvrstom obliku, kao ugalj, i prosto se kopaju kao i bilo koja zemlja, ruda, ugalj...

Analiza

pre 11 godina

Tipican primer clanka koji se povodi za pricama i uopste ne ulazi u dublju analizu. Tacno u SAD su se mnogi obogatili od eksploatacije skriljaca. U pitanju je gas. Medjutim od pocetka eksploatacije do danas cena gasa u SAD je drasticno pala - zakon ponude (koja raste) i potraznje (koja raste manjim tempom). Iz tog razloga tempo rasta milionera ce biti ipak manji nego do sada (mada ce vlasnici parcela kad tad to postati jer potraznja za energijom uvek postoji). Ono sto u clanku ne pise je da je tehnologija vadjenja skriljaca veoma prljava. Koriste se hemikalije koje zagadjuju pijacu vodu. Iz tog razloga mnoge americke drzave (a i u EU) su zabranile eksploataciju sto je mnoge onemogucilo da postanu milioneri. Na kraju za razliku od SAD u Evropi imamo drugi sistem eksploatacije energetskih sirovina. Ovde drzava da neku sicu vlasnicima parcele koje nacionalizuje i onda ona izvlaci korist od eksploatacije. U SAD vlasnik zemlje ima suvereneo pravo da da licencu kome hoce i zato postaje milioner.To znaci da vlasnici zemlje kod Aleksinca nece postati bogatasi vec ce drzava po obicaju manje efikasno "preraspodeliti" ta sredstva.Inace Srbija nema znacajne kolicine skriljaca. Seici u Evropi (manje rezerve od SAD) glavni seici ce biti u Poljskoj, Tuskoj i Bugarskoj, Francuskoj, Ukrajini, Madjarskoj, Rumuniji, nesto u Nemackoj i VB. Moguce je da pored Aleksinca kod nas i u Vojvodini ima dosta skriljaca.

MioMio

pre 11 godina

Groznice za novcem su stalna pojava u Americi, ovog puta je to groznica za skriljcima a bice ih jos kojekakvih, nagadjam.
Inace bivsi ministar Skundric je izasao sa izjavom kako Aleksinac lezi na nafti tj. skriljcima, kasnije se ta prica slegla.
Epilog da je prica o eksploatisanju stavljena pod znak pitanja zbog prevelikog rizika od zagadjenja me je moram priznati, prijatno iznenadila!! Puna podrska ovakvom rezonu i nadam se da groznica nece preneti i na nas.

mira

pre 11 godina

Freking je zlo koje unistava prirodu, urusava zemlju i unistava rezerve zdrave vode. Na BBC-u je bila emisija o tome kako je u Juznoj Africi napravljeno ekolosko zlo. Bilo je cak i u Americi informacija o tome kako se time truje voda i unistava podzemni svet. Mi cemo nacisto unistiti planetu, sve pevajuci od srece sto imamo naftu.

Deki

pre 11 godina

Ok, Amerika postaje energetski nezavisna. Da li ce ikad biti objavljena vest ko je u posedu Irackih izvora nafte, da li se i koliko eksploatisu i kolika rudna renta ide Iracanima, pa da uporedimo sa ovim ciframa koje dobijaju vlasnici zemlje u Americi.

mira

pre 11 godina

Freking je zlo koje unistava prirodu, urusava zemlju i unistava rezerve zdrave vode. Na BBC-u je bila emisija o tome kako je u Juznoj Africi napravljeno ekolosko zlo. Bilo je cak i u Americi informacija o tome kako se time truje voda i unistava podzemni svet. Mi cemo nacisto unistiti planetu, sve pevajuci od srece sto imamo naftu.

Analiza

pre 11 godina

Tipican primer clanka koji se povodi za pricama i uopste ne ulazi u dublju analizu. Tacno u SAD su se mnogi obogatili od eksploatacije skriljaca. U pitanju je gas. Medjutim od pocetka eksploatacije do danas cena gasa u SAD je drasticno pala - zakon ponude (koja raste) i potraznje (koja raste manjim tempom). Iz tog razloga tempo rasta milionera ce biti ipak manji nego do sada (mada ce vlasnici parcela kad tad to postati jer potraznja za energijom uvek postoji). Ono sto u clanku ne pise je da je tehnologija vadjenja skriljaca veoma prljava. Koriste se hemikalije koje zagadjuju pijacu vodu. Iz tog razloga mnoge americke drzave (a i u EU) su zabranile eksploataciju sto je mnoge onemogucilo da postanu milioneri. Na kraju za razliku od SAD u Evropi imamo drugi sistem eksploatacije energetskih sirovina. Ovde drzava da neku sicu vlasnicima parcele koje nacionalizuje i onda ona izvlaci korist od eksploatacije. U SAD vlasnik zemlje ima suvereneo pravo da da licencu kome hoce i zato postaje milioner.To znaci da vlasnici zemlje kod Aleksinca nece postati bogatasi vec ce drzava po obicaju manje efikasno "preraspodeliti" ta sredstva.Inace Srbija nema znacajne kolicine skriljaca. Seici u Evropi (manje rezerve od SAD) glavni seici ce biti u Poljskoj, Tuskoj i Bugarskoj, Francuskoj, Ukrajini, Madjarskoj, Rumuniji, nesto u Nemackoj i VB. Moguce je da pored Aleksinca kod nas i u Vojvodini ima dosta skriljaca.

Deki

pre 11 godina

Ok, Amerika postaje energetski nezavisna. Da li ce ikad biti objavljena vest ko je u posedu Irackih izvora nafte, da li se i koliko eksploatisu i kolika rudna renta ide Iracanima, pa da uporedimo sa ovim ciframa koje dobijaju vlasnici zemlje u Americi.

MioMio

pre 11 godina

Groznice za novcem su stalna pojava u Americi, ovog puta je to groznica za skriljcima a bice ih jos kojekakvih, nagadjam.
Inace bivsi ministar Skundric je izasao sa izjavom kako Aleksinac lezi na nafti tj. skriljcima, kasnije se ta prica slegla.
Epilog da je prica o eksploatisanju stavljena pod znak pitanja zbog prevelikog rizika od zagadjenja me je moram priznati, prijatno iznenadila!! Puna podrska ovakvom rezonu i nadam se da groznica nece preneti i na nas.

Boban

pre 11 godina

Aleksinac i Aleksinčani tu moraju biti jako oprezni.Gotovo sigurno je da će Beograđani tu umešati prste i pokušati da odvuku najveći deo kolača.A Aleksincu će ostati ekološka rupa.Kad su prodali DIN, Nišu je ostalo 5 posto od cene prodaje, ostalo otišlo u BG.Ej pa da nisu Beograđani napravili tu fabriku.Prodajom DIN-a izgubili smo sve.Fabrika uvozi duvan,sitni proizvođači duvana koji su radili sa fabrikom su uništeni.Učite Aleksinčani na naš primer.Baciće bratija šape i na vašu zemlju, dobićete koju crkavicu, za siromašni grad ogromnu ali za bratiju beogradsku smešnu...staviće oni kintu u svoj džep.Živi bili pa videli.

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

klasicna navlakusa koja bi trebala da probudi interesovanje naroda u srbiji pa da se polakomi na laki kes. naftni lobi ce probati sve ne bi li dosao do dozvole da pokrene proizvodnju u srbiji. dokazano da kod nas tih skriljaca ima koliko hoces. bilo bi love to je istina ali istina je i da bi unistili drzavu i upropastili ono sto moze da donese vise kesa od eksploatacije skriljaca a to je - priroda i prirodna bogatstva koja posedujemo. ovo kao i gmo jednostavno ne sme da prodje u srbiji!

Sasa

pre 11 godina

A to sto se pri dobijanju nafte u zemlju upumpava preko 150 kancerogenih rastvora i ostalih stetsnih jedinjenja niko ne govori! Pogledajte dokumentarac GASLAND o dobijanju nafte iz skriljaca. Naftne komapije su zatrovale okolinu i dubinske vode koje polako ali sigurno izbijaju na povrsinu. Zasto ministri precuktuju o ekoloskoj katarstofi koja preti oblastima koje ovo prihvate! Badava Srbiji i 50 milijardi dobitka ako se ekoloska katastrofa meri u stotinama milijardi. Sta rade novinari? Umesto da se bave tabloidima i tracarenjima neka urade nesto korisno i objave tacne podakte o mogucoj steti.

Nev

pre 11 godina

Obozavam ovaj deo clanka ..
"Kolone kamiona kreću se prema naftnim poljima natovareni vodom, hemikalijama, peskom i zalihama hrane, a vraćaju se natovareni naftom. "
U prevodu iz grada kamion odvozi fekalije a onda se isti vracaju natovareni pijacom vodom za gradjane.
Novinari- sveznalice koje nista neznaju i to znaju vesto da napisu... :D

Aleksa

pre 11 godina

Nek zaradjuju. U Nemackoj, Holandiji, Indiji i Kini zaradjuju jos vece pare na vetru i suncu. Kod nas vetra i sunca napretek. Grehota sto to neiskoriscavamo.

Realni

pre 11 godina

Prokleta, pohlepna, razularena ljudska rasa je nesto najgore sto je zadesilo ovu jadnu planetu, koju cemo unistiti u rekordnom roku. Milioneri, tj. vlasnici pravougaonih komadica papira sa nastampanim brojevima - i to ih cini toliko sretnim !??

Zamislite koji je to idiotluk od zivog bica koje prekopava stotine tona zemlje da dobije nekoliko grama zlata ili dijamanata, svjesno crpi neobnovljivu energiju (nafta, gas) da bi je sprzio uglavnom na prevoz potrosackih dobara (uglavnom gomile smeca) s jednog kraja planete na drugi.

djolefrankfurt

pre 11 godina

Ljudi pogledajte film Promised Land sa Metom Dejmonom,videcete koje je to zlo od tehnologije koja sve zagadjuje! (uh, 25. mart 2013 14:46)

tacno tako!!! pravo ime za ovo je freking ( Freak - nakaza) i u nemackoj je skoro pa i zabranjeno!pametnom dosta!a vi i dalje spinujte!

Ing.

pre 11 godina

@ mira, 25. mart 2013 14:38

Ne zakljucuj tako olako! Imaj na umu da je u igri naftni lobi, kojem ne odgovara vadjenje nafte i gasa iz skriljaca, jer bi to mnoge zemlje pa i Srbiju ucinilo energetski nezavisnima, srozalo bi cenu nafte a to naftasima (Rusija, Arapi, Norveska, OPEK) ne odgovara. Zato daju velike pare da se "ocrni" eksploatisanje skriljaca. Zato ne veruj olako onome sto se prica o frekingu! A naftne busotine na morskim naftnim platfomama koje cure, po njima uopste ne zagadjuju prirodu. Ne nasedajte na price naftnih lobija!

MarkoWAG

pre 11 godina

Neverovatna ekspanzija za North Dakot-u. Nemamo radne snage. Ako zelite da radite u Americi a ne plasite se snega (5-6 meseci godisnje) aplicirajte na http://www.jobsnd.com/. Najbolje placena drzava kad se uporede troskovi zivota (cene kuce su malo naduvane sada ali sve ostalo je jeftino).


Puno pozdrava za sve iz ND.

zlaja

pre 11 godina

novinar blica po obicaju nije uradio svoj posao. fraking je metoda za gasne skriljce, i eventualno naftu u nekim formacijama (peskovima), dakle sirovina mora biti u tecno/gasnoj fazi da bi mogla da se "istiskuje" sto jeste zapravo fracking.
uljni (naftni) skriljci, sto ukljucuje i ove u srbiji, su u cvrstom obliku, kao ugalj, i prosto se kopaju kao i bilo koja zemlja, ruda, ugalj...

maxi

pre 11 godina

Nekoliko komentara nisu tacni. U pitanju je nafta, a ne gas. Inace i proizvodnja gasa se toliko povecala. Formacija iz koje proizvode naftu se zove Bakken, koje pokriva delove Kanade i USA. Nije tacno da se podzemne voze mesaju sa hemikalijama za frakturiranje Bakken lezista. Bakken formacija se nalazi oko 2km u dubini zemlje i prosto je nemoguce da se frakturira (ili puca) stena na 2km, a da se prica o podzemnim vodama koje su na dubinama od 200m najdublje. Takodje postoji jedan problem koji se pojavljuje u proizvodnji nafte iz Bakken-a. Pocetna proizvodnja je veoma velika, ali postoji veliki pad proizvodnje u relativnom kratkom vremenskom intervalu. Tako da su procenjene rezerve precenjene. Bakken formacija je izvorna stena u kojoj se generisala nafta, i ima jako malu proposnost fluida, i zato mora da se frakturira (ili lomi stena pod velikim pritiskom). Veliki procenat (oko 80%) ostaje zarobljen u steni.

BG bratija

pre 11 godina

@
(Boban, 25. mart 2013 15:18)
Kapiram da imas neki problem sa Beogradom? Tekst se bavi dalekom prekookeanskom zemljom, disi duboko, sunce sja, prolece je iza ugla (cak i u Aleksincu)...

Analiza 2

pre 11 godina

(maxi, 25. mart 2013 16:04)

Ni sami amerikanci nisu sigurni koliko je fracking opasan jer jos nema dovoljno podataka tako da ne znam na cemu temeljis svoju uverenost da nema opasnosti po vodu i prirodu. Ali da sumnje postoje to je cinjenica sto se vidi i iz toga da nisu sve drzave SAD odobrile proizvodnju iz skriljaca. Inace u SAD je u vecini u pitanju gas (pogledaj kako su cene gasa u SAD pale) dok je u manjem procentu nafta iako se i ona moze dobiti iz naftnih skriljaca.
Btw u Evropi samo Poljska dozvoljava proizvodnju. Bugarska je dala licencu Chevronu pa je onda odustala a Ukrajina je nedavno otvorila pregovore sa Chevronom iz politickih razloga pre svega kako bi bila nezavisna od Rusije.

Nucky Thompson

pre 11 godina

@deki
Odgovor-gasprom, shell, exon, kineska drzavna naftna agencija. To su oni sa najvecim udjelom. Exon nema udio u Irackoj nafti ali ima u sjevernom Iraki (Kurdskom dijelu).

Bob Rock

pre 11 godina

Naravno, svi komentari dolaze od prepametnih srba koji vladaju svetom, a upuceni su glupim amerikancima koji samo sto nisu propali...

Zasto

pre 11 godina

Obamina administracija je resila da: 1) zaposli gomile nezaposlenih sugradjana; 2) ozivi zamrlu hemijsku industriju u USA i 3) postane nezavisnija od uvoza energetskih sirovina sa Bliskog Istoka. I, istini za volju, u tome uspeva za sada, pre svega zahvaljujucu gasu iz skriljca. Ulje je u drugom planu. Bilo bi lepo da i srpska vlada ima akcioni plan za ozivljenje srpske privrede...

F

pre 11 godina

Da li to ponovo veliki srpski strucnjaci koje obrazuju Hollywood i naucnici kategorije Dr. Roso i gdin Aleksic daju svoje visoko cenjeno misljenje i upozoravaju na stetnost tehnologije o kojoj znaju tek nesto manje nego o, recimo, mehanizmu detektovanja cestica u dektoru kakav je na primer onaj na LHC-u u CERN-u?

Sinbad

pre 11 godina

@ Sasa, 25. mart 2013 17:39

Da li si razmisljao ko finansira te filmove i zasto? Verovatno da nisi. Vecinu tih katastoficnih filmova finansira naftni lobi kojem ne odgovaraju skriljci jer im to drasticno obara cenu klasicne nafte na pola (oko 50$ za barel). Ne nasedaj na jeftinu propagandu, nego stavi prst na celo i razmisli malo.

Vlada fraker

pre 11 godina

Tipicno srpski: sve je crno ili belo. Bilo bi interesantno videti sponzore svih tih propagandnih filmica i ko iza cega stoji i zasto. Prijatelji moji, sve je to sivo - 1001 nijansa sivog. A opet profit pokrece sve(t)

vosa

pre 11 godina

... ma nasi bi i skriljac prodali arapima ili rusima ... vecita greska srba je sto ne znaju da raspolazu veciti rasipnici u 18veku kad se velika vecina vrsila robnom razmenom srbi su placali srebrom.

cl0ud

pre 11 godina

Moguce je da pored Aleksinca kod nas i
u Vojvodini ima dosta skriljaca.
(Analiza, 25. mart 2013 14:46)
Dobro jutro, zato je Gazprom i kupio NIS... Imate na ovom sajtu obiman intervju s Kravcenkom gde izjavljuje da su spremni za freking. A Halliburton se odavno voza po Banatu (rade za NIS)

bane

pre 11 godina

u nasoj zemlji se oko eksploatacije uvek pobuni lokalno stanovnistvo tako da nama pomoci nema. ceo svet se bogati od resursa ali kod nas kad neko hoce i da za pocetak samo istrazi koliko ima npr.nikla neki pocni da podbunjuju ljude i drame.

Perun

pre 11 godina

@Boban e Mani se ti BGDa. Nas ovde ubise tvoji provincijalci u foteljama. Ajmo realno kolko ih ima vise. Oni prave budale od svih nas. Ja bi ih prvo sve vratio odakle su i dosli. Sve. Beograd republika.

s.l.

pre 11 godina

"osniva investicioni fond" za potomke??? Tehnika kojom se ta nafta i plin dobija zagadjuje kao prvo podzemne vode (potražite schalie gas)tako da ce djeca taj novac posle da daju za pitku vodu tim istim što sad dedu plaćaju. Ekonomija je čudo :)

Ing.

pre 11 godina

@ mira, 25. mart 2013 14:38

Ne zakljucuj tako olako! Imaj na umu da je u igri naftni lobi, kojem ne odgovara vadjenje nafte i gasa iz skriljaca, jer bi to mnoge zemlje pa i Srbiju ucinilo energetski nezavisnima, srozalo bi cenu nafte a to naftasima (Rusija, Arapi, Norveska, OPEK) ne odgovara. Zato daju velike pare da se "ocrni" eksploatisanje skriljaca. Zato ne veruj olako onome sto se prica o frekingu! A naftne busotine na morskim naftnim platfomama koje cure, po njima uopste ne zagadjuju prirodu. Ne nasedajte na price naftnih lobija!

Boban

pre 11 godina

Aleksinac i Aleksinčani tu moraju biti jako oprezni.Gotovo sigurno je da će Beograđani tu umešati prste i pokušati da odvuku najveći deo kolača.A Aleksincu će ostati ekološka rupa.Kad su prodali DIN, Nišu je ostalo 5 posto od cene prodaje, ostalo otišlo u BG.Ej pa da nisu Beograđani napravili tu fabriku.Prodajom DIN-a izgubili smo sve.Fabrika uvozi duvan,sitni proizvođači duvana koji su radili sa fabrikom su uništeni.Učite Aleksinčani na naš primer.Baciće bratija šape i na vašu zemlju, dobićete koju crkavicu, za siromašni grad ogromnu ali za bratiju beogradsku smešnu...staviće oni kintu u svoj džep.Živi bili pa videli.

mira

pre 11 godina

Freking je zlo koje unistava prirodu, urusava zemlju i unistava rezerve zdrave vode. Na BBC-u je bila emisija o tome kako je u Juznoj Africi napravljeno ekolosko zlo. Bilo je cak i u Americi informacija o tome kako se time truje voda i unistava podzemni svet. Mi cemo nacisto unistiti planetu, sve pevajuci od srece sto imamo naftu.

jäger aus frankfurt

pre 11 godina

klasicna navlakusa koja bi trebala da probudi interesovanje naroda u srbiji pa da se polakomi na laki kes. naftni lobi ce probati sve ne bi li dosao do dozvole da pokrene proizvodnju u srbiji. dokazano da kod nas tih skriljaca ima koliko hoces. bilo bi love to je istina ali istina je i da bi unistili drzavu i upropastili ono sto moze da donese vise kesa od eksploatacije skriljaca a to je - priroda i prirodna bogatstva koja posedujemo. ovo kao i gmo jednostavno ne sme da prodje u srbiji!

djolefrankfurt

pre 11 godina

Ljudi pogledajte film Promised Land sa Metom Dejmonom,videcete koje je to zlo od tehnologije koja sve zagadjuje! (uh, 25. mart 2013 14:46)

tacno tako!!! pravo ime za ovo je freking ( Freak - nakaza) i u nemackoj je skoro pa i zabranjeno!pametnom dosta!a vi i dalje spinujte!

Realni

pre 11 godina

Prokleta, pohlepna, razularena ljudska rasa je nesto najgore sto je zadesilo ovu jadnu planetu, koju cemo unistiti u rekordnom roku. Milioneri, tj. vlasnici pravougaonih komadica papira sa nastampanim brojevima - i to ih cini toliko sretnim !??

Zamislite koji je to idiotluk od zivog bica koje prekopava stotine tona zemlje da dobije nekoliko grama zlata ili dijamanata, svjesno crpi neobnovljivu energiju (nafta, gas) da bi je sprzio uglavnom na prevoz potrosackih dobara (uglavnom gomile smeca) s jednog kraja planete na drugi.

Deki

pre 11 godina

Ok, Amerika postaje energetski nezavisna. Da li ce ikad biti objavljena vest ko je u posedu Irackih izvora nafte, da li se i koliko eksploatisu i kolika rudna renta ide Iracanima, pa da uporedimo sa ovim ciframa koje dobijaju vlasnici zemlje u Americi.

BG bratija

pre 11 godina

@
(Boban, 25. mart 2013 15:18)
Kapiram da imas neki problem sa Beogradom? Tekst se bavi dalekom prekookeanskom zemljom, disi duboko, sunce sja, prolece je iza ugla (cak i u Aleksincu)...

Aleksa

pre 11 godina

Nek zaradjuju. U Nemackoj, Holandiji, Indiji i Kini zaradjuju jos vece pare na vetru i suncu. Kod nas vetra i sunca napretek. Grehota sto to neiskoriscavamo.

Sasa

pre 11 godina

A to sto se pri dobijanju nafte u zemlju upumpava preko 150 kancerogenih rastvora i ostalih stetsnih jedinjenja niko ne govori! Pogledajte dokumentarac GASLAND o dobijanju nafte iz skriljaca. Naftne komapije su zatrovale okolinu i dubinske vode koje polako ali sigurno izbijaju na povrsinu. Zasto ministri precuktuju o ekoloskoj katarstofi koja preti oblastima koje ovo prihvate! Badava Srbiji i 50 milijardi dobitka ako se ekoloska katastrofa meri u stotinama milijardi. Sta rade novinari? Umesto da se bave tabloidima i tracarenjima neka urade nesto korisno i objave tacne podakte o mogucoj steti.

MarkoWAG

pre 11 godina

Neverovatna ekspanzija za North Dakot-u. Nemamo radne snage. Ako zelite da radite u Americi a ne plasite se snega (5-6 meseci godisnje) aplicirajte na http://www.jobsnd.com/. Najbolje placena drzava kad se uporede troskovi zivota (cene kuce su malo naduvane sada ali sve ostalo je jeftino).


Puno pozdrava za sve iz ND.

MioMio

pre 11 godina

Groznice za novcem su stalna pojava u Americi, ovog puta je to groznica za skriljcima a bice ih jos kojekakvih, nagadjam.
Inace bivsi ministar Skundric je izasao sa izjavom kako Aleksinac lezi na nafti tj. skriljcima, kasnije se ta prica slegla.
Epilog da je prica o eksploatisanju stavljena pod znak pitanja zbog prevelikog rizika od zagadjenja me je moram priznati, prijatno iznenadila!! Puna podrska ovakvom rezonu i nadam se da groznica nece preneti i na nas.

maxi

pre 11 godina

Nekoliko komentara nisu tacni. U pitanju je nafta, a ne gas. Inace i proizvodnja gasa se toliko povecala. Formacija iz koje proizvode naftu se zove Bakken, koje pokriva delove Kanade i USA. Nije tacno da se podzemne voze mesaju sa hemikalijama za frakturiranje Bakken lezista. Bakken formacija se nalazi oko 2km u dubini zemlje i prosto je nemoguce da se frakturira (ili puca) stena na 2km, a da se prica o podzemnim vodama koje su na dubinama od 200m najdublje. Takodje postoji jedan problem koji se pojavljuje u proizvodnji nafte iz Bakken-a. Pocetna proizvodnja je veoma velika, ali postoji veliki pad proizvodnje u relativnom kratkom vremenskom intervalu. Tako da su procenjene rezerve precenjene. Bakken formacija je izvorna stena u kojoj se generisala nafta, i ima jako malu proposnost fluida, i zato mora da se frakturira (ili lomi stena pod velikim pritiskom). Veliki procenat (oko 80%) ostaje zarobljen u steni.

bane

pre 11 godina

u nasoj zemlji se oko eksploatacije uvek pobuni lokalno stanovnistvo tako da nama pomoci nema. ceo svet se bogati od resursa ali kod nas kad neko hoce i da za pocetak samo istrazi koliko ima npr.nikla neki pocni da podbunjuju ljude i drame.

Nev

pre 11 godina

Obozavam ovaj deo clanka ..
"Kolone kamiona kreću se prema naftnim poljima natovareni vodom, hemikalijama, peskom i zalihama hrane, a vraćaju se natovareni naftom. "
U prevodu iz grada kamion odvozi fekalije a onda se isti vracaju natovareni pijacom vodom za gradjane.
Novinari- sveznalice koje nista neznaju i to znaju vesto da napisu... :D

Analiza

pre 11 godina

Tipican primer clanka koji se povodi za pricama i uopste ne ulazi u dublju analizu. Tacno u SAD su se mnogi obogatili od eksploatacije skriljaca. U pitanju je gas. Medjutim od pocetka eksploatacije do danas cena gasa u SAD je drasticno pala - zakon ponude (koja raste) i potraznje (koja raste manjim tempom). Iz tog razloga tempo rasta milionera ce biti ipak manji nego do sada (mada ce vlasnici parcela kad tad to postati jer potraznja za energijom uvek postoji). Ono sto u clanku ne pise je da je tehnologija vadjenja skriljaca veoma prljava. Koriste se hemikalije koje zagadjuju pijacu vodu. Iz tog razloga mnoge americke drzave (a i u EU) su zabranile eksploataciju sto je mnoge onemogucilo da postanu milioneri. Na kraju za razliku od SAD u Evropi imamo drugi sistem eksploatacije energetskih sirovina. Ovde drzava da neku sicu vlasnicima parcele koje nacionalizuje i onda ona izvlaci korist od eksploatacije. U SAD vlasnik zemlje ima suvereneo pravo da da licencu kome hoce i zato postaje milioner.To znaci da vlasnici zemlje kod Aleksinca nece postati bogatasi vec ce drzava po obicaju manje efikasno "preraspodeliti" ta sredstva.Inace Srbija nema znacajne kolicine skriljaca. Seici u Evropi (manje rezerve od SAD) glavni seici ce biti u Poljskoj, Tuskoj i Bugarskoj, Francuskoj, Ukrajini, Madjarskoj, Rumuniji, nesto u Nemackoj i VB. Moguce je da pored Aleksinca kod nas i u Vojvodini ima dosta skriljaca.

zlaja

pre 11 godina

novinar blica po obicaju nije uradio svoj posao. fraking je metoda za gasne skriljce, i eventualno naftu u nekim formacijama (peskovima), dakle sirovina mora biti u tecno/gasnoj fazi da bi mogla da se "istiskuje" sto jeste zapravo fracking.
uljni (naftni) skriljci, sto ukljucuje i ove u srbiji, su u cvrstom obliku, kao ugalj, i prosto se kopaju kao i bilo koja zemlja, ruda, ugalj...

F

pre 11 godina

Da li to ponovo veliki srpski strucnjaci koje obrazuju Hollywood i naucnici kategorije Dr. Roso i gdin Aleksic daju svoje visoko cenjeno misljenje i upozoravaju na stetnost tehnologije o kojoj znaju tek nesto manje nego o, recimo, mehanizmu detektovanja cestica u dektoru kakav je na primer onaj na LHC-u u CERN-u?

Sinbad

pre 11 godina

@ Sasa, 25. mart 2013 17:39

Da li si razmisljao ko finansira te filmove i zasto? Verovatno da nisi. Vecinu tih katastoficnih filmova finansira naftni lobi kojem ne odgovaraju skriljci jer im to drasticno obara cenu klasicne nafte na pola (oko 50$ za barel). Ne nasedaj na jeftinu propagandu, nego stavi prst na celo i razmisli malo.

Bob Rock

pre 11 godina

Naravno, svi komentari dolaze od prepametnih srba koji vladaju svetom, a upuceni su glupim amerikancima koji samo sto nisu propali...

s.l.

pre 11 godina

"osniva investicioni fond" za potomke??? Tehnika kojom se ta nafta i plin dobija zagadjuje kao prvo podzemne vode (potražite schalie gas)tako da ce djeca taj novac posle da daju za pitku vodu tim istim što sad dedu plaćaju. Ekonomija je čudo :)

Analiza 2

pre 11 godina

(maxi, 25. mart 2013 16:04)

Ni sami amerikanci nisu sigurni koliko je fracking opasan jer jos nema dovoljno podataka tako da ne znam na cemu temeljis svoju uverenost da nema opasnosti po vodu i prirodu. Ali da sumnje postoje to je cinjenica sto se vidi i iz toga da nisu sve drzave SAD odobrile proizvodnju iz skriljaca. Inace u SAD je u vecini u pitanju gas (pogledaj kako su cene gasa u SAD pale) dok je u manjem procentu nafta iako se i ona moze dobiti iz naftnih skriljaca.
Btw u Evropi samo Poljska dozvoljava proizvodnju. Bugarska je dala licencu Chevronu pa je onda odustala a Ukrajina je nedavno otvorila pregovore sa Chevronom iz politickih razloga pre svega kako bi bila nezavisna od Rusije.

Nucky Thompson

pre 11 godina

@deki
Odgovor-gasprom, shell, exon, kineska drzavna naftna agencija. To su oni sa najvecim udjelom. Exon nema udio u Irackoj nafti ali ima u sjevernom Iraki (Kurdskom dijelu).

Vlada fraker

pre 11 godina

Tipicno srpski: sve je crno ili belo. Bilo bi interesantno videti sponzore svih tih propagandnih filmica i ko iza cega stoji i zasto. Prijatelji moji, sve je to sivo - 1001 nijansa sivog. A opet profit pokrece sve(t)

Zasto

pre 11 godina

Obamina administracija je resila da: 1) zaposli gomile nezaposlenih sugradjana; 2) ozivi zamrlu hemijsku industriju u USA i 3) postane nezavisnija od uvoza energetskih sirovina sa Bliskog Istoka. I, istini za volju, u tome uspeva za sada, pre svega zahvaljujucu gasu iz skriljca. Ulje je u drugom planu. Bilo bi lepo da i srpska vlada ima akcioni plan za ozivljenje srpske privrede...

Perun

pre 11 godina

@Boban e Mani se ti BGDa. Nas ovde ubise tvoji provincijalci u foteljama. Ajmo realno kolko ih ima vise. Oni prave budale od svih nas. Ja bi ih prvo sve vratio odakle su i dosli. Sve. Beograd republika.

vosa

pre 11 godina

... ma nasi bi i skriljac prodali arapima ili rusima ... vecita greska srba je sto ne znaju da raspolazu veciti rasipnici u 18veku kad se velika vecina vrsila robnom razmenom srbi su placali srebrom.

cl0ud

pre 11 godina

Moguce je da pored Aleksinca kod nas i
u Vojvodini ima dosta skriljaca.
(Analiza, 25. mart 2013 14:46)
Dobro jutro, zato je Gazprom i kupio NIS... Imate na ovom sajtu obiman intervju s Kravcenkom gde izjavljuje da su spremni za freking. A Halliburton se odavno voza po Banatu (rade za NIS)